View Full Version : Phalaenopsis
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
[
11]
12
13
14
nilepelin
09-02-2013, 15:32
Ana saptan filiz vermişti; işaret parmağı kadar :( Peki öyle olunca o kısımın altından budadım ben; doğru bir şey mi yaptım? Ve ne yapabilirim zarar gelmemesi için?
Teşekkür ederim ayrıca yanıtınız için :)
Orkide Hastası
10-02-2013, 19:58
Orkidemin birinde neredeyse hiç sağlam kök kalmamıştı, köklerini temizledim ve yeni harcına koydum fakat yaprakları yine sararıyor. Başka yapmam gereken bir şey var mı?.. Bir diğer orkidemde yaklaşık 4 aydır hiç bir gelişme yok onunda köklerini temizledim diğerine göre sağlam kök sayısı daha fazla... Resimlerini çektim aslında ama nasıl yüklendiğini bir türlü bulamadım:) nasıl yüklemem gerektiği konusunda yardımcı olurmusunuz :)
nilepelin
10-02-2013, 21:35
Aşağıdaki hızlı cevap kısmının altında "hızlı cevap gönder" ya da "gelişmiş moda dön" seçenekleri var. Gelişmiş modu seçerseniz, karşınıza gelen ekranda aşağıya doğru ilave ayarlar kısmında fotoğraf yükle seçeneği mevcut :) En azından bu sorunuza yanıt verebilirim sanırım :)
Yaklaşık 20 gün önce orkidelerimin saksılarını değiştirdim.
369536
369537
Bu oluşum çiçek sapı mıdır?
369532
arapsaçı06
13-02-2013, 10:29
Herkesin bir sorusu var,ben de uzmanlarımıza danışmak istedim.Orkidem keiki verdi,aylar sonra nihayet kökleri de çıkmaya başladı.Sorum köklenme ne kadar büyüyünce ayırmalıyım?
369583
Bu orkidem de dip kısımdan sararmaya başladı,ölüyor mu acaba?Kurtarma şansı var mı?Bu şekilde 4-5 adet orkidem çürüdü ve gitti.
369584
fzthalil
13-02-2013, 22:09
Sayın arapsaçı,
resimde torf mu görüyorum... eğer torfsa aman dikkat biran önce sadece ağaç kabuğu ve strafor parçalarına dikim yapın ve muhtemelen köklerden ölen olduğu için de kök temizliği yapın.. şayet hepsi ölmüşse de hemen iyi bir temizlik ve ardından sphagnum yosununa sarın ve nemli tutun..
fzthalil
13-02-2013, 22:10
Sayın sakagun,
evet muhtemelen çiçek sapıdır maşallah. fakat sizin de substratınızda torf görüyorum, aman dikkat...
Tekzen'den orkide toprağı karışımı aldım. Torf katmışlar mıdır ki içine?
serkan_istanbul
13-02-2013, 23:18
[QUOTE=sakagun;1101135]Tekzen'den orkide toprağı karışımı aldım. Torf katmışlar mıdır ki içine?[/QUOT
tekzen merter şubesindekinde orkide toprağında torf malesef var aynından bauhausta satıyor anadolu marka . cevahir koçtaşta çiçek coşturan orkide toprağı var onda torf yok. açık vardı baktım aldım.
fzthalil
14-02-2013, 10:31
Tekzen'den orkide toprağı karışımı aldım. Torf katmışlar mıdır ki içine?
torf derken normal toprak kastedilir zaten.. epifitik orkidelerin ise yaşam yeri ağaç üzeridir.. bu yüzden torf olmamalı..
arapsaçı06
14-02-2013, 12:13
Sayın arapsaçı,
resimde torf mu görüyorum... eğer torfsa aman dikkat biran önce sadece ağaç kabuğu ve strafor parçalarına dikim yapın ve muhtemelen köklerden ölen olduğu için de kök temizliği yapın.. şayet hepsi ölmüşse de hemen iyi bir temizlik ve ardından sphagnum yosununa sarın ve nemli tutun..
Çok az torf var evet ama geneli ağaç kabuğu,yapı marketten aldığım orkide toprağını kullanmıştım ve içerisine az torf karışık olduğunu bende görmüş ve şaşırmıştım ama heralde oluyor diyerek kullandım.Sonuçta orkide toprağıymış:( Aslında 20 gün önce toprağını değiştirdim ve kökleri temizlemiştim,tüm orkidelerime aynı bakımı yapmıştım,bir kaçının yaprakları bu şekilde sarardı ve koparak düştüler. Toprak değişimi yapmadan öncede sararmalar başlamıştı.
Keikiyi ne zaman ayırmam gerektiğinide sormuştum,yardımcı olursanız çok sevinirim.
fzthalil
15-02-2013, 10:47
Çok az torf var evet ama geneli ağaç kabuğu,yapı marketten aldığım orkide toprağını kullanmıştım ve içerisine az torf karışık olduğunu bende görmüş ve şaşırmıştım ama heralde oluyor diyerek kullandım.Sonuçta orkide toprağıymış:( Aslında 20 gün önce toprağını değiştirdim ve kökleri temizlemiştim,tüm orkidelerime aynı bakımı yapmıştım,bir kaçının yaprakları bu şekilde sarardı ve koparak düştüler. Toprak değişimi yapmadan öncede sararmalar başlamıştı.
Keikiyi ne zaman ayırmam gerektiğinide sormuştum,yardımcı olursanız çok sevinirim.
biraz daha bekleyin, kökler en az üç tane olsunlar ve boyları da 5-10 cm kadar olunca ayırın. ayrımı yaptıktan sonra orkide substratına dikim yaparken köklerin olduğu kısmı yani gövdenin köklere yakın olan kısmını biraz sphagnum'a sararsanız kök oluşumunu tetiklemiş olursunuz. fakat sphagnum ıslak olmasın sadece nemli olsun... eğer yavru çiçek sapı çıkarmaya başlamışsa bence çiçek sapını kesin yavru gelişmeye ve kök oluşturmaya çalışsın.. bu zaman diliminde ''N'' oranı yüksek gübre kullanın.
bakımlarını buradan takip ettiğim orkidelerin önceki çiçek saplarını 3. boğumdan kesmiştim ama yeni tomurcuk vermeyince dipten kestim. Bu yıl yeni çiçek sapı çıkardılar. Yavrularını da saptan verdiklerini yeni öğrendim, :( bu kez kesmicem. Bakalım seneye ya yavru ya çiçek ;) Ziya Bey'e harç için bir kez daha teşekkürler.
Orkide Hastası
19-02-2013, 16:14
merhabalar...(resimlerle anlatmak isterdim ama yüklerken hata veriyor ) orkidemin sadece bir iki kökü kaldı malesef ve o kalanlarda da beyazlıklar var nasıl anlatsam küflenmiş gibi aynı onları nasıl yok edebilirim (yurtdışına yeni gittiğim için dil sıkıntısından ilaç alamayacağım, doğal yöntemlerle bu küflerden kurtulmam mümkün olur mu) Birde ne güzel yeni kökler oluşturuyor diye sevinirken merakıma dayanamayıp başka kökte varmı diye boşaltığımda birde ne göreyim o yeni çıkan köklerde çürümüş... Halbu ki harcı değiştireli 2 kez 10 gün arayla sulayabildim ne çabuk çürüdü kökler :( Nerde yanlış yapıyorum acaba sizce...
orkidemde kök olmadığı için bu yosunu kullanmak istiyorum.
acaba uygun mu? bi sorun olur diye korkuyorum.
Orkidelerime de afrika menekşelerine olduğu gibi her hafta 1 tatlı kaşığı kabak rendesi veriyorum. Çiçek açılımları arttı.
fzthalil
12-03-2013, 19:49
Orkidelerime de afrika menekşelerine olduğu gibi her hafta 1 tatlı kaşığı kabak rendesi veriyorum. Çiçek açılımları arttı.
Hangi kabaktan yani tatlı mı yeşil olandan mı? bir de olduğu gibi mi veriyorsunuz yoksa kaynatıp suyunu falan mı?
Bildiğimiz yeşil kabağı rendeleyip olduğu gibi veriyorum. İçindeki potasyumu toprağı emiyor.
fzthalil
13-03-2013, 21:00
Bildiğimiz yeşil kabağı rendeleyip olduğu gibi veriyorum. İçindeki potasyumu toprağı emiyor.
daha önce duymamıştım bunu:) ama bence kaynatıp suyunu verseniz daha iyi olur illa verecekseniz, zira kalan posası mantar oluşumuna sebep olabilir..
Posası pörsüyüp kurumaya başlayınca alıyorum. Aksi taktirde söylediğiniz gibi mantar riski oluşur. Rendelenen kabaklar su içinde bekletilip, süzgeçten geçirilen suda verilebilir ama ben direk toprağın emmesini tercih ediyorum.
bozo.0606
15-03-2013, 08:49
Posası pörsüyüp kurumaya başlayınca alıyorum. Aksi taktirde söylediğiniz gibi mantar riski oluşur. Rendelenen kabaklar su içinde bekletilip, süzgeçten geçirilen suda verilebilir ama ben direk toprağın emmesini tercih ediyorum.
Sayın Sla ;
Gerçekten çok ilginç geldi. Bildiğimiz sakız kabağı mı? Rendeleyip rendeden çıkan tanelerimi veriyorsunuz. Ne kadar sonra geri alıyorsunuz. Koku çürüme vs oluşmuyormu?
Menekşede sıkıntım yok ama tek saksıda üç minyatür orkidem var. Gelişimleri çok iyi ama çiçek açtıramıyorum.:(
Sayın bozo.0606
Orkideler esinti, ışık ve potasyum eksikliğinde çiçek açmıyor. Kabakda bol miktarda potasyum var. Bildiğimiz taze yeşil kabağı rendeliyorum sonra 1 tatlı kaşığı kabağı orkidenin toprağının veya köklerinin üstüne koyuyorum. 5 ün kadar sonra kabak sararıp kuruyor işte bu aşamada alıyorum kabakları. kabak içindeki suyu verdikten sonra katılaşıyor saksıdan almak kolay oluyor bu sebeple.Bende yapı marketten aldığım son orkidemin tomurcuklarını açtıramamıştım. Kabak vermeye başladıktan bir süre sonra açtılar. Şunu da belirteyim 4 aydır üstündeki çiçekleri hiç dökmeyen orkidem de var.
Kışın orkideler için nem sorunu yaşıyordum bunu da beyaz çakıl taşı ve yosunla çözdüm. Küçük çam kaselere çakıl taşı doldurdum,üstüne de yosun koydum. yosununu geçmeyecek şekilde su dolduruyorum. Böylece nemli kalıyor orkidelerin yanları.
bozo.0606
18-03-2013, 08:40
Bilgiler için çok teşekkür ederim Sayın Sla, akşama deneyeceğim..
Saygılarımla ..
Yılın şenlikli zamanı başladı. En yenisi 4 aylık, en yaşlısı 5 yaşında.Artık 3-4 ay bu güzelliğe doyarız :D
nılgun_dogan
20-03-2013, 22:50
Sayın egülnur bakımını nasıl yapıyorsunuz bilgi verirmisiniz.
zencefil cicegi
21-03-2013, 00:00
masallah egülnur orkideleriniz harika
orkidelerin cicekleri cezbedici fakat ben ciceklerinden ziyade hava köklerine bayiliyorum bu bitkinin 3 yildir orkidelerim var ama söyle saksidan fiskiran köklere sahip olamadim hic
egülnur hanim orkideleriniz masallah cok güzeller nasil bakim yaptiginizi paylasirsaniz seviniriz sonucda 5 sene olan bir orkide var :) tecrübeli birilierinden bilgi almak daima iyidir
bozo.0606
21-03-2013, 14:02
Sayın Egülnur ;
5 senelik orkidenizi ayrı fotoğraflaya bilir misiniz.. ?
Mecbur değilsiniz..
acemiorkideci
21-03-2013, 20:16
2 aydır orkidem var acemi şansı sanırım tomurcuklanması hiç bitmedi ama budama konusunda cok acemice davrandım sizce durumu nasıl?
Sevgili nilgün doğan, zencefil çiçeği, shenile ve bozo.606; orkidelerim için en iyi bakım güneş ve kışın bile havalandırılan bir ortam sanırım. Evim 6. katta ve salonun 3 tarafı cam. Kışın orkidelerimi en çok güneş gören ,güneye bakan balkon kapısının önündeki sehpaya yerleştiriyorum.. Orkideler temiz hava seviyor ve kışın bile camlar açılıp günde bir-kaç kez ortam havalandırılıyor. Havai köklerini asla hırpalamayıp açıkta bırakıyorum. İçteki saksıların altı biraz yüksekte.Böylece kökler ıslak kalmıyor ama nem de eksik olmuyor. 10 günde bir sıvı besin veriyorum.Solan çiçeklerin saplarını budamada çok cimri davranıyorum.Hatalarım olmuyor değil. Yazın daha gölgeli bir noktaya taşımadığımda bütün yaprakları yandı örneğin. En az 4 tanesini de zaman içinde çürüttüm.Saksı değişiminde de aceleci davranmıyorum.Yarın günışığında teker teker fotoğraflayıp yüklemeye çalışacağım. Sizlere de bol çiçekli günler dilerim :)
Günaydın. İstek üzerine Phlan larımı tek-tek mutfağa taşıyıp fotğraflarını çektim. En yaşlı kızım bu. 5 yıl önce sevgililer gününde eşim aldı. Her yıl daha da coşuyor. Farkedilebiliyor mu bilmem ama yaprakları pek de iyi durumda değil. tomurcuk ve çiçek verdikçe umursamıyorum. Bununla aynı zamanda rahmetli annem ve kayınvalideme alınanlar çürüdü gitti. Hatta ' seninki başka cins herhalde diye 'takılıp durdular.:D
Kardeşime doğumgünü hediyesi olarak geldi. Alındığında üzerinde olan tomurcukları döküldükten sonra, sanırım ışık koşullarından, hiç açmadı. 6 ay önce duruma el koyup bizim eve taşıdım. Sonuç ortada.:D
Çiçekleri solunca komşumuz apartman bahçesine atmış. İzniyle eve çıkardım. Geçen yaz da böyle açtı. Yeşil-sarı çiçekleriyle kardeşleri arasında bir fark yarattı.:D
İkisi de kardeşimden rehabilitasyon için geldi.Çiçek saplı görünen 3 -4 ay önce yeni alındığında bakımsız kalmış. Yine de 10 gün öncesine kadar çiçekleri direndi. Şimdi saplarını hiç kesmeyip yeni tomurcuklar bekleyeceğim. Öbürü 3-4 yıllık. Yeni yaprak oluşturdu. çiçek de çıkarır yeterince sabredersek.:D
Kızımın nişanında geldi. 3. hasat mevsimi.Giderek güzelleşiyor.:D
Sizleri daha fazla yormadan ve resim boyutu (yeni farkettim büyük olduğunu) hakkında sayın moderatörlerden uyarı almadan bu faslı kapatıyorum. Hepimize bol çiçekli günler dileğiyle. Sabrınız için teşekkürler:)
egülnur hanim orkidelerin masallah gercekten cok güzeller insallah her dayim bol cicek verir sizinkiler size tabi ki insallah benimkiler de bana bol cicek verir BOL CİCEKLİ GÜNLER diliyorum :)
zencefil cicegi
22-03-2013, 13:45
sevgili egülnur
masallahi var orkideleriniz cok sagliklilar
Sanirim sizin en büyük sansiniz cok aydinlik bir eve sahip olmaniz
Ben 3 yildir orkidelerle ilgileniyorum onlara yapmadigim uygulama vermedigim gübre kalmadi yaprak gövdeleri cok saglikli piril piril ama malesef cicek konusunda pek verimli olamiyorum cünkü evim hic günes almiyor:(
Günaydın. İstek üzerine Phlan larımı tek-tek mutfağa taşıyıp fotğraflarını çektim. En yaşlı kızım bu. 5 yıl önce sevgililer gününde eşim aldı. Her yıl daha da coşuyor. Farkedilebiliyor mu bilmem ama yaprakları pek de iyi durumda değil. tomurcuk ve çiçek verdikçe umursamıyorum. Bununla aynı zamanda rahmetli annem ve kayınvalideme alınanlar çürüdü gitti. Hatta ' seninki başka cins herhalde diye 'takılıp durdular.:D
Sn. egülnur; öncelikle kocaman maşallah diyeyim. Allah nazarlardan korusun.
Sizin beş yıllık kızınızdan bende de var. 8 ay öncesine kadar orkideyi çok sevmeme rağmen bakamam diye almamıştım. Geçen yaz baumax ta çiçeksiz indirime girmiş bir orkide aldım. Artık deneyeyim diye. Iyiki almışım. Büyük bir sabırla iki yaprak vermesini ve ardından çiçeklerini görmek kısmet oldu. Şimdide çeşitlerini arttırmayı düşünüyorum.fotoğrafını çiçekleri tamamen açtığında yükleyeceğim.
Bol çiçekli günler...:)
sevgili egülnur; phal.lerinize bayıldım. Bende uzun zamandır phall bakıyorum ama çiçek sapı görmek nasip olmadı. Çok şanslısınız.:)
bozo.0606
22-03-2013, 15:36
Sayın egülnur ;
Maşallah maşallah yani:)
sevgili egülnur
masallahi var orkideleriniz cok sagliklilar
Sanirim sizin en büyük sansiniz cok aydinlik bir eve sahip olmaniz
Ben 3 yildir orkidelerle ilgileniyorum onlara yapmadigim uygulama vermedigim gübre kalmadi yaprak gövdeleri cok saglikli piril piril ama malesef cicek konusunda pek verimli olamiyorum cünkü evim hic günes almiyor:(
Sevgili zencefil çiçeği bir an' getirin ben adam edip size geri veririm çiçeklenince' diyecektim. Almanya da yaşadığınızı gördüm.Bence bir dostunuzun güneş gören evine misafir yollayın derim.:)
sevgili egülnur; phal.lerinize bayıldım. Bende uzun zamandır phall bakıyorum ama çiçek sapı görmek nasip olmadı. Çok şanslısınız.:)
Sevgili ezo, çiçek yetiştirmede öğrendiğim en önemli şey, sabırllı olmak. Sağlıklı bir bitki ne zaman olsa çiçeklenecektir. Umudunuzu kaybetmeyin. Her an bir sürprizle karşılaşabilirsiniz.:D
Sayın egülnur ;
Maşallah maşallah yani:)
Sevgili bozo;606, sizin talebiniz üzerine uzun uzun uğraşıp bu sayfayı oluşturdum. Bir büyük çiçekli beyazla tomurcuklu minyatür ü de yükleyeceğim. Onları da beğenirsiniz umarım.:)
bir sorum olacak yazin orkideler nasil bakiliyor peki sicagi pek sevmezler diye okudum ne yapmaliyiz balkonumun üstü kapali yazin balkona alsam olur fazla rüzgar oldugunda iceriye alirim belirli birsey yapilmasi gerekiyor mu yazlari......
annem bugün istanbula geldi almanyadan yarin bana gelecek bana almanyadan birtane phali aldi simdi 2 tane phali olacak insallah olnlara baka bilirim eger baka bilirsim kisa kadar anneme o zaman 2 tane daha getirmesini istiyecem :) bayiliyorum orkideye 1 ay öncesinde tanisdim teyzem almisdi sonra ben aldim ama ilk görüste ask bu olsa gerek :)
elkadifri
22-03-2013, 21:29
Sevgili bozo;606, sizin talebiniz üzerine uzun uzun uğraşıp bu sayfayı oluşturdum. Bir büyük çiçekli beyazla tomurcuklu minyatür ü de yükleyeceğim. Onları da beğenirsiniz umarım.:)
;)merhaba egülnur hanım ben yeni bir üyeyim maşşallah çok güzeller hepsi benimde orkidelerim var saksı içinde çok nem oluşuyor bu iyimi kötümü sormak istedim cevaplarsanız sevinirim teşekkürler
Merhaba elkadifri. 3-4 foto yükledim ve birden orkide uzmanı gibi algılandım :) Bildiğim kadarıyla doğal ortamları nemli olduğundan bu cins orkideler nemi seviyor. Ama saksı altında su bırakmayın. Benim saksılarım içli dışlı 2 kat. İçtekilerin hepsi saydam, kökler de ışığı sevdiği için. Dıştaki saksıların yapısı iç saksının biraz yüksekte kalmasını sağlıyor. Dipteki su köklere değmiyor ama nemlendirme sağlıyor. Yapı marketlerde orkide saksısı diye satılan saksıların dibine bir de bu gözle bakın. Ya da normal bir saksının dibini çakıl, gazoz kapağı vs ile modifiye edin. Vaktiniz oldukça da sitemizin ilgili başlıklarını roman gibi okuyun. Kolay gelsin. Bol çiçekli günler dileğiyle .
elkadifri
27-03-2013, 23:38
;)Yahu kusra bakmayın okudukça gözümün önünde canlandıramıyorum bu bilginin kaynağı ne kadar ciddi ve güvenilir biri denemiş de başarılı olmuş mu yoksa kötü bir şaka mı yapıyor bunu söyleyen...
;)merhaba bir sorm olucaktı benim orkidemin yaprak kökünde kararmalar ve çürümeler meydana geldi bende temizleyip köküne tarçın döktüm ve toprağını değiştirdim şu tekzende satılan hindistan cevizi kabuğu ve lifinden oluşuyor acaba bu ne kadar doğru cevaplarsanız sevinirim
Çiçekleri solunca komşumuz apartman bahçesine atmış. İzniyle eve çıkardım. Geçen yaz da böyle açtı. Yeşil-sarı çiçekleriyle kardeşleri arasında bir fark yarattı.:D
merhaba bende orkıde bakımını arastırırken bu sıteye rastladım daha once bır orkıdem daha oldu ama yanlıs saksı ve toprak değişimi yuzunden kurudu gıttı eşim tekrar almıs buna ıyı bak dedı :) suan cıceklerı gayet guzel durumda sorun yok gıbı ama benım sormak ıstedıgım su sızın bu resımdekı gıbı dısarda gozuken koklerın ucları sararmıs durumda kurumus yanı yapmam gereken bır sey varmı yoksa boyle bakmaya devammı etmelıyım 10 gunde bır su verıyorum masamda duruyor cama yakın ama dırek gunes almıyor ofısımız genelde sıcak cvp verırsenız cok sevınırım tesekkurler .
yazılrın cogunu okudum ama cıcek bakmadan cok anlamadıgım ıcın okusamda bazen gorsel yardım almam gerekıyor:(
Sayın vatoz mümkünse sizde orkidenizin resmini ekler misiniz ? Sararmanın ne olduğunu görmemiz gerekli. Saksının dışarısında kalan köklerde kuruma ve büzülme olabiliyor. Kuruyan kökler kopuyor. Yerine yenileri çıkıyor. Sararmadan kastınız bu kuruma ve büzülme mi ?
Birde ordinenizi sulalıktan sonra suyunu iyice süzdürüyorsanız, bir sorun olacağını sanmıyorum.
Sayın Elkadifri, yaprağın toprağa değmesinden dolayı en alttaki yapraklarda kararma ve çürüme olabiliyor, eğer böyle bir durumsa yaptığınız uygulama da sorun olmaz. ancak mantar gibi bir hastalıksa mantar ilacı kullanmanız gerekir. Tarçın tek başına yeterli olmayacaktır.
:) arkadaslar fazladan phali keikisi olan varsa bakamiyorsaniz fazla diye hediye etmek istiyorsaniz ben alabilirim simdiden tsk ederim :)
Merhaba ben de orkide sever biri olarak elimden geldiğince yetiştirmeye çalışıyorum. Kızımın doğum gününde geldikleri için de benim için çok değerliler. Sizce orkidelerimin durumu nasıl ? Bu mevsimde dikkat etmem gerekenler neler? Orkideler akşam güneşi alıyor sizce yeterli mi? En küçük saksıdaki orkidemin yaprakları çok yumuşak fakat bir taraftan da yaprak vermiş sulamasını kış aylarında 10 günde bir yapmama rağmen bu durumu çözemedim yardımcı olursanız çok sevinirim :)
Bu orkidemin de büyük olanlardan. Resimleri ters eklediğim için kusura bakmayın.
Burası da bulundukları yer. Evim gün içerisinde iyi güneş alıyor fakat orkidelerimin direkt güneş görmesinler diye perde arkasına koydum sadece akşam güneşini alıyorlar. Cevaplarınızı bekliyor ve şimdiden teşekkür ediyorum. :rolleyes:
Merhaba elkadifri. 3-4 foto yükledim ve birden orkide uzmanı gibi algılandım :) Bildiğim kadarıyla doğal ortamları nemli olduğundan bu cins orkideler nemi seviyor. Ama saksı altında su bırakmayın. Benim saksılarım içli dışlı 2 kat. İçtekilerin hepsi saydam, kökler de ışığı sevdiği için. Dıştaki saksıların yapısı iç saksının biraz yüksekte kalmasını sağlıyor. Dipteki su köklere değmiyor ama nemlendirme sağlıyor. Yapı marketlerde orkide saksısı diye satılan saksıların dibine bir de bu gözle bakın. Ya da normal bir saksının dibini çakıl, gazoz kapağı vs ile modifiye edin. Vaktiniz oldukça da sitemizin ilgili başlıklarını roman gibi okuyun. Kolay gelsin. Bol çiçekli günler dileğiyle .
Merhaba orkideleriniz çok hoş :) siz orkidelerinizin çiçekleri düştükten sonra sapını kesiyor musunuz? Ve yılda kaç defa çiçeklendirebiliyorsunuz ?
elkadifri
30-03-2013, 16:32
;)Sayın Elkadifri, yaprağın toprağa değmesinden dolayı en alttaki yapraklarda kararma ve çürüme olabiliyor, eğer böyle bir durumsa yaptığınız uygulama da sorun olmaz. ancak mantar gibi bir hastalıksa mantar ilacı kullanmanız gerekir. Tarçın tek başına yeterli olmayacaktır.
;)
merhaba sla cevaplandırdığınız için teşekkür ederim toprağğınıda değiştirdim toprak hazır paketlerden hindistan cevizi kabuğu ve lifinden oluşuyor bu doğru mu acaba
naturelee13
30-03-2013, 19:38
127823
Çiçeklerini dökdükten sonra çiçek sapının 2/3 oranına denk gelen gözün 2cm üstünden kesersek bu gözlerden tekrardan bir çiçek filizi vererek tekrardan çiçek açmasını sağlarız. Hangi cevre şartlarında olduğu tam belirlenememekle beraber bu gözlerden en baştakinde yavru bir Phalaenopsis bitkisi de elde etmek mümkündür.
sayin praecox
oncelikle verdiginiz degerli bilgiler ve ayirdiginiz zaman icin tesekkur ederim. Yalnz altinda yaptigim gibi ben bu sap kesme olayini nasil yapacagimi tam anlayamiyorum. Eklegim orkidem ustunde aciklamaniz mumkun mu? Mesela bir cicekci ucunda filiz gibi duruyorsa kesmeyin demisti ve kesiklere komur surulmesi gerektigini bilmiyordum. zira daha once kestigim sap tamamen kurudu. Simdi sadece yaprak var hatta 1,5 senedir boyle. Ve kokleri kalmadi curudu. Fotolari ekliyorum. Forumu okuyorum ama bana verebileceginiz bir tavsiye var mi? Mesela saksi buyuklugunu neye gore secmelyiz ve sustratin miktari nasil olmali? Ne kadar bir derinligine nasil ekmeliyiz?
Bir de keiki dediginiz sekilde bir bitki buldum. Onu da ekeli 6 ay oldu. Soylediginiz gibi saksi ve substratlarini degistirecegim, sulamayi da baya yanlis yapiyormusum duzeltecegim. Uygun sartlarda keikiler ne kadar zamanda tomurcuklanir?
sayin naturelee13 gördügüm kadariyla ilk resimde orkideniz cam bir vazo mu desem kase gibi birsey e koymusunuz cok sulamadan ve vazonun alti delik olmadigindan dolayi kökleri cürümüs topragini tam olarak göremiyorum ama sunu demek isterim orkideler havadar bir saksi isterler ve sadece agc kabuklariyla olacak topragi sulamayi da 10 günde bir yaparsaniz iyi olur diger fotolara birsey diyemicem cünkü okadar bilgim yok sadece bildigimi söylemek ve yazmak istedim
naturelee13
30-03-2013, 21:25
Kardeşime doğumgünü hediyesi olarak geldi. Alındığında üzerinde olan tomurcukları döküldükten sonra, sanırım ışık koşullarından, hiç açmadı. 6 ay önce duruma el koyup bizim eve taşıdım. Sonuç ortada.:D
Egulnur hanim merhaba,
Gercekten masaallah. Ama kiskanmadim da dersem yalan olur. Bende 4 tane var. 1 tanesi Cymbidium digerleri 3 tanesi Phal. ama maalesef beni hic sevindirmediler.
Tabii onlarin sucu yok bu zamana kadar onlara yeteri kadar vakit ayirmadim, bakimlarini duzgun yapamadim. Ama bundan sonra daha fazla caba gostermeye kararliyim. bu sitede bana cok faydali bilgiler verdi. Tabii ins pratikte de tatbik edebilirim. Annemin orkidesi de masallah sizinkiler gibi guzel cicekler veriyor. Annemin evi cok guzel isik aliyor. Amerikan mutfak tarzinda yemegin buhariyla nemden de ihya oluyor. Annem bana getir diyor ama o Adana da ben istanbuldayim ve hayir ben kendim bakicam, becerecem diye inat ediyorum.
:confused::rolleyes::cool:
naturelee13
30-03-2013, 21:31
sayin naturelee13 gördügüm kadariyla ilk resimde orkideniz cam bir vazo mu desem kase gibi birsey e koymusunuz cok sulamadan ve vazonun alti delik olmadigindan dolayi kökleri cürümüs topragini tam olarak göremiyorum ama sunu demek isterim orkideler havadar bir saksi isterler ve sadece agc kabuklariyla olacak topragi sulamayi da 10 günde bir yaparsaniz iyi olur diger fotolara birsey diyemicem cünkü okadar bilgim yok sadece bildigimi söylemek ve yazmak istedim
Evet :(( bunlari dikkate alarak saksilarini degistirecegim. Tesekkurler
naturelee13
31-03-2013, 18:51
Sizleri daha fazla yormadan ve resim boyutu (yeni farkettim büyük olduğunu) hakkında sayın moderatörlerden uyarı almadan bu faslı kapatıyorum. Hepimize bol çiçekli günler dileğiyle. Sabrınız için teşekkürler:)
egulnur hanim, gercekten cok guzeller. Sirrinizi bize de anlatir misiniz? Foruma yeni uye oldum, acemiler icin bakim onerilerini okudum ama sizin de yonteminizi duymaktan zarar gelmez diye dusunuyorum.
Simdiden tesekkurler.
naturelee13
31-03-2013, 18:55
sayin praecox
oncelikle verdiginiz degerli bilgiler ve ayirdiginiz zaman icin tesekkur ederim. Yalnz altinda yaptigim gibi ben bu sap kesme olayini nasil yapacagimi tam anlayamiyorum. Eklegim orkidem ustunde aciklamaniz mumkun mu? Mesela bir cicekci ucunda filiz gibi duruyorsa kesmeyin demisti ve kesiklere komur surulmesi gerektigini bilmiyordum. zira daha once kestigim sap tamamen kurudu. Simdi sadece yaprak var hatta 1,5 senedir boyle. Ve kokleri kalmadi curudu. Fotolari ekliyorum. Forumu okuyorum ama bana verebileceginiz bir tavsiye var mi? Mesela saksi buyuklugunu neye gore secmelyiz ve sustratin miktari nasil olmali? Ne kadar bir derinligine nasil ekmeliyiz?
Bir de keiki dediginiz sekilde bir bitki buldum. Onu da ekeli 6 ay oldu. Soylediginiz gibi saksi ve substratlarini degistirecegim, sulamayi da baya yanlis yapiyormusum duzeltecegim. Uygun sartlarda keikiler ne kadar zamanda tomurcuklanir?
Lutfen birisi bana ciceklenme icin sap kesimini nasil ve nerden yapacagimi anlayabilecegim sekilde aciklayabilir mi? Yanlis birsey yapmaktan cok korkuyorum. Keiki demisim ama o yeni cikan saplar icin kullanilan terim heralde, soyle anlatayim misafirlige gittigimde bir orkide sapindan 3 tane yavru vermisti yaprak ve kokleriyle birini ben aldim. (En son resimdeki) 6 aydir bende. Cicek sapi cikarip tomurcuklanmasi icin ne yapmaliyim? 6 aydir yetiskin orkide bakimi yapiyorum ama kokleri bile kalmadi :(
gecen annemden gelen bu güzelde örümcek aglari vardi topragini degistirdim köklerini hafif kestim yapraklarini ellerimle yikadim örümcek aglari gitsin diye lakin ciceklerin arkasinda saki hala kücük beyaz noktalar var ne yapa bilirim
Sevgili orkideseverler, benim çiçeklerime yaptığım bakım, 2550 no lu mesajda özetlediğim kadar. Bulundukları yer çok güneşli ve sıcak olduğundan en geç haftada bir suluyorum. Çiçek saplarını kurumadıkça kesmiyorum. Yılda bir yapı marketten aldığım orkide toprağıyla ya tüm toprağı değiştiriyorum ya da ekleme yapıyorum. Yılda bir kez çiçekleniyorlar. Ama 3-4 ay çiçekliler. Kaybettiklerimin yerine yenisini alıyorum çünkü bir vazo çiçekten ucuza bulabiliyoruz artık. Forumda Ziya bey, fzthalil , praecox ve daha nice ustalar varken bu sorulara yanıt vermekten de utanıyorum.:o Herkese bol çiçekli baharlar!
serkan_istanbul
02-04-2013, 16:45
Sevgili orkideseverler, benim çiçeklerime yaptığım bakım, 2550 no lu mesajda özetlediğim kadar. Bulundukları yer çok güneşli ve sıcak olduğundan en geç haftada bir suluyorum. Çiçek saplarını kurumadıkça kesmiyorum. Yılda bir yapı marketten aldığım orkide toprağıyla ya tüm toprağı değiştiriyorum ya da ekleme yapıyorum. Yılda bir kez çiçekleniyorlar. Ama 3-4 ay çiçekliler. Kaybettiklerimin yerine yenisini alıyorum çünkü bir vazo çiçekten ucuza bulabiliyoruz artık. Forumda Ziya bey, fzthalil , praecox ve daha nice ustalar varken bu sorulara yanıt vermekten de utanıyorum.:o Herkese bol çiçekli baharlar!
Asla cevap vermekten utanmayın bence. sitemizde herkes bilgilerini paylaşa bilir. sevgiler.
arkadaslar simdiden kusura bakmayin yalnis konu altinda yorum yapiyorsam simdiden özür diliyorum.....
bu orkidemin yan taraftaki yapragi eyildi sizce normal mi diyeri de eyilmek üzere sankş yavas yavas eyiyor kendisini :( insallah kötü birsey degildir cok saglikli gözüküyor aslinda lakin cicek sapindan dolayida öbürleri dik duruyor sizce normal mi bu sarkmalar
serkan_istanbul
11-04-2013, 14:52
Anormal bir durumu yok bence yapraklar zamanla bu şekli alıyolar. sevgilerimle kardeşim
tsk ederim abi cevabin icin :) saygilarimla
PembeOrkide
12-04-2013, 11:01
ılk resım anne orkidem.
ıkinci resım yenı cıkmaya baslayan keiki
ve ucuncu resımde ise pazartesı gunu ayırdıgım keiki..
Merhaba, ben orkidenizin saksısını merak ettim, bende cam saksı kullanmak istiyorum ama sağlıklı olurmu emin olamadım, saksınızın altında delik varmı...
Sayın vatoz mümkünse sizde orkidenizin resmini ekler misiniz ? Sararmanın ne olduğunu görmemiz gerekli. Saksının dışarısında kalan köklerde kuruma ve büzülme olabiliyor. Kuruyan kökler kopuyor. Yerine yenileri çıkıyor. Sararmadan kastınız bu kuruma ve büzülme mi ?
ewet aynen sızın tarıf ettıgınız gıbı kurumalar fotograf cekıcem en kısa zamanda ama çiçekleride solmaya dokulmeye basladı:(
işte böyle sarardı arkadaslar ne yapmam gerekli:(
çiçeğim iyice sarardııı yardımmm:(
serkan_istanbul
19-04-2013, 18:37
köklerini ve yapraklarınıda çekin çiçeklerinden anlaşılamaz. Aldığınızda çiçekler açmışsa şayet dökülmeleri normal . nedenide kimbilir ne zamn açtı. aynı kuruma bozulma köklerde ve yapraklardada varmı. sevgiler
Efendim 4 yaşındaki orkidem Ocak'ta çiçek dalı çıkarıp, Şubat'ta dalı uzatıp, Mart'ta dalda tomurcuklar çıkarıp şimdi de açmaya koyuldu.
4 yıldır sürdürdüğüm rutinine alışmış durumda. Kışın batı penceresinin içinde komple aydınlık alıyor.
Mayıs sonundan itibaren aynı pencerede tül gerisine alıyorum, masa üzerine, güneş çok kalmaya başlıyor o pencerede çünkü. (Güneşin güçlendiğini aynı penceredeki menekşelerin 1-2 yaprağının ucunun yanıvermesinden anlıyorum, onları da yazın serin ofisime götürüyorum) Temmuz-Ağustos'ta 40 C'lere çıkarsa tül önüne açık renk güneşliği de çekiyorum onun aydınlığını alıyor o günlerde.
Kışın haftada 1 kez Cumartesi sabahı sulanıyor.
Yazın yine aynı Cumartesi sabahı, iki kere içiyor.
Eylül başı aynı saksıda, toprağını komple değiştiriyorum.
Dalı eskiden 3 boğum yukarıdan kesiyordum. Ama sonraki yıl o daldan çiçek dalları çıkardığında o eski dal yeni dalları ve çiçekleri taşımakta çok zorlandı. Yeni dallar kalın ve ağırdı, eski dal ise ince ve zayıflamıştı. O yüzden geçen Eylül çiçekleri bitince dalları dibinden kestim.
Sıfırdan yeni dal çıkarıp ondan 3, 5 yeni dal daha uzattı. Hepsi yumuşacıktı, bir çubuğa dayadım. Çiçek açmaya başladığı an dallar kazık gibi sert bir hal alıyor, çubuğa göre şekil veremiyorsunuz. Erken dayamalısınız.
Bunlar da Nisan ayı halleri. Sırayla çiçek açıyor. İlk çiçeği karanlıkta flaş ile çektiğim makro. İlk başta koyu renk açıyor, birkaç güne rengi biraz açık bir ton alıyor. Keyfi yerinde. Kış boyu yaprak çıkarttı, marul gibi oldu.
Şu an 12 yaprağı var. Hiçbirini kaybetmedi. Ayda bir nemli havlu kağıtla yaprak üstlerini silerim. İs filan olmasın diye. Yılda yaklaşık üç yaprak çıkarıyor. Kışın aldığı aydınlığın bolluğuna göre yapraklarını aşırı derecede uzatabiliyor.
Hiç gübre vermedim. Güz başı toprak değişimi onu mutlu ediyor. :)
Geçen yıl farketmiştim, bu yıl daha çok var. Dallarında damla damla nektarlar. Başta bir hastalık sanıp paniklemiştim. Ama kendisinin yaptığını çabuk anladım.
Sanırım arı kuşlarını çekmek için kullanıyor. Kendini hapiste hissetmesin diye sık sık pencereyi açıyorum. Arı kuşu glemiyor ama en azından meltemi unutmasın. :)
Tam bir ay sonra phal lerim :D
Yapma olsalar 'Amma abartmışlar 'derdim.
kok ve yapraklarda suan boyle bır sorun yok gıbı ama cıcekler doküldukce uctan ortaya dogruda sararma oldu sımdı bu sararmabayagı ındı bu normalmi?
sar-dunya
22-04-2013, 11:41
Geçen yıl farketmiştim, bu yıl daha çok var. Dallarında damla damla nektarlar. Başta bir hastalık sanıp paniklemiştim. Ama kendisinin yaptığını çabuk anladım.
Sanırım arı kuşlarını çekmek için kullanıyor. Kendini hapiste hissetmesin diye sık sık pencereyi açıyorum. Arı kuşu glemiyor ama en azından meltemi unutmasın. :)
aynı damlalar bendeki orkidelerden birinde de var.
karıncalar için olması pek daha yüksek bir olasılık. bir blog yazısında (http://dokmaidogma.wordpress.com/2013/04/03/orchid-fruits/) şöyle birşeyler okumuştum:
başka diğer bitki türlerindeki gibi, vanda liouvillei'de goncalar karıncalar tarafından korunuyor gibi görünüyor. karıncalar sadece şekerden ibaret olmayan kompleks bir madde tarafından çekiliyor olmalılar. sonra çiçekler açınca karıncalar azalıyor, çekici madde kayboluyor. bu mantıklı bir durum çünkü çiçek, tozlaşmayı sağlayacak böceği davet edebilmeli, karıncalara öldürtmemeli.
meyve oluşumu sonrasında karıncalara tekrar ihtiyaç duyuluyor. (yazar bu durumu fotoğraflamış)
Bu orkidenin türünü bilen var mı?
393842
393843
Sevgili egülnur, maşallah hepsine bayıldım valla. Çok güzeller.
Sevgili egülnur, orkideler muhteşem. Bayıldım. :) Giderek tüm evi orkideyle doldurmayı düşünüyorum ben de.:)
Saksısı beyaz mat olan tek orkideye takıldım. Keyifli yerinde nazar olmasın; ama diğer şeffaf dış kaplar çok yaratıcı. Acaba ona da öyle bir güzellik yapmayı düşünür müsünüz? Saksı içindeki kökler de ışık almak isterler. Şu halde sadece üst yüzeyi yarmış çıkmış 2 kök ışık alabiliyor. Işık alınca saksı içi de uzun süre nemle kalmaz. Daha iyi olur.
Sevgiyle kalın, güle güle büyütün.
Sayın vatoz sararma normaldir. Bitki kendi yapıyor onu. Hatta kesilecek yeri size gösteriyor. Diğer çiçekler de biterse tüm dalı sarartır, aşağıdan itibaren birkaç boğumu bırakır.
sayın sar-dunya verdiğiniz bilgi çok faydalı oldu. Şu an orkideyi inceledim daha açacak epey çiçeği var, damlalar hep çiçek sapının göbeğe yakın bölgesinde. Azalmaya başlamış.
tesekkur ederim. ama son bir kac sorum daha olacak kac forum okuduysamda cozemedım olayı sımdı benım bunu kesmem gerekecekmi? akısınamı bırakayım? bu komple sararırmı? :(
buarada resmı buyuk mu yukledım bılemedım kusura bakmayın:(
7 çiçek 34 tomurcuk. Aman Allahım. Galiba 1 ay içinde şenlik var. Mahallede Orkide Festivali düzenlense yeridir.
Ekte çiçek dalının göbekteki yaprakları yararak çıkardığı yerin resmi var.
Dalın iki yanında kıvrılmış iki de kökçük görünce şok geçirdim. Eskiden o yarıkta sadece dal vardı, etrafı boştu. Kökler son derece tuhaf bir yerden çıkmaya karar vermiş gibiler... İleride ne yapacağız kendilerini, doğrusu bilmem... :p
Sayın vatoz,
Çiçekler solmuş onları alabilirsiniz. Kolayca gelirler.
Dal bağlayıcının (ya da tokanın) biraz aşağısına dek sararacak gibi gözüküyor. Tam o noktada bir dal yeri daha görünüyor, sanırım bir dalı daha varmış ve kırılmış. Onun izi var. Onun biraz üstünden itibaren dalı kesmek mümkün.
Emin olamazsanız biraz bekleyin, nereye kadar sararacak. Sararmayı durdurduğu yerden itibaren keseceksiniz.
tamam ozmn bıkac gun daha beklıyorum cok tesekkur ederım:(
sayın lastdeja,
çiçek sapındaki damlacıklar üzerine biraz yazışma yaptık, bunlar zararlı değil, kendi nektarları, benimkinde de var.
ancak sapın sararmasının başka bir sebebi olabilir. Acaba çok az mı ışık alıyor veya çok mu sulanmakta? Saksı drenajı iyi mi, yoksa dibinde su birikiyor mu?
sayın arapsaçı06,
eski soruları yeni görebiliyorum kusura bakmayın, ben de bir iki bilgi eklemek istedim. Yapı marketlerde satılan orkide karışımının içinde bir miktar torf oluyor sahiden.
Torf suyun kolayca akıp gitmesine engel olduğu için çok istenen bir şey değil. Ayrıca ağaç kabuklarının izin verdiği gibi köklerin ışık almasına engel olabiliyor. Koyu renkli katı bir hacim meydana getiriyor ıslanınca. Tüm kökleri kaplıyor.
Ben bu karışımlardan eklerken, torfu mümkün olduğunca almamaya çalışıyorum. Harcı saksıya elimle alarak koyarım, kabuk hacmini daha çok koyuyorum. Saksıya karışımı doldurduktan sonra suya tutuyorum, torfun büyük kısmının akıp gitmesini sağlıyor bu. Gerekirse saksı altı deliklerini iyice genişletiyorum. Çünkü torf varlığı delikleri tıkayabilir. Karışımı iyice silkeliyorum. Fazla su akıp gidince biraz daha kuru ağaç kabuğu karıştırıyorum. Bitkiyi komple ıslak bir karışıma ekmemek için.
Bundan sonra bitkiyi kökleriyle yerleştiriyorum. Nemli harca ektiğimden 1 hafta sulamıyorum. Sonraki hafta sulama gününde normal suluyorum. Bol ışık alan yerde, şeffaf saksısının dışına mat renkli hiçbir kap eklemeden büyütüyorum. Saksıya ışık geldikçe içi daha kolay kurur. Öbür türlü karanlık ve ıslak bir karışımda kalır kökler. Fazla su alttan gitmez, dış kap dibinde birikir. Bu istenen bir şey değil. Yapılan yanlışlardan birisi bu süslü mat dış kap veya komple cam kapta yetiştirme meselesi bence.
Zaten artık bitki 5 yaşına geldiğinden saksısı da büyük ve değiştirmiyorum sadece içindeki eski karışımı komple atarak yeniliyorum. Delikleri ilk aldığım zaman açıp genişletmiştim, tekrar gerek duymadım sonraları.
sevgili zer0line, beyaz orkideniz resmen gelin gibi. Maşallah. Beyazların bu sıra sıra açma huyuna bayılıyorum.
sayın useful,
o oluşum bir çiçek sapı. ancak orkidenin ışık/su azlığından onu büyütemediğini düşünüyorum.
benimki Şubat'ta böyle yemyeşil ufacık bir şey çıkarttı, kök sandım. ancak kök rengi daha soğuk bir renk, mavi gri gibi oluyor. ve harca uzanıyor yeni kök. veya ışığa.
diğer orkidenin kökleri çok sağlam gözüküyor, yalnız aşırı yan yatmış ve düşecek gibi. harcı da çok kuru gözüküyor acaba kalorifere yakın mı?
aman düşmesin.:) çiçeklerini dökünce orkide dinlenmeye geçer ve yaprak çıkartır. bahar başında çiçek sapını uzatıp bahar ortası-sonu çiçeklenmeye başlar. yani bu durumu normal. yeter ki bol ışık görsün (direkt güneş değil).
sayın musicim,
Orkidelerin durduğu yer bana çok karanlık gözüktü. Doğrudan bahar/yaz güneşinden korumak konusunda haklısınız, ancak kış aydınlığını bol almalıdır. Az ışık sonucu çiçeğe kalkışmaz bitki. O pencere çok güneş alıyorsa aydınlık vuran başka bir oda penceresini araştırmalısınız. Hem yüksekte hem de tül ardındalar. Kışın dinlenme sürecindeki enerji depolamasını orkideler bu karanlıkta gerçekleştiremez gibi geliyor bana. Ben de aynı şekilde tül ardına çekmiştim. Sonraki bahara dek sadece bir yaprak verdi o da küçük kaldı. Çiçekleri ise fazla değildi. Sonraki sene aydınlığa koydum kışın. Bahara 3 dev yaprak vermişti. Yazın da sizin gibi tül gerisine (ama yükseğe değil pencere hizasına) aldım. Böylece yanmasını da engelledik.
Sayın vatoz,
Çiçekler solmuş onları alabilirsiniz. Kolayca gelirler.
Dal bağlayıcının (ya da tokanın) biraz aşağısına dek sararacak gibi gözüküyor. Tam o noktada bir dal yeri daha görünüyor, sanırım bir dalı daha varmış ve kırılmış. Onun izi var. Onun biraz üstünden itibaren dalı kesmek mümkün.
Emin olamazsanız biraz bekleyin, nereye kadar sararacak. Sararmayı durdurduğu yerden itibaren keseceksiniz.
tekrar birşey sormak ıstıyorum bu sararmaaa aşagı dogru ınmekte halaaa acaba orkıdemden umudu kessemmi:( niye boyle oldu anlamadım yoksa bu sapında sararma normalmi cok soruyorum bılıyorum ama:(ofiste dıger bir orkıde var cıceklerını doktu ama yenı lerıı acmaya basladııı uzadı tam tersınee benmkındemı sorun var anlayamadım :(
denizcem
25-04-2013, 15:19
tesekkur ederim. ama son bir kac sorum daha olacak kac forum okuduysamda cozemedım olayı sımdı benım bunu kesmem gerekecekmi? akısınamı bırakayım? bu komple sararırmı? :(
Sevgili Vatoz hiç endişelenme bırak kurusun... Bazen bu durum olabiliyor... O dalı dipten 2 cm yukarıdan kes...Yaprak ve kök gelişi iyiyse yeni çiçek sapı 1,2 aya çıkar...
Sevgili Vatoz hiç endişelenme bırak kurusun... Bazen bu durum olabiliyor... O dalı dipten 2 cm yukarıdan kes...Yaprak ve kök gelişi iyiyse yeni çiçek sapı 1,2 aya çıkar...
anladım teşekkür ederimmm :( cok uzuldum iyice sarardı gtti:( bu kacıncı bır beceremedım orkıde yetıstırmesını:(
aslinda pek de zor bir yani yok bakmanin.
orkideler suyu pek sevmezler suyunu fazla vermiyeceksiniz, yapraklarina arada sirada su fisfislayin tam günes almayan bir yere koyarsaniz aslinda birsey olmaz.
nilepelin
25-04-2013, 18:13
egülnur; orkidelerinize bayıldım! Bu kadar güzellerini görmemiştim :) Benim de 1 senedir açmayan bir orkidem var; asla umudumu yitirmediğim :) Çiçekleriniz ve daha önceki mesajlarda anlattığınız (apartmanın önünde terk edilmiş orkide gibi) orkideleri de okuyunca; biraz daha umutlandım :) Size minik bir sorum olacak; orkide besinini 2 ayda bir verin yazıyor üzerinde; siz daha sık veriyorsunuz sanırım. Ne önerirsiniz acaba? Bir de dibinden mi veryim yoksa köklerin üzerinden mi acaba?
Sevgili egülnur, maşallah hepsine bayıldım valla. Çok güzeller.
Sevgili ayhat, teşekkürler. Daha bol çiçekliler sizin olsun inşallah :D
Sevgili SerDag, İyi dileklerinize çok teşekkür ederim. Saydam saksı önerinize gelince, çok haklısınız. Ama ben ev içi ve balkondaki en az 40 saksıyla ne yaptığımı biliyormuyum ki ? Plastik saksıları sevmediğim için önceleri her saksıya seramik dış saksılar alıyordum. Sayı ve büyüklükleri arttıkça bunun hiç de pratik olmadığını gördüm. Diyebilirim ki ne bulursam kullanmaya başladım. O gördüğünüz, minyatür orkide olup mumluk kadar bir saksıda satın almıştık. Kış başında saksı değiştirirken saydam bir plastik bardağa geçirdim. Dış saksı mat ama idare ediyoruz artık :)
Sevgili nilepelin, daha önce de belirttiğim gibi ben bir orkide uzmanı sayılmam. Ama evet, orkidelerime en geç 15 günde bir sıvı besin veriyorum. Faydasını da görüyorum. Size de bol çiçekli günler dilerim.
Sulamayı da genellikle yukardan yapıyorum. Çünkü çiçeklerim tabakta değil saksı yüksekliğinde dış kaplar içinde duruyor :)
nilepelin
26-04-2013, 19:16
egülnur; çok teşekkür ederim :) Size de bol çiçekli günler :)
*** arkadaslar baktım ben benım orkıdenın sararması durmadı bendeee baya baktım forumda aradı ettım amaaa gorsel bulamayınca anlayamadım kestım jıletle toz tarcınıda surdum . bilmiyorum doguru uyulama mı yaptım
bu orkıde sanırım komple gitti:( ama sansımı deneyım dedım gercı bu dalın devamıda sararmaaya baslamıs gbı ama . sizce umut varmı?
*** arkadaslar baktım ben benım orkıdenın sararması durmadı bendeee baya baktım forumda aradı ettım amaaa gorsel bulamayınca anlayamadım kestım jıletle toz tarcınıda surdum . bilmiyorum doguru uyulama mı yaptım
bu orkıde sanırım komple gitti:( ama sansımı deneyım dedım gercı bu dalın devamıda sararmaaya baslamıs gbı ama . sizce umut varmı? yuzeyindeki taslar koklerin isik almasina engel olmuyor mu? Saksiniz seffef mi? Kokler isik ve kismen gunes gormeli diye biliyorum ben.Bir de saksisi kucuk gelebilir, saksidaki topragi yani agac kabuklari besin degerini kaybetmis, kok curumesi de olabilir..aklima gelenleri saydim..insallah faydali olabilir
yuzeyindeki taslar koklerin isik almasina engel olmuyor mu? Saksiniz seffef mi? Kokler isik ve kismen gunes gormeli diye biliyorum ben.Bir de saksisi kucuk gelebilir, saksidaki topragi yani agac kabuklari besin degerini kaybetmis, kok curumesi de olabilir..aklima gelenleri saydim..insallah faydali olabilir Bir de kesinlikle kalorifer uzerinde tutmayin.Butun nemini alir
yuzeyindeki taslar koklerin isik almasina engel olmuyor mu? Saksiniz seffef mi? Kokler isik ve kismen gunes gormeli diye biliyorum ben.Bir de saksisi kucuk gelebilir, saksidaki topragi yani agac kabuklari besin degerini kaybetmis, kok curumesi de olabilir..aklima gelenleri saydim..insallah faydali olabilir
içindeki saksısı seffaf seramık sanrm dıstakı cıcekcıden bole gelmişti tasları azaltayım olmazsa:(köklerde sorun yok gıbı ama bilmiyorum bakarım tekrar anlayabılırsem tesekkur ederım:(
Bir de kesinlikle kalorifer uzerinde tutmayin.Butun nemini alir
tamam kaloroferlerımız yaz kıs calısmıyorda camdan hava alsın dıye koydum sanırım sıck yedı kısın klıma onnde hata brzda bende ama işt kurtarırsam sevıncm bu kacıncı cunku :(
sn. vatoz, yaprak7 nin dedigi gibi orkideler havadar yerleri severler hava almayi seviyorlar.
siz saksin icine tas koymusunuz bence o taslari cikartin ve harcini yenileyin, cürümüs kök varsa veya kurumus steril bir makasla kesmenizi tavsiye ederim.
orkidenin bakimi aslinda kolay fazla su sevmezler, havadar yeri severler, perde arkasi günes almayi severler bunlari yaparsaniz eminim kötü birsey olmaz.
cicek sapinin kurumasi bence sorun degil yeni cicek sapi cikma imkani olabilir.
ayriyetten sularken üsten sulayin ben daldirma yönetmiyle yaptim ve az kalsin bir orkidemi kaybediyordum,kök cürümesi olusmaya baslamisdi.
simdi yarim **** 1 su bardagi su veriyorum arada sirada sivi besin.
dedigim gibi ilk yapacaginiz o taslari alin cam kenarina koyun orkidenizi ve toparagini degisitin bakin kökleri saglam mi.
sn. vatoz, yaprak7 nin dedigi gibi orkideler havadar yerleri severler hava almayi seviyorlar.
siz saksin icine tas koymusunuz bence o taslari cikartin ve harcini yenileyin, cürümüs kök varsa veya kurumus steril bir makasla kesmenizi tavsiye ederim.
orkidenin bakimi aslinda kolay fazla su sevmezler, havadar yeri severler, perde arkasi günes almayi severler bunlari yaparsaniz eminim kötü birsey olmaz.
cicek sapinin kurumasi bence sorun degil yeni cicek sapi cikma imkani olabilir.
ayriyetten sularken üsten sulayin ben daldirma yönetmiyle yaptim ve az kalsin bir orkidemi kaybediyordum,kök cürümesi olusmaya baslamisdi.
simdi yarim **** 1 su bardagi su veriyorum arada sirada sivi besin.
dedigim gibi ilk yapacaginiz o taslari alin cam kenarina koyun orkidenizi ve toparagini degisitin bakin kökleri saglam mi.
hemen taşları alıyorummm ozaman teşekkur ederimm
topragini degistirmeyi unutmayin köklerini iceleyin bence :) kolay gelsin
içindeki saksısı seffaf seramık sanrm dıstakı cıcekcıden bole gelmişti tasları azaltayım olmazsa:(köklerde sorun yok gıbı ama bilmiyorum bakarım tekrar anlayabılırsem tesekkur ederım:( seffaf saksi disinda bir saksi daha kullanmayin bence cunku ozellikle seffaf saksida veriyorlar. Bana gelen orkidenin disinda delikli kumastan susu vqrdi ben onu bile cikardim korkudan kokler gunes gormezse diye. Yalniz yakici gunes gormezse iyi olur bildigim.Tul arkasi yaz icin ideal
topragini degistirmeyi unutmayin köklerini iceleyin bence :) kolay gelsin
shenile ve yaprak 7 teşekkür ederim dedıklerınızee bakcamm koklere baknca bişi gorunmuyor gıbı ama onlrnda fotosunu cekıp koymak lazm ben anlamıyorum cunku:(
lastdeja
30-04-2013, 07:16
sayın lastdeja,
çiçek sapındaki damlacıklar üzerine biraz yazışma yaptık, bunlar zararlı değil, kendi nektarları, benimkinde de var.
ancak sapın sararmasının başka bir sebebi olabilir. Acaba çok az mı ışık alıyor veya çok mu sulanmakta? Saksı drenajı iyi mi, yoksa dibinde su birikiyor mu?
cevap için teşekkürler.. o çiçek sapını kaybettim maalesef ve dibinden kestim. Birkaç hafta önce yine çiçek sapı çıkardı ama şimdi yine aynı durumla karşı karşıyayım. belirttiğiniz hususları bir kontrol edip bakacağım. güneş belki az almış olabilir. inşaallah bu çiçek sapı kurumadan kurtarabilirim. çiçeğe hasret kaldım yani.
[QUOTE=sar-dunya;1142881]aynı damlalar bendeki orkidelerden birinde de var.
karıncalar için olması pek daha yüksek bir olasılık. bir blog yazısında (http://dokmaidogma.wordpress.com/2013/04/03/orchid-fruits/) şöyle birşeyler okumuştum:
başka diğer bitki türlerindeki gibi, vanda liouvillei'de goncalar karıncalar tarafından korunuyor gibi görünüyor. karıncalar sadece şekerden ibaret olmayan kompleks bir madde tarafından çekiliyor olmalılar. sonra çiçekler açınca karıncalar azalıyor, çekici madde kayboluyor. bu mantıklı bir durum çünkü çiçek, tozlaşmayı sağlayacak böceği davet edebilmeli, karıncalara öldürtmemeli.
meyve oluşumu sonrasında karıncalara tekrar ihtiyaç duyuluyor. (yazar bu durumu fotoğraflamış)[/QUO
merhabalar
aynı damlacıklar benim orkidemde de var (ayrıca tadına baktım şekerli ). ama çiçekli kısımda. bu damlacıklar çıktıktan sonra çiçek ve tomurcuk dipleri çürüyüp döküldü. :(
bunun için ne yapalirim. çamaşır suyunu seyreltip pamukla sildim. yine çıktı. orkidemin yakınında benjaminde aynı sorun vardı. onu balkona çıkarıp yıkadım geçti. ama orkidemden geçmiyor.
sar-dunya
02-05-2013, 14:26
aynı damlacıklar benim orkidemde de var (ayrıca tadına baktım şekerli ). ama çiçekli kısımda. bu damlacıklar çıktıktan sonra çiçek ve tomurcuk dipleri çürüyüp döküldü. :(
bunun için ne yapalirim. çamaşır suyunu seyreltip pamukla sildim. yine çıktı. orkidemin yakınında benjaminde aynı sorun vardı. onu balkona çıkarıp yıkadım geçti. ama orkidemden geçmiyor.
reçineli sıvılar benjaminlerde de normal sanırım (birkaç defa gördüğümü hatırlıyorum), çamlarda olması gibi. sıvının tomurcuk diplerini çürüttüğünü sanmıyorum, tomurcuk dökülmesinin başka bir nedeni olabilir mi? Ben ilk aldığımda görece sıcak-ışıklı bir yere koymuştum sararıp dökülmüşlerdi mesela.
cevap için teşekkürler sar-dunya.
benim orkidem 4 aydır benimle ve aynı yerinde duruyor.bolca sabah güneşi alıyor ve ev aydınlık. aldığımda üzerinde olan çiçekler doğal ömrünü tamamlayıp döküldü. bu çiçekleri yeni çıkarmıştı. tomurcuk kuruyup dökülünce çok üzüldüm.
merhaba
4 ay kadar önce marketten seffaf plastik saksının icerisinde küçük bir orkide aldım alırken nispeten en saglıklı olanını seçmeye çalıstım yalnızca yapraklarında kahve rengi noktalar vardı, fakat son 10 güne kadar sağlıklı ve çiçekli bir halde geldi sonrasında ise saplardan biri birer birer çiçek dökerken digeri yeni tomurcuklar verdi cicek döken ise tamamen morumsu bir hal aldı acaba çiceğim hastamı yoksa doğal olarak kuruyormu yaprakları hala ilk günkü gibi diri ve yeşil ne yapmalıyım? yardımcı olabileceklere şimdiden teşekkür ederim.
serkan_istanbul
05-05-2013, 14:42
merhaba
4 ay kadar önce marketten seffaf plastik saksının icerisinde küçük bir orkide aldım alırken nispeten en saglıklı olanını seçmeye çalıstım yalnızca yapraklarında kahve rengi noktalar vardı, fakat son 10 güne kadar sağlıklı ve çiçekli bir halde geldi sonrasında ise saplardan biri birer birer çiçek dökerken digeri yeni tomurcuklar verdi cicek döken ise tamamen morumsu bir hal aldı acaba çiceğim hastamı yoksa doğal olarak kuruyormu yaprakları hala ilk günkü gibi diri ve yeşil ne yapmalıyım? yardımcı olabileceklere şimdiden teşekkür ederim.
Orkidenizin resimlerini koyarsanız daha iyi sonuç alırsınız. bu şekilde yardımcı olmak zor.
merhaba arkadaslar daha once orkıdemın fotosunu koymustum olan tek dalda kuruyor demıstım onu kestım tarcınaldım ama aynen oda kurudu yapraklarda sararma vs gozukmuyor sımdı o dalı kokunden keseyımmı neyapmam gerekır:(
denizcem
07-05-2013, 18:11
merhaba arkadaslar daha once orkıdemın fotosunu koymustum olan tek dalda kuruyor demıstım onu kestım tarcınaldım ama aynen oda kurudu yapraklarda sararma vs gozukmuyor sımdı o dalı kokunden keseyımmı neyapmam gerekır:(
sevgili vatoz, gönül rahatlığıyla dipten kesebilirsin...
sevgili vatoz, gönül rahatlığıyla dipten kesebilirsin...
hemen kesiyorum teşekkürler . ve eve goturuyorum işyerınden :(
bu güzeligi bugun anneler günü hediyesi olarak arkadasim bana hediye etti :).
Tüm annelerin anneler günü kutlu olsun :)
serkan_istanbul
13-05-2013, 17:01
Çok güzel güle güle büyüt. sevgiler.
tesekkür ederim abi sevgilerimle.
Orkidedigdem
13-05-2013, 22:17
Merhaba herkeze,
Ben foruma yeni uye oldum ve bir orkidem var
Bakimi konusunda bisiler ogrendim fakat
Bi sorunum var :(benim orkidem phalaneopsis
Topragi arastirdm ve yanilmiyorsam torf topragi yani
Bakildiginda ince ince ugutulmus talas gibi havali bi toprak
Genelde ben farkli bi toprak gorurdum ama benimki cok farkli
Simdi orkidem cicek acti doktu sonra sapinin ucu iki santim kurudu aradan bi
Kac hafta gecti ve yine cicek acti cicek acmasa sap kurusaydi kesip buyuk bi saksiya alacaktm topragi biraz dolduracaktm ama simdi ben bu toprak turunu degilde normalde gordugumuz boyle kup kup odun oarcaciklarina benzeyen topragi bu toprakla karistirirsam bisey olurmu :(( yardimci olun sasirdim kaldim isin kotusu kaldigim yerde orkide topragi satan bi yerde yok :( karistirmammumkun olursa belki bulurum o kup kup odun parcacikli topragi o daha yaygin benim torf topragini bulamam ki :( ne yapmam gerekli yardimci olun lutfen..
Orkidedigdem
13-05-2013, 22:18
Hatta telefondan girdigm icin resmi atamadm ama bidahakine resimlerinide aticam sizlerinde gormesini cok isterim tecrubelerinizden fayladanmak bana iyi gelecektir orkidemi cok seviyorum bennn :)
Orkidedigdem
13-05-2013, 23:47
Ne olur yardim edin toprak konusuna hakim biri muhakkak vardir degilmi ? :(
orkide topragi agac kabugundan olmasi lazim ki kökler hava ala bilsin sn. orkidedigdem
Orkidedigdem
14-05-2013, 08:49
orkide topragi agac kabugundan olmasi lazim ki kökler hava ala bilsin sn. orkidedigdem
Anliyorum ama benim orkidemin topragi torf :( burda torf toprak bulmak cok zor nasil bulacagimi hic bilmiyorum o yuzden ben torf ve agac kabuklarini karistirirsam bi sorun olurmu onu merak ediorum.
Selçuk Boz
14-05-2013, 11:54
Sayın Orkidedigdem,
Öncelikle foruma hoş geldiniz.
İngiltere'de olmanız nedeniyle, orkide konusunda Türkiye'ye nazaran daha fazla materyale ulaşabileceğinizi tahmin ediyorum. Mesela, buradaki (http://www.rhs.org.uk/), ya da buradaki (http://www.easyorchids.co.uk/site/index.php) veya buradakine (http://orchidaccessories.co.uk/catalog/index.php) benzer sitelerin, mutlaka size yakın bir şubesinin olduğunu tahmin ediyorum. Bu yerlerden, phalaenopsis türü orkidelere göre uygun toprağa (diğer bir deyişle, yetiştirme ortamına) kolay ve ucuza ulaşabilirsiniz, diye tahmin ediyorum.
Merhaba herkese,
Ben foruma yeni üye oldum ve bir orkidem var.
Bakımı konusunda birşeyler öğrendim. Fakat bir sorunum var:(. Benim orkidem phalaenopsis.
Toprağı araştırdım ve yanılmıyorsam torf toprağı, yani bakıldığında ince ince öğütülmüş talaş gibi havalı bir toprak.
Genelde ben farklı bir toprak görürdüm, ama benimki çok farklı.
Şimdi orkidem çiçek açtı, döktü. Sonra sapının ucu iki santim kurudu. Aradan bir kaç hafta geçti ve yine çiçek açtı. Çicek açmasa da sap kurusaydı, kesip büyük bir saksıya alacaktım, toprağı biraz dolduracaktım. Ama, şimdi ben bu toprak türünü değil de, normalde gördüğümüz, böyle küp küp odun parçacıklarına benzeyen toprağı, bu toprakla karıştırırsam birşey olur mu? :( Lütfen yardımcı olun. Şaşırdım kaldım. İşin kötüsü, kaldığım yerde orkide toprağı satan bir yer de yok. :( Karıştırmam mümkün olursa, belki bulurum o küp küp odun parçacıklı toprağı, o daha yaygın. Benim torf toprağını bulamam ki... :( Ne yapmam gerekli. Yardımcı olun lütfen.
Başta, Sn. praecox'un açtığı ve şu anda okuduğunuz konu olmak üzere, Orkide - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/orkide/) bağlantısı altındaki konuları biraz daha detaylı incelediğinizde;
Çiçek dalı kurumaları, zamansız çiçek dökülmeleri, çürümeler ve diğer hastalıklar,
Yetiştirme için gerekli olan toprak karışımları, gübre, sulama, ısı ve ışık ile diğer istekler
hakkında ihtiyaç duyduğunuz her türlü bilgiye ulaşabileceğinizi umuyorum.
Hatta, telefondan girdiğim için resmi atamadım. Ama bir dahakine, resimlerini de atacağım. Sizlerin de görmesini çok isterim. Tecrübelerinizden fayladanmak bana iyi gelecektir. Orkidemi cok seviyorum ben.
Bitkinizin özellik arzeden sorunlarını görsel olarak ortaya koymak, tecrübeli arkadaşların size yardımını tabii ki kolaylaştıracaktır. http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm konusu, foruma resim yükleme hakkında detaylı bilgiler içermektedir.
Ne olur yardım edin. Toprak konusuna hakim biri muhakkak vardır, değil mi? :(
Sn praecox'un, bu konunun ilk http://www.agaclar.net/forum/82408-post1.htm mesajında da belirttiği gibi, toprak karışımı;
% 60 yıkanmış, dinlendirilmiş, açık havada bekletilmiş, kullanmadan önce de fırında 105 - 120 ºC de 4 saat kadar ısıtarak bir dizi zararlı olabilecek böcek ve larvalarından arındırılmış ve kısmen sterilize edilmiş fıstık çamı kabuğu,
% 20 torf,
% 10 ufalanmış mangal kömürü,
% 10 strafor kırıntısından
mamul bir karışım bize en uygun olanıdır.
Karışımda da görüldüğü üzere; torf, sadece % 20 oranında kullanılmaktadır. Torf bulamazsanız, bence torftan daha uygun olan sphagnum yosununu tavsiye ederim. (Bu öneri, Türkiye için; ekmek yoksa pasta ye gibi oldu:rolleyes:. Zira, Türkiye'de sphagnum bulmak, çok çok zor.) Onu da bulamazsanız, hindistan cevizi torfu kullanmanızı tavsiye ederim. Bu materyalleri de, mümkün olduğunca iri olanından seçmenizi öneririm.
Orkide toprağı, ağaç kabuğundan olması lazım ki, kökler hava alabilsin, sn. orkidedigdem
Anlıyorum, ama benim orkidemin toprağı torf :(. Burada torf toprak bulmak çok zor. Nasıl bulacağımı hiç bilmiyorum. O yüzden ben torf ve ağaç kabuklarını karıştırırsam bir sorun olur mu, onu merak ediorum.
Bitkinizin kökleri de fotosentez yapmakta. Haliyle, köklerinin ışığa ve havaya da ihtiyacı var. Kaldı ki sadece torf, çok fazla su tutarak köklerin çürümesine neden olur. Bitkiniz gerçekten sadece torf içerisindeyse, bir an önce bu konunun başlarında tarif edildiği gibi uygun bir karışım hazırlayarak, yine bu konunun başlarında belirtildiği usullerle (köklerin ve gövdenin hazırlanması, çürüklerin temizlenmesi, sterilizasyonu vb.) tekrar şeffaf bir saksıya dikmelisiniz.
Bir de takdir edersiniz ki, bizi biz yapan en önemli unsurlaran birisi de lisanımız. Türkçemizi; gerek konuşma dili, gerek bilim ve teknoloji dili, gerekse edebiyat dili olarak en iyi şekilde kullanmalıyız. Türk vatandaşı olarak bu hususa uymalıyız ve çevremizde de bu konuyu (bilinçsiz ya da bilinçli) göz ardı edenleri uyarmalıyız, diye düşünüyorum. Cep telefonuyla yazdığımız mesajlarda dahi, Türkçe'nin düzgün kullanımına dikkat etmeliyiz. Zaten bu forumun bir güzelliği de, forum yöneticilerinin Türkçemizin düzgün kullanılmasına önem vermeleridir. Naçizane, http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/1669.htm konusunu bir incelemenizi tavsiye ederim.
Son yazdığım kısım sizi kırdıysa özür dilerim.
Saygılarımla.
Orkidedigdem
14-05-2013, 20:27
Son yazdığınız beni kırmadı lakin,
şöyle bir sorun söz konusu forum iyi güzel hoş da ben ingilterede kaldığım için klavyem ingiliz şimdi ben sırf bu yüzden sizlere yazamayacak mıyım.? Ben türkçeyi gayet iyi yazabilen birisiyim ama keşke bu gibi durumlarıda düşünebilseydiniz. Bu durumda pekde yapılabilecek birşey yok sanırım bilseydim katılmazdım sadece çiçeğimi önemsediğim için bilgi almak yararlanmak istemiştim verdiğiniz bilgiler için yinede teşekkür ederim sağlıcakla kalın.
serkan_istanbul
14-05-2013, 21:06
Son yazdığınız beni kırmadı lakin,
şöyle bir sorun söz konusu forum iyi güzel hoş da ben ingilterede kaldığım için klavyem ingiliz şimdi ben sırf bu yüzden sizlere yazamayacak mıyım.? Ben türkçeyi gayet iyi yazabilen birisiyim ama keşke bu gibi durumlarıda düşünebilseydiniz. Bu durumda pekde yapılabilecek birşey yok sanırım bilseydim katılmazdım sadece çiçeğimi önemsediğim için bilgi almak yararlanmak istemiştim verdiğiniz bilgiler için yinede teşekkür ederim sağlıcakla kalın.
Öncelikle aramıza hoş geldiniz. Bilseydim katılmazdım demeyin, bir çok bilgiye buradan rahatça ulaşa bileceksiniz. Artı o kadar güzel insanlar varki onlarla zaman zamn konuşacaksınız. şimdi gelelim orkidenize orkide torfta olmamalı zamanla köklerde çürüme yapar torf. Yapmanız gereken orkideler için hazırlanan karışımlardan almak bunlar çiçekçilerde bulunur kolaylıkla. Hatta işinin erbabı bir çiçekçiden yardımda alabilirsiniz saksı değişiminde. Kendiniz değiştirmek isterseniz içinde torf olmayan ve genelde bir tür çam ağacı kabuklarından oluşan karışımdan almak olacak. şayet aldığınız orkide toprağının içinde torf benzeri şeyler varsa elinizle eleyin. Köklerde çürüklük varsa onları steril bir makasla kesin. Sevgiyle kalın . tekrar hoş geldiniz.
Orkidedigdem
14-05-2013, 22:25
Öncelikle aramıza hoş geldiniz. Bilseydim katılmazdım demeyin, bir çok bilgiye buradan rahatça ulaşa bileceksiniz. Artı o kadar güzel insanlar varki onlarla zaman zamn konuşacaksınız. şimdi gelelim orkidenize orkide torfta olmamalı zamanla köklerde çürüme yapar torf. Yapmanız gereken orkideler için hazırlanan karışımlardan almak bunlar çiçekçilerde bulunur kolaylıkla. Hatta işinin erbabı bir çiçekçiden yardımda alabilirsiniz saksı değişiminde. Kendiniz değiştirmek isterseniz içinde torf olmayan ve genelde bir tür çam ağacı kabuklarından oluşan karışımdan almak olacak. şayet aldığınız orkide toprağının içinde torf benzeri şeyler varsa elinizle eleyin. Köklerde çürüklük varsa onları steril bir makasla kesin. Sevgiyle kalın . tekrar hoş geldiniz.
Söyledikleriniz için çok teşekkür ederim cok yardımcı oldunuz gerçekten. Yalnız toprağı şu aralar değiştirmemeyi düşünüyorum çünkü, orkidem çiçek açtı tekrardan. Çiçekler dökülüp sapı kurumaya yüz tuttuğunda sapı kesip saksı değiştirmenin daha doğru olacağını okumuştum bu esnada toprağıda degiştireceğim. Söylediklerinizi dikkate aldım zamanı geldiğinde hemen uygulayacağım. :)
nilepelin
17-05-2013, 15:48
Arkadaşlar benim sizlere bire sorum olacaktı yeniden. Orkidemin öldüğünü düşünürken önce bir yaprak verdi; şimdi aşağıdaki fotoğrafta da görebileceğiniz gibi yeni bir yaprak daha çıkarıyor. Fakat diğer fotoğrafta görebileceğiniz gibi alttaki asıl yaprakları da güçsüzleşip sararıyor. Şu an hiç dalı yok. Tülün arkasından güneş ışığı alıyor ve 15 günde bir besin veriyorum. Ama yeterli değil sanırım. Ne yapmam gerektiği konusunda yardım edebilir misiniz? ;)
405562
405563
orkideniz susuz kalmış gibi. kaç günde bir suluyorsunuz? ve kökleri ne durumda ? fotoğraflarda fazla gözükmüyor? normalde yeni bir yaprak verirken en alttaki gidebilir ama durum daha farklı gibi gözüküyor:confused:
nilepelin
18-05-2013, 16:01
Dibindeki taşların üzerinde bir miktar su bırakıyorum. Haftada bir (cumartesi günleri genellikle; bu daha su vermediğim hali) o şekilde su veriyorum. Hafta boyunca dibinden alıyor böylece. Az mı olur bu? Birkaç fotoğraf daha çekmeye çalıştım; umarım biraz daha açıklayıcı olur ;)
405894
405895
405896
nilepelin
23-05-2013, 17:42
Yardımcı olabilecek kimse yok mu acaba? :) Üstte fotoğraflarla açıklamıştım durumumu.
Yardımcı olabilecek kimse yok mu acaba? :) Üstte fotoğraflarla açıklamıştım durumumu.
bu şekilde sulama çok yetersiz geldi bana. ben haftada bir bir kabın içinde suda bekletip öyle suluyorum. şimdilik bir sorunum yok hatta ucundan bir tomurcuk vermeye başladı :) bence kap içinde harcın suyu çekmesini saglamalısınız. en azından deneyin
bu şekilde sulama çok yetersiz geldi bana. ben haftada bir bir kabın içinde suda bekletip öyle suluyorum. şimdilik bir sorunum yok hatta ucundan bir tomurcuk vermeye başladı :) bence kap içinde harcın suyu çekmesini saglamalısınız. en azından deneyin
yazmayı unutmuşum yarım saat bekletiyorum ortalama
nilepelin
23-05-2013, 19:58
yazmayı unutmuşum yarım saat bekletiyorum ortalama
Öncelikle ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim :) Bu fotoğrafı çektikten sonra alttaki iki yaprağı sarardı ve kestim. İnternette araştırdım çok su verdiğim sonucunu çıkardım. Fakat sizin sulama yönteminiz çok sağlıklı geldi bana; üstelik sonucunu da almışsınız. Yarım saat bekletirken sadece altında su oluyor değil mi?
Öncelikle ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim :) Bu fotoğrafı çektikten sonra alttaki iki yaprağı sarardı ve kestim. İnternette araştırdım çok su verdiğim sonucunu çıkardım. Fakat sizin sulama yönteminiz çok sağlıklı geldi bana; üstelik sonucunu da almışsınız. Yarım saat bekletirken sadece altında su oluyor değil mi? saksidan daha buyuk derin bir kaba saksiyi koyuyorum. Ustten suyu dokuyorum.en az saksinin yarisina gelecek kadar su dokuyorum. Yarim saat o kavin icinde saksinin suyu cekmesini bekliyorum. Sonra sulama yaptigim kaptan saksiyi cikariyorum biraz suzulmesini bekleyip geri yerine aliyorum cicegi. Umarim faydali oluyorumdur.
nilepelin
24-05-2013, 23:21
saksidan daha buyuk derin bir kaba saksiyi koyuyorum. Ustten suyu dokuyorum.en az saksinin yarisina gelecek kadar su dokuyorum. Yarim saat o kavin icinde saksinin suyu cekmesini bekliyorum. Sonra sulama yaptigim kaptan saksiyi cikariyorum biraz suzulmesini bekleyip geri yerine aliyorum cicegi. Umarim faydali oluyorumdur.
Çok teşekkür ederim :) Denemeye başlıyorum hemen :)
serkan_istanbul
24-05-2013, 23:33
Yarım saat suda bekletmek bence yanlış olabilir helede bazı orkidelerin toprakları süzek deilse. Ben bu şekilde hiç sulamıyorum. Suya dalsırma yöntemiyle bir orkidemi kaybettim susadıkca suluyorum üstten. Sıcak günerde hergün fıs fıs yapıyorum. Kış aylarında daha seyrek.
Merhaba arkadaşlar. Uzun süredir orkide almayı ve bakmayı düşünüyordum. Bugün bir adet phalaenopsis aldım eve geldim. Daha 5 dakika geçmeden, bitkiyi anneme gösterirken, elimden çıktı ve yere düştü. Çiçek sapının ucundan katlandı, zedelendi. :( Çok üzüldüm daha su bile vermemiştim. Saksıya sabit çubuğa iyice çiçeği iyice sabitledim. Acaba ne olur, ne yapmam gerek, çiçekler kurur mu, kurtarmanın bir yolu var mı? Çok net olmasa da fotoğraf da ekleyeceğim.
Merhaba arkadaşlar. Uzun süredir orkide almayı ve bakmayı düşünüyordum. Bugün bir adet phalaenopsis aldım eve geldim. Daha 5 dakika geçmeden, bitkiyi anneme gösterirken, elimden çıktı ve yere düştü. Çiçek sapının ucundan katlandı, zedelendi. :( Çok üzüldüm daha su bile vermemiştim. Saksıya sabit çubuğa iyice çiçeği iyice sabitledim. Acaba ne olur, ne yapmam gerek, çiçekler kurur mu, kurtarmanın bir yolu var mı? Çok net olmasa da fotoğraf da ekleyeceğim.
Sayın hafka
Benim de bir orkidemi aldıktan sonra sularken çiçek sapının dipten kırık olduğunu fark ettim. 4 ay kadar çiçekli kaldıktan sonra çiçeklerini döktü. Şimdi sapı kurumaya başladı. Umarım sizinki de çiçeklerini korur. Beklemekten başka bir şey yapamazsınız maalesef.
Üzülmeyin sayın hafka. Görebildiğim kadarıyla çiçek sapı fazla zedelenmemiş. Orkideniz bunu tolere edecektir. Tedbir olarak aşı yapar gibi bir bez parçası ya da hava geçiren yara bandı ile fazla sıkıştırmadan sarıp destek verin. Her halükarda diğer sap tomurcuk verecektir. Eğer çiçekli dal ölürse de çok yakında yeni bir çiçek sapı çıkarır. Siz şimdiki görüntünün tadını çıkarın annenizle birlikte :)
sar-dunya
27-05-2013, 18:52
Merhaba,
Geçen ay fotoğrafını yolladığım (http://www.agaclar.net/forum/orkide/10338-44.htm#post1145760) beyaz çiçekli phalaenopsisimin çiçek sapı çok uzamıştı. Internetten sapın nasıl eğilebileceğine dair birşeyler buldum ve uyguladım:
Sert bir kabloyu(*) uygun şekilde büktüm. İlk çiçeğini açtıktan sonra sapı plastik şeritlerle(**) kabloya iliştirdim ve bir hafta öyle tuttum. Sonuç aşağıdaki gibi:
http://www.agaclar.net/galeri/displayimage.php?imageid=43578
Bu orkide geçen sene hediye olarak gelmişti. Aynı saptan bir daha çiçeklendi. Çiçek büyüklüğü sanırım öncekinin aynı ama dikkatimi çeken bir ayrıntı, çiçekleri art arda daha hızlı açması. İlk geldiğinde çiçekleri de vardı ama goncalarının açması uzun sürmüştü, birkaçı da kurumuştu. Önceki açışından farklı olarak şimdiye kadar bir goncası da sararıp kurumadı.
Not: Sap oldukça esnek, ama çiçeğinizin sapını kırarsanız sorumlusu değilim :D
(*) Elektrikçilerden temin edebileceğiniz tesisat kablosu.
(**) Fırın pişirme torbalarını kapatmak için kullanılan plastik şeritleri kullandım.
Arkadaşım kendisine hediye gelen orkideleri sulamayı unutmuş :mad: Şu anda berbat haldeler. Acaba kurtarabilir miyim? Sulamak dışında yapraklarına fıs fıs yapmak gerekir mi?
Çok teşekkürler
serkan_istanbul
30-05-2013, 21:59
sulama yapın fısfısta yapın yapraklarda güneş yanıklarıda var. bol aydınlık ama direk güneşten uzak tutun şimdilik. daha sonra kendine geldiğinde köklere bakarsınız sorun varmı diye ortasında su bırakmayın. sabah saatlerinde fıs fıs yapın.
Çok teşekkürler, eğer düzelirlerse burada resim paylaşırım :)
Anneler gününde annem için aldığım bakımını üstlediğim orkide aldığımda sadece sağ taraftaki dalda 5 6 adet çiçek ve birkaç filiz vardı ve onlarda çiçek açtı. Daha sonra bakamını kendim üstlendim internette bazı sitelerden araştırmalarım sonucu yerini ayarladım ve sulamaya bakımına başladım.
Öncelikle şu andaki yeri 4 katlı bir binanın 2.katında ön balkonda tülün arkasında önünde 5 katlı bir bina var yani direk güneş almıyor ve kapalı bir balkon olduğu için kapısı açık hem nemli bir ortam oluşuyor hemde arkasındaki camı açarsam balkon kapısı ile cam arasında bir esinti oluşturmaya çalışıyorum.
Sulama konusuna gelince soğuk zamanlarda 2 haftada bir sulama yaparken şimdi haftada bir sulama yapıyorum ve iki sulamadan birine orkide bakım suyu ilave ediyorum. Genelde suladığım su dinlenmiş bir su oluyor sulama işleminide altı boş olucak şekilde üstten yaklaşık 1lt su dökerek alttanda suyun boşa akmasını sağlıyorum.
Bir haftadırda yapraklara özellikle akşam 5-6 **** sabah 10-11 gibi su sıkmaya başladım.
Bunlara dikkat etmeye başlayınca resimdede gördüğünüz gibi soldaki dalı ve çiçek tohumlarını açmaya başladı. ve yeşil yaprakların ortasında dik bir yeşil yaprak verdi.
Şimdi benim sizlere sormak istediğim çiçeği nasıl şekillendirmeliyim dik çiçeksiz bir dal ile 90 derece sola giden çicekli dal biraz gözüme hoş gelmiyor birde çiçek açınca odal ağırlaşıp iyice aşağı kayacak.
2.sorumda ben bu çiçeği çoğaltmayı çok istiyorum ama internetteki yazıları okuyunca biraz kafam karıştı sizce bu çoğaltma işlemini nasıl yapabilirim?
3.sorumda resimlerde gördüğünüz orkidemde sıkıntılı bir yan görüyormusunuz? Özellikle kökteki kurumuş kökleri falçata ile kesmem gerekir mi?
serkan_istanbul
31-05-2013, 14:13
Kastetdiğiniz çiçek sapının ucunda çıkan tomurcuklu dalsa sakın dokunmayın bence. agırlaşsa da yıkılmıyorlar dış tarafına bir fanus yerleştirin destek olur orkideye. Sulama ise susadıkça sulayın ben daldırma yöntemini yapmıyorum üstten sulayıp suyu süzülünce yerine koyuyorum. orkide besinini de çok sık vermeyin ayda bir yeterli. üretimiyse ya çiçek sapından bir yavru verecek buna keiki deniyor. **** zorda olsa yanından filiz vere biliyor. orta kısmında su bırakmayın sakın. fıs fıs ve sulamayı sabahları yapın. köklere de şimdilik bence dokunmayın. sevgiyle kalın.
Kastetdiğiniz çiçek sapının ucunda çıkan tomurcuklu dalsa sakın dokunmayın bence. agırlaşsa da yıkılmıyorlar dış tarafına bir fanus yerleştirin destek olur orkideye. Sulama ise susadıkça sulayın ben daldırma yöntemini yapmıyorum üstten sulayıp suyu süzülünce yerine koyuyorum. orkide besinini de çok sık vermeyin ayda bir yeterli. üretimiyse ya çiçek sapından bir yavru verecek buna keiki deniyor. **** zorda olsa yanından filiz vere biliyor. orta kısmında su bırakmayın sakın. fıs fıs ve sulamayı sabahları yapın. köklere de şimdilik bence dokunmayın. sevgiyle kalın.
Serkan Bey cevabınız için teşekkür ederim. Bende sizin gibi sulama yapıyorum yaklaşık 1lt suyu döküyorum süzüldükten sonra yerine kaldırıyorum.
Sulama için susadıkça demişsiniz susadığı nasıl anlaşılır?
Yavru verme veya çimlendirme işini pek anlamadım! Çiçek sapı dediğiniz daha önce çiçek açmış (sağdaki gibi) dökülmüş yerlerden mi yavru vericek? Yandan filiz dediğiniz nedir?
Merhaba benim sapı kırık orkidem vardı şu an gayet iyi. :D
Fakat benim başka bir sorunum var biraz teknik biraz da basit bir problem ama çözemedim. Sorun şu ki orkide saksısı ayakta duramıyor, dengesi sarsılıyor, devriliyor. Dümdüz zeminde bile dengesiz. Altlığına iple bağladım ama fazla işe yaramadı ve bitkiyle ilgilenmemi engelliyor. Bantla sabitlemek aklıma geldi ama önce bir sorayım dedim. Böyle bir sorunla karşılaşan var mı? Ne yapmam gerekiyor?
serkan_istanbul
02-06-2013, 23:22
Serkan Bey cevabınız için teşekkür ederim. Bende sizin gibi sulama yapıyorum yaklaşık 1lt suyu döküyorum süzüldükten sonra yerine kaldırıyorum.
Sulama için susadıkça demişsiniz susadığı nasıl anlaşılır?
Yavru verme veya çimlendirme işini pek anlamadım! Çiçek sapı dediğiniz daha önce çiçek açmış (sağdaki gibi) dökülmüş yerlerden mi yavru vericek? Yandan filiz dediğiniz nedir?
Gövde den yanından demek istedim benimkinde var. keiki yani yavrulama gövdesinden ve ya çiçek sapından olabiliyor biraz zor ama benimkilerde var. bir tane büyüttüm çiçek sapından şimdiyse gövdeden yavruladı saksıda iki tane oldular ayırmadım. susadığını saksının ağırlığından ve ya dış taraftan kuru görüntüden anlaşılır. sulu olan saksı ağır susuz olan hafiftir. çok çok sulama orkideyi yani köklerini çürütür.
serkan_istanbul
02-06-2013, 23:26
Merhaba benim sapı kırık orkidem vardı şu an gayet iyi. :D
Fakat benim başka bir sorunum var biraz teknik biraz da basit bir problem ama çözemedim. Sorun şu ki orkide saksısı ayakta duramıyor, dengesi sarsılıyor, devriliyor. Dümdüz zeminde bile dengesiz. Altlığına iple bağladım ama fazla işe yaramadı ve bitkiyle ilgilenmemi engelliyor. Bantla sabitlemek aklıma geldi ama önce bir sorayım dedim. Böyle bir sorunla karşılaşan var mı? Ne yapmam gerekiyor?
benim de ayakta duramayan orkidem var bir fanus yerleştirdim dış tarafına. içine bir kapak koydum, fanusun üstüne de saksıyı oturttum. içinde su kalsada köklere değmiyor ve nem sağlıyor.
@serkan bey önerilerinizi dikkate alacağım! Bugün farkettim ortadan yeni bir yeşil yaprak daha veriyor! Çiçek ve yaprakları düşününce sanırım şu anda büyüme çağında. Kendii hazır hisettiğinde keiki de vereceğini düşünüyorum :)
Orkidedigdem
05-06-2013, 19:28
Oncelikle herkese merhaba,
turkcem icin cok cok ozur diliyorum klavyemde turkce karakterler olmadigindan dilendigi gibi yazamiyorum.
Benim orkide cicegimle alakali 4 sorum olacakti yardimci olursaniz cok sevinirim cunku gercekten ne yapacagimi sasirdim. Resimde yukluyorumki iyice anlasilsin gozle gorulsun.
soru 1) Bu resimde goruldugu gibi cicegin her iki sapida sararmaya basladi hemen kesmelimiyim yoksa ciceklerini dokmesinimi beklemeliyim bi turlu bilemedim :(
414058
soru 2) aldigim gunden bu yana yani 4-5 aydir cicegimin en alttaki yapragi biraz sararmis ve azicik buzusmus bi sekilde duruyordu hala oyle sizce kesmelimiyim ?
414065
soru 3) uzun olan sapin sarardigi kisimin altinda cikan cicekle beraber yaprak da var sizce bu yeni bi cicek sapimi ?
414066
son olarak soru 4) kucuk sapinda da hemen sararmanin bittigi noktaya cok yakin kucuk bir filizlenme gibi bisi var bununda ne oldugunu anlayamadim :(:(
414068
Cok oldum galiba ama son olarak cicegin topragini ne zaman degistirmek uygun olur sizce ?
ne olur sorularima yanit verin gercekten orkide bakmayi ogrenmek istiyorum eger bakabilirsem ogrenirsem bi suru orkide alip yetistirmek istiyorum yardimci olan herkese simdiden cokkkkkk tesekkurler :rolleyes:
Orkidedigdem
05-06-2013, 23:33
lutfen yardimci olun konuya hakim bi cok kisi var sesimi duyun ne olur :(:(:(:(
serkan_istanbul
06-06-2013, 06:45
ööncelikle sararan çiçek sapını çiçelere dokunmadan kesin. çiçekler kalsın. Oradaki yaprak oluşumu yavrulama sanırım bekleyin. Sararan yaprak dediğinize dokunmayın iyice sararırsa zaten düşer kendisi **** siz alırsınız şuanda erlen. Diğer saptaki oluşumda yavrulamada olabilir , çiçek sapıda bekleyin. Sararan sapı çiçeklerin üstünden alın temiz bir makasla
fesleğen
06-06-2013, 12:23
Oncelikle herkese merhaba,
turkcem icin cok cok ozur diliyorum klavyemde turkce karakterler olmadigindan dilendigi gibi yazamiyorum.
Benim orkide cicegimle alakali 4 sorum olacakti yardimci olursaniz cok sevinirim cunku gercekten ne yapacagimi sasirdim. Resimde yukluyorumki iyice anlasilsin gozle gorulsun.
soru 1) Bu resimde goruldugu gibi cicegin her iki sapida sararmaya basladi hemen kesmelimiyim yoksa ciceklerini dokmesinimi beklemeliyim bi turlu bilemedim :(
414058
soru 2) aldigim gunden bu yana yani 4-5 aydir cicegimin en alttaki yapragi biraz sararmis ve azicik buzusmus bi sekilde duruyordu hala oyle sizce kesmelimiyim ?
414065
soru 3) uzun olan sapin sarardigi kisimin altinda cikan cicekle beraber yaprak da var sizce bu yeni bi cicek sapimi ?
414066
son olarak soru 4) kucuk sapinda da hemen sararmanin bittigi noktaya cok yakin kucuk bir filizlenme gibi bisi var bununda ne oldugunu anlayamadim :(:(
414068
Cok oldum galiba ama son olarak cicegin topragini ne zaman degistirmek uygun olur sizce ?
ne olur sorularima yanit verin gercekten orkide bakmayi ogrenmek istiyorum eger bakabilirsem ogrenirsem bi suru orkide alip yetistirmek istiyorum yardimci olan herkese simdiden cokkkkkk tesekkurler :rolleyes:
Merhaba,
Yavru orkideniz yolda gözünüz aydın:)Yapraklı olan bir keiki,diğeri de sanırım çiçek sapı.Yavru orkidenin nasıl ordan alınıp yeni bir saksıya alınacağı daha önceki sayfalarda anlatılmıştı, mutlaka bulun ve okuyun,çok dikkatli olun.Ne zaman ve ne şekilde anaçtan ayrılacağı çok önemli.Sayın serkan İstanbul'un da dediği gibi sararan sapları çok dikkatli bir şekilde steril bir maket bıçağı ya da makasla kesin.Bence maket biçağı daha iyi olur, çünkü makasla keserken zorlanabilirsiniz çok sert çünkü.Ve mutlaka kestiğiniz yerlere tarçın dökün.Köklerde bir sıkıntı var mı,bi ona da bakın, kolay gelsin, iyi günler...
Orkidedigdem
06-06-2013, 16:51
Merhaba,
Yavru orkideniz yolda gözünüz aydın:)Yapraklı olan bir keiki,diğeri de sanırım çiçek sapı.Yavru orkidenin nasıl ordan alınıp yeni bir saksıya alınacağı daha önceki sayfalarda anlatılmıştı, mutlaka bulun ve okuyun,çok dikkatli olun.Ne zaman ve ne şekilde anaçtan ayrılacağı çok önemli.Sayın serkan İstanbul'un da dediği gibi sararan sapları çok dikkatli bir şekilde steril bir maket bıçağı ya da makasla kesin.Bence maket biçağı daha iyi olur, çünkü makasla keserken zorlanabilirsiniz çok sert çünkü.Ve mutlaka kestiğiniz yerlere tarçın dökün.Köklerde bir sıkıntı var mı,bi ona da bakın, kolay gelsin, iyi günler...
Feslegen ve serkan bey her ikinizide ayri ayri cok tesekkur ederim cok yardimci oldunuz ben az once cicegin saplarini kestim ve tarcin surdum :) yavrulama konusunu okuyacagim umarim basarili olurum cunku bu benim ilk orkidem :). Koklere surekli bakiyorum. Gozume koklerde bazi bolgelerde kararma oldugunu goruyorum bazi kokler kararmis dokundugumda icleri bos kokun icinde inceden bi tel kalmis sadece. Bu bi kac yerde var ve sanirim topragindan kaynaklaniyor cunku topragi torf oldugundan koklerin curumesine yol aciyor iste tamda bununla ilgili bir soru daha sormustum sizce topragi simdi degistirmem uygun olurmu eger oyleyse kokleride o esnada curuyenleri temizleyecegim. Ben agac kabuklarindan elde edilen toprakla degistirmek istiyorum ama simdi zamanimi bilemedim yardimci olurmusunuz lutfenn :)
serkan_istanbul
06-06-2013, 21:44
Feslegen ve serkan bey her ikinizide ayri ayri cok tesekkur ederim cok yardimci oldunuz ben az once cicegin saplarini kestim ve tarcin surdum :) yavrulama konusunu okuyacagim umarim basarili olurum cunku bu benim ilk orkidem :). Koklere surekli bakiyorum. Gozume koklerde bazi bolgelerde kararma oldugunu goruyorum bazi kokler kararmis dokundugumda icleri bos kokun icinde inceden bi tel kalmis sadece. Bu bi kac yerde var ve sanirim topragindan kaynaklaniyor cunku topragi torf oldugundan koklerin curumesine yol aciyor iste tamda bununla ilgili bir soru daha sormustum sizce topragi simdi degistirmem uygun olurmu eger oyleyse kokleride o esnada curuyenleri temizleyecegim. Ben agac kabuklarindan elde edilen toprakla degistirmek istiyorum ama simdi zamanimi bilemedim yardimci olurmusunuz lutfenn :)
çiçekleri geçtiyse değişim yapabilirsiniz. genel durumunda bir bozukluk yoksa kalabilirde yavruyu kökleri çıktığında ayırabilirsiniz. fakat acele etmeyin kökleri biraz büyüsün ondan sonra. çok sulamada yapmayın. su püskürtün sabahları .sevgiler
fesleğen
07-06-2013, 08:08
Faydalı olabilirsem ne mutlu bana,orkidesi keiki vermiş bir şanslı gibi mutlu olurum ;) Saksı değişimi yapmanız kati surette gerekli, siteden edindiğim bilgilere göre torf olmaz :( çiçeklenmenin geçmesini beklerken köklerinizi kaybedebilirsiniz,bana kalsa hemen dikkatlice saksı harcını değiştirmeniz gerekli. Saksınızı da çamaşır suyu ile yıkayın güzelce, durulayın ve yeni toprağa alın orkidenizi.Almadan önce köklerde çürüme varsa aynen steril uygun bir kesiciyle kesin,temizleyin ve bol tarçın dökün,yeni harcına dikin. bol şans ;)
Orkidedigdem
07-06-2013, 10:05
Cok tesekkur ederim sizlere cok yardimci oldunuz inanin yoksa ben ne yapacagimdan emin degildim :) topragi en kisa zamanda degistirecegim bende torf olmasindan cok rahatsizim ama ne yazikki orkidemi aldigimda hic bi bilgim yoktu sonra arastirdikca ogrendim ve bi turlu ciceklerini dokmedigi icin degisemedim. Bekleyemiycem daha fazla cunku zarardan baska birsey vermiyor cicege hemen harekete geciyorum :)
Tesekkur ederimm ikinizede :rolleyes:
fesleğen
07-06-2013, 10:43
Cok tesekkur ederim sizlere cok yardimci oldunuz inanin yoksa ben ne yapacagimdan emin degildim :) topragi en kisa zamanda degistirecegim bende torf olmasindan cok rahatsizim ama ne yazikki orkidemi aldigimda hic bi bilgim yoktu sonra arastirdikca ogrendim ve bi turlu ciceklerini dokmedigi icin degisemedim. Bekleyemiycem daha fazla cunku zarardan baska birsey vermiyor cicege hemen harekete geciyorum :)
Tesekkur ederimm ikinizede :rolleyes:
Size saksı değişimini de anlatayım da tam olsun artık diymi ama :p
*Saksı değişimi yapmadan 1 kaç gün önce gübre verin bolca sulayın.Değişim yaparken kullanacağınız malzemelerin mutlaka steril olması lazım.Saksı aynını kullanacaksanız çamaşır suyu ile yıkayın kurutun.
*Saksıyı ters çevirin bir elinizle orkideyi sağlamca tutun,diğer elinizle de saksıyı çıkartın.Bitkiye zarar vermeden iyice eski topraktan kurtarın.Çürüyen kökleri temizletin.Yıkasanız bir sorun olur mu bilmiyorum (ama ben olsam torftan kurtulmak için iyice yıkardım köklerini.Ama dediğim gibi emin değilim, sadece mantıken söylediğim bir şey.) Temizlediğiniz köklere tarçın dökün.Sonra saksınızın ortasına çiçeğinizi yerleştirin ve bir elinizle orkideyi tutun bir elinizle de yanlardan yeni harcı doldurun,arada yere vurarak iyice heryere harcın dağılmasını sağlayın.tabi bunları yaparken yapraklara ve köklere zarar vermeyin.bitkinizi gölge bir yere alın 4-5 gün sulamayın sadece su püskürtün.Daha sonra eski şartlarına aynen devam.Doğu cephesine koyun cam kenarına,ışık perdeden süzsün,bitkinin yanına bir kavanozla su koyun buhar sağlaması için.
İnşallah faydalı olabilmişimdir ;) ben orkidemi kaybettim,başkaları kaybetmesin... Orkide hakkında hiçbir şey bilmiyordum.Şimdi yenisi var gözüm gibi bakıyorum.Ve tüm öğrendiklerimi sitedekilere borçluyum...
Arkadaslar. Simdi cicekleri dokulunce cicek sapini buduyoruz ya. Sonra budanan yerin altindan yana dogru cicek sapi cikariyor degil mi ? Peki sonra yine budadigimizda biraz daha alttan budamamiz gerekecek degil mi ? E boyle olunca dal surekli kisalmaz mi? Nasil olacak ?
Orkidedigdem
07-06-2013, 16:36
Size saksı değişimini de anlatayım da tam olsun artık diymi ama :p
*Saksı değişimi yapmadan 1 kaç gün önce gübre verin bolca sulayın.Değişim yaparken kullanacağınız malzemelerin mutlaka steril olması lazım.Saksı aynını kullanacaksanız çamaşır suyu ile yıkayın kurutun.
*Saksıyı ters çevirin bir elinizle orkideyi sağlamca tutun,diğer elinizle de saksıyı çıkartın.Bitkiye zarar vermeden iyice eski topraktan kurtarın.Çürüyen kökleri temizletin.Yıkasanız bir sorun olur mu bilmiyorum (ama ben olsam torftan kurtulmak için iyice yıkardım köklerini.Ama dediğim gibi emin değilim, sadece mantıken söylediğim bir şey.) Temizlediğiniz köklere tarçın dökün.Sonra saksınızın ortasına çiçeğinizi yerleştirin ve bir elinizle orkideyi tutun bir elinizle de yanlardan yeni harcı doldurun,arada yere vurarak iyice heryere harcın dağılmasını sağlayın.tabi bunları yaparken yapraklara ve köklere zarar vermeyin.bitkinizi gölge bir yere alın 4-5 gün sulamayın sadece su püskürtün.Daha sonra eski şartlarına aynen devam.Doğu cephesine koyun cam kenarına,ışık perdeden süzsün,bitkinin yanına bir kavanozla su koyun buhar sağlaması için.
İnşallah faydalı olabilmişimdir ;) ben orkidemi kaybettim,başkaları kaybetmesin... Orkide hakkında hiçbir şey bilmiyordum.Şimdi yenisi var gözüm gibi bakıyorum.Ve tüm öğrendiklerimi sitedekilere borçluyum...
Gübre derken tam olarak anlayamadim ben sprey formunda olanlar var onlardanmi almam gerek ve kokleremi kullaniliyor? Hic bi fikrim yok :( ya bide toprak bulamiyorum saka gibi ama gercekten bulamiyorum cicekcilerde zaten yok e boyle kocaman cicek saran alis veris yerlerine gittim ordada bulamadm internetten getirticem topragi karar verdim arastirip baktim cok iyi bi toprak ama gubreyi anlamadm :(
Orkidedigdem
07-06-2013, 19:44
Sizleri dinledim ve orkidem icin hem toprak hem de gubre aldim :) hersey iyi hos ama merak ettim keiki olusumunun tamamlandigini nereden anlayacagim nerden belli olur ? Ve ne kadar surer ? Forumda kinuyla ilgili bilgi aradim bulamadim :(
serkan_istanbul
07-06-2013, 22:09
Sizleri dinledim ve orkidem icin hem toprak hem de gubre aldim :) hersey iyi hos ama merak ettim keiki olusumunun tamamlandigini nereden anlayacagim nerden belli olur ? Ve ne kadar surer ? Forumda kinuyla ilgili bilgi aradim bulamadim :(
Zaman vermek zor bu tamamen bitkiye bağlı. keiki tam anlamıyla başka saksıya almaya ancak kökleri çıktığında yaparsınız. kökler çıkıcak beklemek lazım ve şasnslısınız kaç kişi bekliyor yavrulasın diye . maşallah diyelim.
Orkidedigdem
08-06-2013, 09:32
Zaman vermek zor bu tamamen bitkiye bağlı. keiki tam anlamıyla başka saksıya almaya ancak kökleri çıktığında yaparsınız. kökler çıkıcak beklemek lazım ve şasnslısınız kaç kişi bekliyor yavrulasın diye . maşallah diyelim.
Anliyorum bende hem sevindim hem sasirdim :)) beklerim ****** de tatile gidiyorum bi ay icinde o zaman ne yapacagim hic bilmiyorum helede yavrulama soz konusuysa dikkatli bakmak gerekiyor ama tatile gidiyorum :( ben gelene kadar bisi olmazsa sorun yok zaten. :(
fesleğen
09-06-2013, 01:02
gübreyi kullanma talimatına göre kullanın.Benim aldığımın üzerinde 1 lt suya 1 kapak karıştırıp sulama yapmam gerektiği yazıyor,yani normal sulama yapar gibi.Hazırladığınız su+gübre karışımına bitkinizi saksısıyla birlikte oturtun 10-15 dk bekletin,sonra mutfak tezgahınıza koyun iyice süzsün,altını peçeteyle kurulayın ıslak kalmasın.
Ve bu arada tatile gitmeden önce mutlaka toprağını değiştirin.Eğer 1 ay daha torfta kalırsa pek şansınız olmayabilir.Ben sizin yerinizde olsam ya orkidemi de götürürdüm ya da birine bırakırdım.Zaten kökleri ne durumda bilmiyoruz çürüme başlamış olabilir.Torfun içinde boğulmuştur o yazık.Keiki konusunda Serkan Bey'in de dediği gibi bitkinin kendisine kalmış ama tabi bu arada bitkiye yapılan bakımla da alakalı mutlaka.1 ay hem sususuz hem havasız hem de ilgisiz kalacak. 2 tane orkideye sahip olma şansınız varken 2sini de kaybetmeyin...
fesleğen
09-06-2013, 01:12
Arkadaslar. Simdi cicekleri dokulunce cicek sapini buduyoruz ya. Sonra budanan yerin altindan yana dogru cicek sapi cikariyor degil mi ? Peki sonra yine budadigimizda biraz daha alttan budamamiz gerekecek degil mi ? E boyle olunca dal surekli kisalmaz mi? Nasil olacak ?
Sayın yaprak7 eğer çiçekleri dökülen dalınız da kuruma, sararma yoksa neden keseceksiniz ki? İlla keseceksiniz diye bir şey yok ki.Daha önce diğer arkadaşların yazdıklarını okuduysanız eğer aynı dalı tekrar çiçeklenenler var.Dalınız eğer kurumadıysa kesmeyin bence. Benim orkidemin de çiçekleri döküldü ama dalı halen yeşil ve gayet sağlıklı ve kesmedim.
Orkidedigdem
11-06-2013, 13:25
gübreyi kullanma talimatına göre kullanın.Benim aldığımın üzerinde 1 lt suya 1 kapak karıştırıp sulama yapmam gerektiği yazıyor,yani normal sulama yapar gibi.Hazırladığınız su+gübre karışımına bitkinizi saksısıyla birlikte oturtun 10-15 dk bekletin,sonra mutfak tezgahınıza koyun iyice süzsün,altını peçeteyle kurulayın ıslak kalmasın.
Ve bu arada tatile gitmeden önce mutlaka toprağını değiştirin.Eğer 1 ay daha torfta kalırsa pek şansınız olmayabilir.Ben sizin yerinizde olsam ya orkidemi de götürürdüm ya da birine bırakırdım.Zaten kökleri ne durumda bilmiyoruz çürüme başlamış olabilir.Torfun içinde boğulmuştur o yazık.Keiki konusunda Serkan Bey'in de dediği gibi bitkinin kendisine kalmış ama tabi bu arada bitkiye yapılan bakımla da alakalı mutlaka.1 ay hem sususuz hem havasız hem de ilgisiz kalacak. 2 tane orkideye sahip olma şansınız varken 2sini de kaybetmeyin...
En son isteyeceğim şey çiceğimi kaybetmek o yüzden yerinde kalacak ama kardeşime bırakacağım :) söylediklerinizi dikkate aldım toprak ve gübre gelir gelmez hemen işe koyulacağım :) Teşekkür ederim cok güzel bilgiler edindim sayenizde :) hem size hem serkan beye cok teşekkür ederim :)
Sayın yaprak7 eğer çiçekleri dökülen dalınız da kuruma, sararma yoksa neden keseceksiniz ki? İlla keseceksiniz diye bir şey yok ki.Daha önce diğer arkadaşların yazdıklarını okuduysanız eğer aynı dalı tekrar çiçeklenenler var.Dalınız eğer kurumadıysa kesmeyin bence. Benim orkidemin de çiçekleri döküldü ama dalı halen yeşil ve gayet sağlıklı ve kesmedim. ciceklenme bitince dalin budanmasi oneriliyor.. O yuzden budadim. Tekrar ciceklensin diye
çiçeği biten dal tekrar çiçek açabiliyor, o yüzden sararıp solana kadar budama yapmıyorum, ne olur ne olmaz belki keiki verir diye :)
Ziya Soner
11-06-2013, 18:36
En son isteyeceğim şey çiceğimi kaybetmek o yüzden yerinde kalacak ama kardeşime bırakacağım :) söylediklerinizi dikkate aldım toprak ve gübre gelir gelmez hemen işe koyulacağım :) Teşekkür ederim cok güzel bilgiler edindim sayenizde :) hem size hem serkan beye cok teşekkür ederim :)
Sayın ORKİDEDİĞDEM,
Yazışmalarınızın tamamında TORF ve TOPRAK lafı geçiyor.Lütfen çılgınlık yapıp TORF veya TOPRAK kullanmayın,Orkidelerinizin tamamını öldürürsünüz.Londra dan yazıyorsunuz.Orada ORKİDE HARCI nı bulabilirsiniz,değişiminizi o harçla yapın,çiçeklerinize yaşama şansı verin.
Saygılarımla
fesleğen
12-06-2013, 14:40
Valla faydalı olabildiysek ne mutlu :rolleyes: orkideler yaşasın...Çünkü türleri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya malesef :(
fesleğen
12-06-2013, 14:47
ciceklenme bitince dalin budanmasi oneriliyor.. O yuzden budadim. Tekrar ciceklensin diye
Çiçeklenmesi bitince dalın budanması gerektiği hakkında bilgim yok, ben daha önceki yazışmalarda bir üyenin aynı dalının 2.defa çiçeklendiğini yazdığını okumuştum.Belki teknik olarak budanması gerekiyordur, bilemiyorum.
aynı dal ikinci hatta üçüncü kere çiçeklenebilir. (kendimden biliyorum).
hatta keiki de verebilir. çok uzamadıkça veya sararmadıkça kesmeye gerek yok bence:D
Orkidedigdem
16-06-2013, 23:45
Valla faydalı olabildiysek ne mutlu :rolleyes: orkideler yaşasın...Çünkü türleri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya malesef :(
Keske dediginizden emin olabilsem... bugun orkidemi sonunda yeni topragina gecirdim topragi hatirlarsaniz torf du ilk aldigimda. Ben agac kabuklarindan ve hindistan cevizi kabugundan olusan yeni orkide topragina ektim. Sizin yazdiginiz herseyi harfi harfine uyguladim ama ne yazikki orkidemin kokleri cok curumus yani neredeyse iki uc kok kestim kalanlarda pek saglikli gorunmuyordu ancak sert olduklari icin kesmedim cunku bazi kisimlari yesil bazi kisimlari sarimsiydi ama siyah nokta nokta benekler vardi cok curuk vardi burda bi topragi bile ben zor buldum o bahsedilen yosunu falan hic bulamam yani tamam londra olabilir ama inanin ne ben deneyimliyim bu konuda nede baktigim yerde orkide topragina rastladm o yuzden gubre ve topragi bile internetten siparisle getirttim. Ektim tabi saksiya ama yeni kok cikarirmi bilmiyorum durumu pek ic acici degildi lakin yeni yaprak verdi hatta keiki bile var ne yapmam lazim yosun olmadan ilac olmadan kurtarmanin bi yolu yokmu ? Olmesini istemiyorum hic degilse keiki ayirana kadar :( cok uzuldum bugun koklerini oyle gorunce gercekten icim acidi :( :( disardan bakilinca ne kadar saglikli gorunuyordu oysa :( meger torf coktan curutmus koklerini :(
denizcem
17-06-2013, 09:14
Keske dediginizden emin olabilsem... bugun orkidemi sonunda yeni topragina gecirdim topragi hatirlarsaniz torf du ilk aldigimda. Ben agac kabuklarindan ve hindistan cevizi kabugundan olusan yeni orkide topragina ektim. Sizin yazdiginiz herseyi harfi harfine uyguladim ama ne yazikki orkidemin kokleri cok curumus yani neredeyse iki uc kok kestim kalanlarda pek saglikli gorunmuyordu ancak sert olduklari icin kesmedim cunku bazi kisimlari yesil bazi kisimlari sarimsiydi ama siyah nokta nokta benekler vardi cok curuk vardi burda bi topragi bile ben zor buldum o bahsedilen yosunu falan hic bulamam yani tamam londra olabilir ama inanin ne ben deneyimliyim bu konuda nede baktigim yerde orkide topragina rastladm o yuzden gubre ve topragi bile internetten siparisle getirttim. Ektim tabi saksiya ama yeni kok cikarirmi bilmiyorum durumu pek ic acici degildi lakin yeni yaprak verdi hatta keiki bile var ne yapmam lazim yosun olmadan ilac olmadan kurtarmanin bi yolu yokmu ? Olmesini istemiyorum hic degilse keiki ayirana kadar :( cok uzuldum bugun koklerini oyle gorunce gercekten icim acidi :( :( disardan bakilinca ne kadar saglikli gorunuyordu oysa :( meger torf coktan curutmus koklerini :(
Sevgil Orkidedigdem, Hiç merak etme eğer toprağını torftan kurtardıysan ölmeyecektir...Aslında deneyimlerimle sabittir orkideyi öldürmek çok zor... Taki çok sulama ve torfta dikli olmasın...Orkidenin tek düşmanı çok sulama ve torf... Bunlara dikkat ettinizmi gerisi kolay... Şimdi sabırla yeni köklerin çıkmasını bekleyin... Çıkacaktır kesinlikle...Benim de daha güzel gelişsin diye içinde ağaç kabuğundan daha çok torf olan bir karışıma diktiğim orkidelerimde neredeyse hiç kök kalmamıştı... Onları ağaç kabuğuna dikktiğimden itibaren yeni kökler ve yaprak verdiler hatta çiçek bile açtılar... Sizinkilerde öyle olacaktır...Bol ç,çekli günler dilerim...
Selçuk Boz
17-06-2013, 11:32
Yaklaşık bir yıl kadar önce bir phal edindim. İki tane çiçekli dalı vardı. Çiçekleri geçtikten sonra, üstteki ilk dolu gözlerinin 1,5 cm. üzerinden dalları budadım ve budama yaralarını tarçınladım. Saksı karışımını da, odun kömürü ve çok az da steril orman yosunu ekleyerek değiştirdim (sphagnum yosunu bulamadım maalesef).
Yaklaşık iki ay önce, dallardan birinde keiki oluşumu belirdi. Üç hafta önce de, diğer dalda aynı oluşumu gözledim. 10 gün önce de ilk keiki oluşumunun yanından çiçek dalı çıkmaya başladı.
Ancak, ilk keiki oluşumunun ortası çiçek dalı gibi uzamaya başladı. İkinci daldaki keiki de, yaprakçıklarının ortasından dal gibi uzamaya başladı. Resimleri Aşağıda:
İlk keikimtrak oluşum ve yanındaki çiçek dalı
418246
İlk keikimtrak oluşum ve yanındaki çiçek dalı (Diğer taraf)
418247
İkinci daldaki keikimtrak oluşum
418248
Bitkimi; haftada bir daldırma yöntemi ile suluyorum. Her sulamada da (yaklaşık üç aydır) yarımşar ölçü 15-5-35 gübre ve Micromel veriyorum. Ortam sıcaklığı; gündüz 27, gece 21 derece. Güneş göstermiyorum ama, ortam çok aydınlık. Bitkim, bu süre içerisinde iki yaprak verdi ve ikisi saksı üzerinde olmak üzere 5'ten fazla kök geliştirmekte. Yani, bitkim çok sağlıklı ve çılgın bir şekilde gelişiyor.
Ancak, keikimtrak oluşumların ortasından çıkan tomurcuklar, keiki oluşumunu engelleyecek diye tasalanıyorum. Bitkiden çiçek istemiyorum, keiki istiyorum. Sizce;
Keiki oluşması için, keiki oluşumlarının ortasındaki tomurcukları steril bir şekilde körelteyim mi?
Keiki oluşumlarının ortasındaki çiçek dalları da çıksın, çünkü nasılsa keiki yine de oluşur ve bitki hem çiçek sapını hem de keikiyi besler mi?
Tasalanmaya gerek yok, keiki gelişiyor ve ortalarından çıkan tomurcuklarda da yaprak oluşumu devam ediyor mu?
Yoksa, keiki oluşumu filan yok, nur topu gibi üç adet çiçek sapım mı meydana geliyor?
Kolay gelsin.
Orkidedigdem
17-06-2013, 13:31
Sevgil Orkidedigdem, Hiç merak etme eğer toprağını torftan kurtardıysan ölmeyecektir...Aslında deneyimlerimle sabittir orkideyi öldürmek çok zor... Taki çok sulama ve torfta dikli olmasın...Orkidenin tek düşmanı çok sulama ve torf... Bunlara dikkat ettinizmi gerisi kolay... Şimdi sabırla yeni köklerin çıkmasını bekleyin... Çıkacaktır kesinlikle...Benim de daha güzel gelişsin diye içinde ağaç kabuğundan daha çok torf olan bir karışıma diktiğim orkidelerimde neredeyse hiç kök kalmamıştı... Onları ağaç kabuğuna dikktiğimden itibaren yeni kökler ve yaprak verdiler hatta çiçek bile açtılar... Sizinkilerde öyle olacaktır...Bol ç,çekli günler dilerim...
İcim azda olsa rahatladi ama cok uzuldum dun kokleri oyle gorunce :( yapraga basli olan ana kok sim siyah olmus koklerde hep curuk inceden tel kalmis icleri bos kestim steril makasla ve tarcinlayip ektim yeni topraginda ilk suyunu verdim normalden biraz daha az sıklikta sulamayi dusunuyorum belki bi ise yarar. Ayda birde gubre vericem guclenmesi icin insallah kurtaririm.
Merhaba arkadaşlar bir önceki sayfada eklediğim ilk resimler var o resimlerde bulunan tomurcuklar yavaş tavaş çiçek açtılar ama bu yeni koyduğum resimlerden ilkindeki kabarıklık ne büyüyor ne küçülüyor aynı boyutunu sürdüyor bu oluşum nedir? Ne yapmam gerekir?
İkinci sorum ise ikinci fotoğrafta göreceğiniz üzere sağ daldaki çiçeklerin hepsi döküldü ve dal çıplak kaldı. Bu dala herhangi bir müdahalede bulummam gerekir mi? Kesmek vs gibi? Yoksa olduğu gibi kalsın tekrar aynı yerden çiçek açar mı?
Orkidedigdem
19-06-2013, 09:38
Sayın nodrac, size sadece çiçek sapıyla alakalı yardımcı olabilirim çünkü tomurcuğu bende anlayamadım ama deneyimli arkadaşlarımız yardımcı olacaktır muhakkak. Çiçek sapı eğer sararmadıysa kurumadıysa **** renk değiştirmediyse kesmeyin aynı sapdan tekrar çiçeklenmesi mümkün bir sapın iki üç kere çiçeklendiğini bile duydum buradaki arkadaşlardan bende şahidim benimkide ikinci kez çiçeklendi hatta keiki bile verdi. Umarım yardımcı olabilmişimdir :) iyi günler.
Selçuk Boz
19-06-2013, 15:44
Merhaba arkadaşlar bir önceki sayfada eklediğim ilk resimler var o resimlerde bulunan tomurcuklar yavaş tavaş çiçek açtılar ama bu yeni koyduğum resimlerden ilkindeki kabarıklık ne büyüyor ne küçülüyor aynı boyutunu sürdüyor bu oluşum nedir? Ne yapmam gerekir?
İkinci sorum ise ikinci fotoğrafta göreceğiniz üzere sağ daldaki çiçeklerin hepsi döküldü ve dal çıplak kaldı. Bu dala herhangi bir müdahalede bulummam gerekir mi? Kesmek vs gibi? Yoksa olduğu gibi kalsın tekrar aynı yerden çiçek açar mı?
Sn. Nodrac,
Aşağıdaki önerilerim, sadece benim görüşümdür. Phal konusunda tecrübeli arkadaşlar, daha sağlıklı şekilde yardımcı olabilirler.(Tabii, eğer bu konuyu halen takip ediyorlarsa... :rolleyes: )
Çiçekleri tamamen dökülmüş dalı, çubuk bağlantı teli hizası civarında usulüne uygun olarak kesin.
Kabarıklığın benzerinin, -daha küçük de olsa- çiçekleri dökülmüş sağ dalın ucunda da olduğunu sanıyorum. Yani, bu tomurcuğa pek bel bağlamayın derim. O daldaki çiçekler solana kadar tomurcukta bir hareket olmazsa o dalı da tamamen kesin. Yalnız, bu ikinci kesimi; ana çiçek dalındaki, çiçek ya da dal çıkarmamış en üstteki ilk göz üzerinden yapmanızı öneririm.
Keiki ya da çiçek sapını, genelde -tabiri caizse- kullanılmamış o ilk üst göz veriyor.
Bol şanslar.
serkan_istanbul
19-06-2013, 22:02
Phal orkidelerde çiçek sapı genelde 3. Boğumdan kesiliyor temiz keskin bir bıçakla ve tarçın sürülebilir. şayet dalda sararma varsa onuda dipten alabilirsiniz. Ben bir kaçtanesini kestim, ama kesmediklerim daha önce çiçek açtılar. Ben kendi adıma eğer sapı sağlamsa dokunmuyorum artık.
Selçuk Boz
20-06-2013, 08:48
Arkadaşlar,
http://www.agaclar.net/forum/1170779-post2711.htm mesajımda belirttiğim oluşumlarla ilgili olarak herhangi bir görüş gelmedi. Keiki oluşumuna zorlamak için çiçek tomurcuklarını kesmeye kıyamadım. Nur topu gibi üç çiçek sapımın gelişmesi devam ediyor.
Yine de bu phalim ile ilgili olarak, değerli görüşlerinizi bekliyorum.
sar-dunya
20-06-2013, 11:17
Arkadaşlar,
Keiki oluşumuna zorlamak için çiçek tomurcuklarını kesmeye kıyamadım. Nur topu gibi üç çiçek sapımın gelişmesi devam ediyor.
Yine de bu phalim ile ilgili olarak, değerli görüşlerinizi bekliyorum.
Eğer Herhangi bir işlem yapmadan önce biraz daha bekleyin derim (üç hafta kadar). Neticede köklenme görene kadar keiki diyebileceğimiz birşey olmayacak.
Diğer taraftan, büyüyen uçları köreltmek çok iyi bir fikir gibi durmuyor. Eğer keikisi bu şekilde büyüyorsa büyüyen uç gidecek demektir. Yok eğer çiçek sapıysa potansiyel çiçekleri koparıp atmış olacaksınız.
Bu arada, bitkiyi çok gübreliyor olabilirsiniz. Öncelikle hatırlatayım, arada bir besin eklenmemiş suyla sulayıp saksı harcında biriken tuzları temizlemek gerekiyor. Gübre miktarından çok sulama suyundaki derişimi önemli diye okumuştum. Yanlış hatırlamıyorsam azot için önerilen doz 250 ppm (250mg azot elementi/bir kilogram sulama çözeltisi). Fazla gübreleme için de gelişim anomalisi yapar diyorlar. 15-5-35'iniz üre içermiyor di mi?
Konunun çok uzmanı değilim, üstteki bilginin bir bilen teyidine ihtiyacı var.
sar-dunya
20-06-2013, 11:24
Şu sayfada (http://www.firstrays.com/fertcalc.htm) NPK oranlarını yazıp ne kadar kullanmanız gerektiğini görebilirsiniz. Bir sıkıntılı yanı, ölçüler galonla ve çay kaşığı ile :P
225-250 ppm azot bilgisi de bu sayfada yazıyor imiş.
Selçuk Boz
20-06-2013, 15:56
Sayın sar-dunya,
Değerli görüşleriniz için çok teşekkür ederim.
Eğer Herhangi bir işlem yapmadan önce biraz daha bekleyin derim (üç hafta kadar). Neticede köklenme görene kadar keiki diyebileceğimiz birşey olmayacak.
Diğer taraftan, büyüyen uçları köreltmek çok iyi bir fikir gibi durmuyor. Eğer keikisi bu şekilde büyüyorsa büyüyen uç gidecek demektir. Yok eğer çiçek sapıysa potansiyel çiçekleri koparıp atmış olacaksınız.
Aynı düşüncedeyim.
Bu arada, bitkiyi çok gübreliyor olabilirsiniz. Öncelikle hatırlatayım, arada bir besin eklenmemiş suyla sulayıp saksı harcında biriken tuzları temizlemek gerekiyor. Gübre miktarından çok sulama suyundaki derişimi önemli diye okumuştum. Yanlış hatırlamıyorsam azot için önerilen doz 250 ppm (250mg azot elementi/bir kilogram sulama çözeltisi). Fazla gübreleme için de gelişim anomalisi yapar diyorlar.
Bu hususu dikkate alacağım. Zira, gübreleme konusunu biraz abarttım galiba. Keiki olacakken çiçeğe dönüş bundandır belkide.
15-5-35'iniz üre içermiyor di mi?
Gübredeki %15 azotun %3'ü üre. Sorun olur mu sizce?
Phal orkidelerde çiçek sapı genelde 3. Boğumdan kesiliyor temiz keskin bir bıçakla ve tarçın sürülebilir. şayet dalda sararma varsa onuda dipten alabilirsiniz. Ben bir kaçtanesini kestim, ama kesmediklerim daha önce çiçek açtılar. Ben kendi adıma eğer sapı sağlamsa dokunmuyorum artık.
Öncelikle yardımcı olmaya çalışan arkadaşlara çok teşekkür ederim.
Bende kesmekten korktuğum ve dallar oldukça canlı göründüğü için kesmeye kıyamadım. Eğer dalda herhangi bir solma olursa ozaman kesmeyi düşünüyorum.
Bu arada çiçek ortada birtane daha yeşil yaprak verdi sağlı sollu 4 er kat yeşil yaprak oldu. en alttakiler okadar büyüdü ki katlanıp kırılmasından korkuyorum :).
Bu yeşil yapraklarda zamanla çürür mü? Eski yapraklarda hafif çürüme belirtileri var sanki. En kısa zamanda bir fotoğraf ekleyip size danışmak istiyorum!
sar-dunya
21-06-2013, 06:24
Gübredeki %15 azotun %3'ü üre. Sorun olur mu sizce?
Yabancı kaynaklarda, üresiz gübre kullanma tavsiyesi birçok yerde var.
Diğer taraftan phalaenopsis bitkilerinin üreyi absorbe edebildiklerini gösteren bir çalışma da yapılmışmış (http://link.springer.com/article/10.1007/s11104-008-9852-5#page-1), sadece başını okuyabildim. En azından bitkilerin saksıda olmadığını söyleyeyim :p
Merhabalar,
bilgiler için teşekkür ederim..
orkide nasıl sulanmalı?
fesleğen
25-06-2013, 07:42
Merhabalar,
bilgiler için teşekkür ederim..
orkide nasıl sulanmalı?
Haftada bir kez derince bir kaba (Orkide saksı yüksekliğinden birazca yüksek.Ben büyük yoğurt kovaları varya onlarla suluyorum.) içme suyu doldurun ve orkidenizi oturtun kovanın içine, saksının üst kısmıda ıslanacak şekilde. 10-15 dk bekletin, sonra çıkartın sudan suyunu iyice süzmesi için mutfak tezgahına koyun,iyice suyu sarktıktan sonra tabanını ve ıslanan yaprakları varsa yapraklarını peçete ile iyice kurulayın,ıslak kalmamalı.Eğer gübreniz varsa gübre verecekseniz taa ilk başta suyun içine orkide besininizide katın,gübreli su ile sulayın bitkinizi. Bunların yanında sürekli olarak orkidenizin yanıbaşında bir kavanoz suyu eksik etmeyin.O buharlaşsın ve nemi sağlasın.
Haftada bir kez derince bir kaba (Orkide saksı yüksekliğinden birazca yüksek.Ben büyük yoğurt kovaları varya onlarla suluyorum.) içme suyu doldurun ve orkidenizi oturtun kovanın içine, saksının üst kısmıda ıslanacak şekilde. 10-15 dk bekletin, sonra çıkartın sudan suyunu iyice süzmesi için mutfak tezgahına koyun,iyice suyu sarktıktan sonra tabanını ve ıslanan yaprakları varsa yapraklarını peçete ile iyice kurulayın,ıslak kalmamalı.Eğer gübreniz varsa gübre verecekseniz taa ilk başta suyun içine orkide besininizide katın,gübreli su ile sulayın bitkinizi. Bunların yanında sürekli olarak orkidenizin yanıbaşında bir kavanoz suyu eksik etmeyin.O buharlaşsın ve nemi sağlasın.
Merhabalar Sn. Fesleğen;
öncelikle teşekkür ederim cevabınız için.. Anladım peki nem için şöyle bir yöntem duymuştum :
benim orkidem iki saksı iç içe ikiside saydam... dıştaki saksının içine dolamit gibi beyaz ufak taşlardan 2cm yüksekliğinde koydum saksıyı içine oturttum hafta da bir gibi ysara 10 güne bir gibi sizin dediğiniz gibi suladıktan sonra 2-3 günde bir taşların seviyesini geçmeyecek kadar suyu orkidenin içinden süzdürerek taşların arasını dolduruyorum nem sağlaması için alttan sizce mantıklı mı?
1,5 yildir baktigim orkide bu haldeyken boceklendi ve kuruma asamasina kadar gitti.. ilacladiktan sonra toparladi :)
Merhabalar Maşallah Süphanallah bu nasıl güzel bir çiçek...
İnşallah bizimkilerde böyle olur bir gün.
Bu arada altındaki saksıda nasıl bir çalışma yaptınız paylaşabilir misiniz?
Altındaki yeşil kısım yosun mu?
fesleğen
27-06-2013, 07:28
Merhabalar Sn. Fesleğen;
öncelikle teşekkür ederim cevabınız için.. Anladım peki nem için şöyle bir yöntem duymuştum :
benim orkidem iki saksı iç içe ikiside saydam... dıştaki saksının içine dolamit gibi beyaz ufak taşlardan 2cm yüksekliğinde koydum saksıyı içine oturttum hafta da bir gibi ysara 10 güne bir gibi sizin dediğiniz gibi suladıktan sonra 2-3 günde bir taşların seviyesini geçmeyecek kadar suyu orkidenin içinden süzdürerek taşların arasını dolduruyorum nem sağlaması için alttan sizce mantıklı mı?
Merhaba sayın mss2013,rica ederim:rolleyes:. Dediğiniz yöntemi uygulayan arkadaşlar da var gayette mantıklı ama ben köklerini ıslatırım korkusuyla yapamazdım heralde siz ıslatmadan başarıyorsanız no porblem:cool:
Orkidemi bir gün evin içinde gezerken görürsem şaşırmayacağım.:p Saksının içi kök dolu, dışı da doldu taşıyor.Böyle daha ne kadar uzayacaklar, merak ediyorum.;) Dışarıda ki kökleri de kapsayacak şekilde saksı değişimi mi uygulasam bilemiyorum...
428177
guzelcem
22-07-2013, 01:15
Maşaallah orkideniz kök güzeli olmuş:)))) iyi bakmışsınız..!
Orkidemi bir gün evin içinde gezerken görürsem şaşırmayacağım.:p Saksının içi kök dolu, dışı da doldu taşıyor.Böyle daha ne kadar uzayacaklar, merak ediyorum.;) Dışarıda ki kökleri de kapsayacak şekilde saksı değişimi mi uygulasam bilemiyorum...
428177
Sayın sakdağ sakın saksı değişimi yapmayın orkidenîz tam olması gerektiğî gîbi çok sağlıklı. Keşke benimki de böyle olsa sulamasını nasıl yapıyorsun
Sayın Korhan, yanlış yönlendirmek istemem ama yazın iki-üç günde bir suluyorum, tabağında yarım santim su bulunur genellikle. Bazen orkide için fazla suladığımı düşündüğüm de oluyor, ancak halinden memnun görünüyor.
Uzayan kökler yanlarındaki saksıların topraklarına doğru gittiği için, en son su dolu şeffaf bir kaba oturttum saksıyı, saksı altlığıyla beraber. Bu hem nem sağlayacak ona, hem de uzayan kökleri suya doğru yönlendirmeyi amaçladım.
430856
iki ay önce keiki yi ayırıp dikmiştim şimdi çiçeklendi çokda hoş bir rengi var 3 senedir orkide yetiştiriyorum orkidelerim tül arkasından güneş alıyor küçük saksılıları bir hafta büyükleri 15 günde bir kaliteli içme suyu ve vilmorin marka sıvı gübre ile besliyorum resimde gördüğünüz çiçekli orkidelerimden başka açan orkidem yok yaprakları çok sağlıklı ışıkda bunlar açtığına göre yeterli beslenmede bir bozukluk yok acaba neden diğer orkidelerim çiçeklenmiyor yardımcı olabilirmisiniz acaba
Sayın Korhan, yanlış yönlendirmek istemem ama yazın iki-üç günde bir suluyorum, tabağında yarım santim su bulunur genellikle. Bazen orkide için fazla suladığımı düşündüğüm de oluyor, ancak halinden memnun görünüyor.
Uzayan kökler yanlarındaki saksıların topraklarına doğru gittiği için, en son su dolu şeffaf bir kaba oturttum saksıyı, saksı altlığıyla beraber. Bu hem nem sağlayacak ona, hem de uzayan kökleri suya doğru yönlendirmeyi amaçladım.
430856
Uzayan kökleri suya yönlendirmenize gerek yok o kökler havadan nem toplayan bir yapıya sahipler
Herkese merhaba,
Yaklaşık 10 gündür her gün forumu okuyorum ve buradan öğrendiklerim ile orkidelerime bakmaya çalışıyorum. Bir cesaretle bende size orkide maceramı anlatmak ve minik orkideme çare bulmamda bana yardımcı olmanızı istiyorum.
Orkide çiçeğini çok sevmeme rağmen orkide ile tanışmam yaklaşık 7-8 öncesine dayanıyor. Lise arkadaşım evime ziyarete gelirken bana üzerinde bembeyaz çiçekleri olan bir orkide getirdi. Ama orkideyi arabadan indirirken düşürmüş. Gerçi görüntüde bir hasarı yoktu. Kısa bir süre sonra orkidem çiçeklerini dökmeye başladı çiçek sapları kurudu ve ortaki yaprakları elimde kaldı. Zavallı orkide hem düşmüş hem mekan değiştirmiş hemde bir aceminin ellerinde yaşamaya çalışıyordu ama ancak bu kadar dayanabilmişti. O kadar üzülmüştüm ki ama yapacak bir şeyde kalmamıştı. Zaten orkidelerin çok zor bakıldığını da duymuştum Orkidemi kapalı balkona çıkardım ve yaklaşık 10-15 gün hiç sulamadım. sonra orkidemin dibinde bir kıpırdanma gördüm acaba buda ne derken en alt yaprağının üstünden de yeni bir yaprak verdi. Bir süre sonra dipten çıkan yavrunun kendi köklerininde oluşması ile geçen hafta orkidemi ayırdım. Zaten dipten çıkan kendi köklerini de oluşturmuştu. Ama aradan çıkanda henüz kök yok. Size fotoğrağlarını gönderiyorum.
Bu arada sanki orkide uzmanıymışım gibi 30-35 gün önce bir yapı markette ölüme terk edilmiş çiçeklerinin hepsi saksınına ve sarı olduğu jelatine dökülmüş 1 tane çiçeğinide düşürmek için beklemekte olan bir orkideyi kaptım eve getirdim. Forumdan öğrendiklerimi uyguladım ve sanırım bu misafirimde bana teşekkür ediyor üzerinde çiçek tomurcuğu olduğunu düşündüğüm kabarcıklar verdi. Onların da resmini gönderiyorum ve fikirlerinizi bekliyorum.
1. Resim Zavallı annecik
2. Resim Annecikteki köksüz bebek orkide
3. resim kendisi köklenen ve ayrılan orkide
4. ressim yeni aldığım orkidedeki yeni yaprak
6. resim yeni aldığım orkidedeki çiçek olduğunu düşündüğüm tomurcuklar
Seabert74
27-08-2013, 12:34
merhabalar,
4 Şubat 2013 tarihinde 2 adet phal cinsi orkidem oldu. Bir tanesi fotograftaki görülen.. O tarihten bu yana da çiçekleri üzerinde.. Forumu sırf meraktan izliyor ve bakımı konusunda bilgi edinmeyi amaçlıyordum. Hatta o kadar meraklandım ki, tüm hastalık sorunlarını okuyup kendi orkidemi inceleyip durdum ; aman çökertme olursa anlar mıyım, suyum kireçli olmasın, köklerde kireç lekesi var mı, mantar olur mu , böcekler vs.. derken evhamlandım durdum ;) Sonunda da "sakınan göze çöp kacar" düşüncesiyle kendi haline bıraktım orkidemi..
Hatta sararmış dalları kesmeye de kıyamadım, çiçekleri döküldükten sonra 3.gözden kesme olayını bile planladım ..
Ama dün akşam eve gittiğimde, daha salona girer girmez gördüm bu sarı dalı.. 4.fotografta görüleceği gibi çiçeğimiz ortadaki kuru dalı tamamı ile kurudu önceden... Destek amaclı duruyor sadece.. Çiçeğimin sag tarafı cok daglıklı, aslında sol tarafı da aynen sağlıklı idi ama, hafta sonu dipdiri görülen yavrum, dün akşam farkettim ki sol taraf solmuş .. yerde 3 adet çiçeği dökülmüş idi..
Yapragı kontrol ederken yapragın altından bir yapışkanlık hissettim, ama görünürde böcek yok..Sadece büyük yaprakta vardı bu yapışkanlık, onu da nemli kagıt peçete ile temizledim.. Ne dersiniz misafirler var mı çiçeğimde ??
Seabert74
27-08-2013, 12:38
Bu arada hafta sonu 3 yaşında bir bıcırık misafirim vardı, bir ara dayanak üzerindeki tokaya göz dikti ; "çiçeğin tokasını istiyorum" diye tuttudru da zor vazgecirdim :D
Acaba o bir hınzırlık yapmış olabilir mi diyorum ??:dilli:
Seabert74
27-08-2013, 12:43
bir de genel olarak bir değerlendirme yapabilirseniz sevinirim sayın üstadlar..
Diğer orkidemi uzaklaştırdım şimdi, (2 m kadar) mesafe yeterli mi bilmiyorum ama.. Yaprak şekilleri de biraz endişelendiriyor beni.. Dün akşam görünce cok üzüldüm umarım hastalıgından kurtulur, yardım lütfen
ickufurbaz
07-09-2013, 12:30
Şuradaki yazıma bir bakabilir misiniz? Bu başlıkda yazılanlar daha güncelse demek, faydalanmak istedim :)
http://www.agaclar.net/forum/1196853-post72.htm
Merhaba arkadaşlar orkidem çiçeklerini düşürdü ama yaprakları sağlıklı duruyor. Yeni bir gelişme ile saksıdan yeni bir çubuk çıktı acaba bu kaiki olabilir mi kaiki değilse nedir?
Size dalı 3. Boğumdan kesiyim mi?
Saksının küçük geldiğini düşünüyorum ve değiştirmek istiyorum sizce değiştiriyim mi? Nasıl bir toprak alıyım?
Orkidedigdem
09-09-2013, 21:35
Merhaba arkadaslar,
Oncelikle klavyemden dolayi ozur dilerim sizlerden. Ben daha once orkidemin resimlerini yukleyip yardimlarinizdan cok faydalanmistim ve yine orkidemle alakali yardima ihtiyacim var.sorularima cevap alabilirsem cok sevinirim. Orkidemin topragi torfdu ve ben topragini degistirdim. Degistirirken koklerinin cok curudugunu fark ettim ve kestim iyi durumda olanlari kaldi sadece ve tarcin surup yeni topragina ektim. Bu arada bir keikisi vardi simdi buyudu ve iki ayri keiki daha verdi arti yeni kokler cikartti. Sorularim sunlar:
1) sizce uc keiki birden agir gelmezmi orkideme ? bunu sormamin sebebi, kendisi de yeni kokler cikartti ve guneste cok kaldigi icin gunes yanigi olustu. Hani hem kendisini iyilestirip hemde keikileri buyutebilirmi ?
2) gunes yanigi yapraklara yapabilecegim birsey varmi ne iyi gelir ?
3) Ilk keiki ne zaman ayirmaliyim. Dort aydir buyume asamasinda sanirim bi 5 ay daha kalmasi lazim degilmi ?
Resimlerini yukledim sizler icin .
Simdiden cok tesekkur ederim yardimlariniza :)
Orkidedigdem
12-09-2013, 01:31
Onceki mesajda da belirttigim gibi yardiminiza ihtiyacim var ne olur yardimci olun bana :( orkidemin olmesini istemiyorum sizlerden baska yardim alabilecegim kimse yok zira orkideden anlayan tanidik akraba komsu vb. yok. Tecrubelerinizle beni aydinlatmanizi rica ediyorum.
Simdiden tesekkur ederim.
tuncer34
21-09-2013, 22:51
lütfen yardım edermisiniz.gazlı bezle sardım keikilerimin dala yakın kısımlarını.fakat bir türlü köklenmiyorlar
Merhabalar,
Orkide sevdalıları... Hepinize selamlarr...
Büromda, yaklaşık 1 yıl önce bir orkide hediye geldi, Phal. türünde ve güzelliği ile büyülendim çiçekleri dökülünce araştırdım bakmını ve şimdi bağımlsı oldum diyebilirm.. şimdi dendro. aldım evime 2 tane çiçeksiz..
Şirketimdeki Phal.'ım çiçeklerini döktükten sonra 3. boğumdan iki sapınıda budadım.. Vilmorin'in orkide besinini veriyorum yeşil kutulu 15günde bir. çiçeğim uzun bir sürenin ardından geçtiğimiz aylarda iki dalından birer keiki verdi.. şimdi bir keikinin bulunduğu boğumun altındaki boğumdan da bir oluşum daha çıkıyor artık yeni bir keiki mi yoksa çiçek sapımı bilmiyorum.. sizce neden bu sene çiçek vermedide böyle çok fazla keiki verdi?
yaprakta verdi baya.geçenlerde alt yapraklarından biri sarırıp döküldü.. bir sorun yok gibi ama çiçek vermedi.. yorumlarınızı bekliyorum...
Orkidem cama yakın ama öğlene kadar direk güneş vermiyorum beyaz store perdem çekili oluyor öğleden sonra güneş diğer tarafa geçince camı açıyorum.. sık sık fıs fıs yapıyorum... yorumlarınızı bekliyorum...
naturelee13
02-10-2013, 12:58
Merhabalar Orkide acemileri ve heveslileri konusunda paylastigim yaziyi buraya da eklemek istiyorum:
Merhaba arkadaslar,
Ben forumu bastan sona okudum. Bu da yetmedi Phalaenopsis forumunu da okudum. Cybidium'u da. Bunlara gore onerilen degisik metodlari denedim. Orkidelerim (3 tane var) gayet saglikli durumdalar ama 1'i 10 aydir cicek vermedi. Ben de cok uzulup bugun artik dayanamadigim durum icin forumu tekrar okurken Ziya Soner Bey'den bizzat yardim almaya karar verdim. Internetten ciftligini bulup yanina gittim.
Ziya Bey beni gayet sicak karsiladi. Ve annesi hasta olmasina ragmen uzun sure yakindan ilgilendi. Sorularima cevap verdi. Kizimin toprak harcini degistirdik. Serasini gezdik. Buna gore ozet halinde size orkide bakimini soyle maddelemek istiyorum:
1-) Orkidenin (bu arada Phal. cinsi icin konusuyorum) seffaf saksilara gerek yok. Onemli olan alti delik olup fazla suyu suzebilecek bir saksi olmasi.
2-) Saksi boyu satin aldiginiz boyutta kalmak zorunda degil. Saksi boyunu buyutebilirsiniz. Hatta bu koklerin gelismesini saglar, bu da bitkiyi gelistirir.
3-) Orkidenin konumu direkt gunes almayan ama aydinlik olan bir pencere onu kalorifere yakin olmasi (tul perde arkasinda kalmasi, kisin gunes olmadigi icin acik olabilir tul). Kaloriferin ustune islak havlu koyup ortamin nemli olmasini saglayin.
4-) Sulamayi kisin 15 gunde 1 yazin 10 gunde 1 daldirma yontemiyle 3-4 dk bekleterek yapabilirsiniz. **** gun asiri 1-1,5 cay bardagi icme suyu ustten sulayabilirsiniz. Cesme altindan yapraklariyla yikayabilirsiniz yalniz gobek ortasinda su kalmamasina dikkat edin yoksa curume bas gosterir. Pecete ile kurulayin.
5-) Gubreleme icinse 15 gunde 1 sulamayi yaparken yapmaniz yeterli. Fakat burda dikkat etmeniz gereken Azot, Fosfat oranlari. Azotu fazla olan besinler yaprak buyutur baska ise yaramiyor. Buyuk yapi marketlerden almayin derim. Ziya Bey bana verdiginin yaprak gubresi oldugunu soyledi. Ama marketlerden alinan gubreler seyreltirilerek kullanim sartlarinda belirtilene gore 1/4 oraninda sulama suyuna koyabilirsiniz.
6-) Bitki harci icin bu forumda cesitli oranlarla karisim yazilmis: Fistik cami, strafor, komur tozu, vs karisimi. Yine buyuk yapi marketlerindeki orkide topraklarindan kacinin derim.
7-) Bitki cicek doktukten sonra eger ana dalindan yeni filizler vermemisse alltan 3. bogumun 2 cm ustunden tek seferde (bag budama makaslari eziyor, maket bicagi tercih edebilirsiniz) caprazlamasina kesin.
8-) Benim gibi ustune cok dusup herseyine takilip, kafayi bozmayin. :) Sakinan goze cop batiyor. Ve bolca sabir gosterin.
Yukarida elimden geldigince ozetlemeye calistim. Benim onerim Istanbulda olanlar icin cekinmeden Ziya Bey'in ciftligine ugrayip ordan bizzat yardim almalari. Zira onun deneyiminde tek bir cicekci yok. Yapi marketleri ise pazarlamaya yonelik. Ziya Bey'e tekrar tesekkur ediyorum. Boyle nadide deneyimli insanlarin deneyimlerini paylasmada istekli olmasi, soru ve sorunlarinizda sizinle icten ilgilenilmesi herseyin ticarete donusturuldugu bu dunayada insana umut veriyor.
Tesekkurler. Herkese kolayliklar ve bol cicekli saglikli, huzurlu gunler, yillar diliyorum sevdiklerinizle. Guzel seylerin kiymetini bilelim. Birbirimize saygili, hosgurulu olalim. ;)
Derya Hanim
02-10-2013, 14:06
Benim cybidium orkideler yaz kis disarida saksida duruyor, hic ozen gostermiyorum ve her sene aciyorlar. 4 once simdi oturdugum evi aldigimizda sonbahar mevsimiydi ve orkideler ciceksizdi, bende onlarin ne oldugunu bilmiyordum. Sokup sokup atmistim o zaman. Bu otlari niye buralara dikmislerki diyerek, simdiki orkideler sagda solda minik minik kalip sonradan buyuyenler. Cok ozenmeyin derim sakinan goze cop batiyor
fatmairmak
22-10-2013, 15:10
Merhaba,
Orkide acemileri başlığında aşağıdaki linkte bir sorum vardı. ancak cevap gelmediği için buraya da yazmak istedim.
Orkidelerimin yapraklarında sarı lekeler oluşuyor ve kahverengiye dönüşüyor. Hasta olan yaprakta gitgide ilerliyor ve yaprağın tümünü kaplıyor.
Ben ilerlemesin diye hasta yağrağı kesmiştim. Fakat diğer orkidelerimde de aynı hastalık başladı. Hepsine bulaşmasından endişeliyim.
Sizce bu hastalık nedir? Nasıl önleyebilirim? Nasıl orkidelerimi iyileştirebilirim?
Mantar olabilir mi?
http://www.agaclar.net/forum/1209998-post1492.htm
Charlaux
29-10-2013, 20:36
Merhaba sevgili orkideseverler ve agaclar.net uyeleri,
Soguk ve ruzgari bol olan bir kasabaya tasinmam sebebiyle tasinmadan 40 gun sonar IKEA Edinburgh'a ugramak farz oldu.Hele ki kasabadaki bitki ve toprak kitligini goz onunde bulunduracak olursak bana bir cennet gibi gelen Ikea'ada karsima bir orkide guzeli cikmasin mi ! Atlayabilir miyim torbaya dedi,ben de seve seve dedim miniklerden mensup bu guzele.Phalaenopsis'lerin seffaf olmayan bir saksida bulunmasinnin sorun teskil etmeyecegini bildigimden Jubel urunlu saksiyi ( JUBEL Self-watering plant pot - IKEA (http://www.ikea.com/gb/en/catalog/products/50186128/) ) da alarak tekrar ruzgarli kasabama geri dondum.
Kasabada birakin Orkide harcini bulmak topragin kendisini bulmak bile nimet sayilirken normal topragi kullanarak toprak degisimini yaptim.Malum universite odasinda kaldigim icin oda standart;hangi cephede oldugunu bilmedigim bir cam ve isinin 19 - 20 derecelerde oldugu bir odada kaliyorum.Buradaki linkten de BBC Weather - St Andrews (http://www.bbc.co.uk/weather/2638864) anlasilabilecegi uzere bol ruzgar yiyen bir kasaba burasi ve benimde bu orkideyle hayati surdurmem mutlak zorunluluk;cunku benim gibi bitki sevmeyi aliskanlik haline getirmis birisinin 5 yil boyunca bitkisiz yasamasinin pek mumkunu yoktur saniyorum.Niye minisini sectiniz diye soracak olursaniz da monte edilmesi gereken binbir urunu otobuste goturmemiz gerektiginden kucugunu alabildim,ama kucugu olsun ben onu buyutmek onunla buyumek istiyorum.Dolayisiyla tahmin edersiniz ki ilk sorum bu orkide nasil buyuyecek,neler yapmam gerekiyor ?
Bir baska sorumsa onu boyle bir ortamda nasil yetistirebilirim,orkideden baska secenek yok cunku kargolarin gelmesi de ayri bir dert ve ebay'den de gozukebilecegi gibi burada bitki zengin urunu.Rica ediyorum bana bu konuda yardimci olun.Bitkinin resmini de bir saate yuklemeyi planliyorum.
sar-dunya
29-10-2013, 21:08
Şeffaf olmayan bir saksı olabilir ama aldığınız saksı bu başlıkta anlatılan sulama düzenlerine uymuyor gibi....sayfadan okuduğum kadarıyla. Suyun pamuk bir fitilden yavaşça saksıya gelmesini sağlıyor.
tranquila
29-10-2013, 21:23
Bu bebeği bugün yapı marketlerin birinden aldım. Minyatür phal diye biliyorum. Nasıl bir bakım uygulamalıyım? Yaşasın, büyüsün istiyorum. Yardım lütfen
Charlaux
29-10-2013, 23:42
Şeffaf olmayan bir saksı olabilir ama aldığınız saksı bu başlıkta anlatılan sulama düzenlerine uymuyor gibi....sayfadan okuduğum kadarıyla. Suyun pamuk bir fitilden yavaşça saksıya gelmesini sağlıyor.
Merhaba sn.sar-dunya,
Aslinda bunum bir problem yaratacagini dusunmuyorum cunku saksi iki ayri sistemle isliyor,anlayacaginiz suyu koymadiginizda buyuk olana normal bir saksi islevini goruyor.
haticetzn
30-10-2013, 06:41
bende aranıza katıldım.artık 2 adet orkidem var.çiceksiz oldukları için fiyatlarını 9.90 yapmışlar.renklerini bilmiyorum ama olsun beklemeye değer.
tranquila
03-11-2013, 19:31
minik phalaenopsis için yorumlarınızı bekliyorum arkadaşlar. kabının içinde sadece yosun var. böyle kalsın dedi satıcısı ama pek güvenemedim. başka bir şeffaf küçük saksıya alıp orkide harcına diksem mi?
naturelee13
04-11-2013, 10:50
Merhaba,
Cicekliyken saksi degisimi tavsiye edilmiyor. ama kesinlikle yapmayin diye de birsey yok. Yosunda sulamaya azami dikkat etmek lazim. SIz az suluyorum sanip cok sularsaniz koklerde curume yapar. yosun tamamen kuruduktan sonra sulama yapin.
Merhabalar,
Orkidemden keikisini ayırdım fakat keiki yapraklarını bıraktı sanki dik canlı durmuyor daha yumuşak ve kendini bırakmış duruyor..
ne yapmalıyım? normalden daha mı fazla su vermeliyim yoksa nasıl davranmalıyım orkide katkısı mı vermeliyim sık sık? acil yardımlarınızı bekliyorum..
keikinizin kökleri gelişmiş miydi? eğer kökü yokken ayırdıysanız sphagnum yosununa sarın derim. olmazsa eczanelerde satılan sargı bezini çok sıkıca olmadan sarın ve nemli tutun ama gece nemli kalmasın. böylece köklenmeyi sağlamış olursunuz. çok fazla besin vermeyin verecekseniz de oldukça seyreltilmiş olarak verin derim. :p
keikinizin kökleri gelişmiş miydi? eğer kökü yokken ayırdıysanız sphagnum yosununa sarın derim. olmazsa eczanelerde satılan sargı bezini çok sıkıca olmadan sarın ve nemli tutun ama gece nemli kalmasın. böylece köklenmeyi sağlamış olursunuz. çok fazla besin vermeyin verecekseniz de oldukça seyreltilmiş olarak verin derim. :p
Merhabalar,
kökler 2-3 cm olmuştu 2-3 tanede kökü vardı.. söküp torfsuz orkide toprağına diktim.. sadece kabuk olan..
topraktan ayırayım mı? sürekli nemli mi olması gerekiyor? sürekli su püskürtebilirim gündüzleri eğer işe yarayacaksa?
torflu ve kabuklu olan (sadece kabuk olmayan) orkide topraklarına mı diksem ?
haticetzn
06-11-2013, 19:20
kök çürümesinin önüne geçemedim.sağlam bir iki kök kaldı.son kez kökleri temizledim.kuru harca tekrar dikiyorum.10 gün hiç su vermeyeceğim.yeni kök oluşumu kaç hafta sürer.yanlış bir şey yapmıyorumdur inşallah.yorum bekliyorum.
Merhabalar,
kökler 2-3 cm olmuştu 2-3 tanede kökü vardı.. söküp torfsuz orkide toprağına diktim.. sadece kabuk olan..
topraktan ayırayım mı? sürekli nemli mi olması gerekiyor? sürekli su püskürtebilirim gündüzleri eğer işe yarayacaksa?
torflu ve kabuklu olan (sadece kabuk olmayan) orkide topraklarına mı diksem ?
ben bitkinizin hiç kökü yok zannettim. ama keikiler daha fazla nem isterler. devamlı değil sabahları ve kurumuşsa öğlenleyin nemlendirin. ama size tavsiyem sphagnuma dikmenizdir.
nilepelin
09-11-2013, 11:02
Merhabalar.
Benim 19 Eylülden beri evime renk katan bir orkidem var. Şu ana kadar herhangi bir sorun yoktu fakat birkaç gün önce çiçekleri büzüşmeye başladı; hadi dedim çiçeklenme zamanı geçiyordur. Fakat bugün gördüm ki köklere doğru ve yapraklarda sararma başlamış. Sorun ne olabilir? Ne yapabilirim?
Sulamasını haftada iki kez yapıyorum; köklere ve yaprakları suya tutuyorum (duş başlığı ile) ve ardından süzülmesini bekliyorum tamamen. Sonrasında tekrar saksısına yerleştiriyorum. Bulunduğu yer batı cephe; kaloriferden uzak. Pencereden uzak; evden çıkarken perdeyi açıp sadece tülü bırakıyorum. Geçen hafta orkide besini verdim ilk defa.
Nerde yanlış yaptım acaba?
Charlaux
10-11-2013, 16:28
Merhabalar.
Benim 19 Eylülden beri evime renk katan bir orkidem var. Şu ana kadar herhangi bir sorun yoktu fakat birkaç gün önce çiçekleri büzüşmeye başladı; hadi dedim çiçeklenme zamanı geçiyordur. Fakat bugün gördüm ki köklere doğru ve yapraklarda sararma başlamış. Sorun ne olabilir? Ne yapabilirim?
Sulamasını haftada iki kez yapıyorum; köklere ve yaprakları suya tutuyorum (duş başlığı ile) ve ardından süzülmesini bekliyorum tamamen. Sonrasında tekrar saksısına yerleştiriyorum. Bulunduğu yer batı cephe; kaloriferden uzak. Pencereden uzak; evden çıkarken perdeyi açıp sadece tülü bırakıyorum. Geçen hafta orkide besini verdim ilk defa.
Merhaba sn.nilepelin,
Bence bu yontem yerine daldirmayi tercih etmeniz bence daha dogru olacaktir.
nilepelin
10-11-2013, 22:16
Peki şu an ne yapmalıyım? Küfümsü şeyler oluşuyor bir de köklerde; kokusu da var. sanırım ıslak kaldı. nasıl toparlarım? Bütün çiçekler gidiyor ve sararmaya başladı yapraklarda... Toparladıktan sonra önerinizi mutlaka dikkate alacağım ama önce toparlamam gerek :(
Charlaux
10-11-2013, 22:59
Peki şu an ne yapmalıyım? Küfümsü şeyler oluşuyor bir de köklerde; kokusu da var. sanırım ıslak kaldı. nasıl toparlarım? Bütün çiçekler gidiyor ve sararmaya başladı yapraklarda... Toparladıktan sonra önerinizi mutlaka dikkate alacağım ama önce toparlamam gerek :(
Merhaba,
Kufleri temizleyip curuk koklerini temizleyip tarcinlayin,gunes isigini direk almayan bir yere koyun ve dinlenmesine izin verin.
nilepelin
11-11-2013, 19:51
Çok teşekkür ederim sn. charlaux. Az önce yaptım; umarım çiçeğimi kurtarabilirim....
Charlaux
11-11-2013, 23:18
Çok teşekkür ederim sn. charlaux. Az önce yaptım; umarım çiçeğimi kurtarabilirim....
Ayrica dilerseniz kendi deneyimimden gozlemledigim icin soyluyorum damla damla topraga besin verebilirsiniz (Benim kullandigim urun 866775 Drop-by-Drop Orchid Feeder 32ml Single Tube [sd8] | eBay (http://www.ebay.co.uk/itm/like/330853981049?lpid=83&device=c&adtype=pla&crdt=0&ff3=1&ff11=ICEP3.0.0&ff12=67&ff13=80&ff14=83&ff19=0) ),yeni topraginda bitkinin daha iyi ve daha guclu olmasini sagladi.
nilepelin
14-11-2013, 20:31
Şu an pek hayatta kalacakmış gibi görünmüyor; hala çiçekler dökülüyor ve kökler kuruyor (toprak nemli olmasına rağmen) maalesef. Fakat teşekkür ederim besin tavsiyesi için de.
Merhabalar.
Şebeke suyu klorlu ve soğuk gelmiş olabilir. Kökler çok kötü durumda değil bitki de çok kötü durumda değil gibi görünüyor.
çiçekleri üst boğumdan kesin ( herzaman anlatığımız gibi) mümkünse saksı harcını değiştirmeyi deneyin.
Sulamayı bekletilmiş su ile yapın kovaya daldırma yöntemi ile yapın. Soğuk hava akımı alan phal.lerde de bu tarz çiçek solmaları görünür. havadar ancak hava cereyanı olmıyan bir yerde bulundurun saksıyı her seferi,nde aynı açıdan pencereye bakacak gibi yerleştirin devamlı ışığın yönü değişirse ve/veya ışık çiçeğe tersden de gelse bu tarz solmalar gözlemlenir.
Öncelikle çiçeği dinlendirin bulunduğu yere alışsın gübrelemeyi sonra başlarsınız.
nilepelin
15-11-2013, 22:05
Çok teşekkür ederim :)
Şebeke suyu klorlu ve soğuk gelmiş olabilir. Kökler çok kötü durumda değil bitki de çok kötü durumda değil gibi görünüyor.
çiçekleri üst boğumdan kesin ( herzaman anlatığımız gibi) mümkünse saksı harcını değiştirmeyi deneyin.
Sulamayı bekletilmiş su ile yapın kovaya daldırma yöntemi ile yapın. Soğuk hava akımı alan phal.lerde de bu tarz çiçek solmaları görünür. havadar ancak hava cereyanı olmıyan bir yerde bulundurun saksıyı her seferi,nde aynı açıdan pencereye bakacak gibi yerleştirin devamlı ışığın yönü değişirse ve/veya ışık çiçeğe tersden de gelse bu tarz solmalar gözlemlenir.
Öncelikle çiçeği dinlendirin bulunduğu yere alışsın gübrelemeyi sonra başlarsınız.
Selamlar.
7-8 ay önce bir misafirimiz 3 dallı bir orkide hediye etti. Her göreni etkileyen çok güzel bir orkideydi. Çiçekleri uzun bir süre üstünde kaldıktan sonra döküldü. Bende dalları kısalttım. Şimdi o odalların birinden yeni bir dal daha çıkıyor. Çiçek tomurcukları da yavaş yavaş oluşuyor. Diğer ikisi yeşildi ama yeni dal çıkmamıştı o nedenle biraz önce dibinden kestim. Sonradan içime dert oldu. Dalların budanma yerlerinin hemen altındaki tomurcuklar yeşildi. Sanki oradan da çıkacak gibi geldi. Sizce hata mı yapmışım?
Bu yeni dala ek olarak yaprakların arasında 5 tane yeni dal daha var! Ben şimdiye kadar en fazla iki dalı olan orkide görmüştüm. 3 dal bile benim için suprizdi. Şimdi 6 tane dal var. Böyle bir orkide gördünüz mü? Özel bir bakım gerekir mi? Mutfak penceremin önünde duruyor. Açıkcası bardaklarda kalan suları vermekten başka bir şey de yapmıyorum ;)
454535
454536
454537
454538
454539
Bir sorum daha var. Fotoğraflardan da görebileceğiz gibi saksının dışında yeni kökler oluşmaya başladı. Saksıyı 3 ay önce değiştirdim. Bir daha ne zaman değiştirmemi önerirsiniz? Bir de bu kökler sadece hava alıyor. Suyu dipten verdiğim için sudan faydalanamıyorlar. Bitkiye zararı olmazsa ben bunları koparmak istiyorum. Ne dersiniz?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.