PDA

View Full Version : Phalaenopsis

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14

zeynepkavi
25-04-2012, 23:05
merhaba,
Orkide yaprak sorunları baslığı altında sordugum soruya 5-6 gün oldu yanıt alamadım, konuyu bir kez de buraya taşımak istedim. telaşlanıyorum cünkü gün gectikce daha çok bitkiye sıcrıyor, eger bu bir hastalık ise acil müdehale lazım. Ingilizce bazı forumarda ise bunu normal bir seyir oldugunu hiçbir müdehalede bulunmamak gerektigini yazanlar var, bitki mutlu oldugunda seffaf yapışkan damlacıklar salgılarmış.
degerli tecrubelerinizi paylaşır bana bir yol gösterirseniz cok sevinirim.Lnki buraya koyamıadım fakat ilgili baslıkta detaylı bilgi ve fotografları koymuştum, simdiden cok tesekkurler.

lastdeja
26-04-2012, 14:07
merhaba,
Orkide yaprak sorunları baslığı altında sordugum soruya 5-6 gün oldu yanıt alamadım, konuyu bir kez de buraya taşımak istedim. telaşlanıyorum cünkü gün gectikce daha çok bitkiye sıcrıyor, eger bu bir hastalık ise acil müdehale lazım. Ingilizce bazı forumarda ise bunu normal bir seyir oldugunu hiçbir müdehalede bulunmamak gerektigini yazanlar var, bitki mutlu oldugunda seffaf yapışkan damlacıklar salgılarmış.
degerli tecrubelerinizi paylaşır bana bir yol gösterirseniz cok sevinirim.Lnki buraya koyamıadım fakat ilgili baslıkta detaylı bilgi ve fotografları koymuştum, simdiden cok tesekkurler.

yapraklarını temizlemek/parlatmak için kullandığınız bir sıvı vs. var mı? eğer yaprakları parlatmak için birşey sürdü iseniz bu madde yaprakların sağlıklı bir şekilde solunum/terleme yapmasını engellemiş olabilir.

Revnak
27-04-2012, 01:46
Orkidelerim çiçek saplarından yeni sürgünler verdi. Ancak bir tanesi üstten sararıp kurumaya başladı, tekrar kestim ama kurma devam ediyor. Yeni çıkmaya çalışan sürgün de ne yazık ki kurudu. Bir alt boğumda bir sürgün daha var ancak bu kurumayı engelleyemezsem onu da, hatta bütün çiçek sapını kaybedeceğim. Ne yapmalıyım, lütfen yardımcı olun?

lastdeja
27-04-2012, 07:22
Orkidelerim çiçek saplarından yeni sürgünler verdi. Ancak bir tanesi üstten sararıp kurumaya başladı, tekrar kestim ama kurma devam ediyor. Yeni çıkmaya çalışan sürgün de ne yazık ki kurudu. Bir alt boğumda bir sürgün daha var ancak bu kurumayı engelleyemezsem onu da, hatta bütün çiçek sapını kaybedeceğim. Ne yapmalıyım, lütfen yardımcı olun?

kestiğiniz yere balmumu ya da tarçın gibi koruyucu bir madde sürmediyseniz mutlaka sürün. kesimi verev olarak yapıyorsunuz değil mi?

pelpel
27-04-2012, 08:53
2 gün önce hediye olarak bir phal. geldi. Bakımı için tüm forumu okumaya çalıştım. Şeffaf bir saksının içinde idi ve süs olarak ikinci seramik bir saksıya konmuştu, hemen çıkardım. toprağın üstüne beyaz (süs amaçlı sanırım) taşlar koymuşlar onları kaldırdım ve suya daldırarak sulama yaptım. Fakat aklıma takılan dışarıya çıkan ok fazla kök uzantısı var , yaklaşık 3.4 tane dışarıya iyice uzamış koyduğum sehpaya değiyor. uçları da kurumuş gibi görünüyor. hatta saksının altından da bir miktar çıkmış onlar da ezilmişler. Saksı değişimi yapmam gerekiyor mu acaba? yoksa 1 yıl idare eder mi?

Revnak
27-04-2012, 13:04
kestiğiniz yere balmumu ya da tarçın gibi koruyucu bir madde sürmediyseniz mutlaka sürün. kesimi verev olarak yapıyorsunuz değil mi?

İlginize çok teşekkürler.
Daha önce kesme elinle kopar demişti birisi söz dinlemiştim. Ancak sararma devam edince bahçe makasıyla kesmiştim ama verev değil:( Bu sabah baktığımda sararma 2. sürgüne de yaklaşmıştı ve yine küt olarak kesmiş bulundum, ama bu sefer fotoğraflardan birinde gördüğüm gibi mum erittim üzerine umarım kurtarmışımdır.

lastdeja
27-04-2012, 13:32
İlginize çok teşekkürler.
Daha önce kesme elinle kopar demişti birisi söz dinlemiştim. Ancak sararma devam edince bahçe makasıyla kesmiştim ama verev değil:( Bu sabah baktığımda sararma 2. sürgüne de yaklaşmıştı ve yine küt olarak kesmiş bulundum, ama bu sefer fotoğraflardan birinde gördüğüm gibi mum erittim üzerine umarım kurtarmışımdır.

bahçe makası ile kesmeyin bence. bahçe makası keserken aynı zamanda ezebiliyor. bunun yerine falçata veya jilet benzeri keskin bir alet kullanın. eğer sararma durmaz devam ederse dibinden de kesebilirsiniz. bu durumda sabırla yeni çiçek sapı çıkarması için beklemeniz gerekecek ve bu arada yaprakların sayısı artıp güçlenecektir. umarım kurtulur.

Revnak
27-04-2012, 18:38
Umarım..
Yarın fotoğraf ekleyeceğim, yardımcı olabilirseniz belki birkaç sorum daha olabilir=))

malicetin
28-04-2012, 22:11
http://c1204.hizliresim.com/w/q/4s59q.jpg

http://c1204.hizliresim.com/w/q/4s5dl.jpg

Ben çok yaprak açtı ve baya eğildi orkidem diye hiç umutlu değildim baya baya karamsardım yetiştirmeyi bilmediğim için taki bugün bir kaç saate kadar böyle birşey açtığını gördüm.Acaba bu nedir dal mıdır?Yani çiçeklenme olacak mı?

buda üstten görünüşü:

http://c1204.hizliresim.com/w/q/4s5k1.jpg

Bu kökleri tam görünmüyor gerçide baya doldu ama şuanda ufak saksıda şeffaf saksı ama yinede sanırım yeter geçen sene 14 şubatta hediye gelmişti o zamandan beri toprak vs değişmedim saksıda değişmedim hiç.Kalsınmı bu şekilde?
http://c1204.hizliresim.com/w/q/4s5n4.jpg

Böyle kurudu bunlar sebebi nedir acaba ama altlarda yok tek bu üsttekiler böyle?
http://c1204.hizliresim.com/w/q/4s5rg.jpg

Orkideler baharla birlikte yeni kök ve yaprak çıkarır. Resimde görünen deyeni bir kök. Eski köklerin kuruması nem eksikliğinden oluyor. Bitkiyi sularken hava köklerinin de su ile buluşmasını sağlayın. Hafta içinde de nemlendirirseniz iyi olur.

SerDag
29-04-2012, 22:11
Sayın blacksword yeni tomurcuk ve keiki bir arada:-) Nasıl bakıyorsanız aynen devam ediniz. Sayın siyahinci bitkiniz çok yan yatmış dik durmasi için orkide çubuğu edinip 1-2 dişli toka ile tutturunuz. Bana iki yıl önce gelen beyaz orkidenin çiçekli üst dalı kırık gelmişti çiçekler hemen öldü ve kirilan yerin üstünden kestim. İnsanın yüreği parçalanıyor kesinlikle anlıyorum. Bitkiler sandığımızdan daha güçlü oluyor, kısa zamanda sizi yine ödüllendiriyorlar.

melih500
30-04-2012, 22:35
mumu yakıp çiçek sapına mı damlatıyoruz yoksa başka bir yere damlatıp elimizle alıpmı oraya koyuyoruz ben anlamadım şuan bi orkide alacağımda bakımını araştırıyorum bakabilecekmiyim diye bakamayacaksam almayacağım sevgiler.

nrkrkmz
01-05-2012, 00:41
Sayın Melih,
Orkidelerde çiçeklenme bittiği zaman çiçek sapı kesilir. Bu yaranın temiz kalabilmesi için çeşitli yöntemler vardır. Mum damlatmakta bunlardan bir tanesidir. Kestiğiniz noktaya mumu yakıp damlatır buradan enfekte olmasını önlersiniz.

melih500
01-05-2012, 10:14
çok teşekkürler bilgileriniz için sayın nrkrkmz

SerDag
01-05-2012, 21:44
Artık batı penceresine 'batarken' değil ta ikindiden itibaren gelmeye başlayan güneş nedeniyle menekşeleri pencere içinden geriye aldım, orkide ise biraz daha durmak istiyor gibi! Üzeri çiçek dolu daha da 6-7 tomurcuk sırada.

Efendim baharla coşan orkideden son görseller... İyi seyirler..;)

Revnak
02-05-2012, 00:03
bahçe makası ile kesmeyin bence. bahçe makası keserken aynı zamanda ezebiliyor. bunun yerine falçata veya jilet benzeri keskin bir alet kullanın. eğer sararma durmaz devam ederse dibinden de kesebilirsiniz. bu durumda sabırla yeni çiçek sapı çıkarması için beklemeniz gerekecek ve bu arada yaprakların sayısı artıp güçlenecektir. umarım kurtulur.

Demek ki yine yanlış yapmış olacağım ki sararma devam etti ve diğer sürgün ucu da kurudu gitti..:( Bir alt boğumda da bir hareket var gibime geldiği için dibinden kesmek yerine biraz önce keskin bir bıçakla söylediğiniz gibi verev olarak kestim ve üzerine bolca tarçın döktüm. Haydi hayırlısı..

bıcırık
05-05-2012, 22:32
Arkadaşlar Ankara'dayım.Gelinimin orkidesinde sorun var.Resimlerini ekliyorum bana yardımcı olur musunuz?

bıcırık
05-05-2012, 22:46
Bu güzel phal geldikten 3 hafta sonra önce çiçeklerini sonra tomurcuklarını dökmüş...Çözüm bulabilmek için tüm phal sayfasını okudum ama hiç phal yetiştirmediğim için çözüm bulamadım. Bu çiçeksiz sapın 2/3 si kesilmeli diye yazılmış...ama yanlış birşey yapmak istemiyorum...sevgilerimle...

fzthalil
05-05-2012, 23:44
Bu güzel phal geldikten 3 hafta sonra önce çiçeklerini sonra tomurcuklarını dökmüş...Çözüm bulabilmek için tüm phal sayfasını okudum ama hiç phal yetiştirmediğim için çözüm bulamadım. Bu çiçeksiz sapın 2/3 si kesilmeli diye yazılmış...ama yanlış birşey yapmak istemiyorum...sevgilerimle...

Sayın Bıcırık,
tomurcukları ortam değişikliği ile dökülmüştür, bu orkidenin ortam değişikliğine tepkisidir.. yapraklardaki çatlaklar ise ani sıcaklık değişimi ile oluşabilir, mesela soğuk su ya da sıcak ortamdan soğuk ortama geçme gibi. çiçekleri dökülen saplar genelde alttan 3. boğumun 1cm üstünden kesilir ama kesmeyen üyeler de var. benim tavsiyem kesmenizden yana..

bıcırık
06-05-2012, 08:13
Çok teşekkür ederim sevgili fzthalil şimdi söylediklerinizi yapacağım. Umarım yeni çiçekler görebiliriz...Sevgilerimle...

Revnak
09-05-2012, 12:34
Demek ki yine yanlış yapmış olacağım ki sararma devam etti ve diğer sürgün ucu da kurudu gitti..:( Bir alt boğumda da bir hareket var gibime geldiği için dibinden kesmek yerine biraz önce keskin bir bıçakla söylediğiniz gibi verev olarak kestim ve üzerine bolca tarçın döktüm. Haydi hayırlısı..

Daha önce bahsettiğim o çiçek sapını ne yazık ki ne yaparsam yapayım kurtaramayacağım galiba. Sararan yerin altından kesip üzerine tarçın dökmüştüm 2 gün sonra bir baktım sararma yine devam ediyor. Bu sefer de yine kesip mum damlattım, şu an şehir dışında olduğum için son durum ne bilmiyorum ama hiç ümidim yok. Herhalde döndüğümde bütün sapı sapsarı bulacağım..:(

Siyahİnci
09-05-2012, 20:21
Arkadaşlar yeni açmış dalım tam tepesinden kırıldı....:( Ne olacak şimdi çiçek falan açmamıştı hiç dal uzamaya devam ediyordu alttan 3 .boğumdn gitti,devam edermi acaba yoksa öyle kalırmı.tarçın sürdük ama ne olur bilemiyorum oturup ağladım :( Çok üzüntülüyüm

B.Unver
09-05-2012, 20:47
Arkadaşlar yeni açmış dalım tam tepesinden kırıldı....:( Ne olacak şimdi çiçek falan açmamıştı hiç dal uzamaya devam ediyordu alttan 3 .boğumdn gitti,devam edermi acaba yoksa öyle kalırmı.tarçın sürdük ama ne olur bilemiyorum oturup ağladım :( Çok üzüntülüyüm

Başlığa fotoğraf ekleyecektim ancak bu üzüntü verici durumda öncelikle geçmiş olsun demek isterim.Bana da cymbidium umda olmuştu üzüntü veriyor çünkü emek veriliyor.Ancak herşeyden önce canınız sağolsun zaman alsa da yeniden açacaktır.

B.Unver
09-05-2012, 20:59
"Phaleonopsis violacea var. indigo red" bugün itibari ile ilk tomurcuğunu açtı.

Daha önce aldığım Phal. den hem renk hem form olarak farklı olduğu gibi istisnai olarak bu tür inanılmaz güzel bir kokuya sahip.

Beğenilerinize sunuyorum;

fzthalil
09-05-2012, 21:22
Bora Bey,
bakımı normal phal'ler gibi mi?

B.Unver
09-05-2012, 21:52
Evet Halil Bey aynı.

tarumok
09-05-2012, 22:45
Phal'in kokması ilginç.Orkideler kokusu olunca daha da cezbedici oluyorlar.Güle güle büyütün Bora Bey,
saygılar

fzthalil
09-05-2012, 23:08
Evet Halil Bey aynı.

çok güzel yaa... murat bey'e katılıyorum kokunca ayrı bir güzel oluyorlar:) peki başka böyle kokan phal var mı ya da hibriti?

B.Unver
09-05-2012, 23:14
Halil Bey açıkcası Phal. listemde mevcut değildi.Zaten elimde iki adet vardı.Ama Hong Kong Hin's Garden sahibi özellikle tavsiye etti.Hatta mutlaka olması gerek dedi.:)Fiyatından düşünmeme rağmen yine de aldım.İyi ki de almışım.Şimdi favorim:)Başka kokan Phal türü var mı bilemiyorum:)

fzthalil
09-05-2012, 23:28
Gerçekten favori olacak kadar var:) fiyatını sorsak:D bir de çiçek büyüklüğü nasıl? sanki resimde küçük gibi duruyor.

B.Unver
10-05-2012, 08:46
Gerçekten favori olacak kadar var:) fiyatını sorsak:D bir de çiçek büyüklüğü nasıl? sanki resimde küçük gibi duruyor.

Halil Bey fiyatını düşündüm derken bir seri orkide aldıktan sonra listem dışı olan bir bitki için düşündüm demek istedim.:)

Aslında burda bir Phal. e 18-22 TL vermeye alışmış biri olarak orda bu türe 200 HKD (bizim paramızla 40 TL) vermek düşündürdü o kadar.Yani aslında bir anlık terettüd ya da iç güdüsel olarak pazarlık yapma şansımı arttırmak için reflex diyelim :)

"Phaleonopsis violacea "nın doğal olarak Malay Yarımadasından Endonezya nın Sumatra adasına kadar bir alanda yağmur ormanlarında ağaçların dallarında epiphyte olarak bulunmakta.

Yani aslında bu bölgelere ve iklimine yakın bir yerden aldığınız orkide çok da yüksek fiyatlı olmamalı.(Çok özel türler hariç.Onları da sizlerle bir örnekle paylaştım ama bir seri var orda)

Ancak Hong Kong da orkide ithalatı ve ihracatı çok sıkı tutuluyor.Doğal ve/veya kültüre alınmış türler mutlaka Cites kontrolunda.Ben hayatımda ilk kez bir havaalanında büyük billboard larda ".................. ve Orkide türlerinin giriş ve çıkışları kesin Cites iznine bağlıdır ve koruma altındadır.Cezası 5,000 HKD" uyarıları gördüm.:) Zannediyorum bundan dolayı fiyatlar etkileniyor.Satan kişi Cites i vermek zorunda.

Diğer sorunuz olan çiçekler küçük mü sorusuna ise 5-6 cm lik bir çiçek ilk açan çiçek.

Siyahİnci
10-05-2012, 17:59
Başlığa fotoğraf ekleyecektim ancak bu üzüntü verici durumda öncelikle geçmiş olsun demek isterim.Bana da cymbidium umda olmuştu üzüntü veriyor çünkü emek veriliyor.Ancak herşeyden önce canınız sağolsun zaman alsa da yeniden açacaktır.

Ne yapacağımı bilmiyorum yeni evlenecem evime götürecektim götürmeyeceğim annem kırdı o emek verdi en çokda bu üzdü beni zaten .Bırakacağım ona senelerce yetiştirsin ne yapayım ben ilk kez bir çiçek seviyorum çiçek sevgim orkide ile başladı ama oda çiçek vermeyince kaldım böyle sadece geldiğinde bir kez gördüm o güzelliği:(

Çok teşekkür ederim sayın unver:(

fzthalil
10-05-2012, 21:53
Halil Bey fiyatını düşündüm derken bir seri orkide aldıktan sonra listem dışı olan bir bitki için düşündüm demek istedim.:)

Aslında burda bir Phal. e 18-22 TL vermeye alışmış biri olarak orda bu türe 200 HKD (bizim paramızla 40 TL) vermek düşündürdü o kadar.Yani aslında bir anlık terettüd ya da iç güdüsel olarak pazarlık yapma şansımı arttırmak için reflex diyelim :)

"Phaleonopsis violacea "nın doğal olarak Malay Yarımadasından Endonezya nın Sumatra adasına kadar bir alanda yağmur ormanlarında ağaçların dallarında epiphyte olarak bulunmakta.

Yani aslında bu bölgelere ve iklimine yakın bir yerden aldığınız orkide çok da yüksek fiyatlı olmamalı.(Çok özel türler hariç.Onları da sizlerle bir örnekle paylaştım ama bir seri var orda)

Ancak Hong Kong da orkide ithalatı ve ihracatı çok sıkı tutuluyor.Doğal ve/veya kültüre alınmış türler mutlaka Cites kontrolunda.Ben hayatımda ilk kez bir havaalanında büyük billboard larda ".................. ve Orkide türlerinin giriş ve çıkışları kesin Cites iznine bağlıdır ve koruma altındadır.Cezası 5,000 HKD" uyarıları gördüm.:) Zannediyorum bundan dolayı fiyatlar etkileniyor.Satan kişi Cites i vermek zorunda.

Diğer sorunuz olan çiçekler küçük mü sorusuna ise 5-6 cm lik bir çiçek ilk açan çiçek.

Daha bugün bir arkadaşıma bir yapımarketten 2 adet phal aldık ve 45 tl verdik. öyle güzel hem de kokulu bir phal'e 40 tl hayli hayli verilir:) anlıyorum halinizi, zira sizinki gibi olmasa da benimde önümde evlilik durumum var fazla para veremediğim için ben de düşünüyorum ya da tereddüt:D hollanda da durum aynı, büyük şirketler sertifika parası alıyor üstelik 1 adet orkide dahi alsanız da, 35€... sanki daha küçükler gibi gözüktü resimlerde de ondan sormuştum Bora Bey..

raya 1326
11-05-2012, 11:44
merhaba, bu siteye daha yeni üye oldum. Genel bir mesaj attım ama sanırım kimseye ulaştıramadım. 2 ay önce 2 tane orkide aldım. çok güzel çiçekleri vardı. dökmeye başladılar. Daldırma yöntemi ile haftada bir suluyorum.köklerde kararma başladı. Bugün ikisininde torflarını fırınladım .mesajları okurken birinin böyle yaptığını okudum.onları çok sevdim ve ölmelerini istemiyorum. birinin saksısında yosunlaşma olmuş. ne yapabilirim lütfen yardım edermisiniz
:(

zeynepkavi
11-05-2012, 15:07
Sayın Raya,
Orkideleri diger ciceklerde kullandıgınız torfa degil, orkide icin özel substrata dikmeniz gerekir yoksa malesef ölmeleri kacınılmaz. Yapı marketlerde orkide topragı oalrak satılıyor ya da forumda orkide substratı gönderimi konusunda yardımcı olan degerli üyeler var. Köklerde kararma ve yosunlaşma olan orkidelerinizi saksılarından nazikce cıkarın bir kova suyun icinde calkalayarak fazla topraklarından kurtulmalarını saglayın, parmaklarınızın arasında bastırdıgınızda köklerde yumuşama var ise steril bir makasla çürüyen kökleri kesin. gazetenin üzerinde biraz kuruttuktan sonra. üzerine bol kömür tozu ve tarcin serperek yeni substrata dikin. bana kalırsa hic fırınlamayla filan ugrasmayın yeni alacagınız substrat zaten hazır fırınlanmış olacaktır. Saksılarınızda bol delik olmasına suladıgınızda suyun akıp gitmesine dikkat edin, ikinci bir saksı icine koymayın. eski saksınıza ekecekseniz camaşır suyuyla temizlemeyi veya mikrodalgada sterilize etmeyi unutmayın.
Ana bitkiniz saglıklıysa cicekleri döküldü diye üzülmeyin, yeni cicek sapı verip yeni cicekler acacaktır.

raya 1326
12-05-2012, 13:57
bilgiler için çok teşekkür ederim.
Fakat bazı yerleri anlamadım. Dediklerini yaptım , dediğin gibi köklerde yumuşamalar var ve alt yapraklar sarardı ve yumuşadı onları da kesmem gerekirmi? bu arada kömür tozu bulamadım . sadece köklere tarçın ekmem yeterli olur mu.

yaramazbjk
15-05-2012, 10:05
Merhaba,

#2136 nolu mesajımdaki orkidedenin çiçek sapını kesmiştim köklerde çürüme oluştuğu için. Şimdi yeni kökler saldı ve yeni yaprak çıkıyor ancak yapraklarda morumsu bir kararma var yeni çıkan yaprakta öyle bu durumda bu bir hastalıkmıdır yoksa normalmi oluyor merak ettim ve sizlere danışmak istedim. vereceğiniz bilgiler için şimdiden çok teşekkür ederim.

saygılarıma

melih500
19-05-2012, 17:29
Buğün aldığım Orkidemin çiçekleri dökülmüş bazıları açmak üzere ve sizce orkidem sağlıklımı duruyor ?? hasta mı ?.?

havas
23-05-2012, 10:14
İyi günler. Sabahtır okuyorum forumu ancak henüz bana lazım olan bilgiye ulaşamadım. Elimde, ucunda açmış ve açacak olan çiçekleri olan bir orkide sapı var. Bu sapı köklendirebilir miyim? Nasıl bir uygulama yapmalıyım? Bilgilendirebilecek olan olursa çok müteşekkir olacağım. Bol çiçekli günler dilerim.

fzthalil
23-05-2012, 20:14
İyi günler. Sabahtır okuyorum forumu ancak henüz bana lazım olan bilgiye ulaşamadım. Elimde, ucunda açmış ve açacak olan çiçekleri olan bir orkide sapı var. Bu sapı köklendirebilir miyim? Nasıl bir uygulama yapmalıyım? Bilgilendirebilecek olan olursa çok müteşekkir olacağım. Bol çiçekli günler dilerim.

Sayın Havas,
çiçek sapı köklenmez...
Saygılarımla.

yaramazbjk
24-05-2012, 16:25
Merhaba,

#2136 nolu mesajımdaki orkidedenin çiçek sapını kesmiştim köklerde çürüme oluştuğu için. Şimdi yeni kökler saldı ve yeni yaprak çıkıyor ancak yapraklarda morumsu bir kararma var yeni çıkan yaprakta öyle bu durumda bu bir hastalıkmıdır yoksa normalmi oluyor merak ettim ve sizlere danışmak istedim. vereceğiniz bilgiler için şimdiden çok teşekkür ederim.

saygılarıma

melih500
26-05-2012, 20:01
orkideye bu gübreden vermem uygun mu tüm çiçekler için yazıyor ne yapmalıyım ?

B.Unver
30-05-2012, 19:47
Geçen hafta Nur hanımdan aldığım Paphiopedilum Pinocchio ilk tomurcuğunu açtı.

Genel bilgi verirsem:Paphiopedilum Pinocchio bir hibrid "Paphiopedilum glaucophyllum × Paphiopedilum primulinum"

Işık isteği:Kontrollu parlak ışık.Genellikle Doğu veya Kuzey cephe.

Sıcaklık:ılık ve sıcak.

Su:4-5 günde bir düzenli sulama

Çiçeklenme:Çiçek süresi uzun, birlikte ve sıralı açar.

Not.Yanlışlıkla Phaleonopsis başlığına mesaj atmışım.Kusura bakmayın lütfen.

tarumok
30-05-2012, 20:42
Bora Bey,
sanırım yanlış başlığa eklediniz:)
çok güzel renkleri var.Bende Paphiopedilum glaucophyllum um başka bir hibridi olan paph. landmark ı elde etmeye çalışıyorum.Size bu hibrid için iyi seyirler diliyorum.

B.Unver
30-05-2012, 22:10
Murat bey cidden dalgınlıkla Phaleonopsis başlığına yazmışim zaten yukarda da yazmıştım.Oluyor iste bazen böyle.Sizin de Pap.Lenmark konusunda Allah gönlünüze göre versin diyeyim.Ne kadar değişik tür o kadar keyifli oluyor orkide başlıkları:)

SAGEN
31-05-2012, 09:33
Geçen hafta Nur hanımdan aldığım Paphiopedilum Pinocchio ilk tomurcuğunu açtı.

Genel bilgi verirsem:Paphiopedilum Pinocchio bir hibrid "Paphiopedilum glaucophyllum × Paphiopedilum primulinum"

Işık isteği:Kontrollu parlak ışık.Genellikle Doğu veya Kuzey cephe.

Sıcaklık:ılık ve sıcak.

Su:4-5 günde bir düzenli sulama

Çiçeklenme:Çiçek süresi uzun, birlikte ve sıralı açar.

Not.Yanlışlıkla Phaleonopsis başlığına mesaj atmışım.Kusura bakmayın lütfen.

Sayın B.UNVER;
Şiddetle kıskanıyorum :p (Ama bu arada Allah nazarlardan korusun). Bu güzelliği nereden ve kaç TL aldığınızı sorabilirmiyim sakıncası yoksa. İsterseniz özeldende yazabilirsiniz.

B.Unver
31-05-2012, 11:03
Sayın Sagen,

Kıskanacak birşey yok inanın.Benim ki işi biraz yoğun kovalamak o kadar :)

Aldığım yeri yazmıştım, Nur Korkmaz Hanfendiye ait Hayal Bahçem serası.İstanbul İshaklı köyünde.

Yani aslında neyi nerden aldıysam daha önce söylediğim gibi şimdi de söylerim ancak fiyat konusunda beni maruz görün.Fiyatı nerden aldığımı söylediğim için ordan yani birinci ağız sahibinden öğrenmeniz daha doğru olur.Nur Kormaz Hn formumuzun hem üyesi hem de tatnınmışı (nrkmz nickli üyemiz).

Yanlızca size şu kadar yardımcı olayım; yurt dışından örneğin Almanyadan bir seradan sipariş ettiğinizde 1 adet Paphiopedilum 15-20 EUR dur ki açıklamalarında çoğu çiçeksiz ve açma zamanlarına daha vardır.Hazır gelişmiş, çiçek açmaya hazır ve üstünde tomurcuk olan bir Pap. en az 20 Eur dur.

Yani 20 Eur artı gönderim ücreti+belge ücretleri 35 Eur.Toplam=55 EUR.Kapınıza gelmez ise gidip alacaksınız bu masraf.Sonuç olarak 1 adet Pap.=90-100 TL.Bir kutuya en fazla 5 girer ki bu durumda gümrükte sıkıntınız olacak çünkü 75 EUR nun üstünde vergi de alcaklar size toplamda en az karşılığı 75 TL/tane ile elinize geçer.Şimdi siz bu hesaptan ne kadar olabileceğini çıkartın:):):)

Ancak bazen ve çok ender bauhause da rastlarsanız ucuz olabiliyor ki ben şimdiye kadar Phaleonopsis, Dendrobium un belli başlı bir iki türü, Miltonia ve Vanda nadiren olmak üzere bunların haricinde ben görmedim.Gelse de belli başlı 1-2 tür yılda bir gelir.

İnşallah yardımcı oldum:)

SAGEN
31-05-2012, 12:17
Sayın Sagen,

Kıskanacak birşey yok inanın.Benim ki işi biraz yoğun kovalamak o kadar :)

Aldığım yeri yazmıştım, Nur Korkmaz Hanfendiye ait Hayal Bahçem serası.İstanbul İshaklı köyünde.

Yani aslında neyi nerden aldıysam daha önce söylediğim gibi şimdi de söylerim ancak fiyat konusunda beni maruz görün.Fiyatı nerden aldığımı söylediğim için ordan yani birinci ağız sahibinden öğrenmeniz daha doğru olur.Nur Kormaz Hn formumuzun hem üyesi hem de tatnınmışı (nrkmz nickli üyemiz).

Yanlızca size şu kadar yardımcı olayım; yurt dışından örneğin Almanyadan bir seradan sipariş ettiğinizde 1 adet Paphiopedilum 15-20 EUR dur ki açıklamalarında çoğu çiçeksiz ve açma zamanlarına daha vardır.Hazır gelişmiş, çiçek açmaya hazır ve üstünde tomurcuk olan bir Pap. en az 20 Eur dur.

Yani 20 Eur artı gönderim ücreti+belge ücretleri 35 Eur.Toplam=55 EUR.Kapınıza gelmez ise gidip alacaksınız bu masraf.Sonuç olarak 1 adet Pap.=90-100 TL.Bir kutuya en fazla 5 girer ki bu durumda gümrükte sıkıntınız olacak çünkü 75 EUR nun üstünde vergi de alcaklar size toplamda en az karşılığı 75 TL/tane ile elinize geçer.Şimdi siz bu hesaptan ne kadar olabileceğini çıkartın:):):)

Ancak bazen ve çok ender bauhause da rastlarsanız ucuz olabiliyor ki ben şimdiye kadar Phaleonopsis, Dendrobium un belli başlı bir iki türü, Miltonia ve Vanda nadiren olmak üzere bunların haricinde ben görmedim.Gelse de belli başlı 1-2 tür yılda bir gelir.

İnşallah yardımcı oldum:)

Sayın B.UNVER;
İşin latifesi bir kenara yazdıklarınızdan üç aşağı beş yukarı bilgi sahibi oldum (ya da olduğumu sanıyorum :p). Bir ara sayın Nur Korkmaz Hanfendiye ait Hayal Bahçem serasını ziyaret etme gerekiyor sanırım. Cevep için teşekkür ederim.

mepst
31-05-2012, 16:02
phal orkidemi aldığımdan beri (kasım 2011) üzerinden tomurcuknıp sürekli açması normalmidir.

SAGEN
31-05-2012, 22:23
phal orkidemi aldığımdan beri (kasım 2011) üzerinden tomurcuknıp sürekli açması normalmidir.

Benim orkidelerim 9 ay gibi çiçeklerini üzerinde tutmaktadır (şu anda yeni sürgünler aralık ayının ortasında tomurcuklandı ve şu an hazirana giremize rağmen hala canlı ve çiçekli). Uygun şartlar sağlandığında (ışık, ısı, nem, sulama ve gübreleme vs.) olmayacak bir şey değildir. Daha tecrübeli dostlar daha net cevap verebilirler sanırım.

B.Unver
01-06-2012, 21:01
Elimde daha önce olan ve Bauhause dan ldığım Phal. lerden biri tekrar açmaya başladı.Yeniden açmaya başlayanlara bayılıyorum:)

sakagun
04-06-2012, 09:18
Geçen sene çiçekleri geçtiği için indirimli satın aldığım orkidem çiçek açtı.
304348 304349

Bunlar da 1 ay önce çiçeksiz olarak aldıklarım. Yarı fiyatına satılıyorlardı. Susuzluktan ölmek üzerelerdi. Yeni yaprak çıkardılar.
304350

SAGEN
04-06-2012, 19:11
Bunlar benim bu sene yeni dal sürüp yeniden çiçeklenen orkidelerim.

SAGEN
04-06-2012, 19:15
Bu da hastalanmasına çok üzüldüğüm ama tekrar yaşama bağladığım orkidem. Yeni sürgün kökü resimde görünüyor. (İsmi ZİLLİ :D)

SAGEN
04-06-2012, 19:29
Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim. Aşağıda resmini koyduğum iki farklı türde yosunun ismi nedir? Resimler çok net değil kusura bakmayın.

SAGEN
05-06-2012, 10:27
Tüm Dostlar;
Kök çürümesi nedeni ile yeni sürgün dalını kestiğim orkidemi bu şekilde değerlendirdim. Biraz yosun, cam vazo ve bir parça streç fim.;)
Kırık dallarınızı bu şekilde değerlendirebilirsiniz, yaklaşık 20 gün kadar canlılığını korudu.

SAGEN
05-06-2012, 10:30
Buda hastalandığı için kesmek zorunda kaldığım dal. :(

SAGEN
11-06-2012, 08:26
Evet buda yeni açmakta olan tomurcuğum. Bu sabah itibari ile açılmaya başladı. :d

fesleğen
12-06-2012, 13:02
Tüm Dostlar;
Kök çürümesi nedeni ile yeni sürgün dalını kestiğim orkidemi bu şekilde değerlendirdim. Biraz yosun, cam vazo ve bir parça streç fim.;)
Kırık dallarınızı bu şekilde değerlendirebilirsiniz, yaklaşık 20 gün kadar canlılığını korudu.

Sayın Sagen burda da buldum sizi :D
Ama benim size kötü bir haberim var.Orkidemi sizin söylediğiniz şekilde sularken bi baktım orkidemin kökleri çürümüş :(:(:( iki dalı var biri çiçekli şu anda,diğerinde de 2 tane tomurcuk var.Çıkartıp saksıdan temizleyip tarçın sürsem köklerine diye düşündüm ama çiçekleri olduğundan doğru olmaz diye düşündüm. Sizce ne yapmalıyım???Fotoğrafını çekecektim ama çekemedim.Cevabınızı bekliyorum.
Saygılarımla...

fesleğen
12-06-2012, 13:05
Bunlar benim bu sene yeni dal sürüp yeniden çiçeklenen orkidelerim.

Aman Allah'ım bunlar ne böyle ya sizi kıskanmamak elde değil :o çok güzeller,çokkk! Bayıldım valla sizi tebrik ederim.

SAGEN
12-06-2012, 13:22
Aman Allah'ım bunlar ne böyle ya sizi kıskanmamak elde değil :o çok güzeller,çokkk! Bayıldım valla sizi tebrik ederim.

Sayın FESLEĞEN;

Kıskanılacak bir şey yok, :p sadece sevgimin karşılığını aldığıma inanıyorum. İyi dilekleriniz içinde teşekkür ederim.

SAYGILARIMLA.

SAGEN
12-06-2012, 13:41
Sayın Sagen burda da buldum sizi :D
Ama benim size kötü bir haberim var.Orkidemi sizin söylediğiniz şekilde sularken bi baktım orkidemin kökleri çürümüş :(:(:( iki dalı var biri çiçekli şu anda,diğerinde de 2 tane tomurcuk var.Çıkartıp saksıdan temizleyip tarçın sürsem köklerine diye düşündüm ama çiçekleri olduğundan doğru olmaz diye düşündüm. Sizce ne yapmalıyım???Fotoğrafını çekecektim ama çekemedim.Cevabınızı bekliyorum.
Saygılarımla...

Sayın FESLEĞEN;

Tekrar merhaba öncelikle, evet bilgim olduğu kadarıyla bilgim olan konularda yazmaya bilgi paylaşmaya ve almaya çalışıyorum. Tabi daha çok bilgi sahibi oaln büyüklerimiz ve hocalarımızıda atlamamak gerekir diye de düşünüyorum.
Haberinize üzüldüm öncelikle, ancak korkulacak bir şey olamdığını düşünerekten öncelikle fotoğraf eklemenizi acilen öneririm. Forumdaki arkadaşlar fotoğraf üzerinden daha net yazmaya çalışırlar diye düşünüyorum.
Kökler tamamenmi çürümüş?
İki yol var izlemeniz gereken. Brincisi ya iki dalıda en dipten steril bir bıçakla kesmek (kesilen yere toz tarçın sürmek veya mum damlatmak).
İkincisi dalları üçüncü boğumdan kesip tarçın ve ya mum uygulamak. Burada dalları kesmemizin nedeni zaten kök olmadığı için güçsüz düşen orkidemizin gücünü kök oluşturması için harcamaya yöneltmektir (Bu arada ben kendi orkidemde dalı kökten kesmek zorunda kalmıştım, ancak bir hafta sonra iyi bir bakımla kök sürdü ve şu an 4 adet yeni kökü var). Bu noktada dalı tam veya üçüncü boğumdan kesmek sizin tercihiniz artık.
Ancak; her iki durumdada yeni subrats kullanmanızı ve kök temizliği yaparak kök boğazına toz tarçın sürmenizi ve orkidenizi tekrar dikmenizi öneririm.
Bu arada umarım daha önce bahsettiğim başlıkları okuyorsunuzdur.

SAYGILARIMLA.

fesleğen
12-06-2012, 15:06
Sayın FESLEĞEN;

Tekrar merhaba öncelikle, evet bilgim olduğu kadarıyla bilgim olan konularda yazmaya bilgi paylaşmaya ve almaya çalışıyorum. Tabi daha çok bilgi sahibi oaln büyüklerimiz ve hocalarımızıda atlamamak gerekir diye de düşünüyorum.
Haberinize üzüldüm öncelikle, ancak korkulacak bir şey olamdığını düşünerekten öncelikle fotoğraf eklemenizi acilen öneririm. Forumdaki arkadaşlar fotoğraf üzerinden daha net yazmaya çalışırlar diye düşünüyorum.
Kökler tamamenmi çürümüş?
İki yol var izlemeniz gereken. Brincisi ya iki dalıda en dipten steril bir bıçakla kesmek (kesilen yere toz tarçın sürmek veya mum damlatmak).
İkincisi dalları üçüncü boğumdan kesip tarçın ve ya mum uygulamak. Burada dalları kesmemizin nedeni zaten kök olmadığı için güçsüz düşen orkidemizin gücünü kök oluşturması için harcamaya yöneltmektir (Bu arada ben kendi orkidemde dalı kökten kesmek zorunda kalmıştım, ancak bir hafta sonra iyi bir bakımla kök sürdü ve şu an 4 adet yeni kökü var). Bu noktada dalı tam veya üçüncü boğumdan kesmek sizin tercihiniz artık.
Ancak; her iki durumdada yeni subrats kullanmanızı ve kök temizliği yaparak kök boğazına toz tarçın sürmenizi ve orkidenizi tekrar dikmenizi öneririm.
Bu arada umarım daha önce bahsettiğim başlıkları okuyorsunuzdur.

SAYGILARIMLA.

Teşekkürler sayın Sagen.En kısa zamanda fotoğraf yükleyeceğim.Ama dediklerinizi nasıl yapacağım korkarım ben:(

SAGEN
12-06-2012, 15:32
Teşekkürler sayın Sagen.En kısa zamanda fotoğraf yükleyeceğim.Ama dediklerinizi nasıl yapacağım korkarım ben:(

Sayın FESLEĞEN;

Korkacak bir şey yok dediklerimi uygulayın. Aksi halde korkmak için çok geç kalacaksınız. :(
Ayrıca mesleki bilginizden gördüğüm kadarı ile peyzaj mimarı olduğunuz yazıyor. Bu konulara pek te uzak olmadığınızı düşünüyorum. Yinede yardıma bilgim mahiyetinde her zaman hazırım.

SAYGILARIMLA.

Selçuk Boz
12-06-2012, 16:56
Uzun süredir orkidelerin güzelliği beni cezbetmekteydi. Nitekim, bu konuyu başından sonuna dek hıfzettikten sonra, Mayıs başlarında beyaz bir phal aldım.

307876
307877
307878

Yukarıdaki resimlerde de görüldüğü üzere, phalim tek çiçek dalından üç dala ayrılmakta. Başlangıçta sağ ve sol dallarda üçer çiçek ikişer yomurcuk, ortada ise dokuz çiçek iki tomurcuk bulunmaktaydı. Daha sonra, tüm tomurcuklar açtı ve toplam 21 çiçekli bir phalim oldu.
Orkideme, başta Sn. praecox olmak üzere bu bölümde bilgilerini paylaşan tüm arkadaşların tavsiyelerine uyarak bakıyorum. Şimdiye kadar herhangi bir problemle karşılaşmadım.

Her ne kadar, saydam saksının kullanımı tartışılıyor olsa da, aşağıda fotoğrafını verdiğim ikinci bir deliksiz saydam saksının içine, esas saydam saksıyı koyarak ve bir altlıktaki sulu taşların yardımıyla, yaprakların nemli kalmasını sağlamaya çalışıyorum.

307879

Sulamayı 7-8 günde bir yapıyorum. Sulama zamanını, phalin yapraklarından anlıyorum. Suya ihtiyacı olduğunu bana, üst yapraklarını çok az aşağıya indirerek bildiriyor:o. Tabii saksısının hafifliği ve saksı iç cidarında nem ve buhar kalmaması da, su ihtiyacını gösteriyor bana. (Sulamadan sonra, suyunun tamamen süzülmesi için yukarıdaki saydam saksıya koymadan bir gün bekletiyorum.)

Merakım beni bırakmadı tabii. Orkidenin tohumdan yetiştirilmesinin nasıl olduğunu araştırmaya başladım. Bu forumdaki Sn Cansunarya'nın Bitki doku kültürü çalışmaları (http://www.agaclar.net/forum/biyoteknoloji/9020.htm) konusundaki paylaştığı tecrübeler ve Tohumdan orkide üretmek (http://www.agaclar.net/forum/orkide/3518.htm#post439323) konusu, bu hususu denemem gerektiği kanısını oluşturdu bende. Ve, orta daldaki ilk beş çiçeği birbiriyle (birini kendi spor kesesiyle) dölleyiverdim;). İki gün içinde tohumlanan çiçekler soldu ve sapları şişmeye başladı. Yukarıdaki ilk fotoğrafla aşağıdaki fotoğrafta tohumlanan çiçekler görülmekte.

307880

10-15 gün sonra, tohumlanan çiçeklerden sonraki 6 çiçek birer birer saplarını sarartmaya ve dökülmeye başladı. Bu durumdan, tohumlanan çiçeklerden sonraki çiçeklere bitkinin bakmayacağını ve hepsini dökeceğini değerlendirerek, son tohumlu çiçekten sonra dalı, kalan çiçekleriyle birlikte (üç çiçek kalmıştı) usulüne uygun olarak kestim. Sağa ve sola çatallı dallardaki çiçeklerde herhangi bir solma belirtisi olmadığı için bu dallardaki çiçeklere dokunmadım.

Tohumlu çiçeklerin solan taç yaprakları temizlendikten sonra, diğer kalan çiçekleriyle birlikte güzel bir aranjman da oluşturuyor, aynı zamanda. Tavsiye ederim:D.

Neyse, tohumdan orkide yetiştirme konusunda araştırmalarım devam ediyor. Yabancı dilde bu (http://www.orchidgeeks.com/) ve bu (http://www.rv-orchidworks.com/orchidtalk/index.php) siteleri orkide konusunda oldukça yararlı görüyorum.

Ayrıca Google'da orchid flasking (http://www.google.com.tr/#hl=tr&sclient=psy-ab&q=orchid+flasking&oq=orchid+flasking&aq=f&aqi=g-L3&aql=&gs_l=hp.12..0i19l3.2500.9171.0.13108.15.14.0.1.1.0 .625.4796.3-8j3j1.12.0...0.0.LasheoJuNyY&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.,cf.osb&fp=c2ca71caca10695a&biw=1024&bih=563) şeklindeki aramada, youtube (http://www.youtube.com%2F&ei=eFfXT7D4DYbP0QW619ySBA&usg=AFQjCNGSle0TFsQ2TAB0ZyJ8XkUguVQKpA) dahil birçok sitede tohumdan orkide yetiştirme konusu ortaya çıkıyor.

Konu hakkında tecrübe ve paylaşımlarınız, bana ve benim gibi onmaz meraklılara yardımcı olacaktır kanısındayım.

Saygılarımla.

serince84
12-06-2012, 23:28
herkeze hayırlı akşamlar bende yeni üye oldum biricik orkidem için ben birşey sormak istiyorum yardımcı olursanız sevinirim arkadaşımın orkidesinin çiçeksiz sapında 3-4 yapraklı bi keiki oluşmuş hemde baya büyümüş yaprakları ama kökü yok resim yok zaten çiçek arkadaşımın ama keikinin yaprakları okadar sağlıklı ki içim gidiyo bişey olucak diye nasıl köklendirebiliriz onu kökü çıkınca nasıl ayırırız nasıl ekeriz bana yardımcı olur bilgilerinizi paylaşırsanız çok mutlu olurum

SAGEN
13-06-2012, 08:43
herkeze hayırlı akşamlar bende yeni üye oldum biricik orkidem için ben birşey sormak istiyorum yardımcı olursanız sevinirim arkadaşımın orkidesinin çiçeksiz sapında 3-4 yapraklı bi keiki oluşmuş hemde baya büyümüş yaprakları ama kökü yok resim yok zaten çiçek arkadaşımın ama keikinin yaprakları okadar sağlıklı ki içim gidiyo bişey olucak diye nasıl köklendirebiliriz onu kökü çıkınca nasıl ayırırız nasıl ekeriz bana yardımcı olur bilgilerinizi paylaşırsanız çok mutlu olurum

Sayın SERİNCE84;

Öncelikle merhaba, "Phalaenopsis'de keiki oluşumu" isimli başlığı forumda aratarak okumanızı öneririm. Gerekli bilgilere buradan ulaşırsınız.

SAYGILARIMLA.

SAGEN
13-06-2012, 10:57
Bunlarda kök çürümesinden sonra tekrar hayata döndürdüğüm ve yeni kökler çıkarıp sağlığına kavuşmaya başlayan orkidem. :p

ummu_gul
13-06-2012, 13:48
merhaba ben yeniyim ,
orkidenin çiçeği ne kadar uzun dalda kalabiliyor 3 ay oldu aynı çiçek duruyor ben mutlu oluyorum görünce ama yeni dal yapsın istiyorum

Selçuk Boz
13-06-2012, 14:04
merhaba ben yeniyim ,
orkidenin çiçeği ne kadar uzun dalda kalabiliyor 3 ay oldu aynı çiçek duruyor ben mutlu oluyorum görünce ama yeni dal yapsın istiyorum

Sayın ummu_gul,

Sorunuzun cevabını bulabileceğininiz en uygun yerdesiniz. Yalnız, konuyu buradan (http://www.agaclar.net/forum/orkide/3512.htm) itibaren bu yazdığım mesaja kadar gözden geçirirseniz, orkidenizle ilgili soru(n)larınızın hepsinin cevabını bulabilirsiniz.

Kolay gelsin.

SAGEN
13-06-2012, 14:32
merhaba ben yeniyim ,

Sayın UMMU_GUL;

Sorunuza kendimden örnek vermek isterim. Geçen seneki çiçeklerim 9 ay boyunca canlı kaldılar.
B senekilerde 12. ayın ortalarında açtılar ve şu an hala çiçekliler.
Bu arada düzgün bakım ve ilginin çok önemli olduğunu düşünüyorum.

SAYGILARIMLA.

06içimdekitürkü
20-06-2012, 12:21
:cool: merhabalar
artık benim de resim ekleme zamanım geldi :) uzun süredir paylaşımları takip ediyorum öğrendiklerimi orkidelerime uyguluyorum ve nihayet (1.5 yıl aradan sonra) açtırmayı başardım. açtıklarında biraz da şaşırdım çünkü orkidemin bir tanesinin çiçekleri aldığım zaman tamamen eflatundu şimdi ise beyaz açtı diğeri ise tamamen pembeydi şimdi pembe benekli olarak açtı normal mi bilemedim.

didegazell
27-06-2012, 00:02
Orkideniz tahminen Phalaenopsis'dir. Hemen saksıdan kökleri kopartmadan zedelemeden çıkartın bol su ile dikkatlice yıkayıp bir kağıt havluda kuruması için bir gece bekletin ertesi gün uygun boyundaki "saydam" saksıya orkide "substratına" dikin. Terkibini bir daha yazayım.:

%60 çam ağacı kabuğu
%30 torf
%10 mangal kömürü kırınıtsı

Saksıya orkideyi oturtuktan sonra bu substrat karışımı asla parmağınızla bastırmak sureti ile tıkar gibi sıkıştırmayın. Sadece saksıyı küçük titretme darbeleri ile toprağın kendiliğinden kök aralarına girmesini sağlayın. asla üzerinden bastırıp sıkıştırmayın. Bir gün sonra sulama yapın...!
Bu hemen temin edebileceğiniz hercai bir orkide "toprağı" karışımıdır. Hazır karışımlar da bulabileceğiniz gibi bunların fazla torf ağırlıklı değil fıstık çamı kabuğu (reçinesiz), bazında karışım olmasına da özen gösterin.

Saygılar

merhaba bu bahsettıgınız kabuk torf mangal komuru falan bunları cıcekcılerden bulabılıyormuyuzz..

bozo.0606
05-07-2012, 18:56
orkidelerim..

son resimde çıkanlar kökmü? yoksa çiçek sapı mı?

yardımcı olabilir misiniz.. şimdiden teşekkürler..

nrkrkmz
05-07-2012, 19:03
Son resimdeki iki uzantıda kök.

kartal124
05-07-2012, 22:34
Forumun diğer bölümünde sorduğum halde cevap alamadığım bir sorumu bir de buraya ekleyeyim dedim, belki bir fikir veren olur.
http://www.agaclar.net/forum/968877-post772.htm

nrkrkmz
06-07-2012, 07:58
Sayın Kartal 124
Saksı değişimi istiyor orkideniz. Çiçeklenmesi bittikten sonra saksı değişimini yapmanız gerekli.
Saksı içi köklerin durumuna göre alt kısım kesilebilir veya olduğu gibi bırakılabilir.
Orkideniz yanından yavru veriyor sanırım. Onu da saksı değişimi sırasında durumuna göre ana bitkiden ayırabilirsiniz.

Orkide yapraklarını kendi sarartıp atmadan kesmemenizi tavsiye ederim.

Keyifle büyütün.

mevlana
06-07-2012, 14:23
http://www.agaclar.net/forum/994964-post52.htm agacta orkide sayfasinda paylastigim resimleri buraya eklemek istedim..onerileriniz icin simdiden tesekkur ederim..

kartal124
09-07-2012, 21:18
Sayın Kartal 124
Saksı değişimi istiyor orkideniz. Çiçeklenmesi bittikten sonra saksı değişimini yapmanız gerekli.
Saksı içi köklerin durumuna göre alt kısım kesilebilir veya olduğu gibi bırakılabilir.
Orkideniz yanından yavru veriyor sanırım. Onu da saksı değişimi sırasında durumuna göre ana bitkiden ayırabilirsiniz.

Orkide yapraklarını kendi sarartıp atmadan kesmemenizi tavsiye ederim.

Keyifle büyütün.
Teşekkür ederim sayın nrkrkmz.
Evet yavru veriyor.Herhalde saksı değiştirirken ayıracağım yavruyu.
Selamlarımla.

serince84
10-07-2012, 15:53
HERKEZE MERHABA
benimde mor bi orkidem var ama yaprakları dipe olanlar hep sararsı ve yumaşadı diğer yapraklarıda çok yumuşak ve kökleri sürekli üstte kalanlar kuruyo ne yapmam gerekir çiçekleride döküldü son kalan 3 tane çiçeğimde buruştu dökülmek üzere acaba yerinimi sevmiyo çiçeğim yapraklar ve sağlıklı kökler için bu durumda ne yapmam gerekir

B.Unver
29-07-2012, 13:46
"Phaleonopsis violacea var. indigo red" daha önce de çiçek açmıştı ancak sıcakların artması ile çoştu.

avcı66
02-08-2012, 23:53
arkadaşlar forumda bir çok orkide hastalıkları ile ilgili bilgi okudum genelde captan tavsiye ediliyor elimde captan yerine sistemik bir fungisit olan carbendazm ile 3 defa ilaçladığım halde çiçeklerdeki lekeler büyüyor acaba sadece captanmı çözüyor bu problemi yoksa benim orkidelerde başka bir hastalıkmı var bu arada resim için özür dilerim bir türlü boyutu düşüremedim

lodi
09-08-2012, 17:42
Arkadaşlar acemiler kısmına yazmıştım ama orda cevap gelmedi benim de bir phal.im var ve saplarında bir sorun var sanırım http://www.agaclar.net/forum/orkide/10338-30.htm yardımcı olabilecek olan var mı?

Kryon
12-08-2012, 03:44
Sormak istediğim bir şey var, bazı arkadaşların orkidelerinde birden fazla çiçek sapı mevcut, haliyle daha zengin ve daha güzel görünüyor, bunun orkidenin beslenmesi ve bakımı ile bir ilgisi var mı acaba bir fikriniz var mı?

Bu arada 79 sayfayı okudum benim kadar absürd bir soru soranını görmedim :)

praecox
12-08-2012, 18:03
Sormak istediğim bir şey var, bazı arkadaşların orkidelerinde birden fazla çiçek sapı mevcut, haliyle daha zengin ve daha güzel görünüyor, bunun orkidenin beslenmesi ve bakımı ile bir ilgisi var mı acaba bir fikriniz var mı?

Bu arada 79 sayfayı okudum benim kadar absürd bir soru soranını görmedim :)

Soru pek de absürd değil aslında. Ancak gözlemlerin sonucu bir soru oluşmuş kafanızda, sanırım onu sordunuz.
Aslında cevabı basit.
Meyve ağaçlarından örneklemek gerekirse. Neden bazı ağaçlar bazı mevsimlerde daha çok meyve verir veya aynı tür iki kayısı ağacı aynı bahçede neden miktar ve irilik konusunda ferklıdır.
Bu sorumun cevabını biliyorsanız sorunuzun cevabını zaten biliyordunuz demektir.

Türe bağlı, selektiona bağlı olgunluğa iriliğine bağlı ve hatta düzgün bakım ve düzgün gübreleme ( beslemeye) bağlı
hepsi bu :D

Kryon
16-08-2012, 23:51
Soru pek de absürd değil aslında. Ancak gözlemlerin sonucu bir soru oluşmuş kafanızda, sanırım onu sordunuz.
Aslında cevabı basit.
Meyve ağaçlarından örneklemek gerekirse. Neden bazı ağaçlar bazı mevsimlerde daha çok meyve verir veya aynı tür iki kayısı ağacı aynı bahçede neden miktar ve irilik konusunda ferklıdır.
Bu sorumun cevabını biliyorsanız sorunuzun cevabını zaten biliyordunuz demektir.

Türe bağlı, selektiona bağlı olgunluğa iriliğine bağlı ve hatta düzgün bakım ve düzgün gübreleme ( beslemeye) bağlı
hepsi bu :D

Mesaj alınmıştır Sayın Praecox ;)
Yanıtladığınız için teşekkür ederim...

ahmeter
17-08-2012, 15:01
Spagnum yosununda güzel gelişiyorlar

Kryon
20-08-2012, 23:48
Sevgili Dostlar, yine absürd sorularla huzurlarınızdayım...

Benim cici orkide kızlarımdan biri benim ricamı kırmayıp bana iki adet keiki hediye etti... Bir ay sonra ilk oluşanı ayırmayı düşünüyorum...

Aklımda bir kaç şey var. Yavruyu nemli tutmak açısından ıslanmayacağı ama nemli kalacağı bir biçimde akvaryum içine yerleştirmek gelişme açısından olumlu bir etki sağlar mı?

Diğer sorum kediler için üretilmiş doğal çam pellet kedi kumları vardır, orkide toprağı olarak akvaryum içine yerleştireceğim orkide saksısında bunu kullanabilir miyim?

Son olarak hiç bunlara bulaşmayıp direkt şeffaf saksı ve orkide toprağı ikilisinı kullansam daha bilindik ve güvenli mi olur ?

Saygılar sunarım...

musk
21-08-2012, 11:36
Sevgili Dostlar, yine absürd sorularla huzurlarınızdayım...

Benim cici orkide kızlarımdan biri benim ricamı kırmayıp bana iki adet keiki hediye etti... Bir ay sonra ilk oluşanı ayırmayı düşünüyorum...

Aklımda bir kaç şey var. Yavruyu nemli tutmak açısından ıslanmayacağı ama nemli kalacağı bir biçimde akvaryum içine yerleştirmek gelişme açısından olumlu bir etki sağlar mı?

Diğer sorum kediler için üretilmiş doğal çam pellet kedi kumları vardır, orkide toprağı olarak akvaryum içine yerleştireceğim orkide saksısında bunu kullanabilir miyim?

Son olarak hiç bunlara bulaşmayıp direkt şeffaf saksı ve orkide toprağı ikilisinı kullansam daha bilindik ve güvenli mi olur ?

Saygılar sunarım...

Konunun uzmanı olmamamla birlikte kendi deneyimimi anlatayım.2-3 yapraklı 3 adet köksüz kekiyi anlatacağım şekilde köklendirdim.

kekilerin alt kısmını iyice spagnum ile sardım, fısfılayarak güzelce nemlendirdim. Daha sonra o sekilde normal orkide harcı bulunan küçük saksılara oturttum. 5 lt lik pet siseleri ortadan kestim içlerine iki cm kadar çakıl doldurup çakılların üst seviyesine kadar su doldurdum. saksıları içine yerleştirdikten sonra pet siseleri tekrar bantla eski seklinde kapattım. Ağızalrına da yarısı kapanacak sekilde kapattım. Hepsini cam kenarına fazla güneş almayan aydınlık bir yere koydum. yaklaşık 3 ay kadar sonra yeni yapraklar vermeye ve saksı içinde de kökler görünmeye başladı. Pet şişe içindeki su kapalı olduğundan pek bitmiyor. bitecek gibi olursa ekliyoruz.

Umarım faydası olur.

Kryon
21-08-2012, 12:53
Konunun uzmanı olmamamla birlikte kendi deneyimimi anlatayım.2-3 yapraklı 3 adet köksüz kekiyi anlatacağım şekilde köklendirdim.

kekilerin alt kısmını iyice spagnum ile sardım, fısfılayarak güzelce nemlendirdim. Daha sonra o sekilde normal orkide harcı bulunan küçük saksılara oturttum. 5 lt lik pet siseleri ortadan kestim içlerine iki cm kadar çakıl doldurup çakılların üst seviyesine kadar su doldurdum. saksıları içine yerleştirdikten sonra pet siseleri tekrar bantla eski seklinde kapattım. Ağızalrına da yarısı kapanacak sekilde kapattım. Hepsini cam kenarına fazla güneş almayan aydınlık bir yere koydum. yaklaşık 3 ay kadar sonra yeni yapraklar vermeye ve saksı içinde de kökler görünmeye başladı. Pet şişe içindeki su kapalı olduğundan pek bitmiyor. bitecek gibi olursa ekliyoruz.

Umarım faydası olur.

Selamlar Musk, daha önce keiki yetiştirdim, normal biçimde büyütme köklendirme konusunda sıkıntı yok. Ben daha çok yukarıdaki biçimde yetiştirilip yetiştirilemeyeceğini merak ediyorum, en kötü ihtimalle keikilirrden birini akvaryumda birini seninde tarif ettiğin şekilde deneyeyim bakalım hangisi daha hızlı gelişecek...

Bu arada cevap için teşekkür ederim...

musk
22-08-2012, 12:45
Selamlar Musk, daha önce keiki yetiştirdim, normal biçimde büyütme köklendirme konusunda sıkıntı yok. Ben daha çok yukarıdaki biçimde yetiştirilip yetiştirilemeyeceğini merak ediyorum, en kötü ihtimalle keikilirrden birini akvaryumda birini seninde tarif ettiğin şekilde deneyeyim bakalım hangisi daha hızlı gelişecek...

Bu arada cevap için teşekkür ederim...
Rica ederim ;). Denemekten zarar gelmez, başarılar.

Kryon
22-08-2012, 22:30
Yavruları ayırdıktan sonra keiki başlığında deneyimimi aktarırım muhakkak ki yaptığım deneme uygun mudur değil midir hep beraber izleyelim...

Saygılarımla

rukiye ayhan
11-09-2012, 13:19
Sayın hocam praecox akşam 18den itibaren bu sayfaları okuyorum. Onca zahmete ve onca sabra bende teşekkür etmek istedim. Okuldan getirmek durumunda kaldığım çok kötü durumdaki bir orkide için bu sayfalar işime yarayacak diye umut ediyorum. Sağolun.

stmydn
13-09-2012, 08:59
herkese merhaba konuyu yanlış yere açtıysam lütfen bağışlayın ama sanırım yardımınıza ihtiyacım var :( ekte resimlerini koyduğum orkidemin keikisini ayırmak istiyorum fakat üst kısmında kuruma var bu sorun yaratır mı ? bu işlemi ilk kez yapacağım hangi yolu izlemeliyim acaba nerden kesmeliyim ,teşekkür ederim şimdiden ilginize

Balıkcı
13-09-2012, 12:09
Dostlara selamlar.

Bu orkidemin durumunu değerlendirip ne yapmam gerektiğini söyleyebilir misiniz, öncelikle nereden budamalıyım, ikinci resimdeki oluşum hayırlı bir şey midir :D, saksıyı değiştirmeli miyim, gübre gerekir mi ve aklıma gelmeyen soruların cevapları. :D

Peşin teşekkürler.

Selam ve sevgiler.

ilkenan
17-09-2012, 14:28
Selam Arkadaşlar,

Foruma üye olur olmaz ilk yazımı gözbebeğim olan orkidemle ilgili yazmak istedim. Orkidemin saksının dibindeki kökleri sararmaya başladı. Ve tuhaf bir kokusu da var. Artık budamam gerekiyor ancak çiçeklerini hiç dökmüyor. ya da döker dökmez yenileri çıkıyor. haziran ayında iki yeni çiçek dalı verdi ve önceki sapı sararıp kurudu. budama yapmak için çiçeksiz bir dönem bulamıyorum ama bu şekilde devam ederse köklerin tümü çürür diye de korkuyorum. şu anda 2 yeni yaprak veriyor ve 2 yapraktan sonra 1 çiçek sapı daha verecektir çünkü hep öyle oldu. Ne yapmalıyım bilemedim. Yardımcı olursanız çok sevinirim...

Balıkcı
18-09-2012, 10:40
Ustalar birkaç gündür buraya uğrama fırsatı bulamamış (ya da sorumuzu yanlış yerde sormuşuz.) :(

praecox
18-09-2012, 11:06
Ustalar birkaç gündür buraya uğrama fırsatı bulamamış (ya da sorumuzu yanlış yerde sormuşuz.) :(

Evet... :)

Saksısının biraz büyütülmesi gerekiyor. saksı harcını değiştirin. Kışa girerken yapılması gerekenlerden biri de bu.

Çiçeklenme durumuna bağlı olarak tüm saplar kesilebilir yeni saksıya/saksı harcına aktarılır. Kış için mantari hastalıklardan önleyici tedbir olarak ilaçlanılır.

Malumunuz havaların soğuması gece gündüz ısı farklılıkları Phal.lerde çiçeklenmeyi tetikliyecektir o zamana kadar bitkiniz bir nebze dinlenip çiçeklenme için güç toplar. iki haftada bir ya da saksı harcının kuruma durumuna göre her ikinci sulamaya bitki besini eklerseniz çiçeklenme de o kadar güçlü olur.

Saygılarımla

gece-mavisi
18-09-2012, 19:10
Merhaba arkadaslar,
bir bucuk yildan beri agaclar.net´i takip ediyorum, üye olmak yeni nasip oldu.
Benimde orkidelere asiri derecede merakim var. Suan alti adet orkidem var. Bir kac yil önce, arka arkaya üc tane orkidemi ne yazik ki kaybettim.
Üc ay önce yeni orkideler aldim ucuzluktan, fakat yapraklari gayet cansiz hatta bazilari hafif sari ve zayifti.
Internet´te arastirirken, "organikoop.com" diye bir siteye rastladim ve orda isirgan otu özütü ve yagmur suyu ile sulandigi taktirde, orkidelerin yapraklari ve cicekleri üzerinde sasirtici bir netice verecegi yaziyordu.
Bende bunu denedim ve gercekten yapraklarda pozitif bir degisim gördüm.
Sadece birinden istedigim neticeye henüz ulasamadim. Onda kök cürümesi de mevcuttu, zamanla onunda insallah canlanacagina inaniyorum. Ilgi duyanlar icin resimlerini yüklüyorum.

Balıkcı
18-09-2012, 21:17
praecox üstad

Çok teşekkürler, dediklerini yapacağım inşallah.
O ikinci resimdeki sürgün önemli bir şey değil, doğru mu anladım, sapları üçüncü göz üzerinden değil, dipten keseceğim...mi? :D

Selam ve sevgiler.

nrkrkmz
19-09-2012, 10:35
Sayın Balıkcı,
Preacox'a sormussunuz ama ben cevap vereyim

Çiçek saplarını dipten kesmenizde sorun yok. Bitki biraz dinlenir ve birkaç ay sonra tekrar çiçek sapı verir.

Balıkcı
23-09-2012, 11:49
nrkrkmz

Teşekkürler, orkideyle bu ilk dostluğumuz, yanlış bir şey yapıp onu ve dolayısıyla kendimi üzmek istemem, :D o yüzden soruyorum.

Selam ve sevgiler.

useful
23-09-2012, 17:18
acaba bu yeni çıkan filiz çiçek sapımı ustalara soruyorum
http://b1209.hizliresim.com/11/r/db75b.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://e1209.hizliresim.com/11/r/db74z.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

SAGEN
24-09-2012, 08:46

Sayın USEFUL;

Çiçek sapı değil sadece bir kök oluşumu.

Saygılarımla.

praecox
25-09-2012, 17:04
nrkrkmz

Teşekkürler, orkideyle bu ilk dostluğumuz, yanlış bir şey yapıp onu ve dolayısıyla kendimi üzmek istemem, :D o yüzden soruyorum.

Selam ve sevgiler.

Nur hanım benden önce davranmış. :)

Sonbaharda çiçek saplarını kesmek uygun olur. Hem bir nebze olsun dinlenmiş olurlar hem de tam da çiçeklenecekleri zamanda eski saplar yük olacağından düzgün bir sap oluşturmazlar.
Yani bu mevsimde, gece gündüz ısı farklılıklarını henüz kaloriferlerimiz yanmadığıdan, evde orkideler daha iyi hissederler ve çiçeklenmeye giderler.

Saygılarımla

gitar2
26-09-2012, 16:29
Merhaba arkadaşlar.

Benim iki orkidem var. Yazın sıcakta ikisi de kurudu. Birinin sapı da kökü de kurudu, ama belki içinde kurumamış bir yer vardır diye sulamaya devam ediyorum. Diğerinin sapı tamamen kurudu ve en sonunda tamamen kestim sapını, ama kökleri hala yeşil. İki aydır sapı kurumuş olduğu halde, kökleri henüz ölmedi diye sulamaya devam ediyorum. Sizce bu orkidelerde ümit var mı? Yazarsanız sevinirim.

almanyalı
26-10-2012, 20:36
*** ben yeni katıldım nasıl fotoğraf yükleyebilirim bilen varmı acaba teşekkürler

Orchid Lover
29-10-2012, 21:56
Merhaba,
Ustalara bir sorum olacak evde 9 tane orkidem var ve gayet sagliklilar fakar ileride olusabilecek herhangi bir soruna hazirlikli olmak adina fungusit ve insektisit nereden temin edebilirim acana? Bir de keiki macunu turkiyede bulunuyor mu? Tesekkurler

DilekGuven
30-10-2012, 10:05
merhaba, bu ilaçlar internette eczanede vb satılmıyor ne yazık ki. Ben eminönünden aldım geçen gün ama siz ankaralısınız. dolayısıyla bir çiçek serasıyla görüşüp size uygun miktarlarda temin etmelerini vb rica edebilirsiniz. keiki macunu türkiyede bulunmuyor diye biliyorum. ebay vb yurtdışından temin edilebiliyor. bu konuyla ilgili yakın zamanda orkide heveslilerinin soru(n)ları başlığında konuştuk.
http://www.agaclar.net/forum/orkide/10338-33.htm
asıl başlık ise phalaenopsiste keiki oluşumu. buralardan takip edebilirsiniz.

fkopar
30-10-2012, 15:32

Bence o çiçek sapı hocam. Yaprak ve gövde arasından kök çıkarmıyor diye biliyorum.

emin.sasani
30-10-2012, 18:05
Ben bir cevap vermek istedim, kok heryerden cikabilir benim bir orkidem de tam yapraklarin arasindan cikmis durumda hem de iki tane ve ikisinin de yonu yukariya. :)

fkopar
31-10-2012, 10:59
Ben bir cevap vermek istedim, kok heryerden cikabilir benim bir orkidem de tam yapraklarin arasindan cikmis durumda hem de iki tane ve ikisinin de yonu yukariya. :)

Aslında bende öyle bir şey var ama kök olduğunu sanmıyorum. Çiçek sapı diye beklediğim uzantı aşağı doğru yöneldi, yoksa dediğiniz gibi kök müdür acaba? :(

emin.sasani
31-10-2012, 16:33
Aslında bende öyle bir şey var ama kök olduğunu sanmıyorum. Çiçek sapı diye beklediğim uzantı aşağı doğru yöneldi, yoksa dediğiniz gibi kök müdür acaba? :(

Ben fotografa baktigim zaman kok olarak dusunuyorum ama garantiye almak icin bitkinizin suanki halinin fotografini yuklemenizi oneririm

fkopar
04-11-2012, 12:31
Ben fotografa baktigim zaman kok olarak dusunuyorum ama garantiye almak icin bitkinizin suanki halinin fotografini yuklemenizi oneririm

Aşağıda resimlerini paylaştığım resimlerde kök mü yoksa çiçek sapı mı olduğuna karar veremediğim yerlere numara verdim. Sizce bunlar nedir? Cevabınız için şimdiden teşekkürler...

http://g1211.hizliresim.com/13/4/fm79m.jpg

http://g1211.hizliresim.com/13/4/fm7bh.jpg

http://a1211.hizliresim.com/13/4/fm7cu.jpg

http://a1211.hizliresim.com/13/4/fm7dw.jpg

tarumok
04-11-2012, 17:00
Sayın fkopar,
merakınızı gidereyim:)phalaenopsis başlığına pek yazmam ama dayanamadım.
Oluşumların hepsi kök.Çiçek sapı değil.Orkideniz sağlıklı görünüyor.Umarım çiçeklerini görürsünüz :)

Saygılar

tarumok
04-11-2012, 17:12
Bakın çiçek sapı sanrım şöyle olmalı.Geçen sene almıştım bu orkideyi.İlk defa çiçeklerini göreceğim.Bu kış çok çiçekli geçecek anlaşılan:)

DilekGuven
05-11-2012, 08:23
mevsimi gelince herkesi bir çiçek heyecanı kaplamış. ben de ilk çiçek dalımın fotoğrafını koyayım dedim. kurtarılmışlardan, yani ben de çiçeğini ilk defa göreceğim.
343622

bir diğer orkidemde ise aşağıdaki gibi bir görüntü mevcut. yine bakmakta güçlük çeken bir tanıdığımdan aldım getirdim.
343623
harcının içinde ise diğer orkidelerde olduğu gibi kökler görünmüyor. sanıyorum toprağını çok sıkı tutmuşlar, zavallıcık boğuluyor, o nedenle saksı değiştirmeyi düşünüyorum, ama farklı bir görüşü olan varsa yazarsa çok sevinirim. neden köklerini bu şekilde dışarıya veriyor olabilir? benim aklıma başka bir sebep gelmedi.

fkopar
05-11-2012, 11:10
Sayın fkopar,
merakınızı gidereyim:)phalaenopsis başlığına pek yazmam ama dayanamadım.
Oluşumların hepsi kök.Çiçek sapı değil.Orkideniz sağlıklı görünüyor.Umarım çiçeklerini görürsünüz :)

Saygılar

Cevabınız için teşekkürler hocam. 2 numara sanki çiçek sapı gibi duruyor, ya da açmasını çok stediğim için bana öyle geliyor. :p Çiçeğinin nasıl olduğunu hatırlayamadığım tek orkidem bu çünkü :confused:

hellak
05-11-2012, 21:03
Merhaba,
Anneme hediye olarak gelmiş bir orkidemiz var, bir haftadır eve gelmiyordum bugün geldiğimde orkide saksısını suya batırılmış olarak buldum, çiçekçi böyle sulanacağını söylemiş. :mad: Yanlış olduğunu düşünerek bitkiyi sudan çıkardım ve inceledim, bitkide gövdenin köke yakın olan kısımlarında ve kökün yüzeydeki bölgelerinde kararma var. Saksı içindeki köklerde de yerel olarak sararma var. Sorunun kökünü tam olarak anlayamadım. Bu aşamadaki bitkinin bakımı ve özellikle bu mevsimde sulanması ile ilgili tavsiyelerinizi bekliyorum. Bitkiyi kurtarabilir miyiz yoksa çürüyor mu? :(

fkopar
07-11-2012, 10:22
Merhaba,
Anneme hediye olarak gelmiş bir orkidemiz var, bir haftadır eve gelmiyordum bugün geldiğimde orkide saksısını suya batırılmış olarak buldum, çiçekçi böyle sulanacağını söylemiş. :mad: Yanlış olduğunu düşünerek bitkiyi sudan çıkardım ve inceledim, bitkide gövdenin köke yakın olan kısımlarında ve kökün yüzeydeki bölgelerinde kararma var. Saksı içindeki köklerde de yerel olarak sararma var. Sorunun kökünü tam olarak anlayamadım. Bu aşamadaki bitkinin bakımı ve özellikle bu mevsimde sulanması ile ilgili tavsiyelerinizi bekliyorum. Bitkiyi kurtarabilir miyiz yoksa çürüyor mu? :(

Daha önceki mesajımda da söylemiştim "orkidenin nasıl sulanacağını bilmeyen çiçekçiler var" diye, sanırım onlardan birine rastlamışsınız :( Ama şimdilik pek sorun gözükmüyor, saksı içindeki harç kuruyana kadar tekrar su vermeyin. yaprakları yumuşamazsa ve sarkmazsa birşey olmaz.

DilekGuven
07-11-2012, 15:08
o kararmalar pek hayra alamet gelmedi bana. kararmanın olduğu yerler aklıma kök boğazı çürüğü olabileceğini getirdi. umuyorum kurutmak yeterli olur. eğer olmazsa aşağıdaki eski postlardan faydalanabilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/orkide/10338-5.htm

Ayşe Derin
07-11-2012, 15:44
Çiçekli haliyle bıraktığım 2 orkidemden bir tanesi 10 gün sonra geldiğimde tüm çiçeklerini dökmüş, diğerinde ise bir sorun yok.Görünüşte net bir sorun izlenmiyor, çiçek sapını 3. boğum üzerinden kestim, tarçın serptim.Öneri ve görüşlerinize ihtiyacım var.

fkopar
09-11-2012, 09:20
Çiçekli haliyle bıraktığım 2 orkidemden bir tanesi 10 gün sonra geldiğimde tüm çiçeklerini dökmüş, diğerinde ise bir sorun yok.Görünüşte net bir sorun izlenmiyor, çiçek sapını 3. boğum üzerinden kestim, tarçın serptim.Öneri ve görüşlerinize ihtiyacım var.

Gerekenleri yapmışsınız zaten hocam ;)

dalya35
12-11-2012, 12:30
Erkan bey yine ben elime şu şekilde bir bilği geçti. böyle bir çoğaltma yapılabilirmi ne dersiniz.

"Siz en kolayı ana bitkiyi, çiçekler geçtikten sonra ortadan ikiye kesin, her bölümde en az bir yaprak ve dipte köklü kısım mutlaka olsun.
Bildiğiniz özel orkide toprağına (su tutmayan karışım) parçaları dikip genel bakıma devam edin. Bol ışıklı bir yerde, güneşsiz, haftada bir dinlenmiş suyla sulayıp süzün, sakın kökte su kalmasın, arada da bitkiyi biraz fısfıs aletiyle nemlendirin.
Korkmayın kesilen parçalara birşey olmaz, kısa sürede fıstık gibi iki orkideniz olur."

Bilgiler için teşekkürler sayın oghuzturk, kökte su kalmasın diyorsunuz fakat aldığım çiçek markette kök suyun içindeydi? yani saksı su dolu bir kabın içindeydi.Hangisi doğru acaba?

fkopar
12-11-2012, 12:52
Bilgiler için teşekkürler sayın oghuzturk, kökte su kalmasın diyorsunuz fakat aldığım çiçek markette kök suyun içindeydi? yani saksı su dolu bir kabın içindeydi.Hangisi doğru acaba?

Bitkiyi o şekilde suyun içinde bırakırsanız kısa zamanda köklerini çürütürsünüz hocam. Akvaryum içinde yetiştiren birini görmüştüm bu forumda, ancak sanırım suyun içinde sürekli oksijen bulunuyor olmasından dolayı kökleri çürümüyordu.
Normal orkide harcında, saksı içinde veya dibinde su birikintisi olmayacak şekilde, yetiştirmek en kolayı. Seçim sizin...

emin.sasani
12-11-2012, 19:36
Aşağıda resimlerini paylaştığım resimlerde kök mü yoksa çiçek sapı mı olduğuna karar veremediğim yerlere numara verdim. Sizce bunlar nedir? Cevabınız için şimdiden teşekkürler...

http://g1211.hizliresim.com/13/4/fm79m.jpg

http://g1211.hizliresim.com/13/4/fm7bh.jpg

http://a1211.hizliresim.com/13/4/fm7cu.jpg

http://a1211.hizliresim.com/13/4/fm7dw.jpg

Cevap vermekte gec kaldim kusura bakmayin. Bu olusumlarin hepsi kok ama cicek verme zamani yakindir :)) ben baktigim tum orkidelerde sunu goxlemledim: cicekler dusuyor, iki yeni yaprak aciyor, yeni kok saliyor ve sonra cicek veriyor. Her orkidede bu siralama farkli olabilir ama benimkiler hep boyle oldu :)

Ayşe Derin
12-11-2012, 20:18
Sahip olduğum ilk orkidem, daha önce de paylaştığım gibi 10 gün içinde tüm çiçeklerini döktü.Şimdi alt yaprakta sararma başladı.Kök yapısı ve genel görünümü için yardıma ihtiyacım var.

fzthalil
12-11-2012, 21:28
Sahip olduğum ilk orkidem, daha önce de paylaştığım gibi 10 gün içinde tüm çiçeklerini döktü.Şimdi alt yaprakta sararma başladı.Kök yapısı ve genel görünümü için yardıma ihtiyacım var.

Ayşe Hanım,
üstteki kuru kökleri kesin alın. alttaki yapraklar zamanla sararıp düşebilir korkmayın. ama siz kesmek için müdahale etmeyin. köklere gelince sanırım sulama probleminiz var... ya bana substrat çok ıslak geldi ya da yeni sulamıştınız. eğer daldırma yöntemi ile sulama yapıyorsanız artık yapmayın derim, malum kış geldi:) sulamayı üstten su dökme ile yapın (tabi gövdeye özellikle dikkat edin su girip kalmasın, peçete yardımı ile alabilirsiniz). saksıyı boşaltın ve içi boş kökleri temiz bir kesici ile kesip atın. saksıyı dezenfekte edin. substratı kurumaya bırakın bir kaç saat, kökler de bu arada açıkta kalabilir. sonra tekrar aynı saksıya dikim yapabilirsiniz.. eğer çiçek sapında çiçek yoksa 3. boğumun 1cm üzerinden kesin.
Saygılarımla.

Ayşe Derin
12-11-2012, 21:38
Ayşe Hanım,
üstteki kuru kökleri kesin alın. alttaki yapraklar zamanla sararıp düşebilir korkmayın. ama siz kesmek için müdahale etmeyin. köklere gelince sanırım sulama probleminiz var... ya bana substrat çok ıslak geldi ya da yeni sulamıştınız. eğer daldırma yöntemi ile sulama yapıyorsanız artık yapmayın derim, malum kış geldi:) sulamayı üstten su dökme ile yapın (tabi gövdeye özellikle dikkat edin su girip kalmasın, peçete yardımı ile alabilirsiniz). saksıyı boşaltın ve içi boş kökleri temiz bir kesici ile kesip atın. saksıyı dezenfekte edin. substratı kurumaya bırakın bir kaç saat, kökler de bu arada açıkta kalabilir. sonra tekrar aynı saksıya dikim yapabilirsiniz.. eğer çiçek sapında çiçek yoksa 3. boğumun 1cm üzerinden kesin.
Saygılarımla.

Sayın Fzthalil;
Hemen ve ayrıntılı yanıtınız için teşekkür ederim.Zaten çiçek sapını 3. boğumdan kestiğimi sanıyordum, en alt boğum gözümden kaçmış, 1 alt boğuma yeniden ineyim mi ? Elimde orkide harcı yok aynı harcı kullanabilir miyim ? Daldırma yöntemiyle sulamaya hiç cesaret edemedim, sulama ve diğer önerilerinizi dikkate alacağım. Çok sağolun.

fzthalil
12-11-2012, 21:52
Sayın Fzthalil;
Hemen ve ayrıntılı yanıtınız için teşekkür ederim.Zaten çiçek sapını 3. boğumdan kestiğimi sanıyordum, en alt boğum gözümden kaçmış, 1 alt boğuma yeniden ineyim mi ? Elimde orkide harcı yok aynı harcı kullanabilir miyim ? Daldırma yöntemiyle sulamaya hiç cesaret edemedim, sulama ve diğer önerilerinizi dikkate alacağım. Çok sağolun.

Rica ederim. bence kesin derim çünkü bitkiye yük olur. hatta en dipten kesin derim ama işte tekrar çiçek çıkarma ihtimali de var ve hatta kekiki de verebilir ama ne kadar sağlıklı olur çıkanlar bilemem... ben (kendi kanaatim) kış döneminde yani aralık-şubat arası çiçek açan sapları 3. boğum üzerinde kesiyorum. çünkü yaza kadar dinleniyor bitki ve yaz dönemi daha canlı keikiler verebiliyor. sizinki sanırım sonbahardan kalma çiçek sapı. yaz döneminde daldırmayı kullanmanızı tavsiye ederim..

Ayşe Derin
12-11-2012, 22:09
Rica ederim. bence kesin derim çünkü bitkiye yük olur. hatta en dipten kesin derim ama işte tekrar çiçek çıkarma ihtimali de var ve hatta kekiki de verebilir ama ne kadar sağlıklı olur çıkanlar bilemem... ben (kendi kanaatim) kış döneminde yani aralık-şubat arası çiçek açan sapları 3. boğum üzerinde kesiyorum. çünkü yaza kadar dinleniyor bitki ve yaz dönemi daha canlı keikiler verebiliyor. sizinki sanırım sonbahardan kalma çiçek sapı. yaz döneminde daldırmayı kullanmanızı tavsiye ederim..

Eylül sonunda elime ulaştılar, dolayısıyla sonbahar çiçekleridir.Aynı harcı kullanmak konusunda mutabık mıyız ? Yardımlarınızla öğrenip, devam edeceğim inşallah.Yeniden teşekkürler.

fzthalil
12-11-2012, 22:22
Eylül sonunda elime ulaştılar, dolayısıyla sonbahar çiçekleridir.Aynı harcı kullanmak konusunda mutabık mıyız ? Yardımlarınızla öğrenip, devam edeceğim inşallah.Yeniden teşekkürler.

Kusura bakmayın yazmayı unutmuşum, evet kullanabilirsiniz. öyle bir maraz bulaşmış gibi görünmüyor..

serkan_istanbul
12-11-2012, 23:41
köklerde çürüklük var sanırım. onları temizleyin. Tarçınsürün yaralı yerlere

Ayşe Derin
13-11-2012, 11:51
Sayın Fzthalil ve Serkan Bey'ler,
Her ikinize de teşekkür ederim, bu akşam tüm operasyonlar gerçekleşecek.
Nihai sonucu sizlerle paylaşırım.

06içimdekitürkü
13-11-2012, 22:49
merhabalar
resimdeki http://www.agaclar.net/forum/987523-post2341.htm orkidelerim çiçeklerini döktü 1 tanesi 2 dal bile çıkarmaya başladı ama aklıma takılan bişey var eski dalları 3.boğumdan mı yoksa dibinden mi kesiyim bilemedim.sizce ne yapmalıyım?

SAGEN
14-11-2012, 07:12
Phal.ler coştu.

Tek kelimeyle Maaşallah, nazar değmesin.

SAGEN
14-11-2012, 07:19
merhabalar
resimdeki http://www.agaclar.net/forum/987523-post2341.htm orkidelerim çiçeklerini döktü 1 tanesi 2 dal bile çıkarmaya başladı ama aklıma takılan bişey var eski dalları 3.boğumdan mı yoksa dibinden mi kesiyim bilemedim.sizce ne yapmalıyım?

Sayın İÇİMDEKİTÜRKÜ;

Öncelikle nacizane fikrimdir yazacaklarım.
Kontrol amaçlı önceki çiçek dallarını bir kontrol edin derim. Üzerinde herhangi bir keiki oluşumu varmı, ya da dalda geriye doğru kuruma başlamışmı?
Zira dallar henüz sağlıklıysa bir süre beklemenizi öneririm, o dallardan çiçek sürme veya keiki verme ihtimali olabilir.
Olmadı dalın durumuna göre daha sonra alttan üçüncü boğumun 2 cm kadar üzerinden siteril bir bıçakla verev bir şekilde dikkatlice kesiniz. Kestiğiniz yere de kmür tozu, toz tarçın veya mum damlatma işlemini uygulayınızki orkideniz hastalanmasın :rolleyes:.

SAYGILARIMLA.

06içimdekitürkü
14-11-2012, 09:14
Sayın İÇİMDEKİTÜRKÜ;

Öncelikle nacizane fikrimdir yazacaklarım.
Kontrol amaçlı önceki çiçek dallarını bir kontrol edin derim. Üzerinde herhangi bir keiki oluşumu varmı, ya da dalda geriye doğru kuruma başlamışmı?
Zira dallar henüz sağlıklıysa bir süre beklemenizi öneririm, o dallardan çiçek sürme veya keiki verme ihtimali olabilir.
Olmadı dalın durumuna göre daha sonra alttan üçüncü boğumun 2 cm kadar üzerinden siteril bir bıçakla verev bir şekilde dikkatlice kesiniz. Kestiğiniz yere de kmür tozu, toz tarçın veya mum damlatma işlemini uygulayınızki orkideniz hastalanmasın :rolleyes:.

SAYGILARIMLA.
cevap verdiğiniz için teşekkür ederim dallar sağlıklı görünüyo zaten 1 tanesinin dalında 1 çiçek kaldı henüz o solmadı o dalların varlığı yeni çıkan dalların gelişmesini etkileyebileceğini düşünerek kesip kesmemekte kararsız kalmıştım fikriniz doğrultusunda biraz daha beklemeye karar verdim
iyi günler dilerim

ölümlü dünya
16-11-2012, 14:44
sahip olduğum Phalaenopsis türü orkide ye haftada bir su veriyordum.
şöyle anlatmak gerekirse 3 ay önce hediye geldi ama şimdiden mahvettim. haftada bir daldırma yöntemiyle suluyordum 1 saat bekletip sonrasında suyunu döküyor ve orkidenin plastik saksısını çıkarıp seramik saksıyı damla su kalmayacak şekilde kuruluyor plastiğide içine yerleştiriyordum. daha yeni geldiğinde bir hafta arayla 3er saatlik araba klimasına maruz kaldı sonrasında istanbul da seyranda bilmeden bıraktım tüm çiçeklerini döktü iki çiçek uzantısı kırıldı onları 3. boğumlarından kesip tarçınladım.1 ay önce yine sulamak için plastik saksıyı seramikten çıkarırken köklerin karardığını gördüm internetten araştırdım ve kökleri ayıklamam gerektiğini öğrendim çoğunda beyazlama vardı. beyzlıkların geçici olduğunu sadece çürümüş kahcerengi köklerin kesimesi grektiğini okudum internette oylece kökleri temizledim tarçınladım bu arada orkide toprağım ağaç kabukları onlarıda sterilize etmek için fırınladım ve orkide yi bır gece dışarıda bıraktıktan sonra saksıya yerleştirdim bu aşamada 4 tane tomurcuğu vardı 3 hafta içinde 2 tanesinin süratli bir şekilde açtığını gördüm sonrasında yine durdu tekrardan sulama esnasında plastikkaptan kalan köklerinde pörsüdüğünü gördüm bugun yeniden saksıdan çıkardım ve köklerin incelmiş çoğunun kararmış ve küf koktuğunu gördüm köklerin dipleri koyu gri renkti bende köklerin hepsini çakmakla sterilize ettiğim makasla kestim ve yeniden yerleştirdim bu arada 4 tomurcuğun 2 tanesi çiçek oldu ama öbür 2 tanesi sararmaya başladı bilmiyorum kurtarma ihtimal,m var mı? forum da baya dolaşmıştım daha kötü olup kurtulan çiçekler var. ilk sahip olduğum çiçek ve bu bana çiçek sahibi olmamam gerektiğini öğretti :/ çiçekleri ilk halinden bugünkü operasyona kadar gönderiyorum. Allah hepimizin yardımcısı olsun.

bu arada bu mesajı atmak için uygun başlık aradım inşallah bir yanlışlık olmaz ve bir an önce orkideyi kurtarabiliriz.

ölümlü dünya
16-11-2012, 14:53
son gazetenin üzerinde ki kökleride kestikten sonra hiç kök kalmadı bitkiden geriye :/ ama yaprakları sert ve yeşil

ölümlü dünya
16-11-2012, 14:55
2 sararan tomurcukta bunlar ne yapmam gerekiyor bunları da mı kesicem

DilekGuven
19-11-2012, 08:52
merhaba,
sulamada buz kübü metodu gittikçe daha fazla yerde karşıma çıkıyor. ısı farkının yaratabileceğini düşündüğüm olumsuz sonuçlar nedeniyle pek kıymet vermesem de orkidelerimin fazlalığı da zaman zaman bu konuda şeytanın avukatlığını yapıyor.
aranızda sulamada buz küpü metodunu kullananlar, olumlu olumsuz tecrübelerini paylaşabilirse sevinirim. sizlerden özellikle olumlu birşeyler duymazsam kızlarımı üşütmeye gönlüm razı olmayacak:)
The "Ice Cube Method" of Watering Orchids - Home - Gardening (http://goarticles.com/article/The-Ice-Cube-Method-of-Watering-Orchids/3226812/)

yunusgedikli
19-11-2012, 12:27
Herkesin orkide bakımı farklı olabilir.benim tecrübem ise üstten sulama hiç yapmıyorum bir kap içinde bir parmak kalınlıgında su icinde orkidemi besliyorum.damacana su kullanıyorum suan orkidem iyi köklerde cürume yok 10 tane acmıs şekilde çicek var 9 tanede açmayı bekleyen çicek .kabin içindeki su buharlastıkca yeniliyorum bu buharlasma benim evimde 10 gün de oluyor.

yunusgedikli
19-11-2012, 12:51
http://e1211.hizliresim.com/13/m/g2d9v.jpg bu da benim orkide 1,5 aydır benimle.

fkopar
19-11-2012, 13:55
2 sararan tomurcukta bunlar ne yapmam gerekiyor bunları da mı kesicem

Benim çiçeğimde de böyle birkaç tane sararan tomurcuk vardı, kesmedim, daha sonra kendi düştü.

SAGEN
19-11-2012, 15:18
merhaba,
sulamada buz kübü metodu gittikçe daha fazla yerde karşıma çıkıyor. ısı farkının yaratabileceğini düşündüğüm olumsuz sonuçlar nedeniyle pek kıymet vermesem de orkidelerimin fazlalığı da zaman zaman bu konuda şeytanın avukatlığını yapıyor.
aranızda sulamada buz küpü metodunu kullananlar, olumlu olumsuz tecrübelerini paylaşabilirse sevinirim. sizlerden özellikle olumlu birşeyler duymazsam kızlarımı üşütmeye gönlüm razı olmayacak:)
The "Ice Cube Method" of Watering Orchids - Home - Gardening (http://goarticles.com/article/The-Ice-Cube-Method-of-Watering-Orchids/3226812/)
Sayın DİLEKGUVEN;

Bu yöntemi daha önce ismini şu an hatırlayamadığım forum üyesi bir arkadaşımızın kullandığını bizzat biliyorum (orkidesini aldığı çiçekçinin talimatı üzerine). Sonu hüsran tabikide.
Fikrim olarak mantıken baktığımızda da zaten buz kübü kulanımı sağlıklı olmadığı gibi doğada da ağaçlar üzerindeki orkidelerin buz kalıbına ya da buzlu suya maruz kaldığına tanık olanımız yoktur sanırım (zira tropikal iklimde buzlu suyun ne işi var).
Zira böyle bir uygulamanın kısa vadede olmasada uzun vadede genel manada bitkide şoka neden olacağı kanısındayım. Kaldıki orkidelerin sulanması konularında araştırma yaptıysanız oda sıcaklığında dinlendirilmiş ve kloru uçmuş su kullanılmasına dikkat edilmesi belirtilir. Forumda da böyle bir uygulamaya tanık olmadım.
Nacizane fikrim siz gelin kızlarınızı bilindik yöntemlerle sulamaya devam edin derim. Uzun vadede üzülmemek için.

SAYGILARIMLA.

talu
20-11-2012, 01:03
Arkadaşlar deneyimlerime göre phalaenopsis türlerinde soğutma çiçekten önce başarılı oluyor. Aynı soğutma(dinlendirme) olayını etobur bitkilerde'de yapmaktayız tabi ona dormancy deniliyor açtıramadığınız dağ sümbülleride buzdolabını çok seviyorlar. Bende çok miktarda phal var hatta şu anda değişim bölümünde 200 250 adet var
Saygılarımla

talu
20-11-2012, 01:05
gübreleme yapıyormusunuz

talu
20-11-2012, 01:06
http://e1211.hizliresim.com/13/m/g2d9v.jpg bu da benim orkide 1,5 aydır benimle.

Gübreleme yapıyormusunuz?

SerDag
20-11-2012, 21:02
sayın ölümlüdünya,
çiçekler bana çok hoş göründü. Yaprak ve saplar da normal görünüyor. Hatta tüm çiçeklerini döktüğü sapları ben dibinden kesmiştim. Evvelki sene 3 boğum bıraktığım saplardan çiçek dalları çıkartmıştı ancak eski saplar yeni çiçek dalını taşıyamıyor. Sıfırdan dal çıkartması için böyle bir yönteme başvurdum. Hiç ellemeyip bitki çiçek dallarını nereye kadar sarartacak bekleyebilirsiniz.
Harcı biraz kuru göründü, az buçuk sulama istiyor gibi. Yine de anlattıklarınıza göre ben paramparça bir görüntü bekliyordum, çok çok daha iyi durumda bir orkide bulduk. Güle güle büyütün.

yunusgedikli
20-11-2012, 21:11
Gübreleme yapıyormusunuz?

30 günde 1 kere gübreleme yapıyorum.

DilekGuven
21-11-2012, 16:52
merhaba,
phallerimin birinin en taze yaprağının üzerinde unlu bit (mealy bug) tespit ettim. hemen diğer orkidelerden ayırdım ve elle temizledim ancak bu hayvanların ne kadar inatçı olduğunu bildiğimden ilaçlama yapmak istiyorum. forumları araştırdığımda sayın Praecox önceki postlarında sistemik etkili ilaçlardan bahsetmiş ancak aradım taradım bunları bulamadım. Nereden temin edebileceğim konusunda bilgisi olan var mı? Sayın Praecox, size de özelden yazıp sormak istedim ama posta kutunuz dolmuş.
sevgiler...

dağçiçeği
22-11-2012, 11:34
Cevap vermekte gec kaldim kusura bakmayin. Bu olusumlarin hepsi kok ama cicek verme zamani yakindir :)) ben baktigim tum orkidelerde sunu goxlemledim: cicekler dusuyor, iki yeni yaprak aciyor, yeni kok saliyor ve sonra cicek veriyor. Her orkidede bu siralama farkli olabilir ama benimkiler hep boyle oldu :)

Dediklerinize tamamıyla katılıyorum. İlk kez yetiştiriyorum ve çiçeğim söylediğiniz sıralamayla çiçek sapı oluşturuyor. İnşallah ikinci kez çiçeklerini görmek nasip olur.

fkopar
22-11-2012, 14:35

Sayın hocam,
Cevabınızı yeni gördüm, çok teşekkür ediyorum. Dediğiniz gibi oldu, 4 orkideden 3'ünde çiçek sapı çıkmaya başladı bile :cool:

useful
23-11-2012, 09:20
üsteki resimleri sitede paylaşalı bugün tam 2 ay oldu ancak çiçek sapı diye beklediğim uç hala değişmedi aynı küçüklükte bazı arkadaşlar kök dedi ancak kök olsa idi şimdi büyümesi lazımdıişte bugünkü hali
http://g1211.hizliresim.com/13/r/g5wyq.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://g1211.hizliresim.com/13/r/g5wzm.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://g1211.hizliresim.com/13/r/g5wzf.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
buda diğer orkidem en son geçen yıl aralıkta çiçeklerini döktü ondan sonra 2 yeni yaprak çıkarttı ama hala çiçek açmadı hocalarıma soruyorum sizce çiçek açacakmı :
http://g1211.hizliresim.com/13/r/g5wzy.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://g1211.hizliresim.com/13/r/g5wzl.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

fkopar
23-11-2012, 15:04
üsteki resimleri sitede paylaşalı bugün tam 2 ay oldu ancak çiçek sapı diye beklediğim uç hala değişmedi aynı küçüklükte bazı arkadaşlar kök dedi ancak kök olsa idi şimdi büyümesi lazımdıişte bugünkü hali

Çiçek sapı olsaydı şimdiye kadar kesin büyürdü, bence köktür o.

dağçiçeği
23-11-2012, 18:14
Orkidemin sapındaki oluşum çiçek sapımıdır ?

kartal124
23-11-2012, 23:38
Çiçeklenip çiçekleri geçtikten sonra 3.boğumdan kesilen ve sonra yeniden çiçeklenen orkidem.3.boğumdan kesmek işe yarıyor.Çiçekler geçtikten sonra denemeyi ihmal etmeyin.
http://www.agaclar.net/forum/1052607-post211.htm

almanyalı
24-11-2012, 00:13
Selam arkadaslar merak ediyorumda sizin orkidelerinizi dis saksi kullanmadanmi yetistiriyorsunuz sitede gorduklerim hep ic saksida bildigim kadari ile dis saksi olmayinca kokler gunesten bozuluyor bende5 tane orkide var dis saksiyi alinca bozuluyorlar sevgiler

kartal124
24-11-2012, 00:27
Dış saksı köklerdeki fotosentezi engellediğinden uygun değil.Orkide zaten direkt güneş altında kalmaması gereken bir bitki o yüzden dış saksısız yetiştirme çok daha uygun.

fzthalil
24-11-2012, 13:03
Şu ana kadar yetiştirdiğim bütün tür orkideler dış saksılı ve bir problem oluşmadı... köklerin fotosentez yaptığı doğru fakat yapraklar yeterince fotosentez yapıyor zaten. gerekli nem, su, sıcaklık ve ışık ayarlansın yeterli gelecektir. tabi belirli zamanlarda gübreleme de olacak..

fkopar
24-11-2012, 14:41

O oluşum çiçek sapı hocam.

useful
26-11-2012, 08:22
http://g1211.hizliresim.com/13/r/g5wyq.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://g1211.hizliresim.com/13/r/g5wzm.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://g1211.hizliresim.com/13/r/g5wzf.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
buda diğer orkidem en son geçen yıl aralıkta çiçeklerini döktü ondan sonra 2 yeni yaprak çıkarttı ama hala çiçek açmadı hocalarıma soruyorum sizce çiçek açacakmı :
http://g1211.hizliresim.com/13/r/g5wzy.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://g1211.hizliresim.com/13/r/g5wzl.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
yorumlarınızı bekiyorum

e.erhan
27-11-2012, 11:46
349455

Arkadaşlar bu oluşum çiçek sapı mıdır yoksa kök mü? Çiçek sapı ise, 3. boğumdan kestiğim eski sapın yanından çıkması gelişimini olumsuz etkiler mi? Sizce eski sapı keseyim mi?

nılgun_dogan
27-11-2012, 11:47
Kök oluşumuna benziyor arkadaşlarda yorum yapar daha emin olursunuz.

SAGEN
27-11-2012, 12:02
349455

Arkadaşlar bu oluşum çiçek sapı mıdır yoksa kök mü? Çiçek sapı ise, 3. boğumdan kestiğim eski sapın yanından çıkması gelişimini olumsuz etkiler mi? Sizce eski sapı keseyim mi?

Sayın E.ERHAN;

Eski çiçek sapınızı tamamen kurumuş ise dipten keserek toz tarçın veya aktif kömür uygulayınız.
Yeni oluşumda renk itibari ile (ışık yanılsaması nedeni ile farklı görülüyor olabilir) sanki çiçek sapına benzemekle beraber, kök oluşumuda olabilir. Biraz daha beklemek gerekli bu konuda.

SAYGILARIMLA.

SAGEN
27-11-2012, 12:07
yorumlarınızı bekiyorum

Sayın USEFUL;

Dördüncü resimde orkidenizin neredeyse saksıdan dışarı düşmekte olduğunu gördüm. Orkidenizi saksı harcından çıkartarak yeniden düzgün bir şekilde (gerekli ise kök budamasıda yaparak) tekrar dikiniz.

SAYGILARIMLA.

SAGEN
27-11-2012, 12:09

Sayın DAĞÇİÇEĞİ;

Çiçek sapı da olabilir, keikide olma ihtimali var. Biraz bekleyip görmek gerekiyor.

SAYGILARIMLA.

e.erhan
27-11-2012, 12:13
Teşekkür ediyorum arkadaşlar hızlı cevaplarınız için. Biraz daha bekleyeyim o zaman. Eski çiçek sapı kurumadı aslında. Ama bu ilk orkidem ve ben acemiyim. Benim asıl sorunum;

349465

Bu ikinci gövde sanırım yavru. Yeni oluşum çiçek sapı değilse ayırmak istiyorum yavruyu, ana bitkiyi yormasın diye. Tabi tam da emin değilim, gerçekten yavru mu ya da ayırmak için doğru zaman mı?

fkopar
27-11-2012, 12:41
349455

çiçek sapı değil hocam. bende de aynısı oldu, köke daha çok benziyor. Çiçek sapını henüz 2-3 cm iken üzerindeki boğumdan anlamanız mümkündür. YA DA gelişimi çok yavaşsa da köktür, çiçek sapı köke göre daha hızlı büyüyor.

tarumok
27-11-2012, 13:51
349455

Merhabalar,
Bahsetmiş olduğunuz oluşum % 100 kök oluşumudur.

saygılarımla

e.erhan
27-11-2012, 14:04
Teşekkür ederim arkadaşlar yorumlarınız için.

Diğer fotoğraftaki yavruyu ayırayım o zaman en kısa zamanda.

emin.sasani
27-11-2012, 17:56
Teşekkür ederim arkadaşlar yorumlarınız için.

Diğer fotoğraftaki yavruyu ayırayım o zaman en kısa zamanda.

Fotoğrafta pek belli değil ama galiba kök çıkarmamış yavru (yanılıyor olabilirim) Yavruyu ayırmanız için en azından 5-6 cm kök çıkarmış olması gerek ayrıca ana orkidenizin çok kökü var gibi. Yavrunun daha çabuk büyümesi için bence ayırmayın, en azından 2- 3 ay bekleyin tabi bu benim düşüncem eğer çiçeğiniz yorukduğunu düşünüyorsanız en iyisi ****** de yavruyu ayırmaktır.
Saygılar

fkopar
28-11-2012, 08:31
Fotoğrafta pek belli değil ama galiba kök çıkarmamış yavru (yanılıyor olabilirim) Yavruyu ayırmanız için en azından 5-6 cm kök çıkarmış olması gerek ayrıca ana orkidenizin çok kökü var gibi. Yavrunun daha çabuk büyümesi için bence ayırmayın, en azından 2- 3 ay bekleyin tabi bu benim düşüncem eğer çiçeğiniz yorukduğunu düşünüyorsanız en iyisi ****** de yavruyu ayırmaktır.
Saygılar

Kesinlikle katılıyorum. Eğer keikiyi öldürmek gibi bir planınız yoksa, yaşamını sürdürebileceği kadar kök çıkarmadan ayırmayın.

e.erhan
28-11-2012, 10:52
Teşekkür ederim emin.sasani ve fkopar değerli yorumlarınız için.

Yavruyu ayırma işlemi zaten gözümü korkutuyor. :) Birkaç ay sonra ayırırım. Tekrar teşekkürler.

fkopar
28-11-2012, 13:11
Hazır keikiden konu açılmışken bir soru da ben sorayım. Elimde bir tane Dendrobium var ve yavru vermeye başladı. Yavru biraz gelişti ve boyu yaklaşık 10 cm, 2-3 cm'lik 7 tane de kökü var. Sizce ne zaman ayırmam gerekir?

Berrin@
02-12-2012, 09:22
*** arkadaşlar bende bir orkide sever olarak katıldım aranıza bu konuda oldukca bilgi ve deneyim sahibi sizlerden cok şey öğreneceğime inanıyorum. Tekrardan herkeze selamlarr..

zer0line
03-12-2012, 18:33
1,5 yildir baktigim orkide bu haldeyken boceklendi ve kuruma asamasina kadar gitti.. ilacladiktan sonra toparladi :)

zer0line
03-12-2012, 18:36
3-4 adet yeni sap veriyor.. ikisi kokten bunları ayirmali miyim ? bir su ustlere uzanan koklere nasil bir cozum buluyorsunuz cok merak ediyorum :)

fzthalil
03-12-2012, 20:16
3-4 adet yeni sap veriyor.. ikisi kokten bunları ayirmali miyim ? bir su ustlere uzanan koklere nasil bir cozum buluyorsunuz cok merak ediyorum :)

Maşallah tek kelimeyle:)
ya bakımını nasıl yapıyorsunuz da bu kadar çiçek sapı verdi bu güzellik:)

zer0line
03-12-2012, 22:12
Maşallah tek kelimeyle:)
ya bakımını nasıl yapıyorsunuz da bu kadar çiçek sapı verdi bu güzellik:)

Tesekkur ederim, profesyonel degilim aslinda anlatipta yanlis yonlendirmeyim sizleri, yeni uye oldum ama epeydir okuyorum bu forumdan ogrendiklerimi yaptim genelde.. yosunlu ortam seviyor diye ilk once alt kismina yosun yapacak sitem yaptim ancak o da bocek yapti 7-8 aydir kendini yeni toparliyor cicek, simdi sadece 2-3 gunde bir biraz fis fis yapiyorum o kadar, benden cok yerini sevdi galiba :)

fzthalil
04-12-2012, 00:10
Tesekkur ederim, profesyonel degilim aslinda anlatipta yanlis yonlendirmeyim sizleri, yeni uye oldum ama epeydir okuyorum bu forumdan ogrendiklerimi yaptim genelde.. yosunlu ortam seviyor diye ilk once alt kismina yosun yapacak sitem yaptim ancak o da bocek yapti 7-8 aydir kendini yeni toparliyor cicek, simdi sadece 2-3 gunde bir biraz fis fis yapiyorum o kadar, benden cok yerini sevdi galiba :)

yosun hangi tür yosundu acaba? phal türüne 2-3 senedir bakıyorum ama tek daldan fazla açtıramadım ben:( halbuki gübresini ışığını nemini de optimum olmasa da optimuma yakın tutmaya da çalıştım... ama maşallah cidden çok güzel:) sanırım yerini çok sevmiş:)

Orkun Kırcı
04-12-2012, 13:00
Benim phallerden biri de eski 2 çiçek sapından yeni 2 çiçek sapı çıkartıyor :)

fzthalil
04-12-2012, 13:08
Benim phallerden biri de eski 2 çiçek sapından yeni 2 çiçek sapı çıkartıyor :)

3. boğumdan kestiniz di mi:)

Orkun Kırcı
04-12-2012, 13:41
evet 3 ten kesmiştim.

gulcarman
04-12-2012, 20:32
bir orkidem var.çiçeklerini döktükten sonra kulaktan dolma bılgılerle 3. bogumdan kesmiştim. ve aaaa çiçek açıcak derken benim akıllı yaprak cıkardı. nıyeee? çünkü komşununkiyle dalga geçmiştim. anam bu şaşırmış diye. bizim orkide bebeğini büyütürken dedimki anneme bızım bebek buyuyor gel bız bunu ayıralım dedım. cunku koklenmede başlamıstı. yok elleme o öle,ölür,kurur bozulur vs. hep durduruldum. çiçeklerden hiç mi hiç anlamam :) ama bence o yavru anneyı yoruyordu.ve cıcek acmasını engelliyordu.**** ben çiçek açmamasının bahanesini kendimce uyduruyordum. 3 gun önce geteeer ben bunları ayırıcam dıye orkidenin yanına bir gıttım kiii, bızım cadı bir yavru daha vermiş. henüz çok yeni bir bebek. ınternette araştırdım bu minik bebişlere keiki denirmiş meğersem.ertesi gün hemen orkide ıcın uygun bir toprak ve sıvı gübre alıp eve döndüm.maalesef seffaf saksı bulamadım. cam bir kabın altına seradan aldıgım kahverengı yuvarlak taşımsı seyleri koydum.ve keikiyi ayırdım.bu ılk mesajım oldugu için resim yüklememe sıte ızın vermıycektir.ıkıncı mesajımda resmı yuklerım. sızce cam saksı uygun mudur? sonucta altı delık değil ama altına koydugum taşların altında bır sevıyede su kalacak sekılde suladım kı nemını ordan alsın ama topragı ıslak kalmasın dıyeee...

gulcarman
04-12-2012, 20:39
ılk resım anne orkidem.
ıkinci resım yenı cıkmaya baslayan keiki
ve ucuncu resımde ise pazartesı gunu ayırdıgım keiki..

nılgun_dogan
04-12-2012, 20:55
Ooooo geç bile kalmışsınız nerdeyse yavru dediğiniz çiçek açıcakmış saksının altı muhakkak açık olması lazım hava almaz ve kökleri çürür.

gulcarman
04-12-2012, 21:38
acaba koctasta falan seffaf saksı bulabılır mıyım? tekrar saksı değiştirmem gerekecek desenize.

nılgun_dogan
04-12-2012, 21:39
Koçtaşta sürekli bulunuyor.

gulcarman
04-12-2012, 22:34
Koçtaşta sürekli bulunuyor.

teşekkür ederim..

gulcarman
05-12-2012, 22:25
Dun gece Anne orkidemde kuf farkettim. Kuf koklerdeydi.bugun saksisindan cikardim butun kökler curumus ve kuflenmis.sanirim annem cok Su vermis.butun kotu olan kokleri kestim ve saksiyi sicak suda iyice yikadim.topragida attim. Ve yeni toprak koyup yeniden diktim.pek anlamam ama ölecegini sanmiyorum cunku bir sürü taze koku var.bir kismi toprak altinda.bir kismi toprak ustunde.ama anlayan arkadaşlar yorum yaparlarsa cok sevınırım. inşallah ölmez :( senede bir kere kok temızlenmesı yapılması falan gerekır mı acaba?

gulcarman
06-12-2012, 01:00

nazar değmesin maşallah. inşallah benim yaramazlarda çiçek açarlar..

Berrin@
08-12-2012, 08:38
merhaba siteye yeni üye oldum yazdım ama acaba yazım görünüyormu?

Berrin@
08-12-2012, 16:46
anadolu yakasında oturan phal meraklılarına tavsiyem pendik minübüs yolu üstünde eski cimento fabrikası caprazında büyük fidan cicek satan bir sera var 10 tl tek saplı phal satılıyor...

Berrin@
08-12-2012, 16:48
Teşekkür ederim Rana+miraç

dağçiçeği
08-12-2012, 20:33
Sayın Fkopar ve Sayın SAGEN ilginiz için çok teşekkürler.Zannedersem çiçeğimdeki oluşum çiçek sapı. Bakın resim de görülüyor.

SAGEN
10-12-2012, 11:31
anadolu yakasında oturan phal meraklılarına tavsiyem pendik minübüs yolu üstünde eski cimento fabrikası caprazında büyük fidan cicek satan bir sera var 10 tl tek saplı phal satılıyor...

Sayın BERRİN;

Öncelikle hoşgeldiniz.
Mesajınızla ilgili tam adres, fidanlık ismi ve ya tlefon bilgileri gibi bir şeyler elinizde mevcutsa paylaşırsanız sevinirim.

SAYGILARIMLA.

Reyhan
10-12-2012, 12:49
Merhabalarr...
İki gün önce çokk güzell bir orkide hediye geldi, benim için çok önemli ve onu kaybetmek istemiyorum.Daha önce hiç orkidem olmadı.Bu çiçek hakkında hiç bişey bilmiyorum ve formu baştan okumaya zamanım yok :(
Bu Konuda Uzman Arkadaşlardan Yardım Bekliyorum...
Teşekkürlerr...

SAGEN
10-12-2012, 15:00
Merhabalarr...
İki gün önce çokk güzell bir orkide hediye geldi, benim için çok önemli ve onu kaybetmek istemiyorum.Daha önce hiç orkidem olmadı.Bu çiçek hakkında hiç bişey bilmiyorum ve formu baştan okumaya zamanım yok :(
Bu Konuda Uzman Arkadaşlardan Yardım Bekliyorum...
Teşekkürlerr...

Sayın REYHAn;

Yardım istediğinizi belirtmişsiniz ancak şunuda unutmayın burada hiç kimsenin baştan sona size orkidelerin bakımını anlatacak kadar zamanı olduğunu sanmıyorum (zira onu kaybetmek istemiyorsanız biraz okuyup araştırmak için zaman gerekiyor). Kaldıki yardım bekleyene kadar forumda ilgili başlığı http://www.agaclar.net/forum/orkide/1577.htm okursanız size oldukça faydası olur ve de birşeyler öğrenirsiniz.
Bunun haricinde herhangibir konuyla ilgili sorununuz, sorunuz ve ya yardıma ihtiyacınız olursa onunla ilgili yardım söz konusu olabilir.

SAYGILARIMLA.

Reyhan
10-12-2012, 17:19
Sayın SAGEN;
Ben Orkidemin resmini yükledim, aslında beklediğim bir değerlendirme yapmanızdı, oturup burda sayfalar okurum sorun değil, çoğu zaman yaptığım gibi. Çok negatif bir cevap olmuş yine de Teşekkürederim..
Ben Orkidelerin genel bakım bilgilerinden yararlanıcam, Sanırım artık buraya yazma cesaretim olmayacak :) bu size komik gelecektir...

Saygılarımla.....

Berrin@
11-12-2012, 20:44
Sayın Sagen

Öncelikle sıcak karşılamanız için teşekkür ederim. Umarım yardımcı olur tel bulamadım.
İBB Fidan Satış Merkez‎
Kordonboyu Mh.
34860 Kartal/İstanbul

SAYGILARIMLA

Berrin@
12-12-2012, 12:08
Sayın BERRİN;

Öncelikle hoşgeldiniz.
Mesajınızla ilgili tam adres, fidanlık ismi ve ya tlefon bilgileri gibi bir şeyler elinizde mevcutsa paylaşırsanız sevinirim.

SAYGILARIMLA.

Sayın Sagen

Öncelikle sıcak karşılamanız için teşekkür ederim. Umarım yardımcı olur tel bulamadım.
İBB Fidan Satış Merkez‎
Kordonboyu Mh.
34860 Kartal/İstanbul

SAYGILARIMLA

SAGEN
12-12-2012, 14:49
Sayın Sagen

İBB Fidan Satış Merkez‎
Kordonboyu Mh.
34860 Kartal/İstanbul

SAYGILARIMLA

Sayın BERRİN;

Ben teşekkür ederim. Bu yazdığınız bilginin benim olduğu gibi bir çok arkadaşımız içinde oldukça yeterli olduğuna eminim.
Sanırım burası İstanbul Büyükşehir Belediyesinin isimden onu anladım (yanlışım varsa düzeltin lütfen).

SAYGILARIMLA.

dalya35
13-12-2012, 09:50
güzel kızlarımdan biri hasta sanırım :((354024

SAGEN
13-12-2012, 12:51
Sayın SAGEN;
Ben Orkidemin resmini yükledim, aslında beklediğim bir değerlendirme yapmanızdı, oturup burda sayfalar okurum sorun değil, çoğu zaman yaptığım gibi. Çok negatif bir cevap olmuş yine de Teşekkürederim..
Ben Orkidelerin genel bakım bilgilerinden yararlanıcam, Sanırım artık buraya yazma cesaretim olmayacak :) bu size komik gelecektir...

Saygılarımla.....

Sayın REYHAN;

Öncelikle amacım sizi yermek ya da incitmek değildi bunu belirtmek isterim.

Mesajınıza cevaben bir şey ekleyip konuyu kapatacağım. "oturup burda sayfalar okurum sorun değil, çoğu zaman yaptığım gibi" demişsiniz ancak kendinizle bile çelişkiye düşüyorsunuz. Şöyle ki, önceki yazınızda "Bu çiçek hakkında hiç bişey bilmiyorum ve formu baştan okumaya zamanım yok" ifadenizde kendinizle yaptıklarınızla çelişkiye düştüğünüzü gösterir.
Bende tam bunu söylemeye çalıştım sayın REYHAN; cevap beklemek size vakit kaybettirir. Okumak daha çabuk sonuca ulaştırır sizi. Madem vaktiniz var ve okuyorsunuz sorun yok. Yok eğer yazdığınız gibi zamanınız yoksa zaten burada mesajda yazamaz ve sorularınızada yazılan cevapları okuyamazsınız zamansızlıktan. Bilmem anlatabildim mi?
Gelelim sonuca http://www.agaclar.net/forum/orkide/1577.htm linkini tekrar yazıyorum dikkati çekmek için. Burayada yazmaya devam edin çekinmenizi gerektirecek bir durum yok. Ama biraz araştırıp sonuca ulaşamazsak ya da bulduğumuz bilgi yeterli olmazsa yardım istemek doğrusudur.
Sizi kırdıysam ki amacım değildi affedin lütfen.

SAYGILARIMLA.

m-elike
13-12-2012, 21:45
ikiz açan orkidem beni çok şaşırttı.:)
354379

354380

354381

e.erhan
19-12-2012, 11:31
355845

Charlaux
23-12-2012, 18:55
Merhaba,
IKEA'dan sari phalaenopsis'in minicik bir versiyonunu aldim;cicekli ama elim kadar birseydir herhalde( erkek eli :D ). Simdi onu nasil bir saksiya ekmeliyim nasil buyutmeliyim bunlari soracaktim;yarina da resimler eklenmis olur.(IKEA Meydan dan 15 tl'ye aldim )

SAGEN
24-12-2012, 07:30
Merhaba,
IKEA'dan sari phalaenopsis'in minicik bir versiyonunu aldim;cicekli ama elim kadar birseydir herhalde( erkek eli :D ). Simdi onu nasil bir saksiya ekmeliyim nasil buyutmeliyim bunlari soracaktim;yarina da resimler eklenmis olur.(IKEA Meydan dan 15 tl'ye aldim )

Sayın CHARLAUX;

Aldığınız minik orkideniz öncelikle hayırlı olsun. Muhtemelen çiçeklerini ortam ve şartların değişimi nedeni ile dökme ihtimali olduğunu belirtmek ve buna hazırlıklı olmanızı belirtmek isterim (dökmeyede bilir).
Phalaenopsis aldığınızda muhtemelen saksı içerisindeydi. Neden şimdi saksı değişimine gerek duyuyorsunuz? Zira sık saksı değişimi iyi değildir, hele üzerinde çiçek varken. Saksı değişimiyle ilgili http://www.agaclar.net/forum/orkide/15027.htm başlığa bakmanızı öneririm.

Size tavsiyem orkidenizi mevcut saksısında ve mevcut harcında bakmaya devam edin. Ve en kısa sürede orkidenizin bakımıyla ilgili http://www.agaclar.net/forum/orkide/1577.htm ve http://www.agaclar.net/forum/orkide/3512.htm başlıklarını okumanızı tavsiye ederim.

SAYGILARIMLA.

Charlaux
24-12-2012, 13:55
Sayın CHARLAUX;

Aldığınız minik orkideniz öncelikle hayırlı olsun. Muhtemelen çiçeklerini ortam ve şartların değişimi nedeni ile dökme ihtimali olduğunu belirtmek ve buna hazırlıklı olmanızı belirtmek isterim (dökmeyede bilir).
Phalaenopsis aldığınızda muhtemelen saksı içerisindeydi. Neden şimdi saksı değişimine gerek duyuyorsunuz? Zira sık saksı değişimi iyi değildir, hele üzerinde çiçek varken. Saksı değişimiyle ilgili http://www.agaclar.net/forum/orkide/15027.htm başlığa bakmanızı öneririm.

Size tavsiyem orkidenizi mevcut saksısında ve mevcut harcında bakmaya devam edin. Ve en kısa sürede orkidenizin bakımıyla ilgili http://www.agaclar.net/forum/orkide/1577.htm ve http://www.agaclar.net/forum/orkide/3512.htm başlıklarını okumanızı tavsiye ederim.

SAYGILARIMLA.

Merhaba sn.sagen,
Saksisi baya kucuk geldi gozume (shot bardaklari gibi) Bu kucuk boyuna ragmen 3 cicegi var hatta br tanesi dun acti.Orkidelerin omru ne kadardir acaba ?
Tesekkurler

SAGEN
24-12-2012, 15:08
Merhaba sn.sagen,
Saksisi baya kucuk geldi gozume (shot bardaklari gibi) Bu kucuk boyuna ragmen 3 cicegi var hatta br tanesi dun acti.Orkidelerin omru ne kadardir acaba ?
Tesekkurler

Sayın CHARLAUX;

Bence, tekrarlıyorum saksısını ellemeyin. Hele üzeri çiçekliyken, konunun uzmanı değilseniz çiçekli orkidenizi rahatsız etmeyiniz.

Ömür konusuna gelince zaman zaman bazı kaynaklardan yüzyıllar boyu yaşamını sürdürdüğünü okudum (tabi doğru bakım ve utgun şartlar çerçevesinde). Bir süre öncede forum üyesi bir bayanın 15 yıllık orkidesi olduğunu okumuştum. Tam anlamıyla buna bir zaman verilebileceğini ben şahsen düşünmüyorum.
Sonuçta çaprazlama, ve ya klon yapılmış türlerin yaşam şartları daha farklı olabilir diye düşünüyorum (tamamen benim şahsi fikrim). Konu hakkında bilgisi olan dostlar daha net cevap verebilirler sanırım.

SAYGILARIMLA.

ahmeter
24-12-2012, 15:50
kelebek

Charlaux
24-12-2012, 16:04
Sayın CHARLAUX;

Bence, tekrarlıyorum saksısını ellemeyin. Hele üzeri çiçekliyken, konunun uzmanı değilseniz çiçekli orkidenizi rahatsız etmeyiniz.

Ömür konusuna gelince zaman zaman bazı kaynaklardan yüzyıllar boyu yaşamını sürdürdüğünü okudum (tabi doğru bakım ve utgun şartlar çerçevesinde). Bir süre öncede forum üyesi bir bayanın 15 yıllık orkidesi olduğunu okumuştum. Tam anlamıyla buna bir zaman verilebileceğini ben şahsen düşünmüyorum.
Sonuçta çaprazlama, ve ya klon yapılmış türlerin yaşam şartları daha farklı olabilir diye düşünüyorum (tamamen benim şahsi fikrim). Konu hakkında bilgisi olan dostlar daha net cevap verebilirler sanırım.

SAYGILARIMLA.

Yok ben zaten kendi gozlemlerimi iletmek amaciula yazmistim.

SAGEN
27-12-2012, 10:28
Altta linki verdiğim orkideyi bir incelemenizi isterim. Saksı harcı olarak sadece yosun kullanılmış.
Zira benim kafamda çok fazla ıslak kalıp kalmadığı ve kökleriniz havasız kalabileceği geliyor, ancak öyle olmamış sanırım.
Buyrun link.
How to repot a Phalaenopsis orchid plant - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=cUNMSh1F19A)

SAGEN
27-12-2012, 10:36
Arkadaşlar bilmeyenler için kesilen çiçek dalına **** yaprağa toz tarçın (tarçın olduğunu düşünüyorum) ye ya kömür uygulamasının nasıl yapıldığını anlatır bir video.

Orchid Care - Cutting Spikes on a Phalaenopsis - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=2TcUpOm5Gds)

serkan_istanbul
10-01-2013, 16:59
bayrampaşa praktikerde istanbul form orkide fiatları çiçekleri geçmiş olanlar 3.99 tl çiçekliler 14.99 tl

SAGEN
11-01-2013, 09:37
bayrampaşa praktikerde istanbul form orkide fiatları çiçekleri geçmiş olanlar 3.99 tl çiçekliler 14.99 tl

kEŞKE ŞU AN ORAYA GİDEBİLECEK DURUMDA OLSAYDIM EN AZ 10 ADET ALIRDIM SANIRIM...

lastdeja
15-01-2013, 11:06
merhaba
dökülen çiçeklerden sonra 3. boğumun üzerinden kestiğim çiçek sapları maalesef hep kurudu ve dibinden kesmek durumunda kaldım her defasında. acaba keserken ve kestikten sonra dikkat edilmesi gereken noktalar mı var? bir de şimdi yeni çiçek sapı çıkıyor. çiçek sapının üzerinde damlacıklar oluştu. bunlar nedir? birşey yapmak gerekir mi? teşekkürler.

dalya35
15-01-2013, 11:46
361871
Herkes 3. boğumdan kesin diyor fakat diğer orkidemi, çiçekçi birinci boğumun üzerinden kesti ve orkidem tekrar çiçeklendi. Bu sebepten yola çıkarak bende birinci boğumun üzerinden kestim ve kestiğim yere toz tarçın sürdüm bakalım ne olacak..

yunusgedikli
16-01-2013, 00:33
361871
Herkes 3. boğumdan kesin diyor fakat diğer orkidemi, çiçekçi birinci boğumun üzerinden kesti ve orkidem tekrar çiçeklendi. Bu sebepten yola çıkarak bende birinci boğumun üzerinden kestim ve kestiğim yere toz tarçın sürdüm bakalım ne olacak..
Bence 3.boğum 1.boğum **** 7.boğum saçmadır çünkü toplam 8 orkide gözlemlediğim bir olay Tüm boğumlar'dan çıkıyor.Ben ise çiçeklenmenin olduğu yerden kesiyorum hiçbir boğumu boşa götürmüyorum çünkü hepsinin içinde dal ve yavru orkide(keiki) saklı ama orkide yeşil yaprakları güçsüz ise bence dal 1.boğumdan kesilmeli yapraklar güçlendikten sonra başka bir dal veriyor.

nilepelin
17-01-2013, 18:32
Merhabalar. Benim 2011 mart başında hediye gelen bir orkidem var. Geldiğinde üzerinde çiçekleri vardı, 1 ay sonra döküldü. O zamandan itibaren de tekrar çiçek açmadı. Yeni tek bir yaprak çıkarmaya çalışıyor; ama aylardır büyümedi. Yaprakları hala koyu yeşil. Ekim ayında ve geçen hafta orkide besini verdim. Saksısını değiştirmedim. Çiçekleri döküldükten sonra budadım fakat kurumaya devam etti, daha alt boğumdan budadım (birkaç ay önce); şimdi bir çiçek sapı veriyor sanırım. (Keiki buna mı deniyor bilmiyorum; yaprak gibi değil de dal/sap gibi bir şey) Çiçeğimi hayata döndürmek için başka ne yapabilirim? Ya da nerde yanlış yapıyorum? Yardımcı olabilirseniz çok ama çok memnun olurum :)

yunusgedikli
17-01-2013, 21:40
Bence birçok arkadaşa yardımcı olacak bir video
Orchid Care Instructions by CosMic Plants - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=JjjbAguGx30)[/QUOTE]

avcı66
17-01-2013, 22:30
iyi günler orkide sever kardeşler yaklaşık 6 ay önce aldığım 7 adet orkidemi çiçekleri kazaya gittikten sonra ki bu yapraklara su püskürtmek için kullandığım şişe ile ev parfümünü karıştırınca olmuştu saksılarını ve substratlarını değiştirdim orkidelerim altlarında nem sağlayacak bir kab ve pencere kenearında tülden sızan ışık alıyor 10 günde bir sulama ve 20 günde bir genta marka orkide gübresi ile gübreliyorum bu arada sulama suyu için reverse osmosis ile filtrelenmiş su kullandım.Problemim burda başlıyor sbstratların bir kısmını compo marka iri taneli bir kısmını ise güpaş marka çok küçük taneli substrat la değiştirmiştim resimdede görebileceğiniz gibi büyük parçalı toprakta tuzlanma varken ufak parçalı toprakda bu problemi yaşamıyorum **** tuzlanma değilde kireçmi bu son olarak erikli marka su kullanmayı düşünüyoruym ne dersiniz bu arada resimde üst bölgesi kırılmış orkidemin yandan yavru verdiğini ve keiki oluşturduğunuda görebilirsiniz

adil sönmez
17-01-2013, 22:59
phalanopsisin saksısı büyütülür.çiçekli kalma süresi hava sıcaklığına göre değişir.6 ay kalabilceğini sanmıyorum.ben enfazla üç ay kalanınını gördüm.çiçek flizinden yavru verir.bitkinin tepesini kesersen çatallanır.bu çatallar köklenince ayrılabilir.

SAGEN
18-01-2013, 07:23
phalanopsisin saksısı büyütülür.çiçekli kalma süresi hava sıcaklığına göre değişir.6 ay kalabilceğini sanmıyorum.ben enfazla üç ay kalanınını gördüm.çiçek flizinden yavru verir.bitkinin tepesini kesersen çatallanır.bu çatallar köklenince ayrılabilir.

Sayın ADİL SÖNMEZ;

Benim Phaller 9 ay çiçekli kalmaktadır... :p

SAYGILARIMLA.

SAGEN
18-01-2013, 07:53
Sayın ADİL SÖNMEZ;

"bitkinin tepesini kesersen çatallanır.bu çatallar köklenince ayrılabilir". Bu nasıl olmaktadır açıklarmısınız. Zira ben dalın köklendiğini ne duydum nede şahit oldum.
Biraz orkide konusunda bilginiz olmadan kulaktan dolma yazdığınızı düşünüyorum, buna saksı konusuda dahil.

SAYGILARIMLA.

dalya35
18-01-2013, 07:56
Bence birçok arkadaşa yardımcı olacak bir video
Orchid Care Instructions by CosMic Plants - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=JjjbAguGx30)[/QUOTE]

Çok faydalı bir paylaşım. Teşekkürler sayın yunusgedikli...

SAGEN
18-01-2013, 14:30
Gerçekten güzel paylaşım bilmeyen bir çok kişinin anlayabileceği türden. Bildiğim halde anlatım benim bile çok hoşuma gitti. Teşekkürler...

birtancan
18-01-2013, 22:09
İlginç bir durum çiçekler bittikten sonra çiçeği güneş görmeyen bir yere yerleştirdi.

06içimdekitürkü
18-01-2013, 23:14
benim çiçeklerimde 6 ay çiçekli kaldılar :)

avcı66
19-01-2013, 15:09
ayrı tip substratlarda tuzlanma problemi ile ilgili bi şey söyleyen yokmu acaba aynı suyu kullandığım halde neden bazı sı tuzlanıyor bazısı gayet normal resimleri üstte mevcut

esra_al
21-01-2013, 20:01
Öncelikle merhaba.
bugün yurtdışından phalaenopsis violacea cinsi orkidem geldi.
Sormak istediğim bir kökün kök boğazından kararmış olması.Bitkinin genel olarak durumu iyi. hatta yeni kök oluşumu bile var. kaybetmekten korkuyorum.
Sanırım 10 günlük yolculuktan dolayı biraz havasız ve susuz kaldı.Ne yapmam lazım ? herhangi bir ilaç kullanmalı mıyım?:confused:

birtancan
21-01-2013, 20:47
Profesyoneller için çok fazla şey ifade etmeye bilir ama evimde ilk açan çiçeklerim benim için önemli umarım beğenirsiniz.

http://www.agaclar.net/galeri/files/130185-orkide_dene2_thumb.jpg (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=43163&c=580)

http://www.agaclar.net/galeri/files/130185-orkide_dene_thumb.jpg (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=43162&c=member&imageuser=130185)

SAGEN
21-01-2013, 22:25
Profesyoneller için çok fazla şey ifade etmeye bilir ama evimde ilk açan çiçeklerim benim için önemli umarım beğenirsiniz.

http://www.agaclar.net/galeri/files/130185-orkide_dene2_thumb.jpg (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=43163&c=580)

http://www.agaclar.net/galeri/files/130185-orkide_dene_thumb.jpg (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=43162&c=member&imageuser=130185)

Sayın BİRTANCAN;

Her açan çiçeğin yeri, güzelliği ve yaşattığı tat başkadır biz orkide severlere, bu yüzden böyle düşünmeyin. Tebrikler aramıza hoşgeldiniz. Devamının gelmesi temennisiyle...

SAYGILARIMLA.

esra_al
24-01-2013, 11:34
Öncelikle merhaba.
bugün yurtdışından phalaenopsis violacea cinsi orkidem geldi.
Sormak istediğim bir kökün kök boğazından kararmış olması.Bitkinin genel olarak durumu iyi. hatta yeni kök oluşumu bile var. kaybetmekten korkuyorum.
Sanırım 10 günlük yolculuktan dolayı biraz havasız ve susuz kaldı.Ne yapmam lazım ? herhangi bir ilaç kullanmalı mıyım?:confused:

daha iyi anlaşılabilmesi için fotoğraf yüklüyorum.Pek net olmadı maalesef

ephesos
24-01-2013, 12:44
ayrı tip substratlarda tuzlanma problemi ile ilgili bi şey söyleyen yokmu acaba aynı suyu kullandığım halde neden bazı sı tuzlanıyor bazısı gayet normal resimleri üstte mevcut

Sık ve yoğun gübrelemenden dolayı oluşmuş bu beyazlıklar, kireç değil o gübre kalıntısı. Bir zararı olmaz ancak kullandığın gübrenin kristalize olup olmadığını, dozajlama oranını doğru yapıp yapmadığını ve gübreleme sıklığına dikkat et.

COYOTE
27-01-2013, 21:40
Çok sağlıklı olduklarını düşündüğüm minik phallerimin saksısında bir sürü beyaz yaratık olduğunu gördüm yarım milim falanlar resimde kırmızı ile alınmış alanda beyazlıklar var onlar makro çekilemedi meretler:(kimi ölü kimi pıtır pıtır valla ne yapabilirim blemedim bir fikir rica ediyorum:(

COYOTE
27-01-2013, 21:41
İkisini aynı anda yükleyemedim

Garuda
28-01-2013, 04:44
Sayin arkadasim kullandiginiz saksidan ziyade gordugum kadari ile bir kavanoz, su drenaj delikleri olmadigindan icinde biriken su da olusan ve planarya adiyla bilinen canlilar olabilir, Orkidenizi bol delikli bir saksi icine yerlestirdiginiz de soz konusu canli olusumu sona erecektir diye dusunuyorum. Saygilar

COYOTE
28-01-2013, 08:55
Hımm tamam teşekkür ediyorum.;)

lastdeja
30-01-2013, 07:46
Merhaba,

çiçek sapında oluşan damlacıklar ne anlama geliyor? araştırmalarımda bu damlacıkların tatlı olduğu ve çiçeğin sağlıklı büyüdüğünün göstergesi olduğuna dair bilgiler okudum. Ancak yeni çıkan çiçek sapının sanki büyümesi durdu ve uç kısım inceldi, büzülüp sararmaya başlayacak gibi(fotoğrafları 2-3 gün önce çektim ancak yükleyebildim.dün kontrol ettiğimde az önce tarif ettiğim gibi idi çiçek sapı). çiçek sapını kaybedebilirim. bir de fazla sulamadan olabilir diye okudum. ama sulamayı genelde haftalık ve hep aynı zamanlarda yaptım senelerdir böyle bir sorun olamamıştı. bu konuda tecrübesi olan var mı acaba? ne yapmak gerekir?

Teşekkürler

esra_al
04-02-2013, 09:05
sizce bu orkidenin yapraklrındaki sorun ne? kök budaması yaptım sadece susuzluktan mı yoksa başka bir sorun mu var? bi tane kök çıkarmaya çalışıyor ama iki haftadır kökte bi büyüme yok.
onu kaybetmek istemiyorum:(

sakagun
04-02-2013, 09:33
Sayın esra_al, orkidenizin kabını değiştirmenizi öneririm. Orkide kabının delikli olması lazım.

esra_al
04-02-2013, 13:40
kabın altında ve yanlarında delik var. bizzat kendim deldim.;)
lütfen biri sorunu söylesin:confused:
özel bir tür ve yaşatmayı çok istiyorum. acaba mantar olabilir mi emin değilim.?
ve eğer mantarsa nasıl ilaçlamalıyım?
(bu arada kökü yok)

selvi
04-02-2013, 15:05
3 adet filizi var. eski çiçek açan sapların yukarı kısımlarında. bu şartlarda acaba daha aydınlık bir yere mi koysam yoksa olduğu yerde mi bıraksam...şu an ışık alıyor ama çok fazla değil. ofis ortamındayız.

selvi
04-02-2013, 15:17
fotolarını yüklemeye çalıştım ama hata verdi. :(

esra_al
04-02-2013, 15:30
eğer o ortamda yeni filiz çıkardıysa bulunduğu yeri sevmiş demektir. neden tekrar yerini değiştirip strese sokasınız ki. olduğu yerde kalsın;)

esra_al
05-02-2013, 15:14
sizce bu orkidenin yapraklrındaki sorun ne? kök budaması yaptım sadece susuzluktan mı yoksa başka bir sorun mu var? bi tane kök çıkarmaya çalışıyor ama iki haftadır kökte bi büyüme yok.
onu kaybetmek istemiyorum:(

yardım edecek kimse yok mu?:(
(#2512 nolu mesajda resimleri mevcut)

nilepelin
09-02-2013, 13:42
Benim orkidem tam filiz veriyordu ki; yanlışlıkla kırıldı :( Şimdi o minicik filizi ne yapabilirim? Hayatta tutma şansım var mı? 1 senedir orkidemin açmasını beklerken çok kötü oldu; umarım bir yolu vardır :(

serkan_istanbul
09-02-2013, 14:37
çiçek sapı kırıldıysa yapılacak bir şey yok.