View Full Version : Frezya (Freesia)
Sayfalar :
1
2
3
4
5
[
6]
7
8
9
10
11
12
13
Benim frezyalarımında geçtiğimiz haftalardaki aşırı soğuklardan bazılarının yaprakları etkilendi.Özellikle balkon demirlerine asılı saksılarda dikili olanlar,aşırı soğukla birlikte esen kuvvetli ayazı geç farketmem yüzünden yapraklarda kısmen donmalar oldu.
O kadar soğuğa rağmen bugün çiçek saplarının çıkmaya başladığını da gördüm.Çiçeklenmelerinde sorun olmayacak gibi görünüyorlar.
Don olayı çiçeklerinizi koruyun. çiçek sapları kafayı büktü mü bir daha kalkmaz, çünkü çok körpedirler. demek istediğim: Bundan sonra gelecek olan donlar tehlikelidir. Bitkinin yaprakları üşüse de fazla zararı olmaz ama çiçek çıkardıysa don tehlikelidir. Koruyun, tedbirli olun.. Kolay gelsin.
mihrinur
12-02-2016, 23:17
Bahsettiğim sorunlular bu şekilde;
593842
593843
Bütün yumrulara aynı şekilde muamele ediyorum ama bazılarında sorun oluyor. Toprağı süzek ve aşırı su vermiyorum (1-2 aydır yağmur suyu yetiyor)...
Benim frezyalarımda da sizinkilere benzer yaprak sararması var. Yazdıklarınızdan okuduğum gibi süt ve su karışımı ile yaklaşık 10 gün fısfıs yaptım ama bir değişiklik olmadı. İşin kötü tarafı yapraklar sararmaya ve kurumaya devam ediyor. :( Ne yapmalıyım?
595502
Mücevher Çalısı
13-02-2016, 00:04
Benim frezyalarımda da sizinkilere benzer yaprak sararması var. Yazdıklarınızdan okuduğum gibi süt ve su karışımı ile yaklaşık 10 gün fısfıs yaptım ama bir değişiklik olmadı. İşin kötü tarafı yapraklar sararmaya ve kurumaya devam ediyor. :( Ne yapmalıyım?
595502
Ben daha önce süt-su karışımı bir uygulama önermedim, öneren yazıyı da okumadım, uygulamadım. Bu hastalığa karşı benim en son kararım, hasta olan bitkileri kökleyip atmak, ilaç ile mücadele edemiyorum maalesef...
Siz yine de Sayın Muda'nın 1238 ve Erdem 01'in 1241 nolu mesajlarını okuyun isterseniz...
İlk tomurcugumuz gözüktü :)
Sûz-i Dilârâ
14-02-2016, 18:32
Tohumdan yetişen bebeklerimi balkon demirine bağladım tam güneş altında dursunlar ve hava akımından daha çok istifade etsinler diye. Bir de bugün mantar ilacı kattığım suyla suladım. Frezyadaki mantar sorunu kâbusum oldu koca koca frezyaları kurutuyor.
Mücevher Çalısı
14-02-2016, 19:01
Tohumdan yetişen bebeklerimi balkon demirine bağladım tam güneş altında dursunlar ve hava akımından daha çok istifade etsinler diye. Bir de bugün mantar ilacı kattığım suyla suladım. Frezyadaki mantar sorunu kâbusum oldu koca koca frezyaları kurutuyor.
Benim tohumdan çıkanlar öylece kenar köşede duruyorlar. O mendebur hastalığı onların 1 tanesin de bile görmedim. Uğramaz da inşallah:)
Hasta köklerin yetiştirilme tarzı diğerlerinden hiç farklı değil, en azından bende bu şekilde...
Melisa16
14-02-2016, 20:41
Sonbaharda diğer soğanların arasından çıkmıştı, soğanı çok ufaktı hiç ümidim yoktu çiçek konusunda ama beni yanılttı kendileri :D
Sûz-i Dilârâ
15-02-2016, 10:09
Benim tohumdan çıkanlar öylece kenar köşede duruyorlar. O mendebur hastalığı onların 1 tanesin de bile görmedim. Uğramaz da inşallah:)
Hasta köklerin yetiştirilme tarzı diğerlerinden hiç farklı değil, en azından bende bu şekilde...
Yavrularda ben de görmedim ama ne olur ne olmaz diye de önlem almak istedim. Dün bir yavrunun yaprağında çok küçük siyah noktacıklar gördüm, muhtemelen böcek yumurtasıdır, bugün bir de arap sabunlu ilaç yapacağım.
Sağlam ve hasta anaç frezyalar bende de aynı saksıdalar, birine farklı birine farklı davranmam imkânsız. :( Galiba hastaları sökeceğim tamamen:(
Bu da yılın ilk frezya başağı fotosu:D Nasibime bir dalda iki başak çıkardı.:D
Arkadaşlar, Frezya bitkisinin yaprakları sararmış ise, m leke leke yapmış ise o bitkileri soğanı ile birlikte söküp atın. Çünkü sorun soğandadır ve çaresi yoktur. Bunları yeşil iken sağlam bitkilerden ayırd edebilirsiniz, yaz gelip yapraklar kuruyunca seçmesi zor olur.
Ayrıca, Soğan sökme zamanında söktüğünüz soğanların kökleri çürük ise onların soğanları da sakattır. hayır gelmez. Sökülen Kökler beyaz olmalıdır..Bu hastalık (Fusarium) soğana topraktan bulaşır. Aynı toprağa her yıl ekmeyin.Kolay gelsin
Sûz-i Dilârâ
18-02-2016, 08:39
Dün frezya saksısında hasta soğanları kökledim, bazıları çürümüştü bazıları sağlamdı.
En çok içimi acıtan da birinin yapraklarını ayırıp baktığımda çiçek sapı gördüm, zavallıcık çiçek hazırlığı yapıyormuş:(
Sn suzidilara, açacak çiçek, kısa, fodul bir çiçek olacaktı ve belki açamayacaktı. Dolayısıyla üzülmeyin. kalan sağlıklı olanlar gelsin kolay gelsin.
eceyıldız
24-02-2016, 22:14
Frezyalarım tomurcuklandı sizinle paylaşmak istedim ama foto yükleyemedim başarısız diyor çok üzüldüm.
Resulgur
26-02-2016, 09:53
Dün frezya saksısında hasta soğanları kökledim, bazıları çürümüştü bazıları sağlamdı.
En çok içimi acıtan da birinin yapraklarını ayırıp baktığımda çiçek sapı gördüm, zavallıcık çiçek hazırlığı yapıyormuş:(
Sn . Suz-i Dilara ;
Bende erken ekip baharı beklediğime pişman oldum. Geçen yıl baharda ekip yazın çok güzel çiçekler almıştım. Toprağı açıp dip Soğanları da elde ettim. Ama bu yıl durum vahim. Frezyalarin yaprakları kimisi kurudu kimisi hastalandı * pek umudum yok çiçek alacak mıyım bilmiyorum.
Sûz-i Dilârâ
26-02-2016, 12:38
Frezyanın sonbahar ve ilkbaharda dikimleri yapılabiliyor ama sözkonusu hastalıkla sonbaharda dikim yapılmasının alakası var mı bilmiyorum. Sayın kgursan bunun topraktan bulaşan bir hastalık olduğunu söyledi.
Hasta soğanları kökledikten sonra saksıda kalan sağlam soğanların da yaprak uçlarında kızarmalar görmeye başladım:( Ne melanet bir hastalıkmış bu! Saksıdaki tüm frezyalarım tomurcuklu, açabilirler mi bilmiyorum.
Tohumdan yetişenlerde de iki tane frezyacığı kökleyip attım.
Şu feleğin işine bak:( Güya bu sene balkonum frezyadan geçilmeyecekti:(:( Hem soğan bulamıyoruz hem elimizdekiler de hastalıktan ölüyor:(
Frezyanın sonbahar ve ilkbaharda dikimleri yapılabiliyor ama sözkonusu hastalıkla sonbaharda dikim yapılmasının alakası var mı bilmiyorum. Sayın kgursan bunun topraktan bulaşan bir hastalık olduğunu söyledi.
Hasta soğanları kökledikten sonra saksıda kalan sağlam soğanların da yaprak uçlarında kızarmalar görmeye başladım:( Ne melanet bir hastalıkmış bu! Saksıdaki tüm frezyalarım tomurcuklu, açabilirler mi bilmiyorum.
Tohumdan yetişenlerde de iki tane frezyacığı kökleyip attım.
Şu feleğin işine bak:( Güya bu sene balkonum frezyadan geçilmeyecekti:(:( Hem soğan bulamıyoruz hem elimizdekiler de hastalıktan ölüyor:(
1.Saksıdaki kalan bitkilerin hepsi istisnasız açacaklar, biraz sabır. sanırım 15 gün içinde tomurcuk göreceksiniz.
2. Bu yapraklarda lekeler yapan : Fusarium denilen bir soğan hastalığı olabilir veya çürük soğan dikildi ise soğanın çürük yerlerinde "Soğan akarı" denilen beyaz bit gibi minik kurtçuklar soğanın içinde (çürük kısımlarında9 yaşar çoğalır ve soğanı çürüterek yapraklarını sarartır.
3. Bunlarla mücadele "Dikim aşamasında" yapıkmalıi soğanlar dikmeden gözlenmeli ve çürük, siyah noktalı vs. soğanları dikmemek gerekir. soğanlar irileştikçe, çürüme ve hastalık taşımaları artar. Bu nedenle ya yavrulardan soğan elde edip onları dikmeli, veya tohumdan soğan elde edip onları dikmelidir.
ben bu yıl frezyadan yandım!!:: neden?
geçen yıl soğanları sökülürken işçiler bazı hastalıklı çeşitlerin soğanlarını da iyilerin arasına sağlam diye karıştırmışlar. Bu sene sağlam soğanları ayırdım ve şüpheli olan 5-6 kasa dolusu iri soğanı çöpe attım. Buna rağmen sökün anında karışan soğanlar şu anda hepsi hasta bitkiler verdi. aralarında sağlam olanlar var . Ayırmam gerekli. Ben de şu anda belki 5-6 bin bitkiyi tek tek ayırıp söküyorum. gelecek yıl soğanlarım sağlıklı olsun diye. Diktiğim 10 yastık soğandan en az 3 yastığını çöpe atacağım.
işçinin başında durmayınca böyle oluyor. Sökme anında hasta soğanları ayıramıyorlar. Temizlerken de belli olmuyor. Bakıyorsunuz taş gibi soğan, ama kesince içindeki çürük görünüyor. Canlı bomba gibi ! patlasın da tutuklayalım oluyorlar, diktikten sonra tutukluyoruz!!.
Kolay gelsin.
Haziran temmuz da kaçbin tane soğan istersiniz? sarı ve beyaz..
Bu yılki gozlemimle ilgili bir şey söylemek istiyorum;sogan ne kadar iri ise bitki ve çiçekte iri oluyor,sogan çok küçük ise çiçek vermeyebiliyor,en önemlisi de yaz başında soganlari söküp eylulde dikmek,söküp diktigim iki saksi cok guzel boy ve başak verirken,toprakta kalanlar çok verimsiz oldu,neredeyse cicek bile vermeyecek,resimlerde zeten söküp diktiklerime ait.
Bunlarda yazı toprakta gecirenler.
Bu sene soganlarla ilgili sıkıntı oldu sanırım ama asya lalenin bu sene aldigim lale ,nergis,erengul ve gecen yil aldigim frezya soganlarindan hic verim alamadim,ikinci resmin ilk siradaki olani asya laleye ait cok kötü cikti,gecen yil almistim.
Sûz-i Dilârâ
28-02-2016, 12:51
Haziran temmuz da kaçbin tane soğan istersiniz? sarı ve beyaz..
Satışa çıkarırsanız neden olmasın sayın kgursan. Birkaç bin değil belki ama 50, 100 adet olabilir.
Aslında satış başlığında size sormayı düşünüyordum, madem laftan açıldı. Haziranda söktüğünüz frezya soğanlarından sitede satış yaparsanız ön sipariş bile verebilirim:cool:
Satışa çıkarırsanız neden olmasın sayın kgursan. Birkaç bin değil belki ama 50, 100 adet olabilir.
Aslında satış başlığında size sormayı düşünüyordum, madem laftan açıldı. Haziranda söktüğünüz frezya soğanlarından sitede satış yaparsanız ön sipariş bile verebilirim:cool:
soğanlar kuruduktan sonra, Ağustos civarı lütfen hatırlatın. istediğiniz miktarda göndereyim. Biz Eylül de(Ekim ortası) dikiyoruz seraya , tabi Eylül den sonraya pek kalmayabiliyor. Kolay gelsin.
Bu yılki gozlemimle ilgili bir şey söylemek istiyorum;sogan ne kadar iri ise bitki ve çiçekte iri oluyor,sogan çok küçük ise çiçek vermeyebiliyor,en önemlisi de yaz başında soganlari söküp eylulde dikmek,söküp diktigim iki saksi cok guzel boy ve başak verirken,toprakta kalanlar çok verimsiz oldu,neredeyse cicek bile vermeyecek,resimlerde zeten söküp diktiklerime ait.
Soğan iriliği ile bitki ve çiçek iriliği arasında doğru orantılı bir ilişki var Ama, çok irileşmiş soğanlar daha fazla hastalık yapabilir, çürümüş olabilir vs. sakıncaları vardır. Sağlıklı orta boy soğanlar ( Çevre uzunluğu 6/8 cm) en iyisidir.
Sğan sadece ilk çıkış sağlar çıkıştan sonra (Yaklaşık dikimden 1 ay sonra) dikilen soğan ölür, büzüşür ve üzerinde yeni bir soğan oluşturur. Bu arada besleyici kalın kökler (Hortum kök, kontractil kök) salar ve bitkinin gelişimini bu kökler yapar.
Ayrıca İRİ yavru soğanlar da kaliteli ve iri çiçekler verir. Bazen çok iri soğanların yerine tercih edilir.
Kolay gelsin
Mücevher Çalısı
29-02-2016, 12:27
Biz (http://www.agaclar.net/forum/1437095-post1242.htm) açtık;)
597765
Sayın Erdem01 sayesinde tanıştım bu güzelle..
597784
Çok teşekkürler Sayın Erdem01...
hobiciakvarist
29-02-2016, 15:12
Benim frezya'larım nedense hep eğiliyor... Saksıda yetiştiriyorum. Toprağın altında 7 cm derinlikte. Nedeni ne olabilir?
KAPTANzst
01-03-2016, 06:53
Benim frezya'larım nedense hep eğiliyor... Saksıda yetiştiriyorum. Toprağın altında 7 cm derinlikte. Nedeni ne olabilir?
Destek verilmezse eğilirler. Kendilerini taşıyamayan bedene sahiptirler. Marketlerde çöp şişler var. Destek için çok idealler. Kibar ve işe yarar.,
KAPTANzst
01-03-2016, 06:56
AKT İnce Çöp Şiş 75 Adet 090755 Fiyatı - Taksit Seçenekleri (http://www.hepsiburada.com/akt-ince-cop-sis-75-adet-090755-p-HRMAR090755)
Erdem 01
06-03-2016, 13:30
Beyaz çiçeklerin sarı noktalı olan soğanların arasından sarı noktası olmayan beyaz çiçekler çıkıyor(sağ taraftaki).
Erdem 01
06-03-2016, 13:47
Baharla canlanlanmaya başladık
Erdem 01
06-03-2016, 13:48
Arılar gelmeye başladı
Erdem 01
06-03-2016, 13:53
Geçen yıl soğanlardan çok dağıttım. Sarı ve pembe açanlar az kalmış. Birkaç tane açtı.
Erdem 01
06-03-2016, 13:58
Soğanlar diğer saksılara koyduğum toprağa karışınca içlerinden çiçek çıkıyor.
Pazarda Gördüm Aldım :)
Bu mor renkten ne çok aradım bilseniz.. Kırmızı sarı bol bulunuyor da mor ve fuşye nadir .. Güle güle sağlıkla büyütün...
Bu mor renkten ne çok aradım bilseniz.. Kırmızı sarı bol bulunuyor da mor ve fuşye nadir .. Güle güle sağlıkla büyütün...
Teşekkür ederim,elimde bol miktarda olmasına rağmen görünce dayanamadım aldım, ama sarinin da kokusu bir harika,benim üst resimdeki kırmızılı hiç kokmuyor mesela.
Üsteki evde olan diğeri pazardan aldığım.
Klasik bir renk olsa da tüm kokuyu bu sahiplenmis.
feast3874
10-03-2016, 07:48
Adana'da dikim için uygun zaman mı bilmiyorum ama 10 adet karışık frezya soğanı aldım ve dikeceğim. Bu sene yetiştirmek istiyorum bu çiçeği.
Erdem 01
10-03-2016, 09:00
maşallah Mor renkli olan çok güzel. İntnette mavi olanı gördüm. Sarı-turuncu olan bendeki ile aynı. Beyaz ve sarı-turuncular güzel kokulu. Pembe olan çiçeğim kokusuz.
Erdem 01
10-03-2016, 09:09
Adana'da dikim zamanı Eylül-ekim. Mart gibi çiçekler görünür hazirana kadar soğan büyütür ve yavru verir kurur. Bu ay dikerseniz temmuz-ağustos gibi çiçek açar mı bilemiyorum. Belki sadece yaprak verir soğan büyütüp kurur. Hiç denemedim. Serin yerde tutmanız gerekir. Ya da nemsiz bir yerde eylül ayını bekleyeceksiniz. Soğanları sakın kapalı bir kutu veya naylon torbada tutmayın. Paket filesinde, açık kutuda kuru nemsiz bekletin.
Adana'da dikim için uygun zaman mı bilmiyorum ama 10 adet karışık frezya soğanı aldım ve dikeceğim. Bu sene yetiştirmek istiyorum bu çiçeği.
Boşuna hiç denemeyin,soganları eylüle kadar saklayın,eylül ayı içerinde dikin,şubat ve martta çiçekleri görürüsünüz,şu an dikseniz bile topraktan çıkmaz,ancak eylülde çıkar,buna deneyerek test etmiş biri olarak söylüyorum.
Sn. snob haklı bende aynı şeyi yaşadım. Mart sonu nisan başı gibi soğanları dikmiştim. Yaprak çıkarıp biraz geliştiler ama çiçek vermediler. Ertesi baharda coştular. Geçen yaz sonu aldığım tohumları 2016 şubat 15 te ıslak peçeteye koyup buzdolabı poşetinde buzdolabının sebzeliğinde 15 gün bekletip soğuklama yaptım . Şimdi neredeyse tüm tohumlar çimlendi.
Mücevher Çalısı
10-03-2016, 12:19
Sn. snob haklı bende aynı şeyi yaşadım. Mart sonu nisan başı gibi soğanları dikmiştim. Yaprak çıkarıp biraz geliştiler ama çiçek vermediler. Ertesi baharda coştular. Geçen yaz sonu aldığım tohumları 2016 şubat 15 te ıslak peçeteye koyup buzdolabı poşetinde buzdolabının sebzeliğinde 15 gün bekletip soğuklama yaptım . Şimdi neredeyse tüm tohumlar çimlendi.
Frezya tohumu-soğanı soğuk katlama ihtiyacı olmayan bir bitki. Siz o tohumları buzdolabında bekletmeden ekseydiniz de çimleneceklerdi. Soğan ve tohumların ekilmesinin en uygun zamanı eylül-ekim aylarıdır...
44 sayfa 1200'den fazla mesaj yazılmış buraya. Baştan itibaren okunursa neredeyse her sayfada bu benim yazdığım mesaja benzer mesajlara rastlanır. Niçin yazılıyor bu mesajlar bilmiyorum, okuyanın olmadığı açık... sanırım kendimiz çalıp (yazıp) kendimiz oynuyoruz (okuyoruz)...
feast3874
11-03-2016, 10:15
Frezya tohumu diye yurtdışından satın aldığım tohumların çimlenmiş hali. ancak hiç frezya ya benzemiyor. siz ne dersiniz.
Sn mücevher çalısı. Buzdolabının sebzeliği 2 derece sıcaklığında. Tohumlarí tetiklemek için 15 gün tuttum ve çimlenme 100 de 100. Bu sitede yazılanları büyük bir ilgiyle takip ediyorum. Yaptığım işlemle 5 aylık gecikmeyi aza indirgediğimi düşünüyorum. Seneye çiçeklenirler. Unutmadan ben bunu hobi olarak yapıyorum ... Saygılar.
Feast3874 melesef fresia değiller. Yaz sonu fazla tohumum olursa size yollarım. Yurtdışından gelen tohumlar da başka güzel bir çiçek olabilir. Bence yetiştirmeye devam edin.
Ben ekim ayında sn. kgursan'ın gönderdiği frezyaları ektim ve çimlendiler .Kısa süren dondan da koruduğumu sanıyorum ama filizlerin neredeyse tamamı sarardı, sadece bir tomurcuk var. Çektiğim saramış soğanların bozulmalarına rağmen yanlarında ufak soğanlar vardı ve bunların birkaçı filizendi.
sn. kgursan daha önceki mesajlarda bunları söküp atmak gerektiğini söylemişti. Resimler görüp bir fikir verebilir misiniz.
nebil1505
13-03-2016, 22:12
Frezya tohumu diye yurtdışından satın aldığım tohumların çimlenmiş hali. ancak hiç frezya ya benzemiyor. siz ne dersiniz.
Valla bence de hiç benzemiyor çünkü değiller. Nenem yetiştirirdi ordan bilrim.
Nenemim bahçesi geldi aklıma. her renginden mevcuttu. Gerçi o saksılara dikerdi nerden baksan 30 dan fazla saksısı ve türlü renkleri vardı. Çiçek açtığında nereedeyse çiçeklerini bile koklamaya izin vermezdi çocukluğumuzda. Koparıp zarar vermeyelim diye... Ahhh şimdi o günler aklıma geldi.
Valla bence de hiç benzemiyor çünkü değiller. Nenem yetiştirirdi ordan bilrim.
Sûz-i Dilârâ
14-03-2016, 07:19
Frezya değiller maalesef. :(
feast3874
14-03-2016, 07:42
Feast3874 melesef fresia değiller. Yaz sonu fazla tohumum olursa size yollarım. Yurtdışından gelen tohumlar da başka güzel bir çiçek olabilir. Bence yetiştirmeye devam edin.
Teşekkür ederim sayın özfidan.:( Sahte tohum olmasından üzüntü duydum.
Bence elinizdeki fidelerde güzel bir çiçek olabilir. Yetiştirmeye devam etmelisiniz. Ebay sitesinden tohum siparişi vermeyi düşünüyordum. Demek ki sahte tohum gönderebiliyorlarmış.
Bende açan sadece bunlar
600511
600512
Kokusu çok güzel.
Bu sezon son resmimiz olsun..
resimler benim frezya serasından dün çektim. Daha önce debahsetmiştim, soğanlar hastalıklı ise dikimden sonra böyle oluyor. sağlıklı soğanlar temiz gelişiyor. Bu aşamada hastalıklı bitkileri söküp atmak gerekiyor.
Bu arada destek ipleri (ağ) şekli de görülüyor..
resimler benim frezya serasından dün çektim. Daha önce debahsetmiştim, soğanlar hastalıklı ise dikimden sonra böyle oluyor. sağlıklı soğanlar temiz gelişiyor. Bu aşamada hastalıklı bitkileri söküp atmak gerekiyor.
Bu arada destek ipleri (ağ) şekli de görülüyor..
Sayın kgursan frezyalar ile ilgili size bir sorum olacak;piyasada ticari olark satılan frezyalar ile köylerde, balkonlarda eskiden bu yana yetiştirilen frezyalar renk ve koku olarak birbirlerinden çok farklı, bu ikinci gurup neden güzel renkli ve kokulu,piyasada satilanlar neden kokusuz ve renkleri daha farklı,ben bu ikinci guruba giren 2 saksı frezya aldiktan sonra elimde bulunan ticari sogandan yetişen bir kisim frezyalari söküp attım, piyasadan frezya soğanı almayacagim seneye.
Dün aldığım saksı, kokusu çok güzel ve yoğun ..
Sayın kgursan frezyalar ile ilgili size bir sorum olacak;piyasada ticari olark satılan frezyalar ile köylerde, balkonlarda eskiden bu yana yetiştirilen frezyalar renk ve koku olarak birbirlerinden çok farklı, bu ikinci gurup neden güzel renkli ve kokulu,piyasada satilanlar neden kokusuz ve renkleri daha farklı,ben bu ikinci guruba giren 2 saksı frezya aldiktan sonra elimde bulunan ticari sogandan yetişen bir kisim frezyalari söküp attım, piyasadan frezya soğanı almayacagim seneye.
Sn snop, Çiçek tür ve çeşitlerinde her yıl ıslah denilen yeni çeşitler piyasaya sürülür. Bu yeni çeşitler renk, koku, vazo ömrü, hastalıklar vb. gibi kriterler göz önüne alınarak seçilir ve piyasaya sürülür. Bazı yeni çeşitler, daha az kokulu ama gösterişli olabilmektedir. Ayrıca, koku olayında sıcaklıklar da etkilidir.Ve bazı çok ağır kokulu çeşitler bazı kişilerde allerji yapabilmektedir. Örneğin frezya serasında çalışanlar eğer grip olmuşlarsa daha fazla etkilenmektedir.
Öte yandan frezyada her yıl yeni tohum-soğan almanız gerekmez, yavrular eğer hastalanmamışlarsa yıllarca kendisini yeniler ve yavru soğanlardan daha güzel çiçekler alınır.
kolay gelsin
Sn snop, Çiçek tür ve çeşitlerinde her yıl ıslah denilen yeni çeşitler piyasaya sürülür. Bu yeni çeşitler renk, koku, vazo ömrü, hastalıklar vb. gibi kriterler göz önüne alınarak seçilir ve piyasaya sürülür. Bazı yeni çeşitler, daha az kokulu ama gösterişli olabilmektedir. Ayrıca, koku olayında sıcaklıklar da etkilidir.Ve bazı çok ağır kokulu çeşitler bazı kişilerde allerji yapabilmektedir. Örneğin frezya serasında çalışanlar eğer grip olmuşlarsa daha fazla etkilenmektedir.
Öte yandan frezyada her yıl yeni tohum-soğan almanız gerekmez, yavrular eğer hastalanmamışlarsa yıllarca kendisini yeniler ve yavru soğanlardan daha güzel çiçekler alınır.
kolay gelsin
Teşekkür ederim.
eceyıldız
25-03-2016, 18:14
Muhteşem güzellikte açan frezyalarımı maalesef buraya ekleyemedim fotoğraf yükleye mi yorum nedenini de çözemedim.
Muhteşem güzellikte açan frezyalarımı maalesef buraya ekleyemedim fotoğraf yükleye mi yorum nedenini de çözemedim.
Fotograf boyutuyla ilgili olabilir,en fazla 1.7 MB boyutundaki resimleri yukleyebiliyorum, bu nedenle boyuta bir bakın, fazla ise kirpin resmi.
eneskrky
25-03-2016, 20:52
A-101 e gelmiş frezya yumruları olmayanlara duyrulur ,biraz geç oldu ama
Meraklılardan kaldıysa geriye herkes nasibini alır diye düşündüm :)
eceyıldız
25-03-2016, 23:56
Denedim ve yüklemeyi başardım işte frezyalarım.
eceyıldız
26-03-2016, 00:05
Ben bunlara bayılıyorum ama çok düzensiz ektiğim için biraz karışık ve sıkışıklar. Seneye Allah izin verirse daha düzenli ekeceğim.
herhalde dünyadaki en güzel koku bu. ikinci yılı da devirdiler maşallah.
Benim Fresialarım da çok güzel açtılar , henüz resim yükleyemedim. Kokuları çok güzel.
1302 numaralı mesajıma cevap alamadım ama diğer üyelerin güzel çiçeklerini izliyorum.
sn kgursan ın gönderdiği soğanlardan sadece bir çiçek açtırabildim. Kuruyan çiçek açmayan saksiların içinden birkaç soğan çıktı onları ne yapmalıyım? atmam mı gerekiyor?
Yazın arkadaşlardan yine kokulu çiçek soğanı istemek durumundayım galiba.
Beceremedim ama sn. kgursan'a tekrar teşekkür ederim.
umutyolcusu
28-03-2016, 12:29
Bende geçen yıl frezya soğanı aldım çiçek açmadılar topraktan geri söktüm öylece neden olabilir ki acaba?
Mücevher Çalısı
28-03-2016, 13:03
1302 numaralı mesajıma cevap alamadım ama diğer üyelerin güzel çiçeklerini izliyorum.
sn kgursan ın gönderdiği soğanlardan sadece bir çiçek açtırabildim. Kuruyan çiçek açmayan saksiların içinden birkaç soğan çıktı onları ne yapmalıyım? atmam mı gerekiyor?
Sanırım sizinkiler de buradaki (http://www.agaclar.net/forum/1436301-post1233.htm) gibi sorunlu Frezyalardan. Sn kgursan kökleyip atmamızı tavsiye etmişti...
Şu sıralarda A101'de Frezya yumruları da satılıyor, denemek isterseniz (marketteki Frezya yumrularına baktım, toprakla buluşmayı bekliyor, bu sene çıkacaklar gibi filizlemişler:)). Ben 2014 sonbaharında oradan almıştım yumruların bir kısmını ve onların de bir kısmı bu sene sağlam çıktı...
Mücevher Çalısı
28-03-2016, 13:21
Bende geçen yıl frezya soğanı aldım çiçek açmadılar topraktan geri söktüm öylece neden olabilir ki acaba?
Tahminen soğuk havalarda içeride fazla kalmak istemiyor Frezyalar. Sadece eksi derecelerde (hatta benimkiler kısa süreli -5 leri gördü Ocak ayında) içeriye alıp artı derecelerde hemen dışarıya çıkarılmak istiyor. Bursa'nın kış soğukları Frezya için fazla soğuk. Frezyalarınızı dışarıda bıraktıysanız ya da içeride fazla tuttuysanız yumrusu çürümüş, bitkiniz kurumuş olabilir. Yumru sökümü Haziran ayı civarında yapılıyor, siz erken sökmüşsünüz...
Sn rana 58, frezya zor bir çiçek değildir. Ama dikilip bırakılınca da gelişmez. Yapılması gerekenler şunlardı: 1. Dikmeden önce soğanları temizleyip ayırmak gerekir,
2.Dikildikten sonra sulayacaksınız (Islamayacaksınız!!) bolca su vereceksiniz ve bırakacaksınız,
3.Sulanan soğanlar 8-10 günde sürgün verir ve sürgün ve yaprak verme işlemi Kasım ayına kadar sürer. Bu süreç de toprak nemli kaldı mı yeterlidir.
4. Kasımdan sonra Don olayından korunması gerekir. sıfır altındaki sıcaklıklar zarar yapar
5 Bu süreç içinde (Dikimden Ekim-kasıma kadar) Yukarıdan yaprak çıkarırken, aşşağıda (toprak içinde) diktiğiniz soğan büzüşür,işlevini tamam lar ve hemen üzerinde yeni soğan oluşturur. ve kalın etli kökler salar bu kökler beslenme işini üstlenirler.
6. ve sonunda Aralık ortasından sonra çiçek tomurcuğu soğandan çıkar yapraklar arasında minik minik büyümeye başlar, ve Mart cıvarında goncalar açılır.
İşte bu süreç içinde yetişme çevresi don olayından korunmalı, zaman zaman sulama yapmalı ve korunmalıdır. Bu süreçde oluşacak olan olumsuz olaylar da bitki gelişimini ve çiçeklenmeyi olumsuz etkiler.
Dutlubahçe
01-04-2016, 10:33
bu gün marketten yeni freyza soğanı almıştım. Şimdi eksem, ancak seneye mi çiçek açabilirler?
Sayı kgursan. ben de bu gün marketten yeni freyza soğanı almıştım. Şimdi eksem, ancak seneye mi çiçek açabilirler?
Bazıları ilkbaharda ekiyor!!? siz de ekin denemiş olursunuz ama açar mı, açmaz mı? bilemem. kolay gelsin
eceyıldız
11-04-2016, 21:20
Geçen sene ben ektim açmadı. soğanlar büyüdü ve yavru yaptılar o kadar.
Geçen sene ben ektim açmadı. soğanlar büyüdü ve yavru yaptılar o kadar.
Neden açmadı bu sene?Açması lazımdı.
Geçen marketten aldım frezya tohumlarını boş bulduğum yerlere diktim.Başka hiçbir şey yapmadım.Bu günlerde rengarenk, mis gibi kokan çiçekler açtı.Açsın 605334
605335
605336
605337
605338diye uğraşıp durduğum çiçeklerse nazlanıp duruyor.
umutyolcusu
14-04-2016, 16:19
Sayın kaknüs,soğanları nerden ne zaman aldınız? Ben geçen sene belki eksik bir şey yapmışımdır diye tekrar A101 ve BİM den soğanlar aldım.Diğer çeşitler daha yeni yeşerdi frezyalar ise çok geriden geliyor.Sizinkiler çiçek açmış maşaallah
Sayın Umutyolcusu, geçen yıl kış sonlarıydı galiba.Markette yeşillenmeye başlayana soğanları görünce çöpe gideceklerini düşünüp acıyarak almıştım. Geçen yıl yeşillendiler, birkaç çiçek oluştu. Nereye diktiğimi bile unutmuştum. Bu yıl sağdan soldan fışkırdılar. Tenekelerin içinde, eski çöp kutularında,toprakta, lalelerin arasında...Yanine bakım yaptım, ne de ilgilendim.
ummu_gul
28-04-2016, 14:25
Frezya buldum sonunda
eceyıldız
30-04-2016, 11:46
Neden açmadı bu sene?Açması lazımdı.
Bu sene açtılar sorun yok ama katlı diye aldım düz çıktılar.
eceyıldız
30-04-2016, 11:53
Sayın Kgursan, ben frezyaları sökmek için ağustos sonunu bekliyorum ama hem frezya saksıları hem diğer soğanlı bitki saksıları rehin kalıyor. Saksıları mevsimlik çiçeklerle değerlendirmek istiyorum. Bu sene nergizleri topraklarıyla çıkarıp bir meyve sandığına koydum erengüllerle beraber ama frezyalar duruyor. Demin okuduğum bir mesajınızda, ( frezya soğanlarını yeşil olarak gönderiyorum kurutmasını siz yaparsınız) demişsiniz. Bundan anladığım frezya soğanlarını yeşilken sökebiliyoruz, peki nasıl kurutacağız... Bilgi verirseniz çok sevinirim..
Arkadaşlar alışveriş işleri için sadece forumun ilgili bölümünü kullanıyoruz, bir kez daha hatırlatayım :)
Dumlupınar
02-05-2016, 13:28
Benim frezyalarım da bu ilkbahar çok güzel açtılar.Ancak siteye fotoğraf yüklemeyi başaramadığım için fotoğraflarını sizlerle paylaşamadım.
Sn.eceyıldız,benim frezyalarımın neredeyse tamamının yaprakları kurudu.Soğanları sökmek için Ağustos ayını da beklemenize gerek yok.Yaprakları kurumadan da sökmemek gerekir.Sökülürse de gölgede kuruyabilirler.
Sayın Kgursan, ben frezyaları sökmek için ağustos sonunu bekliyorum ama hem frezya saksıları hem diğer soğanlı bitki saksıları rehin kalıyor. Saksıları mevsimlik çiçeklerle değerlendirmek istiyorum. Bu sene nergizleri topraklarıyla çıkarıp bir meyve sandığına koydum erengüllerle beraber ama frezyalar duruyor. Demin okuduğum bir mesajınızda, ( frezya soğanlarını yeşil olarak gönderiyorum kurutmasını siz yaparsınız) demişsiniz. Bundan anladığım frezya soğanlarını yeşilken sökebiliyoruz, peki nasıl kurutacağız... Bilgi verirseniz çok sevinirim..
Sn eceyıldız., sorunuzu sn dumlupınar biraz cevaplamış,ben de tamamlayayım ve açayım. Frezya ve gladiol (glayör9 soğanımsı gövdeli bitkilerdir. yani bunların soğanları gövdenin besin biriktirip şişmesi ile oluşur.
Bunları diktikten sonra 3-4 yaprak çıkarınca, diktiğiniz soğanın işi biter, büzülür kalır. Tam bu soğanın üzerinde gövde şişmeye başlar ve yeni soğan oluşturur. Çiçeklenme süresince yeni soğan besin biriktirerek şişmeye başlar. Yapraklar yeşil kaldığı sürece besin biriktirme devam eder. Yapraklar sararmaya başladığı zaman besin biriktirme biter. Bundan sonra soğan sökülür kurutulur, dinlenmeye alınır sonbaharde yeniden dikilir.
Bu anlatılan normal gelişimdir. Bazı durumlarda yerden faydalanabilmek için frezya soğanları daha yeşil halde iken çiçeği bitince yapraklarıyla beraber sökülerek demet halinde bağlanır ve serin gölge yerde kurumaya bı5rakılır. işte bu kuruma esnasında yapraklardaki besin maddeleri soğana akar. Onu besler.
Bu yöntemin 2 faydası vardır;
1. Soğan erken sökülerek yer kullanılır,
2. Soğan çalışmadığı ,durgun şekilde toprakta bekletilirken bazı hastalıklara açık olur. erken sökünce bu soğan hastalıkları soğana bulaşamadan soğanlar kurutulmuş olur. Buna karşın soğan biraz küçük kalır, ve yavruları irileşemez.
Açıklayabildim mi bilmiyorum. Kolay gelsin.
eceyıldız
06-05-2016, 17:11
Sayın Dumlupınar, Sayın Kgürsan açıklayıcı bilgileriniz için çok teşekkür ederim çok faydalı oldu bu sene böyle oldu artık seneye dediğiniz gibi yapacağım. Frezyaları hemen sökmek istememin nedeni aslında onlardan tohum almamdır geçen yıl ektiğim tohumların çoğu bu sene geçte olsa açarak beni mutlu ettiler...
Peki Sayın Gürsan bu yöntem nergizler için geçerli mi acaba... Şimdilik sandıktalar gerçi ama geçerli ise hemen söküp dediğiniz gibi kurutayım.
Sûz-i Dilârâ
07-05-2016, 10:32
Sayın kgursan, bir dünya işinizin arasında sizi meşgul ediyoruz ama bu konuda en iyi bilgilendirmeyi de siz yapıyorsunuz ve size sormaktan başka da seçeneğimiz şimdilik yok. ;)
Benim sorum şu; Bu sene tohumdan frezya yetiştirdim. Alttaki fotoğrafta görüldüğü üzere artık sararmaya başladılar.
Bu yavrular soğan oluşturabilmiş midir?
Seneye tekrar sürebilecek hâle gelmişler mi?
Saksılarından hiç sökmeden serin, havadar, gölge bir alanda saklasam ikinci seneye çıkarlar mı?
Bir de söktüğümüz soğanların mantar ilacıyla ilaçlanma sürecinden kısacık bahseder misiniz? Mantar ilaçlı suya mı yatırılacaklar vs.?
Şimdiden teşekkürler. :)
Sayın Dumlupınar, Sayın Kgürsan açıklayıcı bilgileriniz için çok teşekkür ederim çok faydalı oldu bu sene böyle oldu artık seneye dediğiniz gibi yapacağım. Frezyaları hemen sökmek istememin nedeni aslında onlardan tohum almamdır geçen yıl ektiğim tohumların çoğu bu sene geçte olsa açarak beni mutlu ettiler...
Peki Sayın Gürsan bu yöntem nergizler için geçerli mi acaba... Şimdilik sandıktalar gerçi ama geçerli ise hemen söküp dediğiniz gibi kurutayım.
Nergis ler farklı , bunlar geçek soğanlı tür, veya tun,kl, (Lale, sümbül gibi) soğanlar. En dış daki scale kuruyup zar şeklinde soğanın iç kısımlarını koruyor. Sökülüp, çiçek açmaları için belirli bir olgunluğa gelmiş olmaları gerek. Olgunlaşmazlar ise soğanın içinde çiçek oluşamaz.
frezya ise soğanımsı gövdeli (corm lu) bir yapı. Yani yapraklar, scaleler değil, GÖVDE besin biriktirip şişmektedir. Çiçek oluşumu ise soğan dikildikten belirli bir süre sonra belirli koşullar (10-15 oC) oluşmuş ise gerçekleşmektedir.
kısaca, Nergis gibi gerçek soğanlı larda dikildikleri zaman soğanın içinde çiçek tomurcuğu vardır, frezyada ise (soğanımsı gövde) dikildikleri zaman soğan içinde çiçek tomurcuğu yoktur. Bu nedenle erken sökülmesi zarar yapmaz.
Sayın kgursan, bir dünya işinizin arasında sizi meşgul ediyoruz ama bu konuda en iyi bilgilendirmeyi de siz yapıyorsunuz ve size sormaktan başka da seçeneğimiz şimdilik yok. ;)
Benim sorum şu; Bu sene tohumdan frezya yetiştirdim. Alttaki fotoğrafta görüldüğü üzere artık sararmaya başladılar.
Bu yavrular soğan oluşturabilmiş midir?
Seneye tekrar sürebilecek hâle gelmişler mi?
Saksılarından hiç sökmeden serin, havadar, gölge bir alanda saklasam ikinci seneye çıkarlar mı?
Bir de söktüğümüz soğanların mantar ilacıyla ilaçlanma sürecinden kısacık bahseder misiniz? Mantar ilaçlı suya mı yatırılacaklar vs.?
Şimdiden teşekkürler. :)
Sn suzidilara, o saksıdaki her bitki küçük de olsa soğan oluşturmuştur, ve irileştirmeye , yani Yeşil kaldığı sürece, besin biriktirmeye devam etmektedir. bu yavrular Eylülde dikildikleri zaman yeni bir bitki yaparlar.
Saksıları sökmeden bırakırsanız zaten kalabalık, daha da kalabalıklaşır sıkışırlar ve bazıları beslenemez dolayısıyla çiçek açmazlar. kısacası OLMAZ! Tembellik yok!...
Sökülen soğanlar, Söküldükleri anda % 1 lik Captan + % 0,4 Benomil çözeltisinde 15-30 dakika tutularak çıkarıp kurutulur. Bu Fusarium için bir önlemdir.
Ama frezya için biz ilaçlama yapmıyoruz. gerek görmüyoruz. Kolay gelsin.
Sûz-i Dilârâ
14-05-2016, 15:07
Bugün tohumdan yetiştirdiğim bebek frezyalarımı söktüm.
612002
Sayın kgursan'ın belirttiği gibi irili ufaklı soğancık oluşturmuşlar, çok şirinlerdi. ;)
612003
612004
Aralarına mercimek serpiştirdim ki boyutları anlaşılabilsin.
612005
612006
Şimdi merak ediyorum, bunlar adam olur mu:D
Sûz-i Dilârâ
14-05-2016, 15:09
Tepsiye serdim, gölgede kurutup kese kâğıtlarına koyup kaldıracağım.
Dumlupınar
17-05-2016, 09:05
Bugün tohumdan yetiştirdiğim bebek frezyalarımı söktüm.
612002
Sayın kgursan'ın belirttiği gibi irili ufaklı soğancık oluşturmuşlar, çok şirinlerdi. ;)
612003
612004
f
Aralarına mercimek serpiştirdim ki boyutları anlaşılabilsin.
612005
612006
Şimdi merak ediyorum, bunlar adam olur mu:D
Sn.Sûz-i Dilârâ merhaba,bu tohumdan yetiştirdiğiniz soğanlar önümüzdeki Mart-Nisan aylarında çok güzel çiçeklenirler.Eylül ayında Tarsus için yaz devam ettiğinden dikimlerini Ekim ayında yapın.SELAMLAR...
Sûz-i Dilârâ
17-05-2016, 09:51
İnşallah sabır ve sevinçle bekleyeceğim ve tavsiyelerinize uyacağım. Tohumdan soğanlı yetiştirmek ayrı bir zevk. Çiçek açsın diye ikinci seneyi beklemek. :)
Bu arada ciddi ciddi soğanlıları yaşatma konusunu başarmaya başladım. Geçen yıldan bir dünya soğanlım hâlâ hayatta. Şimdi hedef 3. seneye çıkarmak :)
Sûz-i Dilârâ
18-05-2016, 09:29
Sn.Sûz-i Dilârâ merhaba,bu tohumdan yetiştirdiğiniz soğanlar önümüzdeki Mart-Nisan aylarında çok güzel çiçeklenirler.Eylül ayında Tarsus için yaz devam ettiğinden dikimlerini Ekim ayında yapın.SELAMLAR...
Bir tanesi seneyi bekleyememiş bu sene açmaya karar vermiş. :D Bu frezyacık, müge saksısının içinde kendiliğinden çimlendi. Ben de dokunmadım.
Saksı kışın güney balkondaydı, burada çimlendi, sonra kuzey balkona aldım, burada hasta olmadan güzel güzel büyüdü.
En sonunda saksıyı batıdaki balkona taşıdım. :D (Kaç tane balkon var demeyin, dört yöne bakan balkonum var. :D) Burada da yandaki bina güneşi engelleyince tadımlık güneşle büyümeye devam etti. Vee sonunda çiçeğini açtı.
İyi ki öteki yavrularla sökmemişim, yapraklarını yeşil görünce biraz daha beslensin diye bırakmıştım. ;)
Seneye inşallah seyrek seyrek tohumları ekeceğim ve aynı yöntemle aynı yıl çiçek almayı bekleyeceğim. :D
irmakyagmur
22-05-2016, 17:19
Merhaba. A101'den aldığımız soğanları mart ayında diktik, 15-20 cm çıktılar. Tabi biz ilk kez diktiğimiz için sadece pakette yazanları okuduk mart-nisan-mayıs aylarında dikilir yazıyordu. Bugün fark ettim çoğunda başak gibi tomurcuklanma var. Umarım açarlar. Peki bu saksıları havalar soğuyunca kapalı balkona alsam yeterli olur mu? Yoksa mutlaka soğanları sökmek mi gerekiyor? Glayör ve zambaklar da var, onları da aynı zamanda diktik. Zambaklar da çiçek açacak gibi ama glayörlerde çiçeklenme belirtisi yok. Bu çiçeklerde çok yeniyiz, öğrenecek çok şey var.
ummu_gul
26-12-2016, 19:02
636209
Fatih_Soydemir
28-12-2016, 17:43
Yarın bende ekleyeceğim resimleri bu sene gerçi standart dışı bir büyüme gösterdiler 70 cm limitini devirmiş durumdalar neredeyse.
lenavita
22-02-2017, 15:29
Benim frezyam açmaya başlayacak ne renk açacak çok merak ediyorum inşallah fusya rengi olandır afşin fotoğrafını cekiyim.çok seviyorum frezya adanayı çok seviyor
Fatih_Soydemir
15-03-2017, 11:36
640805
Fatih_Soydemir
22-03-2017, 17:39
641380
hepsi açmış durumda kokusu gerçekten mükemmel
Resulgur
22-03-2017, 17:48
641380
hepsi açmış durumda kokusu gerçekten mükemmel
Sn. Fatih_Soydemir maşallah ne kadar güzel çiçek açmışlar. Ne verdiniz gübre olarak siz bunlara ;)
Fatih_Soydemir
22-03-2017, 18:12
Sadece bunlar değil normalde gübre kesinlikle kullanmayın denilen bitki türlerinde de büyük başarı sağladım. toprağı temmuz ayı itibari ile soğanları söküp üstünü güvercin ve pelet gübre ile örtüp ara sıra sulayarak iyice karışmasını sağladım sanırım tam ayarını tutturmuşum başka türlü yanarlardı.
Erdem 01
23-03-2017, 07:08
Güzel olmuşlar elinize sağlık. Soğanlar irileştikçe çiçekler daha güzel çıkıyor. Söktükten sonra soğanları kuru havadar yerde tutun. Çiçekleri elle tozlaştırabilirsiniz. Bir kürdana ince pamuk sarın. Kırmızının tozunu sarıya, sarıyı beyaza pembeye,kokuluyu kokusuza gibi farklı renk ve kokudaki çiçeklerin içine sürün. İlerki yıllarda değişik renk ve taç yapısında çiçekleriniz olur.
Fatih_Soydemir
23-03-2017, 07:16
Erdem bey dedikleriniz için sağolun ama hiç gerek kalacağını düşünmüyorum gündüz üstü bal arıları ile dolu tozlaşma işini doğanın kendisi hallediyor.
Dumlupınar
23-03-2017, 15:37
Bunlarda benim balkondaki frezyalarımın apartman bahçesinden çekilen fotoğrafları.
Kendileri apartmanda pek ünlüdürler.
Fatih_Soydemir
23-03-2017, 19:57
Balkondan çok tarla diyebiliriz bu görüntüye :)
Erdem 01
24-03-2017, 08:35
Balkonda çok güzel görünüyorlar. Bugün A101 lerde frezya-arpa zambağı soğanları satılmaya başladı. Değişik renkleri var diye aldım ama görebilirsek eylül-ekim gibi dikeceğim.
Güzel olmuşlar elinize sağlık. Soğanlar irileştikçe çiçekler daha güzel çıkıyor. Söktükten sonra soğanları kuru havadar yerde tutun. Çiçekleri elle tozlaştırabilirsiniz. Bir kürdana ince pamuk sarın. Kırmızının tozunu sarıya, sarıyı beyaza pembeye,kokuluyu kokusuza gibi farklı renk ve kokudaki çiçeklerin içine sürün. İlerki yıllarda değişik renk ve taç yapısında çiçekleriniz olur.
sn Erdem 01, Üzgünüm ama bu bilgi yanlış bilgi..!! çünkü soğanlı bitkilerde çiçek tozlaştırması özel durumlar (ıslah vb) dışında yapılmaz . Yapılsa da tohum alıp ekerseniz o zaman farklı renkler olur. Frezya da soğanlardan tekrar yeni bitki üretildiği için melezleme soğana etki etmez. Kolay gelsin
Sûz-i Dilârâ
25-03-2017, 19:26
Sayın Dumlupınar maşşşaallah :) Bayıldım mesajlarına gıcık olsam da bu manzara tam "bayıldımlık"... O balkon mis gibidir şimdi. :)
Erdem 01
26-03-2017, 13:39
Bunlar da benim yıllarca kullandığım soğanların çiçeklerinden. Tohumdan büyüyen soğanda yeni bir renk. Çiçek yapısı ve renge bakarsak sanıyorum sarı çiçekle pembe çiçek melezi. Bir defa leylak rengi, bir defa da beyaz çiçek yapısında kahve rengi bakır tonlarında renk elde ettim. Bazen dağıttıklarımın içinde gidiyor, bazen çürüyen soğanların içinde kayboldular. Melez renk işinde, arılara bırakırsanız arılar önce bir renk çiçeği dolaşıyor örnek sadece beyazlara gidiyor sonra varsa diğer renklere gidiyor.Bu geçişte tozlaşmadan oluşan tohumlarda farklı renk oluyor. Arılardan önce elle pembeyi sarıya gibi farklı renk tozlaşma yaparsanız tohumdan büyüyenlerde melez renkler daha çok oluyor.
Erdem 01
29-03-2017, 17:59
Tohumdan büyüyen soğanlarımdan bir melez çiçek daha çıktı. Başka bir saksının toprağına karışmış. Yerlerini kaybetmezsem iyi olur.
Erdem 01
30-03-2017, 08:46
İntnetten freesia variety veya orange freesia diye aratınca yabancılarda bu çeşitlere benzeyenleri üretmişler. Onlarda portakal rengi daha koyu ve iç çizgileri bütün taç yapraklarda olanları var. Bendeki sarı turuncu renk koyu iç çizgiler var. Sarı çiçek pembe melezlerinden gibi. ilk açtığında koku alamadım. Pembe çiçeğim kokusuz olduğundan melezleri etkilemiş. Yabancılar özellikle Hollandalılar bir renk elde edince hemen isim verip patent tescili yapıyorlar. Bu konuyla uğraşan uzman kadroları olan firmaları var. Çeşitleri üretip fuarlarda tanıtıp satıyorlar. Burada araştırma yapıp satan bir firma sitesi var. Sağ tuşla Türkçeye çevir yapıp inceleyebilirsiniz.
Freesia Archives - Penning Freesia (http://www.penningfreesia.nl/en/category/ffreesia/)
Burada da ürettikleri tescilli ürünler var.
Assortment Freesia - Penning Freesia (http://www.penningfreesia.nl/en/freesia-2/assortment/)
Batı Rüzgarı
01-04-2017, 04:09
selamlar
bimden katlı frezya soğanı aldım. ve saksıya dikip dışarıya attım.
biraz biraz okudum.aslında sayfalarca okudum ancak çiçek oluşumu vs için düşük sıcaklık gerekiyormuş anladıım kadarıyla lakin paketin üstünde mart nisan mayıs dikim zamanı yazıyor.haziran temmuz ağustos da çiçeklenme zamanı olacakmış.
Şimdi elbette bu teorikler arasında emin olabileceğim bişey yok.Bu durumu tecrübe eden varmı?
Diğer yandan sürekli soğanların sökülmesi gerektiğinden bahsedilmiş.Ben saksıda bıraksam yani en azından 2 senede bir söksem nasıl olur? genelde saklamaya çalıştığım soğanları öldürdüğüm için toprakta bırakmak daha mantıklı geliyor kişisel olarak...
selamlar
bimden katlı frezya soğanı aldım. ve saksıya dikip dışarıya attım.
biraz biraz okudum.aslında sayfalarca okudum ancak çiçek oluşumu vs için düşük sıcaklık gerekiyormuş anladıım kadarıyla lakin paketin üstünde mart nisan mayıs dikim zamanı yazıyor.haziran temmuz ağustos da çiçeklenme zamanı olacakmış.
Şimdi elbette bu teorikler arasında emin olabileceğim bişey yok.Bu durumu tecrübe eden varmı?
Diğer yandan sürekli soğanların sökülmesi gerektiğinden bahsedilmiş.Ben saksıda bıraksam yani en azından 2 senede bir söksem nasıl olur? genelde saklamaya çalıştığım soğanları öldürdüğüm için toprakta bırakmak daha mantıklı geliyor kişisel olarak...
Bu konu burada çok yazıldı, bizzat benim de te tecrübem frezya ilkbaharda dikilmiyor,dikilsede çıkmıyor, siz dikdiginiz soğanları bir daha sulamayin öyle bırakın ve eylül sonunda ilk sulamayi yapın. Bende soğanların toprakta birakilmasindan yanayım.
Batı Rüzgarı
01-04-2017, 14:27
Bu konu burada çok yazıldı, bizzat benim de te tecrübem frezya ilkbaharda dikilmiyor,dikilsede çıkmıyor, siz dikdiginiz soğanları bir daha sulamayin öyle bırakın ve eylül sonunda ilk sulamayi yapın. Bende soğanların toprakta birakilmasindan yanayım.
teşekkür ederim. morelim yerine geldi.umutsuzca bir deneme yapıcam.En azından bir beklenti içinde olmayacağımdan hayal kırıklığı olmayacak...hayret yani firmalar bizi kandırıyor demekki.mart nisan mayıs denmiş...
Erdem 01
03-04-2017, 07:58
Kutu üzerindeki Hollanda şartlarına göre yazılmış. Yaz boyunca çiçek açıncaya kadar 20 derece altında tutmanız gerekir. Buraya bakarsanız Frezya- Arpa zambağı çiçeği ile ilgili çok güzel eğitim veriyor.
http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/bahcecilik/moduller/fresia_yetistiriciligi.pdf
Bu saksı geçen yıl haziran ayında kuzey bakan bir balkona atıldı, şubat sonuna kadar hiç bakilmadi,Şubat sonunda şu ankinin yarı boyunda iken yerinden alindi ve doğuya bakan bolkona konuldu.Bitki hiç sulanmadi ve siddetli soğuğa maruz kaldı. Sonuç her canlıda yaşama ve hayatta kalma içgüdü yogun.
Eriklibahçe
05-04-2017, 13:39
642864
Ve yine yeniden mis kokulu frezyalarım:cool:
Ahhhh nasılda özlemişim kokularını...
özlenen sevgili kokusu
Batuhan Yılmaz
09-04-2017, 23:15
Merhaba benim elimde geçen seneden kalma frezya tohumları var ölmüşler midir sizce ve ne zaman ekmeliyim (soğan değil tohum ).
Batı Rüzgarı
10-04-2017, 07:14
Merhaba benim elimde geçen seneden kalma frezya tohumları var ölmüşler midir sizce ve ne zaman ekmeliyim (soğan değil tohum ).
şimdi dik bari çıkarlarsa güçlenirler en azından...
aslında tohumdan yetiştirmeye de gerek yok.soğanları pahalı değiller. geçen bimde satılıyordu 3 liramıydı neydi...ben alıp diktim ama sanırım biraz geç kalmışım.daha filizlenmediler de ...
Batuhan Yılmaz
10-04-2017, 10:43
Merhaba Batı Rüzgarı ne yazık ki frezyanın dikim mevsimi laleler gibi . İlk baharda açan frezya daha uzun dayanıyor çiçekleri . Bende yazın alıp riske girmek istemedim elimde soğanlarım var ama uykuya geçti ge.en seneden kalma tohumları da yeni buldumm ne yazık ki :( .
Batı Rüzgarı
12-04-2017, 22:00
frezya dikimden ne zaman sonra filizleniyor 11-12 gün olmuş dikeli hiç bir kıpırtı yok...
Fatih_Soydemir
13-04-2017, 09:55
dönem itibari ile hiç yeşermeden uykuda kalabilirler yeşerse de çiçek besleyemez geç kalmış durumdasınız. Ankara' da havalar soğuk daha ama sıcaklara' da pek bir zaman kalmadı nisan yarı oldu.
Batı Rüzgarı
13-04-2017, 10:34
dönem itibari ile hiç yeşermeden uykuda kalabilirler yeşerse de çiçek besleyemez geç kalmış durumdasınız. Ankara' da havalar soğuk daha ama sıcaklara' da pek bir zaman kalmadı nisan yarı oldu.
Ankarada haziran ortası gelmeden yaz geldi diyemezsin :) ama illaki öğlen 20li dereceleri bulur.Şuan gölgedeler. 12 gün sonra bi daha suladım. forumun geçmiş sayflarına bi göz attım.sanırım çıkması 1 ayı buluyormuş.
bu arada benim soğanlar katmerli.yani muhtemelen hibrit bir tür.bi ihtimal farklı bir davranış sergileyebilir
neyse artık açarsa açar açmazsa canı saolsun :) yakın zamanda şebboylarım açacak onlarla idare ederiz artık :)) gerçi kokuları yoğun olmuyor ama çok güzel kokusu var özellikle sarıları... frezyayı bilmiyorum...
Eriklibahçe
13-04-2017, 12:18
Şebboylar çok güzel kokar ,kokularını iyi bilirim ama frezyaların kokularını bir alsanız Sn.Batı Rüzgarı bir alışsanız eminim her sene dikim zamanını hiç kaçırmadan dikersiniz.
Soğanlarınızın bir an evvel çimlenmesi dileğimle iyi günler...
Erdem 01
13-04-2017, 13:00
Dikimden çiçeklenmeye kadar 5-6 ayı bulur. 5 aylık zamanda 20 dereceleri geçmemesi gerekir diye biliyorum. Bahar-yaz döneminde denemedim. Her zaman eylül-ekim gibi diker mart aylarında çiçeklerini görürüm.
Dumlupınar
14-04-2017, 17:08
Son frezyalarım...
Dumlupınar
14-04-2017, 17:14
Beyaz katmerliler karabiber kokulu.Minik çiçeklilerin kokuları çok hafif...
Dumlupınar
14-04-2017, 21:49
Bunlar da frezyalarımın balkon içinden çekilen fotoğrafları...
Dumlupınar
14-04-2017, 22:09
Elimden geldiğince cep telefonumla yaptığım amatör çekimlerim...
Dumlupınar
15-04-2017, 09:23
frezya dikimden ne zaman sonra filizleniyor 11-12 gün olmuş dikeli hiç bir kıpırtı yok...
Merhaba,frezyalarınız filizlenip çıkarlarsa Ankara da açabilme ihtimalleri var.Ayrıca ülkemizin genelinde uygun şekilde depolanıp dinlenmelerini tamamlamış soğanlar Doğu Anadolu,Doğu Karadeniz,İç Anadolu gibi bölgelerimizde ilkbaharda dikilebilirler.Çiçek te açabilirler.
Frezyalar serin iklim bitkisi olduklarından ülkemizde çoğunlukla sonbaharda dikilir.En güzel çiçekleri de Mart- Nisan aylarında açarlar.Aldığınız soğanlarda herhangi bir sorun yine de yaşarsanız ben size Mayıs ayı sonlarına doğru hediye olarak gönderebilirim.Ankara da Eylül ayında dikip,dondurucu soğuklardan koruyabilirseniz,2018 Nisan ayında İzmir'den daha güzel çiçeklenebilirler.SELAMLAR...
Batı Rüzgarı
15-04-2017, 10:56
Merhaba,frezyalarınız filizlenip çıkarlarsa Ankara da açabilme ihtimalleri var.Ayrıca ülkemizin genelinde uygun şekilde depolanıp dinlenmelerini tamamlamış soğanlar Doğu Anadolu,Doğu Karadeniz,İç Anadolu gibi bölgelerimizde ilkbaharda dikilebilirler.Çiçek te açabilirler.
Frezyalar serin iklim bitkisi olduklarından ülkemizde çoğunlukla sonbaharda dikilir.En güzel çiçekleri de Mart- Nisan aylarında açarlar.Aldığınız soğanlarda herhangi bir sorun yine de yaşarsanız ben size Mayıs ayı sonlarına doğru hediye olarak gönderebilirim.Ankara da Eylül ayında dikip,dondurucu soğuklardan koruyabilirseniz,2018 Nisan ayında İzmir'den daha güzel çiçeklenebilirler.SELAMLAR...
ÇOK teşekkür ederim.Hem verdiğiniz bilgiler hem de gösterdiğiniz lütuf için.
Ayrıca frezyalarınız çok güzel olmuşlar...çiçek açmamış fışkırmış resmen :D
Batuhan Yılmaz
15-04-2017, 11:39
ÇOK teşekkür ederim.Hem verdiğiniz bilgiler hem de gösterdiğiniz lütuf için.
Ayrıca frezyalarınız çok güzel olmuşlar...çiçek açmamış fışkırmış resmen :D
Maşallah diyelim :D
Dumlupınar
17-04-2017, 20:20
Bütün çektiğim fotoğrafları paylaşmak istedim.Bunlar Mart ayında çektiklerim.Ben siteye fotoğraf yüklemeyi beceremiyorum.Oğlum Eskişehir'den gelince siteye fotoğraf yüklemek kendisinden.Çekimler ve yazılar benden.Frezyalar gerçekten muhteşem çiçekler...Bu arada mavi renk açanlarda hiç koku yoktu.
Dumlupınar
17-04-2017, 20:36
Mart ayının frezyalarına devam...Birbirlerine benzeyen fotoğrafları yüklemek istemedim.Ama yine de aynı karelere benzer fotoğraflar da çekmişim.Artık idare edin...
Dumlupınar
17-04-2017, 21:31
Frezyaların çiçeklenmiş son fotoğraflarını da paylaşayım.Nihayet paylaşmadığım foto kalmadı.Herkese SELAMLAR...
Dumlupınar
18-04-2017, 12:59
Tohumdan ektiğim frezyalar...Dünden itibaren balkonun yarı gölgeli bir kısmına aldım.Tam gün güneşte kaldıkları zaman sıcaklığa dayanamayıp kuruyup dinlenmeye geçiyorlar.Ne kadar yeşil kalırlarsa o kadar iyi oluyor.Ekim ayında dikilecek soğanlarda daha irileşmiş oluyor.
Dumlupınar
24-04-2017, 19:33
Balkonda çok güzel görünüyorlar. Bugün A101 lerde frezya-arpa zambağı soğanları satılmaya başladı. Değişik renkleri var diye aldım ama görebilirsek eylül-ekim gibi dikeceğim.
Merhaba,bugünlerde balkondan sadece sararmaya başlayan yaprakları görünüyor.Dün A 101 marketlerde Asya Lalenin ilkbahar çiçek soğanları indirime girmişti.Kalanları 1.75 TL.den satıyorlardı.Bende değişik renkler çıkar diye kalan 4 paketi aldım.Soğanlar,soğan üstü soğancık yapmışlar.Ancak Eylül ayında dikildiklerinde sürmeleri mümkün.Eylül ayına kadar gölgede bir tabak içinde beklemeye başladılar.Tabii ki göreceğiz.Üstelik çok daha güçlü sürecekler,çok daha güçlü çiçeklenecekler.Bu konuda bizzat tecrübe sahibiyim.SELAMLAR...
SoğanlıBitkiler
11-05-2017, 12:45
Yan yatıp dinlenmek Frezyanın en sevdiği duruş. Bir çubukla destek verip düzgün durmasını sağlayabilirsiniz. Yapraklarını kurumadıkça kesmeniz tavsiye edilmez:)
müsaadenizle Frezya soğanları hastalıkları hakkında sizlere danışmak istiyorum. soğanları satın alıp toprağa diktikten sonra çimlenme döneminde ve yaprakların büyüme dönemlerinde kullandığım dikdörtgen saksının tabanından ve üstünden sulana yaptım. ilk başlarda 4 tanesi çok güzel büyüdü boyları 50-60 cm oldu. Fakat 3 tanesinde gelişim çok yavaş oldu boyları diğerler iyi büyüyenlerin yarısı olmadan uçları sararmaya başladı. durumdan şüphelenmem neticesinde İnternet üzerinde detaylı araştırma yaptım ve ilk değerlendirmem soğanların çürüdüğü yönünde oldu. toprağı dikkatlice açarak soğanlara ulaştım ve dışında bulunan lifli yapıyı hafifçe araladığımda içlerinin kahverengi hale dönerek bozulduğunu fark ettim. yerlerinden söktüğümde ise köklerin olduğu yerde toplu iğne ucu kadar açık kahverenginde minicik yapılanmalar gördüm. Merak ettiğin nokta bu nesneler mantar mı, eğer mantar iseler diğerlerine bulaşır mı, bulaşma durumu varsa ne yapmam gerekir. Sağlıklı frezya soğanları büyümeye devam ediyorlar. Ancak herhangi bir çiçeklenme göstermediler. bunun üzerine yerlerini değiştirme ihtiyacı duydum. Güneşi çok alan kapalı pencerenin önünden alarak açık pencerenin önüne koydum açık hava etkisi olsun diye ancak halen bir değişim olmadı. Şimdi çiçeklenmeleri için ne gerekiyor acaba. İlgilenerek cevap yazdığınız için teşekkürler.
Dumlupınar
13-05-2017, 00:26
Merhaba,saksıyı alttan sulamayın.Alttan sulamalarda toprakta çamurlaşma ve oksijen kesilmesi meydana gelir.Kökler çürümeye başlar.Bu çürüme soğana kadar ulaşır.Yapraklar sarıdan kahverengiye döner.Saksının üstten sulanması,fazla suyun tahliye deliklerinden akıp gitmesi doğru olur.Frezyalar nemli toprakları severler.Frezyalarda yedinci yaprakla beraber çiçek saplarıda görünmeeye başlar.SELAMLAR...
Bu frezyanıza bayıldım.
647847
O ne renk öyle :) :confused: Harika
Dumlupınar
13-05-2017, 10:29
Bu frezyanıza bayıldım.
647847
O ne renk öyle :) :confused: Harika
Sağolun.Bu tür çok yoğun kokmuyor.Ancak çok çiçeklenen bir tür.Tam güneş gören alana dikim yapılırsa bir soğandan 5 çiçek sapı çıkıyor.Ancak 5 ayrı sap değil,bir çiçek sapından 5 ayrı sürgün şeklinde 30-40 adet çiçek açıyor.SELAMLAR...
Batı Rüzgarı
13-05-2017, 14:06
benim soğanlar hala çıkmadılar.bugün bir kontrol amaçlı biraz eşeledim.çürüdülerse saksıyı başka şeylerle değerlendirmek amaçlı.
sonuç olarak çürümemişler.kimi kök yapmış.kimi kök yapmamış diktiğim gibi duruyor kimi de yan yana bölünmüş mü garip bişey olmuş yaprak yok bişey yok nasıl becerdiyse...
sulamasını normal olarak yapıyorum.kurudukça su veriyorum.ama sanırım bu saatten sonra çimlenme olmaz.belki sonbahara doğru filiz ve çiçek görebilirim.yani en azından soğanlar sağlam :D
647883647886
SoğanlıBitkiler
16-05-2017, 07:55
Merhaba,saksıyı alttan sulamayın.Alttan sulamalarda toprakta çamurlaşma ve oksijen kesilmesi meydana gelir.Kökler çürümeye başlar.Bu çürüme soğana kadar ulaşır.Yapraklar sarıdan kahverengiye döner.Saksının üstten sulanması,fazla suyun tahliye deliklerinden akıp gitmesi doğru olur.Frezyalar nemli toprakları severler.Frezyalarda yedinci yaprakla beraber çiçek saplarıda görünmeeye başlar.SELAMLAR...
Efendim öncelikle ilgilenerek cevap yazdığınız için teşekkür ederim. frezya soğanlarını ilk dikim süresinden yaprak boyları yaklaşık bir a4 sayfası boyutlarına gelene hem üstten hem alttan suladım, sonrasında ise yukarıda ifade ettiğim olaylar meydana geldi. Sizinde bahsettiğiniz üzere bu çürümenin başlıca sebebi aşırı ve hatalı sulama olmalı. Şu anda saksıda sararan yapraklı 3 adet frezya soğanımı başka saksılarda karantinaya aldım. sağlam kalanlar ise halen yeşil yapraklı olarak çiçeksiz vaziyetteler. Bu sene için çiçek açmaları ümidimi yitirdim eğer seneye kadar yaşarlarsa yeni yılda daha sağlıklı bakım yapacağım. İlginiz için tekrar teşekkür ederim.
SoğanlıBitkiler
16-05-2017, 08:16
Efendim öncelikle ilgilenerek cevap yazdığınız için teşekkür ederim. frezya soğanlarını ilk dikim süresinden yaprak boyları yaklaşık bir a4 sayfası boyutlarına gelene hem üstten hem alttan suladım, sonrasında ise yukarıda ifade ettiğim olaylar meydana geldi. Sizinde bahsettiğiniz üzere bu çürümenin başlıca sebebi aşırı ve hatalı sulama olmalı. Şu anda saksıda sararan yapraklı 3 adet frezya soğanımı başka saksılarda karantinaya aldım. sağlam kalanlar ise halen yeşil yapraklı olarak çiçeksiz vaziyetteler. Bu sene için çiçek açmaları ümidimi yitirdim eğer seneye kadar yaşarlarsa yeni yılda daha sağlıklı bakım yapacağım. İlginiz için tekrar teşekkür ederim.
Frezya soğanlarımın son halleri.
Batuhan Yılmaz
17-05-2017, 00:19
Çürüyor dediğiniz de bence iyi durumda Frezyalara sakın küsmeyin size her an süpriz yapabilirler benim seröe tırnağı boyutundaki bebek soğanım bu sene bir sürü çiçek açmıştı ama ne yazıkki kargalar ve mantar soğanımı öldürdü
SoğanlıBitkiler
17-05-2017, 07:18
Çürüyor dediğiniz de bence iyi durumda Frezyalara sakın küsmeyin size her an süpriz yapabilirler benim seröe tırnağı boyutundaki bebek soğanım bu sene bir sürü çiçek açmıştı ama ne yazıkki kargalar ve mantar soğanımı öldürdü ��
Batuhan Bey umarım ölmemişlerdir. Hastalık durumuna karşı her durumda sağlıklılardan ayırmak gerekir diye düşündüm.İlginiz için teşekkürler.
Frezya soğanları;
1.Yaz boyunca 30 oC da dinlenir, ve Eylül civarında dikilir.
2.Dikildikleri zaman hemen sulanır ve kök yaparlar, kökler su alır ve sürgün uzatırlar,
3.Uzayan sürgünlerde, Kasım-Aralık gibi , yaprakların arasında çiçek tomurcuğu oluşur.
4.oluşan bu çiçek tomurcuğu havaların ısınması ile (şubat- Mart) gibi uzar çiçek sapı yapar,
5.Mart sonu nisan gibi daha önce oluşmuş çiçekler sap uzatır ve açılırlar.
6.Nisan da açan çiçekler, geçtikten sonra , yeşil yapraklar altta soğanı ve yavruları besler,
7.Mayıs ayı boyunca beslenen ana ve yavrular yapraklar sararınca sökülür ve kurutulur.
8.Yaz aylarında kuruyan soğanlar, 30 oC sıcaklık ihtiyacını gideir ve dinlenirler.
9.Yaz boyunca dinlenen soğanlar, Eylül civarında dikilerek yeni hayatlarına başlarlar.
SoğanlıBitkiler
05-06-2017, 15:57
Sayın Dumlupınar, frezyalar hakkında bir sorunum var. Fotoğrafta görülen frezya yapraklarındaki hasarların sebebi ne olabilir acaba. İlginiz için teşekkürler.
Dumlupınar
07-06-2017, 12:18
Sayın Dumlupınar, frezyalar hakkında bir sorunum var. Fotoğrafta görülen frezya yapraklarındaki hasarların sebebi ne olabilir acaba. İlginiz için teşekkürler.
Merhaba,frezyanız sağlıklı görünüyor.Bazen yapraklarda birinci fotoğraftaki gibi zararlıların sebep olduğu gri beyaz lekelenmeler oluyor.1 Litre suya 1tatlı kaşığı arap sabunu ilave edin.Yapraklara ince bir fıskıyeyle püskürtün.
İkinci fotoğraftaki kahverengi lekede yine bazı frezyalarda olabiliyor.Buna da mantarlar sebep olabilir.Toprak aşırı ıslak olmasın.Bitkinin yeterli güneş görmemesi de hastalıklara neden olur.Siz gelin frezyaları birde Eylül ayında dikin derim.Ankara da soğuktan koruyabilirseniz.SELAMLAR...
Biraz geç oldu ama söktum soğanları.
Batı Rüzgarı
24-07-2017, 10:51
frezya soğanlarını bir kontrol edeyim dedim. mart ayında dikmiştim yani geç kalmıştım hiç bir yapraklanmamıştı ama gördüğüm kadarıyla yaprak bile çıkarmayan soğanlar içerde çoğalmışlar... bunu nasıl yapıyorlar gördüğüm kadarıyla kök felan da görünmüyor...
frezya soğanlarını bir türlü çözemedim...
bazılarının altındaki soğan çürümüştü hatta yeşil mantar olmuş... sanırım ara ara sulmakta pek iyi fikir değildi.. ama üstündeki soğanda hiç bir şey yok...
benim aklıma gelen alttaki soğan üstteki soğan için kendini feda ediyor ve hatta çoğalmasına vesile oluyor...
bu konuda soğanların gelişim süreci hakkında sağlam kolay anlaşılır bir kaynak bilen varsa çok iyi olur.
654359
Dumlupınar
27-07-2017, 20:22
İlkbaharda satın alınan frezya soğanları,ister toprağa dikilsin,ister dikilmeden gölgede oda sıcaklığında muhafaza edilsin.Sonuç değişmiyor.Soğan üstü soğancık yaparak mevcut soğan depoladığı enerjiyi soğan üstünde ve etrafında oluşan yavru soğanların büyümesi için harcıyor.Bu Ağustos ayına kadar böyle devam ediyor.Eylül ayının ortalarına doğru soğanların dinlenmelerini tamamladıklarını anlayabilmemiz çok kolaydır.
İrili ufaklı yeni soğanların tabanında kökler şişerek belirginleşmeye başlar.Buradan dikim zamanının geldiğini anlarız.Dikildikten 1 hafta sonra da doğal sürecine dönüp sürerler.
Batı Rüzgarı
27-07-2017, 22:11
İlkbaharda satın alınan frezya soğanları,ister toprağa dikilsin,ister dikilmeden gölgede oda sıcaklığında muhafaza edilsin.Sonuç değişmiyor.Soğan üstü soğancık yaparak mevcut soğan depoladığı enerjiyi soğan üstünde ve etrafında oluşan yavru soğanların büyümesi için harcıyor.Bu Ağustos ayına kadar böyle devam ediyor.Eylül ayının ortalarına doğru soğanların dinlenmelerini tamamladıklarını anlayabilmemiz çok kolaydır.
İrili ufaklı yeni soğanların tabanında kökler şişerek belirginleşmeye başlar.Buradan dikim zamanının geldiğini anlarız.Dikildikten 1 hafta sonra da doğal sürecine dönüp sürerler.
keşke donlara dayanabilseymiş. hem soğuk isteği var hem de donlara dayanıksız...
bilgiler için çok teşekkürler... soğanları ev içerisinde tutunca soğan su kaybetmiyormu yani ben toprakta bıraktım susuz kalır veya küflenir diye...
hatta ara ara da azar azar suladım.
sparaxis soğanları da frezya soğanlarına benziyor. aynı sürecimi yaşıyorlar acaba...
Batı Rüzgarı
28-07-2017, 00:54
Frezya soğanları;
1.Yaz boyunca 30 oC da dinlenir, ve Eylül civarında dikilir.
2.Dikildikleri zaman hemen sulanır ve kök yaparlar, kökler su alır ve sürgün uzatırlar,
3.Uzayan sürgünlerde, Kasım-Aralık gibi , yaprakların arasında çiçek tomurcuğu oluşur.
4.oluşan bu çiçek tomurcuğu havaların ısınması ile (şubat- Mart) gibi uzar çiçek sapı yapar,
5.Mart sonu nisan gibi daha önce oluşmuş çiçekler sap uzatır ve açılırlar.
6.Nisan da açan çiçekler, geçtikten sonra , yeşil yapraklar altta soğanı ve yavruları besler,
7.Mayıs ayı boyunca beslenen ana ve yavrular yapraklar sararınca sökülür ve kurutulur.
8.Yaz aylarında kuruyan soğanlar, 30 oC sıcaklık ihtiyacını gideir ve dinlenirler.
9.Yaz boyunca dinlenen soğanlar, Eylül civarında dikilerek yeni hayatlarına başlarlar.
daha önce okumuştum ama aklımda kalmamış. şimdi süreci gözlerimle gördüğüm için şimdi daha anlamlı geldi bana...
ama esas sıkıntı şimbi frezyayı ankarada dışarda bırakamayacağıma göre ev içerisinde de düşük sıcaklığa sahip bir yer olmadığına ben kışın bahara kadar ne yapmalıyım...
daha önce okumuştum ama aklımda kalmamış. şimdi süreci gözlerimle gördüğüm için şimdi daha anlamlı geldi bana...
ama esas sıkıntı şimbi frezyayı ankarada dışarda bırakamayacağıma göre ev içerisinde de düşük sıcaklığa sahip bir yer olmadığına ben kışın bahara kadar ne yapmalıyım...
Kışın içerde olmaz,sizin için tek seçenek donmayacak havalarda dışarda tutmak,don olacak havada ise kısa sureli iç mekana ya da donmayacak mekana almak.
Dumlupınar
29-07-2017, 09:12
İlkbaharda alınıp Eylül ayına kadar dikilmeyen frezya soğanları su kaybetmezler.Sparaxis soğanları içinde durum aynıdır.Soğanlarınızı artık Eylül ayı içinde dikmelisiniz.Artık ilkbahara kadar dayanamazlar.
Soğuğa karşı koruma önlemini Sn.snob belirtmiş.SELAMLAR...
Batı Rüzgarı
29-07-2017, 13:29
İlkbaharda alınıp Eylül ayına kadar dikilmeyen frezya soğanları su kaybetmezler.Sparaxis soğanları içinde durum aynıdır.Soğanlarınızı artık Eylül ayı içinde dikmelisiniz.Artık ilkbahara kadar dayanamazlar.
Soğuğa karşı koruma önlemini Sn.snob belirtmiş.SELAMLAR...
cevap verenlere çok teşekkürler...
benim bu durumda pek bir seçeneğim yok. bu sonbahar soğanların olabildiğince soğuk yemesini sağlayıp sonra eve alacağım.çünkü kışın dışarısı sürekli don olacağı için pek bir seçeneğim yok. belki bu şekilde kışın evde çiçeklerini görebilirim bi ihtimal. olmazsa bahar mevsiminde kontrollü olarak soğuklar geçmeden dışarıya çıkarırım. baktım yine olmadı yapacak bişey yok..
Dumlupınar
29-07-2017, 17:04
cevap verenlere çok teşekkürler...
benim bu durumda pek bir seçeneğim yok. bu sonbahar soğanların olabildiğince soğuk yemesini sağlayıp sonra eve alacağım.çünkü kışın dışarısı sürekli don olacağı için pek bir seçeneğim yok. belki bu şekilde kışın evde çiçeklerini görebilirim bi ihtimal. olmazsa bahar mevsiminde kontrollü olarak soğuklar geçmeden dışarıya çıkarırım. baktım yine olmadı yapacak bişey yok..
Tekrar merhaba,evinizin tam güneş gören salon veya odasının pencere içi mükemmel olur.Dondurucu soğuklar başlayana kadar balkonda yine tam güneş gören alanda dursunlar.Arada bir gündüz sıcaklığının 2-3 derecenin altına düşmediği günlerde bitkiye balkonda hava aldırmanızda iyi olur.Gece balkonda unutmamak şartıyla tabii...
sn arkadaşım, frezyayı ev içinde düşük sıcaklığa neden tutuyorsunuz ki? Frezya düşük sıcaklık isteyen soğan-bitkilerden değildir!!! Yapacağınız çok basit; Eylül de soğanları dikin, evin içinde bir yerde bahara kadar dursun ! güneş görmesi vs. gerekli değildir, Işık alsın yeter.. sadece çok karanlık olmasın...
Batı Rüzgarı
29-07-2017, 22:00
sn arkadaşım, frezyayı ev içinde düşük sıcaklığa neden tutuyorsunuz ki? Frezya düşük sıcaklık isteyen soğan-bitkilerden değildir!!! Yapacağınız çok basit; Eylül de soğanları dikin, evin içinde bir yerde bahara kadar dursun ! güneş görmesi vs. gerekli değildir, Işık alsın yeter.. sadece çok karanlık olmasın...
teşekkür ederim.bilgiler için..
ben bu soğanları aslında martta dikmiştim ama havalar nispeten ısındığı için hiç biri çıkmadılar... daha erken ekilmesi gerektiğinden soğuk havanın şart olduğunu düşündüm...
o zaman sonbaharda ekilmesinin amacı başka birşey olsa gerek...
galiba soğanın toprak altında bir süreç yaşaması lazım eğer soğuk gerekli değilse...
soğanlar şuanda toprakta ve dışardalar... soğuklar başlayana kadar dışarda tutup sonra içeriye alıp dediğiniz gibi yaparım. daha sonra mart sonu nisan gibi kontrollü olarak dışarıya çıkarırım...
sanırım son şekli bu :p
Dumlupınar
30-07-2017, 13:26
Arkadaşlar,
Mart ayında alınıp sürmeyen ya da sürüp sıcaktan kuruyan bu frezya soğanlarını Asya Lale satıyor.Bu soğanlardan bende 2 kere satın aldım.
Bu soğanların gelişim sürecini ben hem toprağa dikip,hem de dikmeden bir tabak içinde bekletip, Eylül ayının ortalarına kadar geçirdikleri süreci tam 2 kere gözlemledim.
Toprağa dikilsin veya dikilmeden bekletilsin.Hiç fark etmiyor.Soğanlar bölünüp çoğalıyorlar.Eylül ayının ortasında topraktaysa sulanınca sürmeye başlıyorlar.Hiç toprağa dikmeden tabak içinde beklettiklerimde de durumun aynı olduğunu gördüm.Hem soğan tabanında köklerin belirginleştiğini hem dikmeden de sürgün uçlarının uzamaya başladığını gördüm.
Bu soğanlar Eylül ayı içinde dikilip sulandığında aşırı hızlı büyüyorlar.
Bitki sürüp yapraklanma başlayınca da güçlü gelişmeleri için güneş şart.Herkese SELAMLAR...
Tekrar yazmak istiyorum,
[B]Frezya nın doğadaki (anavatanı olan Güney Afrika da)hayat çemberi;
1. Eylül ayı geldiği zaman, yağmurlar ile birlikte köklenme başlar ve bitki topraktan su almaya başlar ve sürgünleri uzar,
2. Sıcaklık 10-17 oC arasındadır, yapraklar uzamaya başlar 4. yaprak çıkarken toprak altında yeni soğan (eski soğanın üzerinde) oluşmaya başlar,
3. Kasım ayı civarında , yeni soğanın tepesinde çiçek tomurcuğu oluşumu başlar,sıcaklık 10-15 oC cıvarındadır.
4. Ocak -Şubat aylarında çiçek tomurcukları çıkmaya başlar ,
5. Mart ayında sıcaklıklar 18 oC bulur ve çiçeklenme hızlanır,
6. Mart-Nisan çiçeklenme periyodudevam eder,
7. Mayıs da çiçeklenme biter, soğanlar irileşmeye başlar
8. Sıcaklıklar artınca yapraklar sararır, ve toprak içindeki soğanlar dinlenmeye (Dormanci) girer, bu arada yağmurlar kesilmiştir ve dinlenme periyodu yaz boyunca 30 oC da 3 ay kadar devam eder ve Eylül de yeni yağmurlar başlayınca, frezyanın yeni hayat devresi başlar.
doğadaki frezyanın hayat çemberi budur, Yetiştirmek için bu koşulları sağlamanız gerekir. Frezyanın hayatında lale, sümbül, Lilium soğanları gibi düşük sıcaklık isteği yoktur.
Çiçek tomurcuğu oluşum döneminde yüksek sıcaklık (20-25 Oc üzerinde) çiçek oluşumunu engeller.
Dumlupınar
29-08-2017, 14:03
Frezya tohumlarını ekmeden önce birde sizinle paylaşayım.Tohumdan yetiştirilen en kolay soğanlı bitki diyebilirim.Toprak yapısı zenginse tohuma bırakmak soğan çaplarını da küçültmüyor.
Batı Rüzgarı
30-08-2017, 07:18
Frezya tohumlarını ekmeden önce birde sizinle paylaşayım.Tohumdan yetiştirilen en kolay soğanlı bitki diyebilirim.Toprak yapısı zenginse tohuma bırakmak soğan çaplarını da küçültmüyor.
tohumdan ilk senesinde çiçek açıyormu
Dumlupınar
30-08-2017, 11:59
Benim geçen yıl ektiğim yüzlerce tohumun hiç biri çiçek açmadı.Ancak yaklaşık 50 tane kadar soğan çiçek açacak iriliğe yaklaşmışlar.Tohumdan ürettiğim soğanları ayrı bir saksıya dikip gelişimlerini herkesle paylaşmak istiyorum.Özelikle renklerini şimdiden merak ediyorum.SELAMLAR...
Dumlupınar
07-09-2017, 13:34
Frezya soğanlarımın bir kısmının fotoğraflarını sizlerle paylaşayım.Bu yıl inanılmaz sayıya ve iriliğe ulaştılar.Solucan gübresi,kompost gübre ve toz leonardit frezyalarıma çok iyi geldi.
Taban kökleri belirginleşenler ilk diktiklerim olacak.Herkese SELAMLAR...
Fatih_Soydemir
07-09-2017, 20:21
bu sene erken uyanmaya başladılar gibi bendekilerde başladı filizlenmeye.
Batı Rüzgarı
08-09-2017, 10:51
bu sene erken uyanmaya başladılar gibi bendekilerde başladı filizlenmeye.
filizlense bişey olurmu ki... ben sulamaya korkuyorum filizlenecek diye...
Elimdeki soganlardan 4-5 saksi yapmayi düşünüyorum, her saksıyı ise birer hafta arayla dikecegim,ilk saksıyı dün diktim,böylece farklı zamanlarda dikilince farklı zamandami çiçek acacaklar yoksa hepsi aynı zamanda mı açacak denemiş olacağım.
filizlense bişey olurmu ki... ben sulamaya korkuyorum filizlenecek diye...
Bi şey olmaz, Dikin gitsin!..
erken Ocak şubatta ekerseniz açar.
Dumlupınar
28-09-2017, 21:36
Yeni sezon frezyalarımın bir kısmı...
Sûz-i Dilârâ
29-09-2017, 09:15
Ben daha dikmedim, havaların az daha soğumasını bekliyorum:o
Yeni sezon frezyalarımın bir kısmı...
ohooooo
biz daha dikeceğiz ! güzel gelmişler..
Elimdeki soganlardan 4-5 saksi yapmayi düşünüyorum, her saksıyı ise birer hafta arayla dikecegim,ilk saksıyı dün diktim,böylece farklı zamanlarda dikilince farklı zamandami çiçek acacaklar yoksa hepsi aynı zamanda mı açacak denemiş olacağım.
hepsi aynı zamanda açacak!.. Çünkü, çiçek zamanı sıcaklıklar kontrol eder çiçeği!!
s.toprak
29-09-2017, 19:15
Frezyaları çok seviyorum. Soğanlı bitkiler bölümünü okudum fakat merak ettiklerim var. Frezyayı sadece belirtilen zamanlarda mı dikmek lazım? Öyleyse ne zaman dikmeliyim, çiçekleri ne kadar süre açık kalır?
Şu anda Mayıs itibariyle Ankarada frezya diksem olmaz mı? Kusura bakmayın çiçek konusunda çok cahilim:) Bu ikisi şu anda olmazsa diğer kokulu soğanlı bitkilerden hangisini dikebilirim? Anladığım kadarıyla tüm sene açık olan ve güzel kokan bir soğanlı bitki yok, doğru mu?
Frezya, Ankara'da çiçekçilerde renkli fakat kokusuz, çiçekleri iri, kültür olanını görüyorum. Tire'de çiçeklerin sarı renginden olsa gerek buna "Kayısı Çiçeği" derdik. Akdeniz'de "Arpa Çiçeği" diyorlarmış. Kültür bitkisi olmayan doğal frezya, ince sarı çiçekleri mis kokulu, soğanlı narin bir bitki. Sanıyorum endemik, vatanı Akdeniz ve Ege belki. Ege'de çiçeklenme mevsimi geçince artık su verilmez, yazın toprağı kurumuş saksıları üst üste bahçede bir kenarda beklerdi. Arpa-buğday ekimi mevsimi gelince, (Ekim ayı?) soğanlar çıkarılır yeniden saksılara dikilir, sulanır. Pencereden cam arkasından gelen bol güneşi sever. Yanlış hatırlamıyorsam kışın çiçek açardı. Güneş sevmesi nedeniyle bir zamanlar Ankara'da yetiştirmeyi başaramadım. Yaprakları uzadı, güçlenmedi. Hiç çiçek açmadı. Tire'de bir saksısı kocaman bir salonu mis gibi kokuturdu.
Ankara'da olur mu bilmiyorum.
Dumlupınar
02-10-2017, 13:19
Ben daha dikmedim, havaların az daha soğumasını bekliyorum:o
Merhaba,artık soğanlarınızı dikebilirsiniz.
Dumlupınar
02-10-2017, 13:41
Kültür bitkisi olmayan doğal frezya, ince sarı çiçekleri mis kokulu, soğanlı narin bir bitki.
Bende,bu frezyanın bir kaç özelliğinden daha bahsedeyim.
Son derece güzel ve güçlü kokusunun yanında,bu tür bodur minicik yapraklarıyla,kesinlikle hastalık yapmıyor.Soğuklara son derece dayanıklı,erken çiçeklenmeleriyle diğer kültür türlere fark atıyor.Minicik soğanlarıyla aşırı hızlı çoğalıyor.Tohumdan üretilen soğanlarda aynı renk açıyor.
teşekkür ederim.bilgiler için..
ben bu soğanları aslında martta dikmiştim ama havalar nispeten ısındığı için hiç biri çıkmadılar... daha erken ekilmesi gerektiğinden soğuk havanın şart olduğunu düşündüm...
o zaman sonbaharda ekilmesinin amacı başka birşey olsa gerek...
galiba soğanın toprak altında bir süreç yaşaması lazım eğer soğuk gerekli değilse...
soğanlar şuanda toprakta ve dışardalar... soğuklar başlayana kadar dışarda tutup sonra içeriye alıp dediğiniz gibi yaparım. daha sonra mart sonu nisan gibi kontrollü olarak dışarıya çıkarırım...
sanırım son şekli bu :p
Nisan da çiçek açan frezyalar ın soğanlarının 3 ay 25-32 oC civarında sıcaklıkta dinlenme (Dormancy) ihtiyacı vardır bu nedenle yaz sonunda dikilirler...
Batuhan Yılmaz
20-10-2017, 18:24
Ben çok büyük bir hata yapıp frezyalarımı geçen hafta diktim boş yere soğanlarım su kaybetti umarım kendilerini toparlarlar 1 haftada hepsi topraktan başlarını çıkardı önereceğiniz ilaçlama ve besin takviyesi tarihi var mıdır ?
Fatih_Soydemir
21-10-2017, 11:20
Ben çok büyük bir hata yapıp frezyalarımı geçen hafta diktim boş yere soğanlarım su kaybetti umarım kendilerini toparlarlar 1 haftada hepsi topraktan başlarını çıkardı önereceğiniz ilaçlama ve besin takviyesi tarihi var mıdır ?
biraz yetenek işi diyebilirim besin takviyesi için son zamanlarda pelet gübre kullanıyorum sıklamen haricinde neredeyse bütün bitkilerde kullandım sorun olmuyor hatta kesinlike hayır diye inatçılık yapan Ziraatçilerin aksine kaktüslere bile gerçek gübre kullandım sonuçları çok iyi oluyor. Yapay besin kullanabilirsin ama saman alevi gibi bitkiyi çoşturup aşırı yorulmasına sebebiyet veriyor sonrasındada soğanlar verimsiz ufak tefek kalıyor. Geçen sene denemeyi nergislerde yaptım sıvı besin ile çıkarttığım soğanlar kıska gibiydi hiç gelişemedi çiçek verimi iyiydi ama soğanlar gelişemedi.
Eylül başında dikilenler.
Ustalara bir sorum olacak; balkondaki saksılara lale ve sümbülleri diktikten sonra bir saksı boş kaldı. Acaba frezya diksem olur mu bu saatten sonra?
Batı Rüzgarı
09-11-2017, 11:10
Ustalara bir sorum olacak; balkondaki saksılara lale ve sümbülleri diktikten sonra bir saksı boş kaldı. Acaba frezya diksem olur mu bu saatten sonra?
olur. olması lazım :)
Dumlupınar
09-11-2017, 11:36
Ustalardan değilim ama,frezya soğanlarınızı hemen dikin derim.Mart ayında çiçeklenirler.Geç kalmadınız.SELAMLAR...
Dumlupınar
09-11-2017, 16:42
Batuhan,dikim tarihin gayet normal.Soğanların nasıl su kaybettiğini anlayamadım.Topraktan çıktıklarına göre sorun yok.Herhangi bir hastalık yoksa ilaçlamanada gerek yok.Solucan gübresi veya tuz problemi olmayan yanmış hayvan gübresini toprak hizasının 1-2 cm.altına karıştırıver..SELAMLAR...
Dumlupınar
23-11-2017, 22:13
Frezyalarımın bir kısmı bugünlerde böyle...
Dumlupınar
27-11-2017, 17:31
İyi gidiyoruz...
Dumlupınar
28-11-2017, 09:30
Sn.wakan,Frezya soğanlarını diktiniz mi?
Sn.wakan,Frezya soğanlarını diktiniz mi?
Merhabalar, siz dikin dedikten sonraki gün diktim, son durum bu :)
Dumlupınar
28-11-2017, 19:57
1 haftaya kadar hepsi çıkar.En az 5 saat güneş görürlerse çok güçlü gelişirler.Mart ayı içindede açarlar.
Bodrumda ilkbaharda frezya dikilmez.Dikilse bile açamaz.SELAMLAR...
1 haftaya kadar hepsi çıkar.En az 5 saat güneş görürlerse çok güçlü gelişirler.Mart ayı içindede açarlar.
Bodrumda ilkbaharda frezya dikilmez.Dikilse bile açamaz.SELAMLAR...
Balkon iyi konumda hem sabah hem akşam, devamlı güneşli. İlk kez frezya diktim bakalım, seneye frezya sayısını arttırabilirim büyük ihtimal. Bu sene Hollanda'dan lale geldi hediye, onları diktim.
Zaten saksılar dönüşümlü kullanılıyorlar, kışın soğanlılar, baharda petunyalar, yazın da dahlialar konuk oluyor balkona. Askısız saksılarda da calla, lilyum ve hibiscus oluyor genelde. :)
Sizin soğanlı koleksiyonunuza da hayranlığımı ifade etmeden geçemeyeceğim.
Dumlupınar
29-11-2017, 01:38
Frezyalar en az diktilerinizin 2 katı sayıya ulaşır.Bir sorun olursa ben size hediye gönderirim.SELAMLAR...
Batı Rüzgarı
29-11-2017, 08:29
benim frezyalarım ve sparaxis soğanlarım...
çimlenmeye başladıklarından bir kaç hafta dışarda kaldılar. geceleri eksilere düşmesinin ardından içeriye aldım... artık bu saatten sonra da serbest bıraktım. açarsa benimdir.açmazsa hiç benim olmamıştır...
sağdakiler frezya
661830
Dumlupınar
29-11-2017, 10:41
Eğer saksıların bulunduğu yer tahmin ettiğim gibi evin içinde güneş gören bir pencere içi ise frezyalar ve sparaxisler açacaklardır.Yeter ki bol güneş alsınlar.Evin içini sera gibi düşünün.Saksıların bulunduğu yer 15 derece civarında hatta daha da düşük sıcaklıkta olabilir.Yeter ki çok yüksek sıcaklık olmasın.Fazla yapraklanabilirler.Ev havalandırıldığında çiçeklerde bundan faydalanır.
Dondurucu soğuk olmayan güneşli gündüz saatlerinde balkonada havalandırmak için çıkarabilirsiniz.Aman fazla suya dikkat.Sulama suyunun fazlası saksının tahliye deliklerinden aksın gitsin.SELAMLAR...
Batı Rüzgarı
29-11-2017, 10:55
Eğer saksıların bulunduğu yer tahmin ettiğim gibi evin içinde güneş gören bir pencere içi ise frezyalar ve sparaxisler açacaklardır.Yeter ki bol güneş alsınlar.Evin içini sera gibi düşünün.Saksıların bulunduğu yer 15 derece civarında hatta daha da düşük sıcaklıkta olabilir.Yeter ki çok yüksek sıcaklık olmasın.Fazla yapraklanabilirler.Ev havalandırıldığında çiçeklerde bundan faydalanır.
Dondurucu soğuk olmayan güneşli gündüz saatlerinde balkonada havalandırmak için çıkarabilirsiniz.Aman fazla suya dikkat.Sulama suyunun fazlası saksının tahliye deliklerinden aksın gitsin.SELAMLAR...
Aynen tahmin ettiğiniz gibi güney ve güneş alan bir kısım.havaların izin verdiğince güneş alan bir yerde...
ilk korkum yaprakların çok soğuk bir yerden sıcak bir bölgeye geçmesi dolayısı ile deforme olması idi...Herhangi bir bozulma olmadı neyseki...
bakalım çiçekli hallerini de resimleyip koymak nasip olur umarım...
Dumlupınar
29-11-2017, 12:08
Tamam.İşte bu kadar.Güneye bakan güneşli bir pencere önü süper.İzmir de bile frezyalar serada yetiştiriliyor.
Bitkinin çok soğuk ortamdan sıcak ortama değilde serin bir ortama geçmesini sağlayabilirsiniz.Bulundukları alanın sıcaklığını ayarlamak size düşüyor.Frezyalarında,sparaxislerinde soğuklama ihtiyaçları yok.Ancak serin iklimde yetişebilen bitkiler olduğundan yüksek sıcaklık sevmiyorlar.
Bulundukları oda veya salonun peteklerini ayarlayarak ortamı serin tutabilirsiniz.Ankarada bu çok kolay olur.Askerliğimin 3 ayını kış aylarında Ankarada yaptığım için nasıl soğuk olduğunu 27 yıl sonra bile çok iyi hatırlıyorum.Tekrar SELAMLAR...
Dumlupınar
01-12-2017, 19:37
Bunlar da frezyalarımın,İzmirden Burhaniyeye geçen ay daimi misafirliğe gelenleri...
Batuhan Yılmaz
01-12-2017, 21:36
Frezya yapraklarımda sararmalar var bu besin eksikliğinden midir ?
Batı Rüzgarı
01-12-2017, 21:48
pek bir deneyimim yok frezya ile ilgili ama toprağı uzun süre ıslak kalıyorsa ondan olabilir. mantarlar nemli ortamlara bayılıyor. resim koyabilirseniz sanırım bilen biri çıkar.
Sûz-i Dilârâ
02-01-2018, 13:37
Bunlar da frezyalarımın,İzmirden Burhaniyeye geçen ay daimi misafirliğe gelenleri...
Bu sene elimdeki frezya soğanlarını (sizden gelen bodurlar hariç) bahçeye dikmiştim, soğanlarını rahat rahat büyütsünler hem serin de bir köşe.
Tabi ki büyüdüler ve yan yatışa geçtiler. Perişan görünüyorlar, bu sene çiçeklenirler mi bilmiyorum o halleri öyle içime batıyor ki hepsi yerlerde. Soğanları ekerken aklıma gelmişti, çubukları karşılıklı uçlara dikip ip bağlayarak destek yapacaktım. Biraz üşengeçlikten biraz da ev sahibi teyzenin temizlik söz konusu oldu mu gözü hiçbir şey görmeyen halinden tırsıp vazgeçmiştim. :D
Teyze çiçekleri çok seviyor ama avluyu temizlemeye başladı mı işine gelmeyeni yolup yolup atıyor, bu sene tembihleye tembihleye hiç ellemeyeceğine dair söz aldım. Biraz da yaşlılık dizleri ağrıdığından eskisi gibi bahçeye inip çıkamıyor.
Burhaniyedeki frezyaları görünce bunların da büyüdüğünde benimkiler gibi olacağı aklıma geldi. Balkonunuzdakiler gibi onlara da kafes vb. yapacak mısınız?
Erdem 01
03-01-2018, 07:47
Bahçeye diktiğim soğanlar hiç çıkarmadığım doğal olarak kendiliğinden büyüyenler yaprakları dik duruyor yatmıyor. Soğanlar büyükse çiçek açarlar. Saksıya yumuşak toprağa diktiklerim hemen yatıyor. Yüzeye yakın da dikme yan yatma nedenleri. Yaprakları tam çıkanların üst toprağına sert toprak döküp toprağı yükseltin yan yatmayı biraz engelleyebilirsiniz. Yan yatınca da çiçek açar tek sorun diğer yaprakların üstüne yatıp ışıklarını kesiyor.Apartman bahçelerinin kötü tarafı eline motorlu tırpanı alan biçiyor. Ot sanıyorlar. Çiçek bittiğinde tam soğan büyüteceği zamanda biçiyorlar. Çevresini dal çubuklarla işaretleyin silinmeyecek yazıyla plastik etiket yapıp ismini yazın koparmayın gibi uyarı yapabilirsiniz.
Fatih_Soydemir
03-01-2018, 17:39
bu sene bendede ayar tutmadı havaların dandikliğinden sanırım saksının yarısı yeniden uykuya girdi yarısı ise yeni uyandı nergisler şubatta çiçeklenip sonuna doğru açması gerekirken şu anda çiçekteler ay sonuna açar büyük ihtimalle. havaların sıcak gitmesi değiştirdi bir çok şeyi haziran sonuna doğru çiçek açan kaktüslerde bu ayda çiçeğe geldi daha bir sürü anormallik o yüzden resmini koyarsanız daha iyi olur belki de mantar sorunu var.
Yılbaşı gecesi sonrası 21 derece sıcak vardı bu hafta sonu yine 20 derece ve üzeri söz konusu anlaşılan bu sene kaçırdık sezonu.
Dumlupınar
04-01-2018, 21:17
Bu sene elimdeki frezya soğanlarını (sizden gelen bodurlar hariç) bahçeye dikmiştim, soğanlarını rahat rahat büyütsünler hem serin de bir köşe.
Tabi ki büyüdüler ve yan yatışa geçtiler. Perişan görünüyorlar, bu sene çiçeklenirler mi bilmiyorum o halleri öyle içime batıyor ki hepsi yerlerde. Soğanları ekerken aklıma gelmişti, çubukları karşılıklı uçlara dikip ip bağlayarak destek yapacaktım. Biraz üşengeçlikten biraz da ev sahibi teyzenin temizlik söz konusu oldu mu gözü hiçbir şey görmeyen halinden tırsıp vazgeçmiştim. :D
Teyze çiçekleri çok seviyor ama avluyu temizlemeye başladı mı işine gelmeyeni yolup yolup atıyor, bu sene tembihleye tembihleye hiç ellemeyeceğine dair söz aldım. Biraz da yaşlılık dizleri ağrıdığından eskisi gibi bahçeye inip çıkamıyor.
Burhaniyedeki frezyaları görünce bunların da büyüdüğünde benimkiler gibi olacağı aklıma geldi. Balkonunuzdakiler gibi onlara da kafes vb. yapacak mısınız?
Kardeşim mesajınızı şimdi gördüm.Ben sadece balkonda 2 dondurma kabına dikili çok az kokan ebruli frezyaları amatörce askıya aldım.Diğerlerinin hepsi poyraz,lodos Allaha emanet.
Onlar bir yolunu bulup açıyorlar.Eğer dikili oldukları alan yeterli güneş görmezse daha çok yan yatıyorlar.Aynen tahmin ettiğin gibi Burhaniyeye diktiklerimde yerlerde.Dikerken tam güneş gören alanı orada ayarlayamamışım.Sağlık olsun.Burhaniyede birde 3 büyük saksıya frezya diktim.O saksıları tam güneş gören sokağa açılan avlu kapısının üstüne birinide çatıya yerleştirdim.Bir tanesi yan yatmamış.Ancak toprak çok değil ama biraz ağır geldiki 4.yaprağı sürmeye başladıkları halde boyları biraz kısa kaldı.Bunun yanında çok güçlü büyümüşler.Yaprakları koyu yeşil ve dimdik.
Apartman bahçesine diktikleriniz tam güneş görüyorsa açarlar.Açmazlarsa seneye açarlar.Apartman bahçesi her yerde riskli.Çocuklar,kedicikler,çiçekleri sessizce toplayıveren değerli komşularımız vs.hepsi ayrı sorun.
Bu sene tohumdan yetiştirdiğim kültür türler inşallah sorunsuz açarlar.Öyle ümit ediyorum.Renklerinide çok merak ediyorum.Onlarda darma duman balkonda askılarda idare ediyorlar.Çiçek öyle bir şey ki ek bırak ilgilenme süper olur.Üstüne titrediğin çiçeğin başına gelmeyen kalmaz.Bunu çok kişi bilir.
Bu arada Burhaniyede saksılara diktiğim frezyaların fotoğraflarını geçen ay çekmiştim.Kasım sonu çektiğim fotoğraflarını paylaşayım.Son hallerini Şubat ayında Burhaniyeye gidebilirsem yine paylaşırım.SELAMLAR GÖNDERİYORUM...
Dumlupınar
04-01-2018, 21:42
Bunlarda yanılmıyorsam Ekim sonu gibi diktiğim frezyaların Kasım sonu fotoğrafları.Şu günlerde çok daha iyi durumdalar.3.saksının içinde dikili nergislerin etrafını saran tohumdan yetişen mini frezyalar...Umarım Burhaniyede donmazlar...
nanemolla
05-01-2018, 12:57
Dün akşam dayanamayıp marketten frezya aldım.ve hemen diktim.geç kalmış olabilirim ama olsun.Kendi sagsalim kalsın da varsın seneye çiçek açsın.Belki kismetime bu bahar sonu da görürüm çiçeklerini.çünkü sıcakların bastırdığı zaman geldiğinde onu birsure daha serinde tutabilecegim kuzeydogu cephemiz var.Bakalım.Kısmet..: ))
Dumlupınar
05-01-2018, 13:13
Dün akşam dayanamayıp marketten frezya aldım.ve hemen diktim.geç kalmış olabilirim ama olsun.Kendi sagsalim kalsın da varsın seneye çiçek açsın.Belki kismetime bu bahar sonu da görürüm çiçeklerini.çünkü sıcakların bastırdığı zaman geldiğinde onu birsure daha serinde tutabilecegim kuzeydogu cephemiz var.Bakalım.Kısmet..: ))
Bugünlerde tam güneş gören alanda dursunlar.Güneşsiz yapamazlar.Nisan ayında açarlar.Çok fazla sulamayın.Toprağın nemli olması yeterli geliyor.Suladığınız zaman saksıda dikili ise fazla su saksının tahliye deliklerinden aksın gitsin.SELAMLAR...
nanemolla
05-01-2018, 13:13
663820
İşte bunlarda benden.Öndeki uzamış olanlar vaktinde dikilenler.Arkadaki 3 boş saksı gibi görülenlerde dün diktiklerim.En çokta nasıl bir kokusu olduğunu merak ediyorum.Ne renk açacaklarıda tam bir muamma.zira paketler karışıktı.İnşallah en yoğun kokulularida vardır içlerinde.
nanemolla
05-01-2018, 13:20
Merhaba sn Dumlupınar.en güneş gören yer şuanda bulundukları yer.ve en serin olan yerde orası çünkü petek o köşeye doğru olan yerı ısıtamıyor.Hava güneşli ya da çok soğuk değilse camın arkasına yani balkona bırakıp gece içeri alıyorum.Tavsiyeler için teşekkürler.
Dumlupınar
07-01-2018, 20:22
Merhaba sn Dumlupınar.en güneş gören yer şuanda bulundukları yer.ve en serin olan yerde orası çünkü petek o köşeye doğru olan yerı ısıtamıyor.Hava güneşli ya da çok soğuk değilse camın arkasına yani balkona bırakıp gece içeri alıyorum.Tavsiyeler için teşekkürler.
Merhaba,Kahramanmaraşta frezyaları sadece gece sıcaklık 0 derecenin altına düştüğünde içeri alın.
Çiçek sapları görüldüğünde yapraklardan çok,tomurcuklar ayaz ve donlardan etkileniyor.Ayaz ve don olayı yaşanan günlerde gece gündüz farketmeksizin korunmaları gerekir.SELAMLAR...
Dumlupınar
09-01-2018, 16:51
Sessiz sedasız çicek sapını çıkarıvermiş.Lodosu seviyorlar.
Bu çok kokulu bodur bir tür.Yılın ilk frezya başağı olsun.
nanemolla
10-01-2018, 15:32
Sn Dumlupınar gözünüz aydın tomurcugu görünmüş : ))
Frezyanın bir katmerli birde yalınkatını biliyorum ben.başka türüde varmış demek hemde yoğun kokulu
Peki bu türün çiçeği açmış resmi varsa( önceki ciceklenmesinden) eklermisiniz acaba çok merak ettim.Ben ilk defa frezya yetiştiriyorum o da kokusunu övdükleri için gerçi cicekleride çok güzel ama seçici olmam gerekiyor yer sıkıntısından.onun için önceliği yoğun kokululara veriyorum.
Dumlupınar
10-01-2018, 20:24
Sn.nanemolla,47.sayfa 14.04.2017 tarihli,1387 nolu mesajdaki 5 fotoğraf ; ( Çiçeklenme bitimine doğru )
Yine 47.sayfa 17.04.2017 tarihli 1396 nolu mesajdaki 2.fotoğraf bu türe ait. ( Çiçeklenme başlangıcı )
Tarih farklılıkları benim fotoğrafları önceden çekmiş olmam ve yeğenimin daha sonra siteye yüklemesinden kaynaklanıyor.Ben siteye foto atma işini beceremiyorum.Sağolsun what shap ve yeğenim bu konuda yardımlarını esirgemiyorlar benden.SELAMLAR...
nanemolla
10-01-2018, 22:29
Resimler çok güzeller sn Dumlupınar.Ama bodur olmasının dışında diğerlerinden ayıran başka bir özelliği varmı görünüşünde? Ben ayıramadım diğer frezyalarınızdan.iyisimi benimkiler açsın resmini buraya eklediğimde siz bir bakın benimki yoğun kokulu olan türmü değilmi olurmu.Ben size hatırlatır rahatsız ederim o zaman geldiğinde inşallah :D.çünkü elimdekilerden daha kokulu bir türü varsa ulaşabileceğim mutlaka edinmek isterim yani.;)
Dumlupınar
10-01-2018, 23:10
Bodur olması dışında,çiçekleri daha küçük,erken çiçeklenen,çok güzel kokulu ve soğuklara dayanıklı bir tür.
Haziran ayı başında ben size soğanlarından hediye olarak gönderirim.SELAMLAR...
nanemolla
11-01-2018, 06:40
Merhaba sn Dumlupınar beni coook sevindirdiniz.:p
O zaman benimde çiçeklerimde beğendiğiniz birşey olursa söyleyin bende bu jestin karşılığını vermiş olayım.40 çeşit kadar çiçeğim var sanırım yarısı sukulent yarısı kokulu kokusuz çiçekler.gerçi daha halen eklenenler ve dayanamayip ekleyeceklerim var : ))
Kendi hallerinde takılıyorlar ilk kez ektiğim frezyalar, yaklaşık 20-25 gündür fazla bir değişim yok gibi. Açarlar mı ondan bile emin değilim.
Altta da bu sene çimlendirme de kullanacağım ve soğuk almasını istemediğim bir iki saksının olduğu mini mini seram. Üstünde de bir kaç sümbül. Kimisi uzadı gitti kimisi daha 1 cm.
Dumlupınar
13-01-2018, 12:47
Kendi hallerinde takılıyorlar ilk kez ektiğim frezyalar, yaklaşık 20-25 gündür fazla bir değişim yok gibi. Açarlar mı ondan bile emin değilim.
Altta da bu sene çimlendirme de kullanacağım ve soğuk almasını istemediğim bir iki saksının olduğu mini mini seram. Üstünde de bir kaç sümbül. Kimisi uzadı gitti kimisi daha 1 cm.
Merhaba,frezyalarda 7.yaprakla çiçek sapıda görünür.Birinde yaprak sayısi 6 ya ulaşmış.1ay sonra çiçek sapı belirmeye başlar.Frezyalarınızın boyları biraz kısa kalmış.Sanırım toprak biraz ağır gelmiş.Bendeki bazı saksılardada aynı durum var.Ama olsun yinede açarlar.İyi gidiyorlar.Frezyalarda,sümbüllerde çok güneş istiyorlar.SELAMLAR...
Dumlupınar
13-01-2018, 15:52
Sn.wakan şimdi fark ettim.Frezya saksınızda altlık bulundurmayın.Saksının tahliye deliklerinden sulama suyunun fazlası akıp gitsin.Altlıkta süzelen su toprak tarafından tekrar emilirse çamurlaşma olur.Kökler çürüme yapabilir.
Sn.wakan şimdi fark ettim.Frezya saksınızda altlık bulundurmayın.Saksının tahliye deliklerinden sulama suyunun fazlası akıp gitsin.Altlıkta süzelen su toprak tarafından tekrar emilirse çamurlaşma olur.Kökler çürüme yapabilir.
Uyarınız için teşekkürler. Altlıkta su kalmamasına dikkat ediyorum zaten, suyu az az verip altlığa geldimi bekleyip altlığı boşaltıyorum. O yüzden aslında akıp gitmiş gibi oluyor. Bakalım bu sene denemeydi zaten, dediğimi gibi ilk kez ektim frezya. Biraz da geç kaldım zaten. Seneye tam mevsiminde sizden yardım isteyebilirim, hem teknik hem soğan olarak :)
Sûz-i Dilârâ
14-01-2018, 12:02
2018'in ikinci frezya başağı da benden gelsin;) bu sabah saksıları incelerken gördüm, arkada sinsi sinsi çiçeğe durmuş:D
Sayın Dumlupınar'dan geçen yıl gelen cüce frezya tohumlarından elde ettiğim soğancıklardı bunlar. Geçen sene mini mini hallerine bakmadan çiçek açanlar bile olmuştu sonra da tohum verenler;) o tohumlar ikinci kuşak olarak başka bir saksıda mini mini dizili:p
Dumlupınar
14-01-2018, 14:32
Sn.Sûz-i Dilârâ merhaba,çok güzel gelişmişler.Bende bu sene bu türü soğandan çok tohumdan yetiştirdim.Daha küçükler ancak,bir çoğu çiçeklenecek gibi gözüküyor.Bu tür tohumdan ilk defa bu sene çok iyi gelişti.
Fotoğraflarını bir ara paylaşırım.SELAMLAR...
Dumlupınar
14-01-2018, 17:09
Poyraz biraz yaprakları dağıttı.Ama iyi dayanıyorlar.Bu arada İzmire nihayet kış bugün geldi.Frezyalar için hava çok ideal sıcaklıkta şu saatlerde...Tohumdan 3 ayda iyi geliştiler.Yaprakların arasında çiçek saplarını aradım.1 ay daha zaman var.
nanemolla
17-01-2018, 10:56
O seranın içinde nefes almak vardı şimdi :p Hatta bir köşeye hamak kurup mis kokular içinde şekerleme yapmak:cool:
O seranın içinde nefes almak vardı şimdi :p Hatta bir köşeye hamak kurup mis kokular içinde şekerleme yapmak:cool:
Çiçeklerini toplayıp demet yapmak için yardım gerekiyor. Buyrun Nisan da beraber toplayalım ! Akşama kadar koklar durursunuz.. !kolay gelsin
nanemolla
18-01-2018, 06:26
Sn kgursan davetinizi seve seve kabul ederdim eger orda yaşasaydım ya da gelme imkanım olsaydı.Yani sırf çiçeklerle uğraşmak için bile(hemde kokuluysa değmeyin keyfime) yanınızda ücretsiz stajyerlik bile yapardım.;)Hem eğitim olurdu hem meditasyon hem nefis kokular ehh daha ne olsun:p
Dumlupınar
25-01-2018, 14:59
Burhaniyede dayımın bahçesini,çatısını ve saksılarını işgal eden frezyalarım...
Dumlupınar
25-01-2018, 15:01
Devamı...
Dumlupınar
25-01-2018, 15:09
Devamı...Dün gece Burhaniye -2 dereceyi gördü.Biraz geç diktiğim için çiçek sapları henüz görünürde yok.Yapraklarada soğuk hiç bir zarar vermemiş.
Dumlupınar
28-01-2018, 22:13
Bir kaç saat önce İzmire geldim.İlk işim frezyaları sulamak oldu.Bu sene havaların iyi gitmesi ile çiçek sapları çok güzel geliştiler.Mini çiçekli,hafif kokulu,ebruli dediğim tür kendi çiçekleri gibi 3 mini başağı birden çıkarmış.Kültür türler yine pek keyifliler.En iri başaklar yine onların çiçek saplarında yerini aldı.Çok kokulu mini çiçekli beyazlar en erkenci olarak ilk açanlar olacak.
Tohumdan ekip yetiştirdiğim kültür frezyalarda ise sadece bir kaç tane çiçek sapı var.Onların çiçeklenmesi Mart ortalarını bulur.Bir aksilik olmazsa...
Bir ara fotoğraflarını çekip sizlerle paylaşırım.Frezya çiçeğinin en fazla beğeni alan başlıklar arasında olmasını istiyorum.Frezyalar bunu hak ediyor.
Tüm FREZYA severlere SELAMLAR...
celalim01
05-02-2018, 07:23
Uzun yıllar Kahramanmaraş'ta görev yaptım. Siz neresindesiniz. Yukarı ,Doğukent ve benzeri yerlerde hava sıcaklıkları farklı olduğu için ,rüzgar ve benzeri esintilerden etkilenir.Ben Yenişehir tarafındaydım orada daha uygun hava olduğu için benim ektiklerim daha uyumlu olmuştu.
nanemolla
05-02-2018, 08:21
sn celalim01benimkilerin gidişatıda gayet iyi şuan.Rüzgar alacak yerde değiller zaten ama güneşi güzel alıyorlar.0 derecenin altına düşmediği sürece gece gündüz balkondalar.zaten havalar güzel gidiyor.kış gelmeden bahar geldi gibi oldu bu yıl : )
Yukarı diye tabir ettiğiniz yer binevlermi.
Kaç yılında ayrılmıştınız Kahramanmaraşdan
Dumlupınar
05-02-2018, 13:53
Benim mini çiçekli,az kokulu,ebruli dediğim bu türün en belirgin özelliği bir saptan en az 3 başak çıkarması.Tam güneş gören alanda ise yan sürgünlerin sayısı 5-6 ya kadar çıkıyor.Bir soğan 30-50 arası çiçek açabiliyor.
Bakmayın minicik başaklarına.Çiçeklenmede rakip tanımaz.Soğuklarlada arası iyidir.Şenlik başlıyor.
Dumlupınar
05-02-2018, 14:25
Bu türde bir sapta 4 başak.4.başak net çıkmamış.İşaret ve orta parmağımın arasında görülmesi için itinayla yerini aldı.
Dumlupınar
08-02-2018, 13:38
Frezyalarım.40 fotoğraf çektim.5 tanesini eleyebildim.Araya ixia saksısı karışmış.Artık o başlığıda ziyaret edelim.
Frezyalarım,Üst komşumun balkonunuda 5 uzun saksıyla süslüyorlar.
Onlarıda bir ara paylaşmak istiyorum.
Dumlupınar
08-02-2018, 13:47
Devamı...
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.