PDA

View Full Version : Frezya (Freesia)

Sayfalar : 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13

turancı
16-03-2013, 11:24
ben karadenız bolgesınde yasıyorm,ilkkez frezya bıtkısını aldım ektım ama o kadar gec topraktan cıktılar kı ,simdi bıraz yeserdıler ama cıcek açmıyorlar, çok cılız gonca vermişler ama daha açmadılar, acaba özel bır ıstegı mı var,yardımcı olur musunuz, bırde çoğaltmak mumkun mu bu soğanları

kgursan
16-03-2013, 19:33
ben karadenız bolgesınde yasıyorm,ilkkez frezya bıtkısını aldım ektım ama o kadar gec topraktan cıktılar kı ,simdi bıraz yeserdıler ama cıcek açmıyorlar, çok cılız gonca vermişler ama daha açmadılar, acaba özel bır ıstegı mı var,yardımcı olur musunuz, bırde çoğaltmak mumkun mu bu soğanları

frezya Eylül ayında dikilir. Çiçek verdiyse yavru soğan da verir soğanlarını eylül de dikin.

agacsakal
16-03-2013, 19:35
geçtiğimiz sene diktiğimiz frezya soğanlarından bu sene çiçek alabilir miyiz arkadaşlar?

kgursan
17-03-2013, 18:17
geçtiğimiz sene diktiğimiz frezya soğanlarından bu sene çiçek alabilir miyiz arkadaşlar?

soru yanlış??=!! Eylülde diktiğiniz soğanlar, bu günlerde (Nisan) çiçek vermesi gerekir

agacsakal
17-03-2013, 19:54
geçen sene diktim soğanları yaprakları oluştu ve 1 senedir de yaprakları var fakat çiçek hiç açmadı demek istediğim bu

Eriklibahçe
19-03-2013, 08:29
Frezyam en coşkulu günlerini yaşıyor..
379702

379703

olcim
19-03-2013, 09:22
379702

379703

Harika görünüyorlar , kokularını bile alıyorum , çok teşekkürler , umarım benimkilerde bu yıl açarlar :D

olcim
19-03-2013, 09:26
geçen sene diktim soğanları yaprakları oluştu ve 1 senedir de yaprakları var fakat çiçek hiç açmadı demek istediğim bu

Benim edindiğim tecrübeye dayanarak fikrimi söylüyorum ; çiçek vermediği yılın sonunda ben soğanları söküp o kış dinlendiriyorum , tekrar toprakla buluştuğunda kesinlikle çiçekleniyorlar , ama yine tecrübeyle sabittir ki tomurcukları gördükten sonra şayet saksı da ise yerini değiştirmemenizi tavsiye ederim , yerini değişince benimkiler açmayıp kuruyorlar :(

TaşevliBahçe
19-03-2013, 09:48

Maşallah efendim ne kadar da coşkulu görünüyorlar , Sn Olcim'in de belirttiği gibi kokularını dahi hissedebiliyoruz.

Bir laf vardır coşana değil coşturana bakacaksın diye sizin frezya'ya olan aşkınızı imrenerek ve büyük bir ilgiyle takip ediyorum .

İçinizdeki aşkın hiç sönmemesi , -'' coşan vede coşturan olmanız'' - dileğiyle......

agacsakal
19-03-2013, 19:14
1. senem bu soğan aldım, fakat çiçeğini ve kokusunu forumda o kadar met eden arkadaşlar var ki, bende merak dan çatlıyorum. hazırda almak işime gelmiyor. umarım bir gün çiçeklerini açarlar.

hexus
20-03-2013, 08:36
Frezyalar çukurova koşullarında mart-nisanda çiçekleniyorlar.

olcim
20-03-2013, 09:53
Of memleketimde ne güzel kokar şimdi bu frezyalar :( Özledim her kokusunu özledim , tarlalardaki bahar çiçeklerini de özledim , çepelce deresini de of of of :)

kgursan
23-03-2013, 21:19
Of memleketimde ne güzel kokar şimdi bu frezyalar :( Özledim her kokusunu özledim , tarlalardaki bahar çiçeklerini de özledim , çepelce deresini de of of of :)

sn olcim., memleket dediğin nire?..

nursah
27-03-2013, 20:16
cok guzel gorunuyorlar

nursah
27-03-2013, 20:20
bunlar super gorunuyor

nursah
27-03-2013, 20:30
benımde gecen sene ektıgım frezyalarım acmadı
bu senede acmıyacaklar herhalde sebebını bır turlu anlayamadım
sokup eylulde mı dıksem acaba bır bılen var mı

kgursan
28-03-2013, 17:35

Geçen sene ne zaman ektiniz(Diktiniz)?
Bu sene ne zaman açması gerek? Bana göre Tam şimdilerde açmalıydı.
Sökmeli ama neyi sökeceksiniz? frezya şimdi daha yeni soğan yapmaya başlıyor.

Frezyada normal olan: Eylül civarında soğanları dikilir, Kış aylarında yapraklanır ve DON olayından korunur ve Mart-Nisanda çiçeklerini açar. Açmama olayı kesinlikle yoktur!!! Haa, Mayıs-Haziran da dikerseniz açmayabilir!

nardane
28-03-2013, 18:35
Arkadaşlar geçen gün Tekzen'den frezya soğanları aldım.Üzerinde şubat-mart ayları dikileceğini yazıyordu.Doğru mu diye şüpheye düştüm, dikim ve çiçekleme olarak uygun gelmedi.kgursan arkadaşımızda eylül civarında dikileceğini yazmış.

Sevgi
28-03-2013, 20:35
Sevgili Nardane, bende tekzende görmüştüm güvenip almadım. Daha sonra bauhausta da görünce görevliye sordum. Bu mevsimde ekilebilir dedi. Üzerindeki talimatta da mart-nisan ayında ekilir diye yazıyor. Bende 1 paket aldım. Yarın paketin fotoğrafını çekip yüklerim. Ekim ve çiçeklenme aylarıda yazıyor.

Sevgi
29-03-2013, 07:47
Bauhaustan yeni aldığım frezya soğanları,

383063

Üzerindeki talimatlar.

Sn. kgursan; bende sizin yazdıklarınızı takip ederek önce almamıştım. Sonra görünce de endişeye düştüm. Bu bir pazarlama tekniği midir? Diye. Sonra da dayanamayıp gene aldım.
Sizin görüşlerinizide öğrenmek isterim.
Cevap için şimdiden teşekkürler.

383064

nardane
29-03-2013, 09:53
Sevgi hanım benim pakette aynısı , birisi sade diğeri katmerli iki paket aldım.
Bekliyorum ekemedim.

kgursan
29-03-2013, 19:28
http://www.agaclar.net/forum/1112842-post743.htm

Bu mesajda da, daha önce bazı mesajlarda da yazmıştım. İlkbaharda dikilen frezya soğanları zannederim Güney yarım kürede üretilmiştir. Kuzeyde üretilen soğanlar Marta kadar depolanması çok zordur. Bu soğanların dinlenmesi (dormancy) tamamlanmışsa sürgün verir. Tamamlanmamış ise uyur, bekler ve sürgün vermez. Olay budur.

kgursan
29-03-2013, 19:31

Yukarıdaki mesajımı inceleyin belki sebebi bulunur.

nardane
29-03-2013, 21:55
Sevgi hanım , kararımı verdim ,frezyaların soğanlarını dikmek için sayın kgursan'ın yazdığı gibi eylülü bekleyeceğim.
Paketlerin üzerinde yazan zannımca genellemedir.Şimdi ekersek mantığımada ters geliyor , şuan çiçeklenme zamanı.
Daha öncede yine hazır galla soğanları almıştım. Pakette yazdığı gibi diktim , gallaların mevsimi şaştı.Milletin gallası yeşeririken benimki kurumaya , onlar çiçeklenirken benimki soğana dönüşüyor.
Frezyamında aynı durumda olmasını istemiyorum.

kelebek çalısı
30-03-2013, 00:26
Çiçekteki sayılı günlerini yaşayan ve bu durum karşısında beni perişan eden frezyalar...;)

383347

383348

383349

adneser
30-03-2013, 00:41
Çiçekteki sayılı günlerini yaşayan ve bu durum karşısında beni perişan eden frezyalar...;)

Sayın Kelebek çalısı

Soğanlı çiçeklerin kaderi bu, çiçeklerimi fazla göstermem diyor;)

nardane
30-03-2013, 12:15
Sevgili kelebekçalısı frezyaların son karedeki beyaz olan harika görünüyor .Frezyaya hayranım ama beya rengine dayanamıyorum çok çok güzeller.

best86
30-03-2013, 21:14
Çiçek açıp açmama konusunda: Saksıda yetiştirenler için: Aslına bakarsanız çiçek açmasını 4 gözle beklemiyorsanız ve 1 saksınızı Frezya için gözden çıkarabiliyorsanız. Bu soğanlı bitki için ekim zamanınız o kadar da önemli değil. Ben geçen sene migrostan Sn. Sevginin paylaştığı gibi bir paket soğan almıştım Mayıs ayında ekmiştim(pakete göre doğru mevsim olmadığı halde). Ağustos gibi yaprakları çıkmaya başladı. Camla kaplı terasta duruyordu, yaz kış uygun aralıklarla suladım. bütün yeşil yaprakları geçen seneden bugüne durdu (aynı küçük saksıda 1 lale ve 3 adet çilek fidesi olmasına karşın) hiç beklemiyordum ki geçen hafta mis kokulu çiçekler vermiş:)

best86
30-03-2013, 21:55
Bu yıl açan çiçeklerimi sizlerle paylaşmak istedim :)

labradorit
14-04-2013, 23:44
best86, sizin frezyalarınız çok güzel gelişmişler. Tebrikler... Bense merakla frezyalarımın açmasını bekliyorum. Benimkiler güneşte biraz bodur kaldılar. Aşağıdaki fotoğraflar 4-5 gün önce. Şimdi tomurcukları daha da büyüdü. :)

best86
15-04-2013, 11:39
Teşekkür ederim. Fotoğraflara bakarak yorum yapmak çok doğru değil ama gördüğüm kadarıyla, biraz sulayabilirsiniz ve toprağı hafifçe havalandırabilirsiniz diye düşünüyorum. Birde ben çiçek sapı ve tomurcuklara gelmeyecek şekilde ara sıra fısfısla da yapraklarını ıslatıyorum.

best86, sizin frezyalarınız çok güzel gelişmişler. Tebrikler... Bense merakla frezyalarımın açmasını bekliyorum. Benimkiler güneşte biraz bodur kaldılar. Aşağıdaki fotoğraflar 4-5 gün önce. Şimdi tomurcukları daha da büyüdü. :)

egülnur
20-04-2013, 19:42
Evet,1 yıl sabrettik, neredeyse 6 aydır yalnızca yapraklarına baktık ama bütün beklemelere değdi:D Daracık balkonda bu kadar zengin ve KOKULU saksılar. Muhteşem!! bence herkes denemeli. Zaten kendiliğinden çoğalıyor. Kısmet olursa sonbaharda birazına kıyıp bahçeye ekeceğim.

egülnur
20-04-2013, 19:52
Bunlar da diğer saksıdakiler:D

kömür-
20-04-2013, 20:26
merhaba ben bu gün 7 tane frezya diktim acaba ne zaman büyümeye başlarlar

best86
20-04-2013, 21:09
Merhaba Frezya ektiniz mi diktiniz mi? Bu dönemde Ankara'da bahçelerde hiç frezyaya denk gelmedim(Ankara için (dengesiz iklim koşullarını saymazsak)hemen hemen zamanı geçti.). Eğer soğansa ektiğiniz, havanın yeterli soğuklukta olduğu durumda yeşil aksamı çıkacaktır ancak çiçekler için beklemeniz gerekir bu sene için biraz geç kalmışsınız. merhaba ben bu gün 7 tane frezya diktim acaba ne zaman büyümeye başlarlar

egülnur
20-04-2013, 21:19
Foto yüklemeye başlayınca 'biri beni durdursun 'durumu oluyor. Menekşelerin bakımını yaparken yanlışlıkla kırdıklarımı frezyalarla birlikte yumurtalığa yerleştirdim. Minyarür vazo.:D

turkankaragoz
20-04-2013, 21:24
Ben beceremedim bakmayı. Üç beş yaprak verip kurudular hep. Ne kadar güzeller maşallah.

kömür-
21-04-2013, 10:03
best86 pardon okuduğum birsayfada sürekli onu tartışıyorlardıda (ekmek-dikmek)bende o yüzden karıştırdım heralde yeşillenmesi için soğuk mu gerekiyor benim ortamım gayet sıcak (denizli,güneye bakan cam balkon)çiçek açmıyacakmı amaben o kadar heycanlanmıştım:(

best86
22-04-2013, 09:29
Olur mu normal bunları karıştırmanız. Tohum/soğam ekilir. Fide/fidan dikilir. diye ufacık bir açıklamadan sonra sanırım siz soğanları ektiniz ve bekliyorsunuz? Soğanların belirli bir soğuklama ihtiyacı var. Sıcak havalarda yeşil aksam çıkacaktır ancak çiçeklenmenin bu yıl olacağını düşünmüyorum:( Ama aynı saksıda düzeli sulamaya devam edin vakti gelince(tahminim önümüzdeki yıl) çıkacaktır;)

best86 pardon okuduğum birsayfada sürekli onu tartışıyorlardıda (ekmek-dikmek)bende o yüzden karıştırdım heralde yeşillenmesi için soğuk mu gerekiyor benim ortamım gayet sıcak (denizli,güneye bakan cam balkon)çiçek açmıyacakmı amaben o kadar heycanlanmıştım:(

kgursan
22-04-2013, 20:00
Hadi burada topa girelim. Belki tekrar olacak ama tekrardan zarar gelmez.

Arkadaşlar,

Tohum, EKİLİR.,
Fide-Fidan ve soğan DİKİLİR.,

Burada soğan tohum değildir!! Bu nedenle dikilir.

Dikilen fide, fidan, soğan KÖKLENİR, ekilen tohumlar ÇİMLENİR.

Kolay gelsin.

kömür-
23-04-2013, 08:15
Hadi burada topa girelim. Belki tekrar olacak ama tekrardan zarar gelmez.

Arkadaşlar,

Tohum, EKİLİR.,
Fide-Fidan ve soğan DİKİLİR.,

Burada soğan tohum değildir!! Bu nedenle dikilir.

Dikilen fide, fidan, soğan KÖKLENİR, ekilen tohumlar ÇİMLENİR.

Kolay gelsin. teşekkürler bende böyle düşünüyordum :)

labradorit
23-04-2013, 15:45
Herkesin frezyaları ne de güzel açmış. Benimki de aşağıda. Ancak biraz bodur kaldı.

KAPTANzst
23-04-2013, 15:53
Bu renk güzelmiş.
İlk defa gördüm

labradorit
23-04-2013, 16:05
Teşekkürler KAPTANzst

kömür-
23-04-2013, 16:09
küçük falan ama enazından çiçeği var:) benim kine seneye açar diyorlar :(
bu arada rengide çok hoş şimdi o baya güzel kokuyordur :)

labradorit
23-04-2013, 16:17
Üzüldüm kömür-... İnşallah seneye şöyle herkesi kıskandıracak bir ürün alırsın ;)

kömür-
23-04-2013, 17:15
işallah bende çok istiyoru birde büyük bir heycanla aldım soğanları ama neyse bende diğer çiçeklerime sevinirim;)

zafer1326
23-04-2013, 22:41
Bunlarda benden.
Bayılıyorum bu çiçeğe harika bir koku ve görselliği var.

394533

394534

394535

394536

394537

labradorit
30-04-2013, 21:05
Diğer frezyam da lila çıktı. farklı bi renk tutturamadım. :)

hira
01-05-2013, 05:56
Diğer frezyam da lila çıktı. farklı bi renk tutturamadım. :)

gayette güzel bir renk:) siz ne bekliyordunuz:)

hira
01-05-2013, 05:59
bende dün frezya soğanı aldım 'mix' diyor bakalım neler varmış:) mayısa kadar dikilebileceği yazıyor. en geç yani.

Nevzat
01-05-2013, 07:20
Frezyalar

Nevzat
01-05-2013, 07:26
Yine Frezya.

egülnur
01-05-2013, 14:26
Sevgili Nevzat, son mesajınızdakiler 'sparaxis ' yanılmıyorsam. Onlar da çok güzel. Yaprak ve tomurcukları frezyaya çok benziyor ama çiçekleri farrklı ve kokusuz. Ülkemizde pek tanınmıyor ama bence soğanlıların çok güzel bir çeşidi :)

adneser
01-05-2013, 18:09
bende dün frezya soğanı aldım 'mix' diyor bakalım neler varmış:) mayısa kadar dikilebileceği yazıyor. en geç yani.

Sayın Hira

Aynı frezya soğanlarından bende almış ve bir ay önce dikmiştim, daha çıkmadı çıkacağıda yok, bence bekleyin ve sonbaharda dikin derim.

Saygı ve selamlar

hira
01-05-2013, 19:04
sn.adneser, soğanlılarda çook acemiyim.ocak ayında 4 lale,4 sümbül ile bu sevdaya başladım. şimdi frezya soğanlarını bozulmadan sonbahara dek saklayabilirmiyim onu düşünüyorum. yaklaşık 1 ay önce zambak soğanları aldım,ha bugün dikeyim ha yarın dikeyim derken 2 hafta sonra azıcık küflenmiş vaziyette diktim:(

Nevzat
01-05-2013, 20:24
Sevgili Nevzat, son mesajınızdakiler 'sparaxis ' yanılmıyorsam. Onlar da çok güzel. Yaprak ve tomurcukları frezyaya çok benziyor ama çiçekleri farrklı ve kokusuz. Ülkemizde pek tanınmıyor ama bence soğanlıların çok güzel bir çeşidi :)

Haklısınız sn. egülnur, arada karıştırıyorum, birbirlerine çok benziyolar.:o

feyziuslu
02-05-2013, 05:59
Aynı frezya soğanlarından bende almış ve bir ay önce dikmiştim, daha çıkmadı çıkacağıda yok, bence bekleyin ve sonbaharda dikin derim.

sayın adneser;bir ay oldu , bende iki paket (katlı+yalınkat) frezya diktim.Henüz uyanmaya dair en küçük bir emare yok.Frezya'lar havalar serinleyince uyanıyorlar ve ilkbahara doğru açıyorlar.Eğer öyleyse sulamayı keselim ki yumrular çürümese ve gelecek bahar açsalar diye düşünüyorum.Frezya yumruları sonbahara kadar açıkta dayanmazlar sanırım,paketlerden çıkanlarda şimdiden yeni cormlar oluşmaya başlamıştı.

hira
02-05-2013, 06:30
ne yapacağımı şaşırmış durumdayım.git gide kafam karışıyor.

egülnur
02-05-2013, 19:53
Sevgili hira, kafanı karıştıracak bir mesele yok. Benim 4 saksı frezyamın birini 2 yıl önce ilkbaharda alıp dikmiştim. Ambalajında seninki gibi yazıyordu. o yaz sonu açmıştı. Bu başlıkta yanılmıyorsam Sayın hocam 100 yamıştı. Galiba bunları Güney Yarımküreden ithal ediyorlarmış. Soğuklama da bizimkinin tersi oluyormuş. Bence şimdi ek,yeterli sulama ve güneşle sonbaharda onlar da açacaktır.

egülnur
02-05-2013, 19:58
Düzeltiyorum. Sayın kgursan ın 772 no lu mesajıymış. Ne de olsa konunun üstadları onlar:o

torkulu
14-05-2013, 11:45
1,5 ay kadar önce frezya soğanı almıştım. hala bir hareket görmeyince soğanları kontrol edeyim dedim. durumları fotoğrafta... pakette dikim zamanı şubat-mart-nisan-mayıs yazıyor, yani doğru zamanda ekmişim. forumdan okuduğum kadarıyla bu yazın çiçeklenen tip. ama neden çimlenmedi ? soğanları dikerken tek parça halinde idi ,şimdi birkaç parçaya bölünmüş, en altta kalan kısımları kopuyor, bazılarında küflenmiş durumda.
şimdi ne yapmalıyım ?
yeniden toprağamı dikeyimmi?
yumrular kendiliğinden bölünüyor , zaten iyice yumşamış ve küflenenler var. onları ayırayımmı?
başka bir fikri olan???
yardımlarınızı bekliyorum teşekkürler...

adneser
14-05-2013, 13:02
1,5 ay kadar önce frezya soğanı almıştım. hala bir hareket görmeyince soğanları kontrol edeyim dedim. durumları fotoğrafta... pakette dikim zamanı şubat-mart-nisan-mayıs yazıyor, yani doğru zamanda ekmişim. forumdan okuduğum kadarıyla bu yazın çiçeklenen tip. ama neden çimlenmedi ? soğanları dikerken tek parça halinde idi ,şimdi birkaç parçaya bölünmüş, en altta kalan kısımları kopuyor, bazılarında küflenmiş durumda.
şimdi ne yapmalıyım ?
yumrular kendiliğinden bölünüyor , zaten iyice yumşamış ve küflenenler var. onları ayırayımmı?
başka bir fikri olan???

Sayın Torkulu

Aşağdaki link'lerde gerekli bilgiler var kolay gelsin

http://www.agaclar.net/forum/386004-post13.htm

Frezya ile ilgili

http://www.agaclar.net/forum/359965-post1.htm

torkulu
14-05-2013, 13:14
teşekkürler sn adneser.
peki şu anda ne yapmalıyım? saksıdan çıkartıp eylül ayına kadar saklayımmı?
bu frezyalar neden yeşermedi? kağıdında yazan, dikim ve çiçeklenme dönemlerine göre tuhaflık var.?
alt tarafları yumuşamış , bazılarında küflenme var.

adneser
14-05-2013, 19:16
teşekkürler sn adneser.
peki şu anda ne yapmalıyım? saksıdan çıkartıp eylül ayına kadar saklayımmı?
bu frezyalar neden yeşermedi? kağıdında yazan, dikim ve çiçeklenme dönemlerine göre tuhaflık var.?
alt tarafları yumuşamış , bazılarında küflenme var.

Sayın Torkulu

Soğanları çıkarıp temızleyin direk güneş görmeyen bir yerde kurutun yavrularını ayırmayın ve kuru toprakta saklayın veya kuru ve serin bir yerde( o verdiğim linkdekileri uygulayın) eylül ayını bekleyin.

Saygı ve selamlar

kgursan
15-05-2013, 21:23
şimdi ne yapmalıyım ?
başka bir fikri olan???

Yapacak bir şey yok. Soğan üstü soğan yapmış yani (Pupate) olmuş , bu yeni soğanlar , eski soğandan ayrılacak, yaz boyunca 25-30 oC da 3 ay dinlenecek, eylül civarında dikilecek ve seneye (2014) Mart-Nisan ında çiçeklenecek. Tabi kışın dondurmaz iseniz. kolay gelsin.

Ayrıca Sn adneser e teşekkürler.

eceyıldız
07-06-2013, 09:42
merhaba frezya sevenler, bende sohbete katılıp bu güzel çiçeklerle ilgili bildiklerimi yazayım.
annem yetiştirip çiçek pazarında sattığı için biraz bilgi sahibi sayılırım. annemde yerli ya da burda ki tabirle yabani frezyalarla birlikte sizin ithal dediğiniz burda cins diye adlandırılan türleri mevcut ve halk dilinde arpa çiçeyi olarak biliniyor. biz bunları ekim ayında buğdayla beraber ekiyoruz ve ilk baharın sonuna kadar çiçekleniyorlar sanırım arpa çiçeyi denmesinin nedeni de burdan geliyor. saklama koşulları olarakta ya toprağında bırakıyoruz ya da söküp serin biryerde muhafaza ediyoruz. tohumdan üretim burda bir arkadaşın dediği gibi zahmetli ve uzun süreli bir işlem olduğu için genelde soğanlarla üretim yapıyoruz. zaten her bir soğan ertesi yıl size bir saksılık frezya verir. yazın ekilen frezyalar çimlenir ve büyür ama çiçek vermez. ama tabi bu yazdıklarım hatay ve çevresi için geçerli diğer iklim ve bölgeler için birşey diyemem. bizim burada sadece sarı mor ve kırmızı renkleri ve yerli dediyimizinde sadece beyazı var. başka renkleri varmı bilen varmı acaba... herkese bol çiçekli sağlıklı frezyalar iyi günler....

gokcegokce
14-06-2013, 14:42
Zamansız ektiğim frezyam açtı :)

hocam100
14-06-2013, 16:00
Bu yıl ben de ilk defa yaz açan frezya aldım ve ektim. Şimdilerde çiçeğini görüyorum. Çok güzel de kokusu var. Renklerini resimliyorum yakında ekleyeceğim.

hira
21-09-2013, 22:05
frezyaların paketinde en geç mayıs ayında dikin diyordu
bende öyle yaptım ama yeşermedilerde çürümedilerde, ne yapmam gerekiyor??

Muda
24-09-2013, 12:47

Benim soğanlı bitkilerde öğrendiğim şey yeşermeyip çürümedilerse kendileri için uygun ortam ve zaman için bekledikleri. Zamanı gelince gelişip çiçek açacaklardır. Ancak topraktan çıkardığınız zaman soğanları bir iki gün kuruyuncaya kadar biraz güneşli bir ortamda bırakmanız gerekiyor. Çıkartıp hemen dikerseniz soğan büyük bir ihtimalle çürüyor.

hira
24-09-2013, 15:10
ayy! benim sorum daha evvel sorulmuş ve cevaplanmış, utandım şimdi:> ama şöyle bir fark varki; yukarda mayıs ayından bahsediliyor ama şuan eylül ayının sonundayız, yani aynı işlemimi yapmam gerekiyor..

teşekkürler Sn. Muda

kgursan
01-10-2013, 19:09

Soğanın kaynağı( Güney veya kuzey yarımküre), ve depolama ve dinlenme (dormancy) durumu soğanın çimlenip (kök ve sürgün verip) çimlenmeyeceğini belirler.

frezya soğanında dormancy (dinlenme) nin kırılması için, söküldükten sonra 30 oC da 3 ay beklemesi (depolanması) gerekir. Ancak bundan sonra dikilirse çimlenir!!!

Sizin Mayıs da diktiğiniz soğanlar muhtemelen dormancy halindeydiler, Eğer dormancyi tamamladılar ise şimdi diktiğiniz zaman çimlenebilirler, ama dormancy (dinlenmesini) tamamlamamışlar ise henüz çimlenmeyebilirler.

Ne yaparsınız, tabiatın kanunu böyle. bu kanunları kimse çiğneyemez..

Ne diyor frezya kardeş: "30 oC da 3 ay dinlenirim arkadaş!! :p"

hira
05-10-2013, 01:34
Teşekkür ederim Kgursan abiciğim

bekleyin diyorsunuz yani..

peki o zaman bu yaptıkları doğru birşeymi? neden yanıltıyorlar-kandırıyorlar insanları:(

bu arada glayöl başlığına bi bakarmısınız lütfen, oradada yorumsuz kalan bir fotoğrafım var.

torkulu
05-10-2013, 12:35
geçen bahar bende frezya dikmiştim. ancak soğanlar hiç büyümedi (812 nolu msj) aksine bölündüler. yaz boyu dinlendirdim ,iki hafta önce kadar toprağa ektim , havalardanmıdır nedir, ya da soğanların zamanlaması mı şaştı bilmiyorum filizlendiler. havalar soğuyunca artık içeri almaktan başka yapacak bişi yok.

hira
05-10-2013, 13:55
eylül ayının ortalarında diktlniz yani.. yazlık soğanlar için geç bir tarih değilmi ama? hoş ben mayısta dikmiştim, sonuç yukarda.. en çok kendlme kızıyorum, az bi araştırma yapsaydım doğru yolu bulurdum.

torkulu
05-10-2013, 14:03
bence sizde ve bende suç yok. sn kgursan ın yazdığı gibi, soğanlar güney yarımküreden geliyorsa, orada kış iken burada yaz. yani soğanlar zamanı şaşırıyor. sizde de , bende de olan bu. alışıncaya kadar bi kaç yıl geçiyor sanırım. bunu bilmemize ,şayet broşürde yazmıyor ise, bilmemize imkan yok. 812 nolu msj da resme bakın dikim tarihi ilkbahar. diktim ama olan bu....

kgursan
06-10-2013, 18:22
eylül ayının ortalarında diktlniz yani.. yazlık soğanlar için geç bir tarih değilmi ama? hoş ben mayısta dikmiştim, sonuç yukarda.. en çok kendlme kızıyorum, az bi araştırma yapsaydım doğru yolu bulurdum.

frezya yazlık bitki (soğan) değildir!!! serin zamanların bitkisidir. Eylülde dikilir, kışın don olayından korunur, Şubat-Nisan arası çiçek açar.

hira
06-10-2013, 19:03
Bir kez daha aydınlattınız bizi, teşekkür ederiz kgursan.

eceyıldız
06-10-2013, 19:26
Frezyalarımı ben bugün ektim. Buranın havası ılıman olduğu için erken gelişiyor ve erken açıyor haliyle ocak şubat gibi açıyor ve o soğukta çiçekleri hemen ölüyor geçen sene içeriye almak zorunda kaldım ki çiçekli halleri uzun sürsün. bu yıl biraz daha geç ektim daha geç çiçeklenirler belki...

kgursan
12-10-2013, 22:32
Frezyalarımı ben bugün ektim. Buranın havası ılıman olduğu için erken gelişiyor ve erken açıyor haliyle ocak şubat gibi açıyor ve o soğukta çiçekleri hemen ölüyor geçen sene içeriye almak zorunda kaldım ki çiçekli halleri uzun sürsün. bu yıl biraz daha geç ektim daha geç çiçeklenirler belki...

Don olayı olursa, Bir gün (2 saat ) bile olsa çiçekleri hemen donar!! kışın dondurmayın.. Geç de ekseniz yine aynı zamanda çiçek açacaktır!!

torkulu
24-10-2013, 23:36
2 hafta sonra frezyalar 20 cm kadar boylandı

kgursan
04-11-2013, 19:12
2 hafta sonra frezyalar 20 cm kadar boylandı

Tamam, ş,mdi bunlar normal olarak Aralık-şubat arasında çiçek açması lazım, çeşidi geççi ise Mart-Nisana kayabilir çiçeklenmesi.

kışın DON olayından koruyun. !!!

hira
04-11-2013, 19:17
Frezyalarım yeşermeye başlamış bugün gördüm:)

eceyıldız
05-11-2013, 09:16
don olayı olursa, bir gün (2 saat ) bile olsa çiçekleri hemen donar!! Kışın dondurmayın.. Geç de ekseniz yine aynı zamanda çiçek açacaktır!!

burada havaların daha ılıman olmasından dolayı erken açıyorlar diye biliyordum. Iskenderunda don olmaz ama çok rüzgar oluyor. Yağmurla buluşunca rüzgar, çok kötü oluyor frezyalarım. Desenize bu yılda içeri alacağım.

burak_skry
06-11-2013, 03:21
bende daha yeni diktim geçen seneden ayırdığım soğanlarından küçüklerinden uzun bir saksıya karışım yapayım dedim bahtıma ne çıkarsa çoğunluğu arap sümbülü çıktı ama arada frezyalarda mevcut birazda erken yeşerdi bakalım kışı nasıl geçiricekler.

Asilem
11-11-2013, 11:31
Dün aldığım frezya soğanlarını bugün diktim. Bu ilk frezya deneyimim inşallah iyi gelişir mutlu son olur.

hira
11-11-2013, 22:13
işte benim minik kuşlar;) 5 ay beklettiler ama değecek sanırım.

efebulent
13-11-2013, 21:15
Frezyaları mayıs ayında ektim ama çiçeklenmedi. Marketlerde satılan soğanlardan almıştım. Şimdi Kasım ayında da soğanların satıldığını görüyorum. Hangi ayda dikilmeli?

kgursan
14-11-2013, 16:37
Frezyaları mayıs ayında ektim ama çiçeklenmedi. Marketlerde satılan soğanlardan almıştım. Şimdi Kasım ayında da soğanların satıldığını görüyorum. Hangi ayda dikilmeli?

Eylül,Ekim (Kasım). Buradan--------şubat-Mart da (Nisan) çiçek.

turkanatalay
21-11-2013, 00:10
Merhaba, frezya dediğiniz çiçek gerçekten çok özel bir çiçek benim için. Beni 4-5 yaşıma kadar belki de 3 e kadar götürür. Bu çiçeği koklamak en erken anılarımdan birisi sanırım. Annem eker hep, bazı saksıları boşaltır bazılarını boşaltmaz. Bu sene ben de diktim.Yaklaşık 1 hafta önce. Annem Ekimde ek demişti ama, kasıma kaldım havalar sıcak gidiyor diye. Ve yeni yeni çıkmaya başladılar. Ne güzel bir iş şu çiçek işi. Her gün kontrol ediyorsun çıktı mı diye. Annem sümbül teber diyordu bu çiçeğe ama kokulu çiçekleri araştırırken bu siteyi buldum ve benim sümbül teber bildiğim mis kokulu çiçek frezyaymış meğer. Bizde sadece sarımtrak beyaz yalın katı vardı. Meğer katmerlileri, kırmızısı pembesi sarısı moru varmış. 1 kaç gün öce karışık renk 5 paket katmerli 5 paket yalın kat sipariş ettim. Bu gün 100 soğan ulaştı elime. Yarın onları da dikeceğim ama sormak istedim. Geç kalmadım değil mi, dikmek için?
Bir de şunu soracağım. Annemin frezyalarının soğanları oldukça küçük.Bugün gelenler çok büyük göründü gözüme. Çocukluğumdan beri bilirim o soğanları, hiç satın aldıklarım kadar büyüdüklerini görmedim annemde, ki Aydınlıyım ben.Yani iklimsel açıdan bir problem yok. Acaba benim annemin frezyalarıyla bu frezyaların cinsi farklı mı? Beyaz frezyaların soğanları daha mı küçük oluyor? Soğanlardaki büyüklük farkının nedeni ne?
Bu arada belirteyim şu anda Denizli'de ikamet ediyorum.Kışın don olacağını sanmıyorum ama olursa da alırım içeriye saksılarımı.
Frezyaların yanında bu sene 6 tane sümbül, dick wilden, tete e tete, professor einstein nergisler ektim. Saksıda hepsi de. E kocaman bir saksıda kaç senedir açmayan bir mis zambağım da var. Umarım bu sene hepsi de açar ve evim mis mis kokar.
Frezya kokulu günler hepinize.

eceyıldız
21-11-2013, 08:07
Sayın Turtanatalay. anladığım kadarıyla annenizin frezyaları yerli diye tabir edilen hafif krem rengi yalınkat mis kokulu ve çiçekleri diğerlerine göre daha küçük olanlardan, benim annemde onlardan yıllarca yetişdirdi bunların soğanları küçük oluyor. Daha sonra kırmızı sarı ve mor renkli frezyalar buldu bir yerden ve dediğiniz gibi bu renkli frezyaların soğanları diğerlerine göre büyük ve o küçük soğanlılar gibi kokmuyor. Bende annemden almıştım hepsinen, bu sene pembe ve mavi satın aldım bunların soğanları daha da büyük. geçen gün geldi soğanlar ekeceğim şimdi ve merakla nasıl açacaklarını bekleyeceğim. Mis kokulu frezyalar hepimizin günlerini miskler gibi kokutsun.

turkanatalay
21-11-2013, 18:00
Sayın Turtanatalay. anladığım kadarıyla annenizin frezyaları yerli diye tabir edilen hafif krem rengi yalınkat mis kokulu ve çiçekleri diğerlerine göre daha küçük olanlardan, benim annemde onlardan yıllarca yetişdirdi bunların soğanları küçük oluyor. Daha sonra kırmızı sarı ve mor renkli frezyalar buldu bir yerden ve dediğiniz gibi bu renkli frezyaların soğanları diğerlerine göre büyük ve o küçük soğanlılar gibi kokmuyor. Bende annemden almıştım hepsinen, bu sene pembe ve mavi satın aldım bunların soğanları daha da büyük. geçen gün geldi soğanlar ekeceğim şimdi ve merakla nasıl açacaklarını bekleyeceğim. Mis kokulu frezyalar hepimizin günlerini miskler gibi kokutsun.

Evet sevgili ece, annemin frezyaları mis kokulu gerçekten. Bak şimdi aldığım frezyalar öyle kokmayacak mı yani şimdi. Desenize bize anne soğanlarına sıkı sıkı sarılmak düşüyor. Ben de bugün 6 tane uzun saksı aldım. 10 litre de torf. Hafta sonunda torfla bahçe toprağını karıştırıp dikeceğiz. Beraberce bekleriz çiçek açmalarını. Fotoğraflarını da paylaşalım burada. Çok merak ediyorum gerçekten nasıl olacaklarını. Geç olmasa bugün dikecektim ama, hava kararınca bahçeden toprak alamadım.

kgursan
21-11-2013, 20:01
Geç kalmadım değil mi, dikmek için?
Bir de şunu soracağım. Annemin frezyalarının soğanları oldukça küçük.Bugün gelenler çok büyük göründü gözüme. Çocukluğumdan beri bilirim o soğanları, hiç satın aldıklarım kadar büyüdüklerini görmedim annemde, ki Aydınlıyım ben.Yani iklimsel açıdan bir problem yok. Acaba benim annemin frezyalarıyla bu frezyaların cinsi farklı mı? Beyaz frezyaların soğanları daha mı küçük oluyor? Soğanlardaki büyüklük farkının nedeni ne?

Geç kalmadım değil mi, dikmek için?

frezya ve diğer soğanlılarda irilik farkı: Soğanın (daha doğrusu ilkbaharda Bitkinin) iyi beslenmesi, ile ilgilidir. Çiçekler geçtikten sonra frezya bitkisi bir süre daha sulanır ve ışık alırsa soğanı daha fazla besin biriktirerek irileşir, hatta yavruları da irileşir. Bu arada bazı çeşitlerin 8renklerin) soğanları daha iri olabilir.

Koku olayı da çeşide göre değişebilir. Ancak koku oluşumu için sıcak havalar gerekir. Sıcakta frezya çiçekleri koku nektarı salgılar ve bu nektar sıcak nedeniyle buharlaşarak burnunuza koku olarak gelir. Bu koku bazı kişilerde allerjik olur ve aşırı olursa başağrısı veya nezle yapabilir

Dikim için biraz geç ama Aydın ili için geç olmayabilir.

turkanatalay
21-11-2013, 22:50
frezya ve diğer soğanlılarda irilik farkı: Soğanın (daha doğrusu ilkbaharda Bitkinin) iyi beslenmesi, ile ilgilidir. Çiçekler geçtikten sonra frezya bitkisi bir süre daha sulanır ve ışık alırsa soğanı daha fazla besin biriktirerek irileşir, hatta yavruları da irileşir. Bu arada bazı çeşitlerin 8renklerin) soğanları daha iri olabilir.

Koku olayı da çeşide göre değişebilir. Ancak koku oluşumu için sıcak havalar gerekir. Sıcakta frezya çiçekleri koku nektarı salgılar ve bu nektar sıcak nedeniyle buharlaşarak burnunuza koku olarak gelir. Bu koku bazı kişilerde allerjik olur ve aşırı olursa başağrısı veya nezle yapabilir

Dikim için biraz geç ama Aydın ili için geç olmayabilir.

Sayın kgursan , teşekkür ederim bilgilendirmeniz için. Hemen bir kenara not alıyorum yazdıklarınızı. Diğer topiğe de yanıt yazdım size, mis zambakla ilgili konuda. Orada da bilgi ve tecrübenizden istifade ettim yani. Bir de bir zambak türü sormuştum orada. Siz bilirsiniz sanırım o zambağın adını. Oradan kopyalayıp buraya da yapıştırıyorum aşağıya soruyu.

Bir de sormak istediğim bir şey var. Bu konuda bilgisi olan var mı? Bir zambak türü var. Çok büyük soğanları oluyor. İlkbaharda kalınca yapraklar yapıyor. Sonra o yapraklar sararıp tamamen kuruyor. Ve yaz aylarında birdenbire sürpriz yapıyor insana, yerden ucunda tomurcuğu olan boru gibi bir çiçek dalı uzayıveriyor. Pembe açıyor ve çook güzel kokuyor. Bu türü bilen var mı acaba? Annemde var bu çiçekten. Yapraklandı mı bilmiyorum. Yaza kadar unutmazsam Temmuz Ağustos aylarında foto koyabilirim ancak. Tarifimden bu zambak türünü tanıyan oldu mu? Adını merak ettim de.

hira
21-11-2013, 23:32
Sn. Türkan Atalay, tarifinize göre amaryylis'ten bahsettiğiniz anlaşılıyor.

turkanatalay
22-11-2013, 20:11
Sn. Türkan Atalay, tarifinize göre amaryylis'ten bahsettiğiniz anlaşılıyor.
Evet Sayın Hira, googledan baktım da amaryless gibi sanki. Yazın fotosunu da koyarım inşallah kendi sayfasına.

turkanatalay
22-11-2013, 20:12
Bu arada bugün frezyalarımın saksısını diktim. Toprağım kalmadığı için 2 saksıyı da yarın dikeceğim. Çok heyecanlıyım gerçekten. :)

turkanatalay
23-11-2013, 22:21
10 gün önce diktiğim frezyalar, küçük soğanlı olanlar, annemden aldıklarım.

torkulu
25-11-2013, 18:13
bendekilerin son hali .. 50 cm civarı boylandı biraz fazla uzadı gibi. sağa sola yatmaya çok meyilli bir bitki. ortaya çubuk dikip bağladım. na zaman çiçek görürüz acaba

kgursan
25-11-2013, 22:01
Mart ayında

ertem
06-12-2013, 14:28
Herkese iyi günler
Dayanamayarak iki gün önce frezya soğanları aldım balkondaki saksılarına dikmeyi düşünüyorum fakat hafta sonu İstanbul için kar ve don uyarısı yapılmakta bir sorun olur mu ?
eski soğanlarımızı yerinden hiç çıkarmasak ta 8 senedir yaşamlarını sürdürüyorlar ama ilk günkü kadar çok çiçeklenme olmuyor .soğanları çıkarmaktan korkuyorum çünkü daha önce ablamın Finlandiya'dan getirdiği 60 adet lilium soğanımız söküp sakladığında 50 ye yakınını kaybettik yerinde bıraktıklarımız aynı şekilde baharda canlandıklarını gördük. O günden bu yana soğalı bitkileri yerinden çıkarmıyoruz doğrusu nedir ?

kgursan
08-12-2013, 17:05
Herkese iyi günler
Dayanamayarak iki gün önce frezya soğanları aldım balkondaki saksılarına dikmeyi düşünüyorum fakat hafta sonu İstanbul için kar ve don uyarısı yapılmakta bir sorun olur mu ?
eski soğanlarımızı yerinden hiç çıkarmasak ta 8 senedir yaşamlarını sürdürüyorlar ama ilk günkü kadar çok çiçeklenme olmuyor .soğanları çıkarmaktan korkuyorum çünkü daha önce ablamın Finlandiya'dan getirdiği 60 adet lilium soğanımız söküp sakladığında 50 ye yakınını kaybettik yerinde bıraktıklarımız aynı şekilde baharda canlandıklarını gördük. O günden bu yana soğalı bitkileri yerinden çıkarmıyoruz doğrusu nedir ?

Sn ertem, 1. frezya soğanlarınızı dikiniz,zamanı geçiyor. ama sürgün verdikten sonra dondan koruyunuz.
2.Eski soğanlar yerinde kalırsa olur, ama yavruları ile kalabalık bir aile olacakları için yeterli besin bulamazlar ve ilk günkü kadar çiçekli olamazlar.
3. lilium soğanlarınızı yaz ın söktükten sonraki depolama koşulları uygun olmaz ise kuruma yapar ve dikince ölürler. bu konuda depolama başlığı siz e yardımcı olabilir.Yerinde (toprak içinde kalan soğanlar kurumadıkları için canlı kalır.

ertem
09-12-2013, 23:38
kgursan cevabınız için teşekkürler;
pazar günü frezya soğanları saksılara dikildi ve balkondaki diğer bitkilerle beraber üzerlerine naylon sera örtüsü örtülerek balkonun en korunaklı köşesinde kışı geçirmeye hazır bekliyorlar.
depolama da hata yapmış olduğumuz kesin önerinizi dikkate alıp depolama başlığını hemen okuyacağım

turkanatalay
10-12-2013, 15:20
Merhaba frezya tutkunları,
Benim sonradan diktiğim frezyalar sürgün vermeye başladı. Ama bazılarından hiç görüntü alamadığım için toprağı eşeleyerek baktım ve soğanlardan birinin tepe tarafı küf olmuş. Onu çıkarıp küfünü temizleyip yeniden diktim, beyaz kısmına pek işlememiş sanırım. Neyse acaba diğer soğanlarda da aynı şey var mıdır diye merak içinde dolanırken hepsini açıp açıp kontrol edeyim deyince olanlar oldu. Toprağı eşelerken 5-6 tanesinin küçük sürgünlerini kırdım sanırım. SÜrgünleri kırılan o soğanlar yeniden yeşerir mi acaba?
Bir de bazı soğanlarda ne kök var, ne sürgün, sıfır , aynen diktiğim gibi duruyor, bir daha dokunmayacağım . (en azından bir süre daha dokunmama kararını almış bulunmaktayım. :)
Acaba o tepki vermeyen soğanlar çıkmayacaklar mı, ama çürüme falan da yok onlarda. Yani % 75 fire vermeleri normal mi ?
y
Ya-da daha yeni mi çıkacaklar dersiniz?

kgursan
12-12-2013, 18:23
kgursan cevabınız için teşekkürler;
pazar günü frezya soğanları saksılara dikildi ve balkondaki diğer bitkilerle beraber üzerlerine naylon sera örtüsü örtülerek balkonun en korunaklı köşesinde kışı geçirmeye hazır bekliyorlar.
depolama da hata yapmış olduğumuz kesin önerinizi dikkate alıp depolama başlığını hemen okuyacağım

Bir yanlış algıyı düzeltmek istiyorum: Balkonda veya başka yerde bitkilerin üzerine sera naylonu örtmek bitkileri don maktan korumaz!!! Bizim (Yalova da) frezya seralarımızın üzeri naylon örtülü, ama don olacağı zaman (Yani dağda kar var ise, hava açık yıldızlar parlak ise o gece don olur!) frezya dikili seraların içinde sabaha kadar soba yakıyoruz, donu kırıyoruz... (250 m2 lik serada 200kg odun veya 60-100 kg kömür yakıyoruz)

Sonuç olarak : Naylon rüzgardan, yağmur-kar yağışından korur ama Don dan korumaz aldanmayın...

turkanatalay
12-12-2013, 19:02
Bir yanlış algıyı düzeltmek istiyorum: Balkonda veya başka yerde bitkilerin üzerine sera naylonu örtmek bitkileri don maktan korumaz!!! Bizim (Yalova da) frezya seralarımızın üzeri naylon örtülü, ama don olacağı zaman (Yani dağda kar var ise, hava açık yıldızlar parlak ise o gece don olur!) frezya dikili seraların içinde sabaha kadar soba yakıyoruz, donu kırıyoruz... (250 m2 lik serada 200kg odun veya 60-100 kg kömür yakıyoruz)

Sonuç olarak : Naylon rüzgardan, yağmur-kar yağışından korur ama Don dan korumaz aldanmayın...

Sayın kgursan, peki benim soğanlarım ne olur, tepesi kırılanlar çürür mü, yoksa yeşermeleri için hala ümit taşıyayım mı?

kgursan
15-12-2013, 17:31
Ama bazılarından hiç görüntü alamadığım için toprağı eşeleyerek baktım ve soğanlardan birinin tepe tarafı küf olmuş. Onu çıkarıp küfünü temizleyip yeniden diktim,[????/B] beyaz kısmına pek işlememiş sanırım. Neyse acaba diğer soğanlarda da aynı şey var mıdır diye merak içinde dolanırken[B] hepsini açıp açıp kontrol edeyim ????deyince olanlar oldu. Toprağı eşelerken 5-6 tanesinin küçük sürgünlerini kırdım sanırım. SÜrgünleri kırılan o soğanlar yeniden yeşerir mi acaba?
Bir de bazı soğanlarda ne kök var, ne sürgün, sıfır , aynen diktiğim gibi duruyor, bir daha dokunmayacağım . (en azından bir süre daha dokunmama kararını almış bulunmaktayım. :)
Acaba o tepki vermeyen soğanlar çıkmayacaklar mı, ama çürüme falan da yok onlarda. Yani % 75 fire vermeleri normal mi ?
Ya-da daha yeni mi çıkacaklar dersiniz?

Sn Atalay.,
1. Bazı soğanlar dikilirken çürük olabilir, sonra o soğan toprakta çürür, ama bu demek değil dir ki bütün soğanlar çürük!!
2. sürgünleri kırılanların yan gözleri patlayacak ama biraz zaman alacak,
3. kök ve sürgün olmayan soğanlar , (dormancy si kırılmamış) yani dinlenmemiş, veya kuru çürük soğanlar olabilir. Muhtemelen sürgün vermeyecekler, belki!! soğanın üzerinde yeni bir soğancık (Pupate) oluşturarak bahara kadar öyle kalacaklardır.
4. Doğru iş: Dokunmayın, doğal halinde bırakın ,don dan koruyun, .

Tek saksı tek çocuk gibidir, üzerine düştükçe şaşırır !! Canlılar sizin istediğiniz gibi değil, doğal yapıları nasıl isterse öyle gelişir.!!
kolay gelsin

turkanatalay
15-12-2013, 19:01
Sn Atalay.,
1. Bazı soğanlar dikilirken çürük olabilir, sonra o soğan toprakta çürür, ama bu demek değil dir ki bütün soğanlar çürük!!
2. sürgünleri kırılanların yan gözleri patlayacak ama biraz zaman alacak,
3. kök ve sürgün olmayan soğanlar , (dormancy si kırılmamış) yani dinlenmemiş, veya kuru çürük soğanlar olabilir. Muhtemelen sürgün vermeyecekler, belki!! soğanın üzerinde yeni bir soğancık (Pupate) oluşturarak bahara kadar öyle kalacaklardır.
4. Doğru iş: Dokunmayın, doğal halinde bırakın ,don dan koruyun, .

Tek saksı tek çocuk gibidir, üzerine düştükçe şaşırır !! Canlılar sizin istediğiniz gibi değil, doğal yapıları nasıl isterse öyle gelişir.!!
kolay gelsin
Sevgili kgursan, çok teşekkür ederim yanıtınız için. Müdaheleye gelmez diyorsunuz yani. Haklısınız biraz sabırsızım sanırım. Dondan koruyorum. Saksılarımın tamamını içeriye aldım. Bilgilerinizi forumda özveriyle paylaştığınız için tekrar teşekkürler.

hüzün
15-12-2013, 19:14
çok çarpıcı bir benzetme olmuş teşekkürler...

turkanatalay
27-12-2013, 14:00
Merhaba herkese,
Benim frezyaları bazıları epey büyüdü, bazıları daha yeni çıkıyor, bazıları da cesaret edemiyor şu dünyaya merhaba demeye. Ben de sabırla bekliyorum, gerçi sevgili kgursan fazla ilgilenme dedi ama,ne yapayım elimde değil, hergün ikna etmeye çalışıyorum çıksınlar diye. Bunlar da son halleri. İlk 3 resim büyük soğanlı olanlardan. Son resim de küçük soğanlılar, onları neredeyse 1 ay önce dikmiştim. O yüzden daha çok büyüdüler. Ne zaman beklemeliyim çiçeklerini, en erken çiçeklenme şubatta mı olur acaba?

kgursan
27-12-2013, 18:22
Merhaba herkese,
Benim frezyaları bazıları epey büyüdü, bazıları daha yeni çıkıyor, bazıları da cesaret edemiyor şu dünyaya merhaba demeye. Ben de sabırla bekliyorum, gerçi sevgili kgursan fazla ilgilenme dedi ama,ne yapayım elimde değil, hergün ikna etmeye çalışıyorum çıksınlar diye. Bunlar da son halleri. İlk 3 resim büyük soğanlı olanlardan. Son resim de küçük soğanlılar, onları neredeyse 1 ay önce dikmiştim. O yüzden daha çok büyüdüler. Ne zaman beklemeliyim çiçeklerini, en erken çiçeklenme şubatta mı olur acaba?

Bitkileriniz sağlıklı, ama sorun şu olacak ki çiçekler uzadığı zaman dik büyüyemeyecek şimdiden önlem alın. Saksıların 4 köşesine çıta-sopa-kamış dikin ve aralarını kalınca pamuk-yün vs. ip ile örüp (5x5cm lik ) ağ yapın, ağ toprak seviyesinden 20 cm yukarıda olacak şekilde kurulsun. Yaprak ve çiçek sapları bu ağ gözleri arasında yükselsin-dik dursun.

kgursan
27-12-2013, 18:40
Bu başlığın: 257, 356,467 ve 469 No lu mesajlarında serada frezyaların ağ içine nasıl alındığını sevgili NARİEL in ve benim fotolarımdan görebilirsiniz. Özellikle 467 mesajın ilk fotosu ve 469 no lu mesajların fotoları size fikir verir. Kolay gelsin

celalim01
27-12-2013, 21:54
Benim frezyalarım daha bu hale gelmedi ben bahçeye ekmiştim zaten,sulama haricinde şuan fazla ilgilenmiyorum.bazıları hızlı çıkıyor bazıları yavaş.bekleyelim bakalım.Hayırlısı

torkulu
03-02-2014, 11:35
frezyalar ne yazıkki hastalandılar. ne olduğunu bilemiyorum. böcek hiç görmedim. sanırım bir virüs ya da matar tipi bişi. diğer bitkilere sıçramasın diye ayırdım. su vermiyorum kurumalarını bekliyorum. belki soğanları kurtarabilirim. başka önerisi olan var mı acaba ?

turkanatalay
03-02-2014, 19:17
Hiç görmemiştim böyle bir hastalık. Çözümü neymiş, öğrendiniz mi? Bizim de başımıza gelirse öğrenmiş olalım şimdiden.

turkanatalay
03-02-2014, 19:21
Benimkiler tomurcuğa vurdu arkadaşlar. 1 hafta yoktum evde, giderken sadece 2 tomurcuk görmüştüm. Dönünce bir de baktım ki bir sürü olmuşlar.:eek: Çok sevindim. ;);)Yarın gün ışığında fotoğraflayıp yükleyeyim.

kgursan
03-02-2014, 21:04
frezyalar ne yazıkki hastalandılar. ne olduğunu bilemiyorum. böcek hiç görmedim. sanırım bir virüs ya da matar tipi bişi. diğer bitkilere sıçramasın diye ayırdım. su vermiyorum kurumalarını bekliyorum. belki soğanları kurtarabilirim. başka önerisi olan var mı acaba ?

Emin değilim ama "Botrytis" denilen gri çürüklük hastalığına benzettim. Bu hastalık; Havalandırma olmayan, durgun havalı nemli ve soğuk ortamda oluşur. En iyi çözümü, havalandırma ve hafif ısıtma şeklindedir.

Eğer suyu yapraklara püskürterek veriyorsanız ondan olabilir.
ilaç : Captan, Rovral, Benlate vb. ama bunlar en az 400 gr. paket şeklinde satılır sizin kullanacağınız miktar ise 1 litre suya 1 Gr. cıvarındadır!! Bu nedenle tavsiye etmem.

Havadar ,ılık bir ortamda çiçekleri açabilir.

kolay gelsin.

gokcegokce
04-02-2014, 11:15
Benimkiler kapalı balkonumda yapraklarda hafif kurumalar var hatta bazı küçük yapraklar da kurudu. Az su veriyorum mantardan korktuğum için. Acaba çiçeklerini de görür müyüm?

turkanatalay
04-02-2014, 14:30
Benimkiler kapalı balkonumda yapraklarda hafif kurumalar var hatta bazı küçük yapraklar da kurudu. Az su veriyorum mantardan korktuğum için. Acaba çiçeklerini de görür müyüm?

Benimkiler sürekli kalorifer yanan odada. Aslında verimim daha fazla olacaktı ama evde bir ufaklıkla kızı minik var.Minik bir kaç kere düşürdü saksılarımı yere. Dolayısıyla bazı soğanlarım çıkmadı. Sonradan çıkan küçük bitkilerde aynen izin dediğiniz gibi sararma var. Ama çok üstüne düşmedim. Sanırım küçük oldukları için bu yılki ömürleri bu kadar. Asıl üzüldüğüm 3 soğanı çürüttüm sanırım, hem de yapraklıyken. İnşallah sadece yaprakları çürümüştür, soğanları sağlamdır. Sanırım biraz fazla suladım, ondan oldu. En sonuncusu bahsettiğim çürümüş bitkler. Sarı açacak tomurcuk da katmerlilerden. Bakalım merakla bekliyorum kokusu olacak mı acaba?

turkanatalay
04-02-2014, 14:34
Bu da yeğenimin koparmış olduğu bir gelincik ile benim evdeki ufaklıklar. Gelinciğin güzelliğine bakar mısınız? Paylaşmak istedim sizlerle.

gokcegokce
04-02-2014, 16:26
Sizinki sıcak ortamda olduğu için erken tomurcuklanmış sanırım. Geçen sene morlarım mayıs gibi çiçeklenmişti. Hatta bu sayfada paylaşmıştım. Çiçeğe daha bir iki ay var bence.

turkanatalay
04-02-2014, 18:29
Sizinki sıcak ortamda olduğu için erken tomurcuklanmış sanırım. Geçen sene morlarım mayıs gibi çiçeklenmişti. Hatta bu sayfada paylaşmıştım. Çiçeğe daha bir iki ay var bence.

Haklısınız, sanırım içeride olduklarından erken çiçeklendiler. Ama dikkat ettiyseniz bazıları da daha yeni patlıyor. Özellikle onları da çektim. ( 3 ve 4. resimdekiler. 4.resimde değneğin arkasındaki beyaz şey yeni patayan bir soğan. ) Onlar da geç çıkanlar. Onlardan da çiçek alabilecek olursam uzun süre çiçekli kalan saksılarım olacak.:);) Umarım öyle olur da uzun süre sürerim sefalarını.

kgursan
06-02-2014, 18:57
Bu da yeğenimin koparmış olduğu bir gelincik ile benim evdeki ufaklıklar. Gelinciğin güzelliğine bakar mısınız? Paylaşmak istedim sizlerle.

o kırmızı çiçek gelincik değil, Anemon dur. Ege-Akdeniz dağlarında doğal yayılır

turkanatalay
06-02-2014, 21:27
o kırmızı çiçek gelincik değil, Anemon dur. Ege-Akdeniz dağlarında doğal yayılır

Bak şimdi anemon bu muymuş demek? Biz tomurcukken açardık bunları, kırmızı çıkarsa damat beyaz çıkarsa gelin olurduk. Gelincik hangisi o zaman? Bir bakayım en iyisi.
Ortası bu şekilde olanlar anemon o zaman. Cahilliğimi mazur görün lütfen. Google dan baktım da, sapından mı ayırt ediyorsunuz anemon ile gelinciği?

kgursan
07-02-2014, 18:48
Bak şimdi anemon bu muymuş demek? Biz tomurcukken açardık bunları, kırmızı çıkarsa damat beyaz çıkarsa gelin olurduk. Gelincik hangisi o zaman? Bir bakayım en iyisi.
Ortası bu şekilde olanlar anemon o zaman. Cahilliğimi mazur görün lütfen. Google dan baktım da, sapından mı ayırt ediyorsunuz anemon ile gelinciği?

"papaver" diye ararsanız gelincik (kırmızı renkli) görürsünüz, Biraz haşhaş çiçeğine benzer, yanılmıyorsam papaver samniferum olmalı gelinciğin latincesi.

Anemon blanda kır lalesi mavi, beyaz, kırmızı renklerdedir. Anemon coronaria ıslah edilmiş anemon dur. genelde kesme çiçek olarak kullanılır.

turkanatalay
08-02-2014, 18:49
Frezyam ilk açtığında kokusu oldukça yoğundu. Şimdi azaldı, :( nedenini bilen var mı acaba? Günün farklı saatlerinde farklı mı kokuyor acaba? **** sıcaklıkla ilgili bir durum mu?
Bu arada ilk açan bu oldu. Sarı çıktı rengi. Yalın kat. Diğerleri nasıl olacak meraktayım. Açtıkça eklerim fotoğraflarını buraya.

kgursan
09-02-2014, 17:30
Frezyam ilk açtığında kokusu oldukça yoğundu. Şimdi azaldı, :( nedenini bilen var mı acaba? Günün farklı saatlerinde farklı mı kokuyor acaba? **** sıcaklıkla ilgili bir durum mu?
Bu arada ilk açan bu oldu. Sarı çıktı rengi. Yalın kat. Diğerleri nasıl olacak meraktayım. Açtıkça eklerim fotoğraflarını buraya.

Sıcaklıkla ilgili. koku veren nektar sıcakta buharlaşır ve koku artar. Bazı çeşitler de yoğun kokulu olabilir.

hira
12-02-2014, 23:39
Benim frezyalarımda çiçek sapı oluşturmaya başlamış, bugün cam silmesem bakmak aklıma gelmiyordu, ümidi kesmiştim. Heyecanla beklemeye devam ediyoruzz.. acaba ne renkler var aralarında:)

hira
22-02-2014, 19:38
Tamda tomurcuklanmışlar diye sevinirken frazyalarıma ne oluyor böyle? yardımcı olurmusunuz.

torkulu
22-02-2014, 19:52
Tamda tomurcuklanmışlar diye sevinirken frazyalarıma ne oluyor böyle? yardımcı olurmusunuz.

aynısı bende oldu 865 nolu msj. ben kurtaramadım malesef. inşallah siz kurtarırsınız.

hira
22-02-2014, 19:54
aynısı bende oldu 865 nolu msj. ben kurtaramadım malesef. inşallah siz kurtarırsınız.

araştırdınız mı nedeni neymiş? demir parmaklıklara değiyordu yaprakları, ben o sebeple hastalandılar diye düşündüm ama?

torkulu
22-02-2014, 22:26
sn kgursan 868 nolu msj da bir hastalık olduğunu yazmış. yapraklara su püskürtmeden de olabilir demişti ama hiç yapraklara su püskürtmedim. dışarıya alıp çok az su verdim , düzelmediler... belki siz başka bir yöntem bulursunuz.

kelebek çalısı
22-02-2014, 22:37

Tomurcuklarda bir gelişim bozukluğu oluşacak mı takip eder misiniz? Tomurcukları etkilemeyerek yapraklarla sınırlı kalacak mı onu anlamak istiyorum.

hira
22-02-2014, 23:01
Sevgili Kelebek çalısı, Tabii takip ederim, hatta ara ara fotoğraf eklemeyede devam edebilirim.

tabus
23-02-2014, 18:26
Anemon blanda kır lalesi mavi, beyaz, kırmızı renklerdedir. Anemon coronaria ıslah edilmiş anemon dur. genelde kesme çiçek olarak kullanılır.

Sayın kgursan, A.Blanda - A.Coronoria bilgilerinizden emin misiniz? Benim öğrendiğime göre (botanik veya ziraat öğrenimim yok) Anemone coronaria, o muhteşem rengarenk çiçek aynı zamanda Manisa Lalesi olarak biliniyor ve bahçemin etrafımdaki (Antalya/Varsak) köylerde de Lale olarak tanımlanıyor.

armeria
23-02-2014, 21:35
Bu sene ilk kez yetiştirdiğim frezyaların yaprakları sağa sola yatmıştı.Ama çiçek

tomurcukları öyle güzel yukarı doğru büyüdü ki çok zarif bir bitki oldugunu

kanıtladı doğrusu

kgursan
23-02-2014, 22:26
Sayın kgursan, A.Blanda - A.Coronoria bilgilerinizden emin misiniz? Benim öğrendiğime göre (botanik veya ziraat öğrenimim yok) Anemone coronaria, o muhteşem rengarenk çiçek aynı zamanda Manisa Lalesi olarak biliniyor ve bahçemin etrafımdaki (Antalya/Varsak) köylerde de Lale olarak tanımlanıyor.

Evet Anemona manisa lalesi de derler, ama Lale türü ile uzaktan-yakından hiç ilgisi yoktur. Halkımız yörelerde kendine göre isimler vermektedir. örneğin anemonun bir adı da yoğurt çiçeği!! dir.

Lale türleri "Tulipa" olarak geçer.

Anemon blanda nın yumruları (soğan değildir) yıllardır doğadan toplanıp ihraç edilmektedir.

kgursan
23-02-2014, 22:39

Bu tür arıza bizim frezyalarda da çok oluyor. Bazı çeşitler bu arıza ya çok duyarlı. Ben duyarlı çeşitleri artık ekmiyorum. sebebini tam olarak bilemedik. Bazı kaynaklar da virus deniyor, bazıları fusarium diyor. Soğanları sağlam dikiyoruz ama yapraklar lekeli oluyor. İlaç fayda etmiyor veya biz hangi ilacı, ne zaman kullanacağımızı bilmiyoruz. Soğan hastalıkları ile benzeşme gösteriyor. Bu nedenle biz buna hassas çeşitleri kaldırdık.

kolay gelsin.

hira
23-02-2014, 22:50
Teşekkür ederim Sn. Kgursan, 7 adet soğanım vardı, sadece 2 tanesi böyle oldu. Diğerlerine bulaşmaması için hasta olanları sök at diyormusunuz?

kgursan
24-02-2014, 17:03
Teşekkür ederim Sn. Kgursan, 7 adet soğanım vardı, sadece 2 tanesi böyle oldu. Diğerlerine bulaşmaması için hasta olanları sök at diyormusunuz?

Kalsın ama soğanını kullanmayın derim. Bu sene iyi kötü çiçek verir. Sanıyorum bulaşıcı değil.

Jezebel
25-02-2014, 20:20
İlk açan Frezya' m

472427

472428

Kokusu çok güzel.

:)

turkanatalay
02-03-2014, 20:25
Bunlar da benimkiler. Erkenci olan bir saksım çiçeklerini soldurdu artık. Onu arka balkona aldım. Yapraklar sararana dek sulamaya devam edeceğim.
Diğerleri katmerli çıkmadı hiç. Oysa yarısını katmerli diye almıştım. Tesellim isehem koyu sarının hem de iki renkli olanın kokulu olmaları. Oldukça güzel kokuyorlar.

Jezebel
02-03-2014, 20:36
Çok tatlı kokuyorlar.

473466

turkanatalay
03-03-2014, 09:54
Çok tatlı kokuyorlar.

473466

Sayın Jazebel, merhaba. Bende bu renkten yok sanırım. Soğan sökümünde takas yapalım istersen farklı renkleri. :)

Jezebel
03-03-2014, 11:27
Sayın Jazebel, merhaba. Bende bu renkten yok sanırım. Soğan sökümünde takas yapalım istersen farklı renkleri. :)

Tabi ki, lafı mı olur :)

Eriklibahçe
15-03-2014, 15:40
Bu seneki frezyalarım yine kokularıyla mestetti..
476230

476231

476232

hira
15-03-2014, 15:47
Burdan kokusunu alamasakta, görüntü herşeyi anlatıyor Sn. ErikliBahce

Maşallah.

Darısı başımıza artık ne diyelim:)

TaşevliBahçe
15-03-2014, 18:15
Bana sanki kokusu da geliyor gibi.. ;)

kelebek çalısı
17-03-2014, 17:25
Bu seneki çiçek çapı bakımından beni şaşırttı. Daha önce bu kadar büyük çiçeklenen frezyaya rastlamamıştım.

476578

476579

476580

kelebek çalısı
17-03-2014, 17:30
Bunlar yukarıdaki sarı renkli olan kadar büyük değil belki ama yine de çok güzeller.

476584

476583

476582

hira
19-03-2014, 21:50
880. mesajda gösterdiğim frezyayı sinirlenip söküp attım:mad: sağa sola devrilip duruyordu, diğerlerinde çiçek sapı oluşmuşken onda hareket yoktu.

Bu arada tomurcuklarımızda kocaman oldular;)

yağmur
20-03-2014, 09:36
Güneşi seviyorlar. 2 gündür güneş açınca hemen saplar ortaya çıktı.

labradorit
21-03-2014, 00:44
Ohooo... İstanbul'daki frezyalar bile açmış... Biz hala yaprak çıkarıyoruz. :P

hira
21-03-2014, 06:13
Ohooo... İstanbul'daki frezyalar bile açmış... Biz hala yaprak çıkarıyoruz. :P

Maşallah diyelim lütfen:D

Benol Hazaroğlu
21-03-2014, 14:57
Kokuları mis.

Benol Hazaroğlu
21-03-2014, 14:58
Bu rengi çoğaltmak lazım.

Benol Hazaroğlu
21-03-2014, 15:05
Bu rengide çok güzel.

efeege
21-03-2014, 15:43
benim frezyalarım,da açtılar bu yıl sıcaklardan erken açtılar....

olcim
21-03-2014, 16:04
Şimdi de aklım bunlarda kalacak , neyi görsem gönlümü ona kaptırıyorum :) Vay benim halime !

esracer
21-03-2014, 22:35
Çok güzeller... Sadece beyazım var. Her renginden büyükçe bir saksı istiyorum seneye :)

İremsıla
22-03-2014, 07:56
Ne kadarda zarif yapraklı asil bir çiçek,çok istememe rağmen yetiştiremedim.güle güle büyütün arkadaşlar..

labradorit
24-03-2014, 21:34
Maşallah diyelim lütfen:D

Maşallah, maşallah... :D Bol ve güzel kokulu çiçekleri hiç bitmesin!

labradorit
24-03-2014, 21:37
Ooo, Benol Hanım yine kıskandırmışsınız bizleri... Sizin çiçeklerinize de maşallah :D

tauruc
25-03-2014, 11:44
Benim frezyalar 2 yıldır çiceklenmiyor sebebi ne olabilir

TCM
26-03-2014, 12:50
ŞOK marketlerde içinde 10 tane soğan olan paket 2,95 tl.

hira
30-03-2014, 18:21
Bizde başlıyoruz artık ufaktan ufaktan;)

479718

başlangıç sarıdan tabii:p

ıldır
31-03-2014, 13:22
Bu seneki frezyalarım yine kokularıyla mestetti..
476230

476231

476232

Ne cok aradım bu pembeden..pembe dıye aldıklarımda ya beyaz ya sarı cıktı..Gulegule buyutun..Muhtesemler....

kgursan
31-03-2014, 18:16
Benim frezyalar 2 yıldır çiceklenmiyor sebebi ne olabilir

Frezya da çiçeklenmeme gibi bir durum olmaz!! Yerinde kalmış ise ve hiç söküp ayırmamış iseniz belki? Soğanları eylül -ekimde dikilir, Mart- Nisanda çiçek açar tabi kışın donmadı ise!!

hira
31-03-2014, 18:51
Soğanları bu sene ektim, mutlaka söküp, vakti geldiğinde tekrar mı ekmeliyim? saksıda bıraKırım diye düşünmüştüm.

münevver48
31-03-2014, 19:26
sevgili hiracığım,her iki yöntemde uygundur.ama yapraklar iyice kurusun. ben saksı ihtiyacımdan dolayı,bütün frezyalarımın, topraklarını dağıtmadan olduğu gibi çıkartıp büyük bir kovanın içinde saklıyorum. dikim zamanı geldiğinde,eski topraklarından ayırıp yeni topraklarına dikiyorum.

kgursan
02-04-2014, 23:26
Soğanları bu sene ektim, mutlaka söküp, vakti geldiğinde tekrar mı ekmeliyim? saksıda bıraKırım diye düşünmüştüm.

Evet öyle. Mayıs civarında söküp, topraktan çıkarıp gölge bir yerde kurutun, kuruduktan sonra eski kökleri ve yavruları ayırın, Eylülde tekrar dikin. kolay gelsin

mügem
09-04-2014, 12:24
482060

482061

482062

482063

482064

Duvar dibinde,yağmur serpintisiyle,toprağı değişmeden böyle açtılar.Bir de bakılsalarmış ne olurmuş bilmem.Katmerli dikmemiştik,herhalde döndü.

İremsıla
09-04-2014, 15:36
482060

482061

482062

482063

482064

Duvar dibinde,yağmur serpintisiyle,toprağı değişmeden böyle açtılar.Bir de bakılsalarmış ne olurmuş bilmem.Katmerli dikmemiştik,herhalde döndü.

İyiki dönmüşler sevgili mügem.maşallah bu kadar olur..

hira
24-04-2014, 00:07
Son noktayı koyuyor frezyalarım. artık yeni sezon yeni umutlar ;)

hilalll
24-04-2014, 00:14
İyi geceler arkadaslar....
A101 den soğanları almıstim ektim hicbir hareket yok zambak ve glayoller kocaman oldular aynı gün ektim.Umudu kesmeli miyim?

hira
24-04-2014, 00:18
Sayın hilalll, aynı filmden bahsediyoruz ama ben sonunda, sense daha başındasın:) bir kaç sayfa evvelini okursan anlayacaksın ne demek istediğimi:) benim soğanların serüvenini oku.

hilalll
24-04-2014, 01:06
Tamam inşaAllah kötü bir haber yoktur:)

Okudum ...
Kokulu diye en çokta onları merak ediyordum beklenecek artık yapacak birşey yok.

Şimdi bir küçük sorunumuz daha var ben Diyarbakır da nasıl serin bir yer bulup yazı nasıl atlattırirım soğanlarıma.

hira
24-04-2014, 13:46
Bu durumda rahatlıkla ve rahatlıkla, gayet kendlmden emin olarak cevap verebilirim çünkü aynı şeyler benim frezyalarımda da oldu. Soğanlarınız asla şuanda yeşermeyecek, ekim ayına kadar öylece bekleyeceksiniz.

aheste
25-04-2014, 13:38
Frezyalarımı daha önceki sene, bir saksısını sn Mutlu Kutlu'dan bir saksısını da zengarden'den yazlık diye almıştım ama aldığım yaz açmadılar, ekimde yeşermeye başladılar ama bazılarını kaybetmiştim, mesela eflatunlar hiç çıkmadı, yani illaki baharda açtılar ve sonuç :)...

486197
486198
486199
486200
486201

aheste
25-04-2014, 13:42
Bunlarda normal küçük çiçekli olanlar, bunların kokuları öbürlerine nazaran daha yoğun.

486204
486205
486206

sonkez
28-04-2014, 11:28
Ben yoğun koşturma içinde bir kenarda unuttuğum frezyayı diksem olur acaba...

turkanatalay
28-04-2014, 12:04

Soğanlarını bir kesenin içine koyup( ben eczane çantalarına koyuyorum), yazın gölge bir yerde bekletin bence. Sonbaharda dikersiniz artık. Bu saatten sonra dikilen anca yaprak verir. Çiçekleneceğini sanmam.

turkanatalay
28-04-2014, 12:08
Frezya da çiçeklenmeme gibi bir durum olmaz!! Yerinde kalmış ise ve hiç söküp ayırmamış iseniz belki? Soğanları eylül -ekimde dikilir, Mart- Nisanda çiçek açar tabi kışın donmadı ise!!

Geç dikilip sıcak erken bastığında durmadan yaprak üretiyor ama çiçeklenmiyor. Ben daha önce yaşadım aynı şeyi. Annem nedeninin aşırı sulama ve sıcak hava olduğunu söylemişti.
Artı kışın donsaydı zaten yaprak da vermezdi sanırım. Donmuş soğan nasıl yeşersin ki? :p:p

Muda
28-04-2014, 14:33
Soğanlarını bir kesenin içine koyup( ben eczane çantalarına koyuyorum), yazın gölge bir yerde bekletin bence. Sonbaharda dikersiniz artık. Bu saatten sonra dikilen anca yaprak verir. Çiçekleneceğini sanmam.

Sayın Turkanatalay; çiçeklenmese de dikmek gerekiyor. Yoksa ölmesi kaçınılmaz. Zamanı geldiği zaman nasıl soğan veya patetes filiz veriyor ise son kalan enerjisini harcayıp kuruyorlar. Toprağa dikilirse hiç olmaz ise seneye çiçek verebilirler. En azından ölmezler.

ecofriend
28-04-2014, 14:52
üç dört hafta önce aldığım frezya ve zambak soğanlarını önümüzdeki bir hafta içinde ekeceğim. soğan ekmek için inşallah geç kalmamışımdır.

turkanatalay
28-04-2014, 18:22
Sayın Turkanatalay; çiçeklenmese de dikmek gerekiyor. Yoksa ölmesi kaçınılmaz. Zamanı geldiği zaman nasıl soğan veya patetes filiz veriyor ise son kalan enerjisini harcayıp kuruyorlar. Toprağa dikilirse hiç olmaz ise seneye çiçek verebilirler. En azından ölmezler.

Ben yaprakları sarardıktan sonra çıkarıp mesajımda belirttiğim gibi saklıyorum ve ekim kasım gibi de dikiyorum. Şu ana kadar hiçbir soğanım ölmedi. Ama iki yıl durmazlar diyorsanız bilemem. Hiç iki yıl bekletmedim. :)
Açıkçası şöyle düşündüm, şimdi dikerse sulaması gerekir. Sulanınca da sanırım filizlenir. Filizlenir ama çiçek açmaz. Normal filizlenip çiçek açma zamanı gelince ne olur bilemem. Yılda ikiz kez filizlenir mi acaba?
Bence birazını dikip birazını bekletsin en iyisi. Denemiş oluruz. :) İyi akşamlar size.

mervesena
28-04-2014, 20:09
Mayıs ortalarında hem bahçeye, hemde saksıya diktiğim Frezyalarım çıkmadı bende bugün bahçedekileri çıkardım baktım.Soğanlar olduğu gibi duryorlardı.Ümidi kestim daha çıkamazlar deyip hatta soğanların ikili olanlarını ayırdım. Sonra dayanamayıp geri gömdüm.Ama bilmiyorum tekrar
çıkarlar mı ?yoksa bu yıl iş işten geçti mi? Biraz bilgi verirseniz çok mutlu olurum ne yapayım oldukları yerde kalsınlar mı?

hira
28-04-2014, 20:25
2013 mayısında ektiğim frezya soğanları ekimde yeşerdi... hep aynı şeyi söyleyip duruyorum ama napayım anlayın arkadaşlar, o kadar eminim yani bu konudan. Bizzat tecrübe ettiğim için biliyorum.

Şuan elinde frezya soğanı varsa hemenn eksin!

dilek062
08-05-2014, 18:05
benm frezyalarımın soğanları toprağaın altında yumurtlamış.ama nisanda dikmeme rağman 1,5 aydır hala filizlenmemiş.geri gömdüm toprağa acaba çıkmaycaklar mı varmı aynı durumu yaşayan

labradorit
09-05-2014, 11:34
Ya benim frezyalar bir dalda en fazla 2-3 tane açıyor. Böyle bol çiçekli açanları görünce kıskanıyorum. Elimde değil...

labradorit
09-05-2014, 11:50
:))

Muda
09-05-2014, 21:14
Mayıs ortalarında hem bahçeye, hemde saksıya diktiğim Frezyalarım çıkmadı bende bugün bahçedekileri çıkardım baktım.Soğanlar olduğu gibi duryorlardı.Ümidi kestim daha çıkamazlar deyip hatta soğanların ikili olanlarını ayırdım. Sonra dayanamayıp geri gömdüm.Ama bilmiyorum tekrar
çıkarlar mı ?yoksa bu yıl iş işten geçti mi? Biraz bilgi verirseniz çok mutlu olurum ne yapayım oldukları yerde kalsınlar mı?

Soğanlı bitkilerde benim öğrendiğim şey soğanı sökmüş iseniz bir iki gün güneş vs. bekletip dış kabuğunun kurumasını sağladıktan sonra ekmeniz. Söküp yeniden dikerseniz büyük ihtimalle çürüyecekler.

Bir çiçekçiden ilkbahar başlarında onun da ne olduğunu bilmediği soğanlı çiçekler almıştım. Bir bahçeden söktüklerini hemen saksıladıklarını söylemişti. Ne olduğunu bilmesem de bir miktar almıştım. Uzun süre sürgünleri üzerinde yeşil durdu. Havalar iyileşmeye başlayınca da hepsi öldü. Onda kalanlar da ölmüş.

turkanatalay
09-05-2014, 21:22
:))

Ne güzel renkleri varmış frezyanın. Çoğaltıp değiş tokuş yapsak aslında, frezya kardeşliği diye de bir grup kursak???
Farklı renkleri görünce dayanamıyorum.

Emine
19-05-2014, 12:03
Mart ayında diktiklerim bir türlü filizlenmedi. Sürekli çıkarıp çıkarıp baktım, çürüme de yoktu. İki gün önce çıkardım hepsini topraktan artık. Yavrulamışlar küçük küçük. Bu saatten sonra diksem olmayacak galiba. Seneye inşallah.

hira
19-05-2014, 12:53
Mart ayında diktiklerim bir
türlü filizlenmedi. Sürekli çıkarıp çıkarıp baktım, çürüme de yoktu. İki
gün önce çıkardım hepsini topraktan artık. Yavrulamışlar küçük küçük.
Bu saatten sonra diksem olmayacak galiba. Seneye inşallah.

Bence onları tekrar ekip toprakta bekletin, aynı bahsettiğiniz olay benim frezyalarındada oldu. Toprağa ekip gölge bir yerde tutun saksıyı. Vakti geldiğinde yeşerecekler.

kgursan
19-05-2014, 18:29
2013 mayısında ektiğim frezya soğanları ekimde yeşerdi... hep aynı şeyi söyleyip duruyorum ama napayım anlayın arkadaşlar, o kadar eminim yani bu konudan. Bizzat tecrübe ettiğim için biliyorum.

Şuan elinde frezya soğanı varsa hemenn eksin!

ne kadar yanlış bir fikir!! Lütfen soğanların depolaması konusunu okuyun. Şu anda frezya soğanı dikilmez!!! Dinlenmeye girmişllerdir. Dinlenmeyen soğanlar sürgün vermez.

Frezya normalde; Bu zamanda sökülür, yaz boyunca dinlenir Eylül-Ekim aylarında dikilir, ve şubat-Mart ayşarında çiçek verir.

Haa, bazıları marketten nisan-mayıs da aldıkları soğanları dikerler, bunların kaynağını bilmiyorum ama dinlenmemişlerse sürgün vermezler!!!

kgursan
19-05-2014, 18:33

Frezya soğanı Türkiye koşullarında normal şartlarda Eylül-ekim ayında dikilir, Mart da çiçek verir.

kgursan
19-05-2014, 18:37
Mart ayında diktiklerim bir türlü filizlenmedi. Sürekli çıkarıp çıkarıp baktım, çürüme de yoktu. İki gün önce çıkardım hepsini topraktan artık. Yavrulamışlar küçük küçük. Bu saatten sonra diksem olmayacak galiba. Seneye inşallah.

Soğan dinlenmesi konusunu (depolama ve preparasyon) konusunu neden okunuyorsunuz da böyle kendi kendinize yoruluyorsunuz??

Mart ayında frezya dikilmez!! Dikilenlerin özelliği vardır. Yani dinlendirilmişlerdir!! Dormancy leri kırılmıştır. Normalde olmaz

kgursan
19-05-2014, 18:39
Soğanlı bitkilerde benim öğrendiğim şey soğanı sökmüş iseniz bir iki gün güneş vs. bekletip dış kabuğunun kurumasını sağladıktan sonra ekmeniz. Söküp yeniden dikerseniz büyük ihtimalle çürüyecekler.

Bir çiçekçiden ilkbahar başlarında onun da ne olduğunu bilmediği soğanlı çiçekler almıştım. Bir bahçeden söktüklerini hemen saksıladıklarını söylemişti. Ne olduğunu bilmesem de bir miktar almıştım. Uzun süre sürgünleri üzerinde yeşil durdu. Havalar iyileşmeye başlayınca da hepsi öldü. Onda kalanlar da ölmüş.

Soğanların depolanması konusunu neden okumuyorsunuz da Bildiğinizi/bilmediğinizi söylüyorsunuz? Soğanlar sökülünce GÜNEŞTE KURUTULDUĞUNU kim söylemiş??

kgursan
19-05-2014, 18:42
benm frezyalarımın soğanları toprağaın altında yumurtlamış.ama nisanda dikmeme rağman 1,5 aydır hala filizlenmemiş.geri gömdüm toprağa acaba çıkmaycaklar mı varmı aynı durumu yaşayan

Soğanlar yumurtlamaz!! Çoğalır... Nisan ayında frezya soğanı GENELLİKLE!! dikilmez. Yani istisnai durumlar haricinde.

kgursan
19-05-2014, 18:45
Ben yaprakları sarardıktan sonra çıkarıp mesajımda belirttiğim gibi saklıyorum ve ekim kasım gibi de dikiyorum. Şu ana kadar hiçbir soğanım ölmedi. Ama iki yıl durmazlar diyorsanız bilemem. Hiç iki yıl bekletmedim. :)
Açıkçası şöyle düşündüm, şimdi dikerse sulaması gerekir. Sulanınca da sanırım filizlenir. Filizlenir ama çiçek açmaz. Normal filizlenip çiçek açma zamanı gelince ne olur bilemem. Yılda ikiz kez filizlenir mi acaba?
Bence birazını dikip birazını bekletsin en iyisi. Denemiş oluruz. :) İyi akşamlar size.

Şimdi dikilirse, dinlenmemiş Frezya soğanı, SULANSA BİLE filizlenmez!! filizlense bile normal gelişmez. Gelişmeleri için dinlenmiş olması (30 oC da 3 ay depolanması)
gerekir.

kgursan
19-05-2014, 18:46
üç dört hafta önce aldığım frezya ve zambak soğanlarını önümüzdeki bir hafta içinde ekeceğim. soğan ekmek için inşallah geç kalmamışımdır.

Bence frezya soğanlarını Eylül de dikin!!

kgursan
19-05-2014, 18:48
Geç dikilip sıcak erken bastığında durmadan yaprak üretiyor ama çiçeklenmiyor. Ben daha önce yaşadım aynı şeyi. Annem nedeninin aşırı sulama ve sıcak hava olduğunu söylemişti.
Artı kışın donsaydı zaten yaprak da vermezdi sanırım. Donmuş soğan nasıl yeşersin ki? :p:p

Frezya soğanları 18 oC üstündeki sıcaklıklarda devamlı yaprak üretir, çiçek tomurcuğu oluşturmaz!! çiçek tomurcuğu oluşturması için 10-15 oC sıcaklık gerekir. Yüksek sıcaklıklar frezya da yaprak üretir!!

kgursan
19-05-2014, 18:49

Dikmek için eylül ayını bekleyin

Milla
19-05-2014, 19:03
Ben yazın da açan frezyaları yaşım kadar gördüm ve pek de genç sayılmam :-) Annemde var.

tabus
19-05-2014, 22:11
Frezya soğanı Türkiye koşullarında normal şartlarda Eylül-ekim ayında dikilir, Mart da çiçek verir.

Sn kgursan haklı...Ama , Antalya ikliminde erken ilkbaharda ekilen soğanlar da çiçekleniyor. Diğer iklimler için aynı şeyi söylemek zor, çok zor..

Emine
19-05-2014, 22:21
[/B]

Soğan dinlenmesi konusunu (depolama ve preparasyon) konusunu neden okunuyorsunuz da böyle kendi kendinize yoruluyorsunuz??

Mart ayında frezya dikilmez!! Dikilenlerin özelliği vardır. Yani dinlendirilmişlerdir!! Dormancy leri kırılmıştır. Normalde olmaz

Böyle bir başlık olduğunu tahmin etmemiştim. Marketten aldığım paketin arkasında Mart ayında ekim yapılabileceği gösteriliyordu.

kgursan
21-05-2014, 00:12
Ben yazın da açan frezyaları yaşım kadar gördüm ve pek de genç sayılmam :-) Annemde var.

Burada yazın veya kışın açar diyemiyorum, Eğer soğanları uygun koşullarda dinlendirilerek dikilirse bütün yıl (12 ay) çiçek alınabilir!! Ama bizim bahsettiğimiz normal bir frezya yetiştirilmesi. Başka bir örnek: Ocak ayında lale açar mı? Normalde açmaz ama soğanları "special precooling" yani (Özel soğutma) yapılırsa ve uygun koşullarda dikilirse, Aralık -Ocak ayında çiçek verebilir!!

kgursan
21-05-2014, 00:16
Sn kgursan haklı...Ama , Antalya ikliminde erken ilkbaharda ekilen soğanlar da çiçekleniyor. Diğer iklimler için aynı şeyi söylemek zor, çok zor..

Sn tabus, soğanları uygun şekilde depolanırsa, ve dikim koşulları (serin-toprak soğutma vs.) sağlanırsa frezya 12 ay çiçek verebilir!!

Dumlupınar
29-08-2014, 23:30
Arkadaşlar,eylül ayına girmek üzereyiz.Yavaş yavaş geceler serinlemeye başlıyor.Frezyalar için ekim zamanı da gelmek üzere.Hiç ülkemizde frezyayı ilkbaharda ekip boşa uğraşmayın.Ekim ayı sonuna kadar ekip ilkbaharda doya doya kokusunun keyfini çıkarın.Herkese selamlar...

Dumlupınar
07-09-2014, 23:48
Arkadaşlar herkese selamlar.Bu gece kök yerleri şismeye ve belirmeye başlayan frezyalarımı ani bir kararla sezonun ilk frezyaları olarak gece yarısı toprakla buluşturdum.Umarım çiçekleri de soğanları kadar sağlıklı olur.Bunlar yalın kat karışık renkli olanlardan.

eceyıldız
10-09-2014, 14:14
Geçen gün bende bir saksı ektim erkenci davrandık ama inşallah güzel çiçekleri ile mutlu ederler bizi.

Dumlupınar
11-09-2014, 14:15
Arkadaşlar Sayın kgursan frezya soğanı ile ilgili ülkemiz şartlarında dikim için gerekli bütün bilgileri mükemmel şekilde açıklamış.Ekleyecek söz yok.Dikkatlice konu başlığında verdiği bilgileri incelediğimiz zaman uygulamalarımız kusursuz olur.Kendisine teşekkür ederim.Herkese SELAMLAR...

kgursan
16-09-2014, 18:24
Geçen gün bende bir saksı ektim erkenci davrandık ama inşallah güzel çiçekleri ile mutlu ederler bizi.

Erken değil. tam zamanları. Sadece kış aylarında DON olayından koruyun. Kolay gelsin.

eceyıldız
17-09-2014, 12:01
Teşekkür ederim Sayın Kgursan hemen yarın ekeceğim hepsini. Bu arada bizim burada don olmadığı için o konuda rahatız.

Dumlupınar
03-10-2014, 12:35
Arkadaşlar,8 Eylül günü ektiğim frezyaların 25 gün sonraki görüntülerini bayramın 1. günü sabahı,yani yarın sabah fotoğraflarıyla sizlerle paylaşmak istiyorum.SELAMLAR...

Dumlupınar
04-10-2014, 11:48
Arkadaşlar herkesin kurban bayramını kutluyorum.
Bu arada 26 günlük frezyalarımın fotoğraflarını da sizlerle paylaşayım istedim.

kgursan
04-10-2014, 19:38
Yatmasını engellemek için destek yapmanız gerekecek. boyları 60-70 cm uzayacak ve Ocak sonuna doğru çiçek açacaklar. Kolay gelsin

Dumlupınar
07-10-2014, 12:17
Frezyalara devam...

polemos
10-11-2014, 21:16
30 eylülde diktiğim frezyalar halen görünürde yoklar. Aynı gün ektiğim çiğdemler yaprak çıkarmaya başladı. Normal mi bu durum?

dinozor
10-11-2014, 21:34
Sayın polemos, bilmiyorum belki sizdeki soğanların gelişimi daha farklıdır ama benim hemen hemen aynı tarihte İstanbul'da diktiklerim bir karış boya ulaştı.

eceyıldız
11-11-2014, 12:00
Benim ektiğim frezyaların hemen hemen hepsi çıktı bakalım bu sene başlarına bişey gelmezse güzel çiçekleri ile mutlu edecekler inşallah.
Geçen sene asıl saksı fırtınada balkondan uçmuştu elimde ki soğanlar asıl saksıdan artık değişik saksılara birer ikişer ektiğim frezyaların soğanları...

celalim01
11-11-2014, 12:29
Bitkiler toprak ,hava ,su ev çeşitli nedenlere bağlı olarak farklılık gösterebiliyor benim bile aynı zamanda ektiğim yan yana duran soğanlı bitkilerim'den bazısı erken bazısı daha geç çıkabiliyor.Eğer kök çürümesi olmamışsa sorun olmaz ,çiğdem hızlı çıkan bir bitkidir bir bakarsın hiç bir şey yokken aniden gelişmiş ve kısa sürede çiçek açmış olabiliyor.Sarı göç göçüm aniden filizlendi ve çiçek açtı oysa 2 gün önce hiç bir şey yoktu neredeyse.Aynı zamanda ektiğim safranlar henüz yeni açmaya başladı ,nergisler ise daha yavaş yavaş uyanıyorlar.Umarım sıkıntı olmaz.Çiçeklerini açarlar.

capsaicin
11-11-2014, 13:36
Arkadaşlar herkese selamlar.Bu gece kök yerleri şismeye ve belirmeye başlayan frezyalarımı ani bir kararla sezonun ilk frezyaları olarak gece yarısı toprakla buluşturdum.Umarım çiçekleri de soğanları kadar sağlıklı olur.Bunlar yalın kat karışık renkli olanlardan.

Çok güzel, tek bir önerim var size. Bu tarz soğanlı bitkileri yüksek miktarda ekerken, bu şekilde muntazam sıralı ekmek yerine, karışık, biraz düzensiz şekilde yerleştirirseniz, çiçek açtığında daha güzel, daha dolgun bir görüntü elde edersiniz.

kgursan
11-11-2014, 18:06
30 eylülde diktiğim frezyalar halen görünürde yoklar. Aynı gün ektiğim çiğdemler yaprak çıkarmaya başladı. Normal mi bu durum?

40 günde frezyalar, en az 1 karış olmalıydılar. çıkmadılarsa sorun var demektir:
1. Soğanlar çürümüştür.,
2 Soğanları köstebek vs çekmiştir,
3. Soğanlar dinlenmemiş, dormansi yi kıramamışlardır,,
4. Susuz kalmışlardır, ve "Soğan üstünde soğan" yapmışlardır!

Birkaçını çıkarıp kontrol edin.

Dumlupınar
11-11-2014, 20:59

Sayın polemos merhaba,sayın kgursan başka bir cevap yazmaya gerek kalmayacak şekilde sorunuzu cevaplamış.
Benden de size bir öneri : Frezya ekimini yeniden yapmak için geç kalmadınız.Asya Lalenin frezya soğanlarından alıp hemen ekin derim.Sonuç yüzünüzü 10 günde güldürecektir.
Tabi bu arada Asya Lalenin 21 Mart 2014 tarihinde A 101 marketlerden aldığım ve aynı gün ektiğim frezya soğanlarının bende topraktan çıkma tarihini de herkesle paylaşayım.6 ay kadar sonra,16 Eylül 2014.
Bununla,frezya soğanlarının ülkemiz genelinde sonbahar aylarında dikiminin uygun olduğunu gördüm.KOLAY GELSİN.SELAMLAR...

Dumlupınar
11-11-2014, 21:19
Çok güzel, tek bir önerim var size. Bu tarz soğanlı bitkileri yüksek miktarda ekerken, bu şekilde muntazam sıralı ekmek yerine, karışık, biraz düzensiz şekilde yerleştirirseniz, çiçek açtığında daha güzel, daha dolgun bir görüntü elde edersiniz.

Sayın capsaicin merhaba,öneriniz için teşekkür ediyorum.Çok doğru söylüyorsunuz.Karışık dikimlerde çiçeklenme daha güzel görünüyor.Geçtiğimiz Eylül ayında100 frezya soğanından yarısını düzensiz ve karışık şekilde diktim.

Şu anda 4.yapraklar oluşmaya başlamış.Sayın kgursan'ın belirttiği gibi Ocak ayına çiçeklenecekler gibi görünüyor.Umarım havalar böyle iyi gider.SELAMLAR GÖNDERİYORUM...

polemos
11-11-2014, 22:32
Sayın polemos merhaba,sayın kgursan başka bir cevap yazmaya gerek kalmayacak şekilde sorunuzu cevaplamış.
Benden de size bir öneri : Frezya ekimini yeniden yapmak için geç kalmadınız.Asya Lalenin frezya soğanlarından alıp hemen ekin derim.Sonuç yüzünüzü 10 günde güldürecektir.
Tabi bu arada Asya Lalenin 21 Mart 2014 tarihinde A 101 marketlerden aldığım ve aynı gün ektiğim frezya soğanlarının bende topraktan çıkma tarihini de herkesle paylaşayım.6 ay kadar sonra,16 Eylül 2014.
Bununla,frezya soğanlarının ülkemiz genelinde sonbahar aylarında dikiminin uygun olduğunu gördüm.KOLAY GELSİN.SELAMLAR...

Sayın kgursan'ın tespitleri doğru sanırım. Dormant soğan satmış olabilir firma bana. Tekrar deneyeceğim :)

Imay
12-11-2014, 01:22
Peki dinlenememiş soğanların gelişimi nasıl olur ilerleyen zamanlarda?

Imay
12-11-2014, 01:27
Benim frezyalarım yalın kat. Daha eylül başında toprağa dikmemiş olsam bile filizlenirler. Bu yıl heveslenip aldığım ithal katmerliler çıkmadı hala. Soğanlar sağlam, içleri dolu ve canlı ancak hala ne kök var ne de filiz. Bir ay oldu dikeli.

polemos
12-11-2014, 02:23
Benim frezyalarım yalın kat. Daha eylül başında toprağa dikmemiş olsam bile filizlenirler. Bu yıl heveslenip aldığım ithal katmerliler çıkmadı hala. Soğanlar sağlam, içleri dolu ve canlı ancak hala ne kök var ne de filiz. Bir ay oldu dikeli.

Aynı durumdayız sanırım.

iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi

Imay
12-11-2014, 09:37
Sayın Polemos siz nereden aldınız soğanları?

polemos
12-11-2014, 11:11
Bauhaus

Sent from my iPhone using Tapatalk

Imay
13-11-2014, 08:36
Ben de Bauhaus'tan aldım. Nergis de aldım, onlar da çıkmdı

Milla
13-11-2014, 10:07
Ben de Bauhause dan aldım. Siz deyince dikkat ettim, bu gün birinin yeşil ucu görülmüş. Sizinkiler de yakındır, müjdelerim :))

kgursan
13-11-2014, 10:36
Peki dinlenememiş soğanların gelişimi nasıl olur ilerleyen zamanlarda?

Soğan toprak içinde uyur ve soğanın üzerinde yeni bir soğancık oluşur (Pupate denir buna) veya çürürüler...

kgursan
13-11-2014, 10:44
Aynı durumdayız sanırım.

iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi

Tahminim: Bunlar Güney yarı küre soğanları olmalı. Şu anda orada yaz başlangıcıdır. frezya soğanları çiçekleri geçmiş ve Ağustos sonu gibi (Onların Nisan sonu!!) sökülmüşlerdir ve 30 oC da 3 ay beklemeden satışa sunulunca dormanci leri kırılmamış ve dinlenme halinde olmalılar.

Olay: Küresel farklılık... Güney yarı kürede şimdi ilkbahar, ve yaza giriliyor; kuzey yarı kürede şimdi sonbahar ve kışa giriliyor!!...

polemos
13-11-2014, 12:40
Tahminim: Bunlar Güney yarı küre soğanları olmalı. Şu anda orada yaz başlangıcıdır. frezya soğanları çiçekleri geçmiş ve Ağustos sonu gibi (Onların Nisan sonu!!) sökülmüşlerdir ve 30 oC da 3 ay beklemeden satışa sunulunca dormanci leri kırılmamış ve dinlenme halinde olmalılar.

Olay: Küresel farklılık... Güney yarı kürede şimdi ilkbahar, ve yaza giriliyor; kuzey yarı kürede şimdi sonbahar ve kışa giriliyor!!...

Bu durumda çürüyecekler mi?

polemos
13-11-2014, 12:43
Bugün İzmir Hisarönü camisinin önündeki çiçekçiden yalınkat frezya soğanı aldım. Onları deniycem.

Imay
13-11-2014, 15:02
Cevaplar için teşekkürler. Sayın kgursan bende de güney yarımküreden gelmiş olabilecekleri düşüncesini uyandırmıştı. Normalde kendi frezyalarımın soğanlarını topraktan çıkardığımda soğanlara bağlı olan o saçaklı kökler yok olmuş olurdu. Bunların bazılarında ise kökler durıyordu. Kökler suyu çekilmiş zorla kurutulmuş izlenimi vermişti bana. Nergisler de zamanından önce topraktan çıkarılmış gibiydi. Yaprak ve soğanın bğlandığı o boğaz kısmı hala canlıydı. Aklıma topraktan çıkarıp bir süre buzdolabında bekletmek gelmişti. İyi ki yapmamışım. Demek ihtiyaçları ısıymış... Bekleyelim bakalım. Bizimkiler de sayın Milla'nınki gibi filizlenir umarım.

MSaygin
13-11-2014, 19:17
Adana'da ekmek için geciktim değil mi? Hava 22-23 derece.

Dumlupınar
13-11-2014, 20:38
Adana'da ekmek için geciktim değil mi? Hava 22-23 derece.

Sayın MSaygın merhaba,frezyaları Adana'da hala ekebilirsiniz.Ancak daha fazla geç kalmayın derim.SELAMLAR...

Eron2014
13-11-2014, 23:34
Ben de ilkbaharda bahçeye büyük bir hevesle sanırım migrostan aldığım freyzalarımı ekmiştim. Yumuşacık bir toprak karışımı hazırlamıştım. Her sabah kedilerin eşeleyerek çıkardığı soğanları tekrar tekrar toprağa gömdüm. Hemen hemen hiçbiri çıkmayınca ben de kedilerin bütün freyza soğanlarımı mahfettiğini düşündüm. Hiç beklemediğim bir şekilde ekim ayının başında bir sürü freyzanın yaprak çıkardığını görünce çok sevindim. İstanbulda kışı atlatamayacaklarından endişe ediyorum ama bekleyip görmekten başka yapabileceğim bir şey de yok.

Milla
14-11-2014, 07:51
İnşallah en kısa zamanda sizinkiler de filizlenir Sayın imay. nergislerin boyları 2 karışı geçti ve bir sürü kardeş filiz çıkardı :)

MSaygin
14-11-2014, 09:27
Teşekkürler Dumlupınar, bugün bayağı destek oldunuz bana :)

Dumlupınar
14-11-2014, 15:16
Teşekkürler Dumlupınar, bugün bayağı destek oldunuz bana :)

Bende teşekkür ederim.Bahçeniz,eviniz hele toprağınız hepsi harika görünüyor.KIRK BİR KERE MAŞALLAH.Sağlıkla sıhhatle keyfini sürmenizi diliyorum.FREZYA soğanlarını ekmeyi unutmayın.KOLAY GELSİN...SELAMLAR...

hira
14-11-2014, 15:23
Ben de ilkbaharda bahçeye
büyük bir hevesle sanırım migrostan aldığım freyzalarımı ekmiştim.
Yumuşacık bir toprak karışımı hazırlamıştım. Her sabah kedilerin
eşeleyerek çıkardığı soğanları tekrar tekrar toprağa gömdüm. Hemen hemen
hiçbiri çıkmayınca ben de kedilerin bütün freyza soğanlarımı
mahfettiğini düşündüm. Hiç beklemediğim bir şekilde ekim ayının başında
bir sürü freyzanın yaprak çıkardığını görünce çok sevindim. İstanbulda
kışı atlatamayacaklarından endişe ediyorum ama bekleyip görmekten başka
yapabileceğim bir şey de yok. Bende mayıs ayında ekimini yapmıştım, pakette öyle yazıyordu ama tam beş ay sonra ekim ayında yeşermişlerdi:) Benimle aynı zamanda ekim yapan arkadaşlar soğanları çürütmüştü, Yani ben şanslıydım bu kez :)

Dumlupınar
14-11-2014, 16:41
Ben de ilkbaharda bahçeye büyük bir hevesle sanırım migrostan aldığım freyzalarımı ekmiştim. Yumuşacık bir toprak karışımı hazırlamıştım. Her sabah kedilerin eşeleyerek çıkardığı soğanları tekrar tekrar toprağa gömdüm. Hemen hemen hiçbiri çıkmayınca ben de kedilerin bütün freyza soğanlarımı mahfettiğini düşündüm. Hiç beklemediğim bir şekilde ekim ayının başında bir sürü freyzanın yaprak çıkardığını görünce çok sevindim. İstanbulda kışı atlatamayacaklarından endişe ediyorum ama bekleyip görmekten başka yapabileceğim bir şey de yok.

Sayın Eron2014 merhaba,dilerim frezyalarınız bahçede kışı atlatabilirler.Ancak yine de saksıya frezya dikimi yapabilirsiniz.İthal olmayan yerli soğanlarımızdan alıp saksıya hemen dikin derim.Ayaz ve don olayı görülen günlerde saksıyı korunaklı bir yere veya serin bir odaya alarak soğuktan korumanız mümkün olur.SELAMLAR...

Eron2014
18-11-2014, 16:05
Sayın Dumlupınar,

Freyzalarımın resmini aşağıda gönderiyorum. Saksıya ekmek için sökersem bozulacaklarından korkuyorum. Kış soğuklarından korumak için soğuk kış gecelerinde üzerlerine bir şey kapatsam kurtaramazmıyım acaba freyzalarımı donmaktan?