PDA

View Full Version : Phalaenopsis

Sayfalar : 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Ayseloge
12-12-2007, 10:49
Sayın praecox,

Öncelikle, herşeye rağmen sorumu yanıtladığınız için teşekkürler.Uyarılarınızı dikkate alarak orkideme iyi bakacağım.

mustang18
27-12-2007, 23:16
Uzun zamandır yazamıyordum . Çünkü İkizi kızlarım dünyaya geldiler. Malum onlar varken herşey 2ci planda kaldı. Şİmdi benim aylar evvel nerdeyse sen olacak 2 yavru birden vermişti. Yavrular büyüdüler hatta çicek verdiler aynı anda ve forumdada tartıştık. Anneyi çok zorladılar ve anne bitkin düşmeye başladı bende çiçekler daha solmadan kestim ve vitamin takviyesine başladım. YAvruların köklenmesini bekliyim dedim.birazdan resimlerikoyacağım.ama nerdeyse 1 sene oldu hala yavrularda kök yok. Neden acaba ? vede anne bu sefer 3 dal verdi çicek için birinci dalda 2 çicek oluştu ama oldukça ufaklar .İlk geldiğinde bir dalda 6 tane filan vardı. Acaba neden çiçek sayısı çok az ve küçük ? Diğer bir daldada ufak çiçek oluşur giib oldu ama kuruyup düştü. 3cü dalda daha hiç hareket yok ama çiçek oluşacak gibide durmuyor. Resimlerden siz daha rahat anlarsınız. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.. Annede sağlık gibi ama genede sizde bakın diye resmini gönderiyorum.

praecox
28-12-2007, 09:56
Sayın mustang18,

Öncelikle ikiz yavrularınızı kutlarım. Hayırlı evlat olsunlar analı babalı büyüsünler.

nerdeyse 1 sene oldu hala yavrularda kök yok. Neden acaba ? .

Bu çok açık değil mi? Bitki devamlı çiçeğe gidiyor. Anlaşılan ana bitki o kadar sağlıklı ki hem çiçek açıyor hemde keikilerini besleyebiliyor.
Keikilerinizi şöyle bir örneğe benzeteyim. Bir aile çocuklarına o kadar iyi bakıyor ki aileyi terk edip kendi hayatlarını kurmıya kendi ayakları üzerinde durmıya hiç gereksinim duymuyorlar. Gübreniz de bunu destekliyor olabilir. Bundan önce de yazıldığı gibi burda seçim sizin ya işi bir yıl daha oluruna bırakırsınız **** çiçeklerden vaz geçip köklendirmeyi teşfik edecek önlemler, (P ağırlıklı gübrlemeler v.s. gibi) alırsınız.

korhan
28-12-2007, 12:29
Merhaba arkadaşlar. Size güzel haberlerim var. Kurban bayramında Adanaya gittim Carefourda gezerken phalaenopsis satıldığını gördüm. Son bir tane kalmıştı ve hemen atıldım :) başkası almasın diye. Çiçeği inceledim çok sağlıklı görünüyordu ve fiyatının da 19.95 ytl olması nedeniyle çok cazip geldi ve hemen aldım. Bahçe reyonunu gezerken orkideler özellikle phalaenopsisler için özel yapılmış toprağı (substratı) gördüm onun fiyatıda 5 ytl. Ben hemen 2 torba aldım. Toprak ihtiyacı olan arkadaşlar varsa diye burdan duyurmak istedim. Adana carefourda vardı sanıyorum diğer careforlarda da vardır, topragın üzerinde ne oranlarda karışım yapıldıgı nasıl kullanılması gerektıgı Yüzde oranları verilerek çok güzel bir şekilde açıklanmış. İhtiyacı olan arkadaşlara duyurulur. İşte bu aldığım son phal.im bu fiyata çok iyi değil mi?

mustang18
28-12-2007, 20:41
Öncelikle çok teşekkürler.. İyi dilekleriniz için..
Evet Sürekli çiçeğe gidiyor ama çiçekler ufaldı ve sayısı azaldı.. Bu annenin gücünün azaldığını mı gösterir ? Birde sanki 2ci tomurcuk açmadan kurayacak gibi .. Büzüşmeler başlamış.. Diğer 2 daldada hiç tomurcuk yok. Çiçeksiz dal vermesi normal mi acaba ? Resimde o çiçeksiz 2 dalı görebilirsiniz.. Teşekkürler

korhan
28-12-2007, 21:02
İyi günler eski orkidemin keikisinden kökler çıktı fakat ana bitkiden ayırmak için yeteri kadar büyüdüler mi bilemiyorum yardımcı olursanız sevinirim.
Daha önceki yazılardan okudugum kadarıyla önce saptan keseceğim daha sonrada saptan yavrunun gövdesini koparacağım. Yanlışlık yapmıyorumdur umarım. Bana hangi adımları izlemem gerektiği konusunda yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler. Resimleri ekliyorum. Saygılar...

darla
02-01-2008, 10:50
Merhaba,
Benim de orkidemde büyük bir sorun var.O da ilk dalında ki çiçekleri kuruduktan sonra uygun yerlerinden dallarını kısalttım ve ayrı ayrı iki dal çıktı ve ayrı dallar tomurcuklanarak çiçek açmaya gitti.
Ama çiçeği açacağına açmadan tomurcukları kurumaya başlıyor.Ve bitki de şuan çok kötü durumda.fena halde yaprakları sarı,solmuş ve kuruyacak gibi.
Ne yapacağımı hiç bilmiyorum.

beyaz orkide
02-01-2008, 19:00
Merhaba arkadaslar,
Sanırım keiki durumuyla karsı karsıyayım.Ama ucundaki kuruma hızlandı ve keikiyi de kurutmasından endişe ediyorum.Acaba bu durumda yapmam gereken bir sey varmı? önerileriniz nedir acaba? Bu arada benim orkidemin yaprakları yumusak aldıgımdan beri sizce bu hastalık belirtisi mi? Resimdeki kadar da koyu bir yeşil sayılmaz.İlginize şimdiden tesekkur ederım.

BenBen1967
02-01-2008, 21:07
Orkidemde bir şeyler oluyor tüm forumu okudum kök çürümesi oldu sanıyorum ,köklerinin büyük çoğunluğu çürümüştü .Geçen hafta kökleri temizledim ,sanırım çiçek açmaya hazırlanıyorfu ,fakat parmakla gösterdiğim yerden sonrası sararmaya başladı ne yapmalıyım kurtarabilme ihtimalim var mı?

korhan
02-01-2008, 22:20
Arkadaşlar önceki yazımdada bahsettiğim gibi orkide toprağı ihtiyacı olan arkadaşlar için resim eklemek istiyorum fakat reklama girer mi bilmediğim için size bi danışayım dedim. Reklam problemi olmazsa resimleri ekleyip ihtiyacı olan arkadaşlara yardımcı olmak isterim.

praecox
03-01-2008, 11:21
Sayın beyaz orkide,

bitkinizin yapraklarından en azından birinin yumuşak görünmesi köklerinde sorun olduğunu, veya en azından sorun yaşamış olduğunu gösterir. Bu eski yaprağı tekrar toparlaması zor hatta bazen de imknasız olabilir. Çiçek sapında benim gördüğüm kadarı ile keiki değil yeni çiçeklenme filizleri veriyor gibi. Üsteki ilk filizlenen gözün 2 cm kadar üzerinden kesin.

Sayın benben1967,

bitkinizin kök temizliğini yapıp yeni saksı harcına dikti iseniz tafsiyem o çiçek sapını dibinden kesmeniz. Gerçi ne kadar işlevsel kök kaldığını saksılı hali ile anlamak güç ancak yapraklarından anlaşıldığı kadarı ile bayağı bir hasarlı durumda. Şimdilik çiçeklenmesini önlerseniz zaten ana bitki kendini toparlar toparlamaz hayatından menun olur olmaz tekrar çiçeklenmeyi deneyecektir.

Hiç bir bitkinin sararan kısmının tekrardan yeşerdiği görülmemiştir. Bu düşünce ile "sarardı tekrardan düzelir mi?" gibi sorular gereksizdir. o yaprak, sap veya hangi kısmı ise sararınca o kısım ölüyor demektir. Özenle kesip uzaklaştırmak en uygun davranış olabilir.

korhan
03-01-2008, 11:28
Sayın hocam 525. iletideki fotoğraflarıma bakarak, keikimin artık ana bitkiden ayrılma zamanı gelmiş mi kökler yeterli mi? Birde hangi aşamaları yapmam gerektiğini nasıl koparacagım, ayrı saksıya koyduktan sonra nasıl sulama yapacağım konularında yardımcı olurmusunuz? Teşekkürler.

praecox
03-01-2008, 12:22
Sayın korhan,

kökler yeterli. Keiki kendine bakabilir güçte görünüyor. çiçek sapını dibinden kesin, keikiyi dikkatlice sallıyarak kendinden kopmasını sağlayın.
Keikilerin köklerini sphagnuma sararak dikmek gerek. Bulunamıyorsa da ince yapılı kısmen torf miktarı daha yüksek bir orkide saksı harcına dikin. Sulamayı müteakibinde yapabilirsiniz. Diğer orkidelerinizden daha sık sulamanız gerekebilir.

BenBen1967
03-01-2008, 13:02
Praecox kök temizliğini yapmıştım yeni harç alıp eski harcı değiştirdim.İki kök kalmıştıtemizlikten sonra ,sapıda kesecektim fakat bir sorayım dedim.Daha önce bir yaprağıda sararıp gitti sararan yaprakları koparmayın kendisi atsın denmişti forumda ,o yüzden ellemedim.Çok teşekkür ederim ilginiz için ;)

BenBen1967
03-01-2008, 13:05
Maalesef sapı keserken göbek elimde kaldı, göbekten çürümüş .Sanırım artık kurtulamaz bari saksısını diğerleri için temizleyip kaldırayım:(

korhan
03-01-2008, 14:53
Sayın hocam, cevabınızı görür görmez keikiyi yeni saksısına diktim. Ama sapı ana çiçeğin gövdesine çok yakın bi yerden kestikten sonra keikiyi kesilen saptan ayırmada çok zorlandım. Kolayca kopacağını sanıyordum ama bayagı bi zorladım inşallah keiki ezilmemiştir. Baktım ayıramadım bende makasla sapı kestim. Çok merak ediyorum acaba bu yavru yaşayıp büyük bi phal. olabilecek mi? :) neyse ileriki aşamalarda resimleri sizlerle paylaşacam. Teşekkürler.

Quardi
08-01-2008, 10:19
Haftanın bir gününü sulama günü olarak belirleyip (örneğin ben Pazar sabahlarımı ayırdım) sadece ve sadece bu günü Phalaenopsis’inizi aktif kömürden filitrelediğiniz yağmur suyu ile sulamayı şaşmaz bir prensip edinin.

bunu ilk sayfada okudum. yağmur yağmasını mı bekleyeceğim, biriktireceğim acaba? ve aktif kömür de nedir pek anlayamadım..?

İklimsiz
08-01-2008, 10:45
Yaklaşık bir aydır phalaenopsisimde çiçek tomurcukları var, aşağıda resimlerini göreceğiniz tomurcuk iri bir fındık büyüklüğünde ama açmıyor:( Rengi hafif sarıya dönük ve tomurcuk zarı biraz buruşuk. Ne yapmalı acaba, beklemeli mi, yoksa onu gövdeden ayırmalı mı:confused: Birinci resimde sol alt tomurcuk.

praecox
08-01-2008, 11:03
Sayın iklimsiz,

Phal.lerin bu tür tomurcuk dökme sebeplerinin başında ışık yetmezliği gelir, ancak burda bitkinin sulaması da yetersiz kalmış tomurcukların kuruyup düşmesi açmakta olanların da zorlanıp gelişimini yapamamış gibi kötü açmaları kök ve/veya sulama sorunlarına işarettir.

İklimsiz
08-01-2008, 11:12
O tomurcuk için yapacak birşey yok sanırım sayın praecox? Fakat sapa gayet sıkı tutunuyor buna rağmen. Kesmeli miyim?

praecox
08-01-2008, 11:40
Bence kesmeyin. Bırakın kendi atsın. Ondan sonrakilerin durumu nedir? gelişimleri durakladı ise açacakları çiçek iyi gelişim gösteremiyebilirler. Bu anlamda bazen o çiçek sapını geriye doğru kesip yeni bir gözden sağlıklı bir çiçeklenmeye zorlamak daha mantıklı da olabilir. Sizin bitkide sanki eskiden kalma çiçek sapları var gibi görünüyor bu resimlerinizde. Onları neden budamadınız? Ben mi yanlış gördüm yoksa?.

korhan
08-01-2008, 14:42
Sayın Quardi aktif kömürü ben araştırdım akvaryumlardaki filtrelerin içinde bulunan ve akvaryum sularını arıtmak için kullanılan bişeymiş. Akvaryumcu çok pahalı bişey oldugunu söledi bende almaktan vazgeçtim.

İklimsiz
08-01-2008, 21:57
Onları neden budamadınız? Ben mi yanlış gördüm yoksa?.

Budanmaları gerektiğini sizden öğreniyorum efendim:o Aldığımda nasılsa o, hiç dokunmadım. Ne saksı değişimi, ne yaprak, sap kesimi yapmamamı önermişti satıcı:mad: Şimdi bakıyorum da bu haliyle görünüşü estetik olarak da hiç hoş değil.

Öğreniyoruz efendim, öğreniyoruz. Sağ olun, var olun.

praecox
08-01-2008, 22:30
Budamadanız ise şu bitkiyi genelden ve çiçek saplarının çıktığı ana gövdenin de yakın çekimlerinin resimlerini ekler misiniz? Daha sağlıklı bir kesim şekli de belki önerebiliriz.
Şimdilik o resimlerden görünen 2 sap çiçeği geçmiş var vede 3. sanki çiçeklenmekde zorlanıyor. yorgun düşmüş gibi. Yanılıyor da olabilirim.

elifcelik
09-01-2008, 12:03
Merhaba.Benim beyaz çiçekli bi orkidem var.yeni aldığım ilk hafta 3tane çiçek tohumunu döktü.1tane tohumu çiçek açtı.2hafta kadar önce sırayla 4 tane çiçeğini döktü.bugün en son açtığı çiçek düşünce bu işin normal olmadığına karar verdim.bunun dışında bir tane yaprağı ortasından çürümeye başladı ve ben de o yaprağı ortasından kestim.yaprakları tavşan kulağı gibi sarkmıştı bu sitede sebebinin neler olabileceğini araştırırken bi yazıda toprağınıdaki tuz miktarının fazla olabileceğini okudum.2hafta üst üste suyuna sıvı gübre karıştırmıştım tuzluluk sebebi olabilceğini düşündüm.hemen beklemiş bi miktar suyu tuzun daha çabuk çözünebilmesi için ısıttım(ılık) ve toprağı bolca suladım.şuan yapraklar hala tavşan kulağı gibi sarkıyor.:(
sıvı gübre olarak çiçek coşturanın orkide besinini kullanıyorum.
son olarak orkide 3.boğumundan bir uzantı çıkarıyor.bu acaba yeni bir dal mı yoksa bi yavru mu.arada yapraklarını ve saksının üzerindeki köklerina ılık su püskürtüyorum.haftada bir gündüzleri beklemiş su ile suluyorum.makro çekilmiş resimler ekliyorum.bana yardımcı olursanız çok teşekkür ederim.resim boyutları büyük geldi herhalde.ekleyemedim

Quardi
10-01-2008, 21:54
Sayın Quardi aktif kömürü ben araştırdım akvaryumlardaki filtrelerin içinde bulunan ve akvaryum sularını arıtmak için kullanılan bişeymiş. Akvaryumcu çok pahalı bişey oldugunu söledi bende almaktan vazgeçtim. anladım, teşekkür ederim. 1 haftadır bende yeni geldi orkide, ev kaloriferli ve çok sıcak nemlendirmeye çalışıyorum yanına su koyarak ama sulama yapmam gerekiyor artık anlaşılan.. naapsam ben şimdi, aktif kömürü kullanmıyorsak, yağmur mu beklemeliyim? **** damacana sular kötü mü eder..? bilgisizliğimden solup gitmesini hiç istemem.. :(

kadr_iye
10-01-2008, 22:05
Merhabalar ben İstanbuldan Kadriye. çalışıyorum ve yni evli sayılırım. Bende evini güzelleştirmek isteyenlerden biriyim. Bunun için çiçekler aldım ve internetten genel bilgileri araştırdım ve buna göre çiçek bakımımı yaptım ama sonuç maalesef çok kötü. burdaki yazılarıda okudum ve inanın çok kafam karıştı. Bana yardım edeceğinizi biliyorum ve buna istinaden yazıyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
Benimde bir phalaenopsisim var ve ekte size resimlerini gönderiyorum. Alalı henüz bir ay oldu. internetten bakımı hakkında bilgi topladım ve çoğuda birbirine zıt bilgilerdi. orkidem şeffaf bir saksı içinde ve onun altındada cam vazo ve içinde çakıl taşları var. Saksıyı haftada bir başka kaba alarak kabın içine su ve çiçekcoşturan ekleyerek 1 saat suyun içinde bekletiyorum. daha sonra saksının altını silip tekrar yerine koyuyorum. bi yerdede okumuştum böyle sulama yaptıktan sonra içinde bulunduğu cam kabın içine yarım çaybardağı su koyup ama köklere değmemesi gerekiyor böylece su buharlaşarak nemli olması gerekiyor diyordu. bende böyle uyguladım. ama maalesef sonuç kötü çiçekleri 1 ayda solmaya başladı. orkidem kaloriferden 50 cm uzaklıkta ve camın kenarında direkt gün ışığı geliyor ama tül kapalı olarak güneşleniyor. verebileceğim bilgiler bunlar. yardımcı olmanız dileğiyle..
28123

28124

korhan
10-01-2008, 22:36
aktif kömürü kullanmıyorsak, yağmur mu beklemeliyim? **** damacana sular kötü mü eder..? bilgisizliğimden solup gitmesini hiç istemem.. :(

Ben hazır sulardan kullanıyorum şu an 3 phalaenopsis ve 1 tanede cymbidium türünden orkidem var şu an 10 tane çiçeği olan phal.im yaklaşık 1 aydır çiçekli burdan şu çıkarımı yapıyorum ki demek ki hazır su işe yarıyo :) tabi ısı, ışık ve diğer şartlarıda önemli tabi. Kısacası ben sertlik değeri ve kireç oranı düşük olan hazır suları tavsiye ederim

korhan
10-01-2008, 22:45
Sayın kadr iye,
Hocalarım daha iyi bilirler gerçi ama bende bilgim kadarınca yardımcı olmak istedim. Verdiğiniz bilgilerde pekde yanlış bi durum yok gibi ama bi kaç konuda yanlışlık olduğunu düşünüyorum, belki bu nedenlerden çiçeğiniz rahatsızdır.
1. Bir saat kadar suda beklettiğinizi söylemişiniz. Bence bu süre çok fazla substratı ıslanana kadar beklemek yeterli buda en fazla 1-2 dakika yeterli olacaktır.
2. Suyuna sıvı gübre koyduğunuzu söylemişiniz, Acaba bunu her sulamada mı yapıyorsunuz yoksa belli zaman aralıklarıyla mı? Normalinin 1 ayda 1 kere yapılmasının yeterli oldugunuda eklemek isterim. Saygılar...

Quardi
11-01-2008, 14:24
çok teşekkür ederim korhan bey. :)
peki devamlı kalorifer açık bizde.
siz orkidenizi hangi aralıklarla suluyorsunuz?? ve yarım mı bir mi kaç bardak su veriyorsunuz?

korhan
11-01-2008, 15:39
İnanın sıcaklık konusunda bizim evde çok sıcak kalorifer aşırı derece yanıyor. Yani sıcak olması daha sık sulamanızı gerektirmiyor benim tavsiyem 5 ila 7 gün arası sulamak en uygunu tabi topragın üst kısmı kuruyor fakat saksı içinde nem kalıyor bunuda şeffaf saksı olmasından saksının buharlanmasından anlıyorum.
Ne miktarda suladığım konusuna gelince; Bunda belli bir miktar uygulamıyorum. Saksıyı lavaboya götürüyor üzerinden daha önceden oda sıcaklıgında beklettiğim hazır suyu toprağı ıslanıp koyu renk olana kadar döküyorum. Sanırım siz saksıyı suya batırıp bekletiyorsunuz buda tavsiye edilen bir yöntem. Saksıyı suya daldırmada, saksı toprağının tümünün ıslanmasına yetecek kadar su yeterli olur.

Not: Saksıyı daldırarak sulama, Yukarıdan su dökerek sulamaya göre daha fazla sulanmış oluyor. Toprak daha da suyu emiyor ve nemli kalma süresi daha da artıyor. Bu durumda çok sık sulama yapmak kök çürümesine neden olabiliyor. benim başıma gelmişti. önceki sayfalarda resimleri var yapraklar kendini salıyor. Neyseki şu an yeni yaprak çıkartmaya başladı. Yrdımcı olabildiysem sevinirim umarım bitkiniz hep sağlıklı olur. Bol çiçekli günler :)

Ek.: Şu notuda ekleyeyim ben bilgileri bu siteden öğrendim. Bende pek bilgili sayılmam yani Allah esirgesin çiçeğinize bişey olur sorumluluk almak istemem Bu iş aslında birazda şans işi biz çok özeniyoruz çiçeklerimiz ölüyo, kimide hiç bakmıyo bir sürü çiçek açtırıyor. Saygılar...

ceromaya
11-01-2008, 21:34
Çiçeklenme Döneminde Sıvı Besin Takviyesi

Yedi ay önce aldığım Phalaenopsis türü orkidem var. Sitedeki bilgilerden faydalanarak orkideme azami bakımı göstermeye çalışıyorum. Burada anlatılanları tatbik ederek çiçekleri solan dalını üçüncü boğumundan kesmiştim. Şu anda kestiğim yere en yakın gözden yeni bir dal çıkıyor. Ayda bir N,P,K oranı 4,6,6 olan orkideler için sıvı besin takviyesi yapıyorum.

Okuduklarımdan yola çıkarak kafama takılan birkaç soruyu sormak istiyorum:

-Azotça düşük besini çiçeğe durduğu dönemde de kullanabilir miyiz, yoksa oranlar değişmeli mi?

-Çiçekler açıp solduktan sonra besin takviyesi gerekir mi? Gerekirse oranları nedir? Dinlenme döneminde besin takviyesi yapılmıyorsa kaç ay takviye yapmamak doğrudur?

Saygılarımla.

kadr_iye
12-01-2008, 19:35
Korhan bey , teşekkür ederim cevap yazdığınız için. 15 günde bir olarak gübre koyuyorum. demekki 1 saat değil bir kaç dakika bekletmem daha doğruymuş. bu arada yine şunuda söyliyim yine normalde diğer saksının altına köklerine gelmicek şekilde su koyuyorum. onda bir problem yok değilmi?
Ayrıyeten çiçekleri tamamen dökülünce kesmemmi gerekiyor bunuda cevaplarsanız sevinirim

korhan
12-01-2008, 23:47
Korhan bey , teşekkür ederim cevap yazdığınız için. 15 günde bir olarak gübre koyuyorum. demekki 1 saat değil bir kaç dakika bekletmem daha doğruymuş. bu arada yine şunuda söyliyim yine normalde diğer saksının altına köklerine gelmicek şekilde su koyuyorum. onda bir problem yok değilmi?
Ayrıyeten çiçekleri tamamen dökülünce kesmemmi gerekiyor bunuda cevaplarsanız sevinirim

Saksının altına çakıl taşları ve su koymanız, bitkiniz için çok faydalı. Phal.ler nemi çok sevdiği için böylece lokal bir nem sağlarsınız. Resimlerinizden gördüğüm kadarıyla, size daha geniş bi kapa su koymanızı tavsiye ederim. Böylece daha geniş alana nem sağlar. Çiçekleri döküldükten sonra sapı daha önceki sayfalarda nasıl kesilmesi gerektiği açıklanmıştı. O şekilde keserseniz bitkiniz enerjisini o sapa gereksiz yere harcamaz. Saygılar...

serder
13-01-2008, 00:30
Merhaba. Acemiliktendir bu çiçek dalı sandığım şeyi sorsam daha iyi olacak dedim.
http://www.ilgazkaandereci.com/mum/phal.jpg

Buradan çiçek dalı çıkıyor değil mi? Bu resmi 4-5 gün önce çekmiştim...

praecox
13-01-2008, 12:01
Satın serder,

phal.iniz yeniden çiçek açıyor.

[B]
Okuduklarımdan yola çıkarak kafama takılan birkaç soruyu sormak istiyorum:

-Azotça düşük besini çiçeğe durduğu dönemde de kullanabilir miyiz, yoksa oranlar değişmeli mi?

-Çiçekler açıp solduktan sonra besin takviyesi gerekir mi? Gerekirse oranları nedir? Dinlenme döneminde besin takviyesi yapılmıyorsa kaç ay takviye yapmamak doğrudur?

Saygılarımla.

Sayın ceromaya,

Phal.lerin ciddi anlamda bir dinlenme dönemi geçirmediği gözlemlenebilirse de genelde yazın kısa da olsa dinlenir. Bu tür orkidede gübreyi değiştirmeye veya kesmeye gerek kalmaz.

Genel olarak orkidelerde dinlenme zamanlarında gübrelemeyi ayda bir yapabiliriz diğer dönemlerde yeni filiz ve yaprak oluşumları ile başlıyan vejetasyona azot oranı az daha yüksek besinler. Çiçekleneceği zamanda ise azotu az ancak o oranlarda P ve K da yüksek besin sıvıları verilir.

Pratikte vede amatörce orkide bakımlarında bu tarz döneme bağlı gübreleme değişikliği gerekmez. 15 günde bir sizin kullandığınız P ve K ya oranla düşük N miktarlı uygun seyreltilmiş gübreler tüm yıl kullanımda uygun olmaktadır.

mustang18
13-01-2008, 12:52
Merhaba arkadaşlar. Dün bauhaus da gezerken kenara atılmış ,defolu orkideler gördüm. ama bana hiçde kötü görünmediler. 9 YTL ye aldım bir tane hemde 3 dalı birden var. resmi ekte. Bence almaya değer. Ana bitki sağlıklı gibi.Rengide bordo..Yorumlarınız bekliyorum. Kurumuş kökler var **** yarısı kurumuş kökler var onları ne yapmalıyım ? Teşekkürler

serder
13-01-2008, 13:22
Sayın mustang kişisel fikrimi sorar iseniz mükemmel bir iş yapmışsınız. Ana sağlıklı ise iki katı bile eder bence. Nasıl olsa 6 ay sonra yeniden açıyor. Şanslı olduğunuzu düşünüyorum.

Sayın praecox cevap için teşekkür ederim...

ceromaya
13-01-2008, 16:29
Sayın Praecox verdiğiniz bilgilere istinaden gübrelemeyi 15 günde bir tarifinin 1/4 ü oranında seyreltilmiş şekli ile yapacağım. Teşekkürler.

Sayın Mustang18; ben de Bauhaus'daki bu orkidelerden alıyordum az daha... Yaprak altlarında küçük beyaz kümeler görüp bıraktım hemen. Ne olur ne olmaz evdeki orkideme de bulaşabilir diye. Siz iyice bir inceleyin derim, umarım sizinki sağlıklıdır.

elifcelik
14-01-2008, 11:05
Merhaba.Benim beyaz çiçekli bi orkidem var.yeni aldığım ilk hafta 3tane çiçek tohumunu döktü.1tane tohumu çiçek açtı.2hafta kadar önce sırayla 4 tane çiçeğini döktü.bugün en son açtığı çiçek düşünce bu işin normal olmadığına karar verdim.bunun dışında bir tane yaprağı ortasından çürümeye başladı ve ben de o yaprağı ortasından kestim.yaprakları tavşan kulağı gibi sarkmıştı bu sitede sebebinin neler olabileceğini araştırırken bi yazıda toprağınıdaki tuz miktarının fazla olabileceğini okudum.2hafta üst üste suyuna sıvı gübre karıştırmıştım tuzluluk sebebi olabilceğini düşündüm.hemen beklemiş bi miktar suyu tuzun daha çabuk çözünebilmesi için ısıttım(ılık) ve toprağı bolca suladım.şuan yapraklar hala tavşan kulağı gibi sarkıyor.:(
sıvı gübre olarak çiçek coşturanın orkide besinini kullanıyorum.
son olarak orkide 3.boğumundan bir uzantı çıkarıyor.bu acaba yeni bir dal mı yoksa bi yavru mu.arada yapraklarını ve saksının üzerindeki köklerina ılık su püskürtüyorum.haftada bir gündüzleri beklemiş su ile suluyorum.orkidemin ölmesini istemiyorum:(makro çekilmiş resimler ekliyorum.bana yardımcı olursanız çok teşekkür ederim.

yapraklar hala tavşan kulağı gibi sarkıyor.ne yapabilirim?bir dal tamamen çiçeksiz kaldı.bu dalı kesmelimiyim?

lerdemir
14-01-2008, 13:01
Ben, kendi phal'imde, bir yaprağın yaşlanıp üzerinden yeni bir yaprak sürmesinden mütevellit sararmaya başladığını -aynı zamanda diriliğini de kaybetmeye başlar, yumuşar- gördüğüm anda hiç vakit kaybetmeden mümkün olduğunca dibinden falçata ile keserim ki, zaten sonu belli olan bir süreçte yok yere besin harcanmasın ve ölecek olan bir yaprak yerine yeni yapraklara ve/veya sürgünlere enerji nakli olsun.

korhan
15-01-2008, 18:36
Ben, kendi phal'imde, bir yaprağın yaşlanıp üzerinden yeni bir yaprak sürmesinden mütevellit sararmaya başladığını -aynı zamanda diriliğini de kaybetmeye başlar, yumuşar- gördüğüm anda hiç vakit kaybetmeden mümkün olduğunca dibinden falçata ile keserim ki, zaten sonu belli olan bir süreçte yok yere besin harcanmasın ve ölecek olan bir yaprak yerine yeni yapraklara ve/veya sürgünlere enerji nakli olsun.

Söylediğiniz mantıklı fakat Praecox hocam bana yaprağın kendi kendini atmasını tavsiye etti.

praecox
15-01-2008, 21:31
Phaller sağlıklı ise yaprağını kendi atması çok daha uygun olur. Zira falçata, maksa v.s gibi kesici aletlerle kesmek her daim hastalık kapma riski demek olur. Tabii alkole sildiğiniz kısmen steril yapabildiğiniz bir aletle dahi kesmeniz müteakibi obligatorik kömür tozu muamelesini de göz ardı etmemek gerekir.
Ancak sayın lerdemirin de bahsetiği gibi bir olay hastalıklı bir bitkide ( tabii geriye en az bir, iyisimi iki yeşil yaprak kalıyor ise.) bu tarz bir amputasyon matıklı olabilir. Ancak sanırım sukkulent özeliği de olan bu orkidemizin yaprağı sararıken orda depoladığı su ve besin maddelerini de bu süreçte ana bitkiyi belsercesine taşıyor gibi de kullanma ihtimali var.
Bazen göbek çürümesi, çökerten, vay yaprakta bakteriyel veya fungal lezyonlar da gözlemlenebilen hastalıklı phalerde bu kesim zaruri olabilir.

Sayın elifçelik,

bitkinizin saksı harcı çok tuzlanmış gibi yeni çıkan yaprak kaybedilmiş ondan bir önceki ise bu aşırı gübrelemeden hastalık geçirmiş bir ethimoloji sergiler gibi...

ikinci resimdeki çiçek filizi ne kadar yeni bilemiyorum ama çiçek sapını ordan kesmeniz saksı harcını açilen değişitrmeniz gerekli. bitki bu işlemlerle kendini kurtarıcak gibi. Köklerin durumunu da görmek gerek. Tuzlanmadan dolayı aşırı bir çürüme de olabilir. Ancak çok vahim bir durumda değil.

elifcelik
16-01-2008, 11:37
sayın praecox,
verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.hemen o çiçeksiz dalı kestim ve dediğiniz gibi çürümüş köklere baktım.1-2çürümüş kök var sanırım bu bir başlangıç.daha önce aldığım ve 2ay sonra ölen bir orkidemin toprağı duruyor.şuanda acaba onu kullansam mı diye düşünüyorum.tekrar teşekkür ederim

elifcelik
17-01-2008, 16:01
Ben çok büyük bi hata yaptım.Kaş yaparken göz çıkardım.Hem toprağını değişmek hem de çürümüş kökleri kesmek amacıyla orkideyi saksıdan çıkardım ve bir daha sokamadım.zorlayınca köklerde kırılmalar oldu.çok hasar verdim sanırım:(inşallah ölmez:(:(:(
bana vereceğiniz tavsiyeleri bekliyorum

praecox
17-01-2008, 17:32
Olan olmuş yapılacak çok bir şey yok. Umarım eski saksı harcınız falzaca patojenlerle kontamine değildi. bir iki gün sulamayın saksıyı. Ertesi gün sulayıp bir hafta kurumaya bırakın.
Kökleri yalın durumda iken resmini çekseydiniz...

Genel olarak aklınızda bulunsun bu gibi saksı değişimleri yapıcağınız zaman saksıyı suya oturtun kökler suyu çekerse çok daha az kırılgan olur.

phal
17-01-2008, 23:35
merhaba arkadaşlar.adım Merih,doktorum,İstanbulda yaşıyorum.gerçek bir doğa aşığıyım,profesyonel bir akvaristim(akvaryum hobisi).evde ve bahçede çok bitki yetiştirdim ancak bitkiler özellikle orkideler konusunda çok tecrübeli değilim.phalaenopsisimi alalı 2 hafta kadar oldu,aldığımda henüz çiçek açmamıştı şu an tek dal üzerinde 6 çiçek ve bolca tomurcuk var ancak tomurcukların en tazeleri kızarıp dökülmeye başladı.Forumda sorunumla ilgili bir cevap bulamadım,resim eklemeyi de bilmediğimden fotoğrafını gönderemiyorum.şeffaf saksıda,canlı ve sağlıklı görünümde,haftada bir suluyorum(substrat nemli,altında su birikmiyor.kalorifer peteğine ve pencereye yakın(ılık ve aydınlık ortam)tomurcuklar neden kırmızı renk alıp dökülüyor anlam veremiyorum.tecrübeli arkadaşlardan yardım bekliyorum.hepinize saygılar.
not:mesajımı yeni konu olarak göndermiş olmamı umarım mazur görürsünüz nereye yazacağımı bilemedim:o

elifcelik
18-01-2008, 12:32
sayın praecox,
Dediğiniz şey aslında saksıdan çıkardığım anda dikkatimi çekti.tek 1tane kök çürümüştü.onu kestim iç kısımlarda olan köklerin sarı hatta kızarmış olduğunu farkettim.normal bir durum olup olmadığını bilmiyorum.yoksa bu başka bir şeyin habercisi mi?dediğiniz gibi saksı işlemini yaptığım gün sulamadım.ertesi gün sabah bir demlik kaynamış suyu ılındırdım ve hepsini yavaş yavaş döktüm.görüntüde çok bariz bi farklılık olmasa da yapraklar eskisine nazaran daha sert ve çiçeklerde bir solma yok.bu durum içime biraz su serpti ama tabi bilemiyorum sevinmek için henüz erken olabilir
çiçeksiz dalı kestiğimi söylemiştim.3.boğumdan zaten bir dal çıkarıyordu şuanda 2.boğumda da bir hareketlilik var.bir dal oluşum içersinde
artık bu 3.hafta oldu tuzluluktan dolayı sıvı gübre vermediğim.yapraklar tamamen sertleşip dikleşene kadar da vermeyi düşünmüyorum.sanırım doğrusu budur

elifcelik
18-01-2008, 12:39
Sayın phal,
Benim de başıma aynı şey gelmişti.daha orkideyi ilk alıp eve getirdiğim hafta üzerinde yarı açmış olan tomurcuk hariç diğer bütün tomurcuklar dediğiniz şekilde kızarıp kuruyup döküldü.onlarla beraber ben de kurudum.ardından olayı çiçek dökülmesi takip etti.
ben olayı ortama uyum sağlama sürecine verdim ya da suyunu beğenmemiş olabilir.
inşallah sizinki de benimki gibi olmaz

korhan
19-01-2008, 16:26
Benim pal.imde de 14 tane tomurcuk vardır bunlardan 10 tanesi çiçek açtı diğer 4 ü dediğiniz şekilde buruşup döküldü. Bence bitki enerjisi yetmediği için oluyor bu şu an 2 ay geçti diğer 10 çiçek hala açık durumda. :)

elifcelik
22-01-2008, 14:16
arkadaşlar kimse cevap vermeyecek mi?:(

praecox
22-01-2008, 16:23
Sayın phal,
Benim de başıma aynı şey gelmişti.daha orkideyi ilk alıp eve getirdiğim hafta üzerinde yarı açmış olan tomurcuk hariç diğer bütün tomurcuklar dediğiniz şekilde kızarıp kuruyup döküldü.onlarla beraber ben de kurudum.ardından olayı çiçek dökülmesi takip etti.
ben olayı ortama uyum sağlama sürecine verdim ya da suyunu beğenmemiş olabilir.
inşallah sizinki de benimki gibi olmaz

Bu mesajınıza mı cevap bekliyordunuz? Anlıyamadım soru neydi?
Tomurcukların dökülmesi konusu ise bu başlıkta bir kaç sebep sayıldı. Ancak sizin de bildiğiniz gibi saksı harcınız çok tuzlanmış vede çok ağır yüklü bir gübreleme de yapmışınız. Bu sebeplerden de tomurcuk dökebilir. Isı ışık değişikliği, saksının gereğinden falza kuru kalması, ortam neminin düşük olması, köklerin aşırı tuzlanması, ağır gübrelemenin kökleri yakması v.s. gibi bir dizi sebepden olabilir. Bir de yakın çevresinde olgunlaşan meyveler özelikle elma muz limon vs. gibi ethylen salgılıyabileek kaynakların olması da bir tomurcuk dökme sebei olarak sayılabilir.

Ama zaten tüm bunları yazdık bu başlıkta...

serder
22-01-2008, 20:36
Meraktan soruyorum. Benim phalde iki dal olmasına rağmen biri çiçek açmaya hazırlanıyor. Acaba diğerinin çiçek açmıyor olması aksi bir durumun habercisi midir?

günsu
22-01-2008, 23:41
Bu benim temmuzda aldığım orkidem ve hiç çiçek açmadı sadece iki yaprak verdi ve üçüncüsüde görünüyor farkedeceğiniz gibi, yalnız ben çiçeklerimi arada bir sebze suyuyla sularım ve iyi geliştikerini gözlemledim orkidemide öyle sulamıştım ama ertesi günü dibinde su kaldığını farkettim ve kökleride böyleydi daha öncede sulamıştım ama bir problem olmamıştı28830

günsu
22-01-2008, 23:47
Yoksa saksısını boşaltıp kurutsammı acaba, çamkabuklarının bir yıl açıkta bırakılması gerektiğini okumuştum, balkona koydum kabukları ama bir yıl olmadı benim halihazırda substratımda yok eğer değişmesi gerekicekse:confused:

korhan
23-01-2008, 02:52
Substrat ihtiyacınız varsa daha önceki yazılarımda bahsetmiştim, hazır karışımlar 5ytle satılıyor. Mağaza adı vermem reklama girebilir ilgileniyorsanız özelden mesaj atın.

günsu
23-01-2008, 09:40
Şu durumda substratını değiştirmem gerekirmi:confused:değiştirmem gerekirse o zaman ihtiyacım olur. Ama bizim burda o büyük mağazalardan yok zaten.

elifcelik
23-01-2008, 10:52
sayın günsu,
yaprak çıkartmasını nasıl sağladınız?ne suyu ile suluyorsunuz?
ben de yazın aldım ama o zamandan beri hiç yaprak ve kök çıkartmadı.aksine 1yaprağı öldü şuan çiçekleri de döküldü ve hiç çiçeksiz.bitki besini de kullanıyormusunuz?ne yaptığınız hakkında bana tavsiyede bulunabilirmisiniz

günsu
23-01-2008, 11:22
Aslında bende orkide konusunda acemiyim ama diğer çiçeklerimi sebze suyuyla sularım(ayda bir kez falan) bazen yani diyelimki patates kaynattım kabuğuyla onun suyunu atmam çiçeklerime dökerim **** nohut haşladım onun suyunu yalnız karnıbahar ve lahana suları çok iğrenç kokar.Gübre kullanmıyorum, orkidem sabah güneşi görüyor normalde damacana suyuyla sularım bu başlık altında okuduğum gibi bir kabın içine biraz su koyup altında tabağı ile okabın içine yerleştirdim ilk zamanları su fıs fıslıyordum şimdi kış olunca yapmıyorum burda öyle okumuştum çiçek vermiyordu ama yaprak çıkarmıştı , yalnız şu son şeyden dolayı çok üzülüyorum çiçeğimi kaybetmek istemiyorum:(bence bu başlığı baştan sona okuyun yinede fikir vericektir.

korhan
24-01-2008, 15:03
Şu durumda substratını değiştirmem gerekirmi:confused:değiştirmem gerekirse o zaman ihtiyacım olur. Ama bizim burda o büyük mağazalardan yok zaten.

Çiçeğiniz ne zamandır bu saksısında duruyor veya alalı ne kadar oluyor? Normalde 2 yıl aynı saksısında kaldıgını okumuştum ama eğer ağaç kabuklarında tuzluluk veya kireçlenme görebiliyorsanız (buda sudan kaynaklanıyor tabi) saksı harcını değiştirmekte fayda var.
Ben bu şekilde kök çürümesi yaşayan orkidemi kurtardım ve şu an yeni yapraklar açtı ve yavru verdi :) Ama bir müddet daha çiçek veremicek gibi köklerinin dahada çoğalması gerekiyor yeterli enerjisini toplayabilmesi için.

Eğer saksı harcına ihtiyacınız varsa nevşehirde yok ama yakında adanaya gideceğim sizin için alabilirim eger hala varsa. Ben carefourdan almıştım 5ytl e hemde bayağı çok, 3 saksı değiştirdim hala bitmedi. İsterseniz yardımcı olurum veya yakınınızda carefour varsa sizde bulabilirsiniz ben ordan almıştım. İsterseniz resim ekleyeyim.

beonedge
24-01-2008, 22:00
Merhabalar,

Orkidemin iki dalı var. birin de tek çiçek kaldı. çiçek diri olarak duruyor. her iki dalda da üstten ilk boğumda tomurcuklanma başladı. tomurcuklanmanın üstünden her iki dalıda kesmelimiyim. yoksa bu şekilde kalsın mı?

***.

günsu
24-01-2008, 22:08
Ben temmuzda almıştım orkidemi, henüz substratında tuzluluk oluşmadı, yalnız o beyaz şeylerin ne olduğunu anlıyamadım sanki pamuklanmış gibiydi,düne göre daha azalmıştı sanki, buarada bugün sehpasını çekerken devirdim saksısını, içindekilerin bir kısmı dökülünce bende hepsini boşalttım ölmüş bazı köklerini uzklaştırdım kömür tozu henüz temin edemediğim için kestiğim yerlere tarçın serptim,daha önceki yazılarda okumuştum,sanki yaprakları inceldi gibi:( ya ben öyle sanıyorum.
Yalnız boşalttığımda küçük bir çıkıntı gördüm:) kökmü tomurcuk dalımı çıkıyor anlıyamadım.
Öneriniz için teşekkür ederim:)Ben çam ağaçlarından kabuk topladım resmini çekip ekliyeceğim, hangi cins çam olduğunu bilmiyorum:confused:

korhan
25-01-2008, 01:08
Orkide bakımında sulama çok önemli o pamuklanma belkide çok sulamadan olmuş olabilir, çürümenin nedeni de o. Bu arada benim ölmek üzere olan orkidem canlanmaya başladı. Çok üzülmüştüm bana kıyamadı heralde:o

korhan
25-01-2008, 01:30
Sayın Günsu,
Çiçeğinizin fotoğrafları bana kendi çiçeğimi anımsattı. 471 ve 483 numaralı iletilere bakacak olursanız sizinki gibi bi evreden geçtiğini görürsünüz. Zor bi dönemden geçti çiçek evre evre fotolarını koymak isterim ama bi düzenleme yapmam gerek. UMarım sizinki benimki gibi zor evrelerden geçmez. Bol çiçekli günler

SİLİVRİLİ
25-01-2008, 09:52
Selamlar,

Neredeyse bir günden beri okumaktayım bu konuyu. Bugüne kadar iki orkidem vardı, birinin kurudu diye attım. Şimdi yeni bir orkide aldım. Okuyorum okuyorum, neyi nereden yapmam gerektiğini çözemedim. Çok güzel bilgiler vermektesiniz, çıok yararlı ve bilgilendirmekte, ama resimlerle nereden kesmemiz gerektiğini, yavruyu nasıl ayırmamız gerektiğini anlatırsanız daha verimli olmaz mı? Anlatımınız mükemmel, bilgi veriminiz mükemmel, ama benim gibi çok yabancı olan birine inanın anlayabilmek sadece resimlerle olur.

Mesela bendeki orkide http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=8553&d=1174856287 bunun gibi. Ama yaprakları dört adet. Çiçekleri vardı aldığımda şimdi döküldü, sizin yaptığınız gibi yeni orkide daha üretebilmem için nereden kesmem gerektiğini resimli gösterebilirmisiniz. Daha öncekinide kesin dedi çiçekçi yine çiçek açar dedi ama tamamen kurudu. Bunu kurutmak istemiyorum.

substrat nedir? Biz bunu akvaryumlarda dış filtreye kullanırız. Nereye nasıl konulur.

Bu kadar güzel anlatımlar resimlerle süslendikçe mükemmel olacaktır.

praecox
25-01-2008, 10:13
Orkide bakımında sulama çok önemli o pamuklanma belkide çok sulamadan olmuş olabilir, çürümenin nedeni de o.

Bu "pamuklanma" küflenme olmasın. Havasız ve ıslak kalan saksı harcı bunu yapar. Bu tür küfler bitkiye zararlı olabilir.

Sayın silivrili,

Bu başlık altında bir dizi çiçek sapı kesme- şekli, - zamanı ile ilgili bilgiler verdim. Çiçek açma durumları, Keiki verme şekli zamanı olayı v.s.

Substrat "harç" anlamında kullanılamakta burda devamlı. Saksı toprağı yazmak orkidelerde kafa karıştırdığından vede saksı harcına milli killi topraklar karıştırıldığından, substrat kelimesini tercihan kullanıyoruz.
"Substrat" esasen "katı ortam" anlamına da denk gelir...

ceromaya
25-01-2008, 12:59
Sayın Silivrili;

Phalinizin çiçeği geçmiş dalını aşağıdaki fotoğraftaki gibi alttan 3.gözün üstünde 2 cm. kalacak şekilde kesebilirsiniz. Kestiğiniz yere en yakın gözün kurumamış olması kaydı ile tabii. Çünkü çiçeklenmesini beklediğiniz göz burası olacak.

Kullandığınız makas mutlaka steril olmalı. Bu konuların hepsi daha önce burada açıklamalı olarak anlatılmıştır.

Ben kimseye sormadan sadece buradaki bilgilerin tümünü okuyarak phalimin tekrar çiçeklenmesini sağladım. Bunu benim gibi bir amatör başarabiliyorsa siz de başarabilirsiniz. Sadece vaktinizi verip yazılanların tümünü okumanız gerekiyor. Bol şans...

praecox
25-01-2008, 13:26
Phalaenopsis'e tekrar çiçek açtırmak için ekdeki çizim gibi sapın alt tarafından başlıyarak takribi 2/3 ün denk gelen açılmamış gözün 1 cm kadar üstünden... veya açtığı ilk çiçekli gözden gövdeye doğru inerken ilk açılmamış gözün üzerinden temiz bir makasla kesin. resim çizim olduğundan çiçek sapının orantıları uymayabilir. ok işareti gözü belirtmekde kırmızı çizgi de kesmeniz gereken yeri işaretlemektedir.
7100
saygılar.

Bu mesajım çok arkalarda kalmış buraya tekrar ekliyorum.

SİLİVRİLİ
25-01-2008, 13:32
Selamlar,

Cevaplarınız için teşekkür ederim.

Okumaz olurmuyum. Gözlerim kıpkırmızı oldu hatta. Ama ayrı ayrı yerlerde olduğu için o nerdeyydi bu nasıldı derken hepsi birbirine girdi.

Ben konunun başında resimli baştan sona kadar anlatılsa çok çok süper olur diye düşünmüştüm. Bu sadece fikir.
Mesela Akvaryum.com'da benim bir makalem var;
http://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=127125

Yaklaşık 35 kadar ev bitkim (Yukka, benjamin, menekşe, antoryum, Atatürk çiçeği.... gbi) var, iyi kötü bakıyordum. Buradan edindiğim bilgiyle daha iyi yapmaya çalışıyorum.

Orkidemin resmini çektim;

http://img98.imageshack.us/img98/9744/iekler010fp5.jpg

http://img90.imageshack.us/img90/2994/iekler011dy5.jpg

Yardımlarınız için teşekkür ederim.

ceromaya
25-01-2008, 14:22
Tarife göre benimki 3.göze denk gelmiş, unutmuşum. Eski bilgileri tazelemek gerekiyor ara sıra demek ki. Düzeltme için teşekkürler.

günsu
25-01-2008, 20:25
Phal'im için kullanmayı düşündüğüm çam kabuklarım şimdilik balkonda açıkta bekletiyorum, fıstıkçamı olup olmadıklarını bilmiyorum inşallah bir problem olmaz:confused:Bayada iriler çekiçle ezerek herhalde ufalayabilirim.

29011

praecox
25-01-2008, 23:07
Sayın Günsu,
ağaç kabuklarını kupant, kerpeten veya yankeski gibi bir kesici alet ile fasulye büyüklüğü olana dek ufalayın. Çekiçle çok kabuk ezilir vasfını kaybedebilir. keser veya satır da olabilir. Benim yöntemim bir yan keski ile ufalamaktır.

UYARMAKTA FAYDA VAR BU YÖNTEMLE ÇOK KOLAY PARMAKLARINIZA ZARAR VEREBİLİRSİNİZ AZAMİ DİKKAT LÜTFEN'!
Aynı şekilde keser veya satır gibi altleri de sallarken ayaklarınıza dizinize ellerinize GÖZÜNÜZE çok AMA ÇOK DİKKAT EDİN!

Ben uyarmış olayım da...!
gözlük takmıyan arkadaşların koruyucu bir gözlük ve kalın işçi eldivenleri takmaları ŞİDDETLE ÖNERİLİR!

Tüm aklıbaşında kişilerin bu uyarıları bildiklerini veya bilebileceklerini varsaysam da buraya çok küçük arkadaşlarımızın da okuduğundan anne ve babaları da uyarmış olayım. Orkide meraklı genç arkadaşlarımız zarar görmesinler.

İklimsiz
25-01-2008, 23:22
Ağaç kabuklarını saksıya koymadan önce sevgili Günsu 15-20 dk. fırında sterilize etmekte fayda var.

Moderasyondan mesaja düzeltme. sayın iklimsizin affına sığınarak :)
sterilize etmekte fayda var değil, gereklidir şartdır...diye ...

günsu
26-01-2008, 00:16
Tavsiyelerinize uyacağım :)teşekkür ederim:)

beonedge
27-01-2008, 20:59
Merhabalar,

Orkidemin iki dalı var. birin de tek çiçek kaldı. çiçek diri olarak duruyor. her iki dalda da üstten ilk boğumda tomurcuklanma başladı. tomurcuklanmanın üstünden her iki dalıda kesmelimiyim. yoksa bu şekilde kalsın mı?

***.

Sayın Praecox,

Sanırım mesajıma resim eklemediğim için biraz kafa karıştırdım. Ekte resimlerini gönderiyorum. yardımlarınızı bekliyorum. ***.

29079
bu orkidemin genel görünüşü
29080
bir dalda ki tomurcuklanma
29081
diğer daldaki tomurcuklanma

praecox
27-01-2008, 22:10
Sayın boenedge,

çiçekler pörsüyene kadar bekleyin sonra çiçek filizi verdiği gözün 1-2 cm kadar üzerinden kesin.

mustang18
28-01-2008, 00:06
Arkadaşlar ben gene forumdan uzak kaldım. Ama 2 şey merak ediyorum. 1 cisi Orkidelerin sağlıklı iyi bir ortamda ömürleri ne kadardır? 2 ciside bu kesme olayları ( çiçek vermesi için ) . Vahşi ortamda yaşayan orkideler de bu kesme olayı olmadığına göre ne oluyor ? Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler..

praecox
28-01-2008, 10:20
Sayın mustang18,

e-dergi mart 2008 tarihindeki yazımın 38. sahifesinde sıkça sorulan soruların 13. soruya cevabında orkidelerin yaşam sürelerini imada bulunan bir cevap yazmıştım.

Doğal yaşamda zaten bu tarz Phal. hybridleri yoktur dolayısı ile de neyin nasıl olduğu çok önemli değil. Bizim burdaki phal.çiçeklerini kesim tekniklerini anlatımımızdaki sebep, phal.lerin çiçek sapının "kazara" böyle bir özelik taşıması. Diğer hiç bir orkidede o tarz gözlerden bir çiçeklenme ve/veya keiki oluşumu söz konusu olmamaktadır.

pelikannn
29-01-2008, 11:44
arkadaşlar merhaba
benimde bir tane beyaz phalim var ve vanda türünüde yetiştirmek istiyorum. eğer elinde fazla olup satmak isteyen varsa bana yazabilir .

mustang18
03-02-2008, 09:29
Merhaba Praecox ;
Cevaplarınız için çok teşekkürler..

asel
06-02-2008, 11:47
Merhaba arkadaşlar, yakın bir arkadaşımın bir sürü ve çeşit çeşit orkidesi var, bana söz vermişti eğer yavrularsa sana veririm diye veeeee yavruladı. Aslında gidip bir çiçekçiden çiçek açmış olanlardan almak istiyordum ama emek harcayıp gelişimini görmek daha zevkli bence. Hemen gidip ormandan ağaç kabukları topladım, minik minik parçaladım onları ve akşam ektim orkidemi. yaprakları inanılmaz minik ama köklenmeye başlamıştı ben aldığımda. arkadaşımın dediğine göre bana verdiğini orkidenin minyatür olan cinsindenmiş. Daha akşam almış olmama rağmen eve dönmeyi bekliyorum hasretle. Bakımı hakkında bu acemi arkadaşınıza yardımcı olursanız çok memnun olurum. Çünkü onu kaybetmekten çok korkuyorum. Şimdiden teşekkürler.

asel
06-02-2008, 11:59
Teşekkür ederim ama benim orkidem daha çok küçük. ilk kökü daha 2 mm uzunluunda ve iki tane yaprağı var, büyük olanı anca 2 cm çapında. o yüzden özel bir bakım gerekirmi diye merak etmiştim

praecox
06-02-2008, 12:59
Orkide diye kısaca adlandırdığınız bu tür, nerde ise bitkiler aleminin en fazla çeşidi türü alt türleri hybridleri cultivarları olan devasa bir aile.
Bize bu dev ailenin hangi üyesi olabileceği hakkında bilgilendirecek kadar bitkinizi tarif edrseniz, belki yardımcı olmaya çalışabilirdik.

asel
06-02-2008, 14:03
praecox ben orkideler hakkında pek fazla bilgiye sahip değilim, internette sadece resimlerinden araştırabildim, avatarımda olan resim arkadaşımdan aldığım orkideciğin annesinin resmi:) yani eğer becerebilirsem büyüyünce böyle olacak. Ama dediğim gibi ismini bilmiyorum:(

Ent
06-02-2008, 15:52
Merhaba Sn. asel,

Yavru orkideniz hayırlı olsun, çiçeklensin, zevk versin. Öncelikle, orkidenizin cinsinin piyasada en cok görülen Phalaenopsis olduğu bilgisiyle yola koyulabilirsiniz...

Ben de bir orkide acemisi sayılırım; ama öğrenme yolunda sanırım biraz daha tecrübeliyim. Bu nedenle orkide için değil de kolay yoldan öğrenme için tavsiyede bulunabilirim. :)

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3512

linkinde orkidenizle ilgili, bir sürü farklı siteden ve kitaptan ancak toparlayabileceğiniz bilgileri birarada bulabilirsiniz. Özellikle dikim için kullanılması gereken karışımları (substrat terimi ile ifade edilir) buradan öğrenin; çünkü doğadan topladığınız malzemeyi dezenfekte etmeden doğrudan kullanmak ilk ve bir ikincisini gerektirmeyen bir hata olabilir.

Buradaki bilgiler, sorular ve cevaplar, inanın çok zaman kazandıracaktır; zira başlangıç aşamasındaki (hatta daha ötesi) birinin sorabileceği temel şeyler büyük ölçüde burada cevaplanmış olarak var. Tabii Orkideler başlığı altında işinize yarayabilecek başka alt başlıklar da bulunuyor; hastalıklar, zararlılar, mantarlar vs. ile ilgili.

Hani "burada yapılmışı var" derler ya, aynen öyle. ;)

Kolay gelsin.

talarev
07-02-2008, 11:51
Selamlar,
Daha önce bu forma hiç yazmamış olmama ramen uzun zamandır phaller hakında ne yazılmışsa okumaya ve phallerime daha iyi bakmaya çalışıyorum.
Malesef şu an resim ekleyemiyorum ama sıkıntımı kısaca özetliycem. Pembe çiçekli 2 adet phalim var, 1 ay kadar önce biri aniden çiçeklerinin tamamını döktü, korktum bitki kabuğa değil yosuna ekili şekilde almıştım harcını değiştirdim verdiğiniz ölçülerde hazırladım saksı harcını. Köklerden çürüyenleri temizledim kömür tozu serptim ve diktim.
Çiçek saplarını kesmiştim, 1 hafta önce eski 2 çiçek saplarının üstünden yeni çiçek dalları vermeye başladı ve hızla büyüyolar. Beni üzen, alt dallardan başlayarak rengleri sarıya dönüyo ve yapraklarda yumuşama ve çok hafif büzüşme var.
Phalleri sadece pazar sabahları suluyorum, aldığımdan beri de 15 günde bir Vilmorin veriyorum.
Ne yapmam gerektiği hakkında yardımcı olursanız sevinirim.

praecox
07-02-2008, 12:11
Alt dallarda sararma var derken Phal.lerin dalı yoktur dolayısı ile çiçek sapını kastetiğinizi varsayarsam, bir anlam veremiyorum. altı sararsa üste çiçek nasıl verir?
yaprakların saraması doğal. Miadı dolmuş olabilir.
Bir de yaprakların yumuşamıya başlaması da doğal zira ciddi bir kök amelyatı geçirmiş vede şimdi bir reconvalescense (nekahat) süresindedir. :)
Yeni kökler oluşunca bitki kendini toparlıyacaktır. Bu yazdıklarım doğal olarak yanlış da olabilir zira sizin yazınızdan anladığım kadarı ile bir fikir yürütebildim.

talarev
08-02-2008, 09:00
Cevabınız için teşekürler,
Resimleri ekledim, yaprakların sararması nekahat dönemi geçirmesindendir demişsiniz, çok çabuk tekrar çiçek verdi. Bu arada phalin tekrar kendisini toplaması için yapabileceğim bişey var mı?

talarev
08-02-2008, 09:08
Bunlarda yeni çıkmaya başlayan çiçekler :p

praecox
08-02-2008, 09:14
Sayın talarev,

Phal. iniz soğukda kalmışa benziyor. Şu etapda onu 21 derece ve üzeri sıcaklıkta tutmanız gerekiyor. Bir iki ay kadar da gübrelemeyin.

phal
11-02-2008, 00:02
merhaba arkadaşlar,
Daha önce de phal.bakımı ile ilgili sorunlarımı iletmiş ve sizden aldığım tavsiyelerle üstesinden gelmiştim.şu an herkesin hayranlıkla baktığı çok güzel çiçekli phal.lere sahibim ancak phal.lerimden birinde yaprak ve çiçekler sağlıklı görünmesine karşın yüzeyel köklerde çürüme başladı,acaba nerede hata yaptım yardımcı olursanız sevinirim,fotolarını ekliyorum.yaprakların üzerindeki lekeler sizi yanıltmasın sadece kurumuş su damlaları:o

Ludisa Excellence
11-02-2008, 00:36
SN. phal.
Aslında ben araya girmek istemem ama herkeside aynı kefeye koyup ( kendi açımdan söylüyorum) cevap vermemezlikte olmaz galiba.:confused:
Gerçi buradaki tecrübeli insanları aşıpta yorum yapmak ne kadar doğru ama...

Hocamın teşhisi nedir bilmem ama, bana buradan sorunun ana kaynağının kullandığınız suyun fazla iletken(EC faktörü) olmasından ötürü gibi geldi.Yani kullandığınız su fazlasıyla sert gibi.Yapraklarda bile kendini gösterdiğine göre.
Böyle durumlarda çok aşırı dikkat edilmeli.Şayet felaket tellallığı yapmak gibi olamasın:eek:
(çünkü bazen; yok ben diğer bitkilerimide aynı su ile suluyorum diğer orkidelerime böyle bakıyorum... diyenler olabiliyor) tuzlanma belirtileri gösteren kökler gövdeye çok yakın ki bunların ani çürümesi demek eşittir çökertme.Yani yaklaşık eşit.Tedbirli olunmalı.:confused:
Bilmem anlata biliyormuyum.

Bu noktada sulama hususunda formda birçok bilgi var.Birkez daha bu bilgileri dikkatlice okuyup hocamında yapacağı tavsiyelere uyun derim ben.

Ama gerçekten ideal su bulma olanağınız çok az ise bitkinize yüksek nemli
(%70-85) kısmen siterin ve aydınlık bir ortam hazırlayın ki sulama sayısını en aza indirip (benim gibi bazı dönemlerde 0 (sıfır) 'a kadar) en azından sudan tasarruf etmiş olun.
Ben sadece dedbir amaçlı temkinli bir konuşma yaptım, uyup uymamak tabiy ki sizin elinizde, bitkinizi inşallah daha uzun yıllar çiçeklendirmeniz diliği ile.
Teşekkürler.

praecox
11-02-2008, 09:44
Benim teşhisim az farklı. :)

Burda köklerde ciddi bir sorun henüz göremiyorum. Asıl dışardaki havai köklerin uçlarında bir sorun var o da bu köklerin az nemlenmesinden kaynaklanmaktadır. Bu kökleri zaman zaman fısfıslamak gerekir. Ortma nemini sağlamak için bu başlıkta defalarca anlatılan benzeri bir düzenek oluşturun.

Sulama suyu tercihan yağmur suyu olmalı veya muadili değerlerde sular. Şebeke suyunuz aşırı kireçli veya tuzlu ise 1/3 veya 1/2 oranlarında saf su ile de seyrelterek sulama yapabilirsiniz.

phal
11-02-2008, 11:03
phal.lerimi damacanalarla alınan içme suyuyla suluyorum.ancak sulama sıklığı ve şekli bakımından şüphelerim var.ortalama 10 günde bir tüm substrat ıslanana kadar yukarıdan dökerek süzme yöntemiyle dibindeki tabakta su bırakmayarak suluyorum.hava köklerini ve yaprakları da 3-4 günde bir nemlendiriyorum.sulamak için köklerin ve substratın tamamen kurumasını beklemiyorum(saksı cidarında buğulanma var ama substrat kuru görünümde iken suluyorum)ortamın nem oranı sanırım dengeli olmalı çünkü orkidelerimin yanında 120 ltlik tropikal bir akvaryumum var ve gün içerisinde önemli oranda buharlaşma oluyor,ne kadar yansır bilemem tabi?benim korkum fazla suluyor olmak ancak bu takıntıyla çiçeklerimi susuz bırakmak istemem.yardımlarınız için çok teşekkürler,saygılar

praecox
11-02-2008, 11:40
sulamak için köklerin ve substratın tamamen kurumasını beklemiyorum(saksı cidarında buğulanma var ama substrat kuru görünümde iken suluyorum)ortamın nem oranı sanırım dengeli olmalı çünkü orkidelerimin yanında 120 ltlik tropikal bir akvaryumum var ve gün içerisinde önemli oranda buharlaşma oluyor,ne kadar yansır bilemem tabi?benim korkum fazla suluyor olmak ancak bu takıntıyla çiçeklerimi susuz bırakmak istemem.yardımlarınız için çok teşekkürler,saygılar

Tamda burda yazduklarınızla bir hata yaptığınızı bitkiyi fazla suladığınızı yazmışsınız. Pahllerdeki saydam saksıların en önemli özeliklerinden biri de bu buharlaşmayı görebilmemiz. Bu buharlaşmadan oluşan damlalar saksı içinde görünüyor ise sulama yapmamanız gerekir. Saksı harcının iyice kuruması gereklidir. Özeliklede kışları. Şayet sulama zamanının gelip gelmediğinden emin de değilseniz bir iki gün daha beklemeniz en iyi olur. Bu da orkidelrde tafsiye edilen bir kuraldır.
Yandaki akvaryumun pahle bir nam sağlama gibi faydası çok fazla olamaz Phaliniz akvaryum üzrinde olsaydı belki. zira orası lokal nem açısından daha faydalı olabilirdi. Altına genişçe bir kaba çakıl taşları koyup su doldurmak sureti ile orkidenin çevresindeki lokal nemi artırmanız gereklidir.

Tabi bu suyun saksı harcına değmemesi gerektişğini sanırım artık biliyoruz :D

Ludisa Excellence
11-02-2008, 12:06
Phaliniz akvaryum üzrinde olsaydı belki. zira orası lokal nem açısından daha faydalı olabilirdi.

Hocam belki akvaryum üzerindeki bir pervanede işe yarayabilir.:o

pelikannn
12-02-2008, 10:48
merhaba
ben phalimi bi çiçekçiden 4 ay önce atıl bi durumdayken almıştım. daha önce çiçek açtığı sapı üzerindeydi ve ben onu forum bilgilerinden yararlanarak ikinci boğumdan kestim ve yeniden çiçeklendi. ana bitkinin gelişkesi için çiçekli dalı 15 gün önce kestim. bitkinin durumu iyi görünüyo fakat hiç bi hareketlilik yok. kök kontrollerini yaptım sorun göremedim. birde ilk aldığım zaman yaprak veriyodu ancak o yaprak çiçeklenmeye durunca kendi kendine düştü. acaba bi dinlenme süresindemi yoksa yok olmaya doğru bi süreçtemi. bilgilendirirseniz sevinirim.

praecox
12-02-2008, 10:53
kök kontrollerini yaptım sorun göremedim. birde ilk aldığım zaman yaprak veriyodu ancak o yaprak çiçeklenmeye durunca kendi kendine düştü. acaba bi dinlenme süresindemi yoksa yok olmaya doğru bi süreçtemi. bilgilendirirseniz sevinirim.

Orta yaprak düştü ise, yani yeni çıkan yaprak, o zaman göbek çürümesi var demek.
Bitkinizi kurtarmak adına acil önlem almanız gerekir.
Resim eklerseniz daha kesin bir şeyler söylemek mümkün olur.

pelikannn
12-02-2008, 11:08
cevabınız için teşekkür ederim resimler ekte umarım iyi çıkmıştır telefonla çektim.

praecox
12-02-2008, 11:15
Görebildiğim kadarı ile yaprakları diri ve de orta yeni çıkan yaprak sadece kırılmış.
Yani göbek çürümesi yok gibi...
ancak resimler bana bitki fazla sulanıyor vede serinde duruyor izlenimini uyandırdı. Bilmem yanılıyormuyum? gerçi yapraklar bitkinin hayatından menun izlenimini uyandırıyor.
Bazı yerlerde güneş yanıkları da görüyorum aşırı güneş böyle yanıklar yapar.
Yeni çıkan yaprak ne şekilde hangi şartlarda düştü bunu belirtebilirmisiniz?

pelikannn
12-02-2008, 11:28
kırılmış dediğiniz yaprağı ben kestim ilk aldıımda atıl bi çiçek olduğundan yaprağı hastalıklıydı.çiçekçide güneş altındaydı o yanıklar belki o zamandan kalmıştır diye düşünüyorum. yeni çıkan yaprak çiçeklenmeye başladığı zaman düştü. köklenmede yok ama diri duruyor . anlam veremedim. daha net iki resim gönderiyorum. tekrar değerlendirirseniz sevinirim. hastalık haline geldi çiçek bende. büyütmem lazım. teşekkür ederim,

praecox
12-02-2008, 11:58
Tamam konu anlaşılmıştır. Korkulacak bir durum yok. Geçmişinde güneşte kalmış fazla kuruma geçirmiş. Bunu da bir evvelki yaprağın deformasyonundan da anlamak mümkün.
Bir sorun yok şimdilik. Umarım kısa sürede kendini geliştirir.

pelikannn
12-02-2008, 12:03
teşekkür ederim praecox. merak ettim bu phalden kestiğim çiçekleri suya koydum ve çiçeklerini dölledim araştrma maksadıyla. çiçekler suda döllendi ikinci resmin yanında biraz görünüyorlar. bunları suda bekletsem bi faydası olurmu yoksa içleri boş tohum kapsülümü verir hiç denemeniz oldumu. birde forumda daha önceden okuduklarımda phal paylaşımlarınız olmuş malümunuz çiçekçilerde çok pahalı uygun fiyatlara çicek gönderebiliyomusunuz veya gönderen birinilerini biliyomusunuz

praecox
12-02-2008, 12:16
teşekkür ederim praecox. merak ettim bu phalden kestiğim çiçekleri suya koydum ve çiçeklerini dölledim araştrma maksadıyla. çiçekler suda döllendi ikinci resmin yanında biraz görünüyorlar. bunları suda bekletsem bi faydası olurmu yoksa içleri boş tohum kapsülümü verir hiç denemeniz oldumu. birde forumda daha önceden okuduklarımda phal paylaşımlarınız olmuş malümunuz çiçekçilerde çok pahalı uygun fiyatlara çicek gönderebiliyomusunuz veya gönderen birinilerini biliyomusunuz

Nasıl döllendirdiniz? bu çok kolay bir olgu değildir orkidelerde.
Döllenmiş çiçek ertesi günü taç yapraklarını hemen kurutur vede çiçeğin sap kısmı başlarda hafif bir şişme gösterir vede zamanla kalınlaşıp kapsül oluşur.
Kaldı ki tohum oluşumu phal.lerde ortalama 8 ay sürer vede siz bu sapı 8 ay suda bekletemezsiniz.
Asymbiotik ekim konularında bilginiz veya deneyiminiz varsa size istediğiniz kadar phal. tohumu yollıyabilirim.
Şunu da belirtmekte fayda var pek de orkidenizin seceresini merak etmeden bakım istiyorsanız yapı marketlerde 15-25 TL arasında satılan bitkiler bedava demektir. Asymbiotik ekimden üretimlerde ev şartlarında astarı yüzünden pahalıya mal olabilir. Ancak bunu da denemek çok değişik bir hobby olabilir.

pelikannn
12-02-2008, 12:27
biraz akıl yürüttüm o kadar. turuncu polenleri kürdanla çıkardım ancak dişi yarığı bulamadım. sonra mevye sineğiydi sanırım ortideleri döllendiren. eğer polen sineğin sırtına yapışırsa nası olacak dedim. deneme yanılma yöntemiyle polenlerin bulunduğu yerin hemen arkasında bulunan yere polenleri yerleştirdim. iki gün sonra o kısım kapandı ve sertleşti. ve doğru sonuç taç yapraklar büzüldü şu an kurudu gibi. bende biliyorumki kapsüller boş olacak çünkü tohumlara genetik yapının işlenmesi gerekir. buda çiçeğin sapından olmayacak. tür olarak orkideler normal bi çiçek olmadığı için belki sonuç verir diye düşündüm ama sizde olmaz diyosanız doğrudur. bahsettiğiniz asymbiotik üretimde beni aşar. tekrar teşekkür ederim. bilen her zaman üstündür.

praecox
12-02-2008, 12:41
Burda üstünlük yarıştırmıyorum, lütfen yanlış anlaşılma olmasın sadece yıllarımı harcadığım bu nebatlarla edindiğim bilgilerimi paylaşmak istiyorum. Eh tabii bildiğim kadarı ile.
Boynuz kulağı geçer derler, bende bu bilgi birikim desteğimle isterim ki bu meraklı arkadaşlar daha da ileri gidebilsinler.

Phal.lerde ve diğer orkidelerde boş kapsül gelişmez döllenme tam olmamışsa zaten bir müddet sonra düşer. Kapsül oluşmuş vede üzerinden bir ay kadar zaman geçmişse içerisinde de tohumları gelişiyor demektir. Ancak sizin burdaki konumunuzda su o tohum oluşumunu desteklemiyecektir döllenmiş de olsa bir müddet sonra kurıyacaktır. ama bu deneyim en azından size doğru döllendirip döllendirmediğinizi gösterecek güzel bir deney olacaktır.

Polen paketini doğru şekilde almışsınız. dişi yarığın yerini de doğru tahmin etmişiniz. o yarığın uç kısmında bir çatal misali uzantı görecektiniz polen paketinin kürdana yapışan sapı o çatala sokarak çekerseniz polen paketi yarığa tam oturur vede kürdendan da taşıyıcı sapından da kolayca kurtulur.

pelikannn
12-02-2008, 12:45
lütfen yanlış anlamayın bende üstünlükten bahsetmiyorum yanlış ifade ettiysem özür dilerim bi çeşit teşekkür yolu

ağaçlar e dergi artık çıkmıyormu bilginiz varmı 2008e ait göremedim

praecox
12-02-2008, 12:48
Sorun değil diğer üyelerde yanlış anlamış olabilir bu bağlamda bu konuya bir açıklık getirmek istedim.

Asıl merak etiğim döllendirdiğiniz çiçeğin şimdiki hali. önden ve profilinden yakın resimlerini eklerseniz... hep beraber bakalım ne duruma gelmiş.
Ne zaman döllendirdiniz resimleri çektiğinizde ne kadar zaman geçmiş onu da yazarsanız... :)

pelikannn
12-02-2008, 12:54
10-12 gün oluyo döllendireli resimleride şimdi çektim

praecox
12-02-2008, 12:57
Evet döllenmiş :)

yarığın şişmesinden de belli. Arka çiçek sapının resmi de yok mu acep?
Onun da normalinden daha şişik bir helde olması gerek.

pelikannn
12-02-2008, 13:01
****** var

praecox
12-02-2008, 13:03
Evet çok güzel açıkça görünüyor. Resmen de döllenmiş.
Tebrik ederim. ilk deneyiminzde iki'de iki... :D

pelikannn
12-02-2008, 13:06
güzel diyorsunuzda umarım yetiştirilebilecek tohumlar verir 8 ay beklenir

phal
14-02-2008, 10:50
Sayın praecox,
Önerileriniz doğrultusunda sulama konusuna dikkat ediyorum çakıllı nemlendirme düzeneğini de yerleştirdim.Peki ya şimdi yaprak ve kökleri spreyle nemlendirmeli miyim yoksa bu düzenek yeterli olur mu?Bir de 'çiçek coşturan'ın orkide sıvı besini var elimde,üzerinde her sulama için yazıyor,acaba ne sıklıkta kullanmalıyım(akvaryum deneyimlerimden kimyasalların kullanımında üzerinde yazanın değil de bu işin uzmanlarından öğrenilenin daha değerli olduğunu kavramış bulunmaktayım;) başınızı ağrıttıysam kusura bakmayın,amatörlüğün getirdiği bir merak silsilesi işte:o

praecox
14-02-2008, 11:01
Bu yaptığınız düzenek yeterli olacaktır. Orkidelerin gübrelenmesinde de bazı dikkat edilmesi gereken noktalar vardır.
Orkideler asidik gübre ve substrat severler
Kökleri tuzlanmalara hassastır.
Bu bilgiler ışığında kullanılacak gübrenin asidik özelikte olması gerekir ve diğer bitkilere oranla daha seyreltik verilmesi gereklidir.
Normalde yazılan değerin 1/4 oranında seyreltilmiş olarak ve 15 günde bir sulama suyu ile verilmelidir. Yaprak gübreleri de uygundur. Hatta Vanda gibi kökleri aşırı hassas türlerde tek önerilen yöntemdir.
Bunun içindir ki orkidelerde asidik özel gübreler kullanılması en uygun yöntemdir.
Çiçek coşturan gibi içeriği normal balkon bitkilerine göre ayarlanmış yüksek azot içeren gübreler köklere büyük hasar verebilecektir.
Bu bilgiler Anthuryum (falmingo çiçeği) için de geçerlidir.
Sulama suyunuz yağmur suyu gibi tuzsuz değil ise gübrelemelerde tekrar dikkat gerektirecektir.
Burda size vilmorin marka gübreyi tavsiye edebilirim. Bazı türlerde çiçeklenme gelişim dinlenme zamanlarına göre terkibi değişebilmekle beraber phalanaeopsilerde ciddi bir dinlenme zamanı gözlemlenmediğinden yazları gelişimi destekliyen kışları çiçekleri destekliyen terkipler kullanılması da uygun olur.

papatyam
14-02-2008, 11:22
Sevgili praecox, verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim.

pakard
18-02-2008, 16:26
Şimdiden teşekkür ederim.

pakard
18-02-2008, 16:46
Pardon resimleri koymayı unutmuşum.:rolleyes:
Bir de yaşı hakkında bir fikir sahibi olabilir misiniz?Boyu Topraktan 49-50 cm.

phal
19-02-2008, 04:39
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler sayın praecox,birkaç sorum daha olacak;
1.Saksı harcının yüzeyindeki çam kabuklarının beyazlaşması tuzlanma belirtisi midir?bu durumda gübrelemeye ara mı vermeliyim(sulama suyumun damacana suyu olduğunu belirtmiştim)
2.Tüm olumlu koşullara rağmen bazı tomurcukların açmadan kuruyup dökülmesi doğal mıdır?Forumda ortam kuruluğu veya az sulama olarak belirtilmiş ancak ne yapsam az miktarda da olsa tomurcuk kaybım oluyor.
3.Bitkilerimden birini alalı 2 hafta oldu,bir büyük çiçekli sap,bir de ana gövdeden çıkan 10 cmlik çiçek sapı mevcuttu.Yaklaşık tüm çiçekler açtı ama küçük çiçek sapında hiçbir gelişme yok,büyüme hızı ve gereksinimleri açısından bilgi verir misiniz?
4.Saksı değiştirme konusunda tereddütlüyüm.Bitki sağlıklı,substrat iyi görünümde ancak kökler saksının alt deliklerinden dahi fışkırmış,substrattan daha çok kök var saksıda ve ana gövdeyi yukarı doğru itiyorlar.başka bir bitki olsa tereddütsüz değiştirilir ama orkide için kriter değil sanırım??
NOT:Malesef teknik yetersizlikten dolayı foto ekleyemiyorum,ama yine de merakıma ket vuramayıp uzun uzun yazdım:p. şimdiden teşekkürler,saygılar..

praecox
20-02-2008, 09:57
1.Saksı harcının yüzeyindeki çam kabuklarının beyazlaşması tuzlanma belirtisi midir?bu durumda gübrelemeye ara mı vermeliyim(sulama suyumun damacana suyu olduğunu belirtmiştim)
Beyazlanma sadece tuzlanmadan değil bazı mantarların üremesinden de kaynaklanabilir. Damacana suyu demek kireçsiz veya az tuzlu su anlamında değil. Örneğin Saka marka su aşırı kireçli iken Sırma su daha yumuşak bir sudur. Üzerindeki analiz sonuçlarındaki Ca ve Mg ion miktarlarına bakın.
2.Tüm olumlu koşullara rağmen bazı tomurcukların açmadan kuruyup dökülmesi doğal mıdır?Forumda ortam kuruluğu veya az sulama olarak belirtilmiş ancak ne yapsam az miktarda da olsa tomurcuk kaybım oluyor.
Tomurcukların açmadan dökülmesi yer değişiminden kaynaklanabileceği gibi sulama sorunlarından da olabilir ancak en sık görülen sebep ışık yetersizliğidir.

3.Bitkilerimden birini alalı 2 hafta oldu,bir büyük çiçekli sap,bir de ana gövdeden çıkan 10 cmlik çiçek sapı mevcuttu.Yaklaşık tüm çiçekler açtı ama küçük çiçek sapında hiçbir gelişme yok,büyüme hızı ve gereksinimleri açısından bilgi verir misiniz?Tam çiçek sapı açıcağı sırada bu bitki yerinden edilmiş olduğundan ikinci sapın çiçeklenmesi durmuş gibi... Normal bakım şartlarına devam edin. Şu etapta yapacağınız bir şey yok. Çift çiçek sapı açan Phal.lerde bitkinin besin takviyesi kendi kendine de yetmiyebilir. sonradan yapabileceğimiz pek fazla bir şey yok.
4.Saksı değiştirme konusunda tereddütlüyüm.Bitki sağlıklı,substrat iyi görünümde ancak kökler saksının alt deliklerinden dahi fışkırmış,substrattan daha çok kök var saksıda ve ana gövdeyi yukarı doğru itiyorlar.başka bir bitki olsa tereddütsüz değiştirilir ama orkide için kriter değil sanırım??
Zaten şimdi saksı ve/veya saksı harcı değiştirmek doğru olmaz. Phal yaşı ilerledikçe böyle bir dışarı çıkma olucaktır bunun için alt gövdenin kesilmesi kök budaması da gerekli olacaktır. Yaza doğru bu işlemleri yapmanız daha uygun olacaktır.

praecox
20-02-2008, 10:10
Pardon resimleri koymayı unutmuşum.:rolleyes:
Bir de yaşı hakkında bir fikir sahibi olabilir misiniz?Boyu Topraktan 49-50 cm.

Sayın pakard,

bitkiniz tahmini 3 yaşında. Sizin burda eski bir mesajınız olacaktı sanırsam, ancak göremiyorum.
Bu bitkiyi kim ne zaman bu CD kabına aldı? ;)

phal
20-02-2008, 22:42
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler sayın Praecox,söylediğiniz hususlara dikkat edicem,saygılar.

merih
22-02-2008, 07:27
Merhaba
benim orkidelerimden birisi çiçeklerini bitirince ücüncü boğumdan sonra kestim ve beklemeye başladım derken sonunda toprağa yakın en alt yapraklarının arasından birşeyler çıkmaya başladı.Görünüşte ikisi aynı karakterde birisi farklı görünüyor.Acaba ikisi kök biri çiçek dalı olabilirmi:confused:
Nihayet fotoğraf yüklemeyi başardım.Bilgilerini bizlerle paylaşan ve bizleri biraraya getiren çiçek dostlarına teşekkürler.Bol çiçekli sevgi dolu günler diliyorum.

praecox
22-02-2008, 08:08
Evet sağdaki yaprağın üzerinden gelen sürgün çiçek sapı.
Gözünüz aydın :)

Bıyıklı
22-02-2008, 19:50
Merhaba, daha yeni elime bir orkide geçti yaklaşık iki hafta kadar oluyor. Aslında çalıştığım ofisteydi yaprakları sarardığı için sahibi gözden çıkarmıştı, istedim ve aldım.:)

Önce odamda cam kenarına koydum, pek güneş görmüyor odamın camı güneydoğuya bakıyor ama malum büyükşehirlerdeki gökdelenler yüzünden geç ve az görüyor güneşi.

Sonra yeni arkadaşım gözümün önünde olsun dedim ve ışık alan masamın üstüne aldım. Kendisini bayağı toparladı, yaprakların solması geçti, üstteki yavruların küçük yaprakları kendilerini onarıyor gibi! Bu arada akvaryumumda yaptığım düzenli dip çekiminden elde ettiğim suyu aralıklı iki sefer verdim. İçme suyu olarak Nestle marka su alıyoruz fakat onu artık vermemeyi düşünüyorum. Gerçi şimdiye kadar üç sefer suladım ve içme suyunu arada verdim. Ph 8,1, kalsiyum ve magnezyum oranları yazmıyor üstünde. Sülfat 9,85 mg/lt ve Sodyum 2,14 yazıyor. Bana oldukça sert geldi ph, yanılıyor muyum? Ümraniye/Tepeüstünde oturuyorum şebeke suyu hk. bir bilgi edinemedim şimdilik. Birkaç günde bir gövde ortasına dikkat ederek yapraklarına uzaktan spreyle su sıkıyorum. Fotoda görüldüğü gibi üstü açık bitki akvaryumumun yanında oldukça nemli bir ortamda duruyor.

Bu yeni arkadaşım kendini toparlamakla kalmadı, beni şaşırtarak bir daldaki yavrusunun üzerinden üç tomurcuk attı. Merak ettiğim şudur; bir dal çiçekteyken diğer (fotoda solda) çiçeksiz dalındaki yavruyu ayırayım mı? Bauhaus'tan torf almak ayırdığım yavruyu da bu konuda tavsiye edildiği gibi 2,5 lt. lik kola şişesine dikmeyi düşünüyorum. Kabında sürekli su bulunduruyorum ve sanırım seviyor bunu. Dibinde bayağı ölü kök var, temizlemek için yine çiçekten geçmesini mi bekleyeyim? Orkide beslemeye beleş başlayan fakat bu işi çok önemseyen şahsıma yazabileceğiniz tavsiyelerinizi, gözümü dört açıp okuyacağımı belirtir, teşekkür ederim. :eek:

http://img232.imageshack.us/img232/3687/dscn0630lf2.jpg

http://img246.imageshack.us/img246/4973/dscn0621en4.jpg

http://img228.imageshack.us/img228/1198/dscn0627cg1.jpg

http://img180.imageshack.us/img180/9550/dscn0634bm6.jpg

Bıyıklı
23-02-2008, 18:04
Yanlız.
Sulama konusuna gelince.

O alltdaki tasın içinde su yoktur umarım.

Aaaaaa...
Varmış.
Birşey söylemiyorum.Yenisiniz ya ondan herhalde.:DArtık bundan sonra gereğini yaparsınız artık.

Birde o kireç izimidir nedir?:eek:Çok sakıncalı.Saksının dış tarafında mı bari.O kötü işte.
Ama buna ramen durumu gayet iyi, tabi şimdilik.

Fotoğrafı çekerken su yoktu kabında, fakat dediğim gibi genelde bırakıyorum. :o Çünkü daha önceki sahibinde bir cam fanus içinde sürekli su görüyordum. Bundan sonra burada tavsiye edildiği gibi saksısını elle tartıp hafifledikçe koyacağım. Evet kireç lekeleri dışarıdan.

İyi bir hamle olur.Anaç bitkinizi hafifletmiş olursunuz.

O zaman torfu bulunca ayıracağım Keiki'yi. :)

ben onu seyreltirim derseniz o başka tabi.

Seyreltmeyi tercih ederim, hem zaman hem malzeme bulma konusunda oldukça yetersiz bir durumdayım.

Burdan gördüğüm kadarı ile sağdaki keiki 2. kez çiçeklenmeye hazırlamıyor.

Yani üstündeki tomurcuklar çiçeği dönüşmeyecek mi!? :(

orkidenizi saf su veya tercihen filitrelenmiş yağmur suyu kullanmanızı öneririm.Aslında içine 1/4 oranında içmesuyu kattıktan sonra belkide daha az, NPK da dahil olmak üzere kullanmak daha doğru olur.Nede olsa yavruları var.
Yanlız bu safhada ışık çok önemli.Yeteri kadar ışık alması lazım.
Özellikle yeri değiştirilmiş ise.
Isı ve nem de çok önemli bir faktör.Şu an bile yeteri nem ,sıcaklık ve ışık birinci önceliğiniz olmalı.

Nem ve sıcaklık bakımından derdimiz yokta, ışık sorun olabilir onu da halledeceğiz artık.

Tüm hatırlatmalarınız için teşekkürler.

theJaded
01-03-2008, 18:22
merhabalar.. siteyi yeni keşfettim ve üye olur olmaz orkidem hakkında aklıma takılan birkaç soruyu paylaşmak istedim.. umarım yardımcı olursunuz :)
yaklaşık 2,5 yıl önce aldım, şu ana kadar herhangi bir sorunla karşılaşmadım yalnız 5-6 ay önce üst yapraklardan birisi yarıya kadar kurudu sebebini anlayamadım.. geçen yıl bu zamanlarda çiçek dallarından birinden keiki verdi ve hala duruyor, hem ana bitki hem keiki şu anda çiçekli, aldığımdan beri saksı değiştirmedim, daha geniş bir saksıya yavru bitki ve ana bitkiyi beraber dikerek bir kompozisyon oluşturabilir miyim çiçeklerini döktükten sonra? bunun bir zararı olur mu? açıkçası orkidenin nasıl bakılacağını bilmiyordum birkaç küçük bilgi dışında.. acaba farkına varmadığım bir sorunu var mıdır? bir de gerek saksı değiştirirken, tabi sorun olmayacağını düşünüyorsanız, gerek de suladıkça saksı altındaki deliklerden bayağı bi toprak kaybetti o yüzden toprak takviyesinde bulunurken, koçtaş'tan mr. south orkide toprağı aldım onu kullanmamda sorun olur mu, sizce kaliteli midiri hastalığa sebep olur mu? genel olarak bu konu hakkındaki bütün postaları şöyle bir okumaya çalıştım ama gözümden kaçan bir bilgi olduysa affola, orkidemin fotoğrafını ekledim biraz görüntü kalitesi düşük ama genel form hakkında bilgi veriyor, şimdiden sağolun...

praecox
01-03-2008, 18:51
genel olarak bu konu hakkındaki bütün postaları şöyle bir okumaya çalıştım ama gözümden kaçan bir bilgi olduysa affola,
Evet sayın thejaded,

şöyle bir okuduğunuz çok aşikar :)
Tüm bu soruları konuşmuştuk. Sizin için tekrardan şöyle bir toparlıyaım. Öncelikle ana bitkiniz şu anda hem yavrusunu beslemeye çalışıyor hem kendi çiçek açmıya açlışırken bu yetmedi yavrusuna da çiçek açtıracak kadar yardımda bulunuyor. Bir ailede içgüveysinin çocuklarına bakmak gibi bir durum bu. Ha ne olur... olmaz değil olur... ancak yavruyu çiçeklenme öncesi ayrısaydınız çok daha iri çiçekleriniz olurdu ve daha çok kandil verirdi. Yavruyu çiçeklenme sonrası yani şöyle yaz başı gibi ayırmanız gerekecek. Şimdi şu hali ile bitkiyi alıştığı ortamdan ve yerinden etmemeniz faydalı olur. Kompozüsyon konusunda ise Keiki phalin ayrı bir saksıya ekimi daha uygun olur. Zira henüz ciddi bir kök yapısına sahip değil. Bunu desteklemek ve güçlendirmek adına saydam uygun boy bir saksıya ekmeniz iyi olur. Saksı harcı konusu da çok işlendi bu tamamen sizin sulama şeklinizle çok doğru orantılı bir durum. Ben hazır karışımlardan maada kendi karışımınızı yapmanızı salık veririm. Hazır karışımlar sterildir hastalığa neden olmaz güvenilirdir, ancak içindeki torf miktarı sizin sulama ritminize ters düşerse kök çürümeleri ve diğer hastalıklara neden olabilir.

theJaded
01-03-2008, 19:14
evt sanırım biraz tezcanlı davrandım :) yardımcı olduğunuz için çok sağ olun.. ;)

TUFF
04-03-2008, 10:15
Merhabalar,
Bir kaç konuda sizlerin yardımını isteyeceğim.
İlki; Orkidelerimizden bir tanesi bir süre önce Keiki verdi. Forum'da Keiki'yi ana bitkiden ayırmamız gerektiğini okumuştuk. Ancak ana bitkiye veya keiki'ye zarar veririz korkusuyla biraz daha köklenmesini beklemeye karar verdik. Şimdi ise Keiki çiçek açtı. Ne ana bitkiye, ne de keikiye zarar vermek istemiyoruz.Bu durumda ne yapmamız gerekiyor.
Yardımcı olursanız çok seviniriz.
Teşekkürler.

http://img115.imageshack.us/img115/7741/pb180127im9.jpg

http://img160.imageshack.us/img160/4918/p4040602hy8.jpg

http://img239.imageshack.us/img239/8017/p4040604nu0.jpg

http://img115.imageshack.us/img115/9007/p4040599vs9.jpg

TUFF
04-03-2008, 10:46
Diğer problemimiz ise ise 3 yıldır gözümüz gibi baktığımız Phal'imiz.
Son 4 aydır bazı tadilat ve taşınma durumlarımızdan ötürü onlarla çok ilgilenemedik. Özellikle son 1 ay sulama aksaklıkları oldu.15 gün önce yeni evimize taşınırken yapraklarını tavşan kulağı gibi büküp, büzüştüğünü fark ettik. Sulamadan olduğunu düşünürken, gecen gün ise güneşe alan arka kısmının komple sararıp, karardığını gördük.

Hastalanmadan bir süre önce yeni yaprak vermişti ve şuan da üzeri tomurcuklu iki dalı var.

http://img148.imageshack.us/img148/5717/p4040605sa5.jpg

http://img100.imageshack.us/img100/1629/p4040608fz3.jpg

Buda bir diğeri..

http://img442.imageshack.us/img442/2671/p4040611vo6.jpg

praecox
04-03-2008, 10:46
Sayın TUFF,

nefis bir örnek. Bitki bu hali ile hayatından menun. Keikiyi ayırmak doğru olmaz. Havalar daha çok ısınınca çiçekleri geçecektir. O zaman keikiyi ana bitkiden ayırır iseniz en uygunu olur.
Bu türlü yandan yavru bitki verme eğilimi, cinse bağlı olsa da, genelde ben ana bitkinin kök sorunları olunca yaptığına kanaat getirdim. Ancak sanırım tamda siz bu zamanda saksı harcını değiştirmişiniz ve ana bitki de hasar almadan kurtulmuş. Saksınız cam vede görebildiğim kadarı ile altında delik yok. Bu duruma dikkat edin her ne kadar altında drenaj da olsa sulama suyundan kökler tuzlanabilir.

Bu sonradan eklediğiniz bitkide ise az evvel bunu görmeden yazdığım ve terredütlerini belirtiğim olay gerçekleşmiş. Ancak siz bir de bitkiyi güneşte yakmışınız. Korkarım bu bitkide yapılacak bir şey yok gibi görünüyorsa da, derhal delikli bir saksıya almanızı kök budamasını yapmanızı güneşten uzak ancak aydınlık kısmen de kuru tutmanızı ( tabii susuz bırakmamak kaydı ile) yoğun bakıma almanızı tavsiye ederim. Ortadan çıkan yapraklar çökerten belirtileri gösteriyor gibi şayet kök durumu kısmen iyi ise kurutlma ihtimali var.

TUFF
04-03-2008, 11:06
Yanıtınız için çok teşekkür ederiz. Bitkide bir problem olmadığına inanın çok sevindim:)
Evet, takriben 6 ay kadar önce saksı ve harcı değiştirmiştik. Saksı plastik, altına kızgın tornavida ile açabildiğimiz kadar çok delik açtık.

Diğer orkide'nin de saksını aynı şekilde plastik ve delikli ancak altına hava alması için taşlar koyardık, bu taşınma, tadilat derken ihmal ettim. Dediğiniz gibi yeni evde birde çok güneş alan bir yere koymuşuz:(

Şuan diğerinin yanında aydınlık ama güneş almayan bir yerde. İlk iş kök budaması yapıp, uzun zamandır ihtiyacı olan yakın ilgiyi göstermeye başlayacağız.

Çökerten varsa ne yapmamız gerekiyor. Bir süre önce Bauhaus'da Captan bulabilmiştim. Bunu kullanabilirmiyiz?

Çok teşekkürler.

praecox
04-03-2008, 11:23
Kök budamasından önce bitkiyi bir kaç gün kalorifer peteğinin üzerine alın saksı harcı iyice kurusun. sonra captan tatbik edin. müteakibi gün saksı harcını değştirin ve kök budamasını gerçekleştirin. saksıyı iyice yıkayın. altına styopordan parçalar ile drenajı sağlayın.
Kömür tozunu ihmal etmeyin lütfen.

TUFF
04-03-2008, 11:33
Önerilerinizi hemen bugün itibarı ile uygulamaya başlayacağız. Gelişmeleri aynı sorunları yaşayan arkadaşlarımızın da yararlanması açısından buradan bildiririz.

Son bir sorum daha olacak Sn.Praecox, Captan'ı kaça/kaç oranda karıştırmamız uygun olur?

praecox
04-03-2008, 11:44
Sayın TUFF,

bu bitkinizi kurtarma adına şunu tavsiye ederim.
2g captan ve 2ml kadar Previcur bir litre suya. Previcur'u eklemek istemezseniz sadece Captan'dan 2,5g kadar 1 litre saf suya.

TUFF
04-03-2008, 11:53
Previcur bulabilrisek her ikisini de uygulayabiliriz. Bulamadığımız takdirde vakit kaybetmeden Captan uygulayacağız.

Yardımlarınız için çok teşekkür ederiz.

praecox
04-03-2008, 13:47
İlaçlamayı sabah saatlerinde yapın. Sadece yaprakları, kök boğazını değil saksı harcını ve kökleri de bir güzel ıslatın. Sonra tekrar kalorifer peteğinin üzerine koyun. Ertesi günü saksı değişimini yapın.
Kolay gelsin.

phal
10-03-2008, 00:01
Merhaba arkadaşlar,
Phal.lerim forumdan elde ettiğim bilgiler ve özellikle sayın praecox'un yardımlarıyla oldukça göz alıcı görünüyorlar ancak yine bir sorunum var:(
Saksılardan birinde bitkinin hava kökleri üzerinde küçük kırmızı kuş bitine benzer örümceğimsi bir böcek gördüm ama malesef müdahale edemeden gözden kayboldu.Bu böcek,adını ilk defa forumda duyduğum bir orkide paraziti olan kırmızı örümcek ise yapmam gereken şey nedir?Tek bir örümcek görebildim şimdiye kadar;hızlı çoğalma gösteren tehlikeli bir parazit midir yoksa ilaçsız konvansiyonel bakımla çoğalmasını önleyebileceğim sıradan bir tür müdür?Temas olmadan diğer bitkilerime bulaşır mı?Böceği göreli birkaç gün oluyor ancak şimdi foruma yazma fırsatı buldum.Yardımcı olursanız sevinirim.

praecox
10-03-2008, 10:22
Merhaba arkadaşlar,
Phal.lerim forumdan elde ettiğim bilgiler ve özellikle sayın praecox'un yardımlarıyla oldukça göz alıcı görünüyorlar ancak yine bir sorunum var:(
Saksılardan birinde bitkinin hava kökleri üzerinde küçük kırmızı kuş bitine benzer örümceğimsi bir böcek gördüm ama malesef müdahale edemeden gözden kayboldu.Bu böcek,adını ilk defa forumda duyduğum bir orkide paraziti olan kırmızı örümcek ise yapmam gereken şey nedir?Tek bir örümcek görebildim şimdiye kadar;hızlı çoğalma gösteren tehlikeli bir parazit midir yoksa ilaçsız konvansiyonel bakımla çoğalmasını önleyebileceğim sıradan bir tür müdür?Temas olmadan diğer bitkilerime bulaşır mı?Böceği göreli birkaç gün oluyor ancak şimdi foruma yazma fırsatı buldum.Yardımcı olursanız sevinirim.

Kırmızı örümcek dediğimiz bitki zararlısı esasen öyle sizin gözle görebileceğiniz veya tasfir etiğiniz gibi kuşbitine benzer bir büyüklükte değildir. Kaldı ki öyle tek başına da pek görülmezeler adeta koloniler halinde görülür. genelde yaprak altlarında yaprak koltuklarında ince ağları ile kolonileşirler ürerler. Bitkiyi incelemiyen kontrol etmeyen gözler için kırmızı örümceği farketmek öncelikle yaprağa veya bitkiye verdiği hasardan anlaşılır. yaprağın rengi gümüşi bir renk alır. Umarım gördüğünüz o örümcek normal bildik bir örümceğin yavrusuydu. Bence telaşlanılacak bir durum yok.
Kırmızı örümcek Phal.leri çok tercih etmezler Dendrobium, Epidendrum gibi türlerin yaprakları onlara daha açık türlerdir. Phal.lerin bir numaralı belası pamukçuk bitleridir. Tabii bu phal.de asla kırmızı örümcek olmaz demek değildir.
Ama bir phal bir dendro yan yana olsa öncelikle dendro.ya yerleşir phal çok geçmez yanına bir dendro bir phal daha eklerseniz dendroya yayılım gösterir.

elifcelik
10-03-2008, 11:28
orkideyi uzun zamandır sulamıyordum.dün ilk defa suladım ama yapraklarında dikleşme olmadı.yakından iyice baktığımda çok çok ufak küçücük kurtçuklara benzer beyaz yaratıklar.gördüm.bugün de saksısından çıkardım köklerine bakmak istedim.köklerin fotosunu da ekledim.çürümüş gibi geldiler.üst köklerin ve kabukların üstü beyaz.2yaprağı çok yumuşak 1yaprağı dimdik.bu bitkinin sorunu ne?
çok uzun zamandır (2ay olmuştur) bitki besini de vermiyorum.tuzlanma olacağını zannetmiyorum.şuanda toprağından ayırdım.toprağını güneşte kurumaya bıraktım.orkide topraksız ne kadar durabilir?

praecox
10-03-2008, 12:11
Esasen Phal.ler de Vandalar gibi açık kökle bakılabilir. Ağaç kabuğuna bağlı olarak da yetiştirilebilir. Bu bilgiler ışığında Phal.de o hali ile açık köklerle kalabilir. Ancak resimden görebildiğim kadarı ile köklerde çürüme var. Öncelikle köklere bir böcek ilaçı tatbik edin vede benlate ile ilaçlayın sonrada yeni bir saksıya vede yeni bir saksı harcına ekin. Bu hali ile bitknin köklerini bir **** iki gün açıkta kurutun sonra kök budaması yapın ancak ölü kökleri kesin.

phal
10-03-2008, 22:07
Örümcek konusunda endişelerimi giderdiğiniz için teşekkürler sevgili praecox.Size genel anlamda bir sorum olacak;benim gibi phal.yetiştiren amatör orkideseverlere diğer orkide türlerini(örn cymbidium,vanda) yetiştirme konusunda öneriniz nedir?
A.Phal.lere ayırdığınız vakit ve özenden fazlasına ihtiyaç göstermezler.
B.Aklınızdan bile geçirmeyin sonra üzülürsünüz:D

praecox
10-03-2008, 22:24
Normalde heryerde bulacağınız türler A şıkkına uymaktadır. B ye de uyanlar olduğu gibi C şıkı olan nerde ise serada dahi kultivasyonu zor olanlar da. Ancak burda bahsedilen çoğu türleri A şıkkına sokabiliriz. :D

korhan
11-03-2008, 00:23
Sayın Praecox;
Daha önceki yardımlarınızda bitkimi kurtardım ve aynen dediğiniz gibi yeni kökler çıkıp bitki kendini toparladı ve yeni bir yaprak çıkardı. Hatta o zamanlar size sararan ve tavşan kulağı şeklinde sarkan yaprakları keseyim mi diye sormuştum. Sizde kesmememi kendisinin bırakacağını veya tekrar canlanacagını söylemiştiniz. Phal.imde söyledikleriniz birbir gerçekleşti. Demek ki doğru bakımı uygulayabilmişim ki çiçeğimin o kesmeyi düşündüğüm sarı yaprakları önce yeşil renge döndü ve resmen yavaş yavaş havaya kalktı. Şu an o eski yapraklar çok diri ve parlak bi hal aldı :) Öncelikle size teşekkürü bir borç bilmekle beraber birde ufak sorum olacak. Geçtiğimiz gün yeni çıkan yaprağın alt kısmında aynen toz şekere benzeyen kristalleşmiş bi kaç ufak tanecik buldum. böceklenme korkusuyla o kristtalleri nazikce aldım. Acaba bu şekere benzeyen şeyler ne olabilir?

praecox
11-03-2008, 10:33
Phal.ınızın düzelmesine sevindim.

Yaprak altından oluşan terleme ve sekresyon (sıvı salgılama) sonucu bu tarz kristalizasyonlar gözlemlenebilinmektedir. Tabii bahsi geçen pamukçuk biti sekresyonu unlu bit gibi bir şeylerin olmadığını var sayıyorum.

Bu tarz bitkinin özsuyu ile terleme sonucu sekretlerin kristalizasyonu bitkinin fazla sıcak ve/veya o oranda kuru bir ortamda kaldığına da bir işaret olabilir. Yani bitki aşırı tuzlu terleme zorunda olduğu bir ortamda.
Ttek tük olması paniklemeye neden değil ama şu anlatığınız kondüsyondaki bir phal. bulunduğu ortamında hayatından menun. Nemli **** hafif ıslak bir pamukla yaprakları silebilirsiniz. 2-3 haftada bir de isterseniz sulandırılmış bira ile silin. Bu hem yaprakları temizliyecek, porları açıcak, parlatıcaktır, hemde bitkiye bir tür doğal yaprak gübrelemesi tatbik etmiş olacaksınız.

çiğdem11
11-03-2008, 11:10
Sayın Praecox benim pahal ımın yaprakları çok yumşak yeni 2 yaprak çıkardı onlarda yumşak büyük bir yaprağı sarardı kesmedim bekliyorum. Çubuğunda da tomurcuk var yaprakmı çiçek mi bilmiyorum. Pek bi keyifsiz görünüyor napabilirim?

elifcelik
11-03-2008, 12:34
hemen yeni bi saksı harcı alma fırsatım olamadı.hsonuna kadar da olmayacak.dün fazla dayanamadım yaprakların git gide yumuşadığını gördüm.sonunda saksı harcını fırında 300derecede yarım saat kadar fırınladım.sonra da dediğiniz gibi başka bir saksıya ektim.şuan eskisine nazaran yaprakalrı inanılmaz sert.ama köklerini kesmedim.hangilerini keseceğimi bilemiyorum.çünkü dışları çürük ama içlerinde beyaz ince kökler var.kesmeliyim bilemedim ve kesmedim.tekrar çıkarıp kesmelimiyim yoksa böyle idare edebilir mi?fırınlamadan sonra şuanda yeni bir saksı harcına gerek var mı?

korhan
11-03-2008, 13:51
2-3 haftada bir de isterseniz sulandırılmış bira ile silin. Bu hem yaprakları temizliyecek, porları açıcak, parlatıcaktır, hemde bitkiye bir tür doğal yaprak gübrelemesi tatbik etmiş olacaksınız.
Hocam merak ettiğim bişey var acaba biradaki alkolün bi zararı olurmu bitkiye:confused: bu alkolü az olan light biralardan mı yoksa normal bilinen biralardan kullansam olurmu :o çok titizim galiba:D

praecox
11-03-2008, 15:47
Hocam merak ettiğim bişey var acaba biradaki alkolün bi zararı olurmu bitkiye:confused: bu alkolü az olan light biralardan mı yoksa normal bilinen biralardan kullansam olurmu :o çok titizim galiba:D

Yok birayi birkac gun acik bir bardakta bekletmeniz gerek. Boylece zararli olabilecek alkol miktari da ucmus olacaktir.
Ancak isterseniz elbette light ira da kullanabilirsiniz.

korsan
13-03-2008, 12:40
Merhaba,

Benimde 3 yillik bir phalaenopsisim var. Gecen yil cicegi gecince 3. bogumdan kesmistim. Bu yil buradan tipki kendi yapraklari gibi yapraklar verdi. Sanirim bunu kesip yeniden dikmem lazim ama, ne zaman yapmaliyim ve keserken sapinin altinda ne kadar mesafe birakmaliyim. Yardimlariniz icin simdiden tesekkurler.
Ayla

COYOTE
13-03-2008, 13:03
Sevgili korsan bu başlık altında sorunuzun yanıtı mevcut;)196.mesaj belki yardımcı olur.

phal
14-03-2008, 11:37
Sayın praecox,
Daha önce çift çiçek sapı vermiş bir phal aldığımı biri çiçek açarken diğerinin 15 cm kadar olup hiç gelişmediğini yazmıştım, siz de bitki yerinden edildiği için gelişiminin durmuş olabileceğini söylemiştiniz.Çiçek sapı aynı boyda kaldı ancak ucunda bir hareketlenme var,ne dersiniz bu boyuyla hiç dallanmadan çiçek mi açacak ne:confused:

praecox
14-03-2008, 11:49
İkinci resimdeki ise... evet öyleye benziyor.

korsan
14-03-2008, 12:16
Sevgili Coyote,
Bilgi için çok teşekkürler. 196. mesaji okudum. Aslında diğer pek çok mesajı da okumuştum ama benim orkidemin durumuna tam benzemiyor. Orkidemin geçen yıl cicekleri yaklaşık 50 cm'lik bir dal uzerindeydi. Çiçekleri geçince, 30 cm'lik bir dal birakarak kestim. 3. boğumdan kastetigim buydu. Yeni yapraklar şemsiye gibi bu dalin üzerinde. Galiba en iyisi fotoğrafını çekip yollamam olacak. Yine de teşekkürler.

praecox
14-03-2008, 12:45
Sayın korsan,

bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=207185&postcount=637)mesajdaki resimlerdekine de mi benzemiyor orkideniz?
Keikilerin (yani yavruların) çiçeksiz hali ile tasavur edin...

korsan
14-03-2008, 12:58
Evet Haklisiniz ilk resimdeki gibi. Kesip baska bir kaba almak icin yanlardan kök uzamasını beklemelimiyim? Birde dalin ne kadar altindan kesmeliyim?

phal
14-03-2008, 12:58
İkinci resimdeki ise... evet öyleye benziyor.

Birinci resim iki çiçek sapıyla bitkinin tümü,ikincisi ise bahsettiğim küçük kalmış çiçek sapı.Resimler kötü çıkmış kusura bakmayın:o

praecox
14-03-2008, 13:10
Aslında diğer pek çok mesajı da okumuştum ama benim orkidemin durumuna tam benzemiyor.

Sayın korsan diğer pek çoğunu değil tümünü okuyun. Evet haklısınız kafanız karışıyorsa da bu da normal zira böle herkese teker teker cevaplıyarak konuları darma dağınık ediyorum.

Evet Haklisiniz ilk resimdeki gibi. Kesip baska bir kaba almak icin yanlardan kök uzamasını beklemelimiyim? Birde dalin ne kadar altindan kesmeliyim?
Bunun cevabı da var....

korsan
14-03-2008, 14:13
Sayın Praecox,
Halkisiniz 2232 mesaj yazmak hic kolay degil. Yinede tesekkur ederim genis bir zamanımda mesajlari yeniden okuyacagim. Ancak forumdaki mesajlari alt konu basliklari altinda toparlayabilsek ne güzel olurdu. Ya da gördüğüm kadarıyla bu konuda çok bilgili ve deneyimlisiniz. Forumda yazdiklarinizi bir kitap haline getirmeyi düşünmezmiydiniz?

merih
16-03-2008, 19:48
Bunlarda benim şekerlerim;)

özlem11
17-03-2008, 08:38
Merih gerçektende çok güzeller.

merih
17-03-2008, 09:43
Merih gerçektende çok güzeller.Teşekkür ederim.;)

merih
17-03-2008, 10:06
Evet sağdaki yaprağın üzerinden gelen sürgün çiçek sapı.
Gözünüz aydın :)Teşekkür ederim size tekrar danışmak istiyorum;Çıkan çiçek sapları için herhangi bir şey yapmak gerekir mi:confused:(yanına çubuk destek gibi)Saksı görüntüsünden anlaşılacağı gibi bazı kökler ölmüş(neden oldu bilmiyorum)kökler içinde neyapmak gerekir aydınlatırsanız sevinirim.Saygılar Merih

praecox
17-03-2008, 10:13
Kökler susuzluktan veya aşırı tuzlanmadan işlevlerini yitirdiklerinden kurumuş, ölmüş olabilir. Şu sıra bir şey yapılamaz, zira bitki çiçeğe durmuş. Yeni kökler vermeye de başlamış zaten. Çiçek saplarını desteklemeniz gerekir. Yukarı doğru hafif henüz körpe iken bükülecek kıvama geldikçe sapa bağlayın.
Saplar fazla uzayıp sarkınca germek, düzeltmek de o oranda zor olur hatta kırılabilir.

merih
17-03-2008, 10:18
Kökler susuzluktan veya aşırı tuzlanmadan işlevlerini yitirdiklerinden kurumuş, ölmüş olabilir. Şu sıra bir şey yapılamaz, zira bitki çiçeğe durmuş. Yeni kökler vermeye de başlamış zaten. Çiçek saplarını desteklemeniz gerekir. Yukarı doğru hafif henüz körpe iken bükülecek kıvama geldikçe sapa bağlayın.
Saplar fazla uzayıp sarkınca germek, düzeltmek de o oranda zor olur hatta kırılabilir.
Çok hızlı cevap aldım çok teşekkür ederim ben de sizin sitenize bakıyordum.;)

elifcelik
17-03-2008, 10:42
Merhaba, gövde çürümesinin tedavisi var mı?

Orkideye bakabilen, bursada ikamet eden biri varsa orkidemi vermek istiyorum

praecox
17-03-2008, 11:01
Söz konusu bitki bir phal. olduğunu varsayıyorum. Phal.lerin gövdesi pek yok gibi. Sanırım göbek çürümesi veya çökerten söz konusu.
Bitkiyi derhal kuru bırakın saksı harcını da değiştirebilirsiniz. Kökleri açıkta iken önce Captan sonra da Benlate ile ilaçlayın. Ancak orta göbek yapraklarrı düşüyor gibi bir çürüme söz konusu ise bitkiyi kurtarmak çok zor.

elifcelik
19-03-2008, 11:41
ne yaptıysam düzeltemedim ben bu orkideyi.ne istediğini bilemiyorum artık.gövdesindeki siyahlığı gövde çürümesine benzettim.****** emin değilim yinede.kökleri artık bembeyaz kupkuru oldu.yeşil ve canlı olan tek bir kökü kalmadı.susuzluktan ölmesinden korkuyorum artık:(
herşeye rağmen 2.boğumundan bir çiçek dalı çıkartıyor.ben bu işi çözemedim
fotolardan görünen tam olarak problem nedir?yapabileceğim herhangibirşey var mı?

praecox
19-03-2008, 11:54
Görebildiğim kadar ıile bir iki kök kurtarılabilir bir durumda. Bitki canlı ve güçlü. Kurtarılabilir.
Ancak kök temizliği yapıldıktan sonra dip kısmını saf kuru sphagnum yosununa sarıp asıl kabuklu saksı harcına ekim gerekir. Burda sphagnum hem bitkiye gereken nemi sağlıyacak hem kök oluşumunu hızlandıracak, teşfik edecek, hemde mantari hastalıkların oluşumunu da bastıracak.

Burdaki tek sorun sphagnum bulabilmenizde. :(

Bulamazsanız asidik torfa ekin. ancak 6-7 ay sonra bitki kendini toparlarsa torfu uzaklaştırmak bağlamında tekrar saksı harcı değişimi söz konusudur.

elifcelik
19-03-2008, 12:14
elimde şuan torf olarak bu var.sizce uygun mu?hiç kabuk koymayayım mı?sulama için ne diyorsunuz?

elifcelik
19-03-2008, 12:17
bir de gövdedeki siyahlık için ne diyorsunuz?tahmin ettiğim gibi gövde çürümesi mi?

praecox
19-03-2008, 12:52
elimde şuan torf olarak bu var.sizce uygun mu?hiç kabuk koymayayım mı?sulama için ne diyorsunuz?

Ne torfu elinizdeki sphagnum yosunu tam da en uygunundan... :D

gövdedeki karama fungal gibi ancak ciddi bir ilerleme değil bundan evvel de bahsatiğim gibi kök temizliğinden sonra ilaçlama ve kömür tozu "mecburidir"...
sonra bu yosun ile dibini sarıyorsunuz sadece yani pansıman gibi veya sphagnum fazla ise tamaen uygun boy bir saksıya da ekim yapabilirsiniz.

Sadece dibini sarmalamadan kasıt zor elde edilen bu yosundan tasaruf etmketir.

elifcelik
19-03-2008, 13:01
çok iyi ya çok sevindim:eek:ilaçlamadan kasdettiğiniz nedir?bende herhangi bir ilaç falan yok:(
şimdi orkideyi musluk suyunda bir güzel yıkıycam (hiçbir kökü kesmeden)ve mangal kömürüne bulayacağım sonra da bu maddeye saracağım etrafına kabukları dolduracağım(çünkü elimde bu kadar var) uygunmudur acaba?
sulama için birşey demediniz?sulamamaya devam mı?

elifcelik
19-03-2008, 13:10
yoksa kolonya ya da tentürdiyot falan da olabilir mi?cahilliğime verin

praecox
19-03-2008, 13:14
Anladım sayın elifçalik,

bu başlığı bir güzel okuyun bu tür sorunları birkaç kez anlattım. burada bulabilirsiniz cavabını. Kolonya tentürdiyot... ??? umarım dalga geçmiyorsunuzdur :confused::(
Yani pansuman derken sphagnumla sarmalama içindi normal beşeri kullanımlık metodlardan değil.
Zaten bu ilaçların nebatlarda kullandığını hiç duymadım.

elifcelik
19-03-2008, 13:49
başından beri zaman zaman okuyorum zaten.ben kök temizliği deyince ve elimde hiçbir malzeme olmayınca açıkçası aklıma başka bir fikir gelmedi.verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim

ay-ay-das
19-03-2008, 15:02
Sayin praecox size diger sayfadan ulasamiyorum yazima burdan devam edecegim bahsettiginiz mantar ilacini bauhaustan bulabilirmiyim? Ben Avusturya da yasiyorum.

praecox
19-03-2008, 15:26
Evet Innsbruck'un Österreich'da kaldığını biliyorum. Eh ne de olsa eğitim yıllarımda bende Münih'de idim vede kayağa çok giderdim. Karın durumuna göre Garmisch olmadı sizin ora :D

Kısacası orada bizim burda zar zor temin edebildiğimiz tüm ziraii ilaçları köşedeki floristden dahi alabilirsiniz veya siparişini verirsiniz. Onlarda yoksa da hemen getirtiler. Fiyatları değişmez sabittir. Beşeri ilaçlar gibi.

ay-ay-das
19-03-2008, 15:38
Tesekkür ediyorum cevabiniz icin bu orkide benim icin cok degerli neyapip edip onu kurtarmak istiyorum.

merih
23-03-2008, 08:13
Orkidem de böyle birşey gördüm yardımınızı bekliyorum.Çok ürkütücü bir görüntü daha önce hiç böyle birşey görmemiştim.İlk önce küpeli çiçeğimde pamuklanma oldu.Bu görüntünün küçük halini küpeli yaprağında gördüm fakat ilaçlayınca yok oldu.Hatta ne olur olmaz diye küpeli çiçeğini balkona çıkardım .Fakat kaktüslerimden birine sıçradığını görünce onu attım.Orkideme yeni tomurcuk var mı diye bakarken bu görüntüye rastladım .Canım çok sıkıldı.Ne yapmam gerekir:confused:Şimdiden teşekkür ederim.Saygılar Merih

praecox
23-03-2008, 08:40
Bu pamukçuk bitti. Phal.lere acaip musallat olan bir haşeredir. Ev yapımı ilaçlarla uğraşmak imkansız gibidir. Yine yine yeniden çoğalır. Yaprak diplerinde yerleşir oraya ulaşmak zordur.
Size tafsiyem Mospilan, Confidor veya bulabilir iseniz Provado isimli sistematik etki eden bir böcek ilacı ile savaşmanızdır.

merih
23-03-2008, 09:30
Bu pamukçuk bitti. Phal.lere acaip musallat olan bir haşeredir. Ev yapımı ilaçlarla uğraşmak imkansız gibidir. Yine yine yeniden çoğalır. Yaprak diplerinde yerleşir oraya ulaşmak zordur.
Size tafsiyem Mospilan, Confidor veya bulabilir iseniz Provado isimli sistematik etki eden bir böcek ilacı ile savaşmanızdır.
Oluş sebebi hakkında bilginiz var mı bu şeylerin ortaya çıkmaması için ne yapmak gerekir:confused:Küpelimdeki böcekler için İMPA DDVP İNSEKTESTİSİT ilacını kullanmıştım.Sizin dediğiniz ilaçları pazartesi araştıracağım alacağım.Acaba bütün çiçeklerime uygulamam mı gerekir:confused:Çünkü hepsi bir arada duruyordu.(afrika menekşesi,kaktüs,yeni gine, begonya,peygamber kılıcı,mum çiçeği)Cevabınız için çok teşekkür ederim.İnsanın danışıp yardım alabileceğini bilmesi çok güzel.Eşim cevap gelmesine çok şaşırdı ama ben hiç şaşırmadım;) Sitenizi övgüyle anlattım;)

merih
23-03-2008, 14:17
Orkide sevenlere:Ankara Bilkent Praktiker'de 9.99ytl Fiatlı ithal orkideler gelmiş. Bilginize sunulur

mustang18
23-03-2008, 17:38
Merhaba Praecox , Uzun zamandır yazamadım gene . Malum İkizlerim tüm zamanımı alıyorlar. 196 nolu yazışmamızda / Tam bir sene evvel ( 26.03.2007 ) Size yavru orkidelerin resmini göndermiştim. Yavrular gelişti büyüdü ama kök vereceklerine çiçek bile açtılar. Tam 1 sene oldu . Bu normal mi ? Köke benzer 2 uzantı çıkmaya başladı daha uzasın resmini göndericem. Umarım köktür. Yoksa gene çiçekse kötü. Ana bitkiyi geçen sefer çok zorlamışlardı.1 - 2 hafta sonra resimleir burdan göndericem size . kökse bana yavruları ayırmamda yardımcı olabilirseniz sevinirim..

praecox
23-03-2008, 18:11
Sayın merih,

bu bitler nerden gelir nereye gider nasıl sararı çok açıklıyamam ancak bir bitkiden diğerine geçmesi çok normaldır. Bundan dolayıdır ki tüm bitkilerinize bunu uygulamanız gerekir. Phal.lerde bu ilacın fitotokistitesi olmadığını biliyorum ancak diğer bitkilerde bilemem. Sadece uygundur diyebilirim. Adlarını telafuz etiğiniz ilaçlar kontakt zehirleridir, yani böceğe bulaşması değmesi gerekir. Bu pamukçuk biti zaten kendini koruyan bir tür reçineye sahip olduğundan çoğu ilaç ulaşamıyabilir. bir de bu böcekler köşe buçak kuytu yerlere de yumurtladıklarından veya saklandıklarından sizin bahsetiğiniz ilaçlarla kalıcı bir çözüm elde etmek çok da mümkün olamıyabiliyor. Benim tafsiye etiğim Mospilan, Confidor veya provado gibi ilaçlar sistemiktir yani bitkiye zarar vermeden öz suyuna geçecek şekilde emilirler vede bu bitkiye musallat olmuş özsuyunu emen her tür böceğe de etki ederler. en az 6-8 ay etkilidirler. Bende bu ilaçlar olmadan evvel çok uğraş verdim ancak bu sistemikler şimdilik çok etkililer. Özeliklede diğer bir bela olan kırmızı örümceğe de... tabii ilerde bu ilaca da direnç kazanırlar ise yeni bir müstahsarın ruhsat almasını bekliyeceğiz :)

Tabii evlerde ziraii ilaç kullanımında azami dikkat gerekiğini de burda yinelememde fayda var sanırım...

Eşinizi de her ne kadar tanımıyorsam da selamlar. :D

Ent
24-03-2008, 08:56
Sn. praecox,
Ben de bu unlu bitlerle zaman zaman sorun yaşamaktayım ama benim genelde orkidelerime değil de menekşe, kalanço gibi bitkilerime bulaşıyorlar. Haricen etkisi olan ilaçlar için genelde bir yaprağında deneme yapılması, zarar oluşmuyorsa bitkinin tamamına tatbik edilmesi yönünde uyarıda bulunulur. Ancak sistemik ilaç bitkinin özsuyuna geçtiğine göre bu tip bir deneme yapma imkanı olmayacak. Acaba belirttiğiniz ilaçların belli bitkilerde kullanılmasında sakınca olabilir mi? En azından menekşe ve kalançolar için bilgi vermeniz, ya da bunu anlama yöntemi varsa ona değinmeniz mümkün müdür?
Çok teşekkürler.

praecox
24-03-2008, 09:36
Syın Ent,

açıkçası ben bir kez bu bitkilere bu meredler musallat oldular mı hiçte fitotoxititeyi deneyip bir gün daha kaybetmek istemeden kullanıyorum. Özelikle provado ev tipi tüm bitkiler için standardize edilmiş bir ürün. Evlerimizde tek tür bitki olmadığından bunu her birine ayrı ayrı değerlendirme zamanım yok. Esasen şu ana kadar bu tür zirai ilaçlarda bu tarz bir fitotoksitite de yaşamadım.
Söz konusu phallerde bu tarz bir fitotoxitite olmadığını söyleyebilirim. Kalanşo da da olmıyacağını düşünebiliyorum ancak menekşelerde yaprak dan tatbik edilmemesinde fayda vardır. sulama suyuna verin.
Ben çok gözlemledim bitki bir kez bu ilacı öz suyuna aldı mı etrafındaki tüm bitkiler haşare dolu dahi olsa bu bitkiler en azından rahat ediyor. ama elbetteki sorunu kökünden çözmek adına tümüne tatbiki en mantıklısı olur.

mecegh
24-03-2008, 10:04
Orkide sevenlere:Ankara Bilkent Praktiker'de 9.99ytl Fiatlı ithal orkideler gelmiş. Bilginize sunulur
Süper, hemen bir gidip bakmak lazım :)

Bu arada bir sorum olacak benim Phaleenopsis'im hakkında. Şu anda çiçeklenmek üzere bir dal çıkardı tomurcukları büyüyor yavaş yavaş. Ama farkettim ki substratındaki çam kabuklarında küflenmeler (beyaz beyaz kar gibi gözüken cinsten) başlamış. Acaba bu çiçekleme süresince toprağını değiştirsem sorun olur mu? Tabi bi de kuruyan köklerde ayıklama yapmam gerekiyor sanırım.

Not: Eylül 2007 de almıştım halen aynı saksıda ve de harçta.

praecox
24-03-2008, 10:29
Acaba bu çiçekleme süresince toprağını değiştirsem sorun olur mu? Tabi bi de kuruyan köklerde ayıklama yapmam gerekiyor sanırım.

Bu sorunun cevabını sanırım tahmin edebilirsiniz... :)

Evet sorun olur veya olabilir. Esasen Phal.ler oldukça dayanıklıdır. İşin ehli iseniz bunu yapabilirsiniz. Ancak anlaşılan bu konuda çok deneyiminizin olmadığı yönünde. Bu işlem bitkiyi sarsabilir tomurcuklarını dökebilir.

Bundan dolayıdır ki, size tafsiyem, şimdilik ellemeyin.
Substratı yağmur suyu ile yıkayın vede kurumaya bırakın.

mecegh
25-03-2008, 09:04
Evet haklısınız, biraz acemiyim....Daha doğrusu acemiyim :)

Teşekkür ederim önerilerinizi yerine getiricem. Tüh, az öncede çok güzel bi yağmur vardı dışarıda kaçırdım :)

sapudeaure
25-03-2008, 10:06
Konya praktiker'de 9.90 fiatla orkide satılmakta.Sevgili Praecox'un yazılarını okuduktan sonra bu fiattan ne kadar orkide varsa alasım geliyor:)

merih
25-03-2008, 21:29
Sayın Praecox
Pamuk biti için verdiğiniz ilaç isimlerini aradım ancak büyük boyutlarda olduğu için muadili diyerek BASUDIN 60 EM verdiler.Bütün çiçeklerimi balkona çıkarıp hem toprağına ,hem yaprağına her yerine püskürterek ilaçladım umarım etkili olur da canım çiçeklerimi kaybetmem.Tekrar teşekkür ederim.Saygılar

praecox
26-03-2008, 09:48
Sayın melih,

Basudin geçici bir çözümdür. Bildiğim kadarı ile kontakt etkilidir. Tekrar pamukçuk görülebilir. Orkidenizi devamlı gözlemleyin.

denizakvaryumu
26-03-2008, 10:02
http://www.worsleyhallgardencentre.com/pests%20and%20treatments.htm

Yurt dışında tanıdığınız varsa linkte yer alan ürünlerden getirtebilirsiniz.

merih
26-03-2008, 19:57
Teşekkür ederim.Her sabah çiçeklerime bakıyordum şimdi daha dikkatli(böcek var mı diye)bakıyorum.

elifcelik
09-04-2008, 12:24
sayın praecox,
size çok teşekkür ederim.tavsiyeleriniz üzerine orkidem kurtuldu.şuanda 1yaprak açıyor ve 3çiçek dalı çıkartıyor.onca uğraştan sonra anladım ki başından beri orkidemi öldüren şey meğer musluk suyuymuş.yağmur suyu dökmeye başladım ve hayata döndü

sehan
11-04-2008, 17:33
yeni üye
sayin praecox benim orkidemde sinekler cikti topragini degistirdim tekrar sineklendi simdi tomurcuklu cicek aciyor sinek spreyi vardi sordum hala gelmemis ama ciceginin biri soldu ne yapabilirim.

praecox
12-04-2008, 17:03
yeni üye ?
Sayin praecox,
benim orkidemde de sinekler cıktı. Toprağını değiştirdim, tekrar sineklendi. Şimdi tomurcuklu, cicek açıyor. Sinek spreyi vardi, sordum hala gelmemiş ama çiçeğinin biri soldu. Ne yapabilirim?

Öncelikle yazım ve imla kurallarına biraz daha özen göstermenizi rica edeceğim.
Sonra da forumun orkideler başlığını biraz daha incelerseniz göreceksiniz ki bitkinizi fazla nemli tutuyorsunuz. Bakımı hakkında veya ilaçlama bilgileri de bu başlıkta mevcut.
Bir de dikkat etmeniz gereken, yakınlardaki diğer ıslak tutulmuş bitkilerin torfu da bu haşarlerle kontamine olmuş ise orkidenizde de sirke sineklerinin görülmesi kaçınılmaz olacaktır. Diğer bitkilerin saksı harçlarını da incelemenizi tavsiye ederim.

pandora.u
13-04-2008, 11:24
*** preacox.sizinle görüştükten hemen sonra orkidemin fotografını çekip siteye ekliyorum.1.5 yıldır çiçek açmadıgını sölemiştim.2 dalı vardı çiçekleri söndükten sonra 2. bogumlarından kesmiştim.birisi kurudu digeri hala saglam.ve bir tane yeşil yaprak çıkardı.
işte resimler inşallah yükleyebilirim:) ben bu durumda ne yapmalıyım..

praecox
13-04-2008, 13:27
Sayın pandora.u,

göze çok yakın bir yerden kesmişiniz korkarım hasar görmüş. Şayet anlatığınız gibi bu hali ile 1,5 senedir bekliyor ise hala o sapı bitkinin üzerinde bekletmenin pekde bir mantığı yok artık. Bence dibine yakın bir yerden kesin yeni çiçek sapını sürmesini sağlayın.

ephesos
15-04-2008, 09:26
Gördüğüm kadarı ile toprağa dikili ve şeffaf olmayan bir saksı içerisinde , bazı seralardada toprakta olmasalarda şeffafolmayan saksılarda yetiştirildiğini gördüm bu durum bildiklerimiz ve deneyimlerimizle ters düşsede kökleride fotosentez yapabilen bu bitkinin birde uzun süre veya devamlı olarak nemde kalması , bu bitkinin zararlıları ve hastalıklarının tetikleyen unsurların başında geldiğine hepimiz **** belirli bir süredir bu bitkiyle uğraşan arkadaşların deneyimleri arasında mevcuttur.Bu bağlamda ben bu bitkiyi şeffaf bir saksıda ve bildiğimiz saksı harcında yetiştirilmesini tavsiye ederim.

pandora.u
16-04-2008, 11:30
sayın Praecox,

Dalı hemen steril bir şekilde kesicem,saksısınıda şeffaf olanla degiştireceğim.Sakıncası olurmu?Ben orkidemi çok seviyorum,umarım bi gün çiçek açar ve bende onu sizinle paylaşırım.Sevgiler ve teşekkürler.

praecox
16-04-2008, 11:45
sayın Praecox,

Dalı hemen steril bir şekilde kesicem,saksısınıda şeffaf olanla degiştireceğim. Sakıncası olurmu? Ben orkidemi çok seviyorum,umarım bi gün çiçek açar ve bende onu sizinle paylaşırım.Sevgiler ve teşekkürler.

Sakıncası olmaz bilakis daha iyi olur.

ephesos
20-04-2008, 18:02
Sobalı bir evde yaşadığım için çiçeklenmeleri birazdaha uzun zaman aldı ama daha iyide oldu.Cam fanuslara yerleştirdiklerim hele süperler , onları çiçekçi istedi şimdilik orda endam sergiliyorlar , birkaçta resim eklemek istedim.:o

ephesos
20-04-2008, 18:15
katleyamın biri açacak az kaldı umarım yanlış yapmaz bana , genede sobalı evde ister istemez zarar görüyorlar .

ephesos
20-04-2008, 21:16
Sorunuzu sanırım bana yöneltmişsiniz.
Phallerim artık kendi 12 cm lik kaplarına sığmayınca yeni yöntemler aramayı denedim camfanuslara delik açmak ölüm gibi bende başka yollar aramaya başladım ve bir mutfak eşyası satan dükkanda yarı şeffaf sebze yıkama kaplarını buldum baya derin , geniş ve doğal olarakta süzgeç şeklindeler , yanlarından ve altından çizgiler şeklinde delikleri var ikişer ikişer bu kaplara aldım phallerimi işe yaradı.
Sulamaya gelince altlarına dikdörtgrn saklama kaplarından yerleştirdim ve haftada bir bolca suluyorum süzülen suyu atıyorum.

svly
21-04-2008, 08:43
merhaba arkadaşlar,
evde büyük bir özenle baktığım ve cinsinin %90 phalaenopsis olduğunu düşündüğüm çok güzel bir orkidem vardı. Hala var ama çiçek açan dalları kurudu :((( Orkideyi eylül ayında almıştım ve üstünde bolca çiçekleri vardı. Çiçeklerini döktükten sonra dalları kurudu.Şuan çiçek açacak hiç bir dalı yok.Ama yapraklarında ve kökünde hiçbir problem yok.Aldığımdan beri yeni kökler ve yapraklar çıkıp duruyor.
Tekrar çiçek dali vermesi için ne yapmam lazım? **** tekrar çiçek dalı verirmi?
ve acaba nerede hata yaptım ki neden bu şekilde dalları kurumuş olabilir???
Çok üzülüyorum arkadaşlar :((((
Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.

COYOTE
21-04-2008, 08:52
Sayın svly phaleonopsis başlığında cevabınızı bulabilirsiniz sanırım.

ay-ay-das
22-04-2008, 16:27
Orkidemin yapraklari ciceklendikten sonra yumusamaya basladi güc kaybindan olabilirmi?Yorumlarinizi bekliyorum.

praecox
22-04-2008, 17:47
Sayın ay ay das,

bunun iki temel sebebi olabilir.

Sulama yetersiz bitki yeterince sulanmıyor
Diğeri ise bitki yeterince sulanıyor ise köklerde bir sorun sonucu yeterli suyu ememiyor yeterince köksel donanıma haiz değil artık bitki.
Yani kökler bir tür mantar hastalığı sonucu çürümüş ve/veya işlevini yitirmiş ise bu kez de ihtiyacı olan miktar suyu ememediğinden susuz kalmış gibi görünen yumuşak yaprak oluşumu gözlenir.
Genelde bunu kışın aşırı soğukta kaldığında hücre yapısı bozulduğunda da görülür ancak souyu bu zamanda sormanız bu ihtimali olasılıklar dışında bırakıyor.
Bu tarz kökteki sorunlardan oluşan yumuşak yapraklar genelde yeni bakıcıların en büyük hatalarından biri olan çok sık sulamıya sebep olurlar. dolayısı ile bu kısır döngü sonucu aşırı nemli ortamda mantarların daha fazla üreyip daha fazla kökleri işlevsiz hale getirip daha yumuşak yapraklara neden olur.

Tabii bir de normal şebeke suyu ile sulanması sonucu köklerdeki aşırı tuzlanma da suyu emiliminin önlenip yaprakların düşmesi yumuşaması gibi bir görüntüye sebep olurlar.

Saygılar.

gül deniz
22-04-2008, 21:02
orkidemin resmini ekliyorum.türü hakkında bilgi verirseniz sevinirim

ay-ay-das
23-04-2008, 01:29
35409
Sayin praecox, orkidemin görünümüne bakip bana yardimci olursaniz sevinirim köklerinde beyazlasmalar var sebebi nedir sizce ?

35410[/ATTACH]

gül deniz
23-04-2008, 11:53
Orkide bakımı hakkında hiç bilgim yok siteden yazdıklarınızı okuyarak bakımını yapmaya çalışacağım.Çünki bu benim ilk orkidem.Saksı altından kökü dışarı çıkmış bu normalmi?yoksa ne yapmalıyım.teşekkür ederim önerilerinizi bekliyorum.

İklimsiz
23-04-2008, 12:07
Bu başlıkta yazılanları, sayfa başından itibaren okursanız, sadece köklerinin saksı altından çıkması değil (köklerin saksı altından dışarı çıkması normaldir) daha birçok soruya cevap bulabilirsiniz.

Saygılarımla

praecox
23-04-2008, 13:59
Sayin praecox, orkidemin görünümüne bakip bana yardimci olursaniz sevinirim köklerinde beyazlasmalar var sebebi nedir sizce ?

Resimlerinizden köklerdeki beyazlaşmayı görmedim, ancak gümüşi açık yeşilikte bir renk normaldır. Bitkinizin son çıkan yapraktan bir önceki sanırım kırılmış ama bitki topralnamış. Işığı çok yatık aldığından kendi de o yöne doğru bir eğilim göstererek gelişmiş. Bir dahaki saksı değişiminde bu yan yatmış konumunu çok dikkatlice düzeltebilirsiniz. Bazı kökler kurumuşa benziyor ki bu da doğal.

Saygılar

ilknur aşık
23-04-2008, 18:32
Bugün bir çiçekçide 5o ytl ye beyaz phallaenopsis buldum. Normal saksıda idi. Çiçekçi bana orkidelerin iki günde bir sulanmaları gerektiğni ve gölge ortamı sevdiklerini söyledi. Hemen kaçtım.

İklimsiz
23-04-2008, 19:32
Bir çiçekçi bana da ısrarla, çiçek açmalarını hızlandırmak için şekerli su verilmesi gerektiğini söyledi:mad:

gül deniz
23-04-2008, 20:02
sayın iklimsin Merhaba menekşelerden sonra orkidelerde buluştuk.dünden beri orkideler hakkında yazılanları yavaş yavaş okuyorum.Ama eklenen resimlerde görüyorumki kökler ahtapot gibi sarmış saksıları normalmiş yani sevidim.Ama benim orkidemin yapraklarında kireçli su kalıntıları gibi lekeler var su ile spreyleyip sildim ama geçmiyolar bir hastalık olmasın sakın.bu arada menekşelerimlede ilgleniyorum.bir tanesi açtı açacak.Görüşmek üzere sevgiyle kalın.

gül deniz
24-04-2008, 18:52
SAYIN EPHEDOS UN VE İLGİLENENLERİN DİKKATİNE;orkidemi bana bu halde çiçekçim verdi bende çam kabuğu topladım ama orkideme uygunmu değilmi bilmiyorum.bu kabuklar sarıçam kabuğu olabilirmi?Bilenler lütfen cevap yazsın.şimdiden teşekkür ederim.

ephesos
24-04-2008, 22:49
Çıralı olmamasına dikkat edin , kullanmadan önce forumda dezenfekte edilmesinin tarif edildiği gibi dezenfekte edip kullanın.
Ben kullanıyorum bir zararını görmedim.
Sarıçamın tercih edilmesindeki neden ; dokusunun süngerimsi olmamasından dolayı fazla su tutmaması ve çürümeye diğer çamkabuğu türlerinden daha fazla dayanıklı olması .
Dediğim gibi ben kızılçam ve karaçam kabuklarıda kullandım zararını görmedim ama hersene harcı yenilemek gerekiyor.

gül deniz
25-04-2008, 20:31
merhaba;bugün orkidemi forumda anlatıldığı şekilde saksısına yarleştirdim.fakat bazı zedelenmiş kökleri kestim aktif kömür bulamadığım için kesi yerlerine tarçın sürdüm inşallah bu bir sorun yaratmaz.İlginize çok teşekkür ederim.

ephesos
29-04-2008, 21:22
Forumda anlatılan kurallara uyup dikkat edilince gerçekten güzel sonuçlar alınabiliniyor.

İklimsiz
29-04-2008, 22:44
Katılıyorum;)

sehan
01-05-2008, 16:02
Yeni Üye
Sayin praecox,
Orkidemin bir dalinda cicekler acti,diger dali kesmistim ode yeni tomurcuklandi kökten yeni bir dal daha büyüyor,ama önceki cicek acan daldaki bazi cicekler dökülüyor.Köklerine baktim görünen hicbirsey yok yapraklarida saglikli,cicekleri neden kuruyor sebebini anlamadim.Sizce ne olabilir?

merih
01-05-2008, 21:58
Sn Preacox orkidem tomurcukta fakat yaprakları ve kökleri sağlıklı görünmüyor ne önerirsiniz:confused:

praecox
02-05-2008, 09:51
Sayın kübra sahin,

sağlıklı çiçekler dökülüyor derken neyi kastediyorsunuz? Bunlar açmadan tomurcuk halde iken mi dökülüyor. Hal böyle ise ışık az geliyor olabilir veya birden yer değişimi ısı farkı ile de döküyor olabilir. Şayet açık çiçekler dökülüyor ise çiçeğin miyadı dolmuş olabilir veya yukarda saydığım sebeplerden de olabilir.

Sayın merih,

Kökler çürüyormuş gibi görüyorum. Phal.ler dayanıklıdır çiçekli zamanlarında da, fazla büyük bir hata yapılamazsa, saksıları ve veya saksı harçları değiştirilebilir.
Zaten çiçeklerden çekinir değiştirmezseniz de bitkiyi tamamen kaybedebilirsiniz. Bu başlığın ilk mesajlarında da böyle vakaaların ilerlemiş safhalarını yazışmış, resmetmiştik.
Çökerten veya göbek çürümesi gibi hatsalıklara dönüşür.

sehan
02-05-2008, 11:46
Sayin praecox,
Tomurcukken degil actiktan sonra, **** acarken birdenbire sarariyor. Isigin yetersiz oldugunu sanmiyorum, karsilikli iki camin ortasinda.Isi degisikligi olabilirmi bilmiyorum,daha önce kalörifer yaniyordu simdi yanmiyor.Iki daldi ikiside ciceklerini dökmüstü,diger dali kestim bahsettigim dal tomurcuk vermeye devam etti.Yedi tane cicek acti önceki acanlar yavas yavas dökülüyor.Kesersem kötü olurmu?.

fsuzen
06-05-2008, 11:29
Merhaba

Yeni aldığım orkidenin uygun bakımını yapabilmek için internette arama yaparken forumunuza ulaştım.Bir çırpıda eski yazılarınızı okudum.Ancak kafamda cevaplanmayan hususları siz değerli üstadlara sormak isterim.
Bildiğim kadarıyla yağmur suyu veya saf su ,minerallerden arınmış su anlamına geliyor.Her canlının besine ihtiyaç duyduğunu göz önüne alırsak bu tür orkideler besinlerini sadece sıvı gübreden sağlıyor olması gerekir.Zira substrat içerisindeki çam kabuğu ve torf nem sağlayıcı, strafor sıkışmayı engelleyici rolleri üstendiklerini zannediyorum.Odun kömürünün de (karbon) suda çözülmediğini düşünürsek geriye besin kalmıyor.Bu kapsamda ;
1.Çam kabuklarının (reçinesiz olmak kaydıyla) iç veya dış kısım olması farkeder mi?
2.Çalıların kabuklarından elde ettiğim fotoğraftaki lifli maddeyi denemem konusunda ne dersiniz?
3.Odun Kömürü büyüklüğü (findık büyüklüğü) doğrumudur?Tozu gerekir mi?
4.Odun Kömürünün işlevi nedir?Eğer besin değeri varsa çam ağacından elde edilmiş kömür daha uygun olmaz mı?
4.Strafor yerine perlit (tarım perliti) kullanmam doğrumudur?Aldığım bitkinin saksısında strafor yerine perlit var.
5.Torf diye aldığım paketin üzerinde "humus katkılı" yazıyor?Uygun bulurmusunuz?
6.Fırında 100-140 C ısıda 4 saat işlemini torf için uygulamam gerekiyormu?

Sorularımın basitliğini cahilliğime verin lütfen.

Saygılarımla:)

praecox
06-05-2008, 11:46
Bu sorularınıza cevap alabilmek için öncelikle orkidelerin doğada bulundukları veya geliştikleri yerlere bakmak gerek. Şimdilik salepgilleri ve bazı terestik türleri bir yana bırakırsak epiphyt olanlar ağaçların üzerinde kovuklarda dal diplerinde gelişirler.
Bu bağlamda orkideler tam bir aç kalma uzmanı kesilmişlerdir. Aldıkları su saf yağmur suyu, tabii az biraz ağacın üzerinden organik maddeleri de yıkayarak kısmen mineralsiz olarak orkidelere ulaşır.
Bu açıdan bakınca orkidelerin ihtiyaçlarının neden böyle olduklarını daha iyi anlamış oluruz. Sulama suyu 150–200 mikroSiemens EC gösterecek kadar çözünmüş katı madde içermek zorundadır. Kabuklar zaman içinde çürüyerek gereken besin değerlerini de çok yavaş da olsa açığa çıkıp köklere ulaşacaktır.
Bu çürümenin yavaş olan ağaç kabuk türlerini seçmeliyiz hızlı bir çürüme bir dizi mikroorganizmanın da aşırı üremesine sebep olacağından bu üreme çürüme vd. zararlıları da oluşturacaktır. Burada kömürün etkisi bu mikroorganizmaların üremesini bastırmak ve/veya kontrol altına tutmak olacaktır. Doğada da ağaç veya orman yangınlarından kömür doğal olarak bu orkidelerin yetiştiği doğal ortamlara bu şekilde ulaşmış olmaktadır.
Biz sadece evde saksı içinde bu ortamı ve dengeyi simule etmeye çalışmaktayız.

Bildiğim kadarıyla yağmur suyu veya saf su, minerallerden arınmış su anlamına geliyor. Her canlının besine ihtiyaç duyduğunu göz önüne alırsak bu tür orkideler besinlerini sadece sıvı gübreden sağlıyor olması gerekir. Zira substrat içerisindeki çam kabuğu ve torf nem sağlayıcı, strafor sıkışmayı engelleyici rolleri üstendiklerini zannediyorum. Odun kömürünün de (karbon) suda çözülmediğini düşünürsek geriye besin kalmıyor. Bu kapsamda ;
1.Çam kabuklarının (reçinesiz olmak kaydıyla) iç veya dış kısım olması fark eder mi?

Anlayamadım? Çam kabuğunu söküp alır iseniz bunun iç ve dış kısmı diye ayırmanız gerekmiyor sadece dikine kesitlerle ufalamanız yeterli.

2.Çalıların kabuklarından elde ettiğim fotoğraftaki lifli maddeyi denemem konusunda ne dersiniz?

Bence hiç denemeyin. Bu lifler çok çabuk çürüyeceğinden köklerde gereksiz bir mikroorganizma üremesi ile yukarda bahsi geçen hasarlar oluşabilir. Bu tarz bir deneyi ağaç talaşı ile de deneyip görebiliriz. Ancak bu gibi maceralara atılabilmek için elde fazla veya gözden çıkardığımız orkidelerimiz olmalı.

3.Odun Kömürü büyüklüğü (fındık büyüklüğü) doğrumudur? Tozu gerekir mi?

Tozu gerekmez, zira çok çabuk sulama suyu ile substratdan yıkanmış olur.

4.Odun Kömürünün işlevi nedir? Eğer besin değeri varsa çam ağacından elde edilmiş kömür daha uygun olmaz mı?

Odun kömürünün mikroorganizmaların aşırı üremesini bastırıp dengeleyici bir görev görmesi ile kısmen de sterilize edebilme özelikleri bakımından bu tarz substrat harçlarına karıştırılmaktadır. Bu özelikleri olan en uygun, kayın veya meşe ağacından elde edilen odun kömürüdür.

4.Strafor yerine perlit (tarım perliti) kullanmam doğru mudur? Aldığım bitkinin saksısında strafor yerine perlit var.

Styroporu substratın sıkışmasını geciktirmek hava almasını sağlamak veya suyu drenaj etmek maksatları ile kullanılır. Perlit de kullanılabilir. Bilindiği üzere perlitin zaman içinde çamurlaşma özeliği vardır bunu da göz önünde bulundurmak gerekir.

5.Torf diye aldığım paketin üzerinde "humus katkılı" yazıyor? Uygun bulur musunuz?
6.Fırında 100-140ºC ısıda 4 saat işlemini torf için uygulamam gerekiyor mu?

Torfu fırında ısıtıp kurutmanız tamamen vasfını kaybetmesi demek olur. Taze kullanılmamış torfu paketinden çıktığı gibi saksı harcınıza karıştırmanız uygun olur. Genelde sphagnum torfu sterildir. Epiphyt orkidelerde humus her daim sorun olacaktır hatta bu orkidelerde yaprak kompostu dahi eklenmesi uygun olmaz. Ancak Paphiopedilium Orchis Ophrys gibi terestrik orkidelerde % 10 kadar eklenebilir.

fsuzen
07-05-2008, 09:09
Sn. Praecox

Değerli açıklamalarınız için teşekkür ederim.Substrat ve sulama suyunun önemini gayet net olarak anladım.

Çam kabuklarını odun amacıyla aldığım kütüklerin üzerinden sıyırdım.Oduna temas eden kısım kahverengi iken dış kısım(atmosfere açık olan yüzey) gri kahve renklerinde.Dış kısımdaki gri katları kullanmasam daha iyi olur diyorum.(Daha geç çürümesi için)

Ayrıca #143'te bahsedilen "Genişletilmiş Kil Bilyası" bahsettiğiniz şartları sağlamaktan çok uzak.

fsuzen
07-05-2008, 12:43
Sulama suyunu saflaştırmak için aktif karbondan süzülmesi gerektiği bahsedilmektedir.Ancak aktif karbon su saflaştırma için kullanıldığı gibi hava temizleme amacıyla da kullanılmaktadır.Hava temizleme amacıyla kullanılan aktif karbonların bir kısmı kimyasal madde emdirilmiş olarak satışa sunulur.Amacı hava içerisindeki zehirli bir kısım maddeyi temizlemektir.Bu kimyasallar suda çözünebilir.Bu nedenle piyasadan granül olarak satın alınacak aktif karbonlarda dikkatli olmak gerekir.
Benim tavsiyem granülden ziyade sürahi olarak satılan içerisinde filtresi (suyun kireç ve klorünü arıtan) bulunan ürünlerden veya su filtrelerinden kullanmaktır.

ilknur aşık
08-05-2008, 17:15
Aktif kömür ile filtreleme işlemi nasıl yapılıyor? Bir damacana kadar yağmur suyum var. Yaklaşık bir ay önce yağan yağmurlardan biriktirmiştim.(Herhale beklemiş olmasının sakıncası yoktur) Yaklaşık 21 sayfayı okudum. Ama hala bu işlemi nasıl yapacağımı bulamadım.

praecox
08-05-2008, 17:23
Sular özelikle de chlorlanmamışlarsa veya ozonlanmamışsa durdukları zaman içinde bir dizi bakteri üremesi oluşması kaçınılmazdır. Bu topladığınız yağmur sularını ışıktan veya güneşten uzak karanlık bir yerde saklamanız uygun olur. Ancak burda aktif kömürden filtremenenin asıl sebebi havadan yağış esnasında atmosferden katılan bir dizi zaralı olabilecek kimyasalları da süzmek. Bunun için filtre kahve düzeneği gibi bir düzenek yapılabilir..., veya bir huniyi deliğini pamukla tıkayıp içine bir miktar aktif kömür doldurulur. Su burdan süzülür. Hava temizlemede kullanılan aktif kömürlere hoş koku veren moleküller katılmış olabilir ancak bizim kullanacağımız aktif kömür su arıtmalarda kullanılan veya akvaryumcuların kullandığı cinsten granül aktif kömür olmalı.

ilknur aşık
08-05-2008, 19:20
Süper zeka bendeniz sabah bu suyla filtrelemeden cattleyaları ve oncibidumu suladım. Suda maalesef karanlık bir yerde saklanmamıştı. Bu durumda müdahale olarak yapmam gereken bir şey varmı acaba?

Çiçekçinin bana hediye ettiği bir phalin substratını değiştirmek için compo orkide substratı aldım. (O kadar çok gidip geldimki çiçeği geçmiş bir pahli bana hediye etmek zorunda kaldı galiba). Tabi ben akıllıyım ya uğraşmıyayım dedim substratla falan.İçeriğinde torf (ayrışma derecesi h2-h5) fıstık çamı kabuğu, ıslah edici, kalsyum oksit ve tüm önemli bitkileri yazıyor.

praecox
08-05-2008, 19:39
Genelde bir kereden bir şey olmaz, ama içiniz rahat edecekse benlate veya captan ile sulayın. Elinizde aktif kömür suspansyonu varsa onun la da sulıyabilirsiniz ancak benim fikrim bunlar şu etapta gereksiz. Sadece bir hafta sulamayıp substratın iyice kurumasını bekledikten sonra bir sonraki sulamayı yapın.

ilknur aşık
08-05-2008, 20:22
Çok teşekkür ederim sn hocam. Peki bu aldığım substratı ne yapabilirim? Hiç kullanmadan başka bitkiler için değerlendireyim mi, yoksa içine ilaveler ile kullanılablirmi?

praecox
08-05-2008, 20:42
Kullanılabilir tabii... Sonuçta onu da imal edenler bir şeyler düşünmüş olmalılar. Bu tamamen sizin sulama sıklığınızı uydurmanızla alakalı. Örneğin ben çok sık ve kontrolsüz sulamayı seven biri olduğumdan daha geçirgen substratlar kullanıyorum. Bu aldığınız hazır karışıma biraz daha kabuk katarsanız daha geçirgen bir harç elde etmiş olursunuz.
Ben genelde şişe mantarlarını da topluyorum ve bunları ufalayıp saksı harcına karıştırıyorum. Styropor gibi kolay çürümeyen fazla su tutmıyan ve harcı havalandırma özeliği olan vede rengi de fazla göze batmıyan doğal bir katkı maddesi.

ilknur aşık
09-05-2008, 09:06
Yardımlarınız için bir kez daha teşekkür ediyorum sn praecox. Anlaşılan şarapçılığa başlayacağız:rolleyes:

fsuzen
09-05-2008, 09:39
Sn.Praecox

Hava temizlemede kullanılan aktif kömürlere hoş koku veren moleküller katılmış olabilir ancak bizim kullanacağımız aktif kömür su arıtmalarda kullanılan veya akvaryumcuların kullandığı cinsten granül aktif kömür olmalı.

Piyasada parekende satılan bu tür malzemeler varil olarak alınır ve küçük paketlere bölünerek satışa sunulur.Bu bölme işini bilinçsiz birileri yapıyor ise size uygun olmayan malzemeyi satabilir.Görsel olarak hangi tür aktif karbon satın aldığımızı anlama şansımız bulunmamaktadır.
Özellikle insan gaz maskesinde kullanılan aktif karbonlar kimyasal silahların etkilerini de yoketmek amacıyla kimsayal maddeler emdirilmiş olarak hazırlanır.

Eğer Aktif karbonu granül alarak kullanmak zorunda iseniz güvenilir yerleri tercih etmenizi tavsiye ederim.

Yazdıklarımın yanlış anlaşılması istemem.Sadece değerli bitkilerinizin zarar görmesini engelleme adına benim de çorbada bir tuzum olsun diye yazıyorum.

praecox
09-05-2008, 10:02
Bahsetiğiniz aktif kömürler veya filtreler çok spesifik kömürlerdir vede üzerinde renk kodları ile veya hangi gaza kullanılacağını belirtilmiş kömürlerdir. Bazik asidik nötr ve diğer bir dizi özel gazı filtreleyen ve/veya nötralize eden katkılar kömüre yüklenmiş olabilirler. Ancak bunlar daha pahallı kömürlerdir. Birileri bunu kontrolsüzce yapıyorsa ona bir şey diyemem. Bu bağlamda güvenilir bir su arıtma şirketinden alınması elbette uygun olur. Kırmızı toz biber alacağımız yerde kiremit tozu alıyorsak, veya şamfıstığa bezelye kırıntıları dolgu maddesi gibi kullanılmış ise bu olağan bir durum olmasa gerek.
Gerçi ben yıllarca yanlış torf kullanımı sonucu bir dizi bitkimi kaybettim bunu da bundan önceki mesajlarımda yazmıştım, ancak burda benim tek tesselim bu kömürlerin biraz daha pallı olduğundan buna kimsenin yeltenemiyeceğidir Ancak uyarınız için teşşekürler son günlerde ulu orta etrafa atılan gaz bombaları sonucu bu kömürlerin de ayağa düştüğü vede adam sendecilik anlayışındaki satıcıların müşteriyi kaçırmamaları, veya tualet kağıdı yok zımpara kağıdı verelim zihniyeti ile birileri bunun ticaretini yapıyor ise de bunun kontrolü de amatörler için biraz zor olsa gerek.

Uyarınız için tekrar teşekürler.

denizakvaryumu
09-05-2008, 10:18
Aktif kömür konusunda en iyi çözüm akvaryumcularda satılan markalı aktif kömürlerdir biraz pahalıdır ama neticede kuşku duymanıza yol açmaz.

Akvaryumcularda bulabileceğiniz en iyi markalardan biri SERA veya EHEIM gibi markalı Alman ürünü aktif kömürlerdir.İsterseniz netten de alabilirsiniz.

http://www.otuz.com/index.php?eg=878_978_1072_1195

linklere bir göz atın derim.

karaefsun
09-05-2008, 14:55
Selam.
Orkidemin yaprak gelişimi yavaş gibi çok fazla gelişmiyolar. Üç yaprağı vardı, dördüncü yaprağı bir ayda sadece 6 cm uzadı, beşinci yaprağı çok küçük kaldı, çatallaştı ve gelişimi durdu. Sadece 2 cm. şu an, altıncı yaprağını çıkarıyor. Besin eksikliğimi var acaba? Ne yapabilirim? Yardımcı olursanız sevinirim.

praecox
09-05-2008, 15:41
Selam.
Orkidemin yaprak gelişimi yavaş gibi çok fazla gelişmiyolar. Üç yaprağı vardı, dördüncü yaprağı bir ayda sadece 6 cm uzadı, beşinci yaprağı çok küçük kaldı, çatallaştı ve gelişimi durdu. Sadece 2 cm. şu an, altıncı yaprağını çıkarıyor. Besin eksikliğimi var acaba? Ne yapabilirim? Yardımcı olursanız sevinirim.

Öncelikle sizin de bize yardımcı olup imla ve bazı yazım kurallarına uymanızı rica edeceğim.

Bitkinizi bu tasfirinizle hayal etmeye çalışıyorum, ancak pekde başarılı olduğumu söyleyemiyeceğim. Benim anladığım gittikçe küçülen vede zor gelişen bir yapraklanma söz konusu.
Resim ekleme ihtimaliniz varsa daha kesin bir şeyler söylemek mümkün. Bu kadarı ile kök sorunu sulama v.s. gibi sorunlar olabileceği gibi besinsiz kalması da ya kullandığınız ve/veya kullanmadığınız gübrelerden (bunu belirtmemişsiniz, gübreleme yapıyor musunuz hangi tür bir gübre hangi dozajlarda ne sıklıkla ne şekilde) olabileceği gibi yine köklerdeki sorunlardan bu gübreyi alamaması da söz konusu olabilir.

karaefsun
09-05-2008, 16:29
Sulamayı dinlenmiş su ile yapıyorum. Gübre kullanmıyorum. Bitki iyi ışık alan bir yerde duruyor. Resimlerini görebilirsiniz. Ayrıca saksının altında ve saksı harcının üst kısmında resmini çekemeyip çizmeye çalıştığım o şekle benzer böcekler olduğunu farkettim. Dokununca zıplıyor. (bit değildir heralde) Teşekkür ederim.

praecox
10-05-2008, 18:04
Çizdiğini ve anlatmaya çalıştığınız hayvancıklar bir tür toprak biti. Saksı harcınız gereğinden fazla nemli tutuyorsunuz. Bu haşaretlerden onu anlıyorum.
Gübre kullanın.

fsuzen
13-05-2008, 08:17
yapı marketten yaşatırım belki diye aldığım phal.'lerin durumu içler acısı. Forumda tavsiye edilenleri uygulamaya çalıştım.(Yeni substrat hazırlama, değişim,kökleri budama ve kömür ile dejenfekte etme, sulama, gübreleme) .
Bir yerlerde hata yapıyorum ama bulamadım.Bu bitkiyi kurtarma şansım varmı?
Yardımcı olursanız sevinirim.

praecox
13-05-2008, 10:20
Fena görünmüyorlar. Sulamalarını çok dikkatli yapın gündüzleri havadar bir yerde sulayın vede müteakip sulamaları tamamen kurumadan yapmayın. Bence her ikisinin de yaşama şansı yüksek. Benlate kullandınız mı köklere? Yapmadıysanız bir dahaki sulamayı muhakak fungicide'li bir su ile yapın.

fsuzen
13-05-2008, 13:04
Sn.Preacox

Teşekkür ederim.Benlate uygulamadım.Sadece kömür tozu.
Yaprakların birleşme yerlerindeki sararmalar normal mi?

praecox
13-05-2008, 13:16
Bende sonradan farketim. Mesajı yazdığımda resimde renk kayması var sandım.
Ancak siz de sararma var diyorsanız o zaman sorun var demektir. aşırı ıslak ve soğuk kalmış bu bitki. büyük bir olasılıkla yapraklarını sıra ile teker teker dökecektir. çok sıcak ve kısmen" kuru" tutmaya çalışın. substratı normalin altında kurumıya bırakın (yani sulama aralıklarını uzatın) çok da kuru kalmasın ama. bitkiyi de mümkünse su dolu bir tepsi ile adeta kaloriferin üzerine oturtun. saksıyı bundan evvelde anlatığımız gibi kökleri ve saksısı bu kabın suyuna değmiyecek gibi yüksek bir şeyin üzerine koyun.
En son yaprak düşene dek ümidinizi kesmeyin. ola ki en son yaprak da düşsün yine de gövdenin yanından sürme olasılığı var. hemen gözden çıkartmayın. Biraz gözünüz üzerinde olsun. Kurtulma olasılığı var ama kesin bir şey söylemek mümkün değil. Çiçek sapı varsa kesmeniz de uygun olur gereksiz yere kuvvetini almasın bitkinin