View Full Version : Sardunya (Pelargonium sp.)
Sayfalar :
[
1]
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
Arkadaşlar, balkonda üç saksı sardunya var. Anlaşılan gelecek yıl daha da çoğaltacağım, çünkü hem alımlılar, hem de bayağı dirençli görünüyorlar. Bunların bakımı konusunda bilgi verebilir misiniz? Bir de, kışın ne yapmalıyım bunları? Malum, Konya kışları çok sert geçiyor.
Google'da aradım ama bu kadar yaygın bir çiçekle ilgili doyurucu bilgi bulamadım.
---------------------------------------------------------------------
Bu sayfalarda yazan bilgiler, uzman16 tarafından derlendi. Yararlanmanız kolay olsun diye ilk mesaja ekledim.
Teşekkürler uzman16 :)
Geçen gün sardunyaların bakım bilgilerini aramış ve yaklaşık 65 sayfayı taramıştım.
Buna göre bu sayfalardan derlediklerimi aktarıyorum.
Derli toplu bilgi olsun istedim ve diğer arkadaşların yazılarından toparladım.
Güler Hanım'dan alıntılar:
Havalar biraz daha serinlerse eminim son bir gayretle daha güzel çiçek vereceklerdir. Daha sonra ben de onları biraz budayıp, iyice bir temizlik yaptıktan sonra vitaminli su ile bolca sulayıp, limonluğa alacağım ve uykuya yatmalarını bekleyeceğim, taa ki Mart gelene kadar.
Sevgili arkadaşlar, madem sardunyalarınızı bu kadar çok seviyorsunuz neden bu başlık altında daha önce yazılanları okumuyorsunuz?
Eskiden bu kadar çok saksılar yoktu, anneannelerimiz sardunyalarını büyük yağ tenekelerinde (derin oldukları için) yetiştirirlerdi. Bir de onları kireç ile bembeyaz boyarlardı. Yani sardunyalar uzun yatay sığ saksıları sevmezler.
Sardunyalar bütün gün güneş alan yerleri de çok sevmezler, sabah veya akşam güneşi onlara kâfi gelir, suyu da çok sevmezler, toprakları kurudukça su isterler. Her zaman bol bol su verirseniz, kök çürüklüğü hastalığı veya mantar başlar.
Açan çiçekler solmaya başlayınca mutlaka çiçek sapının dibinden kesin ki yeni çiçekler güçlü çıksın. Çiçeklenme mevsiminde onbeş-yirmi günde bir vitamin verirseniz daha da coşarlar.
Her sene toprak değişimi yapmak, yeni toprak koymak idealdir.(saksılardakiler için). Eğer yapamıyorsanız, eski toprağı biraz azaltarak üstüne yeni toprak ilave edin.
Şimdi satılan sardunyalar genelde bodur cins. Bodurlaşma da hormonla yapılıyor, eğer siz devam etmezseniz ve bu hormon etkisi bitkiyi iyice tesiri altına almamışsa bir iki sene sonra bitki gelişim göstermeye başlar ve irileşir.
Kışın kuytu bir yere alır ve su vermezseniz uykuya dalarlar, toprakları da kuru kalırsa don tesiri olmaz, seneye güzelliklerini sergilerler.
Resimlerine baktım, eğer tohuma bırakmıyorsan, açıp da geçmeğe yüz tutmuş olanlarını kes ki bitkinin gücü onlara gitmeden yeni çiçeğe geçsin. Böylelikle daha çok çiçek alabilirsin. Açan sardunya ve gülleri kesmeye acımayın. Daha bol çiçek alırsınız.
Sardunyalarımı limonluğa alıyorum. Almadan evvel hepsini tek tek elden geçiriyorum, yani iyi bir bakım yapıyorum. Bozulan yapraklarını temizliyorum, bol bol su veriyorum. Altındaki tabaklarada sular taşıyor. İyice süzülüyor. Alt tabaklarını kaldırıp limonluğa alıyorum. Limonluğun zemini taş. Boydan boya iki katlı gazete seriyorum. Sakızların yere değmemesi için başka boş büyük bir saksıyı ters koyup sakız sardunya saksısını onun üstüne oturtuyorum. Çok soğuk olduğunda limonluktaki uyuyan odun sobasını yaktırıyorum. Ayda bir defa su veriyorum ama az. Bahara kadar orada bekliyorlar.
Baharda işler başlıyor. Her çiçek tamamen toprağı ile saksıdan çıkıyor. Saksının içi iyice fırçalanarak yıkanıyor. Yeniden hazirlanan iyi toprak yarısına kadar saksıya konuluyor, kökler temizlenip kuruyan dallar yapraklar toplanıp yeniden ekiliyor. Önce iyice bir sulanıyor sonra ikinci sulama bol vitaminli suyla yapılıyor. Bir gün çok güneş almıyan bir yerde bekletildikten sonra balkondaki yerlerine yerleşiyorlar. Benim her seneki işlerim bu. Bu temizleme anında da ayırdığım kökleri başka arkadaşlara vermek üzere saksılara ekiyorum ki benim saksılarımı rahat bıraksınlar dallarını kırmasınlar diye.....
Sevgili ceviz ağacı,
Saksı için yöntem nedir? demekle saksıda nasıl yetiştiriyorsun diyorsun değil mi?
Benim sardunya saksılarım büyük,505 veya 508 numara. O yüzden her saksıda 3 kök sardunya var. Mesela; Beyaz bir sakız sardunyayı öne arkasına da 2 tane yine beyaz normal sardunyayı ekiyorum. O saksı sırf beyaz sardunya oluyor. Toprakları iyi su geçiren cinsten olsun, torf koyma su nemini anlıyamıyorsun(ben torfu yalnız tohumdan fide yetiştirirken kullanıyorum)
Parmağını saksıya batır eğer kuru geliyorsa su ver. Sardunyalar güneş sever ama bütün gün değil, çok su da kök çürüklüğü yapıyor kökünden sapına doğru bir kahverengilik görürsün. Ya sabah güneşi veya akşam güneşi alsınlar, eğer hep güneş alan bir yerde ekili iseler saksıları güneşten çekebilme imkanın varsa birkaç saat çok sıcaklarda aşırı güneşten çekmeyi dene, imkanın yoksa
biraz komik gelecek ama gazete kağıdından yaptığın külahları başlarına 4-5 saatliğine geçir. Çiçeklerin solmuşlarını tohum almıyacaksan saplarının köklerinden temizle, sararan yaprakları topla. Toprağın yeni ise bütün sezon boyunca 2 defa vitamin versen yeter. Marketlerde satılıyor. Ben sezon başında toprağı tazelerken 3x15 koyuyorum. Daha sonraları 15-20 gündebir yaprak gübresi fıs fıslıyorum ama akşam geç saatlerde yoksa güneş yaprak üzerindeki damlaları yakar ve yapraklarda lekeler oluşur.
Sakızlarda budama yapmıyorum, diğer normal sardunyalarda da çok uzunlarını kesip eşe dosta dağıtıyorum.
Ben kışın limonluğa alıyorum. Sakızları da temizliyorum ama budamıyorum. O yüzden 1.5m den daha uzunlar. Saksılarım büyük.505-508 numara.
20 günde bir yaprak gübresi veriyorum. Sık sık da sulamıyorum. Toprakları kuruyunca suluyorum. Ama her sene saksıdan tamamen toprakları ile çıkartıp, saksıya yeni toprak ilave ediyor, kök üzerindeki toprakları da hafifçe alıyorum.
Tabii bütün bu işlemler Nisan ayında oluyor. Velhasıl ben onları öpüp seviyor, konuşuyorum, onlar da beni memnun ediyor.
Mine Pakkaner
Burada önemli olan bir diğer konu saksı harcınız. Diğeri de sulama yaptığınız mevsim. Lütfen birebir değerlendirme yerine bunları da dikkate alınız. Kış veya baharda yaptığınız sulama ile yazın yaptığınız sulama miktar ve sıklığı değişecektir.
Bahçeye dikili sardunya ile saksıda torfa dikili sardunyaya vereceğiniz su miktar ve sıklığı da değişecektir. Eğer sardunyanız torftaysa iki sulama arası hafifçe kurutmak acemi yetiştirici için risktir. Çünkü torf suyunu kaybederse yeniden aldırmanız zor olur.Üstten verirsiniz alttan foş diye çıkar. Bu durumda az az sık sık sulamak iyidir.
Sakız sardunyalarınızın nesi var bakmadan fikir üretmek zor. Hemen sararan goncaları kesin uzaklaştırın. Kuruyup geçen çiçekleri de kesin.
Çok arsız , suda bile köklenir, taze sürgünler değil, hafif odunlaşanlar daha güzel sonuç veriyor.
Benim sardunyalarıma bu ara zararlılar dadandı, sizde var mı kontrol edin. Öğleden sonranın kızgın güneşinden koruyun. İki sulama arası hafifçe kurusunlar ama sakın su stresine sokmayın. Uygun dozda besin vermeyi sürdürün.
Endişelenmeyin, yeni aldıklarınız veya yerini değiştirdikleriniz uyum stresi de yaşıyor olabilir. Sardunya dayanıklı bitkidir ve yaz boyunca açar sıkılmayın. Dediğim gibi bozulanı kesip yenisini bekleyin
Bir de unutmadan yalınkatlar katmerlilere göre daha yüksek performanslı. Güneşe daha dayanıklı.
agaclar.net - View Single Post - Tohumdan sardunya (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=110584&postcount=603)
Sardunya çeliklerinizi şişen tabletlerde köklendirebilirsiniz. Bu en kolay yolu.
Ya da % 50 torf,% 50 perlit ile hazırlayacağınız (sadece torf veya perlit te olur, yıkanmış dere kumu da olur) harcı minik bir saksıya koyun. Kalem ile bir delik açıp çeliği oraya yerleştirin. Çeliği doğrudan harca sokup itmeyin. Gereksiz yaralar açarsınız. Aspirinli su solüsyonu (tarifi ev yapımı ilaçlar başlığında bulabilirsiniz) ile sulayıp üzerini temiz şeffaf bir plastikle kapayın, doğrudan güneş almayan aydınlık bir yere koyun.Havalandırmayı ihmal etmeyin. Harcı ıslak değil nemli tutun.
Limon
-Gübreli toprak seviyor.
-Derin saksıları seviyor.
-Bol güneşi seviyor.
-Fazla boya giderse boyundan kesinlikle budamak gerekiyor ki çiçek açabilsin. Budadıklarınızı atmayın çelikler hazırlayın, kara kış olmadıkça tutar. Arsızdır aslında.
-Sadece yemyeşil kocaman yaprak verip çiçek açmıyorsa suyunu fazla veriyoruz demektir, hemen sulama azaltılmalı, haftada iki kere iyice suya doyurarak sulanmalı. En büyük yapraklar dibinden kesilmeli, yeşil kısım seyreltilmeli ki çiçek açabilsin.
-Ek besinleri seviyor. (Sıvı gübreler)
-Eğer tohuma bırakılmayacaksa, kuruyan çiçeklerinin dalları en dipten kesilmeli, acınmamalı. Ertesi gün sizi şaşırtarak hiç ortada görünmeyen tomurcuklar çıkaraktır.
-Sararan yaprakları en dibinden kesilmeli veya elle toplanmalı.
Gerçi ben hiç bahçeye dikmiyorum Sardunyaları. Büyük saksılarda yetiştiriyorum, saksıları gece soğukları başlamadan korunaklı yere kaldırıp, suyunu ölmeyecek kadar veriyorum. Kışı atlattıktan sonra derin budama yapıyorum. Senelerdir ana kökler aynı saksılarda duruyorlar. Sadece üzerinden biraz toprak alıp gübreyle karıştırdığım taze toprağı ekliyorum. Taze sürgünler veriyorlar. Kestiğim dallardan da çelikler hazırlayıp yeni saksılar hazırlayıp eşe dosta dağıtıyorum.
bodrum,depo gibi bir yerde de saklayabilirsin, ışık almıyorsa da problem olmuyor. Bu durumda uykuda oldukları için de sulama da gerekmiyor (ısıtma oluyorsa sulama gerekebilir.) Baharda çıkardığında hiç yapraksız oluyor, ama kısa zamanda yeşeriyor.
Çok havasız ve rutubetli yere koyduklarımın çoğu çürüdü ve öldü ama kapı aralığından az hava alan merdiven altındakiler yaşadı.
Oldukça eski (ben onlara emektar diyorum) sakız ve normal sardunyalarım var. Bazı seneler sakız sardunyalarımı budamıyorum. Upuzun sarkması hoşuma gidiyor. Normal sardunyaların ise bodur ve bol çiçekli olmasını seviyorum. Bunun için de genellikle Şubat sonu gibi dipten 10-15 cm. kalacak şekilde buduyorum. Dipten çıkan yeni sürgünlerdeki yapraklar dışında kalınlaşan dallarda hiç yaprak kalmıyor. Bu budadıklarımı da küçük saksılara dikiyorum. Mart ayı ortalarında da toprak-saksı değişimi, gübre takviyesi yaparsak yaza bol çiçeklenen sardunyalarımız olur inşallah
Budarken hemen hemen tüm bitkilerde olduğu gibi dalı düz değil de eğimli kesiyorum.
Sardunyanızı dışarıda soğuklarda(don ve kar olduğunda) naylon sararak koruyabilirsiniz ancak su vermeyi kesmeniz gerekir. Güneşli günlerde naylonu açarsanız ve sulamasını az miktarda yaparsanız sorun olmaz. Deneyimlerim bunlar.
Fakat kapalı bir balkonu veya pergola altında korunaklı yeri olanlar, don olabilecek zamanlarda, saksılarını buralara taşırlarsa bence daha iyi olur.
Sardunyanın olduğu saksının altındaki tabakta su varsa iki gün içinde bitkiyi solduruyor. Sardunya için en güzel sulama yöntemi toprağının nemini elinizle kontrol edip, kuruysa yeteri kadar su vermek. Verdiğiniz su saksının altından çıkmayacak kadar olsun.
Nurbahar
Sardunya tohumlarını çiçekler solmaya başladığı zaman bulabilirsin. Solmuş çiçeklerin arasında , 4 cm kadar boyda, bir kaç adet sivri uzantı görürsen, bunlar tohumları oluyor. Sakız sardunyalarımda hiç görmedim ama diğerlerinden bol miktarda topluyorum.
Çiçekler iyice kuruyunca alırsan ve kopardıktan sonra da kurutursan iyi olur. Bir tanenin içinden 3-4 adet tohum çıkıyor. Ben geçen sene iyi koruyamadığım için çoğu bozuldu.
Arzu Kasapoğlu
Torf sardunyalar için çok uygun değil, gübreli bahçe toprağına sardunyalarınızı dikerseniz, çiçekleriniz daha problemsiz büyürler.
Sardunyaların bol çiçek vermesi ve sağlıklı olması için haftada iki kez çay suyu,haşlanmış yumurta suyu verebilirsiniz.
BeratC.
Bence de torf sardunyalar için uygun değil;gübreli aynı zamanda da biraz kumlu veya taşlı toprakda çoşuyorlar.
Bu arada türk kahvesi tüketen çiçek severlere bir de önerim var !İçtiğiniz kahvenin kalan telvesini gübre olarak çiçeklerinize kullanabilirsiniz;bildiğim kadarıyla içerisinde potasyum barındırıyor ve doğal bir gübre.Herbir bitki için silme bir çay kaşığı kadar kullanılacak;fazlası bitkinin yanmasına neden oluyor.Ben denedim ,tavsiye ederim.
WYZX
Çeliklemeyi bitkinin dallarının her birinden yapabilirsiniz. Yaklaşık 5/6 cm boyunda budadığınız dalı toprağa veya suya daldırın. Ben toprakla köklendiriyorum.Yalnız toprağa daldırdığınız çeliği iyice tuttuğunu anlayana kadar gölge bir yerde tutun ki güneş ışınlarıyla ölmesin.suyunu da köklenene kadar seyrek verin.Bitkiniz çok kolay köklenecektir.
Zenfree
Bolu-Mudurnu'da ablam her yıl çok güzel sardunyalar yetiştirir. Kasım ayında saksılardaki sardunyaları kırararak yeni saksılara alıyor. İçeri taşıyor. Hatta kırarken üzerlerinde tomurcuk olduğunu, kıyamadığını söylüyor. Fakat mecburen bu işlemi yapıyor. Yoksa hepsi donuyor.
Geçen gün sardunyalarla ilgili bir gözlemini daha söyledi. Ona göre " ne kadar az su verirsen o kadar çok açıyorlar".
hfz
Sardunya ve Canan gibi çiçeklerinizde bozulan, solmaya başlayan çiçekleri hemen koparın. Ne kadar düzenli temizleme yaparsanız o kadar çok yeni tomurcuklarınız olur. Bozulan çiçekler kendini belli eder, çiçek yaprakları dökülmeye başlar. Bunları saplarıyla birlikte hemen koparın ki yeni çiçekler açsın.
Sakız sardunyalarda fazla sulama çürümeye yol açar. Yaprakların üzerinde su kalması veya dökülen çiçek yapraklarının sardunyanın yaprağının üzerinde uzun süre kalması yapraklarda hastalık oluşturur. O yüzden dökülen çiçek yapraklarını temizleyin ve mümkünse sabah erken saatlerde sulama yapın.
Balıkçı
Sardunya gerçekten çok arsız bir çiçek.Çok kolay üretiliyor.
Sıcağı seviyor, soğuğa dayanamıyor.
Toprakta olursa, bol güneş de alırsa fışkırıyor.
Saksıda, ne yaparsanız yapın kısıtlanmış oluyor.
Ben, bahçedeki sardunyaları kışa girerken budayıp, üzerini toprakla örtüp, gömüyorum.
Yüze yakın kısımları donsa da kök korunmuş oluyor ve baharda sürüyor.
Sakız sardunyasının ise maalesef hiç şansı yok.
Mutlaka koruma istiyor.
Yani kışın içeri alacaksınız.
Bu benim gözlemim tabii.
Hiçbir ilmi değeri yok.
SOLO
Ben yıllardır balkonumda sardunya yetiştiriyorum . Ankara'da yaşıyorum ki mevsimi malum kışın çok sert geçer. Kışı geçirmeleri için sardunyalarımın saksılarını boşaltır yeni toprak eker ve yukarıda anlatıldığı gibi yeni çelikler alarak gençleştiririm bunu tavsiyede ederim. Bu işlemi genelde kasım ayının ilk haftasında yapıyorum.
Sardunyalar bahçe bitkileridir. Güneşi , ışığı severler ışık almayan dallar oldukça çelimsiz olurlar ve çiçekleri de az olur . Bunun için bodruma koymanızı tavsiye etmem . Onun yerine pencere önlerine koysanız daha iyi olur diyebilirim. Benimkiler bazen eve sığmaz bende apartmanın pencerelerini kullanıyorum. Nisana kadar burda dururlar hem yetişirler hemde gençleşirler.
Kasım ayında dallarını kırar tazelediğim toprağa dikerim onlar bir şekilde yeşeriyor. Kışı geçirmeleri içinde Apartman boşluğunda pencere önlerine koyarım dona dayanamıyorlar.
En kısa zamanda fotoğraflarını yollarım size balkonum her tarafı sardunya saksıları ile dolu . Birde tohum veren çeşitlerinin tohumlarını topluyorum. Bende sakız, dik ve çeşidini bilmediğim gül goncaları gibi açan çeşitlerin hemen hemen her rengi mevcut.
Evet, bunca sayfadan yaptığım derlemeler bunlar. Bilgiye ihtiyacı olanlara faydalı olmasını umuyorum. Arkadaşlarımızın tecrübeleri. Atladığım bilgiler olabilir. Arkadaşlar kusura bakmasın.
Bir de verilen linkler var ki onları da ekliyorum.
http://www.agaclar.net/dergi/nisan07.html (http://www.agaclar.net/forum/dergi/nisan07.html)
Gösteriş zamanı (Sardunya-Kiraz )- Vizyon Dekorasyon : Murat Pilevneli (http://bahcevan.com/?p=93)
http://www.kulturberichte.de/topfpflanzenkulturen/pelargonium_zonale_hybriden/pelargonium_zonale_hybriden.htm
http://www.geraniumgallery.net/index.asp
agaclar.net - View Single Post - Tohumdan sardunya (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=110584&postcount=603)
http://www.agaclar.net/forum/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/1726.htm
Tohumdan sardunya (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/29114.htm)
Çelikten sardunya üretimi (http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/29255.htm)
bizim sardunyalar yaz kış dışarda ..ee orası izmir demezseniz.
geçen kış kar yağınca donanlar hariç.
bence çok soğuklarda korunaklı bir yere almalı.
aslında soğuda direnci fazla
bizim sardunyalar yaz kış dışarda ..ee orası izmir demezseniz.
geçen kış kar yağınca donanlar hariç.
bence çok soğuklarda korunaklı bir yere almalı.
aslında soğuda direnci fazla
:( Derim tabi, orası İzmir. Biz Konya'da bazı yıllarda -20'yi görüyoruz. Apartmanın altında bana ait boş bir dükkan var. Güneş almıyor ama artık camın önününe koyar, orada korumaya çalışırım. Şu anda bir kaç dalı köklendiriyorum. Bir kısmını da işi garantiye almak için salon penceresinde kışlatırım.
Sardunyanın bonzaisini görmek de ilginç doğrusu. Kim bilir yaşatabilirsem belki gelecek yıldan itibaren ben de denerim.
burda sardunyadan bol bir şey yok.benim yerim dar olduğu için fazla sardunya yok elimde .bir ara çeşitlerini otuza çıkarmaya niyetliydim de ...
etraftan biraz sardunya biriktireyim senin için.
Norveçte bile yetiştirebildiklerine göre konyada da yetişir.
ne renkler var elinde ona göre bakayım..
sakız sardunyası,canan varmı
etraftan biraz sardunya biriktireyim senin için.
Norveçte bile yetiştirebildiklerine göre konyada da yetişir.
ne renkler var elinde ona göre bakayım..
sakız sardunyası,canan varmı
:) Sevindirdiniz beni, teşekür ederim.
Sakız sardunyası ve Canan'ın adlarına bu gün rastladım. Daha elimdekilerin türlerini dahi bilmiyorum.
Memet Hocam, aslında bu yıl bitkileri ve balkonumun özelliklerini tanıma yılı benim için. Ağaçlar.net'ten aldığım ilhamla başladım bütün bunlara ve şu anda elime ne gelirse dikiyorum saksılara. Az önce ilk defa saydım, 55 tane saksı var irili ufaklı. :)
Balkon biraz rüzgar alıyor ve karşı apartmanın kavakları yüzünden güneşi oldukça engelleniyor. Bu yıl denemeler yapıp, en uygun bitkileri gelecekte balkonumda yetiştirmeyi planlıyorum. Şu anda çok mütevazı bitkilerim. Bir kısmı saksının içinde zar zor farkediliyor. Toprak, gübreleme, ışık denemeleri yapıyorum. Sitedeki bilgileri okuyorum. Umarım gelecek yıl daha iyi olacak.
önümüzdeki günlerde arkadaşım gelecek,fotoğraf makinasıyla sözettiğim cinsleri görüntüler eklerim.
sayfanın başındaki sardunyadan farklı olarak,
sakız sardunyasının yaprakları parlak.gövdesi ince.çiçekleride değişik.
canan **** cenan da deniyor.oda ince ve daha odunsu gövdesi var.
onun çiçeklerinde renk çeşitliliği daha fazla.
bu arada sardunyada aşırı dereceakdeniz bitkisi.
balkonda yer kaldıysa ben toparlamaya başlayacağım sizin için sardunyalardan
Benim baktığım sardunya - gerçekte rengi daha da koyu, koyu mor gibi...
Tüm yaz hep boyle çiçek dolu. Son çiçekleri artık pembeye bakıyor.
Ve başka bir sevdiğim yeri - yüksek olmuyor, boyle çom gibi...
3665
3666
Gonel'in sardunyası canan dediğimiz çeşitten sanırım.
İnternette araştırma yaptım ama
kaç çeşit sardunya var bulamadım.
Bilen var mı?
Bilen varsa
yazarken kaynak göstermesini rica ediyorum.
Sardunya türleriyle ilgili araştırmama devam ediyorum.
Burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=40300&postcount=1) belirttiğim TÜBİTAK'a ait linkte listede sadec 2 tür bulabildim.
Birleşik devletlerde 14 tür tespit edilmiş. (diğer linkte)
çiçeksever
12-09-2006, 16:39
Familya Geraniaceae,Botanik Adı Pelargonium zonale alın size resimler
http://www.kulturberichte.de/topfpflanzenkulturen/pelargonium_zonale_hybriden/pelargonium_zonale_hybriden.htm
evet sardunya deyince göyle olmalı işte..
Bunların arasında sakız sardunyası dediklerimiz yok. O daha farklı bir çeşit mi?
bazı farklı sardunyalar3740
3741
3742
3743
3744
bunlarda komşumun sardunyaları3745
3746
3747
Ali H. ALI
14-09-2006, 13:39
Herkese iyi gunler.
Bir sardunya resmi de benim bahcemden.
Buraya, guzel gordugum sardunyalarin resimlerini zaman zaman gonderecegim.
Hosca kalin.
3758
Sardunya
Selluka arayışlarım sırasında 4 adet sardunya aldım. Böylece türlerim 7 oldu. Biri ceylan ikisi sakız.Ceylanın üzerinde çiçek yoktu ama satan kırmızı açıyor dedi. Birde daha önce görmediğim yaprakları karpuz yaprağına benzer bir cins buldum. Çİçekleri pembe. Resimlerini yakında koyacağım.
http://img53.imageshack.us/img53/650/sardunyaew4.jpg (http://imageshack.us)
gonel'in sardunyası
benim olsa çok sevinirdim :D
ben sadece net'te buldum ...
Geçen sera ziyaretlerim sırasında bazı sardunyalar aldım. Şu anda elimde olan bazı sardunyaların resimleri. cep telefonu olması dolayısı ile resimler biraz zayıf
karpuz yapraklı olan. daha önce bu yaprak yapısına sahip bir sardunya görmemiştim ben.
3877
sakızlar
3878
3879
ayrıca mercan veya ceylan (artık hangi isimle biliyorsanız) var bi tanede. Ama üstünde çiçeği olmadığı için resmininde pek bir espirisi yok:)
Karpuza benzettiğin ıtır bence, yaprakları kokulu..Onun sardunya olup olmadığını hep merak ettim. Bilen arkadaşlardan biri cevaplar umarım...
Çıktım baktım kokusuna. sardunya gibi kokuyo. Daha bile hafif
Mine Pakkaner
23-09-2006, 09:13
Yapraklar ıtıra benziyor ama çiçek benzemiyor memet.
Bu arada ıtırda bir sardunya çeşidi.
evet kırmızı olduğu için düşünmüştüm..ıtır değil mi acaba diye..
Itırın sardunya olmasına sevindim..büyük bir ıtır var balkonda
Murat Pilevneli
23-09-2006, 11:52
Merhaba,
Sardunyalarla ilgili bir yazi yazmistim, iginizi cekerse bakin.
http://bahcevan.com/?m=200306
kolaygelsin.
MP
Yaprakları iki renkli değişik bir çeşit.
çiçekleri nasıl bilmiyorum. Belediye meydana dikmiş ordan aldım. Yakında sökerler sanırım kartlaşmış iyice dalları..
Mine Pakkaner
27-09-2006, 00:35
Çiçeklerinde diğer sardunya çeşitlerinden bir farklılık yok.
Yalnız bence belediyeler bu bitkiyi doğru kullanmıyor. Yoğun ve yalın kullanıldığında uzak mesafeden alacalı yapraklar sararmış, hastalıklı etkisi yapıyor.
bahcıvan
29-09-2006, 00:03
Benim ıtırımın yaprakları sanki daha ince, birde çiçek rengi lila gibi, bu biraz daha farklı geldi bana.
Balkonumunda 4 Adet Sardunyam Var Okadar özendiğim Halde çicekler Istediğim Gibi Degil Ayrica Yapraklarda Sariliklar Var.ne Yapmam Gerek Bilgi Verirseniz Sevinirim.
potasyum içeren gübrelerin iyi geldiğini kendi çiceklerimde gözlemledim. Çok sulama yapıldıgında sararma oldugunu nette pek çok yerde okuyorum
Ali H. ALI
08-10-2006, 12:58
Iyi gunler.
Renk, renk toplu halde dikilmis bu guzel sardunyalarin goruntulerni sizlerle paylasmak istedim .
4226
Sardunyalar.
Niyeyse sardunyaları sevemedim gitti.
Belki de çevrenizde hep gördüğünüzden sizin için sıradanlaştığı içindir. Yeşlliğin az olduğu, bitkinin zor yetiştiği bir yerde olsanız böyle hissetmezdiniz eminim.
Benim sadunyalarım hâlâ çiçek açıyorlar. Ekim ayı olsa da havalar çok ılık, 25 derecenin üstünde. Sanırım bundan. İşte bir fotoğrafı:
birkaç tane de benimkilerden olsun
42694270
42714272
4273
BenBen1967
09-10-2006, 20:30
son fırtınamsı şiddetli rüzgarda koca saksı 4. kattan aşağı uçtu içinde 12 kök sakız sardunyası vardı gerçi kökleri kurtardım ve yeniden başka saksıya ektim ama 5 yılıdır uzayan sakızlarım sadece dal kaldı(kesin komşuların nazarı değdi zira ne koyuyosunda bunlar kar yağarkende çiçekliler diyorlardı)bu arada hava durumu takibi yapıyorum don uyarısında çicekler hemen siyah poşetle sarılıyorlar hava delikleri açmayı unutmayın .şu ıtırlı sardunyaların kaç rengi var bende sadece pembesi var yaprakları sivri sivriler ıtır dı değil mi?
bahcıvan
09-10-2006, 22:25
sardunyalarımın boyutu büyük geldiği için yollayamamıştım
güzellerimden bir daha açtı
4353
çiçeksever
09-01-2007, 14:53
buda bizim sırık
beyazgul
09-01-2007, 16:43
bendede 10 degisik renk sardunya vardi ama yer musait olmadigi icin kurudular.simdi tekrar cogaltmaya calisiyorum.simdilik kirmizi ,pembe ,beyaz ,var.burada gordugum sardunya cesitlerini daha once gormemistim.canan cinsi cok guzel.insallah bende bulur ekerim...
derya ergün
10-01-2007, 22:15
sardunya resimlerinizi çok beğendim bende 10 yıldır sakız sardunyası yetiştiriyorum üstüne kar değmediği müddetce kolay yetiştiriliyor özel bir bakım yapmıyorum çoğaltmak için ise uzayan dallarını kesip tekrar o şekilde dikerek arttırıyorum çok su vermemek gerekiyor zira fazla su köklerinin çürümesine neden oluyor
Sardunya muhabbetine katılmakta gecikmişim.
Bütün mesajlardan aklımda kalanlara sataşayım:p
Sardunya gerçekten çok arsız bir çiçek.Çok kolay üretiliyor.
Sıcağı seviyor, soğuğa dayanamıyor.
Toprakta olursa, bol güneş de alırsa fışkırıyor.
Saksıda, ne yaparsanız yapın kısıtlanmış oluyor.
Ben, bahçedeki sardunyaları kışa girerken budayıp, üzerini toprakla örtüp, gömüyorum.
Yüze yakın kısımları donsa da kök korunmuş oluyor ve baharda sürüyor.
Sakız sardunyasının ise maalesef hiç şansı yok.
Mutlaka koruma istiyor.
Yani kışın içeri alacaksınız.
Bu benim gözlemim tabii.
Hiçbir ilmi değeri yok.
papatyam
21-02-2007, 10:37
Bir bitkim var Sarduya sanıyordum fakat yaprakları Sardunya gibi değil de Limon gibi kokuyor Itır mı acaba?
(Itır bitkisini tanımıyorum daha önce okumuştum Sardunya ya benzediğini ve hoş kokulu olduğunu biliyorum sadece)
Mine Pakkaner
21-02-2007, 10:44
Pelargonium citrosum, ıtır.
http://members.optusnet.com.au/cactusdean/images/pelargonium-citrosum.jpg
papatyam
21-02-2007, 10:49
Mine Hanım, benim bitkimin de yaprakları böyle :)
Teşekkür ederim.
Sebahattin Sargın
21-02-2007, 11:16
Mine hanım teşekkür ederim bilgilendirmeler için. Bu konuda bir bilgim yok yazılanları gördüm fakat ben kendime güvenemedim bir danışıyım dedim :)
Pembe-beyaz ve katmerli..
Ferda Ülkümen
24-02-2007, 20:32
Her sene yazlıktan dönerken sardunyalarımı dondan korumak için saksılarıyla ardiyenin rutubetli bir köşesınde bırakırdım.İlkbaharda da sağlıklı olarak dışarıya alırdım.Bu sene çoğu kurumuş.(Havalardan olmalı,dışarıdaki ortancalarım da kurumuş.)
Bir tanesini toprağa dikili olarak dışarıda unutmuşum,devleşmiş!
Hem de hangisi?
Mine hanımın teyzesininkinden olan! Birkaç dal kırıp getirdim;
Bir tanesi Lerdemirin kayınvalidesine,
bir tanesi elfogiye
Başka isteyen varmı?
Tahminen 5-6 çelik çıkar.Yalnız bunlar bayağı kart.Acaba sardunyada köklendirme hormonu kullanılırmı?
Bunlar da benim sardunyalarım. Üç kök var. Birinin rengi pembe imiş, diğerleri ne renk bilmiyorum. Açınca görücem.
Yukardaki fotoğrafı 20 Şubatta çekmişim. Burada yeşil olan yaprakları kızardı. Nerdeyse yeşil kısmı kalmadı diyebilirim. Niye öyle oldu bilen var mı acaba?
Suyunu az **** çok verdiğim için olabilir mi?
Toprağı kurudukça su döküyorum. Bazen hergün bazen de günaşırı oluyor.
Kış için biraz fazla değil mi gün aşırı bile sulama. Yapraklarını azaltın çiçeği de alın bence, köklenmedi sanırım daha çiçek.
Benim sardunyam çiçek açtı. Yukarıda fotoğraftaki çiçek kuruyup döküldü. Yandaki diğer sardunya tomurcuklanıp çiçek açtı. Biraz cılız ama beni neşelendirmeye yetti.
Sanırım buranın iklimi daha ılıman olduğu için erken çiçeklendi.
sayın mine hanım, ben sitenizin yeni üyesiyim istanbul büyükçekmecede oturuyorum. bu sene istanbulda şiddetli kış olmamasına rağmen balkonum çok rüzgar aldiğindan büyük mücadelelerim sonucu sardunyalarımın bir kısmının naylonla örterek içeri alarak yaşatabildim.fakat üzerlerinde hiç yaprak yok. daha kısa sürede hayata döndürmem için bana yardımcı olur musunuz lütfen.hafta sonu büyükçekmecede orkide çiçekçiliğe gittim oradaki sardunyaları görünce benimkiler için çok üzülüyorum . özel vitamin gübre almam gerekirse ismini de verin ne olur.yardımlarınız için teşekkürler şimdiden.
Sardunya dayanıklı ve dirençlidir. Benimkiler bırakın rüzgarı, fırtınalı bir yerde. soğukda da durdular.. Acaba başka bir sorun olabilir mi?
sayın mine hanım, ben sitenizin yeni üyesiyim istanbul büyükçekmecede oturuyorum. bu sene istanbulda şiddetli kış olmamasına rağmen balkonum çok rüzgar aldiğindan büyük mücadelelerim sonucu sardunyalarımın bir kısmının naylonla örterek içeri alarak yaşatabildim.fakat üzerlerinde hiç yaprak yok. daha kısa sürede hayata döndürmem için bana yardımcı olur musunuz lütfen.hafta sonu büyükçekmecede orkide çiçekçiliğe gittim oradaki sardunyaları görünce benimkiler için çok üzülüyorum . özel vitamin gübre almam gerekirse ismini de verin ne olur.yardımlarınız için teşekkürler şimdiden.
vilmorin marka özel sardunya gübreleri var.0ldukça etkili oluyor.Bence denemelisin.
Sevgili bambi ve sebo_17
Eskiden ben de hiç sardunya yetiştiremezdim. Ama ufak bir iki ipucuyla artık çok rahatlıkla yetiştirebiliyorum.
Sardunya güneşi çok seviyor. Evinizde güneşi en bol alacak yere koymanızı tavsiye ederim. Sardunyayı dalından çoğaltmak ve de budamak için en uygun mevsim şubat sonları. Yeni çıkan sürgünler var diye budamamazlık etmeyin çünkü aksi halde yaz boyunca yaprağa daha çok gidiyor ve az çiçek açıyor.
Tabiiki her çiçekte olduğu gibi toprağın kalitesi çok önemli. Çiçek açan bitkiler için olan besin çubuklarından da saksının büyüklüğüne göre toprağa sapladınızmı boolll çiçekli sardunyalarınız için herşey tamamdır diye düşünüyorum.
Sevgiler...
çok teşekkürler flora ve limon.ben birde compo diye sardunya gübresi okumuştım onun hakkında bilginiz var mı ?
memet bey mesaınız için teşekkürler.beklki vitamin eksikliği olabilir benim sardunyalarım katlı ve sakız sardunyası.nedense çok nazlılar köklenme konusunda inanın kırrdım diktim bir türlü tutturamadım.
Sardunyanıın taze dallarını kırıyorsanız tutması zor. Bir sene önceki, odunsulaşan dallardan kırın.
çok teşekkürler flora ve limon.ben birde compo diye sardunya gübresi okumuştım onun hakkında bilginiz var mı ?
sevgili bambi
farklı markalarda sardunyalar için hazırlanmış özel besinler var.Hatta bauhausta özel sardunya toprağına bile rastlamıştım.
Avrupa Çiçekçilik'in sahibi Sayın Gönül Basel önümüzdeki ay için bir sardunya bakımı yazısı yazacak, söz verdi. :)
O zaman şimdiden çok teşekkür ederim.Aslında benim birkaç renk sardunyam var;aynı saksıda bütün renklerden arajman yapmayı planlıyorum ve çalışmalara başladım:).
memet bey mesaınız için teşekkürler.beklki vitamin eksikliği olabilir benim sardunyalarım katlı ve sakız sardunyası.nedense çok nazlılar köklenme konusunda inanın kırrdım diktim bir türlü tutturamadım.
Sakız sardunyasını ben de tutturamadım.Dalları torf ve perlit karışımına diktim ama başaramadım.
Memet Bey, bugün cesaretimi toplayıp dediğiniz gibi odunsu dallarından kırıp ektim . İnşallah tutarlar.
Bambi Merhaba ;
Componun Ozel Sardunyalar Icin Olan Sivi Gubresi Var Cok Guzel Bende Bu Sene Aldim Ve Kullaniyorum Su An Sardunyalarimda Birsuru Cicek Tomurcugu Var Bence Butun Markalardan Guzel Bu Yaz Sardunyalarim Ayni O Dergilerdeki Gibi Bol Cicekli Olucak Fiyati Digerlerinden Daha Pahali Ve Her Yerde Satilmiyor Ancak Cok Guzel Bir Urun Kesinlikle Almalisiniz
Arkadaşlar sardunyalarımda vilmorin marka sıvı besin kullanıyorum.Çok da etkli olduğunu düşünüyorum.Son kullanma tarihleri kutunun üzerinde yer almıyor.Sıvı besinlerde son kullanma tarihi olur mu? Yoksa her zaman kullanılabilir mi? Şimdiden teşekkürler.
Çiçeksever,Hfz'nin de dediği gibi sardunyalarınızı bu aylarda budayabilirsiniz.Ancak her zaman boya giderler ve çiçekleri her zaman diğerlerinden daha az oluyor cinsleri böyle herhalde.
çiçeksever
12-04-2007, 11:27
dün sardunyanın bir dalı kırılmış,taşıyamamış herhalde.ben de onu bahçeye diktim.Mayıs sonunda Urlaya gideceğim.İş semineri için oradaki çiçekçilere uğrayacağım inşallah.Özellikle Avrupa çiçekçiliğe uğramayı düşünüyorum
Benim sardunyam çiçek açtı, birkaç tane de tomurcuğu var. Birkaç güne kadar onlar da açacak.
BenBen1967
18-04-2007, 18:18
Bu gün havayı serin bulunca kuruyan yapraklarını topladım .Onda bile canım çıktı, toprağını bırak görmeyi elim bile girmiyor.Acaba saksılara bölüştürüp seyreltme mi yapsam?Böylede çok hoş görünüyorlar.Her yandan tomurcuk fışkırtmışlar.Bir açacaklar pir açacaklar;)
BenBen1967
21-04-2007, 14:28
9644
Saınırım resimleri yüklemeyi başardım .;)
BenBen1967
21-04-2007, 15:07
9649
Bunları unutmuşum ;)
BenBen1967
25-04-2007, 23:24
Size bir sır vereyim madem;)Ben 15 günde bir onlara ANADOLU marka sardunyalar için olan sıvı çiçek gübresinden veriyorum .Gerçi son aldığım başka marka ama Anadolu marka olandan çok memnunum.Kar yağarken de aynı böyleler.Sabahtan akşama kadar güneş alıyorlar balkonum güneye bakıyor;)Birde ilk defa bu yıl çok budadım dağıttım isteyene bol bol verdim .Bana kalanlar bu kadar;)
papatyam
27-04-2007, 09:35
Hfz,
sabahtan beri gönderdiklerine bakmaya doyamadım ne güzeller ya nerdeyse hepsi çiçekli ve tomurcuklu:) pembe çiçekli mor damarlı olanını kokusu biraz farklı o damı sardunya :)
Allah gönlüne göre versin :)
Hfz,
sabahtan beri gönderdiklerine bakmaya doyamadım ne güzeller ya nerdeyse hepsi çiçekli ve tomurcuklu:) pembe çiçekli mor damarlı olanını kokusu biraz farklı o damı sardunya :)
Allah gönlüne göre versin :)
Çok sevindim Papatyam..:p Sorduğun sardunya ailesinden Canan veya Cenan denilen cinsi..
Geçen yıl anneme Canan'ların her renginden almıştım.. Önümüzdeki hafta köye gideceğiz Hıdırellez için. Her bahar tüm Sardunyalar ve Cananlar budanır.. Bu gidişimizde de budanacaklar ve.....:dilli: :dilli: :dilli:
Ben Güler, sardunyaları ben de çok severim ve Manyastaki köy evimizin bahçesinde ve saksılarda bol miktarda var hem sakız hem normal hem de ceylan tipi ( sizlerin yazışmaların da canan dediğiniz ben onları ceylan diye biliyorum belki de sizinki doğrudur).
Bakımları kolaydır güneşi severler ama çok suyu fazla istemezler toprakları kurudukça vermeli arada bir de ya yaprak gübresi veya 3x15 gübre vermeli.
Solan çiçekler de mutlaka dal dibinden kesilmeli ki diğer çiçekler gür ve çabuk çıksın.
Ben hem tohumdan hem de çelikleme usulu ürettim, çeliklemeler daha gür ve güzel oldu.
İsteyene bu konuda yardımcı olabilirim.
Sayın Güler, sardunyalarınızı inanınki çok merak ettim. Fotoğraflarını ekleyinde bizde bayılalım :) Sardunya bende çok severim.Elimde şu an yanlızca 3 çeşit var. Benimkiler aşağıda. Beyaz olan henüz çiçeklerini göstermedi. Ama kırmızının rengi bi harika. Selamlar
Sayın küpeli, kolumu kırdığım için şu an resim çekemiyorum,alçı 6 hafta sonra açılacak az kaldı. En kısa zamanda sizlere saadece sardunyaların değil bahçemdeki diğer çiçeklerin de resimlerini yollıyacağım. Bahçemiz hayli büyük 10 dönüm arazimiz var (MANYAS) TA güllerim ve diğer çiçeklerim de çok. Bu arada ALARAnın bodur kirazları ve üzüm bağımız da güzel, eğer yolunuz düşerse bu güzellikleri sizlerle paylaşmak isterim bana bir mesaj atın yeter.
Sevgili Gürel öncelikle aramıza hoşgeldin diyorum ve geçmiş olsun diyorum. Geçen yıl ben de kolumu kırdım. Alçı açıldıktan sonra fizik tedaviyi ihmal etmemeni öneriyorum.
Sardunyaları ben de çok merak ettim. İstanbul'da mı? Manyas'da mı?;)
İstanbul'da ise çeliklerle hemen ilgilenebilirim.:D
Sardunyalarımdan bir kaç görünüş. Arada petunyalar da var.:D
Sardunyalarımdan bir kaç görünüş. Arada petunyalar da var.:D
Sevgili zenfree, çiçeklerin çok güzel,ellerine sağlık, benim geçen seneki sardunyalarıma benziyor. Hangi gübreyi ve nasıl bir bakım uyguladığnı yazarsan memnun olurum.
denizakvaryumu
01-05-2007, 11:13
yaz geliyor...en iyi sardunya, sivrisinekleri kokusuyla kaçıran sardunyadır :)
http://www.agaclar.net/dergi/nisan07.html
Çok sevdiğim bir sardunya cinsi 'CANAN' çiçekseverlerle paylaşmak istedim.
Bu da çok sevdiğim yapraklarının kokusu insana huzur veren 'ITIR' .
Ve diğer sardunyalar.
Sevgili ayl, teşekkürler fotografları paylaştık. Çelikleri de payaşsak nasıl olur?:p
Hergün işten dönüşte bir pencerede görüyorum CANAN sardunya. Bir gün arabadan inip çalacağım. Ya da kapıyı çalıp isteyeceğim.:o
İstanbul'da satılan hiç bir yer yok galiba. Ben bulamıyorum.:(
Ferda Ülkümen
05-05-2007, 22:49
Geçen haftalarda Cevahir koçtaşta dolu vardı,son gittiğimde birkaç tane çiçeksiz kalmıştı.Zaten bildiğim kadarıyla senede bir kere açar.
Bir de ceylan adıyla aramayı deneyin.
Alıco
Resimlerdeki küçük sakız sardunyalarını geçenlerde Bostanlı pazarından almıştım.Oldukları gibi yeni saksılara geçirdim.Ama benim aldıklarımda bahsettiğiniz pamuklardan yoktu.Bence o pamukları çıkarıp yeniden ekin.Sararan yapraklarını da kesin.
Sardunyalar çok dayanıklı bitkiler,suyu ve güneşi çok seviyorlar.Toprağını kuru bırakmayın.Umarım düzelirler.
Çıçeklerin budama zamanı gelince çeliklerden size veririm.Haberleşiriz.
Bir de bu ayın 8 inde Karşıyaka vağur iskelesi yanında ÇİÇEK FUARI olacak.Tavsiye ederim,çok ucuz ve çok güzel.Selamlar.
denizakvaryumu
06-05-2007, 21:55
arkadaşlar kokulu sardunya meraklısı yok mu?
Mine Pakkaner
06-05-2007, 23:19
arkadaşlar kokulu sardunya meraklısı yok mu?
Olmaz olur mu, benim dergide geçen ay yazdığım Avrupa Çiçekçilik'ten aldığım limon ve sedir kokulu sardunyalarım kocaman oldular. Pembe ufacık çiçekler açıyorlar. Çiçekleri kokmuyor ama yapraklarının kokusu pek güzel.
Bir de kokulusu var demek!:o
O da Canan gibi yılda 1 defa mı açıyor acaba?
Kokulu sardunya kardeşliği başlatsak.:pAvrupa Çiçekçiliği kargo yapar mı ?
Mine Pakkaner
06-05-2007, 23:47
Diktiğim cananlar 1 aydır dolum döküm çiçek açıyor, yaprağı gözükmüyor. Onları da Avrupa çiçekçilikten almıştım.
Bunlarda benim güzellerim.....Sizlerle paylaşmak istedim.Canan denilen türden bende almak istiyorum ama bulamadım:( .Ayl cananların gerçekten çok güzel...
Bende dün Kuzguncuktaki bir seradan 2 yeni sardunya aldım. Ama bunun renkleri çok güzel. " Canan" cinsi sardunyadan geçen sene çelikten ürettim ama henüz açmadı. Yaprakları biraz kurur gibi oldu. Acaba çok mu güneşe koydum.
Canan dediğiniz çiçeği ben ceylan gözü olarak tanımıştım. Sanırım sıcak iklimlerde çok daha güzel oluyor. Bodrum'da sokaklarda ağaç gibi olanlarını görmüştüm. İstanbul'da 2 sene önce yetiştirmeye çalıştım fakat pek başarılı olamadım. Ben açan bu tür çiçeklerde boylarını bodur seviyorum ve bol çiçekli olmalarını istiyorum. Benim canan boya gitmişti ve bir iki çiçek açıyordu ancak. Yetiştirmekten vazgeçtim. Sardunyalarım beni üzmüyor :)
evet limon bende senin gibi bodur ve çok çiçek açanlarını seviyorum.Malesef sakız sardunyalarım daha yeni açmaya başlayacak.Diğerlerine göre niye geç açtıklarını anlamış değilim.Biraz fazla sabırsızım galiba....:dilli:
Selenn bu konuda bana yardım et canım.
Tabi seve seve yardımcı olurum teyze. Dün bana yolladığın o güzellikleri tüm dostlar görmeli.
Bu arada başlıkta yer alan sakız fotoğraflarına bayıldım. Benimkiler malesef çok keyifsizler. Aslında normal bir süreç herhalde. geçen sene yanmışlardı ben de bu sene Mart sonunda sağlıklı çelikleri torfa diktim. Yaprak vermeye başladılar ama çiçek bu yaz kısmet olmayacak herhalde. Yanılıyor muyum?
Sevgili arkadaşlar,
aşağıdaki siteye bir göz atmanızı tavsiye ederim.Sardunyaların çeşitlerini görünce kendimden geçtim.Tam anlamıyla gözlerim bayram etti.
www.geraniumgallery.net
Sevgili Gardenya, gerçekten çok güzeller. Bunlardan bulmamız çok zor gibi geldi bana.
Evet sevgili Bambi..maalesef birçoğu bizde yok..Ama ceylan gözü diye bilinen türünün(sitede angel diye geçiyor) bende epeyi farklı rengi var.Bu sene büyüsünler de olgunlaşan dallardan seneye çoğaltayım diye dört gözle bekliyorum.
Arkadaşlar,
İzmir Karşıyaka Belediyesi Çiçek Festivali kapsamında Karşıyaka İskelesi'nden Girne Caddesi tarafına doğru yayılmış bir çok satış yeri kuruldu. Sabahtan gece geç saatlere kadar sürekli açık. 13 Mayıs da son günü. Dün akşam biraz ziyaret ettim, onlarca çeşit ve rengarenk sardunya var, kağıt çiçeği var, bilimum sarmaşıklar, ooooo. Ayrıca bu başlık altında anılan Avrupa Çiçekçilik de orada. Gündüz saatlerinde gitmek çok daha mantıklı, akşam aydınlatması yeterli değil. Tespit edebildiğim kadarıyla sardunya saksılarının fiyatları 5-25 YTL arasında değişiyor. İzmirlilerin ziyaret etmesini öneriyorum.Bugün fotoğraf da çekeceğim orada. Yarın yüklerim.
Evet Arkadaşlar,
İşte Karşıyaka Belediyesi Çiçek Festivali'nden kareler..
orman adamı
11-05-2007, 12:03
bende sardunya yetştiriyorum, saksısına perlitli torf ve kum karışımıharç koyup azotlu,potaslı kompaze gübre verince arap atı gibi şahlandılar,.çok güzel oldular
bende sardunya yetştiriyorum, saksısına perlitli torf ve kum karışımıharç koyup azotlu,potaslı kompaze gübre verince arap atı gibi şahlandılar,.çok güzel oldular
hangi cesit sardunya yetistiriyorsun ve su ekledigin gbreyi nerden aldin bizede soyle :)
Güzel cananlar almak isteyenler acele etsin. Avrupa Çiçekçilik 'in sahibesi Gönül Hanım elindeki son partiyi de Karşıyaka' ya götürüyor. Serasında da doğru dürüst canan kalmadı. Yetişmekte olan fidesi de yok.
Mine hanim dogru soylediniz esim ile birlikte gitigimizde en son bir canani kalmisti ne yazikki onuda iki gun once hediye getirdikleri icin almadim bu arada sizede selami vardi Avrupa cicekcilikdeki hanim efendinin beni daha sonra serasina davet etti ve belki evdeyetistirdigim sebzelerim icin ziraai ilac satan birileirni onerir hemde doya doya istedigim cicekleri alirim diye dusundum.
Ama hanim efendinin cicek bilgisi supehesiz benden cok iyi olmasina ragmen kafam bir konuda karisti sakiz sardunyasi icin golgelik bir yerde tutmami onerdi halbuki kime sorsam en dayanikli cinsidir ve gunesi cok sever denildi sanirim burdaki bilgiyi tazeleme acisindan sakiz sardunyasi icin dogrudan isik gormiyen bir yer en uygunu diyebilirmiyiz mine hanim ?
neticede sizin oneriniz ile sardunyalarimi kurtardim ama yavas yavasda olsa gunese cikarmaya korkuyorum desem yalan olmaz . Bu arada yeni aldigim surmeli cananlarimda evime nese katti dogrusu
Eğer sakız güneş sevmiyorsa benimki biraz şaşırmış galiba :)
Önceleri direk güneş almayan bir pencerenin kenarına koymuştum, devamlı tomurcuk döküyordu. Şimdiyse sabahtan akşam üstüne kadar devamlı güneşin altındalar ve patır patır açıyorlar.
papatyam
15-05-2007, 10:12
Yok yok bende pembe var merak ettim sadece ne renk diye :) teşekkür ederim;)
sadece canan değil sardunya cenneti yapacağım balkonumu :)) çok güzel duruyorlar 30 cm'lik saksılar aldım sardunyalarımı karışık olarak diktim yavaş yavaş çiçeklenmeye başlıyorlar balkonum muhteşem olacak :))
Sevgili Papatyam, güle güle büyüt yeni bebeklerini..;)
Bu arada köyden eli boş döndüm, çok büyük umutlarla gitmiştim oysa.. Çiçeklerin çoğunu don vurmuş çok üzüldük annem de ben de.. Bir kaç Sardunya ve Canan tekrar yaşama savaşı veriyorlar, renkleri belli değil henüz.
Tabii oradan ümidim kesilince buradaki Sardunyalara döndüm.. Karşıyakadaki Çiçek Festivalinden bir kaç Sardunya aldım.:p Sevgili Meksika'nın 398 numaralı mesajında 1. resimdeki Sardunyadan aldım ama asıl gözdemi sizlerle paylaşmaktan büyük zevk alırım..:dilli: Rengi fotoğrafta açık çıkıyor ama siyaha yakın bir mürdüm.. İnşallah yaşar ve çok çabuk büyür..
Bende sakız sardunya aldım.Gün boyu güneş alan yere koydum.Sanki yaprakları sararıyor gibi.Acaba alışma devresi mi?
En alt yapraklarda mı sararma?
Eğer öyleyse benimkinde de var ama hem çiçek açmaya başladı, hem de genel olarak iyi durumda olduğu için sorun yok herhalde diye yorumladım ben..
Arkadaşlar benim sakız tomurcuklar açmadan kuruyor.Yapraklarda sararma var.Sakızdan yana şansım yok.Yeni almıştım.Güneş alan bir yere koydum.
Neden olabilir.
Elfogi, cananların çiçek açma süresi sardunyalar kadar uzun oluyor mu? çok güzeller ellerine sağlık ...
Arkadaşlar benim sakız tomurcuklar açmadan kuruyor.Yapraklarda sararma var.Sakızdan yana şansım yok.Yeni almıştım.Güneş alan bir yere koydum.
Neden olabilir.
Ben de geçen ay bir sakız aldım ve bir sürü tomurcuk kaybetti. Alırken de ne çok sevinmiştim ne kadar çok tomurcuğu var diye. Tam "Bir sorayım bakalım bizim foruma :)" diyordum ki dedim bide şöyle deneyeyim. Gün boyu güneş altında olacağı bir yere koydum ve her gün de suluyorum, şimdi açmaya başladı kalan tomurcukları. Tam olarak anlayamadım ama ya alışma devresi yaşıyorlar ya da güneş-su ikilisine çok ihtiyaçları var..
Sevgili Gilan ve sardunya sevenler,
Sardunya ve Canan gibi çiçeklerinizde bozulan, solmaya başlayan çiçekleri hemen koparın. Ne kadar düzenli temizleme yaparsanız o kadar çok yeni tomurcuklarınız olur. Bozulan çiçekler kendini belli eder, çiçek yaprakları dökülmeye başlar. Bunları saplarıyla birlikte hemen koparın ki yeni çiçekler açsın.
Sakız sardunyalarda fazla sulama çürümeye yol açar. Yaprakların üzerinde su kalması veya dökülen çiçek yapraklarının sardunyanın yaprağının üzerinde uzun süre kalması yapraklarda hastalık oluşturur. O yüzden dökülen çiçek yapraklarını temizleyin ve mümkünse sabah erken saatlerde sulama yapın.;)
BenBen1967
18-05-2007, 00:37
Benim sakızlarda da açamadan tomurcuklarda kuruma başladı.Ara ara olurdu ama bu sefer fazla .Özellikle bir saksıda oluyor bu olay ,diğerinde bir şey yok.Resimlerini çekip göstereceğim size tekrar ,yavrucuklarım çok güzel olmuşlar .Balkondan aşağıya şelale gibi akıyorlar (karşı apartmandakiler öyle diyor),zira ben dışardan göremiyorum da;)
Sevgili Gilan ve sardunya sevenler,
Sardunya ve Canan gibi çiçeklerinizde bozulan, solmaya başlayan çiçekleri hemen koparın. Ne kadar düzenli temizleme yaparsanız o kadar çok yeni tomurcuklarınız olur. Bozulan çiçekler kendini belli eder, çiçek yaprakları dökülmeye başlar. Bunları saplarıyla birlikte hemen koparın ki yeni çiçekler açsın.
Sakız sardunyalarda fazla sulama çürümeye yol açar. Yaprakların üzerinde su kalması veya dökülen çiçek yapraklarının sardunyanın yaprağının üzerinde uzun süre kalması yapraklarda hastalık oluşturur. O yüzden dökülen çiçek yapraklarını temizleyin ve mümkünse sabah erken saatlerde sulama yapın.;)
Teşekkürler. :) Hemen uygulayacam.Tüm gün güneşte cam önündeler.İçerde
papatyam
18-05-2007, 12:18
Bu da sardunyalarımdan biri, fotoğrafını geçen hafta çekmiştim şimdi ne durumdalar bilmiyorum akşam göreceğim :) diğerlerinin de hafta sonu fotoğraflarını çekerim artık:))
papatyam
18-05-2007, 12:22
Maşallah:)
kırmızı ile beyaz aynı saksıda, beyazın renginde hiç değişme yok değil mi? benimkiler de karışık duruyor saksıda açık pembe, koyu pembe, beyaz, koyu kırmızı, açık kırmızı, benekli beyaz :)
Evet canım
İnanır mısın daha hiç vitamin vermedim. Yeni sizlerden öğrendim, verdim. Sadece yapraklarına sabah akşam su püskürtüyorum.
papatyam
18-05-2007, 12:29
Önceki yazılara baktınmı bilmiyorum ama renk değişimi olabilir falan dedi arkadaşlar da o yüzden sordum aslında öyle bir değişim fena da olmaz yani :) değiş tokuşa tamam da benimliler henüz küçük az büyüsünler hangisi ne renk tam bilemiyorum :)
Teşekkürler. :) Hemen uygulayacam.Tüm gün güneşte cam önündeler.İçerde
Sevgili Elfogi,
Sardunyalar iç mekanı sevmez. Açık hava isterler ama sizinkiler alışmış sanırım. Bu arada kapalı mekanda camdan gelen güneş açık alanda gelen güneşten daha yakıcı olur.. Dikkatli olmanızı tavsiye ederim.;)
Beyaz da renk değişimi olmadı hatta ,çelikten birçok kereler çoğalttım. Tohumdan üretilebileceğini burada öğrendim. Birde öyle deniyeceğim. İstediğin rengi paylaşabilirim.
papatyam
18-05-2007, 12:56
Bende tohum almaya çalışacağım bakalım :)
teşekkür ederim ;)
Turuncu renk sardunya oluyor mu? Bilen var mı acaba?
Benim yeni aldığım bir sardunyam turuncu renkli.
Sevgili Elfogi,
Sardunyalar iç mekanı sevmez. Açık hava isterler ama sizinkiler alışmış sanırım. Bu arada kapalı mekanda camdan gelen güneş açık alanda gelen güneşten daha yakıcı olur.. Dikkatli olmanızı tavsiye ederim.;)
İşte bu önemli bir ayrıntıymış. Benimkiler camın dış tarafında duruyorlar. Sen de balkona falan almayı bir dene istersen Elfogi. İnşallah açmaya başlar :)
Uff benim de gardenyamla başım dertte :(
Sevgili Elfogi,
Sardunyalar iç mekanı sevmez. Açık hava isterler ama sizinkiler alışmış sanırım. Bu arada kapalı mekanda camdan gelen güneş açık alanda gelen güneşten daha yakıcı olur.. Dikkatli olmanızı tavsiye ederim.;)
Garibanlar ne yapsınlar.Alışmak zorunda kalıyorlar.Bizim açık balkon yok ki..Cam önünende koymaya korkuyorum.Rüzgardan aşağı düşerler diye.
Normal sardunyalar gayet bol çiçekli açıyor.Arada bir alt yapraklar tek tük sararıyor.O da normaldir sanırım.
Ama sakızda sorun var gibi dışarımı alsam.Alışma devresinden olur mu. Off yaa.Bir heyecanla alıyoruz.Bozulmaya başlayınca üzülüyoruz.Nepcaz şimdi.Gitti sakız..:(
İşte bu önemli bir ayrıntıymış. Benimkiler camın dış tarafında duruyorlar. Sen de balkona falan almayı bir dene istersen Elfogi. İnşallah açmaya başlar :)
Uff benim de gardenyamla başım dertte :(
Keşke dilleri olsada neye ihtiyaç olduklarını söyleyebilseler.:(
Sorma gardenyamı açtırmak için az uğraşmadım.Şu anda güneş gören camekan içinde.Limon tuzu işe yarıyor.Bir de yapraklara fazla su püskütme.Toprak nemli olsun.Gardenya başlığını okumalısın.
Penelophe
18-05-2007, 23:16
Selamlar;
Bunlarda benim sardunyalarım, daha iki gün oluyor alalı. Çok sevdim ama onları, sizlerlede paylaşmak istedim. Biri beyaz fakat tomurcukta daha açınca yeni fotoğraflarını da eklerim.
Saygılar.
Penelophe
19-05-2007, 09:54
qxyl, çok güzel bir canan :) benim de var aynısından
Selamlar;
Sevgili Papatyam, bu canan mı?:eek: Ceylan gözü olduğunu sanıyordum :confused:
Saygılar.
Ferda Ülkümen
19-05-2007, 10:33
Çocukluğumdan beri bu çiçeği 'ceylan' olarak tanıdım, bildim Canan ismini bu sitede duydum.Yörelerin farklı isimleri olsa gerek.
Ceylan Gözü, Ceylan, Canan, Cenan ve bizim oralarda da Üç Güzel..:p :p
Henüz başka ismini duymadım.
Sevgili Elfogi, sardunyanız sarsılma devresinde olabilir. Eğer ayırabileceğiniz bir çeliği varsa hemen yedeklemeye çalışın derim ben. Biliyorsunuz alınan çiçeklerin büyük bölümü evde yaşatılamıyor.
Bu arada farkına vardım. Benim katlı bir sardunyam var geçen yıldan bu yana nazlı nazlı büyüyeyim mi büyümeyeyim mi tarzı yaşıyor. Tomurcuklar da aynen sizlerinki gibi üzerinde kuruyor. Deliriyorum vermediğim şey kalmadı.. Bir türlü çiçek açmıyor . Tomurcuk dolu, ama açmadan kuruyor.
İzmirde 3 gündür parçalı bulutlu bir hava var derken dün yağmur başladı 'Allaha bin şükür'.. Bu sabah bir baktım benim sardunya çiçekler açmiş.:p Gözlerime inanamadım. Ve anladım ki bu ithal sakız sardunyalar çok güneş sevmiyor.;) Yerini hemen yerli sakızlarımla değiştim. Sanırım artık daha mutlu olacak:p
papatyam
19-05-2007, 11:05
Ben de Canan biliyorum :( değil mi,
aynısından var bende de,
Selamlar;
Sevgili Papatyam, bu canan mı?:eek: Ceylan gözü olduğunu sanıyordum :confused:
Saygılar.
Penelophe
19-05-2007, 11:22
Ben de Canan biliyorum :( değil mi,
aynısından var bende de,
Sanırım çiçeğimizin isimleri bunlar Ceylan Gözü, Ceylan, Canan, Cenan. Ama ben ceyla gözü demeye devam edeceğim ;)
papatyam
19-05-2007, 11:24
Bana kalsa hepsine sardunya derim :)
soranlara da sardunyanın farklı bir cinsi diyorum :))
Hfz, bana gönderdiklerin çiçeklenmeye başladı bazılarında da tomurcuklar var :)
telefon ile fotoğraflarını çektim ama pek iyi olmamış makinamı bu akşam alıp yarın bol bol resimlerini çekmeye çalışacağım :)
Çok sevindim Papatyam. Bekleriz resimlerini..
Ben yalın kat sardunya istemiyorum. Ayrıca normal sardunya almıyorum. Normal sardunya olarak sadece katlı beyaz Balıkesir Sardunyam var.
Ama sakız derseniz o başka..:dilli: Onun da her zaman görülmeyen renkli olanlarından ve katlı olanlarından almaya çalışıyorum buldukça. Daha önce de sanırım bir kaçtanesinin resmini yüklemiştim. Bunlar da yeni açmaya çalışanlar.:p
Sebahattin Sargın
19-05-2007, 11:35
Bunlarda benim çiçek açan sardunyalarım. Fotoğraflar iyi değil biliyorum ama, bilgisayarın kamerasıyla ancak bu kadar çekebildim. Bunları çelikten ürettim. Şimdi büyük bir hevesle sakızlarımın tomurcuklanmasını bekliyorum.....
11028 11029
11030 11031
papatyam
19-05-2007, 12:06
Bir bebeğin anne karnındaki mücadelesi gibi değilmi :) ben çiçeklerimin çoğunu tohum ve küçük çeliklerden büyüttüm çiçek sevgisi gerçekten çok güzel bir sevgi, açınca seviniyoruz açmayınca üzülüyoruz kaybettiğim de benim ağladığım bile oldu.
Hafize, inşallah değişik türler bulur büyütürüz ve paylaşırız ve bu kardeşlik böylece de devam eder, paylaşımlarımız ve dosluklar çok güzel benim bu site sayesin de bir kaç tane arkadaşım oldu yüz yüze tanışamadım hiç biri ile ama hepsi de çok güzel insanlar :))
Penelophe
19-05-2007, 12:13
qxyl, üretmek çok kolay güzel bir dal seçip kırıyorsun ve toprakla buluşturuyorsun :)
:) Zaten daha sadece tek dalım var ben genel anlamda tutturamıyorum ama bu hele bir dallansın, öyle güzel ve kolay anlatmışsın ki, hemen deneyeceğim.
Arkadaşlık konusunda haklısın, burası süper bir yer, bir sürü arkadaşın oluyorve hepsi senin gibi :)
Eşim geçen gün soruyor; ne konuşuyorsunuz ya bu kadar, hep bitkilerden mi bahsediyorsunuz, hiç sıkılmıyor musunuz diye:)
Selamlar.
istanbul'da pek ceylan gözünün bu kadar çok çeşidine rastlanmıyor. Çok güzel renkleri güle güle büyütün. İzmir çiçek yönünden çok şanslı. Temmuz da Datça'ya geçerken mutlaka İzmir 'deki " Avrupa Çİçekçiliğe" uğramak istiyorum. Gene arabam çiçek dolacak demek ki.
Mine Hanım'ın Teyzesi'nin ünlü sardunyasından hala bulamadım.:(
Ben faydasını gördüm.Bence deneyin.:))
Bu akşam sarduynalarımın bir konuğu var. Çok güzel bir uğur böceği. Rengi kırmızı değil, turuncu. 3 saattir aynı yaprağın üstünde duruyor.:)
Sanırım zararlılara karşı biyolojik mücadele başlığında okudum; uğur böcekleri bitki zararlılarını yok ediyor diye.
Umarım sardunyalarıma zarar vermez.
Bu konuda bilgisi olan var mı acaba?
Sevgili Papatyam, güle güle büyüt yeni bebeklerini..;)
Bu arada köyden eli boş döndüm, çok büyük umutlarla gitmiştim oysa.. Çiçeklerin çoğunu don vurmuş çok üzüldük annem de ben de.. Bir kaç Sardunya ve Canan tekrar yaşama savaşı veriyorlar, renkleri belli değil henüz.
Tabii oradan ümidim kesilince buradaki Sardunyalara döndüm.. Karşıyakadaki Çiçek Festivalinden bir kaç Sardunya aldım.:p Sevgili Meksika'nın 398 numaralı mesajında 1. resimdeki Sardunyadan aldım ama asıl gözdemi sizlerle paylaşmaktan büyük zevk alırım..:dilli: Rengi fotoğrafta açık çıkıyor ama siyaha yakın bir mürdüm.. İnşallah yaşar ve çok çabuk büyür..
hfz nin mürdüm rengi sardunyaları,harika nerden aldınız çok merak ettim yazarmısınız lütfen.
Fakat biraz gölge gibi geldi yerleri bana ,güneşi sever o bebekler:)
papatyam
26-05-2007, 11:48
Fakat biraz gölge gibi geldi yerleri bana ,güneşi sever o bebekler:)
Gölgede değiller akşam saat 19:30 civarında çektim fotoğrafları evim sabahtan akşama kadar güneş alıyor :)
BenBen1967
26-05-2007, 12:52
Itır çiçek açıyor mu ?Bende ıtır var hala çiçek açmadı komşum" o çiçek açmaz "dedi. "Hatta küçükken yapraklarını kopartır su ile ıslatır köpürtürdük" dedi.Deneyeceğim ama kıyamıyorum kopartmaya;)
Teşekkürler BENBEN :)
Sakız sardunyalarım muhteşem açtılar.Top top harika görünüyorlar. :)))) Bir o kadar da üstlerinde tomurcuk var. Ama bazı çok minik tomurcuklar büyümeden kuruyorlar.:(((( Bu normal mi? Yoksa hastalık mı başlıyor? Tüm tomucuklara da geçecek diye korkuyorum. Bu konda yardım edebilir misiniz lütfen...Şimdiden teşekkürler...
Sevgili BenBen Itır çiçek açmaz diyenlere inanma,benim Itırım dün iki küçük eflatun çiçek açtı ve beni çok mutlu etti.İnşallah seninki de açar.:)
Gölgede değiller akşam saat 19:30 civarında çektim fotoğrafları evim sabahtan akşama kadar güneş alıyor :)
papatya ciceklkerin gercekten cok guzeller sanirim sakiz sardunyasi denilen su yatay buyuyen cinsten de var sende aynisi bendede var ama benim balkounm cok fazla gunes aldigi icin bir turlu kendine gelememisti simdi ise yine balkonda golgeye aldim ve kuruyup atan yaprak ve dallari yerine filiz vermeye basladi eger basina gelirse lutfen sakiz olanlari golgeye al diger bodur sardunyalar ise cok dayanikli oluyorlar
Sakız sardunyalarım muhteşem açtılar.Top top harika görünüyorlar. :)))) Bir o kadar da üstlerinde tomurcuk var. Ama bazı çok minik tomurcuklar büyümeden kuruyorlar.:(((( Bu normal mi? Yoksa hastalık mı başlıyor? Tüm tomucuklara da geçecek diye korkuyorum. Bu konda yardım edebilir misiniz lütfen...Şimdiden teşekkürler...
BenBen1967
28-05-2007, 08:33
Sakız sardunyalarım muhteşem açtılar.Top top harika görünüyorlar. :)))) Bir o kadar da üstlerinde tomurcuk var. Ama bazı çok minik tomurcuklar büyümeden kuruyorlar.:(((( Bu normal mi? Yoksa hastalık mı başlıyor? Tüm tomucuklara da geçecek diye korkuyorum. Bu konda yardım edebilir misiniz lütfen...Şimdiden teşekkürler...
Zenfree korkma benimkilerde de aynı durum var .Sanırım fazla vitaminden oldu.Bu aralar vitamini kestim ,zaten çiçekçi "çiçek açtıktan sonra vitamin koyma" demişti .Ben daha akıllıyım ya çiçeklendikten sonrada vitamine devam ettim kurumalar başladı .Sanırım seninkilerde aynı durumdan muzdarip.Ben kuruyanları topladım açmasını bile beklemedim.Eğer oğlum lutfederde cep telefonuyla çektiğim resimleri bilgisayara aktarırsa resimleri siteye koyacağım(çiçekli halleri ile).Beyefendimizin keyfini bekliyorum.
BenBen1967
28-05-2007, 08:47
Bu arada turuncu sardunya buldum pazarda.Hatta geçen hafta Taksim meydanında Doğudan İstanbul'a kadın eli diye bir sergi açılmıştı metro girişinin arkasında.Orda saksılar dolusu turuncu sardunya vardı ama poliste vardı;) isteyecek kimsede yoktu .Allahtan çok mu istedim ne?İki gün sonra pazarda tek saksı kalmıştı balıklama daldım diye bir tabir vardır, tam ona uygun bir haldeydim . Çiçekçi ortalıkta yoktu namaza gitmişti gelmesini beklemeden almışım .Artık parasını haftaya vereceğiz .Yanınada pembe sakız almışım haberim yok ,gene kendimi kaybetmişim kızım öyle diyor;)
Plumbago
28-05-2007, 21:55
Itır çiçek açıyor mu ?Bende ıtır var hala çiçek açmadı komşum" o çiçek açmaz "dedi. "Hatta küçükken yapraklarını kopartır su ile ıslatır köpürtürdük" dedi.Deneyeceğim ama kıyamıyorum kopartmaya;)
Itır çiçek açar. Hatta bu aralara ıtırlar çiçekte. Bence bu konuda komşunuza pek güvenmeyin :)
Sardunyalarımın başına gelen bir dizi talihsizlik yüzünden sardunyasız kalma riski yaşayınca hafta sonu bunları aldım. Bu rengi ilk defa görüyorum. Sardunyacılara duyurulur.. :)
herkese merhaba
ben aranıza yeni katıldım ve sardunya hakkında bütün yazılanları okudum. hiç bilmediğim şeyler öğrendim burada. mesela hiç turuncu sardunya görmemiştim. şimdi ilk işim onu aramak,bulmak ve satın almak.
ayrıca canan larda çok güzel.
onlardan da mutlaka almalıyım.
esmer pirinci mutlaka uygulayacağım.
Selam canem sitemize hoşgeldin.
Aşağıdaki başlığa bakmanı öneriyorum. Türkçe konusunda hassas davranıyoruz. :)
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669
ceviz ağacı
30-05-2007, 13:16
Sevgili Meksika ,
Çok güzel bir renk .Sizin canan yerini çok sevdi bakalım ne renk açacak .Bende de bir sardunya var çok güzel ortası beyaz kenarı pembe .
BenBen1967
31-05-2007, 14:52
Bebişlerim Açmiş Haldeler;)
12225
12226
12227
BenBen1967
31-05-2007, 14:54
12228
12229
12230
Benben1967 gerçekten çok güzel görünüyorlar. Ne mutlu size.. Bir saksının bu hale gelmesi ne kadar zaman alıyor acaba?
Sevgili cevizağacı, canan sanırım pembe açacak, kardeşlerini gördüm çiçekçide (ki büyük olasılıkla aynı köktendirler) pembe tonlarındaydılar.
Duvar dibinde büyüyor bu sardunya. Geçen yıl hiç çiçek vermedi, bu yıl da bu kadar var üstünde. Bu dik ve kalın gövdeli sardunyalar gerçekten çok kolay üretiliyor, kır, toprağa sapla, sula, sararan yaprakları kopar, bitti gitti. :) Sakızlar ve avrupa (Benben 1967'nin fotoğrafladığı pembe ve beyaz olanlar)denen cinsle uğraşıyorum ben 15-20 gündür. Yağmurun yağdığı gün sular altında kalan balkonda yüzer halde buldum hepsini. Topraklar değişti, arada kırılanlar oldu, birinde sadece kök kaldı.
İşte bu yüzden, ey sevgili benben1967 bu saksıların konumu nedir, ne kadar güneş alır, ne kadar sulanır, ek olarak neyle, hangi vitaminlerle beslenir bu güzellik?
Öyle iyi görünüyorlardı ki benimkiler de, çok yazık oldu çok..
Bunlar da benimkiler
http://jeep.cfasp.de/upload/454858.jpg
http://jeep.cfasp.de/upload/454861.jpg
http://jeep.cfasp.de/upload/454863.jpg
BenBen1967
31-05-2007, 20:44
Sardunyalarımı öncelikle sevgiyle besliyorum,sonrası ise çiçek açana kadar 15 günde bir defa ANADOLU marka sıvı sardunya gübresi ile suluyorum (yapraklara gübreli suyun gelmemesine dikkat edin) sonrasında çiçeklendikten sonra toprağına ve hava durumuna göre haftada bir veya iki defa bolbol suluyorum.Evim güney cephesinde sabahtan akşama kadar güneş alıyor.Rüzgar olarakta malum güneye baktığı için sadece lodosa maruz kalıyorum. Sularken eğer ortam müsaitse yani alt komşuma yakalanmamak kaydıyla yapraklarına bol bol su döküyorum.bu işi bazen çiçekleri balkonun içine alarak yaptığım oluyor.Ama pembeli saksıyı alamıyorum o başka.
birde bunları özellikle pembeli saksıyı ohale sokmam 5-6 senemi aldı koyu pembeli olan saksı geçen sonbahar bahçeye uçan sakız sardunyalarımdan kurtarabildiklerim;);)
Oh ne güzel sardunya şöleni.Arkadaşlar sakızlar tüm gün güneşte mi .?
sulamayı nasıl yapıyorsunuz.?
Arkadaşlar, ben sulamada eski yöntemleri uyguluyorum.Parmak metodu.Elimle toprağı yoklayıp nemi hissetiğim zaman kesinlikle su vermiyorum.Bitkilerin düşmanı susuzluk değil , tam aksine kesinlikle fazla sulamadır.Hele balkon kenarlarına asılı gideri olmayan saksılara bünyelerindeki suyu bitirmeden su vermemek gerekir.
Bir de eski ustalardan öğrendiğimiz '' çiçekli bitkiye fazla su verilmez '' kuralını uyguluyorum.
Saygılarımla
Duvar dibinde büyüyor bu sardunya. Geçen yıl hiç çiçek vermedi, bu yıl da bu kadar var üstünde. Bu dik ve kalın gövdeli sardunyalar gerçekten çok kolay üretiliyor, kır, toprağa sapla, sula, sararan yaprakları kopar, bitti gitti. :) Sakızlar ve avrupa (Benben 1967'nin fotoğrafladığı pembe ve beyaz olanlar)denen cinsle uğraşıyorum ben 15-20 gündür. Yağmurun yağdığı gün sular altında kalan balkonda yüzer halde buldum hepsini. Topraklar değişti, arada kırılanlar oldu, birinde sadece kök kaldı.
İşte bu yüzden, ey sevgili benben1967 bu saksıların konumu nedir, ne kadar güneş alır, ne kadar sulanır, ek olarak neyle, hangi vitaminlerle beslenir bu güzellik?
Öyle iyi görünüyorlardı ki benimkiler de, çok yazık oldu çok..
Şimdi o salkım salkım açmış olan pembe ve beyazlar avrupa diye bir cins mi? Normal(dik), sakız, ceylan(canan)dan sonra dördüncü bir tür yani?
BenBen1967
01-06-2007, 12:14
Pembe ve beyaz olanları yalın kat sakız sardunyası diye almıştım.Diğer koyu pembe olanlar katmerli.Asıl gül goncası demeti şeklinde açan bir saksım var ama toprağı çok sert olduğu için herhalde pek açamıyor sorun yaşıyor .En kısa zamanda onun toprağını değiştireceğim .Açınca onunda resimlerini ekleyeceğim;)
Arkadaşlar , şuan sardunyalarım durumu. Hepsi açtılar. Balkonum çok güzel oldu . Çaya bekliyorum.
Şimdi o salkım salkım açmış olan pembe ve beyazlar avrupa diye bir cins mi? Normal(dik), sakız, ceylan(canan)dan sonra dördüncü bir tür yani?
Haklısınız aslında. Bu çeşit sorununa bir yanıt bulmak lazım acil. Bu hafta sonu araştıracağım ben biraz. O tür için avrupa demişlerdi bana yanlış hatırlamıyorsam. Daha az güneş istiyorlarmış onlar örneğin.
Sayın cyucel, adresi alalım biz :))
bengi_su
01-06-2007, 18:31
Bitane daha vardı ama ekleyemedim oda çok güzel iyice açsınlar tekrar eklerim ilk resimdekine burda hanım şükriye diyorlar her yörede farklı isimler işte diğerinede sakız diyorlar.
BenBen1967
01-06-2007, 18:38
Bengi su sakız sardunyaları dik olarak uzamaz her zaman aşağıya doğru uzarlar ve yaprakları tüysüz olur;) 21 nolu sayfada bakarsanız benim sakız sardunyalarımı göreceksiniz balkondan aşağıya doğru olanlar;)
bengi_su
01-06-2007, 18:54
Gördüm çok güzeller onun benzeri bendede vardı ama kurudu işte benim çevremde hepsine sakız diyorlar:p sardunya yabancı geldiği için sakız dedim:o bu ceylan gözü dediğinizede Hanımşükriye derler mesela bundan sonra sardunya derim artık...
Hanım şükriye, canan, ceylan gözü, mercan olarak adlandırılabiliyor.
Dergimizin Haziran sayısında sardunya bakımıyla ilgili yazıya dikkat çekmek istiyorum.
Bu başlıkta sardunyaların fazla sudan hoşlanmadıkları toprağının kurumasının gerektiği bir çok mesajda yer alıyor.
Oysa dergide Gönül Basel'in yazsısında "sardunyanın çok su istediği, aksi taktirde çiçek açmayacağı ve yapraklarının sararacağı " bilgisi var.
" Saksılar balkonda çok sıcak ortamda tutuluyorsa sabah akşam sulanmalıdır" diye de eklenmiş.
Bu konuya bir açıklık getirebilir miyiz acaba? Toprağın kuruması mı bekleyelim? Yoksa sabah akşam mı sulayalım?:o
Sebahattin Sargın
01-06-2007, 21:55
Dergimizin Haziran sayısında sardunya bakımıyla ilgili yazıya dikkat çekmek istiyorum.
Bu başlıkta sardunyaların fazla sudan hoşlanmadıkları toprağının kurumasının gerektiği bir çok mesajda yer alıyor.
Oysa dergide Gönül Basel'in yazsısında "sardunyanın çok su istediği, aksi taktirde çiçek açmayacağı ve yapraklarının sararacağı " bilgisi var.
" Saksılar balkonda çok sıcak ortamda tutuluyorsa sabah akşam sulanmalıdır" diye de eklenmiş.
Bu konuya bir açıklık getirebilir miyiz acaba? Toprağın kuruması mı bekleyelim? Yoksa sabah akşam mı sulayalım?:o
Sevgili zenfree bence burdaki tanım; sardunyaların durdukları yeri ile ilgili.Eğer sardunyalar çok sıcak bir yerde ise sabah akşam sulayın demiş. Benim sardunyalarım direkt güneş ışığı alıyor ve ben bol bol su veriyorum. Benim anladığım toprağın çok kuru kalmaması gerekiyor...
Benim sakızlar da tüm gün güneş altında kalıyor, ben de o yüzden her gün suluyorum. Aslında benimki "iki sulama arası biraz kurumalı" tanımına uyuyor çünkü her sabah kupkuru olmuş oluyor.
BenBen1967
01-06-2007, 22:25
Yalnız unutmamamız gereken nokta şu ,fazla sulanınca tüm sardunya çeşitlerinde yaprak sararması oluyor.Bilinen o ki sararan yaprakta kuruyor.Bence eski yöntemi kullanmak yani parmak daldırıp su durumuna bakmak en iyisi.Ben hava durumunu takip ederek suluyorum .Bazı zamanlar 15 gün sulamadığım oluyor,yazın ise haftada 2-3 kez sulamak yeterli gelebiliyor;)
BenBen1967
01-06-2007, 22:27
Toprak herzaman üstten 5 santim derine kadar kuru olur eğer dibi açık bir saksı değilse dipte kalan su köklere yetebilir.Drenajlı saksılarda durum biraz daha farklı onun sulaması ise biraz tecrübe istiyor;)
Mine Pakkaner
02-06-2007, 22:32
Burada önemli olan bir diğer konu saksı harcınız. Diğeri de sulama yaptığınız mevsim. Lütfen birebir değerlendirme yerine bunları da dikkate alınız. Kış veya baharda yaptığınız sulama ile yazın yaptığınız sulama miktar ve sıklığı değişecektir.
Bahçeye dikili sardunya ile saksıda torfa dikili sardunyaya vereceğiniz su miktar ve sıklığı da değişecektir. Eğer sardunyanız torftaysa iki sulama arası hafifçe kurutmak acemi yetiştirici için risktir. Çünkü torf suyunu kaybederse yeniden aldırmanız zor olur.Üstten verirsiniz alttan foş diye çıkar. Bu durumda az az sık sık sulamak iyidir.
Sakız sardunyalarım petunyalarla aynı saksıda olduğu için hergün sulamak zorunda kalıyorum. Çok da sağlıklılar.
Normal sardunyalarımı sulamak için toprağın kurumasını bekliyorum.
Maşallah Zenfree ne kadar hoş gözüküyorlar. Bu arada ben de balkondaki sakızlarımı toprakları kurudukça su veriyorum. Fakat genellikle dayanamayıp ya ihtiyaçları varsa diye sulamadan edemediğim de oluyordu. geçen hafta İstanbulda bulunduğumdan çiçekler sulanmadı. Bir geldim ki hepsi açmış. Çok sağlıklılar. Demek az su vermek ve aralıkları uzatmam gerekiyormuş. Bu arada Mine Hanımın da bahsettiği gibi torf malzemesi kullandığım için dikkatli davranmaya çalışıyorum.
Eğer sardunyanız torftaysa iki sulama arası hafifçe kurutmak acemi yetiştirici için risktir. Çünkü torf suyunu kaybederse yeniden aldırmanız zor olur.Üstten verirsiniz alttan foş diye çıkar. Bu durumda az az sık sık sulamak iyidir.
Ben de Mine Hanım'ın yukarıda anlattığı gibi sulamaya çalışıyorum. Petunyaları sularken sardunyalara fazla su gitmemesine dikkat ediyorum.
Arkadaşlar, gonca kurumasını durdurabilen var mı aranızda? Ben hala başarılı olamadım. :( Tüm goncalarım açmadan kuruyorlar..
Arkadaşlar, gonca kurumasını durdurabilen var mı aranızda? Ben hala başarılı olamadım. :( Tüm goncalarım açmadan kuruyorlar..
Kuruyanları temizledim.Yenileri geliyor.
Şu anda sorun yok gibi görünüyor.Her akşam düzenli suluyorum.Açana kadar bekliyelim.Sanırım sıcaklardan gibi.Şu an tomurcuklarda kuruma yok.İnşallah açacak.:)))
Ben de temizledim. Yerlerini değiştirdim. Mine Hanım'ın verdiği bilgiler doğrultusunda, ama hala kuruyorlar.:( Sanırım beklemem gerek..
Bu da benim emektar beyaz sardunyam :) Emektar dememin sebebi kaç senedir beraber olduğumuzu unutmuş olmam, sanki benimle yaşıt gibi ;)
12542
Bu da sakız sardunyalarımdan bir tanesinin fotoğrafı: (O da emektar ;) )
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=8749
Bu da benim emektar beyaz sardunyam :) Emektar dememin sebebi kaç senedir beraber olduğumuzu unutmuş olmam, sanki benimle yaşıt gibi ;)
12542
Bu da sakız sardunyalarımdan bir tanesinin fotoğrafı: (O da emektar ;) )
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=8749
Sakıza bayıldım :)
Onun arkasındaki tomurcuklu bitki nedir?
Ben de temizledim. Yerlerini değiştirdim. Mine Hanım'ın verdiği bilgiler doğrultusunda, ama hala kuruyorlar.:( Sanırım beklemem gerek..
Benimki evde,aydınlık ama direk güneş almayan bir yerdeyken tomurcuk döküyordu. Dışarı çıkarıp güneşin altına koyunca açmaya başladı. Sizinki nasıl bir yerde duruyor?
Sakıza bayıldım :)
Onun arkasındaki tomurcuklu bitki nedir?
Yazmışım galeride :) Yaseminlerimle sardunyalarım kucaklaştılar diye ;)
Güneşli taraftaki açmış yaseminlerimin fotoğraflarını da ekledim galeriye:
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=8755&catid=member&imageuser=11575
Benimki evde,aydınlık ama direk güneş almayan bir yerdeyken tomurcuk döküyordu. Dışarı çıkarıp güneşin altına koyunca açmaya başladı. Sizinki nasıl bir yerde duruyor?
Benimkiler tam tersi, balkonda çok güneş alan yerlerdeydi. Şimdi daha az güneş alan yere koydum. Bu arada benim tomurcuk kuruması yapan sakızlarımın hepsi katlı. Düz olanlarda bu sorun yaşanmıyor.
Sanırım katlılar suyu seviyor.Aynı problem bende vardı.Şu an durdu.Toprağını kuru bırakmıyorum.Devamlı güneşteler.Gece suluyorum.
Susuz kalınca tomurcuk kuruyor.
Sardunyalarınızın okadar uzmasına izin vermeyin mutlaka ilkbaharda budama yapın daha canlı büyüyecektir.Ben hersene yapıyorum ve artan dallarıda eşe dosta dağıtıyorum.
Bende ki sardunyaların tamamı çok uzun,bu sene kıyamadım,seneye budamayı düşünüyorum.Sadece bir saksım açmıyordu.Diğerleri sürekli açıyor.:)
aykralicesi
06-06-2007, 08:18
Sardunyalar için en güzel takviye markasını hatırlayamadım Koçtaşta satılan özel sardunya sıvı besini, avrupada sardunya çok yaygın ve bizimkilerden çok daha fazla büyütüyorlar, herkes bu besinden kullanıyormuş, yerinde araştırdım. Bir de ordan getirdiğim tohumları 3 yıl önce yetirştirdim onlar neredeyse 2 metre sarkmıştı balkonumdan, ama onların kışın nasıl saklanacağını bilmediğimden, kısın kurutmuştum. O zamandan beri koçtaş ve praktikerden fide alıyorum ama hiç onlar gibi olmuyorlar. İthal tohum bulan kaçırmasın, ben pek bakamadım, ama çok eziyetli oluyor tohumdan büyütmek bana göre, ancak yarısını tutturabilmiştim.
Sevgili Nadiru ve zenfree
2- 3 sene önce benim sardunyalarım da çok güzeldi, ama ben İstanbul'da olduğum için gelen komşum sulamış, giden komşum sulamış tabii bana yardım için. Manyas'a gittiğimde bir de ne göreyim hepsinde kök çürümesi başlamış mutlaka çok sudan onlarla ne yaptıysam başedemedim. Yeniden elde ettiğim filizlerle çok güzel sardunyalarım oldu korumak için de bahçe kapısına kilit koydum(aşırı ilgiden korunsunlar diye) Sardunyalarım bütün öğleden sonra güneşini alıyorlar, ben se nadiru'nun tekniği gibi elle bakıp toprağı kuruyunca su veriyorum bu da haftada şimdilik 2 defa oluyor(benim saksılar 505 ve 508 nolu) hallerinden memnunlar ki coştukca coşuyorlar ama bu arada 15 gündebir geceleri yaprak gübresi fısfıslıyorum. selamlar
Bu güzel sardunyaları sevgili babam ve eşi taa İstanbuldan gönderdi.:D :D
Allahtan evde kepekli pirinç varmış!!!
Bu da geçen sene teyzemden aldığım bir sardunya.Canan diye bahsi geçenden.(Ben sürmeli ceylan diye biliyordum)Ama yaprakları maximum bu kadar ve sakız sardunya gibi tüysüz.Forumda bu cinsi göremedim paylaşayım dedim.Bu arada açmak üzere:D
Penelophe
09-06-2007, 12:44
Benim ceylanları görmemişsiniz sanırım:)
Önceki sayfalarda var.
Aaa o kadar da dikkatli baktım.Tekrar bakıyorum.Tek tek baktım ama sanırım sizdeki ve diğerleri benim dediğimden çok büyük normal sardunya kadar falan.Sanırım yaprakları da tüylü.Fotoğrafta oldukça büyük görünüyor aslında mugda dikili. Normal ceylanın yanında ufacık kalıyor çiçekleride öyle sanırım minyatür tipi.Tomurcuklu şu an açınca fotoğrafını eklerim.
Sebahattin Sargın
09-06-2007, 20:12
Merhaba arkadaşlar, sonunda bir cananım oldu. Resimlerini en yakın zamanda yayınlayacağım. Bir kaç sorum olacaktı. Çiçekcide çok yıpranmış, ben cananı nasıl bir yerde muhafaza edeyim, sulaması nasıl olacak. Bu konular ve cananlar ile ilgili beni bilgilendirirseniz sevineceğim.
Penelophe
09-06-2007, 23:56
Şebocum,
Direk güneş ışığına koyma bir süre, yıpranmış, hasta görünen yapraklarını buda.
Toprak kurudukça sula. Sıvı bitki besini de verebilirsin. Toparlanınca güneşe çıkarırsın.
Sebahattin Sargın
10-06-2007, 08:56
Eyvah ben güneşe koydum, hemen alayım. Hasta görünen yaprakları budadım, toprağını değiştireceğim birde. En son olarakta sıvı besin gübresi vereyim. Penelophecim bilgilendirdiğin için sağol :).
Arkadaşlar sakızlarım sonunda düzeldi.Açmaya başlıyor.Toprağın durumuna göre hergün sulama yaptım.Sanırım susuz kaldığı için tomurcuklar kurudu.Şu an uçuyorum.:)))
Sadece sardunyalarımdaki sorunları çözmek için Bauhaus' a gittim. Ziraat mühendisi ile konuştum.Yeterli bilgiyi edinemedim.Yapraklarında canlı teşil rengi gitti, sararıp dökülüyor, tomurcukları sararıp içi sanki boşalıyor ve de açamıyor.Amatörce fikrim demir eksikliğinden olabilir. Fakat Compo sardunyalar için olan sıvı gübreyi kullandığımı söyleyince, demir eksikliğinden olamayacağını söyledi. 15 gün hiç sulamayın iyice kurusun, sonra sulayın, 15 gün sonra da gübresini verin dedi. Birkaç yerde okudum, bitkiler çiçeklendikten sonra gübre verilmez diye. Gübreyi vermeye devam ederek hata mı yaptım?
Sevgili bambi,
Ben de 15 günde 1 defa Compo sardunya gübresi kullanıyorum. Bir kaç dalda tomurcuk kuruması olmuştu. Daha fazla su verdim. Kuruyan tomurcukları aldım. 3 haftadan beri tomurcuklar kurumuyor.
Ayrıca esmer piriç de veriyorum.
Sevgiler...
İnşallah düzelirler canım ya. Sağol . Esmer pirinç veremiyorum çünkü güvercinlerle sorun yaşıyorum, limon tuzlu suyla suluyorum,Compo sıvı gübre sarsunyalar için olanından kullanıyorum. :(
Forumda kahve telvesi ile ilgili bir bölüm var biraz da yabancı sitelerden baktım.Acaba telveyi sardunyalarında deneyen var mı?
Haziran ayı dergisine bir göz atın sardunya bakım var.:))
Sardunyayı susuz bırakmıyacakmışız....
Benimkiler süper.Sakızlar açıyor.Hergün suluyorum.Fazla gübre vermeyin.
Sevgili Coyote777, sizin sardunyanız Ceylan'dan çok Itır'a benziyor.;)
Sevgili Bambi, hafta sonu bir seradaydım. Ben de sakızlarımdan sorunlu olduğum için doğal olarak konu açıldı.
Sardunyalarla kök hastalığı çok görülüyormuş. Hastalık toprak içinde köklenmenin olduğu yerde bitkiyi sarıyor, varolan kökler soluyor-ölüyor, yeni kök oluşumu da doğal olarak gerçekleşmiyor. Ve ortada gözle görülen bir zararlı yok.:( Sadece, kökü açtığınızda kök ölümünü görüyorsunuz.
Ben evimdeki sardunyaların kenarlarından kökü çok fazla açmadan yeni kökler var mı diye bakıyorum şimdi. Yeni kök oluşumunu gördüğümde hemen toprağı kapatıp bakımına devam ediyorum. Ama bir tanesini daha önce bu hastalığı düşünemediğim için kök hastalığından kaybettim. :(
Siz de kenarından açarak bir baksanız yeni kökler var mı diye?
Sevgili Coyote777, sizin sardunyanız Ceylan'dan çok Itır'a benziyor.;)
Sevgili Hfz gerçekten Ceylan;) hemde minicik(fotoğrafta büyük görünüyor ama bir kurşun kalemin 3/4ü kadar saksısı dahil)
birde ricam olacak,siyaha yakın sakız sardunya nereden bulabilirim?karşı apartmanımda bana bakıyo sardunyalar ama kimseyi görüpde soramadım.bilen varmı?
Urla'da.. Avrupa Çiçekçilikte.:p :p
Sevgili Çiçeğim, Mürdüm regi bulma şansınız az olabilir. O yüzden gözünüzü karartıp karşı apartmandaki daireyi bulup istemeniz gerekebilir.;) Ama sardunyanın çelikten üretimi için artık çok geç. Çünki sıcaklar bastırdı mı çelikler tutmaz. Ya seneye kadar bekleyin çelik istemek için, ya da köklenmiş varsa köklü rica edin. Veya nerede bulduğunu sorarak başlayın istemenizin ilk basamağına..;)
bunlarda benim güzellerim..!! sizlerle paylaşmak istedim :)
Sardunyalar hakkında bugünkü izlenimimi aktarmak istiyorum arkadaşlar. Benimkiler çiçeksiz ve cılız bir durumdayken ap. görevlimizin 15 gün önce bahçedeki
diğer sardunyaların dallarından kırarak toprağa gömdüğü sardunyaların bugün çiçek açtığını farkettim ve şoka girdim. Ben saksımdakileri vitaminlerle besleyip sulamadan toprağının kurumasını beklerken , o her akşam suladığı sardunyaları çiçeklendirdi bile.DEMEK Kİ ARKADAŞLAR SARDUNYALAR VİTAMİN SEVMİYORLAR AMA SULANMAYI SEVİYORLAR.İyi akşamlar hepinize.
valla sırrını vericem ama gülmeyin:) koyun gübresi koydum, kurudukçada suladım, birde sardunyalar sadece sabah güneşi alan balkon **** cam önü seviyorlar... geriye sadece sevgi kalıyor. Beğendiğiniz için teşekkür ederim :)
hergün vaktim olmuyor sevgili çiçeğim, toprakları kurudukça suluyorum...İlgine teşekkür ederim canım :)
Teşekkürler şakayık,koyun gübresi kullanamayacağım ama sabah güneşine göre bir yer ayarlayacağım.
Koyun gübresi şimdi konur mu acaba? Yakmayalım hep den sardunyaları?
Penelophe
17-06-2007, 22:43
Herhalde yanmış koyun gübresi olmalı.
Teşekkürler şakayık,koyun gübresi kullanamayacağım ama sabah güneşine göre bir yer ayarlayacağım.
Coyote'ciğim
Koyun gübresi kullanamayacaksan istersen sıvı bitki besinlerinden kullanmayı dene. Hatta tüm bitkiler için olanından alırsan, sebze dahil hepsine kullanabiliyorsun. Mine Hanım'dan öğrenmiştim.
Ben bu yıla kadar sardunyalarıma hiç özel bir bakım yapmıyordum, sabah güneşi alan balkonda sürekli çiçek açıyorlardı. Şimdi özel bakım yapıyorum, yine açıyorlar:D. Yalnız aşırı güneşten hoşlanmadıklarını, geçen yıl diğer balkondakilerin yarısını öldürerek öğrenmiş oldum.
Coyote'ciğim
Koyun gübresi kullanamayacaksan istersen sıvı bitki besinlerinden kullanmayı dene. Hatta tüm bitkiler için olanından alırsan, sebze dahil hepsine kullanabiliyorsun.
Yine yetiştiniz imdadıma.:D Teşekkür ediyorum.İstanbul'a gidince ilk işim bu besinden edinmek olacak. Acaba marka verebilir misiniz?;)
Praktikerden Helin markalı sıvı bitki besinini sanırım 5 tl civarında, organik toprak düzenleyicisini tarım ilaçları satan yerden 7,5 tl'ye aldım. Mine Hanım ikisini de kullanmam gerektiğini söylemişti. Farklı işlevleri var. Eğer İstanbul'a gidişin geç olacaksa, göndereyim buradan.
Arkadaşlar benim de kızlarım bunlar. Tek gururum bu saksı diğerlerinde çiçek yok,daha doğrusu kalmadı nedense. Ben hepsini kırmızı tercih ettim ,tek renk çiçekler biraraya gelince çok hoş duruyo bence.
Bunlarda petunyalarım.İki saksı var yarın diğerinin de resmini çekicem.
Kırmızı desem değil, bordo desem değil, koyu pembe desem değil. Işık parladığı için tam rengini gösteremiyorum ama çiçeğini göstereyim bari.
Bir de siyaha yakın koyulukta bir tane aldım. Sakızların çiçeği de bir başka.
Merhaba arkadaşlar..Ankarada teraslı bir evde oturuyorum.. Terasta ;cevremden bulabildiğim 5-6 çeşit renkte sardunyalar ve diger cicekler yetiştirmekteyim. Çok hoş oldu ve güzeller. Bu siteden de oldukca faydalanmaktayım, emegi gecen arkadaşlarıma da teşekkür ederim. Benim kafama takılan bir soru var, arkadaşarın düşüncelerini almak istiyorum. Ortancaların renklendirilmesinde kullanılan civit (mavi renk bitkisel boyayı) beyaz sardunyanın topragına karıştırdım. Ortancadaki gibi renklenme yapıp yapmayacagını bilmiyorum. 3. gün oldugu için henüz bir gelişme yok.. Arkadaşların düşüncelerini almak istiyorum.:cool:
Ben sürekli yapraklarına su püskürtüyorum. İyi geliyor gibi. Sardunyalarım bol çiçekli ve yaprakları sararmıyor. Sizde deneyin.Ama çiçeklerine gelirse solduruyor. O yüzden sadece yapraklara.
Sonunda açtı. :D Günlerdir bekliyordum.
Bak şu süslüye. Uyum sağlasın diye bir de pembe fincana oturmuş
Coyote'ciğim, çok güzel açmış. Rengi de çok havalı :cool: yani. Yalnız ben bunu, Koçtaş'ta ceylan gözü etiketi ile gördüm. Sardunyalardan, fiyatı da farklı idi. Anlayacağın senin pembiş daha değerli.
evandevan5
27-06-2007, 17:54
Benim sardunyalarımın çiçeklenmesi durmutu.Esmer prinç sanırım çok işe yaradı hepsi açmaya başlamışlar:)COYOTE fincanına nazar değmesin çok sevimli duruyorlar,süper bir ikili olmuşlar.
Sevgili çiçeğim ben de aylardır esmer pirinç kullanıyorum ama hiç çimlenmedi. Acaba farklı bir pirinç mi kullandın?
evandevan5
28-06-2007, 13:37
Sevgili çiçeğim,eğer çiçek açmaya başladılarsa tekrardan esmer prinç koymana gerek yok diye biliyorum ben.Ama bu konuda daha deneyimli olan arkadaşlar sana yardımcı olacaklardır.
Bunlar da birilerinin sardunyalari. :p
Gonlumuz acilsin dedim.
http://img166.imageshack.us/img166/79/sardunyacamgk005oo6.jpg (http://imageshack.us)
Shot with EX-Z750 (http://profile.imageshack.us/camerabuy.php?model=EX-Z750&make=CASIO+COMPUTER+CO.%2CLTD) at 2007-07-13
çiçeksever
14-07-2007, 11:10
ne oldu sardunyalarınıza hala beyazmı zıra benım beyazlar kendiliğin den pempeleşti yani bilmiyorum eğer olusa bende bi guzellik düşüneceğim
Beyaz çiçek açanı ayrı yere koyun,Çünkü diğer renklerden etkileniyor.
Ferda Ülkümen
16-07-2007, 22:29
Tohumdan yetiştirdiğim sardunyalardan birtanesi açtı:
Sardunyaların pirinçten sonraki halleri:D Koyu olanın rengi gerçekten süper.
Tamam Nevsune'ciğim teşekkür ederim. Bu akşam üstü humik asit operasyonu başlatıyorum. Bu sardunyalar İstanbuldan gelenler. Sizin gönderdiğiniz de toparlandı bakalım açacak mı?
Açar o hem çok arsızdır, hem de rengi çok güzel.Şu anda benimkinin üstü çiçek bahçesi gibi, bir çiçeğin üzerinden bir ikincisi çıkıyor(hümikden midir acep:D )
Merhaba,
Bugüne kadar hep mütevazı oluşuyla tanıdığım sardunyalar, bu yaz çok kaprisli çıktı. Bodur türlerini fidanlıklardan almıştım, ya çürüdüler ya da yaprakları sarardı. Şahane renklerim vardı, artık hiçbiri yok. Öte yandan İzmir'den sokak aralarındaki bahçelerden kırdığım çeliklerle ürettiklerim -ki bunlar daha geleneksel olanlar, diğerleri hibrit gibi geliyor bana- hiç kaprissiz, aynı ortamda büyüyor.
Bauhaus'taki sardunyaları da gördüm, hepsi dağılmıştı.
Acaba yapı market ya da fidanlıklardan aldıklarımızı evde yetiştirmekle ilgili bir sorun mu var?
Bilgisi olan var mı?
Olmaz toprakla örtün.Zamanla kaybolur.Ortamı asitlendiriyor.
Rengi de, şekli de çok güzel.
Sardunyaların yanlarındakilerden etkilenmesi çok ilginç. Benim saksının iki başında aynı anadan alınma uçuk pembe sardunyalarım var. Bir baştaki yanında kırmızı var, pembenin farklı bir tonu, beyazın yanındakinin rengi ise çok açık pembe oldu.
Ferda Ülkümen
26-07-2007, 23:03
Benimki nasıl?
Bu meşhur Mine hanımın teyzesinin sardunyası:
Mine Pakkaner
30-07-2007, 22:00
Benimki nasıl?
Bu meşhur Mine hanımın teyzesinin sardunyası:
Ferda Hanım teyzemin sardunyası maalesef kök çürüklüğünden öldü. Ziyarete gittiğimde kurtarılamayacak haldeydi. Hastalık iletim demetlerine sirayet ettiği için çelik de alamadım. Teyzem, kışın donmasın diye yerden söküp saksıya almış ve evin içine koymuştu bitkiyi. Hava çok sıcak diye hergün bol sulayıp tabağında da su bırakmış. Bu da bitkide asfeksi dediğimiz boğulma olayına ve kök çürümesine neden olmuş.
Sulama konusunda dikkat etmek gerek.
ceromaya
31-07-2007, 23:22
Merhaba;
Çelikten yetiştirdiğim sardunyalarım ilk defa çiçeklendi, sizlerle paylaşmak istedim.
17228
17229
17230
Ferda hanım sizdeki sardunyadan bende de vardı, şahane bir çiçek verdi ve sonra kök çürümesinden kaybettim ne yazık ki. Umarım sizinki sağlıklı gelişir. Biraz nazlı bir tür gibi geldi bana, **** ben bakmayı bilemedim.
Mine hanımın dediği gibi sardunyalar fazla su sevmiyor, çok su verince yapraklarda sararma ve kök çürümesi baş gösteriyor.
Arzu Kasapoğlu
03-08-2007, 19:00
Bunlar benim balkonumun sardunyaları
Maşallah pek güzeller..Çay verdiğiniz sardunyalar mı?
Arzu Kasapoğlu
03-08-2007, 19:09
Teşekkür ederim.Aslında çok daha fazlası var ama bakalım resimlerini gönderebilecek miyim?
Çay suyunu dış mekan çiçeklerinize tavsiye ederim.Sonucu görüyorsunuz.
bunlarda benim cananlarım paylaşmak istedim
Ceylanlar şu anda açıyor mu.?Bendekilerde çiçek yok.:(
Benimkilerde de sararmalar başladı.Sakızlarda yaprak kalmadı gibi birşey.Ama açmaya devam ediyor.Yeni çıkan yapraklara sarı yeşil **** beyaz çıkıyor.
Fazla sıcaklardan ne yapsın garibanlar.:)
Demekki bu sorun tüm sardunyalarda var.benim ceylanlarımdada çiçek yok artık bitti heralde ama kavuniçi olan sardunyam çiçekli şerabide ses yok!!:))
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.