View Full Version : Sardunya (Pelargonium sp.)
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
7
8
[
9]
10
11
12
13
Adalet Yağcı
19-02-2012, 13:31
Merak etmeyin, sardunya bu.
Sanırım az ışık alıyor, yaprak sapları fazla uzamış, daha aydınlık bir yerde daha mutlu olacaktır.
demircool
19-02-2012, 13:36
Sardunya olmasına çok sevindim gerçekten..Saksısını kaktüs saksısına dikmiştim kökleri çalışsın diye değiştireyimmi?Daha büyük bir saksıya alayımmı?
Adalet Yağcı
19-02-2012, 13:40
Saksısı şimdilik yeterli görünüyor, Sonbaharda ve ya İlkbaharda genişletebilirsiniz.
loveflower
19-02-2012, 14:19
Yaz aylarında bile bu kadar açmadı sardunyam. Bütün kışı çiçekli geçirdi, kar yağmur demeden. Kapalı balkonda keyfi yerindeydi.
269860
Sevgili türkansultan dönüşünüz muhteşem olmuş, beklediğimiz gibi:)
Tekirdağ'da yaşıyorum sıcaklık 7-8 derece sardunyalarımı balkonuma koysam donarlarmı ?
Tohumdan yetiştirdiğimiz sardunyadan biri,okadar çok tohum çimlendi ki her öğrencimin evine göndermek zorunda kaldık
kelebek çalısı
04-03-2012, 10:11
Sardunyalar saksıda başka, bahçede başka güzeller. Kanaatkar ve de bir o kadar bonkör sardunya her balkonda, her bahçede demirbaş çiçeğimizdir.
Çok güzel bir sardunya arşivi oluşmuş bu bölümde gerçekten. Görsel ziyafet. Gerçekten çok ilham verici :)
Bahçemde sardunyalara bu sene çok daha fazla yer ayırmaya karar verdim. Dayanıklı olduğunu tecrübe ile sabitlemiş olduğum Pelargonium citronellum ve Pelargonium regal tercih edeceğim.
Benim bahçede ilk yetiştirdiğim regaller.
Başbahcivan
04-03-2012, 19:21
Herkese merhaba benim de 3-4 adet saksı sardunyam var.Şuan upuzun dal ve ucunda yaprakları var .Acaba bahara bol çiçeklenmeleri için neler yapabilirm? Şimdiden yapabileceğim önerileriniz var mı?
Değerli arkadaşım bu günlerde topraktan 5 / 6 cm üstünü kesersen iyi olur ama kestiğin yer 45 derece yan olsun ki kesilen yerde su damlacıkları kalarak çürümesine sebebiyet vermesin.
sevda271
11-03-2012, 23:53
ben bundan istiyorum ama bi türlü bulamadım...:(
iki sakız sardunyamın son halleri. sevindirik bir halde büyüyorlar. aşağı sarkmak istiyorlar ama iş yeri olduğundan toplayarak şimdilik pek müsaade edemiyorum.:D yaz gelince balkonuma götürülecekler..
Cymbelina
18-03-2012, 19:07
herkese merhaba, yeni uyeyim, dolayısıyla bir hatam olursa affedin lutfen. bir sorum olacak: sardunyayı iyi kötu saksıda yetistirebiliyoruz, acaba topraga bahceye de dikebilir miyiz? ozel bir sey gerekir mi? toprak sartları vb hakkinda gerekli bilgileri alabilir miyim? dalından koparıp baska saksılara gecirdigim bir suru sardunya oldu, atmaya da kıyamıyorum. bahcem yok ama apartmanın onunde bahce diyemesek de az bir parca toprak var, oraya gecirmeyi dusunuyorum. onerileriniz olursa simdiden tesekkur ederim.
Adalet Yağcı
19-03-2012, 15:59
Hoş geldiniz sevgili Cymbelina;
Sardunyaları Eskişehir kışında dışarıda bırakamazsınız, bahçeye dikmenizi önermem.
Siz yine balkonda yetiştirmeye devam edin, kışın içeride muhafaza edersiniz, ben öyle yapıyorum.
Cymbelina
19-03-2012, 18:21
Adalet hanım, cevabınız icin tesekkurler. haklısınız, burası cok soguk, ben su an icin yani hemen bugunlerde gecirmeyi dusunmuyorum acıkcası, havalar ve toprak biraz daha ısınınca diye dusunmustum. gerci kış gelince de tekrar söküp eve getirmek gerekecek.
şimdi acıkcası şöyle bir durum da var: biz yeni taşındık ve eski balkonumu ve bahceyi cok özluyorum. bahar gelince biriktirdigim ufak tefek tohumları yesertip onlarla ugrasıyordum, bazen pazardan menekse filan alıyordum, sardunya, kadife filan derken onlarla ugrasıyordum, balkonumda bunlarla ciceklerle ugrasmak farklı bir duyguydu benim icin, bir nevi yoldaş oluyordu onlar benim icin, depresyonu negatif seyleri 1-2 dklıgına olsa unutuyor insan şimdi bu evde balkon cok cok kucuk ve musait degil,kocaman tuhaf bocekler de geliyor (soğuğa dayanıklı), en üst kattayız, bir suru guvercin...
eski balkonumuz cok guzeldi tasınırken öbür evden getirdigim kucuk karanfilim vardı, yaz boyunca ona baktım, ölmedi benimle kaldı, sonra buraya tasınınca balkonda kucucuk bit gibi birseyler sardı, orumcek agı gibi birseyle mahvettiler, oylece atmak zorunda kaldım, cok uzuldum. o yuzden eskisi gibi yapamayacagım, buna cok uzuluyorum.
evde de hersey saksıda olmuyor. gece sefası tohumu almıstım, bir iki ondan yapayım gene istiyorum, sardunyalar cok oldu bir suru saksı, o yuzden apartmanın onune koysam diye dusunmustum hava iyice ısınınca. konuyu dagıttım biraz kusura bakmayın.
engin1981
20-03-2012, 13:29
Herkese selamlar sardunyalarımla ilgili birkaç soruım olacak yardımcı olursanız çok sevinirim.
1. izmirde batı kuzey cepheli evde oturuyorum. sardunyalrımı kuzeye mi koysam daha iyi olur batıya mı.
2. sakız sardunyayı geçen sene çelikten ürettim. bu sene kendini topladı.sakısısını değiştirmek için uygun bir zaman mı.
3. geçen yıl çelikten ürettiğim sakız sardunyamdan tekrar çelik alsam tutarmı.
4. sardunya için tavsiye edebileceğiniz sıvı **** katı gübre varmı.
teşekürler şimdiden
acemifüsun
20-03-2012, 13:37
Sn. engin1981 sardunyalarınızı bence batı cephesine koyun, saksı değiştirmek için çok uygun bir zaman. Bu günlerde alınan çelikler kesin tutar. Ben sardunyalarıma Çiçekçoşturan'ın çiçekli, çiçeksiz bitkiler için üretilmiş sıvı besininden kullanıyorum.
kartal124
24-03-2012, 21:53
Ayrıca çiçek coşturanın mavi renkli ambalajında sardunya sıvı besini de var.
Sardunyalarım kış boyu bahçede kaldı.
Dış ortamda ilk açan sakızım;)
276074
.
;)Ve gün ışığında...
276192
.
Katmerli ve çok güzel bir sardunya , darısı diğer sardunyalarınıza sevgili Jezebel :)
Bugünlerde sardunlarımız pıtır pıtır tomurcuklanıyor ve güzel çiçekleriyle baharı karşılıyorlar. Katmerli hibrit sardunyalarımın tamamına yakınına kaybettim. Artık balkonda sıcağa karşı daha dayanıklı türlerle devam etmeyi düşünüyorum. Düşünce olarak kalır mı bilmiyorum, yine dayanamayabilirim.
Baharı çiçekleri ile karşılayan sardunyalarım :)
276201
276202
276203
Fotoğraf çok net olmadığı için eklememiştim sevgili Jezebel, haklısınız gül sardunya da aşırı sıcaklara rağmen güzel gelişti. Tomurcuk büyütmekle meşgul.
276219
Bana da İstanbul'dan gelmişti :)
Yolunu beklediğimiz güzeli bol güneş alan bir pencere önünde iç mekanda büyütmek istiyorum . Geçen yazki kayıplarım çok korkuttu beni....
acemifüsun
26-03-2012, 17:33
Sardunyaları çok seviyorum:)
acemifüsun
26-03-2012, 17:35
...
acemifüsun
26-03-2012, 17:42
...
acemifüsun
26-03-2012, 17:44
Sarı sardunyaları başka çiçeklerle karıştırdığımı Gönül hanım görse beni kesecek:)
En arsızım, yaprağı çiçeğinden fazla olur:p
277324
.
Harika;)Renk cümbüşü adeta.
Sevgili lir Geranium pratense sanırım sadece tohumla çoğalır. Çelikten yetişmesi pek mümkün görünmüyor.
Eflatun sakızın renk tonu çok güzel.
Sevgili arkadaşım, iki yeni kökle bugünlerde kendini göstermeyle meşgul. Sanırım kök ayrılması ile çoğaltmak mümkün. Çok minik olduğundan görüntülemedim.
Geranium Johnson Blue de iki kök.
Dört kökmüş gibi, en azından üç :p
277556
277557
Bu arada 3 kafadar katlı sardunya çıplak kök (http://www.thompson-morgan.com/flowers/flower-plants/geranium-and-pelargonium-plants/geranium-double-flowered-collection/p87805TM) ( bare rot) alma teşebbüsünde bulunduk.
Hem pahalı hem riskli, Allah sonumuzu hayretsin...
Sûz-i Dilârâ
01-04-2012, 08:36
Bunlar da çiçeklenen beyaz sakız sardunyamdan, diğer bitkilerimin çiçekleri açınca bunun rengi karışıp pembeye dönüyor. :) agaclar.net'e üye olduğumdan beri ilk defa üç kök sardunyamla yazı atlatmayı ve kışı çıkartmayı başardık. Onlardan biri de alttaki resimlerde gördüğünüz nazlı sakız olur. :)
Soğuğa aldırmıyan iki cengaverim:p
279195
279196
.
Ceylan sardunyam geçen yıl bu resimdeki gibiydi.
279240
Ekim ayında daha büyük saksıya geçirdim.İyice çoştu,saksıdan sarktı,uzadı ve tomurcuklar hava ısınınca açmaya başladı.Tümü açınca yine çok güzel
görünecek .:)
279241
Üç güzeller de ,saksıya geçmeyi bekliyor.Yeni geldiler balkonuma
279244
Balkon küçük olunca, geçen yıl almadığım bu renk ceylanı bu bahar konuk ettik, arkadaşlarının yanına.
279257
Daha yeni diktiğim için küçük.Umarım arkadaşının boyuna gelecek :)
279258
:) gülümsüyor .
279264
Diğerlerini yarın görebilirsiniz. :)
Bu güzel sardunyalarım geçen yıldan,aralarına ceylan dikmiştim aynı tonlarda rengiyle, yakışmışlardı.
279569
Geçen yaz çok sıcak olunca, ceylan kurudu.Sardunya yaşamaya devam ediyor.
279570
279571
Bu yıl daha çok gelişti.
:)
279572
279573
Bu çilli kız :)
279574
Aradalardan bir karanfil fidanı başını uzatmaya çalışmış :)
279575
Hediye eden sahibi kadar hoş bir çiçek ..:)
engin1981
06-04-2012, 19:17
bilen arkadaşlardan sardunya tohumu ile ilgili bilgi rica ediyorum;
-tohumdan sardunya üretmek çelikten üretmekten dah mı mantıklı(**** ne avantajı var)
-hani sardunya satan yerlerde kısa boylu bol çiçekli olanlar onlar tohumdan mı üretiliyor.
-sardunya tohumu almak istesem(sık görülen cins **** renk dışındakiler) ne marka ve nereden alabilirim
-bu mevsim sardunyayı tohumdan üretmek için uygunmudur.
teşekürler
nurcanaybay
06-04-2012, 20:41
Engin bey ,
sardunya çelikten çok kolay üretilebilen bir çiçek.Amaç tohumdan üretme zevkini tatmak değil ise hiç uğraşmayın derim.
Etrafınızda sardunya yetiştirenler muhakkak vardır.8-10 cm'lik çelikler alıp alt yapraklarını koparın .Üstte kalacak 2-3 yapraklı çelikleri toprağa batırıp gölgeye koyun.Kısa sürede köklenecektir.
Adalet Yağcı
07-04-2012, 13:40
Benim bildiğim üç çeşit sardunya var, kendi aralarında değişik varyeteler olabilse de bunlardan sarkan cins olanları sakız, baharda açanları ceylan(bazı yörelerde Şükrüye hanım derler)bir de top sardunya var.
Bunlardan top sardunya hariç diğerlerinin tohumlarına rastlamadım.
Ayrıca tohumdan yetiştirmek kolay, aynı yıl da çiçekleniyorlar, iki yıl önce ben yetiştirdim.
Tavsiye isterseniz çelik bulun derim, hangi cinsten biriktirmek istiyorsanız, elinde olan arkadaşlar(ben dahil)yardımcı olacaklardır.
Ben geçen yıl sonbaharda hepsini budamıştım, ancak yaz sonu gibi çelik gönderebilirim.
Sardunya hayranı birisi olarak canılsınada , görsellerinede hayranım.
Bu sayfalara bakmakla doyamıyorum.
Her türlüsünü yetiştirmek istiyorum.
Sıcaktan geçen yıl ,sardunyalarımın çoğunu kaybettim.
Bu yılda hiç tomurcuk olmadı ,şaşkınım.
Bu hafta iki sakız sardunya aldım ,birisi kırmızı ,diğeri pembe.
Fotoları aktaramadım , aktarınca sizlerle paylaşmak istiyorum.
Ceylanı çok seviyorum ama serada yoktu yenisini edinemedim hayırlısı bakalım.
Sevgili Adalet Yağcı sizin gibi bizlerde ceylana şükriye hanım derdik (Adana ) okuyunca hoşuma gitti.
Sardunyayada nardane diye isimlendirirdik.Buadada yani Kahramanmaraş'ta lökke diyorlar sardunyaya, çok ilginç gelmişti ilk duyduğumda.
türkansultan
08-04-2012, 01:07
Sardunyalarım.
acemifüsun
09-04-2012, 15:04
Bu güzelleri ufak çeliklerden yetiştirdim:)
Sardunyaları kışın nasıl koruyorsunuz?
acemifüsun
09-04-2012, 16:21
İzmirde kıyıya yakın oturuyoruz, karda bile dışarıdalardı. Kışın hiç içeriye girmediler.
Hava ısınıca tomurcuklar açıp, çiçekler çoğaldı...
Arkadaşımın sağolsun sardunyalarından koparıp getirmiş.Sevgiyle ektiğinde tutuyor :)) Sardunyalarımın yaprakları yeşildi fakat zamanla kahverengiye dönüştü.Sadece yeni yaprakları yeşil neden renk değiştirir ???
İşte bunlar da benim güzellerim.
Ayrı bir saksıdaki ceylan gözü sardunyam.Yeni ektim.
Sardunyalarımı seradan çıkarıp verandaya yerleştirdim. Saksılarını ve topraklarını değiştirdim. Umarım yerlerini severler.
Başbahcivan
14-04-2012, 18:44
Sardunyalarımı seradan çıkarıp verandaya yerleştirdim. Saksılarını ve topraklarını değiştirdim. Umarım yerlerini severler.
Arkadaşım yeşil saksılardaki çelikler biraz uzun olmuş, onların boylarını kısatırsanız daha iyi olur, birde çelikleri diktikten sonra bir defa bolca sulayın ikinci suyu toprak kurumadan sulama yapmayınız çünkü sardunyalar köklenme aşamasında pek suyu sevmezler.
Yıllardır sardunya yetiştirirm bunun gibi açan olmamıştı.
283190
Bu, renk olan da diğeri gibi olacak mı ?
283191
Çilli de top gibi açıyor.
283192
şaştım doğrusu gerçek mi bu?
maaşallah...
Cymbelina
15-04-2012, 16:43
Sayın Hülya, öncelikle maaşallah diyelim, nazar değmesin, şahaneler. Özel birşey kullandınız mı böyle olmaları için? Paylaşabileceğiniz püf noktaları vb var mı?
hüzün
şaştım doğrusu gerçek mi bu?
maaşallah...
Gerçek,gerçek.
Ben de şaşırıp ,yanından ayrılmak istemiyorum. ;)
Sayın Hülya, öncelikle maaşallah diyelim, nazar değmesin, şahaneler. Özel birşey kullandınız mı böyle olmaları için? Paylaşabileceğiniz püf noktaları vb var mı?
Çok da özel bir şey yapmadım
Kendisini resimde tam gösteremiyorum. O kadar büyüyüp açtı.
Tahmin edersiniz ki !! Balkonda çiçek yetiştirmek, bahçede yetiştirmekten daha zordur. Saksıdaki toprak (hepsi torfta ekili) yeterli beslenmelerine yeterli olmuyor.
Ocak ayında çiçeklenmeden önce,15 günde bir bütün bitkilerime gül gübresi (yavaş eriyen) veriyorum. Çiçeklenmeden sonra vermedim.
Daha önceki bir mesajımda gübrenin resmini eklemiştim.
Selamlar.
Hangi gübreyi kullandığımı soran arkadaşlarım için :)
Daha önce de bir mesajımda belirtmiştim.
Bütün çiçeklerimin dibine birer tutam ,3 haftada bir veriyorum.Çiçeklendikten sonra vermiyorum.
Hülya hanımcığım,sardunyalarınızın maşallahı var.Bakımla ilgili paylaşımlarınız için çok teşekkürler.Toprak saksılar mı kullanıyorsunuz acaba?
Hülya hanımcığım,sardunyalarınızın maşallahı var.Bakımla ilgili paylaşımlarınız için çok teşekkürler.Toprak saksılar mı kullanıyorsunuz acaba?
Teşekkür ederim. Toprak saksıdalar.
kelebek çalısı
16-04-2012, 18:33
Açmaya yeni başlayan başka bir sardunyamdan bir kaç fotoğraf karesi.
Sardunyalarım ve ceylanlarım
Saksıdaki,diğer renk gibi olmaya aday :)
284383
Ben de sardunyaları çok seviyorum. Çok yıldır benimle olan ceylan ve sakız sardunyam var.
Sakız sardunyam 2 ay önce tomurcuk vermişti. Henüz havalar soğuk diye tomurcukları koparmıştım. Şimdi yine tomurcuklandı. Açmasını dört gözle bekliyorum.
Ceylan sardunyam da tomurcuklandı.
Diğerleri bu yıl aldıklarım. 1 aydır sürekli açıyorlar.
Çiçek açmış halde aldıklarımın çiçeklerini görmek beni çok mutlu etmiyor. Kendi yetiştirdiklerimin tomurcuk ve çiçek verişini izlemekten büyük haz alıyorum :)
Kışı dışarıda geçirenlerden biri daha açtı
284532
284533
;)
Verandama katılan yeni güzellikler.
Hepsini tek bir saksıya diktim.
kelebek çalısı
19-04-2012, 23:21
Saksıda sardunya yetiştirmek daha maharet isteyen bir durum bana göre. Ben toprakta yetiştirdiğimden, elimi fazla sürmüyorum kış ayları boyunca.
İki yıl önce çelik alarak köklendirdiğim sardunyalarım. Başlarda şekilsizdiler, ama şimdi bir forma girdiler neyse ki.
kışı dışarıda geçiren sardunyalarım üst kısmı çürdü ancak kökleri sağlam,alıp başka saksıya diktim ancak henüz bir canlanma olmadı..ölmüş olabilir mi :(
kışı dışarıda geçiren sardunyalarım üst kısmı çürdü ancak kökleri sağlam,alıp başka saksıya diktim ancak henüz bir canlanma olmadı..ölmüş olabilir mi :(
2 hafta daha en az sabredin, dibten yeni sürgün vermeye başlayanlar var. Sevgiler.
kalambaklı
23-04-2012, 17:38
Boyundan utanmadan çiçek açan canan sardunya, büyüyünce nasıl olur diye şimdiden düşünmeye başladım.
285996
En güzel zamanları.
286064
Bu çiçeğimin gerçek rengini fotoğraflıyamadım
286067
şemsiye ağacı
24-04-2012, 06:33
http://i39.tinypic.com/spc0tf.jpg
http://i44.tinypic.com/ajv71t.jpg
kelebek çalısı
25-04-2012, 22:14
Saksıda yetiştirdiğim tek sardunya işte bu sakız. Kaç kere kuruma tehlikesi atlatıp, saksıdan saksıya gezdi. Sonunda bu sezon benim yüzümü bu güzel çiçekleri ile güldürdü. Üstelik bütün kış bahçede, üzeri açık kalarak direncini de kanıtladı.
tiryakki
26-04-2012, 14:51
Bunlar da benim çıtırlar :D
http://i.imgur.com/PBFj3l.jpg
http://i.imgur.com/9ORFHl.jpg
http://i.imgur.com/0w6Zfl.jpg
acemifüsun
26-04-2012, 21:36
Çok güzeller:)
acemifüsun
26-04-2012, 21:40
...
acemifüsun
26-04-2012, 21:50
...
Bahçedeki sardunyalarım.
287620
287621
287622
287623
287624
Gül Batur
28-04-2012, 23:13
Bir tanede benden olsun.
Bunlar da benim sardunyalarım.Bir kısmını yeni aldım Bauhaus'tan.
kelebek çalısı
29-04-2012, 19:26
Hımmm :cool:, bahçıvan bir kedi. Çok şeker bir şey olduğu belli.
Çiçeklerinizle yakından ilgili o da belli ki :)
Sn. Tika,
yeni sardunya ve çiçeklerinizi güle güle büyütün. Bol çiçekli, rengarenk bir sezon olur umarım.
Dikkatimi çeken bir nokta oldu, belirtmeden geçemedim. Fotoğraflardan, saksılardaki toprak seviyesi biraz düşük gibi algılanıyor. Sulama payı gibi belki bıraktınız ama yine de sanki bana biraz toprak seviyesi düşük olmuş gibi düşündürdü. Torf mu, toprak mı, yoksa ikisi karışık mı kullandığınız saksı harcı?
Yazın çabuk uçmaması için suyun torftan veya topraktan ne yapılabilir acaba? Benim pek saksı tecrübem yok ama bu durumu göz önüne almanızı tavsiye edeceğim size, çünkü balkon epey güneşli.
Bu konuda tavsiyesi olan arkadaşlarımızdan, üyelerimizden ben de fikir almak ve bilgilenmek isterim.
acemifüsun
29-04-2012, 20:35
Sardunyalarıma Sihirli Toprak (Sardunyalar için olanından) kullanıyorum, içine hafif perlit de karıştırılmış, çok memnunum.
Avrupa Çiçekçilik'ten satın aldığım sardunyaların da toprağına az miktarda perlit karıştırıldığını görüyorum.
Hımmm :cool:, bahçıvan bir kedi. Çok şeker bir şey olduğu belli.
Çiçeklerinizle yakından ilgili o da belli ki :)
Sn. Tika,
yeni sardunya ve çiçeklerinizi güle güle büyütün. Bol çiçekli, rengarenk bir sezon olur umarım.
Dikkatimi çeken bir nokta oldu, belirtmeden geçemedim. Fotoğraflardan, saksılardaki toprak seviyesi biraz düşük gibi algılanıyor. Sulama payı gibi belki bıraktınız ama yine de sanki bana biraz toprak seviyesi düşük olmuş gibi düşündürdü. Torf mu, toprak mı, yoksa ikisi karışık mı kullandığınız saksı harcı?
Yazın çabuk uçmaması için suyun torftan veya topraktan ne yapılabilir acaba? Benim pek saksı tecrübem yok ama bu durumu göz önüne almanızı tavsiye edeceğim size, çünkü balkon epey güneşli.
Bu konuda tavsiyesi olan arkadaşlarımızdan, üyelerimizden ben de fikir almak ve bilgilenmek isterim.
Ben elime ne gecerse onu kullaniyorum.Balkon kenarlarinda duran saksilar icin soylediniz sanirim toprak seviyesinin dusuk oldugunu.Onlarda cogunlukla torf var.Markasini bilmeden aldigim bir toprak cesitinin icinden de yaprak curuntusune benzer karisimlar cikmisti.Onunla da karistirmistim.Yeni aldiklarimi sardunya topragina ekebilirim belki acemifusun'un da onerdigi gibi.Yalniz hic gormedim.Nerede satiliyor bilmiyorum.
Nette biraz arastirdim ve su linkleri buldum.Fiyati da uygun.Onerilen toprak bu mu?
http://www.fidanistanbul.com/urun/2240_sihirli-toprak-20-lt.html
http://www.tekzen.com.tr/newsite/prd-812632001-sihirli_toprak_20_lt_.aspx
Uzerlerinde sardunyalar icin yazmiyor,genel kullanim icin oldugu belirtiliyor.Kullanan arkadaslar,siz hangi markayi onerirsiniz?
Bir tane daha buldum.İstanbul Tekzen markette.Sardunya icin oldugu belirtilen sihirli toprak.
http://www.tekzen.com.tr/newsite/prd-823361001-sardunya_topragi_10lt_sihirli.aspx
Eskilerden yeni açanlar.
289678
289679
289680
289681
289682
Sonuncusu da bir aydır non-stop açıyor ;)
.
Zaten öyle yaptım ancak dal zaten yamuktu çiçekleri yukarıda olacak şekilde diktim ama nerden baksanız bir buçuk karışlık kısmı toprağa paralel duruyor, onu kırıp 1-2 tane daha çelik yapabilir miyim diye düşünüyorum?
kelebek çalısı
02-05-2012, 01:14
Bildiğimiz sardunya. Belki artık sardunya çeşitliliği sayesinde, sürekli çevremizde karşılaştığımız bu sardunya türünü farketmeden, yanından yürüyüp geçiyoruz bile :)
Ama ben bu rengi, bu boylanmayı, bu coşkuyu çok mu çok seviyorum.
Duvar diplerine, bahçe kapısı önündeki dar toprak alanlara dikebilirsiniz. Yanyana dikildiğinde ise tam bir cümbüş oluyor, rengarenk.
Yaz, ada, tatil, arka planda cırcır böceklerinin sesleri...
Sardunya denildiğinde aklıma gelen ilk tür işte bu sardunya ve bu fotoğraftır.
Benol Hazaroğlu
02-05-2012, 11:21
Bahçenin olmazsa olmazları onlar.
Benol Hazaroğlu
02-05-2012, 11:23
Yaz güzeli.
Her mesajda en fazla 5 fotoğraf yollayabiliyoruz sanırım,o yüzden alt alta mesajlarım,kusuruma bakmayın lütfen. :)
Sardunyalarım,makro çekmeye çalıştım.
ipektuğçe
04-05-2012, 11:44
Sonbaharda çelikten ürettiğim ceylan,bugün bana süpriz yaptı.:)
Bir ceylan da benden gelsin :)
İzmir'e sevgilerimle...
290872
Sayın Tika sardunyalarınız harika görünüyor gerçekten. Ellerinize sağlık. Benim de balkonum geniş olmasına rağmen oturacak yer kalmadı çiçekten. Hastalık naparsınız:)
Kesinlikle katılıyorum.Raflarla biraz yer açmayı planlıyorum,daha fazla almak istemiyorum ama görünce de dayanamıyorum.Örneğin açık kırmızı tonlu ceylan var istediğim.Henüz rastlamadım marketlerde.
Dünkü paylaşımlarımın devamı...
engin1981
04-05-2012, 22:39
bunlarda benim sardunyalarım
engin1981
04-05-2012, 22:48
diğerleri
Bunlarda benim bebek sardunyalarım sizinkinin yanında sönük kalır ama paylaşmak istedim.
Geranium Johson Blue ilk çiçeğini açtı.
Buda benim cananım =)
292112
poppy_05
09-05-2012, 14:22
bunlarda benim sardunyalarım
http://img836.imageshack.us/img836/8466/fotoraf0084q.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/836/fotoraf0084q.jpg/) Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
http://img839.imageshack.us/img839/5179/fotoraf0085q.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/839/fotoraf0085q.jpg/) Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
http://img812.imageshack.us/img812/8099/fotoraf0088d.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/812/fotoraf0088d.jpg/) Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
http://img685.imageshack.us/img685/726/fotoraf0091o.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/685/fotoraf0091o.jpg/) Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
http://img710.imageshack.us/img710/152/fotoraf0095l.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/710/fotoraf0095l.jpg/) Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
renk katsın diye poppy ide ekledim :)))
sevil_24
09-05-2012, 18:29
Bu sardunyamın rengine bayılıyorum.
http://c1205.hizliresim.com/x/9/5l4mc.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
En sevdiğim sardunyalarımdan biri...
Bunu geçen yıl çeliklemiştim sanırım. Annesinde henüz tomurcuk bile yok nedense.
Birkaç sardunya'da benden
Geçen sonbaharın çelikleri
293608
Ceylan gözü
293609
293610
Bodur sarduyalar
293611
Buda kahve keyfi
293619
nurcanaybay
11-05-2012, 14:22
Sakız sardunyalarımın yapraklarında ki sorun hala devam ediyor.Her gün
hastalıklı yaprakları topluyorum ama çiçeklenme de sorun yok.
Bu boy saksılarda ki sardunyaları 3 günde bir sularım.Saksılarının alt bölümüne bolca parçalanmış köpük doldururum böylece hem saksı hafif oluyor
hem de drenaj sorunu olmuyor( Güler hanım dan öğrenmiştim ).Su drenaj
deliklerinden akana kadar sularım.
engin1981
11-05-2012, 19:24
kışın çelik olarak diktiğim sardunya.bu da kırmızı olacak gibi görünüyordu ama pembe mor arası bir renk oldu.diğerini 2 ay önce almıştım.
türkansultan
12-05-2012, 22:24
Onca aradan sonra bir kaç tanede benden.
türkansultan
12-05-2012, 22:31
Biraz daha.
türkansultan
12-05-2012, 22:41
Son bir kaç tane daha.
Üzerinde açmış çiçeği yokken almıştım.
Bana güzel bir süpriz oldu...
Citysenyorita
14-05-2012, 20:54
Türkansultan ve Anzac, sardunyalarınız birer harika. Çok parlak renkli ve güzeller. Bende de annemden aşırdığım narçiçeği renkli saksıda sardunya çiçeği (http://bahce-cicekleri.blogspot.com/2012/05/sardunya.html) var ancak gövdeleri odunsu bir hal aldı, ayrıca yaprakları sanki tozlu gibi bir renk. Fazla uzadıkça kırıp toprağa saplıyorum ve giderek çoğalıyorlar ancak sanırım artık çok yaşlandılar.
Bazen çok hoş süprizler oluyor...
Bir saksıdan 2 ayrı ceylan sardunyanın çıkması gibi.
Biri mini ceylan.
acemifüsun
15-05-2012, 10:10
Sn. omar gerçekten hoş bir sürpriz olmuş:) Bence minyatür yavruağzı ceylanı hemen başka çok küçük olmayan bir saksıya alın, gelişimi hızlansın:)
İyice coştular ;)
Toplu bakış
296359
Yakın çekim
296360
296361
296362
Açık Pembem
296363
sardunyaların hepsi birer harika ben sardunya konusunda daha yeniyim yaptığım bir sürü yanlış varmış burada öğrendim yeni yeni kendilerini toparlıyorlar ama birinin derdini anlayamadım geçen yıl çelik olarak dikmiştim. Kışı apartman ışıklığında geçirdi sona doğru yaprakları sararmaya başladı. bütün büyük yaprakları toplamak zorunda kaldım bu şimdiki hali. onun için ne yapabilirim?
Bu kırmızı sardumyamı çoğaltmayı, süs havuzu yapıp etrafına dikmeyi planlıyorum.
ayseldeniz
17-05-2012, 14:26
Sakız sardunyamın rengi tamamen değişti.Mor eflatundu.Açması beklerken kırmızı açtı.Böyle bir şey olabilir mi?renk değiştirir mi?
sayın mirbe ve demircool,
toprağını bahçe toprağı ve koyun gübresi karışımıyla değştirmiştim. Diğer sardunyalarım bu karışımdan memnundular diye torf eklememiştim. yeni yapraklar çıkıyor aslında ama aradaki boş dal beni üzüyor. Acaba üst kısmı kesip bahçeye diğer sardunyaların yanına çelikmi yapsam?
ardabora
17-05-2012, 21:37
Bu yıl büyük saksılardaki sardunyalarla hiç ilgilenemedim. Her sene bahar başında saksılardaki toprağı yeniler, kıştan kalma büyük cansız yaprakları koparır, gereksiz uzamış dalları keserdim.
Bu baharda ilgi gösteremediğim halde oldukça iyi çiçeklendiler. Evin girişine şu an duvar örüldüğü için hepsini bir araya,ön bahçenin en kuytu köşesine topladım.
sardunyadervis
18-05-2012, 01:57
sardunyaların hepsi birer harika ben sardunya konusunda daha yeniyim yaptığım bir sürü yanlış varmış burada öğrendim yeni yeni kendilerini toparlıyorlar ama birinin derdini anlayamadım geçen yıl çelik olarak dikmiştim. Kışı apartman ışıklığında geçirdi sona doğru yaprakları sararmaya başladı. bütün büyük yaprakları toplamak zorunda kaldım bu şimdiki hali. onun için ne yapabilirim?
kışı gecirdikten sonra toparlanmış gorunuyor tapragını biraz havalandırın kabartın biz strafor ekliyoruz bazen birazdaha esnek kalması icin biraz torf la berabar toparlanır cokta sulamayın
sardunyadervis
18-05-2012, 02:06
sayın mirbe ve demircool,
toprağını bahçe toprağı ve koyun gübresi karışımıyla değştirmiştim. Diğer sardunyalarım bu karışımdan memnundular diye torf eklememiştim. yeni yapraklar çıkıyor aslında ama aradaki boş dal beni üzüyor. Acaba üst kısmı kesip bahçeye diğer sardunyaların yanına çelikmi yapsam?
torf ta koklenme daha kolay oluyor celik alabilirsiniz ama agustos eylul daha iyi celik almak için
ama aslında sardunyalar her mevsim hiç yazilanlari okumasanız bile cogu zaman tutarlar torflu karısıma 12 cm civarı celikler kalem gibi birseyle topraga delik acılıp dikilirlaer ama cok sulamayın ilk gunlerde yoksa koklenmek yerine ccururler
engin1981
18-05-2012, 18:00
5450 numaralı mesajda fotografını yüklediğim sardunyam tam açacak gibi olup oylece kuruyor.bir dalda 5 adet çiçek varsa 3 ü açıyor diğeri ya tomurcukken kuruyor **** yarısı açıp ondan sonra.sebebi ne olabilir acaba
Geranium paratensenin ilk çiçekleri
297465
Geranium Johnson Blue hala çiçekli
297466
297467
Tomurcuğu mu? kendisi mi?
297468
297469
loveflower
19-05-2012, 18:13
Pembe sakızım
297734
Emre İlhan
20-05-2012, 11:21
Minik sakızım:)
297914
Küçücük boyuna bakmadan tomurcuk veriyor:)
Adalet Yağcı
20-05-2012, 13:23
Minik sakızım:)
297914
Küçücük boyuna bakmadan tomurcuk veriyor:)
Emre'ciğim, kıyabilirsen o küçük tmurcuğu kopart, bitki biraz gelişsin, daha bol çiçeklenir.
Sûz-i Dilârâ
20-05-2012, 14:09
Siz istediniz ben de sardunyalarımın fotoğraflarını yüklüyorum :)
İşte benim minik sardunya çalılarım. Yer darlığından ayrı ayrı saksılara dikmektense kocaman ve derin bir saksı aldım sakız, ceylan ve normal sardunyalarımı bir araya diktim. Ceylanlar, Hakkı Şen Bey'den gelenler (teşekkür ederim:) diğerleri depremde gittiğimiz için bakımsız kalan ve ölmekten son anda kurtararak çeliklediklerim, onlar da tuttular, yeni yaprak çıkarıyorlar.
Bluepoem
23-05-2012, 09:30
Arkadaşlar yardımınıza ihtiyacım var :(
balkondaki sardunyalarımı kuşlar koparıp koparıp atıyorlar :( nasıl baş ederim, çiçeklerimi nasıl kurtarırım yardım edin lütfennnnn :(((
Poşet bağlayın çubuğa ve dibine iliştirin çubuğu... ya da yakınlarına yiyecek bişeyler koyun yaprağa değil yiyeceğe odaklansınlar...
Bluepoem
23-05-2012, 10:09
minik korkuluklar ya da rüzgar gülü fayda eder mi ki?
loveforlife
23-05-2012, 11:51
İşte bunlar da benim sardunyalarımın bir kısmı...
ipektuğçe
24-05-2012, 12:27
:) coştuk:)
Gönderen arkadaşıma sevgilerimle kırmızı Rosebud ;)
300135
Teşekkürler.
denizhoca
24-05-2012, 22:47
annemin balkonundan
bu fotoğraflar 2 hafta kadar önce çekildi şu anda çok daha fazla çiçeklendiler
Aylar önce şunu almıştık (http://www.thompson-morgan.com/flowers/flower-plants/geranium-and-pelargonium-plants/geranium-double-flowered-collection/p87805TM) üç arkadaş.
Geranium pratense ‘Laura’-beyaz
Geranium himalayense ‘Birch Double’- mor/mavi
Geranium pratense ‘Summer Skies’ gökyüzü mavisi
En erken beyazı en geç de gökyüzü mavisi filizlendi.
Bunlar farklı bir tür olarak diplerinde yumruları var ve çıplak kök olarak satılıyorlar.
Bu renkleri o kadar çok istemiştik ki fiyatına da kargosuna da razı olduk.
Arkadaşlardan ses çıkmıyor, benimkilerin üçü de topraktan kendini gösterdi,
sabırsızlıkla çiçek beklemeye başladım.
Umarım dostların payına düşenler de tez zamanda kendini gösterir;)
serkan_istanbul
25-05-2012, 18:14
Sardunyalarım benimde var geçenlerde bir televizyonda 1 litre suya 3 kesme şeker eritilip arada sularsak daha fazla çiçekleniyomuş öyle söylediler denedim. Ben daha öncelerden de duymuştum arada veriyorum güzel şu anda gelişimleri sevgiler.
loveforlife
25-05-2012, 18:19
Arkadaşlar yardımınıza ihtiyacım var :(
balkondaki sardunyalarımı kuşlar koparıp koparıp atıyorlar :( nasıl baş ederim, çiçeklerimi nasıl kurtarırım yardım edin lütfennnnn :(((
Benim derdim daha büyük...Bir çift kumrumuz var. Her yıl yavrularını büyütmek için balkonumu seçer.Bu yıl da 2 kere oldu balkona yavruluyor. Şimdiye kadar tuvalet camı üstünde duran boş toprak tencereye yerleşiyorlardı. 4 yavru orada yetişti. Ama şimdi durmadan sardunya saksılarımdan birinin dibine çalı çırpı taşıyorlar. :-( Hayvanlara da kıyamıyorum. Ne diye kaç yıldır yuva yaptıkları yeri değiştirdilerse...
Aşırı yağmurlar sardunyalara zarar verir mi?
loveforlife
26-05-2012, 12:31
Misafir kısmeti ile gelir.
Evine gelen misafire; hayır ordan kalk şuraya otur denilir mi?
Hele bunlar ne laf dinler ne de söz.
Suit odayı onlara ayırın lütfen.
Bu sabah anne-baba kumru saksının dibine yerleşmeye çalışırken(üstelik en güzel pembe sardunyanın saksısını seçmişler :-) ) yanındaki saksıyı bahçeye düşürmeyi başarmışlar nasıl yaptılarsa... Saksının yerini değiştirdik ama hala aynı telaşla saksıya yerleşme derdindeler. Çiçekler de sulanmaz ki bu durumda...:( Oradan saksıyı alıp boş saksı mı koysam ki acaba?
bunlarda benim güzellerim...
Yeni eklenen sardunya fotoğrafları çok güzel.
Sayın lale123,
Kumrunuz çok tatlı.Benim de iki çift kumrum var.Onlara buğday koyuyorum.Gelip gidip yiyorlar.Yavrulama olmadı.Saksılarımı seçeceklerimi de sanmıyorum.Kedim rahat vermez.
Ben de sardunyalarımın bir kısmını astım.Ev için aldığım sepet saksıları,eşim hala duvarı delmediği için,şimdilik balkonda değerlendirmeye karar verdim.Büyük olan sepete 3 sakız,diğer sepete 1 sakız koydum.Bazı sardunyalarımı yer darlığından ve daha kullanışlı olması açısından uzun saksılara geçirdim.3 uzun saksıya,toplam 10 sardunyamı geçirdim.Diğerleri için de aynısını yapmayı düşünüyorum.Güncel fotoğrafları da çekip ekleyeceğim. :)
Sardunyalar bol güneşli ortamları seviyorlar.Benimkilerin tümü saat 12:00 gibi güneş almaya başlıyor,akşam hemen hemen 19:00 a kadar güneş görmeye devam ediyor.Balkonum çiçek bahçesine döndü;ama bakalım kışın ne yapacağım,çünkü açık bir balkonum var.Şimdiden düşünmeye başladım. :)
Paylaşılan bazı fotoğraflarda çok farklı renk tonları ve değişik desenler gördüm.
Sayın Tika,
Kumru benim değil ama çok tatlı.Sardunyaların içinde daha bir güzel oluyor.Sardunyalar gerçektende çok güzel.Sizin sardunyalarınızıda çok beğendim.
Bunlarda benim sardunyalarımdan birkaçı.
zafer1326
26-05-2012, 23:07
301010
301011
301012
301013
301014
Kırmızı gülüm
301743
301744
Geçerken çiçeğin hali böyle, tam açmıyor, gül görünümünü muhafaza ediyor.
Pembe gülümden beklemezdim ama, haline bakmadan açacakmış.
301745
.
Üçü birarada pembe seri beyaz rengin çiçeklerinin içi çok açık pembe
301915
Orkun Kırcı
29-05-2012, 14:30
Bir gül de benden ancak gece çekimi olduğundan flaş parlamış.
302090
302091
Bir de sakız :)
302092
Bir de toplu :)
302093
çiçeksever
29-05-2012, 14:48
Sayın adneser;
İlla beyaz sardunya istiyorsanız diğerlerinden ayırın.Çünkü diğerlerinin rengi karışıyor.Benimki pembe yanındaydı.Pembeli beyaz ebruli olmuştu.
acemifüsun
29-05-2012, 17:02
Bir gül de benden diyelim mi?:)
acemifüsun
29-05-2012, 17:10
Bu gün balkondan kareler:)
Herdem çiçekli sakız sardunyam.
302159
Ceylan sardunya
302160
Bunlar da bebekler...
302161
acemifüsun
29-05-2012, 17:14
...
Kırmızı Sardunya coştu.
302346
302348
Pembe Sardunyam
302349
Somon Renkli ilk açarken Somon renkli açıldıkça pembeye yakın oluyor.
302355
Uzun zamandır buraya gelmemiştim
Resimler hazır koyuyorum
İkramda varsa her akşam burdayım
303038
303039
303040
303041
bu sardunyamı sonbaharda celiklemistim o zaman kırmızıydı şimdi pembe açtı:(
303051
303056
303057
303058
vakit bulamadıgım icin gece çekim yapmak zorunda kaldım
arkadaşlar merhaba bu sitede ilk mesajım. bilgisi olan arkadaşlara sorum olacak. sakız sardunya ile bodur sardunya tozlaştırılıp tuhum alınabilir mi? şimdiden teşekkür ederim.
Sûz-i Dilârâ
01-06-2012, 20:08
Ya Allah nazardan saklasın, sizlerin sardunyalarını gördükçe düşüp bayılacağım gibi oluyor çok çok güzeller. :) Güle güle büyütün hepiniz. :)
Bu da benim sardunyalarımdan biri, kendisi ceylan olur. Tomurcuktaki rengine bayıldım, açtığında da bu rengi muhafaza etse ne güzel olurdu.
Bunlarda sardunyalarımdan toplu bir görünüş.
sakız eflatun . arkasında arap yasemini
Yeni hediye gelen sardunya;)
303702
Çikolata rengine bayıldım.
bozo.0606
03-06-2012, 18:06
tek saksı ceylanlarımdan nağmeler..:D
arkadaşlar merhaba bu sitede ilk mesajım. bilgisi olan arkadaşlara sorum olacak. sakız sardunya ile bodur sardunya tozlaştırılıp tuhum alınabilir mi? şimdiden teşekkür ederim.
sevgili arkadaşlar bu konuda bilgisi olan yok mu?
Eğer balkonun Kuzey'e bakmıyorsa balkonunda tutabilirsiniz.
günebakan
04-06-2012, 22:56
Bunlar da benim sardunyalarım:)
304713
304714
304715
304716
304717
günebakan
04-06-2012, 22:58
Devam
304718
304719
304720
Arkadaşlar bir soru sormuştum ama ya pek bile yok **** gözden kaçtı tekrar sormak istiyorum.bu kış çelikten ürettiğim bu sardunya(sanırım gül sakız sardunya) işaretli çiçekler tam açacak gibi olup öylece kalıyorlar.mesela bir dalda 5 çiçek var 3 ü açıyor 2 si tam açmak üzereyken o şekilde kalıp kuruyor.nedeni ne olabilir.az su çok su az güneş çok güneş az gübre çok gübre? lütfen yardım
Sayın engin1981
Sardunyalarınız çok güzel, sadece dökülen çiçeklerden bahsediyorsunuz. Sulama, güneş ve saksının toprağı gibi bilgiler olmadan yorum yapmak zor.
Gayet yavaş büyüyor .aldığım çeliklerde tutma sayısı pek az
değişik bir tür birazda nazlı
thompson & morgan' ın pembe gül sardunya olarak sattığı bitkim.
Beyaz belki uçuk pembe denebilir ...
305819
305820
Peşpeşe hayalkırıklığı.
Benol Hazaroğlu
07-06-2012, 21:20
Jineopun da başına geldi biliyorsun. Biz de veto ederiz olur biter. sıkma canını.
Rana+miraç
08-06-2012, 23:16
Beyaz sardunya ile pembe sakızın aşkı
Sûz-i Dilârâ
09-06-2012, 12:11
Bu sardunyanın rengine bayıldım, gelip gidip göz banyosu yapıyorum. :)
Yönetimdekiler de; "aynı çiçeğin niye bu kadar çok resmini ekledin" diye kızmasınlar lütfen, görmemişin bu kadar iri ve güzel renkli açan bir sardunyası olunca böyle oluyor:D
Bir konuda bilgiye ihtiyacım var, doğru yerin burası olduğunu düşünüyorum.
Öncelikle bu sayfayı hemen hemen baştan sona okudum ancak hala net değilim.
Ceylan sardunya ve sakız sardunya için hangisi güneşe daha dayanıklıdır? Su ihtiyaçları aynı mıdır?
Benim her ikisinden de var ve saat 11:00'den güneş batana kadar güneş alan mutfak penceremizin önüne hangisini koymam gerektiğini bilmiyorum?
Şimdiden teşekkürler...
Sûz-i Dilârâ
09-06-2012, 15:19
Bence her ikisini de koymayın, sardunyalar benim bildiğim sabah güneşi sever. Siz saat 11'den güneş batana kadar diyorsunuz ki bu pencere önünde oldukça yakıcı bir güneş olur demek. Bu kadar güneşe değil sardunya hiçbir çiçek dayanamaz. Yeriniz varsa sardunyalarınızı sabah güneşi alan, havadar bir yere yoksa balkonda güneşin doğrudan gelmeyeceği ama ışık da alan bir yere koymanızı öneririm.
Bizim balkon bütün öğleden sonra güneş alıyor ve çiçeklerimi solduruyordu, balkona tül çekip kapattım, ışık süzülerek geliyor ve çiçeklerim sevdiler bu güneşi. Temmuz - ağustosta neler olur bilmem.
Cymbelina
09-06-2012, 16:59
Sardunya hakikaten direkt güneşi sevmez mi? Bu konuda net bir bilgim yok, buradaki e-dergide sardunya ile ilgili bir makaleyi okudum geçenlerde, yanlış hatırlıyor olabilirim ama sanki orada da güneşi sever diyordu??? Sabah güneşi mi öğleden sonra akşama kadar olan güneş mi daha iyi olur?? Sanki direkt güneşi sevmiyorlar????
Bir de, geçen hafta sardunyalarımdan bir tanesinde bir sorun oldu. 1,5 - 2 gün kadar kısa bir zaman diliminde 5-6 tane yaprağında entersan bir kızarma oldu, açık kırmızı bir renk aldı yapraklar, önce kenarlarında sonra tamamen tüm yaprak tuhaf koyu turuncu- kırmızımsı bir renk aldı, korktum hemen o yaprakları toplayıp attım. Aradan bir kaç gün geçti, ben de üstünde durmadım. Dün aynısı bir yaprakta gene olmuş, bir başka yaprakta da kızarma başlangıcı vardı, hemen ikisini de alıp attım. Saksıda veya yapraklarda parazit, böcek türü birşey göremedim (çok şükür). Yanında duran diğer 2 sardunyada bu hadise olmadı. Bahsettiğim şey bildiğimiz normal sararma değil ama. Bilen biri varsa bilgi almak isterim, şimdiden teşekkürler.
Sûz-i Dilârâ
09-06-2012, 17:09
Yanlış anlaşılmasın benim verdiğim cevap sayın Anzac'ın saat 11'den batana kadar güneş alıyor dediği mutfak penceresi önüne koymayı düşündüğü sardunyalar içindi.
Sardunyayı açık havada sabah güneşi alan bir balkona koyabilirsiniz, Güler abla sardunyalarına böyle yapıyor ve forumdan öğrendiğim bilgi de bu yönde.
Benim sabah güneşi alan balkonum olmadığı için öğlen ve öğlen sonrası güneşinden zarar görmemesi için balkona tül çektim. Güneşi filtre edip yakıcılığını azaltmaya çalıştım, geçen sene işe yaradı bu yöntem ve üç sakız sardunyama bu şekilde yazı atlattım. Sardunya öğleden sonra güneşinde de yaşar ama çok yakıcı ve fazla olmamak kaydıyla. Bir de havadar yer önemli sardunya için. Ev içinde de yetişiyorlar ama üyelerin balkonlarına, bahçelerine baktığınızda dışardaki sardunyaların coştuklarını görebilirsiniz.
Cymbelina
09-06-2012, 17:19
Yanlış anlaşılmasın benim verdiğim cevap sayın Anzac'ın saat 11'den batana kadar güneş alıyor dediği mutfak penceresi önüne koymayı düşündüğü sardunyalar içindi.
Sardunyayı açık havada sabah güneşi alan bir balkona koyabilirsiniz, Güler abla sardunyalarına böyle yapıyor ve forumdan öğrendiğim bilgi de bu yönde.
Benim sabah güneşi alan balkonum olmadığı için öğlen ve öğlen sonrası güneşinden zarar görmemesi için balkona tül çektim. Güneşi filtre edip yakıcılığını azaltmaya çalıştım, geçen sene işe yaradı bu yöntem ve üç sakız sardunyama bu şekilde yazı atlattım. Sardunya öğleden sonra güneşinde de yaşar ama çok yakıcı ve fazla olmamak kaydıyla. Bir de havadar yer önemli sardunya için. Ev içinde de yetişiyorlar ama üyelerin balkonlarına, bahçelerine baktığınızda dışardaki sardunyaların coştuklarını görebilirsiniz.
Haklısınız Sayın Suz-i Dilara ama ben sabah güneşi seven çiçekler bölümünde bile sormuştum bu soruyu, inanın şaşırdım, kafam karıştı. Benimkiler de pencere önünde, penceredeki cam güneş ışığının ısısını yükseltiyor elbette, pek güneş almayan pencere önünü de sevmediler. Taşınmadan önceki evimizde çok iyilerdi:( Nedir bu sardunyanın güneş isteği, ne yapmalıyız??
Bir de şu kırmızılaşmaya bir çözüm var mı?
Sayın Cymbelina
Sarduyalar güneşi sever direk,yarı güneş veya yarı gölge fark etmez, benim coğu sarduyalarım sabahtan güneş batana kadar direk güneş altında .
Yapraklardaki kızarmayı fotoğraflarsanız daha iyi olur görerek sonuca ulaşmak daha kolay, bir bilen cıkar.
Sûz-i Dilârâ
09-06-2012, 18:02
Sardunyanın ısı, ışık şartları ev içinde veya dışarıya göre değişir. Ev içerisinde cam önünde bir yere koyarsanız ve güneş fazla olursa cam mercek etkisi yapar ve bitkilerinizi yakar.
Dışarıda durum farklı, açık hava ısıyı etkiler, dağıtır; üyelerin balkon, bahçelerini örnek gösterirken bu durumu kastettim. Sardunya açık havadan hoşlanır.
Benim balkonumda yaptığım uygulama kendi durumumuza özgü çözüm, güneş aşırı parlak, aşırı sıcak ve çok yoğun geliyor balkona. Bunu azaltmak istedim.
Adalet Yağcı
09-06-2012, 18:25
Bu mevsimde iç mekanda sardunya olmaz Cymbelina'cığım.
Yaprakları dalları uzar gider, çiçekleri zayıf kalır.
Sen çok zeki bir kızsın, bir çare düşün ve sardunyanı dış mekana al.
Sûz-i Dilârâ
09-06-2012, 18:32
Bence de bu mevsim sardunyaya ev içinde bakmak için uygun değil, kışın içeri alınabilir ancak.
kelebek çalısı
09-06-2012, 21:34
Bahçemdeki sardunyaların yapraklarıında kızarma olarak tarif ettiğiniz durum sürekli oluyor Sn. Cymbelina.
Siz forumda sorana dek bunu hiç düşünmemiştim, ama bitkiler üç senedir hallerinden memnun, bu bitkilerden aldığım çelikleri de rastgele nereye sapladıysam tuttu. Hastalık veya bitkinin gidişatını etkileyen bir durum olmadığını anlatmak istedim. Bakacağım ve görürsem bu kızarma durumunu, fotoğraflayarak ekleyeceğim yarın. Aynısı mı tespit yaparız.
kelebek çalısı
10-06-2012, 18:15
Sn. Cymbelina,
sardunyanızın yaprağındaki renk değişikliği bu fotoğraftaki örneğe benziyor mu?
Cymbelina
10-06-2012, 18:34
Sayın Hızır:)) (mı diyeyim?)
Çok sağolun resim için. Yüzde yüz emin olamadım, ekrana iyice yaklaşıp bile baktım:) Ama sanırım bu şekildeydi benimkide, sonrasında bu kızarma yaprağı tümden kaplıyor. Önce tek yaprakta oldu, sonra birkaç yaprakta birden. İkinci kez de tekrarladı dediğim gibi. Nedir ki bu? Niye olur? Hastalık mı? Ne yapmamız gerekir yaprakları toplayıp atmak dışında?
Tekrar tekrar bakıyorum resime, benimki de bu %90. Sizin sardunyanın türü değişik, yaprak şekli farklı, o yüzden kızarma sanki yuvarlak yuvarlak olmuş gibi geliyor ama iyice inceledim yaprağın şeklinden dolayı sanırım.
Tekrar teşekkür ederim size.
Cymbelina
10-06-2012, 18:42
Son birşey ekleyeyim: Benim bahsettiğim sardunya yapraklarında bazen gördüğümüz (adını bilmiyorum, kusura bakmayın) kendiliğinden oluşan, hafif renk koyulaşması şeklinde olan harelenme diyebileceğim hadise değil. Tam anlatamadım da, sardunyaseverler bilir sanırım.
kelebek çalısı
10-06-2012, 18:44
Açıkçası bütün sardunyalarımı tek tek gezdim ve bir tek bu sardunya üzerinde bulabildim örneklemek adına. Daha önce de çok gördüğüm bir durum bu.
Ben hiç ellemiyorum ve olduğu gibi, doğal haline bırakıyorum bitkiyi. Yaprağı kopararak almak görsellik açısından bir çözüm olabilir ama bu kızarıklığın asıl sebebini bilmiyorum. Belli ki bitkinin gösterdiği bir reaksiyon ama neye?
Bitki açısından büyük bir sorun olmadığını düşündüğümden, üzerinde durmamak gerek derim. Yine de dünyada başka örnekleri ve şikayet edenler var mı bakılabilir. İnceleyip bir sonuca ulaşırsam muhakkak burada paylaşacağım. Acil bir durum olduğunu düşünmemekteyim.
Rica ederim ;)
kelebek çalısı
11-06-2012, 00:45
Sardunyalarımdan bir tanesinin üzeri bu şekilde tohum ile doluydu.
Bu yıl sardunyalar beni cok mutlu ediyor...
Sardunyaları Sayın zbk74 geniş bir saksıya dikin ben sardunyalar icin satılan sihirli topraga ekiyorum oldukca memnunum .
Gecen yıl bodur olan türler bu yıl aslına döndü :p sıgmaz oldular
kelebek çalısı
11-06-2012, 19:35
sayın kelebek çalısı ve ahmeter öncelikle maşşallah. sardunyalarınızın çiçeklerinin yoğun açması neden kaynaklanıyor?bendeki sakızların çiçekleri 2-3 tanecik (yani tek dal çiçekte)oluyorlar dış mekanda havadar ve sabah güneşi alan yerde olmalarına rağmen çiçeklerindeki bolluğu yakalayamıyorum..bir öneriniz varmıdır bunun için?şimdiden teşekkürler..
Açıkçası özel bir muamele uygulamıyorum. Aşırı büyüdüklerinde ve boylandıklarında budama yapıyorum o kadar. Tamamen doğal sürecinde yaşamlarını sürdürmekteler. Sardunyaların en sevdiğim yönü, hiç bir özel isteğinin olmayışı.
Cymbelina
11-06-2012, 20:43
Sayın iris ve Sayın kelebek çalısı, bir konuda fikrinizi alabilir miyim? Geniş saksı demişsiniz Sayın iris, Sardunya (ve aslında diğer çiçekler için de) küçük saksı kullandığımızda, bitki kök gelişimi yapmak için, kök için çalışmak yerine enerjisini toprağın üstünde kalan kısmını geliştirmek için, çiçeklenmek için harcamaz mı? Yani çiçeklenme için küçük saksı daha iyidir gibi bir doğru var mıdır?
Bir de kök budaması yapıyor musunuz? Nasıl yapılır? Faydaları ne olur? Ne sıklıkta yapılır? Çok soru sordum ama son bir soru daha sorsam, burada bir yerlerde okumuştum. Sardunyada 1 litre suya 1 fincan soda koyup onunla sularsak çiçeklenme yapar mı? Soda denilen maden suyudur herhalde (yemek sodası diye bazen bahsediliyor).
Bir bitkinin kökleri ne kadar cok ve saglıklıysa okadar güzel olur .
Gecenlerde izmirden gelen cilli sardunya tamamen saksıyı kökle doldurmuş bende onu daha geniş bir saksıya aktardım şimdi daha mutlu yeni sürgünler veriyor .
kök budamasını ben hic yapmadım saglıksız ise budanır yoksa neden bitkiyi sitrese sokalım? durup dururken
kelebek çalısı
11-06-2012, 22:19
Sn. Cymbelina,
saksıda sardunya yetiştirme konusunda deneyim sahibi değilim. Bir saksı sakız sardunyam var, bir tane de yine sakız sardunyadan çeliklediğim başka bir sakız denemesi yapıyorum :)
Ama Türkiye' de bahçede yaz kış demeden, 50cm çapında 70 cm yüksekliğinde bir toprak saksı içinde yaşayan 7-8 yaşında bir sakız sardunyam var ki, ne kök budaması istiyor ne de bakım. Yani sardunyalar bir şekilde yaşamda kalmayı beceren bitkiler.
Sodyum bikarbonatın suyun ph seviyesini düzenleme amaçlı olarak kullanıldığını biliyorum fakat besin gibi kullanıldığını bilmiyorum.
Çiçek açmıyorsa bitkiniz ve birşeyler yapmak istiyorsanız illa ki, çiçek açan bitkiler için kullanılan sıvı besinlerden alabilirsiniz yapı marketlerin bahçe bölümünden veya supermarketlerin bahçe malzeme kısmından temin ederek, destekleyebilirsiniz sardunyanızı.
Gelişi güzel dikilirse uzar gider sardunya bir gölge bitkisi degildir .
Güneşi gördükce canlanır serpilir ne kadar güneş okadar cicek :p
Kaliteli toprak ve gübreyle desteklenirse cok güzel sardunya yetiştirebilirsiniz
Yazın birde aşırı sıcaklarda susuz bırakmayın, cicege dönmesi icin susuz bırakın deniyor ama bitkinin direnci zayıplıyor hastalıklara acık oluyor .
Tomurcuklara su degdirmemeye calışın tomurcuklar acmadan dökülüyor acmış cicege su gelince ömrü kısalıyor .
Dışardan alınan bitkiye ilk müdahale toprak degişimi ve üzerindeki cicek tomurlarını keserseniz bitki daha güzel gelişiyor ,şu ithal olan sardunyalar bitki bütün gücünü acmaya harcıyor.
engin1981
13-06-2012, 16:48
arkadaşlar fotograftaki çilli top sarduyam bu haldeydi sonra çiçekleri geçti yeni gelenler bu şekilde açmadı. çiçekleri çok az küçük.neden olabilir acaba.10 günde bir sıvı besin veriyorum 7-8 saat güneş alıyor günde.
Bu nun rengini cok seviyorum cok acık turuncu ;)
Sevgili sardunya severler,bu gul gibi acan sardunyalari nereden aliyorsunuz? İnternet uzerinden siparis verebilecegimiz bir adres var mi?
Bir de su an kullanici adini hatirlayamadim bir uyenin sari renkli sardunyasi baska bir uyenin de mavi tonlu bir tane vardi.Siparis verilebilecek adresleri biliyorsaniz,paylasirsaniz cok sevinirim.
Herkese tesekkurler.
Sayın tika gül sardunya yı türkiyede bulmanız biraz zor ,aslında katmerli top sardunya gül sardunyadan daha güzel hemde cicekleri daha büyük .
Sarı sardunyada sanırım izmirde olması gerek tanıdık biri varsa ona aldıra bilirsiniz .
sardunyaların neredeyse 100 ceşidi ve rengi var dipsiz bir kuyu gibi kışın korumakta ayrı cabası Allahtan türkiyede satışı yok halimiz nice olurdu :p
3 defa lila rengini aldım yaşatamadım şimdi nerede görsem kafamı ceviriyorum
"Avrupa çiçekçilik" irtibata geçer ve Gönül hanımla görüşürseniz ülke çapında gönderiyor.
Siyah lale adındaki üye yeni İstanbula istedi ve siyah/ mor sakızına kavuştu;)
Artık çok zor değil.
Sayın çiçekseverler, kısa bir süredir takipte değildim.Hepinizin sardunyaları çok hoş.Bende bugün sardunyalarımla biraz vakit geçirdim ve resimlerini çektim.Makinamın tarihi yanlış kusura bakmayın.
Bunlarda sardunyalarımdan birkaçı. :)
engin1981
16-06-2012, 19:34
benim siyah beyaz ve renkli şekerlerim
Paylaşmadan duramıyorum.
309987
Bağışlayın ama, çok güzel:rolleyes:
Arsızların arsızı;) çok seviyorum...
310036
Ginkgo biloba ile komşu, o yüzden yapraklar sizi yanıltmasın, yer darlığından herkes içiçe yaşamak zorunda.
Arsızların arsızı;)
310036
Çok güzel....
Orkun Kırcı
18-06-2012, 12:04
maşallah 12 tane saydım bir dalda.ben bu sene diktim gül sardunya bir dalda en fazla 3 tane oluyor. seneye inşallah böyle olurlar
Benim gül sardunyamda ilk yıl dediğiniz gibi olmuştu ama bu yıl normale döndü.
Orkun Kırcı
18-06-2012, 12:12
Bu da benim gülün en açmış hali :) ve genel görünümü. Diğeride sakızım...
Bu da benim gülün en açmış hali :) ve genel görünümü. Diğeride sakızım...
İşte bu güzeller yüzünden, her renginden gelsin, hepsinden bizde olsun diye uğraşmıyormuyuz;)?!
Oradan buradan, dünyanın öbür ucundan, tanımadığımız insanlara, bilmediğimiz lisanlarda mailler yazıyoruz:p
Bu güzellikler değil mi bizi çıldırtan...
Hepimizin Allah yardımcısı olsun.
Orkun Kırcı
18-06-2012, 15:53
Haklısınız :) Özellikle bu gül sardunyalar insanı ayartmaya yetiyor. 5642 nolu mesajdaki de insanın aklını başından almaya yeter. O renk ne öyle... Aman iyi bakın ona... :)
Sn.Orkun Kırcı o sakız sizin 5645 (http://www.agaclar.net/forum/986483-post5645.htm)'deki sakızla aynı sanıyordum.
Yaprak altları kırçıllı beyaz gibi, rengi de bordo-mor-siyah arası ...
Mevsime ve ışığa göre değişiyor ;)
Orkun Kırcı
18-06-2012, 16:35
Ben onu sakız değil diye tahmin etmiştim yanılmışım :) Normal top sardunyaya benzetmiştim :dilli:
Biraz önce bahaustaydım bolca morsiyah ve cilli sardunyalar gelmiş.3,75:p
Sanırım biri bizi gözetliyor yok nerede derken piyasada bol ca bulunuyor bu aralar .
daha ötesi yok çiçekleri yemek geliyor içimden:)
Gül sardunyayı katmerli beyaz **** turuncu ile tozlaştırsak tohum tutarmı acaba .
açmasını beklediğim 6 kök daha var bakalım ne renk açacaklar
kelebek çalısı
20-06-2012, 00:19
daha ötesi yok çiçekleri yemek geliyor içimden:)
Çiçekleri yenir mi hatırlamıyorum ama Pelargonium graveolens yapraklarından yapılan sorbe tarifi elimde mevcut. Hatta 5336 numaradaki mesajda yer alan fotoğrafta görülen sardunyadan bu sorbe tarifini denemiştim. Bayağı kokulu ve serinletici bir lezzet, en azından benim damak tadıma uymaktaydı ;) Yaz geldiğine göre yeniden denemenin zamanı da gelmiş. Bu kez 5260 da fotoğrafladığım gerçek tarife uyan sardunyam ile denemeliyim :D
Sonuçları paylaşacağım...
Sevgi Durul
24-06-2012, 12:20
Açanlar, açmak üzere olanlar.
311708
311709
311706
311707
Sanırım son fotoğraftaki sardunyanız benim yıllardır arayıp da hiçbir yerde bulamadığım, bir zamanlar annemin sahip olduğu müthiş cinsten. Çiçek yaprakları dolu ve kıvrımlı, gül sardunya gibi ama kocaman çiçekleri; öyle ki hakikaten minyatür bir gül demetini andırıyor. Kıymetini bilin, yok hiçbir yerde. [:
Sayın popsie sanırım yanılıyorsunuz gül sardunyanın cicegi ufak yaprak yapısıda digerleri gibi kıvrık degil tamamen yuvarlak girinti cıkıntıları bu türde yok .
Bulunurlugu tartışılır sitede sardunya yetiştirenlerin hepsinde koyu bordo kırmızı mevcut
buda benimki daha 1 ci yili.bide buyuk kirmizi bir sardunya diye birini ektim bakalim ne olucak
ardabora
26-06-2012, 22:01
Bu yıl sardunyalara pek ilgi gösteremedim. Yine de güzel çiçeklendiler.Tek yaptığım ara sıra sulamak. Geçen yıllara göre az bile sulandılar diyebilirim. Tepelerinden inmeye karar verdim :dilli:
Sardunyalrın son durumunu tekrar paylaşmak istedim.
312578
312579
312580
loveforlife
28-06-2012, 18:58
Benim kızlarım da yüzümü güldürmeye devam ediyor...:)
Sevgi Durul
29-06-2012, 12:26
Sardunyalarımın açmalarında problem yok, tek tük de olsa açıyorlar. Ama bana pek büyümüyorlar gibi geliyor. En son açanım.
313451
Ceylan olan tüm gün güneşte
313455
Sakızı da kamelyadan aşağı sarkıttım.Daha da çiçeklendi.
313456
Sevgi Durul
06-07-2012, 11:45
Minik beyazım.
316027
Ben de mantardan kuşkulanıyorum ancak teşhis ve tedavisi ile ilgili bilgim yok sayın rodoslu.
317076
Aşırı sıcağa dayanarak çiçek vermeye devam eden bir kaç sardunyam.
317077
317078
317079
Sûz-i Dilârâ
22-07-2012, 11:36
Tek normal sardunyam çiçeklendi :)
ha birde ben ne reng ekersem ekiyim(kirmizi,turuncu,pembe)hepsi beyaza calan bir pembe aciyor neden?yardimci olursaniz sevinirim.iyi gunler
Eriklibahçe
24-07-2012, 10:20
bunlarda benim sadık sardunyalarım,her sene tazeleme yapıyorum onlarda beni hiç bırakmıyorlar ;)
320857
320858
320859
320860
günebakan
28-07-2012, 00:55
Sardunyamdaki bu uzantı nedir acaba bilen varmı?
321706
Benol Hazaroğlu
13-08-2012, 10:48
Sevgili Jezebel,
Bunlar tam sahtekar ben de açan da budur.
Gül sardunyamız.
Benol Hazaroğlu
13-08-2012, 10:50
Bu da yakından.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.