View Full Version : Frezya (Freesia)
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
7
[
8]
9
10
11
12
13
Dumlupınar
02-04-2018, 19:42
Bu sene ilk kez frezya diktim tek bir saksı ama seneye kesinlikle daha çok olacaklar.
Harika olmuşlar.Ekim ayının ilk haftasında soğanları dikerseniz hem daha erken,hem daha uzun sürekli çiçeklenme olur.
Dumlupınar
03-04-2018, 12:40
Tohum kapsülleri hızla olgunlaşıyor. 2.fotoğraf mini çiçekli ebruli türe ait.Çiçekleri gibi tohum kapsülleride mini...
Dumlupınar
05-04-2018, 23:40
Eylül ayında kültür frezya tohumlarından,1 su bardağı çapında ve yine 1 su bardağının yarısı derinliğindeki mini saksılarada soğan diker gibi ekim yapmıştım.
Dumlupınar
05-04-2018, 23:41
Bu mini saksı yarı gölgede olduğundan yapraklar henüz kurumadı.Tohumdan yetişen soğanlar çiçek açabilecek iriliğe ulaşmışlar. Bunlar saksıları gibi mini frezya olduklarından ilk sıcaklarda kurudular.İlk söktüklerim bunlar...
Dumlupınar
07-04-2018, 13:17
İlk fotoğrafta bir soğanda 6 ayrı sürgün...
İkinci fotoğrafta 13 tane tohum kapsülü...
Sûz-i Dilârâ
07-04-2018, 15:07
Rüyama uygun bir atasözü düşündüm ama bulamadım. En yakın "dervişin fikri, zikri "eklemeden" rüyası bir olurmuş.
Dün gece rüyamda tohumdan yetiştirdiğim frezyalarımda o kadar çok çiçek ve tomurcuk olduğunu gördüm ki çiçek sapları uzamış da uzamış üzerinde yüzlerce tomurcuk. Ağzım açık izlerken bir yandan da "Bunların fotoğrafını çekip Dumlupınar abime göstermeliyim kesinlikle" diyordum.:D
Dumlupınar
07-04-2018, 16:34
Rüyama uygun bir atasözü düşündüm ama bulamadım. En yakın "dervişin fikri, zikri "eklemeden" rüyası bir olurmuş.
Dün gece rüyamda tohumdan yetiştirdiğim frezyalarımda o kadar çok çiçek ve tomurcuk olduğunu gördüm ki çiçek sapları uzamış da uzamış üzerinde yüzlerce tomurcuk. Ağzım açık izlerken bir yandan da "Bunların fotoğrafını çekip Dumlupınar abime göstermeliyim kesinlikle" diyordum.:D
Hayır olsun.İşte frezyalar böyledir.Rüyalardan bile görünürler.
Demek ki Ekim ayında çok sayıda frezyanız olacak.Üstelik harika çiçeklenecekler.Üstelik bunlar tohumdan üretilen harika,cıvıl cıvıl renkler olacak.SELAMLAR...
Dumlupınar
08-04-2018, 16:10
Çiçeklenme tamamen bitti.Saksıdan sarkıp son tomurcuğunu açan,son frezyacık.
nanemolla
10-04-2018, 00:00
Aralıkmı ocakmı tam hatırlayamadım ama o zaman zarfında geç kaldım diye araracele diktiğim soğanlarım tomurcuga durdular.Bu çok iyi oldu iyiki geç dikmişim çünkü vaktinde diktiklerimin şuan son çiçekleri.ve veda etmeden yeni çiçeklerle karşılayacak beni çok güzel.
Selma_321
10-04-2018, 10:07
Tek frezyam, bakalım hangi renk açacak.
Dumlupınar
10-04-2018, 15:03
Tek frezyam, bakalım hangi renk açacak.
Kendisini yalnız hissetmesin.1,5 ay sonra çok arkadaşı olacak.
sardunya18
10-04-2018, 17:23
Frezyalar çok güzeller maşallah sizinkilerin çiçeği geçti .Ben daha geçen hafta A101den soğan alıp diktim .Bu sene çiçek açar mı sizce ? Birde sümbül gibi yaprağı solunca soğanlar sökülüp sonbaharda yeniden mi dikiliyor .Tabi bu durumda benim soğanların hali nice olacak 😥 Sonbaharda bulamayıp biraz da bile bile diktim ben bu soğanları ya oda ayrı bir konu
sardunya18
10-04-2018, 17:24
Kendisini yalnız hissetmesin.1,5 ay sonra çok arkadaşı olacak.
Benim soğanlar da çok yanlız sayın dumlupınar :rolleyes:
Dumlupınar
10-04-2018, 18:14
[QUOTE=sardunya18;1536888]Frezyalar çok güzeller maşallah sizinkilerin çiçeği geçti .Ben daha geçen hafta A101den soğan alıp diktim .Bu sene çiçek açar mı sizce ? Birde sümbül gibi yaprağı solunca soğanlar sökülüp sonbaharda yeniden mi dikiliyor .Tabi bu durumda benim soğanların hali nice olacak 😥 Sonbaharda bulamayıp biraz da bile bile diktim ben bu soğanları ya oda ayrı bir konu[/QUO
Merhaba,bende aynı soğanları gördüm.Hiç sürgün ucu olan yoktu.Ancak soğanlar dinlenmelerini tamamlamışlarsa sürerler.Çankırı'da çiçek açmalarıda mümkün.Ancak frezyalar hava sıcaklığı yükseldikçe fazla yaprak çıkarıyorlar.Bu durum çiçeklenmeye engel olabilir.
Frezyalar çiçeklenme sona erip yapraklar kuruyunca Mayıs sonuna doğru sökülüyor.Eylül sonuna doğru tekrar dikiliyor.
Sizin soğanlara bir şey olmaz.Fazla sulamayın.Toprak nemli olsun.Hava sıcaklığının yükselmesiyle soğanlar dinlenmeye geçebilir.Eylül civarı sürüp normal yaşamlarına devam ederler.SELAMLAR...:rolleyes:
Dumlupınar
10-04-2018, 18:17
[QUOTE=sardunya18;1536889]Benim soğanlar da çok yanlız sayın dumlupınar :rolleyes:[/QUOTE
Her şeye rağmen sorun olursa,Eylül civarı özelden bana yazın...
sardunya18
11-04-2018, 09:06
Teşekkür ederim sayın dumlupınar peki Çankırı şartlarında bazen eksi otuzları görürüz dışarda saksı da kışı geçirir mi .?Yoksa ısıtılmayan ama güneş gören iç mekana mı almalıyım?
Altı soğandan ikisinde filizlenme belirtisi var umarım hepsi filizlenirler.
Dumlupınar
11-04-2018, 09:55
Sonbahar dikimlerinde Çankırı'da kış aylarında dondurucu soğuklardan korunmaları gerekir.Isıtmasız odada güneş gören bir pencere önü ideal olur.Dış mekanda saksıda kışı geçiremezler.Dondurucu soğukların olmadığı günlerde yine güneş gören dış mekana saksıyı çıkarabilirsiniz.Akşam saatlerinde içeri almayı unutmadan...SELAMLAR...
MaynaVira
12-04-2018, 08:55
Burası forumda en sevdiğim üç başlıktan birisi diyebilirim.
Geriye kalan ikisi?.. İnanın ben de bilmiyorum. :p
Aslında frezya ile tanışmam, kısa bir süre öncesine dayanıyor.
2016 sonlarına doğru aldığım soğanları, bir tanesini bahçe, üçünü ise saksıya olmak üzere, 01 Ocak 2017’de dikmiştim.
Saksıya diktiklerim, mayıs ayının ilk haftasından itibaren çiçeklenmeye başlamıştı.
Mükemmel ancak yoğun olmayan kokuları ile karşılandığımda, kendimi, şu soruyu sormaktan alamamıştım:
“Ne yani, bunca sene boşuna mı yaşamışım?”
670648
2017’nin sonbaharında, evde olamamamdan dolayı, annemden (saksıdan söktüğüm) soğanlarımı dikmesini rica etmiştim ancak bakımsızlıktan dolayı soğanların durumu şu an pek iç açıcı değil.
Neyse ki hayattalar ve bu yaz oldukları yerden alınıp, sonbaharda tekrar dikilebilirler.
(Umarım evimde olabilir ve onlarla bizzat ilgilenirim).
Bahçedeki frezyaya gelince; yanlış hatırlamıyorsam, geçen seneki yoğun dolu yağışlarının mağduru olarak çiçek açamamıştı.
Bu sene hayatta olabileceğine dair ihtimal dahi vermemiştim.
Yani sonuç olarak, bu yıl frezya kokusu alamayacaktım.
Artık benim için frezya başlığına girip, kıskandırırcasına ve bir o kadar da hunharca paylaşılmış fotoğraflara bakıp, kafamı duvarlara vurmanın, çöllerde susuz gezmenin bir anlamı yoktu.
Zaten bu fani olarak nitelediğimiz hayat bir rüyadan ibaretti, onu gereğinden fazla önemsemek yersizdi.
“Haydi” diyordu mekan sahibi, “kapattık”, “hem de temelli”!
Oysa ben, zaten dışarıdaydım ki...
Paniğe kapılarak, sıradan bir canlının hayata tutunabilme içgüdüsü ile olsa gerek; yanlış kapıdan, yanlış zamanda geçmiş ve içeride; yanlış yere hapsolmuştum.
Kepenkler korkuluk, yağmurlar gardiyan, karanlık yoldaş olmuştu bana.
Ta ki ufka açılan ufak bir delik keşfedip, bahçede tomurcuklanan bir frezyacık görene kadar... :rolleyes:
On gün kadar önceydi... Hayatın herkese sunmadığı bu güzel bilet ile, artık başlıktaki yazıları okuyabilir, yeterince kıskançlık duyabilirdim. :p
Hem... O kokuyu alacaktım arkadaş!
Aldım da...
Sözü fazla uzatmadan, dün açmaya başlayan ilk çiçeğin fotoğrafını da paylaşıp, köşeme çekileyim.
670654
Dumlupınar
14-04-2018, 13:35
Bu fotoğrafları paylaşmamışım...
Batuhan Yılmaz
14-04-2018, 15:35
Sevgili Gürkan abimin hediyelerini az önce söktüm ve büyük şok yaşadım her biri bir diş sarımsak kadar olan soğanlarım şuan bir baş sarımsak kadarlar hayatımın şokunu yaşadım ve soğan altlarında ki beyaz şeyleri yavru diye düşünüyorum ama hepsi şekilsiz uzun ve yumuşacık şeyler yavru olmalarını temenni ediyorum yaprakları tamamen sararmadı ama sapları tamamen kuruyana kadar soğandan ayırmayı düşünmüyorum bir sonra ki sene inşallah daha iyi verim alırım. Umarım bir hata yapmamışımdır.(https://i.hizliresim.com/2JpO8v.jpg)
Batuhan Yılmaz
14-04-2018, 15:35
https://i.hizliresim.com/2JpO8v.jpg (https://hizliresim.com/2JpO8v)
Dumlupınar
14-04-2018, 16:41
Batuhan bir hata yok.Soğanların saplarını kesmemen iyi olmuş.Yaprakların kurumayan kısmındaki besin soğana akmış olur.Soğanın tabanındaki yamuk yumruk nohuta benzeyen oluşumlar yavru soğanlar...
Bu yavru soğanlarda gayet güzel çiçeklenirler.Üstelik hastalık yapmazlar.
Bir tavsiye; Bitkinin yaprakları tamamen kurumadan seneye soğanları sökme derim.SELAMLAR...
Dumlupınar
14-04-2018, 16:50
Bu arada gölgede oda sıcaklığında kurusunlar.Eylül sonu dikersin.Mart ayında çiçeklenmiş fotoğraflarınıda görelim.Yavru soğanları bir daha kontrol et.Yumuşak gibi gözükmüyorlar.Taş gibi olmalarí gerekir...
Batuhan Yılmaz
14-04-2018, 17:56
Tavsiyeniz için teşekkür ederim Eylül sonunda tohumlar ve yavru soğanları ayrı ayrı dikeceğim ve tüm gelişmeleri sizlere aktaracağım inşallah yapı olarak bayağı sertler ayrı ayrı geldiler elime başta taş sandım ama baktım diğer soğanların dibinde yapışık olarak mevcut ufak bir tanesini yanlışlıkla sökerken ezdim içinin sünger gibi olmasını oradan betimledim. :D Bu arada kuruma işlemi bitince soğan diplerinde ki yavruları ayırmam daha mantıklı olur değil mi ? Ayrıca Gürkan Abicim her şey için sana minnettarım çok çok teşekkür ederim.
Dumlupınar
14-04-2018, 18:17
Batuhan,Eylül sonu soğanları dikerken yavruları ayırıp ayrı dik.Ana soğandan ayrılmayan yavru soğanları zorlama.Bırak beraber büyüsünler.Frezyaların seni sevindirmelerine bende sevindim.
Estağfurullah...Minnettar olup,teşekkür edecek bir şey yok ortada.Alt tarafı çiçek soğanı.Bende sana teşekkür ederim.Güle güle büyüt...
Dumlupınar
15-04-2018, 11:29
Burhaniye'de frezyalar açmaya devam ediyor.Ben gidemedim.Ama teknoloji sağolsun...
Dumlupınar
15-04-2018, 15:29
Burhaniye'den 2 fotoğraf daha...Antenin yanındaki 3 saksıya minicik soğanları dikmiştim...
İlginç değil mi,gövde de bile soğan oluşumu.
Dumlupınar
24-04-2018, 17:27
İlginç değil mi,gövde de bile soğan oluşumu.
Frezyalarda gövdede soğan oluşumu çok sık olur.Özellikle toprak üstüne yakın veya toprağın hemen 1 cm.kadar altında oluşurlar.
Gövdede soğan oluşumu en çok mini çiçekli,güzel kokulu bodur türlerde oluyor.
Dumlupınar
24-04-2018, 19:52
Frezyaların hep çiçekli fotoğraflarını paylaşmak olmaz.
Dumlupınar
24-04-2018, 20:04
İri çiçekli kültür türlerin yapraklarının neredeyse tamamı kurudu.Tohum kapsüllerininde kurumasını bekliyorum.
Frezyaların kurumuş yapraklarını bile sevenler var.Kumrular yuva yapımı için özellikle sabah erken saatlerde yaprakları hızla koparıp taşıyorlar.Bu sabah fotoğraflarını çekmeyi çok istedim.Ancak perdeyi açınca ürküyorlar.
Dumlupınar
25-04-2018, 19:27
Bugün tohuma bırakmadığım 2 uzun saksıdaki frezyaları söktüm.
İzmir'de bu bahar çok sıcak geçiyor.Frezyalar ilk defa bu kadar erken kurudular.Tohum kapsülleride kurumaya başladı.
Bugün tohuma bırakmadığım 2 uzun saksıdaki frezyaları söktüm.
İzmir'de bu bahar çok sıcak geçiyor.Frezyalar ilk defa bu kadar erken kurudular.Tohum kapsülleride kurumaya başladı.
Soğanlar için şimdi mi başvuruyoruz, bütün hasat bittikten sonra mı? :)
Dumlupınar
25-04-2018, 20:19
Soğanlar için şimdi mi başvuruyoruz, bütün hasat bittikten sonra mı? :)
Merhaba,soğan paylaşımını özelden görüşelim...SELAMLAR...
Dumlupınar
26-04-2018, 20:04
Arkadaşlar bu fotoğrafı geçtiğimiz Sonbaharda çekmiştim.Frezya tohumlarının çimlenerek sürmeye başlayışını sizlerlede paylaşmak istedim.
nanemolla
27-04-2018, 13:52
672002
Geç diktigime çok sevindiğim frezyalarim
nanemolla
27-04-2018, 13:54
Ama birşey söyleyeyim mi canlı halleri fotolardan daha güzel kesinlikle.
Mahmut Tebir
27-04-2018, 22:34
Sayın Dumlupunar.
Gördüğüm kadarıyla yanlızca frezya yetiştiriyorsunuz. Acaba ben mi yanlış anlıyorum.
Eğer başka yetiştirdiğiniz bitkileriniz varsa onlarıda görmek isteriz.
Dumlupınar
27-04-2018, 22:52
[QUOTE=poweralpha;1538607]Sayın Dumlupunar.
Gördüğüm kadarıyla yanlızca frezya yetiştiriyorsunuz. Acaba ben mi yanlış anlıyorum.
Eğer başka yetiştirdiğiniz bitkileriniz varsa onlarıda görmek isteriz.[/QUOTE
Zambak,nergis,ixia,sümbül sayfalarında paylaşımlarım var.SELAMLAR...
Dumlupınar
30-04-2018, 15:59
Frezyalarla ilgili paylaşacak daha çok şey var.Bunlar tamamen kuruyan ilk tohumlar.Önümüzdeki haftalarda tohum tabağı tohumlarla damlaya damlaya göl olacak.
Dumlupınar
30-04-2018, 16:00
Bu arada soğanların sökümüne devam ediyorum...
Dumlupınar
30-04-2018, 16:11
Arkadaşlar,çiçeklenme bitiminden sonra bitkiden sağlıklı tohum almak için acele etmemek gerekiyor.Tohum kapsüllerinin güneş altında tamamen kurumasını beklemek en doğrusu olur.Bu sayede tohumlar daha güçlü,daha olgun olacağından sorunsuz çimlenirler.
Frezyaların yaprakları tamamen kurumuşsa ve tohum kapsüllerinin kurumasını bekliyorsanız sulamayı tamamen kesebilirsiniz.Bu evrede sulamak soğanlara zarar verebilir.Çünkü sulama suyunu kullanacak kök sistemi toprak altında kurumuş durumdadır.
MaynaVira
02-05-2018, 22:43
Sevgili frezya severler,
Elinde yoğun kokulu frezya soğanı olup da, benim için yalnızca iki tanecik ayırabilecek olan var mıdır?
Bir de; şu sıralar evimden uzak olduğum için, sonbahara (ekim, belki kasım) kadar saklanmasını rica edeceğim. :p
Eğer hayatta olur da, o günlere ulaşırsam, gelecek ilkbahara frezya kokusundan mahrum olarak girmek istemiyorum.
Şimdiden teşekkürler... ;)
Dumlupınar
04-05-2018, 11:43
Kapsülünde tamamen kurumuş frezya tohumları...
Sûz-i Dilârâ
04-05-2018, 14:52
Ben de frezyalarımın son partisini dün söktüm, bugün yıkayıp serdim. Apartman bahçesinde olduğu için yeşilken söktüm, kötü görünüyorlardı, teyze temizlik yapmadan yetişeyim dedim. :D
672718
Bodurları sökeli çok oldu. Bunlar soğanları.
672719
Bunlar da bodurlardan aldığım tohumlar. Bahçedekiler neredeyse hiç tohum yapmadılar.
672720
Dumlupınar
07-05-2018, 00:32
Frezya tohumları yavaş yavaş kuruyorlar.Kurudukça çoğalıyorlar...
Dumlupınar
07-05-2018, 01:04
[QUOTE=MaynaVira;1539099]Sevgili frezya severler,
Elinde yoğun kokulu frezya soğanı olup da, benim için yalnızca iki tanecik ayırabilecek olan var mıdır?
Bir de; şu sıralar evimden uzak olduğum için, sonbahara (ekim, belki kasım) kadar saklanmasını rica edeceğim. :p
Eğer hayatta olur da, o günlere ulaşırsam, gelecek ilkbahara frezya kokusundan mahrum olarak girmek istemiyorum.
Şimdiden teşekkürler... ;)[/QUOT
Ayrıldı bile...
MaynaVira
07-05-2018, 22:23
Aklımda yer işgal eden bir sorun çözülmüş oldu böylece.
Teşekkür ederim Sn. Dumlupınar. ;)
Dumlupınar
16-05-2018, 23:26
Frezya tohumları tamamen kurudu.Sıra bu son tohumları kapsüllerinden ayırıp ekime hazır hale getirmeye geldi.
sardunya18
21-05-2018, 10:59
Merhabalar toplam altı soğan olan frezyalarımdan ikisi çimlendi .Diğerleri çimlenmeden yavru verme derdinde anlayamadım .Güzel haber se bir tane çiçek sapı var :D:D
Tabi açmayı başarırsa ;)
Dumlupınar
23-05-2018, 20:30
Arkadaşlar,bugünlerde sökümü tamamlanan frezyaların soğanlarını ve tohumlarını havadar,gölge bir ortamda oda sıcaklığında (25-30 derece) Eylül ortalarına kadar muhafaza edebiliriz.
Muhafaza ederken kapalı kaplardan kaçınalım.Üstü açık bir tabak veya bir bez torba içinde kolayca sonbaharı beklerler.
Sayın Dumlupınar'ın çabaları ile benim de Frezya soğanlarım oldu. İnşallah seneye bu güzellikler bizim balkon ve bahçelerinde de olacak. Tekrardan teşekkür ediyorum kendilerin.
Dumlupınar
04-06-2018, 22:16
Bugünden itibaren 3-4 gün Burhaniye'deyim.Dayımın bahçesine,evinin çatısına,,saksılarına diktiğim frezyalarıda söktüm.,Kumlu bahçe toprağındada gelişimleri mükemmel olmuş.Sezonun frezyalara ait son görselini yarın soğanların temizliğini yaptıktan sonra sizlerle paylaşırım...
Dumlupınar
05-06-2018, 18:50
Sökümden sonra son frezya soğanları...
sardunya18
06-06-2018, 10:45
Siz tohumları aldınız benim frezyam anca açtı :p
Diğerleri soğanlar sağlam ama öylece durmayı seçtiler .Pek kokusu yok gibi :confused:
Dumlupınar
07-06-2018, 13:05
Siz tohumları aldınız benim frezyam anca açtı :p
Diğerleri soğanlar sağlam ama öylece durmayı seçtiler .Pek kokusu yok gibi :confused:
Merhaba,frezyaların kültür türleri genelde hafif kokuludur.Gün içinde sıcaklığın yüksek olduğu saatlerde daha fazla kokarlar.Kokuları ile öne çıkan türleride vardır.
Sizin bu açan frezyanız çok hafif kokar.Ancak çok iri çiçeklenir.Sağlam olup,durmayı seçen soğanlar doğal döngülerine dönüp sürmek için Eylül ayını bekliyorlar.SELAMLAR...
Dumlupınar
26-08-2018, 15:06
Frezya sayfaları yaz boyunca üye arkadaşlar tarafından yalnız bırakılmadı.7 Haziran itibari ile sayfaların 6090 beğenisi vardı.Bugün itibari ile beğeni sayısı 6449 olmuş.
Frezyalar dinlenme zamanlarında bile 359 beğeni almış.Bu güzel çiçeğe gösterilen ilgi ve sevgi önümüzdeki aylarda daha fazla olacak.Bundan çok eminim.Herkese SELAMLAR...
Ekme zamanı gelmedimi farezyaların
Dumlupınar
26-08-2018, 22:06
Ekme zamanı gelmedimi farezyaların
Merhaba,frezya soğanlarınızı Eylül ayı içinde dikebilirsiniz.Havaların sıcak gitmesi hemen sürüp,fazla yapraklanmalarına neden oluyor.Ancak bu durumda çiçeklenme zamanını etkilemiyor.Hatta bitki daha dolgun ve daha gösterişli görünüyor.
Ben önümüzdeki hafta taban kökleri belirip sürmeye başlayan soğanları dikiyorum.Sizde 10 gün daha bekleyip soğanlarınızı dikebilirsiniz.SELAMLAR...
çiçeksever
28-08-2018, 08:11
Afyon için geçerli mi?
Dumlupınar
28-08-2018, 09:41
Afyon için geçerli mi?
Merhaba,tabii bütün Türkiye için geçerli.Yaz mevsimi boyunca 3-4 ay dinlenen soğanlar önümüzdeki haftadan itibaren dikilebilirler.Dikimden sonra 10 gün içinde sürüp hızlı bir şekilde büyümeye başlarlar.
Afyon'da don olaylarından korumak için saksılara dikim yapmak gerekir.Soğanların dikildiği saksılar ilk don olayları başlayana kadar gündüzleri tam güneş gören alanda durabilirler.Sonbahar ve kış ayları boyunca hava sıcaklığının gece gündüz fark etmeden 3-4 derecenin altına düşme ihtimali olunca bitkinin devamlı korunması gerekir.Güney cepheli salon veya odanın pencere içinde,5-6 saat güneş görmeleri sağlanmalıdır.Frezyalar ne kadar çok güneş görürse o kadar güzel çiçekleniyorlar...SELAMLAR...
Dumlupınar
31-08-2018, 16:56
Uyku vakti sona eriyor.
Frezyalar Eylül ayını en iyi tanıyan çiçeklerdendir.Taban kökleri beliren soğanlar,dikime hazır olduklarının haberini vermeyi ne güzel biliyorlar...
Melisa16
09-09-2018, 11:10
Sayın Dumlupınar'ın dediği gibi taban kökleri beliren soğanları dikmiştim. Yavaş yavaş uyanmaya başladılar
Dumlupınar
10-09-2018, 14:08
İlk diktiğim soğanlar sürmeye başlamışlar.
Dumlupınar
10-09-2018, 16:10
Ektiğim frezya tohumlarıda çimlenmeye başlamış.
MaynaVira
16-09-2018, 09:51
Türkiye'de olmadığım için, frezyalarımı maalesef kasım ayında dikmek zorunda kalacağım. Tabii kısmetse... :(
Dumlupınar
22-09-2018, 09:58
İlk diktiğim frezyalar.Dikimden 21 gün sonra...
Frezyaları parti parti dikmeye devam ediyorum.İzmir'de soğanların dikimi bitince sıra Burhaniye'de dikime gelecek...
Melisa16
29-09-2018, 12:10
Soğanların uyandıktan sonraki 20 günlük gelişimi.
Dumlupınar
29-09-2018, 13:23
[QUOTE=Melisa16;1548754]Soğanların uyandıktan sonraki 20 günlük gelişimi.[/QUOTE
Harika olmuşlar.Ayrıca çok sağlıklı görünüyorlar.Ne kadar fazla güneş görürlerse o kadar güzel çiçeklenirler.
Melisa16
29-09-2018, 14:11
Teşekkür ederim Sn. Dumlupınar, gün boyu güneş görüyorlar keyifleri yerinde çok şükür :)
Dumlupınar
15-10-2018, 12:39
Frezyaların keyfi yerinde...
Melisa16
15-10-2018, 14:31
Maşallah Sn. Dumlupınar ilkbaharda buraları bolca şenlendireceksiniz yine :)
Dumlupınar
18-10-2018, 13:41
Tohumdan ektiğim frezyalar...
Dumlupınar
23-10-2018, 11:59
Yeşil yapraklı halleri bile çok güzel değil mi?
Dumlupınar
23-10-2018, 12:00
Devamı...
Sûz-i Dilârâ
23-10-2018, 14:56
Güzel olmazlar mı buğday tarlası gibiler;)
Ben de iki grup halinde Ekim başı ve ortasında diktim soğanları ve tohumları da ektim. Şu an gayet güzel gidiyorlar. İlginç olan tohumlar iki hafta gibi kısa bir sürede çimlenmeye başladı.
Topraklarını yeni torf ve solucan gübresi karışımı olarak ayarladım.
Fotoğraf ekleyemiyorum, siteyi bilgisayardan açınca ve biraz uğrasinca donup kapanıyor.
sardunya18
23-10-2018, 15:09
Bunlarda benim tohumdan ektiğim ve soğandan yetişen frezyalarım sabah güneşi gören cam kenarında duruyorlar.
Dumlupınar
23-10-2018, 15:38
Güzel olmazlar mı buğday tarlası gibiler;)
Ben de iki grup halinde Ekim başı ve ortasında diktim soğanları ve tohumları da ektim. Şu an gayet güzel gidiyorlar. İlginç olan tohumlar iki hafta gibi kısa bir sürede çimlenmeye başladı.
Topraklarını yeni torf ve solucan gübresi karışımı olarak ayarladım.
Fotoğraf ekleyemiyorum, siteyi bilgisayardan açınca ve biraz uğrasinca donup kapanıyor.
Evet.Hava sıcaklığı yüksek olduğunda tohumlar daha çabuk çimleniyor.1 ayda tamamı çimlenmiş olur.
İşin sırrı zaten yeni torf ve solucan gübresi ve sizin itinalı bakımınız.Kumlu bahçe toprağında da güzel gelişiyorlar.Ancak hastalık olabiliyor.SELAMLAR...
Dumlupınar
23-10-2018, 16:02
Bunlarda benim tohumdan ektiğim ve soğandan yetişen frezyalarım sabah güneşi gören cam kenarında duruyorlar.
Size özel mesaj olarak da yazdım.Ancak bir ekleme olsun.Ne kadar fazla güneş o kadar fazla çiçek demektir.Sulamadan sonra saksının altlığında biriken suyu hemen dökün.Toprak tarafından fazla su tekrar emilmesin.
Ayaz ve don olayı olmayan günlerde saksı balkonda güneş gören bir alanda durabilir.SELAMLAR...
Sûz-i Dilârâ
23-10-2018, 16:22
Ben de bunca yıllık tecrubeme dayanarak söylüyorum, frezyada en önemli unsur temiz toprak kullanilmasi, torf bu anlamda en güvenli secenek, bir de yaprak çürüntülü orman toprağında güzel sonuç almıştım geçen sene ancak ulaşılabilirlik açısından torf tercih edilebilir, solucan gübresi de senin tavsiyen üzere uyguladim abicim;)
Saksilardaki eski topraklar kesinlikle kullanilmamali bu da tecrubeme dayanarak söylüyorum frezyalari kaybetmemize sebep oluyor.:D
kuşadası
01-11-2018, 13:43
Herkese merhabalar, uzun bir frezya araştırması sonrasına üye olup ilk mesajımı yazmaya karar verdim.Bizim tarlada kendiliğinden çıkan, kokusuna ve görselliğine hayran kaldığım ve evde saksıda yetiştirmek istediğim bu güzelliğin soğanlarına maalesef hiç bir yerde ulaşamadım.Bu konuda bana yardımcı olabilecek var ise çok sevinirim.Dikim için eylül ayını kaçırmış olsam da ilkbaharı kaçırmak istemiyorum :)
Başlığı canlandırayım. 3 hafta kadar önce diktiğim geçen sene yapı marketten aldığım karışık frezya soğanlarının son durumu. Maalesef hemen hemen çoğu beyaz ve sarıydı. Kırmızı turuncu ve daha bol kokulu soğanlar edinebilirsem iyi olacak diye düşünüyorum..
Nergisleri hiç sevmezdim, son 2 3 senede en sevdiğim soğanlı bitkilerden oldular.
Diğer saksılarda karaburun katmerli, katmersiz, cheerfulness, minyatür, karışık nergis türleri,
Dağ sümbülü,
Mis zambak,
Arkada fındık turpu var..
Dumlupınar
01-11-2018, 16:48
[QUOTE=kuşadası;1551294]Herkese merhabalar, uzun bir frezya araştırması sonrasına üye olup ilk mesajımı yazmaya karar verdim.Bizim tarlada kendiliğinden çıkan, kokusuna ve görselliğine hayran kaldığım ve evde saksıda yetiştirmek istediğim bu güzelliğin soğanlarına maalesef hiç bir yerde ulaşamadım.Bu konuda bana yardımcı olabilecek var ise çok sevinirim.Dikim için eylül ayını kaçırmış olsam da ilkbaharı kaçırmak istemiyorum :)[/QUOTE
Merhaba,frezya soğanları sonbahar aylarında dikilir.
İzmir Hisarönündeki çiçekçiler soğanlarını satıyorlar.Dikim için geç kalmadınız.SELAMLAR...
Bende bir kaç hafta önce toprakla buluşturdum bir ara resim paylasirim.
Bunlar da benim ilk resimlar olsun.
Sûz-i Dilârâ
06-11-2018, 08:30
Frezya fotoğrafı paylaşma sırası bende:p
Bunlar geçen sene değil de önceki sene sayın kgursan ve Dumlupınar abimden gelen ilk parti. Sayın kgursan sadece sarı renk göndermişti diğer grup karışık renk.
683422
683423
Bunlar da yine Dumlupınar abimden bu sene gelen bodur, beyaz renk, yoğun kokulu, hastalıklara dayanıklı benim gözde frezya grubum.
683424
Bunlar da tohumu yine sayın Dumlupınar abimden gelen tohumdan yetiştirdiğim (kendi başarım olması sebebiyle gurur kaynaklarım:D) ve iki senedir hem tohumundan hem de yavrularından tekrar tekrar ürettiğim bodur frezya grubu. Ekim ortası diktim henüz yeni çıkıyorlar.
683425
683426
Sûz-i Dilârâ
06-11-2018, 08:45
Sağdan en baştaki bodur frezya yavru saksısı diğerleri kültür frezya tohumları tabi ki yine sayın Dumlupınar'dan geldiler;)
683427
Kültür frezya soğanları. Yatışa erken geçtiler:D
683430
Bu da "telepatik gücümün soğanı" rengi çok güzel (ilk iki fotoğraf) (http://www.agaclar.net/forum/1533704-post1669.htm) bayılmıştım.
683429
Bu sene hepsini etiketledim, içim çok rahat eskiden aklımda tutacağım diye çırpınırdım, soğanları sökerken karıştırmamak için saksıları ayrı ayrı sökerdim.
Selma_321
06-11-2018, 13:03
Bunlarda benim frezyalarım, sayın Dumlupınar yollamıştı, tohum ve soğanlarından. Tohumlar henüz çıkmadı, frezyalarımı ekim ortasında ekmiştim, sayın Dumlupınar 'a çok teşekkür ederim.
Dumlupınar
06-11-2018, 15:38
Merhaba,bana soğanlar biraz sığ dikilmiş gibi geldi.Yanılmıyorsam 2 soğan toprak üstünden görünüyor.3-4 cm.daha toprak ilavesi yaparsanız iyi olur.Yan yatmalarıda kısmen engellenmiş olur.SELAMLAR...
Ben de ektim soğanlarımı ve tohumlarımı. Soğanlar yeşillendiler bile. Tohumları takipteyim. Resim eklerim yakında.
Selma_321
07-11-2018, 16:17
Teşekkür ederim sayın Dumlupınar, uyarınıza.. Hemen eklerim. İnşallah bende bu sene frezya koklarım.
Dumlupınar
07-11-2018, 16:28
Teşekkür ederim sayın Dumlupınar, uyarınıza.. Hemen eklerim. İnşallah bende bu sene frezya koklarım.
Ankara'da don olayından koruyup,5 saat kadar tam güneş görmelerini sağlarsanız tamamdır...
forumda Sn. Dumlupınar'dan frezya tohumu ve soğanı almayan bir ben kalmışım meğer :)
forumda Sn. Dumlupınar'dan frezya tohumu ve soğanı almayan bir ben kalmışım meğer :)
Yok ben de kalmışım :)
Aslında ben de çok istiyorum. Bize de yollar inşallah :)
Dumlupınar
09-11-2018, 16:55
Arkadaşlar,elimde kalan son irili ufaklı soğanları ve tohumları dün Burhaniye'de dayımın bahçesine ektim...
Bunlarda benim güzellerim, tohum saksısında henüz bir yeşillenme olmadı, beklemedeyim.
683727
Arkadaşlar,elimde kalan son irili ufaklı soğanları ve tohumları dün Burhaniye'de dayımın bahçesine ektim...
Ne diyelim kısmet değilmiş. Olur da elinize geçerse beni unutmazsanız sevinirim
Dumlupınar
13-11-2018, 16:39
Bunlarda benim güzellerim, tohum saksısında henüz bir yeşillenme olmadı, beklemedeyim.
683727
Merhaba,saksı altlıklarına süzülen sulama suyunun toprak tarafından tekrar emilmesi hastalıklara sebep olabilir.Altlık bulundurmazsanız iyi olur.SELAMLAR...
Merhaba,saksı altlıklarına süzülen sulama suyunun toprak tarafından tekrar emilmesi hastalıklara sebep olabilir.Altlık bulundurmazsanız iyi olur.SELAMLAR...
Sayın Dumlupınar; bu yaklaşım frezyalar için mi geçerli, yoksa tüm çiçekler için mi böyle düşünüyorsunuz?
Dumlupınar
14-11-2018, 10:15
Sayın Dumlupınar; bu yaklaşım frezyalar için mi geçerli, yoksa tüm çiçekler için mi böyle düşünüyorsunuz?
Sn.nevgül neredeyse saksılara dikilen tüm bitkiler için geçerli diyebilirim.Su bitkilerini bunun dışında tutabiliriz.
Altlıkta biriken suyun saksının tahliye deliklerinden tekrar emilmesi toprağı çamurlaştırır.Oksijeni keser.Bitkinin kökleri nefes alamaz hale gelir.Çürümeler va hastalıklar görülmeye başlar.
Ancak sulama suyunun fazlası döküldükten sonra altlık kullanılabilir.Hatta saksı altlığına 3 tane seramik parçası koyup,bunların üzerine saksıyı yerleştirmek en garanti yol olur.Bu sayede saksıdaki toprağın havalanmasıda kolaylaşır.SELAMLAR...
Frezyalarımın son hali. Bunlar 4-5 yıllık soğanlar. Geçen yıl sadece bir tanesi açtı. Bu yıla kadar hiç topraktan çıkarmamıştım. Bu yıl sayın Dumlupınarı takip ediyorum. Talimat verdiği dönemde soğanları söktüm. Ana soğanların çürüdüğünü ve geriye yavru soğanların kaldığını gördüm. Geçen yıl bu yüzden açmamışlar sanırım. İşaret edilen dönemde soğanları tekrar diktim. Bakalım bu yıl açacaklar mı?
683878
Geçen yıl tek açan frezyam;
683885
Dumlupınar
18-11-2018, 12:24
Sn.nevgül frezyalar en az 5-6 saat tam güneş isterler.Bitkiniz biraz zayıf kalmış ve güneşe doğru uzamış.Saksınızı tam güneş gören bir alana alırsanız çok daha güçlü çiçeklenirler.SELAMLAR...
MaynaVira
18-11-2018, 17:41
Selamlar sevgili frezya severler...
Biliyorum, bol kokulu ve güzel çiçekli bir ilkbahar sizleri bekler.
Bana ise yine uzaktan uzaktan forumu takip etmek düşer. :p
Sn. Dumlupınar benim için iki soğan ayırmıştınız. Türkiye'ye yeni gelmiş bulunmaktayım. Acaba onları dikmek için geç mi kaldım, ne dersiniz?
Birkaç sene önce bahçeye diktiğim frezyam vardı, yaşamını sürdürmüş ve yapraklarını çıkarmış neyse ki. Sanırım gelecek sene tek tesellim o olacak. ;)
Dumlupınar
18-11-2018, 18:41
Selamlar sevgili frezya severler...
Biliyorum, bol kokulu ve güzel çiçekli bir ilkbahar sizleri bekler.
Bana ise yine uzaktan uzaktan forumu takip etmek düşer. :p
Sn. Dumlupınar benim için iki soğan ayırmıştınız. Türkiye'ye yeni gelmiş bulunmaktayım. Acaba onları dikmek için geç mi kaldım, ne dersiniz?
Birkaç sene önce bahçeye diktiğim frezyam vardı, yaşamını sürdürmüş ve yapraklarını çıkarmış neyse ki. Sanırım gelecek sene tek tesellim o olacak. ;)
Merhaba,verdiğim sözü unutmam.Geçen hafta tüm soğan ve tohumların ekimini bitirdim.
Sizin için ayırdığım 10 tane soğan adresinizi bekliyor.Kasım ayının son gününe kadarda bekleyecekti.Özelden adresinizi gönderin.SELAMLAR...
MaynaVira
24-11-2018, 15:09
Teşekkür ederim Sn. Dumlupınar, beni çok mutlu ettiniz. ;)
Madem fazladan soğan ayırdınız, bir kısmını doğada güvenli alanlara dikeyim (yakınlarımın mezarları).
Bu arada, foruma bir süredir giriş yapamadığım için mesajınızı yeni görüyorum.
Hemen yazayım ben adresi size...
Dumlupınar
24-11-2018, 19:51
Teşekkür ederim Sn. Dumlupınar, beni çok mutlu ettiniz. ;)
Madem fazladan soğan ayırdınız, bir kısmını doğada güvenli alanlara dikeyim (yakınlarımın mezarları).
Bu arada, foruma bir süredir giriş yapamadığım için mesajınızı yeni görüyorum.
Hemen yazayım ben adresi size...
Merhaba,yakınlarınızın mezarları Tokat'ta ise dikmeyin.İlk ayaz ve donlarda yok olurlar.
İstanbul'da da yine dış mekana dikmeyin derim.Siz saksıyı tercih edin.Garantici olmak çok daha iyi olur.Saksıyıda don olayı olan gün ve gecelerde korunaklı bir alana almak gerekir.
Adresinizi aldım.Özel mesajda yazdım.SELAMLAR...
kuşadası
06-12-2018, 13:57
Sonun da 2 paket edinebildim, soğanlar baya küçükler umarım yetiştirebilirim
Teşekürler Dumlupınar
Dumlupınar
06-12-2018, 18:42
Sonun da 2 paket edinebildim, soğanlar baya küçükler umarım yetiştirebilirim
Teşekürler Dumlupınar
O kadar küçük soğanları nereden aldığınızı bilmiyorum ama,hemen dikin.
Hisar önünde satılan soğanlar o kadar küçük değillerdi.Tam güneş gören güney cepheli bir alanda güzel ve güçlü gelişirler.Nisan ayında çiçek açarlar.SELAMLAR...
Dumlupınar
07-12-2018, 13:19
Bunlar dün geceye ait fotoğraflar.İzmir'de bugün hava çok rüzgarlı ve soğuk.Frezyalar yerle bir durumda...
Dumlupınar
07-12-2018, 13:20
Devamı...
MaynaVira
08-12-2018, 19:23
Burada belirtmemişim: Sn. Dumlupınar'dan gelen soğanların bir kısmını mezarlıklara, bir kısmını ise başka soğanlarla birlikte uzun bir saksıya diktim ve bu saksıyı güneybatıya bakan bir cepheye koydum.
Bundan sonrası biraz şansıma kaldı... ;)
Selma_321
09-12-2018, 09:36
Tohumdan ektiğim frezyalarımda çıkıyorlar... Diğer frezyalarım, bunların yatışını nasıl engelleyebiliriz, acaba?
Sayın Dumlupınar a çok teşekkür ederim, inşallah çiçeklerinide koklamak nasip olur...
Dumlupınar
09-12-2018, 11:25
Tohumdan ektiğim frezyalarımda çıkıyorlar... Diğer frezyalarım, bunların yatışını nasıl engelleyebiliriz, acaba?
Sayın Dumlupınar a çok teşekkür ederim, inşallah çiçeklerinide koklamak nasip olur...
Merhaba,güneşe doğru uzamışlar.Daha fazla güneş görmeleri gerekiyor.Bu yüzden bitki zayıf kalınca sağa sola yıkılıyor.Aslında tam güneş görüncede rüzgardan devrilirler..Ancak güneş ihtiyaçları tam olarak karşılanınca çiçek açmalarında sorun olmuyor...SELAMLAR...
Dumlupınar
03-01-2019, 08:00
Bu frezyalarda yine İzmir'den.Kasım ayında bir nohut tanesinden daha küçük yavru soğanları, teyzemin balkonunada dikmiştim.
Sırada Burhaniye'de diktiğim frezyalar var...
Mahmut Tebir
03-01-2019, 10:26
Aşırı yağmur ve kar frezyalara bir şey yapar mı? Çünkü buralar da aşırı yağmur ve bazen de kar yağıyor. Toprağı sürekli ıslak.
Dumlupınar
03-01-2019, 10:56
Aşırı yağmur ve kar frezyalara bir şey yapar mı? Çünkü buralar da aşırı yağmur ve bazen de kar yağıyor. Toprağı sürekli ıslak.
Toprak yapısının su tutmayan özellikte olması gerekir.Fazla suyun topraktan süzülerek akıp gitmesi önemlidir.
Geçirgenliği olmayan topraktan yağmur veya sulama suyu süzülemez.Toprak suyu tutarak ağırlaşır.Hatta çamurlaşır.Bu durumda sorun yaratır...
Frezyalar,uzun süreli ıslaklığı sevmiyorlar.Dikim yaparken toprak yapısına dikkat etmek gerekiyor.
Frezyaların 1-2 derecenin altındaki soğuklardan yaprakları kısmen,çiçek sapları tamamen zarar görüyor.Ayaz ve don olayının yaşandığı gün ve gecelerde korunmaları şart.Kar yağışının olduğu günlerde hava sıcaklığına dikkat edin.Bitki saksıda dikili ise korumak kolay oluyor.Ancak bahçede dikili olanlar ise daha savunmasızlar...
Sn.kgursan bir mesajında bitkinin üzerine yağan kar altındaki sıcaklığın 5 derece olduğunu yazmıştı.SELAMLAR...
Toprak yapısının su tutmayan özellikte olması gerekir.Fazla suyun topraktan süzülerek akıp gitmesi önemlidir.
Geçirgenliği olmayan topraktan yağmur veya sulama suyu süzülemez.Toprak suyu tutarak ağırlaşır.Hatta çamurlaşır.Bu durumda sorun yaratır...
Frezyalar,uzun süreli ıslaklığı sevmiyorlar.Dikim yaparken toprak yapısına dikkat etmek gerekiyor.
Frezyaların 1-2 derecenin altındaki soğuklardan yaprakları kısmen,çiçek sapları tamamen zarar görüyor.Ayaz ve don olayının yaşandığı gün ve gecelerde korunmaları şart.Kar yağışının olduğu günlerde hava sıcaklığına dikkat edin.Bitki saksıda dikili ise korumak kolay oluyor.Ancak bahçede dikili olanlar ise daha savunmasızlar...
Sn.kgursan bir mesajında bitkinin üzerine yağan kar altındaki sıcaklığın 5 derece olduğunu yazmıştı.SELAMLAR...
Evet kar altında donmaz ama kar kalktığı zaman tam çiçek sapı çıkartırken en ufak don olatında çiçek sapları muhtemelen yapraklar da donar. Yani bunlar lalei sümbül gibi değiller
serada frezyalar. soğuk günlerde sobalarda 50 kg/gecede yakılarak dondan koruyoruz i ısıtma yapmıyoruz !! sadece don akşamları ısıtıyoruz yakıyoruz sobayı. senede 10-20 akşam oluyor bu olay.
ayrıca bitkiler devrilmesin/yatmasın diye ağ içine alıyoruz her göze 1 bitki gelecek şekilde ağ yapıyoruz, bitki boylandıkça bu ağı yükseltiyoruz
Dumlupınar
13-01-2019, 20:20
Bunlar en güzel kokan beyaz ve krem renkli bodur tür.
Bunlar en güzel kokan beyaz ve krem renkli bodur tür.
Sayın Dumlupınar
bu frezyaların soğanına talibim. Nasıl olur bilmiyorum ama beni unutmayın :)
:eek:
Dumlupınar
21-01-2019, 12:42
Bu soğukta iki güvendiği var.Birisi ben,diğeri önümüzdeki günlerdeki lodos...
Dumlupınar
21-01-2019, 13:12
Bunlarda Burhaniye'den.Kasım başı gibi dayımın bahçesine dikmiştim.Yeşil plastik bidonada mis kokulu bodur türün tohumlarını ekmiştim.Mükemmel gelişmişler...Nisan ayında bir çoğunun açacağını tahmin ediyorum...
Dumlupınar
25-01-2019, 10:26
Frezyalar,lodosun etkisi ile çiçek saplarını yavaş yavaş göstermeye başladı.
Dumlupınar
28-01-2019, 16:00
Burhaniye Geriş Mezarlığında frezyalar...
Dumlupınar
05-02-2019, 12:03
İlk fotoğraf 4 ayrı sürgünle açmaya hazırlanan kültür frezyalara ait.
Diğer fotoğrafta dondurma kabına ektiğim tohumların bugün itibari ile gelişimleri...
Dumlupınar
10-02-2019, 10:23
Bu frezya çok hafif kokulu,mini çiçekler açan,ancak çok çiçeklenen bir tür.Ben bu türe ebruli diyorum.Soğuğa,ayaza,susuzluğa,ve fazla sulamaya aşırı tahammülü var.Asla hastalık yapmıyor.Bu türü çok sevdiğim için Ekim ayında iri soğanlardan 5 büyük saksıya,küçük soğanlardan 2 dondurma kabına ve yine 5 kadar orta boy saksıya dikim yaptım.Bu türün çiçekli fotoğraflarını kısmetse Şubat sonu,Mart başı gibi sizlerle paylaşırım.
Dumlupınar
10-02-2019, 10:24
Sezonun ilk frezyaları Erzincan'dan...
Soğanlarını hediye olarak gönderdiğim hmd adlı üyemiz WhatSapp yoluyla çiçeklenmeye başlayan frezyalarının fotoğraflarını bana gönderdi.Hem Doğu Anadolu Bölgemizde uygun şartlar sağlandığında frezya yetiştirmenin mümkün olduğunu bizlere gösterdiği için,hemde soğanları ziyan etmediği için kendilerine bende çok teşekkür ediyorum.Sağolsunlar... (Bu arada üyemizin memleketi Trabzon,görev yeri Erzincan)
Melisa16
10-02-2019, 11:48
Maşallah ne güzel açmışlar. Biz henüz beklemedeyiz tabii :)
Dumlupınar
10-02-2019, 14:05
Maşallah ne güzel açmışlar. Biz henüz beklemedeyiz tabii :)
İzmir için çiçeklenmenin başlamasına 20 gün var.
Dumlupınar
10-02-2019, 14:54
Mis kokulu bodur tür bu yıl biraz gecikti.Ama sağlam geliyorlar.
Benim frezyalar tembel bu yıl henüz tomurcuk yok su vermeme ragmen bolca boy yaptılar biraz gec acacaklar bu yıl
Mahmut Tebir
11-02-2019, 22:37
Bu yıl bayağı çok yağmur yediler ve soğukta durdular. Hâla da soğuk buralar. Daha tomurcuk falan da gözükmüyor. Benimkiler de çok geç açıcak anladığım kadarıyla.
Dumlupınar
11-02-2019, 22:40
Benim frezyalar tembel bu yıl henüz tomurcuk yok su vermeme ragmen bolca boy yaptılar biraz gec acacaklar bu yıl
Merhaba,soğanları Eylül,Ekim civarı Didim'de diktiyseniz önümüzdeki günlerde tomurcuklanma başlar.
Dumlupınar
11-02-2019, 22:48
Bu yıl bayağı çok yağmur yediler ve soğukta durdular. Hâla da soğuk buralar. Daha tomurcuk falan da gözükmüyor. Benimkiler de çok geç açıcak anladığım kadarıyla.
Merhaba,Mart ayı başlarında tomurcuklanma başlar.Nisan ayında çiçeklerini görürsünüz.
Evet dediğiniz tarihlerde didime diktim bu gün tekrar kontrol ettim siskinlik başlamış yakındır tomurcuklar bu yil güneşin az oluşundan yapraklari çok fazla uzama yaptı iki kez biçmek zorunda kaldım
Dumlupınar
12-02-2019, 19:05
Sn.efeege ne yaptınız.Bitkinin ciğerlerini biçmişsiniz.Bir daha yaprakları kesmeyin.Soğanları tam güneş gören güney cepheli alana dikmek bitkinin güçlü büyümesini sağlar.Böylece yapraklarda fazla uzamada olmaz.
Bitki yetersiz güneş gören alanda dikili ise yapraklar güneşe doğru uzar.Yatar,yıkılır.Koyu yeşil olması gereken yapraklar açık yeşil bir renk alır.Çiçeklenme zayıf olur.
Aslında tam güneş gören alandada rüzgardan devrilmeleri kaçınılmaz.Ancak tam güneş ihtiyaçları karşılanınca çiçeklenmede sorun olmuyor.Selamlar...
Dumlupınar
12-02-2019, 19:18
Sırası gelmişken,Sn.kgursan'ın bahçe dikimlerinde frezyaları ağa alarak yıkılmaların önlenebileceği ile ilgili geçmiş sayfalarda mesajlarıda vardı.Bu sayfada ise 1869 nolu mesaj onlardan biri.
Malesef tam gün gören alanımız yok her yıl aynı yerde yetistiririm bu kadar sorun olmazdı bu yıl aşırı yağmur ve az güneş böyle yaptı yinede yapraklar hızla büyüdüler yagmuruda balkonda olmalarına rağmen çıvgınlı yağmasından aldılar
Dumlupınar
12-02-2019, 22:45
Evet.Bu yıl aşırı yağışlar,güneşli günlerin sayısındaki azalış,İzmir'de bile -3 dereceye kadar düşen hava sıcaklıkları,poyraz ve lodos fırtınaları frezyaların gelişimlerini olumsuz etkiledi.Ancak toparlanıyoruz...
Merhabalar... Sayın Dumlupınar’ın yukarıda bahsettiği Erzincan’dan aranıza yeni katılan bir çiçek sever ama özellikle kokulu çiçeklere ayrı bir ilgisi olan biriyim. Burada sayın Dumlupınar’a ayrıca çoook çoook teşekkür ediyorum çünkü bu muhteşem çiçeklerle beni buluşturduğu için. Yeni açan Frezyalarımın bir kaçının fotoğrafını sizlerle paylaşmak istiyorum. 687160687162687163
Dumlupınar
13-02-2019, 11:06
Merhaba,mükemmel çiçeklenmişler.Üstelik Erzincan'da.Emeklerinize sağlık...
Çok teşekkür ediyorum.Sizin çiçek soğanlarıyla birlikte hiç üşenmeden yazıp gönderdiğiniz yönerge sayesinde
Dumlupınar
13-02-2019, 15:54
Çok teşekkür ediyorum.Sizin çiçek soğanlarıyla birlikte hiç üşenmeden yazıp gönderdiğiniz yönerge sayesinde
Benim profil fotoğrafımdaki mis kokulu bodur türe ait frezya soğanlarından isterseniz,Mayıs sonu benden size hediye...
Sayın Dumlupınar çok sevinirim ve çok mutlu olurum. Size nasıl teşekkür ederim bilmiyorum
Dumlupınar
13-02-2019, 18:42
Mis kokulu,ince yapraklı bodur frezyalar çiçeklenmeye hazırlanıyor.
Benim frezyalar yerinde sayıyor. Sanırım soğanları küçük. Belki bu yıl açmazlar:(
Dumlupınar
13-02-2019, 19:08
Benim frezyalar yerinde sayıyor. Sanırım soğanları küçük. Belki bu yıl açmazlar:(
Frezyalarınız ayazda kalmış.Bu yüzden yapraklar kısmen kararmışlar...Yapraklardan soğanların küçük olmadığı görünüyor.Saksıyı tam güneş gören alana alın.Soğuk ve ayazdan koruyun.Nisan ayında 7.yaprakla beraber çiçek açarlar.Selamlar...
Benim profil fotoğrafımdaki mis kokulu bodur türe ait frezya soğanlarından isterseniz,Mayıs sonu benden size hediye...
Sayın Dumlupınar en birinci isteyen benim bunu sakın unutmayın ;) tabii mümkünse yönergeleri de olsun. ilk kez yetiştiricem de :rolleyes:
Melisa16
14-02-2019, 14:59
Bugün yine tomurcuk kontrolü yaparken farkettim, kendisi gelmeden gölgesi gelmiş :)
Dumlupınar
14-02-2019, 16:02
Bugün yine tomurcuk kontrolü yaparken farkettim, kendisi gelmeden gölgesi gelmiş :)
Aman dikkat edin.İstanbul için NTV hava durumu hissedilen sıcaklığı -2 derece olarak veriyor.Bu derece frezyaların tomurcukları için tehlikeli.Saksıyı korunaklı bir alana veya ısıtmasız bir odaya alırsanız iyi olur.
Ayrıca soğanları çok temiz bir toprağa diktiğiniz belli oluyor.Bitki çok sağlıklı görünüyor.Hiç hastalık yapan oldumu? Merak ettim...
Melisa16
14-02-2019, 16:40
Uyarınız için teşekkür ederim, tedbir alalım o zaman.
Hastalık yapan hiç yok şu ana kadar ama soğanların sadece birinde daha yeşerirken kıvrılmalar ve içe doğru büzüşme oldu, maalesef boy atamadı. Şu anda sadece toprak yüzeyinde cılız ve verimsiz halde duruyor. Diğerleri sağlam ve sağlıklı gelişiyor çok şükür.
Dumlupınar
14-02-2019, 18:46
Arkadaşlar,frezya soğanlarını,özellikle kültür türleri temiz toprak veya temiz torfa dikmek gerekiyor.Daha önce kullanılmış eski toprak veya torfa dikilen soğanlar hastalık yapabiliyor.
Bugün,Sn.Sûzi Dilârâ'nın balkon sayfasında paylaştığı frezyalarında hiç hastalık olmadığını gördüm.Temiz torf kullandığı ile ilgili paylaşımını hatırlıyorum.Başka bir mesajında ise,frezya dikimlerinde temiz toprak kullanarak,hastalıkların önüne geçebileceğimizi belirtmişti.
Bugün Sn.Melisa 16'nın paylaştığı frezyalarıda çok sağlıklı gelişim göstermişler.Ben bunda yine temiz toprak yapısının etkili olduğunu düşünüyorum.
Bu konuyu atladığımızı fark ettim.Bir kere daha sizlerede hatırlatıp paylaşmak istedim.Herkese Selamlar...
Dumlupınar
14-02-2019, 20:32
Sayın Dumlupınar en birinci isteyen benim bunu sakın unutmayın ;) tabii mümkünse yönergeleri de olsun. ilk kez yetiştiricem de :rolleyes:
Arkadaşlar bir daha frezya soğanı paylaşımım olmayacak.Paylaşım konusunda bana özelden yazan arkadaşlara bu konuda mesaj yazdım.Herkese yetişebilme imkanım yok.Bana anlayış göstereceğinize inanıyorum.
Sadece hmd kullanıcı isimli üyemiz Erzincan gibi karasal iklime sahip ilimizde frezyaları çok güzel çiçek açtırdığı için Mayıs sonu kendisi soğanları son paylaştığım üyemiz olacak...
Sayın Dumlupınar çok teşekkür ederim. Kendimi çok şanslı hissediyorum
Dumlupınar
18-02-2019, 16:33
İzmir'de hava ılık ve güneşli olunca frezyaların keyfine diyecek olmuyor.
Benim için en zor olan fotoğraf çekmek.Elimden geldiğince yine bu güzellikleri görüntülemeye çalıştım.
Ben fotoğraf yükleyemediğim için canım kızım Konya'dan siteye fotoğrafları yüklüyor.
Dumlupınar
18-02-2019, 16:34
Devamı...
Dumlupınar
18-02-2019, 16:49
Devamı...
Dumlupınar
18-02-2019, 16:54
Devamı...
Melisa16
18-02-2019, 17:03
Maşallah maşallah Sn. Dumlupınar daha açmadan coşmuşlar. Bizde de 2 gündür hava gündüzleri ılık ve güneşli gidiyor. Gölgemiz kendini gösterdi :)
Dumlupınar
18-02-2019, 17:27
Maşallah maşallah Sn. Dumlupınar daha açmadan coşmuşlar. Bizde de 2 gündür hava gündüzleri ılık ve güneşli gidiyor. Gölgemiz kendini gösterdi :)
Sizin frezyalarda MAŞALLAH leke yok.Harika büyüyorlar.Mart ayının 2.haftasında çiçeklenme başlar.Selamlar...
Dumlupınar
19-02-2019, 11:50
Bugün çektiğim diğer fotoğraflar.Bunlarıda siteye oğlum Eskişehir'den yükledi.
Dumlupınar
19-02-2019, 11:51
Devamı...
Selma_321
19-02-2019, 15:29
Bende çok mutluyum, frezyalarım tomurcukta.. İnşallah kokusunu alıp, şeklini şemalini görürüm. Sayın Dumlupınar a tekrar teşekkür ederim...Frezyalarımı bağlamıştım, bilmem ki doğru mu..
687428
687429
687430...
Bu arada sayın Dumlupınar, tohumdan yetişenler nasıl gözüküyor?.....
Dumlupınar
19-02-2019, 18:48
Hepsi gayet güzel gelişmiş.Yan sürgünlerde oluşmaya başlamış.Bu aşamada yine ne kadar fazla güneş görürlerse o kadar fazla çiçeklenme olur.Tam güneş yan sürgünlerin sürüp güçlü çiçeklenmelerini, ayrıca çiçeklenme süresinin uzamasınıda sağlar.
Ekilen tohumlarda gayet güzel büyümüşler.Isırgan otları ilerleyen günlerde daha fazla gelişeceği için şimdiden onları saksıdan uzaklaştırın derim.Mini frezyalar gölgelenmeden tam güneş görsünler ki soğanlar seneye çiçek açabilecek iriliğe ulaşsınlar.
Emeklerinize sağlık.Selamlar...
Dumlupınar
19-02-2019, 20:52
Bunlar tohumdan ürettiğim frezyalardan.
Balkonun alt demirlerine asılı 5 saksıdan 4 tanesi bu türe ait olanlardan...
Selma_321
20-02-2019, 08:23
Hepsi gayet güzel gelişmiş.Yan sürgünlerde oluşmaya başlamış.Bu aşamada yine ne kadar fazla güneş görürlerse o kadar fazla çiçeklenme olur.Tam güneş yan sürgünlerin sürüp güçlü çiçeklenmelerini, ayrıca çiçeklenme süresinin uzamasınıda sağlar.
Ekilen tohumlarda gayet güzel büyümüşler.Isırgan otları ilerleyen günlerde daha fazla gelişeceği için şimdiden onları saksıdan uzaklaştırın derim.Mini frezyalar gölgelenmeden tam güneş görsünler ki soğanlar seneye çiçek açabilecek iriliğe ulaşsınlar.
Emeklerinize sağlık.Selamlar...
Çok teşekkür ederim, sayın Dumlupınar ilginize. Frezyalarım kapalı arka balkonda duruyor, öğleden sonra güneş alıyor. Ön balkon açık ve öğleye kadar güneş alıyor. İşte emin olamıyorum, ön balkona alsam Ankarada gece soğuğundan bir şey olur mu ki?
Dumlupınar
20-02-2019, 09:58
Çok teşekkür ederim, sayın Dumlupınar ilginize. Frezyalarım kapalı arka balkonda duruyor, öğleden sonra güneş alıyor. Ön balkon açık ve öğleye kadar güneş alıyor. İşte emin olamıyorum, ön balkona alsam Ankarada gece soğuğundan bir şey olur mu ki?
Evet olur.Ankara'da açık balkonda gece soğuğundan başka gündüz soğuğundan bile çiçek sapları etkilenebilir.
Sizin için öğleden sonra güneş alan kapalı arka balkon daha uygun görünüyor.Tekrar Selamlar...
Selma_321
20-02-2019, 10:18
Sayın Dumlupınar çok teşekkür ederim ilginize, bilgilerinize ve gönderdiğiniz tohum ve soğanlar içinde... Sayenizde bu sene frezya kokusu alacağım;)... Saygılar bizden...
Dumlupınar
20-02-2019, 10:31
Uzun saksıdaki frezyalar mis kokulu bodur türe ait.
Diğer saksı çiçeklenmede sınır tanımayan ince yapraklı,çok hafif kokulu ebruli türe ait...
Dumlupınar
20-02-2019, 14:39
Frezyaların işgal ettiği balkonumuzun apartman bahçemizden görünüşü...
Melisa16
20-02-2019, 17:39
Gelişmemiz hızlandı ve yeni tomurcuklar belirdi.
Aman hafta sonu olabilecek don olayından koruyunuz. şimdi en hassas zamanıdır mümkünse hafta sonunu için içeri alın. !! Meteorolojı kar ve soğuk veriyor. Kardan önce don olur...
Melisa16
21-02-2019, 18:31
Evet haklısınız, ben de meteorolojiyi takip ediyorum. İçeri almak gerekecek. Teşekkür ederim düşünceniz için.
Dumlupınar
21-02-2019, 19:55
Artık çiçek açmak üzere olanlar var.
Dumlupınar
21-02-2019, 21:58
Beliren tomurcuklar yan sürgünler ve her sürgün ayrı bir çiçek sapı olacak.Bu şekilde frezyalar en az 2,en çok 7-8 sürgün çıkarabiliyorlar.
Önümüzdeki hafta kısmetse çiçeklenmeye hazırlanan frezyalar arasından 8 sürgünlü bir frezyayı paylaşırım.Selamlar...
Dumlupınar
22-02-2019, 15:46
Bunlarda frezyalardan ortaya karışık...
Sevgili arkadaşlar, Şu andaki hava şartları Ve bitkilerin (Frezya) gelişme evresi tam Don zararı için uygun. Bu nedenle FREZYALARI BU HAFTA BOYUNCA İÇERİYE ALIN Dışarıda donarlar Goncalar naziktir, Yağıştan sonra birkaç gün DON olayı bekliyorum Goncaları dışarıda koruyamazsınız içeriye alın kolay gelsin
Dumlupınar
24-02-2019, 13:53
Sevgili arkadaşlar, Şu andaki hava şartları Ve bitkilerin (Frezya) gelişme evresi tam Don zararı için uygun. Bu nedenle FREZYALARI BU HAFTA BOYUNCA İÇERİYE ALIN Dışarıda donarlar Goncalar naziktir, Yağıştan sonra birkaç gün DON olayı bekliyorum Goncaları dışarıda koruyamazsınız içeriye alın kolay gelsin
Kamil abi benim frezyalar dün akşam salona kaçtılar.
Sûz-i Dilârâ
24-02-2019, 15:40
Telepatik gücümün soğanı da başak verdi;) Dumlupınar ağabeyimin balkonunda görmüş ve rengini çok beğenmiştim, bir adet anaç ve yanında tohumlarla gelmişti. Yapraklardaki kararmalar soğuktan oldu. Aşırı rüzgara maruz kalan iki saksı da bu şekilde.
687645
Dumlupınar
24-02-2019, 15:49
Telepatik gücümün soğanı da başak verdi;) Dumlupınar ağabeyimin balkonunda görmüş ve rengini çok beğenmiştim, bir adet anaç ve yanında tohumlarla gelmişti. Yapraklardaki kararmalar soğuktan oldu. Aşırı rüzgara maruz kalan iki saksıda bu şekilde.
687645
Kardeşim güle güle büyütün.Yapraklardaki kararmalar benim frezyalardada çok var.Önemli olan çiçek saplarının soğuktan zarar görmemesi.Selamlar...
Sûz-i Dilârâ
24-02-2019, 16:41
Akşam akşam balkonu ve bu arada da frezyaları yıkadım caddenin tozundan arınsınlar rahat rahat büyüsünler diye. ;) Temizken de fotoğraflayım dedim.
İşte benim saksı tarlalar.:D
Sûz-i Dilârâ
24-02-2019, 16:42
devam ...
Dumlupınar
24-02-2019, 16:59
Çok güzel gelişmişler.Sizin elinizde mükemmel olmama ihtimalleri yok.Emeklerinize sağlık.Tekrar selamlar...
Akşam akşam balkonu ve bu arada da frezyaları yıkadım caddenin tozundan arınsınlar rahat rahat büyüsünler diye. ;) Temizken de fotoğraflayım dedim.
İşte benim saksı tarlalar.:D
Bu havada !! Zaturrie olacaklar .. Yıkama zamansız olmuş neyse kolay gelsin
Dumlupınar
26-02-2019, 10:16
İlk açan çiçeğimiz...
Sûz-i Dilârâ
26-02-2019, 13:52
Bu havada !! Zaturrie olacaklar .. Yıkama zamansız olmuş neyse kolay gelsin
Burası ılık ;) Daha soğuk günlerde üzerlerine yağmur bile yediler sabaha kadar, bir şey olmadı. ;)
Dumlupınar
26-02-2019, 14:08
Çiçek açmak için sırasını bekleyenler...
Sûz-i Dilârâ
26-02-2019, 14:16
Ben anlamıyorum, Tarsus daha güneyde, burada önce açması gerekmiyor mu?:cool:
Dumlupınar
26-02-2019, 15:09
Ben anlamıyorum, Tarsus daha güneyde, burada önce açması gerekmiyor mu?:cool:
Kardeşim,soğanların dikim zamanı ile ilgili.Eylül ayı içinde diktiklerim şu an çiçeklenmeye başlıyor.Ekim ortalarında tohumdan üretip diktiğim soğanların açmaya başlaması Mart ayı ortalarını bulacak.
Ekim sonu,Kasım başı gibi diktiğim soğanlar ise şu an yeni yeni başaklarını çıkarıyorlar.
Kırmızı,sarı,eflatun,lila,beyaz klasik kültür türler erken açıyorlar.Bu her yıl böyle oluyor.Erken açmaları için Eylül ortaları gibi dikilmeleri gerekiyor.Selamlar...
forumda frezya soğanı satın alabileceğim biri var mıdır ? biliyorum sanırım vakti geçti ama yinede belki satan birileri varsa diye şansımı denemek istedim. eğer ilgilenen olursa özelden ulaşabilir **** buradan ben dönüş yapabilirim kendisine. İyi günler dilerim hepinize.
Dumlupınar
28-02-2019, 17:51
Mis kokulular soğuktan kaçtıkları salonda açmaya başladılar.İzmir'de nihayet ayaz kesildi.Balkona çıkma zamanıda geldi.
Dumlupınar
28-02-2019, 17:53
Devamı...
Dumlupınar
28-02-2019, 18:53
1 soğandan 9 ayrı sürgün...
En alttaki 2 başağın tomurcukları yeni yeni oluşmaya başladığı için onları saymadım. 1 soğan yaklaşık 50-55 adet çiçek açacak.Allah kısmet ederse...
Muhteşem. Ellerinize sağlık sayın Dumlupınar. Çiçekler de biliyor usta elleri...
Dumlupınar
28-02-2019, 19:23
[QUOTE=nevgül;1560863]Muhteşem. Ellerinize sağlık sayın Dumlupınar. Çiçekler de biliyor usta elleri...[/QUO
Sn.nevgül teşekkür ederim.Hepimizin ellerine sağlık.Frezyalar ustalık değilde sevgi,emek ve sabır istiyor.Bu arada çiçeklenme daha yeni başlıyor.Selamlar...
Selma_321
28-02-2019, 19:35
Hey maşallah,, ellerinize emeğinize sağlık.. Keyifle büyütün keyifle koklayın sayın Dumlupınar..
Sûz-i Dilârâ
01-03-2019, 06:00
Frezya şenliği başlıyor :))
Dumlupınar
01-03-2019, 10:58
Hey maşallah,, ellerinize emeğinize sağlık.. Keyifle büyütün keyifle koklayın sayın Dumlupınar..
Çok teşekkür ederim.Sağolun.Çiçeklenmelerinin her aşamasını elimden geldiğince paylaşıyorum.Selamlar...
Dumlupınar
01-03-2019, 11:05
Frezya şenliği başlıyor :))
Hemde ne şenlik.En çok bu yıl yine tohumdan çiçek açacak olanların renklerini merak ediyorum.Bu sabah çok güzel bir bordo renk açmış.Bir ara paylaşırım.Selamlar...
Dumlupınar
01-03-2019, 16:38
Tohumdan çiçek açan ilk frezya.Bordo,koyu kırmızı arası bir renk.
Diğer renk ise ebruli gibi,onuda yarın görebiliriz.
Selma_321
01-03-2019, 16:38
Sayın Dumlupınar, gözümden kaçmış olabilir ya da okumuş ama unutmuş olabilirim,bir sorum olacaktı.. Tohumdan yetiştirdiğiniz frezyalar bu sene çiçek açar mı?
Dumlupınar
01-03-2019, 16:39
Mis kokulu bodur türün keyiflerine diyecek yok.
Kokuları şimdiden bütün balkonu sarmış.
Dumlupınar
01-03-2019, 17:51
Sayın Dumlupınar, gözümden kaçmış olabilir ya da okumuş ama unutmuş olabilirim,bir sorum olacaktı.. Tohumdan yetiştirdiğiniz frezyalar bu sene çiçek açar mı?
Sn.Selma_321 Eylül civarı ekilen kültür frezya tohumları soğanlar gibi Mart,Nisan aylarında çiçek açmıyorlar.Açsa bile çok cılız 1-2 çiçek oda belki.
Tohumdan üretilen soğanlar 2.yıl yine Eylül ayında dikilip ilkbaharda çiçek açıyorlar.
Sadece benim mis kokulu bodur tür diye söz ettiğim türün tohumları verimli toprakta ekildikleri yılı takip eden Mart,Nisan aylarında çiçekleniyorlar.Bu türün tohumlarından sizede göndermiştim.
Benim tohumdan üretip çiçek açtırdığım soğanlar 3-4 yıllık.Biraz emek istiyor.Aynı türden aynı renkleri devamlı paylaşmaktansa yeni bir şeyler üretmek hem güzel,hem keyifli oluyor.(Kültür türler için)Selamlar...
Selma_321
01-03-2019, 22:15
Teşekkür ederim sayın Dumlupınar, bekleyip göreceğiz bakalım, neler olacak... Bende heyecanla bekliyorum frezyalarımın açmasını, minik bebişleriminde büyümesini... Tekrar teşekkürler, bunlarda sayenizde oldu. Selam ve saygı benden..
Melisa16
03-03-2019, 07:20
Bugün İstanbul'da hava tam frezyalık :)
Dumlupınar
03-03-2019, 13:56
Bugün İstanbul'da hava tam frezyalık :)
Çok güzel olmuşlar.Emeğinize sağlık...
Dumlupınar
03-03-2019, 14:42
Bugün günlerden güzellik...
Tohumdan yetiştirdiğim frezyaların ilk çiçekleri...
Dumlupınar
03-03-2019, 14:43
Devamı...
Dumlupınar
03-03-2019, 14:44
Ebruli tür çok güzel mini çiçeklerini açmaya hazırlanıyor...
Dumlupınar
03-03-2019, 14:45
Balkonun son durumu ve mis kokulular...
Dumlupınar
03-03-2019, 23:06
Bunlarda balkonun iç kısmından 1 gün ara ile çekilen fotoğraflar...
Dumlupınar
03-03-2019, 23:07
Geçtiğimiz güne ait fotoğraflar...
Dumlupınar
04-03-2019, 10:19
Bu sabah frezyaları suladım.Birazda evin içi mis koksun diye bu saksıyı salona aldım.
Bugün mis kokulu,ince yapraklı,bodur türün günü olsun.
Dumlupınar
04-03-2019, 10:20
Devamı...
Dumlupınar
04-03-2019, 10:23
“Bu mis kokulu bodur tür tohumdan üretilince aslına yakın renklerdede açabiliyor.
Geçen yıl dayımın bahçesine diktiğim soğanların arasında düz beyaz olarak açanda vardı.Onuda paylaşmıştım.”
Sûz-i Dilârâ
04-03-2019, 10:32
Enfes görüntüler, kokusu da cabasi, benim bodurlar da iki tanecik açmışlar.😃
Görüntüleri tek kelimeyle harika, bakmaya doyulmuyor. Emin ki kokularıda aynı derecede harikadır
Selma_321
04-03-2019, 11:10
Bu sabah frezyaları suladım.Birazda evin içi mis koksun diye bu saksıyı salona aldım.
Bugün mis kokulu,ince yapraklı,bodur türün günü olsun.
Maşallah sübhanallah, çokkk güzeller yaaa.. Sağlıkla koklayın, gözleyin inşallah sayın Dumlupınar..
Birde sorum olacaktı, renkler değişebiliyor mu, tozlaşma vs ile.
Burdaki frezyalarınıza bayıldım, cidden çok güzeller...
İlk resmi görünce sorumu sormuştum, alt kısımda cevabımı aldım gibi, renkler değişebiliyormuş;)
Dumlupınar
04-03-2019, 11:51
Görüntüleri tek kelimeyle harika, bakmaya doyulmuyor. Emin ki kokularıda aynı derecede harikadır
Evet.Bu tür kültür türlerden daha güçlü ve güzel kokuyor.Diğer bir özelliği hiç hastalık yapmıyor.Selamlar...
Dumlupınar
04-03-2019, 12:06
Maşallah sübhanallah, çokkk güzeller yaaa.. Sağlıkla koklayın, gözleyin inşallah sayın Dumlupınar..
Birde sorum olacaktı, renkler değişebiliyor mu, tozlaşma vs ile.
Burdaki frezyalarınıza bayıldım, cidden çok güzeller...
İlk resmi görünce sorumu sormuştum, alt kısımda cevabımı aldım gibi, renkler değişebiliyormuş;)
Sağolun.Kültür türlerin tohumlarından yetişen soğanlar farklı renklerde açıyor.Tohum aldığınız bitkinin kendi renginde açanlarda olabiliyor.
Bu çok güzel kokan bodur dediğim tür tohumdan ekilsede yine aynı renk açıyor.Yukarıda paylaştığım gibi yaklaşık 40 soğan içinde 2-3 kadar aslına yakın yine beyaz krem tonlarında biraz daha soluk renkli açabiliyor.Ancak yine çok güzel kokuyorlar.Birde hava sıcaklığı yüksekse kokuları daha güçlü oluyor.Selamlar...
Sayın Dumlupınar, harika fotoğraflar eklemişsiniz, gözlerimiz bayram etti. Ellerinize sağlık.
Bende hergün gözlemliyorum saksılarımı. Henüz tomurcuk göremiyorum. Kış çok soğuk ve eksi derecelerde geçti bu yıl Balıkesir'de. Donmalarından korkup kapalı balkona aldım son bir aydır. Tohumdan ektiklerimde çıktılar.
Dumlupınar
04-03-2019, 17:44
Sayın Dumlupınar, harika fotoğraflar eklemişsiniz, gözlerimiz bayram etti. Ellerinize sağlık.
Bende hergün gözlemliyorum saksılarımı. Henüz tomurcuk göremiyorum. Kış çok soğuk ve eksi derecelerde geçti bu yıl Balıkesir'de. Donmalarından korkup kapalı balkona aldım son bir aydır. Tohumdan ektiklerimde çıktılar.
Sn.sakdag artık havalar düzeliyor.Kısa zaman sonra çiçek sapları görünür.Nisan ayında çiçek açarlar.Kapalı balkona almanızda çok iyi olmuş.Bugünlerde saksıları 5 saat kadar güneş gören alana alırsanız çiçeklenme güçlü olur.Selamlar...
Dumlupınar
05-03-2019, 11:32
Bugünde tohumdan ekip yetiştirdiğim frezyaların günü olsun.
Dumlupınar
05-03-2019, 11:33
Devamı...
Dumlupınar
05-03-2019, 11:35
Devamı..
O arılar ne kadar şanslı;)
Dumlupınar
05-03-2019, 12:55
O arılar ne kadar şanslı;)
Balkon ve pencere içlerini arılar istila etti.
Sizin frezyalar ne durumda merak ettim.Size yazacaktım ancak atlamışım.Koçtaş yapı marketlerde çiçek coşturan adında,çiçek açan süs bitkileri için sıvı gübre satılıyor.İçeriğindeki fosfor çiçeklenmeyi teşvik edecektir.Ayrıca bu gübrede bitki için besleyici başka elementlerde var.Kullanım şeklinde 1 litre suya 1 kapak yazıyor.Siz 1 litre suya yarım kapak ilave edip Mart ayı boyunca haftada bir uygularsanız faydası olur.Yarım kapaktan fazla kullanmayın.Toprakta tuzluluk meydana gelir.600 ml. 10 TL.Bilginiz olsun.Selamlar...
İlginiz için teşekkürler sayın Dumlupınar,
Frezyalarımda pek bir gelişme yok. Hatay'da son günlerde yağış ve soğuk olunca saksıyı kapalı terasa aldım. Havalar biraz ısınınca balkona çıkaracağım. Bahsettiğiniz bitki besinini almayı ben de düşünüyordum ama hiç denk gelmediği için alamamıştım. Siz de önerdiğinize göre almaya çalışacağım. Teşekkürler...
Dumlupınar
05-03-2019, 13:44
Saksıyı artık balkona çıkarabilirsiniz.Hatay'da havalar düzelmiş.Frezyaların olumsuz etkileneceği bir sıcaklık görünmüyor.Tekrar selamlar...
siflera12
05-03-2019, 14:13
Benimkiler de çiçeklenmeye başladılar [emoji846]
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Dumlupınar
05-03-2019, 16:28
Keyiflerine diyecek yok.
Dumlupınar
05-03-2019, 16:30
Devamı...
coskunbiner@hot
05-03-2019, 16:48
Bu da Sayın Dumlupınar’ın Mersin’e gönderdiği soğanların ilk çiçekleri. Kendisine bu güzel hediyesi için çok teşekkür ediyorum.
Dumlupınar
05-03-2019, 17:05
Coşkun bey,çok güzel olmuşlar.Güle güle büyütün.Emeklerinize sağlık.Selamlar...
Sûz-i Dilârâ
05-03-2019, 19:01
Bakıyorum bakıyorum dönüp bidaha bakıyorum, süper renkler var, telepatik rengim, sarının bı ton koyusu kahveye çalan (1976 nolu mesaj) fusyalar, koyu Mora benzeyen bir ton da var arka sayfada, canlı sarı, masum beyazçok çok güzeller bayıldım, yılların emeği size çok bereketli dönüş yapmış. Frezya& Dumlupınar ;)
siflera12
05-03-2019, 19:06
Hepinizin frezyalarıda çok güzel [emoji4]
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Dumlupınar
05-03-2019, 19:55
Bakıyorum bakıyorum dönüp bidaha bakıyorum, süper renkler var, telepatik rengim, sarının bı ton koyusu kahveye çalan (1976 nolu mesaj) fusyalar, koyu Mora benzeyen bir ton da var arka sayfada, canlı sarı, masum beyaz����çok çok güzeller bayıldım, yılların emeği size çok bereketli dönüş yapmış. Frezya& Dumlupınar ;)
Kardeşim çok teşekkür ederim.Sağolun.Siz çok sayıda çiçeği mükemmel şekilde yetiştiren ve kusursuz düzen içinde bizlerle paylaşan bir üyemiz olduğunuz için,tespit ve yorumlarınız benim içinde çok önemli...
Tohumdan yetiştirdiğim frezyalardan yeni yeni açmaya başlayacak olanlarda var.İnşallah onlarıda çiçeklenme aşamasında paylaşırım.Selamlar...
Dumlupınar
06-03-2019, 08:29
Geçtiğimiz gün çektiğim fotoğraflar...
Dumlupınar
06-03-2019, 10:16
Bugün hava İzmir'de bulutlu ve serin.Böyle havalarıda frezyalar çok seviyor.
Dumlupınar
06-03-2019, 19:27
Bugüne ait fotoğraflar.Katmerli beyaz çok değişik baharatlı bir kokuya sahip.Ben onlara karabiber kokulu diyorum.
Dumlupınar
07-03-2019, 11:27
Mis kokuluları diktiğim diğer uzun saksı.Bu saksı gibi 1 uzun saksı daha var.Balkonda çektiğim fotoğraflarda sizler bu saksıda dikili olan frezyaları arkadan görebildiniz.Bende bu güzel,mübarek günde diğer saksıyı balkona çıkartıp,bu saksıyı evin içine aldım.Mutfak ve odada dolaştırdım.Sadece sizler için görüntüledim...
sardunya18
07-03-2019, 13:22
Mis kokuluları diktiğim diğer uzun saksı.Bu saksı gibi 1 uzun saksı daha var.Balkonda çektiğim fotoğraflarda sizler bu saksıda dikili olan frezyaları arkadan görebildiniz.Bende bu güzel,mübarek günde diğer saksıyı balkona çıkartıp,bu saksıyı evin içine aldım.Mutfak ve odada dolaştırdım.Sadece sizler için görüntüledim...
Maşallah nasıl güzel bunlar 😍yani hepsi çoooook güzeller .Benim frezyalarımda yeni yeni tomurcuklanıyor .Açınca paylaşırım .İnşallah. Sayın dumlupınar çok teşekkürler
Dumlupınar
07-03-2019, 14:13
Birde saksıyı sağ ve sol köşeleri ile ortasından görüntüledim.
Dumlupınar
07-03-2019, 14:14
Çok sayıda frezya çiçek açmak için sırasını bekliyor.
Balkonun son durumu ve yeni çiçeklenmeye başlayanlar...
Dumlupınar
07-03-2019, 15:03
Maşallah nasıl güzel bunlar ��yani hepsi çoooook güzeller .Benim frezyalarımda yeni yeni tomurcuklanıyor .Açınca paylaşırım .İnşallah. Sayın dumlupınar çok teşekkürler
Ne demek.Ben teşekkür ederim.Frezyaları takip eden size ve tüm üye arkadaşlara...Selamlar...
Selma_321
07-03-2019, 15:33
Maşallah, maşallah, çokkkk güzeller. Görüntüsü ayrı, kokusu ayrı mest ediyordur eminim.. Bizlerde bu güzel görüntülerle mest oluyoruz, inşallah bizimkilerde açınca kokusundan da mest oluruz
Melisa16
07-03-2019, 17:48
...Sadece sizler için görüntüledim...
Maşallah Sn. Dumlupınar bu türün ayrı bir havası var. Çok özeller maşallah. Bizlere bu güzellikleri ulaştırdığınız için size de çok teşekkür ediyorum.
Herkesin mübarek kandil gecesini tebrik ederim.
Birde saksıyı sağ ve sol köşeleri ile ortasından görüntüledim.
Maşallah... Gıptayla ve sayın Dumlupınarın paylaşım yapmayacağını unutmayıp aynı zamanda bodur kokulu beyaz türden frezyalarım olmayacağı üzüntüsüyle bakıp bakıp duruyorum :(
Yahu bu bodur beyaz kokulu türden mayısta bana verebilecek yok mu ?
Kandilimiz affımıza sebep olsun.
Sûz-i Dilârâ
08-03-2019, 06:28
O bodur saksısına bakakaldım. Kendi bodur ama marifeti dev maşallah, o nasıl bir güzellik öyle. ;);) Kokuyu zaten söylemeye gerek yok, evin icini düşünemiyorum.😊 Bizi bu güzelliklerle mest ettiğin için çok teşekkür ederim değerli ağabeyim ;)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.