View Full Version : Phalaenopsis
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
7
8
[
9]
10
11
12
13
14
sayın lucean
teşekkür ederim. son bi soru daha.. ben çiçek gübresi aldım kullanıyorum. orkideye için özel bi gübre varmı. yoksa herhangı bı gubre olurmu?
Vilmorin orkide besini var hocam. Onu kullanabilirsiniz.
sayın lucean
teşekkür ederim. son bi soru daha.. ben çiçek gübresi aldım kullanıyorum. orkideye için özel bi gübre varmı. yoksa herhangı bı gubre olurmu?
sevgili beyaz orkide84
aldiginiz gubrenin icerigini bilmedigimden bir sey soyleyemem size ancak piyasada orkideler icin ozel gubreler satiliyor mu, onu da bilmiyorum. yurt disinda marketlerde bulunabildigini biliyorum belki burada da buyuk marketlerde mevcuttur.
Ziya Soner
22-11-2011, 15:14
SAYIN OİR1938,
İstemiş olduğunuz,toprak-orkide harcı-ve fertilizerları ,dün Yurtiçi kargoya teslim ettik.
Henüz elinize geçmedi ise Yurtiçi kargodan sorabilirsiniz.
Saygılarımızla
Sayın beyaz orkide84,
Göbek yakınındaki kökler kuruyup beyazlayabilir içleri boş gibi pörsüyebilir önemli değil bu. Taze kökler verecektir yeniden. Saksı içindeki kökler bana kuru görünmedi. Bana harç biraz kuru göründü. En son ne zaman suladınız? Saksıda bol delik olmalı, su akıp gitmeli. Kökleri kurusa ortada yeşil yaprak filan kalmaz. Çiçekçiye aldırmayın.
Orkide için Vilmorin'in özel sıvı gübresi var. Uzun süre kullandım. Ancak ben Vilmorin'in, çiçek açan bitkiler için sıvı gübresine geçtim. Çünkü "iz element katkılıdır" yazıyor. Ötekinde yazmıyor. Bu yeni Vilmorin ile orkidelerde gözle görülür bir gelişme oldu. Sanırım suyla akıp gitmiyor, "iz element" meselesinin sırrı burada. Dinlenme söneminde gübreye boğmayın. 2-3 yeni yaprak çıkartacaktır. Sonra yeni bir çiçek dalı verecektir. Ancak bol ışık alabildiği bir yere konmalıdır.
beyaz orkide84
26-11-2011, 11:43
sayın beyaz orkide84,
göbek yakınındaki kökler kuruyup beyazlayabilir içleri boş gibi pörsüyebilir önemli değil bu. taze kökler verecektir yeniden. saksı içindeki kökler bana kuru görünmedi. bana harç biraz kuru göründü. en son ne zaman suladınız? saksıda bol delik olmalı, su akıp gitmeli. kökleri kurusa ortada yeşil yaprak filan kalmaz. çiçekçiye aldırmayın.
orkide için Vilmorin'in özel sıvı gübresi var. uzun süre kullandım. ancak ben Vilmorin'in, çiçek açan bitkiler için sıvı gübresine geçtim. çünkü "iz element katkılıdır" yazıyor. ötekinde yazmıyor.bu yeni vilmorin ile orkidelerde gözle görülür bir gelişme oldu. sanırım suyla akıp gitmiyor, "iz element" meselesinin sırrı burada. dinlenme söneminde gübreye boğmayın. 2-3 yeni yaprak çıkartacaktır. sonra yeni bir çiçek dalı verecektir. ancak tül ardında bol ışık alabileidği bir yere konmalıdır.
l i t t l e gardener (http://littlgardener.blogspot.com)
sayın serdağ
sulama haftada bir yapıyorum. ama banada o su yetmiyor gibi geliyor. Saksısının altında delik var. ayrıca nem alsın diye saksının altına su dolu bi kap bıraktım.(saksı suya temas etmiyor) kaloriferin üzerine koydum ki buharlaşıp nem yapsın diye.belki harcında bi problem olabilir. bide bahsettiğiniz gübre çiçekçilerde varmı nerden temın edebilirim.benım kullandığım gübre işlem sonrası köklerde beyaz kalıntılar yapıyor.normalmi onu bilemiyorum.VE çiçeği daha fazla riske atmak istememiyorum. sanırım orkidede besın problemı de var . çünkü o resimleri yükledikten sonra şu an üstten 4_5 kök kurudu.Çiçek falan açmasından vazgeçtim, kurumasın yeter. umarım tamamen kaybetmem..
Ve bu arada ilginiz için hepinize teşekkür ederim...
Asya_lotus
26-11-2011, 12:50
Phalaenopsis sulama bir kapta daldırma yapılabilirsınız. Böylece 15-20 dakika suda tutun, böylece bitki 10 gün için yeterli nem olacak.
Sayın asya lotus'a katılıyorum. Daldırma yapıp hava kabarcıkları bitene kadar bekleyin. Tüm harç ıslanacak. Kaldırın ve su aksın. Sonra tabağa koyun. Harçtaki nem tüm hafta yetecektir.
Nem ve su kabını unutun, kaloriferden uzaklaştırın. Orkide kalın yapraklı bir bitki ve sulu kapla nem sağlayacağım diye uğraşmayın. Bu tür işlemler küpeli gibi nem delisi çiçekler için faydalı.
Gübrenizi çok sık kullanmamanız gerekiyor. Ayda bir. Gübre dozunu fazla mı tutuyorsunuz? Beyaz kalıntı bırakmamalı. Sıvı gübreler suda erirler ve gözle görülür belirgin kalıntı bırakmazlar. Bu gübreyi vermeyi durdurun derim.
Vilmorin gübre, pekçok AVM'nin Bahçe bölümünde, Bauhaus gibi ev malzemeleri merkezlerinde, bazı Migros'ların çiçek bölümlerinde falan satılıyor. Kaliteli bir sıvı gübredir. Dozu arkasında yazar, kapağın yarısı 2 Litre suya dökülür.
Kökler bana kalorifer alevinden kuruyor gibi geliyor. Yapraklarda yumuşama yok değil mi? Göbekte kararma?
malicetin
01-12-2011, 19:25
Arkadaşlar, bodur orkide konusunda deneyimi olan var mı? Geçen yıl Amerika'dan bir bodur orkide aldım. Gelince harcını ve saksısını değiştirdim. Normal orkideler gibi bakımını yaptım. Geç kaldı ama şimdi çiçeğe durdu.Yani çiçek sapı çıkarmaya başladı. Bu benim ilk deneyimim. Bodur orkide konusunda düşüncesi ve deneyimi olan forum üyesi varsa ve deneyimlerini ve düşüncelerini paylaşırsa yararlanırız. Bana göre az yer kaplaması ve renklerinin çeşitliliği nedeniyle tercih edilebilir...
beyaz orkide84
02-12-2011, 17:55
fazla gübre vermiyorum aslında . zaten şu an bıraktım. ama ben sulama sırasında 1 2 dk bekletiyordum. göbekte kararma ve yapraklarda yumuşama var. ben en iyisi önerilerinizi dikkate alıp hem gübreyi değiştireyim hemde çeçeğin yerin değiştirip sulamaya dikkat edeyim..
Adalet Yağcı
03-12-2011, 17:45
Sayın Ziya Soner hocam;
Yedi yaşındaki orkidem alt yapraklarının arasından yeni yapraklar çıkarıyor, ayrı bir bitki oluşuyor orada.
Phaller sadece çiçek dalından keiki verirler diye biliyordum, şimdi buna da keiki mi diyeceğiz?
Üç yavru yaprağımız var.
258117
258118
Sayın Ziya Soner ! Kargoyu teslim aldım. Teşekkür mesajımı,rahatsızlığım nedeni ile
yazmakta geciktim. Her zaman olduğu gibi derdime derman oldunuz. Sağ olun ,var olun.
Orkide sevdalılarına gösterdiğiniz ilgi ve yardım severlik her türlü takdirin üstünde.
İyiki varsınız Ziya bey. Sizi tanımak ne güzel. Sevgilerle.
sayın Ziya Soner
rica ettiğim orkide harcını inanılmaz hızlı bir şekilde göndermenizden ve telefondaki babacan yardımsever tavrınızdan dolayı çok teşekkür ediyorum sizle tanışmış olmaktan ciddi bir şekilde mutluyum orkide benim için artık bilinmez bir konu olmaktan çok hobi haline gelecek diye düşünüyorum çünkü her soruma içtenlikle cevap veriyorsunuz... herşey için teşekkürler!
orkidesever acemi arkadaşlarıma tavsiyemdir Ziya Beyle irtibatı kesmeyin:)
Merhaba.
Orkidemin bir yavrusu var. İlk filizlenmesi üzerinden yaklaşık 1,5 ay geçti.
Şu anda gövdeden çıkan iki yeni sürgün var. Boyları 20 santimetreyi geçti.
Aynı zamanda iki eski çiçek dalından da birer sürgün başladı.
Toplam bir keiki, dört canlı dal.
Ne yapmalıyım?
Bu şekilde kendi hallerine mi bırakayım yoksa azaltma gibi bir müdahale gerekiyor mu?
Saygılarımla.
malicetin
06-12-2011, 12:22
Sayın Feyzan, sizin orkidenizde tek bir keiki var. Gövdeden çıkan sürgün dedikleriniz keiki değil, çiçek sapı. Bu saptan yeni çiçekler açacak. Orkidenizin kendisine güveni var ki hem keiki ve hem de çiçek sapı çıkarıyor. Siz gene de çiçeğinizi her 15 günde bir olmak üzere ölçüsüne göre vilmorin orkide gübresi konulmuş su ile daldırma yöntemi ile sulayın. Sulamayı da haftada bir yapın. Hava kökleriini arada bir sabah saatlerinde nemlendirin. Ve bu mevsimde özelikle sabah veya ikindi güneşi alan bir yere koyun. Keikinin köklenmesini bekleyin. Bunun için keikinin kök kısmını sık sık nemlendirin. 2 adet kök çıkarıp kökler 10 cm. kadar uzayınca ayırırsınız.
Sayın Feyzan, sizin orkidenizde tek bir keiki var. Gövdeden çıkan sürgün dedikleriniz keiki değil, çiçek sapı. Bu saptan yeni çiçekler açacak. Orkidenizin kendisine güveni var ki hem keiki ve hem de çiçek sapı çıkarıyor. Siz gene de çiçeğinizi her 15 günde bir olmak üzere ölçüsüne göre vilmorin orkide gübresi konulmuş su ile daldırma yöntemi ile sulayın. Sulamayı da haftada bir yapın. Hava kökleriini arada bir sabah saatlerinde nemlendirin. Ve bu mevsimde özelikle sabah veya ikindi güneşi alan bir yere koyun. Keikinin köklenmesini bekleyin. Bunun için keikinin kök kısmını 2 adet kök çıkarıp kökler 10 cm. kadar uzayınca ayırırsınız.
Cevabınız için teşekkürler.
Evet bunu biliyorum. Yavru 1 tane, harekete geçmiş olan ikisi yeni ikisi eski toplam dört sürgün ise büyük bir olasılıkla çiçek yapacak.
Ama bu henüz tam belli değil, bir yavru daha olabilir. :)
Benim sormak istediğim şu;
Bir yavru varken ve gelişirken çıkan bu dört sapı / sürgünü ne yapayım? Aynen bırakayım mı, yoksa bir ya da ikisini veya tümünü çıkarıp uzaklaştırayım mı?
Eğer böyle ise hangilerini? Yenilerini mi eski saplardan sürenleri mi?
Ana bitkinin ve yavrunun sağlığı için en doğrusu hangisidir?
malicetin
06-12-2011, 20:57
Sayın Feyzan, çok doğru bir soru sormuşsunuz. Ben önceki cevabımda "orkidenizin kendine güveni var ki" derken orkidenizin bu işin altından kalkabileceğini düşünmüştüm. Haklısınız orkide bu kadar çiçek sapını, çiçeği ve keikiyi beslemesi oldukça meşekkatli olacak. Benim tavsiyem, çiçeği ve keikisi olmayan 2 eski çiçek sapını en dipten kesmeniz. Böylece hem ana orkideyi garanti altına almış, hem keikiyi muhafaza etmiş, hem de yeni çıkan çiçek sapından çiçek almış olacaksınız. Yani bir taşla 3 kuş... Buna rağmen çiçeğinize çok dikkatli bakmak zorundasınız. Aksi halde çiçeğiniz sarsıntı geçirebilir. Diyelim ki çiçeğiniz 2. bir keiki çıkardı, aynısının kopyası 3 orkideyi ne yapacaksınız? Hem yavru bir orkide çiçek açana kadar en az 2 sene gözüne bakacaksınız!.. Bu nedenle ben keikiyi tercih etmiyorum.
Sayın Adalet Yağcı, orkide göbeğinden yeni bir orkide yaratıyor. Böyle bir şey ilk kez görüyorum ve çok sevdim. Evet keikiler dalda oluşur köklenince kesilip ekilirler, minik miniktirler, bu farklı bir mucize bence, nadir görülen bir olay. Emeğinize sağlık. Olgun ve mutlu bir bitki. Mutlu ki, keikiyle falan uğraşmamış; kendini klonlamış. Maşallah dememiz farzdır efendim.
Sayın feyzan, sayın malicetin'e "bitkinin vardır bir bildiği/cesareti" noktasında katılıyorum.
Keikiniz yeterince gelişmiş. kısa sürede kök yapacaktır, kesilip alınacak. O kesilene dek çiçek dallarına bitki çok yatırım yapmaz. Ondan kurtulunca dallara yönelir. Dallara kıymayın derim. Çıkartmışsa kararı bitkiye bırakın. Sararma serilme gibi belirtiler olursa müdahale edin. Ama ben olacağını da sanmıyorum. Mutlu hissetmese herşeyi birden çıkartmazdı (keiki çiçek dalı aynı anda).
orkidemde unlu bitler var şimdilik %60 seyreltilmiş alkol ile temizledim başka ne yapmam lazım. Acil yardım lütfen.
Adalet Yağcı
08-12-2011, 20:00
sayın Adalet Yağcı, orkide göbeğinden yeni bir orkide yaratıyor. böyle bir şey ilk kez görüyorum ve çok sevdim. evet keikiler dalda oluşur köklenince kesilip ekilirler, minik miniktirler, bu farklı bir mucize bence, nadir görülen bir olay. emeğinize sağlık. olgun ve mutlu bir bitki. mutlu ki, keikiyle falan uğraşmamış; kendini klonlamış. maşallah dememiz farzdır efendim.
Ben de çok şaşırdım sayın SerDag, bu bitkim çok sağlıklıydı, kendisini bir komşuma emanet edip beş ay yalnız bırakmak zorunda kaldım.
Döndüğümde zavallım çürümek üzereydi, üzerindeki onlarca çiçeği açamamış balon şeklinde kalmıştı.
Sayın Ziya Soner hocamıza bitkim için ne yapa bileceğimi sorduğumda bana harcının değişmesi gerektiğini söyledi ve harç gönderdi, sağolsunlar.
Bitkiyi harçtan ayırdığımda kök kısmının sim siyah olduğunu gördüm, neredeyse bir santim kalacak şekilde canlı yere kadar kök budaması yapıp yeni saksısına ve harcına geçirdim.
Epeyce bir zaman kritik devre yaşadık ama şimdi çok iyi, yavrumuz da çok sağlıklı, çiçek sapları da vermeye başladı.
Bu yavruyu altı yedi aydan önce ayıramam her halde, Ziya hocamız da bir görsünler bakalım, yorumunu merak ediyorum.
Ziya Soner
09-12-2011, 15:56
Ben de çok şaşırdım sayın SerDag, bu bitkim çok sağlıklıydı, kendisini bir komşuma emanet edip beş ay yalnız bırakmak zorunda kaldım.
Döndüğümde zavallım çürümek üzereydi, üzerindeki onlarca çiçeği açamamış balon şeklinde kalmıştı.
Sayın Ziya Soner hocamıza bitkim için ne yapa bileceğimi sorduğumda bana harcının değişmesi gerektiğini söyledi ve harç gönderdi, sağolsunlar.
Bitkiyi harçtan ayırdığımda kök kısmının sim siyah olduğunu gördüm, neredeyse bir santim kalacak şekilde canlı yere kadar kök budaması yapıp yeni saksısına ve harcına geçirdim.
Epeyce bir zaman kritik devre yaşadık ama şimdi çok iyi, yavrumuz da çok sağlıklı, çiçek sapları da vermeye başladı.
Bu yavruyu altı yedi aydan önce ayıramam her halde, Ziya hocamız da bir görsünler bakalım, yorumunu merak ediyorum.
Sayın Adelet Yağcı,
2032 no lu mesajınızın bana yönelik yazılmasını atlamışım özür dilerim.
Şimdi yazdığınız mesajdan anladığım ölmekte olan bir saksınıza yorum yapmışım,harç göndermişim,çiçek sağlıklı bir şekilde kurtulmuş ve 2032 no lu mesajdaki resimdeki bitkiyi oluşturmuş.
Eğer yorumum doğru ise resimdeki bitki son derece sağlıklı bir gelişim içerisinde,hiç elleşmeyin öylece gelişsin ve güzel çiçeklerini versin.
Diğer yapılan yoruma gelince;
Keikiler dalda oluşur fikrine katılıyorum.Köklenince kesilip ekilirler e katılmıyorum.Tutma şansı yok değildir ancak çok azdır.
Şartlarını çok iyi oluşturmak gerekir.
Bu nedenle ELLEŞMEYİN i tekrarlıyorum.Bırakın güzel güzel gelişsinler ve çiçeklerini versinler.
Yukarıdaki yorumum (2032 ile ilgili) yanlış ise belirtin ona göre konuşalım.
En derin saygılarımla
Adalet Yağcı
09-12-2011, 19:45
2032 nolu mesajımdaki sorularıma verdiğiniz açıklamalarınız için teşekkür ederim Ziya hocam.
Saksısını ve harcını yeni değiştirdiğime göre yavru ile anneyi ayırmıyoruz.
Şimdiden çiçek sapları oluşturmaya başladı, seneye yavru da çiçeklenirse harika olur.
Peki siz böyle bir durumla karşılaştınız mı hiç, yani çiçek sapından değil de yaprak arasından yavru vermesi olağan mıdır?
Benden de saygılar efendim.
Sayın Adelet Yağcı,
2032 no lu mesajınızın bana yönelik yazılmasını atlamışım özür dilerim.
Şimdi yazdığınız mesajdan anladığım ölmekte olan bir saksınıza yorum yapmışım,harç göndermişim,çiçek sağlıklı bir şekilde kurtulmuş ve 2032 no lu mesajdaki resimdeki bitkiyi oluşturmuş.
Eğer yorumum doğru ise resimdeki bitki son derece sağlıklı bir gelişim içerisinde,hiç elleşmeyin öylece gelişsin ve güzel çiçeklerini versin.
Diğer yapılan yoruma gelince;
Keikiler dalda oluşur fikrine katılıyorum.Köklenince kesilip ekilirler e katılmıyorum.Tutma şansı yok değildir ancak çok azdır.
Şartlarını çok iyi oluşturmak gerekir.
Bu nedenle ELLEŞMEYİN i tekrarlıyorum.Bırakın güzel güzel gelişsinler ve çiçeklerini versinler.
Yukarıdaki yorumum (2032 ile ilgili) yanlış ise belirtin ona göre konuşalım.
En derin saygılarımla
Merhaba.
Orkidelerin uzun bir süre kötü koşullar içinde kaldıktan sonra ölmek üzere olduklarını anlayarak (tabii mecazi anlamda) soylarını sürdürmek için yavru verdikleri, bu nedenle keiki meraklısı orkideseverlerin, genellikle büyük yapı marketlerinde bu bitkilere gerekli özen gösterilmediği için yine buralardaki reyonlarda keiki çıkarmaya başlamış bitki bulma şanslarının yüksek olduğu düşüncesi doğru mudur?
Saygılarımla
Merhabalar,
Ben de pahalenopsis'in yavrulamasıyla ilgili bir deneyimimi paylasmak isterim. Evde baktığım bitkilerimden iki adedinin son çıkardıkları körpe yaprakları temizlik elemanı marifetiyle kırıldı. 3 er yaprağı kalan sağlıklı bu bitkilere özenle bakmaya devam ettim, biri alttan tek yavru diğeri ise üç yavru birden verdi. Üç yavruyu yeteri kadar köklenme olduktan sonra ana bitkiden ayırdım. Körleşmiş bu bitkiyi saksıdan çıkarıp köklerini temizledikten sonra yeniden yeni harçla tekrar yavru verir düşüncesiyle saksıladım. Çok ilginç ki bu kez yavru yerine çiçek sapı çıkarmaya basladı. Sözün kısası üst yaprak koptu diye phalleri gözden çıkarmayın. İyi bakımla çok daha fazlasını size verebiliyor.
Efendim benim keikiler dalda köklendikten sonra internetteki bahçevan sitelerinden okuyup izlediğim kadarıyla 1 santim dalı da içerecek şekilde kestim ve orkide harcına diktim. Kökleniyor ve yaprak veriyorlar. Umarım yanlış bilgilendirme yapmamışımdır.
malicetin
11-12-2011, 19:47
Merhaba.
Orkidelerin uzun bir süre kötü koşullar içinde kaldıktan sonra ölmek üzere olduklarını anlayarak (tabii mecazi anlamda) soylarını sürdürmek için yavru verdikleri, bu nedenle keiki meraklısı orkideseverlerin, genellikle büyük yapı marketlerinde bu bitkilere gerekli özen gösterilmediği için yine buralardaki reyonlarda keiki çıkarmaya başlamış bitki bulma şanslarının yüksek olduğu düşüncesi doğru mudur?
Saygılarımla
Bu düşünce benim düşüncem. Aynı fikirde olan başka arkadaşımız var mı bilmiyorum. Bir orkide gördüm, toprak saksıya ve toprağa dikilmişti. Çiçek sapında tam 5 keiki vardı. Benim 6 yıldan beri 15 den fazla orkidem oldu, hiç bir orkidemde tek bir keiki görmedim. Bu örnekten sonra gördüğüm keiki çıkaran her orkide bu düşüncemi pekiştirdi.
Öncelikle her bitkide hastalanıp öleceğini anladığında tüm gücü ile çiçeklenmeye gideceği akademik çevrelerce kabul görmüş bir gerçek.
ancak keiki oluşum şartları çok daha değişik ve böyle bir içgüdü ile bağdaştırılamıyor.
keiki için bundan önce de yazdığım gibi çiçek sapındaki gözü sıcak ve kısmen karanlık bir ortamda bekletin. bir iki hafta kadar.
sora yarı gölge bir yere alın. normal aydınlık, ışık isteklerini altında bir yere.
Ziya Soner
13-12-2011, 18:26
Sevgili Praecox,
HOŞ GELDİN,ÇOK MUTLU OLDUM,
Saygılarımla
Sayın Ziya bey,
hoş bulduk ben de çok menun oldum.
bir seneyi aşkın süredir forumu fazlaca ihmal etmişim. Sizin gibi deneyimliler ve benim gibiler bilgilerini paylaşmadıkça, bir şeyleri bilmenin ne anlamı kalıyor diye düşünerek yeniden aktif hale geldim.
Saygı ve sevgilerimle.
Sayın Praecox,
Aranızda yeniyim ama en merak ettiğim kişilerden bir tanesiydiniz.Forumda tekrar aktif olmanız mtululuk verici.Ayrıca şahsen de tanışmak ta ayrı bir zevkti.Bilgilerinizden yararlanmak oldukça değerli.
Bu arada Nepenthes Miranda yı uyarılarınıza rağmen aldım:)
Tekrar hoş geldiniz.
Her şey karşılıklı derler,
Sayın Bora bey sizinle de tanışmak bir zevkti ve bu zevk bana ait :)
Miranda konusunu isterseniz öngörülen başlıkta yazışalım.
Uyarı değildi aslında sadece bir bakım sorunu ve donanım sorunu.
Miranda northiana ve maxima çaprazı kolay kolay da öldüremiyeceğiniz dayaıklı bir hybrid. ancak boyutları sorun oluyor. Uyarım bu bağlamdaydı.
uygun başlıkta resimleri eşliğinde tartışmak ümidi ile. :)
Hoş geldiniz sayın praceox.Forumda sizi daha çok görmek ümidiyle...
Merhaba,
Ben de acemi bir orkide sahibiyim. Haziran ayinda hediye olarak gelen orkidem ekim ayinda ciceklerini döktü. Ancak dalini ben henüz kestim. Köklerinde de cürüme baslamisti, cürüyenleri kestim. Ancak bu islemden sonra en alttaki yapragi sarardi. Yapragi kökünden keserek tarcinladim. Diger yapraklarda yesil olmalarina ragmen yumusaklar. Onlarin da sararmasini engellemek icin ne yapmaliyim? Ayrica disarida kalan köklerde kuruma var. Orkidemin durumu hakkinda bilgi verebilirseniz sevinirim. Bir de acaba dogru yerden mi kestim dali? Alttan 3. bogumun biraz üstünden kestim.
Cok tesekkür ederim simdiden.
malicetin
14-12-2011, 15:27
Sayın Phalez, yaptığınız işlem doğru ama yenilediğiniz orkide harcının ne olduğunu yazmamışsınız. Fotoğraftan çiçeğin fazlaca kök kaybetmiş olduğu görülüyor. Saksıya koyduğunuz orkide harcı forumda sık sık dile getirildiği şekilde çam kabuğu, kömür, şişe mantarı gibi su tutmayan materyallerden oluşmalı. Haftada bir kez ve daldırma usulü ile sulamalısınız. Bu mevsimde özellikle güneş alan bir yere koyar, her 15 günde bir de ölçüsüne göre vilmorin orkide gübresi konulmuş suya daldırırsanız baharda, en geç sonbaharda yeniden çiçek alırsınız. Yumuşayan yapraklar gene sertleşir. Yeni kök ve yapraklar da çıkaracaktır. Forumu okumaya ve bilgileri uygulamaya devam edin.
Sayın Phalez, yaptığınız işlem doğru ama yenilediğiniz orkide harcının ne olduğunu yazmamışsınız. Fotoğraftan çiçeğin fazlaca kök kaybetmiş olduğu görülüyor. Saksıya koyduğunuz orkide harcı forumda sık sık dile getirildiği şekilde çam kabuğu, kömür, şişe mantarı gibi su tutmayan materyallerden oluşmalı. Haftada bir kez ve daldırma usulü ile sulamalısınız. Bu mevsimde özellikle güneş alan bir yere koyar, her 15 günde bir de ölçüsüne göre vilmorin orkide gübresi konulmuş suya daldırırsanız baharda, en geç sonbaharda yeniden çiçek alırsınız. Yumuşayan yapraklar gene sertleşir. Yeni kök ve yapraklar da çıkaracaktır. Forumu okumaya ve bilgileri uygulamaya devam edin.
Orkide harcini degistiremedim henüz. Ilk geldigi zamanki harc duruyor hala. Forumda okudugum kadariyla hazir satilan iyi bir harc bulmak cok zor. acaba bir seraya götürüp orda degistirtsem uygun olur mu?
Ayrica cicegim devrildi ve yapraklari kirildi. acaba o yapraklari kesmeli miyim? gerci kendini tamir ediyor sanirim, ip gibi biseylerle kirik yerleri iki yandan tutturmus kendi kendine :)
Son olarak dali dogru yerden kesip kesmedigimi söyleyebilir misiniz? Bir cicekci kökünden kesmem gerektigini söyledi ama pek güvenemedim.
Cok tesekkür ederim yardimlariniz icin.
Ziya Soner
15-12-2011, 19:37
Sayın Feyzan,
Bana özelden mesaj atmış,2035 ve 2037 sayılı mesajlarınızdaki resimlere yorum yapmamı istemişsiniz.
Çiçeğinizin resimdeki haline ,değerli arkadaşlarımız gereken yorumları yapmışlar.Dikkat ederseniz,istenilen bir yoruma ,bir arkadaşımız tarafından yorum yapılmışsa BEN yorum yapmam.
Siz özelden talep ettiğiniz yorumumu,FORUM dan talep ediyorsunuz.MEMNUNİYETLE,
Aldığınız cevaplardanmı tatmin olmadınız? Ya da benim bu konudaki fikrimi sorarak ,benimi imtahan ediyorsunuz.!Burasını anlayabilmiş değilim.
Öncelikle ,bir konuda anlaşalım.Bana bir kısım arkadaşımız HOCAM der,DOKTOR der.Ben ikisinide kabul etmem.!Ayrıca Ben Ziraat mühendisi de değilim!
Sadece 1970 lerden beri ORKİDE MERAKLISI veya ORKİDE MANYAĞIYIM.
Bu nedenle o tarihten beri sürekli araştırma halinde oldum ve 1986 yılında araştırmalarım sonucunda ,dostluğuna ve samimiyetine ayrıca işi ve bu çiçeği bildiği dünyaca kanıtlanmış bir yabancı gurupla yola çıktım ve bugünlere geldim.
Bu azımsanmayacak süre içerisinde epeyce bilgi birikimim oldu.Edinmiş olduğum bu BİLGİ ve TECRÜBE yi çok ciddi bedeller ödeyerek edindim.Şimdi kendime göre bu konuyu kendime MİSYON edindim ve benim ödediğim bu bedelleri sizler ödemeyesiniz diye ,ORKİDE yi sevenlere ,samimiyetle soru soranlara ,ORKİDEHARCI ,FERTİLİZER konusunda yardım isteyenlere elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum.
Bilginiz olsun diye ARZETTİM.
Çiçeğiniz ile ilgili görüşlerime gelince;
1)Çiçeğiniz fazla ışık alan bir ortamda kalmış veya bulunuyor.
2)Harcınızda ,tahta parçalarına benzettiğim bir materyal ve siyah kömür parçalarına benzettiğim ayrı bir materyal daha var.Yanlış anlaşılmasın bunlar yanlıştır demiyorum.
3)Harç ve saksı boyunun durumu iyi gözüküyor.Saksı boyunun normalden iri olması ,bitkinizin köke çalışması için iyi ancak beslenme konusunda sürekli takviye gerektirir.
Sonuç;
Yaprak renginin koyu ve parlak olması ve diğer gözlemlerime göre bitkinizin durumu oldukça iyi,Bana kalırsa hiç ellemeyin ,oldukça mutlular . Mutluluklarını devam ettirsinler.
Çiçek yaptıktan ve ve çiçekleri döküldükten sonra ayırıma gidin ,şu anda kurcalamayın derim.
İstanbuldan yazıyorsunuz. Başka sorularınız olursa beni 532 484 484 4 nolu telefonumdanda arayabilirsiniz.
En derin saygılarımla
malicetin
16-12-2011, 22:02
Orkide harcini degistiremedim henüz. Ilk geldigi zamanki harc duruyor hala. Forumda okudugum kadariyla hazir satilan iyi bir harc bulmak cok zor. acaba bir seraya götürüp orda degistirtsem uygun olur mu?
Ayrica cicegim devrildi ve yapraklari kirildi. acaba o yapraklari kesmeli miyim? gerci kendini tamir ediyor sanirim, ip gibi biseylerle kirik yerleri iki yandan tutturmus kendi kendine :)
Son olarak dali dogru yerden kesip kesmedigimi söyleyebilir misiniz? Bir cicekci kökünden kesmem gerektigini söyledi ama pek güvenemedim.
Cok tesekkür ederim yardimlariniz icin.
Sayın Phalez,çiçeğiniz zaten örselenmiş. Kendini toplaması için yeni kök ve yapraklar çıkarması gerekiyor. Bunun için çiçek sapını kökünden kesin, substratını değiştirin. Çam kabuğu, kömür ve şişe mantarı her yerde bulunabilen materyaller. Eğer bulamazsanız koçtaşta satılan hazır substratın içerisine şişe mantarı ve kömür karıştırıp kullanın. Böyle yaparsanız sulamada çok dikkatli olmalısınız. Kırılan yaprakları kırıldıkları yerden kesebilirsiniz. Kesmeseniz de kendisi zaten atar. Çiçeğiniz kurtarılabilir.
cok tesekkür ederim malicetin. Dediklerinizi uygulayacagim.
merhaba benim bi sorum olacak yardım ederseniz sevinirim.
ben yaklaşık 20 gün önce bir phalanopsis aldım çiçik biraz odanın iç tarafın da biryere koydum malum kış güneş almıyordu, fakat çiçek en alttan 3 yaprağını sarartı (saksı torfunun içinden cikan yapraklar.) ve çürümeye başladı. açmadan tomurcuklar sarardı döküldü. kökleri çok sağlıklı görünüyor.
sulama yı haftada 1 yapyım oda ısısıda gece 16 gündüz 22 derece gibi oluyor.
fakat çiçeği şimdi cam kenarına aldım ve yanına nem için bir tepsi içine taş koyup su ile doldurdum. şimdi biraz toparladı gibi hissediyorum çümkü yeni gelişmekte olan tomurcukları (3adet) açmaya başladı.
bana ne yapmam gerektiği hakkınada bilgi verirsen sevinirim. teşekkürler.
Orkidelerimin sanırım fazla sulama nedeniyle yapraklarında sararmalar oldu,bilgi verirseniz sevinirim.
orkide aileme yeni katılan yavrumu tanıştırmak isterim kendisi boyuna posuna bakmadan çiçek sapı vermeye başladı :p
malicetin
27-12-2011, 16:17
Orkidelerimin sanırım fazla sulama nedeniyle yapraklarında sararmalar oldu,bilgi verirseniz sevinirim.
Vehbi bey, sulamayı fazla mı yaptınız? bunu belirtmemişsiniz. Genellikle fazla sulamada yapraklar sararıp dökülmez. Önce kökler çürümeye başlar, beslenme mümkün olmaz ve yapraklar buruşur. Resimden yaprakların sararmasının nedenini anlamak pek mümkün değil gibi. Sitedeki üstadlar da düşüncelerini söylesinler.
Ben çiçekte alt yaprakların sararması dışında bir sorun görmedim. Aksine yaprakları canlı ve parlak görünüyor. Kök de sağlıklı uzuyor. Saksısını büyütmüşsünüz, çok sık sulamayın. Haftada bir sulama çok yeterlidir.
Manolya_
29-12-2011, 11:49
orkide aileme yeni katılan yavrumu tanıştırmak isterim kendisi boyuna posuna bakmadan çiçek sapı vermeye başladı :p
Sevgili Emily14,
Mesajlarınızı okudukça(sizi azıcık kendime benzetiyorum)
Çalıştığım dönemde sanırım iş yogunlugu ve stresten bitkilere pek vakit ayıramıyordum.
Şu anda çalışmıyorum ve neredeyse bütün enerjimi/zamanımı bitkilere ayırıyorum.
Ah birde bahçeli evim olsa. Fren falan tutmaz son gaz devam ederim her tür bitkiyi edinmek için;)
insan minicik bir yaprak gelişimi gördüğünde bile çok mutlu oluyor.
amaç mutluluk ise, herkese bitki yetiştirmesini öneririm.
Bundan daha güzel ne olabilirki değilmi
Selam ve sevgiler
Asu
Sevgili Emily14,
Mesajlarınızı okudukça(sizi azıcık kendime benzetiyorum)
Çalıştığım dönemde sanırım iş yogunlugu ve stresten bitkilere pek vakit ayıramıyordum.
Şu anda çalışmıyorum ve neredeyse bütün enerjimi/zamanımı bitkilere ayırıyorum.
Ah birde bahçeli evim olsa. Fren falan tutmaz son gaz devam ederim her tür bitkiyi edinmek için;)
insan minicik bir yaprak gelişimi gördüğünde bile çok mutlu oluyor.
amaç mutluluk ise, herkese bitki yetiştirmesini öneririm.
Bundan daha güzel ne olabilirki değilmi
Selam ve sevgiler
Asu
Sevgili Manolya,
Bir gün o da olur inşallah... yani kendi bahçeniz...
Fren falan tutmasın zaten boşverin. Frene basa basa balataları sıyırdık çoktan :D
Benim evde teras, balkon ve evin içi doldu. Ama bugun Sevgili Süha Bey'in katkılarıyla 4 orkidem (1 tanesi vanda eyyyoooo diyorum :D) ve bir açelyam daha oldu. Umarım ömrü uzun olur. İthaller pek bi nazlı ama ümitliyim. Şimdi bu mutluluktan ne alıkoyar ki beni :o
Bunlar da keikilerimin son halleri. Göbeklerden yapraklar verdiler. Üçü bir arada olduğundan biber tuz ve şeker gibi isimlendirmelerle seviyorum kuzuları.
:p
bunlar da keikilerimin son halleri. göbeklerden yapraklar verdiler. üçü bir arada olduğundan biber tuz ve şeker gibi isimlendirmelerle seviyorum kuzuları.
:p
Ay çok tatlı isimler sevgili SerDag, bayıldım valla... Tuz, Biber ve Şeker'e sevgiler... Sağlıklı büyüsünler...
frezya-1
16-01-2012, 22:35
Pal cinsi orkidem kasımda tomurcuk verdi şu anda tomurcuklar açma konumuna geldi ancak 1. tomurcuktan sonraki diğer tomurcuklar gelişmedi kurumaya başladı 3 tomurcuk kurudu. diğer tomurcukları nasıl kurtarabilirim şu anda orkidemin 4 yaprağı mevcut, saksısında torfu kökü tam olarak örtmüyor. bunun dışında sağlıklı görünüyor. Ne yapmalıyım ? yardımcı olurmusunuz...
Sevgili emily14 çok teşekkür ederim. Evet isimler bir âlem oldu gerçekten. Bu üçüzler bir arada büyüyorlar.
Sayın frezya acaba phal. az mı ışık alıyor? Besin verdiniz mi? Koşulları beğenmezse zorlanırsa tomurcukları eleyebilir. Benimkine de olmuştu.
artemisia10
23-01-2012, 17:43
Orkidem açmayı başardı :) yalnız 3 tomurcuk gelişmeden kuruyup düştü ?
Merhaba,
orkidemin yapraklari 1-2 aydir burusmaya ve yumusamaya basladi. En alttaki yapraklari sarardi. Bugün saksinin icinde bir sürü minik acik gri renkli böcekler oldugunu farkettim. Ne yapmaliyim? Yapraklardaki burusmanin sebebi bu böcekler olabilir mi? Haftada bir daldirma yöntemiyle sulama yapiyorum. Her 2. haftada 1 cay bardagi suyla karistirilmis besin veriyorum. Yeni kökler cikarmaya basladi orkidem. Lütfen yardimci olun.
Tesekkür ederim
benimde aynı sorunum vardı sağ olsun Ziya bey yardımcı oldu.
aşağıdaki linkte 302 ve 384 nolu mesaj bi bakın
http://www.agaclar.net/forum/orkide/10338-13.htm
benimde aynı sorunum vardı sağ olsun Ziya bey yardımcı oldu.
aşağıdaki linkte 602 den itibaren bi takip edin
http://www.agaclar.net/forum/orkide/10338-21.htm
Ilginiz icin tesekkür ederim mepst. Ancak böceklerle ilgili bir öneri yok bahsettiginiz mesajlarda. Böcekler konusunda bilgisi olanlar yardimci olurlarsa cok sevinirim.
Saygilarimla
sanırım aceleden yanlış yazdım phalez.
Orkide acemileri ve heveslilerin soru(n)ları 304 ve 384 nolu mesaja bi göz atın!
Orkide acemileri ve heveslilerin soru(n)ları başlığı altında mesajları baştan sona zamanınız oldukça bi gözden geçirmekte fayda var (bilgi edinmek açısından fayda var
[önerim])!
sevgili mepst,
foruma üye oldugumdan beri bütün mesajlari 2-3 kere okuduguma emin olabilirsiniz. Ama bu gri böceklerle ilgili birsey göremedim. Sinek ilaci veya herhangi baska bir ilac kullanmadan önce deneyimli birinden yardim almak istiyorum. Belki de bu böcekler yararlidir bilemiyorum. Cicegimi haftada 1 suluyorum bu nedenle de fazla sulamadan dolayi bu böceklerin olustugunu düsünmüyorum. Hatta 2. haftada 1 cay bardagi sulandirilmis besin veriyorum. Önümüzdeki haftaya kadar bir cevap alamazsam en zararsiz gibi görünen bebe sampuaniyla sulama islemini yapacagim.
Tekrar tesekkür ederim ilgilendiginiz icin.
Saygilarimla
Sayın phalez hayır orkidenin sağlıklı büyümek için böcek gereksinimi bulunmuyor, onlardan kurtulmalısınız. Bebe şampuanı kökler için zararlı olabilir. Şampuanlara bir sürü kimyasal şey katılıyor.
Saksı harcını yenileme işlemini düşündünüz mü? Eski harcı dökün, saksıyı dezenfekte edip kurutun. Orkide köklerini nazikçe yıkayarak yeni harca dikin. özel orkide harçlarından alabilirsiniz. Eğer daha tecrübeli üyelerimizden bir bilgi gelmezse sanırım ben böyle yapardım. Tamamen bir sezgisel öneridir, şimdiye dek orkidelerimde böcek sorunuyla karşılaşmadığım için detaylı bilgim yok.. Belki kökleri yıkamak için özel amaçlı bir karışım önerebilirler. Ben de öğrenmek isterim açıkçası.
Batuhan Yılmaz
30-01-2012, 02:11
Arkadaşlar aranızda minicik yavru bir orkide payşamak istiyen özrl mesaj atabilir. :D
fzthalil
02-02-2012, 01:29
arkadaşlar lütfen yardım,
phal'imin derdi ne sizce, neden alltaki yapraklar böyle sarardı?:(
!!! Yardım edin Lütfen! !!!
merhaba arkadaşlar.
bu soğu khavalarda orkideyi (phalanopsis) daldırma usulu sulamak doğrumu arkadaşlar sularsak bitkiye bir zararı olurmu.
ev ısısı 16-18 derece oluyor. sulamak zararverirmi. en son daldırma usulü suladığımın üzerinden 14 gün oldu.
ben 2-3 günde bir bol bol su fısfıslıyorum. doğrumudur.
bilgisi olan arkadaşlardan yardım istiyorum.
fzthalil
02-02-2012, 18:50
Arkadaslar kimse yardim etmeyecek mi caresiz kaldim:( sonunda kangren olmus kol gibi orkidemin yapraklarini kesecegim:( sararmis yapraklar uzerindeki siyah lekeler iyice kuruyup zar gibi incelmeye basladi.. ne yapmaliyim?
Sayın fzthalil
Orkideniz soğukta ve ıslak kaldığından dolayı mantar olmuş gibi görünüyor. Alt yapraklardan 2şer tane atmasıda buna delalet. Saksı harcınızı değiştirip sulamanıza dikkat etmeniz gerekir.
Üst yapraklarda da sararma başlamışsa mantar ilacı kullanmanızı tavsiye ederim
fzthalil
05-02-2012, 01:36
Sayın Nur Hanım,
çok teşekkür ederim. sararan yaprakları kestim. saksıyı yarısına kadar boşaltıp köklerin görünen kısımlarına antifugal sıktım. bir müddet bekleyip sonra kuruyan harcı tekrar üstüne koydum. üstteki harca da antifugal sıktım ve az miktar dinlendirilmiş su döktüm antifugal iyice işlesin diye. inşallah doğru yapmışımdır.. elimde yeni harç yoktu şimdilik böyle yaptım. eğer sararma devam ederse yeni harç alıp harcını değiştirecem. tekrarda çok teşekkür ederim..
Adalet Yağcı
05-02-2012, 16:14
!!! Yardım edin Lütfen! !!!
merhaba arkadaşlar.
bu soğu khavalarda orkideyi (phalanopsis) daldırma usulu sulamak doğrumu arkadaşlar sularsak bitkiye bir zararı olurmu.
ev ısısı 16-18 derece oluyor. sulamak zararverirmi. en son daldırma usulü suladığımın üzerinden 14 gün oldu.
ben 2-3 günde bir bol bol su fısfıslıyorum. doğrumudur.
bilgisi olan arkadaşlardan yardım istiyorum.
Ev ısısı normal görünüyor, iyi ışık alan bir yerde tutun.
Ben orkidemi ılık suya daldırırım hep, suyuna uygun miktarda besin(orkideler için özel)besin de ilâve ederim.
Fıs fıslamak orkideler için yetersiz ola bilir, ayrıca, yaprak üstlerinden süzülen damlaların yaprak kökünde birikmesi hastalıklara ve bitkinin çürümesine neden ola bilir.
Sayın Nur Hanım,
çok teşekkür ederim. sararan yaprakları kestim. saksıyı yarısına kadar boşaltıp köklerin görünen kısımlarına antifugal sıktım. bir müddet bekleyip sonra kuruyan harcı tekrar üstüne koydum. üstteki harca da antifugal sıktım ve az miktar dinlendirilmiş su döktüm antifugal iyice işlesin diye. inşallah doğru yapmışımdır.. elimde yeni harç yoktu şimdilik böyle yaptım. eğer sararma devam ederse yeni harç alıp harcını değiştirecem. tekrarda çok teşekkür ederim..
Keşke kesmeseydiniz yaprakları.
Orkidelerde sararan yaprakları kendileri atsın diye beklemek daha doğru olur. Bitki üzerinde açık yara bırakmamak faydalıdır.
Kestiğiniz kere biraz toz tarçın serpmenizi öneririm.
fzthalil
06-02-2012, 11:05
Sayın Nur Hanım,
hadi yaa:( bilmiyordum:( eve gidince hemen dökerim Nur Hanım. çok teşekkür ederim..
Sayfaların içindeki bilgilerin hepsini okuyamadım ama gerçekten güzel bilgiler aldım.
Bilgi ve tecrübelerini paylaşan herkese teşekkür ederim.
günebakan
08-02-2012, 21:30
Yeni aldığım orkidenin yaprağında kararmalar var acaba nedir? Ne yapabilirim
268281
O yaprağı lezyonun biraz altından derhal kesin. önce donmuş gibi duruyorsa da bakteryel bir hastalık söz konusu ve bakteriyel ataklarda bitkilerde çalışan kesin bir antibiotik yoktur.
merhaba arkadaşlar orkide bakımını beceremediğim çiçeklerin başında geliyor maalesef. sizlerin orkideleriyle avunuyorum bende :) orkideler okuduğum kadarıyla saksıda suyun kalmasından hoşlanmıyor fakat geçen bir arkadasımın orkıdesınının saksı altlıgı su içindeydi aman allahım napmışın sen öldürcenmi güzelim orkıdeyı dıye atılmamla; beraber arkadaşımın tepkisi: dursuna napısıyosun sakın! boşaltma suyu o bundan hoşlanıyor demesıyle ağzım açık kaldı tabi. neyse uzun lafın kısası; ben ölmesini beklerken geçen gün kocaman çiçek sapı çıkarmıs şaşkınlığım daha da arttı ve kafamda karışmadı değil hani :( köklerinin suda olmasını seven bır orkıde çeşidimi var acaba?
merhaba arkadaşlar orkide bakımını beceremediğim çiçeklerin başında geliyor maalesef. sizlerin orkideleriyle avunuyorum bende :) orkideler okuduğum kadarıyla saksıda suyun kalmasından hoşlanmıyor fakat geçen bir arkadasımın orkıdesınının saksı altlıgı su içindeydi aman allahım napmışın sen öldürcenmi güzelim orkıdeyı dıye atılmamla; beraber arkadaşımın tepkisi: dursuna napısıyosun sakın! boşaltma suyu o bundan hoşlanıyor demesıyle ağzım açık kaldı tabi. neyse uzun lafın kısası; ben ölmesini beklerken geçen gün kocaman çiçek sapı çıkarmıs şaşkınlığım daha da arttı ve kafamda karışmadı değil hani :( köklerinin suda olmasını seven bır orkıde çeşidimi var acaba?
Evet var!
Tam da bu başlıkta anlatılan Phal'ler arkadaşınızdaki gibi suda hydroponik bir şekilde bakılabiliniyor.
Ancaak... köklerin hydroponik bakım için asimile olması gerekiyor ısı daha yüksek tutulmalı.
Sayın praecox, benimde orkidelerimin altına bir sıra küçük çakıl taşı serdim, ikinci bir cam kabın içine az su ile koydum, yani orkidenin köklerine değmeden sürekli bir nem kaynağı gibi, ve aylardır yüzü gülmeyen orkidemin şimdi bir de çiçek dalı var, resminide koyacağım inşallah, her ne kadar kök çürümesi falan olur deselerde, inanın orkide kendine geldi,Şimdi sizde bu konu hakkında bilgilerinizi paylaşırmısınız? Teşekkürler.
Phal'lerde (diğer orkidelerde de) kök çürümesi nemden çürüyen saksı harcında pathogen olabilecek mantar küf maya v.s. gibi mikroorganizmaların üremesi sonucu bitkiye de geçmesidir. Burda asıl sorun harcın çürümesi.
Dolayısı ile en geç 2 senede saksı harcını değiştirir iseniz sorun olmaz.
Phallerin kökleri suya dayanıklı suya uyum sağlamış (asimile olmuş) yeni kök sürgünleri verir. Kökler kıllıymış gibi bir hal alır ancak bu duruma geçiş adaptasyon zamanı bir ayı bulur.
Gübreleme iyi dozajlanırsa hydroponik şekilde yanmış kill içerikli seramis v.d. gibi bir saksıda bakılabilir.
Abartmak için demiyorum ama bence bu söyledikleriniz orkidelerde ezber bozan bakım önerileri, biz yani ben ve orkidem aynen dediğiniz gibi mutlu mesut yaşıyoruz, teşekkürler, tüylü kök oluşumları bende de var, toprak değişimi uyarınız içinde ayrıca teşekkürler.
fzthalil
13-02-2012, 19:56
Sayın Praecox,
Hydroponic Sistemle alakalı bir başlık açmıştım bilgileri olanlardan bilgi alabilmek için. Sizin hydroponic sistemle alakalı bilgilerinizi alabilir miyiz?
Sayın Praecox,
Hydroponic Sistemle alakalı bir başlık açmıştım bilgileri olanlardan bilgi alabilmek için. Sizin hydroponic sistemle alakalı bilgilerinizi alabilir miyiz?
Tabii... elbette alabilirsiniz.
ilk bu sistemle tanışmam 1978 yılında oldu ve o zamaın adı ile hydro-kültür dü oyıllar diffenbachia cherry domates v.s. le uğraşmıştım.
Başlığınız nerde? Nerede açtınız?
fzthalil
13-02-2012, 20:27
Sayın Praecox,
ooo maşallah:) o zaman epey bi deneyiminiz vardır biz acemiler için:)
http://www.agaclar.net/forum/orkide/26287.htm
Sayın fzhalil,
mesajlarınız çok emrivakii... paylaşımlarım gönüllü temelinde.
Bildiklerimi paylaşıp paylaşmamak kendi inisiatifimde.
Ancak bu tarz...
Sizin hydroponic sistemle alakalı bilgilerinizi alabilir miyiz?
mesajlarınız hiç hoş değil.
ASnlaşılan bu başlıklar yie başı boş kalmış...
bir dizi aynı soruları soranlar..
ah vah pek de güzelmiş gibi mesajlarla şişen başlıkda yazdıklarım arkalarda kalmış. siz de sorun hatta başlık açın...
fzthalil
13-02-2012, 20:55
Sayın Praecox,
''Bana bir harf öğretenin bin yıl kölesi olurum'' sözünce ben de bana bilgiler verenin kölesi olurum. eğer sözlerimde ve yazılarımda sizi incitmiş isem çok ama çok özür dilerim. lakin benim niyetim ne sizi kırmaktı ne de emrivaki yapmaktı. o sözdeki niyetim cidden bilgilerinizden yararlanmak için istirham etmekti. yanlış anlaşılmışsam affedin.
Saygılarımla.
fzthalil
13-02-2012, 20:58
Ve başlık açtım belki hani ah vah pek de güzelmiş tarzı yazılarda benim sorduğum sorum kaybolur gider diye.. tekrardan özür dilerim..
Saygılar..
masal_naz
15-02-2012, 10:41
merhabAlar 3 ay önce eşim orkide aldı bana buzamana kadar sorun yoktu ev değiştirdik birsüre mutfaktaydı sonra başka odaya aldım ve çiçeklerini doktu şimdide 1 dalının ucu kurudu :( burayı okuyup kökünün şeffaf saksıda olması gerek olduğunu okuyunca dışı sarılıydı aldığımız gibi çıkardım süslü saksısından içi su doluymuş şimdii resimlerini ekliycem biraz kökü çürümüş gibi neyapmam lazım saksıyı değiştirmemmi lazım çürük köklerimi kesmeliyim bana akıl verirmisiniz lütfen :( oldukça acemiyimn bu konuda bide nemi sevdiğini öğrendim mutfakta beklkide oyüzden mutluydu
masal_naz
15-02-2012, 12:33
http://img191.imageshack.us/img191/4415/dsc00289po.jpg
http://img109.imageshack.us/img109/3504/dsc00290ty.jpg
http://img543.imageshack.us/img543/9311/dsc00292j.jpg
http://img196.imageshack.us/img196/9994/dsc00293cm.jpg
http://img688.imageshack.us/img688/6009/dsc00294x.jpg
masal_naz
15-02-2012, 12:34
evtt çiçeğim bu halde bişeyler yapmazsam gidici gibi gözüküyor
fzthalil
15-02-2012, 13:13
Sayın Masal Naz,
öncelikle geçmiş olsun.. hocalarım yazana kadar ben önerilerimi sunayım onlar tam çözümlerini söylerler. orkidenizin çiçekleri geçmiş olabilir o yüzden çiçeklerini dökmüştür. çeçek saplarını alttan üçüncü boğumun 1 cm üstünden kesin ve kesik yerlerin üzerlerine 1-2 damla mum damlatın. gelelim kök sorununa; evet köklerde gördüğüm kadarıyla fazla sudan kaynaklı çürümeler olmuş. saksı harcınızı dikkatli bir şekilde boşaltın ve orkidenizin çürük olan köklerini keskin bir makasla kesin. ama makasınızın uçlarını bir miktar çakmakla ısıtın bakteriler ölsün. çürük kökleri kestikten sonra kalan kökler ve kesik yerlerin üzerlerine toz tarçın serpin biraz. saksı harcınızı ve kökleri 3-4 saat kurumaya bırakın. sonra saksı harcınızı köklere dikkat ederek tekrar doldurun. iki gün susuz bırakın ve sonra bir bardak dinlenmiş su ile sulayın. sulama işlemini saksı harcının kuruma durumuna göre de haftada 1 ya da 2 kere yapın. bu durum kış için. yaz aylarında ise gün aşırı sulama yapabilirsiniz. orkidenizin yaprakları sağlam duruyor..
Sayın fzthalil bir soru da benden alttan 3. boğumdan 1 cm kesmenin amacı ne? Kestiğimiz dal bir işe yarar mı köklendirme olabilirmi?
Sayın fzthalil bir soru da benden alttan 3. boğumdan 1 cm kesmenin amacı ne? Kestiğimiz dal bir işe yarar mı köklendirme olabilirmi?
Offf inanmıyorum ya arkadaşlar kimse benim eski yazılarımı okumamış mı?
tamam tamam ben bir eskiye tekrar bakacağım kızmayın hocam
tamam tamam ben bir eskiye tekrar bakacağım kızmayın hocam
;)
peki kızmıyayım madem... :D
fzthalil
15-02-2012, 15:01
Arkadaşlar,
Aslında Praecox, Ziya Soner, Nur Hanım hocalarımın yazılarını okusak pek çok soruya cevap bulabiliriz :)
fzthalil
15-02-2012, 15:02
Sayın Praecox hocam,
hala bilgilerinizin kölesiyim:)
Sayın Praecox hocam,
hala bilgilerinizin kölesiyim:)
Tamam da bir kez de değişik bir şey sormayı deneseniz mi? ;)
Anlıyorum herkes kendisi bitkisini kendine özel ancak takdir edersiniz ki ben aynı sorulara "aynı sabırla" cevap veremiyorum.
Herkesin çiçek sapı değişik olsa da kesmesi gereken yer 3 aşağı 5 göz yukarısı aynı.
Maksat yeniden çiçeklendirmek ve/veya keiki yavru almak.
Tabii tüm bunları yaparken de bitkinin sağlığını korumak kökleri korumak.
Phal. ve diğer orkideler önce köklerden ölmeye başlar. Amatör birinin bunu anlaması uzun sürer 3-5 hatta 6 ay sürer. Kaldı ki benim başıma da geliyor gözümden kaçanlar oluyor. Kökler çürüdü mü üzerinden bir şey anlamanız zor oluyor. hatta son nefes çiçek açmıya da kalkışıyor ki bu başlıkta bir dizi örneği de var.
Dolayısı ile ilk yardım saksı harcı değişimidir. eski harcı kullanmak çok doğru değilse de zor durumlarda harcı mikrodalgada fırınlayın kurutun derim ben hep. Saksının çamaşır suyu içeren bir suda bekletilmesi (takribi 10 dk kadar) uygun olur.
Phal.'lerde saydam saksı gerekliliği konusu tartışmalı bir durum ancak kökleri gözlemliyebilmemiz açısından mantıklı.
fzthalil
15-02-2012, 15:45
Sayın Praecox Hocam,
öncelikle değerli bilgileriniz için çok çok teşekkür ederim. bir gıdım bilgim varsa gerçekten sizlerin sayesinde oldu.. inşallah sizin kadar olmasa da size yakın bilgi sahibi olabilirim:) sizi anlayabiliyorum. siz bitkileri ben ise engelli vatandaşlarımızı tedavi etmeye çalışıyoruz. umarım işlerimiz hep güzel hep iyi hep olumlu yönde olur.. bu arada sizden hydroponic konusunda yardım bekliyorum hala;) değişik soru oldu mu:D
masal_naz
15-02-2012, 16:57
Sayın Masal Naz,
öncelikle geçmiş olsun.. hocalarım yazana kadar ben önerilerimi sunayım onlar tam çözümlerini söylerler. orkidenizin çiçekleri geçmiş olabilir o yüzden çiçeklerini dökmüştür. çeçek saplarını alttan üçüncü boğumun 1 cm üstünden kesin ve kesik yerlerin üzerlerine 1-2 damla mum damlatın. gelelim kök sorununa; evet köklerde gördüğüm kadarıyla fazla sudan kaynaklı çürümeler olmuş. saksı harcınızı dikkatli bir şekilde boşaltın ve orkidenizin çürük olan köklerini keskin bir makasla kesin. ama makasınızın uçlarını bir miktar çakmakla ısıtın bakteriler ölsün. çürük kökleri kestikten sonra kalan kökler ve kesik yerlerin üzerlerine toz tarçın serpin biraz. saksı harcınızı ve kökleri 3-4 saat kurumaya bırakın. sonra saksı harcınızı köklere dikkat ederek tekrar doldurun. iki gün susuz bırakın ve sonra bir bardak dinlenmiş su ile sulayın. sulama işlemini saksı harcının kuruma durumuna göre de haftada 1 ya da 2 kere yapın. bu durum kış için. yaz aylarında ise gün aşırı sulama yapabilirsiniz. orkidenizin yaprakları sağlam duruyor..
cevabınız için teşekkür ederim. dediklerinizi yapıcam inşallah başarırım :)
masal_naz
15-02-2012, 16:58
bir soru sorsam kızdırırmıyım sizi :(
aynı saksıyı kullanayımmı tekrar ?
fzthalil
15-02-2012, 20:03
Sayın Masal Naz,
Estağfurullah.. gördüğüm kadarıyla mantar ve yosun yok gibi. ama yine de içim rahat etmez derseniz yeni bir saksı alabilirsiniz. inşallah olumlu sonuçlar alırsınız..
Selamlar.
Eskiden beri orkdeleri çok severdim ama hiç almaya cesaret edememiştim.
Sevgililer gününde eşimle orkide almaya gittik, güzel orkideler vardı ama benim gözüm kenara atılmış orkidelere takıldı, sonuç olarak 2 adet orkideyle eve döndük.
Phalaenopsis başlığını baştan sona okudum, az çok bilgi edindim.
Siz üstadlarıma bir kaç soru sormak ve fikrinizi almak istiyorum.
Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Birinci orkidem...
269275
yaprakları ve kökleri sağlıklı gözüküyor, yinede sizin fikrinizi almak isterim. 269272
269273
Arada kurumuş köklerde var bunları temizlemem gerekirmi?
269274
İkinci orkidem...
Fotoğrafta pek belli olmamış ama alt yapraklarda hafif sararmalar var.
269276
Kök uçlarında sararma ve kahverengileşme var, bunlar beni biraz şüphenendiriyor.Bu hastalık belirtisimi, öyle ise ne yapmam gerekiyor. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
269277
269279
Saksının altına nem sağlaması için su dolu tabak yerleştirdim, içindeki çay tabağı sayesinde köklere su değmiyor.
269280
Ve çiçeğimizde bu..
269278
fzthalil
17-02-2012, 13:41
Sayın Praecox Hocam,
Bazı phal'lerin çiçeklerinin taç yaprakları ve üreme organları çok büyük olurken bazılarınınki onlara nazaran nerdeyse yarısı kadar oluyor. ve hatta çiçek saplarının çapı diğerlerinin iki katı kadar.. bu durum genetik midir yoksa hormon ve besin takviyesi sayesinde mi olmaktadır? yaprak sayısı ve yaprak aya genişliği de epey çok..
Çaprazlanmalara ve klon nlarına bağlı bir durum.
aynen minyatür phal.lerde olduğu gibi
fzthalil
17-02-2012, 14:08
Sayın Praecox Hocam,
Çok sağolun hocam. Bauhause'ta aynı renkte ve desende iki farklı phal gördüm de biri diğerinin iki katı kadardı... Büyük olanı da aldım bu arada:D
fzthalil
17-02-2012, 14:23
Sayın Praecox Hocam,
Orkidelerin masa lambası ile belli bir süre ışıklandırılması nasıl olmaktadır? bir iki yerde gördüm ama süresi ve nasıl olması gerektiğini bilmiyorum.
Sayın Praecox Hocam,
Orkidelerin masa lambası ile belli bir süre ışıklandırılması nasıl olmaktadır? bir iki yerde gördüm ama süresi ve nasıl olması gerektiğini bilmiyorum.
Phal.lerde çok farketmiyorsa da 12 ila 16 saat aydınlatma uygun olur. kışa girdiğimizde çiçeklenmeyi her ne kadar ısı düşüklüğü ve farklılıkları tetikliyor ise de sanırsam aydınlık/karanlık oranı da çiçeklenmeyi tetikliyen bir etken.
Günün aydınlık süresine göre 12 - 16 arası değiştirmeniz uygun olur.
Sabit ısı ve sabit oranda ışık süreleri sadece sağlıklı bitkilerin vegetasyonda kalmasını zorlıyabilir.
fzthalil
17-02-2012, 14:54
Phal.lerde çok farketmiyorsa da 12 ila 16 saat aydınlatma uygun olur. kışa girdiğimizde çiçeklenmeyi her ne kadar ısı düşüklüğü ve farklılıkları tetikliyor ise de sanırsam aydınlık/karanlık oranı da çiçeklenmeyi tetikliyen bir etken.
Günün aydınlık süresine göre 12 - 16 arası değiştirmeniz uygun olur.
Sabit ısı ve sabit oranda ışık süreleri sadece sağlıklı bitkilerin vegetasyonda kalmasını zorlıyabilir.
Anladım hocam. peki lambanın yakınlık mesafesi nasıl olmalı ve gece-gündüz aydınlatma farkı nasıl olmalı? yani gece mi yapayım gündüz mü olsun aydınlatma? gerçi gündüz güneş var ama:)
Anladım hocam. peki lambanın yakınlık mesafesi nasıl olmalı ve gece-gündüz aydınlatma farkı nasıl olmalı? yani gece mi yapayım gündüz mü olsun aydınlatma? gerçi gündüz güneş var ama:)
Yeterince ışık güneş alıyorsa aydınlatma gerekmez. Ancak pencerenin 30-50 cm arkası ışık şiddetinin yarısı kadarı azalması demektir. bunun için ancak destek bir aydınlatma gerekir o da gün aydınlığına paralel yapılmalı floresanlarda 30 cm yakınlık metal halidlerde biraz daha uzak tutlmalı.
fzthalil
17-02-2012, 15:57
Yeterince ışık güneş alıyorsa aydınlatma gerekmez. Ancak pencerenin 30-50 cm arkası ışık şiddetinin yarısı kadarı azalması demektir. bunun için ancak destek bir aydınlatma gerekir o da gün aydınlığına paralel yapılmalı floresanlarda 30 cm yakınlık metal halidlerde biraz daha uzak tutlmalı.
Çok teşekkürler hocam.. Sanırım kış sebebiyle fazla ışık almıyor pencerem de.
Bana yardım edebilecek biri varmı lütfen, yardımlarınızı bekliyorum fotoğraflarımı paylaştım ama cevap gelmedi.
Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Saygılar.
fzthalil
17-02-2012, 21:12
Sayın Musbet,
Köklerin uçlarındaki renk değişimi için birşey diyemeyeceğim ama gördüğüm kadarıyla köklerinizden bazıları çürümüş ve üst köklerden bazıları da kurumuş. Köklerin bakımı için bu başlıktaki eski yazılardan cevap bulabilirsiniz. Öncelikle bu başlığı baştan bir okuyun derim.. Aklınıza başka birşey takılırsa hocalarımıza sorabilirsiniz. Bir de içinizi rahatlatır mı bilmiyorum ama benim phal'lerimde de aynı durum var, hani şu kök uçları rengi ve phal'lerim gayet sağlıklı. Biri ben aldığımdan beri 3. açışı:) Ama dediğim gibi sebebini bilmiyorum...
Sayın musbet yapraklar çok sağlıklı gözüktü bana çiçek de muhteşem, gönlümü çaldı. Ama kök uçlarındaki problemi ben de bilemedim. Kökler de harç da epey ıslak görünüyor yeni mi sulamıştınız acaba? Resimden anladığım kadarıyla kökler en aşağıda toplanıp birbirlerine sarılmışlar, kaç yıllık bir saksı/harçtır bilginiz var mı acaba? Saksı delikleri yeterli mi, su alttan epey akıp gitmeli. Kalorifere yakın değilse su tabağına gerek var mı emin değilim doğrusu. Umarım kafanızı çok karıştırmadım aklıma gelen herşeyi yazmaya çalıştım.
Sayın Musbet,
Köklerin uçlarındaki renk değişimi için birşey diyemeyeceğim ama gördüğüm kadarıyla köklerinizden bazıları çürümüş ve üst köklerden bazıları da kurumuş. Köklerin bakımı için bu başlıktaki eski yazılardan cevap bulabilirsiniz. Öncelikle bu başlığı baştan bir okuyun derim.. Aklınıza başka birşey takılırsa hocalarımıza sorabilirsiniz. Bir de içinizi rahatlatır mı bilmiyorum ama benim phal'lerimde de aynı durum var, hani şu kök uçları rengi ve phal'lerim gayet sağlıklı. Biri ben aldığımdan beri 3. açışı:) Ama dediğim gibi sebebini bilmiyorum...
Sayın fzthalil, evet bazı köklerde çürüme ve kurumalar var. Çiçekleri geçtikten sonra toprak değişimi yapacağım ve kökleride temizleyeceğim. Bugün bauhausedan orkide toprağı aldım, sizce nasıl bir marka tavsiye edermisiniz?
Eski yazıların çoğunu okudum ama köklerdeki renklenmelere anlam veremedim, uzman görüşü almak istedim.
cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim.
Sevgiler.
Sayın musbet yapraklar çok sağlıklı gözüktü bana çiçek de muhteşem, gönlümü çaldı. Ama kök uçlarındaki problemi ben de bilemedim. Kökler de harç da epey ıslak görünüyor yeni mi sulamıştınız acaba? Resimden anladığım kadarıyla kökler en aşağıda toplanıp birbirlerine sarılmışlar, kaç yıllık bir saksı/harçtır bilginiz var mı acaba? Saksı delikleri yeterli mi, su alttan epey akıp gitmeli. Kalorifere yakın değilse su tabağına gerek var mı emin değilim doğrusu. Umarım kafanızı çok karıştırmadım aklıma gelen herşeyi yazmaya çalıştım.
l i t t l e gardener (http://littlgardener.blogspot.com)
Sevgili serDag, orkidemi yeni sulamıştım ıslaklı ondan olmalı, kökler ******* çok birbirine dolanmış, saksı harcını değiştirirken biraz daha büyük saksıya geçirmeliyim anladığım kadarıyla.
saksı delikleri köklerden kapanmış neredeyse, kalorifere yakın baya etkilenmesin diye su koydum altlarına, kafamı karıştırmadınız aksine bana yardımcı oldunuz.
Vakit ayırıp cevap yazdığınız için çok teşekkür ederim.
sevgiler.
fzthalil
18-02-2012, 22:11
Sayın Musbet,
Belli bir marka bilmiyorum ama ben de bauhause'dan ithal 5 lt olanı aldım. pahalı olanıydı:) yerli olan daha çok torf ağırlıklıydı gibi geldi bana. halbuki phal'ler ve çoğu orkide büyük granüllü su drenajı iyi olan saksı harcını sever. ithal olanda kabuk parçalar daha çoktu. gerçi içini açıp bakmadım. nisan gibi ben de 2-3 phal'imin saksı harcını değiştirecem miadı dolmuş. ben teşekkür ederim.. o zaman kök ucu renk sorusunu Praecox hocamıza soralım:)
fzthalil
18-02-2012, 22:13
Sayın Praecox Hocam,
bazı phal'lerde kök uçlarının yeşilden farklı sarı, çok açık yeşil, vişne çürüğü rengine yakın renkler olarak görüyoruz. bunun sebebi nedir? kökler sağlıklı fakat kök uçları farklı renkte..
fzthalil
18-02-2012, 22:32
Böyle bir metodu bende ilk kez okudum. hiç denemedim ancak burdan tercümesini yapıp yazmak uygun olur diye düşündüm. çiçek saplarından bunu denemek isteyen arkadaşlar olabilir. veya varsa bu tarz bir çelikleme yöntemi ile başarılı olmuş biri veya başaramamış biri bizimle paylaşırsa belki bu metodu daha da uygun hale getirebiliz.
Yapılışı:
• Torf şişme tabletleri şebeke suyu ile şişmesini sağlayın.
• Torf şişme tabletleri mikrodalga fırına dayanıklı plastik bir kaba yerleştirin ara boşlukları iki cm kadar kumla doldurun biraz su ve hindistancevizi sütü katın.
• Hepsini bir müddet mikrodalga fırına koyun. Ne kadar olduğu bildirilmemiş.
• Kumlara birkaç filiz yosun dikin. (sphagnum uygun olur ancak resimdekiler javamoos a benziyor)
• Çiçek saplarının üstündeki gözlerinden (Nodie) takribi. 2 cm üzerinden ve altından kesin
• Gözü kapatan yaprakçıkları iki yanına kesik atarak çıkartın.
• Bu şekilde çeliklenmiş gözleri Torf şişme tabletlerine hafif eğimli olarak dikin.
• Bu plastik kabınızın üzerini stretch film ile kapatarak uygun bir bitki aydınlatmasının altına koyun
9655
Kaynak (http://www.orchideenvermehrung.at/english/index.htm)
Sayın Praecox Hocam,
Bu yöntemi deneyecem de bu yöntem hakkında başka birşeyler önerir misiniz? ekstra yapmam gereken birşeyler var mı?
Benim dahi bulmakta zorlancağım bu mesajları bulup buralara taşıyabiliyorsunuz da... hala neden birileri çiçek sapını nerden keseyim diye soruyor ben de orada takılı kaldım.
her ne ise...
bu metod aseptik olduğu için biraz zor ancak yine de septik besi yerleri ile desteklenebilir kanısındayım.
yaramazbjk
19-02-2012, 00:02
Merhaba,
benim 2 hafta önce aldığım orkidemin resimlerini gönderiyorum. Yapraklarında tuhaf bir kabarma ve sararma oldu. Orkidem bana geldiğinde yuvarlak su ile şişmiş toplarla dolu vazo içersinde geldi ve bende onu direk orkide için aldığum çam kabukları ve benzeri bir karışımın içine diktim. Bana yardımcı olmanızı rica ediyorum bu yaprakları kökünden kesmelimiyim yoksa ellememeliyim? Ayrıca yaprağın birtanesi aşağı doğru eğilirken yarılmış:( bir sürü çiçeğim var ancak Orkide konusunda daha çok yeniyim. Bu çiçeğimi kaybetmek istemiyorum çünkü benim için çok değerli lütfen yardımlarınızı rica edeceğim.
şimdiden tüm cevaplar için çok ama çok teşekkür ederim
fzthalil
19-02-2012, 00:47
Benim dahi bulmakta zorlancağım bu mesajları bulup buralara taşıyabiliyorsunuz da... hala neden birileri çiçek sapını nerden keseyim diye soruyor ben de orada takılı kaldım.
her ne ise...
bu metod aseptik olduğu için biraz zor ancak yine de septik besi yerleri ile desteklenebilir kanısındayım.
;) hocam bu metodu ve node'un üstte kalacağı şekilde çiçek sapının 2 cmlik kısmının kesilip horizontal olarak yatırılması metodunu deneyecem. inşallah başarılı olabilirim. deneyimlerimi burada paylaşacağım. bir de hocam sitokinin'lerden bahsediliyor, nerede bulabilirim ve kullanmam gerekli olur mu sizce?
fzthalil
19-02-2012, 00:54
Merhaba,
benim 2 hafta önce aldığım orkidemin resimlerini gönderiyorum. Yapraklarında tuhaf bir kabarma ve sararma oldu. Orkidem bana geldiğinde yuvarlak su ile şişmiş toplarla dolu vazo içersinde geldi ve bende onu direk orkide için aldığum çam kabukları ve benzeri bir karışımın içine diktim. Bana yardımcı olmanızı rica ediyorum bu yaprakları kökünden kesmelimiyim yoksa ellememeliyim? Ayrıca yaprağın birtanesi aşağı doğru eğilirken yarılmış:( bir sürü çiçeğim var ancak Orkide konusunda daha çok yeniyim. Bu çiçeğimi kaybetmek istemiyorum çünkü benim için çok değerli lütfen yardımlarınızı rica edeceğim.
şimdiden tüm cevaplar için çok ama çok teşekkür ederim
Söylediğinize göre phal'iniz suda çok kalmış ve buna bağlı yaprak sararması başlamış olabilir. o suda şişen toplardan ayırmanız çok iyi olmuş bence. haftada 1 ya da 2 defa sulamanızı öneririm. yaprakları kesmeyin, düşecekse kendisi düşsün, çiçeği hiç yoktan yaralamayın derim. 1 hafta kadar bekleyin, sararma devam eder ve diğer yapraklara geçerse hocalarımıza danışalım. ve özellikle ''Phalaenopsis'' başlığını iyice okumanızı tavsiye ederim. zira sizin sorununuzdan çok üyemiz yaşamış ve cevaplarını bulmuşlardır çoğunlukla. dediğim gibi yine de devam ederse hocalarımıza sorunuz tekrardan..
Saygılar...
fzthalil
19-02-2012, 14:12
Sayın Praecox Hocam,
Bugün saat 14.30 itibariyle bahsettiğiniz işleme başladım. tabi septik olarak. aseptik ortamı sağlamam neredeyse imkansız gibi.. bir de 3 tane phal sapımın yanında 2 tane komşuları var;) sizce doğru mu yaptım bilemiyorum ama... 1 tane stephanotis ve 1 tane de gardenia. resim ekleyeceğim. havalandırma işlemini nasıl yapmam gerekiyor sizce? verdiğiniz linkte 4-5 günde bir kere diyor ama.
velveteen
19-02-2012, 22:20
Merhaba,
Orkidem yer çekimine direnç gösteremeyerekten yana doğru büyümekte. Saksını değiştirerek düzeltebileceğimi düşünmüştüm ancak şeffaf saksılarda köklerdeki eğimi içine alacak kadar büyük boyda bir saksı bulamadım.
Şu an çiçeklenmiş durumda. Kökleri budamakta istemiyorum, yanlış bir uygulama ile küstürmek istemiyorum. Ancak bu şekilde de saksısında dengede bile duramıyor.
Tavsiyeniz var mıdır?
Teşekkürler..
Şefaf saksı bulamıyorsanız genelde normal saksı da olur. zaten şeffaf saksı konusu mualakda ve uzmanlarca tartışılan bir durum. (aynen stanhopea ların sepet veya altı delik bir saksı gerekliliği duymadığı gibilerinden)
phal.ler yaşlandıkça bunu yaparlar ve genelde ışığa doğru eğim gösterirler. sera ortamında dahi bunu yapabiliyorlar. evde pencere kenarında pencereye doğru gelişimleri normal bir durum. kök temizliği ve/veya budama yapmak istemiyor iseniz saksının boş tarafına irice bir taş koyun. bunu ben de zaman zaman yapıyorum.
saygılar
kolay gelsin
velveteen
19-02-2012, 23:08
Çok teşekkürler..
Şeffaf saksı şart değil diyorsanız, normal saksı kullanabilirim. Nasılsa dışarıda güneş görecek çok fazla kökü var.
Yaşlandıkça dediniz? Bense yıllardır sağlıkla bakabiliyorum diye seviniyordum. Ömürleri ne kadar ki phal lerin?
Kök budama konusunda forumda araştırma yapmıştım önceden. Karbon sürmeyi öneriyordunuz. Bilinçsizce yapar, zarar veririm diye düşündüm. Belirli dönemlerde yapmak gerekir mi? Tavsiye eder iseniz, araştırır o eski mesajları, elimden geldiğince yapmaya çalışırım..
Sayın Velveteen,
Bauhausa oldukça büyük şeffaf saksılar geliyor. Yolunuz düştüğünde
oradan bulabilirsiniz.
fzthalil
21-02-2012, 21:44
Sayın Praecox Hocam,
Dediğim gibi Şişme Torf Tableti yönteminde aseptik ortam oluşmamıştı zaten. Bu sefer de mantar oluşumu başlamış. Antifugal(sabun esanslı) sıktım biraz ama ne kadar iyi ettim bilmiyorum... Sizce gelişimi ne kadar etkiler bu?
Sayın Praecox Hocam,
Dediğim gibi Şişme Torf Tableti yönteminde aseptik ortam oluşmamıştı zaten. Bu sefer de mantar oluşumu başlamış. Antifugal(sabun esanslı) sıktım biraz ama ne kadar iyi ettim bilmiyorum... Sizce gelişimi ne kadar etkiler bu?
Etkiler etkilemesine de... küf mantar v.d. nin sarıp sistemde üstünlük elde edip nod'ları çürütmelerinden iyidir.
Kısmi aseptik bir ortam için mikrodalgada kumlarla kısmen steril etmediniz mi?
fzthalil
22-02-2012, 16:14
Etkiler etkilemesine de... küf mantar v.d. nin sarıp sistemde üstünlük elde edip nod'ları çürütmelerinden iyidir.
Kısmi aseptik bir ortam için mikrodalgada kumlarla kısmen steril etmediniz mi?
Hocam,
Evde mikrodalga yoktu maalesef o yüzden yapamadım.. Ama ben antiseptik özelliğinden dolayı sphagnum yosununu kullanmıştım. Demek ki o da yetmedi.. Şimdilik mantar ilerlemesi durdu gibi hatta olanlar da yok oldu gibi. İnşallah çok etkilemez:(
Hocam,
Evde mikrodalga yoktu maalesef o yüzden yapamadım.. Ama ben antiseptik özelliğinden dolayı sphagnum yosununu kullanmıştım. Demek ki o da yetmedi.. Şimdilik mantar ilerlemesi durdu gibi hatta olanlar da yok oldu gibi. İnşallah çok etkilemez:(
Aktif kömür tozu ekle... Bulamazsan eczaneden eucarbon tablet al havanda döv serp üzerine. görüntü çirkin olur ancak mantarı iyi bastırır.
fzthalil
22-02-2012, 20:22
Aktif kömür tozu ekle... Bulamazsan eczaneden eucarbon tablet al havanda döv serp üzerine. görüntü çirkin olur ancak mantarı iyi bastırır.
Hocam,
çok teşekkür ederim hocam. bir de bu kömür tozu bildiğimiz kömür tozu mu? aktif derken? bulamazsam tablet alırım inşallah.
malicetin
22-02-2012, 21:20
Orkidelerimden örnekler sunuyorum.
fzthalil
22-02-2012, 21:59
Orkidelerimden örnekler sunuyorum.
Maşallah diyebiliyorum sadece... Kıskandım:) ama maşallah dedim bir kere:)
Orkidelerimden örnekler sunuyorum.
"Bunlar gerçek mi?" :) :) Diyesi geliyor insanın. Maşallah renkleri çok güzel. Acaba nereden aldığınızı sormamda bir sakınca varmıdır? Nereden alırım ben bu güzelleri Denizliden? :)
fzthalil
23-02-2012, 00:32
Aktif kömür akvaryumcularda bulunuyor diye biliyorum eğer benim bildiğim aktif kömürse.
Evet galiba o. biraz araştırdım aktif diye hep o çıkıyor.
Aktif kömür hayvan kemiklerinden elde edilen özel işlemlerden geçirilip aktive edilmiş absorpsyon yüzey ölçümü gram başında metrekarelerle hesaplanan bir madde. patojenleri ince tüp gibi boşluklarına adsorbe ve/veya absorbe ederek (mantar sporları v.d.) gelişimlerini veya üremelerini bastırır.
Mangal kömürü de (Meşe odunundan) aynı işlevi yaparsa da absorpsyon özeliği aktif kömüre nazaran çok fazla olmadığından fazlaca kullanmak gerekir. Saksı harçlarına mangal kömürü eklemenin mantığı da burda yatar.
Diare veya diğer kabızlık gibi bir dizi patogen organizmaların sindirim sistemimizde üremesini bastırmak için bunu hap şeklinde de yutmamız bundan. Zehirlenmelerde de mide yıkandıktan sora paramedikal girişimlerde aktif kömür suspansyonları mideye zerketmenin mantığı bu.
Bulabilirseniz bu aktifkömür suspansyonları (ki bunlar sterildir biraz daha pahalıya mal olur) uygundur.
fzthalil
23-02-2012, 11:01
Aktif kömür hayvan kemiklerinden elde edilen özel işlemlerden geçirilip aktive edilmiş absorpsyon yüzey ölçümü gram başında metrekarelerle hesaplanan bir madde. patojenleri ince tüp gibi boşluklarına adsorbe ve/veya absorbe ederek (mantar sporları v.d.) gelişimlerini veya üremelerini bastırır.
Mangal kömürü de (Meşe odunundan) aynı işlevi yaparsa da absorpsyon özeliği aktif kömüre nazaran çok fazla olmadığından fazlaca kullanmak gerekir. Saksı harçlarına mangal kömürü eklemenin mantığı da burda yatar.
Diare veya diğer kabızlık gibi bir dizi patogen organizmaların sindirim sistemimizde üremesini bastırmak için bunu hap şeklinde de yutmamız bundan. Zehirlenmelerde de mide yıkandıktan sora paramedikal girişimlerde aktif kömür suspansyonları mideye zerketmenin mantığı bu.
Bulabilirseniz bu aktifkömür suspansyonları (ki bunlar sterildir biraz daha pahalıya mal olur) uygundur.
Teşekkür ederim ederim hocam. Akvaryumcuya gidip bulmaya çalışacam. Şu anda mantar veya küf ilerlemesi durdu hatta gitti gibi. Yine de uygulamayı yapayım mı?
Teşekkür ederim ederim hocam. Akvaryumcuya gidip bulmaya çalışacam. Şu anda mantar veya küf ilerlemesi durdu hatta gitti gibi. Yine de uygulamayı yapayım mı?
Önleyici tedbir olarak yapabilirsiniz. Bazı steril doku kültürü çalışmalarında besi yerine aktif kömür tozu karıştırılma sebebi de budur.
fzthalil
23-02-2012, 11:39
Önleyici tedbir olarak yapabilirsiniz. Bazı steril doku kültürü çalışmalarında besi yerine aktif kömür tozu karıştırılma sebebi de budur.
Tamam hocam yapacam inşallah.. Teşekkür ederim.
malicetin
23-02-2012, 21:11
"Bunlar gerçek mi?" :) :) Diyesi geliyor insanın. Maşallah renkleri çok güzel. Acaba nereden aldığınızı sormamda bir sakınca varmıdır? Nereden alırım ben bu güzelleri Denizliden? :)
Fatih bey, gördüğünüz orkideler en az 5 yaşındalar ve her yıl böyle güzel açıyorlar. Meraklılar olarak "Delikliçınar Rotary Kulübü facebook Orkide Hobi Grubu" kurduk. mustafaalicetin@yahoo.com adresinden gruba ulaşabilirsiniz. Sizi de aramızda görmek isteriz.
Mavi Phalaenopsis var mıdır?
Merhabalar
orkideleri ezelden beri çok severim. yeni yeni de yetiştirmeye başladım. Kayınvalidem ve bende de olmak üzere toplmada 5 tane orkidemiz var. bir tanesini eski müdürüm işten ayrılınca bana bırakmıştı açıkçası çok bir bilgim yok bakım açısından ama elimden geldiğince ilgilenip bakmaya çalıştım ilk aldığımda çok kötüydü yana doğru eğrimiş kökleri hep dışarı çıkmıştı. saksısından çıkarıp kuruyan kökleri budadım ve dik bir şekilde tekrar yerine koydum. ve 3 ay olmadan dal verip çiçek açtı şu an. o zaman henüz sitenizi keşfetmemiştim. çok cahilce davranmışım nazlıma. neyseki çok şükür hayata tutundu. şimdi bir tane daha var elimde ve da çok kötü durumda sizlerden ricam bana yardımcı olur musunuz minik orkideme tam olarak nasıl bir işlem yapayım. ilgilenirseniz çok sevinirim. geçmiş sayfaları okumaya çalışıyorum ama kafam çok karışıyor.
Bahsettiğim resimler ektedir. Bilgilerinize ve ilgilerinize sunarım :)
zencefil cicegi
28-02-2012, 20:52
Selam bilgilerinizi begenerek her satirini ilgiyle ve bikmadan okuyorum
yaklasik 3 saatir orkide bakimiyla ilgili yazilarinizi okuyorum artik gözlerim yuvalarindan cikacak :)
ben bu kizlarimi 1 hafta önce burada Dehner adinda bir seradan aldim cicek tomurcugu kalmadigi icin indirime koyulmus getirir gtirmez topraklarini degistirdim.
Kendilerine özel olan topraktan aldim beyazin kök durumu pembeye nazaran daha iyiydi sanki ama pembe cok kötü neredeyse hic saglam kök kalmamis buradan okudugum kadariyla cürük kökleri budadim topragina diktim fakat yapraklarinda sararma basladi az önce resim cekerken bir yapragi elimde kaldi nasil kurtarabilirim bilmiyorum inanin didik didik okudum yazdiklarinizi fakat resimlerini eklersem bana faydali olabilecek bilgileride verebileceginize inaniyorum simdiden cok tesekkür ederim sabirsizlikla cevaplarinizi ve yardimlarinizi bekleyecegim.
fzthalil
28-02-2012, 23:13
Merhabalar
orkideleri ezelden beri çok severim. yeni yeni de yetiştirmeye başladım. Kayınvalidem ve bende de olmak üzere toplmada 5 tane orkidemiz var. bir tanesini eski müdürüm işten ayrılınca bana bırakmıştı açıkçası çok bir bilgim yok bakım açısından ama elimden geldiğince ilgilenip bakmaya çalıştım ilk aldığımda çok kötüydü yana doğru eğrimiş kökleri hep dışarı çıkmıştı. saksısından çıkarıp kuruyan kökleri budadım ve dik bir şekilde tekrar yerine koydum. ve 3 ay olmadan dal verip çiçek açtı şu an. o zaman henüz sitenizi keşfetmemiştim. çok cahilce davranmışım nazlıma. neyseki çok şükür hayata tutundu. şimdi bir tane daha var elimde ve da çok kötü durumda sizlerden ricam bana yardımcı olur musunuz minik orkideme tam olarak nasıl bir işlem yapayım. ilgilenirseniz çok sevinirim. geçmiş sayfaları okumaya çalışıyorum ama kafam çok karışıyor.
Sayın sesidur,
Resimlerden anladığım kadarıyla orkideniz mekanik darbelere maruz kalmış ve yapraklarında yaralar oluşmuş. Fakat orkidenizin durumu yapraklardan anlaşıldığına göre çok da kötü değil fakat alt kökleri görmeden birşey diyemeyeceğim. Üst kökler ise kurumuşa benziyor(üst köklerden kastım yeşil olanlar değil, saksı harcının hemen üstünde sararmış ve koyulaşmış olanlar). Eğer kurumuş iseler kesmenizi tavsiye ederim. Saksı harcınız da miadını doldurmuşa benziyor ve yeni saksı harcı almanızı ve değiştirmenizi tavsiye ederim. Bir de orkidenizin yanında komşusu var galiba:) Onu da almanızı öneririm.. Gerekli sulama ve besin işlemlerini bildiğinizi var sayıyorum ve onlar için de bu başlığı iyi okumanızı tavsiye ederim.
kartal124
28-02-2012, 23:26
Selam bilgilerinizi begenerek her satirini ilgiyle ve bikmadan okuyorum
yaklasik 3 saatir orkide bakimiyla ilgili yazilarinizi okuyorum artik gözlerim yuvalarindan cikacak :)
ben bu kizlarimi 1 hafta önce burada Dehner adinda bir seradan aldim cicek tomurcugu kalmadigi icin indirime koyulmus getirir gtirmez topraklarini degistirdim.
Kendilerine özel olan topraktan aldim beyazin kök durumu pembeye nazaran daha iyiydi sanki ama pembe cok kötü neredeyse hic saglam kök kalmamis buradan okudugum kadariyla cürük kökleri budadim topragina diktim fakat yapraklarinda sararma basladi az önce resim cekerken bir yapragi elimde kaldi nasil kurtarabilirim bilmiyorum inanin didik didik okudum yazdiklarinizi fakat resimlerini eklersem bana faydali olabilecek bilgileride verebileceginize inaniyorum simdiden cok tesekkür ederim sabirsizlikla cevaplarinizi ve yardimlarinizi bekleyecegim.
Orkidenizin köklerinin ışık almasını engelleyen dış kaptan çıkartın.Şeffaf saksısı ile kalsın köklerde ışık almalı.Mümkünse mutfak penceresine alın ki ocaktan gelen su buharlarının neminden faydalansın.Bulunduğu yer bol ışık alan bir yer olsun.Haftada 1 sulayın.Bir hafta normal su, bir hafta orkide besinli su olsun.Suyu ağzı açık bir kapta en az 24 saat dinlendirdikten sonra kullanın.Arada bir yapraklarına su fısfıslayın.
Selamlarımla.
Sayın sesidur,
Resimlerden anladığım kadarıyla orkideniz mekanik darbelere maruz kalmış ve yapraklarında yaralar oluşmuş. Fakat orkidenizin durumu yapraklardan anlaşıldığına göre çok da kötü değil fakat alt kökleri görmeden birşey diyemeyeceğim. Üst kökler ise kurumuşa benziyor(üst köklerden kastım yeşil olanlar değil, saksı harcının hemen üstünde sararmış ve koyulaşmış olanlar). Eğer kurumuş iseler kesmenizi tavsiye ederim. Saksı harcınız da miadını doldurmuşa benziyor ve yeni saksı harcı almanızı ve değiştirmenizi tavsiye ederim. Bir de orkidenizin yanında komşusu var galiba:) Onu da almanızı öneririm.. Gerekli sulama ve besin işlemlerini bildiğinizi var sayıyorum ve onlar için de bu başlığı iyi okumanızı tavsiye ederim.
İlginize çok teşekkür ederim. orkidemin köklerine baktığımda yukarıda kalan kurumuş köklerden pek bir farkı yoktu. ölü olanları budadım. harcıda çok az ve kötü onun içinde bugün sipariş vereceğim çiçekçime. bir de sormak istediğim zarar gören yaprakları keseyim mi? saksıya biraz daha dik olarak yerleştirdim ve açıkta kalan kökleride saksının içine girebilecek olanları nazikçe yerleştirdim. umarım düzelir. çok üzülüyorum onu böyle görünce...
Son olark bir şey daha sormak isterim, kayınvalidemin evinde 3 tane daha orkide var bunlar 2 senedir ne dal verdi ne çiçek yaprakları çok sağlıklı görünüyor fakat kökler hem saksının içinde hemde dışarıda çokça var. yukarıda olan köklerine herhangi bir işlem yapmak gerekir mi?
Dışardakı kökleri harcın içine sokmaya çalışmayın, onlar hava kökleri, öylece dursunlar derim.
Ayrıca benim orkidelerim de 3 yıldır porselen saksılarda duruyor, ne kök çürümesi, ne yaprak sararması, ne mantar, şu an çiçek sapı çiçekleri taşıyamıyor, illa plastik saksıda duracak diye bir şart yok, bol ışıklı ortam yeterli.
zencefil cicegi
29-02-2012, 14:34
Orkidenizin köklerinin ışık almasını engelleyen dış kaptan çıkartın.Şeffaf saksısı ile kalsın köklerde ışık almalı.Mümkünse mutfak penceresine alın ki ocaktan gelen su buharlarının neminden faydalansın.Bulunduğu yer bol ışık alan bir yer olsun.Haftada 1 sulayın.Bir hafta normal su, bir hafta orkide besinli su olsun.Suyu ağzı açık bir kapta en az 24 saat dinlendirdikten sonra kullanın.Arada bir yapraklarına su fısfıslayın.
Selamlarımla.
Söylediginiz gibi seramik saksidan cikardim ve mutfak caminin önüne koydum fakat pembe olan orkidem bugünde bir yaprak düsürdü birtaneside her an düsebilir
hizla sarariyor bende dayanamayip konulari takip ettigim kadariyla saksisindan cikardim köklerini yikadim cürük olduklarini düsündügüm bir cok kökü kestim neredeyse hemen hemen hepsi ici su dolu kökler haline gelmis bastirinca patlayip sular cikiyordu kestigim köklerden
yani anlayacaginiz yesil kök bir tane bile yok
budadigim kökleri tarcina patirdim orkide topraginada biraz mangal kömürü karistirarak doldurdum yanliz aklima takilan su,
cicek sapinda bir sorun yok cicekleri gayet güzel duruyor ama yapraklar teker teker dökülüyor
aslinda benim tek istegim ciceklerinden daha cok saglikli kök ve canli yapraklari olmasi bunlari basarabilirsem dogal olarak güzel ciceklerini görebilirim diye düsünüyorum
birde söyle bir dez avantajim var orkide yetistirmeye 1 0 maglup basliyorum evim kuzey cepheye bakiyor hic bir sekilde günes almiyor malesef ama bi caresi olsun istiyorum cünkü cok seviyorum bu güzellikleri :((
ben bu cicek sapini kessem kökün güclenmesine yardimci olurmu acaba?
fzthalil
01-03-2012, 16:01
İlginize çok teşekkür ederim. orkidemin köklerine baktığımda yukarıda kalan kurumuş köklerden pek bir farkı yoktu. ölü olanları budadım. harcıda çok az ve kötü onun içinde bugün sipariş vereceğim çiçekçime. bir de sormak istediğim zarar gören yaprakları keseyim mi? saksıya biraz daha dik olarak yerleştirdim ve açıkta kalan kökleride saksının içine girebilecek olanları nazikçe yerleştirdim. umarım düzelir. çok üzülüyorum onu böyle görünce...
Son olark bir şey daha sormak isterim, kayınvalidemin evinde 3 tane daha orkide var bunlar 2 senedir ne dal verdi ne çiçek yaprakları çok sağlıklı görünüyor fakat kökler hem saksının içinde hemde dışarıda çokça var. yukarıda olan köklerine herhangi bir işlem yapmak gerekir mi?
Yaprakları kesmeyin derim. Eğer kötüleşecek olursa o zaman kesersiniz. Köklere bir işlem yapmayın fakat kökler çok ise ve çiçek saksısına büyük geliyor ise saksı değişimi yapabilirsiniz. Çiçeklenme ısı değişiminin başlaması ile indükedir. Hocalarımdan duyduğum budur. Acaba yeterli güneş görüyor mu ve yeterli besinini alıyor mu... Çiçek güçsüz kalmışsa çiçek sapı çıkaramayabilir.
kartal124
01-03-2012, 21:33
Söylediginiz gibi seramik saksidan cikardim ve mutfak caminin önüne koydum fakat pembe olan orkidem bugünde bir yaprak düsürdü birtaneside her an düsebilir
hizla sarariyor bende dayanamayip konulari takip ettigim kadariyla saksisindan cikardim köklerini yikadim cürük olduklarini düsündügüm bir cok kökü kestim neredeyse hemen hemen hepsi ici su dolu kökler haline gelmis bastirinca patlayip sular cikiyordu kestigim köklerden
yani anlayacaginiz yesil kök bir tane bile yok
budadigim kökleri tarcina patirdim orkide topraginada biraz mangal kömürü karistirarak doldurdum yanliz aklima takilan su,
cicek sapinda bir sorun yok cicekleri gayet güzel duruyor ama yapraklar teker teker dökülüyor
aslinda benim tek istegim ciceklerinden daha cok saglikli kök ve canli yapraklari olmasi bunlari basarabilirsem dogal olarak güzel ciceklerini görebilirim diye düsünüyorum
birde söyle bir dez avantajim var orkide yetistirmeye 1 0 maglup basliyorum evim kuzey cepheye bakiyor hic bir sekilde günes almiyor malesef ama bi caresi olsun istiyorum cünkü cok seviyorum bu güzellikleri :((
ben bu cicek sapini kessem kökün güclenmesine yardimci olurmu acaba?
Bence çiçek saplarını kesip, en aydınlık bir yere koyup, haftada bir sulayıp, onu bir süre unutun.Sulamayı da bir hafta su bir hafta orkide besinli suyla yapın.Sulama için saksıyı lavaboya koyup suyu üstten verin, alttan aksın.Böyle 1 lt kadar suyu verdikten sonra lavaboda iyice süzülünce ,tekrar bol ışık alan yerine kaldırın.Bir dahaki sulamaya kadar da ellemeyin.
fzthalil
01-03-2012, 22:10
Söylediginiz gibi seramik saksidan cikardim ve mutfak caminin önüne koydum fakat pembe olan orkidem bugünde bir yaprak düsürdü birtaneside her an düsebilir
hizla sarariyor bende dayanamayip konulari takip ettigim kadariyla saksisindan cikardim köklerini yikadim cürük olduklarini düsündügüm bir cok kökü kestim neredeyse hemen hemen hepsi ici su dolu kökler haline gelmis bastirinca patlayip sular cikiyordu kestigim köklerden
yani anlayacaginiz yesil kök bir tane bile yok
budadigim kökleri tarcina patirdim orkide topraginada biraz mangal kömürü karistirarak doldurdum yanliz aklima takilan su,
cicek sapinda bir sorun yok cicekleri gayet güzel duruyor ama yapraklar teker teker dökülüyor
aslinda benim tek istegim ciceklerinden daha cok saglikli kök ve canli yapraklari olmasi bunlari basarabilirsem dogal olarak güzel ciceklerini görebilirim diye düsünüyorum
birde söyle bir dez avantajim var orkide yetistirmeye 1 0 maglup basliyorum evim kuzey cepheye bakiyor hic bir sekilde günes almiyor malesef ama bi caresi olsun istiyorum cünkü cok seviyorum bu güzellikleri :((
ben bu cicek sapini kessem kökün güclenmesine yardimci olurmu acaba?
Eğer kökler hiç kalmayacak kadar gitmişse gövdeyi köklere yakın bir yerden sphagnum yosununa sarıp nemli tutup yeni kök çıkarmasını uyarabilirsiniz. bu başlıkta bunu yapıp da başarı elde eden çok gördüm. kendim denemedim şahsen..
zencefil cicegi
03-03-2012, 23:33
cürüklerini kestigim kök bu kurtulabilirmi?
ve bugün yine dayanamayip iki tane daha aldim ;)
fzthalil
03-03-2012, 23:53
cürüklerini kestigim kök bu kurtulabilirmi?
ve bugün yine dayanamayip iki tane daha aldim ;)
Ben kalan sağlar bizimdir diyebilirim ama buna Praecox Hocamız cevap verse daha iyi olur:)
yeşil ağaç
04-03-2012, 00:48
merhabalar bende başarısız bir orkide yetiştirenlerdenim ama burda sorularıma mutlaka cevap verenler olucak diye ümit ediyorum ve herkese şimdiden çok teşekkür ediyorum.
malicetin
04-03-2012, 22:26
cürüklerini kestigim kök bu kurtulabilirmi?
ve bugün yine dayanamayip iki tane daha aldim ;)
Bitkinin kurtulması için bu kökler yeterli olabilir. Öncelikle bu kökler dışarda bir kaç gün kalsınlar. Daha sonra bulabilirseniz kökleri spagnum yosunu ile sarıp yosun bulamasanız da siz gene çam kabuğu, şişe mantarı ve kömürden oluşan bir karışıma bitkinizi dikin. Bitki çok sulanmış ve kökleri çürümüş. Bitkinin yanına su dolu yayvan bir kap koyarsanız -su bitki ile temas etmeyecek- yapraklar neminden yararlanırlar ve daha çabuk toparlanırlar. Bu arada çiçek sapını en dipten ve derhal kesin. Kestiğiniz çiçekleri vazoda bir süre daha yaşatabilirsiniz. Sonrasında haftada bir gün daldırma yöntemi ile sulayıp oda sıcaklığında ve aydınlık bir yere koyarsanız çiçeğiniz yeteri kadar kök ve yaprak çıkaracak ve çiçeğe duracaktır. Mümkünse bu mevsim sabah saat 10,00 a kadar; ya da akşam üzeri 16,00 dan sonra güneş görsün. 2 haftada bir de vilmorin orkide gübresini tarifine göre daldırdığınız suya koymak suretiyle gübreleyin. Diğer orkidelerinizi de aynı şekilde sulayın. Göreceksiniz orkideleriniz yaklaşık 1 -1,5 yıl içerisinde güzel çiçekler verecekler...
Adalet Yağcı
05-03-2012, 08:13
cürüklerini kestigim kök bu kurtulabilirmi?
Geçen yıl komşuma bırakıp gittiğim orkidem de aynı durumdaydı, sizin gibi köklerinin neredeyse tamamını budadım, toprak harcını ve saksısını değiştirdim, şimdi toparlandı.
Siz çürümekte olan yaprağı da nazikçe bitkiden ayırınız, diğerlerini de çürütmesin.
Acaba sulamayı üstten mi yaptınız, yaprak diplerinde biriken su damlaları çürümeye sebep oluyor.
Sulama ve ya fıs fıslama yaparken yaprak diplerine su birikirse kıvrılmış bir kağıt peçete yardımı ile biriken suyu alın.
yeşil ağaç
05-03-2012, 09:31
merhabalar benimde dört tane orkidem var aldığımda çok güzeldiler ama geçen zaman içerisinde onlara çok fazla kötülükler yapmışım neredeyse zavallılar sürekli işkenceye maruz kalmışlar. Harçlarını değiştirdim ve haftada bir sulama yapıyorum yaprakları fena değil ama kökler çok kötü durumda bunun için yardımlarınızı bekliyorum teşekkürler
Adalet Yağcı
05-03-2012, 13:21
Harcını değiştirirken kök bakımı da yapsaydınız keşke, çürüyen kökleri temiz bir makasla kesip uzaklaştırırsanız daha iyi olur.
Havai köklerden de uçlarda kurumalar olabiliyor, onları da aynı yöntemle kesebilirsiniz.
15 günde bir sıvı besin verin sulama yaparken.
esk nisagül
05-03-2012, 16:54
Orkidelerimi aynı kovadaki suya daldırma yöntemiyle sulasam olurmu acaba
fzthalil
05-03-2012, 20:38
Orkidelerimi aynı kovadaki suya daldırma yöntemiyle sulasam olurmu acaba
Sıcaklar tam gelmeden daldırma yöntemini tavsiye etmiyorum Nisagül Hanım.
malicetin
05-03-2012, 22:23
Sıcaklar tam gelmeden daldırma yöntemini tavsiye etmiyorum Nisagül Hanım.
Orkide'nin substratı uygunsa her zaman daldırma yöntemi ile sulanabilir. Başka hangi yöntemle sulanır ki!.. Saksı altına su koymak kesinlikle olmaz. Üstten su dökmekle zaten yeteri kadar sulanmış olmaz. O zaman nasıl sulayacağız? Sabah saatlerinde haftada bir sulamak ve havadar bir yerde bulundurmak kaydıyla özellikle phalaenopsisleri daldırma ile sulamak her mevsim en iyi yöntemdir.
fzthalil
06-03-2012, 01:11
Orkide'nin substratı uygunsa her zaman daldırma yöntemi ile sulanabilir. Başka hangi yöntemle sulanır ki!.. Saksı altına su koymak kesinlikle olmaz. Üstten su dökmekle zaten yeteri kadar sulanmış olmaz. O zaman nasıl sulayacağız? Sabah saatlerinde haftada bir sulamak ve havadar bir yerde bulundurmak kaydıyla özellikle phalaenopsisleri daldırma ile sulamak her mevsim en iyi yöntemdir.
Sözümü geri alıyorum hocam. siz öyle yazdıktan sonra forumu biraz daha detaylı araştırdım kış aylarında da kullanılıyormuş daldırma yöntemi. ama ben substratın üstünden dökmeyi ardından tabakta kalan suyu tekrar dökme'yi kullanıyorum. yani suyu kış için(ben öyle düşünüyordum) yeterli görüyorum. phal'lerim bu durumdan memnunlar.. daldırmayı bahar ve yaz ayları için kullanıyorum hocam. tabakta altta çakıl taşları büyüklüğünde akvaryum taşları var onlarla yükseltip gerekli nemi sağlıyorum. eğer yanlış bir bilgi vermişsem düzelttiniz hocam teşekkür edrim.
Saygılarımla...
Adalet Yağcı
06-03-2012, 10:49
Bence de daldırma yöntemi en iyisidir.
Orkide harçlarını değiştirecek olanlar;
Bir konuya daha dikkatinizi çekmek isterim.
Geçen yıl fazla sulanmaktan çürüyüp ölmek üzere olan orkidemin harcını değiştirmiştim.
Önce çürüyen kökleri 1-2 cm. kalacak kadar kestim, sonra da eski harccından tamamen temizleyip yeni harcına yerleştirdim.
Uygulamadan 2 gün sonra yapraklar pörsümeye başladı, canlılığını kaybetti.
Sabırla 15-20 gün kadar bekledim toparlar diye ama 8 yaşındaki orkidem gün geçtikçe daha kötüye gitti.
Sonunda hatamı anladım :(
Substratı değiştirirken önceden ıslatmadan kullanmıştım, sonradan üstten verdiğim su da harcın yeterince nemli kalmasına yetmemişti.
Tabii hemen gerekli müdahaleyi yaptım ve ölmek üzere olan bitkimi kurtardım.
fzthalil
06-03-2012, 12:59
Sayın Adalet Yağcı,
Bundan sonra çam kabuğu substratı olan orkidelerimde özellikle phal'lerimde bu yöntemi kullanacağım inşallah. Ben de hatamı anlamış oldum:)
zencefil cicegi
06-03-2012, 16:15
Ben kayinvalideme gecen sene anneler gununde bir orkide almistim. Soylenenlerin aksine seramik saksida ve hep usten sulama yapiyordu
ama orkideyi bir gorseniz dort cicek dali ve 6 saglikli kocaman yapraklar vermis
gozlerime inanamadim
Cunku kayinvalidem cicek bakmayi pek sevmez bir ay sonra kurutur diye dusunmustum
Onu gorunce anladimki aslinda orkideler oyle aman aman bir ilgi istemiyor.
esk nisagül
06-03-2012, 18:02
Sayın maliçetin ben sorunumu anlatamadın galiba benim elimde 15 adet orkide var bunların her birine ayrı ayrı su hazırlamak zor oluyor ben diyorumki bir kova su hazırlasam aynı suya tek tek daldırıp çıkartsam nasıl olur bir sakıncası olurmu acaba
malicetin
06-03-2012, 20:41
Sayın maliçetin ben sorunumu anlatamadın galiba benim elimde 15 adet orkide var bunların her birine ayrı ayrı su hazırlamak zor oluyor ben diyorumki bir kova su hazırlasam aynı suya tek tek daldırıp çıkartsam nasıl olur bir sakıncası olurmu acaba
Neden ayrı ayrı su hazırlıyorsunuz ki!... Daldıracağınız kaba suyu dolduruyorsunuz, orkidelerinizin her birini su doldurduğunuz bu kaba su kabarcıkları bitene kadar daldırıyorsunuz o kadar... Ayrı ayrı su hazırlamanıza gerek yok. Kova çok büyük bir su kabını çağrıştırıyor. Maşrapa gibi daha pratik bir kap kullanabilirsiniz. Hem sudan tasarruf edersiniz. Ben altı delik olmayan bir porselen saksı kullanıyorum.
malicetin
06-03-2012, 21:09
Ben kayinvalideme gecen sene anneler gununde bir orkide almistim. Soylenenlerin aksine seramik saksida ve hep usten sulama yapiyordu
ama orkideyi bir gorseniz dort cicek dali ve 6 saglikli kocaman yapraklar vermis
gozlerime inanamadim
Cunku kayinvalidem cicek bakmayi pek sevmez bir ay sonra kurutur diye dusunmustum
Onu gorunce anladimki aslinda orkideler oyle aman aman bir ilgi istemiyor.
Aslında orkidelerin fazla ilgi istemedikleri doğru. Bunun için haftada bir suluyoruz, 15 günde bir de gübreliyoruz. Ancak istedikleri asgari koşulları da sağlamalıyız. Eğer seramik saksısının içerisinde substrat değil de normal toprak varsa 4 çiçek sapı çıkarmasının sebebi ölmeden önce daha çok çiçek çıkarma, dolayısıyla üreme dürtüsü olabilir. Ben toprak saksıdaki orkidelerin çiçek dallarında bir çok keiki çıkardıklarını gördüm.
Orkideler hızla ölmezler. Çünkü etli kök ve yapraklarındaki su ve besinle bir süre canlılıklarını sürdürürler. Eğer belirttiğim gibiyse çiçeğin ömrü fazla olmaz.
zencefil cicegi
06-03-2012, 21:41
Aslında orkidelerin fazla ilgi istemedikleri doğru. Bunun için haftada bir suluyoruz, 15 günde bir de gübreliyoruz. Ancak istedikleri asgari koşulları da sağlamalıyız. Eğer seramik saksısının içerisinde substrat değil de normal toprak varsa 4 çiçek sapı çıkarmasının sebebi ölmeden önce daha çok çiçek çıkarma, dolayısıyla üreme dürtüsü olabilir. Ben toprak saksıdaki orkidelerin çiçek dallarında bir çok keiki çıkardıklarını gördüm.
Orkideler hızla ölmezler. Çünkü etli kök ve yapraklarındaki su ve besinle bir süre canlılıklarını sürdürürler. Eğer belirttiğim gibiyse çiçeğin ömrü fazla olmaz.
Merhabalar
Hayir efendim normal toprak degil icindeki paketlerde satilan kendi kabuk kasimindan almistim 1 yildir ayni saksida ve ayni toprakta
Karisimda agac kabuklari sünger parcalari bulunuyor sulamasinida daldirma yöntemiyle degilde
"üstten aklima düsdükce fisfisliyorum " demisti kayinvalidem
Cicegin ölecegini hic düsünmüyorum inanilmaz kök salmis artik saksisina sigmiyor.
esk nisagül
07-03-2012, 10:54
hollandadan POKON markasa orkide besini getirttim acaba iyimidir bilgisi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum npk değeri 5-6-7 nasıl kullanmalıyım
malicetin
07-03-2012, 20:34
Ben kayinvalideme gecen sene anneler gununde bir orkide almistim. Soylenenlerin aksine seramik saksida ve hep usten sulama yapiyordu
ama orkideyi bir gorseniz dort cicek dali ve 6 saglikli kocaman yapraklar vermis
gozlerime inanamadim
Cunku kayinvalidem cicek bakmayi pek sevmez bir ay sonra kurutur diye dusunmustum
Onu gorunce anladimki aslinda orkideler oyle aman aman bir ilgi istemiyor.
Sayın Zencefil Çiçeği, Keşke resmini görseydik. Söylediklerinizden saksının çok büyük olduğu anlaşılıyor. Ancak yeteri kadar da sulanıyorsa mümkün olabilir.. Ev şartlarında 4 çiçek sapı alışılmış bir durum değil. İzleyin ve forumda paylaşın, belki yeni bir bakım yöntemi buluruz.
zencefil cicegi
12-03-2012, 13:25
Sayın Zencefil Çiçeği, Keşke resmini görseydik. Söylediklerinizden saksının çok büyük olduğu anlaşılıyor. Ancak yeteri kadar da sulanıyorsa mümkün olabilir.. Ev şartlarında 4 çiçek sapı alışılmış bir durum değil. İzleyin ve forumda paylaşın, belki yeni bir bakım yöntemi buluruz.
Tabi kayin validemlere gittigimde cekerim resmini insallah.
Bugün yine seraya gittim orkideler gözlerimi kamastirdi
sizlerle paylasmak istedim
meraba benım 7 aydır bende olan bır orkıdem var benım ıcın cok ozel ona ozenle bakıyorum fakat su bır haftadır tv programında guneslendırmemızı soyledıklerı ıcın orkıdemı ıkı gun bırer saat kdr guneste beklettım yaprakları mahvoldu ve bır dalıda kurudu dalını kestım fakat yaprakları nereden kesmem gerekır bılemıyorum ayrıca cıcek acması ıcın tekrar ne yapabılırım
yaramazbjk
12-03-2012, 19:44
Merhaba,
yeni aldığım phalaenopsis orkidemin şefaf saksısı yeşil yosun ile kaplanmış bunun köklere bir zararı varmıdır toprak değişimi yapmalımıyım??
şimdiden vereceğiniz cevap için çok teşekkür ederim..
06içimdekitürkü
13-03-2012, 04:09
Tabi kayin validemlere gittigimde cekerim resmini insallah.
Bugün yine seraya gittim orkideler gözlerimi kamastirdi
sizlerle paylasmak istedim
:eek: hayran kaldım çok güzeller
malicetin
13-03-2012, 22:15
meraba benım 7 aydır bende olan bır orkıdem var benım ıcın cok ozel ona ozenle bakıyorum fakat su bır haftadır tv programında guneslendırmemızı soyledıklerı ıcın orkıdemı ıkı gun bırer saat kdr guneste beklettım yaprakları mahvoldu ve bır dalıda kurudu dalını kestım fakat yaprakları nereden kesmem gerekır bılemıyorum ayrıca cıcek acması ıcın tekrar ne yapabılırım
Orkideye hiç dokunmayın. Kendi haline bırakın. Ama çiçek sapı varsa kökünden kesin. Direkt güneş ışığından sakının, ama aydınlık bir yerde bakımına devam edin. Yeni bir yaprak çıkarmaya başlayacaktır. Yeni çıkan yapraklar çok güzel olacaklar ve 2 - 3 yaprak çıkardığında - büyük olasılıkla önümüzdeki yaz mevsiminde çıkarır- yeni bir çiçek sapından size enfes çiçekler verecektir. Bıkmayın, üşenmeyin, ama sevin mutlaka başaracaksınız..
esk nisagül
14-03-2012, 11:07
Sayın mali çetin pokon markalı orkide besinini kullanmak için sizden cevap bekliyorum n-p-k değeri 5-6-7 acaba acaba uygunmudur
malicetin
14-03-2012, 18:43
Sayın mali çetin pokon markalı orkide besinini kullanmak için sizden cevap bekliyorum n-p-k değeri 5-6-7 acaba acaba uygunmudur
Pokon marka orkide gübresini denemedim. Ben vilmorin marka orkide gübresi kullanıyorum. Çok memnunum. Sitede de bu marka tavsiye ediliyor. Çiçek açtırmak için potasyumun fazla olması lazım diye biliyorum.
Orkideye hiç dokunmayın. Kendi haline bırakın. Ama çiçek sapı varsa kökünden kesin. Direkt güneş ışığından sakının, ama aydınlık bir yerde bakımına devam edin. Yeni bir yaprak çıkarmaya başlayacaktır. Yeni çıkan yapraklar çok güzel olacaklar ve 2 - 3 yaprak çıkardığında - büyük olasılıkla önümüzdeki yaz mevsiminde çıkarır- yeni bir çiçek sapından size enfes çiçekler verecektir. Bıkmayın, üşenmeyin, ama sevin mutlaka başaracaksınız..
bılgılerınız ıcın tesekkur edrım emın olun bıkmam bı daha cıcek vermesı ıcın elımden gelenı yapıcam
benim kuzum baharı getirmeye kararlı. Daha önce çiçek açan sapı dal ayrımına kadar olan yerinden kesmiştim. Alttaki bir dala hiç dokunmamıştım. Şimdi ikisi de kıpır kıpır:):D Heyecanla izliyorum gelişmeleri. Yaprak dibinde de yeni bir çıkıntı farkettim. Acaba kök müdür dal mıdır?
Süha Şendoğan
21-03-2012, 13:13
Phal.ler coştu.
Çok güzeller Süha bey.Emeğinize sağlık. :)
Süha Şendoğan
21-03-2012, 14:14
Teşekkür edrim Bora bey,
Bende sizin Cattleya'lara bayıldım.
fzthalil
22-03-2012, 09:26
Phal.ler coştu.
Hocam müthişler ellerinize emeğinize sağlık:) benim de var 5 tane phal'im 3 tanesinin çiçeği yoktu aldığımda süpriz olacak bana:)
Süha Şendoğan
22-03-2012, 10:04
İnşallah Halil bey, temennimiz tüm yetiştiricilerin emeği ziyan olmasın..
zencefil cicegi
22-03-2012, 10:05
Sifir köklü orkidemi dün yosuna sardim orkide topragina yerlestirdim
pek umudum yok ama bakalim.
cam vazoda ciceksiz orkide kayinvalidemin orkidesi
Türkiye'ye gittikleri icin ben aldim geldim cicekleri dökülmüstü kestim saplarini,ikisini sanirim yanlis kesmisim
3. bogumdan kesilecegini sonradan ögrendim buradan insallah bisey olmaz.
ciceklilerde benim orkidelerim asigim onlara her dakika bakiyorum bir gelisme varmi diye :D
zencefil cicegi
22-03-2012, 10:08
devami
yaramazbjk
22-03-2012, 22:42
Merhaba,
benim Phal. kökleri çürümüş ancak çiçek açmaya deva ediyordu ki bugün baktım köklerin içi boş sadece kökün içinde kuru bir ip kalmış bende onları steril bir makasla kestim ve torfuna yerleştirdim. Tek bir kök kalmış sağlam bu durumda çiçekli dalı dipten kesip dinlenmeyemi almalıyım orkidemi yoksa çiçekli haliyle bırakı kendisini bu şekildemi toparlamasıını beklemeliyim. Lütfen yardımcı olunuz.
Merhaba. Yaklaşık olarak 1.5 senedir benimle olan orkidem 2 dalı üzerinde toplamda 3 adet keiki verdi. Ayırmak için köklenmesini beklerken 3. üncü bir çiçek dalı daha gelişti. Keikilerinde çiçek dalı oluştu. Ayırmak için umarım geç kalmamışımdır. Hiç harcını değiştirmedim. Geçen gün saksı içinde minicik beyaz kurtlar gördüm. Harcını değiştirmek yeterli olurmu? Saksının en altından çıkmış kökler var. Harcı değiştirirken bir büyük boy saksıya geçmeme gerek var mı? En alt yapraklarda yumuşama, sararma ve bazı morluklar mevcut. Ne yapmalıyım? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.275796
275797
275798
275799
275800
Benol Hazaroğlu
23-03-2012, 16:59
Bu güzellik de benden olsun.
malicetin
24-03-2012, 21:56
Merhaba. Yaklaşık olarak 1.5 senedir benimle olan orkidem 2 dalı üzerinde toplamda 3 adet keiki verdi. Ayırmak için köklenmesini beklerken 3. üncü bir çiçek dalı daha gelişti. Keikilerinde çiçek dalı oluştu. Ayırmak için umarım geç kalmamışımdır. Hiç harcını değiştirmedim. Geçen gün saksı içinde minicik beyaz kurtlar gördüm. Harcını değiştirmek yeterli olurmu? Saksının en altından çıkmış kökler var. Harcı değiştirirken bir büyük boy saksıya geçmeme gerek var mı? En alt yapraklarda yumuşama, sararma ve bazı morluklar mevcut. Ne yapmalıyım? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.275796
275797
275798
275799
275800
Sayın Hope, ne yaptınız da bu keikileri aldınız bilmiyorum, ama artık keikileri anasından ayırma zamanı gelmiş. Spagnum yosunu bulabilirseniz ayırdığınız keikilerin köklerine sarın. Çam kabuğu, kömür ve şişe mantarından oluşan substrata dikin. Ayırdığınız keikileri nemli bir ortamda bulundurun. Örneğin saksının üzerine şeffaf bir şişe ya da naylon torba ile kapatıp nem sağlayabilirsiniz. Ya da sık sık su fısfıslamak da çözüm olabilir. Kekilerin çıkardığı çiçek saplarını bence kesin. Çünkü zaten kök yapısı yeterli olmayan taze keikiler çiçek sapını besleyemez. Köklenme olmaz ve keiki ölebilir. Yavru orkide gücünü kök ve yaprak çıkarmaya harcasın. Büyüyünce bol bol çiçek alırsınız. Ana orkideki çiçek sapı kalabilir. Keikileri aldığınız için çiçekleri besleyebilir. Garantiye almak isterseniz ana orkidedeki çiçek sapını da kesebilirsiniz. Seneye çok daha güzel çiçekler verir.
Uçuşan minik kurt varsa substratını değiştirseniz iyi olur diye düşünüyorum. Ana orkidenin kök ve yaprakları çiçeği beslemeye yeterli görünüyor.
Asya_lotus
24-03-2012, 22:16
s-n hope, Substratı degiştirin, ama aynı saksı bırakın. Bitkiden keykiler ayrılmayın, hep beraber 2-3 yıl içinde bitkiye ne olabilir, bakalım. Bu fotoğraftakı gibi olabilir :rolleyes::
276073
hermeskiss
26-03-2012, 22:30
Geçen sene de çok güzeldi, bu sene kasım ayında budadım, ilk çiçeği 2 ocakta açtı ilk çiçek dahil 6 dalda çiçeklerimiz capcanlı.
zencefil cicegi
26-03-2012, 22:33
41 kere Masallah :D
cok güzel darisi benim kizlara insallah.
Sayın Hope, ne yaptınız da bu keikileri aldınız bilmiyorum, ama artık keikileri anasından ayırma zamanı gelmiş. Spagnum yosunu bulabilirseniz ayırdığınız keikilerin köklerine sarın. Çam kabuğu, kömür ve şişe mantarından oluşan substrata dikin. Ayırdığınız keikileri nemli bir ortamda bulundurun. Örneğin saksının üzerine şeffaf bir şişe ya da naylon torba ile kapatıp nem sağlayabilirsiniz. Ya da sık sık su fısfıslamak da çözüm olabilir. Kekilerin çıkardığı çiçek saplarını bence kesin. Çünkü zaten kök yapısı yeterli olmayan taze keikiler çiçek sapını besleyemez. Köklenme olmaz ve keiki ölebilir. Yavru orkide gücünü kök ve yaprak çıkarmaya harcasın. Büyüyünce bol bol çiçek alırsınız. Ana orkideki çiçek sapı kalabilir. Keikileri aldığınız için çiçekleri besleyebilir. Garantiye almak isterseniz ana orkidedeki çiçek sapını da kesebilirsiniz. Seneye çok daha güzel çiçekler verir.
Uçuşan minik kurt varsa substratını değiştirseniz iyi olur diye düşünüyorum. Ana orkidenin kök ve yaprakları çiçeği beslemeye yeterli görünüyor.
Sayın Maliçetin. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Orkidem çiçeklendiği dönemde 10 günde bir sıvı besin verdim. Çiçeklerini döktükten dalı kesmeye fırsatım olmadı. Sonra bir baktım bazı oluşumlar var. Çiçek dalı diye beklerken 3 tane yavrumun olduğunu gördüm. Yapraklardaki durum orkidem yavrulardan yorulduğu için mi, yoksa bir hastalık belirtisi mi?
Arkadaşlar merhaba.
Bende yakalaşık olarak 10 ay kadardır gözümden bile sakındıgım bir phalaenopsis'im var.Her haftanın belli günü sulayıp düzenli bakımlarını yapıyorum.Yapraklarında veya köklerinde hiç bir sorun yok.Lakin tamda tomurcuklanmışken tomurcuklarının oldugu bogumdan talihsiz bir olayda koptu.:(
Bu durumda ne yapmam gerekir yardımcı olursanız minnettar kalırım.
İlgilerinize şimdiden çok teşekkür ederim.
Selam ismaill. Ben de yeni üyeyim ama 4 yılı aşkın süredir phalaenopsis büyütmekteyim. Foto yükleyebilseydim en yaşlısını görmenizi isterdim. Yakında bizi yiyeceğinden korkuyorum. Öylesine bol ve büyük çiçekli. Bu kadar reklamdan sonra sorununuza gelirsek , deneyimlerime göre kopan boğumun hemen altından sürgün verip kısa sürede yeniden tomurcuklanacak. Yani çiçek açacak olgunluktaysa bu talihsiz kaza onu engelleyemeyecek. Bakımınıza aynı şekilde devam ederseniz çok fazla da beklemeyeceksiniz emin olun.Kolay gelsin.
Orkidelerimin tomurcuk hali
malicetin
28-03-2012, 21:37
Sayın Maliçetin. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Orkidem çiçeklendiği dönemde 10 günde bir sıvı besin verdim. Çiçeklerini döktükten dalı kesmeye fırsatım olmadı. Sonra bir baktım bazı oluşumlar var. Çiçek dalı diye beklerken 3 tane yavrumun olduğunu gördüm. Yapraklardaki durum orkidem yavrulardan yorulduğu için mi, yoksa bir hastalık belirtisi mi?
Sayın Hope, kökler çok sağlam görünüyor. Yaprağın sararması bence çok önemli değil. Diğer yapraktaki kararmaların ne olduğu anlaşılamıyor. Bana sorarsanız orkidenize iyi bakmaya çalışın. Daha önce substratını değiştirin demiştim sanıyorum. Yalnız bitkinin yükü çok fazla. Bir de toprağının değişmesi stresine dayanamayabilir. En iyisi toprağını değiştirmeden keikilerini ayırıp bakıma devam etmek. Hatta ana bitkiyi riske atmak istemiyorsanız çiçek sapını da kökten kesin. Seneye çok daha güzel çiçekler açacaktır.
Sayın egülnur.Cevabınız için çok teşekkür ederim.Nazar deymesin orkidelerinizin maşallahı var imrendim gerçekten.İnşallah benimkilerde böyle olur.
Bir soru daha sormak istiyorum.Ben orkideme haftada bir (cumartesi sabahları) düzenli suluyorum.Sıvı orkide gübresi ile orantısında karıştırılmış dinlendirilmiş su kullanıyorum.Ortalama her gün çok hafif şekilde sprey ile su püskürtüyorum.Bu püskürttüğüm suyun içinede o sıvı gübreden koysam bi zararı olurmu acaba.
saygılarımla.
Sayın ismaill, püskürtme suyuna katacağınız sıvı gübre yapraklar üzerinde optik bir değişikliğe yol açarsa güneş ışığıyla yaprakta yanmaya yolaçabilir belki de.Zaten sulama suyuna gübre kattığınıza göre gereği de yok sanırım. Ustaların da bu konuda bir yorumu olabilir.
Benim lila orkidedeki gelişmeler.. Yeni bir kök, yeni çiçek dalı, çiçeklenmemiş olan ama kesmediğim iki daldan yeni tomurcuklar. Tüm kış pencere içindeydi. Kış güneşini tül önünde seviyor. Yazın tabii tül ardına alınacak. ;)
esk nisagül
29-03-2012, 22:45
Acil yardım
orkidelerimde bitler oluştu ve çoğalıyorlar
Üç ya da dört hafta oldu güzelliğin aramıza katılalı :)
Biraz geç oldu ama sizlerle tanıştırmak istedim. :)
Bu üçüncü orkidem hepsi gayet mutlu ve sağlıklılar. Sırada pembe tonlarında bir renk daha alıp dörtlemeyi düşünüyorum.
278488
278489
278490
278491
2 hafta arayla çekimler. Bu mesajdaki resimler 1. haftanın.
Üst daldaki tomurcuklar şişiyor. Alt dalda ise daha yeni yeni tomurcuk oluşuyor. Pencereye dayanınca biraz döndürmem gerekti.
Göbekten çıkan en minik dal ise henüz uzamakla uğraşmakta.;)
2. haftanın çekimleri de bu mesajda. Ardarda vermek istedim ki gelişimi gözleyebilelim. Orkideye sabahtan öğleye dek aydınlık, saat 3-6 arası yumuşak gün ışığı vuruyor. Tabii yaz geldikçe bu pencereye daha çok öğle güneşi düşecek, yazları orkideyi cam içinden alıyorum. Tül gerisine koyuyorum.
Sulama haftada bir. Mart başı 1 kere sıvı gübre verdim. Geçen hafta çok kalorifer yakmamız gerekti evdeki hava çok kurudu, bu nedenle hafta ortası da çok az su verme işlemi yaptım.
günebakan
01-04-2012, 17:27
Phalaenopsisimin yaprakları solmuş gibi görünüyor acaba hasta mı?
278827
malicetin
01-04-2012, 21:41
Phalaenopsisimin yaprakları solmuş gibi görünüyor acaba hasta mı?
278827
Yaprakların böyle düşmesi ve büzüşmesi orkidenin susuz kaldığının işaretidir. Daldırma usulü ile sulayın, ama abartmayın. Saksı ıslak kaldığı zaman da kökler çürür ve bitki gene susuz kalır. Bitkinizi suladıktan sonra güzel havalarda hava cereyanı olmadan havalandırın. Havalandırırken de güneşe dikkat edin. Öğle saatlerinde güneşe konulursa bu kez bitkinin yapraklarını güneş yakar.
günebakan
01-04-2012, 21:51
Teşekkür ederim Sayın Maliçetin:)
bu yosunun türünü bilen varmı.orkidede kullanılıyormu?acaba
Güler ablacım, aklıma birşey takıldı daha önce orkidelerinizin balkonda olduğunu söylemiştiniz, yaz kış birşey olmuyor mu? Biraz bu konu hakkında bilgi verirmisiniz, artık bende balkona çıkartayımmı?
Phal.ler coştu.
çok sağlıklılar bakımını nasıl yapıyorsunuz sulama gübre merakımı dindirirseniz bende uygulayabilir. yeni iki orkide aldım minyatür resim ekleyeceğim sonra sağlıklarını korumalarını istiyorum tesekkürler:confused:
günebakan
09-04-2012, 16:27
Orkidem ölüyormu acaba?
281317
Güler ablacım, aklıma birşey takıldı daha önce orkidelerinizin balkonda olduğunu söylemiştiniz, yaz kış birşey olmuyor mu? Biraz bu konu hakkında bilgi verirmisiniz, artık bende balkona çıkartayımmı?
Benim orkidelerim kapalı balkonda.
Kışın hep oradalar, yazın benimle beraber Manyas'a geliyorlar. Orada açık alandalar ama direkt güneş almıyorlar.
En güzel bilgiye başlıkta ulaşabilirsin, fırsat buldukça okumaya çalış, veya Nur'a (nrkrkmz) sorabilirsin.
Teşekkür ederim Güler ablacım, çook sağolun ben mesajı aldım :))))
malicetin
11-04-2012, 14:43
Orkidem ölüyormu acaba?
281317
Forumla dalga geçmiyorsunuz değil mi?
günebakan
11-04-2012, 18:02
Forumla dalga geçmiyorsunuz değil mi?
O ne demek öyle neden böyle düşündünüz anlamadım? Ayrıca forumda nerde dalga geçilip geçilmeyeceğini bilecek kadar uzun süredir burdayım.
blair_14
14-04-2012, 10:58
Yaklaşık 2 hafta önce hediye olarak geldi. Haftada 1 kez suluyorum tüm su süzülene kadar bekliyorumda. tülden ışık alan bir yerde sorun ne orkidemde yardımcı olursanız sevinirim.
blair_14
16-04-2012, 17:26
Yardımcı olacak kimse yok mu?
malicetin
17-04-2012, 20:53
Yaklaşık 2 hafta önce hediye olarak geldi. Haftada 1 kez suluyorum tüm su süzülene kadar bekliyorumda. tülden ışık alan bir yerde sorun ne orkidemde yardımcı olursanız sevinirim.
Bu durum birden bire mi oldu? Bu bitki bir kaç saat güneş altında kaldı mı? Sorunun başka açıklaması görünmüyor. Sorun az ya da çok sulamadan kaynaklanmıyor. Bitkiyi etkileyecek başkaca bir durum göremiyorum.
Ne yapmalı diye sorarsanız; Derhal çiçek saplarını en dipten kesin. bakıma devam edin. Eğer bitki ölmediyse yeni bir yaprak çıkaracaktır. Bozulan yaprakları da kesebilirsiniz, kendiliğinden sararıp düşmesini de bekleyebilirsiniz.
malicetin
17-04-2012, 21:08
Orkidem ölüyormu acaba?
281317
Sayın Günebakan, mesajınıza eklediğiniz resim mi yanlış?.. "Orkidem ölüyor mu acaba" diye sorduğunuz mesaja eklediğiniz resimdeki bitkide yeşil kalmış bir zerre bile yoktu, bitki zaten çoktan ölmüştü. Neden sorma ihtiyacını hissettiğinizi anlayamadığım için dalga geçmiyorsunuz değil mi diye sormuştum.
Sayın günebakan resimdeki orkidede hiç yaprak yok. Sadece çiçek sapı var sanırım. Yapraklarına ne oldu acaba? Bitki yapraksız canlı kalamaz. Hepsi döküldü mü? Bitkinin yapraklarının bağlı olduğu bir göbek de göremedim resimde.
Sayın blair bitkideki sorunu tam anlayamadım ama durumu iyi değil. Galiba 3 yaprağı var hepsi de solmakta. Çiçekleri uzun dayanacak gibi görünmüyor. Sulamayı haftada bir yapıyorsanız ya güneşten dolayı aşırı derecede yanmış ya da köklerde bir problem var (kökte veya göbekte çürüme, zararlı vb.). Çiçeklerini döktüğü 1 dal da gördüm onu da sayın malicetin'in dediği gibi kesmelisiniz.
blair_14
18-04-2012, 13:02
Bu durum birden bire mi oldu? Bu bitki bir kaç saat güneş altında kaldı mı? Sorunun başka açıklaması görünmüyor. Sorun az ya da çok sulamadan kaynaklanmıyor. Bitkiyi etkileyecek başkaca bir durum göremiyorum.
Ne yapmalı diye sorarsanız; Derhal çiçek saplarını en dipten kesin. bakıma devam edin. Eğer bitki ölmediyse yeni bir yaprak çıkaracaktır. Bozulan yaprakları da kesebilirsiniz, kendiliğinden sararıp düşmesini de bekleyebilirsiniz.
Tülden gelen güneş ışığında bırakıyorum ve haftada bir suluyorum. Geldiğindede sadece iki dalda o görünen çiçekler vardı fakat en arkadan 2 çiçek şimdiden sararmaya başladı. teşekkürler
blair_14
18-04-2012, 13:04
Sayın günebakan resimdeki orkidede hiç yaprak yok. Sadece çiçek sapı var sanırım. Yapraklarına ne oldu acaba? Bitki yapraksız canlı kalamaz. Hepsi döküldü mü? Bitkinin yapraklarının bağlı olduğu bir göbek de göremedim resimde.
Sayın blair bitkideki sorunu tam anlayamadım ama durumu iyi değil. Galiba 3 yaprağı var hepsi de solmakta. Çiçekleri uzun dayanacak gibi görünmüyor. Sulamayı haftada bir yapıyorsanız ya güneşten dolayı aşırı derecede yanmış ya da köklerde bir problem var (kökte veya göbekte çürüme, zararlı vb.). Çiçeklerini döktüğü 1 dal da gördüm onu da sayın malicetin'in dediği gibi kesmelisiniz.
Kökler yemyeşil görünüyor bir sorun yok gibi. İlk hafta tomurcuklar gelişmeye başlamıştı fakat sonra kızarıp kurudular. Güneş direk geliyor ama ince bir tülün arkasından. Teşekkürler
Çiçek solması değil de yaprak solması önemli. Çiçekler ve tomurcuklar genelde mekân değişimi nedeniyle dökülüyor. Yaprakların yeşil kalması lazım. Işık ve sulama alışkanlıklarınız doğru gözüküyor.
Haydi biraz da orkide tomurcuğu şişirelim patlatalım göz gönül açalım. Dallardaki tomurcuklar şişmeye devam ediyor. Halen batı penceresi içinde. Kışın bu pencere içi orkideye iyi geliyormuş öğrendik. Işık bol, öğle güneşi yok, batan güneş az buçuk vuruyor. Çiçeğin biri göbeğini halen göstermiyor anlam veremiyorum. Üçüncüsü açmakta. :dilli: Buyursunlar..:p
günebakan
18-04-2012, 21:05
Sayın Maliçetin ve sevgili Serdağ bu orkideyi aldığım zaman dikkatsiz davranmışım yaprakları bu haldeydi http://www.agaclar.net/forum/orkide/3512-70.htm#post909438 yapraklarını kesmem söylendi kestim sonrada çiçek dalında dipte beyazlıklar gördüm o yüzden sordum acaba ölüyormu diye. Çünkü orkideler konusunda çok acemiyim.
günebakan
18-04-2012, 21:31
Sanırım hastalığı varmış sn. fzthalil neyse bekleyip göreceğiz artık teşekkürler.
fzthalil
18-04-2012, 21:35
Sanırım hastalığı varmış sn. fzthalil neyse bekleyip göreceğiz artık teşekkürler.
Mesajım gitti iyi mi sildim yanlışlıkla galiba:) son halinden anlaşıldığına göre umut yok gibi geçmiş olsun:(
Sayın günebakan evet yaprakları kesmeseniz iyiydi. Çiçekler solunca dalı kesilir. Neyse yeni yaprak çıkarma olasılığı vardır. Bakalım ne olacak..
Göbek çevresinde sulamadan kalan kireç artıkları beyaz beyaz görünebilir. Bu kireç izlerini pamuklu çubukla biraz ovalayarak çıkartabilirsiniz. Ama eğer bir zararlıysa yani unlu bit filan gibi bir böcekse zaten imha etmeniz gerekir. Haftada bir sulamayı sürdürün. Bizleri de gelişmelerden bihaber bırakmayın...
günebakan
18-04-2012, 22:17
Teşekkürler sevgili Serdağ kireç olabilir sizleri de haberdar ederim:)
burcinella
19-04-2012, 23:07
Arkadaşlar ilk orkidemi yanlışlıkla fazla besinden öldürmüştüm :( Şimdi ise 3 ay olacak bir orkidem var sağlıklı gibide ama saksı harcından 3 hafta önce bir şey çıkmaya başladı ilk başta anlam veremedim yabani ot olabilir sandım ama büyüdükçe değişti ne olduğuna dair bana yardımcı olursanız sevinirim.
fzthalil
20-04-2012, 13:24
Arkadaşlar ilk orkidemi yanlışlıkla fazla besinden öldürmüştüm :( Şimdi ise 3 ay olacak bir orkidem var sağlıklı gibide ama saksı harcından 3 hafta önce bir şey çıkmaya başladı ilk başta anlam veremedim yabani ot olabilir sandım ama büyüdükçe değişti ne olduğuna dair bana yardımcı olursanız sevinirim.
Sayın Burcinella,
orkide yavrusu ve çiçek sapı olmadığını söyleyebilirim:)
Arkadaşlar ilk orkidemi yanlışlıkla fazla besinden öldürmüştüm :( Şimdi ise 3 ay olacak bir orkidem var sağlıklı gibide ama saksı harcından 3 hafta önce bir şey çıkmaya başladı ilk başta anlam veremedim yabani ot olabilir sandım ama büyüdükçe değişti ne olduğuna dair bana yardımcı olursanız sevinirim.
bu yabani bir ot.
burcinella
20-04-2012, 18:16
Teşekkür ederim arkadaşlar cevap verdiğiniz için düşündüğüm gibi çıktı :)
blacksword
21-04-2012, 19:35
Merhaba arkadaşlar,
ekim ayında aldığım orkidemin ocakta çiçekleri döküldü ve bende dalını üstten kestim. Şimdi yeni bir çiçek ve sanırım yaprak çıkartıyor. Sizce ne yapmam gerekir. Dalı kökünden kesmelimiyim yoksa olduğu gibi bırakayım çiçeği açsın yaprağı büyütsünmü?
Sayın blacksword kesmenizi önermem, bitki hayatından memnun ki tomurcuk çıkartıyor. Ben dalı kesmemiştim, hiç uyanmamış cepler vardı dalda. Baharda o ceplerden iki dal çıkarttı. Müdahale etmeyelim. Bu aylar orkidelerin uyanış ayları. Bırakın tomurcuk şişirsin. Bitkilerin kararlarına çok karışmamak lazım gibi geliyor bana :) ;)
blacksword
22-04-2012, 18:57
SerDag cevap yazdığın için teşekkür ederim fakat tomurcuğun çıktığı yerden aynı zamanda yaprakta çıkıyor. Resmin daha iyi anlaşılması için tekrar yüklüyorum.
Siyahİnci
22-04-2012, 19:16
http://c1204.hizliresim.com/w/q/4s59q.jpg
http://c1204.hizliresim.com/w/q/4s5dl.jpg
Ben çok yaprak açtı ve baya eğildi orkidem diye hiç umutlu değildim baya baya karamsardım yetiştirmeyi bilmediğim için taki bugün bir kaç saate kadar böyle birşey açtığını gördüm.Acaba bu nedir dal mıdır?Yani çiçeklenme olacak mı?
buda üstten görünüşü:
http://c1204.hizliresim.com/w/q/4s5k1.jpg
Bu kökleri tam görünmüyor gerçide baya doldu ama şuanda ufak saksıda şeffaf saksı ama yinede sanırım yeter geçen sene 14 şubatta hediye gelmişti o zamandan beri toprak vs değişmedim saksıda değişmedim hiç.Kalsınmı bu şekilde?
http://c1204.hizliresim.com/w/q/4s5n4.jpg
Böyle kurudu bunlar sebebi nedir acaba ama altlarda yok tek bu üsttekiler böyle?
http://c1204.hizliresim.com/w/q/4s5rg.jpg
lastdeja
24-04-2012, 11:01
Orkidemin dik durması için saksıya yerleştirdiğim bambu çubuğunun keskin ucu orkidemin sapını yaraladı. Çok fazla çiçek çıkarmıştı ve aşağıya doğru eğik durmasın diye bambunun keskin ucuna yaslama hatası yaptım. keskin uç çiçek sapını kesmiş. kesilen yere önce bez parçası bağlayıp destekledim. ama sonra aklıma geldi ve tarçın sürdüm. kesiğin yukarısında kalan çiçekler bu kesikten dolayı fazla su alamadığı için olsa gerek kapanmaya başladı. en uçta tomurcuklar vardı. şimdiye kadar bir tanesi çoktan açmış olmalıydı am o da biraz büzüştü açamaıyor. en uçta kalan çiçek hala dir duruyor şimdilik. bu sıralar biraz fazla su veriyorum. acaba kurtulur mu o kısım? başka neler yapılabilir? yardımarınız şimdiden teşekkürler.
Merhaba, benim orkidemle ilgili tuhaf bir sorunum var. aslında daha önce farklı bir bitkide de başıma geldi ve bir zararını görmedik ama, ana bitkiden çıkmaya çalışan yavru (çiçek sapından değil gövdeden) yaprak ucundan önce yaprağın sırt kısmını çıkarmaya çalışıyor. yaprağın ucu bir üstteki yaprağa takılı kaldığı için şekli bozuluyor.
Daha önce yaprak göbeği kuruyan bir phal de de aynı şey olmuştu. Ben yavrunun çıktığı aralığın hemen üstündeki yaprağı temiz bir bıçakla kesip müdahale ettim (çünkü yavrunun yaprağı ucunu bu yaprağın dibinden kurtaramamıştı) ve şu an sağlıklı bir halde büyüyor.
Geçenlerde pazardan aldığım bir bitkide de aynı şey oldu. Bu seferki phal in gövdesi ve kökleri de oldukça sağlıklı olduğu için müdahale etmesem daha mı iyi bilemedim. Acaba daha önce sizin de başınıza geldi mi, bu normal bir durum mu?
fzthalil
24-04-2012, 13:14
Sayın Zeyuna,
resim ekleyebilirseniz biz de görebilirz ve hocalarımız yorum yaparlar umarım..
fotoğraflarını ancak yarın koyabilirim sanırım. ama belki daha anlaşılır olması için şöyle söyleyebilirim; ana bitkinin gövdesinden başlangıçta aynı çiçek sapının veya yeni bir kökün çıktığı gibi iki yaprağın arasından bir uzantı çıkıyor ama bu ur gibi yusyuvarlak büyüyor. yaprağı ikiye katlanmış gibi düşünün.
kazak giyerken kazağın kolundan elini uzatmak yerine yerine önce dirseğini çıkarmaya çalışmak gibi. anlatabildim inşallah :) En kısa zamanda iki bitkinin de fotoğraflarını yüklemeye çalışırım.
kesilen yere önce bez parçası bağlayıp destekledim.
Bence sıkıca bağlayıp o öyle bırakın. Bazı şeyler insana ders oluyor, bunun da öyle olması kaçınılmaz...
lastdeja
24-04-2012, 15:13
iyi bir ders olduğu kesin de... acaba o şekilde bağlayıp bıraksam kesikten yukarıda kalan parça kurtulur mu? sağlıklı olarak o parçanın yaşamaya devam etmesi için başka yapılacak birşey var mıdır?
Hemen bağlayıp tekrar açmasaydınız da ne olacağı tam belli değildi. Şimdi biraz daha zor olabilir. Sonuçta yukarıya besin taşıyan iletimi kestiniz. Bağlayıp iyileşmesi için beklemekten ve gözlemekten başka çare yok gibi görünüyor.
Mine aspirininin iyileştirici etkisinden söz ederdi diye hatırlıyorum. 1 çay bardağı su içinde erittiğiniz aprinli eriyiğe bir bez batırıp, onunla sarın sonra sıkıca bantlayın.
lastdeja
24-04-2012, 15:49
cevap için ve maille yapmış olduğunuz yardım için de ayrıca tekrar teşekkürler.
iste bitki govdesinden buyumeye calisan (daha onceki) yavrunun durumu bu. ilk fotograf daha once ayni sekilde gelen ve benim mudahale ettigim bitki. fotografin tam en ortasina denk gelen kucuk amorf yaprak, ilk cikmaya calisan yaprak. o buyumeyi birakti ama gobeginden gelen yeni yapraklar gayet saglikli buyuyo.
sonraki iki fotografta su an buyuyen bahsettigim ur benzeri olusum var. bu ayri bir bitki. bunun govdeden cikan bi yavru olduguna eminim. ama nedense ters dogan bi bebek gibi dogru sekilde buyumuyor gibime geliyor. benim kuruntum mu, yoksa bi acayiplik mi var, yardimci olursaniz sevinirim. cunku soyledigim gibi daha once asil bitkinin gobegi curuyup kurudugu icin mudahale ederken daha rahattim. ama son iki fotograftaki bitki gayet saglikli, yaprak ve koklerinde hic bir sorun gorunmuyor. gereksiz mudahale etmek istemiyorum.
simdiden tesekkurler..
lastdeja
25-04-2012, 11:04
http://c1204.hizliresim.com/w/q/4s59q.jpg
http://c1204.hizliresim.com/w/q/4s5dl.jpg
Ben çok yaprak açtı ve baya eğildi orkidem diye hiç umutlu değildim baya baya karamsardım yetiştirmeyi bilmediğim için taki bugün bir kaç saate kadar böyle birşey açtığını gördüm.Acaba bu nedir dal mıdır?Yani çiçeklenme olacak mı?
buda üstten görünüşü:
http://c1204.hizliresim.com/w/q/4s5k1.jpg
Bu kökleri tam görünmüyor gerçide baya doldu ama şuanda ufak saksıda şeffaf saksı ama yinede sanırım yeter geçen sene 14 şubatta hediye gelmişti o zamandan beri toprak vs değişmedim saksıda değişmedim hiç.Kalsınmı bu şekilde?
http://c1204.hizliresim.com/w/q/4s5n4.jpg
Böyle kurudu bunlar sebebi nedir acaba ama altlarda yok tek bu üsttekiler böyle?
http://c1204.hizliresim.com/w/q/4s5rg.jpg
bence gayet sağlıklı görünüyor. dik durmasını desteklemek için çubuk şeklinde bir sopa vs. kullanın. o çıkan çiçek sapına benziyor . havada da kökler çıkabiliyor. kuruyan köklere ellemenize gerek yok. çiçek sapını önce 3. boğumun biraz yukarısından kesmiş ama kesilen yere koruyucu bir şey sürmediğim için çiçek sapının tamamı kurumuştu ve ben de dibinden kesmek durumunda kalmıştım. acemiliğe gelmişti yani. bir ders oldu bu da..kesilen yere sürülen tarçın koruyucu oluyormuş(tarçın yerine balmumu da sürülebiliyor). yeni çiçek sapı çıkarması için 2 sene bekledim. bu arada bolca yaprak ve havadan kökler çıkardı. siz de sabırla bekleyin. bu arada bitki besini kullanın. ben vilmorin kullanmıştım hala da kullanıyorum 15 günde bir. yeni çıkan çiçe sapı o kadar çok çiçek çıkardı ki (üstteki mesajımdan okuyabilirsiniz başıma geleni) çiçek sapı taşıyamaz olmuştu çiçekleri. ileride sizin orkide de çiçeklenince sakın benim yaptığıma benzer bir hata yapmayın :) .
selamlar
fzthalil
25-04-2012, 16:02
iste bitki govdesinden buyumeye calisan (daha onceki) yavrunun durumu bu. ilk fotograf daha once ayni sekilde gelen ve benim mudahale ettigim bitki. fotografin tam en ortasina denk gelen kucuk amorf yaprak, ilk cikmaya calisan yaprak. o buyumeyi birakti ama gobeginden gelen yeni yapraklar gayet saglikli buyuyo.
sonraki iki fotografta su an buyuyen bahsettigim ur benzeri olusum var. bu ayri bir bitki. bunun govdeden cikan bi yavru olduguna eminim. ama nedense ters dogan bi bebek gibi dogru sekilde buyumuyor gibime geliyor. benim kuruntum mu, yoksa bi acayiplik mi var, yardimci olursaniz sevinirim. cunku soyledigim gibi daha once asil bitkinin gobegi curuyup kurudugu icin mudahale ederken daha rahattim. ama son iki fotograftaki bitki gayet saglikli, yaprak ve koklerinde hic bir sorun gorunmuyor. gereksiz mudahale etmek istemiyorum.
simdiden tesekkurler..
benim başıma bu durumun bir benzeri geldi. benim phal'imde kök bu şekilde çıkmaya çalışmıştı ama olduğu yerde kalmıştı yani daha çıkmaya çalışmadı. sizinkinde durum nasıl olur bilemiyorum. hocalarımıza sorun..
Siyahİnci
25-04-2012, 16:39
inşaAllah dediğiniz gibidir...vilmorin kullanıyorum .Başınıza gelen şeyden dolayı üzüldüm orkidem çok değerli benim için o yüzden burdaki bütün arkadaşlarımın psikolojisini anlıyorum olmuyor kaldıramadım orkidem bir türlü olmuyor öyle kalmış zarar vericem diye korktum kalsın öyle şimdilik dal çıkınca tuttururum
Ziya Soner
25-04-2012, 18:34
Bence sıkıca bağlayıp o öyle bırakın. Bazı şeyler insana ders oluyor, bunun da öyle olması kaçınılmaz...
Sevgili malina,Süpersin!
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.