View Full Version : Phalaenopsis
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
[
12]
13
14
zaferbozaci
16-11-2013, 09:03
Bir sorum daha var. Fotoğraflardan da görebileceğiz gibi saksının dışında yeni kökler oluşmaya başladı. Saksıyı 3 ay önce değiştirdim. Bir daha ne zaman değiştirmemi önerirsiniz? Bir de bu kökler sadece hava alıyor. Suyu dipten verdiğim için sudan faydalanamıyorlar. Bitkiye zararı olmazsa ben bunları koparmak istiyorum. Ne dersiniz?
Kök koparmanın yanlış olduğunu duymuştum. Okuduğum bi makalede kökler dışarıya doğru 15 cm olduğu an üst kısımlardan 5 ve ya 7 cm örçerek çapraz bir şekilde kesiniz ve ucunu toprak ile aşılama methodu ile kapatınız yazıyordu. Bilmiyorum ne kadar doğru. Arkadaşlarda değerlendirdikten sonra deneyebilirsiniz. :rolleyes:
sn aigneis ilk öncelikle masallah diyelim.
ilk önce saksi harci bana torf gibi geldi eger torfsa aman dikkat derim, cünkü torf kisin suyu cok emer ve kök cürümesine neden olur orkide topragi daha uygundur sirf agac kabugu .
sulamayi mümkünse 1 bardak suyla üsten yapmaya calisin ki kökler o sudan nasiplensin **** daldirma sekil le yapa bilirsiniz icinde fazla birakmamak sartiyla.
bir de perde arkasi günes alan bir yere koyarsaniz daha memnun kalacaktir buna eminim ve sunu da belirteyim sakin o kökleri koparmayin cünkü yeni cikmis olan dallarin gelisimi icin o kökler de yeni cikmisdir orkidenin gelisi mi icin kökler önemli.
yapraklarina fisfis yapmayi unutmayin saygilarimla
haticetzn
16-11-2013, 09:37
sn aigneis cok net değil ama sanki birden fazla orkide var saksınızda.
sn aigneis ilk öncelikle masallah diyelim.
ilk önce saksi harci bana torf gibi geldi eger torfsa aman dikkat derim, cünkü torf kisin suyu cok emer ve kök cürümesine neden olur orkide topragi daha uygundur sirf agac kabugu .
sulamayi mümkünse 1 bardak suyla üsten yapmaya calisin ki kökler o sudan nasiplensin **** daldirma sekil le yapa bilirsiniz icinde fazla birakmamak sartiyla.
bir de perde arkasi günes alan bir yere koyarsaniz daha memnun kalacaktir buna eminim ve sunu da belirteyim sakin o kökleri koparmayin cünkü yeni cikmis olan dallarin gelisimi icin o kökler de yeni cikmisdir orkidenin gelisi mi icin kökler önemli.
yapraklarina fisfis yapmayi unutmayin saygilarimla
Sn Shenile teşekkür ederim yorum için. Orkide toprağı diye aldım ama agaç kabuklu torf çıktı. Ben de ilk kez gördüm böyle toprak. İnşallah çürümez. Çiçekler geçince değiştireyim o zaman.
Aslında dediğiniz gibi perde arkasında dursa iyi olur çünkü yapraklarından birisi yanmış. Fotoğrafta da görünüyor.
Sizin ve sn zaferbozaci'nın yorumundan da anladığım kadarıyla kökler kalıyor ;)
Sn haticetzn, ben de öyle düşünmüştüm ama saksı değiştirirken fark ettim ki tek kök var.
454612
Bu da 7-8 ay önceki çiçekli hali. Pek belli olmuyor ama yaprak sayısı çok daha azdı ve yaprakları çok küçüktü. Son bir ayda çok hızlı büyüdü.
Arkadaki orkidenin türünü biliyor musunuz? Malesef torağını değiştirmeyi beceremedim ve öldü. Sonra çok aradım ama bulamadım. Çok güzeldi. 2 sene kendi kendine çiçeklendi.
Aşağıda çiçeklerin yakından görüntüsünü paylaşıyorum. Yaprakları değişikli. Görünüyor biraz. Altlarında yumrular vardı.
454613
Kök güzelim, hem eski çiçek sapından hem de yeni çiçek sapı vererek açmaya hazırlanıyor. En dıştaki kap su dolu, uzamış kökleri onun içine sokuşturdum. Halinden memnun. ;)
458637
Diğer orkidem de, hem mevcut 2 çiçek sapından tomurcuklar büyüttü, hem de 2 tane daha çiçek sapı çıkarmaya başladı.
458638
Kök güzelim, hem eski çiçek sapından hem de yeni çiçek sapı vererek açmaya hazırlanıyor. En dıştaki kap su dolu, uzamış kökleri onun içine sokuşturdum. Halinden memnun. ;)
458637
Hocam bu dışarı fırlamış kökler normal mi?
Benim bazı orkidelerde de böyle kökler var.
Normaldir Sayın Fkopar, ben her zaman saksıyı su dolu bir yayvan bir kaba oturttuğum için biraz fazla oldu bendekiler. Havanın neminden faydalanıyorlar.
Normaldir Sayın Fkopar, ben her zaman saksıyı su dolu bir yayvan bir kaba oturttuğum için biraz fazla oldu bendekiler. Havanın neminden faydalanıyorlar.
Teşekkürler hocam. Bir sorum daha olacak. Orkidenin yan yatmaması için ne yapılabilir? Güneşin geldiği tarafa doğru eğiliyor bendeki orkideler. Sizinki de sanırım aynı durumda. Ben de zaman zaman güneşe bakan taraflarını değiştiriyorum. Ama güneşi hep aynı açıdan alması gerekliymiş galiba. (sanırım precox yazmıştı bunu.)
tranquila
07-12-2013, 10:52
Benim orkidelerimin hava köklerinin büyümesi durdu ve bir kısmı kurudu. Bunun nedeni ne olabilir?
Seabert74
11-12-2013, 16:27
Ben hava köklerine de fıs fıs yapıyorum. Hoşlanıyorlar gibi..
tkorkunckaya
12-12-2013, 11:28
...
Diğer orkidem de, hem mevcut 2 çiçek sapından tomurcuklar büyüttü, hem de 2 tane daha çiçek sapı çıkarmaya başladı.
458638
Merhabalar sakdag,
kanımca, orkideniz bu şekilde orta vadede çok yorulacak. Çiçek sapları kurumamış, sürekli yeni yan dallar vererek açmaya çalışıyorlar, orkideniz güçlü şu ana kadar hepsini besleyebilmiş. Ancak bir süre sonra hızla çöküşe geçebilir, dikkat.
Yerinizde olsam bazı çiçek saplarını 2. boğumdan itibaren budar ve tarçınlardım. Ama insan işte yeniden açıyor diye sevinip kıyamıyor. Şimdi benzer durumda kendi hatamızı (eşim ile) ve durumunu göstereyim.
tkorkunckaya
12-12-2013, 11:38
Orkidenin kök sistemi sağlam gibi görünse de, 3 yaprak kalacak. Yani zaten epey yorgun olan orkide'nin yeniden açmaya çalışması kendisini epey yoruyor ve zaten küçük bir açma oluşuyor. Bunun yerine şimdi bunu budayıp dinlenmeye almak gerekiyor diye düşünüyorum.
En altta da bir kaç ay önce bu bitkiden aldığımız keiki görünüyor.
Bilmem tecrübeli arkadaşlar ne derler?
sar-dunya
12-12-2013, 15:13
Bana da orkidenin kök sistemi sağlam gibi görünmedi maalesef. (Resim 2, yeşil köklerin yanında çürük kökler var?)
Sararan yaprak, kök problemi habercisi olabilir diyorlar.
Diğer taraftan, keikiniz artık yeni bir bitki olmuş. Çiçeklerini de görmenizi diliyorum.
Orkidenin kök sistemi sağlam gibi görünse de, 3 yaprak kalacak. Yani zaten epey yorgun olan orkide'nin yeniden açmaya çalışması kendisini epey yoruyor ve zaten küçük bir açma oluşuyor. Bunun yerine şimdi bunu budayıp dinlenmeye almak gerekiyor diye düşünüyorum.
En altta da bir kaç ay önce bu bitkiden aldığımız keiki görünüyor.
Bilmem tecrübeli arkadaşlar ne derler?
sn tkorkunckaya orkidenin saksisi cam mi plastik mi? altinda yeterince delik var mi acaba?
sevgilerimle
Seabert74
13-12-2013, 09:21
Evet sar-dunya gibi bence de köklerde yumuşamış/çürümüş olanlar mevcut. Bir temizlik gerekiyor gibi..
Teşekkürler hocam. Bir sorum daha olacak. Orkidenin yan yatmaması için ne yapılabilir? Güneşin geldiği tarafa doğru eğiliyor bendeki orkideler. Sizinki de sanırım aynı durumda. Ben de zaman zaman güneşe bakan taraflarını değiştiriyorum. Ama güneşi hep aynı açıdan alması gerekliymiş galiba. (sanırım precox yazmıştı bunu.)
Evet, orkidem yan duruyor, alındığında da bir miktar böyleydi; ben de sürekli olarak fransız camın arkasında tuttuğum için böyle gelişmeye devam etti. Şu an konumunu değiştirdim,gün ışığını normal cam seviyesinin biraz altından alıyor, yapraklarda biraz yukarı kalkma var, ancak bu durumu saksı değişimi halleder diye düşünüyorum. Uygun zaman ve uygun materyal biraz da cesaret bulduğumda deneyeceğim. ;)
Merhabalar sakdag,
kanımca, orkideniz bu şekilde orta vadede çok yorulacak. Çiçek sapları kurumamış, sürekli yeni yan dallar vererek açmaya çalışıyorlar, orkideniz güçlü şu ana kadar hepsini besleyebilmiş. Ancak bir süre sonra hızla çöküşe geçebilir, dikkat.
Yerinizde olsam bazı çiçek saplarını 2. boğumdan itibaren budar ve tarçınlardım. Ama insan işte yeniden açıyor diye sevinip kıyamıyor. Şimdi benzer durumda kendi hatamızı (eşim ile) ve durumunu göstereyim.
Örnekleme için teşekkür ederim Sayın Tkorkunckaya, orkidemi tekrardan inceledim bir problem görünmüyor. Dediğiniz gibi yan dallarda çıkan tomurcuklara kıyabileceğimi sanmıyorum. Sulama ve gübrelemeye yazdan beri oldukça özen gösteriyorum.
Bu arada sadece bir yıldır orkide bakıyorum. Biri arkadaşımın hediyesiydi, çiçek açtırmayı başarana kadar başka phal veya değişik tür orkide almayacağıma kendime söz vermiştim. Umarım mevcut ve yeni çiçek dallarını ve tomurcuklarını kazasız açtırabilirim. Yeni çıkan çiçek saplarını hergün inceliyorum çok yavaş büyüyorlar gibime geliyor.;)
tkorkunckaya
13-12-2013, 17:53
Sayın sar-dunya ve Seabert,
Haklısınız, şimdi tekrar alıcı gözle baktım, en son kök bakımından buyana çok da zaman geçmemiş ama kesinlikle çürüyenler mevcut. Dün fotoğraflarda görünen çiçek sapları kesildi. Tarçınlandı, kök temizliği yapıldı. Gerçekten farklı göz ile bakmak gerekiyor.
Shenile,
Pleksiglass saksılar, altlarında yeterli delikler mevcut.
Charlaux
15-12-2013, 17:53
Umraniye Ikea'dan aldigim kocaman phalaenopsis'im,boyle guzelligi 25 liraya nasil alabildim hala inanamiyorum.Sansiniza cok guzel olanlari da var ve bazilari devasa,bir de mini orkidem icin de sera aldim (stok listesinde gozukmuyor) tek kelimeyle kolay pratik.Valla Ikea'a evimin herseyi mi bilemiyorum da bitkilerimin herseyi orasi kesin ;)
Sayı Charlaux, ben artık phalaenopsisten elimi eteğimi çekmiştim ancak güneş gibi çiçekleri görünce aklım kaymadı değil:) Bahsettiğiniz sera beyaz çerçeveli, kabaca camdan bir ev görünümünde olup üst kısmından açılan mini sera mı acaba? Uzun zamandır kendisiyle ilgili planlarım var ama Türkiye'de yok sanıyordum.
Charlaux
15-12-2013, 23:37
Sayı Charlaux, ben artık phalaenopsisten elimi eteğimi çekmiştim ancak güneş gibi çiçekleri görünce aklım kaymadı değil:) Bahsettiğiniz sera beyaz çerçeveli, kabaca camdan bir ev görünümünde olup üst kısmından açılan mini sera mı acaba? Uzun zamandır kendisiyle ilgili planlarım var ama Türkiye'de yok sanıyordum.
Merhaba sn.dinozor,
Ben de aslinda Phalaenopsis seven bir insanim ancak IKEA'dan almayacagim demistim fakat sizin de dediginiz gibi gunes renkli phal'e bayildim.Bahsettigim sera sizin aradiginiz sera,IKEA stoklarinda yok gozukuyor ancak dekorasyon bolumunde vardi.Urun cok kaliteli degil ama yarin Eminonu'nden termometre,akvaryum hava motoru ve isiticisi alip biraz da sarmasik almayi planliyorum ve su tasi koyarak hastalikli bitkilerim ve sonradan da yetistirmeyi planladigim yavru orkidelerim icin kullanacagim.Ikea'daki bitkilerin hepsi benim aldigim bu phal kadar saglikli degildi ancak biraz dikkatle bakinca 25 liraya super urunleri de bulabiliyorsunuz,sera icin giderseniz bence ihmal etmeyin derim ;)
tranquila
16-12-2013, 19:25
Orkidemdeki bu oluşumun ne olduğunu çözemedim. Keiki mi çiçek dalı mı yoksa başka birşey mi? Yapraklari içe dönük gibi. Tuhaf geldi bana. Ne dersiniz?
sn tranquila o bir cicek dali dir yeni cikiyor iyi günlerde büyütün :) sevgilerimle
Merhaba sn.dinozor,
Ben de aslinda Phalaenopsis seven bir insanim ancak IKEA'dan almayacagim demistim fakat sizin de dediginiz gibi gunes renkli phal'e bayildim.Bahsettigim sera sizin aradiginiz sera,IKEA stoklarinda yok gozukuyor ancak dekorasyon bolumunde vardi.Urun cok kaliteli degil ama yarin Eminonu'nden termometre,akvaryum hava motoru ve isiticisi alip biraz da sarmasik almayi planliyorum ve su tasi koyarak hastalikli bitkilerim ve sonradan da yetistirmeyi planladigim yavru orkidelerim icin kullanacagim.Ikea'daki bitkilerin hepsi benim aldigim bu phal kadar saglikli degildi ancak biraz dikkatle bakinca 25 liraya super urunleri de bulabiliyorsunuz,sera icin giderseniz bence ihmal etmeyin derim ;)
Sayın Charlaux, bana hediye gibi bir haber vermiş oldunuz çok teşekkür ederim:) Kedilerimiz var ve hayatı bazen zindan ediyorlar insana:) Küçük orkideleri korumak için istiyordum serayı. Haftasonu ayarlayabilirsem gideceğim, bakalım evlat edinilecek yeni phal.ler de var mıymış:)
Charlaux
17-12-2013, 13:31
Sayın Charlaux, bana hediye gibi bir haber vermiş oldunuz çok teşekkür ederim:) Kedilerimiz var ve hayatı bazen zindan ediyorlar insana:) Küçük orkideleri korumak için istiyordum serayı. Haftasonu ayarlayabilirsem gideceğim, bakalım evlat edinilecek yeni phal.ler de var mıymış:)
Merhaba sn.Dinozor,
Dedigim gibi cok kaliteli bir urunden yapilmamis,biraz sallaniyor yani plastik garip bir cami var ama fiyat bakimindan uygun;bir iki malzemeyle terrarium havasi verilebilir.Phal'lere bakarken de genelde bu guzelleri hep ortaya yerlestirmisler,onlerde de tam insanlara satilacak siradanlari ama siradan dediklerim bile kocaman.Sizce benimkinin turu nedir phalgillerden ? Bana sanki hybrit gibi geliyor cunku sari desenli ama desenleri cok belirgin degil :)
Charlaux
19-12-2013, 14:14
Merhaba arkadaslar,
Uygun topraga ve serasina yerlesen phalaenopsis'im.
Merhaba sn.Dinozor,
Dedigim gibi cok kaliteli bir urunden yapilmamis,biraz sallaniyor yani plastik garip bir cami var ama fiyat bakimindan uygun;bir iki malzemeyle terrarium havasi verilebilir.Phal'lere bakarken de genelde bu guzelleri hep ortaya yerlestirmisler,onlerde de tam insanlara satilacak siradanlari ama siradan dediklerim bile kocaman.Sizce benimkinin turu nedir phalgillerden ? Bana sanki hybrit gibi geliyor cunku sari desenli ama desenleri cok belirgin degil :)
Sayın Charlaux, türü hakkında maalesef bir fikrim yok. O kadar çok çeşitlendirilmiş ki phalaenopsisler, birkaç tane çok ilgimi çeken türün dışındakileri hiç bilmiyorum:(
Merhaba. Benim 2 adet phalaenopsisim var. Yaklaşık 2 ay önce, kesilmiş çiçek saplarından tekrar çiçek sapı çıkardılar, çiçek tomurcuğu verdiler ama hala açmadılar. Üstelik en alttaki tomurcuk kurudu, diğerlerinde de çekilme gibi bir durum var. Sulamayı ve gübrelemeyi düzgün yapıyorum, odanın sıcaklığı da 21-22 derecenin altına düşmüyor.
Problem nedir acaba, yardımcı olabilir misiniz?,
Merhaba,
5 gün önce aldığım orkidemin iki çiçeği soldu,düşecek sanırım. Diğerlerinde ve tomurcuklarında sorun yok hatta getirdiğimden beri bir tomurcuk açtı fakat alttakiler neden bu hale geldiler anlamadım. Sebebi nedir? Yerini mi beğenmedi acaba??
Fotoğraflardan biri ilk geldiği zamandan diğeri bugünden...
Seabert74
24-12-2013, 12:42
Sayın DRGözde,
Öncelikle hoşgeldiniz. Sadece çiçeğe bakarak orkidenizin durumu hakkında konuşmak zor.
Çiçekler 6 aya kadar açık kalıyor. Sizden evvelki dönemde ne kadar çiçekli kaldıgını bilemeyeceğimiz için ;
a) çiçeklenme dönemi bitmiştir.
b) bu mevsimde adaptasyon problemi yaşamış olabilir, yerdeğişimi stresi olabilir
c) fazla sulamış olabilirsiniz,
d) saksı ve kök durumunu göremediğim için yorum yapamıyorum ama, aldıgınızda çiçeğinizin kökleri çürük ya da problemli olabilir.
Söylediğim gibi, orkideler her daim çiçekli kalacak diye bir kural yok. Ancak çiçeğin dökülme sebepleri için saksı içeriğini ve kök durumunu görmek gerekir.
Fotograf yüklerseniz yardımcı olacak arkadaşlar çıkacaktır.
Bir de forum kurallarına göre ilk mesajınızı yazmadan evvel "kendinizi tanıtır mısınız" bölümüne dair kurallara uyarsanız seviniriz.
Bol çiçekli günler
Sevgili Seabert74, teşekkür ederim cevabınız için. Bu yüklediğim fotoğraflar da aynı orkidenin kökleri. Umarım yardımcı olabilecek cevaplar alırım.
fesleğen
24-12-2013, 15:20
Sevgili Seabert74, teşekkür ederim cevabınız için. Bu yüklediğim fotoğraflar da aynı orkidenin kökleri. Umarım yardımcı olabilecek cevaplar alırım.
Sn drgozde,
Bence orkidenizin kökleri de yaprakları da gayet sağlıklı. Büyük ihtimalle ortam değişikliğinden dolayı sorununuz.
sn. drgozde kökler gayet iyi gözüküyor yapraklar.
cicegin düsmesi gayet normaldir ya cicek zamani gecmistir **** ortam degisikliginden dolayi düsmüstür.
size tek önere bilecegim fazla sulamayin ve fazla orkidenizi rahatsiz etmeyin güle güle büyütün
sevgilerimle
Sn Shenile ve Sn.Fesleğen,
Çok teşekkür ederim bu kadar çabuk cevap verdiğiniz için. Orkideler hakkında çok fazla bilgi sahibi değilim o yüzden telaşlandım hemen.
Ağustos ayında hediye gelen ancak 1 ay sonra çiçeklerini dökmüş ve o zamandır hiçbir faaliyet göstermeyen bir orkidem var. Yaklaşık 4 aydır bu halde. Çiçekleri dökülünce 3. boğumunun üstünden kesmiştim fakat o zamandan beri ne yeni yaprak verdi ne de dalı uzadı. Bu süre bana normal değil gibi geldi.Yeniden çiçeklenmesi için ne yapabilirim ?
Seabert74
25-12-2013, 08:01
sn drgozde,
Orkideniz gayet saglıklı.. Ya çiçek dönemi geçmiş, ya da bu mevsimde yer adaptasyonu sebebiyle çiçeklerini dökmüş. Bu havalarda sulamaya dikkat etmeniz yeter. Aşırı sulamazsanız orkideniz yaşayacaktır.
Diğer orkideniz (Agustos ayında gelen) eğer problemi yoksa çiçek sapı çıkaracaktır merak etmeyin. Benim de Ağustos döneminde çiçeklenmesi biten orkidemin bir tanesi henüz bu hafta farkettim yeni yeni çiçek sapı çıkartıyor.
Aynı yıl içinde 2 kez yer değişimi yaşadı benimkiler. Eğer sağlık problemleri yoksa çiçeklenecektir. Bir de kullanmıyorsanız eger, orkide besini kullanmayı deneyebilirsiniz. Vilmorin öneriliyor sitede, ben bulamamıştım Genta aldım, onu kullanıyorum. Sevgiler
sn drgozde,
Orkideniz gayet saglıklı.. Ya çiçek dönemi geçmiş, ya da bu mevsimde yer adaptasyonu sebebiyle çiçeklerini dökmüş. Bu havalarda sulamaya dikkat etmeniz yeter. Aşırı sulamazsanız orkideniz yaşayacaktır.
Diğer orkideniz (Agustos ayında gelen) eğer problemi yoksa çiçek sapı çıkaracaktır merak etmeyin. Benim de Ağustos döneminde çiçeklenmesi biten orkidemin bir tanesi henüz bu hafta farkettim yeni yeni çiçek sapı çıkartıyor.
Aynı yıl içinde 2 kez yer değişimi yaşadı benimkiler. Eğer sağlık problemleri yoksa çiçeklenecektir. Bir de kullanmıyorsanız eger, orkide besini kullanmayı deneyebilirsiniz. Vilmorin öneriliyor sitede, ben bulamamıştım Genta aldım, onu kullanıyorum. Sevgiler
Sevgili Seabert74, sanırım mevsim değişikliği ile sulama miktarını ayarlayamadım, biraz fazla sulamış olabilirim. Botanikanın sıvı besini var bende, onu kullanıyorum fakat her sulamada kullanın diyor. Bazı sitelerde ayda bir kullanın yazıyor. Sizce hangi sıklıkta kullanmalıyım?
Seabert74
25-12-2013, 14:06
Botanika için birşey diyemem ancak ben Genta'yı hem üzerinde yazandan daha seyreltik hazırlıyorum, hem de ayda 1 veriyorum. Fazla gelmesindense, az olması daha iyidir.
Ayrıca sitede uyku döneminde ve çiçeklenme döneminde ne sıklıkla verilmesi gerektiğine dair de bilgiler vardı ama, o kadar ayrıntıyı önemsemedim ben :)
Charlaux
25-12-2013, 16:12
Merhaba arkadaslar,
Hedefim olan 30 C'a serada ulasmis bulunmaktayim,insallah 5 Ocak sabahinda guzel bir gelisim fotografi cekebilir ve mutlu bir sekilde ayrilabilirim.Bu kaynakta isi degisimleri cok guzel bir sekilde anlatilmis http://www.greenhousegrower.com/plant-culture/blooming-potted-production/how-temperature-and-photoperiod-impact-orchid-spiking/;saglam bir kaynaga benziyor arastirmanin kaynaklari belirti.Benim kafamdaki soru su olacakti,kokleri zayif olan phal'ima bu derecede ne kadar sureyle su vermem gerekir ve nelere dikkat etmem gerekir bunu merak ediyorum.Son olarak IBA hormonunu kokleri kipirdatmadan nasil verebilirim ben govde bogumuna dogru sikmayi dusunuyorum ama bilemedim.
Kökünde mantar oluşumu olduğunu düşündüğüm orkidemi köklerinin durumunu görmek ve temizlemek amaçlı saksısından çıkardım. Sonrasında fotoğraflarda gördüğünüz manzara ile karşılaştım. İçten çürümüşe benziyor ama bu konuda deneyimim olmadığı için sormak istedim. Sizce ne yapmalıyım?
bugün kat kat yaprakları olan bir orkide satın aldım. 4 tane çiçekli dalı vardı. Dallanmış ve eğer zarar görmeseymiş baya çiçek açacakmış ancak tomurcukları kurumuş ve bazı yerleri kırılmış. Bende çiçek sallarını kestim. Orkidenin içinde orkide var yani üst üste yeni yavru orkideler çıkmış gövdeden kökler sarkıyordu onları da kurumuş oldukları için kestim. Asıl dikkatimi çeken bir çiçek dalının içine doğru ters dönmüş olması bu nasıl olabilir? Kestiği çiçek dallarını vazoya yerleştirdim. İnternetten kaynaklı resimleri şu an yükleyemiyorum en kısa zamanda yükleyeceğim.
serkan_istanbul
30-12-2013, 19:01
sevgili seabert74, teşekkür ederim cevabınız için. Bu yüklediğim fotoğraflar da aynı orkidenin kökleri. Umarım yardımcı olabilecek cevaplar alırım.
keşke hemen saksısından çıkartmasaydınız. Kökleri gayet iyi şuanda ortadaki kökler bozukta olsa çiçekliyken idare ederdi şimdi diğer çiçekleride kaybedeceksiniz. Neden acaba hemen saksısın dan çıkartma gereği duydunuz. Orkideler dayanıklı bitkilerdir sorun olmaz öyle üzerlerinede çok düşmeyin. O PAMUKSU DOKU GAYET NORMAL KORKMAYIN KILCAL KÖKLER SUYU ALMAK İÇİN.Sevgiler
keşke hemen saksısından çıkartmasaydınız. Kökleri gayet iyi şuanda ortadaki kökler bozukta olsa çiçekliyken idare ederdi şimdi diğer çiçekleride kaybedeceksiniz. Neden acaba hemen saksısın dan çıkartma gereği duydunuz. Orkideler dayanıklı bitkilerdir sorun olmaz öyle üzerlerinede çok düşmeyin. O PAMUKSU DOKU GAYET NORMAL KORKMAYIN KILCAL KÖKLER SUYU ALMAK İÇİN.Sevgiler
Saksisindan cikarmistim ama ayni sekilde tekrar yerlestirdim saksisina, disarda oylece birakmadim hic. Bir iki curumus ve kopmus kök vardi onlari temizledim. Tesekkur ederim yorumunuz icin. Herhangi bir hastaligi olmadigina sevindim. Dediginiz gibi ustune dusmemek lazim pek, ben acemi oldugum icin telaslandim biraz.
serkan_istanbul
31-12-2013, 13:51
Hiç telaşlanmayın çok sulamayın susolduğunu zaten gözlemleye bilirsizniz kış aylarında çok su istemez sorun yok. Inşallah bol çiçekleri olur sevgiler
Charlaux
01-01-2014, 09:19
Merhaba arkadaşlar;
Öncelikle hepinizin yeni kutlu olsun,bol çiçekli,sağlıklı orkideler getirsin bize.Phal'ımın İstanbul'daki 3 haftasından görüntüler;bir yardım beklediğimden değil içimden paylaşmak geldiği için koymak istedim resmi.Bir tane daha resim var onu nedense yükleyemiyorum.
Sevgiler
merhabaa sitenıze yenıı uye oldum,cokta begendımm faydasınıda gordum sımdıden tesekkur ederım. *** 3 aydır bı orkıdem varr bu sure zarfında bıkeere cıceklerını doktu ve tekrar ucundan fılızlendı , bıde sapındakı bogumlardan yenı yenıı fılızler cıkıo gıbı, hattaa bırısıı baya bır buyuduu, ben cıcek mı verecek yoksa keiki mıı anlayamadıgım ıcın sızee sormak ıstedım , sımdıden cevabınız ve ılgınız ıcın tesekkur ederım ;)
tranquila
02-01-2014, 16:43
Müjde, sevgili pinksky, çiçek geliyor :p
Charlaux
02-01-2014, 19:15
Merhaba arkadaslar,
Bu arada sormayi unutmusum sizce phal'in durumu nasil gozukuyor ? Haftada 1 5 dakika suya daldiriyorum serada hava 25 -30 derece arasinda degisiyor,insallah sagliklidir.
Sevgiler
tranquila
04-01-2014, 10:00
Yeni yılın ilk çiçeklerini gördüm ama nedense küçükler :) çiçeklerin büyüklüğünü etkileyen nedir?
sar-dunya
04-01-2014, 10:22
Beslenme, ışık ve bitkinin büyüklüğü (besleme kapasitesi) etkili diye destekli bir tahminde bulunayım.
Diğer taraftan kendinizi üzmeyin, sayı olarak tatminkar görünüyorlar.
tranquila
04-01-2014, 11:57
Sevgili sar-dunya, tabii ki küçük de olsalar cok seviyorum ben onları :) Yeni yılın en tatlı hediyesi bu benim için
benim de 4 tane phalim var 1 tane dendrobium yavas yavas tomurcuklar olusuyor phalilerimde.
annem bu ayin sonunda almanyaya gidecek belki ordan yine orkide isteye bilirim orda daha ucuz oluyor :) bayiliyorum orkidelere ciceklerin uzun süre canli kalmasi da ayri bir güzellik.
Charlaux
04-01-2014, 21:42
benim de 4 tane phalim var 1 tane dendrobium yavas yavas tomurcuklar olusuyor phalilerimde.
annem bu ayin sonunda almanyaya gidecek belki ordan yine orkide isteye bilirim orda daha ucuz oluyor :) bayiliyorum orkidelere ciceklerin uzun süre canli kalmasi da ayri bir güzellik.
Maalesef daha degisik hybrid turleri Turk lirasina 100 lira olarak tekabul ediyor ama olsun,Pazartesi gunu siparis verecegim cunku hem ilginc bir tur hem de tasin ustunde ozel bir substratta yetistirilmis.Sizinle de resimlerini Carsamba gunu paylasmis olurum buradan,32 aylik olmasi lazim.(Iskocya'da )
tranquila
04-01-2014, 21:58
Maalesef daha degisik hybrid turleri Turk lirasina 100 lira olarak tekabul ediyor ama olsun,Pazartesi gunu siparis verecegim cunku hem ilginc bir tur hem de tasin ustunde ozel bir substratta yetistirilmis.Sizinle de resimlerini Carsamba gunu paylasmis olurum buradan,32 aylik olmasi lazim.
Sevgili Charlaux, siparişleri nereden veriyorsunuz?
Charlaux
04-01-2014, 22:26
Sevgili Charlaux, siparişleri nereden veriyorsunuz?
Merhaba sn.tranquila,
Benim aldigim Phalaenopsis - http://i.ebayimg.com/t/PHALAENOPSIS-MICHOLITZII-X-TETRASPIS-PHAL-TZU-CHIANG-TETRALITZ-/00/s/MTYwMFgxNTIx/z/tPEAAOxySOlR8m6E/$T2eC16hHJGsFFMtweP20BR8m6EGzog~~60_12.JPG
Iskocya'da ogrenim gordugum icin urun elime 2 gun icinde ulasiyor.Sattigi urunleri Turkiye'ye de yolluyor ve fiyatlari biraz tuzlu olsa da (100 TL) en azindan 25 TL'lilik klasik phal yerine 30 ay boyunca tasta koklenmis,ciceklenme doneminde olan bir degisik bir hybrid elime gecmis olacak.Malaysia'dan da turler getirtilebiliyor elbette ama bana kalirsa guvenilir bir ureticiden almak daha mantikli geliyor,CITES sertifikasi gibi ekstra fiyatlariysa not kismina dustuklerinden ucuz olan daha pahali oluyor.
Kendilerinde ilginc cattleya ve dendrobuim cesitleri var;urun fiyatlari da 20 liradan basliyor kargo olmadan;aerangis turlerinde de flask cesitleri var.Buradan tohum kutusu aldigim icin ne kadar duzgun is yaptiklarini ve servislerini yakindan inceleme sansini edindim,dolayisiyla bu kadar ovuyorum yanlis anlasilmasin.Urunleri gorebileceginiz linki de ekliyorum.
easyorchids | eBay (http://www.ebay.co.uk/sch/easyorchids/m.html?_nkw=&_armrs=1&_from=&_ipg=25&_trksid=p3984.m1439.l2654)
Sevgiler
tranquila
04-01-2014, 22:36
Merhaba sn.tranquila,
Benim aldigim Phalaenopsis - http://i.ebayimg.com/t/PHALAENOPSIS-MICHOLITZII-X-TETRASPIS-PHAL-TZU-CHIANG-TETRALITZ-/00/s/MTYwMFgxNTIx/z/tPEAAOxySOlR8m6E/$T2eC16hHJGsFFMtweP20BR8m6EGzog~~60_12.JPG
Iskocya'da ogrenim gordugum icin urun elime 2 gun icinde ulasiyor.Sattigi urunleri Turkiye'ye de yolluyor ve fiyatlari biraz tuzlu olsa da (100 TL) en azindan 25 TL'lilik klasik phal yerine 30 ay boyunca tasta koklenmis,ciceklenme doneminde olan bir degisik bir hybrid elime gecmis olacak.Malaysia'dan da turler getirtilebiliyor elbette ama bana kalirsa guvenilir bir ureticiden almak daha mantikli geliyor,CITES sertifikasi gibi ekstra fiyatlariysa not kismina dustuklerinden ucuz olan daha pahali oluyor.
Kendilerinde ilginc cattleya ve dendrobuim cesitleri var;urun fiyatlari da 20 liradan basliyor kargo olmadan;aerangis turlerinde de flask cesitleri var.Buradan tohum kutusu aldigim icin ne kadar duzgun is yaptiklarini ve servislerini yakindan inceleme sansini edindim,dolayisiyla bu kadar ovuyorum yanlis anlasilmasin.Urunleri gorebileceginiz linki de ekliyorum.
easyorchids | eBay (http://www.ebay.co.uk/sch/easyorchids/m.html?_nkw=&_armrs=1&_from=&_ipg=25&_trksid=p3984.m1439.l2654)
Sevgiler
Çok teşekkürler. Ben de Thailandlı bir satıcıdan 3 tane phal, 1 dendobrium aldım. Şu an minicikler. Umarım güzel büyütebilirim :)
tranquila
04-01-2014, 22:42
Bu arada, sormadan geçmek istemedim: Bu flasklardan yeni çıkıp ortama alıştırılmış orkideler için özel bir bakıp uygulanıyor mu? Ben onları yetişkin phal lerden daha nemli tutmaya çalışmak dışında bir şey yapmıyorum ama, bu doğru mudur? Açıkçası bilgim yok.
Sayın tranquila, flask sonrası biraz daha nazlı oluyorlar. Aslında daha fazla neme ihtiyaçları yok ama kökler yeterli büyüklüğe henüz ulaşmadığından nemi ayaklarına taşımak gerekiyor:) Eğer flasktan çıkartılmış olarak aldıysanız zaten daha fazla nem tutan uygun bir materyale kökler tutturulmuştur. Eğer çıplak kökle geldiyse sizin takviye yapmanız gerekebilir, direkt orkide toprağında nemi köke yakın muhafaza etmek zor olacaktır. Bir de küçük orkideye küçük saksı kullanıyorum ben, takibi daha kolay oluyor. Küçük kaktüs saksılarına dikip onları da cam bir muhafazaya alıp spreyle suluyorum. Fotoğraftakiler flasktan çıkanlar değil ancak genel olarak benim kullandığım sistem bu olduğundan belki fikir verir diye ekledim. Umarım kolayca büyütür, çiçeklerini görürsünüz. Kolay gelmesi dileğiyle;)
merhabaa , ben orkidemi altlarına taş dızerek cam fanusa koydum altına bırazda su koydum kıı ordan nemını alabılsın dıye,orkıdemın saksısıı kesınlıkle suya degmıyor yukarda kaldıı, amaa ıyı mıı yaptım bılemedım cunku orkıdemın saksısı fanusa tam oturdugu ıcın kokler tamamen havasız kalır vee bı soruna yol acabılır mı bu durum ? . sımdıdennn cookk cokk tesekkur ederım cevabınız ıcınn :)
tranquila
06-01-2014, 11:25
Sayın tranquila, flask sonrası biraz daha nazlı oluyorlar. Aslında daha fazla neme ihtiyaçları yok ama kökler yeterli büyüklüğe henüz ulaşmadığından nemi ayaklarına taşımak gerekiyor:) Eğer flasktan çıkartılmış olarak aldıysanız zaten daha fazla nem tutan uygun bir materyale kökler tutturulmuştur. Eğer çıplak kökle geldiyse sizin takviye yapmanız gerekebilir, direkt orkide toprağında nemi köke yakın muhafaza etmek zor olacaktır. Bir de küçük orkideye küçük saksı kullanıyorum ben, takibi daha kolay oluyor. Küçük kaktüs saksılarına dikip onları da cam bir muhafazaya alıp spreyle suluyorum. Fotoğraftakiler flasktan çıkanlar değil ancak genel olarak benim kullandığım sistem bu olduğundan belki fikir verir diye ekledim. Umarım kolayca büyütür, çiçeklerini görürsünüz. Kolay gelmesi dileğiyle;)
Teşekkürler sevgili dinozor. Benimkiler sphagnuma dikilmiş olarak geldiler. Sizin resimdekilerden daha küçükler. Ama açıkta duruyorlar. Satıcı bana hergün yosunu ıslatın dedi ama çürütürüm diye ben her gün ıslatmıyorum. Yosun kurumaya yüz tutunca fıs fıs yapıyorum sadece.Umarım biraz gelişim görürüm. Yaklaşık bir ay oldu ama geldiklerinden beri aynı duruyorlar. Bu sürede hiç büyümemiş olmaları sizce normal mi?
Charlaux
06-01-2014, 19:38
Teşekkürler sevgili dinozor. Benimkiler sphagnuma dikilmiş olarak geldiler. Sizin resimdekilerden daha küçükler. Ama açıkta duruyorlar. Satıcı bana hergün yosunu ıslatın dedi ama çürütürüm diye ben her gün ıslatmıyorum. Yosun kurumaya yüz tutunca fıs fıs yapıyorum sadece.Umarım biraz gelişim görürüm. Yaklaşık bir ay oldu ama geldiklerinden beri aynı duruyorlar. Bu sürede hiç büyümemiş olmaları sizce normal mi?
Merhaba sn.tranquila,
Benim phalimde de durum ayni 3 hafta oldu ama bir gelisme yok;fakat bu normal cunku orkideler gorece yavas gelisen bitkiler ve 6 ay suruyor asagi yukari bir gelisme;en azindan yurtdisindaki arkadaslarin yasadigi durum bu yabanci sitelerden gozlemledigim kadariyla.
Sayın tranquila, phalaenopsis denemediğimden gelişim süresi hakkında bir fikrim yok ama bir ay çok kısa bir süre. Öte yandan vandalarla çok güzel tecrübe etmiş oldum flaskta orkide mevzusunu:) İnternette ucuza bulunca karar verip almam 5 saniye falan sürmüştü, kendimi de tam bir yeşil parmak sanıyordum, bu sene açmaz seneye açar diye düşünmüştüm:) Meğer gelecek 15 yıl açmayacakmış:) 3 yıl kadar zaman benim için stresle geçti ama onlar için neredeyse hiç geçmedi. Kaldı 12 yıl derken sevgili kedilerimizden ilk ikisi evimize geldi, zıplamayı öğrendiklerinde ilk iş olarak da vandaları yediler:) Bir daha da hızlı büyüyen cinsler dışında yetişkin olmayan orkide almadım:)
Charlaux
09-01-2014, 20:53
Aslinda bekledigim orkide asagidaki orkide degildi,buydu : http://i.ebayimg.com/t/PHALAENOPSIS-MICHOLITZII-X-TETRASPIS-PHAL-TZU-CHIANG-TETRALITZ-/00/s/MTYwMFgxMjAy/z/2zsAAOxy9DRR8m6A/$(KGrHqNHJEQFHhJEkQSuBR8m5+mLUQ~~60_12.JPG.
Ikisi de ayni turk oldugu halde tas ustunde degilde toprakta gelmesi ben de buyuk bir hayalkirikligi yaratti.Uretici kusura bakmayin dedi ama is isten gecmis,koli acilmis geri yollama sansim da imkansizdi;zaten o bagi kurduktan sonra geri yollayabilir miydim onu da bilemiyorum dogrusunu sorarsaniz.Uzuntu,hayalkirikligi,baglilik tamamen bir problem icindeyim;sizce geri yollamali miyim,siz onu beklerken ayni turun topraklisi gelse ne yapardiniz ? Bu arada bitki beyefendi bitkiyi yanlislikla koydugunu sandigi icin kendi koleksiyonundakini yollamis ve 3 tanesi cok gelismis 1 tanesi yavru cicek sapi var.
Sevgiler
hatice p.
17-01-2014, 22:55
Ben her orkide gördüğümde hayran hayran bakardım, yetiştirmek hiç aklımın ucundan bile geçmedi.
Sevdiğim orkide türününde bu tür olduğunu bugün öğrendim:)
yaklaşık 5 saattir bu çiçeğin nasıl yetiştirildiğini öğrenmek için bilgisayar başındayım ve içimde acayip bir heves belirdi ama bazı engellerim var:
-bulunduğum ilde yaz sıcaklığı gölgede 37 derece ve kuru bir hava, yazın 2 ay böyle (orkide ortalamasının üstü)
-burda hiçbiryerde görmedim görseydim dikkatimi çekerdi, ilgili bölümlerdede baktığım kadarıyla keiki paylaşan gönüllü görmedim.
-bende düşündümki, belki burda keiki paylaşan bir gönüllü bulabilirim (bir ümit)
-eğerki bir arkadaş böylebir paylaşımda bulunursa, aylık olarak bitkimin resimlerini kendisine göstereceğimden şimdiden emin olabilir.:o
hatice p.
17-01-2014, 23:22
sarıçam kabuklarımı nereden bulacağımı bile düşünmüşken, keikilerin yaz sıcaklarında oluştuğunuda az önce öğrendim:(
-bu siteyi bulmak bile güzeldi...üzüntü ve çam kabuğu pardon muz kabuğu....
hatice p.
20-01-2014, 13:03
Sitede istediğim çiçeği alabileceğim bir yer keşfettim, Teşekkürederim.
Acemiliğimin kusuruna bakmayın lüffen.:o
Charlaux
21-01-2014, 00:08
Phalaenopsis'im Phalaenopsis micholitzii x Phalaenopsis tetraspis primary hybrid AKA Phalaenopsis Tzu Chiang Tetralitz belki askisinda degil ama verebilecek en guzel hediyeyi veriyor bana.3 yildir kendileri tarafindan buyutulmus,benimle asagi yukari on gundur birlikte;onu iyi agirliyabildiysem ne mutlu bana ;):D Resimden pek secilmiyor ama guzellik bir haftaya ortaya cikacak gibi :)
Fotografin genisligini 600'e ceksem de boyle oldu,niye bilemiyorum.
Merhabalar,
yaklaşık 2 yıldır baktığım ama bir türlü çiçek açtıramayıp 4 tane yavru aldığım orkidemin bir iki yaptağında buruşuk güçsüz bir hal oluştu. bu nedendir ne yapmamı tavsiye edersiniz?
seydafırat
28-01-2014, 22:03
Merhaba bugün migrostan mini bir Phalaenopsis aldım iki çiçeği varmış ama kopmuş neyse ki üzerinde tomurcuklar var :) resimlerini paylaşmak istiyorum ilk defa aldığım için herhangi bir problemi var mı sağlıklı mı emin olamadım :)
seydafırat
28-01-2014, 22:14
işte mini orkidem yalnız yosunda ekili toprağını değiştirmeli miyim
Seabert74
29-01-2014, 07:23
sn seydafırat,
İyice kurumadan sulamamaya dikkat edin. Şu an zaten ortam değişimi yaşadılar. Bir de kökleri rahatsız etmeyin bence.. Dediğim gibi sulamaya dikkat, sevgiler
sar-dunya
18-02-2014, 06:45
Bu bitkilerin herhangi bir mevsimi olmamasına rağmen çiçekçilerde ve yapı marketlerde "mevsimi geldi", mağazalarda rengarenk çiçekler görmek mümkün. Evde büyütülmüşünden benimkiler de aşağıdaki gibi oldular. Daha önceki bir açışlarını da şurada (http://www.agaclar.net/forum/orkide/3512-90.htm#post1161613) görebilirsiniz.
Desenli olanın çiçeklerinin genişliği neredeyse 11cm oldu. İşin kötüsü her ikisinin de ağırlık merkezleri biraz yukarıda, her ikisinin de ciddi denge sorunu var.:dilli: Birer-ikişer defa devrildiler.
Bir sonraki saksı değiştirmede faydalı olabileceği için soruyorum, taşlı saksı harcı deneyen oldu mu hiç? Çürüme probleminden çekindiğim için seramik dış saksı kullanmıyorum.
Sayın Sardunya, denge probleminden ötürü bende bir iki defa devirdim orkideleri. Mecburen birinde seramik saksı, diğerinde de normal saksı kullanıyorum uzun süredir. Bir problem yaratmıyor, tabii seramik saksıda sulama suyu kalmamasına özen gösteriyorum.
Bunlarda benim güzellerim, yanlarına bir tane de koyu pembe-bordo aldım mı tamamdır.;)
470193
470194
hatice p.
19-02-2014, 07:27
Orkideleri hep severdim fakat bulunduğum il itibariyle bulmam biraz zordu, bende çiçek sevgimi biraz olsun dizginleyebilmek için farklı çiçekler aldım diktim fakat orkidenin yerini hiçbirçiçek doldurmuyor:) (diğer çiçekler duymasın)
Özellikle bu siteyle tanıştıktan sonra baya bi iştahlandım fakat orkide bulamıyordum ve bu siteden öğrendim sevdiğim orkidenin türünün ismini...
Dün büyük bir markette aşağıda resimlerini yolladığım orkidemi aldım, bu sitedeki öğrendiğim bilgilere dayanarak, kalan 3 orkideden birini seçtim, kök sağlığını inceledim özellikle:)
Aldıktan sonra işyerime getirdim, fakat bundan sonra hangi adımlarda ilerlemeliyim bilmiyorum, bu çiçeğide kaybetmek istemiyorum, rengide çok hoşuma gitti, deneyimli üyelerin fikirlerinden yararlanmak istiyorum! sorum şu:
-şu andan itibaren ne yapmalıyım, kökleri nasıl? beklemelimiyim yoksa bakım için önerileriniz varmı?
-en son resimdeki çiçeğin altındaki gözde sanırım birşey çıkıyor, bu çiçekli daldaki birkaç çiçek açmadan kurumuş, bu dalı kesip kökleri temizlesemmi diye düşünüyorum, çürük birkaç kök var fakat bitkide bir çiçek dalı daha var henüz tomurcuk açmamış....
sar-dunya
19-02-2014, 09:03
Çiçekleri az olsa da fotoğraflarda sağlıklı görünüyor bitkiniz, ancak içteki kökleri bilemeyiz tabi :D Dediğiniz gibi 4. resimdeki kökte bir çürüme var. Saksı içindeki karışımı atıp yenisiyle değiştirebilecekseniz bence girişin. Büyük ihtimalle birkaç tomurcuk daha kurur ama tüm çiçekleri kaybetseniz bile 3-4 ay sabrettiğinizde yeni çiçekleriniz olur.
Aldıktan sonra işyerime getirdim, fakat bundan sonra hangi adımlarda ilerlemeliyim bilmiyorum, bu çiçeğide kaybetmek istemiyorum, rengide çok hoşuma gitti, deneyimli üyelerin fikirlerinden yararlanmak istiyorum! sorum şu:
-şu andan itibaren ne yapmalıyım, kökleri nasıl? beklemelimiyim yoksa bakım için önerileriniz varmı?
-en son resimdeki çiçeğin altındaki gözde sanırım birşey çıkıyor, bu çiçekli daldaki birkaç çiçek açmadan kurumuş, bu dalı kesip kökleri temizlesemmi diye düşünüyorum, çürük birkaç kök var fakat bitkide bir çiçek dalı daha var henüz tomurcuk açmamış....
Phallerde son durum. ;)
Beyaz 2 dalda neredeyse açmasını tamamladı, sarı ise 2 büyük dalı tamamen açtı, 3. dalda henüz tomurcuklar küçük. Dal biraz kısa kaldı diğerlerine göre.
475339
bayan orkide
15-03-2014, 12:31
Sayın sakdag,orkideleriniz çook güzel. Bir kaç ay gözleriniz bayram eder Keyfini çıkarmanız dileğiyle :)
Merhabalar, hepinizin orkideleri çok güzel :) Malesef benimkinde sadece 3 tomurcuk var ve 1 aydır aynı şekile kadı uzamıyor dalı ' çiçeğ açtı ilk tomurcuk açmadı ve aynı şekilde duruyor neden böyle oldu anlamadım :( Sizinkilerde maşallah bir sürü var nazar değmesin http://i.hizliresim.com/x3QVb9.jpg (http://hizliresim.com/x3QVb9)
deepgreen35
23-03-2014, 13:14
Merhabalar,benim de orkidem 3. çiçeklenme dönemini yaşıyor ama her yıl çiçek sayısında azalma oluyor.örneğin geçen yıl 9 tomurcuk-çiçek verdiyse bu yıl 6 verdi.bir yerlerde yanlış yapıyor olmalıyım.besin vs mi vermeliyim ?
siz neler kullanıyorsunuz?
bayan orkide
05-04-2014, 18:05
Sayın deepgreen,orkideler bol ışık ve nemi seven bitkilerdir.Vilmorin adlı en iyi orkide sıvı gübre veriyorum, ben çok memnunum sizede tavsiye ederim.Arkasında ne kadar vereceğiniz yazılı ama unutmayın en önemlisi bol ışık ve havadar bir ortam benim orkidelerim 3 seneden sonra fazla çiçek açmaya başladı sizde sabredin tavsiyelerime uyarsanız iyi sonuç alacağınıza eminim..
Saygılar :)Birde unutmadan köklerini düzenli olarak kontrol edin çürüme varmı diye sulamasınıda düzenli yaptıktan sonra size sabretmek düşüyor efendim :)
deepgreen35
05-04-2014, 19:47
Sayın deepgreen,orkideler bol ışık ve nemi seven bitkilerdir.Vilmorin adlı en iyi orkide sıvı gübre veriyorum, ben çok memnunum sizede tavsiye ederim.Arkasında ne kadar vereceğiniz yazılı ama unutmayın en önemlisi bol ışık ve havadar bir ortam benim orkidelerim 3 seneden sonra fazla çiçek açmaya başladı sizde sabredin tavsiyelerime uyarsanız iyi sonuç alacağınıza eminim..
Saygılar :)Birde unutmadan köklerini düzenli olarak kontrol edin çürüme varmı diye sulamasınıda düzenli yaptıktan sonra size sabretmek düşüyor efendim :)
çok teşekkür ederim =)
İşte benim 5 yaşında ki orkidem :)
Fotoyu bir türlü düzeltemedim :(
merhabalar,
çiçekler konusunda acemiyim fakat site sayesinde biraz da olsa fikir sahibi oldum.
şimdi ben bir konuda fikir almak istiyorum.
eylül ayında öğrencimden çok güzel çiçekleri olan bir orkide hediye aldım(daha önceki orkideler malesef hüsranla sonuçlanmıştı:( ) bu sefer solmasın diye uğraştım ama yine birer birer çiçekleri döküldü.(çünkü salonda bırakmıştım ve gündüz okulda olduğumuzdan salonu da havalandıramadık, ayrıca çok da güneş göremedi)
3. boğumun üstünden budamam gerektiğini internette okudum ve dallarını kestim.
ama haftada bir sulamaya devam ettim (sulama kabında bırakmamam gerektiğini bilmiyordum, kökleri hiç güneş almadı)
forumda okuduklarım doğrultusunda cam balkonuma aldım(aşırı güneş almayan bir balkon), sulama kabından çıkardım, haftada bir kaynamış oda sıcaklığında bekletilmiş su verdim ve gün içerisinde havalandırıyorum (hafif esinti olması gerekiyormuş).
peki benim orkidem kestiğim dallardan mı çiçek verir yoksa yeni bir dal çıkarması için beklemeli miyim. bir de vilmarın marka çiçek açan bitkiler için bitki besini aldım. bu besini ne sıklıkla ve nasıl vermeliyim?
bir de yeni bir orkide daha aldım bugün gayet sağlıklı görünüyor, ortama adapte olabilmesi için ne gibi önlemler almalıyım, sulamalı mıyım yoksa biraz beklemeli miyim, hafif esinti şartı çiçek açmış orkide için de gerekli midir acaba? (budadığım orkidemin fotoğrafını ekliyorum,daha iyi anlaşılabilmek için)
orkideler konusunda tecrübeli arkadaşlar görüşlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.
481971
481972
481973
sar-dunya
09-04-2014, 09:54
Gösterdiğiniz bitkinin bir dalında bir şişkinlik var, sanırım oradan bir tomurcuklanma olacak. Birkaç günde hepsi birden dökülmediyse çiçek dökülmesi normal bir şey.
Ben her sulamada bir litre suya 2.5 ml gibi kullanıyorum. (Farkettiyseniz verilen ölçünün çok altında) Diğer markalar için de benzeri bir ölçü yeterli olmalı.
Yeni aldığınız bitki sağlıklı görünüyor, saksıyı sulayınca saksının altından kokulu veya renkli su çıkmıyor ise sürekli duracağı yere koyun, özel birşey yapmayın.
merhabalar,
çiçekler konusunda acemiyim fakat site sayesinde biraz da olsa fikir sahibi oldum.
şimdi ben bir konuda fikir almak istiyorum.
eylül ayında öğrencimden çok güzel çiçekleri olan bir orkide hediye aldım(daha önceki orkideler malesef hüsranla sonuçlanmıştı:( ) bu sefer solmasın diye uğraştım ama yine birer birer çiçekleri döküldü.(çünkü salonda bırakmıştım ve gündüz okulda olduğumuzdan salonu da havalandıramadık, ayrıca çok da güneş göremedi)
3. boğumun üstünden budamam gerektiğini internette okudum ve dallarını kestim.
ama haftada bir sulamaya devam ettim (sulama kabında bırakmamam gerektiğini bilmiyordum, kökleri hiç güneş almadı)
forumda okuduklarım doğrultusunda cam balkonuma aldım(aşırı güneş almayan bir balkon), sulama kabından çıkardım, haftada bir kaynamış oda sıcaklığında bekletilmiş su verdim ve gün içerisinde havalandırıyorum (hafif esinti olması gerekiyormuş).
peki benim orkidem kestiğim dallardan mı çiçek verir yoksa yeni bir dal çıkarması için beklemeli miyim. bir de vilmarın marka çiçek açan bitkiler için bitki besini aldım. bu besini ne sıklıkla ve nasıl vermeliyim?
bir de yeni bir orkide daha aldım bugün gayet sağlıklı görünüyor, ortama adapte olabilmesi için ne gibi önlemler almalıyım, sulamalı mıyım yoksa biraz beklemeli miyim, hafif esinti şartı çiçek açmış orkide için de gerekli midir acaba? (budadığım orkidemin fotoğrafını ekliyorum,daha iyi anlaşılabilmek için)
orkideler konusunda tecrübeli arkadaşlar görüşlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.
481971
481972
481973
bayan orkide
15-04-2014, 22:47
Sayın nAzz orkidenizin kökleri sağlıklı görünüyor.Yanlız biraz fazla suda kalmış zannedersem..orkidenizi yaz aylarında haftada bir sulayın ve haftada bir **** iki kez yapraklarına su fısfıslayın orkideler nemi sever çünkü, ama sadece yaz aylarında unutmayın..! Kullandığınız sıvı besin vilmorin orkideler için olanı ise kullanmaya devam edin,arkasında ne kadar vereceğiniz yazılı.Kapalı balkonunuz orkideler için en uygun ortam.Orkideleriniz çiçeklerini döktükten sonra 1 ay kadar dinlenmeye alın..Yani hiç su vermeyin,diinlenmeden sonra normal sulamaya devam edebilirsiniz, altında su kalmamasına dikkat edin lütfen köklerin hava alması lazım almaz ise köklerde çürüme yapar aman dikkat..! Size bir önerim olacak ben çok memnunum,ayda bir yapraklarına muz kabuğu sürün ekstra gübre yaprakları besler, size bol çiçekli günler dilerim saygılar :)
çok teşekkür ederim sayın sar-dunya ve bayan orkide cevaplarınız için, bu doğrultuda bebeklerimi beslemeye devam edeceğim :D
yeni orkidemin yaprak ortasında hafif bi sararma gördüm.neden olabilir acaba? ortama uyumu için hafif esinti olsun diye sabahları cam balkonun penceresini açarak çıkıyorum evden. bir de şu an tül yok yani direkt ışık alıyo, aşırı da güneş alan bir balkon değil.sıkıntı olmaz değil mi?
bayan orkide
17-04-2014, 11:27
Yukarıdaki mesajımda belirttğim gibi,orkideler bol ışık ve havadar ortamları severler ama sadece yaz aylarında bol bol hava almalırı sağlayın.Sorun olacağını sanmıyorum. Sararmasına gelince önceki bulunduğu ortamda belki güneşe mağruz kalmıştır ondan olabilir eğer sarılık bütün yaprağa bulaşırsa,yaprağı dipten kesmeniz gerecek. orkideler sık sık yer değiştirilmeyi sevmezler çok hassaslardır bu konuda..Sizin yeriniz gayet uygun hiç kıpırdatmayın derim saygılar :)
483853 483854
işte bunlar da fotoğrafları, bugün biraz daha artmış, diğer yaraklar da daha yumuşak gibi geldi. acaba daha serin bir odaya mı alsam? bi de bana saksısındaki toprağı biraz gevşek yani az gibi geldiondan da olabilir mi?
bayan orkide
18-04-2014, 21:09
Sayın nazz orkideniz bana sağlıklı göründü.orkidelerin genelde yapraklarının sararma nedeni,güneşte kalması,aşırı ve az sulama buna yaprak yumuşamasıda dahil,**** mantar hastalığından olabilir.sayın nazz forumda orkidelerin genel bakım bilgileri yazılı mutlaka okumanızı tavsiye ederim. orkidenin bulunduğu ortam size uygun olduğunu söylemiştim.Benim birkaç orkidemin yaprağındada, ara sıra bir **** iki saatliğinede olsa güneş alması yaprağının biraz sarmasına yol açtı ilerlemedikçe sorun etmedim.Siz sulamayı ayarlı ve orkidenizi aydınlık ortamda tutmaya devam ederseniz yerini sevecektir biraz sabır lütfen :)Birde suyunu içtiğimiz sudan vermenizi öneririm ve soğuk olmamasına dikkat edin dediğim gibi orkideler çoook hassas mükemmel çiçeklerdir :)
Merhaba arkadaşlar benim 3 tane orkidem var ama iki tanesinin yaprakları ortadan yırtılıyor.Bunun sebebi ne olabilir.
Merhabalar. Aylar once aldigim orkide ciceklerini dokunce bir kenara kaldirip ara ara suladim. Simdi bir dalinda tomurcuklar, iki dalinda 3 yerden yapraklanma var. Ne yapmaliyim bilgilendirirseniz sevinirim.
Seabert74
25-04-2014, 12:07
Merhabalar. Aylar once aldigim orkide ciceklerini dokunce bir kenara kaldirip ara ara suladim. Simdi bir dalinda tomurcuklar, iki dalinda 3 yerden yapraklanma var. Ne yapmaliyim bilgilendirirseniz sevinirim.
Sn nkutsay,
Orkidenizin üzerindeki minik yaprasklar keiki, yani yavru.. Orkideniz ölüme terkedildiğini düşünerek yavrulamış. Bu aşamada yavruları beslemek için çaba harcarken kendisi güçsüz kalmamalı.. Eğer köklerin durumu sağlıklı ise normal bakımını eksik etmeyin lütfen.. Keikiler altlarından kök çıkardıktan sonra anneden ayrılarak yeni saksılarına geçebilir. İlginizi eksik etmeyin lütfen, sevgiler
Sn nkutsay,
Orkidenizin üzerindeki minik yaprasklar keiki, yani yavru.. Orkideniz ölüme terkedildiğini düşünerek yavrulamış. Bu aşamada yavruları beslemek için çaba harcarken kendisi güçsüz kalmamalı.. Eğer köklerin durumu sağlıklı ise normal bakımını eksik etmeyin lütfen.. Keikiler altlarından kök çıkardıktan sonra anneden ayrılarak yeni saksılarına geçebilir. İlginizi eksik etmeyin lütfen, sevgiler
Tesekkur ederim. Biri buyuk, ikisi kucuk 3 yavru da kalsin mi uzerinde. Ya tomurcuklar? Hepsine yetisebilir mi? Dördüncü yavru da yolda.
Seabert74
25-04-2014, 15:07
Ben olsam şu anda çiçek açmak için güç harcamasına izin vermez çiçek dalını keserdim.
Ama karar sizin. Orkideniz bu kadar yavru ile başa çıkabilir mi, bilemem..
Yavrular biraz daha kalsın, "keiki ayırma" diye aratarak bilgi bulabilirsiniz. En büyük olanın boyuna gelene dek bekleyin. Büyük olana da kök yapması için biraz daha zaman tanıyabilirsiniz.
Merhaba Arkadaşlar;
orkidemin resimlerini sizinle paylaşıyorum.. bi bakabilir misiniz sizce sağlıklı mı..
Kısa bilgi verecek olursam. orkidem ofisimde idi. kapalı alanda ve cam yok ofisimde. mekanik havalandırma ile havalandırılıyordu. 1.5 sene sonra ofiste baktım yalnız o ortamda ilk çiçekleri döküldükten sonra tekrar çiçek açmadı bolca yavru verdi. şuan fotoğraftakiler 4. ve 5. yavrular.
yalnız bu yavruların birinde kök çıkmadı diğerinde 2 kısa kök çıktı...
bende ofiste havalandırmanın yetersiz olduğunu düşünerek evime getirdim yaklaşık 1 aydır evde bakıyorum...
yorumlarınızı bekliyorum...
http://yukleresim.com/images/2014/05/07/5bcc80e.jpg
http://yukleresim.com/images/2014/05/07/db810.jpg
http://yukleresim.com/images/2014/05/07/8cbf4fc791.jpg
Benim bilmem kaçıncı bebeklerim :)
490699
490700
aydindeniz
08-05-2014, 13:53
bunlar nasıl öyle bebek veriyor bendekiler her yıl çiçek açtıktan sonra dallar kuruyor...
Sn. Aloda,
Keiki bende de çok fazla verdi ilk çiçeklerin dökülmesinden sonra hiç çiçek alamadım ama 5-6 yavru aldım..
yalnız bu son 2 yavruda kök oluşumu çok yavaş kaldı birinde hiç kök çıkmadı.
bir üstteki fotoğraflar benim çiçeğim.
görüyorum ki siz pet bardak yardımı ile ağaç kabukları ile nemli tutmaya çalışıyorsunuz işe yarıyor mu bende yapayım eğer tavsiye ediyorsanız?
Merhabalar,
bir iki üstteki mesajlarımda ve fotoğraflarımda bahsettiğim kökleri gelişmeyen keikilere bugün nem tutması için bir tülbent sardım..
üzerinede su püskürttüm.. sizce sakıncalı mı? bir kaç gün böyle durması iyi mi gelir yoksa?
merhaba arkadaslar birsey sormak istiyorum benim orkidemyeni cicek sapi cikariyor ve bir sivi üretiyor sanki kahverengi aci bir sivi.
sizce bu normal mi ? diyer orkidelerimde öyle birsey yok.
saygilar
Merhabalar Arkadaşlar,
Merhabar diyorum ama kimse selamımı almıyor.. ya kimse bu sıralar foruma girmiyor ya da kayda değer paylaşımlar yapmıyorum anlayamadım.. Ama ben yinede yazmak istedim bugünde orkide sevdalıların.. tekrar herkese merhabalar...
1 yıldır orkidemin toprağının köklerinin bakımını yapmıyordum bugün, baharda olmamız hasebiyle birde orkide etrafında uçusan (sanırım başka bir çiçekten bulaştı) ufak üvez gibi sinekleri görünce toprağını köklerini havalandırmaya toprağını havalandırmaya niyetlendim..
saksıyı açmışken birde saksımın etrafına aşağıdaki fotoğraftaki gibi birsürü delik deldim havalanması ve dranajı kolay olsun diye..
toprak yani ağaç kabuklarını yıkladım baya kum toprak gibi ince daneliler aktı gitti.. tertemiz ağaç kabukları kaldı. birde evde hindistan cevizi kabuğu vardı onu parçaladım ve aralarına ilave ettim.. kökleri açarken içlerinde kopmuş olan kökler vardı onları temizledim bazı köklerin içi boşalmış gibiydi onları temiz bir makas ile kestim..
Altaki fotoğraflarda köklerini çektim sizinle paylaşmak için sizce kökler sağlıklı mı? paylaşmak istedim.. birde bir iki üstte tül sarmıştım keikilerin etrafına onları söktüm bulaşık süngeri sarıp nemlendirdim. umarım buda hatalı bir davranış değildir bir hafta böyle dursun diye düşündüm...
saygılarımla
keikinizin biri köklenmiş. onu ayırabilirsiniz bitkinin güç kazanması için. küçük bir saksıya sphagnum yosununa ekin :p
keikinizin biri köklenmiş. onu ayırabilirsiniz bitkinin güç kazanması için. küçük bir saksıya sphagnum yosununa ekin :p
Merhabalar,
Öncelikle cevabınız ve ilgiliniz için teşekkür ederim...
kökleri çok küçük geldi bana daha 2 cm ancak var.. hemde 2 kök var. biraz kök vermesini bekliyordum.. sizce direkt ayırayım mı?
bu arada yosun bulamadım birkaç çiçekçiye sordum nette gezindim hiç bulamadım nereden bulabilirim??
sırf yosun bulamadım diye keikilere nemli bulaşık süngeri kesip sardım.. :)
baris0072
15-05-2014, 09:01
Beyaz cicekli orkidem cubuklu kekei verdi. Ne yapmaliyim baya okudum elle koparin yazilmis ssicak duda bekletin filan yalniz kok yok kekeide ne yapmaliyim
baris0072
15-05-2014, 11:06
Resim nasil yukleyebilirim
:DMerhabalar,
Öncelikle cevabınız ve ilgiliniz için teşekkür ederim...
kökleri çok küçük geldi bana daha 2 cm ancak var.. hemde 2 kök var. biraz kök vermesini bekliyordum.. sizce direkt ayırayım mı?
bu arada yosun bulamadım birkaç çiçekçiye sordum nette gezindim hiç bulamadım nereden bulabilirim??
sırf yosun bulamadım diye keikilere nemli bulaşık süngeri kesip sardım.. :)
iki kök yeterlidir. mümkün olduğu kadar küçük bir saksıya **** kaba ekin. nemli ve sıcak çok aydınlık olmayan bir yere koyun. hem de anaç bitkinin yükü hafiflemiş olur.;)
min_isis
21-05-2014, 14:50
selamlar... devamlı bir orkidemin keiki geliştirmesini bekledim ve forumda da takip etttim ama benimkisi gövdeden veriyor sanki.. yoksa keiki değilmi tam anlamış değilim fikir ve destek almak istedim... teşekkürler
antiaging
22-05-2014, 16:07
Arkadaşlar herkese selamlar uzun zamandır baktığım bir orkidem var sıvı gübrede kullanıyorum gelişmesi gayet iyi fakat açtığı çiçekler küçük oluyor birde çiçek sapları kısa ya bir **** 2 çiçek sapı veriyor sizce sorun nedir yardımcı olurmusunuz
Keikileriniz hayırlı olsun. Birçok orkidesever keiki için uğraşır. Sizin artık 3 yavru orkideniz olmuş. Forum sayfalarında keiki üretimi ile ilgili sayfalar bulabilirsiniz.
tolgahan83
26-05-2014, 16:08
Orkidelerim.
tolgahan83
26-05-2014, 16:10
Başka bir tane.
tolgahan83
26-05-2014, 16:14
Devam.
tolgahan83
26-05-2014, 16:19
Devam.
tolgahan83
26-05-2014, 16:34
Devam.
tolgahan83
26-05-2014, 16:38
Gurup.
tolgahan83
26-05-2014, 16:40
Beyazlarım.
tolgahan83
26-05-2014, 16:42
Yakın.
tolgahan83
26-05-2014, 16:45
Başka yakın.
tolgahan83
26-05-2014, 16:47
Yakına devam.
tolgahan83
26-05-2014, 16:51
Güzel.
tolgahan83
26-05-2014, 16:53
İki güzel.
tolgahan83
26-05-2014, 17:02
Değişik.
Orkidem ocak 2014 te hediye geldi. Çiçekleri döküldükten sonra sapları kestim. Son resimde sürgünleri eğmek için bağlamıştım. Forumlarda okuduklarımı uyguladım. Şu anda 20'nin üstünde tomurcuğu, 2 yeni çiçek sapı, gövdeden çıkmış yeni yaprakları var. Dipten çıkan bu yeni minik yapraklar keiki mi oluyor? Ayrıca 2 alt yaprağı da ortadan ayrıldı ve biraz yumuşadı dik duramıyor. Yeni açan tomurcuğun çapı öncekilerden küçük. Bunların nedenini bilen arkadaşlara sormak istemiştim. Şimdiden ilginiz için teşekkür ederim.
selamlar... devamlı bir orkidemin keiki geliştirmesini bekledim ve forumda da takip etttim ama benimkisi gövdeden veriyor sanki.. yoksa keiki değilmi tam anlamış değilim fikir ve destek almak istedim... teşekkürler
Sn. min_isi, bende de aynı yaprak oluşumlar var. İlk olarak 4 mayısta dikkatimi çekti. Keiki mi yoksa başka bir şey mi ben de anlayamadım. Hala büyümeye devam ediyor. Son resimde de 17 mayıstaki durumu var. Umarım bilen bir arkadaş bize yardımcı olur.;)
min_isis
04-06-2014, 07:54
Sn. min_isi, bende de aynı yaprak oluşumlar var. İlk olarak 4 mayısta dikkatimi çekti. Keiki mi yoksa başka bir şey mi ben de anlayamadım. Hala büyümeye devam ediyor. Son resimde de 17 mayıstaki durumu var. Umarım bilen bir arkadaş bize yardımcı olur.;)
Aynen, hala kimseden bir cevap yok sanırım ustalar tarafından pek takip edilmiyor konu başlığı :((( benimkide daha da fazla büyüdü, kök vs bir ümit bekliyorum ayıramıyorum henüz korkudan.
sar-dunya
04-06-2014, 08:17
Merhaba,
Keikiler saptan çıkabileceği gibi dipten de çıkabiliyorlar. Süreç aynı; yeterince köklenince dikkatli bir şekilde keserek ayırabilirsiniz. Aslında en güzeli bu işi saksı veya saksı harcı değiştirme zamanına denk getirmeniz. Böylelikle daha ayrıntılı çalışıp bitkileri daha az zedelersiniz.
Ayırma konusunda aceleye de gerek olmamalı zira saptaki keikilerden farklı olarak yeterince nemli bir ortamda büyüyorlar.
Büyüme ve köklenme kısa sürede olmuyor maalesef. Dipten keikili olarak altı ay önce aldığım bir bitkinin keikileri hala aynı büyüklükte, ama ana bitki yeni yapraklar çıkarıp yeni çiçeklerini açtı.
Aynen, hala kimseden bir cevap yok sanırım ustalar tarafından pek takip edilmiyor konu başlığı :((( benimkide daha da fazla büyüdü, kök vs bir ümit bekliyorum ayıramıyorum henüz korkudan.
min_isis
04-06-2014, 09:24
Merhaba,
Keikiler saptan çıkabileceği gibi dipten de çıkabiliyorlar. Süreç aynı; yeterince köklenince dikkatli bir şekilde keserek ayırabilirsiniz. Aslında en güzeli bu işi saksı veya saksı harcı değiştirme zamanına denk getirmeniz. Böylelikle daha ayrıntılı çalışıp bitkileri daha az zedelersiniz.
Ayırma konusunda aceleye de gerek olmamalı zira saptaki keikilerden farklı olarak yeterince nemli bir ortamda büyüyorlar.
Büyüme ve köklenme kısa sürede olmuyor maalesef. Dipten keikili olarak altı ay önce aldığım bir bitkinin keikileri hala aynı büyüklükte, ama ana bitki yeni yapraklar çıkarıp yeni çiçeklerini açtı.
Sn Sardunya çok teşekkürler.. o zmn sabırla beleyelim :)) köklenince nasıl ayırılacağını okuruz
:o
hakiiki 06
10-06-2014, 16:56
Beyaz ..
Merhabalar. Ben yeni üye oldum formunuza ve gördüklerim o kadar muhteşem ki ne diyeceğimi bilemedim. Orkide sevdası bende yeni başladı, hediye olarak gelen bir çiçeği bilgisizlikten öldürdükten sonra ikincisine gözüm gibi bakmaya çalışıyorum. Formdan çok fazla bilgi edindim teşekkür ederim.
Benim bir de sorum olacak değişik türde ki orkideleri nereden temin edebilirim burada biraz araştırma yaptım ama sadece Phal denen türden bulabildim.
Seabert74
16-06-2014, 14:24
Başvuru ; Ziya Soner :)
http://www.agaclar.net/forum/orkide/9851-2.htm
Başvuru ; Ziya Soner :)
http://www.agaclar.net/forum/orkide/9851-2.htm
Teşekkür ederim sn. seabert74
kelebek çalısı
26-06-2014, 18:53
Dün bana hediye olarak gelen Phalaenopsis. İlk defa yetiştireceğim için bu başlıktaki mesajları baştan sona zaman içinde okuyacağım.
Umarım dilinden anlamayı başararak bu bitki ile ilgili tecrübe kazanırım zamanla.
504951
504952
Orkide severler merhaba!
Fotoğrafını gördüğünüz orkidemizin yapraklarının altında ballanma problemi var. Her yaprağın altından ballar damlıyor.
Ayrıca birçok kök oldu, yapraklar çoğaldı.
Yeni orkide toprağı ve biraz daha büyük bir şeffaf saksı aldım. Sizce orkideyi daha büyük bir saksıya almak çok fazla kökü olma sorununu çözer mi?
Damlayan bal problemini nasıl çözebiliriz?
Sabırsızlıkla sizden cevap beklemekteyiz.
Teşekkürler.
509851
509852
Kendi orkidem için sayfaları okurken o bal dediğiniz şeylerin bir hastalık olduğunu hatırlıyorum sanki ama sayfasını bulamadım. Yayılmaması için dokunmayın ve patlatmayın deniyordu .
Bal denilen sıvı ,orkidenin çeşitli nebatları kendine çekmek için salgıladığı bir sıvıdır.Bitkinin iyi ışık aldığını gösterir.Sorun yok yani
sevgili tarumok,
peki çok fazla kök ve yaprak oldu. orkideyi biraz daha büyük kaba koymam daha iyi olur mu?
gövdeyi ortadan kesip yaprakların yarısını ve köklerin bir kısmını başka bir saksıya eksem çoğaltma işlemi gerçekleşir mi?
üst üste yaprak çoğalması ve bol kök vermesi keiki ye benzemiyor ama bu şekilde ortadan kesersem çoğalma olur mu?
Bu sorunuzun cevabı ilk sayfada rahmetli praecox tarafından verilmiş ve ortadan ikiye kesilerek üretilemeyeceği söylenmiş. Ben de bütün konuyu okumayı bitiremedim ama okuduğum sayfalarda bunu deneyene ve başarılı olana da rastlamadım. Saksı konusunda benim orkidemin saksısı yandan çatlayıp kırılmıştı ve ben değiştirdim. Yeni çıkmış şeffaf orkide saksısı altı delikli ve tabağı da var . Sizin saksınız sanırım şu an içine oturttuğunuz, o saksıların altı delik değil ona dikecekseniz altını delmelisiniz yoksa saksıda su birikir ve kökleri çürütür.
Okuduğum sayfalarda toprağı değiştirilip kuru ve çürümüş kökler kesilerek aynı saksıya dikilebileceği de yazıyordu sn. Pakiz ama ben aynı saksıya geri sığdıramadım ve saksıyı kırdım. İsterseniz öyle de yapabilirsiniz.
Merhaba,
Cevaplarınız için teşekkür ederim. Orkideyi daha büyük bir saksıya aldık.
Fazla sudan çürüyen kökleri vardı, onları kopararak tarçınladık. (Tarçınlamanın nasıl yapıldığını bilmediğimden sadece biraz tarçına buladık kökleri.)
Yeni orkide toprağını da karıştırarak yukarıya doğru uzayan kökleri de içine alacak daha büyük bir saksıya aktardık.
Yapraklarındaki ballanmadan dolayı biraz karıncaların ilgisini çekmişti. Şimdi onlar da hemen hemen yokoldular.
Fotoğraflarını da gönderiyorum.
Umuyorum onun için sağlıklı bir şeyler yapmayı başarabilmişizdir.
510051
510052
pembe ebruli bir orkidem var taşınma esnasında bir yaprağının yarısı koptu ve çiçekli dalı ise 3. boğumun olduğu yerden kırıldı.Şuan da 2 çiçek dalı çiçeksiz halde kökleri sağlam tekrar çiçek açabilecek mi ne yapmalıyım
:( lütfen cevap verin orkidem için endişeliyim onu kaybetmek istemiyorum.:(
kelebek çalısı
21-07-2014, 16:23
pembe ebruli bir orkidem var taşınma esnasında bir yaprağının yarısı koptu ve çiçekli dalı ise 3. boğumun olduğu yerden kırıldı.Şuan da 2 çiçek dalı çiçeksiz halde kökleri sağlam tekrar çiçek açabilecek mi ne yapmalıyım
Orkideler hassas ve yetiştirilmesi özene tabi olan bitkiler olarak kabul gördüğünden endişe etmeniz normal ama içiniz rahat olsun. Yaprağı yırtılıp çiçek sapı kırılınca orkideniz ölmez. Normalde nasıl bakıyorsanız o şekilde bakımını sürdürebilirsiniz.
Charlaux
21-07-2014, 16:23
Merhaba sn.kalanşo,
Orkidenizin kökleri sağlamsa orkidenize bir şey olmayacaktır.Ancak tahminimce çiçeklenme yerine yeni yaprak gelişimine gidebilir ki bu ihtimalinde kötü bir tarafı yok.
cevaplarınız için teşekkür ederim.İstanbul-Elazığ daha sonra da Bitlise geldi tüm çiçeklerim.Orkidem de hasar olunca çok üzüldüm umarım etkilenmez dediğiniz gibi.Orkidemin çiçek dalı kırmızı bir renge döndü bu neden oldu acaba anlamadımyeşilden kırmızıya döndü bu kötü mü iyi mi?
Seabert74
23-07-2014, 12:07
Büyük ihtimalle kuruyacak, sorun değil.. Gözlemlemeye devam edin ve durumunu paylaşım, sevgiler
:( kuruyacak mı ben de çiçek açacağı için öyle oldu sandım.Kurursa tek dalı kalacak ya:(
Seabert74
24-07-2014, 07:26
Orkideler iyi bakıldıkları sürece size çiçek sapı vermeye devam edecektir, üzülmeyin.
Kurursa, yenisi çıkar.. Kurumazsa da , çiçekleri dökülen dalın üzerinden yan dallar çıkar , yine çiçeklenir..
Ben farkı yaşamak için çiçeği dökülmüş iki orkidemin birinin çiçek dalını dibinden kestim,diğerini bıraktım..
Her ikisi de yeni çiçek döneminde çiçeklendi.. Çiçek sapını kestigim yeni sap çıkardı, diğerine göre 20 gün kadar gecikti çiçek açması ama, büyük ve saglıklı çiçekleri oldu..
Çiçek sapını kesmediğim orkidem ise, dalın üzerinden yan dallar çıkararak agaç görüntüsü ile çiçeklendi, görüntüsü çok güzeldi ama, çiçek boyutları küçük oldu ve çiçek sapı ve agırlık yüzünden defalarca devrildi..
Sanırım hepsini birden büyük çiçek açtırmaya gücü yetmedi.. Üstelik korumak/kollamak da bir hayli yorucu... Çiçekleri döküldüğünde çiçek sapını kesmeyi planlıyorum,
Üzülmeyin, önemli olan orkidenizin saglıklı olması, kırılan sap önemsiz.. sevgiler
çok teşekkür ederim,içim ferahladı :D şimdi kestim kuruyan dalı:rolleyes:
Merhabalar... Bana Şubat ayında bembeyaz harika bir orkide hediye edildi... Kocaman ve üzeri çiçek doluydu.. Ancak ben fazla su verdiğim için sanırım biraz küstü ve zamanla çiçekleri hatta yaprakları döküldü.. Şimdi ise ben perişan halde olduğunu düşünüyorum.. Bundan iki ay evvel bir çiçekçiyr gidip çiçeğimin durumu hakkında bilgi almak istedim; çünkü ben daha önce hiç çiçek büyütmedim ve hiç anlamıyorum.. Bu dönemde de sitenizi takip etmeye başladım... Gerçi kullanılan terimler kaynaklı pek naapacağımı bilemedim fakat yine de en azından bana yardımcı olabileceğinizi düşündüm... Şu süreçte orkideme haftada iki kere bir litrelik yağmur suyuna bir kapak bitki besini dökerek suluyorum gunes gormeden bol ısıklı ortamda tutuyorum ama yine de büyümüyor.. Acaba artık umudu kesmwli miyim yoksa topragını mı degistirmeliyim.. Biri yön gösterirse sevinirim
Sayın SMGSYL, yaprakların tamamı mı döküldü yoksa alttan bir-iki yaprak mı? Kökler kötü görünmüyor aslında. Çiçeklerini dökmesi normal, durduğu yer de iyi fakat haftada iki kere besin çok fazla. Kullandığınız besin de önemli, çoğunda bir kapak 4-5 litre suda çözülüyor. Bana kalırsa sulamayı yaz ayları için haftada bir, besini de ayda bir olacak şekilde azaltın. Orkideler pek hızlı büyümez, içiniz o konuda rahat olsun, büyüsün diye bitkiye fazla yüklenmeyin:) Biraz toparlandığını düşündüğünüzde foruma göz atarak saksısını değiştirebilirsiniz, kökleri baya büyümüş.
Sevgili Dinozor'un söylediklerine ek olarak sulamayı azaltın. Koklerdeki fazla nem şu sıcaklarda özellikle mantara neden olup çürüyebilir. Az suyun bitkiyi öldüreceği gibi fazlasını da öldüreceğini unutmayın. Sulamayı da azaltın ama şoyle azaltın bitkinin harcı kurudukça sulayın. Orkideler nemli ortamları çok severler bu yüzden saksının tabanına taş yerleştirilmiş bir kaba oturtup altına da su koyabilirsiniz ki nem yapsın. Ama bu su saksı tabanına değmesin.
Sayın Dinozor ve Fatih cok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiye göre bakıma devam edeceğim.. Manevi değeri de olduğu için çok korktum bir de günden güne yapraklar da azalınca uzuldum şu anki hali de bu şekilde..
Sayın SMGSYL, maalesef fotoğrafın tamamına bakınca durum pek parlak görünmüyor. Sanırım üstten itibaren yapraklar kurumuş. Yeni yaprak hep en tepeden çıkar ve oradan zarar görünce pek geri dönüşü olacağını sanmam. Yine de atmayın, dipten yavru verebilir. Çıkmamış candan ümit kesilmezmiş, belli olmaz:)
Charlaux
26-07-2014, 09:55
Sayın Dinozor ve Fatih cok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiye göre bakıma devam edeceğim.. Manevi değeri de olduğu için çok korktum bir de günden güne yapraklar da azalınca uzuldum şu anki hali de bu şekilde..
Merhaba sn.SMGSYL,
Yabancı kaynaklara baktığımızda kökleri olan ancak yaprakları olmayan phalaenopsislerin yaşamaya devam ettiğine dair belli hikayeler görebilirsiniz.Genel olarak anlatılan çürüyen alanı tarçınlamak ve daha geniş köklerin hava alabileceği bir saksıya (elbette uygun bir orkide saksısı olmalı) almak.Hatta Ikea'dan bulabileceğiniz küçük seraların orkidenizi kurtarmanızda yardımcı olacağını düşünüyorum;en azından İskoçya'dan yanımda getirdiğim phalaenopsis'i seranın içine koyunca sevinçten bir yaprak çıkardı.Sn.Dinozor'unda bahsettiği gibi her zaman bir umut vardır.
Sevgiler
orkide2014
24-08-2014, 18:04
alttaki en ufak yaprak sararmaya başladı dökülcek sanırım bi sorun olur mu
yeni yaprak çıkarma şansı nedir
acil yardım
dilek-altun81
25-08-2014, 14:46
Benimde 2 yıllık orkidem vardı.Bakmamıştım pek şimdi bakıyorum. vitaminli su veriyorum ama dal çıkarmadı.Kök ve yaprak çıkarıyor.
en alttaki yaprağın kuruması normal bu arada yeni yaprak çıkarıyor bile...
Merhaba, ben de foruma yeni üye oldum ancak uzun süredir afrika menekşelerim dolayısıyla takip ediyorum. Orkidelere de ilgi duymaya başladım ve nişanlım bir tane mor phalaenopsıs hediye etti ancak tahminim o ki 3-4 gün sürekli su içinde kaldığı için alt köklerinde çürüme başlamış bu esnada otobüsle şehir değiştirdiğimiz için de biraz hırpalandı tabi 3 gün önce çürümeyi farkettim ve forumdan öğrendiğim kadarıyla saksıyı zarf saksısından çıkarıp havalandırdım. Çürümüş kökleri temizledim ve su vermeyi bıraktım. Orkidemin iki adet çiçek sapı ve gayet sağlıklı 6 adet çiçeği vardı ancak yolda gelirken bir çiçeğini ve o dalın uç filizini kaybettik diğer çiçekleri ise şuan buruştular ve kurumak üzereler çiçek saplarının uç kısımları kesik değil ve filiz sürgünleri var forumdan okuduğuma göre kesmem gerekiyormuş ama kıyamıyorum. yeniden çiçek açar mı acaba ? Bir de yarın sabah kovaya daldırma suretiyle sulamayı düşünüyorum. Yapmam gereken atladığım bir şey var mı? önerilerinizi bekliyorum bu ilk ve şimdilik tek orkidem. Şimdiden çok teşekkür ederim...
Bunlar çiçeğimin bir hafta önceki fotoğrafları...
Asyamehmet
30-08-2014, 14:33
Merhaba,
3 senedir beyaz orkidem var ustunde 2 senedir bir keiki duruyor ama hala köklenmedi arada yine yeni cicek sapi veriyor ama keiki'm köklenmiyor bir türlü. Bu konuda bana yardimci olabilirmisiniz?
1 sene önce esim bana 3 dalli orkide hediye olarak aldi. 2 ay önce 1 ay tatile gittim esim orkidelerime bakti, geldigimde 3 dalli orkidemin bir dali kuflenip kurumustu havasizliktan sanirim, diger iki dallarin uzerlerinde 3 tane keiki olusmus hatta bir keikide cicek sapi cikmisti. Kuflenip kuruyan dali dipten kestim ve kendi haline biraktim orkidemi. Simdi diger iki dallarida kurudu ve govdesindeki butun yapraklar kuruyup döküldü ama dallarin uzelerinde 3 tane yesil keiki'm var onlari nasil kurtarabilirim diplerine iki gündür tulbent bagladim islak tutmaya calisiyorum sürekli ama dallar kuruduktan sonra bu yöntem ise yarar mi? Lütfen bana yardimci olun cok sevdigim bir orikidemdi kendisini kurtaramadim ama yavrularini kurtarmak istiyorum!!?
Asyamehmet
30-08-2014, 14:35
Bu resimler 3 senelik orkidemin. Yapraklarin ikisinde küf vardi bende (dogru yaptimmi bilmiyorum ama) küf olan yerleri kestim.
Asyamehmet
30-08-2014, 14:37
Bu kökleri
Asyamehmet
30-08-2014, 14:38
Bu da 2 yildir kök vermeyen keiki'm
Asyamehmet
30-08-2014, 14:41
Bunlarda dallari kurumus keikilerim. Yapraklari susuzluk belirtileri gostermeye basladi
Asyamehmet
30-08-2014, 14:42
Bu digeri
Asyamehmet
30-08-2014, 14:43
Bu ucuncu keiki'm
Asyamehmet
30-08-2014, 14:45
Bu da kökü
bunlar da pal.'imin son hali bir haftada bu hale geldi ne yapabilirim orkidem ölüyor mu?
kelebek çalısı
31-08-2014, 00:14
bunlar da pal.'imin son hali bir haftada bu hale geldi ne yapabilirim orkidem ölüyor mu?
Ne gibi bir sıkıntı hissettiniz bitkinizde, fotoğraflarınızdan anlaşıldığı kadarıyla normal gibi ama her şey. Bir önceki mesajınızı okudum ve fotoğrafları da gördüm, bence her şey normal.
jasminne
31-08-2014, 01:15
Arkadaşlar orkidem şu anda çiçeksiz çiçeksizken budama yapmam gerektiğini biliyorum sadece ne zaman ve nasıl yapmam gerektiği konusunda bilgim yok yardımcı olurmusunuz şimdiden teşekkürler
Ne gibi bir sıkıntı hissettiniz bitkinizde, fotoğraflarınızdan anlaşıldığı kadarıyla normal gibi ama her şey. Bir önceki mesajınızı okudum ve fotoğrafları da gördüm, bence her şey normal.
sayın kelebek çalısı çok teşekkür ederim beni endişelendiren çok kısa sürede pal.'imin çiçeklerini kaybetmesi oldu... uzun süre suyun içinde kaldığını anlayınca da endişelendim... beni rahatlattınız çok sağolun....
Tilki Mete
15-09-2014, 22:22
İyi günler ben buğün bir orkide aldım pembe daha yeni yeni çicek açıyor ancak bazı tomurcuklar sankı ölü gibi ne yapmalıyım?
Sayın Tilki Mete, aldığınız yerdeki koşullar ve ortam değişikliği gibi sebeplerle tomurcuklarda kuruma veya çiçeklerde dökülme gibi sıkıntılar olması normal, yeni koşullardan memnun kalırsa bir sonraki çiçeklenme döneminde toparlanır. Köklerinde bir sıkıntı veya dikkatinizi çeken başka bir şey yoksa şimdilik yapacak bir şey yok, iyi bakın yeter;)
Tilki Mete
16-09-2014, 21:35
İyi akşamla bu orkide renklendirilmiş mi eğe öyleyse çiçekle dökülünçe beyaz mı açacak orkidem sağlıklı mı ?
517798
517799
517800
günebakan
18-09-2014, 06:46
Günaydın sn Tilki Mete orkideniz bence renklendirilmemiş bu renk orkideler var bildiğim kadarı ile mavi olan phalenopsisler renklendiriliyor. Tabi ki genede bu konu da ustalar var sitemiz de onlar daha iyi bilirler:)
Orkideniz kendi orjinal renginde. Çok da sağlıklı görünüyor. Sıkıntılı olan tomurcukların yakın fotoğrafı yok gördüğüm kadarı ile. Yeterli su ve ışık olmadığı, bitki tomurcuğu besleyemediği zaman tomurcuklar cansızlaşıp zamanla dökülebiliyorlar. Ortam müsait olduğu zaman ise yeniden tomurcuk veriyorlar. Bitkinin direk ışık almadığı mümkünse her iki yönden kuvvetli ışık aldığı bir konumda suyunu da ihmal etmez iseniz uzun süre çiçeğini görürsünüz. Aldığınız renkteki orkideler en uzun süre çiçekli kalan orkideler.
sar-dunya
18-09-2014, 08:49
Bildiğim kadarıyla çiçeğinizin rengi doğal bir orkide rengi. Ev ortamında aynı renkte iki defa açmış bir orkidem var.
Forumda daha önce yazıldığı gibi, renklendirilmiş orkide şöyle (http://www.agaclar.net/forum/918537-post15.htm) birşey.
İyi akşamla bu orkide renklendirilmiş mi eğe öyleyse çiçekle dökülünçe beyaz mı açacak orkidem sağlıklı mı ?
mühendis57
19-09-2014, 14:09
[QUOTE=Tilki Mete;1319664]
Renklendirme işlemi beyaz orkideleri maviye çevirmek için yapılıyor.Sebebi tamamen duygusal :) ticari yönü düşünülerek normal phal ler 20-50 iken mavi mürekkep ile renklendirilmiş 20 liralık beyaz orkideler 150-300 tl.
çiçek sapında kesi açılıp oraya bir hazne tutturulup mavi mürekkep konuyor ya da boya (tam bilemiyorum) iletim demetleri vasıtası ile açan çiçeklere boya taşınıyor mavi oluyor...Malesef mavi orkide diye kandırıyorlar insanları, orjinal rengi mavi olan tek orkideler ''Vanda'' lar dır.
http://www.youtube.com/watch?v=ygtvrhhZof8
YasminMeric
19-09-2014, 20:27
Merhabalar,orkide cogaltmak icin malezyadan keiki paste diye bir hormon satin aldim uygulayali 2 hafta oluyor gozlerde uyanma var.Bu sekilde deneyipte olumlu sonuc alan var mi?
Tilki Mete
19-09-2014, 23:04
Orkideniz kendi orjinal renginde. Çok da sağlıklı görünüyor. Sıkıntılı olan tomurcukların yakın fotoğrafı yok gördüğüm kadarı ile. Yeterli su ve ışık olmadığı, bitki tomurcuğu besleyemediği zaman tomurcuklar cansızlaşıp zamanla dökülebiliyorlar. Ortam müsait olduğu zaman ise yeniden tomurcuk veriyorlar. Bitkinin direk ışık almadığı mümkünse her iki yönden kuvvetli ışık aldığı bir konumda suyunu da ihmal etmez iseniz uzun süre çiçeğini görürsünüz. Aldığınız renkteki orkideler en uzun süre çiçekli kalan orkideler.
Sn muda öncelikle surekli beni takip ettiğiniz için ve sorularıma yılmadan cevap verdiğiniz için tesekkür ederim yarın sabah ilk işim orkideyi sulayıp yerini değiştirmek olucak ama orkidenin saksısını değıştirmeliyim cünku artik kokler alttaki delikleri tıkayarak dişarı cıkmış durumda sizce beklemelimiyim okuduklarıma göre üzerinde çicek varken bu iş iyi değilmiş ama yapmam gerekiyor gibi son olarakta sizin duşuncenizi alayım ıstedim ...
mühendis57
23-09-2014, 15:43
Merhabalar,orkide cogaltmak icin malezyadan keiki paste diye bir hormon satin aldim uygulayali 2 hafta oluyor gozlerde uyanma var.Bu sekilde deneyipte olumlu sonuc alan var mi?+
merhaba keiki paste uyguladığınız orkideniz ne durumda tomurcuklarda gelişme var mı
Tilki Mete
24-09-2014, 20:47
sn muda'nında dediği gibi oldu dökülen tomurcuklaın yerine yeni tomurcukla geliyor ama dalların ucundan geliyor dal boş mu kalıçak şimdi :(
518691
2. ressimde son kalan kötü durumdaki tomurcuk biraz geç oldu fotoğraf ekmem ama kusura bakmayın..
Tomurcuk öldüğü zaman o kısım boş kalıyor. Önemli olan sonraki tomurcukların büyümeleri.
Charlaux
25-09-2014, 17:18
Odami susleyen yeni guzelleri sizlerle paylasmak istedim.
1)Dtps. (Doritaenopsis) Purple Martin
2) Phal. venosa x violacea 'Malayan
3) Dtps.Yu Pin Fire Works x Chain Xen Pearl
519259
Değerli agaclar.net üyeleri, fotoğrafını gördüğünüz benim en sevdiğim phalaenopsisim. Ufacık tefecik, çiçekleri 1 lira büyüklüğünde açan, ismini cismini bilmediğim tatlı bıdığım. Gelin görün ki artık yollarımız ayrılacak gibi duruyor:(
519260
Birkaç ay önce yeni yaprak çıkartırken yaprak biraz fazla uzadı ve resmen altında bir sap oluştu. Ne olacak diye beklerken tam göbekte tek yapraklı bir çiçek sapına dönüştü. Bu durumda artık bitki miadını doldurmuş oluyormuş:( Başına böyle bir şey gelen oldu mu? Ben ilk defa şahit oluyorum, phalaenopsiste böyle bir şey olabileceği aklımın ucundan geçmezdi. Belki keiki verir diyorum ama keşke onun yerine bir mucize olsa da eski haline geri dönebilse.
sar-dunya
29-09-2014, 10:37
Çiçekleri pek güzelmiş.
Başıma gelmedi ama yabancı forumlarda okumuştum (http://www.orchidboard.com/community/beginner-discussion/9159-phalaenopsis-terminal-spike.html), bu durumda dipten keiki(ler) veriyormuş.
Sayın sar-dunya, internette aynı yerleri kurcalıyormuşuz:) Keiki tek umudum şu anda ama pek niyeti varmış gibi durmuyor. Umarım çiçekleri geçince üremenin yolunun keikiden geçtiğini anlar. Hızlandırır mı diye çiçekli kısmı kesmeyi düşündüm fakat cesaret edemedim.
Seabert74
29-09-2014, 13:47
Nasıl da güzel... sn dinozor..
Bu kadar saglıklı iken kaybetmek de cok zor... Umarım yakın zamanda bir sürpriz yapar..
Çiçek dalını dipten kesmeyi ben göze alırdım, karar sizin tabi..
Tilki Mete
29-09-2014, 15:16
Sn dinazor eğer bir kaç tane keiki alırsanız birini ben istiyorum ? Çok beğendim maşalahh inşaAllah 1 den fazla keiki alırsınız..
Sayın Seabert74, bir yandan bir şeyler yapmak istiyorum bir yandan da daha beter yapacağım diye çekiniyorum. Zaten cesaret edebilecek olursam kesin paylaşırım forumda:) Hem üzüldüm hem de bir anlam veremedim, benim için farklı(!) bir tecrübe oldu.
Sayın Tilki Mete, eğer birden fazla keiki olursa biri sizindir;) Umarım olur...
Charlaux
29-09-2014, 17:20
Sayın sar-dunya, internette aynı yerleri kurcalıyormuşuz:) Keiki tek umudum şu anda ama pek niyeti varmış gibi durmuyor. Umarım çiçekleri geçince üremenin yolunun keikiden geçtiğini anlar. Hızlandırır mı diye çiçekli kısmı kesmeyi düşündüm fakat cesaret edemedim.
Merhaba sn.dinozor,
Bigleaforchids adli siteye bakmakta bir fayda var.
Big Leaf Orchid forum • View topic - Phalaenopsis with Terminal spike (http://www.phalaenopsis.net/phpBB/viewtopic.php?f=3&t=3240)
Big Leaf Orchid forum • View topic - Terminal Spike (http://www.phalaenopsis.net/phpBB/viewtopic.php?f=2&t=16398)
Genel olarak olumlu yazilar yazilmis basal keiki'nin olusmasi hakkinda. Tabii basal keikide de daha sonra bu sikintinin devam edebilecegi,anladigim kadariyla hepimizin basina gelebilecek bir durum dolayisiyla simdiden bunlari dusunmenize gerek yok.
Sayın Charlaux, paylaştıklarınız için çok teşekkürler. Bir tek, neyi şimdiden düşünmemize gerek yok, onu anlayamadım:)
Keikide de bu durumun devam edebileceği yazılmış ama bu daha ziyade yazan kişinin şahsi fikri gibi ki pek de doğru sayılmaz aslında.
Bakalım ne olacak bizim ufaklığın sonu... Eğer bir gelişme olursa sizlerle paylaşırım, eş dosttan kimsenin pek umrunda olmadı doğanın bu hatası:)
Charlaux
30-09-2014, 12:14
Sayın Charlaux, paylaştıklarınız için çok teşekkürler. Bir tek, neyi şimdiden düşünmemize gerek yok, onu anlayamadım:)
Keikide de bu durumun devam edebileceği yazılmış ama bu daha ziyade yazan kişinin şahsi fikri gibi ki pek de doğru sayılmaz aslında.
Bakalım ne olacak bizim ufaklığın sonu... Eğer bir gelişme olursa sizlerle paylaşırım, eş dosttan kimsenin pek umrunda olmadı doğanın bu hatası:)
Sn.dinozor,
Kusura bakmayın yanlış bir anlaşılma olmuş. Eklediğim yazılarda terminal spike'ın genetik mi kimyasal bir sorun mu olduğu tartışılıyor ancak genel kanı kimyasal bir sorunun daha sonra oluştuğu ki bu da demek oluyor ki basal keiki'nin oluşmasının ardından endişelenecek bir durum kalmıyor :) En azından bunları düşünmek için çok erken,yani oluşacak basal keikide de (ki anladığım kadarıyla orkidenin oluşturması neredeyse kesin gibi) aynı sonuç çıkarsa bir karar alınması gerekir.
Merhabalar.
Resimdeki orkideye sahibim. Bir çiçek açtım mı maşaALLAH 5-6 ay solmadan duruyor. Lakin bu sıralar bayağı bir büyüdü sizce yeni saksı zamanı mı gelmiş. Çünkü alt tarafta ki kökler bayağı uzadı ve dışarılara doğru çıkıverdi.
Bundan 1 sene önce felan da yine sol dalında ki gibi yavru vermiş, kökleri uzayınca kesip başka kaba dikivermiştim. Yalnız bu sefer sanki birşeyler yanlış gibi gidiyor çünkü gördüğünüz yavru olan dalın rengi yeşilden kahverengiye/sarıya yanı kurumaya doğru dönüyor. Sizce neler yapmalıyım ?
Charlaux
30-09-2014, 18:24
Merhabalar.
Resimdeki orkideye sahibim. Bir çiçek açtım mı maşaALLAH 5-6 ay solmadan duruyor. Lakin bu sıralar bayağı bir büyüdü sizce yeni saksı zamanı mı gelmiş. Çünkü alt tarafta ki kökler bayağı uzadı ve dışarılara doğru çıkıverdi.
Bundan 1 sene önce felan da yine sol dalında ki gibi yavru vermiş, kökleri uzayınca kesip başka kaba dikivermiştim. Yalnız bu sefer sanki birşeyler yanlış gibi gidiyor çünkü gördüğünüz yavru olan dalın rengi yeşilden kahverengiye/sarıya yanı kurumaya doğru dönüyor. Sizce neler yapmalıyım ?
Sn.bora55,
Fotografta beni yaniltiyor olabilir ancak gordugum kadariyla kurumus bolgeye bagli degil mi ? Kuruyan bolge neden kurudu ne oldu bilmiyorum ancak bu konuyu genel bakiminiz acisindan degerlendirmenizde fayda var.
Konuyla ilgili kaynaklar bunlar. Ancak yapilmasi gereken basit keikinin etrafina spaghnum yosunu bulup sarabilirseniz (Live (canlı) Sphagnum Moss Hazır Kit GittiGidiyor'da 98580535 (http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/live-canli-sphagnum-moss-hazir-kit-98580535) ki oncesinde kurusunu aliyorsaniz islatmaniz gerekir alt kismini keikinin) sarin ve dal tamamen kuruyana kadar keikiyi orada birakin (daha kurur mu bilemiyorum ) Benim hasta olan ve olmayan phallerimde kullandigim urun basit,oksijenli su; kucuk bir kaseye icme suyuna birkac damla oksijenli su koyuyorum ve pamukla yapraklari govdeyi temizleyip 5-10 dakika sonra islakligi ozellikle govdeden aliyorum. Peki bunun konuyla alakasi nedir diye soracak olursaniz olabilecek en saglikli sekilde orkidenizin bakimini gerceklestirmis olursunuz cunku oksijenli su yani hydrogen peroxside enfeksiyon durumlarinda kullanilan mikrop olduren bir urun ayni zamanda normal zamanda da kullanabileceginiz onleyici bitkiye saglikli bir urun.
keiki on dying spike on phaleanopsis - what do I do? - Orchid Board - Most Complete Orchid Forum on the web ! (http://www.orchidboard.com/community/beginner-discussion/35675-keiki-dying-spike-phaleanopsis-what-do-i-do.html)
Issue w/ dying phal and attached keiki - Orchid Board - Most Complete Orchid Forum on the web ! (http://www.orchidboard.com/community/beginner-discussion/43109-issue-w-dying-phal-attached-keiki.html)
Sn.bora55,
Fotografta beni yaniltiyor olabilir ancak gordugum kadariyla kurumus bolgeye bagli degil mi ? Kuruyan bolge neden kurudu ne oldu bilmiyorum ancak bu konuyu genel bakiminiz acisindan degerlendirmenizde fayda var.
Konuyla ilgili kaynaklar bunlar. Ancak yapilmasi gereken basit keikinin etrafina spaghnum yosunu bulup sarabilirseniz (Live (canlı) Sphagnum Moss Hazır Kit GittiGidiyor'da 98580535 (http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/live-canli-sphagnum-moss-hazir-kit-98580535) ki oncesinde kurusunu aliyorsaniz islatmaniz gerekir alt kismini keikinin) sarin ve dal tamamen kuruyana kadar keikiyi orada birakin (daha kurur mu bilemiyorum ) Benim hasta olan ve olmayan phallerimde kullandigim urun basit,oksijenli su; kucuk bir kaseye icme suyuna birkac damla oksijenli su koyuyorum ve pamukla yapraklari govdeyi temizleyip 5-10 dakika sonra islakligi ozellikle govdeden aliyorum. Peki bunun konuyla alakasi nedir diye soracak olursaniz olabilecek en saglikli sekilde orkidenizin bakimini gerceklestirmis olursunuz cunku oksijenli su yani hydrogen peroxside enfeksiyon durumlarinda kullanilan mikrop olduren bir urun ayni zamanda normal zamanda da kullanabileceginiz onleyici bitkiye saglikli bir urun.
keiki on dying spike on phaleanopsis - what do I do? - Orchid Board - Most Complete Orchid Forum on the web ! (http://www.orchidboard.com/community/beginner-discussion/35675-keiki-dying-spike-phaleanopsis-what-do-i-do.html)
Issue w/ dying phal and attached keiki - Orchid Board - Most Complete Orchid Forum on the web ! (http://www.orchidboard.com/community/beginner-discussion/43109-issue-w-dying-phal-attached-keiki.html)
Cevap için teşekkürler.
Kuruyan bölge dediğiniz kısımda zamanında orkidenin yaprakları vardı. Üst taraftan yeni yapraklar çıktıkça alt tarafta ki yapraklar sarardı ve koptular/döküldüler. Onlar sararıp koptukça yukarı kısımdan yeni yapraklar çıktı ve bitkinin boyu uzadı. Sanırım bundan ötürü toprağından da biraz yukarıya çıkmış oldu... Acaba yeni biraz daha büyük bir saksıya geçme zamanı gelmiş olabilir mi ?
Bu önermiş olduğunuz yosunu anladığım kadarıyla dalda bulunan yavruya (hatta 2 yavru var birisi de aynı dalın en üst kısmında bir nebze ufak) sararak gerekli nemi/besini almasını mı sağlayacağız ? Bu yosun oraya sarmak yerine misal aynı şeyi bir pamukla yapabilir miyiz ? Yani o nemi pamuğu da ıslatarak sağlayamaz mıyız ? :p
Charlaux
01-10-2014, 10:07
Cevap için teşekkürler.
Kuruyan bölge dediğiniz kısımda zamanında orkidenin yaprakları vardı. Üst taraftan yeni yapraklar çıktıkça alt tarafta ki yapraklar sarardı ve koptular/döküldüler. Onlar sararıp koptukça yukarı kısımdan yeni yapraklar çıktı ve bitkinin boyu uzadı. Sanırım bundan ötürü toprağından da biraz yukarıya çıkmış oldu... Acaba yeni biraz daha büyük bir saksıya geçme zamanı gelmiş olabilir mi ?
Bu önermiş olduğunuz yosunu anladığım kadarıyla dalda bulunan yavruya (hatta 2 yavru var birisi de aynı dalın en üst kısmında bir nebze ufak) sararak gerekli nemi/besini almasını mı sağlayacağız ? Bu yosun oraya sarmak yerine misal aynı şeyi bir pamukla yapabilir miyiz ? Yani o nemi pamuğu da ıslatarak sağlayamaz mıyız ? :p
Sn.bora55,
Spaghnum yosunu sadece nem sağladığından değil başka sebeplerden de ötürü kullanılıyor esasen içeriği bakımından önemlidir diyebiliriz.
Benim anladığım dalın kuruyan bölgede kaldığından kuruma sürecine girmiş olabileceği. Çıkış noktası yeşil bölgeyse o zaman ne buna yol açmış olabilir diye düşünmek gerekir,aklıma gelen soru bu durumda sulamınızla alakalı olurdu.Bu soruyu normalde benden daha iyi bilen arkadaşların cevaplması uygun olur fakat kuruyan bölgeden çıkıyorsa dal bence sorun kuru kısımda kalmasıdır.
Bence önünüzde üç seçenek var;spaghnum yosununu almak,bekleyip karar vermek ve almamak ... Ki siz daha iyi gözlemliyorsunuzdur dal günden güne kötüleşiyorsa alın,önlem içinde alabilirsiniz. Durum aynıysa Türkiye'de ürünü satan yerleri dikkatlice araştırıp (mesela benim yolladığım küçücük bir spaghnum yosunuymuş aceleyle baktığımdan farketmemişim) bir tık sonrası olan daha üst kısmın sararması durumunda en hızlı kargo methoduyla alırdım.
Sn.bora55,
Spaghnum yosunu sadece nem sağladığından değil başka sebeplerden de ötürü kullanılıyor esasen içeriği bakımından önemlidir diyebiliriz.
Benim anladığım dalın kuruyan bölgede kaldığından kuruma sürecine girmiş olabileceği. Çıkış noktası yeşil bölgeyse o zaman ne buna yol açmış olabilir diye düşünmek gerekir,aklıma gelen soru bu durumda sulamınızla alakalı olurdu.Bu soruyu normalde benden daha iyi bilen arkadaşların cevaplması uygun olur fakat kuruyan bölgeden çıkıyorsa dal bence sorun kuru kısımda kalmasıdır.
Bence önünüzde üç seçenek var;spaghnum yosununu almak,bekleyip karar vermek ve almamak ... Ki siz daha iyi gözlemliyorsunuzdur dal günden güne kötüleşiyorsa alın,önlem içinde alabilirsiniz. Durum aynıysa Türkiye'de ürünü satan yerleri dikkatlice araştırıp (mesela benim yolladığım küçücük bir spaghnum yosunuymuş aceleyle baktığımdan farketmemişim) bir tık sonrası olan daha üst kısmın sararması durumunda en hızlı kargo methoduyla alırdım.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Bence dikkat edilecek durumları bildirmişsiniz. Başka arkadaşlar da yorum yapmak isterse tabi onları da dikkate alırız.
Bugün eve gittiğim de acaba saksıyı boşaltıp altta kalan kurumuş köklere baksam ve budasam acaba keiki'ye bir zarar verir miyim ? Yani bir müddet daha en azından keiki biraz kök salana kadar ana bedene dokunmayayım mı ?
Bu formu daha yeni gördüm yorumlarınızı ve diğer yorum yapanların düşüncelerini okuyarak güzel aşamalar katedebilirim...
bitki susuz kalmış. havai kökleri var sadece :) sanırım diğer kökleri çürümüş :(
yani gözüken böyle. zaten bitki de böyle düşünmese 2 yerden keiki vermez. bence sphag. la hiç uğraşmayın. o kadar küçük bir keiki köklenmez :( dal zaten kurumuş , keikiler de ölecektir yakında ...
saksısına yerleştirip, çürüyen kökleri kesin, tarçınlayın .
Saksısına yerleştirin derken ? Acaba yeni bir saksı mı almalıyım yoksa bu saksıda devam mı etmeliyim ?
Charlaux
08-10-2014, 15:17
Kotu olan fotograf 3-4 gun once cekilen,digerleri de dun cekilen fotograf ve hepsi sut,oksijenli su ve tarcin karisiminin mucizesi ;)
Belki degisim cok buyuk gorunmuyor olabilir ancak bitkiyi iyi bir yola soktugu kesin.Bu fotografi koymamin sebebi de bazen cok kolay cope atin bu bitkiyi diyebiliyor insanlar ki belki uzulecegimizi sonunun kotu oldugunu dusunduklerinden dolayi boyle diyorlardir bilemiyorum. Ancak yolun sonunda boyle bir halle karsilasma ihtimali varsa daha da uzulme ihtimalinide kabullenip yola devam etmek bence en guzel ve odullendiricisi.
Iyi ki dedikleri gibi cope atmamisim ve kalbimin sesini dinlemisim.
Not: Yabanci sitelerden birisinde paylastigimda
Sayın Charlaux, çöpe atılacak bir durum yok, iyiki atmamışsınız:) Yaprak diplerindeki siyahlıklar biraz göz korkutmuş olabilir fakat kuruyarak yola girmiş gibi duruyor, kuru tutarsanız ileriye yönelik sorun olacaklarını sanmam;) Bir tek biraz magnezyum eksikliği var gibi... Yapraklardaki anormal yeşillenmelerden dolayı böyle düşündüm. Süt konusu ise biraz kafamı kurcaladı, sanki yağlı bir katman oluşturup hava almasını engeller gibi geldi. Bir bakalım buna;)
Charlaux
08-10-2014, 18:34
Sayın Charlaux, çöpe atılacak bir durum yok, iyiki atmamışsınız:) Yaprak diplerindeki siyahlıklar biraz göz korkutmuş olabilir fakat kuruyarak yola girmiş gibi duruyor, kuru tutarsanız ileriye yönelik sorun olacaklarını sanmam;) Bir tek biraz magnezyum eksikliği var gibi... Yapraklardaki anormal yeşillenmelerden dolayı böyle düşündüm. Süt konusu ise biraz kafamı kurcaladı, sanki yağlı bir katman oluşturup hava almasını engeller gibi geldi. Bir bakalım buna;)
Merhaba sn.dinozor,
Acikcasi benim su an tek korkum crown kismina yani ana govdeye zarar gelmemis olmasidir umarim.
Magnezyumu nasil kullanabiliriz bunun icin onerebileceginiz bir urun var midir ?
Bu arada sutun kullaniminin ana kaynagini bir kez daha taradim yabanci kaynaklarda. Disinfect Tools With Skim Milk? - Orchid Board - Most Complete Orchid Forum on the web ! (http://www.orchidboard.com/community/pests-diseases/23713-disinfect-tools-skim-milk.html) guzel bir dezenfektan oldugu soylenmis. Ayrica mineral kalintisinida aliyormus Big Leaf Orchid forum • View topic - Cleaning leaves (http://www.phalaenopsis.net/phpBB/viewtopic.php?f=14&t=15094&hilit=milk) valla ben herkese tavsiye ederim.
Sayın Charlaux, en pratiği yeşil yapraklı bitkiler için olan sıvı besinlerden kullanmak olur bir süre. Direkt magnezyum sülfat falan almayın, hiç gerek yok;) Hemen vermeyin ama şimdi kökler hassastır, biraz toparlanınca ara ara normalden daha fazla sulandırarak kullanırsınız. Ben orkideler çiçekli dönemi atlatınca yeşil yapraklı bitki besinine dönüyorum ki pseudobulblar, yapraklar gelişsin. Çiçeklenme dönemlerinden 2 ay kadar önce de potasyumu daha yüksek besine geçiyorum. Phal.lerde pek böyle yıllık bir döngü olmadığı için onlara direkt orkideler için olan besinden veriyorum ara ara. Bir süre sonra çok az bir miktar denersiniz, faydası olmasa bile zararı da olmaz en azından;)
Charlaux
08-10-2014, 23:14
Sayın Charlaux, en pratiği yeşil yapraklı bitkiler için olan sıvı besinlerden kullanmak olur bir süre. Direkt magnezyum sülfat falan almayın, hiç gerek yok;) Hemen vermeyin ama şimdi kökler hassastır, biraz toparlanınca ara ara normalden daha fazla sulandırarak kullanırsınız. Ben orkideler çiçekli dönemi atlatınca yeşil yapraklı bitki besinine dönüyorum ki pseudobulblar, yapraklar gelişsin. Çiçeklenme dönemlerinden 2 ay kadar önce de potasyumu daha yüksek besine geçiyorum. Phal.lerde pek böyle yıllık bir döngü olmadığı için onlara direkt orkideler için olan besinden veriyorum ara ara. Bir süre sonra çok az bir miktar denersiniz, faydası olmasa bile zararı da olmaz en azından;)
Cok tesekkur ederim sn.dinozor :) Bu arada tarcin en fazla ne kadar durmalidir sizce ? Son olarak tarcini temizledikten sonra bordo bulamaciyla beraber kokunu kurutacagiz bu hastaligin.Ve kok hakkindaki yorumlariniz nelerdir ? Yesil olan bolumleri oldugundan kesmedim yani :)
Dün orkidemi elime alıp saksıdan bir güzel ayırdım ve alt kısmında bulunan kökleri kestim. Üste kalan yeşil kökleri de saksının içine kattım. Ve denildiği gibi tarçınladım. Umarım sonu güzel olur... :D
Sayın Charlaux, yeşil olan kökler iyi durumda, bir tane kahverengileşmiş kök ve üç tane velameni gitmiş kök (damar gibi olanlar) var, onları da kesebilirsiniz aslında. Tarçın ise uzun süre kalabilir. Ağaç kabuğunun kabaca parçalanmış hali olduğundan, parçalanmış az sayıdaki hücreden çıkan maddelerden faydalanmaya çalışıyoruz. Yani ciddi bir antifungal ve/veya antibakteriyel etkisi varsa bile biz bunun çok azından faydalanabiliriz toz haldeyken. Bordo bulamacı ise sonraki dönemde bitkiyi korumaya yönelik olarak gayet iyi gibi. Ben de denedim, memnun kaldım;) Sağlıksız bitkiden ayırdığım sağlıklı yavrulara uyguladım ve nasılsa ölürler diye uyuruk bir bardağa diktim. Sonrasında beni çok şaşırttı tosuncuklar;)
Sayın bora55, ferahlamış resmen:) Bana kalırsa keiki bulunan sapı da kesebilirsiniz. Sap ölmüş, keikiyi besleyemez ve muhtemelen keiki de ölür yakında. Kökü olmadığı için (keikinin) hayatta kalması pek mümkün değil ama dilerseniz daha önce konuşulduğu gibi bir şansınızı denersiniz. Esas bitki ise kendini kurtaracak gibi duruyor;)
Sayın bora55, ferahlamış resmen:) Bana kalırsa keiki bulunan sapı da kesebilirsiniz. Sap ölmüş, keikiyi besleyemez ve muhtemelen keiki de ölür yakında. Kökü olmadığı için (keikinin) hayatta kalması pek mümkün değil ama dilerseniz daha önce konuşulduğu gibi bir şansınızı denersiniz. Esas bitki ise kendini kurtaracak gibi duruyor;)
Keikinin etrafına ıslattığım pamuklardan sardım. Keşke kök vermiş olsaydı ama kök veremeden dal kurudu. Dün keikinin yapraklarına baktım ve esas bitkinin kendisine baktımda gerçekten susuz kalmış bitki. Yapraklar kendini salmıştı. Umarım artık düzene girer. Gerçekten güzel renk veren çiçek açıyor ve 6-7 ay o çiçek duruyor... Daha öğrenecek çok şey var...
Merhaba yardimci olurmusunuz orkideler yalniz yaprak arasindanmi cicek sapi verir? Yoksa daha altdanda vere bilirmi?
Sayın Parodia, normal şartlarda phalaenopsiste çiçek sapı hep karşılıklı yaprakların arasından sırayla yukarıya doğru çıkıyor. Tekrar başa dönüp kök kısmından çiçek açması gibi bir şeye hiç denk gelmedim ama çok da merak ettim. Fotoğraf paylaşabilir misiniz?
Tilki Mete
10-10-2014, 20:39
Orkidem çiçeklerini döktü sizce çiçek sapından kesmelimiyim ? yoksa kuruyana kadar bekliyim mi ? bir yer de kesersem eğer bu daldan bir daha çiçek vereceği okumuştum ben dekesmeyi,düşünüyorum sizce doğrumu?
min_isis
12-10-2014, 08:19
Arkadaşlar iyi pazarlar. Iki orkidemde toplam 3 kekim var :). Acaba Ayırma Zaman'ım gelmiş mi yoksa mevsim uygun değil mi ne yapmalıyım
bu da Kökten çıkan keikim
Orkidem çiçeklerini döktü sizce çiçek sapından kesmelimiyim ? yoksa kuruyana kadar bekliyim mi ? bir yer de kesersem eğer bu daldan bir daha çiçek vereceği okumuştum ben dekesmeyi,düşünüyorum sizce doğrumu?
Sayın Tilki Mete, eğer sap kurursa zaten bir daha çiçek açamaz. O zaman en dipten kesersiniz. Eğer bir dahaki çiçeklenme dönemine kadar sap canlı kalırsa tekrar çiçek açar fakat bu durumda en dipten kesmemeniz gerek. Ya alttan itibaren yaklaşık üç boğum sayarak kesin ya da hiç ellemeyin, siz bilirsiniz.
Arkadaşlar iyi pazarlar. Iki orkidemde toplam 3 kekim var :). Acaba Ayırma Zaman'ım gelmiş mi yoksa mevsim uygun değil mi ne yapmalıyım
Sayın min_isis, keikilerin kökleri henüz yeterince gelişmemiş, ayırmak için çok erken. En azından bir parmak boyuna yakın 2-3 kök olmasını beklemelisiniz.
min_isis
13-10-2014, 18:17
Sayın min_isis, keikilerin kökleri henüz yeterince gelişmemiş, ayırmak için çok erken. En azından bir parmak boyuna yakın 2-3 kök olmasını beklemelisiniz.
Çok teşekkür ederim
min_isis,
Fotoğrafların yönlerini düzelttikten sonra yüklerseniz daha rahat bakarız :)
Tilki Mete
16-10-2014, 15:01
öncelikle hoş geldiniz kendinizi üyeler tanışıyor tartışıyor toplanıyor bölümünde tanıtırsanız daha samimi sıcak cevaplar alırsınız Sn malina söylemeden ben söyleyeyim fotoğrafların boyutu çok büyük Foruma fotoğraf nasıl yüklenir? bölümünden öğrenebilirsiniz orkideniz sağlıklı görünüyor ancak kökler muhtemelen yosun içinde bu yüzdende sulamaya çok dikkat edin isterseniz bu boyda şeffaf bir saksı bulursanız çiçeklerini döktükten sonra saksısını değiştire alınabilirsiniz büyük bir saksıya şu anada gerek yok ilerleyen zamanlarda kökler uzayıp saksıya sığdıramaz iseniz saksıyı büyütme zamanı gelmiş demektir o zaman daha büyük bir saksıya ekebilirsiniz konum olarak işiklı güneş alan bir yerde durursa çok daha iyi çiçekler açar ve ömrü uzun olur bu bölümü okursanız daha çok bilgi sahibi olursunuz sağlıklı çiçekler dilerim...
(Malina umarım kızmamışsınızdır)
biraz renklendirelim. bunlar bu yazdan :p kokulu türler . özellikle Jennifer
ancak koyabildim :rolleyes:
phal. Jennifer Palermo
phal. tetraspis c1
mühendis57
20-10-2014, 13:59
biraz renklendirelim. bunlar bu yazdan :p kokulu türler . özellikle Jennifer
ancak koyabildim :rolleyes:
phal. Jennifer Palermo
phal. tetraspis c1
esra hanım orkideleriniz gerçekten çok güzeller, kokulu türleri nereden nasıl tedarik ettiniz ?
kokuları nasıl :) güzel mi ?
Charlaux
20-10-2014, 14:45
Sn.muhendis57,
Schwerter - Orchideenzucht (http://www.schwerter-orchideenzucht.de) sitesini incelemenizde fayda var. Tanimlari Almanca ama buradan tur hakkinda (kokulu mu kokusuz mu ) bilgi alabilirsiniz.Tek sikinti DHL'i kullaniyor olmalari ama devlet postasi kullaniyorlar mi diye sorarsaniz yardimci olabilirler,Ingiltere'de yasadigimdan gumruk sorunum olmadi.
mühendis57
20-10-2014, 15:03
Sn.muhendis57,
Schwerter - Orchideenzucht (http://www.schwerter-orchideenzucht.de) sitesini incelemenizde fayda var. Tanimlari Almanca ama buradan tur hakkinda (kokulu mu kokusuz mu ) bilgi alabilirsiniz.Tek sikinti DHL'i kullaniyor olmalari ama devlet postasi kullaniyorlar mi diye sorarsaniz yardimci olabilirler,Ingiltere'de yasadigimdan gumruk sorunum olmadi.
teşekkür ederim...
orkide16
29-10-2014, 13:59
öncelikle herkese merhaba benim orkidem alttaki yaprakları sarkmaya başladı saksısından çıkardığımda son 2 kök kalmış diyerleri ölmüş bende orkidem iki dal olduğu için bir dalını dipten kestim kurudu sonra tekrar ektim şimdi ise 7 8 tane kök veriyor ama 1 yıldır çiçek vermedi sıvı gübrede uyguluyorum ancak çiçek açmaya hiç niyeti yok galiba
Eron2014
30-10-2014, 12:37
Herkese Merhaba,
öncelikle kendimi tanıtmam gerekirse, İstanbul Anadolu yakasında oturuyorum ve amatörce orkideler ile ilgileniyorum. Ağaçlar.net e iki gün önce üye oldum. Daha önce bitkilerle ilgili google da ne aratsam hep ağaçlar.net linki çıkıyordu ve keyifle yorumları okuyordum. Artık şimdi google'a değil kendim ağaçlar.net forum sayfalarında arama yapabiliyorum. Bıraksalar herhalde 24 saat ağaçlar.net forum sayfalarında dolaşabilirim.
Şimdilik sadece 4 adet orkidem var. İki tanesi beyaz, bir arkadaş yanlış bakım sonucu öldürmek üzere iken geçen sene orkidelere el koydum ve ilk çiçeklerini geçen bahar keyifle seyrettim. Kocaman, lekesiz, bembeyaz çiçekler. Onun haricinde iki adet renkli orkidem daha var.
Beyaz orkidelerimin bir tanesinde gövdeden bir keiki çıktı. Toplam 100 sayfadan oluşan bu foruma birinci sayfadan başladım. Son sayfalara doğru başka arkadaşların da aynı şekilde keikileri olduğunu öğrenince rahatladım.
Orkidemin resmini de göndereceğim.
Teşekkürler
Eron2014
30-10-2014, 12:39
524124
Gül Batur
31-10-2014, 00:32
Sayın. Eron2014 Armıza hoş geldiniz.
Eron2014
02-11-2014, 23:38
Arkadaşlar, bugün orkidelerimi sularken, bir tanesinin gövde kısmında garip bir oluşum gördüm. Beyaz renkli ince bir sürü kılcal kök. Resmini de yüklemeye çalışacağım. Umarım kötü bir şey değildir. Bunun ne olduğunu bilen arkadaşlardan yardım bekliyorum.
Eron2014
02-11-2014, 23:39
Hoşbulduk Sayın Gül Batur.
Eron2014
02-11-2014, 23:48
Bu arada Sayın Charlaux'un referans verdiği Schweter-Orchideenzucht firmasının internet sitesinde biraz gezindim. Maalesef Almanlar yine bizi sollamış. Hem kıskandım, hem hayran oldum, hem de sinir oldum. Neden bizim böyle bir sitemiz yok. Almanca bildiğim için de siteyi dolaşmakta hiç zorlanmadım. Hani derler ya "adamlar yapmış" diye. Sanırsın orkideyi almanlar icad etti. Türkiye'de orkide üretimi ile uğraşan kim var bilen var mı? Noolur birisi olsun!
Charlaux
03-11-2014, 00:42
Bu arada Sayın Charlaux'un referans verdiği Schweter-Orchideenzucht firmasının internet sitesinde biraz gezindim. Maalesef Almanlar yine bizi sollamış. Hem kıskandım, hem hayran oldum, hem de sinir oldum. Neden bizim böyle bir sitemiz yok. Almanca bildiğim için de siteyi dolaşmakta hiç zorlanmadım. Hani derler ya "adamlar yapmış" diye. Sanırsın orkideyi almanlar icad etti. Türkiye'de orkide üretimi ile uğraşan kim var bilen var mı? Noolur birisi olsun!
Sayin Eron2014,
Cymbidum ve Cattleyalar konusunda Ziya Soner ve Nur Hanim var ancak Phalaenopsis konusunda Turkiye'de bir isim yok maalesef.
Ancak belirtmek isterim ki Almanya degil Amerika orkideler alaninda en cesitli orkideleri barindiran ulkedir ancak Avrupadaki en iyi yer Almanya diyebilirim fakat bunlarin cogu Taiwan'dan baska ulkelerden geliyor.Tabii fiyatlari pahali olabildiginden hobi disinda cesaret edilebilecegini sanmam Turkiye'de. Uc orkide fiyati asagi yukari 65 liraya denk geliyor her bir orkide icin Avrupa ici kargoyu hesaba kattigimda.Amerikada bazi phalaenopis turleri var tek bir tanesi 350 liraya geliyor.
sar-dunya
03-11-2014, 07:09
En son hatırladığım kadarıyla Ankafar büyük çaplı üretim yapmıştı, halen devam ediyorlar mı bilmiyorum. Uzmanlık alanım değil ancak Türkiye'de schwerter olup olmamasıyla ilgili şöyle birşeyler demek istiyorum:
Evde bakılan orkideler dünyasında iki uç var. Birincisi, daha pragmatik. Uzun süre dekoratifliğini koruyan, bakımı kısa bir talimatla anlatılabilen bitkiler. Phalaenopsis hibritlerinin doldurduğu bu alan tahmin edebileceğiniz üzere daha endüstriyel; anladığım kadarıyla Tayvan gibi iklim avantajlı ülkelerin yanı sıra Hollanda ve hatta Polonya gibi "bizim daha çok güneşimiz var, neden bizde bu sanayi yok" dedirten ülkeler bile bu konuda ileriler.
İkincisi ise bakımıyla uğraştıran bitkiler :dilli:; her gün bakılmasa da çiçek görene kadar uzun süre bakacağınız bitkilerden bahsetmek istiyorum. Röllke'nin, Schwerter'in sitesindekilerin çoğu bu şekilde. Bu sitelerin hazır çiçekli bitkiler kısmı o kadar zengin değil, farkettiyseniz - satılanların bir kısmı bir yıl ya da daha uzun süre evinizde çiçeksiz muhafaza edeceğiniz bir bitkiler, daha sonra bir ay boyunca çiçek açacaklar, onbir ay boyunca da çiçeksiz kalmaya devam edecekler; yılda birden fazla defa açan hibritleri olsa da cattleya veya dendrobium nobileler bu şekilde. Diğer bir kısmı da bakım için özel ortam isteyecek bitkiler; masdevallia, bulbophyllum ve vanda türlerini bu kısımda değerlendirebiliriz. Amacınız hobi ağırlıklı ise bu kısım size göre ancak yer, zaman ve bu işe ayırabilecek bütçe gerektiriyor. Bütçe derken, fiyatlar ülkemizdeki güvercin fiyatlarından farklı değil :D; 20-30 liraya alabileceğiniz bitkiler de var, çiçeksiz (https://www.orchidweb.com/products/cattleya-trianaei-semi-alba-queen-of-snows~1778.html) fiyatı şöyle olan şeyler de var. Bu kısmı çok yerdim ama evimde pencere önünde bunlardan var, phalaenopsislerim "ikincil" yerlerde duruyorlar. Konu dağıldı - yer, zaman ve para konusunda almanya-abd ikilisine yaklaşırsak bizde de schwerter veya röllke neden olmasın diyebiliriz.
Eron2014
03-11-2014, 07:21
arkadaşlar, bugün orkidelerimi sularken, bir tanesinin gövde kısmında garip bir oluşum gördüm. Beyaz renkli ince bir sürü kılcal kök. Resmini de yüklemeye çalışacağım. Umarım kötü bir şey değildir. Bunun ne olduğunu bilen arkadaşlardan yardım bekliyorum.
525011
525012
525011
525012
Sayın Eron2014, phal.lerde kılcal kök oluşmaması gerek, bunlar mantar alameti sanırım:( Bir peçetenin ucuyla ufak bir köşede dener misiniz peçeteye bulaşıyorlar mı diye?
Eron2014
03-11-2014, 20:33
Sayın Dinozor haklısınız, bunlar bir cins mantar anlaşılan. Peçeteyle dokununca yok oluyor. Sulamadan sınıfta kaldık demek ki!
Çiçek sapı da vermiş durumda. Toprak değişiminde bordo bulamacı farz oldu. Ama o zamana kadar ilaç kullanmadan nasıl çözebilirim. Tarçınla denesem, başarı ihtimalim ne olabilir.
Sayın Eron2014, şimdi benim şöyle bir mantığım var ama pek bilimsel bir şey denemez: Çıplak gözle görülebiliyorsa dert değil, görülemiyorsa dert:) Bunlar gayet bölgesel üremişler, kolaylıkla hallolur diye düşünüyorum. Bir de mantar var, mantar var:) Bunlar nedir tam bilemediğimden yanlış bir şey söylemeyeyim ama normalde zararlı olmayabilirler bile... Peçeteyle iyice silip, sadece o bölgeye bir damla mantar ilacı veya tarçın uygulayabilirsiniz. Bir de toprağınız biraz kötü olmuş gibi sanki;) (Tarçın konusunda hala şüphelerim var gerçi benim, yararını bilemiyorum ama zararı olmuyor en azından;))
Eron2014
04-11-2014, 07:29
Teşkkürler Sayın Dinozor. Mekanik temizlik ve tarçın ile deneyeceğim. İlaç kullanmayı hiç sevmiyorum.
Toprak konusunda kesinlikle haklısınız. Bir çiçekçiden almıştım o toprağı geçen sene. Olurdu olmazdı, çiçekçi beni o toprağın orkide toprağı olduğuna ikna etti. Toprak çok su tutuyor bir türlü kurumuyor. Bauhaus'dan aldığım orkide toprağı da çok ince daneli, o da bir türlü kurumuyor. Önümüzdeki sene toprak değişimi döneminde kendi karışımımı kendim yapacağım inşallah.
Merhaba;
2 yıl önce hediye edilen orkidem BIYIK'ın son durumu bu normalmi ... amatör bir orkide sever-bakıcısıyım.
Kapalı ph değeri 7.94 ile haftada bir suluyorum.
ilk sene ; tek olan gövdesi kurumuş ve ikinci boğumundan kesmiştim. kaybetmek istemiyorum yorumlarınızı rica ederim.
En azındna sağlıklı bir süreç geçirdiğindne emin olmak istiyorum.
Teşekkür ederim
Sevgiler
BA
Evde Orkide Tohumu çimlendirmek için kullanılacak malzemeler ve solisyon hazırlanması
<iframe width="854" height="510" src="//www.youtube.com/embed/60f3V3zEuzk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> (http://https://www.youtube.com/watch?v=60f3V3zEuzk)
çiçeğindeki kahverengi ve siyah lekelerden nasıl kurtulacağız gün geçtikçe yeni bir çiçeği lekeleniyor :(
Merhaba aranıza yeni katıldım ve acil sorunuma cevap verirseniz çok sevinirim.Öncelikle orkide bakımı konusunda harika sayılmadığım ve çok fazla bilgi sahibi olmadığımı söylemek isterim.Yaklaşık 1.5 sene önce aldığımız 1 saplı orkidem şimdi 2 sap çıkarmaya başladı ve tabi bendeniz de mutluluktan uçuyordum amaaa:( az önce uzayan sapı yukarı doğru düzgün uzasın diye çubuğa takarken saplardan biri yaklaşık 5-6 cm. tepeden koptu kırıldı:(( araştırırken tarçının iyileştirici olacağını okudum ve hemen üzerine tarçın sürdüm.Şimdi benim o kırılan sapım uzamaya devam eder mi yoksa kuruyup gider mi? :(( Bundan sonrası için yapmam gerekenler nelerdir?
Tilki Mete
21-11-2014, 22:37
Öncelikle Hoş Geldiniz.
çıkan dal dediğiniz şeyin dal olduğuna emin olmak gerekir ki bana kök gibi geliyor da umudunuzu kırmayayım dalda olabilir fotoğraf atarsanız net bir cevap alırsınız , tarcın iyileştirici olduğunu bilmiyorum ama kurutucu olduğuna eminim yani ben nereye döktüysem hep kurudu onun yerine kömür tozu daha iyi oluyor sağlıklı orkideleriniz olması dileğiyle
Sevgili arkadaşlar bu gün tekzen yapı marketten çiçek coşturan fısfıs şeklinde yaprak gübresi aldım daha önce bu gübreyi difenbahyama uygulamıştım,sonuç başarılı olmuştu acaba pahlimde uygulasam işe yararmı. Saygılar
Eron2014
25-11-2014, 22:59
Sayın Mert59, öncelikle orkideler yapraklarının ıslanmasından pek hoşlanmıyorlar diye biliyorum. Bu nedenle yaprak gübresi yerine aynı firmanın sulama suyuna karıştırabileceğiniz orkideler için özel gübreleri var, onları tercih ederseniz daha garanti olur diye düşünüyorum.
Sayın Mert59, öncelikle orkideler yapraklarının ıslanmasından pek hoşlanmıyorlar diye biliyorum. Bu nedenle yaprak gübresi yerine aynı firmanın sulama suyuna karıştırabileceğiniz orkideler için özel gübreleri var, onları tercih ederseniz daha garanti olur diye düşünüyorum.
Sayın Eron2014hızlıca yanıtınız için teşekkür ederim diğer arkadaşların orkidelerini gördükçe benimkininde onlar gibi olmasını istediğim için uğraşıyorum. Elimde bahar marka orkide gübresi var ama bir işe yaramıyor, birde bu ürünü deniyeyim.Saygılar.
erenayşegül
27-11-2014, 12:59
merhaba benim orkidem yeni dal veriyordu fakat 10 gün kadar önce yanlışlıkla elim çarpması sonucu dal kırılıdı,çok ince bir yerden tutuyo ben iyice birbirine yapıştırıp kaynamasını bekledim fakat artık ne uzuyor nede kuruyor,bu durumda ne yapmalıyım böylece beklemelimiyim yoksa tamamen koparıp aynı yerden uzamasını denemeliyim ???
çok dallı çiçek sapına sahip olan orkidenin çiçekleri dökülmeye başladı ne zaman ve hangi noktalardan budama yapmalıyım.
Tilki Mete
03-12-2014, 21:35
çok dallı çiçek sapına sahip olan orkidenin çiçekleri dökülmeye başladı ne zaman ve hangi noktalardan budama yapmalıyım.
sabredin tamamen dökülsün isterseniz biraz beklersiniz yoksada 3. bogumdan biraz yukardan kesin ve kömür ttozu dökün ;)
Tilki Mete
03-12-2014, 22:01
merhaba benim orkidem yeni dal veriyordu fakat 10 gün kadar önce yanlışlıkla elim çarpması sonucu dal kırılıdı,çok ince bir yerden tutuyo ben iyice birbirine yapıştırıp kaynamasını bekledim fakat artık ne uzuyor nede kuruyor,bu durumda ne yapmalıyım böylece beklemelimiyim yoksa tamamen koparıp aynı yerden uzamasını denemeliyim ???
ilk önce kök mü yoksa dalmı onu ayıralım
528504
1 numaralı yer dal 2 numaralı yer de çıkan ise köktür kö bazen yukar doğru **** daha başka yerlerden çıka bilir
528505
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.