PDA

View Full Version : Sardunya (Pelargonium sp.)

Sayfalar : 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Güler
13-08-2007, 23:29
Ceylanların açmışlarını temizlemiyormusunuz? Temizleseniz, bir müddet daha açar. Benimkilerde hala çiçek var.
Sakızlarımın yaprakları o kadar diri yeşil ki. 20 günde bir yaprak gübresi fıs fıslıyorum.

Güler
13-08-2007, 23:40
http://img48.imageshack.us/img48/8135/resim201jk8.jpg (http://imageshack.us)
Shot with E6 (http://profile.imageshack.us/camerabuy.php?model=E6&make=SANYO+Electric+Co.%2CLtd) at 2007-08-13
Balkonumdaki sardunyaların resimleri:

Güler
14-08-2007, 00:01
http://img262.imageshack.us/img262/2695/resim200vp1.jpg (http://imageshack.us)
Shot with E6 (http://profile.imageshack.us/camerabuy.php?model=E6&make=SANYO+Electric+Co.%2CLtd) at 2007-08-13

Oğuzhan
14-08-2007, 17:48
Çok güzeller.:)

Bu gün çok üzgünüm.Katmerli gül gibi açan sardunyam kökten yarı sapına kadar çürümüş.Tabakta su kalmış.Sanırım ondan.

şengül akalınlı
17-08-2007, 10:56
Herkese Merhaba,
Nihayet Sakız Sardunyalarımın resimlerini çekebildim. İnşallah gönderebilirim de.
Yaprak gübresi vermeye başladım. Düzelirler mi sizce? Çiçek açmaya çalışıyorlar ama yaprak yok.

Sağlıkla kalın

selenn
20-08-2007, 14:24
Geçenlerde açan sardunyamın renginin güzelliğine hayran kaldım. Sizlerle de paylaşmak istedim.

19031

şengül akalınlı
20-08-2007, 14:31
Sevgili Selenn,
Ben de mi Bursa'ya taşınsam diye düşünmeye başladım. benim de Sakız Sardunyam bu renk ama hallerini görüyorsun. Can çekişiyorlar.

İyi ki sizin yetiştirdiklerinizi görüyor ve teselli oluyorum. Acaba kışın da çiçek açmaya devam eder mi ?

Sevgiler

VforVENDETTA
21-08-2007, 17:37
benim de en sevdiğim çiçeklerim arasında sardunyalarım... Aynı köke sahip iki sardunyamdan bir tanesi beyaz bir tanesi pembe çiçek bile veriyor şu an ve ben ona hayranım... Fakat sorununu bir türlü çözemediğim bir sardunyam var ki bir türlü ona çiçek açtıramıyorum. Çok inatçı, acaba bana bu konuda önerebleceğiniz birşeyler olabilir mi ki :confused:

Bunlar da benim sardunyalarımdan bazıları, paylaşmak istedim :)

http://img211.imageshack.us/img211/3808/dscf0003ng6.jpg

http://img45.imageshack.us/img45/8039/dscf0007io9.jpg

Arzu Kasapoğlu
21-08-2007, 18:15
Sayın Vforvendetta,sardunyalarnız çok güzel ve sağlıklı.:p Benimde en çok sevdiğim çiçek sardunya.Bazı sardunya türleri sadece yaza girerken açıyor.Diğer zamanlarda çiçeğini görmek neredeyse imkansız.:( Bu sardunyanın cinsiyle alakalı,sizin yapabileceğiniz bir şey yok.:rolleyes:

VforVENDETTA
21-08-2007, 18:22
Yok, bunun durumu farklı biraz, kandırmışlar onu :) Bir hacı tanıdıgımız var eski evinden taşınırken bunu kapının önündeki saksıdan koparmış ve evine getirip, dikmiş. Büyümüş ama bir türlü çiçek vermemiş. Sonra da bunun nedenini sahibinden izinsiz almasına bağlamış, haram mevzusu yani :o ... Muhtemelen şu an 4 yaşında bu sardunya, iki yıl önce ben aldım ve diger sardunyalarımın yanına diktim, hatta toprağındandır diyerek kendi sardunyalarımın toprağıyla aynı cins bir toprak kullandım, bana mısın demiyor... Merak ettiğim aslında başka birşey daha var, ben son zamanlarda onun bazı dallarını koparıp, başka saksılara diktim, tuttular da ama acaba onlar çiçek verecekler mi? Bekleyip, göreceğiz...

VforVENDETTA
21-08-2007, 19:08
Açsa ben onun resimlerini dünya aleme gösteririm ama açmıyor ki, denemedik yöntem bırakmadım, hatta sırf onun için çiçek açtıran aldım, diğer çiçeklerle kıskandırdım, konuştum, yok, yok, yok... Ben umudu kesmedim ama bir gün açacak inanıyorum. hayır yani sağlıksız desem o da değil, hepsinden daha güzel yapraklara sahip, gür ve hatta en çok yaprak onda, boyu da çok uzadı ama olmuyor işte, bakalım yavruları ne yapacak...

VforVENDETTA
21-08-2007, 22:23
Açmayan tür sardunya olarak kabul etmeyi isterdim ne yalan söyleyeyim ama o böyle değildi, sonradan oldu, bizim hacı zaten onu komşusunun saksıdan çalarken çiçeklerini çok beğendiği için çalmış, bütün suç aslında hacının :P

Benim sardunyamın şarkısı da bu durumda "Ben böyle değildim yaşarken oldum, bu kötü kaderi sonradan buldum" mudur ki acaba? :)

Sevgili Elizabeth, benim bu sene sardunya aşkımın 4. yılı doluyor. İlk sene bütün sardunyalarımı telef ettim. Kışın onları korumadığım için olduğu gibi kurudular, bu konuda dikkatli ol lütfen, kışın fazla rüzgara ve soğuğa karşı onları iyice koruyabileceğin bir bölgede durmalarını sağla. Kışın suyu iyice azaltılır ama bu yanlış anlaşılmasın, az da olsa mutlaka suya ihtiyacı olacaktır... Böylece havalar ısınmaya başladığında yeniden canlanıyorlar. Bir de benim sardunyalarım asla kurumuş yaprağa tahammül edemezler, iki gunde bir ben bütün kuru yaprakları ve çiçekleri temizliyorum. Önemli olan düzenli bir şekilde bunu yapmaya devam etmektir, böylece bir haftaya kalmadan yeniden çiçeklerini açarlar. Hem böylece enerjisini gereksiz yere harcamamış oluyorlar. Sabah güneş almayan ama öğleden sonra güneş alan bir yerde duruyorlar ve havanın sıcaklığına göre her iki ya da üç akşamda bir bol bol sulanıyorlar. Suyu çok seven bir çiçek sardunya, o nedenle toprağının kuru kalmaması gerekiyor. Su konusuna özellikle sıcak havalarda daha çok dikkat etmek lazım,akşam sulama sebebim, suyun buharlaşmasını mümkün olduğunca en aza indirgeyip, daha çok yararlanmalarını sağlamak ama isterseniz sabahın çok erken saatlerinde de yapabilirsiniz sulama işini... Bunun haricinde toprağını belli aralıklarla düzenli olarak çapalayıp, havalandırmak ve hemen arkasından su vermek de iyi bir yöntemdir.

Çoğaltmak için benim uyguladığım yöntem, henüz çiçek açmamış dallarından yaz aylarında 15 cm kadar kesip, ayrı bir saksıya dikmek, bazıları dalı kestikten sonra bir gün bekletip soldurur, daha sonrasında toprağı sulanmış bir saksıya diker ama ben böyle yapmadığım halde sorunsuz bir şekilde yeniden kökleniyorlar. Ayrıca ilk başlarda kökün tutması için az sulamak gerekir. Umarım onları sevmeye devam edersin :) Hoşçakal

kaleydeskop
21-08-2007, 22:33
Merhaba arkadaşlar,
Geçen yaz bir komşumuzdan saksıda çok güzel pembe çiçekleri olan bir sardunya aldım. Boyu yaklaşık 1 metre kadar olmuştu. Bütün kış boyunca camlı balkonda açtı durdu. Komşumuz verirken bi de ilkbaharda iyicene dibinden budamam gerektiğini söylemişti. Ben de aynısını yaptım. Kenarlardan sürgün verdi. Şimdi kocaman kocaman yaprakları olan yaklaşık yarım metre boyunda çiçeksiz gür bir çalı gibi. Çiçek açsın diye diplerindeki yapraklardan azıcık aldım ama bir ay oldu daha hiç çiçek açmadı. Sanırım kendi cehaletimin kurbanı oldum ve küstürdüm güzelim çiçeğimi :(

VforVENDETTA
21-08-2007, 22:38
Bunlar bizim kadersiz sardunyalarımız.. Neyse en azından tek değilmiş benim sardunyam, siz de benim uyguladığım yöntemi uygulayın, dallarından bazılarını kesin ve başka saksıya dikin, ben henüz sonuç almış değilim, ama bekliyorum, daha küçükler henüz :) Bir de aşırı beslemenin çiçeği azaltıp, yaprağı çoğalttığını unutmamak gerekir, belki sizin sardunyanız aşırı beslenmekten çiçek açmıyor da olabilir. Nisan gibi çiçeklerini açmaya başlayıp neredeyse havaların yavaş yavaş soğumaya başladığı kasım ayına kadar çiçek açmaya devam ediyor benim sardunyalarım...

VforVENDETTA
21-08-2007, 22:52
Kesip başka bir saksıya dikeceğim ama dallar henüz çok taze. Böyle olunca tutmama olasılığı var sanırım. Ama yine de deneyeceğim teşekkür ederim VforVENDETTA

Daha üstte yazdığım bir iletim daha var, orada biraz daha ayrıntılı anlattım bu kesme işini ama ondan önce sardunyalar için satılan sıvı çiçek açtıran türden gübreler veya besin suları var, onları da bir denemeni tavsiye ederim.

Ayrıca budama için uygulamış olduğunu yöntem yanlış bir yöntemdir. Sardunyalar için uygulanacak budama yöntemi sadece fazla uzun olan dallarının kısaltılması yönünde olmalıdır.

demian
23-08-2007, 21:51
Selam hepinize,sizden ögrenmek istedigim konu sudur:Benim, sardunya cinsi iki tane ceylan cicegim var.cicekli iken muhtesemdiler.Fakat, diger sardunyalar gibi ciceklerinin ömrü uzun olmadi.Su an sadece yaprak durumundalar. Sizlerden ricam: Tekrar ne zaman cicek acacaklar? Beni bilgilendirirseniz sevinirim.
Bu durumda bosuna yer zapdediyorlar gibi bir sey.
Tesekkürler...

VforVENDETTA
24-08-2007, 08:55
Gonel'in sardunyasına bayıldım. İnanılmaz güzel... Çok güzel...

Benim terasım bir baştan bir başa sardunyalarla dolu, renk renk, pembe, kırmızı, beyaz... Tatil için gittiğim her yerden sardunya koparıyorum, dayanamıyorum... Acaba benim özel bir sardunya kleptomanlığım falan mı var bilmiyorum :( Bazen oyle güzel sardunyalar görüyorum ki, aklım kalıyor, gözüm kalıyor, yazık onlara benden sonra kesin göze gelip, soluyorlardır. Çok üzülüyorum.

Benim sardunyalarım kış aylarında yine terasta kalıyorlar çünkü evim onları içeri alacak kadar büyük değil ama rüzgardan ve soğuk hava şartlarından en iyi şekilde korunacakları ortamı sağlıyorum. Ara ara suluyorum, sonra havalar ısınmaya başladığı an, yeniden eski yerlerini ve şekillerini alıyorlar.

Ağustos ayı ise sardunyaların çoğaltılmak için en uygun zamanları, o nedenle bu ayda bazılarını dallarından ayırıp, yeniden başka bir saksıya dikiyorum. Bunlarla ilgili 32. sayfada bilgi vermiştim. Yeniden yazmayım o yüzden...

Sardunya sevdalısı herkese, bir sardunya sevdalısından selamlar :)

Billur Korkmaz
24-08-2007, 18:31
Taşındığım yeni evimde bu yıl çiçeklerle ilgili bir düzenleme yapma imkanım olmadığı için esef duysam da; çocukluğum envayi çeşit ve renkli yaz kış açan sardunyalarla dolu,sera misali camekanlı balkonlu bir evde geçtiği için seviniyorum. Sanırım önümüzdeki yıl başlayacağım kısmetse üretmeye..

Sevgili Arzu ve VforVENDETTEA aşağıdaki fotoğraf bizim sitedeki bir apartmanın görevlisinin sardunyaları; dilerseniz sizin için çalabilirim ;)
İstediğimde vereceklerinden eminim.. Fakat size sağlam ulaşması açısınıdan yollamak için yöntem önermeniz kaydıyla..:)

Sevgiler

GLCN
24-08-2007, 18:51
Gönderim:

bir pet şişeyi ikiye bölün içine doldurun(veya köklü ise alt tarafa ekin) üst tarafı takın (içine geçecek şekilde) ekyerini bantlayın hava delikleri açıp kutuya koyun kutu içinde sağlamlayıp gönderin.

bukadar..

Güler
24-08-2007, 18:52
Ben size birşey söyliyeyim mi? Eğer benim sardunyalarımın dallarını kırarsanız çok bozulurum. Sanki onların kollarını ayaklarını koparıyormuşsunuz gibi geliyor bana. Hele bir senelik olanlar için daha da kötü. Üretme zamanı veya saksı değiştirirken zaten ayırıyorum. O zaman da istiyene saksısı ile hediye ediyorum.
Bu sayede saksılarım dolu dolu ve öyle güzeller ki.

Güler
24-08-2007, 19:05
http://img508.imageshack.us/img508/2193/sany0031uz0.jpg (http://imageshack.us)
http://img508.imageshack.us/img508/2193/sany0031uz0.a4e04a1404.jpg (http://g.imageshack.us/g.php?h=508&i=sany0031uz0.jpg)

Bunları koparmaya kıyabilirmisiniz?

Güler
24-08-2007, 19:12
http://img520.imageshack.us/img520/2015/sany0064vn8.jpg (http://imageshack.us)
http://img520.imageshack.us/img520/2015/sany0064vn8.ebdc0d7cb2.jpg (http://g.imageshack.us/g.php?h=520&i=sany0064vn8.jpg)

Ya buna kıyabilirmisiniz?

Arzu Kasapoğlu
24-08-2007, 19:21
Billur hanım hepsi harika görünüyor.Geçen yıl yirmi çeşit sardunyam vardı.Sonra pas hastalığına yakandılar,tavsiye üzerine sağlam dallardan çelik alıp tekrar diktim.Diktiklerimin çoğunu maalesef kaybettim,içimin nasıl yandığını anlatamam.Şimdi sardunya çeliği verdiğim arkadaşlarımdan toparlamaya çalışıyorum.Gönderdiğiniz resimdeki sardunyalardan bende var.Üst rafta duvara dayalı duran yavru ağzı katmerli sardunya yaz kış hiç durmadan açar ve çok çabuk büyür.Bence seneyi beklemeden en kısa zamanda balkonunuzu sardunyalarla donatın.Bize resim göndermeyide unutmayın.Benden istediğiniz varsa seve seve gönderirim.
Sayın ViforVandetta bende paylaşmayı çok seviyorum.Sardunyalarımı sizinle seve seve paylaşırım.Bence de her yer sardunya dolsun,ne yapayım çok seviyorum.

Gülgün
01-09-2007, 12:41
Merhaba Arkadaşlar,uzun süredir tatildeydim,sizleri özledim.
Kafama takılan birşey var,bir yerde sardunyalar" şubatta budanır"deniyor,bir yerde de "ağustos en iyi budama ayıdır"bunların hangisi doğru.Sardunyalarım epey boy attı.Ne yapmalıyım.Sizlerle olmak güzel..

VforVENDETTA
01-09-2007, 21:33
Ağustos ayında budanır diyen kaç kişi var bilmiyorum ama ben de onlardan birisiyim. Çünkü bu ayda budadığınız dalları tekrar toprağa dikip, yeni sardunyalar elde edebilirsiniz. Ama tahmin ettiğim üzere şubat ayında budanan dallardan verim alma olasılığınız olmayacaktır. Ayrıca ben de ağustos ayında buduyor ve budadığım dalları yeniden toprağa dikiyorum. Dediğim sonucu da alıyorum. Sevgiyle

nevsune
01-09-2007, 23:16
Teşekkür ederim Sevgili Glcn.

Sanki elimle koymuşum gibi düşmüş. Şükür kökleri sağlam ama siyaha yakın kırmızı ilk açacaktı. İlk tomurcuğu öğle saatlerinde açmıştı. Ben de o tomurcuğun fotoğrafını çekecektim sözüm ona.

Neyse canımız sağolsun ne yapalım. tutar belki.
Bu da yeni açtı bu yıl.
Diğeri de benim emektar pembem

kaleydeskop
02-09-2007, 03:07
Nevsune Hanım çok güzeller sardunyalarınız. Umarım bahsettiğiniz siyaha yakın kırmızı olan da en kısa zamanda çiçeklenir de onun resmini de gönderirsiniz bize.
Tam ben de budamayı soracaktım sizlere. Sadunyada budama ağustosta yapılır diyenler çoğunlukta herhalde. Ben de çok geç olmadan hemen budamalıyım o zaman güzellerimi. Teşekkürler arkadaşlar.

Arzu Kasapoğlu
02-09-2007, 09:09
Elinize sağlık Nevsune hanım,sardunyalarınız hem çok güzel hemde çok sağlıklı.Benimkiler uç kısımlarından kurudu ve kuruyan kısımlarda çürüyor. Neredeyse üzerlerinde hiç yaprak kalmadı, ayrıca bir de pas hastalığı yeniden çıktı.:( Vilmorin marka sardunyalar için özel gübre kullanmıştım.Kullanma klavuzunda hem yapraklara püskürtülebileceğini hemde kökten verilebileceğini yazıyordu.Ben kökten verdim, nerde hata yaptım acaba? Pas hastalığından kurtaracak bir ilaç biliyor musunuz?

nevsune
02-09-2007, 10:29
Arzu Hanım pas hastalığını bence Mine Hanıma bir danışsanız. O size mutlaka bir şey önerecektir.

Bu açık pembe olan her yıl zaten çok güzel açardı. Ama bu yıl deyim yerindeyse kudurdu. Solmuş çiçeklerin üzerinden yeni yaprak sürgünleri ve çiçek demetleri veriyor. Eski çiçekleri kesemeden üzerlerinden fışkırıveriyorlar. İşaretli olanlar gibi. Daha önce bu kadar olmamıştı.

Ama örneğin ortada görülen kırmızı sardunya sadece bir kez açtı, şu anda üzerinde tomurcuk bile yok(esas anası apartman içinde cansız ama sürekli açıyor). Yani herkes keyfe keder gidiyor.

Ben 15 gün arayla hümik asit+leonardit ve 15 gün arayla da kimi şeker gübresi, kimi amonyum nitrat kimi de sıvı bitki besini verdim. Neden hoşlandılar son duruma bakınca anlamak oldukça zor değil mi:rolleyes:

oyaağacı
20-09-2007, 09:10
Arkadaşlar bende saksıların altındaki tabakları çıkardım ki su birikmesin diye.Fazla gelirsede akıp gitsin:D

limon
22-09-2007, 00:03
Arkadaşlar bende saksıların altındaki tabakları çıkardım ki su birikmesin diye.Fazla gelirsede akıp gitsin:D

Kendi yöntemimi anlatayım belki size bir fikir olur. Genelde toprak saksı kullanmayı seviyorum. Fakat toprak saksıya direkt toprağı koyup bitkiyi dikince, toprağın nemiyle saksının ömrü kısa oluyor. Bu yüzden plastik saksıya diktiğim sardunyamı, toprak saksının içine oturtmadan önce, saksının içerisine
5 cm. kadar, 1 numara mıcır koyuyorum. Bu sayede suyu fazla kaçırsam bile bitkinin olduğu saksı biraz yukarıda olduğu için hava alabiliyor. Bunu saksının tabağında da uygulayabilirsiniz. Renkli veya bembeyaz taşlardan koyabilirsiniz. Görüntü de güzel olur, bitkiniz de mutlu olur, siz de suyu fazla kaçırınca telaşlanmazsınız :)

nevsune
22-09-2007, 09:16
Sakızlarım aşırı sıcaklardan kurtulup toparlanana kadar, sonbahar geldi.

Bu, bugünün güzeli:

Sebahattin Sargın
22-09-2007, 09:42
Bu sene sıcaklardan hepimiz çok çektik :(. Benim pembe açan sakızlarımı güneş öyle bir yakıyordu ki renkleri açılıyordu yahu. Dün demir verdim sakızlarıma, bir güzelde temizledim. Üzerinde bir sürü tomurcuk var, seneye farklı renklerde sakızlar almam lazım ;). İşte bunlar benim sakızlarım:
21148

21149

Bunlarda sardunyalarım, aslında bu seneye bir sürü sardunya çeliği köklendirerek başladım. Fakat annemin arkadaşları sağolsunlar hepsini yürüttüler :mad:.
21150
21151

Sardunya için en önemli noktalar; bol güneş, yeteri kadar su ve bol sevgi ;)

çiçeksever
23-09-2007, 16:36
Sebahattin bizi mest ettin.Benim normal sardunyalar pembe ve kırmızı olan açtı.Sakız Sardunyada tomurcuk yok.Ben bahçeye ektim.Malum Afyonun kışı soğuk.Geçen sene 7-8 kök kışın dondu.İnşallah bunlara bir çözüm bulacağım.2 tane saksıda olanı eve alıyorum. Fakat diğer çiçeklerden dolayı evde yer yok.Köklerini toprakla kapatırsam bahçede durabilir mi?

Sebahattin Sargın
23-09-2007, 17:17
Sevgili çiçeksever benim sakızlarımda uzun süredir açmıyordu. Bol güneş alan bir yere koydum yerleri sabitledim, düzenli suladım ve şimdi resimlerde gördüğünüz gibi maşallahı var.

Bahçenizdeki sardunyalara gelince, şimdiye kadar okuduğum kaynaklarda hep kışın eğer bitkinin kökü kapatılırsa seneye yeniden filizleneceği yazıyordu. Bence köklerini iyi muhafaza ederseniz seneyede size merhaba diyebilirler ;)

zenfree
23-09-2007, 17:30
Benim sakızlarım da kendilerine gelmeye başladı. Sıcaktan çok etkilenmişlerdi.

zenfree
25-09-2007, 18:39
Ferda Hanım'ın sardunyalarına elimden geldii kadar iyi bakmaya çalışıyorum. Bu sardunyayı 8 Eylül toplantımızda almıştım.;) Ferda Hanım'a bir kez daha teşekkür ediyorum. Sevgili GLCN senin gönderdiğinde büyümeye başladı.

Haftda 1 gün sardunya besini veriyorum ve arapsabunlu ilacımızı yapıyorum. 1 defa da demir gübresi uyguladım.

Arzu Kasapoğlu
25-09-2007, 19:39
Zenfree çok güzel rengi var, çiçekleri de çok farklı. Vilmorin marka sardunya besini var onu mu kullanıyorsun, hem yapraklara uygulanabiliyor hemde topraktan veriliyor.

zenfree
25-09-2007, 20:58
Sevgili Arzu evet şu an Vilmorin marka kullanıyorum. Ama Compo marka da kullandım. O da çok iyi idi.

limon
05-10-2007, 16:54
Toplantıda Selahattin Bey'in verdiği MAP'ı hemen her çiçeğimin üzerinde denedim. Sevmeyen çiçek olmadı. Hele sakızlarım ikinci baharlarını yaşıyorlar.
Cam güzeli, begonyalar ve küpelerim de öyle :) Haftasonu humik asit aldım. Onu da deneyip gelişmelerden haberdar ederim.
22153

zenfree
21-10-2007, 17:18
Beyaz sardunyam çok mutlu görünüyor.;)

GLCN
21-10-2007, 18:43
Sardunyalar sıcağı sever diye kim demişse sanırım yanılmış **** benimkiler istisna çünkü güneş yakıcılığını kaybettiğinden beri benimkiler kudurdu bırakın kaç yıllık olanları yeni tutmaya başlayanlar bile çiçek açma yarışına girdi şu anda hepsi açmak için birbirleriyle yarışıyor ve harika görünüyorlar...

Gülgün
23-10-2007, 18:29
Benim sardunyalarım da hala açıyorlar.Balkonda duruyorlar,ne zaman içeri almak gerekir?

limon
23-10-2007, 21:21
Ben ilk don haberini duyana kadar dışarıda bırakıyorum. Edirne de oldukça soğuk olur kararı siz verin :)

Gülgün
25-10-2007, 09:59
Teşekkürler limon. Şimdilik havalar oldukça güzel.En iyisi ben üşümeye başlayıncaya kadar onlarda dışarıda kalsınlar.

web_tur
27-10-2007, 17:46
merhabalar,

benim sardunyalar, bahçede ekili ve çoşmuş durumdalar. Kışın sertleşmesiyle beraber, ne yapmalıyım? Soğuk hava şartlarına dayanabilirler mi?

saygılarımla

limon
27-10-2007, 19:18
Bence Kütahya'nın sert kışına (özellikle gece soğuğuna) dayanmazlar. Korunaklı bir yerde saklayacağınız adette saksıya çelikler alın derim ben. Baharda isterseniz tekrar yere dikersiniz.

zenfree
27-10-2007, 20:04
Sevgili web tur, Kütahya iklim olarak Bolu'ya benzer.Bolu-Mudurnu'da ablam her yıl çok güzel sardunyalar yetiştirir. Kasım ayında saksılardaki sardunyaları kırararak yeni saksılara alıyor. İçeri taşıyor. Hatta kırarken üzerlerinde tomurcuk olduğunu, kıyamadığını söylüyor. Fakat mecburen bu işlemi yapıyor. Yoksa hepsi donuyor.

Sardunyaları aşağıdaki fotografta görebilirsin.

http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=7477&catid=member&imageuser=11935

Geçen gün sardunyalarla ilgili bir gözlemini daha söyledi. Ona göre " ne kadar az su verirsen o kadar çok açıyorlar".:rolleyes:

efsung
27-10-2007, 20:18
Toplantıda Selahattin Bey'in verdiği MAP'ı hemen her çiçeğimin üzerinde denedim. Sevmeyen çiçek olmadı. Hele sakızlarım ikinci baharlarını yaşıyorlar.
Cam güzeli, begonyalar ve küpelerim de öyle :) Haftasonu humik asit aldım. Onu da deneyip gelişmelerden haberdar ederim.
22153

Birkaç sorum olacak
1-Burada adı geçen MAP nedir?
2- benim bir tanecik sardunyam var kışın balkonda sera naylonu ile korumayı düşünüyordum soğukmu olur acaba ?

limon
28-10-2007, 21:33
Sn. Efsung, Map bir gübredir. Sitede açıklaması vardı bir yerlerde. :)
Sardunyanızı dışarıda soğuklarda(don ve kar olduğunda) naylon sararak koruyabilirsiniz ancak su vermeyi kesmeniz gerekir. Güneşli günlerde naylonu açarsanız ve sulamasını az miktarda yaparsanız sorun olmaz. Deneyimlerim bunlar.
Fakat kapalı bir balkonu veya pergola altında korunaklı yeri olanlar, don olabilecek zamanlarda, saksılarını buralara taşırlarsa bence daha iyi olur.

handanhanım
29-10-2007, 16:03
Balkonumunda 4 Adet Sardunyam Var Okadar özendiğim Halde çicekler Istediğim Gibi Degil Ayrica Yapraklarda Sariliklar Var.ne Yapmam Gerek Bilgi Verirseniz Sevinirim.

Sardunyalarınızı sularken yapraklarını ıslatmamaya özen gösterin. Bir de fazla su sevmezler. Fazla sulamada yaprak adedi artar çiçek azalır. Ek besini severler birde soda. Kolay gelsin :)

COYOTE
06-11-2007, 14:32
Havalar epey soğudu acaba sardunyalarımı içeri almalı mıyım? Yoksa üstlerine poşet geçirsem birkaç hava deliği açsam kışı balkonda geçirebilirler mi? İlk defa sardunyalarım bahardan kışa kaldığı için bilemiyorum ne yapacağımı.Budama mevsimini kaçırdım sanıyorum bu arada.

GLCN
06-11-2007, 15:28
Sizin orda hava nasıldır bilemiyorum ama ben kışın sardunyalarımı içeri almıyorum balkonda duruyor bazı geceler don yaparsa o gece içeriye alıyorum okadar..

Vildan Sönmez
06-11-2007, 16:51
Geçen yıl kar görmediğimiz için ben de sardunyalarımı içeri almadım.Sadece don uyarısı verdiklerinde saksılara naylon poşetler geçirdim.Hiç kaybım olmadı.

Sizin orda hava nasıldır bilemiyorum ama ben kışın sardunyalarımı içeri almıyorum balkonda duruyor bazı geceler don yaparsa o gece içeriye alıyorum okadar..

Arzu Kasapoğlu
06-11-2007, 17:04
Benimkiler yaz kış dışarda duruyor. Sadece kar yağacağı zaman üzerlerine naylon örtüyorum.
Çünkü kar sardunyalara büyük zarar veriyor.

FIRUZAN
04-01-2008, 15:32
merhaba,
dünden beri istanbulda ki kar yağışı yüzünden maalesef sakız sardunyalarım balkonda kalmıştı ve üstü kar olmus . Yaprakları maalesef donmuş ben şimdi onlari içeri alsam kurtarabilir miyim
Tesekkürler:(

malina
04-01-2008, 15:39
Hiç ellemeyin. Daha az etkileneceği bölüme çekebilirsiniz ama dışarıda kalsın. Benimkiler de her yıl kar altında kalır...

Güler
04-01-2008, 22:38
Biraz geç kaldınız sanırım, köküne doğru gövdeler nasıl? Gövdelerde de yumuşama olmuş mu?

limon
05-01-2008, 17:00
Deneyimlerime göre donmuş bir çiçeği içeri sıcak bir ortama almak ölümünü hızlandırmak demek. Dışarda donan bitkileri olduğu gibi kendi haline bırakınca genellikle öğlen saatlerine doğru hava sıcaklığının biraz da olsun artmasıyla kendi kendine çözülmelerini bekleyip donu çözüldükten sonra üzerinde kar varsa hafifçe silkeleyip daha sonra serin ama korunaklı bir yere almak bitkiyi kurtarabiliyor. Tabii bu benim gözlemleyip uyguladığım yöntem.
Ben de 3 saksı sardunyamı korunaklı bir yere almayı unutmuşum. Dün gece oldukça fazla don olmasına rağmen dediğim gibi öğlen saatlerinde yapraklarındaki karları silkeleyip, pergolanın altına kuytu bir köşeye aldım. Oldukça sağlıklı görünüyorlar. Dışarda duran çiçeklerinizi donlanma geçene kadar sakın sulamayın.

zenfree
05-01-2008, 19:05
Ben bütün sardunyalarımı içeri taşıdım. Sadece büyük bir saksı dışarıda kaldı. Onu da çöp poşetine sardım. Üstüne delikler açtım. Bakalım donu atlatabilecek mi?

limon
05-01-2008, 20:39
Atlatır Zenfree'ciğim. Sadece torbanın üzerine yağan kar birikip sonra donarsa ağırlık yapıp kırılmasına sebep olabilir. Üzerine biriken karları arada bir silkele bence. Sevgiler :)
(Çok kar yağıp don yaptığı bir sene başıma gelmişti de. )

FIRUZAN
07-01-2008, 10:31
Sevgili Guler Hn ve Limon teşekkür ederim.sardunyalarımı içeri almadım.Karlarını silkeledim saksının üstlerine de toprak döktüm ve naylonla kapladım.
dün hava yumuşamıştı ve kötü gorünmüyolardı bakalım ne olacak
Gövgelerde yumusama olunca çiçek ölüyo mu Güler Hn ?

limon
07-01-2008, 11:04
Firuzan Hanım çok sıcak olmayan, bol ışık alan kapalı bir balkonunuz varsa oraya alabilirsiniz. Yoksa uygulamanız doğru. Ancak, havanın güzel olduğu günlerde, naylonu açın, havalandırın çiçeğinizi. Geceleri dona karşı yine üzerini kapayın. Biraz zahmetli ama bahara az kaldı o zaman özgür bırakıcaz çiçeklerimizi :)

Güler Hanım bahsettiği, gövdede yumuşama olması bitkinin dondan zarar gördüğü anlamına geliyor. Hani bir sebzeyi derin dondurucan çıkarınca pörsümesi gibi. O tür bir zarardan geri dönüş biraz zor olur.

FIRUZAN
08-01-2008, 11:07
tesekkur ederim malina
ben daha sonra bu sorumu sardunya başlığının içine aldım ordan da cevap geldi
bende karlarını temizledim ve saksımın üstüne toprak örttum yaprakları biraz tuhaf oldu
böyle yumuşadı gibi ama gövdesi iyi sizce büyür mü hepsi çok güzel sakızdı ya üzüldüm

zenfree
08-01-2008, 21:37
Bir haftadır poşet içinde yaşayan sardunyalarımı bugün çıkarttım. Tabi ara ara açıp havalandırıyordum, zaten üstüne de delikler açmıştım.
Sardunyalarım bahar geldi sanmış olacaklar ki hemen her uçtan 2-3 yaprak filizlenmişler.;)

betul
04-02-2008, 16:42
annemın cok sevdiği balkonundan sakız sardunyalar:)

zerrindursun
21-02-2008, 10:32
Merhaba Arkadaşlar,
Siteye dün üye oldum. Yaz aylarında balkonda vakit geçirdiğimden balkonum çicekler ile doludur. Bu sene sırf sakız sardunya ile donatmak istiyorum. dolgun sakız sardunya fide adını sormak istemiştim, veya sizlerin bana önereceği fide olabilir.
Balkonum sabahtan akşama kadar güneş alıyor sardunya dışında önerebileceğiniz başk bir bitki varsa bana iletebilirseniz sevinirim

Sevgiler

limon
21-02-2008, 11:55
Hava durumuna baktım 3-4 gün 10 derecenin üzerinde olacakmış. Bunu görünce hemen sardunyalarımı budadım. Budadığım kısımları ve yan sürgünleri küçük saksılara diktim. Güneşi bol alan yere yerleştirdim. Gece ayaz olursa üzerlerini naylon ile örterim. Deneyimlerime göre sardunyalar Şubat ayında budanınca yaz başı bol çiçekleniyorlar.

ar_da
21-02-2008, 23:32
Merhaba limon,
benim 6 saksı sardunyam var. Şimdi kavak gibi uzuyorlar, özellikle yaprakları çok uzadı. Bu ayda budanabilineceğinden bahsetmişsiniz, budamayı ne şekilde yapmalıyım? Bilgilendirirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

limon
23-02-2008, 20:16
Ar_da, ben kendi yöntemimi aktarayım size. Size uygun gelirse uygularsınız.

Oldukça eski (ben onlara emektar diyorum) sakız ve normal sardunyalarım var. Bazı seneler sakız sardunyalarımı budamıyorum. Upuzun sarkması hoşuma gidiyor. Normal sardunyaların ise bodur ve bol çiçekli olmasını seviyorum. Bunun için de genellikle Şubat sonu gibi dipten 10-15 cm. kalacak şekilde buduyorum. Dipten çıkan yeni sürgünlerdeki yapraklar dışında kalınlaşan dallarda hiç yaprak kalmıyor. Bu budadıklarımı da küçük saksılara dikiyorum. Mart ayı ortalarında da toprak-saksı değişimi, gübre takviyesi yaparsak yaza bol çiçeklenen sardunyalarımız olur inşallah :)

Budarken hemen hemen tüm bitkilerde olduğu gibi dalı düz değil de eğimli kesiyorum.

selenn
23-02-2008, 21:32
Ben de bugün sardunyalarımı budadım. Hoş benimkisi biraz zorunluluktan oldu. Kar sonucu birçoğu öldüler. Ben de sağlıklı gözüken kısımları bir saksıda topladım. İnşallah yaşarlar. Sıvı besin de verdim. Umarım doğru bir iş yapmışımdır. Şuanda hava sıcaklığı uygun olduğu için balkonda kalmalarında bir sakınca görmedim ama üzerlerini naylon ile kaplamama gerek var mı?

limon
24-02-2008, 18:08
Selenn, hava durumunu takip etmek gerekiyor. Gece sıcaklıkları düşerse naylonla kaplamak gerekecek. O zamana kadar bahçenin veya balkonun en güneş alan köşesine alırsak iyi olur.

zenfree
13-03-2008, 22:33
Ferda Hanım, sizce bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=155960&postcount=1054)sardunyalarımı budamalı mıyım? Form olarak güzel görünüyor. Budamazsam çiçeklenmesi az mı olur?

Ferda Ülkümen
13-03-2008, 23:08
Sevgili zenfree

O sardunya uzun boylu bir cins, büyürse çiçeklerinin azalacağını sanmıyorum. Fotoğrafta görünmüyor ama eğer ufaksa saksısını biraz büyütebilirsin.

Yerdeki hali böyle idi

zenfree
18-03-2008, 19:51
Klasik sardunyalarımın çoğu tomurcuklandı. Çok güzeller.:) Çiçeklenme besinine başlasam mı acaba?

ar_da
19-03-2008, 01:37
Zenfree bende sıvı besin aldım üzerinde Kasım ile Şubat ayında ayda bir diğer aylarda 8 ile 10 günde bir verin diyor.

limon
19-03-2008, 09:00
Şubatta dipten budadığım sardunyalarım yeni sürgünlerini vermeye başladılar.

32508

limon
20-03-2008, 10:56
Yalın katlı sakız sardunyası. Katmerli olanına göre daha bol çiçek açıyor. Çiçekleri katmerlininki gibi gösterişli olmuyor. Fakat yoğun çiçek açtığı için katmerlisini aratmıyor.
Sakız sardunyanın çiçek açmışlarına bakın, çiçeği yalın katlı olanını alın. (Beğendiğiniz budur)

Eskiden bendeki tüm sakızlar böyleydi, o zaman farkı bilmiyordum. Sonra katmerlilerini görünce hepsini eşe dosta dağıtıp, katmerlisinden yetiştirmeye başladım.
Şu anda hiç yalın katlı yok elimde. Annemde olabilir, gidince bakıp el koymak lazım :)

ardabora
23-03-2008, 13:33
Bu yılki ilk sardunyam açmaya başladı, bu rengi de İzmit'ten bir akrabamın bahçesinden almıştım.

Oğuzhan
04-04-2008, 13:08
Önceki sayfalarda sodanın uzun vadede bitkileri olumsuz etkilediğini uzmanlarımız yazmıştı. Ben de okuyana kadar haftada bir defa soda ile suluyordum. Tabi artık sulamıyorum. Onun yerine toprağa esmer pirinç gömüyorum.;) Kuşlar pirinçli sardunyaları çok seviyorlar, dikkat etmek gerekiyor.

Bu arada Sevgili Oğuzhan esmer pirinç vermeye başlayalım mı sardunyalarımıza? Bu sezon daha hiç vermedim. Tüm sardunyalarım tomurcuk dolu.

Yeterince dinlendiler.Şimdi tam zamanı.Toprağa gömerseniz sorun olmaz.:)

zenfree
14-04-2008, 19:56
Sardunyalarım açmaya başladı.:cool:
Fotografları galeriye ekledim.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=16183&c=524

http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=16184&c=524

http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=16185&c=524

http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=16186&c=524

fatmadundar
17-04-2008, 10:59
.Benim ilk çiçeğim beyaz sardunyaydı,annem vermişti ama geçen yaz ben onu kaybettim, çünkü kırmızı bir sardunyayla aynı saksıdaydı. Canım sardunyama noldu diye düşündüm durdum hep, acı gerçeği ağaçlar.net'e üya olunca anlamış oldum. :([/QUOTE]

Sevgili Ardabora pek anlayamadım. Aynı saksıda olunca ne oluyormuş:confused: Bununla ilgili okuduğun bilgi nerede. Ben de okumak isterim.

crocus_07
18-04-2008, 11:08
Sardunyaseverler merhaba yazılanların tamamına yakınını okudum hepinize deneyimlerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim.

Burdaki fidanlıklarda muhteşem sardunyalar var koca bir sera sardunya dolu hepsi çiçek çiçek Teras'ta yeni çiçek yetiştirmeye başlayan acemi bir çiçeksever olarak 3-4 saksı aldım şimdilik muhteşemler en kısa zamanda resimlerini çekip burda sizinle paylaşıcam tek korkum Antalya'nın korkunç sıcaklarında sardunyalarım ve diğer bitkilerimin ölmemesi ne yapıcam bilmiyorum sanırım deneyim kazanmadan olmuyor

esmer pirinci ilk defa burda duydum ve sodayı ben sardunyam için özel sıvı bitki besini kullanıyorum ama esmer pirincide denicem mutlaka patır patır çiçek açıyorlar kuru yapraklarını ,çiçeklerini sürekli temizliyorum

anlamadığım toprağı nasıl çapalayacağım saksıda bu işlemi nasıl yapıyorsunuz zaten yaprakları çiçekleri toprağı görünemez hale getirip saksıyı dolduruyor

birde şunu merak ediyorum ben küçük saksıda aldığım sardunyaların saksılarını büyültüp toprak ekleyerek değiştirdim burda okuduklarımdan hersene saksının toprağının yenilenmesi saksının fırçalanması gerekiyor deniliyor bu çok yorucu olmazmı bir sürü saksı var

ayrıca eski toprak kalıp gibi oluyor tüm kökleri sarıyor köklere zarar vermeden bu toprağı nasıl temizliyoruz köklerde budanıyor mu nasıl??

çok soru sordum ama deneyimli olan arkadaşlardan bu konularda cevap alırsam çok minnettar kalacağım
Sevgiler..

Maude
20-04-2008, 14:59
İşte bahsettiğim sardunyalarım :). Açtılar ve ben henüz tomurcuğu bile yokken seçtiğim bu sakız sardunyalarımın renklerine bayıldım.

üzüm
21-04-2008, 10:08
Saksıdaki sardunyalarımın toprağını uzun bir çivi veya kalem çapındaki bir sopayla 3-4 cm.'lik üst yüzeyini kabartacak şekilde karıştırıyorum. Saksı değişimi yapacağım zamanda ana köklerini fazla zedelemeden özellikle alt ve yanlarıdaki toprağın gevşeyip dökülmesini sağlıyorum, yeni saksıya dikiyorum. Tamamen topraktan temizlemek gereksiz (toprak sağlıklı ise). Saksının fırçalanmasının nedeni herhalde saksı daha önce kullanılmışsa hijyen içindir.

Penelophe
22-04-2008, 15:49
Buda benim yeni sardunyam, aldığımda tomurcuktaydı, açtı şimdi.;)

35371

papatyam
24-04-2008, 15:53
crocus 07,
Saksı ile gönderme, hem zarar görür hem de ağırlık yapacağından kargo ücreti farklı olur.
Saksıdan çıkart toprakları çok temizleme biraz ıslat ve kök kısmını poşet ile sar, boyuna uygun bir kututa koyup etrafını kağıt ile beslersen sağ salim adresine ulaşır.

Penelophe
24-04-2008, 16:23
Tam da yeri.:) Sardunyayı iyice suladıktan sonra Paptyam'ın da dediği gibi saksıdan çıkarın, birkaç kat poşete geçirin, bitkinin toprak üstü kısmının dibinden sıkıca bağlayın poşeti, toprak dağılmasın yolda.;) Bitkinin boyuna göre bir pet şişeyi en dip kısmından kesin. Dikkatlice bitkinin üzerine geçirin, bitkinin gövdesi ve yaprakları şişenin içinde kalacak, hava alması içinde kapağı açık bırakılacak. Şişenin kesik yeri, toprağını poşete sardığınız bitkinin, poşetli yerine denk gelmelidir ki, bitki sallandıkça **** düşünce şişenin içinde oynamasın. Tam o kesik yerden sıkı sıkı şişeyi ve poşetli kısmı koli bantıyla iyice sarıp sarmalayın. Birleşsinler.;) Şimdi güvenle bir koliye koyup **** öyle oldugu gibi kargoya verebilirsiniz. Bu yöntemle bitki yerden yere vurulsa da bitkiye birşey olmaz.;)

zeonka
25-04-2008, 08:59
Koç Taş'tan aldığım sakızlarım tuttu. Şimdi tomurcukları patlamak üzere. :p

Sardunya bölümünü baştan sona okudum ama yinede sıvı gübre konusunda teredütte kaldım.
Aldığım Anadolu marka sardunyalar için özel bitki besini nezaman kullanmaya başlamalıyım. Okuduğum yazılarda tomurcukluyken kullanananların tomurcuklarını kaybettikleri yazıyordu. Diğer yandan yaz boyu kullananlarda var. İki arada kaldım. Sizce neyapmalıyım :confused:

zenfree
25-04-2008, 23:07
Koç Taş'tan aldığım sakızlarım tuttu. Şimdi tomurcukları patlamak üzere. :p

Sardunya bölümünü baştan sona okudum ama yinede sıvı gübre konusunda teredütte kaldım.
Aldığım Anadolu marka sardunyalar için özel bitki besini nezaman kullanmaya başlamalıyım. Okuduğum yazılarda tomurcukluyken kullanananların tomurcuklarını kaybettikleri yazıyordu. Diğer yandan yaz boyu kullananlarda var. İki arada kaldım. Sizce neyapmalıyım :confused:

Sayın Zeonka, haklısınız. Tomurcuk kurumasıyla ilgili sorulara henüz yanıt bulamadık. Ancak çok sıcak havalarda kuruduklarını düşünüyorum. Sakız sardunyalarında meydana geliyor bu kuruma. Kurumanın olduğu dönemlerde de yarparklar küçücük kalıyor, sukkulent bitki gibi etli bir görünütü alıyor.

Baharda ve sonbaharda böyle bir sorunla karşılaşmadım. Ağaçlar dergide Mine Hanım'ın Gönül Basel'le yaptığı söyleşide sardunyaları çok bol suladığı yazıyordu. Ben de bu yazıdan yola çıkarak iki haftda bir sıvı sardunya besini vermeye ve bol sulamaya başladım. Ayda bir defa da limontuzlu suyla suluyorum. Çok çok tomurcuk var. Bakalım nasıl sonuç alacağım.

BenBen1967
26-04-2008, 12:52
Aşırı sıcaklarda sıvı besin verince kuruma olmuştu geçen yıl . Bahar aylarında herhangi bir terslik olmuyor .
Önümüzdeki yıl sıvı besini dahada seyreltip koymayı planlıyorum . Yani besini verdikten sonra toprağı kurutmamayı başarmalıyım ,bence sıcaklardan dolayı bitki suyu hızla emiyor bir kısmıda buharlaşıyor .Buharlaşma nedeniyle sıvı gübre içindeki suda hızla kayboluyor. Bu sefer besin neredeyse seyreltilmeden bitkiye dökülmüş gibi oluyor . Buda bitkiyi şoka sokuyor gibi geliyor bana .
Geçen gün oturdum bunlara ne oluyor böyle diye düşünürken şimşekler çaktı beynimde .Buldum diye kendi kendime çığlık atmışım .Allahtan evde kimse yoktu ,çenelerinden kurtulamazdım gene ;)

zeonka
26-04-2008, 14:35
Sn. zenfree ve BENBEN'e verdikleri bilgiler için çok teşekkür ederim.
Ben dün dayanamayıp birde yaprak gübresi aldım.
Güler hanım sardunyalarına 15 günde bir akşamları kullandığını yazıyordu. Acaba çiçeklerini nasıl koruyor fısfıslarken **** çiçeklerinede mi fısfıslıyor.

beyaz orkide
27-04-2008, 16:08
Arkadaslar ceylan sardunyaların celıkten uretılmesı nasıl oluyor? Dırek topraga koyuyorum suda bekletıyorum bır turlu tutmuyor acaba bir püf noktası varmı?Bilgi verirseniz cok sevinirim.Şimdiden tesekkur ederım.

Koyu yeşil
30-04-2008, 10:29
Bahçemdeki cananların resimlerini çektim sizin için. Koyu pembe olanı en sevdiğim. Güzel değil mi?

ayhat
30-04-2008, 12:06
Boyu uzayan sardunyalarıma ne yapmalıyım, birde sakız sardunyalarımda çok uzadı, hepside çiçekte şu an, uzayan dallara neler yapıyorsunuz bir de ne zaman?

Koyu yeşil
30-04-2008, 12:32
Sardunyalarınızı kırıp toprağa dikerseniz hemen tuttukları göreceksiniz Ayhat. Böylece hem bir sürü sardunyanız olur hem de ana göde yeni sürgünlerle gençleşir.

ayhat
30-04-2008, 12:47
Çok teşekkür ederim, bu işlemin zamanı hangi ay olmalı birde onu merak ediyorum.

Koyu yeşil
30-04-2008, 13:10
Bence zamanı çok fark etmez, ama bahar en ideali olabilir tabi. Kırdığınız dallar tomurcuklu bile olsa zarar görmüyor. Tomurcuklar bir güzel açıyor. Toprağa yerleştirdiğiniz dalları güzelce sulayın.

crocus_07
30-04-2008, 14:58
Çok teşekkür ederim, bu işlemin zamanı hangi ay olmalı birde onu merak ediyorum.

Sayın Koyu yeşilin dediği gibi sardunya en kaprissiz ve en bol çiçek açan bitkilerden biri kırdığınız dal çiçeklide olsa hemen tutuyor ben sardunyalarımın ölen çiçeklerini temizlerken yanlışlıkla kırdığım dalları bahçeye ekiyorum hemen tutuyor bol su vermeniz gerek

cyucel
30-04-2008, 15:58
Bunlarda benim Datça daki sakız sardunyalarım. Bu sene bol çiçek vererek bizi sevindirdiler. Papağanımızın gübresinden verdim. Sanırım faydası oldu.

Penelophe
01-05-2008, 14:57
Artık tamamen açtı sardunyalarım..

36107

36108

36109

hassoman
02-05-2008, 21:33
Gördün mü hiç suyun yanmasını tuzda
Gördüm ben bu yaşam boyu iniltiyi
Büyük bahçelerin küçük içinde
Saksılardan birinde
Gördüm de
Uyurken uyandırılmış gibi
Beni bir sardunya büyüttü belki.
……………….
çitlenbik ağacının altından geçtim
frenk üzümlerinden bir iki salkım kopardım
dişlerimle sıyırdım
sardunya renginde ve sardunya tadında idiler
biri fotoğrafımı çekiyorkenki gibi durdum
azıcık gülümsedim
ve dünya bana gülümsedi
(Edip Cansever-Ben Ruhi Bey Nasılım)

Hiçbir şeyin hiçbir şeyliği gibi bir şeydim. İşte ben
Hiç kimselerin tutmadığı oyunlara giderdim
Bir kedi ayaklarıma sürtünerekten geçerdi - ki benim yaşamımda
Her zaman bir kedi bulunur, onu ben
Bir imza gibi yazılarıma koyarım -
Ve duvarlar yumuşardı, sarkardı
Ellerimle ittiğim olurdu onları bu yüzden
Terlerdim
(Yine E.Cansever Pesüs)

Sardunya, çocukluğumuzun tanığı geçmiş günlerimizin çiçeğidir…
Çocukluk anılarının bir yerlerinde sardunya görüntüsü olmayanımız yok gibidir. Hepimiz sardunya tadında, sardunya renginde bir çocukluk yaşamadık mı? Hepimizi bir sardunya büyütmedi mi? Çocukluğumuzun sardunyaları anılarımızın derinliklerinde kalmış olan bir babaanne, bir anneanne, bir hala , teyze ya da bir komşu görüntüsü değil midir?… İşte bu yüzdendir ki sardunyalar aynı zamanda hüzün çiçekleridir.

Elbette kedi de çocukluğumuzun bir yerlerinde gezinir… Kedilerin çocukları pek sevmediğini, daha çok yaşlılara sokulduğunu fark ettiniz mi? Belki de bu yüzden ilerleyen yaşlarımızda hep ayaklarımıza sürünerek geçerler. Geçen kedi midir yoksa yaşlılığa daha doğru giden günlerimiz mi fark etmeyiz… Sardunyalarımı ve kedimi penceremin önünde bir arada gördüğümde işte bu duygular içinde olduğum için resimlerini çektim ve sizlerle paylaşmak istedim…
Oysa, sardunyanın botanik özelliklerini ve gereksinimlerini yazmak için konuyu açmıştım. Onu da daha sonra anlatırım artık. Üzerimdeki şu hüzün bir geçsin hele…

Maude
03-05-2008, 10:04
Sakız sardunyalarım pek güzel açtılar :)...

caretta
03-05-2008, 10:37
Sardunyalar, benim en çok sevdiklerim..Uzun zamandır görüntüleyip paylaşmak istiyordum ama bir türlü zaman ayıramamıştım.Bahçemdekilerin bir kısmı..

caretta
03-05-2008, 10:44
diğerleri..

caretta
03-05-2008, 10:49
sakızlar ve pembe sardunya

Maude
03-05-2008, 13:17
Sevgili Hüsnüyusuf, teşekkürler. Ben daha hiç tomurcukları yokken almıştım Koçtaş'tan. Bana da sürpriz oldu renkleri. Bir tane de kırmızı beyaz alacalı var, fotoğrafını ekliyorum :). Dört tane almıştım, dördüncüde de bol tomurcuk var, yakında açacak. Umarım farklı renk açar.

ceromaya
03-05-2008, 16:10
Bu kadar güzel sardunyaları bir arada görünce dayanamadım; bari benimkiler de aralarına katılsın.

zenfree
03-05-2008, 20:44
Arkadaşlar sardunyalarınız çok güzel. Bir fotograf da benden. Şubat ayında çelik olarak dikmiştim. Çok güzel büyüdü ve çiçeklendi.:)

hüsnüyusuf
04-05-2008, 10:15
Sn. Zenfree,
kırmızı sardunyanız o küçük boyuyla nasıl çiçek açmış şaşırdım doğrusu.Benim de mart ayında aldığım bir kırmızı sardunyam var.Aldığımda çiçeği bitmek üzereydi.Eve gelince bir kaza geçirerek dalları kırıldı.Ben de hemen ektim tabi onları.Hepsi de tuttu çok şükür fakat kırılan çiçeğim sürekli yaprak çoğaltma derdinde.Bir türlü çiçek açmıyor.Çiçek açması için uyguladığınız özel bir formülünüz var mı?

zenfree
04-05-2008, 23:25
Teşekkürler arkadaşlar.;)
Sayın Hüsnüyusuf, bu sardunyayı geçen bahar Antalya sera sardunyası diye almıştım. Fazla boy atmadan çiçeklendiğini söylemişti satıcı. Gerçekten de öyle. Odunsu kısımdan aldığım çelik bu şekilde büyüdü.

Çeliği diktikten sonra her hafta hümik asit içeren " Sim Organik" marka bitki besini verdim. Tomurcukları gördükten sonra haftada bir sıvı sardunya gübresine döndüm. Bir defa da limon tuzu verdim. Her gün suluyorum. Bir de gözlemediğim derin saksıdaki sardunyalar daha keyifli oluyor.

limon
05-05-2008, 13:00
uzun derinliği az saksılarda sardunyalar istediğiniz gibi gelişemiyorlar. Sakızların kökü pek derine inmiyor onlar olur. Normal sardunyaların kökü oldukça geliştiği için, uzun derin olmayan saksılarda ancak belli bir büyüklüğe ulaşıyor. Ancak büyük yuvarlak derin saksılarda çok daha gelişip, bol çiçekleniyorlar. Sardunya gübreyi de çok seviyor, suyu da, güneşi de.

cyucel
05-05-2008, 15:41
Evet sevgili limon bu sene derin saksılara ektim. O yüzden çoştu bütün sardunyalarım. Bir de güvercin gübresi verdim. Maşallah yüzümü güldürdüler. Artık saksılarla baş edemez oldum. Yoğurt kovalarını cassati sprey boyayla boyayıp kullanıyorum.

hüsnüyusuf
06-05-2008, 10:20
Teşekkürler arkadaşlar.;)
Sayın Hüsnüyusuf, bu sardunyayı geçen bahar Antalya sera sardunyası diye almıştım. Fazla boy atmadan çiçeklendiğini söylemişti satıcı. Gerçekten de öyle. Odunsu kısımdan aldığım çelik bu şekilde büyüdü.

Çeliği diktikten sonra her hafta hümik asit içeren " Sim Organik" marka bitki besini verdim. Tomurcukları gördükten sonra haftada bir sıvı sardunya gübresine döndüm. Bir defa da limon tuzu verdim. Her gün suluyorum. Bir de gözlemediğim derin saksıdaki sardunyalar daha keyifli oluyor.

Cevabınız için teşekkürler.Ben birşey daha sormak istiyorum.Şu an elimde NPK 20 20 20 sıvı gübresi var.Sardunyalar için uygun olur mu? Saygılarımla...

ayhat
07-05-2008, 09:13
Dün akşam sardunyalarımı yeniledim. Daha dorusu uzayan dalları kesip tekrar toprağa ektim, üzerlerindede çiçekleri vardı, tomurcukları, umarım yanlış birşey yapmamışımdır, inşallah tutarlar, çok üzülürüm, birde çiçeklilerdi ya ondan, bakalım bol su verdim, vitaminli, yarın öbürgün belli olur.

ardabora
07-05-2008, 20:57
Turuncu sardunyası olan var mı? Lütfen birisi "EVETTT" desin...:(

İki hafta önce Koçtaş'a gittim.Turuncu bir sardunya gördüm,ne zamandır peşindeyim...Turuncu ama öyle fosforlu gibi duran turunculardan değil,gayet pastel bir tonu var.turuncu sardunya (http://www.hobbsfarmgreenery.com/orangeappeal.jpg)

Bir tane kalmış,rafın en arkasında...Uzanıp alayım falan derken,Arda bey birden yanımdan uzaklaşıp koşmaya başladı(oğlum olur kendisi).

Bir sardunyaya bakıyorum,bir Arda'ya...Arda koşuyor uzaklaşıyor,sardunya yerinde duruyor,bir metre ilerimde..Arda koşuyor,gözden kayboluyor...Sardunya orada...Arda..Sardunya...

Neyse,"döner alırım" diyorum,oğlmunun peşinden gidip,bahçe mobilyaları reyonunda salıncakta Arda'yı yakalıyorum.Deli gibi eşimi arayıp buluyorum,çocuğu verip geri dönüyorum...tam bir şok...Sardunya yok!!! :(:(:(

Freddy'nin kabusu gibi...İnanamıyorum ya...O turunucunun tonundan nerde bulucam ben şimdi?

İki karış suratla eşimi bulmaya gidiyorum.Bir yandan da gözlerimi açmış,elinde ya da alışveriş sepetinde turuncu sardunya saksısı olan birileri var mı diye bakınıyorum.Ara da bul..:D

necibe
08-05-2008, 13:34
Merhaba,
Sardunyalar güneşi sever sık sık sulayıp solmuş çiçeklerini temizlemeniz gereklidir. Böylece çiçeklenme daha uzun devam eder. Bir de kalınlaşmış dallardan koparıp güçlendirmeniz gerekir. Kopardığınız dalları da batırısanız çok kolay çoğalırlar. Kış boyunca dışarıda kalabilir, ama kar ve dondan korumanız gerekir.

Maude
10-05-2008, 12:50
Henüz tomurcuğu bile yokken aldığım dört adet sakız sardunyasının üç tanesinin çiçeklerini #1250 ve #1259 nolu mesajlarımda paylaşmıştım. Dördüncü de sürpriz yaptı ve o da hiç beklemediğim çok güzel bir renkte açıyor. Onu da paylaşmadan yapamadım :).

ardabora
10-05-2008, 20:35
İnternette okudum ama nerede okudum bilmiyorum..Sardunyanın,mavi ve sarı haricinde her renk ve tonda çiçek açan bir bitki olduğu yazıyordu...

Sizin çiçekçi sanırım turuncu rengi bilmiyor...:D

Geranium 'Maverick Orange (http://images.google.com.tr/images?um=1&hl=tr&q=Geranium+%27Maverick+Orange%27&btnG=G%C3%B6rsellerde+Ara)

ardabora
11-05-2008, 15:51
Sayın Ceromaya,resmini çekebilir misiniz turuncu sardunyanızın?..

Bu arada internette arama yaparken çok ilginç sardunya resimlerine rastladım.Bu türlere sahip olanınız var mı acaba?

sardunya1 (http://www.cactuz.org/randi/pelargonier_files/ades-elf-600.jpg)

sardunya2 (http://www.odla.nu/artiklar/images/bilder/vectis-glitter.jpg)

sardunya3 (http://www.pelargoner.se/foto/Vectis_Glitter.jpg)

Ayrıca katmerli sardunyaların değişik renkleri de var...

katmerli1 (http://www.linacreplants.co.uk/contents/media/t_geranium_appleblossom.jpg)

katmerli2 (http://www.geraniumsuk.com/i/p/V02615.jpg)

katmerli4 (http://www.ozgeraniums.com.au/?p=8&v=23&f=486&PHPSESSID=9d24ffa7ac524b5182d70c8e34bd77db)

katmerli3 (http://www.fibrex.co.uk/images/photos/rosebud%20supreme.jpg) (bu renk sayın BENBEN1967'de vardı sanırım..)

esen
11-05-2008, 16:44
Sevgili ardabora, cumartesi günü Kozyatağı Bauhaus'ta hem pastel hem de pastel olmayan renkte çok sayıda turuncu sardurya gördüm, fiyatları da 2.5 YTL.
Bu arada biraz flu ama bendekinin resmini de gönderiyorum. Ardından bir de pembe-beyaz benekliyi göndereceğim ki onu hiç bir yerde görmüyorum. Geçen yıl bir fidanlıkta bulmuş ve kapmıştım

limon
11-05-2008, 20:00
Normal sardunyanın turuncusundan bende de vardı ama ne olduysa artık yok. Oldukça canlı turuncuydu ama ben turuncuyu çok sevmeme rağmen sardunyanın turuncusunu sevememiştim. Mesela Begonyanın Turuncu çiçeklisine bayılırım. Sardunyanın turuncusu biraz mattı sanki pek tarif te edemiyorum ama turuncunun da tonları var değil mi ? ;) Sakızın turuncusunu ise hiç görmedim. En çok pembe tonlu sakızlar oluyor.

ceromaya
11-05-2008, 21:40
uzman16; en azından turuncu sakız sardunyanın bende olmadığını söyleyebilirim:) ardabora'nın aradığı sardunyayı bulalım önce, sonra onu da buluruz inşallah :p

ardabora; aslında siz aradığınız rengi buraya ekleyebilirseniz daha çabuk netice alırız kanaatindeyim. Çünkü GLCN'nin dediği gibi ton ton turuncu var. Böylece o muydu bu muydu diye polemiğe girmeye de gerek kalmaz.;)

ardabora
11-05-2008, 22:10
Bir önceki sayfada, resim vermiştim.turuncu sardunya (http://www.hobbsfarmgreenery.com/orangeappeal.jpg) Fakat bu renk istediğimin daha canlısı...Benim bahsettiğim daha mat bir ton...

Aslında sayın Esen'in turuncu sardunyasının alttaki çiçeği de aradığım turuncunun tonunda ama sanırım ışık oyunu yüzünden pastel bir tonda görünüyor,üst çiçeği daha fosforlu...

Turuncuyu buldum da tonunu arıyorum,bakar mısınız? :D:D:dilli:

BenBen1967
12-05-2008, 10:34
Resimdeki turuncu sardunya top sardunya sakız değil yani .Sakız sardunyasının turuncusu yok .Aynısından bende vardı bir zamanlar . ;)

GLCN
12-05-2008, 11:25
Bu linkte arzu hanımda olan aradığınız kavuniçimi?Bendekide bu renk daha acmadıkları için resim ekleyemiyorum..

http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=13255&catid=searchresults&searchid=4287

revolver
12-05-2008, 12:01
Merhaba,

Forumun her bölümü ilgi çekici, ancak en fazla okuduğum sardunyalar başlığı. Yeni üyeyim ve tanıtım bölümünde bana dair kısa bilgi bulabilirsiniz.

Sardunya sevenlere bir sorum olacak, yardımcı olursanız sevinirim. Arka bahçemdeki ağaçtan dolayı balkon gölge oluyor, gün boyunca. Dolayısıyla burada sardunya gelişmiyor, büyümüyor. Ancak ben burada da sardunya yetiştirmek istiyorum.

Çözüm 1; Ağacı kesmek.
Riskleri ise çok; 1. Ağaçlar.net'ten daha ilk mesajda ihraç edilmek. 2. Yazın güneşten dolayı hanımdan sürekli fırça yemek. 3. Komşular tarafından müdaheleye maruz kalmak. 4. Ağacı keserken , ağaç altında kalıp diyar değiştirmek. ( Daha kötüsü bud urumda bunu hakettiğini düşünmek ) 5. Ağaca konan güvercin ve serçelerin yarattığı vicdan azabı ile ruhsal çöküntüde bir ömür geçirmek.

Çözüm 2 ; Ağaçlar.net sardunyasevenlere "Gölgede yetişen sardunya türü var mı?" diye sormak.

Saygılar, sevgiler.
Revolver

Mahmut Leventoğlu
12-05-2008, 19:54
Bu sardunyaları Halıdere de deprem den hemen sonra çekmiştim.Daha sonra bu ev ve sardunyalar Deprem fotografları sergimde ve Bayındırlık Bakanlığı sergilerinde Simge ev ve afiş olarak kullanıldı.

Ev üzerine düşen görevi yerine getirmişti(Korumacılık). Bu evin çevresindeki bütün betonarme yapılar yıkıldı ama bu ev ayakta idi.Geleneksel usulde yapılmış bir evdi. Deprem esnasında saksılar bile olduğu yerlerde kalmıştı.

ardabora
12-05-2008, 21:30
Katmerlilerin içinde 1 numara hariç hepsi bende var . Ama o yukardakilerden yok , onlar nasıl birşey öyle ilk defa görüyorum .Gözlerim yuvalarından fırladı resmen . ;)

Evet ben de ilk kez gördüm bu çeşidini..Gerçi ben çoğu çiçeği burada ilk kez görüyorum ya,cehalet işte ne yaparsın...:dilli:

Katmerli sardunyadan bende de vardı geçen yıl,kırmızı..Hani şu ilk sayfalarda "Mine hanımım teyzesinin sardunyası" resmi gösterilen sardunya...Maalesef yakından hiç resmini çekmemişim geçen sene.İşin kötüsü geçen yaz tüm büyük sardunyalarımı bahçeye ekmiştim.Bütün kış bahçede kaldılar ama şubat ayındaki kar yüzünden hepsi dondu.Derken bu baharda yine yeşermeye başladılar,diplerden minik minik.Şimdi tepelerindeyim,dilerim katmerli kırmızı sardunyam hala yaşıyordur,o kadar çok sardunya ekmiştim bahçeye ki hangisi hangi renk bilmiyorum,açınca görücez.

ardabora
12-05-2008, 21:57
Çok naziksiniz...;) Ben birşeye taktım ki gözüm hiçbir şey görmüyor, bu huyumdan inanın nefret ediyorum ama turuncuya takmış vaziyeteyim.Oysa hepsi ayrı güzel...

Bir yerde bir resim veya bir görüntü görüyorum,aşık oluyorum..:dilli: Mesela şu aralar bir de gri yapraklı çiçeklere takmış vaziyetteyim.Fare kulağı,artemisia,sinerarya,dam koruğu...:dilli: pembe ve morla öyle güzel uyumları var ki...

Galeride bir resim görmüştüm ilk üye olduğum günlerde,şimdi o görüntüyü nasıl yakalarım diye düşünmekteyim.

sinerarya,cam güzeli,aslanağzı (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=10352&c=463)

Bu resimdeki mor çiçeklerin de ne olduğunu anlayamadım bu arada,bilen varsa adınız yazsın bir zahmet...Cam güzelini tohumları minicik olduğu için ekmedim,hazırı var nasıl olsa dedim.Hoş sinerryanın da hazırı var ama tohumdan yetiştirmeye çalıyorum,hala mini minicikler...Aslanağızları hala açmadı..Kısacası bu görüntüyü elde etmek için çiçekçileri ziyaret etmem gerek...:(

Velhasıl kelam,turuncu sardunyanın da böyle bir görüşte aşk şeklinde bir anısı var bende ama illa o pastel turuncuyu bulucam...:D

ceromaya
13-05-2008, 19:10
Vasfiye Hanım; bu bahsettiğim turuncu sardunya. Resim biraz koyu çıkmış, sizin örnek verdiğiniz renk gibi durmuş. Gerçekte biraz daha pastel aslında. Çelik alınabilecek kadar büyüklermiş bu arada; haberiniz olsun. ;)

limon
13-05-2008, 21:43
Bugün çiçekçiye gittiğimde hem turuncu sardunya hem de beyazın içinde pembe renk barındıran sardunyadan buldum, her ikisini de aldım biraz önce de diktim bakalım ne olacaklar?

Beyazın içinde pembe barındıran bu mudur? Ben de Pazar günü kendisini görüp çok sevdim, artık benim ;) Sakız Sardunya...

37221

zenfree
13-05-2008, 23:31
Bu da benim beyazlarımdan bir detay.

Sûz-i Dilârâ
15-05-2008, 13:34
Arkadaşlar, dört tane, ayrı renklerde sardunya kökünü yuvarlak, geniş bir saksıya diktim. Bir mahsuru olur mu? Topraktaki besin dört köke de yeter mi?

LuNa
15-05-2008, 14:47
Saksılarınızın **** çiçeklerinizin etrafını misina ile gergin şekilde çervirin ,bir süre sonra kuşlar gelemeyeceklerdir :))

Cevabiniz icin cok tesekkürler.
Gecen gün hayvanlar (kuslar) kismina baslik acmistim bu dertten dolayi, sevgili malina sagolsun saksi topragina birkac tas koy eselicek toprak bulamayinca vazgeciyorlar demisti. Simdilik onu yaptim beklemekteyim. eger o ise yaramazsa sizin dediklerinizi de denicem. Umarim ikisinden biri ise yarar.

Kiraz
16-05-2008, 15:03
Bahçemde en çok görmek istediğim çiçek sardunya. Geçen sene beni hiç üzmediler, susuzlukta problem çıkarmıyorlar, kışa kadar açıyorlar. Bu sene çok daha fazlasını çoğaltacaktım ama kışın havasızlıktan yarısı gitmiş.
Açanlar bana bu sene sürpriz yaptılar. Geçen sene renkler fazla çeşitli değildi, genelde uçuk pembelerim vardı ve çoğu yalınkattı. Bu sene renk çeşitleri artmış, koyu renkler çoğalmış ve çiçekler daha gür hale gelmiş.
Tozlaşmadan renk değişebileceğini okumuştum ama geçen seneden olması gerekmez mi? Beyazlarım çok azalmış, ayrı saksıda korumaya aldım.
Sanırım ölenlerin çoğu da yalınkatlardı, şu an çok az var.
Kırmızı sakızım, benekli pembe sakızım, biyeli sakızım yoktu (bu isimleri ben uydurdum). Sadece turuncu sakız yeni alındı. Fotoğraftakilerden başka koyu tonlar da var, komşumda da aynı şeyler oldu, açık pembe saksıdan bu sene koyu pembe çıkıyor.
Sonuç olarak ben bu sürprizden çok memnunum.37542

37543

37544

37545

37546

LuNa
16-05-2008, 21:54
Bunlarda benim Sardunyalarim.

Hangi cins oldugunu bilmiyorum fakat. Burda sadece sarkan ve dik olarak adlandiriliyor sardunyalar.

Cicekleri cok hassas oyüzden biraz gicik oluyorum :rolleyes: En ufak bir dokunmada **** hafif bir rüzgarda cicek yapraklari yerlerde.

37570

37571

37572

LuNa
16-05-2008, 21:56
Bunlari da gecen gün gördüm ve dayanamayip aldim :D

37573

37574

37575

37576

LuNa
16-05-2008, 22:01
Bunlarda sarkan sardunyalarim. Daha kücükler biraz daha büyüsünler cok güzel oluyorlar.

Bu saksidan toplam üc tane var. ücüde ayni renk ve cinslerde.

37577
37578
37579

Bunlarda beyazlarim.

37580
37581

aykutalp
18-05-2008, 16:12
Bu benim yeni sardunyam:

37678

37679

Yapraklarına su değmesin denmiş. Sularken ister istemez değecek. Dibindeki dalları koparayım mı?

Sebahattin Sargın
18-05-2008, 16:22
Sevgili Aykutalp;

Bu sakız sardunyası bunun yapraklarına su değsede bişey olacağını sanmıyorum. O yüzden dibinde ki dalları koparmaya gerek yok. Normal sardunyanın yaprakları tüylüdür o yüzden su değmesi istenmez.

Sevgiler ;)

aykutalp
18-05-2008, 16:31
Ben aslında bunu "sardunya" niyetine aldım. Yanyana iki stant vardı. Birinin üzerinde sardunya, diğerinde sakız sardunyası yazıyordu. Hatta kardeşime "bunlar birbirine çok benziyor, ben aradaki farkı anlayamadım" dedim. O da "sakızlar biraz daha yatık duruyor" dedi. Meğer aynıymış... :rolleyes:

Neyse artık, kısmet olursa bir kök de diğerinden alırım. Sulama konusunda aydınlattığın için teşekkür ederim...

hassoman
18-05-2008, 23:24
....bu ev ve sardunyalar Deprem fotografları sergimde ve Bayındırlık Bakanlığı sergilerinde Simge ev ve afiş olarak kullanıldı.

Ev üzerine düşen görevi yerine getirmişti(Korumacılık). Bu evin çevresindeki bütün betonarme yapılar yıkıldı ama bu ev ayakta idi.Geleneksel usulde yapılmış bir evdi. Deprem esnasında saksılar bile olduğu yerlerde kalmıştı.

Sayın Mahmut Leventoğlu,
Fotoğrafınız gerçekten çok etkileyici.
İnsan ne diyeceğini bilemiyor. Günümüz modern (!) teknolojisiyle yapılan evlerin dayanıksızlığını ve ruhsuzluğunu kanıtlayan bir abide gibi kalmış bu ev… Sardunyalar hiçbir betonarme evi bu denli anlamlandıramazdı… Sanki kader birliği yapmışlar gibi sıralanmışlar…

Sardunya saksılarının devrilmemesinin nedeni sanırım o bölümün tam altında bulunan iki kemer olsa gerek…. Biliyorsunuz kemerlerin ortasındaki taşa kilit taş denir. Koca yapıyı tutan taşlar da bu ikisi galiba… Neyse amacım binanın yapısını tartışmak değil..

Ama duyguları tetikleyen bir fotoğraf bu… Keşke böyle bir olay olmasaydı da siz bu fotoğrafı çekmemiş olsaydınız… Ama oldu… Evet fotoğrafınız, sardunyalar olmasa bu kadar etkileyici olmazdı.
Sanki acının birer simgeleri gibiler…
Kutlarım…

zenfree
19-05-2008, 21:25
zenfree arkadaşım,
bu sardunya hani şu Mine hanımın teyzesinin katmerli sardunyasından mı?

Bu soruyu geç farkettim. Hayır değil Sevgili Ardabora, onlar henüz tomurcukta açtıklarında yüklerim.:)

Fotograftaki sakız sardunyamın rengini çok seviyorum. Çok güzel çiçeklendi. Gözlerimi alamıyorum.:cool:

Arzu Kırlangıç
20-05-2008, 18:55
Merhaba herkesin sardunyası çok güzel. Ama benimkiler daha güzell :dilli:

Benekli beyaz sardunyam;

Arzu Kırlangıç
20-05-2008, 18:58
Ceylan gözü pembeli sardunyam;

Arzu Kırlangıç
20-05-2008, 19:07
Ceylan Yavruağzı sardunyam

Arzu Kırlangıç
20-05-2008, 19:11
Ceylan gözü beyaz bordo sardunyam;

Arzu Kırlangıç
20-05-2008, 19:14
Ceylan gözü bordo siyah sardunyam;

Arzu Kırlangıç
20-05-2008, 19:23
Ceylan gözü bordo yavruağzı sardunyam;

Arzu Kırlangıç
20-05-2008, 19:28
Çelikten yetiştirdiğim kırmızı katmerli sardunyam;

Günüm
20-05-2008, 19:30
Balkonumda Mine Hanım'ın teyzesinin sardunyasından var..Geçen seneye kıyasla çok boylandı..Bazı tomurcukları derli toplu değil,sanki parmakları açılmış bir el gibi uzuyor..Ondan geçen sene alıp diktiğim çelikler ise gayet formda..Acaba bu tür sardunya büyüdükçe özelliğini mi yitiriyor?Budamam gereken en uygun zaman nedir acaba?Şimdi uygun değil gibi sanki.Zira üzeri tomurcuk dolu.
Bu arada arka sokaktaki bahçeden çaldığım minicik bir çelik de büyüdü.Ve aynı sardunyanın pembesinden çıktı..Çok şanslı değilim ama hırsızlık işe yarıyor bazen.:rolleyes:

Arzu Kırlangıç
20-05-2008, 19:39
Bordo sakız sardunyam;

Arzu Kırlangıç
20-05-2008, 19:43
Pembe mor, pembe, turuncu ve beyaz sardunyalarım;

arethusa
21-05-2008, 11:36
Bu çiçeği 3 gün önce semt pazarından aldık ve satıcı "kelebek canan" dedi.Sardunyanın hangi çeşidi olduğunu bilmiyorum.

Arzu Kasapoğlu
21-05-2008, 21:22
Geçen yıl tohumdan yetiştirdiğim sardunyam çiçek açtı.
İlk defa çiçekleri bukadar büyük sardunya görüyorum.

Arzu Kasapoğlu
22-05-2008, 09:50
Kiprit çöpüyle kıyasladım...

Arzu Kasapoğlu
22-05-2008, 18:59
http://rosemarie.thegardenjournals.org/wp-content/uploads/2008/03/img_2925-pelargonium-mrs-henry-cox.JPG
Bu sardunyanın yaprakları en az çiçekleri kadar güzel.:)

Arzu Kırlangıç
22-05-2008, 23:24
Evet evet hepsi harika maşallah; bu ceylanların hepsinden Bodrum'daki evimizin bahçesinde var hatta daha değişik renkleri bile:D Ben saksıda yetiştirmeyi başaramadım ama bir türlü:(

Pembe benekli beyaz sardunyanız da çok güzel. Ondan da bugün gördüm bir yerde ve çelik istedim. Sağolsunlar beni kırmayıp verdiler, umarım köklendirebilirim...

Teşekkürler ceroma.Umarım sizin çelikte tutar.Gölgeli bir ortamda toprağınıda tutana kadar çok sulamazsanız sardunyanız kısa sürede köklenir.Bahçenizdeki değişik renklerdeki sardunyalarınızın resimlerini ekleyebilirmisiniz. Merak ettim doğrusu.:confused:

Arzu Kırlangıç
23-05-2008, 12:15
Bu şekildemi aldınız **** iki renk aynı saksıda bu halemi geldi, ve gerçekten hepsi çok sağlıklı görünüyor :)

Hep bu renkteydi.Tek başına saksıda toplu halde duruyor.Bodur cins dediklerinden. Şu anda hepsinin keyfi yerinde. Umarım bunaltıcı sıcaklardada sağlıklarını yitirmezler. Sizede bol çiçekli günler.

Arzu Kırlangıç
23-05-2008, 12:27
ErtanGM, sardunyalarınız çok güzel. Benekliler sonradan mı böyle oldu.
Ceylan gözüne de diğerleri gibi mi bakıyorsunuz? Ben de sakız ve normal sardunyalar çok güzel açtığı halde, tek saksı ceylan gözü, üç senedir hiç açmıyor. Dallarından kırıp çoğalttıklarım da açmadı.

Çok teşekkürler Nurbahar hn. Beyaz beneklinin renkleri hep böyleydi. Sonradan olmadı. Bende pembeside var. Bütün sardunyalara aynı şekilde bakıyorum. Ceylan gözü sardunyanızın birde yerini değiştirmeyi deneyin. Buda ıtır dedikleri sardunyam . Çiçekleri büyük değil ama yaprakları çok hoş kokuyor. Kompostolara koyduklarını duydum.

Kiraz
23-05-2008, 12:43
Dediğiniz gibi yerini değiştireceğim. Bol güneşi sever mi?
Itır dediğiniz sardunya da çok güzel. Ceylan gözünün diğer türlerinin yaprakları güzel kokar mı? Benimkinin yaprakları çok güzel kokuyor, normal sardunya yaprağı kokusuna hiç benzemiyor. Çiçeklerinin nasıl olduğunu da net hatırlamıyorum, sizin ıtırınızdan olabilir mi diye merak ettim şimdi.

Arzu Kırlangıç
23-05-2008, 13:09
Dediğiniz gibi yerini değiştireceğim. Bol güneşi sever mi?
Itır dediğiniz sardunya da çok güzel. Ceylan gözünün diğer türlerinin yaprakları güzel kokar mı? Benimkinin yaprakları çok güzel kokuyor, normal sardunya yaprağı kokusuna hiç benzemiyor. Çiçeklerinin nasıl olduğunu da net hatırlamıyorum, sizin ıtırınızdan olabilir mi diye merak ettim şimdi. Bol güneş çok sever tomurcuklanır çiçek açar. Sardunya çeşitlerinin hepsinin yapraklarının kendine has hoş kokusu vardır.Bazı ülkelerde sardunyayı yılandan ve böceklerden evlerini korumak için bahçelerinde bakarlarmış.Kokusundan hoşlanmayanlarda varmış;)

Maude
24-05-2008, 09:55
Bunlar da benim şekerlerimin son hali :).

ceromaya
24-05-2008, 14:55
Sevgili Deniz; Temmuz'a kadar bekleyebilirseniz size çelik getirebilirim;)

Bunlar da balkonumda açanlar:p

Arzu Kırlangıç
25-05-2008, 00:56
Sakız Sardunyalarım ;

ceromaya
25-05-2008, 22:44
38595
Bu da benekli güzelim :dilli:

müge35
26-05-2008, 20:15
Geçen yıl tohumdan yetiştirdiğim sardunyam çiçek açtı.
İlk defa çiçekleri bukadar büyük sardunya görüyorum.

Merhaba arzu,sardunyayı tohumdan nasıl yetiştirdin,çok merak ettim.Anlatırsan çok sevinirim teşekkürler.

Arzu Kasapoğlu
26-05-2008, 21:01
Merhaba Müge35,

Vilmorin marka sardunya tohumunu geçen yıl nisan ayında bahçe toprağına ektim.

Bu sene çiçek açmaya başladılar. Herhangi bir özel işlem yapmadım.

Paketin üzerindeki çiçeklerle açanlar birbirinden farkı çıktı.

müge35
27-05-2008, 13:49
Merhaba Müge35,

Vilmorin marka sardunya tohumunu geçen yıl nisan ayında bahçe toprağına ektim.

Bu sene çiçek açmaya başladılar. Herhangi bir özel işlem yapmadım.

Paketin üzerindeki çiçeklerle açanlar birbirinden farkı çıktı.
Arzucum,ben sandımki tohumuda kendin yetiştirdin.Yani sardunyalarının çiçeklerinden ürettin sandım.teşekkürler canım.Bir sorum daha olcak,benim ceylan gözündeki bazı tomurcuklar sararma yapmış hatta kestim attım sararan tarafları,kendisi sağlıklı görünüyor ama neden böyle oldu acaba.

Kiraz
27-05-2008, 15:55
Müge35, sardunya tohumlarını çiçekler solmaya başladığı zaman bulabilirsin. Solmuş çiçeklerin arasında , 4 cm kadar boyda, bir kaç adet sivri uzantı görürsen, bunlar tohumları oluyor. Sakız sardunyalarımda hiç görmedim ama diğerlerinden bol miktarda topluyorum.
Çiçekler iyice kuruyunca alırsan ve kopardıktan sonra da kurutursan iyi olur. Bir tanenin içinden 3-4 adet tohum çıkıyor. Ben geçen sene iyi koruyamadığım için çoğu bozuldu.

ardabora
27-05-2008, 20:19
Sevgili Hatice,demek turuncu sakızın var...Hımmm..Ne güzel açar şimdi o öyle turuncu turuncu...:D:p

Benimkiler de açmaya başladılar ama resimlerini çekmedim henüz...Sadece eşim tozpembe sardunyanın resmini çekmiş geçen hafta..Mecidiyeköy-Perpa iş merkezinden çelik almıştım geçen kış,rengi çok şeker ve sanırım gittikçe katmerlenecek...

cemo
28-05-2008, 10:08
Ceylan ve sardunyalar

cemo
28-05-2008, 10:09
Devamı..

ceromaya
28-05-2008, 20:07
Sevgili ceromaya,son resimdeki katmerli sardunyanın rengi kırmızı mı yoksa ışıktan mı şarap rengi gibi görünüyor..Bendeki kırmızıydı sanırım ama henüz tomucuk bile yapmadı...

Gördüğünüz doğru renk; fuşyaya çalıyor. Bunun çeliğini Bodrum'dan almıştım, saksısında bahçe toprağı var. Bende bir tane daha gül sardunya var fakat çiçekleri deforme açıyor. Toprağıyla alakalı olabilir, çünkü ikisine de aynı besin takviyesini yaptım açana kadar.

Bu arada sizin sardunyanızın da açması için besin takviyesine ihtiyacı olabilir.

Günüm
04-06-2008, 19:29
Bir bahçeden çelik almıştım.Yaprakları çok büyük ve çiçeği gül gibi açıyor.Üstelik çok fazla güneşten ziyade yarı gölge seviyor.Önüne geçemediğim bir hızla da büyüyor.Fotoğraflar çok net olmadı.

taita
04-06-2008, 20:23
Bugunlerde saksiliklardan alip, yere koymak zorunda kaldim. Malum, ruzgardan keyifleri kacmasini istemeyiz;)

Sûz-i Dilârâ
05-06-2008, 16:38
Bunlar da benim sardunyalarım, dün itibariyle 9 ayrı renk oldu.;) Mor bir sardunya buldum dün ve dayanamadım yine aldım, yalnız ölmek üzereydi, sağlıklı olan dallarını kestim ve toprağa gömdüm inşallah tutacak.;)

Sardunyalarım büyüme aşamasında oldukları için çok gösterişli değiller ama yine de durmadan çiçek açıyorlar.;) İlk resimdeki yeşil saksıda dört ayrı kök dikili vaziyette.;)

zenfree
08-06-2008, 16:19
Mts ( Mine Hanım'ın teyzesinin sardunyası) sardunyam açtı. Ferda Hanım'a tekrar teşekkürler.:)

zenfree
08-06-2008, 16:21
Bu da geçen yıl Sevgili GLCN'nın gönderdiği sardunya. O da açtı.

zenfree
08-06-2008, 17:28
Bu sardunyayı yeni aldım. Mürdüm renginde. Tomurcukken harika koyu bir rengi var. Ama açtıkça rengi de açılıyor.

Sûz-i Dilârâ
09-06-2008, 06:56
Bu sardunyayı yeni aldım. Mürdüm renginde. Tomurcukken harika koyu bir rengi var. Ama açtıkça rengi de açılıyor.

Sevgili zenfree, aynısından benim de var, geçen gün almıştım ama ben buraya rengi mor diye yazmıştım. Mürdüm mü oluyormuş bu renk? ;) Ama benim çiçeğim kurumak üzereydi ve birkaç tane yeşil kısmı kalmıştı. Budadım ve ayrı çelikler alarak toprağa gömdüm, umarım tutar da ben de sizlerle paylaşırım burdan.;) Güle güle büyütelim;)

KaRaMeLa
10-06-2008, 04:33
Merhaba arkadaslar.

Sardunyalariniz harika gozukuyor. Masallah, allah nazardan saklasin. Ozellikle murdum renginde olanina bayildim.

Bende balkonumdaki tek sorun cikarmayan ve surekli tomurcuk halinde olan ve hizla buyumeye devam eden iki sardunyami paylasmak istedim. Umarim hep boyle buyumeye devam ederler...

BurcuBurcu
10-06-2008, 07:59
Uzun zamandır sizlerin sardunyalarına bakıp iç geçiriyordum, nihayet benim sardunyalarım da çiçeklendi... Mutluluğumu paylaşmak istedim.:p

moso
10-06-2008, 10:29
BurcuBurcu, çiçekleriniz çok güzelmiş... Özendim ben de ;)
Bu da benim sakızlardan bir tanesi...

http://img263.imageshack.us/img263/102/snc11996wf7.jpg

ardabora
10-06-2008, 17:07
Çiçek açanlardan bir kaç resim daha..Katmerli olanın rengi daha sıklamen gibi aslında ama bir türlü orjinal renginde çıkmıyor fotoğrafta...

ardabora
10-06-2008, 18:10
Sevgili hüsnüyusuf, katmerli olan sardunyayı geçen sene bahçeye ekmiştim,boyu çok uzamıştı,her yeri yaprak olmuştu,ve çok da çiçek açmıştı.Kışa girerken bazı sardunyalardan çelik alıp saksıya ekmiştim ama bundan alıp almadığımı hatırlamıyordum.Bahçedekiler kışın dondu,daha doğrusu donduğunu sandım ama baharda yine yeşerdiler.

Bu fide de saksıda,çiçek açınca şaşırdım çünkü katmerli olanı kaybettiğimi sanıyordum.Şimdi bahçede bir kök katmerli sardunya olması lazım,çiçeklenmeyen ama tomurcukta olan sardunyalar var,eğer bu katmerliden varsa size çelik alırım,çünkü saksıda olan bu fide oldukça minik...

Bu resim orjinal rengine daha yakın çıkmış...

Günüm
10-06-2008, 18:16
Bunlar da benim geçen seneden beri açsın diye gözlerinin içine baktığım kızlarımdan birkaçı.
Hepimizin çiçeklerine maaşallah..;)

Günüm
10-06-2008, 20:19
Arkadaşlar bütün sardunyalar birbirinden güzel.
Sevgili Gardenya son fotograftaki çok değişikmiş. Rengi çok güzel. Nereden almıştınız?

Geçen sana koçtaş'dan almıştım.Ceylan olmasına rağmen bodur kaldı ve yanlara yayılarak aşağı doğru sarktı.Çok az yaprak var ve üzeri çiçek dolu.Bu renkten eminönü çiçekçilerinde de gördüm geçen hafta.Ama uzayan tür mü yoksa bodur kalan mı bilemedim.Hiçbir ceylanım böyle bir gelişme göstermedi.

zenfree
10-06-2008, 20:54
Ne kadar süre çiçekli kalıyor? Ceylanlar gibi bir kere mi çiçekleniyor? Yoksa bütün yaz açıyor mu? :)

Günüm
10-06-2008, 21:03
Geçen sene bütün yaz açtı neredeyse diğer sardunyalar gibi.Bütün ceylanlar açmayı bıraktı,o devam etti.
Acaba kendini sakız sanıyor olabilir mi?Bu ihtimale karşı sesimi hiç çıkarmıyorum.:p

müge35
10-06-2008, 21:04
Hayır arkadaşlar,ceylanlarda sardunyalar gibi yaz boyunca çiçek açar;fakat aşırı sulamazsanız eğer.

Günüm
10-06-2008, 21:05
Açmıyor maalesef cemo.
Senede bir kere o da baharda..O güzel çiçekleri hep görmek istiyor insan ama onun da kaprisi bu galiba.

Arzu Kırlangıç
11-06-2008, 00:58
Sevgili gardenya aynı renkten bendede var . Bende koçtaştan bu yıl almıştım . Demekki seneye bu kadar büyük olacak . Çiçekleride bildiğimiz ceylan sardunyalardan çok daha büyük .

Arzu Kırlangıç
11-06-2008, 13:07
Netten bulduğum bu güzel sardunyaları sizlerlede paylaşmak istedim .

Arzu Kırlangıç
11-06-2008, 13:15
Koçtaşta bu çeşitlerden mevcuttu . Hepsini almışlar. Sadece birkaç çeşidinden alabildim . Kalanlarda çok kötü durumdalar . Yenilerini getirmelerini bekliyorum .

Arzu Kırlangıç
11-06-2008, 13:20
Aralarından seçim yapmak çok zor .

Arzu Kırlangıç
11-06-2008, 13:37
Pembeler ;

Arzu Kırlangıç
11-06-2008, 13:48
Diğerleri ;

Arzu Kırlangıç
11-06-2008, 13:56
Sevgili cemo eğer bunlardan edinebilirsem çeliklerinden gönderebilirim .

Arzu Kırlangıç
11-06-2008, 14:00
Bunlarda hiç görmediğim türden ;

KaRaMeLa
12-06-2008, 17:31
Bunlarda benim aileye yeni katilan uyeler :) bir saksida iki degisik renk

Arzu Kırlangıç
12-06-2008, 22:22
Yavruağzı sardunyam ;

ardabora
12-06-2008, 22:52
Yahu bu sardunyalar gece mi açıyor çiçeklerini? :dilli: Dün akşam üstü rengini az buçuk belli eden lila sakız sardunyam bu sabah çiçeklerle karşıladı beni...Resmini çekicem diye uğraşırken işe geç kaldım...:(

Arzu Kırlangıç
13-06-2008, 22:42
Teşekkür ederim cemo .
Sevgili müge ; Arkadaşlar esmer pirinçten bahsediyordu . Sardunyaların çiçeklenmesini sağlıyormuş . Ben denemedim ama merak ettim gerçekten işe yarıyormu acaba.. Esmer pirinç dedikleri kepekli pirinç adıyla satılanlarmı . İkiside aynı şeymi acaba .

ardabora
17-06-2008, 22:34
Benekli sardunyam ve mor sakızım da açtı...

Bu arada bahçemde hiç gölge yer yok. Özellikle öğlen saatlerinde tüm çiçekler boynunu büküyor. Akşamları gidip gelip saksıları suladığım için sardunyalar çok yapraklı,az çiçekli oldu..Artık üç günde bir suluyorum,bakalım akıbetleri ne olacak...

Sevgili hüsnüyusuf,beğendiğiniz katmerli sakızdan,saksıların içinden bir tane daha çıktı,bahçede yerde dikili olanlardan bu şekil katmerli olan hala açmadı.Sizin sardunyanızı ayırdım,haberiniz olsun,adresinizi mesajla yollarsanız sevinirim...

zenfree
17-06-2008, 23:17
Bu da benim sakızlarımdan biri.

zenfree
17-06-2008, 23:41
Teşekkürler.Bu da pembe. :) Çok büyük açıyor.

zenfree
21-06-2008, 00:02
Bu habere sevindim a.öznur. :) Sardunyalar derin saksı seviyor.

Sûz-i Dilârâ
23-06-2008, 16:52
Arkadaşlar bu iki sardunyam gördüğünüz gibi boylarına bakmadan top top çiçek açıyorlar; ancak ben biraz daha yaprak, dal verip daha gösterişli olmalarını istiyorum. Çiçeklerini kessem gelişimi yaprağa ve dala döner mi? Kıymetli fikirlerinizi bekliyorum.

Günüm
24-06-2008, 18:30
Arkadaşlar bu iki sardunyam gördüğünüz gibi boylarına bakmadan top top çiçek açıyorlar; ancak ben biraz daha yaprak, dal verip daha gösterişli olmalarını istiyorum. Çiçeklerini kessem gelişimi yaprağa ve dala döner mi? Kıymetli fikirlerinizi bekliyorum.

İlahi sevgili Suz-i Dilara..
Ben açsın diye dayıyorum gübreyi..Sakın ellemeyin..Çiçekten yaprakları görünmüyor olarak sesleniyoruz biz sizin kızlarınıza..Süper sevmişler hem sizi hem yerlerini..Arada yaprak da verecekler anneleri..Henüz minikler..:p

Sûz-i Dilârâ
24-06-2008, 18:52
Peki sevgili Gardenya, dediğiniz gibi olsun hiç dokunmayayım.;) Yalnız bu gördüğünüz saksılara yeni geçirdim daha önce dört kök genişçe ama derinliği az bir saksıdaydı, sardunyanın derin saksı sevdiğini okuyunca bunlara aldım. Çiçekleri açmaya devam etti resimdeki gibi ama alttan bir iki yaprak soldu ve sarardı. Bir tehlike arzeder mi? Bir hafta kadar oluyor yeni saksılara geçireli.
Bu arada sizinkiler de inşallah böyle "çiçekten yaprağı görünmüyor" olurlar.:p

Günüm
24-06-2008, 21:27
Saksı değişimlerinde mutlaka birkaç yaprağını sarartıyor..Ama hemen yerine çok daha sağlıklı yapraklar geliyor.Benimkilerden biri araka bezelye gibi dipdibe yaprak doluydu.Çiçek açamıyordu.Ben birkaç çok büyük yaprağını aldım ki çiçeğe yol açılsın..Dayadığım gübre :p yaprağa çalıştı sanırım..
İnşallah sizinkiler gibi olur benim kızlar da sevgili Suz-i dilara..

pınar31
25-06-2008, 12:05

sevgili dilara
gerçekten çok güzeller. ancak boy uzatması için onları daha gölge bir yerde tut diyeceğim ama o zamanda sardunyanın boyu sadece güneşin geldiği yere doğru uzar. yani dik olarak uzamaz. çok gübre verirsen yapraklanır ve boylanır diye duymuştum. çiçeğe kuvvet vermez bu seferde...
sardunyalar genelde 1 seneyi geçmeden boy atmazlar. ve çoğunluğu 1.5 senelikken çiçek açar. senin sardunyaların kaç yaşında merak ettim.
bu sene olmazsa seneye mutlaka uzayacaklarından eminim.
yani istersen kendi doğal gelişimlerine bırakabilirsin ya da gübre verebilirsin, yaprak gübresini dene... ama ben olsaydım kendi doğal gelişimlerine bırakırdım. seneye nasıl olsa uzarlar...

Sûz-i Dilârâ
25-06-2008, 12:42
Sevgili Gardenya ve Pınar Hanım doyurucu bilgileriniz için teşekkür ederim.

Pınar Hanım maalesef evimin sadece bir adet balkonu var ve o da çok küçük, arka odalarda da cam önleri yeterince geniş olmadığı için çiçek koyacak yer yok.:( Yani bu açıdan biraz şansızım ve kızçelerimi mecburi ikâmete tâbi tutuyorum.;) Balkon duvarının hemen önünde, ışıklı ama direkt güneş almayacak şekilde duruyorlar. Yaşını ben de bilmiyorum, çiçekçiden almıştım ve çiçekleri tamamen ben eve getirdikten sonra açtı. Sevgili Gardenya'nın dediği gibi sanırım beni ve yerlerini sevdiler.:p Bir yerde okumuştum klasik müzik dinlenen evlerde bitkiler daha iyi gelişir ve daha fazla çiçek açarmış diye. Ben de evde günün belli saatlerinde mutlaka klasik dinlerim. :p Belki de onun etkisiyledir diyeceğim çünkü bitkilerim çiçek açmak konusunda gerçekten çok iştahlılar, küçücük fesleğenlerimin tepesi bembeyaz çiçek oldu eve getirdikten sonra.;)
Bitkilerinin çiçek açmasını isteyen arkadaşlar bir de böyle denesinler. Klasik müzik bağlamında yani.;) Tanbur, kanun ve kemençe taksimleri, Vivaldi, Bach, Chopin, Mozart, Çaykovski, Bekir Sıtkı Sezgin, Ney taksimleri vs... genel olarak böyle. ;)

Güler
26-06-2008, 00:13
Sevgili arkadaşlar, madem sardunyalarınızı bu kadar çok seviyorsunuz neden bu başlık altında daha önce yazılanları okumuyorsunuz?
Eskiden bu kadar çok saksılar yoktu, anneannelerimiz sardunyalarını büyük yağ tenekelerinde (derin oldukları için) yetiştirirlerdi. Bir de onları kireç ile bembeyaz boyarlardı. Yani sardunyalar uzun yatay sığ saksıları sevmezler.
Sardunyalar bütün gün güneş alan yerleri de çok sevmezler, sabah veya akşam güneşi onlara kâfi gelir, suyu da çok sevmezler, toprakları kurudukça su isterler. Her zaman bol bol su verirseniz, kök çürüklüğü hastalığı veya mantar başlar.
Açan çiçekler solmaya başlayınca mutlaka çiçek sapının dibinden kesin ki yeni çiçekler güçlü çıksın. Çiçeklenme mevsiminde onbeş-yirmi günde bir vitamin verirseniz daha da coşarlar.
Her sene toprak değişimi yapmak, yeni toprak koymak idealdir.(saksılardakiler için). Eğer yapamıyorsanız, eski toprağı biraz azaltarak üstüne yeni toprak ilave edin.
Şimdi satılan sardunyalar genelde bodur cins. Bodurlaşmada hormonla yapılıyor, eğer siz devam etmezseniz ve bu hormon etkisi bitkiyi iyice tesiri altına almamışsa bir iki sene sonra bitki gelişim göstermeye başlar ve irileşir.
Kışın kuytu bir yere alır ve su vermezseniz uykuya dalarlar, toprakları da kuru kalırsa don tesiri olmaz, seneye güzelliklerini sergilerler.

limon
26-06-2008, 13:35
genelde 1 seneyi geçmeden boy atmazlar. ve çoğunluğu 1.5 senelikken çiçek açar.

Ben buna katılmıyorum. Bu Şubat sonu budadığım sardunyalarımın dallarını oraya buraya dikmiştim. Hemen hepsi köklendi eşe dosta dağıttım. Bir kaç kök bende kalanlar ise eskilerden daha da geliştiler.(Daha büyük saksıya diktiğim için) Çok güzel çiçek açıyorlar. Yani hem 1 seneyi geçmeden boy attılar hem de 1,5 seneyi beklemeden bol çiçek açıyorlar.

Günüm
30-06-2008, 15:44
Birkaç gün önce sardunyalarımı kontrol ederken güney balkonumda güneşe karşı duran iki renkli sardunyanın mor renkli kısmında kurumalar olduğunu gördüm..Yine aynı yöne diktiğim koyu bordo ve bordo-kenarları beyaz(ithal bir tür) sardunyalarımın da tomurcuklarının açamadan kuruduklarını farkettim..Hemen hepsini gölge ortama aldım.Akşam 7 den sonra güneşe çıkarıyorum.Düzelmeler başladı..Tomurcuklar büyüyor.Sanırım açacaklar.
Bordo, mor, koyu bordo renklerine sahip sardunyaların fazla güneşe dayanamadıklarını düşünüyorum.(ki bunlar yeni yeni karşımıza çıkmaya başlayan renkler)
Resimleri, çok net çıkmamakla birlikte bir fikir verebilmesi için ekliyorum.

ardabora
06-07-2008, 21:46
Arkadaşlar benim sardunyalarım coştu, özellikle bahçede ekili olanların yaprakları elim kadar oldu diyebilirim...:p

Güler
07-07-2008, 10:26
Sevgili ardabora, ellerine sağlık, sardunyaların çok güzel.
Resimlerine baktım, eğer tohuma bırakmıyorsan, açıp da geçmeğe yüz tutmuş olanlarını kes ki bitkinin gücü onlara gitmeden yeni çiçeğe geçsin. Böylelikle daha çok çiçek alabilirsin. Açan sardunya ve gülleri kesmeye acımayın. Daha bol çiçek alırsınız.

ardabora
07-07-2008, 17:22
Güler hanım,aynen dediğinizi yapıcam...Tohum derdinde değilim,en son resimdeki,bahçede ekili olanlar geçen kış tamamen kurudu,hatta donduklarını sandım ama bu bahar köklerinden yeniden yeşerdiler...Sardunyaların ön tarafında taş zemin var,orasını yıkarken tüm su sardunyalara gidiyor,sürekli sulandıkları için fecci büyük yaprakları oldu,en alttaki yaprakları buduyorum...

Güllere gelince,gül işi eşime ait,ben fazla ilgilenmiyorum.Budama ve çiçeklerini toplama görevi onun. Ben zaten bahçeye dökülen gül yapraklarından pek hoşlanmıyorum,görüntüyü bozuyor.O yüzden güllerin yaprakları dökülmeye başlamadan kesip vazolara koyuyoruz,eşe dosta götürüyorum bazen.

teno07
13-07-2008, 01:01
merhaba
bugün demir sülfat aldım. sararmış diyemiyorum artık tamamen beyazlamış ve yeşil kalan yaprakları da bazı yerlerinden yakılmış gibi olan sakız için kullanacağım. lakin forumda çeşit çeşit doz önerileri var. demir sülfatı ne kadar zamanda bir uygulayacağım? ne kadar oranda sulandırayım? yapraklara da fısfısla vermeli miyim sadece kökten mi alsın? humik asit de kullanacağım bu iki ilaç arasında ne kadar ara vermem gerekiyor? a bir de son olarak sormak istediğim bunlar normal bahçe toprağına mı uygulanmalı? benim balkondaki saksılarım torf.

lütfen bilgili **** tecrübeli biriniz bana yardımcı olabilir mi? şimdiden çok teşekkürler

Günüm
13-07-2008, 10:20
Hoşgeldiniz teno07.
Sorunun demir eksikliği olduğunu tespit ettiniz mi?Benim aldığım notlarda demir sülfatı sardunyalara kullanmamam gerektiği yazılı..Aynı beyazlama bende de var..Tek tük yapraklarda..Demir eksikliğinin başlıca belirtisi yapraklarda sararma olmasına rağmen damarların yeşil kalması.Elbette çok ağır durumlarda tamamen de sararabiliyor.Ama bütün çiçekte aynı sorunun olması gerekiyor diye düşünüyorum..Eğer nedenini saptarsam mutlaka forumda bilgilendiririm sizi..İsterseniz demir sülfat başlığı altındaki mesajlara bir göz atın..
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2772

Arzu Kasapoğlu
13-07-2008, 10:54
Torf sardunyalar için çok uygun değil, gübreli bahçe toprağına sardunyalarınızı dikerseniz, çiçekleriniz daha problemsiz büyürler.

BeratC.
13-07-2008, 15:54
Bence de torf sardunyalar için uygun değil;gübreli aynı zamanda da biraz kumlu veya taşlı toprakda çoşuyorlar.
Bu arada türk kahvesi tüketen çiçek severlere bir de önerim var !İçtiğiniz kahvenin kalan telvesini gübre olarak çiçeklerinize kullanabilirsiniz;bildiğim kadarıyla içerisinde potasyum barındırıyor ve doğal bir gübre.Herbir bitki için silme bir çay kaşığı kadar kullanılacak;fazlası bitkinin yanmasına neden oluyor.Ben denedim ,tavsiye ederim.
Sardunyalar benim de favori bitkim.Özellikle de sakızlar...

teno07
14-07-2008, 22:08
eyvah eyvah. ben internete giremeyince mesajları okumadan yapmış bulundum. inşallah bir zararı olmaz. aynı malzemeyi benjamin,schefflera,süs narı,gardenia, çin karanfili'ne de uygululadım.
benim tüm yaprakları bembeyaz sakız sardunyalarıma ne gibi bir ilaç kullanayım yaprakların yeşil ve sağlıklı olması için?
ilginize çok teşekkürler.

bu arada bahçe toprağı kullanamıyorum. çünkü solucanlardan çok korkuyorum, bi de çıyan tecrübem oldu. :)

ardabora
15-07-2008, 20:08
Sevgili hüsnüyusuf,
Senin sardunyan çok güzel çiçekleniyor.
En kısa zamanda göndermeye çalışacağım..

yakamozsimsek
22-07-2008, 17:20
Aileye yeni katilan bir çesit sardunya çiçekleri viola seklinde olan bu sardunyanin en buyuk ozelligi -17 dereceye kadar disarida direnis gosterebilmektedir.Bakimi çok kolay olmasinin yaninda bahçelere ekilebilme ozelligine sahip olmasida cabasi.Haziran ayindan baslayarak ekim ayina kadar çiçeklenme ozelligide tasiyan bu sardunyanin latince ismi pelargonium violareum'dur.Sanirim viole ile yapilan bir karisim sayesinde ortaya çikan bu yeni sardunya kis aylarini sert geciren ulkelerde bahçelere dikilmek sureti ile bir guzellik sunacaktir .http://www.willemsefrance.fr/boutique/masque105.asp?reff=2255412&reffMere=5541 Bu arada neden yeni konu açamiyorum acaba?

malina
24-07-2008, 20:08
Son mesajları buraya taşıdım

yeni bitkiler (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9666)

Arzu Kırlangıç
24-07-2008, 22:18
Aileye yeni katilan bir çesit sardunya çiçekleri viola seklinde olan bu sardunyanin en buyuk ozelligi -17 dereceye kadar disarida direnis gosterebilmektedir.Bakimi çok kolay olmasinin yaninda bahçelere ekilebilme ozelligine sahip olmasida cabasi.Haziran ayindan baslayarak ekim ayina kadar çiçeklenme ozelligide tasiyan bu sardunyanin latince ismi pelargonium violareum'dur.Sanirim viole ile yapilan bir karisim sayesinde ortaya çikan bu yeni sardunya kis aylarini sert geciren ulkelerde bahçelere dikilmek sureti ile bir guzellik sunacaktir .http://www.willemsefrance.fr/boutique/masque105.asp?reff=2255412&reffMere=5541 Bu arada neden yeni konu açamiyorum acaba?

Pelargonium violareumun resmini nette görüp bu bölüme eklemiştim . Çok değişik ve güzel .

hüsnüyusuf
20-08-2008, 09:05
Boyuna bakmadan çiçek açma derdinde olan sardunyam ve diğerleri.Açmak üzere olan sardunyalar sırada bekliyorlar. Son resimdeki pembe fazla çiçeklenmedi. Çelik alayım derken gelişimlerine engel olmuşum gibi.

45442
45443
45444

hüsnüyusuf
27-08-2008, 11:28
Merhabalar,
uzun zamandır yaklaşık altı aydır açmasını beklediğim kırmızı sardunya açmazken bu sardunyadan aldığım çeliklerin açması gerçekten şaşırttı beni.
Bunun sebebinin toprak seçimindeki farklılık olduğuna kesin kanaat getirmiş bulunmaktayım. İlk fotoğraftaki sardunya yalnızca torfa ekildi, diğer iki fotoğraftaki sardunya (farklı açılardan çekilmiş) ise torf ve bahçe toprağı karışımında idi.Buna ek olarak tenekeye ekili olduğunu da söylemeliyim.

İlk defa bu kadar bitkiye zarar veren bir torf kullandım. Hangi bitkiyi ektiysem belli bir süre sonra yaprakları sararmaya başladı.Kiremit rengine yakın bir rengi olan bir torf(Torf demeye bin şahit lazım).Tahmin etmişsinizdir sanırım.

45859
45860
45861
Diğer türlerden farklı olarak pek güneşi sevmiyor bu sardunya.Açık havadan da hoşlanmıyor:cool:

Güler
27-08-2008, 11:50
Sardunyalar da her zaman bol bol çiçekli olamazlar ya. Onlar da yoruluyorlar ve biraz dinlenmek isterler. Hele bu aylarda aşırı sıcaklar da onları rahatsız eder, hele nem....
Şimdi tam kırmızı örümcek zamanı, dikkat edin. Yapraklarını bir bir inceleyin. Biraz vitamin takviyesi yapın. Canlarını dişlerine takarak sizleri memnun etmeye bakarlar. Veya biraz anlayış gösterin dinlensinler. Düşünsenize Mayıs ayında Haziran ayında sizlere ne güzellikler sundular.

hüsnüyusuf
27-08-2008, 13:01
Sardunyalar da her zaman bol bol çiçekli olamazlar ya. Onlar da yoruluyorlar ve biraz dinlenmek isterler. Hele bu aylarda aşırı sıcaklar da onları rahatsız eder, hele nem....
Şimdi tam kırmızı örümcek zamanı, dikkat edin. Yapraklarını bir bir inceleyin. Biraz vitamin takviyesi yapın. Canlarını dişlerine takarak sizleri memnun etmeye bakarlar. Veya biraz anlayış gösterin dinlensinler. Düşünsenize Mayıs ayında Haziran ayında sizlere ne güzellikler sundular.

Güler Hanım, siz de haklısınız.Onların da dinlenmeye ihtiyaçları var fakat ilk resimdeki sardunyayı geçtiğimiz mart ayında almıştım ve çiçekleri henüz bitmişti.O zamandan bu zamana hiç çiçek açmadı.Düzenli olarak besin takviyesi de yaptım ama nafile.Bir de kaza ile düşmüş ve dalları kırılmıştı. O çiçek açan da kırılan dallardan bir tanesi. Bahsettiğim torfta başka bitki denemelerimde oldu sonuç yaprakların sararması olarak geri döndü. :(
Tavsiyeleriniz için teşekkürler...

Güler
27-08-2008, 14:50
Şu sıralar, benim de sardunyalarımın çiçekleri küçüldü. Havalar biraz daha serinlerse eminim son bir gayretle daha güzel çiçek vereceklerdir. Daha sonra ben de onları biraz budayıp, iyice bir temizlik yaptıktan sonra vitaminli su ile bolca sulayıp, limonluğa alacağım ve uykuya yatmalarını bekleyeceğim, taa ki Mart gelene kadar.

limon
09-09-2008, 22:38
Sardunyalarla(sakız değil normal sardunya) ilgili saptamalarım :) Evdekiler kokusundan nefret ettikleri halde inatla coşuyorlar, sayemde tabii ;)

-Gübreli toprak seviyor.
-Derin saksıları seviyor.
-Bol güneşi seviyor.
-Fazla boya giderse boyundan kesinlikle budamak gerekiyor ki çiçek açabilsin. Budadıklarınızı atmayın çelikler hazırlayın, kara kış olmadıkça tutar. Arsızdır aslında.
-Sadece yemyeşil kocaman yaprak verip çiçek açmıyorsa suyunu fazla veriyoruz demektir, hemen sulama azaltılmalı, haftada iki kere iyice suya doyurarak sulanmalı. En büyük yapraklar dibinden kesilmeli, yeşil kısım seyreltilmeli ki çiçek açabilsin.
-Ek besinleri seviyor. (Sıvı gübreler)
-Eğer tohuma bırakılmayacaksa, kuruyan çiçeklerinin dalları en dipten kesilmeli, acınmamalı. Ertesi gün sizi şaşırtarak hiç ortada görünmeyen tomurcuklar çıkaraktır.
-Sararan yaprakları en dibinden kesilmeli veya elle toplanmalı.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. :)

limon
09-09-2008, 22:43
Küçük delikleri tırtıllar yapıyor. Bu mevsim bolca oluyorlar. Bildiğiniz tonton açık yeşil değil de genelde koyu yeşil ve incecik oluyorlar, diğer türlerine nazaran daha sertler. Güzel kamufle oluyorlar, çok dikkatli bakmadıkça görünmüyorlar. Dikkatli bakınca da çok şirin hareketler yaptıklarını farkedip kıyamıyorsunuz ;) Gözlemlerime göre en çok sardunya ve gül yapraklarını seviyorlar. Arada yıldız çiçeklerine de uğruyorlar :)

Nariel
09-09-2008, 23:15
Demek benim son günlerde güllerimi yiyen mahlukat kamufle ustası tırtılmış:mad:. Yaşama savaşı içinde son gayretiyle açan sakız sardunyama henüz uğramadı neyseki.

46937

omar
16-09-2008, 10:23
Sardunyalarımı sizlerle paylaşmak istedim...

omar
16-09-2008, 10:26
Seveceğinizi umarım...

Arzu Kasapoğlu
16-09-2008, 11:32
Sayın Omar ceylan sardunyalarınız çok güzel. Renk renk, çeşit çeşit :)

Resim bu güne mi ait? Ceylanlar bu mevsimde çiçeklenmiyor diye biliyordum.

omar
16-09-2008, 11:52
Sn. Arzu Kasapoğlu teşekkür ederim.

Doğru, ceylanlar bu günlere kadar gelemiyor. Fotoğrafları Mayıs - Temmuz /2008 arasında resimlemiştim.

Orkun Kırcı
20-09-2008, 18:35
Sayın Omar ceylan sardunyalarınız çok güzel. Renk renk, çeşit çeşit :)

Resim bu güne mi ait? Ceylanlar bu mevsimde çiçeklenmiyor diye biliyordum.

Selamlar Arzu hanım.
Benim ceylanımda 3tane minik tomurcuk var(üstelik Bayburt'ta). Bu dönemde açması ilginç gerçekten. Çiçekler açınca fotolayıp paylaşırım

Orkun Kırcı
20-09-2008, 20:28
Acaba bu ceylanlar diğer sardunyalar gibi mi. Çelik ayırıpta doğrudan diksem olur mu? Yoksa suya mı koymalıyım?

Arzu Kasapoğlu
20-09-2008, 23:27
Direk toprağa dikebilirsiniz.

sans43
23-09-2008, 02:05
48019
48020
48021
48022
48023

moso
26-09-2008, 09:16
Merhabalar,

Kokusuyla sivrisinekleri kaçıran sardunyaların resmi olan var mı? Yazın bizim balkond sivsineklerden 5 dakika durulmaz... Gördüğüm her çeşit sardunyadan çelik alıp dikiyorum ama özellikle aradığım sardunya da sivsinekleri kaçıran sardunya. Nasıl bi sardunya? Resmi olan varsa paylaşır mı? Forumda limon ve sedir kokulu denmiş ama:(

Arzu Kasapoğlu
26-09-2008, 09:30
SEvgili moso, aradığınız tür ıtır sanırım.

moso
27-09-2008, 12:56
Mine Hanım link de yollamış, ama hangi sayfadaki sardunyalar bilemedim. 95. sayfadaki sardunyaları tahmin ediyorum ama :confused:

Eğer ıtır ise işim çok kolay çünkü parkta gördüm, hem de baya bi alan kaplıyor.

susam
05-10-2008, 01:28
Arkadaşlar. Bu sardunyaların cinsi nedir? Birde çok çiçek açması için yapmam gereken birşey varmı? Sardunyalar kışın da çiçek açarmı?