View Full Version : Phalaenopsis
Sayfalar :
[
1]
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
127823
Phalænopsis
Phalaenopsis güve kelebeğine benzeyen anlamındadır. Adını, yunancadan phalaina = geceleri ışık etrafında görünen bir tür büyük güve kelebeği (ki bundan dolayı Türkçede bu orkideye, hoş bir şeyler çağrıştırmasa da, güve orkidesi de dendiğini duydum) ve opsis …’e benzeyen kelimelerinden alır.
Diğer türlere kıyasla oldukça küçük bir orkide sınıfı olan Phalaenopsis’in tabiyatta takribi 50 kadar tabii formu olmakla birlikde günümüzde 5000’i aşkın hybrid formu türetilmiştir.
Çiçeklerinin renkleri beyaz ve pembe ağırlıklı olup nadiren sarı renkleri de vardır. Ancak tüm çalışmalara rağmen Vanda’da olduğu gibi mavi tonlarda çiçek açanı türetmeye henüz başarılı olunamamıştır.
Çiçeği normal şartlarda aylarca veya en azından ortalama 6 hafta tazeliğini korur. Phalaenopsis yapraklarının arası birkaç cm’den 20-30 cm’e kadar dönüşümlü olarak her iki yana, sonlara doğru genişleyen, yaprakları ile monopodial büyüyen, (yani tekgövde üzerine ve “genelde“ yanlara doğru çatallanmıyan, dallar oluşturmıyan) çiçekleri (hybrdilerde yukarı doğru bağlanmak sureti ile çubuklarla desteklenerek 1 m’eye varmasına rağmen) tabiyatta aşağı doğru salkım halinde sarkan epifit (ağaçların üzerinde kovuklarında ağaçların dal ayrımlarında yetişen; ancak asalak olmıyan) bir orkide türüdür.
Çiçeklerini dökdükten sonra çiçek sapının 2/3 oranına denk gelen gözün 2cm üstünden kesersek bu gözlerden tekrardan bir çiçek filizi vererek tekrardan çiçek açmasını sağlarız. Hangi cevre şartlarında olduğu tam belirlenememekle beraber bu gözlerden en baştakinde yavru bir Phalaenopsis bitkisi de elde etmek mümkündür.
Normal hobi olarak amatörce orkide bakan bitki sevenlerin Phalaenopsislerini TEK çoğaltma yolu bu yavruların kesilerek dikimidir. Bu yavruları anadan ayırmak için ise köklenmelerini beklemek gerek. Bu yavrunun hava köklerinin fazlalaşmasını ve kuvvetlenmelerini bekledikten sonra kesmek ve ayrı bir saksıya ana bitkininkine benzer bir substrat karışımında ve aynı çevre şartlarında (en iyisi hemen yanına koymak) büyütmek gerekir.
Tabiatta, kuzey Avustralya’dan, Yenigine, Filipin’ler, Malezya yarım adasından Hindistan’a, Tayvan, Borneo ve İndonesya adalarını da içeren bir bölgede yetişirler. Bu alan esasen Nepenthes türlerinin büyük bir kısmının da yetiştiği bölgedir. Dolayısıyla iki tür bitki de bir palu- vivar- teraryumda “tabiatıyla” birbirine uymaktadır.
Konuyu fazlaca uzatmadan işin pratiğine geçecek olur isek Phalaenopsis’in bakımı için onun doğal ortamdaki yaşam şartlarına bakmak herzaman faydalı olacaktır.
Bazı bitkiler ortam şartlarında pek de seçici değil iken örneğin Spathiphyllium adlı barış çiçeği diye de tanıdığımız sulak ortamlardan bataklıklarda emers yetişen bir bitki kaloriferli evlerde kuru topraklı saksılara rahatlıkla uyum sağlıyabilirken Orkideler bu gibi yaşam şartları konusunda oldukça hassas olup tepkileri de ani ve radikaldır.
Phalaenopsis doğal ortamında yüksek oranda nemli ve sıcaklığı 26 – 32ºC nadiren de 20ºC nin altına düşen hava şartlarında yaşarlar.
Evimizde bakabileceğimiz Phalaenopsis hybridleri için de, kabaca saksı-toprağı olarak tanımlıyabileceğimiz, ancak gerçek anlamda toprak içermeyen substratlar bakımından da doğal şartları simule edecek katkılardan oluşturmak zorundayız.
Evlerimizi, özelikle kışları, 26 ºC ye kadar ısıtamıyacağımıza göre pencere pervazında bakıcağımız Phalaenopsis’lerimizin de havadaki nem oranını o oranda düşürmemiz gerekmektedir. Ancak bu normal kaloriferli ev ısısını ortalama 21 - 24 ºC aralığında ve % 40 -50 nisbi hava nemi, Phalaenopsisin en dip tahamül sınırı sayabiliriz. Kışları phal. için serin denecek bu ısıda sulama köklerin ıslak kalmaları da asıl sorun yaratan faktörlerdir.
Phalaenopsis saksılarını büyükçe dikdörtken plastik bir leğene hydrokültür granülleri (kilden mamul saksı kırıntısı da uygundur) ile su doludurup üzerine koyacağımız plastikden ızgaralara koymak en idela yöntemdir. Bu sayede saksıların su ile doğrudan teması kesilmiş olup kökler devamlı suda kalmazken bitkinin asıl istediği nemli hava lokal da olsa sağlanacaktır.
Tüm bu faktörler göz önünde bulundurulursa saksı substratı için:
% 60’ yıkanmış, dinlendirilmiş, açık havada bekletilmiş, kullanmadan önce de fırında 105 - 120 ºC de 4 saat kadar ısıtarak bir dizi zararlı olabilecek böcek ve larvalarından arındırılmış kısmen sterilize edilmiş fıstık çamı kabuğu;
% 20 torf,
% 10 ufalanmış mangal kömürü
% 10 strafor kırıntısından
mamul bir karışım bize en uygun olanıdır.
Bu substrat karışımı her orkide yetiştiren zaman içinde kendi bulur. Temelde katılan ana komponentler sabit olup bakıcı kendi sulama tarzına göre deneyimleri sonucu (ki bazen bu deneyimler bazen onlarcası bitkinin ölümü ile ağır bedellerele ediniliyor) en uygun olan karışımı kendi bulur kendi belirler.
Ancak bu işe yeni başlıyanların ilk başlarda bu ana karışıma sabit kalmaları acı deneyimleri kısmen önliyeceğinden yeni heveslerinin çabuk kırılmayıp orkide bakımına olan ilgisinin hemen azalmasını da önler.
Haftanın bir gününü sulama günü olarak belirleyip (örneğin ben Pazar sabahlarımı ayırdım) sadece ve sadece bu günü Phalaenopsis’inizi aktif kömürden filitrelediğiniz yağmur suyu ile sulamayı şaşmaz bir prensib edinin.
Sulama için sabah saatleri, hatta saat 10 civarı en uygun zamandır. Özelikle kışları akşam saatlerinde yapılacak sulamanın kökleri gece ıslak kalmalarına yol açacağından (ki köklerin ıslak kalmalarını sorunlarını geçmiş yazılarımda kısaca anlatım gerekse de gelecek yazımda da derinlemesine değinebilirim) geç vakit sulamalardan kaçınmak gerekir.
Ayda bir azot oranı düşük mesela NPK oranı 6:15:10 cıvarı olan ve tarifinin ¼ oranında seyreltilmiş sıvı gübre vermek. Sıvı gübre vereceğiniz haftada önce saksı substratını sulama suyu ile ıslatın gübreli sıvıyı sonra saksıya verin kuru substrata asla gübreleme yapmayın.
Phalaenopsis yaşamı boyunca hep aynı büyüklükdeki saydam plastik saksılarda bakımı yapılabilir bir boy büyüğüne geçildiğine ben şahsen tanık olmadım bir kök olduğu sürece bu büyüklükde bir saksı ona yeterli gelecektir.
En geç iki senede bir substratını yenileyin substrat yenilemenin en uygun zamanı ilkbahar veya yaz başıdır denebilirse de çiçek ve/veya çiçek filiz taşımadığı gerek duyulduğu herhangi diğer uygun bir zamanda bu yapılabilir kanısındayım. (en azından ben böyle yapıyorum)
Phalaenopsis saksı değişimi ise kendi başına bir konu. ölü köklerin kesilmesi eski yapışmış subtrat bileşenlerinin sağlıklı köklerden ayıklanması hatta fazlaca yapışık olanları da iyisimi üzerinde bırakılması, saksı tabanının fındıktan büyük styropor parçaları ile drenajının sağlanması kurumuş yaprakların ve çiçek saplarının dibe yakın kısmından 1-2cm kala kesilmesi ve tüm bu kesiklerin kömür tozu ile bulanarak olası bir hastalık kapma riskinin azaltılması dikkat etmemiz gereken esas noktalardır.
Sularken en dikkat edilecek bir diğer konu ise yapraklarının çıktığı göbeğinde özelikle de kış aylarında su kalmaması hatta mümkünse suyun değmemesi hatta kazara da olası bir ıslatmada ise hemen bir parça ince emici bir tualet kağıdı parçasını parmaklarımızla sivrilterek bu aralığa dikkatlice sokmak sureti ile sıvıyı emdirip kurumasını sağlayın.
Kabaca bakımda dikkat gerektiren konular şimdilik aklıma geldiği kadarı ile bunlardır.
saygılarımla
bonsaisever
28-07-2006, 15:19
Bunun bakımı bonsaiden de zormuş :)
Bende de bir Phalaenopsis var
Hata 1: Şeffaf saksıdan normal saksıya aldım.
Hata 2: Saksısına çam kabuğu ve hindistan cevizi torfunu karıştırarak koydum.
Hata 3 : 15-20 günde bir suluyorum
Bunlar bir çıpda farkettiklerim.
Demek benim Phalaenopsis bakımsız kalmış :(
Ama çiçekleri 1 ay önce dökülse de yaprakları yeşil ve yeni yapraklar çıkarıyorlar.
Yinede sorunlu mu oluyor?
Sayın Bonsaisever,
burda asıl sorunu kışın ev sıcaklığının neme oranı ile dengelemelerde ev şartlarında yaşamak sorun olan asıl kısımdır.
Benim bildiğim bir üretici burada bu sorunu yaşamakta sera şartlarında çok sağlıklı olan bitkileri evde sorunlar ortaya çıkabilmekte. Çok gevşek olmayan ve de zamanla da sıklaşan kökleri sıkıştıran substratlar sonuçda epiphyt olan bu bitkilerin amatörlerce, köklerinin tamamen havasız kalmasına ve de bir dizi mantar hastalığından bahsi geçen göbek çürümesi vs. den kurtarılamıyacak kadar geç farkedilebilinir.
bazan yaprakları bir tavşanınki gibi sarkıverir siz de susuz kaldı diyerek sularsınız bu hakkaten böyle olabileceği gibi köklerinin çürümesi sonucu suyu çekememesinden de bitki balçık su içinde yine de susuz kalır. Bir de köklerin aşırı tuzlanması ( bu gübreden substratdan ve sulama suyundan kaynaklanabilir) sonucu da olabilir.
Uyarmışdım hastalıklar cildinin birinci fasikülüne başladık korkarım ... :D ;)
bence de en önemli ve en bilinmeyenidir bu kısımı
Phalaenopsis aslında çoğu gibi epifit bir orkidedir. Orkidelerde terestrik olan ana gurup paphiopedilum ve cymbidium dur.
phalaenopsis ayrıca da kökleri ve özeliklede uçları da fotosentez yapar dolayısıyla da Phalaenopsis saydam bir saksıya dikilir ve hep o boy (bazen biraz büyüğü ancak tkrb. o boylarda) saksı yaşamı boyu ona yeter. saksısı büyütülmez. sadece saksı boşaltılıp substratı değiştirmek kafi gelir.
bu işlem esnasında ölü köklerden dikkatlice temizleyip yeni substartla aynı saksıya veya aynı boy temiz bir saydam saksıya dikilir. substratı bakım koşullarına göre de değişir şayet sıkça sulayan biri iseniz çam kabuğu % 60 torf % 10 kadar, % 10 styropor kırıntısı % 10 kömür % 10 şişe mantarı kırıntısı'ndan bir karışımı veya haftada bir 10 günde bir sulayacaksanız.
burdaki torf miktarı çoğaltılıp biraz da styropor kırıntısı ile perlit karışıma dikim yapınız. evde camekanda terraryumda vs. yetiştirilecek Phalaenopsis için birinci çam kabukları fazla olan karışımı tavsiye ederim.
zira kış aylarında ıslak kalan substrat koklerini saran ve çürüten bir mantarın üretimini destekliyeceğinden evdeki ısı ve nem şartlarında kolayca üriyen bu mantarlar göbek çürümesi fusarim pythium veya phytophtora cylindrocarpon sclerotinia botrytis gibi daha bir dizi mantarın ve küfün üreyip, Phalaenopsis ın ölümüne sebep olacaktır.
tamamen epiphit olarak bir uygun satıha sphagumla bağlamak sureti ile mümkündür ancak o zaman çiçekleri doğada olduğu gibi sarkarak açmak zorundadır....
saygılar
gysophila
07-08-2006, 10:42
selamlar bende yalova meslek yüksek okulu seracılık ve süs bitkileri yetiştiriciliği
mezunuyum
fakat bütün kitaplarım bana yardımcı olamadı şimdi bir sorunun cevabını arıyorum yardımcı olursanız sevinirim..
bir phalaneopsis im var fakat 1 yıldır çiçek açmıyor.yaprak çıkartıyor bol bol ama çiçek yok!:( yardımcı olursanız sevinirim...
Bana bulunduğu çevre ve bakım koşulları hakkında bilgi verirseniz sevinirim.
bu kadar bilgi ile neden çiçek açmıyor sorusuna cevap vermem takdir edersiniz ki çok zor
bir dizi faktör vede bu faktörlerin de birbirleri ile olan ilişkileri söz konusu iken devaml yaprak açıp çiçek açmaması bana tuhaf geldi yaprak açacak kadar sıhhatli bir Orch. kendini iyi hissediyor hatta çevre şartları ona çok uyumlu dmek . ancak bu gibi bir durumda çiçek vermemesi bana bir şeyi görmediğimizi akla getiriyor açtığı yaprakların durumu nasıldır sağa ve sola açık canlı diri kaç çift yaprak var vede mümkünse söz konusu bitkinin bir de resmini eklerseniz sevinirim.
substrat?
saksı?
su?
sulama?
ışık/güneş?
durduğu yer?
etrafındaki olası diğer bitkiler?
güberlele dozu ve sıklığı?
oghuzturk
25-08-2006, 18:47
Merhaba arkadaşlar bende bir tane phalenopsis var. ve bunu çoğatmak istiyorum ayrıntılı bilği verebilirseniz çok sevinirim. Bir kaç ay sonra çiçek açacak şimdi sürgü verdi. Bir seneden beri bende, yardımcı olursanız sevinirim.
cevaplarınız için teşekkür ederim.
Sayın oghhuzturk,
bunu bende istiyorum lakin Phal. monopodial bir orkide olduğundan yavrulaması hemen hemen imkansız gibidir. Tohumla üretimi konusu ise kendi başına bir konu. tohum taşıma süresi 8 ay olmakla birlikde tohum öylece toprağa atılıp dikilesi.. sonradan filizlenmesini beklenen bitkilerden değillerdir orchlar. steril şartlarda özel laminar flow çeker ocaklarda ekim gerekir bu da tam taşaküllü bir biokimya laboratuarı demek olur. kaldı ki bir tohumdan üretiğiniz phalın en iyi şartlarda çiçek açması 2 sene Vandalarda 16 seneleri bulabilir.
sizin tek şansınız çiçek sapını müsait yerinden kestikden sonra ordan çiçek filizi yerine bir yavru vermesini beklemektir. kökden veya ana gövdeden ikinci bir filiz vermesi yavruya dönüşümü phal.lerde çok ender vakalardır.
çiçek sapından hangi şartlarda yavru filizi oluşturulduğu ise kesin olarak hiç bilinmemektedir. bu tabiyatın tamamen keyfiyetine kalmış. bu konuda olası araştırmalar gereke şartlar hakkında olsun ısı olsun nem olsun ışık tam bir sonuç vermemişdir.
benim bu sene 250 kadar phal.imden aldığım yavru (çiçek sapından sadece bir adet dir geçen seneler daha berekeli geçmiş idi.
oghuzturk
25-09-2006, 21:55
cevabınız için çok teşekkür ederim. Bir kaç sorum daha olacak sizi sıkmazsam...
orkidelerin diğer türlerini nasıl temin edebilir. sizin tavsiye edebileceğüniz ev şartlarında yaşayacak orkideleri nasıl bulurum.
bir de phal. in çiçek sapını ne zaman kesmeliyim, nasıl kesmeliyim, neresinden kesmeliyim, ve nasıl beklemeliyim yavru vermesi için aydınlatırsanız çok çok sevinir sevinirim. Birde bu konuda bir kaynak bulabilirmiyim. Bir sorum daha var tohum nasıl elde edilir.teşekkürler saygılar.
Ev ortamında Orkideler genel olarak zaten zor bakılır. Bu böyle olmasa kolay bitkiler olsa her ev orkideden geçilmez olurdu. Zaten pahallı fiyatları da zor bitkiler olmalarından kaynaklanır. ancak son zamanlar kolay bakımlı fazla nazlanmıyan hybridleri üretildi zaman zaman da türkiyeye ithal edilmekde. Burda adı geçen türler Oncidium, Cambria, Cymbidium mini türleri, Zygpethalum ve tabii ki phalaenopsis doriteopsis (dartineopsis) hybridleri.
döllenmesi bizim burdaki sinek böcek le olacak türden değil bir kürdan ile polenler alınır dişi yarığa yerleştirilir bunu yapmak ise biraz beceri ve bitkiyi tanımak gerekir.
Phal.ın çiçeği geçtikden sonra çiçek sapının 2/3 üne denk gelen gözün (çiçek açmamış göz olması şartı ile ) 0,5cm üzerinden steril veya temiz bir makasla kesin. Ve bekleyin ;) gözün koruyucu minik yaprağın kurumamıiş olduğuna bakın vede filizlenene dek beyazlanmadan yeşil kalmasını gözlemleyin beyazlaşırsa dibinden kesin. çiçek veya yavu vermez boşa bitkiyi yormayın.
denizakvaryumu
26-09-2006, 11:13
benim bu sene 250 kadar phal.imden aldığım yavru (çiçek sapından sadece bir adet dir geçen seneler daha berekeli geçmiş idi.
Erkan Hocam 250 orkideye nasıl bakıyorsunuz ,gübresi,torfu vs.nereden temin ediyorsunuz?
Yoksa piyasada satılan orkideler sizden mi geliyor:)
Yok Hakan bey ,
ben sadece çiçekçilerde çiçekleri geçmiş, çürümeye terkedilmişleri toplayıp toparlanmalarını sağlıyorum. Her ne hikmetse yine onları cehalete teslim etmeye yüreğim el vermiyor. Tam da bu durumun uzantısı bendeki aşırı Orch. populasyonunu cevaplıyor.
Türkiyeye resmi bitki ithalatının sadece damızlık izni ile mümkün olabileceğini biliyormuydunuz. Bendekiler buzdağının ucu dahi değil. Beni üzen bu yoldan kaybolan milli servet. Bu resmin çerçevesine Orchis.leri de katarsak kendiniz biraz bakın bu resme vede yazın bana burda gördüklerinizi....
Geçen hafta itibarı ile askılıkları galvaniz saçdan mamul diye kesilip kopartılmış vede çöpe atılmış 50 kadar Vanda geçdi.
Sorum şu: kıymet anlayışımız ne? galvaniz tel mi kıymetli 5- yıldan 16 yıla dayanan çiçeklenme süreleri olan mavi Vanda prensesleri mi kıymetli.
bunların çiçekleri birilernin düğününü süslemiş olabilir ancak...
ANLIYAMIYORUM...! Anlamak istemiyorum.
oghuzturk
26-09-2006, 12:32
Erkan bey çok teşekkür ederim. Saygılar
oghuzturk
26-09-2006, 14:54
Erkan bey yine ben elime şu şekilde bir bilği geçti. böyle bir çoğaltma yapılabilirmi ne dersiniz.
"Siz en kolayı ana bitkiyi, çiçekler geçtikten sonra ortadan ikiye kesin, her bölümde en az bir yaprak ve dipte köklü kısım mutlaka olsun.
Bildiğiniz özel orkide toprağına (su tutmayan karışım) parçaları dikip genel bakıma devam edin. Bol ışıklı bir yerde, güneşsiz, haftada bir dinlenmiş suyla sulayıp süzün, sakın kökte su kalmasın, arada da bitkiyi biraz fısfıs aletiyle nemlendirin.
Korkmayın kesilen parçalara birşey olmaz, kısa sürede fıstık gibi iki orkideniz olur."
Phal.ler için bildiğim bir metod değil bunu phal için mi duydunuz?
bence bunu denemek dahi çok riskli elinizde böyle bir amelie sonunda değil iki hiç orkide olmama ihtimali %99,9
bu benim fikrim. bir diğer bildiğim phalaenopsis hybridi doritis ile melezlenmemiş ise zaten sadece en çok 4 tek yaprağı olduğu yolunda.
sanırım türkçesi çökertme olan hastalığın phallerdeki riskini küçümsemiş bunu söyleyen arkadaş. bu konuda 35 senedir dış kaynaklı kitap okudum görüşmelerde bulundum ancak phaller hakında böyle bir söylemi ilk kez duyuyorum kusura bakmazsanız "cahilce" demek geliyor içimden.
burda denilen " korkmayın bir şey olmaz" yapraklar patır patır elinizde kalınca anlaşılır zaten "fıstık" gibi terimlerle süslenen çocuk kandırmacası gibi fikir...
bana sorarsanız oğuztürk bey gelin etmeyin eylemeyin yapmayın vazgeçin şimdilik böylesi bir katliyamdan. ;)
Yahu kusra bakmayın okudukça gözümün önünde canlandıramıyorum bu bilginin kaynağı ne kadar ciddi ve güvenilir biri denemiş de başarılı olmuş mu yoksa kötü bir şaka mı yapıyor bunu söyleyen...
oghuzturk
26-09-2006, 16:15
tekrar teşekkür ederim erkan bey. bende şu anda 7 veya 8 yaprak var. bilgiye ulaştığım site adresi şöyle (umarım yasak değildir link vermek) "http://bahcevan.com/?p=21#comments " ayrıca emin olmadan bir şey yapmam. size bir sorum daha var elinizde diğer orkide türlerinde varmı varsa bir kaç resim gösterebilirmisiniz bize
saygılar
Bu linkde yazılanlar sadece genel ve yanlış değil Orkidelere kısmende hakaret içeriyor.orkide kokmazda koksada leş gibi kokar dercesine havalandırma tavsiyesi bana yetti kusura bakmayın orkideleri cycasın fiyatı ile çorbaya çeviren bir siteyi ciddiye almam söz konusu olamaz. Amerikan usulü sensasyonel bilgiler nedense bana Banu hanımın sivrisineklerle olan dionaealı savaşını anımsatır gibi.... reytinge dayalı magazin haberciliği gibi geldi.
hani hergün haerlerde herhangi bir sebze hemen hemen her ay başka bir hastalığa iyi gelir gibilerden flaş haberler verirler ya...
hani onlara kalsa prostan kanserini domatesdeki luteinle iyileştireceğiz ancak orda söylenmeyen gerçekler hergün gerek duyduğunuz lutein dozu için bilmem kaç ton domates yemenizin gerekliliği. veya limonda hiçde idaaların aksine vitamin c açısından zzengin olmadığı gerçeği.... provitamini vitaminle karıştırıp retinol alacağım diye karaciğer dururken tavşan misali geviş getiremediğinden ancak %15 PROvitamin A aldıkları vs...vs...
ben daha ciddi linkleri okumanızı tavsiye edeeğim ancak ingilizce bilginiz hakkında bir bilgim yok türkçe kaynaklı bir linkde ben de bulamadım. resimleri de fırsat buldukça resize ve uygun fotoğraflarımı eklerim daha iyisi belki (biliyorum malina hanım bana az kırgın :o ) ama galeride yer açarsa oraya eklemem en doğrusu olurdu belki.
3267
Örneğin bu bir Phalaenopsis türüdür. Bu çiçeği nasıl ortadan ayıracağız onu merak ettim açıkçası. bir de yukarda verdiğiniz linkdeki ZAT birşeyleri bir yerlerden duymuş yazıyor ancak pek de neyin ne olduğu konusunda bir deneyimi olmadığı gibi bilgisi de yok çamaşır suyu fırça vs.. evet de hypoklorit çözeltisinin de seyreltmesi hakkında bir bilgi yok. çok ileri teknikleri basit gibi yazmış sakın o dendrobiumları dediği şekilde kesip de ne substrata hangi yosuna hangi ısı şartlarında nereye yatıracağınızı bilmeden parçalamayın. evet böylesi metodlar dendrobium epidendirum vs. gibi epiphit orch.lar için mevcut ancak söğütdalı doğrar gibi **** lekeli tişörtünüzü kokoşka ile yıkayıp bembeyaz beyaz ötesi (orası neresi ise) yüzbin tişort elde edeceğiniz kadar gerçek ve basit :)
Erguvan Muhibbi
27-09-2006, 11:47
Erkan bey üstadımız verdiğimiz linkteki orkide değilmi?
Eklenti 3267 (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=3267)
Orkide ise türü adı nedir hocam?
http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=5404
Hüseyin bey,
evet haklısınız bu bizim meşhur Orchis sınıfı yerel orkidelerimizden tam türünü doğru olarak söyliyememle beraber laxiflora'ya ancak ne yalan söyliyeyim yerel salepgiller konusunda çok bir bilgim yok ancak sadece bunun bir Orchis olduğuna eminim.
Ben Orchis laxiflora http://www.almediam.org/images/imagenes%20libro/librow_288.jpg
derim. resimleri bolca netde bulunabilir bir alt ssp.si de olur
Evet bu Orkideler konusunda da sonbaharın ortalarında kışa hazırlık için bitkilerimizde dikkat etmemiz gerekenler var. tabiii burdaki konu olan bitkiler orkide sınıfı olanlar.
çoğunuzun eminim phalaenopsisi vardır. artık evler bize ne kadar da halen sıcakmış gibi gelse de orkideler tahamül sınırlarına dayanmış gibiler. dışarıdakileri ki cymbidiumları da artık içeri almamızın zamanı çoktan geldi de geçti.
Phalaenopsislerde sulamalara aman dikkat. haftada bir sulama ve sabahları sulama gibi konulara dikkat bir de gübreyi ihmal edenlerimiz oldu ise pek zararı yok ancak şimdi çiçeğe durmaya hazırlanan phal.ler cymbidiumlar cattleyaları iki haftada bir düşük dozda gübrelememiz bu zamanda çiçeklerini görkemli ve sağlıklı açmaları açısından çok önemli.
sulamaya zamanı konusunda gereksinimleri olup olmadıklarını anlamanın çok kolay bir yöntemi var saksıyı kavrayıp kaldırır gibi yapın. elinize saksı hafif gibi geldi ise sulayın aksi durumda bir kaç gün bekleyin.
İyice saksılar kurusun sonra sulayın. bunun sebebi bize uyan bu 20oC derecede phal.lerin köklerinde devamlı nemli toprağın serin ortamda çökerten hastalığını yaratıp birden bitkilerin yaprakları elinizde lıp diye kaldığında farkedeceğiniz, müteakip kereler bahsi geçen kök mantarlarının bitkinin köklerini sarıp üremesi ile besin su almasını önleyip bu monopodial orkidelerin çok geç öldüklerini farketmenizi önlemektir.
Mine Pakkaner
07-10-2006, 23:01
Erkan Bey, bunca tecrübeme ve teknik bilgime rağmen hiç orkide yetiştirmedim veya evimde bakmadım. Ancak verdiğiniz bilgilerin ışığında kuzey pencereleri eğer yetiştirme için uygunsa bir orkide alıp bakacağım. Satın alabileceğim bir bitki bulunca size danışırım. Kuzey pencereleri için önereceğiniz, birkezden çok çiçeklenen çeşit var mı ? Işık dışındaki koşulların hepsine hakim olabilirim. (Nem, ısı vs. )
Teşekkür ederim.
Erkan Bey merhabalar,
Her ne kadar sentetik ışık kaynaklarından ilave destek almak sureti ile bu konuda bir fayda sağlanabilir mi bilemesem de, aklıma şu geldi:
Hollanda' da yanılmıyorsam -coğrafi konumu gereği- güneş ışınlarının tayfının eksik kaldığı yerleri (spektrumun) ikame edebilmek için kapalı alan lale soğanı yetiştiriciliği yapılan seralarda az olan güneşe takviye olsun diye, sıkıştırılmış sodyum buharlı lambalardan destek alıyorlar. Bu sentetik aydınlatmanın amacı, güneşin yokluğunu kompanse edebilmek maksadı ile...
Buradan bir çıkarsama ile, acaba Mine Hanım'ın kuzey pencerelerinin teknoloji transferi ile arzu edildiği taktirde güneyleştirilebileceğini (Eski ABD İç savaşı gibi oldu.. Kuzey-Güney :D )söylemek orkideler açısından mümkün olabilir mi?
Her ne kadar elektrik enerjisi kullanan sentetik ışık kaynakları ile desteklenmiş bu tür bir çözüm daha masraflı olabilecekse de, ihtiyaca matuf belki iş görebilir diye hem düşüncelerinizi öğrenmek hem de konuyu aklımıza getirmek istedim.
saygılarımla,
Mine Pakkaner
08-10-2006, 00:46
Kemal Bey,
Erkan Bey'in cevabını beklerken, bu vesile ile yapay ışıklandırma ile ilgili daha önce açılmış bir başlığa, yeni üyelere bilgilendirme, eskilere ise hatırlatma amacı ile link verelim.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1605
Mine hanım kuzey penceresi denince akla hemen cymbidium türleri gelir .
Yalnız İzmir'in 21 hazirandeki halini bilmem ancak istanbulda güneşin uzun kaldığı günlerde kuzey penceresi da sabah ve akşam saatlerinde güneş alabilmektedir. Pencereniz tamda pusula doğrultusunda kuzeyde olmadığını da var sayarsak cattleyalar hariç hepsi mümkün hatda ideal zira yaz aylarında öğlen güneşi alamıyacağından yanma tehlikesi olmıyacağı gibi tüm bir yıl en doğal ışığı alıcaktır.
Başlarda bahsi geçen cymbidium bu forumda da anlatığım gibi oldukça yer kaplıyan bir tür buna sanırım halk arasında dal-orkide de deniyor. Cymbidiumun hacmi size sorun olmıyacak ise hem kışları daha serin isteyen hatda çiçeklenmesi için de gerekli ısıları kuzey pencerelerinde yakalamak mümkün bir an yine İzmir'den bahsetiğimizi unutum ki dediğim gibi cattleya hariç hemen hemen tümü.
Benim önerim şimdilerde de çok kolay piyasada bulunabilecek phalaenopsisi deneyin ancak dediğim gibi çökertmeye dikkat... :( tek sorunu bu gerisi, hele hele sizin gibi bir botanikde uzman ve deneyimli biri için çok kolay bakımı.
Bir aralar Koçtaşda 19-20 YTL ye Dendrobium nobile hybridleri de satılıyordu bunu da tavsiye ederim. saksı konusunda ise saksıları küçük sanıp büyütmeye kalkışmayın nasıl ki incir ağacının meyve vermesi için dikimde köklerinin adeta taşlarla sıkıştırılması gerçeği var orkidelerde de rizomu saksıdan taşmadan büyütmeyin. Kökler saksıdan dışarı çıksın bunlar hatda hava alıp photosentez de yaparlar zaten yeşil uçlarından bunu kolayca anlamak mümkün. Saksı değişiminin müteakibi bitkinin kendini toplaması çiçeğe durması bir 6 ayınızı hatda bir seneyi bulabileceğinden. ilkbaharda az büyük bir saksıya dikkatlıce değişimi yapılabilir.
Kuzeydeki pencerenizin altında umarım kalorifer peteği vardır böyle ise bir geniş dikdörtken kaba pomza taşı perlit veya hydrokültür granülleri koyup bunu da su ile doldururur iseniz bunun üzerine bir ızgarada saksılarınız konuşlandırmanız hem bitkinin istediği nemi sağlıyacaktır hemde saksının dolayısı ile bitki köklerinin devamlı ıslak kalmasını önleyecektir.
Gelelim bir kezden çok çiçeklenme konusuna, bu ancak ya vanda **** bazı cattleya türleri ile mümkün vede kısmen phytohormon kimyası veyahut bir dizi sizinde bildiğiniz ışıkla şaşırtma v.s. gibi tekniklerle...
ancak şunu da göz ardı etmiyelim ki tüm orkidelerin veya ( şu anda bahsi geçenler en azından) uygun şartlarda 6 ila 8 hafta çiçeklerini açtılarımı yapay çiçek misali cap canlı kalır. Ancak phalaenopsisin çiçeğini açar açmaz döllendirme yapmazsanız tabi zira döllenir dölenmez çiçeğin solup kurumasını izlmeke mümkün en geç 24 saatde ölür ancak phalaenopsisi bundan önceleri anlatığım yerlerden kesilir ise tekrar tekrar benim bir kışlık rekorum (4 kez) açtırmak mümkün ancak yazın ciddi bir dinlenmeye alıp vegetasyone girdiği anda dikkatlice gübrelemek şartı ile zira bitki tahmin edebileceğiniz gibi bitap düşmekde ve de bir dahaki sene açtığı çiçeklerin sayısında azalma ve çaplarında küçülme gözlemlenir.
Çiçekleri insan eli değmeden vede bizim burdaki böceklerin de döllendirebilecekleri tarzda çiçekleri yok adeta her yabani orkideyi döllendiren bir böcek arı vs. türü mevcut ki çiçeklerinin şekilleri de bu arıların dişilerini andırır olmasının baş sebeplerindendir.... neyse bu konu hem zevkli hem derin belki başka bir yazımda...
eh ne diyelim artık had size de kolay gelsin.;)
Kemal bey,
Hollanda'dan öğrenebileceğimiz o kadar çok şey var ki bitki konusunda. Adamlar ışık, ısı ,torpak ısısı, gübre, fitohormon vs gibi olayları hem öylesine bir otomatize etmişler ki, bitkiler bir senede iki seneyi birden yaşıyorlar. Amatör kullanım için Grolux veya flora, ki her ikiside kardeş kuruluş olan iki şirketin tescilli markaları (vede korkarım aynı lambaya sadece değişik adlar koymaktalar), yeterli gelmektedir.
Ancak groluxlar her sene değiştirmek şart, zira ışık spektrumu gözle görünür bir sapma göstermese de bitkilerin kullanabilecekleri dalga boylarında ciddi azalmalar olmakta.
Pencere arkası konusu herzaman bir kompromisdir aslında. Burda akıllara vereceğim en iyi örnek, insanların cam arkasında güneşlenerek bronzlaşamıyacakları gerçeği, D vitamini eksikliğiniz dolayısıyla da hanım arkadaşlarımızda bir dizi faktörle bir dönemden sonra baş gösteren osteoporoz ki..... yine konudan saptım özür.
Yani normal pencere camı IR ışını ve de UV ışını bölgelerinde ciddi sınırlamalar getirir. IR çök önemli olmamakla belki UV konusunda bazı Orch.ve CP.cilerin günde bir kaç saat ek siyah ışık dediğimiz morötesi ışık spektrumunu da bitkilerine ışımasını sağlamaktalar.
Bazılarınızın aklında oluşabilecek sorulara bir ek cevap, bu ampulların özelikle HQI ve diğer UV IR ışığının geçirmesi istendiği lambalarda, özel Quarzdan mamul oldukça pahallı camlar kullanılır.
Mine Pakkaner
08-10-2006, 12:35
...
geniş dikdörtken kaba pomza taşı perlit veya hydrokültür granülleri koyup bunu da su ile doldrurur iseniz bunun üzerine bir ızgarada saksılarınız konuşlandırmanız hem bitkinin istediği nemi sağlıyacaktır hemde saksının dolayısı ile bitki köklerinin devamlı ıslak kalmasını önleyecektir.
...
Erkan Bey,
Öneriler ve bilgiler için teşekkürler. Orkide konusundaki genel kitabi bilgilerimi bu yetiştiricilik deneyimi ve desteğinizle geliştireceğim ve vicahiye çevireceğim için mutluyum.
Yazınızın yukarıdaki bölümünü alıntıladım çünkü üyelerin dikkatini çekmek istedim.
Bu benim de çok kullandığım bir yöntemdir. Hatta vermikülit, perlit, patlak kil vs. bulamayanlar basit çakıl taşları ile de bunu yapabilirler. Böylece bitki etrafında bir mikroklima yaratılmış olur. Hem yaz hem kış uygulanmasını öneriyoruz. Yazın sıcaktan , kışın ısıtma nedeniyle havanın kurumasından bitkiyi korumuş ve gerekli nemi sağlamış olurlar.
Evimin orkidemi bakmayı düşündüğüm penceresinde güneş tehlikesi hiç yok.
Evet, her bitki bir macera, bir okul, bakalım neler öğreneceğim :rolleyes:
Sayın Erguvan Muhibbi,
Masanızdaki mısır konservesindeki bitkiye Orkidler açısından bir bakış sunayım dedim.
Bilindiği gibi epiphit orkidler özeliklede Phalaenopsis saydam saksıda daha sağlıklı gelişmekteler. Eh malum memleketimizde de bu tür saksılar her marketde satılmadığından, Almanların da dediği gibi (Not macht erfinderisch) zorda kalınca insan icatcı olurmuş. Gerçi resimdeki fideler phalaenopsis değil ama pek de farkları yok bu bağlamda :cool:
Boy boy pet şişeleri kesip de altını delerseniz sonuç ekde. Orch.lar hallerinden pek de memnunlar.
42394240
Erguvan Muhibbi
09-10-2006, 00:22
Üstad çok teşekkürler yalnız saksıları kısa kesmişsiniz pet şişeler ha derin olabilir neden derin değil?
sadece ve sadece fotoğrafının çekilmesine elbeteki bir maruzatım olamaz. Ancak bu forum sadece bizim gibi doğa düşkünü çevrecilerce okunmamaktadır.
Sizi anlıyorum... İki ucu .oklu değnek dedikleri durum... Bilimsel çalışma yapıp bir arşiv oluşturmak, bunu yapayım derken bir katliama neden olmak...
Üstad çok teşekkürler yalnız saksıları kısa kesmişsiniz pet şişeler ha derin olabilir neden derin değil?
Sayın Erguvan Muhibbi Hüseyin bey,
resimlerde belki öyle görünüyorsa da çapı kadar boy oranı ile kesmek yeterli. kaldı ki bunlar hem 1-2 senelik fidler vede köklerinin çok da derine girmesine gerek olmıyan epiphit türlerden. öndeki ikisinde Dendrobium harveyanum ve Dendrobium eximium var arkada kalan üçüncüsünde ise Laelia purpurata'nın coerulea variyasyonu. bunları ilk baharda üçer adet diktiğim petlerinden çıkartıp birer yeni pet tahsis edeceğim :cool:
Şu anda dahi üçü birden o kadar derinliğin sadece 1/3 ünü ya kullanıyorlardır **** daha yüzeysel kökler salmakdalar.
oghuzturk
30-10-2006, 10:42
Tekrar merhaba bir bilene soralım dedik.....daha önce bahsetmiştim benim bir pal. im vardı. bu sıralar biraz çoştu 6-7 tane kök verdi. çiçek için iki tane de dal verdi.
birde bilemedigim farklı bir filiz verdi gövdeden bu ne olabilir ?. (resmini ekliyorum)
bir sorum daha var.....gecen senenin çiçek dallarını yarıdan kesmiştim onların kalan kısımları ne olacak odunsu bir şekilde gövdede duruyor kendi düşermi ?
bir soru daha yeni çiçek dallarını dik mi tutmam gerek yoksa müdahale etmesem ne olur serbestce büyüse....dik tutmam gerek se ne kullanayım pilastik , kamış vs....
şimdiden teşekkür ederim. sevgiler saygılar......
Dilek Erbil
30-10-2006, 11:07
Erkan Bey,
valla iyi ki kötü bir resim nazarım değerdi doğrusu.Haklısınız Cattleya'ların ihtişamı hiçbirinde yok,birde çicekleri phaleonopsisler kadar dayansaydı keşki.
Gaskellianaların kokusu süpermiş duyduğum kadarıyla.Gaskeliana coerulea Blue'ya benzettim,bayağa koyu bir iççiceği (?)fırfırlı :)) var.Tamamen mor mu içinde sarıları yok mu?
Cattleyalarınızı çicek öncesi mi veya sonrasımı dinlenmeye çekiyorsunuz?
Benim gözbebeklerim Lc.Longriver Compton ve Lc Tokyo Magic Moonbeam (tek yapraklı bulbları var durmadan sürgün veriyor ama çiçeklenme belirtisi yok,galiba bunun dinlenme süresini kaçırıyorum.
Gaskelliananızın hikayesini bekleriz.:))
Evet phal çiçek açmaya başlıyor. dinlenme zamanı bitti şimdi çiçek açma zamanı ancak gördüğüm kadar ile eski çiçek sapları kuru zaten onlar dibe yakın bir yerden ana bikkiyi oynatmadan ve zedelemeden en iyisi bi yan keski ile kesmek bu arda yan keskinizi kolonya ile silip kurutsanız iyi olur.
sonra çiçek filizi 10 cm geçtikden sonra dikkatlice yukarı doğru bir çubukla desteklemeniz gerekir.
şimdi şayet gübrelemediyseniz 15 günde bir çok hafif gübrelerseniz iyi olur gerçi biraz geç ama çok da geçmiş sayılmaz.
plastik bir çubuk da olur genelde bambu veya benzer bir çubuk kullanılyor bu iş için.
ben ekde kırmızı olarak keseceğiniz yeri belirttim mavi ok ise bildiğiniz gibi çiçeğin filizini (influorence'a yı) gösteriyor.
toprağınız çok tıkız bu da bazı köklerin yukarı doğru gelişme göstermesi buna işarettir. kışın sulamalarınıza çok dikkat edin çökertme oluşum ihtimalizin aşırı yüksek...
4701
Catleyam phal kadar olmasa da serinde 6 hafta dayanıyor içi tamamen mor hiç sarılık göremedim ondan sordum.
Bu cat. kışın açıyor müteakibinde yeni filiz veya rizomlu yaprak veriyor yaparığın oluşumundan sonra aralık ortasına kadar artık o kendini belli eder... dinlenmeye geçiyor tabii bu BLC ve LC lerde çiçek açma zamanına göre hep değişiyor. mesela bendeki sarı husk boy BLC hybridi ilkbahar açıcaktı dinlenmede tutuğum için çiçek koruma torbası kurudu vede çiçek açmadı :( o ilkbahar yaza doğru açtığından dinlenmesi şimdi başlıyor phal. ler ise malumalizin azdılar... :)
oghuzturk
30-10-2006, 12:20
cevabınız için cok teşekkür ederim. çökertmeyi nasıl önlerim sulamaylamı ilgili topraklamı....Bir gübreleme derken; sularken 15 günde bir sıvı gübre veriyorum.
Sayın Oguzturk,
gübre normal bitkiler için olan sıvı gübre mi? seyreltmeyi nasıl yapıyorsunuz? çökertme için substratı iyice kuruduktan sonra sulama yapmanız gerek. gübreleme yapacağınız zaman substrat çok kuru olmamalı...
Saksı saydam saksı ile dip kısmının üzerinden göründüğü şekli ,ile bir resmini eklermisin?
İşte çökerten ve/veya göbek çürümesi dediğimiz aşamanın son evresi.
monopodial orchidelerden olan phal.de bunu farketiğinizde bir gün içinde ekdeki resimdaki gibi bir bitki kalır elinizde..
4720
**** dahada ileri evresi ikinci resimdeki gibi
4721
Şayet ilk resimdeki gibi son yaprakda mantarları durdurup bitkinin son yaprağından beslenmesine devam ederseniz bu üçüncü resimdeki gibi bir durum söz konusu olabilir.
.4723
Ancak aşağıdaki resim gibi bir düzelme için çok dikkatli bakım gerektirir
4722
acilen substratın değişimi ölmüş kontamine köklerin kesilip imhası kesilen yerlerin kömür tozu ile müdahalesi vede canlı gibi duran dolgun köklerin % 0,05'lik bir Benomyl banyosuna batırılıp yeni, bol kömür kırıntılı, temiz, fırında veya mikrodalgada sterilize edilmiş substrata dikim ile şansınız artar. ancak bu halde dahi kurtarılmış bir phalın yeniden çiçeklenmesi takdir edersiniz ki 2 seneyi bulur.
Tafsiyem böyle bir durum sözkonusu olursa ki olmamasını dilerim... yine de hemen çöpe atmadan evvel, öğrenilmesi açısından, bir denemenizi, görmenizi, kendi deneyimleriniz açısından faydalı olur kanısındayım tabii orch. konusunda ilginiz yüksekse. ancak ilk bir kaç denemede hemen böylesi bir komadan bitkiyi kurtaracağınız garantisi varmış gibi sanmayın ilk lerde müdahalede çok geç kalabilmiş olabilirsiniz. hattda kurtarmıyabilirsiniz ancak dediğim gibi bir el becerisi bir deneyim olması açısından denemeye değer.
Sayın forum üyeleri sayın orkide bakıcıları,
umarım çoğunuzda phalaenopsislerinizde çiçeklenme filizlerini gördünüz veya sürmüşlerdir. bunların resimlerini burdan paylaşmak isteyen var mı?
yeni inflorence duran phalların geçen seneki çiçekl saplarında bir ciddi hareketlenme yoksa dibindeki gözün üstünden kesmenizde fayda var.
gübrelemeye devam ancak aşırıya kaçmayın... bu arada forumda adı cp lerle bağlantılı anılan, sadece revers osmosis suyu ile orkideleri sulamakdan kaçının buna ek EC'si (yani Elektro Conduktivity = iletkenliği) 150 milliSiemense gelecek şekilde 1-2 gün bekletilmiş şebeke suyu katın.
oghuzturk
13-11-2006, 12:10
tekrar mehaba benim pal. imde çökme başladı elimde sub. yok birde bilecikte fıstık çamı kabugu bulamıyorum. ağaçıda buralarda yok. başka bir çam veya ağaç kabugu olmazmı. bir de bu sub. ın hazırlanışı nasıl yapılmalı normal toprak katılacakmı? anlatırsanız sevinirim. acil yardım istiyorum. cevap verriseniz sevinirim.
oghuzturk
13-11-2006, 12:30
birde bu torf' u nasıl temin ederim. Bilecikte yok tur sanırım
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=47864&postcount=38
umarım burayı okudunuz...!
Çökme başladı derken nasıl anladınız? şayet hakkikaten çökertme hastalığı kapsamında kökleri mantarlar sarmışsa hemen bitkiyi saksıdan çıkartın substratı silkeleyin ve atın. Benomyl'li bir çözeltye kökleri batırın. ölü kökleri temiz bir makasla kesin. Kestiğiniz yarlara veya tüm köklere bildik mangal kömürü (veya daha da iyisi akvaryumculardan alabileceğiniz aktifkömürü toz haline getirin bir havanda) ile pudralayın, yani kaplayın. burda bir diğer yardımcı madde 4-5 diş sarmısağı iyice ezip 1/2lt kaynar su döküp sarmısaklarla bu çözeltiyi geceden bekletip bir kahve filteresinden süzülmüş suya sokmak ancak sarmısaklı su daha çok bastırıcı yani prevenif bir çözüm çökertme çok ilerlemişse Captan tatbik etmek gerekir.
Ancak çok acil orkide substratına ihtiyacınız var...!elinizde yoksa kökler bir kaç gün açıkda kalabilir kurumaları bu durumda iyi olur. Saksı toprağı humuslu toprak vs orkidelerde asla kullanmayın.
bir diğer experimentel yol substrat karışımı için torf (ki bu da humuszus torf olacak bu torf kavramı da çok karışık buralarda yapımarketlerden alacağınız torf saksı toprağı olabilir lütfendikkat...!) ceviz kabuğu kırıntıları ve perlite (vermiculite de uygundur) karışımını denemeniz.
ceviz kabuğu ile ilgili kesin bir sonucum yok kıyaslı denemelerim var ancak akademik bir tarzda değil henüz...
P.S. bundan dolayıdır ki orkide ve etobur bitkilerde "toprak" kelimesini kullanmakdan hep kaçınıyorum. Substrat için iyi bir karşılık bilen varsa lütfen yazsın...
oghuzturk
13-11-2006, 14:09
kök ve bir yaprak çürümeye başalamış.
sarımsaklı suyu ilaveten yapmalımıyım. ?
substrat ı nerden alabilirim kargo ile filan gelirmi?
Resim varsa ekleyin. yaprak nasıl çürümüş köklerin çürüdüğünü nerden nasıl gördünüz hepsi tüm kökler mi?
sonbaharda yaprakların sarrarmaları normaldir bu tropik bitkiler için de geçerlidir. miadını dolduran yapraklar zaman zaman sararıp kurur. Bu kökler için de geçerlidir.
bu şartlarda kesin bir şey söylemek çökertmeden bahsetmek mümkün değil
oghuzturk
13-11-2006, 14:24
resmi yarın ekleyebilirim. orta yapraklardan birtanesi sararıyor , çürüyor gibi aynı şey gövdedede var sanki suyu fazla gelmiş gibi15 günde bir suluyorum ama ......
oghuzturk
13-11-2006, 14:38
http://www.tekzen.com.tr/v4/d_urungoster.asp?ref=10&urun=609786 burada torf satılıyor ama ....
torf u buradan alsam
normal bir çam ağaçı kabugu kullansam
mangal kömürü ve biraz köpük kullansam olurmu.
birde Benomyl nerde bulunur sarımsaklı su aynı iş görürmü
teşekkürler
Burdan görebildiğim kadarı ile ne olduğu konusunda tam bir şey diyememekle beraber bu saksı harcı içinde "torf" da vardır ancak bu torf tahminim sphagnum torfu dahi değildir. şu etapda şayet dediğiniz gibi orta göbekde çökertme kendini göstermiş ise vede ilk yeni çıkan yaprak düştü ise torfu unutun orkidenizi substartından çıkartın saksı çok uzun zaman nemli kalmış size çam ağacı kabuğu kırıntısı kömür yeterli olacaktır. torf konusunda ise sanırım bir zamanlar tekzen de vardı cocospeat denen hindistan cevizi kabuğu unu katın % 10-20 kadar...
saksıdan söktükden sonra bir gün kökleri açıkda kurutun....
ancak yine de kesin bir şey söyleyebilmem için bitkiyi görmem gerek.
evlerde phal için torf ve muadili mamulatları pekde tavsiye edemiyorum oturduğunuz ev sobalı mı kaloriferli mi? sulama alışkanlığınız nedir? evde hep birileri oluyor mu yani ev daima 20 C ve üstü sıcak mı? saksınız altılığı nedir?
bence tüm bu soruların cevabını bilemeden dahi diyebilirim ki çok sık sulamışınız veyahut suyunuz aşırı kireçli kökler tuzlanmış da olabilir... saksı kenarlarında kireç veyahut tuz izleri var mı? gübre kulandınız mı hangi sıklıkla ve dozlarda?
Dilek Erbil
14-11-2006, 11:43
resmi yarın ekleyebilirim. orta yapraklardan birtanesi sararıyor , çürüyor gibi aynı şey gövdedede var sanki suyu fazla gelmiş gibi15 günde bir suluyorum ama ......
Erkan Bey'in de belirttiği gibi resim olmadan birşey söylemek güç;ama anlattıklarınıza bakınca galiba yaprakların ortasında su kalmış.sulama yapıldığında önemli noktalardan biri yaprak aralarında suyun kalmaması,yaprak aralarını ve özellikle ortasını kağıt havlu veya kulaktemizleme çubuklarıyla sulamanın ardından kurulayın,özellikle kışın;Sulamayı mümkünse sabahları yapın,akşama kadar kuruma fırsatı olsun.Gerçekten ortadan çürüme varsa fazla bir şansınız yok gibi.Ama çok nazlı olmalarına karşın dirençlidirler.
Genel olarak çürüme var ise benim önereceğim bir şey var (denenmiştir): bir kaşık ayçiçek veya zeytinyağda olabilir içine bir damla kekikyağ (ezcanede bulabilirsiniz)karıştırıp çürüyen yerlere kulakçubuğu veya minikfırça ile sürdüğünüzde,oraları zamanla kuruyup dökülecektir.
Erkan Bey'in önerdiği kömürtozunu bulamazsanız tarçın da iyi bir dezenfektandır.
Şansınız bol olsun,
Dilek Erbil
14-11-2006, 12:05
Erkan Bey, çok üzüldüm hemen karantinaya alın diğerlerinede sıçramasın.Bu meretin çözümü yok gibi maalesef.
Sadece denediğim bir şey var ve vanda ardından toparlandı,belki daha başlangıç aşamasındaydı,henüz çicek açmasada kendine geldi sayılır.Ben radikal bir biçimde dezenfekte ettiğim bir bıçakla kaybettiği son yaprakların bir üst yaprağınıda gözden çıkartarak kestim ve tarçına buladım kesilen yeri ( kömürtozunun yerine )biraz kuruttukdan sonra spaghnum moos sardım bir ip yardımıyla ve arada bir spreyledim,yeniden kök vermeye başladı uzun bir aradan sonra.
Ama ben nasılsa bu gitti diye böyle yaptım,son bir şansımı denedim.Belki başka bir önerisi olan arkadaş çıkar.Yani temin etme zorluğu ve maliyetini gözönünde bulundurursak çok dikkatli olmak gerekiyor,karar vermeden.Umarım kurtarabilirsiniz,bol şanslar.
oghuzturk
14-11-2006, 14:31
resmi gönderdim
evim kaloriferli
15 günde bir suluyorum ama bilecik malum çok kreçli
oghuzturk
14-11-2006, 14:33
pardon şimdi gönderdim
oghuzturk
14-11-2006, 14:38
gidiyormu sizce
Yahu ben bundan da daha sağlıklı phal zor görürüm... :p
ilahi Oğuz bey en altaki yaprak mı sarardı diye yani tüm teror...:D
eh çiçekde açıyor daha ne istiyordunuz olsun hangi kökler kurumuş baksanıza uçları yeşil vede zevkle photosenthez yapıyorlar ancak substratınızın tıkızlığı dikkat gerektiren bir konu bu saksı "toprağını" siz mi değiştirdiniz kaç senedir bu bitki sizde.? sulama suyunuza biraz saf su eklerseniz daha iyi olur. umarım yanlış bir anlaşma yoktur da orta göbekdeki filiz yaprak değildir sorunlu olan...:rolleyes:
ne renk açıyor sanırım bunun sülaylesinde bir yerlerde dorithis ile melezlik var zira saf phal ve phal hybridleri iki yana ikşerden fazla yaprak tutmaz...
oghuzturk
15-11-2006, 12:18
Oh Allaha şükür sevindim verdiğiniz cevap için .
ben bunu geçen sene çiçekli almıştım. normal pembe açıyor yani iki yaşında diyebiliriz. topragını değiştirmedim kendi toprağı.
yabancı bİr filmde görmüştüm bir adam hobi olarak orkidelerle ilgileniyorlardı şırıngalar filan onları aşılıyordu yeni türler filan. acaba bizler böyle şeyler yapamazmıyız. Galiba hem maddi kaynak gerekli hemde bilgi alabileceğimiz kaynaklar (malesef türkçe ) ------bu konudaki düşünceniz nedir?--------her şey için teşekkürler.
sağolun sevgiler saygılar....
Birincisi phal.ınızın hastalanmadığına sevindim ikincisi ise dediğiniz gibi "filim" filimlerde requisitörlerin işi çoktur bu gibi orkideli filimlerde hiç bir şey gerçek hayattaki gibi değilidr görsellerde. ben de çok filimler seyrettim gerek etoburlar gerekse orkideler hakkında ancak burda bildiğiniz bir geçrek var ki sizin de çok iyi son günlerde hissetiğiniz en basidinden "torf" bulamadınız. orkide üretimi bakımı öyle bir şey ki ne bilmekle olur nede bakmakla kasap olunur misali... bu konuda isterseniz bir de Ünal çiçekçilikle olan röportajı vede röportaj öncesi sonrası benim forumda yazdığım notları bir okuyun...
yarı amatör bazda durum çok daha vahim en basidinden phaller için bir boy büyük saksı nerden bulurum onu söyleyin bunu söylerken de araştırıken göreceksiniz ki TR'ye 100 adeti 2 € luk saksı için 30 € nakliye gerek bir de posta gümrükde aşağlanırcasına muamelesi ise bu işin tuzu...
yerli plastikçilere ya özel yaptıracaksınız **** piyasada yerli ikinci kaliteden basılmış kalıbı bozuk saksıları ki bir numara büyüğü veya istediğiniz boy saydamı yok. onları kullanıcaksınız sonrada burdaki bazı üreticiler gibi bazı kökleri hastalanması kaynağını sorgularken asla bu saksı yüzeylerini sorgulamıyacaksınız.
sanırım anlaşılamadım...kabul ediyorum yazım kötü zira bugün evde yatıyorum lodosdan migrenim var... özür
oghuzturk
15-11-2006, 13:07
estafurullah anladım söylediklerinizi. geçmiş olsun kolay gelsin iyi günler diliyorum.
Sayın Oğuztürk,
phal.ınızın çiçek filizi 15 cm i aşınca yukarı doğru dikkatlice düzelterek hafif, kırmadan, geldiği kadar esneterek bağlamayı ihmal etmeyin. uç kısmını ellemeden orta tarafdan en iyisi bir bayan çorabından keseceğiniz bir şerit ile bağlayın... çiçeğe durduğu bu zamanda sulamadan çok dikkat edilmesi gereken diğer en önemli konu çok bol ışık almasıdır. sonradan birden tomurcuklarını dökmesi ışık azlığından kaynaklanabilmekde.
bir diğer devamlı gözden çok kolay kaçan konu ise evlerde orkidelere yakın olgun elma muz ve bu meyve kabuklarının bulundurulmaması burdan çıkacak ethylen gazı çok çabuk gereğinden hızlı olgunlaştırıp bir gecede hatta bazen tomurcukların açılmadan dökülmesine dahi sebebiyet vermekde olduğudur....
dendrobiumu olan arkadaşları da bu olgun meyve konusunda uyarmış olayım. zira bir aralar yine 19,90 TL'ye çok güzel Dendrobium nobile hybridleri sürülmüş idi piyasaya.
Dendrobium adını dendro yunancadan ağaç bios (yaşam) yani ağaçta yaşıyan kelimelerinden alır ... hoş bir iki ana sınıf hariç hepsinin habitatı ağaçlar ancak bu da ek bir bilgi olsun dedim...
oghuzturk
21-11-2006, 13:08
Tekrar merhaba benim yine bir sorum var. Benim phal im çiçek acacak(işallah) ama tek dal verdi. benim gördügüm phal le hep iki dallı idiler. bu dal sayısı bir, iki, üç..... olabiliyormu? Birde phalimde sararan yaprak kendi kenide düşermi ..
kolay gelsin
bir phalaenopsis kökünün bazı hybridleri hariç bir de phytohormonlarla doldurmamış ise. NŞA. bir tek çiçek sapında 6-9 kandil çiçek vermesi olasılıklar sınırındadır.
bu çiçek sapından yavru bir bitki vermesi de böyle olasılıklar çerçevesinde olup şartlar bu olursa iki kandil veya şu olursa yavru verir gibi kesin bilgiler yok
ancak hormonlanmış bir phal iki kandil açarsa da doritis hybridi vs. gibi genetik bir durum yoksa bitki seneye zayıf düşebilir.
sararan yaprağı bırakın kendi atsın kesmeyi düşünüyor iseniz alkolenmiş bir makas veya falçata kullanın vede keserken kök uçlarına özeliklede çiçek filizine zarar vermemek için azami dikkat edin.
saygılar
praecox cevaplıyor demek praecox bildiği kadarı ile cevap vermeye çalışıyor demek. Bu konuda herşeyi biliyor diye bir idaası yok.
praecox bu konu başlığını orkide meraklılarının paylaşımı olsun diye açdı. buraya bir "One man show" sergilemek için girip bakmıyor. sadece soru sormayın paylaşın deniyor ancak "orkide yetiştirmek istiyorum" "orkide meraklısı yok mu" gibi yeni konular sadece olayı dağıtmakla kalmıyor kime ne yazıyorum kimse beni okumuyormuş dedirtiyor praecox'a
praecox'a sadece sormayın paylaşın da ...
var meraklısı var .....
meraklısı var gibi görünürse de bir dizi kripo-meraklıları var.
El elden üstündür benim bu trade de bir monopolüm yok olmadı vede olması için de bir idaam yok.
Forumdaki üyeler bu kadar praecoxdan korkar bir tavır sergilemelerine hiç gerek yok öldürürüz praecox'u gider.
Onu öldürmek çok kolay ancak meselemiz üzüm mü yemek bağcıyı mı dövmek? ki bazı ek tradelerin laf dalaşına dönmesi de bazı şahısların niyetini ispatlar nitelikde.
ben yine de praecox ile paylaşımdan yanayım.
praecox hiç bir şeyi tam bilmiyor sadece belki biraz deneyimi var hatta bir dizi de kötü deneyimleri var ki bunu da buraya giren kişilerin de bu kötü deneyimleri yaşamaması adına uyarıcı tarzda yazılar ekliyor.
Aslında iyi biridir. :rolleyes:
ama korkarım bu fiktif praecoxun intaharını katalize eden yeni üyelere sabrı az gibi biri.:(
ECE KİRAZ
07-12-2006, 12:49
Merhaba,iki tane orkidem var.(Phalaenopsis türünde)İnternet yoluyla edindiğim bilgilerle ve sevgimle onlara bakmaya çalışıyorum. Çok sağlıklı görünüyorlar, çiçek açmaya devam ediyorlar fakat çiçeklerde bir tür böcek( bit gibi bir şey) oluştu. Bu konuda hiçbir açıklama bulamadım.Böcekleri zaman zaman peçeteyle temizliyorum. Bu arada çiçeklere zarar verdiği düşünüyorum fakat bir ilaç da bulamadım. danıştığım çiçekçilerde ilaç yoktu.Orkidelerim için çok üzülüyorum yardım ederseniz sevinirim.Fotoğraflarını da gönderirim. Bir sorum daha olacak orkidelerden birinin 2 çiçeği yaklaşık2 ay sonra soldu. Nen de onları dibinden kopartıp kopan yere mum damlattım.Aldığımız yerdekiler kestiğiniz yere mum damlatın demişti o yüzden... Bu doğru mu? Solan çiçeklere ne yapmalıyız?
Mine Pakkaner
07-12-2006, 12:53
Ece Hanım, ilk yapmanız gereken aramıza yeni katılan bütün arkadaşların yaptığı gibi kendinizi tanıtmak.;) Yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=157) başlığında sizi tanırsak sorularınıza cevap almanız kolaylaşır.
Hoşgeldiniz :)
Mine Pakkaner
07-12-2006, 14:55
Merhaba, ben Ece Kiraz. Kendimi tanıtarak soru sormam gerektiğini bilmiyordum.Orkidelerimi o kadar çok seviyorum ki onlar için çok acele bişeyler yapmaya çalışmıştım sadece:(( Ankara'da yaşıyorum fakat Akşehir doğumluyum. İki şehrin doğası çok farklı olduğu için belki de orkidelerime böyle tutunmam... Fakat bir gün herşeyi bırakıp bir köye yerleşmeyi düşünüyorum ağaçlarla arkadaş olmak için...
Ece Hanım hoşgeldiniz. Üyelerimizin kendilerini kısaca tanıtıp selamlaması aramızda daha yakın iletişim kurulmasını sağlıyor. Yoksa bir bakıyoruz, sorular geliyor biz de kuru kuru cevaplıyoruz. :(
Bu arada orkideleriniz ile ilgili en doğru yerdesiniz. Sn. Praecox'un konu ile ilgili bütün yazılarını okumanızı öneririm.;)
Resmi olmadan böceğin beyaz pamukçuk biti de tabir edebileceğimiz emici bir böcek olduğunu ancak tahmin edebilirim.
çiçeklerini çabuk dökmesi de bu beyaz pamuk gibi beyaz ve yapışkan bir salgısı olan arkasında genelde ik adet kıl gibi ince kuyruğu olan hayvanlar bitkiyi çok sarmamış ise fırçayı bir %60lık ethanol (bildik alkol) veya isopropanolü cözeltiye batırıp üzerlerine sürmek sureti ile öldürebilirsiniz
sonradan su ile yıkamanız tavsiye ederim. fazla sarmış ise yağ bazlı bir insecticide kaçınılmaz olur. yine de kesin bir şey söylemek içi resimlerini bekliyelim.
çiçek sapının kesimi için buralarda bir şeyler yazmışdım. mum dökmek gereksizdir sadece kesici aletinizi başka bitkilerden hastalık vs. bulaştırmama adına alkolle sterilleyip kesmeniz yaterlidir.
bunun bir ileri adımı kestiğiniz yere aktifkömür tozu dökmek olabilir ancak bir kaç bitkisi olan amatörler ciddi kök temizlemeleri dışında pek de yapmamaktalar bu fazla bitkisi olanlar için bir önlem.
ancak köklerde yine tekrarlamış olayım budama ve ölmüşleri temizleme uzman işi olmakla beraber siz de göze alıp keser iseniz kömür tozu tatbiki gereklidir.
ECE KİRAZ
14-12-2006, 14:15
Merhaba, size orkidelerimin fotoğraflarını henüz gönderebiliyorum.( Fotoğrafları buradan gönderemedim mail atıyorum )Sanırm tahmininiz doğru. Fotoğraflarda net görünmüyor ama tarifinize uyuyor böcekler. Önerinizi de uygulayamadım %60lık ethanol çözeltisini nasıl hazırlayacağımı bilemedim. %60 ı alkol kalanı su mu olacak sonro da yıkamamı söylemişsiniz çiçeklere su değirmeden sadece yaprakları mı yıkamalıyım Teşekkürler
Evet tahminim doğru bu pamukçuk da dediğimiz bir tür yaprak biti son zamanlarda özelikle de phalaenopsis de ciddi sorun yaratan bir salgın halinde zararlılardan biridir.
bitkinin öz suyunu emerek çiçeğin açılmadan gonca halde düşmesi, çiçeğin çabuk pörsüyüp dökülmesi gibi durumlara neden olur.
pek de önleyici bir şeyler de yapamıyoruz. yağ bazlı bir böcek ilacı kaçınılmaz oluyor. en geç 10. günde tekrardan bir ilaçlanma da kaçınılmaz oluyor.
ancak sonrası arapsabunlu bir su ile yıkama gereklidir. (bu terkipler forumda Sn. Mine Pakkaner tarafından müteakip kereler yazılmıştır forumu tarayın)
Merhaba;
Bende de bir tane Phalaneopsis orkide var. Konuyu sürekli takip ediyorum. Gerçekten Sayın Preacox verdiği bilgilerle bize sahipsiz olmadığımız hissini aşılıyor. Size gerçekten çok teşekkür ederim kendi namıma.
Bugün bir tanıdığımızın evinde bir orkide gördüm. Phalaneopsis idi. Sadece 2 iri yaprağı vardı. Sayın Preacox' un deyimiyle tıkız bir toprakta idi. Toprağına baktım ıslak ötesiydi. Çünkü saksısı bir cam vazo gibi bir şeyin içine yerleştirilmiş ve saksısının sadece 1-2 parmak kadar bölümü suyun dışında kalacak şekilde suya oturtulmuştu. Hal böyleyken şahsen ölmesi beklenir. Ama bizim inat kızımız tüm bu olumsuzluğa rağmen yeni kökler veriyor. Üstelik 1 adet iri ve güzel bir çiçek sapını da vermiş, halinden memnun görünüyordu. Şimdi bu durumda benim kafam karıştı. O suyun içinde, loş sayılacak kadar az ışık alan bir odada nasıl olupta çiçek açmış. 2-3 yaşında olduğunu söylediler. Bir başka saksıda bir de yavru vardı. O da aynı şekilde suyun içine oturtulmuş ve saksısı yarya kadar suyun içinde kalmış haldeydi. İnanamadım. Benim ki 1 yıl olacak hala çiçek açamadı. Bununla birlikte yaprak çıkarmadı, yeni kök vermedi. öylece duruyor. Onunki suyun içinde yaşamayı başarmış bir de çiçek açıyor..
Kaç senedir bu halde bakılıyor arkadaşınızın phal.leri?
toprak torf mu saksı topraağı mı? çevresindeki ısı nedir kaloriferin üstünde mi?
bende bir anlam veremedim....
gerçi orch.lar herne kadar yağmur ormanlarında neme suya aşina bitkilerde olsa evdeki tarz koşullarda dik dikim vs. gibi durumlarda birden kökleri o nemde mantar sarıp çürütmesi işten değil. bana göre çok riskli...
ancak hayatda bir risk :)
anlıyamadım bir resim eklemiş olsa idiniz...?
Çok üzgünüm resim çekecek bir imkanım olmadı o sırada. Dediğine göre 2-3 yıl olmuş bu çiçeği alalı. Kaloriferin üstüne mermer koymuşlar ve onun üzerinde yavru duruyordu. Daha büyük olan 3 yaşlarında, kalorifer peteğinin yanında bir sehpanın üzerinde duruyordu. İçerisi fazla ışık almıyor. Zaten güneş hiç görmüyen bir odadalar.
Toprak olarak; aldıkları saksının İçindeki torfa ve birazda minik çakıl eklemişler. O kadar. Benimkini de suyun içine koymamı tavsiye etti. Aklıma ilk gelen sizin uyarılarınız oldu; "Sakın suda bırakmayın"... "göbek çürümesi", "köklerin hava alması".... Hala şaşkınım:) Yine de sizin tavsiyelerinize uyma taraftarıyım. Ama bu ilginç olayı sizlerle paylaşmak istedim.
Geçen sene benim de elime 4 adet phal geçmiş idi. dediğiniz gibi ıslak ve çok nemli olmalarına rağmen gayet sağlıklı idiler.
Ancak burdaki tek fark saf sphagnum yosununa ekili olmaları idi. böylesi bir şansınız var ise bu mümkün. ancak sphagnum birkaç sene sonra torfa dönüşür ise asidik özeliğini kaybetmektedir. ya sphagnumu değiştireceksiniz. veyahut da terkibini verdiğim substrat karışımına.
hep de yazdığım gibi bu işin mercedesi sphagnumdur. ancak bu yosunun da temini ve fiyatları malum. sphagnum asidik bir özelik sergiledikçe mantar küf ve çürüme hatta alg oluşumu bastırılır. sphagnum ağırlığının 20 katı kadar su tutma özeliğine sahip iken kökler de havadar kalır. ancak en geç 2 sene sonra sorun yaratabilir.
bendekileri o zamanlardaki diğer bir tür bitki için acil sphag. ihtiyacımdan başka bir toprağa ekmişdim. onun için uzun vadeli bir deneyimim olmadı.
bu bir müddet iyi giden sistem birden göçebilir. ancak altında durağan su bulundurmayı böyle açıklıyabiliyorum. böyle altında saksıyı ıslak hatta sulu tutabilen bir tavsiye diğer substratlar için okumadım bilmiyorum.
Spagnum yosununa ekili olsa bile spagnumu yaşatmak kolay olmazdı galiba.
Bir de doğada ağaç oyuklarında ve dalların birleşim yerlerinde sanırım su bulunmuyordur. Burdan yola çıkarak suyun içine koymak çok sakıncalı görünüyor.
Merhabalar ben foruma yeni üye oldum. Bu gün bordomsu phalaenopsis orkide aldım uzun zamandır istediğim bir çiçekti. aslında bitkiler konusunda pek fazla bir şey bildiğimi söyleyemeyeceğim. yeni yeni öğreniyorum.
orkideme gelince onun hakkında biraz araştırma yapabilme şansım oldu bu türleri yetiştirmesi bakımı en kolay olanmış, senede iki defa çiçek açıyor ve çiçekleri en az 3 ay iyi bakıldığı taktirde üstünde kalıyormuş, çiçekleri solduğunda 3. boğumdan budamak gerekiyormuş ve budadığımız kısmı toprağa dikersek yeni fideler elde edebilirmişiz. bunları öğrendim ama tabii ne kadarı doğru tam bilemiyorum. bu gün orkidemi aldığım çiçekçi böyle yeni fide elde edemeyeceğimi söyledi. sizce hangi bilgi doğru bu konuda yorumlarınızı bekliyorum
ellerinize sağlık çok güzel yazmışsınız gökte ararken nette buldum sizi
birşey sormak istiyorum forumu okurken bişi dikkatimi çekti orkide çiçek açınca ne yapmam ve nasıl yapmam gerekiyor yani çiçeğin hemen solmaması ve uzun süre canlılığının koruması için
Spagnum yosununa ekili olsa bile spagnumu yaşatmak kolay olmazdı galiba.
Bir de doğada ağaç oyuklarında ve dalların birleşim yerlerinde sanırım su bulunmuyordur. Burdan yola çıkarak suyun içine koymak çok sakıncalı görünüyor.
Evet bu tam bir tezat... sphagnumu canlı tutmak veya canlandırmanız için gerekecek şartla orkidenizin sonu demektir. biri epiphit yani ağaç üzerinde yaşar iken diğeri yani sphagnum yosunu tamamen bataklık bitkisi.
Orkidenin asıl yaşam şartları sizin de takdir ettiğiniz gibi bataklık olmadığından. burda sadece birkaç seneliğine sphagnumun özeliklerinden faydalanılıyor. bende bundan dolayıdır ki en fazla bu sistemin 2 sene iyi gideceği sonrası çökeceği konusunda bir öngörüşde bulundum.
gerçi nepenthes türü etoburlarda askılı saksılarda sphagnum gelişme göstermekle beraber nepenthesler de epiphit olmakla birlikde aşırı neme suya çok daha ihtiyaçları olan bir bitki. kaldı ki burda nemle beraber ısı da da gerçek bir artış gerekmektedir.
saunası olanlara duyurulur...:D
esref_saati
21-12-2006, 12:52
Merhabalar
Forumun yenilerindenim. Bir iki ay önce hediye edilen orkidemin hastalandığına ve günden güne zayıf düştüğüne kanaat getirdim ve galiba artık ölüyor. Bundan; sabah kalktığımda yeşil yapraklarından birinin de düştüğünü görmemle iyiden iyiye emin oldum. Ama belki yapılacak birşeyler vardır kimbilir. Foruma resim asmayı bilmediğimdendir onun içler acısı halini size gösteremiyorum. Sanırım yanlış sulama sonucu bu hallere düştü. Üst kısmındaki kökler kuru ama toprağın içinde kalan kısım hala yeşil ve boğumlardan birinin de bugün sarardığını gördüm, yeşil yapraklarsa sırasıyla sararıp düşüyor, birkaç gündür sulamıyorum. Ne yapabilirim acaba, yardımlarınızı bekliyorum
Burayı gördünüz mü?
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=47864&postcount=123
hastalık seyri bunha bir benzerlik taşıyor mu?
esref_saati
21-12-2006, 14:55
Evet burayı görmüştüm ama emin olamadım, resimleri ekleyebiliyorum artık sizce benziyor mu..
http://img243.imageshack.us/img243/2118/resim00hklly8.jpg
Çok sağlıklı görünüyor bence. Susuz kalmış olabilir mi? Yüksek nem de sever.
esref_saati
21-12-2006, 15:39
Teşekkür ederim. Peki günden güne yeşil yapraklarını dökmesi normal mi ve ayrıca çiçeklerini taşıyan dallarından biri de bugün sararmıştı. Ben bu belirtiler baş gösterdikten sonra sulamayı kestim, bir hafta olmuştur. Bir sabah tüm çiçeklerini yerde buldum. Ben abartıyorum galiba : )
Sayın preacox' un dediğini aktarayım. Soğukta yaprak ve çiçeklerini dökerler. 24 derecenin altında bitkiniz strese girecektir. Kalorifer peteğinin yanına alın ve bir kaba su doldurun. İçine küçük çakıllardan koyun. Sonra bunun içine su koyduktan sonra tel ızgara yerleştirin ve bu tel ızgaranın üzerine orkidenizi koyun. Orkidenin saksısı suyun içinde olmamalıdır. 15 günde 1 azot açısından düşük bir sıvı gübre ile orkidenizi besleyin. Önce içme suyuyla sulayın, sonra sıvı gübre eklediğiniz su ile sulayın. Kolay gelsin. İnşallah kurtulur.
Sayın eşref saati,
orta filizi de bir tasfir edermisiniz sağlıklı görünüyor mu?
burdan gördüğüm sulama suyu kireçli acaba semt neresi? sonbaharda her bitkide olduğu gibi alt eski yaprakların sararıp dökülmesi gayet olağandır ve doğaldır.
belki biraz üzerine substrat eklerseniz iyi olur onun dışında bir sorun bu resimden görmemdim ancak sulama suyunuza dikkat...
esref_saati
21-12-2006, 17:44
http://img172.imageshack.us/img172/601/s6000203qx5.jpg
Bence şimdilik sağlıklı gözüküyor gibi ama mühim olan sizin takdiriniz. Sulama için içme suyu kullanıyorum..
Bence sadece sağlıklı değil kıskandırıcı derecede sağlıklı....:D
iyi günlerde çiçeklensin derim. ;)
görünümde bir sorun yok biraz substrat eklemekde fayda var
esref_saati
21-12-2006, 19:05
Teşekkürler ederim, sağolunuz içimi rahatlattınız, çiçeğimi seviyorum kaygılarım bu yüzden ama bu, benim için imtihan niteliğinde, geçmeliyim :)
Tekraren teşekkür ederim..
denizakvaryumu
23-12-2006, 12:13
http://img172.imageshack.us/img172/601/s6000203qx5.jpg
Bence şimdilik sağlıklı gözüküyor gibi ama mühim olan sizin takdiriniz. Sulama için içme suyu kullanıyorum..
içme suyundan kastınız nedir?
esref_saati
23-12-2006, 16:25
menba suyu yani.
Üzerinde analiz değerlerine bakın toplam sertlik Ca (kalsyum) ve Mg (magnesyum) miktarları kaç mg/lt dir. size bulunduğunuz semti sormuş idim. şayet istanbulun kuzey batısında bir yerde iseniz şebeke suyunun yumuşak olma ihtimalini de düşünür isek (örneğin SAKA marka) gibi sert bu suya gerek kalmaz.
esref_saati
23-12-2006, 17:39
Bakırköy'de oturuyorum, pek kuzey batı sayılmaz.
Ca 16,8 mg/lt Mg 5,1 mg/lt sert sayılır mı?
değerler müsait bu şebeke suyu değerleri mi? rekalm gibi olmasın ama sırma su daha yumuşak değerlerde sanırım.
yine de şebeke suyu ile sulamak isterseniz bir kaynam çıkartıp soğutuktan sonra sulamanız sadece kirecin fazlasını çöketmek açısından değil, bir tür pathojen olabilecek bakterileri yok etmek vede olası aşırı chlor ve ozon gazını da uçurma makstalı düşünmüşdüm.
esref_saati
24-12-2006, 12:56
Hayır kullandığım menba suyunun değerleri, yağmur yağsa şöyle bi.. en doğru şekliyle sulamayı istiyorum. Buarada kendileri bir kaza geçirdi dün gece. Bir hain çiçeğimi yere düşürdü toprağı tamamen boşaldı. Yeniden yerleştirirken neye dikkat etmem gerekiyor? Bu konuda pek birşey bilmiyorum, bakındım ama bulamadım ya da öylesine yerleştirmek gerekiyor da ben mi fazla ayrıntı düşünüyorum, bilemiyorum. Mesela yeşil kökler saksının en dibine gelebilir mi yoksa en alta biraz toprak koymak gerekir mi?
Ok madem saksı devrildi şapka düştü kel göründü;)
şu etapda ölü kökleri kesmek en uygunu olur ancak ölü kökü tanımak da bir tür denyim işi. bazı büzüşmüş ler ölü kök olamıyacağı gibi ucu yeşil taze görünen kökler bitkiye birleştiği yerden kırılmış çürümüş de olabilir ki, bunları da kesip uzkalaştırmak gerekir. toprak eklemek derken tabii ki burdaki toprak kavramı bildik bahçe toprağından çok uzak. vede saksıya ekimde toprağı sıkıştırmadan titretme hareketleri ile fazla esnek olmıyan kök aralarını doldurmasını sağlarken fazlada sıkıştırmamaya özen gösterin.
kestiğiniz yerlere tabii kömür tozu uygulaması obligatorik.
esref_saati
24-12-2006, 20:11
Verdiğiniz bilgiler ışığında işlemi gerçekleştirdim :) Yardımlarınız için teşekkür ederim..
Phalaenopsis'e tekrar çiçek açtırmak için ekdeki çizim gibi sapın alt tarafından başlıyarak takribi 2/3 ün denk gelen açılmamış gözün 1 cm kadar üstünden... veya açtığı ilk çiçekli gözden gövdeye doğru inerken ilk açılmamış gözün üzerinden temiz bir makasla kesin. resim çizim olduğundan çiçek sapının orantıları uymayabilir. ok işareti gözü belirtmekde kırmızı çizgi de kesmeniz gereken yeri işaretlemektedir.
7100
saygılar.
çiğdem11
13-02-2007, 13:24
merhaba ben sitenize yeni üye oldum 1 ay önce bana orkide hediye geldi. sitenizle tanışana kadar orkideler hakkında bilgim yoktu ve ben bir hata yaptıp orkide saksısını değiştirdim ve normal çiçek topragına diktim. şimdi torağını değiştircem ne yapmam gerek ?
şimdiden teşekkür ederim.
Orkideniz tahminen Phalaenopsis'dir. Hemen saksıdan kökleri kopartmadan zedelemeden çıkartın bol su ile dikkatlice yıkayıp bir kağıt havluda kuruması için bir gece bekletin ertesi gün uygun boyundaki "saydam" saksıya orkide "substratına" dikin. Terkibini bir daha yazayım.:
%60 çam ağacı kabuğu
%30 torf
%10 mangal kömürü kırınıtsı
Saksıya orkideyi oturtuktan sonra bu substrat karışımı asla parmağınızla bastırmak sureti ile tıkar gibi sıkıştırmayın. Sadece saksıyı küçük titretme darbeleri ile toprağın kendiliğinden kök aralarına girmesini sağlayın. asla üzerinden bastırıp sıkıştırmayın. Bir gün sonra sulama yapın...!
Bu hemen temin edebileceğiniz hercai bir orkide "toprağı" karışımıdır. Hazır karışımlar da bulabileceğiniz gibi bunların fazla torf ağırlıklı değil fıstık çamı kabuğu (reçinesiz), bazında karışım olmasına da özen gösterin.
Saygılar
orkide müz
13-02-2007, 14:20
SAKSI DEĞİŞTİRME: Bitki sağlıklı görünüyorsa mümkün olduğu kadar saksı değiştirilmemelidir. (Ancak 2-3 yılda bir gerekir) Saksıdan çıkan birkaç kök önemli değildir. Değiştirme yapılacaksa çiçeksiz bir döneme denk getirilir. (Normal toprak kullanılmaz. Bulunabilirse orkide için hazırlanmış özel torf kullanılmalıdır.( ağaç kabuğu, yaprak çürüntüsü, yosun ve bitkisel kömürden hazırlanmış karışımlardır).
Uygun torf bulunamazsa bahçe ürünleri satan her yerde bulunabilen hindistan cevizi lifleri kullanılabilir. (Bakınız:HİNDİSTAN CEVİZİ TORFU)
ben müzeyyen nazlı hanım internetten yaptıgım araştırmalar sonucu bunları buldum ama size en kısa sürede cevap verecekledır.bende saksı değiştirdim ama sadece çam kabuğu koydum malum şeffaf saksı bulmak o kadar zor ki toprak bulamadım o yüzden böyle bir yol seçtim bene soracaktım hatta orkidelerin resmini çektim göndermek için. saygılar;) insallah kurtarırız.
denizakvaryumu
13-02-2007, 14:39
piyasada benim bildiğim steril çam kabuğu yok...Nasıl bulunacak?
.
Mine Pakkaner
13-02-2007, 15:09
Çiğdem nazlı ve Orkide müz hoşgeldiniz,
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669 başlığına bakmanızı rica ederiz, Türkçe bizim için çok önemli.
Sonra da bu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) kendinizi tanıtınız.
Forumu kolay kullanmakla ilgili ipuçlarını da Üyeler için Kullanım Kılavuzu (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=75) başlığında bulabilirsiniz.
Paylaşımınız bol olsun. :)
çiğdem11
13-02-2007, 15:36
teşekkürederim Müzeyyen hanım
inşallah önerdiğiniz toprakları bulabilirim
orkide müz
13-02-2007, 16:02
Önemli değil nazlı hanım.Yalnız yedinci sayfada sayın praecox daha ayrıtılı bir bilgi vermiş. Ben size gönderdiklerimi internetten bulmuştum siz lütfen sn. praecox un söylediklerini dikkate alın tanıştığımıza sevindim:p Saygılar nazlı hanım
Mine Pakkaner
13-02-2007, 17:22
Çiğdem Hanım, sadece cümle başındaki harfleri büyük yazsanız yeter. Her kelimeyi büyük harfle başlatmanız gerekmez.
çiğdem11
13-02-2007, 17:24
Tamam bundan sonra daha özenli olucağım bu konuda.
Mine Pakkaner
13-02-2007, 17:25
Teşekkürler.
orkide müz
13-02-2007, 19:10
7209[/ATTACH)
Merhaba,
Bu benim çicek açacak olan orkidem.Toprağını 1 ay önce değiştirdim.Sadece çam kabuğu koydum ,çünkü ne internette ne de çiçekçilerde özel toprağını bulamadım.
[ATTACH]7210
Bu da diğeri çok suladım bir zamanlar.Eski topraktan beyaz kurtlar çıktı.
Ayrıca sormak istediğim birşey var çiçek coşturan sıvılar satılıyor bundan kullansam zarar verir mi?Şimdiden teşekkürler.;)
Sayın orkide muz,
birinci resimdeki çiftli phalaenopsis bitkisi ciddi bir beslenme sorunu geçirmiş büyük bir ihtimallede kökler tuzlanmış işlev göremez olmuş vede kurumuş. sonradan bunu atlatmış gibi görnüyor ise de yeni kök oluşumları gecikmeli olarak gelişmektedir.
her iki saksının da drenaj deliklerinin olmadığını var sayıyorum hal böyle ise çürümeye azami dikkat gösterin bu arada saydam bir saksı kullanmanızı öneririm. ancak diğer arkadaşımızın da belirtiği gibi deliksiz bir cam saksı da şu etapda salık vermem deliksiz cam kaplar en iyi saksı harcı gerektirmeyen vanda türleri için uygun olur.
saygılarımla
orkide müz
14-02-2007, 11:51
Sayın Praeox,
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.Saksıyı şeffaf bulamadığım için bu yolu seçmiştim , 5 litrelik su şişelerini kesip diksem olur mu?
Çiftli phalaenopsisin köklerine baktım üstlerden yaklaşık 8 tane yeni kök vermiş ,bu iyiye işaret mi?
Tuzlanmayı önlemek için ne yapabilirim?
Sararmış olan yaprağı kesmelimiyim ,düzelme ihtimali varmı?
SAYGILAR
bitkiseli
14-02-2007, 18:55
Ben orkidemi geçen çiçeklenme döneminden sonra çiçeklenen dallarını bir kaç cm kestim daha sonra 9 tomurcuk verdi ama sadece 2 çiçek açtı, o çiçekler de düştü tomurcuklarda da hiç ilerleme yok, acaba dalları tekrar keseyim mi? yoksa tpmurcuklu olanlar dursun mu?
Saksı harcını da değiştirmek istiyorum ama fıstık çamı kabuğunu nereden temin edebilirim? geçenlerde bir dükkan ağaç dallarını kırıp kırıp **** kestane kabuğunu bir hafta suda bekletip saksıya koyabileceğimi söyledi ama pek güvnemedim.
Doku_Kültürcü
14-02-2007, 23:07
Sayın Bitkiseli,
Bence tomurcuklu dalınız dursun. Saksı harcı için çam kabuğu şart değil. Elenmiş süper iri perlit ( satış paketinin üzerinde öyle belirtiliyor) de işinizi görür. Hatta organik madde olmaması nedeniyle, zaman içinde zararlı küf ve böceklerin gelişmesne de engel olur. Gübreleme yapıldığında, her gübreleme öncesi perliti 2-3 kez yıkayıp bir önceki gübrelemeden kalan gübre artıklarının perlitten uzaklaştırılması gerekir. Aksi taktirde biriken gübre nedeniyle bitkinizin kökleri ölecektir. Phalaenopsis için genelde 0,5-0,7 g/litre (memba suyu içerisinde eritilecek, çünkü mineral tuz içeriği genelde az olur) 15-15-15 **** 10-10-10 NPK (azot - fosfor- potasyum) mikro elementli kompoze gübre ile gübrelemeniz iyi sonuç verir.
Sayın Praeox,
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.Saksıyı şeffaf bulamadığım için bu yolu seçmiştim , 5 litrelik su şişelerini kesip diksem olur mu?
Çiftli phalaenopsisin köklerine baktım üstlerden yaklaşık 8 tane yeni kök vermiş ,bu iyiye işaret mi?
Tuzlanmayı önlemek için ne yapabilirim?
Sararmış olan yaprağı kesmelimiyim ,düzelme ihtimali varmı?
SAYGILAR
Sayın orkide müz,
yeni kökler vermesi iyiye bir işarettir lakin bu köklerin yukarı doğru kıvrılması da değişik bir anlam içerir. Tüm diğer bitkilerde olduğu gibi bir yaprak bir kez sarrardı mı asla bir daha düzelmez, ancak bunu kesmenizi de şimdi salık veremem en iyisi bu yaprağın kendiliğinden adeta ayrım yeri varmış gibi bir dibine yakın bir yerden kendiliğinden atmasını bekleyin. tuzlanmayı önlemek için ise az tuzlu kireçsiz ılık bir su ile ayda bir kez saksıyı yıkarcasına üsten sulayıp altan çıkan suyu dökmektir.
Saydam pet şişe konusunda ise, evet kullanabilirsiniz bende 12 cm den yukarı veya aşağı (TR'de bulamadığımdan) saydam saksı gereksinimi çirkin de dursa bu yoldan karşılıyorum. o tarz bir dikimin tek menfi yönü estetiktir.
saf perlite ekimi ben şahsen amatörlere pek de salık veremiyorum bu tamamen bir hydroponik besleme yöntemi olduğu için değil uygun gübreyi bulmak, seçmek, burda kullanılması gereken saf su veya yağmur suyu, ama iyisi mi RO suyu her evde bulunamıyacağı gibi iletkenlik ölçer de olamıyabilir. bunlar olmadan bitkiyi bu tür hydroponik bir bakımla gereksiz deneylere atmak tabii bakıcının kendi seçimi olacaktır.
saygılarımla
Merhaba;
Benim Phalaenopsis türünde bir orkidem var. Orkidemi yaklaşık olarak 3 ay önce aldım. Orkidemi haftada bir 1 gün bekletilmiş su ile suluyorum ve saksı tabağında birikmiş olan suyu döküyorum. Ayrıca 2 ayda bir de vilmorin'in orkide besini ile tarifinde belirttiği gibi besliyorum. Orkidem 2 aydır gayet güzel bir şekilde yaşıyordu. Ancak 2 hafta boyunca gece yarılarına kadar çalışmak zorunda kaldım ve orkidemin sulamasını ihmal ettim. Şimdi orkidemin uçları sarardı. Normal sulama düzenime döndüm ancak uçları düzelmiyor. Problemin sulamadan kaynaklandığından da emin olamıyorum aslında. Aşağıdaki resimlere bakıp bana fikir verebilir misiniz?
http://www.geocities.com/laleor/miyu1.jpg
http://www.geocities.com/laleor/miyu2.jpg
Teşekkürler :)
Orkideniz burdan göründüğü kadarı ile çok sağlıklı ancak sizin de yazdığınız gibi sulamalrdaki aksama çiçeklerini döküm çiçek sapından başlıyan bir erken kuruma oluşmuş bunun bir sakıncası yok sadece o çiçek dallarını geriye doğru yeşil kalmış gözlerine kadar budarsanız, ya bu sene yeniden o gözlerden çiçeklenmeye başlıyabilir veyada çok normal bir durum olarak çiçek sapları tamamen dibine kadar da kuruyabilir. her iki durum da çok doğaldır ne yaparsam çiçek açar ne yaparsam yavru verir gibilerden tam bir şey söylemek mümkün değil. burda önemli olan çiçek goncalarını az ışık almasından mütevellit dökmemesine tekrardan dikkat etmeniz.
Sizin de teyid edeceğiniz gibi burda çıkarabileceğimiz ek bir bilgi de şu ki bazı noktalara dikkat eder isek orkideler oldukçada dayanıklı, güzel ve kalıcı çiçekler açan salon bitkileridir.
Teşekkür ederim praecox. Eyvah, orkidem ölüyor diye panik olmuştum , içimi rahatlattınız. Bundan sonra sulamaları aksatmamaya dikkat edeceğim. İyi pazarlar...
Doku_Kültürcü
22-02-2007, 02:11
ben şimdiye dek hiç düzenli sulamamıştım çok önemliymiş şimdi okudum :)
kestim anlatılan şekilde orkide saplarımı.
endişeliyim ama tekrar ordan filizleneceği konusunda.
içimi bu konuda rahatlatabilecek olan var mı?
kuruyacak diye uçlarından, kara kara düşünüyorum... :(
öyle olur mu.. olmaması için bişey yapmam gerekli mi?
Uçlardan kuruyabilir, ama kurumayabilirde. Fakat dert etmenin anlamı yok. Seneye gövdesinden tekrar çiçek sapı oluşturabilir. Phalaenopsislerin çiçeklenmelerini uyarmak için 17-18°C sıcaklıkta tutlmaları gerekir. Eğer sıcaklığı 22 ve üzerinde tutarsanız bu uyur gözlerden, Keiki tabir edilen yavru bir bitkinin geliştiğini görebilirsiniz, bu tür gelişmeyi uyartmak için sitokinin türü ( örneğin, benziladenin) bir hormonun bu uyur gözler üzerine uygulanması gerekir. Promalin adıyla zirai ilaç bayiilerinde satılıyor ( benziladenin + gibberelik asit). 10mg/l benzil adenin yeterli olur.
Uçlardan kuruyabilir, ama kurumayabilirde. Fakat dert etmenin anlamı yok. Seneye gövdesinden tekrar çiçek sapı oluşturabilir. Phalaenopsislerin çiçeklenmelerini uyarmak için 17-18°C sıcaklıkta tutlmaları gerekir. Eğer sıcaklığı 22 ve üzerinde tutarsanız bu uyur gözlerden, Keiki tabir edilen yavru bir bitkinin geliştiğini görebilirsiniz, bu tür gelişmeyi uyartmak için sitokinin türü ( örneğin, benziladenin) bir hormonun bu uyur gözler üzerine uygulanması gerekir. Promalin adıyla zirai ilaç bayiilerinde satılıyor ( benziladenin + gibberelik asit). 10mg/l benzil adenin yeterli olur.
Yine de ben şimdiye dek bu uygulamadan hep veya büyük oranda çiçek filizi inflorescence aldım. bu konuda bir istatiksilksel çalışmanız oldu ise paylaşmanızı dilerdim
Cyber Papatya
22-02-2007, 10:58
Sn Praecox,
Benim Phal'im yaklaşık bir sene önce yavruladı. Mantık olarak ben de (sizin forum'da daha önce yazdığınız gibi) bunun kesilip tekrardan saksıya dikilmesi gerektiğini düşünüyordum ama bu konu ile ilgili hiçbir bilgiye ulaşamamıştım. Bu süre zarfında Phal'im ikinci kökten uzayan dallardan iki kere açtı. Hayatından memnun duruyor. Bu sitedeki yazılarınızı okuyunca bu kökün kesilip saksıya dikilmesi gerektiğinden emin oldum.
size Phali'imin üç adet fotosunu gönderiyorum.
Ve sorularımı soruyorum:
1. Phalin kökünü tam olarak neresinden kesmem gerek?
2. Bu işlemi ne zaman yapmam gerek? Şu anda çiçekli.
3. Saksıdaki alt kök yaprakların sarı olmasının sebebi üzerinde bir senedir kök beslemesi midir?
4. Ikınci kökler baya sağa sola savrularak geniş dallar halinde açtılar. Bunları dar bir saksıya nasıl toparlayacağım? veya geniş bir saksı kullanmak daha mı doğru?
5. Kökü kesince kalan ilk kök tekrardan çiçek verir, di mi?
bir senedir aradığım bilgiye sayenizde ulaşacağım inşallah,
şimdiden teşekkürler,
Cyber Papatya
Sn Praecox,
Benim Phal'im yaklaşık bir sene önce yavruladı. Mantık olarak ben de (sizin forum'da daha önce yazdığınız gibi) bunun kesilip tekrardan saksıya dikilmesi gerektiğini düşünüyordum ama bu konu ile ilgili hiçbir bilgiye ulaşamamıştım. Bu süre zarfında Phal'im ikinci kökten uzayan dallardan iki kere açtı. Hayatından memnun duruyor. Bu sitedeki yazılarınızı okuyunca bu kökün kesilip saksıya dikilmesi gerektiğinden emin oldum.
size Phali'imin üç adet fotosunu gönderiyorum.
Ve sorularımı soruyorum:
1. Phalin kökünü tam olarak neresinden kesmem gerek?
2. Bu işlemi ne zaman yapmam gerek? Şu anda çiçekli.
3. Saksıdaki alt kök yaprakların sarı olmasının sebebi üzerinde bir senedir kök beslemesi midir?
4. Ikınci kökler baya sağa sola savrularak geniş dallar halinde açtılar. Bunları dar bir saksıya nasıl toparlayacağım? veya geniş bir saksı kullanmak daha mı doğru?
5. Kökü kesince kalan ilk kök tekrardan çiçek verir, di mi?
bir senedir aradığım bilgiye sayenizde ulaşacağım inşallah,
şimdiden teşekkürler,
Cyber Papatya
Evet ana bitki keikiyi hem beslemiş hemde çiçek açtırmış olmanın yorgunluğu içinde.
1 - keikinin çıktığı gözün dibinden kesmeden ayırmayı deneyin genelde kolayca kopması gerek.
2-bunu altaki bitkiyi kaybetmek istemiyorsanız hemen yapmanız gerek. çiçeğin dökülme ihtimali fazla yüksek değil ben inflorescence duran çok phalın saksısını değiştirdim bu konuda şaşırtıcı derecede dayanıklıdırlar.
3 - cevabını sanırım yukarda yanıtladım.
4- geniş bir saksı şimdilik henüz gerekmiyebilir bitki daha sanırım 1 yaşında 12 lik saydam bir saksıya dikmeden evvel kökleri ilık suda bir saat kadar tutarak yumuşatırsanız saksıya dikim daha kolay olur.
5-çiçeklenme kökden değil çiçek sapından olur bunlar farklı çıkıntırladır. sararan pahil geçensene keiki çıkartığı sapı dipteki gözün üzerinden kesin o saksı harcını yenileyin bitkinizi gelişime kuvvetlenmesine bırakın. bu sene çiçek açmaması veya açtırmamanız en uygunu olur. belki yukardan ayırdığınız keikinin çiçeği geçtikten sonrada ikinci bir çiçeklenme için sapı uzun bırakmayın dim ben. o da bu yaz kendine gelsin büyüsün.
çok enteresan bir durum bu kadar gelişip çiçek açıcak kadar bırakılmış bir keikiyi ilk kez görüyorum. çok ilginç.
saygıalr
Merhaba,
Bunlarda benim orkidelerim.
Pembe çiçekli olana 2 yıldır sahibim.Yılda 2-3 kez açar. Hatta bu sefer geçen aylarda çiçeklendiği daldan tekrar açtı.
Sarıyı alalı henüz bir ay oldu. 3. resimdeki ise beyaz sanırım çünkü hiç açmadı.:(şimdi üzerinde 1-2 tomurcuk var ma yapraklarında hastalık varmış gibi duruyor. ben ne olduğunu anlayamadım. Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler.
bitkiseli
26-02-2007, 15:42
Ama bu orkidelerin saksıları şeffaf değil.
üçüncünün durumunu hiç beğenmedim....
bence önce diğerlerinden ayrı tutun sonrada yakın bir detaylı resim ekleyin
hem hastalık var hemde kiracıları var gibi...
Cyber Papatya
26-02-2007, 20:00
orkideler için saydam saksı arayanlar 2,5 litrelik Coca-Cola pet şişelerini kullanabilirler. Hazır orkidelerin saksıları ile birebir aynı boyut ve çapı 11 cm.
bu foruma üye olana kadar orkidelerin saksılarının şeffaf olması gerektiğini bilmiyordum. sadece pembe çiçekli olanın ki seramik saksı. diğerleri şeffaf saksıda fakat seramiğin içine koydum saksıyı. sizce pembe çiçekliliyi tekrar şeffaf saksıya alayım mı?
Diğer hastalıklı orkidem için çok üzülüyorum. üzerinde 1 adet de tomurcuğu var. çok umutsuz bir durumda değil sanırım . Ama en kısa zamanda yakın plan resimlerini ekleyeceğim buraya. lütfen bana yardımcı olun da iyileştireyim orkidemi. herkese teşekkürler....
Sayın xzx,
elbetteki şimdi çiçekli bir orkidenin saksısını değiştirmek iyi olmaz. yazın sonunda veya başında çiçekleri döker de sapı tekrardan bir çiçek açıcakmışcasına sürmezse değişimi yaparsınız.
üçüncü orkidenizde gördüğüm kadarı ile ( veya göremeyip de tahmin diyelim) kırmızı örümcek ve/veya thripse sarmış gibi. en azından rengi ona benziyor vede bu sinir bozan haşaratın diğer bir marifeti de ısırdığı yerlerden kara leke mildiyö ve benzeri bir mantar da sarmış gibi... sizden ricam bu yaprakların resmini çekmeden bir büyüteçle iyi bir ışığın altında siz yakından bir bakın vede ordaki popülasyonu anlatmaya çalışın macro bir resim çekebilme imkanınız varsa bu süper olurdu da zaten siz vizörden çekerken de sorunu göreceksiniz.
saygılar
denizakvaryumu
27-02-2007, 16:07
orkideler için saydam saksı arayanlar 2,5 litrelik Coca-Cola pet şişelerini kullanabilirler. Hazır orkidelerin saksıları ile birebir aynı boyut ve çapı 11 cm.
pet şişeleri görüntüyü bozduğu için
marketlerde veya plastik kap kacak satan yerlerde satılan beyaz şeffaf saklama kaplarından alın derim...
Her boy her ebat ve her şekilde mevcut...
saklama kaplarının altını kızgın bir çivi ya da bıçakla delmenizi söylememe gerek var mı?
İyi Akşamlar!Benim phalaenopsisim 4 yıldır benimle çiçekçinin çöpünden çıkarmıştım onu.İlk defa çiçek açıyor yalnız orkide toprağı bulamadığım için toprak değişimi yapamadım :( Kökleri dışarıda gelişti çoğunluk kökleri saksı dışında.Anlayamadığım birşey oluyor orkideme,sürekli yapraklarını döküyor.Yaprakların uçlarından başlayan bir sararma yaprağın dibine ilerleyince yaprak düşüyor:( son bir yaprağı kaldı o da giderse yapraksız kalacak :(Ne yapabilirm yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.http://img45.imageshack.us/img45/957/fotoqraff228xs9.th.jpg (http://img45.imageshack.us/my.php?image=fotoqraff228xs9.jpg) http://img251.imageshack.us/img251/1602/fotoqraff226pk0.th.jpg (http://img251.imageshack.us/my.php?image=fotoqraff226pk0.jpg) http://img251.imageshack.us/img251/7775/fotoqraff227kk1.th.jpg (http://img251.imageshack.us/my.php?image=fotoqraff227kk1.jpg)
pet şişeleri görüntüyü bozduğu için
marketlerde veya plastik kap kacak satan yerlerde satılan beyaz şeffaf saklama kaplarından alın derim...
Her boy her ebat ve her şekilde mevcut...
hmm iyi fikir. bende dünden beri şeffaf ve şık bir saksıyı nerden bulabilirim diye düşünüyordum.:rolleyes:
İyi Akşamlar!Benim phalaenopsisim 4 yıldır benimle çiçekçinin çöpünden çıkarmıştım onu.İlk defa çiçek açıyor yalnız orkide toprağı bulamadığım için toprak değişimi yapamadım :( Kökleri dışarıda gelişti çoğunluk kökleri saksı dışında.Anlayamadığım birşey oluyor orkideme,sürekli yapraklarını döküyor.Yaprakların uçlarından başlayan bir sararma yaprağın dibine ilerleyince yaprak düşüyor:( son bir yaprağı kaldı o da giderse yapraksız kalacak :(Ne yapabilirm yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.http://img45.imageshack.us/img45/957/fotoqraff228xs9.th.jpg (http://img45.imageshack.us/my.php?image=fotoqraff228xs9.jpg) http://img251.imageshack.us/img251/1602/fotoqraff226pk0.th.jpg (http://img251.imageshack.us/my.php?image=fotoqraff226pk0.jpg) http://img251.imageshack.us/img251/7775/fotoqraff227kk1.th.jpg (http://img251.imageshack.us/my.php?image=fotoqraff227kk1.jpg)
sanırım bu konuda amatörsünüz. bitkide çökertme hastalığı var bu forumda ne yapılacağını yazmışdım ordan okuyun.
ancak korkarım çok geç kaldınız.
boynum ağrıdı gerçi :D ama tekrar baktım da bitkinize sanırım bir şansınız var gibi.
derhal sulamayı durdurun altında asla su kalmamış olsun.
saksı değiştirin. ölü kökleri ki bunlar genelde saksı harcının içindeki köklerdir onlar çürümüş olmalı olanı ayıklayın yeni kuru bir saksı harcına dikin sulamayaı birkaç gün sonra yapın.
bulursanız kökleri benomy le yıkayın kömür tozu serpiştirin dikmeden evvel
denizakvaryumu
28-02-2007, 12:42
hocam
-benomy- nedir?
.
Mine Pakkaner
28-02-2007, 12:56
Benomyl sistemik bir fungusit etkili maddesidir. Piyasada Benlate ticari ismiyle bulabilirsiniz.
denizakvaryumu
28-02-2007, 13:05
Benomyl sistemik bir fungusit etkili maddesidir. Piyasada Benlate ticari ismiyle bulabilirsiniz.
teşekkürler Mine Hanım..
Ben de captan var aynı hastalıkta captan da kullanılabilir mi?
.
Mine Pakkaner
28-02-2007, 13:20
Captan konktakt etkilidir. Benomyl'in işini yapmaz . Benim çoğu zaman ikisini karıştırıp da kullandığım oluyor.
Çok teşekkür ederim.Altında hiçbir zaman su bırakmadım sulamaların arasında bile çok uzun süreler vardı.Köklerini kontrol ettim çürüme yok,kökler dışarıda büyümeye devam ediyor birşey daha farkettim phaelenopsisim 3. ve 4. çiçek dallarınıda çıkarıyor.2 dal çıkarmıştı 4 dal olacake.Bir sorunum daha var İzmirde orkide toprağı bulamadım,çam kabuğuda aradım ancak işlem görmüş ve beklemiş çam kabuğunu hiçbir yerde bulamadım :(:(Diğer phaelenopsisimde de benzer belirtiler var oda çiçek açmak üzere:(:(:(
bahcehizmetleri
01-03-2007, 08:55
delik olmayan sahsıya dikilen bikiler zamanla kök cürümesi yapar tavsiye etmeem
Sayın Ephesos,
karşı bir soru ile konuyu açıklıyayım.
akvaryumumda alg oluşumu var. bazı bitkileri yosun kaplamış gibi.
sizce ne yapmalıyım.?
sizin konunuz diye bu örnek soruyu sordum. sanırım burdan benim de orkideniz konusunda vereceğim cevap sizin alg oluşumu için vereceğiniz kadar doğru olacaktır.
"nichts für ungut"
saygılarımla
teşekkürler praecox yani şimdi o kökleri keseyimmi tavsiyeniz bu mu ? ayrıca dip not ilgimi çekti ne benim için iyi olmaz??? anlamadım yardımlarınız için müteşekkirim. biraz daha açık olursanız sevinirim.iyi çalışmalar.
Başardım...
bir kez daha kendimi ifade edemeyip hatta yanlış anlaşılmayı başardım. Hiç de zor olmadı:D
Sayın Ephesos,
söylemek istediğim görmeden etmeden siz nasıl ki benim akvaryumdaki bitkilerin neler olduklarını, kaç litre olduğunu, aydınlatma şeklimi ve süremi, balık yükünü, pH'ını sertliğini vs. bilmeden algı nasıl kontrol altına alabileceğimi söyliyemezseniz bende sizin 1500 adet orkide türünün içinden (hoş phalaenopsis olma ihtimali yüksek de olsa...) saksı kök çiçek durumunu görmeden bilmeden kesin, şunu yapın bunu edin diyemiyeceğimi anlatmak istedim.
sonundaki "nicht für ungut" sadece türkçesini bulamadığım bir terim kötü değil iyi niyetli bir yaklaşım içimde olduğumu belirtir... yazımın çok da sarkastik yani iğneleyici alınmaması gerektiğini belirtmek amacında bir tür terimdi...
summa sumarum... yani kısacası görmeden sizin bana yazdıklarınız kadarı ile bir şey söylemem mümkün değil.
BenBen1967
02-03-2007, 20:29
anlamadığım bir şey var çiçekleri solduğunda **** kuruduğunda çiçek dalını kesmeyecekmiyiz benim kafam karıştı resmen .Ben dalı kestim ikiye bölüp toprağa yatırdım çelik yapmak ,için belki başarırımda köklendiririm diye deneme yapıyorum
orkide müz
02-03-2007, 20:44
Merhaba bu benim yeni orkidem.Çiçekçi iyi bakmamış bence.Cep telefonundan indirdiğim için resim iyi çikmadı.Gövde ve yaprakta bir sorun var sanki ama hiç yayılma olmadı aldığımdan beri. Sizce birşey var mı?:(
7683
7684
o kararan yerin yaprağın her iki yanından işaret ve orta parmakla kıskaca almış gibi hafif bastırınca edindiğiniz duygu nedir. sertçe mi?
sert ise yanık gibi ama cılk yumuşacık elmanın bir yanının çürüğü gibi ise bakteryel bir çürüme o zaman derhal yaprağı ampute etmeniz gerekir. yani steril bir makasla radikal bir şekilde çürükden geriye gövdeye doğru steril bir makasla çürüğe uygun bir mesaf kalması şartı ile hatta bayağı bir dibine kadar gitmeniz gerek gibi görüyorum. kesmeniz gerekebilir. bir hafta 10 gün hatta 2 hafta toprağını kuru tutun.
detaylı, çözünürlüğü daha iyi bir fotoğraf ekliyebilirseniz belki de boşa kesin demiş olurum şimdiden kesmeden önce bitkiyi kuru tutup resmini acilen ekleyin derim. ancak üst deri altında çılklık varsa derhal kesimi gerek....
saygılar
anlamadığım bir şey var çiçekleri solduğunda **** kuruduğunda çiçek dalını kesmeyecekmiyiz benim kafam karıştı resmen .Ben dalı kestim ikiye bölüp toprağa yatırdım çelik yapmak ,için belki başarırımda köklendiririm diye deneme yapıyorum
bu tarz nodien kültürde keiki yetiştirmek özel ve steril şartlar gerektirebilir. bu tarz bir saplama ile yavru phal. eldesi hiç duymadım bilmiyorum. esasen denemedim dahi. ama bir sonuç alırda bizle müspet menfi paylaşırsanız seviniriz.
bakarsınız hocanın gölü maya tutar...
denemeden bilemeyiz denemedim bilemiyorum..
saygılar.
BenBen1967
04-03-2007, 01:28
Ben bir yerde okumuştum çiçek solduğunda dalı kesip toprağa yatay olarak koyup üstüne az bir toprakla kapatarak köklendirmek mümkün olabiliyormuş .biraz zor olacak ama denemem lazım diye düşündüm:)
Doku_Kültürcü
05-03-2007, 01:45
Çok teşekkür ederim.Altında hiçbir zaman su bırakmadım sulamaların arasında bile çok uzun süreler vardı.Köklerini kontrol ettim çürüme yok,kökler dışarıda büyümeye devam ediyor birşey daha farkettim phaelenopsisim 3. ve 4. çiçek dallarınıda çıkarıyor.2 dal çıkarmıştı 4 dal olacake.Bir sorunum daha var İzmirde orkide toprağı bulamadım,çam kabuğuda aradım ancak işlem görmüş ve beklemiş çam kabuğunu hiçbir yerde bulamadım :(:(Diğer phaelenopsisimde de benzer belirtiler var oda çiçek açmak üzere:(:(:(
Sayın İzmirli,
İzmir - Gaziemir' de, Prof.Dr. Gazanfer Harzedin'in sahibi olduğu TARTES www.tartes.com.tr
firmasından genleştirilmiş kil bilyesi (45litre civarı..) temin edip, Phalaenopsiste kullanabilirsiniz.
Saaygılar...
işte resimleri burda iki hafta önce aynen anlatılanlara uyarak kestim orkidemi ama uçlarından bu hali almaya başladı. galiba kötü bir şeyler olacak, hastalandı mı nedir bu halin açıklaması ve çözümü?
lütfen bilen bana yazsın
teşekkür ederim.:confused:
bahcehizmetleri
05-03-2007, 18:52
resimde gördügüm kadarınca anac yapraklar saglam .zamanla kendini toparlar
Ben bir rahatsızlık göremiyorum bu phal.de. burdan gördüğüm kadarı ile kurıyan uç zaten ikinci kez açmış olan tarafı...
ben çataldan aşağı ilk yeşil kapak yapraklı göz varsa onun 2 cm üzerinden kesmenizi tavsiye ederim.
yapraklar diri mi şayet ellerseniz fazla bir dirilik sergilemiyor ise çiçek sapını hepten kesmeniz bitkinin dinlenmesi açısından uygun olur
teşekkür ederim bilgiler için.
içim rahatladı.
alt yapraklar hafif yumuşadı ama üstteki iki tane gayet diri.
ben resimleri yolluyorum daha anlaşılır resimler çektim.
tekrar kesmem mi daha doğru olacak.
gerekliyse nerden keseyim resimlere bakarak bana bu konuda yardımcı olur musunuz.
dinlenme derken yani çok uzun zaman mı bekleyeceğim çiçek açmasını dibe yakın kesersem? ama ben çiçek açsın istiyorum :( gözlere zarar gelmedi henüz kestiğim yerden göze doğru yaklaşarak renk değiştirdiler sadece görünen üzre.
teşekkür ederim şimdiden yardımlarınız için.
yukardaki resimlere ek bir resim daha (5 ten fazla yollanmıyormuş, o nedenle bunu ayrı yolladım.)
Resimdeki kırmızı çizgili yerden kesin...
bitkiye captan tatbik edin... göbekde çürüme var çökertme başlangıcına benziyor henüz geç değil.
Bu konuda yazdıklarımı okuyun lütfen.
7816
aradım ama gözümden kaçtı galiba nerde yazıyor kaçıncı sayfada okuyacağım bölüm? captan tatbik etmek nedir? captan nedir bilmiyorum satılan bişey mi ilaç mı?
merhaba.
çökertme ile ilgili şeyleri okudum.
şimdi yeni bir torf hazırlamam şartmış anladıım kadarıyla.
oturduğum yerde çam ağaçlartı var kabuk toplayabilirim onlardan nasıl steril hale getireyim onları. diğer şeyleri nasıl bulmalıyım bilemedim.
şimdi hemen saksıdan çıkartayımmı acaba daha fazla zarar görmeden?
özür dilerim ama yazılanlar bana çok karışık geliyor hem de çok.
iyice kafam karıştı. ben şimdi saksıdan çıkarayım mı. çıkarıp ne yapayım tane tane anlatırsanız çok sevinirim lütfen yardım eder misiniz?
% 60’ yıkanmış, dinlendirilmiş, açık havada bekletilmiş, kullanmadan önce de fırında 105 - 120 ºC de 4 saat kadar ısıtarak bir dizi zararlı olabilecek böcek ve larvalarından arındırılmış kısmen sterilize edilmiş fıstık çamı kabuğu; % 20 torf, % 10 ufalanmış mangal kömürü % 10 styropor kırıntısından mamul bir karışım bize en uygun olanıdır.
bu yazıyı buldum. ekleyeceğiniz bir madde daha var mı ben yarın sabah bunları bulmak üzere çıkacağım. kesmem için kırmızıyla işaret ettiğiniz yerden ne zaman kesmeliyim yeni hazırladığım torfa koymadan önce mi?
ve yeni karışıma koymadan önce köklerin hangisini keseceğim onu anlamadım sadece kuru olanları mı? ya da rengine göre mi kesiliyor, çünkü çökertmede ne yapılır yeni karışıma koymadan evvel işte bunu anlamakta zorlanmış durumdayım. cuma gününden beri ne yapacağımı anlamaya çalışıyorum. şimdi saksıdan çıkarıp bekletmeli miyim ne dersiniz.
belki çok meşakkatli bir iş olacak ama sırasıyla yapıacakları bana yazarmısınız zor durumdayım?
teşekkür ederim şimdiden :)
BenBen1967
06-03-2007, 21:55
offff offff şimdi bi daha çiçek açmayacak mı garip orkidem küstü mü yani?çiçeği kururken dalda çürüme başlamıştı yarısına kadar da inmişti çürüme bende gövdeye zarar gelmesin diye kestim.Ama bir tane daha aldım bari ona aynı hainliği yapmayayım offf offff
Sayın İzmirli,
İzmir - Gaziemir' de, Prof.Dr. Gazanfer Harzedin'in sahibi olduğu TARTES www.tartes.com.tr
firmasından genleştirilmiş kil bilyesi (45litre civarı..) temin edip, Phalaenopsiste kullanabilirsiniz.
Saaygılar...
Orkidemi doğrudan kil bilyelerini içine mi dikeyim?kil bilyeleri mi daha iyidir yoksa ağaç kabuğu(ağaç kabuğu hiçbit yerde yok:( )
Doku_Kültürcü
07-03-2007, 01:03
Orkidemi doğrudan kil bilyelerini içine mi dikeyim?kil bilyeleri mi daha iyidir yoksa ağaç kabuğu(ağaç kabuğu hiçbit yerde yok:( )
Kil bilyeleri organik değil. Bu nedenle zaman içerisinde üzerinde küf benzeri hastalık etmenlerinin gelişmesi oldukça zor. Yalnız, kil bilyesinde nemi muhafaza etmek biraz zahmetli olabilir.
ağaç kabuğundan vaz mı geçtik, google'a kil bilyesi yazdım 0 sonuç aldım. nerden bulurum bu kil bilyesini?
ve saksıdan çıkarmam gereken (çökertme başlamış ama geç değil dediğiniz) orkidemi, bu yeni karışımını hazırlayıp koyana dek nerde bekleteyim öylece kökleriyle açıkta mı? ve eğer açıkta bekletirken bir ilaç uygulayacaksam vb. acaba nerelerine uygulayacağımı da yazarmısınız, nasıl bileceğim çürüme nedir göbek kısmı neresidir, çürüme olunca ne renk olur? nereleri keseyim? yani ilk etapta eski karışım toprağında hastalık varsa derhal çıkarmam gerekli değil mi?
teşekkür ederim.
BenBen1967
07-03-2007, 11:35
STRAFOR izalasyon malzemesidir bulmasıda çok kolay işyerinde istemediğin kadar var eşim satıyor:)plaka halinde satıldığı için sana fazla gelebilir yakınında inşaat varsa ordan bir parça isteyebilirsin vereceklerini sanırım **** izalosyon malzemesi satan bir yerden kırıklar varsa iste (kırık olanlar satılmazda)koca plakaya boşuna para vermemiş olursun
benomyl i buldum şimdi ne yapmalıyım?
Sayın quardi lütfen paniklemeyin
substrat yoksa bulamıyorsanız şimdilik benlate yani benomyl ile sadece sulama yapın az biraz yapraklara püskürtün, göbekde biriken suyu tuvalet kağıdını parmağınızla burkarak sivrilterek fazla ilaçlı suyu çekip kurutun...
hydroponik bir bakım hem zor hem de bu aşamada bu bitki için resmen ölmesi demek. köklerin önce bu tür bir hydrokültür granülllerine ekimi için alıştırmak gerek. hem de bu safhada acemiler için pek tafsiye edilmez.
evet bir bakteri mantar küf üremesi olmaz ama belslenme de olmaz. burada suya katılacak besi sıvılarını çok iyi ayarlamak gerek..
saygıalr
İhtimal hesabı yapmayın :)
her halükarda denemeğe değer... gübreleri ben yapı marketlerde gördüm ordan da aldıklarım oldu... orkidelerde yabancı imalat nedense tercihim ve tavsiyemdir.
Bu da benim orkidem. Üç yıl önce hediye olarak gelmişti.
Resimler pek iyi değil ancak, şu anda çiçek açalı hemen hemen dört hafta oluyor. Sanırım bir iki hafta daha bu güzelliği izleme şansım olacak. :)
Yukarıda yazılanları okuduktan sonra orkidemin hala çiçek açabilmesi konusunda ne kadar şanslı olduğumu anladım. Sayenizde bundan sonra daha bilinçli hareket edeceğim. :)
sayın praecox başta olmak üzere sayfada emeği olan herkese katkılarından dolayı teşekkür ederim.
bu Phalaneopsis sizde geçirdiği üçüncü yılda da böyle çiçeklenebiliyorsa sizden de sanırım çok şey öğrenebiliriz.
kandilleri çok profesyonelce tebrik ederim...
bitkiniz hayatından çok memnun ancak resimlerden gördüğüm kadarı ile saksı harcı ve bazı kökler miadını doldurmuş ve bu yaz saksı harcı değişiminin sizden talep etmektedir.
bu benim hep anlatmaya çalıştığım bir durumun ispatı gibi bazı noktalara dikkat edersek görüldüğü gibi orkideler de evimizde bizi mutlu ederken kendileri de mutlu gelişebilmektedir...
saygılar
sayın praecox . Phalaneopsis tür orkidenin çiçeği düştükten sonra çiçek incelendiğinde göbeği yardığımızda iki adet incir çekirdeğine benzer tohum çıkmakta. bu tohumların ekilmeye **** yetiştirilmesine imkan var mı acaba?
teşekkürler.
o iki adet incir çekirdeği dediğiniz orkidenin sinek böceklerin ensesine yapıştırdığı bir çift polen paketi. bunu bir kürdan yardımı ile alıp (çok kolay cunda yapışkan kuyruğundan yapışan bir polen paketidir) onun altındaki stigma'ya yani dişi yarığa yerleştirmeniz gerekmektedir.
bu ameliyenin ertesi çiçek hemen büzüşüp kurur vede 8-10 ay kadar (phallerde bu vandalarda 20 ayı aşabilir) kotelydonsuz "tohum"ların oluşumunu beklemek gerekir. bu esnada bitki tekrar çiçek açmıyacaktır hatta yine bayağı bir güçden düşecektir. tüm gücünü buna tohumlarını oluşturmaya harcıyacaktır.
kuru bir havada kapsül patlar patlamaz tohumları toplamanız gerek.
ha bu arada bu tohumların ekim ise hiç kolay değil bunu bu forumda bir yerlerde yazdığımı sanıyorum.
hergün ekdiğimiz tohumlar gibi değil bunlar çok özel şartlar kendi symbiotik mantarlarını gerektirir bunu sağlamak çok zor olduğundan steril kültür çorbalarında özel karışımlara ekimi gerekir.
zaten salepgillerden tohumdan üretim yapamamızın asıl zorlukları bunlardır salep üretimi tohumdan çok akademik bilgi eksikliğimizden şimdilerde üzerinde çok çalışılan bir konu.
kısacası tarlaya buğday ekmek gibi değil...
çok teşekkürederim hocam.tarlaya buğday eker gibi ekilemeyerceğini tahmin etmiştim :) orkideler konusunda daha başınızı çok ağrıtacağım hocam kusura bakmayın.
Phalaneopsis türü dışında piyasada en çok bulunan birden fazla çiçek sapı çıkarabilen ve phal lere göre çiçekleri daha küçük olan türün ismini ve bakımında dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi verebilir misiniz sayın praecox ? teşekkür ederim.
Sanırım Oncidium, Cambira, dendrobium miltonia cymbidium gibi türlerden birini kast ediyorsunuz ancak hangisi...?
Sergüzen
11-03-2007, 21:03
Sayın Praecox
Elimde 3MB büyüklüğünde orkideler ile ilgili resimler var.Büyük olduğu için foruma gönderemiyorum,özelden size göndersem..
Selamlar
Resize edin veya önemli yerlerini croplayın veya imageshack vs gibi bir siteye yüklemeyi deneyin önce
foruma fotoğraf yükleme konusunda bir başlık var orada tarif edilen yolları deneyin.
bu başlık (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=487)altında
üçüncünün durumunu hiç beğenmedim....
bence önce diğerlerinden ayrı tutun sonrada yakın bir detaylı resim ekleyin
hem hastalık var hemde kiracıları var gibi...
sayın praceox, orkidemin yakın resinlerini yeni çekebildim. Ekliyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Ha bu arada 1 tanecik çiçek açtı ve ortasından çıkan yaprakta sağlıklı gözüküyor.
Evet çok tipik bir thripse ve/veya kırmızı örümcek salsırısına uğramış bir bitki... seconder araz olarak da ısırıkların emilmiş hücrlerde vede yaydıkları yapışkan sıvıda üreyen kara leke de baş göstermiş...
çok acil bir insekticide vede fungicide.
bence çiçeği kesin bitki son nefes havli ile çiçeklenmeyi deniyor olabilir.
orta yapraklar düzgünce gibi duruyor gibi ise de.... :(
göbekçürümesi veya çökerten hastalığına dönüşüm tehlikesi çok büyük...!
saygılar
Evet çok tipik bir thripse ve/veya kırmızı örümcek salsırısına uğramış bir bitki... seconder araz olarak da ısırıkların emilmiş hücrlerde vede yaydıkları yapışkan sıvıda üreyen kara leke de baş göstermiş...
çok acil bir insekticide vede fungicide.
bence çiçeği kesin bitki son nefes havli ile çiçeklenmeyi deniyor olabilir.
orta yapraklar düzgünce gibi duruyor gibi ise de.... :(
göbekçürümesi veya çökerten hastalığına dönüşüm tehlikesi çok büyük...!
saygılar
Cahilliğimin kusuruna bakmayın bir amatör olarak tam olarak ne yapmam gerektiğini anlayamadım :confused: insekticide ve fungicide bir tür ilaç mı?
Hastalıklı yaprakları kesip kökleride temizleyip yeni bir saksıya geçireyim mi?
teşekkürler...
Mine Pakkaner
16-03-2007, 10:16
...insekticide ve fungicide bir tür ilaç mı?
...
İnsektisit bitki zararlılarına karşı ( emici, ısırıcı, çiğneyici vs. zararlılar) ilaçların genel adı, fungusit ise mantari hastalıklara karşı kullanılan ilaçların genel adıdır.
Mine Pakkaner
16-03-2007, 10:22
profilime resim ekleye miyorum helpppppp
Ephesos, neresinden başlayayım ki, acil olarak Üyeler için Kullanım Kılavuzu (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=75)
başlığını okuyunuz. Yeni gelen üyeler başlığında kendinizi tanıtınız. Uygun soruyu uygun başlığa sorunuz, orkide konusunda kimse size resim yüklemesi yardımı yapmaz. Helppp vs. gibi ifadeler kullanmayınız.
Gene uyarmışsınız Minehanım :)
Mine Pakkaner
16-03-2007, 12:05
Gene uyarmışsınız Minehanım :)
Farklı bir durum olacağını mı düşünüyordunuz Sayın Ogzhn?
Açıklamanız için teşekkür ederim Mine Hanım. Sanırım eczanelerde bulabilirim bunları değil mi?
Mine Pakkaner
16-03-2007, 13:38
Açıklamanız için teşekkür ederim Mine Hanım. Sanırım eczanelerde bulabilirim bunları değil mi?
Hayır Xzx, bunları eczanelerde değil, tarım ilacı bayilerinde bulabilirsiniz. Orkideler başlığını iyi okuyup Sayın Praecox orkidede hangi ilaçları tavsiye etmiş dikkat ederseniz nokta vuruşu yapabilirsiniz.
Sayın Praecox saksı harcı değiştirirken kullanacağımız çam kabuğu sadece fıstıkçamı kabuğu mu olmalı ? diğerlerinide kullanabilir miyiz? tabi reçinesiz olmak kaydıyla .
diğer çam kabukları süngerimsi bir yapıya sahip olduğundan çürümeye daha erken başlayıp üzerlerinde küf tabakası oluşturabiliyorlar. bunun zararı olur mu?
ayrıca orkidemizin keiki çıkarabilmesi için dışardan yapabileceğimiz bir müdehale var mı?
sağlıklı bir orkidenin sürekli çiçek açmasındansa keiki çıkarmasını tyercih ederim.
Sayın Praecox saksı harcı değiştirirken kullanacağımız çam kabuğu sadece fıstıkçamı kabuğu mu olmalı ? diğerlerinide kullanabilir miyiz? tabi reçinesiz olmak kaydıyla .
diğer çam kabukları süngerimsi bir yapıya sahip olduğundan çürümeye daha erken başlayıp üzerlerinde küf tabakası oluşturabiliyorlar. bunun zararı olur mu?.
Sizce olmaz mı? cevabı sorunuzda zaten...:D
Bundan dolayıdır ki zor ayrışan bir çam kabuğı gerekir.
ayrıca orkidemizin keiki çıkarabilmesi için dışardan yapabileceğimiz bir müdehale var mı?
Sağlıklı bir orkidenin sürekli çiçek açmasındansa keiki çıkarmasını tyercih ederim.ach bu benim de tercihim ancak bazı türlerin keikiye daha meili olmasının dışında henüz kesin bir bulgu yok. Bundan evvelde doku_kültürcü arkadaşımızın belirtiği gibi sapı en fazla 2-3 göz kalacak kadar bırakıp kestikden sonra 22 oC'de tutun.
Bazıları gözü örten yaprakçığın çıkartılıp bira sürülmesini de taVsiye ederken, bazı hormonal müdahaleler bende bu gözlerde hep yeniden daha hızlı bir çiçeklenmeyi kataliz etmekden öte gidemedi. Belki ortam sıcaklığının yeterince yüksek olmamasından da kaynaklanıyor olabilir.
BenBen1967
17-03-2007, 23:29
arkadaşlarım canlarım ciğerlerim;)birşey soracağım 3 tane orkidem var (4. hatta 5. almayı düşünüyorum )bir tanesinin çiçekleri dökülünce dibe yakın yerden dalları kestim(dalları diyorum zira 2 dal vardı çiçekli ) bu yaptığım doğrumu yoksa dallar başka yerden mi kesilmeliydi?Bileyimde diğer ikisine aynı şeyi yapmayayım dalları kesmemde amaç çürüme gibi bir şey başlamıştı dallarda bende dal çürüyor sandım
Konuyu okuduğumda bu kararın, orkidenizin durumunu gözden geçirdikten sonra size kalmış olduğunu sanıyorum.
Sayın praecox'un bu başlık altındaki 34 ve 94 numaralı mesajları başta olmak üzere tüm konuyu baştan sona okumanızda fayda var.
Bu arada kendi orkidemin dalını/dallarını çiçek döktükten sonra dibe yakın yerden kestiğimi de söylemeden geçmeyeyim. :rolleyes:
Sayın Praecox phal türü bir orkidem daha öncede belirtmiştim kökçürümesi geçirdi bende saksı harcını değiştirdim belirttiğiniz işlemleri yaptıktan sonra durumu iyiye gidiyor yapraklarındaki sararma düzelmeye başladı ama inadına çiçek açmak için tomurcuk oluşturuyor orkidem tamamen sağlığına kavuşana kadar çiçek açmasını uygun bulmuyorum enazından ana bitki yeni bir yaprak çıkaranadek bu bağlamda çiçek sapını belirtiğiniz yerinden kessem daha iyi olmaz mı? teşekür ederim.
eski çiçek sapından çiçekleniyorsa kesin ama dipten yeni çiçeklenmeye çalışıyorsa bitki tahminlerimizden de daha sağlıklı hissediyor kendini demektir...
orkide müz
21-03-2007, 10:16
Merhaba,
Benim sizlere bir sorum olacak orkidelerle ilgili değil ama başka bir yerde bulacağımı zannetmiyorum.Çalıştığım otelin bahçesinde çam ağaçları var ve bu mevsimde ağaçlarda yuva yapan hayvanlar olur bu hayvanların polenleri insanın neresine değerse kızartır ,kaşındırır ve şişebilir daha kötüsü hava rüzgarlı olunca polenler odalara kadar ucuyor.Otel misafirleri bit zannediyorlar nerden bilsinler çam ağacındaki hayvanı.Biz burda bu hayvana gembi diyoruz.Bu hayvanlar için ilaçlama yötemi varmı.Lütfen yardımcı olun hem ağaclar kurtulsun hem bizler.:eek:
Sanırım karıncaların bir inek gibi sağdığı, vede salgıladıkları sıvıdan arılarımızın çam-balı dediğimiz balın oluşumundaki zincirin içindeki çam üzerindeki yaprak bitlerinden bahsediyorsunuz...
hal böyle ise bir böcek ilacı kullanmadan evvel yukarda yazdığımı bir daha okuyun... :)
tabiatı anlamak gerek birilerinin hoşun gitmiyor diye ademoğlunun yapacağı her tür müdahalenin sonucu olacaktır.
bu eko sitemin dengesinin kantar topunu kaydırıyoruz nereye kadar...
turizm kolay ve iyi bir gelir gibi görünse de şu örnek en basidinden bir argument oluşturur kanısındayım.
orkide müz
21-03-2007, 15:29
Ben nedense şöle düşünüyorum, bütün turizmde çalışanların yükünü bana yüklediniz gibime geldi.Herkes kendi yağında kavrulur bu otelin yeri bile bu ağaçlara göre belirlendi ben bugün size mail attıktan sonra orman işletmesine gittim ve neler yapabiliriz diye sordum ve bu tırtılların adı çam kese böceği hatta sizin sitenizde de var. Biyolojik korunma yöntemleri de var.Sadece bir anda bütün dünyanın yaptığı yanlışı benden çıkartmanız garip.:(size şimdiye kadar bir otel işletme sahibi böyle birşey sordu mu ? Ayrıca ben işletme sahibi bile değilim.
Saygılar..........
şahsınıza özel değil...
zaten ben sadece bitleri kastettim kaldı ki tırtılı vs. bilemem... artık her yazdığımı böyle özürler dilemek zorunda bırakılacaksam bir şeyde yazmama gerek yok
kimse üzerine alınmasın kimse şu hatdan bu hatadan elbette tek başına sorumlu değil resme genel bakıyorum puzzel'in bir tanesi olmazsa genel resim de tam görünmez...
ben kimseyi suçlamak istemedim. yönetici olup olmadığınızı da bilmiyordum beni bu bağlamda ilgilendirmiyordu da zaten...
pardon yani...
sadece iyi niyetle bilmeden bir örnek vereyim dedim.
basın zehiri ağaçlara öldürün tırtılları da bitleri de.
bu kadarbasit.
orkide müz
21-03-2007, 17:41
Tamam sinirleniyorsunuz biliyorum insanlarla uğraşmak çok zor.Ama benim tek amacım bir bilene sormaktı cevabımı da yine sizin sitenizden aldım eğer sizi sinirlendirdiysem ben de özür dilerim benim sizden öğreneceğim çok şey var.
Saygılar.
Mine Pakkaner
21-03-2007, 18:59
Sayın Orkide müz, bu gibi sorularınız için http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=10 başlığını kullanmanızı öneririm. Soruyu soracağınız başlığı seçemediyseniz buraya sorun, biz sonra uygun yere taşırız. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlarımız orkide başlığını takip etmiyorlarsa sorunuzu görmemiş olurlar.
Selamlar.
mustang18
25-03-2007, 19:16
MErhaba , Ben cem Forumunuza bugün katıldım. Bende Eylül ayında bir orkide almıştım. Çicekleri solduktan sonra nerdeyse 6 ay oldu ve geçen ay 2 dalda birden tomurcuk oldu . çicek verecek diye sevindim ama bunların yaprak olduğunu görünce üzülmüştüm. Bugün forumu okuyunca ne kadar şanlı olduğumu anladım. Sanırım 2 yavru birden oluşmuştu. ama genede tam emin değilim o yüzden size resimleri gönderiyorum. BAna yardımcı olabilirseniz sevinirim.
evet bunlar iki tek keiki ancak kesmeden evvel kendi başlarına besleneceklerini sağlıyacak bir kaç kök vermesi beklemek gerek.
bunları sonra ana infiuorescence dalından ayırıp dikebilirsiniz.
bitki hakkında daha fazla bilgi verebilirmisiniz yani türü phalaenopsis ancak çiçekleri ne renkti hangi şartlarda bakıyordunuz ısıs sılama durduğu yer aldığı ısı vs... gibi bilgileri de eklerseniz.
menun olurdum.
saygılar
diğer iki mesajını da silerimisin lütfen. türünü biliyorsan o trade in altınada sormalısın.
mustang18
25-03-2007, 23:00
tekrar merhaba ,
rengi pembe birazdan resmini ekleyeceğim.
şimdi bende 6 aydır var bu orkide. Sormak istediğim bir kaç konu var belki sizin sorularada yanıt olur. Ev kalöriferli ve oldukça sıcak. Hergün tam önündeki cam açılır , salon havalansın diye. Soğuk havada bile.Direkt güneş görmüyor. Tülü bile açıyorum ışık alsın diye..
1 ) tahmini ne kadar sürede kök verir bu yavru orkideler ?
2 ) ana orkide çicek vermez mi artık ?
3 ) forumlarda hep 15 günde bir su vermekten bahsediliyor. ben 2-3 günde bir veriyorum. tabağı kurudukça yani. Burda bir çelişki yok mu ?
4 ) 2.çelişki tabağında hep su var , yani sakısı suyun içinde hep. Buda sakıncalı yazıyor forumlada , bu konudaki fikriniz ? ( resimlerdende anlayacaksınız )
5 ) REsimlerden sağlıklı olup olmadığını söyleyebilir misiniz ?
6 ) Tabakta hep su olması aniden bir çürümeye sebep olabilir mi ?
sorularınıza cevap aradığınız forumda okuduklarınız size çelişki gibi geliyor.
şöyle ki
şimdi bende 6 aydır var bu orkide. Sormak istediğim bir kaç konu var belki sizin sorularada yanıt olur. Ev kalöriferli ve oldukça sıcak. Hergün tam önündeki cam açılır , salon havalansın diye. Soğuk havada bile.Direkt güneş görmüyor. Tülü bile açıyorum ışık alsın diye..
1 ) tahmini ne kadar sürede kök verir bu yavru orkideler ? bakımına göre bir iki ay sürebilir
2 ) ana orkide çicek vermez mi artık ? vermez mi verir elbette ancak artık seneye sonbahara doğru
3 ) forumlarda hep 15 günde bir su vermekten bahsediliyor. ben 2-3 günde bir veriyorum. tabağı kurudukça yani. Burda bir çelişki yok mu ? şöyle bir çelişki yok yukarta belirtiğiniz gibi ev çok sıcak ise o zaman elbeteki sık sulanmalı
4 ) 2.çelişki tabağında hep su var , yani sakısı suyun içinde hep. Buda sakıncalı yazıyor forumlada , bu konudaki fikriniz ? ( resimlerdende anlayacaksınız ) resimlerden anladığım kökleri suya değmiyecek kadar bir saksı dudağı olduğu ki bu tabakdaki su orkideye kaloriferli sıcak havada eksik olan ortam nemini sağlıyor
5 ) REsimlerden sağlıklı olup olmadığını söyleyebilir misiniz ? resimlerden sağlıklı göründüğü kesin6 ) Tabakta hep su olması aniden bir çürümeye sebep olabilir mi ?
evet maalesef birden çökerten oluşabilir ancak bu kadar zaman oluşmamasına sebep (ki zaten keiki vermesinden de anlamışdım) ortamın çok sıcak olmasından kaynaklanmaktadır... çökerten normal oda sıcaklıklarında 21-22 arası bir ısıda fazla nemde oluşur bunun üstü ısılarda oluşmaz diye kesin bir şey yok ben sadece dikkat edin derim.
ancak bitkinin devamlı havalanması iyi de birden soğuk hava rüzgarına maaruz ise, yani üzerine esiyor ise tepki gösterebilir.
mustang18
25-03-2007, 23:31
hızlı cevabınız için teşekkürler. Saksının yarın daha yakın resmini çekeceğim. Bu arada büyüyen yavru orkidelerinde zamanla resimleri koyacağım buraya böylece siz bana ne zaman kesmem gerektiğini ve o aşamadaki işlemleri anlatırsanız sevinirm. Şimdi saksıyı hafif tabaktan ızgara şeklinde kaldırabilirim suyla temasını kesmek için köklerin.Ama bu kadar sağlıklı iken bir değişiklik yapmayada korkuyorum . Ne dersiniz ??? Cam açma konusunda haklısınız daha dikkatli olmam lazım ama allahtan önümüz bahar. Birde forumda herkez bu orkide toprağı bulma konusunda dertli sanırım. Ben daha değiştirmedim ama annemlerin orkidesi için Bauhaus dan almıştık. Hazır Orkide toprağı şeklinde.
Şimdi 1 -2 daha sorum kaldı.
1 ) Çökerketn dediğiniz kök çürümesi midir ?
2 ) Bu böceklenme olayı neden olur ? Ortamın pis olmasımı ? dışardan bahçeden bir şey gelmesi mi ? HAvadaki tozlardan mı ? Önlem nasıl alınır yad alınabilir mi ?
3 ) DAha yakın çekim resim göndericem ama bende dışarda hiç kök yok. 6 Aydırda hiç kök çıkmadı .Bu sakıncalı m ? Resimlrebakıyorum forumda , herkezde atopot gibi kollar çıkmış. Yeşil yeşil. Bende sadece 1 tane resimde görüldüğü gibi kahverengi var. ?? Ama saksının içinde görebiliyorum yeşil olanları..
hızlı cevabınız için teşekkürler. Saksının yarın daha yakın resmini çekeceğim. Bu arada büyüyen yavru orkidelerinde zamanla resimleri koyacağım buraya böylece siz bana ne zaman kesmem gerektiğini ve o aşamadaki işlemleri anlatırsanız sevinirm. Şimdi saksıyı hafif tabaktan ızgara şeklinde kaldırabilirim suyla temasını kesmek için köklerin.Ama bu kadar sağlıklı iken bir değişiklik yapmayada korkuyorum . Ne dersiniz ??? Cam açma konusunda haklısınız daha dikkatli olmam lazım ama allahtan önümüz bahar. Birde forumda herkez bu orkide toprağı bulma konusunda dertli sanırım. Ben daha değiştirmedim ama annemlerin orkidesi için Bauhaus dan almıştık. Hazır Orkide toprağı şeklinde.
Şimdi 1 -2 daha sorum kaldı.
1 ) Çökerketn dediğiniz kök çürümesi midir ? evet bu bir tür kök çürümesidir çökertene sebep bir dizi mantarların küf mantarlarının serin nemli ortamda kökleri sarıp emer gibi kök hücrelerini boşaltması demek
2 ) Bu böceklenme olayı neden olur ? Ortamın pis olmasımı ? dışardan bahçeden bir şey gelmesi mi ? HAvadaki tozlardan mı ? Önlem nasıl alınır yad alınabilir mi ? çökerteni böcek olarak tanımlamadığınızı var sayarsak akarlar bitler vs gibi orkideye de zararlı olabilecek ya evdeki bitiklerde varsa veya yeni bir bitki edinilmişse onda varsa veya bir buket çiçek dahi alıp dışardan getirirseniz böceklenirler, kaldı ki bazıları rüzgarla dahi dışardan gelebilirler.
3 ) DAha yakın çekim resim göndericem ama bende dışarda hiç kök yok. 6 Aydırda hiç kök çıkmadı .Bu sakıncalı m ? Resimlrebakıyorum forumda , herkezde atopot gibi kollar çıkmış. Yeşil yeşil. Bende sadece 1 tane resimde görüldüğü gibi kahverengi var. ?? Ama saksının içinde görebiliyorum yeşil olanları..saksının dışına çıkan kökleri ek bir ıslatma gerekir bu tarz dışarı doğru köklenmenin değişik sebepleri olabilir. örneğin saksı harcı sıkışmış bozunmuş olabilir, veya monopodial gövde yaşlıdır vede saksı yüzeyinden yükselmiş kökler toprağı bulamıyacak derecede geniş dışarı doğru bir kavisle gelip saksı içine giremezler. bu gibi durumlarda bir numara büyüğü bir saksıya ekmek gerekir.
cevapları alıntıladığım yerde yazdım
mustang18
26-03-2007, 08:06
yani yeşil köklerin dışarda olmaması kötü bir durum değil. Aksine anladığın kadarı ile iyi bir durum. Şeffaf saksının içinde birçok yeşil kökö görebiliyorum. Saksıyı biraz tabaktan yükseltim tabaktaki suya temas olmasın diye . Izgara etkisi yapacak bir cisim koydum altına. Sizce iyi mi ettim ? 6 aydır bu şekilde suyun içindeydi. Ve yavruları bu şekildeyken vermişti.
çiğdem11
26-03-2007, 11:07
Merhaba Praecox
Benim orkidemin toprağında pamukçuk gibi beyaz şeyler oluşmaya başladı. Yaprakları gayet sağlıklı görünüyor ama endişelendim bir şey yapmaya gerek var mı ?
epicurean
26-03-2007, 21:56
Merhaba sayın praecox,
Özellikle size ve sizin gibi cevap yazıp tecrübelerini bizimle paylaşan orkide yetiştiricilerine, bizim gibi amatörlere yardımcı oldukları için çok teşekkürler. Ben de forumu orkide başlığı altındaki pek çok yazıyı okudum ve çoğunu sizin yazdığınız mesajlardan çok şey öğrendim. Ama yine de bir iki sorum olacak.
Durumum mustang 18 ile benzer sayılabilir. Maalesef keikiler hariç.:(
Bana da Ekim’de iki ayrı sap halinde ve üzeri çiçekli pembe phal. hediye geldi. Yaklaşık 2 ay çiçekleri kaldı. Bu arada ingilizce kaynaklarda esintiden,havalandırmadan hoşlandığını okuduğum için sonbaharda cam önünde havalandırdım. Ama kışa girerken saplardan biri kurudu, sanırım biraz soğuğa maruz kaldığı için. Onu en dibinden yapraklara zarar vermeden kestim. Sağlam olanı ise gözün üzerinden verev olarak temiz bir keski ile kestim. Mikrop kapmaması için tarçın ile kapattım. Şimdi öğreniyorum ki siz kömür tozu tavsiye ediyorsunuz.
Neyse şu anda yapraklar sağlıklı görünüyor. Hatta yeni bir yaprak da iki üç hafta gibi bir sürede çıktı. Ama dalın ucunda hiç hareket yok. Yalniz saksı içinde kökler yeşil yeşil çoğalıyor. Bir iki tane de sabstratın üst kısmında var.
Acaba çiçek açması için sabırla bir şey yapmadan beklemeli miyim? Yoksa yapabileceğim bir şey var mı? Orkide besinleriyle yapraklarını sulamak gibi şeyler yapmalı mıyım? Sanırım yeterli sıcaklık olmaması nedeniyle böyle. Eğer ilgilenirseniz resimlerini de gönderirim. Mümkünse sizden yorum alabilir miyim?
Sulama sıklığı : haftada bir (aslında ağırlığına bakıp hafifse suluyorum; sabahları
içme suyuyla)
Yeri: Güneye bakan pencerede tül arkası masa üstü
Bulunduğu ortam: Seramik bir saksının içine yerleştirilmiş iri çakıl taşlarının
üzerinde, taşları geçmeyecek, köklere değmeyecek kadar su
doldurup nemli ortam sağlanacak şekilde.
Şimdiden teşekkürler geceniz vandanın mavisi kadar canlı olsun...:p
Merhaba
Bende orkidemin fotoğrafını paylaşmak istedim ve de kökleri hep dışarı ve yukarı doğru uzuyor normal midir? Sağlıklı görünüyor ama yine de bi yorum yaparsanız sevinirim belki benim göremediğim bişeyler vardır teşekkür ederim
Cyber Papatya
27-03-2007, 00:16
Sayin Praecox,
bilgileriniz için teşekkürler. Daha önceden size yavrulamış orkidemin fotosunu göndermiştim. Ayırıp ayrı saksıya dikmemi söylemiştiniz. Ben de söylediğinizi yaptım. size iki ayrı soru olarak hem annenin hem yavrunun son durum fotolarını göndermek istiyorum. Bu fotolar yavurunun fotoları. O zaman çiçekliydi, ayrı saksıya alınca çiçekler döküldü. Açalı bir buçuk ay olmuştu. acaba tesadüf mü yoksa saksı da kötü bir durum mu var? SApı ikinci boğumdan kestim. Acaba daha dipten kessem mi? bu sap yerçekimi kanununa aykırı büyüdü biraz çünkü anneye bağlı iken biraz yamuktu.
Teşekkürler,
Cyber Papatya
27-03-2007, 00:22
Sayın Praecox,
Bu da anne. Yapraklar hala sapsarı. O zaman yorgunluktan demiştiniz. Hala yorgunluktan mıdır? Bu yorgunluk ne zaman geçer? Geçtiği nasıl anlaşılır?
Bunun da sapını biraz kısaltayım mı?
Kendimi altın yumurtlayan tavuğumu kesmiş gibi hissediyorum. ;)
Teşekkürler,
Çiçek sapını tamamen dipten kesin, saksı harcı değişimi gerekiyor... hemen saksı substrat değişimi yapıp bu yazı kendini toparlaması için sonbahara kadar dinlendirin. saksı harcı değişiminden sonra bir iki ay gübrelemeyin
değişimde çürümüş kökleri de budayın (veya kesin) kısa sürede kendini toparlıyacağından emin olun. dinlenmeden sonra dikkatlice gübrelemeye başlayın. vede sonbaharda size yeniden bir altın yumurtlıyacağını göreceksiniz :)
Merhaba
Bende orkidemin fotoğrafını paylaşmak istedim ve de kökleri hep dışarı ve yukarı doğru uzuyor normal midir? Sağlıklı görünüyor ama yine de bi yorum yaparsanız sevinirim belki benim göremediğim bişeyler vardır teşekkür ederim
evet normaldir sularken bu kökleri de fısfıslıyarak ıslatın çiçek geçtikten sonra yeni saksıya almak gerekecek.
Bu nadide çiçeğin, bu kadar mütevazi mekanda yetişebileceğini bilmezdim.. Plastik bardakta 1 orkide .....
Sahiden de tüm idaaların vede eskiden gelen yanlış bilgilerin, fikirlerin aksine, bazı noktalarda ama, asgari özeni gösterir isek, çok kolay bitkiler. tabii ki yeni kultive hybridlerin oluşturulması da bu konuda ciddi bir etken.
diğer salon bitkilerine avantajını da unutmamak gerek nerde ise aylar boyunca taze kalan çiçekleri hemde kendimizi eve hapsetmek zorunda olduğumuz kışın soğuk ve karanlık aylarında...
evinizde açtırabileceğiniz nerde ise tek çiçekli süs bitkileri sınıfıdır orkideler...
bu hastalığa bir bulaşırsanız, kolayını aldınız mı... vede alışırsanız evinizde afrika menekşesi bakmak dahi daha zor gelebilir size...:D
şaka tabii canım...
epicurean
30-03-2007, 21:55
Merhaba orkide ve doğaseverler,
Özellikle praecox'a ve diğer tecrübeli orkide yetiştiricilerine, bizim gibi amatörlere bıkmadan yardımcı oldukları için çok teşekkürler. Ben de forumu ve orkide başlığı altındaki pek çok yazıyı okudum ama yine de sorularım var.
Ekim’de iki ayrı sap halinde ve üzeri çiçekli pembe phal.im oldu Yaklaşık 2 ay çiçekleri kaldı. Bu arada ingilizce kaynaklarda esintiden, havalandırmadan hoşlandığını okuduğum için sonbaharda cam önünde havalandırdım. Ama kışa girerken saplardan biri kurudu, belki de biraz soğuğa maruz kalmıştır diye düşündüm. Onu en dibinden yapraklara zarar vermeden kestim. Sağlam olanı ise gözün üzerinden verev olarak temiz bir keski ile kestim. Mikrop kapmaması için tarçın ile kapattım. Şimdi öğreniyorum ki kömür tozu tavsiye ediliyor.
Neyse şu anda yapraklar sağlıklı görünüyor. Hatta yeni bir yaprak da iki üç hafta gibi bir sürede çıktı. Ama köke doğru bordolaşmaya başladı. Sağlam olan dalın ucunda ise hiç hareket yok. Yalniz saksı içinde kökler yeşil yeşil çoğalıyor. Bir iki tane de sabstratın üst kısmında var.
Sorularıma gelecek olursak:
1.Acaba çiçek açması için sabırla bir şey yapmadan beklemeli miyim? Yoksa Orkide besinleriyle yapraklarını sulamak gibi şeyler yapmalı mıyım?
2.Çiçeğini şu anda gözün üstünden kesilmiş ve şu anda kuru görünen yerden mi verecek yoksa yaprakların olduğu dip kısımdan yeni bir sürgün mü verecek?
3. toprak değişimi ile ilgili kararı nasıl almalıyım? çiçekçiden ekimde aldim ama en son ne zaman toprak değişti bilemiyorum. Şu anda çiçeksiz olduğu için uygun bir dönem sanırım ama değişim için erken olmasından endişe ediyorum.
4.Arada pencere dışına çıkarıp havalandırıyorum. Bunu dış kaynaklardan okuduğum bazı makaleler nedeniyle yapıyorum. Ama tecrüblerinize daha çok güveniyorum. Havalandırma yararlı veya zararlı mı?
5. Günlük olarak sprayleyip nemlendirmeli miyim? (Tabi ki yaprak dibinde su biriktirmemeye dikkat ederek)
Sulama sıklığı : haftada bir (aslında ağırlığına bakıp hafifse suluyorum; sabahları
içme suyuyla)
Yeri: Güneye bakan pencerede tül arkası
Bulunduğu ortam: Seramik bir saksının içine yerleştirilmiş iri çakıl taşlarının
üzerinde, taşları geçmeyecek, köklere değmeyecek kadar su doldurup nemli ortam sağlanacak şekilde.
Eğer ilgilenirseniz resimlerini de gönderirim. Mümkünse sizden yorum alabilir miyim?Çiçek açtırmam için bana yardımcı olursanız çok sevinirim.
Şimdiden teşekkürler geceniz vandanın mavisi kadar canlı olsun...
Merhaba orkide ve doğaseverler,
Özellikle praecox'a ve diğer tecrübeli orkide yetiştiricilerine, bizim gibi amatörlere bıkmadan yardımcı oldukları için çok teşekkürler. Ben de forumu ve orkide başlığı altındaki pek çok yazıyı okudum ama yine de sorularım var.
Ekim’de iki ayrı sap halinde ve üzeri çiçekli pembe phal.im oldu Yaklaşık 2 ay çiçekleri kaldı. Bu arada ingilizce kaynaklarda esintiden, havalandırmadan hoşlandığını okuduğum için sonbaharda cam önünde havalandırdım. Ama kışa girerken saplardan biri kurudu, belki de biraz soğuğa maruz kalmıştır diye düşündüm. Onu en dibinden yapraklara zarar vermeden kestim. Sağlam olanı ise gözün üzerinden verev olarak temiz bir keski ile kestim. Mikrop kapmaması için tarçın ile kapattım. Şimdi öğreniyorum ki kömür tozu tavsiye ediliyor.
Neyse şu anda yapraklar sağlıklı görünüyor. Hatta yeni bir yaprak da iki üç hafta gibi bir sürede çıktı. Ama köke doğru bordolaşmaya başladı. burayı anlıyamadım bordolaşan yaprak mı? pembe renkli çiçek açan phallerin yaprakları koyu yeşil hatta anlatığınız gibi bordomsu bir renkde olur beyaz açanların yaprakları daha açık yeşil olur burdan da çiçek rengi saptamak mümkün zaten sizinki pembe imiş sanırım... dolayısı ile yaprağının bu bordomsu yeşil renk alması normaldirSağlam olan dalın ucunda ise hiç hareket yok. Yalniz saksı içinde kökler yeşil yeşil çoğalıyor. bu iyiye işaret...Bir iki tane de sabstratın üst kısmında var.
Sorularıma gelecek olursak:
1.Acaba çiçek açması için sabırla bir şey yapmadan beklemeli miyim? Yoksa Orkide besinleriyle yapraklarını sulamak gibi şeyler yapmalı mıyım?
iki haftada bir sulama suyuna sıvı gübrenin normal dozunun 1/4'ünü eklemek sureti ile gübrleme tavsiyemdir. kışın yaprak gübrelemesinden kaçının yapraklara su püskürtülmesi de pek tavsiye etmem melumaliniz ev ortamında ısı ve nem dengesi derken en büyük korkumuz çökerten hastalığıdır...
2.Çiçeğini şu anda gözün üstünden kesilmiş ve şu anda kuru görünen yerden mi verecek yoksa yaprakların olduğu dip kısımdan yeni bir sürgün mü verecek?
yeni çiçek veya keiki (vegetatif bir yavru phal.) o gözden verecek veya vermesi gerek ancak gözü örten yaprak kurumuşsa yeşil olan bir alt göze doğru kesmeniz gerekir tüm gözler gri/sarı-kahve gibi kurumuş renklerde ise bence o çiçek sapını en alt gözün üstünden kesip bitkiyi dinlendirin.
3. toprak değişimi ile ilgili kararı nasıl almalıyım? çiçekçiden ekimde aldim ama en son ne zaman toprak değişti bilemiyorum. Şu anda çiçeksiz olduğu için uygun bir dönem sanırım ama değişim için erken olmasından endişe ediyorum.
çiçek sapı yukarda saydığım gerekçelerden dolayı keserseniz yani çiçek veya keiki beklentiniz yok ise vede saksı substratı çökmüş azalmış üzeri beyazlamış gibilerden bir görünüm sergiliyor ise değişimi şimdilerde yapabilirsiniz.
4.Arada pencere dışına çıkarıp havalandırıyorum. Bunu dış kaynaklardan okuduğum bazı makaleler nedeniyle yapıyorum. Ama tecrüblerinize daha çok güveniyorum. Havalandırma yararlı veya zararlı mı?
bu bitkiler ağaç üzerinde havadar bir yerde ağacın üserinde gelişmecek şekilde bir yapıda olduklarından hafif bir esinti iyi olur ancak bunu yaparkende ısı farkı asla olmamlı bunu yazın yapmak daha sağlıklı evdeki ısı ile dışarının farkı 10oC ise bu orkidenize hiç iyi bir şey değildir.
5. Günlük olarak sprayleyip nemlendirmeli miyim? (Tabi ki yaprak dibinde su biriktirmemeye dikkat ederek)
Hayır bunu da yapmayın anlatığınız saksı altındaki çakıllı su bitkinin ihtiyacı olan çevre nemini sağlamakta yeterli bir düzenektir.
Sulama sıklığı : haftada bir (aslında ağırlığına bakıp hafifse suluyorum; sabahları
içme suyuyla)bu ağırlığına bakma deneyiminiz sizi yanıltmıyorsa sulama vaktini anlamak için iyi bir metotur.
Yeri: Güneye bakan pencerede tül arkası
Bulunduğu ortam: Seramik bir saksının içine yerleştirilmiş iri çakıl taşlarının
üzerinde, taşları geçmeyecek, köklere değmeyecek kadar su doldurup nemli ortam sağlanacak şekilde.
Eğer ilgilenirseniz resimlerini de gönderirim. Mümkünse sizden yorum alabilir miyim?Çiçek açtırmam için bana yardımcı olursanız çok sevinirim.
Şimdiden teşekkürler geceniz vandanın mavisi kadar canlı olsun...
resimler beni ve eminim diğer forum üyelerimizi de ilgilendireceğinizde eklemenizi istersiz.
Zaten böyle yazılı bir tanımlama yerine bir resim çok daha şey anlatır.
saygılar
Sayın Praecox
Yanıtınız için teşekkür ediyorum phalimin en baştaki çiçekleri solmaya başladı ama uçlardan yeni çiçekler geliyor 4tane yeni tomurcuk var bunların hepsi döküldükten sonra değişim yaparım peki bu ara bişeyler takviye etmelimiyim? Sıvı gübre vermiyordum çünkü tomurcuklanmaya başladığından beri yaklaşık 2-ay oldu Tekrar teşekkürler
epicurean
31-03-2007, 22:40
Sayın Praecox,
Acemiliğimi mazur görün. Sanırım amatörlüğün verdiği heyecanla derdimi fazlasıyla kelimeye dökmüşüm. Halbuki bu konuda bir resim bin kelimeye bedel sanırım.
Sizce gözler sarımtırak bir hal almış mı, dibinden kesmek gerekir mi?
Yardımınız ve hızlı cevap verişiniz için de ayrıca teşekkürler...
not: Bu arada yeni çıkan yaprağımda hafif pembeleşme/ bordolaşma olunca paniklemiştim. Ama pembe orkidelerde olağan bir durum olduğunu söyleyince siz çok rahatladım.
Evet gördüğüm kadarı ile en alt göz kurumuş ancak yukardakilerden ümit var hala biraz daha bekliyelim derim ben... havalar ısındı ısınacak keiki verme olasılığı yüksek...
Bu arada bitkiniz çok sağlıklı ancak bitki çiçek sapından ne verecği konusuna karar verdiğini görür görmez de belki saksıyı bu yaz biraz büyültmek gerekecek ... 15 cm'lik saydam saksı bulmanın pekde kolay bir şey olmadığını biliyorum. size tavsiyem çiçekçileri dolaşıp elinde çökertmeden ölmüş saksıyı ne yapacağını bilmeyen birini bulup ondan rica etmek.
Sayın coyotte çiçekli olduğu sürece gübrelemeniz iyi olur. yaza doğru sapı kesilecek gibi gözleri sararırsa tekrar çiçek keiki veremiyecek bir duruma gelirse gübrelemeyi kesip biraz dinlenmeye alın yaz sonu tekradan gübrelerseniz sonbahara tekrardan çiçeklenecektir.
epicurean
31-03-2007, 23:28
Tavsiyeleriniz için çok teşekkürler. Çiçek açma zamanı geçti diye çok üzülüyordum. Keiki verme olasılığı ise beni daha da heyecanlandırdı.
Sorularıma cevap alabilmek bana bu konuda güç veriyor.
merhaba 3 adet değişik renklerde phalanopsisim var çiçekler dökülünce dalları dibinden kesmiştim, sonradan ögrendimki aynı dallar üzerinden tekrar çiçeklenme oluyormuş, acaba orkidemden tekrar yeni dallar alabilirmiyim
sayın srknuz.
endişelenecek bir şey yok . eğer ana bitkilerde problem yoksda bir kaç ay içerisinde yeniden çiçek sapı çıkarıp çiçek vereceklerdir. hatta bence en fazla 3 çiçek açma evresinden sonra ana bitkiyi dinlendirmek amacıyla bu işlem yapılmalı.yok eğer sabırsızım diyorsanız bu işlem çiçek sapının kökten kesilmesinden çok çiçek sapının üzerindeki enaz 4 göz bırakılarak aşağıdan yukarıya sayılan dördfüncü gözün yaklaşık 1,5 - 2 cm üzerinden kesilebilir.
kısacası problem yok sadece sabredin çiçekleri yokdiye bakımlarını ihmal etmeyin birkaç ay içerisinde daha sağlıklı çiçek sapları ve çiçekler verecektir.
saygılarımla..
mustang18
04-04-2007, 21:43
merhaba ben bir soru sormuştum ama arada kaynadı galiba. Sağlıklı bir orkide iyi bakıldığı sürece ömrü ne kadardır. Teşekkürler..
mart ayı e-dergiyi okuyun... derim...
cevabı orda...
Sayın preacox
dendrobium bir orkide çeşidimidir? mümkün ise bizi bu konuda bilgilendirebilir misiniz?
Kendimi orkidelerin Güzin ablası gibi hissetmeye başladım.
ancak bir yere "pat" diye (adeta emri-vaki) bir soru mesajı yazmadan evvel e-dergiyi ve orkide başlığının altındaki diğer konulara göz atmanızı salık veririm.
sitedeki bütün e-dergileri okudun.dendrobium un bir orkide türü olduğunu öğrendim; teşekkürederim.
yakında birtane elime geçecek.anladığım kadarı ile bakımları phallerle aynı.
umarım yanlış birşeyu yapmam.
uyarınız için teşekkür eder yeterince araştırmadan soru sorduğum için özürdilerim efendim.
9168
9169
9170
9171
9172Merhaba pahalanopsis sanırım yavru veriyor, fotoğraflarını eklemeye çalışacağım.yanılıyomuyum acaba, bilen varsa yardım bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.
evet yavru veriyor... ancak asıl bitki sanırım orta göbek çürümesi ile savaşıyor. substratınız çok sık biraz çam kabuğu ekleseydiniz. şimdilerde sulamayı çok kontrollü yapmalısınız.
bitkiseli
12-04-2007, 11:27
Komşumun orkidesi ölmüş,ölmüş diyorum çünki kök yok ve kalan 3 yaprağıda ben incelerken elimde kaldı fakat dalların 2-3 yerinde çok minik yapraklar var sanırım keiki dediğimiz olay gerçekleşecekmiş, yanılıyor muyum acaba ve onları kurtarma şansımız varmı tam atacakken engel oldum ama.
bu kısa cümlelerinizden anladığım ana bitki ölmüş yani çürümüş... ?
çiçek sapında da keiki açacakmış gibi yapraklanmalar var... doğru mu?
hal böyle ise çiçek sapını torfun üzerine yatırıp keikinin kök gelişimini sağlamayı deneyebilirsiniz.
resim eklerseniz...
evet yavru veriyor... ancak asıl bitki sanırım orta göbek çürümesi ile savaşıyor. substratınız çok sık biraz çam kabuğu ekleseydiniz. şimdilerde sulamayı çok kontrollü yapmalısınız.
üzerindeki çiçek daha yeni soldu yaklaşık üç ay dayandı, o yüzden saksıyı daha birkaç gün önce değiştirdim, substar olarak hindistan cevizi elyafı ve birazda çam kozalağı kırıntısı kullandım.orta göbekdeki durum yeni değil epeydir var,saksı değişimi esnasında eski kökleri temizledim, sağlam kök epeyce var, substar karışımı oldukça geçirgen bundan sonra napmalıyım.
orkideler torftada yetişebililiyor. ancak eninde sonunda kökçürümesi oluşuyor bu kaçınılmaz.sadece kökçürümesi değil göbek çürümesi , sürekli tavşankulağı şeklinde yaprak çıkarma (kök çürümesinden dolayı) kırmızı örümcek saldırısına daha elverişli olma ve diğer hastalıklara daha elverişli olabiliyorlar.
bu siteyi keşfetmeden önceki tecrübelerim bunu gösterdi bana.
orkidenizi sevdiklerinize miras olarak bırakmak istiyorsanız lütfen torfa ve şeffaf olmayan kablara dikmeyiniz.
Anlaşılan bitki göbek çürümesi savaşını kazanmış vede yandan filizle hayatına devam edecek. o ana göz zaman içinde yapraklarını atacaktır bu 6 ay veya fazla sürebilir ancak o göbekten bir daha yaprak vermiyecek gibi. bu forumda buna örnek bir bitkimin resimlerini eklemiş idim. (bu başlıkta 38 nolu mesaja bakın)
artık bundan sonrası, zaten önümzde de sıcak günler var, normal bakımına devam edin. ana göbeğin yaprak dipleri lime lime olacak veya olmuş buraları kuru kalsın bu lime lime damarlar bir müddet daha yeni gelen filizi destekliyecektir. bu yapraklara azami dikkat gösterin şayet kesilecek gibi kururlarsa da steril bir makasla kesmeniz şart. ama bırakın kendi atsın...
denizakvaryumu
12-04-2007, 13:11
orkidenizi sevdiklerinize miras olarak bırakmak istiyorsanız lütfen torfa ve şeffaf olmayan kablara dikmeyiniz.
farklı bir bakış açısı...
orkideler için bir yorumda bulunamayacağım ama diğer bitkilerde ,bu kök çürüğü olayının son zamanlarda yaygınlaşması torf kullanılmasının yaygınlaşmasına paralel gibi bir izlenim var.
Şimdilerde artık ben çiçeklerim için torf değil de eskinin kırmızı topraklarını arıyorum...tabi bulabilirsem ...artık hiç bir yerde toprak satılmıyor.
bitkiseli
12-04-2007, 13:39
bu kısa cümlelerinizden anladığım ana bitki ölmüş yani çürümüş... ?
çiçek sapında da keiki açacakmış gibi yapraklanmalar var... doğru mu?
hal böyle ise çiçek sapını torfun üzerine yatırıp keikinin kök gelişimini sağlamayı deneyebilirsiniz.
resim eklerseniz...
evet sayın praecox çok doğru anlamışsınız, hemen resim ekleme olanağım yok
çiçek sapını torfun üzerine nasıl yatıracağız, iki sapı en dipten kesip mi yoksa öyle olduğu gibi torfa mı dikelim? birde acaba captan isimli ilaç yeni kök çıkarmasında yardımcı olabilir mi?
Alel acele şöyle bir çizim yaptım. bitkinizin sapı ve keiki durumu buna benzer olduğunu var sayıyorum. vede ana bitkinin çürüdüğünü düşünüyorum. sapı kırmızı çizgili yerden kesin. keiki yaprağının çıktığı gözün etrafına alpha naphtyl-acetikasit veya indolbutyrikasit v.b. bir köklendirme hormonlu macunu sürmeniz iyi olur.
captan sadece mantar hastalıkları içindir sapı sağlamsa sadece aktif kömür tozu ile kesim yerlerine tatbiki yeterli olabilir.
9175
bitkiseli
12-04-2007, 14:55
praecox, ilginiz için çok teşekkürler.
Birazda çıkacağım ve geldiğimde çok geç olmasın diye bitkiyi aldım resimlerini çektim, köklendirici hormon yok ama kömür tozu sürebilirim acelem olduğu için en gelişmiş yaprağın 1-2 resmini çektim bundan daha küçük 2-3 tane çiçek tomorcuğu daha var acaba hepsini ayrı ayrı mı kesmeliyim?
http://img296.imageshack.us/img296/2553/resimpassifloraorkide02ka0.jpg (http://imageshack.us)
http://img294.imageshack.us/img294/2280/resimpassifloraorkide03zh7.jpg (http://imageshack.us)
http://img293.imageshack.us/img293/6683/resimpassifloraorkide03iw7.jpg (http://imageshack.us)
bunların görebildiğim kadarı ile keiki olmama ihtimali var...
karar veremedim acaba ana bitki kökü ile yeni bir substrata mı ekseniz.
biraz vakaa ümitsiz gibi geliyor bana ama yine de deneme hevesinizi kırmıyayım.
şayet kesmeye kara verirseniz uzunca tutun yatay olarak safsphagnum üzerine yetırarak kölendirmeyi deneyin...
diyeceğim sphagnumu nerden bulacağım diyeceksiniz...
haklısınız... :(
bitkiseli
13-04-2007, 21:16
Hmmm demek keiki olmayabilir, ama çiçek tomurcuğundan çok farklı.
İstanbul'daki orkide severlere duyurulur;
tüm Bauhaus'larda phalaenopsis cinsi orkideler hafta sonu için 14.90 ytl'den satılıyor.Üstelik ürünler iki gün önce gelmiş ve ellerinde yüzlerce var.Almasanız bile görmeğe değer bir manzara.Ben Beylikdüzü'ndekine gittim renkler inanılmaz
ben kaçırmayın derim. Zaten orkide olmayan alışveriş arabası yok gibi.
merhaba fotoğraftaki yosunu hafta sonu seradan aldım, orkide saksılarında bu yosunu kullanabilirmiyim? sphagtum yosununa benziyor.
bu görebildiğim kadarı ile Selaginella
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2255
sphagnum değil maalesef uymadı :)
bu görebildiğim kadarı ile Selaginella
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2255
sphagnum değil maalesef uymadı :)
bu yosunu orkidelerimde kullanabilirmiyim,
Maalesef uymadı... derken orkidelere uymadı zira yanılmıyorsam Selaginella yosun değil bir eğrelti otu türü... (fern, farn)
yanılıyorsam bilenler düzeltsin...
Böyle bir metodu bende ilk kez okudum. hiç denemedim ancak burdan tercümesini yapıp yazmak uygun olur diye düşündüm. çiçek saplarından bunu denemek isteyen arkadaşlar olabilir. veya varsa bu tarz bir çelikleme yöntemi ile başarılı olmuş biri veya başaramamış biri bizimle paylaşırsa belki bu metodu daha da uygun hale getirebiliz.
Yapılışı:
• Torf şişme tabletleri şebeke suyu ile şişmesini sağlayın.
• Torf şişme tabletleri mikrodalga fırına dayanıklı plastik bir kaba yerleştirin ara boşlukları iki cm kadar kumla doldurun biraz su ve hindistancevizi sütü katın.
• Hepsini bir müddet mikrodalga fırına koyun. Ne kadar olduğu bildirilmemiş.
• Kumlara birkaç filiz yosun dikin. (sphagnum uygun olur ancak resimdekiler javamoos a benziyor)
• Çiçek saplarının üstündeki gözlerinden (Nodie) takribi. 2 cm üzerinden ve altından kesin
• Gözü kapatan yaprakçıkları iki yanına kesik atarak çıkartın.
• Bu şekilde çeliklenmiş gözleri Torf şişme tabletlerine hafif eğimli olarak dikin.
• Bu plastik kabınızın üzerini stretch film ile kapatarak uygun bir bitki aydınlatmasının altına koyun
9655
Kaynak (http://www.orchideenvermehrung.at/english/index.htm)
akarayel
22-04-2007, 19:17
Praceox üstad, size teşekkür ediyorum. Çok sevdiğim orkideme ne kadarda yanlış bakıyormuşum , onu öğrendim. Ekte resimlerini yolluyorum. Benim ana problemim 1 aydır beyaz pamukçuk biti ile uğraşıyorum ama henüz savaşı kazanamadım. İlaçlama sırasında üst köklere köpüklü ilaç geldiği için biraz zarar gördü. Yapraklardada hafif pörsüme var. Şu an tek dalda 32 çiçek var ve yaklaşık 2.5 aydır varlar. Tahminim 1-2 ay daha dayanacak gibiler. Resimde gördüğünüz üzere şeffa saksı büyük saksı içinde ve sizin verdiğiniz bilgiler doğrultusunda şeffaf saksını diğer saksının dışına çıkarayım dedim. ****** çiçeklerin ağırlığı saksısını deviriyor. Sanırım saksıyı büyütmem lazım ama korkmuyorum desem yalan olur. Çiçeklerim evin doğu yakasında ve geniş bir kapının önünde perdesiz bir yaşam sürüyorlar. Sad3ece sabahları direk güneş alıp, günboyu aydınlık ortamda kalıyorlar. Yaklaşık 1.5 yıldır bizimle ve bu süre içinde sadece 2.5 ay çiçeksiz kaldı. Bir değerlendirme yaparsanız çok memnun olurum. Herkese sevgi ve saygılarımla.
Bu bitkiye değerlendirme yapmak abeslik olur. nefis bir parça. tamda dediğim gibi insan bunların güzelikleri ile sadece tüm yıl çok kısa dinlenme süreleri olduğun (hatta literatürde dinlenme gerksinimleri olmadığı da yazılır) düşünülürse kendi kendime neden hala afrika menekşesi ile uğraşılır diye sorasım geliyor. (tabii aftika menekşesi sevenler hemen alınmasınlar burdan lafın gelişi)
elbette bazı noktalara azami dikkat gerek bu bitkilerde.çiçekleri geçer geçmez saksısını büyütün pamukçuk derdi yazdığım gibi son yılların en dirençli meredi oldu orkidecilerin başına. tek tük bitkilerde sorun olmıyabilir alkollü bir fırça ile yaprakları silmek sonrada yıkamak kısmen kontrol altına alsa da tekrardan nükseden bir illet. bunun için bende değişik sistemik insecticidler deneme aşamasındayım.pekte sabunlu su terkibini uygulamayın derim tatbik ederseniz de bitkiyi ve saksısını bolca akan suda yıkamanızı tavsiye ederim göbeğini de emici bir kağıtla kurulamanızı.
saygılar
Sayın akarayel,
en son resmi yani bitkinin göbek kısmının yakından bir resmi var mı acaba?
eklerseniz...
saygılar
Praceox üstad, size teşekkür ediyorum. Çok sevdiğim orkideme ne kadarda yanlış bakıyormuşum , onu öğrendim. Ekte resimlerini yolluyorum. Benim ana problemim 1 aydır beyaz pamukçuk biti ile uğraşıyorum ama henüz savaşı kazanamadım. İlaçlama sırasında üst köklere köpüklü ilaç geldiği için biraz zarar gördü. Yapraklardada hafif pörsüme var. Şu an tek dalda 32 çiçek var ve yaklaşık 2.5 aydır varlar. Tahminim 1-2 ay daha dayanacak gibiler. Resimde gördüğünüz üzere şeffa saksı büyük saksı içinde ve sizin verdiğiniz bilgiler doğrultusunda şeffaf saksını diğer saksının dışına çıkarayım dedim. ****** çiçeklerin ağırlığı saksısını deviriyor. Sanırım saksıyı büyütmem lazım ama korkmuyorum desem yalan olur. Çiçeklerim evin doğu yakasında ve geniş bir kapının önünde perdesiz bir yaşam sürüyorlar. Sad3ece sabahları direk güneş alıp, günboyu aydınlık ortamda kalıyorlar. Yaklaşık 1.5 yıldır bizimle ve bu süre içinde sadece 2.5 ay çiçeksiz kaldı. Bir değerlendirme yaparsanız çok memnun olurum. Herkese sevgi ve saygılarımla.
sevgili akarayel
Orkideniz gerçekten olağanüstü dış saksıdan çıkarılınca devriliyor demişsiniz.Ben bitki çiçekli iken saksı değiştirmek yerine saksı ile beraber cam bir kaba koymayı tercih ediyorum.Böylece köklerin yeterince ışık almasını sağlıyorum.Hemde saksının devrilmesini engelliyorum.
akarayel
23-04-2007, 20:55
hızlı cevabınız için teşekkür ederim. Resimlerdeki beyazlıklar ilaç kalıntıları. Çarşamba veya perşembe günü iyice yıkamayı planlıyorum. sanırım o zaman düzelir.
herkese selam.
Muhterem hocalarım , bana bir orkide hediye edildi fakat canım orkide göbek çürümesi yaşamış dikkat edince tam ortasının bir süre önce çürüme geçirdiği fark ediliyor.Çürüme durmuş , göbeğin içkısmı kahverengi ve kuru fakat yapraklar capcanlı ve şimdi çiçekte.
Herhangibir müdahale yolu varmı? yardımlarınızı bekliyorum saygılar.
Ok yazdığınıza bakılırsa göbek ölmüş. bu phallerde bir müddet böyle gider sonradan yandan yeni bir göbek vermesini ümit etmek kalıyor.
belki bitkiyi fazla yormamak adına (biliyorum bu çok zor bir şey) ama ben çiçeğini dbinden kesiyorum kısmen kuru bakıyorum. yaprakların dirilik ve kök sağlığına da dikkat ederseniz genelde asıl gövdenin yanından yeni bir filiz verebiliyor. bu konu başlığında 38 nolu mesajda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=47864&postcount=38) böylesi bir göbek çürümesi geçirmiş bitkimin resimlerini eklemiştim. ama çiçekli hali ile kalırsa bu bitki kendini tüketiyor her pahasına çocuğunu yangından kurtaran anne misali kendini yakabiliyor yani çiçeğini canlı tutabilme pahasına kendini tüketiyor bir daha da iflah olamıyabiliyor.
bunlar şahsi deneyimlerim ve gözlemlerim.
Evet hocam bu bitki çiçek konusunda çok inatçı bütün enerjisini bu uğurda harcamaktan çekinmiyor.Bende sizinle aynı izlenimleri yaşadım bütün kökler çürüdüğü halde hala çiçeçek açmakiçin tomurcuklanmaya çalışıyordu.
Göbek çürümesi yaşayan orkidemin Allahtan yaprakları ve kökleri çok sağlıklı.Şimdi zor olan ben o çiçek sapını çiçekleri üzerindeyken nasıl keseceğim.
Bunu yapmam çok zor olacak ama dediğiniz gibi yaşaması için çocuklarından ayrılması gerek.
Verdiğiniz bilgiler ve paylaştığınız birikimlerinizden dolayı çok teşekkür ederim hocam.
sanırım bunun sonu yine bu forumun bir yerinde bitkiseli'nin elindeki orkidenin hali en iyi örnek ya çiçekli 1-2 ay daha **** bitki ... bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=94511&postcount=239) resimlere de bakın sonra eminim karar vermek daha kolay olacak.
tercih sizin :)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.