View Full Version : Phalaenopsis
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
[
7]
8
9
10
11
12
13
14
Burada okuduklarım inanılmaz yardımcı oldu bana, Ayrıca orkidemin cinsi ile ilgili bir yorum yapılırsa sevinirim.
Sizin Orkideniz bu olabilir ( Phal. Pink Panther ):
http://www.stenasa.se/blommarnu/orkide/Phal.%20Pink%20Panther.jpg
Resimdekine hiç benzemiyor:(
Aksine resimdeki gibi koyu bir mor ve taç yapraklarının kenarları beyaz...
Daha önce forumda okuduğuma göre karanlık ve nemli alan denilmişti:confused:
Acaba bu konuda bir deneyimini varmı:confused:
(Kendimi mesajınızı iğnelemiş gibi hissettim:o Merak ettiğim hangi yöntemin daha geçerli olduğu)
Merhaba oppss :)!
Cogu Species-Phalaenopsisler ( Phal. lueddemanniana, pallens, equestris...), cicekleri döküldükten sonra keiki yapmayi severler. Bazilarida yanlis yetistirme sonucu keiki yaparlar, ya da ölmek üzere iseler basal keiki yaparlar.
Bazilari da fazla isik ve sicak ortamda yetistirildekleri an cicek degil de keiki yaparlar. Bunun genel bir kurali yoktur - sadece denemekle cikartabilirsiniz.
Su an benim birkac keikim büyüyor - isterseniz yarin resim yapip gösteririm.
Birde "Keikiboost/Keikigrow" diye bir macun satiliyor - bu macun Cicek Dalinin bir Nodiumuna sürülüyor - ve keiki büyümesininin sansini yükseltiyor ;).
Sizin gösterdiginiz Orkide de bir Phalaenopsis ( Doritaenopsis ) Harlequin Tipi - tam olarak bilmek cok zor, cünki cok birbirine benzeyen Hybridler var.
"Keikiboost/Keikigrow" isimli ilaclardan kullandınızmı peki? Kullandıysanız keiki yapma olasılığı nasıl oluyor?
"Keikiboost/Keikigrow" isimli ilaclardan kullandınızmı peki? Kullandıysanız keiki yapma olasılığı nasıl oluyor?
Evet, kullandim. Dedigim gibi, bazen keiki oluyor - bazen de yan cicek dali olusuyor.
Internet de biraz arastirma yaptiginiz an daha fazla bilgi edinebilirsiniz - mesela bu gibi sayfalarda:
http://floralaboratories.com.au/wordpress/?page_id=194
http://www.dieorchideenecke.de/html/keikiboost.html
Maalesef Bidercache den silmis durumdayim bu resimleri.
Eger silmeniz gerekiyorsa, silin Efendim.
Gelecekteki resimleri direk Galeriye yüklerim.
Su an tanidigim Forumlarda hem Galeriye, hemde konuyla ilgili sayfalara yüklemek mümkün - bu yüzden burada da böyle yaptim. Pardon!
Sayın Birdy,
sizdeki türler secereli, yani hybridlerin ataları geriye dönük takip edilebilir türler.
Bazı resim barındıran siteler ilerde değişebiliyor ve de mesajlara eklenmiş bu resimler de değişip anlamsız resimler olabildiğinden, bu gibi eklentileri foruma yüklemenizi rica ediyoruz.
Biz buralarda sizin de iyi gözlemlediğiniz gibi x y gibi hatta ötesi multiple atalardan mamul seceresiz tuturduğuna hasbel kader sıradan phal. hybridlerine maaruz kalıyoruz.
Sizdekilerin seceresi olduğundan bunları bizim galeride arşivlemeniz uygun olur kanaatindeyiz.
Tabii sizce de bir mahsuru yoksa.
Sn. ezo, kör istemiş bir göz, mevlam vermiş iki göz:p
Zaten orkideniz 2. çiçek sapını çıkartış:p
Bende çiçekçiden geldiğinde ikinci bir çiçek dalı zannetmiştim ama onun içi kuru ve gelişmiyor. Şu anda gövdeden, köke değilde daha çok çiçek sapına benzeyen bir uzantı var ama anlıyabilmem için biraz büyümesi lazım. Resimlere dikkatli bakınca şu andaki çiçekli dalın hemen altında 2. resimde net gözüküyor.
116425
116426
Çiçekleri döküldükten sonra dallarını kesmiştim. İki tane yeni yaprak verdi. Büyümeye devamediyor. Dallar kuruyor. Ne yapmam lazım?
Biz buralarda sizin de iyi gözlemlediğiniz gibi x y gibi hatta ötesi multiple atalardan mamul seceresiz tuturduğuna hasbel kader sıradan phal. hybridlerine maaruz kalıyoruz.
Sizdekilerin seceresi olduğundan bunları bizim galeride arşivlemeniz uygun olur kanaatindeyiz.
Tabii sizce de bir mahsuru yoksa.
Sayin Praecox,
eger sizin icin sakincasi yoksa, "Phalaenopsis Species ve Phalaenopsis Hybrids" basliki yeni konular acmak istiyorum. Bu yeni Basliklar da ciceklerin ve de habituslarinin resimleri, nasil yetistiriliyorlar vs. gösterilmesini/yazilmasini isterim. Burada gördügüm kadari ile henüz böyle bir konu yok. Resimleri ayrietten Galleriye de yüklenebilir tabii ki!
Sadece Galleriye yüklenmesi takdirinde, insanlara bu güzel Orkideleri tam anlamiyla tanitmak imkani olmayacagini düsünüyorum...
Ich hoffe, ich habe mich verständlich ausgedrückt ;).
Ich hoffe das ich Sie richtig verstanden habe. Wie gewünscht...
(Moderatörler bunu yaparsa... adminler den fırça yemeden Türkçe'ye döneyim :D )
Buyrun başlığınızı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=541672#post541672)açtım.
Ben kullandım, hâlen de kullanmaktayım. Benim deneyimlerim şu yöndeydi:
Bu ürünü tatbik ettikten sonra sıcak karanlık bir banyoda (yüksekçe ortam nemi) bir hafta bekletikten sonra normal yerine konulunca keiki olasılığı yükseliyor.
İlk bahara doğru, yeni, uygun nodlara uygulandığında kıştakine olasılıkla keiki oluşumu çok daha yüksek olasılıkta.
Çiçekleri döküldükten sonra dallarını kesmiştim. İki tane yeni yaprak verdi. Büyümeye devamediyor. Dallar kuruyor. Ne yapmam lazım?
Çiçek saplarını dibinden kesin...
Gördüğüm kadarıyla saksı harcı az ve biraz nemsiz kalmış gibi, ilkbaharda dinlenme döneme girişinde saksı harcını değiştirmenizi öneririm...
Ben kullandım, hâlen de kullanmaktayım. Benim deneyimlerim şu yöndeydi:
Bu ürünü tatbik ettikten sonra sıcak karanlık bir banyoda (yüksekçe ortam nemi) bir hafta bekletikten sonra normal yerine konulunca keiki olasılığı yükseliyor.
İlk bahara doğru, yeni, uygun nodlara uygulandığında kıştakine olasılıkla keiki oluşumu çok daha yüksek olasılıkta.
Türkiyede satış yapan siteler vs. varmı peki? Nereden temin edilebilir?
Sağolun oppss. Harç azaldı. (2 bebeğimin bir kaç kez devirmesi sonucunda.) Çok çabuk kuruyor. Nemli ortam olsun ve dokunulmasın diye mutfakta tutuyorum. Keiki versin diye ne zaman girişimde bulunmam uygun?
Ich hoffe das ich Sie richtig verstanden habe. Wie gewünscht...
(Moderatörler bunu yaparsa... adminler den fırça yemeden Türkçe'ye döneyim :D )
Buyrun başlığınızı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=541672#post541672)açtım.
Passt schon :D!
Tesekkür ediyorum!
Buradaki Phal. resimlerini de yeni basliga ekliyecegim. Isterseniz bu bölümdeki resimleri silebilirsiniz.
Bu resimler ne benim su anki Bilgisayarimda, ne de SD-Kartinda kayitli degil artik ( eski bilgisayarda kayitli idi - o bozuldu ) - sadece eski linklerden kopya ederek buraya ekliyebiliyorum ( yani bunlari galeriye yükleme imkanim yok su an ). Gelecekte yeni cekecegim resimleri yeni basliga, ve ayrica galeriye yükleyecegim.
Tekrar tesekkürler yardiminiz icin!
Sağolun oppss. Harç azaldı. (2 bebeğimin bir kaç kez devirmesi sonucunda.) Çok çabuk kuruyor. Nemli ortam olsun ve dokunulmasın diye mutfakta tutuyorum. Keiki versin diye ne zaman girişimde bulunmam uygun?
Daha emeklemeden yürümeye başlamışsınız;)
Bende mutfakta tutarım nem için birebir:D
Ancak keiki konusunda zamanınız oldukça lütfen forumu okuyun tüm bilgiler mevcut...
Ancak şunu söylemeliyimki ilk önce phal. konusunda daha fazla bilgiye ihtiyacınız var:)
Yanlış anlamayın, sadece yeni başladığınız için daha fazla bilgiye ihtiyacınız olduğunu düşünüyorum:rolleyes:
patipati
10-12-2009, 00:03
Merhaba,
1 hafta evvel bir Phalaenopsis aldım. Şimdilik onu memnun etmekle uğraşıyorum. Fakat iş yerinde sahibi bakamadığı için ortada bir yere bırakılmış baya gariban duran bir Phalaenopsis 2 gün evvel gözüme çarptı. Aslında çok ama çok acemiyim ama okuduklarımla birşeyler yapıp kurtarmaya çalışmaya karar verdim. Uzun zamandır sulanmamıştı suladım ve suyunu süzdüm. Şeffaf saksı başka bir seramik saksı içindeydi seramikten çıkarttım. 1 dalı tamamen kurumuştu en dipten kestim. 1 dalın üstü kurumaya başlamıştı 3. boğumdan kestim. yaprakları hafif yumuşamıştı, altta kalan 1 yaprakta hafif sararma var. Kökleri iyi durumda görünüyor. substratı da bence kaliteli ve yeterli görünüyor(buradan okuduklarıma dayanarak diyorum yoksa henüz fazlasıyla acemiyim;) Ama asıl sorun şu ki çalıştığım yer çok müsait değil. Hiç cam yok sadece merkezi klima var, sıcaklık gündüz 23 derece yanlış hatırlamıyorsam ama geceleri biraz serin oluyor ve inanılmaz kuru bir ortam(lens kullananların sorun yaşadığı, herkesde göz kuruluğuna sebep olan bir ortam). Ben de phal.in ihtiyacı olan nemi sağlamak için sabahları temiz bir peçeteyi ılık su ile ıslatıp suyunu iyice süzüp yapraklarını siliyorum(dibine yaklaşmayacak şekilde) ve sık sık yanına kaynar su dolu bir kupa koyuyorum nem ve sıcaklık sağlaması için. ışık olarak bence iyi bir konumda; bol ışık alıyor(gerçi çoğunluğu yapay ışık ) ve direkt güneş gelmiyor. Sormak istediklerim şunlar;
Ilık suyla nemlendirilmiş peçete ile silmenin faydası olur mu?
Yanına kaynar su dolu kupa koymanın faydası olur mu? yoksa bunlar gereksiz çabalar mı?
Nem ihtiyacını karşılamak için başka neler yapabilirim?
Maalesef iş yerinden alıp eve getirme imkanım yok çünkü sahibi iş yerinde durmasını istiyor:(
Buradan ve bira siteden bulduğum bilgilerle bakmak istiyorum ama sizler de yardımcı olursanız eminim ki phal. çok memnun olur. Şimdiden çok teşekkürler
rrumeysaa
10-12-2009, 14:02
http://www.ukorchidforum.com/viewtopic.php?f=18&t=375
Böyle birşey ilk defa görüyorum.Naıl taşıyabiliyor anne pihal bu kadar yavruyu anlamadım.
Benimde bir pihali var 2 dalı vardı ikisinide kestim ama kurudular ve kökten kesmek zorunda kaldım.
Şimdi zavallı çiçeğim çok cansız görünüyor vitaminde veriyorum ama kendine gelemiyor sanki. şimdi yeni yaprak vermeye çabalıyor aylar geçti sayamadım ama epey oldu bir dal vermedi bana :(
fulyaduru
10-12-2009, 17:08
merhabalar rrumeysa..
Gerçekten resimler çok güzel..Nasıl okadar keiki verdi acaba .Çevirebildiniz mi yazıyı bu konu hakkında bir bilgi var mı acaba.Kim istemez ki öle bir orkidesi olmasını:))
Gerçekten hayran kaldım ve şaşırdım..
gülyabani
11-12-2009, 14:43
Biz bu orkideyi c.tesi günü bauhausdan aldık. Ve sadece pazar günü bir miktar suladım. Az suladığıma eminim. Yapraklarda ki ve çiçeklerdeki benekler bir hastalık mı? Bionem ile fısfıs yapıyorum üzerine . Hasta ise hastalığı hakkında bir bilgi verirmisiniz lütfen.
merhabalar rrumeysa..
Gerçekten resimler çok güzel..Nasıl okadar keiki verdi acaba .Çevirebildiniz mi yazıyı bu konu hakkında bir bilgi var mı acaba.Kim istemez ki öle bir orkidesi olmasını:))
Gerçekten hayran kaldım ve şaşırdım..
Sayfaya ben de baktım, anladığım kadarı ile Keikiboost denilen bir macun ile gözlere uygulama yapılmış.
Biz bu orkideyi c.tesi günü bauhausdan aldık. Ve sadece pazar günü bir miktar suladım. Az suladığıma eminim. Yapraklarda ki ve çiçeklerdeki benekler bir hastalık mı? Bionem ile fısfıs yapıyorum üzerine . Hasta ise hastalığı hakkında bir bilgi verirmisiniz lütfen.
Aldığınızda da hasta değildi zanediyorum onun için bakımınızdan kaynaklanan bir problem,Ben azda olsa tecrübeme dayanarak fıs fıs yapmayın özellikle de çiçekli iken yapraktaki leke ise yaprak altında bir haşeri olabilir kanısındayım
süreyya aysun
17-12-2009, 09:56
*** daha önce almıl oldugumuz phalin yeni bir yapragı çıktı.Fakat ekledigim resimdeki gibi kurumaya başladı bu nedir?
Sayın süreyya aysun,
yeni çıkan yaprak güneşten yanmış gibi seçiliyor ise de göbeğinde su kalmış kısmen çürümüş gibi açtığı, bu resimlerden zor seçiliyor.
Göbeğinde su kalmış olabileceği gibi, düzensiz sulama ve/veya kök sorunlarından kaynaklanıyor da olabilir.
Kingfisher
21-12-2009, 23:10
Herkese merhabalar;
1 yıl önce almış olduğumuz orkidede değişik bir oluşum meydana geldi , aşağıya ilgili resimleri koymaya çalışacağım. Köke benzeyen bu oluşumu acaba başka bir saksıyamı almalıyız?? Yoksa olduğu gibimi bırakmalıyız . Yardımcı olabilecek arkadaşlara çok teşekkürler.
Sayın Kingfisher,
keiki'yi verdiği gözün altındakinden bir de çiçek sapı gelişiyor. Keiki'de ise bir tek uzunca bir kök görülüyor. Bu da yavrunun yaşamını tek başına idame etmesi için kısmen yeterli sayılır. Ana bitkiyi fazla yormamak adına keiki'yi ayırın yeni bir saksıya dikin. Çiçek sapı oluşan gözün 2 cm üzerinden temizce ve keskin bir şeyle ezmeden kesin.
Gerçi bitki yorulmuş olabilir az tek tük hatta küçük çiçekler açabilir. müteakibi çiçeklenmeyi bastırıp dinlenmeye alın anaçı.
Resimlerinizi 90 derece saat yönüne, düz dik şekle çevirip eklemeniz gerekmektedir.
Merhaba,
Phal'im epey toparlandı hatta 15 Ekim'den beri çiçekli olarak durmakta yani 2,5 aya yaklaşıyor.
Diğer konu ise şu ki ana gövdeden alttan 2. ve 3. boğumda olmak üzere 2 tane(1 cm şu an), çiçek veren gövdeden ise bir tane(6-7 cm şu an), filiz vermekte. Bunların hepsini bırakayım mı yoksa budama falan gerekecek mi? Hepsi çiçek verirse harika olur.
Bir süredir evde yoktum. Komşuma bırakmıştım phal.imi. Geldiğimde tomurcuğu düşmüş gördüm. Aslında yapraklar çok canlı görünüyordu. Bitkiyi topraktan çıkarıp baktım ki kökler gitmiş tamamen. Zaten önceden de çok sağlıklı değillerdi ama şimdi neredeyse hiç kalmamış. Çok üzüldüm ama yapabileceğim birşey olursa onu kurtarmak istiyorum. Kök çürümesi için spagnum yosununa sarmak ve de toprağını değiştirmek gerekliliğinden bahsedilmiş sürekli. Spagnum yosununu nasıl bulabilirim bilemiyorum. Ya da duvar üzerlerinde bulunan yosunlardan mı sarsam, etkili olur mu? Yanlış bir şey yapmak da istemiyorum:(:( en kısa sürede fotoğrafını ekleyeceğim..
Ormanların nemli yerlerinde yetişen yosunları deneyin. Ancak suda bekletip börtü böcekten arındırmanız gerekir. Çürümenin devam etmesini durdurmak için ilaçlamanız da gerekli.
Oasis gibi süngerimsi materyaller de kullanılabilir. Biraz köklendirme hormonu da kullanılsa iyi olur.
Çok teşekkürler praecox..
Orkideler konusunda her koşulda hemen imdada yetişiyorsunuz.
Bu gün öğle arasında yol üzerindeki bi duvarda bu yosunu görüntüleyip hemen sorayım dedim. Sizce uygun mudur? Söylediğiniz arındırma işlemini becerebilirim sanırım:( Çalıştığım lab.da IBA da var. Biraz kullanmama izin verirler umarım;)
Hem kök hem de toprak karışımının fotoğraflarını akşam yüklerim (toprağım sanki biraz fazla çürükçül gibi geliyo bana ya hadi hayırlısı)
İnşallah çiçeğim kurtulur.
Tekrar teşekkürler..
Ormanların nemli yerlerinde yetişen yosunları deneyin. Ancak suda bekletip börtü böcekten arındırmanız gerekir. Çürümenin devam etmesini durdurmak için ilaçlamanız da gerekli.
Oasis gibi süngerimsi materyaller de kullanılabilir. Biraz köklendirme hormonu da kullanılsa iyi olur.
Sayın Praecox bana da bir cevap verirseniz sevinirim.
Merhaba,
Phal'im epey toparlandı hatta 15 Ekim'den beri çiçekli olarak durmakta yani 2,5 aya yaklaşıyor.
Diğer konu ise şu ki ana gövdeden alttan 2. ve 3. boğumda olmak üzere 2 tane(1 cm şu an), çiçek veren gövdeden ise bir tane(6-7 cm şu an), filiz vermekte. Bunların hepsini bırakayım mı yoksa budama falan gerekecek mi? Hepsi çiçek verirse harika olur.
Evet elbette harika olur :D
Bitkinin kondüsyonun bağlı bu.
Açmasına açar da ancak bundan önceleri de hep yazdığım gibi ölümü pahasına da çiçek açar Phal.ler.
Bitkiyi görmek gerek kök yapısını incelemek gerek.
Kısacası sağlıklı ise sorun yok.
Kingfisher
24-12-2009, 22:18
Sayın Preacox cok teşekkürler..
Benim orkidemin kökü bu halde. Hiç yeşil kök kalmamış. Umarım kurtarabilirim. Sizce de umut var mıdır?
Uygun bir yosun bulup en kısa zamanda köklendirme hormonu uygulamak istiyorum..
Tüm tepkileri üzerime çakma olasılığına rağmen...
Deneyimlerim sphagnum yosununa sarıp normal harcına dikmek yolunda.
Ne phytohormon ne de başka bir şey.
olabilir başka yosunlar la da olabilir ancak kanım ve de deneyimim en iyi olasılık...
Sphagnum yosununa sarmak...
Benim 35 yıllık deneyimlerim bu...
Burda yer gök yosun dolu gerçekten ama gevşek yapılı olan herhangi birine rastlamadım.
Islana ıslana dolandım yağmurun altında bütün bahçeyi ama yok:(
Arkadaşa anlattım şöyle şöyle olması lazımmış diye, o da bir yakınının mezarının komple öyle bir yosunla kaplı olduğunu söyledi. Hafta sonu bir mezarlık ziyareti mi yapsam nedir:(:(
Yabancı bir kaynakta gördüğüm kadarıyla çürüyen siyah kısmın köklenemeyecek kısımları kesilip su dolu bir kovanoza (su değmeyecek şekilde) üstü kapalı ve sıcak biryere konuyordu... Kavanozun yoğun neminde kökler çıkıyordu...
Bulursam link veririm aşama aşama resimler mevcuttu...
:eek:hımm. merak ettim cidden bu yöntemi de..
Spanghum bulamazsanız denemekte fayda var diyorum...
Bende de böyle köksüz bir phal vardi.Normal olarak substrata diktim.Saksisini baska bir kabin icine alip akvaryuma koydum.2 veya 3 cm kadar suyla doldurup kapagini kapattim.Haftada bir orkideyi suladim.Yaklasik 2 3 ay sonra kök atmaya basladi ve kendine geldi.Suansa cicek acmaya hazirlaniyor: )
Unutmadan bu islemleri yapmadan önce kök kismini mantar ilaci ile yikayip öyle substrata diktim...
Ayrica burda ormanda 8 10 cm kalinliginda hali gibi yumusacik yosunlar var.Bu yosunlarda dikim icin kullanilabilir mi?
Sanırım genelde bahsedilen; uygun olan yosun bu yastık gibi olanlar. Gerçi bu spagnumu, görsellerden baktığım kadarıyla hiç alışık olduğumuz tarzda yosuna benzetemedim ben :(
Ağaç üzerinden bulduğum sıradan bir yosunu belki kullanılabilir diye arındırmak için suda beklettim. Galiba biraz uzun bekletmişim!!! O kadar kötü bir koku yayıyordu ki ben tahammül edemedim, orkideme yaklaştırmak bile istemezdim :mad::mad::mad:
O kadar kötü bir koku yayıyordu ki ben tahammül edemedim, orkideme yaklaştırmak bile istemezdim :mad::mad::mad:
Eee spanghum'un kibarlığı hangisinde var:)
Suda bekletmek yerine kurutmayı deneyin derim...
Arkadaşlar bu yosuna bir bakabilir misiniz? Sizce de uygunmudur?
Bu yosun o halı gibi tabir ettiklerimizdenmiş. Arkadaşım buldu sağolsun, toprağıyla beraber sökmüş getirmiş :)
Ancak kökleri biraz fazla toprağa sarılmış vaziyetteler. Toprağını komple ayırıp yıkayıp mı sarsam yoksa biraz olsun topraklı kalsa zararı olur mu?
Son çare bununla deneyeceğim artık. Köklendirme hormonumda hazır..
Phal.im artık ölmek üzere gibi ama bi umudum var hala içimde:(:(
Aşağıya tükürsem sakal, yukarıya bıyık... gibi oldu şimdi. :)
En azından toprağı iyice yıkamanızı tavsiye ederim.
Evet sayın praecox, aynen öyle oldu benim yosun işi..
Sanırım ben phal.imi artık kaybettim.
Kısaca anlatayım başına geleni: Yosunu sizin de belirttiğiniz gibi yıkadım iyice. Sonra köklendirme hormonlu karışımla ıslattım. Ama phal.imi toprağından çıkarırken resmen ikiye ayrıldı (Yani başına gelmeyen kalmadı garibin). Kök ve çiçek dalının bulunduğu kısım ayrı bir tarafta yapraklar ayrı bir tarafta. Bu sizin göbek çürümesi / çökerten dediğiniz hastalıktan olmuş sanırım. Yapraklar o kadar sağlam ki hala solmuş değil. Nasıl bir yapısı var anlamadım. Kendi yemyeşil ama ana gövdeye tutunduğu yer çürümüş. Yine de köklü olan kısmı yosuna sardım:(:(
Onu unutup yeni bir tane almamak için kendimi zor tutuyorum :(:(:(:(:(
Siteye bonsai nedeniyle üye oldum. 3 tane orkidem var dolayısıyla izlemeye başladım. fotografları yakında koyacam artık verdiginiz bilgilerle üretmeyi düşünüyorum
saygı dolu sevgiler
Goncagül
15-01-2010, 15:03
Önceki gün bir orkide satın aldım. Malesef durumu pek iyi değil. Belki yaşatabilirim diye uygun bir fiyata aldım. Köklerinin bir çoğu fazla sulandığı için çürümüş. Çiçeği geçmiş ve çiçek sapı çürümüş. Burada okuduğum kadarıyla şunları uyguladım.
Öncelikle çiçek sapını sağlam yerinden yani dibine yakın noktadan kestim. Daha sonra saksısından çıkarıp çürümüş bütün kökleri kestim. Saksı harcının fazla suyunu kağıt havlu yardımıyla aldım. Sağlam kökleri vardı 4-5 tane. Saksısını temizledim ve tekrar aynı harca diktim. Şu an beklemedeyim ama 3 yaprağının biri sararmıştı onuda kestim. 2 yaprağı ile kaldı. Yapraklar ve yapraklarının bağlı olduğu gövde sağlam. 4-5 tane de kökü var sağlam. Türü Phalaenopsis imiş kağıdında yazıyor. Rengini beyaz dedi çiçekçi.
Şimdi başka neler yapmalıyım yardımcı olurmusunuz?
Sayın Safranbolu78,
yapılması gerekenleri yapmışsınız zaten. Sıra bekleyip görmekte. Mümkün ise bitkiyi sıcak tutun gece gündüz ısı farkını gözetmeksizin asgari 21 C de tutun.
Kalorifer peteğine kalınca bir tuğla koyup bu tür hastalıklı phalleri üzerinde bir iki gün sıcak tutmak da deneyip müspet sonuçlar aldığım bir yöntem.
Tabii saksı harcını değiştirmek en iyisi olurdu ancak sanırım pek d elinizde olan bir şey değil bu.
Bir de bu tarz bitkilere para vermeden de edinebilirsiniz. Yeni başlıyanlar için ilk baştan bu tür çürümeye yüz tutmuş bitkilere bakım yapma adına uğraşmak yıldırıcı olabilir heves kırıcı olabilir.
Zira Orkideler de ayakta ölüyorlar ve kurtarılması imkansız hasta orkidelerin bile ölmeleri 6 ay sürebiliyor. :(
Goncagül
16-01-2010, 16:40
Teşekkür ederim Sayın Praecox. Bitkim şu an evimin en sıcak yerinde baş köşede duruyor. Sıcaklık 24 - 25 C de ortamın gecede aynı . Ayrıca çok güzel ışık alan bir cam kenarına koydum.
Orkideye hep ilgi duydum fakat burada çok pahalı normalde 75 tl idi çiçekli iken bu orkide. Alan olmayınca, iyi bakılmayınca, çok sulanınca, soğukta kalınca neredeyse ölüyormuş. Ben de biraz kendimce uygun sandığım bir fiyata 15 tl verip aldım. Aldığımda hevesle bu kadar durumunun kötü olduğunu anlayamadım tabi. Burada okuduğum bilgiler yardımıyla haraket ettim. Ama çok isterim ki kurtulsun ve çiçeklerini göreyim. Bunun için elimden geleni yapacağım. Belki biraz zor olacak ama sonuçta eğer yaşatırsam ki bu zorluğa deyecek o zaman. Bu konuda siz değerli büyüklerimizden de görüş alış verişi yapmamın yardımı olacak tabi. Ben daha önce sadece resimlerde ve yapma çiçek olarak gördüm orkideyi bu yüzdendir ki bu çiçeği yaşatmak için çok çaba harcasam da benim için çok değerli.
Saksı harcı konusunda burada hazır satılan bir harc bulmam imkansız. Ama kendi çabalarımla sarı çam kabuğu bulmaya çalışacağım ve onu fırınlayacağım. Başka neler katılacak içine buradan bakacağım. Sadece besin olarak ne vermeliyim onu bilmiyorum o konuda fikriniz ve sizin uygulamanız nedir acaba?
Besin eriyiği veya gübre konusunda çok yeni gelişmeler var. Terkibi tam oluşturunca belki forumda topraksız tarım ile uğraşan bu eriyikleri hazırlıyan arkadaşlarımıza yapmalarını rica edeceğim. Orkide besini çok seyreltik olması gerek. Bunun için de EC değerlerini bundan önce de yazdığım oranlarda seyreltme faktörnü de belirlemek gerek.
Ancak sizin için şu anda Vilmorin kullanmak en uygunu olacak.
Saksı harcını her daim kendiniz yapmanız en uygunu. Gerçi sulama alışkanlığınız çevre ısı nem oranları ile bu değişse de bunları bulmak kişiye özel ve zaman alan bitki kaybı ile doğru orantılı.
Bundan dolayı günümüze kadar ortalama kabul görmüş değerler ve oranlarla işi sağlama almak ilk başlıyanlar için en uygunu kanısındayım.
Goncagül
16-01-2010, 17:08
Sayın Praecox;
Vilmorin orkide için sıvı gübre değil mi? Netten baktım da. Bana bir de çiçekçi mavi bir toz verdi. Bunu 1 lt ye 1 çay kaşığı sulandır ver dedi. Ne olduğunu bilmiyorum vitamin dedi ama. Acemilik olunca ben de yanlış hareket etmemek adına soruyorum . Sizce o nedir? O toz gibi besinin faydası olur mu?
Mavi bir toz bana göre sarı cizmeli Mehmet ağa ile eşdeğer bir durum :D
Büyük bir ihtimalle 20:20:20 NPK lı dengeli bir çiçek çoşturan da denen bir toz gübre.
Olabilir uygundur ancak sulama suyunun EC sini ölçmem gerek böyle çay kaşığı çorba kepçesi gibi terimler hiç bana göre değil :D
Siz yine de her hâlükarda 2 litreye koyun bu miktarı.
Goncagül
16-01-2010, 17:57
Bu fotoğrafları şimdi çektim. Fotoğraflar belki yardımcı olur. Görerek konuşmak daha iyi. Ne halde hem phal. fikir verir size de. Şu sarı çizmeli Mehmet Ağa'yı da fotoğrafladım:). Harcını da çektim. Ne hakkında konuştuğumuzu bilelim değil mi?
ankara koçtaşta çiçeği geçmiş phaller 4.99 tl ilgilenenlere duyurulur.
turbosenna
09-02-2010, 13:52
Yeni bir orkide aldım sanırım ortamdan kaynaklanan bir problemim var, üzerindeki tomurcuklar dökülmeye başladı yapraklarda ya da çiçekte problem yok fakat ilk geldiğinde 25e yakın tomurcuktan 18 19u döküldü bu mevsimsel olabilir mi?
Çiçeğin bakıldığı yer güneş alan sıcaklığı az değil fakat okuduğuma göre gece sıcaklığın gündüz saatlerinden daha az olması gerekiyormuş(yanlış bir bilgimi emin değilim) ayrıca sulama konusunda da şüphelerim var.
Ortam çok kuru değil fakat sulama hakkında değişik şeyler okudum iyice kafam karıştı üstüne üstlük tomurcukların dökülmesi beni iyice şüphelendirdi acaba az mı sulanıyor diye.
Normal bir ortamda sulama sıklığı nasıl olmalı sulama şekli nasıl olmalı forumu okudum ama yine de emin olamadım yardımcı olursanız sevinirim.
evimicin
15-02-2010, 22:26
resimlerini cekip sitede paylaştıgım mor renkli orkidem ciceklerini doktu ve ben de dallarını kestim. Curuyen koklerini temizlemek amacıyla saksıyı cıkarınca bir de ne goreyim. Orkidenin kokleri tamamen yosuna sarılmış. Yani ben orkide topragında zannederek haftada bir sulama yapıyorum ama bu yosun yuzunden kokler su içinde kalıyormuş. Yosun vıcık vıcık su içinde ve cogu kokler de curumuş.Ciçekçiden hediye gelen orkidelerin saksı içlerini kontrol etmenizi tavsiye ederim.
Bir sorum olacak. Ciceklenen bir orkidemin ucundaki son cicek açmıyor bir turlu. Ciceklerin gecme zamanı geldi nerdeyse ama bu son uctaki çiçek açmıyor. Bitki bu son cicek icin guclu olmadigi icin midir bu?
Merhaba;
bu site yi kısa bir süre önce takip etmeye başladım.Benimde bir orkidem var.İlk aldığımda çiçekleri vardı. 5 adette tomurcuğu vardı.Bilmediğim bir nedenden dolayı tomurcukları erkenden kaybettim.Çiçekleri ise 3 ay muhafaza edebildim.
Birde çiçekleri üzerinde kahverengi lekelenmeler oluşmaya başlamıştı.Bunu farkedince orkide için sıvı gübre kullanmaya başladım.Şu anda hala kullanıyorum.Çiçekleri dökülmeye başladıktan sonra ise yeni bir yaprak belirdi.Ardından en altta kalan küçük bir yaprak sarardı ve koptu.şuanda ise resimdede görüneceği için gibi üstte kalan köklerde kuruma oluyor bende spreyle onları hergün suluyorum.Şimdi sorayım.
1.Üst köklerdeki kurumanın nedeni nedir?
2.Yapraklarının ucunda yarıklar var. neden acaba?
3.Ne zaman çiçeklenebilir?
4.birde bugün farkettim.İçerisinde küçük beyaz hareket eden bir kaç böcek gördüm. Ne yapmalıyım?:rolleyes:
1.Üst köklerdeki kurumanın nedeni nedir?
Çok değişik sebepleri olabilir. Mantari rahatsızlıklar, kök çürümesi gibi. ya da suszluktan, ortam nemin düşük oluşundan.
2.Yapraklarının ucunda yarıklar var. neden acaba?
Buraya bakın.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=587984#post587984
3.Ne zaman çiçeklenebilir?
Bakıma bağlı, 2-3 aydan da çiçeklenebilir seneye de.
4.birde bugün farkettim.İçerisinde küçük beyaz hareket eden bir kaç böcek gördüm. Ne yapmalıyım?
İlaçlayın!
Saksı harcı fazla nemli kalıyor. arada iyice kurumasını sağlayın.
Sayın praecox hızlı cevabınız için çok teşekkür ederim.
Artık orkidemin bakımında güvenebileceğim bir kaynak bulduğum için seviniyorum.
Teşekkürler...
kopshtar
02-03-2010, 21:20
Eylems, bak bakalım bunu bir yerden tanıyormusun? :D
Kökleri çürümekte olan bir Pha. var.ne yapacağımı tam olarak bilmiyorum...Ne Yapmalıyım..? cevaplarınızda bazı bilmediğim terimler oluyor.lütfen biraz açıklayın.bikaç sorum var.
1-musluk suyu ile sulanır mı.?
2-substrat ın içinde toprak ta olmalı mı.?
şimdiden teşekkür ederim.
Sayın taha360,
"dakka bir gol bir" diye bir tabir vardır. Sizin de yaptığınız bu forumda ona tekabül ediyor.
EVET, haklısınız yıllardır yazdıklarımı okumak zor geliyor. Ben dahi nerde neyi ne bağlamda yazdığımı bulamıyor, hatırlıyamıyorum.
Dolayısı ile forumu çok da okumadan, özelikle de alel acele bir orkide edinen kişiler, son demde panikleyip hemen girip bir başlık açıp kendi sorununu soruyor...
sorsun da ne var ki bunda... diyebiliriz de ancak ben bazı konuları müteakip kereler yazmaktan sıkılıyor oldum.
Her neyse, sorularınızı cevaplayayım bare. :)
Musluk suyu ile sulanır. Sularsınız da ancak suyun bekletilmesi gerektiği, chlorun çıkması açısından kökler açısından önemi çok yazıldı bu forumda.
Sonuç: tercihan yağmur suyu kireçsiz 150 mikroSimens altında bir sulama suyu "ELZEM".
Substrata toprak katmaktan kasıt killi milli humuslu bahçe toprağı ise onu da yapabilirsiniz, ancak bazı türlerde bu gerekli iken bazı türlerde uzun vadede öldürücüdür.
Salepgillerden terrestrik olan türlerde bu gerekli ülkemizde salep diye kabaca tanımladığımız sümbül benzeri Orchisler, Ophryselr .vd. leri Pleione, Cymbidium, Papio. lar humus tercih edebilirlerse de, diğer saksı substratları da daha uygun olmaktadır.
Sonuç: Elinizdeki Phal.e asla "toprak" eklemeyin.
Total sonuç: forumu İYİCE okuyun.
Saygılar
karaefsun
06-03-2010, 11:22
sayın hocam
bizim topraklarımızda phal ve benzeri türde orkide yokmudur, ağaç üzerinde yetişen sahlep türü dışında şayet var ise bunu geliştirip iyi bir pazar olabilir. saygılar
Benim bildiğim duyduğum epiphit orkide ülkemizde yok. Zaten epiphit bitkiler de yanılmıyorsam ormanlarımızda çok sınırlı.
Asıl pazar, Orchysleri yani saleplerimizi üretmek.
Herkese, selamlar
Simdiye kadar cok istememe ragmen hem bakiminin zor olacagini dusundugumden, hem de oldukca pahali olan bir bitkiye verdigim parayi heba etmekten korktugumdan orkide turleri ile pek ilgilenmemistim. Ama yeni acilan yapi markette gosterisli Phal.leri 8,90 TL'ye gorunce dayanamadim 15 tane kadar aldim.
Ustalara sorum:
Simdilik saglikli gibi gorunseler de, sanki aciktaki kokler ve hatta destek cubuklari uzerinde hafif siyah kuflenmeler var. Onlem olmasi icin simden tum bitkileri Captan ve Benomil ile ilaclamayi onerir misiniz? Veya baska yapmam gereken bir sey var mi? Kokleri biraz fazla nemli gibi gorduklerimi, ki bunlarda kuf olusumu gozlemledim, seffaf saksilarindan dagitmadan kurumalari icin cikarttim.
Merhaba Sayın praecox,
1 haftadır orkidemi sadece sabah güneş gören, kaloriferin üzerinde bir yere aldım. Biliyorum aslında kalorifer üstü pek uygun bir yer değil; fakat evimin en aydınlk yeri burası diğer odalarımsa çok soğuk. Bunu bilerek sanki yaz ayındaymış gibi sulamaya dikkat ettim fakat bugün yapraklarının yumuşadığını ve sarktığını farkettim. Kalorifer üzerinde olduğundan mı acaba? Ne yapmalıyım
Birde sularken daldırma yöntemiyle, beklemiş suyla, ve yapı marketten aldığım orkideler için çiçek coşturan besiniyle suluyorum. Bİr yanlış varmı acaba.
iyi günler.
Sayın fzergun,
bu sıralar diğer işlerimle çok yoğunum. Sorununuzu çok anlıyamadım. Resim görmem gerekli. Veya kök saksı durumunu bana iyice tasfir etmeniz gerek.
Kalorifer üzeri bazen çok uygun olabiliyor ancak saksıyı zarflamanız gerek.
Sabahları biraz altında su kalmasında hiç bir zararı olmaz bu durumda.
Yaprakları anlatığınız şekli ile iki soruna işaret ediyor.
Sulama ve kök sorunu.
Saygılar
Arkadaşımın 1 ay önce bana hediye ettiği orkidem, forum yazılarını okuyarak çok şey öğrendim ve sorunsuz büyümeye ve tomurcuklarını açmayı sürdürüyor şimdilik. Umarım böyle devam eder :p
Benim sevgili orkidem de sonunda açtı ama tam açtı yani tam 30 tane çiçeği var üzerinde :eek:
bayanlar baylar ve karşınızda benim sevgili orkidem.
Maşallah diyelim sayın kaanca.. Ben kıskandım şimdi:D Çiçeğiniz çok güzel gözüküyor.
Çok teşekkür ederim bayağı bekleme sonucunda açtı kızlarım
Ben nedense, bu forumda, çok güzel açmış, aman ne güzellerden maada...
Ne Saksı harcı koydunuz, nasıl gübrelediniz, ne sıklıkta suladınız, ok pet şişede dikildiği görülüyor da, ne zaman pet şişeye aldınız gibi forumda herkesin işine yarıyacak bilgiler okumak istiyorum.
Güzel oldukları çok belirgin iken gerisi teferuat gibi görünse de asıl forumun amacı bu... deneyim veya yaptıklarımızı paylaşmak...
Ego cilası çekmek için resim eklemediğimizin farkındayım :)
Ben nedense, bu forumda, çok güzel açmış, aman ne güzellerden maada...
Ne Saksı harcı koydunuz, nasıl gübrelediniz, ne sıklıkta suladınız, ok pet şişede dikildiği görülüyor da, ne zaman pet şişeye aldınız gibi forumda herkesin işine yarıyacak bilgiler okumak istiyorum.
Güzel oldukları çok belirgin iken gerisi teferuat gibi görünse de asıl forumun amacı bu... deneyim veya yaptıklarımızı paylaşmak...
Ego cilası çekmek için resim eklemediğimizin farkındayım :)
Ben daha önceki mesajımda paylaşmıştım herhalde okumadınız durduğu yer toprağı gübrelemesi gibi
Ben daha önceki mesajımda paylaşmıştım herhalde okumadınız durduğu yer toprağı gübrelemesi gibi
Beni alıntılayacağınıza o mesajınızı alıntılaydınız ya... :)
Emin olun ki hem nikleri hem de yazılanları karıştırır oldum.
Gerçi bana göre hava hoş bu phal. bu hale nasıl getirilir ben biliyorum ancak birileri (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=599629#post599629)hala gündelik kaşık sulaması yapıyorken burda ne resmetsek de bir anlam ifade edemez oldu.
Kimin neyi nasıl yaptığını bilemediğim için bir tek bu tek sizin nebat hakkında da kafamda yer yok.
Madem resmi eklediniz yaptıklarınızı da yazın
benim için değil...
okuyanlar için...
Gül Batur
26-03-2010, 11:55
Merhabalar;
Bundan yaklaşık 1.5 sene önce bir gecede 6 tane orkide sahibi oldum diyerek, sayın hocam Praecox'ten nasıl yetiştireceğime dair yardım talebinde bulunmuştum.Sağ olsunlar benim bu soruma yaklaşık 10 dk. içerisinde hemen cevap verdiler.Bende bu tavsiyeleri uyguluyarak büyük azim, karar ve sabır içerisinde bu zaman sürecinde onlarla çok ilgilendim ve sonunda aşağıdaki resimlerde görüceğiniz şekle büründüler.Bu hale gelmelerinde benim çabamın yanı sıra Praecox hocamın bana verdiği tavsiyeler ve bu konuyu devamlı takip ederek öğrendiğim yöntemler sayesinde bu hale gelmiştir.Başta Praecox hocama ve bu konu başlığında fikir üreten ve paylaşım yapan herkese çok teşekkür ederim...Sabırla, koruk helva olurmuş :D
Gül Batur
26-03-2010, 11:57
devamı...
kırlangıç48
30-03-2010, 11:31
Sevgili Gül Batur;
Phalaenopsisleriniz muhteşem, hele kırmızılı olana bayıldım....Emeğinize ve sabrınıza hayran olmamak imkansız...
Sevgilerimle....
Yazdığım şu anki mesaj 1601. ci mesaj.
Evet kırmzılı olan harika...
Sabrınıza da hayran kaldım
Sevgili Gül Batur;
Phalaenopsisleriniz muhteşem, hele kırmızılı olana bayıldım....Emeğinize ve sabrınıza hayran olmamak imkansız...
Sevgilerimle....
Son iki mesaj da bu...
EVET doğru güzeller hatta hepsi de çok güzeller, güzel oldukları için de burdayız.
Ancak hâla bu forumun en azından bu başlığı işlevini görüyor diye de soruyorum kendi kendime?
50 bin küsür üye var. mathematiksel olarak bir kaç yüz'ü aktif. bir kaç 10 dalıklısı da orkide lerde ilgili.
Yani şimdi hepsi bu başlığı yukarıdaki mesajlarla şişirmesinin sonucu ne?
Ne biliyormusunuz?
NE'sini yazayım size.
Hâla aynı sorular soruluyor. aynı cevaplar sabırısıca tarafımdan bekleniyor.
Köklerdeki kuruma, çay kaşığı ile sulama, saksı harcı gübre, ortam ısı farklılıkları, terleme , yapışkan bir sıvı oluşumu,
Çünki okunamıyacak derecede şişirildiler bu başlıklar...
Bilmem mesajım anlaşıldı mı?
bloodflower
31-03-2010, 13:50
Selamlar,
Gardenya sebebiyle girdiğim çiçekçiden, dayanamayarak bir de orkide aldım. Baştan sona okuduğum bu forum, ileride çok işime yarayacak gibi gözüküyor. Engin bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkürler. Henüz 29 martta aldığım orkidemi burada paylaşmak istedim.
Bu sitede tüm emeği geçenlere teşekkürler.
bayanlar baylar ve karşınızda benim sevgili orkidem.
Sn. Kanca orkiden gerçekten de harika. büyük bir saksıya dikmiş ve bu sonucu almış olman da ilginç, dikerken köklerini herhangi birşey ile sıkıştırdın mı?
Sn. Kanca orkiden gerçekten de harika. büyük bir saksıya dikmiş ve bu sonucu almış olman da ilginç, dikerken köklerini herhangi birşey ile sıkıştırdın mı?
teşekkür ederim,
saksı olarak su petini üstten keserek kullandım hiç kimse orkide saksısına bence boşa para vermesin,dikerken kesinlikle sıkıştırmadım,pencere önü tül perde arkasında yetiştiriyorum,saksı dışına siyah renkli bir naylon giydirdim,onun nedeni ise kökler karanlıkt daha iyi oldu,iki tane daha yaprak çıktı,şu an üzerinde son açanlarla birlikte 32 tane çiçeği var ve inanmayacaksınız bir çiçek dalı daha çıktı bir taneside patlamak üzere;)
rrumeysaa
07-04-2010, 15:49
Selam arkadaşlar benim de bir phalim vardı yaklaşık 1 buçuk yıllık, 2 çiçek dalı vardı ikisini de kökten kesmek zorunda kalmıştım, şimdi pek kökü yok bir kaç tane kadar hepsi. Phal sıvı besini de kullanıyorum fakat ne çıkardığı yaprak büyüyor, nede çiçek dalı veriyor üzülüyorum onu gördükçe, çok güzel di oysaki :( daha önceki resimleri ;
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=432557#post432557
burdaydı.şimdiki hali daha kötü ne yapmalıyım aceba yaşam savaşı veren çiçeğime?
bloodflower
08-04-2010, 16:25
Sayın rrumeysaa,
Çiçeğiniz için çok çok geçmiş olsun. Umarım bir an önce düzelir de sorun kalmaz.
bloodflower
24-04-2010, 07:35
Selamlar,
Orkidemin, aldıktan 24 gün sonraki hali aşağıdadır. Üstünde sadece bu çiçeği kaldı ve artık tomurcuk dahi yok. Ancak neden bilmem bu siteye rastladığımdan beri, içimdeki bitki üretme canavarına dur diyemiyorum. O da düştükten sonra, keiki olur mu olmaz mı heyecanına şimdiden kapıldım. :D
Herkese bol çiçekli bir haftasonu diliyorum.
Saygılar.
blackpearl
26-04-2010, 14:33
Merhaba,
Phalaenopsis cinsi bir orkidem var. Gayet sağlıklı durumda. Aldığımdan bu yana 3 yaprak çıkardı ve şu an 4. yaprak çıkmak üzere. Çiçeklenmesi için ne yapmalıyım. Aldığım zamanki çiçek dalını 4. boğumdan kesmiştim o yüzden olabilirmi?
Teşekkürler:))
bloodflower
28-04-2010, 17:49
Sayın blackpearl,
Bunlar da sizin işinize yarayabilir:
Uçlardan kuruyabilir, ama kurumayabilirde. Fakat dert etmenin anlamı yok. Seneye gövdesinden tekrar çiçek sapı oluşturabilir. Phalaenopsislerin çiçeklenmelerini uyarmak için 17-18°C sıcaklıkta tutlmaları gerekir. Eğer sıcaklığı 22 ve üzerinde tutarsanız bu uyur gözlerden, Keiki tabir edilen yavru bir bitkinin geliştiğini görebilirsiniz, bu tür gelişmeyi uyartmak için sitokinin türü ( örneğin, benziladenin) bir hormonun bu uyur gözler üzerine uygulanması gerekir. Promalin adıyla zirai ilaç bayiilerinde satılıyor ( benziladenin + gibberelik asit). 10mg/l benzil adenin yeterli olur.
Yine de ben şimdiye dek bu uygulamadan hep veya büyük oranda çiçek filizi inflorescence aldım. bu konuda bir istatiksilksel çalışmanız oldu ise paylaşmanızı dilerdim
Başka bir konudan alıntı da:
Sayın beonedge,
çiçeğin sapını keseli ne kadar oldu? tekrar çiçeklenmesi 1-2 ay sürebilir.
ancak sap eski bir çiçek sapı ise gözleri örten yaprakçıklar beyazlamış kurumuş ise pek de çiçeklenmiyecek demek. bu bağlamda bitkiyi az biraz olsun dinlendirmek adına kesin derip dipden.
sayın epikurean,
diğer orkidlere e karşın phal.ler pek kayda değer bir dinlenme zamanı gereksinimi duymaz gibiler ise de yazın sıcak havalarda gündüz sıcaklıklarının 20 oC düşmiyecek şartı ile dışarda gölge bir yerde Asla yaz güneşine maruz bırakmayın ) tutmanız sonbahara yeniden çiçeklenmesini tetikliyecektir. dışarı çıkartmak şu bağlamda önemli gece gündüz farkları bare en fazla 2-4 oC olabiliyor. evlerde daha konstant sıcaklıklarda çiçeklenmeyi tetiklemek zor gibi görünüyor.
Saygılar.
kar-topu
29-04-2010, 11:10
Cevabınız için teşekkürler.
Yaklaşık 6 aydır Phalaenopsis yetiştiriyorum,bu sitede bilgi paylaşımında bulunan herkese çok teşekkür edeim gerçekten sizlerin sayesinde bilmediğim pek çok şey öğrendim,gelelim fotolara:
Evde kulllanmadığım bir akvaryumumun altına denizden topladığım taşları koyup üstüne Phalaenopsislerimi ekledim bu sayede ortamda daha çok nem olmasını amaçladım. Yorumlarınızı bekliyorum sizce Phalaenopsislerim bu yeni ortamı severler mi?herkese kolay gelsin
blackpearl
30-04-2010, 12:29
Teşekkür ederim:))
Bir arkadaşımda uzun zamandır takip etiğim bir Phal. çaprazı vardı.
Böylesi bir çapraz görmedim, göremedim.
Öylesi bir salkım saçak çiçek açıyor. Öyle ki keikisini dahi alabileceğim bir nod, bir göz kalmaksızın tüm nodlardan 3 er 5 er kandillerle açıyor.
Bugün resmetme zevkine nail oldum.
Elalemin ademi çaprazlamış yetiştirmiş. fotoğralayıp zevkini sürmek ancak bize kaldı :D
140414
140415
140416
140417
Gerçekten harika..
Bize verebileceği tüyolarını bekliyoruz.
blackpearl
01-05-2010, 08:51
Çok güzel:)))
Muhteşem görünüyor. Ellerine sağlık arkadaşınızın. Ama sinirlerim bozuldu şimdi. :P Bendekiler çok sağlıklı kökleri yaprakları.. 2 senedir bakıyorum 2 orkideme, bakalım böylesi muhteşem çiçeklerini görebilecek miyim bendekilerin. Yaprak ve kök veriyorlar ancak. :rolleyes: Arkadaşınızdan bakım sırlarını da öğrenmişsinizdir umarım...
Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, orkidelerle ilgili internette bilgi araştırırken buraya rastladım ve onca okuduğum bilgi içerisinde orkide bakımı ile ilgili yanlış yönlendirmelerin de oldukça fazla olduğunu gördüm. Bu yüzden buraya emeği geçen ve bilgilerini paylaşan herkese öncelikle teşekkür etmek isterim.
İlk orkidemi eşimi istemeye giderken orkidenin güzelliğine hayran kalarak alıp götürmüştüm. Ancak bu arada ben orkidenin daha güzel görünmesi için kendi şeffaf saksısından çıkarıp kalpli bir saksıya yerleştirdim ve etrafına normal toprak koydum. Bununla da kalmayıp orkideyi otobüsle İzmir'den Tekirdağ'a götürdüm ve bu arada mevsim kış mevsimiydi. Sonra ****** tahmin edebileceğiniz gibi orkide zamanla çiçeklerini dökmüş ve yaprakları kuruyup ölmüş. Eşim de o zaman çok üzülmüştü ben bakamadım orkideye diye. Neyse uzatmayayım, geçen sevgililer gününde eşime x marketten bir orkide beğenip aldım. Hem o kendisini iyi hissetsin hem de evimizde güzel bir çiçek bakalım diye. Tabi bu sefer internette araştırmalar falan yaptık sağa sola sorduk ama yine de bir şeyleri yanlış yaptık sanırım. Resimlerde gördüğünüz çiçekli hali ilk aldığımız hali. Çok güneşten hoşlanmaz diye önce ışık alan ancak pencerden uzak bir yere koyduk. Haftada bir sulama yaptık. Sonrasında tomurcuklarından bir tanesi açtı diğeri açmadan düştü. Biz de yerini beğenmedi diye düşünüp pencerenin önüne aldık ama güneş ışığı ile arasında tül vardı. Sonra bütün çiçekleri zamanla düştü. Nerde yanlış yapıyoruz derken tekrar tomurcuk vermeye başladı ve şu anda tomurcukları büyüyor inşallah açmasını bekliyoruz. Bu arada yaprakları geldiği zamana göre aşağıya sarktı biraz ve üstten sanki kökler kurudu gibi. Resimlerini ekledim durumuna bakıp ne halde olduğunu söylersiniz diye. Yanlış ya da eksik bir şeyler yapıp yapmadığımızı söylerseniz çok sevinirim.
Bu arada Kuşadası'nda yaşıyoruz, orkide akşam güneşini daha çok görüyor, haftada bir suluyoruz ve sulama suyu çeşme suyu ancak dinlendirilmiş ve orkide besini (%6 Potas, %6 Fosfor, %4 Amonyak ve Nitrat Azotu) katkılı. Suyunu verirken üstten yapraklarına değdirmeden döküyoruz.
Muhteşem görünüyor. Ellerine sağlık arkadaşınızın. Ama sinirlerim bozuldu şimdi. :P Bendekiler çok sağlıklı kökleri yaprakları.. 2 senedir bakıyorum 2 orkideme, bakalım böylesi muhteşem çiçeklerini görebilecek miyim bendekilerin. Yaprak ve kök veriyorlar ancak. :rolleyes: Arkadaşınızdan bakım sırlarını da öğrenmişsinizdir umarım...
Sizin de yazdığınız gibi bana da sır bunlar... :)
Üç saksı Phal.i var aylardır deliler gibi açıyorlar. Sorduğumda, bana, benim söylediklerimi tatbik etmekten öte bişi yapmadığını söylüyor. Arada su ve gübre vermesi dışında bir şey yapmadığı konusunda ısralı :D
Sizin de yazdığınız gibi bana da sır bunlar... :)
Üç saksı Phal.i var aylardır deliler gibi açıyorlar. Sorduğumda, bana, benim söylediklerimi tatbik etmekten öte bişi yapmadığını söylüyor. Arada su ve gübre vermesi dışında bir şey yapmadığı konusunda ısralı :D
O su ve gübreyi de, sizden korkusuna veriyordur eminim.:)
( Ona kalsa, onları da vermeyi unutacaktır.. )
huzunperest
01-05-2010, 19:13
Sevilay :) yoksa bu muhteşem çiçekler senin mi ?
Sevilay :) yoksa bu muhteşem çiçekler senin mi ?
He.:):o
green fairy
05-05-2010, 19:21
Merhaba, bana hediye olarak fuşya bir phalaenopsis geldi. Öncelikle çiçekçi bir arkadaşıma danıştım. Ona kalsa saksının etrafındaki süslemeleri bile çıkarmama gerek yokmuş, ek besinin ise adını andırmadı. Nedense o açıklamalar beni tatmin etmedi, şükürler olsun ki etmemiş burayı buldum. Başlıklerın hemen hepsini okudum, bir şeyler öğrenmeye çalıştım fakat; yine de sorularım var:S Orkidemin iki çiçeğinde minik altın rengi leke var, güneş yanığı diye tahmin ettim ama yine de emin olmak istiyorum. Bir de burada gördüğüm saksılar bana benimkinden daha nemli göründü benim saksımda hiç buhar yok:(
Son bir sorum daha var; hani şu çocukların oynadığı suya atılınca büyüyen renkli, silikonumsu şeyler var su maymunu deniyor. Onlar çiçekler için tasarlanmış ürünler diye duymuştum, acaba çiçeğimin tabağının altına onlardan koysam faydası olur mu?
Bunlar da resimler:
Şimdiden herkese teşekkür ederim...
Merhaba, bana hediye olarak fuşya bir phalaenopsis geldi. .
green fairy ,lütfen buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6257)bir göz atıp, fotoğraflarınızda gerekli düzenlemeyi yapar mısınız?
Merhaba, bana hediye olarak fuşya bir phalaenopsis geldi. Öncelikle çiçekçi bir arkadaşıma danıştım. Ona kalsa saksının etrafındaki süslemeleri bile çıkarmama gerek yokmuş, ek besinin ise adını andırmadı. Nedense o açıklamalar beni tatmin etmedi, şükürler olsun ki etmemiş burayı buldum. Başlıklerın hemen hepsini okudum, bir şeyler öğrenmeye çalıştım fakat; yine de sorularım var:S Orkidemin iki çiçeğinde minik altın rengi leke var, güneş yanığı diye tahmin ettim ama yine de emin olmak istiyorum. Bir de burada gördüğüm saksılar bana benimkinden daha nemli göründü benim saksımda hiç buhar yok:(
Son bir sorum daha var; hani şu çocukların oynadığı suya atılınca büyüyen renkli, silikonumsu şeyler var su maymunu deniyor. Onlar çiçekler için tasarlanmış ürünler diye duymuştum, acaba çiçeğimin tabağının altına onlardan koysam faydası olur mu?
Bunlar da resimler:
Şimdiden herkese teşekkür ederim...
Phal.iniz gayet saglikli gozukuyor. O ufak lekeler de tasima sirasinda olusmus zedelenmelere benziyor.
Yapraklar dik, cicekler diri kaldigi, saksi icindeki kokler saglikli, buzusmemis gozuktugu surece sulama konusunda panik yapmaniza gerek yok, haftada bir bir-iki dakika saksinizi kovadaki beklemis suya batirin cikartin yeterli, illa ki buharlasma olacak diye bir sey yok. Yaza girerken orkide gubresi kullanmayi da dusunun. Gerekli talimatlar urun uzerinde yazar.
green fairy
07-05-2010, 14:16
Yardımınız için çok teşekkür ediyorum, sağolun.
Merhabalar..
Orkidem yeni yeni kökler vermeye başladı. Fkat köklerin arasında diğerlerinden farklı olan biri var. Acaba çiçek dalı olabilir mi?
burkaysengel
18-05-2010, 20:29
sevgili arkadaslar merhaba, ben orkideleler konusuna cok acemiyim henuz.
benim icin cok oemli bir orkidem var, ancak yanlis yonlendimelerden dolayi kayınvalidem cicek acan dallari kokunden kesmis. su an sadece yapaklai var. hatta yeni bir yaprak aciyor ancak hic dali yok. yaklasik 6 aydir ayni durumda. ne yapmaliyim.
yardim ederseniz cok seviniim
keiki elde olayına takımş durumdayım :)
Bu işlem gereken hormon IBA mıdır? eğer öyle ise bunun toz hali mi sıvı hali mi gereklidir?
sıvı hali ise pp lik olamalıdır?
teşekkürler
bloodflower
24-05-2010, 00:16
Selamlar,
Ben de keiki olayına takıntılı bir hale gelmiştim ve çiçekleri geçtikten sonra orkidemin çiçek sapının 3. gözünün 2 cm. üstünden keserek bir haftalığına karanlık ve sıcak bir odaya koymuştum. Ancak çiçek mi keiki mi bunu zamanla göreceğiz. Resmi ektedir.
Bol keikili günler diliyorum.
bloodflower
24-05-2010, 00:37
Sayın praecox'un 17-03-2007 tarihli mesajından; (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=176057&postcount=474)
3. fotomda, anlatmaya çalıştığım şey şuydu. hani ben sapı kestim ya saptaki çiçek tomurcuğu bitkimi yormasın diye. İşte o kestiğim sapı atmadım saksının yanında bir suya koydum. Size sorduğum şu idi. (tamam bu şekilde bi yavru almak imkansız fakat ya tutarsa hesabı ) Acaba suda mı kalsa iyi olur bu saptan kestiğim parça yoksa çiçeğin yanına ağaç kabuklarının içine mi koysam? Sorum çok mantıksız farkındayım. onun için özür diliyorum
Esasen çok da mantıksız değil bu gözlerden keiki üreten birinin methodunu buraya cevirisini eklemiştim. orda şişme tableteler göze kadar olan kısmı dikiliyor boşluklar kum dolduruluyor vede hindistancevizi suyu eklenerek nem ve diğer besinleri de sağlıyorlar. burdaki asıl sorun küf mantar ve bakteri kontaminasyonunun gelişimini bastıran sphagnum yosunu eklemeleridir.
saygılar bulabilirsem linki ekliyeceğim.
Kestiğiniz çiçek saplarının üstünde içi boşalmamış göz var ise, bence suya koyup unutun. Ben 20 gün kadar önce yukarıdaki mesajımda belirttiğim orkidemin çiçek sapını kesip, kesik sapı öylesine suya koymuş ve aslına bakarsanız gerçekten unutmuştum. 20 gündür suyunu bile değiştirmedim. Bugün baktığımda uçlardan kurumaya başlamıştı ama bir şey dikkatimi çekti. Ne olduğunu ya da yaşayıp yaşamayacağını bilmiyorum ama direk sudan çıkartıp kuruyan yerleri kestim ve kesik yerleri mumla kapadıktan sonra şişen tablete diktim. Keiki de olabilir çiçek sapı da. Gerçi çiçek sapı ise bu onun sonu olacak gibi, ne de olsa kökü yok. Kurumaz ise hep beraber göreceğiz. :D
Saygılar.
bloodflower
24-05-2010, 00:39
Resimlerin devamı;
Merhabalar,
Sitede saksı harcının hazırlanmasıyla ilgili bir sürü bilgi var ancak benim maalesef doğadan toplayıp onları hazırlayacak zamanım yok. O yüzden küçük bir sorum olacak size. Gittigidiyor da
HUSK CHİPS 10-20 mm kalınlığındaki taneleri ile orkide başta olmak üzere süs bitkilerinde kullanılır. Ayrıca malçlama ve dekoratif amaçla kullanılır. Bloklar yaklaşık 65 litredir. Orkide ve tüm bitkilerinizde kullanabilirsiniz.
diye birşey gördüm. Bunu alıp kullanabilir miyim?
Teşekkürler
bloodflower
29-05-2010, 01:44
Sayın a1919,
Sitelerde arama yaptım ve HUSK CHİPS'in hindistan cevizinden oluştuğunu ve orkidelerde kullanıldığını gördüm ancak kullanımı ya da yararları hakkında hiçbir bilgim yok. Benim kullandığım koçtaştan aldığım; Fransız ağaç kabuğu, NPK gübresi ve birçok küçük maddeden oluştuğu söylenen Mr. South hazır orkide toprağı. Belki bir yararı dokunur.
Bu arada 24-05-2010 tarihinde resimlerini (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=644313&postcount=1631) koyduğum orkidemin bugünkü hali:
sn bloodflower,
bu bana çiçek sapı gibi geldi, inşallah keikidir...
bloodflower
31-05-2010, 00:50
İnşallah diyeceğim ben de Sayın rodoslu ama Sayın praecox çiçek sapı dediyse %99.9 çiçek sapıdır. Çiçek sapı olacağı varmış demek ki, buna da şükür.
En son burada okuduklarımı uygulamaya başladıktan sonra 6 ay geçti. Aslında orkidemin genel durumu iyi görünüyor. İki haftada bir orkide besini veriyorum.
Haftada bir cumartesileri suya daldırıp suluyorum. 2 ay kadar önce çıkan yeni yaprak diğerlerinin boyutuna ulaştı. Ancak ekledğim fotoğrafta da görüldüğü gibi göbek kısmına yakın bölgede bir dizi sıralı benekler oluştu.
Sanki orda zayıf bi bölge var gibi. Benim sormak istediğim birkaç sorum var:
1- Bu leke neden oluşmuştur. Zararlı bir durum mu var?
2- Fotoğrafta görülen pencere sürekli olarak üstten açık. Havadar bir yer yani. Ve o pencere öğlene kadar güneş alıyor. Çiçek için uygun bir yer mi acaba?
3- 2 sene oldu alalı. Çiçeklenmesi geçince sapı kuruduğu için köke yakın kesmiştim. Bilmeden yaptım ama doğru yapmışım anladığım kadarıyla. Bir daha neden çiçek sapı çıkarmıyor? Gözünün içine bakıyorum. Birşeyler eksik belliki..
hasan_ozgur
08-07-2010, 11:38
Merhaba değerli arkadaşlar,
Yeni bir orkide hayranı olarak orkideme daha iyi bakabilmek için daha önce bu konu başlığı altında tavsiye edilen Vilmorin sıvı gübre acaba
http://www.hepsiburada.com/Liste/vilmorin-orkideler-icin-sivi-besin-500-ml/ProductDetails.aspx?productId=hrbthbv30028&categoryId=34000015
bu bağlantıda bulduğum ürün mü?
Başka bir ürün ise hangisi olduğunu ve nereden temin edebileceğimi yazabilir misiniz?
Orkide toprağı olarak hazır satılan bir ürün yok mudur? Sayın preacox'un bahsettiği çam kabuklarından ne yazık ki Edirne'de bulamıyorum.
Yardımlarınızı bekliyor ve hepimize bol çiçekli günler diliyorum.
Sayın hasan ozgur,
Ben koçtaş tan almıştım vilmorin marka orkide besini. Sanırım aynı ürün yani belki üstündeki resim farklı olabilir diye düşünüyorum ama o da çok önemli değil ambalaj değişikliği yapmış olabilirler.
Orkide toprağı için de gitti gidiyordan "husk chips" diye bir ürün almıştım. Benim aldığım ürünün satışı yok şu anda ama bu isimle arayabilirsiniz. Benim orkidemin yaprakları biraz sarkmış gibiydi. Ben de Haziran başı gibi toprağını değiştirdim. Bu arada da kurumuş kökleri temizledim. Şu anda gayet sağlıklı görünüyor. Sarkan yapraklar tekrar eski formuna kavuştu ve yeni yaprak çıkartıyor bugünlerde. Orkide toprağını geçenlerde Koçtaşta da gördüm bu arada.
Bol sağlıklı çiçekler
Yaklaşık bir ay önce Singapur'dan gelen orkidem pek sağlıklı görünmüyor. Forumu okudukça kafam karıştı, lütfen yardımcı olur musunuz? :(
159294
159295
159296
159297
Merhaba arkadaşlar...
Bir hafta önce hediye beyaz phal geldi. Şu anda çiçekleri doküldü. Yalnız kararsız kaldığım konu nereden çiçek sapını keseceğim, 4. boğumun yaprakçığı kurumuş ancak 3. Boğum ve en üstteki boğum sağlam. Acaba 3. Boğumdan kessem oradan çiçek veya keiki elde edebilirmiyim? Yoksa en üstten mi kesmeliyim?
2009 kışında hediye gelen bir orkidem vardı, fuşya rengi, benekli.. çiçekleri aylarca kaldı. Haftada bir günü sabah sulama yapıyordum, cumartesi sabahı. V* orkideler için sıvı besini ayda 1 kere verirdim. O orkide kuzeye bakan salondaydı ve sadece akşam hafif bir güneş görürdü, tüm gün loş bir aydınlıktaydı. Yeni tomurcuk çıkarıp yine 2 çiçek çıkarmıştı, bazı yapraklarını sarartıp attı. Yapraklarına su gelirse kuruluyordum. Ancak geçen gün bir Bahçe dergisi ekinde, orkideyi yağmurlama tekniği ile sulayıp asla kurulamamak gerektiğini okudum. Evlenip evime getirince öldü, çünkü evim kuzeye değil güneye bakıyor ve sıcak. Geriye sadece bu güzel fotoğrafı kaldı.
Haziran 19'unda hediye gelen bir Phalaenopsis orkidem var. üç dalı da çiçek ve tomurcuk doluydu. Ancak getirirken hava alan dış kökler ve uzun dal kırılmıştı. uzun daldakiler hemen açtılar, 1 günde de öldüler. diğer dallardakiler de açtı, onlar da yavaş yavaş dökülüyor. dışa sarkan kırık köklerden biri sararmaya başladı bu normal midir? bir de çiçeğini komple döken dalları neresinden kesmem gerektiğini anlamadım.
en üstteki açıkta görünen köklerde de yer yer sararmalar var. şu aralar hava aşırı sıcak, 1-2 gün klima çalışan salona koydum ama aşırı soğuktan da etkilenebilir diye eski yerine götürdüm, çok ısınmayan daha loş bir odada.
semaerdem
19-08-2010, 17:48
öncelikle selamlar.ben uzun zamandır sitedeyim ilk orkidemi kışın almıştım ve hiçbi bilgim olmadığı için kök çürümesinden öldü.şimdi ağustos ayında ise 2. orkidemi aldım izmirdeyim ve sıcaklık 35 derece.üzerinde 10 adet çiçek vardı 3 gün önce aldım şuan 8 kaldı 2si kurudu.benim merak ettiğim bu bütün çiçekleri kuruyup döküldüğünde illaki çiçek dalını 2 3 . boğumdan kesmemiz şartmı?eğer hiç kesmezde olduğu gibi bırakırsak bidaha çiçek açmazmı?ve eğer kesmemiz gerekiyosa kestiğimiz yere bişey sürmemiz gerekiyomu?siz resimde gördüğüm kadarıyla bişey sürmüşsünüz galiba.çünkü ben ilk orkidemde sapı kesmiştim bilmediğim için bişey sürmemiştim ve kuruyup gitmişti dal.bi acemi olarak sorularımı yanıtlarsanız sevinirim.şimdiden teşekkürler...
merhaba,
Yaklaşık bir senedir orkide bakıyorum. bu sene haziranda açtı ve yaklaşık 7 hafta çiçekli kaldı. son haftasında tatile gittiğimdem bir leğen içine 4 parmak su koyup içine bıraktım. ev çok güneş aldığından ve bir hafta kapalı kaldığından gündüz çok sıcak zamanlar geçirdi. tatilden döneli 4 hafta oldu. tatil dönüşü havalar çok sıvak olduğundan serin dursun diye saksısında 4 parmak yüksekliğinde suda tuttum. 4 haftada 3 tane alttaki büyük yapraklar sararıp döküldü. şimdi bir yaprak daha sararıyor. ikinci yaprak düştükten sonra internette araştırdım ve fazla sudan dolayı sanırım köklerini çürütmüşüm. hemen çrümüş kökleri budadım yeniden toprağına köklerine zarar vermeden saksıya ektim. şimdi saksıda 1 parmak su bulunduruyorum. klima olan odada serin yerde tutuyorum. aşağıda fotoğraflrını çektim. 4 yaprakta sararmaya başladı acaba orkidem ölüyor mu? ne yapmam lazım. deneyimli arkadaşlardan bilgi bekliyorum...
Bunlarda benimkiler...
Almanyadan geçen yıl gelmişlerdi,zaten orkidelere olan ilgim yeni...
Buralarda gördüğüm zaman fiyatıda uygunsa dayanamayıp alırım heralde :)
...
Üst sağdaki sanırsam doritis hybridi, yaprakları sivri ve bol, çiçekleri küçük rengi pembe...
Altındaki koyu mor, biraz kök problemleri yaşadık onunla...
Diğerinden memnunum rengi beyaz, geçen kış 2 kere açtı...
Resimler altta;
İnernetten bulduğum mavi phalaenopsisler, bana fake gibi gelmedi, birde işinin ehlileri baksın...
174015
Kısmen daha maviye yakın renkleride var;
174016
Tek kırmızı renklisini de ilk defa görüyorum;
174017
Ki bunlaı bizim gibi amatörlerin bulması tabii ki biraz imkansız:rolleyes::(
ne kadar güzel renkleri var
Ben de 1 ay önce beyaz bir phal'le başladım orkide yetiştirmeye. 1 aydır hala çiçeklerini koruyor. İstediği ortamı ve bakımı sağlayabildiğimi düşünüp, korkularımdan arındıktan sonra 3 phal daha aldım. Bitkilerin durumu oldukca sağlıklı. Sarı renkli olan belki de ilk kez çiçek açıyordur. Kendisi de çiçekleri de diğerlerinin yarısı kadar:)
175588
175590
175591
175594
maşallah çiçekleriniz çok güzel ve sağlıklı görünüyor sayın maki01 güzelliklerinin keyfini uzun süre sürmeniz dileğiyle...
süreyya aysun
21-10-2010, 22:17
Yaklaşık olarak bir yıldır bizde olan bir phalımız var.Daha önce defalarca formun mesajlarını okuyarak topragını degiştirdim.(agaç köklerinden ''çam kabukları (fırınlanmış)''kömürden strafor parçalarından ve kömürden oluşan bir karışım)Kökleri kurumuş,ufak bir kaç parça kalmıştı,şimdi saksını doldurup taşmaya başladı.İri yaprakları vardı onlar kuruyup düştü yerine yapraklar verdi zamanla.Fakat geldiginden beri hiç çiçek açmadı. Artık çiçek istiyorum ;şu an ki halinden memnun oldugundan eminim .ne yapmalıyım?Nerede eksiklik var?
Merhaba,
yazın yazdığım soruya yanıt gelmedi, ben de kendim tüm forumu baştan okuyup bir çözüm geliştirdim: sulamayı azalttım. Şu an haftada bir, Cts sabahı, su dolu leğene daldırıp çıkarma yöntemi uyguluyorum. 15 günde bir Vilmorin Orkide bitki besini veriyorum. 2 yavru yaprak verdi. Halinden memnun. Dinlenmeye geçti. Çiçekleri bitti, gözlerinin 2-3 cm üzerinden kestim. Bakalım ne olacak. Acaba kompostunu yenilesem mi diye düşünüyorum. Bana geldiğinde ne zamandır bu komposttaydı bilmiyorum, 2 yılı geçmişse değiştirmem gerekebilir. Güvenilir orkide kompostu almak için çiçekçilere bakacağım.
koala980
23-10-2010, 22:53
Merhaba,
2 yıl önce aldığım ve ilk çiçekleri döküldükten sonra bi daha çiçek açmayan phal.lımla ilgili ne yapabilirim diye araştırırken sitenizi buldum ve üye oldum. Forumun tamamını okumayı bitiremedim ama uzunca bir kısmını okuduktan sonra anladığım kadarı ile phal.lım epey badireler atlatmış benim elimde.Bu kadar direndiğine göre benimde onun için bir şeyler yapmam gerek diye düşündüm. Gerçi farklı çiçekçilerle görüştüm ama onlar ışık alan bir yere koy ve 2-3 günde bir azar azar sula dışında bir şey söylemediler. Defalarca gübre olayını sormama rağmen gerek yok dediler.Neyse ki artık daha detaylı bilgi alabileceğim bir kaynak buldum.
Bu arada okuduklarıma ve gördüğüm fotograflara dayanamayıp yeni bir tane daha aldım. Ama her ikisi ile ilgili yardımınıza ihtiyacım var.
Eski phal.ım
176691
Bunun harcını değiştireceğim. Kızıl çam kabuğu buldum. Torf olarak bauhaus dan orkide torfu aldım ama üzerinde "humus katkılı organik torf" yazıyor. Praecox un bir msj ında hasta bir phal.dan bahsediliyordu ve humuslu torf asla kullanmayın yazıyordu. Humus tüm phal.lar için kullanılması zararlı bir katkı mı yoksa normalde kullanılabilir mi. Cevabınıza göre yeni torf bulmaya çalışacağım.
Saksı 14 cm çapı 16.5 cm ama yapraklar küçük.Kökler iyi görünüyor fakat saksının içinde yeni olana kıyasla daha az kök var gibi. Bu durumda bu saksıda sadece harcını değiştirerek devam mı edeyim yoksa saksı küçültme diye bir şey var mı (hiç okumadım ama)?
Yeni phal.ım
176692
176693
Bu benek botyris olabilir mi?
176694
176695
Sizce yeni phal.ım genel olarak sağlıklı mı?
Bazı köklerde kurumalar var ama kalınca ve ucu yeşil köklerde var. Saksının büyük kısmını kökler kaplamış. Harç olarak çok az üstte kabuk altta torf var gibi duruyor. Sararan 2 tane yaprak var.Sonbaharda sararmalar olabilir diye okumuştum. Acaba bir sağlık problemi mi yoksa normal mi?
Çiçekliyken saksı değişimi önerilmemiş , sizce şu anda saksısını değiştirmeyi gerekli kılan bir problem var mı?Problem yoksa bu çiçekler geçer geçmez saksı değişmeli mi?
Çiçekliyken 2 hafta da bir gübreleyin diye okudum. Gübre olarak Vilmorin aldım. NPK sı 4:5:6 şeklinde ve üzerinde ölçü olarak 2 lt suya 10 ml yazıyor. Bu zaten orkideler için olan gübre. Bunu yinede 1/4 oranında seyrelteyim mi? Yani 2 litre suya 2,5 ml mi olacak?
Üstüste çok fazla sordum biliyorum ama bir taraftan okurken(daha önce yazılanlarda cevaplar varsa diye) bir taraftan da sorular birikti. En azından bir adım atayım istedim daha geç kalmadan. Bu arada okumaya devam ediyorum tabi:))
Yardımlarınızı bekliyorum merakla,çok teşekkürler şimdiden...
koala980
27-10-2010, 20:32
Gelmeyen cevaplardan anladığım kadarıyla forum bitmiş durumda. Kimse yardım etme amacıyla bir cevap bile vermediğine göre paylaşım olayı ve forum bitmiş ne yazıkki.
merhaba.. bende aranıza yeni katıldım. yaklaşık olarak 2 aydan beri benimde bir orkidem var, yazılanları okudukça öğreneceğim konuların çok olduğunu da görmüş bulunmaktayım.. sormak istediğim orkidemin kök kısımlarında kuru dallar bulunmakta gerçi ilk geldiği günkü gibi ama yinede panik oldum birşey olur mu diye..
02 44 mahir
30-10-2010, 19:37
merhaba benim orkidemin köklerinin rengi açığa döndü ve siyah benekler var acaba nedir söylerseniz sevinirim durumu iyi yaprakları çiçeği iyi
orkideme ne oluyor?
orkidemin çiçekleri döküldü, yeni yapraklar vermeye başladı. büyüyen yeni yapraklarımdan en son çıkanı sararmaya başladı. hatta şuanda ellediğimde okadar çok yumuşamışki sanki erimiş gibi.
susuzmu kaldı diye düşünüp suladım sonra da fazla gelmiştir diye düşünüp toprağını boşaltıp kökleri temizledim. bir kaç kök yumuşamış.herhangi bi böcek falan yok. toprak kuruduktan sonra yerleştirmeyi düşünüyorum.yanlış mı yapıyorum.
ne yapmam lazım? daha önceki orkidem de bu duruma gelmişti yaprakları eriyip saksıya yapışmıştı
yardımcı olursanız çok sevinirim. orkidemi kurtarmak istiyorum
02 44 mahir
05-11-2010, 12:24
arkadaşlar benim beyaz orkidemin yaprağının kenarları beyazlaştı ne neyi var cevap ver
ben orkidemin kuruyan çiçeklerini nereden keseceğimi anlamadım yardımcı olursanız sevinirim.çiçek çıkan yerin hemen üzerindenmi yoksa çiçeğin sapından biraz kalacakmı.Bide çiçekleri buruştu nedendir acaba?? Yardımlarınızı bekliyorum. Vitamin alsam işe yararmı?
çiçek dalını 2 3 . boğumdan kesme bu nedemektir ya?? Anlamıyorum resimli anlatın lütfen
zeyzeynep
05-12-2010, 15:57
oslem26,
Ben de çok kısa bir zamandır orkide yetiştiriyorum. Bu sitede ben de yeni üyeyim. Ama sizin bu tavrınıza cevap verilmeyeceğini anlamak sadece 1 günü mü aldı?Öncelikle orkide başlığını baştan sona okumanızı öneririm sorularınıza cevap bulacağınızdan eminim. Emin olun amatör orkide yetiştirenlerin sorunlarının hepsine cevap var bu forumda.
Orkide konusunda çok usta olmamakla beraber anladığım kadarıyla orkidenizde telaş yapılacak bir sorun yok. Her çiçek gibi orkide de çiçeklerini dökecektir. Çiçeklerin dökülmesi çiçeklenme zamanının sonuna gelindiğini gösterir.
3. boğum konusu da şöyle, çiçek sapının en altından başlayarak 3 boğum sayacaksınız. 3. boğumun 2-3 cm üstünden keseceksiniz ki orkideniz yeniden çiçeklensin ve ya keiki versin. Ama bu sorularınızın cevabını orkide konusunda çok çok usta site üyelerinden okuyabilirsiniz. Foruma bir göz atın bence.
bettyycim
06-12-2010, 23:12
Bir arkadaşımın ısrarları sonucu sahip olduğum 2 orkide, bunda önce 2 tane daha vardı ama bakmayı beceremedim :(
Bettyycim bakması o kadar da zor değil. Bu başlık altında gerçekten çok faydalı bilgiler var. Bıkmadan tamamını okumanızı tavsiye ederim. Benim geçen sene gelen orkidem (maaşallah) hala hayatta ve şu an çiçek sapı çıkarıyor. Ve bu, bu site sayesinde :)
bettyycim
07-12-2010, 13:24
Teşekkür ederim a1919 arkadaşım, gelişmeleri hep birlikte göreceğiz :p
selamlar. gayet sağlıklı olan hatta keiki verme aşamasında olan br orkidem var. yalnız son 1-2 gündür orkidemin etrafında uçan minik siyah sinekler mevcut. forumu okudum ve bu sineklerle mücadele hakkında bazı bilgiler edindim.ancak bu mücadele türleri orkideler için pek uygun değil gibi geldi bana. daha çok başka bitkileri kapsar niteliktelerdi. sizler ne önerirsiniz acaba? diğer bitkilerime de sıçramasından korkuyorum.
hasan_ozgur
20-12-2010, 15:46
Merhaba arkadaşlar,
2 ay önce aldığım orkidem ciçekli halde geldi bana. Fakat kısa bir süre sonra çiçeğin olduğu ve daha önce kırılmış olan her iki çiçek sopası (üzerinde çiçeklerin açtığı uzantı) yumuşadı ve bitkimin kökleri de çürümeye :( başladı. Mecburen saksı değişimi köklerin temizlenmesi ve çiçek sopalarını kesmek zorunda kaldı. Şimdi yeni yaprak çıkarıyor.
Sormak istediğim çiçek kesmek zorunda kaldığım çiçek sopalarından tekrar çıkarmı. Yani bu orkidemden çiçek alabilr miyim. Yoksa umudu keseyim mi?
İlgi ve alakanız için çok teşekkür ederim.
Sayın hasan ozgur yeni yaprak çıkardığına göre orkidenizin şu anda sağlıklı olduğunu düşünebiliriz sanırım. Çiçek saplarını dibinden kestiyseniz o çiçek sapından çiçek açmaz ancak yeni çiçek sapı çıkarabilir. Çiçek saplarını 3. boğumun üstünden kestiyseniz ve kuruma yoksa yani çiçek sapı hala canlı ise o çiçek sapında keiki oluşturabilir ya da çiçek açabilir (belki). Umudu kesmeli miyim sorunuza gelince elbette hayır. Çiçek sapı kurusa dahi yeni çiçek sapı çıkarır orkideniz. Yalnızca çok acele etmeyin. Kolay gelsin.
ilknur aşık
21-12-2010, 16:48
Yeni gelen arkadaşlar;
Panikle çiçeğinizdeki problemi yazıp, hemen cevap almak istiyorsunuz. Elbette paniğinizi anlıyorum. Ama lütfen bu başlığa yazılmış 55 sayfayı bir okuyun. Bütün sorularınızın cevapları defalarca defalarca anlatıldı, yazıldı ve hatta gösterildi. Sizde bu sayfaları okuyunca anlayacaksınız.
Bir arkadaşımın ısrarları sonucu sahip olduğum 2 orkide, bunda önce 2 tane daha vardı ama bakmayı beceremedim :(
Sevgili arkadaşım orkideni güneş alan bir pencereye yakın bir yere koy .Mutlaka içme suyu ile sula sularken iki sulama arası odanın sıcaklığına göre 10 -15 gün ara ile olsun suyun içine batır süzülene kadar bekle altına tabak koyma
Benim orkidelerim 5 yıldır benimle birlikte evim çok aşırı sıcak olduğu için ben 15 günde bir suluyorum .Şu anda yeni tomurcuk veriyor .Üzeri neredeyse hiç çiçeksiz kalmıyor.Çiçeği bitince biten çiçeğin altındaki boğumdan kesiyorum .Hemen yeni çiçekler geliyor.
bettyycim
21-12-2010, 23:25
Teşekkürler Sedef Hanım, hemen balkon camının önünde kendisini sabah güneşi şöyle bir okşayıp geçiyor ;) ama ben hafta da bir suluyorum ve tabağını yarım saat sonra iyice temizliyorum 2 tane orkidemi öldürdüm ama bunlar inşallah olacak, ama suyun içine batır derken ne demek isteniz anlamadım :(
Suyun içine batırdan kasıt suyu bir kaba koyup orkidenizi de o suya daldırıp sulamak Sayın bettyycim. Orkide harcının bu şekilde tamamen ıslanmasını sağlayıp sudan çıkarıyorsunuz. Sonra da bütün suyun süzülmesini bekleyip yerine koyuyorsunuz.
Haftada bir sulamak çok gibi geldi bana. İşyerim çok sıcak olmasına rağmen 15 günde bir suluyorum orkideleri. Fazla sulamak ve harcın hep ıslak kalması orkidelerde en çok yaşanan mantar sorunlarına yol açıyor ve bizim gibi acemi orkideseverler bence en çok bu yüzden kaybediyorlar orkidelerini...
bettyycim
22-12-2010, 08:16
Konu hakkında yazılmış 56 sayfayı baştan sona okudum, Haftada bir aynı saatte mümkünse sabah 10:00 gibi sulanması tavsiye ediliyor, ayrıca o kadar da acemi olduğumu düşünmüyorum.
Haftada ya da 15 günde sulama durumu tamamen ortam ısısına ve harcın kurumasına bağlı bence. Saksıyı elinize alın hafiflemiş geliyorsa sulayabilirsiniz bence. Ben kışın 10 günde bir yazın da haftada bir falan suluyordum.
koala980
22-12-2010, 16:01
Yukarıda fotosunu paylaştığım eski phal.ımın saksı harcını 1 ay önce değiştirdim. saksıdan bol miktarda yosunla karışık ağaç kabukları çıktı. sanırım yosunlar sphagnumdu(forumdaki resimlere benzerdi).Köklerinde kırıklar vardı bazı yerlerde ve miktarı saksı büyüklüğüne oranla azdı.bir kalınca kök ikiye ayrılmış ve ayrıldığı iki kökte de kırık vardı ve kalınca kök kararmış ama sertti. ayrılan köklerde sertti.Çürüme başlangıcı olabilir,zaten ayrılan köklerde de kırık var diye kalınca olan kökü bitkiye yakın kestim.İyi mi ettim bilmiyorum yumuşak değildi ama kararma beni şüphelendirdi,forumda okuduklarımdan dolayı çürüme ise ilerlemesinden korktum.Neyse kalan her şeyi forudakilere uygun yaptım.ancak işlem bitince kesilen yere tarçın ya da kömür uygulamadığımı fark ettim.Bu arada kökler saksıya oranla az olduğu için kendi saksısından daha küçük bir saksıya diktim.fotolarıda ekleyeceğim ilk fırsatta.şu an ise sorunum bitkimin yapraklarından 3 ü sararıp döküldü.4.de sararmadı ama etli yapısını kaybediyor inceliyor.Sanırım o da sararıp dökülecek.diğer 3 üde böyle döküldü.bunun nedeni ne olabilir,ne yapabilirim?Sulaması 8-10 günde bir forumda anlatıldığı gibi,gübre 1 sulamada var 2. sulamada yok. sulama sıklığı için saksıda dışarıdan görülen su zerrelerinin azalmasını bekliyorum.forumu baştan sona okudum,cevap bulamadım.sorunu da anlamıyorum.şu an bitkinin üzerinde yeni ve iyi gelişen bir yaprak ve 1 kök var.bitkinin yaprakları zatan çok küçük.Kaybetmek istemiyorum.cevaplarınızı bekliyorum.teşekkürler.
Evet sayın a1919'unda belirttiği gibi sulama tamamen ortamın nem ve ısısına bağlı bir durum!
Sayın bettyycim; benim mesajım forumda açılan konuya katkı yapmak adınadır. Bunu kişisel alarak acemi değilim yazmışsınız, mesaj sizin acemiliğiniz ya da uzmanlığınız üzerine değildir.
Bütün doğa sevenler için ( agaclar.net/Forum ) pek çok fayadalı bilgiler
içermekte. İsteyerek okumak önemli.
Özellikle Orkideler ve Phalaenopsis başlığı altında geniş bilgi varken; aynı sorular ısrarla sorulmakta, okuyup inceleme zahmetine katlanılmamakta.
Hele bazı izah amaçlı düşük kalitedeki görüntüler.
Hep birlikte daha bir özenli olmakta yarar görmekteyim.
Bol çiçekli güzel günler dilerim.
Asya_lotus
23-12-2010, 22:01
Sayın OİR1938, eğer izin verirseniz, bizde forumunun bu bölümü için uygun fotografları ekleyebiliriz. Şimdi tam phalaenopsisler için çiçek açma zamanı. :(:cool:
Goethe “Faust” adındaki oyununda Mefistofel’in ağzından şu cümleyi söyler :
“Grau, teurer Freund, ist alle Theorie, und grün des Lebens goldner Baum" ...
Bu cümle teorik bilginin gri olduğu ,Hayatın altın ağacının yaprakları’nın yeşilliğinden dem vurmakta…
İşte resimler kötü veya güzel teorik bilgiyi hayata bağlayıp bu sayfaları grilikten kurtarıyor.
Hayat kısa, neden biz bu güzellikleri seyretmekten mahrum kalalım?
Yüklemiş olduğunuz resimden dolayı teşekkür ederim.
Sayın OİR938, fotoğraflar konusunda ki "luzumsuz yer işgali" tarımlamasından sonra, mesajınazı bir resim eklemeniz hakikaten dikkatimi çekti :). Mesajınızda soru ya da sorun yok, tamamen görüş ve temennilerinizi bildirmek için yazdığınız görülüyor. Acaba bu eklediğiniz fotoğraf ne için?
Anlıyorum ki bu güzel fotoğrafı paylaşmadan durumadınız iyiki de paylaştınız bizimle çok güzel bir çiçek...
Umarım herkes resimlerini paylaşmaya devam eder...
Sayın rodoslu ! Sorunuzu zaten cevaplamışsınız. Benim değindiğim husus; gereksiz tekrar eden sorular ve bazı kalitesi olmayan görüntüler.
İyiyi, doğruyu ve güzeli daha çok yakalamak adına. Sadece temenni idi.
Esenlikler dilerim.
Merhabalar benim phal ımın yapraklarında yapışkan şeffa damlacıklar oluştu. Sebebini araştırdığımda gece gündüz ısı farklılıklarından kaynaklanabileceği yazıyor ama sanki bana pek uymuyor bu. Saloknda kalorifere yakın bir yerde duruyor. Yani gece ya da gündüz soğukta kalmıyor. Gece kalorifer yanıyor gündüz ise daha kısık oluyor. Kaç derecelik bir farkta bu damlacıklar oluşabilir? Bir de dün damlacıkları silerken minik bir böcek farkettim. Hızlı hareket eden beyaz minicik bir şey. Epey baktım ama başka var mı göremedim. Bu böcekten kaynaklanan bir şey olabilir mi? Ve tabi en önemlisi ne yapmalıyım?
olubitkabuu
12-01-2011, 14:44
Merhabalar benim phal ımın yapraklarında yapışkan şeffa damlacıklar oluştu. Sebebini araştırdığımda gece gündüz ısı farklılıklarından kaynaklanabileceği yazıyor ama sanki bana pek uymuyor bu. Saloknda kalorifere yakın bir yerde duruyor. Yani gece ya da gündüz soğukta kalmıyor. Gece kalorifer yanıyor gündüz ise daha kısık oluyor. Kaç derecelik bir farkta bu damlacıklar oluşabilir? Bir de dün damlacıkları silerken minik bir böcek farkettim. Hızlı hareket eden beyaz minicik bir şey. Epey baktım ama başka var mı göremedim. Bu böcekten kaynaklanan bir şey olabilir mi? Ve tabi en önemlisi ne yapmalıyım?
Fotoğraf çekip yollarsanız yardımcı olmaya çalışacağım. :)
olubitkabuu
12-01-2011, 14:53
Ben forumun değişik yerlerinde Phal. sularken saksıyı su dolu bir kaba daldırıp yeterince bekledikten sonra çıkarmamız gerektiğini okudum. Benim bildiğim kadarıyla ise bir zarar vermemesine karşın bu işlemin sürekli yapılması kök gelişiminin normalden daha yavaş ilerlemesine sebep olacağı. Daldırma ile sulamanın sadece uzun süre susuz kalmış ihmal edilmiş phal. lere uygulanabileceğini öğrenmiştim zamanında. Bir bilen varsa bu konuyu tartışmak isterim.
Fotoğraf çekip yollarsanız yardımcı olmaya çalışacağım. :)
Böceğin fotoğrafını çekemiycem maalesef. Onu yakaladım ama zaten çok minikti. Damlacıkları tekrar oluşunca çekmeye çalışırım ama ondan da çok ümitli değilim açıkçası. Makinan o kadar profesyonel değil ama denerim. Teşekkürler.
Sulama konusunda ben hep daldırarak suluyorum (1 senedir) Bu sene 4-5 tane yeni kök ve 3 tane yaprak çıkardı, şimdi de çiçek sapı çıkarıyor. Bir zararını görmedim yani ama karşılaştırma yapacak aynı şartlarda başka şekilde sulanmış phal ım yok.
olubitkabuu
12-01-2011, 16:04
Ben hep su dökerek suluyorum, suyun fazlası da düzeneğimin dibinde birikiyor. Botrytis'liyken çöpten kurtardığım için biraz afallamıştı bitki, yeni yeni kendine geliyor. Biraz kendi bildiğimi okuyorum, oluyor gibi...
Fotoğrafınızı bekliyorum umarım yardımcı olabilirim.
tahmin yürütüyorum ama, terleme olmadığına emin misiniz?
Merhabalar dün o beyaz böcekten yine gördüm. Minicik beyaz örümcek gibi bişey. Ancak topluiğnenin başı kadar. Fotoğraflar çok net değil ama umarım yardımcı olur.
Kare içindeki beyaz böcek (çok belli olmuyor ama)
188653
Bunlar da damlacıkların fotoğrafı
188651
Bu fotoğrafta yaprağın rengi değişik çıkmış. Aslında yeşil. Yani yaprakların renginde bir problem yok
188652
188654
Forumda alkol ve bulaşık deterjanıyla hazırlanan bir karışım okudum. Onu uygulamalı mıyım? Bu arada o kadar bekmama rağmen böceği bir tane gördüm. Şimdiden teşekkürler.
Sayın a1919 benim de iki adet orkidem var. Bir tanesinde sizdeki gibi yaprakların altında yapışkan damlalar oluşuyor. Gece gündüz ısı farklılığından olduğunu öğrendim bunun, eğer temizlemez isem ilerki zamanlarda bitkide mantara yol açtığını yaprakta lekelenmelere sebep olduğunu biliyorum. O yüzden fark ettiğim zaman hafif nemli bir bezle siliyorum.
İki orkidem de aynı ortamda yan yana duruyorlar ama sadece bir tanesinde bu damlacıklar oluşuyor. Bu da normalmiş, orkidelerde olabiliyormuş.
Böcek dediğiniz şey de bir tane demişsiniz, belki havadan uçtu geldi. Sulama yaptığınız zaman köklerin, toprağın olduğu yere bakın çok dikkatlice; böcekler su gelince kaçışmaya başlarlar. Eğer bu tür beyaz böcekler görürseniz ilaçlama yaparsınız.
Orkidelere mantar ilacı da böcek ilacı da yaptım ilerleyen zamanlarda herhangibir sorunla karşılaşmadım. Kök kısmına ve yaprakların altına üstüne bakın unlu bit de göremiyorsanız endişe etmenize gerek yok bence. Sulamada çok aşırıya kaçmadıktan sonra ve yeterli ışık da varsa sağlıklıca büyüyorlar.
Sayın İlkin çok teşekkür ederim cevabınız için. Benim de aynı sehpada duran iki orkidem var ve aynen sizin de dediğiniz gibi birinde var bu damlalar diğerinde yok.Böcek ilacı olarak ne kullandınız? Hafta sonu sulama yaparken daha dikkatli bakarım herhangi bir şey var mı? Umarım yoktur şu anda çiçek sapı cikarıyor ve burdan çiçeklerini paylaşmak için sabırsızlanıyorum açıkçası :)
Sayın; a1919
Çiçek sapı çıkarıyorsa şu an herhangi bir ilaçlama yapmasanız daha iyi olur bence bitki şoka girmesin. Çiçeklenme bittikten sonra ve böcekler harcın içinde dans eder duruma gelirlerse yaparsanız.
Tabi yine de son karar sizin.. :)
Mutlu günler.
Anladım pire için yorgan yakmayın diyosunuz :)
Şu an sadece 2 defa 1 er tane gördüm böcek. İlacın adını öğreneyimde dediğiniz gibi çoğalırsa hazır bulunsun diye düşünmüştüm. Teşekkürler
Böcek ilaçları konusu forumda işlenmişti, biraz eski sayfalara bakasınız isim veya etken madde veren mesajları görürsünüz. Bulup size link vermek isterdim ama kurum interneti çok yavaş, sayfalar çok geç açılıyor bu bir işkence olacak :)
Ama forumdan bulup temin edebilirsiniz.
Bence de bu ara ilaçlama yapmayın, benim kullandığım ilaç zehirli bir ilaç, ev içinde kullanmanızı tavsiye etmem ama dediğiniz beyaz böcekler için çiçekçilerde rahatlıkla ev içinde kullanılacak ilaçlardan bulabilirsiniz. Bir iki kullanmada mutlu sona kavuşacaksınızdır.
nihankasap
15-01-2011, 21:14
merhabalar;
3 gün önce phalaenopsis sahibi oldum.Aldığım yerdeki görevli yarı gölge bir yerde muhafaza etmemi ve 3 günde bir köklerini yıkama usulü ile sulamamı ve asla su içinde bırakacak şekilde durmaması gerektiğini söyledi.Kalöriferli bir evde yaşamaktayım,direk güneş ışığı almayan bir yerde saklamaktayım.ancak phalaenopsisimin tomurcuk halindeki çiçekleri 3 gün içinde henüz açmadan dökülmeye başladı.Bu bir sorun mudur ve çiçeğimin çürümesi gibi bir durum söz konusu olur mu?Önlem olarak bilinenin dışında yapmam gereken bir şey var mıdır?
artemisia10
15-01-2011, 21:51
Fazla sulamışsınız hafta da bir sulamanız yeterliydi...
Sayın İlkin haftasonu sularken baktım başka böcek göremedim. Üstelik tomurcuklarda belirmeye başladı. Sanırım şu an bir sorun yok. Beklemeye karar verdim ben de. Çiçeklerini bekliyorum sabırsızlıkla :)
merhabalar;
3 gün önce phalaenopsis sahibi oldum.Aldığım yerdeki görevli yarı gölge bir yerde muhafaza etmemi ve 3 günde bir köklerini yıkama usulü ile sulamamı ve asla su içinde bırakacak şekilde durmaması gerektiğini söyledi.Kalöriferli bir evde yaşamaktayım,direk güneş ışığı almayan bir yerde saklamaktayım.ancak phalaenopsisimin tomurcuk halindeki çiçekleri 3 gün içinde henüz açmadan dökülmeye başladı.Bu bir sorun mudur ve çiçeğimin çürümesi gibi bir durum söz konusu olur mu?Önlem olarak bilinenin dışında yapmam gereken bir şey var mıdır?
Uygun ortam saglasaniz bile cogu bitki yer degisimine bagli olarak strese girer ve tomurcuk dokulmesi gorulur. Oda asiri kuru degilse phal.iniz yeni tomurcuklar verecektir. Ancak bu mevsimde 3 gunde bir sulamaniza gerek yok. Seffaf kabin ic yuzeyinde yogunlasmis su zerrecikleri gorundugu surece sulamayin. 10 gunde bir saksiyi oda sicakligindaki suya daldirin 2 dakika bekleyin cikartin, fazla suyu suzuldukten sonra yerine koyun. Suya ozel orkide besini de katin.
Kış aylarında ve aslında her mevsim orkidedelerimin sulama suyuna besin katıyordum...Açıkçası böyle olması gerektiğini zannediyordum. Geçenlerde bir uzman arkadaşla konuşurken öğrendim ki kış aylarında sulama suyuna kesinlikle besin katılmamalı imiş.
Arkadaşım; "her canlı gibi onların da dinlenme dönemleri var ve biz bu dönemlerde bitkiye dinlenmesi için gereken şartları sağlamalıyız dedi, az sulamak, besin ile bitkiyi tahtik etmemek gibi...Özellikle Ocak-Şubat ve Mart aylarında gerekli enerjiyi toplayan bitki ilkbaharla birlikte yeni sürgünler ve yapraklar verecektir" dedi....
Nacizane edindiğim bilgiyi aktarmak istedim.
Bol çiçekli günler....
Sayın rodoslu bu durum bitki ocak ayında çiçek açmaya çalışıyorsa da geçerli mi? Yoksa çiçeği geçince mi dinlenme dönemine giriyor?
Sayın a1919;
Belirttiğim gibi bu bilgiyi aşağı yukarı aynı cümlelerle bir uzman arkadaştan duydum ve naklettim. Sorduğunuz soruyu sormadım kendisine ama sormaya çalışacağım, yanıtını buradan illetirim.
Benim phallerimin de hemen hemen hepsi ya çiçek açtı ya da çiçek sapı çıkardı şu anda...Ben besin vermeyi kestim.
Bu konuda aytıntılı bilgisi olan uzman forum üyeleri de konuya katkı yaparlarsa herkes daha doğru bilgi alır sanırım..
Evet bitkilerin bir dinlenme donemleri olduguna katiliyorum. Ancak phal.ller bizim bulundugumuz iklim kusaginda pek cok bitkinin aksine kis mevsiminde cicek aciyor ve cicegi uzun sure dayaniyor. Ciceklenme donemi oncesi ve suresince ozellikle fosforlu gubrenin kullanilmasinin faydali olacagini dusunuyorum. Internetteki kaynaklarda da genellikle yaz boyunca, cicek acincaya kadar normal gubreleme yapilmasi, cicek actiktan sonra hafif gubreleme ile devam edilmesi, ciceklenme bittikten sonra gubrelemenin tamamen kesilmesi oneriliyor. Yani dinlenme donemi bizim bahar aylarina denk geliyor.
[QUOTE=nihankasap;742468]merhabalar;
3 gün önce phalaenopsis sahibi oldum.Aldığım yerdeki görevli yarı gölge bir yerde muhafaza etmemi ve 3 günde bir köklerini
Bu satcılar bunu özellikle mi yapıyorlar anlamıyorum .Cam arkasından gelen güneşe bayılıyor phalaenopsis .Benim sürekli tomurcukta olan ve açan 9 tane var ve hepside güneşte duruyor.
yıldıztozu
17-01-2011, 20:04
Hatice Hanım,
Çok haklısınız benim de orkidem cam önünde duruyor ve çiçeklenme konusunda bir sorun yaşamadım çok şükür.
Tabii yaz aylarında güneşliği çekiyorum kavrulmasın sıcaktan diye.
Evet bana da çok mantıklı geldi, phaller bizim iklimin bitkileri olmadığı için onları içinde bulundukları iklim kuşağına göre değerlendirmek...O zaman dinlenme süresini Mart-Nisan-Mayıs olarak iki ay ileri attık :).
Teşekkürler Sayın zappie...
Benim mesajımda bahsi geçen uzman kişi yıllardır alış-veriş yaptığımız bir çiçekçi :) idi. Orkide konusunda ki bilgilerini geliştirmesi gerekecek sanırım.
VİLMORİN Orkide için sıvı besin. NPK 4:5:6
Önerilen doz 2 Litre su + 10 ml sıvı besin.
Kasım - Aralık - Ocak ayları ayda bir, diğer aylar 15 günde bir uygulanır.
Faydalı olabilir düşüncesi ile bu notu aktarıyorum.
Bol çiçekli günler.
uzaktandunyali
27-01-2011, 21:44
1 hafta önce orkide satın aldım eve geldikten 2 gün sonra tohumlarıyla beraber tüm çicekleri kurudu ve döküldü.aldığım yer döktüldükten sonra kes dediğidi için aşşadan 3 parmak kadar bırakıp kestim ve orasıda şuan kurumaya başladı.kökleri çürüdü :( ama iki tane yaprağı hala yeşil bir tane daha küçğk yaprak çıkıyo.Onu çok seviyorum ve yardım ararken buradakı yazışmaları okudum.Bilgili olduğunuz için siteye üye oldum lütfen yardım edin :( praecox
Daha önce bir orkidemi ev inşaatı yüzünden maalesef kaybettikten sonra geçen gün baumaxta ççiçekleri bitmiş çiçek sapları kesilmiş bir orkideyi görünce dayanamayıp aldım. Bir önceki orkidemi büyütürken bu sayfaları okudun ve çok faydalandım. Tekrar 57 sayfayı okuma zamanım olmadığı için sorunumla ilgili aramaları yaptım ama birebir örtüşen bir problem göremedim. Problemime gelince saksı içindeki köklerde beyazlıklar var pamukçuk gibi ama okadar dikkatli incelememe rağmen pamukçuk sineği göremedim. Resim çok net olmasa bile lütfen problemim ve yapmam gereken konusunda bilgi verebilirseniz çok sevinirim. Bunuda kaybedersem cesaret edip tekrar orkide alamıyacağım
Burada biraz daha net gözüküyor.
191097
Bu resimden birşey anlamak mümkün değil, ancak o beyazlıklar köklerin üzerinde değilse ki pamukçuklar diyorsunuz, büyük ihtimalle küf kolonileri olabilir. Daha sağlıklı cevap için daha belirgin resim lütfen.
Maalesef saksı şeffaf olduğu için yansıma yapıyor, daha net resimler alamıyorum. Ama bu beyazlıklar toprağındaki kabuklarda da var ve köklerin üstünde. Saksıdan çıkarıp çekmem lazım. Eğer önemsiz birşeyse diye saksısındanda çıkarmak istemiyorum..
Önemli olduğunu sanmıyorum çok büyük ihtimalle küf onlar buda normal.
yıldıztozu
01-02-2011, 08:51
Sevgili ezo,
Bir kaç gün bekleyin eğer beyazlıklar gitmez ise bence saksısından çıkarıp bakın.
Eğer küf tarzı ise güzelce kökleri dezenfekte edip yeniden temiz bir toprağa geçirirsiniz. Varsa sağlıksız kökleri budarsınız.
Nasılsa üzerinde çiçek yok o yüzden bu işlemleri yapabilirisniz diye düşünüyorum ben.
Sevgili ezo,
Bir kaç gün bekleyin eğer beyazlıklar gitmez ise bence saksısından çıkarıp bakın.
Eğer küf tarzı ise güzelce kökleri dezenfekte edip yeniden temiz bir toprağa geçirirsiniz. Varsa sağlıksız kökleri budarsınız.
Nasılsa üzerinde çiçek yok o yüzden bu işlemleri yapabilirisniz diye düşünüyorum ben.
Kökler ne ile dezenfekte edebileceğini ve nasıl bir toprak kullanması gerektiğinide yazarsanız daha iyi yardımcı olursunuz.
Ephesos ve yıldıztozu ilginiz için çok teşekkür ederim. Dediğiniz gibi yapıcam biraz daha bekleyip fazlalaşırsa saksısından çıkarıp dezenfekte edicem. Elimde hazır orkide toprağı var. Dezenfekteyi de 1/3 oranında sulandırılmış alkol ile yapıcam herhalde...
Asya_lotus
02-02-2011, 11:36
Ephesos ve yıldıztozu ilginiz için çok teşekkür ederim. Dediğiniz gibi yapıcam biraz daha bekleyip fazlalaşırsa saksısından çıkarıp dezenfekte edicem. Elimde hazır orkide toprağı var. Dezenfekteyi de 1/3 oranında sulandırılmış alkol ile yapıcam herhalde...
Hiç duymadım,:( substrat dezenfeksiyonu için alkol kullanımı. Küf - aşırı sulama sonucu. Yaklaşık on gün substratı sulamayın, iyice kurusun. Dezenfekte etmek için, herhangi bir kimyasal madde kullanmiyorum. Acil durumlarda, bulaşık yıkama için kullanılacak deterjan kullanıyorum: 1-2 damla yarım litre suya (bitkiler için, substrat için degil). Substratı en iyisi - degiştirme, er tekrar aynısı kullanmayı istiyosanız, onu bir-iki defa sıcak suyunda yıkayın, daha sonra 20-30 dakika fırında 110-120 derece kızartın, tekrar yıkayın - böyle substrat kullanmaya hazır olur. Hazır orkide substratı bakabilirmiyız? Neden bu soru: ben sonbaharda "Vilmorin" markası orkide hazır substratı aldım, beyanmadım - torf çok oldugundan, ve çok az miktar çam kabugu.
ben orkide arıyorum bana yardımcı olurmusunuz....
Piyasada değişik markalarda satılan yerli veya yabancı orkide substratlarını bende hiç beğenmiyorum. İçinde çok fazla torf var, diğer çiçekler için kullanılan torflardan farkı yok. Hava akımını engelleyen ve ıslak tutan yapıları var.
Yapı marketlerde satılan bütün hazır orkide substratlarını denedim ve sonunda hepsi diğer yeşil yapraklı bitkilere torf olarak kullanıldı.
Öncelikle herkese paylaşımları,önerileri ve ilgileri için teşekkür ederim.Gerçekten çok şey öğrendim.:)
Ben de yaklaşık 2,5 aydır Orkide sahibiyim.İlk olarak 2 orkide satın aldım.Çiçekleri geçmişti ve aslında çok da sağlıklı sayılmazlardı.(Bunu tekrar bir orkide alıp,kıyaslayınca gördüm.)
Yaptığım hatalardan dolayı bir tanesini kaybettim maalesef.(İlk resimde mor çiçekli olanı)
Üzerinde aldığım gün bir küçük örümcek gördüm.Bunu çok önemsemedim,uzaklaştırdım.Sonra bir zarar görmedim.
Üzerinde 1-2 çiçek varken kendi saksısından biraz büyük,pembe renkli yarı şeffaf bir saksıya diktim.Tam şeffaf bir saksı bulamamıştım.Hazır orkide torfundan kullandım.Bahsedildiği gibi çok fazla miktarda torf içeriyordu.Dikim yaparken de köklerin çoğu saksı dışından görünmeyecek biçimde içeri gömüldü.Bu da büyük saksının dezavantajı sanırım.Böylece yaklaşık 10 gün sonra bütün yapraklarını kaybettim ve çiçek sapı da sararmaya başladı.Haliyle çok üzüldüm.Ama acı bir tecrübe oldu.:(
Beyaz orkidem diğer resimlerde görünen.Sorum şu;orkide substratı olarak,marka vermeden tanımlarsam,naylon poşetlerde satılanlar yerine,kovalarda satılan ve görünüşte daha çok ağaç kabuğu ve hindistan cevizi kabuğu içerenlerden kullanmamız daha mı doğru olacaktır?
%30 torf içermesi gerektiği yazılmış forumda çünkü,kullandığım neredeyse %70 torf içeriyordu.Bu da çok miktarda su tutmasına ve su geçirgenliğinin azalmasına yol açıyor gibi geldi.Köklerin havalanması da kısıtlanıyor tabii.Şu aşamada substrat değişimi gerekli mi sizce alalı 2 ay oldu?
Bir de orkidemin çiçek sapını da üstten birazcık kesmiştim.Açıklananlara göre üçüncü boğumun üstünden kesicem tekrar,ancak yapraklarında siyah,etrafı sarı lekeler var,yaprakları tamamen kaybetmekten korkuyorum,acaba çiçek sapını tamamen kesip,dinlendirip,yeni yaprak oluşumunu mu beklesem:confused:
Çiçek sapı üzerindeki her nodda çiçek vericek gibi kabarma var ya da keiki.(3. resimde tomurcuğun üzerinde de kuruma var.)Çiçek şu aşamada çok önemli değil ancak keiki olabilir mi diye de düşünüyorum.Yoksa kesmeden bunu mu beklemeliyim sizce:confused:
Görüşleriniz benim için çok önemli.
Herkese sevgilerle...:)
yıldıztozu
10-02-2011, 15:22
sevgili ezo
Bende bir orkişde vardı arkadaşımdan geldiğinde köklerinin hepsi çürümüştü. Korkunç de bir kokusu vardı bu çürümeden dolayı. Ben budamayı gerçekleştirdikten sonta tarçın tozu döktmüştüm kök kısmına. Bir yerde okumuştum ama tam olarak hatırlamıyorum şuanda. Bir sorun olmadı ve kökler yeniden filiz vermeye başladı.
Alkol kısmını hiç duymadım daha önce isterseniz geçmiş konulara bir bakın.
Öncelikle herkese paylaşımları,önerileri ve ilgileri için teşekkür ederim.Gerçekten çok şey öğrendim.:)
Ben de yaklaşık 2,5 aydır Orkide sahibiyim.İlk olarak 2 orkide satın aldım.Çiçekleri geçmişti ve aslında çok da sağlıklı sayılmazlardı.(Bunu tekrar bir orkide alıp,kıyaslayınca gördüm.)
Yaptığım hatalardan dolayı bir tanesini kaybettim maalesef.(İlk resimde mor çiçekli olanı)
Üzerinde aldığım gün bir küçük örümcek gördüm.Bunu çok önemsemedim,uzaklaştırdım.Sonra bir zarar görmedim.
Üzerinde 1-2 çiçek varken kendi saksısından biraz büyük,pembe renkli yarı şeffaf bir saksıya diktim.Tam şeffaf bir saksı bulamamıştım.Hazır orkide torfundan kullandım.Bahsedildiği gibi çok fazla miktarda torf içeriyordu.Dikim yaparken de köklerin çoğu saksı dışından görünmeyecek biçimde içeri gömüldü.Bu da büyük saksının dezavantajı sanırım.Böylece yaklaşık 10 gün sonra bütün yapraklarını kaybettim ve çiçek sapı da sararmaya başladı.Haliyle çok üzüldüm.Ama acı bir tecrübe oldu.:(
Beyaz orkidem diğer resimlerde görünen.Sorum şu;orkide substratı olarak,marka vermeden tanımlarsam,naylon poşetlerde satılanlar yerine,kovalarda satılan ve görünüşte daha çok ağaç kabuğu ve hindistan cevizi kabuğu içerenlerden kullanmamız daha mı doğru olacaktır?
%30 torf içermesi gerektiği yazılmış forumda çünkü,kullandığım neredeyse %70 torf içeriyordu.Bu da çok miktarda su tutmasına ve su geçirgenliğinin azalmasına yol açıyor gibi geldi.Köklerin havalanması da kısıtlanıyor tabii.Şu aşamada substrat değişimi gerekli mi sizce alalı 2 ay oldu?
Bir de orkidemin çiçek sapını da üstten birazcık kesmiştim.Açıklananlara göre üçüncü boğumun üstünden kesicem tekrar,ancak yapraklarında siyah,etrafı sarı lekeler var,yaprakları tamamen kaybetmekten korkuyorum,acaba çiçek sapını tamamen kesip,dinlendirip,yeni yaprak oluşumunu mu beklesem:confused:
Çiçek sapı üzerindeki her nodda çiçek vericek gibi kabarma var ya da keiki.(3. resimde tomurcuğun üzerinde de kuruma var.)Çiçek şu aşamada çok önemli değil ancak keiki olabilir mi diye de düşünüyorum.Yoksa kesmeden bunu mu beklemeliyim sizce:confused:
Görüşleriniz benim için çok önemli.
Herkese sevgilerle...:)
Orkidenizin saksını değiştirmenize gerek yok, saksı harcı gayet sağlam görünüyor. Sadece kökler tamamen doldurmuş saksıyı, yeri darlaşmış, eğer elinizde uygun saksı harcı varsa değiştirme yapabilirsiniz. Tabikide torfu enaz olanını kullanın, hatta sulamasına dikkat edebiliyoriseniz torfsuz olanını tercih edin.
Yaprakların üzerindeki siyah halkalar orkidelerde sıkça görünen virüs kaynaklı bir hastalık, yaprakları ıslatmayın, ortam ısısı düşük olmasın zamanla kuruyup çevresi sararacaktır en fazla o yaprağı kaybedersiniz.
Çiçeklerini döken sapları hiç bekletmem, endipten keserim bitki kendini toparlasın diye, sizede böyle yapmanızı tavsiye ederim.
sevgili ezo
Bende bir orkişde vardı arkadaşımdan geldiğinde köklerinin hepsi çürümüştü. Korkunç de bir kokusu vardı bu çürümeden dolayı. Ben budamayı gerçekleştirdikten sonta tarçın tozu döktmüştüm kök kısmına. Bir yerde okumuştum ama tam olarak hatırlamıyorum şuanda. Bir sorun olmadı ve kökler yeniden filiz vermeye başladı.
Alkol kısmını hiç duymadım daha önce isterseniz geçmiş konulara bir bakın.
Ben de son resimdeki orkidemin toprağını değiştirdim iki gün önce.Çürümüş kökleri ve çiçek sapının bir kısmını,dezenfekte amaçlı kolonya ile sildiğim bir makasla kestim.(Alkolün amacı da bu olabilir.)Orkidemin köklerini su altında yıkadım.Bir kağıt havlu üzerine alarak 1 saat kadar kurumasını bekledim.Daha sonra kestiğim çiçek sapı kısmına ve köklerine toz tarçın serptim.(kömür tozu bulamadığımdan,burada okuduğum bilgiye dayanarak)Aynı saksıyı da yıkayıp kurulayarak,içine hazır orkide torfu ile diktim.İlk gün sulamadım.Şu an bir sorun yok gibi gözüküyor.:)
Orkidenizin saksını değiştirmenize gerek yok, saksı harcı gayet sağlam görünüyor. Sadece kökler tamamen doldurmuş saksıyı, yeri darlaşmış, eğer elinizde uygun saksı harcı varsa değiştirme yapabilirsiniz. Tabikide torfu enaz olanını kullanın, hatta sulamasına dikkat edebiliyoriseniz torfsuz olanını tercih edin.
Yaprakların üzerindeki siyah halkalar orkidelerde sıkça görünen virüs kaynaklı bir hastalık, yaprakları ıslatmayın, ortam ısısı düşük olmasın zamanla kuruyup çevresi sararacaktır en fazla o yaprağı kaybedersiniz.
Çiçeklerini döken sapları hiç bekletmem, endipten keserim bitki kendini toparlasın diye, sizede böyle yapmanızı tavsiye ederim.
Saksı harcımı değiştirdim,şu an daha iyi gözüküyor.:)Yapraklar da diri ve sağlıklı,o leke dışında.:( Çiçek sapını da alttan 4. gözün 1 cm üzerinden kesmiştim.Benim en büyük düşüncem keiki olabilme ihtimali.Çünkü yassı bir büyüme var alttaki nodlarda.Havalar da ısınacak.Ben en iyisi biraz daha bekleyeyim ve eğer ufak da olsa bir gelişme göremezsem dediğiniz gibi keseyim onu tamamen.Çünkü neredeyse büyüme yok gibi.Yaprak oluşsun,daha sağlıklı olsun.:)
Bir de benim resimde,yeni aldığım orkidem var.Renklerine hayran kalmıştım,sanırım melez.:DBir tarafından çiçek sapı vermiş.Şu an çok sert tabii,destek çubuğu için biraz daha büyümesini beklemem gerekecek.O çiçek sapı için yapmam gereken özel bir şey var mı?Daha iyi gelişmesi için büyümüş sapı çiçekleri geçince tamamen kesmem gerekir mi acaba?Yaprakları ve kökleri çok sağlıklı.
Sadece hazır orkide gübrelerinden kullanın, çiçekleri bol ve uzun ömürlü olur. Orkidenizin yapraklarında bir yumuşama, pörsüme olmuyorsa iki çiçek sapıda kalabilir ancak en uygunu eski çiçek sapını çiçeği yoksa kesmektir.
Sadece hazır orkide gübrelerinden kullanın, çiçekleri bol ve uzun ömürlü olur. Orkidenizin yapraklarında bir yumuşama, pörsüme olmuyorsa iki çiçek sapıda kalabilir ancak en uygunu eski çiçek sapını çiçeği yoksa kesmektir.
Sayın ephesos ; orkide gübrelerinden alıp kullanıcam en kısa zamanda.:)
Tavsiyelerinizi de dikkate alıcam.Çok çok teşekkürler... :)
Kuzucuk saplarında tomurcuk şişirdi patlattı ve son hali bu.
kadir gecesimi doğdun aceba sen :)
Sayın SerDag, üç ya da dört kaiki var sanırım orkidenizde; sağlıklı bir şekilde kaikilerinizi olgunlaştırıp köklendirmek istiyor iseniz birkaç tavsiyem olacak.
Öncelikle ana bitkinin bakımını eksik etmemeli, ortam ısısına, güneş almasına ve saksı harcının nemli kalmasına dikkat edin, bitkinizin kaiki vediği yeri değiştirmeyin, muhakkak bir orkide besini kullanın, asla yeni bir çiçeksapı vermesine izin vermeyin fark ederseniz hemen kesin, kaikili sapında çiçek vermek için tomurcuklanmasına izin vermeyin. Birden fazla kaiki ana bitkiyi çok yoracaktır, sürekli gözlemleyin ana bitkinin yapraklarında bir yumuşama pörsüme görür iseniz bitkinizin yetersiz besin aldığını gösterir bunada dikkat edin.
Başarılar.
yıldıztozu
13-02-2011, 17:49
Kesinlikle size katılıyorum sayın gossip. Kadir gecesi doğmuş olmalı. :)
Keiki hem de birden fazla.
Umarım yaşatır ve orkidelerinin çiçeklendiği zamanı da görürsünüz sayın serdag.
Sayın Dilse yeni aldığınız orkide çok güzel görünüyor.
Gübre kullanımında dikkatli olun lütfen fazlası da çiçekleri yormakta.
Geçen sene hediye gelen orkidem kısa sürede bütün çiçek ve tomurcuklarını dökmüştü. Çiçek sapını tamamen kesip harcını değşitirdim ve vilmorin gübre kullanmaya başladım. 1 sene içinde 3 yaprak çıkardı ve eylül-ekim gibi çiçek sapı çıkarmaya başladı. Bu arada çiçek sapı biraz büyümüştü ki bir kaza geçirdi ve kırıldı :( Aslında hiç ümidim yoktu ama çiçek sapı kırılan yerin altından büyümeye devam etti ;) Veeeee uzun bir süre ne zaman açacak, bu tomurcuklar daha ne kadar büyüyecek derken dün açtı. Sizlerle paylaşmak için sabırsızlanıyordum. Burada tüm bildiklerini ve tecrübelerini paylaşan arkadaşlara teşekkürlerimle....
Çok güzel...
İşte bu olay orkide yetiştirmenin mükâfatı..
Başka hiçbir çiçek orkide çiçeği kadar mutluluk vermiyor bana.
Benimde merakla beklediğim iki tane var, hala açmadılar..
Alırken çiçeksizdi bu nedenle rengini bilmiyordum ama tomurcuklar sizin bitkinizdeki gibi yeşil. Galiba o da beyaz açacak...
Umarım sizinki de fazla bekletmez. Çok güzel bir mutluluk o kadar bekledikten sonra akşam eve geldiğimde açmış görmek. Ben de de var bir tane çiçeğini bilmeden aldığım. Ama o bu sene açmaz daha toparlanmaya çalışıyor. Seneye artık inşallah :)
Sayın yıldıztozu öncelikle teşekkür ederim beğeniniz için.
Öneriniz için de...:)Sıvı orkide besini kullanmaya başladım.Tavsiyenizi dikkate alıcam.
Saygılarla...:)
Merhabalar, ben aranızda henüz yeniyim, hergün orkideler hakkında forumdan bir kaç sayfa okuyorum, karşıma yeni bilgiler çıktıkça koşarak salonda duran orkidelerimi inceliyorum acaba hastalık var mı? tomurcuk veriyor mu diye? Şunu anladım ki insan konuya vakıf olunca daha çok zevk alıyormuş bitkilerini büyütürken. Şu an evimde 3 adet Phal.'im var benim de. Yavruağzı renginde olanın başına çok iş geldi :)) ama hala ayakta :) toprağı çok gevşek olduğundan sanırım kökleri ve yaprakları yana doğru yattı çiçeklerini de taşıyamaz oldu bu sebeple dengesiz duruyor. Üzerinde çok çiçek olduğu için toprağını değiştirmek istemiyorum. alalı yaklaşık 3 ay oldu 3-4 posta çiçek döküp yeniden tomurcuk verdi. Mor olanı 2 kere tomurcuk verdikten sonra 2 dalı da kurumaya başladı. Bende sizlerden edindiğim bilgilere dayanarak yeni yaprak çıkarttığı için 2 dalı da çıkış yerlerinden budayıp tarçın sürdüm. açık pembe olanını bir dalı çiçekli diğer dalı son boğumdan budanmış halde aldım. Çiçekli olan dal 2 kz tomurcuklandı çiçeklerinidöktü diğer dal ise yeni sürgün veriyor. O sürgünün günden güne büyüdüğünü görmek bile beni nasıl mutlu ediyor anlatamam. Sizlerle resimlerini paylaşıp yorumlarınızı almak isterim
Bu yana yatmış olan yavruağzı orkidemin kökleri...
bu da yaprak veren mor Phal'im
Bu da Pembe olan, sürgün verdi geçen hafta
Merhaba, daha önce bahsettiğim saksı içindeki beyaz pamukçuklardan sayın asya lotusun önerdiği gibi substratın kurumasını sağlayarak ve sulama aralıklarını 10 güne çıkartarak (Dezenfekte için Kesinlikle alkol kullanmadan :) ) kurtuldum. Phall. 2,5 ay gibi bir sürede olumlu ve ya olumsuz hiç bir göstergesi olmaması neyin belirtisidir? Önerileriniz için çok teşekkürler...
Sayın Siyahinci çiçeğiniz oldukça sağlıklı görünüyor. Sulamasını üstten yapmayın. Su doldurduğunuz bir kaba daldırarak yapın. Haftada bir sulama yeterli olur yine de sulamadan önce kontrol edin saksının içi kısmında su damlacıkları varsa sulamayın. Gübre olarak vilmorin'in orkide gübresini kullanabilirsiniz. Dışındaki saksı da şeffaf mı? Değilse o saksıdan çıkartın. Köklerin ışık ihtiyacı için. Çiçek saplarının ağırlığından dolayı çıkardığınızda denge sorunu olursa çiçekler geçene kadar kalabilir. Bu arada dıştaki saksıda su kalmamasına dikkat edin. Kaloriferin üstüne bir kap içinde su koyun nem için. Çiçekler geçene kadar toprak değişimi yapmayın. Bütün bunlar benim bir sene de yaptıklarım. Bir de tabii bu başlığı baştan sona okudum :) Tavsiye ederim gerçekten faydalı bilgiler var. Bu arada gözünüz korkmasın o kadar zor değil bakımı. Kolay gelsin
Siyahİnci
14-03-2011, 16:12
Sayın Siyahinci çiçeğiniz oldukça sağlıklı görünüyor. Sulamasını üstten yapmayın. Su doldurduğunuz bir kaba daldırarak yapın. Haftada bir sulama yeterli olur yine de sulamadan önce kontrol edin saksının içi kısmında su damlacıkları varsa sulamayın. Gübre olarak vilmorin'in orkide gübresini kullanabilirsiniz. Dışındaki saksı da şeffaf mı? Değilse o saksıdan çıkartın. Köklerin ışık ihtiyacı için. Çiçek saplarının ağırlığından dolayı çıkardığınızda denge sorunu olursa çiçekler geçene kadar kalabilir. Bu arada dıştaki saksıda su kalmamasına dikkat edin. Kaloriferin üstüne bir kap içinde su koyun nem için. Çiçekler geçene kadar toprak değişimi yapmayın. Bütün bunlar benim bir sene de yaptıklarım. Bir de tabii bu başlığı baştan sona okudum :) Tavsiye ederim gerçekten faydalı bilgiler var. Bu arada gözünüz korkmasın o kadar zor değil bakımı. Kolay gelsin
Biz sulamayı üstten döktük suyunu. Dediğiniz gübreyi en kısa sürede alacağım. Dışındaki saksı şeffaf değil simsiyah :) onu çıkartım en iyisi dedğiniz gibi. Çiçekler geçene kadar kalsın 20 tane falan çiçek var çünkü eğiliyor ama desteklenen çubuklar tutuyor .Deneyecem çok teşekkürler.
Herşey için çok teşekkür ederim :D
thisisme
16-03-2011, 16:47
Merhaba,
Bu forumda takip ettiğim kadarıyla orkide sahibi pek çok kişi çiçeklerine gözü gibi bakıyor ve çiçek açsın sağlıklı büyüsün diye uğraşıp duruyor. Ben de bu kişilerden biriyim. Evde üç orkidem var. Üçü de aldığım zamanki çiçekleri hariç hiç çiçek açmadılar. Orkide harcına olan var, denemek için diatomite aldığım var.Çiçek besiniydi, suyuydu, köküydü, ışığıydı... uğraştım durdum üç senedir. Henüz hanımefendiler çiçek açmadılar.
Birkaç ay önce çalıştığım şirkette patronun odasında bir orkide gördüm. Bakımsız, suyun içinde, yosun tutmuş...Velhasıl çok kötü görünüyordu. İlgileneyim dedim fırsatım olmadı. Geçen gün yine o odaya girdiğimde bir de baktım ki keiki yapmış. Hemen çaycı arkadaşa orkide harcı alalım bunu ayıralım dedim. 'Ne gerek var ki o kendi kendine kopuyor ben onları suya koyuyorum çiçek açıyor' dedi ve bana bir yoğurt kutusunda, topraksız harçsız bir yavru orkide gösterdi. Aynı anacın bir önce ki keikisiymiş.
Tabi yeni keikiyi uygun ortamda ve şekilde ayırdık. Başka bir saksıya aldık.
Sizin için bunları fotoğrafladım. Bu başlığı açmamın sebebi de çok uğraşıp orkidesinde çiçek göremeyen arkadaşlara moral vermek.
Darısı başıma.
Sevgiler.
NazMurat
19-03-2011, 12:16
Sizce bu uygulama Orkide için uygun mu?
Nemini kaybetmemesi için şefaf poşetinin tamamını açmadım.
Yapraklarına su püskürterek sulama yapıyorum.
Bilgi için şimdiden teşekkür ederim.
Saygılar.
Asya_lotus
19-03-2011, 19:34
Merhaba, daha önce bahsettiğim saksı içindeki beyaz pamukçuklardan sayın asya lotusun önerdiği gibi substratın kurumasını sağlayarak ve sulama aralıklarını 10 güne çıkartarak (Dezenfekte için Kesinlikle alkol kullanmadan :) ) kurtuldum. Phall. 2,5 ay gibi bir sürede olumlu ve ya olumsuz hiç bir göstergesi olmaması neyin belirtisidir? Önerileriniz için çok teşekkürler...
Kök gelişimi için 20 derecenin üzerinde sıcaklıklara ihtiyacı var, ve güneşli bir yerde tutmak. Şimdi bahar geldi, bitki normal şartlarda yer alıyorsa, büyüme devam mutlaka eder.
Siyahİnci
20-03-2011, 12:43
Vilmorin aldımda bunu 15 günde bir vericem bitkime.Yanlız anlamadığım birşey var 2 litre suya 10 ml mi dökecem.10 ml ne kadara denk geliyo ki bir kapak dolusu kadar falan mı ?
Kapağın yarısı 10ml sanırım Siyahİnci. Arkasında yazıyor olmalı.
yıldıztozu
21-03-2011, 21:52
Sayın Nazmurat,
Bence orkidenizin poşetini çıkarıp aydınlık bir yere koyarsanız bitkiniz için daha sağlıklı olur diye düşünmekteyim.
Mart/2010 da çiçekleri geçmiş ve çiçek sapı kesilmiş olarak aldığım orkidem Şubat başında açtı.
Beklediğim pembe veya beyazdı; beni şaşırttı...
198295 198296
Benim de çiçeksiz olarak aldığım bir orkidem var. Acaba o da beni böyle bir güzellikle şaşırtırmı?
NazMurat
24-03-2011, 18:26
Sayın Nazmurat,
Bence orkidenizin poşetini çıkarıp aydınlık bir yere koyarsanız bitkiniz için daha sağlıklı olur diye düşünmekteyim.
öneriniz için teşekkür ederim sayın Yıldıztozu
Aslında aydınlık bir yerde ama direk güneş ışığı almıyor. poşetini açtım. ancak çiçekleri tek tek kuruyup düşmeye başladı. yaprakları ve kökleri sağlam görünüyor ama sizde çiçek dönemi mi geçiyor? bu başka bir sıkıntı belirtisi mi? onu kaybetmek istemiyorum.
yıldıztozu
24-03-2011, 19:10
Sayın NazMurat,
Çiçeklerinin geçme zamanı gelmiş olabilir.
Bir de bazen yer değişikliği nedeni ile bitkiler strese girip çiçeklerini dökebiliyorlar.
Benim orkidem sabahları direk güneş ışığını alan bir camın kenarında, ama cama bitişik değil camdan 50cm uzaklıktaki bir sehpada.
Kışın perdeyi hiç kapamıyorum ama yazın özellikle çok sıcak güneşliği mutlaka kapalı tutuyorum.
Eğer kök ve yapraklarının keyfi yerinde ise bu çiçekler dökülse bile zamanı geldiğinde yine çiçek açacaktır.
Sayın Omar,
Çok güzel çiçek açmış orkideniz özellikle desen olarak muhteşem.
Demek ki halinden memnun ve sağlıklı :)
Her sene böyle güzel çiçeklerle evinizi çenlendirir inşallah.
Siyahİnci
25-03-2011, 14:34
Kapağın yarısı 10ml sanırım Siyahİnci. Arkasında yazıyor olmalı.
tamam yaptımbuldum teşekkürler çiçeğim çok daha güzel şuanda burdaki bana bilgi veren arkadaşlar sayesinde orkidemeisim bile taktım :p
ruhum diyom ona
:cool:
http://www.yukleresim.com/images/63012728678749980992_thumb.jpg (http://www.yukleresim.com/viewer.php?file=63012728678749980992.jpg)
Merhaba, şimdiye kadar orkidemi dinlendirilmiş su ile suluyordum. Forumu okuduğumda metallerinden arındırılmış sertlik derecesi az su ile sulamanın daha iyi olduğunu öğrendim. Kendimin hazırlayacağı bir düzenek ile orkidemi sadece aktif korbondan geçireceğim su ile sulamak bekletilmiş sudan daha mı iyidir? Fikir verirseniz sevinirim
Aktifcarbon filitreler suda çözülmüş çoğu organikleri, kloru ve diğer bazı halojenleri tutar, dinlendirdiğiniz suyu bu filitreden geçirip kullanabilirsiniz.
Ayrıca, klimaların çıkardığı atık suyu, aküler için satılan safsuyu, buzdolaplarının içinde oluşan buzları eriterek ya da en kolayı yağmursuyu toplayarakta orkidelerinizi sulayabilirsiniz.
Önerileriniz için çok teşekkürler. Şimdide torfunu değiştirceğim orkidemin kök durumu hakkında önerilerde bulunursanız sevinirim.
yarın beyazlaşan ve kuruyan kökleri temizleyip kestiği yerlere kömür tozu sürüp, Sayın Ziya Beydn gelen yeni torfuna kavuşturacağım. Yalnız sağlıklı görünen ama çok uzun kökler var onları saksıya yerleştirme konusunda biraz endişelerim var.
Asya_lotus
01-04-2011, 21:04
Yalnız sağlıklı görünen ama çok uzun kökler var onları saksıya yerleştirme konusunda biraz endişelerim var.
Tek bir yöne kökler saksıda çevirerek.:p Sonra substrat ile saksı doldurunuz.
Ortada görünen beyaz renkli ama sert olan kökleride kesmelimiyim..
Asya_lotus
01-04-2011, 22:02
Ortada görünen beyaz renkli ama sert olan kökleride kesmelimiyim..
Kesmeyin - onlar sağlam.
Çok teşekkürler. 1 yıl kadar önce forumu baştan sona okumuştum. Ama inşaat nedeniyle ilgilenemediğim için orkidem ölmüştü. Yeni orkidem için forumu tekrar okumaya başladım ama insan burdan teyit almadan yanlış birşey yaparsam diye sormadan birşey yapamıyor.. İlginiz için teşekkürler.
Bugün İzmit baumaxtan üzerinde sadece 2 çiçeği kalmış bir orkideyi 5 TL ya aldım. Saksının içi çamur gibi su içindeydi eve gelince saksıyı boşaltım ve orkidenin sadece yosunun içine dikildiğini gördüm. Yosunları temizledim şu anda yeni torfuna dikmek için kurutuyorum.. sadece yosun ile o kökler nasıl çürümemiş anlıyamadım..
Bugün İzmit baumaxtan üzerinde sadece 2 çiçeği kalmış bir orkideyi 5 TL ya aldım. Saksının içi çamur gibi su içindeydi eve gelince saksıyı boşaltım ve orkidenin sadece yosunun içine dikildiğini gördüm. Yosunları temizledim şu anda yeni torfuna dikmek için kurutuyorum.. sadece yosun ile o kökler nasıl çürümemiş anlıyamadım..
Bence torf a ekmeyin .Orkide toprağı farklı torfta yaşayacağını sanmam
Asya_lotus
02-04-2011, 20:57
Kökleri havada iki-üç gün kurumasını bekleyın, daha sonra saksiya dikin. Küçük boyutlu saksı bitki ekmeye çalışın. Substrat - çam kabuklar orta boy(1x1 sm), veya kokopeat kullanın. Hazır orkide toprağı - pek uygun bulunmuyo marketlerde.
torf derken orkide toprağını kastetmiştim. Substrat Sayın Ziya beyden geldi bu konuda bir sıkıntım yok. İki gün bekletmem konusunda haklısını bende düşündüm ama fala olur diye vazgeçiyordum..
Merhaba.
1. Fotoğrafta kurumuş gibi görünen kökler temizlenmeli mi? Eğer öyle ise kesmenin özel bir usulü var mı?
2. Sararmaya başlamış ve sararmış yapraklar bırakılmalı mı yoksa bunlar da temizlenmeli mi? Nasıl?
Şimdiden teşekkürler.
Orkideniz benim saksımı değiştir diye bağırıyor adeta. Yapraklardaki sararma, aldığı az besini çiçeklenme için harcadığını gösteriyor. Forumda belirtildiği gibi saksısını değiştirin bir boy büyük saksı iyi olacaktır o dışarı uzayan kökleri de ellemeyin havayi kök salmasının nedeni bu bitkinin karakteristik özelliğidir özellikle bitki kök salacak yeri kalmadığında bu yola başvurur onları ellemeyin arada su püskürtün. Sararan yapraklar zamanla kendileri düşecektir, bir orkide besini kullanın ve bitkiyi yeni saksısına yerleştirirken köklrin başladığı kısıma kadar gömün eğer çok derine gömerseniz çürüme yapabilir.
Çiçekli bir bitkinin saksısının değiştirilmesi tavsiye edilmez ancak birazdaha gecikirseniz bitkiyi kaybederseniz. Bitki yaprakları bile emerek çiçeklerine bakıyor, dikkat edin.
yıldıztozu
06-04-2011, 14:46
Feyzan Bey, ephesos size gayet güzel açıklamaları yapmış.
Dediği gibi çiçek varken saksı değiştirmemek gerekiyor ama sizin orkideniz ekstra bir durumda.
Alttaki sararmış iki yaprağı elleyin iyice yumuşamış ise parmağınızla en dibinden koparabilirsiniz. Ben genelde bu şekilde alıyorum yaprağı makas ile diğer yapraklara zarar verecekmişim gibi geliyor.
Çiçeğinizi güle güle büyütün. :)
Sayın Ephesos, sayın Yıldıztozu.
Bilgiler için çok teşekkürler, öyle yapacağım.
çözbeniarapsaçı
07-04-2011, 02:56
Zamanla yükselen harc ph ını bir miktar amonyum sulfatli su ile azcik dusursek faydasi olurmu?
cisemergun
07-04-2011, 14:19
Geçen yıl Nisan ayından bu yana bende olan bir orkidem var. Geçen sene çiçekleri döküldükten sonra, bahsedildiği gibi 3. boğumlardan iki dalını da kestim. Bu yıl, kestiğim boğumların hemen üzerlerinden sürgün verdiler. Ayrıca yaprakların arasından üçüncü bir dal daha uzadı ve hepsi şu an çiçekli. Benim öğrenmek istediğim bu yıl çiçekler döküldükten sonra budamayı nereden yapacağım?
Zamanla yükselen harc ph ını bir miktar amonyum sulfatli su ile azcik dusursek faydasi olurmu?
Ölçüm yaptınız mı, kaç çıktı?
Amonyumsülfat, tarım alanlarında uzunsüre kullanıldığında toprağın asitlik oranını yükselttiği bilinir, fakat ph değerleriyle ya da karışık kimyasal formüllerle uğraşmak yerine saksı harcının değiştirilmesi en pratik yoldur. İlla ph dengelemek istiyorsanız sitrikasit kullanın çoğu mutfakta bulunur zaten ( limon tuzu).
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.