PDA

View Full Version : Sardunya (Pelargonium sp.)

Sayfalar : 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

susam
12-10-2008, 13:20
Arkadaşlar bütün çiçeklerimin bakımıyla ilgili etiketler yapmaya çalışıyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. Benim sardunyam torfa dikili durumda. Balkonda. Sulama işini bu aralar yağmur yapıyor. Çok çiçek açmalarını istiyorum. 2 ay önce budayıp tazeledim. Şimdi iyice canlandılar. Sulama suyuna aspirin ya da limon tuzu koyayım mı? Gübrelemeyi hangi sıklıkla yapayım? En önemlisi ne gübresi kullanayım? Bilen arkadaşlardan yardım rica ediyorum. Toprağına bahçe toprağı, ya da başka bir şey karıştırayım mı? İşte benim kızım. Yeni yaptığım kaya bahçesine gömdüm onları. Sanırım yerlerini sevdiler.

Arzu Kasapoğlu
12-10-2008, 14:02
Sevgili hatcce, sardunya bahçe toprağında çok daha güzel büyür. Bir süre sonra torf sardunyana yetmeyecektir.

Sardunyalar bol ışığı sever. Gölge yerlerde boyuna uzar ve çok nadir çiçek açar.

Ben gübre olarak vilmorin kullanıyorum.

sermince
13-10-2008, 15:28
Sermince, üzerine kar düşünce bozuluyor. Kar ve dondan korumak gerekiyor. Havalarınn durumuna göre kasım veya aralıkta içeri almak gerekir.

ilginiz için teşekkür ederim.birsorum daha olacak uzun saksıda üç ayrı renkte sardunyam var gayet sağlıklı sürekli çiçekliler fakak aynı saksıda olmasına rağmen bir sardunyamda delikler oluşuyo yapraklarında , delikli yaprakları temizliyorum tekrar oluyor bundan nasıl tamamen kurtulabilirim.

Kiraz
13-10-2008, 16:16
Sevgili Sermince, büyük ihtimalle saksında tırtıl var. İyi saklanırlar ama dikkatli bir arama ile saplarda veya yaprak altlarında bulup alabilirsin. Bir tırtıl birgünde oldukça çok yaprağı halledebiliyor.

omar
23-10-2008, 09:23
Sevgili Sardunya severler,

#1624 ve #1625 de bulunan ceylan sardunyalarım maalesef artık yaşamıyor..:(

Sardunyalarıma musallat olan "Beyaz Sinek" ile savaşırken ilacın dozunu fazla kaçırdığımdan çiçeklerim kurudu. Çelik istemi ile mail'ler alıyorum ama üzülerek yerine yetiremiyorum.

Bende sabırsızlıkla Nisan - Mayıs aylarının gelmesini bekliyorum, Koçtaş'dan farklı renklerini tekrar alabilmek için. Üzgünüm...

zenfree
25-10-2008, 14:40
Havaların soğumasılya birlikte sardunyalarımın yapraklarında sararmalar başlamıştı. Captan uyguladım. Sıvı besin vermeye devam ediyorum. Çok güzel açıyorlar.

zenfree
25-10-2008, 14:42
Bu da beyazı. Üstleri tomurcuk dolu.:)

derya Derya
25-10-2008, 22:06
Bugün elime Pelargonum- Grenium eclat rose yani türkçesi pembe hibrid sardunya geçti. Arkasında ki klavuzu okudum şöyle diyor:
1. Tohumları örtü alanına şubat ayından itibaren ekin
2. ıFideleri 2cmlik aralarla dikin( şaşırtın) ---------aynen böyle yazıyor bu ne demek? Fideleri 2cm aralarla dikmek tamam ama 'şaşırtın' diyerek ne demek istiyor anlamadım:confused::confused:

zenfree
25-10-2008, 22:33
Bu bölümde istediğiniz yanıtları bulabilirsiniz. Kolay gelsin.:)

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=736

derya Derya
26-10-2008, 12:07
Bu bölümde istediğiniz yanıtları bulabilirsiniz. Kolay gelsin.:)

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=736

Teşekkürler.. Tüm bölümü okudum ama tam olarak anlayamadım:dilli:
Anladığım şey şu oldu: şaşırtın diyerek çimlendirme ortamından alıp fidelemek için ayrı bir yere ekmek??????? kastediliyor. Değil mi?
Biz de hastalarla aynı sorunu yaşıyoruz. Bize çok basit gelen bir teknik bilgiyi hastaların anlayacağı dile bir türlü çeviremiyoruz.:cool:. İşte benim de başıma geldi. Çok basit ama ben anlayamadım, teknik terimler kafamı karıştırdı:(
Karma felsefesi bende hasıl oldu niyahet.:D

Ferda Ülkümen
26-10-2008, 12:17
Anladığım şey şu oldu: şaşırtın diyerek çimlendirme ortamından alıp fidelemek için ayrı bir yere ekmek??????? kastediliyor. Değil mi?

Evet aynen öyle.
Ama şaşırtmayı 2 cm aralıkla yaparsanız, bitki büyüyünce tekrar yer değiştirmeniz gerekecek.
Bence şaşırtmayı tek tek ufak saksılara (veya plastik bardaklara) yapın, daha sonra kökünü zedelemeden saksı büyültebilirsiniz.

Orkun Kırcı
28-10-2008, 14:23
Ceylanım yavruladı... :) yazın o kadar açtıktan sonra birde yavruladı şaşırdım doğrusu. Bayram tatilinde annemden hemen diğer renkte olandan bir çelik alıcam. Pek sevmezdim bu çiçeği ama artık fikrim değişti.

51127

hüsnüyusuf
08-11-2008, 09:43
Bu güzelin yalnızca fotoğraflarını görebilirim derken o beni bulmakta gecikmedi;)
Sevgili ardabora'nın hediyesi olan bu sardunyanın neredeyse bütün yapraklarını budamak zorunda kalmıştım. Yine de toparlanmakta gecikmeyip çiçek bile açtı. Çiçekleri biraz küçük açtı ama beni çook sevindirdi. Sevgili ardabora'ya tekrar teşekkür ediyorum.

52211

Orkun Kırcı
08-11-2008, 22:02
İşte benim bekarevindeki yani Bayburt taki ceylanım. Dibinden de minik yavru verdi:)

52277

Minem
11-11-2008, 12:21
Ben ilk defa sardunya yetiştiren biriyim ve bu sabah bir sürprizle karşılaştım. Bir minnacık dalcık sardunyamda çiçek açmıştı:eek:

52537

52538

Orkun Kırcı
12-11-2008, 19:29
işte bu da benim minik sakızım. Rengine hastayım bunun. Sizce bu katmerli bir sakız mı pek anlamıyorum da.

52686

limon
12-11-2008, 20:25
Ben de ilk kez görüyorum bu renkte sardunya. Rengine bayıldım, Maşallah.

Aman yanına başka renkte dikmeyin sakın, renginde değişiklik olmasın, iyice büyüsün, dallansın budaklansın, bize de bir dal düşer belki :)

Orkun Kırcı
12-11-2008, 20:41
Arkadaşlar aslında burda biraz daha koyu çıkmış ışıktan sanırım. Diğer fotoyu da ekliyim(aslında bu da gerçeğinden biraz daha açık çıkmı). Telefonla çekince böle oluyor işte. İşte gerçeğe yakın rengi:

52698

Orkun Kırcı
12-11-2008, 20:43
Yanına pembe-beyaz olandan dikmiştim. Hemen başka bir yere alayım bari. Söylemeniz iyi oldu. Teşekkür ederim.

derya Derya
13-11-2008, 22:04
acaba cananını koparmasan yaprak cıkarmazmı tekrar?(benim cananım balkonda halen şu sıralar iceriye aldıgımda yaprakları sararıyor.)

Benim canan:p bir aralar anlayamadığım şeklide çok kötü olmuştu. Yaprakları sararıyor, kahverengileşiyor ve ölüyordu. Ağaç haline gelmiş olan cananıma çok üzülüyordum. Radikal bir karar verip tüm yapraklı kısımlarını budadım, saksısını değiştirdim. Ve maşallah o kadar çabuk kendini toparladı ki..
Şimdi daha genş ve sağlıklı bir cananım var.
Bence sizde deneyebilirsiniz.

elif59
17-11-2008, 15:41
işte buda benim cananımm...:D

Orkun Kırcı
17-11-2008, 18:57
işte buda benim cananımm...:D

Biz buna kelebek diyoruz. Ama sitede ceylangözü olarak geçiyor. Ne renk açıyor?

elif59
17-11-2008, 19:43
bu sene açtıgında 1 dal seklindeydi 3 cicek açtı ama rengi acık pembeli koyu pembeli ortasıda göz gibi işte ceylangözü daha güzelmiş :)

ilk ektigim zamanki fotografı ne kdr kückmüş

elif59
17-11-2008, 20:02
benim ceylangözünden aynı renginden intte buldum

bu renk

Orkun Kırcı
17-11-2008, 22:04
Birde lila rengi sardunyam artık dördüncü çiçeğinide haftasonu açmış. Onuda fotoladım okulda. En kısa zamanda onuda eve getirecem, saksılarını hazırladım bile. İşte tam açmış hali:

53131

SOLO
18-11-2008, 11:26
Kış gelmesi sebebiyle sardunyalarımın dallarından çelikler alıp yine tazeleme işlemlerini bu hafta sonu yaptım. Malum Ankara'da kış oldukça sert geçiyor. Ama aklıma gelmedi ki önce
fotolarını çekeyim buraya yapıştırayım ve isteyen olursa göndereyim...Affedin beni
Hepsi mükemmel görünüyor fotolarınızı görünce kıskanmadan da edemedim...Neyse bende baharda yapıştırırım benimkilerin fotolarını ...

cevreizcisi
18-11-2008, 22:56
Sevgili Elif hanım o ebruli gibi renkler ne kadar hoşmuş, Çok güzeller daha da güzellikleri artar umarım.İşte buda benim çiçeğimden bir görüntü benimkisi kırmızı

Orkun Kırcı
19-11-2008, 11:26
Sevgili Çevreizcisi sizdeki Elif hanımınkinden farklı bir tür. Elif hanımdaki bir ceylangözü sizinki ise bildiğim kadarıyla canan. Fark bundan.

cevreizcisi
19-11-2008, 13:17
Böylece benimkinin orjinal adını öğrenmiş oldum.Elbette bir tür çiçekten bölgeye göre ,yaprak ve yapılarından farklılık gösterenler olabiliyor demekki ,Yinede hepsi güzeller

kaptankartal
19-11-2008, 14:55
Merhaba, benim de eşim sardunyaların hastası. Yalnız bu yıl maalesef bütün yaz bir türlü çiçek açmadılar. Sardunyaların gözünün içine bakar bizim hanım ama çok nazlandılar. Ekim ayında bazılarını dal kırarak yeniledik. Bakalım nasıl olacak.Bu arada hem İzmirde evimizin balkonunda yaza hazırlık için büyüyorlar, hemde Urla - Çeşmealtında yazlığın bahçesinde.İnşallah bu yıl bizi sevindirirler.

cevreizcisi
19-11-2008, 20:15
Bazı çiçekler nazlıdır. Bazıları küser benim başıma çiçek küsmesi geldi. Zavallı çiçeğim küsünce soldu gitti.Bende yaz zambağı var akşamları açmakta genelde hep aynı saatlerde ama başında durupta bakınca uzun süre beklememize rağmen açamıyor başımızıbir kaç saniye çevirince hemen bir kanadını açıvermişti bir iki saniyede, onlarada hak vermek lazım.

elif59
19-11-2008, 21:20
Çevre izcisinin kırmızı çiçeğine sardunya diyoruz..Orkun kırcının meşhur mor çiçeğine sakız sardunyası...ve benim çiçeğimede canan veya ceylan gözü bizde böyle

cevreizcisi
19-11-2008, 21:28
En kısa zamanda diğer renklerinide edinmeye çalışacağım.Uzun süreli çiçek açtı ,şuanda da tekrar çiçek açmaya başladı.Küçücük bir çiçek dünyaya merhaba demek üzere ,kafasını çıkardı havalaarda güzel gidince, ama çiçeğimde çelikleme için en uygun zaman ne zamandır acaba ,ben bu konuda tam emin değilim.Bilgi yanlışlığım olmasın.

elif59
19-11-2008, 21:33
Bana çelik veren komşum ilkbahar demişti.. cananıda o zaman vermişti tuttu küpelide o zaman ekmiştim oda tuttu :)

Ülker
19-11-2008, 21:48
Bende de kırmızı sardunya ve izmir'li adıyla kelebek canan var, mor renkli ve sürmeli.8 yıldır benimle yaşayıp gidiyorlar,zaman zaman yenileme yapıp tekrar dikiyorum ve dağıtıyorum.Fotoğraflarını çiçekleri açınca çekip sizlere takdim etmek istiyorum.Bu yıl yenileme yaptım yine çiçeklenmeye başlamadılar.;)

Orkun Kırcı
19-11-2008, 22:04
Bana çelik veren komşum ilkbahar demişti.. cananıda o zaman vermişti tuttu küpelide o zaman ekmiştim oda tuttu :)

Evet ******* ilkbahar en uygun zaman ama bu çiçek kavurucu yaz sıcakları haricinde ne zaman çeliklesem tuttu. Zaten annemler bunun için çok arsız derler. :D
Bu arada benim minik kızım yine tomurcuklanmaya başladı. Biraz açınca fotolayıp paylaşırım...

Nejla K.
19-11-2008, 22:54
Herkese merhaba,aranıza yeni katılmış biri olarak üzüntümü paylaşmak istedim.Pek çok yeni sardunya diktim.Hepsi tuttu.Sardunyalar güneşi sever düşüncesi ile ön balkonuma geçirdim.Aydın'daki güneş bir günde onları mahvetti.Şimdi çok üzgünüm.Hemen gölgeye aldım.Toparlanmalarını umut ediyorum.Sizce yapabileceğim bir şey var mı?Şimdiden teşekkürler.

cevreizcisi
19-11-2008, 22:58
Umarım kendilerini kısa zamanda toparlarlar.Eğer bitkiniz aşırı zarar görmemiş ise toparlanacaktır ama zaman alacaktır.Ben besin değerini arttırması için zaman zaman şekerli su kullandım.Ama hasar çok değilse fazla sıkıntı olmadan toparlanır.

Ülker
19-11-2008, 23:16
çevreizcisi aramıza hoşgeldin,
sararan kuruyan yapraklarını nazikçe ayıkla,gövdesinde çürüme falan yoksa toparlanacaktır.
eğer çürüme veya yumaşama belirtisi varsa,sert bölgesine kadar budayıp tekrar dikersin.arsızdır çabuk cevap verir inşallah.:rolleyes:

Nejla K.
19-11-2008, 23:25
Sayın Ülker, sanırım benim soruma yanıt verdiniz.Ben Nejla.Diktiğim küçük çeliklerdi.Birkaç ayıklama yaptım ama kendine gelmesine yeter mi?bilemiyorum.İnşallah dediğiniz gibi olur.Teşekkürler.

Orkun Kırcı
20-11-2008, 20:00
[Kızımı diğerlerinden ayırıp tek başına saksıya aldım. Üç gündür keyfi yerinde ama çiçekleri artık solmak üzere ve iyice renkleri koyulaştı. Böyle daha mı güzel oldu ne? Ayrıca minik tomurcukları da iyice kendini göstermeye başladı.

ATTACH]53341[/ATTACH]

Orkun Kırcı
20-11-2008, 23:04
Tekrar merhabalar. Saksıda sardunya yetiştirmek istiyorum. Ne tür bir toprak hazırlamalıyım

Hakkı bey ben normal bahçe toprağı ve koyun gübresiyle karışım yapıyorum. Ama torfla da denedim onda da oluyorlar.

Adalet Yağcı
21-11-2008, 10:37
Karışık renklerde sardunya tohumları içeren hazır paketler var.

Sevgili DeryaDerya, Şubatta ekilen tohumlar, yaza yetişip çiçeklenebilirmi acaba.
Ben de yayladaki terasımı önümüzdeki yaz için sarkan sakız sardunyaları ile süslemek istiyorum.
Sanırım çelik daha çabuk çiçeklenecektir.
Bu konuda sevgili FüsunANK'ın "adalet yağcının bahçesi" başlığında fotoshop ile yaptığı değişiklik çok hoşuma gitti, uygulamak için kolları sıvadım.

Asiye
21-11-2008, 10:56
Sevgili DeryaDerya, Şubatta ekilen tohumlar, yaza yetişip çiçeklenebilirmi acaba.
Ben de yayladaki terasımı önümüzdeki yaz için sarkan sakız sardunyaları ile süslemek istiyorum.
Sanırım çelik daha çabuk çiçeklenecektir.
Bu konuda sevgili FüsunANK'ın "adalet yağcının bahçesi" başlığında fotoshop ile yaptığı değişiklik çok hoşuma gitti, uygulamak için kolları sıvadım.

Ben bir ay önce tohumdan ektim yaklaşık 15 cm oldular biraz geç büyüyorlar. Bence şimdi ekebilirsiniz.

Adalet Yağcı
21-11-2008, 11:03
Sevgili Asiye, hemen yarın sardunya tohumu alıp ekiyorum o zaman.
Teşekkürler, bu kadar çabuk büyüdüklerini bilmiyordum, umarım Koçtaş ta vardır, **** buluncaya kadar ararım.

Nejla K.
21-11-2008, 12:15
Cevre izcisi,tam bu noktada size bir soru daha sormak isterim,fırsattan istifade.Sardunya çiçeğinden tohum alınabilir mi?Kayınvalidemin sardunyaları sürekli açık.Sırrını sorduğumda ekeceksin ve sulayacaksın.Sonra rahat bırak hatta unut,diyor.Bizlerin sürekli onlarla ilgilenerek onları nazlandırdığımız fikrinde.Bende düşündüm acaba bu cins mi böyle sürekli açık,çeliklerin durumu pek iç açıcı değil,tohum alınabilirse almayı denemek isterim.Nasıl alındığı ile ilgili bir fikriniz var mı?şimdiden teşekkürler.

cevreizcisi
21-11-2008, 12:36
Nejla hanım ,Sardunyalar ki türlerine göre farklılık gösterebilir.Genelde arsız sayılan bitkilerdir. Yetişmesi kolaydır çelikleme ile. Ama şimdiye kadar pek fazla tohumuna rastlamadım.Bir çok çiçek her zaman tohum yapmaz.Bazı zamanlar yapar bazı zamanlar yapmazlar.Mesela bazı karanfiller, çuha çiçeği ,hercai menekşesi çok nadir tohum yaparlar. haklılık payı var aslında çiçekleri seviyoruz ama bazen onları çok hırpalıyor olabiliriz sevgimizi gösterirken. Çiçekleri fazla hırpalamadan ,çok ellerimizle dokunmadan uzaktan bir süre seyretmeyide denemeliyiz.Bazı çiçekler çok ilgi ister bazıları daha az ilgi ister.Ben daha önce sadece koklandığı için kaybettiğim çiçeğim olduğu için olsa gerek ,hergün ilgilenmiyorum açıkcası.Ama süreklide unutmuyorum.Büyüklerimiz ki bizler burada nardane diyoruz adına ,çiçeği ekerler çiçek orda kendi halinde devam eder. güneşi çok sevmediklerinide göz ardı etmemek lazım.Bazı çiçekler (Açelya gibi ) uzun süre açabilirler. Aynı çiçek olmalarına rağmen bazı türleri daha uzun süre açabilirler.Siz biraz daha iyi durumda olan çeliklerinizi diğerlerinin yanından ayırın.Onları daha az nazlandırın bakalım bir kaç gün nasıl olacak ,umarım çeliklerinize bir şeyler olmaz.Kolay çürümeye müsait bir çiçek değiller.İçiniz ferah olsun öyle kolay kaybetmezsiniz.Kendilerini toplamak için zaman ihtiyaçları vardır.Topraklarında zararlı haşaretler yoktur sanırım.Eğer kötüye giderlerse ki öyle olmamasını umarım.Yerlerini değiştirin bazı çiçekler yerini sevmezse kötüleşmeye başlarlar.Hoşlarına giden yer buluncada keyifleri çok iyi olur. Etrafa neşe şaçarak çiçekler açarlar.Ben küçük bir parça denedim ,hemde yapraklı bölümünü şimdi 10 gün oldu tutatack gibiduruyor.Tutmasını bekliyorum.Ama aşırı güneş almayan ılık bir yerde tutturmaya çalıştım.Şimdilik gayet sağlıklı duruyor.Öyle olunca cesaret geldi.Birkaç çelik daha ektim.Bekleyip göreceğim.Mümkün olursa çeliklerin resmini eklerseniz daha net fikir edinebiliriz.

Başbahcivan
21-11-2008, 20:42
sayın hakkı_izmir saksıda sardunya yetiştimek için direnaj delikleri iyi olması gerek, bunun yanında toprak organik gübre,deremili ve torf karışımı bir toprak olursa daha verimli olur
sayılar

Başbahcivan
21-11-2008, 20:51
hasan42 sardunyalarını kışa girerken (yani şu an)toprağa 8 veya10cm kala budayınız bahara çıkarken daha gür ve canlı çiçeklere sahip olacaksınız ama kışın suyuna dikkatedin çünkü sardunya fazla suyu sevmez fazla su kökboğazı çürüklüğü yapar
kolaygelsin

Başbahcivan
21-11-2008, 20:59
saygıdeğer ela arkadaşım sakızsardunyaları fidelediğin toprak kum ve torf karışımı olsun odunsu veya uç sürgün fark etmez sadece toprak nemli olsun yeter çok su verme kurugibi olsun 18 20 günde anca kökleniyor ısı dereceside 16 18 olsun sizede kolaygelsin

esenkalın

derya Derya
21-11-2008, 21:15
Ben bir ay önce tohumdan ektim yaklaşık 15 cm oldular biraz geç büyüyorlar. Bence şimdi ekebilirsiniz.

Ah çok sevindim şimdi ekebileceğim için. Tohumların arkasında şubat ayından itibaren ekin deniliyor ama sonuçta evde yetiştireceğim için sorun olmaz diye düşünüyorum.:D

derya Derya
21-11-2008, 21:25
Sabırsızlıkla bekliyor olacağım...Ben de yeni sardunya yetiştirmeye başlayacağım Ankara'dan sn. Asiye hn. bana çelik gönderecek bugün hazırlıklar yaptım koyun gübresi ve sardunyalara özel sıvı gübre aldım pazar günü çelikler için yer hazırlayıp iddialı bir giriş yapmak istiyorum sardunya üzerine:))

Sayın Hakkı Bey,
sardunyalar için hem koyun gübresi hem sıvı gübre fazla gelir. Sardunyalar çok fazla azottan hoşlanmıyorlar, hemen yaprakları yanıyor.
Eğer gübre+ toprak karışımına dikecekseniz 6 ay kadar gübre vermeyin.
Ben Composana isimli, içinde hem köklendirmeyi arttıran agrosil, hem toprakta hava geçişini sağlayan perlit ve de organik gübre içeren bir karışık toprak cinsine ektim sardunyaları. Hem sardunyalarımda hem de tüm bitkilerimde iyi sonuç elde ettim. Bahçe malzemelri satan Koçtaş, Bauhaus ve Praktiker' de satılıyor.
Ama yine aynı şekilde bu toprak gübre içerdiğinden 4 ay sıvı gübre verilmemeli. 4 ay sonra da sardunya gübresini kullanırsanız çok güzel sardunyalarınız olacaktır.:o
Kolay gelsin:D

Orkun Kırcı
22-11-2008, 20:42
Annemin sardunyalarından birkaçı.

Sağdan sola:ucu görünen bordo sakız, açıkpembe beyazlı ceylangözü, minik olan mor sakızımın ilk hali, hoya(araya karışmış), pembe katmerli sakız, arada minik benekli sakız, koyu ceylangözü katmerli.

53564

Minem
22-11-2008, 21:32
Çok güzeller Sayın Orkunkırcı Maşallah...
Dışarıda çok kötü bir yağmur ve fırtına var.. Bir dal beyazım açmak üzereydi...Pembe açmış olan sakızım çiçeğinin bir kaç yaprağını kaybetmiş :( Pencerenin iç kenarına aldım. İnşallah küsmezler..

Orkun Kırcı
22-11-2008, 21:41
Üzüldüm şimdi ama çok fazla soğuk yemedilerse küsmezler sanırım. Beyaz olan sakız mıydı acaba merak ettim şimdi.

Başbahcivan
22-11-2008, 21:48
http://img141.imageshack.us/img141/1781/74568467ik5.jpg (http://img141.imageshack.us/my.php?image=74568467ik5.jpg)
http://img141.imageshack.us/img141/74568467ik5.jpg/1/w3369.png (http://g.imageshack.us/img141/74568467ik5.jpg/1/)

sayın deryaDerya çok teşekkür ederim anca sardunya resmini böyle yükleyebildim
arkadaşlarım kusurum varsa af ola
saygılarımla

Minem
22-11-2008, 21:52
Üzüldüm şimdi ama çok fazla soğuk yemedilerse küsmezler sanırım. Beyaz olan sakız mıydı acaba merak ettim şimdi.

Beyaz sakız değil sanırım Sayın Orkun...Sadece üstünde tomurcukları var...Yaprak bile yok :)

Başbahcivan
22-11-2008, 22:17
FIRUZAN arkadaşım sardunya alacaksan biraz beklemelisin çünkü en güzel ve sağlıklı sardunya mart 15 nisan başı gibi çıkar ozaman istediğin kadar temin ederiz
saygılar

günebakan
22-11-2008, 22:25
Öyle bir sardunya varmış sayın Hakkı- İzmir adı da yanılmıyorsam. Geranium Sardunya imiş

Gogleden bulunmuş bir resim

53574

günebakan
23-11-2008, 17:40
Bu beyaz sardunyalar sayın Orkun için ve diğeri çok çiçekli değil ama rengi çok güzel foroğraflar çok iyi değil malum telefonla çekilince bu kadar oluyor:)

53651

53652

53653

Başbahcivan
23-11-2008, 20:57
derya ergün arkadaşım çooooooook doğru söylüyor çok suyu sevmeyen bir bitki

Başbahcivan
23-11-2008, 21:10
arkadaşlar (www.basbahcivan.com) daki sardunya resimlerimi görücüye sundum

Minem
25-11-2008, 10:08
Bu da benim son fırtınadan arta kalan beyaz prensesim :) Yeniden canlanmaya karar verdi...

53760

Orkun Kırcı
26-11-2008, 21:56
[QUOTE=elif59;322748]Orkunkırcı budama yapmam çiçeğim cok büyük neden keseyim?

Bunu atlamışım Elifcim zaten sardunyalar genelde sonbahar budamasından sonra bir sonraki seneye eskisi kadar büyüyorlar. Benim yaprakları solan çiçeğim vardı yaklaşık iki hafatada dibinden patlayan minikler var ve budadığım çeliklerde suda yeşerdi bile.

Orkun Kırcı
26-11-2008, 21:59
Ceylanlar da her yıl dibinden budanır ve her yaza bu şekilde girerler.

cevreizcisi
26-11-2008, 22:19
İşte çözüm sayın elif59 ,aslında bahçe bitki düzenleme gibiyerler varsa oralarda toprak daha hesaplı bulunabilir.

elif59
27-11-2008, 09:04
Orkunkırcı çiçeğim ne kadar büyük görüyorsunuz ben neresini keseyim onuda bilmiyorum ve kıyamıyorum..Cesarette edemiyorum..
Cevreizcisi öyle yerler yok ki burda tarım ilaçları zaten yerlere bakıcam..birde bugün carrefour açıldı oraya gidicem birazdan bakıcam varsa uygun büyük çuval alcam :D

Orkun Kırcı
27-11-2008, 14:39
[QUOTE=elif59;322897]Orkunkırcı çiçeğim ne kadar büyük görüyorsunuz ben neresini keseyim onuda bilmiyorum ve kıyamıyorum..

Ben sana kıy demedim ki Elifcim "buda" dedim. Budanan sardunya daima daha güçlü olarak yaşamaya devam eder. Haa cesaretin yoksa benim gibi birini bul ona budama yaptır.:D

Ülker
27-11-2008, 15:07
Bunlar da benim kıyıp ta tekrar diktiğim sardunyalarım;
Çok mutlular şimdilik.
Umarım düzgün yükleme yapabilmişimdir,programımda sorun var da....

Mermaid
27-11-2008, 18:09
Mermaid evet ben yetiştirdim gördüğünüz resimler nasib olursa ev bahçe dergisinde yarışmacı adayı isteyen arkadaşlarıma her tür ve renkten baharda temin ederiz nisan ayı gibi nasip olursa büyük bir proje hazırlayıb üretim yapmayı planlıyorum
arkadaşlarım kusuruma bakmayın benim pek yazma kabiliyetim yok zaten harfleri zor buluyom ama öğrenicem
arkadaşlar herkese selam
Merhaba Sn Başbahçıvan nasıl bir proje merak ettim doğrusu. Benimde böyle bir projem var aslında ama henüz araştırma safhasındayım. Hatta bu konuda yazın değişik denemeler yaptım henüz sonuçlarını almadım. Şubat ayını bekliyorum nasipse.
Bu konuda sıkışırsam bana bilgilerinizle yardımcı olursanız sevinirim.

Başbahcivan
27-11-2008, 19:54
elif59 arkadaşım dediğim sistemde çare bulunmazise hiç bir şekilde çare bulamazsın dediğim ilaç tarım ilacıdır başka şans yok

Başbahcivan
27-11-2008, 20:03
nejla K arkadaşım diktiğin çeliklerin diblerini iyi sıkıştır toprağı yarı geçirgen olsun zaten aydın sıcak bölge çelikleriniz 18ila22 gün arasında kök vermeye başlayacaktır fazla su vermeyiniz sadece toprak nemli olsun yeter kolaygelsin

Başbahcivan
27-11-2008, 20:27
Merhaba Sn Başbahçıvan nasıl bir proje merak ettim doğrusu. Benimde böyle bir projem var aslında ama henüz araştırma safhasındayım. Hatta bu konuda yazın değişik denemeler yaptım henüz sonuçlarını almadım. Şubat ayını bekliyorum nasipse.
Bu konuda sıkışırsam bana bilgilerinizle yardımcı olursanız sevinirim.

ben sardunya çeşitleri ve kasımpatı üzerine yıllardır deneme yanılma usulü çalıştım ama başarıya ulaştım diyebilirim ****** daha öğreneceğimiz çoooooooook bilgiler var başarıya ulaşacağız mutlaka ben bilgilerimi sizinle ve ihtiyacduyan bütün arkadaşlarımla paylaşmaya hazırım paylaştıkca bilgilerimiz çoğalır vegüçleniriz( www.basbahcivan.com ) buradaki tüm bilgiler veyetiştirilen bitkiler benim emeğim buraya ekleyemediğim yazılar(bilgiler)ve resimler var inşallah bunlarıda eklemeye çalışacağım
saygılarımla
esenkalın

uzman16
27-11-2008, 20:28
Sakız sardunya ile normal sardunyanın budanması aynı mı olmalı?

Başbahcivan
27-11-2008, 20:45
uzman16 hemen hemen aynı olur 2veya3 göz bırak ama ılık ortamda tut toprakları çamursu olmasın nemli olsun yeter kolaygelsin

Başbahcivan
27-11-2008, 20:58
saygıdeğer arkadaşlar sardunyalarda geçmiş çiçekleri ,sararmış yaprakları veee fazla uzamış sürgünleri küçük bir makas yardımı ile kesin elle koparmayın çünkü insan eli kadar zehirli birşey yoktur buna dikkat edin sardunya çok kadder yani sağlam dayanıklı aynı zamandada çok nazik bir bitkidir

uzman16
28-11-2008, 10:02
Geçen gün sardunyaların bakım bilgilerini aramış ve yaklaşık 65 sayfayı taramıştım.

Buna göre bu sayfalardan derlediklerimi aktarıyorum.

Derli toplu bilgi olsun istedim ve diğer arkadaşların yazılarından toparladım.

Güler Hanım'dan alıntılar:
Havalar biraz daha serinlerse eminim son bir gayretle daha güzel çiçek vereceklerdir. Daha sonra ben de onları biraz budayıp, iyice bir temizlik yaptıktan sonra vitaminli su ile bolca sulayıp, limonluğa alacağım ve uykuya yatmalarını bekleyeceğim, taa ki Mart gelene kadar.

Sevgili arkadaşlar, madem sardunyalarınızı bu kadar çok seviyorsunuz neden bu başlık altında daha önce yazılanları okumuyorsunuz?
Eskiden bu kadar çok saksılar yoktu, anneannelerimiz sardunyalarını büyük yağ tenekelerinde (derin oldukları için) yetiştirirlerdi. Bir de onları kireç ile bembeyaz boyarlardı. Yani sardunyalar uzun yatay sığ saksıları sevmezler.
Sardunyalar bütün gün güneş alan yerleri de çok sevmezler, sabah veya akşam güneşi onlara kâfi gelir, suyu da çok sevmezler, toprakları kurudukça su isterler. Her zaman bol bol su verirseniz, kök çürüklüğü hastalığı veya mantar başlar.
Açan çiçekler solmaya başlayınca mutlaka çiçek sapının dibinden kesin ki yeni çiçekler güçlü çıksın. Çiçeklenme mevsiminde onbeş-yirmi günde bir vitamin verirseniz daha da coşarlar.
Her sene toprak değişimi yapmak, yeni toprak koymak idealdir.(saksılardakiler için). Eğer yapamıyorsanız, eski toprağı biraz azaltarak üstüne yeni toprak ilave edin.
Şimdi satılan sardunyalar genelde bodur cins. Bodurlaşmada hormonla yapılıyor, eğer siz devam etmezseniz ve bu hormon etkisi bitkiyi iyice tesiri altına almamışsa bir iki sene sonra bitki gelişim göstermeye başlar ve irileşir.
Kışın kuytu bir yere alır ve su vermezseniz uykuya dalarlar, toprakları da kuru kalırsa don tesiri olmaz, seneye güzelliklerini sergilerler.

Resimlerine baktım, eğer tohuma bırakmıyorsan, açıp da geçmeğe yüz tutmuş olanlarını kes ki bitkinin gücü onlara gitmeden yeni çiçeğe geçsin. Böylelikle daha çok çiçek alabilirsin. Açan sardunya ve gülleri kesmeye acımayın. Daha bol çiçek alırsınız.

Sardunyalarımı limonluğa alıyorum. Almadan evvel hepsini tek tek elden geçiriyorum, yani iyi bir bakım yapıyorum. Bozulan yapraklarını temizliyorum, bol bol su veriyorum. Altındaki tabaklarada sular taşıyor. İyice süzülüyor. Alt tabaklarını kaldırıp limonluğa alıyorum. Limonluğun zemini taş. Boydan boya iki katlı gazete seriyorum. Sakızların yere değmemesi için başka boş büyük bir saksıyı ters koyup sakız sardunya saksısını onun üstüne oturtuyorum. Çok soğuk olduğunda limonluktaki uyuyan odun sobasını yaktırıyorum. Ayda bir defa su veriyorum ama az. Bahara kadar orada bekliyorlar.
Baharda işler başlıyor. Her çiçek tamamen toprağı ile saksıdan çıkıyor. Saksının içi iyice fırçalanarak yıkanıyor. Yeniden hazirlanan iyi toprak yarısına kadar saksıya konuluyor, kökler temizlenip kuruyan dallar yapraklar toplanıp yeniden ekiliyor. Önce iyice bir sulanıyor sonra ikinci sulama bol vitaminli suyla yapılıyor. Bir gün çok güneş almıyan bir yerde bekletildikten sonra balkondaki yerlerine yerleşiyorlar. Benim her seneki işlerim bu. Bu temizleme anında da ayırdığım kökleri başka arkadaşlara vermek üzere saksılara ekiyorum ki benim saksılarımı rahat bıraksınlar dallarını kırmasınlar diye.....

Sevgili ceviz ağacı,
Saksı için yöntem nedir? demekle saksıda nasıl yetiştiriyorsun diyorsun değil mi?
Benim sardunya saksılarım büyük,505 veya 508 numara. O yüzden her saksıda 3 kök sardunya var. Mesela; Beyaz bir sakız sardunyayı öne arkasına da 2 tane yine beyaz normal sardunyayı ekiyorum. O saksı sırf beyaz sardunya oluyor. Toprakları iyi su geçiren cinsten olsun, torf koyma su nemini anlıyamıyorsun(ben torfu yalnız tohumdan fide yetiştirirken kullanıyorum)
Parmağını saksıya batır eğer kuru geliyorsa su ver. Sardunyalar güneş sever ama bütün gün değil, çok su da kök çürüklüğü yapıyor kökünden sapına doğru bir kahverengilik görürsün. Ya sabah güneşi veya akşam güneşi alsınlar, eğer hep güneş alan bir yerde ekili iseler saksıları güneşten çekebilme imkanın varsa birkaç saat çok sıcaklarda aşırı güneşten çekmeyi dene, imkanın yoksa
biraz komik gelecek ama gazete kağıdından yaptığın külahları başlarına 4-5 saatliğine geçir. Çiçeklerin solmuşlarını tohum almıyacaksan saplarının köklerinden temizle, sararan yaprakları topla. Toprağın yeni ise bütün sezon boyunca 2 defa vitamin versen yeter. Marketlerde satılıyor. Ben sezon başında toprağı tazelerken 3x15 koyuyorum. Daha sonraları 15-20 gündebir yaprak gübresi fıs fıslıyorum ama akşam geç saatlerde yoksa güneş yaprak üzerindeki damlaları yakar ve yapraklarda lekeler oluşur.
Sakızlarda budama yapmıyorum, diğer normal sardunyalarda da çok uzunlarını kesip eşe dosta dağıtıyorum.

Ben kışın limonluğa alıyorum. Sakızları da temizliyorum ama budamıyorum. O yüzden 1.5m den daha uzunlar. Saksılarım büyük.505-508 numara.
20 günde bir yaprak gübresi veriyorum. Sık sık da sulamıyorum. Toprakları kuruyunca suluyorum. Ama her sene saksıdan tamamen toprakları ile çıkartıp, saksıya yeni toprak ilave ediyor, kök üzerindeki toprakları da hafifçe alıyorum.
Tabii bütün bu işlemler Nisan ayında oluyor. Velhasıl ben onları öpüp seviyor, konuşuyorum, onlar da beni memnun ediyor.

uzman16
28-11-2008, 10:03
Alıntılara devam:

Mine Pakkaner
Burada önemli olan bir diğer konu saksı harcınız. Diğeri de sulama yaptığınız mevsim. Lütfen birebir değerlendirme yerine bunları da dikkate alınız. Kış veya baharda yaptığınız sulama ile yazın yaptığınız sulama miktar ve sıklığı değişecektir.

Bahçeye dikili sardunya ile saksıda torfa dikili sardunyaya vereceğiniz su miktar ve sıklığı da değişecektir. Eğer sardunyanız torftaysa iki sulama arası hafifçe kurutmak acemi yetiştirici için risktir. Çünkü torf suyunu kaybederse yeniden aldırmanız zor olur.Üstten verirsiniz alttan foş diye çıkar. Bu durumda az az sık sık sulamak iyidir.

Sakız sardunyalarınızın nesi var bakmadan fikir üretmek zor. Hemen sararan goncaları kesin uzaklaştırın. Kuruyup geçen çiçekleri de kesin.

Çok arsız , suda bile köklenir, taze sürgünler değil, hafif odunlaşanlar daha güzel sonuç veriyor.

Benim sardunyalarıma bu ara zararlılar dadandı, sizde var mı kontrol edin. Öğleden sonranın kızgın güneşinden koruyun. İki sulama arası hafifçe kurusunlar ama sakın su stresine sokmayın. Uygun dozda besin vermeyi sürdürün.

Endişelenmeyin, yeni aldıklarınız veya yerini değiştirdikleriniz uyum stresi de yaşıyor olabilir. Sardunya dayanıklı bitkidir ve yaz boyunca açar sıkılmayın. Dediğim gibi bozulanı kesip yenisini bekleyin

Bir de unutmadan yalınkatlar katmerlilere göre daha yüksek performanslı. Güneşe daha dayanıklı.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=110584&postcount=603

Sardunya çeliklerinizi şişen tabletlerde köklendirebilirsiniz. Bu en kolay yolu.

Ya da % 50 torf,% 50 perlit ile hazırlayacağınız (sadece torf veya perlit te olur, yıkanmış dere kumu da olur) harcı minik bir saksıya koyun. Kalem ile bir delik açıp çeliği oraya yerleştirin. Çeliği doğrudan harca sokup itmeyin. Gereksiz yaralar açarsınız. Aspirinli su solüsyonu (tarifi ev yapımı ilaçlar başlığında bulabilirsiniz) ile sulayıp üzerini temiz şeffaf bir plastikle kapayın, doğrudan güneş almayan aydınlık bir yere koyun.Havalandırmayı ihmal etmeyin. Harcı ıslak değil nemli tutun.

uzman16
28-11-2008, 10:06
Alıntılara devam:

Limon
-Gübreli toprak seviyor.
-Derin saksıları seviyor.
-Bol güneşi seviyor.
-Fazla boya giderse boyundan kesinlikle budamak gerekiyor ki çiçek açabilsin. Budadıklarınızı atmayın çelikler hazırlayın, kara kış olmadıkça tutar. Arsızdır aslında.
-Sadece yemyeşil kocaman yaprak verip çiçek açmıyorsa suyunu fazla veriyoruz demektir, hemen sulama azaltılmalı, haftada iki kere iyice suya doyurarak sulanmalı. En büyük yapraklar dibinden kesilmeli, yeşil kısım seyreltilmeli ki çiçek açabilsin.
-Ek besinleri seviyor. (Sıvı gübreler)
-Eğer tohuma bırakılmayacaksa, kuruyan çiçeklerinin dalları en dipten kesilmeli, acınmamalı. Ertesi gün sizi şaşırtarak hiç ortada görünmeyen tomurcuklar çıkaraktır.
-Sararan yaprakları en dibinden kesilmeli veya elle toplanmalı.

Gerçi ben hiç bahçeye dikmiyorum Sardunyaları. Büyük saksılarda yetiştiriyorum, saksıları gece soğukları başlamadan korunaklı yere kaldırıp, suyunu ölmeyecek kadar veriyorum. Kışı atlattıktan sonra derin budama yapıyorum. Senelerdir ana kökler aynı saksılarda duruyorlar. Sadece üzerinden biraz toprak alıp gübreyle karıştırdığım taze toprağı ekliyorum. Taze sürgünler veriyorlar. Kestiğim dallardan da çelikler hazırlayıp yeni saksılar hazırlayıp eşe dosta dağıtıyorum.

bodrum,depo gibi bir yerde de saklayabilirsin, ışık almıyorsa da problem olmuyor. Bu durumda uykuda oldukları için de sulama da gerekmiyor (ısıtma oluyorsa sulama gerekebilir.) Baharda çıkardığında hiç yapraksız oluyor, ama kısa zamanda yeşeriyor.

Çok havasız ve rutubetli yere koyduklarımın çoğu çürüdü ve öldü ama kapı aralığından az hava alan merdiven altındakiler yaşadı.

Oldukça eski (ben onlara emektar diyorum) sakız ve normal sardunyalarım var. Bazı seneler sakız sardunyalarımı budamıyorum. Upuzun sarkması hoşuma gidiyor. Normal sardunyaların ise bodur ve bol çiçekli olmasını seviyorum. Bunun için de genellikle Şubat sonu gibi dipten 10-15 cm. kalacak şekilde buduyorum. Dipten çıkan yeni sürgünlerdeki yapraklar dışında kalınlaşan dallarda hiç yaprak kalmıyor. Bu budadıklarımı da küçük saksılara dikiyorum. Mart ayı ortalarında da toprak-saksı değişimi, gübre takviyesi yaparsak yaza bol çiçeklenen sardunyalarımız olur inşallah

Budarken hemen hemen tüm bitkilerde olduğu gibi dalı düz değil de eğimli kesiyorum.

Sardunyanızı dışarıda soğuklarda(don ve kar olduğunda) naylon sararak koruyabilirsiniz ancak su vermeyi kesmeniz gerekir. Güneşli günlerde naylonu açarsanız ve sulamasını az miktarda yaparsanız sorun olmaz. Deneyimlerim bunlar.
Fakat kapalı bir balkonu veya pergola altında korunaklı yeri olanlar, don olabilecek zamanlarda, saksılarını buralara taşırlarsa bence daha iyi olur.

Sardunyanın olduğu saksının altındaki tabakta su varsa iki gün içinde bitkiyi solduruyor. Sardunya için en güzel sulama yöntemi toprağının nemini elinizle kontrol edip, kuruysa yeteri kadar su vermek. Verdiğiniz su saksının altından çıkmayacak kadar olsun.

uzman16
28-11-2008, 10:10
Alıntılara devam:

Nurbahar
Sardunya tohumlarını çiçekler solmaya başladığı zaman bulabilirsin. Solmuş çiçeklerin arasında , 4 cm kadar boyda, bir kaç adet sivri uzantı görürsen, bunlar tohumları oluyor. Sakız sardunyalarımda hiç görmedim ama diğerlerinden bol miktarda topluyorum.
Çiçekler iyice kuruyunca alırsan ve kopardıktan sonra da kurutursan iyi olur. Bir tanenin içinden 3-4 adet tohum çıkıyor. Ben geçen sene iyi koruyamadığım için çoğu bozuldu.

Arzu Kasapoğlu
Torf sardunyalar için çok uygun değil, gübreli bahçe toprağına sardunyalarınızı dikerseniz, çiçekleriniz daha problemsiz büyürler.
Sardunyaların bol çiçek vermesi ve sağlıklı olması için haftada iki kez çay suyu,haşlanmış yumurta suyu verebilirsiniz.

BeratC.
Bence de torf sardunyalar için uygun değil;gübreli aynı zamanda da biraz kumlu veya taşlı toprakda çoşuyorlar.
Bu arada türk kahvesi tüketen çiçek severlere bir de önerim var !İçtiğiniz kahvenin kalan telvesini gübre olarak çiçeklerinize kullanabilirsiniz;bildiğim kadarıyla içerisinde potasyum barındırıyor ve doğal bir gübre.Herbir bitki için silme bir çay kaşığı kadar kullanılacak;fazlası bitkinin yanmasına neden oluyor.Ben denedim ,tavsiye ederim.

WYZX
Çeliklemeyi bitkinin dallarının her birinden yapabilirsiniz. Yaklaşık 5/6 cm boyunda budadığınız dalı toprağa veya suya daldırın. Ben toprakla köklendiriyorum.Yalnız toprağa daldırdığınız çeliği iyice tuttuğunu anlayana kadar gölge bir yerde tutun ki güneş ışınlarıyla ölmesin.suyunu da köklenene kadar seyrek verin.Bitkiniz çok kolay köklenecektir.

Zenfree
Bolu-Mudurnu'da ablam her yıl çok güzel sardunyalar yetiştirir. Kasım ayında saksılardaki sardunyaları kırararak yeni saksılara alıyor. İçeri taşıyor. Hatta kırarken üzerlerinde tomurcuk olduğunu, kıyamadığını söylüyor. Fakat mecburen bu işlemi yapıyor. Yoksa hepsi donuyor.
Geçen gün sardunyalarla ilgili bir gözlemini daha söyledi. Ona göre " ne kadar az su verirsen o kadar çok açıyorlar".

hfz

Sardunya ve Canan gibi çiçeklerinizde bozulan, solmaya başlayan çiçekleri hemen koparın. Ne kadar düzenli temizleme yaparsanız o kadar çok yeni tomurcuklarınız olur. Bozulan çiçekler kendini belli eder, çiçek yaprakları dökülmeye başlar. Bunları saplarıyla birlikte hemen koparın ki yeni çiçekler açsın.

Sakız sardunyalarda fazla sulama çürümeye yol açar. Yaprakların üzerinde su kalması veya dökülen çiçek yapraklarının sardunyanın yaprağının üzerinde uzun süre kalması yapraklarda hastalık oluşturur. O yüzden dökülen çiçek yapraklarını temizleyin ve mümkünse sabah erken saatlerde sulama yapın.

uzman16
28-11-2008, 10:14
Balıkçı

Sardunya gerçekten çok arsız bir çiçek.Çok kolay üretiliyor.
Sıcağı seviyor, soğuğa dayanamıyor.
Toprakta olursa, bol güneş de alırsa fışkırıyor.
Saksıda, ne yaparsanız yapın kısıtlanmış oluyor.
Ben, bahçedeki sardunyaları kışa girerken budayıp, üzerini toprakla örtüp, gömüyorum.
Yüze yakın kısımları donsa da kök korunmuş oluyor ve baharda sürüyor.
Sakız sardunyasının ise maalesef hiç şansı yok.
Mutlaka koruma istiyor.
Yani kışın içeri alacaksınız.
Bu benim gözlemim tabii.
Hiçbir ilmi değeri yok.

SOLO
Ben yıllardır balkonumda sardunya yetiştiriyorum . Ankara'da yaşıyorum ki mevsimi malum kışın çok sert geçer. Kışı geçirmeleri için sardunyalarımın saksılarını boşaltır yeni toprak eker ve yukarıda anlatıldığı gibi yeni çelikler alarak gençleştiririm bunu tavsiyede ederim. Bu işlemi genelde kasım ayının ilk haftasında yapıyorum.
Sardunyalar bahçe bitkileridir. Güneşi , ışığı severler ışık almayan dallar oldukça çelimsiz olurlar ve çiçekleri de az olur . Bunun için bodruma koymanızı tavsiye etmem . Onun yerine pencere önlerine koysanız daha iyi olur diyebilirim. Benimkiler bazen eve sığmaz bende apartmanın pencerelerini kullanıyorum. Nisana kadar burda dururlar hem yetişirler hemde gençleşirler.

Kasım ayında dallarını kırar tazelediğim toprağa dikerim onlar bir şekilde yeşeriyor. Kışı geçirmeleri içinde Apartman boşluğunda pencere önlerine koyarım dona dayanamıyorlar.
En kısa zamanda fotoğraflarını yollarım size balkonum her tarafı sardunya saksıları ile dolu . Birde tohum veren çeşitlerinin tohumlarını topluyorum. Bende sakız, dik ve çeşidini bilmediğim gül goncaları gibi açan çeşitlerin hemen hemen her rengi mevcut.

Evet, bunca sayfadan yaptığım derlemeler bunlar. Bilgiye ihtiyacı olanlara faydalı olmasını umuyorum. Arkadaşlarımızın tecrübeleri. Atladığım bilgiler olabilir. Arkadaşlar kusura bakmasın.
Bir de verilen linkler var ki onları da ekliyorum.

http://www.agaclar.net/dergi/nisan07.html

http://bahcevan.com/?p=93

http://www.kulturberichte.de/topfpflanzenkulturen/pelargonium_zonale_hybriden/pelargonium_zonale_hybriden.htm

http://www.geraniumgallery.net/index.asp

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=110584&postcount=603

Nejla K.
28-11-2008, 10:29
Teşekkürler uzman 16,inanın buraya üye olmadan önce yetiştirdiğim çiçeklerle ilgili tüm sayfaları okudum.Eylülden bu yana notlar alarak hala zaman zaman geri dönerek okuyorum.Suyama ile ilgili pek çok not okudum.Ben farkedememiş olabilirim ama aradığım cansuyu ile ilgili idi...Cansuyu bütün toprağı ıslatmalı **** sadece köke gelecek gibi bir ıslatma yeterlidir gibi bir açıklama aradım.Sardunyaların dinlenmeye geçtiği bu mevsimde çelik dikmiş biri olarak şansımı artırmak için aradığım bir ayrıntı idi.Tekrar teşekkürler.Toplu bir özet iyi olmuş.Yorumlarınızı ve bilgilerinizi bekliyorum arkadaşlar...

aliyilmazist
28-11-2008, 16:52
Uzman16 ellerinize sağlık. Tüm yazıları okuyup bizler için önemli noktaları tekrar belirlemişsiniz. Benim bu yazıları okumam tam 3 günümü almıştı. :) Sardunyaları bu yazdından sonra çok sevmeye başladım. Ofisteki bir arkadaş Aptmanlarının bahçesindeki sardunyalardan kırıp getirdi. 20 gün kadar önce saksıya ektim. Tuttular. Yeni yapraklar vermeye başladılar. Sardunyalarını budayanlardan çelik vermek isteyenler olursa seve seve kabul ederim.

badem
01-12-2008, 08:10
iyi günler başbahcivan benim 4 saksı sardunyalarım (canan) denilen cinsden boyları çok uzadı
budama yapabilirmiyim.bu mevsimde ekilise tutarmı terasım ve balkonum kuzeye bakıyor.ne yapmalıyım sizce teşekkürler

elif59
01-12-2008, 11:50
Susam tesekkürler deniycem bahçıvanın dediği yöntemi yapamam yeni saksını değiştirdim 10 lt. saksıya ektim çıkaramam tekrar..
Budama banada yap demişti başbahçıvan ama ben nisanda ektim çiçeğimi daha 1 sene olmadı budamam doğru olurmu..birde kıyamıyorum budamaya :)

susam
01-12-2008, 18:16
Sevgili Elif. Sardunyalar budamaya çok iyi cevap verir. Zamanlı budamalar onların daha çok dallanmasını ve çiçeklenmesini sağlar. Budamaktan korkma. Nisandan bu yana epey vakit geçti. Eminim yeterince gelişmişlerdir. Tedirgin olmana gerek yok. Ne kadar hızlı geliştiklerini görünce inanamayacaksın.

susam
01-12-2008, 18:22
Bu arada unutmadan söyliyeyim. Sardunyanın toprağına parçaladığınız gazete kağıtlarını karıştırın. Bir de paslı çivi gömdünüzmü çiçekleri daha bir canlı olacaktır.

cevreizcisi
01-12-2008, 18:22
Başbahcıvan ,burada bulunna arkadaşlar sağolsun hepside mümkün olduğunca paylaşımcı.Bu yüzdende burada olmaktan karşılıksız sevgi dolu insanları tanımaktan mutluluk duydum.

Sayın Badem ,ben daha 5-6 gün önce budama yaptım.Tekrar diktim ve şuanda iyi durumda diktiklerim ama şuda var bizim burada havalar daha iyi durumda yani ılıman bir havası var.O yüzden sizin oradaki durumu bilemiyorum.

elif59
01-12-2008, 19:10
Ben cananımdan 1 çelik diktim tutmadı sarardı..çok çiçekleri olan komşumuz yani benim büyük cananımın çeliğinide o vermişti şimdi tutmaz havalar soğuk toprakta soguk dedi..cananımı budasam kestiğim çeliklerde tutmıycak ve ben kıyamıyorum nasıl kesicemm onu martta falan budarım belki bir cesaret gelirse :)

cevreizcisi
01-12-2008, 19:14
Havalar soğudu ise sıkıntı olur ben burada diktim ama havalar henüz iyi durumda burada.Ilık olduğundan sıkıntı duymadım ama siz yinede işi garantiye alın ve martı bekleyin.

Başbahcivan
01-12-2008, 21:21
iyi günler başbahcivan benim 4 saksı sardunyalarım (canan) denilen cinsden boyları çok uzadı
budama yapabilirmiyim.bu mevsimde ekilise tutarmı terasım ve balkonum kuzeye bakıyor.ne yapmalıyım sizce teşekkürler

syn arkadaşım kuzey balkonlar bu zamandan sonra soğuk olur balıkesir,demi istn,damı ama ne olursa olsun buzamanda budama yapmalısın topraktan 15cm üstünü kes korma kestiklerini orantılı olarak %33 yanmış organik gübre %33 deremili(kum) %33orman toprağı karışımına dik evin güney yönüne veya ışık alan kapalı biyere koy sıcaklık 16 18 derece olması halinde 18ila21 günde köklenmeye başlayacaktır dikecek olduğun çelik(fide)ler 8cm olsun 4cm toprağa girsin yinede takıldığın konu olursa size ve bütün arkadaşlarıma yardımcı olmaya gayret edeceğiz
NOT(arkadaşlarım kelime ve cümle düşüklüğü varsa özür dilerim)

çiçeğim
06-12-2008, 18:27
Arkadaşlar,geçtiğimiz yaz altları akıtmasın diye delmediğim,poşetli sakraçlarımın içindeki sardunyalarım hiç açmadılar diyebilirim.şimdi bu sardunyalarımın dibine taş yerleştirsem,topraklarını değişsem,budasam,budadıklarımıda aynı saksıya diksem acaba sardunyalarım tutarmı?

Başbahcivan
06-12-2008, 21:07
Arkadaşlar,geçtiğimiz yaz altları akıtmasın diye delmediğim,poşetli sakraçlarımın içindeki sardunyalarım hiç açmadılar diyebilirim.şimdi bu sardunyalarımın dibine taş yerleştirsem,topraklarını değişsem,budasam,budadıklarımıda aynı saksıya diksem acaba sardunyalarım tutarmı?

sevgili arkadaşım önce saksıların altlarını delmen gerek sonra budamalısın budadıklarını altlarını yine delmek şartıyla köpük bardaklar varya onlara iyi geçirgen bir toprakla dik sıcaklık 18 20 derece olsun ışıklı yerde toprak sadece nemli olsun 18 21 günde köklenme olacaktır köklenmeden 1 ay sonra başka saksılara alabilirsin sulama suyuna 10 günde bir 1litre suya 1 fincan madensuyu yani soda koyupda sularsan daha bol çiçek açacaklardır
kolaygelsin

hakan_73
08-12-2008, 02:08
Merhabalar, benimde hala balkonda çiçek açan birkaç çeşit sardunyam var. geçenlerdeki lodostan bayağı zarar gördüler . hep dalları kırıldı .en büyük boy saksıda oldukları için , siper biryere alıp zarar görmelerini engelleyemedim.balkonlara ençok sardunyalar yakışıyor. ama şu anda kel aynak kuşlarına döndüler..kırılan dalları atmaya kıyamayıp hepsini yapraklarını temizledikten sonra suya koydum.köklenmeye ve yeni yapraklar çıkarmaya başladılar bile, bu mevsimde toprağa köklü bile alsam , tutmama riski var. bende mart başına kadar , onları suda yaşatmayı denemeyi düşünüyorum .çok soğuklarda içeri alarak ******..
umarım suda bahara kadar yaşamayı becerebilirler.deniycez.

hakan_73
08-12-2008, 02:32
Biraz uzaktan ama,

Nejla K.
13-12-2008, 15:54
Sardunya severler nerelerdesiniz? Bayramda sardunyaların durumu nasıldı?

Orkun Kırcı
20-12-2008, 13:43
Benim miniğim yeniden açtı ve iki tane daha filizi var. Sanırım genç olmasından kaynaklanıyor :dilli:

56761

Orkun Kırcı
20-12-2008, 13:49
Arkadaşlar bu da annemin katmerli kırmızısı. Önceden yoktu tatilde görünce şaşırdım yaprakları bile farklı parlak parlak. Tabii hemen bir çelik aldım, şimdilik çeliğim gayet sağlıklı büyüsünde paylaşayım sizlerle.

56762

Ülker
20-12-2008, 13:58
Sevgili Mine67, siz de bizleri bu şekilde sevindirmiştiniz,sevinme sırası sizdeymiş demek ki.;)
Sardunyalarımda yaprak sararması yok henüz, ama yine temizleyip,budayıp,yenilemeyi düşünüyorum,umarım zamansız karar vermemişimdir,çok uzadılar kırılacaklar diye korkuyorum.

Başbahcivan
20-12-2008, 22:16
Sevgili Mine67, siz de bizleri bu şekilde sevindirmiştiniz,sevinme sırası sizdeymiş demek ki.;)
Sardunyalarımda yaprak sararması yok henüz, ama yine temizleyip,budayıp,yenilemeyi düşünüyorum,umarım zamansız karar vermemişimdir,çok uzadılar kırılacaklar diye korkuyorum.

Değerli arkadaşım evet zamansız değil budayabilirsin,topraktan 10 15 cm üstünü korkmadan tamamen kesebilirsin, güney cepheye koy poyraz rüzgarı almasın,birde kış aylarında fazla sulamadan kaçının çünkü zaten sardunyalar fazla suyu sevmez, kolaygelsin.

zenfree
20-12-2008, 22:27
Sardunyalarım hala açıyor.:)
56800

56801

56802

zenfree
20-12-2008, 22:37
Bizim genel olarak sardunya (pelagonium) diye adlandırdığımız çiçeklerin bir kısmının adı geranium olabilir mi?

Örneğin iki mesaj önce yüklediğim ilk fotograftaki çiçek geranium mu?

Bu linkteki (http://www.thompson-morgan.com/seeds1/ilist/flowers-g.html?page=2;)geraniumlara bakar mısınız? Aklım karıştı.

zenfree
20-12-2008, 22:55
Evet fotograftaki sardunyanın tohumlarını araştırırken farkettim. Bu başlığı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1399&highlight=sakarl%FDk)hakediyorum galiba.:o

üzüm
21-12-2008, 00:03
Bizim genel olarak sardunya (pelagonium) diye adlandırdığımız çiçeklerin bir kısmının adı geranium olabilir mi?

Örneğin iki mesaj önce yüklediğim ilk fotograftaki çiçek geranium mu?

Bu linkteki (http://www.thompson-morgan.com/seeds1/ilist/flowers-g.html?page=2;)geraniumlara bakar mısınız? Aklım karıştı.

Pelargonium ve geranium yanlışlıkla birbirinin yerine kullanılabiliyor. Normal sardunya, sakız sardunya, canan, ıtır Pelargonium türleridir.
Verdiğiniz adrese baktım. "Geranium bohemicum", "Geranium maderense", "Geranium pratense", "Geranium psilostemon","Geranium Reflections", "Geranium species Silver Shadow' ve "Geranium wallichianum"dışındakilerin Pelargonium galiba.

Ent
23-12-2008, 13:26
Merhaba arkadaşlar,

Bir keresinde bir yerde okumuştum (burada da olabilir ancak şimdi bulamadım), "sardunyalar yazın da kışın da açabilirler, ancak kışın açmalarına izin verilirse yazın yeterince açmazlar" gibi birşey hatırlıyorum. Bunun doğruluğunu yorumlayabilecek biri var mı?

Bendeki sardunyalar da hala açıyorlar, hatta bazıları yazdan çok son 2 ayda çiçek açtı diyebilirim. Buna izin vermeyip çiçekleri ve tomurcukları koparmak ve bitkileri budamak bahar ve yaz için daha iyi mi sonuç verecektir?

Teşekkürler.

uzman16
24-12-2008, 09:31
Geçen hafta üzerleri çiçek dolu olan sardunyalarımın hepsinin çiçeklerini kopardım, sararan yaprakları temizledim ve bolca sulayarak yarı aydınlık olan kapalı garaja koydum. Hepsi sakız sardunya olduğu için boyları kısalmasın diye budama yapmadım. Mart ayına kadar orada kalacaklar. Ayda bir az miktarda sulayacağım.

moso
29-12-2008, 21:03
Merhabalar,
Yarın istanbul'a gidiyorum. Pazartesiye kadar istanbul'dayım. Sardunya tohumu satan yerler var mı bildiğiniz? **** sardunya satan yerler? Biliyorum mevsim itibariyle biraz zor ama :( Sardunyanın farklı türlerinin tohumları da var ama Antalya'da bulamadım. Belki İstanbul'da bulurum..

Orkun Kırcı
29-12-2008, 22:06
Ben Eminönü taraflarında aradım ama öyle çok farklı bir türe rastlamadım. Umarım bulursunuz. Şansınız bol olsun.

Kiraz
30-12-2008, 09:11
Yapı marketlerde sardunya tohumu bulunuyordu ama bu mevsimde hiç görmedim.

aliyilmazist
31-12-2008, 11:56
Sayın Moso İstanbulda Eminönünde çiçekçilerde Sardunya tohumları var. Bulabilirsiniz.

moso
04-01-2009, 16:51
Öneriniz için teşekkür ederim. Eminönü e uğradım ama değişik türler yok. Bauhouse a uğradım bende olmasına rağmen dayanamayıp 4-5 paket tohum aldım. İzmirde Avrupa çiçekçilik e de gitmeyi düşünüyorum. Hem tatil olur benim için. Nasıl ulaşırım? Telefon numarası olan varsa eğer ve bana ulaştırırsa çok sevinirim.

Orkun Kırcı
08-01-2009, 22:10
Daha önce soğuktan ölmek üzere olan ceylanımı fotolayıp paylaşmıştım. O kadar arsızmuş ki dipten en az 10 tane yavru verdi. Ve hala da minicik minicik yavrular beliriyor dibinden şaştım valla. Paylaşacak çelikler çoğalıyor yani :p

58418
58419

Orkun Kırcı
10-01-2009, 23:06
Artık bir kaç haftadır tam karlı günler başladı burada. Güneşi görmek çok zor :( Bu yüzden sakızlarım çiçeklerine ara verdiler.

Orkun Kırcı
18-01-2009, 11:11
çiçeğim(aynı zamanda avatarımdaki) yaklaşık 1,5 yaşında ama hala bodur bişey bir türlü uzamıyor ama nasıl açtığını sizlerde biliyorsunuz :) Son birkaç tomurcuğunu kopardım kuvveti çiçeği yerine boyuna falan yarasın diye ama dün yine bir tomurcuk belirivermiş :) Bu miniği uzatmanın yolunu bilen varsa paylaşsın lütfen. Uzasın ki çelikleri paylaşabilelim di mi? Malum ona talep çok. Bu gidişle annemin çiçeğinde dal budak kalmayacak heheheh :)

Nejla K.
18-01-2009, 18:17
Orkun bey, doğru mudur bilmiyorum ama güneş çiçek açtırır derler. Belki yarı gölge boyunun uzamasını sağlar.

Orkun Kırcı
18-01-2009, 18:20
Hmm doğru sanırım ama burada uzun zamandır güneş yok zaten.

Adalet Yağcı
20-01-2009, 11:41
7 Ocakta ektiğim sardunyalarım, dilerim hepside yetişip saksılarımı doldururlar.
Baharda saksılara geçecek kadar büyürlermi dersiniz.

Başbahcivan
20-01-2009, 21:20
7 Ocakta ektiğim sardunyalarım, dilerim hepside yetişip saksılarımı doldururlar.
Baharda saksılara geçecek kadar büyürlermi dersiniz.
Adalet hanım Rahatlıkla doldururlar çünkü çok canlı görünüyor.

binnazyagci
23-01-2009, 09:16
Binnaz hanım sardunyanız hangi renk acaba. Merak ettim de;)

Orkun Bey bu sardunyalar orjinalinde turuncuymuş ama bir süre sonra çiçekleri kırmızıya dönmüş. Bana çok enteresan geldi.

Bu arada galerideki mor sakızınıza hayran kaldım maşallah tek telimeyle mükemmel:)

Orkun Kırcı
23-01-2009, 10:56
Teşekkür ederim o zaten benim gözbebeğim. Arkadaşlar onun için diğerlerinden uzak tut yoksa rengi bozulabilir dediler. Belki sizinki de öyle olmuştur. Tam bilmiyorum ama sanırım diğerleriyle tozlaşma falan etkisiyle renklerde zamanla değişim oluyormuş. Aydın da mı oturuyorsunuz.

gulshenisa
31-01-2009, 11:29
Uzun zamandır sardunya yetiştirmek istiyorum ,fakat birtürlü başarılı olamadım.Annem çok arsız olduklarını söylüyor ama olmadımı olmuyor işte.Kendisi bahçeden aldığı toprağa dikiyor ve muhteşem görünüyolar.hazır topraği sevmediklerini anladım artık.birde bahçede beton duvarların üzerindeki oyuklarda bizim oralarda taş fesleğeni diye tabir edilen bir bitki var, havasından toprağından olsa gerek resman coşuyolar .Türkiyeye getirdim yaşamadılar.ailem bulgaristanın karadeniz bölgesinde oturuyor tahminim burdada karadenizde yetişiyordur GERANİUM MACRORHİZUM.Aynı zamanda şifalı bir bitki.

fikreteren
08-02-2009, 15:55
ben ve eşim çiçek hastayız.nerede değişik bir çicek olsa alırız.sardunyalarda da bu böyle oldu. 8-10 çeşit sadunya,10-12 çeşit sakız sardunyası, 5-6 çeşit ceylangözü ve ıtır ım var.sarsunya çok arsız aslında bakımı da kolay herçiçekte olduğu gibi suyunu iyi ayarlamak lazım.kışın saksılarımı serama alıyorum.açıkta kalanların üstüne ise naylon geriyorum.tozlaşmayla değişik tür üretmek istedim ama tohum alamadım.hatta bir ara anaç dallarda aşı yı bile denedim.tutmadı.ama yine deneyeceğim.büyük şehirlere gittiğim vakit seraları ve marketleri mutlaka gezer kendime alacak bir çicek mutlaka bulurum.en son izmir-urla daki seralardan çok güzel sardunyalar alarak çeşitimi artırmış oldum.çiceği ,doğayı sevmek çok güzel insab stresini atıyor.

Orkun Kırcı
09-02-2009, 08:40
Tatilde evde birkaç foto çektim.

Budamadan sonra coşanlar:
62090

Yaprağın büyüklüğü hayret verici:
62091

Komşudan aldığım çelik suda beklerken açtı:
62092

annemin cananlarından biri:
62093

Kırmızı başlıklı kız:
62094

Başbahcivan
09-02-2009, 15:42
Değerli arkadaşım düzenli budama yapılan sardunyalarda yaprak ve çiçekler daima canlı parlak bir görünüm sağlar.Bilinçli budama solmuş yaprak, çiçek temizliği her zaman yapılmalıdır.

Gulenay85
14-02-2009, 20:41
lilium ben sana birsey sormak istiyorum .ben akdeniz iklimi hakim olan kıbrısta yasıyorum ve bircok sardunyam var faka bir problemim var sardunyalarımın yaprakları cok buyuk ve cicekleri cok az bu mevsimden olan birseymi? burda subat ayında havalar orta dereceli ve kısın mı boyle oluyor? ama yazında cok cicek actıklarını soyleyemem tek bir sardunyam dısında .katmerli pebe bir sardunyam var ve o cok guzel cicekler acıyor.ama ben digerlerininde cicekli olmasını istiyorum bana yardım edecek bilgiler verirsen sevinirim..

Lilium
15-02-2009, 13:32
Sayın Gulenay85;
Sardunyalarınız yapraklarının iri olduğunu söylüyorsunuz, bu güzel yanlız kaç yıllık oldukları ile ilgili bilgi vermemişsin, yeni ekim olan çiceklerde yaprak dal önçe gelişir, daha sonra çiçek gelişimi daha iyi olur.

limon
26-02-2009, 12:02
Sardunyaları kapalı mekanda olanlar budama yapmakta gecikmesinler. Oldukça derin bir budama yapıp, güneşi bol olacak bir yere yerleştirin saksılarınızı, gübrelerini ihmal etmeyin. Tüm yaz üzerleri çiçekten görülmeyecek sardunyalarınız olacaktır.

Benim Sardunyalarım dışarıda olduklarından bu çok soğukların geçmesini bekliyorum, biraz güneşi görür görmez hepsini derin budayacağım. Topraklarının yarısını boşaltıp, gübreyle karıştırdığım yeni toprakla takviye yapacağım. Ayrıca çiçek açan bitki gübresi vereceğim.
Kolları sıvamanın zamanı geliyor :)

Sakız Sardunyalarım için durum farklı yalnız. Onlar keyifli oldukları sürece budamıyorum. Upuzun sarkmalarını seviyorum. Artık gübre takviyesiyle ne kadar açarlarsa ona razıyım.

Ülker
26-02-2009, 12:18
Sayın Mermaid, toprak kuru olduğu için saksıdan tahliye olacak kadar ıslatıp sonra dikmiştim, bu can suyu işini fazla mı abarttım diyorsunuz, ne yapsam ki?

Sümeyye Polat
27-02-2009, 18:19
Kışa inat açmaya devam ediyorlar.:rolleyes:

Orkun Kırcı
01-03-2009, 18:32
Nette gezinirken şu siteye rastladım. Çok güzel renkler var.

http://www.pelargonium.cz/sort_angel.html

Orkun Kırcı
01-03-2009, 22:48
Cuma günü fotolamıştım bunları. Bakalım hafta sonunu nasıl geçirdiler. Yarın okula gidince tekrar fotolayıp ekliycem.

64873
64874

Orkun Kırcı
02-03-2009, 15:17
Eveet tamamen açmasalarda tüm güzellikleriyle beni delirtttiler. Bu sakızım daha önce hiç açmamıştı. Buna ebruli mi diyecez şimdi?

64956
64957

Başbahcivan
02-03-2009, 21:19
Eveet tamamen açmasalarda tüm güzellikleriyle beni delirtttiler. Bu sakızım daha önce hiç açmamıştı. Buna ebruli mi diyecez şimdi?

64956
64957

Orkun bey ve diğer arkadaşlarım dünyada bitkiler üzerinde en zehirli insan eli vardır.Bitkilerin özellikle çiçek ve meyvelerine çıplak elle dokunmak kararma ve kurumaya kadar giden zararlara yol açabiliriz,bunun için çiçek ve meyvelerin sağlıklı olmasını istiyorisek ki istiyoruz o zaman çıplak elle dokunmasak daha doğru yapmış oluruz.

ninina84
03-03-2009, 19:03
Bu da benim güzelim ;)

hüsnüyusuf
05-03-2009, 10:42
Güneşi yeterli gördüğü sürece çiçek açmaya devam eden sakız sardunyamın son hali..

65571
65572

fat35
08-03-2009, 09:45
Tohumdan sardunya yetiştirmek zormudur.Neler yapmam gerekir,deneyen varmı acaba. Vilmorinin sardunya tohumlarını aldım. Bu yaz çiçeklenmelerini görebilirmiyim.

Sümeyye Polat
15-03-2009, 20:31
Merhaba arkadaşlar.. Daha önce beyaz sardunyamın dibinden çıkan yeni sürgünün kırmızı açtığını sizinle paylaşmıştım. Aynı saksıda iki renk olduğu zaman renklerinin karıştığı da yazılmıştı bu başlıkta. Ama aynı dalda 2 renk, hatta aynı çiçeğin yapraklarının farklı renkte açmasına çok şaşırdım. Sizce bunun sebebi ne olabilir? Böyle bir durumla karşılaşan var mı?

Orkun Kırcı
15-03-2009, 21:00
Çok güzel görünüyor. Sanırım beyaz renkte olanlar bu konuda daha hassas. Diğer renklerden çok kolay etkilenebiliyorlar. Daha önce de arkadaşlar beni mor sardunyam konusunda uyarmıştı. Diğerleriyle yakın olmasın rengi bozulabilir diye. Demek ki bu tür şeyler yaşanıyor.

Güler
16-03-2009, 10:44
Evet, benim de başıma geldi.
Bahçe resimlerinde sık sık fotoğrafını gördüğünüz, yol kenarındaki top formundaki beyaz gülde, sadece bir tek gül somon rengi açıyor. O daldaki bütün güller bembeyaz, tek bir gül somon.
O dal karışmasın diye işaretledim, budarken de o dalı özellikle kesmeden bıraktım. Bakalım üç senedir yaşadığım olay bu sene de olacak mı?

günebakan
16-03-2009, 14:58
Bunlarda Orkun beyin anneciğinin gönderdiği sakız sardunyalarım :)

67310

Adalet Yağcı
17-03-2009, 10:48
Bir süre önce sayın Başbahçevan'ın gönderdiği sardunyalarım, henüz esas yerlerine almadım, koyu olan rengi siyaha yakın, beni şaşırtı, son derece güzel ve iri bir görüntüsü var.
Diğerleri de Başbhçevan'dan, havalar ısındığında hepsini de özel saksılarına yerleştirip yaylaya götüreceğim.

Sevgili Güler hanımın ve Orkunkırcı'nın gönderdikleri tuttu, çiçeklenince onları da fotoğraflayacağım.

çuha
18-03-2009, 01:02
Ayrica ben solucanlar için .,çiçeklerimin topraklarına insektisit veriyorum. şu ana kadar işe yaradı. Ben yazın balkon çiçeklerim için getirdiğim gübreli bahçe toprağını herzaman insektisitle dezenfekte ediyorum. şu ana kadar çiçeklerime bir zararı olmadı . dışarıdan gelen bütün topraklarda , solucan **** bol miktarda böcek ,solucan ve toprak kurdu mutlaka oluyor.

Ben biraz acemiyim arkadaşlar bu bahsedilen insektisitle toprak dezenfekte ediliyor anladığım kadarı ile çiçeklerde insan sağlığına zarar vermiyordur belki.Sormak istediğim bu ilacı maydanoz tere gibi yiyecek diktiğimiz saksılar da toprağı dezenfekte için kullanabilirmiyiz sağlık acısından tehlikelimidir

papatyam
18-03-2009, 14:28
Penceremin önünde bir saksı içinde pembe ve beyaz sardunyalarım var, renkleri birbirine geçecekmi diye aynı saksıya dikmiştim, bana geldiklerinde beri sürekli çiçekliler di, son açan çiçekler çok güzel :) pembe çiçeklerin göbeği beyaz, beyaz çiçeklerin de pembe :) ve çok güzeller.
Bu sene çeşitlerimi bu şekilde çoğaltmaya karar verdim.

Chotanaq
22-03-2009, 00:36
Bizim evdeki sardunya; :) pek sevmem ama işte, yeşillik olsun.

(kokusunu sevmiyorum)

http://img178.imageshack.us/img178/9389/1004075.jpg

http://img148.imageshack.us/img148/4959/1004065.jpg

http://img21.imageshack.us/img21/7092/1004073.jpg

ayferaksit
24-03-2009, 14:38
Sevgili arkadaşım, saksıdaki sardunyanı saksıya 10 cm yakınlıkta budamalısın,daha sonra sararmış yaprak ve geçmiş çiçekleri ayıkla daha, gür canlı çiçeğe sahib olacaksın.Kolaygelsin, esenkal.

merhaba sardunya dostları.
siteyle tanışmam biraz geç oldu ama öyle tiryakisi oldum ki anlatamam.
sardunyaları çok seviyorum ve 5 saksı sardunyam var. çok cılız ve boyları uzun acaba geç mi kaldım budamak için . şimdi budasam olur mu? makinam olmadığı için yükleyemedim .arkadaşım alınca paylaşırım. şimdiden ilgilenen ve bilgi veren arkadaşlarıma teşekkür ederim.

ninina84
25-03-2009, 19:17
Yavaş yavaş açıyor sakızlarım ;)

ciceksever70
25-03-2009, 20:14
Yanitlariniz icin tesekkür ederim. Sardunyalarim saksilarda duruyor buranin kisi cok soguk gectigi icin bahceye dikme cesaretini gösteremedim dogrusu. Ben de kisin bahcemizde bulunan ancak isitmasi olmayan kulübeye kaldirmayi düsünmüstüm ancak sizden aldigim yanitlara göre budamayi bahar basinda yapmaliyim. Siz sakiz sardunyalarinin boyunu hic mi kisaltmadan kaldiriyorsunuz?

Ne yazik ki sardunyalarimi koruyamadim. Kapali müstemilatta durmalarina ragmen hepsi bozuldu. Artik her sezon yenileyip sadece yazlari keyiflerini sürmekten baska carem yok.

Orkun Kırcı
26-03-2009, 21:59
Çiçekleri kaybetmeniz üzücü. Ama aslında çok soğuk olmayan bir yerde rahatlıkla bakabilirdiniz.

k0900
29-03-2009, 17:23
Sakız sardunya

Adalet Yağcı
30-03-2009, 14:20
Sayın Başbahcivan'ın gönderdiği sakızlarda diğeri de açtı, sürpriiiz...Kırmızı...öyle çok rüzgar vardı ki, fotoğrafı netlemek mümkün olmadı.

perili
30-03-2009, 22:14
Bendekilerin durumu şu an böyle..Fotoğraf akşam çekildiği için çok iyi değil..
Çiçeksiz olanları da çiçeklendikleri an fotoğraflayıp,fotoğraflarını eklerim..:)

perili
30-03-2009, 22:45
Sardunyalarıma elimden geldiğince iyi bakmaya çalışıyorum..Elimde başka çiçeklerde var ama sardunyaların yeri ayrı bende..
Bendekiler Cananmıymış :p Öğrendiğim iyi oldu..:) Yeni edindiklerim arasında sakızlarda var ( 2 adet =lila ve bordo) Ama hiç ceylan yok bende:(
Orkun bey sizin lilanın büyük fotoğrafına baktım epeyce koyu renkmiş..bendeki çiçek açtığında tekrar bakacağım sizdekinden açık renkse size ondan yollarım..
Adalet hanım 2. sıradayım..Sardunyalarınızı budayacağınız günü iple çekeceğim :p

üzüm
31-03-2009, 09:50
Sardunyalarıma elimden geldiğince iyi bakmaya çalışıyorum..Elimde başka çiçeklerde var ama sardunyaların yeri ayrı bende..
Bendekiler Cananmıymış :p Öğrendiğim iyi oldu..:) Yeni edindiklerim arasında sakızlarda var ( 2 adet =lila ve bordo) Ama hiç ceylan yok bende:(
Orkun bey sizin lilanın büyük fotoğrafına baktım epeyce koyu renkmiş..bendeki çiçek açtığında tekrar bakacağım sizdekinden açık renkse size ondan yollarım..
Adalet hanım 2. sıradayım..Sardunyalarınızı budayacağınız günü iple çekeceğim :p

Sayın perili, sizinkiler normal sardunya; canan diye adlandırılan sardunya türü farklıdır. Önceki mesajlarda (örneğin Adalet Hanımın 2341 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=381349&postcount=2341) no. lu mesajındaki ilk ikisi) çok güzel canan fotoğrafları bulabilirsiniz.

uzman16
31-03-2009, 10:00
Sn. Perili, sizinkiler canan değil. Cananın çiçeklerinin üzeri benekli gibidir. Bir de yaprakları sivri olur. Yaprak şeklinden kolayca ayırabilirsiniz. Oysa diğer sardunyalarda yapraklar daha yuvarlak bir formdadır.
Bu arada sardunyalarınız çok güzel.

çiçeksever
31-03-2009, 14:16
Sayın Zeytinci.
Bu sera nerededir.Ben İzmir'de yaşıyorum.Daha önce bir mesajda Urla'da olduğunu okumuştum.Yerini tarif edermisiniz.İyi günler.
Google arattım.Şöyle bir adres buldum.
Avrupa Çiçekçilik
İzmir Çeşme Yolu Kalabak Mevkii 86

Urla Merkez, Urla, İzmir
Tel: +90 232-7520104

Crocus Şen
31-03-2009, 14:33
Merhaba arkadaşlar,elimde 2 adet sardunya dalı var,bunları 2 hafta boyunca köklenmeleri için suya koymuştum,birkaç gün önce suyla temas ettikleri kısımlar simsiyah olmuş,bende o kararmış kısımları kesip,toprağa diktim,üzerine de streç film geçirdim,umarım başarılı olurum!Ama o kararmaların neden olduğunu çözemedim,bu konuda bilgi alabilir miyim??

İlknur
31-03-2009, 14:55
Sayın Üzüm kafam karıştı, ben Adalet hanımın sardunyalarının ceylan olduğunu, perili'nin sardunyalarının da canan olduğunu sanıyordum.
İşin garip yanı; uzman16 da sizinle aynı görüşte fakat Adalet hanım fotoğraftaki kendi çiçeği için ceylan demiş, Orkun Kırcı da perili'nin çiçeğine canan demiş....
Bir bilen bu konuda fotoğraflarla bize anlatsa da hangisi canan hangisi ceylan karıştırmasak diyorum:)))
Lütfen kimse yanlış anlamasın ben bu siteye girene kadar bütün hepsine sadece sardunya diyenlerdendim, isteğim bilgilerimin sağlam olması.

uzman16
31-03-2009, 15:12
Sn. İlknur,

Üzüm 'ün verdiği linkteki Adalet Hanım'a ait fotoğrafların en sondaki hariç hepsi canan. En sondaki ise normal sardunya.
Yapraklarına dikkat edin, farkı göreceksiniz. Cananda yapraklar çok tırtıklı ve daha sivri. Zaten çiçekler de öyle, normal sardunyadan farklı. Çiçeklerde iki renk daha hakim .

üzüm
31-03-2009, 16:13
Sayın İlknur,

Sn. perili'nin fotoğraflarındakiler (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=389874&postcount=2419) (ilk fotağraf daha belirgin) normal sardunya.

Sn. Adalet Yağcı'nın fotağraflarında (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=381349&postcount=2341) son resim sakız sardunyası (sakıza benzettim), diğerleri canan (ceylan diyede adlandırılıyor) türleri.

Yanılmıyorsam sardunya konusunun başlarında bu bilgiler vardı. Bende canan/ceylan'ı buradan öğrendim.

Orkun Kırcı
31-03-2009, 16:51
Olur mu arkadaşlar Adalet hanımın ilk iki fotosu ceylangözü türünden. Perilinin çiçekleri ise canan dır. Diğer türde sakızdır ki benim avatarımdakidir. Zaten üç tür değil mi? (hybritler hariç)

uzman16
31-03-2009, 17:01
Benim bildiğime göre 3 tür sardunya var.

1- Canan/Ceylangözü (Çiçekleri benekli gibi olup, yaprakları tırtıklı ve sivri tür)

2- Normal

3- Sakız (Sarkan tür)

Perili'ninkiler normal sardunya. Sanki güneş görmek için boyları fazla uzamış gibi.

Diğerlerini yukarıda yazmıştım. ;)

perili
31-03-2009, 18:32
Teşekkür ederim bilgilendirme için :))
Bu arada sardunyalarımın boylarının fazla uzamaması için ne yapabilirim?Şu an içerdeler mecburen..Bulundukları pencere güney cephe...Havalar ısındığı anda balkona çıkartabileceğim..

Adalet Yağcı
31-03-2009, 18:44
Son sözü Uzman 16 söylemiş, doğrudur, Cnan ve Ceylan aynı şey, sakız sarkıcı tür, diğeri de normal sardunya.
Benim en son fotoğrafımdaki sakız sardunya, çiçekleri birbirine hiç benzemiyor zaten, sadece çiçeklerine bakarak ayırmak bile mümkün.

perili
31-03-2009, 19:00
Son sözü Uzman 16 söylemiş, doğrudur, Cnan ve Ceylan aynı şey, sakız sarkıcı tür, diğeri de normal sardunya.
Benim en son fotoğrafımdaki sakız sardunya, çiçekleri birbirine hiç benzemiyor zaten, sadece çiçeklerine bakarak ayırmak bile mümkün.

Evet fark açık zaten, yaprak-çiçek biçimleri ve çiçek renklerinden..İsimler karışmıştı sadece :rolleyes:

Crocus Şen
01-04-2009, 21:43
Merhaba arkadaşlar,elimde 2 adet sardunya dalı var,bunları 2 hafta boyunca köklenmeleri için suya koymuştum,birkaç gün önce suyla temas ettikleri kısımlar simsiyah olmuş,bende o kararmış kısımları kesip,toprağa diktim,üzerine de streç film geçirdim,umarım başarılı olurum!Ama o kararmaların neden olduğunu çözemedim,bu konuda bilgi alabilir miyim??

Arkadaşlar sizlerden yardım alabilir miyim?Ne yapacağımı şaşırdım,öyle kalakaldım..

Orkun Kırcı
01-04-2009, 22:02
Bu çiçeğin en büyük düşmanı su. Hemen çürümesine sebep oluyor. Çelikleri suda bekletmeden hemen dikmelisiniz. Çürük yerleri kesip dikmeniz iyi olmuş.

mandalina
02-04-2009, 12:54
Bunlarda benim sardunyalarım 1.resimdekini 1 hafta önce bauhause dan almıştım.2.resimdekini annemden aşırdım beyaz olduğunu hatırlıyorum tomurcuklanmış bir kaç güne kadar anlarım.3.resimde kinide nerden buldum haturlamıyorum.Diktiğimden beri öylece duruyor.Son resimdekide sakız sardunya sanırım...

uzman16
02-04-2009, 14:59
Geçen hafta üzerleri çiçek dolu olan sardunyalarımın hepsinin çiçeklerini kopardım, sararan yaprakları temizledim ve bolca sulayarak yarı aydınlık olan kapalı garaja koydum. Hepsi sakız sardunya olduğu için boyları kısalmasın diye budama yapmadım. Mart ayına kadar orada kalacaklar. Ayda bir az miktarda sulayacağım.

24.12.2008'de yazdığım yukarıdaki mesajımda bahsettiğim sardunyalarımı üç ay boyunca bir defa çok az suladım.
Haftasonu balkona aldım. Sararan yapraklarını temizleyip ucu kararmış olan dallarda hafif bir budama yaptım. Şu an üzerlerinde yaprak yok gibi. Ama havaların iyi olmasının da etkisiyle her tarafından sürgün vermeye başladı. Vaktim olmadığı için topraklarını değiştiremedim ama yarın hepsinin saksılarındaki toprağı (kökleri pek dağıtmadan) yenileyip gübreleyip hazırlıkları bitireceğim.

e_sencan
03-04-2009, 15:31
Merhaba, epeydir yazdıklarınızı keyifle takip ediyorum ve ben de size cananımı göstermek istedim. İzmir'den bir dal alıp gelmiştim ilk bir sene sadece yaprak olarak gelişti ve bir sene sonunda birden tomurcuklandı ve bu hale geldi.
70587

İlknur
04-04-2009, 10:20
Sayın Orkun Kırcı gerçekten coşmuşlar maşallah. Az önce yorumlardan birinde bir kova suya bi şişe maden suyu deniliyor siz de kullanıyor musunuz?

perili
04-04-2009, 17:14
Sardunyaları balkona çıkartmak için erken mi? Hava gündüzleri epeyce sıcak ama akşamları serinliyor ve esinti oluyor..

günebakan
04-04-2009, 19:23
Ben arka bahçeye çıkardım hayatlarından memnunlar şu anda ama siz Ankaradasınız biraz daha bekleyin isterseniz:)

Adalet Yağcı
04-04-2009, 19:35
Sevgili Perili, sardunyalarınızı bir kaç gün yavaş yavaş alıştırın dış ortama, böylece çiçeklenmesi de çabuklaşır.
Benim yaylaya diktiğim sardunyalarım(ceylan)çok keyifliydiler, halbuki üzerlerine kar bile yağmıştı.
En iyisi gündüzleri balkona geceleri içeriye alın, bir kaç gün sonra tamamen balkonda kalabilir.

deniz90
04-04-2009, 20:11
Merhaba,
Bende Perili'nin düşündüğünü düşünmüştüm. Birkaç gündür gündüzleri Anakara sıcak oluyor. Sardunyalarımı dışarı çıkarmayı bırakın seradan petunya bile alıp dikecektim. Sanırım biraz daha sabredip işi garantiye almalıyım :)

deniz90
04-04-2009, 21:00
2007-2008 yılında yetiştirdiğim sardunyalardan birkaç resim...

Orkun Kırcı
04-04-2009, 22:13
Sayın Orkun Kırcı gerçekten coşmuşlar maşallah. Az önce yorumlardan birinde bir kova suya bi şişe maden suyu deniliyor siz de kullanıyor musunuz?

Hayır kullanmıyorum. Tek farklılık yaklaşık 3 aydır çatılardan akan kar sularıyla suluyorum. Arada da suyuna çiçek coşturan ekliyorum.

Başbahcivan
08-04-2009, 22:20
Sardunyaları dışarı çıkarma zamanı geldi ama doğu illerinde soğuk olduğu için buralardaki arkadaşlar biraz daha beklesin marmara,ege,içanadolu gibi bölgelerde olabilir.

Orkun Kırcı
09-04-2009, 14:08
Evet kesinlikle haklısınız. Burada geceleri dışarıda kalması imkansız şu an için.

Hülya
09-04-2009, 22:12
Pembe güzeller açtı.

Hülya
09-04-2009, 22:14
Çok güzeller,şeker topu gibi

Hülya
10-04-2009, 12:54
Sayın Orkun Kırcı.Evet coştular,Aslında bahçe istiyorlar,şimdilik balkonda yaşamaya çalışıyorlar.Birde bahçede olsalar!!!!!!!!!!:confused:

Ülker
10-04-2009, 14:03
Sevgili Farezya, fotoğraflarınızı görünce ağzım açık kaldı.
Müthiş çiçekler, harika bir balkon ve Fıstık'ın şirin pozu, bir de bahçeniz olsa ne yapacaksınız kim bilir.
Ben de görebileceğiniz en küçük, açmış ceylanımın resmini koyayım bari, kibrit çöpü kadardı diktiğimde, hala da öyle ama inatla açıp, beni çok şaşırttı.
Üzerinde, 6 tane daha gelişmiş tomurcuğu var.;)

nurcanaybay
10-04-2009, 15:11
Pembe güzeller açtı.

Onları nasıl çoşturdunuz öyle?
Bende sardunyam var diyorum:)

Ülker
10-04-2009, 15:21
Gerçekten çok minikler Koyu Yeşil,
Uzaktan bakıp da sardunya olduklarını söylemek imkansız, normal boyda bir sardunya yaprağı ile karşılaştırdım, fark daha çok belirginleşiyor sanırım.

Hülya
10-04-2009, 19:50
Balkonumu beğenen arkadaşlar,hepinizin güzel sözlerine teşekkür ederim.
Balkonum güneş görüyor,Sardunya da güneşi çok seviyor....
Onbeş günde bir bitki besini veriyorum , ve onları çok sevdiğimi biliyorlar.:D

Hülya
11-04-2009, 19:57
Sağolun : Toprak18, Begonvil14 ..
yok,yok fotomontaj değil.:)
Hepside canlı,canlı yaşıyorlar,balkonumda .Daha devamı var sadece sardunyaları koydum bu sayfaya ...
Evet çiçek coşturan koyuyorum,sularken 15 günde bir,sularına.Başka birşey yapmıyorum.
Biraz emek,biraz sevgi..Sonucu böyle.
Sizinde balkonunuz ,bahçeniz rengahenk olur dilerim.....

begonvil 14
11-04-2009, 21:20
Benim de çilek isminde 8 aylık kedişim var. Çiçeklerime hiç dokunmuyordu. Bugün çiçeklerimi koklaya koklaya bir hal oldu.
Sardunyaların olduğu balkon sabah güneşi mi yoksa öğleden sonra mı güneş görüyor?
Benimkiler sabah güneşi olan balkonda öğleden donra güneş gören balkonlarımda var fakat biraz esiyor o yüzden dokunur diye koymuyorum.

Hülya
11-04-2009, 21:23
Sardunyaların olduğu balkon sabah güneşi mi yoksa öğleden sonra mı güneş görüyor?
Öğleye doğru geliyor güneş.Rüzgar bazen oluyor.

Orkun Kırcı
11-04-2009, 21:28
Gözlemlerim kadarıyla rüzgar sardunyalara hiiç iyi gelmiyor. Çok hırpalanmasına sebep oluyor. Bilgilerinize... :)

Arzu Kırlangıç
11-04-2009, 22:40
Merhaba Sardunya severler . Güzel sardunyalarınızın arasına bende sardunyalarımı ekleyim .

uzman16
12-04-2009, 17:24
Son bir haftada aldığım sardunyanın haddi hesabı yok. Herhalde 30'u geçti. Her renk var ama turuncu sakız ilk defa gördüm ve sizlerle paylaşmak istedim. Umarım fotoğraftaki renk ekranda da iyi görünür. İki turuncu sakız ve bir normal sardunyayı aynı saksıya diktim.

Sûz-i Dilârâ
12-04-2009, 17:41
Güle güle büyütün uzman16, gerçekten çok güzelmiş. :)

Ben de minik sardunyalarımı mecburen saksılarından alıp bu bardaklara diktim, niye bilmiyorum ama solmaya başlamışlardı ve torfları sık sık suladığım halde kupkuru oluyordu.

çuha
13-04-2009, 13:14
Sakız sardunyanın sulanması ve bakımı ile ilgili bilgisi olan arkadaşlar biraz bahsedermisiniz .Yapraklarına su sepilmelli mi.Kışın balkonda yaşar mı.Soğuğa en dayanıklı türü hangisi kışları evin içine almam biraz zor.

Orkun Kırcı
13-04-2009, 15:04
Sayın Çuha. Yapraklarına su serpebilirsiniz ama çiçekliyken çiçeklerine su gelmemesine dikkat. Sulama konusunda dikkatli olmalısınız. Fazla su verirseniz anında çürüme başlar. Kışları Aydında içeri almayız ancak üzerlerine birşeyler örteriz gece donlardan etkilenmemel. Maraşta geceler nasıl bilemiyorum.

çuha
13-04-2009, 15:13
Sayın Orhun merkezde otuyorum kış çok sert olmaz en soğukkış gecesi -2 yi geçmez şu anda çok sıcak mesela.

Orkun Kırcı
13-04-2009, 15:17
O zaman dediğim gibi kışları üstü örtülü geçirecek. Tamamen budama yapıp üzerine 5lt lik su bidonları kesip sera gibi yapabilirsiniz.

Orkun Kırcı
13-04-2009, 15:18
Yapışık üçüzlerim sonunda açtılar. Allah'ın işi işte nasıl oldu bu böyle yaa;) Diğer çiçek sapları normal çok şükür.

72398
72399

perili
14-04-2009, 10:10
:rolleyes: aldıklarımın hepsi fotoğraflarda yok..Yeni fotoğraflar çeker eklerim sonra..:)))

hozat
14-04-2009, 10:13
turuncu sakız bende de var diğerlernine göre daha dayanıklı.Yalnız devamlı güneş altında kalınca rengi biraz pembeleşiyor.Çok sakızım var gözlemlerimin sonucunu yazdım

Orkun Kırcı
14-04-2009, 15:59
Pembe-beyazım tekrar çiçeklendi, diğer sardunyamda tam olarak açmadı ama iki renk görünmesi çok hoşuma gidiyor doğrusu.

72568
72569

ninina84
15-04-2009, 17:43
Top sardunyam ve aynı saksıda rengarenk açan sakızlarım ;)

hozat
15-04-2009, 18:44
Genç meslektaşım ONUR,

Sardunya sevgini ilgiyleizliyorum.Benim de çok güzel sardunyarım var ama bütün kış kendi hallerine kaldılar.

Bahçıvan var ama bütünkış yatıp gitmemize. yaklaşınca basıyor suyu .çok güzel cananlarım var .Senin şu şeker penbene de bayıldım.

Bende katmerli uçuk pembe ve bordosu var onlarda çok güzeller.

Sana her konuda başarılar dikiyorum.

Adalet Yağcı
15-04-2009, 21:01
Orkun bey, ne güzel bir şey bu benim şekerim.
Harika görünüyor, şimdiden yeri hazır, sardunya dikebileceğim daha dört tane uzun saksım var.
Çok teşekkür ediyorum.

Sevgili Hozat, sardunyalarınız var, hem de beyaz mor, ve siz daha şimdimi haber veriyorsunuz.
Canlı çiçek göndermek çok kolay, sevgili Güler hanım bana aynen şöyle tarif etti; Çiçeğin köklerini fazla dağıtmadan saksıdan çıkart, fazla toprağı ayır, kök kısmında az bir toprakla birlikte bir kaç katlı gazeteye sar, sonra gazeteyi iyice ıslat, sonrada ıslak gazeteyi naylon bir poşete sar, en sonunda pet kola şişelerinin içine sabitle, tabi hava alacak açık yerler bırakmak kaydıyla.
Güler hanımın bana gönderdiği clematis aynen böyle geldi, bir tomurcuğu bile düşmemişti, ayrıca kargo ücreti de daha az oluyor bu şekilde, saksı ile birlikte gelen çiçeklerin kargosu bir servet tutuyor.

perili
16-04-2009, 18:25
Hepsini çok seviyorum..Gözüm bu aralar sardunyalardan başka bişey görmüyor..:rolleyes:

günebakan
17-04-2009, 11:18
Bunlar benim Orkun beyden gelen sakızlarım tomurcuk vermeye başladılar ama rengi süpriz olacak çünkü bilmiyorum:)

malina
18-04-2009, 19:43
Galeri:

Sardunya (http://www.agaclar.net/forum/../galeri/browseimages.php?c=685)

Arkadaşlar, forum konularını galeri olarak kullanmamalısınız. Lütfen buraya eklediğiniz fotoğrafları galeriye ekleyin ve buradakileri silin.

Sadece üzerinde konuşacağınız bir şey varsa, yazınızı desteklemek için fotoğraf ekleyebileceğinizi unutmayın. Çiçeklerinizi sergileceğiniz alan galeridir... Oradaki fotoğrafların altında yazışma yapabilirsiniz.

zenfree
19-04-2009, 19:32
Sardunyalar açmaya başladı.:)
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=25653&c=524

zenfree
19-04-2009, 20:39
İki çeşit sardunyadan yaptığım aranjmanı buradan (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=403366&postcount=384)görebilirsiniz.:)

Orkun Kırcı
20-04-2009, 21:23
Genellikle yaz sıcaklarında açan ceylan sardunyam şaşırdı sanırım. Tomurcuklar da beni şaşırttı.

http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=25689&c=685

ninina84
22-04-2009, 12:22
Orkun Bey bu sefer başarmışım. Bahsettiğim renk değiştiriyor dediğim sardunyam olması gerektiği gibi açtı. Bu renk değişiminin sebebini bir bulsak da lehimize çevirsek ;)

begonvil 14
23-04-2009, 10:41
Annemin de Sevgili Ninina84 ün sardunyası gibi ebruli pembe beyaz sakız sardunyası var. Ama anlayamadığımız bir durum var.
Ana gövdeye bağlı 5 dalın üçü pembe beyaz renkte, diğer iki dal ise sadece pembe açmış. Bunun nedeni nedir acaba?

ninina84
23-04-2009, 13:20
İşte esrarengiz sardunya olaylarından biri daha ;) Resimdeki sardunyayı çelikten yetiştirdim. Ana bitki bütün yaz çiçek açıyor. Açtığı çiçekler genelde ebruli oluyor ama kırmızı yoğunluğu açılan her bir çiçek öbeğinde diğerinden farklı oluyor. Bazılarında beyaz ağırlıktayken birkaç tanesinin beyazları dikkatli bakılmadığında görülmeyecek kadar az oluyor. Bu benim o bitkiden üçüncü çelik alışım ve ilk defa böyle ebruli açtı. Daha önce hep düz koyu kırmızı açıyordu.

Heralde bunların içinde genler çatışıyor. Bir çiçekte beyaz galip gelirken diğerinde kırmızı ön plana çıkıyor ;)

rgok
24-04-2009, 11:38
selam arkadaşlar benim sardunyalarım bunlar.

Crocus Şen
29-04-2009, 11:31
Bu da benim minicik..:p
Bakalım ne renk açacak..:p

Nejla K.
02-05-2009, 18:24
Sardunya hastalığı kış başında bulaşmış biri olarak sardunyalarımın açmış olanlarını sizlerle paylaşmak istedim.Bir o kadar da tomurcuklu açmayı bekleyenler var... Sanırım sardunya sevgisini fazla abarttım, çünkü boş bulduğum saksıya sardunya çeliği dikmekten renklerini ve kimlerden aldığımı şaşırmaya başladım. Bilgi ve tecrübelerinizi paylaşacağınıza inanıyorum...

Nejla K.
02-05-2009, 18:26
Sırada kelebek cananlar,

Nejla K.
02-05-2009, 18:27
Ve sakızlarım...

Adalet Yağcı
03-05-2009, 22:11
Beyaz ceylanım, aileye yeni katıldı.

günebakan
03-05-2009, 23:28
İşte buda benim rengine bayıldığım sardunya bakalım bir çeliğini nerden bulucağım ama camdaki görüntüsü çok güzel:)

76116

meraklı
05-05-2009, 13:31
Bu beyaz katmerli renk açan

meraklı
05-05-2009, 13:35
Rengini bilmediğim sakızım

meraklı
05-05-2009, 13:39
En çok sakız sardunyaları seviyorum. Bu resimdeki kırmızı çiçekleri harika olan sakız sardunyam. Bir tane daha var resmini çekmemişim rengi bordo çiçeği muhteşem, sakız sardunya ama ithalmiş, bodur cins.

meraklı
05-05-2009, 13:42
Bu da kırmızı sardunyam, çelikten bu kış diktiğim yavru!

begonvil 14
05-05-2009, 13:59
Sevgili Meraklı ithal sakız sardunya bodur mu oluyor? Ben de almıştım birkaç saksı. Uzaması mümkün değilmi yani?

meraklı
05-05-2009, 14:37
Sevgili Begonvil 14,

İthal sakız sardunyayı alırken satıcı, bu türün bodur olduğunu ve çok çiçeklendiğini söylemişti, boyu uzamıyor ama bol bol çiçek göreceğiz umarım:)

günebakan
05-05-2009, 22:18
İşte dünyaya merhaba diyen ilk sardunyam çok güzel bir pembe daha minicik:)

76591

cigdemdogan
06-05-2009, 00:49
Arkadaşlar, balkonumda birkaç sardunyam var ve kapalı balkon olduğundan yaz kış hep çiçekliler. Hiç gübre destek besin vs. kullanmadım. Geçenlerde topraklarını değiştirirken içinden paslı çiviler çıktı ve ben birden çocukluğuma gidip şöyle birşey hatırladım. ( Eğer gerçekten faydalı birşey ise ve bilenlerimiz onaylarsa, sizlerde uygularsınız diye buraya yazmak istedim. )

Bu saksı sardunyaları anneannemden almıştım. Ve çocukluktan hayal meyal hatırladığım kadarıyla dedem saksıların içine paslı çivileri sokar, gömerdi. Acaba bir bildiği mi vardı, diye düşündüm. Ne dersiniz ?

Ayrıca teneke saksılarda daha iyi yetiştiğini okuduğum için bunun sadece tenekenin derinliği değil de , belkide zamanla içeriden oluşan paslanma ile çiçeğin bir şekilde daha iyi beslenmesine neden olabildiği gibi bir mantık yürüttüm...

Yine bu forumda yumurtaları kaynattığımız suyun iyi geldiğini okuduğum için birkaç haftadır deniyorum ve olumlu sonuç alacağıma inanıyorum :)

optimus
06-05-2009, 06:52
Paslı çivi olayını bende duydum, ama faydalı olup olmadığı konusunda hiçbir bilimsel bilgi ve tecrübem yok..

Orkun Kırcı
06-05-2009, 08:21
Pas konusu doğrudur arkadaşlar. Daha önceden de burada birçok kez konuşulmuştu.

ninina84
06-05-2009, 11:35
Bu sene ilk defa sardunyalarımın saksısına paslı çiviler gömdüm. Yaprak kalitesinde ve çiçek sayısında geçen senelere göre büyük fark var gerçekten. Yaptığım tek farklı şey çiviler olduğu için bu düzelmeyi onlara bağlıyorum ;)

Ülkü
06-05-2009, 12:11
Merhabalar. Banada Sardunya hastalığı bu sene bulaştı. Her renkten sardunyam olsun istiyorum. Bunlarda benim sardunyalarım. Görüntüleri cep telefonumdan kaydettiğim için biraz bulanık gözüküyor. Kusuruma bakmayın...

Orkun Kırcı
06-05-2009, 15:56
Bende bugüz birkaç foto çektim ve galeriye ekledim. İlki top sardunyam biraz sağlıksızdı ama kendini toparladı.

http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=26328&c=685

Diğeri de ilk defa çiçeklerini göreceğim sakızım. Sanırım bordo....

http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=26329&c=685

delete61
06-05-2009, 16:05
Sayın yıldız33 aramıza hoşgeldiniz. Sardunyalarınız çok güzeller Maşallah, Allah nazarlardan korusun. Sormak istediğim bir kaç sorum olacak canan ve sakız sardunyanız aynı saksı içindeler yetişmelerinde acaba bir sorunla karşılaştınızmı ayrıca renklerinde bir değişme oldumu. Daha önceki yazılan mesajlarda tozlaşmadan dolayı renklerinde değişme olduğunu okumuştum. Sizde böyle bir sorun ile karşılaştınızmı

Ülkü
06-05-2009, 20:32
Sayın yıldız33 aramıza hoşgeldiniz. Sardunyalarınız çok güzeller Maşallah, Allah nazarlardan korusun. Sormak istediğim bir kaç sorum olacak canan ve sakız sardunyanız aynı saksı içindeler yetişmelerinde acaba bir sorunla karşılaştınızmı ayrıca renklerinde bir değişme oldumu. Daha önceki yazılan mesajlarda tozlaşmadan dolayı renklerinde değişme olduğunu okumuştum. Sizde böyle bir sorun ile karşılaştınızmı

sayın delete61 canan ve sakız sardunyayı aynı saksıya dikmek hataydı. Çünkü kırmızı olan sakız beyaz olan cananın rengini pembeye çevirdi. Sanki canan sardunya sakızın gelişimini yavaşlattı gibi.

Crocus Şen
07-05-2009, 15:23
Arkadaşlar, balkonumda birkaç sardunyam var ve kapalı balkon olduğundan yaz kış hep çiçekliler. Hiç gübre destek besin vs. kullanmadım. Geçenlerde topraklarını değiştirirken içinden paslı çiviler çıktı ve ben birden çocukluğuma gidip şöyle birşey hatırladım. ( Eğer gerçekten faydalı birşey ise ve bilenlerimiz onaylarsa, sizlerde uygularsınız diye buraya yazmak istedim. )

Bu saksı sardunyaları anneannemden almıştım. Ve çocukluktan hayal meyal hatırladığım kadarıyla dedem saksıların içine paslı çivileri sokar, gömerdi. Acaba bir bildiği mi vardı, diye düşündüm. Ne dersiniz ?

Ayrıca teneke saksılarda daha iyi yetiştiğini okuduğum için bunun sadece tenekenin derinliği değil de , belkide zamanla içeriden oluşan paslanma ile çiçeğin bir şekilde daha iyi beslenmesine neden olabildiği gibi bir mantık yürüttüm...

Yine bu forumda yumurtaları kaynattığımız suyun iyi geldiğini okuduğum için birkaç haftadır deniyorum ve olumlu sonuç alacağıma inanıyorum :)

Evet Sevgili Çiğdemdoğan,benimde anneannem sardunyalarını hep teneke kutularına dikerdi hatta o zamanlar hayal meyal hatırlıyorum Vita yağlarının kutularına dikerdi ve 12 ay boyunca koca koca çiçekleri olurdu..Bende şimdilerde teneke kutu arayışı içerisindeyim:o

züleyha
07-05-2009, 16:23
Evet artık bende bir sardunya yetiştiricisi adayıyım. Aday diyorum çünkü henüz sadece bir sürü çeliğim var toprakla buluşmayı bekleyen. Çiçek açmaları uzun sürecek olsun , yine de balkonumda yerleri baş köşede hazır. İlk fırsatta dikip, resimlerini çekeceğim. Şu an için sardunyalarım hakkında tek bildiğim hiçbirinin rengini bilmediğim sakız sardunyalar oldukları :)

Crocus Şen
07-05-2009, 17:11
Merakla beklediğim anlardan biri daha..Cananımın ne renk açacağı belli oldu..:p

Orkun Kırcı
08-05-2009, 15:49
Bugün yeni fotolar çektim. Havada güneşliydi fotoların daha güzel çıkmasında yardımcı oldu bana.

Şeker pembe sakız
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=26367&catid=member&imageuser=36461

Lila sakız
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=26366&c=member&imageuser=36461

Pembe top sardunya
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=26365&c=member&imageuser=36461

Bordo sakız
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=26364&c=member&imageuser=36461
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=26358&c=member&imageuser=36461

Güler
08-05-2009, 23:15
Bu renk sardunyalara ne demeli?

77294

77295

bernacyhn
09-05-2009, 12:21
Merhabalar benim de üç- dört çeşit sardunyam var iki tane kocaman bir kaç tane de küçük saksıda sardunya var büyüklerden bir tanesi beyaz br tanesi kırmızı ve gül gibi cinslerini bilmiyorum. Beyaz sardunyam bu kış hiç solmadı devamlı çiçekteydi ve hala da yeni sürgünlerler beraber yeni çiçekler açıyor. Sürgünlerin iyice büyümelerini bekliyorum çelik almak için. Hatta annem duymasın :D çoğaltıp satmayı düşünüyorum(menekşe de üretip satıyorum) . Balkonum sabah güneşini çok iyi aldığı için herhalde küçük olanlar bile çiçek açıyor. Bunu değerlendirmek istiyorum. Buradaki bilgilerden faydalanırsam eğer daha çok başarılı olurum diye düşünüyorum :)

h kemal h
09-05-2009, 14:20
Merhabalar arkadaşlar. Bunlarda benim sardunyalar ustalar bir baksınlar bakalım nasıllar bana güzel görünüyor ama, ( kuzguna yavrusu şahin görünürmüş ) derler... tüm arkadaşlarıma saygılar sevgiler. 77383 77384 77385 77386 77387 buresimdeki (DSC00113.jpg ) sardunyada iki renk var bir kadife kırmızı birde pembe nasıl oldu bilmiyorum belki sayın Orkun kırcı yanlış hatırlamıyorsam yukarıdaki yazılarının birinde yanındaki açan çiçekten etkilenir diye söylemişbelki öyle olmuştur tam bir bilgi sahibi değilim tekrar saygılar arkadaşlar.

zenfree
09-05-2009, 17:40
Kemal Bey sardunyalarınız çok güzeller maşallah.

Tohumdan yetiştirmeye çalıştığım sardunyalar (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=403326&postcount=2636) ikinci şaşarıtmadan sonra biraz daha büyüdüler.

zenfree
09-05-2009, 17:41
Diğerleri çok neşeli.:)

manolya
09-05-2009, 18:48
Sayın Zenfree, tohumdan yetiştirdiğiniz sardunyaları ne zaman ektiniz? Ben de bu sene ilk kez tohumdan sardunya yetiştirmeyi denedim, ocak ayında ektiğim sardunyalar daha 10 cm boya bile ulaşamadılar, birkaç haftadır balkona çıkardım, sürekli toprağı kuruyor, sık sık suluyorum, bu kadar yavaş büyümeleri normal mi?

zenfree
09-05-2009, 19:20
Sayın Zenfree, tohumdan yetiştirdiğiniz sardunyaları ne zaman ektiniz? Ben de bu sene ilk kez tohumdan sardunya yetiştirmeyi denedim, ocak ayında ektiğim sardunyalar daha 10 cm boya bile ulaşamadılar, birkaç haftadır balkona çıkardım, sürekli toprağı kuruyor, sık sık suluyorum, bu kadar yavaş büyümeleri normal mi?

20.01.2009'a tohumları ekmişim. Fideler bu tür kaplarda ise (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=403326&postcount=2636)değiştirmenizi öneririm. Zira çok çabuk kuruyor. Ben hiç memnun kalmadım, fideler için satıldığı hale bir daha kullanmayı düşünmüyorum.

Sardunyanın tohumu ile uğraşmak ne kadar akılcı bilemiyorum.;) Aynı tarihte çelikle üretim yapmaya başlayıp aynı özeni gösterseydim sanırım şu an üzerinde bir dolu çiçek olurdu.

Adalet Yağcı
09-05-2009, 19:49
Ben hiç memnun kalmadım, fideler için satıldığı hale bir daha kullanmayı düşünmüyorum.

Aynı fikirdeyim, çok sık kontrol ettiğim halde yine de kurumasını engelleyemediğim için doğru dürüst fide yetiştiremedim.
Tohum konusuna gelince; Tamam tohumdan yetiştirmek çok keyifli ama çok zahmetli, günlerce bebek gibi emek verdiğiniz minik fidecikler, bir türlü fidan haline gelemiyor ne yazık ki.
Ben artık çok özel çiçeklerin dışında tohum ekmeyi düşünmüyorum, özellikle mevsimliklerde.

ootkn
09-05-2009, 19:50
Merhabalar,

Yeni aldığım Ceylan gözü sardunya olarak adlandırılan sardunyalarım .Mayıs sonu haziran gibi yazlıktaki bahçemize aktaracağız

Umarım yeni bireyler yetiştirebilirim

http://img156.imageshack.us/img156/2296/dscf6691.jpg

http://img156.imageshack.us/img156/8673/dscf6689.jpg

yesim ozgun
09-05-2009, 20:46
selamlar aranıza yeni katildim.
sardunya merakim senelerdir suruyor. Her buldugum bahceden celik almak sokakta yururken bile nerde sardunya var diye bakınıyorum sürekli..

ancak benim bilmedigim ve bir türlü ulasamadığim bilgi ' SARDUNYA AŞILAMASI'' bu konuda yardimci olacak biri var mi???

ben bugün bir kac ayni cins ama farkli renkteki sardunyayi göz aşısıyla aşıladım bakalım zaman ne gosterecek. tamamen kulaktan dolma bilgilerle gerceklestirdim.

ama gercek anlamda SARDUNYA AŞISIYLA İLGİLİ BİLGİ VERECEK BİRİLERİ VAR MI BURDA ??

yesim ozgun
10-05-2009, 20:56
Gecen sene temmuz ayinda Londra ya erkek arkadasimi ziyarete gitmistim. Chaelsea de bir sera vardı orayada mutlaka ugramaliydim.
ugradim da:) farkli renkte ve turde sardunyalar ariyordum. ama benm icin buyuk hayal kirikligi oldu cunku su anda bizde olan tum sardunyalar hatta sadece pembe ve kirmizi renkli sakiz sardunyalar vardi. almadan ciktim.

biraz ileride bir petshop vardi. orayada ugradim tabi, kaliteli catnip bulabilir miyim diye? burdakilere pek tepki vermiyor benim kizlarim:) tam petshpa girerken bir cam agacinin kenarinda essiz bir guzellige sahip mor bir ceylan bana goz kirpiyor. ne yapsam ne etsem diye dusunurken erkek arkadasim sakin gidip koparma basimiza bir is gelir dedi. cam agaci ve ceylan bir dukkann onunda dev bir saksinin icindeydi cunku:(carsidan ciktik aklim sardunyada almaliyim diye geciriyorum icimden . bir an durdum ve kosa kosa gittim herseyi goze alarak bir dal koparmaya:) KOPARDİMMMMM:o

HEMEN SUYA KOYDUM CELİGİ EVE GELİNCE. İstanbula gelir gelmez ilk isim mor ceylan sardunyayi dikmek oldu. neredeyse bir sene olmak uzere:) ve 1 hafta once topurcuklandi. acicak allah nasip ederse

ancak boyu uzamiyor yapraga da gitmiyor tek aksiyonu bir hafta once koparildigindan beri tomurcuk vermek oldu. olsun ancak adaptasyon sagliyordur...

adinida kontes koydum.:) resimlerini cekip buraya koyacagim...

İlknur
11-05-2009, 13:53
Arkadaşlar geçtiğimiz hafta Sevgili Dilhana'nın yaşadığı bir kaç sardunya çeliği aşırma operasyonu sonunda Sayın Başbahcivan arkadaşımız özeline yazmamız halinde elindeki sardunyaları paylaşabileceğini yazmıştı.
Ben de kendisinden sakız sardunya isteğinde bulunmuştum sağolsun arkadaşımız bana renk renk sakız sardunya ve birbirinden güzel bir sürü balkon çiçeği göndermiş:p
Hepsi tomurcuktaydı geldiğinde