PDA

View Full Version : Sardunya (Pelargonium sp.)

Sayfalar : 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13

İlknur
11-05-2009, 13:58
Bu fotoğrafları az önce çektim, yerlerini sevdiler ve açmaya başladılar, burada güneş yeni yeni yüzünü gösteriyor ilerleyen haftalarda bütün sardunyalarım açmış ve şenlenmiş olur inşallah:)

hulya.59
11-05-2009, 14:32
Sardunya yıllardır en sevdiğim çiçeklerdendir. Özellikle sakız sardunya bu da benimkilerden biri. Henüz küçük ama zamanla serpilip gelişeceğini umuyorum.

yesim ozgun
11-05-2009, 18:54
77791

77793

ancak bu kadar cekebildim makinenin pili bitmek uzereydi.

yarin sarsunyalarin cicekli kisimlarini cekecegim.

hepsi her zaman cok saglikli, hasalnmıs yumurta suyu cok iyi geliyor.

asagida resimdeki sardunyalarin cogu yurtdisindan getirdigim sardunyalar
ancak burada bir turlu buyumediler. sadece cicek aciyorlar.

77798

asagi resimdeki sardunyalari Tunustan getirdim.

bunlarda sadece uzuyor. cicek cok az aciyorlar. bir arkadasim dogum kontrol hapini denememi soyledi ama cesaret edemiyorum.

77799

yesim ozgun
11-05-2009, 19:25
bunlarda digerleri
77805
77806
77807
77808

turuncu olan bu sene cok fazla cicek verdi.

renkli olani yeni aldim birkac dali kopmustu onlarida hemen suya koydum ektim ama tutmadilar.

İlknur
12-05-2009, 09:38
Sayın Yeşim Özgün sardunyalarınızın hepsi birbirinden güzel, ama en son yüklediğiniz (bizim ilik gördüğümüz resim)kırmızı sardunya ne güzel tomurcuklanmış maşallah. Besin takviyesi yapıyor musunuz?

çiçeksever
12-05-2009, 14:14
Geçen seneden kalanlar kıştan çıkarken çürüdü.Bunları yeni aldım veya filizden diktim.

deniz90
12-05-2009, 19:43
Sardunyalarım...Renkler çok klasik ama özellikle benim için kırmızının yerini hiçbiri tutamıyor:))

zelish
13-05-2009, 13:40
Benimde küçük ceylanım açtı. Öyle güzel ki; seyrine doyamıyoruz. Bakmayınız böyle heybetli olduğuna, kendi küçük ama marifeti büyük, baksanıza şuna :D

yesim ozgun
13-05-2009, 14:15
Sayın Yeşim Özgün sardunyalarınızın hepsi birbirinden güzel, ama en son yüklediğiniz (bizim ilik gördüğümüz resim)kırmızı sardunya ne güzel tomurcuklanmış maşallah. Besin takviyesi yapıyor musunuz?

:) ilknur hanim hepsine ayni davraniyorum hicbirine farkli besin vermiyorum ancak o kirmizi kiz bu sene costu.

ayda bir haslanmis yumurta suyu ( birtek sardunyalarima degil kedilerime de iciriyorum suyunu, tuy dokumunu azaltıyor:) ) ve 2 ayda birde haslanmıs yumurta kabugunu havanda dovup toz haline getirip ( onemli nokta kabuk ile yumurta arasındaki zari soymak gerekiyor yoksa bitki bocekleniyor ) sulama suyuna ekleyip suluyorum.

tunustan gertirdiklerim sadece uzuyor demistim ya hepsi tomurcuklandi:) cok mutluyum.

bu arada dun buyukada da buyuk klube gittim orada 10larda yillik sardunyalar vardi. hepsinin dallari odunlasmisti. ve herbbirinin topraginda cay demi telvesi vardi:) ilgilinen adami bulamadim ama garsona sordum aradabir koyuyor cay telvesini dedi. celik aldim bikacindan koklensinler hemen ekicem:) bende cay
telvesi koyacagim hafta sonu..

eski sardunyalari ve baska baska yerlerden sardunya bulup dikmeyi cok seviyorum.

tutmaz dedigim minik minik celiklerim de tuttu ve herbirnde tomurcuk var.

heps bir acsana senlense ev:)))

senor
13-05-2009, 15:03
Merhaba. Ben de tam 20 yıl önce Mersin'de bahçede yetişen bir sardunyadan dal koparmıştım. Kırmızı bir sardunya. Yıllardır evde bu sardunyayı yetiştiriyorum, tabii ki yeni çıkan dallardan gençleştire gençleştire.

Öyle dayanıklı ki, güneşte çiçekleniyor, kurusa da bir yerlerden filiz verip yeniden canlanıyor.

Bunca zamandır sardunyanın tohum verebileceğini fark etmemiştim. Belki de tohum bermemişti. Ancak, sardunyamın birinin çiçeği üzerinde tüylü sivri birşeyler olduğunu kızım fark etmiş. Resmini çektim (ilk resim en soldaki çiçeğin üzerinde) iyi çıkmamış gerçi, daha güzel bir resim çekersem onu da eklerim.

Bu tohumları kendi saksısına toprak altına yerleştirip yeni minicik fidanlar elde ettim. Bunlardan birini de ikinci resimde görüyorsunuz.

ardabora
13-05-2009, 19:08
Benim ağustos ayında ekip eylül ayında yeşeren sardunyacıklarımdan ilki açtı yaklaşık 15 gün önce.

Rengi çok tatlı...

Son resim netten alıntıdır,amacım bu renk sardunyayı (eğer bir kaç tane daha bu renk açarsa) kül çiçeği ile kullanmak..

Güler
13-05-2009, 19:42
Küllemelerin büyüyeceğini de hesaba katmanız gerek. Hele böyle bodur sardunyaların arasına ekilirse, birkaç sene sonra nasıl olur?

Güler
13-05-2009, 19:45
Bu da benim ender güzellerimden.

78302

ardabora
13-05-2009, 19:58
Bendeki sardunyalar bodur değil, budamayız uzar gider Güler abla. :dilli:
Kül çiçeklerini de durmadan budarız,uzatmayız,yanlara doğru genişler. :dilli:

Sardunyan 10 numara,muhteşem ötesi bir güzellik,sana yakışır...;)

zelish
13-05-2009, 22:29
Sn Orkun Kırcı,

avatarınızdaki sardunyaya hayrandım sonunda aynısından buldum henuz cicek açmadı açınca fotoğraflarını paylaşacağım.

Güler hn, hangi seradan aldınız bu karakızı ? Şayet Erdek teki seradan aldınız ise bilgim olsun hafta sonu yine gideceğim... :):)

Güler
13-05-2009, 22:49
Sevgili zelish, o sardunya en az dört senedir benimle. Eğer yanılmıyorsam Tekirdağ'a giderken Kınalı ayrılımındaki Botanik Garden'dan almıştım.
Çok narin bir sakız, dalını tutsan çıt diye gidiyor. O yüzden gözünün içine bakıyorum.

Erdek'deki Yalı sera'nın sahibi Bülent Bey'de de güzel sardunyalar ve güller bulabilirsiniz.

feneradasi
15-05-2009, 00:35
,Sardunyalarımdan biri kışın ardından, çok uzun gövdeden çıkan çok uzun iki dal ve uçlarında da yeni çıkan minik yapraklar biçiminde. Yaşıyor ama çok kötü görünüyor; biraz güçlenip yapraklanması için budamak istiyorum ama dediğim gibi tüm yapraklar en tepelerde budarsam hiç yaprağı kalmayacak.
Geçen kışa girerken erkek arkadaşım lantana'yı dondan korumak için hiç yaprak bırakmayana kadar budamış bitki ölmedi, şimdi çok güzel yapraklandı. Acaba sardunyayı da hiç yaprak bırakmadan budamak mümkün müdür?

Crocus Şen
15-05-2009, 18:33
Benim ceylan nasıl:p

Orkun Kırcı
15-05-2009, 19:21
Bordo sakızım tamamen açtı artık. Bunun dışında iki çiçek sapı daha var.

zenfree
15-05-2009, 20:24
Ceylan sardunyam hiç olmadı. Ama bu güzelliklerini gördükçe sanırım dayanamayıp alacağım.:)Ben de turuncuya yakın bir renk olan sardunyamı ekliyorum. Fotografla oynamadım ama bazı kısımlar sarı çıkmış.

hozat
15-05-2009, 20:40
Sevgili Orkun,Benim bu fotoğraf gönderme işni mutlaka halletmem gerekitor.bu durumda rövanşını yapamıyorum lafta kalıyor.

Hepsi çok güzel ama illaki LİLA

Ben senin sardunyalarına "sevdalı sardunyalar" diyorum.Çün aşkına çok iyi cevap veriyorlar.

Orkun Kırcı
15-05-2009, 21:49
bence de foto işini halledin sayın Hozat. Olmuyor böyle valla. Bende ceylanımın bugün çektiğim bir fotosunu ekliyorum. Dünkü fotoya göre epeyce güzelleşmiş. Kıvırcığım benim.

Nejla K.
15-05-2009, 21:52
Orkun Bey, sizin ceylan ile benimki aynı mı?... Bana mı öyle geldi?...

Nejla K.
15-05-2009, 21:57
Çok yakında yer darlığından aynı saksıya diktiğim 4 minik çeliğimin erken çiçeklenmelerini sizinle paylaşacağım ama dayanamayıp erken ekliyorum, bu hali bile beni çok mutlu ediyor... YAŞASIN ARTIK SARDUNYALARIM DİKİLİNCE TUTUYOR HATTA İŞTE BÖYLE ERKEN ÇİÇEKLENME BİLE OLUYOR...

hüsnüyusuf
16-05-2009, 11:47
Benim ağustos ayında ekip eylül ayında yeşeren sardunyacıklarımdan ilki açtı yaklaşık 15 gün önce.

Rengi çok tatlı...

Son resim netten alıntıdır,amacım bu renk sardunyayı (eğer bir kaç tane daha bu renk açarsa) kül çiçeği ile kullanmak..

Sardunya ve kül çiçeği fikri uygulamalı olarak anlatılmış.Gerçekten güzel fikir.
(Hangisine bakacağımı şaşırdım.O kadar çok video var ki!)

http://www.pallensmith.com/index.php?id=8&video=211&cat=Garden%20Design&title=Geraniums

Ülkü
16-05-2009, 17:19
Ocak ayında ektiğim sardunya tohumlarım çok yavaş büyüyor. Havalar iyice ısındığı için onlardan atak bekliyorum.

Ülkü
16-05-2009, 17:23
Neyseki fide olarak aldıklarım arayı kapatıyor.

Arzu Kırlangıç
16-05-2009, 21:26
Sayın Yıldız 33 bordo ceylanınız çok güzelmiş . Güle güle büyütün . Buda benim top sardunyam ;

günebakan
17-05-2009, 15:22
İşte bir tanesi açmaya başladı düğerleride tomurcukta:)

79156

79157

Arzu Kırlangıç
18-05-2009, 07:29
http://www.uzmantv.com/konu/sardunya-bakimi

hulya.59
18-05-2009, 10:27
Bunlarda benim sardunyalarım.

hulya.59
18-05-2009, 21:38
Sayın Orkun kırcı sizin sardunyalarınızın yanında lafımı olur. Ama yinede beğenmenize çok sevindim. Bu da yeni açan ceylanım.

Ülkü
18-05-2009, 22:34
Sardunyalarımın son hali

yesim ozgun
19-05-2009, 15:41
aslinda ben agaclar.net sitesini sardunya asilamasi ile ilgili bilgi almak icin nette arama yaparken buldum . bulduguma da memnunum :) fakat sardunya asialamsi ile ilgili bilgi bulamadim. asilama konusunu inceledim ve orada farkli bitkilere asilama tekniklerini gorerek kendi kafama gore asilama yaptim veee sonuc BASARILI:))) asilamak ve beklemek o heyecan anlatilir gibi degil.
Hatta bir tanesi tomurcuk bile verdi. kalem asisindan.
resimlerin altina ne oldugunun aciklamasini yapacagim.

79593
cok net olmamakla beraber sagtaraftaki cikinti kaktusun yasli olan sardunya govdesindeki filizlenmis hali:)

79590
bu ise kalem asisi, kirmizi sardunya govdesine beyaz sardunya kalemi asilasim.

79591
1 ay once sadece bir kalemdi, su anda tomurcuklanmis:) ne renk acicagini bilmiyorum ama su an tomurcugun patlayan kismindan kırmızı gibi gorunuyor.

yesim ozgun
19-05-2009, 15:50
İlgiden ve bakimdan cicek acarak sevgisini gosteren cilgin kizlarim.:p
79600
londradan caldigim:o:(ama hic vicdan azabi cekmedim, bir turlu buyumeyen londrali kontes.. eflatun ceylan cicek acti nihayet.

79601
gecen sene dayimin balkonundan celik aldigim ebru kizim. cosmus resmen hafta sonu yoktum istanbulda ama goruyorum ki bana supriz yapmak istemis:D

79602
bu bordolu hatun gecen sene tasinirken cok hirpalandi:( daha oncelerde de tomurcuklarini veriyor fakat acmadan kuruyorlardi.gecen sene cicek vermedi. sadece yapraga gitti. ama ben cuma gunu evden ayrilirken tomurcuklarini sevdimde ciktim evden. geldigimde boyle buldum ;)

günebakan
19-05-2009, 17:17
İşte bunlarda çiçekleri yeni açan sardunyalarım:)

79636

79637

79638

79639

79640

Başbahcivan
19-05-2009, 21:18
İlgiden ve bakimdan cicek acarak sevgisini gosteren cilgin kizlarim.:p
79600
londradan caldigim:o:(ama hic vicdan azabi cekmedim, bir turlu buyumeyen londrali kontes.. eflatun ceylan cicek acti nihayet.

79601
gecen sene dayimin balkonundan celik aldigim ebru kizim. cosmus resmen hafta sonu yoktum istanbulda ama goruyorum ki bana supriz yapmak istemis:D

79602
bu bordolu hatun gecen sene tasinirken cok hirpalandi:( daha oncelerde de tomurcuklarini veriyor fakat acmadan kuruyorlardi.gecen sene cicek vermedi. sadece yapraga gitti. ama ben cuma gunu evden ayrilirken tomurcuklarini sevdimde ciktim evden. geldigimde boyle buldum ;)
Sayın arkadaşım aşı olayı yazı ile anlatmak çok zor ama siz bunu en güzel şekilde başarmışsınız,en güzel yöntem deneme yanılma yöntemidir.

perili
23-05-2009, 15:15
Sardunyalarım coştu :rolleyes:Çok mutluyum:eek:

jineop
23-05-2009, 20:10
Merhaba,
Henüz çok küçük ama ilk çiçeğini açtı.

yesim ozgun
24-05-2009, 14:54
80954

su ufaklı bakin nasil degisik cicek acti:)) olmek uzereyken bulmustum onu, kopmus ve teyzemin bahcesnde yerde duruyordu. upuzun bir dalin ucunde dal olmustu ve tek yesil kısmı bu bir lokmaydi:) hemen kopardim attim cantama eve gtirip hemen diktim cansuyunu verdim cok umutsizdim ama bu sabah beni sasirtti cok de guzel acti:)
--------------------------------------

80955

bu da yeni acan bordo sakizlarimdan biri:)

elise
25-05-2009, 07:43
Bunlar da ailemizin yeni üyeleri.Koçtaşta sardunyaların hali içler acısıydı, yine de 5-6 renk beğendim, kendimi sadece bunları alacak kadar tutabildim:) size günaydın desinler istedim.

Hasan
25-05-2009, 19:36
Bu sardunyalar da benden.
Herkesin sardunyalarının bol çiçek açması dileğiyle:)

Koyu yeşil
26-05-2009, 13:23
Bende sizinle sakız sardunyalarımdan birinin resmini paylaşmak isterim. Resimde pembe gibi çıkmış biraz ama aslında daha çok eflatun tonunda.

Harun Parlak
26-05-2009, 19:28
Benim sakız sardunyada baya güzel açtı. Bu kışı serada geçirdiği için keyfi yerinde.

İlknur
27-05-2009, 08:13
Bugünün ilk sardunya fotoğrafları da benden;)
Saksıda daha büyüyüp çiçeklenmeyi bekleyen minik sardunyalar da var ama sanırım onların daha bir ayları var:)

Ülkü
27-05-2009, 09:04
Günün ikinci sardunyaları da benden olsun.

Ülkü
27-05-2009, 09:09
Devamı;

Ülkü
27-05-2009, 09:10
son;

Adalet Yağcı
27-05-2009, 09:26
Sevgili Ülkü, hepside muhteşem görünüyor, sardunyaların bakımı için size danışacağız artık :)
Sanırım rüzgardan etkileniyorlar, korunaklı balkonlarda daha sağlıklı geliştiklerini görüyorum.

Sevgili İlknur, sardunya kervanına siz de katıldınız, hepsi de çok güzel maşallah, güle güle büyütün.
Bakalım Başbahcivan ve Orkun bey gördüklerinde ne diyecekler :)

Ülkü
27-05-2009, 09:37
[QUOTE=Adalet Yağcı;431349]Sevgili Ülkü, hepside muhteşem görünüyor, sardunyaların bakımı için size danışacağız artık :)
Sanırım rüzgardan etkileniyorlar, korunaklı balkonlarda daha sağlıklı geliştiklerini görüyorum.

Teşekkür ederim. Adalet abla yalnız bir sorunum var gibi. İlk resimlerdeki sardunyam bu sabah biraz keyifsiz gibi geldi bana.
Sanki yaprakları biraz solma eğiliminde.:(

Adalet Yağcı
27-05-2009, 09:45
Sevgili Ülkü, bir tane aspirini suda eritip bitkinin toprağına sulama yapar gibi verin, bir çok defa çiçeklerimi bu şekilde kurtardım ben.
Şimdi sardunyadan çok sınavları düşünün bir çaresine bakarız üzülmeyin.

mandalina
27-05-2009, 10:25
ARkadaşlar bu da benim bembeyaz sardunyam.Ben bu sardunyadan tohum alabilirmiyim.

Hasan
27-05-2009, 10:53
ARkadaşlar bu da benim bembeyaz sardunyam.Ben bu sardunyadan tohum alabilirmiyim.

Sn. Mandalina,
Tohum alıp büyütmek zahmetli olacaktır. Çelik aldığınızda çok kolay kökleniyor, bu şekilde rahatça çoğaltabilirsiniz.

ninina84
27-05-2009, 11:01
Sn. Ülkü onlar nedir öyle. Hem de ceylan. Benim ceylanlarımın yaşam döngüsü hep aynı. Çelik alınıp saksıya dikilir, bir iki sene saksıyı devirecek kadar büyür, tek bir çiçek açmaz ve sonunda bahçeye dikilip ben orda yokken çiçek açar. Bauhaus'tan üzeri tomurcuk dolu aldıklarım bile git gide küçülen çiçekler açtı ve iki günde neredeyse bütün yaprakları soldu.
Saçma olacak belki ama bu aspirin hap olarak yutulan aspirin mi yoksa normalde de suda eritilerek alınan gazoza benzeyenlerden mi ;)

züleyha
27-05-2009, 12:19
Ama olmaz ki,
Neden bende bu kadar güzel sardunyalar yok. Hem istiyorum ki kendim yetiştireyim ve bununla da gururlanayım, hemde fotografları görünce hemen açsın, büyük olsun, göz doldursun balkona bakan bir daha baksın istiyorum. İki isteği ay nı anda gerçekleştirmek için de yerim yok. Hadi buyrun bakalım size çok bilinmeyenli havuz problemi. Kim çözecek bakalım :)

Bu arada Sn. Ülkü, onlar ceylan sardunyamı?

yesim ozgun
27-05-2009, 16:00
masallah masallah hepinize... hepsi birbirinden guzel.

dun gece butun sardunya saksilarim yere dusurulmus veya atilmis.bahcemde kedi besledigim icin bana cok sinirlenen bir komsum var.onun isi diye dusunuyorum:(((hepsine yogun bakim uyguladim cok canim sikildi. umarim ciceklerime birsey olmaz. cogu saksilarindan cıkmıs bir kaci kirilmis. Bu insanlar ne istiyorlar kedilerden anlamiyorum. sadece mama yemeye geliyorlar. 3 bacakli olan var birtane oda kapimin onunda yatiyor kopeklerden kacamadi icin. bir kac ay once bahcede kedi gormak istemedigini hayvanlardan nefret ettigini soylemisti. bende ona kediler olmazsa apartmani fare basacagini soylemistim ama ikna olmadi galiba. of yaa taa bahceme kadar girip saksilarimi devirmek nasil bir cesaret.

feneradasi
27-05-2009, 17:42
yaprakları ve çiçekleri normalinden biraz daha küçük olan bi ceylan sardunyam var, daha önce görmüş müydünüz bilmiyorum ama resimleri ekte. Bu sene daha da gürleşti ve güzel açtı. Geçen sene erkek arkadaşım leventteki seradan almış başka da hiçbiryerde görmedim kendisinden

Bir sardunya cinsi olan ıtırın da minik yapraklı ve çiçekli olanından gördüm yalnız top ve sakız sardunyaların minyatürlerinden hiç görmedim, bilen var mı?

Ülkü
27-05-2009, 17:53
Saçma olacak belki ama bu aspirin hap olarak yutulan aspirin mi yoksa normalde de suda eritilerek alınan gazoza benzeyenlerden mi ;)

SAYIN ninina84 evet bildiğimiz hap olarak içilen aspirin.

Chotanaq
27-05-2009, 20:10
Ceylangözü sardunyalarımın son hali. Susuz bırakınca sağdan soldan çiçek fışkırdı.

Ülkü
27-05-2009, 20:19
Sayın Chotanag affınıza sığınarak bir öneride bulunmak istiyorum. Cananınız çok güzel maaşallah. Bence daha geniş bir saksıda olsa dahada gelişirler.

Chotanaq
27-05-2009, 20:39
Sayın Chotanag affınıza sığınarak bir öneride bulunmak istiyorum. Cananınız çok güzel maaşallah. Bence daha geniş bir saksıda olsa dahada gelişirler.

Af ne demek öneriniz için teşekkürler, evde şu anda 24 çeşit bitki ve saksısı olduğundan koyacak yerler ancak pencere kenarları oluyor, dolayısıyla saksıyı çok geniş tutamıyorum. Askılı geniş saksılardan alacağım ama.

Adalet Yağcı
27-05-2009, 22:14
Sevgili Ülkü, hastamız nasıl, ateşi düştümü?

Ülkü
28-05-2009, 08:41
Adalet abla sanırım biraz toparlandı. Reçeteniz iyi geldi gibi. Bu arada suçluyu buldum. Ben. Acaba saksının delikleri tıkanmış mı diye altına bakınca ne göreyim. Hiç Delik yok. Nasıl böyle bir hata yaptım bilmiyorum. İnşallah saksının altını delmede geç kalmamışımdır.

Adalet Yağcı
28-05-2009, 08:45
Hiç merak etmeyin sevgili Ülkü, bir süre sonra kendisini toparlayacaktır, ilk müdahale başarılı geçmiş, sardunyalar fazla sulanmaktan hoşlanmıyorlar biliyorsunuz.

Ben can çekişen bir clematisimi aspirinle kurtarmıştım, Sayın Mine Pakkaner hanımın tavsiyesi ile.

giz3m
28-05-2009, 13:15
Bunlarda benden...

Başbahcivan
28-05-2009, 21:35
Bugünün ilk sardunya fotoğrafları da benden;)
Saksıda daha büyüyüp çiçeklenmeyi bekleyen minik sardunyalar da var ama sanırım onların daha bir ayları var:)
Sayın İlknur sardunyaların gerçekten güzel açmışlar güle güle büyütün,sonbaharda budama yapın kesmiş olduğunuz dallardanda çelik üretimi yaparak daha çok çiçek sahibi olabilirsiniz.

ardabora
29-05-2009, 17:55
Benim sardunyalarım geç açıyor nedense.:confused:

Geçen yıl da anca mayıs sonunda toplu halde açmışlardı,orman havasından mıdır bilmiyorum,hala serin buralar..İşe giderken sağda solda saksılarda deli gibi açmış sardunyaları görünce içim gidiyor resmen.

Neyse ki bir kaç sardunyam açmaya başladı.

Son resimdeki ceylanımı annemden almıştım,aslında onun sardunyası gül kurusu,pastel bir renkte açıyor,çizgileri daha koyu ama bende çingene pembesi gibi bir renk açtı,garipliğin sebebi nedir anlamadım.:mad:

zenfree
31-05-2009, 19:59
Ebruli yapraklı sardunya çiçek açtı. Çok gösterişi değil ama rengi güzel.

Gulsumt
31-05-2009, 20:02
Pazar gününün sardunyaları da benden :)

Hasan
31-05-2009, 21:38
Sayın Gulsumt,
Sardunyalar müthiş gözüküyor. Bunlar da benden.

yesim ozgun
01-06-2009, 21:39
komsumun sardunya saksilarimi yere atipta kirdigi dallari tekrar topraga dikip cansuyu verip beklemeye baslamistim. ancak her biri bozuluyor yapraklari sararmaya basladi..

bu durumda da kendilerini cabuk toparlamalari icin asprinli su versem mi? ne dersiniz?

gozum gibi baktigim sardunyalarim, itirlarim, petunyalarim cok ama cok zarar gordu:(
topraklarina takviye yaptim..

ben ne yapiyim, ...?

manolya
02-06-2009, 07:59
Geçmiş olsun sn.yeşim özgün, sararan yaprakları makasla dibinden kesin bence, bitkinin gücü onlara gitmesin, daha kolay köklensin.

begonvil 14
02-06-2009, 09:55
Sevgili Yeşim Özgün sizin komşunun sardunyalarınızı kırdığı gün sizin sardunyalara üzülüp,komşunuza da çok kızmıştım.Zavallı kediciklerden ne istiyorda sinirini sizin saksılardan alıyor diye..
Ertesi gün benim de başıma aynı şey geldi. Kırmızı çok güzel sardunyam vardı güvercinler düşürmüş saksımı. Ertesi gün de tekrar ebruli sardunyam düşmüş. Ben de hemen toparlayıp diktim sardunyalarımı.. Benimkiler de 4. kattan düştü. Düzelmez diye çok endişeleniyorum..

manolya
02-06-2009, 10:30
Bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=417886&postcount=2725) mesajda tohumdan yetiştirdiğim sardunyalar çok yavaş büyüyor diye hayıflanıyordum ama güneşli günlerin başlamasıyla birlikte gelişimleri hızlandı hatta iki tanesinde tomurcuklanma bile var. Sanırım çiçeklerini görmeye başlayınca beklediğime değecek. Tohumdan yetiştirme, çelikle yetiştirmeye oranla çok daha yavaş, sabır gerektiren bir süreç olsada zevkli. Bu yüzden yeni tohumlar kuruduktan sonra ekilmeyi bekliyor.

83130

83131

83132

83133

begonvil 14
02-06-2009, 11:27
Teşekkürler Sevgili DefneD

Koyu yeşil
02-06-2009, 12:17
Bu kıvırcık canan kolleksiyonumun yeni parçası, her zaman sevdiğim bir çiçek olmuştur, en sonunda bu sene canan sayısını epey arttırdım :)

omar
03-06-2009, 09:29
Gecen yıl sahip olduğum Ceylan sardunyamın bugünkü durumu;

83370

Çiçeğinin yakın görüntüsü;

83372

omar
03-06-2009, 09:32
Bu yıl envanterimi büyüttüm !

83373

83374

83375

83376

83377

BenBen1967
04-06-2009, 14:31
Ciciler

BenBen1967
04-06-2009, 14:34
Devamı :D

BenBen1967
04-06-2009, 15:23
Hemen bir sardunya resmi eklemeliyim :D

meraklı
04-06-2009, 16:39
Geçen yıl aldığım bu sakızın rengini bilmiyorum, henüz açmadı. Bayağı bir uzadı bu kadar uzaması ve yaprağının az olması normal midir sizce? Kendisini sarmaşık zannediyor bence :)

BenBen1967
04-06-2009, 16:41
Sakız sardunyasının karakteristik özelliğidir uzaması ama yukarıya değil aşağıya doğru sarkacak.Sanki gölgede kalmış gibi geldi bana.

meraklı
04-06-2009, 17:01
Sn. Benben1967,

Haklısınız o aşağı sarkmaya çalışıyor, ama annem de geldi geleli sanırım balkonda ona yer arıyor. Yaseminim için aldığım ahşaba sardırmıştı bir ara seslenmedim:)
Balkonumda ona yer bulmaya çalışıyorum. Uzadıkça yerini değiştiriyorum. Güneş alıyor onda sıkıntı yok. Beklentim artık çiçek vermesi inşallah.

Cevabınız için teşekkürler.

kılıç
04-06-2009, 17:15
Bende güzel kızlarımı göstereyim istedim..

kılıç
04-06-2009, 17:18
Bunlarda devamı.

GLCN
04-06-2009, 23:09
Benimde artık cananım var..Artık diyorum çünkü ilk çiçekleri..

hozat
04-06-2009, 23:27
bunlarda 3 ay boyunca balkonda sadece yağmur suyu ile yetinen öksüz sakızlarım

83856

hozat
04-06-2009, 23:40
Bunlar dayağmurla beslenenlerden.

83857

manolya
05-06-2009, 08:20
Geçen sonbahar ne renk olduğunu bilmeden diktiğim sardunya çeliği katmerli, çok hoş bir kırmızı açtı. Her çiçeği sanki minik birer gül gibi. Diğeri de çok özel bir rengi olan sakız, hem de perşembe pazarında 3 tl ye satılıyor, Kocaeli'nde olan çiçekseverlere duyurulur:)

83882

83883

83884

yesim ozgun
05-06-2009, 18:19
Sardunyalarimin cicek saplarinda, cicekler bittikten sonra uzerinde uzunca bir minik cikinti olustu. Acab bu cikintilar tohum icin mi? cicek sapinin uzerindeler.

bir bilginiz var mi?

DefneD.
05-06-2009, 21:13
Sevgili yeşim özgün,

Benim bildiğim kadarı ile o dedikleriniz tohum kesecikleri. Yani tahmininiz doğru:)

yesim ozgun
06-06-2009, 13:44
Sardunyalarimin cicek saplarinda, cicekler bittikten sonra uzerinde uzunca bir minik cikinti olustu. Acab bu cikintilar tohum icin mi? cicek sapinin uzerindeler.

bir bilginiz var mi?

peki nasil tohum alacagim? arama motorundan ariyorum bir turlu bulamadim sardunyanin tohumu nasil alinir?

bir suru var cunku her bir cicek sapinda masallah...

dilhana
06-06-2009, 18:43
Hoşgeldiniz thomasina...
Beni hem hırsız, hem de arsız yaptı bu sardunya sevdası....:)

Ama ben de çiçeklenen ve gözbebeğim dediğim 2 sardunyamın
84378

84379

resmini ekleyecek duruma geldim sonunda...:)

Bordo olan sakız benim aşkım...Sabah kahvaltı sofrasında masaya teşrif ediyor..Hep birlikte kahvaltı ediyoruz :D

DefneD.
07-06-2009, 18:50
Selamlar herkese.

Geçen sene kırmızı ve beyaz (sonradan pembe çıktı) sardunya alıp yuvarlak bir saksıya bitişik nizam dikmiştim.:o
Şimdi farkediyorum ki, saksı iki kök için küçük ve pembe kırmızının gelişimini engelliyor. Gariban kırmızı bir tane çiçek açayım, yaprak çıkartayım diye uğraşırken, pembe kocaman birçok çiçek açıyor.:(
Bunları zarar vermeden ayırma konusunda ne tavsiye edersiniz?

Teşekkürler :)

ÖzgünVadi
07-06-2009, 19:24
Selamlar,

Konuyu baştan sona okumaya çalıştım. Gerçekten hepinizin çiçekleri birbirinden güzel.

Bende de yeni yeni çiçek merakı oluşmaya başladı. 3 ay önce rengini bilmeden aldığım 4 sardunyayı yanyana dikmiştim. Hepsi de aynı renk açtı :)

Fotoğraflarıyla paylaşmak istedim.

Sanıyorum ileride sakız sardunya da edineceğim. Verandadan sarkıtacağım. Sizlerden imrendim, gerçekten çok güzel duruyorlar!!

Sevgiler..

thomasina
07-06-2009, 19:46
Herkese iyi günler. Ekleyebildiysem resimlerime bakarak sardunyalarımın sağlıklı görünüp görünmediği konusunda bana yardımcı olur musunuz?
Turuncu olanı 15-20 gün önce açamamış çiçeğiyle beraber ölmek üzereyken aldım.
Bu iri yapraklı sardunyalarım şehir dışından geldi bana. Sulamaya dikkat ettiğim halde ve güneşli bir ortamda olmasına rağmen fazla yapraklanmasını engelleyemiyorum. Bunlar bu yeni çeliklermiş getiren öyle söylemişti. Alt yapraklarını düzenli alıyorum ama sanırım başarılı olamadım.
Kırmızı olan pencereden fazla sarktı, çok hızlı uzuyor. Birden fazla köke dönüştü bir ay içinde. Geçen senenin sardunyası oysa. Şimdi kesip aldığım çelikleri başka yere aktarmaya korkuyorum. Ne yapacağımı bilemedim.
Dört küçük saksıda olanlar ise bu sene yine bir cesaretle aldığım çelikler. Bir iki haftalıklar. Fazla sulamadım ve fazla güneş almayan tarafta duruyorlar.
Şimdiden teşekkür ederim.
Bu arada üç senedir sakız yetiştiremiyorum. Sağlıklı olanları dağıtmak zorunda kalmıştım. Şimdi yeniden edinmek istiyorum. Koşulları uygun olan arkadaşlar bana el uzatabilirler mi?

thomasina
07-06-2009, 19:47
http://img25.imageshack.us/img25/1826/s7301539.jpg

http://img23.imageshack.us/img23/2070/s7301530.jpg

http://img35.imageshack.us/img35/9131/s7301531.jpg

http://img244.imageshack.us/img244/1955/s7301532.jpg

thomasina
07-06-2009, 19:55
http://img197.imageshack.us/img197/4483/s7301533.jpg

http://img268.imageshack.us/img268/4756/s7301534.jpg

http://img189.imageshack.us/img189/2773/s7301535.jpg

http://img154.imageshack.us/img154/4350/s7301537.jpg

http://img4.imageshack.us/img4/6522/s7301538.jpg

DefneD.
07-06-2009, 20:54
Sevgili thomasina,

Kullanıcı adınız ve avatarınızın uyumuna bayıldım.

Sardunyalar konusunda buradaki kimi arkadaşımız kadar büyük tecrübem olmadığını baştan söyleyeyim. Ama öğreniyorum:)

Turuncu sardunyanızın saksısı küçük görünüyor. Bitki geliştikçe, dal çıkarttıkça daha çok çiçek açıyor. Bir de hepsi güneşe ulaşmakta zorlanıyorlar ki, hem yaprak hem de çiçek sapları fazla uzamış. Sardunyalar yarım gün direk güneşe bayılıyor. Arada bir çiçek coşturan verincede deliriyorlar. En azından benimkiler öyle:)

Bu başlıktan öğrendiğim kadarı ile, çelikler dikilirken üzerlerinde çiçek ve fazla yaprak olmaması gerekiyormuş. Çeliğin üzerindeki çiçeği ve en soldaki saksıdaki de eğer çelikse bir **** iki yaprak bırakacak şekilde yaprakları kopartın.

Bu arada hepsinin renkleri çok güzel, güle güle büyütün:)

thomasina
07-06-2009, 21:11
İlginiz için teşekkür ederim. Sevgili DefneD. turuncu sardunyam ile ilgili ben de aynı kaygıyı taşımaktayım, inanın. Ama onu aldığımda inanın daha küçük ve çelimsizdi, bu kadar kısa sürede nasıl böyle olduğunu anlayabilmiş değilim. O zaman birden bire daha büyük bir saksıya ekersem köklenmesinin zor olacağını düşünmüştüm, annem hep büyüdükçe saksıyı büyüt der hep. Neyse şimdi kendini yeni toparladığından saksı değiştirmeye korkuyorum. Ne yapsam...
Çelikler ben büyüsünler diye bakarken birden çiçeklendiler. O fotoyu çektim bir gün durdu çiçek hemen aldım. Kırmızım hakkında sorayım istiyorum iyice kısaltsam olur mu...
Bu arada kedi delisi olduğumu anlayan birine rastlamak çok hoş. Kedim sardunyalarıma tapar. Bir gün beraber çektiğim fotoğraflarını yüklerim...

DefneD.
07-06-2009, 21:28
Sevgili thomasina,

Geçenlerde Koçtaş'ta üzerinde çiçeği olan (yani rengi belli olan) bir sakız bulunca aldım. Eve geldiğimde kökünün kırık olduğunu fark ettim. Toparlayıp ufak bir saksıya diktim. İki hafta sonra yeni yaprak çıkartmaya başladı. Hatta şu an açmasını beklediğim çiçeği bile var.
Bir hafta önce yani aldıktan 3 hafta kadar sonra daha büyük bir saksıya aldım. İlk başta biraz sersemlesede, yerine alıştı. Yani diyeceğim, kökünü dağıtmadan saksısını değiştirirseniz bu arsız güzeller herşeye dayanıyor:)
Kırmızınız ile ilgili sorunuzu anlayamadım.
Kedinizin adı da Thomasina mı? Fotoğraflarını görmek isterim.

thomasina
07-06-2009, 21:56
Altı numaralı resimdeki kırmızıdan bahsediyorum. Pembenin yanında olan. Uygun şekilde çekemedim ama biraz dikkatli bakarsanız parmaklıklardan aşağıya doğru iniyor, bir çok dal fena halde uzamışlar. Eskiden olsa cahil cesaretiyle hemen alırdım dalları ama şimdi burada çelik alma zamanı ile ilgili bir sürü şey okuyunca bir türlü beceremedim, korktum. Siz ne dersiniz? Alsam dalları çoğaltma denemesinde bulunsam mı...

manolya
08-06-2009, 08:41
Beyaz sardunyam. Sararan yapraklarını kopardıkça bütün gücünü çiçeğe verdi, neredeyse yapraktan çok çiçeği var:)

sevim.K
08-06-2009, 09:29
Manolya çok güzel çiçekler:) Akşam bende burada okuduklarıma dayanarak yaprakları azalttım. Gerçi sararmış yaprak yoktu çok sağlıklı yapraklar ama yine de alt yaprakları aldım. Çok yaprak var. Anlaşıldı acımadan biraz daha seyreltmem gerekecek. Çiçekler henüz çok cılız. Öbek öbek çiçek doluydu geçen yıl. Bir de elimde bir vitamin var geçen yaz koçtaştan almıştım. Burada özel sardunya vitamini olduğunu öğrendim ondan temin etmem gerekecek. Bol çiçekli günler Maolya:)

bahar86
08-06-2009, 18:26
arkadaslar benım sorum bıraz basıt olucak acaba kac gunde bı sardunyalarımı sulamalıyım?gun asırı suluyorum ama nedense cıceklerı kurumus bazılarının yaprakları ıse gayet saglıklı.bulundukları balkon oglen 1 den sonra aksamustune kadar bolca gunes alıyor.acaba onları golgeye mı koysam.yardımcı olursanız cok sevınırım.

DefneD.
08-06-2009, 19:13
Sevgili bahar86,

Sardunya çiçekleri tamamen açtıktan bir süre sonra kururlar. Kuruyan çiçekleri sapları ile birlikte kesin. Yerlerine yenileri kısa sürede çıkar:)
Sulama için en güvenli yöntem parmağınızı toprağa sokup kuru olup olmadığına bakmak.

bahar86
08-06-2009, 19:46
Sevgili bahar86,

Sardunya çiçekleri tamamen açtıktan bir süre sonra kururlar. Kuruyan çiçekleri sapları ile birlikte kesin. Yerlerine yenileri kısa sürede çıkar:)
Sulama için en güvenli yöntem parmağınızı toprağa sokup kuru olup olmadığına bakmak.

çok tsk ederım.pekı guneslı olan balkondamı kalsınlar yoksa golge olan yere mı alayım?

DefneD.
08-06-2009, 20:27
çok tsk ederım.pekı guneslı olan balkondamı kalsınlar yoksa golge olan yere mı alayım?

Güneşte kalsın. Bu canavarlar güneşi seviyorlar:D

Sormadan edemiyeceğim, klavyenizde noktalı harfler yok mu?;)

bahar86
08-06-2009, 20:59
Güneşte kalsın. Bu canavarlar güneşi seviyorlar:D

Sormadan edemiyeceğim, klavyenizde noktalı harfler yok mu?;)

hatırlattığız iyi oldu tamamıyla unutmuşum.şimdi nasıl ?;) şaka bi yana alışkanlıktan kaynaklanıyor cnm...o zaman sardunyalarım güneşte kalmaya devam ediyorlar...:p

çilek59
09-06-2009, 12:00
İşte buda benim Cananım,Gecen sen ektim bu sene cok büyüdü.Ne zaman budamam lazım...

thomasina
09-06-2009, 14:40
Selam herkese... Dün aldığım iki adet sardunyayı saksılara aktarırken köklerinin arasında yuvarlak, yeşil, boncuk gibi küçük toplar gördüm. Ezdiğimde parlak beyazımsı bir yarı sıvı maddeyle dolu olduğunu gördüm. Daha önce karşılaşmadığım için soruyorum. Bir fikri olan var mı? Teşekkürler şimdiden...

aliyilmazist
09-06-2009, 15:05
Merhaba küçük bahçem sardunyadan geçilmiyor. Bir sürü sardunyam oldu. Arkadaşlardan eşden dostan aldıgım küçük küçük dallar saksıları kapladı büyüdü. Eylül Ekim ayı gibi sitedende çelik dağıtacağım. Güzellikler paylaştıkça büyüyor.

Bu arada fotograflar 15 gün önesine ait. Saksılar çiçek kaplandı.

Fotografları;

http://img189.imageshack.us/img189/6158/dsc3535.jpg

http://img190.imageshack.us/img190/2420/dsc3538l.jpg

http://img259.imageshack.us/img259/446/dsc3540.jpg

http://img41.imageshack.us/img41/1229/dsc3541.jpg

Değişik 2 tür sardunyam. Yaprakları çok değişik sağdaki yıldız şeklinde küçük küçük açıyor.

http://img523.imageshack.us/img523/8637/dsc3537.jpg

http://img194.imageshack.us/img194/4450/dsc3501.jpg

http://img40.imageshack.us/img40/4308/dsc3505.jpg

aliyilmazist
09-06-2009, 15:19
Fotografların devamı

http://img171.imageshack.us/img171/5396/dsc3508.jpg

http://img192.imageshack.us/img192/2559/dsc3523.jpg

http://img196.imageshack.us/img196/2814/dsc3503.jpg

http://img189.imageshack.us/img189/2517/dsc3511.jpg

http://img188.imageshack.us/img188/7853/dsc3539l.jpg

http://img183.imageshack.us/img183/2646/dsc3546.jpg

dilhana
09-06-2009, 15:35
Bu beyaz zarif sakızdan benim de olsun isterim...

http://img196.imageshack.us/img196/2814/dsc3503.jpg

sevim.K
09-06-2009, 21:08
Bunlarda benim güzellerim:)

85324
85327
85328
85329
85330

İki saksımda üçer çiçeğim vardı. Sarkan çiçek istiyorum diyerek almıştım sakızları.Sadece büyümesini gözledim çiçeklerimin fazla lgilenemedim geçen yaz.Toprak saksıdaki kırmızı sardunyayı cuma günü bir arkadaşımız bırakmış eve. Bana sürpriz yapmış. Çok sevindim ******.
Diğer saksıdaki sardunyalar kırmızı, beyaz ve pembe.

Saksıların küçük olduğunu düşünmeye başladım. Aslında bakımını yapmakta da geç kaldım. Saksılarını değiştirmeli ve toprak ilave etmeliydim.

sevim.K
09-06-2009, 21:21
85334

Bu da başka bir kırmızım. Koyu kırmızı açıcak çiçeği. Bahara doğru Akçakocada ziyarete gittiğim evin bahçesinden almıştım küçücük bir çelik. Saksım yoktu. Kaktüsün kenarına dikivermiştim. Beni utandırdı güzel çiçeğiyle.

Başbahcivan
09-06-2009, 21:52
İşte buda benim Cananım,Gecen sen ektim bu sene cok büyüdü.Ne zaman budamam lazım...
Arkadaşım şu mevsimde üzeri çiçekli olduğu için dokunmayın ağustos sonu eylül başı gibi budama yapın kestiğiniz çelikleride ziyan etmeyin, çelikler 8 - 10 cm boyunda olsun, onlarıda kum ve torf karışımlı bir toprağa dikerseniz daha çok çiçeğiniz olacaktır,ama çelikleme döneminde toprak sadece nemli kalsın çok sulamadan kaçının çünkü çok su verilirse çelikler çürüme yapar.Kolaygelsin

Crocus Şen
11-06-2009, 18:52
Balkonumdan sardunya manzarası;)

zenfree
11-06-2009, 23:16
Güllü adını taktığım sardunyam.:)

Orkun Kırcı
11-06-2009, 23:24
Bu arada sardunya başlığımıza yeni katılan arkadaşlarımız var. Hepiniz hoşgeldiniz.

Bir foto da benden annemin avlusundan. Çiçeği o kadar büyük oluyor ki hayret edersiniz.

85894

ardabora
14-06-2009, 14:03
Sardunyalarım bu sene beni hala sevindirmedi ama tek tük çiçeklenmeye başladılar,sanırım temmuz-ağustosta daha çok çiçeklenecekler,çoğu tomurcuk dolu.

Tek tük açtıkları için sadece renkleri göstermek amacıyla bir kaç resim yüklüyorum.

ardabora
14-06-2009, 14:11
Bunlar da büyük saksıdakiler, rengarenk sardunyalı saksıları çok beğendiğim için karışık kuruşuk dikiyorum hep. Çoğu tomurcukta ve renklerini bilmiyorum.

İkinci resimdeki çingene pembesi sardunylar, annemin en eski sardunyalarından.

Kökleri 11 yıllık, evlenirken bana vermek için çelikten köklendirmişti ama bana verdiği ilk çiçek olan devasa aşk merdivenini bir ayda yokettiğim için bunları vermekten vazgeçmişti. :dilli:

Nihayet çiçek bakmayı öğrendiğime kanaat getirince 2007'nin bahar başında bana getirmişti,hala yaşıyorlar. :D Bunları budamıyorum diğerleri gibi...

Üçünce resimdeki kahverengi saksılar da açlı-vernik, gazete kağıdı-vernik çalışmalarımın eseri. :p

ardabora
14-06-2009, 14:16
Sakızlarım..Bir de koyu kırmızı bir sakızım ama öyle cılız,öyle mutsuz ki..Geçen sene de hiç mutlu edememiştim kendisini,derdi nedir anlamış değilim. Sürüne sürüne yaşıyor işte...İkinci resimdeki çiengene pembesi sakızımın yaprakları devasa boyutlara ulaşıyor, sürekli kırpmak zorunda kalıyorum. Çok arsız bir renk,kendisinden memnunum..:p

ardabora
14-06-2009, 14:20
Ve ceylanlarım..Şimdilik 3 rengim var büyük olarak, bir tane de komşumdan "arkanı dön,sen bakma, bu ceylandan bir dal çalıcam" deyip de kopardığım beyaz renkli,pembe hareli, minik bir ceylan yavrusu var ama bu sene ondan çiçek beklemiyorum,

Arzu Kırlangıç
15-06-2009, 14:14
Sevgili Ardabora , Sardunyalarınızın hepside birbirinden güzel ve sağlıklı 4. ve 5. resimdekiler başka güzel ;)
Benim çilli sardunyam ;

sevim.K
15-06-2009, 17:08
86962
86963
86964

İşte bunlar benim yeni çiçeklenen sardunyalarım:)Pembe olanı sakız. Sürpriz çiçek dedim ben ona çünkü ne zaman diktiğimi hatırlamıyorum. Büyük bir ihtimalle bir arkadaştan çelik alıp saksının bir köşesine dikivermişimdir öylece. O da beni sevindirmiş çiçeklenmiştir:) İlk çiçekler ve çok zayıf diğer iki sardunyada çünkü çelikler yeni filizlendi sayılır. Ama büyüyünce çok güzel olacaklar:)

celalsungur
15-06-2009, 23:16
Turuncu sardunya ilk defa görüyorum. Komşum Bayındır'dan almış. Birazcık dallansınlar takipteyim...;)

DefneD.
17-06-2009, 22:48
Selamlar arkadaşlar,

İlk kez bu yıl ceylan sahibi oldum. Yetişmiş ve çiçekli olarak almıştım. Nisandan beri deliler gibi açıp beni çok mutlu etti. Sanırım artık çiçek açma mevsimi geçmiş olmalı ki, geçen çiçeklerinin yerine yenileri gelmiyor. Artık yemyeşil bir ceylanım var.:D Ama bitki çok sağlıklı, gelişmeye ve dipten yaprak çıkartıp büyütmeye devam ediyor.

Benim öğrenmek istediğim 1-Ceylanımın bu yaz tekrar çiçek açar mı? 2- Açmayacaksa farklı bir bakım (bugüne kadar sıradan sardunya bakım/sulama uyguladım) gerekir mi?

Teşekkürler :)

perili
17-06-2009, 23:08
Cevaptan emin olmasamda, tekrar açacaktır ceylan sardunyalarınız..Çok fazla çiçek açtığı için, nispeten uzun bir dinlenme dönemi oluyor sanırım. Benim ceylanlarımın tekrar çiçek açması da biraz zaman almıştı..Şimdi çılgınlar gibi çiçek açıyorlar...:)) Bence normal bakımlarına devam etmelisiniz sabırla..

suzan7
18-06-2009, 18:00
Benim sardunyalar o kadar arsızlarki ,içip içip boy atıyorlar,hiç çiçek açmak gibi bir dertleri kaygıları yok maşallah.
Hiç istiflerini bozup zahmete girmiyorlar.Geçenlerde fırçaladım içlerinden birini alıp köke yakın yerlerinden kesip başka bir saksıya diktim.
Ama yine gözlerini korkutamadım.Halen çiçek açmamakta kararlılar.Sorunlarını bir anlasam ,bakacagım çaresine.

sevim.K
18-06-2009, 18:07
87737

Küçücük çeliğimdeki tomurcuk açtı. Umarım yakında filizlenmeye de başlar.:D
Sevgili kılıç; sizin gönderdiğiniz çeliklerden biri:D

Orkun Kırcı
18-06-2009, 18:16
Benim sardunyalar o kadar arsızlarki ,içip içip boy atıyorlar,hiç çiçek açmak gibi bir dertleri kaygıları yok maşallah.
Hiç istiflerini bozup zahmete girmiyorlar.Geçenlerde fırçaladım içlerinden birini alıp köke yakın yerlerinden kesip başka bir saksıya diktim.
Ama yine gözlerini korkutamadım.Halen çiçek açmamakta kararlılar.Sorunlarını bir anlasam ,bakacagım çaresine.

Çiçeklerinizin güneşi yetersiz gibi. Uzayıp gitmişler ve cılız kalmışlar. Gövdeleri daha kalın olmalı. Top sardunyalar diğer cinslerine göre güneşi daha çok seviyorlar. Tabii bunlar benim gözlemlerim....

sevim.K
19-06-2009, 05:58
88000
88001

küçük yaramazlarımda çiçek açtılar:D Cep telefonuyla çektim resimleri beneklinin rengini tam vermemiş. Pembe üzerinde kırmızı benekler olan bir sardunyam.

DefneD.
20-06-2009, 22:22
Sonunda yeni fotoğraf makinama kavuştum. Makinayı denemek için pembe sakızımı görüntüledim. Bakalım beğenecekmisiniz:)

88374

Başbahcivan
20-06-2009, 23:00
Bunlar kurt ya da solucan ne bileyim böcek kozası falan olabilir mi?
Hayır arkadaşım kurt veya böcek kozası değiller o gördüklerin osmogot diye bir vitamin yavaş yavaş eriyen ve toprakta uzun süre kalırlar.

DefneD.
21-06-2009, 21:14
Bir kaç tane sardunyamı daha paylaşmak istiyorum. Bir de naçizane gözlemlerimi.

Aşağıdaki fotoğrafta büyük bir saksının içinde üç kök var; somon, çingene pembesi, açık pembe. Somon ve açık pembe baharla birlikte hemen çiçek açmaya başlıyor, havalar ısındıkça çiçekleri artıyor. Çingene pembesi ise biraz daha sıcağı bekliyor, bir sürü tomurcuk çıkartıp aynı anda açıyor.

88544

Bu ise, burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=444143&postcount=3087) bahsettiğim somon hareli beyaz. Nedense haspam bu sefer beyaz konturlu somon açtı:p
Bu sardunyanın yapraklarının diğer sardunyalardan farklı bir kokusu var. Sanki limonu andıran bir koku.

88550

Bu da üçüncü denemede tutturduğum beyaz. Daha önce beyaz diye aldıklarım zamanla pembeye dönmüştü. Biraz şekilsiz büyüdü ama yerinden memnun ki çok bol çiçek açıyor.

88554

DefneD.
21-06-2009, 22:19
Teşekkür ederim thomasina:)

Bir ay önce aldığım pembe (eflatunumsu) sakızım. Bunun yaprak ve çiçek yapısı diğer sakızlardan farklı. Yaprakları daha etli, çiçekleri ise bildiğimiz sardunya çiçeğinden değişik bir formda. Bu tür sakıza Koçtaş'ta rastlamadım. Benimkini pazardan almıştım. Farkı bilen var mı? İthal/yerli farkı olabilir mi?
Orkun Kırcı ses ver :D

88588

Bu da...... şakkadanak anlayacağınız gibi sardunya değil. Pazardan çok hoşuma gittiği için aldığım Düğme çiçeklerim. Onların kendilerine ait sayfaları yok. Hoş görün ablaları, abileri şöyle bir salınsınlar:p

88592

maki01
22-06-2009, 12:45
Bunlar da benim çeliklerle başlayan , mini sardunya maceram :)
88727

88728

88729

Bordo olanın çiçeği sanki ipek gibi, pırıl, pırıl bir şey...

manolya
23-06-2009, 07:46
Ocak ayında tohumdan ektiğim sardunya 6 ay sonra çiçek açtı.

Adalet Yağcı
25-06-2009, 16:01
Merhabalar sardunya delileri.
Benim sardunyalarım da geliştiler, haftada bir sıvı gübre veriyorum.

89373 Harika bir renk tonu var.
89374 Bu da çok koyu bordo ama güneşten rengi açık çıkmış.
89375 Boyu bir karış yok ama üzeri çiçek dolu :cool:

maki01
25-06-2009, 16:12
Merhaba Adelet Hanım,
Çiçekli bitkilerde , çiçeklenme döneminde gübreye ara verilmesi öneriliyor. Sardunyalarda çiçeklenme dönemlerinde de gübreye devam etmeli miyiz?

Sardunyalarınız muhteşem. Yüreğinize sağlık...

Adalet Yağcı
25-06-2009, 17:18
Sevgili Maki, bildiğim kadar gübreleme Mart gibi başlar Eylüle kadar devam eder.
Ben sizin söylediğinizin tam tersini yapıyorum hep, bilgi nerede yazıyor?

sevim.K
25-06-2009, 18:16
Adalet hanım merhaba; bende cumartesi veya pazar günleri genel bir bakımını yapıyorum sardunyalarımın. Hafif hafif topraklarını havalandırıyorum, sıvı gübre veriyorum çok az ve bolca konuşuyorum. Tabi bu arada çiçeklerinizin çok güzel olduğunu söylemeliyim. Sadece bu ekledikleriniz değil. Çiçeklerinizle ilgili daha ayrıntılı düşüncemi paylaşım sayfasında yazarım artık yoksa ceza alabilirim:D

Arkadaşımın annesi çiçeklerine üçü bir arada nescafe veriyormuş. Çok çabuk gelişiyorlarmış:eek:. Benim güzellerimin kahve alışkanlıkları yok;)

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=452391&postcount=70

maki01
25-06-2009, 21:55
Teşekkürler Adalet Hanım,
Çiçeklenme dönemi ile ilgili bilgi Afrika Menekşesi (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1402&page=144) başlığında çok sık tekrarlanır. Diğer başlıklarda da rastladım, şu an hatırlamıyorum ama buldukça yazabilirim. Ayrıca yeğenim yüksek ziraat mühendisi. Bir dönem Çukurova Üniversitesi'nde çalıştı. O da çiçeklenme sonrası sadece izelementleri vermemi söyledi. Yanlış söylemiş olmayayım ama " azot, potas verilebilir, fosfat kesilmeli" dedi. Bu konularda henüz cahil ve de deneyimsizim. Yeğenimin getirdiği 2 tür gübre var bende. Ayrıca 5 farklı çiçek çoşturan :) Kabaca "Hala bunu ver, şunu kes" diyor. Ben de uyguluyorum ama özellikle çiçek konusunda sitemizdeki bilgiler, deneyimle de birleştiği için daha doğru gibi geliyor. Afrika menekşelerinde gübreye devam ettiğim menekşelerin çiçekleri tomurcukken kurudu. Sitedeki arkadaşların uyarısı ile gübreyi kestim, çiçekli menekşelere kavuştum :)
Sizlerin öğrencisiyim yani...

Güler
26-06-2009, 17:00
Size sardunyalarım ile ilgili bir hususu yazacaktım. Bu başlığa gelince birkaç sayfa geriden okuyayım dedim.
Okudukça güldüm. Ohhh, benim deli arkadaşlarım bu gidişle beni de geçtiler dedim.
Ben sadece konuşuyor, öpüyordum. Onlarla hiç çayımı, kahvemi paylaşmamıştım.
Şimdi gidip, koyu kırmızı sardunyama soracağım"güzellik, çayını şekerli mi içersin, şekersiz mi?"
Hepiniz çok yaşayın e mi?

Korumaya çok özen gösterdiğim, çok koyu renk-adeta siyaha yakın-sardunyamın yapraklarında hafif hafif bozulma başladı.
Yaprak gübresi verdim, toprağını kontrolden geçirdim, ama pek fayda görmedi.
Benim balkonuma güneş saat 14.00 den sonra geliyor ve batana kadar güneşli.
Geçen senelerde, seralarda kullanılan yeşil delikli örtülerle yaptığım koruma perdeleri ile önlem alıyordum.
Geçen sene bu koyu renk sardunyanın, diğer sardunyalar kadar güneşi istemediği farkettim.
Balkonun her iki tarafında bulunan sarmaşık güllerinin arkası, onun için ideal yer oldu. Yaprak aralarından sızan çok az güneşi seviyor. Havadar yer ama az güneş.
Eğer sizin de koyu bordo veya bunun gibi siyaha yakın koyulukta sakız sardunyanız var ise bu hususa dikkat etmelisiniz.

manolya
26-06-2009, 17:23
Koyu bordo sakız sardunyamı aldığımda çiçekliydi, solan çiçeklerini kestim fakat 2 haftadan fazla zaman geçmesine rağmen yeni tomurcuk oluşmadı, ben de daha fazla güneş alırsa tomurcuklanacağını düşünerek yarı gölgeli cam önünden kaldırıp balkonun tam güneş alan bir yerine koymuştum. Bu renk sardunyalara fazla güneş yaramıyorsa hemen eski yerine alayım.

sevim.K
26-06-2009, 21:42
Merhaba Güler Hanımcım; güzel cümleleriniz ve verdiğiniz bilgi için teşekkürler. "Deli arkadaşlarım" sözünü sevdim:D. Söz konusu çiçek ve onlardan yansıyan güzellik olunca insan kendi deliliğini de seviyor.

Benim balkonum sabah güneş almaya başlıyor ikindiye kadar almaya devam ediyor. Sardunyalarım öğleden sonra güneş alan yerde. Yani gün içinde dört beş saat güneş alıyor. (dik güneş ışığı değil) Sakızlar sabah güneşi alıyor. Şimdiye kadar şikayetçi olmadılar. Umarım şimdiden sonra da olmazlar. Zaten şimdi akşam bakımlarını yaptım. Karınları tokmuş, azıcık su içip uyumaya başladılar. Sevgiler, esen kalın

Güler
26-06-2009, 22:20
Sevgili arkadaşlar, ben kendi deneyimlerimi de sizlerle paylaşıyorum.
Çok yerde okuyorum, sardunyalar çok güneş ve bol su sever diye. Ama bence bu doğru değil. Günün her saati güneş alan yerler de uygun değil, bol su da. Toprağı kurudukça su vermek çok daha doğru.
Güneşte diye git gel sula, boğaz çürüklüğü yapıyor.
Zaten siz de zamanla huylarını ve görünümlerini farkedersiniz.

DefneD.
26-06-2009, 23:06
Sevgili Güler'e katılıyorum. Sardunyalar ne çok güneş ne de çok su seviyorlar. İngiltere'de sıkça yetiştirildiğini unutmayalım.
Benim yaşadığım yer malum yazı oldukça sıcak geçirir. Balkonum doğuya bakıyor ve sardunyalarım gün doğumundan başlayarak en fazla 5, 5.5 saat güneş alıyor. Olağandışı bir sıcaklık yaşamadığımız sürece gün aşırı su veriyorum. Verilen su alttan taşmayacak kadar olmalı.
Benim anladığım, öğrendiğim bitkilerimize az sulamaktan ziyade çok su vermenin zarar verdiği. Suyu az veriyorum, yapraklar yumuşayıp sarkarsa takviye ediyorum.
Benim uygulamalarım dene/yanıl yöntemine dayandığı için her iklim için geçerlidir diyemem. Ama benim bu sadist yöntemim:dilli: sardunyalarıma iyi geliyor:)

sertug guray
27-06-2009, 03:04
merhabalar sevgili sardunyacı arkadaşlar ben bu yakınlarda şeker gübre satın aldım acaba bu gübreyi sardunyalarımda kullanabilirmiyim bir zararı veya yararını görürmüyüm cevaplarınızı bekliyorum hepinize iyi günler.

NURSER
27-06-2009, 14:34
Benim sakız sardunyam çok fazla güneş alıyor ama! Hem de saat 13:00 14:00 civarı başlayıp batana kadar direkt güneş alıyor. Çok da sağlıklı ve o kadar güzel açmıştı ki resmini (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=27128&c=723) galeriye koymuştum. Ama şu an çiçeklerinin çoğu solmuş durumda. Çiçekler solup döküldükten sonra tekrar tomurcuklar çıkarıp çiçek verir mi sardunya? benimki vermedi. Eğer bu bir problemse; yoksa havalar iyice ısınıp güneşin yakıcılığı artınca fazla gelmeye başladı diye düşünmeye başladım şimdi sizin yazdıklarınızı okuyunca. Ve az önce de içeri aldım, direkt güneş ışığı almasın diye.
89750

Güler
27-06-2009, 14:54
Yukarıda resmini yüklediğiniz, ceylan gözü. Onlar da sardunyalar gibi bütün yaz çiçek açarlar.
Açmış çiçeklerini, temizleyin yani kesin ki yeni yeni çiçek tomurcukları versinler.
Mayıs-Haziran çok güzel ve bol bol açarlar. Temmuzdan sonra çiçekleri biraz daha azalır ama devam eder.
Bu ara biraz sıvı besin ile takviye iyi geliyor.

ozbey
27-06-2009, 15:02
merhabalar sevgili sardunyacı arkadaşlar ben bu yakınlarda şeker gübre satın aldım acaba bu gübreyi sardunyalarımda kullanabilirmiyim bir zararı veya yararını görürmüyüm cevaplarınızı bekliyorum hepinize iyi günler.

şeker gübresi çiçeklerin açmasına değil ama yapraklanmasına canlanmasına faydası oluyor.fakat çok dikkatli ve çok minik miktarda vermelisiniz.gübreden sonra bol sulamayı ihmal etmeyin,yoksa bitkiniz kurur.

DefneD.
27-06-2009, 22:41
Bakarmısınız şu cimcimeye, çiçekleri kocaman oldu. Hem çiçek yapısı hem de yapraklarının kokusu diğer sardunyalardan farklı bunun.

89813

89814

Bu da daha önce bir mesajımda bahsettiğim, bilmeden kökü kırık olarak aldığım sakızım. Aldığımda üzerindeki çiçek fuşya rengi idi. Benim saksımda açtığı ilk çiçek kırmızı olmakla beraber zamanla rengi açılıyor. Gövdesi çok cılız olduğu için ters köşeye yatırdım onu:D Çok yapraklı tarafı değil, yaprak açısından zayıf tarafı güneşe gelecek şekilde diktim. Güneşe karşı hem yaprak hem de çiçek açarak büyüyor. Sanırım seneye daha güzel olacak:)

89815

sevim.K
28-06-2009, 13:53
Kırmızı sardunyam - gerçi çiçekçi o renk sardunyaya truncu demişti ya- üzerinde iki tane hafif sararmış yaprak gördüm. Eyvah diye bakındım sağına soluna biraz eğilmiş gibi geldi. Acaba derken dışarda kök gördüm. Aslında saksıyı toprak ilavesiyle beslemiştim daha onbeş yirmi gün önce. Böyle zamansız da oynanmaz ki:( Yine aldığı kadar toprak ilave edip sağlamlaştırayım ve bekleyeyim mi:confused: Uzun saksı. Yan yana üç sardunya dikmiştim. Saksıyla fazla uğraşırsam diğerleride zarar görürlerse:( Onlar geçen yıl aldığım sardunyalar yani benim ilk çiçeklerim.

selenn
28-06-2009, 13:57
Geçenlerde Garipçe Köyü'ne güzel havadan istifade etmek için dolaşalım diye gittiğimizde çöp kutusunun yanına koca bir saksı sardunya bırakıldığını gördüm. Etrafa bakındım kimseler yok. "Yazık nasıl atıyorlar, biz evdekilere daha fazla neler yapabiliriz diye düşünürken millet çöpe atıyor" diye hayıflandım. Saksısı çok büyüktü nasıl taşıyabilirim diye düşündüm baktım olmuyor ben de birkaç çelik alayım hiç olmazsa onları kurtarırım diye düşündüm. Eve gelince toprağa daldırdım. Baktım bizim ufaklık bana süpriz yapıp teşekkür eder gibi çiçek açmış. Bembeyaz, sade bir hali var...

89854

Gulsumt
28-06-2009, 21:53
Koyu bordo sakız sardunyamı aldığımda çiçekliydi, solan çiçeklerini kestim fakat 2 haftadan fazla zaman geçmesine rağmen yeni tomurcuk oluşmadı, ben de daha fazla güneş alırsa tomurcuklanacağını düşünerek yarı gölgeli cam önünden kaldırıp balkonun tam güneş alan bir yerine koymuştum. Bu renk sardunyalara fazla güneş yaramıyorsa hemen eski yerine alayım.
Sevgili Manolya,
Koyu borda sakız sardunyaları da güneşi seviyorlar. Benimkiler bütün öğleden sonra yaklaşık 7-8 saat güneş alıyorlar. Bu arada her gece suluyorum. Toprağı gevşek seviyorlar, sık havalandırmanızı öneririm. ekte fotoğrafını göreceksiniz. Bol çiçekli olması dileğiyle

manolya
28-06-2009, 22:16
Teşekkür ederim Gulsumt, bende ki biraz daha koyu renk, kadifemsi dokusu olan bir çeşit, bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=438036&postcount=2969) mesajımda resmi var. Balkonda oradan oraya gezdirip seveceği yeri bulamaya çalışıyorum, diğer sardunyalarım her şartta çiçek açarken bu biraz nazlanıyor, güzelliğine güveniyor herhalde:)

sevim.K
29-06-2009, 03:32
Ben sakızları sabah güneş alan yere koydum. Başka türlü duvarı deldirip içeriye asmam lazım çiçeği. Hepsi birden olmuyor. Rasgele çivi çakmaktansa kafamda oluşturayım bazı çözümler diyorum derli toplu, düzenli olması için.Öyle dik güneş ışığı almıyor. Çiçekler olgunlaşıp hafiften yaprak dökmeye başladımı çiçeği sapından kırıyorum bekletmiyorum üstünde. Bir süre sonra başka yerden tomurcuk veriyor. Çiçekler azaldı. Yoruldu sanırım. Onunda dinlenmeye ihtiyacı var:)

ardabora
01-07-2009, 00:19
Ceylanlarda artık fazla tomurcuk kalmadı.

Resmi çektikten sonra eskiyen çiçekleri ve bazı yaprakları budadım. Geçen yıl temmuz sonu gibi bir kaç çiçek daha açmıştı ceylanım, bakalım bu sene gidişatları nasıl olacak.

ikinci resimdeki, denek olarak kullandığım yalınkat sakız sardunyalarım da çiçek açmaya başladı.

Deneyin adı: Demlikte kalan çayı içen sardunyanın gelişimi. :D

Resimdeki pembe saksıda sevgili hüsnüyusuf arkadaşımın gönderdiği japon gülü var, saksının arkasında da bir saksı daha yalınkat sardunya var.

O çay suyu içmedi,henüz çiçek açmadı.:(

Deneyin sonucu: Sardunyalar çay suyunu seviyor.:dilli:

mozturkgss
05-07-2009, 19:46
Adını sandal olarak bildiğim bitki bu
Sarduya mı acaba?

DefneD.
05-07-2009, 20:08
Evet, bunlar sardunya.
Siz bunları iç mekanda mı yetiştiriyorsunuz? Sardunyalar dış mekan bitkileridir. Güneşi severler. Sizinkilerin daha fazla güneşe ihtiyacı var gibi. Başlığın tamamını okursanız yetişme şartları ve ihtiyaçları ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz:)

powered
06-07-2009, 11:43
Sardunyalar iç mekanda fazla çiçek vermez, hiç değilse balkonun güneşli bir yerinde durması daha iyi olur.

BenBen1967
08-07-2009, 21:53
ekledim

BenBen1967
08-07-2009, 21:57
devamı

BenBen1967
08-07-2009, 22:11
sonunda tamamlandı.

bernacyhn
09-07-2009, 11:06
Bunlar da benim güzellerim. Beyaz olan bütün kış boyunca açtı. Çiçeklerini yoldum :D azıcık sürgüne gitsin diye bana mısın demedi, hala açmaya devam ediyor. Geçen sene annem bu zamanlarda çiçekteyken almıştı benim için. Sardunyanın da arsızı olur muymuş hiç? Oluyormuş meğerse :)

ardabora
09-07-2009, 18:04
Arkadaşlar benim sardunyama bakar mısınız?

Bir ay kadar önce 1 tl. ye satın aldığım,acınacak haldeki sardunya kendisini toplayınca çiçek tomurcuklarını oluşturdu ve aynı çiçek sapında kırmızı ve çilli pembe renginde açtı.

çilli-kırmızı (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=28271&c=685)

bernacyhn
09-07-2009, 18:07
Ne kadar güzel sevgili ardabora, sizin için çok ilginç bir tecrübe olmuş gerçekten :)

katmer
09-07-2009, 18:57
Selam arkadaşlar...Balkonum-da bir sürü sardunyam var ama açmamakta direniyorlar.. Yeri beğenmediler desem o da değil.. Çünkü eski sakızım yaz kış açıyor.. Sardunyalar konusunda deneyimliyimdir de:) Çocukluğum sardunyalarla dolu balkonumuzda geçti. Şimdi ise elimdekileri açtıramıyorum. Oldukça sağlıklı ve inatçılar. Ne yapabilirim bilemiyorum. Yardımlarınızı bekliyorum..

maki01
09-07-2009, 22:23
Sevgili katmer,
Senin elinde açmayacak bir çiçeği hayal bile edemiyorum gerçekten. Adalet Hanımın sardunyaları çok güzel gelişmişler. Çiçek çoşturan veriyormuş. Ben de başladım çiçek çoşturana. Sardunyalarım fide sayılır ama çiçek vermeye hazırlanıyorlar bu ara. Sen zaten veriyosundur diye düşünüyorum. Bir de güneş deniliyor çiçek için. Forumda okuduklarımın özeti bu:)

katmer
09-07-2009, 23:02
Sevgili Maki 01, sardunyalar içinde büyüdüm.. Bol güneş ve su sever.. Başka da birşeye gerek duymazlar.
Uzayınca kırar, yanına sokuştururduk. Tutar ve büyüyüp açmaya devam ederdi. Hayatımda böylesini görmedim. Allahın sardunyası dağda taşta olur:p Rekora gidiyorlar anlayacağınız.. Yakında evlatlık vermeye kalkarsam şaşırmayın..

sevim.K
10-07-2009, 10:43
Siz de çok şanslısınız Sevim k. umarım benimkiler de bana sürpriz yaparlar.

Teşekkürler bernacyhn, çiçekçi o renklenmenin polenlerle olduğunu söylemişti. Çiçekte çiller hala var ama daha sonra açan çiçekte kırmızı yaprak göremedim. Aynı şekilde çiçek açmaya devam edermi bilmiyorum:)

Sardunyalarımın yapraklarını bende seyrelttim Katmer. Kocaman büyük yapraklarını kopardım. Gücün tümüyle yapraklara gitmesini engelliyormuş forumda okumuştum. Haftada birde çiçek besini verdim. Doğsusu sardunya fidelerim hala küçük daha bir yıllık bitkiler ama sürekli çiçek verdiler. Yeni diktiğim çelikler bile çiçeklenecekler neredeyse.

Sevgili Katmer ben menekşeyi tutturamadım sizde sardunyaya çiçek açtırmayı;) Başaracağız başaracağız azmin elinden kurtulamayacak bu küçük başarısızlıklar;) Ama bu arada evlatlıklar artarsa sevinçle paylaşırız üzülme elimde kalacaklar diye

bernacyhn
10-07-2009, 10:52
Kırmızıyla beyaz yanyana duruyor. Umarım bir etkileşim olur aralarında. Bir de gül gibi olan sardunyamın arsızlığı diğerlerine geçse başka bir şey istemiyorum. Hem çok fazla çiçeği hem de çok fazla sürgünü var. Ama beyazım hiç ona çekmedi. Üretmek istiyorum ama sadece çiçeğe gidiyor.

Ülker
10-07-2009, 13:21
Ceylanıma bakar mısınız?
Bu sardunyada son noktadır, sadece iki yaprağı var ama tomurcuk dolu.
Üstelik, ıtır ve parlak mustafa arasında kendi yerini belirlemiş bile.

thomasina
11-07-2009, 22:13
Teşekkürler maki01. Çok mutluyum gerçekten. Daha çok toptan çalıştığını biliyorum Gönül Hanım' ın. Ama sanırım kimseyi de geri çevirmiyor, o kadar nazik ve o kadar sevgi dolu ki anlatamam. Samimiyeti de cabası. Kargo işi gerçekten onun kadar yoğun çalışan biri için gerçekten zor, bunu orada farkettim. Hep isteyen herkese gönderemediğinden dolayı ne kadar üzgün olduğundan bahsetti aslında. Ama o kadar içten ki bence yakında ona da kişisel çaba harcayarak çare bulacak buna eminim. Ben o kadar inatlaştım ki ille oraya gideceğim konusunda sanırım yollar banamısın demedi. Eşimin beni desteklemesini de yabana atmamam gerek tabii. İki kare fotoğraf Gönül Hanım' ın yerinden ama yalnızca bir parçası inanın. Diğer karelerde benimkilerin yollara benim hatırıma ne kadar zorluklara katlandıklarının ispatıdır. Yakında yeni halleriyle de size göstereceğim inşallah. Ben çeşite ağırlık verdim renkten çok. Melek gözü, aristo gibi. O kadar çok çeşit var ki elinde şaşırırsınız, bu mevsimde bile. Ama benim favorim çam kokulu sabun gibi kokan, sinek kovucu özelliği olan bir tür, çok enteresan gerçekten. Yaprağını ovduğunuzda içiniz ferahlıyor. Katalog da edindiğim için ileride farklı türlerle ilgili sayfamıza bilgiler vereceğim. Hoş yaz sonuna kadar yeniden gitmeyi düşünüyorum ben, bir aksilik çıkmaz umarım.

http://img40.imageshack.us/img40/3773/s7301685.jpg

http://img40.imageshack.us/img40/9271/s7301686.jpg

http://img33.imageshack.us/img33/7710/s7301693.jpg

ardabora
14-07-2009, 23:11
merhaba arkadaşlar,

10 gün evde yoktum,dün eve döndüm ve harika manzaralarla karşılaştım.

Fakat saksıdaki sardunyalarımı 10 gün içinde hem eşim,hem yan komşum ikide bir suladığı için yapraklarda sararma başlamış.

İnadına dün akşam da öyle bir yağmur yağdı ki bahçede ekili olan sardunyaların kökleri ne hale geldi bilemiyorum.Şansları varsa kök çürümesi olmadan hayata devam ederler.

ardabora
14-07-2009, 23:53
Toprakları kuruyana kadar onlara su yok.:p

İkinci resimdeki sardunyamın renginden ziyade formu çok güzel,katmerli...Hoş, rengine de hala karar vermiş değilim,ne bordo ne kırmızı,garip bir renk...Her resimde farklı çıkıyor.

Bu çeşidin başka renklerini bulmaya çalışıyorum. Her yerde gözlerim fıldır fıldır katmerli sardunya arıyor ama eşte dostta bulamadım.

Tam olarak bunun formunda olmasa da,biraz dağınık,kendini salan, şekilsiz katmerlere sahip sardunyalarım da var...

sevim.K
15-07-2009, 15:29
Benim minicik ceylanımında bir yaprağı sararmıştı. Zaten üç yaprağı var. Havalar çok sıcak gittiği için ger gece su verdim çiçeklere. Sonra saksının altındaki su haznesine baktım su birikmişti. Toprağın yüzeyi kuruduğu için beni yanıltmış. Toprak içi ıslakmış, zaten zayıf olan kök etkilenmiş olabilir dedim kendi kendime.

Belki sizin ceylanınızda da benzer durum olmuştur. Tabi çiçek konusunda daha tecrübeli bilgili arkadaşlar daha doğru yanıt verebilirler.

DefneD.
15-07-2009, 16:01
Bütün çiçeklerim gibi sardunyalarım da sıcakla boğuşurken, üzerine bir de fırtına çıktı. İki gündür hiç durmadan deli gibi esiyor. Bütün saksıları kuytuya aldım. Balkon toprak, yaprak içinde.

Bu şaşkını geçen yıl beyaz diye almıştım. Sonra uçuk pembe oldu. Şimdi ise

92976

Bu da dün bahsettiğim somon hareli beyaz olarak aldığım, sonra beyaz hareli somona, daha sonra da sırf somona dönen katmerli sardunyam.

92977

Kedi tırnağı gibi her çiçekleri farklı açıyor:)

Ülkü
15-07-2009, 20:03
arkadaşlar. ceylan sardunyam ölmek üzere galiba ikinci defa çiçeklendikten sonra yapraklarda sarama ve kuruma başladı.fazla sulamadan olabilirmi? malum istanbulda havalar gayet sıcaktı 2 gündebir su verdim ama 92961 bu hale geldi. bir önerisi veya fikri olan var mı?

Fayda eder mi bilmem ama Aspirini deneyin. 1-2 ay önce sizinki kadar olmasa da benim ceylanlarımın yapraklarıda solmaya başlamıştı. Suyunu azaltıp Aspirin vererek kurtarmıştım. İnşallah sizinki de kurtulur.

ardabora
15-07-2009, 21:46
Güzel sözleriniz için teşekkür ederim arkadaşlar...;)

Sevgili coyote,

Yanlış hatırlamıyorsunuz,bu sayfada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4494&highlight=plastik+teneke&page=9) alçı ve vernikle saksı tamiri yapmıştım.

3228 nolu mesajın 4. resminde, arka sırada duran büyük uzun saksılar da aynı metodla yapıldı.

Önde duran saksılarıdan kalonşe saksısı sadece boya,diğer ikisi de gazete kağıdından...

Sevgili Adalet,

3 haftada bir ya da ayda bir,aklıma ne zaman gelirse sıvı gübre veriyorum ama adı şu an aklımda değil,teyzemden almıştım.Bir litreye bir kapak konanlardan ama anadolu marka değil.Yarın bakar adını yazarım.

Ve sevgili Esen,

Sizinle komşuyuz ,ben de Demirciköy sapağında oturuyorum,yeni yapılan kültür merkezinin arkasında..:p

Bu arada bahçem o kadar da bakımlı ve düzenli değil maalesef,keşke olsa..:(

Güzel olan bir kaç kare var,durmadan aynı yerlerin resmini çekip duruyorum işte..:dilli:

ardabora
15-07-2009, 22:22
arkadaşlar. ceylan sardunyam ölmek üzere galiba ikinci defa çiçeklendikten sonra yapraklarda sarama ve kuruma başladı.fazla sulamadan olabilirmi? malum istanbulda havalar gayet sıcaktı 2 gündebir su verdim ama 92961 bu hale geldi. bir önerisi veya fikri olan var mı?

Aynı durum şu anda bende de mevcut,sizin kadar olmasa da..
Bu resimdeki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=454830&postcount=3176) ceylanlarımın çiçekleri bitmişti, ben de izne gitmeden önce ölü çiçek başlarını koparıp sıvı gübre verdim.

Ben evde yokken iki günde bir sulamış komşum. Sağolsun,bana çok yardımı dokunuyor ama o da benim geçen yıllarda yaptığım hatayı yapmış,hava sıcak olduğu için saksının üst yüzeyindeki toprağı kuru gördükçe sulamış. Üstüne de yağmur yağmış,saksılar da yağmurdan nasibini alacak bir yerde...

Geldiğimde saksının içi vıcık vıcık suydu,üstelik ben saksılarımın dibine altlık da koymam sırf bu yüzden...Geçen sene bir çok sardunyamı bu sebepten kaybettim çünkü.

Sardunyalarla ilgili çok hata yaptım geçen iki sene boyunca..

Sürekli suladım,kökleri çürümekten kurtulanların yaprakları dev gibi oldu,çiçek vermedi.

Enine saksılara diktim,çiçek vermedi.Özellikle zonal sardunyaları bir türlü açtıramıyordum.

Hoş sakızlarım hala enine saksılarda,seneye kısmetse onları da dik saksılara alacağım.

Sonra bu sardunya sayfasını elimden geldiğince okumaya çalıştım,Sevgili Güler hanımın yazdıklarını dikkate aldım,hatalarımı bulmaya başladım.

Şimdi sardunyaları canım isterse suluyorum,işaret parmağımın tamamını saksıya sokuyorum,tırnağımın ucunda bile nem hissedersem sulamıyorum. Yok öyle yağma...:dilli:

Ceylanlarımın sararan tüm yapraklarını kopardım,hatta bazı dalları dibinden budadım,yağmur suyu almasınlar diye saksıları duvarın dibine çektim ve ev yapımı ilaçları okumaya başladım.İlerki günlerde bir gelişme görmezsem toprağını değiştirmeyi düşünüyorum,o da olmazsa uzmanlarımıza danışacağım.

Amma yazmışım,çenem kopsun..:dilli: Kusura bakmayın artık..

maki01
15-07-2009, 22:28
Ben sardunyalarımda hiç tohum göremedim. Neresinde, ne zaman olur bu tohumlar?

ardabora
15-07-2009, 22:46
Sayın Mine Hanım, tohumları göstermek için bu resimleri (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=110584&postcount=596) eklemiş foruma..

maki01
15-07-2009, 23:08
Teşekkürler sevgili ardabora,
İlgilendiğim bitki ile ilgili tüm mesajları okumaya çalışıyorum ama afrika menekşesi ve sardunyaları hala bitiremedim. Çok kolay değilmiş sardunyadan tohum almak. Ben çiçek çoşturan ve 20-20-20 gübreyi sırayla vermeye çalışıyorum. Seyrek olarak da demir, çinko, magnezyum içeren bir gübreyi veriyorum. Potas ve fosfor verilmesi önerilmiş.
Yeniden sardunya yetiştirmeye başlayalı 1-2 ay oldu. Genel hatayı geçmişte ben de yapmışım :) Aşırı sulama...
Bu başlığı görüp etkilenmemek mümkün değil :) Geç kaldım tabii. Marketlerde sardunya raflardan inmişti. Seralarda bulduğum kırık dökük sardunyaları yaşatmayı çalışıyorum. Seneye derli toplu sardunyalar olacak hepsi.
Teşekkürler yardım için...

manolya
16-07-2009, 11:12
Çok kolay değilmiş sardunyadan tohum almak.
Çok ta zor değil aslında, sonbahara doğru solan sardunya çiçeklerini kesmeyin, bırakın dalında kurumaya başlasınlar, çiçeklerin içindeki çıkıntıları toplayın. Sadece sardunyalarınız rüzgarlı bir yerde olmasınlar yeter, çünkü tohumların olgunlaşmasını beklerken rüzgardan tohumlar uçup gidebiliyor.

manolya
16-07-2009, 11:18
Bordo sakız sardunyada satın aldıktan hemen sonra tomurcuk kuruması ve dökülmesi oldu. Yaprak saplarının gövdeye birleştiği yerlerde ve yeni tomurcuklarda pamuklu bir gördüm. Arapsabunu+ sarımsak+ zeytinyağı karışımını sulandırarak bitlerin üzerine sıktım, 2-3 gün ardarda uyguladım. Bitten kurtuldu ve yeniden tomurcuklanıp, çiçeklendi. Sadece uyguladığım solüsyon yapraklarda biraz sararma ve kahverengileşmeye neden oldu.

93130

93131

Adalet Yağcı
16-07-2009, 11:41
Sevgili ArdaBora,
3176 nolu mesajınızdaki sardunya saksılarının toprağını renkli mozaik taşları ile kapatmışsınız, çok dekoratif görünüyor.
Benim de şöyle bir sıkıntım var, sardunyaların toprak harcını hazırlarken, bir ölçü bahçe toprağı, bir ölçü torf, bir ölçü perlit, yine bir ölçü vermikülit ve yanmış çiftlik gübresi kullandım.

Sardunyalarım terasımın duvarında sıralı, ama her gün esen rüzgarda saksı harcındaki torflar ve özellikle perlit bütün terası kirletiyor, bunun için sizin yaptığınız gibi ben de iri mozaik taşları alıp bitkinin dibine yerleştirmeyi düşünüyordum, ancak bitkiye zarar verirse diye de bir endişem var.

Ne dersiniz, sizdeki uygulamanın aynısını yapayım mı? Bitkinin gelişimine zarar verirmiyim?
Her gün bir kaç defa teras süpürmekten bıktım artık.

Orkun Kırcı
16-07-2009, 12:26
Galeriye yeni fotolar ekledim. İlgilenen arkadaşlara duyurulur. :)

http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=28639&c=685
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=28640&c=685
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=28641&c=685
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=28642&c=685
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=28643&c=685
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=28644&c=685

Ülker
16-07-2009, 13:21
Ben torfların uçuşmasını önlemek için en üstünü kumlu bahçe toprağı ile örtüyorum.
Böylece hem üstünde bir tabaka oluşuyor, hem de nefes alıyor.
Taşlar kadar dekoratif görünmüyor ama, sardunyaların nemli kalmasını göze alamıyorum.

Adalet Yağcı
16-07-2009, 13:34
Kumu da düşündüm sevgili Ülker ama küçük taneliler ya, onlar da mukavemet edemez rüzgara.
Bu defa da kum süpürmek zorunda kalabilirim.

ayferaksit
16-07-2009, 20:26
sardunyalarım açmaya ve çiçekleriyle balkonumu şenlendirmeye devam ediyorlar

Ülker
16-07-2009, 20:32
Kum değil Adalet Hanım, kumlu bahçe toprağı.
Bir tabaka halinde üstünde kalıyor, ben sadece yaprak temizliyorum, toprak hiç olmuyor.

ayferaksit
16-07-2009, 20:47
pembe ve kavuniçi sardunyalarımın arasından kadife çiçeğimde çıkmış:p

DefneD.
16-07-2009, 21:05
Ayfer hanım, sizin sardunyalar saksının bir kısmını kiraya vermişler anlaşılan:)

Ben de aynı saksıya iki renk dikmiştim. Bir tanesi diğerinin gelişmesine engel oldu. Bu yıl ayırdım. Saksının ''Kakılmışı'' hala kendisine gelmeye, yeni yerine alışmaya çalışırken, diğer zorba mutlu mesut çiçek açıyor. Sizinkilerin böyle bir sorunu yok galiba?

maki01
18-07-2009, 00:00
Merhaba,
Gerçekten buralarda sakız bulmak zor. Bu (http://www.tarimtedarik.com/store/ProductDetails.aspx?productId=85814) sayfadaki sardunyalar sakız mı? Ona göre sipariş açacağım. Yardımcı olursanız sevinirim.
Teşekkürler...

DefneD.
18-07-2009, 07:32
Maki günaydın.

Verdiğin linktekiler top sardunya, sakız değil. Koçtaş'larda da mı yok sakız?

optimus
18-07-2009, 11:23
burada ancak pazarlarda bulabildiğim birkaç sardunya aldım. 2 ceylan, bir normal, bir de sakızım var. sakızın daha çiçeğini göremedim bile. diğleri de 2 top açtılar başka yok. yaprakalrı çok sağlıklı görünüyor ama çiçek yok. zamanı mı geçti ilk kez yetiştiriyorum. yoksa burda nedense çiçekelri full kuma ekiyorlar. acaba kumdan dolayı bitki yeteri kadar beslenemiyormu? eve geldiğimde saksıya ekiyorum boşluk kalan yerlere de çiçek toprağı dolduruyorum ama durum diğer çiçeklerimde de aynı. çok kısa sürdü çiçeklenmeler. acaba mümkün olduğu kadar kumu atıp toprakmı doldurmalıydım?

DefneD.
18-07-2009, 23:22
Sevgili optimus,
Havanın ısınması ile sardunyaların çiçek açması yavaşlayabiliyor. Tam gün değil, en fazla 5-6 saat güneş seviyorlar. Çok sulamayın. İki sulama arasında parmağınızı topraklarına soktuğunuzda kuru bulacak kadar zaman geçsin. Maki'nin dediği gibi bahçe toprağı+torf karışımında iyi sonuç alınıyor. (Daha zengin toprağa hayır demezler:p) Arada bir çiçek coşturan verin.

SOLO
20-07-2009, 09:02
Merhabalar sardunya sevenler ve koruyanlar :p
Sardunyalarım renk renk, öbek öbek açmaya devam ederken toprağı hakkında bende bir yorum yapmak istedim:D(nacizane olarak)
Normal paketli olarak aldığım torf toprağına diktiğim sardunyalarım ilk başta iyi gidiyorlar ama sonradan toprak falan kalmıyor saksıda ve yapraklarında sararmalar görüyordum. Geçen yıl çam ağaçlarının altından aldım topraklarını bunu torf ve bahçe toprağı ile karıştırdım ve böyle de dikim yaptım . Bu karışık toprağa diktiğim sardunyalarım ise çoşdukça çoşuyorlar. Belki çam ağaçlarının toprağa kattığı benim bilmediğim bir sır var :rolleyes:
Hepinize bol renkli günler

optimus
20-07-2009, 09:17
hepinizin verdiği bilgilerden dolayı teşekkür derim. bilmiyorum siz de benim gibi fide alıyormuusnuz. fideleri hep kumla dolduruyorlar. aartık işi abartıp toprak hiç koymuyorlar. kum ne kadar besleyebilir ki? çiçeklerin ihtiyacı bulunan çeşitli maddeleri toprağın zayıf olmasından dolayı vermekte zarar görmüyorum, ama çiçek coşturan gibi bitkiye müdahalede bulunan maddeleri de kullanmak istemiyorum. en yakın zamanda sizce bitkiyi saksısından çıkartıp, kumları kökünden silkeleyip, bulabilirsem çam toprağına, bulamazsam en kötü ihtimal çiçek toprağına dikmemi tavsiye der misiniz?

DefneD.
20-07-2009, 23:37
fideleri hep kumla dolduruyorlar. aartık işi abartıp toprak hiç koymuyorlar. kum ne kadar besleyebilir ki?

Fideler genelde torf veya (pazarda)torf+bahçe toprağına dikili olarak satılıyor. Sırf kum elbette beslemez ama kumdan ne kast ettiğinizi anlayamadım açıkcası. ''Kum'' dediğiniz saksı içeriğini fotoğraflasanız da görsek keşke:)

maki01
21-07-2009, 01:10
Köklendirmek için kum karışımı ideal oluyor. Ben de dün sardunya ile ilgili nette araştırma yaparken okudum. Sardunya toprağı geçirgen olmalı deniyor çoğu yerde. Torf+Bahçe toprağı+kum en iyi karışım gibi. Bu bilgiden önce dikmiştim fidelerimi. Bundan sonra az da olsa kum ilave edeceğim.

optimus
22-07-2009, 07:28
bildiğiniz kum sayın DEfneD. sanırım nehir kumu olsa gerek. ama fotoğraflarım elbette sizin için. aldığım ütün fideler hep kumla dolu. tabi büyük şehirlerde fideler nasıl satılıyor bilmiyorum. burası küçük bir yer, ben ancak pazardan fide bulabiliyorum, herhalde onu da ucuza getirmek için kumla dolduruyorlar. toprağı ben sadece begonya alırken gördüm. onu da mecburen koyuyorlar çünkü begonya çok hassas bir bitki. hatta ben çoğu fidemi dikerken zorlukla poşettn çıkartabiliyorum. hele toprağı (kumu) kuruysa zaten dağılıp gidiyor. bu yüzden önce su döküyor kumu dağılıp da kök zarar görmesin diye.

sayın maki01, biraz kumun bende ilk köklendirme aşamasında iyi geldiğini duymuş ve okumuştum. biraz kum olsa gerçekten problem olmaz ama sadece kum koyuyorlar. resim çekebilirsem daha net göreceksiniz. aldığım gül fidelerine kadar hep durum böyle...

optimus
22-07-2009, 08:43
saksılardakinin fotosunu çekemedim, çünkü sabah sulamıştım belli olmaz şimdi tam. ama daha önce ölen bir bitkimin toprağını almıştım (kumunumu demeliydim). onu bende bulanan toprakla karıştırdığım halde aşağıdaki gibi görünoyr. artık gerisini siz düşünün. bunu ben toprakla karıştırdım, satın aldıklarım tamamen kum.

İklimsiz
22-07-2009, 19:03
Sevgili Orkun Kırcı' nın taşınmadan önce hediye ettiği bu sardunya nihayet açtı:p

94396

limon
24-07-2009, 14:03
1.Sardunyanın günlük bakımı nasıl yapılır?
2.Sardunya ne kadar su ister?
3.Sardunya ne kadar ışık ister?
4.Sardunyanın saksısı nasıl olmalı?
5.Sardunya alırken nelere dikkat edelim?
6.Sardunya nasıl bir çiçektir?
7.Sardunyanın toprağı nasıl olmalı?

ile ilgili güzel videolara rasladım.
http://www.uzmantv.com/sardunyanin-gunluk-bakimi-nasil-yapilir

emrezgi
02-08-2009, 09:51
Son iki gündür gördüğüm bütün sardunyalarda sararma var sanırım biz İzmirliler hava sıcak diye çiçeklerimiz kurumasın solmasın diye suya sarıldık sonuç sararmış yapraklar ama suyunu azalttıkmı sorunu hallederiz biz eskisi gibi sağlıklı sarduylara kavuşuruz

DefneD.
02-08-2009, 16:00
Sevgili maki, baaaak:p

96193

Orkun Kırcı
03-08-2009, 21:33
Elimde olmayan bu rengi komşumdan almıştım nihayet açmaya başladı. Rengi fotoda görüldüğünden çok daha güzel.

http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=29152&c=685

nalan
03-08-2009, 23:19
Sayın Orkun Kırcı,
Son üç haftadır forumdan ve sardunyalarımdan gördüğüm kadarı ile temmuz 2. yarısından sonra demir eksikliğine bağlı sararma artıyor.Buna göre seneye haziran sonu temmuz başından itibaren demir içeren besin takviyesine daha çok önem vermeliyim diye düşünüyorum.
Sardunyalarınızın hepsi birbirinden güzel. Tecrübenize göre;belli bir takvime göre yaptığınız ilaçlama,gübreleme,besin takviyesi vs.varmı.

Orkun Kırcı
04-08-2009, 11:24
Benim herhangi bir düzenim yok. Arada bir çiçek coşturan, NPK veriyorum. Kısa zamandan beri de limontuzlu su veriyorum. Bir de İklimsiz ablamın tavsiyesi üzerine sularına madensuyu eklemeye başladım. Bakalım sonucu nasıl olacak. Bahsettiğiniz açık renkli yaprak olayı anneminde birkaç çiçeğinde oluşmaya başladı. Bakalım limontuzu işe yarayacak mı? Bu arada neresindensiniz Aydın'ın?

Bir de iyi yanmış koyun gübresi sardunyalara iyi geliyor.

DefneD.
04-08-2009, 11:29
Başbahcivan arkadaşımızın dediğine göre yapraklarda renk açılması, beyazlık demir eksikliğinden oluyormuş. Benimkilerde de vardı. Demir sülfat verdim iki gün önce.

sevim.K
04-08-2009, 12:42
Benim sardunyalarda tek tük yaprak sararmasının dışında sararma olmadı. gayet güzel büyüdüler çelikler. Bu gidişle çiçeklerini de göreceğim gibi:) Geçen yıl aldığım sardunyalarımda gelişme yavaşladı. Doğru dürüst tohum da yapmadılar. Ben de eskileri bahçeye diktim. Yenilediğim sardunyalar var balkonumda.

nalan
04-08-2009, 12:43
Ben sürekli çevremdeki ağaçlara ve çiçeklere bakınarak yürürüm.Çiçekli bahçe,balkon görünce gözüm dört döner.Nazilli'de de Bodrum'da da 2 ay önce görüp özendiğim sardunyalardan eser yok.Kurumuş veya sararmış.Nazilli çok sıcak ve kuru diyordum;Bodrum Nazilli'ye göre daha nemli .Oradakiler de bozulmuş.
Kendi on beş kadar sardunyamdan sadece iki tanesi sağlıklı.4-5 tanesi kurudu.Diğerlerini iyileştirsin diye çiçek aldığım seracıya götürdüm.Kurtarabildiklerini kurtarıp geri veriyor.
Karar verdim.Sakız sardunya zor iş...

Crocus Şen
06-08-2009, 18:10
Yaklaşık 3 ay önce minik bir çelik almıştım ve rengini çok merak ediyordum,şimdi merakım sona erdi..:p

DefneD.
06-08-2009, 18:19
Crocus Şen, güle güle büyütün. Rengi ve yaprakları beni yanıltmıyorsa siz rengini merak etmeye devam edin derim:) Bende de var bundan. Her çiçeği farklı bir tonda, isterse ebruli, isterse konturlu açıyor zira.

Crocus Şen
06-08-2009, 18:22
Bana bir diğer sürprizi yapan ve daha yaprak çıkartmadan,boyuna posuna bakmadan açan bir diğer minik:p

Orkun Kırcı
06-08-2009, 19:11
Havanın ısısına göre renk tonlamaları değişiyor birçok çiçekte bu böyle. Değişik bir adı var bu özelliğin ama şimdi hatırlayamadım.

DefneD.
06-08-2009, 19:20
Diğer sardunyaların çiçekleri açtıktan sonra güneşe veya hava sıcaklığına göre renk değiştirebiliyor. Mesela koyu pembe, açtıktan sonra zamanla açık pembeye dönebiliyor.

Ama bu keratanın çiçekleri ilk açtığı zaman da bir öncekinden farklı renkte oluyor. Belki hava durumuna göre karar verip öyle açıyordur. Prensipli sardunya, sonradan rengim değişeceğine baştan değişsin diyor:)

Orkun Kırcı
07-08-2009, 19:12
Bir tek tabanca da benden:)

yesim ozgun
08-08-2009, 14:27
Gordugumde cok hosuma gıttı bu sardunya. Sakız, kırmızı. Asagıya dogru sarkanlardan. Ancak oyle bır sıstem kurmuslar ki, Sarmasik gibi yukarı dogru buyuyor. Resımden de anlayacaksınız.
97065
Saksının ic bolumunde yesil telden bır kafes var. Telin hemen onune sardunyalar dikilmis. Duvara bile sardirılabilir bile aslinda benim giiı sarkitacak yeri olmayanlar icin, yukari dogru buyuyebilir
97066

thomasina
08-08-2009, 20:15
Sevgili DefneD. siz bir ara sulama suyuna limon tıuzu koyacağım diyordunuz. Ben ne kadar konulacak bir türlü kestiremedim. Siz nasıl ölçü yapıyorsunuz?

DefneD.
08-08-2009, 20:22
thomasina, bir litre suya yeşil mercimekten biraz iri 3 parça koydum.

DefneD.
08-08-2009, 20:31
Limontuzundan bir kaç sulama sonra da demir sülfat verdim. Gene bir litre suya bir tatlı kaşığı hesabı. Yararı oldu mu bilemiyorum ama kötüye giden bir şey yok.

Makicim ben de benim(senin)kilere cici saksılar aldım. Selamları var:)

sevim.K
08-08-2009, 21:27
:):):) Teşekkür ediyorum DefneD sağolasınız. Yok şu an aciliyeti yok. Sardunyalarım sağlıklı. Limon tuzu denedim. Bitki besini veriyorum arada. Hepsi canlılar sanki sararma başlayacak gibiydi. Herkes yapraklar sararıyor deyince ben de telaşlandım tedbirli olmak lazım. Demir sülfat ve ihtiyaç olabilecek diğer şeyleri yavaş yavaş temin ederim:)

Başbahcivan
12-08-2009, 20:43
Demir sülfat almak istedim ben de. Arkadaşlara zirai ilaçlar, vitamin vb nerede satılıyor diye sordum doğru dürüst yer tarif edemediler. İş başa düştü dedim ama ben de çıktım mı bu sıcaklarda on dakika yürüsem on dakika dinlenmek istiyorum:( Yoruyor bu hava çok fazla.
Sayın arkadaşım çivi'yi paslandırmana gerek yok saksıya batır kedisi paslanır zaten,demircilerden demir tozuda alabilirsin,sokakta bulduğum vida, somun, çivi gibi maddeleri ben hiç gözardı etmem onları hep toplamışımdır, bir çiçek veya ağaç dibine atarım sizde öyle yapın.

DefneD.
12-08-2009, 20:58
Sevgili Başbahcivan,
Hazır sizi yakalamışken bir sorum var. Itır sakız gibi sarkarak mı büyür? Teşekkürler.

Başbahcivan
14-08-2009, 20:53
Sevgili Başbahcivan,
Hazır sizi yakalamışken bir sorum var. Itır sakız gibi sarkarak mı büyür? Teşekkürler.
Yukarıdoğru büyüyen bir bitki ama zayıf dallar mutlaka sarkma yapacaktır.

Orkun Kırcı
20-08-2009, 09:37
Kırmızı katmerlim sonunda açtı. Bu kadarda naz olmaz ki di mi ama:)

http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=29682&c=685

Nejla K.
20-08-2009, 13:35
Orkun Bey, sizin çiçeğiniz ile aşağıda fotosunu eklediğim çiçek aynı cins mi? Bayıldım bu sardunya cinsine...

maki01
20-08-2009, 17:26
Sevgili tiya,
Sardunyalar için Kasım-Aralık aylarını beklemeni öneririm. Adana'da daha önce oksalisler için tarif ettiğim serada var ancak katlı yok. İzmir-Urla'daki Avrupa Çiçekcilikten bu aylarda temin edebileceğiz. Adana'da çok sınırlı. Hatta Mersin Koçtaş'a sardunya ve çiçeklik için gittim . Orada da yok. Gelirse haberim olacak. Seni de bilgilendiririm.
Sevgiler...

DefneD.
20-08-2009, 21:01
Sevim Hanım, sakızlarda tohuma ben de rastlamadım. Top sardunyalar genelde tohum veriyor ama bunlar da olmuyor galiba.

BenBen1967
21-08-2009, 17:59
işte buda açtı

sevim.K
21-08-2009, 18:14
Koyu kırmızı renkli gül sardunyam:) Çiçeğini koparmadım üzerinde kurudu. Kurumuş hali de çok güzel. Kuru çiçek olarak saklıyacağım:)

Fatih
21-08-2009, 21:58
Arkadaşlar hepinizin sardunyaları o kadar güzelki tek kelime ile harika.
Birşey soracağım.benim bir tane sardunya çeliğim var ancak çıkan yapraklar 2 günde kuruyup dökülüyor.Üçüncü yaprağını çıkardı ancak üzerinde iki tane ana yapraktan başka yaprak yok.Yaprak çıktıktan iki gün içinde dökülüyor.Dökülmeden önce çıkan yaprağın üzerinde yanığa benzer lekeler oluşuyor ve çıkan yaprak dökülüyor.Bunun nedeni ne olabilir?

Şuan ki konumu fazla güneş almayan ve aydınlık bir ortam.

Birde bu aylarda sardunya köklendirmenin en çok verim alacağımız şekli hangisi?

maki01
21-08-2009, 23:02
Güneş sardunyaların olmazsa olmazı. Güneşe al Fatih'cim, Adana güneşinde bile bozulmadı benimkiler...

Orkun Kırcı
24-08-2009, 12:16
Yeniden açan sakızlarım.

http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=29803&c=685
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=29802&c=685

Orkun Kırcı
24-08-2009, 12:59
Teşekkürler arkadaşlar. Sevim hanım çizgilerin sebebi genellikle güneş alma durumuna göre değişiyor. Çok güneş alınca neredeyse tamamen bordo açıyorlar. Bu fotodaki çok az güneş alıyor. Bende bu hallerini seviyorum.

maki01
24-08-2009, 13:23
Sayın Orkun Kırcı,
Görsel şölen oluyor sardunyalarınız, paylaşımınız için teşekkürler...

2 saksı sakız sardunyamın yaprakları diğerlerinden farklı, mum çiçeğinin yaprakları gibi sert, kalın ve parlak. Seradan aldığımda üzerlerinde çiçek yoktu, hala yok. Dün, çiçeklerini görebilme umuduyla Anadolu marka sıvı sardunya gübresine başladım.
Yapraklara bakarak türü ile ilgili yorum yapılabilir mi?

99485

Fatih
24-08-2009, 13:28
Benimde cumaya kadar elimde iki çelik normal ve bir tane inatçı sakızım vardı ama cumartesi gelenlerle sanırım size yetişeceğim:DEee nede olsa bir sardunya çiftliğinden geldiler diyebilirim.
Beni bu güzelliklerle ödüllendiren ablama tekrardan çok teşekkürler...
Sararan yapraklar temizlendi ve cumartesi akşam üstü dikildi hepsi ve yeni yeni canlanıp çiçekler açılıyor.

Fatih
24-08-2009, 13:32
Sevgili Maki aynısından bende de var ancak çok inatçı ve dikeli 1,5 -2 ay oldu ancak kök salmadı daha.
İlk iki resim hariç diğerleri sırasıyla:
Ceylanım,inatçı sakızım ve diğer sakızlarım.

sevim.K
24-08-2009, 18:31
Hay Allah ben onlara annenizi görünce arkanızı dönün demeyi unutmuşum:p
Hiç sorunsuz bir şekilde yolcuları cumartesi teslim aldım.

Anneleri kadar iyi bakmışmıyım:confused:

Sevgili Fatih; her yanı budanmış kırmızı komşumuzundu. Bahçede kırmışlar kökten sökülmüş öylece duruyordu. Eve alıp canlandırmıştım ayrıca çoğaltmıştım da. Biri benim balkonumda biri seyahate çıkacağım dedi. Birini de bahçeye diktim. Diğer sardunyalar balkonumdaki sardunyalardan çoğalttıklarım.
Ne güzel yerlerini hazırlamışsın. Köklü olanlar çok çabuk yerlerine alışacak senin sihirli ellerinde büyüyüp güzelleşeceklerdir. Çelikler de umarım tutarlar. Kayıp vermedik değil mi? Sararmış yapraklar var Fatih onları temizledin değil mi? Boşuna kuvvetini almasınlar çiçeklerin.

Ceylanlar köklüydü değil mi ? Çabuk canlanırlar çiçeğini artık seneye görürsün ceylanların.

Sakızlar gördüğüm kadarıyla bozulmamışlar. Eminim onlar da tutacak ve büyüyeceklerdir:). Sevgiler hem sana hem miniciklerime;)

Fatih
24-08-2009, 20:04
Sevim ablacığım hiç kayıp yok şimdilik.Ceylanlarda kök göremedim ancak yenileri çıkacaktır eskileri kırıldıysa bile ancak şuan hepsi çok canlı duruyorlar.Sararmış yaprakları temizledim ve çiçeklerin açmasını kolaylaştırdım.Şuan 4 tanesinde çiçek tomurcuğu var bir kaçında da yeni oluşumlar var.Umarım kayıpsız bir çoğaltma olur.
Tekrar çok teşekkürler.

maki01
24-08-2009, 20:38
Sevgili DefneD, umarım budur (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=453432&postcount=3166) :)

DefneD.
24-08-2009, 21:37
Maalesef o değil sevgili maki.
İyi bir fotoğraf değil ama bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=449572&postcount=3112) . Çiçeği çok farklı.

Senin link verdiğin sardunya, benim burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=475646&postcount=3361) bahsettiğim habire renk değiştiren sardunyam. Yeni geliştiği için sana çeliği gelemedi. Bahara kadar büyüsün, eğer sende hala bu haylazdan yoksa çelik gönderirim:)

maki01
24-08-2009, 22:48
Maleseflik durum yok, onu da çok sevdim :) Yaprakları çok güzel, çiçek açmasa bile çok süslü bir sardunya. Yapraklardaki kızarmanın nedeni aşırı güneşmiş. Daha gölge bir yere alınca yaprak formu çok güzel oldu.
İlk tahmin ettiğim çıksa daha çok sevinirdim tabii :)

DefneD.
24-08-2009, 23:12
Yapraklardaki kızarmanın nedeni konusunda emin değilim. İki ayrı kökmü idi bilemiyorum ama benimkinin yarısı kızardı ve kurudu, yarısı kızarmadı. Güneş aynı güneş, saksı aynı saksı. Geriye kalanlar dediğim gibi çiçek açmasa bile, habire yeni yaprak çıkartıyor. Deli bu sardunyalar:)