View Full Version : Sardunya (Pelargonium sp.)
Sayfalar :
1
2
3
4
[
5]
6
7
8
9
10
11
12
13
Sardunyaların, siz ne yaparsanız yapın canları nasıl isterse o şekilde yaşayıp, çiçek ve yaprak açtıklarını düşünüyorum. Arsız oldukları kadar asiler :) Bazen çok kızdırıyorlar beni ama onlarsız olmuyor:)
BenBen1967
26-08-2009, 00:59
Çiçek açıp döktükten sonra 10 gün kadar dinlendiklerini daha sonra çiçek açtıklarını fark ettim bu gün. Birde solan çiçeklerini kurumadan kopartınca daha çabuk çiçekleniyorlar.Suyuda kısınca hemen açıyorlar.
sevdanur01
27-08-2009, 09:56
selam. kardeşim önceki bahar sardunya almıştı bana, geldiginde çok güzeldi ama hormonlu oldugunu anladım, bir ay sonra suyunu çeker gibi, gerçek boyuta geldi, şimdi kötü durumda, bide toprak olarak torftaydı ben biraz toprak eklemiştim, ama malesef kötü hala
sonbaharda çeligini normal bahçe topragına ekicegim ve artık seradan çiçek alıcagım
sevgiler
Şu güzelliğe bakarmısınız arkadaşlar:)
100207
Sakızım bir karış boyuna bakmadan çiçek açtı. İkinci bir tomurcuk da sırada.
acemifüsun
29-08-2009, 13:26
Orkun bey maşallah sardunyalarınız harika, ne olur beni de unutmayın:)
Sevgili DefneD. sakızınız ne güzel açmış:)
Merhaba herkese. Hepinizin sardunyaları birbirinden güzel. Bende sardunyaları çok seviyorum. Ama bu aralar sakız sardunyamla başım dertte. Beyaz sinek oldu. Sinek ilacı yaptım ölsünler diye işe yaramadı. Şu an tüm yapraklarının arkası bembeyaz sinek olmuş durumda. Yıllardır sardunya yetişiriyorum hiç böyle birşey başıma gelmemişti. Sizlere sorum bu sinekler neden olur ve nasıl yok edebilirim? Çünkü öbür sardunyalarıma geçicek diye korkuyorum:(
Çok güzel çiçekler açtı bu sene sardunyam. Çiçekleri soldu asında daha önce fotoğraf çekmeye fırsatım olmadı.
Bugün hayatımıza giren cici kızlarımdan birisi arkadaşlar (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=30096&c=524). Bunu alana kadar anneme ne diller döktüğümü hayatta bilemezsiniz :( Eminönü çiçek pazarında yalvarıyorum kadına bak ölürsem pişman olursun arkamdan keşke olur deseydim diye ... O da diretiyor aklınca "olmam olmam..." Sen ölmene bak der gibi :p
Eh tamam sen bilirsin o zaman ben de internetten alırım deyince ordan alırsan daha pahalı alırsın sen şimdi dedi ve pes etti.
Bu da ötekisi (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=30097&c=524)
Sakız sardunyalarım..
İlk 3 rengi 1. fotoğrafta ki saksıda dikili.
Orkun Kırcı
14-09-2009, 17:40
Avludan birkaç haftasonu fotosu.
ağaçlarısev
22-09-2009, 14:17
Arkadaşlar sardunya bitkisi için saksı değişimi hangi ay yapılmalıdır?
Forumda edindiğim bilgilere göre dikili olan saksıdan 1 numara büyük olan saksı yeterlimidir?
Cevaplarınızı bekliyorum
Sevgili DefneD,
Kızların çiçekleriyle sevindirdi beni. Bayıldım beyazın çiçeğine. Çok teşekkürler canım arkadaşım.
104814
Bu minişimde boyuna bakmadan çiçek vermeye çalışıyor :)
104815
Yapraklarımıza yorum yapmayın, sarı, beyaz olabilir. Büyünce geçecek hepsi :))
Sardunyalar güneşi ve iyi drenajlı bir toprakta suyu çok seviyorlar. Bu başlıkta genellikle suyun zararları ve kök çürümesi üzerinde duruldu ama toprak karışımını doğru hazırlamak çok önemli. Dere kumunu muhakkak karışıma eklemek gerekiyor.
Beyaz gerçekten çok zarif bir sardunya. Sanki gül goncası gibi açıyor çiçekleri.
Diğer minişin rengi henüz anlaşılmıyor. Yaprak beklerken o çiçeğe hazırlanıyormuş. Azcık yaprağı var, büyüyünce fotosentez için yeni yaprakları olacak :) O zaman düşünürüm koparmayı.
Beyaz olan yaprakları kopar diyorsunuz ama daha sonra yeşile dönebiliyor beyaz yaprak da :) Sakızlarımda sonradan yeşeren beyaz yapraklarım oldu.
thomasina
28-09-2009, 20:41
Eğer yaprak çok büyük değilse sonradan yeşile dönebiliyor. Ben gördüm bunu gerçekten. Bir de yaprak sayısı fazlaysa rengi bozukları alıyorum ben, aksi halde yenilerini bekliyorum.
Görmemişin beyaz sardunyası olmuş, fotoğraflamak için başında beklemiş :)
105052
105054
Benim sardunyalar havaların serinlemesiyle atağa geçti sanki...
Bunlar da yukarıdaki minişin annesinin çiçekleri.
İkinci fotoğraftaki çiçek, dalların yaprakların arasından uzayıp, saksıdan sarkmış.
105132
105133
makicim, benim de bir tane top sardunyam haricinde (hani şu her çiçeği ayrı renk açan somon) diğerleri toparlanmaya başladı. Havanın serinlemesinin yanı sıra, sanırım ROA'da etkisini göstermeye başladı benimkilerde. Somon ilk baştaki kadar kötü değil ama diğerleri kadar toparlanamadı.
Bu sardunyala da benden olsun
105370
105371
105372
Neslihan11
01-10-2009, 14:34
sardunya bitkisini park bahçelere ne zaman dikebiliriz ???
Başbahcivan
03-10-2009, 19:32
burda öğrendiklerim çok işe yaradı teşkkürler :) çeliklediğm sardunyam filizler vermeye başladı ve kestiğim sardunyamda düzeldi gibi :)
Değerli arkadaşım budama yapmışsın güzel ama bazı arkadaşların dediği doğru ,geçmiş sararmış dal çiçek ve yaprakları bitki üzerinde durdurmak doğru değil bunları temizleyin, suyuna dikkat edin,yani kurudukça sulama yapın,her bir saksıya 1 veya 2 tane gazoz kapağı koyarsanız daha sağlıklı çiçekleriniz olacaktır.
Ya arka arkaya çok az da olsa yağan yağmurlar etkiledi ya da sardunyalarıma nazar değdi. Son iki üç gündür her gün sararan yaprakları ayıklıyorum. Gerçi çiçekte bir iki tane sararmış yaprak oluyor ama yine de yanlış veya eksik bir şey yapmış olabilir miyim dedim.
Ben mi abartıyorum bilemiyorum. Gelişmeleri mevsimden dolayı yavaşlamış olabilir. Genel bitki besini vermeye devam ediyorum. Yaprak sararmalarına karşı besin verdim.Suyuna dikkat ediyorum. Koyu pembe çift renkli sardunyamda umarım kök çürüğü yoktur. Minik minik zayıf yapraklar çıkarıyor.
Uzun zamandır bu başlığı ihmal ettim. Ama ilk fırsatta okumadığım sayfalara bakacağım.
Bu arada hoşunuza gidecek bir-iki fotoğraf koymak istedim.
106770
Miniş sardunyalarım boylarına bakmadan çiçek açmaya devam ediyor...
Defne'cim bu da pembe kızın :)
108168
108169
Beyazım bir başka gerçekten. Minicik ama onyüzbin tomurcuk var üzerinde :)
108170
Bu da benim yolda bulup evlat edindiğim sardunyam bana böyle teşekkür etti:D
kızılmavi
16-10-2009, 21:26
Bütün çiçekseverlere merhaba siteye yeni üyeyim. Benimde sardunyalarım var sizinkiler kadar güzel olmasalarda onları çok seviyorum yalnız bol bol yaprak veren ancak birtürlü açmayan sardunyalarım için ne yapabilirim? Yardımlarınız için teşekkürler.Sevgiler!!!
Sevgili kızılmavi, hoşgeldiniz.
Sardunyalarınıza kontrollü su verin. Parmağınızla toprağı kontrol edin, eğer ıslaksa sulamayın. Kuruyan yaprakları kopartın. Yarım gün güneş severler. Arada çiçekcoşturan sıvı gübrelerden verin.
Bunlar benim saksıda yetişen sardunyalarımdaki tecrübelerim, sonuçları olumlu. Daha usta arkadaşlarımız da katkıda bulunacaklardır.:)
Arkadaşlar, balkonunuzda sardunyaları kışın da tutabilirsiniz ama biraz korumanız gerekir.
Peyzaj bölümünde Bahçede pratik yöntemler adı altında bir bölüm var. Ara sıra o bölüme bakın. Saksıların nasıl korunmaya alınması konusunda fikir edinebilirsiniz.
Sevgili DefneD,
Bu kadife kırmızımız :)
Top sardunyanın ardından pek dağınık gelse de yapraklarından büyük çiçekleri var...
108426
kızılmavi
18-10-2009, 15:58
Bizim buralarda havalar soğumaya başladı sardunyalarım hala çiçekli ama korkuyorum üşüyecekler diye.Dondan nasıl koruyabilirim onları içerimi almalıyım yoksa birazdaha kalsınlarmı balkonda nedersiniz?
Balkonda biraz daha kalabilirler. Henüz havalar çok soğumadı. Benimkiler balkonda. Kasım sonlarına kadar kalabilirler diye düşünüyorum. Geçen sene tüm kışı kapalı garajda ayda bir defa sulayarak geçirmelerini sağladım. Bu sene harikalardı. Yine aynısını yapacağım.
Hem daha pastırma sıcakları olacak. Bekleyin biraz.:)
kızılmavi
18-10-2009, 20:14
Sn Uzman16, geçen sene kapalı garajda ışık almadan mı kaldılar yanii?
Yarı kapalı. :)
Garajın kapısını hiç kapatmıyoruz hep açık. Karanlık değil.
Üç tarafı kapalı. Dolayısıyla rüzgar almıyor.
Kuytu bir yere koyup sulamayı yok denecek kadar azaltırsanız uykuya dalıyor baharla birlikte tekrar gelişmeye başlıyorlar.
Bu başlığın ilk mesajına gözatın. Oraya bir derleme yazısı ekli. İşinize yarayacaktır.
Bizim burada kış iklimi malum, ılıman. Kışın sardunyaları balkonda güneşe nazır ama fazla rüzgar almayacakları şekilde yerleştiriyorum.
Kış süresince sulamayı, deyim yerinde ise kırk yılın başı yapıyorum. Yağmur üzerlerine yağmasa bile, yarattığı nem etkili oluyor. Ben içerde üşürken arsızlar balkonda çiçek açıyorlar.
Şubat sonu Mart başı gibi budanıp, toprak değişimi/ilavesi de yapıldımı, değmeyin keyiflerine.:)
Bu da benim güzel sardunyalarımdan biri.
Genelde fotoğrafları bahçeme yüklüyorum ama bu o kadar güzel geldi ki gözüme siz sardunya sevenlerle paylaşmasam olmaz diye düşündüm.
108915
Sevgili DefneD,
Açmayan sardunyan, yaprakları muma benzeyen mi? Yaprağı muma benzeyen dışındaki sakızlarım açtı. Kalın ve kokusuz yapraklı iki saksı sardunyam gelişiyor ama çiçek oluşumu hala yok. İlginç bir tür. Birinin rengi lila, diğerini hiç bilmiyorum.
Fosfatı yüksek gübre mi versem?
Hayır makicim, dediğin sakız değil tomurcuk veren. Kırmızı top sardunyam tomurcuk verdi.
Sakızlarımın hepsi çiçeksiz. Yaprağı mum gibi olan ise mum gibi duruyor. Kendini sadece yaprak açmaya adadı. Mevsimin değişmesi ile daha az güneş görür oldular. Belki de ondan çiçek açmıyorlar.
günebakan
23-10-2009, 12:37
Sanırım sizin gönderdiğiniz Orkun bey o ve diğerleri de bunlar :)
109235
109236
Sevgili Orkun Kırcı, benim sardunyam için mi dedin? ;)
109291
Orkun Kırcı
23-10-2009, 19:39
Sevgili Günebakanın çiçekleri için demiştim Güler abla. Seninkilere diycek söz yok valla:) Sizinkiler serpilmekten öte bir durumdalar.. Emeklerinize sağlık.
Kumpinarı
25-10-2009, 19:30
bakalım beğenecek misiniz
Orkun Kırcı
25-10-2009, 20:53
Çiçekler yaz sıcaklarından sonra yavaş yavaş kendilerine gelmeye başladılar.
_kardelen_
26-10-2009, 09:01
Çiçekler yaz sıcaklarından sonra yavaş yavaş kendilerine gelmeye başladılar.
İki renkli olan doğal rengi mi yoksa aşılama mı, menekşelerde aşılama ile renkli elde edildiğini okudum. Sardunyalarda da yapılabiliyor mu?
lale lale
26-10-2009, 09:22
Sizin sardunyanız neden açmıyor anlayamadım, az mı güneş alıyor yoksa. Benim sevgili braveeragon' un çiçeği boyundaki pembe sardunyamda çiçek sapı dolu ve hiç eksik olmuyor.
aksine çok güneş alıyor. yeni geldi bana. 2-3 haftalık sanırım. bi arkadaş bahçesinden dikip getirmiş. yaprak çıkarmaya başladı. çiçekte açar inşallah yakında. erken mi çiçek açması için acaba
Çiçeği hem büyük hem de güzel olan bu sardunyamı çok seviyorum.
111802
Orkun Kırcı
27-10-2009, 17:39
İki renkli olan doğal rengi mi yoksa aşılama mı, menekşelerde aşılama ile renkli elde edildiğini okudum. Sardunyalarda da yapılabiliyor mu?
Aşılama hakkında herhangi bir bilgim yok. Bu çiçeğimin türü böyle. Aslında yaygın bir renk.
Güler Hanım, muhteşem bir sardunya bu, gül gibi. Paylaştığınız için teşekkürler...
Merak ettim, bu sardunyanız kaç yaşında ?
Bu sakız sardunya üç veya dört yaşında.
Hakikaten çiçekleri çok büyük, iki avcumu açtığımda çiçeğini sığdıramıyorum.
Sanıyorum yaşından dolayı iri açıyor. Ama daha evvel de yazdığım gibi ben her sene çiçek saksı topraklarını değiştiriyorum ya bunun kökü de öyle pek çok dal budak salmış gibi de değildi.
Beni mutlu ediyor ya, o da yeter bana.
günebakan
28-10-2009, 10:24
Bu da güzeller güzeli kırmızı rengi koyu çıkmış ama daha canlı bir kırmızı çiçek yaprakları az ama sürekli açıyor:)
111879
Başbahcivan
28-10-2009, 19:45
Çiçekler yaz sıcaklarından sonra yavaş yavaş kendilerine gelmeye başladılar.
Sayın Orkun bey sizin resimlerin birinde sanki sardunyanın yapraklarında küçük beyaz beyaz lekeler gördüm bunlara dikkat ettinizmi?
Orkun Kırcı
28-10-2009, 21:47
Sayın Başbahçıvan evet lekeler var ancak yaprağın üzerine yapışmış toz parçaları onlar. O çiçeğimin hemen üstünde güvercinlerimin kümesi var. Oradan düşenler tozlar yağmurla birlikte iyice yapışmışlar:) Uyarınız için teşekkür ederim.
Bunlarda benim sardunyalarım.
Bunlar da sakızlarım ve göz bebeğim olan ceylanım.
Daha çok küçücük.:) En son fotoğrafdakidaha çiçeklenmedi.
113166
113167
113168
113169
srkn_demirbilek
10-11-2009, 20:39
selam
Yaklaşık 3 hafta önce elime 40 çelik sardunya geçti 1 hafta suda kaldıktan sonra kötü yapraklarını temizleyerek balkonumun önündeki bahçeye duvarın 10 cm önünden ikişer karış arayla diktim ve topraklarını sıktım bulundukları yer fazla güneş almayan bir yer. fakat çelikler uzun. yaklaşık 30 cm kadar. yerleri biraz kafama takıldı. verimli olurlarmı.
şimdiden cevaplarınız için teşekkürler.
İş yerimde ilk yazım.Çok güneş alan bir yer olduğu için tercihimi sardunyadan yana kullandım.Gübreleme,toprak,su konusunda sizlerden çok bilgi aldım.Ama yinede çok güzel olmadılar.Fotoğraflar sonbaharda çekildiği için daha cılız görünüyorlar ama hiçbir zaman Güler Hanımınkiler gibi olmadı:(
Nejla K.
14-11-2009, 22:10
Kayınvalidemin sardunyasının büyüklüğü beni hayrete düşürdü, her şartta 4 mevsim açması da ayrı bir şaşırtıcı yan...
lenavita
15-11-2009, 17:35
nekadar güzel nejla hanım, bende şu an şok oldum maşallah, hiç bukadar güzelini görmedim.
galiba saksı küçük oldugunda ve budanınca coşuyor, tamamiyle kavrıyorlar
kendilerini iyi hissediyorlar, yerleride degişmedimi tam oluyor.
Orkun Kırcı
18-11-2009, 13:04
Kayınvalidemin sardunyasının büyüklüğü beni hayrete düşürdü, her şartta 4 mevsim açması da ayrı bir şaşırtıcı yan...
Bu renge has genetik bir özellik olsa gerek:D Bendeki aynı renkte bu şekilde azman gibi oluyor. Yer sorunumdan dolayı zamanlı zamansız budama yapmak zorunda kalıyorum.:dilli:
Uzun süredir beklediğim sardunyaların 16 saksısı geldi. Gönül Hanım'ım saksı harcı perlit ve yanılmıyorsam torftan oluşuyor. Yumuşak , havalı bir karışım. Henüz çok küçük olmalarına rağmen çiçek ve tomurcuk var üzerlerinde. Mevcut saksıların 6 ay kadar yeterli olacağını söyledi. Mart ayında yeni saksılara aktarılacaklar :)
114655
Baharı bu görüntülerle karşılamayı umuyorum :)
114656
Güler Hanım'cım çok teşekkür ediyorum.
Ceylan nerdeyse büyük bir saksıyı doldurdu :)
Sakız çeliklerini bir gün oksijenli suda beklettikten sonra, bir kısmını bahçe topraklı karışımda kalanını ise cocopeat+perlit karışımında köklendirmeyi deneyeceğim. Onları kaybetmek istemiyorum...
114728
114729
agaclar.net logoları en güzel süprizdi benim için :)
Bengisan
21-11-2009, 13:05
Bunlarda yazın balkonumuzda çektiğim ,fakat göndermenin bir türlü kısmet olamadığı kareler:)
Bengisan
21-11-2009, 13:07
Bunlarda devamı olan kareler...
çok teşekkür ederim şimdi başka bir kök sardunya eksem yetişirmi
Ben bir aydır edindiğim her renk sardunyadan diktim. (Yaza hazırlık)
Beş kökün hepsi tuttu, yeni yapraklar verdi. Şimdi ise bir hafta önce dört kök ektiğim sardunyanın tutmasını bekliyorum.
Benim sardunyalarım kapalı balkonda. Yalnız çok sulama ve nemli ortam yaprak kenarlarını kuruttu, buna dikkat.
Tecrübeli arkadaşlar daha iyi bilir.
Sevgi Durul
30-11-2009, 11:34
115713Halen balkonda duran ve açmaya devam eden pembe sardunyam.
günebakan
10-12-2009, 21:22
Buda benim pembişim daha yeni açmaya çalışıyor:) Ama rengi çok tatlı.
117278
Havaların soğumaya başlayıp kış mevsiminin varlığını yeni yeni hissettirmeye başladığı bugünlerde sardunyalarımı korunaklı yere almadan son kez fotoğraflamak istedim. Bu sabah kalkınca birkaç fotoğraf çektim.
117817
Yarın kışlık mekanlarına transfer olacaklar.
117816
4 büyük saksı sakız ve 2 normal sardunya kışın ayda bir defa sulanıp mart sonuna kadar dinlenecekler.
Nisan gibi budanacak ve balkona geri gelecekler.
Bir süre önce Büyükşehir belediyesi tarafından ekimi yapılan sardunyalardan deneme amaçlı iki çelik almıştım. Aldığım çelikleri köklenmeleri için suda bekletirken, forumda yazılanlar nedeniyle vazgeçerek direk toprağa, küçük bir saksıya ektim. Alt yapraklarından birkaçını aldım. Çeliği aldığımda bir tanesinin üzerinde tomurcuk vardı. Forumda köklenmenin hızlanması için bu tomurcukların kesilmesi gerektiği yazıyor. Ancak ben tomurcuklara acıdığımdan kesmedim. Var olan tomurcuk geliştiği gibi alttan yeni bir tomurcuk taha çıktı. Diğerinde ise tomurcuk oluştu. Veya varlardı, gelişimle görünmeye başladılar.
İlk fotoğrafta alt kısımda oluşan tomurcuğu, ikinci fotoğrafta gelişmiş tomurcuk ve alt kısımda yeni çıkan tomurcuğu görebilirsiniz.
Orkun Kırcı
28-12-2009, 20:41
Sen yinede o tomurcukları kes arkadaşım:)
Sayın Bengisan,
Fotoğrafını eklediğiniz sardunyalardan özellikle 3661 nolu mesajda son fotoğraftaki sardunyadan tohum alabildiniz mi? Almış iseniz göndermeniz mümkün olur mu? Gönderebileceğinizi belirtmeniz halinde adresimi özelinize yazarım.
Ben 15 gün kadar önce Eskişehir'de belediyenin ektiği bodur sardunyalardan iki çelik almıştım. Bu başlık son sayfada fotoğraflarını görebilirsiniz. Çelikler dışında tohumda vardı ve 5-6 tohum keseciğinden almıştım. Tohumları bir kaç gün kuruttuktan sonra bir kısmını çelikleri diktiğim saksılara, bir kısmını ise ayrı bir kaba (kapaklı mika çikolata kutusu, kapağı kapatınca sera etkisi oluyor) ekmiştim. Saksılardan ve çikolata kutusunda bulunan tohumlardan birer adet olmak üzere ikisi çimlendi. Şu anda diğerlerini bekliyorum.
Selamlarımla...
Nurdan hanım,
İşyerinizde bulunan sardunyanın üzerinde tohum var mı, dikkatinizi çekti mi? Eğer varsa tohumlarından alarak ekebilirsinizde. Benim kısa bir süre önce ektiğim tohumlardan şu anda iki tanesi çimlendi. Sanırım diğerleri de çimlenir. Tabi bu tohumlardan bulursanız bana da göndermenizi rica ediyorum.
Tohum görüntüleri bu başlıkta 20. sayfa 596 nolu mesajda var.
Selamlarımla...
Ayrıca bu başlık altında yazan tüm arkadaşların, yeni yılını sevdikleriyle birlikte sağlık, mutluluk ve esenlikler getirmesi dileğiyle kutluyorum.
Sayın *kevser*,
Teşekkürler, mevsim açısından olup olmayacağını bilmiyordum ama deneme amaçlı olarak ekmiştim tohumları. Şu anda sabahleyin üçüncününde çimlendiğini gördüm. Henüz fotoğraflayamadım. Belki biraz daha çoğalınca eklerim.
Top sardunya ve ceylanlarda tohum oluyor ama sakızda hiç tohum görmedim ben. Tohum var mı:confused:
Bengisan
31-12-2009, 09:46
Sayın Bengisan,
Fotoğrafını eklediğiniz sardunyalardan özellikle 3661 nolu mesajda son fotoğraftaki sardunyadan tohum alabildiniz mi? Almış iseniz göndermeniz mümkün olur mu? Gönderebileceğinizi belirtmeniz halinde adresimi özelinize yazarım.
Ben 15 gün kadar önce Eskişehir'de belediyenin ektiği bodur sardunyalardan iki çelik almıştım. Bu başlık son sayfada fotoğraflarını görebilirsiniz. Çelikler dışında tohumda vardı ve 5-6 tohum keseciğinden almıştım. Tohumları bir kaç gün kuruttuktan sonra bir kısmını çelikleri diktiğim saksılara, bir kısmını ise ayrı bir kaba (kapaklı mika çikolata kutusu, kapağı kapatınca sera etkisi oluyor) ekmiştim. Saksılardan ve çikolata kutusunda bulunan tohumlardan birer adet olmak üzere ikisi çimlendi. Şu anda diğerlerini bekliyorum.
Selamlarımla...
Sayın skaraca malesef alamadım ,ilginç bir şekilde çiçek veriyor ve sonrada aniden döküp diğer çiçeklere yöneliyor bende çok istedim tohumunu almak ama malesef olmadı ama diğer gördüğünüz kırmızı ve beyazların tohumları mevcut sevgiler saygılar...
Bu arada bütün arkadaşların ve dostların yeni yılını mutlu ve mesut geçirmesini temenni ediyorum...
çiğdem86
31-12-2009, 09:56
herkese merhaba
ben sardunyamın bir tanesini güneş alan penceremin önüne koydum fakat ev kaloriferli sıcaklığın herhangi bir zararı olurmu.?
herkese merhaba
ben sardunyamın bir tanesini güneş alan penceremin önüne koydum fakat ev kaloriferli sıcaklığın herhangi bir zararı olurmu.?
Sayın Çiğdem,
Kış sezonuna girmeden dikip köklendirip, arka arkaya yapraklar aldığım sardunyalardan birkaçını fazla sulama, kalorifer yüzünden yapraklarda devamlı kuruma ile birkaçı çürüdü.
Ama kapalı balkon ve hava alınan ortamdakiler çok sağlıklı maşallah. Üstelik odunsu yapraksız dikilenler bile çok sağlıklı. Tabi 1 yaşındaki kızımın artık verilmeyen (1 yaştan sonra verilmiyor) demir damlaları da etkilidir sanırım.:)
Açtı açacak derken sonunda bugün ilk çiçeğini gördüm sarı sardunyamın:)
Yaprakları şekil olarak asma yaprağını andırıyor. Diğer bodur sardunyalardan farkının bu olduğunu sanıyorum.
120307
120308
günebakan
02-01-2010, 20:58
Arkadaşlar Başbahçıvanın Balıkesir Sındırgıda kurduğu serasının gazetede çıkan haberini sizlerle paylaşmak istedim. Sardunyalarla ilgili olduğu için buraya ekledim:)
120356
lenavita
04-01-2010, 15:16
selam arkadaşlar, benim mini sardunyam içeride, ben önceki yıl torf içinde hormonluymuş gibi gözüken sardunya almıştım ve bir süre sonra çekti ve solmayada başladı sinirlendim
bahçeye gidip kum karışımı toprak ama güneş degdigi için üsten aldım topragı ve ektim
canım benim şimdi keyfi yerinde, saksı altınada bi taş koydum hava alsın, sevgilerle
hoşçakalın.
mer.cann
05-01-2010, 14:21
Sardunyaların eklem yerinden kırıp suya koyarsanız çimlenir,sonra da toprağa dikersenir tutar.Dayanıklıdır soğuğa.
Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerde seyretmesi, en çok sardunyalarıma yaradı.
Sevgili DefneD'den gelen kızlarım :)
121741
121742
121743
121744
Avrupa Çiçekcilikten aldığım, çelikten yetiştirilen 3 aylık sardunyalarımın üzeri tomurcuk dolu. Merakla çiçeklerini beklediğim sardunyaların, sarıdan sonra en önde gideni:)
121745
Geçen yıl almış olduğum sakız sardunyalarım Ankara'da henüz pek fazla don yaşanmamış olması nedeniyle önceki güne kadar evimizin kuytuda kalan bir penceresinin önünde dışarıda yaşadılar. Bundan sonra donarlarsa korkusuyla sonunda içeri aldım onları ancak gövdeleri kökten itibaren ağaçlaşmış gibi, dallara doğru daha yeşiller.
Şimdi ben bir süre bu şekilde evde muhafaza edip baharda yeşil dallardan çelik alarak mı devam etirmeliyim sakız sardunalarımı....yoksa bu halleriyle toprak takviyesi yaparak mı devam etmeliyim? Hangisi sardunyalarımın daha uzun ömürlü ve sağlıklı olmalarını sağlar acaba?
Sevgi Durul
14-01-2010, 21:16
Ben bu kış sardunyalarımı içeri almadım. Forumdan öğrendiklerim doğrultusunda sulamadıktan sonra rahatlıkla balkonda durabiliyorlar. Bazıları çiçek açmaya devam ediyor. Ve yaz aylarına göre daha sağlıklı olduklarını gözlemliyorum. Fotoğraflar içeride çekildi, sonra hemen yerlerine gittiler.
Şimdi ben bir süre bu şekilde evde muhafaza edip baharda yeşil dallardan çelik alarak mı devam etirmeliyim sakız sardunalarımı....yoksa bu halleriyle toprak takviyesi yaparak mı devam etmeliyim? Hangisi sardunyalarımın daha uzun ömürlü ve sağlıklı olmalarını sağlar acaba?
Şimdi çelik almak için uygun bir zamandeğil. Baharda çiçeklerinizi dışarı çıkardığınız zaman toprak ve besin takviyesi yaparsınız. Dışarda daha gelişip serpilirler. Ayrıca yedeklemek için çelikte alırsınız:)
Başbahcivan
15-01-2010, 19:06
Ben bu kış sardunyalarımı içeri almadım. Forumdan öğrendiklerim doğrultusunda sulamadıktan sonra rahatlıkla balkonda durabiliyorlar. Bazıları çiçek açmaya devam ediyor. Ve yaz aylarına göre daha sağlıklı olduklarını gözlemliyorum. Fotoğraflar içeride çekildi, sonra hemen yerlerine gittiler.
Arkadaşım senin sardunyalar yaprakları dökülmüş çıplak kalmış onları acımadan budamalısın budama yaptığın dallarıda 7 - 8 cm uzunlukta parçalara kes ve hemen nemli bir toprağa ek ılık yerde tutmalısın çabucak köklenir çıplak uzun dal sardunyada bırakma.
Benim sardunyalar, Adana'da , batıya bakan bir balkonda,aralıksız yağan yağmurla bol bol sulanarak tomurcuklar verip, birer birer açıyorlar.
Avrupa Çiçekçilikten yeni köklenmiş çelik olarak geldikleri için her açan sardunya sürpriz oluyor :)
Geride şimdilik 12 saksı çiçeğini görmediğim sardunya var. Onlar da tomurcuklu. 1 hafta , 10 güne kadar çiçeklerini göstereceklerini umuyorum.
122680
122681
122682
122683
zeynep25
29-01-2010, 09:25
Herkese Merhaba,
Siteyi yeni buldum..Şu anda yeni taşındığım apartman dairesinde çok kısıtlı olan koşullarımda çiçekleri nasıl yaşatabiliirmin cevabını bulmaya çalışıyorum..
Öncelikle sizin sardunyalarınıza bakımınızın, özen ve sevginizin önünde şapkamı çıkartıyorum..
Sizlere danışıyorum.. Şartlarım şöyle: İstanbul, 13. kat küçük bir daire, sadece 2 adet fransız balkon önünde kutu saksılarım olabilir.. Bir de çok küçük mutfak balkonum var..
Mevcutta taşıyabildiğim ise, 1 adet ıtır saksım, 1 tane kırmızı sardunyam, (bu karda kutularla korudum)dış mekan olarak..Ev kuzey batı cephesi ve 13. kat olduğundan iyi rüzgar alıyor. sabahları bir süre doğu güneşi de geliyor..
Bu şartlara en uygun sardunyadır gibi geldi, ne dersiniz? Ancak benim çok soğukta tüm kutuları (toplamda 3 mt yapar) içeri alacak yerim yok..Çok sayılı olan karlı günlerde poşetler, karton kutularla korurum gibi düşündüm..(Balkonu kapatırsam bu da çözüm olacak ama seneye)
Ne dersiniz bu şartlarda sardunya için? Başka tavsiyeniz var mıdır?
Mevcut tek renk sardunyamı çeşitlendirmek istiyorum.. Belki bu konuda da sizlerden destek alabilirim..Tohum için bu ay uygunmuş sanırım.. Tavsiye ve önerilerinizi bekliyorum..
Bu arada ben de ıtırımı isteyenler için paylaşabilirim. (Nasıl olacağını söylerseniz)Bu anneannemden kalma bir çiçek ve çok seviyorum..Biraz eski zaman çiçeği..Eskiden herkeste varmış..Yaprakları çok güzel kokuyor.. Baharda narin küçük eflatun çiçekleri oluyor..Bu yaprakları şerbetli tatlılara şerbete vs atarak güzel aroma elde edebilirsiniz... Taşınmadan önceki evimde kedimin kumunun yanındaydı saksı, sanırım kumu temiz tutmanın yanı sıra yanında kokulu bir saksı bulundurmak da işe yarıyordu..Kedisi olanlar için..
Herkese selamlar...
Kış ortasında açmaya devam eden güzellerim.
Güneş yüzünü gösterince balkonda, diğer zamanlarda ise salonda yemek masamın üzerinde yaşamlarını sürdüyorlar. 26 saksı neredeyse her gün içeri dışarı taşınıyor. Yeni çeliklendikleri için soğuktan korumak gerektiğini düşünüyorum.
Ebruli somon - yavruağzı bodur sardunyam
123586
123594
Çingenem
123587
123588
Avrupa Çiçekcilik Kipa'ya sardunya vermeye başlamış. İlgilenenlere duruyurlur :)
Maşallah sevgili Maki01 ,sardunyalarınız hem çok bakımlı hemde ne güzel açmışlar kış günü..Özellikle somon olan çok zarif.Emeğinize sağlık..
Benim sardunyalarım aralık ayı ortalarına kadar çiçekte kaldılar .Çiçeklenmeleri durduğu günden beri çıldırmışcasına büyümeye başladılar .Pembe sardunyamın bir saksısı komşuların hışmına uğrayıp tamamen kök kalacak şekilde kırılmak suretiyle yeniden fışkırdı ki onunla yazın baş edemeyecek gibiyim:)
Mine Hanım ın oksijenli su tarifi zannederim sardunyalarıma çok iyi geldi..
Zafer İnandıklı
31-01-2010, 20:49
Bu olay geçtiğimiz yaz meydana geldi, görenlerin bir hayli ilgisini çekmişti.
İlgi çekmeyecek gibi değil sayın Zafer İnandıklı.
Bende de bir benzeri var. Bir çiçek bordo açarken, diğeri pembe açıyor.
salim ünlü
31-01-2010, 23:26
Sn zeynep 25, bence siz o çiçekleri hemen içeri alın.Anneannenizden kaldıgına göre sizin için çok değerli olmalı, buna değer *******.Dondan etkilenirler. Balkonda,gölge seven ortanca deneyebilirsiniz .hem içeri alma durumu olmaz .Soguktan etkilenmez. SARDUNYA kısmen daha cok güneş isteyen bir bitki.yinede yazın olur tabi ancak çiçek verimi düşer.tohum için bu ay uygun evet.YENİ EVİNİZDE BOL ÇİÇEKLİ GÜNLER...
123811
Fotoğraftaki Ceylan Sardunyam geçen haftaki soğuklardan etkilendi.
Yaprakları dondu. Bende derin bir budama yaparak odunsu dalları kalana kadar
tüm yaprak ve dallarını kestim. 20+20+20 gübre verip merakla baharı beklemeye başladım.
kumyaka2010
04-02-2010, 10:31
sayın arkadaşlar !
Benim saksıda yetiştirip ,yere diktigim sakız sardunyam kayboldu .Bu rengi uzun zamanda elde etmiştim .Yeniden edinmek istiyorum yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkur ederim . Selamlar.
yaylaboztaş
06-02-2010, 20:06
Kış soğuğunda bile çelimsiz açan sardunyamda, aynı çiçek üzerinde iki
farklı renk görmek beni çok sevindirdi, iyi bir fotoğraf alamadım ama
yine de onu görüp nazlamanızı istedim, emeciği boşa gitmesin.
Saygılar124351
kumyaka2010
06-02-2010, 20:46
Sayın Yaylaboztaş !
Sardunyalarınızı resimde gordugum kadarıyla ,çok yaşlanmış . Onları baharda goz altından kesip Koklendirme veya sigara kulune batırıp yeniden dikiniz .
Vbs den aldıgım bir katologta , sardunyalar eylul ayında en iyi koklenme yaptıgını yazmıştı . Bahardada olur tahmin ediyorum . Normalde hersene sardunyaları yeniden dikmek lazım . Selamlar .
Ceylanım da açtı sonunda :)
Teşekürler Güler Hanım'cım, bu güzel ceylanla tanışmamı sağladığınız için...
124386
kumyaka2010
08-02-2010, 16:28
Sayın Sevim .K !
Sizde ceylandan başka sardunya yokmu ? Ceylanları içeri degilde serin bir balkona alsanız daha iyi olur sanırım . Burada bir fabrikanın bahcivanı kışın butun sardunyaları bir soguk odaya topluyorum . Çok az su veriyorum ,yazın dışarıda topraga dikiyorum demişti .
Vbs nin kitabında kupeliler temmuz veya agustos , sardunyalar agustos eylul en iyi çelik alma zamanı diye belirtiyor . Bilginize sunulur . Selamlar.
Adalet Yağcı
08-02-2010, 17:35
Sevim hanım, hangisini içeri alayım, 12 büyük uzun saksı, her birinde en az üç kök var.
Siz kapalı bir balkonunuz varsa oraya alın sardunyanızı, iç mekanı sevmiyorlar pek, yapraklarını dökebilir.
Sayın Sevim .K !
Sizde ceylandan başka sardunya yokmu ? Ceylanları içeri degilde serin bir balkona alsanız daha iyi olur sanırım .
Sayın Kumyaka2010; ceylanım sadece bir taneydi. Sakız sardunya diktiğim bir saksının köşesine çeliklemiştim. Ev kaloriferli serin yer diye bir yerim yok evde. Sıcağı sevmemiş bozuldu. Kapalı balkonum yok. Balkonumda sarıp sarmaladığım dört uzun; 6 yuvarlak saksı yirmi beş otuz kök top sardunyam vardı. Bulabildiğim tüm renklerden yetiştirmiştim. Onlar maalesef dondular. Kısacası ne yaptıysam koruyamadım bazı çiçeklerimi.
Adalet Hanımcım bu saatten sonra yapabileceğim bir şey yok. Tohum alabildiğim bazı sardunyalarımın tohumları vardı elimde bir parça kalmış. Onları ektim. Seralardan, çiçek satan yerlerden, ahpaptan dosttan kayıpları telafi edeceğiz artık yapabileceğim bir şey yok.
Sûz-i Dilârâ
10-02-2010, 17:48
Pek küçük pek de hevesli, Şubat'ın ortasında açıverdi.;)
Merhaba çiçek dostları,
Yeni bir üye olarak bu konu ile başlamaya karar verdim ve son aylarda yazılanları okudum. birçok değerli bilgi öğrendim. Hepinizin emeğine sağlık.
Yetişkin bir sardunyam ve tohumdan yetiştirdiğim ancak henüz çiçekleriyle tanışamadığım 6-7 küçük sardunyam var. Yakında fotoğraflarını da eklerim.
İstanbul'daki evimde biri açık biri de camekanlı olan balkonumda bunlara, diğer çiçeklerimle beraber bakıyorum. Kar yağışına kadar sarunyalarım açık balkonda duruyor. Kar yağışı başladığında sadece geceleri kapalı balkona taşıyor, gündüzleri tekrar açığa alıyorum. Geçen sene soğukta (donmadan) kalan sardunyalarımın normalde yeşil olan yaprakları baharda çok hoş bir kırmızı renk aldılar. Uzaktan baktıldığında yaprak ve çiçekleri ayırt edilemiyordu.
Forum yazılarınızdan anladığım kadarıyla yetişkin sardunyamın da gençleştirilmeye ihtiyacı var. Bunun için sardunyaların ve tabi diğer çiçeklerin de durağan olduğu bu mevsimin bitmesini sabırsızlıkla bekliyorum. Böylece çeliklerini çoğaltacağım.
Verdiğiniz değerli bilgiler için hepinize teşekkür ederim.
Merhabalar,
İstanbul diğer şehirlere göre ılıman geçiyor. Bu kış Mecidiyeköy'deki balkonum ancak -3 dereceyi gördü. Sardunya buna dayandı. Bütün kış hep çiçek açabiliyor. Yazın ise çiçekten gövdesi görünmüyor. Yaprakları ise oldukça küçük.
125829
Selamlar,
Benim 3 tane anneannemden yadigâr sardunyam var. 1 tanesi sakız sardunyası diğerleri normal sardunyaymış, anneannem öyle diyor. 1 tanesi şu anda çiçekli. Ama diğer ikisinde sanki çiçek açacakmış gibi ufak yumrular var. Ben onların tohum olup olmadığı konusunda kararsız kaldım. Onları kopartıp yeni bir saksıya mı dikmeliyim. Bu mevsimde tohum vermesi normal mi ? Yoksa onlar da çiçek mi ?? Antalya bugünlerde tam da sardunyaların isteyebileceği sıcaklıkta günler geçiriyor. Eğer çiçek tomurcukları ise boşuna kopartmak istemem :( Pil olmadığı için resimlerini çekemedim. En geç pazara kadar resimlerini yükleyerek yardımlarınızı rica edeceğim. Onlar için geç kalmak istemiyorum :(
Sevgi Durul
18-02-2010, 19:03
Yaprakları donduğu için budadığım sardunyalar yeni, minik yapraklar veriyor.
Selamlar,
Benim 3 tane anneannemden yadigâr sardunyam var. 1 tanesi sakız sardunyası diğerleri normal sardunyaymış, anneannem öyle diyor. 1 tanesi şu anda çiçekli. Ama diğer ikisinde sanki çiçek açacakmış gibi ufak yumrular var. Ben onların tohum olup olmadığı konusunda kararsız kaldım. Onları kopartıp yeni bir saksıya mı dikmeliyim. Bu mevsimde tohum vermesi normal mi ? Yoksa onlar da çiçek mi ?? Antalya bugünlerde tam da sardunyaların isteyebileceği sıcaklıkta günler geçiriyor. Eğer çiçek tomurcukları ise boşuna kopartmak istemem :( Pil olmadığı için resimlerini çekemedim. En geç pazara kadar resimlerini yükleyerek yardımlarınızı rica edeceğim. Onlar için geç kalmak istemiyorum :(
cerencim onlar çiçek açacak tomurcuklardır çiçek açmadan tohum olmaz sakın kopartma
Hatice hanımcım, cevabınız için çok teşekkür ederim. Kızlarım kazaya kurban gidecekti; sayenizde kurtuldular.
Çiçeklendiklerinde resimlerini yükleyeceğim; görmenizi istiyorum ;)
Bu arada tohum verdiklerini nasıl anlarım ?? Gülmeyin ama neye benziyor :D İlk kez çiçeklerle ilgileniyorum; bilmiyorum inanın :(
Bol çiçekli günler & Sevgiler
Hatice hanımcım, cevabınız için çok teşekkür ederim. Kızlarım kazaya kurban gidecekti; sayenizde kurtuldular.
Çiçeklendiklerinde resimlerini yükleyeceğim; görmenizi istiyorum ;)
Bu arada tohum verdiklerini nasıl anlarım ?? Gülmeyin ama neye benziyor :D İlk kez çiçeklerle ilgileniyorum; bilmiyorum inanın :(
Bol çiçekli günler & Sevgiler
tatlım çiçeklerini açtıktan sonra koparmazsan eğer taçyapraklar kurur altında yeşil minik tomurcuk kapsülünü göreceksin onuda yeşilken sakın koparma iyice kuruması lazım sonra baharda ufalarsın içinden bir sürü minik siyah tomun dökülür ,ilgilendikçe dillerini çözeceksin üzülme :)
Kişin hiç su vermeyin önerisi bana biraz garip geliyor. Belki bodrum loş, soğuk ve havadaki nem yeterli olabilir. Ancak ev ortamı çok sıcak. Bitki tam dinlenme moduna geçemeyip suya ihtiyaç duyacaktır. Yazın kadar olmasa da haftada bir nemlendirecek kadar sulamak (tabi ki çürütecek kadar da değil) kışı hasarsız atlatmalarını sağladı. Gerçi gövdeleri sağlam gibi görünüyor. Sorun sadece köklerde ise çelik alma ile yaza tekrar rengarenk girebilir.
Umarım yeni üye, fazla tanımadığınız birinin bu mesajını ukalalık saymazsınız. Sadece bir yorum.
mutlu kalın.
Ev ortamında tabii ki su ister, haklısınız. Aslında niyetim "sulamayın" demek değildi, "donmadıysa korkmayın kolay kolay ölmez" demek istemiştim, yanlış anlaşıldıysa düzelteyim. Sn. Başbahçivan da oldukça güzel açıklamış.
çiğdem86
21-02-2010, 20:48
Herkese iyi akşamlar
Farklı cins iki sardunyayı aynı saksıya diksem yetişirmi?
beni bilgilendirirseniz sevinirim
saygılar
Sayın çiğdem86,
Farklı cins sardunyaların aynı saksıda yetişmemesi için bir neden yok. Aksine tozlaşma nedeniyle bu cinslerin karışması ve farklı çiçekler elde etmeniz söz konusu olabilir. Yani tercih sizin. Nadir bulunan bir türünüz varsa farklı bir cinsle aynı saksıya ekmeyebilirsiniz. Ancak elinizdeki türlerden farklı bir tozlaşma yolu ile çiçek ve dolaylı olarak bu çiçek tohumundan farklı bir tür elde etmek isterseniz bu yolu deneyebilirsiniz.
Rus bir kadın ceylan sardunya üretmiş ve adını "Türk kahvesi " koymuş .
"Turkish Coffee"
Ben de tüm sardunyalarımı bugün dipten 4-5 cm. yukarıdan budadım. Don çok kötü etkilemiş. Çoğu kötü durumda. Bakalım toparlanabilecekler mi!
Sûz-i Dilârâ
28-02-2010, 20:13
Tohumdan yetiştirdiğim sardunyalarım. :) Renklerini bilmiyorum ama merakla bekliyorum, sanırım beni sevdiler:D çünkü deli gibi büyüyorlar -yumurta kabuğu, haşlanmış yumurta suyu, ısırgan otu suyu ve bol sabah güneşiyle besliyorum-. Bir tanesi baharı bekleyemeden açtı bile, sabırsız cadı.;)
Sûz-i Dilârâ
28-02-2010, 20:47
Kevser Hanım, heyecanınızı anlıyorum ama tavsiyem böyle yaparak bitkilerinizi strese sokmamanız.:rolleyes: Zavallıcıklar kendilerini baskı altında hissetmesin, bırakın kendi hallerine, arada hatır sorup sevdiğinizi söyleyin, ihtiyaçlarını giderin onlar üzerine düşeni zaten yapıp sizi mutlu edecektir. ;) Sevgiler.
sevgili sûz-i dilara; kumkaya ağabeyimizin gönderdiği gül sardunya benim için çok heyecan verici oldu. zira yalınkat sardunyalarıma hayran hayran bakarken bu siteden katmerli sardunya diye bir türünün olduğunu görünce uykularım kaçmıştı. mevsim itibariyle de gidebildiğim fidanlıklarda ve çiçekçilerde bulamamıştım. zeytinburnu, eminönü, şile yolu üzerinde bir kaç fidanlıkta bulamayınca ümidi kesmiştim ve kumkaya ağabeyim yollayınca gökte ararken yerde bulmuş gibi bir durum oluştu :D
gerçi diğer çiçeklerim için de durum çok farklı değil. akşam eve gelince sanki ayaklanıp gideceklermiş de lutfedip beni terketmemişler gibi çantamı omuzumdan indirir indirmez onları bir dolaşıp "kızlar ben geldim, napıyorsunuz bakalım, keyfiniz yerinde mi? üşüdünüz mü" falan filan bir sürü gevezelik yapıyorum. bazen sabah çıkarken uğrayıp "günaydın, hadi ben gidiyorum, siz uslu uslu durun" diyorum.. stres olup benden bıkmazlarsa iyi :D
Bunlar da benim güzellerimin geçen yıl ki halleri :rolleyes:
arkadaşlar benim de geçen sene aldığım bir sakız sardunya fidem vardı. boyuna ince bir dal halinde uzadı gitti. resimlerde gördüğüm aşağılara sarkan bol çiçekli gür sardunyalara çok özeniyorum doğrusu. sardunyamı gürleştirebilmek için ne yapmalıyım?
Sevgi Durul
03-03-2010, 15:18
Bu konuda pek bilgili olduğum söylenemez ama, sardunyanızı gürleştirmek için budamanız gerektiğini düşünüyorum.
merhaba,
Sitede çook yeniyim. Hatta bu ilk mesajım:)
Geçen sene büyük hevesle güzel bir balkonum olsun istedim ve saksılarla toprak işini halletmiştim ama balkonumu yuvası zanneden güvercinlerden balkonuma adım bile atamaz olmuştum. Tabi yeni doğmuş bebeğimde olunca balkonumda güzel çiçekler yetiştirmek bu seneye kaldı.
Sardunyaları seviyorum. Görüntüleriyle çok güzel. bakımının ve yetişmesinin kolay olduğu söylendiği için balkonumu onlarla şenlendirmek ve güzelleştirmek istiyorum. Bu arada tabi buraya rastladım:)
Çiçekçilerden fide şeklinde alıp yetiştirmek kolay da, ben tohumdan yapmak istiyorum.
Tohumları bu hafta eksem, çok mu geç kalmış olurum??
Bu arada bütün sayfaları okumaya çalışıyorum, bu sorunun cevabı belki vardı diye ama daha rastlamadım.
Sardunyaların tam zamanı bence...
Bir de tohumda kullanacağım toprak nasıl olmalı??
Teşekkürler,şimdiden:)
Sardunya başlığında ki mesajlara bakarsanız doğru bilgiler çıkarmış olursunuz.Fakat ben size kendi sardunyalarımda kullandığım topraktan bahsedeyim.
Ağırlıkta bahçe toprağı ; genel miktarın dörtte biri kadar torf.Aynı miktar dere kumu ve kaba kum karışımı.Bir miktarda hayvani gübre ve çürümüş yaprak kırpıntısı vari bitki artıkları kompostu.. iyi geliyor sardunyalarıma .
arkadaşlar benim de geçen sene aldığım bir sakız sardunya fidem vardı. boyuna ince bir dal halinde uzadı gitti. resimlerde gördüğüm aşağılara sarkan bol çiçekli gür sardunyalara çok özeniyorum doğrusu. sardunyamı gürleştirebilmek için ne yapmalıyım?
Benim sakız sardunyamda ilk diktiğimde tek bir daldı. (Komşudan ödünç diyelim :p) Dallar uzadıkça kırıp saksıya dikerseniz saksınız daha dolu ve gür bir hal alır. Bir de sakız sardunyayı yetiştirmek için en iyi yöntem resimdeki gibi bir askı kullanmak sanırım. Bunun yanında ben çok düzenli olmamakla bereber çiçekli bitkiler için satılan sıvı gübrelerden veriyorum. Umarım sizinkiler de istediğiniz gibi olur. Balkonda otururken onları seyretmek çok güzel oluyor ;)
Teşekkürler a1919 ve SDURUL. bugün kırmaya başlıyorum sardunyamı.
birde tprak konusunda bir sorum olacak. Ben evdeki çiçeklerimde hep marketlerde satılan poşetli hazır toprakları kullanıyorum bu torf oluyor herhalde değil mi? bu dere kumu, bahçe toprağı kompost falan nerden temin edilir acaba? ya da bu market toprakları yeterli olmaz mı? kesinlikle kullanılmaz mı?
Benim bütün saksılarım marketten aldığım topraklardan. Bi sorun yok. Sardunyalarım gayet sağlıklı. Cam balkonda bütün kış çiçek açmaya devam ettiler. Sakız sardunya dışında. O da şimdi tomurcuklandı. Sanırım yakın zamanda açacaktır.
Sevgili pelpel annemin benimle yaş bir sardunya hevesi var.Ve o hiçbir zaman hazır herhangi bir toprak kullanmamış.Onun sardunyalarına ve hatta diğer çiçeklerine kullandığı hep rastgele bir yerden alınma toprakla buluşan çeliklerdi..Sevgi, umut, ve büyüyeceklerine dair umut dolu bir bekleyişlede sulandıklarında hepsi bol çiçekli bol yapraklı kocaman bitkilere dönüşüyordu...
Bazen aşırı ilgilenirkende farkında olmadan hatalar yapıyoruz.Sevgiler
Size bir soru daha soracağım:);
Geçen sene bir seradan aldığım torfu doğru dürüst kullanamadım. Hepsi saksıların içindeydi. Bu gün havalandırmak amacıyla biraz karıştırdım ama bu sene kullanıp kullanmama konusunda kararsız kaldım. Her sene torfu değiştirmek mi lazım yoksa geçen senekileri kullanabilir miyim?
Tabi ki kullanabilirsiniz .
Tereddütünüz neden anlamadım .
Mikrop , mantar , küf gibi zararlı etmenlerin varlığından şüphe duyuyorsanız kullanmadığınız bir kaba koyup fırınlayın .
Ben plastik kapaklı bir kapta mikrodalga fırında 3 dakika çeviriyorum :)
Özellikle tohum ekeceksem , toprağın steril olması önemli .
Sevgili Jezebel, cevabınız içi teşekkürler.
Tereddütümün sebebi, balkon demirlerinde asılı olan saksıdaki torflar geçen yağan yağmurdan dolayı hala ıslaktı ve hep açıktaydılar. Acaba dedim, tohumları çürütür mü bu hali? Bir de geçen seneki biberlerimide yeşil bit gibi zararlılar sarmıştı, toprağınıda etkilemişler midir, diye düşündüm.
Dediğiniz yöntemi yapmaya çalışacağım, inşallah başa çıkabilirim çünkü eldeki torflar 240kilo civarındaydı:))
Azar azar , ekeceğiniz kadar fırınlayın :)
Hakikaten fazlaymış ...
Üzerinde yaprağından çok çiçeği olan ama çiçekleri yalın kat bu sardunyalar yakında Bauhaus'da satışa çıkarılacakmış.
Ben fotoğrafları başka bir broşürden çıkardım.
129601
Güler hanım ,
Itır ' a benzettim , yanılıyor da olabilirim .
Tabi ki resimden koklamak mümkün değil , kesin tanı diyemiyorum ;)
kumyaka2010
12-03-2010, 18:36
Evet sol saksının çiçegide ıtır . Tabi koklanmadan birşey soylenmez ,ama benim bahcedede oldugu için yazıyorum . Selamlar
Itır bende de var. Bu resmini yüklediklerim yakında satışa çıkacak olan sakız sardunyaları, çiçekleri yalın kat ve ufak demetler gibi ama çok bol çiçekli.
Birkaç sene önce bende de vardı ama ben İstanbul'dayken bana yardım olsun diye gelen suladı giden suladı bol sudan hepsi çürüdü gitti.
Güler/Bahçe'de 6. sayfada 162 nolu mesajda açık renk olan sardunyalar bu bahsettiklerimdendi.
Güler/Bahçe'de 6. sayfada 162 nolu mesajda açık renk olan sardunyalar bu bahsettiklerimdendi.
Neredeyse bir metreden fazla sarkmış sakızlardan söz etmiyorsunuz değil mi çürüdü diye:(
Evet, onlardan bahsediyorum. Onlar çürüdü gitti. Şimdi yeniden yetişdiklerimin de boyları öyle olmuştu ama bu kış da onların bir çoğu dondu gibi görünüyor.
Gelsin yenileri diyerek işe başlayacağız....
O çeşit küpeliyi ben de çok seviyorum ,
sürekli açıp şelale gibi saksının dışına taşıyor olması en güzel tarafı .
Benim gördüklerimin yaprakları ceylan sardunyanınki gibi tırtıklı ve normal sardunyanın yapraklarının 1/3 büyüklüğe sahip .
Bir çok farklı rengini gördüm . Hepsine hayran kaldım .
Çiçekleri de kümeli değil de tekli .
Bizim pazardaki çiçekçi buna bodur sardunya diyor ve mart sonu tüm renklerinden getirecekmiş , yani umarım öyle olur.
Sevgili Jezebel, sık sık uğradığım ve adeta dostluk kurduğum Akdoğa serası, Bauhause'ın pek çok bitkisini yurt dışından ithal ediyor. Bazen de ithal tohumları kendi seralarında fideliyorlar.
Ben bu sardunyaları (İtalyan dediler) orada gördüm, daha çiçeklenme yapmamışlardı ve hava şartlarına göre dış mekâna çıkması için de erken demişlerdi. Ama eli kulağındadır yakında satışa çıkar Bauhaus'da.
Siz de saksıları inceleyin Akdoğa diye görürsünüz barkotları.
Bu hafta Manyas'a giderken uğrarım yine, eğer çiçeklenme olmuşsa sizler için fotoğraflarım.
Güler hanım çok sevinirim .
Bu sardunyanın iki farklı rengine sahip arkadaşlarım vardı , çelik aldım defalarca üretemedim .
Bu kış İzmire göre bile çok sert geçince donmuşlar büyük ölçüde .
Sonbaharda çok güzel budamış ve üzerini malçla örtmüştü ama , malesef ...
Bu yaz pencere önlerim için ben de edinmeyi düşünüyorum .
Yabancıların pergola ' larına çok özeniyorum , nefis görünüyorlar .
Sayın Jezebel,
Sitemizin yayınladığı e-dergide de yer alan Avrupa Çiçekcilik'te çok farklı türlerde ithal sardunyalar bulmanız mümkün. Sera Urla'da. Sahibi Gönül Hanım, son derece ilgili ve bilgili bir insan.
Sizler yani İzmir'li arkadaşlarımız şanslısınız , ziyaret edebilirsiniz. Ben katalogdan seçerek bodur türleri kargo ile getirttim. Sakızlar için bu ay sonunu bekliyorum.
Sitesi (http://www.avrupacicekcilik.com/sardunya.html) yapım aşamasında ama bir fikir verebilir :)
Teşekkürler sevgili maki01,
çok güzeller .;)
Yıllardır bu sardunyayı bekliyorum , hala getiren olmadı :(
Gören olursa bana haber versin , veya alsın ,göndersin ;)
Güler Hanım'cım,
Sardunyalarınız Türkiye'nin pek çok balkon ya da bahçesinde açmaya devam ediyorlardır, eminim.
Balkonumu süsleyen kızlarınız gibi :)
129890
129887
129888
Ceylan muhteşem, çiçekleri yapraklarından büyük açıyor...
129886
129889
Çok güzeller sevgili maki, inşallah daha boylanır ve güzelleşirler. Ben budama yapmıyorum. zaman zaman cılız dalları alıyorum sadece.
Sevgili denizakvaryumu sitemizi biliyorlar ama işleri o kadar yoğun ki, girip pek dolaşamıyorlar. Ama bana istediklerinizi belirtin diye birkaç kez söylediler. Yasaklı bitkiler olmadığı sürece getirebiliriz dediler. Her hafta iki tır geliyor.
Sizlere daha evvel de yazmıştım. Bir başlıkta isteklerimizi toplayalım, hangi tür fazla isteniyorsa onu rahatlıkla talep ederiz.
dikilisardunya
13-03-2010, 20:23
ben de 3 farklı renkteki sardunya çeliklerimi uzun saksılara ektim .bir yıl oldu. yaprakları sağlıklı ve gür ancak çiçekleri çok az.bunun sebebi sanırım çok sulamam .bu yıl daha az sulayacağım. budayarak başka saksılara ektim ama çelikleri doğru mu seçtim bilmiyorum. bir tanesi oldukça bol yapraklı ve çiçekliydi.umarım yaşar,keserken çok üzüldüm:( görmeniz için ,yakında fotoğrafları buraya koyacağım. ne kadarını başarmışım umarım söylersiniz ...
Budamaya kıyamadığım sardunyalarımdan birkaç kare.
Baldur -Almanya ve Baldur -İsviçre Türkiyeye göndermiyor .
Ben daha önce defalarca kontrol ettim ," belki farklı ürünleri gönderiyordur " düşüncesiyle .
Maalesef ...
Pek de o kadar hoş görünmedi gözüme , genetik şaklabanlık yapmadan elde etmeleri biraz zor ...
Avrupa Çiçekcilikten sarı sardunya da almıştım. Geldiğinde çiçek ve tomurcukları vardı. Görünümü gerçekten çok güzel ve sarı renk sardunyaya çok yakışmış bence.Yaprak yapısı yukarıdaki fotoğraftan farklı, asma yaprağını andırıyor.
16 farklı renk veya türden sardunya arasında, sadece sarı renkte olan gelişemedi. Minicik bir sürgün veriyor gibi ama yaşayacağını sanmıyorum. Aynı sorunu Gönül Hanım da yaşamış. "Özel bakım istekleri olmalı" dedi. Yaz aylarında sardunya ithal ettiği seradan araşatırak bilgilendirecek.
Size bahsettiğim sardunyaların (italyan tohum) fotoğrafını buldum. İlk fotoğrafa bakarsanız çiçeklerin yalın ama demetimsi olduklarını görebilirsiniz. (Beyaz olanı)
İkinci fotoğraftakiler de bizim bildiğimiz türden.
(Ama sarı sardunya da nasıl?)
130453
130454
Ben bu cins sardunya arıyorum .
130512
Bonsai olmadan once büyük ihtimalle böyle görünüyordu :
130531
130532
kumyaka2010
16-03-2010, 09:53
Yukarıda resimlediginiz Almanya da satılan salkım sardunyalar ve bodur sardunyalar . Bende Almanyadan aldım ,hiç boyle olmuyor . Satış için boyle çiçeklerle kamufle ettikleri ( Resimledikleri ) çiçekleri satıyorlar ama sizinkiler normal çiçek veriyor . Selamlar .
Sayın kumyaka 2010 ,
ikinci resim bana biraz gerçekçi gibi geldi .
Sizde salkım ve bodur sardunya var galiba , güle güle büyütün .
Sardunya konusunda ben çok iddalı değilim , sadece hevesliyim ;)
Görüntüler bizi bu hale getiriyor , kimbilir bu bitki bu hale gelene kadar ne çok hormon kullanıldı .
kumyaka2010
16-03-2010, 11:09
Bende yalnız bodur sardunya var . Salkım sardunyalar daha çok Avusturya balkonlarında oluyor ,ben buyutemedim . Selamlar .
çiğdem86
17-03-2010, 18:03
sevgili kumkayanın sardunya sevgisinin bence sınırı yok.Öyleki yollamış olduğu sardunya çeliklerindeki özeninden ve emeğinden çiçeklere ne kadar değer verdiği kolaylıkla anlaşılıyor.
Yollamış olduğu bütün çiçeklerim tuttu.Sabırsızlıkla açmalarını bekliyorum.Herkese sevgiler
saygılar
Sevgili Kumyaka2010 daha önce de söylemiştim sizden gelen tüm çeliklerim tuttu diye.Bakın size isbatı en küçük minişiniz yapraklandı.
Size de Kırıkkale den selam gönderiyor..
130822
Bu ayın başında tohumla ektiğim sardunyalarımın ikisi başını topraktan dışarıya uzattılar:) Ya da ben öyle umut ediyorum. Çünkü daha o kadar küçük bir şey ki, acaba ot mu yoksa sardunya mı diye tereddüt de geçirmiyor değilim. İnşallah sardunyadır.
İki çeşit sardunya tohumu ekmiştim; kırmızı ve pembe. Çıkanlar kırmızlardan olması lazım ama pembelerden ses seda yok.
Bir umut, içim pır pır ederek bekliyorum, çıkmalarını. Ama olmazsa da bu sene aklıma koydum, fide şeklinde alacağım. Kedime bir ay daha mühlet verdim.
Peki, çelik olarak üretimi hangi zamanda olur? Cevap verirseniz sevinirim.
Bu aylarda çeliklerinizi dikebilirsiniz:)
çiğdem86
20-03-2010, 16:04
herkese merhaba
sardunyaları balkona çıkartsam birşey olurmu:?
Başbahcivan
21-03-2010, 18:51
herkese merhaba
sardunyaları balkona çıkartsam birşey olurmu:?
Arkadaşım biraz daha erken nisan ayının ilk haftası geçsin çünkü sizin bölgenizde geceleri soğuk olabilir.
Asıl bunu bulsak mükemmel olur -Geranium Rosebud Blue Sybil
Geranium Rosebud 'ların her rengi çok güzel .
Ben bakınıyorum internette nerede var , sizler de bulursanız buradan haber verin .
kumyaka2010
22-03-2010, 19:33
Benim arkadaşlara yolladıgım sardunyalarda gul gibi açan cinside var . 30 sene evvel Almanyadan almıştım . Sardunya yarı golgede ve toprakta daha buyuk açıyor . Resimlemeyi duşunmemiştim , açınca resimlerim . Selamlar .
Geranium denince sanırım normal sardunya , sakız ise Plargonium Ivy Leaved olan çeşidi .
Ben öyle anladım , belki yanlış bilmiyorum .
Mavinin nette gördüğüm tek ve hep aynı resim , yaprak yapısı belli değil .
acemifüsun
22-03-2010, 21:09
Asıl bunu bulsak mükemmel olur -Geranium Rosebud Blue Sybil
Jezebelciğim resmin sağ tarafında ufak bir yaprak parçaçığı çıkmış, sakız olabilir belkide, ama ne olursa olsun muhteşem:))
çiğdem86
25-03-2010, 10:13
benim bazı sardunyalarım pencerenin önünde kalorifer de var,acaba bir zararı olurmu?
görüntü olarak bazılarının yaprakları buruşmuş gibi görünüyor nedeni nedir acaba?
Yardımcı olursanız sevinirim
Saygılar
kumyaka2010
25-03-2010, 11:02
Sevgili kardeşim Çigdem !
Sardunya fazla sıcagı sevmez ,guneştende çok hoşlanmaz . İlla pencere kenarına koymak mecburiyeti varsa penceri arasıra açık tut ,hava alsın . Selamlar .
Benim tecrübelerimden sardunya sanki ev içinden ziyade daha havadar yerleri seviyor. Benimkiler balkonda çok mutlular :p
Zühre Demir
26-03-2010, 17:29
Benim tecrübelerimden sardunya sanki ev içinden ziyade daha havadar yerleri seviyor. Benimkiler balkonda çok mutlular :p
Kesinlikle. Asıl yeri dışarısı sardunyanın. Kışları çok soğuk olan bir yerde yaşıyorsanız üzerine poşet geçirerek bile kışı atlatabilirsiniz. Ama ben yine de kıyamıyorum sardunyalarıma, içeri alıyorum. :rolleyes:
Başbahcivan
27-03-2010, 18:54
bende dışarıya çıkartacağım sardunyalarımı ama nisan ayının gelmesini bekliyorum
penerenin önünde olan sardunyaların yerlerini değiştiriyim direk güneş zarar veriyorsa eğer
teşekkürler
Arkadaşlar daha geceleri hava soğuk oluyor ege ve akdeniz bölgereri hariç diğer yerleşim yerlerinde nisan ayının ilk haftasından sonra dışarı çıkarırsak daha iyi olur diye düşünüyorum, sardunyayı direk güneşe diksenizde hiç zarar görmez, günlük en azından %60 güneş görmesi gerekir, susuzluğa dayanır ama fazla suyu sevmez,yarı geçirgen toprağı daha çok sever,bahçeye ekilirse daha bol çiçeklere sahip olur.
Orkun Kırcı
31-03-2010, 17:51
Haftasonu eve gittim, baktım ki sardunyalar yavaştan coşmaya başlamışlar. Zaten bence en sevdikleri serin havalarda daha canlı açıyorlar. Hepsi tomurcuk doluydu sadece biri erken davranmış. Pemboş her zamanki gibi pamuk şekeri kıvamındaydı :D
Bu arada sizlere daışmak istiyorum; bir sakız sardunyadan çelik asıl alınmalıdır? Yani neresinden, ne şartlarda?
ağaçlarısev
02-04-2010, 17:36
Bunlarda benim sardunyalarım daha yeni açmaya başladılar:)
Uzun bir arayış ve bekleyişin ardından çiçekleriyle buluştuğum ilk katmerli sakızım.
133852
Çok teşekkürler sevgili arkadaşlar.
Sevim Hanım'cım haklısınız, Avrupa çiçekcilikten gelen katmerli sardunyalardan biri. Geride iki tane daha katmerli var gibi ama tomurcuk olduğu için emin olamıyorum.
Sayın Kumyaka2010, gül sardunya çeliğiniz inanılmaz bir hızla sürgün verdi. Çok teşekkür ediyorum.
Bunlar da çiçekli olan diğer sardunyalarım...
133975
133976
133977
133978
Nejla K.
05-04-2010, 09:48
Makicim, çok güzeller, seyrine doyum olmuyor. Ben de mor sakızım ile katılayım bu renkli dünyaya...
bunlar da benim güzeller :rolleyes:
Adalet Yağcı
05-04-2010, 13:33
Bu arada sizlere daışmak istiyorum; bir sakız sardunyadan çelik asıl alınmalıdır? Yani neresinden, ne şartlarda?
Sevgili Ladyy, sardunyalar en sorunsuz çiçeklerdendir.
Uç kısımlardan alacağınız 8-10 cm. lik çelikleri suya ıslamadan hemen toprağa gömün, bu arada, üzerinde tomurcuk varsa koparın, yeni tomurcuk geliştirmesine izin vermeyin ki, köklerini geliştirebilsin.
İki ay sonra anlarsınız bitkinin gelişiminden, sonra bırakın çiçeklensinler.
kumyaka2010
08-04-2010, 17:16
Bende bugun balkondaki kışı açıkta geçiren sardunyalarımın durumu resimledim .Bahcede budadıklarımı çelikledim ,inşallah tutarlar fena gorunmuyorlar .
kumyaka2010
08-04-2010, 17:26
Daha bahceye inmedim sakız sardunyaları resimleyecegim .
Deneyimli arkadaşlardan yardım rica ediyorum.
Ceylan sardunyayı coğaltmak için çeliği, odunsu dallardan mı veya yeşil, körpe dallardan mı almalıyız?
Deneyimli arkadaşlardan yardım rica ediyorum.
Ceylan sardunyayı coğaltmak için çeliği, odunsu dallardan mı veya yeşil, körpe dallardan mı almalıyız?
Her ikisi de olur ben genelde körpeleri köklüyorum ,daha çabuk kökleniyor ama odunsular da köklenir sardunyanın mevsimsiz budak kırılışı dışında köklenmediğini görmedim her budak bahar ayında mutlaka köklenir.
Koçtaştan aldığım sakızım...Küçücük boyuna bakmayıp iki dal çiçek vermiş.Kipadanda ceylan almıştım amam kasada bırakmak zorunda kaldım.İyiki de bıraktım diyorum bende bulunan birtane çelikle aynı olabilirdi:D;)
Zühre Demir
10-04-2010, 17:32
Budadığım ve çeliklerini diktiğim sardunyalarım çiçek vermeye başladılar bile...
135371 135372
k_donmez
10-04-2010, 18:10
Bu bahar edindiğim sardunyalar. Dışarıda Ankara havasına adapte oldular. Bol çiçek var.
kumyaka2010
10-04-2010, 18:11
Sayın maki o1 !
Ceylanları çeliklerken yapraklarını mutlaka koparınız, beslemesi zor oluyor.Gozun hemen dibinden kesip,koklendirme tozu yoksa sigara veya odun kulune daldırınız.Gozun arka kısmını yalnızca kabugunu soyunuz. Selamlar.
Teşekkürler sevgili Hhatice ve kumyaka2010. Köklendirme hormonu var ama sizin gönderdiğiniz gül sardunya çelikleri sigara külü, ile çok kısa sürede sürgün verdiler. Ben yine aynı yöntemi uygulayayım.
Sayın kumyaka2010, çelik alırken sizce hangi dallar uygundur?
Selam ve sevgiler.
kumyaka2010
10-04-2010, 19:38
Bence bir yıllıklar daha uygundur Selamlar.
dikilisardunya
10-04-2010, 19:57
sakız saedunyaşarın daha çabuk çiçeklenmesi için esmer pirinç veya soda iyi olur mu acaba. uzun süre kullanıp sonuç alabilen var mı?
Başbahcivan
10-04-2010, 20:06
Budadığım ve çeliklerini diktiğim sardunyalarım çiçek vermeye başladılar bile...
135371 135372
Güle güle büyütün sayın arkadaşım,aslında ilk çiçeklerini kopartarak kök ve gövdenin gelişmesine yardımcı olmanız daha faydalı olacaktır.
Eskiden hatırladığım annem sardunyaları çok fazla çiçek açtığı için zayıfladığını düşünüp habire üzerlerinden çiçeklerini alırdı. Dallarını da kırar kırar saksı dibine sokuştururdu. Saksıları her daim gür ve bol yaprak, çiçekli olurdu...
Sevgili Kumyaka abiden aldığım sardunyalarım şu an tomurcuktalar.Söylediği gibi külle köklerine müdahale ettim .Koparmaya kıyamıyorum tomurcuklarını.Hoş bir pembe -kırmızı arası renkleri ..Açmadıkları için tam tesbit edemedim...
Peki maden suyunu direkt mi uyguluyoruz?
Orkun Kırcı
12-04-2010, 19:57
Sardunya mevsimine az kaldı:) erkenciler de yok değil..
Birinci ve ikinci resimler harika.En kısa sürede diğerleride çiçeklenmesi dileklerimle.Bende bulmaya çalışıyorum burda sakzıları.Koçtaşta çok var ama renkleri belli değil.Bir tanesi açmış hemen kapmıştım onunda resmini eklemiştim (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=34895).Umarım sizler gibi bu güzelleri bulurum bende...
Birde açması için maden suyundan başka uygulamamız gereken birşey varmı?
Nejla K.
12-04-2010, 20:30
Arkadaşlar, Fatihcim, benim bütün sardunyalarım ve sakızlarım, ceylanlarım bolca tomurcukta... Benim ayda bir verdiğim npk 20-20-20 sayesinde olduğunu düşünüyorum.
kumkaya ağabeyimin gönderdiği sardunya çeliğim tuttu. iki tane minicik yaprak çıkardı :) çiçeklendiği günleri görmeyi iple çekiyorum. maden suyu/su karışımını şimdiden versem ağır gelir mi acaba?
Ben de son günlerde açanları ekleyeyim :)
135919
135920
135921
Teşekkürler sevgili karanfil kardeşim kardelen.
Sakız çeşitlerim oldukça çoğaldı ancak klasik pembe ve kırmızı dışında hepsi çok minik. Sonbahara kadar serpilip, çelik alınacak kadar gelişeceklerini düşünüyorum :)
135934
Kocaman çiçekleri bu minicik sardunyalar veriyor :)
Ceylanlarımın birçoğunu geçen yıl kaybetmiştim. Bu sene bunlarla avunuyorum.
Sayın günebakan,
Benim ekrandaki görüntü, gerçek rengini yansıtıyor, koyu mor. Ekran renk ayarlarına göre farklılık olabilir. Koyu mor görüyorsanız doğrudur :)
Sevgili Jezebel, 3. resimdeki eflatun değil sanırım gölgede çekildiği için seni yanılttı. Aslında tamamen beyazdı ama yanına diktiğim kırmızı sakız onu bu hale getirdi. Kırmızı beyaz pembemsi bir renk oldu.
Adalet Yağcı
14-04-2010, 15:39
Yazık oldu ceylanlarıma, hepside şehit...
Terasımda sadece sakızlar kaldı, Pazar günü onların da nasıl olduklarını anlayacağım.
Hepsinin toprağının değişmesi gerekiyor(Güler hanım öyle yapıyormuş), Vilmorin marka sıvı besin aldım, on günde bir vermek üzere, Pazar günü başlayacağım besin vermeye.
10 Litre suya bir şişe maden suyu tavsiesi sayın Başbahcivan dan gelmişti, kendisi sardunya konusunda uzman, bu sene satmak üzere sekizbin sardunya çeliklediğini söylemişti, şimdi çiçekte olmalılar, eksik olanları oradan takviye edebiliriz.
bunlarde benim açan güzellerim
gülsümkaya
14-04-2010, 20:03
SARDUNYALARIM
cuma akşamı ısladım
cumartesi ektim
bugün filizlendi
yakında yeşerim çiçek açacaklarını umuyorum.
günebakan
15-04-2010, 19:14
Geçen gün İzmiri'in güzel ilçesi Ilıca ya gezmeye gitmiştik yollara sardunyalar dikmişler. Bu güzellikleri görünce hemen bir dal aldım:) Bu sardunyanın harika pembe ve gül gibi katmerli çiçekleri var.
136315
:p bunları uzun zamandır arıyordum da...
Ceylan olduklarından emin değilim , normal çeylanın yaprak ve çiçeklerinin 1/5 büyüklükteler ...
Yakın çekimden dolayı büyük gösteriyorlar .
bloodflower
16-04-2010, 00:14
İki hafta önce arkadaşımdan aldığım sardunya çeliğim şimdiden çiçek açacak konuma geldi.
Benim aldığım sardunya bu cinsmiş - Pelargonium crispum ( Pelargonium Angel Eyes )
Bu da aranıyor ;)
Pelargonium Angel Eyes Orange .
Hepsinin toprağının değişmesi gerekiyor(Güler hanım öyle yapıyormuş), Vilmorin marka sıvı besin aldım, on günde bir vermek üzere, Pazar günü başlayacağım besin vermeye.
.
Sevgili Adalet, ben her sene toprak değişimi yapıyorum, düşüncem de bitkinin bütün sene toprakdaki ilgili besini çekmiş olması. Benim saksı toprağım bol olduğu için yapıyorum. Bu arada mutlaka boşalttığım saksıları da dezenfekte ediyorum.
Bu yüzden ekeceğim bitkileri de hep aynı alana dikmem. Bu sene cam güzeli ekmişsem seneye o alana mutlaka değişik bir bitki eker, cam güzelini başka bir yere ekerim.
Sizler toprak bulamıyorsanız, saksı toprağınızı besleyerek de bunu takviye edebilirsiniz.
günebakan
19-04-2010, 09:44
Renk renk sardunyalarım açmaya başladı bir tanesi hariç diğerleri benim sardunyam gerçi ondanda çelik aldım:)
136950
Müjgan Yılmaz
20-04-2010, 21:40
Sevgili Ada,
Sevgili Orkun,
Gönderdiğiniz çelikler,büyüdüler ve de yürek yakıyorlar,bakmaya bile kıyamıyorum.
Hangisi,hanginizden geldi ayırd edemiyorum,artık bu bulmacayı siz çözeceksiniz.
Çok ama çok teşekkür,ediyorum.
137421
137422
137423
SevgiliBaşabahçıvan'ın gönderdiği çeliklerden yetiştirdiğim sardunyalar yavaş yavaş renklerini göstermeye başladı. Şimdiye kadar açan beş top sardunyanın beşi de kırmızı. Bazıları yalın kat bazıları katmerli açtı.
Yine Sayın Başabahçıvan'ın gönderdiği sakız sardunya çeliklerinden üçünü tutturmayı başarabildim. İlki çiçek açtı. Çok tatlı bir bordo. Fotoğrafta rengi biraz açık çıkmış. Diğerlerini de merakla bekliyorum. Kendisine tekrar teşekkür ederim.
bunlarda benim sakızım ve cananım...:p
Yeni çeliklerden açan sardunyalarım...
138834
Minik sakız sardunya
138835
günebakan
26-04-2010, 14:13
Nejla hanım ceylanlarınızın renkleri harika son resimdeki ceylanın rengi bu ceylanla aynımı acaba?
139028
Benol Hazaroğlu
27-04-2010, 08:47
benim çelik alıp diger saksıya diktigim sardunyalar sap olarak kalıyor dipten biz eşkin deriz vermiyor yani dipten yeni surgun vermiyor nedenini bilen arkadaş varmı
Hafta sonu, Koçtaş’dan favorim olan 3 ayrı renk Ceylan Sardunya aldım. Umarım bu yıl, onları da kaybetmem…
139338
139339 #3078 minisi ;)
139340
Bende sardunyalarımın fotoğraflarını çekip sizlerle paylaşmak istedim.
http://i43.tinypic.com/9s5hmd.jpg
http://i42.tinypic.com/1232xw6.jpg
http://i42.tinypic.com/9rn6ns.jpg
http://i44.tinypic.com/8yc8kn.jpg
http://i43.tinypic.com/34qv5eg.jpg
http://i43.tinypic.com/2isijae.jpg
http://i44.tinypic.com/1zn607s.jpg
mercan rengi sakızım
cigdemozkan
29-04-2010, 21:35
Bunlarda benim çiçek açanlarım, tohumdan yetiştirdiklerimde var ama onlar henüz çiçek açaçak olgunluğa erşmediler
Bunlarıda bugün Koçtaştan aldım.İnşallah sakızım gibi bozulmazlar.
Bugün yine pazara bahçe için mine ,karanfil vs. almaya indim .Pazarda çiçek satan teyze ile akraba olduk artık. Onlar sardunyalarına yanmış koyun gübresi veriyorlarmış bahara kadar. Bu yüzden çok hızlı gelişiyormuş. Birde saksı toprağı çok geçirgen ve hafif malzemeden olacakmış.Aksine annem sardunya topraklarını hep bahçe toprağı ağırlıklı hazırlar.
Her iki ihtimalde de yaşıyorlar ve gelişiyorlar anlaşılan...Benim satın aldığım altı çeşit sardunya da bol tomurcuklu ve çiçekli.Hala da her yanında tomurcuk çıkarıyorlar bir karış boylarıyla. Eski sardunyalarımda hala tomurcuklanma yok...
Kumyaka Abi den gelen tüm sardunyalarım tomurcuk verdi.Fakat ilk tomurcuklarını kopardım daha kuvvetle köklenmesi için.
yanmış koyun gübresi ;) maden suyu takviyeli sulamayı denemiştim. koyun gübresi atmaya çekinmiştim. belki ağır gelir diye. bir de şeker gübre coşturur diye ummuştum o da fayda etmedi bu bahar. belki erkendir :o
Ben bu gün DAP verdim ama sonuç ne olur bilmiyorum. Sıvı çiçek çoşturanlar bu kez evdekilere fayda etmedi. Oysa dükkanda ki bitkilerimin hepsi çiçeğe durdu.Ne kadar etkilidir bilmiyorum ama dükkanda ki bitkilerime sulama suyu olarak musluk suyu kullanmıyorum.Belki de bol çiçeklenmesinde bu da bir unsurdur.
Biraz fazla mı üzerine düşüyoruz ne ?
Bu o kadar fazla özen isteyen bir çiçek mi ki ?
Her suyu ve her gübreyi rahatca tolere edip hayatına devam ediyor .
0 derecenin altındaki soğuklar hariç hiç birşey onu kolayca yıldıramaz .
Seralar boyu bu çiçeği yetiştirenler içme suyu kullandıklarını hiç sanmam .
Etkili olabilecek burada sadece ışık alımı , direkt güneş ışıklarını bu mevsimde tercih edecektir ;)
Sayın Kumyaka2010,
Gül kızınız henüz tomurcuk vermese de serpilip, gelişmeye devam ediyor.
Teşekkürlerimle...
140772
Orkun Kırcı
02-05-2010, 11:23
Sevgili Jezebel haklı. Bu kadar gübre vs. olmasada zaten ortalık çiçekten yıkılıyor. Ben bildim bileli annme bir gıdım gübre vermez... Buna rağmen bakınız galerim:D
Sayın Orkun Kırcı,
Çiçeklerinize hayranım.Benim de sizin gibi sardunyalarım olsa inanın hiç gübre vermem bütün gün onları izlerim.=)
Benim de çok çok fazla sardunyam var ama hiç birisi sizin sardunyalarınız gibi çiçeklenmiyor.Denemediğim toprak türü de kalmadı üstelik.Üstlerinde en fazla 3 çiçek oluyor.Bir tanıdığımızdan ithal sardunya çelikleri aldım ve köklendiriyorum.Umarım onlar bol bol çiçek verip beni sevindirirler.
merkürvenüs
02-05-2010, 12:28
Merhaba,
Dün üç tane minik sardunya çeliği diktim. Bugün bir tanesi boynunu bükmüştü. Dikimde ve hemen sonrasında özel birşey uyguluyormusunuz?
Direk güneş ışığı almayan bir yerde toprağını nemli tutmanız yeterli sanırım.Ben hep bu şekilde köklendiriyorum.
Diktikten sonra can suyu ve gölge uyguluyoruz ,üzerine sabırda koyunca başka bişeye gerek kalmıyor sevgili Merkürvenüs.
Çelik köklendirmede kullandığımız saksı harcının yumuşak, nem tutabilen torf, cocopeat, perlit karışımı gibi malzemelerden oluşması kısa sürede güçlü kökler verme şansını arttıyor.
Yurt dışından ithal edilen sardunya saksılarında kullanılan saksı harcı da aynı malzemelerden oluşmuştu. Şaşırtma yaparken kullandığım saksı harcına ise yukardakilere ek olarak bahçe toprağı, keçi gübresi ve bir miktar kum ekliyorum. Sonuç oldukça başarılı.
140776
140777
140778
sardunyalara 15 günde bir sıvı gübre vermek yeterli diye biliyorum. çiçek zamanı fazla beslemek çiçeklenmeyi azaltıyor, yaprak oluşumunu arttırıyor.
Dün edindiklerimi göstermek istemiştim .
Sevgili makio1 , sanırım sizinkinden de var , yani aradığımı buldum ;)
Şu an bol tomurcukta olan sakız sardunyamın saksısını değiştirirsem bana çok kızar mı acaba, ne dersiniz? :confused:
Kızmaz , ben akşam üçünün birden değiştirdim , torbadaydılar da...
acemifüsun
03-05-2010, 21:23
Benim de sakızlardan ve ceylanlardan bazıları açtı:)
ben sorumu yinelemek istiyorum, böylece daha fazla arkadaşın dikkatini çekebilir.
elimizdeki sardunyalardan değişik renkler elde etmek için yapılabilecek bir şey var mı?
Orkun Kırcı
06-05-2010, 22:15
Bu kolay bir iş değil. Laboratuvar ortamı olması lazım..
[QUOTE=Todor;41407]Geçen sera ziyaretlerim sırasında bazı sardunyalar aldım. Şu anda elimde olan bazı sardunyaların resimleri. cep telefonu olması dolayısı ile resimler biraz zayıf
karpuz yapraklı olan. daha önce bu yaprak yapısına sahip bir sardunya görmemiştim ben.
3877
Karpuz yapraklı dediğiniz çeşidin adını ben ıtır olarak biliyorum. Çay demlerken küçüğünden bir yaprak attığınızda çayın tadına doyum olmuyor.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.