View Full Version : Sardunya (Pelargonium sp.)
Sayfalar :
1
2
3
4
5
[
6]
7
8
9
10
11
12
13
ben sorumu yinelemek istiyorum, böylece daha fazla arkadaşın dikkatini çekebilir.
elimizdeki sardunyalardan değişik renkler elde etmek için yapılabilecek bir şey var mı?
Evet bu mümkün .
Elinizdeki çeşitlerin çapraz tozlaşmasıyla elde edilir .
Bunu yapabilmeniz için bir renk çiçeğin daha tomurcukken (polenler olgunlaşmadan ) stamenlerini koparıp atacaksınız .
Diğer farklı renkten bir çiçekten aldığınız polenleri stamensiz açmış çiçeğin stigmasına yerleştirerek tozlaşmasını sağlıyorsunuz .
Bu şekilde elde ettiğiniz tohum her iki çiçeğin özelliklerini taşıyacaktır .
Yardımcı olması umuduyla resim ekliyorum .
_kardelen_
07-05-2010, 08:54
Benim güzelim de açmaya başladı.
142047
sevgili jezebel teşekkür ederim, bir kaç değişik aday renkle deneyip sonuçları burada paylaşırım.
orkun çok profesyonel bir şey yapabilme umudum yok. ne bulabilirim diye kendim de merak ediyorum. hem belli mi olur belki mor elde ederim :D
kardelen ceylanın rengi çok şeker güle güle büyüt
orkun mor yok hiç. geçen yaz sonu çeliklediklerim ve bu baharda istanbulda bulduklarım hepsi çok hoş renkler fakat hiç mor yok. inşallah mor olur :P
güzel keşifler yapabilirim umarım jezebel :D
günebakan
07-05-2010, 23:11
Değişik renkler çıksa gerçekten süper olur Sevgili Kevser hadi kolay gelsin Orkun beyin dediği herhalde lila olan sardunya. Ayrıca aynı saksıya iki farklı renk sardunya dikilse tohumları farklı renk çıkabiliyormuş diye duymuştum:)
Emre Kuzu
09-05-2010, 22:34
Arkadaşlar bu bitkinin ömrü ne kadardır ? yani bir 40 50 sene yaşayabilir diyebilir miyiz ?
Emre Kuzu
09-05-2010, 22:58
Evet amacım bonsai yapmak hatta aldım bir tane en yaşlısından ;)
Arkadaşlar bu bitkinin ömrü ne kadardır ? yani bir 40 50 sene yaşayabilir diyebilir miyiz ?
En iyi ihtimal 20 yıl .
Bunu Afrikada sukulent olarak yetişen Pelargonium echinatum , P. pinnatum ve P. gibosum için söylemişler .
Ama çok kolay yetişiyor , ucuz ve güzel çiçekleri var .
Bonsai oluşturma sürecinde de güzelliğinden faydalanırsınız .
Donmaması konusunda özellikle uyarmışlar .
Dona maruz kalması ömrünü kısaltan unsurmuş .
Saygılar .
Orkun Kırcı
09-05-2010, 23:10
Bence bonsai için ceylan türü daha uygun olur. Onu da deneyin derim..
Çiçeklerimin son durumları:
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=635181#post635181
günebakan
11-05-2010, 13:48
Bugün Başbahçıva'nın trt 2 de serasının haberi çıktı seyredemeyenler için buyrun gazeteden okuyun:)
143268
143269
143272
Eflatun ceylanım açtı;)
143455
Bundan 10 çelik alıp bir çok saksıya sokuşturmuştum .
İkisi açtı , bu köklendi anlamındadır umarım .
gayealtinel
14-05-2010, 18:11
144068
Bu da bendeki beyaz sardunya. Bir de kırmızı var. Beyazın çiçekleri sanki kırmızının çiçeklerine göre daha kısa ömürlü gibi. Hemen yapraklarını döküyor.
kumyaka2010
14-05-2010, 19:05
Benimde degişik sardunyalarım var.
144103
Bu da benim sardunyam :)
gayealtinel
15-05-2010, 14:00
144254
Bu aslında Sakız Sardunya ama nedense aşağı doğru sarkmıyor. Balkonun iç duvarına asılı, acaba yeterince güneş görmediği için aşağıya doğru şekillenmiyor olabilir mi?
Orkun Kırcı
15-05-2010, 14:23
Ancak sarkar öyle hemen aşağıya kıvrılmıyor hepsi. Çok bakımlı görünüyor elinize sağlık.
gülyabani
15-05-2010, 16:32
ilk defa sardunya yetiştiriyorum çok pişmanım geç kalmış sayıyorum kendimi
günebakan
15-05-2010, 16:39
İşte geldi yeni sakızımızın resim ama bir tanecik:)
144282
Nihayet uzun zamandır aradığım mini ceylanları buldum .
144291
Gökte ararken yerde ...
144290
:cool:
geçen yaz sonu çeliklediklerimden ilk açan erkenci ceylan kızım
http://i1005.hizliresim.com/2010/5/15/5543.jpg
diğer çeliklediklerim tomurcuklarını hazırladılar açmayı bekliyorlar. kış boyunca bulamayıp da benim hiç katmerli sardunyam olmayacak mı diye kabus görürken baharın gelmesiyle birlikte fidanlıklara gelen bu güzelliklerin neredeyse üstlerine atlayacaktım :) yerlerini sevdiler sanırım
http://i1005.hizliresim.com/2010/5/15/5570.jpg
http://i1005.hizliresim.com/2010/5/15/5575.jpg
http://i1005.hizliresim.com/2010/5/15/5579.jpg
http://i1005.hizliresim.com/2010/5/15/5583.jpg
http://i1005.hizliresim.com/2010/5/15/5593.jpg
Mini ceylanlarım ...
144349
maviperi
16-05-2010, 00:52
Merhaba,
Benimde artık bir sardunyam var,çok şükür:)))
Sardunya değil de sanki gül:) (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=35460&catid=member&imageuser=31021)
Gül sardunya ismi gerçekten çok yakışmış katmerli sardunyalara...
Orkun Kırcı
16-05-2010, 14:42
Geçen yıllarda bu şeklide açan gül sakızın bu yıl daha dağınık açtı neden olabilir acaba. Böyle bir durumla karşılaşan var mı?
Önce.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=22694&catid=member&imageuser=36461
Sonra.
144490
Bir de bazı taç yapraklarında beyaz çizgi oldu. Acaba renklerden mi etkilendi.
Teşekkürler sevgili Jezebel ve günebakan. Gerçek rengini bu foto (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=34878&catid=member&imageuser=31021) daha doğru yansıtıyor.
Balkon için Adana'ya bekliyorum sevgili Jezebel, tembellikten başlık açmıyorum :) Sardunya ve menekşelerimi galeriye (http://www.agaclar.net/galeri/browseimages.php?do=member&imageuser=31021) eklemeye çalışıyorum:)
Ön Balkonumdan iki kare, dağınık bir balkon benimkisi :))
144497
144498
köyde yaklaşık 20 çeşit 40-50 tane sardunyamız var kasım nisan arası güneş almayan bir yerde duruyor o tarihler arası köyde birisi omadığı için gitmeden önce bol suluyoruz ve o tarihe kadar sulanmıyor da çok dayanıklı aynı zamanda çok güzel çiçekler şuanada kadar hiç ölen olmadı
Bu da gül pembem... (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=35464&c=685)
Pembe şeker sardunyam ve sakız sardunyam...:)
144511
144512
Sevgili Füsun çok kahrımızı çekiyor .
Mutlaka güzel bir şekilde gönlünü alacağım ;)
Ona da Sardunya aşkı bu sene bulaştı ...
Buna da onun sayesinde kavuştum ;)
144613
:)
Sevgili maki01 ,
bu çiçek sevgisiyle bizde istekler sonsuz .
Bakın pazarda ne buldum , şenlikten taşıma kaygısıla vazgeçtiklerimden ;)
144727
hem katlı , hem kıvırcık ;)
144728
Çözemedim , ceylan mı yoksa sardunya mı ?
Maşallah ne kadar da güzel olmuş. Sanki bonsaiye aday gibi bir duruşu var
Bonsai aklımın bir köşesinde hep var ,
" hm bunun bonsaisi olsa ne güzel olur " diyor içimden bir ses .
Orada tam 3 kök var , yani henüz ...
Ceylan ya da değil, mükemmel bir sardunya bu, hayırlı olsun sevgili Jezebel. Muhteşem bir çiçek yakalamışsın.
Kenarları beyaz biyeli gibi çıkmış, doğru mu?
Hayır sevgili makio1 , biyeli değil de kıvırcık oluşundan sanırım ,
öyle bir izlenim veriyor ;
Brüksel ' de gezdiğim çiçek festivalinden sardunyalar. Ne kadar güzel düzenlemişlerdi.:)
melikesarı
18-05-2010, 12:57
Bunları İzmirden evimizin bahçesindeki sardunyalardan getirdim ama burası çok rüzgarlı bir gecede kar yağmış üzerlerine 1 ay oldu dikeli ama hala büyümediler. Oysaki ben onlardan çelikler alıp bahçenin her yerini kaplasın istiyordum. Şimdi salonun camına koydum dışarda çok rüzgar oluyor yaprakları sararıyor onlar sarardıkça ben daha çok üzülüyorum.
mayısgülü
18-05-2010, 15:02
sakız ile ceylan sardunyaların farkı nedir
Yaprakları ve çiçekleri farklı oluyor. Bir de sakız sardunya uzayıp sarkıyor. O yüzden yukarı asıp aşağı doğru sallandırmak daha iyi sonuç veriyor. Sitede her ikisinin de resimleri bolca var. Elimde ceylan olsaydı ikisini de ekleyip koyabilirdim ama yok maalesef :( Bu konuda daha tecrübeli arkadaşlardan daha detaylı bilgi gelecektir muhakkak. Ama ikisi çok rahat ayırdediliyor.
günebakan
18-05-2010, 16:04
Sakız sardunya
145105
Ceylan veya Canan
145106
Emre İlhan
19-05-2010, 12:20
:pArtık Benimde Sardunyalarım Var.
Yaklaşık 20-25 gün önce 2 tane sardunya çeliği dikmiştim ikiside köklenmiş galiba.Sulamasını 2 Günde bir fisfisla nemlendirerek yapıyorum.Okuduğum yazılardan suyu çok sevmediğini anladım.İnşallah sizinkiler gibi açtığı günleride görürüm.
İzmir'li ceylanlarım ve de sakızım nihayet geldi. Birazcık yolda hırpalanmışlar ama genel olarak oldukça iyi durumdalar.
Minik ceylanlar gerçekten tam bir minyatürüymüş büyük türlerinin . Çok şirin ve yorgunlar . Aydınlık, serin salonda dinlenmeye çekildiler :)
Sevgili acemifüsun'a teşekkürlerimle...
145294
145295
145296
145297
Sevgili maki01 ,
kızlarına kavuşmuşsun , senin coşku ve heyecanını buradan bile hissettim .
Gözün aydın , mesafeyi düşününce çok da hırpalanmiş değiller .
Sayende biz de yeni kargoyu keşfettik , hizmeti de çok iyi...
Resimleri gördüm , hakikaten bravo !
Haklısın sevgili Jezebel, sevindirik oldum, heyecanlandım, panikledim. Bir onu, bir öbürünü kucakladım, topraklarını temizledim. Pico sardunyamı, pico menekşemle tanıştırdım yanına koyarak. Beyaz büyüledi beni 3-4 cm çaplı çiçekleriyle :) Miniklere şaştım kaldım. Sanki fotoğraf işleme programlarında normal ceylan fotoğrafını alıp, % 25 oranında küçültmüşüm gibi. Görmemişin minik sardunyası olmuş .... :))
Sevincimi paylaşan arkadaşlarıma teşekkür ediyorum :)
Sevgili acemifüsun koliyi desteklerle öyle güzel düzenlemiş ki , 8'de 6'sı kucakta taşınmış gibi geldi. Sadece ikisi devrilmiş, bir kaç dal kırılmış ama gövde sapasağlam. Kırılan dallar, hemen çelik olarak oksijenli suya ıslandı. Ayrıca sevgili arkadaşımızın eklediği süpriz çelikler de çok sevindirdi beni. Onlar da yerlerine yerleştiler :)
Tekrar teşekkürler sevgili acemifüsun, çok büyük ve anlamlı bir özveri idi. Sevgiler :)
Bu minişlerim kendinden büyük çiçekler verirken, bir yaşındaki inatçı sardunyam bolca yeni dal veriyor...
145557
145558
145559
İşte bu da inatçı keçim:) Orkun'cum senin lilaya benziyor mu?
145560
Orkun Kırcı
20-05-2010, 12:44
Evet bendeki inatçıda aynen böyle çıtırık dallı bişey. Arada canı isterse açıyor.:)
Bende az önce 2 minik fide aldım. Biri kırmızı ceylan diğeri biyeli pembe beyaz sakız. Fotoyu çektikten kısa süre sonra saksılara aldım kendilerini.
145568
günebakan
21-05-2010, 18:46
Nar çiçeği kırmızı sardunyam:)
146051
k_donmez
21-05-2010, 19:03
Site üyelerinin Sardunyalarını izleye izleye 2 hazır saksı ile 3 çelik edinmek suretiyle ben de sardunyacılar arasına katıldım. Bana göre en güzeli pembe olan. Yaklaşık 2 aydır bahçemizde, çok güzel gelişiyor ve bol çiçeği var. Türünü bilemiyorum.
k_donmez
21-05-2010, 20:30
Sayın Günebakan, Sayın Maki01, Sayın Emreilhan,
İlginize teşekkür ederim. Öteden beri sardunyalara pek ısınamamıştım. Ancak bahçeli bir evle birlikte çiçek dünyasını daha yakından tanıma fırsatı buldum. Sardunyalara olan ilgim de bu nedenle arttı. Özellikle yurt dışından güzel evlerin fotoğraflarına baktığımda balkon ve pencerelerden sarkan çiçeklerin büyük kısmının sardunya olduğunu öğrenince ilgim daha da arttı. Bizdeki güneşi ve iklimi çok arayan, ancak kendi iklimlerinde bu çiçeği çok güzel yetiştiren Avrupa'lıların bir bildiği vardır diye düşündüm. Geçtiğimiz kış annemin evindeki sardunyaların apartman boşluğundaki aydınlık alanda yeşil kaldıklarını görünce artık ben de sardunya almalıyım diye düşündüm. Artık aranızdayım. Çiçekleriniz bol olsun.
Merhaba Ben de tohumdan sardunya yetiştirmeye çalışıyorum. Karışık sardunya tohumları aldım. 10 civarı çimlendirdim. Biraz yavaş büyüyorlar. Sadece 3-4 yaprakları var. Beinim merak ettiğim bunların sadece renkleri mi farklı yoksa karışık derken hem renk hem tür bakımından da farklı mı? Tohumdan yetiştiren arkadaşlara da sormak istiyorum acaba 2-3 aya kadar bir depar atıp çiçek verecek duruma gelir mi ?
Sevgili maki01 ,
bakarmısın lütfen , bu gün pazarda buldum -1 liraya verdiler .
Aynı mı ?
Geçen sene aldığım ceylan bu sene beni çok sevindirdi. Harika çiçekleri var.
Şu anda yok .
Biraz hırpalanmıştı , yerine alışsın diye tomurcuk ve çiçek topyekün temizledim .
Bizim çiçekçiye göstermek için 1 çiçek saklamıştım ciklet kutusunda ,
146525
onun resmini şimdi çektim ;)
146524
:D
Bu sakız sardunyaları ve ceylanı dün aldım.Ceylen 3.99 tl sakızlar 2 tl henüz sakızları saksıya ekemedim kovaya koydum poşetle.Bahçeden toprak alıp dikeceğim
146606
146607
günebakan
24-05-2010, 16:58
Bu rengini gördünmü Jezebel muhteşem görünüyor:)
146649
Başbahcivan
24-05-2010, 20:33
Bu sakız sardunyaları ve ceylanı dün aldım.Ceylen 3.99 tl sakızlar 2 tl henüz sakızları saksıya ekemedim kovaya koydum poşetle.Bahçeden toprak alıp dikeceğim
146606
146607
Arkadşlar almış olduğunuz bitkinin sağlıklı ve kök oluşumunun sağlıklı olmasına dikkat edelim.
Arkadşlar almış olduğunuz bitkinin sağlıklı ve kök oluşumunun sağlıklı olmasına dikkat edelim.
Bunu nasıl yapacağız ?
Kök , malüm , dışarıdan belli olmuyor ;)
Başbahcivan
25-05-2010, 20:40
Bunu nasıl yapacağız ?
Kök , malüm , dışarıdan belli olmuyor ;)
Sayın arkadaşım önce yaprakların parlak ve canlılığına dikkat edelim,bitkiyi gövdesinden tutarak saksıyı kaldırıyormu, eğer saksıyı kaldırabiliyorsa kök oluşumu sağlam, kök boğazında siyah lekeler varsa, yaprak parlak canlı değilse,gövdeden tutunca saksıyı taşımıyorsa, bu bitki sağlıklı değildir.
Bu kıstası söylediğiniz iyi oldu.İki sardunyamda dediğiniz belirtiler var .Yani çok sağlıklı değil .
Ne yapmamız gerekli sayın Başbahçıvan ?
begonvil 14
26-05-2010, 13:07
Bu sene burdaki çiçekçilerde geçen seneye göre çeşit baya az. Ne renk açacağı belli değil, az dallı, bir sardunya 8 tl. 3 tane dalı olan bir sardunyaya 8 tl verdim. Gür olsa değer 8 tl ama gür de değil. Geçen sene bir sürü sardunyam kışın dondu. Ne yapalım bu yaz da balkonum sardunyasız geçsin. Diğer şehirlerdeki arkadaşlar çok şanslı. Büyük marketlerden çok uyguna temin edebiliyorlar.
melikesarı
27-05-2010, 12:52
Bende İzmirdeki evimizin bahçesine yazın ortasında biz Selçuktayız inanılmaz sıcak oluyor ona rağmen kırıln dalları mevsimli mevsimsiz dikiyorduk hemen tutuyordu. Burda hava soğuk bizde daha 2 gün öncesine kadar kalorifer yakıyorduk. Acaba hava soğuk diyemi tutmuyor anlamdım. Tabi ki hiçbirine kıyıpta atmadım diktim bahçeye ama dallarda hiç yaprak yok çürümüş olduğu için hepsini temizleyip dikmiştim. Dün baktımki kurumaya başlamışlar ama yinede sökmiyecem belki hava aniden ısınır onlarda bi şekilde canlanır.
Son dolaştığım bahçeyi ilk sayfadan itibaren gezinince neler buldum inanamazsınız.
Rosebud adıyla bilinen bu güzel sardunyalar. (http://www.geraniumsuk.com/default.aspx?t=plant&qry=type&id=8&name=Rosebud+Geraniums)Sardunya denilir mi bunlara bilemiyorum.
Lale görünümlü çiçeği olan sardunyalar da çok güzel. (http://www.geraniumsuk.com/default.aspx?t=plant&qry=type&id=12&name=Tulip+Flowered+Geraniums)
Sitenin Türkiye'ye gönderim olanaklarını öğrenmek için mesaj yazdım. Umarım yanıt olumlu olur da bu güzellerden bizler de satın alabiliriz. Çok heyecan yaptım, çookkk:))
Merhaba sardunyalarınız çok çok güzel açmış maşallah:)benim sardunyam açmıyo sürekli yaprak çıkartıyo neden açmıyo olabilir bilgisi olan cevaplarsa sevinirim:)
Ben onu keşfedeli çok oldu da -Geranium Rosebud Blue Sybil (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=601327&postcount=3237).
Onu bana satacak kimseyi bulamıyorum . ;)
Sevgili Jezebel,
Onay alırsak nolur bu beşli setin (http://www.thompson-morgan.com/plants1/product/p2993/1.html) de peşine düşelim demiştim ama bendeki sakızlar da sybil serisindenmiş. Sardunyalarımı aldığım seranın kataloğunda mor sakızlarım "blue sybil" olarak geçiyor :)
Yine ilk mesajımdaki appleblosson için ağlamaya başlayabilirim :))
Jezebel lütfen imkan olursa bunu da (http://www.thompson-morgan.com/plants1/product/p02824/1.html) getirtelim:)
Rosebud almadım ama Scented leaf Pelargonium " Madam Nonin " için açık artırmaya katıldım .
Umarım benim , yani bizim , olur .;)
147999
:D
melikesarı
30-05-2010, 10:31
Mart ayında İzmirden Annemin bahçesinden getirdiğim çeliklerimi ekmiştim ama burda bir gece aniden üzerlerine kar yağınca sararmışlardı. Onları içeri aldım öğleden sonra güneş gören camın önüne koydum. Sonunda keyifleri yerine geldi. Şimdi bir tanesinin tomurcuk verdiğini görünce sevinçden havalar uçtum bakalım ne renk açacak umarım beyazdır. Şimdi sizden bir ricam var bol bol çiçek vermesi için ne yapmalıyım. Keçi gübrem var ondan vereyimmi
Benol Hazaroğlu
30-05-2010, 11:58
bir renk de benden
Benol Hazaroğlu
30-05-2010, 12:00
turuncum
Benol Hazaroğlu
30-05-2010, 12:06
lilam
Benol Hazaroğlu
30-05-2010, 12:08
bodur sardunyalar
türkansultan
30-05-2010, 14:13
Balkonumdan birkaç sardunya
Sakızlarım
148061
Ceylanlarım
148062
Ceylanlarım
148063
Sardunyalarım
148064
Sardunyalarım
148065
türkansultan
30-05-2010, 14:18
Sardunyalarım
148066
&
148067
&
148068
&
148069
&
148070
türkansultan
30-05-2010, 14:20
Bunlar da Sakızlarım
148071
Sevgili türkansultan,
Bu ara benim sardunyaların tomurcuklarının bir kısmı sizinkiler gibi açamadan kuruyor. Havaların birden ısınması ya da fazla sayıda çiçek açtıkları için besin eksikliği olabilir diye düşünüyorum.
Ben Anadolu adlı markanın çiçek açan bitkiler ve sardunyalar için ürettiği sıvı gübreyi kullanıyorum. Ancak belirli aralıkla bitkinin de dinlenmesi gerekiyor. Belki de sardunyalarımız için o dönem gelmiştir.
Mesajı yazarken fotoğraflarınız geldi. Aradan çekileyim dedim :) Hepsi çok güzel. Ceylanların çiçeklerinden yaprakları görünmez olmuş :) Çok iyi bakılıyorlar bence. Kutluyorum.
Balsam kokulu yapraklı sardunyayı kazanmış bulunuyoruz .
Hepimize hayırlı olsun .
Uzun vadede hepimizin bir çok kokulu sardunyalara kavuşma umuduyla .
Ben ilk bu gün Itır dışında kokulu sardunyadan bahsedildiğini duydum .
Gelince görüntüsü ve kokusu konusundaki izlenimimi paylaşırım ;)
Orkun Kırcı
30-05-2010, 22:44
Kırmızımdan kareler.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=649183&postcount=99
Hayırlı olsun sevgili Jezebel, güle güle büyüt. Kokuyu bende merak ediyorum.
Bugün farklı bir çiçek almak için gittiğim serada 4-5 farklı renkte ceylan buldum ancak çok bakımsızdı. Ona rağmen 10 TL isteyince almadım. Sera sahibi söylediği fiyatı geri alamadı ama topluca aldığım diğer çiçeklere yüklü para ödeyince, ceylanların hepsinden çelik verdi:) Adana'da havalar iyice ısındı. Bu mevsimde köklenmeleri zor olacak. Şans diyelim:))
türkansultan
31-05-2010, 10:20
sevgili acemifusun çok sulamak çürütür o yüzden fazla sulamam dediğiniz gibi olabilir daha dikkatli olucam teşekkürler
sardunyalarım :)
148429
148432
gülsümkaya
31-05-2010, 16:09
sardunyalarımdan biri
bu da benim yeni ektiğim ssakız sardunyam henüz 2 haftalık ama açtı :)
Sevgili Jezebel, balsam kokulu sardunyanda bir gelişme var mı? Aklımda hep, kazasız belasız bir gelse çok sevineceğim. Beğendiğin sardunya çok güzel, loş ışıkta fosforlu gibi parıldıyor koyu pembeler.
Fena takıldım sardunyalara, hepsi ayrı bir güzel:)
Adalet Yağcı
03-06-2010, 17:35
İngiliz küpelerden sonra şimdi de sardunyalar, gelsinler gelsinler, değişik renkte sardunyalar görelim artık.
Güle güle büyütün sevgili Jezebel.
Bunlar da benim güzellerim, hava ısındıkça coşuyorlar, P.tesi günü sıvı gübre verdim, terastan sarkıyorlar, görüntü çok güzel.
Fotoğraf yüklemede hata var, yarın tekrar denerim.
günebakan
06-06-2010, 19:32
Dün ki Şirince gezimizde çelik aldığım beyaz sardunya:)
150178
Vakitsizlikten yükleyememiştim ...
150185
;)
Çimlenmedi diye toprağı Fulyaseminin dibine dökmüştüm .
Bakın kim sürpriz dedi ;)
150191
:p
günebakan
06-06-2010, 20:32
İşte yaprakları değişik olan sardunyam sonunda çiçeği açtı. Bu da pembiş olan:)
150197
150198
Yaprakları farklı olan sardunyana bayıldım. Güzel günlerde büyüt sevgili günebakan. Pemboş da çok hoş.
Adana'da yakıcı sıcaklar başladı. Tomurcuklar açamadan kuruyor. Çiçek vermekten yorgun mu düştüler ya da farklı bir neden var mı anlayamıyorum artık. Miniş goncaların açmadan solması çok üzücü...
Tohum için ayırmadığınız geçmiş çiçekleri kesin sevgili maki01 .
Onlar bitkileri yoruyor .
İngiliz kokulu sardunyam geldi , işte olduğum için açamadım .
Daha sonra resim yayınlarım .
Bir sürü sardunyamı kaybettikten sonra yetiştirebildiğim iki üç sardunya havalar yüzünden çiçek açmamıştı. Yavaş yavaş çiçeklerini göstermeye başladılar.
Sevgili Jezebel,
Gözün aydın, umarım sapasağlam almıştır bu uzun yolu. Merakla beklemekteyim:)
Vahşi maviş sardunyanın yaprak yapısı farklı gibi geldi. Çimlenerek ne güzel sürpriz yapmış, hayırlı olsun.
Tomurcuk kuruması katmerli sakızlarımda var. Solan çiçekleri düzenli temizliyorum.
Çiçeklere gelmemesine dikkat etmeme rağmen, kırmızı örümcek için kullandığım Neemazal'la temasdan kaynaklanabilir.
12-36-12 gübreyi aralıklarla verdiğim için besin eksikliğine de bağlayamıyorum. İlk sulamada mineral takviyesi yapacağım. Aklıma gelenler bunlar :)
mer.cann
07-06-2010, 10:24
Selamlar.Sardunyalarım çiçek açıyorlar;fakat bir sürü tomurcuğu kuruyor.Nedeni ne olabilir?
Kırmız ve mor katmerli sakız sardunyaa, beyaz katmerli top ve de şeker begonyam biraz daha toparlanmayı bekliyorlar podyuma çıkmak için :) Kucak dolusu sevgi ve teşekkürler sevgili nazlı06.
Orkun'un beğendiği kırmızı katmerli sakız gerçekten göz dolduruyor. Beyaz biyeler var gibi duruyor fotoda. Emin olamadım ışık mı, ya da kırmızı beyaz ebruli katmerli bir sakız türü mü
Benim eklediğim 2 ci ve 3 cü resimdekiler gül sardunya şeklinde olanlardan. İlk resim katmerli kırmızı sardunya, sakız sardunya değil. Bunları Aydın dönüşü komşum hediye etti kendisi yetiştirip satıyor ben yokken bahçeme gelip bakmış bunlar yokmuş bana ayırmış sağolsun.
Scented leaf Pelargonium " Madam Nonin "
Çiçeğinin güzelliğini bilmem - görmedim , ancak dün yeni gelen sardunyanın sararan yapraklarını koparırken ellerime sinen koku saatlerce gitmedi .
Bu bile emeğe veya paraya değer , çünkü nefis bir koku ;)
bahçemizdeki sardunyalar..
Sevgili Jezebel,
Madam Nonin hoşgeldi. Bir iki yaprak sararması ile uzun yolculuğu atlatması başarılı bir ambalajlama olduğunu gösteriyor. Nasıl paketlemişlerdi? Kokuyu da merak ediyorum:) Tanıdık bir kokuyu andırıyor mu?
Sevgili Jezebel,
Madam Nonin hoşgeldi. Bir iki yaprak sararması ile uzun yolculuğu atlatması başarılı bir ambalajlama olduğunu gösteriyor. Nasıl paketlemişlerdi? Kokuyu da merak ediyorum:) Tanıdık bir kokuyu andırıyor mu?
Kokuyu tarif etmek çok zor . Çok güzel ve kalıcı .
Gelişsin büyüsün de artık koklama şansınız da olur umarım .
Kokulu sardunyanın çeşitlerini görebileceğimiz bir site :
http://www.hobbsfarmgreenery.com/onlinecatalog.html
Tesadüfe bak ki Madam Nonin aralarındaki en güzellerden biri ;)
Saygılar .
Sitede ki fotoğraflar bana sardunyagillerden ITIR'ı hatırlattı.
Bir de bu site var ,
http://www.scentedgeraniums.co.uk/
fiyatlar daha uygun ve daha çok çeşit var .
Üye olmaya çalışacağım ve hemen spariş vereceğim .
Kabul ederlerse haber veririm ;)
Jezebelciğim güle güle büyüt, çok güzel yeni kokulu sardunyan:) Yaprağını ıtıra, çiçeğini de celyana benzettim:)
Mesajından sonra gidip evdeki iki Itırın yapraklarını kontrol ettim .
Hakikaten öyle , sadece bununkiler daha büyük .
Ve evdeki Itırlar da iki cins galiba , biri yapragını ezince limon kokusu veriyor ,
diğeri ise hafif nane gibi kokuyor .
Ben Sardunya koleksyonculuğuna başlıyacağım .
Küpeye ilgim azaldı , hem İzmire dayanmıyorlar hem de kokuları yok .
Sardunya İzmiri sevdi , ıtır ona keza çok seviyor , güzel koku ve çiçekleri de var :p
nazlı hilal
09-06-2010, 18:37
Bunlarda benim sardunyalarım,
151389
151390
151391
151392
151393
mayısgülü
09-06-2010, 18:46
annemin bir yöntmi var biliyorum kabul etmiyeceksiniz ama ceylanların altından suyu eksik etmiyor onlarda açıkca açıyor
nazlı hilal
09-06-2010, 18:48
151395
151396
151397
Maşallah , sevgili nazlı hilal , çeşitleriniz baya fazla .
Morun renk tonu çok güzel , güle güle büyütün .
Gübre kullanıyormusunuz ?
nazlı hilal
09-06-2010, 20:24
Evet kullanıyorum Jezebel koyun gübresi,sardunya gübresi,ortanca gübresi karışımı.
ardabora
10-06-2010, 00:59
sardunya severler merhaba,
eylül 2009 trakya selinden sonra benim bahçemdeki sardunyalarımın bazılarında kök çürümesi oldu. istanbulda da şiddetli yağışlar olmuştu hatırlarsanız.
bu olay öyle canımı sıktı ki kışın çiçeklerime fazla ilgi göstermedim. Üstüne felaket bir kıştan sonra tüm sardunyalarımı kaybettim. tek bir kök sardunyam yeniden yaprak çıkardı sadece. karlar eridikten sonra bu olay beni pek etkilemedi ama bahar gelip de etrafımdaki bahçelerin yeşerip rengarenk çiçeklerle dolup taşması ve bahçemdeki çok yıllık çiçeklerin yeniden canlanmasıyla ben ve bahçem yeniden heveslendik. eşimin evililik yıl dönümü hediyesi tabi ki bol bol sardunya oldu. :) halime acıyan iki annem de sardunya hediye ettiler.
resimdekilerden başka,kırmızı,turuncu,sıklamen,nar çiçeği ve yavruağzı sardunyalarım da var...
ardabora
10-06-2010, 01:26
en çok ceylanlarımı kaybettiğime üzüldüm bu sene.onların yeri ayrıydı.
gerçi annemin hediyesi olan 8-9 senelik çingene pembesi zonal sardunyama da üzüldüm. bir de kayınvalidemin hediyesi olan çingene pembesi sakızım vardı,ona da üzüldüm. tohumdan çıkardığım pastel renkli sardunyalarım vardı,onlara da üzüldüm.çilli sardunyama,katmerli tüm sardunyalarıma... :p hepsine üzülmüşüm işte...:dilli:
İzmitte annemin kardan dondan kurtardığı ceylanın yanına 4 renk daha aldım. hele ki favorim olan somon rengini bir satın alışım vardı ki...aynı anda iki kadın,sadece bir saksı kalan somon rengi ceylana uzandık. ne zamandır arıyordum bu rengi...kadıncağıza bir bakışım vardı ki sormayın. önünden süt kasesi alınmış minik kedi yavrusu bakışı..;) hani kadın biraz üstlese,kuyruğumu sallandırıp miyav miyav diyeceğim. o derece yalvarır bir bakış...
ceylanlarım...en arkadaki çiçeksiz olan,geçen yıl yine annemin verdiği,mavi saksıdaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=454830&postcount=3176) ceylanla aynı renk açıyor şu an ama resmi çektiğimde henüz çiçeklenmemişti...
şimdilik 7 renk de sakızım var,tomurcuktalar. çiçek açtıklarında onları da resimlerim.
Teşekkür ediyorum sevgili a1919:) Çok memnun olurum:) ama ilkbaha veya yaz sonu daha mı iyi tutardı. veya şimdi diksem tutar mı bilemiyorum.
Önceki yazılardan birinde artık havalar ısındı çelikler tutmaz diye bir ifade okumuştum diye hatırlıyorum da o yüzden sordum. Bu konuda tecrübeli arkadaşlar cevap yazarsa memnun olurum. Ona göre en erken 5-6 Temmuz gibi kargoya verebilirim. Sizde güle güle büyütürsünüz ;)
Ben de Ceylan'ımın geçen sene çok sağlıklı döneminde çekmiş olduğum bir fotoğrafı sizlerle paylaşmak istedim.
Daha sonra bu Ceylan'ım her gelenin bir çelik alma isteğine hayır diyemediğim için küstü bana. Bu sene Ceylan'larıma sahip çıkıyorum.
Çok sevindim sevgili umıt79, kırmızı gül açtığında fotoğrafını yayınlayın lütfen.
Bu sene çiçeğini görecekmişim gibi gelmiyor. Sizinkiyle özlem giderelim:)
Akşam eve iner inmez fotoğraflarım sizin için sevgili Maki. Bence sardunyalarınız mutlaka sizi sevindireceklerdir.
Ben her sulamada azıcık DAP gübreyi ( suda çözerek) sardunyalarımın sulama suyuna kattım muhteşem çiçeklendiler. Çiçek coşturanlarla yakalayamadığım çiçeği yakaladım.
Teşekkürler umıt79,
Ben de arada fosfat oranı yüksek gübre veriyorum ama DAP ( Diamonyum fosfat)'da oran çok daha yüksek. Bulabilirsem deneyeceğim.
Bir kaç fotoğraf da diğer sardunyalardan...
Minyatür ceylanlarım, ortam değişikliğine uyum sağlayarak çiçek vermeye başladı.
Sevgili acemifüsun'a teşekkürlerimle :)
152743
152744
Gül sardunyalarım yakıcı güneş ışığına rağmen bol bol çiçek veriyor.
152742
152740
152741
aysozbek
14-06-2010, 16:24
Herkese merhaba, ben aranıza yeni katıldım. Benim de sardunyalarım var ama maalesef sizler kadar iyi bakamıyorum galiba. Bir türlü canlı çiçekleri olmadı. Sizler nasıl bakıyorsunuz? Ayrıca Anadolu firmasına ait sıvı besin aldım. Bunu nasıl uygulamamı tavsiye edersiniz? Cevap verecek olanlara şimdiden teşekkürler.
acemifüsun
14-06-2010, 21:05
Sevgili maki01 minik ceylanınız, mor gül sardunyanız, pembiş çok güzeller, ellerinize sağlık:)
Ne kadar saat güneş görüyorlar?
Teşekkürler sevgili kumyaka2010, nazlı hilal ve acemifüsun:)
Öğle saatleri de dahil 5-6 saat güneş ışığı alıyorlar sevgili Füsun.
Herkese merhaba, ben aranıza yeni katıldım. Benim de sardunyalarım var ama maalesef sizler kadar iyi bakamıyorum galiba. Bir türlü canlı çiçekleri olmadı. Sizler nasıl bakıyorsunuz? Ayrıca Anadolu firmasına ait sıvı besin aldım. Bunu nasıl uygulamamı tavsiye edersiniz? Cevap verecek olanlara şimdiden teşekkürler.
Ayşe hanım evde mi bakıyorsunuz yoksa balkonda mı? Benimkiler evin içinde toparlanamamışlardı balkonda geliştiler. Hatta neredeyse 12 ay çiçek açıyorlar diyebilirim. Sıvı besine gelince arkasındaki tarife göre hazırlayıp verebilirsiniz. Bir de güneş alacakları bir yerde olsunlar. Çok zor yetişen bir çiçek değil merak etmeyin. Umarım sizinkilerde en yakın zamanda bol çiçek açar :)
Yapraklarını çekmeye çalıştım ama telefonun görüntü net değil yinede anlaşılıyo gibi:rolleyes:geçen sene hiççiçek açmadı bu sene bir tomurcuk gördüm;)Sn.smylcn değerli yorumunuz için teşekkür ederim:)
Çok değerli Sardunya sever site kullanıcıları, daha önceki yorumlarımda da belirtmiş olduğum gibi bu site sayesinde çok ama çok değerli bilgilere sahip oldum. Deneye yanıla sonunda kendi yaşadığım iklim koşullarında sağlıklı sardunyalara sahip omanın püf noktalarını öğrendim. Sizlerle kısa notlar halinde paylaşmak isterim.
i. Sardunya güneşi seviyor.
ii. Açık havada olmayı tercih ediyor, kapalı mekanlar hiç bu çiçeğe göre değil.
iii. Toprağı kurudukça sulanmayı tercih ediyor. (Ben toprak yüzeyinden 2-3 cm derinini kontrol edip nemlilik bu seviyede yok olmuşsa suluyorum. Hava sıcaklığına göre sulama süre aralığı değişiyor.)
iv. Derin saksılarda çok daha güçlü gövdeye sahip oluyor ki muhtemelen köklenme derinliğinin artması bu güçlülüğü sağlıyor.
v. Çicekler solmaya başladığında çiçekli sapı koparmak bir sonra gelen çiçekğin daha güçlü olmasını sağlıyor. (Besin dağılımını yeni goncaya yönlendirmiş oluyoruz)
vi. Yine bu siteden öğrenmiş olduğum bitkiyi dikerken -ki ben Sardunya'larımı satın aldığımda mutlaka daha derin bir saksıya aktarıyorum- saksıya 1/3 oranında toprak koyduktan sonra toprak üzerine bir yemek kaşığı kadar esmer pirinç yaymak ve Sardunya'yı düzgün bir şekilde saksıya yerleştirip yanlardan toprak ilavesi ile çiçeğin saksıda sağlamlaşmasını sağlamak inanın Sardunya'ları çiçeğe boğuyor.
vii.Sıcak aylar olan Temmuz ve Ağustos aylarında sıvı gübre ile destek vermek de Sardunya'ları mutlu ediyor.
Kendi deneyimlerimi bu şekilde sizlerle paylaştıktan sonra Sn. !- -şule- -! 'nin fotoğraflarına baktığımda, aslında uçlarında sararmaların olduğu 2-3 yaprak dışındaki sürgünlerin gayet sağlıklı olduğunu görüyorum. Uzayan Sardunya ana gövdesi üzerinde bir sürü yeni sürgün var. Çelikleme yöntemiyle bu ana gövdeden pek çok saksı sardunya elde edilebilir diye düşünüyorum. Site kullanıcıları arasında tartışmasız benden çok daha profesyonel deneyime sahip olan arkadaşlarımız bu mevsimin çelikleme için geç olduğunu söylüyorlar ancak ben bu mevsim de de çoğaltabiliyorum Sardunya'larımı. Bu konuda sizler de Sn. !- -şule- -! arkadaşımıza önerilerde bulunursanız kendisi tüm önerileri bir süzgeçten geçirip kararını oluşturur.
Tüm kullanıcılara sevgi ve saygılarımı sunarım.
kumyaka2010
15-06-2010, 13:31
Sayın Arkadaşlar!
Bende sardunya hakkında birşeyler ilave etmek istiyorum. Bir kitapta okuduguma gore en iyi sardunya çelikleme, agustos ve eylul ayında oluyormuş. Ben baharda ve eylulde çelikliyorum. Gozun hemen dibinden kesip,odun veya sigara kulune batırırsanız tutması daha iyi oluyor.Çeliklemeyi havadar ama guneş gormeyen yerde yapınız.Herkese selam.
zeynep dila
15-06-2010, 13:46
Yapraklarını çekmeye çalıştım ama telefonun görüntü net değil yinede anlaşılıyo gibi:rolleyes:geçen sene hiççiçek açmadı bu sene bir tomurcuk gördüm;)Sn.smylcn değerli yorumunuz için teşekkür ederim:)
Sevgili !-_-şule-_-!
Sardunyalarınızın boyu oldukça uzun görünüyor. Üst budak yerinden kırıp başka bir saksıya dikebilirsiniz. Ayrıca üzerindeki sarı yapraklı olanları almanız daha iyi sonuç verir diye biliyorum.
Sayın !-_-şule-_-!,
Zeynep hanım'ın da dediği gibi sardunyalarınız biraz fazla uzamış görünüyor. Yeriniz müsaitse daha derin ve geniş bir saksıya toplayabilirsiniz tüm sardunyalarınızı. Ben sardunyalarım için büyük dikdörtgen saksılar kullanıyorum. 2 sene önce tek tek saksıdaydılar ve çok az açıyorlardı. Saksı değiştirince gerçekten çok fark etti. Üstelik böyle bakımları da daha kolay oluyor. 2 hafta tatile giderken sulayıp bırakıyorum ve geldiğimde sağlıklı buluyorum. Ve sonuç:
153008
3 hafta önce sigara külüne batırarak diktiğim çelik tomurcuk verdi.ilk 2 hafta gölge bir yerde olmasına özen gösterdim sadece.
Başbahcivan
15-06-2010, 21:51
Değerli arkadaşlarım 5 -10 - 20 saksı sardunya yetiştirmekle problem çözülmüyor,bazı bilgiler rasgele yazılıyor benimde binlerce bilmediğim var.
Ben 25 yıllık bahcivanım, 9 yıldan buyana bende özellikle sardunya ile bire bir denemelerim oluyor,ben daha istediğim başrıya ulaşamadım, 2009 eylül ayından buyana 8 - 10 bin sardunya ile uğraşıyorum bu konuda ne yazıkki daha çok yolumuz var.
Elbet bir gün bizde bu saydunya sevdalıları ile beraber başarıya ulaşacağız.
Orkun Kırcı
15-06-2010, 22:14
Bir güzellikte benden. Bugün fotoladım.
acemifüsun
16-06-2010, 13:42
Sevgili Jezebel'e teşekkürlerimle:)
Mayıs'ın ilk haftası hediye ettiği minyatür ceylan çeliklerinden biri ilk çiçeklerini açtı:)
Yaklaşık 15 gün sera yöntemiyle köklendirdim, 15 gündür de yeni saksılarındalar. İki ayrı cins çeliği bu şekilde köklendirdiğim için saksıya geçirirken de ayırmadım, bir süre sonra daha geniş bir yere alacağım:)
günebakan
16-06-2010, 14:00
Bu da benim yeni güzellerim den :)
153322
günebakan
16-06-2010, 15:15
Ben geçici olarak yoğurt kovasına dikmiştim. Sanırım 3 kiloluk kova daha sonra saksıya alacağım:)
Çimlenir derseniz bu Sardunyanın tohumundan alacağım ,
yaprak şekli de çok güzel ;)
153528
Çimlendiren arkadaşların önerilerini bekliyorum .
Ben 3 tohumdan birini çimlendirdim , 5 tohumdan bari 2 çimlenir mi sizce :confused:
günebakan
17-06-2010, 12:36
Çiçekleri de çok güzel sevgili Jezebell acaba buda minik çiçeklilerdenmi:)
Özelliği çam kokulu olması ve yaprak yapısı eğrelti otunu andırıyor olması .
günebakan
17-06-2010, 19:49
Miniş sardunyam açmaya devam ediyor ve diğeri hala güzelliğini sergiliyor:)
153701
153702
Çimlenir derseniz bu Sardunyanın tohumundan alacağım ,
yaprak şekli de çok güzel ;)
153528
Çimlendiren arkadaşların önerilerini bekliyorum .
Ben 3 tohumdan birini çimlendirdim , 5 tohumdan bari 2 çimlenir mi sizce :confused:
Sevgili Jezebel, yukarıdaki mesajınızdaki bitki Itır olarak geçer, hatta forumda ıtırla ilgili bir sayfa vardı yanlış hatırlamıyorsam.. Oradan ıtır yetiştirmenin püf noktalarını öğrenebilirsiniz;)
Sevgili acemifüsun,
8 saksı sardunyadan, bir minyatür sardunya ve pico sakızın durumu kötü idi. Minyatürün yolculuk sırasında kırılmış dallarını, hemen ayrı bir saksıya dikmiştim. Anne minyatür malesef kurudu, ama çelikler yüzümüzü güldürüyor. Çiçek bile vermeye başladı:)
Keşke aynı uygulamayı yeşil beyaz yapraklı sakızda da yapsaymışım. Durumun kötüye gittiği geç farkettim ve malesef kurudu. Özür diliyorum, yaşatmayı beceremedim.
Ama şu güzelliğe bakar mısın, minişim çelikten büyüdü ve çiçek verdi:))
154073
Sevgili acemifüsun,
Toprağı filan dökülmüştü ama kırılan dalı yoktu . Ne olduğunu tam olarak çözemedim aslında , pico dedim ya menekşeler gibi o da kök çürümesinin kurbanı oldu sanki. Belki suyu fazla kaçırdım, inan ben de çok üzüldüm. Hem sardunya, hem de verdiğin onca emek için. Özür...
Emre İlhan
19-06-2010, 09:42
:(Yine sardunya konusunda hüsran yaşadım.Nisan başında çelikten diktiğim sardunyalarım çürüdü.Bugün farkettim.Bende topraktan çektim ikisinide kesinlikle köklenmemiş bile.Köklenmeden 2 ay yaşamış çok ilginç.Acaba ben nerede hata yapıyorum hep daha öncede böyle sardunya tutturamadım.
günebakan
19-06-2010, 12:03
Sayın Emreilhan belki çeliklere çok sulama yapıyorsunuzdur.
Emre İlhan
19-06-2010, 12:14
Sayın Emreilhan belki çeliklere çok sulama yapıyorsunuzdur.
:(Olabilir.Ben köklendirme için torf kullanıyorum.Sürekli ıslak oluyor herhalde ondan.Acaba saksı harcına bahçe toprağıda karıştırsam mı?
Dere kumu ,olmazsa ince kum sürekli ıslak kalmasını engeller ve çürütmez .
Benim gibi sulamayı seven biriyseniz kumlu toprak harçlarını tercih edin ;)
Emre İlhan
19-06-2010, 12:28
Dere kumu ,olmazsa ince kum sürekli ıslak kalmasını engeller ve çürütmez .
Benim gibi sulamayı seven biriyseniz kumlu toprak harçlarını tercih edin ;)
;)Öneriniz için teşekkürler.Ama ne yazıkki kumlu harçları pek sevmiyorum.Nedeni ise bitkiyi tamamen saran ve bitlenmesine sebep olan kum delisi karıncalar.Bu durumda geriye sulamayı azaltıp(kendime hakim olup:D)yeni çelikler edinmek kalıyor galiba.
günebakan
19-06-2010, 12:52
Bence torfa bahçe toprağı karıştırabilirsiniz. Aslında ben sadece bahçe toprağına dikerim ve sulamasını az yaparım çünkü sardunya suyu çok sevmiyor bence:)
;)Öneriniz için teşekkürler.Ama ne yazıkki kumlu harçları pek sevmiyorum.Nedeni ise bitkiyi tamamen saran ve bitlenmesine sebep olan kum delisi karıncalar.Bu durumda geriye sulamayı azaltıp(kendime hakim olup:D)yeni çelikler edinmek kalıyor galiba.
Sardunyanın bitlenmesi görülmüş bir olay değildir sn. emreilhan .
Ben hiç görmedim . Tüm seracılar köklendirmek için dere kumunu tercih eder ,
söylediğiniz doğru olsaydı şu an aç kalmışlardı ;)
Çelik sıkıntısı yaşamazsınız ama , yer gök Sardunya , park bahçe , yol kenarı ...
Her renk , her desen kolayca bulunur . İzmirde böyle ;)
Emre İlhan
19-06-2010, 21:30
Sardunyanın bitlenmesi görülmüş bir olay değildir sn. emreilhan .
Ben hiç görmedim . Tüm seracılar köklendirmek için dere kumunu tercih eder ,
söylediğiniz doğru olsaydı şu an aç kalmışlardı ;)
Çelik sıkıntısı yaşamazsınız ama , yer gök Sardunya , park bahçe , yol kenarı ...
Her renk , her desen kolayca bulunur . İzmirde böyle ;)
;)Sardunyada hiç bite rastlamadım zaten, fakat çok güzel çok yıllık bir fesleğenimi bayağı hastalandırmışlardı.Ondan sonra korkmaya başladım.
(Bu arada fesleğene derin budama yaptım toparlandı keyfi yerinde)Ama beyaz sinek gördüm hemde çok miktarda.Anneannem gilin apartmanın altına ekmişler.En kısa sürede gidip tekrar çelik alayım bari.Dediğiniz gibi Adana'da da çok çeşit var fakat sera vs..gibi yerlerden yoksunuz.Belli başlı yerler var oralarda biraz tuzlu.:D
Saygılar.
Emre İlhan
19-06-2010, 21:41
:eek::eek:
Önemli birşeyi söylemeyi unutmuşum sizlere.Ben 1 yıllık tepe çeliklerinden köklendirmeye çalıştım şimdiye kadar.Acaba bu sefer odunsu kısımdan mı çelik alsam?Fakat konuda tepe çeliği deniyordu.:confused:
ardabora
19-06-2010, 22:29
HERKESE MERHABALAR,
Sakızlarım da açmaya başladı.Biraz geç kaldılar ama üzerlerinde bol tomurcuk var...Şimdilik 7 renk,Allah gözümü doyursun...:dilli:
İlk resimdeki sakızın anacı, bu kış dondu.Üstelik sap kısmı oldukça kuvetliydi...Yeniden yeşerir diye çok bekledim ama kökleri cansızdı,söktüm attım. Bu renk oldukça dayanıklı aslında,çok çiçek veriyor. Resimdeki sakız yine annemden..
İkinci resimdekileri bu baharda aldım. Aldığımda şu anki boylarının yarısı kadardılar.Yere doğru sarkmak istiyorlar ama bulundukları kısım trafik açısından çok hareketli. Evin giriş kapısındalar,sürekli sağa sola atıp durduğumuz bahçe hortumu yüzünden kırırlacaklar diye korkuyorum, sap kısımları odunsulaşana kadar dik tutmaya çalışıyorum.
ardabora
19-06-2010, 22:34
İlk resimdeki mürdüm rengi aslında,çok hoş bir tonu var ama fotoğraf makinesinin azizliğine uğruyor. İkinci resimdeki sakızıma bayılıyorum,pastel bir eflatun,katmerli gibi...Üçüncü resimdeki çizgili olan,diğerlerine göre daha az tomurcuklandı. Kırmızının yaprakları da kadife gibi...Son resim de genel görüntü...
kumyaka2010
19-06-2010, 23:11
Sevgili arkadaşlar!
Birkaç defa yazdım,yine aynı problem ve sorular. Tepe çeligi tutmak için iyidir, fakat gozun hemen altından kesiniz, sigara veya odun kulune batırıp golge bir yere ekiniz.Bir kitapta okudum,en iyi çelikleme sardunya için agustos, eylul yazıyordu. Ben ilk baharda ve eylulde çelikliyorum .Selamlar
Minyatür ceylanlar bir başka güzel, çok sevdim ben :)
154417
154451
Sevgili acemifüsun'a teşekkürlerimle..
Neden olmasın sevgili günebakan, sonbaharda iyi bir açılış yapabiliriz :) Sevgili acemifüsun sayesinde ceylanların bu güzel türü ile tanıştım. 3 saksı minyatürüm var. Bu da üçüncüsü:) Esinti olduğu için çekim iyi olmadı. Ancak normal ceylanımın tam bir minyatürü :)
Minyatürüm:)
154449
Ve normal ceylanım:)
154450
Sardunya kışı dışarıda geçirebiliyor mu? Bizim buraların kışı biraz sert geçer, yoksa saksıların üzerine poşet falan geçirerek kışı atlatabilir miyim? Tecrübeli arkadaşların cevabını bekliyorum sevgiler.(Daha kışa çok ama...):rolleyes:
günebakan
20-06-2010, 17:04
Bence kışın üstlerine poşet geçirin hatta alabileceğiniz korunaklı biryer varsa oraya alın İstanbul da bile birçok arkadaş sardunyasını kaybetti.Gerçi daha yazı yeni gördük:)
Eğer bahçedeyse dayanabiliyor çünkü bizim bahçedeki sardunyalar kış geçince canlandılar. Ama balkondakileri sarıp sarmaladığım halde dondan kaybettim:(
Sardunya kışı dışarıda geçirebiliyor mu? Bizim buraların kışı biraz sert geçer, yoksa saksıların üzerine poşet falan geçirerek kışı atlatabilir miyim? Tecrübeli arkadaşların cevabını bekliyorum sevgiler.(Daha kışa çok ama...):rolleyes:
Ankara'da kapalı balkonda kışı geçiriyorlar. Balkon kapalı ama camın biri devamlı açık neredeyse ;)
Sevgili emreilhan teşekkür ediyorum:)
Macro çekimlere genellikle herhangi bir katkım olmuyor. Digital makinalar o işi bizim için çözmüş durumda :) Sadece ışığın yönünü ayarlamaya çalışıyorum. Yani ışığı arkama alıyorum :) Bana göre çok özel çekim yapmak istiyorsam ; mor menekşe gibi ; titremeyi en aza indirmek için tripod kullanıyorum. Hepsi bu :)
ardabora
21-06-2010, 23:41
Sardunyalarına keç gübresi kullanan var mı arkadaşlar? Yararlı mıdır zararlı mıdır? Kullanılıyorsa ne kadar arayla ve ne miktarda kullanılır?
Yanmış , yıllanmış gübre tercih etmenizi öneririm .
Toprak harcını oluştururken eklemek daha doğru olur , yoksa tüm gübreler yüzeyde oldukları zaman sinekleri toplar .
Ayda 3 çorba kaşığı uygun bir miktar olur .
Sinekleri engellemek için üstünü biraz bahçe toprağı kullanarak örtebilirsiniz ;)
Sevim öğretmenim iyi bakmışmıyım?
155270
155271
155272
Mini ceylan
155634
ve diğer ceylanlar ,
155635
ve bunlar...
155636
:rolleyes:
Sevgili Jezebel,
Minyatür ceylanın, rengiyle, çiçekleriyle ve tabii ki çekim kalitesiyle muhteşem. Askılı saksıya almak güzel bir düzenleme olmuş. Biraz büyümelerini bekleyip saksı değişimini askılı saksılara yapmalı.
Yüreğine sağlık arkadaşım :)
Evet sevgili maki01 ,
askılı saksı iyi çözüm , hem görsellik açısından hem adım atacak yer yok ;)
Ya matkap kullanan birini bulup askı yaptıracağız , ya da benim gibi sabırsız olanlar matkabı eline alıp kendisi yapacak . İnanın çok kolay ;)
Gözünüze toz kaçabilir o yüzden gözlük takmak iyi olur .
Sevgili Jezebel,
Ön balkonun tavanında tek sıra halinde çengel yaptırmıştım :) Sakızlar ve maviş doldurdu çengelleri. Acaba ikinci sırayı da yapsam mı diye düşünmekteyim. Eni çok fazla olmadığı için sorun olur gibi duruyor. Hepsi gözünün önünde olsun isteyince böyle tek tavana bakıp duruyorsun. Bir şeyler yapmam lazım.
Matkap almak hep planımızda var, darbeli ve en az 550 wat'lık iyi bir matkaba hala sıra gelemedi.
Sevgili acemifüsun,
İkinci ceylanım da ilk çiçeğini verdi, darısı geride bekleyen iki ceylana. Sevgi ve teşekkürlerimle :)
155823
Bunlar da bizim iki yıllık ceylangözlerimiz. Paylaşmak istedik.
Arkadaslar,bu da benim sardunyam..baskalari da var,ama hala ciceklenemdiler
Neslihan Baş
29-06-2010, 15:49
benim tatlım ;)
Sevgili Terra ceylanlarınız da clematisleriniz gibi çok güzel:) Fotoğrafları biraz daha büyük boyutta ekleseniz, gözlerimiz iyice bayram etse:)
Eklediğiniz fotoğrafların çok olduğunu düşündüğünüz için mi boyutlarını küçük tuttunuz:)
Dediğiniz gibi çok fazla olduğunu düşündüm, ayrıca bir arada daha güzel duruyorlar. Ama bir kaç tane büyük boy resim de ekliyorum.
3803. mesaj 2. fotoğrafa bayıldım. Ne kadar güzel top top açmış. Defalarca baktım. Bunun sırrı nasıl bir bakım acaba? Bilgilendirirseniz mutlu olurum...
Aslında diğerleri de aynı şekilde top top açtılar. Geçen yaz Ceylangözler (bizim evde Mercan Sardunya diyoruz) aşırı büyüyünce budadık. Budadığımız dalların bir kısmını da büyük sardunya saksılarının sağına soluna sokuşturmuştuk. Bu arada yaz tatili, vs. derken asıl çiçeklerin olduğu küçük saksılar kurumuş, büyük saksılardakileri farketmedik bile. Balkon kapalı olduğundan kış süresince bitkiler büyüdüler, her yeri sardılar. Soğuktan etkilenmesinler diye camdan uzağa iç duvar kısmına almıştık, buradaki yüksek aydınlık ama doğrudan güneş almamanın da etkisi oldu sanırım. Daha Mart sonunda öbek öbek çiçek doldu üstleri. Her bir öbek rahatlıkla irice bir Ortanca öbeği kadar vardı. Eşim o kadar hoşlandı ki görüntülerinden, pek kullanmadığımız balkonun tüm oturma düzeni sardunyalara göre yeniden düzenlendi.
acemifüsun
05-07-2010, 17:57
Sevgili Fatoş iki aydır boylanmadılar ise bence bodur:) Çünkü normal sardunyalar çok hızlı gelişiyor, bu yüzden saksıda zor oluyor.
Sevgili fatoş, ne güzel açmışlar, rengarenk cıvıl cıvıl. Güzel günlerde büyütmeni dilerim.
Yaprak şekli bodur sardunyalara benzemiyor sanki. Bodurların yaprak daha kıvır kıvır ve küçük.
Sevgili fatoş, ne güzel açmışlar, rengarenk cıvıl cıvıl. Güzel günlerde büyütmeni dilerim.
Yaprak şekli bodur sardunyalara benzemiyor sanki. Bodurların yaprak daha kıvır kıvır ve küçük.
Sevgili Maki01, ben de bilemiyorum.Bodur olarak aldıklarımın yaprakları kıvır kıvır ve minik tıpkı ıtırın yapraklarının minyatürü çiçekleri de öyle bunlar bu kadar gelişip çiçeğe durdular bir gariplik var.
günebakan
09-07-2010, 15:11
Sardunyalarım tekrar güzel çiçeklerini göstermeye başladılar:)
159127
159128
159129
159130
türkansultan
10-07-2010, 17:39
ceylanım
türkansultan
10-07-2010, 17:59
devamı
türkansultan
10-07-2010, 18:00
ceylanlarım
aysozbek
11-07-2010, 00:34
Herkese selamlar, ben bir şey sormak istiyorum.
Geçenlerde sardunyalar için sıvı bitki besini aldım. Besini üzerinde yazan ölçüye göre hazırlayıp sardunyalarımı suladım. Acaba bu besini hangi sıklıkta bitkilerime vermeliyim? Yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Emre İlhan
11-07-2010, 00:57
;)Sayın aysozbek, öncelikle aramıza hoşgeldiniz.Besinin arkasında yazması gerekir.Genelde her 2 sulamaya bir veriliyor.
pembem
Türkan hanım sardunyalarınızda çiçeklerden ziyade yaprak görüntüsü çok dikkatimi çekti. Çok gür, yeşil, parlak ve sağlıklı yaprakları var sardunyalarınızın? Bunu nasıl sağlıyorsunuz? Farklı bir bir bakım mı uyguluyorsunuz? Gübreleme durumu nasıl???
türkansultan
11-07-2010, 09:58
sevgili faruk inanın özel bir şey yapmıyorum ,ama fazla sık sulamam ,sararan yaprak ,kurumuş çiçekleri mutlaka temizlerim.Birde istanbulda havalar hala yağmurlu ve çok sıcak olmadığı için ,şimdilik canlılar ,inşallah daha sonra sıcaktan bozulmazlar ,ayrıca şu ana kadar hiç gübrelemedim .Aslında vermem gerekli ,ne kullanabilirim lütfen yazarmısınız teşekkürler.
Türkan hanım gübre konusunda ben de çok tecrübesizim. Deneyimli arkadaşlar aydınlatırlarsa mutlu olurum.;)
Benim sardunyalar da yakıcı sıcağa rağmen çiçek vermeye , balkonumu şenlendirmeye devam ediyor.
159603
159604
Orkun Kırcı
11-07-2010, 13:30
Ben sadece bahar başı saksı-toprak değişimi sırasında yanmış hayvan gübresi karıştırıyorum saksılara daha sonra da herhangi bir takviye yapmıyorum. Sardunya konusunda pek tecrübeli olmasam da paylaşayım dedim :)
Kışın donlarda sardunyaların neredeyse tamamını kaybettikten sonra yeniden yetiştirmeye başladım. Şimdilik çok azlar. Sayın kumyakadan gelen gül sardunyam çok güzel açtı. Ceylanım maalesef çiçek vermedi. Saksıları ben de bahar başında yeniledim. Torf, bahçe toprağı, yanmış elenmiş koyun gübresi, orman toprağı, çok az hızar tozu(çam) karıştırdım. Hem büyümeleri hem de çiçekleri güzel oldu. Ayda bir sulama suyuna sıvı besin kattım.
Bu bodurum bir türlü büyüyemedi. Çiçeği de bitmedi. Çok güzel çiçek rengi var
Sayın kumyaka'nın hediye ettiği gül sardunyamda hala çiçek belirtisi yok. Çiçek açtırmayı başaran arkadaşlar fotoğraf ekleyebilir mi lütfen?
Sevim Hanım,
Sardunya bir tutku gerçekten. Çeşitlerinde sınır yok. Bugün bile kahvaltı için gittiğimiz bahçe-cafeden elimde çelikle döndüm. Sizin de türlerinizi en kısa sürede çoğaltacağınıza inanıyorum.
hanbiyçe
11-07-2010, 16:19
pazarda ne zamandır görüyordum ve çok hoşuma gidiyordu geçerken aldım ancak çok kalablıktı ortalık ve çiçeğin ihtiyaçları nedir öğrenemedim.İç mekan bitkisi mi yoksa dış mekan bitkisi mi inanın ou bile bilmiyorum pazarcıdan öğrendiğim kadarıyla çiçeğin adı hanım şükriye.Ama hep o çiçekçide karşılaştığım bi sorun vardı dayanamayıp aldığım bu çiçeğinde korkarım aynı bu da hızla yapraklarını döküyor.evde koyduğum yer doğrudan güneş almıyor ama ışığı normal şu anda bu çiçeğin bilenler yardımcı olursa çok sevinicem iyigünler.
Bu bildigimiz Ceylan Sardunya ( Pelargonium Regal ). Gunesi sever. Ev ici icin uygun degil.
kumyaka2010
11-07-2010, 17:58
Sevgili maki1!
Sakın uzulme bende bu sene çeliklediklerimin hepsi açtı, eylulde koklu olarak veririm inşallah. Biraz golgeyi seviyorlar.Selamlar.
Bodur sardunya uzerine konuşuluyor, benim yurt dışından getirdigim bodur sardunya.
Ellerinize sağlık sevgili kumyaka2010.
Gül sardunyama gelince, gelişimi güzel ancak tomurcuk yok. Bir şeyi eksik mi yapıyorum acaba. Saksı değiştirip bir boy büyük saksıya aldım, onu da doldurdu. Aynı tarihlerde çelik yolladığınız arkadaşların sardunyalarını merak ediyorum. Hiç yakın çekim fotoğraf ekleyen olmadı ya da benim gözünden kaçtı.
Sevgiler.
Bu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1556&highlight=sardunya) başlık altında bütün bilgileri bulabilirsiniz.
Evet ben de cananlara şükriye denildiğini biliyorum özellikle de benim memleketimde yani Şükriye veya Hanım şükriye yöresel bir isim:)
Bizde de cenan veya canan diyorlar.
rahna_mosa
13-07-2010, 10:15
160119
160120
160121
160122
160123
benim bir türlü büyümeyen sardunyalarım bunlar. resimler seçileyemeyebilir. sabah güneş yokken çeker tekrar yollarım. umarım sorunları anlaşılır.
kayınvalidemin verdiği çeliklerden edindim. getirdiğimde üzerlerinde tomurcukları vardı ve daha bol yapraklıydı. 1 haftada tomurcuğu açtı ama çabuk bozuldu. yapraklar bozuldukça topladım ve şimdi minicik kaldılar. gözlerinin içine bakıyorum büyüsünler diye. ondan oluyor sanırım **** ben çiçek yetiştirmeyi bilmiyorum. gerçi evet burdan öğreniyorum daha yeniyim. sıvı gübrede veriyorum. sulama sanırım biraz fazla ve torf...memet sevgiler
günebakan
13-07-2010, 11:17
Yeni çeliklediğim minişlerim dayanamamış çiçek açmışlar:)
160180
160181
Çelikleri yanlış dallardan aldığıniçin de sorun yaşamış olabilirsin. Taze dallardan alınan çelikler köklenmez.
nazlı hilal
15-07-2010, 19:17
160915
160916
160917
160918
160919
Daha önceki sayfalarda da olan tohumdan yetiştirmeye çalıştığım sardunyalarımın son hali Ne renk çıkacaklarını hatta hepsinin aynı tür olup olmadıklarını bile bilmiyorum 2-3 tanesi satın aldığım kırmızı top sardunyaların tohumundan Diğerleri ise karışık sardunya tohumu paketinden Bir türlü açmadılar :(
türkansultan
17-07-2010, 16:43
bir ay önce fidelediğim sardunyam tomurcukta .
türkansultan
17-07-2010, 16:51
buda aynı zamanda fidelediğim pembe sardunyam.
türkansultan
17-07-2010, 16:57
Şu an bütün sardunyalarım açmışken sizlerle paylaşmak istedim.balkonumun genel görüntüsü.
sevgili TUTA sakız sardunyan o kadar güzelki içim açıldı.İkisi aynı saksıda güzel gelişmiş maşallah ellerinize sağlık.
Sayın Sultan
Bu sene pek cok bitkiye yaprak gübresi veriyorum gayet güzel netiçe aldım
Sardunyalarda hem bol çiçek aldım hiçbir mantari hastalık olmadı yapraklarda sararmada yok Önümüzdeki günlerde hem resim ve geniş bilgi veririm
Kolay gelsin
Bu gün çektiğim bir resim buldum yaprakların ve çiçeğin parlakığı
Kullandığım sıvı gübre ithal ve organik
Sevgili Jezebel,
Uyarı için teşekkürler. Yarın minyatürleri kontrol edeceğim.
Sayın TUTA,
Sardunyanız çok güzel ve sağlıklı, paylaştığınız için teşekkür ediyorum. Yaprak gübresi uygulaması ile ilgili daha fazla bilgi verirseniz çok sevinirim. Genel olarak mantarı önlemek için sardunyanın yaprağına su değdirilmemesi önerilir, gübre olunca işler farklı demek ki :)
Emre İlhan
19-07-2010, 09:42
;)Sayın TUTA,ellerinize sağlık sardunyanız çok sağlıklı görünüyor,çok güzel açmış.Yaprak gübresi konusunda biraz daha ayrıntılı bilgi verirseniz bizlere iyi bir bilgilendirme olur.Ne sıklıkta kullanıyorsunuz,nasıl,ne özelliklere sahip bir ürün?
Selamlar.
SARDUNYA
Güzeller güzeli insana moral veren çok eski dostum Hangi evin balkonu veya pençeresi sakızlarla bezenmiş geçeyi o pansiyonda geçirirdim
Yaprak gübresinden cok iyi netiçe aldım Her sabah fıs fıslıyorum bu arada bütün bahçemde kullandığım koyun gübre şerbeti .ve demir tozu suyunu sırayla veriyorum
Resimler ilave ettim cok resim var ama burası benim yerim değil
Hoşca kalın
Sizleri kıramadım son bir resim
Sakızlarda yaprak gübresi uygulaması
Sayın TUTA,
Sizin elinizde her çiçek bir başka güzel gelişiyor. Mesajlarınızda söz ettiğiniz yaprak gübresini, hangi aralıkla, ne zaman uyguluyorsunuz? Sizden bilgi bekliyoruz :)
Size özelden bildireyim Siz uygun görürseniz açıklayın iyi günler
Bengisan
20-07-2010, 15:52
Bunlarda benim tohumdan büyüttüğüm miniklerim:D
http://i25.tinypic.com/5a9ds.jpg
http://i32.tinypic.com/2rr2cf9.jpg
Sardunyalarda bakım
Yanlış anlaşılmasın herhangi bir formül yok Yeni kurulan bir firmanın bu günlerde satışa çıkaraçağı bir organik yaprak gübresi
Bana hediye edilen numunenin tatbikat sonuçu
Firma yakında reklama geçeçek Benim burada firmayı açıklamam galiba doğru değil
Selamlar
Arkadaşlar açık söylemek gerekirse işin püf noktası sayın TUTA'nın elleri , yüreği. Sadece sardunyalarda değil her çiçekte çok başarılı.
Site (http://www.lifeandgarden.com.tr/) ise henüz yapım aşamasında , arzu ederseniz telefonla irtibat kurabilirsiniz. Telefondan aldığım bilgiye göre ithal sıvı organik gübre imiş. Firmadan farklı taleplerim de oldu. Haberleşmeye devam edeceğiz. Bu arada Sayın TUTA'yı tanıdıkları için deneme amaçlı hediye etmiş olmalılar, ithal ettikleri gübrenin normal satışında problem yok, yani satın alabilirsiniz.
Sardunyalarım sıcaktan perişan oldular. Balkonumun yönü ters, batıya bakıyor ve yakıcı derecede güneş ışığı alıyor. Sabah erken saatlerde gübre uygulayamadığım için, nem ve ışık yapraklarda yanmaya neden olabilir diye düşünmekteyim. Yine de ROA Plus ile bir saksımda deneme yapacağım, sonuçları paylaşırım.
Sakız sardunyanın güzelliği
ardabora
21-07-2010, 16:44
Sayın TUTA, ellerinize sağlık, resimlerdeki sardunyalarınız harika görünüyor.
Üst resimdeki yalınkat sakızlara bayılıyorum. Geçen sene Sarıyer belediyesi tüm sokak lambalarına bu sakızlardan dikmişti. Fakat saksılar o kadar yukardaydı ki çalamamıştık:D:o
Bu cins sardunyaları sadece Tarabyada bir fidanlıkta bulmuştum ama tek köktü ve kötü göründüğü için almamıştım.Elimdeki yalınkatlar da geçen kışta dondu gitti.
Benim sardunyalarım da hala açmaya devam ediyorlar.Geçen haftlarda yağan yağmur sayesinde serpildiler ama bir saksının dibindeki delikler yeterli gelmedi sanırım,kök çürümesi oldu, ben de toprağını değiştirip budadım.
Sayın Ardabora
Beğendiğiniz yalın kat kırmızıdan resim koydum doğru mu Bizim hanımın direklere boyu yetmedi ama elle alınabileçek bir yer var şimdi söylesem yarın bir tane kalmaz ben alayım köklenınçe size veririm İyi günler
Sayın TUTA,
Gözlerimiz bayram etti sayenizde, mükemmel sardunyalar ve çekimler. Yüreğinize sağlık.
Son bir soru daha :)
Yaprak gübresini su ile karıştırarak uyguluyorsunuz değil mi? Sulu karışımda yaprakların en az etkilenmesi için hangi saatler uygundur?
Sevgili acemifüsun,
Çok üzülüyorum sardunyaların hallerine. Güler Hanım'ın yolladığı muhteşem ceylanım tamamen kel kaldı. İnşallah bir yerlerden yeni sürgün verir. Diğer ceylanlardan ve sakızlardan da kaybım oldu. Nem oranı %60'larda, hava almaları için aralarındaki boşlukları arttırdım. Masa , sandalye iptal, sardunyalar yayıldı balkona :)
acemifüsun
22-07-2010, 00:18
Sevgili maki01 gerçekten ben de sakızların hallerine çok üzülüyorum, İzmir de çok sıcak canım:( Balkonumun ön tarafı çok güneş alıyor, sardunya bile olsa bu kadar sıcağı ve güneşi sevmiyor. Yaprakları aralamayı ben de keşke hastalanmadan yapsaydım. İnşallah balkonundaki yeni düzenlemeyle biran önce kendilerine gelirler:)
türkansultan
22-07-2010, 09:52
Üzülme sevgili makicim bu aralar sıcak nedeniyle herkes aynı dertten muzdarip.İstanbulda bu sene yağmur çok yağdığından henüz aşırı sıcak yaşamadık ,o yüzden şimdilik bozulma yok ama ağustosta ne olur bilinmez .İnşallah fazla kayıbımız olmaz ,sizde üzülmeyin kayıplarını telafi ederiz .Size birşey olmasın sevgili maki.
türkansultan
22-07-2010, 18:28
Sevgili maki
Karışımı izinli olduğum haftasonu deneyip sonucu sizlerle paylaşırım.
Sakızlara gelince toprağı kurumadan sulamıyorum ,toprağı kontrol edip öyle suluyorum .Ama ne yazıkki yapraklarda sararma var ,eğer çok bozulursa sağlam dallarından çelik almayı düşünüyorum.Acaba yaprak gübresi kullansam sorunu çözermiyim bilmiyorum.
İnanın o teklifi samimi olarak yaptım .Keşke yakın olsaydınız kocaman bol çiçekli bir ceylanla kapınıza dayansaydım .değerli arkadaşım.
Yine çok güzeller sayın TUTA,
Benim sardunyalarda yaşadığı her türlü olumusuz gelişmelere rağmen eskisi kadar iştahlı olmasa da çiçek vermeye devam ediyor. Aşırı sıcak çiçekleri bir günde kurutuyor.
162326
162327
162328
162329
162330
"Maşallah, tüff tüff nazar değmesin" de denebilir sevgili TUTA.
Son eklediğiniz katmerli sardunya " Geranium Rosebud Sybil" denilen türde. Bu türden bende olanlardan ikisini malesef kaybettim, kalanlar (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=35184&catid=member&imageuser=31021) da sıcaklarla boğuşuyor. Farklı renk ve türlerine ise üretici firmanın Türkiye'ye sevkiyat yapmaması nedeniyle ulaşamadım.
Bu linkteki sardunyalar gibi... (http://search.thompson-morgan.com/search?w=rosebud+geraniums&asug=rosebud)
Siz güzel güzel derseniz ben devam ederim
162545
162546
162547
162548
162549
Geçen hafta sardunyalarım çok iyi durumdalardı,ama bu hafta rüzgar ve sıcaktan bunaldılar:(
RESİMLERİ KOYUYORUM
Yazıları yarın diğer forumlarda acele bekleyenler var İYİ GEÇELER
Devamlı yağmur yağdığından saksılarda gübre diye bir şey kalmamış
Hafiften bir gübre takviyesi ile bitkileri canlandırmak lazım
Mümkünse bilhassa öğle vakti güneşten almak veya üstünü örtmek iyi olaçak
Ayrıça bu günlerde topraği kurumadan su verilmemeli ve bitkiyi bu şekilde eski günlerine döndurmek imkanı olacak iyi günler
sakızlar ve mor yaseminler
Sardunya sardunya sardunya
Daha önceki sayfalarda resmi olan tohumdan yetiştirdiğim sardunyalardan 2-3 tanesi nihayet tomurcuk verdi Hangi renk açacaklarını merak ediyorumç. Bu arada kırmızı bir sardunyam var ve çelik almak istiyorum Sizce bu ay çelik almak için uygun mu yoksa beklemeli miyim?
Ben ekim ayı derim İstanbulda havalar çok sıçak 20 dereceye inmesini beklemek lazım
Sardunya sardunya sardunya
Adalet Yağcı
04-08-2010, 09:38
Çok güzeller maşallah, bu yaşta bunları başarabiliyorsanız 10 yıl sonra kitabını yazarsınız sardunyaların :)
Bunlar da benden.
164180
164181
Şeker gibi renkleri, hepsi çok güzel ellerinize sağlık.
Benim sardunyalar sıcak ve nemden baygın durumda. Çoğu bu sene çelikten yetiştiği için gelişme dönemlerinde baskına uğradılar sanki. Katmerli olanlar çok daha dayanıksız çıktı. İthal olmalarından kaynaklanıyor olmalı. 25 C°'lerde büyümeye alışmışlar. Fazla gelişemediler, ölmesinler ona da razıyım.
Arada tek tük açmaları sevindiriyor :)
164258
fatma sunay
05-08-2010, 20:24
164504
164505
164506
164507
164508
fatma sunay
05-08-2010, 20:27
164509
fatma sunay
05-08-2010, 20:35
164521
164522
164523
164524
Sardunyalar da bahçenizde çok güzel sevgili Fatma Sunay, kot pantolansa çok şirin olmuş. Emeğinize sağlık...
Sevgili acemifüsun, mesajını okumadan önce ben de şu bir ay bir geçse diye kara kara düşünmekteydim. Çiçekten vaz geçtim, bugün kavrulan var mı diye yaprak sayıyorum. Toprakları kuruyor ama su vermekten korkuyorum. Sanki havadaki nemden su alıyor gibiler. Su birazcık fazla gelse hemen kök çürümesi başlıyor.
Bu yazı atlatan sardunyalarımız gelecek yaza daha bir gelişmiş olarak hazırlıklı girecekler.
Sardunyalar da biz de ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız :)
SARDUNYALAR
Fatma hanımın sardunyaları gayet güzel herhalde haziran sonu yağan devamlı yağmurları almadı O 1 hafta devamlı yağan yağmurlar sardunyalarda kök çürüklüğü yaptı
Benim resimlediğim sardunyalar perişan Ançak 3-5 saksıyı içeri alabildim
Ayrıça şehrin içerisi çok nemli ve sıçak Evet Sayın Maki teşhisleriniz çok doğru
nem 98 -100 1 Haftadır çimenleri sulamıyoruz çünki nemden toprak kurumuyor
Ama nem seven bitkiler süper cam güzeller .begonviller orkideler inanılmaz güzel
Sabah erken bahçeye cıkılmıyor nem hava alamıyorsunuz sonra saat 10 bu sefer güneş yakıyor
Sardunyaları bana kalırsa ben öyle yapıyorum bedende siyahlaşma ve elle bakıldığında yumuşamışsa yapılacak hiçbirşey yok
Şimdi gayet az su .gölgeye almak ve yapraklardan gübrelemek
Evet Adana kahire İstanbul Adana oldu sıcaklardan korunmak şart Selamlar
Adalet Yağcı
06-08-2010, 14:04
Ben sardunyalarımı son on gündür her gün suladım, şimdilik çok iyiler, sadece aşırı sıcak olduğu için gübrelemeyi kestim.
164667
164668
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.