PDA

View Full Version : Phalaenopsis

Sayfalar : 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

ephesos
25-04-2007, 10:25
Phalaneopsis çelikleme yöntemini ben denemiştim.
Aynı şekilde torf kullandım , bu metodu Almanyada yaşayan bir dostum öğretmişti.Sayın Preacox un çevirisindeki yöntemden farkları çiçek saplarını kesmeden torf a yatırıp , bir gözün üzerindeki yaprak kaldırılarak göz dışarıda kalacak şekilde torf a gömülüyor.Yosun , hindistancevizi sütü hariç diğer aşamalar hemen hemen aynı .Üzerini streçle kapatıp bekledim çok uzun zaman canlı kaldılar ama dayanamayıp deneyimi yarıda bıraktım.Aydınlatıcı kullanmadım bu yüzden başarısız olmuşolabilirim.Kanımca 24 saat boyunca ışık gerekiyor sonuç alabilmek için.

praecox
25-04-2007, 10:40
Bu metotu bende ilk kez, bu kaynağı okuduktan sonra yaptım hemen. ordan yaptığım tek fark, elbette bulursam tercihan kendim içeceğim hindistan cevizi suyu, eklememiş olmam... bir de o göz yapraklarını çıkartıktan sonra oraya keiki oluşumuna yardımcı köklendirici hormonu sürdüm. sonuçlarını burdan yazarım resim de eklerim.
24 saat aydınlatmak belki yanlış olur ben şimdilik alttan ısıtma ile 12 saat ışık altında tutuyorum 12 saatten fazla aydınlatma alg sorunu demek. bunu da kısmen bastırmak için ben sphagnum yosunu ekledim aralara.
ne olacak göreceğiz. :)

srknuz
25-04-2007, 15:56
bu görebildiğim kadarı ile Selaginella
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2255
sphagnum değil maalesef uymadı :)

bu yosun çam ormanlarında kayaların üzerinde bulunan yosun olabilirmi. benim yaşadığım bölgede dağlık alanlarda kaya üzerinde epeyce var, tabakalar halinde kayalardan ayırarak epeyce topladım. salon çiçeklerinin diplerinde hoş göründüğü için kullanıyorum.

srknuz
26-04-2007, 11:22
Merhamaba, herkeze selamlar,
Sayın praecox;
Fotoğraflarını gönderdiğim orkideyi dün bir seradan aldım, çok yıpranmış, yapraklarını kısmen kurt yemiş, ayrıca kökler dışarıda kalmış, üzerinde çiçek ve tomurcuklar var.sizce sağlıklımı, ayrıca saksıyı değiştirmek için çiçeklerin geçmesini bekliyeyim mi? yoksa beklemeksizin saksı değiştireyim mi?

praecox
26-04-2007, 15:02
Saksı harcı çok ıslak. kahverengi bir saksıya dikilmiş olduğunu görmek akla normal bitkiler için bir torf karışımına dikilmiş olma olasılığını da getiriyor akla.
benim fikrim bitkiyi kurtarmak adına çiçeklere fazla kaale almadan saksının harcını değiştirmek. phal bu gibi prösedirler için oldukça dayanıklı bir bitkidir çiçeklerini hemen dökmesi gerekmiyebilir. önemli olan köklere fazla hasar vermemek ama çürümüş ölü köklerden de arındırmak canlıları korumak.
tabii kömür....

darla
26-04-2007, 15:38
Merhaba,
Benim elime resmen toprağa ve renkli kuma ekilmiş ,saksısının dibinde de ağaç kabuğu parçaları olan bir orkide geçti.
Sırf üzüldüğüm için ve canlanacağına inandığım için onu başkasından aldım.
Gerçi resimlerini ekleyeceğim anlaşılır durumu, ama ilk başta ben kum ve topraklarından arındırıp köklerinin hava almasını sağladım.Zaten dibinde kurumuş ağaç kabukları vardı ve köklerinin bir kısmını açıkta bırakacak şekilde biras suladım.Çünkü kökleri hem gelişememiş havasızlıktan hem de bembeyaz olmuşlar.Hatta 4 yaprağı vardı zavallının baygınlık geçirip bayağı kendilerini salıp yumuşamıştı.
Konu hakkında resim yolladıktan sonra fikrinizi almak isterim sayın praecox.
Teşekkürler.

darla
26-04-2007, 21:55
İşte orkidemin hali bu.Aslında ne yapacağımı tam olarak bilmiyorum.
Yardım bekliyorum.

darla
26-04-2007, 21:56
Bunlarda diğer resimleri.

praecox
26-04-2007, 22:05
Bayağı bir kökleri çürümüş anlaşılan geriye çok az kalmış onlar da sağlam mı resimden bilemem. hafifça parmaklarınızla sıkın sert olmalılar fazlada kurumuş büzüşmüş olmamalı. bir gün kadar açık havada bekletin kendini böylese toparlar. sonra verdiğim terkiplerden birine dikin bitki sağlam görünüyor şimdilik ama bu kökler ona yetersiz kalıcaktır yapraklar pek de diri durmıyacak bir middet yeni kök gelişimini bu gevşek substratda daha çabuk geliştirecektir. bu bir kaç ay sürebilir bundan çekinip sakın tekrardan saksı harcını sıkça sulamayın. bir dizi çökerten hastalığı yapan mantarlar bu kökleri öldürmüş anlaşılan yukardaki bir fungicide de kökleri islatman yaprakları iıslatman çok iyi olur. substratınıza da % 10 kadar mangal kömürünü ufalayıp katmayı unutmayın...

saygılar

srknuz
27-04-2007, 08:04
Saksı harcı çok ıslak. kahverengi bir saksıya dikilmiş olduğunu görmek akla normal bitkiler için bir torf karışımına dikilmiş olma olasılığını da getiriyor akla.
benim fikrim bitkiyi kurtarmak adına çiçeklere fazla kaale almadan saksının harcını değiştirmek. phal bu gibi prösedirler için oldukça dayanıklı bir bitkidir çiçeklerini hemen dökmesi gerekmiyebilir. önemli olan köklere fazla hasar vermemek ama çürümüş ölü köklerden de arındırmak canlıları korumak.
tabii kömür....

Dün akşam saksı harcını değiştirdim, benim orkidemde üzerinde çiçekler olmasına rağmen, köklerin çoğunluğu çürümüş, hemen hemen sayın darlanın fotoğraflarındaki orkide gibi kalmış, çürük kökleri temizleyip, kök uçlarına ve gövde altına köklendirici toz sürdüm faydası olurmu bilemiyorum.

darla
27-04-2007, 09:20
Bayağı bir kökleri çürümüş anlaşılan geriye çok az kalmış onlar da sağlam mı resimden bilemem. hafifça parmaklarınızla sıkın sert olmalılar fazlada kurumuş büzüşmüş olmamalı. bir gün kadar açık havada bekletin kendini böylese toparlar. sonra verdiğim terkiplerden birine dikin bitki sağlam görünüyor şimdilik ama bu kökler ona yetersiz kalıcaktır yapraklar pek de diri durmıyacak bir middet yeni kök gelişimini bu gevşek substratda daha çabuk geliştirecektir. bu bir kaç ay sürebilir bundan çekinip sakın tekrardan saksı harcını sıkça sulamayın. bir dizi çökerten hastalığı yapan mantarlar bu kökleri öldürmüş anlaşılan yukardaki bir fungicide de kökleri islatman yaprakları iıslatman çok iyi olur. substratınıza da % 10 kadar mangal kömürünü ufalayıp katmayı unutmayın...

saygılar

Merhaba sayın Preacox dediğiniz gibi orkidemin kökleri tabi cansız biraz ama yaşam belirtileri var.Biraz hava alınca yaprakları kendine gelir gibi oldu.Kökleri çok kurumuş ve büzüşmüş değiller.Çok özür dileyerek bir şey sormak istiyorum size."verdiğim terkipler" diyerek neyi kastettiniz çok anlayamadım kusuruma bakmayın.Buradaki bilgileri okudum ama orkidem için endişeli olduğumdan kafam karışık biraz.Şuanki içindeki harcı çok sağlıklı gözükmüyor.Hem görüntü itibarı ile içime sinmedi hemde saksı itibarı ile.Ayrıca ben orkidemin cinsini de bilmiyorum.
Yardımlarınızı rica ederim.
Teşekkürler.

srknuz
27-04-2007, 16:10
Merhaba darla, gerçi mesajınız bana değil ama, çiçeğiniz pahalanopsis,
sayın praecox'dan alıntı
"Çiçeklerinin renkleri beyaz ve pembe ağırlıklı olup nadiren sarı renkleri de vardır, sanırım sizinkisi beyaz.Çiçeği normal şartlarda aylarca veya en azından ortalama 6 hafta tazeliğini korur. Phalaenopsis yapraklarının arası birkaç cm’den 20-30 cm’e kadar dönüşümlü olarak her iki yana, sonlara doğru genişleyen, yaprakları ile monopodial büyüyen, (yani tekgövde üzerine ve “genelde“ yanlara doğru çatallanmıyan, dallar oluşturmıyan) çiçekleri (hybrdilerde yukarı doğru bağlanmak sureti ile çubuklarla desteklenerek 1 m’eye varmasına rağmen) tabiyatta aşağı doğru salkım halinde sarkan epifit (ağaçların üzerinde kovuklarında ağaçların dal ayrımlarında yetişen; ancak asalak olmıyan) bir orkide türüdür.

Çiçeklerini dökdükten sonra çiçek sapının 2/3 oranına denk gelen gözün 2cm üstünden kesersek bu gözlerden tekrardan bir çiçek filizi vererek tekrardan çiçek açmasını sağlarız. Hangi cevre şartlarında olduğu tam belirlenememekle beraber bu gözlerden en baştakinde yavru bir Phalaenopsis bitkisi de elde etmek mümkündür.

Normal hobi olarak amatörce orkide bakan bitki sevenlerin Phalaenopsislerini TEK çoğaltma yolu bu yavruların kesilerek dikimidir. Bu yavruları anadan ayırmak için ise köklenmelerini beklemek gerek. Bu yavrunun hava köklerinin fazlalaşmasını ve kuvvetlenmelerini bekledikten sonra kesmek ve ayrı bir saksıya ana bitkininkine benzer bir substrat karışımında ve aynı çevre şartlarında (en iyisi hemen yanına koymak) büyütmek gerekir.

Tabiatta, kuzey Avustralya’dan, Yenigine, Filipin’ler, Malezya yarım adasından Hindistan’a, Tayvan, Borneo ve İndonesya adalarını da içeren bir bölgede yetişirler. Bu alan esasen Nepenthes türlerinin büyük bir kısmının da yetiştiği bölgedir. Dolayısıyla iki tür bitki de bir palu- vivar- teraryumda “tabiatıyla” birbirine uymaktadır.

Phalaenopsis doğal ortamında yüksek oranda nemli ve sıcaklığı 26 – 32ºC nadiren de 20ºC nin altına düşen hava şartlarında yaşarlar.

Evimizde bakabileceğimiz Phalaenopsis hybridleri için de, kabaca saksı-toprağı olarak tanımlıyabileceğimiz, ancak gerçek anlamda toprak içermeyen substratlar bakımından da doğal şartları simule edecek katkılardan oluşturmak zorundayız.

Evlerimizi, özelikle kışları, 26 ºC ye kadar ısıtamıyacağımıza göre pencere pervazında bakıcağımız Phalaenopsis’lerimizin de havadaki nem oranını o oranda düşürmemiz gerekmektedir. Ancak bu normal kaloriferli ev ısısını ortalama 21 - 24 ºC aralığında ve % 40 -50 nisbi hava nemi, Phalaenopsisin en dip tahamül sınırı sayabiliriz. Kışları phal. için serin denecek bu ısıda sulama köklerin ıslak kalmaları da asıl sorun yaratan faktörlerdir.

Phalaenopsis saksılarını büyükçe dikdörtken plastik bir leğene hydrokültür granülleri (kilden mamul saksı kırıntısı da uygundur) ile su doludurup üzerine koyacağımız plastikden ızgaralara koymak en idela yöntemdir. Bu sayede saksıların su ile doğrudan teması kesilmiş olup kökler devamlı suda kalmazken bitkinin asıl istediği nemli hava lokal da olsa sağlanacaktır.

Tüm bu faktörler göz önünde bulundurulursa saksı substratı için:

% 60’ yıkanmış, dinlendirilmiş, açık havada bekletilmiş, kullanmadan önce de fırında 105 - 120 ºC de 4 saat kadar ısıtarak bir dizi zararlı olabilecek böcek ve larvalarından arındırılmış kısmen sterilize edilmiş fıstık çamı kabuğu;
% 20 torf,
% 10 ufalanmış mangal kömürü
% 10 strafor kırıntısından
mamul bir karışım bize en uygun olanıdır.

Bu substrat karışımı her orkide yetiştiren zaman içinde kendi bulur. Temelde katılan ana komponentler sabit olup bakıcı kendi sulama tarzına göre deneyimleri sonucu (ki bazen bu deneyimler bazen onlarcası bitkinin ölümü ile ağır bedellerele ediniliyor) en uygun olan karışımı kendi bulur kendi belirler.

Ancak bu işe yeni başlıyanların ilk başlarda bu ana karışıma sabit kalmaları acı deneyimleri kısmen önliyeceğinden yeni heveslerinin çabuk kırılmayıp orkide bakımına olan ilgisinin hemen azalmasını da önler.

Haftanın bir gününü sulama günü olarak belirleyip sadece ve sadece bu günü Phalaenopsis’inizi aktif kömürden filitrelediğiniz yağmur suyu ile sulamayı şaşmaz bir prensib edinin.

Sulama için sabah saatleri, hatta saat 10 civarı en uygun zamandır. Özelikle kışları akşam saatlerinde yapılacak sulamanın kökleri gece ıslak kalmalarına yol açacağından geç vakit sulamalardan kaçınmak gerekir.

Ayda bir azot oranı düşük mesela NPK oranı 6:15:10 cıvarı olan ve tarifinin ¼ oranında seyreltilmiş sıvı gübre vermek. Sıvı gübre vereceğiniz haftada önce saksı substratını sulama suyu ile ıslatın gübreli sıvıyı sonra saksıya verin kuru substrata asla gübreleme yapmayın.

Phalaenopsis yaşamı boyunca hep aynı büyüklükdeki saydam plastik saksılarda bakımı yapılabilir bir boy büyüğüne geçildiğine ben şahsen tanık olmadım bir kök olduğu sürece bu büyüklükde bir saksı ona yeterli gelecektir.

En geç iki senede bir substratını yenileyin substrat yenilemenin en uygun zamanı ilkbahar veya yaz başıdır denebilirse de çiçek ve/veya çiçek filiz taşımadığı gerek duyulduğu herhangi diğer uygun bir zamanda bu yapılabilir kanısındayım.

Phalaenopsis saksı değişimi ise kendi başına bir konu. ölü köklerin kesilmesi eski yapışmış subtrat bileşenlerinin sağlıklı köklerden ayıklanması hatta fazlaca yapışık olanları da iyisimi üzerinde bırakılması, saksı tabanının fındıktan büyük styropor parçaları ile drenajının sağlanması kurumuş yaprakların ve çiçek saplarının dibe yakın kısmından 1-2cm kala kesilmesi ve tüm bu kesiklerin kömür tozu ile bulanarak olası bir hastalık kapma riskinin azaltılması dikkat etmemiz gereken esas noktalardır.

Sularken en dikkat edilecek bir diğer konu ise yapraklarının çıktığı göbeğinde özelikle de kış aylarında su kalmaması hatta mümkünse suyun değmemesi hatta kazara da olası bir ıslatmada ise hemen bir parça ince emici bir tualet kağıdı parçasını parmaklarımızla sivrilterek bu aralığa dikkatlice sokmak sureti ile sıvıyı emdirip kurumasını sağlayın."
bu malzemeleri bulmak zor olursa, tekzen mağazalarından hindistan cevizi elyafı alabilirsiniz bu da kısmen işinizi görür.

darla
27-04-2007, 16:24
Sayın srknuz verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Ellerinize sağlık..

flora
27-04-2007, 19:10
Haftanın bir gününü sulama günü olarak belirleyip sadece ve sadece bu günü Phalaenopsis’inizi aktif kömürden filitrelediğiniz yağmur suyu ile sulamayı şaşmaz bir prensib edinin.

Sayın Praecox
Srknuz'un sizin yazınızdan yaptığı yukarıdaki alıntıda aktif kömürden filitrelenmiş su diyorsunuz.Bunu ne amaçla yapıyoruz acaba?bi de aktif kömür nasıl birşey!:confused:

praecox
29-04-2007, 10:52
Sayın darla srknuz ve flora,

şehir dışında olmam bu hafta kimsede sorularının cevapsız kaldığı sanmasın. sadece dün akşam döndüm ancak şimdi burdaki karmaşa beni yine üzdü sayın darla'nın sorusu üzerine srknuz un buraya yapıştırdığı yazı (sağolsun) vede floranın burdaki sorusu beni üzdü.
bu forumda ferkese bir e bir cevap verme zorunluluğum olmadığını bildirir benim eski mesajlarımın okunmadığından kaynaklanan bu repetitoryumlar forumu şişiriyor bu phal. yazısı dergide yayınlandı. bir de yağmur konusu da aktif kömür konusu da müteakip kereler işlendi.
tekrar yazayım "yağmur" suyunun aktif kömürden geçirilmesi sadece istanbulda su toplıyanların bildik gördük bir sorunu su çok siyah yağımsı vede EC si yükssek. aktif kömür kısmen veya iyi şartlarda tamamen organik kirliikleri absorbe eden bir kömür türü.. hatta bu tür kömür süspansyonlarının biz mide yıkamada kullandığımız söylemiştim en geç meslektaşlar bunu hatırlar. burdan aktif kömür akvaryum malzemeleri satan yerlerden kolaylıkla temin edebilecek bir tür yüzeyi bu organik maddeleri absorbe edebilceke şekle aktive edilmiş bir tür organik menşeeili kömür granülleridir.
bu aktif kömür konusu akvaryumkulübü org. da da çok işlenmiştir.

lütfen forumu iyiyce okuyun... lütfen...

epicurean
01-05-2007, 20:43
Merhabalar
Daha önce orkidemin(phal) sağlığından endişe ediyor, çiçek açmamasının sebebi bu sanıyordum.Bu yüzden siz orkide dostlarından yardım istemiştim.

Geçen sonbaharda çiçeği bitince 3. boğumun hemen üzerinden kestim. O günden beri yapraklar sağlıklı olarak büyüye dursun hiç çiçek açmadı. Neredeyse iki ayda ikinci yeni yaprağını verdi. Altı yaprağım var fakat çiçek adına bir gelişme yok.

1.Acaba orkideler her sene açıyor mu? yoksa dinlenme dönemleri mi var?
2. Evde "Anadolu" marka iç mekan süs bitkileri için(ki üzerinde orkide resmi de var) fülvik asit ve izelement katkılı bitki besini var. Yaprak yerine çiçek vermesi için bununla takviye yapmalı mıyım? evetse ne sıklıkta?

Son olarak orkide alırken özellikle yapı marketlerdeki saklama koşullarının çok sağlıksız olması nedeniyle çökertmeye maruz kaldığından bahsediyorsunuz. Bu gibi yerlerden veya çiçekçilerden orkide alırken neye dikkat etmem gerekir?Görüntüde fark ediliyor mu hastalıklı orkideler?

Sizlerin güzel orkide resimlerini gördükçe çok özeniyorum. Yardımlarınızı bekliyorum

Not: Bu arada site yöneticilerine bu güzel erguvan resmi için teşekkürler.

epicurean
03-05-2007, 11:42
Merhaba

Bu sıvı besini sadece salon bitkilerimde kullandım. Orkide konusunda daha amatör olduğum için bir bilene sormadan ya da okumadan herhangi bir şey yapmıyorum.
Bu bağlamda da sizin tecrübeniz ve tavsiyeniz doğrultusunda bu sıvı besini orkidem için kullanmayacağım.
Sanırım çiçek açması için sabırla beklemek dışında yapabileceğim bir şey yok.
Kim bilir belki sonbaharda bana bir sürpriz yapar ve sevindirir.
Cevaplarınız için teşekkürler

beonedge
04-05-2007, 12:39
Merhabalar,
benim phal. ın çiçekleri döküldükten sonra dalını gözün üstünden kesmiştim. şimdi baktım 4 çift yaprağı olmasına rağmen yeni yaprak veriyor. çiçek açma şansı varmıdır. yoksa dallarını kökünden kessemmi?
***.

praecox
04-05-2007, 13:08
Sayın beonedge,

çiçeğin sapını keseli ne kadar oldu? tekrar çiçeklenmesi 1-2 ay sürebilir.
ancak sap eski bir çiçek sapı ise gözleri örten yaprakçıklar beyazlamış kurumuş ise pek de çiçeklenmiyecek demek. bu bağlamda bitkiyi az biraz olsun dinlendirmek adına kesin derip dipden.
sayın epikurean,
diğer orkidlere e karşın phal.ler pek kayda değer bir dinlenme zamanı gereksinimi duymaz gibiler ise de yazın sıcak havalarda gündüz sıcaklıklarının 20 oC düşmiyecek şartı ile dışarda gölge bir yerde Asla yaz güneşine maruz bırakmayın ) tutmanız sonbahara yeniden çiçeklenmesini tetikliyecektir. dışarı çıkartmak şu bağlamda önemli gece gündüz farkları bare en fazla 2-4 oC olabiliyor. evlerde daha konstant sıcaklıklarda çiçeklenmeyi tetiklemek zor gibi görünüyor.

ephesos
04-05-2007, 17:54
Sayın Hocam. orkide harcı olarak malum çabuk ayrışmayan organik maddeler kullanıyoruz.Bu bağlamda ben çamkabuğu , hindistancevizi kabuğu ve bunun yanında kurumuş ve ufalanmış 2,5 - 3 cm boyunda kesilmiş kamış kulanmayı deniyorum.
Acaba sizce denemeye değer mi? Zireat mühendisi bir arkadaşım çürümeye en dayanıklı otsu bitkilerden birinin kamış olduğunu söylemişti.

praecox
04-05-2007, 18:46
Tabii sonuçta adı üstünde "deney" değip değmiyeceğine ise bir şey söyleyemem. ancak bu konuda pek bir kaynak yok... tabii sonucu etkileyebilecek faktörlerden bir diğeri, denenmiş kabukların yanı sıra ne kadar katacağınız ise başka bir konu...
ben bu bağlamda fındık ve ceviz kabuğunu da denemeyi düşndü isem de henüz o riske girecek bir durum olmadı. denenmemiş bir şeyi denemek elbetteki bir risktir burda getirisini ve götürüsünü tartıp kendi adınıza karar verecek olan tabii ki sizsiniz. benim bu bağlamda söyliyebileceklerim...
böyle bir şey denemedim okumadım duymadım da...
bir şey söyleyemem... ama fikrimi sorar iseniz şu cümle düşünmeye değer "çürümeye en dayanıklı otsu bitkilerden birinin kamış " burdaki otsu kelimesine ağırlık verir isek...

sonuçta Türkiye'de torf adı altında bir dizi saz kamış çürüntüsü satılmaktadır. burda bildiğimiz pH'ı nötr hatta alkali olabileceği konusu...
bu bilgiler ışığında ben size nasıl bir tavsiyede bulunabileceğime dahi karar veremedim...

beonedge
04-05-2007, 19:56
merhaba praecox,
sapı keseli 1 ay kadar oluyor. iki saptada yaprakçıklar yeşil sadece sapın tepesi 2-3 milim kahverengi. birde en alt yaprakçıklar sadece beyazlamış.

ephesos
07-05-2007, 13:55
Sayın Hocam.
Keiki çıkarmayı hızlandırmak için kullandığınız hormon IBA (İNDOL BUTİRİK ASİT) mi ?
Ayrıca bu hormon çiçeklenmeyi hızlandıra bilir mi ?
Bu hormonun köklendirici bir hormon olduğunu biliyorum fakat , yukarıda bahsettiğim işlemderdede kullanılabilinir mi ?
Teşekkürederim.

BenBen1967
10-05-2007, 20:46
Koçtaş'ta orkide toprağı adı altında 5-10 kiloluk paketlerde toprak satılıyor.Ben biraz torfa benzettim toprakları almadım alan birine de engel oldum.Forumda yazılanlara göre pek elverişli bir toprak değil gibime geldi.Toprak almaya çalışan bayana bildiğim kadarıyla bu orkide toprağı değil dedim,bayan normal toprağa yani saksıya ektiğini ve de hala yaşadığını söyledi.Bende çok biliyormuşum gibi bir zaman sonra orkideniz ölebilir dikkat edin onun toprağı çok özeldir dedim.Acaba yanlış bir şey söylemiş olabilir miyim?Zira burada okuduklarımdan bayana faydalı olmaya çalıştım.Bende toprağımı değiştireceğim kökler dışarı çıktı saksının altından ama hala uygun şeffaf bir saksı bulamadığım için değiştiremiyorum.

praecox
10-05-2007, 22:07
Sayın benben1967,

çok hatalı bir şey yapmadınız zira o orkide toprağı diye satılan saksı harçları sizin de gözünüzden kaçmadığı gibi bir torf karışımı. bunu bu hali ile yurtdışında da satılmaktadır ancak çok genel bir karışım olduğundan (genelde biraz da styropor veya çiçek süngeri de katılır) hemen hemen türe uygun olacağı varsayılarak hazırlanmış ama hemen hemen de hiç birine uygun bir toprak değildir. en azından sizin de belirtiğiniz gibi uzun vadede bu vade en çok bir yıl demek olabilir.
sayın ephesos phallerin keiki oluşturması için bildik köklendirici hormonların, yani indolbutyrikasid kalium tuzu kısaca IBA, IBAK veya ANAA vs den maada gözü stimule edecek başka phytohormonlar da gereklidir.
bu bağlamda ben son olarak artık, hazır karışım olan keikiboost diye 123seeds.com siteden bir macunu kullanıyorum.
en azından keiki oluşmasa da tekrardan çiçek açma olasılığını yükseltiyor.

saygılar

ephesos
13-05-2007, 18:34
Mavi bir phal görmemiştim , acaba bu gerçekten mavi mi ? Yoksa bir bilgisayar hilesimi ? Öğrendiğim kadarı ile mavi orkide yok , üretilememiş. Vandaları saymazsak.

praecox
13-05-2007, 20:38
Bu resimdeki bitki zaten phalaenopsis de değil bir dendrobium...
rengi de kaydırılmış. morumsu olması gerek.

orkide müz
17-05-2007, 13:58
Merhaba;
Benim orkidelerimde topraklarında uçan ve yapraklarında gezen beyaz ve siyah renkli böcekler var.Bunlar pamukkçuk bitimi bilmiyorum zannedersem topraktan kaynaklanıyor.Sağlıklı orkideleri yanlarından ayırdım onlarada geçer diye.Etil alkol,su,bulaşık deterjanımı kullanılacak yoksa başka bir uygulamamı yapılacak.
Saygılar......

praecox
17-05-2007, 15:53
böcekleri tasfirinden anlaşılan, veya aklıma gelen bu şekilde uçan ve gezen, büyük bir olasılıkla böcek sirke sineği olabilir.
saksı harcınız çok ıslak ondan yapabilir. böcekleri görmeden bir şey söylemek pekde doğru değilse de bu anlatımla pamukçuk biti olmadığı anlaşılıyor.
bu böceklerle basit bir insecticide ile savaşmanız gerek. tabii görmeden sirke sineği olduğunu var sayar isek.

ephesos
17-05-2007, 17:49
Sayın Hocam onlar ******* sirkesineği aynı şeyi bende yaşıyorum , dahaçok orkidelerin saksısında değilde fazla nem seven aşk merdiveni gibi bitkilerin saksısını seviyorlar üreyincede ****** orkideleride ziyaret ediyorlar bir zararları olmayacağı kanaatindeyim , tabi popilasyonlarını kontrol altında tutmak gerekli *******.
En azından beyaz pamukçuk kadar inatçı olmamaları teselli nedenim.
saygılar...

praecox
17-05-2007, 18:26
bir zararları olmayacağı kanaatindeyim , tabi popilasyonlarını kontrol altında tutmak gerekli *******.
En azından beyaz pamukçuk kadar inatçı olmamaları teselli nedenim.
saygılar...

Sirke sineğinin kendisi değil ama 0,5 cm uzunluğunda iki kara gözlü saydamımsı yapılı larvaları asıl zararlı olan. Bu sirke sineği larvaları orkide köklerine zarar vermektedir. özelikle de taze çıkan kök ve kök uçlarında.
Bundan dolayıdır ki değil popülasyonu kontrol altına almak iyice bastırmak gerekir. bunun kontrolü yurt dışında satılan (henüz ülkemizde ben rastlamadım) sarı yağpışkan levhalarla yapılmakta.
Bir diğer yol da Drosera capensis gibi kolay veya geniş yapraklı bir tropik (meksika menşeli) Pingucula EB'lerle de yapılabilmekte.
böcek ilaçlarına karşı aşırı bir direnç geliştiremediklerinden pemukçuk gibi bir ilet sayılmasa da bu sineklerin oluşması akla şunu getirmeli
Acaba Orkidelerimi fazla nemli mi tutuyorum?
evet diğer nemli tutulması gereken bitkilerin neminden buraya bulaşsa da orkidelerinizin evdeki miktarlara göre örneğin pamukçuk tehlikesine karşın yakınlarda dracena dahi bulundurmamakta fayda var.
Bu bağlamda Dracena gibi pamukçuğa kolay davet çıkaran bitkilerden feragat edilmesi gerektiği sıkça belirtilen bir konudur.

ephesos
17-05-2007, 18:48
Hocam ben sarı yapışkan kağıt olmasada beyaz yapışkan kağıt kullanıyorum aslında şeffaf olan dahada işe yarıyor.
bitki köklerinede sizinde belirttiğiniz gibi basit kimyasallarla müdahale etmek mümkün ayrıca eğerki orkidelerimizin yanında diğer bitkilerde varsa en azından saksı tabaklarında su bırakılmamalı baya işe yarıyor bahsettiğim önlem hele şeffaf sinek bandını herkese tavsiye ederim.
saygılar...

COYOTE
17-05-2007, 22:16
Sayın praecox
Affınıza sığınarak bir soru daha sormak istiyorum.Phalimin resimlerini eklemiştim bu başlığa daha önce.Hala aynı çiçek dalı uzayarak tomurcuklanmaya devam ediyor. 2 kök ve bir çiçek dalı daha vermeye başladı ama saksısının dibinden çıkıyor artık kökler. Eski dalda 4 adet yeni çiçek ve 4 adet tomurcuk var e yeni çiçek dalı ile heralde 3-4 ay daha çiçekler bitmez.gübrelemeye devam mı?Saksı değişi mi de sonbahara denk gelecek bir sorun olur mu?
Şimdiden teşekkür ediyorum bu bitki pek kıymetli benim için umarım bunaltmadım.

praecox
18-05-2007, 09:48
Sayın coyote777,

phaliniz halinden menun ise şimdilik bir şey yapmayın güzeliğini yakıştırın derim.
Halinden menuniyeti ise yapraklarının halinden ve diriliğinden anlıyabiliriz. zira phal çoğu zaman çiçeklenmesini dölenmesini önde tutmak amaçlı tüm anaç bitkinin gücünü harcıyabilir, bu da şu demek... çiçeklerden pek de hali anlaşılmaz.
eski sapın çiçekleri geçer geçmez yenisi de fazla tomurcuklanmadan saksı harcı değişimi mümkün orchlar bunu diğer bitkiler kadar yadırgamaz. yani çiçek tohum dökmez. kökler zaten çok narin bir yapıda olmadığındanazami dikkat göstererek çiçek sapı sürmüş phallerin çok saksı değişimi yaptım.

ama sizinki köklerinde bir sorunu varmış gibi değilse kalsın ancak sonbaharda yeni çiçek sürecektir. phallerin kayda değer bir dinlenme zamanları yok gibidir.

saygılar

Dilek Erbil
18-05-2007, 11:00
Sirke sineğine karşı savaş denince sayın Praecox'un belirttiği gibi sarı yapışkan kağıtların sırrı renginden geliyor.Sirke sineği sarı renge duyarlılık gösteriyormuş.Türkiye'de maalesef bu boyutları yokmuş,sanırım daha büyük şekilleriyle seralar'da çiftçiler kullanıyormuş.Ben bulamadım.Ama evhanımı çözümü : sarı renkli bir kaba bulaşık deterjanlı su
(mümkünse meyve kokulu) Görüntü biraz mide bulşandırıcı oluyor vakti olan daha sık değiştirebilir suyu,ben haftada bir değiştiriyordum:))
Saygılar,

COYOTE
18-05-2007, 11:26
Sayın praecox
Bu hızlı cevap için çok teşekkür ediyorum.Paylaşmadan edemeyeceğim eski bi çiçek dalı da duruyordu 3. boğumdan kestiğim onda da bir hareket var keiki mi çiçek tomurcuğu mu anlayamadım henüz ama çok mutlu oldum.:D
Saygılar

COYOTE
18-05-2007, 11:39
Sirke sineğine burada üvez diye geçiyor o yüzden çağrışım yapmamıştı adı üstünde sirke sineği.Yazın burada çok oluyor özellikle mutfakta ki çiçeklerimde ve şunu fark ettim tezgahta duran sirke şişesinin içine geliyorlar hep belki bir yöntem olarak kullanılabilir.Ben artık ucu ince olan sirkeliğin kapağını açık bırakarak(kokusu da olmuyor böylece)o sineklerden kurtuluyorum gerçekten işe yarıyor belki denersiniz.
Saygılar.

srknuz
28-05-2007, 12:46
Sayın Praecox,
iki **** üç adet phalanopsis'i yükseklik olarak 15, genişlik olarak 25 cm lik tek bir saksıya dikmek bitkiler için sakıncalı olurmu,

praecox
28-05-2007, 12:49
Saydam plastik bir leğen ise bitkiler açısından sorun olmaz. ancak bir iki sene sonra saksı harcı değişiminde kökler birbirine gireceğinden bitkiye hasar verirsiniz.

saygılar

srknuz
28-05-2007, 12:56
teşekkürler erkan hocam

nebat06
04-06-2007, 13:21
Selam arkadaşlar;

İşin açıkcası tam olarak nereye yazmam gerek bilememekle birlikte kendi orkidem pal. olduğu için burayı uygun gördüm.

Sizle paylaşmak istediğim konu ise orkidelerdeki şeffaf saksı bulma zorluğu. Ancak geçen hafta sonu Ankara Koçtaş'ta şeffaf ve oldukça sağlam kuturlu saksı olarak kullanılabilecek şeyler gördüm. Her boyda ve şekilde mevcut. Dikdörtgen, silindir ve kare formunda oldukça da sağlam. Ancak delikleri yok.

Ben alıp matkap **** kıl testereyle uygun şekilde delikler açarak kullanmayı düşünüyorum.

İlgilenenlere bilgi amaçlı söylemek istedim.

Saygılar.

BenBen1967
04-06-2007, 13:36
Pazarlarda naylon sepet leğen satanlarda şeffaf saksı olabilecek objeler satılıyor .İlgilenenlere duyurulur ;)

serder
07-06-2007, 18:42
Dün eşimin yaşgünü idi. Hediye olarak bir phal. aldım. En azından öyle olduğunu sanıyorum. Çiçeği görmedim henüz. telefonla sipariş verdim. Bugün yarın eşim işyerinden getirecek. bende bakımı ile ilgili bilgi alayım demiştim. ilk 8 sayfanın tamamını okudum. Dün çiçekçi ile konuşmamda bana "saksını değiştirmeyin. bir kap içerisinde 2-3 santim su içinde dursun. çiçekleri döküldükten sonra boğum yerinden kesin. seneye oradan tekrar çıkacak..." dedi.
8 sayfayı okuduktan sonra endişelenmeye başladım. Aldığım çiçeği görmediğim için kök **** gövdede sorun varmı bilmiyorum. Var ise o kökleri çiçekçiye yedirmeyi planlıyorum :))) Şaka bir yana evimizin ısısını 20-22 arası tutmaya özen gösteriyorum. Salon ışık açısından en doğru tercihsede ısı konusunda malesef kötü bir yer. Evde büyümekte olan bir bebek olduğundan phal. almış olduğuma üzülüyorum.
Altından kalkabilmek umuduyla.....

ephesos
07-06-2007, 18:55
Sayın Serdar bey ısı konusuna okadar takmayın bence.Sıcakların artacağı önümüzdeki günlerde sulama sıklığınıza dikkat edip bitkiyi kurutmamaya ancak çiçekçinizinde dediğini yapıp balık misali bitkiyi suya gömmeyin çürütürsünüz.
Bu forumdaki tavsiye ve önerilerin hepsi tecrübe eseridir ve verilen bilgiler birikim sonucudur.Çiçekçinizin değilde forumdaki bilgiler ışığında phal inize bakarsanız oğlunuz büyüdüğündede bu phal hayatta olur.
Saygılar.

serder
07-06-2007, 19:06
Sayın Serdar bey ısı konusuna okadar takmayın bence.Sıcakların artacağı önümüzdeki günlerde sulama sıklığınıza dikkat edip bitkiyi kurutmamaya ancak çiçekçinizinde dediğini yapıp balık misali bitkiyi suya gömmeyin çürütürsünüz.
Bu forumdaki tavsiye ve önerilerin hepsi tecrübe eseridir ve verilen bilgiler birikim sonucudur.Çiçekçinizin değilde forumdaki bilgiler ışığında phal inize bakarsanız oğlunuz büyüdüğündede bu phal hayatta olur.
Saygılar.
8. sayfadan devam ediyordum okumaya. Şu an okumamın tek sebebi bir sorun olursa hazır cevaplara ulaşmak için beynimde yer ayırmak. Şüphem yok bilgi ve birikimlerinize, takip edeceğim sizin bilgileriniz olacak. Isı konusunda cesaret verdiğiniz içinde ayrıyetten teşekkür ederim. ;)
Yazılanları okurken aklıma takılan birşey oldu. Şöyle büyükçe olmayan (genelde incir ağacında olur) kovuğu olan bir kütük parçası bulsam ve phal.'i oraya yerleştirsem mi diye düşündüm. Hem doğal ortamına daha uygun olacaktır hemde çok daha dekoratif. Düşünce sizde olgunlaşabilir :))
Yazmaya ve okumaya devam ederim. şimdi ofisten çıkıyorum. İyi akşamlar..

praecox
08-06-2007, 09:35
Salon ışık açısından en doğru tercihsede ısı konusunda malesef kötü bir yer. Evde büyümekte olan bir bebek olduğundan phal. almış olduğuma üzülüyorum.
Altından kalkabilmek umuduyla.....

Şu iki noktayı ben tam da anlıyamadım...:o

salonunuz soğuk oda mı? yani soğuk havalandırma mı var? ama eminim kışın ısıtıyorsunuz.
Phal.ınızın büyümekte olan bir bebeğe relasyonu nedir? veya ne gibi negatif bir ilişki içinde olabilir.
ilaçlamaları kastediyorsanız bunlar olağan mutat prosedürler değil. zaten sıcak havalarda bunları evin dışında yapmanız herkesler için geçerlidir.

orkideleri terestrik türleri hariç epiphit şekilde doğal ortamlarındaki gibi ağaç kütüklerine bağlayıp yetiştirmek de mümkün hatta yurtdışında yaygın.
birkaç değişik türü hatta bromeliadlar la beraber dekoratif ortam oluşturmak çok estetik.
ancak burda dikkat gerektiren konular kütüğün seçimidir. çabuk çürümüyen vede köklerin sarıp büyüyebileceği bir kabuklu tür olmalı burda da bir kaç kütük türü kullanılmaktadır. mantar ağacının kabukları veya asma kütüğü hatta mangrove kütüğü. asma hariç diğerlerini bulamk ya çok pahallı **** imkansız gibi. ancak bunun da simule etmenin birkaç değişik yöntemleri var. styropor veya polyurethan köpükle atık su borularını kaplamak derz dolgu ile hindistan kabuğu cevizi kaplamak vs. vs. vs.

saygılar

mustang18
09-06-2007, 09:39
Merhaba , 2-3 ay kadar önce size orkidemin yavrularının fotolarını göndermiştim. . İki yavru birden vermişti. O zaman sadece 2 minik yaprak vardı . ve o zaman sormuştum ne zaman ayrılabilir bu yavrular ana orkideden diye. Bana kök vermesini beklemek lazım denmişti. geçenlerde köke benzer bir uzantı çıkmaya başladı. Tam anlayamadım ama sanki kök değil gibi. Sanki yavrular çiçek veriyor gibi. Size resimlerini gönderiyorum , yardımcı olabilirseniz sevinirim. Eğer bunlar çiçekse , kök neden vermedi yavrular ? şimdi ne yapmam gerekecek ? Teşekkürler

mustang18
09-06-2007, 09:40
Merhaba , 2-3 ay kadar önce size orkidemin yavrularının fotolarını göndermiştim. . İki yavru birden vermişti. O zaman sadece 2 minik yaprak vardı . ve o zaman sormuştum ne zaman ayrılabilir bu yavrular ana orkideden diye. Bana kök vermesini beklemek lazım denmişti. geçenlerde köke benzer bir uzantı çıkmaya başladı. Tam anlayamadım ama sanki kök değil gibi. Sanki yavrular çiçek veriyor gibi. Size resimlerini gönderiyorum , yardımcı olabilirseniz sevinirim. Eğer bunlar çiçekse , kök neden vermedi yavrular ? şimdi ne yapmam gerekecek ? Teşekkürler

ephesos
09-06-2007, 10:32
Kökklenmemiş daha , o çiçeksapı.
Köklenmesini beklemelişsiniz ayrıca bir orkide sıvı gübresi kullansanız iyi olur.
Sayın Hocam preacox unda görüşlerini almanızlazım
Kolaygelsin.

praecox
09-06-2007, 11:25
Ana bitki ne durumda? bence bazı kararları vermeden önce ana bitkinin durumunu bilmemiz gerek. zira şu etapta keikiyi de çiçeklenmeyi de ana bitki beselemekte desteklemekd. hemde iki kez. bu bitkiye fazla gelebilir.
olasılıklardan biri işi oluruna bırakmaktan mada çiçeklenmeleri kesmektir.
ama bu bir seçim meselesidir günün sonunda hiç bir şey de kalmıyabilir. ana bitki de gücünü kaybedip ölebilir.
gerçek şu ki şu anda keikileri ayıramazsınız ayırırsanız sadece ana bitki kurtulmuş olur çiçeklerle keiki beraberce ölür.

ephesos
09-06-2007, 11:39
Hocam kanımca çiçeksaplarını dipten kesip bitkiyi sıvı bir gübreile takviye edip keikilerin köklenmesini beklemekten başka çare yok.Çiçek açmalarına izin verilirse zaten iki çocuk emziren birannenin aynı zamanda biryuva dolusu çocuğa sütannelik yapması gibi imkansız bir uğraş olacaktır.Kısaca çiçeksapları kesilmeli , ana bitkiye sıvı gübre takviyesi yapılmalı (azot içeriği zengin olan) keikilerin köklenmesi beklenmeli.
Hocam hemfikirmiyiz acaba?

praecox
09-06-2007, 11:48
aslında benim fikrim de buydu. yani bitki benim olsa sizin de yazdığınız gibi çiçeklenmeyi durdurmak gerek ve azot phosphor ağırlıklı bir gübreleme uygun olur. postasyumu iyice aşağı çekmek gerek.
zaten çiçeklense dahi bu çiçeklerin bu zamanda hem zayıf hemde kısa süreli dayanıklı olacağını düşünmek gerekir. ancak unutmıyalım ki söz konusu orkidelen en çok sürprizler yapan bir türü phalaenopsis le karşı karşıyayız çok da kesin bir şey söylemek mümkün olamıyor.:)

ataman
09-06-2007, 15:49
Ben böyle bir durum yaşamıştım, phalaenopsisimin iki çiçek sürgününün çiçekleri geçtikten sonra yavrular oluştu, önce biraz kök verdiler, daha sonra köklerin hareketi durdu ve keikiler çiçek açtı. İkisi de 3er adet çiçek verdi, çiçekler de pek kısa ömürlü olmadılar aslında. Şu anda başka bir phalaenopsisimin üzerindeki iki adet keikinin biri de çiçeğe kaldı. Bu bitki üzerindeki yavrular yaprak gelişimi gösterdikleri halde köklenmemişlerdi, yakın zamanda kök vermeye başladılar, kökler biraz büyüdükten sonra da (yaklaşık 4-5 cm) çiçeklenme başladı, şu an bir sorun görünmüyor.

Çiçeklenme biter bitmez çiçek sürgünlerini kesmeyi pek de doğru bulmuyorum (bilimsel bir dayanağım yok, tamamen hissiyat :) ) Doğal phalaenopsis türlerinin bazılarında eski çiçek sürgününün tekrar tekrar çiçeklenmesi yıllar boyunca devam edebiliyormuş (hangilerinde bu özelliğin olduğu konusunda çok emin değilim, fi tarihinde okuduğum bir bilgidir). Elinizdeki bitkinin seceresini bilmiyorsanız (ki çoğunluğu Hollanda mezat malı olduğu için, etiketli bir phalaenopsise sahip olmanız çok düşük bir ihtimal), bitkinizin nasıl davranacağından da çok emin olamazsınız, bu nedenle çiçek sürgününü hemen kesmek yerine biraz bekleyip gözlemlemek, bence, daha mantıklı. Elimdeki phalaenopsislerden birinin (ki kendisi etiketlidir, "bro. lancer") eski çiçek sürgününü kesmemiştim, bir müddet bekledikten sonra sürgün ucundan tekrar harekete geçti ve şu an birbirinden güzel ve sağlıklı 5 çiçeği var, ayrıca yeni bir çiçek sürgünü daha oluşmaya başladı. Eğer çiçeklenme veya yavru oluşmayacaksa, çiçek sürgünü bir müddet sonra zaten kendiliğinden kuruyor (tecrübelerimle sabittir).

ephesos
09-06-2007, 16:58
Phaller çiçek saplarındaki çiçekleri tam ölmeden sap ucundan yeniden çiçek tomurcukları çıkarıp sürekli açabilirler sapın kesilmesini gerektiren nedenler : ana bitkideki çeşitli hastalıklar dolayısi ile dinlendirme amacı ile , keiki oluşumu sağlamak amacı ile , tomurcuk oluşumu olmayan çiçeksapının sap üzerinde başka biryerden tomurcuk oluşumu sağlamak için ,uzun zamandır kesilmeyen çiçek sapının aşırı uzamasından mütevellid çiçek sayısı ve büyüklüğünde oluşan olumsuzlukları giderip daha sağlıklı ve genç sürgün elde etmek için bunun dışında çiçekleri dökülen sapı kesmek gerekmez.
Ayrıca çiçeği dökülen sapın kesilmesini gerektiren bilimsel bir kaynağa rastlamadım .

serder
09-06-2007, 17:26
Şu iki noktayı ben tam da anlıyamadım...:o
salonunuz soğuk oda mı? yani soğuk havalandırma mı var? ama eminim kışın ısıtıyorsunuz.
Phal.ınızın büyümekte olan bir bebeğe relasyonu nedir? veya ne gibi negatif bir ilişki içinde olabilir.

* Salon: yazın soğutmasamda kışın 20-22 en yüksek değeri görüyor... (çocuk için doktor tavsiyesi)
* Çokcukla ilişkisi : Oğlum yeni hareketlendi. Çiçeklere karşı çok ilgili ;) inanılmaz geliyor bana ama baby tv bile çiçekler kadar dikkati çekmiyor. Salonda phal. için en uygun yere ulaşıyor. bir aya kalmaz ayaklanacak ve ilk hedefi çiçekler olacak. şu an bile ellerinden tuttuğumda balkonaki begonyalara gidiyor. :)
sorun bu :)

İlerisi içinse mükemmel bir durum sanırım....

mustang18
09-06-2007, 21:20
Arkadaşlar yazdıklarınızı okuyunca esasında canım sıkıldı biraz. Bir tercih yapmak zorunda kalmak beni üzüyor. Ya yanlış karar verirsem diye düşünüyorum. Ana bitkiyi kaybetmek çok üzücü olur. Karar veremedim.. Ana bitkinin birazdan size resimlerini göndericem . Karar vermemde yardımcı olabilirseniz sevinirim. Ana bitki yeni yaprak veriyor ve 3 kök birden verdi. Bu arada köklerden biri alt yaprağın üzerinden geliyor. Onunda resmini çekicem. Ona yapılacak birşey var mı ? Diğer kökler doğru toprağa gidiyor ve içeri dalıyorlar ama bu kök yaprağın üzrinde kalacak gibi uzayıncda saksı dışına çıkacak. Ne yapmak lazım ? Birde şeffaf sakısdan gördüğüm içerde bir yığın kurumuş çürümüş kök var. Ama yeni yeşiller de çoğunlukta bu normal mi ? Teşekkürler

ataman
09-06-2007, 22:41
Phaller çiçek saplarındaki çiçekleri tam ölmeden sap ucundan yeniden çiçek tomurcukları çıkarıp sürekli açabilirler
Her melezde bu olayı görmek mümkün olmayabilir, bendeki phalaenopsislerin bir kısmı eski sürgünden çiçek vermeye devam ederken, bir kısmında ise çiçek sürgünü çiçeklerin geçmesini takiben kurudu.

Arkadaşlar yazdıklarınızı okuyunca esasında canım sıkıldı biraz. Bir tercih yapmak zorunda kalmak beni üzüyor. Ya yanlış karar verirsem diye düşünüyorum. Ana bitkiyi kaybetmek çok üzücü olur. Karar veremedim..
Ben olsam hemen karar vermezdim zaten, biraz gözlem yapardım. Ana bitkiyi kaybedeceğinize dair bir belirti var mı?

ataman
09-06-2007, 23:07
Ana bitki yeni yaprak veriyor ve 3 kök birden verdi. Bu arada köklerden biri alt yaprağın üzerinden geliyor. Onunda resmini çekicem. Ona yapılacak birşey var mı ? Diğer kökler doğru toprağa gidiyor ve içeri dalıyorlar ama bu kök yaprağın üzrinde kalacak gibi uzayıncda saksı dışına çıkacak. Ne yapmak lazım ? Birde şeffaf sakısdan gördüğüm içerde bir yığın kurumuş çürümüş kök var. Ama yeni yeşiller de çoğunlukta bu normal mi ? Teşekkürler

Phalaenopsislerin gövdeden kök vermeleri gayet normaldir, nihayetinde tek gövdeli (monopod) orkideler yani yeni yumrular (pseudobulb) vermek yerine tek gövde uzar gider. Üzerinde konakladıkları ağacın dalına tutunmak için de gövdeden kök vermeye devam ederler. Kökün saksı dışına çıkmasının benim bildiğim veya gözlemlediğim bir sakıncası yok, arada dışarıdaki kökleri de nemlendirmekte fayda var, aksi takdirde kökler kuruyabiliyor.

Saksı içindeki kurumuş çürümüş kök bağlamında, çürümüş kökler ve kurumuş olanlardan ileride çürüyecek olanlar sorun olabilir. Bitki gayet sağlıklı görünüyorken köklerin tamamı çürüyebilir, ve bitkiyi kaybetme aşamasına gelebilirsiniz (benim başıma geldi, bitkiyi şu an yoğun bakıma aldım, saksı dışında nemli bir ortamda köksüz bir halde pörsümüş 3 yaprak olarak duruyor, gövde yanından yeni sürgün başlangıcı var gibi, bekliyorum). Ölü kökleri temizleyip saksı harcını yenilemek, tedbir bağlamında, faydalı olabilir. Veya uygun fungisit kullanarak saksı harcı içinde mantar oluşumuna karşı tedbir alabilirsiniz. Yeşil köklerin (sağlıklıların) çoğunlukta olması iyiye işaret.

ataman
10-06-2007, 00:26
... sizce yanlış olan var mı?

Sayın Hocam,
Yanlışlarınızı çıkarmaya çalışmak gibi bir amacım yoktu, olması da mümkün değil. Sadece satır aralarına kendimce bildiklerimi eklemek kasdıyla hareket ettim, sürçü lisan ettiysek affola :)

mustang18
10-06-2007, 11:41
Merhaba Arkadaşlar.. Ekte size ana orkide , yavru orkideler ve çiçek sapları , saksı içi ve dışı kök furumlarını mümkün olduğunca net fotograflayarak gönderiyorum. Değerli yorumlarınızı bekliyorum. Sizden gelen yorumlara göre bir karar vermeye çalışacağım. BU arada sıvı orkide gübresini nerde bulabilirim. Orkideler için özel bir sıvı gübre var mı ? Saygılarımla

mustang18
10-06-2007, 11:48
eksik resimler

praecox
10-06-2007, 12:15
Sayın mustang18,
Bilmem eski mesajlarınızda belirtiniz mi ama sormak istediğim bu phal ne renk çiçek açıyor?

mustang18
10-06-2007, 18:34
Pembe

praecox
10-06-2007, 22:45
Sayın mustang,

keikiler konusunda çiçeklensin mi çiçeklendirmeyelim mi konusunda kararsızım.
ancak saksıda köklerin çürüdüğü çok aşikar. belki ilk yapılması gereken bir saksı harcı değişikliği ve kök temizlemesi.
bu aşamada saksıdaki sağlam kalmış kök miktarı belki karar vermenize de bir yanıt verebilir. ana bitki iki çiçekli keikiyi taşır gibi mi değil mi?
ancak gerçek olan şu da var ki keikilerin çiçeklenmesi ana bitkinin öz suyundan kaynaklandığından keikilerdeki kök oluşumu da bastırılmış olur. bu gibi durumlarda ana bitkinin bitap düşene dek çiçeklerini taşıdığı hatta 8 ay gibi bir tohum üretim sürecini de ölümüne göze alır dayanır. bunları yaşadık gördük biliyoruz...
ancak sonrası... ne olur sanırım malumunuzdur

saygılar

web_tur
29-06-2007, 14:11
merhabalar,

bir tanıdığım orkidelerine duş aldırıyormuş. Doğal ortamlarında muson yağmurları olduğundan yola çıkmış ve dediğine göre çok iyi orkide yetiştiriyormuş.

Ben bir tanesini bakamdım ve öldü.

Yeni bir tane aldım ve geçen gün, bende duş aldırdım. Bu konuda fikri olan arkadaş var mı?

Ayrıca satın aldığımda sahip olduğu plastik kabı, dekoratif bir saksı içine koydum acaba bu yöntem yanlışmıdır? hava alması açısından.

acelyakan
30-06-2007, 15:31
Merhaba,Belcikadan yaziyorum.Klavyemde Türkce karakter olmadigi icin simdiden özur dilerim.Bugün kendime phalaenopsis aldim ama nasil bakmam gerektigini arastiriyorum.Cicekler bitince dalin dibinden uc bogum sayip kesin yaziyor nette.Ben o islemi kayinvalidemin ciceginde yaptim ama hala bir gelisme yok.Bir dali ben kesmistim diger dal cicekliydi.Kesilmemis olan dal cicekler bitince uc dal surdu ve eskisinden guzel cicekler acti.Bana bakimi ile ilgili bilgiler verebilir misiniz?Farkli farkli bilgiler buldum ama uzun zamandir yetistirenlerin tecrubelerinden yararlanmak isterim.Simdiden cok tesekkur ederim.

COYOTE
06-07-2007, 10:22
Merhaba
Phalimde bir sorun var gibi. Sadece tek bir yaprağı (ortada) tavşan kulağı gibi oldu bir anlam veremedim:( acaba yaprağı ayırmalımıyım? Görünen bir zararlı falan da yok.
Teşekkürler:D

praecox
06-07-2007, 11:57
Kök boğazı çürümesi başlangıcı olabilir (rhizochtonia)... bitkiyi görmeden previcur tatbik edin diyeceğim. başka bir şey söylemek mümkün değil bakım şartlarınız nedir? sulama sıcaklık vs....???

COYOTE
06-07-2007, 12:39
Sn. praecox teşekkür ederim. Phalim kuzeye bakan pencere önünde duruyor. Bu yüzden saksı içinde yosunlanmalar oluşmuş.Direkt güneş ışığı almıyor. Önünde perde yok.Saksısının altında çakıllar var. Sulamayı belirtildiği gibi yapıyorum.(içme suyu ile) Sıvı gübre takviyesi de yapıyorum(15 günde bir) ara sıra özellikle bu sıcaklarda dışarıdaki köklere ve yapraklara içme suyu püskürtüyorum. Göbekte su birikmemesine de özen gösteriyorum. Ama yaptığım yanlış bişeyler var demekki,resimleri ekliyorum. Diğer yapraklarda biraz eğik fakat oldukça sertler.Tekrar teşekkürler.(Saksısını değiştiremedim henüz çünkü uygun substrat bulamadım maalesef)

praecox
06-07-2007, 12:59
Yosun oluşması veya canlı değilsede geçmişte bir zamanda fazla sulandığına delalettir. bitkide ciddi bir sorun yok gibi ancak acil bir saksı ve saksı harcı değişimi şart. yeni saksı harcına da kömür eklemeyi ihmal etmeyin.
bitkinin yan yatması ışığın tek yönlü gelmesine de bir gösterge köklerin de yukarı çıkması bu bağlamda ancak saksı harcına girmemesi de bu harçla fazla menun olmadığını gösteriyor bitki kendini yatırmaya çalışıyor... yani kendince daha uygun bir konuma gelmeyi çabalıyor...;)

COYOTE
06-07-2007, 13:10
Sayın praecox çok teşekkür ederim. Anlaşılan yaylaya çıkıp ağaç kabuğu toplamak bana farz oldu. Yanlız enterasan gelen birşey var bitkinin yaprakları ve kökleri evin iç tarafına doğru yatıyor çiçekler de cama bakan tarafa, aldığımda böyle yatık vaziyette olduğundan yaprakları cam tarafına doğru koyamamıştım sığmıyordu. Acaba fazla ışıktan mı kaçmaya çalışıyor? Kusura bakmayın çok soru sordum ama...Tekrar teşekkür ederim.

praecox
06-07-2007, 13:31
belki biliyorsunuzdur... Bende takribi 200 phal var. aynı yerde olan bir ikisinde bu durumu bende farketim vede ışık cevre nem şartları değil de sanki saksı harcındaki sorun bunu yapıyor gibi bir sonuca vardım.
Giresundasınız sanırsam... Pinus sylvestris yani sarı çam bulursunuz diye ümid ediyorum... toplarsanız da fırında veya mikrodalgada steril yapmayı unutmayın saksınızı da bulaşık makinenizde temizleyin şayet başka saydam saksı bulamazsanız...
çürük kökleri de budamayı ihmal etmeyin.

saygılar

COYOTE
06-07-2007, 13:47
Evet Phal sayınızdan haberim var. :) substrat için yazdıklarınızı da tekrar okudum. En kısa zamanda sarı çam bulmaya çalışacağım. Bir boy büyük şeffaf saksım da var çok şükür. Vakit ayırdığınız için teşekkür ederim.
Saygılar

COYOTE
08-07-2007, 02:04
:( Sayın praecox kime sorduysam sarıçamı bilmiyor. Rize'deki arkadaşıma bile sordum ama nafile, olsun elimde gövdenin çıktısını aldığım kağıtla dolaşacağım artık;)
bir sorum olacak forumda fıstık çamı kabuklarının 1 yıl açık havada bekletilmesi gerektiğini okudum. Sarıçamda da bu uygulama geçerli mi? Yazmadığınıza göre değildir diye düşündüm ama emin olmak istedim.
Saygılar

praecox
08-07-2007, 10:30
Sarı çamı yani Pinus sylvestris'i bende kolayca tanıyamıyorum. Ancak fıstık çamı Pinus pinea dan daha uygun görünüyor saksı harcı olarak...
Zira fıstık çamında reçine sorun olabiliyor. Sarı çamda bu sorun çok belirgin değil... İğne yapraklı ağaçlar başlığında bende sorularıma yanıt alamadım. Ancak burdaki arboretumda çok kolay ayırt edilebiliyorsada bunları yan yana görmek hep mümkün olamıyor, bir de ordan kabuk söktürtmüyorlar :);) :D

Kabuğunu kaldırınca altı ve de üst kısımlara doğru portakalımsı sarı bir rengi var. Fıstık çamına çok benzer uzaktan ben ayırt edemiyorsamda habitusu az farklı yukarı doğru sarı çam sivri gelişiyor fıstık çamı yayılıyor.
Bolu ve cıvarında ben çok rastladım topladım da, ancak burda bana ne yalan söyliyeyim komşularımızdan orman mühendislerinden de çok detaylı bilgi edinemedim.

Malum ben İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü'ne yakın orturduğumdan orda çalışan yetkili olan çok yakın orman mühendisi komşularımız var... Hatta onların sayesinde bu konu ile ilgisi yok ama Liquidamber orientalis üretiklerini ve satışta olduğunu öğrendimi ancak sanırım tarlada olduklarından en erken kasımda alabileceğim...

Saygılar.

mineflora
08-07-2007, 13:49
AAAA
Ben de Liquidambar orientalis fidanı arıyordum...
Ne tesadüf...
Bu konuda yardım alabilir miyim sizden?
Teşekkürler..

praecox
08-07-2007, 14:32
Aman Mine hanım ne demek...
asıl sizden bizler yardım alabiliriz bu konuda... :)
bu arada etoburlarınız ne durumdalar...

COYOTE
08-07-2007, 21:40
Sn praecox cevabınız için çok teşekkürler. Bugün birkaç çam inceleme fırsatım oldu ancak elde var sıfır:( en azından sarıçam olmadıklarını anlayabildim bu da bir gelişme . :) Kim bilir hangi türdü orasını hiç bilemiyorum tabii.
saygılar

praecox
09-07-2007, 09:22
Şimdi geriye dönük düşünüyorum da... bende sarıçam olduğuna emin olmadığım, hatta o zamanlar bunları dahi bilmeden toplayıp da ektiğim kalın çam kabuklarının pekde zararını görmedim.
burda öenmli olan hızlı çürümemeleri ki bu da kendini belli eder alt tarafı 2 senede bir değil daha kısa süerde değiştirmek gerek olur.

COYOTE
09-07-2007, 09:55
İşte bu güzel haber:D en azından sarıçam olmasalarda bir sürü çam türü var buralarda. 1-1,5 senede yenilerim. Teşekkür ederim.

COYOTE
15-07-2007, 21:48
Merhaba sn praecox, bugün yaylada sarıçam bakındım ancak anlayabilene aşkolsun:( bir şevkle topladım sanırım ladin çıktı. Üzerlerinde mantarımsı yosunumsu oluşumlar var (şu an resim ekleyemiyorum) bu kadar sık soru ile sizi boğmadığımı umut ediyorum. Acaba bu kabukların kullanılabilirliği nedir? Teşekkür ederim.
Saygılar

praecox
15-07-2007, 21:56
Ladin olduğuna eminmisiniz?
Ladin kullanmadım hiç ancak uygun olmıyacağını düşünüyorum. Pinus sınıfı kabuklar yine bir şekilde kabul edilir gibi görünüyorsa da söylediğiniz gibi ladin kabuğu hemde mantarlı oluşumları olan yosunlu vs. pekde kullanmanızı öneremem. orman mühendizi arkadaşlar umarım bu konuyu görüp yardımcı olurlar ancak hatırladığım kadarı ile ladin yaprağı ile çam yaprağının parmaklar arasında çevrilememe özeliği ile ayrıt edebilme olasılığı var. bir de kullanabileceğiniz çam kabuklarının ibreleri uzunca olsun...

saygılar

COYOTE
15-07-2007, 22:17
Aslında emin değilim yayladan geldiğimden beri çam türlerini araştı-rıyorum.:D gördüğünüz gibi pinusgiller bilgisi sıfır bende. Sanırım bu işi kotaramayacağım.:( Size yardımlarınız için çok çok teşekkür ediyorum. Ama son bir ümit yarın fotoğrafını yükleyeceğim. Büyük ihtimal doğu ladini kozalak ve gövde olarak en çok ona benziyor.
Saygılar

COYOTE
16-07-2007, 09:35
En soldaki kozalağı pullarla kaplı gibi ve diğerleride üzerinde yosun oluşmuş kabuklar.Düzden ve tersten görünüşleri. Biliyorum çok net değil ama telefondan çekmek zorunda kaldım ancak renk aynen böyle. İşte bu da son çırpınıştı:(
Teşekkürler

praecox
16-07-2007, 11:25
Resimden anlaşıldığı kadarı ile ladin değil sanırım ancak daha az yosunlu kabuklardan toplasaydınız derim...
Ama sonuçta bu da bir bakmakla kedilerin kasap olması gibi bir durum yani burdan size kesin bir tavsiyede bulunamıyacağım.
Kabuklar kuru halde elde sıkılınca konsistenti nedir kolay çıtırdıyor mu katmanlarına ayrılıyor mu vs. gibi kabuğu elime alıp bir şeyler diyebilirdim...
ancak bu yosunlu kabukları pek de tutmadım dersem... :(
Kozalağından da ne ağacı olabileceği konusunda çok bir şey diyemiyorum dendrologie konusunda bir uzman arkadaş belki yardıma çağrılsa...

COYOTE
16-07-2007, 20:27
Tamam Sn praecox çok teşekkürler. Sizide uğraştırdım. Pes ettim sanırım.Artık İstanbul'a gidince bakacağım birşeyler.
Saygılar

ephesos
18-07-2007, 01:02
Sarıçam kabuğu sert yapısı kehribar rengi ,krılıp içi incelendiğinde ince katmanlardan oluşmuş sert tabakalar halinde geniş bir kesit alındığında pazıl parçalrına (yap boz) benzeyen küçük şekillerden oluşan , kozası fıstıkçamı kozası gibi irice gene kehribar rengi (sarı ve kahve arsı , ceviz kabuğu rengi) olan canlı ağaçlarda kabuğu parlak ve yüzey pürüzü az olan birtürdür.

COYOTE
18-07-2007, 20:58
Ephesos size de teşekkür ediyorum sarıçam açıklamaları ve resimleri için lakin ben pes ettim, o kadar çamın arasından ayırt etmesi çok zor oluyor. Tabii bir de ormanda kaybolma ihtimali var o mu bu mu derken epey açılıyor insan.:D

ephesos
18-07-2007, 21:05
;) Çok acilse çamkabuğu ayarlarız azda olsa artı salt hindistan cevizi kabuğuda kullana bilirsiniz.

COYOTE
18-07-2007, 21:17
Teşekkür ederim:D Sn praecox da çam kabuğu olur demişti, yalnız çam kabuğunu uzun süre havalandırmak gerekiyor sanırım.(Yanlış hatırlamıyorumdur inşallah) Tabii hazır havalandırılmışı var ise ne ala:D Burada hindistan cevizi kabuğu bulabilmem imkansız gibi birşey. Biraz daha bekleyebilir gibi. İstanbul'a gidince halledeceğim artık.

Fatma E.
23-07-2007, 10:25
Fotoğrafdaki orkidemi geçen hafta Kozyatağı Bauhaus'dan 9.90'a aldım. Bugün incelerken köklerde minik yeşil böcekler olduğunu gördüm. Ne yapmam gerekir acaba? Alkolle silme yöntemi işe yarar mı?

praecox
23-07-2007, 10:32
Köklerde ise alkole müdahale doğru olmaz. bir böcek ilacı tatbik edin.
Minik yeşil böcekleri biraz tanımlıyabilirmisiniz. veya bu konuyu açarmıydınız?

Fatma E.
23-07-2007, 11:05
Hızlı cevabınız için teşekkürler praecox.

Çiçeğin köklerinde ve toprakta sürekli gezinen nokta büyüklüğünde minicik böcekler var. Yanımda fotoğraf makinesi olsaydı fotoğraflamaya çalışırdım ama malesef önümüzdeki 10 gün için bu mümkün değil gibi görünüyor.
Ayrıca sanırım bir sorun daha var ki o da şu, şu anda kökler fotoğraftaki gibi değil. Koyu yeşil ve çürümüş gibi görünüyorlar. Fotoğrafı 3 gün önce (Cuma günü) çekmiştim.
Bu arada böcek ilacı markası ve nereden alabileceğim konusunda bilgilendirebilirseniz sevinirim.

praecox
23-07-2007, 11:11
Ok sanırım fazla sulamadan kökler çürüme gösteriyor. saksı harcını fazla nemli tutuğunuzdan toprak biti gibi böcekler de salgın haldeler.
Saksı harcını değiştirmek gerek bu durumda pekde ilaçlamıya gerek kalmaz.
Kullanacağınız ilaçları v.s gibi diğer tüm bilgileri bu forumdaki yazışmalardan bulabilirsiniz.

Saygılar

Fatma E.
23-07-2007, 11:18
Saksı harcını değiştirmek gerek bu durumda pekde ilaçlamıya gerek kalmaz.
Kullanacağınız ilaçları v.s gibi diğer tüm bilgileri bu forumdaki yazışmalardan bulabilirsiniz.

Çok teşekkür ederim. Tavsiyeniz doğrultusunda toprağı değiştirmeye çalışacağım, ama bu benim gibi bir acemi için çok zor olacak gibi görünüyor :( Yine de forumda bu konuda yazılanları dikkatlice okuyup elimden geleni yapmaya çalışacağım. Bu da biraz vakit alacak sanırım. Umarım bu süre içinde orkidemi kaybetmem.

Tekrar teşekkür ederim. Saygılar...

praecox
23-07-2007, 18:47
sayın praecox merhaba, gecen sene aldigim Phalænopsis'in cicekleri bittikten sonra dalini ustten 3.bogumdan kestim simdi anliyorum ki alttan ucuncu bogumdan kesmeliydim:) neyse ki orkidem hala hayatta ve kestigim yerin bi bogum altindan bir yavru verdi henuz 2 cm uzunlugunda ve 2 yaprakli bunu ne yapmam gerekiyor bu forumda okudugum kadariyla yeni bir saksiya almam gerekiyor bos bir saksim var (daha once yasatamadigim bir orkideme ait) ama ne zaman ve nasil bu aktarimi yapmaliyim merak ediyorum..ilginize simdiden tesekkurler..selam ile..

saygilarimla..murat yurdakul..

Sayın Murat bey,

yanılmıyorsam sizde sarı bir phal. vardı. :) keikiniz yani yavru oluşum 2-3 kök oluşturana dek bekleyin. Sonrası bu forumda dikimi hakkında bilgileri bulabilirsiniz.

Saygılar

muyurdakul
23-07-2007, 20:19
gercekten hafizaniz beni hayrete dusurdu:) sari orkidemi benim kadar iyi hatirlamaniza cok sevindim ve sasirdim:) tum forum arsivini okudum 8.sayfadayim keiki ile ilgili yanitlari ogrenmeye basladim ama soruyu sormus bulundum bir kere..:) ilginize cok tesekkurler..sevgi ile kalin.. :)

muyurdakul
23-07-2007, 20:27
Bu kadar cok orkide severi birarada bulmusken bir soru ve ilginc bir hikaye daha anlatayim praecox'umuz bize yanit verir umarim:) cicekli ve pembe bir phalem var cicekli bir sekilde almistim ancak geldikten bir kac hafta sonra cicekleri dokuldu, ancak yine birkac hafta icinde yeni bir dal cikti ve uzerinde bir suru tomurcuk varken dikkatsizlik sonucu kirildi ben de kiyamayip kirilan parcayi su icerisine koydum. Daha sonra tomurcuklardan biri cicek oldu ancak bir kac gun sonra o da dokuldu istemeyerek de olsa atmaya hazirlanirken ucunun yeniden uzamaya basladigini farkettim ( Turk filmi gibi oldu:) ) simdi kopan kirilan cicek acan doken ama inatla uzamak isteyen canim Phalaenopsis'imi ne yapmaliyim? forumda pahali ya da ender bulunan bir yosun turu icerisine sarmalanip buyutmenin mumkun oldugunu okumustum o yosunu nereden bulabilirim ya da nasil yasatabilirim bu pembe can parcasini:( herkese selamlar..

praecox
24-07-2007, 10:34
Çiçek sapını bırakın suda kalsın o tomurcuklardan keiki elde etmek mümkün değil gibi. Ana bitkideki çiçek sapının gözlerinden bekleyin. Ordan yeniden bir çiçek sapı verebilir veya bu sıcaklarda keiki oluşum ihitmali yüksek. Benim bu aşağıdan anladıklarım bu.
Bilmem bir şeyleri yanlış anlamış mıyım?

muyurdakul
24-07-2007, 16:40
Hayır kesinlikle yanlış anlama yok. Birkaç yıllık orkide tecrübem gösteriyor ki yazın kuvvetli sıcak ve az hava akımı kesinlikle keiki yaratıyor:) Çiçek mi keiki mi hangisini daha çok seveceğimi bilemedim:)yaşasın orkideler:)

mustang18
26-07-2007, 21:39
merhaba arkadaşlar..11 sayfada 09.06.2007 tarihinde yavru orkidelerin çiçek verdiğini yazmış ve resimleri eklemiştim. o zaman karar olarak ya kesecektim çiçekleri **** kuöar oynayıp bekleyecektim. şu anda yaklaşık1 aydır çiçekteler. ama hala kök yok sanki ana bitkide biraz güçkaybediyor gibi. eskisi kadar canlı değil gibi. onun resminide göndereceğim şimdi. yapraklar sanki eskisi kadr sert ve diri gibi değil. ne yapmalıyım. yardımlarınız için şimdiden teşekkürler

praecox
26-07-2007, 22:39
Bu konuda olasılıklar da sanırım o tarihlerde size yazılmış. Hala karar sizin. Çiçekleri kesip keikilerdeki kök oluşumunu bir gübre ile destelemek, veya tekrardan işi oluruna bırakıp ne olacağını görmek.
Bitki güçten düştüğünü gözlemlemişiniz. Çiçeklerin de bir aydan fazladır açık durduğunu yazmanızdan, sanırım bu konuda siz kararını vermişsiniz bizden teyid veya destek bekliyorsunuz... :D
Bence de kesin...:D ;)

ephesos
26-07-2007, 23:24
Size daha öncede söylenmişti benimde fikrim aynı eğer o çiçeksaplarını ki daha önce onların kökdeğil çiçeksapı olduğunu söylemiştim , kesmezseniz orkideniz 2 aydaha yaşar sonra kökçürümesi ile ilgili sorular sormaya başlayacaksınız.
Yeniliyorum çiçeksaplarını kesin çiçeklere aldırmadan fosfor oranı yüksek bir gübreyle gübreleyin keikiler köklendikten sonra ayırın.Ben olsaydın öyle yapardım.Sayın preacox un dediği gibi karar sizin , kolay gelsin.

mustang18
27-07-2007, 22:34
evet haklısınız sanırım ama kesmeyede kıyamadım. sanırım kesme vakti geldi. nasılsa çiçekleride gördüm 1 ay da seğretme keyfini sürdüm. umarım ana bitki çok yıpranmamıştır. Bauhuas tan bir gübre aldım. fosforu zengin mi nasıl anlarım ? birde doğada olsaydı bu olay yani 2 yavru ve yavrular çiçek verseydi , sonuç farklımı olurdu ? Yani doğada yavruları ayıran birileri olmayacağına göre ???? yoksa bu orkideler vahşi ortamda yetişmiyorlar mı ?.. Teşekkürler

ephesos
28-07-2007, 00:05
Aldığınız gübrenin içeriğinin açıklandığı bölümde P2O5 oranının azota yakın olması lazım size bauhausta satılan VİLMORİN orkide gübresini tavsiye edebilirim.
Elinizdeki orkide doğada bulunamaz o bir hybrid doğada 50 çeşidi olan bu tür çaprazlama sonucu elde edilmiştir yani o bir tüp bebek dolayısi ile doğal şartlarda böyle iki çiçek sapı sonra iki keiki hele hele daha sonra iki çiçeksapıdaha görülemez.Bu konu hakkında formun e dergi yayınlarından sanırım nisan ayının sayısını okuyun bu tür ile ilgili geniş birbilgiyi preacox kaleme almıştı.
(phelenaopsis doğada 50 çeşidi var ama elimizde bulunan phaller hybrittir )

Fatma E.
30-07-2007, 11:01
Daha önce size orkidemde minik böcekler olduğunu söylemiştim. Toprağını değiştirmemi önermiştiniz ama ben uygun torfu bulmanın çok zor olduğunu görünce ve böceklerin fazla sulamadan olduğunu öğrenince toprağı kurutursam uygun olur diye düşündüm :( Ve çiçeğimi güneşe çıkardım. Fakat kısa süre için çıkardığım çiçeği işe gitmeden önce eve almayı unuttuğum için akşama kadar güneşte kaldı. Ve sonuç, çiçeğimin yaprakları güneşten yandı :eek:
Bu olay bir hafta kadar önce oldu, şimdi yaprağımın biri sarardığı için kestim. Diğer yapraklar yanık yerleri dışında çok sağlıklı görünüyorlar. Ama bir sorun daha var ki yeni çıkan yaprak da sanırım zarar görmüş, hiç büyümüyor :(
Sizce orkidemi kurtarma şansım var mı?
Bu arada artık böcek yok.

ephesos
30-07-2007, 11:28
Resimlerini ekleyebilir misiniz ? Saksıyı ıslatınca böcekler yeniden çıkacaktır.Büyük ihtimal böcek dediğiniz sirkesineğidir.Resimlerini ekleyin yardımcı olmaya çalışalım.

Fatma E.
30-07-2007, 11:43
Malesef fotoğraflarını Çarşambadan önce ekleyemem. Fotoğraf makinesi şu anda bende değil. Ama üstteki köklere su değdirmeden çok az su verdim ve böcek çıkmadı. Sanırım böcek olayı çözüldü gibi ama ben yapraklara çok üzülüyorum. Bu arada yaprakların altından sanki çiçek dalı çıkarıyor. Çarşamba akşamına detaylı fotoğraflarını eklemeye çalışacağım. İlginiz için çok teşekkür ederim.

ephesos
30-07-2007, 12:51
Forumda belirtilen saksı harcı bulamadınızsa ben bir saksılık ayarlarım hazır karışım halinde , birdaha kesinlikle orkidenizi torfa dikmeyin.Saksı harcının muhakkak değişmesi lazım anladığım kadarı ile.

Fatma E.
30-07-2007, 14:18
Ben torfa dikmedim ephesos. Sanırım terimleri yanlış kullandım. Orkidemin harcını (doğru olan bu sanırım) hiç değiştirmedim. Çünkü bu iş benim gibi acemiler için zor görünüyor. Fotoğrafını mutlaka ekleyeceğim. O zaman daha kolay anlaşılabilir yapraklardaki sorun. Yardım etme isteğiniz beni çok sevindirdi. Fotoğrafı gördükten sonra hala toprak değiştirmem gerektiğini düşünürseniz sizden karışım isteyeceğim.

ephesos
30-07-2007, 14:24
Tamam resimlerine bakalım elimden geleni yaparım.Fakat her açıdan olsun .

Fatma E.
30-07-2007, 14:49
Tamam ephesos mutlaka fotoğraf ekleyeceğim. Teşekkürler...

Fatma E.
10-08-2007, 11:06
Merhaba,
Sonunda orkidemin fotograflarını çekebildim. Sanırım düzelmeye başladı :) Ortadaki yeni çıkan yaprak büyüyor :D Gerçi pek yaprağı kalmadı, hepsini kesmek zorunda kaldım ama napalım. Siz ne dersiniz? Kaybetmeyeceğim değil mi orkidemi? Köklerde kuruma var gibi geldi bana.

Bu arada son resimde işaretlediğim şey çiçek dalı olabilir mi?

ephesos
10-08-2007, 12:10
Hayır. O yeni bir kök oluşumu. Bitkinize 10 günde bir sıvı gübre vermeyi ihmal etmeyin, tavsiyem Vilmorin bauhauslarda var.

Fatma E.
10-08-2007, 12:20
Teşekkür ederim ephesos. Ben Helin marka çiçekli bitkiler için olan gübreden vermiştim bir sefer. Bu işe yaramaz derseniz vilmorin alırım en kısa zamanda.

ephesos
10-08-2007, 13:04
Yok oda yarar yaramasınada vilmorin in orkideler için olan sıvı gübresini tavsiye ettim sadece bence alın birtane bulunsun pahalı birşey değil ayrıca karışımı tam yapraklanma dönemindeki orklar için.

Fatma E.
10-08-2007, 13:35
Tamam ephesos orkidem için vilmorin en kısa zamanda alınacak :) Teşekkürler.

ephesos
10-08-2007, 14:30
Bitkinizin boşa duran çiçek sapınıda endipten hemen kesin , ben onu çiçek sapını dengede tutan sopa sandım:D
Ayrıca alacağınız gübrenin üzerinde dozaj vardır onu dikkate alın . Netür gübre olursa olsun paket üzerindeki dozaj uyarısını dikkate alın. Özelikle belirtilmemiş ise normal bitkiler için verilen dozajlama miktarının 1/4'ünü orkidelere kullanın. tekrar yazıyorum o çiçek sapını derhal kesin.
En sona eklediğiniz resim tam seçilemiyor tekrar o açıdan çekilmiş net bir foto eklermisiniz.

Fatma E.
10-08-2007, 14:33
Ben onu dipten 3 boğum sayarak kesmiştim. Madem hepsini kes diyorsunuz hemen keseyim. Gücünü yapraklara vermesi için mi kesiyorum?

ephesos
10-08-2007, 15:44
Evet aynen öyle yaprak ve kök oluşumuna harcasın enerjisini çiçeğe değil.

praecox
10-08-2007, 16:36
Bitki reconvalescens'de ise (hastalık sonrası toparlanma veya iyileşme fazı) her zaman çiçeklenmesini bastırmakta fayda var. Özelikle Phalaenopsis tohum taşırken de çiçek açarkende hastalanmış ana bitki tüm gücünü buraya harcayıp kendini ölümüne perişan eden bir tür orkidedir.
Şimdilik tohumdan orkide üretemiyeceğimize göre de çiçekten feragat edip ana bitkiyi kurtarıp güçlenmesini sağlamak her zaman iyidir. güçlü bir bitki kısa sürede daha gür ve güzel çiçekler açıcaktır.
Zaten bitkiniz de kendini kurtarmış görünüyor. Yeni kökler yeni yapraklar oluşturuyor.
En son işaretli bölgenin net bir fotoğrafını tekrar eklermisiniz sayın çiçekçi?

Saygılar

Fatma E.
12-08-2007, 07:49
Ephesos der demez çiçek sapını kestim. Yeni yaprağın büyüdüğünü gözlemleyebiliyorum çok şükür. Kurtuldu galiba çiçeğim.

Fotoğraf makinemin çok iyi olmadığından sanırım çok net bir fotoğrafını çekemiyorum. Elimdeki en iyi hali işte bu. Sanki kök değil gibi, biraz koyu renkli çıkıyor, ama hiç büyümüyor sanki.

ephesos
12-08-2007, 08:50
Phalaenopsis in ölürken bile çiçek açmak istediği çok görünen bir vaka , bu bitki çiçeği için yani tohumu yani çocukları için kendini çok rahat birşekilde feda edebiliyor yani ölümüne çiçek açabiliyor.
Buradan gördüğüm kadarı ile o bir çiçek sapı değil yeni oluşan bir kök yeni oluşan köklerin ucu hafif koyu renkete olur hafif kahve gibi.Saksıyı değiştirirken o kökleri dışarda bırakmamalıydınız olsun sulamandan iki gün sonra o köklere suyla seyrelttiğin sıvı gübreden püskürt.
Bu arada tebrikler kurtardın bitkiyi .

Fatma E.
12-08-2007, 11:12
Teşekkürler,
Sizin yardımlarınız olmasa çoktan ölmüştü çiçeğim. Umarım bundan sonra hep iyilik haberlerini veririm size. Ephesos ve praecox, ikinize de çok teşekkür ederim yardımlarınız için.

ephesos
14-08-2007, 23:09
Daha öncede yaptığım saksı değiştirme işini sizlerle paylaşmak istedim.
1:hepimizce problem olan saksı harcının ana maddesi çam kabuğu kullanabileceğimiz çam kabukları karaçam , fıstıkçamı , sarıçam kabukları 1cm büyüklüğünde parçalara ayırıp fırınlarız ben bu işlemi geniş ve derin bir teflon tavada kavurma yaparmış gibi iyice kavuruyorum :D
2:çamkabuğunun %10 kadar strafor parçacığı hazırlıyorum
3:gene kabuğun %10 kadar torf eğer sulama işini çok seyrek yapıyorsanız bunu % 20 çıkarabilirsiniz ki ben bunu tavsiye etmem.
4:gene % 10 kadarda mangal kömürü
5:ıvır zıvırcıdan aldığım cam vazonun altkısmını deliyorum nasıl diye sormayın bunun için ayrı bir başlık açılmalı bence:D
6:saksının dibine hava boşluğu ve harcın fazla suyla temasını önlemek için birkaç adet ortaboy çakıl kullanıyorum
7:harcı karıştırıyorum
8:bitkiyi eski saksısından çıkarıp çürük ve ölü kökleri dibinden kesiyorum
9:saksının içini yarıya kadar harçla dolduruyorum
10:bitkiyi yerleştirip yanlarının iyice harçla dolmasını sağlıyorum
11:ertesi günü bitkimi suluyorum

resimler aşağıda umarım yararlı olur.

ephesos
14-08-2007, 23:14
devamı buda

ephesos
14-08-2007, 23:18
ve yeni saksısında phalim enaz 2 yıl oda bende rataız şimdi;)

denizakvaryumu
14-08-2007, 23:21
Cama delik açmak gerçekten ilginç bu konudaki tecrübelerinizi anlatırsanız sevinirim.

ephesos
14-08-2007, 23:27
Elmasla (camkesme aparatı) delik açacağım yeri iyice içten ve dıştan çizip sivri uçlu herhangibir aletle iğneyle kuyu kazargibi yavaş yavaş oyuyorum bir içten biraz dıştan yeterinve derin olduğunu anladığımda oyuğa tornavidayı sokup yavaş darbelerle vuruyorum , oyuk eğer yeterince derinse cam deliniyor ama bunu yapmak enaz 3 günümü alıyor çok zor ve sıkıcı bir iş , ama elimde değil sevgi herşeyi yaptırıyor.

COYOTE
15-08-2007, 09:03
Sn ephesos ben çam ağaçları ile dolu bir yerde oturmama rağmen henüz kabuk elde edebilmiş değilim. (Şahsi beceriksizliğim ladin kabuğu toplamışım yanlışlıkla :( )Siz bu kabukları kendiniz mi topladınız? Eğer öyle ise açık havada kaç gün beklettiniz? Forumda var biliyorum da belki daha kısa süreli bir pratik yöntem uyguluyorsunuzdur. Resimlerini eklemiştim Sn praecox da substratı değiştirmem gerektiğini söylemiş idi. Zira köklerin % 70 i toprakta değil havada.

ephesos
15-08-2007, 09:12
Kabuk reçinesini ve içindeki suyunu (azda olsa) bırakması için bekletilir ,eğer aciliyetiniz varsa kabukları koklayarak **** parçaladığınızda reçineli olup olmadığını anlarsınız ,reçinesiz olanları fırınlayıp hemen kullanabilirsiniz.
Eğer acil lazımsa özelime yazın birsaksılık göndereyim dostum.

praecox
15-08-2007, 09:14
Sayın COYOTE,

gerçi sayın ephesos'a sormuşsunuz ancak ben burdan tekrar bildiklrimi yazayım. Orkide harcına kullanacağınız ağaç kabukları genel olarak Pinus sınıfı ağaçların kabuklarından olabiliyor. Tercihan P. pinea P. sylvestris (sarı çam) kullanılmakla beraber kızıl çam ve diğerleri de sorun yaratmıyor. Burda birinci sıradan tafsiye ettiğim Pinus pinea'yı reçinesinden dolayı bu bekletme yıkama işlemini yapıyoruz. Burda bu bağlamda tek tavsiye edilen Pinus sylvestris kalmış oluyor. ancak diğerlerinin uygun olduğunu pekde sorun yaratmadığını gördüm.
Şayet kullanacağınız kabuklar pinus pinea değil ise yine de bol su ile yıkayıp suyu süzüldükten sonra 10 dk kadar tam gaz br mikrodalga fırında kapalı uygun bir kabın içinde sterilizasyon işlemine tabii tutmamız çok yerinde olur.

Saygılarımla

COYOTE
15-08-2007, 09:29
Sn ephesos ve Sn praecox teşekkür ederim. Hatırlarsanız sayın praecox ümidimi kesmiş ve İstanbul'a gitmeyi beklemiştim. Ama çakıldım kaldım burada:( Aksi gibi pinusları ayırt edemiyorum asıl sorunum bu tabi. Biraz fazla pimpirikli olduğum için de kabukları topluyorum, inceliyorum yok, ya reçinesi oluyor ya da yosunu mantarımsı şeyleri.
Beni mazur görün, pimpiriklilik başa bela.
Ama Sn praecox bu son yazdığınız yöntemi deneyeceğim. Artık hangi pinusu bulurum meçhul.
Tekrar teşekkür ederim ephesos paylaşım öneriniz için biraz daha çabalayayım olmazsa seve seve kabul ederim ve praecox sabırla cevap verdiğiniz için:D

badtr
21-08-2007, 10:03
selam arkadaşlar bir kaç konu hakkında tecrübelerinize ihtiyacım var, bende eflatun renkli 5 adet Phalaenopsis ( galiba ) var,

1- Orkide toprağı almak istiyorum ama bir türlü bulamıyorum bunu hazır olarak satan bir yer istanbulda yok mudur

2- Bendeki orkideler plastik şeffaf bir kabın içinde ve kısmen daha kalın plastik bir kabın içinde duruyor, bu şekil doğrumu yani cam bir kavanozda olmazmı saksısının altı delikmi olmalı

3- sulama zamanı ilk olarak uygulamam gereknler hakkında kısaca bilgi verirmisiniz.

Mine Pakkaner
21-08-2007, 10:23
Badtr hoşgeldiniz. Forumda cevap alabilmeniz için öncelikle yeni gelen arkadaşlar başlığına uğrayıp kısaca kendinizi tanıtmanız gerekli.

Sorduğunuz soruların hepsi cevaplandı. Başlıkları okuduğunuzda cevapları bulacaksınız.

Bu arada olmazsa olmazlarımızdan biri Türkçe, bu konuda gösterdiğimiz özene katılmanızı rica ederiz. İmla kurallarına dikkat edip ( Büyük harf kullanmak, "mi-mı" soru eklerini, "de-da" dahi eklerini ayrı yazma vs. ), *** gibi mesajlaşma dili kısaltmalarını da kullanmıyoruz. Bize destek olursanız seviniriz...

Ayrıca http://www.agaclar.net/dergi/nisan07.html adresindeki e-dergimizin nisan sayısında Phalaenopsis hakkında güzel bir makale bulacaksınız.

Fatma E.
23-08-2007, 10:01
Daha önce öleceğini sandığım ve sizin yardımlarınızla canlandırmayı başadığım phalim günden güne daha iyiye gidiyor. Yeni çıkan yaprağı epey büyüdü. Dün ephesosun önerdiği Vilmorin marka orkide gübresinden aldım sonunda. Üzerindeki talimata göre suyunu hazırladım. 2lt'ye 20cc vermişti ölçüyü. Benim bir tane orkidem olduğu için bunun yarısı kadar hazırladım, 1 lt'ye 10cc. Ama bu su da çok tabi phal için.
Sorum şu: Bu gübreli suyu diğer çiçeklerimde kullanabilir miyim? Cevap evetse hangi çiçeklerde kullanabilirim?

Fatma E.
23-08-2007, 10:28
Büyüyen yaprağımı da sizinle paylaşmak istedim.

praecox
23-08-2007, 11:24
Sayın Fatma E.,

Orkideler kadar asidik ve seyreltik gübre seven diğer bir süs bitkisi Anthurium'lardır (Antoryum). Sizin hazırladığınız bu gübre çözeltisini kireçsiz, saf su veya yağmur suyu ile hazırlarsanız bu çözelti her 15 günde bir orkidenizde kullanmak üzere saklıyabilirsiniz.
Bu hali ile herhangi bir diğer süs bitkisine de kullanabilirsiniz bir zararı olmaz.
Orkidelerde tatbik edilen başka bir gübreleme metod da yağmur suyuna bu tarif edilen miktarın yarısını ekleyip (yani sizin durumunuzda 1 lt'ya 5 ml) haftalık mutat sulamalarınızı bu su ile yapmak.

Saygılar

Fatma E.
23-08-2007, 11:29
Teşekkürler praecox. Diğer çiçeklerime zarar vermeyeceğini öğrendiğim iyi oldu. Bu forum sayesinde bu kış yağmur ve kar suyu (bu da çiçeklere iyi gelir mi bilmiyorum ama) toplamaya karar verdim. Tabi yağarsa.
Eskiden hep musluk suyu kullanırdım, artık kıyamıyorum çiçeklerime benim içmediğim suyu vermeye.

gunlu
23-08-2007, 11:40
Herkese merhaba,
Forumu uzun süredir takip ediyorum ama ancak yazabildim.
Benim pimpirikliliğim sayın Coyote'den daha beter sanırım. Kabuk toplamaya niyetlendiğim ilk zamanlarda her yerde fıstık çamı ağaçları görüyordum. Tabii o zamanlar kozalağı olan her çamı fıstık çamı sanıyordum! Sanırım gördüklerim kızılçam. Onun da kullanılabildiğini okuyunca çok sevindim. Şimdilerde derdim şu: Kabuk koparmak ağaca zarar veriyor mu? Elim gitmiyor bir türlü.. Ya da kurumuş ağaçların kabukları kullanılabilir mi?
Sevgilerimle,

praecox
23-08-2007, 12:34
Sayın gunlu,

yaşıyan çamların kabuğunu sökmek (belli bir derinliği aşmamak kaydı ile) ağaca zararı olmaz. Örneğin mantar meşesinin kabukları 5 ila 7 senede bir tamaıyla soyulur. Bunun ağaç gelişiminde faydası olduğunu söyleyenler de var. Ancak bu işlem bilen kişilerce yapılmalıdır.
Tüm kabuk ihtiyacınızı da tek bir ağaçtan karşılamanız da gerekmediğinden...
yine de bunu aleni bir forumda tafsiye etmek istemem.
Kurumuş çam kabuklarını toplamanız daha iyi bahsi geçen reçinelerden yıkanmış olma ihtimaleri de var. zaten tomruk toplanan yerlerde gereğinden fazlası ya yerlerde kalmakta ya da ısıtma amaçlı köylüler toplamaktadır.

siz yine de canlı ağaçlara zarar vermeyin derim ben.

syagılar

ephesos
23-08-2007, 23:21
Zarar vermeyelim ağaçlara istemeden olsada , bulamazsanız gönderirim size.
Aydında çok rahat bulabilirsiniz ama.

srknuz
24-08-2007, 08:10
Herkese merhabalar,
klima kullanımında oda içindeki nemden dolayı klimaların oluşturmuş olduğu suyu orkidelerde kullanabilirmiyiz. Nem dolayısıyla damla damla oluştuğu için saf su olduğunu düşünüyorum. Bilgisi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum.

beyaz orkide
24-08-2007, 10:58
Merhaba arkadaslar,
Bugün orkidemin burustugunu fark ettim icine bakayım köklerine dedim birde ne göreyim kök yok olan miniciklerde cürük kestim onuda.Sizce köklendirme hormonu ise yarar mı yoksa farklı bir metod varmı.orkidem ölecek yoksa ne olur yardım edin kurtarayım.1ay önce bauhaseden almıstım.Köklerine bakmak aklıma gelmedi dogrusu.

srknuz
24-08-2007, 11:17
Merhaba arkadaslar,
Bugün orkidemin burustugunu fark ettim icine bakayım köklerine dedim birde ne göreyim kök yok olan miniciklerde cürük kestim onuda.Sizce köklendirme hormonu ise yarar mı yoksa farklı bir metod varmı.orkidem ölecek yoksa ne olur yardım edin kurtarayım.1ay önce bauhaseden almıstım.Köklerine bakmak aklıma gelmedi dogrusu.

Merhaba benimde yaprakları buruşmuş kökleride pek fazla olmıyan bir phalim vardı, çürükleri temizledim geriye az miktarda çok kısa kökler kaldı, köklendirici hormon sürdüm ve saksı harcını yeniledim, yaklaşık 3 aydır hala yaşıyor iki adet yeni yaprak verdi. Bence sizde aynı yöntemi deneyebilirsiniz. Umarım çiçeginiz kurtulur.

ephesos
24-08-2007, 11:25
Sayın serkanuz , ben klima suyu kullanıyorum problem olmadı tecrübeyle sabit yani.
Sayın beyaz orkide , hormona falan gerek yok saksı harcını değiştirin bozuk bütün kökleri kesip mangalkömürü tozuyla kesikyerleri kaplayın ,size sabretmenizi ve forumu okumanızı tavsiye ediyorum aradığınız scevaplara daha kapsamlı şekilde ulaşabileceksiniz.

beyaz orkide
24-08-2007, 11:29
Tesekkür ederim arkadaslar.Hemen hayata geciriyorum önerilerinizi.

İzmirli
14-09-2007, 11:09
Merhaba! :)
Dün Koçtaş'ta 10 lt'lik torbalar içerisinde Orkide-phal. toprağı satıldığını gördüm.Toprağı inceledim ağaç kabuğundan çok torf gibiydi.Sizce bu toprak kullanılabilinir mi?
Teşekkürler!

muyurdakul
18-09-2007, 08:32
Sayın Praecox merhabalar; daha önce size sarı orkidemle ilgili mesajlar yollamıştım, orkidemdeki keiki iyice büyüdü hem keikide hem de ana bitkide aynı anda 4-5 kök ucu belirdi ve yaklaşık 0.9 mm uzunluğa erişti (çok bilimsel yazıdm:)) en kısa zamanda forumda resmini de paylaşacağım, keiki için en temel unsurun sıcaklık olduğu kanaatindeyim, eskişehirde yaşıyorum ve burada havalar soğudu, kaloriferlerde henüz yanmıyor, bu geçiş döneminde orkidemi üşütmek istemiyorum, malum bütün gün çalıştığım için bitkinin yanına herhangi bir ısıtıcıyı bırakıp gidemem, size şunu sormak istiyorum acaba bitkiler için minik ısıtıcılar satılıyor mu ücreti ne kadardır? nereden temin edebilirim..yanıtlarsanız sevinirim..tüm çiçek severlere selam ile..

praecox
18-09-2007, 09:33
Sayın muyurdakul,

öyle tek bitki için ısıtıcı bir sistem maalesef bilmiyorum zaten pekde işim olmdı :D
Phal.ler genelde 18 C ya kadar dayanıklıdır. kısa vadede evinizin sıcaklığının bu değerlere dahi ineceğini zannetmiyorum.
Bu durumda yapabileceğiniz tek şey belki o phal.iniz için ısıtmalı bir camekan oluşturmak olabilir.

Sayın İzmirli,
size özelden de yazdığım gibi ben şahsen bu tarz torf miktarı yüksek karışımlar kullanmıyorum tafsiye de edemiyorum. Uzun vadede bu saksı harçları ev ortamda Phallerde sorun yaratabiliyor.

saygılar

noreks
18-09-2007, 22:24
seralarda kullanılan elektrikli bant şeklinde toprak ısıtıcıları var ama bilemem işinizi görür mü?
çok ucuzdur ve çok az elektrik kullanır. resmide internetten buldum . seralara elektrikli malzeme satan yerlerde bulunuyor.

mecegh
29-09-2007, 13:00
Selamlar herkese,
Ben de sonunda cesaret edip bir tane Phalaenopsis aldım kendime. Aydınlık bir yere koydum. Üzerinde bir sürü çiçeği vardı ama 2 gün içerisinde hepsini döktü, hatta tomurcukları vardı onlar da pıtır pıtır döküldüler. Çok üzüldüm ama şimdi bazı dökülmeyen tomurcukları kabarmaya başladı. Yaklaşık 10 gün oldu alalı, sanırım ancak yerine alıştı. Yanlış mı düşünüyorum :confused:
Tabi alır almaz da baktım forumda neler yazılmış diye. Altına koyduğum tabağa taşlar koydum güzel güzel ve saksıya değmiyecek şekilde su ekliyorum azaldıkça. Sulamasını da yapıyorum bir güzel genelde pazar sabahları :)
Ama şu yağmur suyu olayı biraz zor benim için, Ankara'ya yağmur yağmıyorki :D Dışardan aldığımız içme suyundan veriyorum sorun olmuyodur umarım.

praecox
30-09-2007, 14:47
Selamlar herkese,
Ben de sonunda cesaret edip bir tane Phalaenopsis aldım kendime. Aydınlık bir yere koydum. Üzerinde bir sürü çiçeği vardı ama 2 gün içerisinde hepsini döktü, hatta tomurcukları vardı onlar da pıtır pıtır döküldüler. Çok üzüldüm ama şimdi bazı dökülmeyen tomurcukları kabarmaya başladı. Yaklaşık 10 gün oldu alalı, sanırım ancak yerine alıştı. Yanlış mı düşünüyorum :confused:
Tabi alır almaz da baktım forumda neler yazılmış diye. Altına koyduğum tabağa taşlar koydum güzel güzel ve saksıya değmiyecek şekilde su ekliyorum azaldıkça. Sulamasını da yapıyorum bir güzel genelde pazar sabahları :)
Ama şu yağmur suyu olayı biraz zor benim için, Ankara'ya yağmur yağmıyorki :D Dışardan aldığımız içme suyundan veriyorum sorun olmuyodur umarım.

Phal.ler genelde kısa bir süre dahi olsa az ışıklı aydınlık olmıyan yerlerde bulunduruldukları zaman tomurcuklarını dökerler bu normaldir. ama sizin de tespit etiğiniz gibi kısa bir sürede kendini toparlar ve bunu telafi eder.
orkidelerin tomurcuk dökmelerinin bir diğer sebebi de olgun meyvelerin veya bunların soyulmuş kabuklarının yakında bulunmasından kaynaklanır. bu meyve veya artıklarından olgunlaşma prosesi çerçevesinde oluşan etylen gazı tomurcukları çok erken olgunlaşmışçasına döktürür. özelikle ben dendrobium da buna şahit oldum bir gece elma kabukları ile yan yana kalmaları ertesi günü tüm tomurcuklarını ve çiçeklerini dökmeye yetti .:(
su konusunda da yazdığınız gibi yapılacak başka çare yok içme suyu da uygundur yeter ki sertlik derecesi düşük olsun.

saygılar

noreks
01-10-2007, 01:50
Sayın Praecox,

Ach ach. sizin deyiminizle gaza gelip bir tane phal almıştım. Öylesine başarılıydı ki öneriler şimdi çiçekli bir phal sahibiyim.

Gazın sonu yok Bauhouse gidince kendilerinin öldürmekte son derece tecrübeli oldukları konuda bir kere daha indirime gittiklerini görünce adedi 5.25 den 3 tane daha phal aldım.

mecegh
02-10-2007, 08:13
Saolun Praecox,

Verdiğiniz bilgiler için, yorumlarımın doğru olması sevindirdi beni. Ama daha çok okumam ve araştırmam gerekli bu narin bitkiler için :)

İyi günler dilerim herkese...

nebat06
02-10-2007, 14:28
Sayın praecox,
Bu bölümü devamlı okudum. Benim phal. imde meydana gelen durumla ilgili soruma cavap bulamadım.
Gelişimi şöyle: Çiçekleri geçtikten sonra çiçek dalını söylenen yerden çiçek açmamış gözün 1 cm üstünden kestim (kömür tozu tatbiki de yaptım). O kesikten uzun bir süre koyu kıvamlı bir sıvı geldi. Reçine gibi bir sıvıydı. Dal bu şekilde durmaktaydı. Ne yeni bir çiçeklenme oldu nede keiki. Ancak bir kaç gündür bu dalda biraz da olsa kuruma baş gösterir gibi.

Durum böyle iken yeni yaprak çıkartmaya başladı. Ne yapmam gerekli. Dalı kesmem mantıklı gibi geldi bana.

Birde diğer phal. lerimde de hem çiçek var , hemde yeni yaprak çıkartmaya başladılar :) bu normal midir ?

praecox
02-10-2007, 15:01
Bilmem geçen aylardaki e-dergimizin phal.ler için yazdığım yazıyı okudunuz mu? Belki tam anlamıyla belirtmemiş olabilirim ancak (özelikle de phallerde ciddi bir dinlenme dönemi yok denirse de) orkidelerin de bir yaşam ritmi var. yani gelişim çiçek açma dinlenme kuvvet toplayıp yeniden çiçeklenme. bu ritim phal.lerde çok belirgin değilmiş gibi ise de tüm bir yıla yayılmış olarak phal.ler kışın çiçeklenecek bir ritim içindedirler. çok sıcak yaz günlerini yeni yaprak açma ve güç toplamak için kullanırlar kışın günler kısalır ve havalar soğursa çiçeklenme dönemine girer.

bu siklus içinde bakarsak birinci anlatığınız phal tekrar o saptan çiçeklenme gücünü bulamamış ve dinlenmeye geçmiş. bu anlamda o çiçek sapını kesmeniz elbette uygun olur kışa bir iki ay içinde yani yeni çiçek sapı filizi oluşturacaktır. diğeri ise tüm kış çiçek açmıya devam edecek gibi.

phal.ler o kadar çaprazlandı ki bazıları tüm sene ard arda çiçek açabilirkken bazıları bir iki aylık dinlenme zamanı geçiriyor.
rengine ve çaprazlandığı atalarına göre bu tipten tipe çok değişiklikler de gösterebiliyor.
tabii burda gübreleme de çok önemli bir rol oynamakta. diğer orkidelerde dinlenmeye geçiş ve dinlenme dönemlerinde tamamen gübrelenme kesilir iken phal.lerde çok belirgin bir dinlenme fazı görülmediğinden tüm sene normal gübrelenme yapılması da daha sık çiçek açtırmaya sebep olacaktır.

COYOTE
02-10-2007, 15:11
Sayın praecox merhaba;
Biliyorum benim phal toprağı arayışımdan ve sorularımdan fenalık geldi size ama maalesef istenilen substrata ulaşamadım. Sanıyorum içeride çok fazla ölmüş kök yapısı var acaba çıkarıp o kökleri temizleyip aynı karışıma diksem en azından daha iyi olur mu? Ne dersiniz?

praecox
02-10-2007, 15:14
Sayın Coyote,

sayın ephesos size saksı harcı yollıyabileceğini söylemişti. onla iletişime girmediniz mi?

Aynı saksı harcına kökleri temizledikten sonra ekim doğru değildir ancak yapılamaz da demek değildir :D
saksı harcını kalmış kurumuş köklerden arındırdıktan sonra tekrar dikim için kullanmadan önce fırında veya mikrodalgada biraz olsun sterilize ederseniz iyi olur.

COYOTE
02-10-2007, 16:38
Evet kendisi yollayacağını söylemişti ama bir aksilik oldu sanırım maalesef ulaşamadı substrat bana:(
Tamam Sn praecox dediğiniz gibi yapayım. Hiç yoktan iyidir.
Çok teşekkür ederim.:D

COYOTE
05-10-2007, 15:37
Sn ephesos çok teşekkür ederim az önce ulaştı çam kabuklarım.:DEpey de bol göndermişsiniz hoyalarda da kullanayım en iyisi:)))Tekrar teşekkürler.

COYOTE
17-10-2007, 20:13
Phalimin toprağını değiştireli 10 gün oldu. Sanırım halinden memnun.:D 3 tane yeni kök oluşumu ve bir yeni çiçek dalı ayrıca 2 eski dalda da yeni tomurcuklar var. ( Umarım bunlar bitki ölüyor ama soyunu kurtarmaya çalışıyor vaziyetinden ileri gelmiyordur.)

praecox
17-10-2007, 21:06
Yok canım yeni yeşilbaşlı kök oluşumları varsa, bir de yaprakları diri ve sağlamsa hayatından memnundur demek :D

COYOTE
17-10-2007, 21:21
Şöyle derin bir oh çekeyim o halde. :DTeşekkür ederim Sn praecox.;)

İzmirli
22-10-2007, 22:55
İyi Akşamlar!
Phal.imde gözlemlediğim bu durumun ne olduğuna hala karar veremedim.Phal. tek bitki iken 5 bitki oldu.Yanlarından çiçek tomurcuğu çıkarır gibi yavrular çıkardı.

İzmirli
22-10-2007, 23:02
Fotoğraf eklemeyi unutmuşum :( Nasıl ekleniyordu fotoğraf mesaja?

COYOTE
22-10-2007, 23:12
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=487 sorunuzun cevabı var Sn İzmirli.

İzmirli
22-10-2007, 23:19
Teşekkür ederim :)

COYOTE
22-10-2007, 23:30
Rica ederim. Ama ben linki açamadım. Hay allah merakla da bekliyordum phalinizin yavrularının resimlerini.

İzmirli
23-10-2007, 18:37
Phallerimin resmi :D

memet
23-10-2007, 19:04
bu başlığa bir (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4668)gözatın

İzmirli
23-10-2007, 20:16
ana bitkiyide sayarsak tama 5 tane phal.im oldu :):) ama nasıl ayrılacaklar gövdeden nasıl yaşayacaklar bilemiyorum.Hiç bu şekilde yavru veren phal. görmemiştim.

sinaninci1
23-10-2007, 23:50
Yok Hakan bey ,

ben sadece çiçekçilerde çiçekleri geçmiş, çürümeye terkedilmişleri toplayıp toparlanmalarını sağlıyorum. Her ne hikmetse yine onları cehalete teslim etmeye yüreğim el vermiyor. Tam da bu durumun uzantısı bendeki aşırı Orch. populasyonunu cevaplıyor.

Türkiyeye resmi bitki ithalatının sadece damızlık izni ile mümkün olabileceğini biliyormuydunuz. Bendekiler buzdağının ucu dahi değil. Beni üzen bu yoldan kaybolan milli servet. Bu resmin çerçevesine Orchis.leri de katarsak kendiniz biraz bakın bu resme vede yazın bana burda gördüklerinizi....
Geçen hafta itibarı ile askılıkları galvaniz saçdan mamul diye kesilip kopartılmış vede çöpe atılmış 50 kadar Vanda geçdi.
Sorum şu: kıymet anlayışımız ne? galvaniz tel mi kıymetli 5- yıldan 16 yıla dayanan çiçeklenme süreleri olan mavi Vanda prensesleri mi kıymetli.
bunların çiçekleri birilernin düğününü süslemiş olabilir ancak...
ANLIYAMIYORUM...! Anlamak istemiyorum.

Hocam bugun ayni durumla karsilastim. Cicegi dusmus bir orkide almak istedim. Hangi cins oldugunu bilmiyorum,benden 20 ytl istedi. Size danismadan almadim, ama burdan daha once okuduklarima dayanarak cicegi inceledim, sihatli kokler, canli yapraklar gayet guzel, dipte curume yok ne dersiniz alayimi
burasi bir ithal cicek getiren bir firma.
Bir orkidem olsun istiyorum
Tavsiyelerinizi bekliyorum
Saygilarimla.

praecox
24-10-2007, 18:10
Sayın İzmirlii,

438'inci mesajdaki resim phalinizin resmi ise orda ciddi bir sorun var. Kök aksamı çok ciddi hasar almış hatta işlevsiz bir durumda gibi. Hemen saksı harcı yenileyin ölü köklerden arındırn bitkiyi... acilen yoksa tümü birden ölecek...!

Sayın sinaninci,

orkidenin ne tür olduğunu bilmeden bir tavsiyede bulunmam mümkün değil. Şayet phal. ise bitkinin detaylı bir tasfiri hatta iyisi mi resmi olsa bir şeyler söylemek mümkün.

saygılar

İzmirli
24-10-2007, 19:17
Teşekkür ederim =) Saksı Harcı olarak kullanmak üzere çam kabuğunu nereden bulabilirim.İzmirde kendi olanaklarımla çam kabuğu bulamadım :(

korhan
06-11-2007, 12:40
iyi günler bende 1 senedir phal. yetiştiriyorum ama çiçeği geçtikten sonra yeni yaprak çıkarmasına rağmen saksı dışındakı tüm köklerı öldü sanırım toprak değiştirme ve eski kökleri temizlemem lazım. ama ben nevşehirde saksı için toprağını (substratı) bulamadım. Forumdaki bilgilerle kendim bir substrat yapmak istedim ama maalesef Nevşehir bozkır bir iklime sahip olduğu için fıstık çamı kabuğu da bulamadım. Sizden ricam Büyükşehirlerdeki arkadaslar ordaki yapımarketlerde sanırım bu karışım mevcutmuş bana ödemeli gönderebilirlerse almak istiyorum veya karışım temin edebileceğim arkadaş varsa. yardımcı olursanız çok memnun kalacağım. şimdiden teşekkürler. Uzun zamandır forumdan bilgi alıyorum ama üye olmak yeni nasip oldu en kısa zamanda resim eklemeyi öğrenip resimleri yollucam. Saygılar…

praecox
06-11-2007, 12:53
1. Hangi cins olabilir?
2. Hem saksıyı hem de toprağını doğrusuyla değiştirmem gerekiyor herhalde.
3. Köklerinin ve bitkinin genel durumu nedir?
4. Sapın üst kısmındaki tamamen beyazlamış ve kurumuş köklerin uzaklaştırılması gerekiyor mu?
5. Başka kesilmesi gereken yeri var mı?
6. O5 ve O6 resimlerinde görüldüğü gibi, alttaki iki büyük yaprağın iç / arka bölümünde reçine benzeri minik yapışkan oluşumlar var. Ayrıca bu iki yağrağın bu bölümü zamk sürülmüş gibi yapış yapış.

Ne dersiniz bunu kurtarabilir miyim?

1. Bu bir phal. hybridi.
2. Evet değiştirmeniz gerekiyor hemde ACİLEN!
3. Kökleri ıslak ve sıkışmış substratda çürümüş genelde bitki dirençli duruyor gibi.
4. Saksı harcını değiştirirken bu çürük köklerin de kesilip atılması gerekiyor. kesilen yerlerden dezenfektasyon da tatbik edilmeli.
5. Bitki sapı da aşağıda kururduğu bir yerden kesim gerektiriyor.
6. Bu bitkiye görebildiğim kadarı ile kabuklu bir bit veya pamukçuk istilası altında. Bunun için derhal bir sistemik böcek ilacı tatbik edilmeli. Provado, Mospilan veya Confidor.
İlaçlama öncesi yaprakları ılık sulu bir kağıt ile silinmesi bu yapışkan maddeden temizlenmesi de gereklidir.

Saygılar.

korhan
06-11-2007, 12:54
ilk fotograf çiçeğimi ilk aldıgımdaki hali.
2. fotografta çiçeğin çiçekleri geçtikten sonra sapından kestiğim son hali
3. fotoğrafta saksı dışında kalan köklerinin nasıl kurudugu görülebiliyo
4. fotografta kesilen saptan yeni yavru cıktı bu arada kestıgın yere mum damlattım klasik bi bilgi:D umarım doğru yapmışımdır. kesilen yerin hemen altında bi tomurcuk daha çıktı. öteki keikide daha önce 2 yaprak vardı fakat temizliğe gelen kadın çiçeği düşürünce yapraklardan teki kırıldı. şimdi o aradan kırmızı renkte yeni bir yaprak çıkıyo sanırım. çiçeğime yapmam gerekenler var mı acaba yardımcı olursanız çok teşekkür ederim. saygılar...

praecox
06-11-2007, 14:56
Bitkide bir sorun yok gibi görünüyor. dışardaki köklerin kuruması bunların kuru kalmalarından kaynaklanıyor. Şayet kaloriferin üzerinde duruyorsa bu kuruma olayı ortaya çıkıyor. Köklere 2-3 günde saksı harcını fazla ıslatmaddan su püskürtün. Keikiniz yani yapraklar da açıcaktır. Bir iki kalın kök verince de çiçek sapından ayırıp başka bir saksıya ekebilirsiniz.

korhan
06-11-2007, 15:46
peki yeni çiçek açmamasının nedeni toprağının değişmesi gerektiği için mi acaba çünkü daha aldıgım topragıyla duruyo 1 seneyi geçti. sıvı gübrelemeyi de 2 sulamadan birinde yapıyorum. sulamayayı da substratın kurumasını beklıyerek yapıyorum yaklasık bir hafta 10 günde sulama yapıyorum. ayrıca çiçeğin bulundugu yerle ilgili de sizi daha sonra rahatsız edecem izninizle. teşekkür ederim bilgiler için. saygılar...

praecox
06-11-2007, 16:42
Sayın Feyzan,

ben kesim yerlerinin ve köklerin desenfektasyonu için bu bitkilerde kömür tozu veya Benlate tavsiye ederim.

Sayın Korhan,

Sonradan yazmıya unutuğum bir konu geldi aklıma. köklerin kurumaması için genişçe bir saksı altlığına mıcır taş veya pomza kırıntısı yayıp saksıyı bunun üzerine koyun. ancak sulama suyunuz saksının altına değecek kadar çok olmasın.

korhan
06-11-2007, 18:28
tamam teşekkür ederim.

liliz
07-11-2007, 22:44
Merhaba arkadaslar ;
bir hafta önce bir orkide aldim. Bu sabah uyandigimda 3 tane tomurcuk masanin üzerindeydi ( yani tomurcuklarin hepsi) :( , bir kac cicektede büzülme var sizce bu neden olmus olabilir. Yoksa benim prensesim hastami. :confused: Resimlerini asagiya ekliyorum.

http://img152.imageshack.us/img152/8105/orkide1xm0.jpg

http://img144.imageshack.us/img144/4376/orkide2wu2.jpg

praecox
07-11-2007, 23:17
Ya ışığı az, ya bulunduğu yer ona serin geldi.
Ama asıl aklıma gelip de sormak istediğim bu bitkinin yanında olgun meyveler v.s. gibi ethan gazı üretebileek başka bitkiler mi var.

liliz
07-11-2007, 23:48
praecox hizli cevabiniz icin cok tesekkür ederim.

Bitkinin yaninda sadece palmiye var resim cekmek icin baska yere getirdim orkidemi , asil yeri resimde görünen yer degil. Orkidem oturma odasin duruyor ve cama 1,5 metre uzaklikta . Odamin camini havalandirmak icin sürekli üstten aciyorum rüzgarada maruz kalmiyor ayrica odanin sicakligi 23 derece civari .( Saniyorum ben cicek bakimi konusunda cok fazla tecrübesizim. :( . ) Acaba isik yetersiz olabilirmi sadece öglen saat 2 gibi biraz günes görüyor.(Ben Almanya'da yasiyorum birkac gündür malesef sürekli sisli bir hava günes hic yok) . sizce ne yapmam gerekiyor ? gelecek günlerde cicegin durumunu gözlemlemem mi gerekiyor , yoksa müdahalede mi bulunmam gerekiyor. ? ( kusura bakmayin ilk orkidem ve 1 haftada bu hale gelince biraz panik yaptim)

ephesos
08-11-2007, 09:45
Phaller ne pahasına olursa olsun çiçeklerini diri ve canlı tutarlar.Bitkinin alt kısımlarını göremesekte bu phalin kanımca çiçeklerinin miyadı dolmuş , çiçekler ve olgunlaşamamış tomurcuklar teker teker dökülecektir.Çiçek sapı gördüğüm kadarı ile sağlıklı ve yeni tomurcuklar oluşturuyor birkaç aysonra yeniden çiçek verecektir.
Phallerinizi ışıkla ısıtan ısıtıcılardan uzak tutun .

liliz
08-11-2007, 10:01
ephesos cok tesekkür ederim. bugün diger ciceklerde büzülmeye basladi :( . Insallah dediginiz gibi aldigim yerde uzun süre kalmistir ve ciceklerin miyadi dolmustur. 1 tane yeni tomurcuk olusumu var diger 3 cikinti dökülen tomurcuklarin yeri( sanki tomurcuklarin kiifi gibi duruyor. ) Yapraklarda cok saglikli , köklerde. En iyisi beklemek ve görmek sanirim. Bu arada orkideyi günesli günler gelene kadar camin önüne aldim biraz disarisini izlesin :-) . Bulundugu seramik saksinin alt kismini cakil taslari ile doldurup kökleri islatmayacak kadar su doldurdum. ( su hic bir sekilde köklerle temas halinde degil.) kalörifer üzerinde oldugu icin belki neme ihtiyaci vardir diye düsündüm.

ephesos
08-11-2007, 10:33
Camın önünde olması Almanya gibi güneş fakiri bir yerde problem olmaz aksine gereklide.
Phalinizi kalorifer üzerine koymayınız eğer cam önü çıkıntısı yok ise peteğin üzerine tahta gibi birşey koyduktan sonra saksıyı koyunki yükselen ısı bitkiye zarar vermesin , phallerin kökleride fotosentez yapar bu yüzde dekoratif görüntüden taviz verip çiçeği şeffaf saksısıyla tutun.
Bu çiçeği Almanyadan mı Eskişehirden mi aldınız.Böyle dengesiz ve ani dökmeler bitkinin üşütülmüş ve ışıksız kalma ihtimalinide göz önünde tutmanızı gerektirir , sayın hocamın dediği gibi bitkilerin olduğu ortamda meyve artıklarını uzun sürebekletip çürütürseniz gene bu olayla karşılaşabilirsiniz.
Bitkinizi sağlıklı şekilde yetiştirip bol çiçekli günler geçirmek istetrseniz üstat preacox un bu bitki hakkında yazdığı yazıları okuyun ve yenilerinide takip edin , her konuda yanınızda olmaya ve yardım etmeye devam edeceğiz.

liliz
08-11-2007, 11:04
ephesos ben 7 yil önce Almanyaya geldim su anda Almanyada yasiyorum. Cicegimi Almanyadan aldim. Cicegi aldigim yer bir cicekci **** sera degil , migros gibi bir magaza. Belki orada bakimina özen gösterilmedi onun icin simdi bu halde. Orkidelerim icin gübre aldim 4 haftada bir gübreleyecegim. ( kutusunda o sekilde yaziyor ) . daha öncede söyledigim gibi orkidem oturma odamda ve meyve bulunmuyor. Bu cicekler gercekten kücük bir bebek gibi. :p . Annem cicek bakimi konusunda gercekten cok bilgilidir herkez ciceklerine hayrandir. keske genlerime ondan birazcik bu konuda birseyler alabilseydim ;) . Annem cok uzakta oldugu icin (Türkiyede) ondan yardim alamiyorum . hepiniz gercekten cok iyisiniz. Hepinize yardimlariniz icin cok tesekkür ederim.

korhan
08-11-2007, 13:47
Evet, bu bitkiler bir bebek gibi bende bu yüzden bitkimin adını nazlı koydum. Onu çok seviyor ve tekrar çiçek açmasını sabırsızlıkla bekliyorum. Yardımlarınız için hepinize çok teşşekkür ediyorum.
Bu sitedeki bilgiler olmasa nazlımı belki de şimdi kaybedecektim

liliz
12-11-2007, 22:55
Arkadaslar malesef orkidem tüm ciceklerini ve tomurcuklarini döktü . Yalniz cicek sapinin tam ucunda tomurcuga benzer bir cikinti var. Asagiya resmini ekliyorum. Diger cikintilar ciceklerin döküldügü yerler.
Soruma gelince simdi ben bu tomurcugun acmasinimi beklemeliyim ?yoksa ( bu tomurcuk degilde ben kendimi mi avutuyorum :o ) sapi kesmelimiyim ? ( bu konuda daha cok cahilim lütfen kusura bakmayin :cool: )

http://img210.imageshack.us/img210/74/23600171tj7.jpg

praecox
13-11-2007, 00:35
Benim şahsi deneyimlerim kesmeniz yolundadır. Bu durumda o filiz asla yeni çiçekler oluşturmıyacaktır.

ephesos
13-11-2007, 09:58
Sayın hocam şimdi bu soru hakkında cevap olarak verilecek ve deneyim ve gözlemlerin ışığında birkaç seçenek sıralamak mümkün , hocamın da dediği gibi sizin gibi yeni başlayan arkadaşın farklı maceralara atılması hüsranla sonuçlanabilir.
Kesmeniz en uygunu rizoma en yakın yerden kesiniz.
Hocam açan phaliniz var mı ? Bu kış phal resimlerinden forumda bir sergi yapmaya ne dersiniz ?

liliz
13-11-2007, 13:29
Benim şahsi deneyimlerim kesmeniz yolundadır. Bu durumda o filiz asla yeni çiçekler oluşturmıyacaktır.

Hizli cevap icin cok tesekkür ederim arkadasim. ephesos sanada cok tesekkür ederim.

Cicek sapini cicek acmamis bogumun 2-3 cm üzerinden kesiyorum. ( bu sitede okudum bunuda ;) ) saniyorum ki dezenfekte amacli mum vs. damlatmam gerekmiyor .

korhan
13-11-2007, 23:34
Kendi ufak bilgi dağarcığımla size yardımcı olmak isterim. Mum damlatmak bence gerekli. Çünkü ben çiçeğimin sapını kestiğimde 1-2 gün mum damlatmamıştım. Bu süre içinde kesilen yerden çiçeğin öz suyu geliyordu ve bu da çiçeğin enerjisini boşa akıttığını gösterdi bana. Bende mum damlattım daha sonra bu saptan yavru verdi. enerjisini yavruya aktardı. Hocalarım daha iyi bilir tabi. Benım fikrim kesilen yerin kapatılması yönünde yoksa o sap kurumaya başlar.

liliz
14-11-2007, 00:35
Korhan sanada yardimin icin ayrica tesekkür ederim ;) . Yalniz benim kafam simdi iyice karisti . Mum olayini ne yapmamiz gerekiyor ? . Mum zararli bir madde degil bir zarari olmaz sanirim ;) ama emin de degilim acikcasi. Ustalarim sizler bu konuda ne düsünüyorsunuz?

günsu
14-11-2007, 13:29
Bundan dört ay önce hayranı olduğum bu çiçeğe sahip oldum,ve aynı problemler bendede başgösterdi.Aldığımda bir kısmı açmış onyedi tomurcuğu vardı ,ve sonra aynı sizinki gibi oldu.Bende bu sitede okuduğum gibi kestim iki tane yaprak çıkardı ama ne zaman çiçeklenir bilmem (***. en kısa zamanda).Bu siteyide bakımıyla ilgili araştırma yaparken keşfettim ve doğayı seven biri olarak ve çok sevdim.

korhan
14-11-2007, 18:09
Sonunda çiçeğimin kırılan yaprağının ordan yavru bi yaprak çıkmaya başladı;) bu arada benımde mum damlattığım görünüyor. benım çiçeğimde bi zararı olmadı. Hocalarımıza bir sorum var. 2. fotoğrafta keikinin üstündeki boğumda. kesim yaptıgım yerin hemen altında bir tomurcuklanma daha var, acaba ordan da keiki çıkma ihtimali var mı?
(arkadan cymbidium'um da görünmüş :o)

praecox
16-11-2007, 10:11
Sayın korhan,

Phal.inizin üst gözünden çiçeklenme oluşması büyük olasılık ancak bir tek daldan hem keiki hemde çiçek bitkiye fazla gelebilir. Durum keiki'nizi kurtarmanız gerektiği doğrultusunda.
Size naçhizhane tafsiyem keiki oluşumu gözün ve diğer gözün ortasından kesmeniz. Uyup uymamakda karar sizin.

Bu arada bu gibi kesiklerde mum damlatılması veya aşı macunu tatbik etmek gerekmez. Makasınızı alkolle silin yeterlidir.

liliz
17-11-2007, 00:59
Bir Alman sitesinde mantar enfeksiyonlarina karsi kesige tarcin **** kömür tozu sürülebilecegini okudum önlem amacli bende kesigin üzerine biraz tarcin serptim 3-4 gündür sapta hic bir defermasyon yok. ;)

korhan
17-11-2007, 14:21
Teşekkür ederim hocam, biraz daha bekleyip o tomurcuktan ne çıktıgını görmek istiyorum. Çünkü o tomurcuk uzun zamandır var ama hızlı gelişmiyor. Bakalım zamanla ne olacak belkide 2. keikim çıkar diye ümit ediyorum :) Eğer çiçek olduğu kesinleşirse maalesef kesmek zorunda kalacam. Çiçek eninde sonunda çıkar fakat bir daha yavru alma imkanım olmayabilir.

praecox
17-11-2007, 17:15
O tomurcuğun hızlı gelişmemesinde iki neden olabilir. ya çiçek açmya çevre şartları uygun değil. Veyahut dA bitkinin gücü yetmiyor, ki bana bu ikinci olasılık daha yakın geldi. İşte o zaman da keikiniz olur hatta keike de kökler de oluşmaya başlayabilir ancak ana bitki bitap düşüp ölebilir.
o gözün akıbetini beklerken de keikiniz yavaş gelişir kök oluşumu yetersiz olur... günü sonunda elinizde bir tek köklenmemiş bir keiki kalabilir.
teklif var ısrar yok.

seçim sizin.

korhan
18-11-2007, 01:41
Hocam cidden insan bi garip oluyo. Yani ****** çiçeğimin en iyi şekilde gelişmesini istiyorum fakat onu kesmek zor geliyo açıkcası ona zarar veriyormuşum gibi hissediyorum :) ama kesinlikle haklısınız en kısa sürede gerekli steril şartları sağlayınca, belirttiğiniz yerden sapı keseceğim. Sonuçta iki tane sağlıklı bitkimin olması en doğrusu nasıl olsa onlarda birgün çiçek açacaklardır ;) kestikten sonraki halini siteye eklerim en kısa zamanda. Yardımlarınız için teşekkürler.

korhan
19-11-2007, 11:08
Hocam şimdi sırasıyla fotolarım ve sorularım olacak. Son zamanlar bayağı meşgul ettim forumu o yüzden özür diliyorum ;)
1. fotoda, tavsiyeniz üzerine kestiğim sap görünüyor. (mum yapraklara damladı umarım bişi olmaz)
2. fotoda, boş parfüm şişesine doldurduğum su ile yaprak ve dışarıdaki köklere her sabah yaptığım su püskürtme işlemim :o
3. fotoda, 2. fotodaki alttaki kırmızı saksı altlığının oyuğundaki suya koyduğum kesilen sapı bu sefer saksı içine koydum. Aslında böle yavru çıkmıcanı biliyorum ama sizce hangisinde daha yüksek ihtimal var :D Bu arada ucu kuruyan köklerin ucunu kestim. Ama tam olarak nerden kesileceği konusunda emin değilim kökün yaş canlı kısmından mı?, yoksa kuru olan son kısmından mı?(umarım anlatabilmişimdir)
4. fotoda, çiçeklerimin evdekiyerleri görünüyor. Phal. cam kenarında, cymbidium um ise sağ tarafta (yerleri uygun mu acaba?)
5. fotoda, özellikle akşamları kaloriferi aşırı derece yaktıkları için ve bitkiye nem sağlayabilmek için kalorifer üzerine ıslak havlu koyuyorum. Ayrıca çiçeğin yanlarına kaplara su koyuyorum. Sanırım nem olayını biraz abarttım :D
6. ve son fotomda ise siteden sevgili arkadaşlarımın yardımıyla edindiğim çam kabuklarımın balkonda havalandırmaya koyduğum hali.

iletimin uzunluğu için sayfaya verdiğim rahatsızlıktan dolayı özür diliyorum. Amacım bişeyler öğrenebilmek. yardımı dokunan herkese çok teşekkürler. Saygılar...

korhan
19-11-2007, 11:13
tek seferde en fazla 5 foto ekleyebiliyormuşum. O yüzden 6. fotoyu ayrı olarak ekliyorum ;)

praecox
20-11-2007, 10:59
2. fotoda, boş parfüm şişesine doldurduğum su ile yaprak ve dışarıdaki köklere her sabah yaptığım su püskürtme işlemim :o
İşte tam da bunu yapmamnız gerekli
göbekte biriken su er **** geç göbek çürümesine yol açıcak patogenlere ciddi bir davetiye olacaktır. zaten phal bakımı ile ilgili yazılarımda devamlı sulama sırasında eldn kaçan ve göbekte biriken suyu drhal bir emici kağıt havluyu sivrilterek göbekten suyun çekilmek sureti ile kurutlması gerektiğini yazıyorum
3. fotoda, 2. fotodaki alttaki kırmızı saksı altlığının oyuğundaki suya koyduğum kesilen sapı bu sefer saksı içine koydum. Aslında böle yavru çıkmıcanı biliyorum ama sizce hangisinde daha yüksek ihtimal var :D Bu arada ucu kuruyan köklerin ucunu kestim. Ama tam olarak nerden kesileceği konusunda emin değilim kökün yaş canlı kısmından mı?, yoksa kuru olan son kısmından mı?(umarım anlatabilmişimdir)
yok inanın tüm iyi niyetimle bu konuyua veya yazmak, anlatmak istediğinizi tam da anlıyamadım.
4. fotoda, çiçeklerimin evdekiyerleri görünüyor. Phal. cam kenarında, cymbidium um ise sağ tarafta (yerleri uygun mu acaba?)
Phal için uygun da cymbidium için ışık yetersiz kalabilir. bir de resimlerinzde SEK in reklamı olurken cymbidiuma böylesi bir altlık hakaret gibi algılanıyor :D
5. fotoda, özellikle akşamları kaloriferi aşırı derece yaktıkları için ve bitkiye nem sağlayabilmek için kalorifer üzerine ıslak havlu koyuyorum. Ayrıca çiçeğin yanlarına kaplara su koyuyorum. Sanırım nem olayını biraz abarttım :D
Yok canım yeterince abartamazsınız.... havanın nispi nemi olabildiğince yüksek olmasında hayda var ancak bunu yaprak üzerinde biriken su damlalrı göbekteki su birikintisi ile karıştırmamak gerek.
6. ve son fotomda ise siteden sevgili arkadaşlarımın yardımıyla edindiğim çam kabuklarımın balkonda havalandırmaya koyduğum hali.

bunlarkızıl çam kabuğuna benziyor diğer mesajda yazdığım durum geçerlidir burda bknz. orkidelerde saksı harcı...

muyurdakul
20-11-2007, 21:43
Saygıdeğer Praecox hocam;
Keiki'li orkidemin resmini yolluyorum, yavru orkide ile ilgili daha önce bilgi verildiğini biliyorum ama forumda bir türlü bulamadım, link gönderirseniz sevinirim?
http://www.resimkaydet.com/001/images0011/1195643727.jpg

korhan
20-11-2007, 22:27
Sevgili hocam inanın her hangi bir markanın reklamını yapmak istemedim tamamen farkında olmadan olmuş bişey.:D Ayrıca çiçeğime hakaret için değil, o anda koyacak başka bişey bulmamamdan kaynaklıyor. Tamamen benim tembelliğim yani gidipte bi altlık almadım :o

3. fotomda, anlatmaya çalıştığım şey şuydu.:o hani ben sapı kestim ya saptaki çiçek tomurcuğu bitkimi yormasın diye. İşte o kestiğim sapı atmadım saksının yanında bir suya koydum. Size sorduğum şu idi. (tamam bu şekilde bi yavru almak imkansız fakat ya tutarsa hesabı ;) ) Acaba suda mı kalsa iyi olur bu saptan kestiğim parça yoksa çiçeğin yanına ağaç kabuklarının içine mi koysam? Sorum çok mantıksız farkındayım. onun için özür diliyorum :D

Yardımınız için teşekkür ederim

praecox
20-11-2007, 22:47
3. fotomda, anlatmaya çalıştığım şey şuydu.:o hani ben sapı kestim ya saptaki çiçek tomurcuğu bitkimi yormasın diye. İşte o kestiğim sapı atmadım saksının yanında bir suya koydum. Size sorduğum şu idi. (tamam bu şekilde bi yavru almak imkansız fakat ya tutarsa hesabı ;) ) Acaba suda mı kalsa iyi olur bu saptan kestiğim parça yoksa çiçeğin yanına ağaç kabuklarının içine mi koysam? Sorum çok mantıksız farkındayım. onun için özür diliyorum :D

Esasen çok da mantıksız değil bu gözlerden keiki üreten birinin methodunu buraya cevirisini eklemiştim. orda şişme tableteler göze kadar olan kısmı dikiliyor boşluklar kum dolduruluyor vede hindistancevizi suyu eklenerek nem ve diğer besinleri de sağlıyorlar. burdaki asıl sorun küf mantar ve bakteri kontaminasyonunun gelişimini bastıran sphagnum yosunu eklemeleridir.

saygılar bulabilirsem linki ekliyeceğim.

muyurdakul
20-11-2007, 22:55
keikinin aktarma zamanı gelmiş mi?

korhan
20-11-2007, 23:14
keikinin aktarma zamanı gelmiş mi?

Sayın muyurdakul, keikinin aktarma zamanının gelip gelmediği keikiden kalın ve sağlıklı köklerin çıkmasıyla anlaşılabilir. Eklediğiniz fotoğraf biraz uzak çekim olmuş ve kökler görünmüyor. Daha yakın bi fotoğraf bize yardımcı olur. ;)

İzmirli
21-11-2007, 02:31
İyi Geceler :) Bu gece phal.imi kontrol ederken saksının yüzeyündeki köklerde ekmeklerde oluşan beyaz küf(beyaz pamuk gibi) benzeri oluşumlar gördüm.Phal. sağlıklı 2 hafta önce suladım.Altında biriken su yok.Hangi sebepten kayaklanıyor olabilir?Nasıl önleyebilirm.
Teşekkürler :)

korhan
22-11-2007, 16:28
Evet sonunda bugün malzemeleri tamamladım ve saksı değişimini yaptım. Ama acı gerçekle karşılaştım. Çökertme denilen illet benim çiçekde de çıktı:( Forumda okudugum kadarıyla, çürüyen kökleri gövdeye dogru daha çürümemiş noktalardan kestim, dahada ilerleme olmasın diye bilmem doğru mu?(yani henüz çürümemiş noktadan kesmem doğru mu?). Daha sonra ismini verdiğiniz ilaçları küçük bi şehirde yaşadığım için temin edemediğimden sadece kestiğim uçlara ve çökertmenin olduğu ana gövdeye, mangal kömürünü havanda ezip toz haline getirerek iyice pudraladım. Yine forumda okudum bilgilere dayanarak kökleri bugün dışarda bekleteceğim. Zaten benim yeni aldığım saksı çok büyükmüş öncekine göre o nedenle hazırladığım substrat yetmedi. çiçeği yeni saksıya koydum ama substrat sadece tabanı ve köklerin bir kısmını ancak örtebildi. Şu an ana gövde yani köklerin çıktıgı nokta havada duruyor. Benim sorum şu; Acaba gövde sürekli bu şekilde substratın dışında kalsa bir zararı olur mu. hem böle ıslak kalamıcağından çökertme riskide azalmaz mı:confused:

muyurdakul
23-11-2007, 11:57
Merhabaar; Keiki'nin fotolarını tekrar yolluyorum, aktarma zamanı ve aktarma şekli ile ilgili olarak cevap lütfen:)

praecox
23-11-2007, 12:19
Aktarma zamanı çoktan gelmiş de geçmiş bile...

ana bitkiyi bitiriyorsunuz dikkat...!

korhan
23-11-2007, 17:14
Saksı değişimi sırasında eklerdede görndüğü gibi kök ve gövdede çürümeler gördüm. Bu çürümelerin çökertme adını verdiğimiz hastalık olduğunu sanıyorum. Yanılıyor muyum ? Son resimde, saksı değiştikten sonra 1 gün sonra yapraklarda diriliğini yitirme ve sarkma oldu. Acaba sulamasını ne şekilde yapmak gerekiyor. Saksı değiştikten sonra 1 gün sulamadım ama yaprakları sarkık görünce çok az su verdim. yaptığım doğru mu? gübreli su da vereyim mi? Bu yapraklar tekrar kendini toplar mı acaba? yardımlarınız için teşekkürler.
Son bir soru; ben subratı yaparken hindistan cevizi torfu bulamadım çiçekçilerde hep düz toprak gibi bişi gösterdiler. O yüzden torf eklemedim karışıma acaba bi mahsuru olur mu?

korhan
23-11-2007, 17:21
Merhabaar; Keiki'nin fotolarını tekrar yolluyorum, aktarma zamanı ve aktarma şekli ile ilgili olarak cevap lütfen:)
Aktarma zamanı gelmiş, fakat aktarma şeklini nasıl yapacaksınız bende bilmiyorum. Merak ediyorum acaba sapın alt kısmından keserek sapla beraber mi dikilecek? yoksa direk yavrunun sapla birleştiği yerden mi koparılacak veya kesilecek? Bakalım praecox hocamız nasıl cevap verecek bende merakla bekliyorum size vereceği cevabı;)

muyurdakul
24-11-2007, 18:09
Hala cevap gelmedi:) forumda daha önce mutlaka anlatılmıştır ama bulamıyorum bulan varsa lütfen link yollasın, sayın praecox neredesiniz:)

muyurdakul
24-11-2007, 21:40
Bir de benim sormak istediğim benim orkidemde iki kekiki olup olmadığı zira iki ayrı 3 yaprak oluşumu var..lütfen dikkatli bakıp fikrinizi söyler misiniz?

praecox
24-11-2007, 21:56
Evet benim de dikkatimi çekti. Ancak şu etapda o iki keikiyi de bir birinden ayıramazsınız gibi görünüyor.
1- Çiçek sapını dipten bir ölü gözün üserinden kesin
2-işaret ve baş parmağınızla keikiyi ana gövdeden, kök boğazından dikkatlice kavrayın diğer elinizle de sapını.
3- hafif hafif keikiyi sapa ters haeketlerle kopartmayı deneyin.
4- bu şekilde keiki kolayca elinizde kalmalı kalmıyorsa o arayı falçata ile (temiz ,s teril) veya en iyisi bir ustura veya bistüri ile keikiye zarar vermeden saptan kesip ayırın.
5- elinizdeki keiki iki taneyi de besliyecek kadar kök oluşturmuş mu yani belirgin iki kökboğazı var mı? Varsa3 den yeniden deneyin.
6- saf sphagnum yosununa dikmeden önce kömür tozu tatbik edin.
saf sphagnum yoksa normal saksı harcının daha da ufalanmış bir karışımına ekin.

kolay gelsin.

korhan
24-11-2007, 22:32
Hocam bu arada benım yazımıda gördünüz mü? yaptıklarımda bi hata varmı veya tavsiyeniz varsa bekliyorum. Teşekkürler şimdiden. Saygılar...

praecox
24-11-2007, 22:37
Saydam plexiglas kutuyu alttan su gideri için delikler açtığınızı var sayarsak...
yanlış bir durum gözüme çarpmadı.
Bitkiyi bu aşamada sıkça gözlemleyin. ilk başalrda kökleri yetersiz geldiğinde yaprakları tavşan kulağı gibi sarkabilir. ancak yeni kök oluşumları ile (Ki bunu gözlemlerinizde inceleyin) bu durum düzelecektir. yeni gelen yapraklar daha diri gelişeektir.

İzmirli
24-11-2007, 23:12
Merhaba:=)
Benim orkidemin toprağındaki küflenme hangi sebepten kaynaklanıyor olabilir?
Yardımcı olursanız sevinirim.
Teşekkürler!

korhan
24-11-2007, 23:54
Evet hocam saksıya delikler açtım hemde abarttım. Yanlarına da açsam mı acaba diye düşündüm hani doğal ortamında püfür püfür hava alıyolar ya o bakımdan ama önce bi size sorayım dedim şimdilik sadece tabanına açtım. saksı değişiminden sonra yapraklar bayagı bi sarktı. Şimdilik sadece değişimin ertesi günü bir kere sabah 10 da suladım ama az miktarda.

Sulamada normal şekilde haftanın sadece pazar günleri sulamaya devam
edeyim mi artırma veya azaltma tavsiye edermisiniz?

Eski yapraklarda zamanla toplar umarım kendini. Teşekkürler.

korhan
24-11-2007, 23:56
Merhaba:=)
Benim orkidemin toprağındaki küflenme hangi sebepten kaynaklanıyor olabilir?
Yardımcı olursanız sevinirim.
Teşekkürler!

kesinlikle aşırı sulamadan kaynaklanıyor. Sulamaya çok dikkat edin yoksa benım yukardakı fotograflardakı gibi çökertme hastalığı riski çok yuksek oluyor.

İzmirli
25-11-2007, 00:26
Çok teşekkür ederim :)
Orkideniz umarım en kısa zamanda iyileşir.

muyurdakul
25-11-2007, 10:40
Hocam teşekkürler, yavruların gelişimi ile ilgili en kısa zamanda size bilgi vereceğim, ancak iki keikiyi de kurtarmak istiyorum, elimde sadece bir adet yedek saksı var, elinde fazla torfu olan varsa lütfen bana kargo ile yollasın zira ana bitkimin yapraklarından biri canlılığını yitiriyor..acele etmem lazım:(

muyurdakul
25-11-2007, 10:41
Elinde fazla torfu olup ta bana yollamak isteyen varsa (ödemeli) lütfen bana mail atsın muyurdakul@anadolu.edu.tr şimdiden teşekkürler..

korhan
25-11-2007, 12:45
Eskişehirde meşelikde fazlasıyla bulursunuz ogünün orda :)

muyurdakul
25-11-2007, 21:47
Sayın Korhan; tavsiyeniz için teşekkürler ama onlar uygun çamlar değiller bildiğim kadarıyla..hadi arkadaşlar eline fazla orkide toprağı olan yok mu hala cevap alamadım:(

noreks
25-11-2007, 22:00
Açıkçası ben orkide toprağı olduğu iddia edilen topraklardan alıp içinden kabukları ayıklıyorum. Gerisi ne olduğu belirsiz substract. ( Yanlış anlaşılmasın büyük ihtimalle hindistan cevizi torfu ) İlgilenenlere : aktif kömür hindistan cevizi kabuğundan yapılır.

korhan
26-11-2007, 02:31
Arkadaşlar ben aktif kömür aradım bu balıkların filtresi için akvaryumda kullanılıyormuş. Adam çok pahalı, bulamazsın kolay kolay dedi. Birkaç yere daha sordum henüz bulamadım. Substrat içine hindistan cevizi torfuda bulamadım. Küçük yerde yaşamak zor walla. Şimdilik saksımda torf yok sadece kabuklar, strafor ve mangal kömürü var inşallah yeterlidir.

yukka
28-11-2007, 08:49
Süpermarketten alınmış, sonra bende bir kere çiçek açan pembe bir orkide. Kaloriferler ortamı çok kuruttuğu için, bu sene içine iri taş yerleştirilmiş bir tabak su üzerinde rutubetini koruyacağını düşündüm ve saksıyı üzerine suya temas etmeyecek şekilde yerleştirdim. Tek bir çürümüş sap suyun içine girmiş, tabaktan suyu saksıya çekmiş.Bugün baktım çiçek yan yatmış. Kök çürümüş; ama yaprak çok canlı. Yaprakların en genç ve canlısını yeniden kendi toprağına yerleştirdim. Saksının içindeki yeşil, sap gibi uzantılardan yeniden bitki oluşur mu? Fotoğraftaki yarım yaprak ve diğer canlı gibi görünen yaprak köksüz. Kök, ön tarafta görünen ve çürük. Ne dersiniz? Bitki kurtulabilir mi?

korhan
30-11-2007, 15:18
Hocam saksı değişiminden sonra yapraklar iyice saldı kendini. Sanırım çiçeğimi kaybediyorum :( Hocam benim size bir sorum var. Acaba bu sarkan yaşlı yaprakları kessem, çiçek enerjisini onlara harcamasa yeni yapraklar çıkarır mı? Yani kesmem doğru olur mu? Bir fotoğraf ekliyorum. Görüşlerinizi bekliyorum.

2. Sorum ise daha önceki yazılarınız da okumustum. Yaprak rengi hangi renk çiçek açtığını belli ediyordu sanırım. Benim çiçeğimde ana bitki Beyaz renk açıyordu. Fakat yavrunun yeni çıkan yaprağı resmen kırmızı gibi. Kısacası benim sorum şu; Ana bitki beyaz yavrusu pembe renk çiçek açma ihtimali var mı?

praecox
30-11-2007, 16:55
Sayın yukka,

bitkiniz göbekçürümesi hastalığını geçirmiş ve atlatmışa benziyor. ana göbekten artık asla yeni bir yaprak beklemeyin. kısa olan ana bitki göbeğinin yanından oluşturduğu bu gözle gelişmesine devam edevektir. ilk başlarda bu yandan çıkan göz ana bitkinin kökleri ile gelişecekse de sonradan güçlenen kendi gövdesinden de yeni kökler oluşturacaktır. bu bir vay hatta iki sene sürebilir. şu hali ile "izahi" kuru olarak çok sulu ıslak saksı harcına mahal vermeden bakımına devam edin yeni köklerin oluşumu ile belki gelecek sene yaz gibi bir kök temizlemesi ölmüş ana gövdeyi de budama yapılabilir.
Çökerten vay göbek çürümesine azami dikkat edin.

Sayın korhan,

keikiler ana bitkinin klonlarıdır. yeni yapraklar size koyu gibi görünebilir ancak herhangi genetik bir mutasyon söz konusu değil ise aynen ana bitkini renginde çiçekler açıcaktır.
bu tavşan kulağı gibi sarkan yaprakların sebebi. sanırım çürük kökleri kestiğinizde bitki beslenebileceği kök kalmamış olmasındandır. yaprakları kesmeyin. rengi sararıp kuruyuncada bırakın kendiliğinden ana bitkinin yaprağı perfore ettiği yerden kendiliğinden kopmasını bekleyin. yeni kök oluşumları ile bu yapraklar düzelebilir veya yeni açacağı yapraklar daha diri bir duruma gelebilir. bu tarz bir phal görüntüsü insanlarımızda susuz kalmış düşüncesi uyandırır ki bu da aşırı sulama demek köklerin yeniden çürtülmesi demek. kendini acındırır gibi durmasına aldanmayın sadece haftada bir kez tüm saksıyı suya batırıp bir kaç dakika (yani hava kabarcığı çıkmıyana dek) bekletikten sonra saksıyı süzülmeye bırakın ve sıcak yerine koyun.
Böyle bir işleme taviz vermeden uyarsanız bitkini en kısa zamanda kendini toparlıyacaktır.

yukka
30-11-2007, 19:07
Sn. Paraecox, o gördüğünüz yeşil yapraklar, çürüyen kökten çıktı. Bitki yan yatınca tuttum, elimde kalan en canlı yaprak. Köksüz. Öylece harcın içine koydum şimdilik. O yapraktan yeni bitki oluşur mu?

praecox
30-11-2007, 20:16
Maalesef...:(

Orkidenizin durumu ümitsiz...:(

günsu
03-12-2007, 15:07
Benim orkidemin dibinde çok minik örümceğe benzer böcekler ve kahverengi minik böcekler var sitede bahsedilen sarmısak-zeytinyağı-arapsabunu solüsyonundan minicik pıstlattım, sanki faydası oldu,ama zararı olur diyede korkmadım değil.O solüsyonuda menekşelerimde beyaz pamuksu şeyler oluşmuştu onun için hazırlamıştım.Yalnız o kahverengi böcekçikler halen var nasıl giderebilirim.Orkidelerde zararlılarla savaş başlığı altında bahsedilen kabuklu bitmi acaba :(resmini eklemek isterdim ama nasıl yapıcamı bilmiyorum.

korhan
03-12-2007, 15:13
Sayın Günsu,

Bu sayfaya bi göz atın isterseniz.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6256

günsu
05-12-2007, 00:23
Teşekkür ederim sn. korhan, dünden beri bakıyorum orkidemin yapraklarına,o böcekler sanki yok,ama bugün saksısının altına baktım iki tane gördüm fotosunu çekmek istedim o kadar küçüklerki fotoğrafta zor seçiliyor gözükmüyor bile yürüyen parlak küçük kahverengi daireler.:(

korhan
07-12-2007, 18:00
Arkadaşlar bu forumda yazılan herşeyi okudum. İnanın orkidenizi seviyorsanız ve onu yaşatmak istiyorsanız önce okumalısınız. Benim phal. im daha önceki sayfalarda bahsettiğim gibi son durumu pek iyi değildi. Forumdaki bilgilerin yardımı ile saksı değişimi vs. gerekli bakımları yaptıktan sonra emeklerim boşa çıkmadığını göstermeye başladı. Öncelikle keikiden 2 tane kök çıktı (ki kök olduğunu sanıyorum) ve ana gövdeden de bir tane tomurcuk çıkıyor. Kök mü yoksa çiçek sapımı anlıyamadım ama her iki durumda da çiçeğim artık kendini toparlamaya başladığını gösteriyor. Son olarak ta yeni bir yaprak daha çıkıyor ana bitkiden. Forumdaki bilgi veren, yardımcı olan herkese çok teşekkür ediyorum. Bir canlıyı kurtarmak cidden çok güzel bir duyguymuş çok mutluyum:D son resimleri en kısa zamanda eklicem. Saygılar...

muyurdakul
11-12-2007, 15:18
Herkese merhaba; daha once bahsettigim iki tane keikiyi ana gövdeden ayirdim, topragi da ben de tarifleri okuyarak kendim yaptim:) ancak ayirirken bazi sorunlar oldu, ayrilan keikilerin kokleri ana govdeden iki yana dogru 180 derece acildiklari icin topraga girmeleri imkansizdi, benim eski orkidemin topraginda forumda tarif edilen ve praecox'un bahsettiği yosun vardi ben de kokleri o yosuna sarip toprakla temas edecek sekilde bir pet siseye yerlestirdim:)allaim nelerle ugrasiyorum ya:)seviyorum ciceklerimi cunku:)ayirma islemi yaklasik 6 gun once oldu su anda kokler kurumuyor ama koyu renge donmeye basladi..ama solma belirtisi yok, yapraklar hala taze, surekli nemli tutmaya calisiyorum, bakalim neler olacak , praecox burada tavsiye edebileceginiz bir sey var mi? kokleri iyice gomeyim mi yoksa acikta mi birakayim? risk almamak icin her iki saksida da koklerin birini iyice topraga gomdum digerini de disarida birakip nemli tutmaya calisiyorum..dogru yolda miyim ne yapabilirim? forumdan gorustugum "iklimsiz" arkadasim sana ulasamiyorum senin keikilerin nasil?

Ayseloge
11-12-2007, 15:38
Yaklaşık 3 hafta önce phal. satın aldım.Bir hafta öncesine kadar herşey iyiydi.Yalnız çiçekleri birer birer önce buruşup, sonra da döküldü.İki adet çiçeği kaldı.Daha önce ki bir kayıbımdan sonra bu çiçeğimi de kaybetmek istemiyorum.
İşyerim de duruyor.Ortalama sıcaklık 15 ila 20 arası değişiyor.Ortam klimalı ve arada sırada çalıştırıyorum.Çünkü diğer çiçeklere zararı oluyor.Bir sıcak bir soğuk ortam phal'ime zarar verir mi? Evime götürsem bu sefer sabahtan akşama kadar 15 derece; sonrada, klimalı ortam sıcaklık artıyor tabi ki.Bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
Çiçekleri dökülmeden önceki resimleri.

İklimsiz
11-12-2007, 16:20
Evet muyurdakul, ben de keiki ayırmıştım. Özel toprak arayışına gitmeden verilen reçete uyarınca karışımımı kendim hazırlamıştım. Anaç bitkimde çiçek tomurcukları mevcut, yavru ise gayet sağlıklı, sımsıkı hayata tutunmuş durumda. İlk fırsatta resimleyip sizlerle paylaşacağım. Hepinize saygılar sevgiler.

praecox
11-12-2007, 16:39
Sayın ayselyangili,

size nasıl yardımcı olacağımızı bilemiyorum. Orkidenizin isekleri ortada. sıcaklık nem sulama v.s. burda yazıldı. klima konusunda bizle yapabileceğiniz bir pazarlık yok. Bunu diğer çiçeklerinizle yapmanız gerek. Diğer bitkileriniz nedir ne değildir bilemiyorum ancak burda taviz verecek olan siz olacaksınız.
Gördüğünüz gibi orkide bir yere kadar taviz verebilmektedir, başkaca da bir kompromise girmez... o da en düşük 21 derecedir. Phallerde ısı farklılıkları bir tek çiçek induksyonunu oluşturması için gereklidir, O da en fazla normal gündüz bulunma ortamında 3-5 derece daha düşüğüdür.

Ortamın ısısı vede özelikle 15 derecelerde dalgalanır olması bitkinize verdiği zarar sizce de ortada değil mi? Burdan ısı değerlerini yazdım nem isteklerini de yazdım ancak bu kadar yinelenen sorulara tekrar aynı cevapları yazmaktan ben dahi artık mesajlarımı bulamaz oldum.

praecox
11-12-2007, 17:56
Sayın muyurdakul,

Keikinizie, umarım ana çiçek sapından ayırdıktan sonra kömür tozu serptiniz.:o

Yapmadı iseniz de şu etapda artık gerekmez. Keikinizin yeni köklerini görmeniz gerekmez. onları bahsi geçen sphagnum yosununa bir güzel sarın. sphagnum kök gelişimini destekliyecektir ki şu etapda yavru phal. in tek istediği de yeni kökler oluşturup kendi başına yetecek duruma gelmesidir. Bu bir iki sene sürecektir. Yani çiçek açması.
Bir sene sonra sphagnumdan çıkartıp daha kaba kabuk kırıntısına veya tarifi verilen orkide harçlarına dikmeniz gerekecektir.
Phaller oda ortamında en fazla ilk iki yıl saf sphagumda sorunsuzca yetiştirilebilir. ondan sonra "kısmen" soğuk oda ortamı orkidenizin bu saksı harcında gelişiminde sorun olacaktır.

İklimsiz
11-12-2007, 21:42
Sevgili praecox hocam, dersime iyi çalışmış olmakla övünmeli miyim bilmiyorum:o çünkü kömür tozu serpme işlemini hatırlatmanızı bekliyordum;)Saygılar.

praecox
11-12-2007, 22:09
Hatırlatmamı beklemeyin. Zira yinelemekten benim için olağan bir durumun sizin için de normal olacağını var sayıyorum.

artık denklem şu...

Orkide kesmek = steril teçhizat + kesik yerine kömür tozu tatbiki.

bu değişmez bir kural olsun lütfen....

saygılar

İklimsiz
12-12-2007, 09:08
Orkideler hakkında yazılabilecek her, ama her şey başlıkta mevcut. Bugünkü tarihle Phalaenopsis başlığı 52. sayfaya ulaşmış. Orkide sevenlerin ve yetiştirenlerin merak ettiği her şey sayfalar ve satırlar içersinde. Aynı şeyleri tekrar tekrar yazmak yorucu ve sıkıcı, size sonuna kadar hak veriyorum sayın praecox. Yanıtlanmış soruların tekrar sorulmasını yetiştiricilerin amatörlüğüne, herhangi bir sorunla karşılaşınca panikliğine verip hoşgörüyle karşılıyorsunuz. Biz forum kullanıcıları bu inceliğinizi göz önüne alarak daha dikkatli olacağız, değil mi arkadaşlar? Hepinize saygılar.

praecox
12-12-2007, 09:57
Orkideler hakkında yazılabilecek her, ama her şey başlıkta mevcut. Bugünkü tarihle Phalaenopsis başlığı 52. sayfaya ulaşmış. Orkide sevenlerin ve yetiştirenlerin merak ettiği her şey sayfalar ve satırlar içersinde. Aynı şeyleri tekrar tekrar yazmak yorucu ve sıkıcı, size sonuna kadar hak veriyorum sayın praecox. Yanıtlanmış soruların tekrar sorulmasını yetiştiricilerin amatörlüğüne, herhangi bir sorunla karşılaşınca panikliğine verip hoşgörüyle karşılıyorsunuz. Biz forum kullanıcıları bu inceliğinizi göz önüne alarak daha dikkatli olacağız, değil mi arkadaşlar? Hepinize saygılar.
Aynen de size katılıyorum. Bu yeni başlıyan arkadaşların hevesi kırılmaması adına başta yazdığım kısmen fevri de olsa yine de hedefini aşabileceğimi zannetiği yazılarımı yeniden gözden geçrip düzeltiyorum.
Sizin de gözlemlediğiniz gibi bildiğim, aklıma gelen, gelebilecek her şeyi burdan paylaşıyorum, ancak belirtiğiniz gibi tüm bu "panik" mesajarın arasında okunması gereken bilgiler de gözden çok kolay kaçıyor.

Bazı günceliğini yitirmiş mesajları silmeye kalkışmam ise ya mesajlaşmanın tümünün içindeki anlamında kopukluklar olutşruyor ya da yazan üyeler alınıyor.
Bu güne dek yazdığım takribi 1800 mesajın çok büyük çoğunluğu en az bir kaç paragraftan yazılı bilgilerle dolu. Ben çok da "evet efendim", "teşekkürler efendim" "çok güzel bir çalışma olmuş ellerinize sağlık" "gülle güle büyütün " türünden kısa mesajlar yazmadım vede yazılarım genelde bu iki başlıktadır. Etobur bitkiler ve Orkideler. Bunları derlesem kitap çıkardı :D

Birkaç konuyu yinelememde fayda var sanırım. Orkideler rahatsız oldukları bir ortama sulanmıya gübrelenmiye tepkileri ani değilidr 6 ay sürebilir veya en çabuk bir ay. ama belli bir arazı tespit etiğinizde de çoğu kez çok geç kalınmış sayılmıyabilinir. Şöyle ki Orkidemi aldım bir hafta iyi idi ertesi hafta çiçeklerini döktü acab nedendir sorusuna iki neden sayılabilir. Bu tarz ani bir çiçek dökme şayet ani bir reaksyon ise, ortam birden çok kuru veya meyve artıkları olgun meyveler var etrafda demektir. Ancak bu tarz çiçek dökme olaylarına son zamanlar ithalatçı seralarda da rastladım. kısmen iyi durumda satılıp ya çiçekçinin vitrinide solmakta **** taze taze eve getiren bakıcının elinde solmakta.
Bunu bir tek şeyle açıklıyabiliyorum. Bu orkidelerin taşınmasında sorunlar var. ya havalandırma kısmen çalıştırılmıyor vede bu malların arasında büyük olasılıkla limon gibi meyvesi üzerinde saksılarla aynı TIRda taşınıyor. Ancak bunu da devlet sırrı gibi konudan taviz vermek istemezcesine benle bilgi alışverişinde inatlaşan ithalatçıya dahi anlatamadım.

Nasıl ki karadeniz hurması olgunlaşsın diye arasına carbid koyarak patlama haberlerini gazetede okudunuz bu da böyle bir olay. yani eskiler boşa söylememiş üzüm üzüme baka baka kararır veya sepeteki bir çürük elma tümünü çürütür gibilerden... Orkidelerin olduğu ortamlarda olgun meyve, meyve atıkları, kompost, olgunlaşan meyve asla bulundurmamıya özen gösterin.
Bunları göz önünde bulundurdurğunuz/bulunduracağınız için hepinize teşekkürler.

Saygılar