View Full Version : Frezya (Freesia)
Sayfalar :
1
2
3
4
[
5]
6
7
8
9
10
11
12
13
Dumlupınar
18-11-2014, 18:20
Sayın Dumlupınar,
Freyzalarımın resmini aşağıda gönderiyorum. Saksıya ekmek için sökersem bozulacaklarından korkuyorum. Kış soğuklarından korumak için soğuk kış gecelerinde üzerlerine bir şey kapatsam kurtaramazmıyım acaba freyzalarımı donmaktan?
Merhaba,frezyalarınız çok sağlıklı görünüyorlar.MAŞALLAH...
Saksıya dikmek için sökerseniz kuvvetli ihtimal çiçek açamazlar.
Ben zaten SAKSIYA DİKMEK İÇİN SÖKÜN DİYE BİR ŞEY YAZMADIM.
Eğer yeni soğan almanız durumunda hala dikim yapılabileceğini ve bu soğanların SAKSI dikimlerinin İstanbul'da don olayından daha kolay korunabileceğini belirttim.
Bahçedekiler artık yerinde kalmalı.Çünkü hortum kökleri oluşmuş ve yerlerini sevmiş durumdalar.
Soğuktan korunmalarına gelince ayaz ve don olayı görülmesi muhtemel gecelerde üstlerini örtmek iyi olur.Faydası da olur.Sıcaklığın 5 derecenin altında olduğu gecelerde korumanız gerekir.Özellikle çiçek sapları çok hassas olduklarından,oluşumlarının başladığı zamanlarda don olayından hemen zarar görüp donabilirler.
KOLAYLIKLAR DİLİYORUM...SELAMLAR GÖNDERİYORUM...
Sayın Milla, benim frezyalar da minik filizler oluşmuş :) Daha toprak üstüne çıkmadılar tabi. Size gönderdiğim nergislerin öyle kötü bir huyu var. Onlar karaburunlarla aynı zamanda çiçeklenen doğal bir tür. Türün adını araştırdım ama bir fotoğrafını bile bulamadım internette. Karaburun nergisleri gibi salkım seklinde olur ama katmersizdir. Çiçeğinin tamamı limon sarısına yakın bir krem rengidir. Anneannemlerin zeytinliğinde kendiliğinden de yetişir. Kendimi bildim bileli annem ve anneannem bahçede de yetiştirir. Ben de bitkiseverlere ikişer üçer tane hediye ediyorum ki dağılıp çoğalsınlar.
Kötü huyu derken şunu söyleyecektim eğer yavrusu çoksa bu sene zor çiçeklenir.
Dumlupınar
20-11-2014, 21:29
Kötü huyu derken şunu söyleyecektim eğer yavrusu çoksa bu sene zor çiçeklenir.
Sayın Imay merhaba,anneannenizin zeytinliğinde doğal olarak yetişen nergisler kokulu mu?
Bunlarda benden. Böyle devrilip duryorlar ama gecen bahar şölen havası vardı üzerlerinde :) Çubuklarla desteklemiştim, sanırım yine aynı şeyi yapıcam. Bakalım açacaklarmı yine rengarenk. Saksıdan hiç çıkarmadım soğanları.
Sayın Dumlupınar, evet o nergisler kokulu. Karaburunlar kadar yoğun kokulu değil tabi. Frezya başlığında nergis için yazınca yöneticilerden uyarı alırmışız gibi geliyor. :rolleyes:
Dumlupınar
23-11-2014, 01:20
Sayın Dumlupınar, evet o nergisler kokulu. Karaburunlar kadar yoğun kokulu değil tabi. Frezya başlığında nergis için yazınca yöneticilerden uyarı alırmışız gibi geliyor. :rolleyes:
Çok haklısınız.Benim de dikkatimden kaçmış.Şimdi farkına vardım.O zaman anında bir ters u dönüş.FREZYA'lara haksızlık etmiş olmayalım.Bu arada FREZYA'larınızın da çıkmaya başlamış olmasına sevindim.SELAMLAR GÖNDERİYORUM...
Eriklibahçe
27-11-2014, 13:11
10 Ekimde frezya soğanlarımı toprakla buluşturmuştum
527806
Şimdi bu durumdalar:)
527807
Dumlupınar
27-11-2014, 18:18
10 Ekimde frezya soğanlarımı toprakla buluşturmuştum
527806
Şimdi bu durumdalar:)
527807
Sayın Eriklibahçe merhaba,frezyalarınız çok güzel gelişmişler.MAŞALLAH.Size bir önerim var.Saksının altlığını kullanmayın derim.Altlık yerine,saksının yerden 2 cm.kadar üstte durması iyi olur.Bunu da bir kaç seramik,tahta parçası veya pet şişe kapaklarıyla saksının altlığı olmadan dengeli bir şekilde durabilmesini sağlayabilirsiniz.
Sonuç olarak ; Böylelikle saksıdan süzülen suyun taban kısmından,tekrar toprağa geri alınması önlenmiş olur.Bu da kök bölgesinin oksijensiz kalmamasını ve köklerin çürümeden korunmasını sağlar.SELAMLAR...
Eriklibahçe
27-11-2014, 20:38
Merhaba Sayın Dumlupınar,teşekkür ederim öncelikle,önerinizi de mutlaka dikkate alacağım, sizin gibi ustalardan öğreneceğimiz çok şey var biliyorum ,selamlar saygılar bizden..
Sûz-i Dilârâ
28-11-2014, 20:31
Bugün çok sevdiğim frezya soğanlarımı saksıya ektim. Yarın tüm gün güneş alan balkona koyup akşamları da içeri alacağım.
Buraya notunu düşmüş olalım, bakalım kaç günde yeşerecek ve hangi ayda çiçeklenecek?
Sûz-i Dilârâ
17-12-2014, 18:42
Benden sonra kimse yazmamış:D
Yukarıdaki yazımda bahsettiğim frezya soğanlarımın bugünkü durumları, On soğandan bir tanesini minik kurtlar yemiş. Dokuz tanesi yeşerip bu boya gelince onuncunun durumunu merak edip toprağı kazdım zavallıcığın dörtte biri yenmişti. :( Temizleyip yeniden gömdüm ama umutsuz vaka...
lenavita
19-12-2014, 20:24
bende frezya aldım 9 sogandı 11 sogan oldu boyları çok uzadı seneye saksıya almayı düşünüyorum fakat yazın köydeyim bahçede kendi kendilerini koruyabilirler ama saksıda bensiz yapamazlar
artık bahara açarlar inşallah
melancol
20-12-2014, 09:28
Bende salı günü 2 tane frezya soğanı ektim.
Ancak benim soğanlarım çok çok küçük, sanırım yavru soğan.
Havalar kapalı gittiği için gün ışığı alan bir yere koydum.
Toprak kurudukça sulamaya çalışıyorum.
Ama daha önce yetiştirmeye çalıştığım zambak soğanlarımı çürütmüştüm.
Umarım bunları yetiştirebilirim.
Gelişmeleri paylaşıcam. Tavsiyelere de açığım :rolleyes:
sametcan
21-12-2014, 23:05
Merhabalar bende gecenlerde 10 adet frezya 10 adet nergis sogani alip odamin dis pencereonune saksiya diktim. Bikactanede frezya diktim ama elimdeki diger soganlari dikmeye korkuyorum kisin acmazlar diye okudum dogrumu acaba? Yoksa iceri camin onune saksiyla eksem yinede gekisirler mi?
sametcan
21-12-2014, 23:07
Cunku frezya lar guneste aciyorlarmis malum onumuzdeki hafta da kar geliyormus cok kararsiz kaldim :/
Geçen hafta sonu Adana ziyaretimden dönüşte, teyzemin benim için küçük bir saksıya diktiği arpa zambaklarını çimlenmiş halde İstanbul'a getirdim. Pek bir keyifsiz göründüler gözüme dün :( Isıtılmayan bir iç mekanda, cam kenarına yerleştirdim. Bu sene çiçek vermeseler de olur, yeter ki toparlasınlar kendilerini :rolleyes: Yeni yerlerine alışma ve şoku atlatmalarını bekleme dışında, önerebileceğiniz herhangi bir bakım var mı?
Dumlupınar
26-12-2014, 13:10
Geçen hafta sonu Adana ziyaretimden dönüşte, teyzemin benim için küçük bir saksıya diktiği arpa zambaklarını çimlenmiş halde İstanbul'a getirdim. Pek bir keyifsiz göründüler gözüme dün :( Isıtılmayan bir iç mekanda, cam kenarına yerleştirdim. Bu sene çiçek vermeseler de olur, yeter ki toparlasınlar kendilerini :rolleyes: Yeni yerlerine alışma ve şoku atlatmalarını bekleme dışında, önerebileceğiniz herhangi bir bakım var mı?
Merhaba,ayaz ve don olayı olmayan günlerde,İstanbul'da dışarıda dursunlar.Bulundukları alan güneşli ve rüzgardan korunaklı olursa Mart ayında çiçeklerini görebilirsiniz.
Sadece hava sıcaklığının 5 derecenin altında olduğu günlerde çiçek sapları zarar görebilir.Böyle havalarda ısıtmasız korunaklı bir alana alabilirsiniz.Aşırı soğuk havalarda yapraklarında zarar görmemesi için korunmaları gerekir.KOLAY GELSİN...SELAMLAR...
Sayın Dumlupınar, öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. Saksıyı terasa alabilirim ama o zaman rüzgara açık olacaklar. Bir de dün yokladığımda çimlenen bazı yapraklar sararıp ölmüştü. Haftasonu soğanları kontrol etsem bir zarar verir miyim acaba?
Dumlupınar
26-12-2014, 15:27
Sayın Dumlupınar, öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. Saksıyı terasa alabilirim ama o zaman rüzgara açık olacaklar. Bir de dün yokladığımda çimlenen bazı yapraklar sararıp ölmüştü. Haftasonu soğanları kontrol etsem bir zarar verir miyim acaba?
Bende teşekkür ederim.
Toprak çok ıslak olmasın.Nemli olması yeterlidir.Fazla sulama kış aylarında daha fazla zarar verir.Şu an toprak kuruysa hafif bir sulama yapın,çok ıslaksa toprak nemli duruma gelene dek sulamadan da kaçının.Yağmurdan da koruyun derim.
Hava güneşli ise terasa alabilirsiniz.Rüzgara karşı destek gerekecektir.Soğanların çürüme ihtimalini, toprağın durumuna göre değerlendirin.Kontrol edersenizde 1 tanesini hafifçe çıkarıp bakın.Sağlamsa tekrar dikin.SELAMLAR...
Bende teşekkür ederim.
Toprak çok ıslak olmasın.Nemli olması yeterlidir.Fazla sulama kış aylarında daha fazla zarar verir.Şu an toprak kuruysa hafif bir sulama yapın,çok ıslaksa toprak nemli duruma gelene dek sulamadan da kaçının.Yağmurdan da koruyun derim.
Hava güneşli ise terasa alabilirsiniz.Rüzgara karşı destek gerekecektir.Soğanların çürüme ihtimalini, toprağın durumuna göre değerlendirin.Kontrol edersenizde 1 tanesini hafifçe çıkarıp bakın.Sağlamsa tekrar dikin.SELAMLAR...
Çok teşekkürler. Dediklerinizi aynen uygulayacağım :rolleyes:
melancol
28-12-2014, 15:19
16 Aralık'ta diktiğim 2 adet yavru frezyamdan biri filiz vermiş çimlenme başlamış.
Çok mutlu oldum :D umarım Nisan, Mayıs gibi benimde mis kokulu frezyalarım olacak. :D
Dumlupınar
30-12-2014, 20:36
Frezya severler DİKKAT ! Çiçek sapları oluşmaya başlamış frezyaları mutlaka soğuktan korumak gerekiyor.Bu geceden itibaren sıcaklık İzmir'de bile eksi değerlere düştü.Saksıda dikili frezyalarımızı bulunduğumuz ortamdaki ısıtmasız bir yere alalım.Aşırı soğuktan ve don olayından koruyalım.
Eğer çiçek sapları daha oluşmamış ise yapraklarının da etkilenmesi mümkün.Aynı özeni,yine saksıları bulunduğumuz ortamdaki ısıtmasız serin bir yere alarak gösterelim.
Bahçe dikimleri yapanlar da hiç olmazsa naylon vb.ürünlerle üstlerini örtmek suretiyle soğuktan korunmalarını kısmen de olsa sağlamış olurlar.
HERKESİN YENİ YILINI KUTLUYORUM.2015 YILININ HEPİMİZE SAĞLIK,MUTLULUK VE HUZUR DOLU GÜNLER GETİRMESİNİ DİLİYORUM.
HERKESE SELAMLAR GÖNDERİYORUM.
salihcan
01-01-2015, 13:19
Arkadaşlar elimde 2 tane çimlenmiş Frezya (Kayısı Çiçegi) var bu mevsimde eksem uygun mudur ? Toprağı ve saksısı nasıl olsun ?
Dumlupınar
01-01-2015, 17:14
Arkadaşlar elimde 2 tane çimlenmiş Frezya (Kayısı Çiçegi) var bu mevsimde eksem uygun mudur ? Toprağı ve saksısı nasıl olsun ?
Merhaba,hemen ekebilirsiniz.Süzek,nemli toprak kullanmalısınız.Hazır torflardan alırsanız sorun yaşamazsınız.20 cm.derinlikte olan bir saksı 2 soğan için yeterlidir.
Torfa dikim yaparsanız,bitki 10 cm.boya geldikten sonra,çiçeklenme öncesi ve sonrası gübre ile beslemeniz gerekir.KOLAY GELSİN...SELAMLAR...
salihcan
01-01-2015, 17:33
teşekürler sn dumlupınar ....
Sûz-i Dilârâ
07-01-2015, 13:38
Yukarıdaki yazımda bahsettiğim frezya soğanlarımın bugünkü durumları, On soğandan bir tanesini minik kurtlar yemiş. Dokuz tanesi yeşerip bu boya gelince onuncunun durumunu merak edip toprağı kazdım zavallıcığın dörtte biri yenmişti. :( Temizleyip yeniden gömdüm ama umutsuz vaka...
Umutsuz vaka dediğim frezyam beni mahcup etti, çıkmadık candan umut kesilmez deyip selluka saksısının dibine gömüverdiğim soğan yeşermiş:cool:
Dumlupınar
10-01-2015, 23:28
Soğuktan evin koridoruna kaçan balkondaki frezyalarımın 3 günlük ev misafirliği yarın sabah sona eriyor.
Dumlupınar
26-01-2015, 00:06
14 Eylül'de tohumdan ektiğim frezyaların tam 4,5 ay sonra ki gelişimleri, tohumla çoğaltmanın pek uygun bir yöntem olmadığını gösteriyor.
Boyları 2,5-3 cm kadar.
Sayın Dumlupınar toprağını dağıtmadan büyük saksıya aktarabilirseniz aktarın. Saksı ne kadar büyükse o kadar hızlı ve büyük oluşuyor soğanlar. Benim tohumdan yetiştirdiklerimde ikinci yıl çiçek açanlar oldu. Ben de anneannemden görmüştüm. Tohumla yetişenlerde değişik melezler çıkıyor.
venus_trap
29-01-2015, 16:51
Bu çiçekler çok hoşuma gitti bu bitkinin soğanlarından nereden temin edebilirim ?
14 Eylül'de tohumdan ektiğim frezyaların tam 4,5 ay sonra ki gelişimleri, tohumla çoğaltmanın pek uygun bir yöntem olmadığını gösteriyor.
Boyları 2,5-3 cm kadar.
Tohumu nasıl ektiğinizi anlatsaydınız..Bir şeyleri yanlış yapmış olmalısınız..
Frezyayı tohumdan üretmek kolay ve eğlencelidir. Çoğu kez daha ilk yılında çiçek açar..
Dumlupınar
29-01-2015, 22:03
Tohumu nasıl ektiğinizi anlatsaydınız..Bir şeyleri yanlış yapmış olmalısınız..
Frezyayı tohumdan üretmek kolay ve eğlencelidir. Çoğu kez daha ilk yılında çiçek açar..
Sayın tabus mayıs ayında kuruyan tohumları, Eylül ayında 2 cm.kadar derine perlitli torf,kum ve az miktarda çiftlik gübresi karışımına ektim.Sonuç bu,gelişimleri çok yavaş topraktan çıkmaları 1,5 ay sonra oldu.Minik saksı toprağında hiç bir sorun da yok.Bu bahar açmaları da mümkün gözükmüyor.
Bu tohumlar yoğun kokulu beyaz renk ve diğer frezyalar gibi çok fazla boya gitmiyorlar.Yine de neredeyse bir buğday tanesi kadar diktiğim aynı cins mini soğanlar 20 cm.kadar boya ulaştılar. SELAMLAR...
Dumlupınar
30-01-2015, 07:12
Bu çiçekler çok hoşuma gitti bu bitkinin soğanlarından nereden temin edebilirim ?
Merhaba,frezya soğanlarını İstanbul'da yapı marketlerde ve Eminönünde çiçek pazarında bulabilirsiniz.Ancak dikim zamanı için geç kaldınız.Yine de bulursanız,hemen dikmeniz gerekir.İstanbul'da Nisan ayı içinde açabilirler.Güneşi bolca alan yerlerde daha sağlıklı gelişirler.SELAMLAR...
venus_trap
30-01-2015, 09:50
cevabınız için çok teşekkür ederim umarım bulurum :)
Dumlupınar
06-02-2015, 11:57
Frezyalarımın çiçek saplarından herkese MERHABA...
Maşallah..
Benim frezyalarım dondu :( yapraklar soguktan yandı gitti bende kopardım, soğanlara hiiç bakıpta moralimi bozmak istemedm. Ne alemdeler bilmem.
Dumlupınar
06-02-2015, 12:53
Maşallah..
Benim frezyalarım dondu :( yapraklar soguktan yandı gitti bende kopardım, soğanlara hiiç bakıpta moralimi bozmak istemedm. Ne alemdeler bilmem.
Sayın hira benim de bahçede ekili frezyalarımın tamamı dondu.İlk defa apartmanın bahçesine Ekim ayında dikmiştim.İzmir'de son 51 yılın en soğuk kışı benim frezyaları ilk defa bahçeye ekmemi buldu.Şans bu ya...
Bu sabah bahçede soğanların durumuna baktim.Toprağı kazınca yaklaşık 100 soğandan 30-40 kadarının dondan etkilenmediğini gördüm.Sağlam olanları ayırdım.Eylül'e kadar dayanırlar mı bilmiyorum.Sizde bir kontrol edin.Sağlam olanlar olabilir.
Ben don olayı görülecek günlerde balkondaki saksıları eve aldım.Onlar bu şekilde donmaktan kurtuldular.SELAMLAR...
Tohumdan frezya yetiştirmeye hevesli var mı?
http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/36472.htm
eceyıldız
14-02-2015, 13:25
Frezyalarım da hala çiçeklenme belirtisi yook :(
Frezyalarım da hala çiçeklenme belirtisi yook :(
Az kaldı, mart da mart sonunda !
Batuhan Yılmaz
14-02-2015, 22:13
Herkese iyi akşamlar camekan balkonda frezya yetiştiriyprum aslımda nisanda soğanlaro alığ diktim yaz çiçeği diye ama kış çiçeği çıltı çok şaşordım nisanda diktim eylülde hepsi pırasa gibi yaprak çıkardı bende bunlardan bir halt olmaz diye köşeye attım hepsi çiçek dalı çıkardı çiçeklendirdikten sonra soğan bakıöı nasıl yapılıyor soğanlar sökülüyormu yoksa olduğu terse kalson mı ne yapim ?
Boyları 2,5-3 cm kadar.
Sn dumlupınar., fotodaki frezyalar hiç 2-3 cm. gibi görünmüyor!! Bunlar sanıyorum ki Haziran gibi çiçek açarlar.
bazı bilgilerimi yokladım, hatırlamaya çalıştım: frezya tohumdan gayet güzel yetişiyor. okuduklarıma göre tohumları ilkbaharda ekiliyor, yaz boyu gelişiyor, çıkışları düzensiz oluyor ve gelecek ilk baharda çiçekleniyorlardı?!! Serayı daha uzun süre işgal ettikleri için pek makbul değildi ama çiçekleri daha sağlıklı olduğu söyleniyordu!!.
Soğandan yetiştirilenler ise , Eylül de dikilip, martta-Nisan da çiçek alınıyor Yani serayı 8 ay işgal ediyor. kolay gelsin.
Herkese iyi akşamlar camekan balkonda frezya yetiştiriyprum aslımda nisanda soğanlaro alığ diktim yaz çiçeği diye ama kış çiçeği çıltı çok şaşordım nisanda diktim eylülde hepsi pırasa gibi yaprak çıkardı bende bunlardan bir halt olmaz diye köşeye attım hepsi çiçek dalı çıkardı çiçeklendirdikten sonra soğan bakıöı nasıl yapılıyor soğanlar sökülüyormu yoksa olduğu terse kalson mı ne yapim ?
Yapraklar sararınca soğanları sökün, yaz boyu kurusun, Eylülde tekrar dikin.
Sayın tabus mayıs ayında kuruyan tohumları, Eylül ayında 2 cm.kadar derine perlitli torf,kum ve az miktarda çiftlik gübresi karışımına ektim.Sonuç bu,gelişimleri çok yavaş topraktan çıkmaları 1,5 ay sonra oldu.Minik saksı toprağında hiç bir sorun da yok.Bu bahar açmaları da mümkün gözükmüyor.
Bu tohumlar yoğun kokulu beyaz renk ve diğer frezyalar gibi çok fazla boya gitmiyorlar.Yine de neredeyse bir buğday tanesi kadar diktiğim aynı cins mini soğanlar 20 cm.kadar boya ulaştılar. SELAMLAR...
Öncelikle geç cevap verdiğim için affola..
Frezyalar tohumdan çiçeğe, 8-12 ay zaman alıyor. Tohumun çimlenmesi ise yaklaşık bir aydır. Yazın çok sıcak ortam olmazsa taze tohum her zaman çimlenme gösterir. Keşke topladığınız tohumları hemen dikseydiniz. Veya benim tavsiyem yaklaşık 1 gün sıcak suda bekletseydiniz çimlenme daha erken olurdu. bir de bence tohumları fazla derine dikmişsiniz. 2 cm çok fazla derin.
Tohum çimlendirmekte derinlik o kadar önemli olmuyor. Önemli olan nemin kalıcı olması.Aksine çok derin olursa toprak yüzeyine çıkmak için enerjisi yeterli olamayıp ölüyor. Bazı tohumlar ışık alırsa bazıları da karanlıkta çimlenir o durum başka.
Frezyaya gelirsek, tıpkı soğan dikimi gibi, klasik derinlik de tohumun boyuna/ yüksekliğine göre.. Kendisi kadar derinlik ideal oluyor. Ben özellikle soğanlı bitkileri, saksıda baş parmağımla bir miktar dikey bastırarak yer açıyor ve tohumların tamamını bu çukura dolduruyorum.(Benim keşfettiğim bir metod olarak algılanmasın) Belki tamamı o yıl çimlenmiyor olsa da çok başarılı oluyor.Sonra da toprağı hafifçe bastırarak üzerlerini örtüyor ve saksının ağzını lava taşları ile kapatıyorum. Böylelikle nemin kalıcılığı artıyor.
Tohumun çimlenmesinde topragın besin değerinin hiç önemi yoktur.Bu aklınızda kalsın. Önemli olan; ısı ışık ve nem.Ama bitkinin aynı yerde çiçeklenmesi isteniyorsa ideal bir toprak karışımı önemli olur.
lenavita
07-03-2015, 13:14
selam arkadaşlar benimkilerde frezya imiş ilki çok güzel fuşya rengi çıktı
salvadore-tr
09-03-2015, 10:02
frezyalarım çiçeklendi,
#frezya
eceyıldız
10-03-2015, 10:00
Dün balkonu toparlarken çiçek malzemelerimi koyduğum yerde poşet içinde frezya soğanları gördüm... Bunlar geçen yıl daha çiçeklenmeden fırtınada balkondan uçmuştu... Bende soğanları topladım ekerim belki çıkar demiştim unutmuşum, dün ektim bu saatten sonra büyüyüp çiçek açarlar mı acaba...
Sûz-i Dilârâ
10-03-2015, 10:45
Dün balkonu toparlarken çiçek malzemelerimi koyduğum yerde poşet içinde frezya soğanları gördüm... Bunlar geçen yıl daha çiçeklenmeden fırtınada balkondan uçmuştu... Bende soğanları topladım ekerim belki çıkar demiştim unutmuşum, dün ektim bu saatten sonra büyüyüp çiçek açarlar mı acaba...
Açarlar. Bol güneş alan bir yere koyun.
Frezya iki mevsimde soğanları dikilebilen bir çiçek. Sonbaharda ekerseniz ilkbaharda; ilkbaharda ekerseniz yaz sonu çiçeklerini görürsünüz.
Ben ilkbaharda ekmiştim tarihini hatırlamıyorum tam olarak ama çiçek de açtı.
Yeni aldıklarımı da sonbaharda diktim şimdi tomurcukları var. Yakında o güzel kokulu çiçeklerini açarlar. ;)
eceyıldız
10-03-2015, 12:38
Açarlar. Bol güneş alan bir yere koyun.
Frezya iki mevsimde soğanları dikilebilen bir çiçek. Sonbaharda ekerseniz ilkbaharda; ilkbaharda ekerseniz yaz sonu çiçeklerini görürsünüz.
Ben ilkbaharda ekmiştim tarihini hatırlamıyorum tam olarak ama çiçek de açtı.
Yeni aldıklarımı da sonbaharda diktim şimdi tomurcukları var. Yakında o güzel kokulu çiçeklerini açarlar. ;)
Hadi inşallah zira havalar sonbaharda ektiklerimi çok yıprattı bunlar olursa çok iyi olur...
Dumlupınar
12-03-2015, 19:24
Arkadaşlar ülkemiz genelinde frezya soğanları ilkbaharda dikilmez.İthal edilip satılan soğanlar için kesin bir şey söyleyemem.Soğanların depolanması ile ilgili bir durum bu.Sonbaharda herhangi bir nedenle dikilemeyen soğanlar şu günlerde,soğan üstünde minik yeni bir soğanı oluştururlar.Bu yeni soğanında büyüyerek çimlenebilmesi için EYLÜL ayının gelmesi gerekir.
Şimdi dikilse ne olur derseniz,çimlenmeden Eylül ayını bekler durur.Karasal iklim görülen bölgelerimizde belki çimlenmesi Ağustos sonuna doğru da olabilir.
Hepimizin bildiği Asya Lale adı ile ülkemizde çiçek soğanı üretimi yapan bu firma yapılan işin hakkını layıkı ile verse de kendileri de bazen yanılabiliyor.
Mart,Nisan 2014 tarihinde ilkbahar çiçek soğanlarının A 101,BİM ve ŞOK marketlerde satışa sunulduğu zaman herhalde on lıne satıştan kalan 10'lu paketlerin çimlenebileceği ve yakıcı yaz sıcaklarında güzel güzel çiçeklenebileceği düşünülmüş.
Tabii hatalı düşünülmüş.Hatasız kul olmaz.İzmir'deki bir kaç mağazadan acaba diyerek yaklaşık 10 paket alan ben 21 Mart'ta aldığım frezya soğanları topraktan yine 2014 EYLÜL ayında çıkabildiler.Yaklaşık 5,5 ay sonra ve çok sağlıklı olarak büyüdüler.Şu an yalın kat olarak çok güzel çiçeklenmiş durumdalar.KOKULARI ÇOK HAFİF...
İLKBAHARDA FREZYA SOĞANI DİKİMİ YAPACAK ARKADAŞLARA ŞİMDİDEN İYİ BEKLEMELER DİLERİM...Deneyim ve tecrübe ile sabittir.
HERKESE SELAMLAR...
asmalıtepe
12-03-2015, 20:09
Arkadaşlar ülkemiz genelinde frezya soğanları ilkbaharda dikilmez.İthal edilip satılan soğanlar için kesin bir şey söyleyemem.Soğanların depolanması ile ilgili bir durum bu.Sonbaharda herhangi bir nedenle dikilemeyen soğanlar şu günlerde,soğan üstünde minik yeni bir soğanı oluştururlar.Bu yeni soğanında büyüyerek çimlenebilmesi için EYLÜL ayının gelmesi gerekir.
Şimdi dikilse ne olur derseniz,çimlenmeden Eylül ayını bekler durur.Karasal iklim görülen bölgelerimizde belki çimlenmesi Ağustos sonuna doğru da olabilir.
Hepimizin bildiği Asya Lale adı ile ülkemizde çiçek soğanı üretimi yapan bu firma yapılan işin hakkını layıkı ile verse de kendileri de bazen yanılabiliyor.
Mart,Nisan 2014 tarihinde ilkbahar çiçek soğanlarının A 101,BİM ve ŞOK marketlerde satışa sunulduğu zaman herhalde on lıne satıştan kalan 10'lu paketlerin çimlenebileceği ve yakıcı yaz sıcaklarında güzel güzel çiçeklenebileceği düşünülmüş.
Tabii hatalı düşünülmüş.Hatasız kul olmaz.İzmir'deki bir kaç mağazadan acaba diyerek yaklaşık 10 paket alan ben 21 Mart'ta aldığım frezya soğanları topraktan yine 2014 EYLÜL ayında çıkabildiler.Yaklaşık 5,5 ay sonra ve çok sağlıklı olarak büyüdüler.Şu an yalın kat olarak çok güzel çiçeklenmiş durumdalar.KOKULARI ÇOK HAFİF...
İLKBAHARDA FREZYA SOĞANI DİKİMİ YAPACAK ARKADAŞLARA ŞİMDİDEN İYİ BEKLEMELER DİLERİM...Deneyim ve tecrübe ile sabittir.
HERKESE SELAMLAR...
Sayın Dumlupınar yazınız benim Frezyaları da kapsar mı acaba. Aralık sonu dikmiştim hala çıt yok. Onlarla dikilenlerden bir de Sümbüller sessiz.
Ben de A101 den almıştım. Donmuş olamazlar sanırım çünki aynı ortamda olan bir kısım soğanlılar iyi sayılır. Onlar da çok geciktiler ama yine başverdiler en azından.. Frezyalarda ne yapmalıyım sulamaya devammı edeyim yoksa dinlenmeye mi çekeyim ne önerirsiniz ? teşekkürler..
Dumlupınar
12-03-2015, 23:46
Sayın Dumlupınar yazınız benim Frezyaları da kapsar mı acaba. Aralık sonu dikmiştim hala çıt yok. Onlarla dikilenlerden bir de Sümbüller sessiz.
Ben de A101 den almıştım. Donmuş olamazlar sanırım çünki aynı ortamda olan bir kısım soğanlılar iyi sayılır. Onlar da çok geciktiler ama yine başverdiler en azından.. Frezyalarda ne yapmalıyım sulamaya devammı edeyim yoksa dinlenmeye mi çekeyim ne önerirsiniz ? teşekkürler..
Merhaba,Aralık ayının 21'inde bende 3 paket Asya Lalenin katmerli frezyalarından diktim.Şu anda 4.yaprakları çıkmış durumda.Dikimden evvel aldıktan hemen sonra soğanların üst kısmını kontrol ettim.Pupate olup olmadıklarını anlamak için ve dikime hazır olduklarını gördüm.Pupate derken soğanın üst kısmında soğan üstünde oluşuma başlamış yeni bir soğancık gördüğümüz zaman buna pupate denildiğini bende 2 yıl önce öğrendim.
Siz Aralık ayında ve devamında Ocak ve Şubat aylarındaki soğuklarda Kahramanmaraş'ta soğuklarda bıraktıysanız soğanlar donmuş olabilir.Frezya soğanları soğuklara karşı çok dayanıklı değillerdir.Benim apartman bahçesine diktiğim soğanlar tamamen soğuklarda dondular.Sümbül soğanları soğuktan etkilenmezler,ancak çiçekleri belki zarar görebilir.Sümbüllerin de Aralık ayından bu yana çiçeklenmelerinin başlaması gerekirdi.
Frezyaların 1 tanesini yavaşça toprağı üstten açarak kontrol edin.2 ihtimal gözüküyor.Ya dondular,ya da pupate olmuş soğan aldınız ve eylül'e kadar sizi bekleteceklerdir.
Soğanlar sağlam ve hala köklenme yoksa illa toprakta kalmalarına gerek yok.Temiz suyla soğanları yıkayın.Üst kısımlarında yeni soğanların oluşumunu göreceksiniz.Temiz bir tülbentin içinde Ağustos sonuna kadar gölgede ve oda sıcaklığında saklayın.Eylül'de dikin.1 haftada çimlenme başlar.Dondularsa yapacak bir şey yok.Kolay gelsin.
SELAMLAR GÖNDERİYORUM...
Bende bir yıldır adını merak edip temin etmeye çalıştığım frezya yı tesadüfen aradığım çiçek olduğunu bilmeden migrostan ocak basinda aldım, yuvarlak saksilara dikdiklerimin tamami çıktı, uzun dikdörtgen saksiya ocak basinda diktigim soganlarin ancak yarısı çıktı, 15 ocakta tekzenden alıp diktigim soganlarin hic biri cikmadi su ana kadar, her iki soganlarda aynı firmaya ait ithal soganlardi, cikanlar normal sartta nisan mayista cicek vermesi gerek bakalim verecekler mi merakla bekliyorum.
asmalıtepe
13-03-2015, 10:47
Merhaba,Aralık ayının 21'inde bende 3 paket Asya Lalenin katmerli frezyalarından diktim.Şu anda 4.yaprakları çıkmış durumda.Dikimden evvel aldıktan hemen sonra soğanların üst kısmını kontrol ettim.Pupate olup olmadıklarını anlamak için ve dikime hazır olduklarını gördüm.Pupate derken soğanın üst kısmında soğan üstünde oluşuma başlamış yeni bir soğancık gördüğümüz zaman buna pupate denildiğini bende 2 yıl önce öğrendim.
Siz Aralık ayında ve devamında Ocak ve Şubat aylarındaki soğuklarda Kahramanmaraş'ta soğuklarda bıraktıysanız soğanlar donmuş olabilir.Frezya soğanları soğuklara karşı çok dayanıklı değillerdir.Benim apartman bahçesine diktiğim soğanlar tamamen soğuklarda dondular.Sümbül soğanları soğuktan etkilenmezler,ancak çiçekleri belki zarar görebilir.Sümbüllerin de Aralık ayından bu yana çiçeklenmelerinin başlaması gerekirdi.
Frezyaların 1 tanesini yavaşça toprağı üstten açarak kontrol edin.2 ihtimal gözüküyor.Ya dondular,ya da pupate olmuş soğan aldınız ve eylül'e kadar sizi bekleteceklerdir.
Soğanlar sağlam ve hala köklenme yoksa illa toprakta kalmalarına gerek yok.Temiz suyla soğanları yıkayın.Üst kısımlarında yeni soğanların oluşumunu göreceksiniz.Temiz bir tülbentin içinde Ağustos sonuna kadar gölgede ve oda sıcaklığında saklayın.Eylül'de dikin.1 haftada çimlenme başlar.Dondularsa yapacak bir şey yok.Kolay gelsin.
SELAMLAR GÖNDERİYORUM...
Bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim. Hemen ilk gidişte kontrol edeceğim. Ben de biraz, donmuş olmalarından korkuyorum. Selamlar..
Biraz önce 15 ocakta dikdigim ve hic cikmayan sakyiyi kontrol ettim, hiç bir sogan filizlenmemis , kontrol ettigimde hepsininde sogan ustunde **** yaninda ikinci bir sogan olusturdugunu gördüm, dikerken dış zarını açıp kontrol etmemistim, hepsini geri söktum.
Dumlupınar
13-03-2015, 13:19
Biraz önce 15 ocakta dikdigim ve hic cikmayan sakyiyi kontrol ettim, hiç bir sogan filizlenmemis , kontrol ettigimde hepsininde sogan ustunde **** yaninda ikinci bir sogan olusturdugunu gördüm, dikerken dış zarını açıp kontrol etmemistim, hepsini geri söktum.
Merhaba,
Soğanları sakın atmayın.Temiz suda yıkayın.Gölgede kurutun.Eylül'e kadar oda sıcaklığında saklayın.Eylül'ün ilk günü dikin.
Çünkü,o güne kadar soğanlar dinlenmeye almış durumdalar kendilerini,yeni oluşmaya başlayan minik soğanları eski soğan Eylül'e kadar besleyecek ve büyütecektir.
SELAMLAR...
lenavita
13-03-2015, 14:08
çocukken bizim sokakta adana da çok hanım yetiştirir lerdi , frezya bol güneşte yakacak olmasa bu çiçek yaşamaz derlerdi benimde şimdi açtılar 3 rengim oldu hepsi açsın foto atarım sarı kırmızı ve fuşya
Merhaba,
Soğanları sakın atmayın.Temiz suda yıkayın.Gölgede kurutun.Eylül'e kadar oda sıcaklığında saklayın.Eylül'ün ilk günü dikin.
Çünkü,o güne kadar soğanlar dinlenmeye almış durumdalar kendilerini,yeni oluşmaya başlayan minik soğanları eski soğan Eylül'e kadar besleyecek ve büyütecektir.
SELAMLAR...
Bilgiler için çok teşekkür ederim,
Selamlar..
Dumlupınar
14-03-2015, 15:11
Frezyalarımın Son Hali...
Dumlupınar
14-03-2015, 15:14
...
Dumlupınar
14-03-2015, 15:21
--------
Dumlupınar
14-03-2015, 15:29
son olarak
Bunlar da benim güzellerim...
Bir zamanlar balkonumda bolca ve kendikendine acıp solan bu guzel çiçek birdenbire iştahını kaybettı..Tek tuk acıyor.. Keyıf vermıyor... Maşallah sayfadakı herkesin frezyası cok guzel..
Bir zamanlar balkonumda bolca ve kendikendine acıp solan bu guzel çiçek birdenbire iştahını kaybettı..Tek tuk acıyor.. Keyıf vermıyor... Maşallah sayfadakı herkesin frezyası cok guzel..
Her yıl, her soğan en az 3-4 tane yavru verirse, söküp de bakın bakalım kaç adet yavru olmuş balkonunuzda!!. Mayıs da onları ayırın , toprağını iyi hazırlayın, kabartın eylülde tekrar dikin.
Her yıl, her soğan en az 3-4 tane yavru verirse, söküp de bakın bakalım kaç adet yavru olmuş balkonunuzda!!. Mayıs da onları ayırın , toprağını iyi hazırlayın, kabartın eylülde tekrar dikin.
Tesekkurler bilgi için.. Mutlaka bu yıl deniyecegim...
lilpar76
20-03-2015, 19:45
Netteki frezya çiçeklerinin güzelliyine çok özenerek bakıp dururdum. Nihayet,bugün iki paket frezya soğanı da ben aldım,ama sayın Dumlupınarın şimdi dikilirse bu bahar çiçekleyemeyeceyini okuyunca çok üzüldüm.
Şimdi dikmek için eylülümü beklemeliyim?
casperia
20-03-2015, 21:19
Netteki frezya çiçeklerinin güzelliyine çok özenerek bakıp dururdum. Nihayet,bugün iki paket frezya soğanı da ben aldım,ama sayın Dumlupınarın şimdi dikilirse bu bahar çiçekleyemeyeceyini okuyunca çok üzüldüm.
ben geçen sene bu zamanlar alıp dikmiştim. yaprakları çıkıyor ama çiçeklenmemişlerdi. şimdilerde tomurcuklu haldeler.
lilpar76
20-03-2015, 21:24
Çok teşekkür ederim.
Bu durum aldığınız paketteki soğanın nerede üretildiğine bağlı. Eğer Güney yarımküre de yetişmiş ve dinlenmesini tamamlamış (2,5-3 ay sıcakta.30 0C da bekletilmiş, drpolanmış) soğanlar ise şimdi dikince de çiçek açarlar.
Türkiye de normal koşullarda, GENEL olarak, frezya soğanları Eylül-Aralık arasında dikilir, çiçekleri Şubat- Mayıs arasında açar. Yaz boyunca da soğanlar dinlenirler.
lilpar76
21-03-2015, 14:09
Ürün Hollandadan getirilmiş, satıcı öyle söyledi.
Dumlupınar
21-03-2015, 15:14
Frezyalara devam...
Dumlupınar
21-03-2015, 16:13
Son frezyalarım telefonla çektim idare edin
Ürün Hollandadan getirilmiş, satıcı öyle söyledi.
Soğan hollandadan getirildiyse, muhtemelen uygun şekilde depolanmış ve yaz başında açacak şekilde programlanmıştır. Soğanları bekletmeden dikin kolay gelsin.
lilpar76
22-03-2015, 19:48
Yardımınız için çok teşekkür ederim, sayın kgursan. O zaman hemen yarın dikecem.
Dumlupınar
25-03-2015, 00:04
Merhaba,mesajı yeni fark ettim.Umarım soğanlarınızı dikmişsinizdir.Gelişip güzel güzel çiçeklerini görmenizi dilerim.Topraktan çıkmayı başarabilirlerse çiçeklenmeleri de mümkün.Eğer çimlenme olmazsa da üzülmeyin.Mutlaka Eylül'de topraktan çıkarak yüzünüzü güldüreceklerdir.
Ben yaz aylarında açan frezya hiç görmedim.Çiçekleri ilkbahar güneşinden bile çabuk etkileniyor.Yaz güneşine nasıl dayanabilirler bilemem.Buna rağmen ülkemiz üretimi olan 100 frezya soğanından 1 tanesini bile ikbaharda çimlendirmeyi başaramadım.
Sayın kgursan'ın soğanların depolanması ve dinlenmesi konusunda verdiği bilgiler umarım sizin soğanlarınıza uygulanmıştır.Aksi halde benim gibi 5,5 ay kadar bekleyebilirsiniz.
Soğanların gelişimlerini paylaşırsanız çok iyi olur.Bakalım Hollanda üretimi soğanlar ilkbahar dikimi için uygun depolanabilmişler mi en azından Bakü için. SELAMLAR GÖNDERİYORUM...
çiçeksever
25-03-2015, 11:14
Frezya soğanını asya lale ilkbahar soğanları arasında satışa sunmuş. Bende alarak geçen hafta bahçeye diktim.
lilpar76
25-03-2015, 18:48
Merhaba,mesajı yeni fark ettim.Umarım soğanlarınızı dikmişsinizdir.Gelişip güzel güzel çiçeklerini görmenizi dilerim.Topraktan çıkmayı başarabilirlerse çiçeklenmeleri de mümkün.Eğer çimlenme olmazsa da üzülmeyin.Mutlaka Eylül'de topraktan çıkarak yüzünüzü güldüreceklerdir.
Ben yaz aylarında açan frezya hiç görmedim.Çiçekleri ilkbahar güneşinden bile çabuk etkileniyor.Yaz güneşine nasıl dayanabilirler bilemem.Buna rağmen ülkemiz üretimi olan 100 frezya soğanından 1 tanesini bile ikbaharda çimlendirmeyi başaramadım.
Sayın kgursan'ın soğanların depolanması ve dinlenmesi konusunda verdiği bilgiler umarım sizin soğanlarınıza uygulanmıştır.Aksi halde benim gibi 5,5 ay kadar bekleyebilirsiniz.
Soğanların gelişimlerini paylaşırsanız çok iyi olur.Bakalım Hollanda üretimi soğanlar ilkbahar dikimi için uygun depolanabilmişler mi en azından Bakü için. SELAMLAR GÖNDERİYORUM...
Merhabalar, sayın Dumlupınar, öncelikle, selamlarınız için teşekkürlerimi sunuyorum.Frezyalarımı tüm gün güneş alan yerlere dikmeyeceğim, doğrumu anladım?
Ayrıca, gelişimlerini zamanla paylaşırım, umarım bu yaz çiçeklerini gösterir...
Dumlupınar
25-03-2015, 18:49
Frezya soğanını asya lale ilkbahar soğanları arasında satışa sunmuş. Bende alarak geçen hafta bahçeye diktim.
Merhaba,bende aynı soğanları gördüm.Geçen sene olduğu gibi bu sene soğanların üzerinde yeni minik soğan oluşumu olmadığını fark ettim.
Çiçeklerini görmenizi dilerim.SELAMLAR...
lilpar76
25-03-2015, 18:55
Soğanları dikerken dayanamayıp bir-iki tanesinin kabuklarını kurcaladım. Qaliba, söylediğiniz hemin küçük soğancıklardan vardı kibi.
Dumlupınar
25-03-2015, 20:58
Merhabalar, sayın Dumlupınar, öncelikle, selamlarınız için teşekkürlerimi sunuyorum.Frezyalarımı tüm gün güneş alan yerlere dikmeyeceğim, doğrumu anladım?
Ayrıca, gelişimlerini zamanla paylaşırım, umarım bu yaz çiçeklerini gösterir...
Merhaba,siz frezya soğanlarını yine de güneşli bir alana dikin.Yeterli güneş alamazlarsa çiçek sapları zayıf olabilir.Çiçek tomurcuklari kör oluşur ve açmayabilir.
Açmaları durumunda yaz güneşinden korumak için açmaya başlayan çiçek saplarını kesip vazoya koyarsınız.Öyle de açabilirler.
Hadi bakalım çimlenmelerinden itibaren gelişimlerini merak ediyorum.SELAMLAR GÖNDERİYORUM...
eceyıldız
29-03-2015, 22:53
Açan ilk frezyalarım...
eceyıldız
29-03-2015, 22:54
Bu renge bayıldım...
Bugun bir cenaze için mezarlığa gitmistim, burada inanilmaz derecede frezya ve siklamen görünce çok şaşırdım, neredeyse her mezar uzerinde ve yerlerde sık ve yoğun bir frezya mevcuttu, adeta mezarlık frezya bahcesi gibiydi, hemen hemen hepside beyaza yakın krem renkli idi, cogalmalari ve insanlarin dikmedigi yerlerde de bitmesi bana ilginc geldi.
eceyıldız
02-04-2015, 12:24
Frezyaları biri ekmiştir onlarda çoğalmıştır,ayrıca tohumuda oluyormuş yayılmasının sebebi bu olabilir, ama sıklemen Antakya dağlarında bolca bulunan ve çok rahat çoğalan bir bitkidir. Halam dağdan getirip bahçesine ekmiş şimdi görseniz her tarafa yayılmış sıklemenler ve her bahar muhteşem güzellikte açıp mis kokuları ile bahara merhaba diyorlar... Bahçeli evim olsun ilk iş bende o dağ sıklemeninden getirip ekeceğim
çiçek sevdalısı
02-04-2015, 15:23
frezya da glayöl de güneşe bayılır gölgeyi sevmezler.bununla ilgili olabilir mi acaba? ben her iki durumu da tecrübe etmiş durumdayım.
Soğukta donan frezyalarımın acısı içime oturduğundan bugün Bim'den frezya soğanı aldım. Okuduklarımdan anladığım kadarıyla hemen ekmem gerekiyor sanırım. O halde hemen yarın ekiyorum.. dimi??
Hiracik onceki mesajlarda baharda filizlenmeyecegi yaziyordu. Istersen sonbaharda dik ben de almistim eylulu bekleyecegim
Hiracik onceki mesajlarda
baharda filizlenmeyecegi yaziyordu. Istersen sonbaharda dik ben de
almistim eylulu bekleyecegim
Evet daha evvel mayıs ayında ekim yapıp ancak eylül ekim aylarında yeşerdiklerine bizzat şahit olmuştum fakat insanın kafası karışıyor, herkes farklı bir şey söylüyor. Samurcum, PEKİ soğanları buzdolabındamı muhafaza ediyorsun?
Ben de ilk kez aldim.Henuz disardalar ama yazin sicaklari geldiginde buzdolabin sebzeligine koymayi dusunuyorum
eceyıldız
06-04-2015, 16:29
Ben geçen yıl frezya ve nergizleri buzdolabına koymuştum Arkadaşlar ve Sayın pria bana buzdolabında çiçeklenme olmayabileceğini söylemişti. Sayın pria haklı çıktı ve erlicher türü nergizlerim ile geçen yıl alacakaranlıktan aldığım frezyalarda çiçeklenme olmadı bu yüzden bu yıl dolaba koymak yerine evin en serin yerini tespit edip oraya koyacağım. Sizede aynı şeyi tavsiye ederim geçen ilk baharda aldığım ve dolaba koymadığım frezyalar çok güzel açtı çünkü.
eceyıldız
06-04-2015, 16:45
ve son olarak bu güzel frezya açtı...
sevgili arkadaşlar., Neden "Soğanların depolanması" başlığını okumuyor, incelemiyorsunuz??
Frezya soğanlarını buz dolabına koymayı kim önerdi???? Frezya soğuk da depolanmaaaaz.
Kusura bakmayın, yanlışı düzelteyim derken biraz "Sert !" oldu ama Lütfen soğanların depolanması başlığını okuyun, soğanlı bitkiler konusundaki mesajlarımı okuyun sizlere yardımcı olacaktır. Kolay gelsin.
Bu arada yaşım 70 e geldi,kabalığım için de özür dilerim...
lenavita
09-04-2015, 12:43
selam arkadaşlar benim frezyalar ımda çeşitli renkte çıktı .çok sevindim ve her bir tanesi toplam bir ay çiçekli kaldılar benim açımdan tatminkar bir süre soğanlı bitkiler için
lenavita
09-04-2015, 12:44
ben soğanların toplanmamasından yanayım çünkü eskiden adana da toplamaz lardı ve seneye çıkardı
lenavita
09-04-2015, 12:46
anladım ki adana gibi sıcak şehirlerde glayöl freesia ve süsen çok mutlu yetişir
Sûz-i Dilârâ
09-04-2015, 13:07
Zengarden'dan katmerli-karışık-kokulu olarak almıştım.
Saksıya ekerken daha önceki tecrübemden yola çıkarak bitkinin salkım-saçak büyümemesi için saksının üst kısmında biraz boşluk bıraktım. Çiçek tomurcukları açana kadar da dik olarak büyüdüler ancak çiçekler açmaya başlayınca taşıyamayıp yine salkım-saçak yanlara devrildiler. ;)
Bir saksı frezya ile balkonumda frezyanın parfümlü kokusu çok net olarak alınıyor.;)
545879545880
545881545882
casperia
09-04-2015, 17:10
mükemmel ötesi harika. maşaallah.
[QUOTE=Sûz-i Dilârâ;1369627]Zengarden'dan katmerli-karışık-kokulu olarak almıştım.
Saksıya ekerken daha önceki tecrübemden yola çıkarak bitkinin salkım-saçak büyümemesi için saksının üst kısmında biraz boşluk bıraktım. Çiçek tomurcukları açana kadar da dik olarak büyüdüler ancak çiçekler açmaya başlayınca taşıyamayıp yine salkım-saçak yanlara devrildiler. ;)
Bir saksı frezya ile balkonumda frezyanın parfümlü kokusu çok net olarak alınıyor.;)
Sûz-i Dilârâ
18-04-2015, 20:24
Tamamen solmadan frezya saksımdan bir kare daha eklemek istiyorum.
Resim yukleyemiyorum ama ocak başında diktigim frezyalar daha yeni çiçek sapı çıkardı, kesinlikle frezya sonbaharda dikilmeli, deneme amaçlı mart ve nisanda da diktim ama çıkmıyor, işin ilginci baharda da Soğanları satiliyor.
Ayrıca frezya ile ilgili nette ne kadar bilgi varsa okudum, gözlem, deneme yaptım, ulaştığim sonuçlar; sonbaharda dikilmeli, kesinlikle iç mekan çiçeği degil, dış mekana dikilmeli, sıcak kesinlikle iyi gelmiyor, güneşin ısısından ziyade ışığına ihtiyacı var, çok özel ilgi göstermeye hiç gerek yok, kendi başına büyüyüp cicekleniyor, ocak basinda dikdigim zaman bir süre sonra odaya aldım, oda sıcaklığında hemen çıktılar ve bir haftada, 15-20 cm oldular, bunun uzerine hemen soğuğa attım.
Ayrıca mart ve nisanda diktigim soganlar cikmiyor ama ilginci toprak altinda soganlar sogan üretmeye devam ediyiyor, en önemlisi ise sogan kendi icinde yeni bir sogan üretmiş ise diksenizde çıkmıyor, sanırım bunun nedeni ise ana soganin yeni sogani besledigi için filizlenmemesi, yeni soganin ise dinlenme suresini tamamlanmamış olmasi, soganlari inceleyince bu sonuca ulaştım, ocakta diktigim halde cok sayida bu sekilde olan ve cikmayan soganim var, yazın sokerek çoğalma durumunu da test etmek istiyorum.
Sayın snop, Frezya soğanları söküldükten sonra 30 oC da 3 ay dinlenmesi gerekir. Nokta.
casperia
21-04-2015, 15:05
sayın kgursan ..çiçekleri açtıktan sonra toprakta sökmeden bıraksak sonbaharda sulamay tekrar başlasak olmaz mı ..
sayın kgursan ..çiçekleri açtıktan sonra toprakta sökmeden bıraksak sonbaharda sulamay tekrar başlasak olmaz mı ..
Olur ama olmaz!! Öyle tembellik yok! Toprakta kalırsa çopk kalabalık olurlar,birbirinin besinini çalarlar. ilkbaharda çıkarken 1 kök yerinde kaç tane yavrulamış ise hepsi çıkar, ancak çiçek açarken zorlanırlar. Bazısı açamayabilir.
B e t ü l
21-05-2015, 08:46
Mis kokuyu sonunda koklayabildim.:)
Mücevher Çalısı
05-06-2015, 11:11
Frezyalarımın tohumları olgunlaştı.
557287
Bu sene tohumdan yetiştirmeyi deneyeceğim. Başarılı olursam satın almadan değişik renk tonlarına da sahip olmuş olurum :p
Dumlupınar
05-06-2015, 12:40
Bende bu sabah frezya soğanlarımı söktüm.Eylül ayında topraklarına biraz fazlaca yanmış çiftlik gübresi ilave etmiştim.Gübre çok yaramış.Soğanlarda bu sene daha fazla irilik ve daha fazla yavru soğan gözlemledim.
Şimdi Eylül ayına kadar uykuya geçme vakitleri geldi.Uykudan önce fotoğraflarını sizlerle paylaşmak istedim.Herkese SELAMLAR...
Dumlupınar
05-06-2015, 13:00
Frezya Soğanlarım
tolgahan83
05-06-2015, 13:51
Sayın Dumlupınar maşallah,neredeyse asya lale kadarsınız.
Resulgur
05-06-2015, 13:57
Merhabalar bende Muş Bulanık ta A101 den aldığım frezya soğanlarını ekeli bayağı zaman geçti ne zaman çiçek verir bu yavrular? .. [emoji5] http://images.tapatalk-cdn.com/15/06/05/65e14865659de26540fbcecdf1064949.jpg
Sûz-i Dilârâ
05-06-2015, 14:05
Henüz çok küçükler sayın Resulgur, sıcakların gelmesiyle gelişimleri hızlanacak ve çiçekleneceklerdir. İyice güneş alan bir yerde durmaları da gerekiyor.
Resulgur
05-06-2015, 15:51
Henüz çok küçükler sayın Resulgur, sıcakların gelmesiyle gelişimleri hızlanacak ve çiçekleneceklerdir. İyice güneş alan bir yerde durmaları da gerekiyor.
Hm anladım. Az once baktım çiçek tomurcuklarını gördüm dip kısmını eşeledim bir baktım soğan çıktı kök kısmından çok mutlu oldum[emoji4] Saygılarımla ..
B e t ü l
05-06-2015, 17:37
Benimkilerin bazıları da daha yeni tomurcuk oluşturuyor. Iklim farkı işte. Neredeyse 1 ay geriden takip ediyoruz Sayın Resulgür. Yine de güzel kokularına değer.
Acaba ben de Kasım gibi mi eksem diyorum. Lale ve sümbüller yormadı ama frezya saksısı donacak diye bir içeri bir dışarı taşımaktan helak oldum.
Dumlupınar
05-06-2015, 21:15
Benimkilerin bazıları da daha yeni tomurcuk oluşturuyor. Iklim farkı işte. Neredeyse 1 ay geriden takip ediyoruz Sayın Resulgür. Yine de güzel kokularına değer.
Acaba ben de Kasım gibi mi eksem diyorum. Lale ve sümbüller yormadı ama frezya saksısı donacak diye bir içeri bir dışarı taşımaktan helak oldum.
Sayın Betül merhaba,frezya soğanlarını Eylül ayından itibaren ekebilirsiniz.İlkbaharda çiçeklenmeleri bittikten sonra,yapraklarıda kurumalarını tamamlayınca soğanlar sökülüyor.
Oda sıcaklığında 3 ay dinlendikten sonra Eylül'de diker dikmez 1 haftada çimleniyorlar.
Konya veya Kırşehir'de kışın mutlaka donarlar.Ancak güneş gören bir odanın penceresi içinde de büyüyebilirler.İlla ki içeri dışarı taşımanızada gerek almaz.SELAMLAR...
Resulgur
05-06-2015, 21:25
Sayın Betül merhaba,frezya soğanlarını Eylül ayından itibaren ekebilirsiniz.İlkbaharda çiçeklenmeleri bittikten sonra,yapraklarıda kurumalarını tamamlayınca soğanlar sökülüyor.
Oda sıcaklığında 3 ay dinlendikten sonra Eylül'de diker dikmez 1 haftada çimleniyorlar.
Konya veya Kırşehir'de kışın mutlaka donarlar.Ancak güneş gören bir odanın penceresi içinde de büyüyebilirler.İlla ki içeri dışarı taşımanızada gerek almaz.SELAMLAR...
Aynen bekleyelim bakalım görsel şölen ne zaman başlayacak [emoji4]
Resulgur
06-06-2015, 11:32
Resimde gördüğünüz frezya soğanını ekeli 3 ay gibi bir süre oldu fakat daha çiçek açmadan dip kısmını kurcaladığımda 3-5 tane soğan üremiş normal bir durum mu bu acaba:confused: ;)
Mücevher Çalısı
06-06-2015, 16:02
Resimde gördüğünüz frezya soğanını ekeli 3 ay gibi bir süre oldu fakat daha çiçek açmadan dip kısmını kurcaladığımda 3-5 tane soğan üremiş normal bir durum mu bu acaba:confused: ;)
Sn Resulgur forumda frezya konusunda uzman Sn kgursan. 25. sayfa 743. nolu mesajda olduğu gibi pek çok sayfada pek çok kez bilgilendirmede bulunmuş, vaktiniz varsa okumanızı tavsiye ederim.
Ben Sn kgursan'ın özellikle uzun yazılarını okuyup frezya hakkında bilgimi arttıdım buradan Sn kgursan'a teşekkürlerimi iletirim.
Resulgur
06-06-2015, 17:34
Sn Resulgur forumda frezya konusunda uzman Sn kgursan. 25. sayfa 743. nolu mesajda olduğu gibi pek çok sayfada pek çok kez bilgilendirmede bulunmuş, vaktiniz varsa okumanızı tavsiye ederim.
Ben Sn kgursan'ın özellikle uzun yazılarını okuyup frezya hakkında bilgimi arttıdım buradan Sn kgursan'a teşekkürlerimi iletirim.
Hm tamam. Inceleyim bende o zaman çok teşekkür ederim efendim[emoji5]
Dumlupınar
06-06-2015, 19:09
Sn,Resulgur,çiçeğin dip kısmını kurcalamanıza gerek yok.Bu çiçek köklerinin zarar görmesine neden olur.Çiçek elbette bu durumdan olumsuz etkilenir.
Frezya soğanı dikiminden bir süre sonra soğan üzerinde yeni bir soğan oluşturuyor.Bu yeni soğanın çevresinde de yeni yavru soğancıklar oluşuyor.Bunlar zaman içinde büyüyerek gelecek yılın soğanları oluyorlar.
Kısaca bu yeni oluşan soğanların durumu gayet normal.Topraktan çıkarmasaydınız daha da büyüyeceklerdi.Artık bırakın diğerleri büyümeye devam etsin.
Çıkardığınız soğanları da gölgede,oda sıcaklığında saklayabilirsiniz.SELAMLAR...
Resulgur
06-06-2015, 20:09
Sn,Resulgur,çiçeğin dip kısmını kurcalamanıza gerek yok.Bu çiçek köklerinin zarar görmesine neden olur.Çiçek elbette bu durumdan olumsuz etkilenir.
Frezya soğanı dikiminden bir süre sonra soğan üzerinde yeni bir soğan oluşturuyor.Bu yeni soğanın çevresinde de yeni yavru soğancıklar oluşuyor.Bunlar zaman içinde büyüyerek gelecek yılın soğanları oluyorlar.
Kısaca bu yeni oluşan soğanların durumu gayet normal.Topraktan çıkarmasaydınız daha da büyüyeceklerdi.Artık bırakın diğerleri büyümeye devam etsin.
Çıkardığınız soğanları da gölgede,oda sıcaklığında saklayabilirsiniz.SELAMLAR...
Hm anladım. Sökülen soğanlar ekilen soğanların büyüklüğündeydi aynen dediğiniz gibi yaptım çıkanları .. Peki dipteki soğanlar hep saksıda mı kalacak , sulama yaptığımda yavru soğanlarda çimlenmez mi ne yapmalıyım ?
Dumlupınar
06-06-2015, 22:23
Hm anladım. Sökülen soğanlar ekilen soğanların büyüklüğündeydi aynen dediğiniz gibi yaptım çıkanları .. Peki dipteki soğanlar hep saksıda mı kalacak , sulama yaptığımda yavru soğanlarda çimlenmez mi ne yapmalıyım ?
Dipteki soğanlar,çiçeklenme bittikten sonra,bitkinin yaprakları da sararıp kurumasını tamamladıktan sonra sökülecek.Yavru soğanlar ayrılacak.Ayrı ayrı dikilecek.
Sulama yaptığınız zaman yavru soğanlara hiç bir şey olmaz.Ben ilkbaharda hiç frezya dikmedim.Yavru soğanların çimlenip çimlenmeyeceği konusunda hatalı bir şey söylemek istemem.Ancak çimlenseler de çimlenmeseler de bitkinin çiçeklenmesi bitecek ve ardından yaprakları kuruyacak.Soğanların söküm işlemi ancak böyle olur.
Toprakları nemli olsun.Çamur gibi olmasın.Fazla su saksının alt deliklerinden akıp gitsin.
BULANIK'A SELAMLAR....
Resulgur
06-06-2015, 22:41
Dipteki soğanlar,çiçeklenme bittikten sonra,bitkinin yaprakları da sararıp kurumasını tamamladıktan sonra sökülecek.Yavru soğanlar ayrılacak.Ayrı ayrı dikilecek.
Sulama yaptığınız zaman yavru soğanlara hiç bir şey olmaz.Ben ilkbaharda hiç frezya dikmedim.Yavru soğanların çimlenip çimlenmeyeceği konusunda hatalı bir şey söylemek istemem.Ancak çimlenseler de çimlenmeseler de bitkinin çiçeklenmesi bitecek ve ardından yaprakları kuruyacak.Soğanların söküm işlemi ancak böyle olur.
Toprakları nemli olsun.Çamur gibi olmasın.Fazla su saksının alt deliklerinden akıp gitsin.
BULANIK'A SELAMLAR....
Tamamdır şimdi oldu .. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Emeğinize sağlık efendim saygilar [emoji4]
Normal olarak frezyaların şimdi sökme zamanıdır, geç bile kaldı. Sökün, gölgede muhafaza edin, Eylül de dikin.
Resulgur
15-06-2015, 23:44
Normal olarak frezyaların şimdi sökme zamanıdır, geç bile kaldı. Sökün, gölgede muhafaza edin, Eylül de dikin.
Muş Bulanık tayim ben .. Benimkiler tomurcuk açtı çiçekler daha çıkmadı nasıl sökerim daha çiçeklerin rengini bile bilmiyorum [emoji4]
Muş Bulanık tayim ben .. Benimkiler tomurcuk açtı çiçekler daha çıkmadı nasıl sökerim daha çiçeklerin rengini bile bilmiyorum [emoji4]
Ben normal olarak, eylül de dikilmiş, kış aylarında büyümüş, Mart-Nisan da çiçek açmış, Mayıs da çiçekleri geçmiş frezyalar için söylemiştim.
Sizin ne zaman diktiğinizi, de bilmiyorum Bu nedenle benim önerim sizin için uygun değil.
Bu durumda siz bekleyeceksiniz, tomurcuklar,çiçekler açsın, geçsin, yaz sonuna doğru sanırım Ağustos-Eylül gibi sökersiniz, Zaten sn dumlupınar da açıklamış. Kolay gelsin
Mücevher Çalısı
25-06-2015, 14:40
561723
Ben şimdi bu iki çeşit Frezyayı aynı saksıya dikip birkaç yıl ellemezsem ne olur?
Muhtemelen sarı çoğalır saksıyı doldurur, beyaz da kendi kabuğuna çekilir sonra da kaybolur gider...
çiçeksever
26-06-2015, 09:02
Ben de ilkbaharda almıştım. Yeni 1 beyaz, 1 sarı renk çiçek açtı.
Resulgur
26-06-2015, 15:22
Ben de ilkbaharda almıştım. Yeni 1 beyaz, 1 sarı renk çiçek açtı.
Çiçekler gelince insan çok mutlu oluyor gerçekten .. [emoji4]
Dumlupınar
26-06-2015, 19:21
561723
Ben şimdi bu iki çeşit Frezyayı aynı saksıya dikip birkaç yıl ellemezsem ne olur?
Muhtemelen sarı çoğalır saksıyı doldurur, beyaz da kendi kabuğuna çekilir sonra da kaybolur gider...
Sn.Mücevher Çalısı merhaba,ana soğandan yavruları ayırın.Yavruları da ayrı ayrı dikin derim.Muhtemel sarı soğanın yavrularını ayırmazsanız sıkışırlar.Çiçeklenecek yavru soğanlar çiçeklenmeyebilir.
Beyaz soğan sağlamsa ve iyi bakılırsa kendi kabuğuna çekilmez.Oda Eylül ayında dikilince yeni yavrularla Mayıs ayında sizi karşılar.SELAMLAR...
lilpar76
30-06-2015, 10:17
Mart sonunda bahçeye diktiğim 25-30 adet frezya soğanlarından yaklaşık 10 tanesi çimlendi, onlardan da yalnız 2 tanesi çiçekledi. Kokusu muhteşem, nette yazılanlar kadar varmış. Şimdi, soğanlarını soküp eylüle kadar bekleyeyimmi, yoksa diktiğim yerde kalsınlar mı?
Bu arada resimlerini çekmeğe fırsatım olmadı, sıcaklardan dolayı olmalı, çabuk soldu.
Dumlupınar
30-06-2015, 13:34
Mart sonunda bahçeye diktiğim 25-30 adet frezya soğanlarından yaklaşık 10 tanesi çimlendi, onlardan da yalnız 2 tanesi çiçekledi. Kokusu muhteşem, nette yazılanlar kadar varmış. Şimdi, soğanlarını soküp eylüle kadar bekleyeyimmi, yoksa diktiğim yerde kalsınlar mı?
Bu arada resimlerini çekmeğe fırsatım olmadı, sıcaklardan dolayı olmalı, çabuk soldu.
Sn.lilpar76 merhaba,çimlenmeyen soğanları sökün.Yıkayın,gölgede kurusunlar,yine gölgede Eylül ayına kadar oda sıcaklığında dinlensinler.Çimlenmeyen soğanların üstünde yeni soğan oluşumu başlamıştır.Buruşmaya başlamış gibi görünen eski soğandan yenisini de ayırmayın.Eylül ayında dikeceğiniz zaman kendi kendine onlar birbirlerinden ayrılırlar.
Çiçek açanları ve yaprakları yeşil olanları toprakta bırakın.Yaprakları kuruduktan sonra sökün.Onların dikimi Ekim ayında olabilir.SELAMLAR...
lilpar76
30-06-2015, 15:48
Çok teşekkür ederim, sayın Dumlupınar, aynen uygulamağa çalışacam.
Resulgur
30-06-2015, 20:49
Frezyalarımın tohumları olgunlaştı.
557287
Bu sene tohumdan yetiştirmeyi deneyeceğim. Başarılı olursam satın almadan değişik renk tonlarına da sahip olmuş olurum :p
Kuruyan çiçek sömeklerinin içinden mi çıktı acaba tohumlar ? Benimkilerde çiçek açtı ve soldu bende tohum alabilirim öyleyse ;)
Dumlupınar
30-06-2015, 22:24
Kuruyan çiçek sömeklerinin içinden mi çıktı acaba tohumlar ? Benimkilerde çiçek açtı ve soldu bende tohum alabilirim öyleyse ;)
Kuruyan çiçekleri koparmazsanız kısa sürede tohum kapsülleri oluşmaya başlar.Sizin frezyanın da çiçekleri geçip solduğuna göre tabi tohum alabilirsiniz.Bitkinin yeri güneşli bir yer olsun.SELAMLAR...
Resulgur
01-07-2015, 07:28
Kuruyan çiçekleri koparmazsanız kısa sürede tohum kapsülleri oluşmaya başlar.Sizin frezyanın da çiçekleri geçip solduğuna göre tabi tohum alabilirsiniz.Bitkinin yeri güneşli bir yer olsun.SELAMLAR...
Hmm tamam efendim anlaşıldı .. Çok teşekkür ederim[emoji4]
Erdem 01
29-07-2015, 14:24
Arpa çiçeği-frezya soğanlarını eylül ayında dikin. Şehrine göre 4-5 ayda çiçeklenir. Ekimde dikerseniz 4-5 ay sonrasını sayın.Toprak kumlu yumuşak su geçirgen olacak. Soğanların alt toprağına hayvan gübresi veya ev sebze artıkları kompost toprak kullanabilirsiniz. Saksı 10cm. Üstten 5 cm derinliğe dikin. Altında 5 cm toprak olacak. Sivri uç yukarı gelecek biçimde dikilecek. Soğanlar büyükse 10cm derinliğe kadar dikebilirsiniz. Toprak üstüne yakın dikerseniz yapraklarda yatma olur. Toprağa azotlu sıvı gübre verin. Dikilen saksıları soğuk oda ve balkonda tutun. Yaprak görülünce parlak aydınlık kış güneşli yerde olsun. Bitinceye kadar da güneşli yerde olacak. Yapraklar iyice gelişince çiçeklenme öncesi fosfor ve potaslı gübre verin. Çiçeklendiğinde açık balkonda arılar tozlaştırır. Elle tozlaşmayı kürdana ince pamuk sarın çiçek içine sürün. Sonra diğer çiçek içlerine sürün. Güneş yeterli olmazsa çiçekler az olur. Tohumları kahverengi. Çiçekleri kesmezseniz tohum alırsınız. Çiçek sonrası dal ve yaprakların tamamen sararıp kurumasını bekleyin. Bu mayıs haziran ayları olur. Yapraklar kuruyunca topraktan çıkarın delikler açtığınız naylon torba, file torba içinde kuru olarak diğer eylül ayına kadar bekletin. Tohumları da eylülde toprağın 1 cm altına serpin. Kapalı nemli torbada küflenip çürüyebilir. Toprakta bırakırsanız sulamayın toprak kuru kalsın. Soğanlardan toprakları artık kökleri temizleyin. Dikerken çürümüş soğanları uzaklaştırın. Soğan torbasını kuş, fare gibi hayvanların olmadığı havadar yerde saklayın.
Mücevher Çalısı
21-09-2015, 14:12
5 gün önce toprakla buluşan Frezya yumrusu bugün itibariyle filizlenmiş...
578468
Resulgur
21-09-2015, 14:35
5 gün önce toprakla buluşan Frezya yumrusu bugün itibariyle filizlenmiş...
578468
Hemen çıkmış .. Kış ı nasıl geçirecek bu bitki şimdi ölmez mi? Bendekiler duruyor ekmedim daha .. burda kış sert -30 u buluyor.
Mücevher Çalısı
21-09-2015, 16:54
Uzman değilim ama Frezya'nın hayat döngüsü kısaca şöyle;
Sonbaharda tohumlar-yumrular ekiliyor-dikiliyor, bitki filizlenip gelişmeye başlıyor.
Kışın yaprak gelişim oluyor (eksi derecelerde içeri alınıyor).
İlkbaharda çiçekleniyor.
Yazın dinleniyor...
Batı Rüzgarı
21-09-2015, 20:16
ilk baharda diktiğim soğanlar çimlenmedi çimlenmedi bu ay çimleneceği tuttu bunun normal gidişatı bumudur anlayamadım...
Mücevher Çalısı
21-09-2015, 22:09
ilk baharda diktiğim soğanlar çimlenmedi çimlenmedi bu ay çimleneceği tuttu bunun normal gidişatı bumudur anlayamadım...
Evet budur...
Neredeyse her Frezya seven, satıcılara aldanıp, ilkbaharda alıp ekiyor yumruları.
Sonbahara kadar boşu boşuna bütün yaz suluyor...
Ben de sizin gibi bu aşamayı geçirdim, anlıyorum sizi...
black_flood
22-09-2015, 16:00
akdeniz için belki pek sıkıntı olmayabilir poyraz rüzgarından hiç etkilenmeyecek şekilde bir setin **** duvarın önünde sürekli güneş görürse ama soğuk iklimde yaşama şansı sıfır direk ölecektir. normalde kasım ayı itibari ile dikilirse soğuk bölgelerde kış boyu kar örtüsü altında olacağından sıkıntı olmaz baharın ilk başlangıcı ile yeşerir ve hazirana kadar çiçeklenme dönemi geçirebilmekte aşırı sıcak olmaz ise. saksıya dikmiş olsaydın iç mekana alabileceğin için yaşama şansı yüksekti.
Bende ilkbaharda satılan sogandan almıştım ,bir kısmını dikmemistim onlar hala duruyor,bir saksı dikmistim ama bir kere suladim çıkacak mı diye cikmadilar,bende gecen haftaya kadar dokunmadim gecen hafta suladim yeserdiler,yani ilkbaharda dikmemek lazım,şu an 3 saksim var yesermis,bir kaç saksi daha dikecegim ama önümüzdeki ay.
Erdem 01
27-09-2015, 12:58
Bu aylar Eylül-Ekim Arpa çiçeği-frezya soğanlarını dikim zamanı. Çiçeklenme için Soğan dikiminden 5 ay sayın. Üstten 5 cm derinliğe dikin. Soğanlar iriyse 5 cm den derine dikebilirsiniz soğuğa da dayanır.Toprak yüzeyinde görünür dikerseniz yapraklarda yatma oluyor. Soğanın altındaki toprak derinliği 10 cm veya fazla olabilir. Su geçirgenliği iyi olan Kumlu gübreli toprağa dikilecek. Çiçekli bitki sıvı gübrelerinden verin. Soğanları dikince bahçe, balkonda durabilir. Yaprak olunca güneş görsün. Don olan aşırı soğuklar başlayınca içeriye alın.Fakat güneş gören yer olsun. Akdeniz kıyı bölgelerinde sürekli dışarda duruyor. Sonbahar-kış-ilkbahar bitkisidir. Normal kış soğuklarına dayanıklıdır. Doğada Kır ve Bahçede sökülmezse soğanlar kendini toprağın derinlerine indirir bu şekilde korunup yaprak geliştirir. Çiçekleri koparmazsanız Çiçeklere dışarıda arı ve böcekler gelip döller. Bir kürdana ince pamuk sarın çiçek içlerine sürün elle döllenme yaparsınız tohum alınır. Değişik renkleri tozlaştırırsanız tohumlardan ileri yıllarda değişik renkler çıkıyor. Çiçekler bitip yapraklar tamamen kuruyunca bu Haziran Temmuz gibi olur soğanları çıkarın kurutup nemsiz havadar kuru yerde Eylül ayına kadar saklayın. Soğanları sökmezseniz toprağı hiç sulamayın kuru olarak kalsın. Tohumları kahverengi olur toprağın 1 cm kadar altına serpin ilk yıl nohut kadar olur.
masal_naz
28-09-2015, 11:18
Dün bauhausedan aldım soğanları ekmek için acele etmeyin dedi bana satıcı
Mücevher Çalısı
28-09-2015, 11:41
Frezya Güney Afrika kökenli dolayısıyla sıcak iklim bitkisi ve eksi dereceli havalarda içeri alınması gerekiyor. Dikim zamanı da kesinlikle sonbahar ayları. Fakat elimizde beklettiğimiz soğanlar iyi korunup kurumaz-çürümezse aralık-ocakta bile ekilebiliyor. Ne kadar geç dikerseniz o kadar geç çiçeklenecektir.
579145
Ben eylül 15 civarı bir kısmını diktim, çıktılar, büyüyorlar...
eceyıldız
28-09-2015, 12:49
Sürekli çiçek almak için kademeli ekmek lazım o zaman ekim başı bir saksı, kasım başı bir saksı, aralıkta bir saksı bu fikir hoşuma gitti ben öyle yapacağım.
Peki ekilen tohumlar aynı yıl çiçek verir mi...
Erdem 01
28-09-2015, 13:35
Tohumlar aynı yıl çiçeklenmiyor. Fosfor ve potası fazla sıvı gübrelerden verin. Çiçekli bitki gübreleri iyi oluyor. İyi güneş alırsa aynı yıl sezon sonunda mercimek kadardan nohut büyüklüğü arasında oluyor. 2.-3. yılda çiçek veriyor.
eceyıldız
29-09-2015, 09:32
Anladım o zaman ekip bir kenera bırakmak lazım. bitki gübresi olarak bende toprak çoşturan var o olur mu acaba...
Frezya Güney Afrika kökenli dolayısıyla sıcak iklim bitkisi ve eksi dereceli havalarda içeri alınması gerekiyor. Dikim zamanı da kesinlikle sonbahar ayları. Fakat elimizde beklettiğimiz soğanlar iyi korunup kurumaz-çürümezse aralık-ocakta bile ekilebiliyor. Ne kadar geç dikerseniz o kadar geç çiçeklenecektir.
579145
Ben eylül 15 civarı bir kısmını diktim, çıktılar, büyüyorlar...
Ben geçen yıl ocak başında ve ortasında dikmistim verim alamadım bir kısmı hiç çıkmadı bir kısmı ise büyüdü ama doğru düzgün çiçek alamadım çünkü çiçeklenme nisan mayisa tekebul etti,oysa ocak sonu ve Şubat ayında etrafımda harika cicekler açan frezyalar gördüm bu nedenle bu sene erkenciyim.
eceyıldız
30-09-2015, 01:13
Bende bu yıl ilk bahar soğanları diye A-101den aldım ama biri hariç hiçbiri çıkmadı, o da çiçek açmadı zaten. Bu gün bende ki bütün frezyaları ektim bu gün.
Resulgur
30-09-2015, 07:00
Bende bu yıl ilk bahar soğanları diye A-101den aldım ama biri hariç hiçbiri çıkmadı, o da çiçek açmadı zaten. Bu gün bende ki bütün frezyaları ektim bu gün.
sn. eceyıldız siz ne zaman aldınız soğanları? Ben de 101 den aldım hepsi çıktı çokta güzeller sayfamda resimlerini paylaştım tarihleri kontrol edebilirsiniz.
eceyıldız
30-09-2015, 08:46
Mart **** nisan başı idi sanırım. biri dışında çıkan olmadı...
Mücevher Çalısı
30-09-2015, 17:09
Marketlerde ilkbaharda satılan soğanlar aslen ilkbaharda ekilen bitkiler ve çimlenmelerinde bir sorun olmaması gerekiyor biri hariç o da Frezya. Bu çiçeği ilkbaharda da satıyorlar yıllardır.
Geçmiş sayfaları incelerseniz bu konu her sene kafa karıştırıyor (böyle giderse yani marketler satmaya devam ederlerse gelecek senelerde de karıştıracak). Sn. kgursan geçmiş senelerde defalarca Frezya hakkında bilgi vermiş. Ör. aşağıda alıntıladığım mesajı bu konu ile de ilgili;
Normal seyrinde Yaprakları kuruyan soğanlar dinlenmeye girer, 3-4 ay dinlendikten sonra sürgün verir ve bitki yapar. Uygun koşullar olursa çiçek açar. Normali sonbaharda uyanır, ilkbaharda çiçeklenir. Yazlık dikilenlerin soğanları uyandırılmadan depolarda bekletilmiştir. ilkbaharda uyandırılır, yazın çiçek açar.
Vaktiniz varsa Frezya konusunu baştan sona okuyun derim. Merak edilen tüm sorular cevaplarıyla birlikte var gibi...
Site de frezya soğanı satışı var mı?
Kış aylarında bitkileri korumak benim için zor olduğundan frezyaları kış sonunda dikiyordum önceleri. Artık ortalıkta frezya kalmamışken yaz aylarında çiçekleniyorlardı. Çiçeklenmeyle veya soğanların çoğalmasıyla ilgili hiç sorun yaşamadım, yazın açmaları da benim için hiç sorun değildi;) Geçen sonbaharda benim de kafam karıştı, biyolojik takvimlerini normale döndüreceğim derken kış gelmeden dikiverdim soğanları ve benden beklenebileceği şekilde vaktinde içeriye almadım ve tüm soğanlarımı kaybettim:( Aslında yazın çiçek açmalarını önemsemeyenler için frezyayı kış sonu dikmek de bir alternatif olabilir diye düşünüyorum. Ben yaptım oldu gibi oldu biraz ama memnundum halimden:(
Mücevher Çalısı
30-09-2015, 18:09
Kış aylarında bitkileri korumak benim için zor olduğundan frezyaları kış sonunda dikiyordum önceleri. Artık ortalıkta frezya kalmamışken yaz aylarında çiçekleniyorlardı. Çiçeklenmeyle veya soğanların çoğalmasıyla ilgili hiç sorun yaşamadım, yazın açmaları da benim için hiç sorun değildi;) Geçen sonbaharda benim de kafam karıştı, biyolojik takvimlerini normale döndüreceğim derken kış gelmeden dikiverdim soğanları ve benden beklenebileceği şekilde vaktinde içeriye almadım ve tüm soğanlarımı kaybettim:( Aslında yazın çiçek açmalarını önemsemeyenler için frezyayı kış sonu dikmek de bir alternatif olabilir diye düşünüyorum. Ben yaptım oldu gibi oldu biraz ama memnundum halimden:(
Doğru bir uygulama. Dikkat edilecek nokta soğanların ilkbahara kadar kurumaması-çürümemesi. Bir kere rayına oturtulduğu zaman yani yazın çiçeklenip sonbahara doğru yaprakları kuruyan yumruların korunması daha kolay olur tabii....
eceyıldız
01-10-2015, 09:25
Ben güz soğanlarının zamanında açmasından yanayım yani kışın açacaksa kışın açsın çünkü yaz gelince onları kaldırıp yerlerine yazın açan çiçekler koyuyorum. böylece hem kışlarım hem ilk bahar yazlarım çiçekli oluyor...
eceyıldız
01-10-2015, 09:28
Annem yıllardır frezya ekip çiçeklendiğinde satar Sayın mücevher çalısı bu yüzden bende hep annem gibi yapıyorum markette o katlı frezyaları görünce de aldım ektim, allahtan soğanlar sağlam kaldı inşallah bu sene bana güzel çiçekler verirler... geçen gün ne kadar frezya soğanım varsa hepsini ektim ikinci bir parti olarakta annemden soğan alıp aralık başı ekip deneme yapacağım.
Mücevher Çalısı
01-10-2015, 10:30
Ben güz soğanlarının zamanında açmasından yanayım yani kışın açacaksa kışın açsın çünkü yaz gelince onları kaldırıp yerlerine yazın açan çiçekler koyuyorum. böylece hem kışlarım hem ilk bahar yazlarım çiçekli oluyor...
Akdeniz ve Egede kış fazla soğuk geçmediği için yetiştirmek sorun olmuyor. Yurdumuzun diğer bölgelerinde yetiştirildiğinde Frezya'yı kışın dondan korumak gerekiyor. Bunun 2 yöntemi var kabaca;
1. Don olduğu günlerde örtü altına alıp gerekirse bulunduğu ortamı ısıtmak,
2. Yetiştirme zamanını değiştirmek (bu bana göre daha zor ve riskli).
Annem yıllardır frezya ekip çiçeklendiğinde satar Sayın mücevher çalısı bu yüzden bende hep annem gibi yapıyorum markette o katlı frezyaları görünce de aldım ektim, allahtan soğanlar sağlam kaldı inşallah bu sene bana güzel çiçekler verirler... geçen gün ne kadar frezya soğanım varsa hepsini ektim ikinci bir parti olarakta annemden soğan alıp aralık başı ekip deneme yapacağım.
Geçen sene ben de çoğalttım soğanları. Aralık ayında ektim en son yanlış hatırlamıyorsam ve hepsi çıktılar, Mayıs ayında çiçek açtılar.
Sevgiler, Saygılar...
Erdem 01
01-10-2015, 21:01
Adana'da her yıl eylül-ekim aylarında dikerim. Baharda çiçeklenir yazın tohum oluşturup kurur. Diğer yıl soğanları dikerken tohumları da toprağa serperim. Çiçekleri Turuncu-sarı, beyaz,pembe var.Tohum olanlardan bir defa renkler karışınca açık bakır rengi ve morumsu çiçekler oluşmuştu. Arkadaşlara dağıttım soğanlara karışmış sanırım bir kaç yıldır görünmüyorlar. Yazın kuruyunca söktüğüm soğanlar bir torba olur. Büyüklü küçüklü soğanları dikerken artık bıkkınlık gelir her defasında sökmeyeceğim bir daha desemde dayanamam gene topraktan çıkarırım.
eceyıldız
02-10-2015, 01:36
Bende soğanlı bitkilerimi artık sökmeme kararı aldım bakalım ne olacak dayanabilecek miyim... Aslında benim sökme amacım saksıları değerlendirmek böylece soğanlıların yerine yaz çiçekleri geliyor ve toprak sürekli değişip havalandırılmış oluyor...
KAPTANzst
02-10-2015, 08:03
Ben genelde söküp buzdolabının sebzeliğinde ( BU amaçla 2. el pazarından buzdolabı aldım :D ) 1 ay saklıyorum ve soğuklama isteklerini tamamlatıp toprağa dikiyorum. Bu sene daha kalıcı bir alan hazırladım. Belki seneye sökmeyebilirim. Ama takviye yapıyorum. Yine siparişlerim oldu.
Dumlupınar
02-10-2015, 11:27
Ben genelde söküp buzdolabının sebzeliğinde ( BU amaçla 2. el pazarından buzdolabı aldım :D ) 1 ay saklıyorum ve soğuklama isteklerini tamamlatıp toprağa dikiyorum. Bu sene daha kalıcı bir alan hazırladım. Belki seneye sökmeyebilirim. Ama takviye yapıyorum. Yine siparişlerim oldu.
Sayın KAPTANzst merhaba,frezya soğanlarını 1 ay buzdolabında saklamanıza gerek yok.Frezya soğanlarının soğuklama istekleri olmaz.
Yaklaşık olarak Nisan sonu Mayıs başı sökülen soğanlar oda sıcaklığında ortalama 29-30 derecede Eylül ayına kadar dinlenmelerini tamamlarlar.Eylül ayından itibaren Ekim sonuna kadar dikilebilirler.SELAMLAR...
ben üç yönetmi de denedim;hiç sökmedim,eylül başı suladım hemen yeşerdiler,bir saksı söktüm ve soganları bolkonda öylesine güneş az alan bir alanda açıkta bıraktım,eylül başı diktim,hemen yeşerdiler,bir de geçen nisanda diktim,bir kez suladım çıkmadı,toprakta bekletip eylül başı suladım yeşerdiler,kısacası her yöntemde başarılı sonuç veriyor.
Dumlupınar
02-10-2015, 16:22
ben üç yönetmi de denedim;hiç sökmedim,eylül başı suladım hemen yeşerdiler,bir saksı söktüm ve soganları bolkonda öylesine güneş az alan bir alanda açıkta bıraktım,eylül başı diktim,hemen yeşerdiler,bir de geçen nisanda diktim,bir kez suladım çıkmadı,toprakta bekletip eylül başı suladım yeşerdiler,kısacası her yöntemde başarılı sonuç veriyor.
Merhaba,frezya soğanlarını sökmeden de yetiştirmek tabii ki mümkün.Hatta soğanlar sökülmeyip yerinde bırakıldığında bitki kendisini doğal ortamında sanıp daha da güzel çiçeklenebilir.
Ancak ana soğanın etrafında oluşan yavru soğanlar sıkışıp,istenilen büyüklüğe ulaşamazlar.Aynı durum ana soğan içinde geçerlidir.
Her yıl iri ve yavru soğanların sökülerek ayrı ayrı dikilmeleri en iyi sonucu verir.
Soğanlar dikim zamanına kadar mutlaka gölgede,evde oda sıcaklığında bir bez torbanın içinde muhafaza edilebilir.SELAMLAR...
black_flood
02-10-2015, 18:38
o kadar herkese erken dikmeyin diyen biri olmama rağmen ilk defa ilginç bir durum ile karşılaştım tüm frezyalarım yeşermiş durumda geçen senede aynı kapta saklamıştım ve böyle bir durum olmamıştı. toprağa diktikten 2 gün sonra yarım parmak boy verdiler. artık iklimden dolayı ne olacağı belli olmuyor. ,Akdeniz de olduğum için şanslıyım ama soğuk bölgedeki arkadaşlarımızın bu kadar şanslı olamamasına üzülüyorum.
masal_naz
03-10-2015, 09:46
Ben de dün ektim bakalım yaşatabilecekmiyim
Erdem 01
05-10-2015, 22:50
Hiç korkmayın Eylül Ekim ayları tam zamanı. Siz dikmezseniz de zamanın geldiğini anlar çimlenmeye başlar. Dikimde sonra 5 ay sayın çiçek zamanını yaklaşık hesaplarsınız. Zamanı gelmeden Haziran gibi dikerseniz belki bir şekilde yapraklanır fakat soğanların gücünü azaltır zarar verirsiniz. En az 5 cm derinliğe dikin. Diğer soğanlılar gibi toprakta ucu görünür dikmeyin. Toprak yüzeyinde dikince de olur. Fakat yapraklar büyüdükçe yan yatmaya başlıyor. Soğanın altı 10 cm veya derin olsun. Kumlu gübreli su geçirgen yumuşak toprak olacak.
Merhaba arkadaşlar ben netten bu yıl frezya soğanı alamadım sizler nerden aldınız yardımcı olursanız çok sevinirim ....
black_flood
14-10-2015, 09:21
Antalyada ben hibritler dışındaki hiç bir türüne para vermedim. zaten doğada bulunan bir tür frezya ama insanlar onları canice yok ettiği için türleri tehlikede. eski oturduğum yerde arazi vardı boş envai çeşit frezya vardı inşaat yapıldığı için 1 tane bile yok.
Erdem 01
14-10-2015, 15:42
Arpa çiçeği-Frezya olarak bilinen çiçeğin anavatanı Güney Afrika olarak biliyoruz. Anadolu'nun yerel çiçeği değil. Çiğdem çiçekleriyle karıştırmayın. Hollanda gibi ülkelerde çoğaltılıp dünyaya yayıldı. Yurtdışında çalışan işçiler, yurtdışına gezmeye gidenler tarafından uzun yıllar önce Türkiye'ye getirilmiş olabilir. Benim gibi bir çok kişi elindeki soğanları çeşitli bahçe, bina önlerine dikiyor. Arazide gördükleriniz bu biçimde olanlardır. Anadolu'nun yerel çiçeği çiğdem çiçekleriyle karıştırmış olabilirsiniz.
Erdem 01
14-10-2015, 15:51
Arpa çiçeği-frezyaları dikince don yapan aşırı soğuklardan koruyun. Kış geldi diye 30 dereceli sıcak odalarınıza da koymayın. 10-20 derece arasının en iyi olduğu biliniyor. Aşırı çok soğuklarda gelişimi yavaşlarken çok sıcak ortamda çok uzun yaprak büyütüyor çiçeği az ya da hiç olmuyor. Sonbahar-kış ilkbahar çiçeği. Çiçekleri açıp bitince sıcak güneşli ortamda bırakıp soğan büyütmesini sağlayın.
Merhaba arkadaşlar ben netten bu yıl frezya soğanı alamadım sizler nerden aldınız yardımcı olursanız çok sevinirim ....
Nette ve marketlerde şu ana kadar bende rastlamadım,nedeni ne acaba? .elimde geçen yıldan bol miktarda vardı ,bende onları diktim bu sene
Dumlupınar
15-10-2015, 20:05
Merhaba,22 Ekim Perşembe günü A 101 marketlerde,Asya Lale çiçek soğanlarının satışı var.
Frezya soğanları da, her yıl sonbahar çiçek soğanları ile beraber satılıyor.SELAMLAR...
Erdem 01
16-10-2015, 08:48
Yazın bir çok arkadaşa soğanlardan gönderdim. Şu anda hepsi dikildi ve yapraklar uzamaya başladı. Marketlerde zamansız satıyorlar. Bu aylar tam dikim zamanı. Geçen yıl yaz aylarında carfurda dikim zamanı olmadığı halde indirim yapıp ortaya satış sepetlerin içine soğan paketlerini dökmüşlerdi.
Merhaba,22 Ekim Perşembe günü A 101 marketlerde,Asya Lale çiçek soğanlarının satışı var.
Frezya soğanları da, her yıl sonbahar çiçek soğanları ile beraber satılıyor.SELAMLAR...
Merhaba sn Dumlupınar ben de geçen sene A101 de sümbül soğanları almıştım fakat Frezya soğanı satışta yoktu umarım bu yıl getirirler Asya lale nin kendi satış sitesinde de yoktu başka nerden temin edebilirim bilgisi olan yardımcı oursa çok sevinirim ....
Mücevher Çalısı
16-10-2015, 12:57
Koçtaş, Bauhause gibi yapı marketlerde satışı oluyor...
Migros ve A101 ekim-kasım aylarında satıyor. Geçen sene A101 çok sayıda soğanlı bitki satışa sundu Antalya'da, aralarında Frezya da vardı...
Online olarak da Asya Lale ve Zengarden'da satışını geçen sene gördüm ben...
Ama bu saydıklarım hepsi geçen seneye dair, bu sene satışa sunarlar-sunmazlar bilemem...
Dumlupınar
16-10-2015, 14:32
Merhaba sn Dumlupınar ben de geçen sene A101 de sümbül soğanları almıştım fakat Frezya soğanı satışta yoktu umarım bu yıl getirirler Asya lale nin kendi satış sitesinde de yoktu başka nerden temin edebilirim bilgisi olan yardımcı oursa çok sevinirim ....
Merhaba,her sene Ekim ayında A 101 de frezya soğanları satılıyor.Geçen senede vardı.Ben apartman bahçesine dikmek için 4 paket almıştım.Sabah mağazanın açılış saati tam 9'da orada olursanız bulabilirsiniz.Tahminim siz almadan frezyalar bitmiş olabilir.
Kendi satış sitelerinde bende bu yıl görmedim.Yine de mağazada bulamazsanız e fidancım isimli satış sitesinde satılıyor.Bilginiz olsun.SELAMLAR...
Bugün a 101 e baktım Sümbül ,lale ve nergis dışında başka soğan yoktu.
Mücevher Çalısı
22-10-2015, 18:18
Geçen kış üreticilerin Frezyalarını da etkilemiş olabilir:(
Geçen kış üreticilerin Frezyalarını da etkilemiş olabilir:(
Çok şükür gecen yıldan elimde bol miktarda vardı,hepsini diktim,şu an bayağı buyuduler,ama olsaydı bir kaç tane daha alırdım,gecen nisanda bim de satılıyordu iki paket almıştım ama bitmeyecegini bildigim için dikmemistim,ama evde yetisen ve sokulen soganlar daha güzel ve firesiz oluyor
Dumlupınar
22-10-2015, 20:34
Bende bugün evimin yakınındaki 2 şubeye baktım.Geçen yıllarda satılan düğün çiçeği,süsen,frezya ve ters lale soğanlarının bu yıl satışta olmadığını gördüm.
eneskrky
22-10-2015, 23:13
Bu sene fazla çeşit getirmemişler ..Soğan kaliteside düşüktü ya da benim şubemde öle idi .
Benimkilerden bir demet..
Erdem 01
31-10-2015, 15:40
Eylülde diktiğim Arpa çiçeği-Frezya soğanlarının son durumu.
celalim01
31-10-2015, 16:12
Bu sene bazı türlerde sanırım sıkıntı var.
Dumlupınar
01-11-2015, 12:26
Küçük saksılara,yavru soğanlarını diktiğim frezyalarım.
casperia
12-11-2015, 17:06
iyi günler. benimde frezyalar sürgün verdi. aşırı uzayıp devrildikleri için ben yaprakları 15 cm üstten kesmiştim. acaba yarar -zarar durumu olur mu ..
black_flood
12-11-2015, 18:22
yatması problem değil yapısı gereği olması gereken bu yaprakların kurumasına sebebiyet verebilirsin kestiğin için. doğal haline bırakın müdahalede bulunmayın doğasına.
Frezya deneyimim geçen ocakta başladı,gecen yıl başarılı olamadım ama çok şey öğrendim,boyları çok uzadı demisiniz,frezya sıcağı sevmiyor,sıcakta acayip boy atabilir ama doğru düzgün çiçek vermez,kesinlikle sıcak odada tutulmamalı,bahçe ya da bolkonda durmalı ,serin ve güneşi gören bir yere atın ve fazla ilgilenmeyin,size fazlasıyla karşılığını verecektir.
Gecen yıl ocakta -yanlış zaman- diktim balkona koydum bir hafta sonra cikmayinca iceri aldim,iki gün içinde çıktı ,üç dört gün içinde 10-15 cm oldu,sonra dışarıya aldım ama 9-10 frezyadan sadece ikisinden çiçek aldım nisan ayinda,onlarda 3-4 gün icinde soldu,oysa gorevlinin bahcede bir saksi frezyasi vardi ,ocak sonu Şubat başı muhtesem açtı,10 gün kadar da solmuyor.
EAkpınar
13-11-2015, 09:56
Geçen yıldan kalan frezya soğanlarımı bende 1 ay önce toprakla buluşturdum, bulundukları yerde filizlenmeye başlamışlardı. Cam balkonda duruyor gece soğuk gündüz ise sıcak oluyor. Şu anda 30 cm boylandılar ve yaprakları yan yatıyor. Bu nedenle iki tarafına çubuk sokup kurdeleyle bağladım. Henüz tomurcuk oluşturmadı.
Mücevher Çalısı
13-11-2015, 11:41
...Henüz tomurcuk oluşturmadı.
Tomurcuk oluşturmasına daha aylar var. En erken Şubat gibi tomurcuk oluşturmaya başlar ve Mart-Nisan aylarında çiçeklenir kendileri:)
Erdem 01
13-11-2015, 13:25
Yaprakları yan yatıyorsa ip ve çubuklarla dik tutarsınız. Genelde yüzeye yakın dikimden olur. Soğan büyükse 5cm veya biraz daha derine dikin. Soğan alt toprağı 10-20 cm olsun. Soğan büyümesine faydası var. Ben uzun saksılara diktiğimden alt derinliği az oluyor. Dışarı bahçede dikilen soğanlar çıkarılmazsa soğan kendini dibe çekiyor. Gelecek yıl yaprakda hiç yatma görülmüyor. Saksıda üste yeriniz varsa yatmayı önlemek için toprak dökebilirsiniz. Yan yatsa da çiçekler oluyor sadece görüntü farkı var. Apartman bahçemize diktiğim soğanların yaprakları daha kısa kalıyor 20-25 cm kadar uzuyor. Bu yıl havalar burada sıcak gittiğinden saksıdakilerin yaprakları aşırı uzadı. Apartman bahçemizdekileri bu yıl çoğunu söküp aldım. Çiçek sonrasında görevli bahçeyi motorlu tırpanla biçince anlamadığından onları da biçmiş. Yaprakları kuruyuncaya kadar kesinlikle kesmeyin. Çiçek sonrası soğan büyütme ve yavru verme dönemidir.
black_flood
07-12-2015, 17:31
Frezya deneyimim geçen ocakta başladı,gecen yıl başarılı olamadım ama çok şey öğrendim,boyları çok uzadı demisiniz,frezya sıcağı sevmiyor,sıcakta acayip boy atabilir ama doğru düzgün çiçek vermez,kesinlikle sıcak odada tutulmamalı,bahçe ya da bolkonda durmalı ,serin ve güneşi gören bir yere atın ve fazla ilgilenmeyin,size fazlasıyla karşılığını verecektir.
o boy derdi maalesef bendede var ama çözümü maalesef yol 75 cm boy verdi. terasta dış mekanda durmaktadır ama Antalyada daha 3 gün soğuk oldu onun harici hep 27 dereceydi ve bugün 25 dereceye çıktı yine bu sene AKDENİZİN kaderi çöl sıcağı sanırım. safran diktim onlar bile köklendi ama sürgün yok sıcak nedeni ile. kış bitkilerinin hiç birisi düzgün büyümüyor. yaz bitkileri bile halen orman gibi.
eceyıldız
07-12-2015, 21:34
Benim frezyalar maşallah bu sene iyi bakalım ne olacak...
Resulgur
07-12-2015, 22:15
Benim frezyalar da böyle oldu fazla uzadılar gibi geldi bana sanki :D
eceyıldız
07-12-2015, 22:40
Geçen yıla göre benim frezyalar çok iyi frezya yerini sevince büyüyor böyle...
Ek,m ayının 15 inde dikilmiş frezyalar, resim alındığı zaman henüz ip bağlayacak kadar olmadıGeçen hafta ip bağladık (sürgünleri ağ arasına aldık.
evandevan5
14-12-2015, 09:40
Benim frezyalar maşallah bu sene iyi bakalım ne olacak...
sizde frezya tohumu varmı ben arıyorum.yok.
eceyıldız
14-12-2015, 10:37
A-101 e ve migrosu takip edin geliyor bazen soğan. Olmazsa seneye bana hatırlatın...
Ek,m ayının 15 inde dikilmiş frezyalar, resim alındığı zaman henüz ip bağlayacak kadar olmadıGeçen hafta ip bağladık (sürgünleri ağ arasına aldık.
Sn. kgursan ağa aldığınız fotoğraflar var mı? Benim frezyalarım da çok uzadılar, bazı yapraklar dik duramıyorlar. Yapabileceğim bir şeyse örnek alabilirim sizden. :)
EAkpınar
14-12-2015, 13:44
Sayın Jakin saksının iki yanına çubuk sokup kurdeleyla bağlayın. Ben de öyle yaptım.
Sn. kgursan ağa aldığınız fotoğraflar var mı? Benim frezyalarım da çok uzadılar, bazı yapraklar dik duramıyorlar. Yapabileceğim bir şeyse örnek alabilirim sizden. :)
sn jakin. Ağ bağladıktan sonra foto çekmedim. Ama mevcut fotoda Kazıklar ve enine çakılmış çıtalar görünüyor, Tava uzunluğunca boydan boya 10 cm aralıkla gerilmiş ipler de görünüyor. Uzunlamasına gerilmiş bu ipleri enine olarak pamuk ipi ilebağlarsanız ağ olur. Ağ gözlerinin içine bitkiler girecek şekilde örebilirsiniz. Ağ yapılmış fotoyu çekersem resmi buraya koyarım. kolay gelsin
Ağ iplerinin toprak seviyesinden yüksekliği , ilk önce 10 cm kadar olacak, daha sonra ağ kaldırılarak yükseklik 20-30 cm ye çıkarılıyor bitki boylandıkça.
1 soğandan ses seda çıkmadı.. Karışık renk pakette pembe-beyaz ebruli renkten bir tane oluyordu.. Umarım o degildir cıkmayan :)
ummu_gul
28-12-2015, 11:40
Arkadaşlar bu sayfaya uzun bir zamandır gelmedim kıtlık çıkmış sanki yok yok frezya bulamıyorum istanbul atasehir bana yardimci olacak kimse yokmu frezya istiyorum her renk
Arkadaşlar bu sayfaya uzun bir zamandır gelmedim kıtlık çıkmış sanki yok yok frezya bulamıyorum istanbul atasehir bana yardimci olacak kimse yokmu frezya istiyorum her renk
Bulsanız bile,bu tarihlerden sonra dikilecek frezya dan verim alamazsınız.
KAPTANzst
28-12-2015, 15:26
İlk baharda dikilirse sonbaharda çiçek olur
Sonbahar dikimlerinde ilkbaharda çiçek alınır.
İlk baharda dikilirse sonbaharda çiçek olur
Sonbahar dikimlerinde ilkbaharda çiçek alınır.
Bu konu daha önceki sayfalarda çok konuşuldu,bu söylem tamamen yanlış,bizzat bende denedim,ilkbaharda dikilen sogan sonbaharda topraktan çıkıyor bu nedenle çiçeklenmede kışın oluyor.
Sûz-i Dilârâ
10-01-2016, 19:13
Bu yıl bir türlü frezya soğanı bulamadım, bunlar geçen senekiler, 10 soğandan üç tane kaldı, çürüyenlerin yavruları sağlamdı onları diktim. Bu sefer de bir hastalık başgösterdi yapraklar kızarıp sararıp kuruyorlar:(
Geçen yıl oldukça güzellerdi bir dolu, mis gibi çiçekler açtılar, bu yıl ne olacak bakalım.
591940
Bunlar da yukarıdakilerden aldığım tohumlardan çimlenen bebekler:D
591941
Dumlupınar
16-01-2016, 23:08
Bu yıl bir türlü frezya soğanı bulamadım, bunlar geçen senekiler, 10 soğandan üç tane kaldı, çürüyenlerin yavruları sağlamdı onları diktim. Bu sefer de bir hastalık başgösterdi yapraklar kızarıp sararıp kuruyorlar:(
Geçen yıl oldukça güzellerdi bir dolu, mis gibi çiçekler açtılar, bu yıl ne olacak bakalım.
591940
Bunlar da yukarıdakilerden aldığım tohumlardan çimlenenler bebekler:D
591941
Sn.Sûz-i Dilârâ merhaba,frezyalarınızda mantar hastalığı meydana gelmiş.Benim de bazı saksılarda aynı durum kısmen meydana geldi.Fazla sulamada, topraktan tam süzülemeyen su sebebiyle köklerde çürümede,çiftlik gübresinin fazla kullanılmasında ve aşırı soğuk havadan etkilenen yapraklarda da bir kaç hafta sonra bu problem olabiliyor.
Sulamayı azaltın derim.Saksı tam güneşte dursun.Saksının atlığını alın ki saksının deliklerinden akan suyu toprak tekrar emmesin.Hatta saksının alt kenarlarını 1 cm.kadar seramik veya kiremit parçaları ile yerden yükseltirseniz yere tahliye olan suda tekrar emilmemiş olur.SELAMLAR...
Sûz-i Dilârâ
17-01-2016, 15:55
Sayın Dumlupınar, aslında geçen sene de aynı hastalığa yakalanmışlardı. Hastalıklı yaprakları kesmiş, mantar ilacını bir hafta arayla iki kere vermiştim. Düzelmişlerdi, çok da iri, bol çiçeklenmişlerdi.
Sulama konusunda haklı olabilirsiniz, tabaklarında su kaldığını hatırlıyorum. Havalar da soğuk gidince toprak hep ıslak kaldı:(
Bugün sizin dediğinizi yaptım, saksı tabağını aldım ve saksıyı odun parçalarıyla yükselttim. Hasta yaprakları temizledim. Mantar ilacı da sıkacağım, sulamayı da azaltayım, bakalım ne olacak:confused:
İnşallah toparlar da çiçek görürüz, geçen sene frezya sayısını çoğaltmayı planlıyordum, böyle giderse elimdekinden de olacağım. :o:(
Dumlupınar
17-01-2016, 16:59
Sayın Dumlupınar, aslında geçen sene de aynı hastalığa yakalanmışlardı. Hastalıklı yaprakları kesmiş, mantar ilacını bir hafta arayla iki kere vermiştim. Düzelmişlerdi, çok da iri, bol çiçeklenmişlerdi.
Sulama konusunda haklı olabilirsiniz, tabaklarında su kaldığını hatırlıyorum. Havalar da soğuk gidince toprak hep ıslak kaldı:(
Bugün sizin dediğinizi yaptım, saksı tabağını aldım ve saksıyı odun parçalarıyla yükselttim. Hasta yaprakları temizledim. Mantar ilacı da sıkacağım, sulamayı da azaltayım, bakalım ne olacak:confused:
İnşallah toparlar da çiçek görürüz, geçen sene frezya sayısını çoğaltmayı planlıyordum, böyle giderse elimdekinden de olacağım. :o:(
Sn.Sûz-i Dilârâ tekrar merhaba,saksının altlığını alarak,odun parçaları ile saksıyı da yükselterek yapılacak en iyi şeyi yapmışsınız.Kökler su içinde kalmasın ki toprakta oksijen kesilip köklerde çürüme meydana gelmesin.Saksının tabağında kesinlikle su kalmaması gerekir.Zaten problemde büyük ihtimalle bu durumdan kaynaklanıyor.
Mantar ilacını kullanma talimatına uygun şekilde uyguladığınızda faydası olabilir.Yapraklarda bu probleme rağmen çiçeklenme yine olabiliyor.Bir önerim daha olsun.Bir süreliğine toprak ıslaklığını kaybedip normal nemli duruma gelene kadar yağmurdan da saksıyı uzak tutun.
Frezya soğanlarınızı çoğaltmanıza gelince,bir sorun olursa Mayıs ayının son haftasında size istediğiniz kadar soğanı hediye olarak gönderebilirim. Soğanları sökünce size özelden mesajla bildiririm. SELAMLAR...
Sûz-i Dilârâ
17-01-2016, 18:02
Teşekkür ederim;) Teklifiniz içimi rahatlattı:D
Geçen sene frezyadan iyi verim alınca bir frezya aşığı olarak çoğaltmaya karar vermiştim. Ne yazık ki bir türlü soğan bulamadım. Elimdeki üç ana ve bir sürü yavru soğanla yetinmek zorunda kaldım. Tohumdan çimlenenler ancak seneye açacak hale gelir herhalde.
Ne yapalım artık bu sene de böyle olsun. :rolleyes: Seneye nasip olursa çoğaltır bol bol koklarım:cool: Teklifinizi büyük bir sevinçle kabul ettiğimi belirteyim, nasipse mayıs ayında haberleşiriz. Telefonuma bir hatırlatma daha ekleyeyim:D:D
black_flood
17-01-2016, 18:23
bu Frezyaların Beyaz olan türünden elinde olan var ise iri olan türü ile takas edebilirim haziran ayına. bendekiler biraz fazla iri sanırım geçen sene 67 cm boy atmıştı bu sene 75 cm' i geçti yaprakları hatta tüm çiçekleri açamadan sıcaklar nedeni ile uykuya girmişti. beyaz türünü bulamadım maalesef. sarı mor ve kırmızı türleri var sadece.
Mücevher Çalısı
28-01-2016, 14:17
Geçen sene Şubat sonu açmış olan Frezyalar artık yavaş yavaş çiçek sapı çıkarmaya başlarlar (daha görmedim)...
593761
Şimdiye kadar Antalya "-3,-4" dereceleri gördü ve ben Frezyalarımı içeri almadım. Fakat Şubat ayında da "eksi" dereceli hava yaşanırsa içeriye almayı düşünüyorum:) Çiçek sapı çıkmaya başlamışsa eksili derecelerde pek kalmamalı diye okumuştum forumda...
KAPTANzst
28-01-2016, 17:03
Bizimkiler kar altında kaldılar
Mücevher Çalısı
28-01-2016, 18:19
Bizimkiler kar altında kaldılar
Her sene bu şekilde yetiştiriyor ve yaşatıyorsanız, yola devam:)
Resulgur
28-01-2016, 19:19
Benim frezyalar çok uzadı ve yan yattılar. Ortadan keserek kısaltsak çiçek sapları çıkar mı acaba ?
Mücevher Çalısı
28-01-2016, 19:31
Benim frezyalar çok uzadı ve yan yattılar. Ortadan keserek kısaltsak çiçek sapları çıkar mı acaba ?
Yan yatıp dinlenmek Frezyanın en sevdiği duruş. Bir çubukla destek verip düzgün durmasını sağlayabilirsiniz. Yapraklarını kurumadıkça kesmeniz tavsiye edilmez:)
Resulgur
28-01-2016, 19:39
Cam kenarında içeride duruyorlar -30 lardayız. Soğuk hava şartlarında yaprakların uç kısmı biraz sarardı bu havalara ne kadar dayanacak göreceğiz. Çiçeklerimizi görürsek ne mutlu bize :)
Erdem 01
29-01-2016, 14:27
Arpa çiçeği-Frezyalarımın bugünkü görüntüleri.
Mücevher Çalısı
29-01-2016, 14:34
Arpa çiçeği-Frezyalarımın bugünkü görüntüleri.
Bunlar sanırım eski tip Frezyalar. Bu kadar sık dikili olsalar bile çiçekleniyorlar, özellikle krem renkliler sorunsuz yetişiyor. Ne renk açtıklarını öğrenebilir miyim? Antalyadakiler ya sarı ya da krem renkli...
Erdem 01
29-01-2016, 14:40
Bunlarda geçen yıl açan çiçeklerden. Anaç olan Beyaz içi sarı çiçeğin tohumları arasından tamamen beyaz çiçek açan çıkıyor. Elimde Beyaz, Sarı, kırmızı olanlar var. Bu yıl tohumdan yetişenler de açarsa farklı renk olursa çok iyi olur.
Mücevher Çalısı
29-01-2016, 14:54
Bunlarda geçen yıl açan çiçeklerden. Anaç olan Beyaz içi sarı çiçeğin tohumları arasından tamamen beyaz çiçek açan çıkıyor. Elimde Beyaz, Sarı, kırmızı olanlar var. Bu yıl tohumdan yetişenler de açarsa farklı renk olursa çok iyi olur.
Frezyalarınız çok sağlıklılar maşaallah. Kremden beyazın çıkması da çok güzelmiş...
Benim geçen sene aldığım soğanların bazılarının yapraklarında bozulmalar var. Bazı arkadaşların da aynı sorunları yaşadığını okuyorum, mantarmış galiba. Eski tip Frezyaların bu hastalıkları olmuyor bildiğim kadarıyla. Bu sebeple de sormuştum...
Saygılar...
Erdem 01
29-01-2016, 15:18
Soğanların geçmişi belki 20 yıllık. Babam yetiştiriyor ondan aldım. İlk olarak İskenderun Karaağaç köyünde yetiştirenlerden toplamış. Herhangi bir hastalık olmadı şimdiye kadar inşallah olmaz. Bazen soğanları naylon torbada ağzı kapalı unutuyoruz o zaman nemden çürüyenler oluyor. Yaralı bozuk olanları hemen çıkarıp atıyorum. Toprağı geçirgen olsun sürekli nemli tutmayın. Toprak kurusun zararı olmaz. Bu yılki soğanlar çok olursa isteyen arkadaşlara dağıtırım.
Mücevher Çalısı
29-01-2016, 16:08
Bahsettiğim sorunlular bu şekilde;
593842
593843
Bütün yumrulara aynı şekilde muamele ediyorum ama bazılarında sorun oluyor. Toprağı süzek ve aşırı su vermiyorum (1-2 aydır yağmur suyu yetiyor)...
Dumlupınar
29-01-2016, 21:02
593842
593843
Bütün yumrulara aynı şekilde muamele ediyorum ama bazılarında sorun oluyor. Toprağı süzek ve aşırı su vermiyorum (1-2 aydır yağmur suyu yetiyor)...
Merhaba,frezyalarınıza yağmur suyu tabi yeterli gelebilir.Önemli olan yağmur suyu da olsa fazla suyun saksının tahliye deliklerinden süzülerek akıp gitmesidir.
Eski tür frezyalar,özellikle krem ve ebruli olanlarda dahil sizinde belirttiğiniz gibi yetiştirilmesi en kolay türlerdir.Hastalıklara karşı dayanıklı oldukları gibi soğuklardan da İzmir'de kesinlikle etkilenmiyorlar.Bu arada bu türün krem renkli olanı muhteşem kokuyor.SELAMLAR...
Mücevher Çalısı
29-01-2016, 21:36
Merhaba,frezyalarınıza yağmur suyu tabi yeterli gelebilir.Önemli olan yağmur suyu da olsa fazla suyun saksının tahliye deliklerinden süzülerek akıp gitmesidir.
Eski tür frezyalar,özellikle krem ve ebruli olanlarda dahil sizinde belirttiğiniz gibi yetiştirilmesi en kolay türlerdir.Hastalıklara karşı dayanıklı oldukları gibi soğuklardan da İzmir'de kesinlikle etkilenmiyorlar.Bu arada bu türün krem renkli olanı muhteşem kokuyor.SELAMLAR...
Özellikle toprağını kuru bırakıyorum, bu sorunla karşılaşmasınlar diye. Drenaj sorunları da yok. Frezyanın bu hastalığı hakkında geçmiş yıllarda da bahsi geçmiş ve mantar olabileceği söylenmiş (yanlış hatırlıyor olabilirim, şimdi o mesaja bakmadım). Fakat aynı saksıdaki köklerden bazıları hasta bazıları değil. Mantar olmayabilir, sorunun ne olduğunu da kimse tam bilmiyor sanırım. Benim tek bildiğim eski tip Frezyalarda böyle bir hastalığın olmadığı...
Aradım buldum geçmişte bahsi geçen mesajları:)
Burada (http://www.agaclar.net/forum/1246987-post868.htm) ve burada (http://www.agaclar.net/forum/1252738-post889.htm) bahsi geçmiş...
Dumlupınar
29-01-2016, 22:11
Özellikle toprağını kuru bırakıyorum, bu sorunla karşılaşmasınlar diye. Drenaj sorunları da yok. Frezyanın bu hastalığı hakkında geçmiş yıllarda da bahsi geçmiş ve mantar olabileceği söylenmiş (yanlış hatırlıyor olabilirim, şimdi o mesaja bakmadım). Fakat aynı saksıdaki köklerden bazıları hasta bazıları değil. Mantar olmayabilir, sorunun ne olduğunu da kimse tam bilmiyor sanırım. Benim tek bildiğim eski tip Frezyalarda böyle bir hastalığın olmadığı...
Tekrar merhaba,bu bir mantar hastalığı ve aynı saksıdaki her frezyada olmayabiliyor.Dikim yaparken bazı hastalıklı soğanları da dış kabuk yüzünden göremiyor olabiliriz.Ben fazla yanmış hayvan gübresinin de aynı hastalığa benzer soruna sebep olduğunu fark ettim.Benim bazı saksılarımda da aynı problem meydana geldi.
Sn.kgursan geçen yıllardaki mesajlarının birinde,bazı türlerin hastalığa karşı hassas olduklarından dikimlerini artık yapmadığını yazmıştı.SELAMLAR...
Mücevher Çalısı
29-01-2016, 22:31
Tekrar merhaba,bu bir mantar hastalığı ve aynı saksıdaki her frezyada olmayabiliyor.Dikim yaparken bazı hastalıklı soğanları da dış kabuk yüzünden göremiyor olabiliriz.Ben fazla yanmış hayvan gübresinin de aynı hastalığa benzer soruna sebep olduğunu fark ettim.Benim bazı saksılarımda da aynı problem meydana geldi.
Sn.kgursan geçen yıllardaki mesajlarının birinde,bazı türlerin hastalığa karşı hassas olduklarından dikimlerini artık yapmadığını yazmıştı.SELAMLAR...
Şimdi ben o hastalıları köklemeye de kıyamıyorum ya çiçek açarsa diye. Bakalım yaşarlarsa seneye ya atarım ya da atmaya kıyamaz ayrı bir yere dikerim:)
Zaman ayırdığınız ve bilgilendirdiğiniz için size ve Sayın Erdem 01'e teşekkür ederim...
Saygılar...
593842
593843
Sayın Mücevher Çalısı;
Sizin çiçeklerde olan hastalığın aynısı benim glayöllerde 2015 yılında meydana geldi. Ondan önce böyle bir hastalık yok idi. Çiçekler çok güzel açmıştı. Hastalananlar çiçeklerini bile tam olarak açamadılar. Arkadaşım pırasalarda tam olarak benzemese de elmaları ilaçlarken gelen ilaçtan sonra düzeldiğini söyledi. Ben hiç ilaç kullanmadım. Mantar olduğunu düşünüyorum. Geçen yıl normalin üzerinde yağışlı geçmiş olmasının hastalığın ilerlemesinde bir etkisi olduğunu düşünüyorum. Bu yıl da aynı şekilde hastalık çıkarsa öncelikle kükürt yapmayı, gerekirse ilaç kullanmayı düşünüyorum.
Mücevher Çalısı
30-01-2016, 18:38
... Mantar olduğunu düşünüyorum. Geçen yıl normalin üzerinde yağışlı geçmiş olmasının hastalığın ilerlemesinde bir etkisi olduğunu düşünüyorum. Bu yıl da aynı şekilde hastalık çıkarsa öncelikle kükürt yapmayı, gerekirse ilaç kullanmayı düşünüyorum.
Mantar olma ihtimali var. 2 konu kafamı karıştırıyor;
1- Aynı saksı içerisinde bazılarının hasta bazılarının sağlam olması. Bu konuyu "hastalığa direnci az olan Frezyalarda sorun yaşanıyor" olarak düşünebiliriz.
2- Geçen sene sağlam olan aynı yumruların bu sene hastalanmaları. Bu konuda biraz takılıyorum. Belki de satıcı firmalar yumruları satılmadan önce hastalığına karşı ilaçlıyordur, bu sayede ilk sene hastalık görülmüyordur, bilemiyorum...
Ev ortamında (balkonda) ilaçlama yapamıyorum ben. Bahçede yetiştiriyor olsam kesin ilaçlamayı denerdim. Hiç olmazsa kafamızdaki soru işaretleri azalırdı...
İlginiz için teşekkür ederim. Saygılar...
eceyıldız
31-01-2016, 12:13
Bunlarda rüzgara, fırtınaya, doluya direnen frezyalarım.
Erdem 01
31-01-2016, 15:12
Bakırlı ilaçlar deneyin. Bakalım ne olacak. Hastalıklı yaprakları kesip uzaklaştırın. Belki güneş ışığı üzerine yeterli gelmiyordur. Üzerine rüzgar hafif esinti gelsin. Küflenmiş gibi duruyor. Bazen rüzgardan yapraklar birbirine giriyor. Ben balkonda yetiştiriyorum. Sabah güneşi alan esintili arka balkonda büyütüp sonra Sabah-öğleden sonra güneşi alan esintili ön balkonda plastik masa üzerine yerleştirdim. Burada çiçeklenip bitiriyorum. Apartman bahçesine diktiğim soğanlarda da böyle bir sorun görmedim. Güneşli ve rüzgarlı yerdeler. Bunları topraktan çıkarmadım. Kendi kendilerine doğal büyüyor çiçek açıyor. Bir kötü yanı çiçeği bilmeyenler çiçekler bitip yapraklar kalınca eline motorlu tırpanı alan biçiyor. Böyle olunca soğanlar gelişmiyor.
Mücevher Çalısı
02-02-2016, 09:39
Şubat ayı içeri, Frezya başağı dışarı:p
594261
Şubat ayı içeri, Frezya başağı dışarı:p
594261
Başak çıkarır ama bana sanki donmuş, üşümüş gibi geldi Donmuş olan yapraklar kahverengimsi olmuş. Gibi geldi!!..
Mücevher Çalısı
04-02-2016, 20:40
Başak çıkarır ama bana sanki donmuş, üşümüş gibi geldi Donmuş olan yapraklar kahverengimsi olmuş. Gibi geldi!!..
Evet geçen haftalardaki genel soğuklara maruz kaldılar, üşüdüler biraz.
Geçen seneyi iyi çıkardılar, bu sene de çiçek açarlarsa soğuklara dayanma güçleri artmış demektir;)
Cevap için teşekkür ederim;)
Sûz-i Dilârâ
05-02-2016, 20:00
Frezyalarımda son durum, hasta diye yapraklarını kestiğim frezyalarımda hastalık devam ediyor, diğerleri sağlam yola devam:cool:
Büyük olanların aşağı kısımlarında çiçek başağının şişkinliği oluşmaya başlamış:D
Frezyalarımda son durum, hasta diye yapraklarını kestiğim frezyalarımda hastalık devam ediyor, diğerleri sağlam yola devam:cool:
Büyük olanların aşağı kısımlarında çiçek başağının şişkinliği oluşmaya başlamış:D
frezyada yaprakların sararması, yumrudan (kökden) gelir. yani yumru çürümüştür yaprak sararır.
black_flood
07-02-2016, 21:45
yapraklarda bozulma durumu bendekilerinde bazılarında var ama soğuktan olduğunu biliyorum 2 gün boyunca süren -8 derecelik soğuk sonrasında oldu bozulma hemen mantar **** hastalık diye düşünmemeliyiz bende hatta bazıları tamamen don vurduğu için tüm sürgünleri kararıp bozuldu yeniden sürerse ne ala sürmezse yapacak bir şey yok seneye daha uygun bir yere koyarım artık rüzgar almayan. bozulan yaprakları özenle temizledikten sonra bozulma devam ederse hastalık olarak bakabilirsiniz duruma. bu sene maalesef 2 kere soğuk geldi ilkinde fazla etkilenmedi -6 dereceye düştüydü 2. soğukta yer yer - 10 dereceye kadar düştü gece. diğer yetiştirdiğim bitkilerde bile zaiyat var. artık - değerli soğuk dönemi bittiği için akdeniz de kolay kolay donmaz diye düşünüyorum bitkilere
Aynı hastalığa yakalanan frezyalarımı kaybetmiştim. Dilerim sende kaybetmezsin Mücevher çalısı.
Dumlupınar
08-02-2016, 00:16
Benim frezyalarımında geçtiğimiz haftalardaki aşırı soğuklardan bazılarının yaprakları etkilendi.Özellikle balkon demirlerine asılı saksılarda dikili olanlar,aşırı soğukla birlikte esen kuvvetli ayazı geç farketmem yüzünden yapraklarda kısmen donmalar oldu.
O kadar soğuğa rağmen bugün çiçek saplarının çıkmaya başladığını da gördüm.Çiçeklenmelerinde sorun olmayacak gibi görünüyorlar.
hamdiye22
08-02-2016, 18:28
Sonunda çok sevdiğim frezyalarım açtı.
Mücevher Çalısı
09-02-2016, 13:38
Aynı hastalığa yakalanan frezyalarımı kaybetmiştim. Dilerim sende kaybetmezsin Mücevher çalısı.
İyi dileklerin için teşekkür ederim Sevgili Hira. Bu hastalık sağlam bırakmıyor anladığım kadarıyla:( Boş vakit bulduğumda hasta olanları sökeceğim...
Canlıların hastalık ve zararlıları bir değil ki;
595057
Bakar mısınnız bu arkadaşın yaptığına (tanınmamak için bir de yüzünü saklıyor:D);
595058
595059
Fark edilince icabına bakıldı tabii... ama işte gidenler de ouyor. Şu kurtçuklar için ilaç önerilmişti bir zamanlar bana da işte her şeyin bir vakti varmış, şimdilik manuel ayardayız:D
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.