View Full Version : Sardunya (Pelargonium sp.)
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
[
12]
13
sardunya aşkı
13-05-2015, 20:36
552640
sayın Laleci_03 gönderdiğiniz çeliklerin ilk çiçekleri diğerlerinde henüz birşey yok inşallah onlarıda görürüz
Laleci_03
14-05-2015, 09:34
Sayın Sardunya aşkı, görünce bir anda o kadar mutlu oldum ki... Anlatamam :D :D Maşallah daha boylanmadan çiçek açmışlar ;) İnşallah diğerleri de en kısa sürede güzel çiçeklerini gösterir size :rolleyes:
Sûz-i Dilârâ
14-05-2015, 09:41
Merhaba sardunya sevenler
Arkadaslar yaklasik bir yil oldu sardunyalarla tanismam ve oldukcada acemsiyim .Gecen sene bir arkadasimin sayesinde tanistik bu cicekle ve ilgi alanima girdi..Balikciliktan sonra bahce ve cicek sevdasi basladi bende.Ve ilk defa bu kisin ortasinda evde bakimsiz curumekte olan sardunya ile ilgilenmeye basladim , once soguk havadan korumak icin balkondan iceri alindi ve cam kenarinda yerini aldi .Sonrada sagdan soldan komsulardan celikler alindi ve bir ay gibi kisa surede evin ici cam kenarlari sardunya ile doldu..Tabi bunlari yaparken surekli olarak paylasimlarinizi ve yorumlarinizi okudum ve cok faydali da oldu , hepinize tesekkuru borc bilirim..Bu gun gelinen noktayi sizlerle paylasmak istedim..Zira ilk defa elime cayimi alip aralarina karistim ve cok muhtesem bir duygu..Cok sevdim bu cicegi ve baska ciceklere de ilgi duymaya basladim..Ama sardunya bir hastalik sanirim , balikciliktan sonra bu bir ilk bende.Ve sizin paylasimlariniza ve ciceklerinize baktikca o guzellikleri gordukce heves artti bende..Umarim dogru yuklemisimdir ve begenirsiniz..
Sardunyaları sevmek konusunda sizi o kadar iyi anlıyorum ki :) Bambaşkadır sardunyaları sevmek;) İnşallah o çeliklerinizin bol bol çiçeklerini de görürsünüz ve o çiçeklere karşı da çayınızı keyifle içersiniz.;)
gökhan Arslan
14-05-2015, 10:36
Bunlarda bizimkiler Dİ ama maalesef bu kış hepsini kaybettim. Bu sene sayfaya bakarak iç geçirip duracağız sanırım :D
Sûz-i Dilârâ
14-05-2015, 11:16
Bunları kaybettiyseniz gerçekten çok yazık olmuş:( Ben bile buradan üzüldüm, çok güzellermiş, peki böyle çiçek açtırmak için ne yapıyordunuz?
gökhan Arslan
14-05-2015, 12:45
Bunları kaybettiyseniz gerçekten çok yazık olmuş:( Ben bile buradan üzüldüm, çok güzellermiş, peki böyle çiçek açtırmak için ne yapıyordunuz?
Üzülmemek elde değil. Böyle çok çiçek açmaları kestane toprağından kaynaklansa gerek ara sıra da olsa npk 20 20 20 kullanıyordum.
Klasikleşmiş Itır
553295
Karelerden taşıyor İzmir'de
sardünya
22-05-2015, 17:32
554497
Benim gelin kızım
sardünya
22-05-2015, 18:32
554498
İşte ask
sardünya
22-05-2015, 18:34
554499
sardünya
22-05-2015, 18:42
g[/AT[ATTACH]7TACH]
sardünya
22-05-2015, 18:51
554501
sürpriz
Merhabalar
Ceylangözü sardunyalarımın çiçekleri döküldükten sonra yerlerinden sivri uçlar çıkmaya başladı. Bu durum normal mi, yoksa yanlış giden bir şey mi var? Bu safhada ne yapmam gerekiyor? Tecrübeli arkadaşların yardımını rica ediyorum. Resimlerini koymayı beceremedim:(
Tohum veriyor sevgili T.Büger :) Gelişip, kuruduğunda tohumları toplayarak ceylanlarınızı çoğaltabilirsiniz.
Tohum veriyor sevgili T.Büger :) Gelişip, kuruduğunda tohumları toplayarak ceylanlarınızı çoğaltabilirsiniz.
:) Bu artık çiçeklenmenin sonu mu demek oluyor, Bundan sonra yeni tomurcuklar vermez mi? :(
Merhaba ben yeni üye oldum, çiçek bakmayı çok seviyorum en sevdiklerim sardunyalar, geçen kış elimdekilerinin çoğu öldü ve yeniden köklerinden patladı ama hala canlanamadılar.
Yeni aldıklarım çok güzel oldu *** büyütüp yaşatabilirim.
En kısa zamanda fotograf ekleyeceğim.
Ben su an sarı, mavi ve koyu mor arıyorum.
Birde katlı koyu pembe.
Onları da bulursam benden mutlusu yok
sardünya
25-05-2015, 16:09
benim bildiğim sarı ve mavi renk sardunya yok malesef..
Evet bende görmedim. Geçen yıl bahçelerinde kocaman boya kovalarında gül sardunya gördüğüm evlere doğru yürüdüm ama yerlerinde yok o sardunyalar.. Gül sardunyayı başka hiç bir yerde bulamayacağımı düşünüyorum çünkü hiç bir yerde görmedim :(
Laleci_03
25-05-2015, 16:45
Ben de mavi sardunyanın olmadığına emindim ama böyle fotoğraflar buldum internette, gerçi pek gerçekçi gelmedi bana ;)
Bunlar hikaye Laleci :) geçen yıl Eminönü'nde YeniGine ablayla dolaşırken, lale soğanlarının yanında mavi yazıyordu, 'doğrumu dedim, evet dediler' Mavi falan değildi lale :)
Laleci_03
25-05-2015, 17:02
:D Bence de öyle Hira ablam, mavi yakışmamış(!) zaten :p :D
Ayrıca o lalelerden ben de görmüştüm sanki hatta satıcı bana bir tanesinden hediye etmişti ama çiçeğini görememiştim :o :D
Benim patronumun evinde var fotograflarinida gordum ama malesef bir dal kirsak o saksiya bizi eker :D ilgilenen calisanin sozu var aldifi yere giderse alacak veya budama zamani ayiracak. Belki benim yanimda konusu acilirsa ben isterim o kiramaz verir ama kacak gocek dal kirsak cok kizar.
Morda gormeme ragmen almadim simdide bulamiyorum keske zamaninda alsaydim :(
Pardon becerememisim neden yan olduki bu :(
münevver48
26-05-2015, 07:03
:)bu coşkulu açan sardunya, her gün yürüyüş yaptığım yolun üzerindeki bir tanıdığım bahçesinden yollara taşan güzelliğini sizlerle paylaşmak istedim.
555138
555139
Birde çiçekliğim gelse de balkonumu düzenlesem
sardunya aşkı
26-05-2015, 19:43
Evet bende görmedim. Geçen yıl bahçelerinde kocaman boya kovalarında gül sardunya gördüğüm evlere doğru yürüdüm ama yerlerinde yok o sardunyalar.. Gül sardunyayı başka hiç bir yerde bulamayacağımı düşünüyorum çünkü hiç bir yerde görmedim :(
sayın hira gül sardunya dediğiniz sayın laleci_03'ün resmini koyduğu mavi sardunya gibimi dahamı farklı
sayın hira gül sardunya dediğiniz sayın laleci_03'ün resmini koyduğu mavi sardunya gibimi dahamı farklı
Farklı. Fotoğrak ekleyemiyorum, Gül sardunya başlığına bakın,
Komşu teyzeden aldığım uzun çelikleri kırarak diktim, alt kısımlarda hiç yaprak yoktu, şimdi baktım yaprak açıyorlar :) Bir kez daha aşık oldum sardunyalara :o
onur şengün
27-05-2015, 14:57
Yarabbim bu nasıl bir güzelliktir. Maşallah, kim bilir kaç yıllıktır.
:)bu coşkulu açan sardunya, her gün yürüyüş yaptığım yolun üzerindeki bir tanıdığım bahçesinden yollara taşan güzelliğini sizlerle paylaşmak istedim.
555138
555139
Merhaba dün akşam yolumun üzerindeki serada bu türden ilk defa gördüm sizlede paylaşmak istedim
Sûz-i Dilârâ
28-05-2015, 11:10
555138
555139
O artık bir ağaç:D Coşkulu demek bile yetersiz kalır, çıldırmış o çıldırmış:D
Vicia Ervilia
01-06-2015, 12:50
Sardunyamın yaprakları değil de çiçeklerinin bazıları kuruyor, içlerinde iyileri de var kuruyanları da açmamış tomurcuklar da nasıl keseceğimi anlamadım çiçekleri..
Merhaba dün akşam yolumun üzerindeki serada bu türden ilk defa gördüm sizlede paylaşmak istedim
Sevgili Esila09, fotoğrafa bakıyorum bakıyorum, bir yerden tanıdık geliyor. 4-5 kez dönüp dönüp baktım. Nasıl olur, 2 yıl önce tıpkı benim ektiğim gibi bir araya dikilmiş sardunyalar diye şaşırdım kaldım.
En son; biraz önce fotoğrafın arka planındaki çiçeklerin ve perdenin benim olduğunu tanıdım. ;)
Örnek göstermek için benim fotoğrafımı kopyalamışsınız sanırım.
Kendimden şüpheye düşürdünüz beni ... :D
Bu saksıdaki sardunyaların hepsi geçtiğimiz kışın -9 derecelerde öldü maalesef.
sardünya
03-06-2015, 17:00
556888554501
sürpriz
Sürprizimm:p
bu da benimkilerden birisi...
Mücevher Çalısı
05-06-2015, 18:05
557349
Bu yukarıdaki benim sardunyam,
Şu aşağıdaki de elin sardunyası.
557350
Hiiiiiç anlamam benimki daha güzel :D :D :D
sardünya
05-06-2015, 18:31
557356
yağmurdan nasiplenmisler..
Evet googleda ilk bu resim cikmisti benim hic gormedigim bir renk aynisini temsil ediyor diye kopyaladim.
Bugun ne zmndor aklimda olan bir cicekciye sari sardunya sordum
Bu yil iki kasa satmislar. Yalovaya 100 bin sardunyadan 200 tane sari gelmis. Seneye nisan gibi gel abla gec kaldin dedi.
Hem uzuldum hem sevindim bu haber bile beni havalara ucurmaya yetti
557349
Bu yukarıdaki benim sardunyam,
Şu aşağıdaki de elin sardunyası.
557350
Hiiiiiç anlamam benimki daha güzel :D :D :D
Bu sardunyadan bendede var ama ufacık fide daha miniminnacık
Acaba yaprakları böyle olanlar hep bu şekildemi açıyor cinsi nedir kimdir kimlerdendir
Mücevher Çalısı
08-06-2015, 11:23
Acaba yaprakları böyle olanlar hep bu şekildemi açıyor cinsi nedir kimdir kimlerdendir
Sn Esila09 şu elin dediğim sardunyanın ismi "Pelargonium westdale appleblossom" muş. Alacalı yapraklılar da değişik renklerde, katlı katsız olabiliyormuş -ben google amcanın yalancısıyım-. Mesela şu alttakiler de alacalı yapraklı. Umarım sizinki istediğiniz gibi açar...
557919
557920
557921
B e t ü l
08-06-2015, 11:39
En güzel hep güzel
B e t ü l
08-06-2015, 11:42
.....
B e t ü l
08-06-2015, 11:43
....
B e t ü l
08-06-2015, 11:46
Kelebeklerim...
B e t ü l
08-06-2015, 11:49
Sakızııımmm
Balkonda sardunyalarım, ceylanlar, sakız sardunyalar ve diğerleri.
558019
558020
558021
558022
558023
Geçen yaz bahçeye dikilen sardunyadan sonbaharda çelikler almıştım, eğer bahçedeki donarsa yedeklemek adına.. Gel gelelim aldığım çelikler dondu.. Bahçedeki anne sardunya da tabii.. Bahçedeki böğürtlen autumn joya gölge yapıyor diye uzayan dalları kestim ve birde ne görem! Bahçede kalan sardunya dipten sürmeye başlamış :) Bugünün mutluluğu o
Geçen yaz bahçeye dikilen sardunyadan sonbaharda çelikler almıştım, eğer bahçedeki donarsa yedeklemek adına.. Gel gelelim aldığım çelikler dondu.. Bahçedeki anne sardunya da tabii.. Bahçedeki böğürtlen autumn joya gölge yapıyor diye uzayan dalları kestim ve birde ne görem! Bahçede kalan sardunya dipten sürmeye başlamış :) Bugünün mutluluğu o
Benim donan sardunyalarım şu an daha kocaman görkemli haldeler sadece tek tek yeni çiçek açmaya başladılar ama yaprakları boyları dalları çok sağlıklı
seralardakiler çiçekli ama hemen hemen aldığım gibi çok garip
Merhaba sardunyalarima gullerden bocekler bulasmis kirmizi ve beyaz nasil kurtulabilirim
Sardunyalarım çok mutlu ettiler...
Ben sardunya çeliği aldığımda, doğrudan yetiştireceğim saksıya dikmek yerine pet bardaklara dikim yapıyorum. Bardak şeffaf olduğu için köklendiklerini kolayca görebiliyor ve sonradında asıl saksılarına alırken daha kolaylık sağlamış oluyorum (bence öyle yani) Bugün sardunya çeliklerimi saksıların boyutlarına göre üçerli- dörderli aynı saksılarda buluşturuyorum. Böylece hem daha dolu dolu görünüyorlar hemde bir saksıda bir kaç renk oluyorlar, bu da benim en sevdigim şey. Balkonda da fazla yer kaplamıyorlar hem :o Bundan sonrasında ayda 2 kez besin vererek rengarenk çiçekleri beklemek olacak işim :)
Beni nasil mutlu ediyorlar..
zehra evin
21-06-2015, 21:12
Çok merak ediyorum sarı renk sardunya varmı acaba arkadaşlar?Böyle güzel bir çiçeğe çok yakışırdı.Derin saksıda olur sardunya deniyor ama Sayın Keopstr maşallah nede güzeller sizinkiler.Bende bahar sonu uzun saksılara rastgele diktim.Renkleri belli olunca yer değişikliği yaparım diyordum.
Bunlarda dinlenmeye gecen ve tekrar tomurcuklanan pembe sardunyam ve arkadasimin annesinden istedigim sakizlarim ancak ufak ufak tomurcuk veriyorlar ve renklerini cok merak ediyorum.
Çok merak ediyorum sarı renk sardunya varmı acaba arkadaşlar?Böyle güzel bir çiçeğe çok yakışırdı.Derin saksıda olur sardunya deniyor ama Sayın Keopstr maşallah nede güzeller sizinkiler.Bende bahar sonu uzun saksılara rastgele diktim.Renkleri belli olunca yer değişikliği yaparım diyordum.
evet var ben ilk nette gormustum sonra mudurumun evinde oldugunu duydum. Binbir arastirma ile meger cok yakinimda nisan ayinda satildigini ogrendim. 100 bin sardunyadan 200 adet getirmisler onlarida esit sekilde satiyorlarmis seneye gel abla gec kaldin dedi. Bahsettigi tarihlerde o cicekciden alisveris yapmistim ama kismet yokmus seneye ins alabilirim.
eger temin edersem sizede sonbaharda celik gonderirim yeterki ben bulayim
Avrupa Çiçekçilik ( İzmir ) satıyordu.
Şu an ellerinde var mı bilmiyorum.
On-line satış siteleri var.
Sarısı biraz uçuk sadece, netteki resimler gibi değil.
Avrupa Çiçekçilik ( İzmir ) satıyordu.
Şu an ellerinde var mı bilmiyorum.
On-line satış siteleri var.
Sarısı biraz uçuk sadece, netteki resimler gibi değil.
Siz almışmıydınız krem gibiyse anlamı yokki kandırmaca olur o :(
Siz almışmıydınız krem gibiyse anlamı yokki kandırmaca olur o :(
Almadım, düşünmedim bile.
Hiç sevemedim bu sarıyı.
Bunlarda benim sardunyalarım bir kısmını kendim yetiştirdim bir kısmını da küçükten satın aldım. ../..
fotoğraflar sizinkiler kadar güzel olmadı 2 ve 3. resimlerde petunyalar görünüyor. ../..
Bunlarda son fotolar yaklaşık 15 gün önce çekmiştim şu an daha da coşmuş durumdalar.
sardunya aşkı
02-07-2015, 23:41
563579
563580
563581
563582
563583
sardunya aşkı
02-07-2015, 23:45
563584
563585
563586
563587
563588
sardunya aşkı
02-07-2015, 23:48
563589
563590
sardunya aşkı
02-07-2015, 23:49
563589
563590563592
sardunya aşkı
02-07-2015, 23:53
563593
sardunya aşkı
02-07-2015, 23:55
563594
inşallah çiçeklerinide görürüz teşekkürler
Laleci_03
03-07-2015, 00:07
563593
Maşallah maşallah, güzel açmış ellerinize sağlık ;) Devamı gelir inşallah...:rolleyes:
Sûz-i Dilârâ
03-07-2015, 07:33
Bu başlığa biraz sardunya fotoğrafı ekleyeyim.
563615
563616
Benim cılız topikim. Saksının kendine düşen tarafını ballıcalarla paylaşmak zorunda kaldı ama az kaldı kurtarıcam onu bu hayattan :D
Markete giderken özellikle bu yoldan geçiyorum son günlerde.. Ne muhteşemler dimi? Maşallah..
3 temmuzda çektiğim resimler, yaramazlar şımardıkça şımarıyorlar.
Sardunyalarınız da yapraktan çok çiçek olmasını istiyorsanız kesinlikle zirve dalı uzatmasına izin vermeyin. uçlarında tomurcuk dahi olsa alttan 4-5 göz bırakacak şekilde mutlaka elinizle metal kullanmadan koparın bitkinin yeni kollar (sürgün) vermesini sağlayın ne kadar kol, o kadar çiçek bol olur. :)
564506564507564508564509
Bodur sardunyalarım hareketlenmeye başladı
Bu sanırım alaca yapraklı sardunya. Yapraklar tüylü ama kokusu ıtıra benziyor gibi
Bu sanırım alaca yapraklı sardunya. Yapraklar tüylü ama kokusu ıtıra benziyor gibi
Buna bayıldım. 15-20 sene önce bana babaannem vermişti uzun yıllar yaşattım ama şimdi yok :(
Çelikten sardunyalarım bekletiyor ama açıncada güzel açıyorlar :)
B e t ü l
19-07-2015, 11:47
.....
B e t ü l
19-07-2015, 12:06
...........
a_fan_of_barca
20-07-2015, 17:52
Beyaz sardunya tohumları olgunlaştı, böyle kıvrıldı. Bunlar melez tohum değil, kendi polenleriyle tozlaşma sonucu oluşan tohumlar. O yüzden sardunyalar hakkında genel bölümde paylaşıyorum resmini
Emineyyüp
20-07-2015, 20:02
...........Kırmızı renge bayıldım .Geçen kış kaybettiğim sardunyandam
Bu rengide güzelmiş.. Bunlar hep sürpriz renkler, çelik alırken hiç bilmiyordum.
Bahçe için kocaman bir sardunya saksısı oluşturdum.
Fuşya- yavru ağzı - nar çiçeği renginde ve bir tanede gül sardunya var saksıda. Dolup taşmasını deli gibi bekliyorum. Öğleden sonra güneş batana dek güneşte.
sardunya18
29-07-2015, 15:19
Zaten her şey bir sardunya çeliğiyle başladı.
Güzel renkler. Yanyana dikerken hangisi hangisinin yanında bilmiyordum. Bu saksıya 3 kök eklemişim. Tomurcuta olan beyaz.
a_fan_of_barca
17-08-2015, 02:33
Geçen sene küçük bir fide halinde aldığım, beyaz, yarı katmerli çiçek açan, eski tip uzun boylu sardunyam 1 yılda devleşti. Boyu 2 metre ve çiçek sapları da devasa. Bu resimdeki kurumuş çiçek sapı 15 cm'den bir az daha uzun
Geçen sene küçük bir fide halinde aldığım, beyaz, yarı katmerli çiçek açan, eski tip uzun boylu sardunyam 1 yılda devleşti. Boyu 2 metre ve çiçek sapları da devasa. Bu resimdeki kurumuş çiçek sapı 15 cm'den bir az daha uzun
Çiçek durumu nasıl bilmiyorum ama çok çiçek açmasını istiyorsanız tek dal üzerinde büyütmeyin 5-6 boğum kalacak şekilde budayın, ne kadar çatallarsa o kadar çiçek açar. kestiğiniz bölümü 2 şer boğum halinde altları düz olacak şekilde çelik yapın ve dikin tam havalarda müsaitken bol bol beyaz sardunyanız olur.
Beyaz sardunyanın çok çiçeklisi güzel oluyor baktıkça insanın içi açılıyor.
Bende uzun saksıda üç kök beyaz var, Çok miktarda tohum veriyor.
Benim sardunyalar tohum verecekleri yerden yeniden yaprak çıkardı ve çiçek açtı, tohum dalı kuruyup düşmesi gerekirken yeni bir dal oluşturmuş oldu.
İlk defa karşılaştığım bir durum olduğu için paylaşmak gereği duydum.
a_fan_of_barca
30-08-2015, 06:21
Benim sardunyalar tohum verecekleri yerden yeniden yaprak çıkardı ve çiçek açtı, tohum dalı kuruyup düşmesi gerekirken yeni bir dal oluşturmuş oldu.
İlk defa karşılaştığım bir durum olduğu için paylaşmak gereği duydum.
Paylaşımınız için teşekkür ederim sn. sinbas, çok ilginç bir olay. Belli ki çiçek sapının ucunda yanlışlıkla meristem doku oluşmuş, o da aceleyle büyüyüp çiçek açmış. Bazı bitkilerde buna benzer haller duymuştum, görmüştüm, ama sardunya'da ilk kez böyle bir şey olduğunu duyuyorum. Hatta bazı bitkilerde bu olaya daha sık rastlanır. Mesela Euphorbia Milii. Bazılarında ise daha az rastlanır. Mesela Lale ve Gül. Ama yine de ilginç bir olay. Hatta Euphorbia Milii bitkisinde öyle gelişen dalı bitkiden ayırıp dikince tutuyor. Lale ve güllerde de işe yarar mı bilmiyorum. Bu arada bir şey de aklıma geldi, bazen Oxalis Triangularis bitkisinin çiçek sapında da yaprak oluşuyor, bu yaprağı yatırıp torpağa gömdüğümüz zaman yeni bitki oluşuyor. Çünkü, yaprağın dip kısmında meristem bölge bulunur ve bu kısımdan yumru oluşur, bitki gelişmeye devam eder. Süs yoncası başlığında 197 no'lu iletide benzer olayı görebilirsiniz
Paylaşımınız için teşekkür ederim sn. sinbas, çok ilginç bir olay. Belli ki çiçek sapının ucunda yanlışlıkla meristem doku oluşmuş, o da aceleyle büyüyüp çiçek açmış. Bazı bitkilerde buna benzer haller duymuştum, görmüştüm, ama sardunya'da ilk kez böyle bir şey olduğunu duyuyorum. Hatta bazı bitkilerde bu olaya daha sık rastlanır. Mesela Euphorbia Milii. Bazılarında ise daha az rastlanır. Mesela Lale ve Gül. Ama yine de ilginç bir olay. Hatta Euphorbia Milii bitkisinde öyle gelişen dalı bitkiden ayırıp dikince tutuyor. Lale ve güllerde de işe yarar mı bilmiyorum. Bu arada bir şey de aklıma geldi, bazen Oxalis Triangularis bitkisinin çiçek sapında da yaprak oluşuyor, bu yaprağı yatırıp torpağa gömdüğümüz zaman yeni bitki oluşuyor. Çünkü, yaprağın dip kısmında meristem bölge bulunur ve bu kısımdan yumru oluşur, bitki gelişmeye devam eder. Süs yoncası başlığında 197 no'lu iletide benzer olayı görebilirsiniz
Bu beyaz sardunya idi şimdi hemen yanındaki saksıda pembe beyaz ebruli olanda da aynı durum söz konusu, o da sadece şimdilik yaprak çıkarmış. Bende ilk görünce paylaşma gereği duydum, domateste çok sık gördüğüm bir olay ama bunu ilk görüyorum. dediğiniz gibi sapından kesip çeliklemeyi bile düşündüm.
sanırım besleye besleye azmanlaştırdım :)
Sardunya vitamini vilmorin, melas, kalsiyum, okyanus yosunu, ayrıca fazladan iz elementleri karışımı hazırladım 15 günde bir seyreltip suluyorum.
Toprağına da hayvan gübresi takviyesi yaptım. Fazladan uzayan dallarını da kestim bodurlaştırdım.
a_fan_of_barca
31-08-2015, 18:17
Sn. sinbas, inanmayacaksınız ama bu gün farkettim ki aynı durum benim sardunyamda da söz konusu :) 2841 no'lu mesajda hakkında bahsettiğim sardunyamın son çıkardığı çiçek sapı üzerinde neredeyse hiç tomurcuk yoktu, şimdi üzerinden bir hafta geçti, çiçek sapı çok fazla uzamadı, ama farkettim ki aslında çiçek sapında hiç tomurcuk yokmuş, tomurcuk sandığım şey yaprakmış :) Şimdi çiçek sapının ucunda küçük bir yaprak gelişmeye devam ediyor. Daha yaprak tam açılmadı bile
Merhabalar,
Resimdeki sardunyadan ariyorum. Cicekcilerde bulamadim. Celik gonderebilecek var mi? avrupa çiçekçiliğin web sitesine de baktım. malesef yok.
http://i.hizliresim.com/ngz0LR.jpg
Merhabalar,
Resimdeki sardunyadan ariyorum. Cicekcilerde bulamadim. Celik gonderebilecek var mi? avrupa çiçekçiliğin web sitesine de baktım. malesef yok.
http://i.hizliresim.com/ngz0LR.jpg
Sayın @moso Sizin aradığınız sardunya üst mesajları incelerseniz sayın @betül hanımın annesinde var imiş. :)
benden duymuş olmayın... :o
Cok teşekkür ederim syn. Sinbaş.
Samur isimli üyemiz sağolsun yardımıma yetişti.
Cok teşekkür ederim syn. Sinbaş.
Samur isimli üyemiz sağolsun yardımıma yetişti.
Aradığınız bu rengi ben daha önce Lara'ya giderken yol üzerinde çiçek seraları var yolun kenarına koymuş satıyorlardı onlardan almıştım.
Merkezde oturmuyorum, ilcedeyim. Merkeze gidinece koctas ve bauhouse a bakmistim sadece. Internet ortamından arastirabildim, bir de burdaki cicekcilere baktım. Aslinda boylesi daha guzel oldu. Hem baska sardunya celikleri de gelecek, mukemmeller. Emek verip celikten yetistirmenin tadi baska. Mesajinizi daha once gorseydim usenmez onca yolu gider alirdim :) celik beklemek de cok heyecanli.
cagatayz
02-10-2015, 08:08
Herkese merhabalar. 5 bodur 2 sakiz sardunya 3 pervanemi istanbul da havalar sogudugu icin kuzey kapali balkonuma aldim. Hepsi cicekli suanda. Balkonum soğuk olduğu için boş odama almak istiyorum sizce yanlış mı yaparım? Yardımcı olabilir misiniz?
Herkese merhabalar. 5 bodur 2 sakiz sardunya 3 pervanemi istanbul da havalar sogudugu icin kuzey kapali balkonuma aldim. Hepsi cicekli suanda. Balkonum soğuk olduğu için boş odama almak istiyorum sizce yanlış mı yaparım? Yardımcı olabilir misiniz?
Balkon sıcaklığınız kışın 12 ° altına düşmüyorsa, havadar, bol ışık alıyor ve rüzgar görmüyorsa fazla sulamadan toprağını nemli tutarsanız sorun olmaz.
cagatayz
15-10-2015, 18:50
Merhaba, cevap için teşekkür ederim. Sardunya konusunda oldukça acemi olduğum için bir sorum daha var. Sakızım çok cılız ve küçük olduğu için küçük saksıya ekmiştim fakat bir anda serpildi ve çiçeklendi. Dalları da çok fazla sarktı. Üzerinde çiçekler varken büyük saksıya almam sıkıntı yaratır mı? Ayrıca bu sarkan dallar ağırlık yapıp kırılır mı? Şimdiden teşekkürler.;)
http://i.hizliresim.com/3PabGM.jpg (http://hizliresim.com/3PabGM)
serpil D
16-10-2015, 01:20
sardunya güzeli
Merhaba, cevap için teşekkür ederim. Sardunya konusunda oldukça acemi olduğum için bir sorum daha var. Sakızım çok cılız ve küçük olduğu için küçük saksıya ekmiştim fakat bir anda serpildi ve çiçeklendi. Dalları da çok fazla sarktı. Üzerinde çiçekler varken büyük saksıya almam sıkıntı yaratır mı? Ayrıca bu sarkan dallar ağırlık yapıp kırılır mı? Şimdiden teşekkürler.;)
Saksıyı bitkinin büyüklüğüne göre değil köklerin durumuna bakarak değiştirmeniz gerekir,kökler saksı altındaki deliklerden dışarı taşmaya başladıysa,şu anki saksının bir büyük boyu ile değiştirebilirsiniz.Çok büyük bir saksıya koyarsanız kökler fazla suyu çekemeyeceği için bitki çürür.Sarkan dallar rüzgardan, fırtınadan, kedilerden etkilenmeyecek bir yerdeyse kırılmaz kırılırsa toprağa sokun tekrar köklenir.Diğer bir husus gübre sardunyaya fazla gübre vermeyin(haziran-eylül arası sıcaklarda hiç vermeyin) kökleri yakarsınız.ilkbahar'da Besin ambalajlarının üstünde yazan miktarın yarısını verin.Not Herşeyi kitabına uygun yapsanızda bitkiler ölebilir,moralinizi bozmayın
umutdunyasi
31-10-2015, 14:44
Bunlarda benden olsun renkleri çok hoş... :cool:
ergurcan1956
07-11-2015, 13:14
Resimlerini yüklediğim sardunyalar tohumdan kendim yetiştirdiklerim.Yaklaşık seksen kök kışın tamamını saksılara alıp evimin bahçe katına ,salonda camın önüne alıyorum camın üstü açık şekilde kışı çok rahat geçiriyorlar ve baharla birlikte bahçedeki yerlerini alıyorlar.
ergurcan1956
07-11-2015, 13:24
kasım başında tüm işlemler bitti.
ibocandan
07-11-2015, 16:37
Maşallah sardunya bahçesi olmuş.
Çiçeklenmenin durmasını beklerseniz bu güzelliği de yok etmemiş olursunuz kopmaz kırılmaz korkmayın. Kırılan olursa çelik yapar yenilerini üretirsiniz.
Ayrıca sardunyalar küçük saksılarda daha çok çiçek açar deniliyor.
cagatayz
09-11-2015, 17:37
Çiçeklenmenin durmasını beklerseniz bu güzelliği de yok etmemiş olursunuz kopmaz kırılmaz korkmayın. Kırılan olursa çelik yapar yenilerini üretirsiniz.
Ayrıca sardunyalar küçük saksılarda daha çok çiçek açar deniliyor.
Çiçekleri dökülünce resimdeki saksıya aldım malesef :( Umarım kötülük yapmamışımdır kızıma.
Çiçeklenme dönemi geçti sanıyordum ama yeniden tomurcuklar fışkırdı ;)
http://i.hizliresim.com/0LaOPB.jpg (http://hizliresim.com/0LaOPB)
http://i.hizliresim.com/l98nnX.jpg (http://hizliresim.com/l98nnX)
Çiçekleri dökülünce resimdeki saksıya aldım malesef :( Umarım kötülük yapmamışımdır kızıma.
http://i.hizliresim.com/0LaOPB.jpg (http://hizliresim.com/0LaOPB)
Bulunduğu Ortam; sıcaklığı 15-20°, bol havalı, biraz güneşli ve de hafif nemli olursa, suyunu da kontrol etmek suretiyle 7-10 gün arasında verirseniz, değmeyin keyfine aralıksız açacaklardır hatta yapraktan çok çiçek olacaktır üstlerinde.
onedemio
11-11-2015, 20:23
merhabalar.
sardunya dal ve yapraklarda siyah noktacıklar oluşmaya başladı.
devamında yapraklarda hızlı sararma gözlemliyorum.
ve tomurcuk henüz açmadan içi karardı ve düştü.
arap sabunu, sarımsak, acı biber karışımlarını fıs fıs şeklinde uyguladım 7-10 gündür ancak bir iyileşme gözlemleyemedim.
zaten sonbaharın yıkıcı etkisi de mevcut bitkiler üzerine.
sardunyalarımı tamamen kaybetmeden hızlı ve net bir çözüm rica ediyorum sizlerden. bu bir ilaç tavsiyesi de olabilir.
pazar günü eminönü çiçekçiler çarşısına gidip mücadele ilaçlarına bakacağım. tavsiye rica ediyorum sizden.
teşekkürler.
onedemio
28-11-2015, 19:56
merhabalar.
20 gün önce, görsel ve ayrıntılı bir açıklamayla besleyip sorduğum soruya 1 tane bile cevap gelmedi. hergün kontrol ediyorum.
forumu üye olmadan uzun süredir takip ediyorum. soru sormak için de üye oldum.
sayfalarca okuma yaptım ancak soruna cevap bulamadım. ve bu yüzden de sorumu ilettim.
20 gündür cevap yok.
burası insanların çiçeklerini defileye çıkartıp birbirlerinden beğeni aldıkları bir forum mu yoksa doğa severlerin gerçekten sorunlarına derman bulabilecekleri, insanların birbirlerine yardım etmeleri gereken bir forum mu?
20 gündür hala çözüm bulamadım için yaklaşık 1 metreye dayanan ve orman gibi olan sardunyamda toplamda 10-15yaprak kaldı. yeni çıkan küçük yapraklar simsiyah çıkıp büyümeden düşüyor. alt yapraklar da zaten hızlıca sararıp soluyor. yani 20 gündür hergün cevap bekliiyorum ama yakında sardunyama veda edeceğim galiba.
yardım rica ediyorum.
vural-can
28-11-2015, 21:26
Mantari ve bakteriyel hastalıklar
Chlorothalonil, mancozeb, propiconazole, thiophanate methyl + mancozeb, Triforine, benomyl gibi koruyucu fungitler...
Captan... tavsiye edilmektedir.
Ayrıca, çeşmeden taze klorlu su fısfıslamanın bakterileri etlileyeceği..
Sodyum bikarbonat ( ingiliz karbonatı-baharatçılar) yüksek ph ı ile bakterileri etkileyeceği paylaşılmaktadır.
Yüksek nem ve sululuk sebebi ile oluştuğu....gibi...
Bende sizle paylaşmak istedim.
merhabalar.
20 gün önce, görsel ve ayrıntılı bir açıklamayla besleyip sorduğum soruya 1 tane bile cevap gelmedi. hergün kontrol ediyorum.
forumu üye olmadan uzun süredir takip ediyorum. soru sormak için de üye oldum.
sayfalarca okuma yaptım ancak soruna cevap bulamadım. ve bu yüzden de sorumu ilettim.
20 gündür cevap yok.
burası insanların çiçeklerini defileye çıkartıp birbirlerinden beğeni aldıkları bir forum mu yoksa doğa severlerin gerçekten sorunlarına derman bulabilecekleri, insanların birbirlerine yardım etmeleri gereken bir forum mu?
20 gündür hala çözüm bulamadım için yaklaşık 1 metreye dayanan ve orman gibi olan sardunyamda toplamda 10-15yaprak kaldı. yeni çıkan küçük yapraklar simsiyah çıkıp büyümeden düşüyor. alt yapraklar da zaten hızlıca sararıp soluyor. yani 20 gündür hergün cevap bekliiyorum ama yakında sardunyama veda edeceğim galiba.
yardım rica ediyorum.
Sayın @onedemio; Öncelikle geçmiş olsun.
Sorunuzun cevabı hakkında en ufak bir bilgim olsa idi inan okur okumaz seve seve cevaplandırırdım.
Mesajınızı daha önce okudum ama ne yazık ki size yardımcı olamadım, diğer arkadaşlardan da bilen birileri olsa idi kesinlikle cevap yazarlardı.
Bu tip forumlarda acele cevap beklemek yüz yüze olunmadığı için biraz hayal kırıklığı oluyor ne yazık ki.
Gelelim konunuza;
Böyle bir durumda ben önce kendimi sorguluyorum alışılmışın dışında ve sıklıkta (su, gübre, yer değişikliği vs.) bir şey verdim mi? yaptım mı? gibi.
İyice kuruyana kadar su vermeyin, su kabı ile saksının birleşim noktası havayı kesecek kadar bitişikse, alttan havalandıracak önlemler alın veya su kabını şimdilik iptal edin altı boş kalacak şekilde yükseltin. Alttaki su tahliye ve havalandırma deliklerini kalem ucu ile hafiften açar gibi yapın.
Daha da olmadı sardunyanızı budayın saksısını (daha büyük olmayan bir saksı tercih edin) ve köklerini kontrol ettikten sonra ortam sıcaklığında temiz su ile yıkayıp toprağını değiştirin(bir müddet güneşe koymayın), çıkan dalların sağlıklı kısımlarından iki üç göz uzunluğunda 10-15 cm ye altlarını düz olacak şekilde kesin çelik yapıp dikin çelikleri diktiğiniz toprağın sadece nemli kalmasını sağlayın, bol ışıklı, havadar ve güneşsiz bir ortamda köklenmeye bırakın.
Çiçekler sulandıktan yaklaşık 10 dakika sonra saksı suluklarında kalan suları mutlaka boşaltın.
Arada bir sulama suyuna mercimek tanesi kadar sitrik asit sulandırarak verin, yapraktan da asetik asidi camsil şişesine bir çay kaşığı ölçüsünde sulandırarak yapraktan uygulayın, faydası olur zararı olmaz.
Toprak ve yapraklarda ki buharlaşma ve bitkinin aktivitesi yavaşladığı için sulama sürelerini uzatın, tam kurumadan sulamayın.
Aklıma gelenler bunlar tekrar geçmiş olsun.
Umarım tez zamanda sardunyanıza bir çare bulursunuz.
Saygılar.
onedemio
30-11-2015, 09:22
Sayın @onedemio; Öncelikle geçmiş olsun.
Sorunuzun cevabı hakkında en ufak bir bilgim olsa idi inan okur okumaz seve seve cevaplandırırdım.
Mesajınızı daha önce okudum ama ne yazık ki size yardımcı olamadım, diğer arkadaşlardan da bilen birileri olsa idi kesinlikle cevap yazarlardı.
Bu tip forumlarda acele cevap beklemek yüz yüze olunmadığı için biraz hayal kırıklığı oluyor ne yazık ki.
Gelelim konunuza;
Böyle bir durumda ben önce kendimi sorguluyorum alışılmışın dışında ve sıklıkta (su, gübre, yer değişikliği vs.) bir şey verdim mi? yaptım mı? gibi.
İyice kuruyana kadar su vermeyin, su kabı ile saksının birleşim noktası havayı kesecek kadar bitişikse, alttan havalandıracak önlemler alın veya su kabını şimdilik iptal edin altı boş kalacak şekilde yükseltin. Alttaki su tahliye ve havalandırma deliklerini kalem ucu ile hafiften açar gibi yapın.
Daha da olmadı sardunyanızı budayın saksısını (daha büyük olmayan bir saksı tercih edin) ve köklerini kontrol ettikten sonra ortam sıcaklığında temiz su ile yıkayıp toprağını değiştirin(bir müddet güneşe koymayın), çıkan dalların sağlıklı kısımlarından iki üç göz uzunluğunda 10-15 cm ye altlarını düz olacak şekilde kesin çelik yapıp dikin çelikleri diktiğiniz toprağın sadece nemli kalmasını sağlayın, bol ışıklı, havadar ve güneşsiz bir ortamda köklenmeye bırakın.
Çiçekler sulandıktan yaklaşık 10 dakika sonra saksı suluklarında kalan suları mutlaka boşaltın.
Arada bir sulama suyuna mercimek tanesi kadar sitrik asit sulandırarak verin, yapraktan da asetik asidi camsil şişesine bir çay kaşığı ölçüsünde sulandırarak yapraktan uygulayın, faydası olur zararı olmaz.
Toprak ve yapraklarda ki buharlaşma ve bitkinin aktivitesi yavaşladığı için sulama sürelerini uzatın, tam kurumadan sulamayın.
Aklıma gelenler bunlar tekrar geçmiş olsun.
Umarım tez zamanda sardunyanıza bir çare bulursunuz.
Saygılar.
ayrıntılı cevabınız için teşekkürler.
ne yaptığımı sorguladım.
eylüle kadar her daim 4-5 çiçeği açan yaprakları büyük ve koyu yeşil sapasağlam sardunyalarım vardı. ne zaman istanbulda lodos ve eylül yağmurları başladı çiçekleri hemen camekanlı balkonun içine aldım. sanırım sıkışık düzen, asılan yıkanmış elbiseler ve oluşan yüksek nem ile bir hastalık oluştu ki hala bilmiyorum fungus mu yoksa batkeri mi yoksa sinek mi...
bu siyah noktalar oluşup çoğalmaya başladığında; yine forumdan edindiğim zararlı bilgilerine dayanarak 1 lt suya arap sabunu, acı biber ve sarımsak karışımı yapıp yaprak ve dallara fısfıs yaptım.
pek fayda göremedim bu sefer zirai ilaç bulmaya çalıştım ki bulamadım. bu süre zarfında hep cevap bekledim. sonunda eminönü çiçekçiler çarşısında sora sora 1 fungisit buldum. adı kobuz. satıcının verdiği dozajda 1 lt suya 1 tatlı kaşığı yaparak yine dal ve hasta yapraklara fısfıs yaptım. siyah noktaların yoğun olduğu bölgelere de pamukla ilacı uyguladım. o bölgelerde ciddi azalma gözlemledim. ancak ilacı uygulama sıklığını bilmiyorum. yani 2-3 günde 1 fısfıslasam bu sefer bitkiye başka olumsuz etki yaratır mu bilmiyorum. bu arada bitki canlansın diye de sardunya coşturanı yine makul dozajında uyguladım. sulama sıklığım ise 4-5 günde 1 gibi. çok aşırı sulama yaptığım söylenemez.
tabi apar topar yine çiçekleri dışarı aldım, hava alsın, rüzgar yesin diye.
bu süreçte fungusit uygulamaya devam ediyorum.
topraktan 15cm'e kadar olan büyük koyu yeşil ve sağlıklı yaprakların hepsi sararıp soldu döküldü. alt kısım kel resmen. üstteki dal ve yan dallardaki tomurcuklar siyah doğuyor ve küçük yapraklar da büyümeden kararıp düşüyor. bu arada en yüksek dal ise yukarı doğru büyümeye devam etse de bu siyah noktacıklar yukarı doğru büyüyen dalı takip ediyor.
yani zor bir durum.
küçük bir sardunya olsa dediğiniz gibi budar keser çelik alır yenilemeye çalışırım ancak bu oldukça önem verdiğim ve 3-4 dalı 1 metreyi dahi geçen çok sağlıklı bir sardunyam idi. kesip budamaya acıyorum.
yine cevaplarınızı bekliyorum.
vural-can
30-11-2015, 09:54
O zaman savaş planınız ortaya çıkmaya başladı...
Öncelikle sulamayı kesmeli...
Nemli ortamdan çıkarıp, rüzgarsız hava alan, güneş görür bir yere konmalı...
4-5 günde bir ilaç sıkılmalı, yaprakların arkasınada gelebilmeli...
Topraktan vermemek kaydı ile aspirinli su fısfıslayıp deneyebilirsiniz.
Sn. Sinbaşın önerdiği gibi, Toprağı iyice havalandırıp, nemi yok edebilmeli...
Amino asit içerikli deniz yosununun bitkilerde strese iyi geldiği yazılmakta...siz bilirsiniz...denemedim...
Bunların hiç birine bitkiniz cevap vermiyorsa...mecburen...
Topraktan köklere en az zarar ile sökeceksiniz... Toprağından ayıracaksınız...Klorlu çeşme suyu ile yıkayacaksınız ki; klor kalmış bakterileri öldürsün...
Köklerdeki çürümüş kısımları budayacaksınız...En üstte yaprak bırakarak taze toprağa ekeceksiniz.
En geç Mart gibi size cevap verecektir...
ayrıntılı cevabınız için teşekkürler.
ne yaptığımı sorguladım.
eylüle kadar her daim 4-5 çiçeği açan yaprakları büyük ve koyu yeşil sapasağlam sardunyalarım vardı. ne zaman istanbulda lodos ve eylül yağmurları başladı çiçekleri hemen camekanlı balkonun içine aldım. sanırım sıkışık düzen, asılan yıkanmış elbiseler ve oluşan yüksek nem ile bir hastalık oluştu ki hala bilmiyorum fungus mu yoksa batkeri mi yoksa sinek mi...
bu siyah noktalar oluşup çoğalmaya başladığında; yine forumdan edindiğim zararlı bilgilerine dayanarak 1 lt suya arap sabunu, acı biber ve sarımsak karışımı yapıp yaprak ve dallara fısfıs yaptım.
pek fayda göremedim bu sefer zirai ilaç bulmaya çalıştım ki bulamadım. bu süre zarfında hep cevap bekledim. sonunda eminönü çiçekçiler çarşısında sora sora 1 fungisit buldum. adı kobuz. satıcının verdiği dozajda 1 lt suya 1 tatlı kaşığı yaparak yine dal ve hasta yapraklara fısfıs yaptım. siyah noktaların yoğun olduğu bölgelere de pamukla ilacı uyguladım. o bölgelerde ciddi azalma gözlemledim. ancak ilacı uygulama sıklığını bilmiyorum. yani 2-3 günde 1 fısfıslasam bu sefer bitkiye başka olumsuz etki yaratır mu bilmiyorum. bu arada bitki canlansın diye de sardunya coşturanı yine makul dozajında uyguladım. sulama sıklığım ise 4-5 günde 1 gibi. çok aşırı sulama yaptığım söylenemez.
tabi apar topar yine çiçekleri dışarı aldım, hava alsın, rüzgar yesin diye.
bu süreçte fungusit uygulamaya devam ediyorum.
topraktan 15cm'e kadar olan büyük koyu yeşil ve sağlıklı yaprakların hepsi sararıp soldu döküldü. alt kısım kel resmen. üstteki dal ve yan dallardaki tomurcuklar siyah doğuyor ve küçük yapraklar da büyümeden kararıp düşüyor. bu arada en yüksek dal ise yukarı doğru büyümeye devam etse de bu siyah noktacıklar yukarı doğru büyüyen dalı takip ediyor.
yani zor bir durum.
küçük bir sardunya olsa dediğiniz gibi budar keser çelik alır yenilemeye çalışırım ancak bu oldukça önem verdiğim ve 3-4 dalı 1 metreyi dahi geçen çok sağlıklı bir sardunyam idi. kesip budamaya acıyorum.
yine cevaplarınızı bekliyorum.
Zirai ilaçların sebzelerde cinsine göre değişmekle beraber genelde bir hafta veya 10 günde bir tekrarlanır.
Sizinki süs bitkisi olduğuna göre hafta da bir tekrarlanabilir.
Çiçeklerin tamamı aydınlık ve havadar oksijeni bol ortamları severler, benim sardunyalarım balkondan merdiven boşluğuna geçti hava, ısı ve ışık sorunu yok geçen yıl bahar tazeliğinde kış boyunca çiçek açtılar ancak bu sene bizim merdivenleri temizleyenler temizlikte deterjan kullanmaya başlamışlar onun nemi tüm sardunyaları mı perişan etti.
Kuru yapraklarını ve tomurcuklarını toparladım ve deterjan kullanmamalarını tembihledim.
Sizde düzenli olarak yaprak ve kuru dal temizliğini yapın arada bir toprağını karıştırın, bir önceki mesajımda yazdığım sulama işini disipline alın(8-10 günde bir sulayın veya parmağınızla kontrol etmeden sulamayın), saksı dibinden suluğunu çekin delikleri kontrol edin.
Çiçeklenmenin az olduğu dönemlerde sulama işinin kontrol etmek şartıyla 7 günde bir ise 15 günde bire çıkarırken, sardunya çiçek coşturucu benzeri sıvı gübreleri yarım ölçü veya hiç vermiyoruz.
Bilhassa hastalıklı bitkilere ağır besinler vermiyoruz, insan gibi düşünürsek dolaşım sistemi ve midesi bozuk hiç bir hastaya ağır yağlı baharatlı yemekler verilmediği gibi;
Sulamaya Düzelinceye kadar, oda sıcaklığında dinlendirilmiş klordan arındırılmış su ile devam ediyoruz.
Kışın Bol ışık, bol oksijen, sardunya gübresi +10° ila 20 ° arası çiçeklenme ve gelişme çok sağlıklı devam eder.
Sardunyayı ağaç gibi büyütmeye çalışmayın, kaldı ki çok yıllık ağaçlar bile her yıl budamaya tabi tutulur, ne kadar çok budarsanız o kadar çok çiçek dalı çıkar.
Sağlıklı olan dallardan kesinlikle çelik yapıp üretim yapmanız daha akıllıca olur.
Şimdilik yazacaklarım bu kadar.
Kolay gelsin.
Binbirçeşit
28-02-2016, 09:06
2016 ın ilk sardunya resmi benden gelsin ozaman canan sardunyam şuan hala buyume evresindi çok küçük bir fıdancıktı ve şuan oldukca yol katetti.inşallah baharla birlikte çiçeklenmesinide förücez paylaşırım şimdilik sadece yeşilligi ve güzelliği var☺
Bahar geldi :)
Sardunyaların canlanmaya başladığı günler :)
597593
.
Batı Rüzgarı
03-03-2016, 10:26
sizinkiler büyüye dursun benimkiler çiçek açtı bile :) üstelik ankara gibi soğuk bir iklimde :)) 2016 yılının ilk çiçeği :))
sardunya18
04-03-2016, 08:58
Merhabalar sardunyalar baharla beraber coştu. Gerçi kışında çiçeğini eksik etmemişti kapalı balkonda güney cephe tüm gün aydınlık bu sene havalarında erken ısınmasıyla coştular seviyorum bu sardunyaları bol çiçekli günler herkese
Ç İ Ğ D E M
04-03-2016, 10:35
Kısmetse bu sene benim de balkonumda sardunya cenneti olacak.
Geçen hafta aldığım sardunya fidelerini ilk önce küçük plastik bardaklara diktim. Gündüzleri dışarıya geceleri içeriye taşıyıp duruyorum. Boyları yaklaşık 10-15 cm.
Yetişkin sardunyalar gibi bu mevsimin hava şartlarına dayanırlar mı? Kalıcı yerlerine almak için mart sonunu mu beklemeliyim?
cagatayz
07-03-2016, 15:50
Merhabalar. Ben de sardunyaların ne zaman asıl yerlerine alınacağını merak ediyorum yardımcı olabilir misiniz?
3ünü de kasım gibi diktim ve çok güzel köklendiler.
http://i.hizliresim.com/6P5dLP.jpg (http://hizliresim.com/6P5dLP)
Geçen hafta aldığım sardunya fidelerini ilk önce küçük plastik bardaklara diktim. Gündüzleri dışarıya geceleri içeriye taşıyıp duruyorum. Boyları yaklaşık 10-15 cm.
Yetişkin sardunyalar gibi bu mevsimin hava şartlarına dayanırlar mı? Kalıcı yerlerine almak için mart sonunu mu beklemeliyim?
Merhabalar. Ben de sardunyaların ne zaman asıl yerlerine alınacağını merak ediyorum yardımcı olabilir misiniz?
3ünü de kasım gibi diktim ve çok güzel köklendiler.
Ne zaman asıl yerlerine alacağınız, Asıl yerlerinin neresi olduğuna bağlı.
Eğer balkondan söz ediyorsanız Son don tehlikesi geçtikten sonra çıkartabilirsiniz.
Bölgelere göre değişmekle beraber en garantisi 23 Nisan ve sonrası diyebilirim.
Ç İ Ğ D E M
08-03-2016, 10:16
Sayın sinbas
Galiba mart geçmek bilmeyecek. Komşumun karlı günler hariç tüm kış dışarda duran sardunyalarını gördükçe bir an önce balkondaki yerlerine almak için sabırsızlanıyorum.
Çelik'ten üretilip açan bu senenin ilk sardunyası
599827
Çiçekleri minik ve gösterişsiz, kendisi kokulu yapraklı gillerden.
cagatayz
14-03-2016, 13:41
Kasım ayında yukarıdaki gibi olan sakızım an itibariyle soğuğa fırtınaya aldırmadan çiçeklere büründü ;)
http://i.hizliresim.com/LAZgRG.jpg (http://hizliresim.com/LAZgRG)
Şimdi ben buna kış güzeli mi desem?
Bahçe sardunyalarım bunlar. Alt katta ki boş dairede, en çok güneş alabilecekleri pemceredeler. Donmaktanda kurtuldular çok şükür. Bu sene kaybımız olmadı. Geçen kış yandı ağzımız.
sumeyra47
15-03-2016, 08:50
Şimdi ben buna kış güzeli mi desem?
Bahçe sardunyalarım bunlar. Alt katta ki boş dairede, en çok güneş alabilecekleri pemceredeler. Donmaktanda kurtuldular çok şükür. Bu sene kaybımız olmadı. Geçen kış yandı ağzımız.
Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer.. Bu sene bende çok dikkat ettim çiçeklerim donmadı çok şükür. Sardunyanız bu soğukta böyle açtıysa eğer yazın ne güzel açar kim bilir. Maşallah yazın coşar kesinlikle.
Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer.. Bu sene bende çok dikkat ettim çiçeklerim donmadı çok şükür. Sardunyanız bu soğukta böyle açtıysa eğer yazın ne güzel açar kim bilir. Maşallah yazın coşar kesinlikle.
Aynen öyle Sümeyra, geçtigimiz kış bir çok çiçeğimi, en güzel kaktüslerimi ve bende yerleri ayrı olan sardunyalarımı kaybtmenin üzüntüsü yetti canıma. Bu yıl aklı başında hareket ettim, kara kışa feda etmedim canlarımı. Bu yaz daha güzel bakım yapacagım sardunyalarıma, haşladığım yumurtaların sularını lavabodan aşağı dökmek yerne onlara vereceğim. Enzim yapmayıda planlıyorum (bu kez becerebilmeyi umut ediyorum :D ) Bahçeye sıralayıp dev sardunya kovalarımı, çay içecegim onları izleyerek :)
Kasım ayında yukarıdaki gibi olan sakızım an itibariyle soğuğa fırtınaya aldırmadan çiçeklere büründü ;)
http://i.hizliresim.com/LAZgRG.jpg (http://hizliresim.com/LAZgRG)
Harika görünüyor...
SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
merhabalar.
ben hala bu sardunyadan arıyorum. bulamadım. gecen sene kışa doğru samur nickli üyemiz sağolsun göndermişti. ama mevsim de kışa döndüğü için zamanlamadan sanırım tutturamadım. Antalya merkezde değilim, yakınımdaki çiçekçilere not bıraktım bulursanız istiyorum diye; ama sonuç yok. çelik ya da satılan çiçekçi her şekilde olur. aslında gönlümden geçen çelikten tutturmak, ne bileyim daha güzel oluyor. emek vermek başka. paradan kaçtığımı düşünmesin kimse zaten kargo ücreti çiçekten pahalıya geliyor. geçen seneden beri içimde kaldı. yardımcı olursanız ok sevinirim.
http://i.hizliresim.com/ngz0LR.jpg[/QUOTE]
yeşilaşk
01-04-2016, 19:16
Araya bir amaryllis kaçmış ama neyse 😊
Sayin yesilask masallah cananlariniz ne guzel acmis. Benimkiler hala tomurcuk bile yapmadi. Kapali balkondalarmi?
Bu senenin favorisi
604510
Çok şeker bir şey.
Sevgili Jezebel o ne guzel sey masallah. Hakikaten super gozumu alamadim. Ellerinize saglik. Bol cananli baharlar...
sardunya18
11-04-2016, 20:57
Merhabalar yakın çekim sardunya güzelliği :cool:
Makita87
12-04-2016, 17:39
Benim sardunyalarım açmıyor 🙁 Yardımcı olun lütfen
cagatayz
13-04-2016, 15:15
Benim bücür boyuna posuna bakmadan açmışş;);)
http://i.hizliresim.com/6P1EE7.jpg (http://hizliresim.com/6P1EE7)
Aradığımı bulamadım; ama bu da çok güzel.
http://i.hizliresim.com/1vbk4N.jpg (http://hizliresim.com/1vbk4N)
Selma_321
15-04-2016, 08:58
Bayıldım sayın jezebel güle güle büyütün
çiçeksever
15-04-2016, 13:21
merhabalar.
ben hala bu sardunyadan arıyorum. bulamadım. gecen sene kışa doğru samur nickli üyemiz sağolsun göndermişti. ama mevsim de kışa döndüğü için zamanlamadan sanırım tutturamadım. Antalya merkezde değilim, yakınımdaki çiçekçilere not bıraktım bulursanız istiyorum diye; ama sonuç yok. çelik ya da satılan çiçekçi her şekilde olur. aslında gönlümden geçen çelikten tutturmak, ne bileyim daha güzel oluyor. emek vermek başka. paradan kaçtığımı düşünmesin kimse zaten kargo ücreti çiçekten pahalıya geliyor. geçen seneden beri içimde kaldı. yardımcı olursanız ok sevinirim.
http://i.hizliresim.com/ngz0LR.jpg[/QUOTE]
https://www.facebook.com/avrupacicekcilik/photos/pb.626129324144534.-2207520000.1460718931./980045835419546/?type=3&theater
Coştukça daha güzel oldu :)
606019
:)
Teşekkür ederim Sayin çiçeksever. Linkini gönderdiğiniz sardunyadan satın aldım. Ama asıl aradığım sardunya malesef bu değil.
Selma_321
26-04-2016, 21:15
Coştukça daha güzel oldu :)
606019
Sayın jezebel harika ceylanlarınız var güle güle büyütün
Gösterişsiz ama kokulu
610980
Geranium odorata "Hazelnut"
Bunlar da benim sarduşlarım ;).
Şimdilik bu kadar ama gözüme kestirdiģim bir kaç renk daha var ;)
Merhabalar, budanip yol kenarına atılan sardunya dallarından minik bir dal kendiliğinden toprakta koklenmis. Ben de alıp bir saksiya diktim. 2 aydır öyle bir boylandi ki anlatamam. Tek dal ve sürekli boylaniyor 25cm yi geçti sanırım. Gövde yeşil ama kalın ve hiç tomurcuk yok. Ben yanlara dal versin ve ciceklensin istiyorum. Üstten budayip budadigimi da celiklesem mi diyorum ama kusturmekten de korkuyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim ...
Merhabalar, budanip yol kenarına atılan sardunya dallarından minik bir dal kendiliğinden toprakta koklenmis. Ben de alıp bir saksiya diktim. 2 aydır öyle bir boylandi ki anlatamam. Tek dal ve sürekli boylaniyor 25cm yi geçti sanırım. Gövde yeşil ama kalın ve hiç tomurcuk yok. Ben yanlara dal versin ve ciceklensin istiyorum. Üstten budayip budadigimi da celiklesem mi diyorum ama kusturmekten de korkuyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim ...
Gölgede mi kaldı acaba? Saksıyı güneş alan bir yere koyup deneseniz. Fotoğrafını da yükleyebilirseniz sorunu daha iyi anlaşılır sanırım.
yandaki minik küçük olan yeni çelik denemem ama bu sadece boya gidiyor
sabah güneş doğduğu andan 13.00a kadar da güneş görüyor. seradan aldığım başka bi sardunyam var o gayet güzel bol çiçekli. onun da fotografını yüklemeye çalıştım başarılı olamadım. bu çılgın sadece arz-ı endam etmekle meşgul :o :p
sabah güneş doğduğu andan 13.00a kadar da güneş görüyor. seradan aldığım başka bi sardunyam var o gayet güzel bol çiçekli. onun da fotografını yüklemeye çalıştım başarılı olamadım. bu çılgın sadece arz-ı endam etmekle meşgul :o :p
Fotoğrafta yaprak diplerinden dal vermeye başlamış gibi görünüyor. Bir kaç güne belli olur durumu. Tepesini kırmaya gelince sardunya için ne kadar geçerli bilmiyorum ve ben kıyamadığım için uygulayamıyorum ama boyu daha fazla uzamasın dallansın istenen çiçeklere yapıyorlar.
Fotoğrafta yaprak diplerinden dal vermeye başlamış gibi görünüyor. Bir kaç güne belli olur durumu. Tepesini kırmaya gelince sardunya için ne kadar geçerli bilmiyorum ve ben kıyamadığım için uygulayamıyorum ama boyu daha fazla uzamasın dallansın istenen çiçeklere yapıyorlar.
Çok teşekkür ederim ;) en iyisi sabırlı davranmak ben de korkuyorum yanlış bişey yaparım diye ...
Bence hiç dokunmayın. Çok keyfi yerinde gözüküyor. Besin veriyormusunuz?
Bence hiç dokunmayın. Çok keyfi yerinde gözüküyor. Besin veriyormusunuz?
12 gün önce tüm ciceklerime besin verdim. Dikerken de torf gübre ve toprak karışımı hazırlayıp dikmistim
ayseldeniz
13-05-2016, 12:07
Bunlar da benden.
ayseldeniz
13-05-2016, 12:16
sardunya
Çelikten yetiştirdiğim mini sardunya
Masallah hepinizin sardunyalari cok cok guzel. Favori ciceyimdir sardunyalar. Top sardunya,canan sardunyanin cok rengi var bizim burada ama sakizin bir tek bordosu var. Icim gidiyor eflatun kirmizi pembe ebruli sakizlara.
Sayin sagol sardunyaniz cok dayaz saksidami banami oyle geldi. Masallah uzeri cicek dolu oysa sardunya derin saksidan hoslanir derler. Kafam karisti simdi.
Ç İ Ğ D E M
18-05-2016, 13:49
Bacopa ve calibrachoa; sardunyalara çok yakıştı. Bardaktaki minikler saksıları doldurdu.
Sayın Ulduz.
Haklısınız sardunyalar normalde daha derin saksıya dikiliyor. Ben genelde bonsai saksısına dikiyorum(derinliği 5 cm) ve bonsai gibi bakıyorum. Toprağını oldukça geçirgen yapıp her gün suluyorum. Güneş, su, gübre ve bakım biraraya gelince çok çiçek açıyor.
İyi günler dilerim....
Sayin sagol sardunyaniz cok dayaz saksidami banami oyle geldi. Masallah uzeri cicek dolu oysa sardunya derin saksidan hoslanir derler. Kafam karisti simdi.
çiçeksever61
23-05-2016, 13:35
*** arkadaşlar cıceklerınız bı harıka..satış yapıypmusunuz..çelik olarak sardunya ıstıyorum.sardunyası bol olan arkadaşlardan..lütfennnnnn rica edıyorum gönderırsenız cokk memnun olurumkı ben :)
meralizmir
24-05-2016, 16:45
Merhabalar.Kuruyan yaprakları koparmam yeterli mi yoksa yaprağı dalıyla mı kesmem gerekiyor? Teşekkürlerimle.
Sayın meralizmir,
Kuruyan yaprakları sapından kesiyoruz veya koparıyoruz. Sapları gövdeye 1-2 cm kalacak şekilde keserseniz kalan kısımlar kuruyup düşerler zaten.
Kolay gelsin....
Merhabalar.Kuruyan yaprakları koparmam yeterli mi yoksa yaprağı dalıyla mı kesmem gerekiyor? Teşekkürlerimle.
çiçeksever
31-05-2016, 14:20
Eskişehirde bir apartmanın giriş bölümünde gördüğüm 2,5-3 metre yüksekliğindeki sardunya.
Çiçekleri sol üst bölümde gözüküyor.
Keşke içeriye girip çekseydiniz :)
çiçeksever
31-05-2016, 15:51
Kapı kapalıydı. Hem de tanımadığım bir yer.
Sn çiçeksever siz caddesini yazın ben gidip içeriden çekerim... belki birkaç dalda alabilirim. Özellikle tam kırmızı klasik sardunya ise hiç kaçırmam..
çiçeksever
31-05-2016, 18:57
Atatürk caddesi Akarbaşı tarafına giderken sağda sona 200-250 metre kala.
Lale sardunyam
615482
5 gündür izliyorum , lale formunu koruyor :)
ayseldeniz
03-06-2016, 11:46
sardunya
ayseldeniz
03-06-2016, 11:57
sardunyalarım
ayseldeniz
03-06-2016, 12:00
Bu yılki favorim.
ayseldeniz
03-06-2016, 12:02
Ebrulim
ayseldeniz
03-06-2016, 12:06
Beyaz
ayseldeniz
03-06-2016, 12:08
Bunlarda diğerleri
ayseldeniz
03-06-2016, 12:21
Diğer güzellerim
ayseldeniz
03-06-2016, 12:24
Sevdalısı olmak zor.Her çeşidi olsun istiyor insan.
ayseldeniz
03-06-2016, 12:26
Bu da var.
Sardunya aşıklarına iyi akşamlar :)
Pelargonium Norrland
616796
.
Neler var neler...
616797
616798
616799
616800
616801
ipek.b.arikan
08-06-2016, 10:48
Çiçek bakımına yeni başladım pek bir bilgim yok. Solan sardunya çiçeklerini tam olarak nereden kesmem gerekiyor? Resimli bir şekilde gösterebilir misiniz?
Sayin ayseldeniz,Jezebel masallah sardunyalariniz ne guzel acmis. Hepside harika.
Ya arkadaslar benim 3 tane biri buyuk ikiside gecen yil celikden tutturmusdum gayet de guzel gelisdiler canan sardunyalarim acmadi hala. Martta 3 kez araluklarla enzim verdim. Aprilden bu yanada pirinc yikanmis su,yumurta haslanmis su verdim hep halada devam ediyorum iki tane cananim acdi gerisinde tik yok. Top sardunyalarimda problem yok hepsi cicekli. Evet birde arada fosfor icerikli gubre veriyorum arada. Cananlarimin acmasi icin ne yapayim Allah askina bana bilgi verin
Neler var neler
Sn. Jezebel üstteki iki sarduş nereden diye sorsam ;)
gamze dying
12-06-2016, 10:42
ya benim sardunyalarim balkon saksisinda ama neden bilmiyorum ilk aldigim zamanlar cok guzellerdi sonra ben saksiya diktim ve balkona astim bi gun iyi bi gun kotuler cicekleri tam acicakken soluyor yarisi acmis yarisi kapali halde yapraklari sarariyo aldigim adam bana dibindeki topragi dagitmadan koklerine zarar vermeden topraga gom dedi aynen oyle yaptim gunluk aksamlari serinlikte su ver dedi onu da yaptim ama neden boyle oldu anlamiyorum acaba gunluk sulamayacak miyim cunku her gun suluyorum hergun dibindeki topraga da bakiorum yamyas hala durdugu halde ben yine adam dedi diye suluyorum yani 😕😕 resmi nasil aticami tarif ederseniz Size resimde atabilirim lutfen yardim edin
YeniGine
12-06-2016, 23:27
Sevgili gamze dying ağaçlar net ailesine hoşgelmişsiniz. Yeni toprağınız nasıl bir toprak, sonrası sardunyaya hergün su vermek gerekmez, toprak kurudukça vermeniz gerekiyor. Fotoğraf paylaşır iseniz daha iyi olur.
Fotoğraf yükleyebilmek için bu konu başlığından faydalanabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm
Rastgelsin inşallah!..
erhanciftci
13-06-2016, 17:04
arkadaşlar sardunyalarımda bol yaprak var ama çiçek açmıyor. tavsiyeleriniz nedir.
İyi günler bunlar 2 ayda zorla köklendirdiğim sardunyalar. Bi bakar mısınız dışardan görebildiğiniz bir sorun var mı?
Toprağı birinin sadece bahçe toprağı diğerinde de birazcık torfla karışık şekilde var. Sonbaharda saksı değişirken toprağına ponza mı yoksa perlit mi katmam gerekiyor. Bi kaç kere sıvı besin kullandım daha sonra haslanmis yumurta suyu ve un haline gelmiş kabuk attım. Bi kere de kurumuş muz kabuğu kullandım. Son 2 defa da gübre kullandım bi çay kaşığı kadar küçük beyaz olanlardan sanırım potasyum nitrat veya amonyum nitrat da olabilir.
Sizin soylemek istediğiniz bi şey var mı sardunya bakımı hakkında neler veriyorsunuz toprak karisiminiz nasıl ?
Bu sardunyaların boyları 1 metreyi geciyormuş sanırım türü klasik sardunya
621531
621532
Bu da bugün geldi köklü şekilde diktim bodur bi şeye benziyor türü ne acaba
621533
Su sayfaya kimse neden ugramiyor?
Su sayfaya kimse neden ugramiyor?
Hep paylaşıp insanların canını sıkmamak adına sadece bakıyorum, çıkıyorum.:)
Sn. Jezebel üstteki iki sarduş nereden diye sorsam ;)
Gözümden kaçmış, Avrupa çiçekçilikten alındı.
Hala varmıdır emin değilim.
sardunya18
26-08-2016, 09:55
[QUOTE=Jezebel;1477255]Hep paylaşıp insanların canını sıkmamak adına sadece bakıyorum, çıkıyorum
Hiç sıkılmayız sayın Jezebel lütfen paylaşın ne güzel sardunyalarınız var hepsine kocaman maşallah !
Bu da benim klasik kırmızı sardunyam bu sene dışarı koydum .Pek gösterişli değil ;)
Sayin Jezebel insanlarin canini sikmakda ne kelime sahsen ben kendi adima soyleyim ben yeni sardunyalar gordukce seviniyorum, gozlerim senleniyor. Oyle dusunmeyin lutfen paylasin bizlerle. Saygilar...
Sardunya 18 sizinde sardunyaniz masallah ne guzel saksisini doldurmus muthis gozukuyor.
Su içinde de kökleniyor. Denedim oldu :)
630888
630889
Saygılar ve kolay gelsin.
sakiz sardunya
05-12-2016, 00:06
Öncelikle merhaba sayenizde birsürü yeni bilgiler öğreniyorum. Dayanamadim bahari bekleyemedim sarxunya aldim.toprakları su gibiydi hemen değiştirdim değiştirirken de köklerini temizkedim yavaşça. Biryere okumustum sardunya lar torf sevmiyor bahçe toprağı seviyor diye bahçe topraği kullandım. İstanbul soğuk ve rüzgar sebebiyle kapalı balkonda duruyorlar.gündüz aciyorum cami hava guzelse.bahara bol bol çiçeklensinler istiyorum.yaptıklarım dogrumu ve neler yapmalıyım. Fotoğraf yüklemeye çalışacağım. Teşekkürler şimdiden
Merhabalar su sayfa yine sessiz kalmis. Her kesin sarduslari qaliba kis uykusunda oysa benimkiler pitir- pitir qoncali,cicekli.
Merhabalar su sayfa yine sessiz kalmis. Her kesin sarduslari qaliba kis uykusunda oysa benimkiler pitir- pitir qoncali,cicekli.
Eee hanı nerede:confused: :)
Tamam yarin ceker atarim o zaman olurmu?[emoji4]
Отправлено с моего HUAWEI Y511-U10 через Tapatalk
Iyi aksamlar arkadaslar. Bunlarda benim guzellerim bir bu kadarida ciceksiz su an.Sentyabr ayinda hepsini uc budamasi yapdim derli toplu oldular. Sardunyalarimi hep boyle kucuk boylu sakliyorum uzamasini sevmiyorum. Hemde uc aldiqca bol cicekli oluyorlar. Onlari cok seviyorum.http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161211/0c5f1aaf6ba0afe83721127e13d7e28e.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20161211/fceba0c82a5f49c8ad424686ccbd5d95.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20161211/6c09250e680f27389e065538e6c25a7e.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20161211/0859d648233447fb401e70411b35efe4.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20161211/4cc39756fa9a7cf22ef6f7218b0f00d4.jpg[IMG]http://uploads.tapatalk-cdn.com
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161211/f5646a7729fd486ca87adf6865c81bf7.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20161211/8faab7c281d8c5c29fad3d50ebf0f8f9.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20161211/d250a5a41e40ffbdac405295f2abf9d0.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20161211/1214db0cf35018bf1c8b0672c918668a.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161211/4ab920208092c48b150015ede3d194a9.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20161211/7b09e41af900c971fb0caa060322adad.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20161211/6fd4d586ba462bf3984998850a756e53.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161211/1c5c3377bae3bddf00802255d1975f95.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20161211/f7926ed09b2082c7088ff4052c041c21.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20161211/8cc12953f2ad600213914b62524b6c63.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161211/e8cc6fb5c10e22c88f35617294831d23.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20161211/3b62261a4b06e28da899fa61ad2759f9.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161211/2049ca0f13e2e2fab7aba81e3d7cbacc.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20161211/3f32a9e5eaea5595eaa4a590e77c8264.jpg
Sevgili ULDUZ ,bravo, bravisimo:)
Sayfaya renk geldi, gözümüz gönlümüz açıldı;)
Teşekkürler.
Tüm çiçekleriniz ve oğlunuz da çok bakımlı :)
Tesekkur ederim sevgili Jezebel o sizin guzel goren gozleriniz. Evet oglumda araya karismis zaten cicekleri cok seviyor. Tum yazi aksam sefasindan tohum topladi durdu oyle yani.Sevgiler saygilar....
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161219/42012abea9545301f5a72812fd5c5490.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20161219/74aa16e246f59d36a2484bbcb90dd4d3.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20161219/3b810cb08f3d0deda0a09f5d45400d69.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20161219/685e34373d7b89b20739d6b4df7fdd36.jpg
Merhaba arkadaslar.
Kis geldi sardunyalari balkona koyamiyorum don oldugu icin kapinin onune koyuyorum orasida karanlik ve yapraklar sarardi dokulen yapraklar yazin tekrar cikar mi? Olmez degil mi sardunyalarim.
YeniGine
28-12-2016, 22:33
Sayın shenile benim sardunyalarımda da aynı durum söz konusu ki aydınlık yerde duruyorlar. Geçen sene havalar düzelince budamış idim, yeniden yapraklanıyorlar.
Rastgelsin inşallah!..
Merhaba arkadaslar sardunyalarim ciceklenmeye devam ediyorlar. Tum yil cicekli kaliyorlar. Sevilmezmi su guzellerhttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20170105/599606fbed1dd396b054e596fbb630ca.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20170105/363bb9aedbf8f48869138c27372b3428.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20170105/fe168d1dd4265e9ba66f29c066f74bb9.jpg
Отправлено с моего SM-J320H через Tapatalk
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20170105/1c26f9c17956b1da291203c31588f95b.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20170105/33483e25ce95ce08363417b47c6367e9.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20170105/06165ba9ccb40a2bcae7237f49089bab.jpg
Sardunya guzelliyihttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170115/bb18c18b256106999c8433ae5bfb070c.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170115/73c93d7c2c5255f9e4d9fa072728b26b.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170115/d1c4194a63a36cae393c89052c3fee02.jpg
taydin66
11-03-2017, 16:19
Merhabalar,
Sardunyamın yaprakları bu şekilde olmaya başladı. Bu bir hastalıkmı? Yoksa vitamin eksikliği mi var?
Annemin İstanbul'daki balkonunda iki koca saksı sardunyaları turuncu turuncu çiçekler açmış görüntüleri harika idi, dayanamadım, çelik mevsimi olmasa bile çiçeksiz dalların ucundan bir kaç çelik aldım hemen. Antalya'ya getirdim. Suya koydum. İnşallah köklenirler. Sardunyalardan çelik kışın alınır yazılmış hep, nisan ayında aldığım çelikleri köklendirebilmem için önerisi olan var mı?
İyi akşamlar. Benim de sardunyalarım da bu sene bir soru var. Bir sürü tomurcuk var diye seviniyordum ama çiçekler tam açamıyor, yaprakları kıvrılıyor😢. Sorun nedir acaba?
Merhaba arkadaslarhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170415/6a692ad02739f8b81b2841869441e537.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170415/7dceb2c6142905deafbb9b0af06ad876.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170415/e89a7cd3e60bca193bb90e4f741bda52.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170415/10352dfb9dd265e45af74712f2261b0e.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170415/52d5812b8a5d1e9ab544ab18dd30d413.jpg
Sardunyalarimhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170415/36d42f421b75b5d52ebd26978fdfb614.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170415/fc26ba6698ed988f9b1e5f813701b25a.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170415/90f42333f0abf7b13c477695b64270c3.jpg
....https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170415/ce0a9b96cec6ac8c465b55e03b8684cf.jpg
Merhabalar,
Sardunyamın yaprakları bu şekilde olmaya başladı. Bu bir hastalıkmı? Yoksa vitamin eksikliği mi var?
Merhaba arkadaslar su problem benimde 2 sardunyamda var. Ama su an gayet guzel aciyorlar.Sebebi nedir acaba?
Yarin fotolarinida cekib yukleyeceyim
Batı Rüzgarı
19-04-2017, 22:50
bi sefer de kırmızı alalım dedik...
644767
Kıvırcık sardunyalarımın alttaki yapraklı sararıyor sebebi ne olabilir yardımcı olabilecek var mı? Kaybetmek istemiyorum :(
644947
644948
644949
Bu da benim kokulu yapraklı sardunyam "Hazelnut "
649994
Çok sevimli, kokusu da hoş, bayacak kadar güçlü değil :)
Gülizar ş
01-06-2017, 15:18
Güle güle büyütün Jezebel .Etrafda hep lila mor gibi renklerini görüyorum .Çok nazlı değil herhalde. Küpe çiçegim kurumaya başlayınca tek şansım sardunya yetiştirebilmek gibi geldi. Köklendirmeyi başardığım sardunya ölmesin diye dua ederken bir yandan da bu linki okuyup ona yardımcı olmaya çalışıyorum.
Güle güle büyütün Jezebel .Etrafda hep lila mor gibi renklerini görüyorum .Çok nazlı değil herhalde. Küpe çiçegim kurumaya başlayınca tek şansım sardunya yetiştirebilmek gibi geldi. Köklendirmeyi başardığım sardunya ölmesin diye dua ederken bir yandan da bu linki okuyup ona yardımcı olmaya çalışıyorum.
Bence tek sardunya ile yetinmeyin.
Pet bardaklarının altını delip torfla doldurun.
İşaret parmanığınız kadar uzunlukta etrafta gördüğünüz her sardunyadan "çelik"alın. Pet bardaklara dikin ve toprağını nemli tutun.
Yeni yaprak çıkarana kadar gölgede kalsın.
Yeni yaprak çıkınca güneşe alın. Kökler dipteki deliklerden çıkmaya başlayınca saksıya alın.
Demem o ki dualarınızı tek bitki için heba etmeyin.
Olmasa , ki olmaması için sebep yok, tecrube olur.
Ama ilk denemede bile çeliklerin 1/3 tutar:)
Bu da benim kokulu yapraklı sardunyam "Hazelnut "
649994
Çok sevimli, kokusu da hoş, bayacak kadar güçlü değil :)
Artık yeter dedim, dayanamadım ve siparişi verdim
Çam ve fındık kokulu arkadaşlar ulaştı, ömürleri uzun, fotosentezleri daim olsun
Kendi küçük marifeti büyük. .
çiçeksever
08-08-2017, 16:17
Yaprağı benekli bir çeşit sardunyam....
Dayanıklı bir tür
662486
Hepsini çelikleme ile yetiştirdim.Tüm yaz aylarında toprağa kopardığım kısmı soktum tuttu.ve maşallah böyle bol bol çiçekliler her zaman.Sanırım küçük saksıda yeşil yaprak ya da boya değil çiçeğe kendini adıyor sardunyalar.Bu arada sardunyanın baş ağrısı giderme özelliğini hatırlatmak isterim.
Selma_321
23-03-2018, 13:23
Hepsini çelikleme ile yetiştirdim.Tüm yaz aylarında toprağa kopardığım kısmı soktum tuttu.ve maşallah böyle bol bol çiçekliler her zaman.Sanırım küçük saksıda yeşil yaprak ya da boya değil çiçeğe kendini adıyor sardunyalar.Bu arada sardunyanın baş ağrısı giderme özelliğini hatırlatmak isterim.
Çok güzeller sayın Esar, güle güle büyütün.. Şunu merak ettim, nasıl baş ağrısını gideriyorlar?? Kokusuyla falan mı?
Çok güzeller sayın Esar, güle güle büyütün.. Şunu merak ettim, nasıl baş ağrısını gideriyorlar?? Kokusuyla falan mı?
Yapraklarının kokusundaki bir madde baş ağrısına iyi geliyormuş.Bilimsel bir çalışmış yapılmış.Aklımda kalıdığı kadarıyla şöyleydi;kronik baş ağrısı çeken insanlar arasında yapılan bir çalışmaya göre sardunya yanında yarımsaat oturan bir kişinin baş ağrısı geçiyormuş.kokusuyla madde sayesinde.Kaf aramızda özellikle eskiden kokusunu hiç sevmezdim.az çiçekli çok yapraklı bir bitki gelirdi.şimdilerde çok seviyorum çünkü hem faydasını öğrendim hem de benimkiler ufacık saksılarda beni şımartabildikleri kadar şımartıyorlar :)
En sevdiğim cins yaprakları kokulu ve çiçeği çok hoş.
Kışı dışarıda geçirdi ve boy maşallah 1 metreyi geçti.
668768
Kaybetmemek içini, fırsat buldukca yedek alıyorum, fazla olsun ki yok olmasın.
Biri çıkar da "ıtır "derse buna çok alınırım, bu benim kıymetlim.:rolleyes:
Selma_321
24-03-2018, 16:24
Yapraklarının kokusundaki bir madde baş ağrısına iyi geliyormuş.Bilimsel bir çalışmış yapılmış.Aklımda kalıdığı kadarıyla şöyleydi;kronik baş ağrısı çeken insanlar arasında yapılan bir çalışmaya göre sardunya yanında yarımsaat oturan bir kişinin baş ağrısı geçiyormuş.kokusuyla madde sayesinde.Kaf aramızda özellikle eskiden kokusunu hiç sevmezdim.az çiçekli çok yapraklı bir bitki gelirdi.şimdilerde çok seviyorum çünkü hem faydasını öğrendim hem de benimkiler ufacık saksılarda beni şımartabildikleri kadar şımartıyorlar :)
Sayın Esar, değerli bilgileriniz için çok teşekkür ederim. Saygılar
Sardunyanın yapraklarından, özellikle "scented" olarak bilinen sardunyalardan naturel sardunya yağı üretiliyor (Geranium Essential Oil (http://geraniumessentialoils.com/))
Böcek ve sinek kovucu etkisinden başlayıp bir çok şifalı etkisi var.
Elimde olan bir cinsin yağ içeriği o kadar fazla ki dokununca ellere yapışıyor, çok da güçlü bir aroması var.
Geraniol adında bir madde ihtiva eder. Geraniol bir monoterpenoid ve bir alkoldür. Doğal bir antioksidan aynı zamanda.
Konuda türkçe kaynak pek bulunamıyor .
Bu sene bol miktarda yaprağım olacağı için az miktarda da olsa yağ çıkarmayı deneyeceğim.
Diğer iki kokulu cinsim
Pelargonium 'Fragrant Frosty'
668828
668827
Pelargonium denticulatum, en ağır koku bunda var, biraz dokununca gün boyu eline siniyor kokusu:)
668829
668830
2 tane daha var ama şu an çiçekli değil.
Pelargonium denticulatum, en ağır koku bunda var, biraz dokununca gün boyu eline siniyor kokusu:)
Pelargonium Fair Ellen "çam kokulu sardunya" benim kanaatimce daha yoğun ve ağır kokulu, ikisini de buna rağmen çok sevdim..
Biri çıkar da "ıtır "derse buna çok alınırım, bu benim kıymetlim.
O sanırım bendim :) yine diyesim var, ama demeyeceğim :D
Batuhan Yılmaz
07-04-2018, 20:07
Merhabalar, bahçe zeminine geçen yaz diktiğim klasik sardunyalar deliler gibi uzadılar devasa yapraklandılar o günden bugüne ne yaprak döktüler ne de çiçek açtılar sizce eksik olan bir şey mi var ? Yoksa çiçeğim yabani mi ? Hiç çiçekli halini görmedim çünkü ve onlar uzadıkça ben onlardan parça koparıp bahçenin başka yerlerine daldırıyorum ve çoğalıyorlar ama dediğim gibi çiçek anlamında tık yok.
Diğer kokulu da bu
670175
.
Bu yıl sardunya almadım.
Geçen yılın güzelleri
670877
Gövdesi baya odunsu oldu.
Fatih_Soydemir
15-04-2018, 22:18
671002
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.