View Full Version : Frezya (Freesia)
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
[
7]
8
9
10
11
12
13
Dumlupınar
08-02-2018, 14:08
Devamı...
Dumlupınar
08-02-2018, 22:14
Devamı...
Dumlupınar
08-02-2018, 22:23
Devamı...
Dumlupınar
08-02-2018, 22:30
Devamı...
Benimkiler hala cılız, zaten bayağı geç dikmiştim. Gerçi bir kaç tanesi dokuzuncu yapraklarını çıkarıyor ama henüz çiçek sapı yok. Yeşillik niyetine takılıyorlar.
Dumlupınar
08-02-2018, 23:55
Benimkiler hala cılız, zaten bayağı geç dikmiştim. Gerçi bir kaç tanesi dokuzuncu yapraklarını çıkarıyor ama henüz çiçek sapı yok. Yeşillik niyetine takılıyorlar.
Merhaba,frezyalarda 7.yaprakla beraber çiçek sapı çıkıyor.İlk defa benimkilerde havaların normalden fazla sıcak gitmesi yüzünden bazılarında 11.yapraktan sonra çiçek sapı çıktı.Frezyalar sıcaklık yüksekse fazla yaprak çıkarıyorlar.
İzmir ve Bodrum arasında pek sıcaklık farkı yok.Geç dikmeniz iyi oldu.Sizin frezyaları tam güneş gören alana alın.Mutlaka açarlar.ẞŞubatın ikinci yarısı soğuk geçecekmiş.,Yarı gölgede kalınca cılız oluyorlar.Hem çiçeklenmeleri zayıf oluyor.Hem bitki yan sürgünlerini uzatamıyor.SELAMLAR...
Dumlupınar
09-02-2018, 00:14
Şimdi lale başlığına baktım.Lalelerin yanındaki askılı saksıda frezyalarınızı gördüm.Hiç cılız değiller.Bitki çok güçlü görünüyor.Mart sonuna doğru açarlar.
Dumlupınar
09-02-2018, 18:41
Frezyalarım üst komşumun balkonunuda işgal ettiler.Bahçeden görüntüleri bunlar.Pencere önündekiler tohumdan ektiğim yoğun kokulu tür.Sonunda ilk sezon inşallah açacaklar.Çok sayıda çiçek sapı var.Fotoğraflarını bir ara paylaşırım.
Rüzgar frezyaları oldukça dağıttı.Ancak yapacak bir şey yok.Onlar bir yolunu bulup çiçek saplarını güneşle buluşturuyorlar.
Fatih_Soydemir
09-02-2018, 20:46
Çok güzel yetişmişler sizde bu sene benden pas soğanlı bitkilerde nergis gurubu hariç hepsi çiçek açmadan uykuya girmeye başladı çürüme ya da hastalık mı var diye bir kaç tanesini söktüm çürüme ve bozulma yok ama uyudular Mayıs ayı sandılar sanırım 24 dereceye varan sıcağı görünce. yazın çiçek açan bitkiler bile çiçeğe geldi şu anda.
Dumlupınar
10-02-2018, 00:20
Çok güzel yetişmişler sizde bu sene benden pas soğanlı bitkilerde nergis gurubu hariç hepsi çiçek açmadan uykuya girmeye başladı çürüme ya da hastalık mı var diye bir kaç tanesini söktüm çürüme ve bozulma yok ama uyudular Mayıs ayı sandılar sanırım 24 dereceye varan sıcağı görünce. yazın çiçek açan bitkiler bile çiçeğe geldi şu anda.
Bende bugün balkonda yaprakları inceledim.9-12 arası yaprak çıkaranlar var.Bazıları 10,bazıları 12 yapraktan sonra çiçek sapını çıkarmış.Ancak 7.yaprakla beraber çiçek sapı çıkaranda çok.
Zaten iklim değişikliğinden en çok etkilenen Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü ülkeler...
Meteoroloji Şubat ayının ikinci yarısının soğuk geçeceğini söylüyor.Hepimiz için hayırlısı artık.SELAMLAR...
nanemolla
15-02-2018, 14:43
666306
Ta ta taaamm..
İşte ilk defa yetiştirdiğim firezya bitkilerimin ilk tomurcugunuda görmek nasip oldu.:cool:
İki adet resim,ilki tek bir çiçek sapı.
Dumlupınar
17-02-2018, 12:10
Frezyalarımın keyfi yerinde.Çiçeklenmemizde başlıyor.
Dumlupınar
17-02-2018, 12:12
Devamı...
Sûz-i Dilârâ
20-02-2018, 09:52
Bizim çiçeklerimiz bir süredir açıyor, misler gibi de kokuyor. ;) Tohumdan yetişme cüce frezyalarımı gururla sunarım;) En çok tohumdan soğanlı işini nihayet başarabildiğim için seviniyorum.;)
Bunlar bu yılın anneleri;
666598
666599
Bunlar da bu yılın yavruları;
666600
Dumlupınar
21-02-2018, 12:01
Sn.Sûzi Dilârâ harika gelişmişler.Çok güzel açmışlar.Emeklerinize sağlık.
Bu ana ile kızların birde yaman bir ablaları var.Kokuda bu türle yarışamaz ama çiçeklenmede ise rakibi yoktur.Ben onlara mini çiçekli ebruli tür diyorum.Mayıs sonunda soğanlarından size hediye gönderirim.Tecrübeli elde olduklarını çok iyi anlarlar. 1 Soğan'dan 5 başakla 35 üzeri çiçek açıyorlar.SELAMLAR...
Dumlupınar
21-02-2018, 13:04
Frezyalarımın açmaya başlayanlarından...
Dumlupınar
21-02-2018, 13:13
Devamı...
Sûz-i Dilârâ
21-02-2018, 13:19
Bu bodur, beyaz çiçekli, yoğun kokulu türü gerçekten çok sevdim. Tohum gönderdiğinizde hastalıklara oldukça dayanıklı demiştiniz hakikaten de öyleymiş tecrübeyle de sabitledim.
Saksısındaki toprak orman toprağı, bol yaprak çürüntülü ve süzek, seneye yine aynı topraktan bir saksı içinde anne ve kızları toplanır artık. :)
Ablalar için de bir saksı ayırır memnuniyetle kabul ederiz. İyi ki tanıştırmışsınız beni bu türle. :)
Diğer gönderdikleriniz de bahçede dikili onlarda da tomurcuklanma yeni başladı. Bahçe toprağında olmasından sanırım onlarda da hastalık yok bu sene çok şükür.
Saksıda kısıtlı, ıslak toprakta çok çabuk bozuluyorlar, toprağının oldukça süzek olması gerekiyor.
Sanırım bu yılın havası tam frezya havası oldu, serin ama çok soğuk değil.
Dumlupınar
21-02-2018, 14:48
Ablalar için de bir saksı ayırır memnuniyetle kabul ederiz. İyi ki tanıştırmışsınız beni bu türle.
Bu ablaları dediğim türde bodur bir tür.Çok ince yapraklı,soğuklara dayanıklı ve yine hiç hastalık yaptığını görmediğim bir tür.Şimdiye kadar hiç bir yerdede bu türe rastlamadım.
Kesinlikle saksıdan başka alternatifi yok.Bahçede başaklar özellikle yavru kedilerin oyuncağı oluyor.Yarı gölgede bile güzel çiçekleniyor.Tam güneşte hele birde sizin balkon gibi kuytu bir alandaysa şaşırtacak sayıda açan çiçekleriyle 7 taneye kadar sürgün çıkartabiliyor.Bu 7 sürgün başağını unutmayın.Siz bu sayıdaki başakları görürsünüz.
Bendekiler açmak üzereler.Fotoğraflarını bir ara paylaşırım.
Bu mini çiçekli ebruli tür sizin elinizde coşar.Eminim.Size en iri kalibre soğanlar ayrılacak..SELAMLAR...
Sûz-i Dilârâ
21-02-2018, 15:11
Çok teşekkür ederim :)
Fotoğraflarını merakla bekliyorum.
Dumlupınar
22-02-2018, 23:18
Mini çiçekli ebruli frezyalarımdan çiçeklenme öncesi son fotoğraf...
Dumlupınar
04-03-2018, 11:17
Mini çiçekli ebruli tür açmaya başladı.
Buda benim ilk açan. Bu frezya kokusunu nedense çok seviyorum,çiçek kokuları içinde en sevdiğim diyebilirim.insanı dinlendiren kendine özgü soft bir kokusu var.
Sûz-i Dilârâ
04-03-2018, 13:35
Mini çiçekli ebruli tür açmaya başladı.
Rengi de şahaneymiş;)
Dumlupınar
04-03-2018, 14:47
Sonunda tohumdan ekip çiçek açtırmayı bende başardım.Ancak başarı yüzdem zayıf.Bu türden en az 150 tane kadar açmayacak olan var.
Dumlupınar
04-03-2018, 14:48
Devamı...
Batuhan Yılmaz
04-03-2018, 19:59
https://i.hizliresim.com/2JozpN.jpg
https://i.hizliresim.com/BLb7jD.jpg
Eminönünden aldığım devasa frezyadan çok saçma bir çiçek çıktı yaprak formu frezya ile tamamen aynı ama 7 yaprağı beklemeden 5 yaprakta başak verdi ve kokusuz çirkin bir çiçek açtı acaba bu yabani frezya falan mı ?
Batuhan Yılmaz
04-03-2018, 20:05
Gürkan Abicim foruma giremediğimden sana ulaşamadım bu arada bana hediye ettiğin Frezya soğanlarının büyük çoğunluğu kusursuz şekilde açtı ve hepsi saf beyaz ve hafif hanımelimsi çok tatlı bir kokusu var. Güzelliklerin fotoğraflarını yarın buradan paylaşıcam.
Batuhan Yılmaz
04-03-2018, 20:24
https://i.hizliresim.com/MdB3a7.jpg
Gürkan abimin bana hediyesi olan beyaz frezyalar.
https://i.hizliresim.com/qGNZJV.jpg
https://i.hizliresim.com/QVzopr.jpg
Bunlarda diğer şımarık kızlarım.
Eminönünden aldığım devasa frezyadan çok saçma bir çiçek çıktı yaprak formu frezya ile tamamen aynı ama 7 yaprağı beklemeden 5 yaprakta başak verdi ve kokusuz çirkin bir çiçek açtı acaba bu yabani frezya falan mı ?
Çiçeğiniz frezya değil. Bizans glayölü.
Dumlupınar
05-03-2018, 10:59
[QUOTE=Batuhan Yılmaz;1532555]Gürkan Abicim foruma giremediğimden sana ulaşamadım bu arada bana hediye ettiğin Frezya soğanlarının büyük çoğunluğu kusursuz şekilde açtı ve hepsi saf beyaz ve hafif hanımelimsi çok tatlı bir kokusu var. Güzelliklerin fotoğraflarını yarın buradan paylaşıcam.[/QUOT
Batuhan hepsinin beyaz çıkması sana piyango gibi olmuş.
Ben sana gönderdiklerimi karışık renkli kültür türlerden ayırmıştım.Nasip kısmet diyelim.SELAMLAR...
Batuhan Yılmaz
05-03-2018, 11:27
Hepsi benim için çok değerli ve güzeller Gürkan abicim senden bana kalan güzel bir hatıra güzel hediyene bir ömür sahip çıkabilirim inşallah.
Dumlupınar
05-03-2018, 13:40
Minicikler ama aşırı çiçekliler...
Dumlupınar
05-03-2018, 13:41
Devamı...
Sûz-i Dilârâ
05-03-2018, 14:09
Sayın Dumlupınar, hepsine maşallah, frezya başlığını tek başınıza taşıyorsunuz, soruları siz cevaplıyorsunuz, bizlerinki arada selam verip gitmek gibi oluyor :))
Forumda
Dumlupınar=Frezya benim için :)
Melisa16
05-03-2018, 15:05
Sayın Dumlupınar, Frezya üzerine harika çalışmalar yapmışsınız maşallah tebrik ederim.. Satışını yapıyor musunuz peki?
Yapıyorsanız bir dahaki sezona aklımda olsun ilk siparişi ben vereceğim de :D
Dumlupınar
05-03-2018, 15:19
Sayın Dumlupınar, Frezya üzerine harika çalışmalar yapmışsınız maşallah tebrik ederim.. Satışını yapıyor musunuz peki?
Yapıyorsanız bir dahaki sezona aklımda olsun ilk siparişi ben vereceğim de :D
Merhaba,satış yapmıyorum.Sizin gibi işi bilenler olsunda,soğanlar ziyan olmasın.Benim için önemli olan bu.Ben size istediğiniz kadar frezya soğanını Mayıs sonunda hediye olarak gönderirim.Yeter ki bir yerlerde açtıklarını ben göreyim.Bu mutluluk bana yeter.SELAMLAR...
Dumlupınar
05-03-2018, 15:31
Sayın Dumlupınar, hepsine maşallah, frezya başlığını tek başınıza taşıyorsunuz, soruları siz cevaplıyorsunuz, bizlerinki arada selam verip gitmek gibi oluyor :))
Forumda
Dumlupınar=Frezya benim için :)
Sağolun...Teşekkür ediyorum.Daha önce yazmıştım.Aynı türleri fotoğraflayıp durmak yerine yeni türler üretmek gerek diye...Sıra kültür frezyaları tohumdan üretmem sonucunda açan yeni türleri herkesle paylaşmaya geldi.
Tahminime göre 15 gün içinde bambaşka renkler göreceğiz.İlkini bu sabah fotoğrafladım.Bu akşam paylaşırım.SELAMLAR...
Melisa16
05-03-2018, 15:34
Merhaba,satış yapmıyorum.Sizin gibi işi bilenler olsunda,soğanlar ziyan olmasın.Benim için önemli olan bu.Ben size istediğiniz kadar frezya soğanını Mayıs sonunda hediye olarak gönderirim.Yeter ki bir yerlerde açtıklarını ben göreyim.Bu mutluluk bana yeter.SELAMLAR...
Sayın Dumlupınar, nasıl mutlu oldum anlatamam.. Ne kadar gönlü zengin bir insansınız. Çok teşekkür ederim, soğanları ziyan etmeyeceğim inşallah :rolleyes:
Dumlupınar
05-03-2018, 15:45
Sayın Dumlupınar, nasıl mutlu oldum anlatamam.. Ne kadar gönlü zengin bir insansınız. Çok teşekkür ederim, soğanları ziyan etmeyeceğim inşallah :rolleyes:
Çok teşekkür ederim.Sizin elinizde güzel olacağından eminim.Çiçekle uğraşan herkesin gönlü zengindir aslında...Çiçekler paylaşıldıkça daha güzel olurlar.Tekrar SELAMLAR...
Dumlupınar
05-03-2018, 17:28
Bunlarda bugün fotoğraflarını çektiğim kültür türler...Esas çiçeklenme yeni yeni başlıyor.Frezya başlığı için ilk hedef Mayıs sonuna kadar 5000 beğeni...
Dumlupınar
05-03-2018, 17:29
Devamı...
Dumlupınar
05-03-2018, 17:32
Devamı
Çiçekler coşmuş, çok güzeller. Güzelde resimlenmiş. Başarılar diliyorum.
Dumlupınar
05-03-2018, 17:59
Çiçekler coşmuş, çok güzeller. Güzelde resimlenmiş. Başarılar diliyorum.
Çok teşekkür ediyorum.Sağolun.Frezyaların en coştukları aydayız.Frezyaları beğenisiniz bırakmayalım.Frezyalar bunu fazlasıyla hak ediyor.SELAMLAR...
Sûz-i Dilârâ
05-03-2018, 18:05
yeni türler üretmek gerek diye...Sıra kültür frezyaları tohumdan üretmem sonucunda açan yeni türleri herkesle paylaşmaya geldi.
Bu kısmı biraz açabilir misiniz? Kültür frezyalar tohumdan yetişince aslına mı dönüyor farklı renk mi açıyor?
Dumlupınar
05-03-2018, 18:24
Bu çok özel bir tür.Sonunda tohumdan ektiğim kültür frezyalar 2. yıllarında çiçek açmaya başladılar.Bu ilk açan.Harika kokuyor...Çok sayıda açacak olan var.Her açan frezyayı sizlerle tek tek paylaşmak istiyorum.
Dumlupınar
05-03-2018, 18:39
[QUOTE=Sûz-i Dilârâ;1532695]Bu kısmı biraz açabilir misiniz? Kültür frezyalar tohumdan yetişince aslına mı dönüyor farklı renk mi açıyor?[/QUOTE
Sn.Sûz-i Dilârâ kardeşim şöyle.Genelde farklı renklerde açıyorlar.Bugünlerde tomurcuklarından hem farklı renklerde,hem düz renklerde açacak olanları anlıyorum.Aslı olan düz renklerde açacak olanlar çok az var.
Kısaca aslına dönen daha az görünüyor.SELAMLAR...
Batuhan Yılmaz
05-03-2018, 19:25
Gürkan Abicim öncelikle maşallah demek istiyorum. Sevgi nasıl yeni umutlar filizlendiriyorsa Taa İzmirden hediye ettiğiniz değerli çiçekler balkonumuzda güzel kokularını yayınca maneviyatınız da tüm Türkiyeye yayılıyor elinize ve emeklerinize sağlık abicim.
Dumlupınar
05-03-2018, 19:52
Gürkan Abicim öncelikle maşallah demek istiyorum. Sevgi nasıl yeni umutlar filizlendiriyorsa Taa İzmirden hediye ettiğiniz değerli çiçekler balkonumuzda güzel kokularını yayınca maneviyatınız da tüm Türkiyeye yayılıyor elinize ve emeklerinize sağlık abicim.
Batuhan sağol kardeşim.Güzel sözlerin için çok teşekkür ederim.Çiçekler paylaşınca gerçekten daha çok çoğalıyorlar.Laf olsun diye söylenmiş bir söz değil bu.Gerçekten böyle oluyor.SELAMLAR...
Dumlupınar
05-03-2018, 20:04
Arkadaşlar,üst komşum Orhan abi ve Emine ablanın balkonunuda benim frezyaların işgal ettiğini yazmıştım.Sıra onların balkonunda ki muhteşem manzaranın seyrine geliyor.
Onların balkonunda iç kısım boş olduğundan fotoğraf çekmek daha kolay olacak.Benim balkondaki frezyaların keyfine birde üst kattan bakmış oluruz.Herkese SELAMLAR...
Dumlupınar
05-03-2018, 21:41
Gün bitmeden...
Dumlupınar
06-03-2018, 00:58
Frezyalar ve gece...Frezyaların çiçeklenme zamanı geldi ya iyice şımardım.Hangi fotoğrafı çekip paylaşacağımıda şaşırdım.1 saat kadar onları suladım.Bir yandan da gece fotoğraflarını çektim.
Dumlupınar
06-03-2018, 00:59
Devamı...
Dumlupınar
06-03-2018, 01:00
Devamı
Gülizarşen
06-03-2018, 06:20
Her biri ayrı güzel tebrik ediyorum sizi sayın Dumlupınar. Ben de frezya arın güzelliğini seyretmekten terastan içeri girmek istemiyorum. Koklamaya doyamayınca bir kısmını kesip vazoyu yanıma aldım. Bu arada vazodalar bir damla limon suyu bir damla çamaşır suyu bir çimdik şeker veya bir damla bal ilave ettim. Hakikaten bir haftayı geçti hala iyi durumdalar. Diye bilirim ki bu şekilde saksıda kalan kardeşlerinden daha sağlıklı görünüyorlar.
nanemolla
06-03-2018, 06:20
Sn Dumlupınar çekimlerde çiçeklerde harikalar.
Bir çiçeği açtığı zaman dalında aşağı yukarı kaç gün süreyle solmadan kalıyor acaba
Dumlupınar
06-03-2018, 08:35
Sn Dumlupınar çekimlerde çiçeklerde harikalar.
Bir çiçeği açtığı zaman dalında aşağı yukarı kaç gün süreyle solmadan kalıyor acaba
Sn.nanemolla bir çiçek sapında yan sürgünlerle beraber yaklaşık bitkinin türüne göre 20-35 arası çiçek açabiliyor.Her açıp geçen çiçek yerini sıradaki tomurcuğun açmasına bırakıyor.Şubat ayının son haftasından Mart ayının sonuna kadar çiçeklenme bu şekilde devam ediyor.
Frezyaların çiçeklenme süresi,çiçeklerinin çapı ve kalitesi gördükleri güneş,dikili oldukları alandaki toprağın besin yönünden zengin olup olmadığınada bağlı.
Bir çiçek sapı ortalama 3 başak çıkardıysa 20 çiçek açtığını düşünürsek 20 günden fazla çiçekli kalabilir.10 tomurcuklu bir başakta her tomurcuğun ömrü 2 gün kadar sürer.Çiçek sapını keser vazoya alırsanız daha fazlada çiçekli kalabilir.Tabii ben bir tek çiçek sapını bile kesmiyorum.Çiçekler dalında güzel diyenlerdenim.SELAMLAR...
Dumlupınar
06-03-2018, 09:10
Arkadaşlar,frezyalar çiçeklenme süresi en uzun olan soğanlı bitkilerden biridir.
Bir kez dikip çiçek açtıklarında artık onlardan vazgeçemezsiniz.
Sizi şaşırtacak hızla çoğalırlar.Dikili oldukları saksılardan taşarlar.
Bahçe dikimleri risklidir.0 derece altındaki soğuklar çiçek saplarına zarar verir.
Kedi yavruları çiçek saplarıyla çok oynar.Sizinde canınız yanar.Onlara frezya yerine mama verirsek,frezyalarıda saksıya dikip güneş gören balkona alırsak her iki tarafta rahat eder.
Dumlupınar
06-03-2018, 16:31
Fuşya diye bilinen renk.Ben koyu pembe diyorum.Aynı başakta hem yalın hem katmerli...
Dumlupınar
06-03-2018, 16:32
Yine aynı başakta hem yalın hem katmerli kırmızı.
Dumlupınar
06-03-2018, 16:33
Tam katmerli kırmızılar...
Dumlupınar
06-03-2018, 19:11
Frezyalar yakın çekimlerde başka güzel.
Dumlupınar
06-03-2018, 19:14
Devamı...
Dumlupınar
07-03-2018, 15:37
Karışık renk frezya soğanlarından kırmızı beyaz...
Dumlupınar
07-03-2018, 15:50
Hüzünlü bir frezya hikayesi...
Bu sabah frezyaları sulamak için balkona çıktığımda yukarıdaki saksının sadece kırmızı beyaz açtığını fark ettim.Tamamen tesadüf olmuş.Ben kültür türleri karışık dikiyorum.Daha önce dikkat etmemişim.Bayrağımızın renkleri olması çok hoşuma gitti.
Frezyaları çok seven Habibe ablamın bir süredir gülmeyen yüzü bir an tebessüm etsin diye saksıyı ona hediye etmek istedim.Annemle beraber evime yürüme mesafesinde olan evlerine gittik.Frezyaları görünce hem çok sevindi.Hem gülümsedi.Hem duygulanıp ağladı.Gürkan kırmızı beyazları işaretleyelim.Onları dikelim dedi.1 gün öncede olsa Dünya Kadınlar gününüde kutlamayı unutmadım tabii...
Habibe ablam geçen yıl evinin önüne frezyaları dikmem için rica etmişti.Bir türlü vakit ayırıp dikmem nasip olmadı.
Kendisi ayrıca Aile Sağlığı merkezimizde bizim aile hemşiremiz,benim can ablam, annemin can kızıdır.
10 Şubat günü Afrin Harekatı sırasında helikopter kazası sonucu şehit olan canım kardeşim Şehit Pilot Yüzbaşı Mehmet İlker Karaman'ın annesidir.
Frezyaların kırmızı beyazları artık Eylül sonundan itibaren Kadifekale şehitliğinde Mehmet İlkerin kabrini süsleyecek.Kendi evinin güneye bakan cephesi ise frezyalarla donatılacak.
Mehmet İlker Karaman kardeşimizin mekanı Cennet olsun. Ailesine ve sevdiklerine sabırlar diliyorum. Bu vesile ile tüm şehitlerimizin mekanı Cennet olsun.
Dumlupınar
07-03-2018, 16:06
Çiçeklenmeye tüm hızla devam...
Dumlupınar
07-03-2018, 16:12
Ne kadar özel,ne kadar mükemmel yaratılmışlar...
Dumlupınar
07-03-2018, 16:28
Kültür türlerin tohumlarından dikilip bugün çiçek açan sıradaki frezyam...
Selma_321
07-03-2018, 18:37
Mehmet kardeşimizin mekanı cennet olsun inşallah.. Allah ailesine bol sabırlar versin... Hem çok büyük hemde gurur dolu bir acı... Allah rahmet eylesin.
..
Dumlupınar
07-03-2018, 19:35
Ortaya karışık...
coskunbiner@hot
07-03-2018, 21:56
Sayın Dumlupınar emeğinize sağlık. Hayatımıza kattığınız bu güzellikler için gönülden teşekkürler.
Benim ilk deneyimim de bunlar. Herkese sağlık ve huzur dolu günler dilerim.
Dumlupınar
07-03-2018, 22:59
Sayın Dumlupınar emeğinize sağlık. Hayatımıza kattığınız bu güzellikler için gönülden teşekkürler.
Benim ilk deneyimim de bunlar. Herkese sağlık ve huzur dolu günler dilerim.
Sn.coskunbiner@hot merhaba,ilk deneyiminiz ama harika olmuşlar.Ekim ayında dikime devam edin.Soğanların karışık renklerinden isterseniz benden size hediye...Mayıs sonu Haziran başı özelden mesajlaşırız.
Çiçeklenme sona erdikten sonra çiçek saplarını kesmeyin.Bırakın tohum bağlasınlar.Saplar kesilince soğanlar aşırı irileşiyor.Çok iri soğanlar hastalık yapıyor.
Ana soğanın etrafında oluşan yamuk yumruk yavru soğanlar en güzel çiçekleri açıyorlar.İşin püf noktası bu.Ayrıca kesinlikle hastalık yapmıyorlar.
Frezyaları takip ettiğiniz için ben teşekkür ederim.Unutmayın.Hedef Mayıs sonuna kadar 5000 beğeni...
Dumlupınar
07-03-2018, 23:39
Mis kokulular gece uykusundalar...Bu bodur frezya dediğim harika kokulu türün dilinden biraz anlayınca tohumdan üretmekte zor değil...
Dumlupınar
07-03-2018, 23:41
Devamı...
Benimkiler d3 açmaya devam ediyor,ama bir kısım saksilar hiç verimli olmadi,hatta geçen yıl katmerli açanlar bu sene yalın kat açtı, bir saksim çok verimli açınca paylasacagim onu da.
Dumlupınar
08-03-2018, 07:03
Benimkiler d3 açmaya devam ediyor,ama bir kısım saksilar hiç verimli olmadi,hatta geçen yıl katmerli açanlar bu sene yalın kat açtı, bir saksim çok verimli açınca paylasacagim onu da.
Sn.snob bazen frezyalar aynı başakta hem yalın hem katmerli açabiliyor.
Dumlupınar
08-03-2018, 14:02
Kültür türlerin tohumlarından açan bu 2 türüde farklı çekimle paylaşmak istedim.
Dumlupınar
08-03-2018, 14:03
Kültür türlerin tohumlarından KINALI KAR...Hemde katmerli...
Dumlupınar
08-03-2018, 14:10
Coşuyoruz.Hep birlikte...
Dumlupınar
08-03-2018, 14:11
Devamı...
Dumlupınar
08-03-2018, 14:13
Devamı..
Dumlupınar
08-03-2018, 14:16
Devamı
sn dumlupınar, kaç renk frezya melezleyip-melezlenip de bu kadar çok renk çıkmış? merak ettim. şimdi yapmanız gereken bunların arasından "Seleksiyon" seçme yapmak ve seçilenleri vegetatif olarak çoğaltmak yeni bir çeşit olarak sunmak-satmak. İlk müşteriniz ben olacağım. kolay gelsin
Dumlupınar
08-03-2018, 14:58
Arkadaşlar,bugün paylaştığım fotoğraflardan 3 tanesi dün çekildi.Diğerleri bugüne ait.
Frezyaların tohumlarını mutlaka değerlendirelim.Ben yine Mayıs ayı sonunda kısmetse soğanlarla birlikte tohumlarınıda sizlerle paylaşmak istiyorum.Mayıs sonuna kadar isteyen üye arkadaşlar bana özel mesajla ulaşabilirler.
Eylül ayında tohumların ekimi yapılırken dikkat edilmesi gereken bir kaç noktayıda önümüzdeki aylarda kendi deneyimlerinden yola çıkarak sizlerle paylaşırım.
Neden tohum ekimi dersek,yeni türlerin yetiştirilmesi çok keyifli oluyor.Aynı türleri yıllarca paylaşıp durmak yerine birde emeğe emek katmak hepimize çok iyi gelir.Frezya sayfaları daha renkli olur.Eski türlerinde tabii kıymetini bilip onların yanına yenilerini eklemeli diyorum.
Kültür türleri tohumdan üretmek çok değil biraz zahmetli.İlk yıl çiçeklenmesi zor.Çiçek için 2.yılı bekliyoruz.Ancak frezyalar sürpriz yapmayı seviyorlar.İyi bir bakımla ilk yılda az sayıda olsada çiçeklenebilirler.
İlk şart kesinlikle Sonbaharda yaz sıcaklarının dinmesinin ardından ekim yapmak.Sıcağa tahammülleri yok.Devamı için sonra ekim detaylarıyla birlikte birbirimizi bilgilendirerek paylaşımlar yaparız.Herkese SELAMLAR...
Dumlupınar
08-03-2018, 15:26
sn dumlupınar, kaç renk frezya melezleyip-melezlenip de bu kadar çok renk çıkmış? merak ettim. şimdi yapmanız gereken bunların arasından "Seleksiyon" seçme yapmak ve seçilenleri vegetatif olarak çoğaltmak yeni bir çeşit olarak sunmak-satmak. İlk müşteriniz ben olacağım. kolay gelsin
Kamil abi merhaba,kültür türlerin tohumlarını Sonbaharda ekiyorum.Mayıs sonu söküp Eylül sonuna doğru tekrar soğan olarak dikiyorum.2.yıl Mart ayında açıyorlar.
Bu soğanlar biraz geç çiçekleniyorlar.Sanırım ilk defa Nisan ayında açan frezyam olacak.Hala yeni yeni çiçek sapı çıkaranlar var.Açmaya hazırlananlarda.Birde şunu belirteyim.Kokuları bu klasik türlerden daha güçlü.Sen yetiştirde ben sana hepsini vereyim.Benim yerim kısıtlı.Senin seralarda çok daha iyi olur.
Apartmanın bahçesine yıllar önce diktim.Bir soğuk oldu.Hepsinin yaprakları yandı.Birde kediler bunları rahat bırakmıyor.Hele çiçek sapları çıktımı yavrular bunları mahvediyorlar.
Abi seleksiyon seçmeyi anlayamadım.Nasıl oluyor.Birde seçilenleri vegetatif olarak çoğaltmak demişsin.Biraz açabilir misin ? İlgin için çok teşekkür ederim.Senin bilgilerin hepimiz için çok değerli.SELAMLAR...
Bu arada 28 Temmuzda canım kızım Yalovaya gelin geliyor.Bir ara seninle tanışmakta istiyorum.Misafir kabul edersen...
Dumlupınar
08-03-2018, 17:00
Arkadaşlar bugün paylaştığım 1585 nolu mesajdaki ilk fotoğraf tohumdan ektiğim yoğun kokulu bodur tür.Açmak üzereler...
Yine aynı nolu mesajdaki ikinci fotoğraf ise tohumdan ektiğim kültür frezyalara ait.Bu yıl açmaları mümkün gözükmüyor.
Tohumdan ektiğim açan frezyaları paylaştığım gibi açmayanlarıda paylaşmak istiyorum..SELAMLAR...
Selma_321
08-03-2018, 18:04
Sayın Dumlupınar, frezyaların müthiş güzeller.. Mutlulukla büyütün.. Özellikle 1584. mesajınızdaki beyaz, katmerli frezyaya bayıldım.. Merak ettim kokuları hepsinin aynı mı? Ne frezyada, ne sayın priadan aldığım nergislerde nede sayın kgursandan aldığım zambaklarda başarılı olamadım. A101den frezya ve sümbül aldım geçen sene. Zambakta tabi. Zambak soğanlarını nereye koydum bulamadım:D:D.. Sümbül bu sene azıcık açtı, yavru verdi. Frezyada 0.Sayın priadan aldığım nergislerim çok güzel yapraklandılar:D:D.. Sayın kgursandan aldığım zambaklardan biri öldü biride ölsem mi kalsam mı derdinde:p
Çok uzatmışım. :p.. İsterseniz silebilirsiniz. Kısaca tebrik ederim çok güzel frezyalarınız var ve maşallah diyorum size ve soğnlılarda başarılı olanlara, ben beceremedim. :(
Abi seleksiyon seçmeyi anlayamadım.Nasıl oluyor.Birde seçilenleri vegetatif olarak çoğaltmak demişsin.Biraz açabilir misin ?
Bilgim dahilinde ben kısaca cevap vereyim, siz genellikle tohumdan çoğaltıyorsunuz ki bu da eşeyli üreme oluyor. Bu yöntemle tohumdan yetişen çiçek aynı renkte olmayabiliyor.
Vejetatif üreme ise aşı, daldırma, rizom-soğan bölme, çelik vs. Burdaki amaç, anaçla aynı özelliklerde yeni bitkiler elde etmek.
Burda konu frezya olduğu için rizomdan üretim olacak. Renklerini beğendiğiniz frezyaları ayrı yerlere alıp bunların çoğalan rizomlarını alacaksınız. Bu şekilde sonraki nesiller de seçtiğiniz renk olarak devam edecek.
Dumlupınar
08-03-2018, 18:56
Sayın Dumlupınar, frezyaların müthiş güzeller.. Mutlulukla büyütün.. Özellikle 1584. mesajınızdaki beyaz, katmerli frezyaya bayıldım.. Merak ettim kokuları hepsinin aynı mı? Ne frezyada, ne sayın priadan aldığım nergislerde nede sayın kgursandan aldığım zambaklarda başarılı olamadım. A101den frezya ve sümbül aldım geçen sene. Zambakta tabi. Zambak soğanlarını nereye koydum bulamadım:D:D.. Sümbül bu sene azıcık açtı, yavru verdi. Frezyada 0.Sayın priadan aldığım nergislerim çok güzel yapraklandılar:D:D.. Sayın kgursandan aldığım zambaklardan biri öldü biride ölsem mi kalsam mı derdinde:p
Çok uzatmışım. :p.. İsterseniz silebilirsiniz. Kısaca tebrik ederim çok güzel frezyalarınız var ve maşallah diyorum size ve soğnlılarda başarılı olanlara, ben beceremedim. :(
Sn.Selma_321 merhaba,estağfurullah ne demek isterseniz silebilirsiniz.Sizin mesajınızı silmem mümkün değil.Silmem mümkün olsa da yine silmem.Niçin sileyim?Burası özgür bir ortam.Herkes düşüncelerini istediği gibi paylaşıyor.Sizde öyle...
Katmerli beyazlar açmaya yavaş yavaş başlıyorlar.Gerçekten çok güzeller.Kokuları hepsinin aynı değil.Bazıları yoğun,bazıları orta,bazıları hafif kokuyor.Frezyaları sevmenize ve beğenmenize çok memnun oldum.Sağolun.Frezya başlığını takip ettiğiniz için ayrıca teşekkür ederim.SELAMLAR...
Dumlupınar
08-03-2018, 19:15
Bilgim dahilinde ben kısaca cevap vereyim, siz genellikle tohumdan çoğaltıyorsunuz ki bu da eşeyli üreme oluyor. Bu yöntemle tohumdan yetişen çiçek aynı renkte olmayabiliyor.
Vejetatif üreme ise aşı, daldırma, rizom-soğan bölme, çelik vs. Burdaki amaç, anaçla aynı özelliklerde yeni bitkiler elde etmek.
Burda konu frezya olduğu için rizomdan üretim olacak. Renklerini beğendiğiniz frezyaları ayrı yerlere alıp bunların çoğalan rizomlarını alacaksınız. Bu şekilde sonraki nesiller de seçtiğiniz renk olarak devam edecek.
Sn.wakan merhaba,hem ilginiz hem bilginiz için çok teşekkür ederim.Anladım.Tohumdan üretimde genelde anaç soğanın rengiyle,açan soğanın renkleri aynı olmayabiliyor.Evet.
Beğendiğim renkleri ayrı ayrı dikip yetiştirmekten söz etmiş Kamil abi o zaman.Tamamdır.
Zaten artık tohumla kültür türlerden ürettiğim frezyalar ayrı ayrı dikilecek.Tekrar teşekkürler.Sağolun.SELAMLAR...
Selma_321
08-03-2018, 19:48
Bu arada aman yanlış anlaşılmasın, sorun ne sayın prianın ne de sayın kgursanın gönderdiği soğanlarda değildir, ben beceremedim.
Dumlupınar
08-03-2018, 20:18
Bugün için son fotoğraf paylaşımı...
nanemolla
08-03-2018, 20:46
Sn Dumlupınar komşularınız bu demet demet çiçek açmış hallerini görünce ne yapıyorlar merak ediyorum.Görüntü muhteşem.Benim böyle çiçeklerle dolu balkonu olmuş bir komşum olduğunu düşünemiyorum.:D
Dumlupınar
08-03-2018, 21:26
Sn Dumlupınar komşularınız bu demet demet çiçek açmış hallerini görünce ne yapıyorlar merak ediyorum.Görüntü muhteşem.Benim böyle çiçeklerle dolu balkonu olmuş bir komşum olduğunu düşünemiyorum.:D
Merhaba,komşularımız yıllardan beri frezyalara alıştılar.5.katta bir komşumuz var.Kahveciğimi yapıp,zararlı ürünümü yakıyorum.Kokular içinde oturuyorum.Keyfime bakıyorum diyor.Frezyaların kokuları gerçekten 5.kata kadar hissediliyor.
Benim balkona sığmayan 5 uzun saksıda üst komşunun balkon demirlerinde asılı ikamet ediyor.Kısaca benim frezyalar çevremizde pek ünlüler...SELAMLAR...
Dumlupınar
08-03-2018, 22:30
Yeni güne ilk 2 fotoğraf...
Selma_321
08-03-2018, 23:06
Kokusu 5.kata çıktığına göre güçlü ve muhteşem bir kokusu olmalı.
nanemolla
09-03-2018, 06:07
[QUOTE=Dumlupınar;1533171]Merhaba,komşularımız yıllardan beri frezyalara alıştılar.5.katta bir komşumuz var.Kahveciğimi yapıp,zararlı ürünümü yakıyorum.Kokular içinde oturuyorum.Keyfime bakıyorum diyor.Frezyaların kokuları gerçekten 5.kata kadar hissediliyor.
Benim balkona sığmayan 5 uzun saksıda üst komşunun balkon demirlerinde asılı ikamet ediyor.Kısaca benim frezyalar çevremizde pek ünlüler...SELAMLAR...[/QUOTE
O kadarda ünlü oluversinler artık.Bu görüntüye kayıtsız kalınamaz çünkü.Sahibinin elleri dert görmesin çok iyi bakıyor.;)
Dumlupınar
09-03-2018, 06:56
[QUOTE=Selma_321;1533175]Kokusu 5.kata çıktığına göre güçlü ve muhteşem bir kokusu olmalı.[/QUOTE
Bir saksı falan olsa kokularının 5.kata çıkması mümkün olmaz.Ancak sayıca çok olduklarından tabii mis kokularını paylaşmak zorundalar.Aslında hepsinin güçlü kokusu yok.Bazı türler hafif,bazıları orta,bazıları güçlü kokuya sahipler.SELAMLAR...
Dumlupınar
09-03-2018, 06:58
[QUOTE=Dumlupınar;1533171]Merhaba,komşularımız yıllardan beri frezyalara alıştılar.5.katta bir komşumuz var.Kahveciğimi yapıp,zararlı ürünümü yakıyorum.Kokular içinde oturuyorum.Keyfime bakıyorum diyor.Frezyaların kokuları gerçekten 5.kata kadar hissediliyor.
Benim balkona sığmayan 5 uzun saksıda üst komşunun balkon demirlerinde asılı ikamet ediyor.Kısaca benim frezyalar çevremizde pek ünlüler...SELAMLAR...[/QUOTE
O kadarda ünlü oluversinler artık.Bu görüntüye kayıtsız kalınamaz çünkü.Sahibinin elleri dert görmesin çok iyi bakıyor.;)
Çok teşekkür ederim.Sağolun...
Dumlupınar
09-03-2018, 08:20
Kültür türlerin tohumdan üretimi sonucu açan frezyalara devam...Beyaz yine katmerli.Yine kınalı açacak...
Dumlupınar
09-03-2018, 08:25
İzmir'de hava güneşli.Müthiş kokuyorlar.Üst balkona çıkmadım daha...Bilginize...
2.fotoğraf kültür tohumlarının ekildiği saksılardan.Bunlar erkenci türlerden değil.Belli.Çiçeklenmelerine daha zaman var.
3.ve 4.fotoğraflar mis kokulular.Tohumdan ekildiler.Saksıları tek sukulent saksımdı.Sukulentleri sarıp sarmaladılar.Onlarda frezyaları çok sevdi.Soğandan diktiklerim çiçeklenmelerini neredeyse tamamlıyor.
Tohumdan ektiklerim daha geç çiçekleniyor.Buna sevindim.Bu durumda mis kokuları ayın sonuna kadar bizimle demektir.SELAMLAR...
Dumlupınar
09-03-2018, 08:26
Devamı...
Sayın Dumlupınar, frezyalar kokusu ve görüntüsü en sevdiğim soğanlı bitki.Bende kendi capimda bir miktar yetistiriyorum. A ma sizinkilerin yanında esamesi okunmaz.Bu kadar gorsellikten sonra artık bir miktar soğanda bize gonderirsiniz.
Dumlupınar
09-03-2018, 10:00
Sayın Dumlupınar, frezyalar kokusu ve görüntüsü en sevdiğim soğanlı bitki.Bende kendi capimda bir miktar yetistiriyorum. A ma sizinkilerin yanında esamesi okunmaz.Bu kadar gorsellikten sonra artık bir miktar soğanda bize gonderirsiniz.
Ne demek...Göndermez miyim?Not aldım.
Özelden Haziran başı mesajlaşalım...
Bütün frezyalar efsanedir.Efsanelerin hepsinin esamesi okunur.Yeter ki frezya olsun.Bende 3-5 taneyle başladım.Ruha,bedene en iyi terapidir çiçekler...SELAMLAR...
Dumlupınar
09-03-2018, 10:10
Birde bu açıdan bakalım.Yavaş yavaş komşumun balkonundaki frezyalarıma sıra geliyor.Şimdilik uzaktan bir bakalım.2 balkonada...
Dumlupınar
09-03-2018, 11:20
Arkadaşlar,aşağıdaki soruları beraberce cevaplayalım.Eylül sonunda ve sonrasında sorun yaşamayalım.
1- Frezyalar için en uygun toprak nasıl olmalıdır ?
2-Frezyalar her türlü toprakta yetişir mi ?
3-Frezyalar için torf uygunmudur ?
4-Frezyalar hepimizin dilimizden düşürmediği şu süzek kumlu bahçe toprağında yetişirmi?
5- Frezyalar için en ideal toprak nasıl olmalıdır ?
6-Frezyalar gübreyle zenginleştirilmiş toprak severmi ? Bu güzellere hangi tür gübreler uygundur ?
7-Frezyalar bazen niçin bodur kalır ? Bazen neden göz alıcı çiçekler açmaz ?Çiçeklenmeme sorunu olurmu ?
8-Frezya yetiştirmek isteyen herkes frezya yetiştirebilir mi? Tecrübe istermi ?
9-Frezyaların ne kadar süre ile güneşe ihtiyaçları vardır ? Soğanlar için dikim alanını nasıl seçmeliyiz ?
10-Frezya soğanları niçin hastalık yaparlar ?Hastalıkların önüne nasıl geçebiliriz ?
11-Frezyalar güzel Türkiyemizin hangi bölgelerinde verimlidir ?
12- Frezyalar karasal iklim görülen bölgelerimizde nasıl yetiştirilir ? Soğuğa ve donlara ne kadar dayanabilirler ?
13-Frezyalar tohumdan nasıl yetişir ? Tohum ekimi yaparken nelere dikkat etmek gerekir ?
14-Frezyalar kış aylarında ev içinde yetiştirilebilirmi ?
15-Frezya soğanları sonbaharda ne zaman dikilir ? Soğanların dikimi yapılırken nelere dikkat edelim ?
Şimdi acele etmeden 1.sorudan başlayarak tecrübeli üyeler bilgi ve deneyimlerini paylaşırlarsa çok iyi olur.Bu başlığın buna ihtiyacı var.Göreceksiniz frezya yetiştirmek hiç zor olmayacak.En çok tıklanan en çok beğeni alan başlıklar arasında olacak.
Yetiştiren arkadaşlar frezyaların ilk yıl güzelliklerine şaşırıp kalacaklar.Bir daha balkon veya bahçelerinden eksik etmeyecekler bu güzel muhteşem varlığı...
nanemolla
09-03-2018, 12:27
Bende merakla bekliyorum o zaman soruların cevaplarını.
Sn Dumlupınar yakın zamanda ciceklerinizin binanizdaki diğer balkonlarada sıçrayacağı kanaatindeyim.sizin sokakta bir evi tarif edecekleri zaman; çiçekli binanın sağı solu karşısı...vs diye tarif edecekler bence.: ))
Dumlupınar
09-03-2018, 13:08
Bende merakla bekliyorum o zaman soruların cevaplarını.
Sn Dumlupınar yakın zamanda ciceklerinizin binanizdaki diğer balkonlarada sıçrayacağı kanaatindeyim.sizin sokakta bir evi tarif edecekleri zaman; çiçekli binanın sağı solu karşısı...vs diye tarif edecekler bence.: ))
Sn.nanemolla ben şimdi 1.sorudan cevaplamaya başlıyorum.
Fatih_Soydemir
09-03-2018, 13:19
Çiçeklenmeye tüm hızla devam...
Maşallah hepsi birbirinden güzel. bunların frezyalığı kalmamış neredeyse Sparaxis gibi 3 renk olmuşlar. :p
Sorularda iyiymiş gerçekten iklim etkisini unutmamak lazım bu sene akdeniz ikliminde pek tadı tuzu yok soğanlı bitkilerin havalar çok aşırı agresif koskocaman kış döneminde -sadece 1 hafta kış oldu bu sene gerçek onun haricinde hep 17- 23 derece ve üzeri şu anda bile gölgede 22 derece rüzgarlı yerde rüzgar olmayan yer ve güneşin olduğu kısımda bildiğimiz haziran ayı gibi sıcak var. elimde mevcut olan yazlık çiçeklerin yarısından çoğu açmış durumda normalde mayıs serin geçerse haziran ayında açması gereken türler açmış durumda.
Seneye de böyle devam ederse agresif şartlar soğanlı bitkilere elveda dedirtecek gibi. Frezyalarımdan sadece 1 tane başak çıktı geçen seneki eklediğim resimlerdeki frezyalardan eser yok yerinde yeller esiyor hepsi uykuda tek tük aralarında yeni uyanıp sürgün verenlerde var yeniden. sulasam çürüyecek sulamasam soğanlar yanacak yeni süren saçma sapan bir durum.
Ne demek...Göndermez miyim?Not aldım.
Özelden Haziran başı mesajlaşalım...
Bütün frezyalar efsanedir.Efsanelerin hepsinin esamesi okunur.Yeter ki frezya olsun.Bende 3-5 taneyle başladım.Ruha,bedene en iyi terapidir çiçekler...SELAMLAR...
Teşekkür ederim.Doğayı seven insandan kimseye zarar gelmez bende buna inanırım. Görüşmek üzere, selamlar.
Dumlupınar
09-03-2018, 14:08
1-Arkadaşlar frezyalar için en uygun toprak geçirgenliği yüksek,su tutmayan,kumlu topraklardır.Su topraktan süzülüp akıp gider olmalıdır.
Bir çok deneme toprak hatası yüzünden başarısızlıkla sonuçlanır.Hatta dikim yapan kişi bir süre sonra yapraklar sararıp canlılığını kaybedince soğanların hastalıklı olduğunu düşünür.Halbuki frezya soğanları Eylül sonu gibi dikilecekleri toprakla buluşmayı hasretle bekler.Dikildikten 1 gün sonra kökleriyle toprağa sarılmaya başlar.
Şimdi Eylül ayında olduğumuzu düşünelim.Soğanları dikmeye 10 günümüz var diyelim.
Süzek,kumlu,geçirgen toprağı bulduk.Saksının altına 10 tane kadar fazla suyun akması için tahliye deliği açtık. 20 cm.derinliğinde saksının dibine 2-3 cm.kadar temiz çakıl taşlarını dizdik.Saksınım tamamına soğanları dikmeden toprağı doldurduk.Derinlemesine ilk sulamayı bolca yaptık.
Eğer fazla su saksıdan tahliye oluyorsa sorun yok.Toprak 2-3 gün kadar kuruduktan sonra tekrar bir havalandırıp soğanları dikebilirsiniz.Yine ilk sulamayı yapmanız gerekir.
Toprağı 2-3 gün neden kurutuyoruz?Kurutmadan dikersek toprak soğanları tam olarak sarmayabilir.Soğanlar toprağa tam oturmayabilir.Birde tekrar sulama yaparsanız soğanlar çamur gibi bir ortamda kalır.
Saksının tahliye deliklerinden baktık ki akan su yok.Baktık toprak suyu tutuyor.Beton gibi ağır oldu.Bu yapıdaki toprağa veda ediyoruz.Uygun toprak olmadığını gördük.Soğanlarımızı dikemeyiz.
Bu yöntem zor.Frezyalar için,bahçe bahçe dolaşıp nasıl uygun toprak buluruz derseniz bunada tamam.Frezyaların acelesi yok.Ağır süzek olmayan toprağı adam edeyim derken bitkiden soğumaya gerek yok.
Burda bitirelim.3.soruyu cevaplarken frezyalara uygun diğer alternatif toprak ürünlerinide konuşuruz.
Sevgili arkadaşlar, ve Dumlupınar.
Sorular zor görünüyor, ben başka yoldan cevaplayacağım. Hem de genel bilgi olur.
Önce bir bitki türünü (Frezya, lale, gladiol, vs. ) anlamak için onun Doğalda yetiştiği Genmerkezi ni bilmek oradaki koşulları incelemek gerekir. Gen merkezi demek, o bitki türünün doğal olarak yayıldığı, ürediği, ve çoğaldığı bölgelerdir. örneğin Lalenin gen merkezi; Doğu anadolu, iran Türkistan dağlarıdır. Pek çok lale türü o bölgelerde doğal yayılış gösterir. Bu arada Anadolu dağları da binlerce (Sanırım 10 000) bitki türünün GEN merkezi dir. bunun nedeni İklim geçişlerinin yolu üzerinde olmasıdır.
Böyle zengin bir Gen merkezi de Güney Afrika dır. Özellikle soğanlı, yumrulu, Corm lu bitki türleri bakımından Güney Afrika zengin bir bölgedir. Frezya ve Gladiol de (Soğanımsı gövdeli-Korm lu) gen merkezi Güney Afrikadır. Yabani türleri burada yaygındır ve Avrupalı Seyyahlar Hindistana giderken yol üzerindeki bu ülkeden pek çok bitki türünü Avrupaya taşımış avrupada ISLAH ederek Kalıte ve güzelliklerini artırmış ve kültüre alarak bunları dünyaya satmışlar, ve satmaktadırlar. Ve bu işler 18. Yüz yıldan beri devam etmektedir.
Islah deyince, Bir bitki türünün iyi özelliklerini öne çıkarmaktır. Ana merkezde Genetik olarak " Doğal Seleksiyon" yapıldığı için hastalıklara mukavemet vardır. ama renk, boy vs. zayıf olabilir bunlar da doğadaki bitkilerden Sağlıklı genleri melezleme yöntemi ile kültür çeşitlerine aktarmakla sağlanır. Bu nedenle pek çok Avrupalı Anadolu dağlarında sadece bizim dağlarımızda olan bitki türlerini toplarlar, ülkelerine kaçırırlar ve onları orada melezleme de kullanırlar. İris germenica buna örnekdir.
Bu açıklamalardan sonra gelelim Frezya nın isteklerine: Frezya Güney Afrika iklim ve toprak koşullarına uygun yerlerde en iyi yetiştirilir. Fazla toprak seçiciliği yoktur, ama iklim "Nemli ve ILIMAN" olmalıdır. Yani Akdeniz, Ege, Marmara koşulları uygundur. Çiçek açma zamanında kesinlikle dondan zarar görür. önce çiçekler donar, daha sert donlarda bitki tamamen donar.
yetişme döneminde nemli,ve ılık bir ortam gerekir Çiçek tomurcuğu oluşabilmesi için sıcaklık 15 oC +- 5 oC olmalıdır. 16-17 oC dan yüksek sıcaklıklarda bol yaprak verir çiçek vermez, 10 oC dan aşağı sıcaklıklarda da çiçek tomurcuğu oluşturması zorlaşır.
Çiçeklenme sonrası soğanların( corm) sürgün verebilmeleri için 3 ay 25-30 oC da dinlenmeleri (Dormancy) gerekir. Yeterli dinlenmeden dikilen soğanlar sürmez, toprak içinde dinlenmelerine devam eder, ve soğanın üzerinde yeni bir soğan oluşturarak "Pupation" olur ve dinlenmeye girer.
İşte bu koşullar Türkiyedeb Ancak sahil kuşağında sağlanır. Sonbaharda (Ağustos, Eylül, Ekim ortası) dikilen soğanlar, yüksek yaz sıcakları gitmiş, toprak sıcaklığı azalmış olduğu için nemli toprakta su alır ve ince kökler verir (bu durum güney afrikada sonbahara, yağışların başladığı zaman) önce kın yaprakları, sonra gerçek yaprakları uzatır ve Kasıma doğru sıcaklık 15 oC cıvarına düşer ve Çiçek tomurcuğu oluşmaya başlar soğanın tepesinde. ve yapraklar onu korur. Yılbaşına -Ocak ayına doğru çiçek tomurcuğu uzamaya başlar. Çiçek sapı sıcaklık arttıkça uzar ve başaklar görülür. Bu dönemde Kesinlikle DON olayı olmamalıdır. Don dan korunmalıdır. Maert Nisan da çiçekler açıp geçer, toprak içinde soğan ve yavruları şişer irileşir, ve yapraklar sararmaya başlar ve yaz boyunca (Doğada toprakta) veya dışarıda havadar yerlerde soğanlar kurumaya terk edilir dinlenmesini tamamlayan soğanlar Eylül cıvarında nem bulunca tekrar yeni bitkiler verir.
şimdi hikaye bu, şimdi buradan soruların cevaplarını kendiniz çıkarınız. Kolay gelsin
Dumlupınar
09-03-2018, 14:31
Kamil abi,değerli bilgilerini ve tecrübelerini bizlerle paylaştığın için çok teşekkür ederim.
SAĞOL...VAROL...
Dumlupınar
09-03-2018, 15:24
Arkadaşlar,2.soruyada cevap vereyim.
Frezyalar ağır,killi,özellikle bahçelerde suyun göllendiği geçirgen olmayan topraklarda yetişemezler...
Belki toprağı biraz ıslah ederek dişli dere kumu,torf,ponza taşı ilavesiyle kısmen iyi duruma getirmek mümkün olabilir.Ama dikim için yinede frezya tercih edilmemesi iyi olur.SELAMLAR...
Ben frezya ile şu an yaşadığım Hatay da tanıştım. Üç dört yıl önce site görevlisinin zemindeki dairesinin önünde küçük bir saksida gördüm, açmış hali ve kokusu beni çok etkiledi, ikinci yil ayni saksida yazın kurumuş çiçeği sonbaharda yeşil görünce soğanlı bir bitki olduğunu anladım. sonra internetten adını bulmaya çalıştım ama bulamadim.Bir yılbaşında geçte olsa migrosta çiçek Soğanları görünce bir kaç tane ne olduğunu bilmeden aldım. Evde Soğanları incelerken üzerindeki resmi dikkatli inceleyince benim arayipta bulamadigim çiçeğin uzerindeki yaziyi okuyunca frezya olduğunu anladım. Internete girincede bu siteyi buldum ve geçmişe yönelik tüm yazılanları okudum.Ondan sonra bu cicekten hiç vazgecmedim.Hatay frezya için en ideal yerlerden biri yaptığım gözlemler sonucuda frezyanin burada yerli herkes tarafindan yetistirldigini gördüm, buna dair gözlemleri diğer yazıda anlatayım.
Burada tüm köy evlerinde ve şehirdeki tek katlı bahceli evlerde mutlaka frezya var.Genellikle 3-5-20kg yağ tenekelerine dikilmisler balkonda **** bahçede duvarda duruyorlar.Hiç dokunulmuyor,kendi kendine doğal sürecini yaşıyor. Hakim renk ise yüzde seksen sarı, yüzde yirmi ise mor,kırmızı ve beyaz.Kokuları ise yoğun, azı katmerli çoğu ise yalinkat. Bir kaç yıl önce mezarliga gitmiştim hayretle gördüm neredeyse tüm mezarlarin üzerine frezya dikilmiş, diriler kadar ölülerede huzur veriyor.
Dumlupınar
09-03-2018, 16:57
3.soruya gelelim.Frezyalar için torf hemde çok uygundur.Su tutar,geç kurur görüşü yaygın olsada bu frezyalar için geçerli değildir.Nedenine gelince frezya tam güneş bitkisidir.Derin saksılara ihtiyacı yoktur.Ayrıca çok güçlü kök yapısına sahiptir.Özellikle dikimden bir kaç ay sonra oluşan hortum kökler bitkiyi bütün sezon besler.
Derin olmayan saksı,güneşin etkisi,kök yapısının güçlü oluşu ile frezyalar fazla suyu tolere edip problem çıkmadan kullanabilirler.Bu arada her gün sulamaktan bahsetmiyorum.
Torfa dikimlerde sulamadan sonra saksıyı elinize aldığınız zamanki ağırlıkla,bitkinin suya ihtiyaç duyduğu zamanki ağırlığı size sulamada doğru zamanı gösterir.Bitki suyu iyice kullanınca saksı hafifleyecektir.
Torfa ek gübreleme gerekir.Benim frezyalar tamamen organik yetişiyor.Hiç bir kimyasal gübre **** ilaç kullanmıyorum.Bu yıl tamamına yakını torfa dikildi.Eylülde torflarına kompost ve solucan gübresi ilave ettim.Soğanları sökene kadar onlara yetiyor.
Günümüz çiçekçiliğinde sizlerinde gördüğü üzere torf çok yaygın olarak kullanılıyor.
Ancak çevremizdeki ekonomik marketlerdeki çok ucuz torflardan bahsetmiyorum.Bunları kullanmak soğanlara haksızlık olur.Torf mutlaka perlit ve gübre ile zenginleştirilmelidir.
Koçtaş marketlerdeki Verve markalı torflar frezyalar için idealdir.
Dumlupınar
09-03-2018, 17:55
Frezyalara birde apartman bahçesinden bakalım...
coskunbiner@hot
09-03-2018, 23:33
Çok teşekkürler sayın Dumlupınar. Mayıs sonunda size yazarım.
Dumlupınar
10-03-2018, 01:02
4.sorunun cevabını yazalım.
Evet.Frezyalar hepimizin dilinden düşmeyen kumlu süzek bahçe toprağında yetişir.Hemde güzel yetişir.Bu yapıdaki toprağa gübreleme yapılırsa sonuç daha yüz güldürücü olur.
Her kumlu bahçe toprağı süzek olmayabilir.Buna dikkat etmek gerekir.Ağır topraklara dişli dere kumu ilavesi toprağın geçirgenliğini arttırır.Toprağın çöküp sıkışmaması ve yapısının daha hafif olabilmesi içinde kaliteli torf böyle topraklarda kullanılabilir.
Dumlupınar
10-03-2018, 01:15
5.sorudayız.
Frezyalar için en ideal toprak besin yönünden zengin,kumlu,humuslu ve su tutmayan yapıda olmalıdır.
Torfla ilgili bilgiler dün paylaşıldığı için tekrarlamaya gerek görmedim.
Dumlupınar
10-03-2018, 01:46
6.soruyu cevaplayalım.
Frezyalar gübreyle zenginleştirilmiş topraklara bayılır.Bu sayede daha iri ve kaliteli çiçeklenirler.Hastalıklara karşı dirençli olurlar.Sonraki sezon için ana ve yavru soğanlar daha fazla enerji depolamış olur.Bitkinin tohuma bırakılması durumunda toprak besin yönünden zengin olduğundan yeni sezonun soğanlarında aşırı küçülme olmaz
Frezyalar topraktaki tuzluluğa karşı hassastırlar.Yanmış hayvan gübresini az miktarda kullanmak gerekir.Özellikle keçi gübresi tuzlu olduğundan kullanılmaması yerinde olur.Kökler tuzdan yanabilir.
Ben solucan gübresi ve kompost gübreye granül leonardit ilave ederek dikimle birlikte 1 kez gübreleme yapıyorum.
Sonuç olarak yüzüm gülüyor.SELAMLAR...
Dumlupınar
10-03-2018, 12:06
Hafta sonu güzelleri...
Dumlupınar
10-03-2018, 12:07
Devamı...
Dumlupınar
10-03-2018, 12:08
Devamı..
Dumlupınar
10-03-2018, 12:10
Güzel haftasonları...
Dumlupınar
10-03-2018, 13:33
7.sorunun cevabında sıra...
Frezyalar bugünlerde İzmir'de her çiçekçide,çarşıda pazarda hem kesme çiçek olarak,hem saksılı olarak satılıyor.Bu kültür türlerin saksılı veya poşetli satılanlarının bir kısmı bodur olarak kalmışlar.Bunun nedeni ağır toprağa dikilmiş olmalarıdır.
Toprak ağır olunca bitkinin kök sistemi tam olarak çalışamıyor.Kökler toprağa sarılamıyor.Bitkinin boyu neredeyse 1 karış boya bile ulaşamıyor.
Böyle bir frezyanın çiçek açması zor.Açsa bile çiçekleri göz alıcı güzellikte olamıyor.İşte bu yüzden su tutmayan süzek toprak diyoruz.
Frezyalarda çiçeklenmeme sorunu olabilir.Çok küçük soğanlar bile çiçeklenmede mucize yaratabilir.En iri kalibre soğan bile sürdükten sonra yeterli güneş görmeyen alanda ise çiçeklenmeyebilir.
Frezyalar Haziran ayında sökülmeyip yerinde bırakılırsa Eylül-Ekim aylarında hep beraber sürecek olduklarından çiçek veriminde azalma olabilir.Açması muhtemel bir çok soğan açmayabilir.Açsa bile kalabalıktan sıkışacaklar ve zayıf çiçekleneceklerdir.
Frezyaların bazen yerinde bırakılınca güzel çiçeklendiklerini ben 1-2 kere gördüm.Ancak sökülüp ayrılırsa hem anaç soğanların,hemde yavru soğanların çiçek verimi daha göz doldurur.Daha geniş alanda,daha fazla soğanla daha zengin bir çiçeklenme sağlanmış olur.Herkese SELAMLAR...
Sayın Dumlupınar, verdiğiniz bilgiler ve bizlere yaşattığınız göz zevki için teşekkür ederim. Her gün bu sayfaya bakmadan bilgisayarın başından kalkmaz oldum. Elinize emeğinize sağlık. Sizlere kolaylıklar ve sağlık diliyorum.
Dumlupınar
10-03-2018, 19:21
Sayın Dumlupınar, verdiğiniz bilgiler ve bizlere yaşattığınız göz zevki için teşekkür ederim. Her gün bu sayfaya bakmadan bilgisayarın başından kalkmaz oldum. Elinize emeğinize sağlık. Sizlere kolaylıklar ve sağlık diliyorum.
Sn.İSAK çok teşekkür ederim.O zaman ne mutlu bana.Zaten istediğimde mesajınızdaki her cümleyi duymaktı.
Eylül ayından itibaren 2019 Nisan ayına kadar frezya sayfalarında hepimizin katkılarıyla rekor paylaşımlar olacak.Rekor beğeni sayısına ulaşılacak.Ben tüm bunlar için elimden gelen her şeyi yapmaya hazırım.SELAMLAR...
Dumlupınar
10-03-2018, 20:02
8.sorudayız.
Frezya yetiştirmek isteyen herkes bu harika çiçeği kolayca yetiştirebilir.
İlk kez dikim yapacaklar bu soru ve cevapların ilgili bölümlerini dikkatle okuyup,okuduklarını uyguladıklarında zaten tecrübe sahibi olacaklar.
Dumlupınar
10-03-2018, 21:46
9.soruyu cevaplayalım.
Frezyalar tam güneş bitkisidir.Ne kadar fazla güneş o kadar sağlıklı,güçlü bitki demektir.Günde 5-6 saat tam güneş görmeleri gerekir.
Bitkinin yeterli güneş ihtiyacının karşılandığını mızrak gibi dik,güçlü,koyu yeşil sağlıklı yapraklarından rahatlıkla anlayabiliriz.
Frezyalar yarı gölge ve yetersiz güneş gören alanlarda sağlıklı gelişim gösteremezler.Bitki böyle bir ortamda zayıf ve sağlıksız olur.Güneşe uzar.Sağa sola devrilir durur.Çiçek sapından uzayan yan sürgünler kör gelir.Çiçeklenme olsa bile zayıf ve gösterişsiz olur.
Saksı ve bahçe fark etmez.Dikim yerleri tam güneş gören güney cepheli alanlar olmalıdır.
Saksı dikimlerinin tercih edilmesi bitkinin dondurucu soğuklardan korunmaları için isabetli olur.
Bahçe dikimlerinde frezyalar olumsuz hava şartlarına karşı savunmasızdır.
Bu gecelik bu kadar.Herkese SELAMLAR...
Dumlupınar
11-03-2018, 11:00
Bornovadaki bir camii bahçesindeki frezyalar.
Sökülüp ayrı ayrı dikilmediklerinden aşırı sıkışmışlar.Bugünlerde çoktan çiçeklenmiş olmaları gerekiyordu.Bugün bir tek çiçek sapı bile göremedim.
Dumlupınar
11-03-2018, 11:02
Dondurma kabına diktiğim bir buğday tanesinden daha büyük olmayan soğanların açtığı çiçeklere bakın...Bunları ilk kez paylaşıyorum...
Batuhan Yılmaz
11-03-2018, 12:30
Gürkan Abicim bildiğim kadarıyla Frezya ve Glayörlerin çiçeklenmesi için soğanın boyutlu olmasına hiç gerek yokmuş tek ihtiyacı yüksek güneş ışığıymış. Maşallah.
Dumlupınar
11-03-2018, 12:58
Gürkan Abicim bildiğim kadarıyla Frezya ve Glayörlerin çiçeklenmesi için soğanın boyutlu olmasına hiç gerek yokmuş tek ihtiyacı yüksek güneş ışığıymış. Maşallah.
Batuhan frezyalarda küçük kalibreli soğanlarda çok güzel çiçeklenebiliyor.Evet.Söylediğin doğru.Ancak bu bitkinin tam güneş görmesinin yanında,toprak içeriğinin gübre yönünden zengin olması ile sağlanabilir.SELAMLAR...
Dumlupınar
11-03-2018, 15:11
10.sorudan devam edelim.
Frezya soğanlarının iri kalibreli olanlarının hastalık yaptığını biliyorum.Soğan çapı büyüdükçe hastalık yapma riski artıyor.Böyle soğanlarla zaman zaman bende karşılaşıyorum.Ama yiğidin hakkını yiğide teslim edelim.İri soğanlarda çiçeklendiklerinde harika bir görsellik sunuyorlar.
Frezya soğanlarının hastalık yapmasının tek nedeni iri olmaları değil.Sulama suyunun süzülemediği geçirgen olmayan topraklarda,gereksiz sık sulamalardada mantar hastalıkları ve kök çürüklüğü meydana gelebilir.
Hastalıkların önüne geçebilmek için çok derin olmayan saksıları seçelim.Bu tıp saksılarda fazla su daha çabuk tahliye oluyor.Sık sulama yapmayalım.Dikim yaptığımız saksıyı tanıyalım.Saksının suya ihtiyacı olduğu zamanki ağırlığıyla,sulama sonrası olan ağırlığı bize sulama zamanı hakkında bilgi verir.
Sulama sonrası fazla su saksının tahliye deliklerinden süzülüp gidiyorsa sorun yok demektir.Ayrıca saksının altında tabak bulundurmayalım.Saksının tahliye deliklerinden akan fazla suyun toprak tarafından emilmemesi gerekir.
Şimdi gübreli toprak dediniz.Saksının altından her sulamada akıp giden fazla suyla,gübrelerde toprak veya torftan sulamayla akıp gitmezmi diyebilirsiniz.
Hayır.Gitmez.Bir kere dikimle beraber organik kompost ve solucan gübresi ile toz veya granül leonardit toprağa ilave edildiğinde iş bitmiştir.Sulamayla her tür gübre topraktan biraz yıkanıp uzaklaşabilir.
Ben soğanları Eylül Ekim aylarında dikerken bir kez gübreleme yapıyorum.Mayıs sonunda soğanları sökene dek hiç bir ek gübre kullanmıyorum.
Sn.kgursanın dediği gibi sorular zormuş.Soru içinden soru,cevap içinden cevap çıkıyor.Kalan 5 soru 5 cevap...
Sûz-i Dilârâ
11-03-2018, 16:04
Apartman bahçesindeki frezyalarımda da çiçeklenme başladı.
667602
667603
Sûz-i Dilârâ
11-03-2018, 16:06
Dondurma kabına diktiğim bir buğday tanesinden daha büyük olmayan soğanların açtığı çiçeklere bakın...Bunları ilk kez paylaşıyorum...
En masum ve en güzel kokanı bu.
Bunlar bodur olanlar değil mi? Benim de geçen seneden sizin gönderdiğiniz tohumlardan elde ettiğim soğanların çoğu mercimek kadardı buna rağmen bu yıl güzel gösterişli çiçekler açtılar. Frezya soğanı ne kadar küçük de olsa atmam, mutlaka bir yerlere dikmeye çalışırım. ;)
Selma_321
11-03-2018, 16:22
:eek:nasıl yaaaa, kafamı taşlara mı vursam!!!
Hey maşallah, muhteşemler.Sayın Dumlupınar, zorla frezyalara aşık ettiniz. Soğanlarınıza bende tali(bim)p olabilir miyim?
Dumlupınar
11-03-2018, 16:44
En masum ve en güzel kokanı bu.
Bunlar bodur olanlar değil mi? Benim de geçen seneden sizin gönderdiğiniz tohumlardan elde ettiğim soğanların çoğu mercimek kadardı buna rağmen bu yıl güzel gösterişli çiçekler açtılar. Frezya soğanı ne kadar küçük de olsa atmam, mutlaka bir yerlere dikmeye çalışırım. ;)
Sn.Sûz-i Dilârâ,evet bunlar bodur olanlar.Geçen sene cimriliğim tutmuş.Neden soğanlarından göndermemişim.Mayıs sonu koca saksıyı dolduracak kadar gönderilecek.Ebrulilere arkadaş olsunlar.
Evet.Gerçekten o minicik soğanlar nasıl böyle açıyorlar?Nasılda güzel korkuyorlar.
Bu türünde en küçük soğanı bile ne yapıp edip açıyor.SELAMLAR...
Dumlupınar
11-03-2018, 16:52
[QUOTE=Selma_321;1533497]:eek:nasıl yaaaa, kafamı taşlara mı vursam!!!
Hey maşallah, muhteşemler.Sayın Dumlupınar, zorla frezyalara aşık ettiniz. Soğanlarınıza bende tali(bim)p olabilir miyim?[/QUOT
Sn.Selma_321 merhaba,frezyaları sevmenize çok sevindim.Onlar sevilmez mi hiç?
Siz sayfaları takip ediyorsunuz.Takip edenleri biliyorum.Soğanları 10 kişiyle paylaşıyorum.10.ve son kişi sizsiniz.Mayıs sonu özelden mesajlaşırız.SELAMLAR...
Dumlupınar
11-03-2018, 17:02
Ne kadar sağlıklı görünüyorlar...Mini çiçekli mis kokulular.Nisan ayında açacaklar.Bu saksıların soğanlarıda bir buğday tanesinin yarısı kadardı.
Dumlupınar
11-03-2018, 17:03
Bizim dondurmayı sevdiğimiz gibi onlarda kaplarını seviyorlar demek ki...🙂
Dumlupınar
11-03-2018, 17:07
2 kültür türden 2 fotoğraf...
nanemolla
11-03-2018, 17:08
667607
Ben çok çeşitli bitkiler bakmadım ama böyle bir şeyle ilk defa karşılaştım.frezyanin yapraklarını geceden kıran rüzgar oluyor bazen çok üzülüp koştur koştur destek falan yapmaya gidiyorum ama kesinlikle hiç umut yok gözüyle bakıyorum.ama ertesi gün sanki dikiş atılmış gibi kaynadıgını görüyorum.kopacak olan bir yaprağın kendini onararak birlestigini hiç görmemiştim.
Üstteki yapragin ortasına doğru beyaz çizgi olan yer.
Sûz-i Dilârâ
11-03-2018, 17:09
Bizim bodurlarda son durum bu;) Çiçeklerin bir kısmı açtı geçti, diğer kısım geliyor. ;)
Yaprak çürüntülü, süzek bir orman toprağında ekiliydi, gübre eklemedim toprak oldukça verimli görünüyordu.
667614
Sûz-i Dilârâ
11-03-2018, 17:11
Bizim dondurmayı sevdiğimiz gibi onlarda kaplarını seviyorlar demek ki...🙂
Elinizde sihirli değnek varmış gibi;) Benimkilere nazaran çiçekleri daha çok ve iri. Hem de dondurma kabında:D
Gübre - toprak karışımını yeni sezon mutlaka deneyeceğim.
Sûz-i Dilârâ
11-03-2018, 17:15
Sn.Sûz-i Dilârâ,evet bunlar bodur olanlar.Geçen sene cimriliğim tutmuş.Neden soğanlarından göndermemişim.Mayıs sonu koca saksıyı dolduracak kadar gönderilecek.Ebrulilere arkadaş olsunlar.
Evet.Gerçekten o minicik soğanlar nasıl böyle açıyorlar?Nasılda güzel korkuyorlar.
Bu türünde en küçük soğanı bile ne yapıp edip açıyor.SELAMLAR...
Çok teşekkür ederim. Cimrilikten değil de öteki türlerden fazla fazla göndermiştiniz zaten yanında tohumdan denemem için fazladan katmışsınız pakete. İyi ki de katmışsınız, bu türe bayıldım tek kelimeyle. ;)
En güzel tarafı benim gibi hastalanan frezyalarına üzülüp üzülüp duran birisi için hastalık yapmaması. Yukarıdaki saksıdan tek bitki bile hastalanmadı.
Selma_321
11-03-2018, 17:50
Sn.Selma_321 merhaba,frezyaları sevmenize çok sevindim.Onlar sevilmez mi hiç?
Siz sayfaları takip ediyorsunuz.Takip edenleri biliyorum.Soğanları 10 kişiyle paylaşıyorum.10.ve son kişi sizsiniz.Mayıs sonu özelden mesajlaşırız.SELAMLAR...[/QUOTE]
Çok çok teşekkür ederim sayın Dumlupınar.. Valla çok güzel bir şans oldu, sondan da olsa ipi tuttum:rolleyes::p. Saygı ve selamla
Dumlupınar
11-03-2018, 18:33
Çok teşekkür ederim. Cimrilikten değil de öteki türlerden fazla fazla göndermiştiniz zaten yanında tohumdan denemem için fazladan katmışsınız pakete. İyi ki de katmışsınız, bu türe bayıldım tek kelimeyle. ;)
En güzel tarafı benim gibi hastalanan frezyalarına üzülüp üzülüp duran birisi için hastalık yapmaması. Yukarıdaki saksıdan tek bitki bile hastalanmadı.
Ben teşekkür ederim.Özenle toprağını hazırlayıp emek verdiğiniz için.Zaten sizin elinizde ziyan olmaları mümkün değil.Bu bodur mis kokulu gibi ebruli türde kesinlikle hastalık yapmıyor diyoruz.Ancak özen gösterilip bitkinin istediği ortam oluşturulunca sorun çıkarmıyor tabii...
Hazırladığınız toprağa bakın.Bu yapıdaki toprakta çiçeklenmesinde nerede çiçeklensin ?
Kültür türlerde bu yıl güzel bir tecrübem oldu.Kültür türler torfta hastalık yapmıyor.SELAMLAR...
Bunlarda benim verimli saksidan.
Bunlarda benim ferazyalar.
Dumlupınar
12-03-2018, 13:12
Tohumdan ürettiğim 3 yeni kültür tür daha...
Çok değişik bir kırmızı renk.Fotoğrafa tam rengini yansıtamadım.Ama diğerlerinden farklı pastel tonlu bir kırmızı...
Dumlupınar
12-03-2018, 13:14
Üst komşunun balkonundan bizim balkona kuş bakışı bakalım...
Dumlupınar
12-03-2018, 13:24
Benim frezyaların üst komşumun balkonunuda istila ettiğini söylemiştim.Nihayet sıra üst komşunun balkonuna geldi...
Dumlupınar
12-03-2018, 14:12
11.sorudayız...
Frezyalar,ülkemizin tamamen veya kısmen ılıman Akdeniz iklimi görülen her yerinde kolaylıkla yetiştirilebilir.
Örneğin ; Ege bölgesinin sahil şeridi uygundur demek doğru olmaz.İzmir'in Tire,Ödemiş gibi ilçelerinde,Aydın merkez ve Nazilli,Söke gibi ilçelerinde de frezyalar kolaylıkla yetişir.
Ancak her zaman olumsuz hava koşullarını göz önünde bulundurup saksı dikimlerini tercih etmekte fayda var.İlla bahçe dikimi dersek,ayazın ve dondurucu soğuğun etkisini kıracak rüzgardan korunaklı bir alan seçmek gerekir.
Dumlupınar
12-03-2018, 15:05
12.soruyu cevaplıyoruz...
Frezyalar,ülkemizin karasal iklim görülen bölgelerinde İlkbaharda dikilebilir.
Sn.kgursan bir mesajında bu konuda bir bilgi paylaşmıştı.Bende hatırladığım kadarını sizlerle tekrar paylaşayım.İlkbaharda dikilen frezya soğanları 14 derece civarında depolanıp soğan içinde çiçek taslağı oluşturuluyor.Bu şekilde ilkbaharda dikilip çiçek açmaları mümkün olabiliyor demişti.
Frezyaların ılıman iklime sahip bölgelerimizde bile 1 derecenin altındaki sıcaklılklardan çiçek sapları,daha düşük sıcaklıklardan ise bitkinin yapraklarıda zarar görebiliyor.
Selma_321
12-03-2018, 15:48
Maşallah, mübarek frezya tarlası. Gelen geçen bakıyordur bu durumda tehlike arz ediyor, görüntüye kapılıp düşmek, bir yere çarpmak gibi.
Dumlupınar
12-03-2018, 16:43
Arkadaşlar,sorular ve cevapların arası çok açılsın istemiyorum.Bu yüzden peş peşe cevaplayıp bitirelim.
13.soruyu cevaplıyoruz.
Frezyaların tohumdan üretimi ;
Frezyaların çiçekleri geçmeye başlayınca sulamaya devam edelim.Yine tam güneş gören alanda dursunlar.Çiçek sapları kesilmeyince yavaş yavaş tohum kapsülleri oluşmaya başlar.Mayıs sonuna kadar kapsüller kurur.Kuruyan kapsüllerin içinden tohumları alıp,gölge bir alanda Eylül ayına kadar saklayalım.
Tohumların ekileceği toprağı acele etmeden özenle hazırlayalım.Toprak son derece hafif,geçirgen ve sulama suyunun süzülüp topraktan uzaklaşacağı yapıda olmalıdır.
Eylül ortalarından itibaren hazırladığımız torf,perlit,kumlu bahçe toprağı karışımına solucan gübresi ilave edelim.Tohumları bu karışımı doldurduğumuz saksı toprağının üstüne serpelim.Tohumların üstünü 2 cm.kadar toprakla kapatalım.Derinlemesine sulayalım.Güneş görmeyen serin bir alana saksıyı alalım.1 ay içinde tohumlar çimlenecektir.
Bundan sonra dikkat edilmesi gereken bir kaç nokta var.Tohumlar çimlenir çimlenmez birden güneşe çıkarmayalım.Yaz sıcakları Ekim civarı dinmeye başlasada mini frezyaları bu derecedeki sıcaklarda yakabilir.
Saksılarını bir tül parçasıyla filtre ederek,mini fideleri yavaş yavaş güneş ışığına alıştıralım.Fazla ve gereksiz sulamadan kaçınalım.Fazla sulama kök boğazı çürüklüğü yapar.
Bu şekilde büyüyen yavru frezya soğanlarını Mayıs sonu sökelim.Eylül sonunda tekrar 3-4 cm.ara ile dikelim.
Dumlupınar
12-03-2018, 18:51
Sıradaki 14.soruyu cevaplıyoruz...
Karasal iklim görülen bir ilimizde Eylül ayı civarı saksıya frezya soğanları diktik.Soğanlar sürdüler.2.yapraktalar.Hatta bazıları 3.yapraklarınıda sürmeye başlamış olsunlar.Buraya kadar balkonda güneşli alanda durdular.Artık geceler eksi değerlere düştü.Saksıyı içeriye alma zamanı geldi.
Ortalama 5 saat güneş gören bir odanın pencere içi gerekiyor.Saksıyı pencere içine aldık.Bitkinin bulunduğu odanın ısısı 14-15 derecede tutulursa bitki gayet sağlıklı büyür ve gelişir.Nisan ayında ise çiçeklenir.
Havanın dondurucu soğuk olmadığı günlerde balkona güneşe çıkartılıp havalandırılabilir.
Evet emek ister.Ama olur.Olmaz diye bir şey yok.
Zaten frezyalar bildiğimiz gibi ticari olarak seralarda yetiştirilen süs bitkileridir.Bir nevi oda içerisinde sera ortamı yaratılıyor.Olmazsa olmazları güneş ve sıcaklık...
Bulundukları odanın sabit ısıda tutulması,frezyayı kışın yetiştirmeyi kafasına koyan için zor değil...
Selma_321
12-03-2018, 19:38
Çok güzel doyurucu bilgiler sayın Dumlupınar, teşekkür ederiz.
Dumlupınar
12-03-2018, 19:51
15.ve son soruyu cevaplayalım...
Frezya soğanları Sonbaharda Eylül-Ekim-Kasım aylarında dikilir.
İlkbahar dikimleri için önceki mesajlarda gerekli depolama şartlarından kısmen bahsetmiştim.
İlave olarak şunu söyleyebilirim.İlkbahardada dikilse bitki aslına dönüyor.Aslı nasıl ? Bitki dikildikten sonra yükselen hava sıcaklığına dayanamıyor.3-5 cm.boyunda 3-4 yaprak çıkartıp kuruyor.Eylül sonu tekrar doğal yaşam döngüsüne dönüyor.Sağlıkla sürmeye başlıyor.
Frezya soğanlarını dikerken sık dikmemek gerekiyor.Her soğanın 7 yaprak çıkaracağı,havaların sıcak gitmesi durumunda,yaprak sayısının soğan başına 11 yaprağa kadar artabileceği göz önünde tutulmalıdır.( Bu sene benim kültür türlerde 11.yapraktan sonra çiçek sapı uzatanlar oldu )
Dikim yaparken çok derin olmayan saksılara dikim yapalım.Soğanları sığ dikmeyelim.Soğan boyunun 2 katı derine dikmek yeterlidir.Toprağımız temiz olmalı,torfa dikim yapacaklar kaliteli perlitli torf kullanmalıdır.
Daha önce yazıp yazmadığımı hatırlamıyorum.İlk kez frezya dikecek arkadaşlar torfa dikim yaparlarsa çok iyi olur.Keyifle yetiştireceklerinden eminim.Herkese SELAMLAR...
FREZYA sayfalarını takip eden,beğenileri ve paylaşımları ile bu güzel bitkiye gönül veren,huzur dolu bir ortamda olduğumuzu birbirimize hissettiren başta ağaçlar net site yönetimine ve tüm üye arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum.SAĞLICAKLA KALIN...
Dumlupınar
13-03-2018, 00:03
Gece frezyaları...
Dumlupınar
13-03-2018, 09:40
Benden saklanmayı başarmışlar.Son çiçekte yakaladım onları...Dantelli güzel...
Dumlupınar
13-03-2018, 15:17
Tohumdan yetiştirmek çok keyifli...Hepsini bugün çektiğim fotoğraflarla bir arada görelim...
Dumlupınar
13-03-2018, 15:19
Devamı...Tohumdan diktiklerim biraz daha geç çiçekleniyor.
Dumlupınar
13-03-2018, 15:21
Kırmızının her tonu.Son fotoğraftaki pembe katmerli aslına dönenlerden...
Sûz-i Dilârâ
13-03-2018, 17:02
1669.un ilk iki frezyanın rengi harikaymış. :) İlk defa bu renk gördüm. :)
Dumlupınar
13-03-2018, 20:06
1669.un ilk iki frezyanın rengi harikaymış. :) İlk defa bu renk gördüm. :)
Evet gerçekten çok güzel.Tohumdan dikilenler açmaya devam ediyor.Bu türün çiçekleri çok iri.
Çiçek sapına ip bağlayarak işaretledim.Annelere ana soğan hediye...Çiçekleri çok iri olduğundan yavru soğanlarda iridir.Onlarıda yarı yarıya paylaşırız.
Belki açmak üzere olanların içinde yine bu tür çıkabilir.Bell mi olur ? SELAMLAR...
Sûz-i Dilârâ
13-03-2018, 20:35
Bu arada 5000 beğeni olayına odaklandım. Eski sayfaları karıştırıp beğeniye layık olanları (bilgi ve foto paylaşımı olanları) beğeniyorum:D 600 beğenimiz kaldı şunun şurasında:D
Bu arada kalbimi okudunuz desem çiçeğe odaklanınca ipi rüzgarın falan getirdiğini sanmışım ama "keşke rengi karışmasın diye sapına bir ip bağlansa ve birtanecik de benim paketime düşse:D" demiştim. Şu telepatik gücüme hastayım dermişim :D
O rengi, ayrı saksıda ve ayrı yerde tutup koruyabilir miyim acaba?
Dumlupınar
13-03-2018, 21:55
Bu arada 5000 beğeni olayına odaklandım. Eski sayfaları karıştırıp beğeniye layık olanları (bilgi ve foto paylaşımı olanları) beğeniyorum:D 600 beğenimiz kaldı şunun şurasında:D
Bu arada kalbimi okudunuz desem çiçeğe odaklanınca ipi rüzgarın falan getirdiğini sanmışım ama "keşke rengi karışmasın diye sapına bir ip bağlansa ve birtanecik de benim paketime düşse:D" demiştim. Şu telepatik gücüme hastayım dermişim :D
O rengi, ayrı saksıda ve ayrı yerde tutup koruyabilir miyim acaba?
Bende sizin gibi frezya başlığını sayfa sayfa dolaşmıştım.3000 beğeniye ulaşmak için neredeyse beğenmediğim paylaşım kalmamıştı.Sizinde eski sayfaları karıştırdığınızı görüyorum.
Bütün yeni türleri çiçek sapına ip bağlayarak işaretliyorum.Bu arada siz telepatik gücünüze güvenin derim.
Bu kadar mütevazide olmayın.Sizin balkon ve sukulent sayfalarınızdaki harika paylaşımlarınız ve beğeni rekorunuz burada herkes tarafından biliniyor.Bu güzel renkli frezya sizin elinizde coşar.
Kısmetse Mayıs sonuna kadar hedef 5000 beğeni.2019 Mayıs sonuna kadar ise 10.000 beğeni...
Bu yıl Mayıs sonuna kadar frezyaların söküm ve ayırma aşamalarınıda sizlerle paylaşmak istiyorum.
Bu arada eve çok yorulmuş halde geldim.Şimdi kendimi balkona atıp bir kaç fotoğraf çekeyim bari...SELAMLAR...
Biz de hala tek saksımızın açmasını bekleyelim burada :) Gerçi bayağı geç ekmiştim. Bazısında çiçek sapları büyüdü hatta bir soğan boyuna bakmamış çatallar dahil 8 çiçek sapı çıkarmış. Bakalım daha süresi var. Açınca koyarım ben de.
Dumlupınar
13-03-2018, 23:31
Biz de hala tek saksımızın açmasını bekleyelim burada :) Gerçi bayağı geç ekmiştim. Bazısında çiçek sapları büyüdü hatta bir soğan boyuna bakmamış çatallar dahil 8 çiçek sapı çıkarmış. Bakalım daha süresi var. Açınca koyarım ben de.
Ben zaten size frezyalarınızın durumunu soracaktım.Çok sevindim.Fotoğraflarını bekliyoruz.SELAMLAR...
Buradan edindiğim bilgilerle demekki toprak karışımının önemi varmış sonuç kocaman mis kokulu çiçekler
Dumlupınar
14-03-2018, 09:13
Buradan edindiğim bilgilerle demekki toprak karışımının önemi varmış sonuç kocaman mis kokulu çiçekler
Muhteşem açmışlar.Frezyaların toprak istekleri karşılanmışsa onlar hiç sorun çıkarmaz.SELAMLAR...
Dumlupınar
14-03-2018, 09:28
Yeni günün ilk frezyaları...Fotoğrafları dün gece çekmiştim.Ben siteye fotoğraf yükleyemediğimden gece çektiklerimi ve diğerlerini kızım İstanbul'da olduğundan ancak yükleyebilmiş.Bilgilerinize...
Dumlupınar
14-03-2018, 09:30
Yola devam...
Dumlupınar
14-03-2018, 09:31
Dün sabah çektiğim 3 fotoğraf daha...
Dumlupınar
14-03-2018, 09:32
Yeni bir tür daha...İlk fotoğrafın sağ üst köşesinde yarın açacak bir yeni bir tür daha...
Bunları pazardan aldım. En çok kokan türden biri katmerli sarı.
lenavita
14-03-2018, 15:37
Selam canlar benimde freesia
Dumlupınar
14-03-2018, 17:23
Hepsi tohumdan ürettiklerim...
Dumlupınar
14-03-2018, 17:24
Bu iki fotoğraf kültür türler...
Dumlupınar
14-03-2018, 17:26
Tohumdan ürettiğim bir tür daha.Açmak üzere...
Dumlupınar
14-03-2018, 17:27
Bu son 5 fotoğraf yine tohumdan ürettiklerim...
Dumlupınar
15-03-2018, 14:30
Tohumdan ürettiğim yeni bir frezya daha açmak üzere.
Dumlupınar
15-03-2018, 14:31
En son açan 2 tür bir arada...
Batuhan Yılmaz
15-03-2018, 18:52
Başıma gelen komik ve güzel olayı anlatıyorum. Sayın Gürkan abimin bana hediye ettiği ve bende elimde bir kaç tane kurtardığım soğanları ayrı ayrı ekmiştim. Benim kendime ait sarı koyu pembe ve kırmızı frezyalarım vardı bu sene aralarından dibi sarı ana hatları pembe kokusuz bir frezya çıktı bundan 2 sene önce 2-3 kendi elde ettiğim tohumu toprağa rastgele atmıştım işte o minik tohumlar bana bu sürprizi yaptı. Şoklar içindeyim ve tüm çiçekleri rastgele tozladım sanırım tohumla yeni varyete üretme işine giriyorum :D
Dumlupınar
15-03-2018, 20:50
Hava serin.Bolca sulandılar.Akşam keyfi yapıyorlar...
Dumlupınar
15-03-2018, 20:52
Akşam saatlerinde açmış...
Dumlupınar
15-03-2018, 21:52
Bu fotoğrafı bu sabah çektim.Bunu paylaşmayı unutmuşum...Kırmızı uzun saksı balkon demirine asılı ebruli tür.Bu yıl coştular.Üst komşularım frezyaların fotoğraflarını çekip bana gönderiyorlar...
Dumlupınar
16-03-2018, 13:26
Frezyalar çiçeklenmeye erkenden veda eden soğanlı bitkilerden değil...
Dumlupınar
16-03-2018, 13:28
Bu katmerli beyazların kokusuda bir başka...
nanemolla
16-03-2018, 14:30
Frezyalar çiçeklenmeye erkenden veda eden soğanlı bitkilerden değil...
En çokta bu yönlerini seveceğim bence.;)
nanemolla
16-03-2018, 16:43
668112
Bir hareketlenmeler var bu aralar.şu kokuyu bi alsaydım çok merak ediyorum.tomurcuk oldugu halde burnumu dayadım ve çok naif bir koku aldım çok güzeldi birde tam açsın bakalım.
668112
Bir hareketlenmeler var bu aralar.şu kokuyu bi alsaydım çok merak ediyorum.tomurcuk oldugu halde burnumu dayadım ve çok naif bir koku aldım çok güzeldi birde tam açsın bakalım.
Yanlız frezyalarin bir kısmı hiç kokmuyor,bu koku işi muhtemelen üretim ve çoğaltma aşaması ile ilgili.şu an bende açan 3 renk var,kırmızı ve mor olan kokmuyor,sarı olan ise yoğun kokulu.
Melisa16
17-03-2018, 06:56
Yıllardır beni çiçeksiz bırakmayan tek kök Frezyam bu sene 3 çiçek sapıyla karşıladı beni.. ;) ilki açmak üzere
Dumlupınar
17-03-2018, 17:52
Frezyasız hafta sonu olmaz...
Dumlupınar
18-03-2018, 08:26
Arkadaşlar,frezyalarda koku üzerine bende bir kaç tecrübemi sizlerle paylaşayım.
Frezyaların en güzel kokulusu bodur,mini çiçekli dediğimiz türdür.
Kültür türlerin en hafif kokuluları beyaz ve lila diye tabir edilen renklerin yalın kat olanlarıdır.
Frezyalarda diğer soğanlılar gibi gün içinde sıcaklığın yükseldiği saatlerde daha güzel kokarlar.
Bunun yanında kültür türlerde katmerli beyaz ve sarı en güzel kokuya sahiptir.
Katmerli pembe,kırmızı,fuşya denilen koyu pembe tür içinde, orta kokulu diyebilirim.
Tabii ben yetiştirdiğim türler üzerine bilgilerimi paylaşıyorum.Frezyalarda sayısız kültür tür var.
Bitkinin üretim aşamasıyla kokunun bağlantısı olabilir.Sn.kgursan bize bu konuda fikirleriyle yardımcı olursa seviniriz.
Benim tohumdan ürettiğim türlerin bazıları çok güzel kokarken,bazılarında hiç koku yok.
Son olarak frezyaların kültür türlerinden gösterişli,iri çiçekler açan türler üretilmiştir.Ancak bazı türlerin kokuları gösterişli çiçeklerin gölgesinde kalmıştır.SELAMLAR...
Dumlupınar
18-03-2018, 15:58
Tohumdan ürettiklerime devam...
Dumlupınar
18-03-2018, 15:59
Devamı...
Arkadaşlar,frezyalarda koku üzerine bende bir kaç tecrübemi sizlerle paylaşayım.
Frezyaların en güzel kokulusu bodur,mini çiçekli dediğimiz türdür.
Kültür türlerin en hafif kokuluları beyaz ve lila diye tabir edilen renklerin yalın kat olanlarıdır.
Frezyalarda diğer soğanlılar gibi gün içinde sıcaklığın yükseldiği saatlerde daha güzel kokarlar.
Bunun yanında kültür türlerde katmerli beyaz ve sarı en güzel kokuya sahiptir.
Katmerli pembe,kırmızı,fuşya denilen koyu pembe tür içinde, orta kokulu diyebilirim.
Tabii ben yetiştirdiğim türler üzerine bilgilerimi paylaşıyorum.Frezyalarda sayısız kültür tür var.
Bitkinin üretim aşamasıyla kokunun bağlantısı olabilir.Sn.kgursan bize bu konuda fikirleriyle yardımcı olursa seviniriz.
Benim tohumdan ürettiğim türlerin bazıları çok güzel kokarken,bazılarında hiç koku yok.
Son olarak frezyaların kültür türlerinden gösterişli,iri çiçekler açan türler üretilmiştir.Ancak bazı türlerin kokuları gösterişli çiçeklerin gölgesinde kalmıştır.SELAMLAR...
Koku, frezya da ve Liliumlarda çiçeklerin "Nektar" salgılamasıyla oluşuri özellikle sıcak havada nektar buharlaşırken koku yayılır.
kokunun yetiştirme ile pek ilgisi olduğunu sanmıyorum. koku genetik bir faktördür. renk le de ilgisi yoktur. ticari yetiştiricilikte, seleksiyon (seçme) aşamasında bazı kriterler dikkate alınarak seçim yapılır Örneğin, Sap uzunluğu ve kalınlığı, Başak uzunluğu, Başakların açılma şekli, renk . Bunların arasında koku seçim kriteri değildir, ve hatta dezavantajdır!.. sebebi, başağrısı yapar, ve bazı kişilerde allerji yapar . bu nedenle frezya da koku seçim kriterleri arasında değildir. Koku geni atası Frezya refracta, veya F.armstroniii vb yabani türünden gelir
Dumlupınar
18-03-2018, 20:09
Koku, frezya da ve Liliumlarda çiçeklerin "Nektar" salgılamasıyla oluşuri özellikle sıcak havada nektar buharlaşırken koku yayılır.
kokunun yetiştirme ile pek ilgisi olduğunu sanmıyorum. koku genetik bir faktördür. renk le de ilgisi yoktur. ticari yetiştiricilikte, seleksiyon (seçme) aşamasında bazı kriterler dikkate alınarak seçim yapılır Örneğin, Sap uzunluğu ve kalınlığı, Başak uzunluğu, Başakların açılma şekli, renk . Bunların arasında koku seçim kriteri değildir, ve hatta dezavantajdır!.. sebebi, başağrısı yapar, ve bazı kişilerde allerji yapar . bu nedenle frezya da koku seçim kriterleri arasında değildir. Koku geni atası Frezya refracta, veya F.armstroniii vb yabani türünden gelir
Sn.kgursan,verdiğiniz değerli bilgiler ve paylaşımınız için hem şahsım adına,hem de frezya sayfalarını ilgiyle takip eden bütün üye arkadaşlarımız adına size çok teşekkür ediyorum.SELAMLAR...
Dumlupınar
19-03-2018, 11:53
Bu rengi bende ilk defa gördüm.Bu renk için kakaolu,tarçınlı demek geldi içimden...
Melisa16
20-03-2018, 13:39
Sayın Dumlupınar'ın güzelliklerinin yanında sönük kalsada paylaşayım dedim :D
Dumlupınar
20-03-2018, 15:25
Sayın Dumlupınar'ın güzelliklerinin yanında sönük kalsada paylaşayım dedim :D
Tabii paylaşacaksınız.Paylaşarak çokta iyi yaptınız.
Hiç bir frezya diğerinin yanında sönük kalmaz.
Eylül sonundan itibaren sayfalarda hep beraber rekor paylaşımlar yapalım istiyorum.Unutmayalım.2019 Mayıs sonuna kadar hedef 10.000 beğeni...SELAMLAR...
Dumlupınar
20-03-2018, 16:45
Güzellik devam ediyor.
Dumlupınar
20-03-2018, 16:46
Hem de ne güzellik
Dumlupınar
20-03-2018, 16:48
Yavaş yavaş mini çiçekli türün tohum bağlama işi başladı.
Dumlupınar
20-03-2018, 16:48
Devamı...
Dumlupınar
20-03-2018, 17:00
Bugün için son güzellikler...
Dumlupınar
24-03-2018, 14:01
Çiçeklenmemiz azalarak devam ediyor.Çiçeklenmeye veda eden türlerde var...
Dumlupınar
24-03-2018, 14:04
Bugün çektiğim 10 fotoğraf...
Bunlarda benim son kalanlar.
Dumlupınar
24-03-2018, 19:13
Arkadaşlar,çiçeklenmemiz azalıyor dedim ama bu tabii İzmir için geçerli.
Evin balkonu,pencere önleri,üst komşumun balkonu derken sıra Burhaniye'de.
Kasım ayında Burhaniye'de dayımın bahçesine diktiğim frezyalar coşmuş.Çiçeklenmeyede başlamışlar.Bir kaç gün içinde Burhaniyeye gidiyorum.Önümüzdeki günlerde frezyalara birde Edremit Körfezinin kıyılarından bakma imkanımız olacak.Öyle hemen veda yok...Yola devam...
Mahmut Tebir
24-03-2018, 21:41
Gaziantep'teyim daha açan falan yok. Hala burçak halinde duruyorlar. Ama bugün baktığımda biraz kırmızılaşmış.
Dumlupınar
24-03-2018, 21:50
Gaziantep'teyim daha açan falan yok. Hala burçak halinde duruyorlar. Ama bugün baktığımda biraz kırmızılaşmış.
Geç dikim yapıldıysa, çiçeklenmede gecikebilir.
Tomurcuklarda kırmızılaşma başladıysa çiçeklenme yakındır.SELAMLAR...
Mahmut Tebir
24-03-2018, 22:27
Hayır geç dikim yapılmadı. Sonbaharda ektim. Buralarda havalar orası gibi değil. Bence ondandır. Zaten bu kış buralar hiç soğukta olmadı. Soğuk fazla görmedi soğanlar. O kadarda gül tohumu ekmiştim soğuk olmadığından onlarda çatlayıp çıkmadı. Her yıl kar yağardı buralara kar yağmasa bile burnumuz donardı soğuktan. Ama bu yıl akdeniz iklimi yaşadık. Allah sonumuzu hayır eylesin.
Dumlupınar
25-03-2018, 11:54
Kadroya yeni katılan bodur mini çiçekli bir tür.Üstelik mis kokulu...Dün Bayraklı pazarında karşıma çıktı.Almamak olur mu hiç ?
Dumlupınar
25-03-2018, 12:06
Tohumdan ürettiğim kültür türlerde çiçeklenme devam ediyor.Tabii azalarak...
nanemolla
25-03-2018, 13:09
668806
Renk renk açıyor güzeller:cool:
Dumlupınar
26-03-2018, 11:53
Tohumdan çiçeklenen son frezya...
Dumlupınar
26-03-2018, 11:54
Bunlarda yine tohumdan ürettiklerim.Çiçeklenmeye devam edenlerden...
Dumlupınar
27-03-2018, 20:14
Burhaniye'de ilk çiçeklenenler yine kırmızı beyaz frezyalar...
Dumlupınar
28-03-2018, 11:28
Burhaniyede frezyaların keyfi yerinde...
Dumlupınar
28-03-2018, 15:35
Frezyalara devam ediyoruz...
Dumlupınar
28-03-2018, 15:36
Devamı...
Batuhan Yılmaz
28-03-2018, 15:54
Gürkan abicim sana bir sorum var benim frezyalarım 1.5 m yaprak ve sap uzatıp devriliyorlar hatta destek takınca bile bazen desteği yerinden oynatıp eğiliyorlar senin dik tutma tavsiyen var mı gördüğüm kadarıyla çoğu desteksiz ayaktalar **** bu kadar uzamaları doğal mı cinslerinden mi kaynaklanıyor yoksa eksik yaptığım bir şey mi var ?
Dumlupınar
28-03-2018, 17:51
Gürkan abicim sana bir sorum var benim frezyalarım 1.5 m yaprak ve sap uzatıp devriliyorlar hatta destek takınca bile bazen desteği yerinden oynatıp eğiliyorlar senin dik tutma tavsiyen var mı gördüğüm kadarıyla çoğu desteksiz ayaktalar **** bu kadar uzamaları doğal mı cinslerinden mi kaynaklanıyor yoksa eksik yaptığım bir şey mi var ?
Batuhan,benimkiler de çiçek saplarının ağırlığından devriliyorlar.Burhaniyede frezyaları diktiğim saksılarda kumlu bahçe toprağına az miktarda torf ilave ettim.Bu yüzden toprak çok hafif olmadığından devrilme daha az oluyor.
Bahçede dikili olanlar arasında yerle bir olan çok.Ancak frezyaların yeri güneşli ise onlar bir yolunu bulup devrilseler bile çiçek saplarını güneşle buluştururlar.Bu yüzden frezyaların dik durmalarını sağlamak için herhangi bir destek kullanmıyorum.SELAMLAR...
Dumlupınar
29-03-2018, 18:32
Sırada yeni yeni çiçeklenmeye başlayan renkler var...
Dumlupınar
29-03-2018, 18:34
Devamı...
Dumlupınar
29-03-2018, 18:35
Saksıdakiler çok güzel görünüyorlar.2 fotoğraf daha paylaşmak istedim.Burhaniye soğuk ve güneşsiz.Frezyaların çiçeklenmeleri burada uzun sürecek gibi görünüyor...
Dumlupınar
29-03-2018, 18:36
Güneş yüzünü gösterince daha keyifli oluyorlar.
Dumlupınar
30-03-2018, 09:04
Daha önce hiç denedin mi ?
Ellerinle çiçek ektin mi ?
BAKTIN MI ?
Kokladın mı ? KOLLADIN MI ?
Frezyaların tohumları ekilir.Soğanları dikilir.Mis kokuları içimize çekilir.BAKIMLARINI her çiçekte olduğu gibi özenle yapmak önemlidir.Ancak en çok onları soğuk ve rüzgardan KOLLAMAK gerekir.
Bir şarkı sözünün içinde ÇİÇEK SEVGİSİ ancak bu kadar güzel anlatılabilir.Konu çiçek olunca buradan sizlerle paylaşmak istedim.Herkese SELAMLAR...
Dumlupınar
30-03-2018, 17:59
Burhaniyede frezyalar çiçeklenmeye devam ediyor.Benimde İzmire dönmem gerekiyor...
Batuhan Yılmaz
30-03-2018, 20:55
Merhaba, Frezyalarım erkenden kurumaya başladı sonbahar ağaç yaprağı gibi en dış yaprakları sapsarı kurumaya başladılar bende kuru yaprakları ayıklayıp bitki gübreli su ile suladım çiçekler geçtikten sonra gübrelemek zararlı değildir umarım 2.5 litre suya 2 kapak yapay gübre koydum.
Sûz-i Dilârâ
31-03-2018, 09:10
Tohumdan ilk senesinde çiçeğe duran bebek frezyalarım;)10 bebek bitkiden 6 tanesi tomurcuklu, diğerleri de açar hem havalar serin daha, hem de bebişler çok gayretli görünüyorlar. ;)
669473
Dumlupınar
31-03-2018, 21:03
Burhaniye'den son frezya paylaşımı...
Arkadaşlar,gelin soğanı (ixia) başlığını Nisan ayında ziyaret edersek güzel çiçekler görebiliriz...
Mahmut Tebir
01-04-2018, 23:12
Bu da benim yeni açan frezyam.
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/669630d1522616933-2018-04-01-23.45.16.jpg
Dumlupınar
02-04-2018, 13:12
İzmir'de çiçeklenen son frezyaları paylaşıyorum.
Hafta sonu tekrar Burhaniye'ye gitme durumum var.Eğer gidersem oradan yine frezyaları sizlerle paylaşırım...
Bu sene ilk kez frezya diktim tek bir saksı ama seneye kesinlikle daha çok olacaklar.
Sûz-i Dilârâ
02-04-2018, 19:10
Frezyaya bir kere bulaşan bir daha bırakamıyor :) hem soğandan hem de tohumdan kolayca yetişen, üstelik tohumdan ilk senede çiçek açabilen kokulu bir başucu soğanlı. :)
Dumlupınar
02-04-2018, 19:39
Frezyaya bir kere bulaşan bir daha bırakamıyor :) hem soğandan hem de tohumdan kolayca yetişen, üstelik tohumdan ilk senede çiçek açabilen kokulu bir başucu soğanlı. :)
Kesinlikle öyle.Hele birde dikim ve ekim hatası yapmayıp,yetiştirme işini çözdüyseniz 2 yılda yüzlerce soğanınız olabilir.Mayıs sonu frezya soğanlarının yanında kültür türlerin tohumlarınıda söz verdiğim 10 üye ile paylaşmak istiyorum.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.