View Full Version : Frezya (Freesia)
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
[
13]
Dumlupınar
23-04-2021, 23:36
Devamı...
Dumlupınar
23-04-2021, 23:45
Bugün son çiçeklerini açan frezyaları kesip,mini bir buket halinde suya ısladım.
Sonbahar aylarından itibaren gelişimlerinin her aşamasında beraber olabilmek dileği ile,takip eden üye arkadaşlara sonsuz teşekkürler.Sonsuz selamlar...
Dumlupınar
01-05-2021, 22:56
Burhaniye'den...
Aralık ayında dayımın bahçesine diktiğim frezyalar.
Dumlupınar
01-05-2021, 23:11
Fotoğrafları bugün yeğenim çekip bana gönderdi.Artık idare edicez.Elden gelen bu kadar.
Birde puslu olan olsun.
Biraz geç ektiğimden dolayı çiçeğini göremeyeceğimi düşünüyordum fakat sn Dumlupınar’ın da söylediği gibi açacak :) sadece 1 tomurcuk da olsa hiç açmamasından daha iyi en azından uzun zaman sonra çiçeğini göreceğim. Sanırım sarı olacak :)
Dumlupınar
06-06-2021, 19:32
Benim mis kokulu bodur tür olarak ismini verdiğim Güney Afrika'lı yabani frezya türünün soğanları...
Orijinal ismi fressia refrecta...
Frezyaların en güzel kokulu türü olmakla kalmayıp -5 derece soğuklara bile dayanıklı bir tür.
En önemli özelliklerinden biride gereksiz ve fazla sulamalar dışında soğanların kesinlikle hastalık yapmıyor olması.
Süzek,temiz,nemli,gübre yönünden zengin toprak yapısı ve tam güneş gören alanlar olmazsa olmazları...
oo ne kadar çok soğan varmış :) benim de asya laleden aldığım soğanlar çiçeklenmeye başladı. Yakında fotoğraf da koyarım :) mis gibi kokuları var bayılıyorum frezyaya
hüsnüyusuf
07-06-2021, 16:58
Benim mis kokulu bodur tür olarak ismini verdiğim Güney Afrika'lı yabani frezya türünün soğanları...
Frezyaların en güzel kokulu türü olmakla kalmayıp -5 derece soğuklara bile dayanıklı bir tür.
En önemli özelliklerinden biride gereksiz ve fazla sulamalar dışında soğanların kesinlikle hastalık yapmıyor olması.
Süzek,temiz,nemli,gübre yönünden zengin toprak yapısı ve tam güneş gören alanlar olmazsa olmazları...
Merhaba, soğanları nasıl muhafaza ediyorsunuz acaba?
Dumlupınar
08-06-2021, 11:24
Yaz ayları boyunca oda sıcaklığında,bir tepsi içinde tam gölgeli bir alanda sonbaharı bekliyorlar.
hüsnüyusuf
09-06-2021, 09:24
Teşekkür ederim sayın Dumlupınar. Diğer soğanları da aynı şekilde muhafaza edebiliriz sanırım.
Dumlupınar
09-06-2021, 18:59
Teşekkür ederim sayın Dumlupınar. Diğer soğanları da aynı şekilde muhafaza edebiliriz sanırım.
Lilyum zambak soğanları hariç evet.
Çiçek soğanlarının muhafaza ve preparasyonu diye bir başlık var okursanız faydalı olur kanısındayım Lütfen okuyunuz !
Çiçek soğanlarının muhafaza ve preparasyonu diye bir başlık var okursanız faydalı olur kanısındayım Lütfen okuyunuz !
Kırmızı gibi çıkmış. Koyu turuncu aslında :) mis gibi kokuyor
Sn Dumlupınar, Bu soğanların F.refractasoğanı olduğunu nasıl anlıyorsunuz ? Alırken, veya dikerken mi refracta olarak aldınız.? Kolay gelsin.
Dumlupınar
13-06-2021, 12:52
Sn Dumlupınar, Bu soğanların F.refractasoğanı olduğunu nasıl anlıyorsunuz ? Alırken, veya dikerken mi refracta olarak aldınız.? Kolay gelsin.
Kamil abi merhaba, sanırım 6-7 yıl kadar önce İzmir Bornova'da Baumax yapı market açılmıştı.Annem oradan bana hediye olarak 2 paket almış.Paketlerde 15 soğan olduğunu ve kartonette fressia refracta yazdığını çok net hatırlıyorum.Selamlar abi...
Dumlupınar
13-06-2021, 13:00
Kamil abi,bu arada benim onlara verdiğim isim mis kokulu bodur tür.Benim evimin çevresindeki bahçelerde de yetiştirenler var.
Dumlupınar
20-06-2021, 22:51
Tohumdan yetiştirdiğim frezya soğanlarının söküm işlemi bugün bitti.
Bunlar Kekilla torf,perlit,ekosolfarm solucan gübresi ve granül leonardit karışımına diktiklerimden.
Kumlu,süzek,pamuk gibi bahçe toprağına diktiklerim şu an kuruma aşamasındalar.Onlarıda önümüzdeki haftalarda paylaşırım.
Dumlupınar
27-07-2021, 23:07
Tohumdan yetiştirdiğim türlerin,
Klasik kültür türlerin,
Mini çiçekli ebruli türün soğanları...
Dumlupınar
27-07-2021, 23:18
Devamı...
soğan dağıtan varsa alabilirim ücreti mukabil :)
Herkese merhaba,
Frezya soğanlarım durdukları yerde filizlenmeye başlamış. Bu durumun nedeni hava sıcaklığı ve nemdir diye tahmin ediyorum. Sanırım soğanları hemen dikmem gerekiyor. Ama şu an şehir dışındayım ve soğanları burada dikersem eve götürme imkanım olmayabilir. Sayın Dumlupınar, soğanları kurtarmak için yapabileceğim bir şey var mıdır? Burada hava çok nemli ve serin. Soğanların durduğu odanın sıcaklığı 20-22 derece civarında.
Ne yapacağımı şaşırdım şu an. Taşınma sırasında soğanlarım kaybolmasın, zarar görmesin diye yanıma almıştım ama buranın iklim koşullarının soğanlara böyle etki edeceğini düşünemedim. :(
721072
721073
Dumlupınar
25-08-2021, 11:09
Merhaba,endişeye gerek yok.Karadeniz ikliminde filizlenmeleri doğal.Artık Ordu'da ikamet edecekseniz Eylül ayı ortalarında soğanları dikin.Hiç bir şey olmaz.
Sürmeleri nemli hava yüzünden olmuş.Bu durum soğanların dinlenmelerini tamamladığınıda gösteriyor.
İzmir'de dikmeyi düşünürsenizde yine bir sorun olmaz.Selamlar...
Merhaba,endişeye gerek yok.Karadeniz ikliminde filizlenmeleri doğal.Artık Ordu'da ikamet edecekseniz Eylül ayı ortalarında soğanları dikin.Hiç bir şey olmaz.
Sürmeleri nemli hava yüzünden olmuş.Bu durum soğanların dinlenmelerini tamamladığınıda gösteriyor.
İzmir'de dikmeyi düşünürsenizde yine bir sorun olmaz.Selamlar...
Çok teşekkür ederim Sayın Dumlupınar. Evet, inşAllah bu sene bu güzel frezyalar Ordu'da açacak.
Frezya soğanlarım sayesinde iklim farkını erkenden tecrübe etmeye başladım. Ama iklim farkı sayesinde soğanlarımı İzmir'den daha erken dikeceğim için de sevindim.
Verdiğiniz bilgiler için tekrar teşekkür ederim. Sizlere de selamlar...
Dumlupınar
25-08-2021, 11:52
Çok teşekkür ederim Sayın Dumlupınar. Evet, inşAllah bu sene bu güzel frezyalar Ordu'da açacak.
Frezya soğanlarım sayesinde iklim farkını erkenden tecrübe etmeye başladım. Ama iklim farkı sayesinde soğanlarımı İzmir'den daha erken dikeceğim için de sevindim.
Verdiğiniz bilgiler için tekrar teşekkür ederim. Sizlere de selamlar...
İzmir'de olduğu gibi güney cepheli,tam güneş gören alanda dikim yapın.Ordu'da güneşe daha çok ihtiyaçları olacak.Tekrar selamlar...
E.Kahraman
28-09-2021, 10:37
Frezyalar hayata merhaba demeye başladı.
721838
E.Kahraman
30-09-2021, 09:57
ne kadar erken çıkmış :)
Aceleciler biraz. :)
Dumlupınar
30-09-2021, 14:31
Aceleciler biraz. :)
Dinlenmelerini tamamladılar.Aceleci değiller.İstanbul için tam zamanı.Selamlar...
Melisa16
30-09-2021, 18:07
Bizde de yavaş yavaş uyanmalar başladı.
Herkese merhaba,
Ne güzel, frezya başlığı şenlenmeye başlamış yine. Bizde de durumlar böyle :)
Her gün fark edilir şekilde gelişmeleri çok güzel ve bu gelişimi takip etmek çok keyifli :)
Bugün elime geçen frezya larımı yarın toprak ile buluşturacağım. Umarım güzelliğini ve kokusunu balkonumda yaşatırım. Selamlar.
Dumlupınar
09-10-2021, 19:08
Bugün elime geçen frezya larımı yarın toprak ile buluşturacağım. Umarım güzelliğini ve kokusunu balkonumda yaşatırım. Selamlar.
Malatya'da +2 derecenin altındaki soğuklardan korumanız gerekir.
25 Ağustosta filizlendiler,
25 Eylülde dikildiler,
25 Ekimde serpildiler... :)
722428
722429
salihcan
15-11-2021, 17:39
Yaklaşık on gün önce diktiğim frezya soğanlarımın bugünkü hali. Umarım çiçeklerini de görürüm. :)
Dumlupınar
17-11-2021, 12:26
Frezyalarımız...
salihcan
17-11-2021, 16:18
Maşallah sayın Dumlupınar, frezyalarınız kocaman olmuş. Merak ettiğim bir kaç şey var: Gübre veriyor musunuz? ve Nasıl bir toprak karışımı kullanıyorsunuz?
Dumlupınar
17-11-2021, 17:04
Maşallah sayın Dumlupınar, frezyalarınız kocaman olmuş. Merak ettiğim bir kaç şey var: Gübre veriyor musunuz? ve Nasıl bir toprak karışımı kullanıyorsunuz?
Merhaba,ben frezyalarda gübre olarak Ekosol farm solucan gübresi,toprak olarak İlpasol ve Kekkila torf kullanıyorum.Selamlar...
Batuhan Yılmaz
17-11-2021, 23:16
Sevgili Dumlupınar geçen sene dondan kurtardığım ufaklıkların bu sene maşallahı var (bu arada ciddi kayıp verdim :( ) fakat bu senede şöyle bir sorun var ve nedenini bilmiyorum yapraklarda şerit gibi beyaz ve sarı lekeler var kuzey cephe kapalı balkondalar hava sirkülasyonu her gün mutlaka olan bir balkon acaba nedeni nedir? Birde diktiğim saksının biraz ufak geldiğini hissettim bu sene hiç ellememeli miyim yoksa bir büyüğe geçirmemde sorun var mı yapraklar neredeyse tam olgun ve 15-25cm aralığındalar.
``
``
``
https://st.hzcdn.com/fimgs/d81209a9081f66bc_2947-w300-h500-b0-p0--.jpg Görsel alıntıdır.
Dumlupınar
18-11-2021, 14:47
Batuhan frezyalar kuzey cepheli alanda olmaz.Mutlaka güney cepheli bir yer isterler.Mutlaka 4-5 saat güneş görmeleri gerekiyor.Çok güzel ve çok güçlü çiçeklenmeleri için olmazsa olmazları bu.
Zaman zaman forumda yarı gölgeli ve aydınlık alanlarda da yetişebilecekleri yorumlansa bile,ben bunun böyle olamayacağını defalarca deneyerek gördüm.Kendi kendime öğrendim.Sebebine gelince aydınlık ve yarı gölgeli alanlarda bitki zayıf gelişiyor.Güçlü ve çok sayıda çiçeklenemiyor.Normal çiçeklenmenin yarısına bile ulaşamıyor.
Yapraklarda oluşan sarıdan,kızıla,kızıldan kahverengiye dönen renklerin sebebi mantar hastalığı.Çok fazla sulama yapma.Toprağın nemli olması yeterlidir.Sulama suyunun fazlasının saksının alt deliklerinden akıp gitmesi gerekiyor.
Her sene dikim yaparken temiz toprak veya torf kullan.Kullanılmış,eski toprak veya torfu frezyalarda tekrar kullanma.
Emeksiz çiçek yetiştirmek mümkün olmuyor.Emek veren üye arkadaşların paylaşımlarını beğenebilmen dileği ile...Selamlar...
Batuhan Yılmaz
18-11-2021, 18:09
Batuhan frezyalar kuzey cepheli alanda olmaz.Mutlaka güney cepheli bir yer isterler.Mutlaka 4-5 saat güneş görmeleri gerekiyor.Çok güzel ve çok güçlü çiçeklenmeleri için olmazsa olmazları bu.
Zaman zaman forumda yarı gölgeli ve aydınlık alanlarda da yetişebilecekleri yorumlansa bile,ben bunun böyle olamayacağını defalarca deneyerek gördüm.Kendi kendime öğrendim.Sebebine gelince aydınlık ve yarı gölgeli alanlarda bitki zayıf gelişiyor.Güçlü ve çok sayıda çiçeklenemiyor.Normal çiçeklenmenin yarısına bile ulaşamıyor.
Yapraklarda oluşan sarıdan,kızıla,kızıldan kahverengiye dönen renklerin sebebi mantar hastalığı.Çok fazla sulama yapma.Toprağın nemli olması yeterlidir.Sulama suyunun fazlasının saksının alt deliklerinden akıp gitmesi gerekiyor.
Her sene dikim yaparken temiz toprak veya torf kullan.Kullanılmış,eski toprak veya torfu frezyalarda tekrar kullanma.
Emeksiz çiçek yetiştirmek mümkün olmuyor.Emek veren üye arkadaşların paylaşımlarını beğenebilmen dileği ile...Selamlar...
Mükemmel cevabınız için teşekkür ederim Sayın Dumlupınar.:D
merhabalar.frezyalar hakkında bir şey sormak istiyorum.şuan komşumun bahçesinde 8-10 cm kadar olmuşlar. onlardan ayırıp alma şansımız var mdıır? tutar mı o şekilde ?
benim frezyalarım hep önce çok güzel büyüyor sonra yan yatıyor yaprakları :( şimdiden 20 cmyi geçti boyları ama yan yatmaya başladılar yine neden oluyor acaba bir bilen var mı?
benim frezyalarım hep önce çok güzel büyüyor sonra yan yatıyor yaprakları :( şimdiden 20 cmyi geçti boyları ama yan yatmaya başladılar yine neden oluyor acaba bir bilen var mı?
ya toprağa ince çubuk dikip ona bağlayacaksınız .veya toprağın 10 cm kadar üst seviyesinden ağ gerdirip ağ gözlerinden çıkaracaksınız kolay gelsin
merhabalar.frezyalar hakkında bir şey sormak istiyorum.şuan komşumun bahçesinde 8-10 cm kadar olmuşlar. onlardan ayırıp alma şansımız var mdıır? tutar mı o şekilde ?
Tutmaz !!
evandevan5
02-12-2021, 14:44
Herkese merhaba,
Ne güzel, frezya başlığı şenlenmeye başlamış yine. Bizde de durumlar böyle :)
frezyalar güzel görünüyor.
salihcan
08-12-2021, 17:31
Yaklaşık on gün önce diktiğim frezya soğanlarımın bugünkü hali. Umarım çiçeklerini de görürüm. :)
Frezyalarım çok hızlı gelişiyor. Bol güneş alsın diye cam önüne koymuştum. Lakin kargaların gazabına uğramışlar. :mad::( Kargalar fideyi soğanından ayırmayı başarmış. :rolleyes: Ayrıca biraz yüzeye diktin için frezyalar yan yatmaya başlamıştı. Bugün solucan gübreli torf ile ilave yaptım. Kökleri mevcut, bakalım yaşayabilecek mi?
elinde frezya soganı olan varmı fazla satabilecek veya gönderebilecek
salihcan
18-01-2022, 10:48
Frezyalarım durmaksızın büyümeye devam ediyorlar. Büyüdükçe devrilmeye başladıklarında onları çöp şişler ile destekledim. Ancak onlar da bir süre sonra işe yaramayacaklar. Şu an herhangi bir çiçek belirtisi yok. :( 10-52-10 gübre vermeyi düşünüyorum. Havalar soğuk olduğu için sulamayı da kestim...
E.Kahraman
18-01-2022, 11:11
İlkbaharda ektiğim frezya tohumları cılız soğanlarını büyütmeye çalışıyorlar.
723461
Dumlupınar
18-01-2022, 19:57
İlkbaharda ektiğim frezya tohumları cılız soğanlarını büyütmeye çalışıyorlar.
723461
Bunlar nergis.Frezya değil.İlgili başlıkta paylaşabilirsiniz.
E.Kahraman
18-01-2022, 21:19
Bunlar nergis.Frezya değil.İlgili başlıkta paylaşabilirsiniz.
Ortadaki büyük ikisi nergis evet sn. Dumlupınar. Kenarlara doğru olan minikler frezya tohumlarından çıkanlar.
(Yoksa onlar da mı nergis, tohumları mı karıştırdım acaba?)
Dumlupınar
18-01-2022, 21:45
Evet.Tohumlar karışmış.Fotoğrafın sol üst ve sağ üst köşesindeki çimlenen tohumlar nergis.Selamlar...
E.Kahraman
18-01-2022, 21:56
Çok teşekkür ederim uyarınız için. Gönderi yönetim tarafından silinirse sayfanın düzeni de bozulmamış olur. :)
Melisa16
21-01-2022, 10:23
Biz yine erkenciyiz :o
1 hafta önce soğuklardan etkilenmesinler diye üzerlerine naylon örtü çekmiştim belki de o sebeple tomurcuklar belirdi, bilemiyorum...
Ama bu geceden itibaren ülkemiz genelinde ağır kış şartları beklendiğinden naylon örtü de yeterli gelmeyecek gibi görünüyor. Tüm frezyaseverlere duyurulur :)
Şimdi de ev içerisinde ısıtılmayan bir yer ayarlamak lazım..
E.Kahraman
23-01-2022, 11:49
Frezyalarım karlar altında. Kürdanlar da frezyaları üstlerinde gezerek talan eden kuşlara karşı önlem... :(
723496
Dumlupınar
23-01-2022, 14:33
Frezyalarım karlar altında. Kürdanlar da frezyaları üstlerinde gezerek talan eden kuşlara karşı önlem... :(
723496
Saksıda oldukları için soğuktan korunaklı serin bir alanda durmaları daha garanti olur.
Kar yağışından etkilenmeyebilirler.Ancak akşam veya gece saatlerinde dondurucu soğuktan yapraklar zarar görebilir.
Frezyaların soğuklama ihtiyaçları olmadığını da belirtmek isterim.Selamlar...
Dumlupınar
26-01-2022, 23:59
Gecenin içinden.
Bu yıl Ocak ayında İzmir -4 dereceleri gördü.Frezyalarda kuvvetli ayazdan en ufak bir etkilenme belirtisi olmadı.Böyle olunca onlarca saksıyı ev içinde misafir etmek zorunluluğu da ortadan kalktı.😊
Dumlupınar
27-01-2022, 00:00
Devamı...
Dumlupınar
12-02-2022, 15:56
Frezyalar tomurcuklanmaya başlıyor.
Dumlupınar
15-02-2022, 18:10
Frezyalarla mutlu sona doğru.
Melisa16
16-02-2022, 08:32
Tomurcuklu halleri bir başka güzel oluyor gerçekten..
Dumlupınar
16-02-2022, 16:54
Herkes için güzel bir gün olsun.
E.Kahraman
17-02-2022, 16:08
Bizde de durum bu:
723673
723674
Batuhan Yılmaz
23-02-2022, 22:14
Herkes için güzel bir gün olsun.
Geçen seneki don felaketinden sonra bu sene beklemiyordum ama bu sene çiçek başağı vererek beni aşırı mutlu ettiler. Abimden bana muhteşem hatıralar ve artık bendeki tek soğanlı bitki Tropikal türlere geçtikten sonra bahçe bitkilerini tamamen bıraktım ama frezyalardan asla vazgeçmeyeceğim çünkü manevi değeri var :p
celalim01
26-02-2022, 11:46
Şuan henüz güzelliğini yansıtmadı ama havalar güzelleşmeye başladı. Bölgem hava olumlu olduğu ,kar yağışı olmadığı ve aşırı esintiye korunaklı evimin yan tarafında olduğu için oldukça iştahlılar
Hayırlı günler sevgili frezyaseverler. İlk frezya çiçeğimi gecikmeden paylaşmak istedim. Bol çiçekli güzel günlerde buluşmak dileğiyle…
Havalar soğuk gittiği için sanırım hala çiçeklenme tam olmadı. Geçen yıl bu zamanlar her taraf frezya olmuştu. Şimdilik bu kadar açabildik…
Herkese sağlıklı günler dilerim.
Dumlupınar
19-03-2022, 16:51
Yavaş yavaş çiçekleniyoruz.Yeter ki soğuk hava dalgası yerini bahara bıraksın.
Dumlupınar
21-03-2022, 18:30
Mis kokulular.
Harika. Ellerinize sağlık…
Her gün işten gelince bakmalara doyamıyorum. Çok güzeller. Sayın Dumlupınar’ a tekrar tekrar teşekkürler…
Dumlupınar
22-03-2022, 18:44
Her gün işten gelince bakmalara doyamıyorum. Çok güzeller. Sayın Dumlupınar’ a tekrar tekrar teşekkürler…
Doktor hanım,emeklerinize sağlık.Rica ederim.Ne demek.Emek veren sizlersiniz.Çok selamlar...
Melisa16
25-03-2022, 15:28
Herkese selamlar.
Haftalardır süren rahatsızlığımdan dolayı özellikle mis kokulu türün en güzel zamanlarını kaçırdım maalesef. Solmaya yakın yakalayabildim. Yeni yeni ayaklanmaya başlayınca hemen frezyaların yanında aldım soluğu. İnşallah bundan sonra yeni açmaya başlayan kültür türlerle hasret gidereceğiz. :)
Dumlupınar
26-03-2022, 09:00
İstedikleri 5-15 derece arasındakı sıcaklıkta patır patır açıyorlar.
Hepsi muhteşemler ellerinize sağlık.
Dumlupınar
27-03-2022, 20:56
Frezyaların keyfi yerinde.
Dumlupınar
01-04-2022, 10:13
Frezyalar...
Tüm frezyaseverlere merhaba,
Frezyalar yine harika görünüyor, herkesin ellerine sağlık. Biz de havaların ısınmasıyla ilk başağı bugün gördük, çok şükür. İnşallah en kısa zamanda açarlar da mis kokularını da alırız.
Güzellikler…Hele ilk resimdeki nasıl güzel poz verdi.
manolya100
06-04-2022, 10:59
Geçen sene a101den alıp ektiklerim açmamıştı. Fazla su verip çürüttüğümü sanmıştım. Çöpe atmak yerine bahçeye öylesine ektiğim frezyalar bu sene koyu pembe, kırmızı ve sarı renklerde açtı.
Melisa16
06-04-2022, 11:43
Frezyalar balkonumuzu renklendirmeye devam ediyor :)
Hilal okur
06-04-2022, 16:37
Herkese merhaba. Komşumun verdigi 6 adet frezya tohumunu gecen hafta ektim. Türünü bilmiyorum. Boyutu nohut kadardi. Ne zaman filizlenir, ne zaman çiçek açar acaba?
Dumlupınar
07-04-2022, 09:22
Herkese merhaba. Komşumun verdigi 6 adet frezya tohumunu gecen hafta ektim. Türünü bilmiyorum. Boyutu nohut kadardi. Ne zaman filizlenir, ne zaman çiçek açar acaba?
Merhaba,sözünü ettiğiniz soğan olmalı.Frezya tohumu pilavlık bulgur tanesi iriliğindedir.Bu mevsimde soğanıda dikilmez.Tohumuda ekilmez.
Frezyalar serin bir iklim istiyorlar.Soğanlarıda tohumlarıda Ekim ayı içerisinde dikilir.Mart,Nisan civarı çiçek açarlar.Soğanlar 10 gün içinde topraktan sürerler.Tohumların çimlenme süresi 2 haftadan 4 haftaya kadar uzayabiliyor.Selamlar.
Hilal okur
07-04-2022, 19:04
Evet tohum degil soğan. Ektim ama şimdi ne yapmalıyım? Geri sökeyim mi?
manolya100
07-04-2022, 20:02
lila renge de çok heves etmiştim ama bunlar da çok güzel
Dumlupınar
07-04-2022, 22:09
Evet tohum degil soğan. Ektim ama şimdi ne yapmalıyım? Geri sökeyim mi?
Ekilen soğanları sökmeye gerek yok.Bırakın yerinde kalsın.Zamanı gelince topraktan çıkarlar.
Melisa16
08-04-2022, 14:51
Ebruli tür coşmuş durumda, muhteşem bir güzellik.
Bu güzellikleri temaşa ettikçe hatrımızdan Dumlupınar üstadı geçirmeden edemiyoruz tabii :)
Dumlupınar
08-04-2022, 20:18
Ebruli tür coşmuş durumda, muhteşem bir güzellik.
Bu güzellikleri temaşa ettikçe hatrımızdan Dumlupınar üstadı geçirmeden edemiyoruz tabii :)
Batuhan kardeşim,çok teşekkür ederim.Sağ ol.Var ol.
Muhteşem bir paylaşım.Emeklerine sağlık.Son derece özenle yetiştirdiğin çiçeklenmenin kalitesinden bile belli oluyor.Bir çiçek sever ancak bu kadar kusursuz yetiştirebilir.Ellerine sağlık.Çok selamlar.
E.Kahraman
09-04-2022, 12:47
Beklenen an geldi! Mis kokulu ilk güzellik açtı.
724321
Dumlupınar
09-04-2022, 22:23
Frezyalar...
Dumlupınar
09-04-2022, 22:28
Devamı...
Dumlupınar
10-04-2022, 21:41
Frezyalarımız.
Dumlupınar
10-04-2022, 21:49
Devamı...
Hilal okur
10-04-2022, 21:49
Frezyalarımız.
2. Resimdeki en şahanesi.
E.Kahraman
16-04-2022, 10:55
Sarı güzellik de yüzünü gösterdi.
724420
724421
Dumlupınar
25-04-2022, 23:09
Frezyalarımıza devam.
Dumlupınar
25-04-2022, 23:11
Frezyalar.
Bu yıl da ilk açan renk kırmızı, artık klasik oldu, kaç yıldır asla şaşmıyor. :)
724550
Detayları muhteşem.
724551
Kokuları da öyle...
724552
Dumlupınar
29-04-2022, 23:01
Bizim güzeller.
Dumlupınar
29-04-2022, 23:03
Devamı...
Dumlupınar
29-04-2022, 23:27
Devamı...
Dumlupınar
29-04-2022, 23:31
Devamı..
Dumlupınar
29-04-2022, 23:48
Devamı...
Dumlupınar
29-04-2022, 23:50
Devamı..
Dumlupınar
30-04-2022, 00:28
Devamı...
Mahmut Tebir
30-04-2022, 14:28
Benimkiler çiçek açtı yaprakları kurudu bile.
Dumlupınar
01-05-2022, 00:28
Devamı...
Dumlupınar
01-05-2022, 00:35
Sezonun son fotoğrafları...
Frezyalarım açmış halde görülüyor. Ancak bu yıl bir tuhaflıkları var. Önceki yıllarda harika kokuları ile başdöndürürken bu yıl kokusuzlar. Bir hata yapmış olmalıyım ama ne?
Merhaba frezyalarınızın cinsi çok güzel gözüküyor tohumlarını nereden aldınız?Bir de bulunduğu saksıya kaç adet tohum ektiniz?Şimdiden teşekkürler
Tüm frezyaseverlere merhaba...
İlk soğanları eylül bitmeden dikmiştim. Fotoğrafı da birkaç gün önce çekmiştim. Ama ancak yükleyebiliyorum. :)
Yeni sezon hepimize hayırlı uğurlu olsun. Frezyalarımızın mis kokulu çiçeklerini de görmek nasip olsun.
Melisa16
09-10-2022, 20:51
...Yeni sezon hepimize hayırlı uğurlu olsun. Frezyalarımızın mis kokulu çiçeklerini de görmek nasip olsun.
Amin, Sn. Füreya güzel temennilerinize yürekten katılıyorum. Ben de birkaç gün önce frezya soğanlarımı toprakla buluşturdum, heyecanla bekliyorum.
726672
Fotoğraf 5 Ekim tarihinden.
Bugün "Ocak ayı bitmek üzere ama hâlâ ilk başakları göremedik" diye düşünürken ilk fotoğraftaki yarısı çıkmış başak gözüme çarptı. Onu görünce biraz daha bakındım ve tamamen çıkmış olan ikinci başağı da gördüm. Nasıl saklanmışlarsa kaç gündür fark etmemişim. Gerçi geçen gün saksının yönünü çevirmiştim, bakış açım değişmişti, bu da etki etmiş olabilir. :) İnşallah en kısa zamanda mis kokulu çiçeklerine de kavuşuruz.
727795
727796
2018 yılında pek çok agaclar.net üyesinin yanı sıra hiç tanımadığı hâlde benimle de frezya soğanlarını paylaşan Sayın Dumlupınar'a teşekkürlerimle...
Dumlupınar
28-01-2023, 22:42
Merhaba,Sn.Füreya emeklerinize sağlık.Benimkilerden daha güzel durumdalar.Emekleriniz ve özenle yetiştirdiğiniz frezyalarınız için ben size teşekkür ederim.Çok selamlar.
Merhaba,Sn.Füreya emeklerinize sağlık.Benimkilerden daha güzel durumdalar.Emekleriniz ve özenle yetiştirdiğiniz frezyalarınız için ben size teşekkür ederim.Çok selamlar.
Güzel düşünceleriniz için çok teşekkürler. Sizinkilerden daha güzel olmaları mümkün değil ancak sizden öğrendiklerimiz sayesinde bizler de frezyalarımızı layık oldukları şekilde yetiştirmek için çabalıyoruz, diyelim.
Ordu'nun güneşi biraz az geliyor maalesef ama idare etmeye çalışıyoruz. Bunun yanı sıra balkonumuzun küçüklüğünden dolayı frezyaları olması gerektiği kadar aralıklı dikemiyorum maalesef. Bu nedenle bir kısmını paylaşmak veya köye götürüp orada yetiştirmek istiyorum ancak Karadeniz'in bir dağ köyünde frezyaların yaşayabileceğinden emin değilim. Hava yazın bile oldukça soğuk ve neredeyse daima sisli. Ev içinde yetiştirerek belki soğuktan koruyabilirim ama sisli ve güneşsiz hava için yapabileceğim bir şey yok sanırım. Yine de bu yıl biraz tohum ve birkaç soğanla deneme yapmak istiyorum. Sizin bu konudaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyim? Sizce denemeye değer mi ve denersem özellikle nelere dikkat etmeliyim?
727801
Bu da geçen gün yarısı görünen başağın tamamen çıkıp güneşe doğru yönelerek dikleşmiş hâli... :)
Dumlupınar
29-01-2023, 13:28
Güzel düşünceleriniz için çok teşekkürler. Sizinkilerden daha güzel olmaları mümkün değil ancak sizden öğrendiklerimiz sayesinde bizler de frezyalarımızı layık oldukları şekilde yetiştirmek için çabalıyoruz, diyelim.
Ordu'nun güneşi biraz az geliyor maalesef ama idare etmeye çalışıyoruz. Bunun yanı sıra balkonumuzun küçüklüğünden dolayı frezyaları olması gerektiği kadar aralıklı dikemiyorum maalesef. Bu nedenle bir kısmını paylaşmak veya köye götürüp orada yetiştirmek istiyorum ancak Karadeniz'in bir dağ köyünde frezyaların yaşayabileceğinden emin değilim. Hava yazın bile oldukça soğuk ve neredeyse daima sisli. Ev içinde yetiştirerek belki soğuktan koruyabilirim ama sisli ve güneşsiz hava için yapabileceğim bir şey yok sanırım. Yine de bu yıl biraz tohum ve birkaç soğanla deneme yapmak istiyorum. Sizin bu konudaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyim? Sizce denemeye değer mi ve denersem özellikle nelere dikkat etmeliyim?
727801
Bu da geçen gün yarısı görünen başağın tamamen çıkıp güneşe doğru yönelerek dikleşmiş hâli... :)
Dağ köyünde yazın yetiştirebilmeniz mümkün olabilir.Ancak yaz mevsiminde dinlenmesini tamamlamış soğanları bulmak zor.Bunlar ithal olarak ta ülkemize gelebiliyor.Asya Lale İlkbahar soğanları satışına başlamış.Satışta frezyalarda var.İsterseniz bir deneyin.Karadeniz tabi İzmir gibi değil.Güneşi biraz daha az.Kolay gelsin.
Melisa16
31-01-2023, 16:54
Frezya başlığı hareketlenmeye başlıyor :)
Bu yıl da frezyalarımızın çiçeklerini görmek ve mis kokularını duymak nasip oldu, elhamdülillah.
Dumlupınar
10-03-2023, 22:01
Bu yıl da frezyalarımızın çiçeklerini görmek ve mis kokularını duymak nasip oldu, elhamdülillah.
Ne kadar güzel bir paylaşım.
19 Mart gününden bir fotoğraf...
Melisa16
04-04-2023, 11:51
Bu sezon da mutlu etmeye devam ediyor frezyalar. :)
Elhamdülillah, bu yıl da frezya soğanlarımızı dikmek nasip oldu.
729188
İnşallah baharda rengârenk çiçeklerini görmek de nasip olur.
Dumlupınar
14-10-2023, 10:25
Elhamdülillah, bu yıl da frezya soğanlanlarımızı dikmek nasip oldu.
729188
İnşallah baharda rengârenk çiçeklerini görmek de nasip olur.
Tam güneş görmelerini sağlarsanız,rengarenk çiçeklerini görebilirsiniz.
Yılın ilk başakları yazın denemek için ektiğim tohumlardan 🌱
729933
729934
729935
729936
Güz soğanlarındaki başaklar da gün yüzüne çıkmak üzere :)
729937
Yaz başında ektiğim tohumlardan çıkan başaklar bir arada 🌱
729943
Açmak üzere olan güzellikler 💚
729944
Güz soğanlarındaki başaklar 🌿
729945
729946
729947
Bu yılki başakların neredeyse hepsi dallanmış. Önceki yıllarda başakların bu kadar dallandığını hatırlamıyorum. Sanırım bokaşi kompostunun etkisiyle bu yıl daha iyi geliştiler. :)
Şükür ki 2024'te de mis kokulu frezyalarımıza kavuştuk.
729978
729979
Tüm freza sevenlere selamlar. Ben Malatya da ikamet ederken Sayın Dumlupınar kardeşimizden edindiğim soğanlar sayesinde balkonum şenlenmiş bizler de kokusuyla mest olmuştuk. Ne yazık ki depremden dolayı bütün soğanlı çiçeklerimi kaybettim. Artık yenisini edininceye kadar buradan kendimi avutmak istedim ama resimler bende gözükmüyor acaba bir sorun mu var yoksa benim bilgisayar depremde birkaç takla atmıştı ondan dolayı mı? Tüm doğa severlere selam olsun.
çiçeksever
10-03-2024, 13:41
Bende resimleri göremiyorum.
Tüm freza sevenlere selamlar. Ben Malatya da ikamet ederken Sayın Dumlupınar kardeşimizden edindiğim soğanlar sayesinde balkonum şenlenmiş bizler de kokusuyla mest olmuştuk. Ne yazık ki depremden dolayı bütün soğanlı çiçeklerimi kaybettim. Artık yenisini edininceye kadar buradan kendimi avutmak istedim ama resimler bende gözükmüyor acaba bir sorun mu var yoksa benim bilgisayar depremde birkaç takla atmıştı ondan dolayı mı? Tüm doğa severlere selam olsun.
Forumun veri tabanı ile ilgili bir problem olmuştu ondan dolayı olabilir...
Merhabalar, öncelikle geçmiş olsun. Rabbim tekrarını yaşatmasın ve depremde kaybettiğimiz tüm kardeşlerimize rahmet eylesin.
Yaz sonu ya da sonbahar başı gibi size frezya soğanlarımdan göndermek isterim.
Bizden de Malatya'ya selamlar.
Çok teşekkür ederim. İnşallah hala il dışında geçici olarak yaşamaktayım. Durumum netleşince sizlere haber veririm. Kolaylıklar diliyorum. Sağolun.
Melisa16
18-03-2024, 12:26
Frezyalar başladı, hemen bir demet yaptık
Bodur türün zarifliği 🌱
730060
730063
Şunun kokusu muhteşem, biraz kırmızıların kokusuna benziyor ama daha çok limonumsu 🍋 Tohumdan frezya yetiştirmenin güzel yanı 🌿
730062
En çok açan rengimiz kırmızı
730064
Katlılar da ayrı güzel
730061
Minik frezya buketim...
730077
chelik26
31-03-2024, 09:41
Güzelliğine büyülenerek amzondan 20 tane karışık renk diye soğan sipariş etmiştim, dün itibari ile elimize ulaştı. Umarım başatılı bir şekilde bizde burda güzel resimlerini paylaşırız. Ve umarım ki sipariş ettiğimiz üründür gönderilenler.
Sn Füreya bir kere diktikten sonra soğanları kendiliğinden çoğalıyor mu? Ayrıca çok yıllık mı?Yoksa her sene dikmek mi gerekiyor, bu konuda en aktif ve tecrübeli şuanda sizsiniz galiba. Teşekkürler.
Güzelliğine büyülenerek amzondan 20 tane karışık renk diye soğan sipariş etmiştim, dün itibari ile elimize ulaştı. Umarım başatılı bir şekilde bizde burda güzel resimlerini paylaşırız. Ve umarım ki sipariş ettiğimiz üründür gönderilenler.
Sn Füreya bir kere diktikten sonra soğanları kendiliğinden çoğalıyor mu? Ayrıca çok yıllık mı?Yoksa her sene dikmek mi gerekiyor, bu konuda en aktif ve tecrübeli şuanda sizsiniz galiba. Teşekkürler.
Merhaba, öncelikle frezya soğanlarınız hayırlı olsun. Uzun yıllar keyifle büyütürsünüz inşallah. Eğer doğru ürün gelmediyse yaz sonu-sonbahar başı gibi buradan yazarsanız sizinle frezya soğanlarımdan paylaşabilirim.
Frezya soğanları her yıl çoğalıyor hem de epey fazla sayıda. Tabii iyi bir toprak ve düzenli sulama çok önemli. Soğanları her yıl söküp tekrar dikiyoruz ama büyük bir saksıya dikerseniz birkaç yıl sökmeden de büyütebilirsiniz diye biliyorum.
Estağfurullah, benden çok daha tecrübeli pek çok üye var ancak maalesef eskisi kadar aktif değiller. Yine de hâlâ başlığı takip edenler var ve benim eksik bıraktığım noktaları tamamlayacak ve yanlışım varsa düzelteceklerdir diye umuyorum.
En güzellerden biri hem de ebruli...
çiçeksever
02-04-2024, 14:20
Sayın Füreya soğanlara talibim. Bir türlü yetiştirmeyi beceremediğim bir çiçek.
Sayın Füreya soğanlara talibim. Bir türlü yetiştirmeyi beceremediğim bir çiçek.
Merhaba, tabii size de gönderirim inşallah. Çok bir zorluğu yok aslında, inşallah bu kez yetiştirebilirsiniz.
Frezyalar dalında daha güzel olsa da yıllardır yapamadığımı bu yıl biraz da mecburiyetten sıkça yapıyorum... 💐
730101
Frezyalar çoğaldıkça saksılar yetmiyor, saksılar çoğaldıkça balkonlar yetmiyor...
Bunlarda benimkiler.
Açık renkli olanlar limon gibi kokuyor ama kırmızı-mor tonlardakiler pudra gibi.
Melisa16
02-04-2024, 22:57
...Frezyalar çoğaldıkça saksılar yetmiyor, saksılar çoğaldıkça balkonlar yetmiyor...
Kesinlikle katılıyorum başka çiçeğe yer bırakmıyor bu güzellikler.
Eylül ayı geldi, frezya soğanları hareketlendi. Baharda söz verdiğim forum üyeleriyle frezya soğanlarını paylaşma vakti. İlgili arkadaşların kargo gönderimi için ad soyad, açık adres ve telefon numarası bilgilerini özel mesaj ile iletmelerini rica ediyorum. Bir aksilik çıkmazsa önümüzdeki hafta içinde soğanları PTT kargo ile alıcı ödemeli olarak göndereceğim inşallah.
Yaz boyunca şehir dışında olduğum için gönderim yapma fırsatım olmadı maalesef, sonbaharın gelişiyle de soğanlar filizlenmeye başladı. Bu nedenle gönderim için fazla zaman yok, ilgili arkadaşlar en kısa zamanda kargo için gerekli bilgileri iletirlerse sevinirim. Aksi takdirde bir hafta içinde dönüş yapmayan arkadaşlar için ayırdığım soğanları da dikmek zorunda kalacağım.
Selamlar...
730726
Frezya soğanı paylaşımım sona ermiştir. Frezyalara ilgi gösteren tüm arkadaşlara teşekkürlerimle.
Bu yıl frezya soğanı paylaşamadığım arkadaşlar için küçük bir not:
Bu yıl kime niyet kime kısmet bir paylaşım oldu. Ancak ömrümüz olursa seneye yeniden soğan paylaşımı yaparım inşallah. Sözüm söz, hakkınız mahfuz. :)
Merhaba tohumdan çimlendirme için bilgi verebilir misiniz geçen sene tohumdan yetiştirdiğiniz frezyalar olduğunu okudum. Benimde geçen sene deneme yanılma ile frezyalarımdan aldığım tohumlar var, meğer tohum elde etmek sandığımdan daha kolaymış. Tohumları bu ayda eksem filizlenir mi acaba bununla ilgili denemeleriniz var mı?
Merhaba tohumdan çimlendirme için bilgi verebilir misiniz geçen sene tohumdan yetiştirdiğiniz frezyalar olduğunu okudum. Benimde geçen sene deneme yanılma ile frezyalarımdan aldığım tohumlar var, meğer tohum elde etmek sandığımdan daha kolaymış. Tohumları bu ayda eksem filizlenir mi acaba bununla ilgili denemeleriniz var mı?
Merhaba,
Evet, tohumları bu ayda ekebilirsiniz. Ancak tohumdan frezya yetiştirirken ilk yılda çiçek almak çok mümkün olmayabiliyor. Çiçeklenme oranını arttırmak için olabildiğince kaliteli ve besin elementleri açısından zengin bir toprak kullanmanızı tavsiye ederim. Ayrıca tohumları fazla derine ekmemeye dikkat edin. Tohumların üzerini yarım ila bir santimetre toprakla örtmeniz yeterli olacaktır. Son olarak tohumları çok sık ekmemeye çalışırsanız daha iyi gelişeceklerdir.
Hepimiz için bol çiçekli bir sezon olsun inşallah.
26 Eylülde diktiğim frezya soğanları yeşermeye başlamış...
730756
Tüm saksılar yeşillendi :)
Çok şükür bu yıl da frezyalarımızın ilk başaklarını gördük.
731115
731117
731116
Açan ilk frezyalarımı kesip çalışma masama koymuştum. ;)
731164
Sadece birkaç saat sonra kardeşim çok güzel koktuğunu söyleyerek hepsine el koydu. :rolleyes:
CornusMas
07-03-2025, 08:18
Bahçeye diktiklerimi sümüklü böcekler rahat bırakmıyor. Ben de büyük toprak saksılara diktikim geçen yıl. Henüz çiçeklenme yok ama tomurcuklar göründü.
Yalnız frezyalar ne yaparsam yapayım sürekli sağa sola yatıyor. Sanırım doğaları dik durma konusunda daha başarılı olan bitkilerle birlikte olmalarını gerektiriyor. Bir öneriniz var mı bu dik durma sorunu hakkında?
Bahçeye diktiklerimi sümüklü böcekler rahat bırakmıyor. Ben de büyük toprak saksılara diktikim geçen yıl. Henüz çiçeklenme yok ama tomurcuklar göründü.
Yalnız frezyalar ne yaparsam yapayım sürekli sağa sola yatıyor. Sanırım doğaları dik durma konusunda daha başarılı olan bitkilerle birlikte olmalarını gerektiriyor. Bir öneriniz var mı bu dik durma sorunu hakkında?
Merhaba, sizin frezyalarınız da en kısa zamanda açar umarım.
Sağa sola yatma sorunu herkeste mevcut sanıyorum. Ancak frezyalar ne kadar güneş görürse o kadar güçlü gelişiyor ve sağa sola yatma sorunu da bu sayede azalabiliyor.
Ayrıca saksının etrafını kümes teliyle çevirmek de sağa sola yatma sorununu engelleyebiliyor. Özellikle yuvarlak saksı kullanıldığında çok hoş bir görüntü de oluşuyor. Önceki yıllarda bu yöntemi kullanmıştım, o yıla ait bir paylaşımımı sizin için alıntılıyorum:
Tohumdan yetişen güzellik...
704425
Kimi açıyor, kimi soluyor...
704426
Kameralar bu muhteşem rengi yansıtmaktan aciz kalıyor...
704424
Herkes için bol frezyalı bir sezon olsun. 🌸
Frezyalar açmaya devam ediyor. 🙂
731172
Ben de kesip suya koymaya devam ediyorum. 🙃
Nihayet bodur ve kırmızı dışında bir renk görebildik...
731174
En sevdiğim renk açtı ;)
731175
731176
Açanlar ve de solanlar bir arada :rolleyes:
731177
Bakalım bunlar ne renk açacak :)
731178
731179
Dokuz petalli frezya... Katlı olacakmış da olamamış gibi. :rolleyes:
731184
Olması gerektiği gibi daha güzel sanki :)
731186
Bodurların zarifliği... ;)
731185
731190
En sevdiğim renklerden ;)
731189
Biri katlı, diğeri yalın kat ;)
731202
731203
Anlaşmışlar gibi ikisi de iki tane açmış. :rolleyes:
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.