PDA

View Full Version : Sardunya (Pelargonium sp.)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13

leylaki
21-08-2013, 13:33
merhabalar.çok iştahlı iken birden bire sardunyamın yaprakları sarardı.neden olabilir acab.a.

kelebek çalısı
21-08-2013, 13:44
Benzer sorunlar benim sardunyalarımda da mevcut. Kendi bitkilerimdeki bu genel problemin kesinlikle sıcak havanın bitkilerin genelinde yarattığı stres kaynaklı olduğunu düşünüyorum.

Böyle bir durumda ben besin verme, sulama düzenini değiştirme, toprak değiştirme gibi gereksiz müdahaleleri önermem. Çünkü bu gibi işlemler solgun ve güçsüz düşen bitkiyi yormaktan başka bir işe yaramaz. Bunu göz önünde bulunduralım.

abone34
21-08-2013, 14:10
Bizim sardunyalarda'da ağustos ayında özellikle güney cephede olanlarda yapraklarda sararma,küçülme,küçük açan çiçekler gibi problemler var.Hava bu kadar sıcak olmasına rağmen daha az su tüketmeye başladılar sanırım bitkilerdeki gelişme durdu.Çok etkilenen bitkileri gölge balkona aldım bir hafta sonra düzelmeye başladılar bir tanesi yeniden çiçekleniyor

violet19
21-08-2013, 22:00
Bizim sardunyalarda'da ağustos ayında özellikle güney cephede olanlarda yapraklarda sararma,küçülme,küçük açan çiçekler gibi problemler var.Hava bu kadar sıcak olmasına rağmen daha az su tüketmeye başladılar sanırım bitkilerdeki gelişme durdu.Çok etkilenen bitkileri gölge balkona aldım bir hafta sonra düzelmeye başladılar bir tanesi yeniden çiçekleniyor

Aynı sorunlar benim sardunyalarımda da vardı,bir de yaprakları çok sararmıştı.Dün daha az güneş gören balkona aldım,umarım düzelirler...:(

adesto
11-09-2013, 00:16
Bunlar da benim sardunyalarım, ama bir kısmı çok bozuldu :( umarım yeniden eski sağlıklarına kavuşacaklar...

adesto
11-09-2013, 00:21
devamı...

zafer1326
22-09-2013, 22:58
Bunarda benden olsun.

443638

443639

zafer1326
22-09-2013, 22:59
443646

turkanatalay
17-12-2013, 19:12
Arkadaşlar merhaba, sardunyalarımın o güzelim yaprakları alttan itibaren sararıp kurumaya başladı. Normal midir? Çok güzellerdi, saksıyı dolduruyordu yaprakları, ama şimdi alt bölümleri kel kalmaya başladı. Normal mi,yapabileceğim bir şey var mı? Bu arada soğuk üşütmesin diye kalorifer yanmayan bir odaya aldım. Dışarıda kalırlarsa üşürler diye korktum.
Önceki mesajlarda vardır belki yanıtlar ama 80 malumunuz 80 sayfayı okumak zor olacak. Yardımcı olursanız sevinirim.

bay tömürcek
17-12-2013, 20:48
Arkadaşlar merhaba, sardunyalarımın o güzelim yaprakları alttan itibaren sararıp kurumaya başladı. Normal midir? Çok güzellerdi, saksıyı dolduruyordu yaprakları, ama şimdi alt bölümleri kel kalmaya başladı. Normal mi,yapabileceğim bir şey var mı? Bu arada soğuk üşütmesin diye kalorifer yanmayan bir odaya aldım. Dışarıda kalırlarsa üşürler diye korktum.
Önceki mesajlarda vardır belki yanıtlar ama 80 malumunuz 80 sayfayı okumak zor olacak. Yardımcı olursanız sevinirim.

Türkan ablacım soğuklar başladı bu aylarda yaprak dökmeleri gayet normal. Soğuklar başlayınca sararıp dökülüyör yaprakları. Hatta baharda dışarıya çıkarırken sardunyaları budarsanız tazelenip daha güzel açıyorlar ;)

turkanatalay
17-12-2013, 22:14
Türkan ablacım soğuklar başladı bu aylarda yaprak dökmeleri gayet normal. Soğuklar başlayınca sararıp dökülüyör yaprakları. Hatta baharda dışarıya çıkarırken sardunyaları budarsanız tazelenip daha güzel açıyorlar ;)

O zaman baharda ekleyeyim buraya resimlerini, sizler yardımcı olun bana budama konusunda. Şu anki hallerine bakıyorum, neresinden budamak gerekiyor acaba diye ama budak yeri falan göremiyorum. Sardunya kış bakımı sayfasına ekledim şu anki resimlerini. Baharda da buraya ekleyeyim de budayalım hep birlikte.;)

bay tömürcek
17-12-2013, 22:56
O zaman baharda ekleyeyim buraya resimlerini, sizler yardımcı olun bana budama konusunda. Şu anki hallerine bakıyorum, neresinden budamak gerekiyor acaba diye ama budak yeri falan göremiyorum. Sardunya kış bakımı sayfasına ekledim şu anki resimlerini. Baharda da buraya ekleyeyim de budayalım hep birlikte.;)

Ablacım sardunyalarımın budanmış fotoğrafları da vardı sanırım ama sayfamda bulamadım :( Yalnız budandıktan sonraki halleri var yani budayınca taze sürgünleri çok canlı oluyor ve eski kart dallardan çok açıyorlar ;) http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/28624-2.htm sayfamdaki 50. mesaja bakarsan oradaki sardunyaları görebilirsin türkan abla her sene baharda dışarı çıkarıp buduyorum bunları ve budamayı dipten 1 karış yukardan yapıyorum :) Tabi bu sardunyalar şimdi Sakarya'da kaldı :) Eğer istersen baharda bizzat beraber budayabiliriz ablacım sardunyalarını seve seve yardımcı olabilirim ;)

abone34
19-12-2013, 23:28
Vereceğim linkde donlardan etkilenmemesi için bir sonbahar budaması yapıyor. Ben böyle bir şey yapmayı düşünmüyorum.Benimkiler sonbaharda verdiğim katı gül gübresinden galiba maşallah hepsi çiçekli durumda dışarda cam önünde ve bahçedeler .Kar yağınca Dondan etkilenmemesi için içeri alıyoruz.İlk kar yağdığı gece kar altında kaldılar ve içeri aldığımızda karlar üstlerinde eridi bazıları çoşdu kar suyundan galiba,acaba bunlar kış bitkiside bizmi yanlış biliyoruz diyorum.Belki ilkbaharda tekrar gelişmeyi teşvik etmek için uçlarından biraz budayabilirim.Birde yine bir linkte kışın ev içinde kalan sardunyaların halini vermiş ve ilkbaharda budayın demiş "http://www.examiner.com/article/cutting-back-geraniums-for-spring".budarken boğumların üstünden budanıyor.Budadığınız parçalarıda çelik olarak dikebilirsiniz..."http://www.youtube.com/watch?v=woS80pcuqrM".

ergurcan1956
04-01-2014, 18:16
Bunlar 2014 ün ilk sardunyaları463218

463219

463220

sardunyadervis
16-01-2014, 22:22
Sardunyalarda ne tip gübre kullanıyorsunuz tavsiyelerinizi bekliyorum

uzer
18-01-2014, 17:57
Adana da iki tane orta göbeğe demirden 5 katlı kadar ev yüksekliğinde çiçek iskeletine 5000 tane kadar olduğu söylenen saksısıyla sardunya konuluyor ama sonra onları değiştirdiler acaba çok merak ediyorum bu kadar çiçeği geri imha mı ettiler yerine Atatürk çiçeği koydulardı şimdi de lahanaya benzeyen bir çiçek koydular.Bazen bir kaç tanesini alıp ölmekten kurtarsam mı diyom kendim kendime yazık yaaaa:p:p:p:p:p:p

Jezebel
18-01-2014, 19:26
İzmirde sardunya kıştan hiç etkilenmiyor.
Hepsi açmasa da bozulan hiç yok.

465419

.

sardunyadervis
18-01-2014, 21:30
Adana da iki tane orta göbeğe demirden 5 katlı kadar ev yüksekliğinde çiçek iskeletine 5000 tane kadar olduğu söylenen saksısıyla sardunya konuluyor ama sonra onları değiştirdiler acaba çok merak ediyorum bu kadar çiçeği geri imha mı ettiler yerine Atatürk çiçeği koydulardı şimdi de lahanaya benzeyen bir çiçek koydular.Bazen bir kaç tanesini alıp ölmekten kurtarsam mı diyom kendim kendime yazık yaaaa:p:p:p:p:p:p

imha etmezler onları seralara goturup gencleştirme budaması yapıp tekrar belediyeye verirler

prıtt
19-01-2014, 23:02
Arkadaşlar bu sardunyayı çelikten çoğalttım. Fakat boyu bayağı bir uzadı for vermek ve alttan sürgünler vererek dağılması için budama yapmak istiyorum bu mevsimde budama olurmu? nasıl bir budama yapmalıyım?

maki01
20-01-2014, 01:07
Budama genellikle havalar soğumadan hemen önce yapılıyor. Bence Şubat'ı sonlarına doğru budayıp, budadığınız dalı da çelik olarak dikmeniz daha uygun olur. Havaların ısınmasıyla birlikte yan gürgünlerle daha gür bir görüntü ortaya çıkabilir.

loveforlife
20-01-2014, 10:38
imha etmezler onları seralara goturup gencleştirme budaması yapıp tekrar belediyeye verirler

Ben Bursa'da sökülen sardunyaların presli çöp arabalarına doldurulup nasıl imha edildiğine şahit oldum ne yazık ki! Aynı işlemi söktükleri lale ve sümbül soğanları için de yapıyorlar maalesef...:( Geçen yıl belediyenin işletmelerinden olan Sümbüllü Konak'a gittiğimizde sümbülleri söküyorlardı. Çöp torbalarına doldurup çöp kamyonlarına attılar. Kahvaltıya gittiğimiz arkadaşlar sorduğunda zaten atılacağını, istersek alabileceğimizi söylediler. Yanımızda poşet ya da benzeri bir şey olmadığı için, 5 tane almıştım kurtarabilmek adına. Kurtarabilmişim, şimdi çiçek tomurcukları görülüyor...

günebakan
20-01-2014, 11:23
Evet sokulen lale ve sümbül soğanları ne yazikki loveforlifein dediğin gibi çöpe gidiyor

maki01
20-01-2014, 15:28
Belediyelerin taşeron firmaları nasıl para kazanacak, nasıl yeni çiçek satacak...

Jezebel
20-01-2014, 16:09
Sardunyanın dayanıklısı

465826

.

sardunyadervis
20-01-2014, 17:43
Ben Bursa'da sökülen sardunyaların presli çöp arabalarına doldurulup nasıl imha edildiğine şahit oldum ne yazık ki! Aynı işlemi söktükleri lale ve sümbül soğanları için de yapıyorlar maalesef...:( Geçen yıl belediyenin işletmelerinden olan Sümbüllü Konak'a gittiğimizde sümbülleri söküyorlardı. Çöp torbalarına doldurup çöp kamyonlarına attılar. Kahvaltıya gittiğimiz arkadaşlar sorduğunda zaten atılacağını, istersek alabileceğimizi söylediler. Yanımızda poşet ya da benzeri bir şey olmadığı için, 5 tane almıştım kurtarabilmek adına. Kurtarabilmişim, şimdi çiçek tomurcukları görülüyor...

Sn maki nin dediği gibi belediyeler çiçek ihaleleri nasıl yapacak paralar nasıl kazanılacak maalesef üzücü

sardunyadervis
20-01-2014, 17:47
Bakım ve temizlik sardunyalarımıza sararan yapraklar gecen çiçekler annemin eline sağlık

uzer
22-01-2014, 08:21
Önceden lalelerin sümbüllerin soğanını ekerdik sonra her sene yeniden çıkardı .şimdiyse lale soğanları yeniden çıkmıyor çünkü kısırlaştırılıyormuş yani tekrar tekrar satmak için .Fakat sardunyaların imha edilmesi çok yazık.Gerçekten doğru belediyeler için para yeme vesilesi.10yıl önce duyduğumda çok şaşırmıştım sadece Adanadaki Atatürk parkının 7 trilyona ihaleye verildiğini duyunca o da kime dersiniz belediye başkanın kızının şirketine .Bütün ağaçlar sökülüp o büyüklükteki ağaçlar tekrar dikilse bile o kadar para gitmez...Neyse siyasi konuya sapmayalım.....

yağmur
23-01-2014, 14:13
Bunlarda benim sardunyalarımın çiçekleri. Kışın enerjileri çiçeklere gitmesin diye solmadan kesiyorum böyle.

efeege
23-01-2014, 19:44
bu sardunya fidelerini bu gün aldım.
bahçemde sardunyalarım çok ama, çiçekçi bunları bodur cins dedi
inşallah öyledir, bende sardunya türlerinde acemiyim.

yağmur
23-01-2014, 22:27
Off bende böyle fidesini alabilmek, her rengine hatta ana renklerin ara tonlarına kadar sahip olmak istiyorum. Bir de gül sardunya artık Türkiye'de satılsın istiyorum. Çok mu şey istiyorum?

sardunyadervis
29-01-2014, 16:50
Fuşya olan sardunyam ne tür acaba?

sardunyadervis
30-01-2014, 13:29
Off bende böyle fidesini alabilmek, her rengine hatta ana renklerin ara tonlarına kadar sahip olmak istiyorum. Bir de gül sardunya artık Türkiye'de satılsın istiyorum. Çok mu şey istiyorum?

Satılıyor zaten Izmirde olsaydınız avrupacicekcilik var orada 150 den fazla sardunya türü var Avrupa Cicekcilik (http://www.avrupacicekcilik.com)

Yok cok şey istemiyorsunuz bir çoğumuzda aynı hastalıktan var ( guzel hastalık)

hüzün
10-02-2014, 14:23
kırmızı sardunyam

Cymbelina
21-02-2014, 02:26
sardunyalarim tomurcaklansa dahi artık çiçeğe dönmüyor, bunun nedeni tüm gün güneş altında olmaları olabilir mi? Bunu bir cicekciye sordugumda Sardunyalarin torftan hoslanmadigini direkt topraga ekmemi soyledi. Ben gun asiri NPK sivi grubresi ile suluyorum gec saatlerde, sizce yaptigim yanlis birsey mi var?

Tesekkurler

Not: Bunun yanisira ben celikten sardunya yasatamadim hic, aldigim yaprak celigi kimi zaman suya, kimi zaman gecirgen topraga verdiysem de basarili olamadim, bunun bir teknigi var midir?

Sayın heloise'in sorusuna geç bir yanıt olacak ama herhangi bir tekniği yok, kader kısmet tamamen:) Ancak sorunuzda yaprak çeliği ifadesi dikkatimi çekti, yaprak değil dal olmalı çeliğiniz, yaprak tutmaz. Sardunya çelikten üretim başlığı var, oraya göz atabilirsiniz.

Cymbelina
21-02-2014, 02:38
Bunlarda benim sardunyalarımın çiçekleri. Kışın enerjileri çiçeklere gitmesin diye solmadan kesiyorum böyle.

Sevgili yağmur, ne hoş bir buket bu. Neden kesiyorsunuz ki hemen? Kışın çiçek vermesi hoşuma gidiyor benim şahsen. Sardunyayı çok sevmemin sebeplerinden biri bu, belki de başlıca sebebi. Mevsimlikler gibi veya diğer çoğu bitki gibi sadece bahar ve yaz değil kışın da çiçeğini görebiliyorum. Kışa rağmen, tek tük de olsa bir renk görmek, çiçek görmek beni mutlu ediyor.

O yüzden kışın çiçeğini görebiliyorsak şanslıyız. Çiçek açtığında böyle sizinki gibi çiçekleri tazeyken ellemiyorum ben, doya doya bakın onlara. Kuruyup hafif geçmesini bekliyorum, geçtiği anda o sapla beraber hemen koparıyorum ki dediğiniz enerji mevzusundan dolayı.

Ben asıl yapraklara hiç acımıyorum, her gün yaprak kontrolü, valla nazi subayı gibiyim tepelerinde:) Gariplerim benim. Bir yaprak şöyle hafif, daha ucundan sararmaya görsün veya renk değişimi başlangıcı - anında uçuruyorum o yaprağı. Bazen sararmasa da yeşil de olsa büyük ve kart yapraklar oluyor misal, çok zor tutuyorum kendimi onları koparmamak için - ve evet arada koparıyorum:)

Türkçe'de buna "vur deyince öldür" deniyor:)

Cymbelina
27-02-2014, 18:59
Ey gözü sardunyadan başka bir şey görmeyen sardunyaseverler, yaklaşın hele:) Sorularım var:

Az önce bir başlığa göz atarken dikkatimi çekti. Sardunya saksı harci için şöyle denilmiş ilgili başlıkta:

Sardunya saksı harcı
1 ölçü tınlı toprak
1 ölçü torf
1 ölçü kompost

1) Tınlı toprak nedir? Elzem midir? Kullanmasak ne olur?

2) Benim saksı harcım tüm bitkilerimde fikstir, hepsine ayrı malzeme için uğraşamam ve bütçe de ayıramam açıkçası. Toprak, kum, torf - benim karışımım budur. Sardunyalarımda da bu var. Ne dersiniz, uygun mudur? (Bu zaten genel saksı harcı olarak tavsiye ediliyordu).

3) Ne zamandır soracağım, unutuyorum, demin de başka bir başlıkta konusu geçince sorayım dedim.

Sardunyaların ph'ı düşük, yani asidik toprak istedikleri doğru mudur? Yoksa bir şehir efsanesi mi?

4) Bu bilgi doğruysa sardunya saksılarıma kahve telvesi, çay posası veya limon tuzu eritilmiş su vereyim mi?

5) Pelargonium ve geranium aynı şey değil mi? Biri Latincesi, diğeri İngilizcesi değil mi?

Sorularıma cevap alabilirsem bilenlerden ve bu cevaplar da net ve kesin olursa şahane olur:) Numara bile verdim, net ve tane tane olsun diye.

Ayrıca 2 sardunyam senelerdir açmıyor ne yaptımsa. Nedendir diye sormayacağım. Sadece paylaşmak istedim, benim acımı sadece sizler anlarsınız....

Cymbelina
27-02-2014, 19:05
Bir de unutmadan, balkon ve bahçe sayfası açıp da şakır şakır sardunya resimlerini koyan arkadaşlar buraya hiç uğrayıp bilgi vermiyorlar, onları da kınıyorum:dilli: (Sevgili maki01 ve diğer bazı dostlar, sözüm meclisten dışarı)

Hayır şindi haksız mıyım? İlk taşı günahsız olan atsın;) Tamam, tamam, hepsini demedim, sadece bağzıları:dilli:

yağmur
27-02-2014, 21:38
Kesin cevap diyemem ama yıllardır sardunya yetiştiriyorum(öyle çok fazla yıl değil 7 yıldır :D ) deneyimlerime göre sorularınızı yanıtlayayım.

1- Tınlı topraktan benim anladığım; ıslandığında yapışıp kil kıvamı almayan, kuruduğunda ise taşlaşmayan bir toprak. Elzem midir? Sanmam. Sonuçta herkesin bu tarz toprak bulması çok zor. Elimizin altındaki en iyisidir bence :) Gariban sardunyalarım ağaçlar.net'ten önce sırf torf içinde yaşadılar. Yine de çiçek açıp büyüyorlardı.

2-Bende bitkilerimde bahçe toprağı, torf veya kompost,kum ve koyun gübresi karışımını kullanıyorum. Hepsine aynı karışımı yapsamda mesela kaktüslerimin toprağını hazırlarken biraz daha fazla kum ve daha az koyun gübresi katıyorum.

3-Bu konuda hiç bir bilgim yok. Yalnız sevgili annem enzimden süzdüğü suyu hiç seyreltmeden zavallıcık sardunyaların tepelerinden boca etmişti kasım ayında. Baştan tüm yapraklar gitti ölür gibi oldular, şimdi ise el büyüklüğünde yaprakları var.

4-Bence bu bulunduğunuz ilin suyunun kirecine de bağlı. Aşırı kireçli suyla suluyorsanız (benim gibi) bu saydıklarınızdan biraz vermenin ph'ı aşırı düşüreceğini sanmıyorum. Tabii vur deyince öldürmeyin :D

5-Geranium bildiğim kadarıyla bulundukları familyanın adı. Pelargonium ise türün adı. Umarım doğru aktarmışımdır.

Cymbelina
28-02-2014, 01:48
Çok teşekkür ederim sevgili Yağmur, başka fikri olan varsa da onlar da paylaşsınlar lütfen. Sadece resim değil bilgi de paylaşmış olalım.

Tınlı toprağa "tınılı" toprak diyesim geliyor:) Bendeki toprak da aynen örneğini verdiğiniz gibi, kuruduğunda taşlaşıyor, hatta kaymak gibi kabuk bağlayıp çatlıyor, hiç iyi değil, mutlaka karıştırmam gerekiyor kumla filan.

Ayrıca gelin hepimiz sardunyanın hangi tür ph istediğini de tartışalım.

Bu arada, 5 numerolu soruma verdiğiniz cevap üzerine bir gugıl araştırması yaptım, kafam daha da karıştı, milyon tane şey okuyunca:)

Benim anladığı ikisi farklı şeylermiş, 1800lü yıllarda veya daha sonra işte iki tür bu iki isimle de anılır olmuş falan filan. Ancak ikisini ayırd etmek için çiçek yapraklarına bakın diyorlar. Bizim normal, klasik sardunya dediğimiz türde çiçeklerde 5 aynı büyüklükte yaprak var ya, heh işte o "geranium" olarak geçiyor. Öte yandan, üstteki 2 yaprak daha yukarı doğru kalan 3 yaprak da aşağı doğru olanlar var ya - örnek sakız sardunyanın çiçek yaprakları - o da "pelargonium" olarak adlandırılıyor. Ben de okuduklarımın yalancısıyım, buyrun inceleyin arkadaşlar, birinde çiçek resmi ile açıklamış:

Differences between Geraniums and Pelargoniums - GAPSWA (http://www.gapswa.org.au/difference.html)

https://apps.rhs.org.uk/advicesearch/profile.aspx?pid=338

Geranium - Wikipedia, the free encyclopedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Geranium)

What is the difference between a Geranium and a Pelargonium? - Geranium (http://faq.gardenweb.com/faq/lists/geranium/2002075804001127.html)

What Is the Difference Between Pelargoniums and Geraniums? (http://www.wisegeek.com/what-is-the-difference-between-pelargoniums-and-geraniums.htm)

Ayrıca, tohumları da farklı oluyormuş, tohum yapılarından da ayırt edilebilirmiş.

Görsellere de baktım, mavi ve mor geranium gördüm, öldüm bittim ben, aşık oldum:)

Ayrıca biz niye Geranium&Pelargonium Society of Türkiye gibi bir dernek kurmuyoruz? Biz de kuralım ve sosyetik olalım;) Kuralım, sosyalleşelim, takastan takasa koşalım, herkes elindekini paylaşsın, bu dünya bize kalmaz, kefenin cebi yok dostlar:dilli:

Cymbelina
28-02-2014, 01:57
Geranium'un İngilizcesi "cranesbills"miş, ve tohum kapsülü kısmı turnaya benzediğinden filan vermişler sanırım bu ismi, bir sürü şey okudum beynim döndü bu saatte, hatam varsa düzeltin:) Kaynak wikipedi arkadaşlar.

Bu da bilimsel sınıflandırması:

Kingdom: Plantae
(unranked): Angiosperms
(unranked): Eudicots
(unranked): Rosids
Order: Geraniales
Family: Geraniaceae
Genus: Geranium

Yani pelargonium ve geranium zinhar aynı şey değilmiş.

Resimdeki de "Geranium pratense" denen türün tohum kısmı, ne kadar ilginç değil mi?

Sevgili maki01, bu resimi ilgili başka konu başlığı varsa oraya da taşıyabiliriz.

yağmur
28-02-2014, 08:21
Ayrıca biz niye Geranium&Pelargonium Society of Türkiye gibi bir dernek kurmuyoruz? Biz de kuralım ve sosyetik olalım Kuralım, sosyalleşelim, takastan takasa koşalım, herkes elindekini paylaşsın, bu dünya bize kalmaz, kefenin cebi yok dostlar

Kesinlikle :D

Jezebel
28-02-2014, 10:51
Kurulabilir, ancak amatörlerle zor, istikrar yok.
Sardunyanın profesyonelleri bu olayın içinde olmalı :)
Birileri önayak olup onlarla görüşmeli...

Cymbelina
01-03-2014, 01:39
Sardunyanın profesyonelleri nasıl oluyor bilmiyorum Sevgili Jezebel:)) Profesyonel yetiştirici, seracı mı demek istediniz bilmiyorum ama benim söz ettiğim şey profesyonel yetiştirici olsun olmasın sardunyaya ilgi duyan ve seven insanların bir araya gelmesi gibi bir şey. Ama hani bu İngilizlerdeki gibi "royal" adı ve zihniyeti taşıyan bir şey değil.

Profesyonelden kasıt çok uzun yıllardır sardunya yetiştiren insanlar ise o durumda da amatörlere haksızlık olur. Benim önerimdeki isim her ne kadar "Society" ise de, öyle "cemiyet" havalarında olacaksa ve herkesi kucaklayamayacak, bir kısım insanı dışlayacaksa, hiç olmasın daha iyi. "Iyy, sadece 1 tane sardunyası varmış şekerim, onu da yeni almış, bunun aramızda ne işi var?" diye düşünecek insanlar olacaksa hiç olmasın daha iyi:)))

Üstelik ülkemizdeki sardunyaseverleri düşünürsek çoğu "ev kullanıcısı";) Hatta Vita tenekesindeki sardunyasıyla mutlu olan insanlar. Yani buranın, kültürümüzün bir parçası. Ancak bilimsel araştırma, tarihi araştırma şudur budur kısmı da göz ardı edilmemeli elbette. Örneğin ben 18. yüzyılda elin batılısının sardunyayla ilgili ne yaptığını, hangi türü hangi ülkeye getirdiği bilgisine ulaşıyorum net üzerinden, oysa bizde kim, bırakın sardunyayı, herhangi bir başka bitkiyle ilgili ne zaman, ne yapmış bilemiyoruz. Zaten en büyük eksilerimizden biridir arşivciliğe ilgisizliğimiz.

Elbette benimki sadece bir parça sitem "niye bir dernek yok?" ve bir öneri "neden olmasın?". Üzerinde daha çok konuşulabilir. Yalnız halihazırda facebookta dernek kurmuşlar:)

Hatta aklıma ne geldi biliyor musunuz? Mevcut durumda var mı bilemiyorum ama bence menekşeci cenah da böyle bir şey yapmalı, kaktüs-sukulentçiler de ve mumçiçeği sevenler de:) Herkes bir fırka;) kursun:)

maki01
01-03-2014, 02:46
Ne diyeceğimi bilemedim sevgili Cymbelina ancak dernek kurmak zor sanırım ancak sosyal medya da bu tür gruplar her gün artan sayıda kuruluyor. Bir ara bir sardunya grubuna da üye idim . Sosyal medyada da paylaşımlar fotoğraf ve övgülerin ötesine gidemiyor.

Güzel bir çalışma yapmışsın , paylaştığın için teşekkür ediyorum :)

Afrika menekşesi ve hoyalarla ilgili nette çok fazla kaynak bulmak mümkün ancak sardunyalarla ilgili itiraf etmem gerekirse bir araştırma yapmadım. Asidik toprağı sevdiğini bir yerlerde okumuştum. Bilinen bir markanın sardunyalar için özel olarak ürettiği toprağın pH'ı da düşük ( Yarın torba üzerinde yazan değeri eklerim).

Geranium ve pelargonium arasındaki fark ilginç geldi. Özellikle de "Ivy" olarak adlandırılarn katmerli sakız sardunyanın pelargonium olarak sınıflandırılması... Çiçek tarifinden yola çıkınca sanki bizim ıtır diye adlandırdığımız grup pelargonium olabilir diye düşünmüştüm. Çok hızlıca okudum verdiğiniz linkleri , yanlış anlamış da olabilirim :)

Cymbelina
01-03-2014, 03:48
Maki01, siz nerelerdesiniz?:) Ben hani size bir arkadaşımdan bahsetmiştim ya, onunla işte sardunyadan bahsederken maillerde ben cümlelerimde bir geranium dedim, bir pelargonium dedim sardunya için - ikisi de aynı şey diye, o an aklıma gelen sözcüğü kullandım. Eski bir fotoğrafını göndermiştim hatta bir sardunyamın, o da cevaben senin geraniumun çok güzelmiş, ben de pelargonium var, geranium hiç düşünmemiştim gibisinden birşeyler yazınca şaşırdım. Burada baktım, bu ana başlık pelargonium olarak geçiyor, diğer alt tür başlıklarda bir geranium bir pelargonium, iyice kafam karışınca bu sayfada sorayım dedim.

Ben de dün çok hızlı bir göz attım linklerde yazılanlara, ancak dediğim gibi özellikle çiçek kısmının çizim hali olan sayfada gayet net ayırmış resimlerle. Bir de tohumlarda farklılık oluyormuş. Ve zaten son yıllarda hybrid, çaprazlama şudur budur farklı türler elde edilirken ikisi gitgide birbirine karışmış anlaşılan.

Differences between Geraniums and Pelargoniums - GAPSWA (http://www.gapswa.org.au/difference.html)

Bu linkteki çizimler epey faydalı ayırt etmek için bu bu durumda. Sakızın çiçekleri ve dediğiniz gibi ıtırın çiçeklerine bakınca, ben bu resimlere göre pelargonium olduklarını düşündüm. Ama gül sardunya ve katmerli türlerde, hibritlerde filan bir şey söylemek zorlaşıyor.

Bu konu bu başlıkta daha önce tartışıldı mı bilmiyorum, sonuçta 50 küsur sayfa mesaj var ama ben son derece ilginç buldum, öğrendiğime de sevindim. Bilmiyorum belki Mine hanım'a veya bir ziraat mühendisi arkadaşımız varsa ona da sorabiliriz. Bunun ve şu asitli toprak konusunun takipçisi olalım derim ben:)

Sonra biz Yağmur'la vilayete gidip Dernekler Masası'na başvurumuzu yaparız, hadi hayırlı olsun:)))

maki01
01-03-2014, 15:08
Sevgili Cymbelina,

Aralıklarla bakıyorum sardunya başlıklarına, nedeni ise koşlullarımın çok uygun olmamasına rağmen dayanamam yine mevsimlik çiçek gibi sardunya alır ve Temmuz- Ağustos aylarında kaybederim korkusu. Aşırı sıcaklarda dış mekanda koruma imkanım çok sınırlı.

Gönül Hanım'ın da beğendiği sardunya toprağının pH'ı 5-6.4 yani asidik.

Her yaz başlığımızda beyaz yaprak sorunu dile getirilir ki ben de aynı sorunu yaşıyorum. Önce güneş ve aşırı sıcağa bağlamıştım kendimce ancak geçen yaz ev içinde korumaya aldığım gül sardunyamda da aynı sorunu yaşadım ve kaybettim. Şu an sulama nedeniyle toprak pH'ının yükselmesi ve bitkinin besin, özellikle mineraller yoksunluğu çektiğini düşünüyorum.

Yine çelikten yetiştirdiğim sardunyaların bir kaç tanesini ev içinde yetiştirmeye devam edip, menekşelerde kullandığım limon tuzu ile pH'ını 6-6.5 a düşürdüğüm suyu kullanmayı planlıyorum :)

Cymbelina
01-03-2014, 19:59
Evet, hatırlıyorum daha önce de söz etmiştiniz yaz sıcaklarından. Siz de sardunyayı çok seviyorsunuz biliyorum, o yüzden ben benimkilerden çelik alınabilecek uygun bir dalı uygun bir zamanda alıp sizin için köklendireceğim inşallah. Şimdi okuyunca karar verdim açıkçası. O sizin olsun, burada sıcaklık oradan daha düşük nispeten, ben bakarım, büyütürüm ama sizin olur:) Adını da Maki sardunyası;) koyuyorum şimdiden. İleride imkanım olursa resmini de çekerim olmazsa. İleride belki ne bileyim taşınırsınız filan veya istediğinizde size yollarım.

Ben internetten bu asitli toprak konusuyla ilgili birkaç siteye baktım. Bir iki site haricinde, çoğunlukla hafif asidik toprak ister deniyor.

ANCAK, buraya kocaman bir ancak lazımdı, tikat uyarıyorum herkesi, her sardunya türü için farklı ph derecesi öneriliyor. Şimdi burada yazılanları okuyup herkes birden sardunyasını aside boğmasın lütfen. Bazılarında ph 5.4, bazılarında 5.8, bazılarında 6 olarak geçiyor kaynaklarda.

Bir tablo bulmuştum, onu tekrar bulabilirsem eklerim bazı linklerle beraber.

Evimizdeki sardunya hangi alt türdür, literatürde ne olarak geçer bunu herkesin bilmesi imkansız. Dolayısıyla sizlere tavsiyem arkadaşlar, sardunyalarınız fazlaysa birini veya köklendirdiğiniz bir çeliği bunun için denemek maksatlı kobay olarak kullanabilirsiniz. Yoksa hemen tüm saksılara birden şaldır şuldur asit banyosu yaptırmayın.

Bunu içimizden birkaçımız deneyip sonucu burada belirtebiliriz de. Muhtemelen bu birkaçımızdan biri ben olacağım;)

Jezebel
01-03-2014, 20:24
Sardunyanın profesyonelleri nasıl oluyor bilmiyorum Sevgili Jezebel:)) Profesyonel yetiştirici, seracı mı demek istediniz bilmiyorum ama benim söz ettiğim şey profesyonel yetiştirici olsun olmasın sardunyaya ilgi duyan ve seven insanların bir araya gelmesi gibi bir şey.

Bir iş kolu gibi belki ama evet kastettiğim profesyonel yetiştiriciler, seleksyonerler.
Gönül vermek yeterli gelmiyor bana.
Ben de gönülden sardunyacıyım ama üreticileri de yanımıza almamız gerekiyor.
Avrupa çiçekçilikteki Gönül hanımla bazen her hafta, bazen ayda bir görüşüyorum,
kendisinden son derece güzel bilgiler alıyorum.
Amatör sardunya sevdalıları kulübü kurabiliriz ama;)
Hoyacıların kurduğu Hoya gönüllüleri gibi.
Yurtdışındaki gibi yarışmalı, ödüllü, madalyalı sarduşlarımız olsun.
Hep fikir, bunlarda bir dayatma durumu yok.
Zaten tek kişinin isteği doğrultusunda şekil alamaz değil mi:confused:
Çok fikir çıksın, ortak fikirler benimsensın.
Profesyonelleri niye istiyorum onu da söyleyeyim, farz edin ağır bir paket ( fiyat bazında) ithal edeceksiniz,
ama yetkiniz yok, kargo gümrükte kalacak, telef olacak...
Ama o kargo Gönül hanıma gelecek olursa, veya ithalat izni olan diğer üreticiye,
takılmadan zayiat olmadan gelecek.
Ben böyle düşünüyorum.

Cymbelina
01-03-2014, 20:29
Evet, başlığı biraz gasp ettim gibi oldu ama olsun, ben size hepinize gelin iki lafın belini kıralım diyorum, gelmiyorsunuz, ben napiim?:dilli:

Bu arada ben 50 sayfa var sanıyordum, 85 sayfa olmuş. Bence daha çok yazıp menekşecileri geçelim;)

Neyse, evet latifeyi bırakalım. Bir tablo var demiştim, şöyle:

Fertility Management for Geraniums (http://www.ces.ncsu.edu/depts/hort/hil/hil-504.html)

Alın size cayır cayır bilgi:

What Are the Soil Requirements for Geraniums? | eHow (http://www.ehow.com/facts_5825735_soil-requirements-geraniums_.html)

What Are the Soil Requirements for Geraniums? | eHow (http://www.ehow.com/facts_5825735_soil-requirements-geraniums_.html)

Nutrient Requirements of Ivy Geraniums | Garden Guides (http://www.gardenguides.com/98522-nutrient-requirements-ivy-geraniums.html)

care, growing geraniums (http://geraniumsonline.com/pelcare.htm)

Soil Conditions for Geraniums | Garden Guides (http://www.gardenguides.com/129651-soil-conditions-geraniums.html)

Buradan 2 paragrafı alıntılıyorum:

Geraniums generally prefer soil that is slightly to moderately acidic. The specific pH depends on what variety of geranium you intend to plant. Ivy geranium and regal geranium require soil with a pH between 5.5 and 6.0, while zonal geranium needs a pH between 5.8 and 6.3.

Test the pH level of your soil if you planted your geraniums in the ground or in pots. Geraniums grow best in soil with a pH level of 6.5 and will not produce healthy-looking flowers in a pH below 5.5.
(Kaynak: ehow.com)

Gördüğünüz gibi Ivy'si farklı, zonalı farklı, regalı farklı ph gerektiriyormuş.

Bu arada, gördüğünüz üzere, bunların hepsi "geranium" istekleri. Pelargonium olarak aratmadım.

Dolayısıyla, tekrar edeyim: sardunyanızın türünü kesin net bilmiyorsanız ve ph ölçer stripiniz filan yoksa, hemen harekete geçmeyin burada yazılanları okuyup.

Kaynaklarda vurgulanan mevzu hafifçe asidik olması. ph'ı 5.5 veya daha aşağı düşürürsek bu sefer istenmeye sonuçlar ortaya çıkıyor - türe bağlı olarak.

Şimdi iş kobay olarak bir sardunya seçip onda denemeler yapmaya kaldı. Bir de kahve telvesi mi, çay mı, limon tuzlu su mu adlı güzide sorumuz:) Artık, ya üçünü birden sırayla ya da sadece birini seçip belirli aralıklarla deneriz.

Cymbelina
01-03-2014, 20:49
Yurtdışındaki gibi yarışmalı, ödüllü, madalyalı sarduşlarımız olsun.

Bakın bu hiç aklıma gelmemişti, çok teşekkürler:)

Profesyonel yetiştiriciler de gelsin amatörler de, herkes gelsin. Sadece burada şahsi olarak düşeceğim tek şerh ticari amaçla, potansiyel müşteri deposu gözüyle görecek üreticiler ve önceki mesajda söz ettiğim kanının mavi aktığını düşünen aristokratlar gelmesin. Bu dayatma gibi gelir mi bilmem:) Ya da belki de dediğiniz gibi sadece gönül verenlerden, amatör ruhla yaklaşanlardan da oluşabilir. Gönülden sardunyacıyım dediğiniz için listeye yazdım ben sizi:) Şimdi tek kişinin isteği doğrultusunda oldu demeyin, hayal kuruyoruz biraz da, ne güzel:)

yağmur
01-03-2014, 21:29
"Iyy, sadece 1 tane sardunyası varmış şekerim, onu da yeni almış, bunun aramızda ne işi var?" diye düşünecek insanlar olacaksa hiç olmasın daha iyi:)))

Sevgili Cymbelina;

Şu cümlene ne çok güldüm anlatamam :D:p

İşin özüne gelirsek; Geranium-Pelargonium farkını ben ebay'de sardunya tohumu ararken farketmiştim. Normal top çiçekli sardunları geranium diye satarlarken, ceylan gözü (hatta gül sardunyayı da) dediklerimizi pelargonium diye satıyorlar.

Ben soyuna sopuna bakmıyorum. Konu sardunya olunca "gel ne olursan ol yine gel" diyorum ;)

Not: Sardunya sevdalısı olarak bildiğim sayın hira ve alibaba' da var.

maki01
01-03-2014, 21:49
Çok teşekkür ediyorum sevgili Cymbelina :)

Toprak pH'ını doğru ölçebilen cihazlar benim bütçeme göre çok pahalı, yanlış hatırlamıyorsam 500 lira civarında. Ölçümleri pH test kağıtları ile yaparak sulama suyunun pH'ını kontrol edebilmek mümkün ve kolay ulaşılabilir . Verdiğin linkleri yine hızlıca ( Notumu aldım, okumaya devam edeceğim ) incelediğimde 6 civarında pH tüm türleri kurtarıyor sanki.

Menekşelerde pH düşürmek için oksalik ya da fosforik asit öneriliyor. Fosforik asit aldım ancak içeriğinde eser miktarda da olsa arsenik olduğunu okuyunca kullanamadım. Bu endişem bilgi eksikliğimden de kaynaklanıyor olabilir, eser miktarda arseniği kimbilir başka hangi malzeme ya da gıdalardan zaten alıyoruzdur :)

Kahve telvesinin pH düşürmek amacıyla kullanıldığını hiç duymamıştım, düşürüyor mu? Sirkeyi biliyorum ama :)

Not :Az önce içtiğim çaydan örnek alıp test striple baktım, pH nötr gibi 7 yani.

alibaba
01-03-2014, 22:05
en doğru asidik yapma yöntemi limon tuzu..
sulama suyunuza (2 lt.kadar mesela) bir mercimek kadar atarsanızyeterli olur sanırım..
sirkede farklı asitler de mevcut çünkü.. Çok teşekkür ediyorum sevgili Cymbelina :)

Toprak pH'ını doğru ölçebilen cihazlar benim bütçeme göre çok pahalı, yanlış hatırlamıyorsam 500 lira civarında. Ölçümleri pH test kağıtları ile yaparak sulama suyunun pH'ını kontrol edebilmek mümkün ve kolay ulaşılabilir . Verdiğin linkleri yine hızlıca ( Notumu aldım, okumaya devam edeceğim ) incelediğimde 6 civarında pH tüm türleri kurtarıyor sanki.

Menekşelerde pH düşürmek için oksalik ya da fosforik asit öneriliyor. Fosforik asit aldım ancak içeriğinde eser miktarda da olsa arsenik olduğunu okuyunca kullanamadım. Bu endişem bilgi eksikliğimden de kaynaklanıyor olabilir, eser miktarda arseniği kimbilir başka hangi malzeme ya da gıdalardan zaten alıyoruzdur :)

Kahve telvesinin pH düşürmek amacıyla kullanıldığını hiç duymamıştım, düşürüyor mu? Sirkeyi biliyorum ama :)

Not :Az önce içtiğim çaydan örnek alıp test striple baktım, pH nötr gibi 7 yani.

maki01
01-03-2014, 23:03
Kaynak taramaya başlayınca hepten kafam karışmıştı." Bizde neler var?" diye bakınca herşey yerli yerine oturdu sanki :)

http://www.agaclar.org/arama.asp?st=5&ig=1&sk=P

http://www.agaclar.org/agac.asp?id=856

http://www.agaclar.org/agac.asp?id=857

http://www.agaclar.org/agac.asp?id=859

Cymbelina
02-03-2014, 01:58
Ben soyuna sopuna bakmıyorum. Konu sardunya olunca "gel ne olursan ol yine gel" diyorum.

Aynen, mutabıkız:) Ben şu an bize hyper-pelargonium teşhisi koymuş bulunmaktayım;) Hayırlı olsun.

Hira ve alibaba da eklendi listeye o zaman, onları tanımıyorum ama sizin referansınızla kayıt kabul ediyoruz:) Ayrıca bu başlığa mesaj yazan herkesi de şu an itibariyle derneğimize üye yapmış bulunmaktayım:dilli:. Sardunyaseverler adına milli iradenin tecelli günü geldi sonunda:dilli:

Esasında ben açıkçası sardunya türleri içinde nasıl tarif edeyim, hani bildiğimiz klasik normal sardunyayı daha çok seviyordum. Hani bıraksan ağaç gibi olacak:) işte o. Ama sonra buraya gele gide gele gide, kanıma girdiler. Başlarda mesela sakız sardunyaya filan mesafeliydim, çok ciddiyim. Çünkü sakız başlığına bakıyorum bakıyorum, herkes çok zor filan diyor, yazın mahvoldu yaprakları, renk değiştirdi, patladı;) filan yazılınca ben dedim herhalde çok zor bakımı normal sardunyaya göre. Dedim neme lazım, başına iş çıkarma. Tabi bu çok uzun sürmedi. Neyse şimdi burada sayıp döküp mal beyanında bulunmayayım. Bilahare bahsederim.

Cymbelina
02-03-2014, 02:21
Çok teşekkür ediyorum sevgili Cymbelina :)

Çılgınsınız:)

Ama bu iyi anlamda bir çılgınlık, feyz alıyorum.

Ben bu ph konusunu Sayın Sakaki ve bir başka arkadaşla görüşmüştüm. Görüştüm derken, hiçbirşey bilmiyordum sağolsunlar epey bilgi verip aydınlatmışlardı beni.

Evde strip var ama tarih vardı üzerinde, tarihi geçtiği için hiç kullanmadım, doğru sonucu vermez diye.

Kahve telvesini, çayı, limon tuzunu hepsini forumdan okudum ben de, ancak hangi sayfada hatırlamıyorum şu an. Hepsi ph düşürür deniyordu. Farklı konularda farklı kişilerce bahsedilmiş, bu durumda güvenilir bilgi olarak değerlendirdim ben.

Sirkeyi hiç denemedim, sanırım denemem de, ne bileyim, ne olur ne olmaz.

Çay bu arada sanırım çay posası, yani demlikte kalan, döktüğümüz kısım.

Kahveyi sadece 2 kez yılbaşı çiçeğimde denedim. Limontuzunu da limon fidelerime uygulamıştım birkaç kez.

Bir de gene forumda asidik toprak seven bitkiler sayıldığında açelya filan gibi şeylerin yanında sardunya ismi de geçiyordu bir mesajda ama emin olamamıştım ben.

Artık - kendi adıma konuşuyorum - eminim ve denemeyi düşünüyorum. Tercihimi de limon tuzu veya çay posasından yana kullanacağım çünkü kahve (ve bir miktar çayın demi) karıştırılmış su ile suladığım o çiçeğin toprağı biraz katılaştı sonradan, sonraki normal sulamalarda su hemen emilmedi, yüzeyde kaldı. Kahve sanıyorum ince bir tabaka oluşturdu kuruyunca.

En güzeli sizin de belirttiğiniz gibi bu uygulamayı yapmadan önce ve sonrasında ph'ı ölçmek. Ancak ben bunu yapamayacağım için azar azar yapmak, temkinli gitmek en güzeli - her sulama suyunda değil de, arada bir yapmak gibi veya çay artığı ekleyeceksek az koymak gibi.

Sevgili maki01 ve diğer arkadaşlar, sirkeyi veya diğerlerini sardunyanızda nasıl ve ne sıklıkta uyguladınız? Sardunyanızın türü neydi?

maki01
02-03-2014, 02:29
Ben de ağırlıklı olarak "sokak" sardunyalarına döndüm :) Ceylanlar da sakızla kıyaslandığında sıcağa daha dayanıklı sanki.

Bu sezonun ilk çiçeği dün geçen baharda sokaktan aldığım çelikten yetiştirdiğim "sokak" sardunyamdan geldi. İlk kez kıyıp derin budama yapmıştım, çiçeği eskiye göre çok daha büyük :)

473292

maki01
02-03-2014, 02:39
Adana'da kullandığım şebeke suyunun pH'ını stiple ölçtüğümde nötr gibi. Sardunyada düzenli olarak limon tuzu kullanmadım, sadece gübre verdiğim zaman ilave ettim ama yetersiz olduğunu düşünüyorum. Menekşelerde her sulama suyunda limon tuzlu su kullanıyorum ve sorun yaşamıyorum. Sardunyalarda şu sıklıkta diye bir öneride bulunamam ama bu yaz en az haftada bir kullanmayı düşünüyorum.

Verdiğin linklerdeki gübre ile ilgileri bilgileri okuduğumda sardunyaların gübre ihtiyacının fazla olduğu söyleniyor. Kısır döngü aslında, fazla gübre toprakta tuzlanmaya dolasıyla yine besin emilimin azalmasına neden oluyor.

Okumaya devam :)

Jezebel
02-03-2014, 06:13
Bahçeye dikili olan sardunyalarım saksıdakilerden mutlu görünüyor, o yüzden bu sene hepsini nakledeyim diye düşünüyorum. Sonbaharda saksıda olan tüm ceylanları toprağa geçirdim.
Bana cesaret veren işte bu sardunya kümeleri.
Birinden Bursa toplantısı için 30 çelik aldım, hiç aldırdığı yok:rolleyes:
Sardunyada su sorunsalı hep var, Gönül hanım da kuyu kazdırmadan önce çok sorun yaşadığını söyledi:)

473293

473294

473295

473296

yağmur
02-03-2014, 12:20
Ben sardunyalarıma her sulamada enzim kullandığım için (buranın suyu çok kireçli suyu kaynattığınızda resmen dipte bir tabaka birikiyor) limon tuzu-sirke-ph konusu hakkında pek fazla yorum yapamayacağım. Sirke kullandığım tek bitki ortancaydı, ona da odukça iyi gelmişti.

Jezebel
02-03-2014, 17:37
Bu gün aklımdayken ceylanları kontrol ettim hepsi hayatta ama diğerleri gibi çiçekli değiller.
Birinde tomurcuk var.
Yeni aldığım kokuluyu da doğruca bahçeye diktim.
Sonucu göreceğiz, seradan doğruca bahçeye şok yaratır mı :confused:

sardunyadervis
04-03-2014, 20:49
Çılgınsınız:)

Ama bu iyi anlamda bir çılgınlık, feyz alıyorum.

Ben bu ph konusunu Sayın Sakaki ve bir başka arkadaşla görüşmüştüm. Görüştüm derken, hiçbirşey bilmiyordum sağolsunlar epey bilgi verip aydınlatmışlardı beni.

Evde strip var ama tarih vardı üzerinde, tarihi geçtiği için hiç kullanmadım, doğru sonucu vermez diye.

Kahve telvesini, çayı, limon tuzunu hepsini forumdan okudum ben de, ancak hangi sayfada hatırlamıyorum şu an. Hepsi ph düşürür deniyordu. Farklı konularda farklı kişilerce bahsedilmiş, bu durumda güvenilir bilgi olarak değerlendirdim ben.

Sirkeyi hiç denemedim, sanırım denemem de, ne bileyim, ne olur ne olmaz.

Çay bu arada sanırım çay posası, yani demlikte kalan, döktüğümüz kısım.

Kahveyi sadece 2 kez yılbaşı çiçeğimde denedim. Limontuzunu da limon fidelerime uygulamıştım birkaç kez.

Bir de gene forumda asidik toprak seven bitkiler sayıldığında açelya filan gibi şeylerin yanında sardunya ismi de geçiyordu bir mesajda ama emin olamamıştım ben.

Artık - kendi adıma konuşuyorum - eminim ve denemeyi düşünüyorum. Tercihimi de limon tuzu veya çay posasından yana kullanacağım çünkü kahve (ve bir miktar çayın demi) karıştırılmış su ile suladığım o çiçeğin toprağı biraz katılaştı sonradan, sonraki normal sulamalarda su hemen emilmedi, yüzeyde kaldı. Kahve sanıyorum ince bir tabaka oluşturdu kuruyunca.

En güzeli sizin de belirttiğiniz gibi bu uygulamayı yapmadan önce ve sonrasında ph'ı ölçmek. Ancak ben bunu yapamayacağım için azar azar yapmak, temkinli gitmek en güzeli - her sulama suyunda değil de, arada bir yapmak gibi veya çay artığı ekleyeceksek az koymak gibi.

Sevgili maki01 ve diğer arkadaşlar, sirkeyi veya diğerlerini sardunyanızda nasıl ve ne sıklıkta uyguladınız? Sardunyanızın türü neydi?

Bende sizin gibi temkinli olarak arada bir çay demini soğumuş tabi kullanıyorum
Arada elma sirkesi 1 Lt ye bir tatlı kaşığı kadar sirke Demir takviyesindede bulunurmuş yabancı sitelerde 1 galona 3 yemek kaşığı diyor
Sardunyalarımın yaprakları canla canlı sirke kullanılınca mantarada iyi geliyormuş bunlar tavsiyeler tabi yabancı sitelerden
Bu arada sardunya klübü fikri Süpermiş

sardunyadervis
04-03-2014, 22:45
Bu gün aklımdayken ceylanları kontrol ettim hepsi hayatta ama diğerleri gibi çiçekli değiller.
Birinde tomurcuk var.
Yeni aldığım kokuluyu da doğruca bahçeye diktim.
Sonucu göreceğiz, seradan doğruca bahçeye şok yaratır mı :confused:

Bende bu hafta sonu Gönül ablanın oradaydım :) iki renkli normallerden birde fuşya bende ilk aldığım günlerde annem esintinin az olduğu yerlerde koyuyor birkaç yaprak sararıyor cok soğuksa sonra adaptasyon oluyor şükür zaten bir adaptasyon süresi oluyor korkmayın en çok kötü gelen çok sulamak

Jezebel
05-03-2014, 06:36
Kontrol ettim, kokulu sardunya'm dipdiri, yağmuru yemiş;)
Keyfi yerinde.

sakdag
05-03-2014, 11:36
Sardunyalarımın hepsini yer darlığından ve saksı sayısını azaltmak istememden dolayı, bir araya topladım. Sakızda mevcut içlerinde. Bir tek yıldız yapraklıyı ayırdım. Zaten yıldız yapraklının birini çürüttüm. Diğeri de büyümemekte direniyor.

473957

sardunyadervis
17-03-2014, 15:00
Çiçekcoşturan kullandığım sardunyalarım

Benol Hazaroğlu
21-03-2014, 15:03
Açtıkça gelecek resimler. Bahar coşkusu sardunya ile başlar.

sardunyadervis
21-03-2014, 20:59
Sardunyaların istediği ph 5.8-6.5 arası hafif asitik toprağı severmiş

sardunyadervis
25-03-2014, 12:32
Ben de ağırlıklı olarak "sokak" sardunyalarına döndüm :) Ceylanlar da sakızla kıyaslandığında sıcağa daha dayanıklı sanki.

Bu sezonun ilk çiçeği dün geçen baharda sokaktan aldığım çelikten yetiştirdiğim "sokak" sardunyamdan geldi. İlk kez kıyıp derin budama yapmıştım, çiçeği eskiye göre çok daha büyük :)

473292

Sevgili maki benimde ilginç bir şekilde güneşe en cok gecen yaz sakız dayandı digerleri dinlenmeye geçti felan o çiçeklendi
Ama sizin dediğiniz gibi ceylangöz Nazlı, ciceklenme süresi kısa en güzeli normaller hele birde siz büyüterseniz daha dayanıklı oluyor ortama ayak uyduruyor :)

Benim instagram ım

http://instagram.com/peyniryiyen

Jezebel
25-03-2014, 19:41
Bahçeden sardunyalar

478510

478511

478512

478513

478514

Toprakta çok daha mutlular, yapraklar da çiçekler de iri iri...

sardunyadervis
04-04-2014, 17:16
Yeni sardişko :)

Crocus-Crocus
04-04-2014, 17:56
Merhabalar... İşte benim sardunyam. Hala içerde

fatitoo
07-04-2014, 10:05
Nazsız kızlarım:)

Yenisu
07-04-2014, 21:33
Merhaba ; uzun yıllardır sardunya yetiştiren bir sardunyasever olarak deneyimlerimi kısaca özetlersem;az su +az ilgi =size tüm güzelliklerini sunuyorlar.Galiba fazla zaman ayıramayan biri olarak bunlar işime de geliyor .Yaz -kış dışarıdalar.Toprak kumlu killi t.+hayvan gübresi+ bahçe t. karışımı.Bir de ağaçlar.net ten öğrendiğimden beri kahve telvesi(ara sıra).

Crocus-Crocus
08-04-2014, 21:02
Sardunyam şimdi daha canlı, ancak yeni tomurcukları açmadan kuruyor. Eksik olan nedir ?

yalınkat
10-04-2014, 13:42
Aşağıdaki mesajımı biraz erken yazmışım sanırım sonrasında sardunyalarım çok güzel oldu. Bu fotoğraf geçen yazdan. Bu bahane ile zenfide den özür dileyeyim. Ancak sipariş ettiğim gibi hepsinin kırmızı olmasını tercih ederdim.

Geçen yıl Çayyolundaki seralardan aldığım sarkan sardunyalarım oldukça iyi performans gösterdi. Bu fotoğraf aşağı yukarı 2012 haziran başında çekilmişti, yaz ortasında aşağıdaki pencereye kadar indiler.

Bu yıl zenfide de gördüğüm "Kırmızı sarkan sardunya fidesi ithal Ville de Paris serisi" den edinmek istedim. 20 kök satın aldım ve mart sonunda diktim.

İki nedenle pişman oldum.

1.si benim öngöremediğim bir durum. Minicik gelen tüplü fidelerimin haziran başında geçen yıl ki haline gelmesi imkansız görünüyor. Şu anda seralarda oldukça büyük sarkan sardunyalar çok daha ucuza satılıyor. Yani biraz sabretseymişim daha ucuza çok daha gelişmiş sardunyalarım olacakmış.

2.si ise tamamen zenfide nin hatası. Geçen yıl balkonumdan sarkan tüm sardunyalar kırmızı olsun istemiştim, ancak aldığım yerde yeterli olmadığı için bir kısmı beyaz olmuştu. Bunu bilerek kabul etmiştim. Bu yıl ise zengarden e hepsini kırmızı sipariş etmeme karşın bir kısmı pembe çiçeklenmeye başladı. Şu saatten sonra yapılacak bir şey yok. Ancak zengarden den daha özenli olmasını beklerdim. Profesyonel bir çiçekçiden aldığım çiçeklerin "bakalım ne renk çıkacak bu" diye muamma olması çok saçma. Siz de benim gibi peyzaj düzenlemenizi renklere göre yapmak istiyorsanız dikkat edin derim.

Kolay Gelsin.

hira
11-04-2014, 21:37

Bence saksı ve toprağını değiştirin, olabildiğince aydınlık bir yere koyun ve fazla sulamayın. Havalar artık güzel, dışarda açık havada kalması daha iyi olacak. Ben çoktan açık havaya çıkardım çiçeklerimin tümünü.

maki01
11-04-2014, 23:47
Bana da susuzluktan çiçekleri tomurcukken kuruyor gibi geldi sevgili hira. 2-3 günlük İstanbul seyahatimden dönüşte benimkilerin çiçeği de kurumuştu.

Avrupa Çiçekçilik'in sahibi geçirgen toprakla birlikte susuz bırakılmamasını öneriyor. Toprak su tutuyorsa ayır tabii. Fazla su kök çürümesine neden olabiliyor.

482705

482706

sardunyadervis
11-04-2014, 23:53
Sardunyam şimdi daha canlı, ancak yeni tomurcukları açmadan kuruyor. Eksik olan nedir ?

Soğuk vurmuş sanırım alışma süresi adaptasyon olması gerekirken bazen öyle oluyor

sardunyadervis
11-04-2014, 23:57
Bana da susuzluktan çiçekleri tomurcukken kuruyor gibi geldi sevgili hira. 2-3 günlük İstanbul seyahatimden dönüşte benimkilerin çiçeği de kurumuştu.

Avrupa Çiçekçilik'in sahibi geçirgen toprakla birlikte susuz bırakılmamasını öneriyor. Toprak su tutuyorsa ayır tabii. Fazla su kök çürümesine neden olabiliyor.

482705

482706

Su su diye ağlayacak ondan sonra vereceğiz dedi bana da gönül abla
Tomurcuk kurumasına da soğuk vurmuş bunlara dedi götürüp göstermiştim
Sevgili maki

YeniGine
12-04-2014, 00:08
Sevgili maki, geçirgen toprak, ben bu sene saksılarımın çoğunun toprağını değiştirdim 4'lü karışım diye bir toprak geldi belediyeden geçen sene kendime ayırmış idim bu sezon kullanırım diye onu kullandım (Şartlarımı biliyorsunuz zaten artık) ve ben bu seneye kadar saksılarımın altında hiç tabak tutmuyor idim. Hepsini oraya buraya dağıttım, attım, saz ekibime mama tabağı yaptım vs. vs. Şimdi hep diyorum, ağlanıyorum yağmur yok, su yok. Sardunyaları suluyorum 2 gün sonra kupkuru şimdi de saksı alt tabakları aramaya başladım.
(Geçirgen toprak demişsiniz ona istinaden derdimi paylaşayım istedim.)

maki01
12-04-2014, 00:13
Bir yanlışlık var bence sevgili sardunyaderviş :)

hira
12-04-2014, 02:57
Güzel maki ablacım konuşursa ben susarım, o benden iyi bilir :)

maki01
12-04-2014, 12:28
Güzel maki ablacım konuşursa ben susarım, o benden iyi bilir :)

Teşekkür ederim hira'cım ama maki ablan da forumumuzdan, karşılıklı paylaştığımız deneyimlerden öğreniyor tüm bilgileri :)

Az önce Gönül Hanım'ı tekrar aradım. Der ki "Her ikiniz de doğru söylüyorsunuz .
Sardunya, toprağı kurudukca sulanmalı, uzun süre susuz kalmamalı. Özellikle çiçeklenme döneminde susuz kalırsa çiçeklerini döker"

sardunyadervis
12-04-2014, 15:02
Teşekkür ederim hira'cım ama maki ablan da forumumuzdan, karşılıklı paylaştığımız deneyimlerden öğreniyor tüm bilgileri :)

Az önce Gönül Hanım'ı tekrar aradım. Der ki "Her ikiniz de doğru söylüyorsunuz .
Sardunya, toprağı kurudukca sulanmalı, uzun süre susuz kalmamalı. Özellikle çiçeklenme döneminde susuz kalırsa çiçeklerini döker"

Maki ablacım evet benim gösterdiğim zaman 1 ay önce idi soğuklar vardı
Araştırmacılığınızı kutlarım işin peşini bırakmıyorsunuz

Jezebel
12-04-2014, 21:51
Ben toprağa geçirince rahat ettim.

482800

482801

482802

482803

482804

.

fatitoo
14-04-2014, 13:03
Urfadaki sardunyam. Kışın dışarda kaldı. Çeliği ****** de Mersin den:)

serkan_istanbul
15-04-2014, 14:15
Sardunya demişken çok değişik sardunya arayanlar alacakaranlık arkadaşımıza müracaat etsinler.

kelebek çalısı
16-04-2014, 16:55
Pelargonium regal dalını kırıldığında öylesine özensizce bir saksıdaki boş alana batırmıştım. Neredeyse boyundan büyük bir çiçekle ben buradayım dedi.

483555

Gül-bahar
23-04-2014, 12:08
Sardunyalarımı sizinle paylaşmak istedim.

hira
23-04-2014, 23:29
Ganime teyzenin ganimetleri :p

sla
26-04-2014, 21:27
Hazır bitki besinlerine güvenemediğim ve neyden ne kadar verilir bilemediğim için kendimce organik bir beslenme yöntemi geliştirdim sardunyalar için. 2 ay önce hamsi balığının kafalarını saksılara gömdüm. 1 ay önce muz kabuğu parçaları ve kabak içi gömdüm. Dünde demir ilacı döktüm. Arada birde kahve telvesini karıştırdığım su ile suluyorum hepsi çok hızlı büyüdü ve bol çiçek açtılar. Bilinen organik gübre karışımları var mı? yani evde hazırlanabilecek türden gübreler.

maki01
27-04-2014, 14:28
Sevgili sla,

http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541-60.htm#post1275067 başlığını okumanızı öneririm. Siz de kendi enziminizi üretebilirsiniz :)

ngr33
27-04-2014, 20:03
Arkadaslar yardıma ihtiyacım var..

Sardunya suda koklenir mi..Celikleri toprakta köklendiremedim koklenmek bilmedi neden anlamadim, celiklerin boyları biraz uzuncaydı ondan mı acaba..kısaltıp tekrar mı denesem toprakta ne yapsam ? ?

hira
27-04-2014, 20:19
Sn. ngr33, ben sadece birkez sardunyanın suda kök yaptığına şahit oldum ama size sardunyayı nasıl çoğalttığımı anlatayım; fazla uzun olmayan bir dalı dikkatlice kırıp sadece tepedeki küçük yapraklar kalacak şekilde bir çok yaprağı kopartıyor ve küçücük bir saksı veya viyole dikiyorum. Dikerken kök kısmını olabildiğince bastırıp sıkıştırıyorum: bolca su verip gölge bir yere koyuyorum. Muhakkak tutuyor çeliğim. kolay gele,

ngr33
27-04-2014, 20:38
Teşekkür ederim sevgili hira soylediklerinizi uygulayıp tekrar toprakla buluşturayım benim celikleri tabi biraz kısaltarak ;)

turkanatalay
27-04-2014, 21:11
Ben odunlaşmış, taze dinlemeden gençleştirme amaçlı kırdığım bütün çelikleri saksıların dibine sokuşturdum. Hem de daha kalabalık olunca daha güzel olurlar diye düşündüm. Tutmuş gibi görünüyor bir çoğu.

turkanatalay
27-04-2014, 21:14
Bir de ayrıca bir sorum var. Geçen yıldan kalma kısmen odunlaşmış bir sardunyam da arka bahçeye diktim. Odunlaşmış olması kışı geçirmesini kolaylaştırır mı, yoksa bu özellik bir dezavantaj mı olur?

hira
27-04-2014, 23:51
Türkan Atalay, ben geçen sene bahçeye tıpkı bahsettiğiniz gibi yaşlı bir sardunya diktim, kışın hiçbir şekilde korumaya almadım, amacım hayatta kalıp kalmayacağını gözlemlemekti. Sadece Kışın kar altında kalınca yaprakları yandı, baharla beraber yeni yapraklar harekete geçti. Bence avantaj..

turkanatalay
28-04-2014, 07:52
Türkan Atalay, ben geçen sene bahçeye tıpkı bahsettiğiniz gibi yaşlı bir sardunya diktim, kışın hiçbir şekilde korumaya almadım, amacım hayatta kalıp kalmayacağını gözlemlemekti. Sadece Kışın kar altında kalınca yaprakları yandı, baharla beraber yeni yapraklar harekete geçti. Bence avantaj..

Ben de deneyeceğim bu yıl, akalım ne yapacak benim kırmızı meleğim. Dediğiniz gibi bir şey olmazsa gelecek yıl bir sürü kardeş ekleyeceğim yanına. Çok sevindim bunu duyduğuma.
Geçende İzmir'deydim. Dışarıda bir sardunya gördüm, Çapı neredeyse bir buçuk 2 metre. Çok büyümüş. Umarım benimkisi de büyür öyle. :)

Bir de bu hibrit olanlar ile bizim klasik sardunyalarımız farklı sanırım değil mi? Hibritler güneşe fazla dayanamıyor mu? Pazardan almıştım, diğerlerinin yanına güneşe koyunca yaprakları sarardı. Gerçi saksı değişikliği yaptım,böldüm falan ama. Bazılarınn dallarını kırıp çoğaltmaya çalıştım. Dayanıklılıkları farklı mı acaba? Onlara da benim güzellere davrandığım gibi davranabilir miyim ki?

turkanatalay
28-04-2014, 08:05
Bunlar da devamı. İlk mesajın ilk 3 resmindekiler hibrit. Bu mesajdaki 2. resimdeki pembe ve beyaz olanlar hibrit.

hira
28-04-2014, 10:38
Türkan Atalay, saksı değişimi yaptıktan sonra asla güneşe koymayın hiçbir bitkiyi... Birkaç gün gölgede kalsın, zaten kendini toparlamaya çalışıyorken tepeden kızgın güneşi yiyince, tamamiyle çarpılıyorlar. Ben zaten sardunyaları tam güneşte asla bırakamıyorum, arkadaşlar tam güneşte diyorlar ama benim kızanlar çarpılıyor öyle:D

turkanatalay
28-04-2014, 11:57
Benim de bu balkonumun altı taş. Hava biraz daha ısınınca altı toprak ve kısmen ağaç gölgesi vuran yan balkona koyacağım. Şimdilik yan balkonda liliumlarım var. Onlar açıp orayı şenlendirmeleri bittikten sonra yerlerini sardunyalarım alacak. Yani plan bu, ama aşırı sıcaklar basarsa değişiklik olabilir. Şimdilik aşırı sıcak yok diye bu balkondalar. Ama tam gün güneş alıyorlar. Yazın hem aşırı sıcak hem de alttaki taşın sıcaklığı yakıyor bebekleri. Bugünden itibaren bir kaç gün yağışlı ve bulutlu gösteriyor hava durumu. Çok sıcak olursa dediğiniz gibi gölgeye çekeyim Sevgili Hira. Yanıtınız için teşekkürler.

Gül-bahar
28-04-2014, 13:27
Ben de sevgiyle seyrediyorum daa :) ????

turkanatalay
28-04-2014, 18:14
Ben de sevgiyle seyrediyorum daa :) ????

Çok güzel yakalamışsınız pozu.

kelebek çalısı
28-04-2014, 21:45
Sardunyamın çiçeği ortanca çiçeğini aratmayacak yoğunlukta.

487311

487312

kelebek çalısı
28-04-2014, 21:53
Beş yıldır en çok çiçeklenme yapan ve yerini seven sardunyamın genel görünümü.

İlla ki farklı bir sardunya türü aramak yerine, yerinde mutlu sardunyanızı sevin :)

487322

487323

487324

sardunyadervis
28-04-2014, 22:03
Arkadaşlar mavi renkte sardunya var mı? Internette ki fotoğraflar Fake mi

kelebek çalısı
28-04-2014, 22:17
Bahçeden bir Regal Pelargonium karesi.

487341

adesto
01-05-2014, 23:05
Bu baharın ilk çiçeklerini verdiler... ;)

canang
06-05-2014, 14:20
Merhaba,
sardunyaları bende çok seviyorum...şu anda ceylan gözü sardunyadan 5 renk sakız ve top sardunlardan ise 20 adet kadar var. Ancak alacalı yapraklı sardunya arıyorum fidesinden gören veya yetiştiren arkadaşlar varmı. nerde bulabilirim.

sakdag
08-05-2014, 19:47
Balkondan sardunyagilli bir kare. ;)

490852

april13
09-05-2014, 01:40
Ve koleksiyonuma bir tane daha ekledim :)
http://i.hizliresim.com/ElgJOq.jpg

sardunyadervis
11-05-2014, 17:59
Arkadaşlar mavi renkte sardunya var mı? Internette ki fotoğraflar Fake mi

Mavi sardunya diye birsey var mı? Insanların kaldırılmasından çekiniyorum merak edip almak isteyen cok var bana doğal gelmiyor hiç edinmeyi dusunmem

sonkez
12-05-2014, 11:12
Sarıyı gördüm ama mavi hiç duymadım.

lusoari
12-05-2014, 16:18
Resimdeki sardunyayı gül sardunya diye aldım, gerçektende gül sardunya mı?

hira
12-05-2014, 17:15
Sardunyanız gül sardunyadır sevgili lusoari, bol çiçekli olsun dilerim:)

lusoari
12-05-2014, 18:52
Çok teşekkür ederim Sayın Hira. :)

yeşil düzce
13-05-2014, 03:37
;)merhaba arkadaşlar bütün kış sitede yazılanları takip edip uyguladıktan sonra nihayet ilk çiçeklerim açtı. Bende heyecan ve mutluluk içerisinde sizlerle paylaşmak istedim. Umarım bir hata yapmadan paylaşabilirim.. 492172 492174 492175 492176 492173

april13
14-05-2014, 00:04
bunlarda ikinci part :)
bu türü bilen var mı sakıza benzettim ama ?
http://i.hizliresim.com/lYbRZX.jpg

buda sakızım :)
http://i.hizliresim.com/P3OzGO.jpg
http://i.hizliresim.com/b8LRvb.jpg

maki01
14-05-2014, 00:07
İlk iki fotoğraf, ceylan sardunya :)

Düzeltme : İlki ceylan , diğer ikisi ise sakız sardunya.

april13
14-05-2014, 00:38
sondaki resim ile ortadaki resim aynı ciceğini yakından göstermek istedim demekki ikiside ceylanmış :) ilk resimdeki sardunyanın yaprakları tıpkı karabiber gibi kokuyor değişik geldi bana :)

hira
14-05-2014, 00:46
Aşırı rüzgarlı hava nedeniyle alt üst olan gül sardunyanın kırılan iki dalını ayrı ayrı diktim viyollere. evimin en aydınlık ve güneş alan yerde mutfak penceresinde duruyorlar şuan. Anne sardunya ölmedi ama biraz keyifsiz.
bense yavruları, haşladığım yumurtaların suyuyla sulayıp, sıvı gübreyle destekliyorum. Yedeği olduğu için kobay yaptım onları, deneyerek öğreneceğim nasıl bir sonuç çıkacak merak ediyorum. Amacım; pazarda viyollerde satılan parmak kadar ama çiçek açmış olan sardunya fideleri gibi olmaları. Olurmu bilmem... göreceğizz:)

april13
14-05-2014, 00:55
arkadaşlar saksılarım hakkında ne düşünüyorsunuz bu saksılar uygunmudur sardunya için birde başka hangi çeşit ve renklerini alabilirim :) önerilerinizi bekliyorum:):)

YeniGine
14-05-2014, 00:57
Sevgili hira bildiğim yeni fideleri fazla güneşte tutma. Daha güneşsiz, daha sakin bir yer gerekli diye biliyorum.

hira
14-05-2014, 01:11
Evet haklısın ablacım. Fakat şu günlerde güneş fazla yakıcı değil ya sorun olmuyor..

april13, bu sakız sardunyadan mutlaka edinmelisiniz:)

maki01
15-05-2014, 17:56
İlk iki fotoğraf, ceylan sardunya :)

Özür dilerim sevgili april13, yanlış bilgilendirme için . İlki ceylan , diğer ikisi ise sakız sardunya.

Arkadaşlar insan bir uyarır, bu nasıl ceylan diye :)

april13
15-05-2014, 22:01
ilk başta tereddütde kaldım dedim acaba ikisidemi ceylan :) kendi koyduğum resimden şühpelendim sonra farkına vardım bende :)) turuncu sardunya varmı arkadaşlar bilginiz varmı ?

promise
18-05-2014, 23:43
son konuları okuyunca çok keyiflendim,geçen yazın sonunda sardunya bakımını öğrendim öylesine hırs yapmışım ki kışın bile çiçeksiz kalmadılar inanılmaz muhteşem renklerde sardunyalarım umarım nazara gelmez:)Yarın sabah kahvaltıdan sonra çay keyfi yaparken hepsinin resimlerini çekip sizlerle paylaşmak istiyorum

hira
18-05-2014, 23:55
Sn. promise, merak ettim sardunyalarınızı, fotoğrafları bekliyor olacağım yarın:) Sardunyanın 88 sayfanın tamamını okudum diyebilirim neredeyse... ama öyle muhteşem çiçekler açan sardunyalarım olmadı:) bizim semtte güneş farklı doğuyor sanki:D

yağmur
19-05-2014, 15:44
Sevgili hira,
Sardunya, güneşi çok alıyorsa bol çiçek açar ama yaprakları gösterişsiz olur. Az güneş alınca da yaprakları yeşil ve alımlı ama çiçeği tek tük olur. Sanırım seninkiler 2. kısımdan :)

promise
19-05-2014, 17:28
biraz rezil olma durumu var bende sabahtan beri uğraşıyorum ama resim yükleyemedim:)

promise
19-05-2014, 17:35
494144

promise
19-05-2014, 17:51
494147

494148

promise
20-05-2014, 15:13
köşedeki sakız sardunyalar hiç güneş almadığı için pek çiçek açmıyor, ayna ile güneşi yansıtmanın ne kadar verimli olacağı konusunda araştırma yaptım düşüncem doğru çıktı aynaya gelen güneş ışınlarındaki foton parçalarının büyük bölümü yansıma yapabiliyormuş değerlendirip sizlerle paylaşacağım

494490

hira
20-05-2014, 22:05
Bugüne dek en çok çiçeklenen sarunyam... En eskilerinden... Şuan ikamet ettiğim yere bu sardunya ve bir tanede bunun kırmızı olanıyla geldim. Başka çiçeğim yoktu, sadece 2 tane sardunyayla buraya geleli 2 sene bile olmadı ve benim şuan 100ü geçkin saksım var:D bu sardunyayı çok seviyorum eşimin hediyesi..

sla
23-05-2014, 19:05
canım sardunyalarım :)

hakiiki 06
24-05-2014, 15:57
çılgın beyaz.. arsız pembe..

Laleci_03
24-05-2014, 16:04
Sardunyalarım... :eek: Bir tanecik de ceylanım var ;)

loveforlife
28-05-2014, 12:17
Çelikten yetiştirdiğim alaca yapraklı sardunyam çiçeklendi...
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/497221d1401265299-img_0387.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/497223d1401265299-img_0390.jpg

delfin34
28-05-2014, 14:56
Merhabalar.. bu mevsimde çiçekli sardunyalarda saksı değişimi yapılsa sorun olur mu ? şöyle ki 4-5 çeşit renkte sardunya var ancak bir saksıda iki üç renk var ben bunları ayırmak istiyorum.. acaba şuan uygun bir zaman olabilir mi ?

hira
28-05-2014, 15:01
Merhabalar.. bu mevsimde
çiçekli sardunyalarda saksı değişimi yapılsa sorun olur mu ? şöyle ki
4-5 çeşit renkte sardunya var ancak bir saksıda iki üç renk var ben
bunları ayırmak istiyorum.. acaba şuan uygun bir zaman olabilir mi
?

Bugün hava çok sıcak olduğundan biraz riskli olsada, Kökleri tamamen çıplak bırakmayacak şekilde çıkartırsanız ve saksı değişimi yaptıktan sonra gölge ve serin bir yerde bir kaç gün bekletirseniz hiç bir sorun yaratmayacağını söylüyor tecrübelerim:)

delfin34
28-05-2014, 15:25
Bugün hava çok sıcak olduğundan biraz riskli olsada, Kökleri tamamen çıplak bırakmayacak şekilde çıkartırsanız ve saksı değişimi yaptıktan sonra gölge ve serin bir yerde bir kaç gün bekletirseniz hiç bir sorun yaratmayacağını söylüyor tecrübelerim:)

Teşekkür ederim yorumunuz için.. çiçeklerinde de bir kayıp yaşamam değil mi ?

hira
28-05-2014, 15:35
Teşekkür ederim yorumunuz için.. çiçeklerinde de bir kayıp yaşamam değil mi ?

Bitkinin yeni yerine alışma süreci var tabii... Var olan tumurcuklara ve çiçeklere bir zarar geleceğini sanmam ama alışma sürecinde eski neşesi aynen kalmayacaktır. Kısacası hızla tomurcuk yapmayı bırakır bir müddet. Olabildiğince hassas davranın derim ben.

SUDEM
30-05-2014, 09:39
Yine sevgili ahestenin gönderdiği ve bir komşumun verdiği sardunyalarım.Sessiz bir takipçi olarak öğrendiklerimi uygulamaya çalışarak bakıyorum.İlk çiçeklerini gördük şükürler olsun.O kadar mutluyum ki..Güler abla gibi çiçeklerini öpmeye başladım.:D açmış olan komşumdan aldığım çelikler.ahesteninkiler tomurcuk durumda olanlar.umarım onlar farklı renktedir. :p

497837

497838

497839

497840

ankaramk
30-05-2014, 10:21
sardunyalarım..

h_dogan
30-05-2014, 22:20
Sardunyalarımdan biri. :)

inas80
03-06-2014, 11:12
sakiz sardunyalarim

Ozlem A
05-06-2014, 06:52
Mahallenin güzeli :) Kırmızı yapraklı erik ağacının (saksıda) dibini kediler karıştırmasın diye geçen yıl çiçekle doldurayım dedim ve nerden aldığımı bile hatırlamadığım sardunya çeliklerini dikmiştim. Minik yavruağzı renk pıtır pıtır katmerli çiçekleri ve uzun boylarıyla birden bire coşarak tam seyirlik oldular. Seyirlik derken, öyle olmuyor tabii. Hoyratça çelik alanlar nedeniyle bir kocaman kök öldü, yerine hemen yenisini diktim ama seneye kadar gelişemez.

Bu arada fotograf bir ay önceye ait, arkadaki kaktüsler şu an kırmızı çiçeklerle dolu.

Ozlem A
05-06-2014, 10:37
Bu da diğer açıdan fotoğraf, çelik hırsızlarının açtığı gedik görünüyor.

h_dogan
06-06-2014, 21:31
Kırmızı ve pembe...

sla
08-06-2014, 00:06
Bir süredir 2 tane sakız sardunyamı gözlemliyorum. Dalları kalınlaşmıyor ve her fırtınada dalları kopuyor. Yan dalları sürekli koptuğu için incecik ana kök dalları kaldı. Diğer saksılardaki sardunyalarım da bu sorun olmuyor. Niçin bu kadar güçsüz olduklarına dair fikirlerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum. Birde sardunyalar diğer bitkilerle aynı saksıya dikilmekten rahatsız olur mu (topraktan emilen mineral bakımından) merak ediyorum.

maki01
10-06-2014, 16:28
Zarifem☺

501124

h_dogan
13-06-2014, 22:31
Bu benim en çok sevdiğim sardunyam.

feriha
14-06-2014, 08:21
501942

Sakız dediğimiz türden Gül gibi açan sardunya:)

hira
15-06-2014, 03:12
Agaclar.net'in 9. doğum günü toplantısında SN. Başbahcıvan'ın paylaşımda bulunduğu sardunyalardan biri... geçen yaz açmamıştı, rengini ancak öğrenebildim;) fotoğrafa tam olarak yansımasa da çok güzel bir rengi var..

h_dogan
17-06-2014, 20:13
Sardunyaları seviyorum. Neredeyse hiç bakım istemiyorlar. Yalnız bu sene mantari hastalıklar fazla.

Laleci_03
17-06-2014, 20:18
Ceylanımın son hali... Coşmuş durumda :D

tac_yaprak
19-06-2014, 00:25
Sardunyalarim bu kez ilk kez bakmaya basladim, ve bir suru cicek verip iki ayda kocaman oldular. Umarim kisin onlari koruyabilirim .

tac_yaprak
19-06-2014, 00:27
Her gordugum renginden almaya calistim :))

tac_yaprak
19-06-2014, 00:29
iki ay once alip ektim butun hepsini kimi cok guzel gelisirken kimi ay gelisti ama hepsi cok cok cicek veriyor. Kizimla hergun bakiyoruz konusuyoruz, bizi sevdiler :))

503249

abone34
19-06-2014, 20:52
saksı toprağında perlit kullanımının faydasını gösteren bir video..00:48 saniyede sadece bahçe toprağı olan tüpte daha fazla su varken perlitli topraktaki su miktarı düşük seviyede...eskiden saksılara sadece bahçe toprağı koyuyordum ama artık toprak değiştirdikçe %50 / %50 toprak-perlit karışımı kullanıyorum.saksı büyükse içine ponza taşıda atıyorum.
http://www.finegardening.com/video-basic-potting-soil-recipe

tac_yaprak
25-06-2014, 18:27
Arkadaslar, ruzgarda saksimin biri dusmus ve dali kirilmis. Bu kirilan dali nasil kurtarabilirim, tekrar koklendirebilmek mumkun mudur? 504688

ozanemre
26-06-2014, 09:18
Arkadaslar, ruzgarda saksimin biri dusmus ve dali kirilmis. Bu kirilan dali nasil kurtarabilirim, tekrar koklendirebilmek mumkun mudur? 504688

Sayın tac_yaprak,

Forumda yer alan aşağıdaki başlıkları incelemenizi rica ederim.

Esen kalın.

www.agaclar.net/forum/42338-post3.htm
www.agaclar.net/forum/sardunya-pelargonium/29255.htm

n.yıldız
03-07-2014, 13:00
Sardunyam çok güzel çiçeklenmişti. Ancak şimdi tomurcukları açmadan kurumaya başladı. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

ozanemre
03-07-2014, 13:23
Sardunyam çok güzel çiçeklenmişti. Ancak şimdi tomurcukları açmadan kurumaya başladı. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Sayın n.yıldız,

Detaylı fotoğraflar paylaşırsanız yorum yapma ve çözüm sunma imkanımız olur.

Esen kalın.

SUDEM
04-07-2014, 08:15
bunlarda benim güzellerim.. :p

506725

506726

n.yıldız
08-07-2014, 15:46
Maalesef fotoğraf çekmemiştim. Dün toprağından çıkarıp baktım. Sanki kökleri çürür gibiydi. Ben de çürükleri temizleyip tekrar diktim. Gövdeden çelikler alıp yeniden fideledim. İnşallah tutar. Doğru mu yaptım bilemiyorum.

keopstr
08-07-2014, 18:34
En çok sevdiğim çiçeklerden...

keopstr
08-07-2014, 18:35
diğerleri

sardunya aşkı
08-07-2014, 22:37
merhaba arkadaşlar öncelikle ailenize katılmaktan mutluluk duyduğumu belirtmek isterim.benimde sardunyalarım daha açmadan kuruyorlar çok güneş alıyorlar ondan olabilirmi:confused:

keopstr
09-07-2014, 00:34
merhaba arkadaşlar öncelikle ailenize katılmaktan mutluluk duyduğumu belirtmek isterim.benimde sardunyalarım daha açmadan kuruyorlar çok güneş alıyorlar ondan olabilirmi:confused:

resimdekiler günün çoğunluğunda güneş alıyor ama hiçbir kuruma olmadı bende...Fazla güneş zararlı olabilir ama sadece ondan değil gibi...

abone34
09-07-2014, 11:33
tomurcukların kurumasının nedenlerinden biri bitkinin susuz kalması...havalar şu aralar bayağa ısındı..yüksek sıcaklar..Bir diğer neden fazla gübre verildiyse (benim yaptığım gibi) toprak ıslak olduğu halde bitki suyu çekmiyor.

sardunya aşkı
11-07-2014, 00:31
508072

508073

508074

508075

508076

sardunya aşkı
11-07-2014, 00:45
....
508079

508080

508081

sardunya aşkı
12-07-2014, 21:34
508485

508486

hira
15-07-2014, 00:46
Ateş kırmızılım..

maki01
15-07-2014, 12:11
Arkadaşlar,

Bilgi ya da soru içermeyen kutlama içerikli mesajlar yerine "Beğen" tuşunu kullanalım. Önemli bilgi ya da soruların tebrik mesajları arasında kaybolmasına neden olmayalım.

YeniGine
22-07-2014, 23:34
Arkadaşlar sardunyam hiç çiçek açmadı bol bol yapraklanıyor ve üstelik yapraklar normal hallerinden büyük. Neyi yanlış yapıyorum acaba?

510450

hira
04-08-2014, 15:05
Bence sardunyana güneş yetersiz geliyor YeniGine ablacım

Güneşi fazla kaçırıncada yapraksız kalıyor ama bol çiçekli oluyorlar:)

Benim sardunyamda kırmızı kırmızı yaprak yaptı, bayıldım ben bu deliye:)

h_dogan
04-08-2014, 15:49
Sardunyaları fıçıya alma işini sevdim. Bir tane daha yaptım sonra ama o daha yeni olduğu için bu kadar güzel değil tabi. ;)

usia
05-08-2014, 14:12
http://s28.postimg.org/xes0qs3xl/1012447_678271732248914_3442071128181954395_n.jpg (http://postimg.org/image/xes0qs3xl/)

blossom
09-08-2014, 21:38
Merhabalar. 2 hafta önce minik bi sardunya aldım, kötü yaprakları temizledim. Güzelce yeni saksısına aldım. Yalnız henüz gövdesi bile parmak ucu kadar. Yaprakları çok az ve güçsüz görünümde. Kaybetmek istemiyorum. Minik, güçsüz sardunyalar için artı olarak neler yapabilirim acaba?

sardunyadervis
22-08-2014, 22:04
Merhabalar. 2 hafta önce minik bi sardunya aldım, kötü yaprakları temizledim. Güzelce yeni saksısına aldım. Yalnız henüz gövdesi bile parmak ucu kadar. Yaprakları çok az ve güçsüz görünümde. Kaybetmek istemiyorum. Minik, güçsüz sardunyalar için artı olarak neler yapabilirim acaba?

Minik sardunya minyatür mu
Normal sardunyada yavru mu?
Sıcaklar olduğu için sardunyanız dinlenmeye geçmiştir bir kac hafta sonra başlar yaprakları çoğalmaya
Bu arada dengeli sulayın cok kuramasın cokta yaş olmasın
Bu mevsimde aslında saksı değişikliği önermem ama siz degiştirmişiniz o da toparlanmaya çalışıyor cok az daha serinlesin sardunya için olan besin vitaminlerden verin
Gulegule buyutun

Laleci_03
23-08-2014, 12:07
Herkese selamlar... Benim sorum şu sardunyaları Ocak, Şubat aylarında değilde bu aylarda budasam sorun olur mu acaba ?

sardunyadervis
23-08-2014, 18:55
Gencleştirme budaması yapılıyor Ağustos sonunda olabilir

Laleci_03
24-08-2014, 11:18
Sağol Sardunyaderviş bende zaten o sebeple yapmak istiyordum teşekkürler.

Laleci_03
27-08-2014, 16:41
Merhaba arkadaşlar, ben bu sardunyalarıma gençleştirme budaması yapmak istiyorum fakat annem "yapma sonbaharda tekrar çiçek açarlar" dedi kararsız kaldım lütfen yardımcı olun...

abone34
27-08-2014, 21:53
Bence Eylül'ü bekle havalar serinleyince kısaltırsın, kestiklerinide toprağa ekersin yeni sardunyaların olur...

Cymbelina
29-09-2014, 16:49
Merhaba arkadaşlar, ben bu sardunyalarıma gençleştirme budaması yapmak istiyorum fakat annem "yapma sonbaharda tekrar çiçek açarlar" dedi kararsız kaldım lütfen yardımcı olun...

Esasında bu tür ağaçsı bir görünüm de hoş duruyor bazen sardunyada, şahsi kanaatim.

Bu bahsedilen gençleştirme budaması ile ilgili bilgiler budama başlığında da olmalı diye düşünerek bağlantısını ekliyorum:

http://www.agaclar.net/forum/sardunya-pelargonium/29360.htm

MERMAID73
08-10-2014, 15:16
Muhtesem bir renk

Laleci_03
12-10-2014, 16:00
Yağmurlu bir günden sardunyalar... :rolleyes:

hira
13-10-2014, 18:49
Yağmurlu bir günden sardunyalar... :rolleyes:

Annen haklı çıktı şekercik:) Sardunyaları budamadın, onlarda çok güzel oldular. Tam gün güneştemi duruyor sardunyalar? Besin veriyormusun mesela?

Laleci_03
13-10-2014, 19:02
hahhaah :D Sağ olun Sevgili Hira haklısınız vallahi iyi ki de budamamışım yoksa bu güzellikleri daha 1 kış göremezdim :D
Ayrıca evet tam gün güneş altındalar ve hafta da 1 sıvı besin veriyorum :rolleyes:

boyieee
15-10-2014, 11:57
Balkon demirine takılı 3 adet dikdörtgen saksım ve içlerinde 9 adet sardunyam var şimdi hiçbirinde çiçek kalmadı ankarada oturuyorum az suluyordum boya gitmesin çiçek versin diye ama böyle olunca çok suladım şimdi 1 sardunyam çiçeklendi ama siz daha iyi bilirsiniz mesela bunlardan ayrı bir sardunyam var alındı alınalı bir kere bile çiçek açmadı hala aynı duruyor bunun nedeni nedir?

h_dogan
18-10-2014, 20:25
Yakın zamanda sardunyalar...

sardunyadervis
20-10-2014, 16:41
Benim sardunyalarım da havalar serinleyince güzelleştirme

Çiçekler ile ilgili blogum
Fatih'in Çiçekleri (http://www.fatihincicekleri.blogspot.com)

esracer
22-10-2014, 16:06
Bu sene ayrı bir coştular... Yaz başından bu yana hep çiçeklendiler.

esracer
23-10-2014, 20:14
Beğenileriniz için teşekkürler... Bu düzeneği yakın arkadaşım yarım saatte yaptı. Tam istediğim gibi oldu. Ellerine sağlık... Sağ olsun. Malzemeler, alüminyum tel, saksıyı delmek için bozuk tornavida. Bilek gücü ve fikir, hepsi bu ;)

Jezebel
29-11-2014, 13:12
Çiçeksiz, adını bilmiyorum.

528013

Çiçek açtığını hiç görmediğim narin bir Sardunya.
Çok uzun süre önce bakıp kaybettiğim bir tür.
Onu memleketimde bir avukatlık ofisinde gördüm ve istedim.
Tekrar yetiştirme imkanı bulduğum için çok mutlu oldum.

YeniGine
29-11-2014, 23:20
Alacalı sardunyam ve çiçekleri.

528163

Jezebel
29-11-2014, 23:37
Çok güzel sn.YeniGine.
Benimki boyuna değil de enine, sürekli dipten yeni sürgünler vererek genişliyor.
Akşamdan beri tüm ebruli yapraklı sardunyaları tarıyorum, bulamadım adını.:(

YeniGine
29-11-2014, 23:40
Sevgili Jezebel; ben de bir sopa ile bağladım büyüyen dalları onun için boyuna görünüyor, sopa olmasa idi dediğin gibi enine sarkarak büyüyeceklerdi.
Ama sanki senin alacalın güneş istiyor gibi geldi bana.

Jezebel
29-11-2014, 23:49
Sabah güneşi alabiliyor sadece 3 saat gibi :) hava durumuna göre değişiyor.

YeniGine
29-11-2014, 23:49
Sonra mecburi mekân değişikliği oldu ve fotoğrafta göreceksin böyle de bir sorun yaşadık.

http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/30294-83.htm

Sardunya budama zamanıdır deyip alacalı mı da budadım yine kendi saksısına budadığım çelikleri diktim

http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/30294-83.htm

Toplu fotoğrafta sağ tarafta az biraz belirgin sanırım. Çelikler tuttu; alacalım çoğaldı bakalım kışı nasıl atlatacağız?..

YeniGine
29-11-2014, 23:53
Sabah güneşi alabiliyor sadece 3 saat gibi :) hava durumuna göre değişiyor.

Anladığım güneş ihtiyacı fazla, sonrası ne bileyim gübre, sıvı besin; onlardan ben de pek anlamıyorum, mesela geçen gün muz kabuklarını doğrayıp toprağına karıştırdım, az biraz yumurtanın kabuğunu inceltip toprağa karıştırdım, yumurtayı kaynattığım suyu döküyorum.

Ben sadece paylaştım, umarım bilen arkadaşlarımız yardımcı olacaklardır.

Cymbelina
05-12-2014, 16:29
Balkon demirine takılı 3 adet dikdörtgen saksım ve içlerinde 9 adet sardunyam var şimdi hiçbirinde çiçek kalmadı ankarada oturuyorum az suluyordum boya gitmesin çiçek versin diye ama böyle olunca çok suladım şimdi 1 sardunyam çiçeklendi ama siz daha iyi bilirsiniz mesela bunlardan ayrı bir sardunyam var alındı alınalı bir kere bile çiçek açmadı hala aynı duruyor bunun nedeni nedir?

Gün geçmiyor ki bir başka "çiçek açmayan sardunya" vakasına şahit olmayalım:) Üzülmeyin derim, yalnız değilsiniz. Benim 3 senedir açmayanı var, siz ne diyorsunuz. Onun için, takmayın, neden neden diye de sorgulamayın, ben senelerdir bunu sordum, kendimi paraladım, netice sıfır. Bir evrenin sırrı, bir de bu çözülemedi zaten:)

Bir de mesajınızda noktalama işareti olmadığı için anlaşılması zor biraz, tek nefeste 1 cümle kurmuş gibi, aceleden olabiliyor bazen.

boyieee
06-12-2014, 14:39
Gün geçmiyor ki bir başka "çiçek açmayan sardunya" vakasına şahit olmayalım:) Üzülmeyin derim, yalnız değilsiniz. Benim 3 senedir açmayanı var, siz ne diyorsunuz. Onun için, takmayın, neden neden diye de sorgulamayın, ben senelerdir bunu sordum, kendimi paraladım, netice sıfır. Bir evrenin sırrı, bir de bu çözülemedi zaten:)

Bir de mesajınızda noktalama işareti olmadığı için anlaşılması zor biraz, tek nefeste 1 cümle kurmuş gibi, aceleden olabiliyor bazen.

:p Haklısınız. Nasıl acele yazdıysam, hiç noktalama işareti kullanmadan yazmışım. Bana da dert olmuş anlaşılan. :D

Kışın sardunyalarıma nasıl bakım yapabilirim? Ankara'da çiçekleri balkondan evin içine aldım. Fakat hiç güneş görmüyor. Ev giriş katı olduğu için pencereler de panjurla kapalı. Ne yapmamı önerirsiniz?

Hülya36
12-12-2014, 16:09
Sardunyalara bayılıyorum özellikle canan, karagöz, denilen türlerine birde kırmız katmerli acanlarına, ama manisada kücük bir ilcede yaşadıgımdan burda bulamıyorum ceşitlerini:(acaba nerden temin edebilirim ?bilgisi olan yardım edbilirmi tohumu varmıdır acaba?

Cymbelina
15-01-2015, 19:34
Kışın sardunyalarıma nasıl bakım yapabilirim? Ankara'da çiçekleri balkondan evin içine aldım. Fakat hiç güneş görmüyor. Ev giriş katı olduğu için pencereler de panjurla kapalı. Ne yapmamı önerirsiniz?

İlk sorunuzun cevabı için, şuraya göz atabilirsiniz:

http://www.agaclar.net/forum/sardunya-pelargonium/29309.htm

Diğer sorunuza gelince, az da olsa güneş alan bir yere koyabilirseniz iyi olur. Hatta Ankara şartlarını (ve kışın havanın genelde kapalı olduğunu) düşünürsek azdan biraz daha fazla olabilir - Eskişehir'de de hemen hemen aynı koşullar olduğu için ve kişisel gözlemlerime dayanarak söylüyorum bunu. Balkondan içeri aldığımızda ve az güneş görmesi durumunda zaten yaprakların bir kısmını döküyor, yaprak rengi açık renge dönüyor ve yaprakların boyutu da daha küçük oluyor. Örneğin pencereden uzakta olmayan bir sehpaya koyduğumuzda ışık alıyor olmasına rağmen bunlar yaşanabiliyor - dolayısıyla ben direkt güneş alan pencereye koyuyorum kışın.

Ankara - Eskişehir farketmez, bu bölgede kışın balkonda bırakmak doğru değil şahsi kanaatimce. Evin güneş almaması ve kapalı panjur gibi şartlardan ötürü güneş ihtiyaçlarını nasıl sağlarsınız bilemiyorum.

Güler
03-02-2015, 09:58
Olur mu öyle şey isteyin tabii ki, bu sitede vermeyecek olan yoktur sanırım, hayat paylaşınca güzel değil mi? :D

Arkadaşımızın yazdığı mesaj çok doğru ama biraz eksik yazılmış bir mesaj; taleplerimizi başlık altında değil de burada (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/) yapmalıyız. ;)

prıtt
15-03-2015, 15:36
Arkadaşlar bu sardunya nin uç kesimlerini budamalimiyim.

http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/03/15/81959131e305f93577c8c54e924a030e.jpg

sardunya aşkı
16-03-2015, 00:38
sayın prıtt benimde sardunya konusunda çok bilgili olduğum söylenemez ama forum'da okuduğum bir yazıda sardunyanın yaprakları 6-7 adet olunca uç sürümünü kırarsanız yanlardan dallar çıkartır diye yazıyordu.

form'da sardunya bakımı ve yetiştirme konusunda tecrübeli olan arkadaşlar eminim sorunuzu yanıtsız bırakmıcaklardır.

maki01
16-03-2015, 16:51
Sürgünler tepe budaması yapılacak kadar gelişmemiş henüz. Koparmanız kaybetmenize neden olabilir sevgili prıtt, dokunmayın büyüsünler bence.

Fotoğraf boyutunuz sayfa düzenini bozuyor, maksimum 600 piksel olması gerekiyor. Lülfen önce silip, daha sonra küçülterek ekler misiniz :)

prıtt
16-03-2015, 18:06
Teşekkürler. Kusura bakmayın telefonla böyle oldu bilgisayardan düzeltmeye çalışacağım.

çiçeksever
17-03-2015, 15:55
Eskişehir'de büyük bir apartmanın girişinde yaklaşık 3 metre boyunda bir sardunya gördüm. Resim çekemedim. Fakat hayret ve hayranlıkla inceledim.

Jezebel
21-03-2015, 17:10
Yaprağını beğenip, kokusu da olması sebebiyle Avrupa çiçekçilik aracılığı ile getirtilen güzelim açtı☺️

542123

Pek büyük değil ama bana ödül oldu.

günebakan
21-03-2015, 19:28
Bu sardunyayi hic görmemiştim bayıldım harika görünüyor:)

Jezebel
21-03-2015, 20:35
Bu sardunyayi hic görmemiştim bayıldım harika görünüyor:)

Pelargonium denticulatum:)

sardünya
26-03-2015, 13:36
sardunya hayranı olarak merhaba...:p

543002

Laleci_03
31-03-2015, 18:31
Kara kıştan sağ kurtulabilenler, ilk çiçeklerini açmaya başladılar ;) Ceylanımı özellikle seviyorum :D

ayseldeniz
06-04-2015, 23:23
Bütün çiçeklerim bu kış dondu

ayseldeniz
06-04-2015, 23:26
Sardunyam çoktu en çok onlara üzüldüm yenilerini almaya başladım

Sûz-i Dilârâ
07-04-2015, 10:49
Yaprağını beğenip, kokusu da olması sebebiyle Avrupa çiçekçilik aracılığı ile getirtilen güzelim açtı☺️

Pek büyük değil ama bana ödül oldu.

Genel bir fotoğrafını eklemeniz mümkün mü? Çok çıtır bir şeye benziyor;)

Chocomell
07-04-2015, 12:09
Arkadaşlar, bebeğim olduğundan sardunyalarımı biraz ihmal ettim sanırım :( sadece suladım... Budama işlemini bu ay yapsam, geç kalmış olur muyum?

hira
07-04-2015, 18:43
Diyecek söz bulamadım

hira
07-04-2015, 18:45
Arkadaşlar, bebeğim olduğundan sardunyalarımı biraz ihmal ettim sanırım :( sadece suladım... Budama işlemini bu ay yapsam, geç kalmış olur muyum?

Budayın gitsin, hiççç bir şey olmaz.

bynpol
08-04-2015, 15:46
biraz sabırsız mı davrandım bilmiyorum. bahçeme çim ekip gerekli düzenlemeleri de yapınca sabredemeyip kış boyu baktığım tüm sardunyalarımı bahçedeki yerlerine geçirdim. Hava durumunda bu hafta Ankara'nın gece -5 göreceği söyleniyor.Sizce donarlar mı üstlerini örtsem mi acaba :(

Sûz-i Dilârâ
09-04-2015, 12:39
Sardunya zamanı geliyor yavaş yavaş;) Bu dönemde hem yaprak hem de çiçek gelişimleri diğer bütün bitkiler gibi çok güzel ilerliyor.:cool:

545863545867
545865545866
545864

Sûz-i Dilârâ
09-04-2015, 12:47
Devam...
545872545873
545874545876
545875

çiçeksever
09-04-2015, 14:06
Kayınpederin evinin bahçesine atılmış olarak bulduğum çelikten yeni diktiğim sardunyanın tomurcukları çiçek açtı.

neşecan
09-04-2015, 16:42
sardunyalarınız çok güzel maşallah

Jezebel
09-04-2015, 21:48
Elma çiçeği

545949

.

minearas
09-04-2015, 23:02
Merhaba Sardunyalarınız çok güzel maşallah

Jezebel
10-04-2015, 08:48
Genel bir fotoğrafını eklemeniz mümkün mü? Çok çıtır bir şeye benziyor;)

Tabi ki ;);)

545972

545971

Bu da en sevdiğim renk.

545973

Her şeyin minyatürü daha sevimli ;)

çiçeksever
10-04-2015, 09:16
Bunlar ıtır mı?

Jezebel
10-04-2015, 11:47
Pelargonium denticulatum yazıyordu etiketinde.
P. Denticulatum | Fuchsia Michiels (http://www.fuchsia.be/nl/product-details/pelargonium/geurenden/p-denticulatum)

Siparişi kendim verdim.
Bu siteden:

Pelargoniums | Geurenden | Allemaal | Fuchsia Michiels (http://www.fuchsia.be/nl/pelargoniums/allemaal/geurenden)

Bunun bir de ebruli iki türü var,

Fragrant Frosty | Fuchsia Michiels (http://www.fuchsia.be/nl/product-details/pelargonium/geurenden/fragrant-frosty)
Lady Plymouth | Fuchsia Michiels (http://www.fuchsia.be/nl/product-details/pelargonium/geurenden/lady-plymouth)

Açıkçası bu Itır kelimesi beni ve bazı Sardunya sevenleri rahatsız ediyor.
Bunca kokulu yapraklı Sardunyayı basite indirgemiş gibi olunuyor.
İnsanlar nane kokulusundan, çikolata kokulusuna veya fındık kokulusuna kadar emek verip yıllardır hibritler üretmişler.
Biz gelip hepsine birden Itır deyip geçiyoruz.
Herşeyin başı sağlık. Sağlıkla kalın.

sardunya aşkı
10-04-2015, 13:45
545988

sardunya aşkı
10-04-2015, 13:49
545989

sn.Laleci_03 teşekkürler inşallah tutarlar

sardunya aşkı
10-04-2015, 13:53
545990

Laleci_03
10-04-2015, 14:02
sn.Laleci_03 teşekkürler inşallah tutarlar

Sn. Sardunya aşkı, maşallah iyi görünüyorlar, sıkıntıları yok gibi :rolleyes:
İnşallah çiçeklerini de görürüz ;)

çiçeksever
10-04-2015, 14:29
Bu da benim ıtırım (Pelargonium graveolens)
1 tanesi 1 kg lık teneke salça kutusunda 100-120 cm boyunda, bundan aldığım çelikten ürettiğimde 40-50 cm boyunda. Fakat çiçeğini daha göremedim. Kokusu limon kokusuna benziyor.

Sûz-i Dilârâ
10-04-2015, 14:58
Sayın Jezebel, sardunyanız harika ötesi. Gözüme çok değişik göründü. Tarsus'ta bahçelerde gördüğüm ıtırlardan çok daha farklı ve gösterişli.;)

Bu da benim en sevdiğim renk sardunya, dün tomurcuktu, bugün çiçek:cool:

yalper
10-04-2015, 15:20
Açıkçası bu Itır kelimesi beni ve bazı Sardunya sevenleri rahatsız ediyor..
Çok şaşırdım.. Oysa pazarda, bitki satıcılarında ıtır ıtır dediğimde ya anlamıyorlar, ya yok diyorlar, fakat sardunyanın yüzlerce türü rengi mevcut. Bendeki durum bunun tam tersi oysa. Geçen sene internetten sipariş verdiğim çam ve fındık kokulu ıtırları yaşatamamanın üzüntüsü de var bende ayrıca :rolleyes:

Jezebel
10-04-2015, 21:00
Çok şaşırdım.. Oysa pazarda, bitki satıcılarında ıtır ıtır dediğimde ya anlamıyorlar, ya yok diyorlar, fakat sardunyanın yüzlerce türü rengi mevcut. Bendeki durum bunun tam tersi oysa. Geçen sene internetten sipariş verdiğim çam ve fındık kokulu ıtırları yaşatamamanın üzüntüsü de var bende ayrıca :rolleyes:

Satıcıların ne dediğini ve ne bildiğini boş vereceğiz.
Bu bahsi geçen türler Avrupa çiçekçilikte mevcut.
Anaçlar orada kaldı. Ben üretilenlerden aldım.
Kokulu olarak Zengardenin bahçe bölümünde 4 çeşit var.
Meraklıysanız koleksyonunuzu zenginleştirebilirsiniz.
Sardunyayı öldüren fazla sulama, dikkatli olunması gereken konu bu.

Laleci_03
15-04-2015, 15:22
Sardunyalar coşmaya başlıyorlar inşallah ;):p

Laleci_03
15-04-2015, 15:23
...

Robin Oskay
19-04-2015, 01:12
Merhaba sardunya sevenler
Arkadaslar yaklasik bir yil oldu sardunyalarla tanismam ve oldukcada acemsiyim .Gecen sene bir arkadasimin sayesinde tanistik bu cicekle ve ilgi alanima girdi..Balikciliktan sonra bahce ve cicek sevdasi basladi bende.Ve ilk defa bu kisin ortasinda evde bakimsiz curumekte olan sardunya ile ilgilenmeye basladim , once soguk havadan korumak icin balkondan iceri alindi ve cam kenarinda yerini aldi .Sonrada sagdan soldan komsulardan celikler alindi ve bir ay gibi kisa surede evin ici cam kenarlari sardunya ile doldu..Tabi bunlari yaparken surekli olarak paylasimlarinizi ve yorumlarinizi okudum ve cok faydali da oldu , hepinize tesekkuru borc bilirim..Bu gun gelinen noktayi sizlerle paylasmak istedim..Zira ilk defa elime cayimi alip aralarina karistim ve cok muhtesem bir duygu..Cok sevdim bu cicegi ve baska ciceklere de ilgi duymaya basladim..Ama sardunya bir hastalik sanirim , balikciliktan sonra bu bir ilk bende.Ve sizin paylasimlariniza ve ciceklerinize baktikca o guzellikleri gordukce heves artti bende..Umarim dogru yuklemisimdir ve begenirsiniz..

sardünya
19-04-2015, 08:46
işte sardunya aşkı böyle birşey . Tebrikler..

Jezebel
08-05-2015, 20:58
Kokulu Yapraklı sardunyam, İzmir kışına dayandı.

551468

Çıtı pıtı sevimli bir şey
:)