PDA

View Full Version : Phalaenopsis

Sayfalar : 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14

anurt
04-06-2009, 16:17
tekrar teşekkür ediyorum. en kısa sürede halledip, kendilerine geldikleri zaman güzel fotograflarını göndereceğim.

bungee
04-06-2009, 16:58
Merhaba, yaklaşık 1 ay önce evime Phalaenopsis aldım. İnternette bakımını çok araştırdım, kimi yerde haftada bir kez sulayın derken, kimi yerde her gün spreyle ıslatın yazıyordu. Bende 3 günde bir sulama ve her gün torfu ve yaprakları spreyleme yolunu seçtim. (kendimce)

Bitki akşamüstü güneş alan bir pencere kenarında ve ışık tül perdeden filtrelenerek geliyor.

Son 1 haftadır oluşan farklılık hakkında fikirlerinize ve önerilerinize ihtiyacım var. Çiçeklerde hiç bir sorun yok, gayet canlılar fakat yapraklarda (vejetatif kısım) yer yer yuvarlak - şeffaf odaklar oluşmaya başladı. (Yuvarlak kısımlarda koyu yeşil renk açık yeşile dönüştü) Ayrıca yapraklarının ilk günkü gibi diri olmadığını farkediyorum. Ne yapmalıyım? Yardımlarınızı bekliyorum.

velveteen
04-06-2009, 23:48
Merhaba, arkadaşım kötü durumdaki orkidesi için benden yardım istedi. Bende sizin bilgilerinize başvurmak istiyorum.

Orkide seradan (2 senedir sağlıkla yaşadığı ortamı ve saksısı içinde) en fazla bir ay önce alınmış. Yapraklar sararmaya başlamış. Arkadaşım sürekli olarak çiçeklerden ve gövdeden sıvılar geldiğini kuruyup beyazlaştığını söylüyor. En son fotoğrafta yaprak gözünde sararmayı görebilirsiniz. Sararan yapraklar kesilmiş, şu an bir yeni yeşil, 2 de sararmış yaprağı var.

Fotoğraftan anlayabildiğim kadarı ile sıkı bir saksı harcı var, orkide harcı ve spanghum yosunu karışık olduğunu ve dediği gibi çok azda sulamış olsa yosundan kaynaklı suyun fazla geldiğini düşünüyorum. Kocaman bir çiçek sapı var, onu dipten kesmesini tavsiye ettim. Birde köklere bakılmalı ve harç değiştirilmeli belki.

Fotoğrafları yarın ekleyeceğim ancak özellikle bu ağlama nın sebebini biliyorsanız diye sabredemedim. Yardımlarınız için teşekkürler..

jjaponica
05-06-2009, 09:40
Merhaba;
dün geceden beri araştırıyorum fakat benim orkidemdeki gibi bi durum yaşayanla karşılaşmadım saksı kısmında küçücük yaprakcıklar çıktı bende bir tanesini çektim,galiba orkide tohumundan çimlenme olmuş çünkü orkide tohumuna çok benziyor resim koyamıyorum siteye eklemeyi beceremedim
şimdi bu durumda ne yapmam lazım yardımcı olurmusunuz

jjaponica
05-06-2009, 10:10
http://img192.imageshack.us/img192/5342/dsc04125.jpg (http://img192.imageshack.us/my.php?image=dsc04125.jpg)

http://img192.imageshack.us/img192/9184/dsc04128.jpg (http://img192.imageshack.us/my.php?image=dsc04128.jpg)

günsu
05-06-2009, 12:25
Baya reklamını yaptım bu markanın ama diğerlerine göre en iyi terkip bunda var ve denemiş bir sıvı gübre, Vilmorin.Yapı marketlerde var iki çeşidi var biri gelişme diğeri çiçeklenme dönemi için.

Sn Ephesos peki bu Vilmorinin hangisinin çiçeklenme ve gelişme dönemi için olduğunu nerden anlıyoruz:confused:Benimde iki yıllık bir orkidem var hiç açmadı sadece yaprak veriyor ve ikinci kutu vilmorin kullanıyorum.

cello_001
05-06-2009, 14:07
Bulunduğu ortan az ışıklı olabilir o yüzden çiçek vermiyor olabilir.

ephesos
05-06-2009, 20:39
Sn Ephesos peki bu Vilmorinin hangisinin çiçeklenme ve gelişme dönemi için olduğunu nerden anlıyoruz:confused:Benimde iki yıllık bir orkidem var hiç açmadı sadece yaprak veriyor ve ikinci kutu vilmorin kullanıyorum.

:D Ambalajının arkasını okuyarak.
Şaka bir yana bauhaus tan aldığımda ikisi de vardı, terkiplerindeki yüzdelik oranlar doğal olarak farklıydı.Ancak sizin orkidenizin türünü bilmiyorum, sadece sıvı gübre kullanmak bir orkidenin açmasına yetmeye bilir diğer şartlar ve istekleri de önemli.
Bahsettiğim sıvı gübreyi hiç kullanmadan da phelenaopsislerim açıyordu benim.

velveteen
06-06-2009, 11:29
Merhaba benim sorum kökleri en uygun şekilde budamak ile ilgili. Gezinmedim değil forumun tamamına yakınını okudum ancak hala budama konusunda kendimi yeterli bilgiye sahip görmüyorum, yardımlarınıza sevinirim.

Phal'ime Şubatdan beri bakıyorum. Çok düzenli haftada bir daldırma usulü ile içme suyu ile suluyorum. Sulama suyuna azot oranı yüksek besin ekliyorum. Günde 1 veya gün aşırı olmak üzere yapraklarına su püskürtüyorum. Keyfinin yerinde olduğuna inanıyordum. Ancak saksı dışına çıkacak kadar yana yatık bir gelişme gösterdiği için saksıdan çıkartıp tekrar yerleştirmek istedim. O sırada köklerin aslında sandığım kadar sağlıklı olmadıpını gördüm.

Fotoğraflardan da görebileceğiniz gibi köklerden gövdeden başlayan bir sararma mevcut. Köklerin uçları yeşil. Bu yüzden saksı içindeyken herşey yolunda görünüyormuş.

Bu kökleri budamam gerekiyormu bilemedim. Eğer sararan kökleri kesersem uçlarında yeşillikleride kaybedeceğim için zarar vermekten korktum.

Gövde üzerindede bir kararma mevcut. Ancak bu sefer sulamaya azami dikkat gösterdiğim için bunun çürüme olduğu ihtimalini göz önüne getirmek dahi istemiyorum.

Şu an kökleri açıkta bıraktım. Orkide toprağı alıp harç değişimi yapacağım başlamışken. Kökleri budamamın gerekliliği ve metodu konusunda yardımcı olabilecek arkadaşlar var ise çok sevinirim.

praecox
06-06-2009, 13:57
Bunu ben size bir orkide eğitiminde tatbiki olarak göstermek isterdim, ancak bir takım ailevi ve sağlık sıkıntılarım el vermedi.
Amelyattan yeni çıktım ara ara foruma göz atıyor isem de pek bir şeyler yazamıyorum.
Kök budaması konusunda acemilere tavsiyem ucu yeşil olmıyan kökleri geriye doğru kuru büzüşük oldukları yere kadar kesmektir. büzüşük yerin bitimi ile biraz boşluk bırakın tam sağlıklı yeri kesmeyin açığa çıkmasın kanallar. yine de tarçınlayın kömürleyin o uçları.
Ucu canlı yeşil olanlar ortada bir yerde kararma göstermişlerse de bir müddet idare eder.
Bitkinizin çoğu kökleri içi boşalmış hortum gibi olmuşsa gübrelemede aşırıya kaçmışsınız demektir onları kesin.
köklerde bu tarz parlak şişkinlikler mantar hastalıklarına da delalettir.
Evlerde phal.ler yandan gelen ışıktan dolayı her daim böyle bir yan yatarak gelişme gösterir. esasen epiphit olan bu türe de en uygun gelişme şeklidir bu. Bu sayede sulama suyu göbekte kalmaz kısa sürede yan yatmaış yaprak boşluğundaki göbek "sarnıç" ından akıp gider zaman zaman bunu düzeltmek uygun olur.

velveteen
06-06-2009, 15:36
Çok teşekkür ediyorum sayın praecox.. Dedikleriniz ışığında budayacağım. Ve gübrelemeyede dikkat edeceğim.

Acil şifalar diliyorum. Umuyorum en kısa zamanda sıhhatinize kavuşursunuz.

kopshtar
06-06-2009, 22:50
Praecox hocam çok geçmiş olsun. Sizi şahsen tanımıyorum ama yazdığınız her cümleyi takip ediyor ve uyguluyorum. Umarım en kısa zamanda eski sağlığınıza kavuşursunuz.

Oğuzhan
07-06-2009, 00:16
84501

praecox
07-06-2009, 09:16
Merhaba;
dün geceden beri araştırıyorum fakat benim orkidemdeki gibi bi durum yaşayanla karşılaşmadım saksı kısmında küçücük yaprakcıklar çıktı bende bir tanesini çektim,galiba orkide tohumundan çimlenme olmuş çünkü orkide tohumuna çok benziyor resim koyamıyorum siteye eklemeyi beceremedim
şimdi bu durumda ne yapmam lazım yardımcı olurmusunuz

Sayın jjaponica,

Şu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=439323) başlığı incelerseniz, bir de bu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9020)başlığa göz gezdirirseniz orkidelerin tohumdan üretim zorluklarını anlıyacaksınız.
O tohumdan çimlenen şey dışardan gelmiş bir ayrık otu gibi yabani bir nebatın tohumdan çimlenmesi olsa gerek.
Derhal uzaklaştırın.

günsu
07-06-2009, 16:50
Teşekkür ederim Sn Ephesos ;)

Orkidemin cinsi Sn Oğuzhanınki gibi pembe (kırmızı çilliden değil) cephe olarak güneydoğu ve perdenin arkasında direk günışığı almıyor.

Hergün fısfıslmaya çalışıyorum, burda okuduğum gibi haftada bir bulursam yağmursuyuna bulamazsam hazırsuya daldırıyorum.

Ben koçtaştan almıştım içerik olarak izelement katkılı NPK 4.5.6

Orkidelerin nemi çok sevdiğini düşünecek olursak yaşadığınız bölge bunun için çok uygun bizde bunu köklerine değmeyecek şekilde altına su koyarak fısfıslıyarak gidermeye çalışıyoruz belkide gübre vermeden açması bununla ilgili olabilirmi.

Sizin bu konuda maşallahınız var diğer orchlarınızıda görmuştum harikalardı, Allah nazardan saklasın :)

Sn Preacox geçmiş olsun acil şifalar dilerim.

ephesos
07-06-2009, 17:45
Sabredin sayın günsu, sağlıklı her orkide açmak zorundadır, açmalıdır demiyorum açmak zorundadır.Sadece sabredin ve ilgilenmeye devam edin.

jjaponica
08-06-2009, 00:47
Sayın jjaponica,

Şu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=439323) başlığı incelerseniz, bir de bu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9020)başlığa göz gezdirirseniz orkidelerin tohumdan üretim zorluklarını anlıyacaksınız.
O tohumdan çimlenen şey dışardan gelmiş bir ayrık otu gibi yabani bir nebatın tohumdan çimlenmesi olsa gerek.
Derhal uzaklaştırın.

yanıtladığınız için çok teşekkürler zaten koparıp attım bende

anurt
10-06-2009, 14:03
merhabalar tekrar.
öncelikle, praecox hocam, geçmiş olsun. umarım bir an önce sağlığınıza kavuşursunuz.
üstte hala resimleri olan keikilerimi ayırdım, "mr. south" marka (bilgisi olan varsa memnun olurum) (gördüğüm kadarı ile doğranmış hindistan cevizi kabuğu ve bir miktar torf, biraz da tanımlayamadığım ve yosun olduğunu umduğum madde içeren) orkide toprağına ektim. vilmorunle her sabah yapraklarına su püskürtüyorum.
ilk başta herşey yolunda görünüyordu ancak birkaç gün önce aşağıda resimlerini eklediğim gibi, yapraklarda bölgesel sararma ve kurumalar başladı. bir fikri ya da bilgisi olan varsa, sevinirim.
en zayıf olduğunu düşündüğüm en ufağım ise canavar gibi çıktı (maşallah:p) buruşmuş yaprakları tekrar toparladı, mutlu mutlu bakıyor bana şimdilik :)
ilginize şimdiden teşekkürle...

kopshtar
10-06-2009, 16:03
Güneş yanığına benziyor. Sizin evde olmadığınız saatlerde bulunduğu yere güneş geliyor olabilirmi?

praecox
10-06-2009, 16:27
Kophstar çok haklı,

Bu resmen vede çok tipik bir güneş yanığı, kuzey yarım kürede, haziran temmuz ayları unutmayın ki (biz cevre ısıs olarak çok hissetmesek de) güneşin en dik ve yanıcı ışınlar yaydığı aylardır.

anurt
10-06-2009, 16:52
kopshtar, praecox hocam, çok teşekkürler hızlı yanıtınız için.
haklı olabilirsiniz çünkü evim çok iyi güneş almadığı için, güneşten en fazla faydalanabileceklerini umduğum şekilde konumlandırmıştım. tabii pencereler de açık olunca sanırım tül-tel hikaye oluyor...
peki bebekleri kurtarmak için ne yapabilirim? güneşten çekmek yeterli mi? yapraklarına herhangi bir müdehale gerekli midir/ uygun mudur?

praecox
10-06-2009, 17:54
Doğrudan hiç güneş ışığı almıyacak gölge ancak aydınlık bir yere bakımına devam etmenizin dışında yapılacak bir şey yok. Yanıklar saman gibi gri sarı kurıyacak kalacak düzelme gibi bir şey sözkonusu değil. genelde yapraklara su püskürtmeyin derim, ancak sabahın erken saatlerinde kireçsiz yağmur suyu gibi bir su püskürtürseniz iyi gelir. bir iki saat sonra emici bir kağıtla göbeğini ve kurumamış su damlalarını silin, kurutun.
Normal bakımını sürdürün yeni yapraklar verebilecek gücü varsa ileriki aylarda anlaşılacaktır.

4.tekilkişi
10-06-2009, 23:11
Yemekteyiz programını izleyenler varsa, masaya konulan orkideyi farketmişsinizdir. Çok hoşuma gitti. Nasıl o şekilde konulmuş? Birden fazla orkide heralde. Yosun var sanırım ve nasıl bağlanmışsa ve neyin üzerine koyulmuşsa harika gözüküyordu. O şey ne acaba? mantar meşesi kabuğu mu? Dikkatini çeken var mı?

kopshtar
11-06-2009, 07:36
İlahi 4. tekilkişi;
Hiç seyretmediğim bir programı orkide uğruna seyretmek zorunda kalacağım. Bu akşam varmıdır acaba :)

fsuzen
11-06-2009, 08:19
Bence bambu'yu yandan delmiş ve saksı yapmışlar.Harç olarak spagnum yosunu olabilir.

anurt
11-06-2009, 09:34
hızlı cevaplarınız ve ilginize tekrar teşekkür ederim praecox hocam. ayrıca tekrar geçmiş olsun.

4.tekilkişi
11-06-2009, 13:04
Kopshtar, bu akşam da görebilir misiniz bilemiyorum. Belki dünün özeti gibi birşeyler gösteriyorlarsa olabilir :) Fsuzen, Nisan ayında Karşıyaka fidanlıkta yapılan İzmir toplantısında bize bir soyulmuş mantar meşesi kabuğu göstermişlerdi zaten o boyutlarda değildi. Ama bambu olabileceği hiç aklıma gelmemişti. Heralde öyledir.

thomasina
11-06-2009, 21:19
Selamlar. Bana dün gece reklam çekiminde kullanılmış bir adet Phalaenopsis getirdiler. Çok kötü görünmediğini düşünsem de çekim ortamlarını bildiğimden yıpranmış olabileceğini düşündüm. Konuyla ilgili sayfaları tek tek dün geceden beri okumaya başladım, ayrı ayrı başlıkları da. Sormama rağmen en son ne zaman sulandığını ve kaç gündür nerede tutulduğunu öğrenemedim. Hayatım boyunca orkide beslemekten hep korktum. Bu bence dene-yanıl yöntemiyle heba edilebilecek bir okul dersi değil. Güzelim bitkiye bakmaya cesaretim yoksa denememem gerektiğini de düşündüm. Deneyimli ellere bırakmak bence en akıllıcası. Kaldı ki evim güneş konusunda ona uygun mu? Bütün gün yalnızca saat 10 civarı başlayan saat 14,30 gibi biten ama odayı tamamiyle kaplamayan bir güneş ışığım var. Yalnızca iki köşe çok dik olmadan ışık alıyor. Diğer odalarımda koyacak uygun bir yerim de yok. Ama akşam baktım da almasam süs diye kullanılacak ve kimse ilgilenmeyecek mecburen üstlendim. Bu nedenle bakımla ilgili önerilerinizi ve diğer konuları okumaya çalışıyorum zamanla. Ama öncelikle nasıl göründüğü konusunda bir fikre ihtiyacım var. Sağlıklı duruyor mu? Sizce çok susuz kalmış mı? Hemen dediğiniz yöntemle bir sulama yapsam mı? İnanın size resmi göstermeden ezberden bir şey yapmaya içim elvermedi. Bir ilgilenip görüşlerinizi bildirirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

http://img190.imageshack.us/img190/3695/s7301549.jpg

thomasina
11-06-2009, 21:23
http://img20.imageshack.us/img20/5020/s7301551.jpg

http://img193.imageshack.us/img193/3977/s7301552.jpg

Diğer iki görüntü de bunlar.

silence
12-06-2009, 07:47
orkideniz gayet saglıklı gozukuyor bazen fazla ilgi öldürüyor onları:D haftada bir sulamanız yeterli olacaktır daldırma metodu uygulayabilirsiniz. Çok acele etmeyin bence durumunu gözlemleyin ve bir periyoda sokun orkidenizi ve sürekli kurcalamayın bırakın size ve yerine bir alışsın ilk önce :D

karaefsun
12-06-2009, 09:15
merhaba
sayın silence thomasina' nın orkidesinin pekde sağlıklı olduğu söylenemez forumdaki bilgilere dayanılarak. yapraklar kendilerini salmışlar, saksı dışındaki kökylerde kuruma var onları püskürtme yoluyla gün aşırı nemlendirmeniz gerek. çiçeklerde bayık gibi duruyo bence iyi bi sulamadan sonra gözlenip ona göre bakım uygulamak gerek acizane görüşlerim iyi günler

Loa
12-06-2009, 09:54
orkidelerimi daha iyi ışık almaları için balkona çıkarmıştım. birkaç tanesi sürmeye başladı. birinin sürdüğünü yaklaşık 1 hafta kadar önce farkettim ama diğerlerinden farklıydı; yaprak çıkarıyordu dalın tepesinde... hayatımda ilk defa böyle birşeye rastladığım için sizlere danışmaya karar verdim. yorumlarınızı bekliyorum.
[img=http://img14.imageshack.us/img14/2752/dsc09993k.th.jpg] (http://img14.imageshack.us/i/dsc09993k.jpg/)

COYOTE
12-06-2009, 10:01
Sn Loa panik yapacak birşey yok;)
Bu başlıkta aradığınız cevapları bulabilirsiniz.

Loa
12-06-2009, 10:15
Sn Loa panik yapacak birşey yok;)
Bu başlıkta aradığınız cevapları bulabilirsiniz.

:) teşekkürler

thomasina
12-06-2009, 11:16
Teşekkürler silence ve karaefsun. Ama şimdi ne yapmalıyım ben, su püskürtmelimiyim yoksa birkaç gün beklemeli miyim? Ben her ne çiçeği olursa olsun ortam değiştiği zaman birkaç gün hiç bir müdahelde bulunulmaması gerek diye bir bilgi anımsıyorum ama, yanılmış da olabilirim tabii. Zaten hassas olan bu güzelime şimdi ilk etapta su verilmeli mi?

karaefsun
12-06-2009, 12:26
ben verin derim,fakat resimde olduğu gibiyse, hemde daldırma yöntemiyle (çeşme suyu kullanmayın) saksı harcı iyice suyu çekene kadar yaklaşık 10 dakka yeterli olur. bakımı içinde çok çekinmeye gerek yok suyu ihtiyacı olduğu zamanlarda verin periyodik olarak vereceksiniz diye bişey yok ne zaman saksının ortasıda kurumaya başladı o zaman sulama yaparsınız bitkiye baktıkça sizde onun neyden hoşlandığını anlayacaksınız. hoşçakalın

thomasina
12-06-2009, 14:21
Teşekkürler karaefsun.

oppss!
17-06-2009, 13:46
Birkaç ay önce iki orkidem için bir sepet hazırladım. Sepeti içten java moss yosunu ile kapladım. içine orkidelerimi koyup iri çam kabukları, fındık, ceviz vs. kabukları ile doldurdum ve havadar biryere astım.
Bakımını şoyle yapıyorum;
2-3 günde bir su veriyorum. Çünkü su kaybı çok hızlı oluyor ve bu tür sulamam nedeniyle java moss yosınları canlı ve çam kabuklarına yapışarak uyum sağlamış durumda. Yosunlar nemi azda olsa koruyor.
Resimlerde göreceğiniz gibi beyaz olan çiçek sapı verdi, diğer mor olanıysa yeni yaprak çıkarıyor ve ikisininde durumu gayet iyi.
Sizce bu uygulama doğru olmuş mu?

kopshtar
17-06-2009, 15:23
Maaşallah ikiside salıncakta gayet mutlu görünüyor. Demek ki olmuş :))

oppss!
18-06-2009, 11:55
Bugün sulamak için indirdim, yeni fotoğraflar gönderiyorum daha fazla bilgi sahibi olmanız için:)
Ayrıca tosunu akvaryumcu bi arkadaşdan aldım, plastik bir kabın içinde az su var üzerindede bir avuç kadar yosun var ve 3 tl. Herhangi bi haşarat için temizlemeye gerek yok yani:)

Oğuzhan
18-06-2009, 13:27
Güzel olmuş.Bebekler hayatından memnun görünüyorlar.

anurt
19-06-2009, 09:14
sn. oppss!, çiçekleriniz çok güzel görünüyor. doğrusu ben de çok istedim ama ankaranın kuru havasında cesaret edemedim. ankara veya benzeri bir yerde deneyen biri var mı? başarılı ya da başarısız, aktarabileceğiniz bir tecrübe var mı acaba?

wweylul
19-06-2009, 15:58
cok sukur canlandi onlari cok seviyorum onlarla ilgilenmek cok guzel onlar benim canlarim

oppss!
20-06-2009, 19:28
Sayın anurt, ben bu uygulamayı durumları iyiye gitmeyen orkidelerime daha yakın bi dağada yaşamaları için yaptım. Tabii sizinde yapmanız için önerilerde bulunabilirim:)

İlk olarak yapımarketten aldığınız orkidenin çiçeği geçtikten sonra sapı dibinden kesin. Bu uygulamayı çiçeği varken de yapabilirsiniz ama ben çiçekleri geçtikten sonra yaptım.
Sepeti siz yapamazsanız (ben kendim yaptım aslında biraz aceleye geldi) bu tür bi sepet bulabilirseniz yani bazı mutfakta kullanılan buna benzeyen araçlar var...
Yosun nerden bulabileceğiniz biraz karışık ama akvaryumcularda yapay kayaların üstünde hazır yosunlar bulunuyor, bunlarda olabilir...
Tarif ettiğim gibi yani yosunu dışa doğru içerden olacak şekilde sepete döşeyin orkideleri koyup iri çam kabuklarını kuyun...(ben bugün yosınların arasında yeşil bir kök ucunun aşağı doğru indiğini farkettim:)
Tabii ortam şartlarını karşılamak zor zira ben garip bi bölgede yaşıyorum gerçekten burası sürekli %85-90 civarı neme sahip bi bölge.... Karadenizin mikroklima alanı gerçekten çok ilginç arada çok şiddetli yağmurlar yağar buralarda arada orkideleri balkona bırakırım, bundan memnun görünüyorlar...
Ankarada bu şartları nasıl sağlarsınız bilmem ama büyük bi akvaryumunuz varsa şanslısınız örneğin akvaryumun su üstünde kalan yapay kayaların üzerinde bir ay gibi yosun yetirştirip, orkideyide yosunun kuru kalan yerine tel gibi bir şeyle sabitlerseniz orkideniz bundan çok hoşnut kalacaktır. Denemedim ama böyle bir fikrim var.

Umarım yardımcı olmuşmdur:)

anurt
23-06-2009, 22:37
çok teşekkür ederim sn. oppss!. doğrusu akvaryum bulunca içine iki balık atma hayalim var ama henüz buna bir orkide dahil etmemiştim:)
karadeniz gibi bir yerde nemden dolayı daha kolay görünüyor ama ben burada bebeklere nem&aydınlığı en optimumda mutfakta sağlayabildiğim için orada bakıyorum. gene de uygun şartları sağlayabilirsem, önerilerinizi deneyip, sonuçları aktarırım. tekrar çok teşekkürler. :)

Seyfi Dağdeviren
25-06-2009, 12:43
Sayın Praecox;Phalaenopsis lerimin kök çürümesini önleyebilmem için önerinizi farklı biçimde uyguladım.Gerede çıkışındaki gölette yetişen yosun yerine Mengen-Gökçesu arasındaki bir çeşmenin yalağındaki yosunları kullandım.Orkidelerimden birinde kök çürümesi hiç kök bırakmamıştı,onu kaybettim.Diğerinde yarım bir kök kalmıştı.Dün kök kontrolü yaptığımda 3 kökün gelişmekte olduğunu gördüm.Yardımlarınızdan dolayı minnet ve şükranlarımın kabulünü arz ederim.Saygılarımla.

oppss!
28-06-2009, 10:55
Malesef sepet geçenki fırtınada balkonda kalmış yere düşüp dağıldı bende yeni saksıya aldım neyseki çiçek sapına birşey olmadı koklerede hiçbir zarar gelmemiş resimler ektedir... Umarım çiçeklerinin resimlerinide ekleyebiirim:)

anurt
29-06-2009, 14:29
sayın oppss!, çiçeklerinzi için üzüldüm, çok da hoşuma gitmişti fikriniz. umarım toparlarlar.
yaklaşık 4 hafta önce ana bitkiden ayırdığım 3 bebek phal.im vardı. (bkz: bir önceki sayfa:D) en küçükleri en canavarları demiştim ya, şimdi yaprak çıkartmaya çalışıyor. günde 5 kez gelip gidip bakıyorum, dil çıkartıyor bana sanki serseri :p. birinin kurtulacağından emin değilim ama o direndiği sürece, ona bakacağım sanırım. o güneş yanıkları kelaynağa çevirdi kızımı. üçüncüsü ise gene kelaynak gibi kaldığı halde (sadece yarım yaprak) o yarım da gayet etli ve yeşil görünüyor. ondan da bir atılım bekliyorum;).
yapraklar biraz daha büyüsün, fotoğrafını koyarım.
bu arada, bir ziraatci arkadaşım iba nın yakıcı bir hormon olduğunu, bitkiyi yakabileceğini, onun yerine "hümik asit" nin kulanılabileceğini, daha az yakıcı olduğunu söyledi. konu ile ilgili bilgisi olan var mı acaba? :confused:

oppss!
03-07-2009, 16:36
Bende çiçeğimin ilk tomurcuğunu gördüm:) Ama çiçek bayağı yoracak gibi geliyor, yaprakları saldı biraz ama yeni kökler vermeye devam ediyor ki bu galiba iyi haber:) Ben şahsen hiçbir gübre vs. kullanmıyorum, doğal yaşama yakın yaşasınlar yeterli:)
Resim eklemek için çiçeğin açmasını bekliyorum:)

anurt
03-07-2009, 23:25
şahsen, doğal yaşam koşullarından birkaç nesil ayrı düştüğü için, gübre ve diğer yapay ihtiyaçlarının, sahipleri tarafından giderilmesi gerektiğini düşünüyorum çünkü en temel hücrelerini saymazsak, çiçeklerimiz başka türlüsünü bilmiyorlar. şımarık ve "gerçek/doğal" hayattan bihaber kızlar yetiştiriyoruz kendimize:)
sabahın köründe kalkıp kuzu kuzu spreyliyorum, onlara ne kadar güzel göründükleri konusunda tiradlar döşüyorum, (nispeten) düzenli sayılabilecek bir rutinde onları suluyorum. 3 bebek ve 3 yetşkin orkidem var. 3ü yaprak veriyor, ikisinin tepesinde hala çiçek var. gerçi, birini daha az güneş görmesi pahasına salonda tutuyorum, gözümün önünde olması hoşuma gidiyor:D
onları tekrar doğal hayata salmayacağımıza göre, biraz şımarık olsunlar, varsın olsunlar, ben zaten onları şımarık seviyorum sanırım :D

praecox
04-07-2009, 00:35
Sanırsam bir konuyu atlıyorsunuz, veya görmezden geliyorsunuz. Evimizde baktığımız phal. türevi orkideler bu şekli veya bu hali ile "normal" de doğal yaşamda hiç bulunmuyorlar. Bu türev veya çaprazlar insan eli ile üretilmiş ve ev şartlarına uyum sağlıyabilecek büyük ve daha gösterişli çiçekler açabilecek hale gelene değin çaprazlanmış türlerdir.
Bazıları bol ışık aşırı nem belli bir dinlenme dönemi gibi istekleri var iken benzeri türevleri bu gibi istekleri olmıyabilir.

Asıl doğal türlerin evde bakımı çok zor iken bu çaprazlar çok daha kolay evlerde bakılabilmekte isteklerinde çok da seçici değiller.

Bu bilgiler ışığında tüm metodlar veya yollar gübreler phytohormonlar, bitkinin daha büyük, daha gösterişli, daha parlak renkte ve kalıcı dayanıklı çiçekler açması için, mübahtır. :D

Saygılarımla

cicada
06-07-2009, 10:42
Merhaba benim bir phalimim içinde çok çok ufak oldukça hızlı hareket eden beyaz böcekçikler var. Bunlardan kurtulmak istiyorum çünkü diğer saksılarıma da geçmiş olabileceklerini düşünüyorum. Supracide mi kullanmak lazım evde bir ilaç yapamaz mıyız, ayrıca supracide nerden alabilirim?
Saygılar,

ephesos
06-07-2009, 22:33
Uyguladığım özel bir teknikle phallerimin haziranda açıp kışa kadar çiçekli kalmalarını sağlıyorum bu şekilde yaz boyunca çok dayanaklı ve kaliteli çiçekler elde ediyorum.

nrkrkmz
06-07-2009, 22:50
Süperler,
Bende bunu bir şey zannedip seviniyordum.
Güle güle büyütün.

is_m@il
07-07-2009, 12:05
Uyguladığım özel bir teknikle phallerimin haziranda açıp kışa kadar çiçekli kalmalarını sağlıyorum bu şekilde yaz boyunca çok dayanaklı ve kaliteli çiçekler elde ediyorum.

Nasıl bir özel teknik acaba Sn. ephesos? :confused:

anurt
07-07-2009, 12:26
Sn. ephesos, tekniğinizi biz stajyer orkide meraklıları ile de paylaşsanız :)
sn. praecox hocam, kesinlikle haklısınız. unutmuştum bizim phal.lerin çapraz olduğunu. farketmez, beni mutlu etmeleri için çiçek ve yaprakları ile, onlara ne lazımsa veririm. dediğim gibi, ben zaten biraz şımarık seviyorum kızlarımı.
bu arada, bebeklerimden biri telef oldu. dayanacağımdan emin olmadığım yavru, son yaprağı da sallayınca, ben de saksısını deşip baktım, kök "vıck" diye elime geldi resmen. köklerine kadar çürümüş. o dehşetle diğer bebeklere atladım, (doğru mu yaptım bilmiyorum ama) saksıdan çıkarmaya bile gerek görmedim çünkü kökler iyice sarmış galiba toprağını, birkaç parçayı kenara kaydırınca gördüm ki, kökler sıkı, sağlam ve uçlarında minik füzeler var:D ben de kalan iki bebek phal.in yeni yaprak resimlerini çektim, ekte mevcut.
izninizle birkaç sorum olacak:
. hümik asit hakkında bilgisi olan var mı acaba?
. saksıların dibine koyduğum suyun içinde yaklaşık 2mm boyunda böcekçikler görüyorum. sanırım saksıdan dökülüyorlar. haftada 1 falan oluyor. ben de acilen suyunu değiştiriyorum ama ne ya da neden kaynaklı olduğunu bilmediğim için herhangi bir ilaçlama yapmadım. bu konuda bilginiz var mı?
şimdiden teşekkürler...

praecox
07-07-2009, 13:20
Humik asidi orkidelere denemye yeltenemedim ancak çok iyi dozajlanırsa iyi netice alınabilir diye düşünüyorum.
Sudaki böcekler için bir şey diyemiyorum ilaç kullanmıya da gerek kalmıyabilir ya saksıyı kuru bir yere alın bir kaç günlüğüne veyahut da kovaya batırıp su yüzüne çıkan böcekleri bir inceleyin. Popülasyonu fazla ise herhangi bir böcek ilacı, yine dikkatlıca dozajlıyarak, tatbik edebilirsiniz.

Sayın ephesos,

Evet bu çiçek açtırma tekniklerinizi ve metodunuzu bize de burdan paylaşırsanız veya anlatırsanız seviniriz. :)

merakli
07-07-2009, 14:04
Düzey 1 orkide acemisi olarak ben de sayın ephesos'un yöntemini çok merak ettim. Acaba teknik bizim için uygun mudur?

Bir de değerli praecox hocam; verdiğiniz kıymetli bilgiler için çok teşekkür ediyorum. Uzun zamandır imrenerek izlediğim orkidelere, detaylıca verdiğiniz bilgilerden cesaret alarak en sonunda sahip oldum. Affınıza sığınarak bir soru yöneltmek istiyorum. İki orkidem var henüz 10 gündür birlikteyiz. Her ikisinin de tomurcuklarının tümü açmış halde.

Ancak birinin kökleri çok koyu yeşil, yumuşamış gibi görünüyor, saksı harcı kuruduğunda saksının üzerinde köklerin etrafında kalacak şekilde yeşil yosunumsu bir iz oluşuyor. Sizce de tarif etmeye çalıştığım görüntü kök çürümesinin işareti midir? Aldığımda bir parmak kadar suyun içindelerdi ben de ilk sulamayı harcın kurumasını bekleyerek 8 gün sonra yaptım.

Çiçekleri tamamen geçtikten sonra daha önceki mesajlarınızda önerdiğiniz şekilde (köklerin yumuşaklığının kontrolü, steril makas, kömür uygulaması gibi) köklerini temizlemeyi ve saksı harcını değiştirmeyi düşünüyorum.

Özellikle bu çiçeğimin yeniden sağlıklı bir şekilde çiçek açabilmesi için, çiçek sapını tamamen kesmem uygun olur mu?

praecox
07-07-2009, 15:05
Zaman zaman bu foruma üye arkadaşlardan veya çevremden Phal saksılarının zarflı (saksı bir porselen veya benzeri dekoratif saksı üstlüğü) olarak su içinde bakıldığı çok sağlıklı hatta çiçeklendikleri anlatılmaktadır.
Yazın bu sıcaklarında saksıların su içinde kalmaları pekde sorun teşkil etmediği anlaşılıyor. Phal.ın kökleri suya değince bu ortama asimile olunca çürümeden gelişmeleri mümkün, ancak kışın çok dikkat edilmeleri gerek. Özelikle saksı harcı ayrışmış ise kök çürüklerini dikkat etmek gerek. Saksı harcını da her sene değil se de en geç ikinci senede değiştirmek uygun olur.
Saksı harcını yazın değiştirmek en uygun zamanıdır. Yeni bir yaprak açıyorsa yaprağın tam oluşumuna mütekip bu işlemleri yapmak da çok akıllıca olur.
Phal.lerin normal şartlar altında ortalama 4 ila 6 ayda bir yaprak açtıklarını bilmek de, belki bu noktada zamanlamayı ayarlamak için, faydalı olur.

Saksı harcı değişimi yapılırken çiçek sapını kökünden kesmek de uygun olur. Kışa doğru oluşan yeni hatta çelimsiz olabilecek çiçeklenme girişimlerini kemsek sureti ile bastırı isek gelecek sene ilk bahar ve yaz başı çok daha gür ve sağlıklı çiçeklenme görülebilir.
Yanılmıyorsam sayın ephesosun da bahsetiği teknik bu olsa gerek. Kışın çiçeklenmeyi bastırmak veya önleyerek bitkinin daha güçlenip ve havaların ısındığı günlerin uzunca aydınlık olduğu zamanlarda çiçeklenmesine izin vermek.

ephesos
07-07-2009, 23:08
Evet sayın hocam aynen öyle, kış aylarında ve sonbaharda çıkan çiçek saplarını acımadan endipten keserim, bunun yanında kışın saksı harçlarını elimden geldiği ve bitkiyi strese sokmayacak kadar kuru tutarım, 15 günde bir tavsiye edilen sıvı gübre oranını 4/1 e indirgeyip her sulamada veririm, şubatla birlikte gübre oranını artırıp gene her sulamada veririm,sıcak yaz aylarında bol sular altlarında kalan suyu almam, asla su püskürtmem ve yaprak gübreside kullanmam (bu mantar hastalıklarını tetikliyor) birkere yerine yerleştirdiğim bitkimin yerini asla değiştirmem (bu da strese neden olabiliyor) yaz aylarında asla direk güneş ışığına maruz bırakmam (sabah 6 ve 8 saatleri hariç) ortamda sürekli hava sürkülasyonu olmasına dikkat ederim, köklerini ve yapraklarını sürekli kontrol eder kararma, sararma veya çürüme olup olmadığını kontrol ederim, saksı olarak ışık geçirebilen saksılar kullanırım, yaprakların üzerindeki ilaç artıklarını temizlemem ( bir çeşit korum amaçlı), saksıların içinin bol miktarda hava alabilmesi için saksıların üzerinde bol miktarda hava deliği açarım...

Sayın hocam bu tekniklerin ve bilgilerin çogunu sizden öğrendim, umarım bir gün ben de sizin kadar uzmanlaşırım.Siz de biliyorsunuz ki şimdi bir çok arkadaş ben bunu ve ya şunu yapmıyorum ama genede benimkiler çok iyi, bunların çoğu mit falan diyeceklerdir, bu bağlamda daha öncede dediğimi tekrarlıyorum arkadaşlar orkidelerinizin bulunduğu ortamı iyi analiz edip şartlarınızı ve tekniklerinizi ona göre geliştirin örneğin sobalı bir evde oturan arkadaşımızın saksı altlığında kış aylarında su bırakamayacağı gibi.

oppss!
08-07-2009, 12:32
Benimki geç kaldı:D

callypso
09-07-2009, 08:01
sayın ephesos,herşeyden once Sizi tebrik ederim ve saygılarımı sunarım.
7 ay boyunca çiçek açtırmanın tekniği tam olarak sadece bu şartlardan mı oluşuyor ? anladığım kadarıyla : kış aylarında kuru turuyorsunuz, yaz aylarında bol sulama yapılıyor (hem de besinli),bol sulamaya hangi aydan itibaren başlıyorsunuz?
kışın çiçek sapları budadığınızda tekrar nezaman çiçek sapı oluşturuyorlar ? çok web-sitelerde okumuştum ki "phalaenopsis" e zorla çiçek açtıramazmışsın, insan gibiymiş, keyfine göre çiçek açıyor veya yıllarca açmıyor....
sulamayı nasıl yapıyorsunuz, suya daldırarak mı?
afedersiniz, çok soru sordum,ama ben bu bitkinin bakımını tutturamamıştım, bilgi edinmeye çalııyorum
saygılarımla

ephesos
09-07-2009, 22:30
Sayın callypso, ben bu şartları yerine getirerek başardım bunu. Aslında başardığım bir şey yok ortamın ve bitkinin durumunu dikkate alarak bakım uyguluyorum sadece.
Kış aylarında da sıvı gübre kullanıyorum ama dozunu dört te bir oranında azaltarak, bol sulamaya havaların yeterince ısınmaya başlamasından itibaren başlayıp havalar soğuyana kadar devam ediyorum.Kışın çıkarmalarına izin vermediğim çiçek saplarını nisan sonundan itibaren çıkarıp, haziran sonunda çiçekleniyorlar. Sulamayı altlarında paslanmaz büyük bir altlık olduğundan bol bol üstten yapıyorum altlıkta kalan su bir hafta içinde kayboluyor. Eğer bir ya da bir kaç orkideniz varsa daldırarak sulamanızı tavsiye ederim. Phelenaopsisler inatçı değildir, hatta en kolay açan orkideler bence, gereksinimleri belli ona göre müdahale ettikten sonra sorun çıkarmadan bol bol çiçek verirler.

anurt
10-07-2009, 02:04
sn. praecox ve sn. ephesos, verdiğiniz bilgi ve yardımlarınız için teşekkürler. bebekleri yeni yerlerine yerleştirirken elim gittiydi ama, bir daha çiçeklenmeye kalkarlarsa, nasıl yaparım da onları budarım, bilemiyorum doğrusu :S
hümik asidi denersem, sonuçları paylaşırım. hatta, bir de iba alır, karşılaştırmalı tablo bile sunarım:D
iyi çalışmalar.

callypso
10-07-2009, 09:35
sn.ephesos, cevabınız için teşekkür ederim. bu bitki ile arkadaş olmayı tekrar deneyeceğim, anlaşılan ben onları sürekli bir yerden başka yere taşıyıp stres yarattım....birde suya boğdum
teşekkür ederim

zeynep örenk
10-07-2009, 14:09
Benim orkideye ilk bulaşmam hastalarımın hediye getirdiklerini canlı tutabilmek amacıyla başladı. Kaç tanesi elimde telef oldu bilmiyorum. Ama elimde biri can cekişen 2 kelebek orkidem varken Ziya Beyin cattleyalarıyla tanıştım. Koku sevdiğim için hızla tavsiye edilenleri yapmaya başladım. Bu cinsin yazın açtığını sanmıştım. Çünkü cattleyaların yanında öylesine teferruatsızca bu bitkilerede bakıyorken, şaşırdım evet kendiliklerinden sessizce açıverdiler. Özellikli bir şey yapmadım. Haftasonu sonbirkez Ziya beyin çiftlikte birşeyler bulurum diye bakarken onunda çıldırmış kelebeklerini gördüm ve 2 tanesini çaldım. Seranın içi ise üzeri gonca dolu cattleyalar dolu idi. Bu yaz galiba iklimde birşeyler farklı. Orkideler çoşmuştu. İşte benim yürüttüklerim.

callypso
13-07-2009, 09:03
ay-ay-ayyy! nazar değmesiiin! çok güzel kelebekler, güle -güle büyütün

karaefsun
20-07-2009, 13:36
sayın praecox
phallerde veya diğer orkidelerde kullanılan besinleri bulmak benim için sorun, ev ortamında eldeki imkanlarla veya malzeme satın alınarak orkide besini yapabilirmiyiz. bildiğiniz bi formül varmıdır. teşekkür ederim

praecox
20-07-2009, 15:25
Sayın karaefsun,

topraksız tarım başlığı altında bir dizi formülasyonlar var. O başlıkları okur iseniz o kimyasal tuzları satın alıp kendi karışımınızı yapabilirsiniz.
Orkidlerde kullanım için nihayi sulama çözeltisinin EC'sini takribi 0,800 - 1,200 mikroSiemens arası olacak şekilde seyreltmeniz gerekir.
Bu tür formülasyonları hazırlamak çok meşakkatli olabilir. Bu konu ile özel bir ilginiz var ise uğraşmanız eğlenceli olabilir.

Online orkide gübresi satan bir dizi site de size bir çözüm olabilir.
Şahsen ben İstanbul'un göbeğinde olduğum halde sıvı gübrelerimi bu sitelerden alıp kargo ile evime göndertiyorum.

lale76
20-07-2009, 16:11
Orkidemin çiçekleri döküldü. 2/3 ünü kestim. Uçlarına ne sürmem gerektiğini bulamadım. Yardımcı olur musunuz? Sanrım sıcaktan, yaprakları kötü oldu. Kessem iyi olur mu?

karaefsun
20-07-2009, 16:16
sayın praecox
teşekkür ederim umarım bişeyler bulurum ama sanırım bende online bi site bulup durumu kotarabilirim. iyi günler

süreyya aysun
27-07-2009, 18:39
Merhabalar yaklaşık altı aydır ugraştıgım bir phalımız var.Geldiginde çiçekliydi çiçekleri solunca çiçek saplarını kestim.Saksı harcı berbattı çamlıktan kabuk toplayıp Sayın Praecoxun önceki mesajlarındaki gibi harc yapıp diktim.Yaklaşık2 ay oldu yüzünü bir türlü güldüremedim kökler tamamen çürüdü.Tam öldü derken yeni eklentiler geliştigini gördüm inşallah bunlar yeni köklerdir ve kızım yaşama tutunuyordur resmini ekliyorum.

superi80
27-07-2009, 22:11
Benim orkidem çok neşeli sanıyordum :( yazıları okuyuncaya kadar.Saksı değiştirip torf içine ekmiştim.İki yıllık çiçeğim iki defa açtı.Fakat kökler çürümüş.Bir kök kalmış sağlam.Ben orkidemi nasıl kurtarabilirim?Lütfen yardımcı olun.

is_m@il
30-07-2009, 19:37
Bu başlıktaki 34 sayfayı dikkatlice okuyun, inceleyin. Sorunuzun cevabı mevcut.

Her ne kadar üzerinde yoğun çiçekleri olsa da acilen orkidenizi torftan kurtararak orkide harcına dikmeniz gerekiyor. Çürük kökleri steril bir makas ile kesin. Odun kömürü tozu tatbik ederek bir süre bekleyin. Daha sonra kök kısmına yosun sarmanız gerek. Bunu da çiçekçilerde bulabilirsiniz. Kök-boğaz kısmına yosun sardığınız orkidenizi daha sonra dikkatlice harcına yerleştirin. Ayrıca saksısını da şeffaf saksı ile değiştirirseniz daha iyi olacaktır. İki-üç gün sulamayın. Daha sonra dinlendirilmiş su ile sulayın. Altına tabak koymayın. Su akıp gitsin. Bitkinizi direk güneş ışığı almayan aydınlık bir yere yerleştirin. Bunları yaparken çekinmeyin. Ben olsan böyle yapardım. Güzel bir çiçeğiniz var. Umarım çok uzun zamanlar sizinle birlikte olur. Selamlar...

oppss!
31-07-2009, 13:44
Phalim sonunda açtı çiçeğine dikkatli bakınca beyaz sarı pembe mor renkleri ve bordo noktalar görünüyor diğer tomurcukta açtılar resimler biraz eski:p;)
Ancak çiçekli bitkinin sağlığından şüpheliyim yapraklar tamamen saldı kendini kök gelişimide aniden durdu sebebi olarak düşüncelerinizi aktarırsanız sevinirim:(

İyi günler:)

karaefsun
31-07-2009, 16:37
sayın oppss
sanırım phaliniz aşırı susuz ve güneşte kalmış yaprağındaki yanıklar bunları gösteriyor. forumda buna benzer sorunlarda var hocamız açıklamasını yapmışlar eğer sulama yapıp gölgeye alırsanız ve düzelme olmazsa çiçek sapını kesin kök çürümesine dikkat edin.

is_m@il
31-07-2009, 16:40
Bence çiçek aşırı yormuş bitkiyi. Çiçek açmak için kendini feda etmiş adeta. Orkide vitamini kullanıyormusunuz? Bir de sulama periyodunuz nasıl ve ne şekilde suluyorsunuz? Bitkinizi kurtarmak için radikal kararlar almanız gerekebilir.

oppss!
31-07-2009, 19:14
Çiçekten önce herşey yolundaydı...
Kıştan beri çiçekliydi ilk baharda çiçekleri döktükten sonra sapını kesip saksı harcını değiştirdim bundan bir ay gibi öncede fazla sarsmadan saksı değişimine mecbur kaldım o zaman çiçek sapını bile farketmedim 1 cm gibiydi...
Kök çürümesi yaşadım saksı değiştikten sonra kök gelişimi gayet hızlı ve güzeldi...
Saksı harcı çok çabuk kuruyor 4 günde bir sularım sulama ve güneş yanığı olsa yanındaki phalde etkilenirdi diye düşünüyorum...
Çiçek galiba çok yordu, besin kullanmıyorum malesef buralarda bulamadım...:(
Çiçek çok erken verdi gibime geliyor daha doğru düzgün dinlenme dönemine bile giremedi
ben daha çok göbek çürümesinden korkuyorum..:(:(

superi80
01-08-2009, 12:46
Orkidedeki hatalarımı düzelttim.Çam kabuklarıyla ,odun kömürü,strafor kırıntısını karıştırıp yeniden ektim.Bir tane sağlam kök kalmış.Çiçeklerini kestim sadece bir dal bırakrım.Ayrıca racine isimli köklendirme hormonunda bir süre (1 saat )beklettim.Acaba buraya kadar doğrumu yaptım?Şeffaf saksısına geri aldım.Yanlız yosun kullanmadım. Kök salarmı yeniden?:(

is_m@il
01-08-2009, 14:08
Köklendirme hormonunun kullanımına rastlamadım hiç. Bilgim yok. Harcını, saksısını değiştirmeniz ve çiçeklerini kesmeniz iyi olmuş. Çam kabuğu olarak umarım fıstık çamı **** sarı çam kabuğu kullanmışsınızdır. Bir de kullanmadan önce kabukları fırında yüksek ısıda dezenfekte edip kurutmak gerekli. Ben kurumuş, çürümüş kökleri steril bir makasla kestikten sonra tarçın serpip bir süre bekliyorum. Kestiğiniz çiçek sapına da eğer varsa acı macunu tatbik etmelisiniz yoksa da mum damlatabilirsiniz.

superi80
01-08-2009, 18:58
Çam kabuklarını sıradan çamlardan aldım,yıkadım fırınladım.Okumuştum sayfaların başında.Belki düzelir umuduyla bekliyorum.Tarçın yerine odun kömürü sürdüm kestiğim köklerin yerine.Artık sonucu görmek için beklemekten başka çare kalmadı.

is_m@il
01-08-2009, 21:53
Öncesinden daha iyi olacağına eminim.

sevim4
07-08-2009, 21:13
Merhaba sevgili arkadaşlar.
Baktıkca hayran kalıyorum.
Orkidelere.

oppss!
10-08-2009, 12:14
Malesef durumu kötüye giden orkidemi ayırdım diğerinden...
Hiç kökü kalmadı bugunde son kalan tomurcuğu zorla açtı diğer açanlar ertesi güne kadar soldu ama sonuncusu kocaman ve gür açtı galiba butun gücünü sarfederek...
Yinede yosuna sararak diktim bakalım ne olacak...:(

Neyseki diğer orkidem beni üzmedi bir ay öncesine kadar azcık kökü kalmıştı şimdi muhteşem bir şekilde kökler sarmış etrafını yenide yaprak çıkardı umarım bu kış çiçeklerini gösterir...;):p

BLACKICE
13-08-2009, 09:35
Merhabalar.
Beyaz bir orkidem var. Geçtigimiz eylul ayında beyaz actı ama bu mart ayında kenar yaprakları beyaz ortası ise açık canlı lila renginde açtı. ve ortadan çatallayarak verdiği dal kurudu ama çiçeklere bir şey olmadı yaklaşık 3 ay sürdü, çiçekli hali.

Vel hasılı çiçekler döküldükten sonra sanırım taşınırken biraz örselendi zira dal uçlarından bir tanesi biraz kurudu. bende kuruyan yerini kestim şimdi aşagıdan yaprak cıkarmaya başladı. bu peryod da ne yapmam gerekiyor daha fazla örselenmeden Orkidemin biraz daha da üzerine eğilsem iyi olucak.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.

süreyya aysun
21-08-2009, 00:06
Merhabalar yaklaşık altı aydır ugraştıgım bir phalımız var.Geldiginde çiçekliydi çiçekleri solunca çiçek saplarını kestim.Saksı harcı berbattı çamlıktan kabuk toplayıp Sayın Praecoxun önceki mesajlarındaki gibi harc yapıp diktim.Yaklaşık2 ay oldu yüzünü bir türlü güldüremedim kökler tamamen çürüdü.Tam öldü derken yeni eklentiler geliştigini gördüm inşallah bunlar yeni köklerdir ve kızım yaşama tutunuyordur resmini ekliyorum.

Phalım yeni kökler veriyor ve yeni minik bir yapragımız var.Sıvı besin vercem 15 günde bir versem yeterlimi

silence
21-08-2009, 15:51
çiçeksiz orkidelerimize bizde 15 günde bir orkide besini veriyoruz sanırım yeterlidir

ephesos
22-08-2009, 21:56
Orkide türünün en dayanıklı bireyi phelenaopsis bence, çiçek ömrü uzunluğu bakımından en tatminedici tür de bu bence.

Sevilay
22-08-2009, 23:48
Sevgili Ephesos,:)

99231

Kahraman Koray
23-08-2009, 19:49
Çiçekli olarak 1 ay tatilde evde yalnız bıraktığım phalim diğer tüm çiçeklerimle birlikte içinde bir damacana suyu ters çevirdiğim çocuk havuzumun içinde zaman geçirdi. 1 parmak kada dip suyu sabit ve üzerine biraz penye kumaş sardığım ve kumaşıda suya bıraktığım phalim sadece 1 yaprak ve %30 kök kaybıyla tatili atlattı ve tatilden sonra 1 ay içinde kaybettiği yaprağı ve kökleri toparlamaya hatta çiçek sürgünü vermeye başladı. Kimsenin denemeye cesaret edemediği bu durumu sizlerle paylaşmak istedim. Daha önce sayın Praecox'a danıştığımda zor olacağını sölemişti. Tatil dönüşü hemen köklerini açtım ve substratı değiştirdim. Bozuk kökleri temizledim. Şimdi rebound yapışını seyretmek çok güzel.

mavincan
25-08-2009, 17:19
Merhabalar,
Gerek soru soran gerek ise bu sorulara bıkmadan yanıt veren arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.

Bakımının çok zor olduğunu düsündüğüm orkideyi yetiştirmeyi hiç düşünmemiş biri olarak, anneme hediye gelen Phalaenopsis'i 16. sayfaya kadar okuduğum bilgiler ışığında hiç soru sormaya ihtiyaç duymadan baktım. Sağosun arkadaşlarım ihtiyaç duyduğum bütün soruları sormuşlar ben de cevapları almış ve uygulamış oldum.

Dikkatimi çeken sorulardan biri, subsratda kullanılan fıstık çamı kabuğunun bulunmasındaki zorluk oldu.

Benim evimin önünde kendi diktiğim, yaklaşık 40 yaşında bir fıstık çamım var. Zaman zaman kuruyan dallarını buduyorum. Bu dallar üzerinde gövdede olduğu gibi kalın kabuk olmamakla birlikte, parçalanarak kullanılabilir mi?

Sonuçta benim bir saksı ork.' um var, iki yılda bir değişim gerektiğine göre çamımın üst kabuklarından rahatlıkla faydalanabilirim. Fakat bunu bulmakta zorlanan arkadaşlarıma da ağacıma zarar vermeden yardımcı olmayı isterim.

Tekrar teşekkürler. Çiçeğiniz bol orkideleriniz sağlıklı olsun.

unalsel
31-08-2009, 12:49
Burada bilgi veren arkadaşlar gerçekten çok güzel bilgiler veriyorlar. Sn. Preocx'un verdiği bilgiler çok bilimsel ve harika sanırım başka forumlarda bu kadar bilimsel bilgi verilmiyor.
Öncelikle orkide konusunda ben de çekinceli iken anladım ki Orkide nankör olmayan bir çiçek yani üzerine eğildiğinizde ve istediğini verdiğinizde hemen karşılığını veriyor.
Bundan 1,5 ay önce bir phal. almıştık, burdaki bilgileri okuyup bakmaya çalıştım ama hepsini tam uygulamamıştım, sonra phal.imiz yaprakları kurumaya hatta yanmaya başladı, çiçeklerin de ömrü geçiyordu zaten. Burdaki verilen önerilere göre bakımını yapınca çiçek kendini toparlamaya başladı gerçekten hatta kestiğim dalının altındaki budaktan yeni çiçekler için filiz vermeye başladı ve bu filiz çok hızlı uzuyor.

Öncelikle, çiçeği geçince hemen alttaki filiz yerinin yaklaşık 7 cm üzerinden ana dalı kestim ve üzerine kömür tozu bulamadığım için tarçın döktüm. (Sanırım filizin hemen üzerinden kesmemenin faydası anladım ki bu kesilen yerden aşağı doğru bir kuruma oluyor ve bunun filize kadar inmemesi önemli)

19 litrelik pet damacanayı kesip içini 10-15 cm yüksekliğince armut büyüklüğünde çakıl taşları ile doldurdum ve taşların yüzde 75'ine gelecek şekilde su ile doldurdum kabı, üzerine phal.imi oturttum bu sayede doğal ortamına yaklaşmış oldu.

Phal.i ,tül perde ile filtrelenmiş güneş altına, sabahtan öğlen 2 ye kadar güneş alacak yere koydum.

Köklerinden de saksı dışına çıkmış ve çürümüş olanları bağ makası ile keserek temizledim, kestiğmi yerlere köür tozu serptim.

Besin vermiyorum şu an ama sanırırm vermek gerek.

kaanca
01-09-2009, 22:43
Merhaba,
Birbuçuk sene önce hayranlıkla aldığım orkidemin son hali bu,fotoğraflarda tam görülmese de ana gövdeye bağlı 4 büyük yapraklı yavrusu birde diğer tarafında küçük daha yaprakları çıkmayan yavrusu var.bunun yanında yavruların alt kısmında birde çiçek dalına benzer bir çıkıntı oldu yarım santim kadar ama ne 2. yavru nede çiçek zannettiğim çıkıntı büyümedi asıl yavru ya bütün kuvvet gidiyor sanıyorum,
Benim sizlerden isteğim bu yavruları ayırabilirmiyim çünkü orman gibi oldu ve hiç çiçeklenmedi unutmadan birde aldığımda çiçekli idi solunca dipden kesmiştim birdaha hiç çiçeklenmedi 1.5 sene boyunca.

kaanca
01-09-2009, 22:47
Bunlarda diğer fotoğraflar

kaanca
01-09-2009, 22:52
şimdi oldu

halil33
02-09-2009, 11:55
maşallah yaprakları çok güzel olmuş bitkiniz çok güzel görünüyor. yavrusu daha ayrılabilcek gibi görülmüyor.arastırdığım heryerde yavru kendi ayrıldığında çıkarılıması gerektiği yazıyordu bende teyzemin bitkisinin ayılmasını bekleyip sonra sökmüştüm. böylece bitkiye hiçbir zarar verilmiyor.bitkiyi zedelemenizi tavsiye etmem.durduğu yer nasıl aydınlık mı? ..

kaanca
02-09-2009, 22:41
teşekkür ederim,yaprakları çok güzel ama birde pembe çilli çiçeklerini görseydim ama görenler hayret ediyorlar yaprak fazlalığına ve gövdeden çıkan yavrularına,durduğu yer ise tül perde arkasında direk güneş ışığı almayan nemli bir ortam inanmazsınız evim kaloriferli olduğu için buhar makinası aldım.

Oğuzhan
02-09-2009, 23:07
Orkide türünün en dayanıklı bireyi phelenaopsis bence, çiçek ömrü uzunluğu bakımından en tatminedici tür de bu bence.

Maşallah.Bunun sırrı ne.:)
Sera gibi olmuş.

agozce
03-09-2009, 00:49
Sayın Praecoks, bu bir orkide midir ? Orkide ise cinsi nedir ?

100902

halil33
03-09-2009, 11:40
teşekkür ederim,yaprakları çok güzel ama birde pembe çilli çiçeklerini görseydim ama görenler hayret ediyorlar yaprak fazlalığına ve gövdeden çıkan yavrularına,durduğu yer ise tül perde arkasında direk güneş ışığı almayan nemli bir ortam inanmazsınız evim kaloriferli olduğu için buhar makinası aldım.

galiba fazla güzel bakıyorsunuz:D bide bunu deneyin ,kuzeye bakan üstü açık bir yere koyun bitkinizi..benimkiler güneye bakan bir yerde balkon kapısının önünde ki sehpanın üstünde duruyordu. orası çok sıcak ve az ışık aldığını düşündüğüm için kuzey taraftaki pencerenin dışına koydum.ve sonuç bu..
sadece akşam bir saatlik akşam güneşi görüyor.

halil33
03-09-2009, 11:58
Sayın Praecoks, bu bir orkide midir ? Orkide ise cinsi nedir ?

100902

resmi aldığınız yerin linkini verebilir misiniz?

praecox
03-09-2009, 12:05
Hiç görmedim böylesi bir orkide.
Orkide olup olmaması konusuna ise pek değildir gibi bakıyorum. zira çiçeğin taç yaprakları simetrik Orkidelerde bu şekilde yıldız beşli bir simetriye rastlanmaz.
Ama kesin değildir diyemem. Biraz bu bitki bana asalakmış gibi geldi.

anurt
04-09-2009, 23:02
merhabalar...
benim uzuuun tatil serüvenimden sonra, arkadaşıma bıraktığım anahtar, ayrıntılı olarak hazırladığım "orkide sulama rehberi" ve arkadaşımın tüm çabalarına rağmen, benimkilerin köklerinde ciddi kayıplar ama bitki bazında -0- kayıpla kapattık tatil macerasını.
gene de kızlardan ikisi bir gayret birer yaprak daha çıkartıyor. (bu işin acemisi olduğumdan, her bir yaprağın envanterini çıkartıyorum neredeyse:D) döndüğümde tabii ki saksı içeriğini değiştirme-tarçınlama-biraz kuru bırakma gibi forumda yazan her şeyi uyguladım.
bu kadar kök kaybından sonra, humik asit de uyguladım. karşılaştırmak doğru olmayabilir ama başka bitkilerde doğrusu beklentimin üstünde (ya da ben beklentileri çok aşağıda tuttum, bilmiyorum) bir sonuç aldığım için, risk alıp denedim. şimdi her gün saksıların çevresinde hain hain dolaşıyorum ama saksıyı boşaltıp kökleri kontrol etmemek için kendimi zor tutuyorum. bu hainler de benim görmediğim bir yerden kök büyütüyorlar herhalde!
henüz bir geri bildirim alamadım ama bir gerileme de gözlenmiyor. yapraklar derli toplu, renk fena değil, vs vs...
yapabileceğim başka bir şey var mı acaba?
teşekkürler şimdiden...
ps: sn. ephesos, çiçeklerinize hayranım, maşallah!

agozce
05-09-2009, 02:21
Sayın praecox teşekürler.

resmi aldığınız yerin linkini verebilir misiniz?

Halil bey, nerede rastladım bulamıyorum malesef, cacao ağaçları, çekirdekleri-meyvesi yenebilir gibi cümleler vardı, ama bulamıyorum.

unalsel
05-09-2009, 12:18
Merhabalar, benim orkidenin sürgünü epey bir uzadı yaklaşık 5 cm oldu buna birşey yapmam gerekli mi?

Ayrıca alt yaprakları buruşuk ve susuz duruyorlar ancak ortadan yeni bir yaprak çıkıyor acaba alt dalları temizlemeli miyim?

halil33
05-09-2009, 22:18
hiçbirsey yapmanıza gerek yok. sürgün bir daha uzadımı çubuk sokarsınız yanına ve yumuşak bir şekil de sürgünü çubuğa bağlarsınız.yaprakları bırakın sararmadıkça bir tehlike yok.puruştuysa sulama konusunda bir derdi vardır.birara sulamadığınız substratın tamamen kuruduğu oldu mu?

unalsel
07-09-2009, 10:32
Öncelikle teşekkürler.

Evet oldu, açıkcası mantardan korumak için suyu fazla da vermiyorum. Haftada 1 gibi veriyorum tülle filtrelenmiş sabah güneşinin altında durmakta orkide.

Diğer yandan yeni sürgün gelişiminin yanında kökten de yeni kökçükler çıkmaya başladı. Ancak dallarda buruşma var maalesef.

Bir de direk güneş altında kalmaktan oluşan güneş yanığı var bazı yapraklarda yalnız orası öylece duruyor bir sorun yok.

stapelia
07-09-2009, 19:14
*** arkadaslar Gaskeliana coerulea Blue cinsi bir Phalaenopsis türümü ? birden yasadığım bır sorun var orkidenin çiçek dalı kırılmıs tekrar ana govdeden dal atarmı?yardımcı olursanız sevinirim....PERAOECOX yazılarınızdan orkıde bılmının nırvanasına ulastınızı dusunuyorum darısı basıma bende kaktusler hakında bılgı bırıktırıyorum......;)

praecox
07-09-2009, 20:09
Önce nickimi doğru yazmalısınız yani "praecox". paniklemeyin...!
Sonrasında hastayı görmek gerekir.
yani resim v.s. gerek.
gaskeliana bir catt. türü
albası var coruleası da sizde varsa değerli demek o zaman hakkaten de sorun büyük...

stapelia
08-09-2009, 14:25
bu gun cattelyamı alıp kıbrısta bulunan care of garden adlı hastaneye gıttım.burada tayland asıllı bır doktor ilgilendi tekrar dal atacak dedi ve bana besin kapsülleri verdi toprağına gömecekmişim...fakat kitaplardan bakıp turunun endemic cattelya-orchids türüne ati brezilya asıllı --Perrin's Sophronitis-- catellyası olduğunu söyledi sizce değerrli bir catelyamı yoksa uğraşmama değmezmi?
fakat asıl olay doktorun odasında gördüğümle ilgili odasında 10 tane orkidesi vardı fakat bunları seffaf kapyerine harup ağacının kütüğü içine torf ve çam kabuğu koyarak ekmiş olasıydı orkideler cok canlıydılar,ışık almıyor köklerdedim oda alt kökler doğal ortamındada ağac kovuğunda bulunur üst hava kökleri ışığa duyarlı olup sürekli kırk gelen ışık ister dedi 4 yıllır bu sekıldeğmişler hiçbiri kurumamış....sizce mümkünmü...sastım kaldım..

praecox
08-09-2009, 15:40
O zaman sizi Bu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=486178#post486178) başlığa alalım.

Cattleya'larda saydam saksı gerektiği hiç yazılmadı. Phal. başlığında da saydam saksının çok da gerekli olmadığını yazmıştım.
Başlıkları incelerseniz çevaplarınızı bulacaksınız.

kar-topu
09-09-2009, 21:49
Merhabalar, geçen sene bir phal aldım .Forumdan okuduğum kadarıyla keiki oluşturmayı başardım fakat ana gövdenin yeni çıkan yaprakla birlikte çürüdüğünü gördüm. Sanırım göbek çürümesi denilen hastalık.Köklerde de çürümeler var. Keiki bir yandan büyümeye devam ediyor. Forumu okudum ama yine de ne yapacağımı bilemiyorum.Phalimi kurtarmak için sizden yardım bekliyorum.fotoğraf eklemeyi bilemediğim için fotoğraf ta ekleyemiyorum.

Eovyn
09-09-2009, 22:14
Merhabalar,
Öncelikle değerli bilgilerini buradan onca insanla paylaşan herkese çookk teşekkürler..
Ben yeni üyeyim. Daha önce başka bitki türleri için de siteyi ziyaret ettim. Ancak üyeliğe, dün orkideler hakkında bilgi tararken karar verdim:) Paylaşımlar süper gerçekten.. Diğer bütün bitki türlerinde de böyle ise, insan hepsinden yetiştirmek ister doğrusu..
Bahar aylarında ben de şu çok uyguna satılan orkidelerden aldım. Orkideler hakkında hiçbirşey bilmezdim. Açıkçası sadece suyunu verir genel yaşam koşullarına dikkat ederdim. Ama suyunu bile doğru veremediğimi burdan öğrendim:(
İki gündür orkide başlığını tarıyorum. Şimdi ben de buraya phal.imin fotolarını yüklemek istiyorum. Çiçeklerim bir süre önce döküldü. Çiçek sapını doğru yerden kesmiş olmak için biraz tedirgin oldum. Sanırım alttan saydığımda 3. boğumun biraz üzerinden kesmem yeterli olur. Bir de orkidemin iki yaprağı biraz solgun sanki (şu saksıdan aşağıya doğru sarkan!!). Ciddi bir sorun olabilir mi bilemedim. Tecrübeli arkadaşlar bakabilirse çok sevinirim. Şimdiden çok teşekkürler..

Eovyn
10-09-2009, 10:16
Neden kimse benim orkideme bakıp yorum yazmıyoorrr???
:(

Ülker
10-09-2009, 10:33
Sayın Eovyn, sabırlı olun lütfen, ilgili arkadaşlar gördüklerinde mutlaka yorum yapacaklardır.
Çiçeğiniz gözüme sağlıklı geldi. :)

sevim4
10-09-2009, 10:40
Merhaba sayın Eovyn orkideler hakında benimde fazla bilgim yok.
Sitede okuduğum kadarıyla tohumdan yetiştirmek zor luyormuş.
Bende orkidesi olan arkadaşlardan tohum istemiştim kimseden ses seda çikmdı.
Orkideniz saliklı görünüyor güle güle büyütün.

Ülker
10-09-2009, 10:44
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10338&highlight=acemi+orkide

Başlığa bir göz atın isterseniz.

halil33
10-09-2009, 12:16
sayın Evoyn,bitkiniz gayet sağlıklı görünüyor.o sarkan yapraklar önceleri geçirdiği bir susuz evrenin işaretleri.yapraklar bir kez susuz kalırda sarkarsa bir daha eski halini almıyor malesef veya ben başaramadım;). çiçek sapınıda alttan birinci telle bağlı olan yerin üstünde bir göz var, onun 3 veya 4 cm üzerinden kesin. çünkü kestikten sonra kurumaya başlar ve bunun göze gelmemesi lazım, benim tavsiyem kestikten sonra bir mum yakın (bardak içinde mum varsa güzel olur) ve mumun erimesini bekleyin ,kestiğiniz yeri sıvı muma birkez batırıp çıkarın.sadece kesilen yerin kapanması yeterli.bu dalın su kaybedip kurumasını önleyecektir.ama şunuda belirtmek isterim, çok keskin bir şeyle kesin.dala zarar vermeyin.kesiceğiniz aleti biraz ateş ile dezenfekte edin. başarılar dilerim..;)

Eovyn
10-09-2009, 13:01
Değerli arkadaşlar,
İletimi cevaplandırdığınız için teşekkür ederim..
Sayın Halil33, evet çiçek sapını belirttiğiniz yerden kestim. Hatta forumda önceden okuduğum bilgiler ışığında bıçağın dezenfeksiyonunu bile yaptım. Gerçi sizin verdiğiniz ölçüye göre biraz kısa kesmişim ama mumla kapatma yöntemini gerçekleştiricem en kısa zamanda..
Belirttiğiniz gibi çiçeğim bir süre susuz kalmıştı doğru, demekki onun eseriymiş:(
İnşallah daha fazla zarar vermem ona...
Tekrar teşekkürler. İyi çalışmalar..

kar-topu
10-09-2009, 13:22
Arkadaşlar özellikle sayın praecox lütfen mesajımı okuyup cevap verin yardımınıza ihtiyacım var. Ne yapıcağımı şaşırmış durumdayım.

Eovyn
10-09-2009, 13:30
Merhaba kar-topu,
Ben de yeni üyeyim. Bir hayli okudum forumu.. Ancak size benim birşeyler söylemem doğru olmaz. Aslında durumunuza uygun iletiler var. Ama en iyisi fatoğraf eklemeniz. Sanırım o zaman daha iyi yardım alabilirsiniz.. Foto. ekleme olayını şu şekilde halledin; Arama linkinden nasıl foto eklerim gibi bir yazı yazarak aratın. Orada detaylı anlatılmakta..
Geçmiş olsun çiçeğinize. İnşallah çok kötü birşeyi yoktur:(

Eovyn
10-09-2009, 13:36
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6256
bu foto ekleme kısayolu..

kar-topu
10-09-2009, 14:35
Yardımın için teşekkürler eovyn.

halil33
10-09-2009, 19:19
en kısa zamanda bir fotoğraf eklerseniz çok güzel olur.eğer ana bitkiniz içten çürümeye başladıysa benim bildiğim bir çözüm yok yani artık geri dönüşü yok:(.keiki kök attıysa yavaşça fazla zarar vermeden daldan koparın ve ayrı küçük bir saksıya dikin.küçük olmasına dikkat edin.büyük bir saksıya dikerseniz onuda kaybedersiniz..

kar-topu
10-09-2009, 19:44
Sevgili halil33 keikim henüz çok küçük acaba bitki çürümeden kurtarmak için keikiye köklendirme hormonu uygulasam olur mu?

halil33
11-09-2009, 08:14
hiç mi kök oluşumu yok?küçük bir nokta gibi bile olsa yeterdi.köklendirici kullanıldığını hiç duymadım.ne gibi etkisi olur bilemiyorum.işe yarayacağını da düşünmüyorum.

kar-topu
11-09-2009, 11:39
Hayır henüz yok.:(

meh12
12-09-2009, 15:28
Arkadaşlar isteyene bahar ayında orkide kökü sağlayabilirim. İlgilenenler mesaj atabilir.

Green Lover
12-09-2009, 16:41
merhaba sayın arkadaslar

Dun çiçekçiden beyaz bır orkide alımdım. Size fotoğraflarını ekliyorum bır bakın sağlıklımı...

1. 35 euroya aldım acaba pahalımı aldım hıc anlamıyorum orkıdelerden.

2. Köklerine bakarsanız birde beyaz kök var uste o kok nedır ?

3.Sizce sağlıklımı?

yorum ve tavsiyelerinizi bekliyorum?

can erigi
12-09-2009, 17:58
merhabalar,
sizlere birşey sormak istiyorum, 6 ay kadar öncesinde 2 dallı orkide aldım ve çiçeklerini döktükten sonra 4. boğumun 2-3 cm üstünden (dalların verdiği yandallarının hemen altından) budama yaptım. bu sıra zarfında 3 tane yeni yaprak çıktı, yani orkidemin yaprakları 11 oldu, ben bu budanan dallardan yeni dallar çıkacağını düşünürken, gövdeden bambaşka bir dal çıktı, çiçeğe destek olsun diye 5.3-0.95-0.7 npk sı olan sıvı bir fertilizer kullanmaya başladım ve halen kullanıyorum, budanan dallar öylece duruyorlar 4 aydır (gayet sağlıklı, yeşil görünüyorlar) , yeni çıkan dal bütün hızıyla uzamaya devam ediyor. Sizce bu uzamayan dallardan ümidimi kesmelimiyim, keiki oluşturamam sanırım, çünkü karanlıkta bekletemem yeni dal geliyor ne yapmalıyım,

ayrıca sulama, ışık, hava akımı gibi şartlara çok dikkat etmekteyim

teşekkür ederim...

halil33
13-09-2009, 08:00
merhaba sayın arkadaslar

Dun çiçekçiden beyaz bır orkide alımdım. Size fotoğraflarını ekliyorum bır bakın sağlıklımı...
yorum ve tavsiyelerinizi bekliyorum?

sayın Green Lover öncelikle bitkiniz sağlıklı görünüyor.fiyatı hakkında pek birşey diyemiycem ama bana göre pahalı.ama pahalı olması ucuz olmasından iyidir. dışarı çıkan kökü normaldir toprağa girmediği için öyle beyaz birşey yapmanıza gerek yok. fazla sulamayın. aydınlık yere koyun ama güneşten koruyun.birde orkidenizin altında saksı altlığına benzer birşey var. içinde su bırakmayın. orkideler ayaklarının ıslak kalmasını sevmezler hemen grip olurlar:p..

halil33
13-09-2009, 08:06
sayın can eriği, kestiğiniz daldan ümidinizi kesmeyin.eğer dal yeşil ve canlıysa eninde sonunda yeni dallar verecektir.bazı kaynaklarda 6 ay kadar sürebileceği belirtiliyor.

Green Lover
13-09-2009, 10:46
orkideler ayaklarının ıslak kalmasını sevmezler hemen grip olurlar:p..
Uyarınızı dikkate alacağım hemen kuruladım.....

ışıgı bolca alıyor fakat gunesı görmüyor.....

unalsel
15-09-2009, 10:39
Selamlar,

Benim orkide, köktede yeni dal oluşumunda da epey canlı ve istekli ancak şu bir ara susuz bıraktığımdan dolayı oluşan buruşuk yapraklar canımı sıkmakta bu yaprakları nasıl canlandırırım sizce bunun bir formülü yok mu? Bitkiye de yük olmaya başladı, ortadan yeni yaprak da çıkıyor, alt dalları kesip bitkiyi kurtarasım geliyor ama burdan oluşacak su kaybından korkuyorum.

Eovyn
17-09-2009, 08:14
Arkadaşlar,
Geçenlerde orkidemi elime almış bakınırken, ters bir hareketle biraz toprağını üzerime boca ettim:( Sonra bari güzel bir şekilde yerleştiririm, bu arada köklere de bakayım dedim, tamamen bir boşalttım. ama köklerin biraz sorunlu olduğunu gördüm. Anlayamadım; bir sürü içi boşalmış kara kuru kök uzantıları vardı. Bir kısmını topladım oracıkta. (o kök çürüntülerinin içinde beyaz ve sert tel gibi uzantılar vardı, sanırım bunlar ölmüş artık dedim).
1) Bitkinin bir ana kökü ve bir iki ufak ufak kök çıkıntısı kalmış. Sizce yeter mi bunlar beslenmesine ???
2) Kökleri kestiğim yerlere kömür tozu uygulamalıydım sanırım. Bu bildiğimiz kömür tozu olur mu?
3) ve içeriğe biraz çam kozalağı eklesem diyordum, siz ne dersiniz?

halil33
17-09-2009, 14:07
keşke bir fotoğraf koysaydınız bişey söylemesi daha kolay olurdu.öncelikle orkidenin kökleri iki kısımdan oluşuyor.1.dışardan gördüğümüz beyaz veya yeşil olan bitkinin su ve besin depoladığı etli ölü kısım,2.etli kısmın içinde bulunan beyaz sert ip yani asıl kök. dışda ki etli yer kopsada,dökülsede,kırılsada içerideki asıl kök aktiftir ancak bitkiye devamlı olarak su ve besin sağlayamaz. bunun yanında eğer kökler eskiyse ve hiçbir hastalık gibi birşeye kapılmadıysa normal olarak ölürler.açık kahverengi bir renktedirler.olsun hepsini kestiyseniz bile birşey olmaz korkmayın..
Kestiğiniz yerlere birşey sürmek zorunda değilsiniz.bir süre sulamamanızı tavsiye ederim.
bir kökle hayatını devam ettirebilir ancak olduğudan daha nemli bir yerde tutmanız gerekir.akvaryum gibi birşeyin içinde bu olanağı rahatlıkla sağlayabilirsiniz.
Çam kozasını veya kabuğunu parçalayıp toprağa karıştırmanızı tavsiye etmem. çünkü bu kabukların ilk önce kompostlanması gerekir.kompostlanmayan kabuklar nem besin tutmaz bitkiye besin vermez. yani diğer tabirle kuru kalabalık;)

is_m@il
17-09-2009, 14:53
Çam kozasını veya kabuğunu parçalayıp toprağa karıştırmanızı tavsiye etmem. çünkü bu kabukların ilk önce kompostlanması gerekir.kompostlanmayan kabuklar nem besin tutmaz bitkiye besin vermez. yani diğer tabirle kuru kalabalık;)

Sn. Halil Bey,
Çok değerli bilgiler vermişsiniz. Teşekkürler. Bu "kompostlanma" işlemi hakkında bilgi verirmisiniz?

Eovyn
17-09-2009, 14:55
;););););););)
sayın halil33
çoook teşekkürler...

praecox
17-09-2009, 15:52
...
1.dışardan gördüğümüz beyaz veya yeşil olan bitkinin su ve besin depoladığı etli ölü kısım,2.etli kısmın içinde bulunan beyaz sert ip yani asıl kök. dışda ki etli yer kopsada,dökülsede,kırılsada içerideki asıl kök aktiftir ancak bitkiye devamlı olarak su ve besin sağlayamaz. bunun yanında eğer kökler eskiyse ve hiçbir hastalık gibi birşeye kapılmadıysa normal olarak ölürler....

Bunu ben dahi anlıyamadım.
Ne yazmak istediniz?

Çam kozasını veya kabuğunu parçalayıp toprağa karıştırmanızı tavsiye etmem. çünkü bu kabukların ilk önce kompostlanması gerekir.kompostlanmayan kabuklar nem besin tutmaz bitkiye besin vermez. yani diğer tabirle kuru kalabalık

Bu yazdığınız da benim yazdıklarımla tezat teşkil ediyor.

Bunu da açarmısınız?

Deneyimlerinizi de paylaşırsanız daha kolay anlarız.

halil33
17-09-2009, 19:54
sayın is_m@il kompost konusunda işe yarar bir bilgim yok malesef:(birkez denedim ama olmadı.kabuk parçaları sırf mantar kaplıydı.

sayın praecox yazdıklarımdan neden birşey anlamadığınızı ben anlayamadım;)bunca bilgi ve tecrübelerinizin arasında phalaenopsis türü orkidelerin kök yapısının olmayışına çok şaşırdım veya ben olmadığı yönünde yanlış anladım.kusura bakmayın.birde bu substrat konusunda kendi fikrinizin ne olduğunu söylerseniz memnun olurum;).en azından hangi konuda ters düştüğümüzü anlar ve ona göre bir açıklama yapmaya çalışırım...

praecox
17-09-2009, 21:16
Yazınız ı ben yanlış anlamış olabilirim
Şöyle açayım...

1.dışardan gördüğümüz beyaz veya yeşil olan bitkinin su ve besin depoladığı etli ölü kısım,
Neden ölü kısım? Neresi ölü kısım?

2.etli kısmın içinde bulunan beyaz sert ip yani asıl kök. dışda ki etli yer kopsada,dökülsede,kırılsada içerideki asıl kök aktiftir
Evet bir müddet aktif kalır acak kırılırsa ki bu kırılma kopma derecesine bağlı kırık yer kendini regenere ederse kurtulur. Tabii kırık yerden çürüme mantarları bulaşmamış ise?

ancak bitkiye devamlı olarak su ve besin sağlayamaz.
Dış etli "ölü" dediğiniz kısım dökülmüş ise bu ip gibi kurıyan asıl su besin taşıyan damar gibi kısım ne işe yarar nasıl işlev görür?
Kök sistemi bu dış etli kısım ile içindeki kuru iken gördüğünüz sert damar kısmı bir bütündür dışı dökülürse çürürse işlevini kaybeder. Bunlar artık ölü köklerdir.

bunun yanında eğer kökler eskiyse ve hiçbir hastalık gibi birşeye kapılmadıysa normal olarak ölürler....
hiç bir hastalığa kapılmamışsa ölürler demek kapılmışsa ölür ya da ölmez demek mi anlamadım.

Phal.lerin kökleri hasas ve en sağlıklı halinde körpedir kırılması halinde sorunlar yaşanır. Kesip uzaklaştırılması gerekir
Çürümeye başlıyan kök diğerlerine de musallat olur. bu sorunu burda çok tartıştık.

Substrat konusunda da kompostlanması ki kompostlanması bir tür çürümesi demek
orkidelerde hiç istenen bir şey değildir.
Bunun için yeni çürümemiş yavaş çürüyen kabuklar aranır. Bunun içindir ki burda bazı substrat karışımları ve kabuk tafsiyeleri yazıldı.

Bunun için kuru kabuklar aranır ekilir vede nerde ise 2 sende bir kabuk komposlandıkça çürüdükçe değiştirmesi istenir.

kompostlanmayan kabuklar nem besin tutmaz bitkiye besin vermez. yani diğer tabirle kuru kalabalık

Kuru kalabalık olan kabuklar değil...

styropor taneleridir...

halil33
18-09-2009, 20:46
1)Almanya/Münih de bulunan Ludwig-Maximilians Üniversitesin de etli kısmın 1000000:1 büyütülerek çekilmiş olan bir fotoğrafı.fotoğraf kopya korumalı olduğu için direk koyamıyorum.açıklamada köklerin üzerinde ki bu kaplamanın ölü hücrelerden oluştuğunu ve asıl kökü koruyann ve saran bir süngerimsi tabaka olduğu yazıyor.
http://translate.google.com.tr/translate?hl=tr&sl=de&u=http://www.sciencefilm.de/detail.php%3Fid%3D8347%26rubrik%3DREM%26lang%3Dde% 26q%3D%26qrubrik%3D&ei=dsuzSoS6DMb5_Ab9_cDBDQ&sa=X&oi=translate&resnum=1&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dorchideen%2Bwurzel%26hl%3Dtr%26sa%3DN %26start%3D10

2) bunda haklısınız tabi ki,kök büyük derecede açıksa fazla dayanamaz ve ölür.

3)Almanya orkide birliğinin hazırlamış olduğu bir sunumdan aldığım bilgiyi paylaşmıştım orada. hatta yanlış mı anladım diye bu gün tekrar cd den baktım ve kökün 2 kısımdan oluştuğu dışda ki bölümün,bitkinin, asıl kökü koruma ve kısa yağmursuz evrelerde su depolayabilmek için oluşturduğu söyleniyor aynısını yukardaki üniversite de söylüyor. ben onların yalancısıyım;).

4)orada eski,son kullanma tarihi geçmiş :p kökün doğal olarak ölebileceğini belirtmek istedim.;)

5)kompostlama derken normal toprak üretmek için yapılanı kasdetmedim;).kompostlamanın bir çok çeşidi vardır. gene Almanya orkide birliğine göre direk ağaçtan alınmış kabukların kullanılmaması gerekiyor.önceden kasteddiğim sorunların çıktığı söyleniyor.bu yaz yan komşum orkidenin saksısını değiştirdiğinde substrat olarak çam kabuğunu parçalayıp koymuştu. sonradan bana geldi ve orkidenin yapraklarının puruştuğunu sulamalarına rağmen toprağının kuru kaldığını belirtti ve çiçeği bir kaç günlüğüne bana vermesini istedim.gerçekten de direk kullanılan kabuğun suyu tutmadığını,suyu tutabilmesi için 15 20 dk suyun içinde beklemesi gerektiğini gördüm( ki buda orkide için çok tehlikeli bir işlem) ve derhal substratını değiştirdim.benim bu kabuk konusunda tecrubem yazdığım dan ibaret.belkide ben ve komşum bu kabukları yanlış kullandık.siz nasıl doğru kullanıldığını söylerseniz çok sevinirim;).beni substrat almaktan kurtarırsınız:D

6) stropor tanelerinde size katılıyorum bence de boşuna...

Maat
18-09-2009, 22:49
Merhaba,
Orkidelerim büyüyünce saksılarına sığmaz oldular bende Bauhausdan aldığım Flora gard marka karışımla değiştirdim. Pekte mutsuz görünmüyorlar, şimdilik bir sorunda yok gibi

halil33
19-09-2009, 00:36
sayın kar-topu sizin için birşey buldum. bakın burda köksüz keikilere ne yapıldığı gösterilmiş.

http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://www.thee.ch/Seiten/orchids/keiki1.jpg&imgrefurl=http://www.thee.ch/Seiten/orchids/orchispital.html&usg=__uoDHz0YrW83or6vwSzXYZiVk_DM=&h=1200&w=1800&sz=123&hl=tr&start=1&um=1&tbnid=B_chRrzRm9oAuM:&tbnh=100&tbnw=150&prev=/images%3Fq%3Dkeiki%2Bohne%2Bwurzel%26hl%3Dtr%26sa% 3DG%26um%3D1

praecox
19-09-2009, 09:06
Almanya/Münih de bulunan Ludwig-Maximilians Üniversitesin

Tam da mezun olduğum üniversite bu.:p

Wurzel einer Orchidee
Wurzel einer Orchidee, aufgenommen mit einem Rasterelektronenmikroskop, Ludwig-Maximilians-Universität, München, Deutschland. Beim überwiegenden Teil der Orchideen weisen die Wurzel ein Velamen, ein Gewebe aus abgestorbenen Zellen, das die Wurzeln umhüllt, auf.

Mit Orchideen wird die Gesamtheit der Orchideengewächse (Orchidaceae) bezeichnet. Nach den Korbblütlern (Asteraceae) stellen die Orchideen die zweitgrößte Familie unter den bedecktsamigen Blütenpflanzen dar. Orchideen bilden keine Primärwurzel (Pfahlwurzel) aus, sondern nur sekundaere Wurzeln, die dem Spross entspringen. Beim überwiegenden Teil der Orchideen weisen die Wurzel ein Velamen, ein Gewebe aus abgestorbenen Zellen, das die Wurzeln umhüllt, auf. Neben ihrer Funktion als Aufnahmeorgan für Wasser und Nährstoffe dienen sie oft auch als Haft- und Halteorgan. Dies ist besonders bei epiphytisch wachsenden Arten von Bedeutung. Die Form der Wurzeln hängt im wesentlich davon ab, wo sie wachsen. Während die frei in der Luft hängenden Wurzeln der Epiphyten bzw. die Wurzeln, die völlig in den Boden wachsen, meist zylindrisch sind, weisen die Haft- und Haltewurzeln, die auf den Oberflächen wachsen, eine eher abgeflachte Form auf. Bei einigen Arten sind die Wurzeln chlorophylltragend, um auch während klimatisch bedingtem Blattabwurf weiterhin Nährstoffe verarbeiten zu können.

Burda bahsedilen veya resmedilen üsteki ince gümüşi tabaka. Deri gibi ince asıl etli olan canlı ve Velamen denen pullu tabaka içteki etli kısmı korur.

can erigi
19-09-2009, 14:26
5)......................... direk kullanılan kabuğun suyu tutmadığını,suyu tutabilmesi için 15 20 dk suyun içinde beklemesi gerektiğini gördüm( ki buda orkide için çok tehlikeli bir işlem) .................................

benim kafam karıştı, ben devamlı orkide mi yarım saat soğuk olmayan suda bekletirim, yanlış mı yapıyorum, bugüne kadar öğrendiklerim yanlış mıydı yani...

halil33
19-09-2009, 20:09
teşekkür ederim açıkladığınız için;).çam kabuğu için ne diyorsunuz?nasıl kullanılmalı?..

is_m@il
19-09-2009, 20:26
Burada çam kabuğundan kasıt "fıstık çamı kabuğu" herhalde.

http://img71.imageshack.us/img71/7195/dscn1149.jpg

can erigi
19-09-2009, 23:53
halil33

5)......................... direk kullanılan kabuğun suyu tutmadığını,suyu tutabilmesi için 15 20 dk suyun içinde beklemesi gerektiğini gördüm( ki buda orkide için çok tehlikeli bir işlem) .................................

Demişsiniz...

benim kafam karıştı, ben devamlı orkide mi yarım saat soğuk olmayan suda bekletirim, yanlış mı yapıyorum, bugüne kadar öğrendiklerim yanlış mıydı yani...

halil33
21-09-2009, 19:23
sayın can eriği benim bildiğim orkideleri pek suda bekletmemek lazım.ben ilk önce suluyorum,ardından altlığını alıp içindeki suyu tekrar orkideye döküp o suyu tekrar altlığıyla yakalıyorum. 2 veya 3 defa yaptıktan sonra suyu tamamen boşaltıyorum.yani ben hiç suda bekletmem.ancak suladıktan sonra dökene kadar bi 5 dk suda kalıyorlar.

neconeco
21-09-2009, 19:59
Selamlar. Özenip orkide aldım fakat yazdıklarını okuyunca bakmaktan vaz geçip vitrine koydum.))))) En iyisi çiçekli alıp seyretmek.))) Bu bilgileri kullanmama izin varmı.

selis
23-09-2009, 13:51
1. 35 euroya aldım acaba pahalımı aldım hıc anlamıyorum orkıdelerden.

Kipa'da 20tl ye 1 metreden uzun orkideler satılıyor..

kar-topu
26-09-2009, 00:39
Sayın halil 33 verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim. Forumda keikinin köklenmesi için sphagnum kullanıldığını fakat çok zor bulunduğunu okudum. Acaba bahçemizde nemli olan yerlerde kendiliğinden oluşan yosundan sarsam olur mu? Sphagnumun yerini tutar mı?

evimicin
26-09-2009, 14:01
Merhabalar

Yeni uyeyim.2 gundur okuyorum basligi ancak 27. sayfaya gelebildim.
Benim 2 tane orkidem var. Biri zayıf ve seyrek aralıklarla da olsa cicekleniyor. Bu forumdan okudugum kadarıyla yanlıslarım varmıs. Onları duzeltecegim ve umuyorum ki daha iyiye gidecek. Ikinci orkidemde tuhaf bir durum var. Durmadan yaprak cikariyor. 7 tane cok saglikli gorunen kocaman yaprakları olmasina ragmen senelerdir bir tane bile cicek sapi yapmadı. Bu orkidede de yaptigim yanlislar var ancak forumdan okudugum kadariyla cesme suyu ile sulama ve seffaf saksida tutmama ciceklenmeye engel olmuyor.Sizce bu sebeplerden mi cicek acmamasi?Koklerinde problem goremedim. 1-2 curumus kok vardı olları da kestim.
Yorumlarınız icin simdiden tesekkurler

evimicin
26-09-2009, 14:04
Bir sorum daha var. Cicekcinin bir bana soyle bir bilgi vemisti. size de danisayim istedim. Cicekli bitkiler oncelikle saksinn icini kokle doldurmaya calısir ondan sonra ciceklenmeye gecerlermiş. O yuzden ufak saksılar kullanılmalı , bitki daha buyuk saksıya ihtiyac duydugunda degistirmeli diye. Bu konuda sizin yorumunuz nedir?

halil33
26-09-2009, 14:12
Sayın kar-topu,ben olsam yosunla falan uğraşmazdım.Keikinin bir kaç cm altından dalı keser bir bardak veya herhangi sera görevi görecek kapalı bir yere dik yerleştirir,içinede dal kurumasın ve keiki susuz kalmasın diye çok az su koyardım.Ama bu yöntemin kesin çözüm olduğunu sakın düşünmeyin.Ben aklıma gelen fikirleri söylüyorum.Dediğim gibi ben olsaydım böyle yapardım.

halil33
26-09-2009, 14:24
Sayın evimicin saksı büyüklüğü çiçek açmayı tetikler mi bilemiyorum ama orkidelerde küçük saksının kök çürümesini engellediğini biliyorum.;)

ephesos
26-09-2009, 21:58
Sayın evimicin saksı büyüklüğü çiçek açmayı tetikler mi bilemiyorum ama orkidelerde küçük saksının kök çürümesini engellediğini biliyorum.;)

Büyük saksı orkidenizin eğer phelenaopsis ise daha iyi kök gelişimine yardımcı olur, ancak küçük saksının kökçürümesine nasıl ve neden engel olacağını bilmiyorum, bunu biraz açar mısınız?

halil33
26-09-2009, 22:54
Ne kadar çok substrat olursa o kadarda çok su tutar ve o suyun kullanılması veya buharlaşması uzun süre alır.Köklerde uzun süre aşırı ıslaklıktan dolayı çürüme meydana gelebilir.;)

ephesos
27-09-2009, 07:57
Ne kadar çok substrat olursa o kadarda çok su tutar ve o suyun kullanılması veya buharlaşması uzun süre alır.Köklerde uzun süre aşırı ıslaklıktan dolayı çürüme meydana gelebilir.;)

Katılmıyorum size sayın dostum, saksınızın su tutma oranının fazla olması saksınızın büyüklüğüyle değil saksınızın süzegenliği ve sizin onu mevsimine uygun miktarda sulamanızla alakalı.
Büyük saksılardan çok tam tersine, kökçürümesini küçük saksılarda gördüm hem küçük saksılara kökler öyle sıkışırki yeterince hava alamazlar,bu kökler zamanla saksı süzgeçlerinide kapar ve kökçürümesi olayı düşündüğünüzün aksine küçüksaksılarda daha fazla yaşanır.

halil33
27-09-2009, 14:54
Sayın ephesos siz bu konuda uzman olabilir,orkidenin ne kadar sulanacağını bilebilirsiniz.Ancak orkidelerle daha yeni karşılaşmış hayatında ilk kez bakan üyeler bunu bilemiyor ve aşırı suluyor malesef .Bende orkidelerle ilk buluştuğumda bu tür sıkıntılarla karşılaştım.Bir çok denemelerimden sonra küçük saksıların biraz daha uygun olduğunu gördüm.Tabikide ben saksı minicik olsun,kökler her delikten dışarı fışkırsın demiyorum.Kök çokluğuyla orantılı olması gerektiğini söylemek istiyorum.;)

oppss!
27-09-2009, 18:15
Yazöncesinde subrastını değiştirdiğim phalimin kök ve yaprak gelişimi birkça haftadır durmuşcasına yavaşladı, çiçege hazırlanıyor olabilirmi?

Burda havalar çok erken soğudu laleler bile çıktı:D

evimicin
27-09-2009, 18:32
Aşırı yaprak çıkarmayla ilgili ne dusunuyorsunuz?Senelerdir sadece yaprak cıkıyor ve kanımca normalden cok daha fazla yaprak var. 7 tane kocaman yaprak.

praecox
29-09-2009, 09:43
Aşırı yapraklanmanın birkaç sebebi olabilir.

Türün bir hybrid olmasından phal.ın Doritis bir ebeveyini olabilir.
Uzun vadede aşırı azot ağırlıklı gübrelenmiş olması.
Saksı harcının çürümesinden aşırı bir azot salması ki bu kısa zamanda bitkinizi öldürecek duruma gelebilir.
Ancak benim burdaki kanım ışığın yetmiyor olabileceği durumu.

doktorkbb
07-10-2009, 11:12
Merhaba. Yaklaşık 2 yıldır sahip olduğum 2 adet Phal'im var. İkisi de 2 defa yeni çiçekler açtı. Her defasında allttan ikinci boğum üstünden sapı kestiğimde yeni dal çıkarmış ve çiçek açmıştı. Ancak son çiçeklerden sonra iki bitkide çiçek açan dal tamamen kurudu. Yaprakların ve kökün sağlığı bence gayet iyi. Bu doğal bir süreç midir? Yeniden çiçelenmeyi sağlamak için yapmam gereken birşey var mı? Phallerimi sayın Praecox'un yazılarını okuduktan sonra almıştım ve gururla büyütüyordum. Son gelişmelerden sonra biraz moralim bozuldu. Yanlış birşeyler mi yaptım diye! Bu arada ayda bir yaptığım gübreleme sıklığımı arttırmalı mıyım? Yardımcı olursanız sevinirim. Selamlar

praecox
07-10-2009, 11:36
Çiçek sapını dibinden kesin. Gübrelemenizi olağan şekilde devam etirin. Phaliniz yorulmuş olabilir.
Bir çiçek sapından 2-3 kez çiçeklenmesi fazlası ile yeterli.
Yapraklar ne durumdalar? Diri parlak mı yoksa yorgun gibiler mi yeni yaprak veriyor mu yaprak yapısı sağlıklı mı?
Saksı harcını da değiştirmek şu anda uygun olur. Anladığım kadarı ile 2 senedir saksı hacı değişmemiş.
Phalinizi dinlendirin bir iki ay ona zaman tanıyın yeniden çiçek sapı sürecektir.

doktorkbb
07-10-2009, 13:10
Hemen cevapladığınız için çok teşekkür ederim. Yapraklar iyi, hatta birinde yeni yaprak çıkmaya başladı. Saplar kuruyunca 20 gün kadar önce harcı döküp köklerden kötü olanları budamıştım. Şimdilik sağlıklı görünüyorlar. Malatya'da yaşıyorum. Burada saksı harcı bulabileceğim bir yer yok. İnternetten istek yapabileceğim bir yer varsa bizimle paylaşırsanız çok sevinirim. Sevgiler...

doktorkbb
08-10-2009, 10:12
Sayın Ephesosun saksı harcı konusunda eski bir yazısını buldum. Benim gibi merak edenler varsa onu paylaşmak istedim. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Şimdi sıra çamları incelemeye geldi:(

Daha öncede yaptığım saksı değiştirme işini sizlerle paylaşmak istedim.
1:hepimizce problem olan saksı harcının ana maddesi çam kabuğu kullanabileceğimiz çam kabukları karaçam , fıstıkçamı , sarıçam kabukları 1cm büyüklüğünde parçalara ayırıp fırınlarız ben bu işlemi geniş ve derin bir teflon tavada kavurma yaparmış gibi iyice kavuruyorum :D
2:çamkabuğunun %10 kadar strafor parçacığı hazırlıyorum
3:gene kabuğun %10 kadar torf eğer sulama işini çok seyrek yapıyorsanız bunu % 20 çıkarabilirsiniz ki ben bunu tavsiye etmem.
4:gene % 10 kadarda mangal kömürü
5:ıvır zıvırcıdan aldığım cam vazonun altkısmını deliyorum nasıl diye sormayın bunun için ayrı bir başlık açılmalı bence:D
6:saksının dibine hava boşluğu ve harcın fazla suyla temasını önlemek için birkaç adet ortaboy çakıl kullanıyorum
7:harcı karıştırıyorum
8:bitkiyi eski saksısından çıkarıp çürük ve ölü kökleri dibinden kesiyorum
9:saksının içini yarıya kadar harçla dolduruyorum
10:bitkiyi yerleştirip yanlarının iyice harçla dolmasını sağlıyorum
11:ertesi günü bitkimi suluyorum

resimler aşağıda umarım yararlı olur.

gecemingunesi
08-10-2009, 13:27
Bu siteden edindiğim bilgilerle ben de orkide yetiştirmeye gayret ediyorum... Tamamen tecrübesiz ve bilgisizim... Forumdaki konuyla ilgili tüm sayfaları okusamda bazı şeyleri net olarak kafamda canlandıramadım...

1. Okuduğum sayfalardan birinde keiki oluşumu için bir hafta karanlıkta bekletmek gerektiği ile ilgili bir bilgi verilmişti... Çok cahilce olacak ama "keiki" nedir? Neden "keiki" oluşumu istenir?

2. Orkidemin çiçek veren sapının biri tamamen kurudu... Diğeri de kısmen kurudu... Yeniden çiçek açtırmak için ne yapabilirim...

3. Bir de orkidemin saksının üstünde kalan bölümünde köke benzer ama kök gibi de değil, kalın, açık gümüş yeşil gibi bir renkte sap çıktı... Bu nedir... Ne yapmam gerekir...

Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.

praecox
08-10-2009, 17:04
1. Okuduğum sayfalardan birinde keiki oluşumu için bir hafta karanlıkta bekletmek gerektiği ile ilgili bir bilgi verilmişti... Çok cahilce olacak ama "keiki" nedir? Neden "keiki" oluşumu istenir?

Keiki Phal.lerde çiçek sapındaki açmamış gözlerde oluşabilecek yavru bitki oluşumuna denir.
Phal.leri çoğaltmak bölmek zordur. Otonormal kullanıcı için evde phal.leri çoğaltmanın en kolay yolu Keiki oluşumu ile mümkündür.
Tam da bundan dolayıdır ki Keiki oluşumu istenebilir.

2. Orkidemin çiçek veren sapının biri tamamen kurudu... Diğeri de kısmen kurudu... Yeniden çiçek açtırmak için ne yapabilirim...
Birkaç mesaj yukarda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=507613&postcount=1435)bu soruya cevap yazdığımı hatırlar gibiyim.

3. Bir de orkidemin saksının üstünde kalan bölümünde köke benzer ama kök gibi de değil, kalın, açık gümüş yeşil gibi bir renkte sap çıktı... Bu nedir... Ne yapmam gerekir...

Ucu yeşil geneli gümüşi renki oluşumlar yeni köklerdir.

kaanca
09-10-2009, 23:31
1362 nolu mesajımdaki orkidemi başarı ile annesinden ayırdım bu da fotoğrafları:eek:

kaanca
09-10-2009, 23:42
Yavru orkidemin dikilmeden önceki hali

kaanca
09-10-2009, 23:48
fotoğrafı gönderemedim daha sonra bir daha deneyeceğim.

evimicin
18-10-2009, 15:36
Selamlar
Eski orkidelerimde bir hareket yok. Sadece yaprak verip duruyorlar. Biri de ana daldan bir dal ucu verdi ama bir aydır 1-2 mm gelişti :(
Daha fazla sabredemeyip yeni bir orkide aldım. Tek dal. Ana dalda 7-8 tane cicek var. Ana daldan 3 tane daha dal cıkmıs ve bu dallar da cicekli. Bu guzelligi uzun yıllar devam ettirmem icin yapmam gerekenleri dogru ve zamanında yapmak istiyorum. Bunun icin bir soru soracagım.

Budama işlemi anladıgım kadarıyla tekrar ciceklenme icin cok onemli bir işlem. Bu bitkide cicekler dokulunce nereden budamalıyım? Ana daldan cıkan dallar icin soruyorum ozellikle.

evimicin
18-10-2009, 15:47
Bu da orkidenin resimleri

Gül FREZYA
20-10-2009, 21:55
Ben bu siteye henüz üye oldum. Benimde orkidemle ilgili bir sorunum var. Sorunumun kaynağı phalaenopsis cinsi orkidem , ocak ayında çiçeklerini döktü.Çiçekler döküldükten sonra sapın 2 ile 3. boğum arasından kesilmesi gerekiyormuş.Ancak ben bunu bilmediğim için yapmadım. Daha sonra sap sararıp tamamen kurudu. Sonradan orkidenin yeni tomurcuklarını bu sap üzerinde vereceğini okudum. Sorum şu ,bundan sonra benim orkidem açmaz mı?

Eovyn
21-10-2009, 07:44
Sayın Gül FREZYA,
Bir foto ekleme imkanınız olursa en kısa zamanda arkadaşlar sorunuzu yanıtlarlardı.
Böyle durumlarda uzman arkadaşlar genellikle çiçek sapını komple kesmeyi öneriyorlar.. Siz yine de çiçeğinizin fotoğrafını eklemeye çalışın derim.. Onlar sizi yönlendirirler.

halil33
21-10-2009, 18:06
Sayin evicim 3.bogumun yaklasik 3 veya 4 cm üstünden kesmeniz uygun olur.
Sayin Gül FREZYA eger dal tamamen kuruduysa dibinden kesin.Korkmayin, bitkiniz saglikli bir sekilde bakildigi sürece size tekrar tekrar cicek vericektir.

pam
22-10-2009, 14:17
Herkese merhaba, 3 gündür forumdaki orkide başlıklarını okuyorum, sorularımın bazılarına cevaplar bulmama rağmen yine de emin olamadığım için birkaç soru sormak istiyorum, umarım vakti olanlar cevap verebilirler.

1.5 ay önce pembe bir phal aldım, onu yaşatmaya çalıştığım yer ofisim; çok aydınlık ama kesinlikle güneş almayan bir odadayım. Phal de tam pencerenin önünde duruyor. Geldiğinde 12 kadar çiçeği açık duruyordu, ve üzerinde 2 tane büyük tomurcuk vardı. Çiçeği getiren adam bana 3 günde bir yarım çay bardağı kadar su dökmemi söyledi, aynen uyguladım. (Bu kadar zor bir çiçek olduğunu bilsem önce araştırırdım) 10 gün kadar sonra çiçeklerin yapraklarında sarı sarı, kuruma gibi, küçük sararmalar meydana geldi. Çiçekçiyi aradığımda suyu çok gelmiştir dibine bakın dedi, ve tabi verdiğim tüm su dibinde birikmiş. Phal delikli bir plastikte, o plastik de seramik bir vazonun içinde duruyor. Suyunu döktükten sonra 5-6 günde bir yarım çay bardağı sulamaya devam ettim. Bu arada üzerindeki 2 tomurcuk da açtı. Yaklaşık 10 gün önce tüm çiçekler teker teker döküldüler, fakat bir tanesi ana dal, diğer iki tanesi de iki ayrı dalın tam uçlarında olmak üzere 3 tomurcuk vardı. Ben bunlar da yavaş yavaş açacak diye beklerken ince olan dal ucundan sanırım kurumaya başladı. Dal uçtan önce kırmızı sonra uçuk sarı bir hal almaya başladı ve bu geriye doğru ilerliyor (köke doğru).

Kuruma olarak tahmin ettiğim bu oluşumun aksine yaprak kısmında ise tam ortadan bir yaprak çıkmaya başlamış. Şu andaki uzunluğu 2 cm kadar. Fakat yaprakta üzerine ince çekilmiş türk kahvesi serpiştirilmiş gibi lekeler mevcut ve yaprağın dış çerçevesi pembeye kaçan bir kırmızılıkla çevrili. Fakat bu lekeler dışında bana sağlıklı görünüyor.

Okuduklarım kadarıyla benim sulamam yetersiz, zira burada haftada bir kovaya batırıp çıakrılması gerektiği yazılı. Bir de ben bu yarım bardak ile sulamayı saat 18:00 gibi yapıyordum, tabi yanlışmış. Ayrıca çiçek ilk geldiğinden beri dalında reçine gibi bir sıvı üretiyor, bu da sanırım gün ile gece arasındaki ısı farkından kaynaklanıyor.

Köklerde ise durum şöyle: Plastik saksı içerisindeki kökler bana sağlıklı görünüyor, parlak ve canlı yeşil. Fakat bu plastiğin alt kısmındaki deliklerden bazı kökler aşağı çıkmış bulunuyor. Burada ise çok değişik bir durum var; kök diye tahmin ettiğimince ve beyaz ip gibi kökün etrafındaki yeşillik burada beyazlaşmış ve kurumuş. Hatta çektiğimde çıkıyor, sadece saçak kök gibi bir şey kalıyor. Ve bu kök uçları haliyle plastikten süzülen ve az da olsa seramik vazonun dibinde kalan suyla temas ediyor.
Buna benzer kök çıkmaları saksının üstünde de mevcut. Saçak halindeki kökler havada geziyor, tabi ki uçları kuru.

Sormak istediklerim şunlar:
1. Orkidemi sizce eve mi götüreyim? Fakat evim bu kadar aydınlık değil.
2. Sizce sararmaya başlayan dalı kesmeli miyim? Yoksa düzgün bir sulama ve beslemeyle ucundaki tomurcuk çiçek açabilir mi, çünkü tam olarak kuru diyemem ama sararma mevcut.
3. Kök ile ilgili anlattıklarım normal mi? O uçları kesmem gerekir mi?
4. Peki vazonun üst kısmındaki köklerin üzerine nemli pamuk koymam mantıklı olur mu?
5. Yeni çıkan yapraktaki lekeler hastalık belirtisi mi? Yoksa normal mi ya da biraz daha büyüdükten sonra mı tekrar gözden geçirmeliyim?

Şu anda fotoğraf ekleyemiyorum, fakat anlatabildiğim kadarı ile sorularımı cevaplayabilirseniz çok sevinirim.

Bir de çiçeğimi bu akşam bir çiçekçiye götürüp göstermeyi düşünüyorum, çünkü kuruma ince olan daldan ana dala gelirse diye korkuyorum. Sizce çiçekçiye götürmem gerekir mi yoksa bu sorun kendim çözebileceğim bir sorun mu?

Herkese teşekkürler.

karaefsun
22-10-2009, 17:02
Sormak istediklerim şunlar:
1. Orkidemi sizce eve mi götüreyim? Fakat evim bu kadar aydınlık değil.

sayın pam
önemli olan güneş ışığı alması değil direk öğlen güneşinin bitkiye temas etmemesi çünkü bu yapraklarda güneş yanığına sebep almakta. sabah ve akşam bitkinin alacağı güneş ışığı aksine yararlı almakta. büronuzun aydınlık olması yeterli görünüyor.
2. Sizce sararmaya başlayan dalı kesmeli miyim? Yoksa düzgün bir sulama ve beslemeyle ucundaki tomurcuk çiçek açabilir mi, çünkü tam olarak kuru diyemem ama sararma mevcut.

bitkinin üzerindeki bütün çiçek saplarını kesmenizi öneririm çünkü bitkinizde hasarlar olduğunu söylüyorsunuz eğer böyle bişey varsa bitkiyi çiçek açması için yormaz toparlanmasına yardımcı olursunuz
3. Kök ile ilgili anlattıklarım normal mi? O uçları kesmem gerekir mi?

normale benziyor bence ellemeyin eğer saksı karışımını değiştirecekseniz o zaman içi boşalmış ve çürümeye başlamış kökleri nazikçe forumda anlatıldığı gibi temizleyebilirsiniz.
4. Peki vazonun üst kısmındaki köklerin üzerine nemli pamuk koymam mantıklı olur mu?

hiç gerek yok. anlattıklarınızdan çiçeğinizi çok suluyorsunuz hemen saksınızı o seramik vazodan bitkinin köklerinin ışık görmesini sağlayın mümkün olduğunca saksı harcı kurumaya yüz tutmadıkça sulama yapmayın malum kış mevsimine girmekteyiz phaller susuzluğa dayanıklı aşırı sulamaya dayanıksız bitkilerdir bunuda göz önünde bulundurun.
5. Yeni çıkan yapraktaki lekeler hastalık belirtisi mi? Yoksa normal mi ya da biraz daha büyüdükten sonra mı tekrar gözden geçirmeliyim?

buna cevabı sanırım hocam daha net bi cevap verir şayet resimde eklerseniz daha kolay olur saygılar

praecox
22-10-2009, 17:13
Yaprak lekesiz pırıl pırıl tertemiz çıkmalı.
Üzerinde kahve gibi döküntü varsa bir hastalık var demektir.
Bu günlerde havalar serinliyor evlerde henüz kaloriferler de çalışmıyor olabilir.
Bundan dolayı sulamalara azami özen gösterin.

pam
22-10-2009, 18:26
Karaefsun, Praecox ilginiz için şimdiden teşekkürler.
Mesajlarınız üzerine akşam eve getirdiğim orkidemi çiçekçiye götürdüm ve 3. boğumun 1 cm üzerinden kesti.
Şimdi size orkidemin birkaç fotoğrafını göstermek istiyorum:

http://yfrog.com/05dsc06357rj
http://yfrog.com/endsc06358j
http://yfrog.com/3odsc06361lj
http://yfrog.com/0wdsc06362dj
http://yfrog.com/15dsc06366uj
http://yfrog.com/3odsc06370jj
http://yfrog.com/0xdsc06360qj
http://yfrog.com/0xdsc06369pj

Şimdi bu haldeler. Görüntülerden yorum yapabilir misiniz rica etsem?

Bir de eğer kalabalık oluyor demezseniz bir sonraki mesajımda çiçekli fotoğraflarından paylaşmak isterim.

praecox
22-10-2009, 19:18
Sayın pam,

resimleri foruma yüklemelisiniz.

pam
22-10-2009, 23:04
Orkidemin bahsettiğim yaprak fotoğrafı ve genel görünüşü:

pam
22-10-2009, 23:04
Sizce sağlık durumu nasıl?

praecox
23-10-2009, 15:42
Yeni yaprağın rengi pek de normal değil gibi...
Yaprağı elleyin. Kolayca sallanıyor yumuşak ise göbek çürümesinden şüphelenmek gerek. Kökler sağlıklı gibi ise de Çok sulu kalmış gibi. Köklerin yer yer rengi kırmızı gibi gördüm doğru mu?
Zarflı saksıda bakıyorsunuz göründüğü kadarı ile. Altında asla su kalmasın. Suladıktan sonra altındaki suyu dökün saksıyı o gün havalandırın zarfına koymayın.

Çiçek sapı ne durumda? Çiçeklenmesinden vaz geçip belki saksı harcını değiştirmek saksıyı da büyütmek en uygunu olur.

pam
23-10-2009, 18:05
Evet, köklerin uç kısımlarında kırmızılıklar var. Sulu nasıl kalır anlamıyorum, çünkü 5 günde bir sadece yarım çay bardağı suluyor ve ardından saksı dibindeki suyu alıyordum. Fakat sanırım akşam sulanmaktan dolayı olmuş olabilir.

Çiçek sapı koyu yeşil, diri duruyor. Başka özellikle dikkat etmem gereken bir şey var mı?

Yaprak güçlü, ve sert. Fakat onun hemen altındaki yaprakta da bu lekeler mevcut, fotoğraflarından daha net görebilirsiniz:

Adalet Yağcı
23-10-2009, 19:10
Benim Phalim, beş yaşında, doğrusunu isterseniz onu fazla şımartmıyorum, hatta diğer çiçeklerime daha fazla özen gösteriyorum diyebilirim.
Saksısını iki yıl önce genişletmiştim, çiçekleri üzerinde altı aydan fazla kalıyor.
Temmuz ayının sonunda çiçeklerini tamamen dökmüştü, Ağustos ve Eylül aylarında iki yaprak çıkardıktan sonra yeniden tomurcuklanmaya başladı, fotoğrafı onbeş gün önce çekmiştim, iki tomurcuğu da gayet sağlıklı uzuyor.
Arkadaşlara tavsiyem, gidip gelip Phalinizi didiklemeyin, onu rahat bırakın, saksısının şeffaf olmasına özen gösterin, havai köklerine dokunmayın, kopartmayın, solmuş yaprak ve çiçek saplarını keskin ve temiz bir makasla nazikçe uzaklaştırın, sulamayı çeşme suyu ile yapmayın, doğal kaynak suları(kireçsiz)kullanın, yeterince ışık almasına dikkat edin.

Mersin şu anda çok sıcak olmasına rağmen, haftada bir defa ılık su ile bolca sulama yapıp, tabağın altında biriken suyu hemen döküyorum.
Ayrıca bitkinin taze hava alması da önemli, camlarını açmadığınız bir salonda bitkinin keyfi kaçacaktır.

praecox
23-10-2009, 19:40
Sayın pam,

yanılmıyorsam phal.iniz koyu pembe mi? evimicim rumuzlu arkadaşımızın da eklediği gibi.
Ben bu sıralar yoğunum yazmış olabilirsiniz ancak ben de atlamış olabilirim.
Koyu pembe renki phal.lerin kırmızımsı yani patlıcan rengi yeşil karışımı bir renkte yaprak açmaları doğaldır.
Üzerinde thrips ve ya kırmızı örümcek göremiyorum bu gibi lekelenmeler böyle haşarelere kahve dökülmüş v.s. gibi olması...
yaprağı bir büyüteçle inceleyin.

pam
23-10-2009, 20:56
Hayır, açık pembe, eski bir fotoğrafını ekliyorum.
Umarım baharda daha güzel fotoğraflarını paylaşırım :)

unalsel
24-10-2009, 12:40
Herkese selam bir sorum olacak, çiçek açma süresi kaç gündür, 1 haftayı geçgindir ilk tormurcuk hala açıyor tam açılmadı bu esnada diğer tomurcuklar gelişmiş durumda.

pam
24-10-2009, 12:53
Merhaba Unalsel;
Benim tomurcuklarım bir günde açıyordu, bir akşam kapalı şekilde görüp eve dönüyordum, ertesi sabah bir bakıyordum tamamı açılmış. Acaba benimkine hormon takviyesi mi yapmışlar :)

unalsel
24-10-2009, 13:03
Olabilir:) Yavaş bir açılım söz konusu sanırım.

Yerini değiştirmiştim gerçi ondan sonra performansı düştü, sabah ve öğleden sonra güneşi alıyordu önce bakım için orda tutuyordum , çiçek açmaya başlayınca salona aldım orada da öğleden sonra güneşi alıyor. Sebep bu olabilir ama salonda durmaları da gerek.

fulyaduru
26-10-2009, 17:52
merhabalar..neolur yardım edin orkidem bana geleli 1 hafta oldu.Ve küçük tomurcukları dökülüyor..Çok üzüldüm neden olabilir acaba ne yapmalıyım..

anurt
01-11-2009, 11:13
ankara cepa bauhaus da phal ve dend.lerde epey bir indirim var. ilgilenen arkadaşlar varsa bir baksınlar. çiçeksiz ve bakımsızlar ama hastalık, çürüme falan pek gözüme çarpmadı.
bilginiz olsun.

fulyaduru
01-11-2009, 21:32
Merhabalar..Bir meraktır gidiyor orkidelere karşı..Durmadan internete giriyor ve forumda yazılanları okuyorum.Orkide resimleri buluyor ve inceliyorum.15 gün önce istanbuldan bir orkide hediye olarak görümcem getirdi.Havala uçtum.Çanakkalede büyük marketlerde bulunmuyor.Tansaşta var ama zavallıların kökleri hep çürümüş oluyor.Canlandıramam diye korkuyorum.Kipada bir kez denk geldim oda çok hastalıklı görünüyordu.Çiçekçilerde fiyatlar çok yüksek..Ben nasıl edinebilirim acaba daha farklı orkideleri?Benim orkidemin cinsi phal.Ama ben en çok bakımı zor olduğunu bildiğim halde vanda sahibi olmak istiyorum.Büyük şehirde yaşayan arkadaşlar yazdıkça çok imreniyorum onlara.Burada ikea koçtaş bauhaos yok peki ben ne yapabilirim internet ile buralardan çiçekte gelmiyor...bir fikri olan varmı?

doktorkbb
03-11-2009, 15:53
Merhaba, daha önceki yazılardan okuduğum kadarıyla Phal'lerin ihtiyaç duyduğu nemi sağlamak amacıyla köklerinin değmeyeceği bir su kabına oturtulması tavsiye ediliyor. Bunu herkes yapıyor mu merak ediyorum. Ayrıca bu amaçla bulduğunuz yaratıcı çözümleri fotoğraflayıp bizimle paylaşır mısınız? Teşekkürler...

Sayın Fistan, büyük yapı marketlerde genelde Phal bulmak mümkün. (1 hafta önce Malatya'da Koçtaş açıldı ve yeni Phal'ler aldım) Bence bu çiçek kargoyla göndermek için uygun değil çünkü çok narin. Yoksa seve seve sizin için de uğraşırdım. Önceki Phal'lerimi İstanbul'dan uçakla gelirken elimde taşımıştım. Ankara'ya yakınsınız. Bence gidip gözünüzle gördüğünüz ve elinizde taşıyabileceğiniz bir tanesini, herhangi bir yapı marketten almalısınız. Selamlar...

Sümeyye Polat
09-11-2009, 12:27
Sayın Ephesosun saksı harcı konusunda eski bir yazısını buldum. Benim gibi merak edenler varsa onu paylaşmak istedim. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Şimdi sıra çamları incelemeye geldi:(

Sayın doktorkbb merhaba. Eğer kampüse uğrayacak vaktiniz varsa bolca sarıçam olduğunu (Pinus sylvestris) olduğunu göreceksiniz. :p Nasıl tanıyacağınıza gelince, sağolsun botanik bölümündeki arkadaşlar her ağacın üstüne adını yazmışlar. Biraz zamanınızı alır ama diplerine dökülmüş olan kabuklardan toplayabilirsiniz. ;)

doktorkbb
09-11-2009, 14:19
Sayın doktorkbb merhaba. Eğer kampüse uğrayacak vaktiniz varsa bolca sarıçam olduğunu (Pinus sylvestris) olduğunu göreceksiniz. :p Nasıl tanıyacağınıza gelince, sağolsun botanik bölümündeki arkadaşlar her ağacın üstüne adını yazmışlar. Biraz zamanınızı alır ama diplerine dökülmüş olan kabuklardan toplayabilirsiniz. ;)

Çok teşekkür ederim. Benim de en büyük takıntım nasıl ayıracağımdı. Bu mükemmel bir bilgi. Sevgiler...

Eovyn
09-11-2009, 21:27
Herkese merhaba..
İki ay önce çiçek sapını kestiğim phal.im bir minik yaprak ve son boğumdan filiz vermeye başladı. (burası nemli olduğu için çok fazla sulamıyorum ve her defasında gübreli sudan veriyorum)
Merakım giderek artıyo..Bu oluşumun ne olduğunu bana söyleyebilir misiniz?

halil33
09-11-2009, 23:27
Tomurcuk bu sayin Evoyn:) Hayirli olsun yakinda gene cicekleneksiniz:D

Eovyn
10-11-2009, 08:16
İnanamıyoruuuuuummm:D:D Çok sağolun halil33.
Ben de tomurcuk diye düşünmek istiyodum, ama önce çiçek sapı oluşmalı gibi geldi, ona da benzetemedimm...
Çok sevindim şimdi. Uzun süre beklememe gerek kalmayacak desenize. Tabi inşallah zaiyatsız açtırabilirsem..

kaanca
10-11-2009, 19:57
1 ay kadar önce ayırmış olduğum anası ve kuzusu :p

kaanca
10-11-2009, 20:04
Pencere önündeki makamları:D

Eovyn
11-11-2009, 07:37
Çok güzeller.. Güle güle büyütün kaanca..

emy_83
11-11-2009, 19:46
Bu güzelimorkideyi eşim geçen yıl doğum günümde almıştı. Rengi pembe idi ve çiçekli idi. Malesef onu aldığım gün annemin evinde unutmuşum ve çiçeklerini teker teker dökerek, ç,çeksapını da kurtaramadım. ben de dipten bitkiyi yormamasıiçin kesmiştim.
Bu olay Haziran sonu Temmuz başı olmuştu. Amaşimdiye kadar yeni bir dalçıkarmadı ve ben bu duruma çoküzülüyorum. Altta çektiğim resimlerde de göreceğiniz gibi dışarıda olan sapın ne olduğunu tam anlayamadım bu kök mü yoksa çiçek sapımı.
Bir sorumdaha olacak. Kökler alttan çıkmaya başladı. Bu durumda ne yapmalıyım??
Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.:)

113841

113842

113843

113844

113845

kaanca
11-11-2009, 21:15
Çok güzeller.. Güle güle büyütün kaanca..

teşekkür ederim

kaanca
11-11-2009, 21:34
[QUOTE=emy_83;531481]Bu güzelimorkideyi eşim geçen yıl doğum günümde almıştı. Rengi pembe idi ve çiçekli idi. Malesef onu aldığım gün annemin evinde unutmuşum ve çiçeklerini teker teker dökerek, ç,çeksapını da kurtaramadım. ben de dipten bitkiyi yormamasıiçin kesmiştim.
Bu olay Haziran sonu Temmuz başı olmuştu. Amaşimdiye kadar yeni bir dalçıkarmadı ve ben bu duruma çoküzülüyorum. Altta çektiğim resimlerde de göreceğiniz gibi dışarıda olan sapın ne olduğunu tam anlayamadım bu kök mü yoksa çiçek sapımı.
Bir sorumdaha olacak. Kökler alttan çıkmaya başladı. Bu durumda ne yapmalıyım??

Biraz sabır bende acemilikten orkidemin çiçek taşıyan dalını en dip kısımdan kesmiştim bir sene sonra yavru verdi onu ayırdım şimdi de iki tane çiçek dalı verdi,ayırdığım yavru ise bir ay içinde çiçek dalı verdi.
Alttan çıkan da maalesef havai kök,bu arada saksısını büyütmeniz gerekiyor,ben su petlerini ortasından kesip alt kısımlarına 3-5 tane delik açıp diplerini çakıllarla doldurup onlara dikiyorum.

anurt
11-11-2009, 21:40
kaanca, orkideleriniz çok güzel görünüyorlar. güle güle büyütün, bol çiçekli günlerini görün:D
bir şey sormak istiyordum: o gördüğüm pet şişe saksı 5 litrelik mi? öyle ise "oooooo" demek istiyorum da!

emy_83
12-11-2009, 16:18
Sevgili kaanca, Cevabınız içinçok teşekkür ederim Saksısını büyütürüm büyütmesine de inşallah kaybetmem orkidemi. Yoksa çok üzülürüm. Ama herşeyin bir ilki vardır ve başarabilmek için de denemem lazım. :)

Gül Batur
13-11-2009, 16:30
Sayın Hocam,

Merhaba.Hocam bu çiçek sapı 1 senedir suyun içersinde duruyour. Bunu yaşatmak için neler yapmam gerekir.Önerilerinizi bekliyorum.Şimdiden teşekkür ederim.Saygılar...

praecox
13-11-2009, 16:46
Bir senedir böyle mi duruyor?
Hal böyle ise pek bir gelişme gözlemlememişsinizdir.
Keiki nin dibini yosuna sarıp köklendirmeye çalışın. bir iki kök 3-5 cm i bulunca saksıya alın. Keikinin yanından çıkan çiçek sapını kesip gücünü çiçeklemeye harcamasını bastırın.

kaanca
13-11-2009, 20:12
kaanca, orkideleriniz çok güzel görünüyorlar. güle güle büyütün, bol çiçekli günlerini görün:D
bir şey sormak istiyordum: o gördüğüm pet şişe saksı 5 litrelik mi? öyle ise "oooooo" demek istiyorum da!

Çok teşekkür ederim,
evet 5 lt. su peti, buna dikmemin nedeni büyük olması,kökler ne kadar uzarsa orkide o kadar kuvvetli ve büyük oluyor.

Gül Batur
14-11-2009, 00:46
Sayın Hocam.
Çok teşekkür ederim,
Çiçek sapını hemen kestim,Saygılar...

cicada
14-11-2009, 22:10
Dün açan phalaenopsis'im;

İlkin
16-11-2009, 10:37
Güzel bir rengi varmış. Umarım aylarca üstünde kalır çiçekleri. Bendekilerin çiçekleri 6-7 ay solmadan duruyor. Gelen giden bu gerçek mi... hala çiçekleri yaşıyor mu diye şaşkınlıkla soruyor. :p

unalsel
16-11-2009, 10:46
Herkese selam,

Bir konu hakkında gelişme oldu. Phal'minin yaprakları solgun ve buruşuktu ancak son bir haftadır giderek artan şekilde en buruş dal bile düzelmeye başladı. Gititikçe kendini toparlıyor, çiçekten bir sıkıntım yok üzerinde 4 çiçek var birisi tomurcuk şeklinde bir de yeni filiz de geliyor hatta. Buruşuk yapraklar kendilerini toparlamaya başladılar.

cicada
16-11-2009, 12:35
Evet sevgili İlkin, 5 ay falan sürdü bir önceki çiçeklenmesi.. Güzel olan şey, dalı kurumadı bir ay geçmedi yeni bir boğumdan tomurcuk büyütmeye başladı. Bugün baktım, yeni dal da vermeye başlamış. Pek mutlu canım, pek.

İlkin
16-11-2009, 13:20
Maşallah Sevgili Bike. ;) İnsan o kadar çok gözünün içine bakıyor ki bu bitkilerin, karşılığında onlar da çiçek verdi mi deymeyin keyfimize artık...

neconeco
17-11-2009, 15:37
Selamlar. Gördüm, dayanamadım aldım. Şimdi ne olacak? şuna bir bakarmısınız.)))

praecox
17-11-2009, 15:48
Ya devasa bir çakmağınız var...:D ya da minyatür phal. yetiştirmeyi de başardılar :)
Enteresan sayın neconeco...
Hiç böylesi minyatür phal görmemiştim.
Photoshop veya şaka değil değil mi? :D
Daha neler göreceğiz.
Güle güle büyütün.

neconeco
17-11-2009, 16:06
Selamlar. malesef ki gerçek inanılmaz bir güzellikte. satmaya kıyamadım vitrine koydum şimdilik. Çiçekleri biterse ne yaparım bilemiyorum.

fulyaduru
17-11-2009, 17:52
merhaba neconeco..Çiçekçisiniz anladığım kadarıyla.Satmaya kıyamadım dediniz de.O güzelliğin fiyatı ne kadar peki yani satacak olsanız? Ben çanakkaleden yazıyorum.İstanbulda büyük marketlerden arkadaşlarım alıyor hemde inanılmaz uygun fiyatlara.Değişik orkide türlerini çok rahat buluyorlar.ama burada çiçekçilerde çok pahalı yanına yaklaşılmıyor orkidelerin...merak ettim sanırım çiçekçisiniz acaba istanbulda da fiyatlar öyle mi? Gerçi orkideler hakediyor ne kadar olsa alınır ama bir öğretmen maaşı ile sanırım 200 tl de verilmez:rolleyes:

İlkin
18-11-2009, 11:57
Sayın neconeco, orkideniz çok cici ve onca orkide resmine bakmış birisi olarak boyutları insana şaka gibi geliyor. ;)

neconeco
18-11-2009, 16:48
Selamlar.İLKİN ve FULYADURU, istanbulda orkideler sandığınız kadar pahalı değil,buralarda olsaydınız söylediğiniz fiatın 10/1 fiatına temin ederdik,tabi ki ağaçlar net üyesi olduğunuz için.

Evet çok cici beni de cazibesiyle cezbetti.)))) aldım 3 adet vardı ancak bir tane alabildim sanırım devamı da gelmez bende hiç böylesini görmemiştim.

unalsel
19-11-2009, 08:50
Evet çok cici beni de cazibesiyle cezbetti.)))) aldım 3 adet vardı ancak bir tane alabildim sanırım devamı da gelmez bende hiç böylesini görmemiştim.

Bu tür orkideleri Bauhaus'da gördüm dün epey küçüktü boyları fiyatları aynıydı ama bence görünümleri çok güzel değildi.

evimicin
01-12-2009, 09:08
Evet bu minyatur orkidelerden ben de gordum istanbul koctastan 3 adet aldım.Beyaz , pembe ve mor. Ancak cicekleri cok cabuk dokuldu. Yaklasık 3-4 aydır sadece yapraklılar. Ben de farklı bir bakımı var mı diye bu foruma yazacaktım. Dikkatimi çeken nokta ise kucuk saksıda oldukları icin cok cabuk kuruyorlar. Bu yuzden haftada bir 2-3 saat suyun icinde bırakıyorum. Acaba bu yuzden mi ciceklenmiyorlar.

fulyaduru
01-12-2009, 12:28
ben çanakkale de oturuyorum.Aynı orkideyi dün gördüm çanakkalede ne kadar biliyor musunuz? 40 tl. bence diğerlerine göre çok pahalı.orkide aşığı olduğum haldeo parayı veremem herhalde..oysaki almayı çok istiyorum ama elbet yolum istanbula düşecektir...yakın bir zamanda ben degelince alacağım...

evimicin
01-12-2009, 14:42
Bu arada bir tanesi birkac senedir sadece yaprak veriyor biri de ciceklerini doktu 6 aydır ses seda yok dedigim orkidelerimden ilki cicek dalı verdi digeri de keiki cıkardı. Sağolsun bu forum ile birsuru yanlışımı duzelttim. Sulama suyunu icme suyu yaptım ve ayda bir besin verdim sonuc bu. Yani cok zahmetler cekmeye gerek yok bu bitkiler icin kanımca. Saksıyı takip edip su ihtiyacı var mı yok mu anlamak bile bitkiyi mutlu etmeye yetiyor.
Şimdi keikiyi gözluyorum. Umarım ayırmayı becerebilirim.

ELA-M
03-12-2009, 19:54
116122
Sayın Praecox,
iyi geceler. Orkidelerimin bir kısmında yapraklarında şekil değişikliği pürüzlenme ve kabalaşma mevcüt. Bu durum yaz sonunda başladı. Birinde şu anda tomurcuklanma var fakat pek sağlikli durmuyor. Tomucukların üstünde mukuslu yoğun sıvı mevcut. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

praecox
03-12-2009, 20:06
Birkaç sebebi olabilir. Sulamanın düzensizliği, kök sorunlarının yanı sıra aklıma bu resimle yatan... yeni yaprak oluşumu esnasında yaprak biti, kırmızı örümcek saldırısına uğramış olmasıdır. Yapışkan bir sıvı salması genelde gece gündüz ısı farkının ihtiyaçtan fazlasına işaret ise de bir tür yaprak zararlısı da olasılıklar dahilinde.
Bitkilerin öz suyunu emerek beslene bu haşaretler mantari hastalıklara da neden olurlar.

oppss!
03-12-2009, 20:30
Şu minyaür phal ve devasa çakmak güzelmiş:D Size bir öneri olarak; her hafta çiçekçime gidip 2 tane orkide alıyorum (10 tl'ye:D) Ucuzluğunun sebebi 1 haftaya çiçeklerinin geçmesi:)
Sizde böyle birşey yapabilisiniz tabii çiçekçiniz iyi düşerse:)

ezo
04-12-2009, 22:04
Merhaba; Doğum günümde (12 kasım) hediye olarak bir orkide geldi (üzerinde 4 tane çiçek vardı) ve ben fırsat buldukça burada yazılanları okuyup bir şeyler öğrenmeye çalıştım (gerçi çalışan ve iki çocuklu bir bayan olarak ne kadar okuyabilirsem:() Maalesef orkidemin cinsini bilmiyorum ama burada yazılanları uygulamaya çalıştım. Şimdi resimleri yüklemeye çalışıcam, saksı üerindeki köklerde kuruma ve an alt yaprakta sararma var. Ayrıca sağlılık görünen yaprakta ise 1 tl büyüklüğünde siyah bir leke mevcut. Sormak istediğim diğer bir konu ise ben yaprakları ve üst kökleri püskürtme ile hiç nemlendirmedim bunu yapmalımıyım yapmamalımıyım forumdada herhalde kaçırdım anlıyama
dım. Resimlere bakarak beni yönlendirirseniz çok sevinirim. İyi geceler.

Birdy
04-12-2009, 23:12
Merhaba! :)
Türkcem pek yeterli olmasada yardım etmeye calışacağım ;).

saksı üerindeki köklerde kuruma ve an alt yaprakta sararma var. . Orkide kökleri çok hassastır ve kurumarı/koyulaşmaları icin bir çok sebeb olabilir. Sert su, kuru hava, aşırı gübre ... onlara iyi gelmez. Sizin Orkidenizin sorununu bulabilmek için, onu nasıl ( hangi ortamda ) yetiştirdiğinizde yarar var.

Ayrıca sağlılık görünen yaprakta ise 1 tl büyüklüğünde siyah bir leke mevcut. . Ya güneş yanığı, belkide Mantar hastalığı olabilir. Genelde leke kuru ise, pek korkacak birşey yok - leke yumuşak, ve "sulu" ise, hasta olan yeri temiz bir bicak ile kesip, ardından yarayı tarçın
ile desinfekte edebilirsiniz.

Sormak istediğim diğer bir konu ise ben yaprakları ve üst kökleri püskürtme ile hiç nemlendirmedim bunu yapmalımıyım yapmamalımıyım forumdada herhalde kaçırdım anlıyama
dım. Resimlere bakarak beni yönlendirirseniz çok sevinirim. İyi geceler.

Ben hiçbir Phalaenopsis Orkidemin yapraklarını püskürtmüyorum - önemli olan Orkidenin etrafında yeterli (en az 50 - 60% hava nemi ) olması. Yaprakların kuru tutulması, mantar gibi hastalıklardan daha iyi korunmasını sağlar. Benim yazdıklarım Phalaenopsis ( Hybrid ) Orkidelerini evde büyütenler için geçerli - Seralarda yetişen Orkideler için farklı yöntemler doğrudur.

Biraz yardımci olabildiysem sevinirim.

Iyi geceler.

Birdy
05-12-2009, 13:26
Merhaba!:)

Orkidelerimin bazilarinin resimlerini göstereyim dedim - belki görmek istersiniz ;).

Phal. equestris "Orange"
http://www.bildercache.de/bild/20090117-094940-95.jpghttp://www.bildercache.de/bildercache_80x15.gif

Phal. Mahinhin ( equestris x lueddemanniana )
http://www.bildercache.de/bild/20090117-095123-383.jpghttp://www.bildercache.de/bildercache_80x15.gif

Birdy
05-12-2009, 13:26
Phal. Elke Cramer ( Ambomanniana x lindenii )
http://www.bildercache.de/bild/20090117-095319-563.jpghttp://www.bildercache.de/bildercache_80x15.gif

Phal. Mannandra ( mannii x [equestris x stuartiana]
http://www.bildercache.de/bild/20090117-095433-381.jpghttp://www.bildercache.de/bildercache_80x15.gif

Birdy
05-12-2009, 13:27
Maxillaria schunkeana
http://www.bildercache.de/bild/20090117-095939-552.jpghttp://www.bildercache.de/bildercache_80x15.gif

Phal. equestris
http://www.bildercache.de/bild/20090117-100050-747.jpghttp://www.bildercache.de/bildercache_80x15.gif

Birdy
05-12-2009, 13:30
Phal. lindenii x Lovely Kid
http://www.bildercache.de/bild/20090319-101036-412.jpghttp://www.bildercache.de/bildercache_80x15.gif

Phal. Lovely Kid
http://www.bildercache.de/bild/20090319-103111-244.jpghttp://www.bildercache.de/bildercache_80x15.gif

Birdy
05-12-2009, 13:31
Phal. Helene Burkhardt ( venosa x lindenii )
http://www.bildercache.de/bild/20090127-105402-168.jpghttp://www.bildercache.de/bildercache_80x15.gif

Phal. lueddemanniana "Woodlawn"
http://www.bildercache.de/bild/20090127-105758-220.jpghttp://www.bildercache.de/bildercache_80x15.gif

praecox
05-12-2009, 13:33
Sayın Birdy,

resimleri galeriye (http://www.agaclar.net/galeri/browseimages.php?c=580&userid=)eklemeniz gerekiyor.

Birdy
05-12-2009, 13:37
Phalaenopsis borneensis x Penang Jewel
http://www.bildercache.de/bild/20090526-094024-930.jpghttp://www.bildercache.de/bildercache_80x15.gif

Kingidium ( Phalaenopsis ) phillipensis
http://www.bildercache.de/bild/20091021-181217-612.jpghttp://www.bildercache.de/bildercache_80x15.gif

Birdy
05-12-2009, 13:46
Sayın Birdy,

resimleri galeriye (http://www.agaclar.net/galeri/browseimages.php?c=580&userid=)eklemeniz gerekiyor.

Uuups :( - buradan galeriye itmek imkani varmi:confused:.

Yanlisim icin özür diliyorum!

Diger resimleri direk galeriye yükleyecegim :).

praecox
05-12-2009, 14:25
Bu eklediğiniz resimler bildercache diye bir siteye yüklenmiş. Ordan galeriye yönlendirilemez.
Bir zahmet yeniden galeriye yükleyin.
Bende müteakibinde burdaki mesajlarınızı sileyim.

lale76
05-12-2009, 16:20
Orkidemin dalları kurumaya başladı. Yeni çıkan yapraklar büyümeye devam ediyor. Dallar yeniden çıkar mı? Ne yapmam gerekiyor?
Keiki versin diye 2 hafta kadar karanlık ve nemli ortamda beklettim. Dalların kuruması bu işlemden 1-2 ay sonra oldu.

Birdy
05-12-2009, 17:20
Bu eklediğiniz resimler bildercache diye bir siteye yüklenmiş. Ordan galeriye yönlendirilemez.
Bir zahmet yeniden galeriye yükleyin.
Bende müteakibinde burdaki mesajlarınızı sileyim.

Maalesef Bidercache den silmis durumdayim bu resimleri.
Eger silmeniz gerekiyorsa, silin Efendim.
Gelecekteki resimleri direk Galeriye yüklerim.
Su an tanidigim Forumlarda hem Galeriye, hemde konuyla ilgili sayfalara yüklemek mümkün - bu yüzden burada da böyle yaptim. Pardon!

ezo
05-12-2009, 17:30
Sayın Birdy, verdiğini bilgiler için çok teşekkür ederim. Yapraktaki leke kuru ve büyümüyor bu sevindirici oldu benim için. Bu orkide eve geldiğinden beri bir çiçek dalı daha çıkartsın yok efendim keiki alayım gibi hayallerle etrafında dönüp duruyorum işallah sağlıklı bir şekilde geliştiririm. Burada okuduklarım inanılmaz yardımcı oldu bana, Ayrıca orkidemin cinsi ile ilgili bir yorum yapılırsa sevinirim.

Birdy
05-12-2009, 18:04
Sayın Birdy, verdiğini bilgiler için çok teşekkür ederim. Yapraktaki leke kuru ve büyümüyor bu sevindirici oldu benim için. Bu orkide eve geldiğinden beri bir çiçek dalı daha çıkartsın yok efendim keiki alayım gibi hayallerle etrafında dönüp duruyorum işallah sağlıklı bir şekilde geliştiririm. Burada okuduklarım inanılmaz yardımcı oldu bana, Ayrıca orkidemin cinsi ile ilgili bir yorum yapılırsa sevinirim.

Yardimci olabildi isem sevindim!:)

Orkideniz Phalaenopsis Multi-Hybridi - tam olarak belirlenmesi cok zor ( hemen, hemen imkansiz ). Tahminimce Phal. lueddemanniana veya hieroglyphica icerebilir - ama bu cooooklardan birisidir.

Orkideniz gördügüm kadariyla zaten yeni bir cicek dali cikartmakta ;).
Eger keiki umut ediyorsaniz, cicekler kuruduktan sonra dalini kesmeyin, sicak ve bol isikli bir alana koyun - belki sansiniz olabilir. :)

oppss!
05-12-2009, 18:05
Sn. ezo, kör istemiş bir göz, mevlam vermiş iki göz:p
Zaten orkideniz 2. çiçek sapını çıkartış:p

oppss!
05-12-2009, 18:09
Eger keiki umut ediyorsaniz, cicekler kuruduktan sonra dalini kesmeyin, sicak ve bol isikli bir alana koyun - belki sansiniz olabilir. :)

Daha önce forumda okuduğuma göre karanlık ve nemli alan denilmişti:confused:
Acaba bu konuda bir deneyimini varmı:confused:

(Kendimi mesajınızı iğnelemiş gibi hissettim:o Merak ettiğim hangi yöntemin daha geçerli olduğu)

oppss!
05-12-2009, 18:27
Sn. Birdy Türler konusunda bilgili olduğunuza göre acaba aşağıda resmini eklediğim phalin türü nedir?