View Full Version : Phalaenopsis
Sayfalar :
1
2
3
4
[
5]
6
7
8
9
10
11
12
13
14
oceanheart
30-12-2008, 16:13
Mısır koçanını ilk kez sizden duydum hiç bir yerde de rastlamadım, hali ile denemedim de. Benim duymamış olmam kullanılamaz anlamına gelmez elbet ancak çabuk çürüyecceğini, kompostlanır olduğunu var sayıyorum, dolayısı ile sorun yine aynı. Çeviz ve fındık kabuklarını duydum gerçi denemedim ama mısır koçanının hiç duymadım.
Sayın maliçetin,
geçmiş çiçek saplarında bir hareket olmadığı halde yeni çiçek sürgünü veriyorsa o eski sapları kesin artık iflah olmıyacak gibiye geliyor. (Tabii bu güne dek kurumadılarsa, yeşil rengi kaybolmuş, gözleri kapatan yaprakçığın çoktan beyazlanmış olması gerekli)
Saygılarımla
Nazik cevabınıza çok teşekkür edrim sn. Praecox
Cevabınızı farketmemiş olmam nedeniyle geç kalan teşekkürüm için de kusuruma bakmayın lütfen.
binnazyagci
03-01-2009, 16:50
Merhaba herkese :)
Benim 1.5 sene önce aldığım bir phalim var. aldıktan 2 hafta sonra çiçekleri döküldü bende 3. boğumdan sonra kestim. 15 günde bir sıvı gübre verdim haftada iki kerede spreyle yapraklarını ıslattım. Zamanla yaprakları canlılaştı ve yeni yapraklar çıkardı fakat dalıda gittikçe kurumaya başladı.Bende iki ay önce saksısını ve substratını değiştirmeye karar verdim. Çiçeğimi saksıdan çıkarınca köklerinin %70 i sararmış ve süngerimsi bişey olmuştu. Onların hepsini kökünden kestim. Şu anda yeni dal çıkarmış durumda.
Fakat hala yanlış birşey yapmış olacağımdan korkuyorum. yardımcı olursanız sevinirim.
Anladıgım kadarıyla o zamanlar fazla su veriyordunuz. O nedenle kökler o halde olabilir. Şu an yeni dal verdiğine göre bi sorun yok gibi. Bence orkide bakımında en önemli şey sulama ve yeterli ışık. Bende ilk aldıgımda fazla sulamıştım. Şu an bu forum sayesinde bayagı tecrubelendim ve su an pembe damarlı olan orkidem çiçek açmış durumda :D
newyorker
06-01-2009, 16:59
Merhaba sayın preacox. Ben Rizeden hakan (eski ismimle newyorker). Yeni bir phal bana hediye geldi. Camın önünde duruyor bulunduğu ortamda son derece aydınık. Gündüzleri bayağı bir sıcak oluyor ve geceleri ılık. Geldiğinde iki çiçeği açmıştı ancak gelince bir tomurcuğunu düşürdü. Diğer iki tomurcuk ise açtı. İlk sulamayı saksıyı saksıyı suya daldırp çıkartarak yaptım. Subrast kısmen kuru.Sık sık yapraklarını nemlendiriyorum. Görünürde çürük kök yok. İki haftadır bu bitki bende.
Sorularım ise;
1.Sizce uyguladığım bakım uygun mu?
2.Saksı harcını ne zaman değiştirmeliyim?
İyi akşamlar:rolleyes:
Merhaba sayın preacox. Ben Rizeden hakan (eski ismimle newyorker). Yeni bir phal bana hediye geldi. Camın önünde duruyor bulunduğu ortamda son derece aydınık. Gündüzleri bayağı bir sıcak oluyor ve geceleri ılık. Geldiğinde iki çiçeği açmıştı ancak gelince bir tomurcuğunu düşürdü. Diğer iki tomurcuk ise açtı. İlk sulamayı saksıyı saksıyı suya daldırp çıkartarak yaptım. Subrast kısmen kuru. Sık sık yapraklarını nemlendiriyorum. Görünürde çürük kök yok. İki haftadır bu bitki bende.
Sorularım ise;
1.Sizce uyguladığım bakım uygun mu?
2.Saksı harcını ne zaman değiştirmeliyim?
İyi akşamlar:rolleyes:
Yaprakları özelikle kışın nemlendirmeyin. yaprak koltuklarının dibinde su kalırsa çürüme oluşur.
Bunun dışında bakımınız uygun.
Saksı harcını çiçeksiz herhangi bir zamanda yapabilirsiniz. En uygunu ilkbahar veya yaz başıdır.
newyorker
06-01-2009, 19:30
Tabikide bu hataya düşmüyorum. Tamamen ıslatmıyorum sadece havayı nemlendiriyorum...
Tabi sizin uyarınızı dikkate alacağım.
newyorker
08-01-2009, 15:59
Dün phalimdeki en alt çiçeğinin düzün bir şekilde kapanmış olduğunu gördüm.Acaba neden böyle olmuş olabilir?:confused:
velveteen
10-01-2009, 14:06
Sayın velveteen,
yaprakların özelikle en son çıkan yaprağın diriliği nasıl parmağınızla dürtünce diri gibi mi dırıyor yoksa gevşekçe mi? veyahut, hatta düşecekmişçesine gibi eğreti mi duruyor?
Yani kökboğazı çökerten gibi bir hastalıktan (gerçi bu gibi durumlarda sıkça rastlanan ve akla gelen bunlardır) şüphelenmenize gerekçeniz veya septomlarınız var mı? Bu çiçek dökülmesi veya yeşil botyris noktaları harici...?
Saygılarımla
Sayın Praecox,
Bahsettiğim üzere orkideler konusunda çok acemiyim. Forumu okuyorum bol bol, ama henüz bir deneyim **** kendi kendime karar verebilmeme yetecek kadar hakim olduğumu söyleyemem konuya.
Yeni aldığım phal ımın çiçekleri üzerinde yeşil botyris noktaları vardı ve eve getirdikden bir kaç gün sonra çiçeklerini dökmüştü. O günden sonra (yaklaşık 2-3 haftada) 2 tane yaprağını kaybettim. Yumuşadılar ve bozuldular bende diplerinden kestim. Kaybettiğim yapraklar hep en dışdan olduğu için yeni çıkan yapraklarda sorun olmadığını düşündüm. Şimdi işaretlediğim 3. yaprağımda yumuşamaya başlamış durumda. Köklerinde aldığım zamandan bu yana pek değişiklik yok. Bir tarafı nispeten kuru cansız köklerden oluşurken, diğer yanında daha yeşilce kökler var.
Evimin sıcaklığı kaloriferin yanmadığı zamanlarda 14 dereceye dek düşüyor. Haftada bir su veriyorum. Son hafta su vermedim, yaklasık 2 haftadır susuz bırakıyorum kuruduğundan iyice emin olmak için. Sulamayı saksıyı suya batırarak yapıyorum, ortasına su değmesin diye. Cam bir saksının içine çakıllar koyup phal imin dikili olduğu plastik saksıyı çakılların üzerine koydum. Oraya köklere değmeyecek kadar su koyup nem sağlamaya çalışıyorum. Aydınlık direk güneş ışığı almayan cam önünde duruyor.
Kökboğazı çökerten gibi bir hastalıktan şüphelenmeli ve forumda anlattığınız kökleri temizleme, substattan arındırma işlemine başlamalımıyım. Yoksa daha sıcak bir yere alarak (aklıma gelen tek yer radyatör üzeri) ve belki mantar önleyici bir ilaçlama yaparak bir süre daha mı gözlemlemeliyim? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
malicetin
10-01-2009, 17:34
Sevgili orkideseverler,
orkide ile ilgili olarak internette yaptığım gezintide "orkideler'in sulanması" ile ilgili bir bilgiye rastladım. Yararlı olacağını düşündüm. Bilgi Mehmet Sandur isimli ir kişiye ait. Kendisinden izin istedim ama ulaşamadım. Sonuçta yararlı bir bilgi diye ilgilenenlere sunmaya karar verdim.
İşte sulama ile ile ilgili bilgi:
SULAMA
Evimdeki Su, Su Yumuşatıcısı Tarafından yumuşatılmıştır Bu Orkideye zarar verir mi?
Bu suyunuzun nasıl yumuşatıldığıyla ilgilidir. Eğer yumuşatma ion değişimi metoduyla yapıldıysa sorun yoktur, ama su sodyum klorür(tuz) kullanılarak yapıldıysa bunu orkideleriniz üzerinde kullanmanız doğru olmaz maalesef bir çok ev suyu sodyum kullanılarak yumuşatılmıştır. Sodyum ile yumuşatılmış sular bitkideki kalsiyum ve magnezyumu sodyuma dönüştürür. Sodyum bitki için toksin bir maddedir. Sodyumla yumuşatılmış su ile sulanan bitkiler 6-7 cm daha büyürler ve daha sonra büyümeleri durur. 6 aydan daha kısa bir zamanda sodyumla yumuşatılmış su orkidelerinizi öldürecektir. Eğer orkideleriniz üzerinde şişelenmiş su kullanırsanız suyun neyle yumuşatıldığını öğrenmek zorundasınızdır ve buna göre de önleminizi alırsınız.
ÇN: Buradan anlaşıldığı Üzere bu bitkiler yumuşak sudan hoşlanıyor. Eğer ki şişe suyu kullanıyorsunuz üzerine bakıp sodyum ile yumuşatılmamış olduğundan emin olun.
- - AŞIRI SULAMA - -
Çoğu insanlar bitkileri toprakta büyütmeye alışmıştır. Orkidelerse ağaç kabuğu ve diğer ortamlarda büyürler. Saksılardaki bu farklı ortamlardan dolayı orkide büyütmeye başlayanlar sulama metotlarında da çok önemli ayarlamalar yapmalıdırlar. Orkide sevdalıları yeni orkidelerini tipik olarak sularlar ve birde bakarlar ki orkideleri gene kuru kalmış ve sonra yine biraz daha sularlar bu olay en sonunda orkidenin gereğinden fazla sulanmasına ve boğulup ölmesine kadar devam eder. Orkide ortamı suyu çok çabuk emer ve daha sonra hemen kurur. Orkide ortamı oldukça gevşektir ve oksijen bitkinin köklerine çok rahat girip çıkabilir. Kökler doğru biçimde çalışmalıdır. Eğer saksı ortamı nemli tutulursa kökler kısa zamanda çürür ve bitki gerekli su ve havayı alamayacağı için solar ve ölür. Bu olurken bizim saf orkide sevdalımız hala bitkisini sulamaktadır. Çünkü bitki kuru görünüyordur.
Bakılması Gerekenler
Solma
Dolgun olması gereken yalancı soğanlar **** boğumlar büzülmüştür.
Cattleya ve Phalaenopsis gibi yaprakları olana bitkiler kıvrılırlar, yumuşarlar ve üzerlerinde kırışıklıklar oluşursa.
Miltonia ve Oncidium gibi yapraklar asla genişlemezler ve bir akerdeon gibi pileli görünürlerse.
Kararmış bölümler varsa özellikle bitkinin alt kısmındaysa.
Yaşlı yapraklar sarıya dönüyorsa ve dökülüyorsa. Sararıp dökülen yaşlı yapraklar varsa.
Onlar ekşi ekşi kokarsa.
Eğer mümkünse çok nazikçe evdeki saksısından alıp köklerini inceleyin. Eğer kökler siyah ve lapa gibiyse o zaman muhtemelen orkidenizi fazla suluyorsunuzdur.
Yapılması Gerekenler
Yukarıda saydıklarımızı gözlemlemeniz halinde anlayın ki ters gidin bir şeyler vardır. Ortam çürümeye başlamıştır ve bitkide köklerini kaybetmek üzeredir. O zaman hemen harekete geçmeli ve ivedi olarak bitkinin o çürüyen bütün köklerini kesip atmalısınız. Daha hızlı bir kuruma için daha kuru bir ortam kullanın. Artık o güzelim orkidenizin birkaç kökü kalmıştır. O yüzden bir sırıkla destekleyiniz. Eğer bitkinizin hemen hemen hiç yaşayan kökü kalmamışsa o zaman bu nadide orkideyi plastik bir torba içine koyunuz ve ucunu hafifçe gevşek bir şekilde kapatınız. Böylece bu güzelim orkideniz daha fazla nem kaybetmiyecektir. Daha sonra bu torbayı direk güneş ışığı olmayan bir yere koyunuz göreceksiniz ki o nadide orkidenizden yeni kökler çıkmaya başlayacaktır. AMAN SAKIN HA TORBAYA KOYDUĞUNUZ O NADİDE ORKİDEYİ GÜNEŞTE BIRAKMAYIN. Daha sonra göreceksiniz ki yeni kökler çıkmış. Yeni köklerin çıktığını gördüğünüz zaman torbadan orkidenizi çıkartın ve nem tepsisinin üzerine yerleştiriniz. Eğer o nadide bitkinizde siyah bir çürük varsa onu tekrar saksıya koymadan mantar öldürücü bir ilaçla tedavisini yapınız ve lütfen onu yeniden sulamaya başladığınızda önce yapmış olduğunuz hataları yenilemeyiniz ve çok dikkatli olunuz.
- - AZ SULAMA - -
Bir çok orkide sevdalısı çok sulama deyimini bilmezler o yüzden az sulama yolunu seçerler. Bu yüzden bitki buğulanır. Bitkiye sadece ufak bir miktar su vermiş olurlar ve bitki ortamı bütünüyle ıslatılmaz. **** o güzelim orkideyi adeta bir kaktüs gibi çok az sularlar. Maalesef onlar bilmezler ki bütün bitkiler yaşamak için yeterince su almak zorundadırlar. Hatta kaktüs bile yeterince sulanmalıdır ki yaşasın.
Peki az suladığımı nasıl anlayabilirim?
Enteresan nokta şudur ki az sulamanın bulguları çok sulamanınkiyle hemen hemen aynıdır. Sizin o nadide orkidenizin az veya fazla sulandığını belirlemek için bitkinizin geçmişte nasıl bir modelde sulanmış olduğunu bilmeniz gerekir. Buna rağmen o güzelim orkidenizi saksısından alıp köklerini incelerseniz problemi çözebilirsiniz. Eğer kökler sağlamsa sorun muhtemelen az sulamadır. Eğer kökler kararmış ve lapa gibiyse o zaman demek ki siz orkidenizi fazla suluyorsunuzdur.
Bitkileriniz boyun büker ama fazla sulanmış gibi köklerini kaybetmez.
Orkideler gelişirken daha ince yapraklı akordeon gibi pileli olur. Not: Hatta siz sulamayı artırsanız bile bu pilelenme düzleşmeyecektir, yeni yapraklar normal olacaktır.
Bitkiniz zayıftır ve yaprakları büzgün, aksak gibidir.
Ne yapmam lazım
Bitkinizin çok sulama değil az sulamadan muzdarip olduğundan emin olun.
Eğer bitkiniz saksısında sağlamsa sulamanızı arttırınz. Eğer haftada bir suluyorsanız bunu haftada 2’ye çıkartın.
Suladığınızda öyle suyu serpiştirmeyiniz yani adam akıllı sulayınız.
Buğulanma sulamanın hiçbir zaman yerini almaz.
Sularken ne sıcak nede soğuk su kullanın ılık su kullanınız.
Mutlaka sulamayı sabah yapınız. Böylece akşam olmadan bitkinizin yaprakları kuruyacak ve çürüme şansı azalacaktır.
Genel Sulama Kuralları
Her zaman ılık su kullanınız asla soğuk su kullanmayın
Aşağıdaki hallerde daha sık sulayınız
Eğer saksının büyüklüğü 10 cm den azsa
Orkideniz killi bir saksıda yetişiyorsa (plastik olmayan saksı)
Orkideniz bir sepet içindeyse **** bir yere çıkarıldıysa
Nem oranı %40’ın altındaysa
Sıcaklık 27 derecenin üzerine çıktıysa ve orkideniz direk gün ışığına maruz kalıyorsa
Orkidenizin çevresindeki hava dolaşımı artmışsa
Orkidenizin yaprakları inceyse
Aşağıdaki koşullarda daha az sulayınız
Hava 3 gün veya daha fazla bulutlu olmuşsa
Eğer orkideniz direk gün ışığı almıyorsa
Gündüz sıcaklığı 16 derece veya daha azsa
Orkideniz 15 cm veya daha geniş bir saksının içindeyse
Plastik bir saksının içindeyse
Orkidenin etrafında çok az bir hava dolaşımı varsa
Nem oranı % 70 veya daha fazlaysa
Onun kalın yaprakları ve gelişimi varsa
10 sene belki dahada fazla, yani yıllar önce internette ki yabancı bir sitenin orkideler hakkında ki yazılarını Türkçe'ye çevirmiştim. Resimlerle anlatılmış çok kapsamlı ve çok ayrıntılı bir yazıydı. O kadar uzun zaman olduki hangi site olduğunu hatırlayamıyorum. Forumda ki bu yazınızı görünce aklıma geldi. Tozlu cdlerin arasında duracağına belki burada bir kaç kişiye faydalı olur diye düşündüm. Hangi cd de olduğunu bulmak biraz zaman alsada en sonunda buldum. Korktuğum başıma gelmedi kaliteli cd kullanmanın mükafatını aldım ve cd bozulmamış durumdaydı. Yalnız dosyalar office word e çekilmiş ve resimler gözükmüyor. Wordpad ile sadece yazılara ulaşabiliyorum. Hangi site olduğunu bulabilirsek tabii öyle bir site kaldıysa hem yazıyı tekrardan kontrol ederiz daha düzgün bir şekile getiririz hem de resimleri ekleyip sitenin ismini yayınlarız sanırım daha iyi olur. Biraz kapsamlı bir çeviri olduğu için biraz uzun. Şimdilik sadece sulama ile ilgili olan kısımı yayınlıyorum. Üşenmeyip fırsat yaratabilirsem Orkidelerin Üretilmesi, Bakımı, Yetiştirilmesi, Saksısının değiştirilmesi v.b. gibi kısımlarıda resimleri ile en kısa zamanda eklemeye çalışıcam. Umarım bu yazılar sizlere faydalı olur.
Merhabalar,
Yıllardır bir phalaenopsis'im olsun diye hayaller kurup dururdum, bir türlü de cesaret edip alamamıştım. Hoya türleri, kaktüslerim ve lithopslarım derken aileye bir de bu orkide türünü katmaya cesaret edebildim sonunda. ;)
Sayın praecox'in yorulmadan cevapladığı sorulara, bilgi dolu yazılarını inanılmaz taktir ettim. Bravo valla.
Bütün forumu okuyamadım henüz ama anladığım kadarı ile şeffaf bir saksı içinde bu güzel bitki duracak, çiçeklenme zamanı saksı değişimi olmayacak, 2 senede bir saksı harcı değişecek ve geçirgen olacak. Benim dün aldığım orkide şuanda iş yerimdeki çalışma masamda duruyor. İçerisi ışık alıyor ama bol ışık yok, bitkinin üzerinde daha tomurcuk halinde çiçekler var, gelişme gösteren minik çiçek yumruları var. Haftada bir çeşme suyu değil de damacana su ile sulasam uygun olur mu? Çiçeklenen bitkilere verilen çiçek coşturan gübre versem olur mu, ne sıklıkla gübre vermem gerekecek? Çiçeklenme süresi içinde masa başımda dursa çiçeği üzer miyim? İş yerim kuzey'e bakıyor, pencere önünde 1,5 seneye yakın zamandır duran mum çiçeğim var gayet mutlu yerinden çiçek tomurcukları da verdi. Hiç bir bitkimde böcek de yok ;) Onların yanına mı alsam uygun olur? Ortam sıcaklığı gündüz 21 derece civarı akşamları sıcaklık düşüyor. Bu aklımdaki soruları sizi yormazsam bir cevaplayabilir misiniz lütfen? Teşekkür ederim...
58672
58673
58674
Merhabalar,
Yıllardır bir phalaenopsis'im olsun diye hayaller kurup dururdum, bir türlü de cesaret edip alamamıştım. Hoya türleri, kaktüslerim ve lithopslarım derken aileye bir de bu orkide türünü katmaya cesaret edebildim sonunda. ;)
Evet anlaşılan transfer mevsimi açıldı...
Bende Lithopslara heves sarmıya başladım. Deplasmanda da oynıyacağız artık :D
Bütün forumu okuyamadım henüz ama anladığım kadarı ile şeffaf bir saksı içinde bu güzel bitki duracak, çiçeklenme zamanı saksı değişimi olmayacak, 2 senede bir saksı harcı değişecek ve geçirgen olacak.
Burasını doğru anlamışsınız, ancak son yıllardaki deneyimlerim pekde saydam saksı gerekmediğinden yana. Bu konuda bir kaç kaynak da var. Türkiyede uygun boylarda veya daha büyükçe saydam saksı zorluğu olduğundan bu şekilde normal saksılara dikmenin bir farkını gözlemliyemedim.
Benim dün aldığım orkide şuanda iş yerimdeki çalışma masamda duruyor. İçerisi ışık alıyor ama bol ışık yok, bitkinin üzerinde daha tomurcuk halinde çiçekler var, gelişme gösteren minik çiçek yumruları var. Haftada bir çeşme suyu değil de damacana su ile sulasam uygun olur mu?
Uygundur, yeterki su klorlu olmasın. Bekletilmiş çeşme suyu da (En azından İstanbul için bazı bölgelerde... ) uygundur.
Çiçeklenen bitkilere verilen çiçek coşturan gübre versem olur mu, ne sıklıkla gübre vermem gerekecek?
Bu tür gübrelerde dozajlamayı iyi ayarlamak gerekli. NPK aranını v.s. bilemediğimden size burdan miktar yazamıyorum. Ama normal kullanımın 1/4 oranı uygun olur.
Çiçeklenme süresi içinde masa başımda dursa çiçeği üzer miyim?
Göz önünde durması iyi olur. Işık ısı uygun ise üzülmez.
İş yerim kuzey'e bakıyor, pencere önünde 1,5 seneye yakın zamandır duran mum çiçeğim var gayet mutlu yerinden çiçek tomurcukları da verdi. Hiç bir bitkimde böcek de yok ;) Onların yanına mı alsam uygun olur? Ortam sıcaklığı gündüz 21 derece civarı akşamları sıcaklık düşüyor.
Akşamları 18'C e ye kadar düşebilir sorun olmaz ancak hafta sonu 2 gün büro ısıtılmadığındaçiçek bu ısıda kalırsa bu aylarda sorun olabilir.
Saygılar
karaefsun
12-01-2009, 15:04
orkidemin çiçegi açalı iki gün oldu. Çiçek taç yaprakları buruşuk sebebi ne olabilir. yardım edermisiniz. hastalık belirtisi olabilirmi?
Benim aklıma ilk olarak soğuk ve az ışık geliyor.Hybrit'in özelliğinden de olabilir.Ayrıca köklerinin durumuylada alakalı olabilir.
Sayın hocam siz ne dersiniz?
Sayın Praecox cevaplarınız için çok teşekkür ederim ;) Şeffaf saksı sıkıntım olacağını sanmıyorum vitray'dan rahatlıkla istediğim büyüklükte kare ya da yuvarlağa yakın saksı yapabilirim. :) ama bir fark da görmedim dediğinize göre bir sorun yok sanırım.
Arada transfer iyidir, lithopslarla ilgili bir sıkıntı ya da merakınız olursa siz de çekinmeyin lütfen, elimden gelen yardımı yaparım. Sağolun tekrar.
Sayın Karaefsun,
sizin phal. tamda çiçek kandillerini oluşturduğu evrede sulamada darboğaz yaşamış. Yani bu sırada öncelikle gerekli nemden mahsur kalmış. Bunun olması sadece sulama ile ilgili olmıyabilir. Isının düşüklüğü, veya fazla olmasından harcın çabuk kuruması, ışığın yetersizliği ve gübre sıkıntısı gibi (beslenme yetersizliği) faktörler de buna yol açmabilir.
İlk akla gelen bitkinin bu evrede sulama sorunu yaşadığıdır. Oncidium Miltonia gibi ince yapraklı orkidelerdeki plili akordeon gibi yaprak oluşumları gibi phal.de de tam çiçeğin gelişememsi petalerin sepallerin büzülmüş durumu buna delalettir.
Oluşan goncalar dökülmedi ise ışık yeterli demektir. Köklerde yine de sorun olabilir tabii. Köklerdeki sorun da yine bitkinin yeterince su ememesi demek olur.
Benim düşüncem saydam saksının en avantajlı yönü kökleri, saksı harcının durumunu v.s. görebilmemizdir.
Sayın İlkin,
saydam saksı yaptırırsanız drenaj deliklerini ve yüksekliğinin de bolca tutmayı ihmal etmeyin.
deplasmanda oynamak için çok iyi bir teknik direktörüm var. :D Ama sizi de hesaba katabileceğim bilgisi beni rahatlattı.
Eh ne de olsa sizin de malumunuz üzre karşı takımdan çekiniyor insanlar :D
karaefsun
12-01-2009, 16:39
sanırım tomurcuğun açma esnasında üç dört gün susuz bırakmıştım ondan oldu. phalin yaprak ve köklerinde hiç bir sorun görünmüyor. bir kez daha tam isabet sayın praecox teşekkür ederim yardımınız için
Merhaba orkide severler,
Benim de küçükten alıp büyütmeye çalıştığım bir phalaenopsis'im var, daha önceden burada kendisini göstermiştim. Saksısının içi yosun tutmuştu ve bana harcını değiştirmem gerektiği söylenmişti ancak bir türlü fırsat bulup değiştiremedim.
Sulamasını da menekşelerim gibi yapıyorum, onları ne zaman sularsam orkidemi de suluyorum ve tıpkı diğer saksı bitkileri gibi saksının üzerinden orta karar miktarda su döküyorum. Tabağına çıkan suları da harcın emmesi için birkaç saat bekliyorum, harç tamamen ıslanmış görünene kadar.. Sonra tabakta daha su kaldıysa boşaltıyorum.
Önceleri ihmalden dolayı gerektiği gibi bakım yapamıyordum, sonra bu durumdan gayet memnun olduğunu görünce özellikle bu bakım yöntemini devam ettirdim.
Saksı harcının içinde zaman zaman minicik şapkalı mantarlar çıkıyor, saksı şeffaf olduğu için dıştan görünüyor..
Acaba ben bu orkidenin harcını değiştirmeli miyim? Yoksa bu düzen ona iyi geldiği için hiç ellemeyeyim mi?
Aldığımda bu mesajdaki gibiydi: http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=296325&postcount=127
Şimdi ise böyle:
Rahibin biri bir gün kayığıyla ısız bir adaya çıkmış. Gezinirken birden biri ile karşılaşmış. Eh malum bizim rahip tanrının adamı kısa bir tanışma ve muhabet faslından sonra tanrı hakkında ain ve tapınması hakkında sorular sormuş. Adam ise topluma yabancılaşmış asocial şekli ile acaip hareketlerle nasıl taptığını ve tanrıya nasıl dua etiğini göstermiş. Rahip bunları görünce sıkılmış tanrıya böyle dua edilemiyeceğini ve doğrusunun şöyle ve böyle olacağı şeklinde öğretilerde bulunmuş.
O ısız adama uzun uzadıya dualar öğretmiş nasıl hareket etmesi gerektiği el ve duruş şakilleri üzerinde öğretilerde bulunmuş. Derken Rahibin vakti gelmiş ve adayı terketmek üzere adamla vedalaştıktan sonra kayığına binip asılmış küreklere.
Bir miktar denizde uzaklaştıktan sonra adamın aklı dualardan birinde bir soruya takılıvermiş. Rahibe son anda yakalayıp sorusunu sormak için koşmıya başlamış.
"- Rahip efendi rahip efendi bu dua nasıldı ne dememiz gerekiyordu nasıl yapıcaktık" diye bağırarak rahibin sandalına doğru koşuyormuş.
Rahip adamın birden denizin üzerinde koştuğunu farketmiş. Aniden heyecanlaşmış ve eli ayağına dolanırcasına ellerini göğe açarak Tanrısına tövbe edercesine dular ederken adama da sen nasıl biliyorsan... bu kadar zamandır tanrına nasıl dua ediyordunsa öyle yap... nasıl yapıyorsan öyle yap diyerek bağırmış ve irkilmiş. :)
Günümüz modern toplumda ise bir futbol maçında bir takım kurulur ve konstelasyona göre de bir strateji belirlenir.
Orada söylenen ise takım gol atığı sürece ellemeyin takımda değişiklik yapmayın.
Uzun lafın kısası sayın Nariel sizin durum da buna benzzeer bir durum.
Gol atmanız önemli, yani bitki hayatından menun olduğu sürece siz bildiğiniz gibi veya olduğu gibi devam edin.... :D
Sn pPraecox cevabınıza bayıldım.
Sayın praecox, yanıtınız için teşekkür ederim. Umarım bu geçici bir iyilik değildir, birdenbire kötüleşip ölmez..
velveteen
31-01-2009, 11:42
Sayın Praecox,
Bahsettiğim üzere orkideler konusunda çok acemiyim. Forumu okuyorum bol bol, ama henüz bir deneyim **** kendi kendime karar verebilmeme yetecek kadar hakim olduğumu söyleyemem konuya.
Yeni aldığım phal ımın çiçekleri üzerinde yeşil botyris noktaları vardı ve eve getirdikden bir kaç gün sonra çiçeklerini dökmüştü. O günden sonra (yaklaşık 2-3 haftada) 2 tane yaprağını kaybettim. Yumuşadılar ve bozuldular bende diplerinden kestim. Kaybettiğim yapraklar hep en dışdan olduğu için yeni çıkan yapraklarda sorun olmadığını düşündüm. Şimdi işaretlediğim 3. yaprağımda yumuşamaya başlamış durumda. Köklerinde aldığım zamandan bu yana pek değişiklik yok. Bir tarafı nispeten kuru cansız köklerden oluşurken, diğer yanında daha yeşilce kökler var.
Evimin sıcaklığı kaloriferin yanmadığı zamanlarda 14 dereceye dek düşüyor. Haftada bir su veriyorum. Son hafta su vermedim, yaklasık 2 haftadır susuz bırakıyorum kuruduğundan iyice emin olmak için. Sulamayı saksıyı suya batırarak yapıyorum, ortasına su değmesin diye. Cam bir saksının içine çakıllar koyup phal imin dikili olduğu plastik saksıyı çakılların üzerine koydum. Oraya köklere değmeyecek kadar su koyup nem sağlamaya çalışıyorum. Aydınlık direk güneş ışığı almayan cam önünde duruyor.
Kökboğazı çökerten gibi bir hastalıktan şüphelenmeli ve forumda anlattığınız kökleri temizleme, substattan arındırma işlemine başlamalımıyım. Yoksa daha sıcak bir yere alarak (aklıma gelen tek yer radyatör üzeri) ve belki mantar önleyici bir ilaçlama yaparak bir süre daha mı gözlemlemeliyim? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Merhaba,
Bu mesajın üstüne belkide haddimi ve bilgimi aşarak phal'imin köklerini temizledim. Sararmaya yüz tutömuş yaprağıda kestim. Forumda anlatılan toprak harcından hazırlayıp, ona diktim. Yaklaşık 2 hafta geçti ama maalesef kalan 3 tanecik kökde pek sağlıklı görünmüyor. 2 yaprağım var şuan, teki nispeten sağlam, teki zamanla sararacak hissi veriyor. Şu aşamada çiçeğimi kurtarmak için yapabileceğim bir şey var mıdır dersiniz?
Saynı velveteen,
Kökler çürümüş. Şimdi bu durumda bitkinizi kurtarmak oldukça zor. Fazla sulamış olabilirmisiniz?
Şu etapda yapılacak şey kökboğazına sphagnum sarıp saksı harcına dikmek, olabildiğince kuru, sıcak ve hava nemini yüksek tutmak. Haftada bir sphagnumu iyice ıslatıp kurumıya bırakmak.
Bunu bir nylon torbanın içine de alabilirsiniz ancak hergün havalandırmanız şart küflenmeye çok dikkat etmeniz gerek. Tüm bitkiyi Benlate ile ilaçlamanız da uygun olur.
Sphagnum yosunu ile sadece kök kısmını kadın nylon çoraplarından keseceğiniz şeritlerle bağlayıp nylon saydam torbaya da koyabilirsiniz. oldukça sıcak tutmanız gerekecek ancak doğrudan güneş ışığına maaruz bırakmayın nylon torbayı.
Yeni kökler oluşana dek gübreleme yapmayın temiz içme suyu ile sulama yapın.
Şebeke suyu kullanmayın.
velveteen
31-01-2009, 16:07
Çok teşekkürler sayın praecox,
Kendi sulamamdan kaynaklı bir hata olduğunu sanmıyorum. Çünkü haftada bir, çok az miktarda su verdim. Sanırım alırken iyi bir seçim yapamadım. Yapı marketteki elemanlarında beni yanlış yönlendirdiğini düşünüyorum açıkcası.
Neyse, sanırım bu benim yeteneklerimi aşan bir bakım olacak. Çok acemi bir orkide sahibiyim. Ama deneyeceğim. Bu sphagnum yosununu nerden bulabilirim?
Ekleme: Şans eseri bugün kardeşimin evinde ki orkidenin saksısında sphagnum yosunu olduğunu düşündüğüm bir saksı harcı buldum. Dediklerinizi deniyorum.
Tekrar tekrar teşekkürler yardımınız için.
Orkidelerin dilinden hiç anlamayacağımı düşünmüş olsam da sanırım şanslıyım, birkaç mesaj önce anlattığım, özensiz bakımla (sadece üstten arada bir sulama yapmak ve altına çıkan suyu emmesini beklemek ve hiç besin kullanmamak) gelişimine hızla devam eden orkidem, iki haftalık yokluğumda bana sürpriz yapmış ve yeni yaprak çıkarmış ;) Yokluğumda birisine haftada bir tüm çiçeklerimi azar azar sulamasını tembih etmiştim, geldiğimde harcı kupkuruydu ve sonuç:
Merhaba,orkidemin dibinde yeni bir yavru oluşuyor,fakat tomurcukların olduğu yerde su damlası oluştu ve tomurcuklar dökülmeye başladı.Yardımınızı bekliyorum.Sevgiler.:confused:
firatcoach
06-02-2009, 16:15
Merhaba,orkidemin dibinde yeni bir yavru oluşuyor,fakat tomurcukların olduğu yerde su damlası oluştu ve tomurcuklar dökülmeye başladı.Yardımınızı bekliyorum.Sevgiler.:confused:
Orkidenin dibinden, büyük olasılık ile bir kök ile ana gövde arasından yeni bir bitki oluşması genellikle kökleri çürümeye yüz tutmuş, sağlığını kaybeden bir Phal.'e işaret eder. (Tecrübe ile sabittir) Benim başıma yaklaşık 3 ayrı bitkide geldi. Her seferinde bitkinin harcını değiştirmek ve yeni harcı daha az ıslak kalacak şekilde seçmek yoluna gittim. Bu 3 bitkiden birinin ana gövdesi sizlere ömür ancak yeni çıkan ufak bitki yaklaşık 2 yıldır büyümek ile meşgul.
Diğer 2 bitkinin ise ana gövdelerini kurtarmayı başardım. Birinin yanında çok hızlı büyüyen bir yeni bitki, diğerinde ise 2 yeni bitki var. Hep beraber büyüyorlar.
Eğer ana bitkinin kök sistemini ve ana bitkiyi kuratarabilirsen yeni bitkiler çok hızlı büyüyecektir. Ancak yavru bitkiler tam olarak gelişene kadar ana bitkinin çiçeklenmesini engeller diye düşünüyorum.
firatcoach
06-02-2009, 17:04
Bu arada hazır konusu açılmışken içimi çok sıkan bir durumu paylaşmak istedim.
Biliyorsunuz, Phal.leri çok sular, devamlı ıslak bırakır, altında su kalmasına müsade ederseniz bitkiniz pek uzun yaşamaz. Buna çok dikkat etmeme rağmen çok sayıda orkide ile bir sürü çürüme sorunu yaşadım.
İşte içimi sıkan konu burada ortaya çıkıyor. Babama hediye gelen bir Phal. var. Babam nasıl bakacağını bilmediği için devamlı olarak altında su bırakmış ve köklerinin neredeyse hepsinin kısa sürede çürümesine sebep olmuştu. Her ne kadar ben harcının değişmesi gerektiğini iddia etsemde bana elletmedi bitkiyi.
Gelin görünki o bitki yaklaşık 11 aydır değil altında köklerin bitkiden çıkmaya başladığı noktaya kadar suyun içerisinde durmasına rağmen yeni yapraklar yeni kökler veriyor ayrıca her 3 ay da bir çiçek veriyor. Deli oluyorum.
Bir de bunun yanında teyzemin 6 ay bildiğiniz torf içerisine diktiği ve halen çiçek vermeye devam eden bir orkidesi var ki beni intihara sürüklüyor
Orkidenin dibinden, büyük olasılık ile bir kök ile ana gövde arasından yeni bir bitki oluşması genellikle kökleri çürümeye yüz tutmuş, sağlığını kaybeden bir Phal.'e işaret eder. (Tecrübe ile sabittir) Benim başıma yaklaşık 3 ayrı bitkide geldi. Her seferinde bitkinin harcını değiştirmek ve yeni harcı daha az ıslak kalacak şekilde seçmek yoluna gittim. Bu 3 bitkiden birinin ana gövdesi sizlere ömür ancak yeni çıkan ufak bitki yaklaşık 2 yıldır büyümek ile meşgul.
Diğer 2 bitkinin ise ana gövdelerini kurtarmayı başardım. Birinin yanında çok hızlı büyüyen bir yeni bitki, diğerinde ise 2 yeni bitki var. Hep beraber büyüyorlar.
Eğer ana bitkinin kök sistemini ve ana bitkiyi kuratarabilirsen yeni bitkiler çok hızlı büyüyecektir. Ancak yavru bitkiler tam olarak gelişene kadar ana bitkinin çiçeklenmesini engeller diye düşünüyorum.
Oysa benim tecrübelerimde tam tersi istikamette, hem alttan üç yeni keiki verip hemde iki çiçek sapı birden çıkaran bile var, geçen yıldan beri aynı olayı 4 phelenaopsis te yaşadım ne çürüme nede farklı bir problemle karşılaşmadım.
İklimsiz
06-02-2009, 17:17
Orkidenin dibinden, büyük olasılık ile bir kök ile ana gövde arasından yeni bir bitki oluşması
Yeni yaprak veriyor olmasın?
Keiki sapta oluşur.
Yeni yaprak vermesi **** sapta keiki oluşumu bitkinin sağlıksız oluşuna nasıl bir işaret anlamadım.
Yeni yaprak veriyor olmasın?
Keiki sapta oluşur.
Yeni yaprak vermesi **** sapta keiki oluşumu bitkinin sağlıksız oluşuna nasıl bir işaret anlamadım.
Google'da "basal keiki" diye aratırsanız konuyla ilgili örneklere rastlayabilirsiniz.
Bazen aşırı sulama ile kök ölümü sonucu ya da ışıksız ve serinde kalma durumlarında ölmeye yüz tutan bitki keiki üreterek bence soyunu devam ettirme refleksi gösterebiliyor. Kendi orkidelerimde olmadı ama örneklerini gördüm. Hatta birinde bir tanıdığımın ofisindeki orkidenin üzerindeki 2 sapta da oluşmuştu ve orkide ölmek üzereydi. Çünkü temizlik görevlileri, orkidenin orijinal harcını beğenmemiş olacaklar ki saksı harcını torf ile değiştirip bir güzel sulamışlar bir süre. Benim tanıdığım da orkideden anlamadığı için bu gidişata dur dememiş.
Konu hakkında deneyimli olan arkadaşlar da daha önce keiki oluşturabilmek için bitkinin biraz daha serin ve az ışıklı bir yere alınmasının daha etkili olduğundan bahsetmişlerdi. Bu da bitkinin refleksini tetikliyor sanırım.
Sonuç olarak, bir bitkinin kötü durumda olması keikiye yol açabilir ama her kötü durumdaki bitki keiki üretir demek yanlış olur. Aynı şekilde, her keiki üreten bitki de kötü durumdadır demek yanlış olur.
Bence burdaki asıl sorun tomurcukların dökülmesi diye düşünüyorum...
benimde bir phaleonopsisim var 24 kasımdan beri bende zavallı çiçeğe yapmadık işkence bırakmadım ilgi adı altında.... eve getirdiğim günün akşamına çiçekleri tomurcuklardan başlayarak dökülmeye başladı o döktükce ben su verdim döktükçe yerini değiştirdim üzerindeki minik kartta ki yarım güneş sembolüne bakıp bakıp pencere önü... masaüzeri ışık alan yüksekçe... vs..vs...
sonra hiç çiçek kalmadı yapraklar sararıp sararıp böyle aşırı yumuşak bir hal aldı dökülenlerin kıvamı hiç abaratmıyorum muhallebi gibiydi...
çiçeklerini döken dalı kestimm bi saksı dolusu kök ve iki yaprak kaldı şimdi elimde.. çok üzülüyorumm.. okuduklarımdan anladığım sanki uzunsüre çiçek vermiycek bir daha? umarım yanlış düşünüyorumdur..
neyse ki artık biliyorum ne kadar su ne kadar güneşş.
bir soru daha..
YAPRAKLARIN BİRLEŞTİĞİ NOKTADA SU KALMAMASI GEREKTİĞİNİ YAZMIŞINIZ.. BEN YAPRAKLARA SU PÜSKÜRTÜYORUM NEM OLSUN DİYE YİNE Mİ YANLIŞŞ ACABA? DOĞRUDAN ORTASINA OLMASADA ORDADA BİRAZCIK SU KALIYOR SANKİ?
Benimde bir sorunum var...
Phalimin en son çıkan yaprağı oldukça gevşek:(
Çökertme ihtimalinden korkuyorum, lütfen yardım edin...
Şu anda tek çiçek sapı var ve bir gözde hareket var.
Bir şey daha sormak istiyorum;
Neden 3. göz? 4-5 gözü olan bir çiçek sapında en üst gözden kessek aynı sonucu alamazmıyız?
karaefsun
13-02-2009, 09:48
sayın hocam bi ara phallerde keiki olması için en üst boğum kalacak şekilde kesin ve karanlık bi yere koyun demiştiniz. buradaki karanlık ortamın derecesi nedir acaba benim phalimin çicekği geçmek üzere ve bir yavru phal hiç kötü olmaz. teşekkür ederim
muyurdakul
13-02-2009, 10:10
Arkadaşlar uzun süredir bu siteye üyeyim ve şu anda 3 tanesi keikiden türettiğim olmak üzere toplam 6 tane phalaneopsis'im var. İlk başlarda Türkiye'de orkide bakımı ile ilgili Türkçe kaynak bulmak çok zordu. Neyse ki Praecox yılmadan tüm soruları cevaplayarak bu soruna çözüm oldu hala da aynısını yapıyor. Kendisine bir kez daha bu vesile ile teşekkür etmek istiyorum. Şu anda tüm orkidelerim sorunsuz ve sarı ve beyaz phale'lerim çiçekte:)yaprak ve kök gelişimleri ise had safhada..Ben de n-k-h'nin bana attığı mesaj üzerine buradan nacizane deneyimlerimi paylaşmak isyiyorum.
İlk orkidemi aldığımda sulama işlerinden saksıyı nereye koyacağıma kadar bir çok konuda panik yaşamıştım. Şimdi forumda da diğer phalelerini yeni almış insanların benzer şeyleri yaşadıklarını okudukça gülümsüyorum:) Hepimiz aynı yollardan geçiyoruz. Hatta resimler buraya eklendiğinde masa üzerindeki menekşeler ile orkidelerin yerlerini görünce kendi masa üstümü görmüş gibi oluyorum zira dizilim bile neredeyse aynı.
Sulama konusunda ben de bir kaç şey söylemek istiyorum ve bunlar benim orkidelerimde kesinlikle denenmiş ve başarılı olunmuş yöntemlerdir.
Şunu da belirtmek isterim ki sayın Praecox'un verdiği bilgilerin yanında yabancı bir çok kaynaktan da yazınlar okudum. Sulama konusunda sitede çok farklı görüşler olabiliyor. Şunu söyliyeyim ben çeşme suyu kullanıyorum ve Eskişehir'in suyu aşırı kireçli. Suyu bir gece dinlendirip sulamamı haftada bir bazen 15 günde bir yapıyorum. Saksının kenarlarından olmak üzere su alttan çıkana kadar suluyorum. İlk başlarda şişe suyu ile doldurduğum genişçe bir kova içerisine saksıları bitkinin gövdesine kadar sokup bir kaç saniye tutup çıkartıyordum bu da başarılı bir yöntem ancak uğraştırıcı. Saksının altına koyduğum tabağımda her zaman su olmasına özen gösteriyorum şu anda saksının dibinden fışkıran kökler o suyun içerisinde duruyor. Ancak şunu da söyliyeyim forumda bazı yerlerde tabağın dibinde kesinlikle su bırakılmamalı gibi şeyler yazıyor. Bana göre bu doğru değil. Ama bana göre..Bir tek doğru metot yok farklı yapılara uygun farklı birden fazla doğru metot olabiliyor. Şunu da farketttim ki uzun tatillere çıktığım dönemlerde (10-15 gün) döndüğümde orkidelerim ya yeni bir yaprak vermiş ya da kökler muazzam gelişme göstermiş. Buradan da şu sonuca vardım arada bir sulama peryodunu birazcık uzatmakta fayda var. Bunu sadece orkidelerimde değil diğer bitkilerimde de gördüm. Keikilerin ayrılması da ayrı bir konu bu konuda da Praecox'un verdiği bilgileri okuduklarımla birleştirdim şu anda keikilerim de çıldırmış durumda (olumlu anlamda) onları da ana bitkiden ayırdım ve kendi yaptığım saksılarımda kendi toprak harcımı kullanıyorum. Epey bir tecrübe kazandım.
Sonuç olarak orkideler 20-22 derece sıcaklıkta ve bol aydınlık en direkt güneş ışıklı ortamda dinlendirilmiş suyla on günde bir sulanarak müthiş verim alınabiliyor. Sıcaklık biraz artarsa yavruluyorlar. Bunun dışında korkulacak panik yapacak birşey yok:) (Hastalık ve zararlılar ile ilgili konular hariç tabi).
Forumda sıklıkla okuduğum bir diğer konu da marketten alıp eve getirdiğiniz orkidelerin anında çiçeklerini dökmesi. Bu da intibak dönemi olduğu için gayet normal bir durum panik yapmayın:) Ama bazı durumlarda marketin ortamıyla evinizin ışık ısı sulama ortamı benzerse çiçekler dökülmüyor bunu da bir çok arkadaşımla yaşadık. Benim phalelerim asgari 8 hafta çiçekte kalıyor bu da ortamla ilgili bir şey anladığım kadarıyla. Bir de çok fazla değişik tür var benzer gibi görünmelerine rağmen. O yüzden soru sorarken mutlaka tesim ekleyin. Tek saplı, çift saplı, çok saplı, ince saplı kalın saplı bir çok farklı tür var (bunların latince tanımlamalarını bilmiyorum).
Hiç korkmayın benim tesbit ettiğim en önemli şey gerekli ışık ve sıcaklığın uygun olması.. En önemli parametre bu.
Sayın Praecox haddim olmayarak bir kaç açıklama yaptım sürçi lisan ettiysem affola..
Galiba sizin keikiniz iki adet ve yapışıktı. Onları ayırabildiniz mi?
Sayın Praecox haddim olmayarak bir kaç açıklama yaptım sürçi lisan ettiysem affola..
Ne demek haddim olmıyarak efendim... :)
Hepinizin de deneyimlerinizi burdan paylaşmaya "haddi" var elbette... :) :D
muyurdakul
13-02-2009, 20:50
Evet ayırdım, keskin bir maket bıçağıyla ameliyat yapar gibi incecik kestim zaten yapışma noktaları belirgin ve ayrılmaya çok müsait, keikilerimden birinin kökleri dikey düzlemde uzamıştı daha önce okuduklarıma göre orkideler çok derin saksıları sevmiyordu ama neredeyse 25 cm olan dikine kökleri de bir şekilde ekmem gerekiyordu kökleri kıramazdım bu yüzden 2.5 litrelik kola pet şişesinin dar ağız kısmını keserek up uzun bir saksı yaptım:)sonuç harika, böylece teorilerden birisi daha çürümüş oldu:)
Resim eklerseniz çürümüş teorilerin kokularını daha iyi alabiliriz:):D
Phallerde vandalar gibi kökleri havada bakılabilir mi? Bu konudaki düşünceleriniz nedir?
muyurdakul
13-02-2009, 23:49
Vanda'lar biraz daha özel türler okuduğum kadarıyla.. ve tamamen topraksız yetiştiriliyorlar forumda da bununla ilgili fotoğraflar mevcut. Orkideler genel olarak doğası itibariyle %100 toprağa bağımlı bitkiler değiller, görece asalak yaşadıkları için, ağaç kovuklarında falan yetişiyorlar bu bağlamda bizim yetiştirdiğimiz türler de geleneksel bitki yetiştiriciliğine göre gevşek topraklarda bakılıyorlar buradaki toprak terimi tabi kendi subtratlarını betimliyor. Bunun içerisinde de hepimizin bildiği gibi forumda da detayları yazıyor ağırlıklı olarak ağaç kabuğu var. Benim şahsi fikrim toprak bu anlamda süper önemli bir faktör değil orkideler için. Işık ve ısı daha önemli bir faktör. Asgari miktarda ihtiyacı karşılayan substrat yeterli. Benim kendi orkidelerim için söylüyorum dışa doğru kök gelişimi çok fazla bu da sağlıksız bir durum gibi gözükmüyor ancak bununla ilgili çok şey okudum köklerin dışarıda olması bir sorun gibi anlatılıyor ama yine forumda öğrendiğim bir şey var bitki mutlu olduğu sürece her yol mübah:) Yine eklemek isterim ki dışa uzayan kökler ile ilgili bir kaç denemem oldu üzerlerine düzenli olarak su püskürttüm ama pek mutlu olmadılar tüm resimleri yarın ekleyeceğim az önce bir kaç deneme yaptım ama gece olduğu için iyi resimler elde edemedim yarın bolca resim eklerim. Her mailimde şunu eklemekten imtina ediyorum ben çok fazla şey bilmiyorum, bolca okudum ve bahsettiklerim kişisel tecrübelerimi aktarmaktan ibarettir..selam ile..
muyurdakul
14-02-2009, 10:20
http://img240.imageshack.us/img240/4724/1nesilmr5.jpg (http://imageshack.us)
1. nesil orkidemin ilk yavrusu bu ve 2.olanı ana bitkiden biraz erken ayrıdığımı düşünüyorum acemiliğimden de çok küçük saksılara ekmişim burada resim perspektifinin ortasındaki orkidem bir tereyağı kutusunun üst kapağında ekili:)
muyurdakul
14-02-2009, 10:25
Bu da tüm yavruların ana bitkisi..dışa uzayan kökleri aldı başını gidiyor, neyse ki bitki sağlıklı görünüyor (bana göre)http://img240.imageshack.us/img240/1581/anabitkitw9.th.jpg (http://img240.imageshack.us/my.php?image=anabitkitw9.jpg)
muyurdakul
14-02-2009, 10:27
3.çiçeklenme dönemindeki diğer orkidem
http://img50.imageshack.us/img50/3338/3ciceklenmedonemiqm1.th.jpg (http://img50.imageshack.us/my.php?image=3ciceklenmedonemiqm1.jpg)
muyurdakul
14-02-2009, 10:30
http://img240.imageshack.us/img240/3719/genissaksiio2.th.jpg (http://img240.imageshack.us/my.php?image=genissaksiio2.jpg)
Bu da bahsettiğim uzun saksım:) buradaki yavru ana bitkinin 2. nesil yavruları, ilk yavrusu 2taneydi, bu 2. ve bunu ayırmak için biraz daha bekledim görece daha yetişmişken ayırdım
muyurdakul
14-02-2009, 10:33
Çok fazla resim ekleyip de siteyi de meşgul etmek istemem, bu resimleri düşük çözünürlükte çektim isteyen olursa özelden daha iyi resimler gönderebilirim..selam ile..
Saksının altına koyduğum tabağımda her zaman su olmasına özen gösteriyorum şu anda saksının dibinden fışkıran kökler o suyun içerisinde duruyor. Ancak şunu da söyliyeyim forumda bazı yerlerde tabağın dibinde kesinlikle su bırakılmamalı gibi şeyler yazıyor. Bana göre bu doğru değil. Ama bana göre..Bir tek doğru metot yok farklı yapılara uygun farklı birden fazla doğru metot olabiliyor.
Bu konuyu düzenlemem yani açıklık getirmem gerekiyor.
Phal.leri bazılarınızın da bildiği gibi hydrokültür veya aeroponik bile bakmak mümkün. Ancak kökboğazı bir kısmının kuru suya değmemesi şartı var.
sağlam kök uçları suya değince değişime (asymilasyona) sulu ortama adaptasyon gösterir. kökler kılcal yan kökler geliştirir kök kıllı bir görünüm alır. Ancak bunu yapmak birden olmaz bu sulu ortama uyum sağlamasına zaman tanımak gerek gerekir. tüp geçirme yöntemi de bunun bir yolu.
Ancak yinelemede fayda var substart çürümeyecek veya geç çürüyecek bir harç olmalı tercihan hydrokültür hydroponiğe uygun substratlar kil granülleri tercihtir ama yine kök boğazı kısmı ve 10 cm aşağısı normal bir saksı harcına ihtiyaç duyar uzun kökleri suya değip suda ilerledikçe kökler asimile olup bitkinin çürememsi ile ilgili anlatılanlara tezat mış gibi olgular çıkar.
Sayın muyurdakul un da değindiği gibi bir tek doğru metod yoktur hatta ne kadar başarılı orkide bakan varsa o kadar da doğru metod sayılabilir. Başta saksı harcı karışımları da...
İlk başlıyanlara bir yön olması açısından genel şartlara uygun bir metod tavsiye edilir.
Resim eklerseniz çürümüş teorilerin kokularını daha iyi alabiliriz:):D
Çürümesini istediğiniz teoriler, bir phelenaopsisi bir aceminin sorunsuzca bakabilmesiiçin yapılmış tavsiyeler ve ana kurallardır, her kolleksiyoner kendi deneyimleri doğrultusunda farklı yöntemler geliştirebilir ve geliştiride zaten.
Mesela sürekli slu ortamda yaşamını sürdüren bir phal ısı ve ışık oranındaki değişmelere çokdaha sert tepkiler vereceği kesin, saksı olayıda petşişeleri herkes kullanıyor zaten.
İnternette çokdaha değişik teknikler mevcut uygulayıp uygulamamak kişinin takdirindedir, o teorileri kimse uydurmadı bunlar acemiler için ana tekniklerdir gene uygulayıp uygulamamak kişiye bağlı, tekrar belirteyimki bu teoriler uydurma değilki çürüsün.
Yuvarlak kil taneleri kullanılarak hidrokültür ortamında bakılan orkidelerde bildiğim kadarıyla saksının altından değil alttan yarım/bir santim kadar üstünden, yanlardan delik açılması tavsiye ediliyor. Çünkü saksının dibinde bir su rezervi kalması tercih bile ediliyor. Drenaj ve havalanma yeterli olduğundan, kökler de Sn. praecox'un söylediği gibi uygun hale gelebildiğinden sorunsuz büyüme gerçekleşiyor.
Evlerimizdeki normal harçlar içinde yaşayan orkideler ise altlarında az miktar su ile, soğuk da yemiyorlarsa, bu su azar azar buharlaştıkça yukarıya çıkarken havanın yer değiştirmesi sayesinde saksı içi havaları tazelenerek, birçok durumda çiçek de açarak %70 sağlıklı şekilde hayatlarını sürdürüyorlar. Ama risk var mıdır? Bence kesinlikle vardır. Zaten sadece bu forumda değil, orkideyle ilgili hemen her yerde saksının altında su kalmaması prensibi belirtilir. Forumda sorun olarak atılan mesajların da birçoğunda fazla nemli, serinde ve hatta ıslak kaldığı belli olan harç resimlerine rastlıyoruz. Bunlarla ilgili sorun, köklerin suyla temasından ziyade ıslaklığın yukarı iletilerek kök boğazının hep nemli kalmasına yol açmasıyla alakalı. Kök boğazı çürümeye başlayınca kökler buraya bağlandıkları yerlerden çürümeye başlıyorlar ve saksının bu kısmı görünmediğinden kök uçları bir süre hala sağlıklı ve yeşil gibi görünüyor ve sorunu ancak bitki yapraklardan belli etmeye başlayınca farkediyoruz. Bu koşullarda kök boğazında çürüme olmadan ve bu sayede ciddi sorun yaratmadan hayatını sürdüren orkidelerinse en azından genelde bazı kökleri bozulmuş, işlevini yitirmiş oluyor. Tüm kökleri sağlıklı ve dipdiri bir orkide ise mutlaka daha kalın dallar ve daha iri çiçekler oluşturacaktır.
Ben phallerde saksıyı, yarısına kadar kapatan bir başka saydam kabın içine koyuyorum. Bu kabın dibinde çakıl taşları ve bir miktar su hep bırakıyorum. Suyun seviyesi saksıya nerdeyse (ama sadece nerdeyse) temas eder noktada oluyor. Zamanla bazı kökler saksının altında dışarı çıkıp bu suyla temasa geçebiliyorlar. Bunlar zaten adapte olduğundan suya değmeleri problem yaramıyor.
Benim azıcık orkide tecrübemden çıkarsamam şudur; drenajı iyi saksı harcı, bol delikli saksı, havası temiz bir mekan, uygun ısı ve ışık, sulamayla ilgili farklı birkaç yöntemi tolere edebilir. Ama "önerme" söz konusu olduğunda tabii ki denklemi düzgün kurabilen en geçerli parametreler belirtilir. Yoksa bu, başka hiçbir şekilde bu denklem kurulamaz demek değildir.
Evet burda önemli bir faktör köklerin hava alması...
Ancak bitki birden kendine aykırı bir ortama sokulması doğru değil... Bunları yapmadan önce bitkinin bu ortama yavaş yavaş alıtırılması gerekir. Saksıyı birden suyun içinde boğar **** saksıdan alıp telle havaya asarsanız sonuç zaten bellidir...
Bunları yapmadan önce bitkiyi bu ortama alıştıracak yöntemler bulunmalı bence...
Merhaba arkadaşlar,foruma tekrar açtırmayı başardığım phal.lerimin resimlerini eklemek için girdim ancak hararetli bir konunun ortasına düştüm galiba;) Ben phal.lerimin ihtiyacı olan nemi ara ara yaprakları fısfıslayarak karşılıyorum,bunu uzun süre yapmasam bile bir sağlıksızlık belirtisi görmüyorum(belki de ev atmosferi çok kuru olmadığındandır,salonda sürekli su ekleyecek kadar buharlaşan bi akvaryum var ve kalorifer evi kurutacak kadar yanmıyor).Saksı harcını da nemli tutuyorum ama asla ıslak değil,dibinde saksıyla temas eden **** etmeyen su yok,uzun süre ıslak kalan harç köklerde kararma ve çürümeye neden oluyor(belki de saksılarım yeterince delikli olmadığındandır,dibinde kendi açabildiğim birkaç küçük delik de tabanla temas ettiğinden hava sirkülasyonu kötü olsa gerek)
Demek istediğim her bitkiyi kendi koşullarında değerlendirmek gerektiği.Ortam havası,ısısı ve ışığı,saksı harcı,saksının kendisi orkideyi yetiştirmede "farklı teknik" dediğimiz olgulara ışık tutuyor bence.
NOT:Teknik bir sorundan dolayı resim ekleyemedim, ilk fırsatta ekleyeceğim.
Saygılar...
malicetin
17-02-2009, 20:56
Arkadaşlar, benim 5 phalim var. Hepsi de çiçeğe durdular. Bu gün daldırma usulü ile sularken saksının birisini suya daldırdığımda suyun üzerinde küçük böcekler gördüm. Hızlı hareket ediyorlardı. Bitkinin yapraklarında ya da gövdede değil, saksı harcının üzerindeydi. Açık renkli küçük karıca boyutundaydı. Acaba zararlı mı? zararlıysa ne yapabilirim? önceden yardımcı olacak orkide severlere önceden teşekkür ederim.
merhaba arkadaşlar. Uzun süredir forumu takip edemedim bu sürede phalaneopsis adedimi çoğalttım. Gecen ay aldıgım mor renkteki orkidem birden bire hızlı bir şekilde 7 tane çiçeğini döktü heralde zamanı doldu dedim. Ama bugun saksısını incelerken saksının içinde kültür mantarına benzer küçük mantarlar oldugunu gördüm 5 tane sayabildim. Acaba çiçeğe zarar verir mi? Saksı harcını yenilememi önerir misiniz. Halen 3 çiçeği va üzerinde acaba o çiçekler solana kadar beklemelimiyim. İşte mantarların fotografı.
Bu saksıyı başka bir saksının içine mikoydunuz( seramik falan), **** bu saksı hiç ışık almıyor mu?
Hayır hep bu şekildeydi zaten alalı 3 hafta felan oluyor ama bu mantarları bugun farkettim. Bulundugu yer oldukça aydınlık bir ortam. İlk defa bir orkidede böyle bişrsey görüyorum. Acaba bu normalmidir yoksa bitkiye zarar verir mi?
Aynı olayı yaşadım birzararını görmedim, malum mantarlar fotosentez yapmaz dolayısiylede ışığa da ihtiyaç duymazlar sanırım tekzararları ortamdan besin çekmeleridir.
binnazyagci
20-02-2009, 11:27
Merhaba ben de phalimle sorun yaşıyorum. Çiçeğim üsten bakınca gayet iyi gözüküyor hatta yeni dal bile çıkardı. Fakat kökleri kurudu. en son kökleri süngerimsi bir hal aldığı için budamıştım. Bauhause dan substrat ve saksı aldım yeni saksıya geçirdim. Fakat aldığım substrat resmen torf gibi çok az taneliydi. Ben yinede dikmiştim. Şimdi köklerin aldığı son hal bu. Ne yapmalıyım sizce?
Maaşallah ne kadar çok yaprağı varmış. Ama o kökler o yaprakları besleyebilecek mi bilmiyorum. inşallah o güzelim yaprakları kaybetmeden yeni kökler oluşur. Bence kendiniz substrat oluşturun ve o torfla karıştırın böylelikle çok sıkı olmayan bir karışım olur ve yeni kökler kolay gelişebilir. Sulamayada azami dikkat edin kökler az yetmez diye çok sularsanız şu anki köklerde çürüyebilir.
binnazyagci
21-02-2009, 15:33
Teşekkür ederim. Aldığı bütün besin yapraklarına gidiyor. Bir senedir çiçek açmadı. Anca dal çıkarmıştı şimdide kökler bu durumda :( Daha öncede köklerini budadığımda yapraklara zarar gelmemişti ama umarım şimdide olmaz.
Kuruyan köklerini keseyim mi ?
Substrat oluştururken mangal kömürü, strafor birde cocopelt koysam olur mu?
sıkıntı_yok
22-02-2009, 13:35
Merhaba arkadaşlar...
Benim beyaz phal.imde çökertme başladığı kanısına vardım.
Orta yaprağı tam birlaştiği yerden yarıya kadar kopmuş, çürümüş gibi ve yaprak düştü düşecek... Burdaki çökme aşamalarına benziyor ve en sonuncu göbeğin ortasındaki yaprak düştü düşecek ve göbek siyah bir görünümde ve ne yapacağımı bilmiyorum. Şu anda çiçeğe hazırlanıyor...
Saygılarımla...
Geçmiş olsun sıkıntı yok, Bir an önce saksını boşaltıp kökleri kontrol edip forumda anlatılan uygulamaları yapıp daha sonra yeni substrat ile tekrar saksıya almanızı tavsiye ederim.
binnazyagci
23-02-2009, 10:58
Geçmiş olsun sıkıntı yok, Bir an önce saksını boşaltıp kökleri kontrol edip forumda anlatılan uygulamaları yapıp daha sonra yeni substrat ile tekrar saksıya almanızı tavsiye ederim.
Korhan Bey elimde çok fazla malzeme yoktu daha fazlada öyle kalmasına içim razı olmadığı için dün saksıyı boşalttım. İçindeki ağaç kabuklarını seçtim küp küp strafor doğradım 3/2 oranında substratına karıştırdım. Köklerinde kurumuş olanlarının hepsini budadım. Çok az kök kaldı. Resimleri;
binnazyagci
23-02-2009, 10:59
Umarım bu kadarcık kök çiçeğimi kurtarır.
Merhaba sorumu orkide acemileri ve heveslilerinin soru(n)ları başlığına yazdım ama cevap yazan olmadı maalesef o yüzden ordan silip burda yazmaya karar verdim umarım yeni olduğum için yalnış bişey yapmamışımdır:) Ankara daki yapı marketlerden birinden 2 hafta önce bir phal aldım sanırım çok fazla sulandığından, aldığımda alt 2 yaprağı sararmıştı.Üst yaprakları ve köklerinde herhangi bir sorun yok.Sararan ve yumuşayan alt yaprakları kesmeli miyim?Sulamayı burda okuduğum bilgilere göre haftada 1,her hafta aynı gün aynı saatte yapıyorum yardımcı olursanız sevinirim..
Sayın binnazyağcı kestiğiniz köklere mangal kömürü uygulamasınıda yaptınız mı sanırım dezenfekte için gerekiyormuş. O kadar kök bence yeter. Geçmiş konularda benimde basıma gelmişti resimlerle göstermiştim. Bundan sonra önce yapraklar biraz güçsz kalıp sarkıyor daha sonra dogru sulamayla yeni kökler oluşup çiçek kendini topluyor.
binnazyagci
24-02-2009, 11:21
Korhan Bey dezenfekte işlemi yapmadım. Çıkarıp şimdi yapsam olur mu ? Yapraklarda sarkma olayı daha öncede olmuştu ama sonra sizin de dediğiniz gibi sulamayla düzeldiler hatta daha da arttılar.
sıkıntı_yok
24-02-2009, 18:28
Sayın binnazyagci bitkinize ancak "maşşallah" diyorum...
Bitkinin kökleri bayağı bir hızlı büyüyor yeni subrasttan bu oluşum daha hızlanacaktır.
Galiba doritis hibritliği var çünkü saf hal.ler ve hybritleri yan yana 2-3 yapraktan fazla tutmazlar zaten çiçek açınca çiçeğin düz bir şekilde yerleştiği kısmın yana doğru yatık değilde dik olrak uzadığını farkedeceksiniz...
sıkıntı_yok
24-02-2009, 18:32
Sn korhan sizin phallerinizide görmek isteriz:D
Galiba sizin bir keikiniz vardı okuduğum kadarıyla...
Keiki ayrıldıktan sanra nasıl gelişmeler yaşadı biraz anlatırmısınız...
Hmm... Birazda resim isteriz..?
binnazyagci
25-02-2009, 09:11
Sayın Sıkınt_yok teşekkür ederim umarın sizin dediğiniz gibi çabucak kökleride büyür.Bu arada beni çok şaşırttınız :) Ne güzel farkında olmadan farklı bir tür almışım :D Çiçekleri phalin çiçeklerine benziyor. İnternetten araştırdığıma göre doritisin çiçekleri daha küçük. Ama yaprakları aynı. Bu arada (kendini toplayabilirse) çiçek açacak olan sapı düz bir şekilde uzamış durumda 10 cm kadar oldu. Ne kadar sürede çiçek açar ?
selcuk44
25-02-2009, 12:09
Bütün üye kardeşlerime iyi günler dilerim.
İki ay evvel Karşıyaka Koçtaş'tan aldığım resimleri seyirlerinize sunuyorum.Bu orkidelere yaklaşık 1o günde bir siteden takip edip öğrendiğim kıstaslara göre sulama ve yine ayni yerden aldığım Vilmorin(yerli imalat)sıvı besin ile gübreleme yapıyorum
Bu müddet içinde beyaz olan orkidem bütün tomurcuklarını çiçeğe cevirdi ve şu anda da çok sağlıklı .
Ancak pembe olan orkidem iki tomurcuğuda bir türlü çiçeğe çeviremediği gibi bir tanesi ni döküyor ve iki yerden de yeni oluşumları çıkarttı
Şimdi bu orkidem ile ilgili olarak engin deneyimi olan kardeşlerimden nasıl ve nereden budama yapacağım konusunda ve eksik gördükleri diğer konularda da önerilerini bekliyorum.
paylaşımlar için şimdiden herkeze teşekkür ederim.
selcuk44
25-02-2009, 12:16
Orkidelerimin resimlerini beğenilerinize sunmaya devam ediyorum.
selcuk44
25-02-2009, 12:23
resimlere devam;)
selcuk44
25-02-2009, 12:26
budama yapılacak orkideme ait daha ayrıntılı bir resim daha
Sayın selçuk44,
orkidelerinizin Maaşallahı var. :)
Şimdilik iyi gidiyor. Halinden pek de bi menun olmalı ki hemen yeni çiçek saplarını sürmeye başlamış. Resimlerde de göründüğü gibi yeniden çiçek sapı sürdüğü gözün 2 cm kadar üstünden kesin.
Tabii bir sapta iki gözden de sürüyor ise en üsteki süren gözün üzerinden kesin.
Bakıma devam herşeyi doğru yapıyorsunuz. En azından ben burdan gördüğümle onu anlıyorum.
Belki çiçeklenme tümü ile bittiğinde saksı ve/veya saksı harcı yenilemek iyi olabilir.
Yaprakların durumları da burdan iyi görünüyor, ancak yaprak ve saksının yakın resimlerini de çekebilirseniz...
Yaprakların diriliğini ve saksı içindeki kök durumlarını da zaman zaman inceleyin.
selcuk44
25-02-2009, 17:35
Sevgili praecox,
Önerilerinizi aynen uygulayacağım , mesajınız ve verdiğiniz bilgiler için ayrıca teşekkür ederim
sıkıntı_yok
25-02-2009, 19:05
Şu anda tabi köklerin adatasyonu birkaç hafta sürer bu sürenin sonunda bir sorun çıkmazsa çiçek sapı tekrar geişimine devam edecektir. Gerçekten çiçek sapının çok hızlı büyüdüğünü farkedeceksiniz. Birde yeni resimleri gönderseniz?
Sayın sıkıntı yok,
phallerimin fotoğrafını istemişiniz, keikimde fazla bir gelişme olmadı. Yosuna saramadığım için ama 1 azda olsa büyüdü. Fotoğrafları en kısa zamanda eklemeye çalışacağım. Bilgisayarıma format atmıştım öncesinde fotografları cd ye yazmıştım ama cd yi bulamıyorum :D Bulunca hemen eklicem. Saygılar...
En arkada, keikinin annesi var yaklaşık 3 senedir hala çiçek açtıramadım sürekli yaprak çıkartıyor. Onun önünde son aldığım Dibinde kültür mantarları çıkan mor phal.im var. Onun önünde küçük pet su bardağının içinde keikim var. En önde de beyaz üzerine pembe damarlı phalim var. Dikkatli bakımlarlar onu çiçek açtırabildim ama ne yazık ki beyaz olan phalimi bir türlü çiçek açtıramıyorum vilmorinde kullanıyorum ama olmadı.
Merhaba ,
2-3 çok pahalı orkidemin ölümüne sebep olduktan sonra ,
praecox hocamın yöntemine başvurdum ,
Bursa kapalı çarşıda açık çiçek pazarı var , cumartesi indirim günleri-
yani çiçekçi bitkiyi gözden çıkarmış , aslında atacak ,ama bu günde
anturium,orkide 5-10 liraya satıyor .
İşte burdan ben de bir Phalaenopsis aldım .
Kurtulur umarım.
binnazyagci
26-02-2009, 11:03
Şu anda bile çiçek sapında azda olsa gelişim var :) Sürekli gözümün önünde zaten. Yanlız dün talihsiz bir kaza oldu saksıyı yere düşürdüm. Çiçek kucağıma düştü, substratıda yere saçıldı. İyiki kucağıma düştü tepe taklak yere düşseydi çok zarar görebilirdi. Ucuz yırttık. Sonra tabi ben onu tekrar diktim. Bu arada kalan kökleri iyi gözüküyordu. Sanırım çabucak toparlayacak.
binnazyagci
26-02-2009, 11:06
Sayın Korhan sizin öndeki phalinizin de yapraklarının maşallahı var. Çiçeklerini ne kadar güzel. Darısı başıma :) Bir aksilik çıkmazsa 1,5 sene sonra ilk defa açacak benimkide.
Sayin praecox ,
pazardan aldıgım orkidemin bir yapragı ortadan catlamıs ve ezilmis .
Acaba onu dibinden kesmem mi gerekiyor ?
Cok estetik gorunmemesine ragmen ,
bitkiye daha fazla travma yasatmamak adına ,oldugu gibi kalsin mi ,
ne dersiniz ?
Teşekkür ederim Binnazyağcı,
Hergeçen gün tecrübelerimiz artıyor orkide konusunda ama bu çiçeğin en sevdiğim yönü ne kadar sey öğrensende yinede seni şaşırtacak birşeyle çıkıyor karşına. Umarım sizde çiçek açtırabilirsiniz bu çiçekler 13 aralıktan beri açıklar nerdeyse 4 ay olacak birkaç tane kaybım oldu tabi.
Sayin praecox ,
pazardan aldigim orkidemin bir yapragi
ortadan catlamis ve ezilmis .
Acaba onu dibinden kesmem mi gerekiyor ?
Cok estetik gorunmemesine ragmen ,
bitkiye daha fazla travma yasatmamak adina ,
oldugu gibi kalsin mi , ne dersiniz ?
Bence kalsın. Mekanik hasarlardan sonra oluşan nekrotik lezyonlar enfekte olmadığı sürece (kuru kalıp sulanmazsa) bitkiyi hala besliyor olabileceğinden kalması yararlı olur. Bir zararı olmaz sadece estetik bir sorun olarak kalır, kalsın da.
Sağ olun hocam ,
kalsın , yeter ki yaşasın...
Merhaba,
Orkidemin gövdeye benzer kısmında iki adet kabarcık oluşmuş, bir önde bir arkada. Acaba bunlar çiçek sapı olabilir mi? Yeni kök çıkarıyor olabilir mi?
Ya da bunlardan her ikisi de olmayabilir mi? :(
Yeni çıkan yaprağı şekilsiz gelişti, sulamayı unuttuğumdan aşırı kurudu harcı, bugün de bu kabarcıkları görünce telaşlandım..
İki yeni kök çıkıyor sevgili Nariel:)
Sayın praecox ,
fuar ve sergilerde orkideleri cam fanuslarda ,
hatta kökü tamamen çıplak teşhir ediliyor .
Biz de evimizde bunu yapabilirmiyiz ?
Sphagnum ve beyaz baltik torfu temini
konusunda yardımcı olurmusunuz ?
kuru bir ağaç kökünün üzerine önce yosun sardım ve orkidemide yosunun üzerine sabitledim.şuan durumu gayet iyi.çiçek açmasını bekliyorum.
Sayin praecox ,
fuar ve sergilerde orkideleri cam fanuslarda ,
hatta kökü tamamen çıplak teşhir ediliyor .
Biz de evimizde bunu yapabilirmiyiz ?
Sphagnum ve beyaz baltik torfu temini
konusunda yardimci olurmusunuz ?
"cıplak koku" nun ne anlama geldiğini çözmem zaman aldı. Herneyse geç oldu güç olmadı. :)
Çıplak köklü cam fanuslarda bakılanlar genelde Vanda Ascocntrum türevi ve hybridleri olmalı, ki zaten bunu da evde en iyi böyle bakabiliriz.
Sayın chopen'in de eklediği gibi diğer orkideleri de bir dala bağlamak sureti ile bakabilirsek de bu yoğun bakım gerektiren bir durumdur. En azından hergün kökleri ıslatmak değişik şekilde gübrelemek v.s. Tür bunu özelikle gerektirmedikçe veya sayın chopen'in yukarıdaki bu değişik çalışması gibi sergi veya dekorasyon amaçlı değilse pekde gerekmiyebilir.
Tabii bunlar arzu ve zamanınızla ilgili konular.
Sayın chopen bu Phal. inizin ethimolojisi veya yaptığınız bakımı hakkında da bilgilerinizi bizle paylaşırsanız sevinirdik, bilgilenirdik.
Uygun Torf konusunda bende darboğazdayım. Sphagnum yosunu konusu ile kendi başına bir dargeçit. Hem fiyatlar çok yüksek hemde yeterli miktarlarda edinmek ve hatta bana yetecek miktarlarda üretmek bile bir sorun.
Saygılarımla
Sayın praecox ,
beni mazur görün lütfen , cep telefonundan yazmıştım - türkçe karakter yok !
Şimdi kendim de okuyunca garipsedim .Kastettiğim şu ,Viennada birçok çiçek mağazasında
havada asılı orkide gördüm , bazıları ise cam fanuslarda idi -hiç toprak harç yoktu .
Nasıl sulanıp gübrelendiklerini merak ettim .Türler konusunda fikir yürütmem mümkün değil .
Beni cehaletimden dolayı bağışlayın .
Torf konusuna gelince burda (http://www.smoothgarden.com/?title=gartengold_torf_toprak_ph_2_5_3_5_40_litre&b=94112/2091) buldum 340 litre için sadece 10 tl kargo ücreti istyorlar .
Dediğinizi yapacağım iş yerine değil de son gideceği yere götürteceğim .
Sphagnum için Litvanyaya kadar gidecekmiyiz , yok mu hiç satan ?
Saygılarımla .
"cıplak koku" nun ne anlama geldiğini çözmem zaman aldı. Herneyse geç oldu güç olmadı. :)
Çıplak köklü cam fanuslarda bakılanlar genelde Vanda Ascocntrum türevi ve hybridleri olmalı, ki zaten bunu da evde en iyi böyle bakabiliriz.
Sayın chopen'in de eklediği gibi diğer orkideleri de bir dala bağlamak sureti ile bakabilirsek de bu yoğun bakım gerektiren bir durumdur. En azından hergün kökleri ıslatmak değişik şekilde gübrelemek v.s. Tür bunu özelikle gerektirmedikçe veya sayın chopen'in yukarıdaki bu değişik çalışması gibi sergi veya dekorasyon amaçlı değilse pekde gerekmiyebilir.
Tabii bunlar arzu ve zamanınızla ilgili konular.
Sayın chopen bu Phal. inizin ethimolojisi veya yaptığınız bakımı hakkında da bilgilerinizi bizle paylaşırsanız sevinirdik, bilgilenirdik.
Uygun Torf konusunda bende darboğazdayım. Sphagnum yosunu konusu ile kendi başına bir dargeçit. Hem fiyatlar çok yüksek hemde yeterli miktarlarda edinmek ve hatta bana yetecek miktarlarda üretmek bile bir sorun.
Saygılarımla
Sayın praecox bu çalışmayı sadece göze hoş gelmesi için yaptım.bu tür çalışmaları uzak doğuda görmüştüm.gerçi orada çalışma olarak ek bir şey yapılmıyor.doğal olarak ağaçların dallarında yetişiyor.böyle bir çalışmada en büyük risk bitkinin nem ihtiyacını karşılayabilmek ve gerekli besinleri verebilmekte.
Buda bir başka orkide çalışmam.
Bunlarda balkonumda açmaya hazır orkidelerim.
Sayin chopen ,
bonsai ve orkinde kombinasyonu de gordunuz mu ?
Hos bir kombinasyon olur gibi .
Saygilarimla .
Sayin chopen ,
bonsai ve orkinde kombinasyonu de gordunuz mu ?
Hos bir kombinasyon olur gibi .
Saygilarimla .
sayın volare görmedim ama değişik bir çalışma olacağına eminim.
yeni bir çalışmam var orkide için.bitirince resimleri yüklerim.
Sayın chopen maaşallah çiçekleriniz çok güzel ve hepside çiçek tomurcukları vermişler. Acab istanbul gibi bir yerde yanlış görmediysem balkonda duruyorlar. Balkon soguk olmuyor mu? Gerçi bizim evde çok sıcak belkide bundan dolayı biraz zor açıyorlar. Çiçek vermesi için biraz serinliği seviyor olabilirler.
Sayın praecox geçen gün çiçeklerimin fotoğrafını eklemiştim nerdeyse 3 ay kadar açık kaldılar ve son 2-3 gün içinde birden bire hepsi döküldü. Yerleri veya ortam şartları değişmedi sanırım çiçek ömrü doldugu için döküldü ama bu kadar hızlı dökülmesi beni şaşırttı ve üzdü. Herneyse gelelim soruma; çiçekler döküldükten sonra çiçek sapını keseceğim her zamanki gibi ama sorun şu ana bir sap 3 ayrı sapa ayrılıyor. Acaba ana sapımı keseceğim yoksa 3 ayrı sapı 3 yerden mi kesecem. yani işaretlediğim 1. yerden mi yok 2. ler lerden mi kesmem gerekiyor? 2. sapların birinde ufak bir tomurcuk da var.
Sayın korhan,
her iki olasılık da yapılabilir. Ancak ben olsa idim, tomurcuğun üzerindeki "2" numaralı yerden keser yan sürgünleri sapa yakın kesip yan dallardaki olası çiçeklenme eğilimini ortadan kaldırmış olurdum. Deneyimlerim o alttaki yan dallardan çiçeklenme teşebüslerinin pek bir işe yaramadığıdır. Genelde bitki zaten böyle çatallı bir çiçeklenme ile güç kaybına uğramıştır kısa bir dinlenmeye girmeden yeniden çatallı filizlenme hem az kandillere hemde küçük çiçeklere sebep olacaktır.
O çiçek sürgününü güçlendirecektir ve o çiçeklenmeden sonra hala "1" numaradan kesme şansınız var. o zamana kadar havaların ısınacağını da varsayarsak en alttaki gözden çiçeklenmedini mürtekibinde keiki eldeniz de mümkün olabilecektir.
Diğer çiçeğimde de keiki çıkmıştı uzun bir süre sonra yanından dal çıkardı ama çiçek dalıymış. Şimdi çiçeklerinide döktü ama keikide halen kök oluşumu gerçekleşmedi sadece yaprak var. acaba bu şekilde olması normal mi? yani kök çıkarmadan çiçek çıkarması bir keikide normal midir? daha sonra kök çıkarır mı yoksa keikiyi kesmelimiyim anabitkiyi yormaması açısından. Gerçi anabitkide oldukça sağlıklı. Son sorum da şu, yapraklarına çok az su püskürtmem sonucu sudaki kireç yapraklarında birikme yapmış ve yaprakları kötü görünüyor. Siz daha önce söylemiştiniz tekrar emin olmak için soruyorum. Normal bira ile silersem bir zararı olmaz değil mi? yoksa light mı kullanmalıyım?
Bu kadar çabuk cevap geleceğini tahmin etmemiştim :) Ben diğer fotoğrafı ekleyene kadar siz cevap vermişiniz. Aynen sizin söylediğiniz şekilde tomurcuğun üzerinden kestim ve diğerlerini ana sapa olabildiğince yakın yerden kestim ve ksilen yerlere toz tarçın sürdüm dezenfekte için.teşekkür ederim. Saygılar...
Diğer çiçeğimde de keiki çıkmıştı uzun bir süre sonra yanından dal çıkardı ama çiçek dalıymış. Şimdi çiçeklerinide döktü ama keikide halen kök oluşumu gerçekleşmedi sadece yaprak var. acaba bu şekilde olması normal mi? yani kök çıkarmadan çiçek çıkarması bir keikide normal midir? daha sonra kök çıkarır mı yoksa keikiyi kesmelimiyim anabitkiyi yormaması açısından. Gerçi anabitkide oldukça sağlıklı.
Bu durum normal değildi, ancak son senelerde yeni türetme hybridlerde son zamanlarda bu bu forumda da sıkça gözlemlenir oldu. Çiçeği açan esasen keikinin kendisi değil gücü ana bitkiden geliyor. Dolayısı ile köklenmesi de gecikecektir.
İster işi oluruna bırakın isterseniz çiçeği kesip keikinin dip kısmını sphagnuma sarın. Köklenme hızlanır.
Son sorum da şu, yapraklarına çok az su püskürtmem sonucu sudaki kireç yapraklarında birikme yapmış ve yaprakları kötü görünüyor. Siz daha önce söylemiştiniz tekrar emin olmak için soruyorum. Normal bira ile silersem bir zararı olmaz değil mi? yoksa light mı kullanmalıyım?
Normal bira da olur light da, yeter ki bekletin, ki alkolü uçsun. Birayı sulandırın bu hali ile iyi bir organik gübre vitamin kaynağı kısacası bitkiler için doğal bir yaprak besinidir.
Sayın chopen maaşallah çiçekleriniz çok güzel ve hepside çiçek tomurcukları vermişler. Acab istanbul gibi bir yerde yanlış görmediysem balkonda duruyorlar. Balkon soguk olmuyor mu? Gerçi bizim evde çok sıcak belkide bundan dolayı biraz zor açıyorlar. Çiçek vermesi için biraz serinliği seviyor olabilirler.
Sayın praecox geçen gün çiçeklerimin fotoğrafını eklemiştim nerdeyse 3 ay kadar açık kaldılar ve son 2-3 gün içinde birden bire hepsi döküldü. Yerleri veya ortam şartları değişmedi sanırım çiçek ömrü doldugu için döküldü ama bu kadar hızlı dökülmesi beni şaşırttı ve üzdü. Herneyse gelelim soruma; çiçekler döküldükten sonra çiçek sapını keseceğim her zamanki gibi ama sorun şu ana bir sap 3 ayrı sapa ayrılıyor. Acaba ana sapımı keseceğim yoksa 3 ayrı sapı 3 yerden mi kesecem. yani işaretlediğim 1. yerden mi yok 2. ler lerden mi kesmem gerekiyor? 2. sapların birinde ufak bir tomurcuk da var.
sayın korhan;
evet çiçekler balkonda duruyor.çok soğuk olmuyor balkon.kapalı bir ortam.genede serin oluyor.bazen biraz fazlamı ilgi gösteriyorum orkidelere diye düşünüyorum.işten gelince hemen onların yanındayım.sabah işe gitmeden öncede enaz 1 saatim onlarla geçiyor.unutmadan bütün bitkiler canlı birer varlık ve sevildiklerini anlıyorlar ve ona göre size cevap veriyorlar.
house-of-wax
03-03-2009, 21:15
Benimde 4 tane phalim var. Renkleri ise beyaz, koyu mor, bilinmeyen(çiçeklerini seneye görücem) birde beyaz-mor renkli phalim var. Beyaz olanı dün koçtaş'tan aldım. 4 çiçeği var ve 4 tenede tomurcuğu var.
Beyaz phalimle ilgili sorum ise;
1.Alttan beyaz olanın 4 tane gözü sararmış durumda ve çiçek sapı çatal oluşturmuş durumda. Sadece bu çatal üzerindeki gözler yeşil. Acaba sapı dibindenmi kesmeliyim yoksa o gözlerdende birşey beklemelimiyim?
2.Mor phalimde ise 2 tane çiçek kaldı ve 2.5 aydır varlar. Hatta karaefsun arkadaşımızda sormuştu siz keiki için sıcak ve kararanlık bir yer önermiştiniz. Bu karanlığın derecesi ne olmalı? Sıcaklıkla ilgili olarak nemde doğru orantıa yüksek tutulmalı değil mi?
3.Yaımarketten aldığım için bazı orkidelerimden şüpheliyim. Saksı harcı değişiminden başka bitkinin stresini açması amacıyla önerdiğiniz yöntemler var mı?
4. Asıl sorunum çökerme... Resmini çekemiyorum makine bozuk webcamda zaten hiç görünmüyor forumda bulduğum bir resmi çizim yaptım ve ekledim.
Sadece ortadaki yaprak düştü diğerleri yeşil ve dimdik. Şu anda iki gözden çiçekleniyor ancak bir gözde gelişim durdu diğeride çok yavaş büyüyor ki galiba hastalığı yüzünden:(
Şimdilik sorularım bunlar galiba çok uzun yazdım 38 sayfayı okudum ve cevabını bulamdığım sorularım bunlar. Yanlış birşey yaptıysam şimdiden özür diliyorum çünkü orkidellerimin çok üstüne duruyorum...:)
İyi akşamlar...
4. Sorunuza istinaden... Bunun (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=47864&postcount=38)gibi mi?
house-of-wax
04-03-2009, 12:25
Evet aynen öyle ancak o kadar ilerlemedi 3 yaprağı var ve sadece göbeği kararmış durumda...
Evet aynen öyle ancak o kadar ilerlemedi 3 yaprağı var ve sadece göbeği kararmış durumda...
Demek ki nelere dikkat etmeniz gerektiği veya neler yapmanız gerektiği bu forumda yazılı. Ben orda, dikkatlice okursanız, anlıyacaksınız ki, göbek çürümesinin son evrelerini kastetmiştim. Kaldı ki orda yazılanları tatbik ederseniz son bir tek yaprak kalsa da kurtarılma şansını da resmetiğimi gibi gerçekleştirebileceksiniz.
Geçelim madde madde forumda bulamadığınız soruların cevaplarına.
1.Alttan beyaz olanın 4 tane gözü sararmış durumda ve çiçek sapı çatal oluşturmuş durumda. Sadece bu çatal üzerindeki gözler yeşil. Acaba sapı dibindenmi kesmeliyim yoksa o gözlerdende birşey beklemelimiyim?
En üst çiçek açmamış göz yaprağı halen yeşil ise şansınız var.
2.Mor phalimde ise 2 tane çiçek kaldı ve 2.5 aydır varlar. Hatta karaefsun arkadaşımızda sormuştu siz keiki için sıcak ve kararanlık bir yer önermiştiniz. Bu karanlığın derecesi ne olmalı? Sıcaklıkla ilgili olarak nemde doğru orantıa yüksek tutulmalı değil mi?
Elbetteki bu bir ısı nem oran ilişkisi. Karanlığın derecesi yok lux ve/veya lümen cinsinden bir değer veremem sadece gün ışığı almıyan bir odaya bir hafta boyunca 24-28'C de takribi %60 RH tutmanızın keiki oluşum olasılığının bellirgin oranda artacağını deneyimlerim sonucu söyliyebilirim.
3.Yaımarketten aldığım için bazı orkidelerimden şüpheliyim. Saksı harcı değişiminden başka bitkinin stresini açması amacıyla önerdiğiniz yöntemler var mı?
Bunu anlamak bulmak çok da zor değil. Bitkinin çiçeklenmesini önlemenizi, ısı nem oranını çok iyi ayarlamanız gerektiğini düzgün ve doğru oranda sulamanız ve gübrelemeniz gerekiğini söyleyebilirim.
4. Asıl sorunum çökerme... Resmini çekemiyorum makine bozuk webcamda zaten hiç görünmüyor forumda bulduğum bir resmi çizim yaptım ve ekledim.
Sadece ortadaki yaprak düştü diğerleri yeşil ve dimdik. Şu anda iki gözden çiçekleniyor ancak bir gözde gelişim durdu diğeride çok yavaş büyüyor ki galiba hastalığı yüzünden
Haklısınız bu en önemli sorun ve bu sorunun düşük ısıda fazla yüksek nisbi nem oranlarından kaynaklandığını söyleyebiliriz.
Her zaman bakım şartlarını düzeltmemiz en birinci tedavi yöntemimiz olmalı. Zira her harç değişimi, her ilaçlama hasta bitkiye ek bir yük, ek bir stress ve hatta altından çıkamıyacağı bir zorlanma demek olacaktır.
house-of-wax
04-03-2009, 16:04
Sorularıma cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim...
Anlamadığım birşey var gübreleme dinlenme döneminde mi yapılıyor yoksa bitkinin aktif dönemlerinde mi yapılması gerekiyor? Bu konular galiba konuşuldu ancak tam olarak zaman verilmedi... O yüzden sordum yani.
Hemen benomly'i alıp tedaviye başlayacağım. İnternetten sipariş edebileceğim bir yer var mı?
kopshtar
05-03-2009, 08:37
sn chopen'in phallerine baktığımda 15-16 derece,hatta daha altında gece sıcaklığının çok önemli olmadığını görüyorum. benimkinin bakım talimatında da 16derecenin altını fazla tolere edemeyeceği yazıyordu. ama balkon camlarına bakarsak nem oranının ne kadar yüksek olduğunu görüyoruz. başarının sırrı bu olsa gerek :p
sn chopen'in phallerine baktığımda 15-16 derece,hatta daha altında gece sıcaklığının çok önemli olmadığını görüyorum. benimkinin bakım talimatında da 16derecenin altını fazla tolere edemeyeceği yazıyordu. ama balkon camlarına bakarsak nem oranının ne kadar yüksek olduğunu görüyoruz. başarının sırrı bu olsa gerek :p
sayın kalbara;
orkidelerin anavatanı olan uzak doğu ülkelerinde singapur,malezya,endonezya,wietnam gibi ülkelerde nem oranı çok yüksek.bir çok ülkede yerinde görme fırsatım oldu.bizim burada gözüne baktığımız phal.leri onlar umursamıyorlar bile.yol kenarlarında,ağaç dallarında kendiliğinden yetişiyor.****** ısıda önemli ama nem de önemli.ısı ve nemi doğru orantılı olarak kontrol altında tutmak her zaman daha iyi bir sonuç verecektir.benim balkon güney cephe olduğu için bu biraz daha kolay oluyor.
house-of-wax
05-03-2009, 15:47
Biz olsak türleri kesin tehlikeye girerdi:)
Bizde de kimsenin bilmediği daha ne bitkiler var ama umursayan hiç yok zaten... Yok edenler ama bol:( Onlar bu bitkiyi koruduğu için umursamıyorlar... Bi nevi koruma sistemi gibi;)
house-of-wax
06-03-2009, 16:29
En üst çiçek açmamış göz yaprağı halen yeşil ise şansınız var.
Açmamış göz değil çatal oluştuduğu saptaki gözler yeşil.
Eklediğim resimdeki bir tane keiki çatal üzerinde yani böyle bir oluşum geçekleşebilir mi diye sormuştum...:rolleyes:
Süper, bu hybrit e dikkat edin elinizden çıkmasın.
Bu çiçeği neyle besliyorsunuz böyle :D
house-of-wax
07-03-2009, 07:17
Özürdilerim ancak bu bitki benim değil. Sadece örnek göstermiştim ancak doritis melezlerinde bu eğilimin fazla olduğunu biliyorum.
Gül Batur
07-03-2009, 10:48
Ezberbozan Orkideler
house-of-wax
07-03-2009, 11:04
Gerçektem muhteşemler sayın gül batur :D
Arkadaşlar forum kurallarını henüz okumadıysanız, lütfen okuyunuz.
Forum Kuralları (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=140)
9. Forumdaki yazıları destekleyen fotoğraflar, mutlaka foruma yüklenmelidir. (70 k sınırı var) Dışarıdan verilen bağlantılarla gösterilen fotoğraflar, forum görünümü bozacak kadar büyükse silinir. Bağlantılar bozulması nedeniyle fotoğraflar görünmez ve bu nedenle yazı anlamsızlaşırsa, yazının tümü silinebilir. Animasyon özelliği olan gifler mesaj alanına eklenmemelidir.
Gül Batur
07-03-2009, 14:28
Nasıllar ama?
house-of-wax
07-03-2009, 15:12
Tabiikide muhteşemler... Üzerlerinde kaçar tane çiçek var?
Sümeyye Polat
07-03-2009, 16:34
Sayın Gül Batur olağanüstü bir güzellik,elleriniz dert görmesin. Acaba resimlerini benim phalin karşısına koysam o da açar mı böyle? :D
selcuk44
07-03-2009, 21:12
Sayın Gül hanım bittim vallahi bu kadar güzel olurlar mı?
Ayrıca bu güzellikleri bizim ile buluşturduğunuz için çok teşekkür ederim.
Sizin mum çiçeğini düzenlemek için geldiğimizde bahsettiğiniz eczanedeki orkideler galiba ,
inşaallah bizimkilerde boyle coşkulu açacaklar
Tekrar bu resimleri bizim ile paylaştığınız için teşekkürler eder sağlıklar dilerim
Sayın Gül batur,
Phalaenopsis'leriniz bir harika. Çok güzel açmışlar keyfleri de pek yerinde. Anlaşılan çok iyi bakmışsınız ve iyi beslemişsiniz, şimdi sizden ezberimizi bozmanızı beklerim.
Bu bitkilerin ne kadardır sizde olduğunu, ne sıklıkla veya en son ne zaman saksı harcı değişimi yaptınız? ...ve nasıl bir karışım kullandınız?
Ortam şartları nelerdir?
Sulama gübreleme şekli ve sıklığı nedir?
Nasıl bir gübre kullanıyorsunuz?
Eczane gibi bir dükkanda ise gece ve/veya hafta sonu ısısı kaçlara düşebiliyor?
Vallahi de çok kıskandım Gül hanım... Ezberimi bozdunuz vallahi de.... :)
Tüm bildiklerimi, okuduklarımı, deneyimlerimi çöpe atacağım anlaşılan :D
kopshtar
08-03-2009, 06:42
Maaşallah diyelim de nazar değmesin :) çok güzeller.
Bakım şartlarını merakla bekliyoruz gül hanım..
Çok güzeller, maşallah hepsine. Bakımlarını bizimle paylaşın vallahi. ;)
Gül Batur
10-03-2009, 09:26
Sayın Praecox, yanıt vermekte geciktim cunku cicekler benim degil. Size saglıklı bir yanıt yazabilmek icin kendisiyle gorusmem gerekti.
Bu cicekler iki yıl once 80 ve 85 yaslarındaki ebeveynlerine cocukları tarafından hediye olarak getirilmis. O zamandan beri hic saksı degisimi, gubreleme yapılmamıs. Cicekler gunes goren bir cam kenarında duruyor. Ancak kumas perdeler surekli kapalı. Yani direk gunes ısıgı almıyorlar. Sulamaya gelince, cukur bir kasenin icinde duruyorlar ve diplerinde surekli iki parmak kadar su bulunuyor. Saksılar tamamen yosunlasmıs, yosunlardan hic kok gozukmuyor. Evde iki yaslı bulundugu icin, kalariferler de hic kapanmıyormus.
Gecen sene 105 tane cıcek acmıslar, bu sene daha az cıcek var diye uzuluyorlar :)))
Sn. Gül Batur'un orkidelerine benzemeseler de benimkilerde fena açmadılar.
house-of-wax
10-03-2009, 16:22
Banada bugun hediye bir orkide geldi. O kadar çok kökü varki saksı patlayacak neredeyse... Saksıdan çıkan kökler yüzünden saksı düzgün durmuyor bitki yaprakları zaten sormayın:D Çiçekleri muhteşem bir çiçeğinin enine uzunluğu 10 cm... 4 açmış çiçeği var 12 tane tomurcuğu var... İki tane çatalı var tek dal...
Not: Resim bana ait değil.
house-of-wax
10-03-2009, 16:25
Gecen sene 105 tane cıcek acmıslar, bu sene daha az cıcek var diye uzuluyorlar :)))
Bitki başına yarıyarıya desek 52 gibi bir sayı bence rekor...
house-of-wax
11-03-2009, 17:11
Sayın praecox keiki için sıcak ve karanlıkta bir hafta demiştiniz. Bugün son çiçeğini düşürün mor orkidemin budamasını yaptıktan sonra bayağı sıcak, nemli bir ortama ve dolabın içine koydum (umarım sakıncası yoktur:) Bu konu ile ilgili günlük tutmaya başladım.
11-03-2009 Çarşamba
Bügün orkidemin budamasını yaptıktan sonra uygun ortama yerleştirdim.
can erigi
12-03-2009, 21:10
66699
66700
arkadaşlar herkese merhabalar, bende orkidemi sizlere göstererek biraz gururlanmak istedim, lakin :) orkideyi ben yetiştirmiş değilim, yaklaşık 1 ay önce satın aldım ve 2 dallı bir orkide, çok yakın bir zamanda nedendir bilmiyorum fotoğrafta gördüğünüz üzere çiçekler yavaş yavaş dökülmeye başladı, acaba çiçek dökme dönemine mi girdi acaba yoksa birşeyleri yanlış mı yapıyorum,
3-4 günde bir suluyorum
direk güneş görmüyor fakat aydınlıkta
yapraklarına su değmiyor
dibinde kalan suyu atıyorum
verdiğim su soğuk değil
fakat neredeyse haftada 3-4 çiçek düşüyor
ve yaprakları yumuşadı
çiçeğimi kaybetmek istemiyorum :(
kopshtar
12-03-2009, 23:23
Köklerine bakın derim ben. 3-4 günde bir sulama fazla gibi geldi bana. benim aldığım yerde o kadar fazla sulamışlar ki 2 haftadır sulamamama rağmen harcını kurutamadım.
evin sıcaklığına göre sulama zamanınızı ayarlamalısınız genelde kış aylarında 10 günde 1, yazın ise 7 gnde 1 sulanması uygun. Sanırım fazla sulamadan dolayı köklerinde çürüme olmuştur. İnşallah çökertme yoktur.
house-of-wax
13-03-2009, 18:37
3-4 günde bir suluyorum dibinde kalan suyu atıyorum
Biraz çelişkililer ama büyük ihtimal her alınan orkide gibi saksı harcı bozuktur ve 3-4 günde bir sulama ile saksı harcı ıslak kalmıştır ve kökler çürümüştür... Acilen saksıdan çıkarın ve kökleri kontrol edin. Kök budaması, kömür tozu vs. gerekenleri uygulayın. Çiçekleri kök durumuna göre kesin. Burda tabi tüm kökler çürümüş veya çok az kök kalmışsa.
Ayrıca birşey söylemek istiyorum, yapımarketten aldığınız çiçekli orkideler için çiçeklerini katbetmemek için biraz serin dursunlar. Sıcakta ve hava akımında çiçeklerini çok erken dökebiliyorlar...
13-03-2009
Bugün keiki için bıraktığım orkideme baktım. Gayet durumu iyiydi ve gözler hala yeşil...
house-of-wax
14-03-2009, 21:12
Arkadaşlar hani yeni mor bir orkide almıştım. Şu anda yeni tomurcuklarını açtı ancak kökler o kadar sıkışmışki bugün baktığımda saksısı alttan çatlamış yandanda hafif kırılmış... Köklere zarar gelmesinden korkuyorum... Saksıda ayakta duramıyor alttan kökler çok fena sıkıştı ve yana sağa sola çıkmış durumda...
binnazyagci
15-03-2009, 00:53
#1082 nolu mesajdaki köklerinin çoğunu budadığım phalim tomurcuklanmaya başladı :)
Bu çiçekdeki azim bir çok insanda yok.
house-of-wax
15-03-2009, 08:56
Benimde çökermedeki phalim çiçek tomurcukları verdi... Çok azimli bir bitki...
herkese merhaba.çiçeklerimi yetiştirirken herzaman forumlardan yardım alıyorum.her konuda çok aydınlatıcılar.ancak ilk kez aktif yardım istiyorum.
artık 4 yıldır çiçek açmayan 3 Phalaenopsis lerim beni çıldırttılar. aldığım günden beri 6 ayda bir çiçek açan bir phal.im daha var.hepsine aynı özeni gösteriyorum;baharlarda gübre ve vitamin veriyorum ama bu 3 tanesi çiçek vermemekte ısrarlı.:( bu konuda ekstra ne yapabilirim. bilgi verirseniz çok sevinirim .şimdiden teşekkürler
Bende aynı şekilde sadece cymbidium umu açtıramadım 3 senedir. Dibinden yeni yapraklar çıkıyor ama belli bir boya ulaşınca yapraklar kuruyup dökülüyor.
.
Gecen sene 105 tane cıcek acmıslar, bu sene daha az cıcek var diye uzuluyorlar :)))
Sadece 105 tanecik mi? :D Cık cık cık...:p
Merhaba ,
Bu benim Bursa çiçek pazarından kurtarmak için aldığım Phalaenopsis 'im ,
tabi sizinkilerle yarışmak için değil yaşatmak için çabam .
Yardımlarınızı bekliyorum...
kopshtar
18-03-2009, 18:00
sn volare
köklerin fotoğrafı sanırım daha çok yardımcı olacaktır.
Sayın volare ilk işiniz o saksıdan çıkarıp şeffaf saksıya almak olsun.
Orkide forumunu en az 3 kez okumuş biri olarak (artı tecrübe) sorun köklerde değil, gübre eksiklği var gibi geldi bana , sanki bu forum da daha önce gübre eksikliğinden yapraklar da bu tür çatlamaların olabileceği anlatılıyordu.
Kökler de bir sorun olsaydı sanırım yapraklar bu renk olmazdı
Gunaydin ,
o saksi seffaf saksinin disinda , iki saksi duvari arasinda 2-3 cm mesafe var .
Yaprak ezilmisti aldigimda , precox hocama sordum-kesmememi bu haliyle de bitkiye faydali olacagini soyledi .Koklere gelince disarda kalan en ustteki kok kurulus durumda,
Saksinin icindeki kokler iyi durumda .Haftada bir yagmur suyu ile sulama yapiyorum .
Sivi orkide gubresi aldim(vilmorin)-henuz kullanmadim .
Tesekkurler , fikirler icin .
Kok fotografini nasil cekeyim- saksinin disindan olur mu yoksa bitkiyi harcindan cikarsam
daha mi iyi olur. ?
kopshtar
19-03-2009, 09:02
aman sakın harcından çıkarmayın. üstten görüntü veya kökler sıkışmışsa hafif saksıdan ayırarak bakabilirsiniz. ben de aynı sorunu yaşıyorum aslında. geldiği yerde çok sulanmış kök çürümesi olabilir. o yüzden hemen temizlenmeli bence. hiç bir problemi de olmayabilir. soğukta satılıyor zavallılar yapı marketlerde veya çiçekçilerde. düşünsenize ben bursa çiçek pazarından aldığımda dışarıda kar yağıyordu ve sadece saçak altındaydılar.
house-of-wax
20-03-2009, 20:43
Benimde phallerim var çok yardımcı oldunuz şimdiye kadar...
Arkadaşlar phallerim 1,5-2 aydır çiçekteler hatta bir kısım çiçeklerini döktüler,ancak birinin substratı gittikçe küfleniyor,bitkide bir cansızlık belirtisi yok,hatta yeni tomurcuklar vermeye başladı ama çökerten olmasından çok korkuyorum,fotolarını yolluyorum,nasıl bir kimyasalla nasıl müdahale ederim ve ilacı nereden bulurum?Bu arada bitkiler 2 yıldır bende çiçeklenmekteler,subtrat tamamıyle kurumadan sulamıyorum ve 4 saksıdan yalnızca birinde küflenme var.Çiçekleri geçmiş olsa substratı değiştiricem ama bu haliyle dokunamıyorum.Yardımlarınız için teşekkürler...
Fotolar net çıkmıyor ama çeperde görülen küçük beyazlıklar(büyük olan ışık yansıması); beyaz noktasal öbekler ve yer yer tüylü mantar adacıkları tüm çeperlerde var.Tomurcuklar ve tek başına çekilmiş phal fotosu küflü bitkiye ait.
house-of-wax
27-03-2009, 17:10
Küflenme için bu aylarda iki şey aklıma geliyor,
1. Saksı harcınız bozuluyor ve çürüyor olabilir... Bu durumda çiçeklerin geçmesini bekleyin ve saksı harcı değişimi yapın...
2. Biraz burdan torfu fazla gördüm... Bu hem kök çürümesine sebep olur hemde ıslak kalan torf, çam kabuklarının çürümesine sebep olur... Bu sebele saksı harçlarına torf koymanızı tavsiye etmem... Saksı harcı mümkün olduğunca havadar olsun... Yosunlanmada var gibi, bu saksı harcını gereğinden nemli tuttuğunuza işarettir...
Saksılar cam mı acaba? Benim de ilk dikkatimi bu çekti, cam ise ve altı da delik olması zor olacağına göre belki fazla su saksıda kalıyor olabilir hani.
2008 Temmuz ayinda alınmis olan phal. orkidem yaz boyu cicek acti.Eylul gibi ciceklerini doktu. Sapları cok uzun oldugu icin ekim-kasim gibi alttan 2. bogumun biraz uzerinden budadim. Cicek salonda pencere kenarinda tul perde arkasindadir. 2saat kadar sabah gunesi aliyor. Cicegin saksisi, baska genisce bir saksi icindeki taslarin uzerindedir. Bu taslarin uzerinden sulama yapiyyorum. Su anda cicegin yapraklari yukari donuk sekilde kabarik ve saglikli hatta su andan tam ortadan gene bir yaprak bas verdi. Ayrica topraktan da bir suru kok uzaniyor. ( bu arada bu kokleri budamak dogru olurmu?) Su anda budadigim saplar ayni sekilde duruyor hicbir gelisme yok. Yorumlariniz? Tsk.
Sayın phal,
Küf değil o, sadece fırınlanmıyan kabuklardan kaynaklanabilen bu oluşum, doğal ve patojen değil. Ancak gübrelemede azot kaynaklarını bitki köklerine emelmesi için ulaşmasından önce hızla tüketebilecek bir üreme olduğunu hesaplayıp ona göre 30:10:10 NPK lı gübre kullanmanız gerekebilir.
Saksı harcında bu tarz patojen olmıyan ve hatta symbiose yaratabilecek mikroorganizmları da bu şekilde beslemek uygun olur. Kısmen yüksek azotla bu mikroorganizmalar saksı harcının "raf ömrü" süresince öldürmemeye dikkat etmeli. Ölümleri halinde bünyelerindeki organik kütlenin ayrışımı sonucu aniden açığa çıkan besinler bu kez de bitkinin ciddi bir aşırı gübrelenmişcesine tepki verebilmesine neden olabiliyor. Kökleri emilmişçesine büzülme gösterir.
Kök ölümleri ve hatta çürümelerine mahal verir.
2008 Temmuz ayinda alınmis olan phal. orkidem yaz boyu cicek acti.Eylul gibi ciceklerini doktu. Sapları cok uzun oldugu icin ekim-kasim gibi alttan 2. bogumun biraz uzerinden budadim. Cicek salonda pencere kenarinda tul perde arkasindadir. 2saat kadar sabah gunesi aliyor. Cicegin saksisi, baska genisce bir saksi icindeki taslarin uzerindedir. Bu taslarin uzerinden sulama yapiyyorum. Su anda cicegin yapraklari yukari donuk sekilde kabarik ve saglikli hatta su andan tam ortadan gene bir yaprak bas verdi. Ayrica topraktan da bir suru kok uzaniyor. ( bu arada bu kokleri budamak dogru olurmu?) Su anda budadigim saplar ayni sekilde duruyor hicbir gelisme yok. Yorumlariniz? Tsk.
Sayın nild,
2. boğum çiçek sürgünü hatta keiki için de çok kısa bir göz konumu. Bu her iki sapı da kesip bitkiyi biraz olsun dinlendirin. Birkaç ay içinde gözlerinde hareket olmıyan bu tarz kesik sapların bir anlamı kalmıyor. Ertesi bir kaç ay içinde zaten kendisi önce kurutucak sonra altından yeni çiçek sapı sürgünleri verecektir. o saplar durduğu sürece çiçeklenmenin degecikmesi çok doğaldır.
Bitki tohumda olup olmadığını kesin bilemediğinden adeta fantom tohum geliştiriyormuşçasına 6-8 ay bu saplarını canlı tutuabilmektedir.
Saygılarımla
Kahraman Koray
30-03-2009, 15:02
İlk kez dün bir phal. türü orkide satın aldım. Phallerin habitatlarını inceledim. Ultrasonik bir nemlendirici ile phalleri hiç saksılamadan olgun ve kabuklu bir ağaç dalı üzerine bıraksak (çam?) ve sadece ultrasonik nemlendirici ile nemlendirsek doğal ortamı taklit etmiş olurmuyuz? Deneyen var mı? Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
İlk kez dün bir phal. türü orkide satın aldım. Phallerin habitatlarını inceledim. Ultrasonik bir nemlendirici ile phalleri hiç saksılamadan olgun ve kabuklu bir ağaç dalı üzerine bıraksak (çam?) ve sadece ultrasonik nemlendirici ile nemlendirsek doğal ortamı taklit etmiş olurmuyuz? Deneyen var mı? Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
Kapalı bir camekana koyarsanız dahi yetersiz kalabilir, bu tarz bir nemlendirme.
Unutmayın ki bu ağaç üzerinde yetişen epiphit bitkiler nere ise her gün yağış almakta.
Ağaç kabuğuna raptedilmiş bir orkide hergün yağmurlama şeklinde sulama gerektirir.
Kahraman Koray
31-03-2009, 13:51
Kuzey pencere kenarında menekşelerimle beraber duran bu phal. imi yeni aldım ve biraz koyu renk bir vazonun içinde su ve üzerinde ızgara ile birlikte saksısını yerleştirdim. Vazonun rengi koyu olduğu için endişeliyim ama yeterli ışık aldığını düşünüyorum. Birde saksının dışına taşan kurumuş kökü kesmeli miyim? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
süreyya aysun
01-04-2009, 20:08
hepsi super
Bauhaus'da orkideler 15 tl olmuş. Sanırım daha ucuzu başka bir yerde yok. Almak isteyenler olur belki.
Orjinal Mesaj Sahibi nild
2008 Temmuz ayinda alınmis olan phal. orkidem yaz boyu cicek acti.Eylul gibi ciceklerini doktu. Sapları cok uzun oldugu icin ekim-kasim gibi alttan 2. bogumun biraz uzerinden budadim. Cicek salonda pencere kenarinda tul perde arkasindadir. 2saat kadar sabah gunesi aliyor. Cicegin saksisi, baska genisce bir saksi icindeki taslarin uzerindedir. Bu taslarin uzerinden sulama yapiyyorum. Su anda cicegin yapraklari yukari donuk sekilde kabarik ve saglikli hatta su andan tam ortadan gene bir yaprak bas verdi. Ayrica topraktan da bir suru kok uzaniyor. ( bu arada bu kokleri budamak dogru olurmu?) Su anda budadigim saplar ayni sekilde duruyor hicbir gelisme yok. Yorumlariniz? Tsk.
Sayın nild,
2. boğum çiçek sürgünü hatta keiki için de çok kısa bir göz konumu. Bu her iki sapı da kesip bitkiyi biraz olsun dinlendirin. Birkaç ay içinde gözlerinde hareket olmıyan bu tarz kesik sapların bir anlamı kalmıyor. Ertesi bir kaç ay içinde zaten kendisi önce kurutucak sonra altından yeni çiçek sapı sürgünleri verecektir. o saplar durduğu sürece çiçeklenmenin degecikmesi çok doğaldır.
Bitki tohumda olup olmadığını kesin bilemediğinden adeta fantom tohum geliştiriyormuşçasına 6-8 ay bu saplarını canlı tutuabilmektedir.
Saygılarımla
1)Ben yanlislikla 2.bogum dedim cunku en dipteki bogumu gorememisim. Sonucta 3.bogumun biraz uzerinden kesmisim. Bu bir seyi degistirir mi?
2)Degistirmiyorsa acaba bu saplari neresinden kesecegim?
3)Cok fazla saksidan tasan uzun kokler var acaba saksi degisimi de yapilmali mi?
Tekrar tsk.
süreyya aysun
05-04-2009, 12:28
bizimde bir orkidemiz oldu.Saksıda kökleri çok fazla degiştirmem lazım mı kökler birbirine girmiş.Üzerinde çiçegide var ama.....Burada çamlık var (yozgat milli çamlık parkı)sarı çam vardır herhalde ama nasıl anlıcam hangisi (kabukları için)
Çiçekte iken saksı değişimi yapılmıyor. Üzerindeki bütün tomurcuklar bitince saksı değişimi yapabilrisiniz.
süreyya aysun
06-04-2009, 13:46
Sayın Kaju teşekkürler.Orkidenin resimlerini ekliyorum.Kökleri suya degmesin diye böyle bi şey yaptım.(şu an çakıl taşları bulamadım) metalin zararı olur mu? Dışta kalan kökler de kurumalar var normal mi ne yapmalıyım?
Aralık 2007'de hediye edilen çiçeğim Temmuz 2008'e kadar çiçek verdi. çiçeklenme sonlandıktan sonra yaz döneminde saksısını değiştirdim ve bakımına devam ettim. tüm bu süre içinde sürekli yeni yaprak vermeye devam etti ve ediyor. ancak yaklaşık 3 aydır yaprakların uçları yumuşuyor ve sonra kaybediyoruz. birde bir anda dallandı ve tam yeniden çiçek açacak diye beklerken uçlarında önce bir bal damlası beliriyor, sararıyor ve kuruyor. sanki yanmış gibi. bu çiçek benim için çok önemli lütfen yardımcı olun.nerede yanlış yapttığımı gerçekten bilmiyorum.
Ballanması yani yapışkan katı bir sıvı salgılaması genelde bitkinin gece gündüz ısı farkının fazlaca olduğuna bir işarettir.
Buradan da şunu çıkartabiliriz bitki geceleri fazla üşüyor olabilir yapraklar bundan da yumuşıyabilir, ancak kök veya bakteryel sebeplerden de kaynaklanıyor olabilir.
Keiki'yi ayırın fazla çiçek saplarını kesin. ısısına ve gece gündüz ısı farkına dikkat edin.
Bitkiyi biraz daha sıcak tutmıya gayret gösterin. Ortam nemini sağlayın.
merhaba ;
keiki dediğiniz kısmı neresidir ve nasıl ayırmam gerekir bilgi verirseniz çok sevinirim.
Phalaenopsis başlığını baştan sona incelerseniz tüm cevapları orda bulacaksınız.
Keiki çiçek sapındaki nod'dan (yani gözden) oluşan yavru phalaenopsis'e diyoruz.
Ayırma işlemleri de sapı kesin yavruyu dikkatlice saptan ayırmayı deneyin.
Kopan yeri tarçınlayın yeni saksı harcına ekin.
üstad, öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim;
Şimdi benim başlangıç seviyesi bir bakıcı olduğumu düşünmenizi isterim. Bu gün 3 adet şeffaf saksı aldım ve keiki lerin ayırma işlemini yapacağım, ancak bahsettiğiniz tarçınlama işlemini bilmiyorum. Okumamı istediğiniz yazıdan açıkcası teknik bilgilerim olmadığı için pek bir şey anlamadım.
Yardımlarınızı rica ediyorum.
Şimdiden çok teşekkür ederim.
Oldukça kötü durumda bir phal var elimde.Tüm yaprakları yumuşak buna rağmen çiçek sapı çiçeksiz ama üstündeydi (kestim) köklerini de kestim işe yarar gibi olanları bırakıp kömür tozuna buladım.
Kalan köklerden kesmem gereken var mı?
Sphagnuma sarmadan önce başka ne yapmamı önerirsiniz?
Teşekkür ederim.
Benomyl uygulayın.
Sadece kök boğazını sphagnuma sarın normal saksı harcı karışımına diktikten sonra da saksıyı benomyl'li suya oturtun.
Merhaba,
Benim iki adet hemen hemen ayni renkte orkidem var. Bir tanesi normal saksida, digeri ise buyuk bir cam vazonun icerisinde. Resimlerini aktariyorum.
Orkide1.Resim1 (http://users.elis.ugent.be/~aavci/ppp/orchid/IMG_5209.JPG)
Orkide1.Resim2 (http://users.elis.ugent.be/~aavci/ppp/orchid/IMG_5208.JPG)
Orkide1.Resim3 (http://users.elis.ugent.be/~aavci/ppp/orchid/IMG_5210.JPG)
Orkide1.Resim4 (http://users.elis.ugent.be/~aavci/ppp/orchid/IMG_5212.JPG)
Orkide1.Resim5 (http://users.elis.ugent.be/~aavci/ppp/orchid/IMG_5216.JPG)
Orkide1.Resim6 (http://users.elis.ugent.be/~aavci/ppp/orchid/IMG_5217.JPG)
Orkide1.Resim7 (http://users.elis.ugent.be/~aavci/ppp/orchid/IMG_5218.JPG)
Orkide1.Resim3 ve Orkide1.Resim4 ten de gorebileceginiz gibi bir sap kirilmis. Bana geldiginde oyleydi. Resim4 te kirmizi ile isaretledigim yerden yeni bir dal verme cabasi icerisinde oldugunu goruyorum ama yanilabilirimde cunku daha once hic orkide yetistirmedim. Bu konuda oneriniz varmidir. Bu sapi kirmizi ile isaretledigim yere kadar kessemmi diye dusunuyorum? Diger sorum ise, bu cicek boyle camin icerisinde geldi. Ben baktikca cicegi hapishanedeymis gibi hissediyorum. Sizce disari cikarsammi? Bu camin bir faydasi varmidir yoksa sadece susmudur? Birde kok durumlarina bakarsaniz onereceginiz bisey varmidir? Gidisati iyimidir?
Orkide2.Resim1 (http://users.elis.ugent.be/~aavci/ppp/orchid/IMG_5219.JPG)
Orkide2.Resim2 (http://users.elis.ugent.be/~aavci/ppp/orchid/IMG_5220.JPG)
Orkide2.Resim3 (http://users.elis.ugent.be/~aavci/ppp/orchid/IMG_5221.JPG)
Orkide2.Resim4 (http://users.elis.ugent.be/~aavci/ppp/orchid/IMG_5222.JPG)
Bu da ikinci orkidem. Bunun hakkinda da yorum isteyecegim mumkunse. Orkide2.Resim3 te isaretledigim dalin devami kuru vaziyette. Orkide2.Resim4'te daha yakindan gorebilirsiniz. Bu dali cicek verir hale nasil getirebilirim? Gelmez derseniz keseyim mi? Birde bu cicegin kok durumu icin neler soyleyebilirsiniz? Onerileriniz varmidir?
Biraz uzun oldu ama icimi dokmus oldum :rolleyes: Simdiden cevaplariniz icin cok tesekkur ederim.
erkan bey, selam
çarşamba günü keikileri ayırdım ve sanırım yeni hallerinden memnunlar.ama annede daha önce sözünü ettiğim dallarda ballanma artarak devam ediyor.kuruyan dalları kestim ve tarçınladım. gündüz 24-26, gece 18-20 aralığında sıcaklık. sizce bu fark fazla mı? antalyada yaz geldi sayılır. nemde şimdiden oldukça yüksek. bir hastalık olmasından endişeleniyorum açıkçası. yardımlarınızı ve önerilerinizi sabırsızlıkla bekliyorum.
velveteen
12-04-2009, 12:59
Saynı velveteen,
Kökler çürümüş. Şimdi bu durumda bitkinizi kurtarmak oldukça zor. Fazla sulamış olabilirmisiniz?
Şu etapda yapılacak şey kökboğazına sphagnum sarıp saksı harcına dikmek, olabildiğince kuru, sıcak ve hava nemini yüksek tutmak. Haftada bir sphagnumu iyice ıslatıp kurumıya bırakmak.
Bunu bir nylon torbanın içine de alabilirsiniz ancak hergün havalandırmanız şart küflenmeye çok dikkat etmeniz gerek. Tüm bitkiyi Benlate ile ilaçlamanız da uygun olur.
Sphagnum yosunu ile sadece kök kısmını kadın nylon çoraplarından keseceğiniz şeritlerle bağlayıp nylon saydam torbaya da koyabilirsiniz. oldukça sıcak tutmanız gerekecek ancak doğrudan güneş ışığına maaruz bırakmayın nylon torbayı.
Yeni kökler oluşana dek gübreleme yapmayın temiz içme suyu ile sulama yapın.
Şebeke suyu kullanmayın.
Dediklerinizi elimden geldiğince yerine getirmeye çalışmaktayım. Maalesef geçen 2 ay içinde kalan 2 yaprakda yavaş yavaş yumuşadılar ve bende bitkinin gücünü almasın diye onları kestim. Ufacık yeni bir yaprak oluşmaya başlıyor ama kökden pek eser yok açıkcası. Saydam bir saksıda aydınlık bir yerde tutuyorum. Düzenli olarak nemli tutmaya çalışıyorum yosunu. Son 2 haftadır diğer orkidemi sularken kullandığım azotlu sudan veriyorum (açıkcası gübrelememe yapmamam gerektiğini unutmuşum, şimdi mesajı gözden geçirinde hatırladım).
Şu ufacık yaprak çok umut verici görünüyor, belkide bir şans atlatırız bunu :)
sahmeran
13-04-2009, 20:04
Selamlar,
Kendimi tanıtacaktım yeni geldim ama nerede tanıtacagımı bulamadım.
Neşe ben, çiçeklere 1-2 senedir merak saldım.onları çocuklarım gibi goruyorum.
Yanlış yere de yazmış olabilirim, özür dilerim.
Sayın bilir kişi:),
eylul ayında alınmış bir orkidem var. tabii ki çiçeklerini doktu ve ben o zamanlar dokuldukten sonra belli bi yerden cicek dalının kesilmesini gerektigini bilmiyordum. Neyse sonuç olarak o dallar kurudu.Ben de çok üzülmüştüm orkidemi kaybedeceğim diye ama bakıma da devam ettim. resimlerini ekliyorum su anda bir suru yaprak vermiş durumda. hatta sanırım bunlar keiki ama 3 ayrı yerden çıktılar. Bu kotu bişey degildir degil mi?? bir de bir resimlerde goreceksiniz kök mü yoksa cicek dalı mı oldugunu anlayamadıgım birşey de çıkıyor. Yorumlarınızı dort gozle bekliyorum.İlginize şimdiden çok teşekkürler.
Sayın sahmeran,
4 **** 5 basal keikiniz var. Resimden gördüğüm oluşumlar görebildiğim kadarı ile yeni kök oluşumları.
Kök boğazı azami dikkat gerektiren labil bir konumda ancak şimdi saksı harcı değişimi için keikilerin durumunu düşünmek gerek. Bitki şu anda sağlıklı.
Bir müddet keikilerin büyümesini, ayırabilecek boya gelmesini beklemek uygun olur. Sonra bu yavruları ayırıp anaç bitkiyi de yeni bir harca dikmek gerek.
Saksının içindeki kökler kurumuş yenilerini ise canlı tutmanız gerek.
Yavruların bu durumda çok alttan çıkması ise saksıdan sökmeden anlaşılamıyacak, garip bir durum.
Ana gövdenin en altındaki büyükçe olan anaç bitkinin eski canlı bir yaprağı mı yenibir yavru mu anlıyamadım.
İlk oluşan yavruya benziyor daha çok ancak ikinci yaprağı nerde göbeği nerde göremedim.
sahmeran
14-04-2009, 12:04
yanıtınız için çok teşekkurler,
Ana gövdenin en altındaki büyükçe olan anaç bitkinin eski canlı bir yaprağı mı yenibir yavru mu anlıyamadım.İlk oluşan yavruya benziyor daha çok ancak ikinci yaprağı nerde göbeği nerde göremedim
demişsiniz.O yaprak anaç bitkinin eski yapragı.
bir de "bir de bir resimlerde goreceksiniz kök mü yoksa cicek dalı mı oldugunu anlayamadıgım birşey de çıkıyor." diye sormuştum.Bahsettigim şeyi gorebildiniz mi??
ekteki resimlerde kırmızı daire içine aldım.
Onlar yeni kökler bende onları gördüğümden demiştim. Saksı içindeki eski köklerin büyük kısmı çürümüşe benziyor. Bu yeni kökleri canlı tutmanız önemli.
selamlar tekrar,
bu güne kadar verdiğiniz tüm bilgiler için çok teşekkürler. sayenizde çiçeğimle uzun yıllar bir arada olabileceğime inanıyorum.
güneş ışığı konusunda görüşlerinizi alabilir miyim?
günde 3-4 saat direkt, 4 saat kadar kısmi güneş alıyoruz.
güneşlenmeden sonra dallarda ballanmanın arttığını farkettim. (sizce ilgisi var mıdır?)
acaba daha az güneş alan (ısı ve ışık aynı kalarak) bir yere taşımalı mıyım.
görüşlerinizi bekliyorum.
Sayın phal,
Küf değil o, sadece fırınlanmıyan kabuklardan kaynaklanabilen bu oluşum, doğal ve patojen değil. Ancak gübrelemede azot kaynaklarını bitki köklerine emelmesi için ulaşmasından önce hızla tüketebilecek bir üreme olduğunu hesaplayıp ona göre 30:10:10 NPK lı gübre kullanmanız gerekebilir.
Saksı harcında bu tarz patojen olmıyan ve hatta symbiose yaratabilecek mikroorganizmları da bu şekilde beslemek uygun olur. Kısmen yüksek azotla bu mikroorganizmalar saksı harcının "raf ömrü" süresince öldürmemeye dikkat etmeli. Ölümleri halinde bünyelerindeki organik kütlenin ayrışımı sonucu aniden açığa çıkan besinler bu kez de bitkinin ciddi bir aşırı gübrelenmişcesine tepki verebilmesine neden olabiliyor. Kökleri emilmişçesine büzülme gösterir.
Kök ölümleri ve hatta çürümelerine mahal verir.
Sayın nild,
2. boğum çiçek sürgünü hatta keiki için de çok kısa bir göz konumu. Bu her iki sapı da kesip bitkiyi biraz olsun dinlendirin. Birkaç ay içinde gözlerinde hareket olmıyan bu tarz kesik sapların bir anlamı kalmıyor. Ertesi bir kaç ay içinde zaten kendisi önce kurutucak sonra altından yeni çiçek sapı sürgünleri verecektir. o saplar durduğu sürece çiçeklenmenin degecikmesi çok doğaldır.
Bitki tohumda olup olmadığını kesin bilemediğinden adeta fantom tohum geliştiriyormuşçasına 6-8 ay bu saplarını canlı tutuabilmektedir.
Saygılarımla
Sayin praecox,
Bu anlamsiz saplari nerden keseyim. Birinin tam toprak yuzeyinde bir bogumu var.Tsk.
Sayın ida,
derhal dirket güneş alan yerden kurtarın phal.inizi. yapışkan damlacıklar terleme sonucu oluşur bu da büyük ısı farklılıklarından kaynaklanır. Bir ay sonraya kalmaz bitkiniz güneşde yapraklarında da yanık izleri gösterir.
tül perde çekebilirsiniz.
İlkbahar yaz ayları güneşin ısısı artar sonbaha kış doğrudan güneş pek zarar etmese de bu aylarda ciddi hasarlar oluşturur.
Sayın nild,
ana gövdedn sapın ilk gözün üzerinden kesin.
Küflenme için bu aylarda iki şey aklıma geliyor,
1. Saksı harcınız bozuluyor ve çürüyor olabilir... Bu durumda çiçeklerin geçmesini bekleyin ve saksı harcı değişimi yapın...
2. Biraz burdan torfu fazla gördüm... Bu hem kök çürümesine sebep olur hemde ıslak kalan torf, çam kabuklarının çürümesine sebep olur... Bu sebele saksı harçlarına torf koymanızı tavsiye etmem... Saksı harcı mümkün olduğunca havadar olsun... Yosunlanmada var gibi, bu saksı harcını gereğinden nemli tuttuğunuza işarettir...
Torf konusunda haklısınız ama bu hazır aldığım bir karışımdı ve elimdeki tek malzemeydi.Gerçekten havasız ve çok nem tutan bir malzeme,harcı geçen kış çiçek bitiminde değiştirmiştim,tekrar değiştirmek bitkileri travmatize eder diye korkuyorum.
Saksılar cam mı acaba? Benim de ilk dikkatimi bu çekti, cam ise ve altı da delik olması zor olacağına göre belki fazla su saksıda kalıyor olabilir hani.
Cam değil plastik.Koçtaş'tan orkide saksısı olarak almıştım, hiç drenaj deliği yoktu,zar zor ısıtılmış tornavida ile altlarına 5 adet küçük delik açtım.Tüm bunlar şeffaf saksı uğruna yapıldı ama çok havasız bir muhafaza oldu.Keşke saydam yerine bol delikli bir saksı alsaymışım,bunları delmek mümkün değil:(
Sayın phal,
Küf değil o, sadece fırınlanmıyan kabuklardan kaynaklanabilen bu oluşum, doğal ve patojen değil. Ancak gübrelemede azot kaynaklarını bitki köklerine emelmesi için ulaşmasından önce hızla tüketebilecek bir üreme olduğunu hesaplayıp ona göre 30:10:10 NPK lı gübre kullanmanız gerekebilir.
Saksı harcında bu tarz patojen olmıyan ve hatta symbiose yaratabilecek mikroorganizmları da bu şekilde beslemek uygun olur. Kısmen yüksek azotla bu mikroorganizmalar saksı harcının "raf ömrü" süresince öldürmemeye dikkat etmeli. Ölümleri halinde bünyelerindeki organik kütlenin ayrışımı sonucu aniden açığa çıkan besinler bu kez de bitkinin ciddi bir aşırı gübrelenmişcesine tepki verebilmesine neden olabiliyor. Kökleri emilmişçesine büzülme gösterir.
Kök ölümleri ve hatta çürümelerine mahal verir.
Sayın praecox,bu açıklamanız beni sevindirdi,havasız bir saksım havasız bir harcım olsa da sürekli saksı değiştirip bitkilerin dengesini bozmak istemiyorum,çürütmeden yaşatabilirsem uzun süre yerlerinden etmek istemiyorum.Faydalı bilgiler için teşekkür ederim.
Saygılar..
süreyya aysun
20-04-2009, 00:43
Merhabalar mesaj #1180 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=394177&postcount=1180) de bulunan phalımızın çiçekleri çok çabuk dökülmeye başladı.Aslında küçük tomurcukları vardı ama hiç gelişmediler.Birde sulama yaptıgımda saksıda minik yaratıklar gördüm.Eşim çiçekçiden İNSECT X 17K VE İNSECT X 16S isimlerinde iki ilaç almış hangisini kullanmalıyım?Ya da başka ilaçlar mı almalıyım.Bir de besin konusu var...şu ana kadar hiç bir şey vermedik.neler vermemiz lazım ve nerelerden temin edebilirim(çünkü yaşadıgımız yer çok küçük her istedigimiz çiçek malzemelerini temin edemiyorum) Bu konunun üstadlarından birisi sesimi duyarsa çok sevinirim.
bildiğiniz gibi çiçeğimin yerini daha az direkt güneş alan bir yere değiştirmiştim. yeni yerinde çok iyi görünüyordu. buruşmuş yaprak uçları bile canlanmaya başlamıştı.
yeni yerimize geçince dallarımız bir haftada 1-1.5 cm kadar uzadı. tüm bunlara sevinirken bu sabah büyüyen dallarımızın kırmızılaşmaya başladığını farkettim.
bunun sebebi ne olabilir ve ne yapmalıyım.
bakımda değişen hiç bir şey yok.toprak orta kurulukta ve ortam nemli.
acil önerilerinizi bekliyorum.
Merhabalar mesaj #1180 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=394177&postcount=1180) de bulunan phalımızın çiçekleri çok çabuk dökülmeye başladı.Aslında küçük tomurcukları vardı ama hiç gelişmediler.Birde sulama yaptıgımda saksıda minik yaratıklar gördüm.Eşim çiçekçiden İNSECT X 17K VE İNSECT X 16S isimlerinde iki ilaç almış hangisini kullanmalıyım?Ya da başka ilaçlar mı almalıyım.Bir de besin konusu var...şu ana kadar hiç bir şey vermedik.neler vermemiz lazım ve nerelerden temin edebilirim(çünkü yaşadıgımız yer çok küçük her istedigimiz çiçek malzemelerini temin edemiyorum) Bu konunun üstadlarından birisi sesimi duyarsa çok sevinirim.
Eşinizin çiçekçiden aldığı ilaçlar bilgim dışında. Böceğin cinsine ve konumuna göre Supracide uygun olur. Besin olarak Vilmorin orkide gübresini tavsiye ediyorum.
bildiğiniz gibi çiçeğimin yerini daha az direkt güneş alan bir yere değiştirmiştim. yeni yerinde çok iyi görünüyordu. buruşmuş yaprak uçları bile canlanmaya başlamıştı.
yeni yerimize geçince dallarımız bir haftada 1-1.5 cm kadar uzadı. tüm bunlara sevinirken bu sabah büyüyen dallarımızın kırmızılaşmaya başladığını farkettim.
bunun sebebi ne olabilir ve ne yapmalıyım.
bakımda değişen hiç bir şey yok.toprak orta kurulukta ve ortam nemli.
acil önerilerinizi bekliyorum.
Sanırım bu kızarmaların sebebi, şayet havasızlıktan pas mantarı sarmadı ise, güneş yanığı olabilir.
Asla doğrudan güneşe maaruz bırakmayın. Az güneş demek oğlende 1 saat güneş alsa bitkiyi yakmıya yeterli. sabahları az güneş uygundur ancak saat 11:00 den sonra güneş bitkileri yakar.
Sayın praecox,
Phal.lerimin tümü geçen yıl budadığım çiçek sapından çiçeklendiler,2 tanesi de bununla kalmayıp ekstra bir çiçek sapıyla açtılar.Benim sorum bu yıl ne yapacağım;2.kez açan saplar bir alt boğumdan kesilirse tekrar açar mı,bir kereye mi mahsustur?Bir de 2.ekstra sap verenlerin sapları cılız ,çiçekleri az,bu sapları dipten mi keseceğim yoksa onların da tekrar çiçeklenme şansı var mı?
Teşekkürler,saygılar...
Aslında devamlı bir alt boğumu yeşil ise bunu bir kaç kez tekrarlamak mümkün ise de her defasında çiçekler daha güçsüzleşecek ve bitki yorgun düşecektir.
Bu çiçeklendirmeyi fazla abartmadan en dipteki gözün az üzerinden kesip bitkiyi bir kaç aylığına dinlendirmek uygun olur.
En alt boğumundan kesilen sapların tekrar filizlenmesi görülmemiştir. Yeni çiçek sürgünü vereceklerdir başka bir yerden. Ve bunu kendilerini güçlü hissetikleri zaman yapacaklardır.
sağlıklı bir orkidem var ancak anladığım kadarıyla küçük bir sinek saksının içine yuva yapmış ve üremiş şuan saksıya bakınca bir sürü küçük beyaz böcek görülüyor. bu böceklerden kurtulabilmek için sulama suyuna katabileceğim bir ilaç **** farklı bir yöntem var mı acaba.
cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
malicetin
23-04-2009, 21:56
Sayın Praecox, üzerinde 21 çiçek bulunan mor orkidemin (Phalaenopsis) saksısı karınca saldırısına uğradı. Karıncaları hallettim ama sanırım kök düzeni bozuldu, orkidemin yaprakları yumuşadı ve akordeon gibi hal almaya başladı. Köklere baktım oldukça yeşil ama çiçek yan yatmış durumda olduğundan gövdeye yapışan kökler kurumuş.
Substratını çiçekli iken değiştirebilir miyim? Değiştirirken nelere dikkat etmem gerekir. Şimdiden yanıtınız için teşekkür ederim. Biliyorum ki gecikmeden yanıtlayacaksınız...
Çiçekli iken saksı değişimi takdir edersiniz ki, değil bir orkideye, hiç bir bitkiye salık verilmez.
Bitki her daim öyle **** böyle gereksiz bir strese girer.
Saksıyı ortaçağ şatoları gibi su ile çevrili bir altlığa konuşandırarak karınca istialsını önlemek mümkün. Tabii suyun saksı altını değmemesini sağlamak şartı ile.
Bitkiyi ne zaman aldınız ne zamandır bu kadar çiçekli. Siz mi bu kadar fazla kandille açtırdınız?
Şayet cevaplarınız bu sorulara "Ben değil 6 ay önce aldım" gibi ise. o zaman aşırı gübreleme ve hormonlamanın ana sonuçları köklerin emilmişçesine yapışması büzüşmei çok doğaldır.
Resim görebilseydim daha kesin bir şeyler yazabilirdim.
Sayın er.peri,
saksı harcındaki böckler için bu forumda bir dizi tavsiyeler yazdı isem de...
bir diğer yöntem de saksıyı yarım saat kadar kovada suya sokup börtü böceğin su yüzüne çıkmasını sağlamak sureti ile imha yoludur.
Bunu her hafta bu şekilde yinelerseniz bu su ile boğma prosedüründen arta kalan yumurtalardan çıkanları da bertaraf etmiş olursunuz.
sn.praecox
bu sabah önce kırmızı bir hal alan, sonra büzüşerek kuruyan iki dalı kesmek durumunda kaldım.(tarçınlama yaparak)
diğer dalları da kaybedecek gibiyim. tamamen kurumadılar ama gidişat o yönde.
alttan ikinci boğumun hemen üstünde yeni bir filizimiz var. ona sıçramasını nasıl engelleyebilirim? acaba hemen onun üzerinden mi kesmem gerekiyor? Sanırım bu yıl çiçek beklemek benim için hayal.
görüşlerinizi sabırsızlıkla bekliyorum.
süreyya aysun
24-04-2009, 11:40
Sn Praecox verdiginiz bilgiler için çok teşekkürler.Sanırımbir bitki DİVAsı ile karşı karşıyayız.Biz acemiler daha çok başınızı agrıtacagız galiba aslında formdaki konuyla ilgili bütün mesajları okuyup bilgi sahibi olmaya çalışıyorum. Söz konu olan bitki bir phal olunca iki kere düşünmek gerek diyorum.Phal için eşime gübre almasını söyledim çiçekçimiz vilmorin yerine bileşimi npk.20+20+20olan bir besin vermiş ben bu besini phala verebilirmiyim?vilmorini nerelerden temin edebilirim (yaşadıgımız yer küçük her malzemeye ulaşmak zor)
Bana da yardımcı olacağınızı umarak sormak istedim.
Eşimle geçen sene çok beğenerek iki kocaman çiçek dalı nedeniyle bizi cezbeden ilk orkidemizi aldık. Ev aldığımız ve tadilatı ile ilgilendiğimiz birkaç aylık dönemde hiç ilgilenemedik. Çiçeklerini tamamen dökmüştü ama bizim ihmalimiz nedeniyle dalarından biri kurudu. Bu arada yeni bir yaprak çıkardı inadına. En sonunda geç olmuştu ama kalan yeşil dalını uygun olduğunu düşündüğümüz bir yerinden kestik. Pek özenli bir kesim işlemi olmadı :(. Üzerinden bir ay geçti geçmedi bilmiyorum ama bugün suyunu vermek isterken biraz inceleyeyim dedim ve fotoğraftaki gelişmeyi gördüm. Şimdi bu orkidemizin tekrar çiçek açacağını mı gösteriyor? Eğer öyleyse çok mutlu olacağım. Bu bir çiçek öncesi gelişme ise çiçek açması ne kadar vakit alır acaba?
Sayın Maude,
evet... Phal.iniz çiçek açıcak. Bir ay kadar sürebilir. Sabredin yerini değiştirmeyin.
Sayın Sürreya Aysun,
NPK'sı 20:20:20 olan gübre iz elementlrei de içeriyorsa kullanabilirsiniz, ancak çok iyi dozajlamanız gerek. Tavsiye edeceğim metod, bu gibi gübrelerde en iyi metod ise de korkarım bunu da yapmama diyeceksiniz.
Yağmur suyuna ECsi (suyun iletkenliği) 200 (µS) mikroSiemens olana dek bekletilmiş şebeke suyu ekleyin. Sonra bu suyun değeri 700-800 µS olana dek gübreyi ekleyin.
Üzerinde normal bitkiler için bir seyreltme önerisi var ise bunu orkidenizde 1/4 oranında kullanabilirsiniz.
Sayın ida,
tüm yan dalları ana dalın çıktığı gözün 1 cm kadar üzerinden kesip atın. En uçtaki filizi gelişimine bırakın. Yan dallardaki sarrarma ana çiçek dalına geçmez. Temiz keskin alkolle silinmiş bir makas kullanmanız en sağlıklısı olur.
Sn Praecox verdiginiz bilgiler için çok teşekkürler.Sanırımbir bitki DİVAsı ile karşı karşıyayız.
Burda DİVA kelimesi sanırım biraz yanlış olmuş :D
Vilmorin'i ise online bahçe malzemeleri satan bir siteden sipariş verebilirsiniz. Ancak orkideler için özel olanını sipariş etiğinizden emin olun ürünü sayfasında inceleyin.
Sayın Praecox,
bu müjdeli haberiniz için çok teşekkür ederim.
malicetin
24-04-2009, 19:02
Sayın preacox, phal'i geçen yaz satın almıştım. Çiçekleri geçtikten sonra yeniden benim elimde 21 çiçek verdi. Forumu çok okudum. Sizden çok yararlandım. Karınca saldırısından sonra sanırım çiçek susuz kaldı ve yaprakları sertliğini kaybetti ve buruşur gibi oldu.
Çiçeklere çok özenle bakıyorum. Hemen her gün en az yarım saatimi onlara veriyorum. Haftada bir suluyorum, 15 günde bir vilmorin'in özel orkide gübresi ile suluyorum. Doğuya bakan yere kadar pencere önünde duruyorlar. Toplam 5 adet ve hepsi de çiçekteler. Şunu da eklemeliyim, sarı renkte olanı 8 kandil tomurcuklandı ama 2 sini besleyemedi sararıp döküldü. Kalan çiçekler açmasını tamamlayınca aynı yerden yeniden çiçek çıkarmaya başladı ve 4 kandil daha verdi. Resim eklemeye çalışacağım.
malicetin
25-04-2009, 20:06
Bu arada orkidelerimi toplu halde grubumuzun görüşüne sunmak istiyorum.
küçük_bahçe
28-04-2009, 10:12
Fotoğraflarını eklediğim orkideler de sanırım phalaenopsis. Dün burada okuduklarım sonucunda biraz aklım karıştı. Yaklaşık 4 aydır su (Şebeke suyu) dolu bir kabın içerisinde yaşıyorlar. Fazla güneş almıyorlar ve ortam sıcaklığı da yüksek değil. Üstelik aynı saksının içerisinde kasımpatılar ile beraber yaşıyorlar ve sonuç böyle.
75188
75187
cello_001
28-04-2009, 21:09
Su dolu kabın içerisinde nasıl oluyor.
Forumda okuduğum kadarı ile sadece haftada bir defa sulamak gerekiyor.
Hatta kökleri nemli kalırsa mantar oluyormuş.
Ve benimde phal.im bu yüzden kurumuştu.
küçük_bahçe
29-04-2009, 09:21
Bende anlamıyorum ama durumu aynen fotoğraftaki gibi, acaba saksının içerisindeki diğer bitki ekstra bir etki mi yapıyor anlamıyorum. Üstelik kasımpatı da çiçek açıyor. İkiside hallerinden fazlaca memnun gibiler. Kasımpatının böcek öldürücü ilaç yapımında kullanıldığını ve suyu sevdiğini düşünürsek, acaba orkidenin kökleri için faydalı bir etki yaptığını düşünebilirmiyiz acaba.
cello_001
29-04-2009, 10:30
Kasımpatı suyu ne kadar severse sevsin ister istemez phal.in köklerinde nem olacaktır.Ama durumu gayet iyi gibi gözükyor.Fazlaüstüne gitmeyin bence bi sorun yok gibi. :)
bence bi sorun yok gibi. :)
O sizce bence büyük bir sorun var:) 1 nomal toprakta, 2 saksı yarıya kadar su dolu... Bence iyi dayanmış...
cello_001
29-04-2009, 16:22
İyi dayandığı için sorun yok yani bu zamana kadar çiçek vermiş.İlerki zamanda ne olur bilinmez.4 aydır su dolu kapta yaşıyormuş bunu göz ardı edemeyiz.
sayın hakan şimşek...
küçük_bahçe
29-04-2009, 16:45
Sn. cello 001 sizin phal.'niz ne kadar sürede kurudu. Acaba kötü bir sürpriz olabilir mi diye merak ediyorum.
cello_001
29-04-2009, 16:47
Benim phal. aldıktan 3 ay sonra kurudu :(
Şimdi oncidium var bende bi tane bakalım onu büyütebilecekmiyim.
calandiva
30-04-2009, 08:41
Merhaba,
Ekte orkideme ait fotoğraflar mevcut... bir kaç yerinde renk değişiklikleri oldu ve yapraklarının üzerinde pütürler oluştu, o yüzden onu kaybetmekten korkuyorum... fotoğraflarda renk değişikliklerini kırmızı ile işaretledim,
bir de 2 senedir yeni sürgün vermedi fakat sürekli yeni yaprak çıkartıyor,
toprağında dün akşam gözle zor görülebilen minicik beyaz yaratıklar gördüm ve o moral bozukluğu ile orkidemi toprağından (toprak değil ama adı her neyse) ayırıp çok sıcak suda bu karışımı yıkadım ve böceklerin gitmesi umudu ile balkona kuruması için bıraktım... sizce orkidemi yine bu karışımın içine koymalımıyım yoksa başka bir çözüm mü bulmalıyım? bir de orkidemin genel durumu kökleri iyi gibi görünüyordu, rengi çok yeşil değil köklerin fakat yumuşama yoktu sizce sağlığı yerinde mi? (Bu arada orkide besinini yeni aldım bundan önce hiç kullanmamıştım, bitkim ışık alan bir yerde fakat direkt olarak güneşte değil, evimiz kaloriferli ve 2 senedir bende ve aynı koşullarda yaşıyor ilk aldığımda çiçekli idi çiçekler döküldükten sonra 3 boğum alttan kestim ve dalın tamamı odunsulaştı, bunun üzerine dibine yakın bir yerden kestim dalı ondan beri ses yok...:()
Teşekkürler...
Sayın calandiva,
bitkinizin yaprakları resimde yanmış gibi görünüyor. köklerin durumu fena değil gibi ise de canlı uç yok gibi. Bu mevsimde İstanbul hava şartlarında balkonda durması hiç uygun değil.
Derhal yeni bir saksı harcına dikin normal sulama ve bakımına devam edin. Gübrelemek için en az bir iki hafta bekleyin.
karaefsun
02-05-2009, 12:28
merhaba,
benim phalimin gövdeyesine yakın yaprak kenarlarında sıra sıra damlacıklar var bunun neden olduğunu söylermisiniz. phalim şu an dinlenme sürecinde. çiçek sapınıda dipden kestim, bu durum bir haftadır var bende sulamayı kestim. yardımcı olurmusunuz teşekkür ederim.
Damlacıkların en baş sebebi (başka etkenler böcekler vs. yok ise) gün içindeki gerekenin üzerindeki ısı farkının fazla olmasındandır.
Gece ısı gereğinden fazla düşüyor gündüz de farkın 5'C den yüksek ısya ulaşması bu yapışkan ballı damlacıkların oluşumuna neden olur.
Bu damlacıklar ilerde mantari hastalıklara neden olabilir su ile silin.
karaefsun
04-05-2009, 11:26
Damlacıkların en baş sebebi (başka etkenler böcekler vs. yok ise) gün içindeki gerekenin üzerindeki ısı farkının fazla olmasındandır.
Gece ısı gereğinden fazla düşüyor gündüz de farkın 5'C den yüksek ısya ulaşması bu yapışkan ballı damlacıkların oluşumuna neden olur.
Bu damlacıklar ilerde mantari hastalıklara neden olabilir su ile silin.
kaloriferlerin artık eskisi kadar yanmamasından ısı farkı olabilir. cevap için teşekkür ederim hocam.
Zeytinci
05-05-2009, 19:46
Sn. Praecox,
Orkidelerim yaklaşık 7 aydır çiçekliler. Ben aldığımda çiçekli idiler. Çiçeği dökülenler sap kesimi sonrası tekrar çiçeklendi. Ayni zamanda yaprak da çıkardılar.
Bu kadar uzun süre çiçeklenmelerine izin vermemem mi gerek.
Vereceğiniz yanıt için şimdiden teşekkür ederim.
Bendeki orkide de öyle, 4 aydır üstündeki çiçekler duruyor. Yeni bir yaprak da çıkartmaya başladı. Gelen giden inanamıyor yapma çiçek sanıyorlar, her gelişlerinde aynı durumda çünkü. ;)
Sayın Zeytinci, orkidenizin bildiğiniz **** gözle görülebilir bir marazı yoksa herhangibir müdehale etmenize gerek yok, uzun süre çiçekli kalabilmesi bakımının iyi olduğunun ve sağlığının göstergesidir.
Sayın Praecox
"Yağmur suyuna ECsi (suyun iletkenliği) 200 (µS) mikroSiemens olana dek bekletilmiş şebeke suyu ekleyin. Sonra bu suyun değeri 700-800 µS olana dek gübreyi ekleyin."
800*0.625 =500 ppm TDS hesaplaması doğrumudur?Ayrıca bazı kaynaklar azot miktarının 150-200 ppm olması gerektiğinden bahsediyor.Ne dersiniz?
Saygılarımla:)
Zeytinci
07-05-2009, 14:39
uzun süre çiçekli kalabilmesi bakımının iyi olduğunun ve sağlığının göstergesidir.
Marazı yok. Uzun süre çiçekli kalması ve yaprak beslemesi uğruna ağır bedel ödemesin.:confused:
sehersongur
07-05-2009, 15:48
Merhabalr ben hayli uzun zaman once üye olmuş fakat kendi çiçeğim ( kızım) doğunca) nette vakit geçirememiş bir bitki severim.. Orkidelere ciddi bir merakım vardı fakat çekiniyordum yapamam diye, uzatmıyım bol bol forumu okuduktan bilgi topladıktan sonra birazda yabani orkidelerle staj yaparak ( 5 lt lik teraryum kurdum agac kökleri, kabuklar kayalar yosunlar kullandım vs yabanileri oralara tutturdum) sözün özü hala hayattalar .. Eşim bir tane phal. aldı bana iyi gidiyor şimdilik. ben bir kaç çeşit edinmek istiyorum ama Bursa da çok yok gezme şansımda yok açıkcası, olanlarda bazı luks çiçekçilerde ve pahalı.. Acaba elinde yavru orkidesi olan veya fazlaca orkidesi olupta verebilecek arkadaşlarımız mevcutmu?
Saygılarımla
Marazı yok. Uzun süre çiçekli kalması ve yaprak beslemesi uğruna ağır bedel ödemesin.:confused:
Neden bedel ödesinki, uzun sürede olsa çiçek açıp yaprak vermek doğal sürecin gereği.
Bunlar olmuyorsa dikkat edilmesi gereken birşeyler vardır demek, bence keyfini çıkarın.
Merhabalar arkadaşlar
Aşağıya fotoğraflarını eklediğim orkidemi geçen sene çiçekli iken almıştım. Çiçekleri uzun bir süre dalında kaldı. Daha sonra forumdan edindiğim bilgilere göre çiçekleri kuruyan tek dalını budadım. Orkidemde uzun süre herhangi bir gelişme olmadı. Sanırım havaların ısınmasıyla aşağıda fotoğrafta göreceğiniz bir yaprağını çıkardı. Şimdi ikinci bir yaprak daha çıkaracak.
Forumda okuduklarımdan sonra acaba köklerinde bir sorunmu var diye düşünüyorum. Üstteki köklerde beyazlaşmalar var ve sanki gövdeden ayrılacaklarmış gibi kurumalar var.(fotoğrafta işaretli alanda) Orkidem hiç yeni dal **** yeni bir kök çıkarmadı. Aldığımda saksının dışındaki yeşil olan köklerde artık kurudu ve çıkan yeni kök yok. Saksının içindeki kökler sağlıklı gibi gözüküyorlar.
Bitkimin sulamasını düzenli olarak yapıyorum genelde altındaki tabakta su kalmadığında suluyorum. herhangi bir gübre vermedim şimdiye kadar. Alttaki tabağa taşlar koydum köklerin suyla temasını engellemek için.
Ayrıca yeni çıkan yaprakta kızarmalar var. Orkidemi bir ara sabah güneşi alan cam önüne koymuştum kızarmaların güneşten olacağını düşünerek şimdi güneş görmeyen fakat aydınlık bir yere yerleştirdim.
Sizlere sorum köklerde çürüme gibi bir sorun varmı ve orkidemin çiçek açması için ne yapabilirim.
Çok uzun bir soru oldu galiba ama ortamdaki şartları olabildiğince aktarırsam yalnış bir uygulamam varsa eğer daha kolay görebilirsiniz.
Bu konudaki tecrübeli arkadaşlarımdan yorumlarını bekliyorum.
Teşekkürler, sevgiler...
77326
77327
77328
77329
77330
Zeytinci
09-05-2009, 21:30
Sn. Ephesos,
Sn.Praecox, ''bitkinin yorulmasından, zayıf düşmesinden ve bu sebeple hastalanıp onu ölüme götürmesi'' gibi bir bilgiden bahsetmişti sanıyorum, başlığın birinde. Acaba benmi yanlış hatırlıyorum.
Bu sebeple onun fikrini almak için yazma ihtiyacı hissettim. Benim orkideler müdahale etmezsen (sapı kesmez isem) 12 ay çiçekli kalacak gibi görünüyorlar.
Çiçek uğruna orkideleri kaybetmeyeyim. Endişelendim, zira şimdiye kadar başlıklardan öğrendiğim birkaç ay çiçekli kaldığı.
Yoksa be istemez miyim çiçekli olmasını. Nazar değecek diye korkuyorum.
sehersongur
11-05-2009, 08:52
Merhaba arkadaşlar,
İlk ve tek orkidemin fotograflarını eklemeye çalışacağım, saksısındaki köklerdeki daha dogrusu yesillik normal mi ilk etapta neler yapayım, desteklerinizi bekliyorum... Bir göz atıp, he hangi bir aksaklık varsa uyarırsanız sevinirim. resimleri cep telefonumla çektim inşallah iş görür.
Sayın Praecox
Öncelikle bugüne kadar verdiğiniz tüm bilgiler için çok teşekkür ederim. Hastalıklı dallarımızı kestikten sonra 3 yeni kök, biri kökten diğeri daldan olmak üzere 2 yeni dal verdik. Şimdilik herşey yolunda görünüyor. Hızla büyüyoruz.
Keikilerde ise gelişme biraz daha yavaş ama onlarda sağlıklı görünüyor.
Size danışmak istediğim konu ise, bu gün saksıyı incelerken küçük beyaz bir böcek gördüm. Sadece bir tane görebildim. Çok yayılmışa benzemiyor. Sorun yaratmasından endişe ediyorum. sizce toprağı açıp yakalamalı mıyım, yoksa bir ilaç mı kullanmalıyım. Her iksinde de gelişimi devam ederken zarar vermekten korkuyorum. Görüşlerinizi bekler, kolaylıklar dilerim.
Sayın Zeytinci, bahsini ettiğiniz mesajdaki ana fikir çok uzun zaman çiçekli birşekilde devam eden phallerin çiçek sapındaki tüm çiçekler dökülür dökülmez belirli bir dinlenme dönemi geçirmeden çiçek sapının üzerindeki gözlerden yeni bir çiçek sapı çıkararak hemen/tekrar çiçeklendiği durumlarda bitkinin yeni yaprak çıkarmak yerine enerjisini tamamen çiçeklenmeye harcamasının önüne geçmek için verilmiş bir tavsiyedir.
Genede çiçeğiniz hem yeni çiçek sapı veriyor hemde yeni yaprak çıkarıyor ve sağlığı konusunda gözle görülebilir bir problem kaydedemiyor iseniz çiçeklenmesinde bir sakınca yoktur; dolayısıyla bir problem yok ise uzun süre **** sürekli çiçeklenmesinde sakınca yoktur.Ancak uzun süre devam eden bir çiçeklenmenin ardından hemen çiçeklenmesine izin vermeyi **** bitkinizin enerjisinin tamamını gelişimine harcaması için onu dinlenmeye almak kişisel taktirinize bağlı.
Özet olarak sağlıklı bir bitkinin çok uzun süre çiçeklenmesinde bir sakınca yoktur.
Sayın sehersongur, phaliniz sphagnuma dikilmiş, resimlerden herhangibir aksaklık olduğu görünmüyor.Köklerdeki yeşillik gayet doğal, eğer saksının saydam yapısından dolayı oluşmuş yosunlanma değillerse ki bununda bir sorun çıkardığına şahit olmadım ben.
Size tavsiyem sphagnumun çok su tutabilen bir yapısı olduğundan sulamaya biraz daha dikkat etmenizdir.
Sayın ida, saksınızın içerisindeki bir böceğin zararının olmayacağı kanısındayım ancak gözlemlemeye devam edin eğer saksıdaki böcek popilasyonunda bir artış ve ekstra olarak kurtcuklar gözlemlemeye başlarsanız ozaman midahaleye ihtiyacı olabilir.
Zeytinci
11-05-2009, 21:41
Teşekkür ederim Ephesos.
Aynen dediğiniz gibi. Çiçek dökümü sonrası yeniden dal çıkarıp çiçeklenmeye başladı. Ayni anda yeni yaprak çıkarıyor.
Keyfi de yerinde. Rahatını bozmayıp bir de kahve ısmarlıyorum kendisine.:)
Bakalım ne kadar sürdürecek bu durumu. Bende merak ediyorum.:confused:
sehersongur
12-05-2009, 08:08
Sayın Ephesos,
Teşekkür ederim, evet tamamiyle sphagnum içinde pazar günü su püskürterek sulamıştım hala bi hayli nemli olduğunu gördüm ve sphagnumları araştırınca dediğiniz gibi aşırı su tutuyorlarmış. haftada bir az sulamam yeterli olacak herhalde...
süreyya aysun
15-05-2009, 01:14
Yaşasın çamlıktan dünya kadar sarı çam kabugu buldum phalin saksı harcı degişecek ve ben harcı nereden bulacagım derken cevher yanı başım daymış.:DDaha önceki mesajlardan yola çıkarak önce kabukları fırınlayacagım sonra mangal kömürü ve strafor karışımlarını yapcam.Bu arada pahalın yapraklarında ortadan ikiye ayrılma başladı uç kısımlarından neden olabilir?
Pembe Phalaenopsis'im yeni yaprak, yeni dal, yeni kökler ve de yeni yeni tomurcuklar veriyor. Çok Sevinçliyim. Hepsini bir arada yapıyor :p
Resimlerini çekmeye çalıştım ama bilgisayar kamerasıyla ancak bu kadar oldu.
karaefsun
22-05-2009, 15:36
merhaba
phalimin çiçekleri iki ay önce geçti, çiçek sapını dipden kestim. dinlenme sürecinde sanırım. fakat sürekli yeni kökler vermekte. diğer köklerinde hiçbir sorun yok yapraklarıda gayet sağlıklı ama yeni yaprakda vermiyor. yanlış bi bakımmı var acaba. saygılar
Phal.ler 4 ila 6 ayda bir yaprak verir. En azından bir çift (sağa sola) sağlam sağlıklı diri yaprakları varsa, vede kök gelişimi gösterip eski kökleri de sağlıklı ise HİÇ sorun yok. Herşey normal, herşey yolunda. bir iki ay gibi kısa bir dinlenme döneminden sonra yine bitki influorescence (çiçeklenme) geçecektir.
rrumeysaa
23-05-2009, 00:18
merhaba arkadaşlar benide kuşatan çiçek sevdası yavaş yavaş çiçeklerimin çoğalmasına vesile oluyor şimdilik 4 çiçeğim biride orkide
siteye girince orkidelere bakınca benim orkidemi de saksıdan çıkarıp bir bakayım dedim kökü ne alemde diye;
sanırım toprağını değiştirmeliyim kökleri çürümeye başlamış gibi buarada kökten sanki küçük tohumlarda veriyor elledim tabi tohumları birşey olmaz değilmi
birde toprağının bulunamadığını yazmış arkadaşlar ***. bulurum
!!! asıl önemli olansa saksısından çıkarıp baktığımda toprağında mercimek kadar belki biraz daha büyük tohum bgibi bi sürü şey vardı tohum sandım ellerimle ayıkladım eğyy :(
daha sonra bıcakla ezdim onları çıtır çıtır dı ve içi sulu krem renki birşey vardı ama eziliyordu bıçağı bastırdıkça arkadaşlar kurtmu onlar nedir bilen varmı napmalıyım toprağını değiştirsem yeterli olurmu canlı birşey görmedim ama onlar böcek tohumu olabilir belki :( bide ben ek gıda da vermiyorum vermelimiyim son sorum ise budama yaptığım dak çok kuru yeşil değil sanki içi çekilmiş gibi tekrar yeşerirmi artık ümitsiz vakamı oldu dalı
cevaplarınız için minnettarım şimdiden ...
merhaba arkadaşlar benide kuşatan çiçek sevdası yavaş yavaş çiçeklerimin çoğalmasına vesile oluyor şimdilik 4 çiçeğim biride orkide
siteye girince orkidelere bakınca benim orkidemi de saksıdan çıkarıp bir bakayım dedim kökü ne alemde diye;
sanırım toprağını değiştirmeliyim kökleri çürümeye başlamış gibi buarada kökten sanki küçük tohumlarda veriyor elledim tabi tohumları birşey olmaz değilmi
birde toprağının bulunamadığını yazmış arkadaşlar ***. bulurum
!!! asıl önemli olansa saksısından çıkarıp baktığımda toprağında mercimek kadar belki biraz daha büyük tohum bgibi bi sürü şey vardı tohum sandım ellerimle ayıkladım eğyy :(
daha sonra bıcakla ezdim onları çıtır çıtır dı ve içi sulu krem renki birşey vardı ama eziliyordu bıçağı bastırdıkça arkadaşlar kurtmu onlar nedir bilen varmı napmalıyım toprağını değiştirsem yeterli olurmu canlı birşey görmedim ama onlar böcek tohumu olabilir belki :( bide ben ek gıda da vermiyorum vermelimiyim son sorum ise budama yaptığım dak çok kuru yeşil değil sanki içi çekilmiş gibi tekrar yeşerirmi artık ümitsiz vakamı oldu dalı
cevaplarınız için minnettarım şimdiden ...
:D Lütfen phelenaopsis başlığını biraz okuyun zamanınız yok ise en azından bir gözden geçirin, sorularınızın cevabını bulacaksınız.
Tabii o "tohum" olarak nitelendirdiğiniz taneciklerin osmocote gibi yavaş salınımlı bir gübre olmadığını var sayar isek...
Böcek kozalarıylada uğraşmadan atın onları.Yoksa yakın zamanda bir sürü kurtcuğunuz olacaktır.:D
rrumeysaa
24-05-2009, 21:44
sayın ephesos arkadaşım öncelikle teşekkür ederim cevabınız için günlerdir cevap bekliyordum :)
inanın uzun zamandır bu siteyi ziyaret ediyorum ve orkidelerle ilgili her başlığı fazlasıyla gözden geçirdim defalarca hemde, maalesef budadığım dal tamamen içi çekilmiş kurumuş nedenini bilemiyorum buna epey üzüldüm bende kökten kestim
bilgisizliğime verin ki o yuvarlak şeyler gübreymiş yeni anladım tabi siz diyene kadar onun gübre olabileceği aklıma bile gelememişti sizden sonra aradım nette ve onların gübre olduğunu gördüm ve yine üzülerek söylüyorum ki sırf kurt olur korkumdan orkidemi çıkarıp tek tek içinde kurt aradım toprağında ama bulamadım kurtu, gübreleri ise imha etmiştim :(
ayrıca köklerde karalmalar çürümeler olmuş onlarıda kestim tekrar saksısına yerleştirdim
bugün eminönünün altını üstüne getirdim ama orkide toprağı bulamadım bulsam değiştiricektim torfu hoşuma gitmiyor sanki çürümüş gibi nemli kokuyor kendim yapsam çam bulurum hadi odun kömürü mangal kömürü ise onuda bulurum ama diğer torf ota benzeyen şeyi nasıl bulucam bilemiyorum
bana hazır tedarik edebileceğim güzel orkide toprağı bulabileceğim bir yer tavsiye edebilirmisiniz ...
eminönünden bugün orkide sıvı gübresi aldım vilmorin sitedeki arkadaşların tavsiyesi üzere arkadaşlar çok pahalıyamı almışım ben 10 lira verdim içim gitti ya neye tuttururlarsa satmaya çalışıyolar biri 10 diyor biri 12 diğeri 15 insafsız gibi geldiler sizce pahalıyamı almışım ...
Saksı harcı için çam kabuğu ve kömür yeterli torfsuzda olur merak etmeyin, ben artık sadece çam kabuğu perlit veya strafor kullanıyorum zararı yok tam tersine torfun fazla su tutmasından doğacak sorunlar ortadan kalktı ve gene torf un hertürlü canlıya daha iyi bir ev ve üreme ortamı olması sorununu da ortadan kaldırmış oldum.
Sıvı besin konusuna gelince en uygun olanlarını bahçe malzemeleri de satan büyük yapı marketlerde bulabilirsin.
Merhaba
1238 nolu mesajda fotoğraflarını da eklediğim orkidem yeni yapraklar çıkarıyordu. Artık 2 yeni kök de çıkarmaya başladı. Haftasonu orkidemi aldığım çiçekçi eğer yeni kökler de çıkarıyorsa artık saksını değiştirmem gerektiğini böylece bitkinin daha iyi gelişeceğini ve çiçek açabileceğini söyledi. Geçen sene çiçek açan dalını forumda da bahsedilen uygun yerden kesmiştim. Şimdi dalın üstten boğuma kadar olan kısmı kurudu fakat boğumun altında böyle bir belirti yok ayrıca çiçeklenme gibi bir belirti de yok. Ben yeni çıkan köklerden birinin yeni bir çiçek dalı olacağını sanmıştım ama sanırım oda kök. Hafta sonu çiçekçiden bir büyük boy orkide saksısı ve pakatlenmiş halde orkide harcı aldım. Sizce orkidemin saksını değiştirmelimiyim, saksısını değiştirmek gelişmesini bir sürede olsa yavaşlatmazmı ve çiçek açması için yapabileceğim bir şey varmı?
Şimdiden teşekkürler.
Sayın cybl,
Phalaenopsis'ler saksı değişimlerinden o kadar etkilenmiyorlar. Saksı değişimi çiçeklenme bittikten sonra öneriliyor ama ben çiçekli Phalaenopsisimin köklerini çok fazla su tutan ve son derece sıkışık olan sphagnum yosunundan çıkarıp çam kabuklarına diktim. Çiçekleri dökülmedi daha iyi durumda kökler nefes alıyor. Sizin aldığınız harc umarım ufalanabilen çoğunlukla hindistan cevizi torfu gibi birşey değildir ve aldığınız saksının altında suyun akıp gitmesi için yeterli delik vardır. Saksı değişimi gelişmeyi etkilemez, çiçek açması için dört gözle sap vermesini bekleyeceksiz, saksıdaki buharlaşmayı takip edin, nem kaybolunca iyi suyla sulayın.
Sayın rrumeysaa,
Çam kabuğu bulun yeter, mutlaka kömür ve sphagnum yosunu bulmanız şart değil. Benim bir phal'im ağaç kabuğuna altına yosun yerleştirilerek (nem tutması için) tutturulmuş durumda yani saksıda bile değil, hala yaşıyor. Önemli olan aşırı sulamamak ve susuz da bırakmamak, musluk suyu kireçli olduğundan içme suyu kullanın sularken. Eh tabii yağmur suyu en iyisi, biriktirebilirseniz.
karaefsun
25-05-2009, 11:55
Phal.ler 4 ila 6 ayda bir yaprak verir. En azından bir çift (sağa sola) sağlam sağlıklı diri yaprakları varsa, vede kök gelişimi gösterip eski kökleri de sağlıklı ise HİÇ sorun yok. Herşey normal, herşey yolunda. bir iki ay gibi kısa bir dinlenme döneminden sonra yine bitki influorescence (çiçeklenme) geçecektir.
hocam harikasınız demeye gerek yok aynen yazdığınız gibi çiçeklenmeye geçti yeni farkettim teşekkür ederim.
Teşekkürler sayın Cicada
Aldığım harç şu anda saksının içindeki harçtan biraz farklı galiba. Dün saksıyı değiştirmeye cesaret edemediğim için harcın paketini açıp iyice bakmak gelmedi aklıma. Bu akşam eve gidince açıp bakayım hatta fotoğrafını da çekerim yarın eklerim buraya bakarız. Aldığım saksı şeffaf ve altında delikler var fakat orkidenin şu anki saksısı kadar çok delik yok. En iyisi ben akşama bi fotoğraflıyım aldıklarımı yarın sizi yine rahatsız ederim burdan. Tam da yeni hareketlenmeler başlamışken phalimde yalnış bişey yapmak istemiyorum.
rrumeysaa
25-05-2009, 14:32
tamam anladım arkadaşlar en kısa zamanda sarı çam kabugu bulup 120 derecede 15- 20 dk fırınlicam sanıyorum böyleydi tarifi mangal kömürünü de tedarik etmek çam'a göre daha kolay ***. başarabilirim
teşekkür ediyorum ...
süreyya aysun
27-05-2009, 11:32
Acil yardım.....Çam kabuklarını fırında 60 dakika fırınladım kömür ekledim strafor ve çok azda torf...bu karışımla phalı eski saksına diktim.Köklerin çürümüş ve kurumuş olanlarını kesip tarçınladım.Bir gece kökler açıkta bekledi ve saksısına diktim.Suyunu verdim çiçek gübreside verdim ama yaprakları aşagı dogru egilmiş boynu bükük duruyor garibim.Daha önceki mesajları satır satır okudum.Ama okumakla olmuyor.Bir yerde yanlış var fakat nerede.....lütfen sayın phal severler YARDIM BEKLİYORUM.....
Sayın Süreyya Aysun,
Yapılacakları yapmışsınız, biraz sabır gösterin. Orkidenizin saksısını değiştirir değiştrimez düzelmesini beklemeyin. Birkaç hafta verin orkidenize yeni oluşumları gözlemleyin. Hemen gübre vermek çok da iyi bir fikir değil bence. Bekleyin kökler kurumaya yakın sulayın.
Merhaba,
Kalanchoemin durumunuda yazmıştım formda , aşağıdaki resimlerde benim canım orkidelerimin ilk ve son halleri. Orkidelerim yaklaşık 4 ay çiçekli olarak kaldılar.İki hafta önce 3. boğumlarından budadım ve saksı değiştirdim.Sizce dal uzaması ne zaman başlar ve çiçeklenmeyi ne zaman görebilirim :confused:
merhaba arkadaşlar...
(bkz: çok şanslı olan:D) bana bir tanıdığım bugün bir orkide "hibe" etti. ekte resimleri mevcuttur.
çiçek yaklaşık 3 yıldır bu tanıdıktaymış. sanırım yavrular da iki yaşında. anladığım kadarı ile ana ölmüş ve bir tane anne gövdeye yapışık (emin değilim), iki tane de saplarda yavru oluşmuş. her üç yavru da köklü ve susuzluk sorunu dışında sağlıklı görünüyorlar. üstelik dallardaki yavrular boylarına poslarına bakmadan çiçek de açmışlar ancak tahminen gene susuzluktan kaynaklı, çiçeklerim bana gülümsemek yerine yerlere bakıyorlar. :( bu arada boyut olarak bayaa küçükler.
biraz kendilerine gelince, yavruları ayırmayı planlıyorum. orkide toprağı aradım ancak bulamadım. sanırım netten sipariş vereceğim. gene de benden kat-be-kat daha fazla bilgili olan sizlerin de fikrini almak istedim.
şimdiden teşekkürler :rolleyes:
Beklemeden kaikileri ayırın çiçek açmaları onları güçsüzleştirir en azından anneyi tükettikleri görünüyor, çiçekleri kesin ayırdıktan sonra, ana bitki nin kurtulma şansı hala var eğer saksı harcı işe yarayacak durumda ise ki sanmıyorum değiştirmeyin onu.
Beklemeden kaikileri ayırın çiçek açmaları onları güçsüzleştirir en azından anneyi tükettikleri görünüyor, çiçekleri kesin ayırdıktan sonra, ana bitki nin kurtulma şansı hala var eğer saksı harcı işe yarayacak durumda ise ki sanmıyorum değiştirmeyin onu.
sn. ephesos, öncelikle hızlı cevabınız için çok teşekkür ederim.
annenin kurtulma şansı olduğundan pek emin değilim, ancak henüz saksıyı açmadığım için birşey diyemiyorum. siz şayet bir an önce ayırmayı daha uygun buluyorsanız sözünüze uyarım. sadece yavruların yaprakları susuzluktan sanırım, biraz pörsümüştü. geriye toprak sorunu kalıyor. ziya beyden almak niyetindeydim ancak sanırım serayı satıyor/satmış. sonuç: topraksız kaldım:( acaba ben toprak bulana kadar, jel toprak içinde idare edebilirler mi dersiniz? kastettiğim, şu sağda-solda satılan dekoratif amaçlı renkli küreler.
ilginize tekrar teşekkür ederim:)
bir de, çiçekleri diplerinden mi yoksa boğumdan mı kesmeyi önerirsiniz acaba?
Çiçekleri diplerinden kesin, aslında saksı harcı değişmek veya ayırmak için uygun bir zaman değil ancak birşeyler yapmaz iseniz zaten orkideleriniz ölecek, ayrıca o buruşmanında susuzluktan değil aşırı yorulmasından kaynaklandığını tahmin ediyorum.Daha önce hiç bir yerde **** hiç kimseden jelde phalenaopsisin yaşadığını görmedim ve duymadım.Ziya beyden rica edin serayı satmış olsada yardım edecektir.
çok teşekkür ederim ephesos. bir an önce bu konuyu halledeceğim. son bir soru ile sizi rahatsız etsem?
çiçeklerin yorgunluğu için bir gübre, vitamin, mineral öneriniz var mı acaba?
Baya reklamını yaptım bu markanın ama diğerlerine göre en iyi terkip bunda var ve denemiş bir sıvı gübre, Vilmorin.Yapı marketlerde var iki çeşidi var biri gelişme diğeri çiçeklenme dönemi için.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.