Bağlan

View Full Version : Phalaenopsis

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14

ephesos
07-04-2011, 15:12
Geçen yıl Nisan ayından bu yana bende olan bir orkidem var. Geçen sene çiçekleri döküldükten sonra, bahsedildiği gibi 3. boğumlardan iki dalını da kestim. Bu yıl, kestiğim boğumların hemen üzerlerinden sürgün verdiler. Ayrıca yaprakların arasından üçüncü bir dal daha uzadı ve hepsi şu an çiçekli. Benim öğrenmek istediğim bu yıl çiçekler döküldükten sonra budamayı nereden yapacağım?

Çiçekler tamamen dökülünce, geçenyıl çıkan çiçek saplarını en dibinden, bu sene çıkanıda geçen yıl yaptığınız gibi 3. boğumun üstünden kesin.
Eski çiçek saplarınıda tamamen dipten kesmeyebilirsiniz bu bitkinizin yorulmasına neden olacaktır, kesinki bitki biraz dinlenip yapraklarına besin depolayabilsin.

çözbeniarapsaçı
07-04-2011, 17:47
ph ı ölçmedim, tahmin ediyorum çünkü anneme saf su ver dememe rağmen ısrarla musluk suyu veriyor :) hafif klor kireç gözleniyor harcında. limon tuzum var toprak ph ını düşürmek için aldıım şeker gübreside var. orkdelerin harcını değişeli 6 ay oluyor. sağlıklı görünüyorlar ama hiç çiçek açmaya niyeti yok. sadece aylar önce küçük bir çiçek sapı uzantısı verdi öylece kaldı ama görünümleri çok sağlıklı. bende düşündüm ki toprağın ph yüksekse yeterli vitamin alamıyordur.Ölçüm yaptınız mı, kaç çıktı?

Amonyumsülfat, tarım alanlarında uzunsüre kullanıldığında toprağın asitlik oranını yükselttiği bilinir, fakat ph değerleriyle ya da karışık kimyasal formüllerle uğraşmak yerine saksı harcının değiştirilmesi en pratik yoldur. İlla ph dengelemek istiyorsanız sitrikasit kullanın çoğu mutfakta bulunur zaten ( limon tuzu).

ephesos
07-04-2011, 18:09
Işığı iyi olursa, orkide besini takviyeli safsu kullanırsanız en geç hazirana çiçekleneceklerdir.
Karar sizin. Başarılar dilerim.

çözbeniarapsaçı
07-04-2011, 18:53
teşekkürler deniyceğim.

yıldıztozu
10-04-2011, 21:14
Arkadaşlar ,
İki orkidemin de toprağında beyaz çok ama çok minik kımıl kımıl kımıldayan hatta arada pire gibi zıplayabilen bitler (doğru kelime bu mudur bilemiyorum) gördüm bu hafta sonu onları sularken (Daldırma Yöntemi ile sulama yaptım ve suyun üzerine çıktılar)
Fotograf çekemeye çalıştım ama görünmüyorlar makinem yetersiz kaldı.
Epey bir saksı zararlılarına baktım forumda yaprak biti ve diğer parazitler için çözüm önerileri vardı fakat bu saksının içindeki bitler için bir formul bulamadım.
Ağaç kabuklarını değiştirmeyi düşündüm fakat orkidemin üzerinde hala çiöekleri durmakta ve gayet de keyifli görünmekte.
İlaçlama mı yapayım ve ne ile ilaçlayayım. Karar veremiyorum.
Yardımcı olabilirseniz mutlu olurum.
Sevgiler

çözbeniarapsaçı
10-04-2011, 21:49
merhaba, o bitlerden benim kamkat bitkimin saksı toprağında vardı telaşla buraya sorup yardım istedim nedir diye, nemli olan saksı topraklarında bu canlıların olabileceğini çok önemli olmadığını söylediler. ama orkidede durum nedir bilemiyorum bilgili arkadaşlar aydınlatırsa bende sevinirim.Arkadaşlar ,
İki orkidemin de toprağında beyaz çok ama çok minik kımıl kımıl kımıldayan hatta arada pire gibi zıplayabilen bitler (doğru kelime bu mudur bilemiyorum) gördüm bu hafta sonu onları sularken (Daldırma Yöntemi ile sulama yaptım ve suyun üzerine çıktılar)
Fotograf çekemeye çalıştım ama görünmüyorlar makinem yetersiz kaldı.
Epey bir saksı zararlılarına baktım forumda yaprak biti ve diğer parazitler için çözüm önerileri vardı fakat bu saksının içindeki bitler için bir formul bulamadım.
Ağaç kabuklarını değiştirmeyi düşündüm fakat orkidemin üzerinde hala çiöekleri durmakta ve gayet de keyifli görünmekte.
İlaçlama mı yapayım ve ne ile ilaçlayayım. Karar veremiyorum.
Yardımcı olabilirseniz mutlu olurum.
Sevgiler

yıldıztozu
11-04-2011, 19:00
Teşekkürler Çözbeniarapsaçı :)
Ama yine de onların orada olmalarına uyuz oluyorum.:(

bymeteor
12-04-2011, 09:27
çok önemli değil

cevizhanim
12-04-2011, 10:41
Merhaba arkadaşlar,
8 ay kadar önce aldığım beyaz çiçekli bir phalaenopsisim var. Aldığımda açmış olan birkaç çiçeği ve daha sonra açan tomurcuklarıyla 2 ay kadar evimizi şenlendirdi. Üzerinde bir de daha önceden açmış ve 3. boğumun üzerinden kesilmiş, yeşil halini koruyan eski bir çiçek sapı vardı. Çiçekleri geçince ben yeni çiçek sapını da aynı şekilde kestim, şu anda her iki çiçek sapı da aynı şekilde duruyor, resimlerden görebilirsiniz.
Çiçeğim daha sonra bir ay kadar sessiz kaldı ve sonra yaprak çıkarmaya başladı. Şu anda üzerinde 6 yeni yaprak var ve bunlar 3'erli gruplar halinde 2 yeni göbek oluşturdular. Ben bu tip göbeklenerek büyümenin doğal olduğunu düşünerek endişelenmedim çünkü aldığımda üzerindeki yapraklar da zaten 2 farklı göbek oluşturuyordu. Hatta kendimce göbek sayısı = çiçek sapı sayısı şeklinde bir de oranlama yaptım :)
Ancak orkidemi artık çiçek açması için nasıl teşvik etmeliyim diye forumda dolanırken bu yeni yaprakların basal keiki olabileceğini farkettim. Anladığım kadarıyla bu pek de istenmeyen birşey ve orkidenin stres altında olduğunu gösteriyor.
Halbuki ben çiçeğimin sağlıklı olduğunu düşünüyordum. Aslında bu göbeklenmenin keiki olup olmadığından da emin değilim. Resimlerini ekliyorum, görüş ve tavsiyelerinizi paylaşırsanız sevinirim.
202750

202751

202752

202753

a1919
12-04-2011, 10:55
Cevizhanım sizinkine benzer bir durum şu mesajda da var.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=698749&postcount=6
Bu durumun stresten kaynaklandığını ilk defa duyuyorum. Bence artık iki orkideniz olacağı için sevinebilirsiniz :) İkincide kökler gelişmişse ayırıp başka bir saksıya dikebilirsiniz.

cevizhanim
12-04-2011, 11:37
Teşekkürler a1919,
şimdi kontrol ettim henüz kök oluşumu yok. Bekleyeceğiz artık. Bu arada yavru büyüten orkidemden çiçek beklemem de biraz haksızlık olur herhalde değil mi? Çiçek için fazla sabırsızlanmayayım :)

yıldıztozu
12-04-2011, 19:01
Cevizhanım çok şanslı orkideseverlerdensiniz.
Bir dahaki sefere sanırım çiçekli iki orkideniz olacak.:)

ezo
14-04-2011, 15:13
Arkadaşlar; köklerde aralıklı çürüme varsa yinede bu köklerin kesilmesi gerekir mi? ve ya temizlenmesse ne olur çürüme ilerler mi?

ezo
17-04-2011, 22:49
Evet sorumun cevabı kökler hızla çürümeye devam eder. Bugün derin bir kök temiliği daha yaptım..

çözbeniarapsaçı
17-04-2011, 23:33
1,5 lt. lik orkide saksısı için bu delikler yeterlimi ?

çözbeniarapsaçı
18-04-2011, 00:23
Evet sorumun cevabı kökler hızla çürümeye devam eder. Bugün derin bir kök temiliği daha yaptım..

keşke yazını daha önce görseydim, aralıklı kökleri bıraktım tamamen çürüyenleri temizledim bugün.

çözbeniarapsaçı
18-04-2011, 11:32
Anladığıma göre orkide saksılarında drenaj ve havalandırma iyi olması gerek onun için saksıların deliklerini büyüttüm yanlara da fazladan 4 tane daha delik açtım doğrumu yaptım? daha bugün yapımarkette satılan orkide saksılarına baktım onlarda hiç delik yoktu.

rodoslu
18-04-2011, 12:39
Bence iyi yaptınız. Hatta tam ortaya da bir tane delik olabilirdi.

çözbeniarapsaçı
18-04-2011, 13:28
teşekkürler, orkidelerin saksılarını değişiyorum ama köklerin yarıdan fazlası çürümüş kalitesiz olduğunu sandığım torfa dikilmişler ve ıslak kalmışlar köklerde hafif küflü bir çürüme var kesip attım. yeni orkide harcı aldım onlara diktim şimdi forumu 3 saattir okuyorum bilgiler karma karışık kök çökerten, mantar, captan, benomyl? hangisini alıp kullanıcağımı anlayamadım.

Asya_lotus
18-04-2011, 15:08
1,5 lt. lik orkide saksısı için bu delikler yeterlimi ?

Bu saksı boyut olarak büyük gelir, veya sadece yarısına kadar bu saksıya substratı doldurun. Onlar için saksılar 0.5 - 1 litre büyüklüğünde uygundur. Orkide için çok substrat gerekmez. Çürümüş kökleri temizleyin, kurumasını bekleyin 1-2 saat, ilaçlama da geregi yok. Eğer isterseniz, tarçın tozu köklere serpebilirsiniz. Sonra ekebilirsiniz.

Asya_lotus
18-04-2011, 15:16
teşekkürler, orkidelerin saksılarını değişiyorum ama köklerin yarıdan fazlası çürümüş kalitesiz olduğunu sandığım torfa dikilmişler ve ıslak kalmışlar köklerde hafif küflü bir çürüme var kesip attım. yeni orkide harcı aldım onlara diktim

Ne tür orkide harcı aldınız? Hazır substrata genelde torf fazla bulunuyo, cam kabuklar çok az. Cam kabuklar harcıdan seçebilirsiniz.

çözbeniarapsaçı
18-04-2011, 15:29
cevabınız için teşekkürler, compo orkide harcı aldım kullandım. resimlerini çekmiştim orkidelerimin. 3 orkidem var hepsi aynı şekilde kökler boşalmış çürümüş.
çürükleri temizleyince geriye pek bişey kalmıyor hatta bazı hafif çürükleri bıraktım.

çözbeniarapsaçı
18-04-2011, 15:35
önceki hali bu, önceden de aynı saksıdaydılar harcı değişirken delikleri büyütmeye karar verdim. biraz daha büyükçe olanın kökleride bu şekilde ama renkleri donuk ve cansız görünüyor kök boğazındada beyaz küflü çürüme vardı ilaç kullanıyımmı?

Asya_lotus
18-04-2011, 21:52
önceki hali bu, önceden de aynı saksıdaydılar harcı değişirken delikleri büyütmeye karar verdim. biraz daha büyükçe olanın kökleride bu şekilde ama renkleri donuk ve cansız görünüyor kök boğazındada beyaz küflü çürüme vardı ilaç kullanıyımmı?

Sünger bir damla bulaşık deterjanı dökün, köpürtün süngeri. Böylece kökleri sabunlayın, 10 dakika bekletin, yıkayın. Sonra rahat ekebilirsiniz.:p Küf - fazla sulamadan oluyo, sulama azaltın.

Asya_lotus
18-04-2011, 21:58
cevabınız için teşekkürler, compo orkide harcı aldım kullandım. resimlerini çekmiştim orkidelerimin. 3 orkidem var hepsi aynı şekilde kökler boşalmış çürümüş.
çürükleri temizleyince geriye pek bişey kalmıyor hatta bazı hafif çürükleri bıraktım.

Bu phalaenopsisi çok zayıf kökler, bu nedenle onu küçük bir saksıya (0.5 litre) dikin.

çözbeniarapsaçı
19-04-2011, 00:46
teşekkürler asya lotus dediğiniz gibi yaptım bu en iyi durumda olanı diğer ikisinin kökleri tamamen çürümüş durumda kestim onların köklerini ve torfa diktim.

çözbeniarapsaçı
19-04-2011, 13:51
kaliteli olduğunu sandığım bir markanın saksı harcını ayıkladım orkide için çok ince torfluymuş çam kabuklarını irili büyüklü tektek 1 saatte ayıkladım :dilli:
hasta orkideleri şimdi bu harca diktim daha su vermedim bakalım ne olacak.

yıldıztozu
19-04-2011, 14:57
bence çok güzel bir orkide toprağı elde etmişsiniz sayın çözbeniarapsaçı.
bir de orkide saksısının altında ne kadar çok delik olursa o kadar iyi oluyor.
suyu içinde tutmaması gerekiyor.
en kısa zamanda sevinçli haberlerinizi bekliyorum.

çözbeniarapsaçı
19-04-2011, 18:53
Zaten kökleri kesince ufaldılar geçen seneki market saksilarina diktim onlar çok daha iyi bu satılanlardan. Aslinda annem bakıyordu orkidelere , normal saksı çiçegi gibi bakiyordu , baktim öluyorlar ondan devraldim.

Siyahİnci
21-04-2011, 18:25
Benim çiçeklerini döküyo ben şimdi budayacakmıyım yani kesecek miyim?... resmini ekleyeyimde keseceksem nereden kesecem bana çizermisiniz hizasını ?

Asya_lotus
21-04-2011, 21:16
torfa diktim.

torfa dikmeyin, çam kabuğu parçalar ufalayın, onlara dikin kökleri olmadan phalaenopsis. Dikim için, plastik bardaklar kullanılabilirsiniz.

Siyahİnci
22-04-2011, 13:33
ben nereden kesmem lazım ? kesmeliyim değil mi ?

http://www.yukleresim.com/images/83297122479017901023.jpg

çözbeniarapsaçı
22-04-2011, 22:02
ben nereden kesmem lazım ? kesmeliyim değil mi ?

http://www.yukleresim.com/images/83297122479017901023.jpg

sn. siyahinci anladığım kadarıyla kesmeniz gereken yer çiçek sapının alttan (sapın çıkış yerinden) yukarı doğru 3. gözün birkaç santim yukarısı. neden kesiyorsun ki? tüm çüçekleri geçsin öyle kesersin ve keserken çok keskin ve steril bir bıcak kullan.

Siyahİnci
23-04-2011, 22:26
sn. siyahinci anladığım kadarıyla kesmeniz gereken yer çiçek sapının alttan (sapın çıkış yerinden) yukarı doğru 3. gözün birkaç santim yukarısı. neden kesiyorsun ki? tüm çüçekleri geçsin öyle kesersin ve keserken çok keskin ve steril bir bıcak kullan.

he bende çiçek dökünce kesicem..

sakagun
26-04-2011, 09:26
19 Şubat'ta çiçekleri kesik olarak ucuza satın aldığım orkidem önce yeni bir yaprak çıkardı. Şimdi ise kesik çiçek sapında bir oluşum başladı. Çiçek midir acaba?

mhmt21
03-05-2011, 19:02
Merhaba,

Foruma yeni üye oldum. Birkaç gün önce hediye gelen orkideyle bende kendimi bu forumda buldum, birkaç gündür forumu ilgiyle okuyorum. Bende orkidemin birkaç fotografını göndererek sorularıma yanıt ve çiçek hakkındaki yorumlarınızı almak istedim.
1)Çiçegim plastik şeffaf bir saksının içinde ve oda görüldüğü gibi renkli bir dekor saksının içinde. Bu dekor saksının içine tam oturmuyor. Direnaj için altında 2-3cm derinligi olan bir boşluk var. Bu saksıdan çıkarıp köklerinde ışık ve daha fasla hava almasını sağlamalımıyım?
2) Resimde görüldüğü gibi köklerin hepsi yeşil değil. Bazıları giri bir hal almış durumda. Endişelenmemi gerektirecek bir durum var mı? Varsa ne yapmam gerekli? Sizce durumu nasıl?
3) Orkidemin cinsi Phalaenopsis, değil mi? Yanlış yere yazmıyorum umarım.

İlgilenirseniz sevinirim.

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=208149&stc=1&d=1304344142
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=208150&stc=1&d=1304344142
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=208151&stc=1&d=1304344142
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=208152&stc=1&d=1304344142
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=208153&stc=1&d=1304344142

İlkin
07-05-2011, 16:34
Sayın mhmt21 işin uzmanı değilim ama ben bir problem göremedim orkidenizde. Genelde orkideler şeffaf saksılarda bakılır ama iyi sulama rejimi uygulayarak koyu renkli saksı içinde bakan, hatta orkide harcı değil de sıkı toprak içinde bile çok sağlıklı orkideler yetiştiren insanlara denk geliyorum. Sizinkisinde bir problem yok güle güle bakın ona. Sadece direk güneş ışığı almasın bitki, yaprakların çıktığı yere su asla dökmeyin, yazın iki hafta da bir gübreleyebilirsiniz, sulamayı sabah saatlerinde yapmanızı tavsiye ederim... Sağlıklı kökler bir zaman sonra kuruyabilir, zamanla yerine yenileri çıkmaya başlar.

Bu da benim 2,5 senedir baktığım orkidem. Aynı size anlattığım gibi yaptım bakımı, sulamayı da toprakta nem kalmadığı zaman saksının üstünden su verdim, alt tabağa su çıkmaya başladığı zaman üstten suyu dökmeyi durduruyorum. Bazen fazla su kalmışsa döküyorum, bazen dökmeyi unuttuğum da oluyor... Bugünler de tamamen açmış orkidemin çiçeklerini bol bol seyrediyorum.

209833

209834

cankuru
08-05-2011, 16:40
Yeşil yapraklardaki siyah kuru lekeler bir sorun yaratır mı?

maki01
08-05-2011, 19:13
Phallerime Bir kaç aydır topraklı ve topraksız ortam subirrigasyon yani fitilli sulama yöntemini uyguluyorum. Şimdilik sonuç oldukca başarılı. Eski çiçek saplarından yeni sap vermeye başladılar.

Sayın Hydrosuccess'in önerisi ile ortam materyali olarak diatomit kullandım.

210108

210104

Standart orkide toprak karışımı ile

210107

210105

ilksenozturk
09-05-2011, 08:29
Bana hediye gelen orkidemde kök çürüğü olmuştu, sadece iki en alt yaprağı direniyordu. Daha sonra orkidemin köklerinin birinin üstünde minicik bir yaprak gördüm, sonra bu yaprağın yanından bir tane deha çıktı. tıpkı minyatür orkide gibi. henüz kökü yok fakat çok değişik bir oluşum, en kısa sürede resimlerini paylaşırım

mhmt21
09-05-2011, 23:38
Sayın İlkin ilginiz için çok teşekkürler. Uzun süre kimseden bir cevap gelmeyince forumdan ümidimi kesmistim açıkcası. Edinebildiğim bilgiler doğrultusunda fazlasıyla ilgileniyorum orkidemle. Umarım bir hata yapmıyorumdur.

Sayın mhmt21 işin uzmanı değilim ama ben bir problem göremedim orkidenizde. Genelde orkideler şeffaf saksılarda bakılır ama iyi sulama rejimi uygulayarak koyu renkli saksı içinde bakan, hatta orkide harcı değil de sıkı toprak içinde bile çok sağlıklı orkideler yetiştiren insanlara denk geliyorum. Sizinkisinde bir problem yok güle güle bakın ona. Sadece direk güneş ışığı almasın bitki, yaprakların çıktığı yere su asla dökmeyin, yazın iki hafta da bir gübreleyebilirsiniz, sulamayı sabah saatlerinde yapmanızı tavsiye ederim... Sağlıklı kökler bir zaman sonra kuruyabilir, zamanla yerine yenileri çıkmaya başlar.

Bu da benim 2,5 senedir baktığım orkidem. Aynı size anlattığım gibi yaptım bakımı, sulamayı da toprakta nem kalmadığı zaman saksının üstünden su verdim, alt tabağa su çıkmaya başladığı zaman üstten suyu dökmeyi durduruyorum. Bazen fazla su kalmışsa döküyorum, bazen dökmeyi unuttuğum da oluyor... Bugünler de tamamen açmış orkidemin çiçeklerini bol bol seyrediyorum.

209833

209834

İlkin
10-05-2011, 11:17
Rica ederim sayın mhmt21, bir faydam dokunursa orkidenize ne mutlu bana. Benim yazdıklarımla ilgili bir sıkıntı yaşayacağını zannetmiyorum, bendeki gayet mutlu halinden... Darısı sizinkinin başına...

koala980
13-05-2011, 09:56
Ekim ayından beri baktığım ve çiçek sayısı az olmasına rağmen hiç çiçeksiz kalmayan orkidemi sularken yaprakların arasında yeni bir oluşum gördüm. Sizce bu yeni bir çiçek sapı mı?

211742

211743

rodoslu
13-05-2011, 12:03
Evet sayın koala980 güzel çiçekler geliyor :)

rodoslu
16-05-2011, 08:55
Bir arkadaşım tarafından hediye edilen sadece iki yapraklı küçücük :) phal. keikisi bir tanecik tomurcuğunu büyütüp açtırmayı başardı ;)

Bana da bunu fotoğraflandırıp paylaşmak kaldı..

yıldıztozu
31-05-2011, 22:08
çok sevimli sayın rodoslu:)

rodoslu
31-05-2011, 22:18
:)) nerelerdesiniz epeydir yoktunuz, orkide forumu çok tenha :((

SerDag
01-06-2011, 22:44
Merhabalar sevgili ephesos ve gossip çok teşekkürler:) O mesajı Şubat 2011'de yazmıştım şimdi Haziran'dayız, yani 4 ay oldu.

Şu an orkidede 4 adet keiki var. Çiçek sapı vermedi bunları büyütüyor, aylardır hiçbir şeye benzemiyor bostan korkuluğu gibi,:D altta yapraklar üstte yapraklar şeklinde çiçek miçek yok. Keikiler de alttakiler gibi uzun ince yapraklara dönüştüler. Niye açmıyor bu diye dertleniyorduk, bu dalı kessek mi filan diyorduk, meğer keikiler kök verirmiş, kökü büyüyünce kesilip ekilip çiçek açarmış. Kök bekliyorum şimdi. Yani daha epey çiçek miçek ummayacağız... Aylardır büyütmekle uğraşıyor keikileri, durduğu oda çok loştu, sanırım ondan yavaş büyüttü, 2şer yaprak verdi her keiki. Göbeğinden de 3 yaprak verdi sonuncuyu büyütüyor. Bunları yapmasının bitkiye büyük külfet olacağını anlayamamıştım yazdıklarınızı okuyunca farkettim. 4 yavru besleyen ana gibi! 15 gündür daha iyi ışık alan bir odaya getirdim. Daha hızlı büyütmeye başladı.

Vilmorin çiçek açan bitkiler için besin veriyorum ayda bir. Eskiden orkideler için vilmorin veriyordum, ama bu iki ürünün arasında bir farkı söyledi bir arkadaşım: çiçek açan bitkiler için Vilmorin şişesinin üzerinde iz element katkılıdır yazıyor, ötekinde yazmıyor bu. Bundan veren arkadaşımın orkidesi deli gibi açıyor benimkinde tık yoktu öbürünü veriyordum. Buna geçtim. Ama keiki var o yüzden çiçeğe gitmiyor bitki. Bir ara cam önüne koydum 1-2 gün yağmur yağmadı güneş açtı anında yumuşadı yaprağın biri hemen daha geriye aldım toparladı. Anladım fazla güneşe koyma beni diyor.

Şu an sadece akşamüstü üstüne ışık düşerse düşüyor, onun haricinde yalnızca aydınlık alıyor.

Feyzan
01-06-2011, 22:56
Çiçeklerdeki siyah noktalar.
Virüs kaynaklı ise ne gibi bir mücadele yapmak gerekir?
Sağlıklı olan diğerlerine de geçer mi?
Teşekkürler.

SerDag
01-06-2011, 23:52
sevgili yıldıztozu çok teşekkür ederim. umarım dördü de kök verir de dört tane orkidem olur, artık daha da dikkat edeceğim, doğru dürüst besin filan vermemiştim vicdan azabına gömüldüm şimdi.. Neyse ki yumuşama yok, yaprakları kazık gibi, an alt yaprakta hafif sararma başladı ama bir yandan da çok sert yaprak, belki üzerine güneş ışığı düştüyse hoşlanmamıştır.. Bitki de marul misali, buradaki çiçek dolu resimlere baktıkça nasıl gıpta ediyorum.. :p Sonuçları burada mutlaka paylaşacağım. ;)

rodoslu
02-06-2011, 09:48
Sayın Feyzan,
Bunlar virüs değil bir çeşit mantar diye biliyorum. Çiçeğin bulunduğu ortam çok nemli, havasız ve ışıksız olduğunda ortaya çıkıyor. Ortamı havalandırıp, çiçeği bol ışıklı bir yere almak, siyah noktalı çiçekli kesip ayırmak gerekiyor.
Mutlu günler.

Feyzan
02-06-2011, 19:49
Sayın Feyzan,
Bunlar virüs değil bir çeşit mantar diye biliyorum. Çiçeğin bulunduğu ortam çok nemli, havasız ve ışıksız olduğunda ortaya çıkıyor. Ortamı havalandırıp, çiçeği bol ışıklı bir yere almak, siyah noktalı çiçekli kesip ayırmak gerekiyor.
Mutlu günler.

Merhaba.
Bu koşullardan hiçbirisi yok.
Nem normal, ortam havadar.
Yeri pencerenin hemen yanı, güneş günde 1 saat şöyle değip geçiyor.

rodoslu
02-06-2011, 20:40
Başka üyelerin fikirlerini paylaşmasını bekleyeceksiniz o zaman

merakli
03-06-2011, 08:28
Teşekkürler.

Sayın Feyzan, Sayın Rodoslu'nun dediği gibi mantari bir enfeksiyon oluşmuş. Botrytis nedeni ile yapraklarda lekelenmeler var. Evdeki bakım koşulları ne kadar uygun olsa da siz satın alıncaya kadar enfeksiyon gelişmiş olabilir.

aysozbek
03-06-2011, 13:11
Sayın Feyzan,

geçen yıl benim de orkidemde aynı sorun olmuştu. Forumdan öğrendiğim kadarıyla şunları yaptım.

1- Önce çiçek sapını kestim. (Hem üzerindeki mantarlar nedeniyle hem de bitki gücünü çiçek için harcamasın diye )

2- Orkidemi saksısından çıkardım, çürük ve işlevsiz kökleri steril bir makas ile kestim. Kestiğim yerlere tarçın döktüm. (Orkidem çok hasta olduğu için neredeyse hiç kökü kalmamıştı. )

3- Orkidemin köklerini ve yapraklarını Captan isimli suda eriyen bir fungusit ile ilaçladım.

4- Saksısını, çamaşır suyu eklediğim su ile iyice yıkadım ve dezenfekte ettim.

5- Harcını değiştirdim ve yeni steril harç içine bitkiyi diktim.

6- Yaklaşık 20 gün ara ile iki kez daha ilaçladım.

Sonuçta bitkim kendini toparladı, yeni kökler ve yapraklar verdi. Orkidem şu anda halen sağlıklı bir şekilde saksının içini köklerle doldurmaya çalışıyor. Umarım bu bilgiler işinize yarar ve siz de orkidenizin sağlıklı çiçeklerini görürsünüz.

Feyzan
05-06-2011, 21:40
Sayın Feyzan,

geçen yıl benim de orkidemde aynı sorun olmuştu. Forumdan öğrendiğim kadarıyla şunları yaptım.

1- Önce çiçek sapını kestim. (Hem üzerindeki mantarlar nedeniyle hem de bitki gücünü çiçek için harcamasın diye )

2- Orkidemi saksısından çıkardım, çürük ve işlevsiz kökleri steril bir makas ile kestim. Kestiğim yerlere tarçın döktüm. (Orkidem çok hasta olduğu için neredeyse hiç kökü kalmamıştı. )

3- Orkidemin köklerini ve yapraklarını Captan isimli suda eriyen bir fungusit ile ilaçladım.

4- Saksısını, çamaşır suyu eklediğim su ile iyice yıkadım ve dezenfekte ettim.

5- Harcını değiştirdim ve yeni steril harç içine bitkiyi diktim.

6- Yaklaşık 20 gün ara ile iki kez daha ilaçladım.

Sonuçta bitkim kendini toparladı, yeni kökler ve yapraklar verdi. Orkidem şu anda halen sağlıklı bir şekilde saksının içini köklerle doldurmaya çalışıyor. Umarım bu bilgiler işinize yarar ve siz de orkidenizin sağlıklı çiçeklerini görürsünüz.

Sn. Rodoslu, sn. Meraklı ve sn. Aysözbek.
Teşekkür ederim.

ephesos
05-06-2011, 23:20
Teşekkürler.
Bir çeşit mantar, botiris. Sıradan fungusitlerede kolayca cevap verebilen bir tür mantar. Çiçeklere bir fungusit uygulayın o şeffaf lekeler kararacaktır bir sonraki çiçeklenmede birdaha görmeyeceksiniz.

mugem
07-06-2011, 09:42
Merhaba,
eşimin geçen sene temmuzda hediye ettiği phalim işyerimdeki yerini beğenmediği için küstü ve sanırım bır bakıma ıhtıyacı var. onu sımdı eve goturdum bol aydınlık hava sırkulasyonu bol ve sıcak bır yere koydum fakat bırde bılen arkadasların gozunden daha baska neler yapabılecegımı ogrenmek ıstıyorum cıcekcıye goturdugumde cıcek veren sapların once bıtanesını sonrada dıgerını yarısına kadar kestı fakat yarıya kadar kesılende suanda kurudu sarı ve ıcı bos kamış hıssını verıyor bastırınca. sanırım onuda kesmem gerekıcek bırde buna ılave olarak saksı ıcındekı köklerde sararma ve curumus bır goruntu olusmaya basladı buna ragmen o en solgun zamanındada govdesınde yenı mınık bır yaprak vermeyı ıhmal etmedı. ve o yaprak sımdı oldukca buyumus durumda. bırde yaprakları yırtılıyo ve uclarında kopmalar oluyo makasla kesılmıs gıbı..
yardımlarınızı beklıyorum

rodoslu
07-06-2011, 12:38
Orkidenizde bir problem görünmüyor. Çeşme suyu ile mi suladınız? Üstteki ağaç kabuklarında kireçlenme oluşmuş? (Şimdi substratı değiştirin diyeceğim ama nasıl ve ne ile olduğunu anlatamayacağım çünkü bu konu daha önce çok yazıldı, forumdan bulabilirsiniz.) En iyisi şu an için bir şey yapmayın biraz daha böyle dursun :)

Bana kalırsa çiçek saplarının ikisini de kesin, anlattığınız gibi bol ışıklı, havadar bir yerde ise zamanı gelince tekrar çiçek sapı çıkaracaktır.

mugem
07-06-2011, 12:58
hayır içme suyu ıle hava sıcaklıgına gore haftada 1-3 kere suluyorum. 10-15 gunde bırde sıvı gubre verıyorum. substratı degıstırmek ıstıyorum cunku kabuklar cok yumusakca bı hal aldı fakat çalısma saatlerım dolayısıyla karısımı hazırlamak (malzemelerı temın etmek) bıraz zor gıbı benım ıcın hazırınıda satan bı yer yok anladıgım kadarıyla. saksı ıcınde curumus olan koklerı kesmelımıyım sızce ? curuklerı kesıp koklerı havalndırıp yıne aynı substrata eksem bı faydası olurmu acaba

@ bu arada ben yazılanları okuyana kadar sapın kesılmesınden bu yana ( bu yaklasık 3 aya tekabul edıyor) kesılen sapın yenıden yesermesını uzamasını bınbır umutla beklıyordum ama anladıgım kadarıyla o kesılen değil baska bır sap daha cıkacak çiçek açması için dimi ?

rodoslu
07-06-2011, 14:38
Evet yeni çiçek sapları çikacaktır.
Tabi çürümüş kökleri hijyene dikkat ederek (forumda yazılmıştı) kesebilir, subsratı bir gün havalandırıp, güneşte beklettikten sonra yeniden dikebilirsiniz... desem de subsrat konusunda daha deneyimli üyelerin bilgi vermesi doğru olur.

olubitkabuu
11-06-2011, 09:45
Phalaenopsis sularken sulama suyunun 20 dereceden dusuk olmamasina dikkat edilmesi gerekiyor. Sulama suyunun ECsini 1.0, pH ini 5.7 olarak ayarlamaya calisiyorum.

Henuz ciceklenme doneminde degilken, fide halindeyken gece gunduz 28 derecelik hava sicakligini sabitlemeye calisiyorum. Havadaki nem orani %67. Maksimum 32 derece sicakliga tahammul edebiliyor fakat ortam sicakliginin 33 oldugu zamanlarda havadaki nemi artirarak su kaybini nispeten engelleyebiliyoruz.
Fide halinde iken 4500 lux'luk golgede yetisiyor. Sicakligi istenilen sinirlarin icerisinde tutamazsak isik intensitesini daha da cok dusuruyoruz ki yapraklarda asiri isinma gorulmesin

ahudmr
21-06-2011, 15:22
Merhaba ,
Geçtiğimiz 19 Mayıs'ta eşim evlilik hediyesi olarak bana çok güzel bir beyaz pal. aldı. Gözümüz gibi bakmamıza rağmen kök çürümesi nedeniyle çiçeğimizi kaybettik.
Geçen hafta bir yapı marketten aşağıda resimlerini eklediğim pal.i aldık. Saksının kenarlarında yosunlanma var gibi, substratını değiştirmelimiyim?Orkidemin durumu hakkında yorumlarınızı rica ediyorum.
Yapraklarındaki morluk beni biraz tedirgin ediyor keza köklerinin durumu hakkında da yorum yaparsanız çok mutlu olurum . Şimdiden çok teşekkürler..

mugem
22-06-2011, 14:48
Ben phalimin saksısını bır buyuk boyla degıstırdım zaten bılıyorsunuz saplar kurumustu substratı kotuydu. saksıdan cıkarınca koklerde gozlemledıgım şey şu köklerin gövdeden cıkan kısımları sapsarı ve çürümeye yüztutmus bır goruntude, uçları ise yemyeşil canlı ve taze. ne yapmam lazım :( bazı kökleri kestim ayıkladım uçlarına akvaryum kömürü ve tarcın serptım bır gece ve gun havalandırıp substratına ektım yapmam gereken baska bısey varmı sımdı acaba ?
bır de yenı saksıya diktim ama cok gevşek kaldı sankı saksının ıcınde. bu normal mi ?

serkyil
23-06-2011, 09:22
ben de Phalaenopsis aldım.
cam ile kaplı balonuma koydum, balkon 1,30'dan güneş batana kadar güneş almakta, bu sayede ısı ve nem oranı yüksek olmaktadır.
Phalaenopsis'in sadece alt yaprakları güneş batmadan önce yaklaşık bir saat güneş almaktadır. yanında yer alan aşk merdiveni isimli bitkinin geniş yaprakları sayesinde bu süre içerisinde gölgeli bir şekilde güneş almaktadır.
tomurcuk şeklinde olan çiçekleri açmaya başladı ve uçlarından yeni tomurcuklar çıktı.
sizce aynı yerinde durmaya devam etsin mi? yoksa tamamen gölge olan bir yere mi alayım?
227579

yıldıztozu
24-06-2011, 13:19
Sayın Serkyil,
Çok sıcak olmuyor ise orada kalabilir.
Zaten orkideniz sevmez ise yerini size bunu belli edecektir.
Direk güney ığığını da almıyormuş çünkü.
Sayın Ahudmr ,
Bu yosunların nasıl bir zararı var emin değilim ama sanırım fazla sulamanın eseri.bence saksı toprağını yenileyip saksısını da bir güzel dezenfekte edip varsa çürük kökleri temizlemeniz iyi olur.
Yapraklardaki renk değişimi konusunda bir fikrim yok ama Orkide hastalıkları konuu başlıklara bakarsanız belki de size yardımcı olacak bilgilere sahip olabilirsiniz.
fazla tecrübeli olmadığım için ancak bu kadar yazabiliyorum.

serkyil
24-06-2011, 13:28
sayın yıldıztozu,
değerli açıklamalarınız için teşekkür ederim

sedefimre
25-06-2011, 19:08
merhaba benimde phalaenopsis cnsi orkidem var gecen kış çiçeklenmesi bittiğinde kestim şimdi o dalın kenarlarından yapraklar cıkıyor yeni fide mi yoksa çiçek mi açacak nasıl ayırt edebilirim?? alt govde kısmının aynısı sadece minicik ve dalın yenarından cıkıyor henuz 1 cm kadar..

yıldıztozu
29-06-2011, 10:15
Sedef hanım, sanırım keiki veriyor orkideniz.
Bir fotoğraf ekle rmisiniz?

serkyil
29-06-2011, 13:04
benim orkidemin uçlarındaki sarı renkli tomurcuklar kurudu sıcaktan mı kaynaklandı acaba

sin-ameki
29-06-2011, 22:43
merhabalar; benim Phalaenopsis 3 ayda tüm çiçeklerini döktü, gövdesinin en ucu (üstü) kurumaya başladı ve yaprağında çürüme gibi bi oluşum var (oldukça büyük), ve köklerinin dışındaki kabuklar çürüyüp dökülüyo, yeşil yaprakları da çok büzük ve pörsük duruyor çokmu sulamışım acaba?? kurtarabilirmiyim ne önerirsiniz? 3-4 gündür forumu talan ediyorum ama bi sonuç elde edemedim konular karışık geliyor yeni üye olduğum için sanırım. genel bakım konusunda özet bilgi verebilirseniz çok sevinirim. şimdiden teşekkürler.

yıldıztozu
01-07-2011, 20:11
Sayın Serkyl
Belki bulunduğu yer fazla sıcak gelmiş olabilir.
Bir de bazen orkideler yer değişikliklerinde böyle tepki verebiliyor.
Evinizde sabahları 1-2 saat gündeş alan cam önü bir yeriniz var ise orkidenizi buraya alın.

Sayın Sinameki,
Çiçeğinize nasıl bir bakım uyguladığınızı bilmeden yorum yapmak zor.
Eğer bir fotografını koyarsanız orkide konusunda tecrübeli arkadaşlarımız size eminim yardımcı olacaktır.
Sulama konusunda da forumdaki bilgilere göre sulama yapmanızı önereceğim.
Orkide hastalıkları ve bakımı konusunda net açıklamaları forumdan bulabilirsiniz.

gossip
02-07-2011, 00:56
şubat ayında çiçekli olarak 3 tane Phalaenopsis almıştım. bugün hala çiçek var üzerinde. 5. ayını doldurdu çiçekli haliyle. evde herkes hayretler içinde . özellikle bitki delisi babaannem.onun zamanında bu bitkiler evlerde olmadığı için dünyaya erken geldiğine pişman gibi :)

sedefimre
02-07-2011, 14:39
foto yükledim ek kısmına keiki mi yoksa eğer öyleyse ne yapmam gerekiyor??

sedefimre
02-07-2011, 14:41
aynı bitkinin 2 yaprağı tırtıklandı neden bilmiyorum ben de dibinden kestim bir de aynı orkidemde mantar var siteden öğrendiğim gbi fungucid e başladım eğer keikiyse kaç cme kadar buyumesini beklemem gerekiyor??

Asya_lotus
02-07-2011, 23:42
eğer keikiyse kaç cme kadar buyumesini beklemem gerekiyor?? Bu keiki, kökleri 3-4 santim büyüyene kadar beklemek zorundasınız, en az 1 - 1.5 sene alır.

serkyil
03-07-2011, 16:37
sayın yıldıztozu,
orkidemi balkondan salona hiç güneş görmeyen aydınlık sıcaklığı daha az bir yere aldım. salonum öğlen 1buçuktan güneş batana kadar güneş almakta. maalesef evimde sabah güneşi alan bir yer yok.
orkidemi sürekli olarak nemli tutmaya çalışıyorum. bütün tomurcuklar çiçek açtı.

bugün orkidemin diplerinde küçük böcekler gördüm sanırım bit. bu bitler artar mı? çözüm nedir? teşekkürler

yıldıztozu
05-07-2011, 22:22
Sayın serkyil,
Fazla sulamadan oluşmuş bitlerden ise sulama sıklığınızı azaltın.
İki sulama arasında toprak harcının kurumasını beklerseniz daha iyi olur.
Hiç güneş almayan yer ne kadar sağlıklı olur bilmiyorum.
En azından bir iki saat (sabah akşam farketmez) güneş alan bir pencere yanı daha iyi olur diye düşünüyorum ama dediğinize göre aydınlık bir yerde ve çiçek açmış orayı sevmiş olabilir.
O zaman bir süre daha orada kalsın zaten size keyfiyetini belli edecektir:)
Bir de bu bitlerin bir fotosunu koyabilirseniz yine diğer arkadaşlar da size fikir verebilir:)
Sayın Sedefirme,
Keikiniz hayırlı olsun :))
Darısı olmayanların başına :)

sin-ameki
06-07-2011, 10:39
sayın yıldıztozu orkidemin fotoları bunlar ama şu an durumu dahada kötü kuruyan gövdenin üst kısmını kestim, kestiğim yerden aşağıya doğru kurumaya devam ediyor.

sin-ameki
06-07-2011, 10:43
üçüncü boğumun üstünden kestim fakat kuruma aşağı doğru devam ediyor sanırım kökü çürütmüşüm değilmi ? yapılacak başka birşey varmı ? :( teşekkürler

sin-ameki
06-07-2011, 10:44
sulama konusunda değişik yorumlara rastladım forumda, haftada bir **** gün aşırı gibi. bu konuda ne düşünüyorsunuz?

a1919
06-07-2011, 12:49
Sayın sin-ameki çiçek sapını dibinden kesin. Saksıdan çıkartıp kökleri kontrol edin çürümüş olanları temizleyin. Kökleri iki parmağınızla tuttuğunuzda içi boş geliyorsa elinize onları kesebilirsiniz. Elinizde başka orkide harcı varsa harcınızı değiştirin. Yoksa harcınızı kurutup tekrar aynı harca dikin. Sulama konusunda benim tercihim harç tamamen kuruyunca su dolu bir kovaya daldırarak sulamak. Bu da yaklaşık haftada bire denk geliyor. Bir de orkidenizin yakınına su dolu bir kap koyun nem için. Umarım kökleri çok kötü durumda değildir. Yapraktaki yanık güneşten olmuş sanırım. Direk güneş gelmesin orkidenize ama aydınlık bir yerde dursun. Güneş alan bir yerde durması gerekiyorsa tülün arkasında kalmasını sağlayın. Kolay gelsin umarım kurtulur orkideniz.

sin-ameki
06-07-2011, 14:14
sayın a1919 direk güneş ışığı almıyor cam kenarında da değil güneş yanığı olması imkansız gibi sanki... dibinden kesin dediğiniz kökün hemen üstündenmi kesmeliyim ? belli bir eğimlemi kesmeliyim yoksa düzmü kesmeliyim ? çiçek sapı dediğiniz gövde değilmi? kökleri kontrol ederken çürümüş olanları da direk dibinden mi kesmeliyim ?
teşeşşürler

yıldıztozu
06-07-2011, 15:17
Sayın sinameki
sayın a1919 çok güzel bir şekilde açıklamış.
O kuryun çiçek sapı ve onu gövdeye yapışan yerinden kesiniz (yaprakların çıktığı yerden)
herhangi bir eğim olmasına gerek yok. Sadece steril bir makas ile yaparsanız iyi olur.
Yine a1919 dediği gibi köklerini de temizleyiniz.
Bu arada eğer yerde duruyor ise onu bir sehpa üzerine alırsanız daha iyi olur diye düşünüyorum.

sedefimre
07-07-2011, 13:11
teşekkür ederim bilgilendirmeleriniz için keikim olmuşş cok mutluyum :) benimde orkidemin bir yapragı oyle oldu neden bende bilmiyorum yapragını dibinden kestim birde siteden edindiğim bilgiye gore tarçın surdum.köklerini temizledikten sonra sapını da keserseniz bence kurtulur ya da belki daha bilgili birilerinden torf değiştrmeyi ogrenebilirsiniz bence ama o kadarda kötü görünmüyo fotolardan

sin-ameki
08-07-2011, 08:38
tavsiyeler için teşekkürler dediklerinizi yaptım. çiçek sapını (ki artık neresi olduğunu biliyorum :) ) kestim, sehpanın üzerine çıkardım kökleri de bir yokladım ama ne yapacağımı tam kestiremedim. elimle yokladım dış kabuklar kuru **** çürümüş gibi ama içindeki ince kökler sağlam gibi. saksının içinde yeşil ve sağlıklı gözüken kök yok hepsi kahverengi **** siyah ama dediğim gibi içlerindeki kökler normal gözüküyor. fotoları ekliyorum. kökleri nasıl temizlemeliyim ne uygulamalıyım? basit konularla sizi çok yorduysam kusra bakmayın arkadaşlar.. ilk defa bir orkideyle tanışıyorum..

sin-ameki
08-07-2011, 08:55
bir de sayın a1919' un daha önceki fotoğrafta güneş yanığına benziyor dediği yaprağı koparmıştım. kopardıktan sonra bu yaprak da yukardaki şekile büründü. eski yaprakla tamamen farklı bi oluşum. bu yaprağı da kopardım ama neden olduğuna dair bir fikrim yok

olubitkabuu
09-07-2011, 11:58
Topraginiz cok kurumus. 5 gune bir sulayin. Bitkinizin susuz oldugunu anlamak icin saksinin icinden gozuken koklere bakin. Yeterince suyu olan saglikli kokler yesil, sulanmaya ihtiyaci olan saglikli kokler ise grimsi olur. Hastalik bulasmis diye atip tutmak istemem ama eger hastalik ise yapragin dibine kadar ilerlemis yani diger yapraklara bulasirsa sasirmayin. Koparmaniz iyi olmus zaten su tutacak kapasitesi kalmamis sari yapragin. Bir onceki yolladiginiz resimde de yapraklariniz yeterince dik durmuyor. Bitki kendi yapraklarini dik tutucak basinci su ile saglar.
Eger topragin kurudugunu ve saglikli koklerin grilestigini gorurseniz 5. gunu beklemeden 3 veya 4. gun su verebilirsiniz.

edit: Saksinin disindan gozuken koklerin fotograflarini da yuklemeniz mumkun mu acaba?
edit 2: Bir de aklinizda bulunsun sadece orkide degil herhangi bir bitkiyi keserken mumkun oldugunca sapa dik kesin ki yara yuzeyi kucuk olsun. Yara yuzeyi ne kadar genis olursa enfeksiyon riski o kadar artar. Sadece asi yaparken egimli kesilir tutma ihtimali artsin diye.
edit 3: Saksinin altina suyun akip gitmesini engelleyecek tabak vb. koymayin.

Fatih
09-07-2011, 23:21
Bir türlü cesaret edip almıyorum.Bugün karar verdim bir orkide almaya.Uygun bir fiyatta bulduğumu kaçırmak istemedim.Üzerinde açmaya hazırlanan 4 tane daha çiçek sapı var. ;)
Kaç günlerdir sayfayı okudum hoyalardaki gibi ezberledim ancak gel gelelim herşeyi unuttum ;)

Tek sorum var en alt iki yaprak görevlerini yerine getirmiş ve sararmaya başlamış.Ne önerirsiniz kendi düşmesini beklemelimiyim?

olubitkabuu
11-07-2011, 05:58
gözünüze kötü görünüyorsa kesin ama iyice kurumasını beklerseniz tuttuğunuzda elinizde kalacak şekilde olursa bitkide bıraktığı yara daha az olur.
Tabi hastalıktan değilse.

sin-ameki
11-07-2011, 22:07
saksı içindeki kökler

sin-ameki
11-07-2011, 22:11
dik durmayan yapralar

sin-ameki
11-07-2011, 22:26
fotoğraflar pek iyi çıkmadı kusura bakmayın.. yapraklar çok salmış kendini, yığılmış gibi duruyor. hatta kökleri de geri çekiyor sanki düşecekmiş gibi dengesiz duruyor hatta bir kaç kere de durduğu yerde geriye devrilmiş, köklerin çoğu kabukların üstünde zaten. ben de fotoda gördüğünüz gibi (yeşil tel ile) kökü çubuğa hafiften bağladım şimdi biraz daha dik ve dengeli duruyor. kökler genelde kuru gibi yeşil kök az var, sulama sıklığını artırdım kabukların kurumasını beklemiyorum hatta saksının dibinde su kabarcıkları var terleme yapmış gibi şu an. sonuncu fotodan sapı kestiğim yeri de görebilirsiniz...

sin-ameki
12-07-2011, 08:53
geçtiğimiz hafta, hatırı sayılır iki çiçekçiye ellerinde orkide harcı bulunup bulunmadığını, değiştirme konusunda yardımcı olup olamayacaklarını sordum. malesef 2 çiçekçi de bu talebimi komik buldu. harcı bulamayacağım ve orkidemin çoktan ayvayı yemiş olduğu konusunda hemfikirlerdi. tabii bana yeni bi tane almamı önermeyi de ihmal etmediler... yazık.. üzüldüm..

ilksenozturk
12-07-2011, 12:46
sn sin-ameki
konunun uzmanı değilim ama yine de birkaç şey yazmadan duramadım
önceki yılın yaz sıcaklarında orkidelerim çok kötü duruma geldiler, forumdan birçok arkadaş da orkideleri için zor bir yıl olduğunu yazmıştı, yaprakları kendini salmıştı ama kendilerine gelip toparlandılar. orkideler sağlam bitkilerdir. geri döndürülemez birşey olmamışsa kendini toparlayacaktır, biraz beklemek lazım. hasar büyükse de malesef ne yapsak olmuyor onlara.
bitkilerimizde zayıflama gördüysek hemen toprağını değiştir deriz. ama orkide diğer bitkiler kadar torfa- toprağa bağımlı olmadığından BANA GÖRE eğer harcında bakteriyel-mikrobik (nasıl anlatacağımı bilemedim) bir sıkıntı yoksa aciliyetle harcını değiştirmenize de gerek yoktur.
üstteki mesajınızda dik durmadığını yazmışsınız; benimkiler hiç dik durmazlar, durmadılar, durmayacaklar :) bu sağlık ölçüsü değil bence.

yıldıztozu
12-07-2011, 13:42
Sayın Sin-ameki
Orikedenizin köklerinizde bir temizlik yapmanız iyi olur gibi geliyor.
Çiçekçilerden ben de yardım istemiştim ama malesef sizin gibi bana da olumsuz cevap vermişlerdi.

Orkide toprağını ben geçen hafta sonu Bauhause Bayrampaşa dan aldım.
Siz de alabilirsiniz. genelde büyük marketlerde satılıyor. hatta sanırım burada bile satışı ile ilgili bilgi bulacağınız forumlar olması lazım.

Köklerin temizliği konusuna gelince içi boşalmış kurumuş ve çürümüş tüm kökleri bir makas ile kesip önce oskijenli su ile sulayıp ardında tarçın serperek köklere tekrar toprakla buluşturursanız sanırım bir sıkıntı kalmayacak ve kısa sürede toparlanacaktır.

yıldıztozu
12-07-2011, 13:46
Sayın Fatih Bey,
Orkideniz hayırlı olsun bu arada.
Mum çiçeklerinin kokuları bir efsane ama orkidelerin de çiçekleri bir efsane.
Bir kere açsın aylarca o hali ile evinizi şenlendiriyorlar.
Benim minik bir orkidem var bu sene açtı 5 ay oldu hala çiçekleri üzerinde :)

sedefimre
12-07-2011, 21:43
merhaba keiki veren orkidemde mantar olduğunu biraz geç farkettim galiba 3. kez fungucit uygulayacağım bu hafta ama hiç geçicek gbi durmuyor eğer geçmezse ne yapmam lazım fungucid e devam edeyim mi?? yoksa bitkime zarar mı verir 3.den sonra yapmıyım mı ??

olubitkabuu
13-07-2011, 09:33
geçtiğimiz hafta, hatırı sayılır iki çiçekçiye ellerinde orkide harcı bulunup bulunmadığını, değiştirme konusunda yardımcı olup olamayacaklarını sordum. malesef 2 çiçekçi de bu talebimi komik buldu. harcı bulamayacağım ve orkidemin çoktan ayvayı yemiş olduğu konusunda hemfikirlerdi. tabii bana yeni bi tane almamı önermeyi de ihmal etmediler... yazık.. üzüldüm..
sn sin-ameki
Fotograflarinizdan anladigim kadariyla en az bir tane saglam kokunuz var bu iyi bir sey. Fakat topraginin kurumasini beklemeyin uc bes gune dokun suyu gibi bir algilamaya sebebiyet vermek istemedim. Her evin nemi sicakligi hava akimi vs. farkli olabilir bu yuzden bitki topraginin ve bitkinin kendisinin su kaybetme hizi farkli olacaktir. Bu nedenle koklere bakmanizi soyledim. Zaman bulursam ne demek istedigimi anlatmak icin fotograf cekip yollarim.

Orkideler zaten dik durmaz bitki olarak. O yuzden destek citasina toka ile tutturulmus sekilde satilirlar. Benim kastettigim yapragin dik durmasi idi. Onun da fotografini yollarim hazir yollamisken.

Cicekcilerin size oyle demesi normal. Ureticiye gitseniz o da ayvayi yemis atin gitsin diyecektir. Ben de elimdeki orkideler o duruma gelirse atarim. Gecimini orkideden saglayan biri icin o bitkiyi iyi duruma getirmek icin harcayacagin is gucu, para ve zamana yeni bir fide alip onu buyutup satarsaniz daha karli gelir.
Ev kullanicisi icin durum cok farkli. Onlar icin o orkide kocasinin evlilik yildonumu hediyesi ya da su yasli dunyasinda geriye kalmis tek arkadasi... (edebiyat da parcaladim tamam oldu)
Orkide topraginin islevini yitirmesi birkac yil alir. O yuzden haril haril toprak aramaniza gerek yok. Ama illa degistirmek istiyorsaniz forumda yardimci olabilecek insanlar var.

Kisacasi orkideniz umitsiz vaka degil. Henuz...

olubitkabuu
13-07-2011, 10:28
Ilkinde kendiliginden dik duran yapragi goruyorsunuz.
Ikinci fotograf suya ihtiyaci simdilik olmayan saglikli kok.
Ucuncude ise substrat yuzeyinde oldugu icin suyu erken buharlasmis susuz kok.
Dorduncusunde de substrati hafif eseledim. Substratin icinde kalan kisimin suya ihtiyaci yok.
En son 2 gun once suladim.

inci478
13-07-2011, 10:53
merhabalar benimde bir sorum olacak size orkidemin yeni çıkan 2 yaprağında sararma ve üzerinde kesik kesik oluşumlar var yaparğın biri tamamen sararmış durumda diğer küçük olanı ise pörsümüş gibi hafif sarı ne yapmalıyım bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim. fotograflar biraz kötü cep telefonu ile çektim.

olubitkabuu
13-07-2011, 11:10
Fotograflar net cikmamis tam goremiyorum. Fotograf makinenizin ayarini makro yapip tekrar deneyin, boylece ayaginizi netlememis olursunuz. :p
Kokleri saglikli anlayabildigim kadariyla. ilk fotoda sorunu goremedim. sari yapragi birakin tutunca dusecek hale gelene kadar kalsin.

inci478
13-07-2011, 11:21
Fotograflar net cikmamis tam goremiyorum. Fotograf makinenizin ayarini makro yapip tekrar deneyin, boylece ayaginizi netlememis olursunuz. :p
Kokleri saglikli anlayabildigim kadariyla. ilk fotoda sorunu goremedim. sari yapragi birakin tutunca dusecek hale gelene kadar kalsin.

Teşekkürler evet fotograf makinem malesef bozuldu bende telefonla çekmek durumunda kaldım.hızlı cevab verdiğiniz için çok sağolun.

sin-ameki
13-07-2011, 21:32
sayın yıldıztozu kök temizliği tarifi için teşekkürler uygulayıp tekrar geribildirimde bulunucam.
sayın olubitkabuu çiçek algısı konusundaki yorumlarınız çok güzel benim de tam olarak demek istediğim oydu ****** üretici, satıcı, bakıcı bakış açıları farklı olacak ama beni üzen taraf çiçekçilerin ilgisiz ve bilgisiz olmasydı. ben fikir paylaşımı için gitmiştim çiçekçilere yoksa haldır haldır toprak aradığım yok da, siz bilirsiniz ne düşünüyosunuz bu konuda diye akıl danışmak için gitmiştim. yani birisi benim işimle ilgili kapımı çaldığında dinlerim ilgilenirim bilgimi paylaşırım ve yardımcı olmaya çalışırım. iyi bi çiçekçi diye gittiğim bi dükkandan da bu bekledim bulamayınca da biraz içerledim açıkçası. büyük, cadde üstünde, işlek bir yere dükkan açmaktan biraz daha fazla birşey olmalı herhalda diye düşünüyorum hele ki canlı birşeyse sattığınız, insanlar bunları satın alırken mana yüklüyorlar dediğiniz gibi ve dolayısıyla bi cevabı, bi ilgiyi de hak ediyolar bir sıkıntıları olduğunda... bende çok edebiyat parçaladım hakkaten.. :) neyseki çiçekçide bulamadığım paylaşımı burda buluyorum , teşekkürler

sin-ameki
13-07-2011, 21:46
fotoğraflar çok açıklayıcı olmuş
benimkilerle karşılaştırdığımda;
1- benim yapraklar pörsük ve sarkık duruyor. bu ne demek? nasıl düzeltirlir?
2-köklerin çoğu yüzeyde dolayısıyla bu durumda bi dengesizlik yaratıyor sanki bitki tutunmuyormuş gibi . acaba kabukları komple dökpü baştan yerleştirmelimiyim?
3-sulama konusunda çok dikkatli davranıyorum,saksının yanına su da koydum nem yapsın diye ama köklerde bi düzelme olmadı hala sadece bir iki tane yeşil köküm var. yüzeydeki kuru olanların hepsini kesmelimiyim? geriye 1 ya da 2 tane kök kalır o zaman. biraz korkağım sanırım yanlış birşey yapmak konusunda tekrar tekrar soruyorum aynı şeyleri kusra bakmayın..

sin-ameki
13-07-2011, 22:08
sn sin-ameki
bitkilerimizde zayıflama gördüysek hemen toprağını değiştir deriz. ama orkide diğer bitkiler kadar torfa- toprağa bağımlı olmadığından BANA GÖRE eğer harcında bakteriyel-mikrobik (nasıl anlatacağımı bilemedim) bir sıkıntı yoksa aciliyetle harcını değiştirmenize de gerek yoktur.
üstteki mesajınızda dik durmadığını yazmışsınız; benimkiler hiç dik durmazlar, durmadılar, durmayacaklar :) bu sağlık ölçüsü değil bence.

evet haklısınız harcını dert etmeyeceğim ilksen hanım teşekkürler :) ama sanki diğer fotoğraflarda gördüğüme göre kökleri çok fazla dışarda yaprakları da bi tarafa ağarlık yapınca tutunmuyo ve dengesiz duruyo gibi... bakalım köklere bi ayar yapıcam, yapraklarda biraz canlandımı olcak bu iş sanki :)

olubitkabuu
14-07-2011, 07:29
fotoğraflar çok açıklayıcı olmuş
benimkilerle karşılaştırdığımda;
1- benim yapraklar pörsük ve sarkık duruyor. bu ne demek? nasıl düzeltirlir?
2-köklerin çoğu yüzeyde dolayısıyla bu durumda bi dengesizlik yaratıyor sanki bitki tutunmuyormuş gibi . acaba kabukları komple dökpü baştan yerleştirmelimiyim?
3-sulama konusunda çok dikkatli davranıyorum,saksının yanına su da koydum nem yapsın diye ama köklerde bi düzelme olmadı hala sadece bir iki tane yeşil köküm var. yüzeydeki kuru olanların hepsini kesmelimiyim? geriye 1 ya da 2 tane kök kalır o zaman. biraz korkağım sanırım yanlış birşey yapmak konusunda tekrar tekrar soruyorum aynı şeyleri kusra bakmayın..

ilk yapmamiz gereken sey yapraga suyu geri kazandirmak.
Bitkiyi substrattan cikarip koklerine bakin. kurumus koklerin hic yarari yok o yuzden kesebilirsiniz. yeni kok olusturmasini saglamaya calisiyoruz. Normal sartlar altinda gerekenler yapildiginda 4-8 haftada birkac tane yeni kok cikarmis olmasi gerekiyor.

yıldıztozu
18-07-2011, 15:47
sayın Olubitkabuu,
Çok güzel açıklamalarda bulunuyorsunuz. :)
Hele ki köklerin suyu nasıl aldığı ve nezaman su istediği konusundaki resimli açıklamalarınız harika.
sevgiler

olubitkabuu
19-07-2011, 05:51
Sn. Yildiztozu;
Ben de acemi sayilirim aslinda. O yuzden cok da orkide soyle orkide boyle diye konusmak istemiyorum. Bunlar sadece "Keske biri bana bu sekilde anlatsaydi." dedigim kucuk bilgiler.
Bazen gecmiste forumda yazilanlari ve onerilenleri okuyorum da simdiye kadar denediklerimden cok degisik. Bilmiyorum hangisi dogru hangisi degil. Bir de soz konusu bitki olunca 2x2=4 olmuyor.

olubitkabuu
19-07-2011, 06:03
sayın yıldıztozu kök temizliği tarifi için teşekkürler uygulayıp tekrar geribildirimde bulunucam.
sayın olubitkabuu çiçek algısı konusundaki yorumlarınız çok güzel benim de tam olarak demek istediğim oydu ****** üretici, satıcı, bakıcı bakış açıları farklı olacak ama beni üzen taraf çiçekçilerin ilgisiz ve bilgisiz olmasydı. ben fikir paylaşımı için gitmiştim çiçekçilere yoksa haldır haldır toprak aradığım yok da, siz bilirsiniz ne düşünüyosunuz bu konuda diye akıl danışmak için gitmiştim. yani birisi benim işimle ilgili kapımı çaldığında dinlerim ilgilenirim bilgimi paylaşırım ve yardımcı olmaya çalışırım. iyi bi çiçekçi diye gittiğim bi dükkandan da bu bekledim bulamayınca da biraz içerledim açıkçası. büyük, cadde üstünde, işlek bir yere dükkan açmaktan biraz daha fazla birşey olmalı herhalda diye düşünüyorum hele ki canlı birşeyse sattığınız, insanlar bunları satın alırken mana yüklüyorlar dediğiniz gibi ve dolayısıyla bi cevabı, bi ilgiyi de hak ediyolar bir sıkıntıları olduğunda... bende çok edebiyat parçaladım hakkaten.. :) neyseki çiçekçide bulamadığım paylaşımı burda buluyorum , teşekkürler

Aslinda onlardan empati beklerken sizin de biraz o acidan bakmaya calismaniz gerekiyor. Soz ettigimiz bu islemler ve bilgiler her ne kadar ev kullanicisi icin cok onemli olsa da satici icin degil. Cogu cicekci uretici degil satici, tam tabiriyle esnaf. Esnaf'i kotu bir sey diye soylemedim. Ekmegini kazanma sekli bu adamin. Isler iyi gidiyorsa o cicek ellerinde tas catlasin bir ay kalir. Cogu cicek bir iki gun icerisinde biter. Aslinda cicekcilerin ogrenmesi gereken tek sey onlari oldurmemek -ki bunu yapiyorlar-.
Dedigim gibi olmek uzere olan bir orkideyi atmak yerine iyilestirmeyi tercih etselerdi bu maddi zarara neden olurdu. Illa duygusal acidan bakmak istiyorsaniz da soyle dusunun; ona harcadigi en kucuk para, zaman, emek cocugunun rizkindan gidiyor.
;)

ezo
19-07-2011, 12:36
Merhaba; Pall.imin yapraklarında yapışkanlıklar var. ne olduğunu ve ne yapıcağımı bilemiyorum. Daha önce sayfalarda dolaşırken rastlamıştım bu sorunu yaşayanlara ama şimdi bulamıyorum.Öneri ve yardımlarınızı bekliyorum...

a1919
19-07-2011, 12:58
Aynı sorun benimkinde de olmuştu kışın. Sıcaklık farklılığından olabileceği söylenmişti. Yaprakların kenarında genellikle damla şeklinde değil mi? Özel birşey yapmadım sadece 2-3 günde bir sildim o damlaları. Sonra kendisi geçti.

ezo
19-07-2011, 18:35
İlgin için çok teşekkürler, hemen deniyeceğim..

narhanımcık
21-07-2011, 14:33
Merhaba

Orkidemin köklerinde gözlemlediğim kararmanın çürüme olduğunu düşündüm ama bir tür hastalık da olabileceği endişesiyle resimlerini mesajıma ekliyorum. Aslında yapraklarına bakınca keyfi yerinde gibi görünüyordu, bir yavru yaprak ve bir de yeni kök çıkarıyor fakat bugün köklerini inceleyince sağlıksız göründüklerini ve çoğunda da aynı kararmanın mevcut olduğunu fark ettim. Çok sık suladığım söylenemez ama substratı çok fazlaydı, kökler bunun içinde sıkışmış nefes ve ışık alamıyor gibiydi, sebep bu olabilir mi acaba?

Az önce çürük gibi görünen kökleri kestim ve tarçınladım, o kadar az kaldılar ki saksıda durabilmeleri için tekrar bol bol substrat doldurmam gerekiyor ama yine aynı şeyin olacağından korkuyorum, bir süre üzerine poşet geçirip köklerinin kendine gelmesini mi beklemeliyim?

Forumda kökte kararma kelimelerini arattım ama karşıma bir şey çıkmadı. Bu yüzden yardımcı olabilirseniz çok sevinirim, teşekkürler.

olubitkabuu
23-07-2011, 13:45
Gorunuse gore kokun sadece kirik kisimlarinda varmis kararma. Ben olsam kesmeden once yayilip yayilmadiklarina bakardim. Bosu bosuna hafif sakatlanmis ama hala calisan koku kesmedigime emin olurdum. Zaten koku kesmek basli basina bitkinin mucadele etmesi gereken bir olay. Acik yara olusturuyoruz sonucta. Bu da yetmezmis gibi bitki onemli kok uclarindan uzaklastirilmis olur. Hicbir zarar verilmemis olsa bile saksiyi bosaltip geri doldurma sirasinda kokler zarar gorur.

12lik saksi icinde substrati fazla gelecek yetiskin bir phal. gormedim ben hayatimda. Ayni sekilde sphagnum ve agac kabuklari orkide icin ideal substrat malzemeleridir. Ondan cikarip normal topraga ya da torfa dikmediyseniz kokler rahatlikla nefes alabilir.
Hem orkidenin havasiz kaldigini dusunup hem uzerine poset gecirmenin mantigini anlamadim. Hicbir sekilde ne kokune ne bitkinin tamamina hicbir sey ortmeyin.

Merhaba

Orkidemin köklerinde gözlemlediğim kararmanın çürüme olduğunu düşündüm ama bir tür hastalık da olabileceği endişesiyle resimlerini mesajıma ekliyorum. Aslında yapraklarına bakınca keyfi yerinde gibi görünüyordu, bir yavru yaprak ve bir de yeni kök çıkarıyor fakat bugün köklerini inceleyince sağlıksız göründüklerini ve çoğunda da aynı kararmanın mevcut olduğunu fark ettim. Çok sık suladığım söylenemez ama substratı çok fazlaydı, kökler bunun içinde sıkışmış nefes ve ışık alamıyor gibiydi, sebep bu olabilir mi acaba?

Az önce çürük gibi görünen kökleri kestim ve tarçınladım, o kadar az kaldılar ki saksıda durabilmeleri için tekrar bol bol substrat doldurmam gerekiyor ama yine aynı şeyin olacağından korkuyorum, bir süre üzerine poşet geçirip köklerinin kendine gelmesini mi beklemeliyim?

Forumda kökte kararma kelimelerini arattım ama karşıma bir şey çıkmadı. Bu yüzden yardımcı olabilirseniz çok sevinirim, teşekkürler.

narhanımcık
27-07-2011, 16:23
Gorunuse gore kokun sadece kirik kisimlarinda varmis kararma. Ben olsam kesmeden once yayilip yayilmadiklarina bakardim. Bosu bosuna hafif sakatlanmis ama hala calisan koku kesmedigime emin olurdum. Zaten koku kesmek basli basina bitkinin mucadele etmesi gereken bir olay. Acik yara olusturuyoruz sonucta. Bu da yetmezmis gibi bitki onemli kok uclarindan uzaklastirilmis olur. Hicbir zarar verilmemis olsa bile saksiyi bosaltip geri doldurma sirasinda kokler zarar gorur.

12lik saksi icinde substrati fazla gelecek yetiskin bir phal. gormedim ben hayatimda. Ayni sekilde sphagnum ve agac kabuklari orkide icin ideal substrat malzemeleridir. Ondan cikarip normal topraga ya da torfa dikmediyseniz kokler rahatlikla nefes alabilir.
Hem orkidenin havasiz kaldigini dusunup hem uzerine poset gecirmenin mantigini anlamadim. Hicbir sekilde ne kokune ne bitkinin tamamina hicbir sey ortmeyin.
Bilgi ve tavsiyeler için teşekkürler. Ben biraz fazla kurcaladım galiba orkidemi, o yüzden keyfi kaçtı. Beş gündür evden uzaktaydım, sulamadan, yeterli nemi sağlayacak bir düzenek hazırlayıp bırakmıştım onu, umarım yokluğumda biraz kendine gelmiştir..

pinarbickin
31-07-2011, 21:06
off benim iyice kafam karıştı sulaması saksı değişimi bügün aldığım phalenopsıs türü orkide ben bunun saksını şimdi değiştiremmi kalsınmı?değiştirirsem nerden orkide için toprak bulucm bilmiyorum çiçekçiler bişeyden anlamıyor.nerden temin edicem çam kabukları hindistan cevizi.internetten online alıcağım site yokmubu dışarda kalan kökleri keseyimmi kuru gibi.çiçeği kuruyunca hemen çiçeklerin açtığı dalın birleşemindenmi kesicem.şimdi ben onu üstten azck suladım altına tabak koydum 5 dk durdu aldım suyu attım.doğrumu yapmışım sulamayı acaba.birde bunu sadece yosunla ekmişler sanki.resimlerini ekliyorum.aradım çok aradım ama kafam karıştı hiçbirşey okumamış gibiyim forumu oku yazmayın lütfen.yardımlarınızı bekliyorum

olubitkabuu
01-08-2011, 07:20
off benim iyice kafam karıştı sulaması saksı değişimi bügün aldığım phalenopsıs türü orkide ben bunun saksını şimdi değiştiremmi kalsınmı?değiştirirsem nerden orkide için toprak bulucm bilmiyorum çiçekçiler bişeyden anlamıyor.nerden temin edicem çam kabukları hindistan cevizi.internetten online alıcağım site yokmubu dışarda kalan kökleri keseyimmi kuru gibi.çiçeği kuruyunca hemen çiçeklerin açtığı dalın birleşemindenmi kesicem.şimdi ben onu üstten azck suladım altına tabak koydum 5 dk durdu aldım suyu attım.doğrumu yapmışım sulamayı acaba.birde bunu sadece yosunla ekmişler sanki.resimlerini ekliyorum.aradım çok aradım ama kafam karıştı hiçbirşey okumamış gibiyim forumu oku yazmayın lütfen.yardımlarınızı bekliyorum

Hic ellemeyin. disarda kalan kokleri kesmeyin. yeni aldiysaniz saksi degistirmenize de gerek yok.
Duzenli olarak suya ihtiyaci oldugunda sulayin yeter.

hasan_ozgur
01-08-2011, 09:08
Merhaba bitkisever dostlar,

Orkidemin keikisi 2 yaprak ve 2 kök oluşturduktan sonra onu ayrı bir saksıya aldım. 10 günde bir Vilmorin orkide gübresi ile gübrelememe rağmen bir türlü ne yapraklar büyüyor ne de bitkide herhangi bir değişiklik oluyor.

Bu konuda tavsiyesi olan var mı? Ne kadar zamanda keikilier yeni yaprak çıkarır **** büyümeye devam eder?

Nerede yanlış yapıyorum ya da siz nasıl büyütüyorsunuz?

Cevaplarınızı bekler herkese şimdiden çok teşekkür ederim.

rodoslu
02-08-2011, 09:32
Bu mevsimde biraz garip ama, Ankarada Temmuzun ortasına kadar havalar çok serin geçti...
Ve pembe benekli orkidem nihayet açtı...

emily14
09-08-2011, 20:42
maşallah çok güzel Sevgili Rodoslu bende de aynısından var havalardan sanıyorum bu yıl bayıldılar açmaya beyazımda 2. kez açıyor, 14 tane çiçek verdi bu sefer, süpriz yaptı bize:D 4 tane de nasıl açacak bilmediğim bebeğim var türleri farklı 2si singapurdan geldi açtığında paylaşmak için sabırsızlanıyorum...:o

malicetin
09-08-2011, 21:52
Ben her yıl haziran ayından sonra çiçeklenmeye niyetlenen orkidenin çiçek saplarını kesiyorum. Ekimde falan çiçek sapı versin istiyorum. Yaz mevsiminde orkidemle yeteri kadar ilgilenemiyorum. Tatile falan çıkılıyor. Hem yaz mevsiminde her yer çiçek. En iyisi orkidelerin toplu halde kış mevsiminde çiçekli olması. Ben bunu sağlıyorum. 8 orkidemin tamamı ekimde çiçek sapı çıkarmaya başlıyor, aralık ayında da açıyor ve haziran ayı sonuna kadar çiçekler devam ediyor. Orkidelerin çiçeklenmesi için gece ile gündüz ısı farkının 6 dereceden fazla olması yeterli oluyor. Yani gece 18 gündüz 25 - 26 çiçeklenme için ideal sıcaklıklar. Bu şekilde 8 orkidemin tamamı kış boyunca çsçekli oluyor. Tabii ben de çok mutlu oluyorum.

emily14
09-08-2011, 22:46
Ama şimdi çiçekliyken yapılmaz o iş değil mi Sevgili Maliçetin, artık bundan sonra bir tanesinde denerim olmadı dediğiniz süreç enteresan...

ephesos
11-08-2011, 14:50
Işık oranını ve ısıyı ayarladıktan sonra orkidenizin nezaman açacağı sizin isteyinize kalmış, bunu yapabilmek için phelenaopsisleri iyice tanıyıp yeteri kadar tecrübe biriktirmek gerek ancak olmayacak bir şey değil.

olubitkabuu
11-08-2011, 14:50
Tam ben aynı şeyi yazıyordum.

malicetin
20-08-2011, 21:49
Ben Haziran ayında çiçekli olanları da kesip vazoya alıyorum. Bu yıl da öyle yaptım. Şimdi orkidelerim kök ve yaprak çıkarmakla meşguller. Ekim ayı geldiğinde hep birlikte çiçek sapı çıkarmaya başlayacaklar. Her orkidem ikişer çiçek sapı çıkaracaklar. Şimdiden çok heyecanla bekliyorum.

malicetin
27-08-2011, 21:09
Ben çiçek sapını kökünden kesiyorum. 3.boğumdan kesildiği zaman hemen çiçek açmaya niyetleniyor. Çiçeklendiği zaman da hem çiçekler küçük oluyor ve hem de zamansız ve az çiçek veriyor.Yaklaşık 6 yıldan beri 8 orkidemi bu yöntemle her yıl açtırıyorum. Çiçeklendiği zaman fotoğraflarla paylaşırım.

Siyahİnci
02-09-2011, 12:41
ben resimlerini çeksem bana yardımcı olurmusunuz....ben dediğiniz gibi kesmiştim ama kurudu sonra onlar ama yapraklar falan çok açmaya başladı.şuandaki durumunu resimlerle eklim ilk kez yetiştiriyorum umarım yanlış bir gidişat yoktur

Siyahİnci
02-09-2011, 12:53
http://b1109.hizliresim.com/11/9/2/6425.jpg

http://b1109.hizliresim.com/11/9/2/6442.jpg

http://b1109.hizliresim.com/11/9/2/6449.jpg

http://b1109.hizliresim.com/11/9/2/6460.jpg

ilk resimde yanlardaki kurudu dallar kestiklerim işte beyaz beyaz kaldı..

malicetin
02-09-2011, 22:09
Sayın Siyahinci, orkidenin hava köklerini çok nemsiz bırakmışsınız. Orkideyi sularken bu köklerin de su ile buluşmasını sağlayın. Açık yeşil olan kökler koyu yeşile dönene kadar sulayın. Kurumuş hava köklerini kesmeyin. İçindeki kılcal kökler orkideyi beselmeye devam edecektir. Kuruyan kökler eski haline gelmez, ama yeni kök çıkarırsa dediğim gibi yapın. Arada bir de su bu köklere su püskürtün. Orkideniz sağlıklı görünüyor. Haftada bir daldırma yöntemi ile hava köklerini de kaplayacak şekilde sulamaya devam edin. 15 günde bir vilmorin orkide gübresi ile sulayın. Göreceksiniz ekik - kasım aylarında çiçek sapı verecektir

burcinella
05-09-2011, 00:32
Arkadaşlar ben daha acemiyim ve orkidemin bir sorunu var. Ben sorumu Orkide acemileri ve heveslilerin soru(n)ları başlığı altında yazdım. Tekrardan burda paylaşıp boş yere rahatsız etmek istemem #518 ve #519 cu mesajlara bakıp bana yardımcı olurmusunuz... Mantar hastalığına mı yakalandı başka bir şey mi çabuk anlarsam geç olmadan kurtarırım belki :(

Siyahİnci
05-09-2011, 15:51
Sayın Siyahinci, orkidenin hava köklerini çok nemsiz bırakmışsınız. Orkideyi sularken bu köklerin de su ile buluşmasını sağlayın. Açık yeşil olan kökler koyu yeşile dönene kadar sulayın. Kurumuş hava köklerini kesmeyin. İçindeki kılcal kökler orkideyi beselmeye devam edecektir. Kuruyan kökler eski haline gelmez, ama yeni kök çıkarırsa dediğim gibi yapın. Arada bir de su bu köklere su püskürtün. Orkideniz sağlıklı görünüyor. Haftada bir daldırma yöntemi ile hava köklerini de kaplayacak şekilde sulamaya devam edin. 15 günde bir vilmorin orkide gübresi ile sulayın. Göreceksiniz ekik - kasım aylarında çiçek sapı verecektir

çok yardımcı oldunuz ben 1ayda bir veriyordum vilmorin..Açar ya inşaAllah çok korktum o kökler hani budadığımız kökler öle kalınca kuruynca korktum.Orkidem nişanlımın hediyesi birde çok da sevdim ilk kez yetiştiriyorum.Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler

Nariel
07-09-2011, 12:26
Bu orkideyi 1.5 sene önce bir seradan, çiçeksiz halde ve kurtarma amaçlı almıştım. Ne yalan söyleyeyim ilgilenemedim (o kdar çok çiçeğim oldu ki ona ilgi vermedim bir türlü).

Saksısı ve harcı aynen aldığım gibi duruyor. Ne öldü ne büyüdü, anladığm kadarıyla hastalığı yok; sadece bakım istiyor. Şu an bu bitki Silifke/Mersin'de yaşıyor. Ortam aşırı sıcak ve aşırı nemli. Hiç hastalık geçirmedi ve çok az sulanıyor (haftada bir üstten dökülüyor sadece.) Şimdi birkaç sorum var:

1. Bunu İstanbul'a götürsem orada yaşamaya devam eder mi? İstanbulda kuzeydoğuya bakan bir pencerede, kalorifer peteğinin hemen yanında yaşar mı?

2. Şu an harcını değiştirsem (çam kabuğu, kömür ve köpük parçaları kullanacağım) uyum sağlayabilir mi?

3. İstanbul'a taşı derseniz, taşımadan önce harcını değiştireyim mi yoksa yolculuğa dayanamaz mı?

Şu garibanı artık düzelteyim. Cevaplanırsa çok mutlu olurum. Sevgiler..

eylems
07-09-2011, 13:39
Orkideniz sağlıklı gözüküyor. Şahsi fikrim böylece İstanbul'a götürüp orada saksı harcı değiştirin ve mantar ilacı yapın ve düzenli gübreleyin. Orkidenizin bakımsız daha doğrusu besinsiz kaldığı bariz gözüküyor.

malicetin
07-09-2011, 20:01
Sayın Nariel, orkidenizin substratı çok sıkışık ve çok kötü. Zaten kökler de bunun için dışarıya gidiyor. Sadece 3 yaprağı kalmış ki bu 3 yaprak çiçek açmak için yeterli değil. Substrat içindeki köklerin ne durumda olduğunu bilmiyoruz. Eğer sağlamsa ve beslenme için yeterli ise derhal saksı harcını değiştirin. Forumda anlatıldığı gibi çoğunluğu fıstık çamı kabuğu, şişe mantarı ve mangal kömüründen oluşan karışım idealdir. Sabah ya da akşam güneşi gören aydınlık bir yerde orkideniz gelişip çiçek açabilir. Haftada bir kez daldırma yöntemi ile sulayın. 15 günde bir de vilmorin orkide gübresi verin. Başaracaksınız..

Nariel
08-09-2011, 11:07
Sayın malicetin, sevgili eylems, ilginiz için çok teşekkür ederim.

Peki saksı içindeki kökler sağlam değilse harcını değiştirmeyeyim mi? Yukarıda kalanlar beslenme için yeterli olur mu?

eylems
08-09-2011, 12:09
Sağlam olmayan kökleri temizleyin ve kömür tozuna bulayın, yeni saksı harcı ile gübrlemeye devam edin orkideniz yeni yapraklar açacak. Yukarıda kalan kökler yeterli. Birkiniz yeni kökler çıkartır.

ilksenozturk
08-09-2011, 12:42
Sağlam olmayan kökleri temizleyin ve kömür tozuna bulayın, yeni saksı harcı ile gübrlemeye devam edin orkideniz yeni yapraklar açacak. Yukarıda kalan kökler yeterli. Birkiniz yeni kökler çıkartır.

sevgili eylems düğün hazırlıklarını bırakmış, bizim sorularımız ile ilgileniyor hala :D

kopshtar
08-09-2011, 14:40
Eylems bu ne güzel bir haber, tebrik ederim...
İçimizden biri bölümünü okuduysan ben evlenirken eşimin başını süsleyen beyaz jumbo orkide senden aldığım phal'dir. Böylece küçük bir tüyo da vermiş olayım hazırlık aşamasında :) Müge zamanı olsa mutlaka düğün çiçeğin müge olsun derdim :)) Tekrar tebrik eder ve ömür boyu mutluluklar dilerim...

eylems
08-09-2011, 15:35
Eylems bu ne güzel bir haber, tebrik ederim...
İçimizden biri bölümünü okuduysan ben evlenirken eşimin başını süsleyen beyaz jumbo orkide senden aldığım phal'dir. Böylece küçük bir tüyo da vermiş olayım hazırlık aşamasında :) Müge zamanı olsa mutlaka düğün çiçeğin müge olsun derdim :)) Tekrar tebrik eder ve ömür boyu mutluluklar dilerim...

Syn ilksenozturk ve kopshtar teşekkür ederim.

:) benden aldığın phali böyle anlamlı birgünde kullanmış olman çok güzel. Eşine verdiğin değer eşsiz. Ben orkidelere kıyamam açıkçası bunun yerine beyaz callalardan oluşan bir buket düşünüyorum.

serkyil
08-09-2011, 16:29
orkidemi salonda 13.00den güneş batana kadar güneş gören bir yere koydum. perdededn süzülen güneşi almakta. orkideyi her gün nemli tutmaya çalışıyorum, kuruyan toprağa ve yapraklarına su püskürtüyorum, çiçeklerine hiç dokunmuyorum ve su ile ıslatmıyorum. yaklaşık 2,5 aydır 20 tane çiçeği var, son bir aydır yeni kök çıkarmakta, hava kökü ise uzamakta, ayrıca yeni bir yaprak çıkarmaktadır. aldığımdan beri hiçbir besin vermedim. saksısını değiştirmedim.
yaprakları ve kökleri çoğaldığı için sizce saksı değişimi gerekli midir?

22.06.2011 tarihinde çekilmiş fotoğraf:
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=227579&d=1308813371

07.09.2011tarihinde çekilmiş fotoğraf:

malicetin
08-09-2011, 20:28
sayin nariel, gordugum kadariyla koklerde bir sorun yok. Siz sitedeki bilgilerle o orkideyi cicek actitirsiniz. Deneme yanilma da vok onemli. Yilmayin, devam edin..

Nariel
08-09-2011, 22:23
Sevgili eylems, haberinizi "neden burada değildim" başlığında görmüş ancak tebrik etme fırsatı bulamamıştım, hayırlı olsun:) Doğa ve insan sevginizle dolu olsun hayatınız, mutluluklar diliyorum..

Sayın malicetin, yüreklendirmeniz için teşekkür ederim. Orkide konusunda tecrübesizim, umarım bu sitenin yardımlarıyla onu canlandırıp çiçeklendirebilirim.

malicetin
09-09-2011, 21:03
Sayin Serkyil, bu yil saksi degistirmenize gerek yok. Orkideler cok buyuk saksiya ihtiyac duymazlar. Ancak her 15 gunde bif vilmorin orkide gubresi konulmus su ile sulamalisiniz. Yani haftada bir sulayacaksiniz, 15 gu de bir gubre vereceksiniz. Gunesi perce arkasindan gormesi guzel, ancak kis aylarinda yetmez, perdeyi kaldirmaniz gerekebilir.

serkyil
12-09-2011, 09:26
teşekkürler malicetin,
bif vilmorini yapraklarına püskürtmek zararlı mı?

malicetin
14-09-2011, 22:12
Sayın Serkyıl, orkidenize yeniden baktım, saksı altında su olduğu görülüyor. Saksı altında su bulundurmak orkideyi ölüme terketmekle eş değerdir. Substratınız çok kötü, neredeyse çamur gibi. Bu yıl olmasa bile önümüzdeki yıl çiçeklenme bitince mutlaka substratını değiştirmenizi tavsiye ederim. Sulamaya çok dikkat etmelisiniz. Mümkünse haftada bir sabah saatlerinde sulayın. Her 15 günde bir de substratı önce ıslatıp sonra vilmorin orkide gübreli suya daldırma yöntemi ile sulayın. Havaların güzel olduğu bu mevsimde güneçten korumak kaydıyla 1-2 saat dışarda havalandırmanızdan orkideniz çok memnun olacaktır.

serkyil
15-09-2011, 09:50
sayın malicetin, yorumlarınız için teşekkürler.
fotoğraftan substrat çok anlaşılmıyor. substrat kabuktan oluşuyor, çamur gibi değil yani yakından bir fotoğraf çekip yayınlayayım daha iyi anlaşılacaktır.
saksı dibindeki su ise 2 mmyi geçmez, her akşam substratın üstü eve gittiğimde kurumuş oluyor. sadece üst kısma ve yapraklara su püskürtüyorum, bazen de saksı tabağına su püskürtüyorum. fotoğrafı da tabağa su püskürttükten sonra çekmiş olmalıyım.
vilmorine ve havalandırmaya tavsiyeniz doğrultusunda başlayacağım.

malicetin
15-09-2011, 19:44
Vilmorinli suyu yapraklarına püskürtebilirsiniz. Ama bunu da aşırıya kaçmadan dozunda yapmalısınız. Fazla nem özellikle ortam sıcaklığının az olduğu günlerde mantar üremesine neden olabilir. En iyisi orkidenin yanında ya da saksıya dokunmamak kaydıyla saksının altında su bulundurmak. Bu ortam nemini ayarlar ve faydalı olur. Gene de haftanın 2 -3 gününde orkidenin hava köklerine su püskürtmekte yarar vardır.

eylems
16-09-2011, 03:25
Ben bu nem olayına deneye yanıla kolay çözüm ürettim. Toprak saksılar aldım ( boyasız cilasız sırf toprak) orkidemi bu toprak saksıya oturtum. Toprak saksı içine su emiyor ve orkideye nem sağlıyor. Sularken saksıyı iyice dolduruyorum bir süre bekleyip boşaltıyorum. Bu arada orkide hem su ihtiyacını karşılarken toprak saksıda gerekli nemi sağlayan suyu içine çekiyor.

fkopar
21-09-2011, 07:41
Yeni aldığım orkidelerimle ilgili birkaç soru sormak istiyorum, yardımcı olabilirseniz sevinirim.
1. birinci resimdeki iki orkide aldığımda 3 dallı ve iki köklüydü. dallarını dip kısmından kesip resimdeki gibi ayırdım. Ancak kök kısmı zayıf ve sağlıksız gibi gözüküyor.(2. resim) Sizce bunları yaşatabilir miyim? ayrıca yapraklarının arka kısmı farklı. (3. resim) Bunun türünü biliyor musunuz?
http://a1109.hizliresim.com/11/9/21/2599.jpg
http://a1109.hizliresim.com/11/9/21/2594.jpg
http://a1109.hizliresim.com/11/9/21/2602.jpg

2. 4. resimdeki çiçekler üzerinde siyah noktalar var, acaba orkidede mantar hastalığı mı var? Tam emin olamadığım için birşey yapmadım.
http://a1109.hizliresim.com/11/9/21/2601.jpg

3. 5. resimdeki orkidenin çiçeğinin biri soldu. Diğer çiçeklerde ve yapraklarda sorun gözükmüyor. Bunun için ne yapabilirim.
http://a1109.hizliresim.com/11/9/21/2606.jpg

malicetin
21-09-2011, 20:19
Sayın fkobar,Her iki orkideniz de gayet sağlıklı görünüyor. Yeni ayıdığınız keikinin kökleri de orkidenin gelişmesi için yeterli. Orkide harcı olarak ne kullandığınız bilmiyorum.Çam kabuğu, şişe mantarı, kömür gibi fazla su tutmayan bir harç kullanmışsanız her hangi bir sorunla karşılaşmazsınız. Haftada bir daldırma usulü ile sulayın. Çiçeklerdeki lekeler de bir hastalık habercisi deği gibi görünüyor.Bazı çiçeklerin solması da doğaldır.

fkopar
21-09-2011, 21:31
Sayın fkobar,Her iki orkideniz de gayet sağlıklı görünüyor. Yeni ayıdığınız keikinin kökleri de orkidenin gelişmesi için yeterli. Orkide harcı olarak ne kullandığınız bilmiyorum.Çam kabuğu, şişe mantarı, kömür gibi fazla su tutmayan bir harç kullanmışsanız her hangi bir sorunla karşılaşmazsınız. Haftada bir daldırma usulü ile sulayın. Çiçeklerdeki lekeler de bir hastalık habercisi deği gibi görünüyor.Bazı çiçeklerin solması da doğaldır.

Sayın malicetin;
Öncelikle cevabınız için teşekkür ediyorum. Pembe çiçekli orkidenin çiçekleri üzerindeki siyah noktaların mantar olmasından korkuyorum, inşallah değildir. ugün beyaz çiçekler üzerinde de birkaç tane gördüm aynı siyah noktalardan. Ancak çiçeklerin tamamında yok bunlar. Ayrıca pembe çiçekli olan yapraklarını aşağı doğru sarkıttı, az sulamaktan mı kaynaklıdır acaba?
Orkide harcı olarak Bauhaus'tan aldığım hazır harcı kullanıyorum ancak torf ağırlığı fazla olduğu için daha çok büyük parçaçıkları kullandım.
İlk aldığım orkideyi 2 hafta içinde kuruttuğum için şimdi tedirgin oluyorum, bunların da kurumasından korkuyorum.

malicetin
22-09-2011, 21:14
Sayın fkobar, çiçekler üzerindeki lekelere kafanızı takmayın. Sonuçta keser bitirirsiniz. Önemli olan kök ve yapraklardır. Yaprağın sarkması iyiye alamet değil. Ama size öyle gelmiş olabilir. Resim eklerseniz daha doğru tanıya ulaşabiliriz. Susuz kalması kadar çok sulamak da aynı şekilde yaprakların buruşmasına ve sarkmasına neden olabilir.

umutsuz
23-09-2011, 00:54
Oncelikle degerli bilgilerinizi paylasip,vakit ayirip sorularimizi yanitladiginiz icin cok tesekkurler.orkidelerim haziranin sonundan beri bende, 4 hafta icinde cicekleri dokuldu,daha sonrada dallari kurumaya basladi.ben daha once bir yerde okumustum uc bogum sayip jiletle kestim dali,uzerinede tarcin surdum ama kurumasina engel olamadim.yapraklar cok canli gorunuyor ama koklerinin uclari yukaridaki fotogrflardaki gibi parlak yesil degil yani bastan sona soluk yesil.topragin kuruluguna gore su veriyorum ve direkt gunes isigi almayan yerde duruyor ama bir turlu cicek acmiyor yandan cikan dallardada bir hareketlenme yok.lutfen nerde hata yapiyorum bana soyleyin benim dogum gnu hediyemdi onlar ve cok degerliler benim icin.bu arada herhangi bir besin vermedim bu sure icerisinde.yardimci olursaniz cok sevinirim simdiden cok tesekkurler.iyi calismalar

malicetin
23-09-2011, 16:11
Sayın Umutsuz, önce forumu inceleyin. Bu forumda bir orkide bakımı için gerekli her türlü bilgi fazlasıyla mevcut. Çiçek saplarını en dipten kesin. Köklerin soluk yeşil olması doğal, ama füze başı gibi uzaması da gerekiyor. Orkidenin rengine göre uzayan köklerin rengi değişebilir. Ama uzayan taze kök çok bellidir. Bu şekilde kök verirken yeni yaprak da çıkarması gerekirdi. Haziran ayından bu yana 2 yaprak çıkarabilirdi. Özellikle de yaprak ve köklerin yakından çekilmiş resimlerini eklerseniz daha fazla yardımcı olabiliriz. Hep belirtildiği gibi sulama "kuruluğuna göre" değil haftada bir ve "daldırma usulü" ile yapılması gerekir. Her 15 günde bir de gübre verirseniz sorunla karşılaşmazsınız.

fkopar
26-09-2011, 09:18
Sayın fkobar, çiçekler üzerindeki lekelere kafanızı takmayın. Sonuçta keser bitirirsiniz. Önemli olan kök ve yapraklardır. Yaprağın sarkması iyiye alamet değil. Ama size öyle gelmiş olabilir. Resim eklerseniz daha doğru tanıya ulaşabiliriz. Susuz kalması kadar çok sulamak da aynı şekilde yaprakların buruşmasına ve sarkmasına neden olabilir.

malicetin hocam;
aşağıda yaprakları sarkan iki orkidemi ve köklerinin fotosunu ekledim. Bununla ilgili ne yapabileceğim konusunda yardımcı olabilirseniz sevinirim. ilk resimdeki ordikdenin yapraklarındaki sarkmanın yanısıra kıvrılmalar da mevcut.
http://b1109.hizliresim.com/11/9/26/3190.jpg
kökleri
http://b1109.hizliresim.com/11/9/26/3196.jpg
diğer orkide
http://b1109.hizliresim.com/11/9/26/3198.jpg
kökleri
http://b1109.hizliresim.com/11/9/26/3208.jpg

Asya_lotus
26-09-2011, 11:03
Kök iyi durumda. Alt yaprakların sararması - bu normaldir, gevşek yaprak - sık sulamadan. 7-10 gün bir defa sulama azaltın. Parlak bir yerde bitki tutun, pencereye yakın bir yerde.

fkopar
26-09-2011, 14:13
Kök iyi durumda. Alt yaprakların sararması - bu normaldir, gevşek yaprak - sık sulamadan. 7-10 gün bir defa sulama azaltın. Parlak bir yerde bitki tutun, pencereye yakın bir yerde.

hocam teşekkür ediyorum. yaprakların kıvrılması konusunda bir fikriniz var mı?

malicetin
26-09-2011, 16:07
Sayın fkobar, orkidenin yaprakları çok sarkmış görünmüyor. Elinizle dokunduğunuzda sert mi yumuşak mı? Yaprakta çizgiler oluşmuş mu? resimden belli olmuyor. Sayın Asya Lotus'un da belirttiği gibi ya fazla sulama yapmış, ya da fazla susuz bırakmış olmalısınız. Orkide şu anda çiçekli iken aydınlık ve havadar bir yerde bulundurun. Arada bir güneşten korumak kaydıyla güzel havalarda dışarı çıkarın. Özellikle sabah ve ikindi güneşi gören bir yere koyarsanız, bir de her 15 günde bir kez vilmorin gübre konulmuş su ile ve daldırma yöntemi ile sularsanız bir sorunla karşılaşmazsınız.

Asya_lotus
26-09-2011, 17:01
hocam teşekkür ediyorum. yaprakların kıvrılması konusunda bir fikriniz var mı?
Ben hosam değilim :p , ben sadece sizin gibi, orkide bir uzun zamandır meraklısı var...:rolleyes:
Yaprakların kıvrılması konusunda - muhtemelen fazla sulamadan, ve güneş ışığından uzak tutunuz.

fkopar
27-09-2011, 07:34
sayın malicetin
yapraklara elle dokunduğumda sağlam olan orkideden bir farkı yok. yumuşama gibi bir şey gözlemlemedim.Ancak en süstteki yaprağın dip kısmında hafif sararma var. yaprakların sarkması endişelendirdi beni. ayrıca yapraklarda kıvrılma var.
Vilmorin vermeye bu hafta başladım.
Öğleden sonra akşama kadar güneş alan bir yerde duruyor, ancak doğrudan güneş ışığı almıyor.
Sayın Asya_lotus
Çiçek pencerenin önünde, ancak güneş ışığını perdenin arkasından alıyor. Daha gölge bir yere koyarsam bu defa ışık yetersiz kalır diye düşünüyorum.
Yardımlarınız ve önerileriniz için teşekkür ediyorum.

malicetin
27-09-2011, 09:38
Sayın fkobar, sizin en üstteki yaprağın dip kısmında sararma dediğiniz yaprağın büyümesi nedeniyle henüz yeşilliğinin koyulaşmamasıdır. Siz forumdaki bilgileri uygulamaya devam edin. Hatta madem orkideye meraklısınız tek orkide yerine bir kaç orkideye bakın. (Bende 9 tane var) Hem daha ekonomik, hem daha görkemli, hem daha değişik çiçeklere sahip olursunuz. Aynı zamanlarda çiçek açtıkları zaman seyrine doyum olmuyor.

fkopar
27-09-2011, 10:01
Sayın fkobar, sizin en üstteki yaprağın dip kısmında sararma dediğiniz yaprağın büyümesi nedeniyle henüz yeşilliğinin koyulaşmamasıdır. Siz forumdaki bilgileri uygulamaya devam edin. Hatta madem orkideye meraklısınız tek orkide yerine bir kaç orkideye bakın. (Bende 9 tane var) Hem daha ekonomik, hem daha görkemli, hem daha değişik çiçeklere sahip olursunuz. Aynı zamanlarda çiçek açtıkları zaman seyrine doyum olmuyor.

Sayın malicetin;
sararma olan bölümü işaretledim. Aldığımda yaprak tamamen koyu idi. ilk aldığım ve iki haftada ölen orkide de böyle sararmaya başlamış ve ölmüştü.
Ayrıca, şu an elimde 5 tane orkide mevcut. inşallah öldürmeden büyütebilirim :)
http://b1109.hizliresim.com/11/9/27/3230.jpg

malicetin
28-09-2011, 13:20
Sayın fkobar, güneşte biraz fazla kalmış olabilir. Genel olarak çiçekte bir sorun görünmüyor. Siz forumdaki billgilerdem yararlanıp bakımına devam edin, başaaracaksınız...

doktorkbb
29-09-2011, 15:28
Merhaba, yaklaşık 2 yıldır 5 tane phalim var. Yaprakları ve kökleri oldukça sağlıklı. Ayda bir Vilmorin ile gübreleyip 6 ayda bir substrat değişikliği uyguluyorum. (hepsini forumdan okuyarak uyguladım) En büyük sorunum çiçek açmıyor olmaları. Aldığımda varolan çiçeklerini döktükten sonra sadece 2 tanesi tekrar çiçeklendi. Çok sağlıklıydılar. Bir daha çiçeklenme olmadı. Çiçek dalı da tamamen kurudu. Yeni filiz yok. Malatyada yaşıyoruz ve hava oldukça kuru. Sorun bu olabilir mi? (Saksı diplerinde köklere değmeyen su kabı bile koydum.) Ne önerirsiniz? Daha sık çiçeklenme olması gerekmez miydi? Ne yapmalıyım? Teşekkürler...

malicetin
29-09-2011, 21:45
sayın doktorkbb, forumda 6 ayda bir substrat değişikliği hiç yazılıp söylenmedi. Normali 2 yılda bir değişmelidir. O da substratı çok çürümüşse, ya da artık saksı dar geliyorsa..fotoğraflarını eklemediğiniz için orkidenizin kök ve yapraklarının ne durumda olduğunu bilmiyoruz. Şayet dediğiniz gibi sağlıklı ise en az yılda bir kez orkideler mutlaka çiçek açarlar. Orkideleri çiçek açtırmak için forumda çok fazla bilgi var. Daldırma yöntemi ile haftada bir sulayın, 15 günde bir de gübreli suya daldırın. Bu şartları sağlarsanız ekim kasım aylarında mutlaka çiçek sapı verecektir.

casper1
30-09-2011, 03:21
merhaba,bende phalaenopsis konusunda acemiyim 2 hafta kadar orkide ve çeşitlerini araştırma fırsatı buldum. Sonunda iki phal alarak bu güzel hastalığa bulaştım.İyi yapmışım o kadar güzel ve narinler ki saatlerimi onlarla geçiriyorum.Yalnız çiçekleri aldıktan bir hafta sonra beyaz çiçekli olanın çiçekleri solmaya başladı arkasından mor olanda solmaya başladı.Bildiğim kadarıyla çiçeklerin 2-3 ay dayanması gerekiyordu(saksıların üzerinde ilk çiçek açış tarihi yazsa çok iyi olurdu :) ) acaba bu süreyi doldurdularda mı soluyorlar yoksa bir sorun mu var?Ben çiçekleri kaybedeceğimi anlayınca Nasrettin hoca tekniği ile '' ya tutarsa'' dedim ve polenlerini stigmaya bıraktım.Tohum olma ihtimaline karşı çiçekleri nekadar süreyle kesmemem gerekir acaba?Fotolarını gönderiyorum.Saksı malzemelerinin kuruluğuna bakmayın aslında nemlidir üzerlerine biraz kuru malzeme serptim.Sorularım herkese,cevaplarsanız sevinirim.
teşekkürler..

casper1
30-09-2011, 03:25
diğer resimler

malicetin
30-09-2011, 13:44
Sayın Casper1, çok büyük olasılıkla orkidenizin çiçekleri ömürlerini tamamlamış ve kuruyup dökülecekler. Eğer üzerine saksıyı üzerine koyduğunuz taşların arasında su varsa sizin yalnızca bol ışık ve gübreye ihtiyacınız var. Eğer çiçeklerin çoğu kuruduysa çiçek sapını aşağıdan itibaren 3.boğumun hemen üstünden kesin. Beyaz olanında çiçeklerin başladığı yerin hemen altında bir boğum var, onun üstünden kesin. Diğerinin çiçek sapı tam görünmüyor. Dikkat edeceğiniz nokta "boğumun" çevresini saran kabuğun yeşil olması. Yoksa çiçek sapını en dipten kesin.

Bol ışıklı ve özellikle sabah veya akşam güneşi alan bir yerde çok yakın zamanda orkideniz çiçeklenmeye başlayacaktır. haftada bir normal suyla, 15 günde bir de vilmorin orkide gübresi konulmuş suyla ve daldırma yöntemi ile sularsanız çok güzel sonuçlar alırsınız.

casper1
30-09-2011, 23:29
sevgili doğa severler peki phal çiçeklerinden tohum alma konusunda bilginiz varsa paylaşabilir misiniz? Mesela çiçek açtıktan ne zaman sonra yukarıdaki bahsettiğim işlem yapılır ve tohumların oluşması için ne kadar zaman çiçek sapında çiçeği tutmak gerek acaba? Çünkü çimlendirme denemeleri yapmayı çok istiyorum.Bununla ilgili türkçe kaynak önerebilir misiniz.
teşekkür ederim

eylems
01-10-2011, 01:28
sevgili doğa severler peki phal çiçeklerinden tohum alma konusunda bilginiz varsa paylaşabilir misiniz? Mesela çiçek açtıktan ne zaman sonra yukarıdaki bahsettiğim işlem yapılır ve tohumların oluşması için ne kadar zaman çiçek sapında çiçeği tutmak gerek acaba? Çünkü çimlendirme denemeleri yapmayı çok istiyorum.Bununla ilgili türkçe kaynak önerebilir misiniz.
teşekkür ederim

Phalaenopsis tohumdan çimlendirilmesi ile ilgili syn. cansunarya'nın çalışmalarına bitki doku kültürü çalışmalarının içinde ya da daha kısaca buradan (http://www.agaclar.net/forum/biyoteknoloji/9020.htm) ulaşabilirsiniz.

casper1
02-10-2011, 00:58
çok teşekkür ederim

koala980
03-10-2011, 12:21
Sayın Ziya Soner Bey,
Saksı harcı için telefonda görüşmüştük. İstediğiniz bilgileri özel mesaj olarak yolladım. İlginiz ve desteğiniz için çok teşekkür ederim.

serkyil
07-10-2011, 12:54
22.06.2011 tarihinde çekilmiş fotoğraf:
http://www.agaclar.net/forum/attachments/orkide/227579d1308813371-goruntu0042.jpg

07.09.2011tarihinde çekilmiş fotoğraflar:
http://www.agaclar.net/forum/attachments/orkide/244455d1315490855-goruntu0147.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/orkide/244456d1315490855-goruntu0148.jpg

07.10.2011 tarihinde çekilmiş fotoğraflar:

serkyil
07-10-2011, 12:55
07.10.2011 tarihinde çekilmiş fotoğrafların devamı:

koala980
09-10-2011, 21:01
Sayın Ziya Soner,
Saksı harcı elime ulaştı.Hassasiyetiniz ve yardımınız için tekrar teşşekkür ederim.İlk fırsatta harçlarını değiştireceğim phal.lerimin.

Ziya Soner
10-10-2011, 16:03
Sayın Ziya Soner,
Saksı harcı elime ulaştı.Hassasiyetiniz ve yardımınız için tekrar teşşekkür ederim.İlk fırsatta harçlarını değiştireceğim phal.lerimin.

Sayın koala890.,LÜTFEN DEĞİŞİM YAPMADAN ÖNCE,SAKSI DEĞİŞİMİNİ İYİCE OKUYUP TATBİKATINIZI ÖYLE YAPIN.
Saygılarımla

emily14
10-10-2011, 19:15
Selamlar,

yaklaşık 6 aylık deneme sonucunda artık gelişmeleri ve yerlerinden mutlu olmaları konusunda emin olunca sizlerle paylaşmak istediğim orkidelerim toplam 2 phal. ve diğer türlerini bilemediğim 4 orkidem. yapabilecek arkadaşlara öneririm çok ama çok mutlular :o :p kutunun dibi iri taşlarla dolu, ve her zaman
su var. yazın sabah akşam, şu aralar günde 1 veya 2 günde bir dış köklere ve ağaçların üstüne fısfıs yapıyorum. çiçekleri yeni bitti hepside yeni yaprak veriyorlar ;)

1. , 2. ve son fotoğraftaki orkidelerin türünü bilen varsa ve paylaşırsa sevinirim biliyorum asil yeri burasi degil ama:rolleyes: hazir fotolari eklemişken ...

eylems
10-10-2011, 19:58
Selamlar,

yaklaşık 6 aylık deneme sonucunda artık gelişmeleri ve yerlerinden mutlu olmaları konusunda emin olunca sizlerle paylaşmak istediğim orkidelerim toplam 2 phal. ve diğer türlerini bilemediğim 4 orkidem. yapabilecek arkadaşlara öneririm çok ama çok mutlular :o :p kutunun dibi iri taşlarla dolu, ve her zaman
su var. yazın sabah akşam, şu aralar günde 1 veya 2 günde bir dış köklere ve ağaçların üstüne fısfıs yapıyorum. çiçekleri yeni bitti hepside yeni yaprak veriyorlar ;)

1. , 2. ve son fotoğraftaki orkidelerin türünü bilen varsa ve paylaşırsa sevinirim biliyorum asil yeri burasi degil ama:rolleyes: hazir fotolari eklemişken ...

1. ve 2. fotoğraftaki dendrobium ama son fotoğraftaki türünün söylenebilmesi için yeterli bir fotoğraf değil.

fkopar
13-10-2011, 12:23
Selamlar,

Ağaç gövdesi üzerinde yetişmeleri gerçekten çok ilgi çekici, böyle olduğunu duymuştum ama evde uygulanmasını ilk sizde gördüm. tebrik ederim. hangi tür ağaç bu?

emily14
16-10-2011, 19:33
1. ve 2. fotoğraftaki dendrobium ama son fotoğraftaki türünün söylenebilmesi için yeterli bir fotoğraf değil.

Tesekkurler sevgili Eylems,

sanirim cicek acmadan bulamayacagim ne oldugunu...

emily14
16-10-2011, 19:39
Ağaç gövdesi üzerinde yetişmeleri gerçekten çok ilgi çekici, böyle olduğunu duymuştum ama evde uygulanmasını ilk sizde gördüm. tebrik ederim. hangi tür ağaç bu?

aslinda baska arkadaslarda eklemislerdi agac ustu uygulamalari ama benim ki tek degil de birkac orkide br arada oldu... begeniniz icin tesekkurler.

agac turu en iyi mese olur mus... ama ben acikcasi bu agaclarin ne oldugunu net bilmiyorum:confused: yaotigim doga gezilerinde topluyorum, dikkat ettigim biraz nemli kalanlari secmek oldu, ornegin kirmizi cam hic nem tutmuyor, bu durumda daldirma sulama da yapilamadigi icin koklerin kurumasi tehlikesi var, o yuzden agaclarin kendi icinde nem tutmasi onemli, boylece kokler islak kalmiyor ama her zaman hem serin hem de yemsil oluyorlar...

bir tane de mini phal'lerle denemem vardi ama onu hediye ettim fotograf cekmeye firsatim olmadi... bir ziyaretimde cekebilirsem, paylasirim

serkyil
20-10-2011, 08:34
bu yeni oluşumlar kök müdür acaba?
orkidemin yaklaşık 5 aydır 20 tane çiçeği vardı. son iki hafta içinde hepsi döküldü, bir tane sağlam çiçek kaldı.
orkidemin kökleri çoğalmaya başladı, yeni yaprak da hızla büyüdü, büyüyen bu yeni yaprağı taşıyabilmek için yandan 3 tane daha kök çıkıyor.
acaba saksı değişim zamanı mı geldi?

07.10.2011'de çekilen fotoğraf:
http://www.agaclar.net/forum/attachments/orkide/249852d1317984752-goruntu0185.jpg

20.10.2011'de çekilen fotoğraf:

Ziya Soner
20-10-2011, 18:02
Sayın Serkyil,
Orkidenizin durumu oldukça iyi,5 tane de yumru var,katiyyen ellemeyin.
Saygılarımla

serkyil
21-10-2011, 09:52
Sayın Serkyil,
Orkidenizin durumu oldukça iyi,5 tane de yumru var,katiyyen ellemeyin.
Saygılarımla

Teşekkürler Ziya Bey

loveflower
21-10-2011, 12:01
Selamlar,

Sevgili emily, 1. ve 2. fotoğraftaki orkideyi bugün adlyede mahkeme kalem odasında gördüm, daha önce görmemiştim hiç. Sordum türü nedir diye. Yazı işleri müdürü ''bambu orkidesi'' dedi. ofise gelir gelmez araştırınca sevgili eylemsin söylediği gibi dendrobium olduğunu gördüm.

emily14
21-10-2011, 20:21
Sevgili emily, 1. ve 2. fotoğraftaki orkideyi bugün adlyede mahkeme kalem odasında gördüm, daha önce görmemiştim hiç. Sordum türü nedir diye. Yazı işleri müdürü ''bambu orkidesi'' dedi. ofise gelir gelmez araştırınca sevgili eylemsin söylediği gibi dendrobium olduğunu gördüm.

teekkurler loveflower ciceklerini cok merak ediyorum
heyecan hat safada ama bu mevsimde acarlar mi? yoksa bahari mi beklemek gerekecek bilmiyorum...

SerDag
21-10-2011, 21:51
Dördüz doğuran deli phalaenopsis'imin dallarında köklenen iki keikiyi kesip diktim. Hatta ben keikilerin çok yapraklanmalarını da beklemedim, çünkü dördünü birden büyütmek çiçeği çok zorladı. Kökleri biraz uzayınca aldım hemen.

Şu an keyifleri yerinde. :p Anne bitki iki yavrudan kurtulunca yapraklar ve kökler çıkartmaya koyuldu. Daldaki 2 keiki daha olursa, onları da ekince toplam 5 beyaz phalaenopsisim olacak. Dükkan açıp satsam mı nedir;)

fkopar
21-10-2011, 21:56
Sayın SerDag;
Çok şanslısınız. İnşallah bizimkiler de böyle dördüz yavrular :)

SerDag
22-10-2011, 19:33
Çok teşekkürler:) Çiçekleri sever eller küllerken oldu galiba.

Şimdi bu yavrulardan biri, boyuna bosuna yaşına bakmadan kendi de mini mini bir yaprak çıkarmaya başlamış.:D

Efendim bu da diğer orkidem. Haziran'da geldi, minicik bir saksıdaydı ve ikidebir devriliyordu. Biliyordum ki mutsuzdu. Ya saksı büyüyecekti ya toprak eklenecekti. Sürekli suda tutup çiçek açtıran ama toprak moprak bırakmayan çiçekçiler ne diyeyim size!

Uzun süre biraz büyük boy bir saksı alamadım. Giderek keyifsizleşti. Hatta yapraklar yumuş yumuş olmaya başladı. Hemen bir tane edindim. Üstelik cam, kalın cam. 2 günde yapraklar yine sert hale geldiler. Ama tabii bu 2 ay süresinde 2 tomurcuk yitirdi.

Şu an keyifli gözüküyor. Güney penceresine 2-3 metre mesafede. Her gün oda mutlaka havalandırılıyor.

Asya_lotus
22-10-2011, 21:37
Çok teşekkürler:)

Uzun süre biraz büyük boy bir saksı alamadım. Giderek keyifsizleşti. Hatta yapraklar yumuş yumuş olmaya başladı. Hemen bir tane edindim. Üstelik cam, kalın cam. 2 günde yapraklar yine sert hale geldiler. Ama tabii bu 2 ay süresinde 2 tomurcuk yitirdi.

Şu an keyifli gözüküyor. Güney penceresine 2-3 metre mesafede. Her gün oda mutlaka havalandırılıyor.

Neden ayrı saksılara küçük orkidele ekmediniz? Bunun için plastik bardaklar rahat kullanabilirsiniz. Ve 2-3 metre pencereden çok uzak duruyolar, bitkiler penceresinden bir metreden fazla tutmayın, aksi takdirde ilave aydınlatma gerektirir.

SerDag
22-10-2011, 22:29
Çok minik orkide saksısı aradım bulamadım, plastik bardaklar sonradan aklıma geldi. Zaten hediye gidecekler o sırada ayıracağım. O sırada annelerine yakın olsunlar diye bir araya koymuştum, elimde de tek orkide saksısı vardı. Sonra iş yerindeki şeffaf camsı bardakları gördüm, ama elimde orkide torfu yok ayırabilmem için...Ondan halen bir aradalar:)

Evet diğer orkide pencereye biraz uzak, bunu çok düşündüm, ama güneş odanın ortasına dek gelmekte kışın. Daha yakında üstüne koyabileceğim bir yer yok maalesef sehpa ya da benzeri... Yere de koymak istemedim çiçeği. Pencerenin içine de olmuyor çünkü yapraklar çok geniş ve sert, durmadı. Bu yavrular gittiğinde o orkide bunların yerine gelecek merak etmeyin... Ayrı odalarda idare ediyorlar şimdilik..
Çok teşekkür ederim önerileriniz için:)

fkopar
25-10-2011, 15:38
Ağaç üzerinde orkide yetiştirmek için sphagnum yosunu şart mı, ağaç diplerinde veya gövdesindeki yosunlardan kullansak olur mu acaba? Bilgisi olan var mı?

emily14
25-10-2011, 20:47
Selamlar,

arkadaşlar selam,
ozellikle deneyimli arkadaşlar bir konuda yardım istiyorum alıntı yaptığım mesajımdaki fotoğrafları asıl adresi olan başka bir forum alanına nasıl taşıyabilirim?? silmeyi denedim olmadı, silmeden obur baslik altina ekleyemiyorum, beceremedim yani :(

Ziya Soner
26-10-2011, 18:54
Ağaç üzerinde orkide yetiştirmek için sphagnum yosunu şart mı, ağaç diplerinde veya gövdesindeki yosunlardan kullansak olur mu acaba? Bilgisi olan var mı?

Kullanabilirsiniz.

fkopar
26-10-2011, 21:39
Kullanabilirsiniz.

teşekkürler ziya bey. köye gittiğimde çam ağaçlarının dibinden yosun toplayıp, meşe veya çam ağacı gövdesinde deneme yapacağım.

sedefimre
28-10-2011, 23:34
merhaba benim kucuk br keiki veren orkidem var anne orkidem cok kotu durumda saglam kökü cok az su sıralar kendinde yeni bir kök cıkardı ama keikinin bir yapragında kenarlarında morumsu bir hare var..ne yapmam gerekiyor??sphagnum yosunu nereden bulunur nereden alınır? bari keikinin kök verme surecini hızlandırabilsem anne orkidemi daha fazla yormadan kurtarırım belki..dusuncelerinizi bekliyorum..tesekkur ederim

SerDag
29-10-2011, 00:53
Sevgili sedefimre, keikinin hızla gelişip kök vermesi ve anneden ayırmanız için, anne de keiki de iyi ışık görmelidir. Yazın tül ardından yarım ila bir metre geride, batı penceresinde 1 saat ışık görmesi iyi gelecektir. En azından benimki öyle bir konumdaydı. Yavrulardan en çok ışık alanlar ilk olarak kök çıkartırlar. Kökler biraz uzayınca o yavrunun olduğu daldan da biraz alarak kesin. Morumsu renk önemli değil, kök çıkıntılarını görmelisiniz. Resim eklerseniz daha çok yardımcı olabiliriz. Benim 4 keikiden anneyi kurtarana dek 1 yıl uğraştım.:)

beyaz orkide84
29-10-2011, 11:03
belkide yanlış yerde soru soruyorumdur kusura bakmayın lütfen .. bana 5 ay once beyaz orkıde hedıye geldi . 2 dallı ve çiçekleri vardı . zaman içerisinde çiçekleri döküldü. dışarıya çıkan köklerıde kuru görünüyor . yapraklarıda sarrarıp dokuluyor. çiçekçiye götürdüm atın bunu dedi. ben kıyamadım eve getirdim. sulamada mı hata yaptım acaba. yapraklarına su sıkıyorum. başka sulama yontemım yok. çiçekçi susuz kalmış kurumuş dedi. yeşil yapragı hala var. fakat soluk duruyor :((( kendi şeffaf bi saksıda ama dış tarafı koyu yeşil bi saksı. acaba ışık mı almadı? yanlışmı suladım? nasıl kurtarabılırım onu. bilgi verebilirsenınız çok sevınırım . teşekkürler..

aygün
29-10-2011, 11:41
Selamlar,

Sevgili emily14,
Çok yaratıcı bir uygulama olmuş. Gerçekten ilginç ve güzel. Orkidenin böyle bir özelliğinin, yani ağaç gövdelerinde de yaşadığını biliyordum ama evde uygulamak... Heyecan verici doğrusu.

Sanırım içi oyulmuş bir ağaç kütüğüne yerleştirmişsiniz.
İçindekiler bildiğimiz sıradan ağaç kabukları mı?

Kısacası daha ayrıntılı bilgiler verir misiniz. Belki bende düşünebilir ve uygularım. Çok hoşuma gitti. Teşekkürler...

emily14
29-10-2011, 12:13
Sevgili emily14,
Çok yaratıcı bir uygulama olmuş. Gerçekten ilginç ve güzel. Orkidenin böyle bir özelliğinin, yani ağaç gövdelerinde de yaşadığını biliyordum ama evde uygulamak... Heyecan verici doğrusu.

Sanırım içi oyulmuş bir ağaç kütüğüne yerleştirmişsiniz.
İçindekiler bildiğimiz sıradan ağaç kabukları mı?

Kısacası daha ayrıntılı bilgiler verir misiniz. Belki bende düşünebilir ve uygularım. Çok hoşuma gitti. Teşekkürler...

tesekkurler sevgili Aygün,

ben dag orman gezmeyi cok severim :) her gittigim yerde bu tarz kutuk
kok vb buldugumda da arabanin arkasini doldurur gelirim :D

bu da onlardan biri icini ben oymadim, ici bosalmis bir agacin govdesi aslinda
buyuk olan ama digerleri kucuk ici oyuk agacin budak yerleri... substrati yerlestirmek icin oldukca idealler, bir de orkidelerin koklerini baglamaya gerek kalmiyor boyle olunca, ben mumkun oldugunca kokleri bu agaclara serdim ve ustunu substratla doldurdum, en ustlerinde de agaclarin kabuklarindan yerlestirdim, sulamayi surekli puskurtme seklinde yapiyorum ve agaclari yerlestirdigim kutunun dibi tas dolu, bu kisimda surekli 1 parmak su bulunduruyorum... ilginc ve olmasi gerekeni cok kisa bir surede gozlemliyorsunuz, agac alttan suyu emdigi icin kendisi substrata donusuyor ve kokler agaca zamkla yapistirmis gibi tutumuyor :) asi su sebebiyle orkideleri kurutma sansiniz yok yani... birde surekli nem oluyor ki agac kabuklarimda yosunlar olusmaya basladi, bu da dogal nem koruma ve goruntu acisindan iyi bir sonuc oldu... yani amacim dogal ekolojik dongusunu olusturabiliecekbir ortam yaratabilmekti, simdilik iyi gibi bakalim sonrasi ne olacak :p bir de ciceklendiklerinde keyfime diyecek yok... anladigim kadariyla (bir kisminin turlerini burdan arkadaslar soyledi, bir kismi hala bilmiyorum ciceklenince anlayacgiz) 3 farkli cesit olamak uzere 6 orkidem var aynı kutunun icinde...

aygün
29-10-2011, 12:27
bu da dogal nem koruma ve goruntu acisindan iyi bir sonuc oldu... yani amacim dogal ekolojik dongusunu olusturabiliecekbir ortam yaratabilmekti

sevgili emily14,
İşte beni etkileyen asıl bu . Yani doğalı yakalamanız. Bu müthiş bir şey. Ağaç kütükleri ne güzel değil mi. Hele de bitkilerle uyumlarını başarıya dönüştürmek...Yosunlanması, kütüğün substrata dönüşmesi, nem sürekliliğinin sağlanması...Harikasınız, bayıldım ben bu işe:) Görüntü, her şey tam istediğim gibi.

Hmm, napıyor muşum? Bundan sonra aklımda ağaç kütükleriyle...:D Orman, dağ gezme şansım yok ama odun kereste kesilen, parçalara ayrılan açık yerler olur hani. Bir iki yer var yakınlarımda, bir gün uğramalı;)

Sevgiler...

SerDag
29-10-2011, 23:41
Sayın beyazorkide84,
Yapraklarına su sıkmayın. Sulamada bile göbeğine su denk gelmesin. Yapraklara sıkarak göbeğine su gelmesine sebep oluyor olabilirsiniz.

Sulama biçiminiz değişmeli. Haftada bir gün, sabah erken saat, toprağın üstünden su dökün, alttan aksın aksın bitsin. Ya da su dolu bir leğene oturtun hava kabarcıkları çıksın üstten ama göbeği gömülmemeli.
Güzel bir ışık almalı.
Üstteki kökleri ölebilir yenilerini çıkartır iyi bakılınca.
Çiçek dökebilir satın alınıp eve getirilenler yer değişimiyle çiçek ve tomurcuk dökerler genellikle. Bir süre dinlenecek ve tekrar açacaktır.
Saksısı şeffaf olmalı, içinde kökler yer yer gözükmeli. yeşillik, mantar, yosun gibi şeyler gözlenmemeli.
Torfu da orkide torfu olmalı, sakın çıkartıp toprağa dikmeyin yaşamaz.
Bol çiçekli günler diliyorum.

OİR1938
30-10-2011, 12:32
253303

OİR1938
30-10-2011, 12:38
253304

OİR1938
30-10-2011, 12:41
253305

OİR1938
30-10-2011, 12:43
253306

OİR1938
30-10-2011, 12:44
253307

fkopar
30-10-2011, 14:58
Sayın OİR1938;
gerçekten mükemmeller. Çok güzel yetiştirmişsiniz. Tebrik ederim...

serkyil
30-10-2011, 14:59
merhaba,
orkidem hızla gelişiyor, yeni çıkan kökler çok çabuk büyüyorlar.
dün orkidemi incelediğimde dalında yeni bir oluşumun olduğunu fark ettim. 2. fotoğrafta görünmektedir. acaba bu yeni oluşum keiki midir?

fkopar
30-10-2011, 18:20
inşallah keikidir seko :)

Ziya Soner
31-10-2011, 16:49
Çiçekleriniz,OLAĞANÜSTÜ güzel dolayısıyla bunları bu hale getirebilen sizlerde OLAĞANÜSTÜSÜNÜZ.Tebrikler Sayın OIR1938...

Ziya Soner
31-10-2011, 16:53
merhaba,
dün orkidemi incelediğimde dalında yeni bir oluşumun olduğunu fark ettim. 2. fotoğrafta görünmektedir. acaba bu yeni oluşum keiki midir?

Sayın serkkyil,
Sordunuz cevap verdim.İnanmadınızmı?tekrar soruyorsunuz.İnşaalah keiki dir.

Asya_lotus
31-10-2011, 21:51
merhaba,
çiçek filizi olabilir, bence :rolleyes:

serkyil
01-11-2011, 07:58
Sayın serkkyil,
Sordunuz cevap verdim.İnanmadınızmı?tekrar soruyorsunuz.İnşaalah keiki dir.

sayın Ziya Bey,
orkidelerimle ilgili bir önceki sorumda dalındaki oluşum mevcut değildi. birkaç gün önce ortaya çıktı. ben de keiki olup olmadığını merak ettiğim için tekrar sordum. vaktinizi ayırdığınız için teşekkürler

OİR1938
01-11-2011, 10:36
Sayın Ziya Soner ! Nazik mesajınız için teşekkürler.
Sizin gibi bir duayenin yardım ve destekleri ile bu merakımı
geliştirebiliyorsam ne mutlu bana.
Üstün bilgi ve deneyimi ile ZİYA SONER' in varlığı
bizlerin şansıdır. İyiki varsınız.
Saygılarımla. OİR.

SerDag
02-11-2011, 19:41
Sayın OİR1938, maşallah hem de 41 kere. Gözüm gönlüm açıldı. İşte kendini adamış ve bu işin kitabını yazmış bir phalaenopsis meraklısı. Bizi fotoğraflarınızdan esirgemeyin.
Sayın serkyil, 2. resim çok net değil. Ancak ben keiki olabileceğini düşünüyorum. Daha net çekebilirseniz daha kesin yanıt vermemiz mümkün olur.

malicetin
04-11-2011, 19:23
merhaba,

Sizinle düşüncelerimi paylaşmakta geç kaldım ama gene de yararlı olacağını düşündüğüm için yazmadan yapamadım. Sayın Ziya Soner üstad haklı. Orkideniz gayet sağlıklı. Ben daha da güzel olabileceğini düşünüyorum. Benim düşüncelerim şöyle: Orkideniz çiçeğini dökmüş sanırım. Bitkinin kökleri dışarıya doğru dönmüş. Bunun anlamı saksısının küçük kaldığı ve substratının sıkışık olduğudur. Orkideler büyük saksıya ihtiyaç duymazlar denir, ama bir boy büyük saksının çok fazla avantajları var. Dikkat ederseniz 2 ya da 3 çiçek sapı çıkaran orkidelerin saksıları daha büyük ve yaprakları da neredeyse devasa oluyor. Yani ne kadar kök o kadar yaprak, ne kadar yaprak o kadar çiçek. 2. resimdeki gelişme keiki olabilir. Benim gözlemlerime göre orkideler sıkıldıkları zaman keiki çıkarıyorlar. Bu nedenle de saksı değiştirmeniz gerekiyor.

Öte yandan eğer gelişme keiki ise; yavrular annelerini çok yıpratıyorlar. Orkidenin çiçek açmasını engelliyorlar. Zaten aynı renk ve aynı cins bir orkideniz var, ikincisi bence gerekli değil. Takdir sizin tabii... Bu durumda da saksısını büyük saksı ile değiştirirseniz orkide yönünden keikinin bakımı daha kolay olacaktır.

Benim büyük saksıya aldığım orkidelerin tamamı 2 şer çiçek sapı verdiler. Geçen sene de 2 şer saplı çiçek açtılar. Orkidelerimi çiçeklendikleri zaman bu sitede paylaşacağım.

emily14
04-11-2011, 20:31
bu da dogal nem koruma ve goruntu acisindan iyi bir sonuc oldu... yani amacim dogal ekolojik dongusunu olusturabiliecekbir ortam yaratabilmekti

sevgili emily14,
İşte beni etkileyen asıl bu . Yani doğalı yakalamanız. Bu müthiş bir şey. Ağaç kütükleri ne güzel değil mi. Hele de bitkilerle uyumlarını başarıya dönüştürmek...Yosunlanması, kütüğün substrata dönüşmesi, nem sürekliliğinin sağlanması...Harikasınız, bayıldım ben bu işe:) Görüntü, her şey tam istediğim gibi.

Hmm, napıyor muşum? Bundan sonra aklımda ağaç kütükleriyle...:D Orman, dağ gezme şansım yok ama odun kereste kesilen, parçalara ayrılan açık yerler olur hani. Bir iki yer var yakınlarımda, bir gün uğramalı;)

Sevgiler...

Sevgili Aygün,

Ben bundan sonra daha fazla toplarim, elime guzel parcalar gecerse haber veririm, zira benim terasim artik doldu, icimde binlercesini yetistirmek var ama, onlari mutlu edememekten korkuyorum o yuzden seve seve yeni buldugum kutukleri paylasabilirim

hatta yarin bir tereslik olmazsa Bayramiç'te olacagim kaz daglarina bir giris yaparim :) yolumun ustune cikanlari yuklenirim, istanbul'a donunce haber ederim. yeterki siz o guzellikleri olduklari gibi dogal yasamlarina kavusturmak isteyin ;)

SerDag
04-11-2011, 23:50
Sayın serkyil,
Ben de aynı fikirdeyim. Orkide sağlıklı ama kökler çok sıkışık. Öyle bir zaman geliyor ki köklerden saksıda harca yer kalmıyor. Sanki kökler birbirini emiyor gibi bir görüntü oluşuyor. Böyle durumlarda bitki zorlanır, büyümesi yavaşlar, tomurcuk dökebilir. Keiki durumunda bol ışıklı odaya tülden yarım metre kadar geriye almalısınız, ayda 1 besin vermelisiniz, bir boy büyük saksı ve orkide torfu çiçeğinizi kanatlandıracaktır.

upsa
06-11-2011, 10:32
Merhaba,
Orkidemin hem 3. bogumunun uzerinden hem de 6. bogumunun uzerinden cikan, ustu cicekli dallar var. Cicekler dokuldukten sonra hangi bogumdan kesmem gerekiyor? Cicek sapinin 2/3 oranina denk gelen gozun 2cm ustunden kesmeli deniyor, bu durumda ben nereden kesmeliyim acaba? Resmini ekliyorum umarim gorebilirsiniz. Yardimci olabilirseniz cok sevinirim.
http://imageshack.us/photo/my-images/253/pb080337.jpg/
Bu arada hepinize iyi bayramlar dilerim.
Saygilarimla,
Elif

malicetin
06-11-2011, 20:19
Sayın Upsa, orkideniz çok güzel. Eğer iyi bakabilirseniz aynı orkideden her yıl böyle güzel hatta çok daha güzel çiçekler elde edebilirsiniz. Sanırım orkide yetiştirmekte yenisiniz. Forumda orkide bakımı için gerekli her türlü bilgi var. Ama doğal olarak dağınık. Ben en temel bilgileri kısaca özetleyeceğim. Umarım yararlı olur.

1.Gündüzlerin çok kısa olduğu kış mevsiminde sabah veya akşam üzerleri orkidenin 2 saat kadar direkt güneş görmesini sağlayın. Daha fazlası yapraklarını yakabilir. Sonrasında da aydınlık perdesiz bir pencere önünde dursun. Çünkü ışık orkidenin çiçek açması için birinci koşuldur. Forumda tül arkası deniyor, benim deneyimlerime göre kış mevsiminde tül arkası ışık yeterli olmuyor.

2.Sulama çok önemli. Mutlaka hafta bir, sabah saatlerinde ve daldırma usulü sulayın. Kullanacağınız su imkanınız varsa yağmur suyu olsun. Yoksa damacana suyu kullanın. Daldırmayı nasıl yapacaksınız?.. Orkide saksısını içine daldırabileceğiniz bir başka kap bulun ve bu kaba ılık su koyun. Saksıyı yeteri kadar bu kabın içine daldırın, su orkidenin ilk yaprağına kadar gelsin ve bir iki dakika bekledikten sonra saksıyı süzdürüp yerine koyun.Altındakesinlikle su kalmasın. Hatta hava müsaitse dışarda havalandırın.
3.Gübreleme de önemli. Her 15 günde bir daldırdığınız suya ölçüsüne uygun olarak vilmorin orkide gübresi koyup sulayın.

4.Çiçekler dökültükten sonra saksısını bir boy saksı ile fıstıkçamı kabuğu,(%60-70) şişe mantarı (%20-30) ve mangal kömüründen oluşan yeni substrat kullanarak değiştirin.

5.Gözlemleyin. Sıkı sık orkidenin saksısının içerisindeki kökleri, yaprakları ve çiçekleri gözlemleyin. Saksının içinden görünen kökler daima yeşil olsun. Çiçeksiz olduğu zaman füze başı gibi kırmızıya yakın bir renkle büyüyeceklerdlr. Gene çiçeksiz dönemde yaprak çıkaracaktır. 2 - 3 yaprak çıkardıktan sonra da çiçeklenecektir.

6.Gelelim sorunuza, bu en kolay yapılacak iştir. Forumdaki bilgilerin aksine ben çiçekler döküldükten sonra çiçek sapını en dipten kesmekten yanayım. Kendim hep böyle yapıyorum. Göreceksiniz bu güzel çiçekler ömrünü tamamlayıp
-ki 4 - 6 aydır- çiçek sapını en dipten kestikten sonra orkidenizde önce köklerde büyüme başlayacak daha sonra 2 ya da 3 yaprak çıkaracak ve sonrasında bu çiçek sapının bulunduğu yaprağın üstündeki yapraklardan birisinin gövde ile birleştiği yerden yeni bir -iki de olabilir- çiçek sapı çıkaracak ve yeniden muhteşem çiçekler açacaktır. Yeter ki yukarda özetlediğim bilgiler ışığında bakımını yapın.

upsa
07-11-2011, 11:28
Sayin Malicetin,

Verdiginiz bilgiler icin tesekkur ederim. Haklisiniz, orkide bakimina yeni basladim, ilkini bu sene agustos basinda aldim, su anda 8 tane oldular. Korkarim bu sekilde giderse evde yasayacak yer kalmayacak :)

Ilk gunden beri bu siteyi takip ediyorum ve soylenenleri uygulamaya calisiyorum ama dediginiz gibi bilgiler daginik, siz cok guzel ozetlemissiniz. Dediklerinizi uygulayacagim.

Bu arada daha dun iki tane cicekleri dokulen orkidemi 2/3 gozunun ustunden kestim. Bugun sizin dediginiz gibi en dipten kesersem bir sorun olur mu? Yine tarcin surmeli miyim yoksa yeni dal cikacagi icin surmeme gerek yok mu? Bir de belirttiginiz yeni dal/dallarin olusumu ve ciceklenmesi ne kadar zamanda olur acaba?

Saygilarimla,
Elif

malicetin
07-11-2011, 19:22
sayın Upsa, Ben şöyle düşünüyorum: Orkideler kış mevsiminde çeçek açmalıdır. Çünkü yaz mevsiminde tatile gidiyoruz, genellikle evde olmuyoruz. Ayrıca yaz mevsiminde çiçek bakımı zordur.Zaten her yer çiçek, orkide çiçeğine fazlaca ihtiyaç yok. Bunedenle ben orkidelerimin kış mevsiminde çiçek açmasını istiyorum. Şu anda 12 orkidemin tümü çiçek sapı çıkardılar. Bunlardan 5 i 2 şer saplı. Bunu sağlamak için haziran ayında yeni açmış olmasına falan bakmadan hepsinin çiçek saplarını en dipten kesiyorum. Bu mevsimde de yeniden çiçeğe duruyorlar. Bu mantıktan hareket edersek Haziran ayına kadar orkidenin çiçeklenmesini istememiz gerekir. Bunun için de çiçek sapını kökten değil eğer canlı ise alttan 3 boğumun 2 cm üstünden kesmemiz uygun olur. Bu durumda orkide mevcut çiçek sapından bir iki ay içerisinde yeni çiçek sürgünü verecek ve hazirana kadar çiçeklenme sürecektir. Haziran ayında kökten kesersiniz. Yani bu mevsimde en dipten kesmeyin derim. Kestiğiniz yerlere toz tarçın sürseniz iyi olur.

upsa
07-11-2011, 21:16
Sayin Malicetin,
Cok tesekkur ederim, gercekten cok isime yarayacak bilgiler vermissiniz. Basinizi sisirdim ama son bir sorum daha var; bu durumda yukarida resmini gonderdigim orkidemin bir dali tam ucuncu bogumdan cikiyor. Keserken nasil keseyim, dali oldugu gibi birakip biraz ustunden kesersem hem ayni daldan hem de kestigim yerden cicek acmaya devam eder mi? Tam ucuncu boguma denk gelmis aksi gibi, ne yapacagimi sasirdim...
Bu arada bugun iki tane daha orkide edindim, toplam on oldu :)
Saygilarimla,
Elif

malicetin
08-11-2011, 19:32
Sayın Upsa, prensip şu: hani 3.boğum diye söz ediyoruz ya, o boğumu kaplayan kapağın yeşil olması gerekiyor. Sararmışsa o boğum ölmüştür. 3. ya da 5. çok önemli değil, siz kapağı yeşil olan boğumun 2 cm üstünden kesin. Altında dal da olabilir. O daldaki çiçekler bitmişse dalı kesin. Bu siteyi çok fazla şişirmemek için benim özel email'ime de yazabilirsiniz. Yardımcı olmaya çalışırım. Substrat konusunda da yardımcı olurum. Çünkü evimin karşısında 800 adet fıstık çamı var.

serkyil
09-11-2011, 10:50
Sizinle düşüncelerimi paylaşmakta geç kaldım ama gene de yararlı olacağını düşündüğüm için yazmadan yapamadım. Sayın Ziya Soner üstad haklı. Orkideniz gayet sağlıklı. Ben daha da güzel olabileceğini düşünüyorum. Benim düşüncelerim şöyle: Orkideniz çiçeğini dökmüş sanırım. Bitkinin kökleri dışarıya doğru dönmüş. Bunun anlamı saksısının küçük kaldığı ve substratının sıkışık olduğudur. Orkideler büyük saksıya ihtiyaç duymazlar denir, ama bir boy büyük saksının çok fazla avantajları var. Dikkat ederseniz 2 ya da 3 çiçek sapı çıkaran orkidelerin saksıları daha büyük ve yaprakları da neredeyse devasa oluyor. Yani ne kadar kök o kadar yaprak, ne kadar yaprak o kadar çiçek. 2. resimdeki gelişme keiki olabilir. Benim gözlemlerime göre orkideler sıkıldıkları zaman keiki çıkarıyorlar. Bu nedenle de saksı değiştirmeniz gerekiyor.

Öte yandan eğer gelişme keiki ise; yavrular annelerini çok yıpratıyorlar. Orkidenin çiçek açmasını engelliyorlar. Zaten aynı renk ve aynı cins bir orkideniz var, ikincisi bence gerekli değil. Takdir sizin tabii... Bu durumda da saksısını büyük saksı ile değiştirirseniz orkide yönünden keikinin bakımı daha kolay olacaktır.

Benim büyük saksıya aldığım orkidelerin tamamı 2 şer çiçek sapı verdiler. Geçen sene de 2 şer saplı çiçek açtılar. Orkidelerimi çiçeklendikleri zaman bu sitede paylaşacağım.

sayın malicetin,
sayın ziya sonerin ve sizin verdiğiniz tavsiyeler için çok teşekkür ederim. verdiğiniz bilgileri dikkate alarak orkideme uygulama yapacağım.
orkidemin kökleri hızlı bir artış göstermekte 4-5 tane daha yeni kök çıkmakta. yeni oluşum biraz daha büyüdü, keiki olduğu netleşti. söylediğiniz şekilde bir boy büyük saksıya alacağım. bauhaus koçtaş gibi yerlerde satılan hazır substratlardan almamı tavsiye edermisiniz?

teşekkürler

malicetin
09-11-2011, 11:26
Sayın Serkyıl, ben Koçtaş'tan hazır bir orkide harcı aldım. Fıstık çamı kabuğu ve şişe mantarı ile birlikte kullandım. Koçtaş'tan aldığım orkide harcında niteliğini bilmediğim beyaz beyaz bir şeyler oluştu. Bitkiye zarar vermedi belki ama çok canımı sıktı. Hatta kendi hazırladığım harçla yeniden değiştirdim. Tabii bitki sarsıntı geçirdi. Yani bu deneyim işinize yarayabilir diye düşünüyorum. Bana sorarsanız fıstık çamı kabuğu, şişe mantarı ve mangal kömürü ideal bir karışım oluyor. Bitkiyi kök çürümesinden koruyor. Diğer substratlar çabuk bozuldukları için uygun olmuyor gibi geliyor bana. Eğer hazır harç kullanmak zorundaysanız dikkatle gözlemeniz ve sulamayı iyi ayarlamanız gerekir.

Adalet Yağcı
10-11-2011, 17:56
253303

İnanılmaz güzellikler bunlar, ellerinize yüreğinize sağlık sayın OIR1938.
Lütfen deneyimlerinizi de bizlerle paylaşın.

Fotoğrafların çekim kalitesi için de ayrıca tebrikler.

SerDag
10-11-2011, 22:45
Sayın malicetin, verdiğiniz bilgilerle ben de bildiklerimi tazelemiş oldum, çok faydalandım çok teşekkür ederim. Benimkinin de çiçekleri bitmek üzere. Daha aydınlık ve pencereye yakın bir yere aldım, sevmiş ki yavru yaprak çıkartmaya koyuldu. Akşam yaklaşık 2 saat ışık görüyor bundan hoşlandı.

Aynı saksıdaki minik keikiler ise pencere pervazındalar; üstlerine güneş düşmüyor ama müthiş ışık alıyorlar. Göbeklerinden yavrulamışlar, kök uzattıklarını görüyorum. Keikiler büyük orkide ile yanyana dururken (bu pencereye yarım metre geride, tül arında) bu kadar hızlı gelişmiyordu. Yavrulara daha bol ışık lazımmış.

Sayın upsa orkideniz çok güzel maşallah, güle güle büyütün.

malicetin
11-11-2011, 12:14
Bu mevsimde güneş çok dik gelmedikçe yakmaz. Havaların bulutlu olduğunu saymasanız bile güneş 9 saat kalıyor tül arkası ışık yetmez. Bence tülü açın, iki - üç saat kadar güneş almazsa çiçeklenme olmaz. Olsa da zayıf olur. Eğer bitki güneş ışığına alışık değilse az az güneşe alıştırmak gerekebilir. Gene de güneş yanığına karşı dikkatli olalım...

artemisia10
11-11-2011, 13:06
Gerçekten bu sayfaları çok okudum ama orkidem çiçek sapı çıkarmaya başladı :) bir ay önce daha çok ışık alan bir yere koymuştum şimdi yapmam gereken herhangi bir şey var mı ısı ışık su ile ilgili besin vermeyi düşünüyorum. Aynen devam et diyorsanız da lütfen birisi cevap yazarsa sevinirim....

malicetin
11-11-2011, 18:58
Sayın artemisia10, aynı şeyleri yazıyoruz artık. Orkide bakımında deneme yanılma metodu çok geçerli. Bu yolla doğru yol bulunuyor. Bir de sitedeki bilgilerle deneyimlerinizi birleştirirseniz orkide yetiştirmek için şartlar tamam oluyor. Işık çok önemli, bu yüzden orkidelerin yaprakları çok geniş ve büyük. Korkmayın sabah erken veya öğleden sonra2-3 saat güneş ışığı alsın.Orkideler yaprakları ile kökleriyle ve hatta çiçekleriyle bile fotosentez yaparlar. Haftada bir yağmur suyu, 15 günde bir de gübreli yağmur suyu ile ve daldırma yöntemiyle sularsanız sadece zamana ihtiyacınız kalır. 1 ay içerisinde orkidenizin çiçekleri açılmaya başlar. 4-6 ay o güzel çiçekleri zevkle seyredersiniz.

artemisia10
11-11-2011, 22:27
:) umarım çiçekleri görürüz cevap için teşekkürler...

fkopar
12-11-2011, 23:39
Aşağıda resimlerini paylaştığım orkidemde yeni bir oluşum olduğunu farkettim. Daha önceki mesajlarda Serkan beyin paylaştığı fotodakine benziyor. Bu keiki olabilir mi? Ancak orkidenin üzerinde çiçekleri varken keiki verdiğini görmedim.
http://b1111.hizliresim.com/r/f/hmm3.jpg
http://b1111.hizliresim.com/r/f/hmmc.jpg
http://b1111.hizliresim.com/r/f/hmmm.jpg
http://b1111.hizliresim.com/r/f/hmmx.jpg

malicetin
13-11-2011, 12:42
Sayın fkobar, belirttiğiniz oluşum keiki değil yeni bir çiçek dalı. Bu daldan yeni çiçekler gelecek...

fkopar
13-11-2011, 20:56
Sayın fkobar, belirttiğiniz oluşum keiki değil yeni bir çiçek dalı. Bu daldan yeni çiçekler gelecek...

teşekkürler sayın malicetin.

beyaz orkide84
15-11-2011, 20:02
orkidemın yaprakları ve kökleri kuruyordu. daha once orkide yetiştirmediğim içinde ne yapıcam konusunda bi bilgim yoktu.çiçekçiye gittim oda at dedi . ama ben kıyamadım. bu siteye baktım iyi gibi duruyordu.bilgi alabilirim diye düşündüm. hatta uye oldum belkı bi çözüm bulurum diye. ama hiiiiççç bi şey olmadı.çünkü 10 gün oldu kimse soruma cvp vermedi.. çiçeğimde kurudu kuruyacak :(((((((((((

fkopar
15-11-2011, 22:06
orkidemın yaprakları ve kökleri kuruyordu. daha once orkide yetiştirmediğim içinde ne yapıcam konusunda bi bilgim yoktu.çiçekçiye gittim oda at dedi . ama ben kıyamadım. bu siteye baktım iyi gibi duruyordu.bilgi alabilirim diye düşündüm. hatta uye oldum belkı bi çözüm bulurum diye. ama hiiiiççç bi şey olmadı.çünkü 10 gün oldu kimse soruma cvp vermedi.. çiçeğimde kurudu kuruyacak :(((((((((((
Sayın beyaz orkide84;
çiçeğinizin fotoğrafını ekleyebilir misiniz?

beyaz orkide84
15-11-2011, 22:28
sayın fkopar , cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. şu an yanımda makina yok . yarın hemen çeker eklerim..

SerDag
15-11-2011, 23:12
Sevgili beyazorkide84,
Mümkün olduğunca size yardımcı olacağım.
1- Orkidenizin kökleri ışık almalı. Dış saksıdan çıkartın.
2- Yapraklara su sıkmakla olmaz. Göbeğine su gelmemeli. Tozlanırsa yaprakları nemli bir kağıt havluyla silmekle yetinin.
3- Asıl sulama şu şekildedir: Haftada 1 gün, sabah saatinde, saksısıyla bir su dolu kaba oturtun. Su saksının alt deliklerinden girip üst seviyeye dek gelmelidir. Ancak göbeğe dolmamalıdır. Hava kabarcıkları çıkar, bitmelerini bekleyin. Sonra saksıyı kaldırın. İçindeki tüm suyun akmasını bekleyin. Tabağında su birikmemelidir.
4- Dalındaki çiçekler solduysa, dalda bir tomurcuk oluşumu görünmüyorsa dalı bir keski ile kesin.
5- Yaprakların aşağılara serilmesi, yumuşaması susuzluk belirtisidir.
6- Havalandırılabilen, ışıklı bir yerde durmalı. Ancak cama yapışmamalı, yapraklarında yanık oluşur.

beyaz orkide84
17-11-2011, 20:08
yardımınız için teşekkürler. fotoğraflar aşağıda yorumlarınızı bekliyorum..

beyaz orkide84
17-11-2011, 20:18
sevgili beyazorkide84,
mümkün olduğunca size yardımcı olacağım.
1- orkidenizin kökleri ışık almalı. dış saksıdan çıkartın.
2- yapraklara su sıkmakla olmaz. göbeğine su gelmemeli. tozlanırsa yaprakları nemli bir kağıt havluyla silmekle yetinin.
3-asıl sulama şu şekildedir: haftada 1 gün, sabah saatinde, saksısıyla bir su dolu kaba oturtun. su saksının alt deliklerinden girip üst seviyeye dek gelmelidir. ancak göbeğe dolmamalıdır. hava kabarcıkları çıkar, bitmelerini bekleyin.sonra saksıyı kaldırın. içindeki tüm suyun akmasını bekleyin. tabağında su birikmemelidir.
4-dalındaki çiçekler solduysa, dalda bir tomurcuk oluşumu görünmüyorsa dalı bir keski ile kesin.
5- yaprakların aşağılara serilmesi, yumuşaması susuzluk belirtisidir.
6- havalandırılabilen, ışıklı bir yerde durmalı. ancak cama yapışmamalı, yapraklarında yanık oluşur.

l i t t l e gardener (http://littlgardener.blogspot.com)
sevgili ser Dağ
önerileriniz için teşekkür ederim. söylediklerinizi uygulayacağım. fakat çiçekçi bunu atın kökleri kurumuş dedi. orkidenin resimlerini yükledim. eğer sizin dediğiniz gibi bakımını yaparsam yaşarmı? yoksa ekstrem bi uygulama gerekiyormu. ben köklerini içeri tekrar sokmak için saksının toprağını çıkarıp sonra tekrar çiçeği yerleştirdim . ölü kökleri temizledim.fakat çiçeğin yeşil kısmına yakın yerlerinin rengi yeşil değil beyazımsıydı ve cansız duruyordu.Ama kök uçları yeşil. sizce çiçek ölmüşmü?

fkopar
19-11-2011, 20:30
sevgili ser Dağ
önerileriniz için teşekkür ederim. söylediklerinizi uygulayacağım. fakat çiçekçi bunu atın kökleri kurumuş dedi. orkidenin resimlerini yükledim. eğer sizin dediğiniz gibi bakımını yaparsam yaşarmı? yoksa ekstrem bi uygulama gerekiyormu. ben köklerini içeri tekrar sokmak için saksının toprağını çıkarıp sonra tekrar çiçeği yerleştirdim . ölü kökleri temizledim.fakat çiçeğin yeşil kısmına yakın yerlerinin rengi yeşil değil beyazımsıydı ve cansız duruyordu.Ama kök uçları yeşil. sizce çiçek ölmüşmü?

Hocam kökleri kurumuş gibi durmuyor. Bendeki orkidelerden birinin kökleri daha zayıf ve az olmasına rağmen yaşıyor. yeni yaprak çıkarmaya başladı. bence atmayın. bakmaya devam edin. kuruyacağını sanmıyorum.

lucean
21-11-2011, 06:06
Sevgili beyaz orkide84
yukarida, sevgili fkopar'in da dedigi gibi bitkinizin kokleri kurumamis. bitkinizin kok bolgesinde mantari bir sorun oldugunu dusunuyorum. ama bitkinize iyi baktiginiz taktirde bu sorunun ustesinden gelecektir. cok miktarda su vermek yerine az miktarda ama SIK su vermenizi tavsiye edebilirim (dort gunde bir mesela). Gubre takviyesi yapmayi ihmal etmeyin ama her seyin fazlasi zarar biliyorsunuz. bitkinizin kok uclarinin yesil olmasi cok iyi bir sey. Danistiginiz cicekci, muhtemelen size yeni bir orkide satmak icin bitkinizi atmanizi onermis olabilir ama orkideler oyle kolay pes edecek bitkiler degiller. benim unuttugum bir sey ya da akliniza takilan baska sorun varsa sorun lutfen.
Kolay gelsin...

ayhat
21-11-2011, 10:25
Bir arkadaşımın orkidesi akvaryumun içinde suda duruyor sürekli, yani fanus şeklindeki akvaryum yarıya kadar su, çakıl, midye falan var, içinede orkideyi saksısıyla koymuş, 2-3 tane orkideyi öldürdükten sonra bu yöntemi duyduğunu orkideninde bu yöntemi sevdiğinden bahsetti, yeni geçmiş olmasına rağmen tomurcuğu, yeni bir dal atmıştı, bende evdekini denesemmi acaba?

malicetin
21-11-2011, 12:26
Sayın ayhat, doğru anladıysam orkide saksısını suyun içerisinde olmasından söz ediliyor. Bu durumdaki bir orkide kök çürümesinden ölür. Bu kısa sürede olmaz, arkadaşınız bu dönemde söz ediyor olmalı. Su içerisindeki orkidenin kesinlikle ölür. Eğer orkide, köklerine su değmeyecek şekilde kum ve çakılların üzerine konulacaksa nem ihtiyacını daha kolay karşılayacağından harika olur ama bir şartla ... O şart da olmazsa olmaz şartlardandır: Yeterli ışık...

beyaz orkide84
21-11-2011, 23:19
Sevgili beyaz orkide84
yukarida, sevgili fkopar'in da dedigi gibi bitkinizin kokleri kurumamis. bitkinizin kok bolgesinde mantari bir sorun oldugunu dusunuyorum. ama bitkinize iyi baktiginiz taktirde bu sorunun ustesinden gelecektir. cok miktarda su vermek yerine az miktarda ama SIK su vermenizi tavsiye edebilirim (dort gunde bir mesela). Gubre takviyesi yapmayi ihmal etmeyin ama her seyin fazlasi zarar biliyorsunuz. bitkinizin kok uclarinin yesil olmasi cok iyi bir sey. Danistiginiz cicekci, muhtemelen size yeni bir orkide satmak icin bitkinizi atmanizi onermis olabilir ama orkideler oyle kolay pes edecek bitkiler degiller. benim unuttugum bir sey ya da akliniza takilan baska sorun varsa sorun lutfen.
Kolay gelsin...

sayın lucean
teşekkür ederim. son bi soru daha.. ben çiçek gübresi aldım kullanıyorum. orkideye için özel bi gübre varmı. yoksa herhangı bı gubre olurmu?

beyaz orkide84
21-11-2011, 23:21
Hocam kökleri kurumuş gibi durmuyor. Bendeki orkidelerden birinin kökleri daha zayıf ve az olmasına rağmen yaşıyor. yeni yaprak çıkarmaya başladı. bence atmayın. bakmaya devam edin. kuruyacağını sanmıyorum.

teşekkür ederim...

ayhat
22-11-2011, 08:48
Sayın mali çetin bende aynı şeyi düşündüm ışıktan memnun sanırım, birinci dal daha geçmeden ikinciyi çıkartıyor maşallah. Bakalım gelişimi nasıl olacak, belkide yerini sevmiştir?