PDA

View Full Version : Phalaenopsis

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14

erenayşegül
04-12-2014, 21:44
kök değil daldı 15 cm kadar uzamıştı ama maalesef kırıldı :( 2 dal veriyordu ve 2 senedir bekliyodum bu yüzden artık kökü ve dalı iyi tanıyorum.

Tilki Mete
04-12-2014, 22:43
Öyleyse kesinlikle tarcın dökmeyin dilerseniz kıralan kısımdan kesin ve kömür tozu dökün ve bekleyin . Gelişiminde durma varmı ?

erenayşegül
06-12-2014, 13:50
artık kök vermiyor ama diğer dal uzamaya devam ediyor sanırım 1 ay içinde çiçeklerini görmeye başlarım :)
ayrıca kırılan dalıda suya koydum bakalım bir gelişme olacakmı :)

orkide2014
14-12-2014, 18:11
orkıdemı dun uygun bı fıyata çiçekçiden aldım yaşama şansı nedır acaba

Eron2014
14-12-2014, 19:27
Sayın Orkide2015, orkidenizin öleceği kanısına nasıl vardınız? Ayrıca, bir sürü başka orkideniz var resimlerden görebildiğim kadarıyla. Yeni orkideniz de yerine alışınca normal gelişimine devam edecektir merak etmeyin.

kucuksurat
14-12-2014, 22:25
Arkadaşlar merhaba, öncelikle umuyorum ki bu forum şu an da 2009 yılındaki kadar faaldir. 2-3 gündür boş bulduğum her vakti forumda orkide hakkında bilgi edinmek için kullanıyorum. Phal'ımın benden daha tecrübeli birinin yardımına ihtiyacı var.
4 ay önce çok değer verdiğim birinden bana hediye edildi bu güzel çiçek ve hayatta aldığım en büyük sorumluluklardan biri ona bakmak. Evime geldikten iki hafta sonra çiçekleri döküldü fakat adaptasyon sürecidir diye normal karşılamıştım şu anda fotolardaki halde. Bu yüzden tahmin edersiniz ki çok yardıma muhtaç hissediyorum.
Öncelikle forumunuzdan, bitkinin sararan sapını 3. boğumdan kesmem gerektiğini öğrendim. Beyaz lekeler olmadığı için orkidemin mantarı olmadığını düşünüyorum. Bir de sulama sıklığını ve nasıl sulamam gerektiğini de öğrendim.
Soracaklarım ise, steril jiletle orkidemi 3. boğumdan kestikten sonra ucuna kömür tozu mu sürmeliyim tarçın mı?
Kökleri sağlıklı mı yoksa onları de kesmeli miyim bu konuda hiçbir fikrim yok.
Sararan yaprağı kopartsam bir sorun olur mu?
Ve de saksı değişimi yapmak istiyorum daha büyük bir saksıda yeni ağaç kabuklarıyla. Bunu kısaca anlatabilir misiniz?
Sorduğum soruların aynı ya da benzer cevaplarını gördüm fakat hala aklımı kurcalıyorlar, şahsi yardıma ihtiyacım var şimdiden çok çok teşekkür ederim cevabınızı 4 gözle bekliyorum.

ericca
16-12-2014, 08:52
Merhaba Sayın kucuksurat,

Benimde 1 aylık bir bitkim var, aldığımda çok çiçekliydi şimdi bir dalı sizinki gibi sarardı. Akşamdan beri forumu okuyorum, sabah daha fazla sararmasın diye budadım. Ancak v şeklinde kesemem gerektiğini ve tarçın ya da kömür tozu ile dezenfekte etmem gerektiğini yeni öğrendim :( Akşam kestiğim yerde sararma olmadıysa tekrar v şeklinde düzelterek tarçın ile dezenfekte etmeyi planlıyorum. umarım sorun yaratmaz.

Bu sırada umarım deneyimli arkadaşlardan yanıt alabiliriz.

Tilki Mete
16-12-2014, 17:53
Sn küçüksurat sapı 3.bogumdan biraz üstte kesiyorsunuz ve tarcın değilde kömür tozu kullanıyoruz çünkü benim görüşüme göre tarcım kurutyyor birkaç üyede ayni şeyleri söyleyince bende deneme amaçlı bir yeri kesip tarcın döktüm bolca ve bir bölümü sarardı kömür tozu iyidir ;) çiçeksiz bir dönem galiba saksıyı ve toprağı değiştirin artık kökler sığmıyor o iki tane yeşil gırı uzantı kökü saksının içine sokmaya çalışın saglıklı orkideleriniz olması dileğiyle

Sn ericca
bir daha kesmeyle uğraşmatın kömür tozu dökün keserseniz eğer.. :)

ericca
17-12-2014, 09:21
Sulama konusunda tereddütlerim vardı, bu sabah parmağımı saksının yarısına kadar daldırdığımda kuru olduğunu farkettim ama diplere baktığımda damlacıklar vardı. Evin gündüzleri havasız ama kaloriferim açık değil, hava kurumuyor diye düşünüyorum ve en son pazartesi sabahı sulamıştım. haftada bir sulamaya devam mı etmeliyim yoksa üstler kurudukça su vermeli miyim?

musk
17-12-2014, 10:04
Sulama konusunda tereddütlerim vardı, bu sabah parmağımı saksının yarısına kadar daldırdığımda kuru olduğunu farkettim ama diplere baktığımda damlacıklar vardı. Evin gündüzleri havasız ama kaloriferim açık değil, hava kurumuyor diye düşünüyorum ve en son pazartesi sabahı sulamıştım. haftada bir sulamaya devam mı etmeliyim yoksa üstler kurudukça su vermeli miyim?
Seffaf saksıyı elinize alın köklere bakın. sulanmış ıslak kökler koyu yeşil renktedir. Sasıdaki su azaldıkça kökler gri rengi almaya, saksı harcı da koyu kahveden açık kahve rengine dönmeye baslar ve saksı içinde su buharı da kalmamış ise sulama vakti gelmis demektir.
Bu mevsimde haftada bir sulama fazla gelebilir. Belli sürelerde sulama yerine saksı kök, gözleme durumuna göre su verilmesi daha uygun olur.

sar-dunya
17-12-2014, 10:08
"Üstler kurudukça" su vermemenizi tavsiye ederim. Sulamayla ilgili olarak şuradaki (http://www.agaclar.net/forum/1237208-post1707.htm)rehbere bir göz atabilirsiniz.

kucuksurat
17-12-2014, 10:53
Çok teşekkür ederim tüm bu yardımlar için umarım onu yaşatacağım :)

Tilki Mete
17-12-2014, 15:19
orkıdemı dun uygun bı fıyata çiçekçiden aldım yaşama şansı nedır acaba

Sn eronun verdiği cevap umarım doğrudur ama yaprakta ki o küçük yuvarlak şeklindeki çökme bir hastalık değilmi ?

Charlaux
17-12-2014, 19:26
Sn eronun verdiği cevap umarım doğrudur ama yaprakta ki o küçük yuvarlak şeklindeki çökme bir hastalık değilmi ?

Orkidenin genel durumuna bakılacak olursa yüksek ihtimalle güneş yanığıdır.Elbette fotoğraflardan her zaman emin olunamıyor ancak arkadaş belli bir süre yarı gölge bir alanda tutar ve ışığı direk almayan bir yere koyarsa bir sıkıntı olacağını sanmam.Önlem olarak oksijenli su karışımı (siteye yazınca tarifi çıkıyor) ile yapraklar silinebilir.

ericca
17-12-2014, 20:27
Seffaf saksıyı elinize alın köklere bakın. sulanmış ıslak kökler koyu yeşil renktedir. Sasıdaki su azaldıkça kökler gri rengi almaya, saksı harcı da koyu kahveden açık kahve rengine dönmeye baslar ve saksı içinde su buharı da kalmamış ise sulama vakti gelmis demektir.
Bu mevsimde haftada bir sulama fazla gelebilir. Belli sürelerde sulama yerine saksı kök, gözleme durumuna göre su verilmesi daha uygun olur.

Bütün kökler griye dönmüş, sanırım suladığım zaman yeterince su dökmediğim için kurudu, 1 su bardağı su ancak dökmüşümdür. Evim sıcak değil ama havası kuru geliyor sanırım. Yarın sabah sulayarak günlük olarak gözlemlemeye çalışacağım. Yardımınız için teşekkür ederim.

Tilki Mete
17-12-2014, 22:02
Bir bardak su mu ? Fesleğenmi suluyoz :) :) orkide bunun topragı torf değil cam kabugu yani suyu emme oranı torfa nazaran çok çok düşün sizin o döktüğünüz 1 bardak altan fışşş diye dökülecek dolayısıyla susuz kalacak aman kış aylarındayız dikkatli sulama yapın çok sulama çürütür helede evde ısıtıcı yani buharlaşmaya neden olacak bir ısı yok ise ölür dikkat dikkat ... size tavsiye biraz sulama hakkında yazılar okuyun

orkide2014
18-12-2014, 16:47

ewet bı hastalık araştırdım bn pek de çaresi yokmuş şuan alltn 3 yaprağı sapsarı oldu

musk
18-12-2014, 16:58
Bütün kökler griye dönmüş, sanırım suladığım zaman yeterince su dökmediğim için kurudu, 1 su bardağı su ancak dökmüşümdür. Evim sıcak değil ama havası kuru geliyor sanırım. Yarın sabah sulayarak günlük olarak gözlemlemeye çalışacağım. Yardımınız için teşekkür ederim.

kökler grilesip harcımız kuruduğunda bardakla su vererek o harcı tamamiyle ıslatmamız pek mümkün olmuyor. Dolayısıyle saksıyı 3-5 dakika komple suya oturtup , çıkarıp güzelce suyunu süzdürdükten sonra yerine alıyoruz.

Amaç içindeki harcın güzelce suyu çekip köklere nemi sağlaması.

Tilkimete arkadaşımızın dediği gibi bardakla döktüğümüzde su akıp gider kabuklardan olusan harc hemen hemen hiç ıslanmaz.

Eron2014
19-12-2014, 15:26
Sayın Orkide2014, alttan üç yaprağının sararmasına sanki ben sebep olmuşum gibi kendimi kötü hissediyorum inanın. Bu orkidenizi kurtarmak artık şart oldu. Açıkçası ben de sadece amatör bir çiçekseverim ve tecrübelerimi olduğunca paylaşmaya ve paylaşılan tecrübelerden faydalanmaya çalışıyorum. Benim de 4 tane orkidem var. Birisinin üst yaprağı sararmaya başlamıştı, sulamayı azalttım ve ortadan sonra tekrar kendini toparladı, sararan yeri kesip attım. Hemde kestiğim yere ne tarçın sürdüm ne de kömür tozu. Aşağıdaki sorularıma cevap verebilirseniz ve orkidenizin en son resmini yüklerseniz belki bir şekilde kurtarabiliriz orkidenizi.
1- Orkidenizi hangi sıklıkta suluyorsunuz?
2- Sularken nasıl bir yöntem uyguluyorsunuz?
3- Yapraklara su değiyor mu?
4- Bulunduğu ortamın sıcaklığı nedir?
5- Yakınlarında kalörifer peteği veya herhangi bir ısı kaynağı var mı?
6- Hangi cephede ve kaç saat güneşi direk alıyor?

Nesrin0306
20-12-2014, 19:11
Mehabalar benim yaklaşık 8aydir baktigim beyaz bir orkidem var çiçeklerini doktu ve dalları kurudu pek tecrübeli olmadigim icin budama işlemini çok geç yapmak zorunda kaldım ve bu nedenle de köküne yakin yerlerden budadik. Cicegimin yeşil yapraklarida döküldü ve son iki yaprağı kaldı kendini toparlayabilmesi için orkide gübresi olarak bi sıvı aldım cicegimi haftada bir çok soğuk olmayan suyun içine batirarak suluyorum 15 günde bir de suladigim suya bir kapak bu gubreden dökuyorum yaklaşık iki aydır kullanıyorum bu gubreyi. Kok kısmından yeni yeni kokler patlamaya başladı ve iki yeni yaprak surdu, kendi toparliyo diye sevinmistim ancak iki gun de ilk yapragi olan yapraklardan biri sarardi tamamen bugün de sulama işlemini yaparken saksiyi devirdim ve cicegim tamamen çıktı topraktan. Toprağın içinde kalan bütün kökleri çürümüş olarak görünce çok üzüldüm. Sulama işlemi tekniklerini forumdan incelemistim bu konuda da bana yardimci olabilirmisiniz lütfen çürüyen kökler ve yeni dallar sürmesi icin ne yapabilirim?

Tilki Mete
21-12-2014, 00:36
Batırma yöntemi güzel bir yöntem acaba neden çürüdü o kökler harc nasıl torf oranı fazlamı acaba yoksada kış aylarındayız erken suluyor olabilirmisinz kökleri gözlemliyormusunuz ?grileşmeye başlaman sulama yapmakta öldüre bilir biraz daha bilğilendirin bizi birde resim atarsanız daha iyi bir cevap alacağınıza eminim

Nesrin0306
21-12-2014, 12:37
erken sulama yapmamak için bazen bir haftayı geciriyorum da aslında. topragın ust kısımlarında bir beyazlaşma oluyor hatta. toprağını ilk budamasını yaptığımız zaman değiştirmiştim iyi olmadığı için dün resimlerini çekmiştim köklerin ekliyorum hemen resimleri

musk
21-12-2014, 13:17
erken sulama yapmamak için bazen bir haftayı geciriyorum da aslında. topragın ust kısımlarında bir beyazlaşma oluyor hatta. toprağını ilk budamasını yaptığımız zaman değiştirmiştim iyi olmadığı için dün resimlerini çekmiştim köklerin ekliyorum hemen resimleri

Bitkiyi musluk altında yıkayın. yaprakları ıslatmayın. Özellikle göbeğe su giderse peçete ile oradaki suyu emdirin.
altı kısmı gördüğüm kadarıyla tamamen çürümüş. O ince dalcıklar çürüyen köklerin içindeki sert oluşumdur (çekmekle kopmaz) ki bir işlevi yok artık. Hepsini temizleyin. Gövdenin toprakla buluştuğu yerdeki 2-3 cmlik yeşil kökler ve diğer iki küçük çıkıntı yeni gelişen kökler. bir de yandaki hafif yeşil kahve uzunca olan kök sağlama benziyor. resimde gözükmeyen içi dolgun etli kökler haricinde gerisini keskin bir makasla gövdeden uzaklaştırın.

Sasıdaki kabuklar çok ıslak ve uzun süre kullanıldığından artık çürüyüp işlevini yitirmiş gibi gözüküyor. Yenisini tedarik etmeniz lazım. Yeni kuru harca dikin ve daldırma sulama yapın. iyice suyu süzüldükten sonra üzerine bir poset geçirip nemisini saklamasını temin edin. Posete küçük delikler açabilirsiniz.
Biraz uğraş gerektiriyor kurtulabilir. Sararmış yaprağı bir kaç gün sonra kendi bırakacaktır.

Tilki Mete
21-12-2014, 15:50
Yeni kok var ortam koşullarını çok iyi ayarlarsanız kurtarma şansınızın olduğunu düşünüyorum. Şu anki şartlar ne ? Oda konum kaç saat güneş alıuor sn musk çok güzel anlatmış sulama yaptıktan sonra esinti alan bir yer e kıyarsanız hastalıklardan korumuş olursunuz bir kaç saat sonra gelçek yerine koyarsınız ...

orkide2014
21-12-2014, 16:36
Sayın Orkide2014, alttan üç yaprağının sararmasına sanki ben sebep olmuşum gibi kendimi kötü hissediyorum inanın. Bu orkidenizi kurtarmak artık şart oldu. Açıkçası ben de sadece amatör bir çiçekseverim ve tecrübelerimi olduğunca paylaşmaya ve paylaşılan tecrübelerden faydalanmaya çalışıyorum. Benim de 4 tane orkidem var. Birisinin üst yaprağı sararmaya başlamıştı, sulamayı azalttım ve ortadan sonra tekrar kendini toparladı, sararan yeri kesip attım. Hemde kestiğim yere ne tarçın sürdüm ne de kömür tozu. Aşağıdaki sorularıma cevap verebilirseniz ve orkidenizin en son resmini yüklerseniz belki bir şekilde kurtarabiliriz orkidenizi.
1- Orkidenizi hangi sıklıkta suluyorsunuz?
2- Sularken nasıl bir yöntem uyguluyorsunuz?
3- Yapraklara su değiyor mu?
4- Bulunduğu ortamın sıcaklığı nedir?
5- Yakınlarında kalörifer peteği veya herhangi bir ısı kaynağı var mı?
6- Hangi cephede ve kaç saat güneşi direk alıyor?
10 günde bi daldırma yöntemıyle suluyorum. yaprağa ve gövdeye su değmıyor . bulunduğu ortam normal sıcaklıkta ewet yakınında bı ısı kaynağı var .

Nesrin0306
21-12-2014, 17:29
Gövdesine su gelmemesine dikkat ediyorum onbeş günde bir yapraklarına spreyle su sıkıp daha sonra kuruluyorum. Yaklaşık 3ay önce toprağını değiştirmiştim tekrar yenilerim ozaman. Bu sulama işlemini yaptıktan sonra ne kadar süre poşette bekletmek gerekiyor onu da söylerseniz yanlış bişey yapmak istemem. Güneş görmesine gelince sabah güneşini alabilmesi için annem camın önüne koyuyor yaklaşık 1-2 saat kadar (mevsim itibariyle pek güneş alabildigini soyliyemiycem ama) daha sonra masanın üzerinde normal oda sıcaklığında duruyor. Ancak koyduğum masa peteklere yakın onun bi zararı oluyomudur bilemedim şimdi.

musk
22-12-2014, 08:24
Gövdesine su gelmemesine dikkat ediyorum onbeş günde bir yapraklarına spreyle su sıkıp daha sonra kuruluyorum. Yaklaşık 3ay önce toprağını değiştirmiştim tekrar yenilerim ozaman. Bu sulama işlemini yaptıktan sonra ne kadar süre poşette bekletmek gerekiyor onu da söylerseniz yanlış bişey yapmak istemem. Güneş görmesine gelince sabah güneşini alabilmesi için annem camın önüne koyuyor yaklaşık 1-2 saat kadar (mevsim itibariyle pek güneş alabildigini soyliyemiycem ama) daha sonra masanın üzerinde normal oda sıcaklığında duruyor. Ancak koyduğum masa peteklere yakın onun bi zararı oluyomudur bilemedim şimdi.

Toprağı (ağaç kabukları) üç ay once yeni aldınızsa kullanılabilir. Yeni sulanmış olduğunda bana pek hoş gözükmedi sanırım.
Resimlerde gördüğümüz köklerden başka görmediğimiz sağlam kökler yok ise poseti 2 ay gibi bir süre tutmanız gerekebilir.
Şu an toprak içinde kökleri olmadığı için poşetle ( poşet derken tam saydam bir naylondan bahsediyoruz) sürekli nemi koruyup yaprakların zarar görmemesini ve yeni çıkan köklerin gelişip toprağa uzanmasını sağlamak için. Şu sıkınca ağzı kapananların büyüklerinden bulursanız işiniz oldukça kolaylaşır.
Tabi bu sekilde su kaybı cok az olacağından uzun süre sulamanıza gerek kalmayacaktır. arada poseti açıp havalandırmanız da çok onemli.

Eron2014
22-12-2014, 08:57
Sayın Orkide2014,

Sulama konusunda bir hatanız yok gibi görünüyor. Saksı harcı iyice kurumaya yakın sulama yapmanızı öneriyorum. Bu 10 gün de olabilir, 5 gün de olabilir ama kış aylarında 20 güne bile çıkabilir. Daldırma yöntemi ile sularken, saksı kaç dakika su içerisinde kalıyor? Bir de sudan çıkardıktan sonra iyice süzdürmeyi ihmal etmeyin. Bazı saksıların altına 4 delikten takılan saksı altları var. Sanırım iyice süzdürmediğinizde saksının altında süzülen su birikiyor ve bu orkideler için hiç sağlıklı değil. Ben en son 20 gün oldu sulamayalı. Yağmur suyu biriktirmeye çalışıyordum ama sonra dayanamayıp çesme suyu ile suladım.

Isı kaynağına çok yakın olmaması daha iyi olacaktır.

Bir de aydınlık bir ortamda olursa iyi olur. Benim orkidelerim batı cephesine bakıyor ve öğleden sonra eğik açıdan, akşam üzeri de batan güneşin tadını çıkarıyorlar. Yerlerini yaz kış hiç değiştirmiyorum. Onlar da beni bu sene epey ödüllendirdiler. 4 orkide = gövdeden bir keiki ve 10 çiçek sapı.

Yapraktaki problem eğer bir hastalıksa, sularken lütfen aynı suya diğer orkidelerinizi daldırmayın ki bulaşıcı bir hastalıksa diğer orkidelerinize de bulaşmasın. Aman dikkat.

Resim ekleyebilirseniz çok sevinirim.

Saygılarımla.

Nesrin0306
22-12-2014, 11:57
Bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim hepinize dediklerinizi uyguliycam umarım çiçeğim kurtulur :)

ericca
24-12-2014, 08:40
Merhaba,

Orkidemin yapraklarında aşağıdaki resimlerde bulunduğu gibi kesilme ayrılma mevcut.
Neden böyle olmuş olabilir? Ne yapmam gerek? Bir önlem almalı mıyım?
530430

530431

530432

dinozor
24-12-2014, 13:40
Sayın ericca, muhtemelen bir süre susuz kalıp ardından sulanınca böyle bir şey olmuştur. Önemli bir şey değil, yapraklar böyle de yaşıyor;)

ericca
29-12-2014, 18:27
Merhaba,

3 tane yeni phal aldım, bunlardan birinin köklerinde yosun oluştuğunu gördüm eve geldiğimde.
Sanırım çok sulandığı için oluşmuş. Aynı zamanda bu bitki toprağı üzerinde suladıktan sonra küçük beyaz bite benzeyen canlılar gördüm. Şu an toprak kuru olduğundan görünmüyorlar ama ıslanınca ortaya çıkıyorlar. Bir süre daha kontrol edeceğim çok fazla olup olmadıklarını anlayabilmek için. Eğer çoksa boğma yöntemi ile başetmeyi düşünüyorum. Sizce çözüm olur mu? İllaki ilaç mı kullanmalıyım? Bulaşık detarjanı ile ilaçlamanın yöntemi hakkında bilgi verebilir misiniz?

roserose
29-12-2014, 21:56
Merhaba yaklasik 2yildir baktigim orkidemin koklerinde curume oldu, curuyen koklerin tamamini makasla kestim,tekrar topraga diktim. Bu seferde toprakta (Bauhaus tan aldigim orkide topragi) kuflenmeler oldu. Simdide Orkideyi topraktan cikardim. Forumdan okuduklarimdan yola cikarak su ile temizleyip uterine tarcin doktum. Bunyan sonra nasil ilerlemeliyim? Orkidemi tekrar koklendirmek icin ne yapmaliyim yardiminizi bekliyorum.

Eron2014
03-01-2015, 22:16
Benim pallerimden bir tanesi önce gövdesinden keiki vererek beni şaşırttı. Keikiden sonra bir de çiçek sapı çıkarınca beni şımartmaya karar verdiğini açıkça belli etmiş oldu. Bugün fark ettiğim olay ise daha önce hiç görmediğim, duymadığım bir olay. Büyüttüğü yeni çiçek sapında tomurcuk oluşturması gereken alttan iki gözde yeni çiçek sapları oluşmuş!

Sitemizdeki üstadlara soruyorum. Bu normal midir?

Tilki Mete
04-01-2015, 01:31
Bendede oldu ama normal bişi gibi geldi ne kadar çok dallanır budaklanırsa o kadar çok çiçeği olur .. akışına bırakın bence

Tilki Mete
04-01-2015, 01:34
Merhaba yaklasik 2yildir baktigim orkidemin koklerinde curume oldu, curuyen koklerin tamamini makasla kestim,tekrar topraga diktim. Bu seferde toprakta (Bauhaus tan aldigim orkide topragi) kuflenmeler oldu. Simdide Orkideyi topraktan cikardim. Forumdan okuduklarimdan yola cikarak su ile temizleyip uterine tarcin doktum. Bunyan sonra nasil ilerlemeliyim? Orkidemi tekrar koklendirmek icin ne yapmaliyim yardiminizi bekliyorum.

Yeni orkide topragı alın.yorf oranı az olanlardan ,sayfada birkaç yöntem var önceki sayfalardan okuyarak köklendirmeyi öğrene bilirsiniz şimdi yazardımda baya bir uzun :D

roserose
04-01-2015, 23:25
Yeni orkide topragı alın.yorf oranı az olanlardan ,sayfada birkaç yöntem var önceki sayfalardan okuyarak köklendirmeyi öğrene bilirsiniz şimdi yazardımda baya bir uzun :D

Merhaba, ilhiniz icin tesekkurler.

Spagnum yosunu bulamadigim icin koku islak pamuk ile sardim.
Cicegi buyukbir posete koyup nemli bir ortam yaratmaya calistim.
Forumda okuduklarim bu yondeydi ama siz topraga ekin demissiniz,
Biraz kafam karisti.

Tilki Mete
04-01-2015, 23:45
Hiç kök yoksa öyle kalsın ama kök var ise topraktan yani harçtan emip besleyecek kadar kök varsa toprağa ekin ...

Charlaux
05-01-2015, 10:50
Maalesef daha oncede belirtildigi gibi pamuk kullanmanizin cok bir faydasi olmayacaktir cunku spaghnum yosununun tek ozelligi nem vermesi degil ayni zamanda yapisi.Onun yerine phalaenopsis i bir bardaga yerlestirip altini suyla doldurmak daha mantikli ve kolay bir alternatif olacaktir cunku gordugum kadariyla karisim hos bir karisim degil ve kapali bir ortamda saglanilan nemin kontrolude daha zor oluyor.Evinizin aydinlik havadar bir kosesini secerseniz daha basarili olacaginizi dusunuyorum.

Kok varsa sn.Tilki Mete'nin dedigi gibi yeni bir subsrat alip/hazirlayip ekmenizde fayda var.

ericca
05-01-2015, 19:18
Bitkilerimdeki böcekleri nihayet fotoğraflayabildim, lütfen ne yapmam gerektiği konusunda yardımcı olun. Ben bu başlıkta arattım ama bulamadım, ilaçlama yapmak istemiyorum, diğer yöntemlerin nasıl uygulanacağı konusunda yardımınızı rica ederim.
531571

531572

531573

dinozor
10-01-2015, 07:13
Merhaba,

3 tane yeni phal aldım, bunlardan birinin köklerinde yosun oluştuğunu gördüm eve geldiğimde.
Sanırım çok sulandığı için oluşmuş. Aynı zamanda bu bitki toprağı üzerinde suladıktan sonra küçük beyaz bite benzeyen canlılar gördüm. Şu an toprak kuru olduğundan görünmüyorlar ama ıslanınca ortaya çıkıyorlar. Bir süre daha kontrol edeceğim çok fazla olup olmadıklarını anlayabilmek için. Eğer çoksa boğma yöntemi ile başetmeyi düşünüyorum. Sizce çözüm olur mu? İllaki ilaç mı kullanmalıyım? Bulaşık detarjanı ile ilaçlamanın yöntemi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Sayın ericca,

Bu böcekler bitkinin üzerinde değil de sadece harç içerisinde bulunuyorsa muhtemelen bit değildirler ve problem yaratmayacaklardır. Eğer düşündüğüm böceklerdense çürümekte olan şeylerle beslenirler hatta (faydalılar). Bunlar olup olmadığı konusunda çok emin değilim fakat her halükarda suyla kurtulmanız pek mümkün olmaz, onlar kenarda köşede hayatta kalmanın bir yolunu bulur. Bulaşık deterjanını ise harçla ilgili sorunlarda hiç düşünmeyin, bitkiyi öldürürsünüz;) Bu durumda en iyisi saksı harcını değiştirmek olur, kökleri iyice yıkayıp yeni harca dikerseniz tamamen kurtulursunuz. Çiçekli dönemde dokunmak istemem derseniz de çiçekleri geçene kadar beklemeniz hiç sorun yaratmaz.

Güle güle büyütün!

sakdag
10-01-2015, 19:46
10 gün önce phallerimin saksılarını değiştirdim. Mevcut olan standart plastik saksıları o kadar çok kök doluydu ki, ve neredeyse hiç ağaç kabuğu kalmamıştı. 5 litrelik pet su şişelerini kesip yanlarından ve altından bolca büyük delik açtım. Strafor ve çam kabuğu karışımı yapıp tekrar diktim bitkileri; üstelik ikisinde de tomurcuklar ve yeni çiçek sapları var. Sarsılmış görünmüyorlar.

532156

532158

sar-dunya
11-01-2015, 06:29
Standart plastik saksıdan (12 cm) 5 litrelik pet çapına geçiş (20 cm?) oldukça cesur olmuş:D Sanırım açıkta duran köklerin bir kısmını içeri alabilmek için bunu yaptınız. Gelişmeleri paylaşırsınız di mi?

Bu yaz standart boydan daha üst boya terfi ettirdiğim çiçeklerimde performans düşüşü var. Büyük yapraklar ama daha az sayıda tomurcuk...

10 gün önce phallerimin saksılarını değiştirdim. Mevcut olan standart plastik saksıları o kadar çok kök doluydu ki, ve neredeyse hiç ağaç kabuğu kalmamıştı. 5 litrelik pet su şişelerini kesip yanlarından ve altından bolca büyük delik açtım. Strafor ve çam kabuğu karışımı yapıp tekrar diktim bitkileri; üstelik ikisinde de tomurcuklar ve yeni çiçek sapları var. Sarsılmış görünmüyorlar.

sakdag
11-01-2015, 12:45
Zamanla göreceğiz durumlarını Sayın Sar-dunya.
İlk resimdeki beyaz renkli olan, mevcut 1 adet çiçek sapına ilave olarak bir tane de yeni çıkarıyor şuan.
2.resimdeki ise sarı renkli orkidem, 3 tane mevcut çiçek sapına ilaveten 2 tane daha çıkarıyor şu an. Sarı renkli daha verimli bir cins.

Açıkta duran kökler çok fazlaydı evet, tüm çabalarıma rağmen bu kadarını saksının içine alabildim, bir de ağırlık merkezleri kaydığı için dış seramik saksı bile dengede tutamıyordu orkideleri.
Bakalım hayırlısı, durumları ne olacak, bende merak ediyorum. ;)

Tilki Mete
11-01-2015, 19:42
Dışarda kök kalması sıkıntılı bir durum değilmi ? Havadan beslenemeğeceği için toprağa almalısınız dalın bir kısmı kuruduğu için çiçek beslenemeyecektir bu yüzden kesin yeni dallar çıktığı içinde sararmaya duran dalı kesip yardımcı olabilirsiniz

roserose
11-01-2015, 19:56
Maalesef daha oncede belirtildigi gibi pamuk kullanmanizin cok bir faydasi olmayacaktir cunku spaghnum yosununun tek ozelligi nem vermesi degil ayni zamanda yapisi.Onun yerine phalaenopsis i bir bardaga yerlestirip altini suyla doldurmak daha mantikli ve kolay bir alternatif olacaktir cunku gordugum kadariyla karisim hos bir karisim degil ve kapali bir ortamda saglanilan nemin kontrolude daha zor oluyor.Evinizin aydinlik havadar bir kosesini secerseniz daha basarili olacaginizi dusunuyorum.

Kok varsa sn.Tilki Mete'nin dedigi gibi yeni bir subsrat alip/hazirlayip ekmenizde fayda var.

Merhaba,cevabiniz icin tesekkurler. Malesef hic kökü yok. Suyun içine mi yerlestirmeliyim yoksa surya deymemeli mi? Ne kadar süre bu sekilde bekletmem gerekiyor? Hala ekilmemis sekilde bekletiyorum.

roserose
11-01-2015, 20:11
Merhaba,cevabiniz icin tesekkurler. Malesef hic kökü yok. Suyun içine mi yerlestirmeliyim yoksa surya deymemeli mi? Ne kadar süre bu sekilde bekletmem gerekiyor? Hala ekilmemis sekilde bekletiyorum.

Cicegim suanki durumunu gosteren fotografi ekledim.nasil ilerlemem gerektigi konusunda bilgi verirseniz cok sevinirim.

sakdag
11-01-2015, 20:39
Dışarda kök kalması sıkıntılı bir durum değilmi ? Havadan beslenemeğeceği için toprağa almalısınız dalın bir kısmı kuruduğu için çiçek beslenemeyecekti bu yüzden kesin yeni dallar çıktığı içinde sararmaya duran dalı kesip yardımcı olun yapraklardada sararmaya başlayanlar var x işaretleriyle işaretledim ama kesmeye bilirsiniz kendisi düşecektir ilerleyen zamanlarda ...

Orkidelerin doğası gereği kökleri dışarıdadır, eski hallerini bir görseydiniz neredeyse hepsi havadaydı köklerin.

Birde sararmış yaprak ve sap dedikleriniz flaş nedeniyle öyle çıkmış, yoksa gayet normal renkleri ve durumları. Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Tilki Mete
11-01-2015, 22:27
sn sakdağ ilk defa duydum bu bilğiyi ben sadece bir kaç türün böyle yaşaya bileceğini düşünüyordum ama cidden o çiçekli olan dal kurumuş gibi duruyor bilmeyen biri olsaydınız dikkatsizliğim yüzünden dalı kestirmiş olucaktım çok özür dilerim ... ama bari yaprak ta gördüğüm sarılık doğru olsun :D :D onlarda sararma varmı :D :D

Charlaux
12-01-2015, 08:35

Orkideniz suya degmesin suya yakin olsun ama cok umutlanmaminizi tavsiye ederim.

roserose
12-01-2015, 20:03
Orkideniz suya degmesin suya yakin olsun ama cok umutlanmaminizi tavsiye ederim.

Merhaba,resmi gördünüz mü? Pek iyilesecek gibi degil heralde fazla umutlanmayın demişsiniz.

Bu arada sphagnum yosunu buldum, internetten siparis verecegim sizce işe yarar mı? Kökü bu yosun ile sarmalı mıyım? Izledigim bir kac videoda seffaf saksının dibine bu yosun ıslatılarak yerleştirilmiş,çiçek de kökler değmeyecek şekilde üzerine yerleştirilmiş şeffaf poşetin içine konulup nemli bir ortam sağlanmıştı.Bu şekilde ilerlemek daha mı doğru olur?
Ilginiz için teşekkürler

Charlaux
12-01-2015, 22:01
Merhaba,resmi gördünüz mü? Pek iyilesecek gibi degil heralde fazla umutlanmayın demişsiniz.

Bu arada sphagnum yosunu buldum, internetten siparis verecegim sizce işe yarar mı? Kökü bu yosun ile sarmalı mıyım? Izledigim bir kac videoda seffaf saksının dibine bu yosun ıslatılarak yerleştirilmiş,çiçek de kökler değmeyecek şekilde üzerine yerleştirilmiş şeffaf poşetin içine konulup nemli bir ortam sağlanmıştı.Bu şekilde ilerlemek daha mı doğru olur?
Ilginiz için teşekkürler

Maalesef orkidenizin yapraklari burusmaya baslamis;biliyorum bunu kabullenmek zor ama cok yuksek ihtimalle olecektir. Spaghnum yosunu bitki su kaybetmeye baslamadan yapilinca basarisi artacak cozumlerden bir tanesi dolayisiyla kendinizi en kotuye hazirlamanizda fayda var.

gizemyekta
13-01-2015, 15:19
Selam bende 2 tane phalaenopsis var biri çiçeklerini döktü ama yeni dal **** keiki çıkartıyor diğerini de tohumlarını stigmaya yerlestirmistim ama çiçeklerini döktü sizce neden bana akil verirmisiniz

Adalet Yağcı
14-01-2015, 19:39

Üzülmeyin ama, siz bitkinizi fazlaca sulayıp çürümesine neden olmuşsunuz anlaşılan.

10 yaşında bir orkidem var, iki yıl önce uzunca bir süre komşuma bırakmak zorunda kalmıştım, fazlaca sulayıp kökleri çürütmüş.
Döndüğümde bitkim can çekişiyordu, hemen çürüyen tüm kökleri kesip temizledim, kalan kök 1 cm. kadardı.

Ağaç kabuklarından oluşan harcını da tamamen değiştirdim, dahası seramik bir saksıya aldım.
Bir süre sonra bitki düzelmeye yeni kökler oluşturmaya başladı, şimdi çok sağlıklı.

Tüm bitkilerde sulamaya çok dikkat etmek gerekiyor.

casperia
15-01-2015, 11:44
Cicegim suanki durumunu gosteren fotografi ekledim.nasil ilerlemem gerektigi konusunda bilgi verirseniz cok sevinirim.

acaba köklendirme hormonları bu iş için kullanılmaz mı ;)

gittigidiyor'da satıcıya bütün bitkiler için oluyor mu diye sormuştum. satıcı : evet tüm hepsi için köklendirici demişti. bende orkide de dahil mi diye tekrar sordum. satıcı (orkide otorü gg satıcısı :) ) cevaben ; evet orkide için de olur demişti. :p

Charlaux
15-01-2015, 20:22
Maalbesef koklendirme hormonlarinin orkideler icin pek bir faydasi olmadigini okumustum.Zaten sn.roserose'in phalaenopsis'inin sikintisi su kaybetmeye basladigi bir donemde harekete gecilmis olmasi olmus.

Eron2014
16-01-2015, 08:01
Bu sabah ilk çiçeğimiz açtı.

533049

roserose
19-01-2015, 20:01
Üzülmeyin ama, siz bitkinizi fazlaca sulayıp çürümesine neden olmuşsunuz anlaşılan.

10 yaşında bir orkidem var, iki yıl önce uzunca bir süre komşuma bırakmak zorunda kalmıştım, fazlaca sulayıp kökleri çürütmüş.
Döndüğümde bitkim can çekişiyordu, hemen çürüyen tüm kökleri kesip temizledim, kalan kök 1 cm. kadardı.

Ağaç kabuklarından oluşan harcını da tamamen değiştirdim, dahası seramik bir saksıya aldım.
Bir süre sonra bitki düzelmeye yeni kökler oluşturmaya başladı, şimdi çok sağlıklı.

Tüm bitkilerde sulamaya çok dikkat etmek gerekiyor.

Bilgiler için çok teşekkürler sn Adalet Yağcı. Malesef bitkim düzelmeyecek bil hal aldı

karaefsun
20-01-2015, 22:05
sayin roserose.
bence hic endişelenmeyiniz. öncelikle yapmanız gereken o çiçek saplarını dipden kesmeniz gerekir. bu bitkinin gucunu toparlaması icin gerekli. sonrada bitkiyi orkide harcina dikin ve mümkünse günde bir saat sabah güneşi görecek şekilde bir yere koyun. dikkat edilecek husus harfinin kuru kalmaması. emin olun kurtulmayacak gibi değil. sonucu bekliyorumm.kolay gelsin :-))

Tilki Mete
22-01-2015, 11:29
534202

534203

İki tane durumu kötü durumda orkide aldım. Yapmam gerekenşeri söyleye bilirmisiniz? Yaprakları nasıl düzelte bilirim ? Yapraklar neden böyle olmuştur ? Çiçekçi dalı sadece ucundan kesmemi söyledi ama ben 3. Boğumun üstünden kesmemiz gerektiğini biliyorum ama çiçekçinin öyle demesi beni baya bir çelişkiye düşürdü hangisi doğru sizce ?

534204

534205

Aysel Yavuz
22-01-2015, 11:53
Arkadaşlar lütfen bana da yardım eder misiniz? Dün akşam sordum ama cevap alamadım. Ölmesinden korktuğum için bekleyemedim birde burada sorayım dedim.

http://www.agaclar.net/forum/1350050-post2022.htm

Adalet Yağcı
22-01-2015, 17:18
İki tane durumu kötü durumda orkide aldım. Yapmam gerekenşeri söyleye bilirmisiniz? Yaprakları nasıl düzelte bilirim ? Yapraklar neden böyle olmuştur ? Çiçekçi dalı sadece ucundan kesmemi söyledi ama ben 3. Boğumun üstünden kesmemiz gerektiğini biliyorum ama çiçekçinin öyle demesi beni baya bir çelişkiye düşürdü hangisi doğru sizce ?

Orkideniz fena görünmüyor, dikkatli bir bakımla çok güzel sonuçlar alabilirsiniz.
Neden yapraklarını düzeltmek istediğinizi anlayamadım, bırakın kafalarına göre takılsınlar, önemli olan sağlıklı olması.
Yapraklarını düzeltmeye çalışırsanız orkidenizi kaybedebilirsiniz.

Adalet Yağcı
22-01-2015, 17:28
Arkadaşlar lütfen bana da yardım eder misiniz? Dün akşam sordum ama cevap alamadım. Ölmesinden korktuğum için bekleyemedim birde burada sorayım dedim.

http://www.agaclar.net/forum/1350050-post2022.htm

Sanırım kök çürüklüğü yaşıyor orkideniz.
İlk sayfaları bir inceleyin benzer sorun yaşayanların paylaşımlarından uygun bir cevap bulabilirsiniz belki.

Charlaux
22-01-2015, 23:14
http://www.agaclar.net/forum/1348267-post310.htm mesajımdaki bilgiler aslında her orkide için geçerli :)

Yapraklarım böyle olmasının sebebi ışığı düzgün almamış olması,malum phalaenopsislerin şu anki duruşları insan elinin değmesiyle alakalı.O yaprakları düzeltemezsiniz zaten o yaprakların yerine yenisi gelecek zamanlada onlar sararacaktır.

Ludisa Excellence
27-01-2015, 23:39
Kök çürümesi mi? Son 2 post taki kök çürümelerini tek ben mi göremiyorum acaba? :confused:

mühendis57
17-02-2015, 09:32
Bunlar da benim orkidelerden birkaçı :)

mühendis57
17-02-2015, 09:35
Bu da yeni orkidelerimden biri

shenile
17-02-2015, 11:43
ayyyy maşallah beyaz pembe benekliye bayildim masallah güle güle büyütün benimkiler acsin bende koyarim :)

mühendis57
17-02-2015, 12:57
ayyyy maşallah beyaz pembe benekliye bayildim masallah güle güle büyütün benimkiler acsin bende koyarim :)

teşekkür ederim :) diğerleri açmadı tomurcuklar patlayınca onlarında resimlerini koyarım

kelebek çalısı
20-02-2015, 20:38
Henüz Phal yetiştirme konusunda bir seneyi doldurmadan üçüncüsüne sahip oldum. Sevgili eşimin hediyesi olan bu yeni Phal umarım, benim onu görür görmez olduğum kadar, bizimle birlikte çok mutlu olur.;)

537914

2014 temmuzunda hediye aldığım ise ( http://www.agaclar.net/forum/1301328-post3406.htm ) yeni bir çiçek sapını büyütmek için çalışmakta. Çiçekleri geçince iki sapı dipten kesmek yerine kendi halinde izlemeye karar vermiştim. Bu yeni çiçek sapı Ocak ayı sonunda alttan belirince diğer eski iki sapı dipten kestim.

537915

İlk edindiğim Phal ise henüz İstanbul' a gelmedi. Getirmedim çünkü her iki sap üzerinde de keiki oluşumunu gördüm ve bir müddet daha bulunduğu yerde yani Kıbrıs' ta bırakmaya karar verdim.

Muallime
21-02-2015, 13:01
merhaba, bu ilaçlar internette eczanede vb satılmıyor ne yazık ki. Ben eminönünden aldım geçen gün ama siz ankaralısınız. dolayısıyla bir çiçek serasıyla görüşüp size uygun miktarlarda temin etmelerini vb rica edebilirsiniz. keiki macunu türkiyede bulunmuyor diye biliyorum. ebay vb yurtdışından temin edilebiliyor. bu konuyla ilgili yakın zamanda orkide heveslilerinin soru(n)ları başlığında konuştuk.
http://www.agaclar.net/forum/orkide/10338-33.htm
asıl başlık ise phalaenopsiste keiki oluşumu. buralardan takip edebilirsiniz.

Merhaba sayın DilekGuven, yazınızın üzerinden zaman geçmiş fakat ben anca görebilmiş oldum. Bir süredir Keiki macunu konusunda araştırma yapmaktayım. TR'de bulabilmiş değilim henüz. Ebay ve Amazon.com'da var fakat onları da fiyatlarının USD üzerinden olması ve gönderim ücretleri sebebiyle biraz pahalı buluyorum. Bu konuda üretebileceğimiz bir çözüm var mı? Sizler ne önerirsiniz?

Charlaux
21-02-2015, 19:46
Kök çürümesi mi? Son 2 post taki kök çürümelerini tek ben mi göremiyorum acaba? :confused:

Sn.ludisa excellence,

Geç gördüm kusura bakmayın. İlk postta köklerde görebileceğiniz üzere köklerde siyahlanmış alan var;sn.Tilki Mete'deki postta ise linkini koyduğum mesajda kök çürümesi olduğunu söylemedim sadece kök çürümesi ve diğer bakım bilgilerini yazmış olduğum bir yazıya yönlendirdim.

berkcan123
01-03-2015, 18:51
Orkide yetiştirmeye yeni başlayacağım ve tohumları Ebay'den almayı planlıyorum daha önce çoğu kez alışveriş yaptım bu siteden fakat tohumlar hakkın bilgim olmadığı için yardım istiyorum şimdiden teşekkürler. Almayı düşündüğüm tohum;
Mix Color Phalaenopsis Flower Bonsai Plant Butterfly Orchid Seeds | eBay (http://www.ebay.com/itm/Mix-Color-Phalaenopsis-Flower-Bonsai-Plant-Butterfly-Orchid-Seeds-/251794719663?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3aa02283af)

Nedir acaba ? Bir Phalaenopsis mi ? (İzlediğim bir video da daha farklıydı minicik siyah şeylere benziyordu ama bunlar elma çekirdekleri gibi)
Eğer öyleyse tohumları çimlendirmek için ne yapmam lazım ?

kucuksurat
03-03-2015, 19:19
Merhaba arkadaşlar öncelikle tekrar teşekkür ederek başlamak istiyorum çünkü birkaç ay önce sayenizde phalimi eski ve küçük saksısından, sararmış gövdesinden kurtardım nasıl sulamam ve nerede hangi koşullarda bakmam gerektiğini öğrendim. Hatta bunun bir ödülü olarak mı bilmiyorum ama orkidem artık yeni bir dal oluşturmaya başladı. Bu forumda çok kez okuduğum keiki ve onu yeni bir saksıya dikme olayı kafamı kurcaladı bu yüzden size tekrar iki soru danışmak istiyorum.
Öncelikle fotoğrafta gördüğünüz bir dal mı ya da keiki mi ve başka bir saksıya ekmemi gerektirir mi?
İkinci sorum da gövdenin kuruyan kısmı gittikçe artıyor yavaş yavaş da olsa herhangi bir şey yapabilir miyim, nasıl bir şey yapmam gerek yardımlarınıza çok ihtiyacım var tekrar.
Size sormadan bir şey yapıp sonradan daha çok üzülmek istemiyorum bu sebeple değerli cevaplarınızı bekliyorum şimdiden çok teşekkür ederim.539184

ateşkaptan
05-03-2015, 09:38
Ankara-AnkaMall Koçtaş'ta; çiçeği dökülmüş Phalaenopsis türü orkideler 16 liradan satılmaktadır.
Dün tesadüfen gördüm. Ben bir tanesini aldım. Tahminen 10-12 tane var. İlgilenenlerin dikkatine.

Jezebel
05-03-2015, 10:52
Phalenopsis'im 1 aydır çiçekli 😊

539384

Minyatür bir cins ❤️

Hobareey
27-03-2015, 14:04
Merhaba arkadaşlar. 13 Yıllık emektar dostum son bir buçuk yıldır pek iyi durumda değil. Geçtiğimiz yaz biraz radikal bir girişimle kökleri falan iyice temizleyip toprağını yenileyince bir miktar toparlamıştı ama yine kötülemeye başladı. Kenarlardaki lezyonları falan ilk defa görüyorum. Bana yardım eder misiniz? Sorun nedir sizce? Neyapmam lazım dostumu kurtarmak için? :(

mühendis57
31-03-2015, 15:42
Merhaba arkadaşlar. 13 Yıllık emektar dostum son bir buçuk yıldır pek iyi durumda değil. Geçtiğimiz yaz biraz radikal bir girişimle kökleri falan iyice temizleyip toprağını yenileyince bir miktar toparlamıştı ama yine kötülemeye başladı. Kenarlardaki lezyonları falan ilk defa görüyorum. Bana yardım eder misiniz? Sorun nedir sizce? Neyapmam lazım dostumu kurtarmak için? :(

Merhaba eğer köklerinde bir sıkıntı yok ise dengeli bir gübreleme yapın.
Dengeli NPK'lı örneğin 15-15-15 gibi bir gübre ile gübreleme yapın gübrenin içerisinde ilaveten iz elementleri(çinko,magnezyum,bor gibi ) var ise o daha iyi olur. iki sulamada bir kullanın.

schweps
02-04-2015, 19:47
Merhabalar,
Acaba fotoğrafta gözüken mantar filan mıdır yoksa sudan kalan kireç midir?
Almam gereken önlem varsa lütfen bildiriniz.

http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/04/02/2b0e5be8c423ff7953b5622f1431cb4f.jpg

sakdag
26-04-2015, 12:29
5 litrelik su şişelerini kesip saksı yaptığım phallerin son halleri... Bugün yıkayıp açık balkona çıkardım, hava alsınlar biraz...:D Sarıda 5 çiçek sapı mevcut... Bu azman yapraklarla çok yer kaplıyorlar. Bunların yüzünden yemek masasının ucunda yemek yiyebiliyoruz... ;)

548843

kuzzeyli
01-05-2015, 21:03
tam dediğiniz gibi azman gibiler maşallah. çok iyi bakmışsınız.
benim phallerim hiç gelişmiyor. iki günde bir suluyordum. sulamayı çok yapıyormuşum. kökleri sararmıştı zaten. şimdi haftada bir sulamaya başladım. kökleri düzelir mi acaba. bir de gelişirler mi acaba?

Tilki Mete
01-05-2015, 21:45
5 litrelik su şişelerini kesip saksı yaptığım phallerin son halleri... Bugün yıkayıp açık balkona çıkardım, hava alsınlar biraz...:D Sarıda 5 çiçek sapı mevcut... Bu azman yapraklarla çok yer kaplıyorlar. Bunların yüzünden yemek masasının ucunda yemek yiyebiliyoruz... ;)

548843

Sn sakdağ siz naptınız ya :D bende inatla o kökleri içeri sokun diyorum :D özel bir uygulama besin falan varmı bende deneyeyim :D

Tilki Mete
01-05-2015, 21:48

Hyr doğru görüyorsunuz orkideyi kaybettim :(

kuzzeyli
02-05-2015, 15:57
benim phalaneopsislerimin de kökleri sararmış ve pek gelişmiyor. saksı harcı çam kabuğu. saksının altında ve yanlarında yeterince delikleri var. ev ortamında direk güneş almayan ama aydınlık bir odada 20 derece sıcaklıkta duruyor. iki günde bir suluyordum. acaba nerede yanlış yapıyorum.

kuzzeyli
04-05-2015, 21:50
yardımcı olacak kimse yok mu acaba?

taisenberg
04-05-2015, 23:30
yardımcı olacak kimse yok mu acaba?

Ben Orkide uzmanı değilim. Cevap gelmediği için mecburen yazıyorum. 2 günde bir sulamayın. Gün vermek yanlış olur ama kendimden örnek vereyim. Ankaradayım haftada bir suluyorum. Nemli olsun ve ışık alsın yeterli. Çok sıcak bir yerdeyseniz durum değişir tabi. Yapraklar ile kökler aynı renkte ise sulamayın bekleyin.

kupecim
06-05-2015, 08:55
Arkadaslar ben yarin bir orkide almayi planliyorum ama bu konuda bir bilgim yok o nedenle yardiminiza ihtiyacim var. Özellikle muhendis57 sizin goruslerinizi beklemekteyim: orkide alirken neye dikkat etmem gerekir? Eve getirince ne yapmam lazim? Hangi hava sartlarini sever? Odanin sicakligi, gunese karsi konumu ne olmali? Dun orkidekerde genel bakim konusunu inceledim tam 11 sayfayi tek tek okudum ama cok alakasiz konularda sorular vardi hicbir sey anlayamadim. Bana yardimci olursaniz sevinirim...

Seabert74
06-05-2015, 14:32
benim phalaneopsislerimin de kökleri sararmış ve pek gelişmiyor. saksı harcı çam kabuğu. saksının altında ve yanlarında yeterince delikleri var. ev ortamında direk güneş almayan ama aydınlık bir odada 20 derece sıcaklıkta duruyor. iki günde bir suluyordum. acaba nerede yanlış yapıyorum.

Orkidelerin sulaması normal çiçeklerden farklıdır. Fazla sulama kökleri çabuk çürütür. Su dolu bir kovaya saksıyı batırarak daldırma usulü sulayın orkidenizi.. BU aralar haftada 1 sulama gayet yeterli.
Orkidenizi güneş alan, aydınlık bir yere yerleştirin ancak direkt güneş ışıgı yaprakları yanmaya sebep olabilir o yüzden tül perde arkasında, camdan 1 metre mesafede olması uygun.. Havadar, esinti alan bir konumu olsun, camı açın, esinti alırken yapraklarına su fıslatın.. Aşırı sulamayın.
Köklerin durumu sulama zamanını belli edecektir. Sulandıgında yeşil olan kök, kurudukça grileşir.

Jezebel
07-05-2015, 14:23
Açan ilk çiçeğini bile dökmedi:)

551164

Çok sevimli.

kuzzeyli
08-05-2015, 17:00
en alttaki çiçeğin iki üç santimetre aşağısındaki keiki mi acaba ben mi yanlış gördüm.

gulin
11-05-2015, 09:19
herkese merhaba.. benim de 6 ay önce edindiğim bir Beyaz Phalaenopsisim var. ancak son 2 aydır çiçeklerinin üzerinde benekler meydana geldi. bu durum hakkında bir fikri olan var mı yardımcı olursanız sevinirim :)

dr.ozz
17-05-2015, 12:04
merhabalar, siteye yeni üye oldum.yaklaşık 4 aydır bir orkidem var ,çiçekleri dökülmeye başladıgında forumda okudugum sekılde budadım,sonrasında yaprakları yumuşadı sarardı ve tek tek dökuldu,bu arada haftada bır sulamasını yapıyordum ve her hafta koklerı havalandırıyordum ancak curumus koklerı temızleye temızleye koku kalmadı.şimdide bir mantar hastalıgı var sanırım,ççeğim toparlanır mı?yanlışlarım nelerdır?ne yapmalıyım?yardımcı olursanız çok sevınırım553301

553302

sahra75
18-05-2015, 11:58
Merhaba

Üç sene önce balkonumda domates ve biber yekiştirmek dışında hiç bir bigiye sahip değilim bitkiler konusunda tabi bir de iki yıldır Phalaenopsisim var. Bu foruma bir haftadır üyeyim ve Phala. ile ilgili yeni birşeyler okumaya başladım. Şimdiye kadar Phalaenopsisimi haftada bir çeşmenin altına tutarak sulamak dışında herhangi bir şey yapmadım. Oda beni hiç üzmedi. Oldukça sağlıklı kaldı ve nerdeyse dört aydır çiçek açıyor. Forumu okumaya başladığımdan bu yana endişelerim artmaya başladı. Dikkat edilmesi gereken okadar çok şey varmış ki haberim yok. Orkidemi artık daha çok sevmeye başladım. Özel bir ilgi görmemesine rağmen sağlıklı kalması ve çiçek açması mucize gibi geliyor.

Kışı güneye bakan bir odada peteğe yakın, güneş alan bir yerde geçirdi. Şimdi orası fazla güneş alıyor bu nedenle onu kuzeye bakan bir odaya aldım. Bu esnada toprağına dikkatlice baktığımda çam kabuklarının üzerinde beyazlaşmalar gördüm. Resmini aşağıya koyuyorum. Çiçeklerini döktüğünde toprağını değiştirmeyi düşünüyordun acama gördüğüm bu şeyler mantar olabilir mi? Çiceklerini dökmesini beklemeden toprağını ve saksıyı değiştirmelimiyim? Köklerine özel sonusyon ile ilaçlamalı mıyım? Hangi ilacı kullanmalı ve nasıl yapmalıyım? Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.

sakdag
07-06-2015, 13:55
Phallerim 1,5 aydır açık ve güney yönlü balkonda; son durumları şöyle:

Sabah 8'den öğlen 1'e kadar direkt güneş yapraklara bir miktar zarar verse de durumları gayet iyi.

Sulamayı da üstten hortumla yapıyorum. Deliklerden su akıp gidiyor...

Kışa kadar içeri almayı düşünmüyorum, bakalım neler olacak...

557809

557810

557811

kuzzeyli
08-06-2015, 13:47
merhaba arkadaşlar,
phalaenopsis harcı hazırlamayı düşünüyorum ama bazı bilgilere daha ihtiyacım var.

yapacağım karışıma mangal kömürü de koymayı düşünüyorum ama büyüklükleri nasıl olmalı? toz halinde mi olacak yoksa daha büyük parçalar mı?
aynı şekilde ponza taşının büyüklüğü nasıl olmalı?
son olarak 4 ölçü çam kabuğu, 1 ölçü ponza taşı, 1 ölçü kömür nasıl bir karışım olur? saksı dibine strafor köpük te koymayı düşünüyorum.

hobiciakvarist
08-06-2015, 14:39
merhabalar, siteye yeni üye oldum.yaklaşık 4 aydır bir orkidem var ,çiçekleri dökülmeye başladıgında forumda okudugum sekılde budadım,sonrasında yaprakları yumuşadı sarardı ve tek tek dökuldu,bu arada haftada bır sulamasını yapıyordum ve her hafta koklerı havalandırıyordum ancak curumus koklerı temızleye temızleye koku kalmadı.şimdide bir mantar hastalıgı var sanırım,ççeğim toparlanır mı?yanlışlarım nelerdır?ne yapmalıyım?yardımcı olursanız çok sevınırım553301

553302

Ne yazıkki bu çiçek kurtulacak gibi durmuyor. Tarif ettiklerinizden anladığım kadarı ile mantardan dolayı çürüme gerçekleşmiş. Yapraklar tamamen dökülmüş. Bu noktodan sonra bitkiyi kurtarmak pek mümkün olmuyor. Bitkiyi tamamen çıkarttığınızda canlı gibi duran bir kısmı var ise mantar ilacı kullanarak bitkiyi kurtarmaya çalışabilirsiniz (eğer çok kıymetli/değerli bir orkide ise), ancak ihtimal düşük olması nedeniyle pek iyimser bir şey söylemek mümkün değil ne yazıkki.

Orkide sularken belirli bir süre bekleyerek sulamak yerine köklerin hallerine bakarak sulamak gerekir. Ne zamaki kökler gümüş-yeşil renke gelir, o zaman sulayınız. Emin değilseniz biraz daha bekleyerek emin olun- orkide ölümlerinin çoğu fazla sulamaktan gerçekleşiyor.

Mesela, kış aylarında özellikle mantar/çürüme gibi sorunlar meydana gelir zira su yeterince hızlı şekilde orkidenin "toprağı"ndan ayrılamaz ve nemli bir ortam oluşturur. Bu da çürümeye yol açar.

Geçmiş olsun.

Jakin
08-06-2015, 15:09

Sabah 8'den öğlen 1'e kadar direkt güneş yapraklara bir miktar zarar verse de durumları gayet iyi.

557809

557810

557811

Sayın Sakdağ, Phalaenopsis'leriniz çok güzel açmışlar maşallah. Darısı başıma. Keşke güneşte fazla bırakmasanız. Sarı çiçekli olanın yaprağının birinde güneş yanığı olmuş galiba. Üstten ikinci yaprağı ve alt yaprağın da bir kenarları sararmış. Beyaz çiçeklinin de yapraklarında sararmalar var. Tam tepelerine bir gölgelik yapsanız, eğik gelen güneş ışınlarından faydalanıp dik gelenlerden de korunsalar, biraz da öyle deneseniz olmaz mı? ;)

hobiciakvarist
08-06-2015, 16:00
Merhaba

Üç sene önce balkonumda domates ve biber yekiştirmek dışında hiç bir bigiye sahip değilim bitkiler konusunda tabi bir de iki yıldır Phalaenopsisim var. Bu foruma bir haftadır üyeyim ve Phala. ile ilgili yeni birşeyler okumaya başladım. Şimdiye kadar Phalaenopsisimi haftada bir çeşmenin altına tutarak sulamak dışında herhangi bir şey yapmadım. Oda beni hiç üzmedi. Oldukça sağlıklı kaldı ve nerdeyse dört aydır çiçek açıyor. Forumu okumaya başladığımdan bu yana endişelerim artmaya başladı. Dikkat edilmesi gereken okadar çok şey varmış ki haberim yok. Orkidemi artık daha çok sevmeye başladım. Özel bir ilgi görmemesine rağmen sağlıklı kalması ve çiçek açması mucize gibi geliyor.

Kışı güneye bakan bir odada peteğe yakın, güneş alan bir yerde geçirdi. Şimdi orası fazla güneş alıyor bu nedenle onu kuzeye bakan bir odaya aldım. Bu esnada toprağına dikkatlice baktığımda çam kabuklarının üzerinde beyazlaşmalar gördüm. Resmini aşağıya koyuyorum. Çiçeklerini döktüğünde toprağını değiştirmeyi düşünüyordun acama gördüğüm bu şeyler mantar olabilir mi? Çiceklerini dökmesini beklemeden toprağını ve saksıyı değiştirmelimiyim? Köklerine özel sonusyon ile ilaçlamalı mıyım? Hangi ilacı kullanmalı ve nasıl yapmalıyım? Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.

Eğer orkide'nin "toprağı" sürekli ıslak/nemli ise sulamalarınız arasında, bu riskli bir sulama tarzıdır. Orkide sulama aralığını orkidenin toprak içindeki köklerinden belirlemeniz gerekir; toprak içindeki kökler yeşil iken tekrar sulamanıza gerek yok. Ne zmaanki gümüş renge gelirse toprak içindeki kökler o zaman sulayın. Toprak üstünde bulunan köklere bakarak sulama yapmayın. Resminizde toprak üstü kökleriniz gümüş-yeşil duruyor ancak toprak içindeki kökler görülenlerden yeşil olduğunu görebiliyoruz ve bu da sulak olduğu anlamına geliyor. Köklerinizde sanki çürüme var gibi geldi, bu yüzden bunları ifade etme gereği hissettim.

Orkide çiçek açtığında toprak değiştirmek önerilmez, bitki değişimden etkilenebilir ve çiçeklerini erken dökebilir.Çiçekleme bittikten sonra genelde toprak değişimi yapılır. Toprak değişimi bitkinin artık bulunduğu kaba kök çokluğundan dolayı sığmadığı zaman yapılır. Bir miktar eski toprak kullanılır ve yeni toprak ile karıştırma süreti ile yeni bir harç oluşturulur ve saksılanır. Ancak toprakta veya bitkide mantar var ise eski toprak kullanılmamasında fayda vardır.

hobiciakvarist
10-06-2015, 14:29

557809

557810

557811

Sayın sakdag, sizin de belirttiğiniz gibi orkidelerinizin yaprakları biraz güneşden yanmışlar. Sarı çiçekli bitkinzde bu yanıklar bazı yaprakların bazı kısımları ile kısıtlı kalırken beyaz biitkinizde sanki daha yaygın bir yanma gerçekleşmiş.

Bazı orkideler zamanla alıştırma kaydı ile çok parlak güneş ve doğrudan sabah güneşi altında durabilir hale gelirler. Eğer öğle güneşi altında kalıyorlar ise Sayın Jakin'in de ifade ettiği gibi bir şekilde ışığı azaltmanızda fayda var, özellikle günlerin uzadığı yaz dönemlerinde...

Bir alternatif üzerlerine düşen güneşi ince bir tül ile filtrelemeniz. Diğer alternatifiniz ise alıştırarak zamanla doğrudan bu ışığa alıştırmanız. Nacizane fikrim.

serkan_istanbul
25-06-2015, 21:04
Phalenopsis'im 1 aydır çiçekli 😊

539384

Minyatür bir cins ❤

kokusu varmı bu cins özel miş.

ericca
28-06-2015, 00:17
Evimizi taşımaya çalışırken phal'lerimden birinin üzerine eşya düştü ve göbeğindeki yeni çıkan yaprakla birlikte gövdenin neredeyse yarısı koptu. Çok üzgünüm, çok üzüldüm. Yaşaması için ne yapabilirim? Bu şekilde yaşar mı? Lütfen biri yardımcı olsun.

Jezebel
28-06-2015, 14:28
kokusu varmı bu cins özel miş.

Çok uzun süre Çiçekli kaldı, 8-17 saatleri arasında hiç koku almadım.
Uzunca bir süre seyrinden keyif aldım, o da bana yetti.
Melisa gece kokar ya, bu da günün diğer saatlerinde koktuysa da ben o kokuyu alamadım :(
Saygılar

Jezebel
28-06-2015, 14:43
Orkide yetiştirmeye yeni başlayacağım ve tohumları Ebay'den almayı planlıyorum daha önce çoğu kez alışveriş yaptım bu siteden fakat tohumlar hakkın bilgim olmadığı için yardım istiyorum şimdiden teşekkürler. Almayı düşündüğüm tohum;
Mix Color Phalaenopsis Flower Bonsai Plant Butterfly Orchid Seeds | eBay (http://www.ebay.com/itm/Mix-Color-Phalaenopsis-Flower-Bonsai-Plant-Butterfly-Orchid-Seeds-/251794719663?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3aa02283af)

Nedir acaba ? Bir Phalaenopsis mi ? (İzlediğim bir video da daha farklıydı minicik siyah şeylere benziyordu ama bunlar elma çekirdekleri gibi)
Eğer öyleyse tohumları çimlendirmek için ne yapmam lazım ?

Tohumdan orkide yetiştirmek çok özel koşullar gerektiriyor.
Bunu Türkiye'de an itibarıyla becerebilmiş bir insan evladı yok.
Siz, naçizane önerim, yetişmiş bir Phalenopsis alın, marketten, ve onunla deneyin derim.
Saygılar ve kolay gelsin.

sar-dunya
28-06-2015, 15:30
Büyüyen ucu içeren üst tarafta kök yok. Çöpe atabilirsiniz.

Altta kalan kısım kuvvetliyse yandan veya saplardan birinden keiki yapabilir, hayata kaldığı yerden devam eder.

Evimizi taşımaya çalışırken phal'lerimden birinin üzerine eşya düştü ve göbeğindeki yeni çıkan yaprakla birlikte gövdenin neredeyse yarısı koptu. Çok üzgünüm, çok üzüldüm. Yaşaması için ne yapabilirim? Bu şekilde yaşar mı? Lütfen biri yardımcı olsun.

B e t ü l
02-07-2015, 14:41
Yeni açtık :))

Jezebel
07-08-2015, 11:46
Minyatür Phalenopsis olarak bir tane daha doğruca Holandadan geldi.

570060

Bakalım bizi sevecek mi :)

Jezebel
07-08-2015, 11:53
:)

570061

Eski minyatür Phal'im 'keiki' verdi :)
Şimdi praecox hoca olsa da sorsak - bu bebeği anneden ne zaman ayıralım?!
Varsa bilen ses versin.
Yoksa forumu didikleyip bulmam gerekecek 😔

Jakin
07-08-2015, 12:14

570061

Varsa bilen ses versin.

Gözünüz aydın sevgili Jezebel..
Sanırım keikinin çıkardığı kökler 10 cm.yi geçtikten sonra ayırmak uygun olur diye yazmışlardı. Bu minyatür olduğuna göre, ölçek farkını gözeterek hesap mı yapmak gerek acaba? (İnşallah yanlış hatırlamıyorumdur. Yine de didiklemekte fayda var. :)

Tilki Mete
07-08-2015, 13:09

570061

Varsa bilen ses versin.

Biraz daha köklensin bu köklerle kabukdan beslenemez . Eğer sphangum yosununuz varsa birkaç kök çıkınca ayıra bilirsiniz ..

Bulabilirseniz spahangum yosununu bulmanızı tavsiye ediyorum , minyetür orkidelerde genelde bu yosun ile satışını yapıyorlar .. sağlıklı olması dileğiyle .

Jezebel
07-08-2015, 14:30
Tamam arkadaşlar, 2-3 bu büklükte kök verice ayırıp Sphagnum moss'a saracağım :)
Biraz besliyeyim bari de olaylar hızlansın ;)
Teşekkür edrim Jakin ve Tilki Mete, iyi ki varsınız :)

Muda
07-08-2015, 21:26
Arkadaşımda keiki oluşumu oldu. Bir tanesi oldukça büyüdü. Onları ayırdı. Bir süre sonra öldüler. Benim yapmayı istediğim dalında önce yosun sarıp arada spreyle sulama yaparak kök gelişimini hızlandırmak, kökler biraz büyüyünce de daimi durabileceği saksı içine orkide dal parçacıklarını koyarak orada da sulama ile büyümesini devam ettirdikten sonra kesmeyi düşündüm.

dinozor
10-08-2015, 01:05
519259

Değerli agaclar.net üyeleri, fotoğrafını gördüğünüz benim en sevdiğim phalaenopsisim. Ufacık tefecik, çiçekleri 1 lira büyüklüğünde açan, ismini cismini bilmediğim tatlı bıdığım. Gelin görün ki artık yollarımız ayrılacak gibi duruyor:(

519260

Birkaç ay önce yeni yaprak çıkartırken yaprak biraz fazla uzadı ve resmen altında bir sap oluştu. Ne olacak diye beklerken tam göbekte tek yapraklı bir çiçek sapına dönüştü. Bu durumda artık bitki miadını doldurmuş oluyormuş:( Başına böyle bir şey gelen oldu mu? Ben ilk defa şahit oluyorum, phalaenopsiste böyle bir şey olabileceği aklımın ucundan geçmezdi. Belki keiki verir diyorum ama keşke onun yerine bir mucize olsa da eski haline geri dönebilse.

Yaklaşık bir yıl kadar önce böyle bir mesaj atmıştım... Geçirdiğimiz sürede aynı saptan defalarca çiçek açtı, keiki oluştursun diye sapı kesmeyi çok düşündüm ama kıyamadım. En sonunda baktım ki kurtulma şansı yok, sapı en dibinden kestim. Bunun dışında ne yerini ne de bakım koşullarını değiştirdim. Sadece küsüp biraz ihmal ettim ve internette yazanların aksine sanki bunlar hiç yaşanmamış gibi yeni yapraklar vererek eski haline geri döndü;) Demek kurtulabiliyormuş;)

Bu arada bitki gitti gidiyor diyerek, kök parçalarından üretmeye de çalıştım ve kökler bir ay öncesine kadar canlıydı. Yani üzerine düşülse kökten de üretilebilir sanki... Maalesef benim bir yerden sonra sabrım tükendi, bol bol su vererek çürüttüm.

Çiçeklenme konusunda kendisini sıkboğaz etmeyi düşünmüyorum ama bir değişiklik olacak mı çok da merak ediyorum.

Not: Son üç yaprak yeni çıkanlar;) Üç yaprak da peş peşe çıktı;)

Tilki Mete
10-08-2015, 01:40
Aaaa bu keiki çıkaracaktı hatta biri benim olucaktı :p :p bir senemi olmuş ya uuuuuu :D yeni durumu çok güzel gözüküyoe maşaAllah inşlh keikide çıkarır :)

dinozor
10-08-2015, 06:55
Sevgili Tilki Mete, keikiyi nasıl telafi edeceğiz bilmiyorum;) Başka bir şey bulalım bari bunun yerine;) Ben de internetin yalancısıyım, keiki oluşturup ölür yazıyordu:D

Alıntıladığım mesajı bu kadar zaman önce yazmış olmama ben de inanamadım... Zaman uçup gidiyor, bizim phal.ler ne kadar yaşıyor ki acaba? Bir yerde 15-20 yıl diye okumuştum sanki ama çok kısa bir süre gibi geldi bana... Eğer öyleyse ev koşullarında üretmenin bir yolunu bulalım:D Ne ürüyor ne de büyüyor, biraz kızıyorum ben bu phal.lere...

Tilki Mete
10-08-2015, 16:04
Sevgili Tilki Mete, keikiyi nasıl telafi edeceğiz bilmiyorum;) Başka bir şey bulalım bari bunun yerine;) Ben de internetin yalancısıyım, keiki oluşturup ölür yazıyordu:D

Alıntıladığım mesajı bu kadar zaman önce yazmış olmama ben de inanamadım... Zaman uçup gidiyor, bizim phal.ler ne kadar yaşıyor ki acaba? Bir yerde 15-20 yıl diye okumuştum sanki ama çok kısa bir süre gibi geldi bana... Eğer öyleyse ev koşullarında üretmenin bir yolunu bulalım:D Ne ürüyor ne de büyüyor, biraz kızıyorum ben bu phal.lere...

Valla bulmamız lazım , böyle benimde canım sıkılıyor . şimdi doku kültürü tohumla üretim için kendimi zor tutuyorum bakalım ne olacak :D

SMGSYL
13-08-2015, 23:26
Merhabalar,
Ben bir yıldır fotoğraftaki orkideye bakıyorum. İki orkide yanyana ama diğerinin kökleri oldukça zayıf...bu orkidem de aldığımdan bu yana hiç çiçek açmadı ve sapı da kurudu... Bir kere topragını değiştirdim, haftada bir kere ek besin takviyesiyle daldırma yontemıyle suluyorum... Bu aradalar akşamları serin yerde tutuyorum ve yapraklarını cok nadiren siliyorum... Acaba çiçek açacak mı? Sapının yeşillenmesi için neler yapmam gerekir?? Yardımcı olabilirseniz sevinirim..

melis inanc
14-08-2015, 07:00
Merhabalar,
Ben bir yıldır fotoğraftaki orkideye bakıyorum. İki orkide yanyana ama diğerinin kökleri oldukça zayıf...bu orkidem de aldığımdan bu yana hiç çiçek açmadı ve sapı da kurudu... Bir kere topragını değiştirdim, haftada bir kere ek besin takviyesiyle daldırma yontemıyle suluyorum... Bu aradalar akşamları serin yerde tutuyorum ve yapraklarını cok nadiren siliyorum... Acaba çiçek açacak mı? Sapının yeşillenmesi için neler yapmam gerekir?? Yardımcı olabilirseniz sevinirim..

bence o sapı kesin ki yerine başka sap çıksın ve büyüsün bitki genel yapısıyla sağlıklı görünüyor sadece toprak çok sulu geldi bana

SMGSYL
14-08-2015, 07:19
Merhabalar, çok tesekkur ederim verdiğiniz bilgi için; ancak usttekiler hariç diğer yapraklar oldukca yumusak ve sapı neresinden kesmeliyim?? Forumlarda okuduğum kadarıyla 3. Boğumdan kesmiştim... Bir de sizce kurumuş kökleri kesip tarçın dokmeli miyim?
Not: yemi sulamıştım, o yüzden toprak sulu gelmiş olabilir..

Jezebel
17-08-2015, 11:22
Ayırıyorum :)

571653

Spagnumu ıslattım. Şeffaf bir kap bulup altını güzelce delip hazır edeyim.

Tilki Mete
17-08-2015, 12:02
Sn jezebel ayırın gitsin , :) ne kadar güzel bir yaprak şekli var..( maşaAllah) kulağına yaklaşıp hadi ama birkaç keiki daha çıkar diyi verin .. :D :D

Muda
17-08-2015, 12:36
Merhabalar,

Siz orkide için satılan şeffaf saksılardan alıp yeni biraz daha büyük bir kaba aktarın isterseniz. Kökler tamamen büyümüş durumda. Besin alabileceği bir şey kalmamış.

melis inanc
17-08-2015, 12:55
Merhabalar, çok tesekkur ederim verdiğiniz bilgi için; ancak usttekiler hariç diğer yapraklar oldukca yumusak ve sapı neresinden kesmeliyim?? Forumlarda okuduğum kadarıyla 3. Boğumdan kesmiştim... Bir de sizce kurumuş kökleri kesip tarçın dokmeli miyim?
Not: yemi sulamıştım, o yüzden toprak sulu gelmiş olabilir..

3.bogumdan kesmeniz uygundur kökleri temizleyip tarcinda dökün ve bitkinizi yeni bir harca dikin

Jezebel
17-08-2015, 18:00
Yeni minyatür Phal'im

571669

Shagnum ıslatmışken annenin de sphagnumunu değiştirdim.
2-3 kökü yumuşamıştı,kesip tarçınladım :)

deryaozel427
31-08-2015, 10:46
Orkidelerim konusunda uzmanlqstim artik. Temel olarak her haftanin ayni günü ve saatinde suya oturtulurlar. Bu süre 20 dk falan. Iyice suzdukten sonra hemen yerlerini alirlar. Yerleri hep aynidir ve asla d4gismez. Güneşi tül arkasindan alırlar. Hava serinleyince hafif akimda kalmaları onlari uyandirirk4n sicaklik hep iliman olmali. Benimkiler surekli yaprak verip çiçek açarlar. Aslında sonbaharda uyanirlar ve ciceklenirler ama bu sene hep uyanık kaldılar. Bir de serin havada spreylenmesi cok faydali. Ben sivi bitki besini damlatirim sprey suyuna. Onlara bakmaktan cok mutluyum. Siz de yetiştirirken ayni odada birden fazla orkide beslemelisiniz..;)

Jezebel
01-10-2015, 12:50
Minyatür Phaller çok enteresan ve bakımı kolay gibi.
Ebatlar ve hacimler ufak olunca :)

579485

579486

Keiki veren Phal'im artık ölür diye korkmuştum, büyüme noktası yoktu ama...işte yandan sürmüş.
Kireç lekelerine bakılırsa arıtmadaki su da kireçli galiba.

Herşeyin küçüğü daha sevimli.

Charlaux
02-10-2015, 20:08
Sn.jezebel,

Suyu dinlendirip oksijenli su eklerseniz düzenli olarak oldukça faydalı oluyor canlılık katması açısından.Orkidenizin yapraklarını sütle temizleyebilirsiniz.

Hem niye öyle diyorsunuz herkes orkidesi büyüsün kocaman olsun derdinde :p Ne güzel ki orkideniz büyüyor;demek ki sizinle olmaktan oldukça mutlu.

sakdag
04-10-2015, 17:51
Sarı orkidemin simetrik çiçekleri; nasıl olduysa saksıyı çevirdim herhalde böyle açtılar. :p

579813

Jezebel
11-10-2015, 10:36
İndirimden 10 liraya aldım

580725

Ucundaki ne çözemedim.

Jezebel
11-10-2015, 10:38
Yakından böyle :

580726

Keiki?
Çiçek geçince anlarız.

Charlaux
20-10-2015, 13:50
Geçen konuşmalarda Ikea'dan veya çiçekçiden aldığımız orkidelerin sıkıntılarından bahsetmiştim. Biraz bu kültürü yıkalım amacıyla arada sırada ebay'den bulabileceğiniz güzelleri paylaşacağım. Bu sayede yavaş yavaş tür hybridler konuşur oluruz belki :))

Phalaenopsis Corningiana | eBay (http://m.ebay.com/itm/Phalaenopsis-corningiana-/301771850670?nav=SEARCH)

Not : Aşağı yukarı 18 Türk Lirasına Almanyada satılan bu Phalaenopsis Ikea'daki orkidelerden daha ucuz ve şecereli.Dolayısıyla pekala bu tarz orkideler alınabilir.

sar-dunya
21-10-2015, 09:18
Ebay'de çok güzel seçenekler var ancak birkaç pürüz de yok değil:

Gönderdiğiniz üründeki gibi "posta ücreti" adı altında yüksek bir miktar talep etme geleneği var. Hesabı ona göre yapmak gerekiyor.

Bitkilerin çoğu amatör ellerde büyüyecek kadar büyük ancak çiçeklenmesi bir-iki yıl alacak kadar küçük.

Postanın aşırı sıcağa veya soğuğa maruz kalması ihtimal dahilinde olduğu için yazın veya kışın ortasında iyi bir fikir değil. Gümrükte bekleme de bir ihtimal.

Başıma geldiği kadarıyla eksileri de burada yazmak istedim. Umarım bu konuda üç vakte teşvik edici birşeyler de yazabilirim, uzun vadede ülke içi alışverişte seçeneklerimiz artar.

-tapatalk-

Charlaux
21-10-2015, 11:50
Merhaba sn.sar-dünya,
Pek çok dikkat edilmesi gereken durumlar konular var alışverişte elbette.

Örnek olarak;
Alacağınız tür ne kadar yakınsa o kadar iyi ( Almanya mesela bu konuda iyi bir seçenek) çünkü bu hem geliş süresini kısaltıyor hemde posta masraflarını azaltıyor.

Takipsiz posta değil takipli posta tercih edilmeli ama özel kargo şirketleri tercih edilmemeli ( Çünkü gümrüğe takılırsa postanın kargodan çıkma ihtimali çok yüksek)

Satıcıya mesaj atıp koşulları ve kuralları belirlemek var.bu kurallara dikkat ettiğiniz sürece ürün elinize ulaşıyor genelde. Pek çok bitki aldığım için aşina oldum bana denilen uçakların kargo kısmının donar vaziyette olduğunzaten ama kutu içinde olması ve iyi paketlenmesi durumunda sorunsuz geliyorlar.

Türkiye'de benim bildiğim bir tek sn.Ziya Soner NOID türler gstiriyor ancak Phalaenopsis değil.Benim uğraşım insanları olabildiğince NOID tuzağndwn kutarmak..Tuzak diyorum çünkü 40 -70 liray satılan o isimsiz orkidelerin özellikleri ortaya katışık.Şimdi belli türler var çiçek dalı kesilmeyen bazıları var kesilmesi gereken,bazısı var sıcağı seven bazısı var dona dayanıklı.Bazen çok güzelde türler geliyor Ikea'ya benimde bir orkidem oradan. Ama bu işi hobi olarak görmek istiyorsanız şeçereli türler oldukça önemli

sar-dunya
21-10-2015, 14:27
Evet, bunlar oldukça doğru tespitler olmuş. Birkaç eklemem olacak:

Yaptığım alışverişler sonrasında yakın mesafe konusunda Tayland'ın Avrupa'daki bazı yerlerden gün bazında daha yakın olduğunu algıladım. Satıcının işini ciddiye alması veya paketi doğru kanaldan doğru zamanda postalaması önemli.

Dekoratif kaygılı yaklaşıyorsanız marketteki çiçekçideki -ev koşullarına toleransı ve ev koşullarında performansı arttırılmış- NOID kötü bir seçenek değil, çiçekliyken ne formda açacağı konusunda bir fikriniz oluyor. Uzaktan alışveriş için NOID kötü bir fikir tabi ki, internetten arayıp özelliklerini öğrenebileceğiniz bir yer yok. ID olması durumunda tutarlı bilgi bulmak her zaman mümkün değil; cattleya jenmanii (bir hibrit değil) için çiçeklenme-dinlenme periyodu ne zamandır bilgisini tutarlı bir şekilde bulamadım mesela.

NOID, patentli-copyright'lı günümüz ticari düzeninin istediği bir şey. Üreticiler de "Dendrobium Jackie Chan (http://apps.rhs.org.uk/horticulturaldatabase/orchidregister/orchiddetails.asp?ID=150943)" gibi isimler vermek yerine daha farklı yollardan market koşullarına veya dekoratif beğeniye uygun ürünler pazarlıyorlar. Tabi bunların phalcardok (http://www.google.com/patents/US20140304869) gibi tanımlayıcıları (ID'leri) oluyor ama veritabanında kaydetmek dışında bir fonksiyonu yok ID'lerin. :D Ev koşullarına dayanımı, ev koşullarında performansı, çiçek tipini ve açma süresini ve büyüme paternini(*) iyileştirme işini açık dünyada değil de kapalı kapılar ardında yapmışlar.

(*) Evde pencere önünde bitkilerini bakan bizler için yaprağın üstünden çıkan ve yaprağın üstüne doğru büyüyen phalaenopsis kökleri ya da basamak basamak yukarı büyüyen cattleya'lar hoş şeyler değil.

Merhaba sn.sar-dünya,
Pek çok dikkat edilmesi gereken durumlar konular var alışverişte elbette.

Örnek olarak;
Alacağınız tür ne kadar yakınsa o kadar iyi ( Almanya mesela bu konuda iyi bir seçenek) çünkü bu hem geliş süresini kısaltıyor hemde posta masraflarını azaltıyor.

Takipsiz posta değil takipli posta tercih edilmeli ama özel kargo şirketleri tercih edilmemeli ( Çünkü gümrüğe takılırsa postanın kargodan çıkma ihtimali çok yüksek)

Satıcıya mesaj atıp koşulları ve kuralları belirlemek var.bu kurallara dikkat ettiğiniz sürece ürün elinize ulaşıyor genelde. Pek çok bitki aldığım için aşina oldum bana denilen uçakların kargo kısmının donar vaziyette olduğunzaten ama kutu içinde olması ve iyi paketlenmesi durumunda sorunsuz geliyorlar.

Türkiye'de benim bildiğim bir tek sn.Ziya Soner NOID türler gstiriyor ancak Phalaenopsis değil.Benim uğraşım insanları olabildiğince NOID tuzağndwn kutarmak..Tuzak diyorum çünkü 40 -70 liray satılan o isimsiz orkidelerin özellikleri ortaya katışık.Şimdi belli türler var çiçek dalı kesilmeyen bazıları var kesilmesi gereken,bazısı var sıcağı seven bazısı var dona dayanıklı.Bazen çok güzelde türler geliyor Ikea'ya benimde bir orkidem oradan. Ama bu işi hobi olarak görmek istiyorsanız şeçereli türler oldukça önemli

Charlaux
21-10-2015, 20:57
Sn.sar dunya,

Görüşlerinize hem katılıyorum hem katılmıyorum.

NOID orkideler orkideyi süs olarak benimseyen insanlar için daha uygundur (Benimde çiçeğini çok sevdiğim bir NOID orkidem var )

Amerika'da Noid orkideler ucuzluk orkideleridir ve bu orkidelere marketlerde isim verildiği olur genelde.Ancak benim şecereden kastettiğim bu değildir. Benim şecereli orkideden kastım ROS (Royal Orchid Society)'nin web sitenize girdiğinizde karşınıza çıkacak tür isimleridir.

Noid orkidelerin içine hem Türkiye'de hem Amerika'da safa yakın türler karışabiliyor (bknz. geçmişte paylaştığım sarı orkide). Ancak nereden geldiğini bilmediğiniz sürece bu türleri tanımlayamıyorsunuz.

Dünyadaki orkide türleri bilinen adlarıyla Amerika'nın ve Birleşik Krallık'ın datalarında toplanırlar. Bu orkide türlerinin atasının kim olduğu bilinilir keza tür özellikleride.Tür özelliğini bildiğiniz zaman çiçeğinin bilgisini,orkidenizin bilgisini kolayca öğrenebilir yarışmalara katılabilirsiniz.

Orkidenizi güvenilir satıcılardan (orkide satıcıları oluyor bu mesela verdiğim linkteki ebay satıcısı orkide serası olup satış yapan bir kimsedir.pek çok sera bunu yapıyor) aldığınız zaman kaliteli türünün karakteristiğini tam gösteren orkidelere sahip oluyorsunuz.En basitinden aldığım Asconopsis Irene Dobkin'in ihtiyaç listesini biliyorum. Ayrıca kıvrık yapraklı olmasıda türünün karakteristik özelliklerini taşıdığını gösterir.

Benim seslendiğim üye arkadaşlarımız orkidenin özel bir tür olduğunu bilenler ve öğrenmek isteyenler içindir.Noid orkideler süs tür olmaktan öteye gidemezler. Nasıl ki sitemizde menekşenin ve hoyanın çeşit çeşit türlerini konuşuyorsak orkidelerde de böyle olabilmeliyiz bence. Biraz ilgi artsın istiyorum.Umarım şöyle güzel türlerin fotoğraflandığı konuşulduğu bir bölüm olabiliriz.

Almanya'da ve Avrupa'da yaşayan arkadaşlar Schwerter Orchideenzucht'un sayfasına bakmalarını tavsiye ederim.Türkiye'deki orkidesverler hoya gibi ortak alım yöntemlerini kullanabilirler.

Aslimu
11-11-2015, 23:10
tüm orkide severlere merhaba:) Aranıza yeni katıldım ve paylaşımlara bayıldım.. Ben de bu işe yeni başlayanlardanım. Orkidem çiçeklerini döktü, tam 3. boğum üzerinden kesecekken daha üstlerden göz çıkardığını gördüm. Şimdi gözün üst tarafından kesmeli miyim, çiçek sapı hala yeşil bu arada..

sar-dunya
12-11-2015, 05:25
tüm orkide severlere merhaba:) Aranıza yeni katıldım ve paylaşımlara bayıldım.. Ben de bu işe yeni başlayanlardanım. Orkidem çiçeklerini döktü, tam 3. boğum üzerinden kesecekken daha üstlerden göz çıkardığını gördüm. Şimdi gözün üst tarafından kesmeli miyim, çiçek sapı hala yeşil bu arada..

Merhaba,

3. boğum işi biraz şehir efsanesi, bitkiden bitkiye büyüme/dallanma düzeni değişebiliyor. Ana saptan yeni bir dal çıkıyorsa birkaç çiçek daha açacak demektir. Bu noktanın biraz üzerinden kesmenizde bir sıkıntı olmamasını bekliyorum.

yeşilaşk
23-11-2015, 18:58
Oncelikle selamlar.
Fotoğrafını atmış olduğum orkidem sürekli yapraklaniyor bir çiçek dalı verme çabası yok çiçeğe teşvik etmem için ne onerirsiniz.

mühendis57
23-11-2015, 19:13
Oncelikle selamlar.
Fotoğrafını atmış olduğum orkidem sürekli yapraklaniyor bir çiçek dalı verme çabası yok çiçeğe teşvik etmem için ne onerirsiniz.

Merhaba
Eğer orkidenizin köklerinde sıkıntı yoksa yapraklanmasi sağlıklı olduğunu gösterir.geceleri yapraklara su püskürtün hafif esinti almasını sağlayın ayda bir veya iki kez gübre uyguayin

eneskrky
23-11-2015, 19:19
Oncelikle selamlar.

sayın yeşilaşk : orkideniz rahata alışmış anlaşılan :D yaprakları ve durumu iyi gözüküyor .Serin bir yerde 2 hafta kadar bekletin çiçek sapı çıkartana kadar orada kalsın :)

Jezebel
23-11-2015, 20:00
Sn. yeşilaşk çiçeklenmeyi teşvik etmek için susuz bırakmayı öneriyorlar. Sulama aralarını uzatın derim. :)
Artık hangi işkence uygun olur siz karar verin.

yeşilaşk
23-11-2015, 20:29
Yani artık bende bilemedim ne yapacağımı gübrelemede sıkıntı yok 2 sulamada bir gübreliyorum.1 ay kadar önce çiçeklenmeye teşvik eder diye saksısını büyüttüm yine yok.Artık şu küçük yaprağı büyüsün kapalı soğuk balkona koyacağım öyle belliki.

mühendis57
23-11-2015, 20:35
Yani artık bende bilemedim ne yapacağımı gübrelemede sıkıntı yok 2 sulamada bir gübreliyorum.1 ay kadar önce çiçeklenmeye teşvik eder diye saksısını büyüttüm yine yok.Artık kapalı soğuk balkona koyacağım öyle belliki.

14-19 derece arası sıcaklıkta tutmanızda fayda var.su stresine sokmak bitkinizin belki çiçek dalı çıkartmasını sağlayabilir ancak kontrollü davranmazsa zararlı olabilir.çok sık gübre uygulamayın bu da bitkinizde yeşil aksam artışına yol açar .

yeşilaşk
23-11-2015, 20:54
sayın mühendis57
Ondan başka 2 orkıdem daha var aynı sekılde gübre uygulamama rağmen sadece bu bukadar yapraklanıyor sulamada cimri davranmak belkide bu sorunu çözer artık açana kadar farklı yollar deneyeceğim.Alttan gövdenin üzerindede bir şişkinlik var ümid ediyorum ordan yeni dal çıkarır

yeşilaşk
23-11-2015, 21:01
İşaretledigim kısımdan çiçek dalı çıkarma ihtimali varmı?

cturuncel
06-12-2015, 16:34
merhabalar, orkidemin dalından çıkan resimde işaretlediğim kısım yeni yavru mu yoksa çiçek mi çıkaracak bilemedim ilk defa orkide bakıyorum...:confused:http://i12.photobucket.com/albums/a230/cturuncel/12319795_1684978418412629_1444004927_n_zpsoygocway .jpg

http://i12.photobucket.com/albums/a230/cturuncel/12312174_1684978405079297_130718121_n_zpsp5b388pr. jpg

yeşilaşk
06-12-2015, 18:14
Aynı oluşumlar şuan bendede var ve bunlar keiki yani yavru bitki .

burcumdenizateş
08-12-2015, 11:09
merhabalar bende orkide sevdalısıyım resimdeki sn. cturuncel , sn. yeşilaşkın da dediği gibi yavru bende bir tane yavru büyüttüm ve şuan ayrı saksıda ilk çiçeklerini açmaya hazırlanıyor çok heyacanlı bir süreç

schweps
12-12-2015, 18:46
Merhabalar,
İki ay kadar önce orkideyi şeffaf saksısından çıkarıp, mevcut çam kabuklarından oluşan toprağı yerine hindistan cevizi ağırlıklı hazır ürünü yerleştirdiğim şeffaf olmayan bir kaba ekim yaptım. Bu esnada çürümüş kökleri temizleyip tarçınladım.
Bir iki hafta önce çiçek dallarındaki gözlerden keiki oluşumu başladı. Şu an 4 adet keiki gelişiyor ancak ana bitkinin durumu hiç iyi gözükmüyor. Muhtemelen keiki oluşumunun sebebi de bitkinin son çırpınışları.
Keikiler ana bitkiden beslenemezse diye bir an önce kök oluşturmaları için ölü sphagnum yosunu sardım.
Başka ne yapabilirim?
Ana bitkiyi kurtarabilir miyim? Işık alan bir yerde mi tutmalıyım, sıcaklık ne mertebede olmalı?

eksper34
01-01-2016, 20:42
http://images.tapatalk-cdn.com/16/01/01/39ff9034aac0d7ea4b93e3a8b4102f85.jpg

Tüm agaclar.net ailesine iyi seneler dilerim:)
3.boğumdan budadığım orkidemde yeni çıkan dalın üzerinde hem yaprak, hem çiçek hem de kök var.
Bu durum normal mi, herhangi bir işlem yapmam gerekir mi?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Cigdemistanbul
15-01-2016, 15:25
Tam olarak adını bilmediğim phalaenopsisi İsveç'ten almıştık. Üzerinde onlarca minik çiçeği vardı. Çiçeklerini döktükten sonra boğumlardan çiçekler verdi. Şimdi üzüm salkımı gibi 3 dalının ucundan sarkıyorlar. Bu güzellikleri sizle paylaşmak istedim. 592430592431

güneş.
15-01-2016, 21:39
Merhaba
Kendi çapımda yetiştirdiğim bir kaç orkidem var. Bunların bakımını yapmak için siteyi okumam yeterliydi ta ki arkadaşımın haşat edip bana getirdiği orkideye kadar. Orkidenin önce yapraklarını güneşte yakmış ve ****** çok fazla su vermiş sonra yanlışlıkla çiçeği düşürüp yapraklarını kırmış çiçek bize geldiğinde zaten perişan haldeydi bir kerede eşim düşürdü ve sağlam son yaprağınıda o kırdı. Çok üzüldüm bitkinin toprağını değiştirdim ölü köklerini, yanık ve kurumuş yapraklarını kestim. Çiçek sapında üçüncü boğumdan kestim. Bitki ölmedi kestiğim yerlerden çiçek sapları çıkardı. Çiçek sapları büyüyor fakat iki aydır yeni çıkan yaprağı büyümüyor. Kökleri de gelişmiyor. Birazdan fotoğraf yükleyeceğim. Umarım daha deneyimli biri bana yardımcı olur. İyi akşamlar.

güneş.
15-01-2016, 21:53
Bunlarda fotoğraflar :(

haticetzn
17-01-2016, 19:14
Su an çiçeklenmeyle meşgul olduğu için yaprağı enerji vermiyor olabilir. Çiçeklenme bitince kök ve yaprak gelişimi devam eder. gayet sağlıklı görünüyor.

güneş.
18-01-2016, 19:40
Cevabınız için teşekkürler

orkide-filizi
19-01-2016, 11:13
http://www.hizliresimyukle.com/images/2016/01/19/SDC13654.md.jpg
Bunlar da benim yaklaşık 4 yıldır baktığım orkideler. Beyaz olan aldıktan sonra ilk kez bu sene açtı. Çok da güzel oldu maşallah :) Sarı ise aldıktan sonra 2 kez açtı. Sizlerle paylaşmak istedim :)

Adalet Yağcı
22-01-2016, 18:00
Orkidelerde saksı ve harç değişiminde yaptığımız yanlışlar ve doğruları..

593089

593090

593091

593092

Mücevher Çalısı
22-01-2016, 19:29

593089

593090

593091

593092

Sevgili Adalet Hanım, 1., 2. ve 4. doğru resimlerdeki büyük nesne nedir? Özellikle tam orta kısımlara yerleştirilmiş...

kelebek çalısı
22-01-2016, 19:47

593089

593090

593091

593092

Bu durumda ben ilk kez saksı değişikliği yaptığım Phalenopsis için resim 1 deki uygulamayı yaparak hatalı bir işlem yapmışım. :(

Mücevher Çalısı
22-01-2016, 20:34
Sanırım ben doğru bir şekilde saksı değişimi yapmışım. Burada (http://www.agaclar.net/forum/1433125-post26.htm) bir süre önce paylaşımda bulunmuştum fotoğrafları. Orta kısmını doldururken harçta bulduğum en büyük parçaları yerleştirdim. Köklerin mümkün olduğu kadar ışık görecek biçimde saksı kenarlarında durması için çabaladım. Orta kısma büyük bir nesne koyulabiliyor diye bilseydim işim daha kolay olacakmış sanki:)

Jezebel
22-01-2016, 23:28
Tamamen içgüdüsel hareket edip yanlışlar yapmışız.:(
Peki, o büyük parçalar nedir, çam kabuğu mu, taş mı, kil topu mu?
Kafam karışınca ben miniyatür Phallerde düz sphagnum yosunu kullanır oldum.
Haftada bir, bazen de iki kez sulama yapıyorum.
Büyük orkidelere Sphagnum yetişmez, o bakımdan hiç ellemedim, mecbur kaldığım iki tanesi istisna.

Böyle bir video buldum. Anlasanız da seyretmeniz yeterli olur.
Ben böyle yapmıştım.

https://www.youtube.com/watch?v=N1USt7wo_t4

Adalet Yağcı
24-01-2016, 21:11
Sevgili Adalet Hanım, 1., 2. ve 4. doğru resimlerdeki büyük nesne nedir? Özellikle tam orta kısımlara yerleştirilmiş...

Sevgili Mücevher Çalısı, bu resimleri facebook'ta bir paylaşımda gördüm, yabancı bir dergiden bulmuş.
Öyle sanıyorum ki, orta kısma koyulan parça köklerin saksı içine düzenli dağılımı için konulmuş.
Yine öyle sanıyorum ki saksı harcında kullandığımız ağaç kabuğu.
Yine saksı altlarına da görece büyük parçalar konmuş.

Facebook'taki paylaşımda şu bilgileri de vermişler;

Kayda değer sebep göstermeden orkidelerin saksısı değiştirilmemelidir.
Hele saksını üst tabakasının havalandırması parçalanmadan dolayı fakirleşmişse
Bunun yerine oturtulması gerekir. Saksı değiştirmek için şüphe varsa, bu işi bir
daha ki seneye bırakmak gerekir. Prensip olarak yeni filizlerin ve yeni tomurcuk-
ların saksıdan dışarı çıkmamasına dikkat edilmelidir, çünkü aynı saksıda uzun
süre kalan bitkilerin yeni sürgünleri ve kökleri kolaylıkla kopacağından bunlara
dokunmak zor olur.
Saksı değiştirme periyodu ile ilgili kurallar türlere göre şöyledir:
- Her yıl saksı değiştirme: Calanthe , Dendrobium , Phalaenopsis ,
ve melezleri , bir de Paphiopedilum.
- Her iki senede bir saksı değiştirme: Cattleya , Dendrobium , Oncidium
ve Odontoglossum.
- Her üç senede bir saksı değiştirme: Vanda ve melezleri, Cymbidium.
- O kadar sık saksı değiştirmeye gerek olmayanlar. Bütün yersel orkideler...
Tekrar hatırlatmakta fayda var, gerekenin dışında saksı değiştirmek rahat-
sızlık verir.

Saksı değiştirmeye uygun periodlar o kadar değişken değildir, bunun yanı
sıra bitkisel aktivitenin başlamasına veya yeni köklerin çıkmasına denk düşmelidir,
buda Ocak ayı ortasından Mayısa kadar demektir. Saksı değiştirmenin bir zamanlar
Phalaenopsis’ler için Ağustos ayında uygun olduğu sanılırdı, fakat buna hiç gerek
olmadığı saptanmıştır. Odontoglossum Crispum sülalesi ve melezleri kasım ayında
saksı değiştirilmelidir. Cattleya sülalesi ve melezlerinin yeni sürgünleri 5 cm.
civarında olduğunda saksı değiştirilmelidir.

Saksı değiştirme tekniği amatörlere olduğu kadar profesyonellere de güçtür,
çünkü bazı kurallara uymak gerekir, özellikle kökler konusunda.
Kökleri saksıdan çıkartmak için bıçak kullanılması önerilir. Saksıdaki bütün
Eski materyal, yaşlı kökler, buruşuk-kırışık yalancı kökler (pseudobulbo) çıkartılmalıdır.
Cattleya, Dendrobium, Odontoglossum v.s. gibi orkideler 5’ten fazla 3’ten az yalancı
köksüz kalmamalıdır.
En yaşlı pseudobulbolar ki bunlar geride kalanlardır, çıkarıldıklarında, birçok
Orkide de görüldüğü gibi ‘’gözler’’ ortaya çıktığı fark edilecektir. Bunlar küçük
saksılara ekilebilirler ve 2-3 sene içinde esas bitkiyle eş olacaklardır. Ekim yapı-
lacak saksılar, kaplar, sepetler v.s. iki fideyi veya gelişme halinde ki iki sürgünü
muhafaza etmeye yeterli olmalıdırlar. Fazla büyük saksıdan kaçınılmalıdır, çünkü
gelişmeyi geciktirir ve çiçeklenmeye mani olur.

Saksı boyunun 1/3’ne dikey pozisyonda hindistan cevizi kabuğu parçaları ve
Bunların üzerine bazı tahta kömürü parçaları konmalıdır. Kapların altına düz ve büyük
Hindistan cevizi kabuğu yayılmalıdır.

Genelde bitkilerin kökleri saksıya konacak materyalle kaplanarak hazır bir
şekilde saksıya yerleştirilir. En yaşlı pseudobulbo saksı kenarına karşı ve en genci
ise ortaya doğru ve öyle ki yeni çıkacak sürgünler ve pseudobulbolar için geniş yer
kalacak şekilde yerleştirilmelidirler. Diğer materyal azar azar ilave edilir, küçük bir
sopayla yukarıdan ortaya doğru sıkıştırılır. Vasat bir saksı için seviye saksı kenarından
1-2 cm. aşağıda olmalıdır.
Vanda, Renomthera ve Phalaenopsis gibi orkideler anlatılana benzer şekilde
Saksı değişimi yapılar, yalnız bunların pseudobulboları yoktur, bu yüzden saksının
ortasına dikilmelidirler. Yeni dikilen bitkilere bir konuda dikkat etmek gerekir, zarar
görmüş kökler nemi çekmezler, bu nedenle saksı değiştirdikten sonraki ilk haftalarda
bitkiye sadece püskürtme yapılmalı, sulama-yıkama yapılmamalıdır. Bunun yanısıra
Paphiopedilium’lar sadece saksı değiştirdikten sonra hemen sulamaya-ıslatımaya
gerek duyarlar.
Kütük üzerinde yetiştirme konusuna gelince sadece tespit etmeyi veya sabit-
lemeyi İzahat etmek gerekir. Eğer bitki çok büyükse kütük hızlı bir şekilde kuruyacaktır,
bunun tersinde kütük büyük bitki küçükse estetik açıdan hoş olmayacaktır. Düşünü-
lecek bir başka faktör bitkinin final boyutlarıdır. Kökleri ve ( belki) hatta sap kısmını
dikmek için bunları saksının içine konan materyalle sarmak gerekir, daha sonra
diğer materyal üst ( tepe ) kısma konmalıdır ve bitki üstü plastikle kaplı metal bağla
sağlam bir şekilde kütüğe sabitlenir. Plastik bağda kullanılır, fakat tavsiye edilmez.
Zaman geçtikçe kökler gelişecek ve kendiliğinden kütüğe sabitlenecektir. Kütük
üzerinde yetişen bitkiler daha fazla beslenmeye ihtiyaçları vardır, fakat bu da haddin-
den fazla demek değildir, özellikle botanik ve minyatür türü orkideler için, ki bunlar
kendi kendilerine çok yeterlidirler, yeter ki gerektiği gibi sulansınlar.

Adalet Yağcı
24-01-2016, 21:29
Bu durumda ben ilk kez saksı değişikliği yaptığım Phalenopsis için resim 1 deki uygulamayı yaparak hatalı bir işlem yapmışım. :(

Sevgili kelebek çalısı, Phalenopsis'inizin keyfi yerindeyse aldırmayın :)

Aslında ben Phallerin en kolay bitkilerden biri olduğunu düşünüyorum.
12 yaşındaki Phalimi şehir dışına çıkarken komşuma bırakmıştım, dört ay sonra döndüğümde zavallı bitkimin ölmek üzere olduğunu görüp çok üzüldüm.
Tüm yaprakları bez kıvamına gelmiş, birkaç yaprağı sararmış, hava kökleri kurumuş.
Tomurcuk vermesi gereken bir dönemdeyken bitkimin bu hali gerçekten içler acısıydı, belli ki susuz, ışıksız ve ilgisiz ve sevgisiz kalmıştı :(

Bir umut hemen acil bakıma aldım, solan yapraklarını, kurumuş havai köklerini kesip uzaklaştırdım.
Özel orkide besini ile hazırladığım ılık suda iki saat kadar tuttum.
Her gün yapraklarına arıtılmış su ile fıs fıs yaptım.

Onbeş gün sonra yapraklar kendine gelmeye toparlanmaya başladı.
Birkaç gün önce baktığımda ki, bu gün 19. gün, tomurcuk vermiş :)

593322

593323

Mücevher Çalısı
24-01-2016, 21:33
Cevap için teşekkür ederim Sevgili Adalet Hanım. Ben de ortadaki nesnenin ağaç kabuğu olduğunu tahmin etmiştim ama rengini değişik çizmişler taş olabilir diye düşündüm...

Saksı değişiminin gerekli olup olmadığı konusu kişiye ve bitkiye göre değişebiliyor anladığım kadarıyla. Ben mesela tembelliğimden daha birkaç yıl değiştirmezdim saksı maksı, ablam ısrar etti:D

Güzel bilgiler aktardınız. Daha önce bu kadar ayrıntılı paylaşım olmamış, tekrar teşekkürler...

Jezebel
30-01-2016, 00:52
Bu gün gördüğüm bir Phalenopsis.
Keikiler tomurcuk vermiş, anne bitkiyi öldürmüş.

593896

593897

Keikinin kökleri saksı harcına kadar uzamış.

Mücevher Çalısı
30-01-2016, 11:55
Bu gün gördüğüm bir Phalenopsis.
Keikiler tomurcuk vermiş, anne bitkiyi öldürmüş.

593896

593897

Keikinin kökleri saksı harcına kadar uzamış.

Orkideyi aldınız mı Sn Jezebel:confused:

O keikiler ayrılınca birkaç tane orkide sahibi olunulur. Anne orkide de rahatlayıp yeni sürgünler verir, ölmez bildiğim kadarıyla;)

Jezebel
30-01-2016, 12:17
Orkideyi aldınız mı Sn Jezebel:confused:

O keikiler ayrılınca birkaç tane orkide sahibi olunulur. Anne orkide de rahatlayıp yeni sürgünler verir, ölmez bildiğim kadarıyla;)

Almadım. Minyatür bakıyordum. 3 Phal vardı bu şekilde olan, tomurcuğu en gelişmiş olan buydu.
14 Şubat öncesi farklı bir şey var mı diye gitmiştim.
Haftaya, salı çarşamba büyük TIR gelecekmiş Hollanda' dan, onun haberini aldım
70 'lik bir amca var orada, beni tanıyor, bir de "abla" diye hitap ediyor.
Ahbap olduk, tüm haberleri alıyorum ilk kaynaktan.

Mücevher Çalısı
30-01-2016, 13:06
Almadım. Minyatür bakıyordum. 3 Phal vardı bu şekilde olan, tomurcuğu en gelişmiş olan buydu.
14 Şubat öncesi farklı bir şey var mı diye gitmiştim.
Haftaya, salı çarşamba büyük TIR gelecekmiş Hollanda' dan, onun haberini aldım
70 'lik bir amca var orada, beni tanıyor, bir de "abla" diye hitap ediyor.
Ahbap olduk, tüm haberleri alıyorum ilk kaynaktan.

Orkideler konusunda biraz ballısınız gibi. Keikiler havada uçuşuyor;)

Benim kaç yıldır ilk defa, bu sene bir tane canlı keiki görmüşlüğüm var. O da daha bebek:p

70'lik amcanın da gözleri ve kulakları bakım istiyor sanırım:p

M.D.A
31-01-2016, 14:31
Benim orkidem 1 ay oldu alali. Once yapraklarinin kokleri sarardi koptu simdi dallari sararmaya basladi. Ve tek tek cicekler kopuyor. Iki kere sulama yaptim bir gun boyunca su dolu bir kapta bekleterek yaptim. Salonda muhafaza ediyorum ve seffaf saksida duruyor. Tekrar normale donmesi icin ne yapmaliyim

Adalet Yağcı
31-01-2016, 23:10
PHALAENOPSİS ORKİDE BAKIM İPUÇLARI

SICAKLIK VE ISIK

Phalaenopsis Orkidesi 16°C derecelik bir minimum gece sıcaklığı ile 32°C derecelik bir maksimum gündüz sıcaklığında en mutlu durumdadır. İdeal gündüz sıcaklığı 20 ile 22°C derece arasındadır. Bu orkide çok ışığı sever, ancak özellikle yaz aylarında doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. İdeal yeri, (kuzey) doğuya veya (güney) batıya bakan bir pencere pervazıdır. Düşen goncalar veya koyu yeşil yapraklar olası bir ışık eksikliğini gösterirken eğer yapraklar sararmaya başlarsa bu, çok fazla doğrudan güneş ışığına işaret edebilir.

SU VE NEM

Orkideleri sularken suyu bitkinin özüne değil toprağa dökünüz. İdeal su, asitlik derecesi (pH) 6 ile 7 arasında olan ılık sudur. Yağmur suyu, (çok miktarda) kalsiyum tuzu içeren musluk suyundan daha iyidir. Mümkün olduğunda günün erken saatlerinde sulayınız. En iyi yol, saksıyı bir dakika kadar bir kova suya batırmaktır. Bu takdirde orkide yedi gün boyunca susuz idare edebilir.
Phalaenopsis Orkidesinin doğal ortamı çok nemlidir. Eğer bitkiyi yetiştirmek veya çoğaltmak istiyorsanız, en iyi yerler mutfak, banyo veya sera gibi nemli yerlerdir.

TOPRAK VE GÜBRE

Phalaenopsis Orkidesinin nemi iyi tutan hafif toprakta tutulması önemlidir. Çoğu bahçe merkezinde satılan özel organik orkide saksı gübresi idealdir. Normal organik saksı gübresi kullanmayınız. Hafif organik orkide saksı gübresi çoğunlukla gıda açısından düşük olduğundan, Phalaenopsis Orkidesini gübrelemenin en iyi yolu bitkiyi sularken bunu yapmaktır. Mart ile Ekim ayının sonu arasında yılda iki kez verilmesi gereken özel orkide gübresi bulunmaktadır.

ÇIÇEK AÇTIKTAN SONRA

Phalaenopsis Orkideniz çiçek açmayı tamamladıktan sonra, yeniden çiçek açtırmayı deneyebilirsiniz. Bunun için, aşağıdan yukarıya doğru saydığınızda sap üzerinde bir şişkinlik olan ikinci ‘gözün’ üstünden dalı kesiniz. Eğer Phalaenopsis saksının dışına doğru büyüyen havai kökler geliştirir ise bu, bitkinin sağlıklı olduğunun işaretidir. Kökleri oldukları yerde bırakınız ve zarar verebileceğiniz için kökleri saksıya geri koymanın cazibesine direniniz.
Bir Phalaenopsis Orkidesi haftalar ve hatta bazen aylar boyunca bol çiçekli bir görüntü sergiler. Çiçek açmayı tamamladığında, altı ay sonra yeniden çiçek verebilir. Phalaenopsis Orkidesinin birçok kez çiçek vermesini sağlamanıza yardımcı olabilecek yukarıdaki bakım ipuçlarını uygulayınız.

(Bilgiler Net'ten alınmıştır)

Cigdemistanbul
02-02-2016, 10:20
Arkadaşlar yaşadığım bir tecrübeyi sizlerle paylaşmak istedim. Phalaenopsis lerimden biri saksısından devriliyordu. Yaprakları oldukça iriydi. Düşüp kırılmasın diye daha büyük bir saksı ya aldım. Tabi çok araştırmadan yapmış olduğum bir hata vardı. O da oldukça büyük bir saksıya dikmiş olmamdı. Halbuki sayın praecox bu sayfanın ilk gönderilerinde üzerine basa basa bahsetmiş phallerin ömürleri boyunca aynı saksıda kalmaları ya da en fazla bir boy büyük saksıya geçirilmeleri gerektiğinden. Neyse tüm kökleri çürüdü. Bir tane bile kök kalmadı orkidemde. Ama yapraklar sağlıklıydı. Kökleri ayıkladım. Çiçek sapının tamamını kesmedim ve sapa tutturduğum dal ile toprağa sabitledim. Yani köksüz yapraklar toprağın üzerinde emaneten tutturuldu. Sabah güneşi alan bir pencereye yerleştirdim. Her gün sabahları spreyle suladım. Asla toprağı sırılsıklam etmedim. Zaten kökleri yoktu. Ve şuan da tam iki ay sonra sekiz tane kök verdi. Kökler her geçen gün büyüyor şuan hala ufaklı, normal kök boyutlarında değiller. Yeni bir yaprakta çıkardı. Kökler çürüdü diye pes etmemek lazımmış.
Şuan 15 tane orkidem mutlu bir şekilde büyüyor gibi. Gelişmeleri sizlerle paylaşacağım. [emoji4]

Cigdemistanbul
02-02-2016, 10:25
[ATTACH][ATTACH]

Arkadan ve önden orkidemin şuanki hali.

sar-dunya
07-02-2016, 14:14
Resimdeki phalaenopsis'in evdeki ikinci çiçek açışı. Çiçekleri solmuş mini bir orkide olarak iki yıl önce almıştım.

Mini phalaenopsislere sphagnum'da bakmayı hiç becerememiştim, markette satılan en küçük boy saksıda ve normal boy orkideler için kullanılabilecek bir karışımda oldukça mutlu. Çiçeksiz dönemini aydınlık bir pencere kenarında geçirmesinin sayesinde iki çiçek sapı oldu.

Charlaux
07-02-2016, 19:04
Gerilere gidip bakınırken aslında ne kadar uzun zamandır siteye girmediğimi anladım.

Saksı değişimlerinde dikkat edilmesi gereken iki nokta var : türü ve hybridi. Sn. jezebel yanlış hatırlamıyorsam sizdeki orkidelerin bir kısmı NOID yani isimsiz orkide değildi dolasıyla orkide adı bigleaf orchids diye araştırırsanız oradaki forumda o hybridin özelliklerini neyi istediğini bulabilir ona göre bakımını şekillendirebilirsiniz.

Bir diğer nokta minyatür orkidelerin olmayışı aslında onlar büyüyüp kocaman orkide olacaklar ama yeterli saksı boyunda.

Spaghnum zaten genelde önerilmemektedir çünkü pek kullanışlı değildir;saksıda kullanılacaksada bir kısımda çok az kullanılmalı. Orkidenin karışımı ağaç kabuklarından çakıl taşlarından birazda kargolarken koyduğumuz bilye köpüklerden olmalı.

Sn.praecox'un demeye çalıştığı ve esas önemli konu bitkinizin büyüme oranına göre saksı değişimi yapılmasıdır.Orkideniz kök ve yapraklarını arttırınca boy değişimi yapılır ama zaten saksısında sıkıntısı yoksa malzeme değiştirilir saksı dezenfekte edilir ve bitki geri konulur. Orkideler ağaç kabukları üstünde yaşayan canlılar olduğundan sn.Adalet Yağcı'nın fotoğrafında da belli olduğu gibi havadar alanda yaşamak isterler,köklerin hava alması şarttır ve phalaenopsislerde şeffaf saksıda olmalılar.

haticetzn
08-02-2016, 09:28
Topraksiz phal bakımı ile ilgili başlık açmak istiyorum nasıl yapabilirim

Güler
09-02-2016, 10:38
Sayın orkide hocaları, iki gün önce koçtaş'tan vilmorin orkide gübresi-vitamini aldım.

Sulandırarak phallere verdim. Bu gün gördüğüm felâket beni şaşırttı. Üzerinde çiçek tomurcukları olan dalların altındaki yapraklar sanki soğuktan donmuş bir hale gelmiş sapsarı olmuş.

Bütün bitkim ya öldü ya da ölme yolunda. Gövde de perişan halde bir iki yeni yaprak oluşumu var gibi ama sanırım onlar da önceden oluşmuş.
Yapacak bir şey var mı?

595006

595007

595008

595009

Charlaux
09-02-2016, 11:28
Sayın orkide hocaları, iki gün önce koçtaş'tan vilmorin orkide gübresi-vitamini aldım.

Sulandırarak phallere verdim. Bu gün gördüğüm felâket beni şaşırttı. Üzerinde çiçek tomurcukları olan dalların altındaki yapraklar sanki soğuktan donmuş bir hale gelmiş sapsarı olmuş.

Bütün bitkim ya öldü ya da ölme yolunda. Gövde de perişan halde bir iki yeni yaprak oluşumu var gibi ama sanırım onlar da önceden oluşmuş.
Yapacak bir şey var mı?

595006

595007

595008

595009

Merhaba sn.Güler Hanım,

Üzülerek söylüyorum ki orkideniz maalesef ölme yolunda. Başkaları ben benzer durumdayken bunu söylediklerinde çok kızmıştım ama sonuç genelde aynı oluyor. Gübrelemeden öncede koyu yeşildi ise bu gübreleme hakkında bir soruna işaret edebilir. Ancak gübrelemeden önce de yapraklar bu kadar sarı yeşil değilde açık yeşilse ve dikkatlice bakıldığında görüşebilecek buruşmalar vardıysa gübreleme negatif bir etki bırakmış olabilir. Ben sizin yerinizde olsam sn. Mine Pakkaner'in oksijenli su formülünü daha seyrelterek kullanırım ve her ihtimale karşı böcek kök çürümesi var mı diye kontrol etmenizi tavsiye ederim (kök baştan sona çürükse kesin çünkü öbür türlü yaşayan kısımları olabiliyor.köklere tarçın serpmeyin çünkü zaten durumu pek iyi gözükmeyen bir orkide )

Yukarıda bahsettiklerim içinizi rahat tutması açısından önerebileceğim bir tür sonuçsuz uygulama. Yaşaması büyük bir şans olur ancak bende sararan orkidelerimdr aynı yöntemi uyguladım uygulamaya çalıştım (sonunda öldüler ama en azından elimden geleni yaptığımı bilmenin huzuru var) Orkidelerinizin muhtemel ölümü sizi sakın üzmesin. Hatta bence kendinize bir hediye olarak görüp hybrid bir phalaenopsis alın :D Orkidelere olan sevginizi daha çok arttıracağına eminim.

Sevgiler

Güler
09-02-2016, 19:52
Sağ ol sevgili Charlaux, ben de öleceklerini düşünüyorum. Son sulamadan önce yaprakları yemyeşildi, sararma filan yoktu ve üzerleri çiçek tomurcukları ile dolu doluydu. 2-3 günde nasıl bu hale geldi inanamıyorum. Mutlaka aldığım vitaminde bir terslik var, acaba içinde başka bir şey mi vardı diye düşünüyorum.

Orkideleri oldum olası çok severim, phal.lerde cattleyelarım da çok güzeldi.
En kısa zamanda yenilerini edineceğim ama üzüldüğüm nokta onlarla beraberliğimiz en az 5-6 seneydi.

Bundan böyle dışarıdan orkide gübresi almam, yine eskisi gibi Ziya Soner Bey'den bidonla almak lazım.

pınar59
09-02-2016, 21:49
Sn. Güler hanım bende vilmorin marka sıvı besin kullanıyorum bir yıldır kullanma talimatına uyarak çok memnunum şuan ikisi çicekte gerçekten korktum geçmiş olsun.

Ludisa Excellence
09-02-2016, 21:57
Değil Vilmorin i sulandırmayı şişeyi olduğu gibi bitkiye dökseniz bile 2 günde sararmayacaktır, hatta 2 günden sonrada sararmayacaktır. Gübreden ve ya soğuk zararı? değil.

Güler Hanım köklerde kötü durumda mı? Ortadaki yapraklar sağlam mı? Kaç derece sıcaklıkta duruyorlar ve gün içerisinde sıcaklık dalgalanmaları sürekli mi?

Elinizde systemic bir fungisit? vardır fotoya göre sol taraftakini saksının üzerindeki köker kalacak kadar kesin ve fungisitli suya yatırın. Daha sonrasında ısı farkı olmayan bir yere alın. Geri kalan saksı harçı bitki kadavralarını imha edin.

Saygılarımla.

Jezebel
10-02-2016, 20:48
Benekli minyatür Phalenopsisim tekrar açıyor.

595233

Hadi hayırlısı.:)

haticetzn
21-02-2016, 07:52
Topraksiz su da orkide yetiştiren var mı?

Jezebel
21-02-2016, 09:39

Yapacak bir şey var mı?

595006

595007

595008

595009

Fısfıslarken kullandığınız sprey şişesine kazara temizlik maddesi konmuşsa fısfıslama esnasında yakıcı bir sıvı gelmiş olabilir. Korozif madde hasarına benziyor.
Bir yakınım annemin dev gibi Synadenium Grantii bitkisini böyle yok etti.
Sprey şişesine kireç sökücü konmuş:( Kireç lekeleriyle birlikte bitki de yok oldu.

Jezebel
26-02-2016, 11:19
Bebek Phalenopsisim açtı 3' cüye ;)

Phal Cassandra 'alba'

597367

Sevimli :)

Doku_Kültürcü
27-02-2016, 01:13

Yapacak bir şey var mı?

595006

595007

595008

595009

Saksıda gübre birikmesi nedeniyle olabilir. Bu aşırı tuzluluğa neden olarak bitkiyi öldürür. Saksıyı 4-5 defa su içerisine daldırıp çıkartın. Birikmiş gübrenin uzaklaşmasını sağlayın.

Jezebel
27-02-2016, 12:56
Sphagnuma dikip kaybettiği tüm köklerini yeniden çıkarmasını beklerken bu Phal Çiçek sapı veriyor.
Öneriniz ne olur?

597487

Teşekkürler.

lusoari
28-02-2016, 09:18
Sevgili Jezebel bence çiçek vermesi sorun değil hem kök yapıp hem de çiçek açabilir ama ben olsaydım kuvez yöntemi mutlaka uygulardım ki sphagnumun nem dengesini kontrol altında tutabileyim, bu sayede daha kısa sürede kök veriyorlar.

Jezebel
28-02-2016, 09:30
Uygun bir fanus ayarlıyorum hemen sevgili lusoari.
Orkide hem zor, hem kolay.
Başka bitki köksüz aylarca yaşayacak bir de çiçek açacak, çoktan ölmüştü.:)

lusoari
28-02-2016, 14:59
******* haklısınız aynı durum benim başımda da var aralarında ki tek far benim ki orkide toprağında, eve gidince foto yüklerim mutlaka görürsünüz.

serkan_istanbul
28-02-2016, 15:09
orkide topragına ekim yapsaydınız keske sonrasında 5 litrelik su şişesinim üst kısmını kesip atın orkidenizi onun içine oturtun . su falan koymuyosunuz. arada fıs fıs. Bu şekilde onlarca orkide kazandım. 1 ay bazan 2 ay enfazla sürüyor köklenmeleri. yozun biraz fazla su tutuyor.

Jezebel
28-02-2016, 15:39
Sn. Praecox sphagnum önermişti köklenene kadar.
Forumda bir yerde olacak.

lusoari
29-02-2016, 06:05
Sn. Praecox'un bilgileri altın değerinde, keşke aramızdan hiç ayrılmasaydı. :(
Benim yaşamaya çalışan phal. de bu umudum var düzeleceğine inanıyorum ama Sevgili Jezebel çiçek sapını dipten kesmemiz daha doğru mu olur bilmiyorum tüm gücünü kök yapmak yerine çiçeğe harcamazlarmı sence?

Adalet Yağcı
29-02-2016, 07:52
Sphagnuma dikip kaybettiği tüm köklerini yeniden çıkarmasını beklerken bu Phal Çiçek sapı veriyor.
Öneriniz ne olur?

Jezebel'ciğim, Phaller birkaç havai kökle bile yaşama tutunmayı başarıyorlar, ben olsam kesmezdim çiçek sapını, olacakları beklerdim.
11 yaşındaki phalimi iki defa ölümden döndürdüm, şu sıralar yine keyifsiz ama çiçek sapı da var.
Senede birkaç defa uzun şehirdışı seyahatlerim oluyor, döndüğümde bitkimi küsmüş buluyorum çoğunlukla.
Sanırım garip bir iletişim yöntemleri var ve sahiplerini özlüyorlar, konuşun biraz, dertleşin, sizi anlayacaktır ;)

Adalet Yağcı
29-02-2016, 07:54
Son zamanlarda aklımı başımdan alan Black Pearl..
Bu güzelliğe birgün sahip olmayı umuyorum :o

597741

Jezebel
29-02-2016, 12:47
Jezebel'ciğim, Phaller birkaç havai kökle bile yaşama tutunmayı başarıyorlar, ben olsam kesmezdim çiçek sapını, olacakları beklerdim.
11 yaşındaki phalimi iki defa ölümden döndürdüm, şu sıralar yine keyifsiz ama çiçek sapı da var.
Senede birkaç defa uzun şehirdışı seyahatlerim oluyor, döndüğümde bitkimi küsmüş buluyorum çoğunlukla.
Sanırım garip bir iletişim yöntemleri var ve sahiplerini özlüyorlar, konuşun biraz, dertleşin, sizi anlayacaktır ;)

Aslında bu haline bakmadan 2 adet çiçek sapı verdi.
Biri eski çiçek sapından, keiki mi derken, çiçek sapı verdi bir de dipten bir çiçek sapı daha vermeye yeltendi.

597766

Öbür taraftan yaprakları pelte gibi yumuşak.
Teslim olmuyoruz ama, her gün tepesindeyim. :)
Konuşayım bari, çiçeği geçince kapalı balkonda unuttum, ihmal edildiğini düşünüp dikkatimi çekmeye çalışıyor sanırım.

Jezebel
01-03-2016, 14:08
Buldum sonunda :)
Benim minyatür dediğimin gerçek adı -
Phalenopsis Cassandra 'Alba'

597937

Adalet Yağcı
02-03-2016, 15:37
Bu gün Sarah Gold ile tanıştık, rengine bayıldım. Arkada görünen Dendrobium, anlamışsınızdır :)

598157

598158

Jezebel
15-03-2016, 20:16
Bir başka çılgın Phalenopsis daha

600408

600409

Ben bayıldım, siz de bayılın diye paylaşıyorum :)

cengizildas
16-03-2016, 19:45
Tamam Sn. Jezebel, siz ve Sn. Adalet Hanım bizi hem bayılttınız hem de çatlattınız. Sağolun.

Jezebel
16-03-2016, 19:57
Çatlayacak ne var, her markette yığınla Phalenopsis var :)

gencaslann
23-03-2016, 23:50
Merhaba. Geçen hafta tekzenden orkide aldım. Yolda gelirken bir yaprağı kırıldı . Üzerinde 5 çiçeği vardı. Sizce toparlanması için ne yapmalıyım? Çünkü inceliyorum onu sürekli ve çiçeklerindeki damarları belirginleşmeye başladı bence bu kötüye işaret. Besinli suyla suluyorum haftada bir kere . Acaba sadece konsantre besin ile sulasam toparlar mı ? Teşekkürler . Ayrıca köklerinde yosun oluşumu var sanki . Ki bu bence iyiye işaret çünkü nemli olduğunu gösterir gibime geldi ama yine de yorumlarınızı bekliyorum. Kendime çok kızıyorum umarım beni biraz rahatlatırsınız :(

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160323/2c4b8df2625a0e03c5cdf4408d712868.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160323/4ec1c109f1e6c9eb4f9f9410a708bd31.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160323/df2f3f4c0002fff51cff4d61a4b7f36f.jpg

sar-dunya
24-03-2016, 05:49
Bir yaprağı kırıldı demişsiniz, asıl problem bir yaprağının kalmış olması :dilli: Diğer taraftan sağlam kökleri var gibi görünüyor. Sürekli nemli (böyle saksının içinde damlacık damlacık buharlanmalı) kalırsa kökleri çürütürsünüz.

Evde bir daha açtırmak gibi bir kaygınız varsa çiçek dalını kesip bitkiyi aydınlık bir yere koymanızı tavsiye ederim.

Dozu arttırmak toprakta tuzlanmaya ve çürümeye neden olabilir. Bitkinin yeni yaprak çıkardığı döneme kadar sadece suyla sulayabilirsiniz.

Merhaba. Geçen hafta tekzenden orkide aldım. Yolda gelirken bir yaprağı kırıldı . Üzerinde 5 çiçeği vardı. Sizce toparlanması için ne yapmalıyım? Çünkü inceliyorum onu sürekli ve çiçeklerindeki damarları belirginleşmeye başladı bence bu kötüye işaret. Besinli suyla suluyorum haftada bir kere . Acaba sadece konsantre besin ile sulasam toparlar mı ? Teşekkürler . Ayrıca köklerinde yosun oluşumu var sanki . Ki bu bence iyiye işaret çünkü nemli olduğunu gösterir gibime geldi ama yine de yorumlarınızı bekliyorum. Kendime çok kızıyorum umarım beni biraz rahatlatırsınız :(

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160323/2c4b8df2625a0e03c5cdf4408d712868.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160323/4ec1c109f1e6c9eb4f9f9410a708bd31.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160323/df2f3f4c0002fff51cff4d61a4b7f36f.jpg

Jezebel
24-03-2016, 08:02
İki Phalenopsisin çiçek yapısı neredeyse aynı.
Farklı olan yapraklar ve boyu.

601598

.

İlknur
25-03-2016, 08:28
Arkadaşlar Merhaba, orkide konusunda şimdiye kadar yazılan tüm mesajları okudum .Size orkidem hakkında soru sormak istiyorum. Dallar bir senedir bu şekilde, ne o filizler uzuyor ne de soluyor. Orkideyi yormamak adına bu dalları dipten kesmeli miyim? Hala yeşil oldukları için kıyamıyorum ama bir senedir yeni çiçek sapı da vermedi. Tecrübeli arkadaşlar bana neler önerirsiniz ?

602190

602191

602192

602193

Doku_Kültürcü
25-03-2016, 10:18
İlknur Hanım,
Bitkiniz sağlıklı gözüküyor. Phalaenopsis orkidesinin çiçeklenmesi için 1-1,5 ay süreyle 17-19°C sıcaklıkta tutmalısınız. O zaman, daldaki uyuyan gözlerden çiçek dalı oluşur, çiçek açar.

İlknur
25-03-2016, 10:56
İlknur Hanım,
Bitkiniz sağlıklı gözüküyor. Phalaenopsis orkidesinin çiçeklenmesi için 1-1,5 ay süreyle 17-19°C sıcaklıkta tutmalısınız. O zaman, daldaki uyuyan gözlerden çiçek dalı oluşur, çiçek açar.
Teşekkür ederim önerileriniz için.
Tamam hemen serin bir yere alacağım.

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Moringa_sülo
25-03-2016, 19:34
Bunlarda bizim kesin dönüs yaparken avusturyadan getirdigimiz güzellerimiz :-)):cool:

çiçeksever
29-03-2016, 13:47
Teyzeoğlumun devamlı çiçekte olan orkidesi.

Jezebel
05-04-2016, 23:06
Bu gün indirimden aldım

603764

Seçmekte çok zorlandım.

güneş.
10-04-2016, 14:42
Bana ölmek üzereyken gelen bu güzel yaklaşık 5 aydır kısmen kökleri olmadan yaşamaya çalışıyordu. Aynı durumda olan arkadaşlar varsa belki yardımı dokunur diye yazıyorum. Yaklaşık 1 ay kadar bazen her hafta bazen 2 haftada bir vilmorin adlı sıvı gübreden yapraklarına ve köklerinde suyla birlikte verdim tabi bu sırada kökleri (gövdesi) çok gevşek bir şekilde sphagnum yosunu ile sarılıydı. Sarılı bile denemez aslında örtülüydü demek daha doğru olur. Sürekli nemli tuttum (ıslak değil). Bitkinin bulunduğu yere gelincede alt kısmından sürekli hava alacak şekilde şeffaf bir saksı **** kapta olur neredeyse havada durur halde bıraktım. Bu düzeneği hazırladıktan bi iki hafta sonra ķökler ve yeni yapraklar vermeye başladı. Yaklaşık bir aydır köklerini bu kadar büyütebildi.Bugün farkettim ki şimdide yeni bir çiçek sapı veriyor. Onu seviyorum :) sanırım o da bunun farkında. Umarım bu yazdıklarım aynı durumda olan birilerine yardımcı olabilir. Herkese mutlu günler.

güneş.
10-04-2016, 14:46
Buda son fotoğraf

kelebek çalısı
13-04-2016, 12:00
İki ay önce ikeadan aldığım Phal. Minyatür formda olanını, minyatür saksısı içinde ilk defa deneyimliyorum.

605272

güneş.
05-05-2016, 08:21
Her gün biraz daha büyüyor :)

leydirain
10-05-2016, 10:39
merhaba,
Orkidemin topraklarının üst kısmını yosunlar sardı, iyi mi kötü mü bilmiyorum.
Yaklaşık 1 haftadır bende ve 4 adet almıştım. çok sağlıklı görünüyorlar

mühendis57
10-05-2016, 11:58
merhaba,
Orkidemin topraklarının üst kısmını yosunlar sardı, iyi mi kötü mü bilmiyorum.
Yaklaşık 1 haftadır bende ve 4 adet almıştım. çok sağlıklı görünüyorlar

Eğer orkidenizin kökleri yeşil rengini kaybetmemiş ve bozulma çürüme görülmemiş ise yosunlanmanın çok zararı olmaz. Ben Kendi orkidelerimin saksı harçlarının özellikle hafif yosun yapmasını istiyorum çünkü yosunlanma olmayan orkidemin harcı çok daha çabuk kururken yosunlu olanlar uzun süre nemini muhafaza ediyor.

Adalet Yağcı
11-05-2016, 23:00
Orkide uzun soluklu bir aşk'tır.. :cool:

Adana-Mersin-Tarsus'ta ikamet edenler bilirler, çok büyük bir Orkide serası vardır Yenice civarında, adı; Garden Koala
Dün o serayı ziyaret ettim, merakıma değermiş :)

Bunlar benimmm...

611333

Bunlarda gözüm kaldı, tek kök kalmamış :(

611334

Jezebel
17-05-2016, 11:56
Yaşasın

612697

Aynı anda iki keiki :)
Minyatür Phalim uçtu.

Adalet Yağcı
17-05-2016, 15:09
Harika.. Jezebel'cim çiçekten sonra boş kalan dalda budama yaptın mı, ve keikiler kaçıncı boğumdan çıktılar?

Jezebel
17-05-2016, 15:46
Son çiçek tepesinde sallanıyordu daha:)
İkinci boğumdalar:p
Soldaki iki renkli kızım :) (http://www.agaclar.net/forum/1452028-post3208.htm)

Charlaux
25-05-2016, 14:39
Phal. Yaphon oh My God x violacea Indigo Blue

Yeni bir hybrid oldugu icin cicek deseni daha belirsiz ;)

Muda
25-05-2016, 16:12
Phal. Yaphon oh My God x violacea Indigo Blue

Yeni bir hybrid oldugu icin cicek deseni daha belirsiz ;)

Çiçeğiniz hayırlı olsun. Umarım açtığını da hep birlikte görürüz. Biraz uzun bir yoldan gelmiş. Çiçeğini görmek istesem de hangisi olduğunu tam olarak tespit edemedim. Tek renk olan mor mu ?

Sizin verdiğiniz linki incelerken phal. orkidesinin kokulu olanlarının da olduğunu gördüm.

Durftorchideen - Orchideen und Orchideenzubehr der Schwerter Orchideenzucht (http://www.shop.schwerter-orchideenzucht.de/index.php?cPath=54)

Bende de bir tane orkide çok fazla olmasa da kokladığınız zaman hoş bir kokusu bulunmakta. Her zaman bu koku alınmamakta. Banyo yaptıktan sonra koku oldukça rahat alınmakta. İnsanların koku alma hassasiyeti muhtemelen artıyor. Acaba başka orkidelerden phal cinsi kokulu olan arkadaşlarda var mı?

Charlaux
25-05-2016, 16:51
Çiçeğiniz hayırlı olsun. Umarım açtığını da hep birlikte görürüz. Biraz uzun bir yoldan gelmiş. Çiçeğini görmek istesem de hangisi olduğunu tam olarak tespit edemedim. Tek renk olan mor mu ?

Sizin verdiğiniz linki incelerken phal. orkidesinin kokulu olanlarının da olduğunu gördüm.

Durftorchideen - Orchideen und Orchideenzubehr der Schwerter Orchideenzucht (http://www.shop.schwerter-orchideenzucht.de/index.php?cPath=54)

Bende de bir tane orkide çok fazla olmasa da kokladığınız zaman hoş bir kokusu bulunmakta. Her zaman bu koku alınmamakta. Banyo yaptıktan sonra koku oldukça rahat alınmakta. İnsanların koku alma hassasiyeti muhtemelen artıyor. Acaba başka orkidelerden phal cinsi kokulu olan arkadaşlarda var mı?

Sn.muda,

Phalaenopsis bellina ve violeca en çok bilinen kokulu phalaenopsislerden ancak onlarca kokulu phalaenopsistr var.bigleaf orchids in forumu tamamen phalaenopsisler üzerine yoğunlaşmış. sizde bir phalaenopsis sevdalıysanız beklerim ;) Orada da aynı isimle yer almaktayım.

İngiltere'de yaşadığım için küçük bir Avrupa turu attı diyelim. Avrupa Birliği içerisinde olduğu için Almanya'dan orkide gelmesi de kolay oluyor haliyle;3 günde elime ulaştı. Elimdeki phalaenopsis'in çiçeği bana da süpriz olacak çünkü yeni bir üretim. Gördüğünüz resimdeki morlu arkadaşsa benim phal'ın ebeveyni phalaenopsis violeca indigo blue. Diğer ebeveynin ismi Phalaenopsis Yaphon Oh My God. Phalaenopsisler ürediklerinde tıpkısının aynısını klonlamadıkları için (keikiler hariç) farklılıklar görülebilmekte.

Muda
25-05-2016, 17:09
Resimleri ancak küçültebildim. Benim kokulu orkidenin resmi aşağıda. Bu yıl biraz daha az çiçeklerimiz var gibi. Adını bilmiyorum. Biraz bozulmuş gibi olmasına rağmen sırf çiçeği farklı olduğu için almıştım.

614430

614431

Charlaux
25-05-2016, 19:55
Resimleri ancak küçültebildim. Benim kokulu orkidenin resmi aşağıda. Bu yıl biraz daha az çiçeklerimiz var gibi. Adını bilmiyorum. Biraz bozulmuş gibi olmasına rağmen sırf çiçeği farklı olduğu için almıştım.

614430

614431

Sn.muda,

Çiçeğinizin çok hoş kremsi bir pembeliği var ki bu orkidenizi çok güzel kılmış.

Türkiye'den aldığımız yani daha doğrusu yapı marketten aldığımız çoğu phalaenopsis isimsiz yani NOID Phalaenopsisler sınıfına giriyor. Bu ailelerin şecerelerini bilemiyorsunuz.Aile geçmişinde onlarca tür oluyor dolayısıyla tahmin yürütebiliyorsunuz. Fakat beyaz orkideler üretimi en eskiye dayananlar olduğu için ismini bulabilmeniz imkansız.

Ancak orkidenizin NOID oluşu hele ki Türkiye'de dert edilecek bir mesele değil. Bu işe daha profesyonelce yaklaşmıyorsanız da daha değersizde değil. Elbette türü bilinen ancak türünün bilinmesindende öte özel türlerden gelen phalaenopsislerin alıcıları var. Mesela bazıları ödüllü orkidelerin yavruları ve elinizde müthiş bir orkidenin olacağını biliyorsunuz.

Benimde çok sevdiğim bir sarı NOID Phalaenopsisim var ve NOID olmasını hiç mi hiç umursamıyorum. Kocaman,en güzel gelişme gösteren ve en güzel çiçek açan o. Orkidemin ismi yok peki bunun bir önemi var mı ? Bence hiç yok. Şecereli türlerin tek avantajı nasıl bir güzellikle karşılaşacağınıı az çok bilmeniz. Onun dışında bir fark görmüyorum.

Adalet Yağcı
26-05-2016, 11:06
Aylardır bu güzeli arıyorum, Midi olduğunu düşündüğüm bu güzelin adını biliyor musunuz sevgili Charlaux.?
Adını bilirsem bulmam daha kolaylaşacak :o

614506

614507

Charlaux
26-05-2016, 11:13
Aylardır bu güzeli arıyorum, Midi olduğunu düşündüğüm bu güzelin adını biliyor musunuz sevgili Charlaux.?

614506

614507

Merhaba sevgili Adalet Yağcı,

Araştırıp size geri döneceğim.

Sevgiler

Charlaux
26-05-2016, 14:08
Merhaba sn.Adalet Yağcı,

Bigleaf forumunda paylaştım ve güvendiğim insanlardan birisi bu Phalaenopsis'in Mini Mark Holm olabileceğini söyledi. Tabii fotoğraflar yapı marketine aitse tam aradığınız bu olmayabilir ama oldukça benziyor.

Şu an stoklarda yok gibi duruyor ancak https://www.orchidweb.com/products/phal-mini-mark-holm-mericlone~1229.html linkini buraya ekliyorum. Dilerseniz kendilerine yazarız ve ne zaman geleceğini ya da gelip gelmeyeceğini öğreniriz. Ancak ismini bilmediğim bir yer.

Sevgiler

Adalet Yağcı
26-05-2016, 20:07
Sevgili Charlaux, bu kadar çabuk mu.. :eek:

Ta kendisi, demek bizim güzelin adı "Mini Mark Holm" imiş, çok sevindim.
Adını bilmek bulma şansımı arttırır.
Sanırım özel üretim, hiç rastlamadım çünkü buralarda.

Bir yakınım Avusturya Linz'de, orada da çok büyük bir serada(Bella Flora)çok değişik orkideler görmüştüm, bir araştırsınlar bakalım.
Çok teşekkürler ediyorum.

Aslında topluca bir sipariş mi hazırlasak.. :D

Charlaux
26-05-2016, 20:30
Merhaba sn.Adalet Yağcı,

Şu an için anladığım kadarıyla o kadar popüler değil Amerika'da;dolayısıyla bulunması biraz zaman alacaktır ama bulacağız. Ben bulunması neredeyse en imkansız olanını bulduysam inanın bunu da bulacağız.

Aynı şekilde bende birkaç yeri sorgulayacağım.

Güzel haberleri paylşamak dileğiyle.

Cigdemistanbul
26-05-2016, 23:51
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160526/c7271ddb8c670b53415685d5cee695ca.jpg
Phalaenopsis Soft Cloud. İkinci boğumdan çıkardığı uzantıda öyle çok tomurcuk var ki. Maşallah. İlk aldığımızda da her yeri çiçekle kaplıydı. Uzaktan top gibi duruyordu. İkinci boğumdan çıkardığı dalda çok güzel uzadı.
Baharda bizim orkideler coştu. Oncidium'un çiçek dalı çıkardığını fark ettim bugün. Phal dendrobium'un çiçek dalı da baya uzadı. Darısı diğerlerinin başına.

Cigdemistanbul
26-05-2016, 23:55

614506

614507
Sayın Adalet Yağcı, bu orkideden yani Mini Mark Holm'den bende var. Henüz çiçeği yok üzerinde. Kasım ayında çiçekli olarak almıştım. Şuan yaprak çıkarıyor. Daha çiçek dalı yok.

Cigdemistanbul
27-05-2016, 00:01

614506

614507
İlk aldığım zamanki fotoğrafı var ancak yükleyemedim 😕

Adalet Yağcı
27-05-2016, 10:40
Sevgili Cigdemistanbul, Soft Cloud çok güzel tomurcuklanmış, besin olarak özel bir şey kullanıyor musunuz?

Fotoğraf yüklemek istediğinizde fotoğraflarınızı küçültürseniz sorun çıkmadığını göreceksiniz.
Burada (http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm) fotoğrafları hangi formatta yükleyebileceğiniz ile ilgili bir başlık var.

Cigdemistanbul
27-05-2016, 10:47
Sayın Adalet Yağcı,
Çok teşekkür ederim. Vilmorin kullanıyorum. Onun dışında bir şey vermiyorum. Kasım ayında almıştık. Çiçeklerini döktükten sonra çiçek dalları uçlarından tekrar uzadı top top bir sürü çiçek verdiler. Onlar da dökülünce çiçek dallarını kestim. Bir tanesini 3 boğumda bıraktım. 2. Boğumdan tekrar dal verdi ve açıyor. Yeni çiçek dalı çıkarmadan 2 kere daha çiçek görmüş oldum böylece.

Cigdemistanbul
27-05-2016, 10:49
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160527/c5429040fbe16c06371abed1c1426b87.jpg
Yüklemeye çalıştım oldu mu acaba? Kasım ayındaki halleri. Ortada turuncu ağzı olan sizin aradığınız orkide Sayın Adalet Yağcı.

Adalet Yağcı
27-05-2016, 11:02
Harika..! Orkidelerle iyi anlaştığınız belli oluyor sevgili Cigdemistanbul.

Yerde, sağda ve solda duran iki saksı da mücevher orkidesi sanırım.

Cigdemistanbul
27-05-2016, 11:08
Evet gözünüzden kaçmadı :)
Ludisia Discolor. Kasım dan bu yana o kadar büyüdü ki, 2 saksıya ayırıp aynı zamanda saksıyı oldukça büyüttüm. Şuan evde oncidium, cambria, miltonia sunset, ludisia discolor, Dendrobium Phal, Dendrobium nobile, cymbidium, phalaenopsis ve cattleya cinsi toplam 23 tane orkidem var.
Bir Vanda öldürdük ama diğerleri ile aramız iyi çok şükür.

Muda
30-05-2016, 16:53
Arkadaşlar zaman içinde iki üç saksımda sphagnum yosunu oluştu. Zamanla bitkinin nerede ise her yerini sardı. Ben nasıl olsa arasam bulamam diye çoğalmalarına izin verdim. Şimdi biraz biraz zarar veriyor gibi gelmeye başladı bana. Saksıları en az iki yıl önce büyütmüştüm. Şimdi çiçekleri olması nedeni ile dokunamıyorum da. Ne yapmamı tavsiye edersiniz.

615334

615335

Diğer saksı

615341

615342

Adalet Yağcı
30-05-2016, 20:32
Arkadaşlar zaman içinde iki üç saksımda sphagnum yosunu oluştu. Zamanla bitkinin nerede ise her yerini sardı. Ben nasıl olsa arasam bulamam diye çoğalmalarına izin verdim. Şimdi biraz biraz zarar veriyor gibi gelmeye başladı bana. Saksıları en az iki yıl önce büyütmüştüm. Şimdi çiçekleri olması nedeni ile dokunamıyorum da. Ne yapmamı tavsiye edersiniz.

Sayın Muda, sphagnum yosunu üretimine başlayın :p
Şaka tabii ki.
Bitkinin saksı harcında kullanılan sphagnumlar canlanmışlar, bu da fazla nemli ortamdan kaynaklanıyor sanırım.
Köklerin rengi de öyle olduğunu gösteriyor bence, normalde kökler gri yeşil olmalı.
Sulamaya biraz ara verseniz ya da en iyisi saksı harcını değiştirseniz derim ben.

Zoppala
30-05-2016, 20:54
Merhabalar
BeYaz orkidemin çiçeginde minik yesil benekler olustu. Yapraklari ve kokleri saglikli gozukuyor. Bu hastalik midir ne yapmam gerekir

bsraakpnr
31-05-2016, 10:53
Merhaba 1.5 ay önce hediye gelen orkideme gözüm gibi bakarken son 10 15 gündür köklerinde sararma olduğunu farkettim. İlk orkide deneyimim olduğu için nedenini anlamadım ve normal bakımına devam ettim. Son 2 3 gündür köklerinin iyice yumuşadığını ve üzerlerinde küfler olduğunu gördüm. Nedenini düşündüğümde nemsiz kaldığını ve fazla suladığımı anladım. Saksıyı değiştirmek için arastirma yaparken bir kaç sitede çiçeklenme döneminde saksı değiştirilmez diye okudum. Orkidemde şu an 9 çiçek ve 5 tomurcuk var. Saksı degistirirsem çiçekler zarar görür mü? Kökleri daha fazla kaybetmeden nasıl kurtabilirim? Lütfen yardım edin.

Doku_Kültürcü
01-06-2016, 13:47
Merhaba 1.5 ay önce hediye gelen orkideme gözüm gibi bakarken son 10 15 gündür köklerinde sararma olduğunu farkettim. İlk orkide deneyimim olduğu için nedenini anlamadım ve normal bakımına devam ettim. Son 2 3 gündür köklerinin iyice yumuşadığını ve üzerlerinde küfler olduğunu gördüm. Nedenini düşündüğümde nemsiz kaldığını ve fazla suladığımı anladım. Saksıyı değiştirmek için arastirma yaparken bir kaç sitede çiçeklenme döneminde saksı değiştirilmez diye okudum. Orkidemde şu an 9 çiçek ve 5 tomurcuk var. Saksı degistirirsem çiçekler zarar görür mü? Kökleri daha fazla kaybetmeden nasıl kurtabilirim? Lütfen yardım edin.

Carbendazim içeren bir tarım ilacı kullanabilirsiniz. 1-2gram kadar ilacı bir litre su ile karıştırıp saksıya dökün. Ellerinizi yıkayın, ilaçtan arıtın. Hızlı zehirlilik (akut zehirlenme) riski düşük bir ilaç olmasına karşın, yiyeceklerinizden uzak tutum. Tarım ilacı satan yerlerden bulabilirsiniz.

pinartopuk
04-06-2016, 09:05
Merhaba arkadaşlar bu orkidemin kökünde siyahlıklar var 9 aydır bende sürekli Çiçek var üzerinde **** dal çıkarıyor şu andada bir dalında Çiçek dalı oluşumu var ve bir yaprak çıkarıyor ancak bu siyahlıklar beni endişelendirdi siz ne dersiniz teşekkür ederim

pinartopuk
04-06-2016, 09:06
2. Foto

pinartopuk
04-06-2016, 09:07
3. Foto

Doku_Kültürcü
04-06-2016, 17:06
Merhaba arkadaşlar bu orkidemin kökünde siyahlıklar var 9 aydır bende sürekli Çiçek var üzerinde **** dal çıkarıyor şu andada bir dalında Çiçek dalı oluşumu var ve bir yaprak çıkarıyor ancak bu siyahlıklar beni endişelendirdi siz ne dersiniz teşekkür ederim

Kökün gövdeye bağlandığı yerdeki kahverengileşmeyi mi kastediyorsunuz? Bu, gübre verirken meydana gelir ve gübre yanığı diye nitelendirilir. Bu yanığın oluşmasını önlemek için, gübre vermeden önce bitkinizin saksı harcı üzerine içme suyu (daha iyisi saf su) dökerek bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırmanız gerekir. Bunu yapmadığınız taktirde biriken gübre kökleri yakar.

pinartopuk
05-06-2016, 09:42
Kökün gövdeye bağlandığı yerdeki kahverengileşmeyi mi kastediyorsunuz? Bu, gübre verirken meydana gelir ve gübre yanığı diye nitelendirilir. Bu yanığın oluşmasını önlemek için, gübre vermeden önce bitkinizin saksı harcı üzerine içme suyu (daha iyisi saf su) dökerek bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırmanız gerekir. Bunu yapmadığınız taktirde biriken gübre kökleri yakar.

Merhaba cevabınız için çok teşekkürler ancak şimdiye kadar hiç gübre kullanmadım sadece sulamak dışında yaptığım birşey yok saksı dahi aynı :)

pinartopuk
05-06-2016, 11:53

Merhaba cevabınız için çok teşekkürler ancak şimdiye kadar hiç gübre kullanmadım sadece sulamak dışında yaptığım birşey yok saksı dahi aynı :)

Doku_Kültürcü
05-06-2016, 12:15

Musluk suyu kullanıyorsanız, musluk suyunda bulunan kireç de aynı sonuca neden olur. Memba suyu veya ters osmoz cihazı ile saflaştırılmış su kullanın.

bsraakpnr
10-06-2016, 02:38
Carbendazim içeren bir tarım ilacı kullanabilirsiniz. 1-2gram kadar ilacı bir litre su ile karıştırıp saksıya dökün. Ellerinizi yıkayın, ilaçtan arıtın. Hızlı zehirlilik (akut zehirlenme) riski düşük bir ilaç olmasına karşın, yiyeceklerinizden uzak tutum. Tarım ilacı satan yerlerden bulabilirsiniz.

Merhaba yazınızı görmeden forumdaki bir tavsiye üzerine saksı değiştirdim çürük kökleri kestim. Sağlam kök yok denilebilirdi. Umut vadeden üç tane kök duruyor. Bu işlemi yapalı 2 hafta olmasına rağmen köklerde hiçbir gelişim yok :( Çiçekler bir yandan solarken bir yandan tomurcukları büyüyüp açıyor. Eskiden yemyeşil olan yaprakların kimisi kahverengi kimisi sarı bir görünüm aldı. Saksı içi buharlı nem ihtiyacı yok sanırım ama toprağı kuru. Köklere bir şey olacak diye haftada bir kere sulamaktan öteye gidemiyorum. Havalardan dolayı fazla ışık ve ısı alamıyor. Akşamları çok soğuk olduğu için odayı havalandıramıyorum da. Ne yapsam bilmiyorum göz göre göre soluyor çiçeğim. Manevi değeri çok yüksek. Bir kaç içinde dediğiniz tarım ilacını alacağım. Başka ne yapmam gerekir ? Şimdiden çok teşekkür ederim.

Doku_Kültürcü
10-06-2016, 14:35
Merhaba yazınızı görmeden forumdaki bir tavsiye üzerine saksı değiştirdim çürük kökleri kestim. Sağlam kök yok denilebilirdi. Umut vadeden üç tane kök duruyor. Bu işlemi yapalı 2 hafta olmasına rağmen köklerde hiçbir gelişim yok :( Çiçekler bir yandan solarken bir yandan tomurcukları büyüyüp açıyor. Eskiden yemyeşil olan yaprakların kimisi kahverengi kimisi sarı bir görünüm aldı. Saksı içi buharlı nem ihtiyacı yok sanırım ama toprağı kuru. Köklere bir şey olacak diye haftada bir kere sulamaktan öteye gidemiyorum. Havalardan dolayı fazla ışık ve ısı alamıyor. Akşamları çok soğuk olduğu için odayı havalandıramıyorum da. Ne yapsam bilmiyorum göz göre göre soluyor çiçeğim. Manevi değeri çok yüksek. Bir kaç içinde dediğiniz tarım ilacını alacağım. Başka ne yapmam gerekir ? Şimdiden çok teşekkür ederim.

He gün, su püskürtücü ile köklere az miktarda su püskürtebilirsiniz. Sıcaklık 10°C'nin altına düşmediği sürece bir sorun olmaz. 5°C'de soğuk zararı görür. Düşük sıcaklık ve ve hava hareketi zarar oluşturur.