View Full Version : Frezya (Freesia)
Sayfalar :
1
2
[
3]
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
ne zor iş gerçekten siz anlatırken ben yoruldum,emek ver uğraş elinde var sıfır ne diyelim :(size ve tüm üreticilere hayırlı işler hayırlı kazançlar Allah kolaylık versin bu arada frezya soğanlarımı ektim ama güneştemi gölgedemi tutayım karar veremedim:confused:
İster güneş, ister gölge olsun frezya ışığa fazla duyarlı değil. Güneşte pişkin olur. Yarı gölgede biraz zayıf olur bitki.
benim frezyalarım çok çabuk filizlendi bayağı büyüdüler,kaç derece soğuk frezyalar için tehlike oluşturmaya başlar şimdi balkondalar hava 15 dereceden aşağı düşmedi daha
k_donmez
31-10-2010, 12:34
Geçen yaz bahçeme güzellikler katan frezya soğanlarını çıkarmıştım. Onların yanına bu yaz Sayın KGürsan'ın Yalova toplantısında getirdiği soğanlar da eklendi. Sayın Hocam 100'den gelen ve bu yaz çimlenmeyen soğanları da bıraktığım halleriyle bulduğum yerden alarak hep birlikte ektim. Şimdiden 10 tane kadar çimlendi. Bu seferde çimlenenleri soğuktan koruma telaşı başlayacak. Çok soğuk dönemde talaş ile malç yapmak yeterli olur mu?
Biraz geç dikmişsiniz ama olsun. Problem don dan korumakda düğümlenecek. Frezya don olayında zarar görür. Lale gibi değil. Yaprakları belki + 1-2 oC kaldırabilir ama çiçek sapları oluşunca (Mart) don olayında hemen donar. Bilginize. kolay gelsin.
k_donmez
03-11-2010, 20:41
Sayın KGürsan başta sizin soğanlar olmak üzere hepsini korumaya çalışacağım. Farklı yöntemler bulacağım. Bu fresyaların çiçeklerini görmeyi ve kokularını almayı çok istiyorum. Size de kolay gelsin.
ben de içeri aldım frezyaları gece ani sıcaklık düşmeleri var ne olur ne olmaz
ben de içeri aldım frezyaları gece ani sıcaklık düşmeleri var ne olur ne olmaz
Doğrudur. Bundan sonra böyle. Gündüz dışarı, gece içeri.
Fresialar kapalı ortamda acık yeşil uzun oluyor,yapraga calıştıgından cicek sapı cıkarırmı bilmiyorum , gecen kış donan frezyalarım oldukca bol cıktı .Soganlar etkilenmemiş ;) yerim olsa 100 lerce dikecek kadar seviyorum frezyaları
Fresialar kapalı ortamda acık yeşil uzun oluyor,yapraga calıştıgından cicek sapı cıkarırmı bilmiyorum , gecen kış donan frezyalarım oldukca bol cıktı .Soganlar etkilenmemiş ;)
Sn iris 41., Geçen yıl yapraklar donmuştu. Ama yapraklar donuncaya kadar altta biraz soğan yapmış, çıkan bu soğanların yaprakları olmalı. Aslında soğanları topraktan çıkarıp seyrek olarak dikmek gerekirdi. Ama artık geç .
Diğer taraftan oda içinde doğal olarak yapraklar sarı olur. Fotosentez oranı oda ışığında çok azdır. ayrıca çok su verildiyse saksı kolay kurumaz bu da sararmaya neden olabilir. Sulamayı seyrek yapın.
Komsumzun bize kayisi cicegi diye verdigi kis ortasinda acan bu ciceklerin malesef bizde ne tohumu nede soganlari var . Sanirim onlari saksidan cikarmadigimiz icin soganlarida cürüyüp gitti . Bu sene acaba onda soganlarindan kaldimi diye sordugumda onuda soganlarinin yok oldugunu üzülerek ögrendim . Bizde türleri sadece sari ve beyaz sanirim dogal olanlari idi . Hepsi cok güzel ama benim gönlüm bu kis ortasinda acan bu türde kaldi . Sayin oyamanin 6 nolu mesajindaki ler sanirim aradigim türü . Bu dogal cicekten elinde olan kimseler varmi ? Bana temin edebilicegim konusunda yardimci olacak ?
Sn. şehnaz., Tamam Frezya nın diğer bir adı da Kayısı çiçeğidir. Bizde normal olarak soğanları Mayıs-Haziran gibi sökülür, gölgede kurutulur ve Eylül civarında dikilir. Kış boyunca DON olayından korunur ve Mart Nisan aylarında çiçeklenir. Bu durumda şimdi soğan bulmanız zor fakat bazı marketler, Şubat civarında bu sağanı Güney yarımküreden getirip satabiliyorlar. Bunları Şubat-mart gibi dikerseniz Yazbaşında çiçeklerini alabilirsiniz.
1-1.5 ay önce ektim soğanları. Çiçekler erken gelecek bence ;)
Uzun saksılara ekim ayında dikmiştim. Boyları taza soğan gibi uzadı ama henüz çiçekleri yok.
Dikkatimi çeken bir özellikleri herhalde ki yatık uzuyorlar.
Soğanları da bir bölümünü yazın saklamıştım bir kaç tanesi de saksıda kalmış yenisini dikerken gördüm. Çürümemişlerdi, oysa aynı saksı başka bitkiler nedeniyle yaz boyunca sulanmıştı.
Sayin kgursan
Tessekkür ederim verdiginiz bilgiler icin . Burda izmirde benim gördügüm kis aylarinda aciyorlar .Bu sebepten ben onlari istemistim . Dediginiz gibi onlar tabii simdi buralarda aciyor veya acmak üzerelerir .Ben artik nasip olursa diger kisi beklerim . Sanirim yaz veya yaz sonu temin etmek daha kolay olur .
1-1.5 ay önce ektim soğanları. Çiçekler erken gelecek bence ;)
Erken gelsin diye çok beklersin:p. Seni duydum, sevindim. Çiçeklerinin gelişi ÇEŞİD e ve SICAKLIĞA bağlı. Mersin de sanırım Şubat sonu gelmesi lazım. İstabnul da (ve YALOVA da) Martortası- Nisan ortasında gelecekler.
Uzun saksılara ekim ayında dikmiştim. Boyları taza soğan gibi uzadı ama henüz çiçekleri yok.
Dikkatimi çeken bir özellikleri herhalde ki yatık uzuyorlar. Soğanları da bir bölümünü yazın saklamıştım bir kaç tanesi de saksıda kalmış yenisini dikerken gördüm. Çürümemişlerdi, oysa aynı saksı başka bitkiler nedeniyle yaz boyunca sulanmıştı.
Frezya soğanları kolay kolay çürümez. Bitkiyi dik büyütün (Yanına çöp dikip iple ona bağlayın, dik büyüsün) yapraklar toprağı kapatmasın ki toprak havalansın, biraz kurusun.
Merhaba,
Frezya sevgim her yıl büyüyor, ilk yıllarda sahip çıkmadığım soğanlara gözüm gibi bakıyor, yavruları boy boy ayırıp ayrı yerlere dikiyorum ancak bir sorunum var. 2 yıl önce bir kaç soğanın yaprakları kahverengileşti, bozuldu.Bu soğanları attım, bu yıl daha çok soğanda aynı sorun var.Muhtemelen bir nevi mantar.Geçen yıl söktükten sonra toz mantar ilacı uygulamadım, önceki yıl yapmıştım.
190630
Fotoğraflarda görünen sorun tam olarak nedir ve nasıl düzeltebilirim?
Teşekkürler,
muhtemelen Fusarium denilen bir hastalık etmeni. Soağan da veya yerde olabilir. Soğanlar çürüme yapar yeni oluşan soğan (ki şu sıralar oluşuyor) daha ileriki zamanlarda bir noktasından çürüğü alır. Yazın kuru ortamda belirtiyi göremeyebilirsiniz, ama dikimden sonra çürüme örülebilir.
Bu şekildeki bitkileri söküp-temizlemek bir yoldur. Bazı çeşitler ise bu hastalığa duyarlıdır, hemen hastalanabilir.
İlaçlı yöntem olarak soğanlar biraz erken (bitki yeşil iken, çiçekleri geçer geçmez ) sökülür ve hemen (Binde 5 Benomyl+ yüzde 1 Captan) çözeltisinde yarım saat tutulur ve kurumaya, gölge bir yere serilir, kurutulur.
Bu şekilde hastalığın (Çürümenin) soğan içine girmesi bir derece engellenir.
Bu arada bazı virüsler de benzer belirtiler gösterbilir. Ayırması zordur. Soğanları değiştirmek gerekebilir. Virüsün ilaçlı mücadelesi yoktur.
Çok teşekkür ederim, bu durumda bu yıl çiçekler geçer geçmez çok bozulanları atıp diğerlerine ilaçlı yöntemi uygulayacağım. Bakalım gelecek yıl durum ne olacak.
Aynen öyle. Kolay gelsin.
merhaba ben EMİNE1
frezyalara hayran kaldım Maşallah
Bende soganlarını nerden temın edebılırım google bulamadım
sn emine 1, Frezyalar şu anda goncaya durdular ve yaklaşık Mart-Nisanda açacaklar. Ancak bazı durumlarda marketler İlkbahar aylarında soğanlarını getirip satıyorlar ve bunlar Yaz başlarında (haziran-Temmuz) çiçekleniyor. Martta dikilen bu soğanlar kış don larından etkilnmemiş oluyorlar. Normal dikim zamanı Eylül,+ Kışın don olayından koruma ve Nisan başlarında çiçek dir.
sonuç olarak bu yıl geçmiş gibi görünüyor (yine de martta marketlerde BELKİ bulursunuz) Yaz aylarında haz-Temmuz-ağustos kaçbin soğan isterseniz gönderebilirim. Sarı-beyaz pembe renklerde. Eylül ortası dikim en uygunudur.
Bendeki frezyalar erkenci davrandılar galiba.:) Şu an masamı 2 sap frezya süslüyor.
Frezyalar dışarıda duruyordu; çiçek sapı başak gibi olunca soğuklardan zarar görmesin diye ısıtılmayan iç mekana almıştım. Uzunca bir süre aynı şeklde kaldılar. Dün sabah ilk çiçeğini göstererek beni sevindirdi.
Bazıları erkenci bazıları geçci dir.
k_donmez
03-03-2011, 22:14
Geçen bahar marketten alıp diktiğim ve geçen yaz çiçeklenen frezya soganları ile Sayın KGürsan'ın hediyesi olan soğanlar sonbaharda yeşerince bahçeye dikmiştim. Soğuklar için ne kadar tedbir alsam da Ankara kışında perişan oldular. Bütün yapraklar dondu. Birkaç gündür alttan taze filizler geliyor. Bu sene açıp açmayacaklarını göreceğiz. Velhasıl Frezya Ankara'da dışarıda yetiştirilecek bir soğan türü değil.
Bunu size söylemiş olmalıyım?? Frezya donar Lale sümbül, ve nergise benzemez.
k_donmez
09-03-2011, 18:19
Sayın KGürsan
Sizin verdiğiniz bilgilerden önce soğanları dikmiştim ve yeşermişlerdi. Acı bir tecrübe oldu.
Sağlık olsun. Bir hatırayı paylaşayım. Seramda frezyalar goncada. Bir ramazan günü. Sanırım şubat veya mart başı. Biliyorum hava soğuyup don olacak. Güneş battı. Hadi iftarı yapıp geleyim de sobaları öyle yakayım dedim. 2 saat geçti aradan. Saat 19 cıvarında iftardan sonra yaktım sobayı. Don olayı ise 17 00 cıvarında başlamıştı. Ve sonuç : 3tavanın çiçekleri (yaklaşık 10 000 kadar) donuverdi. sadece 2 saat geç soba yaktım diye. Bu konuyu daha öncede yazdım sanırım.
Demek istediğin Frezya öyle bir bitki. Donar. Dondan korursanız (sadece birkaç akşam) güzel, kokulu çiçeklerini verir. Neyse. geçmiş olsun, kolay gelsin.
Frezya donar diye herkesi korkuttum galiba. Birkaç resim yükliyeyim de içiniz ısınsın.
k_donmez
12-03-2011, 20:58
Sayın KGürsan
Frezyalar donsa da benim favori çiçeklerimden oldular. Kokuları şahane. Hele sizin sera kokudan uçuyordur. :p
nurguldk
14-03-2011, 13:39
Ben bu soğanlılarda ekim zamanı farklılıklarını hala anlayamadım :( Heryerde frezyalar ekimde ekiliyor deniyor. Ama şu anda yapı marketlerde bolca frezya soğanı satılıyor. Paketlerinde ekim zaman bahar, çiçeklenme zamanı yaz ayları olacak şekilde belirtilmiş. Bunların türü farklı mı acaba?
Eğer farklı değilse neden baharda ekmiyoruz da Ekim ayında ekip don olacak diye çileden çıkıyoruz :))
Merhaba
benım suanda yasadıgım yerde bu tarz marketler yok .
Benım ınterneten baska ( ozellıkle bu konuda) secenegım malesef
yok.yardımlarınıza tesekurler ..
www.zengardentr.com 'da bulabilirsiniz. Bahar dikimli soğanlar satışa sunulmuş durumda, benimkiler de bugün elime ulaştı. Frezya ve 3 çeşit zambak soğanı... Hiç tecrübem yok, inşallah elime yüzüme bulaştırmam ;)
Sn. şehnaz., Tamam Frezya nın diğer bir adı da Kayısı çiçeğidir. Bizde normal olarak soğanları Mayıs-Haziran gibi sökülür, gölgede kurutulur ve Eylül civarında dikilir. Kış boyunca DON olayından korunur ve Mart Nisan aylarında çiçeklenir. Bu durumda şimdi soğan bulmanız zor fakat bazı marketler, Şubat civarında bu sağanı Güney yarımküreden getirip satabiliyorlar. Bunları Şubat-mart gibi dikerseniz Yazbaşında çiçeklerini alabilirsiniz.
Yukarıda açıklamıştım. Eğer haziranda söktüğünüz frezya soğanını Kasım dan sonra Mart-Nisan aylarına kadar muhafaza edebilirseniz, o zaman dikin. Bu normal şartlarda olanaksız. özel depolanmış veya Güney yarım küre soğanlarını kullanabilirsiniz Mart ayında.
yazlık adı altında satılan Frezya lar sadece o sene temmuz arası acıyor sonra normal seyrine dönüyor Dogası geregi :p. bende yazlık diye alıp aldandım .
Sayın KGürsan
Frezyalar donsa da benim favori çiçeklerimden oldular. Kokuları şahane. Hele sizin sera kokudan uçuyordur. :p
Henüz daha açmadılar. Ay sonuna doğru başlar. Açtıkları zaman sizlere de koklatırım merak etmeyin.:p Kolay gelsin.
k_donmez
16-03-2011, 19:06
Sayın KGürsan
Sizden çok güzel frezya fotoğrafları bekliyorum. Gerçi buradaki çiçekçilerde beyaz ve sarı çiçeklerini görüyorum, ancak sizin ustalığınız eminim frezyaların kokusuna bile güzellik katıyordur. Kolay gelsin.
Birkaç resim ile şimdilik gönlünüzü alalım kemalbey. Bunlar konserve ama ne yapalım tazesi henüz çıkmadı. Kısmetse Nisan da. Kolay gelsin.
Merhaba, annemin camlı giriş koridorunda duran frezyaları açtı ,içeri girdiğinizde misler gibi bir koku karşılıyor insanı.Biraz renkleri soluk çıkmış ışıktan dolayı herhalde.Ben yetiştiremiyorum bu frezyaları çok istememe rağmen ev içerisinde koyacak uygun bir yerim olmadığı için.
Saksıda da çok güzel yetişiyor..
loveflower
27-03-2011, 22:06
Birkaç resim ile şimdilik gönlünüzü alalım kemalbey. Bunlar konserve ama ne yapalım tazesi henüz çıkmadı. Kısmetse Nisan da. Kolay gelsin.
sn kgursan çok güzel gözüküyorlar frezyalar,verdiğiniz bilgileri okumadan önce yani 4 gün önce yapı markette bulduğum frezya soğanlarını saksılara ektim,toprağında çok az çakıl taşı karıştırdım,yanlış mı yapmışım?eğer yanlışsa hatamı nasıl düzeltirim.diğer sorum ise eylülde dikileceğini yazmışsınız benim frezyalarım şimdi dikildiği için soğanlarını yazın sökmem mümkün olmayacğından saksıdamı bırakmam gerecek,teşekkür ederim
Selam. ben frezyaları hic sökmedim sürekli yavruluyor. yaz kış balkonda bu sene ılık gectiginden don olmadı cicekteler:p
evde frezya olmuyor sanırım temiz havaya ihtiyacı var . sayın kgursan serada kapalı ortamda nasıl başarıyorsunuz
Selam. ben frezyaları hic sökmedim sürekli yavruluyor. yaz kış balkonda bu sene ılık gectiginden don olmadı cicekteler:p
evde frezya olmuyor sanırım temiz havaya ihtiyacı var . sayın kgursan serada kapalı ortamda nasıl başarıyorsunuz
Sn iris41., Evde olmuyor değil. Siz biraz üşeniyorsunuz!?. Yapraklar sararmaya başlayınca sökün ve yavrularını vs. ayırıp tekrar dikin. Yani seyreltirseniz toprak havalanırsa kök iyi gelişir ve evde de olur. Tabi don olayından korursanız.
frezya aslında bahçe çiçeği değil Türkiye için (Ege-Akdeniz hariç)
sn kgursan çok güzel gözüküyorlar frezyalar,verdiğiniz bilgileri okumadan önce yani 4 gün önce yapı markette bulduğum frezya soğanlarını saksılara ektim,toprağında çok az çakıl taşı karıştırdım,yanlış mı yapmışım?eğer yanlışsa hatamı nasıl düzeltirim.diğer sorum ise eylülde dikileceğini yazmışsınız benim frezyalarım şimdi dikildiği için soğanlarını yazın sökmem mümkün olmayacğından saksıdamı bırakmam gerecek,teşekkür ederim
Çakıl taşları saksının altına serilir suyu süzmesi için, ama önemli değil. şimdi diktiniz, Yaz başında çiçeklenir, yapraklar sararır ve dinlenmeye girer. Dinlenme 30 oC da 12 hafta dır. sonra tekrar sürgün yapar (Ekim- Kasım gibi) ,Kışın don dan korunur ve Mart-Nisan da çiçeklenir.
loveflower
29-03-2011, 06:48
Çakıl taşları saksının altına serilir suyu süzmesi için, ama önemli değil. şimdi diktiniz, Yaz başında çiçeklenir, yapraklar sararır ve dinlenmeye girer. Dinlenme 30 oC da 12 hafta dır. sonra tekrar sürgün yapar (Ekim- Kasım gibi) ,Kışın don dan korunur ve Mart-Nisan da çiçeklenir.
Çok teşekkür ederim sayın kgursan,iki sorum daha var cevaplayabilirseniz çok sevinirim,tekrar su vermeye dinlenmeden sonra yani ekim-kasım aylarında mı başlıyoruz?Yeni diktiğim frezya soğanlarımı hergün mü sulamalıyım yoksa kaçgünde bir?Teşekkürler
fatmadundar
30-03-2011, 12:00
Frezyalarımın en güzel halleri. Balkonumu şenlendiriyorlar.
Frezyalarımın en güzel halleri. Balkonumu şenlendiriyorlar.
Maşallah,çok güzel görünüyorlar kim bilir nede güzel kokuyorlardır,darısı benimkilerin başına diyecegim ama ekdigimden beri [iki yıl oldu] hiç açmadı, bu yılda sadece bir saksı yeşillen di henüz çiçek belirtisi yok,diger saksıdakiler henüz yeni yeni çimlenmeler var nerde eksiklik yaptım bilmiyorum:(
fatmadundar
30-03-2011, 14:26
Ne zaman ektiniz, yeterince sulamadınız mı, yeterince ışık mı alamadılar? Eğer ikinci yılları ise soğanlar yeterince büyük olmalı. Soğanlar yerine tutunup iyi gelişebilmeleri için Ekim ayında toprağa dikilip sulanmaya başlanmalı en az. Donmayacağı güneşli bir yerde daha fazla birşey yapmaya gerek yok. Aslında fotoğraflarını koyarsanız ve de konumunu belirtirseniz fikir verir.
Buna göre Kamil beyin de size tavsiyeleri olur.
Çok teşekkür ederim sayın kgursan,iki sorum daha var cevaplayabilirseniz çok sevinirim,tekrar su vermeye dinlenmeden sonra yani ekim-kasım aylarında mı başlıyoruz?Yeni diktiğim frezya soğanlarımı hergün mü sulamalıyım yoksa kaçgünde bir?Teşekkürler
Toprak ıslak olmayacak ama kurumayacak da. Nemli olsun yeter. Havaya göre haftada 1-3 arası azar azar sulayın.
loveflower
11-04-2011, 08:13
Çok teşekkür ederim sayın kgursan
Sayın kgursan,frezyalarım hakkında fikrinizi almak için fotoğraflarını soğanlı bitkilerle ilgili soru ve cevaplar başlığına ekledim,fikir verirseniz sevinirim
k_donmez
22-04-2011, 10:29
Kışın soğuk nedeniyle yaprakları donan frezyalar canlı kalmak için direniyorlar. Bunca belaya rağmen çiçek görebilir miyiz acaba ?
Uzunca bir zamandır frezya soğanı arıyordum çiçekçilerde. Bir çiçekçi geleceğini söyledi, ona güvendim. Ama ne yazık ki gelmedi, gelemediler!! Bu sırada çoktan soğan ekim zamanı geçmişti. Bulunduğum yerde tek bir yapı market bile yok, sera da aynı şekilde. Son çözüm internete başvurdum. Bu siteyi bulup üye oldum. Tropikseranın ilanını gördüm ancak orada da şimdilik sadece sarı ve beyaz varmış. Bana önerebileceğiniz herhangi bir adres var mı? Nasıl olsa Eylül'e kadar beklemek zorundaymışım. :( Bu kadar zor ulaşılan bi çiçeğin her rengini edinmek isterim.
Gecen sene mis gibi kokan Frezyalarım bu sene kokmuyor . ikide bir kokluyorum farklı saatlerde koku yok .
bettyycim
24-04-2011, 20:07
Uzunca bir zamandır frezya soğanı arıyordum çiçekçilerde. Bir çiçekçi geleceğini söyledi, ona güvendim. Ama ne yazık ki gelmedi, gelemediler!! Bu sırada çoktan soğan ekim zamanı geçmişti. Bulunduğum yerde tek bir yapı market bile yok, sera da aynı şekilde. Son çözüm internete başvurdum. Bu siteyi bulup üye oldum. Tropikseranın ilanını gördüm ancak orada da şimdilik sadece sarı ve beyaz varmış. Bana önerebileceğiniz herhangi bir adres var mı? Nasıl olsa Eylül'e kadar beklemek zorundaymışım. :( Bu kadar zor ulaşılan bi çiçeğin her rengini edinmek isterim.
Sevgiili arkadaşım www.zengardentr.com adresinden temin edebilirsiniz ;)
Sevgiili arkadaşım www.zengardentr.com adresinden temin edebilirsiniz ;)
Teşekkürler, dikkate alıyorum ama şu an saksıda da olsa satışta yok galiba görüntülenemiyor:confused:, bekleyelim bakalım. :rolleyes:
Kışın soğuk nedeniyle yaprakları donan frezyalar canlı kalmak için direniyorlar. Bunca belaya rağmen çiçek görebilir miyiz acaba ?
Sn kdönmez, merak etmeyin çiçek verirler. Bu yıl frezyalar 20 gün gecikti. Mayıs ortalarına doğru açarlar.
Uzunca bir zamandır frezya soğanı arıyordum çiçekçilerde. Bir çiçekçi geleceğini söyledi, ona güvendim. Ama ne yazık ki gelmedi, gelemediler!! Bu sırada çoktan soğan ekim zamanı geçmişti. Bulunduğum yerde tek bir yapı market bile yok, sera da aynı şekilde. Son çözüm internete başvurdum. Bu siteyi bulup üye oldum. Tropikseranın ilanını gördüm ancak orada da şimdilik sadece sarı ve beyaz varmış. Bana önerebileceğiniz herhangi bir adres var mı? Nasıl olsa Eylül'e kadar beklemek zorundaymışım. :( Bu kadar zor ulaşılan bi çiçeğin her rengini edinmek isterim.
Soğanlı bitkiler, ZAMANLI bitkilerdir. Her istediğiniz zaman bulunmaz, senede 1 defa çiçek açar. Frezya (Türkiyede) Ocak- Mayıs arasında çiçek açar, Eylül- Aralık arasında da soğanları dikilir. Bazen yazlık olarak marketler ithal edebilirler ama frezya bir KIŞ çiçeğidir. Ağustos-Ekim Arası istediğiniz bin adet frezya soğanı bulursunuz. Kolay gelsin.
k_donmez
01-05-2011, 19:05
Sn kdönmez, merak etmeyin çiçek verirler. Bu yıl frezyalar 20 gün gecikti. Mayıs ortalarına doğru açarlar.
Sayın K Gürsan,
Öncelikle geçmiş olsun. Sizi tekrar yazarken görmek çok güzel.
Frezyalara gelince aralarında geçen yaz sizin Yalova toplantısında hediye ettiğiniz soğanlar da var. Benim geçen yıldan kalanlar da. Çiçek göreceğimi duyunca gerçekten sevindim. Gelecek yıl için soğanları soğuk almayacakları bir ortamda, saksıya ekmeyi planlıyorum.
bettyycim
14-05-2011, 20:00
Frezyalarımdan umudu kesmiştim, ama onlar beni utandırdı ;)
Burada frezyaları görünce sanki kokusunu duymuş gibi oldum.Hepsi harika ,çok güzeller.Bana çocukluğumu çağrıştırdı.
Çocukluğumda balkonumuzdaki kokusuyla mest olduğum çoooook sevdiğim bitkidir.
Biz arpa zambağı olarak biliyoruz daha doğal halleriydi.
Nerede o eski frezyalar diyesim geldi ,harika kokarlardı ,şimdikiler öyle kokmuyor.
nurguldk
20-05-2011, 13:31
Benim Frezyalarda hala çiçek belirtisi yok. Saksıda dışarıdalar şu anda. Yaprak boyları da 25 cm yi geçti. Hala açma şansı var mı acaba?
bettyycim
20-05-2011, 14:23
Bende ümidi kesmiştim Sevgili nurguldk, ümidi kesmeyin en geç sizde de 15 güne kadar açarlar diye tahmin ediyorum ;)
nurguldk
23-05-2011, 10:47
Umarım öyle olur Sevgili bettyycim, sizin frezyaların utandırdığı kesin :)
bettyycim
24-05-2011, 10:00
Sabah sabah balkon da bolca resimler çektim, frezyalar hala harikalar ;) ever Sevgili nurguldk ben çok utandırdılar ama çok da mutlu ettiler :D
nurguldk
24-05-2011, 12:48
Offf offf harika...Daha da çok sabırsızlanmaya başladım :))) Sizinkiler güneşte mi duruyorlar?
bettyycim
24-05-2011, 13:46
Evet Sevgili nurguldk, sabahtan akşama kadar güneşteler ;)
Herkesin yeni çiçekleniyor.. Bizdekiler tohuma kaçtı..
benim Frezyalarda tohuma kactı kesip attım . Sogan yavrulasın istiyorum daha kolay :p.
özelikle sarıları kokusuna hayran brakıyor
nurguldk
26-05-2011, 14:18
Bir tanesinde küçücük çiçek tomurcuğu gördüm :))) Çok mutlu oldum :)))
bettyycim
26-05-2011, 14:33
Dememişmiydim, diyeceğim ama sizinkiler de sizi utandıracak sanırım Sevgili nurguldk :D
loveflower
20-06-2011, 13:39
Bunlar da benim frezyalarım,gözlerinin içine bakıyorum sanunda güzelliklerni sergilediler.
226584
226586
226585
Arkadaşlar frezyaların ekim zamanı başlamıştır (eylül ekim ve kasım ayları) merak edenler ve ellerinde soğanları bulunanlar değerlendirebilirler. benim frezyalarımı görmek isteyenlerde Buradan BGDR / Balkon - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=25171) bakabilirler
Bu arada almayı düşünen arkadaşlar varsa ilanlar bölümünde bir firmanın makul fiyatlarla satış ilanı var bakmanızı tavsiye ederim
http://www.agaclar.net/forum/sogan-yumru-rizom-satis/25433.htm
ardabora
23-10-2011, 12:02
9 ekim tarihinde diktiğim frezya soğanları tam bir hafta sonra toprağı deldi.
Resimdeki hale geldiler şu an.Fakat diktiğim günden sonra yaklaşık 10 gün sürekli hava kapalıydı.Filizlerin renkleri bana biraz açık gibi geliyor.
252287
Ben bu forumu, internette frezya soğanı ararken bulup üye olmuştum ve uzun bir süre frezya soğanı arayıp durmuştum.Nihayet soğanlara kavuştum,dilerim çiçeklerini görmek de nasip olur.
Çok güzeller.. :) Havanın sıcak olması gerekmiyor sanırım..
Bendekilerin boyu bir karışı geçti...
9 ekim tarihinde diktiğim frezya soğanları tam bir hafta sonra toprağı deldi.
Resimdeki hale geldiler şu an.Fakat diktiğim günden sonra yaklaşık 10 gün sürekli hava kapalıydı.Filizlerin renkleri bana biraz açık gibi geliyor.
252287
Ben bu forumu, internette frezya soğanı ararken bulup üye olmuştum ve uzun bir süre frezya soğanı arayıp durmuştum.Nihayet soğanlara kavuştum,dilerim çiçeklerini görmek de nasip olur.
Suyu biraz kesin-azaltın, kökler oksijen alsın, yeşillenirler. ancak marifet kış donlarından korumaktır. Ayrıca boylanacaklar dolayısıyla 30-50 cm çubuklar a bağlayıp yapraklarını dik tutmanız gerekecek
ardabora
28-10-2011, 15:20
Teşekkürler kgursan, mesajınızdan sonra sulamayı kestim.
Bir haftada oldukça iyi bir gelişim gösterdiler...Dilerim yaşatmayı beceririm,çiçeklerini görmeyi çok istiyorum.
Geçen yıl ektigim; elimdeki 5 frezyayı yazın söktüğümde irili ufaklı 26 tane olduklarını gördüm ve bu sene hepsini ektim sonuç 26/26 bakalım bu yaz sonunda 100 ü görebilecekmiyim ve acaba 26 taneden kac tanesi çiçek açacak...
Geçen yıl ektigim; elimdeki 5 frezyayı yazın söktüğümde irili ufaklı 26 tane olduklarını gördüm ve bu sene hepsini ektim sonuç 26/26 bakalım bu yaz sonunda 100 ü görebilecekmiyim ve acaba 26 taneden kac tanesi çiçek açacak...
kışın donmazlarsa hepsi çiçek açacak.
ardabora
13-11-2011, 11:22
Frezyalarımın yaprak rengi koyulaştı ve boyları uzadı,gelişimleri iyi gidiyor sanırım,bir problem yok gibi görünüyor.
Dün İstanbul'da hava çok soğuk ve rüzgarlıydı. Akşam içeri aldım küçük hanımları ;) Birazdan yine dışarı çıkaracağım, gece yine içeri...
Sayın Ardabora, ilgiyle takip ediyorum frezyalarınızın gelişimlerini... Hiç sormayın içeri-dışarı telaşı bizim balkonda da sürüyor. Bazen bir elimde de derece.. BAzen fotograf makinası... Çevre apartmanlar deli diye izliyorlardır.... :)
ardabora
13-11-2011, 13:08
Deli delinin halinden anlar da dediğiniz gibi bitkilere kendini kaptırmamış kişiler (ki bazen üzülüyorum onlara, onların bize üzüldüklerinden daha fazla) bizi anlamakta zorluk çekiyorlar. :)
"Aman beni deli sanmasınlar" diye endişelendiğim günler çok geride kaldı. :)
Frezyaların resimlerini yüklüyorum sürekli,dilerim bir aksilik çıkmaz da çiçeklerini de görürüz hep birlikte..
Sn Deliler!! Frezyalarınız güzel görünüyor. Tebrikler. ileride yatmamaları için yanlarına 50-60 cm uzunlukta çubuk veya kamışlar ile destek yapın ve yukarı çıktıkça bu çubuklara gevşekçe bağlayın. Veya daha pratik: Saksının kenarına 4 adet çubuk dikin ve bu çubukların arasına pamuk ipi ile AĞ yapın frezya yaprakları bu ağın arasından yükselsin. 10-15 cm aralıklarla 2-3 kat ağ bitkilerinizin dik büyümesini sağlar . Hadi kolay gelsin.
ardabora
25-11-2011, 14:20
Sn.kgursan, teşekkür ederim bilgiler için.
Dediğiniz gibi yapraklar uzadıkça sağa sola yatmaya başladılar. Keşke daha uygun bir saksıya dikseydim,pişman oldum. Yine de söylediğinizi yapmaya çalışacağım.
Bu hafta, geceleri çok soğuk ve rüzgarlı olduğu için frezyaları içeri aldım. Odanın ısısı 19-20 derece...sabahları işe giderken dışarı çıkardım,akşam 18:00 gibi yine içeri aldım.
Fakat yapraklarında buruşma başladı sanki. Resimde göründüğü gibi şu an. Toprağını kontrol ederek suladım, toprak üstü rüzgar nedeniyle kuru gibi görünse de parmağımla kontrol ettiğimde nemli olduğunu anlıyorum.
Neden bu hale geldiler acaba? Gece odanın ısısı onlara fazla mı geldi?
resimde bir olumsuzluk (buruşma b) göremedim . İyi görünüyor. Bundan sonra içeride sabit tutarsanız Ocak sonu çiçeklerini görürsünüz. Işıklı bir yer yeter.
ben birşey soracağım ferzyaları ben çok seviyorum ama bir türlü fırsat bulup alamadım ki bu yıl almayı düşünüyorum ancak bir sorunum var burada istanbul gibi semt pazarlarında frezya soğanı satılmıyor ancak alışveriş merkezleri var buralarda yapı marketleri var (koçtaş,tekzen)buralara gittim ancak bu soğanlar yoktu acaba şu anda dikim zamanı değil de ondan mı gelmedi aramızda koçtaş **** tekzenden bu soğanları alan varmı???
Soğan, Yumru, Rizom Satış - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/sogan-yumru-rizom-satis/)
bölümümüzden Mutlu Bey ile irtibata geçebilirsiniz, sanırım halen frezya soğanları var...
ben birşey soracağım ferzyaları ben çok seviyorum ama bir türlü fırsat bulup alamadım ki bu yıl almayı düşünüyorum ancak bir sorunum var burada istanbul gibi semt pazarlarında frezya soğanı satılmıyor ancak alışveriş merkezleri var buralarda yapı marketleri var (koçtaş,tekzen)buralara gittim ancak bu soğanlar yoktu acaba şu anda dikim zamanı değil de ondan mı gelmedi aramızda koçtaş **** tekzenden bu soğanları alan varmı???
Sn useful, Frezya soğan dikim mevsimi Ağustos- Kasım arasıdır. Çünki soğanı muhafaza etmek zordur, bu mevsimde soğanlar sürgün vermiş (cücüklenmiş) durumdadır. Bundan sonra köklenip köklenmeyeceği belirsizdir.
Sizce uyar ise özelden Kargo adresinizi gönderin dikilmeden kalan frezya soğanlarından istediğiniz kadar adet ücretsiz ama KARGO su Size ait olmak üzere göndereyim. deneyin olursa olur.
Diğer bir yol bazen ilkbaharda satış açılıyor onları takip edin veya sn Mutlu kutlu da varsa ondan temin edin kolay gelsin.
Sn useful, Frezya soğan dikim mevsimi Ağustos- Kasım arasıdır. Çünki soğanı muhafaza etmek zordur, bu mevsimde soğanlar sürgün vermiş (cücüklenmiş) durumdadır. Bundan sonra köklenip köklenmeyeceği belirsizdir.
Sizce uyar ise özelden Kargo adresinizi gönderin dikilmeden kalan frezya soğanlarından istediğiniz kadar adet ücretsiz ama KARGO su Size ait olmak üzere göndereyim. deneyin olursa olur.
Diğer bir yol bazen ilkbaharda satış açılıyor onları takip edin veya sn Mutlu kutlu da varsa ondan temin edin kolay gelsin.
çok isterdim ama şu anda memleketimde değilim ünüversite okuyorum o yüzden yazın ancak alabilirim soğanları ilginize çok teşekkür ederim
Gül-bahar
14-12-2011, 08:58
Sn kgursan,
Ciddi bir Bitkisever olan ben, useful'un alamadığı frezya soğanlarına talibim.Yalova'da bulunma avantajımı da kullanarak kargosu bana ait olmak üzere gönderebilirseniz inanın çook mutlu edersiniz.Şimdiden teşekkürlerimi bildiriyor, işlerinizde kolaylıklar diliyorum.Adresim:Yalova Milli Eğitim Md. Şehit Ömer Faydalı cad. No:190 YALOVA
ardabora
18-12-2011, 14:15
Sn Deliler!! Frezyalarınız güzel görünüyor. Tebrikler. ileride yatmamaları için yanlarına 50-60 cm uzunlukta çubuk veya kamışlar ile destek yapın ve yukarı çıktıkça bu çubuklara gevşekçe bağlayın. Veya daha pratik: Saksının kenarına 4 adet çubuk dikin ve bu çubukların arasına pamuk ipi ile AĞ yapın frezya yaprakları bu ağın arasından yükselsin. 10-15 cm aralıklarla 2-3 kat ağ bitkilerinizin dik büyümesini sağlar . Hadi kolay gelsin.
Sn.kgursan,
mesajınızdan sonra şu şekil birşey yaptım,evdeki imkanlarla..Biraz acemi işi oldu ama "idare eder" diye düşündüm. Frezyanın yaprakları tahminimden fazla uzadı, yine de çubuklar işimizi hala görüyor şimdilik.
Dediğiniz gibi içerideler şu an. Gündüz 15, gece 18-19 derecede duruyorlar. Herhangi bir bozulmadı olmadı. Yeterince ışık almaları için cam kenarında duruyorlar.
Ha gayret, ocağa ne kaldı ki? ;)
Görüntü çok hoş değil ama fonksiyon tamam. Şubat 15 de çiçekleri koklarsınız inşallah.
ardabora
19-12-2011, 18:59
Doğru söylüyorsunuz, görüntü pek iç açıcı değil ama napalım...:(
Şu tarz düzenekler hazırlanmış frezyalar için.
260430
260431
260432
260433
Bu da glayöl için,daha çok bahçeye uygun.
260434
[QUOTE=kgursan;887591]Sn useful, Frezya soğan dikim mevsimi Ağustos- Kasım arasıdır. Çünki soğanı muhafaza etmek zordur,
dedinizya memleketime gittim okldan fırsat bulup orada bir çiçekçiye sordum frazya soğanı ne zamn gelir diye bana mart ayında gelecek dedi
susamuru
19-12-2011, 23:00
ben birşey soracağım ferzyaları ben çok seviyorum ama bir türlü fırsat bulup alamadım ki bu yıl almayı düşünüyorum ancak bir sorunum var burada istanbul gibi semt pazarlarında frezya soğanı satılmıyor ancak alışveriş merkezleri var buralarda yapı marketleri var (koçtaş,tekzen)buralara gittim ancak bu soğanlar yoktu acaba şu anda dikim zamanı değil de ondan mı gelmedi aramızda koçtaş **** tekzenden bu soğanları alan varmı???
Merhaba useful ,Ben 2hafta önce Eminönü'nden ferzya soğanları aldım ve diktim.Eğer imkanın olursa oraya bakabilirsin.
Gül-bahar
20-12-2011, 09:10
Dün işyerine yaptığı ziyaret ve hediye soğanlar için sn.Kgursan'a hem benden hem de arkadaşlarımdan teşekkürleri burdan da aktarmayı borç biliyorum. Konusunda uzman, almadan vermeyi seven bir bukadar da mutevazı bir kişiyi tanıdığım için kendimi şanslı buluyorum. İyi ki varsınız.
ardabora
29-12-2011, 12:53
Frezyayı az önce dışarı çıkardım,hava çok soğuk değil. Ve bunu gördüm.
Tek bir yaprakta şu şekil bir oluşum var.
Sebebi nedir?
Sn ardabora., Bu sorun bende de var çözemedim. İhtimal soğanı soğan akarı denilen bir zararlı ile bulaşmış olması, veya bir mantari hastalık olabilir. SPORTAK diye bir ilaç öneriyorlar ama ben kullanmadım derdinize çare olur mu bilemiyorum. kolay gelsin.
Soğan akarı görsellerini google den bakabilirsiniz.
ardabora
03-01-2012, 17:34
Teşekkür ederim.
Bu oluşum diğer yapraklarda yok şimdilik.Bu yaprağı da kestim.
Bu arada gelişimleri durdu gibi,yapraklar ne uzuyor ne büyüyor.
İçeride durmalarının bir etkisi olabilir mi? Ne de olsa ev içinde,dışarda kaldıklarından daha az ışık alıyorlar.
Fakat bu günlerde hava çok soğuk,geceleri de don oluyor.
Ne önerirsiniz?
Gül-bahar
05-01-2012, 09:47
Çok istediğim frezyalarımı ekeli yaklaşık 3 hafta oldu. Sanırım soğanları yavruluyor bu yüzden de dik ektiğim halde yana eğiliyorlar! Kamil bey görüşlerinizi almam lazım, durumları, gelişimleri nasıl normal mi? Değilse ne yapmalıyım?
http://a1201.hizliresim.com/t/5/1lcrc.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Bunlar da diğer hediye güzelleriniz.:) Hepsi sabah güneşi alıyor. Bu cici kızlarımın da renklerini, sümbüllerin kokularını merakla bekliyorum. Çürümesinler diye topraklarını kurumadan sulamıyorum.
http://a1201.hizliresim.com/t/5/1lcuj.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Teşekkür ederim.
Bu oluşum diğer yapraklarda yok şimdilik.Bu yaprağı da kestim.
Bu arada gelişimleri durdu gibi,yapraklar ne uzuyor ne büyüyor.
İçeride durmalarının bir etkisi olabilir mi? Ne de olsa ev içinde,dışarda kaldıklarından daha az ışık alıyorlar.
Fakat bu günlerde hava çok soğuk,geceleri de don oluyor.
Ne önerirsiniz?
Don olan zamanda dışarıda kalmasın. akşamları içeri, sabah dışarı. Yağmurlu havada sorun yok don olmaz, dışarıda kalabilir. Açık, parlak yıldızlı havalar gece don yapar 20 Nisana kadar don olur. Don dan koruyun. Çiçekler donmaya çok duyarlıdır. Dikkatli olun.
Çok istediğim frezyalarımı ekeli yaklaşık 3 hafta oldu. Sanırım soğanları yavruluyor bu yüzden de dik ektiğim halde yana eğiliyorlar! Kamil bey görüşlerinizi almam lazım, durumları, gelişimleri nasıl normal mi? Değilse ne yapmalıyım?
http://a1201.hizliresim.com/t/5/1lcrc.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Bunlar da diğer hediye güzelleriniz.:) Hepsi sabah güneşi alıyor. Bu cici kızlarımın da renklerini, sümbüllerin kokularını merakla bekliyorum. Çürümesinler diye topraklarını kurumadan sulamıyorum.
http://a1201.hizliresim.com/t/5/1lcuj.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Şimdi bir şey diyemiyorum. Çok zamansız dikim ve soğanlar bozulmaya başlamıştı. bekleyelim, görelim. Bunlar Eylül-Ekim de dikilmesi gereken soğanlardı.
Gül-bahar
07-01-2012, 06:59
Cevapladıgınız için teşekkürler. Dediğiniz gibi bekleyelim, görelim.
sn. ardabora,
sayenizde bütün gelişimlerini izlediğimiz frezyalarınız açtı mı acaba, resimlerini merakla bekliyorum.
Kendi adıma, benim çok az soğanım vardı, üçü açtı ama maalesef kokusuz çıktılar. hayalkırıklığı oldu.
Teşekkür ederim.
Bu oluşum diğer yapraklarda yok şimdilik.Bu yaprağı da kestim.
Bu arada gelişimleri durdu gibi,yapraklar ne uzuyor ne büyüyor.
İçeride durmalarının bir etkisi olabilir mi? Ne de olsa ev içinde,dışarda kaldıklarından daha az ışık alıyorlar.
Fakat bu günlerde hava çok soğuk,geceleri de don oluyor.
Ne önerirsiniz?
ardabora
29-01-2012, 13:55
Ne yazık ki açmadılar, hatta gelişimleri durdu diyebilirim. Yapraklar uzun ve cansız şu an.
Saksının küçük geldiğini,toprağının iyi olmadığını düşünüyorum. Tabi bir de dondan korumak için ev ortamına aldığımdan yeterince güneş görmediğini de söylemem lazım.
Resmini çekince eklerim.
Henüz çiçek açması için erken değil mi?
Geçen sene saksısına hiç ellemediğim frezyalarım (http://www.agaclar.net/forum/774794-post592.htm).. Soğanları sandığımdan fazla çoğaldı..
Sayın ardabora, frezyalarınızı ben de takipteydim, açmamalarına üzüldüm... :(
Sayıs Selis, sizin frezyalarınız ne kadar güzel gelişmiş, saksıyı doldurmuşlar, inşallah çiçeklerini de görürsünüz...
Edirne'deki evimizde bahçede ekiliydi benimkiler, en son 1 ay önce topraktan 5 cm kadar çıkmışlardı, umarım kar ve soğuktan etkilenmezler... Gerçi 3 yıldır birşey olmadı ama...
Ne yazık ki açmadılar, hatta gelişimleri durdu diyebilirim. Yapraklar uzun ve cansız şu an.
Saksının küçük geldiğini,toprağının iyi olmadığını düşünüyorum. Tabi bir de dondan korumak için ev ortamına aldığımdan yeterince güneş görmediğini de söylemem lazım.
Resmini çekince eklerim.
Telaşa gerek yok. Yapraklar belli bir boya gelince durur. yapraklanma da durur ve çiçek tomurcuğu gelişir. Elinizin iki parmağı ile bitkiyi toprak hizasından yukarıya doğru sıvazlarsanız, kalınlaşmış olan iç kısımda çiçeğin sapını hissedersiniz.
Dışarılar çok donlu dondurmayın. gündüz güneş olsa bile akşam içeri alın.Don a karşı En duyarlı zamanları.
wellness
31-01-2012, 22:18
Merhaba Kamil Bey,
siz frezya soğan satışı da yapıyormusunuz? Bir sorum daha olacak. Eğer yapıyorsanız bu frezyaların şuan piyasada bulunan tüm renklerinden varmı? Eğer varsa bu yıl soğan satış sezonunda sizden bunların soğanlarından almak istiyorum.
Bazı renkleri var hepsinden yok yaz aylarında (Ağustos civarı) gönderebilirim. Kolay gelsin
Frezyacı arkadaşlar, Mart sonuna kadar frezya saksılarını dışarı çıkarmayın. Özellikle geceleri dışarı çıkarmayın, donmasınlar.
wellness
02-02-2012, 13:30
Bazı renkleri var hepsinden yok yaz aylarında (Ağustos civarı) gönderebilirim. Kolay gelsin
Hangileri varsa olanlardan sizden istiyecem zamanı gelince.
beyza beyza
07-02-2012, 17:31
merhabalar ben aranıza yeni katıldım buralarda firezya soğanları bulamıyorum soğan gönderebilecek arkadaşlar varı acebağa
Benol Hazaroğlu
07-02-2012, 17:37
Benim frezyalarım hep bahçede. Üstlerine kar yağdı ama on olayı olmadı. Senelerdir böyle. Buranın iklimini seviyorlar sanırım.
Benim frezyalarım hep bahçede. Üstlerine kar yağdı ama on olayı olmadı. Senelerdir böyle. Buranın iklimini seviyorlar sanırım.
Sn Benol hanm., Frezya çiçekleri sap çıkardığı zaman donarlar ve açmazlar. Ama bitkilere fazla zarar gelmeyebilir. Sapları çok sulu olduğu için donarlar. bulunduğunuz yer kuytu ise don tutmuyorsa sorun yok. Kar ise dondurmaz!!! korur. Kar altında +5 oC sıcaklık vardır. Dolayısıyla sizi şaşırtmasın.
Bu yıl üzerine kar bile yağdı.. Donmadı..
Tomurcuklar göründü nihayet ;)
münevver
13-02-2012, 11:49
Ben daha yeni diktim ama geç kaldım galiba..
Daha filizcik bile yok..
Benimkiler dondu çoook üzgünüm bu konuda, onlara bakamadım diye çok kızıyorum kendime çok.
Bu yıl üzerine kar bile yağdı.. Donmadı..
Tomurcuklar göründü nihayet ;)
Eh orası izmir. Don olmaz ise kar yağması önemli değildir. Kar başka don başkadır.
Benim bir saksı frezyamda balkonda yaprakları coşmuş. Doğumdu, bebişdi derken fazla ilgilenmedim inşallah donmamıştır.
Bu son soğukdan kollayın, koruyun.
loveflower
17-02-2012, 19:22
Sevgili kgursan, benim frezyalarım kapalı balkondaydı bugüne kadar, mesajınızı okur okumaz içeri aldım şimdi.
Şimdiye kadar kar vardı ama hava çok soğuk olduğu için endişelendim. Çicek sapların kontrol ettim, oluşmuşlar. Kapalı balkonda (bir camı çok az açık) dondurdun mu bitki mi acaba:(
ardabora
19-02-2012, 13:17
Telaşa gerek yok. Yapraklar belli bir boya gelince durur. yapraklanma da durur ve çiçek tomurcuğu gelişir. Elinizin iki parmağı ile bitkiyi toprak hizasından yukarıya doğru sıvazlarsanız, kalınlaşmış olan iç kısımda çiçeğin sapını hissedersiniz.
Dışarılar çok donlu dondurmayın. gündüz güneş olsa bile akşam içeri alın.Don a karşı En duyarlı zamanları.
Sn. kgursan,
Yapraklar bu durumda şu an, bana çok cansızmış gibi geliyor. Dediğiniz gibi elimle dipten yukarı doğru sıvazladığımda iki soğanda çiçek sapı gibi bir kalınlaşma hissettim ama diğerlerinde belirgin bir şey yok.
Sarıyer'de son bir iki hafta geceleri -7,-8 dereceyi gördük. Bahçedeki çiçeklerin bazıları tamamen dondu (çeşme,bodrum papatyaları gibi çiçekler)
Frezyalar sürekli içeride, gündüz 5/6 derece,akşamları 12/15 derecede duruyorlar (geceleri hafif ısıtılan bir oda).
Bu sıcaklıkta, şimdiye kadar tomurcuk yapmaları gerekmez miydi?
Sn. kgursan,
Yapraklar bu durumda şu an, bana çok cansızmış gibi geliyor. Dediğiniz gibi elimle dipten yukarı doğru sıvazladığımda iki soğanda çiçek sapı gibi bir kalınlaşma hissettim ama diğerlerinde belirgin bir şey yok.
Sarıyer'de son bir iki hafta geceleri -7,-8 dereceyi gördük. Bahçedeki çiçeklerin bazıları tamamen dondu (çeşme,bodrum papatyaları gibi çiçekler)
Frezyalar sürekli içeride, gündüz 5/6 derece,akşamları 12/15 derecede duruyorlar (geceleri hafif ısıtılan bir oda).
Bu sıcaklıkta, şimdiye kadar tomurcuk yapmaları gerekmez miydi?
hayır martta açacaklar. Yeter ki donmasınlar dikkat edin. 5 oC da donmazlar.
zafer1326
01-03-2012, 20:14
Migrosa frezya soğanları gelmiş. Hemen 1 paket aldım(10 adet soğan 3.95 tl). Hafta sonu soğanları toprakla buluşturmayı düşünüyorum. Umarım geç kalmamışımdır.
bilgiyi paylaştığın için teşekkürler peki sadece frezya soğanımı vardı yoksa..
yeni migrostan aldım tesadüfen tanıştığım bir soğan, yorumları okuduğum kadarıyla gayet güzel bir bitki olacak henüz ekmedim, ama soğanı bile bu kadar güzelse çiçeği de mutlaka güzel olacaktır, açtığın resimlerini yayınlayacagım
Bende geçen gün bir internet alışveriş sitesinden aldım 10 frezya soğanı.
Ama korkum ekim zamanı geçtimi acaba?
Ne derinliğe kaçlık bir saksıya dikmeliyim bu arada? Kendi hazır toprağınıda yollamışlar.
ewet arkadaşlar buğün migrosa gittim ve bir sürü soğan gelmiş glayör,yıldız çiçeği,frezya 5 çesşit vardı
üzerlerinde dikim şubat,mart,nisan yazıyor bende bügün aldım 40 tane diktim şu anda frezyalarımı bu yıl bayağı soğa diktim 70 lale 6 sümbül 40 frezya 20 nergis diktim
Mart & Nisanda çiçeklenen frezyaların Şubat ya da Martta dikilmesi imkansız sanırım.. Dikim zamanı Eylül ve Kasım ayında olmalıydı..
Dikim ve gelişim konusunda Ardabora'nın soğanlarının gelişimlerini takip edebilirsiniz?
BU SAYFADAN (http://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/4302-22.htm)
Bazı frezya soğanları ilkbahar dikimi için uygun şekilde depolanabilir, veya Güney yarımkürede üretilmiş olabilir. Bunlar mart civarında dikilir ve Temmuz civarında çiçek açarlar. Diğer deyimle; Frezya yıl boyu dikilebilen soğanlı bitkilerdendir. bütün mesele soğanların depolanmasındadır.
işte üstünde öyle yazıyorlink bakın:http://www.lalesiparisi.com/Tasarim_Veriler/images/Tum_Dosyalar/Double_-_Mix.JPG
http://www.lalesiparisi.com/Tasarim_Veriler/images/Tum_Dosyalar/Single_-_Mix.JPG
zafer1326
02-03-2012, 19:33
sonbaharda dikilen soğanlar baharda çiçeklenir. İlkbaharda dikilen soğanlar sonbahara doğru çiçeklenir diye okumuştum bir yerde.
işte üstünde öyle yazıyorlink bakın:http://www.lalesiparisi.com/Tasarim_Veriler/images/Tum_Dosyalar/Double_-_Mix.JPG
http://www.lalesiparisi.com/Tasarim_Veriler/images/Tum_Dosyalar/Single_-_Mix.JPG
Sn useful, oradaki bilgiler tam güvenli değil. Şu andan sonra dikeceğiniz frezya soğanları Haziran-Temmuz da çiçeklenir (tabi çiçeklenirse!!) Neden böyle dedim? Çünkü frezyanın çiçek oluşturması için 10-15 oC sıcaklık gerekir. 15 oC üzerindeki sıcaklıklarda çiçek değil, yaprak yapar.
Dikim derinliği soğan üzerinde 3 cm cıvarıdır. Dikim aralığı 8-10 cm dir. 5 cm değil?? Güneş yerine yarı gölge daha iyi olur.
kelebek çalısı
04-03-2012, 18:22
sonbaharda dikilen soğanlar baharda çiçeklenir. İlkbaharda dikilen soğanlar sonbahara doğru çiçeklenir diye okumuştum bir yerde.
Sn. zafer1326,
bu kısmen doğru, türlerine göre soğanlı bitkilere bakmak gerekir. Glayöl çiçeği de soğanlı bir türdür ve temmuz, ağustos gibi çiçek açar, bu sebepten ilkbahar soğanların dikimi için idealdir. Fakat lale, erengül, sümbül, nergis gibi pek çok bildiğimiz soğanlı bitki çiçeklenme yapmadan önce toprağın altında geçirecekleri soğuk kış günlerine ihtiyaç duyarlar.
Özetle, İlkbaharda dikilen soğanlar sonbahara doğru çiçeklenir, sonbaharda dikilen soğanlar baharda çiçeklenir diyebiliriz fakat bu durum bütün soğanlı bitkiler için geçerli değildir. :)
Arkadaşlar merhaba. ben de bu türden yetiştirmeye başladım, çiçek vermeye başladı ancak çiçekler 3-4 gün taze kaldıktan sonra dalında büzülüp çürümeye başlıyor. Bu durum doğal mı yoksa ters giden birşeyler mi var? Bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Eriklibahçe
11-03-2012, 12:03
Arkadaşlar merhaba. ben de bu türden yetiştirmeye başladım, çiçek vermeye başladı ancak çiçekler 3-4 gün taze kaldıktan sonra dalında büzülüp çürümeye başlıyor. Bu durum doğal mı yoksa ters giden birşeyler mi var? Bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.
selam vulcano ,çiçek verme döneminde eğer sulamayı fazla yaptıysanız çiçeklerde çürüme ve dökülme olur. Benimkiler de bir haftaya kadar açacaklar,mis kokularını hasretle bekliyorum :)
273329
Sanırım haklısınız Eriklibahce. ben de öyle tahmin ettim ve iki gündür su vermiyorum, toprak hala nemli.
Sizin çiçekleriniz de patlamak üzere, bence 1 haftaya kalmaz. Sabahları güneş alan bir yerde durduruyorum saksıyı, akşam kapalı olan tomurcuklar, ertesi gün öğle saaitini geçmeden tamamen açıyorlar. Çok hızlılar :)
Eriklibahçe
11-03-2012, 16:19
Evet gerçekten çok hızlılar ;) , pembe ve beyaz karışık ektim soğanları bakalım nasıl olacaklar,sonuçları yine paylaşırım..
Arkadaşlar merhaba. ben de bu türden yetiştirmeye başladım, çiçek vermeye başladı ancak çiçekler 3-4 gün taze kaldıktan sonra dalında büzülüp çürümeye başlıyor. Bu durum doğal mı yoksa ters giden birşeyler mi var? Bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Bitki üzerinde çiçeklerin 3-4 günde solması normal değil. Bitkiler havasız ve sıcak ortamda kalıyorsa çiçekleri çabuk geçer, Tabi aşırı sulamayı da azaltmak gerekir.Sıcak (15 o C ın üzerinde) ve havasız (Kapalı oda, kalörifer yanı vb) ortam çiçekleri çabuk soldurur.
Bitki üzerinde çiçeklerin 3-4 günde solması normal değil. Bitkiler havasız ve sıcak ortamda kalıyorsa çiçekleri çabuk geçer, Tabi aşırı sulamayı da azaltmak gerekir.Sıcak (15 o C ın üzerinde) ve havasız (Kapalı oda, kalörifer yanı vb) ortam çiçekleri çabuk soldurur.
Bilgi için teşekkür ederim. Aşırı sulama dışında çiçeklerin dalında kalmasını sağlayacak saydığınız şartlar şu anda mevcut. Umarım en kısa sürede toparlanırlar.
yeşillim
13-03-2012, 13:13
Benzeterek aldım. Acaba bu Frezeya mı? aldığım yerden öğrenemedim.
Benzeterek aldım. Acaba bu Frezeya mı? aldığım yerden öğrenemedim.
Hayır frezya ya benzetemedim amarylles benzeri bir bitki olmalı.
Eriklibahçe
15-03-2012, 12:23
Frezya'larım açmaya başladı, mis gibi kokuyorlar :)274168
Eriklibahçe tomurcuklu mesajınızdan sonra onlar mor mu lila mı diye merak etmiştim.. Burdan bakınca lila sanki.. Soğanlarını çoğaltmaya çalışın, tohumlarını da atmayın lütfen..
Bir de onların yanına sarı renk ekleyin harika olurlar ;)
Eriklibahçe
16-03-2012, 13:55
Merhaba selis,
aslında koyu pembe gibi renkleri :)
soğanları atar mıyım gözüm gibi bakıyorum onlara,hatta daha farklı renkte çiçek açan frezya soğanları araştırması içindeyim. O kadar güzel kokuyorlar ki anlatamam ;)
Herkese merhaba.
Farklı renk frezyalar için bir dayanışma içine girilse ve değiş tokuş mekanızması kurulsa..
Gördüğüm kadarıyla 'arpa çiçeği', 'arpa nergisi' gibi isimlerle anılan ve aslında güney yarım küre çiçeği olmakla birlikte ülkemizde yerlilşen bu çiçeğin ilginç çeşitliliği oluşmuş. Keşke biri bunları hiç değilse renklerine göre tasniflese der dururdum. Gördüğüm her yerde hep karışık olarak yetiştirilmişti. Soğan alsan da ne çıkarsa bahtına oluyordu.. Çoğunluk alacalı beyaz ve sarı renkliler. Bu kanaatkar çiçek her türlü övgüyü hak ediyor.
Hadi bakalım..
Merhaba selis,
aslında koyu pembe gibi renkleri :)
soğanları atar mıyım gözüm gibi bakıyorum onlara,hatta daha farklı renkte çiçek açan frezya soğanları araştırması içindeyim. O kadar güzel kokuyorlar ki anlatamam ;)
ir dayanışma içine
Frezya sabır işi bir çiçektir, Eylül cıvarında dikeceksiniz, Mart Nisan da çiçeğini göreceksiniz, Renkleri de ayrı ayrı bulmak mümkündür. Ticari yetiştirenler genellikle renk ve çeşitleri ayrı ayrı diker ve sökerler.
Çok güzeller Eriklibahce ve çok sağlıklı görünüyorlar. Benim frezyalarım ölüyor sanırım, yaprakları kuruyup dökülmeye başladı, çiçekleri de soldu :( Toprağını değiştirdim geçen hafta ama durum hala aynı. Bendekiler sanırım yabani türmüş. Daha dayanıksız ama daha kokulu olur demişti bir arkadaşım.
kelebek çalısı
21-03-2012, 23:08
Bahçede her köşede frezya mevcut. Yürüyüş yaparken kokuları hep havada asılı kalsın istediğimden :) Kokuları bahçenin dört bir yanını sarmış durumda.
Ben soğanlı bitkilerimi topraktan hiç çıkarmadım bugüne dek, sadece saksıda olan soğanlıları çıkarıp saklıyorum. Toprakta olanlar ise yerlerinde kalıyor, bugune kadar sağlıklı kaldılar. Fakat bu sene topraktakilere de bir müdahalede bulunup, soğan ayırma işlemlerine girişeceğim sanırım.
Üçüncü senelerinde olan ve hala aynı yerlerinde olan frezyalarımdan iki kare. Saksıda daha dekoratif durabiliyorlar, bahçede de oldukça mutlular.
Eriklibahçe
22-03-2012, 13:50
Sn. Kelebek çalısı frezyalarınız tomurcuktayken bile muhteşem güzellikte,açtıklarında kim bilir nasıl olacaklar,paylaşırsanız yine sevinirim..
Benimkilerinin son halleri böyle;
275517
Benimkiler de bunlar.. Tabii gönül daha fazla renk çeşidi olsun istiyor :rolleyes:
Ayrıca sabah erken saatlerde hiç kokmuyorlar..
engin1981
25-03-2012, 10:37
Herkese selamlar.şok marketten bende freesia aldım.bugün dikecem inşallah.sormak istediğim şu; yaprakları çık çok uzamadan bol çiçekli nasıl yapbilirim. birde izmirde oturuyorum batı cephesinde ki balkon 13 den güneş batana kadar güneş alıyor oraya mı koyayım yoksa kuzey balkona mı;?
Herkese selamlar.şok marketten bende freesia aldım.bugün dikecem inşallah.sormak istediğim şu; yaprakları çık çok uzamadan bol çiçekli nasıl yapbilirim. birde izmirde oturuyorum batı cephesinde ki balkon 13 den güneş batana kadar güneş alıyor oraya mı koyayım yoksa kuzey balkona mı;?
bugünmü aldınız frezyaları bende almıştım migrostan 30 tane ama yine alacağım acaba var mı bütün şok marketlerinde bilginiz varmı
engin1981
25-03-2012, 12:34
2 gün önce 10 tanesi 3 liradan aldım.1 adet kalmıştı.dahliya glayöl çok vardı ama.yakın bir kaç şoka bakmakta fayda var bence.
engin1981
25-03-2012, 12:41
konu dışı bir sorum olacak bilgisi olan yardımcı olursa sevinirim.bodrum papatyası gibi ama diklemesine uzamayıp aşağı sarkan çiçeğin ismini bilen varmı acaba.
ardabora
25-03-2012, 21:20
Çok istemem rağmen frezya yetiştirmeyi beceremedim, ne yazık ki çiçek saplarını bile göremedim, yapraklar soldu gitti.
Kısmet değilmiş, diğer soğanlıların çiçekleriyle avunurum artık. :(
kelebek çalısı
28-03-2012, 23:37
Sn. Kelebek çalısı frezyalarınız tomurcuktayken bile muhteşem güzellikte,açtıklarında kim bilir nasıl olacaklar,paylaşırsanız yine sevinirim..
275517
Sn. Eriklibahçe,
frezyaların çiçekleri geçmeden önce sizin de isteğiniz üzerine fotoğraflarını bir kez daha paylaşıyorum. Kokularıyla mest ettiler doğrusu.
Bu sene kokularına, ve çiçeklerinin seyrine iyice doydum diyebilirim :)
Artık seneye yine yeniden harika frezyalarla buluşmak dileğiyle..
çiçeksever
30-03-2012, 15:21
http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/modul_pdf/622B00048.pdf
FRESİA YETİŞTİRİCİLİĞİ konusunda tanıtıcı bilgi var.
Bunlarda Mutlu Bey'in yanlışlıkla benim kargoma koyup gönderdiği frezyalar :D
Eriklibahçe
01-04-2012, 22:12
Sn. Eriklibahçe,
frezyaların çiçekleri geçmeden önce sizin de isteğiniz üzerine fotoğraflarını bir kez daha paylaşıyorum. Kokularıyla mest ettiler doğrusu.
Bu sene kokularına, ve çiçeklerinin seyrine iyice doydum diyebilirim :)
Artık seneye yine yeniden harika frezyalarla buluşmak dileğiyle..
Sn. Kelebek çalısı,
çiçekleriniz tomurcuktayken bile çok güzeldi,açmış hallerini görünce gözlerim yerinden cıktı:D masallah ne kadar güzeller... Sizinkiler benimkileri solladı:D,onlara çok iyi bakacağınızdan eminım görüşmek üzere...
zafer1326
10-04-2012, 21:44
Mart başında diktiğim soğanlar kendini göstermeye başladı.
281922
acemifüsun
12-04-2012, 14:37
Çocukluğumun kayısı çiçekleri:)
Şubat ortası-sonu gibi diktiğim Frezya soğanlarım sonunda büyümüş tomurcuklanmışlardı, hatta 2 tensi açmıştı bile. Kokularını duymak için kesip vazoya koyacaktım onları, tomurcukların iyice büyümesini bekliyordum sadece.. Dün bahçeye bir çıktım güzelim Frezyaların yerinde yeller esiyor.. Çimleri biçerlerken yalnışlıkla mı kestiler acaba demiştim kendi kendime. Bugün öğrendim ki; meğer bahçivan zamanı geçti bunların diye bilerek isteyerek hepsini dibinden kesip atmış:(
Çok üzüldüm çok:( Benim için de koklayın çiçeklerinizi..
kelebek çalısı
03-05-2012, 16:03
Şubat ortası-sonu gibi diktiğim Frezya soğanlarım sonunda büyümüş tomurcuklanmışlardı, hatta 2 tensi açmıştı bile. Kokularını duymak için kesip vazoya koyacaktım onları, tomurcukların iyice büyümesini bekliyordum sadece.. Dün bahçeye bir çıktım güzelim Frezyaların yerinde yeller esiyor.. Çimleri biçerlerken yalnışlıkla mı kestiler acaba demiştim kendi kendime. Bugün öğrendim ki; meğer bahçivan zamanı geçti bunların diye bilerek isteyerek hepsini dibinden kesip atmış:(
Çok üzüldüm çok:( Benim için de koklayın çiçeklerinizi..
Nasıl bahçıvanmış o öyle :eek:
Bir ay önce glayörlerle diktiğim frezyalar hala çıkmadı.Glayörler 20 cm kadar büyüdü.Bir sorun var mı diye düşünüyorum.Ne kadar sürede çıkar?
engin1981
04-05-2012, 09:51
Merhaba 40 gün önce orta büyüklükte uzunlamasına saksıya diktiğim 6 fresia dan biri 10cm oldu.diğeri ucunu gösterdi 10 gündür öylece bekliyor.diğerlerinde ses seda yok.10-15 gün önce çürüdülermi diye az toprağı açtım yeni filizleniyordu.ama hala çıkmadı.normal mi bu acaba.
melih500
04-05-2012, 09:54
Merhaba 40 gün önce orta büyüklükte uzunlamasına saksıya diktiğim 6 fresia dan biri 10cm oldu.diğeri ucunu gösterdi 10 gündür öylece bekliyor.diğerlerinde ses seda yok.10-15 gün önce çürüdülermi diye az toprağı açtım yeni filizleniyordu.ama hala çıkmadı.normal mi bu acaba.
benim bildiğime göre bir de yaz frezyası var galiba sizinki o cinsten ola bilir
Nasıl bahçıvanmış o öyle :eek:
Sormayın, hatırladıkça içim acıyor:(
İşlemi yapan aslında bahçivanın oğluymuş. Açıklama da: "orda laleler vardı ben zamanları geçti diye söktüm" şeklinde olmuştu..
İşin komik tarafı tam 2 metre ötesinde yerden yaklaşık 60cm. yükseklikte çiçekleri kediler tarafından oynanıp dökülmüş sap şeklinde bir lale var gerçekten. Onu kesmiyorsun da goncalı çiçeği mi kesiyorsun demeden edemiyor insan.. Sağlık olsun demekten başka çaremiz yok.
Muhtemelen komşulardan birkaçı daha önce bunun zamanı geçti hala sökülmemiş diyerek kızmıştır, garibim de işimi iyi yapıyorum ben düşüncesiyle benimkileri sökmüştür..:(
Bir ay önce glayörlerle diktiğim frezyalar hala çıkmadı.Glayörler 20 cm kadar büyüdü.Bir sorun var mı diye düşünüyorum.Ne kadar sürede çıkar?
Biraz zaman alabiliyor frezyaların çıkması, benimkiler de bir, bir buçuk ayda anca kendilerini göstermişlerdi.
KAPTANzst
09-05-2012, 19:46
Benim diktiğim soğanlara bakıyorum da renk farklılıkları olanlar bile değişik zamanlarda filiz verdiler.mavi henüz açmadı ama soğandan çıkacak gibi.sarıda hiç kıpırdama yok. diğer renkler 20 cm oldular.
Nisan başında diktiğim frezyalarım 3 hafta sonra çıktılar.Şimdi de içlerinden 4 tanesi tomurcuklu dal vermiş.Ancak benim bahçemin en büyük zararlısı eşim, yine bir hortum kazası ile bir tomurcuğumu kırmış :( İçim acıdı.Öğrenmek istediğim bir kök sadece bir dal mı çiçek veriyor yoksa aynı kök başka çiçek filizleri de verir mi?
Sûz-i Dilârâ
19-05-2012, 10:28
Frezyalarım salkım-saçak büyüyorlar, bakalım çiçek açabilecekler mi?
Frezyalarım açmaya başladı.İlk açan da çok değişik ebruli. Ama bir koku bir koku...
Öğrenmek istediğim bir kök sadece bir dal mı çiçek veriyor yoksa aynı kök başka çiçek filizleri de verir mi?
Üzülmeyin, olur böyle kazalar, Her soğandan genellikle bir çiçek sapı çıkar ve çiçek sapı yukarılardan dallanır, bir sap üzerinde 2-3 dal olur. Bazı durumlarda Çıkan çiçek sapının yanından tekrar bir çiçek sapı çıkarabilir. Zayıf da olsa böyle bir ihtimal var. Kolay gelsin.
zafer1326
26-05-2012, 19:57
Nisan ayı başında ektiğim soğanlar tomurcuklandı. Hiç beklemiyordum açıkçası. Yaz sonunda açacaklarını tahmin ediyordum. Güzel bir sürpriz oldu bana. :)
300899
300900
Frezyalar açmaya başladı. Diğer renklerde yakında kendini gösterir
301912
KAPTANzst
29-05-2012, 11:21
Bende de beyaz çeşit erken tomurcuklandı. Diğer renklerden daha soğandan çıkmamışlar bile var:=))
zafer1326
13-06-2012, 23:27
Nisan ayı başında ektiğim soğanlar sonunda çiçeklendi.
308501
308502
gülenmelek
23-06-2012, 13:47
2 yoğurt kovasında 6'şar adetten 12 adet Frezya soğanı var. Ortam aynı, sulama aynı, güneş de aynı ama toplam çıkan bitki 2 adet :( Bu gün dayanamadım soğanın birini kurcaladım. Çürümemiş, kök hiç yapmamış, yanında minik yavru oluşmuş. Çıkmayan candan ümit kesilmez ;)
Biri büyüdü ve açtı. 3 adet farklı çiçek sapı oluşturdu ve beyaz. Hafif, çok hoş, tatlı bir kayısı kokusu alıyoruz sanki. Koklamaktan başım dönüyor bazen.
Diğeri açmak üzere, tek çiçek sapı ve az çiçek tomurcuğu var. Şimdiki merak, bakalım ne renk açacak ;)
311398
311399
Diğeri de açtı ;) Çok güzel bir rengi ve misler gibi kokusu var.
Son kalan iki frezyalar'da açtı sonuncusuda süpiriz yapıp sarı kırmızı açtı.
Önceki açanlar
311570.
Beyaz ve sarı kırmızı.
311569
2 yoğurt kovasında 6'şar adetten 12 adet Frezya soğanı var. Ortam aynı, sulama aynı, güneş de aynı ama toplam çıkan bitki 2 adet :( Bu gün dayanamadım soğanın birini kurcaladım. Çürümemiş, kök hiç yapmamış, yanında minik yavru oluşmuş. Çıkmayan candan ümit kesilmez ;)
Biri büyüdü ve açtı. 3 adet farklı çiçek sapı oluşturdu ve beyaz. Hafif, çok hoş, tatlı bir kayısı kokusu alıyoruz sanki. Koklamaktan başım dönüyor bazen.
Diğeri açmak üzere, tek çiçek sapı ve az çiçek tomurcuğu var. Şimdiki merak, bakalım ne renk açacak ;)
311398
311399
Diğeri de açtı ;) Çok güzel bir rengi ve misler gibi kokusu var.
çıkmayan soğanlar, uygun depolanmamıştır, gerekli sıcaklığı (3 ay 30 oC ) depoda almamıştır ve dormancy (dinlenme hali) kırılmamıştır, sürgün vermez.
çiçekleri geçince suyu kesin, sıcakta toprak içinde susuz kalsın, eylül ekim gibi dikin veya soğanı sökün serince yerde Eylüle kadar gazete vs. arasında kalsın eylül ortası dikin.
wellness
25-06-2012, 21:59
çıkmayan soğanlar, uygun depolanmamıştır, gerekli sıcaklığı (3 ay 30 oC ) depoda almamıştır ve dormancy (dinlenme hali) kırılmamıştır, sürgün vermez.
çiçekleri geçince suyu kesin, sıcakta toprak içinde susuz kalsın, eylül ekim gibi dikin veya soğanı sökün serince yerde Eylüle kadar gazete vs. arasında kalsın eylül ortası dikin.
Merhaba Kamil Bey,
benim bir yerden bu sene aldığım frezyalardan sadece bir tanesi toprak üstüne filiz çıkarıp çiçeklendi. Diğerleri ise toprak üstüne filiz bile çıkarmadı. Toprağını döküp soğanını kontrol ettim. Soğanların üzerine yeni soğan yapmış. Ancak öylece duruyor. Çürüme yok ama filizlenme de yok. Bunun sebebi nedir? Ayrıca bu soğanlar gelecek sene için, gelecek vadeder mi?
gülenmelek
25-06-2012, 22:48
Öneriniz ve açıklamanız için teşekkür ederim Sayın kgursan. Çiçekler geçince soğanları söküp gazete arasında saklayayım Eylül'e kadar. Gerçi şu an evin hiç bir yeri serin değil ama kanepe altı felan bulurum bir yer. Hem sökerek soğanların durumunu da kontrol etmiş olurum. ;)
Benim frezyalarım da çoğunun çiçekleri geçmesine rağmen kimisinde hala yeni tomurcuklanma var. Benim sorunum freziyalarımın yanında diğer çiçeklerim de olduğu için sulamayı kesemiyorum. soğanlarını ne zaman topraktan alabilirim.
Merhaba Kamil Bey,
benim bir yerden bu sene aldığım frezyalardan sadece bir tanesi toprak üstüne filiz çıkarıp çiçeklendi. Diğerleri ise toprak üstüne filiz bile çıkarmadı. Toprağını döküp soğanını kontrol ettim. Soğanların üzerine yeni soğan yapmış. Ancak öylece duruyor. Çürüme yok ama filizlenme de yok. Bunun sebebi nedir? Ayrıca bu soğanlar gelecek sene için, gelecek vadeder mi?
uygun şekilde kök yapamayan, su alamayan frezya soğanları soğandaki besinleri yei soğan a aktarır ve soğan üzerinde soğan yapar. Bu yeni soğanlar yaprakları (zaten kurudur) kuruduktan sonra sökülüp temizlenir ve yeni soğan (soğan üzerinde oluşmuş olan soğan) ayrılıp muhafaza edilir ve Eylül ayı ortalarında dikilerek yeni bitki elde edilir. Yani bu soğanlar iş görür belki daha iyi olur.
Soğan üstünde soğan oluşumuna "Pupation" denir. Genellikle iyi depolanmamış soğanlarda olur veya ana soğan dikilmeden kalırsa 1 yıl içinde (yaklaşık 12 ayda) pupate soğan yapar.
wellness
29-06-2012, 22:32
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler Kamil Bey.
Sûz-i Dilârâ
01-07-2012, 07:40
Sonunda frezya koklamak da nasip oldu. Tıpkı bitkiler gibi bitkilerin kokularının da çiçeklerini izlemenin de şifalı olduğuna inanırım ben. Bunun için de sümbülteber, frezya, ful yasemin çiçeği gibi muhteşem kokulardan beni haberdar ettiği için önce Allah'a sonra da bu siteye ve sakinlerine teşekkür ederim. ;)
Geriye kaldı selluka ve pria'dan gelecek nergislerin kokularını alacağım günü beklemek.
Frezya da nasla vazgeçilmeyecek çiçekler listesindeki yerini aldı:p
Bahçe toprağına ektiğim frezyalara neredeyse 2-3 yıldır hiç ellememiştim..
Toprağını değiştirmeyi düşünüp saksıyı boşalttım.. Soğanlar çimlenmeye başlamış..
335929
Bu kadar çok olduklarını tahmin etmemiştim.. ;)
335930
kelebek çalısı
02-10-2012, 17:30
Soğanlı bitkilerin sökülerek yer değişimi ve soğanları çaplarına göre ayırma işlerini üç senede bir yapmak gerektiğini söylemişti bir çiçekçi. Bana da mantıklı gelmişti. Ama ben saydım daha bir senem daha var :)
Kolay gelsin selis.
Benim frezyalar da yeni çimlenmeye başladı. Napıcam ben?
tolgahan83
04-10-2012, 19:16
Benimkilerde bir karışı geçti acaba tekrar açarlar mı,bilen var mı?
kelebek çalısı
04-10-2012, 20:59
Benimkilerde bir karışı geçti acaba tekrar açarlar mı,bilen var mı?
Evet açacaklar, ilkbaharda.
Hepsi birden çiçeklensin diye iri soğanları ayırıp tek saksıya dikmiştim.. Aynı gün, minikleri de başka bir saksıya..
İri soğanlar hızlı ve daha güzel geliştiler..
20. gündeki gelişimleri..
KAPTANzst
22-10-2012, 13:51
Biraz sık olmadılarmı:=)
wellness
22-10-2012, 14:54
Soğanlı bitkilerin sökülerek yer değişimi ve soğanları çaplarına göre ayırma işlerini üç senede bir yapmak gerektiğini söylemişti bir çiçekçi. Bana da mantıklı gelmişti. Ama ben saydım daha bir senem daha var :)
Kolay gelsin selis.
Sayın kelebek çalısı, max. 3 yılda bir. Üşenmeyip heryıl söküp soğanlarını ayırıp ekim zamanı ekmekte de çok büyük fayda var. Bunun faydalarından en önemlileri, hastalıklardan korumak toprağı havalandırmak ve değiştirmek soğanların daha güzel gelişimini sağlar. Ama bunu yapamayanların en azından 3 yılda bir mutlaka bu işi yapmaları gerekli.
wellness
22-10-2012, 14:57
Biraz sık olmadılarmı:=)
Kaptan ağabeyimin dediği gibi bence de biraz sık oldu sayın selis. Çünkü onların birde yavruluyacaklarını düşünün ki o zaman daha da sıklaşır ve birbirlerini sıkar.
Bence hiç de sık olmadı.
Çünkü geçmişte kat be kat daha sıkışıklardı ve sorun yaratmadılar..
İri Frezya soğanları 1 m2 alana 80-100 adet dikilir, yavrular iki misli (200 adet/ m2) civarında dikilir.İri soğanların aralarında 8-10 cm boşluk olmalı, yavruların aralarında 5-6 cm boşluk olmalıdır. Daha sık dikimlerde bitkiler geliştikçe havasızlık nedeniyle çürümeler olabilir.
kopshtar
08-11-2012, 10:03
Sn Kgursan;
Bu yıl yaz başında frezya soğanları almıştım. 10 adetten sadece 3 tanesi yeşerdi ve çiçek açtı. Diğerleri çürüdü diye düşündüm. Geçen ay saksıyı boşalttığımda diğer 7 soğanın hiç çürümeden kaldığını gördüm. Ayırıp depoladım. Şimdi de kalan 7 frezyanın tepe ucu çıkardığını gördüm. Yanlış nerede anlamadım . Yoksa birlikte satılan bu frezyaların türleri mi farklı?
Sn Kgursan;
Bu yıl yaz başında frezya soğanları almıştım. 10 adetten sadece 3 tanesi yeşerdi ve çiçek açtı. Diğerleri çürüdü diye düşündüm. Geçen ay saksıyı boşalttığımda diğer 7 soğanın hiç çürümeden kaldığını gördüm. Ayırıp depoladım. Şimdi de kalan 7 frezyanın tepe ucu çıkardığını gördüm. Yanlış nerede anlamadım . Yoksa birlikte satılan bu frezyaların türleri mi farklı?
Yaz başında aldığınız soğanlar dinlenmesini tamamlamadan dikilimiş olabilir. Dinlenmesini tamamlamazsa bekler, bazen de soğanın üzerinde küçük bir yeni soğan yapar(pupation) Dinlenmesini tamamlayınca yeni sürgün verir.
Frezya soğanları, söküldükten sonra 25-30 oC da 2-3 ay bekletilerek (yaz ayları boyunca) dinlenmesi kırılır sonra (Eylül-Ekim) dikilirler.
Eriklibahçe
09-11-2012, 17:22
10 Ekim de diktiğim küçüklü büyüklü frezya soğanlarım..
344960
344961
sağlıklı ve güzel. Tek sorun kış aylarında dondurmayın.
badembaba
03-12-2012, 22:09
Benim frezyalarımın yaprakları upuzun ve çelimsiz. Sanırım ışık az geliyor, halbuki evin en aydınlık yeri, tavanda açık eternit kaplı aydınlık var...
Bu frezyaları kurtarabilirmiyim? Bu gidişle sonları iyi görünmüyor...
Benim frezyalarımın yaprakları upuzun ve çelimsiz. Sanırım ışık az geliyor, halbuki evin en aydınlık yeri, tavanda açık eternit kaplı aydınlık var...
Bu frezyaları kurtarabilirmiyim? Bu gidişle sonları iyi görünmüyor...
Sn badembaba., Frezya fazla ışık istemiyor ama sizin orası da pek karanlık. Mümkünse daha aydınlık bir yere koyun. Süren yaprakları birbirine değil, kenarlarına dikeceğiniz bir çubuğa bağlayın. Fazla su vermeyin. Don olayından koruyun. Baharda 1 litre suya 1 çay kaşığı kadar kimyasal gübre karıştırıp bu suyla 1-2 kez sularsanız iyi olur. Şubat-Martta çiçekleri açar. sadece dondurmayın.
badembaba
06-12-2012, 23:13
Sn badembaba., Frezya fazla ışık istemiyor ama sizin orası da pek karanlık. Mümkünse daha aydınlık bir yere koyun. Süren yaprakları birbirine değil, kenarlarına dikeceğiniz bir çubuğa bağlayın. Fazla su vermeyin. Don olayından koruyun. Baharda 1 litre suya 1 çay kaşığı kadar kimyasal gübre karıştırıp bu suyla 1-2 kez sularsanız iyi olur. Şubat-Martta çiçekleri açar. sadece dondurmayın.
Sayın kgursan cevabınız için çok teşekkür ederim. Bu aşırı uzayan yaprakları budasam nasıl olur acaba? çok uzadıkları için kırılmalarını engelleyemiyorum, eninde sonunda kurumalarını beklemeden kendim kırpsam ne olur?
Diyorsunuz ki bitkinin ciğerlerini söksem ne olur??!! Yaprakları dik tutmak için ne gerekirse yapın.3-4 çubuk dikerek yaklaşık yaprak yüksekliğinde 3-5 göz lü ipten bir ağ örün gözlerin içinden yükselsin yapraklar.
badembaba
08-12-2012, 22:41
Ben eğer kırılan yerden kesersem belki dipten daha sağlam ve geniş sürgün verir diye düşünmüştüm. Tavsiyeniz doğrultusunda saksıları direkt güneş ışığı alan aydınlık yerlere koydum. Bakalım yapraklarını kurtarabilecekmiyim... Cevabınız için teşekkür ederim.
badembaba
24-12-2012, 23:27
Sayın kgursan tavsiyelerinize uydum, frezyaları tam gün ışık alan bir yere koydum, hatta bu kış günlerinde dahi güneş kendini gösterirse bir iki saat direkt güneş ışığı alıyorlar. Bana mı öyle geliyor bilmiyorum ama artık biraz daha sağlıklılar, eskisi kadar çelimsiz değiller sanki...
Sayın kgursan tavsiyelerinize uydum, frezyaları tam gün ışık alan, hatta bu kış gübnlerinde dahi düneş kendini gösterirse bir iki saat direkt güneş ışığı alıyorlar. Banamı öyle geliyor bilmiyorum ama artık biraz daha sağlıklılar, eskisi kadar çelimsiz değiller...
Sayın badembaba
Bağları biraz sıkı bağlamışınız gibi geldi, gevşetirseniz gövdenin kalınlaşması daha düzgün olur.
Bol çiçekli günler
badembaba
24-12-2012, 23:50
Efendim teşekkür ederim, size de bol çiçekli günler dilerim. Gerçi siz Antalyadasınız, çiçek özlemi pek çekmiyorsunuzdur zaten. Bağlar göründüğü kadar sıkı değil, zaten bir müddet sonra ortalardakileri kesmeyi düşünüyorum. Uyarınız için teşekkür ederim.
Sayın kgursan tavsiyelerinize uydum, frezyaları tam gün ışık alan bir yere koydum, hatta bu kış günlerinde dahi güneş kendini gösterirse bir iki saat direkt güneş ışığı alıyorlar. Bana mı öyle geliyor bilmiyorum ama artık biraz daha sağlıklılar, eskisi kadar çelimsiz değiller sanki...
Sn badembaba., Işık iyi gelmiş. Bunları tek tek bağlama yerine, Balık ağı gibi (Gözleri 10 x10 cm ) bir ağ yapıp, her bitkinin yapraklarını bu gözlerden çıkarıp, ağı da 10-12 cm yükseklikte tutturabilirseniz (dört köşe ve ortalarına o çıtaları çakarak) daha iyi olur gibime geliyor. Bizim seralarda yaptığımızın benzeri. galiba geçmiş frezya mesajlarda 1-2 resim koymuştum. Kolay gelsin
badembaba
29-12-2012, 14:18
Sn. Kgursan, cevabınız için teşekkür ederim, konuyla ilgili derin tecrübe ve bilginizle bu başlığın bel kemiği durumundasınız, vakit ayırıp her soruya cevap yazmanızda büyük incelik.
Ben kokularını ilk duyduğum andan beri frezyaların aşığıyım, hatta daha öncesinde benim için nivea kremlerinin kokusu frezyanın girizgahı olmuştur.
İlk kez bu sene frezya diktim. Aşırı soğuğa dayanamadıklarını okuyunca annemin bahçesinden söküp saksıya aldım hepsini ve evime taşıdım, sonra bu saksıları bizim evde yeterli yer olmadığından annemlere götürdüm, postaladığım ilk fotoğraf oradandı. Oradaki ışık yetersiz denince bu sefer hepsini tekrar kendi evime taşıdım ve biraz yol üstü de olsa ışıklı bir yere koydum. Benim frezyalar evliya çelebiye döndü, gitgel konya altı saat...
Şimdiki aklım olsa frezyaları bahçede bırakırdım, soğuklar başlayınca üzerlerine yaprak, saman ya da saydam naylon örterdim, sanırım çok daha sağlıklı olurlardı... Acaba götürüp annemlerin orada bahçeyemi diksem tekrardan :rolleyes::p (frezyalar yanımda, bana ters ters bakıyorlar :D )
Bu sene soğanları söktükten sonra, seneye bahçeye dikeceğim ve tam soğuk bastırdığında bahçede korumaya alacağım inşallah. Geyve'de oluyorsa biraz korumayla Gebze'de de olması lazım...
Sn. Kgursan, cevabınız için teşekkür ederim, konuyla ilgili derin tecrübe ve bilginizle bu başlığın bel kemiği durumundasınız, vakit ayırıp her soruya cevap yazmanızda büyük incelik.
Ben kokularını ilk duyduğum andan beri frezyaların aşığıyım, hatta daha öncesinde benim için nivea kremlerinin kokusu frezyanın girizgahı olmuştur.
İlk kez bu sene frezya diktim. Aşırı soğuğa dayanamadıklarını okuyunca annemin bahçesinden söküp saksıya aldım hepsini ve evime taşıdım, sonra bu saksıları bizim evde yeterli yer olmadığından annemlere götürdüm, postaladığım ilk fotoğraf oradandı. Oradaki ışık yetersiz denince bu sefer hepsini tekrar kendi evime taşıdım ve biraz yol üstü de olsa ışıklı bir yere koydum. Benim frezyalar evliya çelebiye döndü, gitgel konya altı saat...
Şimdiki aklım olsa frezyaları bahçede bırakırdım, soğuklar başlayınca üzerlerine yaprak, saman ya da saydam naylon örterdim, sanırım çok daha sağlıklı olurlardı... Acaba götürüp annemlerin orada bahçeyemi diksem tekrardan :rolleyes::p (frezyalar yanımda, bana ters ters bakıyorlar :D )
Bu sene soğanları söktükten sonra, seneye bahçeye dikeceğim ve tam soğuk bastırdığında bahçede korumaya alacağım inşallah. Geyve'de oluyorsa biraz korumayla Gebze'de de olması lazım...
Sn badembaba., İçeriye almanız doğru olmuş. Frezya açıkta (bahçede) daima donar ve yetiştirilmez. Üzerine örteceğiniz şeyler de onu donlardan korumaz. Saksıda olunca dışarıya koyabilirsiniz ama don olacağı akşamlar MUTLAKA içeriye almanız lazım. Yani "Ekin iti gibi!!" başınız havada olacak ve yıldızlı parlak geceler don olacağını TAHMİN edeceksiniz ve saksıyı içeri alacaksınız. Yağışlı-yağmurlu, bulutlu havada don olmaz. Ama bazen akşamdan bulutlu olan hava sabaha karşı bulutlardan sıyrılır ve ayaza çeker.
Bunlar benim her yıl yaşadığım durumlar. Nasıl isterseniz öyle yapın ama don dan koruyun frezyaları.
Eriklibahçe
07-01-2013, 12:54
Frezyalarımı dondan korumak için bir içeri bir dışarı gezdirip duruyorum:D
Kazaya kurban gitmeden hayırlısıyla çiçeklerini görebilmek ümidiyle:)
360113
360114
arapsabunu
07-01-2013, 13:24
Benimkiler de 20-30 cm civarında ve 4. yapraklarını çıkarmak üzereler. Kaloriferin yanmadığı odadan kaloriferli bir odaya aldım bu sabah, üşüyüp de beni üzmesinler diye. Bir iki hafta önce çöp şişlerle destek yapmıştım yan devrilip boynu bükük durmasınlar diye. Frezya sevenlere kokularını bahar başında duyursun Allah, haydi hayırlısı...
Benimkiler de 20-30 cm civarında ve 4. yapraklarını çıkarmak üzereler. Kaloriferin yanmadığı odadan kaloriferli bir odaya aldım bu sabah, üşüyüp de beni üzmesinler diye. Bir iki hafta önce çöp şişlerle destek yapmıştım yan devrilip boynu bükük durmasınlar diye. Frezya sevenlere kokularını bahar başında duyursun Allah, haydi hayırlısı...
Sanırım eviniz kalöriferli. Kaloriferin yandığı odada kalırsa, Şubatta, Yanmayan odada (Serin de) kalırsa Martta çiçek açar.
Frezyalarımı dondan korumak için bir içeri bir dışarı gezdirip duruyorum:D
Kazaya kurban gitmeden hayırlısıyla çiçeklerini görebilmek ümidiyle:)
360113
360114
Tamam da DON olayı İzmir de ne zaman olur? Yani don dediğimiz sıfırın altındaki sıcaklıklardır. -1,....-5 oC gibi. Don izmirde ancak, gece Hava yıldızlı olduğu (açık) zamanlarda OLABİLİR. Ocak ve Şubatta. Bunun dışında hava kapalı, yağmurlu hatta karlı olsa sıcaklık 1-5 oC arasında bile don olmaz. ve frezya o sıcaklıklarda donmaz. Yine de tedbirli olun. 1-2 ay dona kaptırmayın. Kolay gelsin
Benim frezyalarım donmuş galiba değil mi:(
Benim frezyalarım donmuş galiba değil mi:(
Yaprakları kararmış görünüyor, alttan gelen yapraklar durumu kurtarabilir. Bu günlerde içeride bir yerde dursa iyiolur.
Yumruları donmamışsa açabilir diyorsunuz sanırım.
Gordugum her yerden rica minnet isteyerek butun renk ve cesitlerini topladim,simdi en guzel renkliler benimevimde ilk kez tomurcuklanacak umarim beni sevmislerdir:)Actiklarinda paylasirim tekrar ayrica [...] nergisler saksilarini patlatti
Frezya asil bahce cicegidir !Soganli cicekler her sene derine gittikleri icin saksinin derin olmasi ya da her sene filizlanme zamani topragi havalanhirip tekrar dikip buyuk yavrulari ayirdiginizda daha verimli olacaktir ...
Frezya İzmir ve altındaki sahil bölgelerinde bahçede olabilir ama diğer yerlerde olmaz. Bahçede goncaları donar.
Ben asil yetistigi yerin bahce oldugunu belirtmek istedim:)
Frezyam bu sene erken açtı, Bir sürü tomucuğu var. kokusu mest edici.
frezyalarım acaba bu yıl çiçek açacakarmı üstadlarım:
http://g1302.hizliresim.com/16/3/jq2y7.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://g1302.hizliresim.com/16/3/jq2y3.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Alanya da sokaklar bahceler,yag tenekeleri,yogurt kaplari frezya dolu kimsede umursamiyor yuzune bakmiyor ama beeen gordugumu ele geciriyorum;)
Bu sene geç kaldığım için dikemedim. İstanbul'da saksıda satıldığını gören var mı?
Eriklibahçe
27-02-2013, 09:24
Merhaba frezya severler,her sene olduğu gibi frezyam yüzümü güldürmeye devam ediyor;),sizlerle paylaşmak istedim
373597
373598
373599
373600
arapsabunu
27-02-2013, 11:06
Frezya sayfasında beğen butonu yerine "bayıl" olmalıydı:)))
gülenmelek
27-02-2013, 11:16
Frezya büyürken güneş almalı, sonrasında çiçek açmadan önce yarı gölgeye mi alınmalıydı ?
Ben yanlış hatırlayıp (zannedersem) aydınlık ama güneş almayan bir yerde büyüttüm. Sonuç mu... ? Neredeyse 1 metreye yaklaşan uzun ince yapraklar ve sanki vadem doldu der gibi yaprak sararmaları :( Bu sene o güzelim kayısı gibi kokuyu hissedemeyeceğim :(
Eriklibahçe
27-02-2013, 12:58
Sn. Gülenmelek,
aslında siz çok güzel ifade ettiniz,büyürken bol güneşli daha sonra yarı güneşli yere alınmalı,ben öyle yapıyorum ve çok işe yaradığını gördüm,tomurcuklanma döneminde de sulamayı azalttığımda tomurcuklanmanın arttığını gördüm.
Kolay gelsin...
Benim frezyalar yaz kis balkonda isik ve gunesi seviyorlar bence tabi burasi alanya kisin don ve kar yok:)
Frezya büyürken güneş almalı, sonrasında çiçek açmadan önce yarı gölgeye mi alınmalıydı ?
Ben yanlış hatırlayıp (zannedersem) aydınlık ama güneş almayan bir yerde büyüttüm. Sonuç mu... ? Neredeyse 1 metreye yaklaşan uzun ince yapraklar ve sanki vadem doldu der gibi yaprak sararmaları :( Bu sene o güzelim kayısı gibi kokuyu hissedemeyeceğim :(
Sizin kusurunuz: Sıcak ve karanlık-az ışık. Sıcak ortamda bitki hızlı büyüyor, ışık az olunca yukarı çıkıp ışığı arıyor!! ayrıca az havalandırma. frezya serin (5-15 oC ) arası sıcaklık, Bol havalandırma (mümkünse açık hava) , azar azar su. bunların dengesini sağladığınız zaman iyi gelişir. Bu arada unutmadan : DON olayından koruma.
Sıcak ve az ışık da bütün bitkiler boya gider!!
kolay gelsin
gülenmelek
27-02-2013, 18:45
Sayın kgursan bahsettiğiniz tüm kusurları işlemişim maalesef :(
Yorumunuz kulağıma küpe olsun, teşekkür ediyorum. ;)
(Dışarıda donar diye evde yetiştireyim dedim, 26 derece sıcak gelmiş demek ki,
Güneşi de göremeyince... :( )
Frezya - Devam
Harika bir görüntü , sanki kokusunu duydum.
En çok sevdiğim soğanlı bitkidir ama bir türlü yetiştirmeyi beceredemiyorum .
Merhabalar,bu bitkiyi ben de yetiştirmek istiyorum,ancak yardımınıza ihtiyacım var.Şöyle ki sitemizdeki üyelerin çoğu ,mart ayında çiçek açtığını ve çok çabuk çoğalabildiğini yazmış.Sadece birkaç kişi marketlerde yazın açmak üzere satılan soğanlardan almışlar.Merak ettiğim konu ,acaba bu kişiler ne kadar başarılı oldular?İlginiz için şimdiden teşekkürler
Merhabalar,bu bitkiyi ben de yetiştirmek istiyorum,ancak yardımınıza ihtiyacım var.Şöyle ki sitemizdeki üyelerin çoğu ,mart ayında çiçek açtığını ve çok çabuk çoğalabildiğini yazmış.Sadece birkaç kişi marketlerde yazın açmak üzere satılan soğanlardan almışlar.Merak ettiğim konu ,acaba bu kişiler ne kadar başarılı oldular?İlginiz için şimdiden teşekkürler
Hangi kişiler ? marketten alanlarmı yoksa sürekli bu soğanları yaşatanlar mı ?
Ben sürekli aynı soğanları yaşatanlar grubunda olarak kesinlikle yetiştirilmesi gereken bir bitki diyorum, kokusuna mest olursunuz.Yıllık soğan alanların tecrübesini bende merak ettim.Yıllık olduğunu bilmiyordum.
Sayın armeria, eğer isterseniz yaz sonu uzun yıllardır yaşattığım soğanlardan söküp size verebilirim.Hatta soğanları aldığım yere sorayım, toprağa ekilmemiş soğan varsa elinde sizin için alırım.Nasılsa aynı şehirdeyiz :))
Mehmet
Sayın Merlict ilginize teşekkürler.Ben karşıyakada fide satan yerlere bakacağım büyük ihtimalle bulurum. Niyetim soğanları sökmeden yıllarca güzelliklerini koruyabilmek...
Sayın Merlict ilginize teşekkürler.Ben karşıyakada fide satan yerlere bakacağım büyük ihtimalle bulurum. Niyetim soğanları sökmeden yıllarca güzelliklerini koruyabilmek...
Rahatlıkla yapabilirsiniz, dediğim gibi eğer bulamazsanız, yaz sonu size soğan konusunda yardımcı olabilirim.
Hoş ben tam 35 Göztepedeyim :)
Mehmet
Merhabalar,bu bitkiyi ben de yetiştirmek istiyorum,ancak yardımınıza ihtiyacım var.Şöyle ki sitemizdeki üyelerin çoğu ,mart ayında çiçek açtığını ve çok çabuk çoğalabildiğini yazmış.Sadece birkaç kişi marketlerde yazın açmak üzere satılan soğanlardan almışlar.Merak ettiğim konu ,acaba bu kişiler ne kadar başarılı oldular?İlginiz için şimdiden teşekkürler
Sn armeria., frezya konusunda çok şeyler bu başlıkta yazıldı. tekrar bazı bilgileri vermeye çalışayım.
Frezyanın doğadaki gelişme çemberi şöyledir:
Toprak altındaki soğanımsı gövde (corm) lar, doğada sonbahar yağmurları ile (eylülde) ince kökler vererek köklenirler ve önce 2-4 kın yaprak çıkarırlar sonra gerçek yapraklarını çıkarırlar.
3-4 yaprak çıkardıktan sonra (dikimden 1 ay sonra) diktiğiniz soğan büzülür ve biter , toprak altında yeni kalın-etli kontraktil kökler uzatır su ve besin alma işini bunlar yapar ve eski soğanın üzerinde yeni bir soğan oluşumu başlar.
Bu arada sıcaklık 15 oC a düşünce soğan tepesinde çiçek tomurcuğu oluşur. sıcaklık 15 o C a düşmez ise çiçek tomurcuğu oluşmaz, devamlı yeni yaprak verir. çiçek oluşumu yaklaşık Aralık ayı başlarına rastlar. (Bahar dikimlerinde Yaz aylarında sıcaklık 15 oC a düşmez ise çiçek oluşmaz.)
Aralık-şubat arası 6-7 yaprak çıkartır ve çiçek sapı uzamaya başlar. Ve Mart-Nisan aylarında çiçekler açılmaya başlar. işte bu süreç içinde don olayı olmamalıdır. Don olursa önce çiçek sonra yapraklar donar ve ölür.
Çiçekler geçtikten sonra (Nisan-mayıs) tohum bağlar ve sıcaklıklar artınca toprak üstü aksamı kurur. toprak altında oluşan YENİ soğan da Dinlenme (Dormancy) durumuna geçer. 3 ay kadar 25-30 oC da dinlendikten sonra kök ve sürgün vermeye hazır duruma gelir ve sonbahar yağmurları ile yeni sezona girer.
Bu çember Frezya bitkisinin anavatanı olan Güney Afrikada böyle olur. Orada sıcaklıklar bu sekansa uygun dur ve orada don olayı olmaz.
Sonuç olarak: Mayıs civarında sökülen ticari frezya soğanları yaz boyunca dinlenir ve sonbaharda dikilirler. İşte bu dinlenmesini tamamlamış olan soğanları Eylülden Mart ayına kadar Muhafaza etmek çok zordur. Çünkü nem bulursa hemen kök atar, nem bulamaz ise soğanın üzerinde yeni bir soğancık oluşturarak PUPATE olur.
Peki ilkbaharda (Mart-Nisan) satılan frezya soğanları nereden gelir? Bunlar Güney Yarımkürede yetiştirilmiş soğanlar olup, Şubat-martta sökülüp, kuzey yarım küreye gönderilir.!! Tıpkı Güney yarım kürede (Şili-arjantin vb.) yetiştirilen Elma, kiraz gibi meyvelerin Ocak ayları civarında marketlere geldiği gibi!!!
Kolay gelsin.
Eriklibahçe
08-03-2013, 17:39
:p yaşasııııınnn frezyalarım açmaya başladı,ne kadar da özlemişim kokularınıııı...
376313
376314
376315
376316özlenen sevgilinin kokusu gibi:rolleyes:
TaşevliBahçe
08-03-2013, 19:14
:p yaşasııııınnn frezyalarım açmaya başladı,ne kadar da özlemişim kokularınıııı...
özlenen sevgilinin kokusu gibi:rolleyes:
frezyanın kokusunu gerçekten çok merak ettim şimdi ......
Eriklibahçe
08-03-2013, 19:28
Çok güzel sayın taşevlibahçe,insanın içine ferahlık,huzur,yaşama sevinci veriyor,doğaya(ona)tekrar ve tekrar aşık oluyorsunuz..
Bir tane frezya edinmeniz gerekiyor bence,bulamazsanız ben yardımcı olurum size..
badembaba
09-03-2013, 19:26
frezyanın kokusunu gerçekten çok merak ettim şimdi ......
İzmir'de yaşasaydım herhalde bahçemin her köşesini frezyalarla doldururdum. Marmara bölgesinin kışları ağır geliyor ama sanırım İzmir'de bahçelerde gayet güzel yetişir. Şiddetle tavsiye ederim. Nivea kremine benzer bir koku ama daha ferah, insan koklamaya kanamıyor.
TaşevliBahçe
11-03-2013, 09:35
Çok güzel sayın taşevlibahçe,insanın içine ferahlık,huzur,yaşama sevinci veriyor,doğaya(ona)tekrar ve tekrar aşık oluyorsunuz..
Bir tane frezya edinmeniz gerekiyor bence,bulamazsanız ben yardımcı olurum size..
O kadar içten anlatmışsınız ki , bu çiçeğe karşı olan ilginizi , hatta aşkınızı desek daha doğru olur sanırım , aranızda çok özel bir bağ olduğu belli.
Ne büyük kayıp içersinde olduğumu hissettirdiniz bana .
Eriklibahçe
11-03-2013, 10:11
O kadar içten anlatmışsınız ki , bu çiçeğe karşı olan ilginizi , hatta aşkınızı desek daha doğru olur sanırım , aranızda çok özel bir bağ olduğu belli.
Ne büyük kayıp içersinde olduğumu hissettirdiniz bana .
:rolleyes:Kaybınız büyük sayın taşevlibahçe....
İzmir'de yaşasaydım herhalde bahçemin her köşesini frezyalarla doldururdum. Marmara bölgesinin kışları ağır geliyor ama sanırım İzmir'de bahçelerde gayet güzel yetişir. Şiddetle tavsiye ederim. Nivea kremine benzer bir koku ama daha ferah, insan koklamaya kanamıyor.
Sormayın..
İzmir'de yaşıyorum, baçemin bir kısmına geçen sene bu zamanlarda Frezya soğanlarını gömmüştüm. Geç olmakla beraber Mayıs Haziran gibi çıkmaya başladılar, tam goncalanıyorlarken bir baktım yoklar.. Yerlerinde yeller esiyor. Sağolsun bahçivanımızın oğlu otları temizlerken zamanı geçti diye söküp atmış frezyalarımı:(
Bu sene yine geç kaldım... Acaba hiç almasam mı, alıp saksıya mı diksem ya da haber vererek mi bahçeye gömsem karar veremedim.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.