View Full Version : Sardunya (Pelargonium sp.)
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
[
13]
Merhaba,
Saksıya üç hafta önce diktiğim sakız sardunyamın yapraklarındaki sarılıklar giderek artıyor. Yeni flizlenen yapraklar da aynı şeklde çıkıyor. Çiçek filizleri de sararıp kalıyor. Ne yapmalıyım? Galiba sardunya pası denen hastalıktan. Hangi ilacı önerirsiniz?
671460
Şimdi baktım aynı saksıda yanında dikili olana da bulaştırıyor galiba :(
Batuhan Yılmaz
06-05-2018, 21:56
Fıs fıs su uyguluyor musunuz ?
Yapraklarına su fışkırtınca aynı belirtileri aldım ama bırakınca tamamen düzeldiler (bitki besini de kullandım) Çok uygun fiyata sıvı besinler alabilirsiniz .
acakmak79
08-05-2018, 07:51
merhabalar,
sardunyalarım hep yaprağa gidiyor, hiç tomurcuk vermiyor.
Geçen sene yazlıktan hepsini kışlık eve getirdim, ufak ufak budadım, hep yeşildi suyunu da normal verdim ama hiç tomurcuklanmadılar ;(
şimdi tekrar yazlığa bıraktım açık havada güneşi bol olsun diye, yine yapraklar coşmuş arada hiç tomurcuk yok!!!
Bol bol çiçekli olması için ne yapmam lazım??? Çok mutsuzum çooookkkk
Batuhan Yılmaz
08-05-2018, 16:20
merhabalar,
Geçen sene yazlıktan hepsini kışlık eve getirdim, ufak ufak budadım, hep yeşildi suyunu da normal verdim ama hiç tomurcuklanmadılar ;(
şimdi tekrar yazlığa bıraktım açık havada güneşi bol olsun diye, yine yapraklar coşmuş arada hiç tomurcuk yok!!!
Merhaba bu benim de başıma geldi. Bahçeye zeminine diktim ve inanılmaz hızlı bir şekilde büyüdü 2 metre boy yapıp bayağı hacim kazandı ve ... 2 sene çiçek vermedi ben de sinirlenip söküp attım devasa yapraklar yeni sürgünler dallar verip tomurcuklanmaması beni çileden çıkardı diyebilirim. (Besinde eksik etmedim ama sorunuzun cevabını bilmiyorum ne yazzık ki nu olay benim de başıma geldi.)
acakmak79
08-05-2018, 17:20
hahaha Batuhan Yılmaz güldürdünüz beni...
Ben de çileden çıkmak üzereyim...
Arkadaşlar lütfeen nasıl bu kadar bol çiçekli sardunyalara sahip olduğunuzu söyler misiniz, bakın çileden çıkan ve çıkmak üzere olan arkadaşlarınız var ;)
acakmak79
08-05-2018, 17:29
Bu yıl sardunya almadım.
Geçen yılın güzelleri
670877
Gövdesi baya odunsu oldu.
sevgili jezebel, sardunyalarınız çok güzel... böyle güzel çiçekleri nasıl açtırıyorsunuz? bunun bir formülü var mı acaba???
Açmıyorsa güneş almıyordur.
Sardunyanın en önemli isteği güneş.
Böyle bir durum hiç yaşamadım. Türkiyenin güneşli günü en fazla olan şehirlerinden birindeyiz.
İzmir sokakları açmış sardunya dolu, çok kötü ve fakir topraklarda bile yazboyu açıyor.
NPK nın açılımını biliyorsunuz : N - azot , P - fosfor , K - potasyum.
DAL (Azot), DÖL (fosfor), BAL (potas)olarak bilinir. Bu üç element üç farklı yolla bitki büyümesini teşvik eder. Basit bir ifadeyle:
N – azot: vejetatif gelişmeyi teşvik eder.
P – fosfor: kök ve sürgün büyümesini teşvik eder.
K – potasyum: bitki hücrelerindeki su ve besin hareketinin düzenlenmesinin yanında çiçeklenmeyi ve meyve vermeyi teşvik eder.
Monopotasyum fosfat, Potasyum sülfat, Potasyum nitrat içeren gübreler vererek çiçeklenmeyi teşfik edebiliriz diyorlar.
acakmak79
09-05-2018, 06:34
Mersi Jezebel verdiğiniz bilgiler için,
Bu durumda sardunyalarıma potasyum takviyesi yapmam lazım.
Hepimizin çiçekleri hep açsın inşallahhhh...
Batuhan Yılmaz
09-05-2018, 21:46
Açmıyorsa güneş almıyordur.
Sardunyanın en önemli isteği güneş.
Böyle bir durum hiç yaşamadım. Türkiyenin güneşli günü en fazla olan şehirlerinden birindeyiz.
İzmir sokakları açmış sardunya dolu, çok kötü ve fakir topraklarda bile yazboyu açıyor.
NPK nın açılımını biliyorsunuz : N - azot , P - fosfor , K - potasyum.
DAL (Azot), DÖL (fosfor), BAL (potas)olarak bilinir. Bu üç element üç farklı yolla bitki büyümesini teşvik eder. Basit bir ifadeyle:
N – azot: vejetatif gelişmeyi teşvik eder.
P – fosfor: kök ve sürgün büyümesini teşvik eder.
K – potasyum: bitki hücrelerindeki su ve besin hareketinin düzenlenmesinin yanında çiçeklenmeyi ve meyve vermeyi teşvik eder.
Monopotasyum fosfat, Potasyum sülfat, Potasyum nitrat içeren gübreler vererek çiçeklenmeyi teşfik edebiliriz diyorlar.
Kusursuz ve gübreleme olayını harika izah eden bir cevap vermişsiniz Sn. Jezebel teşekkür ederiz ;) ;) ;)
edadilek
09-05-2018, 22:07
koltuk almayı denediniz mi? 2 senenin sonunda sürekli yaprağa giden sardunyalarıma ilk bahar başında sert bir budama yaptım ertesinde çıkan küçük filizlere aynı domateste olduğu gibi koltuk alma yaptım şimdi neredeyse hepsi çiçekli :) sert budamadan artanlarla da yeni bir saksı oluşturdum düzenli sulama ve direkt toprağa dikmek yetti .
Batuhan Yılmaz
10-05-2018, 00:16
koltuk almayı denediniz mi? 2 senenin sonunda sürekli yaprağa giden sardunyalarıma ilk bahar başında sert bir budama yaptım ertesinde çıkan küçük filizlere aynı domateste olduğu gibi koltuk alma yaptım şimdi neredeyse hepsi çiçekli :) sert budamadan artanlarla da yeni bir saksı oluşturdum düzenli sulama ve direkt toprağa dikmek yetti .
Eda hanım cevabınız için teşekkür ederim. Ne yazık ki bir hışımla yok ettim:p ama her ihtimale karşı 1 tanesini dediğiniz gibi yapmıştım ama gelişme göremedim. Fakat bekleyeceğim bu ona son şansım bakalım bu şansı iyi değerlendirebilecek mi ? :confused:
Cymbelina
10-05-2018, 00:48
Sayın acakmak79, Sayın Batuhan Yılmaz ve sevgili Romalılar!
Yalnız değilsiniz!
Bendeniz sizlerin de yaşamakta oldugu "çiçek açmayan sardunya" adlı güzide sorunu bizzat tecrübe etmiş biri olarak sizlere sesleniyorum;)
Bu konuda forumdaki pek çok başlığı da incelemiş biri olarak ve birçok şey de denemiş biri olarak bir çözüm bulamadıgımı da belirteyim. Aynı pencerede hemen yanıbaşındaki saksıda başka bir sardunya çiçek açarken, senelerdir çiçeklenmeyen 2-3 sardunyam var. Sulama rejimi, aldıkları güneş vs herşey aynı ama adamlar inat etti açmıyor! Olmayınca olmuyor yani sanırım veya artık kendilerini çiçeklenmeyen salon bitkisi olarak görüyorlardır belki, kimbilir;) Artık onları öyle kabullendim ben de. Evrenin çözülemeyen sırlarından biri işte:dilli:
Bir de, sırf çiçek açmadı diye oncağızı söküp atmak bizlere yakışmaz, yapmayın öyle şeyler evladım, yazık yaşasın o da işte:)
Sevgi Durul
10-05-2018, 00:58
Sardunyalara çiçek açtırmak için basit bir yöntem. Aynı dertten muzdariptim denedim, tomurcuklandılar. :)
https://www.youtube.com/watch?v=xOi9qwwNks4
Cymbelina
10-05-2018, 01:19
Denemeye değer Sayın SDurul:)
Ama ben denemeyebilirim;) Benimkilerde sorun hemen yanıbaşında açanlarla aynı sulama, aynı güneş, aynı besin veya besinsizlik:dilli: gibi birebir aynı şeylere tabi olmalarına rağmen açmamaları. O yüzden saldım gitti onları ^^
Bu videoyu yutübde;) izlemiştim önceden, hatta adamın 150 defa "bakın, bakın, bakın" demesi biraz sinir bozucu gelmişti:D Yumurta kabukları ufalanıp toprağa karıştırıldıgında toprakta bozunup tamamen erimeleri seneler alıyor neredeyse. Dolayısıyla yumurta kabuğunu suda bu şekilde bekletip kalsiyum içerikli bir çözelti elde etmek ve varsa kalsiyum eksikliğini böyle gidermek de bir seçenek.
Fakat yeni bir çelik dikecek olsam, köklenmeye harcanacak enerji vb açısından çiçekleri koparır, 2-3 yapraklı bir dalı köklendirmeye çalışırdım.
Sevgi Durul
10-05-2018, 01:56
Ama ben denemeyebilirim;)
Peki, siz bilirsiniz, Sayın Cymbelina. Ben tüm bitkilerimde kullanmaya başladım ama videodaki gibi değil karışımım. Robotta yumurta kabuğunu un haline getirip üzerine sirke ve su ekleyip bekletiyorum. Enzim bidonlarının yanına yumurta kabuğu suyu bidonları da eklendi.:rolleyes: Bu arada, karşılıklı ufak bir yanlış anlaşılmamız olmasına rağmen sizi forumda gördüğüme sevindim. :)
Yumurta kabuğu ile ilgili forumdaki başlığı da gözden kaçırmayalım. :) Belki birilerine yararı olur. :)
Yumurta kabuğunu işleyip kalsiyum olarak muhafaza etmek. (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/37824.htm)
Cymbelina
10-05-2018, 02:22
Denemeyebilirim dememin sebebini belirttim aslında, bugüne dek birçok şey denedim ve dediğim gibi yanıbaşındakilerle herşey aynı ama açmadılar;) Örneğin potasyum takviyesi olsun çiçek için diye sırf hususi odun fırını aradım ve odun külü buldum, odun külünü denedim, düşünün yani:) Bir de buraya ilk girdiğimden beri yana yakıla sardunyaya nasıl çiçek açtırırız diye epey sormuş ve helak olup pes etmiştim:dilli:
Fakat siz şimdi bu yeni msjınızda kullandıgınız karışımın tam tarifini vermişsiniz, bu daha iyi oldu, bunu deneyebilirim, teşekkürler;) Eğer yanlış hatırlamıyorsam sardunya (bir açelya kadar olmasa da) nispeten hafif de olsa asidik toprak istiyordu sanırım (**** benim aklımda öyle kalmış). Tarifinizdeki sirke de toprağın ph'ını bu anlamda değiştirmiş olabilir. Deneyeyim ben de, teşekkürler:)
acakmak79
10-05-2018, 07:26
Sevgili SDurul,
Sardunyalarımı açtırmak için araştırma yaparken ben de bu videoyu gördüm ve koyuldum işe. Nerede yanlış yaptım bilmiyorum ama bu yumurtalı suyu koyduğum sardunyaların kökleri çürüdü. Allahtan hepsine koymamıştım, deneme amaçlı çiçekk açmayan sardunyamdan koparıp köklendirdiklerime koymuştum, hepsini sökmek zorunda kaldım.
sevgili edadilek koltuk alma nasıl yapılıyor, ben ne demek olduğunu bilmiyorum, cehaletimi bağışlayın lütfen..
acakmak79
10-05-2018, 08:09
edadilek yotube dan izledim domateste koltuk almayı, aşşa yukarı anladım sardunyaya yapılması gerekeni. Hafta sonu yazlığa gidip bir de koltuk alma yöntemini deneyeyim bakalım inatçı sardunyalarıma.
Etrafımda bu kadar açılmış saçılmış sardunya olunca kendimi çiçek küstüren ilan etmiştim...Acaba çok ilgiden mi şımardılar bilemedim, geçen hafta saksılarımı yazlığa taşıyıp orada bıraktım. Hatta eşim benimle her yaz başı ve sonu dalga geçiyor; kedinin yavrusunu taşıdığı gibi taşıyorsun üşenmeden bu koca saksıları diye. :p
acakmak79
10-05-2018, 08:14
:p:p:phahaha sayın Cymbelina, sardunyalarımızın kendilerini çiçeklenmeyen salon bitkisi sanmalarına çok güldüm!!! Ve aynı anda yıkıldım çünkü doğruluk payı çok yüksek bir tespit, oysa ki ben açsınlar istiyoruuummmm.
Evrenin bu çözülemeyen sırrını bir şekilde çözmek istiyorum artık.:dilli:
Sevgi Durul
10-05-2018, 10:06
Sevgili SDurul,
Sardunyalarımı açtırmak için araştırma yaparken ben de bu videoyu gördüm ve koyuldum işe. Nerede yanlış yaptım bilmiyorum ama bu yumurtalı suyu koyduğum sardunyaların kökleri çürüdü.
Sevgili acakmak79,
Şöyle; yumurtalı su ile sulamadan çok önceleri, aşırı sulamadan çok sardunya çürüttüm. Sardunyalar aşırı sulamayı sevmiyorlar, hele yeni köklenmiş olanlar hemen çürümeyle cevap veriyorlar.
Toprak iyice kurumadan sulamıyorum şimdi, yumurta kabuklu su bile vız geliyor ve cidden hızla tomurcuklandılar. :) Kullanıp kullanmamak sizin tercihiniz olacaktır. Kolay gelsin. :)
Batı Rüzgarı
10-05-2018, 10:56
sardunyaların çiçek açması türüne göre de değişiyor.
eğer geçmişten kalma sardunyalarız varsa muhtemelen antik sardunyalardandır.
pek verimli çiçek açmazlar. çiçek açmaları için büyümeleri gerekir.
şimdiki satılan çoğu hibrit türler çok erken çiçek açarlar.
açmamaları neredeyse imkansızdır.
sardunyaları hazır poşet topraklara direkt dikmeyin. bahçe toprağı karışıtırın biraz.
onun dışında serin hava da sardunyalara iyi geliyor.
Merhaba,
Bunlar da benim balkon sardunyalarım. Şubat ayında bu forumdan öğrendiğim bilgilerle ilk defa budama ve çelik işlemleri yaptım. Daha önce bilmediğim için kıyamıyordum :)
Bir ara çok soğuk olduğu sıralar hastalanır gibi oldular. Üstten sulama yapıyordum bundan vazgeçtim.
Yaşlanan dallar yerine yeni filizler çok güzel çiçekler açtılar. Arada gübre verdim. Solan çiçekleri ve fazla sık yaprakları topladım. Balkonun aşırı güneş alan yerinden güneşli ama ara ara gölgelenen bir yere aldım ve gerektikçe suladım.
Resimler 1-2 hafta öncesine ait. Şu anda daha yoğun çiçeklendiler.
Katkısı olan tüm forum yazarlarına çok teşekkürler ediyorum.
acakmak79
10-05-2018, 12:46
Sevgili acakmak79,
Şöyle; yumurtalı su ile sulamadan çok önceleri, aşırı sulamadan çok sardunya çürüttüm. Sardunyalar aşırı sulamayı sevmiyorlar, hele yeni köklenmiş olanlar hemen çürümeyle cevap veriyorlar.
Toprak iyice kurumadan sulamıyorum şimdi, yumurta kabuklu su bile vız geliyor ve cidden hızla tomurcuklandılar. :) Kullanıp kullanmamak sizin tercihiniz olacaktır. Kolay gelsin. :)
Olabilir belki de minişleri çok suladım o ara, bilmiyorum.:confused:
acakmak79
10-05-2018, 12:58
ygorer,
Ben de budamayı yaz sonu gibi yapıyordum, işte bütün kış etrafı yemyeşil hale gelip çiçeksiz oluyorlar.
Ama seneye ben de şubatta SERT bir budama yapıcam.
Şu anda geç kaldım herhalde di mi?
Bu arada çiçekleriniz çok güzel, maşallah, darısı sardunya açtıramayanların başına....
acakmak79
10-05-2018, 13:02
Batı Rüzgarı,
Sanırım benimkiler gerçekten antik sardunya hatta antika da diyebiliriz :p
Şaka bir yana belki de gerçekten çiçeklenmesi için daha da büyümesi gerekiyordur, bu durumda kendisini hiç kırpmadan öyle sırf yaprak şeklinde büyümesini mi beklemeliyim? Sardunyalarımın toprağı hem bahçe toprağı hem de her yaz sonu yeni gelen gübreli bahçe toprağıyla karıştırıp havalandırıyorum topraklarını.
Batuhan Yılmaz
10-05-2018, 15:55
Sayın acakmak79, Sayın Batuhan Yılmaz ve sevgili Romalılar!
Yalnız değilsiniz!
Bendeniz sizlerin de yaşamakta oldugu "çiçek açmayan sardunya" adlı güzide sorunu bizzat tecrübe etmiş biri olarak sizlere sesleniyorum;)
Bu konuda forumdaki pek çok başlığı da incelemiş biri olarak ve birçok şey de denemiş biri olarak bir çözüm bulamadıgımı da belirteyim. Aynı pencerede hemen yanıbaşındaki saksıda başka bir sardunya çiçek açarken, senelerdir çiçeklenmeyen 2-3 sardunyam var. Sulama rejimi, aldıkları güneş vs herşey aynı ama adamlar inat etti açmıyor! Olmayınca olmuyor yani sanırım veya artık kendilerini çiçeklenmeyen salon bitkisi olarak görüyorlardır belki, kimbilir;) Artık onları öyle kabullendim ben de. Evrenin çözülemeyen sırlarından biri işte:dilli:
Bir de, sırf çiçek açmadı diye oncağızı söküp atmak bizlere yakışmaz, yapmayın öyle şeyler evladım, yazık yaşasın o da işte:)
Sayın Cymbelina :p mesajınız beni gerçekten bayağı güldürdü. Güzel cevabınız için teşekkür ederim. Bir anlık umutsuzluk ve sinirle bazen böyle şeyler olabiliyor sizi seviyorum emek veriyorum neden karşılık vermiyorsunuz diye ama bir daha bu davranışı sergilemeyeceğim bunun yerine söküp attığım sardunyaları evimizin yanında ki boş araziye saplayacağım belki doğal olarak yayılır ve mutlu olursa çiçek bile açar ama o inatçıların değil çiçek etrafında ki çiçekleri bile kurutacağını düşünüyorum. :D
sardunya18
11-05-2018, 10:21
Açmayan sardunya yı susuz bırakmakla cezalandırın.Hatta başına gidip bir dalını (hunharca )kırın .Çiçek açtın açtın yoksa bütün dallarını kırarım deyin .Tecrübeyle sabittir işe yarıyor
acakmak79
11-05-2018, 11:04
Açmayan sardunya yı susuz bırakmakla cezalandırın.Hatta başına gidip bir dalını (hunharca )kırın .Çiçek açtın açtın yoksa bütün dallarını kırarım deyin .��Tecrübeyle sabittir işe yarıyor��
ben yanındaki kalanchoema yaptım o işlemi, sardunyama da senin sonun da bu haberin olsun dedim ama hala tık yok. Yürek yemiş benim sardunyam:p:D
Sardunyanın bir suçu yok, çok sabırlı ve kanaatkardır.
Açmıyorsa suç sardunyada değil.
673454
673455
Bu da kanıtları.
Cymbelina
11-05-2018, 14:19
Peki birşey soracağım: çiçek açmayan sardunyalarınızın açması için türbelere gidip çaput bağladınız mı? Ya da misal Hıdırellez gecesi ateşten atlayıp gül ağacı dibine "Sardunyalarımın cayır cayır çiçek açmasını istiyorum" diye not yazıp bıraktınız mı?:dilli:
Hayır, yapmadınız, değil mi? E sonra da buraya gelip "sardunyam çiçek açmıyor yea" diye ağlaşıyorsunuz. Olmuyor hanımlar beyler, olmuyor :dilli::D
Evet, şaka bir yana tabi ki bunlara gerek yok da (gene de isteyen yapsın tabi:dilli:), bazen ne yapsanız da olmuyor. Ben buraya üye oldugum ilk zamanlarda bu başlıkta ve ilgili başlıklarda yazanları hatmedip neredeyse herşeyi denemiş, gene de sonuç alamamıştım.
Sayın acakmak79,
İsterseniz ve imkan varsa sardunyalarınızın fotograflarını buraya ekleyin, belki daha iyi yönlendirme yapılabilir.
Ayrıca Sn.BatıRüzgarı'na katılıyorum kısmen, benim açmayan sardunyalarım da o eski sardunyalardan, hani bıraksanız ağaç boyuna ulaşanlardan (eskiden yağ tenekelerinde falan hemen hemen her evde olurdu). Bir ara seneler önce bir açmışlardı ama artık tık yok:) Aynı koşullara tabi olan ve hemen yanıbaşında açıyor dediklerimse yeni nesil sardunyalardan gibi görünüyor. Hibrittir, şudur budur yani sürekli açabilmesi için oynanmıştır diye tahmin yürütüyorum.
Sn. Batuhan Yılmaz, sardunyalarınızı bahçeye, araziye dikip orada denemek de bir seçenek, bakalım sonuç nasıl olacak. Ancak kışın onları topraktan söküp içeriye almayın unutmayın, donmasınlar.
Sn.Cymbelina çok güldüm, Allah da sizi güldürsün. :D:D:D
*** sevgili sardunya sevenler gül kokulu sardunyanin kokusu gercek gül gibimi kokuyor. Ve kokususu yogunmu? Bilgisi olanlar bilgilendirirse cok sevinirim. Gul kokusunu cok seviyorum. Isparta gulu aldim ama malesef balkonda yetistiremedim.
sakız sardunyam. ilk sardunyam ve ilk sardunya çiçeğim :) ben bu rengi çok sevdim.
edadilek
13-05-2018, 15:58
yeniden merhabalar ; açakmak beyefendi kalonşelerde ve sardunyalarda toprağın kurumasını bekleyin bence hatta kalonşelerde haftada bir o da azıcık olsun tecrübeyle sabittir . Yumurta kabuklu su önerisine gelince ben haşlama yumurta yaptığımda suyu dökmeyip soğumasını bekleyip sulama suyuna karıştırarak veriyorum bununda çiçeklenmeye katkısı vardır diye düşünüyorum babaanne tarifi :)
acakmak79
13-05-2018, 22:44
Sayın cymbelina, fotoğraf yüklemeyi ne yazık ki başaramıyorum ama şımarık sardunyalarımı yazlığa götürüp tek başlarına bırakınca tomurcuk vermişler :) Fazla ilgiden şımarmışlar belli ki...
Sayın edadilek hanımefendi, ben de sizin gibi bayanım :p .
Dediğim gibi çok ilgiden, çok bakımdan, çok sudan, çok yaprak yolmaktan kurtulunca kendilerine gelmiş sardunyalarım. Ama kalanchoelarla bir arpa boyu yol kat edemedim. :(
acakmak79
18-05-2018, 19:36
Çiçek açmayan sardunyalarım...
IMG_20180526_083608
acakmak79
19-05-2018, 08:56
Hepsinde başarısız değilim :) , bunlar da tomurcuğa durmuş canlar..
IMG_20180526_083302
acakmak79
26-05-2018, 07:29
Rengini sevdiğim...
ımg_20180526_081718
Ensclate
06-06-2018, 15:07
Merhaba arkadaşlar,
Balkonumda ilk resimde gördüğünüz şekilde askıda sakız sardunyam var. Biri beyaz biri kırmızı aynı saksıdalar. Kırmızı olan bir iki günlükte olsa çiçek açıyor ama çiçeği kalıcı olmuyor hemen ölüyor. Beyaz olan ise tomurcuklanıyor tam açacakken kuruyup ölüyor. Neden böyle oluyor anlamıyorum.
Gün boyu güneş alan bir yer, sulamasını toprak kurudukça yapıyorum. Bana tavsiye verebilecek olan biri var mı ;)
acakmak79
07-06-2018, 07:51
Merhaba arkadaşlar,
Balkonumda ilk resimde gördüğünüz şekilde askıda sakız sardunyam var. Biri beyaz biri kırmızı aynı saksıdalar. Kırmızı olan bir iki günlükte olsa çiçek açıyor ama çiçeği kalıcı olmuyor hemen ölüyor. Beyaz olan ise tomurcuklanıyor tam açacakken kuruyup ölüyor. Neden böyle oluyor anlamıyorum.
Gün boyu güneş alan bir yer, sulamasını toprak kurudukça yapıyorum. Bana tavsiye verebilecek olan biri var mı ;)
Çok birşey bildiğimden değil ama sanki fotoğraflarda tomurcuk üstlerinde böcekler gördüm. Eğer doğru gördüysem o böcükler tomurcuklarınıza zarar veriyor olabilir. Yine çok bilmemekle birlikte benim böyle böceklenen sardunyama arap sabunlu su sıkıp sardunyamı kurtarmışlığım var. Daha bilgili bir tavsiye gelene kadar benim görüşüm bu yönde.;)
Selma_321
07-06-2018, 10:17
Böceklenmiş *******.
Ensclate
07-06-2018, 12:14
:/ neden böceklenir ki acaba ? Arapsabunu su fısfıslasam geçer mi ki ?
Selma_321
09-06-2018, 08:22
Ev yapımı ilaçlar kısmına bir bakarak deneyin derim. Denemeden bilemezsiniz.
Ensclate
15-06-2018, 00:43
Arap sabunu aldım fısfısladım bir gün sonra tüm böceklerin öldüğünü gördüm ama çiçeklerimde solar gibi olmuştu, bende o çiçekleri temizledim. Şuan sağlıklı tomurcuklarımın oluşmasını bekliyorum
Selim orhan
30-08-2018, 22:52
Bu da benim sardunyam 2 senedir sulandırılmış kahve telvesi veya haşlanmış yumurta suyu 2 ayda bir de çiçek coşturan katıyorum microboost zn 9 çinko esaslı gübre çözeltisi yazıyor üzerinde neyse bol çiçekli sardunyalar
Kırmızı sardunyam
682044
Şeker pembesi sakızım
682045
Saksıda büyüsün diye gözünün içine baktıkça nazlanan sardunya yol kenarında büyümüş. Neredeyse ağaç olmuş.
Herkese iyi akşamlar. Bugün değişik bir soru ile karşınızdayım zira ilk defa bu yöntemle sardunya büyüteceğim.
Genelde sardunyaları yetişmiş, büyük bitki olarak alırım seradan. Bu sene değişiklik yapıp zengarden'dan 4 adet mini fide aldım. (pembe leylak sardunya, portakal sardunya, çift renk sardunya ve elma çiçeği sardunya). Zira bu renkler seralarda kolay kolay göremeyeceğim görsem de fiyatları yüksek olanlar. Neyse çok uzattım , sadede geliyorum :rolleyes:
Fideler oldukça minik ama köklü. Bugün saksılarına aldım fideleri ama az önce aklıma takıldı. Fidelerin etrafında koruma vardı (bez gibi olanlardan). Sizce o korumaları çıkartmalı mıydım? Daha önce bir kaç kişiden bu tarz koruma olan köklerde köklerin sağlam büyüyemeyeceğini duydum, bu sebeple tavsiyelerinize ihtiyacım var. Siz olsanız ne yapardınız arkadaşlar:confused:
Herkese iyi akşamlar. Bugün değişik bir soru ile karşınızdayım zira ilk defa bu yöntemle sardunya büyüteceğim.
Genelde sardunyaları yetişmiş, büyük bitki olarak alırım seradan. Bu sene değişiklik yapıp zengarden'dan 4 adet mini fide aldım. (pembe leylak sardunya, portakal sardunya, çift renk sardunya ve elma çiçeği sardunya). Zira bu renkler seralarda kolay kolay göremeyeceğim görsem de fiyatları yüksek olanlar. Neyse çok uzattım , sadede geliyorum :rolleyes:
Fideler oldukça minik ama köklü. Bugün saksılarına aldım fideleri ama az önce aklıma takıldı. Fidelerin etrafında koruma vardı (bez gibi olanlardan). Sizce o korumaları çıkartmalı mıydım? Daha önce bir kaç kişiden bu tarz koruma olan köklerde köklerin sağlam büyüyemeyeceğini duydum, bu sebeple tavsiyelerinize ihtiyacım var. Siz olsanız ne yapardınız arkadaşlar:confused:
Benim sardunyalarla ilgili bilgim yok ama merak edip okumaya başlıyorum. Bu konuya 2aydır yorum yapılmamış. Size geç cevap gelebilir düşüncesiyle aklıma gelen bir cevabı paylaşmak istedim. Bence zengarden'i telefonla arayıp onlara sorun. Hem kendi fideleri olduğu için daha iyi bilirler diye de düşünüyorum
Sn. A_L_A;
Bez gibi olan elyaflar bitki büyüdüğü zaman bitkiye sıkıntı veriyor. En azından benim gördüklerimde ölen bitkilerimde minik elyaflar vardı. Köklerine zarar vermeden çıkartabilirseniz bana göre iyi olur.
O halde havaların biraz ısınmasını bekleyip çıkartayım korumaları. Düşündüm de; aldığım diğer bitkilerde de var: Mavi küpeli fidesi,mavi calibrachoa fidesi ve Yağlık lavanta angustifolia fidesi ve mavi felicia fidesi de almıştım.
Off umarım çıkartırken zarar görmezler. Madem zararlı, neden bu şekilde gönderirler ki?
Belki tamamen tüm korumayı çıkartmak yerine, toprakta oynatmadan bir tarafını makasla kesmek daha mantıklı olabilir. Böylece zararı minimuma indiririm. Ne dersiniz?
Ekleme: Zengarden'a mail attım arkadaşlar ve gelen cevap şu şekilde:
"Evet kenarındaki bezleri çıkartmanız gerekir aksi taktirde kök gelişimine engel olur.
İlginiz için teşekkürler. Sağlıcakla kalın
Zengarden"
Sizin de aklınızda bulunsun. Hepinize İyi Seneler!
Yaprağı ayrı; kendi ayrı bir güzel...
mustafaazizoglu
17-02-2019, 18:08
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190217/3dd2d39db63332f20faef1a3b0515cda.jpg
Sardunyaların sonbaharda budandığını bilmiyordum. Ben de şimdi birini budadım birini bıraktım. Bakalım yazın hangisi daha çok çiçek verecek? [emoji848]
Sent from my iPhone using Tapatalk
Selam. Tüm kışı açık balkonda geçiren sardunyam üstüne tahta devrilmesi sonu bi dalı kırılıp parçalandı. Birde sonbahar ve kış boyu 3..5kez anca sulanmıştır. Farkettim ki bayağı kartlaşmış. Ne önerirsiniz.
Yaaa tlf dik ve düz tutup çekiyorum hep yan çıkıyor :(
siflera12
20-02-2019, 17:28
Selam. Tüm kışı açık balkonda geçiren sardunyam üstüne tahta devrilmesi sonu bi dalı kırılıp parçalandı. Birde sonbahar ve kış boyu 3..5kez anca sulanmıştır. Farkettim ki bayağı kartlaşmış. Ne önerirsiniz.Kırılan dalları bir saksıya dikin kökleneceklerdir Allah'ın izniyle [emoji846] Bitkinin toprağına serçe parmağınızı batırıp toprağın ıslak olup olmadığına bakabilirsiniz kuruysa sularsınız [emoji3]
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Peki kartlaşmasına karşın nasıl bi budama önerirsiniz? Acaba diyorum 3kalın dalıda kırıp ayırıp ayrı saksılara diksem taze dallar çıkar mı?
Yadaaa bu saksıdan bi bonzai çalışması çıkar mı?
mustafaazizoglu
21-02-2019, 11:38
Peki kartlaşmasına karşın nasıl bi budama önerirsiniz? Acaba diyorum 3kalın dalıda kırıp ayırıp ayrı saksılara diksem taze dallar çıkar mı?
Yadaaa bu saksıdan bi bonzai çalışması çıkar mı?
Üst çeliklerin tutma şansı daha yüksek ama alt dalları da deneyin tutabilir.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Arsızların kraliçesi, bahçe toprağında
690174
4 çiçek 4 tomurcuk:)
Selma_321
30-03-2019, 17:14
Rengi çok tatlıymış sevgili jezebel
Avludan birkaç haftasonu fotosu.
@Orkun Kırca Merhaba lila renkli sakızlı sardunya ni çok beğendim sizde fazla var mı bana yolluyabilirmisiniz??? Yoksa da bi pet şişesine küçük ekip gönderebilirmisiniz bana rica etsem
Koçtaşta bu çeşitlerden mevcuttu . Hepsini almışlar. Sadece birkaç çeşidinden alabildim . Kalanlarda çok kötü durumdalar . Yenilerini getirmelerini bekliyorum .
Merhaba bordo sardunya ni çok beğendim sizde fazla var mı bana yolluyabilirmisiniz??? Yoksa da bi pet şişesine küçük ekip gönderebilirmisiniz bana rica etsem baştan 3 üncü olan kara olan
Netten bulduğum bu güzel sardunyaları sizlerlede paylaşmak istedim .
Merhaba bordo sardunya ni çok beğendim sizde fazla var mı bana yolluyabilirmisiniz??? Yoksa da bi pet şişesine küçük ekip gönderebilirmisiniz bana rica etsem en alttaki fotoğraf
Sevgili cemo eğer bunlardan edinebilirsem çeliklerinden gönderebilirim .
Merhaba pembe siyah turuncu siyah sardunyalarinizi çok beğendim sizde fazla var mı bana yolluyabilirmisiniz??? Yoksa da bi pet şişesine küçük ekip gönderebilirmisiniz bana rica etsem
Bu sardunyam 3 yaşında.
693214
693215
Çok seviyorum.
Merhabalar,
uzun zamandır yaklaşık altı aydır açmasını beklediğim kırmızı sardunya açmazken bu sardunyadan aldığım çeliklerin açması gerçekten şaşırttı beni.
Bunun sebebinin toprak seçimindeki farklılık olduğuna kesin kanaat getirmiş bulunmaktayım. İlk fotoğraftaki sardunya yalnızca torfa ekildi, diğer iki fotoğraftaki sardunya (farklı açılardan çekilmiş) ise torf ve bahçe toprağı karışımında idi.Buna ek olarak tenekeye ekili olduğunu da söylemeliyim.
İlk defa bu kadar bitkiye zarar veren bir torf kullandım. Hangi bitkiyi ektiysem belli bir süre sonra yaprakları sararmaya başladı.Kiremit rengine yakın bir rengi olan bir torf(Torf demeye bin şahit lazım).Tahmin etmişsinizdir sanırım.
45859
45860
45861
Diğer türlerden farklı olarak pek güneşi sevmiyor bu sardunya.Açık havadan da hoşlanmıyor:cool:
Bu top sardunyaniz aynı cinsten çingene pembe olanı var mı kimsede????
Kırmızım
Bunun aynı cinsten cingen pembesi olanı var mı sizde ?
03.05.2019 sardunyalar
Kırmızı beyazimsi gibi sakız sardunyan çok güzel onu bulmaya çalışıyordum kaç zamandır fazla varsa rica etsem bana ayrı ekim küçük bişeye gönderirsmsn?
Babamın Gül sardunyası
694504
:)
volkanerol
05-06-2019, 23:21
Jezebel size ulaşmaya çalışıyorumda paylaştığınız beyaz Monstera yı gördüm çok güzel rica etsem fide olarak bana gönderim yapabilirmisiniz veya tohumunu karşılamaya hazırım saygılar
Selim orhan
11-06-2019, 16:17
Merhabalar, yaklaşık olarak 2 hafta önce aldığım sardunyaların tomurcukları kurudu.Sardunyanın köklerine yakın kısmında yeşilimsi bir sünger vardı. Aldığım yerdeki kadın:
" Çiçekleri azalınca sardunyayı çıkarın saksısından. O süngerimsi yapıyı alın ve tekrar dikin, o sünger, sardunya çok çiçek açsın diye konulan bir hormon."
demişti.
Ne yapmalıyım? Balkonum pek güneş almıyor önündeki bina yüzünden ama aydınlık. Diğer balkonum güneş görüyor oldukça ancak orasıda havasız ve sıcak (balkonum camekan ondan dolayı havasız). Süngeri çıkarmalı mıyım? Yoksa sadece suyunu verip kendi haline mi bırakmalıyım?
Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
Toprakta bu çingene pembesi sardunyam , ikinci yılında.
695310
.
Kimi insanlar bitkilerine bakamayacaklarına karar verince bize de onlara sahiplenmek düşüyor :)
Merhaba, ben forumda yeniyim . Bir kaç ay içinde internet üzerinden kırmızı sardunya alacağım. Gelir gelmez saksı ve toprak değişimi yapabilirim.Bunun için en uygun mevsim ilkbahar diye biliyorum. Bunu şimdi (Temmuz ve yahut Ağustos'ta) ya da sonbaharda da yapabilirmiyim? (Saksı ve toprak değişiminin mevsimle ne alakası var onu da pek anlayamıyorum)
Teşekkürler 😊
bergenia
15-08-2019, 16:36
Merhaba, ben forumda yeniyim . Bir kaç ay içinde internet üzerinden kırmızı sardunya alacağım. Gelir gelmez saksı ve toprak değişimi yapabilirim.Bunun için en uygun mevsim ilkbahar diye biliyorum. Bunu şimdi (Temmuz ve yahut Ağustos'ta) ya da sonbaharda da yapabilirmiyim? (Saksı ve toprak değişiminin mevsimle ne alakası var onu da pek anlayamıyorum)
Teşekkürler 😊
Tecrübelerime göre çiçek açmışsa toprağı değişince çiçeği bozuluyor sardunyanın.. Toprağa adapte olana kadarda çiçekleri cılız açıyor. Ama kökü hiç ellemeden toprağıyla kalıp halinde başka saksıya oturtup boş yerlere toprak eklerseniz o zaman sıkıntı olmaz bence.
çiçekgibi
09-09-2019, 12:21
Sardunyalarımı biraz geç olsa da şimdi aldım
Bidahaki yazı bekleyemedim :)
Uzun derin saksılara ikişer dikmeyi düşünüyordum
Ama buradaki okuduklarıma göre kasımda içeri almam gerekiyormuş
Nisanda da toprak saksı değişimi yapılıyormuş.
Benim bu güzel sardunyaları ne yapmam lazım şuan
Tevrübeli arkadaşlardan yardı bekliyorum
çiçekgibi
09-09-2019, 14:47
Sesimi duyan var mı
çiçekgibi
09-09-2019, 16:35
Yok mu :(
Sevgi Durul
09-09-2019, 17:15
Sardunyalarımı biraz geç olsa da şimdi aldım
Bidahaki yazı bekleyemedim :)
Uzun derin saksılara ikişer dikmeyi düşünüyordum
Ama buradaki okuduklarıma göre kasımda içeri almam gerekiyormuş
Nisanda da toprak saksı değişimi yapılıyormuş.
Benim bu güzel sardunyaları ne yapmam lazım şuan
Tevrübeli arkadaşlardan yardı bekliyorum
Yapılması gerekenleri öğrenmişsiniz zaten.
Şu anda, toprağı iyice kuruyunca sulamaktan başka yapacağınız bir şey yok. :)
Kolay gelsin.
çiçekgibi
09-09-2019, 19:16
Yapılması gerekenleri öğrenmişsiniz zaten.
Şu anda, toprağı iyice kuruyunca sulamaktan başka yapacağınız bir şey yok. :)
Kolay gelsin.
Teşekkür ederim öncelikle cevap verdiğinizden solayı :)
Yeni saksılara geçireceğim değil mi ? Üretim saksısındalar
çiçekgibi
09-09-2019, 19:18
Ya da yeni saksılarına diksem bi zararı olur mu dikmek istiyorum çünkü
Mesut Temiz
09-09-2019, 20:18
Teşekkür ederim öncelikle cevap verdiğinizden solayı :)
Yeni saksılara geçireceğim değil mi ? Üretim saksısındalar
Bence hiç hırpalamayın.. Saksılar bitkiler için yeterli büyüklükte görünüyor... Güzel derince birer altlık ayarlayıp güzelce sulamaya devam edin, yeterli olur...
çiçekgibi
09-09-2019, 21:03
:( hımm
Böyle çok yersiz yurtsuzlar da.. aslında istanbul da havalar çok soğumuyor ki donar mı ki
Tırtıl yakaladım bir de iki tane saksılarda
Moralim bozuldu
Nerden bulaştım yahu
Ben formda yeniyim, fakat iki yıldır takipteyim. Buradan edindiğim bilgiler sayesinde harika çiçekler yetiştiriyorum ve çok mutluyum.
Dila2012
19-02-2020, 16:36
Merhabalar, istanbul'da yasiyorum. Subat ayindayiz ama birkac gundur gunes parlayip duruyor. O yuzden sardunyalarimi kapali balkondan acik terasa aldim. Iyi mi ettim kotu mu ettim. Bugun cevreme baktim. Sardunyalar hep disarda duruyor. Bahcelere ekili olanlar da gordum. Hava durumu da Subat icin cok soguk gorunmuyor. Tekrar iceri almali miyim sizce?
Dila2012
19-02-2020, 16:37
Cicekleri oradan oraya tasimak bazen cok yorucu oluyor :)
nanemolla
28-04-2020, 15:12
706901
Mini mini birler çok çalışkan çıktı.Boylarınada bakmadan ardarda çiçek açıyorlar.
Toprakta bu çingene pembesi sardunyam , ikinci yılında.
695310
.
maşallah çok güzel görünüyor. bende saksıdaki sardunyalarımı bahçeye ekmek istiyorum ama kışın nasıl bakacağım hususunda endişeliyim. siz nasıl başardınız. kışı çıkartamazlarsa çok üzülürüm.
maşallah çok güzel görünüyor. bende saksıdaki sardunyalarımı bahçeye ekmek istiyorum ama kışın nasıl bakacağım hususunda endişeliyim. siz nasıl başardınız. kışı çıkartamazlarsa çok üzülürüm.
Burası İzmir.
Ama babam Bursada bakıyor, dönsa bile dipten sürüyor.
Kışın toprağını ıslak bırakmayın.
Baktıkça bakasım geliyor. Çok seviyorum.
serpil D
08-05-2020, 21:35
707659
07plumeria
23-05-2020, 15:35
Yıllardır arıyorum ama hiç raslamadım tüm çeşitler ve renkler var bahçemde sarı nereden bulabilirim diye aradıkça bu güzellik karşıma çıkıyor 💜
Yıllardır arıyorum ama hiç raslamadım tüm çeşitler ve renkler var bahçemde sarı nereden bulabilirim diye aradıkça bu güzellik karşıma çıkıyor 💜
Forumda bir arkadaş sarı sardunya tohumunu internetten bulmuştu. Euro ile satılıyordu. Tohum olduğu için rengi biraz riskli. Acaba sarının hangi tonu çıkar?
serpil D
24-05-2020, 13:25
709147
Kokulu yapraklım.
709148
Tek kökten bu kadar çok güzellik.
archangel_tr
12-06-2020, 09:13
Merhaba ;
Bana da yardımcı olabilir misiniz? Yan yana sardunyalar diktim ama şu ikisinden istediğim randımanı alamadım :( sorun ne olabilir? Fotoğraf eklemeye çalıştım ama olmadı tekrar deneyeceğim
archangel_tr
12-06-2020, 09:18
resim upload sitesi - imgim.com (http://imgim.com/image/732c44c4-7c9c-4ec7-83da-9716384c5fde.jpeg)
Linkten fotoğrafı görebilirsiniz teşekkürler
Merhabalar,
Sanırı henüz kök atmaya çalışıyorlar. Bir ay içinde daha sağlıklı görünecekler.
oftalmolog35
20-06-2020, 17:55
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200620/7bfed306fc6bb8559e4af2a2af480dcb.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200620/2b2eaa381240c152b3cd0cf794ce2705.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200620/e6f2782acff99f5bf7ee33b3f01d20c2.jpg
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
gloxy 2020
03-02-2021, 20:12
merhaba .çok güzel.rengini çok sevdim. fide istesem paylaşırmısınız
gloxy 2020
03-02-2021, 20:36
fevkalade
Kokulu yapraklım.
709148
Tek kökten bu kadar çok güzellik.
Bu gene açtı. Fena budamıştım , şimdilik bu kadar layık gördü sanırsam.
717820
.
İyi günler bir sorum olacak bende 5 adet sardunya var 4 ünde hiç bir sıkıntı yok fakat 1 inde yaprakta yenik oldu 2 gündür hatta çiçek acacak tomurcuklardada yenik oldu dün olan tomurcuklar bugün gitmiş ne yapabilirim ?
serpil D
12-05-2021, 20:13
719023
megbilgi
18-05-2021, 12:42
Siz hiç tohumdan sardunya yetiştirdiniz mi ?
Sizin için sardunya üreticilerinden özel tohumlar temin ettim.
Renk ve çiçek boyutu olarak oldukça güzeller.
Sınırlı sayıdaki tohumları almak isterseniz...
.
https://www.bahcetohum.com/tohum/cicek-tohumlari/sardunya
ozbargur
23-06-2021, 15:24
merhaba zafer bey ben mor sakız sardunya arıyorum google de bakarken sizin mor sardunyanızı gördüm hala varsa ve satmak isterseniz bir dal da olsa almak isterim şimdiden teşekkür ederim
merhabalar,
Mesajınızın üzerinden çok zaman geçmiş. Mutlaka cok guzel çiçekler açmıştır. Ama yine de yazmak istedim. Sağlıkla gelişen sakiz sardunyayi çiçeklenmesi için biraz susuz bırakmak gerekiyor. Çiçek tomurcukları görünce de tekrar eski düzende sulamak gerekiyor. Tomurcuklu ve cicekliyken sulanmaktan hoşlanıyor.
lfzdldmr
03-07-2021, 06:26
Bende de aynı sorun var malesef. Bir sürü tomurcuk var ama daha açarken çiçekler solmaya başlıyor. Bunun sebebi ne olabilir?
Toprağını sabah saatlerinde ve muhakkak parmağımı sokup nemini kontrol ettikten sonra su veriyorum. Şimdi temmuz sıcakları başladı ve benim saksılarım da uzun süre güneş alan cephedeler. Oyüzden akşam oldupunda toprak kavrulmuş halde oluyor. Dolayısıyla her sabah uygun miktarda suladığımı düşünüyorum. Yan balkonda komşumun sardunyalarının da bir sürü çiçeği var, uzun süre sağlıklı çiçekleri.
lfzdldmr
03-07-2021, 06:29
Bende de aynı sorun var malesef. Bir sürü tomurcuk var ama daha açarken çiçekler solmaya başlıyor. Bunun sebebi ne olabilir?
Toprağını sabah saatlerinde ve muhakkak parmağımı sokup nemini kontrol ettikten sonra su veriyorum. Şimdi temmuz sıcakları başladı ve benim saksılarım da uzun süre güneş alan cephedeler. Oyüzden akşam oldupunda toprak kavrulmuş halde oluyor. Dolayısıyla her sabah uygun miktarda suladığımı düşünüyorum. Yan balkonda komşumun sardunyalarının da bir sürü çiçeği var, uzun süre sağlıklı çiçekleri.
Aşağıda çiçek açarken solan resimlerin fotolarını yükleme çalıştım. Sabah saatlerinde yeni suladıktan sonra çektim.
Fikri olan birileri varsa okumaktan memnun olurum, selamlar
oftalmolog35
03-07-2021, 18:53
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210703/e0b6ec176a0328509af3adfad3ee9133.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210703/defd0501aa2f9fd7cc5300be78ee46af.jpg
Bunlar da benimkiler
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Sardunya hanim
09-12-2021, 07:24
Sardunya çiçeklerini çok severim elinde çelik olup da bana sardunya vermek isteyen olur mu? maşallah çok güzel renkleri varmış.
Serdars1
09-12-2021, 08:10
Sardunya çiçeklerine asi yapabilirmiyiz
Murat Kara
10-02-2022, 09:23
Çok faydalı bilgiler olmuş. Teşekkürler
Sardunyaları çok severim. Göz gezdirdim fotoğraflarda ki renk renk sardunyalara bir kez daha hayran kaldım. Tüm yetiştiren arkadaşları tebrik ederim.
cemre_77
26-08-2022, 19:16
Bende sardunya sever olarak mesajları okudum. İlk sayfadaki derleme bilgilermi pekistirmemde yararlı oldu Tesekkurederim.
Sıra çeşit çogaltmakta
Hepsi harikalar, elinize sağlık.
Sardunya satışı veya takası için ayrı bir başlık var mı?
Zülkaide
07-11-2024, 11:26
Ebruli ve kokulu - Scented Pelargonium (Geranium) Fragrans Variegatum.
730850
Hayran olduğum kokulu sardunyalar. Şimdi bu balkonumda 4 çeşit var.
Biri açtı, mikroskobik bir çiçek ve kendi de mikroskobik
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.