PDA

View Full Version : Sardunya (Pelargonium sp.)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13

ahmeter
06-08-2010, 14:05
İlk defa İstanbulda bu sıçaklığı görüyorum
Meteoroloji istasyonunda 34 .6 gösteriyor
Biz gölgeye kaçıyoruz bitkiler ne yapsın

acemifüsun
06-08-2010, 14:26
Sevgili maki yüksek nemle birlikte bu sıcaklık insanı çok rahatsız ediyor, İstanbul için hissedilen 55 derece, İzmir için 52, Adana için 70 veriliyordu:( 130 yılın en sıcak yazıymış:( Bizim gibi çiçeklerimiz de çok keyifsiz. Sardunyalarım 15 gündür 1 saat güneş görüyorlar.
Sayın TUTA en önemlisi bizim sağlığımız, lütfen kendinize dikkat edin:)
Sevgili Adalet hanım sizin sardunyalarınız nazar değmesin çok sağlıklılar, ellerinize sağlık:)

maki01
07-08-2010, 01:36
Adalet Hanım'cım,

Sardunyalarınız yaylanın tadını çıkarmışlar gerçekten. Ellerinize, yüreğinize sağlık.

Bugün bir sakızımı daha kaybettim. Seneye özellikle yeni gelişen sardunyalarım için kesinlikle plastik saksı kullanmayacağım. Bugün karar verdim, kök çürümesi değil kök haşlanmasından ölüyor sardunyalarım. Pancurları neredeyse tamamen kapatmama rağmen batıya bakan balkonum korkunç sıcak. Sağlam olanları balkon duvarından uzak yerlere çekmeye çalıştım ama 10 gün daha bu sıcakların devam edeceği söyleniyor. Yapacak fazla birşey kalmadı, bekleyeceğiz....

erol21
07-08-2010, 13:16
Tohumdan yetiştirdiğim 20 ye yakın sardunyadan biri nihayet çiçek açtı

maki01
07-08-2010, 13:42
Çok güzel bir top sardunya, açmaya hazırlanan çok daha fazla tomurcuklarıyla... Kutluyorum sayın erol21...

Tohumları ne zaman ekmiştiniz?

erol21
07-08-2010, 15:39
Çok güzel bir top sardunya, açmaya hazırlanan çok daha fazla tomurcuklarıyla... Kutluyorum sayın erol21...

Tohumları ne zaman ekmiştiniz?

Teşekkürler geriye kaldı 19 tane :) Bakalım onlar ne renk ve biçimde çıkacaklar Yanlış hatırlamıyorsam nisan ortalarında ekmiştim

acemifüsun
07-08-2010, 15:51
Sn. erol21 ellerinize sağlık, çok güzeller:) Tohumları nasıl bir toprağa ekmiştiniz?

erol21
07-08-2010, 16:20
3-5 litrelik hazır poşetlerde satılan torfları kullanarak marketlerde satılan plastik bardaklara ekmiştim Bazıları 15-20 gün çimlenmeyince bir kez daha o bardaklara ekim yapmıştım Çimlendikten ve 2-3 gerçek yaprak verdikten sonra ise küçük saksılara şaşırtıp balkona koydum

ahmeter
07-08-2010, 17:57
sardunyalar

fatma sunay
08-08-2010, 10:50
Kot pantolondan başka saksılarımda var inşallah onlarıda yakıcı güneşlerden sonra resimlerim. Ben evde eski nevarsa atmam hepsini çiçek dikerek değerlendiririm. Çiçeklerin içinde zaman nasıl geçiyor insan anlamıyor.

maki01
08-08-2010, 17:08
Sevgili Adalet Yağcı ve Nazlı06,

Üzüntüm karşısındaki moral veren sözleriniz için çok teşekkür ediyorum. Sardunya konusunda hep destek oldunuz.Bugün Güler Hanım'dan gelen ceylanım da gitti.

Sizlerden gelen bitkilerimin başına birşey gelince üzüntüm daha da katlanıyor ve sizleri bir kez daha yormak istemiyorum. Geride kalanların hangileri olduğunu da hatırlamıyorum ama onları toparlamaya çalışacağım.

İyi ki varsınız, sağolun....

gülsümkaya
09-08-2010, 22:27
Bunlarda benim tohumdan büyüttüğüm sardunyalar.Şimdi çiçek içindeler.

erol21
11-08-2010, 10:20
Bu da açan 2. tohumdan yetişen sardunyam Diğerlerini de bekliyorum Bir-iki hafta içinde açabilirler

ahmeter
16-08-2010, 12:07
Tek tük böyle güzellerde yok değil

hüzün
18-08-2010, 16:09
60-70 cm kadar uzunluğa ulaşmış tek bir sakız sardunyam var,
onu çeliklere ayırıp asılansaksılardan brine ekmeği düşünüyorum,
biraz havaların serinlemesini mi beklesem acaba?..

a1919
20-08-2010, 09:38
Sayın hüzün,
Bence bu iş için havaların serinlemesini bekleseniz iyi olur.

Benim de sardunyalarım aldı başını gitti :) Biraz fazla uzadılar. Acaba onları budamak için erken mi? Yoksa ben de beklemeli miyim?

fmerry
23-08-2010, 08:56
sardunyalarım canlanmadı.Sanırım sıcaklardan ...Siz sardunyalar için ekstra birşeyler yapıyormusunuz .?

maki01
23-08-2010, 11:38
Suyuna dikkat etmeye çalışıyorum. Gece sulamayın, mantar olur dense de güneş battıktan, toprağı biraz soğuduktan sonra çok az su veriyorum. Havadaki yoğun nem toprağın kurumasına izin vermiyor. Yine de kayıp vermeye devam ediyorum.

Bu sene için yapacak fazla bir şey yok. Seneye plastik yerine toprak saksı kullanmaya karar verdim.

katmer
25-08-2010, 20:07
Bahçedeki sardunyam açtı. Rahmetli kayınvalidemin yadigarı:) Dilerim uzun süreler daha yaşatabilirim..

maki01
25-08-2010, 22:01
Sevgili katmer,

Fotoğraf için çok teşekkürler, uzun zamandır böyle güzel bir sardunyaya bakmamıştım. Sana hep sözünü ettiğim türden bir sardunya bu katmer'cim. Geranium Rosebud Black Rose (http://www.thompson-morgan.com/plants1/product/p83663/1.html) oluyor kendileri :)

ahmeter
26-08-2010, 21:10
Havalar düzeldi sardunyalar kendine geliyor

Sevgi Durul
26-08-2010, 23:45
Bunlar da benim açan sardunyalarım.
167981
167982

Orkun Kırcı
29-08-2010, 00:01
Bizim sardunyalar bol yağmur sonrası bol güneş durumundan çok etkilenmişler. Hepsi sapsarı olmuş durumdalar:( Durum vahim...

ahmeter
04-09-2010, 17:11
Sardunyalar çoştu

türkansultan
09-09-2010, 18:38
Arkadaşlar öncelikle hepinizin bayramını kutlarım.

Yeniden çiçeklenen bordo sakızımı sizlerle paylaşmak istedim.

türkansultan
09-09-2010, 18:56
Devamı

ahmeter
10-09-2010, 14:33
Tekrar güzelleşen sardunya

Pat(i)ilker
10-09-2010, 21:26
Benimde Sardunyamın yeni çıkan yaprakları beyaz beyaz çıkıyordu budama yaptım suyunu azalttım , geçen sene yaptığımda düzelmişti ama yine çıkanlar beyaz gibi ne yapmalıyım ?

Eovyn
13-09-2010, 15:31
köklerden ve ana gövdeden çürüyen sardunyamı çelikledim suya bıraktım. acaba şimdi köklenme olur muu:(

Adalet Yağcı
13-09-2010, 16:00
köklerden ve ana gövdeden çürüyen sardunyamı çelikledim suya bıraktım. acaba şimdi köklenme olur muu:(

Sardunya çelikleri suda bekletilmez, direk toprağa gömün.
Fazlalık yapan yapraklarını ve varsa tomurcuğunu kopartın, on beş gün içinde kökleneceklerdir.

erol21
21-09-2010, 16:10
tohumdan yetiştirdiğim sardunyaların bazılarının son hali....

sinan yavuzz
23-09-2010, 14:29
sardunyalarımdan görüntüler;)

avcı66
05-10-2010, 01:11
bende balkonumdan sardunyaları paylaşayım

acemifüsun
18-10-2010, 20:47
SARDUNYA(PELARGONIUM)

Yetiştirilmesi ve üretilmesi çok kolay bir süs bitkisidir. Sardunyalar kırmızı, pembe, beyaz

ve daha bir çok renkli çiçekleriyle bahçeleri ve balkonları süsleyen en çok yetiştirilen süs

bitkilerindendir. Ayrıca sardunyaların 150 ayrı çeşidi mevcuttur.

SARDUNYA BAKIMI

Sardunyalar, yaz dönemindeki muhteşem görünümlerini ufak bir bakım ve özenle kış

boyunca da koruyabilir. İlk soğuklar kendini göstermeden önce sardunyalarınızı kaldırarak,

serin ve oldukça kuru bir sera ya da kış bahçesinde muhafaza edin. İlk bahar geldiğinde

sardunyalarınız; su, sıcaklık ve ışık ile birlikte tekrar canlanacaktır.

YETİŞME İSTEKLERİ

Sıcaklık: En iyi gelişmesini 15 derece dolayında gösterir. Kışın, sıcaklğın 7-10 derece olan

yerlerde muhafaza edilmelidir.

Işık: Sardunyalar bol güneşli yerlerde iyi gelişme göstermektedir.

BAKIM ÖNLEMLERİ

Saksı değiştirme: Her yıl Mart ayında yapılır. Saksı değiştirilecek olan bitkinin toprağı

hafifçe nemlendirilir. Bitki kök boğazından tutularak ters çevrilir. Toprağın dağılmamasına

özen gösterilir. Yeni dikeceğimiz saksıya kullanacağımız karışımdan bir miktar konulduktan

sonra bitkimiz, köklerinin dışarıda kalmamasına özen göstererek dikkatlice yerleştirilir.

Üzerine yine karışımdan konularak hafifçe bastırılmalıdır. Saksı tam ağzına kadar doldurul-

mamalı saksının en üst kısmı ile toprak arasında yaklaşık 1cm. boşluk bırakılmalıdır.

GÜBRELEME

Yetiştirdiğimiz bitkileride yüksek kalitede ürün elde etmek için gübreleme yapmamız gerek-

mektedir. Nisan - Eylül ayları arasında haftada bir kere 3g/1 kompoze gübre verilmelidir.

SULAMA

Büyüme ve çiçeklenme dönemlerinde (Mart-Eylül) bolca sulanmalı, çok sıcak havalarda su

püskürtülmelidir. Çiçeklenme bittikten sonra fazla su verilmemeli, saksı toprağı orta dere-

cede nemli, hatta biraz kuru tutulmalıdır.

AVRUPA ÇİÇEKÇİLİK GÖNÜL HANIM'IN BİLGİ NOTLARIDIR.

bynpol
20-10-2010, 18:29
benim sardunyalarım halen dışarda duruyor.sizce ankarada onları içeri alma zamanı geldi mi?sanki bana halen hava iyi gibi geliyor.birde geçen yıl içeri camların önüne koymuştum yaprakları sararıp döküldü yeni çıkan filizlerde çok cansız ve cılızdı.gerçi baharda dışarı koyunca toparlanıp yaz boyunca çiçeklerini coşturdular.bu yıl üstü kapalı ama açık bir balkona koysam donarlar mı onları kaybetmek istemiyorum

acemifüsun
20-10-2010, 18:53
benim sardunyalarım halen dışarda duruyor.sizce ankarada onları içeri alma zamanı geldi mi?sanki bana halen hava iyi gibi geliyor.birde geçen yıl içeri camların önüne koymuştum yaprakları sararıp döküldü yeni çıkan filizlerde çok cansız ve cılızdı.gerçi baharda dışarı koyunca toparlanıp yaz boyunca çiçeklerini coşturdular.bu yıl üstü kapalı ama açık bir balkona koysam donarlar mı onları kaybetmek istemiyorum

Ankarada üstü kapalı, açık bir balkonda donarlar. Kışın kuru havası olan, hafif serin bir yere alınmaları tavsiye ediliyor.

Orkun Kırcı
20-10-2010, 20:41
Önemli bilgiler, püf noktaları... Herkes bunlara dikkat etmeli. Yoksa kayıplar ya da çelimsiz sarduşlar kaçınılmaz oluyor. Kayıplar yaşayan arkadaşlar inşallah bundan sonra daha dikkatli olurlar. Öncelikle Maki ablam tabii ki :)

acemifüsun
20-10-2010, 20:50
Orkuncuğum Füsun ablan da var sırada:) Sardunyalarımı bu bilgilerden sonra kesin alttan sulayacağım. Zaten Gönül hanımın serasında saksıların altlarında tabaklarda sular vardı. Toprağının yeterli suyu alıp almadığını parmağımızla kontrol ederek, tabağı altından alıyoruz.

Jezebel
20-10-2010, 22:14
Sardunyalar bizi üzdü belki , ama biz onlara zulüm edip mantar enfeksyonuna maruz bıraktık ve öldürdük ;(
Şahsen ben açgözlüğüm yüzünden aldığım bunca bitkiye yetişemeyip hortumla suladım .
Biz önce kendi hatalarımızı görüp , ayağımızı denk almalıyız .
İzmirde sardunyalar sokaklarda bile yetişiyor , tamam ama bizimkiler çok hassas hibritlerdi ,
sokak sardunyası değildiler .
Özeleştiri yapıp notlarımızı almalıyız .
Ben kendime zayıf not veriyorum .

Orkun Kırcı
20-10-2010, 22:15
Benim alttan sulamam çok zor. Zira hepiciği koca yağ,peynir tenekelerinde dikililer :D Saksı yüzü göremiyor zavallıcıklar :D

acemifüsun
20-10-2010, 22:28
Sevgili Orkun sen zaten sardunya konusunda çok başarılısın:) Bunlar bizim gibi sınıfta kalanlara ya da yeni başlayanlara:)
Ben o aşırı sıcaklarda güneşte bıraktım 1
Hortumla sulamadım ama yine de hatalar yaptım ki mantar oldular 2
Sulamayı çok dengesiz yaptım( aşırı sıcaklarda ne yapacağımı şaşırdım) kök çürüklüğü oldular 3...
Başka yapılmayacaklar kaldı mı? Bilemiyorum?:)

maki01
20-10-2010, 22:29
Dikkat etmediğimi ya da yeterince ilgilenmediğimi düşünmüyorum. Bilgi eksikliğinden kaynaklanan nedenlerle kaybettim sardunyalarımı. Sardunya güneşi sever diye güneşe engel olmadım.

Kendi adıma çıkardığım en önemli ders, Temmuz ve Ağustos ayında tamamen gölge bir ortam sağlamak olacak. Havadaki nem oranına ise müdahele etmem olanaksız.

Bunların yanında ,menekşe başlığında söz edilen Megafol ya da benzer içerikli aminoasitler içeren besinle takviye yapacağım. Özellikle aşırı sıcak ya da soğuk havalarda bitkinin direncini arttırdığı söyleniyor. Botanika da "Çiçek Çoşturan"larda formül değişikliği yapmış. Aminoasit ve izelement ve de vitamin eklenmiş. Belki de ayrı bir takviyeye gerek kalmayacak.

Orkun'cum fena kızdırdın beni :)) Anneciğinin deneyimleri ve takviyesi ile sardunyaların bu kadar güzel ve sağlıklı. Bir de kendi evindeki sardunyaları görelim :p

Fatoş
21-10-2010, 10:09
Sevgili Jezebel , sevgili Füsun hanım ,Gönül hanımından aldığınız bilgileri buraya aktardığınız için teşekkür ediyorum. Bana yakın olduğu için Gönül hanımla sık görüşüyoruz, bana bilgi notu vermediği için serzenişte bulundum, o da senin bu bilgilere ihtiyacın yok çiçeklerine gayet iyi bakıyorsun,hatta deneme bitkilerimi sana veriyorum ,yaşamaları için dedi.
Sardunyalarımı ve diğer bitkilerimi yazın güneş doğmadan sabah çok erken suluyorum, bende hortumla suluyorum ama çok az basınçla hemen diplerine döküyorum, toprağın tekrar hafif kurumasını bekliyorum, bana her hafta besin vermemi söylemişti bir tek onu ihmal ediyorum. Ama aklıma gelirse hayvansal gübre veriyorum. Yazın asla gün ortasında ve akşam sulama yapmıyorum, onu da rahmetli babamdan öğrenmiştim, çiçeklerini öldürürsün diyordu. Bu yaz sardunyalarım da kayıp yaşamadım ama sıcaklık , sevgili komşularımın ve müşterilerimin çelik alması bitkilerimin küçülmesine sebep oldular:) hiç gürleşemiyorlar, devamlı dalları eksiliyor.:)

Fatoş
21-10-2010, 10:28
176258
176259
176260

Orkun Kırcı
29-10-2010, 14:16
Yaz sıcağında kavrulup şimdide yayla soğuğuyla savaşan 3 sarduşumdan 2si açtı. Nasip olursa okulun heryerine baharda sarduş dikicem. Bunların dışında sınıfımda da2 sakızım var. Çiçekler Maki01 ablamın çatlamasına yetmeyebilir, sadece artçı etkisi yapacak sanırım :D

maki01
29-10-2010, 23:35
Çok teşekkür ediyorum Sevgili nazlı06, benimkisi istemem ama yan cebime koy olacak tam:)

Sevgili acemifüsun,

Çok teşekkür ederim sevgili arkadaşım. Söylediklerini aynen uyguladım. Gönderdiğin çeliklerin hepsi serada canlandılar:) Hem çelik hem de bilgi paylaşımın için çok teşekkür ederim.

Sevgili acemifüsun, hormon kullanarak seraya almamı önermişti. Yolda biraz yıpranmış olmalarına rağmen 1 gün suda bekletip, daha sonra hormon tozuna batırarak cocopeat+perlit+ vermikulit karışımına diktim. 3-4 günde minik yaprakcıklar verdiler.

Nazar diye bir şey var mıdır bilmiyorum ama oğlum bebekken ne zaman içimden bile " Aman ne güzel, uzun süredir hastalanmadı" desem ertesi gün yataktaydı. Çiçeklerimde de benzer şeyler oluyor sanki :)

deniz90
30-10-2010, 17:15
Ankara'da geceler soğumaya başladı. 4 dereceye kadar düştü. Gündüz ise sıcaklık 14 derece civarında. Sardunyalarımı ne zaman içeri alsam karar veremedim. Derece eksilere düşmedikçe birşey omaz diyorlar. Siz ne tavsiye edersiniz?

türkansultan
31-10-2010, 17:55
Arkadaşlar çiçekleri fazla olmasada sardunyalarımın son halini sizlerle paylaşmak istedim.

türkansultan
31-10-2010, 18:02
Devamı

türkansultan
31-10-2010, 18:11
Devamı

türkansultan
31-10-2010, 18:20
Devamı

türkansultan
31-10-2010, 18:24
Ceylanımın bu ayda bile bir tanede olsa açması beni mutlu etti.

deniz90
31-10-2010, 18:46
Mutfak camımın önündeki sardunyalarım.

Jezebel
31-10-2010, 19:30
Ankara'da geceler soğumaya başladı. 4 dereceye kadar düştü. Gündüz ise sıcaklık 14 derece civarında. Sardunyalarımı ne zaman içeri alsam karar veremedim. Derece eksilere düşmedikçe birşey omaz diyorlar. Siz ne tavsiye edersiniz?

Yeriniz varsa içeri alın , yoksa sulamayı kesin ve naylonla sarıp sarmalayın .
Bursada anneciğim kışın sulamazdı ve balkonda tutardı , bazı dallar donsa da baharda kökten sürerdi .
Kolay gelsin .

nil
31-10-2010, 20:58
Herkese merhaba.

Geçen aylarda forumda sardunyaların asit toprak sevdiklerini öğrendim, bunun üzerine saksılarımı çok çok az limon tuzu konmuş su ile suladım. Ayrıca demir ihtiyaçlarını karşılamak üzere sulama kovasına bir sürü gazoz kapağı attım ve bunları sürekli orada tutarak (ve kovayı arada sırada revers ozmos suyu ile de doldurarak) sulama yaptım. Bu sayede sardunyalarım coştular, canlı renklerde iri ve bol çiçekler açtılar ve serin havalara rağmen hala da açıyorlar. Bu bilgileri sardunya severlerle paylaşmak istedim.

Sardunyayı çok severim ve ne yapıp edip her rengini edinmek gibi bir merakım var. Elbette buradaki herkes de benim gibidir... Bilmiyorum daha önce gören var mı, burada konuşuldu mu; eflatun ve mor renkli sakız sardunyası da varmış meğer, bu yaz Antalya'da buldum, bunu da meraklısına iletmiş olayım.

Sevgiler,

Nil

maki01
31-10-2010, 21:18
Ayrıca demir ihtiyaçlarını karşılamak üzere sulama kovasına bir sürü gazoz kapağı attım ve bunları sürekli orada tutarak (ve kovayı arada sırada revers ozmos suyu ile de doldurarak) sulama yaptım. Bu sayede sardunyalarım coştular, canlı renklerde iri ve bol çiçekler açtılar ve serin havalara rağmen hala da açıyorlar. Bu bilgileri sardunya severlerle paylaşmak istedim.
Nil

Merhaba Nil,

Revers ozmos suyunu açıklar mısın lütfen?

Orkun Kırcı
31-10-2010, 22:17
Ablam bunun cihazlaeı var. Özellikle etonurlar için uygun suyu bunlarla sağlayan arkadaşlar var. Sanırım normal şebeke suyunu yağmursuyu gibi bir hale getiriyor.

çiçeksever
05-11-2010, 16:27
Benim çiçekler 1 ay önce soğuktan etkilenmişti.Yaprakları soğuktan kavruldu.Bende hava çok soğumadan eve aldım.Çoğunu fortmantonun üzerine koydum.6 pencerenin önüde dolu.Afrika menekşesi,mum,gloksinya var.Fakat bu sefer de sıcaktan etkilendiler.Geçen sene de aynı sorun olmuştu.Yeni taze sürgünler çıkarmıştı.Bahara dışarı çıkarınca hepsi öldüler.Ne yapacağımı şaşırdım.Bu sabah çimlerin üzerinde kırağı vardı.Dışarda dayanmaz gibi geliyor.Yardımlarınızı bekliyorum.

acemifüsun
05-11-2010, 22:09
Sardunyalar kışın serin, karanlık, havası nemli olmayan kuru bir yerde durması gerekiyor. Evinizde ısıtılmayan bir oda ya da kiler gibi bir yer varsa oraya kaldırın. Kırağı sardunyalara çok zarar veryor.

fatma sunay
16-11-2010, 15:23
Merhaba arkadaşlar bende İstanbula dönmek zorunda olduğum için sardunyalarımın hepsini evin bodrum katına aldım.Almadan iki gün önce suladım üstündeki açan çiçekleri ve goncaların hepsini kestim. Uzun dallarıda budadım.Umarım bahara kadar sağlam kalırlar . Hersene aynı yöntemle içeri alıyorum. Busene erken döndüğüm için aklım çiçeklerde kaldı.

Sevgi Durul
18-11-2010, 23:03
Dökülen tohumlardan kendiliğinden çimlenen sardunya. :)
180428

türkansultan
21-11-2010, 16:06
Küçücük olmasına rağmen açan sakızım.

türkansultan
21-11-2010, 16:08
Pastırma yazının keyfini çıkaran sardunyalarım.

türkansultan
21-11-2010, 16:08
Devamı

türkansultan
21-11-2010, 16:09
Tomurcukta olan pembem.

türkansultan
21-11-2010, 16:11
Kırmızım

türkansultan
21-11-2010, 16:14
Devamı

Sevgi Durul
23-11-2010, 07:58
Sardunyalarımdan açanlar ve açmaya çalışanlar.

181134

181137

181136

181135

deniz90
24-11-2010, 19:18
Bunlar da annemin sardunyaları. Bayramda havalar çok güzeldi. Bir haftada çiçekleri arttı.

bettyycim
24-11-2010, 20:05
Bunlrda benim bebeklerim :p

erol21
29-11-2010, 18:07
3 kere denedim bir yapı marketten aldığım kırmızı sardunyamı çelikle çoğaltamadım Bazı yerlerde çeliği önce 1 gün kendi halinde bırakıp gömmem bazı yerlerde ise 1 gün suyun içinde bekletip gömmem gerektiği yazıyordu. Sonuç : Sıfır :(

Orkun Kırcı
04-12-2010, 15:41
Bu aralar tek tük açan sardunyalarım:
Sevgili Ninina84 beyaz sakızın çeliğini taa Büyükada'dan yollamıştı sağolsun :)
183024
Pembe katlı sakız:
183025
Kırmızı top sardunya:
183026

merlict
05-12-2010, 15:20
3 kere denedim bir yapı marketten aldığım kırmızı sardunyamı çelikle çoğaltamadım Bazı yerlerde çeliği önce 1 gün kendi halinde bırakıp gömmem bazı yerlerde ise 1 gün suyun içinde bekletip gömmem gerektiği yazıyordu. Sonuç : Sıfır :(

Merhaba Erol bey.

Aslında çok kolay tutan ve yer seçmeyen kişiliği :D vardır ama neden başaramadınız anlamadım.Ben rüzgardan veya çocukların topundan kırılan dalını bulduğum toprağa sokuveriyorum, bir süre sonra canlanıp güzelliğini gösteriyor.Sakınan göze çöp batarmış derler ya o misal siz çok önemsemeyin o sizi utandıracaktır.

Mehmet

Hhatice
05-12-2010, 15:28
183218

Lodos perişan etti :( öyle güzeldiler ki ,böyle oldular .

maki01
05-12-2010, 20:13
Yenilen pehlivan olarak pes etmeme kararıyla yeni sardunyalarımla buluştum. Çok minik olmalarına rağmen çiçek ve tomurcuklarıyla balkonumu şenlendirdiler:)

Çiçekli olanlardan bir kaç tane :

183249

183250

183251

183252

maki01
05-12-2010, 20:21
Sevgili Orkun'un " Abla bunlar seradan yeni çıktı. Soğuktan etkilenebilir ve sen yine üzülürsün" uyarısı üzerine kurduğum mini seram :)

183253

Orkun'un çenesinden kurtulmak için de yapmış olabilirim :p

biyologist
09-12-2010, 21:15
Sayın SDurul. Ben de dün iki adet çelik edindim. Dünden beri suda bekliyorlar. Ancak tam bilgi sahibi değilim. Suda köklendikten sonra mı topraka dikeyim, yoksa hemen mi? Suda köklendirilmeye bırakılan bazı çelikler çürüme tehlikesiyle karşı karşıya. Çürümemesi için ne yapmam lazım? Çürümezse eğer ne kadar zamanda kök salar. Lütfen bilgilerinizi paylaşır mısınız? Sizden gelen tavsiyelere göre hareket edeceğim. Çeliklerime yazık olmasın. Bilen herkesten cevap bekliyorum...

merlict
09-12-2010, 21:36
Sayın SDurul. Ben de dün iki adet çelik edindim. Dünden beri suda bekliyorlar. Ancak tam bilgi sahibi değilim. Suda köklendikten sonra mı topraka dikeyim, yoksa hemen mi? Suda köklendirilmeye bırakılan bazı çelikler çürüme tehlikesiyle karşı karşıya. Çürümemesi için ne yapmam lazım? Çürümezse eğer ne kadar zamanda kök salar. Lütfen bilgilerinizi paylaşır mısınız? Sizden gelen tavsiyelere göre hareket edeceğim. Çeliklerime yazık olmasın. Bilen herkesten cevap bekliyorum...

... valla ben hiç suya sokmadan hemen toprağa sokuyorum ve şimdiye kadar hep başarılı oldum ama suda bekletme işlemi sanki sardunya için çok uç nokta :o
Bir saksı sardunyamdan belkide onlarca ürettim bu yöntemle, hiç suyla işim olmadı, tercih sizin...

Mehmet

biyologist
10-12-2010, 18:23
Mehmet bey, tavsiyeniz üzerine iki adet sardunya çeliğimi çiçek toprağına diktim. Bir yerde bunların üzerinin streç filmle sarılması gerektiğini okumuştum. Böyle birşey var mı? Bir de sakaryada havalar iyice soğumaya başladı, diktiğim çelikleri oda sıcaklığında mı tutmalıyım yoksa, dışarıda mı? Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. İletişim içinde olursak memnun olurum. Saygılarımla..

maki01
11-12-2010, 15:39
Soğuk ve yağışlı bir günde içimi ısıtan sardunyalarım, soğuktan daha az etkilenmek için köpeğimin balkondaki çim halısını işgal etti :)

183846

türkansultan
11-12-2010, 18:56
Sevgili maki01 sardunyaların köpeğinin halısına öyle bir kurulmuşlarki tıpkı prensese benziyorlar maşallah.

Canım benim ellerine yüreğine sağlık.

merlict
11-12-2010, 20:19
Mehmet bey, tavsiyeniz üzerine iki adet sardunya çeliğimi çiçek toprağına diktim. Bir yerde bunların üzerinin streç filmle sarılması gerektiğini okumuştum. Böyle birşey var mı? Bir de sakaryada havalar iyice soğumaya başladı, diktiğim çelikleri oda sıcaklığında mı tutmalıyım yoksa, dışarıda mı? Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. İletişim içinde olursak memnun olurum. Saygılarımla..

Merhaba sayın biyologist

Gündüz konuya mesaj yazmıştım ama gitmemiş, şimdi farkettiğimde tekrar yazayım istedim.

Strech filmle sarma işlemi bir nevi gerekli.Nedense sizin oralar soğumuş, dün öğrendim, bizim buralarda bugün soğumaya başladı, hatta bugün tipi şeklinde kar vardı İzmirde.
Soğuktan koruma işlemi bu dönemler için gerekli, imkanınız varsa oda ortamına alın eğer yoksa balkonda bunu bir nevi mini sera şeklinde yapabilirsin.İster film sarar kuru soğuktan korursun istersen başka ekipman.
Kimi büyük saklama kabından kapakta delik açarak,
kimi strech sararak,
kimi büyük kab küçük kab yöntemi (ben buna matruşka diyorum, benim en çok kullandığım yöntem) Aynı matruşkalar gibi küçük saksı içinde çiçek üzerine daha büyük -örneğin 5 veya 8-10 lt.lik pet şişenin taban kısmını düz kesip saksının üstüne geçirmek, kapak kısmından delikler açmak hava alsıon diye - iyi yöntemdir.

İletişim konusunda sıkıntı olmaz hocam, bildiğimi paylaşmak benim için zevktir.

Mehmet

biyologist
12-12-2010, 10:22
Teşekkür ederim, çeliklerimin tuttuğunu nasıl anlayabilirim? Oda ortamındalar ve streç filmle saksıların üzerini örttüm, ara sıra açıp havalandıracağım. Matruşka yöntemini öğrendiğim iyi oldu, uygulamak isterim.

merlict
12-12-2010, 21:53
Hımm pekiala :) dediğiniz gibi olsun. Ama gerçekten tutmalarını istiyorum. Yine de çok soru sorarsam kusuruma bakmayın :)

Soru serbest sıkıntı yok.Geçenlerde benim ufaklığın arkadaşlarıyla yaptığı maçın ardından kırılan dalları kendi saksılarına sokmuştum.(10-15 kasım civarı)Bu hafta başında yeni sürgünleri ve yaprakları ile beraber kışa başladık.Belki de daha erken çıktılar ama ben diğerlerinden onları kontrol etme fırsatını bulamadım ta kii sizin mesajlarınızı görünceye kadar.:DHer dalda yaklaşık 7-12 arası sürgün ve yaprak çıktı.Çıkan yaprakların ortalama boyu 5-10 cm. arasında

Mehmet

erol21
13-12-2010, 19:11
Sayın erol21,

Ben de sizinle aynı durumdayım. Daha önce arkadaşımızın dediği gibi kırılan dalları aynı saksıya yuva bile açmadan resmen dürterek dikiyordum, yeşeriyordu. Şimdi olmuyor :)

Fazla üzerlerine düşmeye başladık sanırım. gidip gelip kurcalıyoruz, su veriyoruz filan. Dikip, bir süre unutmak lazım :)

Son çeliğimi en seyrek çıktığım balkonun en zor ulaşılan yerine diktim ve gerçekten unuttum, yarın bakarım artık:)

Ben de şuan bir çelik denemesi daha yapıyorum Az miktar suya aspirin attım ve 3-4 gündür çeliği onda bekletiyorum 2 günde bir suyu ılık bir su ile değiştiriyorum bakalım ne olacak :D

Sevgi Durul
14-12-2010, 23:50
Havaların iyi gitmesine aldanıp içeri almadığım sardunyalarım bir gece kar altında kaldıktan sonra içeri alındılar. Şimdilik iyi gibiler, içeri aldıktan sonra çektiğim bazı fotoğraflar.

184326

184327

184328

Sevgi Durul
15-12-2010, 00:06

Mesajınızı, şimdi farkettim, sayın biyologist. Ben baharda diktiğim çelikleri direk toprağa dikmiş ve başarılı olmuştum. Bu mevsimde, yine bazılarını toprağa diktim, bazılarını da suya koydum. Eğer sudakiler köklenirlerse fotoğraflarını paylaşırım.
Ne kadar sürede köklendiklerini o zaman hep birlikte öğreniriz.

usia
21-12-2010, 11:16
selamlar :p
İnternette dolaşırken bu siteye rastladım. (rastlamaz olaydım aklım kaldı:( ) http://pelargoniumoasen.blogspot.com/ Mutlaka bir bakın. Çok çeşitli sardunyalar var.

Sevgi Durul
27-12-2010, 11:22
Ben de cumartesi günü, penceresinde çok güzel sardunyaları olan, hiç tanımadığım bir evin kapısını çaldım, çelik istedim. Yaşlı teyze bir çok sardunya ve sakız çelikleri verdi. Kızım sen baharda gel, o zaman daha çok olur, şimdi yeni budamıştım dedi. Bu çeliklerin bazılarını ev içersindeki saksılara diktim. Bazılarını da suya koydum. Bakalım köklenecekler mi? Bir köklenirlerse çok güzel renkte sardunya ve sakızlarım olacak.

Suda ki çeliklerimden bir tanesi köklenmiş. Toprağa diktiklerim de tutmuş gibi görünüyor. Daha sonra suda köklenenlerin fotoğrafını yüklerim.

biyologist
29-12-2010, 20:46
10 lira mı? Solmuş sardunya için bence pahalı :(

Bence de biraz çok olmuş, ama olsun umarım dilediğiniz seviyeye getirirsiniz.

Sayın Sdurul, suda nasıl köklendirdiğiniz, direkt toprağa dikmekten daha mı iyi acaba?

Sevgi Durul
29-12-2010, 20:52
Sayın biyologist, ben önceleri direk toprağa diktiğim hiç bir bitkiyi kolay kolay tutturamazdım.
Şimdi ise toprağa diktiklerim de tutmuş gibi görünüyor. Sizin için bir tanesini söküp bakacağım. Daha sonra hem sudaki, hem topraktaki çeliklerin fotoğraflarını çekip yüklerim.

ezo
16-01-2011, 22:35
Merhaba; Yaza girerken çiçekli olarak aldığım sakız sardunyam hala açmaya devam ediyor. Şaşkınlığım şundan ki çiçek balkonda ben onu daha ılıman bir yere almak için beklerken o hala tomurcuklanıp çiçekleniyor. Ben bu konuda acemiyim ama bu işte bir tuhaflık var diye düşünüyorum. Yoksa çiçeğim intahar mı edecek? Yardımlarınızı bekliyorum.

fatma sunay
22-01-2011, 22:01
Sayın SDurul sardunyalarınızın üstüne kar yağmış ama ucuz atlatmış. Umarım içerde keyifleri iyidir. Bende hepsini İstanbula döndüğüm zaman içeri aldım umarım dönene kadar üstü kurusada kökleri sağlam kalır.

Sevgi Durul
17-02-2011, 17:21
Dökülen tohumlardan kendiliğinden çimlenen sardunya. :)
180428

Sardunyalarımın sadece pembe olanı tohum yaptı, tabii tohumlarını aldım.
Bu arada, yanındaki başka bir saksıya düşen tohum, kendiliğinden çimlenmişti.

Jezebel
17-02-2011, 22:42
;)Geçen yılın sardunyalarından kurtulan ve hala hayatta

193102

:)

Güzin Çakar
17-02-2011, 23:13
Sayın Jezebel Sardunyanızın yaprakları bana çok farklı ve hoş göründüler.Sanırım daha önce hiç görmedim.Bol çiçekli, uzun ömürler dilerim

Jezebel
18-02-2011, 16:48
Sn gçakar,
bu sardunya şu resimdeki 3'lüden hayatta kalanı:(
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=643988&postcount=3562
Artık bazı konuların önemini kavradım sanırım.

Jezebel
19-02-2011, 17:29
Bunu buldum ama maviliği konusunda tereddütüm var.

193358

;)

toprak
22-02-2011, 09:32
Merhaba yeşil dostları,

İşten sıkılınca şöyle bir dolaşayım dedim.
Kaç zamandır uğramamışım, içim açıldı bu güzel çiçekleri görünce.

Bazı arkadaşlar kışın açan sardunyalara şaşırmış.
Benim 2007'de aldığım bir pembe-beyaz sardunya o gün bu gündür hep açıyor.
Kışın da dışarıda kalıyor ve balkonumu süslüyor. Kar değmeyecek şekilde koruyorum o kadar. Gerçi bu sene İstanbul'da hiç kar yağmadı.(en azından Mecidiyeköy'de)

Tohum da verdi çokca. Onları iyice kuruttum, sonra kumlu toprağa ektim. Kendiliğinden çıktılar. Sonra onların da tohumlarını topladım. Dede oldular yani. Bazı tohumları ise sardunyalar bir gün ölebilir diye kuru bir kapta saklıyorum. (rezervim)

Bu mart ayında saksılarını değiştirmeliyim. Toprak aldım, aynı saksıları temizleyip tekrar kullanacağım. Onları İkea'dan ucuzlukta almıştım üç tanesini. Toprak saksılar (Vietnam malıydı). Birini de kırdım üstelik. İçinde hala bir kasımpatı var. Onu da onarabilirim bu arada. Şöyle cemreler bir düşsun, doğa canlansın hele.
Yok yok, bütün saksıları bir elden geçirmeliyim. Düşündüm de aldığım toprak yetmeyecek galiba.

Herkese mutluluklar dilerim.
Toprak

Jezebel
23-02-2011, 10:57
Buna sahip olan var mı?

193884

193885

hem kokulu hem zarif.

günebakan
23-02-2011, 11:11
Topraklarını değiştiğim sakız sardunyalar ve diğerleri
193886

193887

Bunun daha çiçeğini görmedim
193888

İşte bu da mis kokulu ıtırım:)
193889

adneser
23-02-2011, 14:05
Sardunyaların son durumları 193928
Katmerli sakız
193929
Bodur katmerli (arka saksıdakiler kalanchoe çiçeği yanlış anlaşılmasın)
193930
Tohumlar olgunlaştı
193931
Ekime hazır sardunya tohumları
193932

aynurcan
06-03-2011, 23:59
Merhaba,

Sardunyaları çok severim. Nostaljik bir çiçek. Bence bütün apartmanlar bu çiçekle süslenirse, kentler daha yaşanası bir hal alacak...Sormak istediğim, Kocaeli'de canan türü sardunyayı nereden alabileceğimi bilen var mı?

Bir de benim sardunyalarım çiçekten çok yaprak olarak büyüyor sebebi ne olabilir acaba?

mor-salkım
15-03-2011, 18:59
merhabalar, sardunya tohumlarını (mine pakkaner tarafından eklenmiş) görünce çok şaşırdım. Neden derseniz, bizim çocukken saat diye oynadığımız bir otun tohumlarıyla aynı fakat otun yaprakları çok daha küçük. acaba o ot da sardunya mı bir çeşit, çiçeği eflatun ve 1cm kadar oluyor. Birde eğer aynı soydansalar ve ben elimdeki bir sardunya ile o otu birleştirmek istesem ne yapmam gerekir.Bir sorum daha var iki ayrı renk sardunyamı bir nevi aşılamak gibi bir işleme tabi tutmak istiyorum dallarını mı birleştireceğim nasıl olacak acaba bilemedim de yardımcı olabilir misiniz? bitki aşılamak ile ilgili bölümleri okudum ama ne yapacağmı tam olarak bilemedim.

maki01
16-03-2011, 23:26
Sardunyalarım çiçekleri ile baharı karşılamaya başladı :)

197105

197106

maki01
17-03-2011, 15:37
Teşekkürler sevgili acemifüsun.

Geçen yazdan geriye çok az sardunyam kaldı. Bunlardan biri de senin gönderdiğin minyatür ceylan. Dayanamayıp bir tomurcuğu kopardım ve çok sevindim. En çok sevdiğim, minişim, koyu bordolum yaşıyor :)

Yeni gelen sardunyarın ne renk açacağını bilmiyorum, heyecanla bekliyorum ancak aralarından geçen seneki katmerli mor ve pembe çıkmayacak gibi. Beklemeye devam :)

Bu arada nar çiçeği ve pembe renkli iki minyatür sardunya daha aldım. Nar çiçeği rengi çiçekleri olan çok güzel bir şey ama çiçekleri açtıktan sonra bir gün bile kalmıyor, kazayla dokunursam anında dökülüyor. Türün özelliği mi ya da besin eksikliği mi neden oluyor bilemiyorum. Yardım lütfen :)

maki01
22-03-2011, 14:12
Sakızlarım ve ceylanlarımın hepsi tomurcukta, yakında şenlik başlar :))

Zamanıdır Orkun'cum, sardunyalarını özledik :)

Geçen yazı sağlam atlatabilen tek minyatür ceylanım :)

Acemifüsun'a sevgilerimle...

198005

198006

Gülü andıran katmerli sakız tomurcukları bir başka güzel :)

198007

cemre_77
22-03-2011, 14:48
sardunya budama zamanı ne zaman ??
Ankarada budayıpda celikleri atacak arkadaslarım varsa beni haberdar edebilirler :) sadece koyu pembe sardunyam kaldı. Tekrar coğaltmak isterim.

acemifüsun
22-03-2011, 18:03
Sevgili maki01 İzmir güzeli çoşmuş:) Ellerinize sağlık:)

Orkuncuğum güzellerin resmi geçitini sabırsızlıkla bekliyoruz:)

Benim ceylanlar da tomurcuk da, minyatürler de şimdilik öyle bir niyet yok:)
Sizce bodur sardunyalarıma vitamin vermeye başlayayım mı? Ne dersiniz?

MİRBE
23-03-2011, 13:21
Orkuncum çelşklerin hiç biri tutmadı ben de olmayınca ilgisiz kalınca tutmacdılar geçen seneden olan 3 sardunyam çok iyi durumdalar kırmızı top gül açmak üzere hep tomurcuk.

Elimde çiçekli bitki besini var versem olurmu?

nurcanaybay
29-03-2011, 11:03
1 Kasım da topraksız ortama aldığım sakız sardunya yeni ortamına uyum sağladı.Çiçek tomurcuğu oluşturdu.Havaların ısınması ile gelişiminin hızlanacağını
düşünüyorum.

gossip
29-03-2011, 21:01
açmasada olur diyebileceğim bir sardunya.
yapraklarının güzelliğine rağmen açıyormuş :)

dün yemek yediğim dükkanın bahçesinde görünce işyeri sahibinden 2 çelik aldım.umarım tutar

fotoğrafın kaynağı internet. yeni fertlerimin fotoğrafını eklerim, büyürlerse.
199295

nurcanaybay
30-03-2011, 12:18
Sevgili nurcanaybay ne güzel olmuş, ellerinize sağlık:)

Teşekkür ederim.Bu gün bir tanesini daha topraksız ortama aldım.
Gelişmeleri paylaşırım.

maki01
30-03-2011, 12:29
Sevgili nurcanaybay,

Topraksız ortamda afrika menekşesi, phal ve hoya türlerini yetiştirmeye çalışıyorum. Sardunyayı hiç düşünmemiştim. Kutluyor ve paylaşım için teşekkür ediyorum. En kısa sürede ben de deneyeceğim.

Jezebel
01-04-2011, 19:09
Sn. kocapaşalı,
sanırım ne sorduğunuz tam olarak anlaşılamadı, "zorlu kış" derken neyi kastettiniz?
Sardunyalarınız dondu mu?
Beslemek derken gübre vermeyi mi kastettiniz?
Soru net olmayınca cevap da verilmmiş olabilir.
Organik gübre de verilebileceği gibi,N:P:K da verebilirsiniz.
Site içi arama modunda arayabilir veya Bu konu içinde ara modunda merak ettiğiniz konuyu yazıp arama yapın.
Aslında alışınca sitemiz çok kullanışlı ve zengin.

ağaçlarısev
02-04-2011, 10:21
Bunlarda benim sardunyalarımdan bir kaçı :)

Tunatuna
04-04-2011, 08:53
Merhaba arkadaşlar;

Sardunyalara yeni yeni merak saldım. Daha önce afrika menekşesi yetiştiriyordum. Balkonumda güzel açan sardunyalarım olsun istiyorum. Dört tane çeliğim var. Direk toprağa diktim. Benim sormak istediğim bu mevsimde sardunyalarımı balkona koymak istiyorum. Kayseride geceleri halen soğuk oluyor. Balkonum sabah güneşini alıyor. Acaba balkona koysam ölürler mi?

Jezebel
04-04-2011, 19:22
Geçen seneden bu yana minyatür sardunyaya merak saldım:D

200943

kokulu;)

200944

.

acemifüsun
04-04-2011, 20:33
Merhaba arkadaşlar;

Sardunyalara yeni yeni merak saldım. Daha önce afrika menekşesi yetiştiriyordum. Balkonumda güzel açan sardunyalarım olsun istiyorum. Dört tane çeliğim var. Direk toprağa diktim. Benim sormak istediğim bu mevsimde sardunyalarımı balkona koymak istiyorum. Kayseride geceleri halen soğuk oluyor. Balkonum sabah güneşini alıyor. Acaba balkona koysam ölürler mi?

Avrupa Çiçekçilik Gönül hanım sardunyaların ilkbahar kırağılarından çok zarar gördüğünü, çok dikkat edilmesini belirtmişti.

Nilüfer
06-04-2011, 08:12
Ben de geçtiğimiz hafta okuldaki sardunyalardan bir kaç çelik kırdım. Aralarında canan dediğiniz tür de var. Ama ne renktir bilmem, inşallah bu yaz göreceğiz.
Ben suda bekletiyorum şu anda köklenmeleri için. Direkt toprağa diksem daha mı çabuk tutardı acaba?

acemifüsun
06-04-2011, 11:08
En son köklendirmek için aldığım çelikleri kumla karıştırılmış, torfa diktim, serada duruyorlar.

maki01
06-04-2011, 15:35
Ve çiçek veren diğer sardunyalarım...

201305

201306

201307

201308

201309

maki01
06-04-2011, 15:37
Son :)

201310

maki01
06-04-2011, 15:48
Teşekkürler sevgili a1919,

Geçtiğimiz yaz sevgili acemifüsun İzmir'deki Çiçek Festivalinden alıp göndermişti, farklı 4 çeşidiyle birlikte. Sadece bu minişim kavurucu yaz sıcağına dayanabildi.

Bu yaz, geçen yılki hatalarımı tekrarlamamayı umuyorum. Aşırı sıcaklarda doğu ya da kuzeye bakan balkona taşıyacağım. Gönül Hanım, aşırı sıcaklarda direkt güneş ışığından korunması gerektiğini söyledi.

maki01
07-04-2011, 00:03
Sana katılıyorum sevgili gardenya. Siyahi bordo ceylanlar gerçekten muhteşem ve hep Ege bölgesinde oturan arkadaşlarımızın karelerinde poz vermişler :)

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=198784&stc=1&d=1301169664

Nilüfer
07-04-2011, 08:14
En son köklendirmek için aldığım çelikleri kumla karıştırılmış, torfa diktim, serada duruyorlar.

Ben akşam 2 haftadır suda beklettiğim 3 sakız, 2 canan 3 de normal (başka adı yok sanırım) sardunyayı saksılarına diktim. Hadi hayırlısı :) Umarım fire olmaz:(

armeria
07-04-2011, 10:19
Sevgili nlfr,
Umarım ektiğiniz çeliklerin hepsi tutar.Ama ne olur fazla sulamamaya dikkat edin.Aksi takdirde çürüme sebebiyle kayıplar olabiliyormuş.

Nilüfer
08-04-2011, 10:59
Sevgili nlfr,
Umarım ektiğiniz çeliklerin hepsi tutar.Ama ne olur fazla sulamamaya dikkat edin.Aksi takdirde çürüme sebebiyle kayıplar olabiliyormuş.

Uyarınız için teşekkür ederim armeria. 3 tanesi köklenmişti ektiklerimin, bunlarda az risk var ama diğerleri umarım saksıya kök salar.

Ayrıca geçen kışı balkonda geçiren çelikten ektiğim 3 kök sardunyam vardı. Ama çok fazla boylanmışlardı. Hiç de dal/yeni sürgün yoktu üzerlerinde. Ben de tepelerinden yarısını kırdım ve onları da başka saksıya ektim. Umarım kötü bir şey yapmamışımdır. Yoksa upuzun sırf yaprak şeklinde duruyorlardı. Sanki hiç çiçek açmayacaklarmış gibi :(

mor-salkım
09-04-2011, 11:45
maki01 turuncu çiçekleri olan sanki turuncu ıtır gibi yaprakları da onun gibi kokuyor mu , gerçi bütün sardunyaların yaprakları kokulu ama ıtırın kokusu da ayrı güzel. bir de yeni bir sardunya edindim onu çoğaltabilirim inşallah, katmerli ve koyu capcanlı bir pembe yaprakları da açık ,canlı bir yeşil. fotoğrafınıda çeliğim tutup açtığında koyarım inşallah.

loveflower
10-04-2011, 11:39
Sevgili maki01 çok şekerler, çoşmuşlar, ellerine sağlık:) Benimkilerde de tomurcuklanma başladı.

Sevgili acemifüsün gerçekten sevgili maki01 in sardunyaları coşmuşlar.Çok güzeller ben de çok seviyorum sardunyaları,ellerine sağlık maki01.

Bie de tohumdan sebze ve çiçek yetiştirmeyi çok seviyorum ilk ektiklerimden biri sardunya,tohumu hibritti,fidelerin fotoğraflarını yükledim,seneye görürmüyüm çiçeklerini?
202212

202213

loveflower
10-04-2011, 11:43
Geçenlerde praktikerden aldığım sardunyanın fotoğrafı acaba hangi cinsdir?Sakız diye almıştım:)
202215

acemifüsun
10-04-2011, 12:31
Sevgili loveflower yeni satın aldığınız sakız cinsi, güle güle büyütün:)

Sardunya fideleriniz seneye mutlaka açar, ellerinize sağlık:)

Fidelerin gövdelerini kalınlaştırmak için , daha aydınlık, biraz güneş gören yere alın

isterseniz. Sardunyalar suyu çok sevmezler, sularken özellikle gövde ve yapraklarının hiç

ıslanmaması gerekir. Özellikle sakız cinsleri sardunya pası hastalığına çok yatkın oluyor, sık,

sık yaprak arkalarını kontrol edin. Fidelerinize biraz besin takviyesine başladınız mı? Bence

iyi olur:) Temmuz, Ağustos sıcaklarında sadece sabah güneşi görsünler, devamlı güneşte

durmasınlar:)

loveflower
10-04-2011, 12:50
Sevgili loveflower yeni satın aldığınız sakız cinsi, güle güle büyütün:)

Sardunya fideleriniz seneye mutlaka açar, ellerinize sağlık:)

Fidelerin gövdelerini kalınlaştırmak için , daha aydınlık, biraz güneş gören yere alın

isterseniz. Sardunyalar suyu çok sevmezler, sularken özellikle gövde ve yapraklarının hiç

ıslanmaması gerekir. Özellikle sakız cinsleri sardunya pası hastalığına çok yatkın oluyor, sık,

sık yaprak arkalarını kontrol edin. Fidelerinize biraz besin takviyesine başladınız mı? Bence

iyi olur:) Temmuz, Ağustos sıcaklarında sadece sabah güneşi görsünler, devamlı güneşte

durmasınlar:)

Sevgili acemifüsun çok teşekkür ederim.Nasıl mutlu oldum sizin mesajı okuyunca anlatamam.Sakız sardunyaya sularken yapraklarına ve gövdesine hiç su değdirmedim ama fidelerime fısfısla suladığım için değdirdim,umarım birşey olmaz.
Fidelerime ilk besinlerini verdim,2 gündür de cam kapalı balkondalar gündüz güneş görüyorlar gece de açtığım balkon camını kapatıyorum.
Temmuz,Ağustos aylarında dediğiniz gibi sadece sabah güneşinde tutacağım:)

acemifüsun
10-04-2011, 12:58
Sardunyaların su ihtiyacını anlamak için saksının kenarından toprağına işaret parmağınızı 2.

boğumunu kadar sokun, toprak nemli ise ve parmağınızın ucuna toprak bulaşmışsa, su

vermeyin. Parmağınızın ucu temiz çıkarsa su verin:)

Geçen yaz aşırı sıcaklarda pek çok arkadaşım ve ben de maalesef sardunyalarımızı, gerek

sardunya pası hastalığından, gerek aşırı sulamadan, kök çürüklüğünden kaybettik. Her

ikisi de aşırı sulamaya bağlı, mantari hastalıklar.

Ayrıca yaşadıklarımdan ben artık sakızların özellikle toprağa yakın olan yapraklarını koparıyorum, diğer

kısımdaki yaprakları da biraz aralamaya çalışıyorum.

loveflower
10-04-2011, 13:23
Sevgili acemifüsun harika bilgiler:)Sardunyalarınızı kaybetmenize üzüldüm.Ama eminim bilgi ve tecrübelerinizle daha güzelleri olacaktır:)O halde benim de sakız sardunyamın alt yapraklarından ve ara yapraklarından koparsam iyi olacak değil mi?Çok sık yaprağı var.

acemifüsun
10-04-2011, 13:28
Sevgili loveflower sizi yanlış yönlendirmek istemem, fakat, yapraklar biraz aralıklı olunca hastalık

kontrolu ve yaprakların hava alması , daha rahat olur diye düşünüyorum:) Özellikle toprağa çok yakın

olanlar.

loveflower
10-04-2011, 13:38
Kesinlikle yanlış yönlendirdiğinizi düşünmüyorum,bir kaç yerde de okumuştum endişenmeyim.Bilgi ve tecrübenizi paylaştığınız için teşekkür ederim.Yaprakları hemen kopartıyorum:)

Orkun Kırcı
10-04-2011, 15:05
Balkonun ilk güzeli.

gülsümkaya
10-04-2011, 15:20
Sevgili acemifüsün gerçekten sevgili maki01 in sardunyaları coşmuşlar.Çok güzeller ben de çok seviyorum sardunyaları,ellerine sağlık maki01.

Bie de tohumdan sebze ve çiçek yetiştirmeyi çok seviyorum ilk ektiklerimden biri sardunya,tohumu hibritti,fidelerin fotoğraflarını yükledim,seneye görürmüyüm çiçeklerini?
202212

202213

Seneye değil bu sene çiçeklerini görürsün.Geçen sene ben de tohumdan sardunya yetiştirmiştim. çiçeklerini yazın görmüştüm.Artık büyüteceğin saksıya dikebilirsin.Güneş alan bir yere koyarsan canlanıp seni her gün şaşırtırlar.

maki01
10-04-2011, 15:30
Sevgili acemifüsun, bilgi paylaşımın için çok teşekkür ederim. Alt yapraklarda ben de seyreltme yapacağım.

Sevgili Ülker gibi benim de fırtına ile başım dertte bu bahar. Bu sabah ceylan saksılarını yine yerde buldum. Neyse ki ana gövdeleri hala sağlam.

Geçtiğimiz yıllarda Adana'da sardunya, satışa sunulabilecek bir çiçek olarak algılanmıyordu herhalde. Bu sene merkezdeki satıcılarda yer almaya başladı. Dün 5 ceylan ve 3 sakız aldım. Çok güzeller :)

202274

202275

202276

202277

202278

maki01
10-04-2011, 15:33
Devamı...

202279

202280

202281

Satıcı, sardunyaları daha yüksek fiyatlarla satabilmek için çok büyük saksılara almış.

Kökler sıcak yaz günlerine kadar yeterince gelişemezse yine kayıp yaşayacağım. Saksıları değiştirip, daha küçük saksılara almayı düşündüm ancak bitkiler için ikinci bir şok olacak diye yapamadım. Sıcaklar bastırmadan kuzey balkona alarak kurtarabilirim belki...

maki01
10-04-2011, 15:50
maki01 turuncu çiçekleri olan sanki turuncu ıtır gibi yaprakları da onun gibi kokuyor mu , gerçi bütün sardunyaların yaprakları kokulu ama ıtırın kokusu da ayrı güzel.

Sevgili mor-salkım,

Mesajını okuyunca hemen balkona gidip kontrol ettim. Belirgin bir koku yok, hatta kokmuyor diyebilirim. Yine de yazdığın gibi minyatür ıtır olabilir. Haklısın, çiçek ve yaprak şekli ıtıra çok benziyor. İlgin için teşekkür ediyorum :)

maki01
10-04-2011, 23:21
Sevgili armeria,

Sizin ceylanlarınız, beni yeni ceylan arayışına sürükledi. Hepsi çok çok güzeller, mutlu, sağlıklı günlerde büyütün.

Sardunyalar da benim için afrika menekşeleri gibi sonsuz bir güzellik kaynağı. "Dur, yeter" demeyi başarabilmeliyim ama olmuyor :)

Beyaz ceylanda bol tomurcuk var, ve de sağlam :) Hilesiz fotoğraflarını da eklerim.

Sevgiler.

Nilüfer
11-04-2011, 20:24
Uyarınız için teşekkür ederim armeria. 3 tanesi köklenmişti ektiklerimin, bunlarda az risk var ama diğerleri umarım saksıya kök salar.

Ayrıca geçen kışı balkonda geçiren çelikten ektiğim 3 kök sardunyam vardı. Ama çok fazla boylanmışlardı. Hiç de dal/yeni sürgün yoktu üzerlerinde. Ben de tepelerinden yarısını kırdım ve onları da başka saksıya ektim. Umarım kötü bir şey yapmamışımdır. Yoksa upuzun sırf yaprak şeklinde duruyorlardı. Sanki hiç çiçek açmayacaklarmış gibi :(

Çelikten ektiğim bazı sardunyalarımın fotoğraflarını eklemek istedim. Umarım bu yaz sizinkiler gibi açtıklarını da görmek kısmet olur.

lale607
13-04-2011, 17:22
yeni aldığım canan sardunyalarım. umarım sorunsuz bakabilirim.
203068
203069

mor-salkım
14-04-2011, 14:43
Merhabalar. Dört tane sardunya çeliği ekmiştim, meraktan söktüm baktım köklenmişler mi diye sadece biri köklenmiş diğerleri de yakındır köklenirler. Ama bir sevindim minik kökleri görünce !!! Renklerini çok merak ediyorumda :)

maki01
16-04-2011, 14:48
Sevgili arkadaşım hazan-z gittiği her serada benim için de sardunya araştırıyor :) Hanımağam, birbirinden güzel 4 sakız almış benim için. Beyaz olanın çiçeğini, bu kez ben geride duran tomurcuklarını farketmeyerek solmuş diye kopardım. Beyaz çiçekli sardunyalar isyan edecek artık :)

Narçiçeğim :

203573

Ebrulim :

203574

Ve İngiltere dışına online satışı yapılmayan 2 senedir peşine düştüğüm Rosebud türünün tüm özelliklerini taşıyan yoğun katmerli çingenem :)

Koruma altına alınmış ve coğaltılaması yasak olan türü, birileri çoğaltmış olmalı.

Tomurcuk yeni yeni açılmaya başladı.

203575

Dün aynı türün somon rengini de bulup almış, heyecanla bekliyorum :)

Çok teşekkür ediyorum güzel arkadaşım...

acemifüsun
16-04-2011, 15:03
Merhabalar. Dört tane sardunya çeliği ekmiştim, meraktan söktüm baktım köklenmişler mi diye sadece biri köklenmiş diğerleri de yakındır köklenirler. Ama bir sevindim minik kökleri görünce !!! Renklerini çok merak ediyorumda :)

:)) Sevgili mor-salkım çelikler köklenirken hiç rahatsız edilmek istemezler. Saksının yerini bile değiştirmiyoruz. Hepimiz heyecanlanıyoruz, merak ediyoruz, fakat hele çelikler hiç ellenmez:)

Orkun Kırcı
16-04-2011, 16:14
Ablam sakızların çok hoş. Yine çürütme bu yaz yoksa sınıfta kalıcan benden söylemesi.
Gece çektiğim için fotolar biraz kötü :(

maki01
16-04-2011, 16:41
Teşekkürler Orkun'cum.

Sardunyada ilk yazım çok kötü geçti, bakalım ikinci yaz aylarında onları yeterince koruyabilecek miyim? Haklısın sınıfta kalacağım, atılacağım ama memleketimizde sık sık af çıkıyor, aftan geri dönerim ablam :)

Senin kızlarda poz vermeye başladılar ve çok güzeller. Anneciğinin ve senin ellerine sağlık canım.

Sevgili acemifüsun ,

Sakızların yoğun katmerli türüne Rosebud (http://search.thompson-morgan.com/search?w=rosebud+geraniums), normal sardunyanın yoğun katmerlisine appleblossom (http://search.thompson-morgan.com/search?w=appleblossom) diye adlandırıyorlar. Sanırım gül sardunya lafını daha çok appleblossom'lar hak ediyor. Link verdiğim siteden getirtmek için ısrarla yazdım ama İngiliz'leri ikna etmek mümkün değil :) Linkte de görüldüğü gibi appleblossom'lar yok satıyor.

Sevgili MİRBE,

Katmerli sakız bulmana çok sevindim. Güzel günlerde büyüt güzel arkadaşım.

Jezebel
16-04-2011, 16:58
Gönlümden sıkca andığım Kumyaka abimizin ne kadar haklı olduğunu tekrar anladım.
"Ticari çalışan üreticiler granül Fertilizerler kullanmaları yüzünden aldığımızda sardunyaların çok aşırı çiçekli olduğunu,
o Fertilizer'ler tükenince de bitki ya ölüyor(gücü tükeniyor) ya da en basiti artık o kadar çok açmıyor" derdi.
Hakikaten geçen yıldan kurtulanlan sardunyalarım seyrek ve az açtı,
geçen senenin coşkulu çiçeklenmesinden eser yok.
Yine de çok sağlıklar, bu da yeter;)

maki01
16-04-2011, 17:01
Bu bodur top sardunyamı da geçtiğimiz günlerde aldım. Satın aldığımda çiçeklerin orta kısmı beyaz kenarları pembe idi. Yeni çiçeklerinde belirgin bir beyazlık yok. Işığa bağlı olabilir mi?

203609

Jezebel
17-04-2011, 17:27
Batan gemiden kurtulanlarım

203867

203868

203869

203870

:rolleyes:Açacaklar bakalım kimler kalmış.

Hülya
19-04-2011, 20:55
Yağmurda çok güzeller.

Tunatuna
22-04-2011, 09:14
lale607 cananlarım ve sardunyalarım geldi. Tekrar teşekkür ederim. Biraz sarsılmışlar ama genel olarak iyiler. Yakında kendilerine gelirler umarım.

maki01
22-04-2011, 12:12
Geçen yaz, küçük birer çelik aldığım ceylanlardan 3 tanesi yaprak yapıları ve yeşil limon kokusuyla normal ceylandan farklı çıktı.

205124

205123

205127

Normal ceylan

205125

Gönül Hanım'dan gelen sakızlarım arasında hala çiçeğini görmediğim sardunyalarım var. İlk kez açan katmerli ebrulim :)

205126

Ayşe Yıldız
23-04-2011, 20:35
Sardunya, ceylan, canan, sakız sardunya. Sardunyalara yeni merak sarmaya başladım önceden kokusu çok cazip gelmezdi. İki hafta önce kokmayan bir sardunya aldım. Ama bu başlıkta ilk cümledeki yazdığım isimleri görünce merak ettim; bu ayrım çiçekleriyle mi yapraklarıyla mı yapılıyor. Pazarda gördüğüm tomurcuklu sardunyalardan bu sebepten dolayı bir seçim yapamadım. Nasıl farkediliyor?
İki hafta önce aldığım sardunyam. Satıcı Canan olduğunu söyledi.
205502
205503

Jezebel
23-04-2011, 23:43
Geçen seneden kalan sardunyalarım;)

205534

,

205535

;)

Jezebel
24-04-2011, 07:47
Bunlar boğmayı başaramadıklarım ;)
O pembe olanı aynı zamanda sinekkovarmış ( Avrupa çiçekçiliğin tavsiyesi),
o bitkiden aldığım tüm çelikler köklendi sanırım genetiği saf, oynanmamış.

Yılmaz Yalçın
24-04-2011, 18:27
Arkadaşlar,
Sardunya sadece ögleden sonra 2 saat güneş alan bir bahçede çiçek açar mı?

lale607
24-04-2011, 20:57
Arkadaşlar,
Sardunya sadece ögleden sonra 2 saat güneş alan bir bahçede çiçek açar mı?

benim canan sardunyam pencere kenarında sabah 2-3 saat kadar güneş alıyor ve çiçek açıyor.

maki01
25-04-2011, 14:56
Gönül Hanım'dan (http://www.avrupacicekcilik.com/sardunya.html) gelen sakızlardan biri daha açtı. Siyahi bir bordo rengi, kadife gibi ışıl ışıl.

205935

Tomurcukta olan bir kaç tane daha var , renklerini heyecanla bekliyorum :)

maki01
26-04-2011, 14:28
Sevgili MİRBE,

Koyu bordo sardunyanın türü sakız. Yazı sağlam atlatabilirse sonbaharda çeliğinin olmaması için neden yok güzel arkadaşım :)

206203

Sevgili hüzün,

Ben de tüm balkonu sardunyalarla donatmaya çalışıyorum. Çeşit o kadar fazla ki askılı saksılara başvurmak durumunda kalıyor insan.

Sardunyaları her an görebilmek için salon perdelerinin bir bölümünü de iptal ederek en ucuz bambu store la değiştirdim.

Görünümü hala şık değil balkonumun. Planladığım değişikleri gerçekleştirebilirsem çok güzel rengarenk bir balkon olacak :)

206204

armeria
26-04-2011, 14:42
Sevgili Maki,öyle güzel sardunyalar tanıttınız ki balkonunuzun halini çok merak ediyorum.Ayrıca zevkinize de güveniyorum.ceylanlar askılı dikdörtgen saksılarda iyi gelişebiyor mu?

maki01
26-04-2011, 14:48
Teşekkürler sevgili armeria,

Ceylanlar çok hızla kök ve gövde geliştiriyor. Bu nedenle askılı saksıların en büyük boyunun bile yeterli olamayacağını düşünüyorum. Askılı saksıları, sakız ve minyatür türler için kullanıyorum.

Tunatuna
27-04-2011, 08:57
Geçen hafta aldığım kendine yeni yeni gelmeye başlayan cananlarım.

Orkun Kırcı
27-04-2011, 09:23
Maki abla kadifen gerçekten çok güzel.
Sevgili Tunatuna yeni aldığınıza göre bunlar besin takviyesine alışık olmalılar. Eğer seradan aldıysanız buna dikkat ediniz.

Tunatuna
27-04-2011, 10:12
Sayın Orkun Kırcı evet seradan aldım. Saksıya geçirdim ve toprak ekledim.Sardunyalar konusunda çok yeniyim. Besin konusunu hiç düşünmemiştim. Nasıl bir besin kullanmam gerekir? Hemen mi besin vermem gerekir?

Orkun Kırcı
27-04-2011, 11:22
En kolayı markelerde satılan çiçekcoşturanlardan kullanbilirsiniz. 1 litreye 1 kapak ölçü yazar üstlerinde ama ben 2 litreye 1 kapak uygulayıp bol çiçek görmüştüm.

Tunatuna
27-04-2011, 14:43
Teşekkür ederim Sayın Orkun Kırcı. Çiçek coşturanın Afrika Menekşeleri için olanlarından almıştım. Şimdi de sardunyalarım için alayım.

lale607
27-04-2011, 14:48
Sayın Orkun Kırcı evet seradan aldım. Saksıya geçirdim ve toprak ekledim.Sardunyalar konusunda çok yeniyim. Besin konusunu hiç düşünmemiştim. Nasıl bir besin kullanmam gerekir? Hemen mi besin vermem gerekir?

sevgili tunatuna, ben evdeki bütün çiçeklerime tek besin kullanıyorum. sardunyaları aldığınız yerden bu besini temin edebilirsiniz. mutlu beyle iletişime geçerseniz sardunyalar için nasıl kullanmanız gerektiği konusunda sizi bilgilendirir.

Jezebel
27-04-2011, 18:49
206635

Benim sardunyalarım yavaş yavaş açmaya devam ediyorlar.

206636

206637

Makyajsız güzellerim.

izgi
27-04-2011, 18:52
En kolayı markelerde satılan çiçekcoşturanlardan kullanbilirsiniz. 1 litreye 1 kapak ölçü yazar üstlerinde ama ben 2 litreye 1 kapak uygulayıp bol çiçek görmüştüm.

Üzerinde tomurcuklar varken çiçekçoşturan kullanmak doğru mu yoksa daha tomurcuklar görünmeden mi vermek lazım sıvı gübreyi? Benim sarduyalar tomurcuğa durmuşlar ama açmak için nazlanıyorlar da sabredip bekleyeyim mi yoksa gübreye mi başvurayım. Bi de sardunyalar kahve sever diye okumuştum doğal gübre olsun diye diplerine bir çay kaşığı kahve mi vermeli yoksa ?

Tunatuna
28-04-2011, 12:38
Merhaba arkadaşlar;

Yaklaşık 2 hafta kadar önce sardunya çelikleri dikmiştim. Çeliklerim sanırım tuttular. Daha önce diktiğim sardunyalarımda var. Acaba sardunyalarımı ve çeliklerimi balkona alma zamanı geldi mi? Kayseri'de halen geceleri soğuk oluyor. Geçen hafta balkona almıştım sonra soğuk oldu tekrar içeri aldım. Sürekli bir dışarı bir içeri taşıyıp duruyorum saksılarımı. Havanın bu dönemindeki soğuklar etkilemezse balkonumdaki yerlerini daimi olarak alabilirler mi?

acemifüsun
28-04-2011, 19:25
Sevgili Tunatuna yeni köklenen sardunyalarınız için bence dışarısı soğuk. Kayseri şartları ve bu yıl geç gelen bahar için bunu düşündüm:) Bir içeri bir dışarı taşırsanız, keyifleri bozulabilir.

acemifüsun
29-04-2011, 20:21
Yaz geliyor, yaz ile birlikte sıcaklar da başlayacak:) Sardunyalarımız için Avrupa Çiçekçilik Gönül hanım'ın verdiği bilgileri tekrar hatırlayalım diye düşümdüm:)

Bitki alttan sulanacak , emdiği kadar suyu emecek 30 dk , sonra tabak boşaltılacak .
Bitki 50 derece sıcağa dayanırmış yarı gölgede bulunması koşuluyla
Gönül hanım ayrıca yapraktan ziyade çiçeğin ıslanmasının kök çürüklüğüne neden olduğunu , ayrıca kırağının sardunyalara çok zarar verdiğini belirtti. Sulamaya bağlı olarak da; gerektiğinden az su verilirse bakır eksikliği, su gereğinden fazla uygulanırsa da demir eksikliği ve bunlara bağlı olarak beyaza yakın renge dönüşen yapraklar meydana geldiğini söyledi.
Minyatür ceylanların güneşe daha dayanıklığı olduğunu ilave etti.
Ben de bu yaz yaşadıklarıdan çıkardığım sonuca göre en dayanıklılar ceylanlar.

acemifüsun
29-04-2011, 20:23
SARDUNYA(PELARGONIUM)

Yetiştirilmesi ve üretilmesi çok kolay bir süs bitkisidir. Sardunyalar kırmızı, pembe, beyaz

ve daha bir çok renkli çiçekleriyle bahçeleri ve balkonları süsleyen en çok yetiştirilen süs

bitkilerindendir. Ayrıca sardunyaların 150 ayrı çeşidi mevcuttur.

SARDUNYA BAKIMI

Sardunyalar, yaz dönemindeki muhteşem görünümlerini ufak bir bakım ve özenle kış

boyunca da koruyabilir. İlk soğuklar kendini göstermeden önce sardunyalarınızı kaldırarak,

serin ve oldukça kuru bir sera ya da kış bahçesinde muhafaza edin. İlk bahar geldiğinde

sardunyalarınız; su, sıcaklık ve ışık ile birlikte tekrar canlanacaktır.

YETİŞME İSTEKLERİ

Sıcaklık: En iyi gelişmesini 15 derece dolayında gösterir. Kışın, sıcaklğın 7-10 derece olan

yerlerde muhafaza edilmelidir.

Işık: Sardunyalar bol güneşli yerlerde iyi gelişme göstermektedir.

BAKIM ÖNLEMLERİ

Saksı değiştirme: Her yıl Mart ayında yapılır. Saksı değiştirilecek olan bitkinin toprağı

hafifçe nemlendirilir. Bitki kök boğazından tutularak ters çevrilir. Toprağın dağılmamasına

özen gösterilir. Yeni dikeceğimiz saksıya kullanacağımız karışımdan bir miktar konulduktan

sonra bitkimiz, köklerinin dışarıda kalmamasına özen göstererek dikkatlice yerleştirilir.

Üzerine yine karışımdan konularak hafifçe bastırılmalıdır. Saksı tam ağzına kadar doldurul-

mamalı saksının en üst kısmı ile toprak arasında yaklaşık 1cm. boşluk bırakılmalıdır.

GÜBRELEME

Yetiştirdiğimiz bitkileride yüksek kalitede ürün elde etmek için gübreleme yapmamız gerek-

mektedir. Nisan - Eylül ayları arasında haftada bir kere 3g/1 kompoze gübre verilmelidir.

SULAMA

Büyüme ve çiçeklenme dönemlerinde (Mart-Eylül) bolca sulanmalı, çok sıcak havalarda su

püskürtülmelidir( Gönül hanımın burada püskürtme dediği, onların seralarda uyguladığı, özel makinelerle çok

ince sisleme yapılması) Çiçeklenme bittikten sonra fazla su verilmemeli, saksı toprağı orta derecede nemli,

hatta biraz kuru tutulmalıdır.

AVRUPA ÇİÇEKÇİLİK GÖNÜL HANIM'IN BİLGİ NOTLARIDIR.

MİRBE
30-04-2011, 15:37
Benden bir açılış:)

Jezebel
01-05-2011, 15:44
Bir arkadaşım "Pelargonium Angel Eyes" arıyordu.
Cuma bu işin kaynağına götüreceğime söz verdim.
Tabi Avrupa çiçekçilikte aldık soluğu.
Gidince ben uslu durup hiçbirşey almıyacağıma kendimi ikna ettim;)
Baktık gezdik, iç geçirdik- tüm çeşitleri almanın bir yolu yoktu.
Bir adet sarı sardunya buldum, Gönül hanıp pek şaşırdı,
" o bozulmuş almanızı tavsiye etmem " dedi.
Hakikaten biraz bozuktu, bende bıraktım, sahibesi usulünü daha iyi biliyordur, kurtarır...
Uslu dursam da iki sakız,iki Angel Eyes, bir de son anda "Aristo"

207745

,

207746

,

207747

,

207748

Aristo'nun renginin çikolatayı andırması onu benim için dayanılmaz kıldı.;)

.

Jezebel
01-05-2011, 15:49
Bu da Sofiya Botanikten aldım hakikaten minyatür sardunya.
Minyatürlüğünü vurgulamak için yeşim ağacının önüne koydum ki farkı farkedilsin. Tomurcukta şu an.;)

207749

,

207750

.

k_donmez
06-05-2011, 16:20
Geçen yıl bahçemize eklediğimiz sardunyaları kıştan korumak için içeri alsak ta canlı kalmalarını sağlayamadık. Hepsini kaybettik. Yerlerine beğendiğimiz renklerin çeliklerini diktik. Bunları da Anneler Günü için, ailemizin annelerine verilmek üzere bir kaç saksı aldım. Çiçeği çok hoşuma gitti. Paylaşmak istedim. Bu vesileyle tüm Annelerin Anneler Gününü'de kutluyorum. :p

Fatih
06-05-2011, 22:53
Bu fıstıklarda benimkiler ;)

Beyaz olanı ölümden kurtardım diğerini de kendim yetiştirdim.
Pembe olan 1,5 metre boyunda ;) ;) Sanıyorum mum çiçeklerinin yanında durmak bunlara yaramadı;)

izgi
07-05-2011, 22:31
Sizinkiler kadar güzel olmasalar da bunlar da benim sardunyalarım. Sanki daha canlı olabilirler ama napsın garipler havalar yüzünden bir güneş yüzü göremediler.
209959
209960

loveflower
08-05-2011, 11:24
Sevgili maki01 gerçekten kadife gibi, çok güzelmiş:) Sağlıkla büyüt.
Benim de geçen yıldan kalan, renklerini unuttuğum, heyecanla beklediğim tomurcuklular var:)

Sevgili maki01 in sardunyalarının hepsi gerçekten harika.Sayfadaki bütün sardunyalar çok güzel.daha önce tomurcuktayken fotoğrafını yüklediğim sardunya pembe çıktı.210048

Dün gül gibi açan kırmızı top sardunya aldım.

Ama ben en çok sizlerin o güzel ceylan sardunyalarınızdan edinmek istiyorum:)

Jezebel
08-05-2011, 12:28
Eskiler

210050

,

210051

,

210052

Yenilerden biri

210053

.

sevim.K
08-05-2011, 13:08
Sakız sardunyalarım yavaş yavaş çiçeklenmeye başladılar

çivit
11-05-2011, 20:47
işte böyle sakız:(ne yapmalıyım?

Jezebel
12-05-2011, 18:51
Çoşanlardan bazıları

211524

,

211522

,

211521

.

nardane
14-05-2011, 19:36
Arkadaşlar bu bölümdeki harika sardunyaların arasına benim ufaklık girmeye çekiniyor .
Onu bir inşaat kalıntısının içinde görmüştüm , kocaman bir tenekede kalınlaşmış köküyle atmışlardı , yaprağı falan yoktu.Bende bir dalını öylesine almıştım, ya tutarsa deyip dikmiştim.Tuttuğunu fark edince nasıl sevindim ,sevincim bugün katmerlendi.
Bir baktım ki benim ufaklık çelimsiz boyuna bosuna bakmadan tomurcuk vermiş.
Sizlerle paylaşmak istedim , açtığınıda görürüm umarım.
Foto tam net olmadı galiba.

nardane
14-05-2011, 19:42
Böyle daha belirgin oldu galiba

Jezebel
15-05-2011, 16:55
Geçen sene suya boğup öldürdüğüm minyatür ceylangözleri yeniden aldım.
Karşıyaka çiçek festivali çok işime geldi;)

212419

,

212420

,

212421

,

212422

,

212423

Çeşitleri tamamladım.

maki01
15-05-2011, 18:28
Nihayet Adana'da da farklı türde sardunya bulmaya başladık. Minyatür ceylanlar sokak satıcılarına kadar geldi :)

Geçen hafta aldığım iki minyatür ceylanım...

212484
212485

Arılar bu sene balkonumu sık sık ziyaret ediyor. İlk kez Minyatür ceylanlar da bile tohum var. Minyatürlerin tohumdan üretimi mümkün mü acaba :)

212486

maki01
15-05-2011, 19:21
Bu sakız sardunyamı 2 ya da 3 sene önce almıştım. Aldığımdan bugüne ilk kez çiçek veriyor.
Orkun'cum ilk foto senin çıtırın kardeşi olmalı, diğerlerine göre çiçekleri daha küçük.

212537

212538

212539

Bir yandan tohum almaya çalışırken, diğer yandan da tohumdan sardunya yetiştirmeye çalışıyorum. Fideleri şaşırttım. Daha hızlı gelişmeye başladılar

212540

Fidelerin saksı toprağındaki beyazlıklar , şebeke suyumuzun aşırı kireçli olmasından kaynaklanıyor. Arada yüzeyde biriken kireçli toprağı alıp , atıyorum. Limon tuzu ekleyerek sulamayı bu sene henüz uygulamadım.

acemifüsun
15-05-2011, 19:45
Sevgili maki01 çok güzeller:) Hele tohumdan ürettiğin minikler:) İleride bizlere kim bilir ne güzel poz verecekler:) Minyatürlerin tohumdan üremesi nasıl bilmiyorum, bunlar hibrit değiller mi?

engin1981
18-05-2011, 14:33
arkadaşlar balkondan sarkan az yaprak bol çiçekli sardunyaların cinsi nedir acaba.

bettyycim
18-05-2011, 14:42
arkadaşlar balkondan sarkan az yaprak bol çiçekli sardunyaların cinsi nedir acaba.

Merak ettiğiniz sardunya çeşidi Sakız Sardunya :p

bettyycim
18-05-2011, 14:50
Tohumdan Sardunya ektim Geranium Black Velvet Red imiş hepsi firesiz çimlendi, umarım büyürler ;

ardabora
18-05-2011, 18:09
Sardunyasız bahçe olur mu?

çiçek mevsimini nihayet iki gün önceki sıcaklarla açtık...

çiçek açanlardan bazıları...bu dörtlüyü tamamlayana kadar canım çıktı. :)

resimlerde 2. ve 3. sardunyanın renkleri aslında birbirinden çok farklı ama ışığı bir türlü yakalayamıyorum. bu tarz sardunyanın,bunlardan başka rengini görmedim,görürsem onu da alırım kısmetse...son resimdeki beyaz,en beğendiğim sardunya...

ardabora
18-05-2011, 18:15
5 adet büyük saksımdan ikisinde çiçeklenme oldu. yavru ağzı sardunyam,yanındaki narçiçeği sardunyadan etkilendi,rengi değişiyor.

sırada açmayı bekleyen 5-6 büyük saksım daha var.

sakızlar bol tomurcuktalar, ıtırım yarın öbür gün açar diye bekliyorum..

katmerli sardunyamda hiç hareket yok,durmadan yaprak çıkarıyor...gereksiz büyük yaprakları koparıyorum,inatla yapraklarını büyütüyor.

ne kadar az yaprak,o kadar çok çiçek...

son resimdeki ceylanın delisiyim...geçen yıl 5 ceylandan üçünü kaybettim yağmur yüzünden...bu sene ceylan almamaya karar verdim ama sevgili jezebel ve maki01 'in minyatürlerini görünce içim eridi desem yeridir...

türkansultan
18-05-2011, 19:13
Bunlarda benden olsun malum istanbulun havasından biraz geç oldu ama.

türkansultan
18-05-2011, 19:18
devamı

türkansultan
18-05-2011, 19:20
Çok sevdiğim bir renk.

türkansultan
18-05-2011, 19:22
Buda beyazım onu çok seviyorum

türkansultan
18-05-2011, 19:24
Geçen yıl daha açık pembe açan ceylanım bu yıl biraz daha koyu açtı.

türkansultan
18-05-2011, 19:26
Rengini çok sevdiğim sakızım.

türkansultan
18-05-2011, 19:27
Buda minyatür ceylanım.

türkansultan
18-05-2011, 19:29
Son bir tane daha balkonumdan genel bir görünüm.

Jezebel
18-05-2011, 21:39
Sevgili türkan sultan,
gene yaptın yapacağını:D, balkonunu ve sardunyalarını çok kıskandım.
Hepsi birbirinden güzel ve sağlıklı:p
Benim Aristo da beni çok mutlu ediyor, hiç ummazdım ;)

213783

Umarım bu coşkusu yaz boyu devam eder.

yağ-mur
19-05-2011, 15:34
bende kokusunu sevmediğim halde buradakilere imrenip aldım bir tane,bu çiçeğede para verilir mi diyordum ama gülü seven dikenini görmüyor demek ki,büyük konuşmamak lazım:p

214018

214019

214020

214021

fellez
19-05-2011, 18:57
merhaba, yıllardan beri favorimdi sardunyalar.hele paris'te tüm balkonlarda, pencerelerde bu güzel çiçeğin ihtişamını gördüğümde neden bende de olmasın dedim...

fellez
19-05-2011, 19:07
devam...bunlar Özderede kıştan kalanlar..Narlıderedekileri de yarın koyucam..

fellez
20-05-2011, 18:37
buyrun o zaman narlıdereden devam...

fellez
20-05-2011, 18:39
daha bitmedi...

fellez
20-05-2011, 18:40
devam edelim..

fellez
20-05-2011, 18:41
devaamm...

fellez
20-05-2011, 18:43
:)yorulmadınız değil mi?

MİRBE
20-05-2011, 19:10
Korktum sayın jezebel:D

serpil özdemir
20-05-2011, 19:12
Sevgiler, iki karede benden ,sevgili jezebel in davetine istinaden

armeria
20-05-2011, 19:24
bu da benden

214423

214424

Orkun Kırcı
20-05-2011, 21:58
Kokulu sakızım ilk defa bu kadar çok tomurcuklanmış. Kaç yıldır hiç böyle olmamıştı.

Orkun Kırcı
20-05-2011, 22:18
Yaprakları ellediğinizde çıkacak kokuyu çok beğeneceğinizi umuyorum. Bbenim çok hoşuma gidiyor.

mandalinci
21-05-2011, 08:23
E madem açık davet var, ben de bir kaç resim ekleyeyim :)

sevim.K
21-05-2011, 09:08
Jezabelcim memnuniyetle gösteririm:) Ama sardunyalarımı aşağıya indirmiştim kış başında daha çıkarmadım. Balkonda çelikler var. Güneş göremedik daha soğuk, yağış devam ediyor yoğun nem var. Bu havalar beni zorluyor doktorum mayıs biraz zor geçer demişti. Önümüzdeki hafta hava açık olacakmış benim güzellerde serpilmeye başlarlar. Bol bol fotoğraf eklerim:)

mandalinci
21-05-2011, 09:38
Sn.mandalinci siz bu güzellikleri neden bu güne kadar sakladınız:confused:
Hele ilk resimdekini saklamanız hiç hoş olmamış, o renk şahane,
mor-eflatun -pembe arası;)

Fotoğrafta biraz mor gibi görünüyor, siz yazınca tekrar baktım, çıplak gözle pembe ağırlıklı gibi. ben de o rengi çok beğeniyorum, teşekkürler.

mandalinci
21-05-2011, 09:40
Evet çok güzel:) harika ellerinize sağlık bol çiçeklerle büyütün hepsi çok güzel. Üçüncü fotoğraftakide çok hoş. Henüz tek bir dal galiba gül çiçekli:)

Teşekkür ederim. 3. fotoğraftaki dalı kıştan çıkan sardunyalarımı budarken kesip saksıya dikmiştim, ana çiçekten önce çiçeklendi, eğri büğrü, ufak tefek, doluyu da kazasız atlatıp açtı bıcırık:)

mandalinci
21-05-2011, 09:42
Jezabelcim memnuniyetle gösteririm:) Ama sardunyalarımı aşağıya indirmiştim kış başında daha çıkarmadım. Balkonda çelikler var. Güneş göremedik daha soğuk, yağış devam ediyor yoğun nem var. Bu havalar beni zorluyor doktorum mayıs biraz zor geçer demişti. Önümüzdeki hafta hava açık olacakmış benim güzellerde serpilmeye başlarlar. Bol bol fotoğraf eklerim:)

Öncelikle geçmiş olsun diyorum, bu yağmurlar ve dolular insanda ne moral bıraktı ne sıhhat. Ankara da soğuk ve yağışlı, bahçede oturamadık bir türlü.

Çiçekler de çok güzel, ellerinize sağlık:)

günebakan
21-05-2011, 09:44
Bir tanecik minyatür sardunyam çiçek açtı ama yaprakları kırmızı kırmızı oldu neden acaba?

214611

214612

sevim.K
21-05-2011, 13:50
Bu yılın çelikleri. Sakızlar sonbaharda dikilmişti. Ceylanlar ve ıtır bahar başında dikildi. Henüz yerlerine yerleştiremedim çünkü ceylanlar çiçek vermesine rağmen henüz köksüz

sevim.K
21-05-2011, 13:55
Birinci fotoğraftaki küçük kırmızı top sardunya. O kadar küçük bir çelikki yerinden oynatmaya kıyamadım bir süre daha beklesin dedim. O canlı kırmızıya da bayıldım doğrusu.

Üçüncü fotoğraftaki tomurcuğu merakla bekliyorum ne renk çiçek açacak diye. Büyük bir ihtimalle pembe olacak gibi bakalım.

Büyük saksıdakiler bahar başı çelikleri. Birazcık güneş görsünler birazcık dallansınlar yerlerine geçecekler:)

mandalinci
21-05-2011, 14:05
Bahçenize baktım yeşil ağırlıklı doğal, çok güzel. Sardunyalarınızın bir kısmını gördüm diğerlerini çok güzel saklamışsınız o kadar bakındığım halde göremedim:p;)

Sn.sevim.K,

Evet resim çekerken bazı sardunyaları henüz açmadılar diye sakladım gerçekten.

Onları da yükleyeyim, ben de Sn. günebakan gibi merak ediyorum bazılarının yaprakları kızardı acaba dolu ve soğuktan mı rahatsız oldular?

Orkun Kırcı
21-05-2011, 22:02
Hepsi süperler. Hakkı beyin ilk fotosundan arıyorum sürekli. İnşallah yakında pazarda denk gelecek. Onu bulamadıkça başka şeyler alıyorum. Bugün 2 renk daha ceylan aldım pazardan : Hazır mesaj yazmışken fotoda ekliyem dedim :D

maki01
22-05-2011, 12:48
Kokulu sakızım ilk defa bu kadar çok tomurcuklanmış. Kaç yıldır hiç böyle olmamıştı.

Sevgili Orkun,

Mesajını yeni okudum ve 2 seneden sonra bol miktarda çiçek veren sakızımın yapraklarına dokundum. Artık eminim, bizim sakızlar kardeş ve haklısın tipik sardunya kokusundan farklı hoş bir koku.

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=212537&d=1305479948

Başlığımızdaki görsel şöleni de yeni izledim. Mükemmel sardunyalar ve bir o kadar kaliteli çekimler. Hepsi birbirinden güzel, saksıdan toprağa transfer edilenlerse bir başka güzel. Ellerinize sağlık arkadaşlar.

maki01
22-05-2011, 13:21
Bu miniğim İzmir'den beyaz mavişin yanında bonus olarak geldi ve çok sevindirdi beni. Uzun zamandır diktiğim sardunya çeliklerini köklendirmeyi başaramıyordum. Evet, sonunda çiçeğini bile gördüm.

Sevgili Fatoş'a teşekkürlerimle...

214907

türkansultan
22-05-2011, 15:51
beyazım

türkansultan
22-05-2011, 15:56
minyatür ceylanım bol bol çiçeklenmişken sizlerle paylaşmak istedim

türkansultan
22-05-2011, 15:58
bir ceylan daha

maki01
22-05-2011, 16:29
Sevgili Sultanım,

Minyatürün çoşmuş, yaprakdan çok çiçek var üzerinde. Ellerine sağlık. Sardunya bakımı ile ilgili senden öğreneceğimiz çok şey var :)

1- Toprak harcı

2- Gübre

3- Bulundukları balkonun yönü

4- Besin, gübre

5- Su ihtiyaçları

Benim aklıma gelen sorular bunlar. Yardımlarını bekliyoruz , sevgiler...

türkansultan
22-05-2011, 19:01
Sevgili maki01 canım benim balkonum güneye bakıyor,sulamasına gelince iki veya üç günde bir kurudukça azar azar suluyorum.Toprak seradan sihirli toprak adıyla satılan torbalardan kullanıyorum,birde her yıl mutlaka topraklarını değiştiriyorum asla eski toprağa ekmiyorum.Besine gelince inan bana yıllardır sardunya yetiştiririm hiç bir şekilde vitamin,besin veya herhangi bir şey vermiyorum.Sevgiler.

menekşegül
23-05-2011, 11:30
Merhabalar, hepinizin sardunyaları çok güzel, bunlar da benden

maki01
23-05-2011, 22:53
Nihayet koyu , siyahi bordo ceylanın o güzel çiçeği de balkonumu süsledi. Bu da çelikten yetiştirildi, en fazla 2 aylık. Usta ellerde dikilen çelikler böyle güzel gelişiyor, ben hala çok zor başaramıyorum.

Teşekkürler sevgili arkadaşım, balkonumdaki en süslü ceylan oldu :)

215717

bettyycim
24-05-2011, 10:48
Tokumdan yetiştirdiğim Sardunyalar yaprakları çıkarmaya başladı ;)

a1919
24-05-2011, 15:23
Bu sayfaya baktıkça kıskançlıkta çatlıycam yakında. Muhteşem sardunyalar var. Bunlar da benim güzellerim ...
(Aslında renkleri biraz farklı çıkmış. Sakızım daha koyu şarap rengi gibi)

maki01
24-05-2011, 22:18
Sevgili yağ_mur,

Aşırı sıcaklarda kuzey ya da doğuya bakan bir cephede yaşayabileceğini düşünüyorum. Benim sardunyalar geçez yaz batıya bakan bir balkonda yazı atlatamadılar.

bettyycim
24-05-2011, 22:32
Evet Sevgili mandalinci benim de aklıma gelmezdi ama markette tohumu görünce ben de dayanamadım aldım bakalım büyürler mi? 9 tohumdan 8'i çimlendi, büyürlerse böyle olacaklar, buyrun bakın güzelime ;)

Geranium Black Velvet Red F1

ardabora
25-05-2011, 11:47
Ben de bu sabah sarduyalarımla ilgilendim,öğleden sonra sürekli güneş aldığı için ön bahçeye pek çıkamıyorum. gerçi hava çok güneşli değil,tam sevdiğim gibi bir hava var,hafif rüzgarlı ve parçalı bulutlu...

Bu yıl saksı değişimi yapmadım,saksının üstten üçte biri kadar toprağını boşaltıp yeni toprak ekledim ve sıvı gübre verdim,bakalım ne gibi değişiklikler olacak,geçen yıl az miktarda keçi gübresi kullanmıştım,çok güzel açmışlardı..

Çoğu sardunyanın kıştan kalma,az ışık aldığı için çok uzamış büyük yapraklarını kestim,kelaynak gibi oldular :)

kelaynak öncesi resimlerini çektim...bunlar ön bahçedekiler...

ardabora
25-05-2011, 11:56
Bunlar da arka bahçedekilerin tek tük açan çiçekleri...henüz hiç açmamış 3 sardunya daha var.

Hepsi kışı dışarda geçirdi, yaş ve ebat olarak öndekilerden daha büyükler ama henüz çiçeklenmeye başlamadılar...Sürekli yaprak çıkarmakla meşguller,onları da kelaynak yapıcam kısmetse...çok yaprak az çiçek açmasına sebep oluyor.

bunlar da peri sardunyalarımın (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=39429&catid=member&imageuser=28043) bu sabahki son halleri...

yağ-mur
25-05-2011, 17:40
216458

216459

216460

yağ-mur
25-05-2011, 17:42
...:p
216461

216462

216463

yağ-mur