PDA

View Full Version : Phalaenopsis




Sayfalar : 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Ent
13-05-2008, 13:51
Sn. praecox, eşimin iş yerinde baktığı iki tane phal vardı. Çiçekleri geçtikten bir süre sonra durumlarında kötüleşme olduğu için bunları eve getirdi. Yaprakları biraz buruşmuş ve kağıt gibi aşağı sarkık hale gelmişlerdi. Herhangi bir sararma yoktu. Ben çok nemli kalmış ya da iş yerinde klimalardan ötürü biraz serinde kalmış olabileceğini düşünerek bir bakım uygulamaya çalıştım. Kök temizliği ve tarçın serpme (karbon yoktu o an), substrat değişimi, mantara karşı ilaçla sulama...1,5-2 hafta kadar sulamadan bıraktım ki kendilerini toplasınlar. Sonra normal sulamaya döndüm. Bir süre sonra da daha güneşli bir yere koyup azar azar azot ağırlıklı gübre vermeye başladım. Yapraklar biraz sertleşti. Şimdi ikisinde de birer yeni yaprak çıkıyor ve durumları iyi gibi. Yalnız yapraklar eski haline kavuşamadı tam olarak. Bitki biraz yatık duruyor kökler tam oluşmadığı için ve de yapraklar sarkık olduğundan. Bu durum normal midir? Eski canlı halleri ancak tüm eski yapraklar gidip yenileri geldiğinde mi söz konusu olacak?
Teşekkürler.




praecox
13-05-2008, 13:57
Bu durum normal midir? Eski canlı halleri ancak tüm eski yapraklar gidip yenileri geldiğinde mi söz konusu olacak?


Aynen de öyle olacak. Maalesef...
yapraklar uzun müddet bu şekilde kalınca yani rahatsızılığı uzun sürdükçe yaprak dokusu artık geriyedönüşümü olmıyacak bir şekilde hasar görüyor. Dolayısı ile de bir daha eski sert ve körpe hallerine dönemiyorlar. Yeni sağlam yapraklar çıkartınca eskileri dökülecek ancak o zamana kadar da bu kısmen bozulmuş yapraklar bu yenilerine destek olacağından kesip atılması doğru değildir. İlk düzgün çıkan yapraklar bozuk yaprakların boyuna ulaşamıyabilir bu durum da doğaldır zira eski yaprakların harabiyet derecesi ile doğrudan ilgilidir ve git gide büyüyen yeni yapraklar verecektir.

Ent
13-05-2008, 14:10
Evet sizin sararan yapraklar için bile bitkinin kendisi tarafından atılacak noktaya kadar gelmesi yönündeki tavsiyenizi hatırladığım için yeşil hallerini kesmeyi zaten hiç düşünmedim. ;)

Teşekkürler.

fsuzen
13-05-2008, 15:30
Sn. Praecox

Tavsiyelerinizi harfiyen uyguluyorum.Sonucu size bildiririm.

Teşekkür ederim.

Phin
13-05-2008, 16:57
Sular özelikle de chlorlanmamışlarsa veya ozonlanmamışsa durdukları zaman içinde bir dizi bakteri üremesi oluşması kaçınılmazdır. Bu topladığınız yağmur sularını ışıktan veya güneşten uzak karanlık bir yerde saklamanız uygun olur. Ancak burda aktif kömürden filtremenenin asıl sebebi havadan yağış esnasında atmosferden katılan bir dizi zaralı olabilecek kimyasalları da süzmek. Bunun için filtre kahve düzeneği gibi bir düzenek yapılabilir..., veya bir huniyi deliğini pamukla tıkayıp içine bir miktar aktif kömür doldurulur. Su burdan süzülür. Hava temizlemede kullanılan aktif kömürlere hoş koku veren moleküller katılmış olabilir ancak bizim kullanacağımız aktif kömür su arıtmalarda kullanılan veya akvaryumcuların kullandığı cinsten granül aktif kömür olmalı.

Sn. Praecox,
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim, uzun zamandır bu bölümü takip ediyorum.

Geçen yıl aldığım Phalaenopsis maalesef şu anda sizin önceki sayfalarda örnek olarak gösterdiğiniz göbek çürümesi ve çökerten in son safhalarında. Sanırım onu kurtarmayı başaramayacağım. Tamamen yanlış sulamaktan oldu.

Ve dayanamayıp bir tane daha aldım, bu sefer sulamaya dikkat ediyorum.

Yukarıdaki mesajınızı görünce aklıma şöyle bir fikir geldi, evde 12 yaşında bir su kaplumbağasının olduğu bir akvaryum var, içinde de neredeyse 20 litreden fazla su var. Bu su aktif karbon, seramik ve sünger filtreden geçiyor, sizce phalleri sulamak için bu su kullanılabilir mi?

praecox
13-05-2008, 18:03
Yukarıdaki mesajınızı görünce aklıma şöyle bir fikir geldi, evde 12 yaşında bir su kaplumbağasının olduğu bir akvaryum var, içinde de neredeyse 20 litreden fazla su var. Bu su aktif karbon, seramik ve sünger filtreden geçiyor, sizce phalleri sulamak için bu su kullanılabilir mi?

Zanetmiyorum! İlkin azot yükü fazla olabilir. Diğer yönden de şebeke suyu ile doldurulmuş ise bu akvaryum yine istenmediği şekilde kireç ve tuz yükü fazladır demek.
Bu suyu kullanacağınıza 3 gün bekletilmiş şebeke suyu veya kireç miktarı düşük şişelenmiş içme suyu kullanabilirsiniz. Bazılarının değerleri şaşırtıcı derecede uygun olabiliyor.

Phin
13-05-2008, 18:06
Teşekkür ederim.

Aslında akvaryum içme suyu ile dolduruluyor ama kaplumbağa 20 cm büyüklüğünde olduğu için dışkıdan kalan azot vs sorun olabilir.

İçme suyum zaten oldukça iyi değerlere sahip (şişelerin üzerini okuyarak alırım da) Şişe suyu kullanmak benim için her şekilde daha pratik.

doktorkbb
15-05-2008, 14:46
Merhaba, grubunuz sayesinde ben de bir Phal hayranı oldum. Oturdum ilk sayfadan itibaren okumaya başladım.
Anneler gününde eşime bir beyaz çiçekli phal aldım. Bahsettiğiniz gibi oldukça sağlıklı. Bugün 5. gün dal uçlarındaki küçük tomurcuklar kurumaya başladı. Diğer çiçekler ve yapraklar gayet iyi durumda... Birden telaşa kapıldım. Yanlış birşey mi yaptım diye. (Güneye bakan direkt güneş almayan bir pencere önünde. Aldığım günün ertesi çiçekçinin önerisi üzerine forumda bahsedilen şekilde suladım. Tabanına 2 gün önce çakıllı tabak koydum. Yanında afrika menekşelerimiz ve adını bilmediğim dikenli kaktüs grubu gittikçe boy atan sağlıklı çiçeğim var.) Selamlar...

korhan
17-05-2008, 16:02
İyi günler hocam size bir sorum var,
Geçenlerde büyük bir bahçe-alışveriş merkezinde çiçekler bölümünde, orkideler gördüm. Başındaki görevli ziraat mühendisiymiş. Biraz muhabbet ettik orkidelerle ilgili. Orkidelerin loş ortamları sevdiğini söyledi, fazla aydınlığı ve direk güneş ışığını sevmez dedi. Ben itiraz ettim forumdaki yazılarda direk güneş ışığını sevmediğini fakat hep aydınlığı sevdiğini bildiğim için heralde bilgisi yok diye düşündüm. Neyse arkadaş ısrarlı bi biçimde bunu tekrarladı ben de aydınlığı seviyo o yüzden ağaç dallarında yaşıyor felan diye açıkladım. Arkadaşın dediğine göre aydınlık yerde durursa çok çabuk bi şekilde çiçeklenip, çiçeği hemen geçermiş :D Bende şunu ekledim benim phal.im aydınlık yerde ama 4 ay açık durdu dedim. Eğer loş yerde dursaydı daha uzun yaşardı dedi. Bu konuda ne düşünüyorsunuz hocam? çiçeklendikten sonra loş ortama almak daha mı iyi?

praecox
17-05-2008, 19:56
Loş oda kavramı göreceli tabii. Gece klüpleri bana göre loş yerlerdir. Ama tabii şimdi burda demagoji yapmadan sayın ziraat mühendisi arkadaşımın kastetiği loş ortamı anlamıya çalışıyorum da benim aklıma gelen çok az bitki var loş ortamı seven.
Siz doğru biliyorsunuz orkideler ışığa ulaşabilmek adına böyle bir epiphit ortama geçiş mutasyonu yaşamış bitkilerdir. Bazı türler örneğin Cattleya lar ışık azlığında çiçek dahi açmazlar.

Bu bitki sınıfı ile ilgilenen bakmış veya yetiştirmiş biri orkidelerin ışık isteğini çok iyi anlar, bilir.

korhan
17-05-2008, 21:08
Bende öyle tahmin ediyordum ama emin olmak istedim. Teşekkür ederim.

korhan
17-05-2008, 22:19
1. Fotoğraf phallerim
2. Fotoğrafta pembe phalimin çiçekleri döküldükten sonra bu görülen tomurcuk aynen bu şekilde vardı. Burda çiçek sapı çıkar ümidiyle tomurcugun biraz üstünden kesmiştim. Ancak yaklaşık 1 ay olmasına rağmen hiçbir gelişme olmadı. Acaba biraz daha beklemelimiyim? yoksa bitkiyi boşuna mı yoruyorum bu sapı kesip yeni bir sap çıkmasını mı beklemeliyim?
3. Fotoğrafta; Diğer beyaz orkidemden ürettiğim yavru phal.im var. Yaklaşık 3 ay önce anasından ayırmıştım, henüz hiçbir gelişme olmadı. Gübrelemesinide yaptım. Fakat yaprakları halen ilk ayırdıgım günki gibi demekki yaşıyor fakat neden gelişme olmuyor? Yavruyken gelişmesi yavaş mı oluyor acaba? Bugün sizi çok yordum. Affınıza sığınıyorum çok teşekkürler.;)

praecox
17-05-2008, 22:41
2.Resimdeki pembe phal.iniz için biraz daha bekleyin derim. Gerçi son anda çiçek açmaktan vazgeçmiş gibi duruyor ama çıkmıyan candan ümit kesilmez. bir iki aydan bir hareketlenme olmazsa kesersiniz.

Keikilerin anaç bitkiden ayırdıktan hemen sonra normal gelişmelerini durdurmaları çok doğaldır. Eh ne de olsa ana beslenme damarlarından biri kesildi. Şimdi kendi kökleri üzerinde durup kendi başının çaresine bakmanın, hayatta kalmanın yeni yollarını arıyacaklarıdr. Bunu beerebilmek adına da yeni kökler oluşturma hazırlığı yaprak açıp geliştirmenin de önünde gelir. Genç bitki zaten bir strese girmiş oluyor anaçtan ayrılınca bir de yeni kökleri oluşturma telaşı elbetteki toprağın üzerinden gelişme durmuş gibi görünüyor. Yapraklar diriliğini kaybetmediği sürece bir sorun yok. Kısa zamanda kendini toparlayıp gelişmesine devam edecektir.
Bu aşamada keikilerin dibini saf sphagnuma dikmek kök oluşumuna büyük yardımcı olur.
Benim diğer bir deneyimim de o hindistan cevizi chipslerinden phal.lerin pekde hoşnut olmadıkları yolunda. Bunun böyle olduğunu gözlemlemiş veya böyle bir şüphesi olan arkadaşımız varsa yazsın.

korhan
18-05-2008, 14:37
Evet hocam dediğiniz gibi yaprakları çok diri yavrunun. Toprağını hazır orkide toprağı diye almıştım. Demek hindistan cevizi chipsiymiş. Toprağını değiştirme imkanım yok maalesef o yüzden bu şekilde devam edecem inşallah zamanla büyür gelişir ve güzel çiçekler açar bende sizlerle paylaşırım ;)

praecox
18-05-2008, 15:23
Aklınızda bulunsun.

Orkidelerden herhangi bir yolla vegetatif çoğaltma yapacak iseniz, gerek phal.lerden keiki, gerkse Catt.lardan rizom ayırmaları dendrobium çeliklemesi v.d., en iyi yöntem bu parçaları sphagnuma sarıp dikmektir. tüm saksıyı sphagnumala da doldurabilirsiniz ancak sphagnumun pekde kolay bulunmadığı bulunsa da ucuz olmadığını, göz önünde bulundurursak, dikileccek kısmını 1-2cm kadar sphagnum saracak şekilde normal substatına dikersek de uygun olur.
Sphagnum hem kökleri zayıf veya yetersiz olan keikinize ve/veya çeliğinize yeterli suyu sağlıyacak, hem de bu köklenmesi için gerekli olan aşırı ıslak ortamda asidik özeliğinden, küf mantarlarının üremesini bastırma etkisi ile çürümeleri de önleyecektir.

Phal.ler konusunda diğer önemli bir bilgiyi de bu mesajımda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=237523&postcount=72)yazdım. Şayet gözden kaçtı ise okumanızı salık veririm.

ilknur aşık
20-05-2008, 10:11
Dün bana verilmiş olan phalin saksısını değiştirdim. Eski saksıda sanıyorum ki sphagnum(resimlerden anladığım kadarı ile) içinde imiş. Çıkardığım yosunları atmadım, acaba saklarsam ileride kullanabilirmiyim? Saklama imkanı var ise nasıl saklamalıyım?

praecox
20-05-2008, 12:23
Şayet sphagnum fazla çürümemiş ise bunu tekrar kullanabilirsiniz. iyice kurumaya bırakın sonra bir torbada sorunsuzca uzun müddet saklıyabilirsiniz.

eylems
30-05-2008, 16:50
Bugün Beylikdüzü Bauhause'de çiçeği geçmiş phalaenopsis orkideleri 1.75 ytl ye satılıyor bundan bir ay evvel aynı orkideyi çiçekli iken 21,90 ytl ye almıştım şansa bak 2 adet beyaz ve 1 adet sarı renk aldım.Bauhause'ye yakın olanlar kaçırmasın.Bilginize.

web_tur
01-06-2008, 11:03
merhablar,

Orkidem çok sağlıklıydı ve yeni hava kökleri verir iken aşağıda görüleceği gibi dallar uç noktalarından başlayarak kuruyor.

Ayrıca bir dalın üzerinden yapraklar çıkmaya başladı. Bu yaprakları oradan akıl başka bir saksıya dikmelimiyim?

Yardımlaınız için teşekkürler.

praecox
03-06-2008, 09:58
Evet orkideniz çok sağlıklı idi ama artık değil :(
o "dall" dediğiniz çiçek sapı diye geçer. onları altından kesin. Yaprakların durumu da hiç hoş değil. sanırım sphagnum benzeri bir yosuna dikilmiş. Derhal saksı harcını değiştirin. Bitki hem ıslak kalmış hemde üşümüş. Yaprakların doku ve dolaşım sistemi bozulmuş. kök budaması yapın, Benlate'ile bir çözeltiye batırın bir gün açık havada kurumasını sağlayıp sonradan saksı harına ekin bir **** iki gün sulama yapmayın.
Orkide dikimlerinde "can suyu" kavramı çok değişik bir kavramdır. Saksı harcının nemi ve kök durumuna göre değişir ancak en sağlıklı dikimlerde, harç değişimlerinde bile bir gün boyunca sulanmaz ertesi günü sulanmasında fayda var.

karaefsun
03-06-2008, 16:58
bir kaç phali aynı saksıda güzel bir çeşitleme yapılsa uygun olurmu. forumu daha önce okudum ama sanırım bu konuya rastlayamadım. hep bakımı hakkında sorular var. birde dekoratif kısmından ve bunu yaparken bitkiye zarar vermeden nasıl yapılacağı hakkında bilgi verirseniz sevinirim. teşekkür ederim.

eylems
03-06-2008, 17:02
Sayın Karaefsun'un düşüncesi benimde aklımdan geçmişti.Uzun dikdörtgen cam bir saksı görmüştüm hepsini aynı saksıya diksem diye içimden düşünmüştüm.Hepsi bir arada aynı saksıda acaba olurmu

karaefsun
03-06-2008, 17:07
olabileceği kanaatindeyim, fakat phal köklerinin solunum yaptığı için biraz tereddüt ettim. çünkü saksı büyüyecek ve köklerin bazıları iç kısımda kalacak ve ışık alamayacaklar. uzmanların görüşünü bekliyeceğiz artık.

praecox
03-06-2008, 18:11
Saksı ışık sorunu v.s. sorun değil...
Burdaki tek sorun toprağın (substratın) aynısı olması. yani saksı harcını bir kez bir hastalık sardı mı hepsini birden kaybetme riskini var.

web_tur
03-06-2008, 18:50
Merhaba,

Yardımınız için teşekkür ederim. Ben tüm bunları becerebilecekmiyim, çok merak ediyorum.

Saygılarımla

ilknur aşık
09-06-2008, 09:26
Phalimin yaprağında etli dokusunda incelme ve yaprak dokusunda pürüzlü bir yüzey meydana geldi. Eskiden var olup olmadığını hatırlamıyorum, ama hergün çiçeklerimi kontrol ettiğimden eskiden olduğunu pek sanmıyorum. Aynı pürüzlü yüzey bir cattleya da da var. Acaba bu bir hastalıkmıdır? Hstalık ise ne yapmam gerek?

ilknur aşık
09-06-2008, 09:29
Bunlarda resimleri

praecox
09-06-2008, 09:43
Pürüzlü yüzey dediğiniz sanırsam bayanların selulitis diye çok iyi bildikleri bir cilt rahatsızlığına benzer veya portokalımsı bir doku oluşumu mu? Ben resimlerden onu seçiyorum.
Durum böyle ise. Bitki yeterince su alamıyor kendi bünyesindeki suyu bitiriyor.
Bunun için kok oluşumunu desteklemek ve beklemek gerekecek. Normal orkide gübresini yarıbe yarı seyreltik olarak her hafta sulamasını yapın. Ancak yapraklar diri oldukları halde bu tarz bir oluşum varsa kısa vadeli bir susuzluk anlamına da geleBİLİR. Yeni saksı değişimi yaptınız sanıyorum Bçyle ise kökler stresde demek vede yeni saksı harcına uyum zamanında bu tür şeyler görülebilir. Havalar da ısındaı daha sık sulamanız da iyi olur. Kökler ve kök uçları gelişim gösterdiği anda sulamanızı normale indirin.

ilknur aşık
09-06-2008, 09:55
Evet aynen öyle. Aynen selülit yapısında.
Normal orkide gübresini yarıbe yarı seyreltik olarak her hafta sulamasını yapın.
Bu ne demek anlamadım? Ayrıca haklısınız hem phal hemde catleya yeni saksı değişimi oldu. (Catlleya sizden ilk gelen )
Substratı ıslak gibi geldiğinden sulamamıştım. Herhalde yanıldım. Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

praecox
09-06-2008, 10:15
Evet aynen öyle. Aynen selülit yapısında.
Normal orkide gübresini yarıbe yarı seyreltik olarak her hafta sulamasını yapın.
Bu ne demek anlamadım?

Varsayalım siz Vilmorin ile 15 günde 4 litre suya 20 ml ekliyerek yapıyorsunuz. Bunu her hafta 4 litre suya 10 ml ekleyerek yapın.

Yani devamlı % 50 seyreltme ile sulayın. tabii bu bir **** iki ay sonra yine arada saf su ile sulayıp tuz artıklarını, fazlasını yıkamanız gerekecek.

ilknur aşık
09-06-2008, 10:46
Bende vilmorin de var, Compo guano da. Bunlardan hangisini kullandığım bu mevsimde farkeder mi?

praecox
09-06-2008, 12:17
Bir **** iki ay boyunca compo uygundur. Sonrası muhakak Vilmorinle devam edin. Azot oranının bayağı bir düşürmeniz gerekir yoksa çiçek açmaz devamlı yaprak verir. Özelikle Cattleyalarda...

Cansunarya
10-06-2008, 02:25
Erkan Hocam,
Ben phallerimi haftada bir kere ortho fosforik asit kullanarak pH ını 5.6 ayarladığım distile su ile (Vilmorinli) suluyorum. Acaba fosforik asitte ortho mu meta mı kullanılması uygundur, doğru bir yöntem mi kullanıyorum?
Saygılarımla

praecox
10-06-2008, 10:07
Enteresan bir soru. Peki karşı bir soru sorsam. Neden? Yani neden ortho-phosphor asidi ile pH düşürme ihtiyacı duydunuz?
Suyunuz destile Vilmorin pH ı ayarlı ve tamponlu, hal böyle iken pH ı uygundur ( gerçi ne yalan söyliyeyim siz bunları sormasaydınız ölçmek aklıma bile gelmedi.:))
Burda asıl sorun Phosphat fazlalığınız. Mikro-organizmaların algların çoğalmasını tetikliyebilecektir.
Esasen üzerinde yazılı içeriklerle bir karışım yapmak çok kolay görünüyor ise de burada bir dizi primer sec. ter. Phosphat tuzları ile dengeli asidik ve tamponlu demir oksidi v.d. gibi tuzları fixe etmiyecek şekilde bir tuz karışımını yapabilmektir bu sistemler çok daha karmaşık komplexlerdir. Hesaplanması güç bir anion katyon matrix oluşturur. Sonuçta deneme yanılma ile elde edilmiş bulgulardır. Bu böyle olmasaydı Vilmorin yerine uygun seyreltmelerde çiçek coşturan gibi tuz karışımları da iyi sonuçlar verirdi. Ancak görüyoruz ki bu durum orkidelerde böyle olmuyor vede çok daha pahallı komplex tuz karışımlarını kullanmak zorunda kalıyoruz.
Meta-phosporik asit bir trimerdir bunu hiç tafsiye edemem. Bunu bitkiye faydası olması için mikroorganizmaların üremesi vede oksijen kullanması demek olur bu da aerob bir çürüme başlangıcı olaBİLİR. Bu yazdıklarım bildiklerimle yaptığım tamamen bir beyin jimlastiği. Bir tür aklileştirme...
pH düşürme ihtiyacını neden citric asitle düşünmediniz. Ya da Potasyum hydrogen phosphatla...
Ben bir ara formikasit ile eb lerin substratının pHını düşürmeyi düşünmüştüm ancak hiç denemedim. formik asit daha az gübre oluşturacak bakiyeler vereceğinden Sonuçta su ve karbondioxide dönüşürmüş gibi genel bir tepkime formülü çıkartabiliriz.
Vilmorinli damıtık suyun pH ı kaç siz bunu lab. da taze kalibre edilmiş bir elektrotla çok daha sağlıklı ölçebilirsiniz. Bir de tampon kapasitesinin de olduğunu amonyak çözeltisi ile deneme imkanınız olabilir.

Cansunarya
10-06-2008, 15:43
Hocam,
Distile suya Vilmorin i verilen tam ölçüde kattığım halde pH ı 6.3 civarında çıktı. İnternetteki pek çok sitede suyun pH ı 6 ve üzerinde olduğunda fosforik asitle ayarlanmalıdır şeklinde öneriler vardı (iki tanesini aşağıda belirtiyorum) Neden fosforik asit bende bilmiyorum. Makalelere göre 6.3 ün çok yüksek olduğunu düşünerek pHı 5.6 ayarladım. Bunun için 1 lt suya 100 µl katınca ancak pH 5.6 ya düştü. Belki şehir suyu kullanıldığında bu pH daha yukarılara çıkabilir.

http://www.ocos.net/Articles/Growing%20Orchids%20Sussessfully/Growing%20orchids%20successfully%20.pdf
http://www.growingorchids.net/growingorchids13.php

ephesos
10-06-2008, 22:44
:pOrkide yetiştirmek bukadar zor değil arkadaşlar .

praecox
11-06-2008, 09:43
Doğrudur haklısınız. Ancak suyun pHı ile substrada oluşacak pH başka bir konu. Zaten gübrenin işlenmesi de takribi 3 hafta sürer. Yine de 100 mikro litre (sanırım derişik) phosphorik asit gübrede fazla bir phosphat yükü getirmez. Ancak bunu de evde eppendorf olmadan ölçmek na mümkün :D seyreltme oranları felan yazmak gerekir...
Ancak görüyorum ki bu bilimsel detaylar arkadaşın gözünü korkutuyor ki sayın ephesos'dan böyle bir telkin gelmiş :D
Ben esasen besiyerinin pH ı konusunda hassas davranıyorum onun dışında işi açıkçası oluruna veya olmazına terk ediyorum.
Substrata o kadar etmenler var ki sonuçta ne kadar ayarlarsanız da 1-2 günde harçtaki durum değişiklikler gösterebiliyor.
Belki acemi yani yeni bu işle uğraşan arkadaşların gözünü korkutmadan, orkide bakımını ikiye ayırsak mı?
Zira sayın helboy 2. yılında orkideyi nasıl üreteceğini soruyor. Bu konuları okumadığına delaletse de bu gibi yazılardan sakınıp okumuyor da olabilirler.
:D

ephesos
11-06-2008, 09:51
E hocam haksızmıyım , herkes bu terimlere vakıf değil ayrıca bu tip konular sizinde dediğiniz gibi ayrı bir başlıkta örneğin orkide araştırmaları vesayir olabilir.

sehan
12-06-2008, 22:53
Merhaba Sayin praecox,
benim orkidemde saglikli görünüyordu,ama iki haftadir yapraklarinda yumusama basladi. Önce susuz zannettim,ama suladiktan sonrada hala ayni hatta en alttaki yaprakta burusukluklar var.sebebi neolabilir?web_tur arkadasimizin orkidesinin yapraklari gibi ama sadece alttaki iki yaprak üstteki yapraklar simdilik iyi ama sanirim ilerliyor.Yardimlariniz icin tesekkür ederim.

praecox
12-06-2008, 22:58
Sizde de kök sorunları başgöstermiş olabilir. Saksı harcını değiştirmekde fayda var.

mustang18
14-06-2008, 07:18
offfffff , Arkadaşlar .. Uzun zamandır giremiyordum. Girdim gördüm konular beni çok aşmış.Neyse ben çok kısa bir soru sorsam ? Benim yavru orkideler 1 yıl sonra kök verdiler. 2 yavru var ve ikisindede 5 er kök çıktı . Yaklaşık boyları 5- 6 santim oldu her kökün. Artık ayırabilir miyim ? Yoksa daha uzamasını mı beklemem lazım ? Mevsimi var mı ayırmanın ? Yani yazın ayırabilir miyim ? Belki eski konularda anlatmışsınızdır ama rica etsem kısaca ayırma ve yeni sakısıya dikme işini anlatabilir misiniz ? Şimdiden çok teşekkürler..

eylems
14-06-2008, 08:47
Sayın Praecox, orkideler için vilmorin sıvı besin aldım.Tarife göre büyükçe kaba arıtılmış suya tanımlı miktarı karıştırıp orkidelerimi suladım.Artan suyu ne yapmalıyım?Atmalımıyım yoksa bir sonraki sulamaya bekletmelimiyim (bu durumda üstüne su ekleyeceğim besinin miktarını ayarlamak zor olacak) **** bu besinli su ile diĞer çiçeklerimi sulayabilirmiyim?
(1 lt suya 5 ml)

praecox
14-06-2008, 13:26
Sayın eylems,

bu sulu sıvı besini haftaya tekrardan orkidelerinizi sulamak üzere saklıyabilirsiniz. Karanlık bir yer olursa üreme olmaz. Kaldı ki değer bitkilerinize de sorunsuzca verebilirsiniz. Ancak bu sıvı gübre ile diğer bitkilerinizide gübrelediğinizi hiç düşünmeyin. Bu miktarlar onlar için dişinin kovuğunu doldurmaz tabir edilen miktarlardır.
Sıvı gübreler zaten 1-2 yıllık stabil çözeltilerdir. Bunları saf su ile seyreltmek hemen haftasına bozulur anlamına gelmez. Ancak ışıktan korumak gereklidir. Yosun alg oluşumu ışıkta hızlanıncada değişen tek şey miktarların düşmesi demek olur.

Sayın mustang bu konuyu çok yazdık çizdik anlatık forumu okuyun.

eylems
14-06-2008, 13:32
Sayın Praecox, cevabınız için teşekkür ederim.Saygılarımla.

Cansunarya
18-06-2008, 13:44
Hocam, dediğiniz gibi yeni bir konu açılması uygun olabilir, zira benim pek çok sorum olacak gibi ileride..Bu arada nod kültürlerim küçük yaprakçıklar verdi :) zamanım olunca biyoteknoloji bölümünde fotolarını koyacağım..
...

Evimde muhabbet kuşu besliyorum, geçen hafta ona bir kız arkadaş getirdim (gelinim :)) Kafeslerinin kapısı devamlı açık istedikleri gibi dolaşıyorlar, bugün bu yeni kız (oğlum yapmaz çünkü) en güzel phalimin yaprak kenarlarını, iki yeni gelişen nodu, çiçek saplarını ve bir inflorensin yeni gelişen tomurcuklarını kemirmiş :( çok üzüldüm ve kızdım, şimmdii
1.Yaprak kenarının hasarlanması orkide için bir enfeksiyona sebep olabilir mi
2. Phalin bu kısımlarının yenilmesi muhabbet kuşuna zararlı bir etki yapar mı acaba
:) Netice ne olursa olsun iki canlıyıda çok seviyorum..

Saygılar

praecox
18-06-2008, 13:52
1.Yaprak kenarının hasarlanması orkide için bir enfeksiyona sebep olabilir mi
2. Phalin bu kısımlarının yenilmesi muhabbet kuşuna zararlı bir etki yapar mı acaba
:) Netice ne olursa olsun iki canlıyıda çok seviyorum..

Saygılar


Olasılık var ancak bu düşük bir olasılık. Kuşun hastalıklı bir orkideyi kemirdikten sonra sağlıklıyı kemirmesi sonucu hastalanma riski elbetteki daha fazla.

inflorescence i kesin. kemirdiği yaprakları bistüri ile (steril olsa iyi olur değil se de malumunuz gibi, kullanım öncesi iso-propanol ile veya ethanol ile silin) temiz bir kenar oluşturun. kesiklere derhal mide yıkamalarda kullandığımız aktif kömür suspansyonu sürün.

Bu arada nod kültürlerinizi de merak ediyorum. Bir de orda anladığım kadarı ile phenolik excursyon olayı sizde çok sık oluşuyor. Doğru mu anlamışım. Acaba aktif kömürlü bir besi yeri kullansanız?
Saygılar

satine
23-06-2008, 18:41
merhaba,ıyı gunler...
bırsey sormak ıstıyorum cevap verırsenız cok sevınırım..benım orkıdem 4 tane tomurcuk verdı 2 tanesı buyuyor kapalı cıcek formuna kavustular yanı ama 10 gundur ancAK buyudu.. buyumekten kastettıgım su,ebadı 2 fındık buyuklugune ancak ulastı cok yavas ılerlıyor.. normal mı acaba bu kadar uzun zamanda acması?
tesekkurler

Cansunarya
23-06-2008, 20:05
Hocam, birkaç gündür il dışındaydım, bugün geldim. Önerileriniz için çok teşekkürler, uyguladım hepsini, muhabbet kuşu da iyi bi sorun yok :)
Orkide nodlarının bazılarını 4. pasaja aldım, gerçekten fenolik eksudasyon devam ediyor, üstelik son pasajlarda jel hoşuma gitmeyen opak bir renge dönüşüyor, ama kontaminasyon yok eminim, iki tanesini aktif kömürlü besi yerine aldım, fotolarını birazdan doku kültürü bölümüne yükleyeceğim..Saygılarımla

warbanik
24-06-2008, 17:12
Merhaba bir orkide edindim orkide sphagnum yosunu içinde forumda farklı bi karışım içinde olması gerektiği söyleniyor acaba sphagnum yosununda bi sorun oluştururmu? yoksa dahamı iyi gelişir? sphagnum içinde herzaman nemli olmazmı? forumda fazla sulanmaması hatta köklerin nemli kalmaması gerektiği söyleniyor yoksa benmi yanlış anlıyorum birde bu sulama konusunda tam bi yanıt bulamadım nekadar su vereceğimi bilemiyorum sphagnum yosununu epey ıslak resimlerini ekledim acaba bitkinin bi sorunu varmı?
Birde gübre ile ilgili sorum olacak miracid gübre almıştım üzerinde orkideler gardenya için diye yazıyor bundan nekadar nasıl kullanmalıyım?

merih
24-06-2008, 19:45
Sn Praecox orkidelerimin hepsi çiçeklerini döktü bende 3.boğumdan kestim.Dal kuruyunca dibinden kestim.Bir ara suyu şehir şebekesinden kullanmıştım.Şimdi yapraklar yumuşak cansız .Ne yapmam gerekir?Bilgilendirirseniz sevinirim.Saygılar.Merih

praecox
25-06-2008, 12:25
Sn Praecox orkidelerimin hepsi çiçeklerini döktü bende 3.boğumdan kestim.Dal kuruyunca dibinden kestim.Bir ara suyu şehir şebekesinden kullanmıştım.Şimdi yapraklar yumuşak cansız .Ne yapmam gerekir?Bilgilendirirseniz sevinirim.Saygılar.Merih

Şarjı bitmiş akü misali, orkideniz de bu çiçeklenme dönemimde çok güç kaybetmişe benziyor. Dışardan alınan ve kısa zamanda çiçeklendirilmiş seri üretim market orkideleri de bu çabuk gelişime bir tür şarj edip deşarj etme olayı bitkiyi yıpratıyor. Zaman zaman bu tür bitkiler 1-2 seneye kadar dayanabiliyor ancak sonrası bitap düşüp ölmesi kaçınılmaz oluyor. Bundan dolayıdır ki bu ilk senelerde çok fazla çiçeklendirmeyip bir süre, en uygunu yaz boyu bu Phal.leri dinlendirmeye almak gerekir.
Saksı harcını kökleri kontrol edip, gerekiyorsa substratı dğiştirip sonbahara kadar az gübre ile dinlendirmeye alın. bu dönemde gübre Miracid 30:10:10 gibi "N" u yüksek asidik bir gübre kullanmak iyi olur. üzerinde tafsiye edilen sıklıkta ve seyreltide kullanın.
Şayet saksı harcı değişimi yaptınız ise bir ay kadar gübreleme yapmayın.
Bitkinin sonbahardaki kondüsyonuna göre Vilmorin gibi azotu Potasa ve phosphora kıyasla daha düşük bir gübre ile çiçeklenmeye teşfik edilmelidir.

Saygılar

fsuzen
25-06-2008, 14:27
Herşeyi usulüne uygun yapmaya çalışarak hazırladığım subtrakt ile bir hafta önce saksı değişimi yapmıştım.Saksıları incelediğimde içerisinde küf oluştuğunu gözlemledim.Normal olmadığı varsayıyorum.Yeniden saksı değişiminden başka bir çaresi varmı?

Saksı :Şeffaf (alt ve yan kısımları bol delikli)
Saksı Harcı :
Sarı Çam kabuğu (enaz 1 yıl doğada kalmış,130 C 48 saat fırınlanmış) : % 75
Meşe Kömürü : % 25

Saygılarımla

praecox
25-06-2008, 17:52
....
Yeniden saksı değişiminden başka bir çaresi varmı?

Bence yok gibi.
Korkarım fazla nemli tutuyorsunuz substratı. Haftada bir en azından tamamen kuruduktan sulayın dememizdeki maksat da bu.
Sulama alışkanlığınızı değiştirmezseniz bu çok sık olacak bir durum.

48 saat 130 derece fazla değil mi?

fsuzen
26-06-2008, 08:20
Haftada bir veya 10 günde bir daldırma usulü suluyorum.Alt kısmına genişce bir kabın içine gazbeton koyarak nem verici yapmaya çalıştım.Ankara'nın kuru iklimine rağmen fazla geldiğini zannediyorum.

Kabukların 48 saat fırında kalmasının nedeni haftasonu fırında unutulduğu için.Bende zararı olmayacağını düşünerek kullandım.

Saygılarımla:)

praecox
26-06-2008, 19:12
Tabii küfü tetikleyen üç ana etmen var. Biri nem biri serin kısman aydınlık olmıyan ve havasız bir ortam. Sanırım sizde Bitki yani saksı gereğince de havadar değil.
Peki substrat değişiminden kaç ay sonra bu küf oluşumunu gözlemlediniz?

shaman_tr
26-06-2008, 23:31
Merhabalar, aranıza yeni katıldım. Bundan 15 - 20 gün önce eşime aldığım iki orkidede bazı sorunlar olabileceğini düşünüyorum. Hayatımda ilk kez orkideyle uğraştığım için sorunun ne olabileceği hakkında hiç bir bilgim yok. Öncelikle beyaz olanında 1-2 gün önce bir çiçeği solarak yere düşmüş, eşimde alıp atmış, dolayısıyla resim ekliyemiyorum. Yine beyaz olanında bu akşam fark ettiğim, çiçeklerinden birinde küçük birkaç leke var. Bu ne olabilir? neyi yanlış yapıyorum bilmiyorum. Mor olanında ise geldiği günden beri çiçeklerinde bazı lekeler var ama yayılma falan olmadı, hatta bir tomurcuğu çiçek bile açtı. Ancak mor olanı renkli kumlarla süslü metal bir saksıda geldi ve bu nedenle hala toprağında ve yapraklarının arasında o kumlardan var. Şeffaf saksı bulamadığım için toprak değişimini düşünmedim. Bu arada orkideler için bir gübre aldım ancak çekindiğim için kullanmadım.

shaman_tr
26-06-2008, 23:40
Diğer başlığa 5 fotoğraftan fazla ekleyemediğim için kalan resimleri buraya ekledim. Bu arada bir önceki mesajda, yanlışlıkla bir tane de domates resmi göndermişim, kusura bakmayın.

ephesos
26-06-2008, 23:41
Sayın shaman tr phelenaopsis başlığının altında sorularınızın hepsinin cevabı var.

shaman_tr
26-06-2008, 23:47
Aslında formu çok inceledim ancak, çok fazla bilgi var ve dağınık yerlerde, bu nedenle ne yapacağımla ilgili karar veremiyorum çünkü bu konuda çok acemiyim. Bu arada son mesajıma yeni bir fotoğraf ekledim, onu gördünüz mü? Beyaz orkidemin çiçeği hasta mı? Yarın formu daha detaylı inceleyeceğim ama geç olmasından korkuyorum. İlginiz için çok teşekkür ederim.

ephesos
26-06-2008, 23:55
Dediğim gibi belirttiğim başlığın 3 sayfası çok faydalı olacak o lekeler botiris denen bir mantar , hangi mantar ilacı kullanılması gerektiği gene orada belirtiliyor çok geçkalmadığınız sürece hemen öldürmez , çokkısa bir not daha phelenaopsisler toprağa **** torfa dikilmez , acele etmeyin okuyun anlamadığınız yerlerde yerdımcı olacak arkadaşlar bulursunuz.

fsuzen
27-06-2008, 11:08
Sn Praecox

İki hafta içerisinde küf oluştu.Saksıları bugün yeniledim.Saksı harcı olarak %50 eski harç( 140 C'de 3 saat fırınladım),%50 satın aldığım orkide harcı karışımı kullandım.(Eski harç=sarı çam kabuğu+meşe kömürü)

Saksım: şeffaf , plastik ve kare (20cm) .Yeterince havalanma olsun diye alt tabana matkapla 5 delik, yan yüzlare 6 delik deldim.
Bol ışık alan bir mekanda duruyor.Düşük sıcaklık problemi yok.

Verdiğiniz bilgiler sonucunda küf oluşumuna aşırı nemin yol açtığını anladım.

Nem sağlamak amacıyla geniş plastik kabın içerisine gazbeton(ytong) yerleştirip saksılara değmeyecek kadar bol sulu ve nemli bir ortam oluşturdum.Bu ortam fazla geldi.Artık kullanmıyorum.

Saygılarımla:)

shaman_tr
27-06-2008, 13:02
Sayın ephesos, bahsettiğiniz başlığın altında söylediğiniz gibi benim problemimle ilgili bir çözüm bulamadım, ilk 3 sayfayı 2 defa gözden geçirmeme rağmen net bir ilaç ismi bulamadım. Sizden ricam eğer biliyorsanız bana bir ilaç önerebilir misiniz? birde temin etme konusunda sıkıntı yaşanırmı bu tür ilaçları?
Bu arada benim orkidem toprakta veya torfta değil! Çam kabuklu bir karışım sanırım. 2 gün önce de koçtaş tan orkide için yine çam kabuğu içeren bir (toprak mı denir bilmiyorum) malzeme aldım ancak henüz ilave etmedim.

ephesos
27-06-2008, 14:15
CAPTAN adında bir fungusid i zirai ilaç satan yerlerden bulabilirsiniz kullanma şekli kutunun üzerinde yazar hazırladığınız sulu karışımı yaprak ve özelliklede çiçeklere püskürtün engeç iki gün sonra o şeffaf noktacıkların karardığını görürsünüz. Önce botiristen kurtulun sonra değiştirirsiniz saksıyı.
Acele etmeden orkide başlığının içindeki altbaşlıkları okuyun , bakım , hastalıklar , zararlılar , saksı değişimi , kullanılacak malzemeler (saksı harcı için) hepsi mevcut.
Bu arada bildiğiniz bir zirai ilaçsatan yeryoksa internetten yapan yerler var.
Kolay gelsin.

shaman_tr
27-06-2008, 14:38
çok teşekkür ederim ephesos, bahsettiğiniz ilaç umarım koçtaşta vardır, yolumun üzeri sayılır, ordan geçerken bakacağım. Yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla bu ilacı bulursam özellikle çiçekli kısımlar başta olmak üzere tüm çiçeğe, gövde ve yapraklar dahil, lekler kaybolana kadar her gün sıkacağım!!! Bu arada çok hızlı cevap yazıyorsunuz, ayrıca teşekkür ederim!

ephesos
27-06-2008, 16:26
Ricaederim , hergün değil birkere uygulayıp 3 gün bekleyin lekeler kararacaktır eğer kararmazsa birkere daha uygularsınız.Ayrıca birkereliğine sulama suyuna katarak sulayın , yaprak aralarına biriken suyu kağıt havluyla alın kalırsa bitkiyi çürütebilir.

shaman_tr
27-06-2008, 22:51
Tekrar teşekkürler, bu arada ben birkaç çiçekçiyle görüştüm ama bu tür bir ilacın ellerinde olmadığını söylediler. Kısmetse hafta sonu koçtaşa uğrayacağım, umarım bulabilirim. Siz web üzerinden bulabileceğimi söylemiştiniz, site önerebilirmisiniz? Google da aradım ama malesef bu ürünü satan hiç bir site bulamadım.

praecox
27-06-2008, 23:11
Captan 50 WP doğru adı ile aratırsanız bulursunuz.

ephesos
27-06-2008, 23:24
Özelden adresinizi gönderin pazartesi size birkaç kullanımlık kargolarım.(tabi netten bulamazsanız çünki orkide yetiştiren herkesin elinin altında olması gerek )Hocamında belirttiği gibi 50 wp yide ekleyin netten çıkar.

shaman_tr
28-06-2008, 09:11
Sn. ephesos, az önce ismini söylediğiniz şekilde yazarak ziraatcim com'da ürünü buldum ve sipariş verdim. Muhtemelen kullanım şekli yani ne kadar suya ne ölçüde konacağı paket içerisinde yazıyordur! Siz eğer kargoya vermediyseniz, şimdilik göndermeyebilirsiniz. Kargo elime geçince anlayamadığım bir şey olursa yine size danışırım. Umarım kargo çok gecikmez...

ephesos
29-06-2008, 19:28
Orkidelerim tohumlarını hızla oluşturuyorlar , hala çiçekliler ve alttan kaiki veriyorlar kazançlı bir yıl oluyor aman nazar değmesin.

merih
30-06-2008, 17:01
Sevgili Ephesos maşallah .Bunları nasıl elde ettiniz? Bendede 8 adet orkide var.Çiçekleri bitti bende dallarını kestim. yeni yaprak veriyorlar.Evde bayılır gibi olunca onları iş yerine götürdüm klima onlara iyi geldi.Ama yavrulamak gibi bir alamet yok.Sizin ortamınız nasıl ?Zonguldak nemli herhalde etkisi olumlu oluyordur.Saygılar Merih

ephesos
30-06-2008, 17:12
Yakında nasıl tohumelde edileceğini resimlerle açıklayacağım.Oturduğum ev sobalı kışın baya zor oluyor ama çiçeklerimin olduğu oda 3 tarafı camla kaplı duğu , güney ve kuzeye bakan onlar için kışın orada oturuyorum extra birşey yaptığım yok gübrelemeye dikkat ediyorum aslında sürekli ilgilendiğim için beni mutlu ediyorlar , ben habire çiçeksapı ve bol çiçekle devam ediyorum bu sezonda.

Cansunarya
30-06-2008, 17:39
Bende maşallah diyorum Ephesos, bu güzelliklere kıyıp tohuma bırakmak zor biliyorum, ama sizinkiler maşallah bir yandanda çiçeklenmeye devam ediyorlar :)
Bunlarda benim tohumlarım, en büyüğü yaklaşık bir buçuk aylık..yeşil tohum kültürü yapmak için bekliyorum ama en az 6 aylık olmaları gerekiyormuş kullanabilmem için, bekliycem mecbur :)
Sizin tohum için planlarınız neler, kültüre başlarsınız bunlarla dimi inşallah :)

shaman_tr
01-07-2008, 11:14
Sn. Ephesos, ilaç az önce elime geçti, bu akşam kısmetse dediğiniz gibi uygulayacağım. gelişmeleri ile ilgili yine bilgi yazarım... diğer orkideye de uygulamamı tavsiye edermisiniz? yan yana duruyorlar! Bulaşmış olabilir mi? Ayrıca anladığım kadarıyla bu ilaç, doğrudan orgideler için değil! Üzerinde ilaç karışımlarıyla ilgili dozlar hep meyve sebze gibi bitkiler için verilmiş ve en küçük ölçek 100lt su, sanırım ben 1 litreye 1 çay kaşığı koysam yetecek gibi, ne dersiniz?

ephesos
01-07-2008, 11:27
Yeter okadar.Diğerinede uygulayın tamamına püskürtün sulama suyuna katıp bolca sulayın yaprak aralarındaki biriken susyu kağıt havluyla temizleyin.O ilaç fungusit için olduğu için orkideler için yazıp yazmaması önemli değil.Bu arada çok zehirlidir dikkatli kullanıp kullanım sonrası iyice ellerinizi yıkayın varsa plastik eldiven kullanın saklarkende çocukların ve bilmeyenlerin elde edemeyeceği bir yere koyun.Müsayitse eviniz balkon **** terasta yapın bunlar yoksa banyo küvetinin içindede yapabilirsiniz.

eylems
03-07-2008, 22:07
Sayın Praecox, fotoğrafını eklediğim phalimi bauhause çiçeği geçmiş halde çok uygun bir fiyata almıştım.Bir yaprağı oldukça zedelenmişti.Vilmorin İle besin vermeye başlayınca yeni bir yaprak çıkarmaya başladı.Lakin evdeki bitki sıkışıklığından **** farketmediğim başka bir sebepten dolayı yaprak zarar gördü.1-2 gün sonrada sanki haşlanmış gibi, çürük gibi leke oluştu.Fakat yapraktaki lekeli bölümde yumuşama yok diri.Yaprak boylandıkça lekede boylanıyor.Direk güneş ışığı alsa taze yaprak haşlandı diyeceğim ama böyle bir durumda yok.Ne yapmalıyım?

praecox
04-07-2008, 09:06
Yaprağın hasarını çok açık göremiyorum. Birkaç şeyden olabilir. Besin eksikliği mantari bir rahatsızlık veya hakkatende kısa süreli bir güneş yanığı. <yeni hasarlı çıkan yaprağı yakından resmederiseniz daha kesin bir şey söylenebilir.
Lezyonun şekli nedir deformasyon nasıldır. Bu bilgiler daha kesin bir teşhis koymamıza neden olabilir.

eylems
04-07-2008, 12:47
Sayın Praecox ilginiz için çok teşekkür ederim.Fotoğraftaki sorun sanırım webcam çözünürlüğünün yeterli olmayışından.

praecox
04-07-2008, 12:58
Yapraktaki lezyonlarda yumuşama sulanma olmadığını yazıyorsunuz. Ancak ben resimden o lezyonların bir bakteryel çürüme olacağını düşünüyorum. lezyonun ortasına basınca sulu vıcık bir duygu hissediyormusunuz?
Hayır kuru kavruk bir durum ise güneş yanığı ihtimali yok diyorsanız fungal bir enfeksyon söz konusu olabilir.
Her halükarda o yaprağın sağlıklı dokusuna kadar inerek kesin. Makasınız veyaz bistüriniz steril olsun sonradan kesik üzerine aktif kömür tatbik edin.
Yaprak kökünden diri duruyor sallanmıyorsa sorun yok. şayet gevşek gibi ise çökerten başlangıcı da olabilir. Bu sıcak aylarda rhizochtonia olasılığı yüksek onun için de en uygunu previcur ile ilaçlamanız olur.

eylems
05-07-2008, 02:11
Sayın Praecox, lezyonun ortasına basınca sulu vıcık bir duygu hissi vermiyor ve yaprak kökü diri duruyor sallanmıyor.Yaprak boylandıkça boylanan lezyonda duraklama olmuş.Yalnız bir önceki mesajımda 1. fotoğrafta yaprağın sol kısımında kırığın başladığı yerde siyah bir leke var o lekeye dokunayım dedim elim oraya yapıştı.Orada katılaşmış zift gibi bir madde birikmiş.

praecox
05-07-2008, 15:51
Anladım. Bence tahminim bakteryel bir çürüme var. Zift dediğiniz sekresyon ziyah mı açık saydam bir renkde mi?
İki şey yapabilirsiniz. yaprağı lezyonların 1-2cm altından dibine doğru bir bistüri veya temiz alkole silinmiş bir jilet ile kesmek.
**** bitkiyi bu hali ile bir müddet daha gelişimini izlemek. Bu lekeler diğer uzun yapraklı orchlarda akordeon şeklinde gelişme gösteren suyunun dengesi verilmesinden kaynaklanan tamamen sağlıksız bir gelişmenin sonucu olabilir ki zararı pek yoktur. O kesik yer neden nasıl oluştu onu takip edebildiniz ?
Bakteryel bir sorun ise lezyonlara zaman zaman streptomycine gibi bir antibiotik sürüldüğü bilinir ancak başarısı çok da ispatlanmış bir şey değil. Bitkiye zarar vermez bu bağlamda denemekte fayda var.
Belki saksı harcını değiştirmeniz kökleri tekrardan kontrol etmeniz de akıllıca olur. Zira köklerden gelen bir çökerten mantarı veya rizochtonia olasılığı üsten kolayca anlaşılır bir durum değil birden bitkinin göbeği elinizde de kalabilir vede bir kaç gün içinde ölür.

Kafanızı çok karıştırmıyayım ama çökerten olasılığı da bana çok yüksek geliyor bu durumda...
Saygılar

eylems
05-07-2008, 17:51
Sayın Praecox teşekkür ederim.Yarpaktaki kırık; sulama esnasında dalmışım zil çalınca birden sıçradım elim çarptı yaprağa.Ama bir iki gün sonra yapraktaki kırığı farkettim.Buna yoruyorum.Leke ise simsiyah.Sizinde dediğiniz gibi saksı harcını değiştirmeyi deneyeceğim.Bir iki gün gelişimine bakıp yaprağı siretil bir jiletle kesmekte son çare.

sehan
06-07-2008, 22:30
Merhaba
sayin praecox,daha önceki kullanici adim kübra sahindi,size orkidemin yapraklarinda burusmalar oldugunu yazmistim.Saksi harcini degistirmemi söylemistiniz.Degistirdim ama simdide dalinin birisi kurudu ayni sekilde diger orkidemde dalinin üstülnden kurumaya baslamis ne yapmaliyim? tesekkürler.

praecox
06-07-2008, 22:35
Resim ekleme imkanınız varsa değerlendirmek çok daha sağlıklı olur.
Mesajınızda dallardan bahsediyorsunuz. Tam hatırlıyamadım, geçmiş mesajlarınıza da bakamadım. Bahis konusu orkide bir Phal.mı yoksa cymbidium mu?

sehan
07-07-2008, 13:18
Orkidemin yapraklarinin cok yumusak ve burusukluklar oldugundan bahsetmistim.Simdi cicekli dali önce ciceklerini döktü,ssonra dali kurudu resimdede görüceksiniz kestim resimde tam olarak kurumus görünmüyor ama tamamen sari. Diger lila renkli orkidemde ayni sekilde üstarafindan sararmaya basladi fotografda tam olarak sari görünmüyor ama kurumus.Beyaz orkidemin yapraklarinda sorun var cok yumusak ve burusuk.

sehan
07-07-2008, 13:20
önceki mesajin devami

praecox
07-07-2008, 15:28
Sayın sehan,

bu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=256333#post256333)başlığı da bir gözden geçirin.
Onun dışında yaprakların yumuşaması hatta buruşması bitkilerin birden hormon ve besi ile dopinklenmesi ve sonrası aniden bitap düşmesi şeklinde de algılıyabilirsiniz.
Tabii kök ve sulama sorunları da hem bu doping etkisinde kaynaklanabileceği gibi substrat, sulama, ıslaklık ve havasızlık gibi etmenlerden dolayı baş gösterebilecek mantari, küf gibi sorunlardan da olabilir.

sehan
07-07-2008, 23:22
söylediniz basliga baktim ama osayfayi bulamadim nerden bakmaliyim? tesekkür ederim.

Ludisa Excellence
08-07-2008, 10:20
Buyrun, sn sehan;





Ne kadar zamandır sizdeler bu bitkiler? Kaç günde solma gösterdiler?
Ancak bir de bu bitkilerin uzunca bir yolculuk geçirdiğini hatta uzunca bir zaman satılmak için vitrinda rafda depoda stok da bekletildiğini unutmayın?
Bir de birden ortam değişikliklerinin de bu bitkilerde çok bariz olmasa da bir stres veya şok yaratığını da lütfen hesaba katalımi.
Ancak çiçek açtığı ortamda uygun şartlarda yeri değiştirilemden kalırlarsa 6 hafta 2 ay gibi sürelerde taze çiçekli kalır. Bu zamandan sonra solmaları çok doğal.


Buda bir üstte ki paragraftan:

Onun dışında yaprakların yumuşaması hatta buruşması bitkilerin birden hormon ve besi ile dopinklenmesi ve sonrası aniden bitap düşmesi şeklinde de algılıyabilirsiniz.
Tabii kök ve sulama sorunları da hem bu doping etkisinde kaynaklanabileceği gibi substrat, sulama, ıslaklık ve havasızlık gibi etmenlerden dolayı baş gösterebilecek mantari, küf gibi sorunlardan da olabilir.

Gene aynı sayfadan;

Soru:
Şimdi yapraklar yumuşak cansız .Ne yapmam gerekir?Bilgilendirirseniz sevinirim.

Ve bence en önemlisi ki umarım sizin işinizi de bu cevap görür.

Cevap:

Şarjı bitmiş akü misali, orkideniz de bu çiçeklenme dönemimde çok güç kaybetmişe benziyor. Dışardan alınan ve kısa zamanda çiçeklendirilmiş seri üretim market orkideleri de bu çabuk gelişime bir tür şarj edip deşarj etme olayı bitkiyi yıpratıyor. Zaman zaman bu tür bitkiler 1-2 seneye kadar dayanabiliyor ancak sonrası bitap düşüp ölmesi kaçınılmaz oluyor. Bundan dolayıdır ki bu ilk senelerde çok fazla çiçeklendirmeyip bir süre, en uygunu yaz boyu bu Phal.leri dinlendirmeye almak gerekir.
Saksı harcını kökleri kontrol edip, gerekiyorsa substratı dğiştirip sonbahara kadar az gübre ile dinlendirmeye alın. bu dönemde gübre Miracid 30:10:10 gibi "N" u yüksek asidik bir gübre kullanmak iyi olur. üzerinde tafsiye edilen sıklıkta ve seyreltide kullanın.
Şayet saksı harcı değişimi yaptınız ise bir ay kadar gübreleme yapmayın.
Bitkinin sonbahardaki kondüsyonuna göre Vilmorin gibi azotu Potasa ve phosphora kıyasla daha düşük bir gübre ile çiçeklenmeye teşfik edilmelidir

sehan
08-07-2008, 15:13
Tesellür ederim ilginiz icin.Beyaz orlidemi gecen sene 11. ayda aldim cicekleri vardi döküldüler yaklasik bir ay öncede tekrar cicek acti.Lila renkli olani iki ay önce aldim aldigimda substratinin ici kücük beyaz kurtcuklarla doluydu,substratini degistirdim.Simdi suladigimda suyun icinde birkactane gördüm ama ölüler.hala zarar verirmi bilmiyorum.Yapraklarindaki burusmalari farkettigimden beri yaklasik bir aydir gübre vermiyorum. Miracid 30:10:10 gibi "N"nin ne anlama geldini bilmiyorum.elimdeki gübreyi burdaki büyük bir cicek serasindan aldim dogal orkide gübresi oldugunu yaziyor.icindekileri yaziyorum sayin praecoxsisin daha önce avusturyada bir süre kaldigini okumustum, sanirim anlamlarini anlayacaktir. 70% organishe substanz 3% N stickstoff gesamt 1,5 %p2 05 phosphat gesamt 5% k2 0 kaliumoxid wassarlöslich 0,004 %Mn Mangan gesamt.Sayin Ludisa Excellence tekrar tesekkür ederim zamanayirdiginiz icin.
ge

negif
08-07-2008, 15:19
ben de orkide almaya niyetleniyorum ama sorunlarınızı okudukça zor bir bitki olduğunu düşünüyorum bakamaz da çürütürsem diye korktuğumdan almıyorum vallaha

ephesos
08-07-2008, 22:14
Arkadaşlar bu mevsimde phelenaopsis için birkaç tavsiyede bulunmak istedim ;malum yazın ortasındayız güneş ışınlarının endik geldiği , en yakıcı olduğu dönemlerdeyiz bu dönemde phelenaopsislerimizin sağlıklı bir şekilde gelişimlerini devamettirmelerini sağlamak için orkidemizi direk güneş ışığı almasını engellemeli (aksi durumda yapraklarda güneşyanığı daha öncesindede cansız ve buruşuk yaprakların oluşumu kaçınılmaz olacaktır) buharlaşmanın maksimum seviyeye ulaştığı bu dönemde sulama aralığını sıklaştırmalı (ancak abartıp kökçürümelerine neden olmadan) yaşlanmış çiçeksaplarını steril biraraçla endipten kesmeli ( yeni alınmış phelenaopsisler için , eğer bitki sizin elinizde biryılını geçirmişse bunu dikkate almayabilirsiniz) ,bitkinin yeni yaprak gelişimini hızlandırmak ve iyice kendini toparlamasını sağlamak için uygun bir sıvı gübreile desteklemek (ben vilmorini tavsiye ederim , kullanım şekli ambalaj üzerinde mevcut ) , çeşitli kaynaklarda yapraklarına su püskürtmenin faydalarının olacağı vurgulanır zamanınız varsa bunu yapın ( yaprak aralarındaki su kesinjlikle temizlenmeli ), bitkinizin kökdurumu hakkında şüpeliyseniz ve kararsızsanız saksısından fazla sallamadan dışarı çıkarıp konturöl edebilir bunu birkaç püfnoktaylada anlayabilirsiniz köklerinde sorun olan phaller sürekli havayi kökçıkarır köklerin ucunun tamamı saksı içine doğrudeğil dışadoğru uzar ayrıca yapraklardaki cansızlık buruşma yumuşama birer ikazdır , eğer eminolduysanız derhal saksı harcını forumda anlatılan şekilde değiştirip bitkiyi eskiyerine nazaran daha serinbiryere almalısınız.
Şimdilik bukadar kolaygelsin.

shaman_tr
14-07-2008, 12:18
Sn. ephesos, tavsiye ettiğiniz gibi orkidelerimi ilaçladım. İlk ilaçladığımda Beyaz orkidemin iki yaprağından birinde bahsi geçen şeffaf lekeler dediğiniz gibi siyahlaştı. Diğer yaprakta aynı etki olmadı. Sonra yine tavsiye ettiğiniz gibi 3 gün ara verdikten sonra tekrar ilaçladım ancak bu sefer sulama suyuna ilaç katmadım! Sadece çiçeklere fısfıs ile uyguladım. Bunun üzerine neticeyi göremeden çiçekleri solup düşmeye başladı! tam size bunu sormak için foruma girdim ve aslında buna benzer bir sorunu cevapladığını gördüm ve ilgili konuları okudum. Benim kendi adıma tahminin 6 haftalık ömrünü tamamlayan çiçekler solup düştü! Ancak burada söylediğiniz gibi sıcaklarında artması söz konusu sebeplerden biri olabilir. Mantardan dolayı çiçeklerinin solduğunu zannetmiyorum çünkü mor olan orkidemde mantar belirtileri yoktu ve onunda çiçekleri solarak düşmeye başladı. Size sormak istediğim bir şey daha var! İlacı her iki orkideye de uyguladığım için saplarında ve çiçeklerinde ilacın renginde su damlalarının izleri kaldı, sizce bunları yumuşak nemli bir bazle silmemin bir sakıncası var mı? Yoksa fısfısa temiz su koyarak tekrar fırsfısla çiçekleri mi yıkasam? Forumda okuduğum kadarıyla pek elle çiçeklere dokunmak ve çiçeklere su değdirmek tavsiye edilmiyor! Bu konuda bir tavsiyeniz olur mu? Verdiğiniz yararlı bilgilerden dolayı şimdiden teşekkür ederim.

Saygılarımla...

ephesos
14-07-2008, 22:47
Sayın Shaman tr ; sizinde dediğiniz gibi çiçeklerin ömrü dolduğu için dökülmüştür merak etmeyin uyguladığınız kimyasalın böylebir etkiye sebep olduğu görülmemiştir.Şimdi size tavsiyem ilaçlamayı artık yapmayın , çiçekleri dökülen çiçeksaplarını gövdeye enyakın yerden kesip uygun bir sıvı gübreyle (vilmorin orkide gübresi olabilir) bitkinizi dinlenmeye alın , bitkinizin hızla yaprak oluşturmaya başladığını göreceksiniz .Yapraklar üzerindeki ilaç lekelerine gelince temizleyip temizlememek sizin tercihinize kalmış ama ben temizlemem zira koruyucu etki sağlar bu.Orkidenizi temizleyebilirsinizde ancak yaprak aralarında kesinlikle su bırakmadan aksi durumda çürümeye neden olur.Merak etmeyin eğer kışında üşütmezseniz bitkinizi şubat ayında yeni çiçeksaplarının oluşumunu göreceksiniz.

shaman_tr
15-07-2008, 23:03
Tüm yardımlarınız için teşekürler sn. ephesos. inşallah dediğiniz gibi şubatta tekrar çiçek açtırmayı başarırım. bu arada gübre olarak çiçek coşturan marka orkide besini diye bir şey kullanıyorum, henüz bir defa verdim. Sanırım uygun bir besindir? Eğer sakıncalıysa dediğiniz markayı temin edebilirim, koçtaşta görmüştüm 7 -8 lira gibi bir fiyatı vardı. Bu arada siz çiçek saplarını gövdeye en yakın yerden kesin demişsiniz! Forumda okuduğum mesajlar arasında sapın 2/3'ünü kesin gibi tavsiyeler var! Acaba bu uygulama aynı sezonda çiçek açtırmak amacıylamı uygulanıyor? Bu arada da eşimden daha çok ilgilenmeye başladım bu orkidelerle :D.

tekrar teşekkürler...

ephesos
16-07-2008, 07:31
Evet o tavsiye aynı çiçek sapından yeni çiçek **** kaiki elde etmek (umuduyla) için verilir.Sizin çiçek sapının endipten kesmeniz çiçeğinizin çiçekle uğraşmak yerine yaprak ve kökgelişimi hızlandırıp gelecek çiçeklende döneminde daha bol daha uzun süreli ve daha çok çiçek almanızı sağlayacaktır ayrıca elinize bu yapı marketlerden geçen phelenaopsislerin çiçeksaplarının hemen kesilmesi ve dinlenmeye alınması taraftarıyım aksi durumlarda bitkiyi engeç kışın kaybetme oranı yüzde yetmiş.
Kolaygelsin.

shaman_tr
16-07-2008, 08:38
Sn. ephesos tavsiyeniz üzerine çiçekler tamamen dökülünce dibine yakın bir yerden çiçek saplarını keseceğim. Bu arada benim çiçeklerim çiçekçiden alındı ve beyaz olanında Hollanda'dan ithal olduğuğunu, yerli üretim olmadığını söylemişlerdi! Zaten çiçekleri falan da diğerinden çok daha güzel ve büyük açmıştı! Sn. ephesos gübreyle ilgili bir şey söylememişsiniz, sanırım benim elimdeki gübre iş görecek! Tekrar teşekkürler.

nebat06
16-07-2008, 21:41
Selamalar herkese;

Sn. Preacox size bir şeyi önemle sormak istiyorum. Dikkatlice okuyoruym devamlı ama yinede karıştırdım sanırım birşeyleri.

Sormak istediğim konu gübreleme ile ilgili. Yine bu başlıktaki ilk mesajınızdan yola çıkarak gübrelemeyi vilmorin marka NPK 4-6-6 kullanıyordum ancak sanki herşeyi yanlış anladım kanısına kapıldım. Öncelikle vilmorinin değişik oranlı olanları var mı ?

İlk mesajınızda ''Ayda bir azot oranı düşük mesela NPK oranı 6:15:10 cıvarı olan ve tarifinin...'' demiştiniz..

Yine bu başlık altında yer alan 28ci sayfa 817 nolu mesajınızda ise marka ve oran farklı ''sonbahara kadar az gübre ile dinlendirmeye alın. bu dönemde gübre Miracid 30:10:10 gibi "N" u yüksek asidik bir gübre kullanmak iyi olur.''. Marka önemli değil ancak oranlar oldukça farklı.

Merak ettiğim ise gübrelemeyi mevsime göre mi ?- çiçekli-çiçeksiz oluşuna göre mi ? değerlendirmemiz gerektiği.. **** kısaca bu gibi etmenleri belirtirseniz.

Yine belirtmek isterim, dikkatlice okuyorum sanıyordum ancak bu şekilde aklımın karışmasına bir sebepte 3 gün önce başlayan yaşama merhaba diyen keiki'dir. Yanlış bir şey yapmadan sorup öğrenmek istedim.. teşekkürler.

nebat06
16-07-2008, 23:18
Öncelikle hızlı cevabınız için teşekkürler.

Karışmadı desem yalan olacak :)

Birde ben nerden bulmuşum vilmorin'in orkideler için olanı ama NPK 4-6-6 olanını:)

Sn. preacox; orkidelerimde maşallah bi sorun yok. Bu yıl 2 sefer açtılar. Ancak son açtıklarında ben bi hata yaptım ve yiyecek bırakmışım yanlarında, onun kokusundan 2 günde çiçekleri döküldü hepsinin. Ancak bu olay olalı çok oldu.

Netice olarak sizide fazla sıkmadan; sorunu olmayan orkidelere bu oranlı (NPK 4-6-6. vilmorin ) vermemizde sorun yok anladığım kadarıyla. Yıl boyu-çiçekli çiçeksiz bu doğru sanırım.

çiçeksever
21-07-2008, 14:04
Bu çiçeği yaklaşık 2 ay önce almıştım.Kala kala 1 çiçeği kaldı,resmini verdim. Daha çiçek açar mı?

shaman_tr
24-07-2008, 12:46
Sn. çiçeksever, diğer mesajları okursanız bu konuda aslında yeterli bilgi var. Bende bu konuda çok acemi olduğumu söyleyebilirim ama forumdaki konularda benzer soruları görmüştüm ve size özetle şunu söyleytebilirim; normalde zaten orkidelerin çiçekleri 6 hafta kadar açık kalıyormuş, dolayısıyla aldığınız yerde 2 hafta kaldı ise ve sizde de 4 hafta kalmış, bu da 6 hafta yapar.
tekrar çiçek açması için genelde çiçek sapının 2/3'ün kesilmesi öneriliyor! Eğer başarılı olunur, bakımı iyi yapılırsa bu sene içinde tekrar çiçek açma şansı var sanırım. Ancak az yukarda (860. mesaj) sn. ephesos'un bana verdiği cevabı okuyup uygulasanız sanırım daha iyi olur! umarım yardımcı olabilmişimdir.

eylems
24-07-2008, 13:47
Bauhause'den çiçekli iken mayıs başında aldığım bordo phal hala çiçekli. Hatta vilmorin vermeye başladıktan sonra hareketsiz olan uçlarda tomurcuk yapıp ilave iki çiçek daha açtı. Nerede ise 3 ay olacak.

nebat06
25-07-2008, 02:19
Bu hafta başı tanık olduğum bir olayı paylaşmak istiyorum değerli orkide severlerle.

Market-firma adı vermek istemiyorum ancak, p.tesi günü meşhur marketlerden birine gittim her hafta olduğu gibi. Herşey normal gibi görünüyordu bitki reyonunda ancak dikkatlice bakınca hiç orkide olmadığını gördüm.

Görevlilere sorundum neden hiç orkide yok diye. Aldığım evap şaşkına çevirdi beni. '' efendim aslında orkide vardı, ancak satılmadığı için atıyoruz ''dediler. Nasıl yani diyerek olayı kovalamaya başladım.

Atmak için koydukları reyon tel örgü arkasındaydı ancak görebildiğim kadarıyla ve sorarak öğrendiğime göre 148 Phal (15 tanesi çok kötü durumda sadece) 7 adet Vanda (2 tanesi kurumak üzere ) ve 20 adette cibidium ( hepsi canlı ancak çiçeksiz) atılmak üzere rafta bekliyordu. Diğer çiçekleri gördüm ama ne olduklarını ve kaç adet olduklarını sayamadım. O kadar çoktu ki.

Hemen müdüriyeti aradık, atacaksanız bedava vermeyin-veremezsiniz hadi dedim satın alayım. 1 saat sonra geldiler yanıma ve fiyat olarak 9.90 ytl dediler. Hani atıyordunuz dedim bu fiyat çok değil mi ? verdikleri cevap çok ilginçti. Evet ''zaten sağlamken 29.90 dı ama bu fiyata almazsanız atacağız dediler. Daha ilginci ise adet olarak vermemeleri. Ya hepsi 9.90 ytl den (kabaca 1.500 ytl ediyordu ) **** hiçbiri !!!

Neticede hepsini alamadım için çöpe attılar. Çok canım sıkıldı ve bir daha o marketten hiç bir şey almayacağım.

eylems
25-07-2008, 02:44
Buna benzer bir sorunu bende yaşadım. Ben adını vereceğim İstanbul/Güneşli Pratiker. Tek phal değil başka çiçekli bitkilerde vardı. Yazık değilmi diye sorduğumda ya bu fiyat **** çöpe atılır dediler. Madem atacaksınız verin bize bakalım dediğimde ise burada çöpe atarlar ama vermezler denildi. Bitkilerin susuzluktan ölmeye yüz tuttuğu belli idi. Susuzluktan kurumak üzereydiler. Kendimi çok kötü hissetmiştim.

ilknur aşık
25-07-2008, 10:41
Bence marketin ismini vermeniz gerek. Böylece bizde bu konuda tepkimizi gösterebiliriz.

praecox
25-07-2008, 12:26
Bunlar ilgili firmaların satış prensipleri ile ilgilidir. Bu şekilde afişe etmek bize düşmez. Şöyle ki bu tarz olaylar insanoğlu tarafından kolayca suistimale uğrıyacağından firma radikal bir karar alır ve bunu uygulamaktan taviz vermez.
İçerde çalışanlar veya müşteriler devamlı bu atılacak malların peşinde olacağından şayet bu şekilde isteyene vermiye kalkışırsa neler olaağını düşünün. Çiçeğini kopartıp sonra kasada ucuzluk istiyeninden tutun da. Normal hali ile almaıp haftalarca çiçeğin geçmesini bekleyip sonradan ucuza almak gibi.dha bir dizi değişik olay. Bir de bu kısmın muhasebe kısmı var giren malın çıkışı da önemli bazlıarı zararına hesaplayıp bunları imhaya verebilirken bazıları da ithalatçı firma ile anlaşması gereği çiçeği geçen malı iade yoluna gider.
bazen müdüriyetçe karar alınıp indirimli satışa gidilse d burada tüketici sonradan kusurlu mal diye geri getirip yenisini talep edemez.
bunun gibi bir dizi olay bu bitkilerin "çöpe" atılması gibi bir davranışın mantığını oluşturur. bu tamamen tüketici toplumunun, sürüm maldan ucuza mal alması ve bir de tüketici koruma hakları kusurlu mallar ifadeleri....
sonucu gelişen satıcı şirketlerin bu davranış şekli en uygunu görülüyor.

phal
25-07-2008, 22:23
Arkadaşlar phal.ler çiçek sapı uygun biçimde budandığında aynı saptan ne kadar süre sonra çiçek veriyor?Ben yaklaşık bir ay önce çiçekler dökülünce uygun biçimde budadım tarçınladım mum damlattım ve bekliyorum.Hepsi bir ya da iki yeni yaprak ve yeni kökler büyüttüler oldukça diriler (çiçek sapları da öyle) ancak saplarda bir hareketlenme yok.Yoksa sapları dipten kesmek daha mı mantıklı;eski saptan alacağım çiçekler yeni bir çiçek dalı kadar verimli olmayacak mı?Phallerim bulundukları yer itibariyle yaz gelince günde birkaç saat direk güneş ışığı alıyor,ben de yerlerini değiştirmedim,pek etkilenmişe benzemiyorlar yerlerini değişmeli miyim dersiniz?

nebat06
25-07-2008, 23:17
Sn. Preacox haklı.


Hepsini sordum marketin ilgililerine. Konu şöyleymiş; direk ithal ediyorlarmış, yani iade yok. Ancak ithal ettikleri firma bunlardan bir iade faturası istiyormuş. Adet belirtir bir şekilde. Neticede bu fatura kesilip fakslandıktan sonra isterseniz atın isterseniz satın deniyormuş.

Kaldı ki atılırken, atılan tel örgülü bölüme bile almıyorlarmış. Atılacak ürünler içine içerden bir tanıdığınız bir mal yerleştirir ve siz de ordan alırsınız diyerek. Konteyner'a da atılırken kimbilir ne hale gelmişlerdir.

Yıllık izindeydim, planı yapılmış halde, yoksa illa takip ederdim attıkları yeri :)

nilüfer.j.s.
31-07-2008, 15:09
merhaba, phalenopsis için özel toprak karışımı gerekiyor diye oğrendim birçok kaynaklardan : doğrusu çam ağacı kabuğun parcacıkları,kozalak parcacıkları ,"sphagnum"yosunu ve buna benzer şeylerden oluşan bir karışım gerekiyor ....şimdi soru : cam ağacı kabuğu bulabiliriz de kene olmaz mı onun içinde ? **** kene yumurtaları ????
bu konuda yardım alabilirmiyim lütfen ?

eylems
31-07-2008, 16:44
merhaba, phalenopsis için özel toprak karışımı gerekiyor diye oğrendim birçok kaynaklardan : doğrusu çam ağacı kabuğun parcacıkları,kozalak parcacıkları ,"sphagnum"yosunu ve buna benzer şeylerden oluşan bir karışım gerekiyor ....şimdi soru : cam ağacı kabuğu bulabiliriz de kene olmaz mı onun içinde ? **** kene yumurtaları ????
bu konuda yardım alabilirmiyim lütfen ?

Forumda çam kabuklarını fırında bir süre ve belli bir sıcaklıkta bekleterek dezenfekte edilmesi gerekli diye okumuştum. Sanırım fırından sağ çıkamazlar.

nilüfer.j.s.
31-07-2008, 17:07
eylems, bunu ben de okudum daha sonra:p,ama zaten eve bi sürü bitki getiriyorum, birde kabukları fırına koyarsam 8-10 saate , annem beni kesin onlarla birlikte fırına sokacaktır :D

cancan08
05-08-2008, 10:02
Merhaba benim Phalaneopsis hybridi orkidem geldiği günden sonraki 10 gün içinde bütün çiçeklerini döktü...Halbuki gayet sağlıklı görünüyorlardı.Sorun ne olabilir? Şİmdi çiçekler döküldükten sonra sapından kestim...bundan sonra ne yapmalıyım.(Yapraklı şimdilik sağlıklı görünüyorlar)

nilüfer.j.s.
05-08-2008, 10:31
"phal" ben sizin mesajınızı daha şimdi gördüm , yabancı sitelerde bakım konusunda tecrubeli olan insanlar "kesinlikle direk güneş ışıgı olmamalı !" -diyorlar , sapların 2/3 kesilmesi gerekiyor ve yaklaşık iki ay sonra yeni çiçek sapı oluşacakmış.falenopsis aydınlı ve nemli (etrafında su püskürtmek lazım) ortamı sever
ÇİÇEK VERMESİ İÇİN ! : dinleme süresinden sonra (bi onceki çiçeklerin dökülmesinden 1-2 ay sonra) gece ve gündüz sıcaklık derecelerde fark yaratmak lazım , yani gündüz 25-30 ise -gece 5-7 derece daha düşük olması lazım ,bu uygulama yeni çiçek oluşmasını harekete geçiriyor

eylems
05-08-2008, 19:40
Phalaenopsis ve bir adet oncidium türü orkidelerim için pazardan aldığım leğen vetabak süzgecinden oluşan basit düzeneği sizinle paylaşmak istedim.

eylems
05-08-2008, 19:42
Sayın İlknur Aşık, aşağıdakilerde sizin için aldığım Phalaenopsis'ler. Alındığı günden buyana sağlıklı birer yaprak çıkardılar.

ilknur aşık
06-08-2008, 11:33
Gayet iyi görünüyorlar. İyi bakıldıkları belli. Elinize sağlık.

newyorker
09-08-2008, 12:12
bende bu bitkiden yakında alıcam acaba nasıl çoğaltıcam bilgi veririseni sevinirim..:p

çok güzel bir bitki

nilüfer.j.s.
10-08-2008, 07:55
newyorker, çoğaltmadan once almak lazım, ilk çiçeklemesini beklemek lazım:p, fakat bilginiz için :çiçeklerin hepsi açıp döküldükten sonra ,çiçek sapı budanmzsa- üzerinde bazen "yavru" bitki oluşuyor, onun da gelişip kök vermesi beklenir,ondan sonra da ana bitkiden ayrılır

bakın, benim bitkim boyledi :

newyorker
10-08-2008, 10:37
aa çok güzel ama o yavruyu kesmezsek olmaz mı?? yanı oda çiçek açıp fide verse?? anne bitki iyi beslenirse geniş saksıda yetişirse birsürü yaprak verse
olmaz mı????

nilüfer.j.s.
11-08-2008, 15:19
olmaz herhalde,hiç iki veya fazla katlı bir "phalaenopsis" görmedim...kendi kökleri oluşturduktan sonra yeni bitkiyi ayrı saksıya yerleştirmeniz lazım, ozmn ana bitki tekrar çiçek verir,ayrıca geniş saksıyı da sevmezler - ozmn sadece kök çoğaltırlar, bu çoğu bitkiler için geçerlidir

mesela,"dendrobium phalaenopsis" da ufacık bir saksıda fotografta gösterdiği gibi çiçek açıyor (aynı familya/tür bitkilerdir)

link'ten görebilirsiniz
http://s41.radikal.ru/i093/0808/80/e35d24fe6ea9.jpg (http://www.radikal.ru)

newyorker
11-08-2008, 17:51
anladı ama güzel bu sayede birsürü bitkim olur:):)

newyorker
15-08-2008, 12:51
Phalaenopsis) Orkide Bakımı:
Bol ışık ister, ama yaz aylarında direk güneş ışığından koruyun.
Haftada 1 kez sulayın, saksının dibine tabak koyun. Klorlu su her türlü bitkiye zararlıdır. Bu yüzden musluk suyundan suluyorsanız, suyu en az 1 gün kloru uçması için dinlendirmelisiniz. Kesinlikle çiçeklerine su püskürtmeyin.
Çiçeklerine el sürmeyiniz. Hava akımı bulunan bir ortamda tutmayınız. Bitki 18-22 derece sıcaklıkta yetişmektedir. Bitki; ağaç kabukları, yaprak çürüğü gibi özel bir toprakta yetişmekte olduğundan normal bir toprağa ekmeyin. Biten çiçeği (solan çiçeği), bitkiye zarar vermeden çiçeği taşıyan daldan kesiniz. Bitki 6-9 ay içinde tekrar çiçek açabilir.

hibir yerde bulamadım bu bitkiyi. bir tane bulmuştum 100 ytl fiyat... alamadım o yüzden.
yakın şehirlerden gönderebilecek varsa bildirsin.tek yapraklı olsa bile...

aslında bir arkadaşımda vardı ama o arkadaşımı birdaha görebileceğimi sanmıyorum.

nilüfer.j.s.
16-08-2008, 08:36
"newyorker", siz "phalaenopsis" mi arıyorsunuz ??? ben size yollayabilirim, menuniyetle, Istanbul'da bazı alışveriş merkezlerinde çiçekli bitkiler 20 ytl fiyattan satılıyor

bana hangi renk çiçekli istiyorsanız yazarsanız - size yollarım en kısa zamanda , merak etmeyin, çiçek seven arkadaşlara herzaman yardımcı oluruz

saygılarımla

p.s. ayrıca, rize'de oturuyorsanız- o iklimde orkidelerin iyi yetişmesi gerekiyor bence, istediği herşey var çünkü :yüksek nem oranı, 20-22 derece sıcaklık....dayım orda oturduğu için iyi biliyorum:D

newyorker
16-08-2008, 13:24
hiç gerek yok çarşamba günü rizeye gidiyorum. babam o bitkiyi alacağını söyledi. ayrıca çok düşüncelisiniz. yinede teşekkür ederim.

phalaenopsis
17-08-2008, 06:10
benim phalaenopsis türünde bir orkidem var çok güzel:D
ben keserek çoğaltma hakkında pek fikir alamadım
bunun için foruma üye oldum elinizde resimli anlatım varsa lütfen anlatırmısınız:confused:
**** diklemesine mi kescez yoksa yanlamasınamı:confused:

nilüfer.j.s.
17-08-2008, 15:31
anlamadım, neyi keseceksiniz ? çiçek sapında genelde çiçeklemeden sonra yavru bitki oluşuyor , onu da kesmeye gerek yok - kendi kök verdikçe ayırabilirsiniz
siz kendi bitkiyi mi keseceksiniz ???

Glock
17-08-2008, 15:33
Merhaba,
1 Ağustosta anneme doğumgünün için internetten bir Phalaenopsis aldım. İlk getirişlerinde çift dal olmasına rağmen tek dal gelmişti. Arayıp değiştirmelerini istedim.
6 ağustosta Getirdikleri çift daldı fakat çiçekleri çok küçüktü.
o tarihten 1 hafta sonra ilk sulamayı yapmak üzereyken bir tane yaprağı elimizde kaldı. suladıktan sonra ise bir tane dalının yaprakları teker teker gövdeden ayrılmaya başladı. şuanda iki yaprağı kaldı fakat onlar da gidici.
Forumda okuduklarıma bakarak çökme olduğu sonucunu çıkardım. çiçekçiyi aramdım ve bana 3-5 gün sulamamamı ve akşamları dışarı çıkartıp havalandırmam gerektiğini ve tekrar yaprak çıkabileceğini söyledi.
Ona inansam mı yoksa bana hastalıklı orkide verdiklerini idda edip çiçeği değiştirsem mi. **** belki toprağını değiştirmelerini isterim.
Resimlerini aşağıya ekledim.

Glock
17-08-2008, 17:08
ya o kadar kötü mü durumu.. bir çiçekçiye sorup bunun bize gelmeden önce de hasta olduğunu kanıtlamak mı gerekir diye düşündüm. bende bir hata olmadığından emin olmak istiyorum.
15 gündür sadece bir kere suladık.
cam kenarında duruyor. öğleden sonra güneş görüyor.
biilemiyorum ki başka ne istiyordu:(

eylems
17-08-2008, 19:33
ya o kadar kötü mü durumu.. bir çiçekçiye sorup bunun bize gelmeden önce de hasta olduğunu kanıtlamak mı gerekir diye düşündüm. bende bir hata olmadığından emin olmak istiyorum.
15 gündür sadece bir kere suladık.
cam kenarında duruyor. öğleden sonra güneş görüyor.
biilemiyorum ki başka ne istiyordu:(

15 gün içerisinde çökertenin bu kadar hızlıca bitkiyi mahvedebileceğini sanmıyorum. Bence size geldiğinde hasta imiş. Benimde phallerimden biri çökertene az daha yakalanıyordu sayın Praecox'un verdiği talimatlara uydum kurtuldu. Bitkiniz gerekli mantar ilacı ile kurtulabilir. Geçmiş mesajları okuyun faydası olacaktır. Birde internet kanalı ile satın aldığınızı yazmışsınız (yanlış hatırlamıyorsam) yerinde bakarak alsaydınız daha iyi olurdu. Değiştirme imkanınız varsa değiştirin. Değiştiremiyorsanız sayın Praecox'un daha evvelki mesajlarını okuyun derim.

Glock
17-08-2008, 20:08
Direk mi güneş alıyor ??
yok. epey açıyla öğleden sonra güneş alıyor çiçeğin bulunduğu yer ve zaten arada tül perde var.
ama sanırım eylems in dediği gibi önceden hastaymış bu çiçek.
çünkü hasta gövedeki diğer iki yaprak da bugün gitti. ve gövdesi simsiyah oldu. alttan köklerinin de siyah olduğu gözüküyor.:(

nilüfer.j.s.
18-08-2008, 07:25
Glock,vereceğiniz tepkiyi bilmiyorum, ama isterseniz - bu çiçeği bana verebilirsiniz bakım için......ben onu iyileştirip size geri veririm, hm ?? nasıl fikir ? acil cevabınızı bekliyorum (çiçek "öbür tarafa" göçmeden)

saygılar
P.S.ozelden yazdım, düşünün - bitkiyi kurtarabiliriz :rolleyes:

praecox
18-08-2008, 14:32
Glock,vereceğiniz tepkiyi bilmiyorum, ama isterseniz - bu çiçeği bana verebilirsiniz bakım için......ben onu iyileştirip size geri veririm, hm ?? nasıl fikir ? acil cevabınızı bekliyorum (çiçek "öbür tarafa" göçmeden)

saygılar
P.S.ozelden yazdım, düşünün - bitkiyi kurtarabiliriz :rolleyes:

Sayın nilüfer,

Phytophthora sarmış göbek ve kökboğazı çürümesi gösteren kökleri ise büyük ihtimalle Fusarium'la çürümüş bir bitkiyi nasıl kurtarmak istediğinizi bize de anlatırmısıız?

Gerçi bu başlıkda (bitkiyi kurtarmak adına) köşeyi nerden, nasıl dönebileceğiniz hakkında mesajlar yazdım resmettim de ancak korkarım bu bir bitki için artık çok geç diğerini kurtarmak adına derhal saksı harcı değişimi ve ilaçlamak gerek.

Bitkinin bu hale gelmesi uzun aylar sürer. Bu tarz ucuz alınan bitkiler zaten bu hastalığa tutulmuş bitkilerdir. Bu konuyu bundan evvelde bir çok kereler uyardım. Bitkinin hastalandığını görmek çok kolay değil, ancak uzma gözü ile hastalandığı anlaşıldı mı derhal müdahale edilirse kurtulma şansı var. Bundan dolayıdır ki phal.lerde derhal çiçeklerden feragat edip 6-10 ay dinlenmeye almak bir tür küre tabii tutulması gerektiğini yazdık burda...
5-10 tl ye phal almak çok kolay ancak tavsiye etiklerimi uygulamazsanız bu bitkiler en geç 2. senesinde ölmeye mahkum bitkilerdir.

praecox
19-08-2008, 09:39
sn. praecox, çürümüş bitkiyi kurtarmak mümkün değil tabii, ben yanındaki bitkiden bahsediyorum- onu ilaclamak, saksıyı değiştirmek lazım , ayrıca bilgili birinden aldığım bilgileri kullanarak ve kendi bitkilerim üzerinde uyguladığım işlemleri uygulamayı düşünüyorum, çünkü acil müdahale ve bakım uygulanmazsa- bitkiyi tamamen kaybedecektir,yazık
İşte tam da bunları soruyorum. Nedir bu işlemler bizimle bu bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirdik.

( siz nerde gördünüz 5 -10 ytl satılan phalaenopsis??? ben daha geçen gün hasta, çiçeksiz bitkileri 23 ytl fiyattan satıldığını gördüm,aşağsı yok..)

Bu forumda zaman zaman yazılmıştı. Ben şahsen görmedim takip de etmedim bu fiyatları bilemiyorum. Ancak 23 YTL bile bu bitkiler için kelepir bir fiyat ve de ucuz etin yahnisi misali....

nilüfer.j.s.
20-08-2008, 09:55
praecox, benim devamlı danıştığım bir sera/fıdancılık sahibi var, kendisi uzman, 65 yaşında bir rus beyefendi, hertürlü bitki konusunda çok bilgilidir ve hiçbirzaman cevapsız bırakmıyor bizi(ayrıca kendi web sitesi de var ama rusça)
orkide türü her bitki için uyguladığı bir "acil bakım" tekniği budur : hasta bitkiyi uygun saksıya yerleştirdikten sonra haftada bir kere sıcak duş yapıyor :
adım 1- bitkiyi baştan aşağıya ılık suyla duruluyor (bitki,saksı harcı dahil)
adım 2- musluktaki su sıcaklığını 47'C dereceye ayarlıyor ve 15-20 saniye boyunca bitkiye duş yapıyor
adım 3- su süzüldükten sonra,ılık suyla suluyor (çok az miktarda sıvı orkide gübre katılırsa iyi olur)
adım4- bitkilerin buyume noktalarındaki suyu peçeteyle kuruluyor, çunku içinde su kalırsa çürüme yapabilir

bu işlemi ben kendi phalaenopsis'lerime uyguluyorum ve yapraklarda görülebilir bir ilerleme var (demek kökleri de memnun)
dediğine göre (fotogrflarda da göründüğü gibi) ,sahipleri tarafından ümidi kesilen ve bakım için serasına getirilen bitkiler 1-2 ay içinde tamamen düzeliyor

saygılarımla

praecox
20-08-2008, 10:31
adım 2- musluktaki su sıcaklığını 47'C dereceye ayarlıyor ve 15-20 saniye boyunca bitkiye duş yapıyor

47ºC'de bir hatta yok değil mi? Bu sıcaklık su için ciddi bir rakkam. Elinizde 15-20 sn de ciddi yanıklar oluşabilir. Bitki için de biraz fazla gibi geldi bana da.

nilüfer.j.s.
20-08-2008, 12:07
sn.praecox , bakın,rusca anlamıyor olabililrsiniz ama ben size "qte/unqte" gösteriyorum aşağıdaki yazıyı, duşla ilgilidir, ve birkaç tane resim de ekledim " once/sonra" gibilerinden :

qte
Растения вместе с поддонами лучше поставить в ванную комнату на деревянную решетку и пролить несколько раз сверху обычной водой комнатной температуры. Оставить в таком виде (вода в поддоне) на 10-15 минут в зависимости от размера растения. Затем включить горячую воду и начать разбавлять ее холодной до температуры 45-47'С в струе воды. После чего, убрав поддоны, включить душ и полить растения "с головы до пят", до вытекания горячей воды из дренажных отверстий. Можно брать каждое растение в руки, но если их слишком много, то можно поливать прямо на решетке, учитывая, что более мелкие растения требуют меньшего времени обработки (например, 5 секунд), а более крупные - большего (10-15 секунд).
unqte

praecox
20-08-2008, 13:07
Yok rusça bilmiyorum hatta hiç anlamıyorum. Öyle de bir idaam yok. Ama orda yazılı rakkamları seçebiliyorum.
Olabilir bilemiyorum 20 sn gibi kısa bir süre olduğu için bitkiler bu torturu hasarsız gibi atlatıyor olabilirler.
Böyle bir uygulama ilk kez duyuyorum en azında bu ısılarda.
Ancak resimler bana yine de zayıflatma haplarının öncesi sonrası gibi geldi. en azından o kadar inandırıcı... :)

Eğitimim yıllarında bildiğim bir şey vardı ise uzmanlık alanımdaki rusça akademik publikasyonların çok hata içerebildikleri vede pek güvenilir kaynaklar olmadığı yolundadır. En azından bu duvar düşmeden evveldi belki bu durumlar da değişmiş olabilir.
Denemek gerek...

Çevirisi progrmala şöyleymiş...

qte
Plants along with trays better place in the bathroom at bars and wooden shed several times with water from above normal room temperature. Leave it as a form (water in the pan) for 10-15 minutes depending on the size of the plant. Then include hot water and begin to dilute its cold temperatures 45-47 'C in the jet of water. Then, removing trays, include a shower and sex plants "from head to five" to the hot water flowing out of drainage holes. You can take every plant in their hands, but if they are too much, you can polivat directly on the lattice, given that smaller plants require less processing time (for example, 5 seconds) and larger - more (10-15 seconds).
unqte

nilüfer.j.s.
20-08-2008, 14:22
program doğru çevirmiş...ben uyguluyorum, rus kaynakların neden güvensiz sayıldığını bilemiyorum (siz daha bilgilisiniz,hocam)..fakat ,herkesin bildiği gibi en ünlü ve yetenekli bilim adamların çoğu (fizik, matematik, kimya, ziraat,tıp, edebiyat) - Rus ! ben şahsen pek sevmiyorum bu milleti ,çoğunlukta ırkçı ve hatta bazen faşist oldukları için :mad:(gerçi ben de oyleyim biraz ama kötü anlamda değil) - ama zekalarını,araştırmacı ruhlarını ve yetenekli sanatkar olduklarını takdir etmek lazım, ayrıca çiçek bakımı konusunda verdiği tavsiyelere güveniyorum, çunku yabancılara verdikleri değil -kendi aralarında paylaştığı bilgilerdir:D

newyorker
23-08-2008, 14:33
Nilüfer hanım orkidenizi aldım. Geldiğinde perişan haldeydi toprağı felan dağılmıştı ve geldiğinde yeni saksıya aldım suladım, ılık bir duş yaptırdım. Ne yazık ki çiçek sapı kırıldı ve ordan bir keiki bekliyorum.

ÇOK TEŞEKKÜRLER...

Arkadaşlar yeni gelen bitkimin çiçek sapı kırıldı ve geriye kalan yerde 3 göz var. Acaba bitki kendini toparlarsa bu gözlerden keiki verme ihtimali nedir?

eylems
23-08-2008, 16:35
Nilüfer hanım orkidenizi aldım. Geldiğinde perişan haldeydi toprağı felan dağılmıştı ve geldiğinde yeni saksıya aldım suladım, ılık bir duş yaptırdım. Ne yazık ki çiçek sapı kırıldı ve ordan bir keiki bekliyorum.

ÇOK TEŞEKKÜRLER...

Arkadaşlar yeni gelen bitkimin çiçek sapı kırıldı ve geriye kalan yerde 3 göz var. Acaba bitki kendini toparlarsa bu gözlerden keiki verme ihtimali nedir?

Newyorker, saksının şeffaf olması gerekiyor. Phalin kökleri solunum ve fotosentez yapmakta bu şekilde kökleri ışık alamayacağı için bir süre sonra çiçeğiniz ölme eğilimine girer.

newyorker
23-08-2008, 16:37
Ne zaman şeffaf saksıya geçirmeiyim???

eylems
23-08-2008, 16:46
Ne zaman şeffaf saksıya geçirmeiyim???

Hemen. Hatta geldiği saksı şeffaf olmalı. Eski saksısını temizle ve hemen eski saksısına geri al. Köklerini kırmamaya çok dikkat et. Forumun baş sayfalarını okumalısın.

newyorker
23-08-2008, 17:22
Yeni şeffaf saksıya diktim. Acaba gübre konusunu biraz anlatırmısınız. Özel bir gübresi var mı?

ephesos
23-08-2008, 23:08
Birsüredir çökertmeden kurtarmayı başardığım phalimin gelişimini hızlandırmak için minik bir sera yapmayı düşünüyordum bu akşam bunu yaptım umarım işe yarar.

Beşlitrelik damacanayı üstkısmından kesip ikiye ayırdım tabanına çakıl koyup sonra saksısını değiştirdiğim pahalimi bu çakılların üzerine oturttum , tabanda birmiktar su bırakıp damacananın üst kısmını tekrar yerleştirdim.Aynı işlemi birtürlü gelişimlerini hızlandıramadığım dendrobium fidelerimede yaptım işe yarayacağını umuyorum.

praecox
24-08-2008, 13:32
Ben bu pet damacanalarda bu şekil bir uygulama için bir tek şu sakıncayı görüyorum.
plastik hammadenin içine eklenen boya sayesinde photosentez için gerekli dalga boyları filtrelenir ve alg yosun v.s. gibi oluşumların bastırılması sağlanır.
Dolayısı ile mavimsi damacananın içine konacak herhangi bitki fotosentez yapmakta çok zorlanacaktır.
Özelikle de köklerini dahi fotosentez yapmıya kullanan bu tür phal.lerde...
Deneylerimle maalesef sabittir bu bulgum. Özelikle EB'lerden sarracenia renksiz litrelik pet şişelerde dahi gelişme fazla gösteremedi.

Bilgilerinize.n

ephesos
24-08-2008, 14:45
Mantıklı.

Hocam renksiz damacanayla değiştirip öyle deneyeceğim .
Teşekkürler.

eylems
24-08-2008, 16:16
Yeni şeffaf saksıya diktim. Acaba gübre konusunu biraz anlatırmısınız. Özel bir gübresi var mı?

Newyorker, size tek tavsiyem forumun phal sayfalarını baştan sona okuyunuz. Sorunuzun cevapları oralarda var.

newyorker
25-08-2008, 09:05
Yeni orkidemin çiçek sapını inceledim biraz ve küçük yaprakları açtım ve 2 yaprağın altında şu resimdeki gözlere rasladım. acaba çiçek zamanımı geldi? Yoksa bir keiki oluşumumu?

praecox
25-08-2008, 09:19
Yeni orkidemin çiçek sapını inceledim biraz ve küçük yaprakları açtım ve 2 yaprağın altında şu resimdeki gözlere rasladım. acaba çiçek zamanımı geldi? Yoksa bir keiki oluşumumu?

Küçük yaprakları neden açtınız? Nerden çıkartınız bunu?
Onları ellememeniz gerekiyordu. Orada şimdi açık bir yara var. ve o bölgeyi köklendirme hormonu katkılı özel bir aşı macunu gibi bir şey ile sıvalamanız gerekiyordu.
Tüm bunlara rağmen orada neyin gelişeceği hiç garanti değil. Ya keiki veya çiçek sapı ancak yine de bitki direnip sapı tamamen kurutabilir ki bu durumda o sapın kuruma ihtimali yüksek.
Orkidenizi henüz daha yeni saksı harcına diktiniz. Bir kaç hafta köklerin adaptasyonunu beklemeliydiniz.

newyorker
25-08-2008, 09:35
Ben pek birşey yapmadım ben zaten o yaprağı açıktı ve yaprak kurumuştu. belirgin bir yarasıda yoktu. Ama şimdi ne yapıcam?:(:(

malina
25-08-2008, 10:03
- Newyorker : Nilüfer hanım orkidenizi aldım. Geldiğinde perişan haldeydi toprağı felan dağılmıştı ve geldiğinde yeni saksıya aldım suladım

- Eylems : Newyorker, saksının şeffaf olması gerekiyor. Phalin kökleri solunum ve fotosentez yapmakta bu şekilde kökleri ışık alamayacağı için bir süre sonra çiçeğiniz ölme eğilimine girer.

- Newyorker : Ne zaman şeffaf saksıya geçirmeiyim???

- Eylems : Hemen. Hatta geldiği saksı şeffaf olmalı. Eski saksısını temizle ve hemen eski saksısına geri al. Köklerini kırmamaya çok dikkat et. Forumun baş sayfalarını okumalısın.

- Newyorker : Yeni şeffaf saksıya diktim. Acaba gübre konusunu biraz anlatırmısınız. Özel bir gübresi var mı?


İzliyorum da, bu kadar yazı bir işe yaramıyor. Bazıları "hap gibi bilgi" istiyor. Araştırmak, önce yazılanları okumak falan gibi istekleri yok.

Deneyimi artıncaya kadar, newyorker'a bitki göndermemeniz iyi olur.

newyorker
25-08-2008, 10:12
Bunu biliyordum ama internette okuduğum kadarıyla saksı farketmezmiş. Kaynak yanlış sanırım.

malina
25-08-2008, 10:22
Okuduğun yerin linkini verir misin?

praecox
25-08-2008, 10:24
Bu konuyu biraz irdelemek gerekiyor sanırım.

Bende şimdiye kadar hep saydam saksı konusunda terredütlerim vardı ancak çoğu kaynaktan ilaada saydam saksı gerekliliği zorunlu kılınıyordu.
Büyüyen yaşlı iri yapraklı Phal.lerde Türkiye'de saydam saksı hep sorun oldu. Üretici firmaların çoğunun ya plastiklerinde sorun vardı ya kalıpları çizikti (mantar ve küf üremesi kaçınılmaz oluyordu bu bağlamda) vede drenaj için delikleri çok yetersizdi.

Çok güvendiğim bir kitapdan (Phalaenopsis adlı kitabın yazarları Olaf Gruß, Manfred Wolff) ve diğer kaynaklardan okuduklarım ise bu konuda phal.lerin kökleri saksı harcında ışıksız ortamda asimile oldukları yani adapte oldukları ve saydam saksı gerektirmedikleri yolunda oldu.

Ben artık saydam saksıya dikim konusunda çok da kuralcı değilim. Zaten bir tek dar saydam saksıda kökler çeperlere yapışıp yeşil kalıyorsa da saksı harcı içindekilerin böyle bir şansları da yok.

Kökler ışık durumuna tamamen adapte oluyorlar vede kök uçları sadece photosentez yaptıklarından saksı harcına girince bu olasılık da mecburen ortadan kalkıyor. Zaten saksılar yan yana olunca veya üzerinde altlık v.s. konulunca saksı içine geçen ışığın bu köklerin photosentez yapıcakları ışık yoğunluğu da sınırlanmış oluyor.

newyorker
25-08-2008, 10:28
Linki az önce bende aradım ama bulamadım. Bende marak ettim. arama motorundan bayağı ilerki sayfalardan bulmuştum O siteyi.acaba kim demiş öyle??

malina
25-08-2008, 10:35
O linki bulsan iyi olur. Yukarıda praecok'un yazdıklarına ek olacak bilgiler çıkabilir.

newyorker
25-08-2008, 10:39
Tamam bulmaya çalışırım.Yeni bilgiler çıkabilir. Sayın preacox'a bir soru sormuştum. Acaba o soruya dönebilirmiyiz?

nilüfer.j.s.
25-08-2008, 10:39
newyorker, benim size yolladığım orkide zaten şeffaf saksıdaydı, sadece saksı harcını değiştirmeniz lazımdı , çiçekleri zaten üzerindeydi - sadece kargo'da bozuldu ve sap kırıldı - onu kesmeniz lazımdı
yeni çiçekler 2 ay sonra olabilir iyi bakım şartlarında, ama en az iki ay geçmeli,çunku zaten çiçekliydi, **** çiçek yerine "keiki" oluşabilir , nem, bol ışık (direk güneş değil!!),normal su (fazla su çürütür), bol hava
bakım konusunda daha fazla araştırma yapmanız lazım
başarılar !

newyorker
25-08-2008, 10:46
Biliyorum inşallah dediğiniz gibi olur. Ben sapı kırılan yerden kesip üzerini tarçınladım(forumdan okuduğum kadarıyla). Çok üstüne dırdum ve mutlaka çiçek sapından birşey bekliyorum. Ne olsa yaparım. Preacox bana ne önerirsiniz? Ne yapmalıyım o çiçek sapının yeni bir oluşum göstermesi için.

praecox
25-08-2008, 10:59
Gözü kaplıyan yaprakçık beyazlamış ise çok ümit yok gibi.
Ancak çıkmıyan candan ümit kesilmez derler. 1-2 hafta kadar karanlık bir yerde sıcakta bekletirseniz keiki olasılığı yüksek. Ancak saksı harcını değiştirdiğiniz ve kökler sarsıldığı için bitki şu anda stresde.

Benim size tavsiyem çiçek sapından ve keikiden şu etapda feragat edip dibindeki gözün 1 cm üzerinden kesmeniz vede bir hafta sonrası gübreleme ile phal.inizi dinlendirip stresini atmasını, ortama uyum sağlayıp sinirlerinin yatışmasını beklemenizdir.

Siz de kargoda öyle bir kutuda taşınsanız yeni bir eve yerleşseniz nasıl ki odaları yatağınızı yadırgarsanız o phal de öyle şimdi tüm bu yer değişikliğine rağmen bir de bu nazlı bitkiye sen şimdi doğuracan veya çiçek açıcan diye bir baskı yaparsanız. Gücenir... :D

newyorker
25-08-2008, 11:07
Benim demek istediğim o değil dal çok taze ve yaprağı sanki hırpalanmış gibiydi. Ama yaprak tazeydi, yeşildi ve tomurcuk bayağı şişkin. yani anlayacağınız ben çıkardım yaprağı.
burda gübre kolay bulunamıyor. çiçekçilerde az var burda. normal sıvı gübrede kullanılmaz... anlaşılan iş doğallığa kaldı.

praecox
25-08-2008, 11:24
Benim demek istediğim o değil dal çok taze ve yaprağı sanki hırpalanmış gibiydi. Ama yaprak tazeydi, yeşildi ve tomurcuk bayağı şişkin. yani anlayacağınız ben çıkardım yaprağı.
burda gübre kolay bulunamıyor. çiçekçilerde az var burda. normal sıvı gübrede kullanılmaz... anlaşılan iş doğallığa kaldı.

Ben pek birşey yapmadım ben zaten o yaprağı açıktı ve yaprak kurumuştu. belirgin bir yarasıda yoktu. Ama şimdi ne yapıcam?

Çelişkil veya anlaşılmaz yazarsanız bu konu böyle burda sayfalarca uzar.

Hangi yazınız doğru?
Karar verin. En son kaça olur? :D

Siza saksı değişti bitki stresde diyorum siz hala pazarlık yapıyorsunuz keiki için benle değil phal.inizle masaya oturun :D

newyorker
25-08-2008, 11:26
Yaprak tamamen yeşildi... ilkte yanlış yazdım.

nilüfer.j.s.
26-08-2008, 07:39
bakın, ben sırf deney amaclı hasta köklü bir phal.aldım, yeni şeffaf saksıya yerleştirdim,çürümüş kökleri kestim,saksı harcını değiştirdim tabii ki, normal suluyorum (saksı harcı kurudukça) ,bazen hazır sıvı orkide gübresi kullanıyorum, etrafında su püskürtüyorum nem için- ve fazla birşey beklemiyorum!
bitkiler insanlardan daha da hassaslar , insana bile fazla baskı yaparsan-strese girer ve tamamen bırakır kendini
newyorker'e yolladığım bitki çok sağlıklıydı,kökleri güzeldi,hiç çürük yoktu,eğer yaprakları hasar görmüşse bile - önemli olan köklerin sağlığıdır - dış görüntüsü değil
lütfen bitkiyi fazla zorlamayın,istediği ortamı yaratın - o kendi gelişir
boyle sabırsızlıkla keiki ve çiçek beklerseniz- hiçbişey başaramazsınız,çiçek tomurcuğun oluşmasından çiçek açmasına kadar bile 2 ay geçiyor !!!!!
sabır...............

ardaezgi
26-08-2008, 14:10
Herkese iyi günler,
Mayıs ayı içerisinde bir phalaenopsisim oldu.Tabiiki dışarıdan alınan hemen hemen her çiçek gibi bol tomurcuklu ve çiçekliydi. İki hafta içerisinde tomurcukları ve çiçekleri kaybettim. Altı adet yaprağı vardı ve bu yapraklardan üçüde sarararak kendiliğinden düştü.Bu konularda biraz telaşlı olduğumdan uzman yardımı alayım dedim ve orkideyi bir seraya götürdüm. Saksı bana geldiğinde vazolarda kullanılan iri granül kumla doldurulmuştu. İlgiliye durumdan bahsettim ve orkidenin şeffaf bir saksıda olması gerektiğini söyledim. Çiçeği inceledi, belirtilen boğumlardan kesti, kalan yaprakların çok sağlıklı olduğunu, granülün bir nevi drenaj işlevi gördüğünü ve altında kendi toprağı olduğunu öyledi. Haftada bir sulamaya devam etmemi tavsiye etti ve birde orkide besini verdi. Bugün çiçeklerle ilgilenirken saksıda su birikimi olduğunu farkettim,dibini deldim ve suyu boşalltım. Bu arada acemilikten mi bilinmez yaprakların birini daha kaybettim. Forumda yazılanları okudum, buna göre iki yaprak sarkık ve buruşuk değil,sertler ancak dik sayılmazlar.Dallarıda inceledim uçlarında tomurcuğa benzeyen hareketlenmeler var.Beni korkutan granülün içinden çıkan çürümeye yüz tutmuş kökler oldu. Birkaçını temizledim, o esnada sağlam köklerinde oldukça ıslak olduğunu farkettim. Kendime güvenemediğimden zedelemeyeyim diye kökleri çok fazla açamadım. Resim gönderemediğim için mevcut durumu mümkün olduğunca ayrıntılı anlatmaya çalıştım. Toprak ve saksı değişimi konusunda ne önerirsiniz?
Saygılarımla!

nilüfer.j.s.
27-08-2008, 08:37
ardaezgi,phalaenopsisler bol hava sever, saksılarda su kesinlikle birikmeyecek- hazır orkide toprağı alabilirsiniz, çiçekçilerde satılıyor, genel olarak çam kabuğu veya hindistan cevizi kabuğu kullanılır, kozalak ta katılıyor bazen

praecox
27-08-2008, 10:06
kozalak ta katılıyor bazen

Bu konuda deneyiminiz oldu mu? Yoksa bu da mı Rus sitesindeki bir tavsiyeden bir söylem mi?

Kozalakları kaç oranda saksı harcına katıyorsunuz? Avantajları nedir?

Bizi bu konuda biraz aydınlatırmısınız?

eylems
27-08-2008, 11:20
Praecox hocam, kozalak katılması konusunda tam bilgili değilim. Bir fikir vermesi açısından bir dönem orman köyünde yaşadım ve gözlemime göre kozalaklar uzun süre çürümeden durabiliyorlar. Yanıcılığı durumuna bakıldığında ise çıra misali parlak ve ısısı yüksek. Tabiatında çıranın özünde bulunan maddeden olduğunu düşünmekteyim. Buda orkidenin gelişimine zarar verir mi bunu da sizden öğrenmek dileğindeyim. Çünkü büyük kentlerde çam kabuğundan ziyade bazı parklarda kozalak bulma imkanı var. Kozalakla saksı harcı yapma fikri bilinçsizce cazip gelebiliyor.

nilüfer.j.s.
27-08-2008, 16:48
yorumlarınız için teşekkür ederim, rus siteden alınan bilgi değil bu - tanıdıklarımdan biri kullanıyor ve bitkileri çok iyi durumdalar , ben kendi bitkilerim için kullansaydım- yazardım.
bildiğiniz gibi, phalaenopsis gibi türler için köklerin hava alması çok önemlidir

praecox
27-08-2008, 22:57
Bende kullandım kozalak. Aralara koyunca güzel hava aldırıyor phalimize...

Dün bir bugün iki sayın newyorker.
Konuyu aklileştirmeden bir şeyler yazacaksanız deneyimlerinizi bilgilerinizi paylaşıcaksanız buyrun.

Ama bu konuda forumu "bende varım burda" gibilerden mesajlarla şişirmemeniz gerektiğini konusunda uyarıldınız sanıyordum.

Sayın nilüfer,

sayın eylems'in de değindiği gibi çam ağaçlarının reçineleri kabuk ve kolay yanan reçineli kozalakların reçineleri saksı harçlarında sorun oluyor. Kozalak katıldığı konusunu da yine ilk kez burda duydum. Bu konudaki arkadaşınızın denemeleri kaç bitki ile ve kaç yıldır sürüyor diye de yazarsanız...

ay-ay-das
28-08-2008, 14:30
Sayin praecox, cicekcilerde asagidaki fotografdaki gibi vazo icinde orkideler var, cok begeniyorum ama busekilde bakimi nasil olur bilmiyorum,fikrinizi ögrenmek isterim. Saygilar.

ahmeter
28-08-2008, 19:33
Sevgili arkadaşlar 10 senedir bütün uğraşı ve çalışmalarımız sonuç vermedi bu orkideyi yetiştirmekte muaffak olamadık bu hafta seradan cıkarıp imha ettik . Sıra vandaya geldi bu senede olmazsa oda aynı akibete uğrayacak İkiside cok güzel ve gösterişli ama bir mevsimlik çicek geçtimi uğraşmaya değmiyor zaten muaffak olan seraya da raslamadım Bitkisi bozulanlar üzülmesinler selamlar

praecox
28-08-2008, 21:19
Sevgili arkadaşlar 10 senedir bütün uğraşı ve çalışmalarımız sonuç vermedi bu orkideyi yetiştirmekte muaffak olamadık bu hafta seradan cıkarıp imha ettik . Sıra vandaya geldi bu senede olmazsa oda aynı akibete uğrayacak İkiside cok güzel ve gösterişli ama bir mevsimlik çicek geçtimi uğraşmaya değmiyor zaten muaffak olan seraya da raslamadım Bitkisi bozulanlar üzülmesinler selamlar

Neden ama?

Çok tuhaf... anşıyamıyorum. Benim evde 30 yıldır rahatlıkla becerebildiğim bir orkide sera da neden sorun yapsın.

praecox
29-08-2008, 16:45
Sayın ay-ay-das,

Phal.lerin kökleri çok kolay asimile olurlar. Hatta hydrokültürde, seramisde veya hydroponik metodlarla da bakılabilirler.
Normal saksı harcından böyle suya uygun kökleri oluşturması için zaman tanımak gerekir. Birden sulu hydroponik bir ortama alınamazlar.
Ancak ben sphagnumlu phal.leri petşişeyi kezip saksıyı üzerine oturtuyorum kökleri suya uzanıp kolayca asimile oluyor aynende sizin vazolu resimdeki gösterdiğiniz halde.
Hoş vazo pet şişeden daha iyi durmuş ya :D

Ent
29-08-2008, 17:14
İlginç birşey. Vazonun ya da pet şişenin dibindeki sürekli nem ve havasızlık köklerde çürümeye neden olmuyor mu peki?

Diyelim ki nispeten derin bir saksı aldık ve dibine büyük parçalar halinde strafor koyup üstüne orkide harcımızı ve tabii orkidemizi yerleştirdik. Tabaktaki su orkide harcına değil de sadece saksı dibine, biraz da strafora temas etti. Vazo ve pet şişe örneğindeki gibi straforun arasından aşağı doğru uzayacak köklerin suya devamlı temas etmesi de kök çürümesine varacak bir sorun olmaktan çıkar mı bu durumda? Yoksa tampon bölge olarak arada hava kalmış mı olması gerekir?

Açıkçası orkideyle ilgili nerdeyse her kaynak özellikle saksı dibinde su bırakılmamalı diye uyarırken bazı arkadaşlarım bana zaman zaman arkadaşlarının evinde, altında su dolu tabakla duran ve 4. kez çiçek açan orkidelerden bahsediyorlar ve şaşırıyorum. Belki yukardakine benzer bir durumla açıklanabilir bu. Hurafeyi ilimle açıklama çabası. ;)

praecox
29-08-2008, 17:36
Bu konunun püf noktası köklerin asimile olması veya değişime uğraması. hydrokültür olarak phal.ler ve phaplar.ın yetiştirildiği sıkça rastlanan bir konu.
suya giren kökler havai köklerden çok daha değişik adeta ince kıl gibi yan köler oluşturup kürklü görünümlü değişik bir kök yapısı var bu sudaki köklerin. aradaki hava boşluğu da önemli bir nokta. zira kök suya doğru gelişirken de neme ve soradan suyun içine daldığı gelişimi esnasında kök de ona göre bir oluşum gösteriyor.

ay-ay-das
29-08-2008, 21:35
Saksiyla birlikte bu sekildeki bir vazoya yerlestirsek,vozoya birazda su eklesek olurmu merak ettim.

Adalet Yağcı
29-08-2008, 21:56
Vazo çok hoş bir görüntü oluşturmuş, ben de yaklaşık dört yıldır bu çiçeği büyütüyorum, bir kez saksısını değiştirdim, neredeyse iki katı büyüklükte bir saksıya aldım.

O sene çok dallı budaklı açtı, belliki mutlu olmuştu, toprak harcı olarakda sadece kayın ağacı kabuğu kullandım, ayrıca 15 günde bir özel gübresinden veriyorum dinlenme dönemlerinin dışında.

Sulamasınada pek özen gösterdiğimi söyleyemem, ama asla çeşme suyu kullanmadım, her zaman bütün çiçeklerimi arıtılmış suyla suladım, tabağındada genellikle su kalırdı ve bu güne kadar bir sorun olmadı.

Her zaman direk güneş görmeyen ama yoğun ışık alan tercihen nem oranı yüksek olduğu için mutfakta ve hava akımlarından uzak tutmaya özen gösterdim.

Bu sene Ocak ayından itibaren açmaya başladı, 28 tane çiçek vardı üzerinde ve tam üç ay taşıdı çiçeklerini.

Orkide bakımının sanıldığı kadar zor olmadığını anlatmak için uzun uzun yazdım, siz ondan korkarsanız o da sizden korkar, onu sevin yeter.

Ben de şimdi böyle bir vazo içine yerleştirmek istiyorum daha kısa ovalde olabilir.

phal
30-08-2008, 01:40
Sayın praecox,
Phal.çiçek saplarını 1 ay kadar önce tarif edildiği gibi budamıştım.Bir tanesinin boğum üzeri yaprakçığının dün tamamen kuruduğunu farkettim ve yine forumdan okuduğum kadarıyla o boğumdan ümidi kestim.Bir altındaki boğumun 1 cm üzerinden kestim ancak oldukça üzüldüğüm bir sonuçla karşılaştım:(:(kuru yaprakçığı koparmamla altındaki taze tomurcuğu gördüm,bitkinin 1 aylık emeğini kesip atmış oldum,demek yaprakçığın kuruması birşey değiştirmemiş,ben ne yapayım şimdi,sapı dipten mi keseyim alttaki boğumdan mı medet umayım?Şimdi çiçek vermesi oldukça gecikecek mi yoksa aynı stimulasyonla sonbaharda tomurcuklanır mı?Nasıl üzüldüm anlatamam:(:(Bir daha bitkilere dokunmayacağım,verilen bilgileri değerlendirmek ama genellememek lazım demek ki...
Saygılar

praecox
30-08-2008, 09:33
Sayın phal,

o göz tomurcuk oluşturmuş gibi görünse de gelişimi başaramamış ve kurumıya başlamış demektir. Üzülecek bir durum yok ortada. O tomurcuk da orda kuruyacaktı zaten ilerde. Oradan bir çiçeklenme veya keiki oluşumunu başaramadı demek.
Elbette çoğu şey gibi bu konuyu da geneliyemeyiz ama olası bir çiçeklenme de çok ender bir durum olurdu. Ben de bu gibi durumlarda göz filizlenip de öyle kaldığına çok şahit oldum. Bir oluşum oluabiliyor ama göz kapağı kuruduktan sonra oranın gelişimi durmuş demek olur. vede bir gelişme gözlemlenemez.

phal
31-08-2008, 17:46
Sayın phal,

o göz tomurcuk oluşturmuş gibi görünse de gelişimi başaramamış ve kurumıya başlamış demektir. Üzülecek bir durum yok ortada. O tomurcuk da orda kuruyacaktı zaten ilerde. Oradan bir çiçeklenme veya keiki oluşumunu başaramadı demek.
Elbette çoğu şey gibi bu konuyu da geneliyemeyiz ama olası bir çiçeklenme de çok ender bir durum olurdu. Ben de bu gibi durumlarda göz filizlenip de öyle kaldığına çok şahit oldum. Bir oluşum oluabiliyor ama göz kapağı kuruduktan sonra oranın gelişimi durmuş demek olur. vede bir gelişme gözlemlenemez.

Teşekkürler sayın praecox içime su serptiniz,insan belli bir konuda deneyimsiz olunca aynı miktarda peşin hükümlü ve endişeli oluyor,buna meslek yaşamımda da sık sık tanık oluyorum.Peki alt boğum üzerinden kesmek mantıklı mı yoksa o dal dipten kesilmeli mi?

praecox
31-08-2008, 23:12
Teşekkürler sayın praecox içime su serptiniz,insan belli bir konuda deneyimsiz olunca aynı miktarda peşin hükümlü ve endişeli oluyor,buna meslek yaşamımda da sık sık tanık oluyorum.Peki alt boğum üzerinden kesmek mantıklı mı yoksa o dal dipten kesilmeli mi?

Korkarım o dal artık iflah olmıyacak. Miadını doldurmuş. Dipten kesmeniz ve yeni çiçek sapı oluşmasını beklemeniz uygun olur. Sonbaharda çiçeklenme vakti gelecektir.

newyorker
01-09-2008, 12:19
En alttaki küçük taprağı incelerken elimde kaldı. birşeyler ters lütfen yardım edin. zaten hafif sararmış gibiydi.

Saksı dışından görünen 1 kökünde içi boşalmış başka bpzulma yok. Yaprağın düşmesi doğal olabilir çünkü küçüktü ve bitkinin 7 yaprağı vardı.

Bütün kökleri çürüdü 2 kökü kaldı. Yardım edin lütfen... Çok üzüldüm asla daha orkide almam. Hevesim kırıldı...

praecox
02-09-2008, 14:12
Bütün kökleri çürüdü 2 kökü kaldı. Yardım edin lütfen... Çok üzüldüm asla daha orkide almam. Hevesim kırıldı...

Bunu siz yazmıştınız silmiştim.

Bende kullandım kozalak. Aralara koyunca güzel hava aldırıyor phalimize...

Eh uzman sizsiniz şimdi de vaz mı caydınız.

Söylenenleri deneyimi olanları eleştirip fikir "türeteceğinize" tarzınızı ve yaklaşımınızı değiştirin.

Baştan beri uyardım ancak çok da şevkinizi kırmamak adına ileri gitmedim, ancak şunu söyliyebilirim ki bu bitkileri çok kolaya aldınız Dieffenbachia'larla bir koydunuz.
Ama görüyoruz ki kazın ayağı öyle değilmiş.
Çocuk bahçesine çevirdiniz burayı sayın newyorker.

Resim eklemezseniz de bir şey söylemeye kaçınır olduk zira bir kuruyan sararan yaprak sonradan yeşeriyor.
Sizdeki koşuları ben anlıyamadım.

Saygılar

bergm
03-09-2008, 21:24
öncelikle herkese merhaba; aranıza yeni katıldım. mayıs ayında üzerinde çiçekli olan Phalaenopsis aldım. yaklaşık 1 ay sonra çiçeklerini döktü. ve hafta 1 kez aynı gün sulamaya dikkat ettim. ama geçen hafta bir yerde çiçekler döküldükten sonra çiçeklerin bulunduğu dalı ortadan kesmelisiniz diye bir yazı okudum ve kestim. 2 gün sonra kestiğim dallar kurudu, şimdi ise onları taşıyan sap kurumaya başladı. eğer bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim

Gül Batur
04-09-2008, 22:14
merhabalar,

Bir gecede 6 saksı orkide sahibim oldum. Bodrum'da yaşayan kızımın çiçekçi arkadaşı, orkidenin çiçeğini kullandıktan sonra yetiştirmesi çok güç olduğundan, orkide bitkisini saksısıyla beraber elden çıkarıyormuş. Kızımda çiçekleri çok sevdiğim için bana getirdi. Internette orkide bakımı ile ilgili araştırmalar yaptım.Sizlerinde bu konudaki deneyimleriniz ve önerileriniz benim için çok faydalı olacaktır. Genel görüntü açısından çok sağlıklı görünüyorlar, cinsi Phalaenopsis fotograflarını ekliyorum.
saygılar

Gül Batur
05-09-2008, 16:51
Sayın Praecox, forumdan ve internetten edindiğim bilgilere gore, evim orkide yetiştirebileceğim uygun ortama sahip. Cok da hevesliyim. Ancak bu orkidelerin çiçek açıp açmadıklarını bilemiyorum. Haftada bir kere su veriyorum ama miktarı konusunda beni bilgilendirirseniz sevinirim. Bir de nem ihtiyaçlarını karşılayabilmek için, su doldurduğum bir tepsinin içine yerleştirdiğim ızgaranın üzerine koydum orkide saksılarını. Saksılar suyla temas etmiyor. Dogru mu acaba bu uygulama? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Saygılar...

dosergici
10-09-2008, 21:09
Geçen sene bir yapı marketinden aldığım 2 orkidenin de çiçekleri düştükten sonra saplarını kestim. Yalnız bir tanesinde hata yapıp sapı komple yaprak birleşiminden kestim. Bunu yapmamın sebebi de aslında kısa bir tatil dönüşünde sapın tamamen çürümüş olmasıydı. Diğerinin 2 sapını da üst taraflarından kestim fakat 3 aydır böylece duruyor. İkiside pek sağlıklı görünmüyor ve birinin yapraklarında sorun var. Diğerinin ise komple kesline sapının yerine yenisi çıkmadı. Bu bitkiler kurtulur mu ?

fsuzen
12-09-2008, 10:09
Sayın Praecox

Çiçekli olarak aldığım orkidemin köklerinden şüphelendiğim için çiçeklerini kesip saksı harcını boşalttım.Forumdaki bilgileriniz doğrultusunda mantar olasılığını engellemek için benlate+captain karışımı uyguladım,resimlerdeki kırmızı-bordo bölgelere çökeltme mantarı ve tedavi edilemiyor yorumu yaptım.
Saksı harcına koymadan 2 günde bir kökleri ıslatarak haftada bir mantar ilacı uygulayarak 2 haftalık tedavi ile şansımı denemek istiyorum.

Sizce uygunmudur?

Saygılarımla

praecox
12-09-2008, 10:16
Sayın Gül Batur ve dosergici,

Havalar artık sağumaya başlıyor sonbahar kış aylarına giriyoruz. Bu bağlamda orkidelerin en güzel çiçeklerini verecekleri ama bir o kadar da çürümelerin başgöstereceği azami dikkat etmemiz gereken aylara giriyoruz.
Öncelikle tüm geçen seferden kalan çiçek saplarını dipten kesin. Gerekiyorsa saksı harcını değiştirin, kökleri inceleyin gerekiyorsa budayın. Uygun bir orkide gübresi ile gübreleme yapın. Phal.lerinizi böylece bir kaç ay dinlenmeye alın. günler kısaldıkça havalar soğudukça gece gündüz ısılarında farklılıklar yükseldikçe orkideleriniz çiçeklenmeye başlıyacaklardır.
Çiçeklenmede acele etmeyin olmadı diye paniklemeyin. Gözetlenen süt kaynamaz derler. Bu da öyle bir durum bir gün bakacaksınız birden bir çiçek filizi sürecektir.
Sulamayı saksıyı kovaya batırmak yöntemi ile yapın bir kaç dakika süzülmeye terkedin, sonra altını çakıltaşları ile döşediğiniz yerlerine koyun. saksıyı ışık açısını değiştirmeyecek şekilde eski halinde konuşlandırmayı da ihmal etmeyin.

praecox
12-09-2008, 10:25
Sayın Praecox

Çiçekli olarak aldığım orkidemin köklerinden şüphelendiğim için çiçeklerini kesip saksı harcını boşalttım.Forumdaki bilgileriniz doğrultusunda mantar olasılığını engellemek için benlate+captain karışımı uyguladım,resimlerdeki kırmızı-bordo bölgelere çökeltme mantarı ve tedavi edilemiyor yorumu yaptım.
Saksı harcına koymadan 2 günde bir kökleri ıslatarak haftada bir mantar ilacı uygulayarak 2 haftalık tedavi ile şansımı denemek istiyorum.

Sizce uygunmudur?

Saygılarımla

Doğru yapmışsınız ancak ben kalın yaptığım yeri anlıyamadım.
Köklerin kökçürümeleri ve hatta göbek çürümesine yol açacak mantarların sardığı çok belli. Yaz aylarında Phytophtora phal.lerin de baş belası buradan bir şey söylemek mümkün değil se de Fusarium v.d. leri de iş başında gibi.

Bir kez kökleri Benlate ile dezenfekte edip yani Benlate lı suya batırıp kurumıya terketmeniz yeterli olurdu. tekrardan genelde ertesi günü saksı harcına ekimi tavsiye edilirse de ben bir hafta 10 gün kadar köklerin tam kurumasını sağlıyorum. Sabah saaatlerinde saf su ile iki günde bir fısfıslanması da iyi olur. Bir hafta tamamen kuruması doğru değildir.
Sonrası yeni steril bir saksı harcına dikilmesi vede ertesi günü sulanması, haftasına Captan + Previcur kokteyli ile tedaviye devamı uygun olursa da bitkinizi fazla strese sokmuş olacaksınız. Ona ciddi bir dinlenme rekonvalescence zamanı tanıyın.

Geçmiş olsun :D

fsuzen
12-09-2008, 12:17
Yanıtınıza teşekkür ederim.

Son zamanlarda aldığım orkidelerin köklerinin orta kısmından (gövdenin uc kısmından) küçük sünger parçaları çıkıyor.Spagnum yosunu yerine sünger koyduklarını zannediyorum.Bu süngerin sürekli ıslak kalmasından kaynaklanan hastalıklar bitkiyi öldürüyor diye düşünüyorum.

Benim uygulamam : Orkideyi aldıktan hemen sonra çiceğini kesmek ve saksı harcını değiştirmek.Eğer köklerin durumu iyi değilse köklere benlate+captain uygulamak,çiçek sapını dipten kesmek şeklindedir.

Daha acemi bir orkide bakıcısı olduğum için uygulamamın sonuçlarını göremedim ama sonucun olumlu olacağını umuyorum.

Saygılarımla:D

dosergici
12-09-2008, 22:07
Değerli arkadaşlar. 1 senedir canlandırmaya çalıştığım 2 tane orkidem var. Acınası haldeler. İkisini de aynı zamanda aldım ve birkaç hafta sonra çiçekleri dökülünce saplarını üst kısımdan kestim. Bir tanesinin sapı ben kestikçe kurudu ve artık hiç sapı yok ve yaprakları çok soluk. Diğeri ise 2 saplı ve biraz daha kurtarılabilir görünüyor. Fakat bunun da yapraklarındaki lekeler 1 yıldır gitmiyor. Çürük köklerini yeni budadım ve bu ay başına kadar sıvı gübre veriyordum. Cam kenarında değil ama ışık alan bir yerde duruyorlar. Sizce bu bitkiler kurtulabilir mi ? Tavsiyelerinizi bekliyorum.

ephesos
14-09-2008, 21:44
Sayın preacox, tahminen dosergicinin phelenaopsisinin yapraklarındaki sorun güneşyanığından **** soğuğa maruz kalmış olabilir.
Doğrumudur hocam?

praecox
14-09-2008, 23:02
Evet çok tipik bir güneş yanığı gibi ise de bakteryel enfeksyonlar sonucu da böyle siyah çerçeceli nekroz lezyonlar oluşmaktadır. Önemli olan şu anda artık korkacak bir durumu kalmadığı. Lezyon kurumuş (öyle yda böyle) vede tehlike atlatılmış.

dosergici
15-09-2008, 08:32
Teşekkür ederim. Kuruyan yaprakları kesmelimiyim ? Ayrıca bitki yaklaşık olarak 1 senedir bu şekilde. En ufak bir büyüme veya iyileşme belirtisi yok. Diğer bitkinin durumu ise daha vahim. Dibinden kestiğim sapının yerine yenisi çıkmadı. Buda 1 yıldır bu şekilde. Tavsiyeleriniz lütfen.

praecox
15-09-2008, 09:13
Bu yapraklar böyle kalacaktır. Phal.ler 4 ila 6 ayda bir yeni yaprak açar. üzerinde türe göre en fazla 2 veya 4 bazen de 9 kadar yaprak bulunsa da normalda 4-5 yaprağı ortalma sayar iseniz. Bunun düz bir istatistikle ne dmek olduğu çıkar ortaya. Kaldı ki hastalıklı bir bitkinin yaprak çaması da ona göre yavaş olabilir.
Çiçek açmaması da bu durumda doğal sayılabilir. Her sene çiçek açıcak demek sağlıklı ve yerini sevmiş bakımından hoşlanmış bir bitki için doğrudur. Sizin durumunuzda bitkinin çiçek neden açmadığı bitki kendine gelmediğinden kaynaklanmış olduğu çok aşikar.

dosergici
15-09-2008, 12:51
İlginize teşekkür ederim. O zaman bu durumda sabırla beklemekten başka çarem yok.

praecox
15-09-2008, 12:54
Sabırla vede özenli bir bakım göstererek beklemeniz gerekiyor. Isısı çevre nemi sulanması gübrelenmesi ile adeta tedavi süreci gibi daha yoğun bir bakıma almanız gerekiyor. Bitki kendini toparladıktan sonra kendini hazır hissederse çiçek açacaktır. Yanık veya siyah çerçeveli lezyonlara hiç dokunmayın. Çiçek saplarını dipten kesin saksı harcının durumuna göre değiştirin. v.s.

çiçeksever
15-09-2008, 16:33
Resimde görülen orkidenin budaması doğru mu?Geçen hafta koçtaşta gördüklerim tek dal bırakılmıştı ve 9 Ytl den satılıyordu.

Gül Batur
15-09-2008, 22:55
Sayın Praecox,
Öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Söylediğiniz gibi saksı harclarını değiştirdim, gerekli yerlerini budadım. Ancak bir sorum daha olacak, orkide gübresin sulama yapılacak kovaya mı ilave ediliyor? şimdiden teşekkürler
saygılar...

praecox
15-09-2008, 23:04
Sulama ile gübreliyecekseniz saksıyı önce bir iyice sulayıp ıslatın sonra gübreli su ile sulama yapın. Yaprak gübrelemesi yapacaksanız sabah erkenden yaprakları gübreli su ile fısfıslayın. Fazlaca yapraklardan akıp gidecek şekilde fısfıslamayın. Bunu o sabah gübreli su yaprakların üzerinde kurudukça 2-3 kez daha tekrarlayın. Akşama yapraklar vede özelikle göbek kısmı kurumuş olsun. Yaprak gübrelemesi orkidelerde her daim tercihim olmuştur. Sulama ile gübreleme köklerde sorun yaratabilir 3-4 ayda bir saksı harcının saf su ile durulanması gerekebilir.
Ancak elinde az miktarda orkide olanlar için daldırma da iyi bir yöntem gübreli suya iki haftada bir daldırmak ayda bir de yağmur suyuna daldırmak akıllıca olabilir.
Kovada artan gübreyi diğer bitkilerinize gönül rrahatlığı ile sulama yolu ile veremek sureti ile değerlendirirsiniz.

Gül Batur
18-09-2008, 13:51
Sayın Praecox,
Verdiginiz bilgiler ve yardımlarınız icin cok tesekkur ederim.
Saygılar

liliz
17-10-2008, 10:55
Tekrar merhaba Arkadaslar ;
Gecen gün yeni orkidem hakkinda bazi sorularim olmustu. Yeni orkidem ciceklerini döktü. Bende bir tanesinin sapini kestim digerinin üzerinde bir cicek kaldi onun düsmesini bekliyorum onuda kesecegim. Az önce cici kizlarimla sabah sohpeti yaparken ( orkidelerimle :p ) birsey fark ettim ve beni cok heyecanlandirdi , hemen sizlerle paylasmak ve fikrinizi almak istedim. benim yeni orkidemin iki cicek sapindanda sanki keiki gibi bir sey olusuyor :D Asagiya resimlerini ekliyorum. Sizce bunlar keiki olusumumu yoksa öylesine birseymi. Eger keiki ise su andan itibaren özel bir uygulama gerekiyor mu ?

http://img404.imageshack.us/img404/5836/cimg3805jd3.jpg

liliz
17-10-2008, 11:15
Cicegimi inceledikce yeni olaylar kesfediyorum :p . Bana cok ilginc geldi birde ilk bogumun hemen üstünde (bogumdan degil) bir sürgün daha var. Keikilerin olusumu bogumlardan gerceklesmiyormuydu ? hemen onunda resmini paylasmak istiyorum. kafamda simsekler cakmaya basladi sanirim benim orkidem fazla hormonlu :p

http://img186.imageshack.us/img186/3825/50188322hu3.jpg

Nariel
19-10-2008, 19:09
Cevahir Koçtaş'ta birbirinden güzel phalaenopsisler 20 liraya inmiş, duyrulur.

cello_001
24-10-2008, 11:55
Benim phalımde bazı sorunlar oldu.Dün suladım her şey gayet normaldi akşam köklerine baktım bazılarında kararma var resimlerini ekliyorum yardım ederseniz sevinirim.

praecox
24-10-2008, 17:22
Çok iyi seçememe rağmen yer itibarı ile kökboğazı çürümesi veya köklerde mantarlar yerleşmiş çürütme başlangıcı olabilir. Bu zamanlar (Kaloriferlerin tam yanmadığı gün içinde ısının birden düşüp kalkması) Phal.ler için çok dikkat edilmesi gereken zamanlar. Saksı ıslak veya nemli bunların üzerine üstlük bir de ısı 20'C cıvarı olursa bu sorunlar çok kolayca ve aniden ortaya çıkabiliyor.
Preventif (önleyici) olarak Benlate yapabilirsiniz. Şüpheler fazla derinse Captan Previcur gibi bir mantar ilacı da yapılabilir. Saksının kurumasını iyi kontrol edin. Tercihan saksıların altına çakıl taşları, su dolu bir kp koyun içine de bir drenaj resistansı ile ısıyı 26'C larda tutun.

cello_001
24-10-2008, 18:42
Tamam çok teşekkür ederim bilgiler için bu ilaçları nasıl kullanmam gerekiyor.

praecox
25-10-2008, 11:55
Benlate'ı üzerindeki terkibe göre sulama suyuna karıştırıp saksıyı içine oturtun. 1-2dk sonra çıkartıp süzülmeye bırakın. Captan ve/veya Previcur u da böyle yapabilirsiniz. Kök boğazına kadar suyun yükselmesine dikkat edin.
Bu açıklamalar birkaç kez forumda açıklamıştım Lütfen forumu daha dikkatli inceleyin.

Adalet Yağcı
25-10-2008, 12:44
Sayın Praceox;
Benim phal im, çiçek sapını gösterdi, yazın dinlenme döneminde olduğunu düşünerek kestiğim sıvı gübre uygulamasını yeniden başlattım, onbeş günde bir organik sıvı gübre veriyorum, bildiğim kadar ile, bu mevsimde gübre verilmiyordu, doğrumu yapıyorum acaba?
Phal im 4 yıllık, her sene bu mevsimde tomurcuklanma başlıyor, Ocak ayından itibarende çiçekleniyor, çiçekleri dört aydan fazla kalıyor üzerinde.
Ayrıca Pembe Phalimin çiçeklenme dönemi bitince, çiçek sapını üçüncü boğumun hemen üzerinden kesmiştim.
Kestiğim sap kısmı gayet canlı görünüyor, belkide keiki verecek diye bekliyorum ama, çiçeklenmesine bir manisi varmıdır bu durumun.
Cevabınız için şimdiden teşekkürler ederim.

cello_001
25-10-2008, 12:47
Benim phal dede var filizlenme.Ama ver diğim o resimlerdeki durum bayadır var hiç bişe olmadı hatta iyiyede gidyor yeni filiz verdi.

praecox
25-10-2008, 17:33
Sayın Praceox;
Benim phal im, çiçek sapını gösterdi, yazın dinlenme döneminde olduğunu düşünerek kestiğim sıvı gübre uygulamasını yeniden başlattım, onbeş günde bir organik sıvı gübre veriyorum, bildiğim kadar ile, bu mevsimde gübre verilmiyordu, doğrumu yapıyorum acaba?
Phal im 4 yıllık, her sene bu mevsimde tomurcuklanma başlıyor, Ocak ayından itibarende çiçekleniyor, çiçekleri dört aydan fazla kalıyor üzerinde.
Ayrıca Pembe Phalimin çiçeklenme dönemi bitince, çiçek sapını üçüncü boğumun hemen üzerinden kesmiştim.
Kestiğim sap kısmı gayet canlı görünüyor, belkide keiki verecek diye bekliyorum ama, çiçeklenmesine bir manisi varmıdır bu durumun.
Cevabınız için şimdiden teşekkürler ederim.

Anlıyamadığım nokta şu biri pembe toplam iki Phal.iniz mi var?
Yani biri geçmiş çiçek sapı ile keiki v.s. oluşum bekliyorsunuz diğeri ise çiçek sapı (influoerscence) mi gösterdi?

Orkidelerde organik gübre kullanımı pek uygun değildir. Evde yetiştirdiğimiz orkideler bakarsak göreceğiz ki yaprak yapıları az ama bu oranda kök ve/veya rizoid oluşumları fazla çiçeklenme uzun süreli ve çok fazla büyük bir orantıda. Bu da şu demek: Orchideler NPK oranlarında genelde ortalama çok az azot gereksinimleri vardır. Benim bildiğim Vanda epidendrum gibi bazı özel türlerde azot oranı yüksek olsa da sıvı gübrelemede azot diğer iki macro besi faktörlerine göre daha düşük olmalı. Azotun yüksek olmasının iki dezavantajı var. Biri bitki yaprağa gidebilir. yani çiçek açmadan yaprak verir ceya sympodial bir tür ise rizod peşi sıra yaprak açar. Çiçeklenmez. diğeri de substrat sorunu. fazla azot substrata aşırı bir microbial üremeye neden olur. bu da diğer patogenlerin yanı sıra faydalı microorganizmaların üremesi ve bir sebepten ölmesi sonucu oluşan hücrelerin dekompzisayonu sonucu yine aşırı bir azot yükü demek.
Fazla faktörlü bir denge bu sağlaması çok zor biliyorum anlaması da anlatılması da bir o kadar zor.

Kısacası yaprak gübrelemelerinde 10:10:10 Vandalarda hatta 30:10:10 gibi gübrelemeler yapabiliyor isek de Phal.lerde sulu 4:6:6 gibi gübreler iyi sonuçlar verebilmektedir.

Adalet Yağcı
25-10-2008, 19:33
Sayın praecox;
Haklısınız, ben yeterince açıklama yapmamışım.
Evet iki tane Phal im var, birisi beyaz, ona dört yıldır bakıyorum, son derece sağlıklı görünüyor, dokuz adet yaprağı var.
Her yıl bu aylarda çiçek sapını gösteriyor, iki yıl önce saksısını genişletip, toprağını yenilemiştim, toprak harcı için kayın ağacı kabuğu kullandım.
Gübreleme içinde COMPO SANA Guanolu gübre kullanıyorum.
Saksısını değiştirdiğim yıl tam 29 adet çiçek açtı, iki ayrı dalda, yani ben çok sevindi diye düşünmüştüm.

Bu yaz Bauhause den birde Pembe Phal aldım, çiçeği geçmişti, ben de sapın üçücü boğumunun hemen üstünden keiki versin diye kestim, bu uygulama phalimin yeni çiçek vermesine engel olurmu diye sormuştum, yaklaşık iki ay önce sapını kesmiştim, eğer çiçek vermesini engellerse sapı dibinden kesmeyi düşünüyorum, şu ana kadar keiki ile ilgili bir oluşum yok çünkü. Bu Phaliminde dokuz yaprağı var, çokda sağlıklı görünüyor.

Mesajınızdan anladığım şu; Gübrelemeyi yapraktan yapacaksam 10:10:10, sulama yapacaksam 4:6:6 kullanacağım.
Fakat, benim bu şekilde bulmam zor, büyük marketlerin çiçek bölümlerine bakanlar inanın benden çok daha az şey biliyorlar, bu nedenle isim önermeniz mümkünmü.
Marka ve isim vermek sakıncalı derseniz, Lütfen özelime yazabilirmisiniz.
Teşekkürler ederim, saygılar.

BLACKICE
28-10-2008, 14:11
Allah razı olsun cok faydalı paylasımlarda bulunuyorsunuz.
Cok tesekkur ederim.

praecox
28-10-2008, 17:02
Sayın adalet yağcı,

kayın ağacı kabuğu pek kullanılan bir substrat değildir. En azından çabuk çürüyebileceğinden kök sorunları yaşıyabilirsiniz.
Gerçi ne yalan söyliyeyim ne denedim ne de başka deneyenini duydum. Sadace okuduğum bildiğim ve denediklerim çam ağaçları kabukları kullanıldığı yolunda. Eh tabii bir de bu işin Mercedesse'si Quercus suber kabuğu yani mantar meşesi :)

Bunu yurdumuzda bulmak zor hatta imkansız gibi. Ben gitiğim yerlerden çöpçü dilenci misali şişe mantarları dileniyorum, topluyorum. Bu halime son anım geçende garsondan mantarı rica etiğimde anlamsız bir bakışla verdi. Ben de kafasında soru işaretleri oluşmasın merağını gidermek için "-Neden istedim anladınız?" mı diye sordum. Eh lokanta deniz kıyısında olduğundan yeğenlerim de yanımda olunca garson konuya hakkimmiş gibilerden, "-Balık oltasına takacaksınız değil mi?" dedi. Bana fırsat kalmadan yeğenlerim konuya daldılar... "Yok yok amcamızın orkideleri var onda kullanıyor" dediler. Hep beraber gülüştük...
Kısacası Çam kabuklarına mantar kırıntısı ve kömür katarak da iyi bir havalandırma ve çürümeleri geçiktirme sağlıyabilirsiniz.

Gübre konusu da bu forumda çok konuşuldu tartışıldı. Sonuç olarak size şunu önerebilirim. Vilmorin NPK 4:6:6 Phal.lerde çok iyi sonuç veriyor.
Otonormal kullanıcıların da kolay elde edebilecekleri, nerdeyse her yapı markete olan ve hatta son öğrendiklerimle de Türkiye'de imal edilen bir orkide gübresi bu. Phal.ler gibi ciddi bir dinlenme dönemine gerksinim duymıyan orkidelerde iyi sonuçlar verebilen yıl boyu kullanabileceğiniz bir gübre.

Ok bu kadar reklamdan sonra umarım ilgili firma bana komüsyonumu bir kasa sıvı gübre şeklinde karşılar :D :)

Adalet Yağcı
28-10-2008, 18:28
Sayın Praceox;
Bıkıp usanmadan sorularımıza cevap verdiğiniz için çok teşekkürler.
Bundan sonra bir kişi daha şişe mantarı topluyormuş diye duyarsanız, bilin ki o benim :D
Seneye son baharda pembe phalimin saksısını değiştirirken bu söylediklerinizi hatırlayacağım.
Gübre işi kolay, burada Koçtaş var, oradan alabilirim.
Saygılar.

korhan
29-10-2008, 13:43
Arkadaşlar öncelikle hepinizi selamlıyorum, Uzun bir süredir yazı yazamadım ve bu arada hasta beyaz phal.im düzeldi. Hocalarıma teşekkür ediyorum. Bu arada pembe bir phal. daha satın aldım. pembenin üzerinde keiki olşumu gerçekleşti. Fakat bu sefer beyazdaki gibi keikinin yanlarından kök çıkmadı şu an 1 cm uzunluğa ulaşan sanırım çiçek sapı var. Bu çiçeklerin en çok sevdiğim yanı da süprizlerle dolu olması. bahsettiğim keikinin bir alt boğumundan da birden bire çok hızlı bir şekilde çiçek sapı zannettiğim bir oluşum gerçekleşti. Bakalım ilerki günlerde neler olacak. Fotoğraflarla anlatmak isterdim ama makinem arızaladı servisden gelince en kısa zamanda resim ekleyip yorumlarını isticem.

Son olarakda sizlerden bir ricam olacak. Ben Nevşehirde yaşıyorum ve burda vilmorin bulamadım, bana kargo ile temin edebilecek arkadaş olursa çok teşekkür ederim ücreti bir şekilde gönderirim yeterki temin edebileyim. Şu ana kadar eskişehirden bir çiçekçiden aldıgım sıvı gübreyi kullanıyordum. Ordaki abi bana kendi orkidelerinde de bu gübreyi kullandıgını söylemişti ama üzerinde ortanca çiçekleri için diyordu :) heleki şu ana kadar çiçeğime bi zarar vermedi. Gübre konusunda yardımcı olabilicek arkadaş bana özelden mesaj bırakırsa sevinirim. Saygılar...

wweylul
29-10-2008, 20:51
merhaba beimde bircok orkidem var bakimi gercekte zor sizlerde bilgi aliyorum cok tesekkur ederim

praecox
30-10-2008, 10:44
Sayın Korhan,

ben de artık internetden bahçe gübre malzemeleri satan online bir siteden satın aldım.
Yapı markete gitmek istediği ürünü bulamamak tekrar gitmek, başka bir yere gitmek veya dükkan dükkan market market dolaşmak gibi eziyetlere değmiyor.
Zira Vilmorin'in sıvı gübresi her daim olamıyabiliyor.

Kargo ile evinize kadar yolluyorlar. Fazla bir kargo ücreti de ödenmiyor.

Bilgilerinize

haaldemir
30-10-2008, 22:04
Merhabalar Öcelikle verilen bilgiler için çok teşekkürler. Bitkiyi geçen ilkbaharda çiçekli olarak aldım. Uzun bir süre çiçeklerini muhafaza ettikten sonra yaz ortasında tamamen döktü. Ve gördüğünüz ikinci çiçek sapını çıkartmaya başladı. Bende dökülen sapı forumdan öğrendiğim kadarıyla 2/3 ünden kestim. Bir süre sap yeşil olarak kaldıktan sonra tamamen kurudu. Bende dibine yakın yerden bu sararmış sapı kestim. Bu esnada bu ikinci sapın büyümesi durdu. Ancak yaprak vermeye devam ediyor. İlkbahardan beri 2 yaprak verdi 3. de yolda. Onu küçük akvaryumum üstüne yerleştirdim. Sulamasını akvaryumdan çıkardığım suyla yapmam sakıncamıdır? balık dışkıları vs. Gübrelemeyi de Evergreen Orkideler için ve Çiçek Coşturan Orkide özel besiniyle yapıyorum. Saksı harcı ve kökleri aldığımdan beri hiç değiştirmedim. Alt kökler yeşil görünmesine rağmen üstteki köklerde bir sorun var gibi görüyorum Sizce ne yapılması gerekiyor?
51388
51389
51390
51391
51392

praecox
04-11-2008, 17:01
Sayın Haaldemir,

Phal.iniz şaşırtıcı derecede sağlıklı görünüyor. Çiçek de açmak peşinde, ancak...

Akvaryum suyu malumunuz nitrat yüklüdür, bir de bunlara ilaveten gübre de kullanırsanız, bu hoş olmaz orkidlerde.

Skası harcınız çok tuzlanmış ve/veya kireçlenmiş. Şimdi harç değiştirmek için çok uygun bir zaman değil artık, zira çiçeklenmeye başlamış bile.

Akvaryumunuz olduğuna göre side RO-su sistemi olduğunu var sayabilirmiyim?
Durum böyle ise ne ala değil ise saksıyı bir dahaki sulamasında yağmur suyuna veya RO suya oturtun 5-10 dk kadar sonra süzülmeye çıkartın ve harcı ro veya muadili saf su ile bir güzel yıkayın.
Akvaryumun üzerinde olması Orkidlere için iyi bir durum. Tabii gün ışığını da yeterince almak kaydı ile. Akvaryum lambalarının ısısı saksı harcına ve köklere iyi gelecek ve akvaryum nemi de bitkileriin yaprakdan nemlenmesine...

Saygılarımla

malicetin
05-11-2008, 21:01
Ben malicetin, yaklaşık 8 aydan beri orkidelerle ilgileniyorum. Yaz aylarında değişik renkte 5 adet orkide satın aldım cinsi phalaenopsis. Denizli'deyim. Evim kaloriferli. ısı 22 derecenin altına düşmüyor. Orkidelerin doğuya bakan yere kadar camlı bir yerde duruyor. Sat 11.00 e kadar güneş alıyor.

mor olan orkidemin çiçekleri hala devam ediyor. Bir çiçek dali üstte 3 dalı var. Dün bir de gördüm ki 3 daldan 2 sinde çiçeklerin hemen altında bir hareketlenme var. Bir dalda 2 sürgün, ir dalda bir sürgün.

Ama ben bunların devam etmesine izin ermedim. Çiçekleri alttan 3.boğumdan kestim. Çünkü müsaade etseydim çok zayıf çiçekler açacaktı.

Acaba doğru mu yaptım?

mustang18
09-11-2008, 17:27
Merhabalar ;Uzun süredir yazamıyordum . Belki hatırlayacaksınız benim orkidem yavrulamıştı 2 tane birden ayırdım onları 2-3 ay önce. Şu an gayet sağlıklılar.Ayırdıktan sonra yaprakta verdiler. Böylelikle 5 orkidem oldu. Şimdi 1 -2 sorum olacak cevaplayabilirseniz sevinirim. Orkidelerimden bir tanesinde 2 dalda birden çiçek sapı vermeye başladı ama çok cılız gibi. Yani çok ince , bu ilk günler için normal midir ? Birde çiçeklerin çok ve iri olması için yapılacak ekstra bir işlem var mı acaba ? Son olarak yavru orkidelerin çiçek açması ne kadar zaman alır ? . Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler..

lriell
09-11-2008, 17:33
Merhaba,
Aldığım orkideleri köşeli şeffaf saksılara orkide toprağı olarak satılan ağaç kabuklu karışımın içine diktim. Haftada bir içme suyu ile suladım. Eve geldiklerinden 3 ay kadar sonra çiçeklerini döktüler ama yeni yeşil yapraklar vermeye devam ettiler. Ayda bir de Vilmorin orkide besini ile besledim. Çiçek veren dalın 2/3 ünden kesmiştim ancak bu dal zamanla kendi kendine kurudu. Bunun yanında ilk zamanlarda gayet sağlıklı bir şekilde verdiği yeşil yapraklar da şu sıralar sararıp düşüyorlar. Genel olarak diplerinde bir böcekleme ya da hastalık belirtisi yok. İzlediğim yolda mı bir hata yaptım yoksa atladığım bir şey mi oldu bilemiyorum. :(

korhan
10-11-2008, 13:39
fotoğraf ekleyebilirseniz daha iyi teşhis edebiliriz.

akarayel
24-11-2008, 19:16
Sevgili hocam, daha once 248.ci mesajda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=97608&postcount=248)resmini yolladigim orkidemde yavrulama basladi. Daha once konuyla ilgili yazilmis mesajlari taradim ama cok verim alamadim. Neler yapmam gerektigi ile ilgili cevabinizi bekliyorum. Iyi gunler

ephesos
24-11-2008, 23:03
Ben yaprak göremedim, yapraklanmadan köklenme bu olayla ilgili birşeyler yazmaya çalışmıştım Peloric Phalaenopsis başlığında.
(bu resimlerde yaprak görünmüyor, enazından ben öyle görüyorum)

akarayel
25-11-2008, 08:17
resimde çok belli olmuyor ama 2 yaprak var. resimde tekrar işaretliyorum. teşekkürler

berenice
27-11-2008, 10:24
Merhabalar,

Daha önce foruma yazıp yardım istemiştim ve Sayın Praecox bana yardım elini uzatmıştı ancak ben gereken torfu, besini temin edeyim, aman iyice okuyayım da yaparken zarar vermeyeyim derken geldik bugüne. Birkaç aydır kuzey batı cephede ikindi güneşi alarak kalorifere yakın duruyorlar, unutmadan konumlarını da yazayım.
2 Phal kızımı bana komşum giderken bırakmıştı ve o zaman adı dışında orkide hakkında hiçbirşey bilmiyordum, cinsini sizden öğrenmiştim hatta. Komşum 1 senedir baktığını ama açmadığını söylemişti, çöpe atacakken kıyamadım ben aldım. Haftada bazende (kalorifer yanmadan evvel) 10-12 günde bir daldırıp çıkararak suladım(isim vermenin mahsuru umarım yoktur, Sırma su ile).2 adet orkideden birinde 2 adet keiki var, kökleri de oluşmuş durumda.Torfu birkaç yere sorarak ancak bulabildim, Almanyadan ithal Compo sana, üzerine torf ayrışma derecesi H2-H5,fıstık çamı kabugu, islah edici,kalsiyum oksit ve tüm önemli bitki besinleri diye bir açıklama yazmışlar, strafor parçaları da görünüyor.Migrosta Helin diye bir markanında orkideler için besinini bulabildim. Aktif kömürü nerden nasıl bulabileceğimi bilmiyorum. Bu hava koşullarında elimde küçük kızımla İstanbulda farklı semtlerden gidip bunların hepsini zamanında temin edemedim ve derken keikilerden biri çiçek dalı çıkardı.şimdi bunların üstüne üstünde çiçek dalı varken ben bu keiki yi kökü var ama ayırsam mı ayırmasam mı arada kaldım.Anne orkide nin toprağı çok kötü görünüyor aklıma onu değiştirmek böylece hiç olmazsa destek vermek geldi, zaten toprakta köke yakın sanki çürükler var.Doğru mu düşünüyorum? Okuduklarıma göre dün suladığım için bugün kalorifer üzerine aldım kurumasını bekliyorum, bazı çürük kökleri kolonyayla sildiğim makasla kestim ama altlar çok kötü gibi.


Diğer orkidemde de 2 dal var, birinden yine yavru çıktı ve 2 tanede kök çıkardı, diğeri beklemede.Internetten bunları temin edebileceğim veya Ayazağa Maslak civarında oturuyorum, yakın çevremde bunları alabileceğim bir yer var mı bana yardımcı olur musunuz?


Uzunca bir mesaj oldu, çok teşekkür ediyorum şimdiden.

berenice
27-11-2008, 10:25
5 resimden fazla gönderilemediği için bu mesajı eklemek durumunda kaldım.

eminyakisikli
27-11-2008, 21:56
herkese merhaba
üye olalı iki hafta kadar oldu.
zaman buldukça okumaya ve bilgi sahibi olmaya çalışıyorum ve halen korkarak bir soru sormak istiyorum.
phal.lerde yukarı doğru büyüyen kökler için ne yapılması lazım.
yeni aldığınızda bile bu türde kökler mevcut oluyor.
bunun bir sakıncası var mı?

ephesos
27-11-2008, 23:13
:D Korkma dostum, forumu okuyupta cevabını bulamadığın her soruyu sorabilirsin bilgisi olan bütün arkadaşlarda seve seve yardımcı olacaktır.

O kökleri yaz aylarında bir spreyleyici yardımıyla nemlendirirsen faydası olur, havayi kök salmak bu bitkinin (phal için söylüyorum) karakteristik özelliklerindendir.

Kökçürümesi oluşan bitkide bu havayi köklenme çokdaha yoğun yaşandığını gördüm bunada dikkat ettikten sonra problem olmaz.

eylems
27-11-2008, 23:16
Aktif kömür, mangal kömürü ise eğer; yol kenarınlarındaki dürümcülerden bulunabilir.

praecox
28-11-2008, 09:50
Sayın berenice,

Keikileri en kısa zamanda ayırmanız gerek. Bunun için saksı harcına torf katmanız gerekmez. Hatta artık tafsiye etmiyorum da. Sadece çam ağacı kabuğu styropor ve perlit veya vermiculite karışımı yeterli olur. Ben ev ortamında torf karışımlı saksı harçlarında çok sık sorun yaşadım. Perlite maslaktan aşağıya cendere yolunda evyapın karşı sırasında bulabilirsiniz. Kömür olarak da mangal kömürü de yeterli olacaktır.
Sizin d doğru teşhis ettiğiniz gibi torfköklerde veya kök boğazında çürümelere yol açıyor. Sphagnum da iki sene sora torfa dönüşmeye başladığından bu sorun yaratabiliyor.

Sayın eminyakışıklı,

Kökler saksının dışına ve hatta havaya doğru uzuyorsa bunun iki sebebi olabilir. Biri saksı içi fazlaca kökle dolu kökler sıkışmış durumda. Ancak asıl ikinci neden sayın ephesosun da değindiği gibi saksı içindeki köklerde çürüme gibi bir sorun var ise...
saksı harcınızı veya gerekiyor ise saksı boyunu da büyüterek yeni bir substrata dikin. Bunu yapana dek de yine sayın ephesosun tafsiye ettiği gibi havadaki kökleri fısfılamak sureti ile ıslatmatı ihmal etmeyin.
Saygılarımla

eminyakisikli
28-11-2008, 21:51
sayın ephesos ve sayın praecox
cevaplarınız ve yardımlarınız için çok teşekkürler...

phal
12-12-2008, 00:40
Hatırlarsanız 4 tane phal.im vardı.Yazdan beri kapalı balkonda duruyorlardı.Hepsi de budandıkları daldan yeni çiçek sapı verdiler,hatta ikisi aynı zamanda kökten de yeni çiçek sapı verdiler,birinin çiçek tomurcukları büyüdü ama havaların soğumasıyla çiçek saplarının büyümesi durdu.Ben de hepsini içeri aldım,umarım kaldıkları yerden devam ederler ve ben de fotoğraflarını sizinle zevkle paylaşırım.

malicetin
14-12-2008, 11:44
Phal'imde 2 çiçek sapı varken bu saplardan çiçek vermeyip yeni bir çiçek sapı çıkarması normal mi? Eski çiçek saplarını kesmeli miyim?

oceanheart
14-12-2008, 14:48
Sn. praecox,

Aslında burası yerimi bilmiyorum ama çok merak ettiğim için sormak sitedim.Acaba Orkide harcında mısır koçanı kullanmayı hiç denediniz mi? **** sizin bu konudaki görüşünüz nedir.

iyi günler,

praecox
14-12-2008, 15:58
Mısır koçanını ilk kez sizden duydum hiç bir yerde de rastlamadım, hali ile denemedim de. Benim duymamış olmam kullanılamaz anlamına gelmez elbet ancak çabuk çürüyecceğini, kompostlanır olduğunu var sayıyorum, dolayısı ile sorun yine aynı. Çeviz ve fındık kabuklarını duydum gerçi denemedim ama mısır koçanının hiç duymadım.

Sayın maliçetin,

geçmiş çiçek saplarında bir hareket olmadığı halde yeni çiçek sürgünü veriyorsa o eski sapları kesin artık iflah olmıyacak gibiye geliyor. (Tabii bu güne dek kurumadılarsa, yeşil rengi kaybolmuş, gözleri kapatan yaprakçığın çoktan beyazlanmış olması gerekli)

Saygılarımla

Ludisa Excellence
14-12-2008, 16:42
Sn. praecox,
...
Acaba Orkide harcında mısır koçanı kullanmayı hiç denediniz mi? **** sizin bu konudaki görüşünüz nedir.
...


Mısır püskülü değilde; çeşitli palmiye cinslerinin gövdelerindeki püsküller/saçaklar (palmiye lifi) genel olarak; orkideler için kullanımı bilinmekte. Özellikle sera ortamında yetiştirilen catteya larda.
Gerçi onun da, hindistan cevizi torfu ndan pek bir farkı yok ama... :(

malicetin
14-12-2008, 18:13
Sayın Praecox, eski çiçek saplarının gözlerindeki yaprakçıklar henüz yeşil ve canlı. Acaba eski çiçek saplarından da hareketlenme olur mu? Bir süre daha bekleyeyim mi? Hızlı cevabınız için teşekkür ederim.

praecox
14-12-2008, 19:12
Bitki başına kaç sap oluyor?
Bitki yorulmasın... ya küçük cılız 2-4 sap çiçek **** olgun dolgun bir **** iki sap.
Bunun kararı sizin şu etapda...

oceanheart
16-12-2008, 21:05
Mısır püskülü değilde; çeşitli palmiye cinslerinin gövdelerindeki püsküller/saçaklar (palmiye lifi) genel olarak; orkideler için kullanımı bilinmekte. Özellikle sera ortamında yetiştirilen catteya larda.
Gerçi onun da, hindistan cevizi torfu ndan pek bir farkı yok ama... :(

Cevabınıza teşekkür ederim,
Benim kastettiğim püskül değil mısırı yediğiniz zaman içinde kalan odunsu kısımdan bahsediyorum.Yani nasıl ağaç kabuğu **** odun kömürünü parçalayıp kullanıyorsak mısır koçanını da aynı şekilde parçalayıp kullanabilirmiyiz diye merak etmiştim.

praecox
17-12-2008, 21:28
Sayın velveteen,

yaprakların özelikle en son çıkan yaprağın diriliği nasıl parmağınızla dürtünce diri gibi mi dırıyor yoksa gevşekçe mi? veyahut, hatta düşecekmişçesine gibi eğreti mi duruyor?
Yani kökboğazı çökerten gibi bir hastalıktan (gerçi bu gibi durumlarda sıkça rastlanan ve akla gelen bunlardır) şüphelenmenize gerekçeniz veya septomlarınız var mı? Bu çiçek dökülmesi veya yeşil botyris noktaları harici...?

Saygılarımla

velveteen
20-12-2008, 11:34
Sayın praecox,

Yapraklardan adece en alttaki ufak yaprak yumuşamış durumda. Onun dışındakiler gayet sağlıklı ve diri durumdalar. Çiçeklerimin hemen hepsi döküldü 2 gün içinde ama botyris noktalarının sayısında veya miktarında bir artış yok.

Teşekkürler

malicetin
28-12-2008, 14:03
Sayın Praecox, Orkideleri olgunlaşmış meyvelerle aynı ortamda bulunmasının sakıncalı olduğunu söylüyorsunuz. Haklısınız. Orkidelerin mutfakta bulunması da sakıncalı mı acaba. Mutfakta nem oranı daha yüksek ve geceleri suni aydınlatma görevi görüyor. Bu yönlerden avantajlı ama mutfakta meyve yenilip içilmesi de orkideleri etkiler mi acaba?..

praecox
29-12-2008, 10:23
Sayın Praecox, Orkideleri olgunlaşmış meyvelerle aynı ortamda bulunmasının sakıncalı olduğunu söylüyorsunuz. Haklısınız. Orkidelerin mutfakta bulunması da sakıncalı mı acaba. Mutfakta nem oranı daha yüksek ve geceleri suni aydınlatma görevi görüyor. Bu yönlerden avantajlı ama mutfakta meyve yenilip içilmesi de orkideleri etkiler mi acaba?..

Sayın malicetin,

bir sepet meyvenin içlerinden biri çürümeye yüz tutmuşu ise tümünü çürütür. Bunun sebebi olgunlaşmış meyveler ethylen gazı salgılar. Ethylen (etilen) gazı meyveleri çabuk olgunlaştırır. Örneğin limon sarartma tesislerinde kullanılan acethylen (asetilen) Ethylene dönüşüp olgunlaştırır.
Çiçek açmış bir orkidenin yanında da böyle olgunlaşmış meyveler meyve artıkları ve/veya atıkları da ethylen salgılayıp çiçeği çabuk "olgunlaştırıp" erken dökülmesine neden olur. Esasen bitkiye bir zararı yoktur bu sadece görsel bir sorundur. 3 ay hatta 6 ay açık kalabilecek uzun ömürlü phal. çiçeklerinin erkenden dökülmesini sanırım kimse istemez :)
Mutfağınızda bulunması bu bağlamda sakıncalı değil ancak mutfağınızın suni aydınlatma görevi dediğiniz şeyden anladığım gece orda floresan ampulu yanık bıraktığınız ki bu da pek etki etmese de, geceyi karanlık geçirmesi daha uygun olur. Sokaktaki gece lambalarının altında yetişen çiçeklerin gelişimleri üzerindeki etkileri tarafımca pek bilinmiyorsa da geceyi gereksiz yere aydınlık geçirmesi bitki açısından pek uygun olmaz düşüncesindeyim

Saygılarımla

malicetin
30-12-2008, 11:43
Yanıtınız için teşekkür ederim.

Benim 5 phal orkidem var. Hepsinde de 2 şer adet çiçek sapı vardı. Çiçekler geçtikten sonra Forumda belirtildiği gibi üçüncü gözün 2 cm. üstünden kestim. Ama benim orkidelerimden 4 ü eski çiçek saplarını beğenmeyip yeni çiçek sapı çıkardılar. Beşincide henüz hareket yok. Ama onun da çiçek sapının 4 gözünden 2 si beyazladı.

Çiçek sapı varken yenisini çıkarması normal mi? Estetik açıdan daha güzel olduğu kesin, ama geç mi çiçek açar?

İklimsiz
30-12-2008, 11:55
Phal. lerde, eski çiçek sapını üçüncü gözün üzerinden kesmekteki amacımız, keiki oluşumunu teşvik etmek. Keiki oluşsa da, oluşmasa da, her halükarda çiçek için yeni sap verecektir.