Bağlan

View Full Version : Orkide acemileri ve heveslilerin soru(n)ları

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15

shenile
08-01-2015, 17:46
merhaba arkadaslar birsey sormak istiyorum. Bir orkidemin yaprak cikartan yere su kacmis ve cürüme yapti simdi simsiyah oldu ortasi ama kuru ve dallarindan yan dallar cikartmaya devam ediyor.
acaba ortasi cürümüs oldugu halde ilerde yaprak cikartir mi yoksa cikartmaz mi?
sevgiilerimle

Charlaux
08-01-2015, 20:25
merhaba arkadaslar birsey sormak istiyorum. Bir orkidemin yaprak cikartan yere su kacmis ve cürüme yapti simdi simsiyah oldu ortasi ama kuru ve dallarindan yan dallar cikartmaya devam ediyor.
acaba ortasi cürümüs oldugu halde ilerde yaprak cikartir mi yoksa cikartmaz mi?
sevgiilerimle

Sn.shenile,
Crown dediğimiz bölge tamamen siyah mı,sarardı mı yeşil mi ? Crowndaki sıkıntı büyükse basal keiki tek şansınız olabilir.

orkide16
09-01-2015, 23:03
herkese merhabalar benim iki tane orkidem var biri dal çıkartıyor diğeri ise neredeyse 7 ayını dolduracak çiçek sapı veya filiz çıkarmıyo 3 tane yaprak çıkardı ama hiçbir belirti yok

Tilki Mete
09-01-2015, 23:53
herkese merhabalar benim iki tane orkidem var biri dal çıkartıyor diğeri ise neredeyse 7 ayını dolduracak çiçek sapı veya filiz çıkarmıyo 3 tane yaprak çıkardı ama hiçbir belirti yok

Biraz üşütün çiçek açacaktır geceleri hafif soğuk esintilerle ve forumdaki çiçek açtırma yöntemleriyle kısa sürede çiçek açtırırsınız kolay gelsin....

shenile
10-01-2015, 11:39
sn. charlaux resimleri yükledim bakip bana cvp verirseniz sevinirim.
ortasi siyah lakin gelisimi cok iyi yinede yaprak cikarir mi?
saygilarimla

Charlaux
10-01-2015, 13:24
sn. charlaux resimleri yükledim bakip bana cvp verirseniz sevinirim.
ortasi siyah lakin gelisimi cok iyi yinede yaprak cikarir mi?
saygilarimla

Gordugum kadariyla govde tamamen siyahlasmis maalesef :( Ancak basal keiki vererek yaprak gelisimini surdurebilir;burada iki onemli mesele siyahligin ilerlememesi ve koklerinin saglam olmasi onun disinda gerisi sans.

orkide16
10-01-2015, 20:59
herkese merhabalar orkidemde mutfak camı önünde doğu yönünde duruyor galiba küçük küçük kurtçuklar ve küçük sinekler var köklerinde problem yok 3 tane yaprakk verdi onları yok edebilmem için ne yapmalıyım

Tilki Mete
11-01-2015, 01:27
Bir fotoğrafla daha iyi cevap alabilirsiniz

Sevalem
11-01-2015, 17:10
Merhaba orkideseverler. Bir konuda acil yardımınıza ihtiyacım var. Orkidem sap çıkarmış geçen yıl bu zamanlar kuruyan sapı kesmiştim yeni çıkmış lakin ben onu kök sandığımdan boğumları görünce sap olduğunu yeni anlayabildim. Şimdi bu sap çok sert ve dik konuma getiremiyorum. Kırılır. Bunu bırakırsamda yana doğru uzuyor. Ne yapabilirim?

mühendis57
12-01-2015, 13:10
Merhaba çiçek sapı ışık gelen tarafa doğru yönelecektir.Ahşap çubuklara çiçek sapını poşet ağzı kapatmaya yarayan küçük kablolar ile bağlayın çiçek sapı büyüdükçe bağlama işlerini sürdürün.Bağlarken sıkı bağlamayın hatta kabloyu halka yaparak bağlayın rahatça büyüsün. Kolay gelsin...

Sevalem
12-01-2015, 16:31
Merhaba çiçek sapı ışık gelen tarafa doğru yönelecektir.Ahşap çubuklara çiçek sapını poşet ağzı kapatmaya yarayan küçük kablolar ile bağlayın çiçek sapı büyüdükçe bağlama işlerini sürdürün.Bağlarken sıkı bağlamayın hatta kabloyu halka yaparak bağlayın rahatça büyüsün. Kolay gelsin...

Cevabınız için teşekkür ederim. Öneriniz çok iyi onu uygulamaya çalışacağım, lakin bu orkide çok acayip bir yerden sap çıkarmış. Kök yeri gibi, iki yaprak aradı.. Elimle yukarıdaki yaprağı kaldırıp bir resim daha çekiyorum. İlk etapta bağlama fikri çok uygun ama sap kök arası epey bi mesafe aldı ve sap sağa yatay uzamış. Bu durumda dediğiniz gibi bir çubuğa sapı önce iplerle geniş geniş bağlayıp, sapın olduğu tarafı ışığın ters yönüne çevirip beklemem ve bağlama işlemini zaman zaman artırarak değiştirmem gerekiyor galiba.

Sevalem
12-01-2015, 16:32
Bu arada resim ters yüklenmiş, düzeltemedim. Yukarı kalkan yaprağı ben tutuyordum.

mühendis57
12-01-2015, 21:07
Cevabınız için teşekkür ederim. Öneriniz çok iyi onu uygulamaya çalışacağım, lakin bu orkide çok acayip bir yerden sap çıkarmış. Kök yeri gibi, iki yaprak aradı.. Elimle yukarıdaki yaprağı kaldırıp bir resim daha çekiyorum. İlk etapta bağlama fikri çok uygun ama sap kök arası epey bi mesafe aldı ve sap sağa yatay uzamış. Bu durumda dediğiniz gibi bir çubuğa sapı önce iplerle geniş geniş bağlayıp, sapın olduğu tarafı ışığın ters yönüne çevirip beklemem ve bağlama işlemini zaman zaman artırarak değiştirmem gerekiyor galiba.
Merhaba aynen dediğiniz gibi yatay gitmiş ise güneşin geldigi yönün tam aksine gelecek şekilde döndürün orkidenizi.ahsap çubuğa bağlarken yumuşak ancak kalın bir tel kullanın ince ip kullanmayin zamanla yataylik kaybolacak çiçek sapı güneşe doğru Yönelecektir.

Aysel Yavuz
21-01-2015, 23:03
Orkidem gitgide kötüye gitmeye başladı. Bende çıkarıp köklerine baktım. Köklerinde kararmalar olmuş. Kararan yerleri temizleyip tarçınladım. Başka ne yapabilirim. Yardım edebilir misiniz? Ve bu kararmalar neden oluyor?

Tilki Mete
22-01-2015, 12:12
Orkidem gitgide kötüye gitmeye başladı. Bende çıkarıp köklerine baktım. Köklerinde kararmalar olmuş. Kararan yerleri temizleyip tarçınladım. Başka ne yapabilirim. Yardım edebilir misiniz? Ve bu kararmalar neden oluyor?

Aysel abla sulamada hata yapıyor olabilirmisiniz ? Ne sıklıkla suluyorsunuz ? Işık alma süresi , konumu ? Nedir belki böyle daha iyi cevap alırsınız

Aysel Yavuz
22-01-2015, 15:36
Aysel abla sulamada hata yapıyor olabilirmisiniz ? Ne sıklıkla suluyorsunuz ? Işık alma süresi , konumu ? Nedir belki böyle daha iyi cevap alırsınız

Tilki Meteciğim. Haftada bir suluyorum. Bir litre su içine bir kapak tropikal bitki besini koymuştum, onunla suluyorum. Nemi sever dediler o yüzden en nemli yer olan mutfağa koydum. Güneşi tam alamıyor ama gün ışığı vuruyor. Yaprakları gitgide pörsümeye başladı. Bir türlü toparlanıp ta çiçek dalı çıkaramıyor. Eşimin ilk evlilik yıldönümü hediyesiydi. O yüzden bir şey olacak diye çok korkuyorum. Ne yapmam gerek şaşırdım kaldım.

rmznysm
22-01-2015, 17:50
orkidem budama yaptım yeni filizler cıkardı buyumesındede sorun yok fakat eskı kestiğim dal sararmaya başladı ana dala dogru ilerliyor sararma ne yapmalıyım

Tilki Mete
22-01-2015, 20:37
Tilki Meteciğim. Haftada bir suluyorum. Bir litre su içine bir kapak tropikal bitki besini koymuştum, onunla suluyorum. Nemi sever dediler o yüzden en nemli yer olan mutfağa koydum. Güneşi tam alamıyor ama gün ışığı vuruyor. Yaprakları gitgide pörsümeye başladı. Bir türlü toparlanıp ta çiçek dalı çıkaramıyor. Eşimin ilk evlilik yıldönümü hediyesiydi. O yüzden bir şey olacak diye çok korkuyorum. Ne yapmam gerek şaşırdım kaldım.

Çok iyi bir harç alın sonra köklerin çürüyen kısımlarını ve siyah olan yerleri temiz bir makas bıçak ile kesin iyice temizleyin ( siyah yerler bakteri virüs olabilir diye düşünüyorum ama emin değilim ) saksınızı isterseniz atın isterseniz de camaşır sulu seyreltik bir çözeltide siteril hale getirin aldığını harcı da fırında , fırın torbasında 10 - 20 dk sterilize hale getirin kökler şeffaf saksıdan gözüke bilecek şekilde yeni harca ekin ama sulamayın ertesi gün sularsınız iyi bakıp biraz özen gösterirsen aysel abla çok iyyi sonuçlar alabileceğini düşünüyorum tabi bilmediğim kısımlat ola bilir prof arkadaşlar cevap verecektir :D:D

Aysel Yavuz
22-01-2015, 20:59
Çok iyi bir harç alın sonra köklerin çürüyen kısımlarını ve siyah olan yerleri temiz bir makas bıçak ile kesin iyice temizleyin ( siyah yerler bakteri virüs olabilir diye düşünüyorum ama emin değilim ) saksınızı isterseniz atın isterseniz de camaşır sulu seyreltik bir çözeltide siteril hale getirin aldığını harcı da fırında , fırın torbasında 10 - 20 dk sterilize hale getirin kökler şeffaf saksıdan gözüke bilecek şekilde yeni harca ekin ama sulamayın ertesi gün sularsınız iyi bakıp biraz özen gösterirsen aysel abla çok iyyi sonuçlar alabileceğini düşünüyorum tabi bilmediğim kısımlat ola bilir prof arkadaşlar cevap verecektir :D:D

Çok teşekkürler Metehancığım. İnşallah kurtarırım

Tilki Mete
22-01-2015, 21:22

Çiçek'lenme ye gelince bazen yerini değiştirmek işe yaraya biliyor. Ben yerini değiştirdim biraz soğuk odada üşüdü , dal çıkmaya başlıyınca petek yandı zaten baya bir hızlı oldu , şimdi tomurcultalar..

gizemyekta
22-01-2015, 22:55
Saksı degistiricem ama olu kökleri nasıl temizlicem lütfen bilgi verin

Charlaux
22-01-2015, 23:09

Sn.Aysel Yavuz,orkideler için asıl önemli olan havadar ve ışık alabilen yer bulabilmek ki tahminimce mutfağınız havadar ve ışık alan bir yer değilse su fazla gelmiştir.Bence çok endişelinecek bir durumu yok ama iyi bir harç ve mekan şart.

Tilki Mete
22-01-2015, 23:20
Saksı degistiricem ama olu kökleri nasıl temizlicem lütfen bilgi verin

çürümüş sadece ipliksi yapı kalmış kökleri sağlıklı yere kadar kesip kömür tozu serpiştiriyorsunuz. Harcı ve saksıyı dezenfekte ettikten sonra tekrar eke bilirsiniz , ama bu işlem zorda olmadığınız sürece çiçekli dönemde yapılmaz ...

Aysel Yavuz
23-01-2015, 09:51
Sn.Aysel Yavuz,orkideler için asıl önemli olan havadar ve ışık alabilen yer bulabilmek ki tahminimce mutfağınız havadar ve ışık alan bir yer değilse su fazla gelmiştir.Bence çok endişelinecek bir durumu yok ama iyi bir harç ve mekan şart.

Orkidemin siyah kısımlarını temiz bir bıçakla kesip tarçınladım. Temiz bir saksıya ve yeni bir harca geçirdim. Daha güneş alan bir yere koydum ve her gün dışarı çıkarıp havalandıracağım. Bu kıymetli orkidem için daha yapacağım bir şey kalmadı beklemekten başka. Bu sene kaybım çok. Birde o ölürse gerçekten çok üzüleceğim :(

Tilki Mete
23-01-2015, 10:42
Orkidemin siyah kısımlarını temiz bir bıçakla kesip tarçınladım. Temiz bir saksıya ve yeni bir harca geçirdim. Daha güneş alan bir yere koydum ve her gün dışarı çıkarıp havalandıracağım. Bu kıymetli orkidem için daha yapacağım bir şey kalmadı beklemekten başka. Bu sene kaybım çok. Birde o ölürse gerçekten çok üzüleceğim :(

Aysel abla niye kömür tozu kullanmadın :( harcı yeni ve kaliteli olursa düzeltirsiniz ama mutfaktan kaldırın başka nir odaya koyun aranan şartlar : güneş alan hemde mahalle lambası işiğinı gören yerler çok iyi oluyor ama uzun süre güneş alan yerler de güzel yerlerdir .

Charlaux
23-01-2015, 10:43

Disari cikip havalandirmaniza gerek yok isik alan yeri soyle secebilirsiniz.

Mesela benim evimin belli kismi su saatte oyle bir gunes aliyor ki fotograf ceksem goremezsiniz;en camli en aydinlik koseyi secin. Aksam saatleri cami vasistas olarak acin hatta mumkunse Sn.Ziya Soner'e harc ve besin icin sorun. Kaybettigim orkidenin harcini ve besinini verdiginden biliyorum muthis bir harc ve bir besin.

Fakat orkidenizin yerini hic degistirmeyin.

Ve sulama duzeninde kurdan denemesi yapmaniz ve sularken musluga tutup suyun akmasina izin vermenizde fayda var.Kullanabilirseniz sitede yer alan oksijenli su tarifini kullanabilirsiniz.

Aysel Yavuz
23-01-2015, 10:50
Aysel abla niye kömür tozu kullanmadın :( harcı yeni ve kaliteli olursa düzeltirsiniz ama mutfaktan kaldırın başka nir odaya koyun aranan şartlar : güneş alan hemde mahalle lambası işiğinı gören yerler çok iyi oluyor ama uzun süre güneş alan yerler de güzel yerlerdir .

Elimde kömür tozu yok ki Tilki Mete biraz da aceleci olduğum için hemen yapayım dedim. Tarçın işe yaramaz mı ki niye öyle dedin :(

Tilki Mete
23-01-2015, 10:52
Neyse boşverin : D güzel bir yer bulun düzelicetir .

Aysel Yavuz
23-01-2015, 10:53
Disari cikip havalandirmaniza gerek yok isik alan yeri soyle secebilirsiniz.

Mesela benim evimin belli kismi su saatte oyle bir gunes aliyor ki fotograf ceksem goremezsiniz;en camli en aydinlik koseyi secin. Aksam saatleri cami vasistas olarak acin hatta mumkunse Sn.Ziya Soner'e harc ve besin icin sorun. Kaybettigim orkidenin harcini ve besinini verdiginden biliyorum muthis bir harc ve bir besin.

Fakat orkidenizin yerini hic degistirmeyin.

Ve sulama duzeninde kurdan denemesi yapmaniz ve sularken musluga tutup suyun akmasina izin vermenizde fayda var.Kullanabilirseniz sitede yer alan oksijenli su tarifini kullanabilirsiniz.

Şuan en fazla ışık alan yere koydum ama tam altında kalorifer peteği var. Sıkıntı olur mu ?

Aysel Yavuz
23-01-2015, 10:54
Neyse boşverin : D güzel bir yer bulun düzelicetir .

Boşvermem :p Teşekkür ederim yardımcı olduğun için

Tilki Mete
23-01-2015, 10:57
Her hangi bir sıkıntı yaşamadım ama sulamaya dikkat etmelisiniz çok çabuk harç kuruyor :D işik alan yerse sıkıntı yok.
tarcının sarartıp kuruttuğunu duymuş okumuştum ve evde bir orkideye dökmüştüm sararınca dedim sarartıyor galiba bir daha kullanmadım.

Charlaux
23-01-2015, 11:08
Şuan en fazla ışık alan yere koydum ama tam altında kalorifer peteği var. Sıkıntı olur mu ?

Kalorifer peteginin ustune koyduysaniz benim yapacagim sey su olurdu.Disaridan kucuk cakiltaslari alir orkidenin ustunde durabilecegi bir altlik hazirlar ve taslarin ustunu islatirdim.Hatta petekle temas etmemesi icin yemeklerde kullandigimiz bicak kesme tahtasindan koyabilirsiniz.

Charlaux
23-01-2015, 11:09
Her hangi bir sıkıntı yaşamadım ama sulamaya dikkat etmelisiniz çok çabuk harç kuruyor :D işik alan yerse sıkıntı yok.
tarcının sarartıp kuruttuğunu duymuş okumuştum ve evde bir orkideye dökmüştüm sararınca dedim sarartıyor galiba bir daha kullanmadım.

Sn.Tilki Mete,
Tarcin cok dikaktlice kullanilmasi gereken bir fungusit,ancak orkidelerde cok etkili bir fungusittir.Onemli olan azami kullanim ve saglikli yere gelmemesidir.

Aysel Yavuz
23-01-2015, 11:14
Kalorifer peteginin ustune koyduysaniz benim yapacagim sey su olurdu.Disaridan kucuk cakiltaslari alir orkidenin ustunde durabilecegi bir altlik hazirlar ve taslarin ustunu islatirdim.Hatta petekle temas etmemesi icin yemeklerde kullandigimiz bicak kesme tahtasindan koyabilirsiniz.

Yok yok direk kalorifer peteğinin üstünde değil. Peteğin üstündeki camda. Arada bir mermer taş var yani

Tilki Mete
23-01-2015, 11:14
Sn.Tilki Mete,
Tarcin cok dikaktlice kullanilmasi gereken bir fungusit,ancak orkidelerde cok etkili bir fungusittir.Onemli olan azami kullanim ve saglikli yere gelmemesidir.

Bence acemi arkadaşlar kullanmamalı , ben ilk orkide aldıpımda kullanmıştım bayabir yol kat ettim . Risk almamak lazım ...

Aysel Yavuz
23-01-2015, 11:15
Sn.Tilki Mete,

Birde ben tarçını biraz bol döktüm sanırım. Fırçayla temizliyeyim sağlam yerleri :D

Tilki Mete
23-01-2015, 11:19
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/01/23/2b7bd2f893b04e0e01db5e3e50a00a82.jpg

Aysel abla aylardır burda no (la - nayn ) sıkıntı :D ama çiçek açması için üşüttmen lazım kaleriferi birkaç gün kapatarak hallede bilirsin . Bir kaç ay kendi halinde ttoparlansın o zanan çiçek açtırmak için uğraşırsınız

Aysel Yavuz
23-01-2015, 11:46
Ay Tilki Mete. Aynen senin koyduğun gibi benimki de. Artık orda dursun bakalım. Belki kurtarırım

Tilki Mete
23-01-2015, 12:08
Aysel abla aklıma bişi daha geldi harcınızın torf oranı yüksekse başka bir harç alın yani torf fazlaysa beceremeyip sağlam kökleride çürütmeyin :D :D

Aysel Yavuz
23-01-2015, 12:17
Torf değil çiçekçiden gidip orkide toprağı istedim. Oda verdi. Hepsi çam kabuğu gibi

Tilki Mete
23-01-2015, 12:23
Torf değil çiçekçiden gidip orkide toprağı istedim. Oda verdi. Hepsi çam kabuğu gibi

Torf demedim :D bazı kabukların içinta bir miktar torf bulunuyor . Bazı markalar ciddi oranda yüksek koyuyorlar buda köklerde sıkıntıya neden oluyor..

gizemyekta
23-01-2015, 12:39
çürümüş sadece ipliksi yapı kalmış kökleri sağlıklı yere kadar kesip kömür tozu serpiştiriyorsunuz. Harcı ve saksıyı dezenfekte ettikten sonra tekrar eke bilirsiniz , ama bu işlem zorda olmadığınız sürece çiçekli dönemde yapılmaz ...

Nasıl dezenfekte edficem tarçın diyorlar olurmuş ki **** nasıl kömür tozu nereden bulabilirim

Tilki Mete
23-01-2015, 12:43

Yukarıda daha yeni anlatmıştım .:D ;) :D

gizemyekta
23-01-2015, 12:57
Toprağın torf oranı kaç olmali

Aysel Yavuz
23-01-2015, 13:03
Torf demedim :D bazı kabukların içinta bir miktar torf bulunuyor . Bazı markalar ciddi oranda yüksek koyuyorlar buda köklerde sıkıntıya neden oluyor..

Gülmeee. Ne var yahu Allah Allah :) bilmiyoruz işte. Şimdi bir şey dicem yine gülme. Bu kabukların arasında hiç torf yok. Hepsi takır takır kabuk :D

Tilki Mete
23-01-2015, 13:22
Gülmeee. Ne var yahu Allah Allah :) bilmiyoruz işte. Şimdi bir şey dicem yine gülme. Bu kabukların arasında hiç torf yok. Hepsi takır takır kabuk :D

Daha iyi torfsuz :D bir kaç karışım vardı forumda
ama ektiyseniz bozmayın bir daha :D gülmüyorum

gizemyekta
23-01-2015, 13:48
Arkadaslar kömür tozunu nerden elde edebilirim

Tilki Mete
23-01-2015, 13:50
Mangal kömürünü ezerek elde edebilirsiniz mesela , kömüt torbaların dibinde olur .

gizemyekta
23-01-2015, 14:02
Mangal kömürünü ezerek elde edebilirsiniz mesela , **** kömüt torbaların dibinde olur .

Tesekkur ederim

incenarinazenin
24-01-2015, 08:34
534377

534378

534379

534380

534381

İlk kez orkide bakıyorum. Orkidemin yaprakları çürümeye başladı :( Çiçekleri de soldu, üstlerinde kahverengi minik lekeler var. Kurtarmak için ne yapabilirim?

shenile
26-01-2015, 18:42
merhaba arkadaslar bir sorum olacakti internete baya arastirdim lakin hic birsey bulamadim.
orkide sivi gübreyi oturdugum civarida bulamiyorum ancak cicekcilerde var onlarda fiyatlari 2 ye katliyorlar.
acaba evde yapabilecegimiz bir sivi orkide karisimi bilen var mi? gercekten orkidelerimin ihtiyaci var ?
bende bütün bitkiler icin sivi besin var
NPK 2+2+2 toplam azot %2,nitrat azot %1, amonyak azot %1, suda cözünür fosfor penta oksit %2 , suda cözünür potasyon %2 .
bunu orkidelere kulana bilirmiyim bilgisi olan cvp yazarsa cok sevinirim ?

Charlaux
26-01-2015, 19:11
merhaba arkadaslar bir sorum olacakti internete baya arastirdim lakin hic birsey bulamadim.
orkide sivi gübreyi oturdugum civarida bulamiyorum ancak cicekcilerde var onlarda fiyatlari 2 ye katliyorlar.
acaba evde yapabilecegimiz bir sivi orkide karisimi bilen var mi? gercekten orkidelerimin ihtiyaci var ?
bende bütün bitkiler icin sivi besin var
NPK 2+2+2 toplam azot %2,nitrat azot %1, amonyak azot %1, suda cözünür fosfor penta oksit %2 , suda cözünür potasyon %2 .
bunu orkidelere kulana bilirmiyim bilgisi olan cvp yazarsa cok sevinirim ?

Sn.shenile,
The Top 10 Natural Orchid Fertilizer Options To Grow Healthy & Optimal Orchid Plants - Orchid Farm (http://orchidfarm.net/orchid-fertilizer/top-10-natural-orchid-fertilizer-options-grow-healthy-optimal-orchid-plants/)

size yardimci olabilecektir saniyorum.

Sevgiler

shenile
27-01-2015, 11:37
sn charlaux bilgiler icin tesekkür ederim. acaba siz bu yazilanlari hic denediniz mi yumurta kabugunu kaynatma olsun tuz olsun vs. ?
eger kullandiysaniz bilgi verirseniz sevinirim
saygilarimla

Charlaux
27-01-2015, 13:51
sn charlaux bilgiler icin tesekkür ederim. acaba siz bu yazilanlari hic denediniz mi yumurta kabugunu kaynatma olsun tuz olsun vs. ?
eger kullandiysaniz bilgi verirseniz sevinirim
saygilarimla

Sn.shenile,
Sutu kismen yapraklardan vererek kullandim, yumurta kabuklarinin faydali oldugunu yabanci birkac kaynaktan biliyorum ancak digerleri konusunda bir bilgim yok.

Sevgiler

gizemyekta
28-01-2015, 22:25
Arkadaşlar ben keiki macunu almayı düşünüyorum nereden bulabiliriz yardımcı olurmusunuz turkiyede yokmudur

ozgeozge1907
30-01-2015, 10:34
Merhaba arkadaslar dun arkadasim hediye orkide getirmis, daha once hic cicek bakmadim evim genel olarak sicak 22 23 derece civari.resimde ekliyorum cicegin 5 6 tomurcugu var ve goruldugu gibi ciceklerin ortalari biraz sararmis.Seffaf bir saksida icinde toprak falan yok odun parcalari falan var.biraz once suladim su dibine coktu.Orkide bakan arkadaslar bana bilgi verirseniz cok sevinirim.Nekadar su vermeliyim? , evde camla kapatilmis bor balkanum var orasi serin mesala oraya mi koyayim, saksi degistirmeme gerek varmi?Bana bu konuda bilgi verirseniz cok sevinirim.

ozgeozge1907
31-01-2015, 13:22
Merhaba arkadaslar dun arkadasim hediye orkide getirmis, daha once hic cicek bakmadim evim genel olarak sicak 22 23 derece civari.resimde ekliyorum cicegin 5 6 tomurcugu var ve goruldugu gibi ciceklerin ortalari biraz sararmis.Seffaf bir saksida icinde toprak falan yok odun parcalari falan var.biraz once suladim su dibine coktu.Orkide bakan arkadaslar bana bilgi verirseniz cok sevinirim.Nekadar su vermeliyim? , evde camla kapatilmis bor balkanum var orasi serin mesala oraya mi koyayim, saksi degistirmeme gerek varmi?Bana bu konuda bilgi verirseniz cok sevinirim.

Arkadaslar orkidemin cicekleri gitgide uzerinde sari koyu lekeler olusmaya basladi neden oluyor ne yapmam lazım yardimci olabilecek kimse yok mu?

Limonik
02-02-2015, 10:43
Arkadaslar orkidemin cicekleri gitgide uzerinde sari koyu lekeler olusmaya basladi neden oluyor ne yapmam lazım yardimci olabilecek kimse yok mu?

Çiçeklerin lekeli halini ve gövdeyi detaylı görüntüler ve paylaşırsanız daha fazla yardımcı olunabilir. Ben paylaştığınız resimlerde bir sorun göremedim.
Ev ortamında haftada bir sularsanız ve yeterli ışığı alabileceği bir yere koyarsanız ideal olacaktır.

mühendis57
02-02-2015, 14:34

Merhaba sararan kısmın daha net fotoğrafını eklerseniz daha kesin cevap verebiliriz.Ancak sararmaların birkaç sebebi vardır.
1-Orkidenizin bulunduğu ortam çok sıcak ise birkaç ay boyunca açık kalan çiçekleri sararıp solabilir ideal sıcaklık 18-20 derece
2- Bitkinizin kök sistemi ile alakalı sıkıntılar olabilir,
3- Hastalık ya da zararlı böcekler yüzünden olabilir
4- Bulunduğu ortamın ani iklim değişiminden olabilir
Öncelikle yapmanız gereken şey saksı içerisindeki orkide harcınızı gözle kontrol etmeniz köklerin durumu nasıl çürüme varmı? herhangi bir zararlı böcek görünüyor mu ?
Kontrol sonrasında yine yardımcı oluruz kolay gelsin...

orkide16
03-02-2015, 09:26
acil !! yardım orkidem eski dalından filiz verdi ancak saksısında küçük küçük sinekler ve kurtlar var buna ne ilaç vs ne önerirsiniz

mühendis57
03-02-2015, 11:28
acil !! yardım orkidem eski dalından filiz verdi ancak saksısında küçük küçük sinekler ve kurtlar var buna ne ilaç vs ne önerirsiniz

Küçük sinekler meyve sineği olabilir orkidenize zararı olmaz kurtlar için ise orkidenizi su dolu bir kovaya daldırıp 3-5 dk bekletin kurtlar yumurtalar su üzerine çıkar basit bir çözüm...

Jack smith
03-02-2015, 12:26
Merhaba arkadaşlar ben iki tane orkide aldım ikiside 3 ay çiçek açtı sonra kurudu neden kurudu? Kuruması için ne yapmaliyim

emrah81
03-02-2015, 20:48
Orkidem çiçeklerini döktü ve ben 3. Bogumdan kestim fakat bir süre sonra sararip kurumaya basladi ve suanda 1. Boğuma kadar kurudu ne yapmam gerektigiyle ilgili bilgi verirseniz çok sevinirim.. bidaha ciçek filizi çıkarması icin ne yapmam lazim.. tesekkurler..

shenile
04-02-2015, 11:56
orkidenin türünün ne oldgunu tam olarak emin degilim ama tahminim cambria.
orkideme bi haller oldu sanki kirmizi örümcek basti yaprak sararmasi bi yandan ne yapacagimi sasirdim yardim ederseniz cok sevinirim.
saygilarimla

mühendis57
04-02-2015, 13:49
orkideme bi haller oldu sanki kirmizi örümcek basti yaprak sararmasi bi yandan ne yapacagimi sasirdim yardim ederseniz cok sevinirim.
saygilarimla

yaprak sararmasını baz alırsak Kökleri ile ilgili bir sorunu var gibi geliyo bana köklerini kontrol ettiniz mi ?

shenile
04-02-2015, 14:18
siz öyle deyince bende hemen köklerine bakmak istedim ve biraz sorun var evt sanki seni sürgün mü o cicek sapi mi veriyor ikinci fotoda anlamadim?
ne yapa bilirim neden böyle oldu kökleri sizce?

mühendis57
05-02-2015, 07:34
siz öyle deyince bende hemen köklerine bakmak istedim ve biraz sorun var evt sanki seni sürgün mü o cicek sapi mi veriyor ikinci fotoda anlamadim?
ne yapa bilirim neden böyle oldu kökleri sizce?

Merhaba çürüme yapan kökleri temizleyip kökleri yıkayın ve kestiğiniz kısıma çok az tarçın dökün siz bunları biliyor olabilirsiniz gerçi de tekrarını yapmayayım :) Resimden pek anlaşılmıyo ancak sürgün gibi duruyor.
Saksı harcınızı ve saksınızı dezenfekte edip öyle kullanmanızda fayda var diye düşünüyorum kolay gelsin...

shenile
05-02-2015, 09:16
dendrobium olsun phalaenopsis olsun onlarin bakimi benim icin kolay diye bilirim lakin bu cambrialar biraz zormus o yüzden ne yapacagimi bilemedim.
tekarar tesekkür ederim bilgileriniz icin dediginizi uygulayacam.
saygilarimla

mühendis57
05-02-2015, 11:12
dendrobium olsun phalaenopsis olsun onlarin bakimi benim icin kolay diye bilirim lakin bu cambrialar biraz zormus o yüzden ne yapacagimi bilemedim.
tekarar tesekkür ederim bilgileriniz icin dediginizi uygulayacam.
saygilarimla

Yazmayı unuttum Çam kabuklarınız biraz büyük parçalara ayırlmış gibi geldi gözüme ince köklüler için biraz daha küçük parçalı olmalı bence bir de sulama suyunun sıcaklığına dikkat etmenizi tavsiye ederim.Orkidenizin çiçekleri kokulumuydu.

shenile
05-02-2015, 11:41
sn mühendis57 bendeki miltessia orkide türü ve hafif kokuluydu diyer ikitane daha var onlarda cambria onlar yeni geldi onlarinda da güzel bir koku var ama dediginiz gibi su sicakligina dikkat etmemis olabilirim direk cesme suyu verdim hep.
insallah ölmez cünkü cok güzel bir orkide türüydü :(.

mühendis57
05-02-2015, 11:53
sn mühendis57 bendeki miltessia orkide türü ve hafif kokuluydu diyer ikitane daha var onlarda cambria onlar yeni geldi onlarinda da güzel bir koku var ama dediginiz gibi su sicakligina dikkat etmemis olabilirim direk cesme suyu verdim hep.
insallah ölmez cünkü cok güzel bir orkide türüydü :(.
Çok güzel çiçekleri bir de kokusu olunca ve bir sıkıntı ile karşılaşınca ister istemez canı sıkılıyo insanın.İnşallah sağlıklı günlerine geri dönerler.Bende 10 tane phalaenopsis var değişik renklerde ancak kokulu türlere gözüm kaymıyoda değil ancak evde koyacak yer kalmadı :)

shenile
05-02-2015, 11:58
vallah size söyle diyeyim ben 1 tane beyaz orkide ile baslamistim ve sonra cogaldi phalaenopsis türlerinden 8-9 civari önceden vardi bide gecen ay annem 10 tane daha yurt disindan getirdi 20 civari oldu degisik türler :). Hersey iyi güzel ama sulama ayri bi dert oluyor okadar orkidenin.
sizin dediginiz gibi yapiyorum suanda kökleri temizledim yikadim tarcinladim kabuklari kücük kesiyorum insallah hayata döner :(
bu arada tarcini ilk defa kullaniyorum köökler icin insallah bi faydasi olur zarari olmaz.
saygilarimla

mühendis57
05-02-2015, 12:04
vallah size söyle diyeyim ben 1 tane beyaz orkide ile baslamistim ve sonra cogaldi phalaenopsis türlerinden 8-9 civari önceden vardi bide gecen ay annem 10 tane daha yurt disindan getirdi 20 civari oldu degisik türler :). Hersey iyi güzel ama sulama ayri bi dert oluyor okadar orkidenin.
sizin dediginiz gibi yapiyorum suanda kökleri temizledim yikadim tarcinladim kabuklari kücük kesiyorum insallah hayata döner :(
bu arada tarcini ilk defa kullaniyorum köökler icin insallah bi faydasi olur zarari olmaz.
saygilarimla

Tarçını fazla dökmeyin orkidelerde dikkatli kullanmak gerek sadece köklerin çürümüş kısımlarını kestikten sonra o bölgeye çok az kullanılmalı odun kömürünü toz haline getirip onu da sepebilirsiniz.suyu direk musluktan kullanmayın 1-2 gün dinlendirin kloru uçsun.
Maaşallah 20 orkideyi nereye sığdırıyosunuz botanik park olmuştur eviniz :)

shenile
05-02-2015, 12:16
vallah hic sormayin yarisi mutfakta serin cam onunde sabah günesi alan bir yerde yarisida oturma odasinda.
ben bütün köklere döktüm birsey olmas insallah. neyse bakacam artik yapa bilecegim herseyi yaptim artik orkidem beni seviyorsa hayata tutunmasi gerek . :)

casperia
06-02-2015, 13:34
vallah hic sormayin yarisi mutfakta serin cam onunde sabah günesi alan bir yerde yarisida oturma odasinda.
ben bütün köklere döktüm birsey olmas insallah. neyse bakacam artik yapa bilecegim herseyi yaptim artik orkidem beni seviyorsa hayata tutunmasi gerek . :)

bende tüm köklere dökmüştüm tarçını sonrasında köklerin canlı yeşil görünümü gitti kurur gibi grimsi renge dönüştü.

mühendis57
06-02-2015, 15:17
bende tüm köklere dökmüştüm tarçını sonrasında köklerin canlı yeşil görünümü gitti kurur gibi grimsi renge dönüştü.
Tüm köklere tarçın dökmüştü temizlemesini söyledim yıkayacaktı kökleri inşallah yıkamıştır. Tarçının aşırısı orkide kök ve gövdelerinde biraz sıkıntı veriyor.Dikkatli ve gerektiği kadar kullanmak lazım

shenile
06-02-2015, 16:41
Evt bende tum koklerine dokmustum ama sonra yikadim ve saksisina ektim. Bu kirmizi bocek icin degerli bir abim bana arap sabunu ve su karisimini onerdi yarin onu uygulayacam insallah kurtulur .

Selma Yılmaz
06-02-2015, 21:22
Merhabalar!
Ben bir kız yurdunda yönetim memuruyum odaları dolaşırken kızlarımızdan birinin orkidesini susuzluktan tüm yaprakları sararıp dökülmüş vaziyette odasında buldum. Orkidesini bırakıp evine tatile gitmiş, görüntü bir orkide aşığı olan beni çok üzdü aldım hemen suyunu verdim. Yapraklar gitmiş ama kökler sağlıklı görünüyor inşallah yeniden yaprak çıkarır sizlere sormak istedim. Onu yeniden toparlamak için ne yapmam gerekiyor?

Sitenin orkide hakkındaki paylaşımlarının, gelen sorunlar ve cevapların nereyse büyük kısmını okudum. Sizleri tebrik ederim gerçekten çok faydalı bilgiler içeriyor.

Evimdeki orkidelerimden birinde de sorun var tüm yaprakları sararıp döküldü yeni geldiğinde de çiçeklerini hemen dökmüştü yaklaşık 3 aydır benimle onun da kökleri sağlam görünüyor yarın eve gidince onun da resimlerini paylaşacağım ölmesine gönlüm dayanmaz :( Şimdiden teşekkür ederim.

http://i.hizliresim.com/PpAZa7.jpg

http://i.hizliresim.com/QJ0ook.jpg

Orchident
07-02-2015, 10:07
Merhaba,
Yaklasik 1 ay once Hollandadan binbir zahmetle getirdigim kokler dahil 1.80 m uzunlugunda Vanda Royal blue sahibiyim. Uzerinde 1 buyuk 3 tane kucuk vanda royal blue var. Basarili oldugumu su an dusunmesem de evde bakmaya calistigim icin buyuklugu sulama, uygun yer bulma acisindan sorun oluyor. Bitki uzerinde oldukca cok kok oldugunu dusunuyorum. Hepsi acikta. Hatta kokler crown bolgesindeki siyah plastik icinde kordugum olmus ve yarim metreden uzunlar. Amacim bitkileri ayirmak. Bunu nasil yapabilirim? Bir cicekciye gotursem bunu benim icin yapabilirler mi sizce?

Bunun disinda evim hic gunes almiyor (sorun 1). Bu acidan biraz sanssizim ve bu nedenle grow light almayi dusunuyorum. Sizce nasil bi fikir? Tavsiye edebileceginiz bir marka/model var mi?
Son sorum kis aylarinda gece esinti saglayabilmek sorununu nasil cozebilirim (sorun2)? Vandam kucuk misafir odasinda duruyor, pencere var ama gunes almiyor. Evde kedileri var ve bitki yiyiciler. Odada hem kapi hem pencere kapali bu yuzden. Radyatoru ve nem makinesini butun gunduz acik birakiyorum. Sadece sabahlari ise gitmeden once kapi pencere acik kaliyor yaklasik yarim saat icin. O zaman esinti aliyor. Vanda icin soguk bir esinti oldugunu dusunuyorum. Bu yuzden gunun hemen her saati kapali olan bu ortamda geceleri kaloriferi kapatarak, vantilator koysam, esinti icin yeterli olur mu (sorun 3)? Bu sistemi gelistirebilmem icin oneriniz olabilir mi?

Eve geldikten sonraki gunlerde en az 5-6 tomurcuk patadi cicek oldu ve cicekler buyudu. Sadece sona kalan 1 tomurcuk patlamadi kurudu. Bunun sebebini tahmin edebilecek birisi var mi (sorun 4)?
Ozellikle orkide eve geldikten sonra acan ciceklerin uzerinde yara gibi kahverengi yerler oldugunu goruyorum. Hatta ciceklerin formunu goruntusunu bozdugunu soyleyebilirim. Aldigim yere sordum. Tasirken bitkinin gecirdigi travmadandir dedi. Buna guvenebilir miyim? Virus ya da mantar oldugunu dusunmek icin nedenim olabilir mi (sorun 5)?

Bocek, bit ilaci ve mantar ilaci almak istiyorum. Internette aradim ama koca Istanbul'da bu tur orkide ilaclari satan bir yerin internet sitesine rastlayamadim. Bu konuda tavsiye olabilir mi (sorun 6)?

Vaktiniz oldugunda yanit verebilirseniz sevinirim.
Her turlu yanit icin simdiden cok tesekkurler. Fotograflar var ancak cok buyuk, formatlayamadim. Ilginenen olursa email uzerinden gonderebilirim.
Gokhan

Selma Yılmaz
07-02-2015, 11:00
Dün geceki bahsettiğim orkidemin sağlıklı hali
http://i.hizliresim.com/MXGYqM.jpg

Bu da şimdiki hasta hali yaklaşık 3 aydır bizimle geldiğinde 3 gün sonra çiçeklerini hemen döktü. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

http://i.hizliresim.com/4DoYj7.jpg

http://i.hizliresim.com/yma299.jpg

http://i.hizliresim.com/14Wjqp.jpg

Burası da orkidelerimin yaşam alanı, yurttaki susuz kalan güzelliğimiz de misafirimiz artık

http://i.hizliresim.com/MXGlVN.jpg

mühendis57
09-02-2015, 08:02
[QUOTE=Selma Yılmaz;1354155]Dün geceki bahsettiğim orkidemin sağlıklı hali

Selma Hanım malesef sadece kök kısmı canlı görünüyor üst aksam tamamen kurumuş,ara sıra su serperek nemli kalmasını sağlayın belki gövdenin alt kısmından keiki verir.ara sıra camı açarak havalandırın. şimdilik fazla yapacağınız birşey yok malesef. Kolay gelsin

numunelik
11-02-2015, 11:41
http://i.hizliresim.com/RJkX51.jpg

yandan bu sekilde küçük yapraklar çıkıyor.normal mi bu ? yaklaşık 6 ay önce çiçekliydi , taşırken hırpalandı çiçeklerini döktü o zamandan sonra açmadı. ne yapabilirim . orkide costuran alsam cicek acar mı

mühendis57
11-02-2015, 14:58
sayın numunelik :) kusura bakmayın kullanıcı adınız komik olmuş o yüzden gülücük attım :)
Orkidenizin köklerinde sorunlar olmuş ve orkideniz neslini devam ettirmek için yavru yani keiki oluşturmuş.Bazen ana gövde üzerinden yavru verebiliyorlar yeterince kökleri çıkınca ayırırsınız kolay gelsin...

numunelik
11-02-2015, 15:16
:):) gülümsetebilmekde güzel :)
kökleri için ne yapabilirim. teşekkür ederim bu arada :)

shenile
11-02-2015, 16:23
köklerin fotografini eklerseniz daha net bir cevap vere bilirz kökler hakkinda.

mühendis57
11-02-2015, 18:19
:):) gülümsetebilmekde güzel :)
kökleri için ne yapabilirim. teşekkür ederim bu arada :)
Kokler icin su anda rutin bakim islerine devam edin geceleri hafif esinti almasini saglayin ya da eviniz soguk ise 15-20 derecede.ise esinti almasa da olur.orkide besini ile yapraklardan ve sulama suyu ile gubreleme yapin. Yavru orkideniz iyice koklenene kadar bu islemlere devam edin. Asiri sulama yapmayin orkide harciniz kurudukca sulayin.geceleri yapraklara su puskurtun.ancak yaprak diplerinde su birakmayin.kolay gelsin sayin numunelik :)

fzthalil
11-02-2015, 22:20
saygilarimla

sayın shenile;
orkidenizin türü oncidium ve hibritleri gibi görünüyor, çiçeklerini görebilsek daha iyi tahminler yürütebiliriz. sararan yaprak eğer en eski anaç pseudobulbun yaprağı ise (ki öyle görünüyor) bu durum çok da üzücü değildir, çünkü artık yaşlanmaya ve atıklarını kofullarında biriktirmeye başlamıştır. yaşlanmış pseudobulblar önce yapraklarını döker ardından buruşmaya başlar. bu dönemde yeni pseudobulblara destek olurlar (back bulb). şayet eski pseudobulb değil ve yaprak sararması başlamışsa o zaman kök ve gövdeyi kontrol etmek gerekir. kökler de çok kötü durmuyor. sıyırdığınız kılıfın altındaki yeni sürgün, çiçek sapı çoğunlukla yaprak arasından çıkar. o kılıfı da sıyırmasanız iyi olurdu, zira sürgünler genelde uyanmadan önce suyla temas ederse çürüme baş gösterebilir. mühendis57 arkadaşımın da dediği gibi saksı harcınıza bir miktar mangal kömürünü misket kadar büyüklükte köyarsanız faydası olur. önceki topiclerinizden birinde sıvı besinden bahsetmişsiniz; orkideler için hatta bütün bitkiler için sabit bir gübre var diyemeyiz. gübrelerin oranları bitkilerin dönemsel ihtiyaçlarına göre düzenlenir ve bunlara ek olarak da bazı iz elementler eklenir. bu iz elementler de çok önemlidir (bazı enzimlerin ve vitaminlerin yapılarına katılırlar). çiçeklenme dönemlerinde K ve P ihtiyaçları yüksek iken dinlenme ve yaprak-kök dönemlerinde N ihtiyacı artar. bu yüzden sabit bir gübre kullanmayız. evde gübre yapımı için şu linkte; The Top 10 Natural Orchid Fertilizer Options To Grow Healthy & Optimal Orchid Plants - Orchid Farm (http://orchidfarm.net/orchid-fertilizer/top-10-natural-orchid-fertilizer-options-grow-healthy-optimal-orchid-plants/) de anlatılanların hangisinde hangi elementin oranı yüksekse onu o oranda kullanabiliriz. yemeklik kabak kabuklarını sıyırıp kullanan arkadaşlar bile var:) gerisi size kalmış..

numunelik
12-02-2015, 11:24
mühendis57 cevaplarınız için teşekkür ederim.
http://i.hizliresim.com/7ov8lL.jpg
http://i.hizliresim.com/pRPYyo.jpg
kökleri bu şekilde .

shenile
12-02-2015, 12:09
sn fzthalil hocam ilk öncelikle orkidemin durumuna bakip ve yorum yaptiginiz icin gercekten tesekkürlerimi sunarim size.
orkidem miltessia orkide si yildiz seklinde hafif kokusu var. o sararan yaprak dediginiz gibi bana geldiginde vardi yaslanmis olma ihtimali var.
o yaprak alti kirmizi kahverenki benekler icin de arap sabunlu suyla fis fis yaprim köklere gelmeyecek sekil.
kökler de evt bir kac kök cürüme yapmiş di oda herhalde hic hava alamadigindan ve su dan dolayi olmus olabilir diye düsünüyorum cünkü cam kabugu hem saksi altina hemde üstü doluydu bu durumda herhalde hava alamadi.
bitki besinine gelince beni yalnis anladiniz ben sadece bir soru sormustum hocam bende bir bitki besini var bütün bitkilere sivi besin diye yaziyor üstünde bende merakimdan sordum acaba orkidelerime de kulanma imkanim var mi diye npk 2+2+2 yaziyor üstünde burda cicekcilerden baska yerde orkide besini bulamiyorum cicekcilerde biraz fazla söyleyince almadim benim elimde olan sivi besini de orkideler icin kulanma imkanim var mi diye sormutum hocam.umarim miltessia orkidem yaşar köklerini temizlerken yeni yesil kökler cikiyordu buda aslinda durumu iyi oldugu işarettir diye düsündüm yalnişim varsa beni düzeltin hocam.
cicek sapi hala cikarmadi yazin gelmisti bana 6. ci ayda ve simdi hala cicek sapi yok insallah cicek sapi cikarir da o güzelligi tekrar göre bilirim .
saygilarimla hocam

mühendis57
12-02-2015, 13:05
mühendis57 cevaplarınız için teşekkür ederim.
http://i.hizliresim.com/7ov8lL.jpg
http://i.hizliresim.com/pRPYyo.jpg
kökleri bu şekilde .
sayın numunelik :)
Öncelikle çürümüş kökleri temizlemeniz gerek kuruyan ve çürümüş kökleri steril bir kesici ile ya da makas ile sağlam kısıma kadar kesin.Kesilen yüzeye çok az tarçın ya da odun kömürü tozu sürün.Resimlerden gördüğüm kadarıyla sağlam yeşil kökler var.Saksı harcınızı dezenfekte etmek isterseniz eski bir tencerede 5 dk kaynatın.soğuyunca orkidenizi dikin. kolay gelsin

numunelik
12-02-2015, 14:15
içindeki kabukları mı kaynatacagım yani :) saksıdan cıkarınca küçük beyaz minicik böcekler cıktı :S

mühendis57
12-02-2015, 14:41
içindeki kabukları mı kaynatacagım yani :) saksıdan cıkarınca küçük beyaz minicik böcekler cıktı :S

Aynen öyle kabukları sterilize edin ya da kabukları bir poşete koyup buzdolabının buzluk kısmında dondurun böceklerin yumurtaları filan ölür zaten.Beyaz böceklerin orkidenize çok fazla zararı olmaz eğer gördükleriniz bit değil ise kolay gelsin :)

numunelik
12-02-2015, 14:49
http://i.hizliresim.com/XB4oO7.jpg
aynı böcekten. kaynattım. coğu kök kurumustu temizleyince 2 -3 tane kaldı :S umarım bir şey olmaz :/ çoook soğulun :)

shenile
12-02-2015, 14:49
ben kabuklari tepsiye yayip 200 derece de 10-15 dk firinda isitiyorum hem kuru kalio hemde böcekler ölüyor bunuda uygulaya bilirsiniz .

mühendis57
12-02-2015, 14:54
ben kabuklari tepsiye yayip 200 derece de 10-15 dk firinda isitiyorum hem kuru kalio hemde böcekler ölüyor bunuda uygulaya bilirsiniz .

sonra Kabuklar kuruyunca sulamak zorunda kalıyosunuz :)

numunelik
12-02-2015, 14:57
kaynattım soğusun diye tepsiye döktüm . zararlı böcekten mi bunlar

shenile
12-02-2015, 14:59
herkesin farkli bir yöntemi var ben böyle yapmayi daha uygun görüyorum zaten o böcekler kabuklar islak oldugu icin olusuyor diye biliyorum ben bendede vardi lakin ben bu yöntemi daha uygun görüyorum .... acikcasi diyer yöntemi sizin dediginizi hic denemedigim icin birsey diyemem ama bu yöntem de iyi artik üyemize kalmis olan birsey hangi yöntemi uygulayacagindan.

mühendis57
12-02-2015, 15:00
kaynattım soğusun diye tepsiye döktüm . zararlı böcekten mi bunlar

valla kaynatınca ölmediyse korkun terminatör böcek galiba :) resimden çok anlaşılmıyo ancak fazla zararı dokunmaz.Ama yinede siz kendinize dikkat edin kaynatmayla da ölmemiş :D

mühendis57
12-02-2015, 15:08
herkesin farkli bir yöntemi var ben böyle yapmayi daha uygun görüyorum zaten o böcekler kabuklar islak oldugu icin olusuyor diye biliyorum ben bendede vardi lakin ben bu yöntemi daha uygun görüyorum .... acikcasi diyer yöntemi sizin dediginizi hic denemedigim icin birsey diyemem ama bu yöntem de iyi artik üyemize kalmis olan birsey hangi yöntemi uygulayacagindan.

Dezenfekte olduktan sonra hangi yöntem olursa olsun önemli değil.Böcek yumurtaları için sıcak ve nemli ortam iyi bir yuva.Ancak aşırı nemden çoğu böcekler de hoşlanmaz...

numunelik
12-02-2015, 15:13
bu fotoyu netten aldım bunun aynısıydı:) kendim cekmek aklıma gelmedi o an :) ölmüşler galiba hiç gözükmüyor suan :) geri diktim. bi sorun cıkmaz inşallah :) ikinizede çok teşekkür ediyorum :)

mühendis57
12-02-2015, 15:15
bu fotoyu netten aldım bunun aynısıydı:) kendim cekmek aklıma gelmedi o an :) ölmüşler galiba hiç gözükmüyor suan :) geri diktim. bi sorun cıkmaz inşallah :) ikinizede çok teşekkür ediyorum :)

Rica ederim yine bekleriz :)

fzthalil
12-02-2015, 18:05
sn fzthalil hocam ilk öncelikle orkidemin durumuna bakip ve yorum yaptiginiz icin gercekten tesekkürlerimi sunarim size.
orkidem miltessia orkide si yildiz seklinde hafif kokusu var. o sararan yaprak dediginiz gibi bana geldiginde vardi yaslanmis olma ihtimali var.
o yaprak alti kirmizi kahverenki benekler icin de arap sabunlu suyla fis fis yaprim köklere gelmeyecek sekil.
kökler de evt bir kac kök cürüme yapmiş di oda herhalde hic hava alamadigindan ve su dan dolayi olmus olabilir diye düsünüyorum cünkü cam kabugu hem saksi altina hemde üstü doluydu bu durumda herhalde hava alamadi.
bitki besinine gelince beni yalnis anladiniz ben sadece bir soru sormustum hocam bende bir bitki besini var bütün bitkilere sivi besin diye yaziyor üstünde bende merakimdan sordum acaba orkidelerime de kulanma imkanim var mi diye npk 2+2+2 yaziyor üstünde burda cicekcilerden baska yerde orkide besini bulamiyorum cicekcilerde biraz fazla söyleyince almadim benim elimde olan sivi besini de orkideler icin kulanma imkanim var mi diye sormutum hocam.umarim miltessia orkidem yaşar köklerini temizlerken yeni yesil kökler cikiyordu buda aslinda durumu iyi oldugu işarettir diye düsündüm yalnişim varsa beni düzeltin hocam.
cicek sapi hala cikarmadi yazin gelmisti bana 6. ci ayda ve simdi hala cicek sapi yok insallah cicek sapi cikarir da o güzelligi tekrar göre bilirim .
saygilarimla hocam

miltessia türünü ilk defa duydum:) biraz araştırma yapayım dedim ama bir bilgi bulamadım, varsa bir link atarsanız sevinirim.. orkidenizin durumu bence kötü değil. çiçeklenme zamanı ise muhtemelen marttan sonradır. çiçeklerinin resmi varsa yollayabilir misiniz? npk 2-2-2 dengeli gübredir yani dinlenme zamanında verilebilir. çiçeklenme zamanı da verebilirsiniz ama ihtiyacını tam karşılamayacaktır. eğer yoğunluğunu artırıp veririm derseniz de o zaman fazla N çiçeklenmeyi baskılayabilir.. inşallah görebiliriz:)

shenile
12-02-2015, 18:21
sn hocam size söyle bir resim ekleyim lakin orkidemin türü nedir sayfa 9 270 yazida orkidemin cicekli halinin resmi vardi orayada baka bilirsiniz internetten buldugum resim ekleyecem miltassia.
bu arada ben yalniş yazmisim miltessia yazmisim aslinda MİLTASSİA orkide ve bunu yazdigimda sadece ingilicze sayfalar cikiyor :D . sizin orkideleriniz ne durumda hocam bi ara resimlerini yüklerseniz o güzelikleri bi görelim saygilarimla.

fzthalil
14-02-2015, 01:29
sn hocam size söyle bir resim ekleyim lakin orkidemin türü nedir sayfa 9 270 yazida orkidemin cicekli halinin resmi vardi orayada baka bilirsiniz internetten buldugum resim ekleyecem miltassia.
bu arada ben yalniş yazmisim miltessia yazmisim aslinda MİLTASSİA orkide ve bunu yazdigimda sadece ingilicze sayfalar cikiyor :D . sizin orkideleriniz ne durumda hocam bi ara resimlerini yüklerseniz o güzelikleri bi görelim saygilarimla.

ha evet miltassia imiş. ben de diyorum nasıl bilgi olmaz diye:) brassia ve miltonia hibritiymiş. miltoniadan dolayı kokulu olabilir:) 2-3 sene önce bauhausta görmüştüm ama almamıştım, o aralar annemin evinde kalıyordum annem pek izin vermiyordu:) bende pek kalmadı desem yeridir... nişan düğün hazırlıkları derken bakamadım dağıttım arkadaşlara:( şu anda elimde 8-9 adet phal 1 adet mini phal, 1 adet paphiopedilum, 2 adet oncidium, 1 adet odontoglossum, 1 adet psychopsis, 1 adet cambria kaldı.. bunların 4-5 ini bu sene aldım:) şu anda phaller ve psychopsis tomurcukta, açsın yüklerim:)

orkide06
14-02-2015, 19:00
arkdaslar sanırım yanlış konu baslıgı altında yazdım öncelikle sunu söyleyim resim ekleyemiyorum birtürlü
orkidem ölmek üzere yapragı büküldü aşagı dogru sonrasında köklerini ilb basta toprak degişimi sırasında hiç ellemedim koydugum toprak yani agaç kabukları fazlasıyla toprak karıstırmışlar ıslaklık gitmiyordu çok nemlki kaldı ve gelişimleri durdu sonra elekle eledim hepsini sagdece agaç klabuklarıyla yeniden diktim yumusak kökleri kestim fakat 1 tanesi çok kötü duruma geldi kökleri tamamen çürümeye basladı saksı harcından ayırdım su an açıkta bekliyor ne yapacagımı bilemiyorum kimseden yardım alamadan okuyup edipp yaptıklarım yüzünden bu hale geldim lütfen uzman birinin yarıdmına ihtiyacım var lütfen

shenile
15-02-2015, 12:34
sn. orkide06 fotograf olsaydi orkidenin son durumunu görüp daha saglikli bilgi vere bilirdik.
anladigim kadariyla cürümüs kökleri temizlemişiniz eger yapmadiysaniz steril bir makas ile cürümüs olan kökleri güzelcene temizleyin ve kestiginiz kisma hafif tarcin dökün saglam köklere gelmiyecek sekil.
orkide harcini mümkünse sirf agac kabugu olmasi orkide acisindan daha iyi kişin torf topraga sürekli nemli kaldigi icin kökleri cürüte bilir.
saksisini güzelcene geri ekin agac kabuklariyla ve 2-3 gün sulamayin sakin.
saglam kök varsa korkmayin kendisini toparlar sulamayi mümkün oldugunsa köklerin ihtiyaci oldugu adar yaparsaniz daha iyi olur suladiginiz da köklerin rengi daha belirgin bir yesil oluyor susus oldugunda ise daha acik ve saksi hafifliginden de anliyabilirsiniz zaten.
kisacasi 10 günde bir sularsaniz orkidenizi ve perde arkasi günes alan bir yere koyarsaniz daha iyi olur.
umaarim yardimci ola bilmişimdir.
saygilarimla.

fatihiveaysunu
15-02-2015, 14:42
İlk defa orkide yetistircem ama nazil bilemiyorum yardimci olursaniz sevinirim

shenile
15-02-2015, 16:44
forumda gerekli bilgiler mevcuttur :) bakimi, sulama vs. gibi bilgiler saygilarimla

gizemyekta
15-02-2015, 16:48
Arkadaşlar benim orkidemin çiçek dali vermesi için ne yapabilirim bi tavsiyemiz varmi

orkide06
15-02-2015, 18:52
sn. orkide06 fotograf olsaydi orkidenin son durumunu görüp daha saglikli bilgi vere bilirdik.
anladigim kadariyla cürümüs kökleri temizlemişiniz eger yapmadiysaniz steril bir makas ile cürümüs olan kökleri güzelcene temizleyin ve kestiginiz kisma hafif tarcin dökün saglam köklere gelmiyecek sekil.
orkide harcini mümkünse sirf agac kabugu olmasi orkide acisindan daha iyi kişin torf topraga sürekli nemli kaldigi icin kökleri cürüte bilir.
saksisini güzelcene geri ekin agac kabuklariyla ve 2-3 gün sulamayin sakin.
saglam kök varsa korkmayin kendisini toparlar sulamayi mümkün oldugunsa köklerin ihtiyaci oldugu adar yaparsaniz daha iyi olur suladiginiz da köklerin rengi daha belirgin bir yesil oluyor susus oldugunda ise daha acik ve saksi hafifliginden de anliyabilirsiniz zaten.
kisacasi 10 günde bir sularsaniz orkidenizi ve perde arkasi günes alan bir yere koyarsaniz daha iyi olur.
umaarim yardimci ola bilmişimdir.
saygilarimla.

http://i.hizliresim.com/RJ1bm6.jpg (http://hizliresim.com/RJ1bm6)

http://i.hizliresim.com/39v1r2.jpg (http://hizliresim.com/39v1r2)

http://i.hizliresim.com/6Zrlg7.jpg (http://hizliresim.com/6Zrlg7)

http://i.hizliresim.com/yPNABy.jpg (http://hizliresim.com/yPNABy)

http://i.hizliresim.com/GvPpd6.jpg (http://hizliresim.com/GvPpd6)

resimleri birde böyle denedim yüklemeyi umarım gösterir
tarcın yapmadım daha dogrusu bulamadım evde yokmuş
spagnum yosunu vardı eski orkidelerden kalma onunla sardım
kökleri kestim tamamen hiç birsey kalmadı azcık kök çıkıntıları kaldı çivili sopa gb oldu :P
ypsunla sardım biraz su fıslattım saksı harcını tamamen agaç kabuklarından yaptım
fırında iyice kavurdum saksı harcına hiç sulama yapmadım
sagdce sardıgım kısma su fıslattım biraz geri diktim yapraklarında yumusama var
böyle baygın duruyor üst iki yapragı o kdr çok orkide aldım ki
artık öldürmek istemiyorum sürekli öldürüyorum su an 6 tane var biri gidici gb
digrlerinden biride hafiden yumusamış yapragı sanki onun da gövde kısmında
al koke yakın kısmında yapraklar çürüdü gövde de kararma oluştu bende kökleri budayıp
daha derine diktim hiç sulamıyorum artık

orkide2014
16-02-2015, 20:14
çiçek sapının ortadan bu şekilde çıkmış olması ne demk oluyo. bu şekilde yeı geldi bu orkide bana. daha yaprak verip çiçek açar mı

shenile
16-02-2015, 20:39
yavru orkide :D keiki oluşmus kökleri de ciksin sonra ayira bilirsiniz . güle güle büyütün insallah

mühendis57
16-02-2015, 20:45
çiçek sapının ortadan bu şekilde çıkmış olması ne demk oluyo. bu şekilde yeı geldi bu orkide bana. daha yaprak verip çiçek açar mı

Merhaba ortadan cikan cicek sapı üzerinde keiki olusturacak ve yavru bir bitkiniz olacak ☺ bitkiniz yeni çicek saplari cikartmaya cicek acmaya devam edecektir.orta kısımdan yaprak hic cikmayabilir ya da sapın yanından yaprak cikartabilir.Bekleyip goreceksiniz ☺
Kolay gelsin...

semaozgur
17-02-2015, 11:59
Arkadaşlar merhaba. 3 haftadir bur orkide sahibiyim. Dogru bakmak icin cok sey okudum uygulamaya calisiyorum ama koklerinin ucundan kuruyup curumeye basladi. Onun disinda gayet saglikli gorunuyor ama kuruyup curuyen bi kokleri ne yapmaliyim yardimci olursaniz cok sevinirim.

Orkidem47
17-02-2015, 13:20
Merhaba ben yenı katıldım aranıza eşim 14subatta bana Jumbo boy dedikleri orkide hediye etti yalnız 3-4tomurcugu döküldü ve 2çiçeğide soldu şimdiden Meğerse saksısı su doluymus ben ona bağladım Seramik saksıdan çıkarıp Şeffaf saksıda bıraktım bir Orkidem daha var o 2ay ıcınde tekrar çiçek açtı sımdı cok guzel ne yapmam Lazım yardım ederseniz sevınırim bu arada cinsinden emin Değilim resmini cekerım ısteyen olursa

mühendis57
17-02-2015, 14:54
Arkadaşlar merhaba. 3 haftadir bur orkide sahibiyim. Dogru bakmak icin cok sey okudum uygulamaya calisiyorum ama koklerinin ucundan kuruyup curumeye basladi. Onun disinda gayet saglikli gorunuyor ama kuruyup curuyen bi kokleri ne yapmaliyim yardimci olursaniz cok sevinirim.

resim eklerseniz yardımcı olmaya çalışırım

mühendis57
17-02-2015, 14:58
Merhaba ben yenı katıldım aranıza eşim 14subatta bana Jumbo boy dedikleri orkide hediye etti yalnız 3-4tomurcugu döküldü ve 2çiçeğide soldu şimdiden Meğerse saksısı su doluymus ben ona bağladım Seramik saksıdan çıkarıp Şeffaf saksıda bıraktım bir Orkidem daha var o 2ay ıcınde tekrar çiçek açtı sımdı cok guzel ne yapmam Lazım yardım ederseniz sevınırim bu arada cinsinden emin Değilim resmini cekerım ısteyen olursa

Merhaba orkideler tomurcuk ve çiçeklenme dönemlerinde biraz hassaslardır.Yer değişikliklerinde hatta sulama sonrası saksıyı eski konumuna almazsanız dahi tomurcuklarını dökebilir.Ani sıcaklık değişimlerinde de döker.Ancak seramik saksının içerisinin su dolduğundan bahsetmişsiniz su içerisinde kısa süre kalmış ise birşey olmaz ancak uzun süredir kalmış ve çürümeler oluşmuş ise çürüyen kısımların uzaklaştırılması gerek.Siz de bir resim eklerseniz daha fazla yardımcı olabiliriz

orkide06
17-02-2015, 16:04
merhaba yine bir sorum olucak :))

[![image](http://i.hizliresim.com/VlP4VV.jpg)](http://hizliresim.com/VlP4VV)

köklerdeki sararma ve kurumayla alakalı acaba normal mi ?

[![image](http://i.hizliresim.com/nAj17g.jpg)](http://hizliresim.com/nAj17g)

bu da orkidemin gövdesindeki kararma kendisi su an saglıklı ama gövde siyah yapraklar döküldü 4 yaprak kaldı

shenile
17-02-2015, 18:34
resimler acilmiyor :S sn orkide06.
resim yüklerseniz tekrardan ve gövdenin net fotosunu cekerseniz sn mühendis57 ve diyer hocalarimiz üyelerim de yardimci olacaktir .

Orkidem47
17-02-2015, 19:20
Merhaba orkideler tomurcuk ve çiçeklenme dönemlerinde biraz hassaslardır.Yer değişikliklerinde hatta sulama sonrası saksıyı eski konumuna almazsanız dahi tomurcuklarını dökebilir.Ani sıcaklık değişimlerinde de döker.Ancak seramik saksının içerisinin su dolduğundan bahsetmişsiniz su içerisinde kısa süre kalmış ise birşey olmaz ancak uzun süredir kalmış ve çürümeler oluşmuş ise çürüyen kısımların uzaklaştırılması gerek.Siz de bir resim eklerseniz daha fazla yardımcı olabiliriz

Çok teşekkür ederim yaklaşık 2gün kadar kaldı seramik saksının içinde bunlar Kökleri

mühendis57
17-02-2015, 19:31
Çok teşekkür ederim yaklaşık 2gün kadar kaldı seramik saksının içinde bunlar Kökleri

Cok fazla birsey görünmüyor köklerde asırı nemin uzaklasması icin saksı altına hava akışını saglayabilecek birsey koyun saksı altındaki delikleri kapatmayacak birsey.ama benim icim rahat etmiyo derseniz orkidenizi saksıdan çıkartıp köklerini kontrol edin.fakat bu mudahaleniz var olan çiçek tomurcuklarini döker.orkidenizi 18-22 derece sicakliginda olan bir yere koyun şimdilik yapabilecekleriniz bunlar.
Kolay gelsin...

Orkidem47
17-02-2015, 19:31
Buda orkidemin kendisi

Orkidem47
17-02-2015, 19:46
Cok fazla birsey görünmüyor köklerde asırı nemin uzaklasması icin saksı altına hava akışını saglayabilecek birsey koyun saksı altındaki delikleri kapatmayacak birsey.ama benim icim rahat etmiyo derseniz orkidenizi saksıdan çıkartıp köklerini kontrol edin.fakat bu mudahaleniz var olan çiçek tomurcuklarini döker.orkidenizi 18-22 derece sicakliginda olan bir yere koyun şimdilik yapabilecekleriniz bunlar.
Kolay gelsin...

Çok teşekkür ederim düşünceleriniz ve yardımınız için sanırım deiğiniz gibi yer değişikliğinden kaynaklanan bir sorun umarım en kısa zamandan düzelir bende daha fazla üzülmem

orkide06
17-02-2015, 20:15
merhabalar yine bir kaç sorum olucak ilki köklerdeki kuruma aldıgımda tüm kökleri canlı oluyor fakat 1 ay sonra ofisde kökleri sararıp kurumaya baslıyor
süpelerim;
1-) sigara dumanı
2-) kalörifer peteginden yarım metre uzaklık
3-) kireçli çeşme suyu
4-) sıcaklık degişimi bazen gelmeyecegimde kombiyi kapatıyorum
http://i.hizliresim.com/nAj17g.jpg (http://hizliresim.com/nAj17g)
http://i.hizliresim.com/VlP4VV.jpg (http://hizliresim.com/VlP4VV)

diger problemim ise gövdedeki kararma kökden yukarı kasımında 3-4 yaprak döküldü sarardı ben de kopardım birde baktım ki gövde kararmış gidici gb duruyor yukarda 4 yaprak kaldı çok saglıklı gb görünüyor ama içten içe gidiyor olabilir tavsiyelerinizi bekliyorum
http://i.hizliresim.com/vgXMER.jpg (http://hizliresim.com/vgXMER)
SAYGILAR

orkide2014
17-02-2015, 22:31
Merhaba ortadan cikan cicek sapı üzerinde keiki olusturacak ve yavru bir bitkiniz olacak ☺ bitkiniz yeni çicek saplari cikartmaya cicek acmaya devam edecektir.orta kısımdan yaprak hic cikmayabilir ya da sapın yanından yaprak cikartabilir.Bekleyip goreceksiniz ☺
Kolay gelsin...

teşekkür ederim cevabınız için. peki bn o çiçek sapını ortadakını aliminyuk folyoyla kapattım bu doğru mu . daha ne yapmam gerek keiki için

mühendis57
18-02-2015, 07:40
teşekkür ederim cevabınız için. peki bn o çiçek sapını ortadakını aliminyuk folyoyla kapattım bu doğru mu . daha ne yapmam gerek keiki için

aliminyum folyoyla kapatmanız pek bir şeye yaramaz en basitinden mum damlatın kesik sapa.Kekiki için bekleyeceksiniz...

mühendis57
18-02-2015, 07:49
Sayın orkide06 orkidenizi sularken yaprak diplerine su kaçırmayın.Sulama yaparken buna dikkat edin.Kalorifere yarım metre uzaklık ortam sıcak ise çok yakın olabilir zaten orkide harcınız da kuru görünüyor.Sulama zamanını köklerin yeşil-gri bir renk almasından anlayabilirsiniz.Kökler yeşil-gri renk alınca ve orkide harcınız kuru ise sulama yapmalısınız.Orkidenin bulunduğu ortamdaki hava çok kuru ise kalorifer peteğine takılan nemlendiriciler var ondan kullanabilirsiniz.Sulama suyuna gelince, Bende evde kireçli su kullanıyorum sonuçta bitkinin kalsiyuma da ihtiyacı var esas sıkıntı su içerisindeki klor.Musluktan suyu alıp hemen sulamayın 2-3 gün dinlendirerek sulayın.
Çürüme olan kısımı bıçakla temizleyin ve çok az tarçın dökün.
Kolay gelsin...

shenile
18-02-2015, 10:28
bende aynisini söyledim sn orkide06 ye :) ben fis fis yapsam da sulasamda yaprak aralarina su kaciyor birsey olmadi önemli olan ortasina kacmamasi.
sn mühendisin dedigi dogru bende size aynisini söylemistiim suyu dinlendirerek kullanin ve gerekli olan bölgelere tarcin **** mangal kömürü tozunu serpin diye. fazla orkidenizle ugrasmayin ki kendini toparlasin. saksinin altina delik actiysaniz köklerini temizleyip tarcinladiysaniz sorun yok.
bana kalsa ben yosuna sarmazdim gövdeyi. cünkü gördügüm kadariyla saglam kök var yosun suyu daha fazla barindirdigi icin saglam kalan kökleri de cürütme ihtimali olabilir diye düsünüyorum eger bir yalnişim varsa beni düzeltin arkadaslar.orkidenize biraz zaman taniyin .
saygilarimla

semaozgur
18-02-2015, 12:06
resim eklerseniz yardımcı olmaya çalışırım

http://i.hizliresim.com/YvDrnD.jpg (http://hizliresim.com/YvDrnD)
http://i.hizliresim.com/aoL29d.jpg (http://hizliresim.com/aoL29d)

Fotoğrafları ekledim yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Aslı Yaren
18-02-2015, 12:13
Afedersiniz ben buraya az önce kaydoldum ve soruları buraya soruyoruz galiba benim bi orkidem var ama türünü bilmiyorum bide bu benim ilk orkidem o yüzden nereye koysam ne kadar su versem bilemiyorum ve kökleri sararmış ama nemli bir arkadaşım orkideleri sever ve ve uzun süredir ilgileniyo ona sordum ve sararan kökleri kesmemi söyledi bende maket bıçağıyla kestim ve tekrar toprağına yerlestirdim acaba yaprakları sağlıklı mı ve nasıl daha iyi bakım yapabilirim

shenile
18-02-2015, 16:52
SN SEMAOZGUR. orkideniz gayet saglikli görünüyor.
hava kökleri kurumus sorun degil benimkilerde kuruyor.
ama genel olarak bakilirsa gayet saglikli .
sayilarimla

semaozgur
18-02-2015, 17:04
SN SEMAOZGUR. orkideniz gayet saglikli görünüyor.
hava kökleri kurumus sorun degil benimkilerde kuruyor.
ama genel olarak bakilirsa gayet saglikli .
sayilarimla

Cok tesekkur ederim. Cicekleri gayet guzel gorunuyo zaten 7 8 tane tomurcugu cicek acti ama köklerini boyle gorunce endiselendim. Bu kokleri kesmem falan gerekir mi boylece birakayim mi?

shenile
18-02-2015, 18:10
bence simdi hic ellemeyin cicekli oldugu icin , cicekleri gecsin o zaman gerekeni yaparsiniz . güle güle büyütün .

semaozgur
18-02-2015, 18:54
bence simdi hic ellemeyin cicekli oldugu icin , cicekleri gecsin o zaman gerekeni yaparsiniz . güle güle büyütün .

Cok teşekkür ederim gercekten cok faydali bi platform burasi yardimlariniz icin tekrar tesekkurler :)

mühendis57
19-02-2015, 07:38
Sayın semaozgür Orkidenizin üst köklerinin kuruması normal karşılanabilir yeterince nem olmayınca kuruma yapabilir,ancak saksı içerisindeki kökler gayet sağlıklılar.Üst kökler için ara sıra su püskürtebilirsiniz.Sulama yaparken yaprak diplerine su kaçırmayın.Eğer su kalırsa çürüme yapar.Saksı içindeki kökler yeşil-gri renk aldığında ve saksı harcınız kuruduğunda sulama yapın.
Kolay gelsin...

semaozgur
19-02-2015, 16:42
Sayın semaozgür Orkidenizin üst köklerinin kuruması normal karşılanabilir yeterince nem olmayınca kuruma yapabilir,ancak saksı içerisindeki kökler gayet sağlıklılar.Üst kökler için ara sıra su püskürtebilirsiniz.Sulama yaparken yaprak diplerine su kaçırmayın.Eğer su kalırsa çürüme yapar.Saksı içindeki kökler yeşil-gri renk aldığında ve saksı harcınız kuruduğunda sulama yapın.
Kolay gelsin...

Tamamdır cok teşekkür ederim :)

karabek
21-02-2015, 14:57
Orkidem kurudu tahta gibi oldu kökleri yapraklarda kurudu döküldü atmaya kiyamadim suladim durdum simdi yeni bi filiz attı kibrit copunun yarısı kalınlığında uzuyor tazeliyor mu acaba yoksa ot müdür anlayamadim

naz27
27-02-2015, 22:47
Çiçeğim çok kötü oldu geçen hafta aldığımızda 5 çiçeği de açıktı fakat su an tüm çiçekler soldu.. Ne yapmam gerekiyor :(

berkcan123
28-02-2015, 21:25
Orkide yetiştirmeye yeni başlayacağım ve tohumları Ebay'den almayı planlıyorum daha önce çoğu kez alışveriş yaptım bu siteden fakat tohumlar hakkın bilgim olmadığı için yardım istiyorum şimdiden teşekkürler. Almayı düşündüğüm tohum;
Mix Color Phalaenopsis Flower Bonsai Plant Butterfly Orchid Seeds | eBay (http://www.ebay.com/itm/Mix-Color-Phalaenopsis-Flower-Bonsai-Plant-Butterfly-Orchid-Seeds-/251794719663?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3aa02283af)

Nedir acaba ? Bir Phalaenopsis mi ? (İzlediğim bir video da daha farklıydı minicik siyah şeylere benziyordu ama bunlar elma çekirdekleri gibi)
Eğer öyleyse tohumları çimlendirmek için ne yapmam lazım ?

smbolgili
01-03-2015, 13:07
Merhabalar arkadaşlar yaklaşık 1 yıldır orkidelerimle beraberiz ama durum iyiden cok gitgide kötüye doğru ilerliyo. Iki tanesini sanirim kaybetmek üzereyim sizlerden yardim istiyorum son çırpınış olarak :( bir tanesinin köklerinin hepsi curuyerek gitti. Digerinin cicek sapi kurudu yaprakları büzüşüp formunu kaybetti halbuki haftada bir suluyorum gunesten koruyorum asiri sicak ya da soguk da degil anlamadim neden bu hale geldiler.görsellerini paylaşıyorum sizlere :( ne yapmalıyım sizce fikirlerinizi bekliyorum

efekan57
01-03-2015, 19:48
İyi günler öncelikle; yaklaşık 8 aydır orkidem var ilk başta çiçekleri vardı ve zamanla düştü, ardından budama yaptım ve saksıyı büyüttüm ama sanırım biraz büyük saksıya koydum kökleri hiç saksıdan gözükmüyordu.
Zaman içinde çiçek tomurcukları açtı ve sararıp döküldü, çiçek canlandıran su kullandım ve yerini değiştirince ikinci dal çıktı kendiliğinden ama neredeyse 7 aydır hiç çiçek açmadı iki gün önce saksıya baktığımda çok sulamışım neredeyse su içinde yüzüyordu bende çıkarıp toprağını değiştirdim ama sonra adeta kökleri kahverengiye döndü kurumaya başladı yapraklar hala yeşil ve çiçek tomurcukları da var ne yapmalıyım.
Şimdiden teşekkür ederim.

kortizon
01-03-2015, 21:19
Merhaba,
Orkidemi seviyorum ve onun sağlıklı olması için gerekenleri yapmaya çalışıyorum. bir sürü internet sayfasını araştırdım , bazı orkide sahipleriye konuştum. Ancak ağaçlar.net forumununa girdiğimde öğrendiklerimin ne kadar yetersiz olduğunu farkettim. Sizden ricam, fotolara bakıp, orkidemin sağlığı hakkında bana bilgi verirseniz sevinirim. Saksı değiştirmek için saksı ve orkide toprağı da aldım. Sizce bu değişikliğe gerek var mı? Özellikle orkidemin yaprakları konusunda endişeliyim. Cevaplarınız için teşekkürler. ;);)

yasminq1
02-03-2015, 00:30
Arkadaşlar merhaba yazılara şöyle bir göz attım ama benim sorunuma uygun bir yanıt yok gibi. Benim iki tane orkidem vardı. Bu gün bir tanesinin kökünden sallandığını ve 3-4 yaprağının sarardığını gördüm. Yaprakları kolayca elime geldi ve kökten çürümüş, koptu. Nasıl üzüldüm bilemezsiniz. Bir büyük saksıya geçirmek için şeffaf saksı ve orkide toprağı bile almıştım üstelik. Neyse gelelim soruma tepe kısmında bir büyük yaprak oldukca sağlıklı duruyor acaba suya koysam kök salar mı bu konuda bilginizi almak isterim?

mühendis57
02-03-2015, 07:49
Merhabalar arkadaşlar yaklaşık 1 yıldır orkidelerimle beraberiz ama durum iyiden cok gitgide kötüye doğru ilerliyo. Iki tanesini sanirim kaybetmek üzereyim sizlerden yardim istiyorum son çırpınış olarak :( bir tanesinin köklerinin hepsi curuyerek gitti. Digerinin cicek sapi kurudu yaprakları büzüşüp formunu kaybetti halbuki haftada bir suluyorum gunesten koruyorum asiri sicak ya da soguk da degil anlamadim neden bu hale geldiler.görsellerini paylaşıyorum sizlere :( ne yapmalıyım sizce fikirlerinizi bekliyorum

Merhaba orkidenizin kökleri çürümüş ama genel durumu yaprakların canlılığı iyi durumda önceki sayfalarda yazılanları okuyunuz.Öncelikle çürümüş kısımları temizleyip hafif tarçın serpin.Orkidenizin gece hafif esinti almasını sağlayın.Geceleri yapraklarına su püskürtün.Orkide harcınız kurudukça sulama yapın.Orkide besini alın yapraktan uygulayın.Yaprakların kuruyan kısımlarını kesin.Bunları yaptıktan sonra kafanıza takılan sorular olursa yardımcı olmaya çalışırız.Kolay gelsin...

mühendis57
02-03-2015, 07:53
İyi günler öncelikle; yaklaşık 8 aydır orkidem var ilk başta çiçekleri vardı ve zamanla düştü, ardından budama yaptım ve saksıyı büyüttüm ama sanırım biraz büyük saksıya koydum kökleri hiç saksıdan gözükmüyordu.
Zaman içinde çiçek tomurcukları açtı ve sararıp döküldü, çiçek canlandıran su kullandım ve yerini değiştirince ikinci dal çıktı kendiliğinden ama neredeyse 7 aydır hiç çiçek açmadı iki gün önce saksıya baktığımda çok sulamışım neredeyse su içinde yüzüyordu bende çıkarıp toprağını değiştirdim ama sonra adeta kökleri kahverengiye döndü kurumaya başladı yapraklar hala yeşil ve çiçek tomurcukları da var ne yapmalıyım.
Şimdiden teşekkür ederim.

Merhaba öncelikle orkide harcınızda torf mevcut.Orkide harçları sadece ağaç kabuklarından veya ağaç kabukları+pomza taşı+odun kömürü karışımından oluşmalı.Saksı harcınızda torf olunca aşırı nemden kökler çürür.Öncelikle saksı harcınızı değiştirmekle işe başlayın kolay gelsin...

mühendis57
02-03-2015, 07:56
Merhaba,
Orkidemi seviyorum ve onun sağlıklı olması için gerekenleri yapmaya çalışıyorum. bir sürü internet sayfasını araştırdım , bazı orkide sahipleriye konuştum. Ancak ağaçlar.net forumununa girdiğimde öğrendiklerimin ne kadar yetersiz olduğunu farkettim. Sizden ricam, fotolara bakıp, orkidemin sağlığı hakkında bana bilgi verirseniz sevinirim. Saksı değiştirmek için saksı ve orkide toprağı da aldım. Sizce bu değişikliğe gerek var mı? Özellikle orkidemin yaprakları konusunda endişeliyim. Cevaplarınız için teşekkürler. ;);)

Orkidenizin genel durumu iyi kökler saksının dip kısmını sarmış ve orkide harcınız da hafiften bozulmaya başlamış isterseniz harcı değiştirin.Çiçeksiz dönemde olduğundan sıkıntı yaşamazsınız.

mühendis57
02-03-2015, 08:03
Arkadaşlar merhaba yazılara şöyle bir göz attım ama benim sorunuma uygun bir yanıt yok gibi. Benim iki tane orkidem vardı. Bu gün bir tanesinin kökünden sallandığını ve 3-4 yaprağının sarardığını gördüm. Yaprakları kolayca elime geldi ve kökten çürümüş, koptu. Nasıl üzüldüm bilemezsiniz. Bir büyük saksıya geçirmek için şeffaf saksı ve orkide toprağı bile almıştım üstelik. Neyse gelelim soruma tepe kısmında bir büyük yaprak oldukca sağlıklı duruyor acaba suya koysam kök salar mı bu konuda bilginizi almak isterim?

Merhaba orkidenizin köklerinde herhangi bir sıkıntı yoksa yaşlanan yaprağın sarararak kopması normal.Ancak sulama yaparken yaprak diplerine su kaçırmamaya dikkat edin.Eğer su kalırsa bu yüzden de çürümeler olup yaprak düşebilir.Orkideler çiçek sapından keiki ( yavru ) oluşturur. Ya da nadiren gövdeden de yavru oluşturabilir.Bir de doku kültürü ile labaratuar şartlarında çoğaltılabilir.Bunun dışında yapraktan köklendirme ve çoğaltma yapılamaz...

shenile
02-03-2015, 19:11
:( arkadaslar bir sorum olacak 3 senedir orkide bakiyoum hic böyle birseyle karsilasmadim lakin bu sene orkidemin üstündeki tomurcuklar acmadan büzüsüp dökülüyor kökler falan hepsi saglikli anlamadim :( ilk aldigim beyaz orkidemin tomurcugu sarardi büzüstü :( neyden ola bilir ilk defa böyle birseyle karsilastim. umarim bilen biri vardir saygilarimla.

mühendis57
03-03-2015, 07:53
:( arkadaslar bir sorum olacak 3 senedir orkide bakiyoum hic böyle birseyle karsilasmadim lakin bu sene orkidemin üstündeki tomurcuklar acmadan büzüsüp dökülüyor kökler falan hepsi saglikli anlamadim :( ilk aldigim beyaz orkidemin tomurcugu sarardi büzüstü :( neyden ola bilir ilk defa böyle birseyle karsilastim. umarim bilen biri vardir saygilarimla.

1-Yer değişikliği,Hatta sulamak için alınıp tekrar konulduğunda saksının eki konumunda olmayışı
2- Ani ısı değişimleri
3- Aşırı hava akımına mağruz kalma
4- Besin maddesi eksiklikleri
5- Hastalık ve zararlılar
Hangisi size uyuyorsa ondan döküm olmuştur.

kucuksurat
03-03-2015, 19:23
Aynı mesajı iki kere yazmak ne kadar etik bilmiyorum ama belki farklı birinin farklı bir görüşüyle karşılaşırım ümidiyle forumun bu bölümüne de derdimi anlatmak istedim arkadaşlar.
""Merhaba arkadaşlar öncelikle tekrar teşekkür ederek başlamak istiyorum çünkü birkaç ay önce sayenizde phalimi eski ve küçük saksısından, sararmış gövdesinden kurtardım nasıl sulamam ve nerede hangi koşullarda bakmam gerektiğini öğrendim. Hatta bunun bir ödülü olarak mı bilmiyorum ama orkidem artık yeni bir dal oluşturmaya başladı. Bu forumda çok kez okuduğum keiki ve onu yeni bir saksıya dikme olayı kafamı kurcaladı bu yüzden size tekrar iki soru danışmak istiyorum.
Öncelikle fotoğrafta gördüğünüz bir dal mı ya da keiki mi ve başka bir saksıya ekmemi gerektirir mi?
İkinci sorum da gövdenin kuruyan kısmı gittikçe artıyor yavaş yavaş da olsa herhangi bir şey yapabilir miyim, nasıl bir şey yapmam gerek yardımlarınıza çok ihtiyacım var tekrar.
Size sormadan bir şey yapıp sonradan daha çok üzülmek istemiyorum bu sebeple değerli cevaplarınızı bekliyorum şimdiden çok teşekkür ederim.""
Fotoğrafı linkte bulabilirsiniz:
http://www.agaclar.net/forum/1360601-post3074.htm

mühendis57
04-03-2015, 08:14
Aynı mesajı iki kere yazmak ne kadar etik bilmiyorum ama belki farklı birinin farklı bir görüşüyle karşılaşırım ümidiyle forumun bu bölümüne de derdimi anlatmak istedim arkadaşlar.
""Merhaba arkadaşlar öncelikle tekrar teşekkür ederek başlamak istiyorum çünkü birkaç ay önce sayenizde phalimi eski ve küçük saksısından, sararmış gövdesinden kurtardım nasıl sulamam ve nerede hangi koşullarda bakmam gerektiğini öğrendim. Hatta bunun bir ödülü olarak mı bilmiyorum ama orkidem artık yeni bir dal oluşturmaya başladı. Bu forumda çok kez okuduğum keiki ve onu yeni bir saksıya dikme olayı kafamı kurcaladı bu yüzden size tekrar iki soru danışmak istiyorum.
Öncelikle fotoğrafta gördüğünüz bir dal mı ya da keiki mi ve başka bir saksıya ekmemi gerektirir mi?
İkinci sorum da gövdenin kuruyan kısmı gittikçe artıyor yavaş yavaş da olsa herhangi bir şey yapabilir miyim, nasıl bir şey yapmam gerek yardımlarınıza çok ihtiyacım var tekrar.
Size sormadan bir şey yapıp sonradan daha çok üzülmek istemiyorum bu sebeple değerli cevaplarınızı bekliyorum şimdiden çok teşekkür ederim.""
Fotoğrafı linkte bulabilirsiniz:
http://www.agaclar.net/forum/1360601-post3074.htm

Merhaba
Çiçek sapından çıkan sügüne benziyor.Keiki değil gibi.Kuruyan gövdeden kastınız yaprakların bağlı olduğu gövde mi çiçek sapının uç kısımını mı kastediyorsunuz.Eğer çiçek sapının ucu ise şu an hiçbir şey yapmayın sürgün kuruyabilir.
Keiki konusunda da şunları diyebilirim
Bitkiniz keiki oluşturduğunda 3-4 kök verdiğinde ve köklerin uzunluğu 4-5 cm olduğunda yeni saksıya dikebilirsiniz.Ancak sizin bitkiniz keiki değil de yeni çiçek sapı oluşturuyor daha doğrusu çiçek sapı dallanıyor diyelim :)
Şu an için saksı değiştirmenize gerek yok.

casperia
04-03-2015, 09:32
2-3 hafta önce yurtdışından siparişle gelen iki farklı cins mor çiçekli cattleya ' m var. birinci resimdekinin durumu diğerine nazaran daha iyi gibi duruyor. diğeri hakkında bana yardımcı olabilecek biri var mı? cattleya bakımı hakkında hiç bilgim yok .diğer orkideler gibi fısfıs ile arada bir sıvı gübre ile besliyorum.

kucuksurat
04-03-2015, 13:05
Merhaba
Çiçek sapından çıkan sügüne benziyor.Keiki değil gibi.Kuruyan gövdeden kastınız yaprakların bağlı olduğu gövde mi çiçek sapının uç kısımını mı kastediyorsunuz.Eğer çiçek sapının ucu ise şu an hiçbir şey yapmayın sürgün kuruyabilir.
Keiki konusunda da şunları diyebilirim
Bitkiniz keiki oluşturduğunda 3-4 kök verdiğinde ve köklerin uzunluğu 4-5 cm olduğunda yeni saksıya dikebilirsiniz.Ancak sizin bitkiniz keiki değil de yeni çiçek sapı oluşturuyor daha doğrusu çiçek sapı dallanıyor diyelim :)
Şu an için saksı değiştirmenize gerek yok.

Ilginize çok teşekkür ederim. Artık orkidemin güzel rengini görecek olmak çok hoş :) Kuruma olarak kast ettiğim ise fotoğrafta işaretlediğim kısım tam olarak.

mühendis57
04-03-2015, 15:22
Ilginize çok teşekkür ederim. Artık orkidemin güzel rengini görecek olmak çok hoş :) Kuruma olarak kast ettiğim ise fotoğrafta işaretlediğim kısım tam olarak.

Sayın küçük surat :)
Yardımcı olabildiysek ne mutlu bize.
O kurumanın önemi yok aşağıya doğru sararma olmadıkça yeni sürgüne birşey olmaz.Çiçek sapı komple sararsa dahi orkidenize bir zararı dokunmaz.Orkidenizin sulama düzenine dikkat edin her iki üç sulamada sulama suyuna gübre karıştırın.Emeklerinizin karşılığını mutlaka görürsünüz
Kolay gelsin...

mühendis57
04-03-2015, 15:32
2-3 hafta önce yurtdışından siparişle gelen iki farklı cins mor çiçekli cattleya ' m var. birinci resimdekinin durumu diğerine nazaran daha iyi gibi duruyor. diğeri hakkında bana yardımcı olabilecek biri var mı? cattleya bakımı hakkında hiç bilgim yok .diğer orkideler gibi fısfıs ile arada bir sıvı gübre ile besliyorum.

merhaba Yurt dışından kaç güne geldi ? kargo ile çinden ya da tayland'dan filan gelmiş ve 8-10 gün kapalı kalmış güneş görmemiş gibi duruyor.Öncelikle saksılarından çıkartın ve çürüyen köklerini temizleyin.Yeni harca dikin direk güneş almayacak fakat aydınlık bir yere koyun.harç kurudukça sulama yapın.Sağlam yapraklarından ayda 1-2 kez hafif gübreleme yapabilirsiniz.

casperia
04-03-2015, 17:54
merhaba Yurt dışından kaç güne geldi ? kargo ile çinden ya da tayland'dan filan gelmiş ve 8-10 gün kapalı kalmış güneş görmemiş gibi duruyor.Öncelikle saksılarından çıkartın ve çürüyen köklerini temizleyin.Yeni harca dikin direk güneş almayacak fakat aydınlık bir yere koyun.harç kurudukça sulama yapın.Sağlam yapraklarından ayda 1-2 kez hafif gübreleme yapabilirsiniz.

12-13 gün sürdü.taylandtan geldi. keşke 8-10 gün kalmış olsaydı :) dediklerinizi yapacağım .teşekkürler

shenile
04-03-2015, 17:56
sn mühendis57 dediginiziz her biri olabilir ev sobali olunca malum mutfakta soguk oluyor orkidelerim orda ve bu senede cok kagir yagdi don oldu orkideleri etkilemistir yapcak birsey yok saglikli olsunlarda yine acarlar insallah .
bilgileriniz icin tsk ederim saygilarimla

hayrish
06-03-2015, 08:39
Merhaba,
orkidem de sarı lekeler oluştu gayet sağlıklı diri yapraklar olmasına rağmen sarı lekeler beni çok endişelendiriyor acaba sebep ne ve nasıl çözümleyebilirim yardım ederseniz çok sevinirim.

mühendis57
06-03-2015, 15:23
Merhaba,
orkidem de sarı lekeler oluştu gayet sağlıklı diri yapraklar olmasına rağmen sarı lekeler beni çok endişelendiriyor acaba sebep ne ve nasıl çözümleyebilirim yardım ederseniz çok sevinirim.

merhaba
Fotoğraftan tam teşhis koymak emin olmak zor biraz bekleyip görmek gerek
kırmızı örümcek zararı olabilir veya emici ağız yapısına sahip bir zararlı fakat lekeler çok büyük,
Mantari kökenli ya da Virüs kökenli de olabilir

virüs kökenli olma ihtimali yüksek

hayrish
06-03-2015, 20:59
merhaba
Fotoğraftan tam teşhis koymak emin olmak zor biraz bekleyip görmek gerek
kırmızı örümcek zararı olabilir veya emici ağız yapısına sahip bir zararlı fakat lekeler çok büyük,
Mantari kökenli ya da Virüs kökenli de olabilir

virüs kökenli olma ihtimali yüksek

Her yerini inceledim çok sağlıklı görünüyor güneş yanığı falan olamaz mı camda duruyordu 2 hafta önce içeri aldım daha dolaylı güneş ışığı alıyor. Yanında bir orkidem daha var hep yanyanalar iç-içe bu lekeler çıkınca biraz daha ayrı koydum. O kadar interneti aradım taradım böyle lekeleri olan orkide bulamadım.

mühendis57
06-03-2015, 21:35
Her yerini inceledim çok sağlıklı görünüyor güneş yanığı falan olamaz mı camda duruyordu 2 hafta önce içeri aldım daha dolaylı güneş ışığı alıyor. Yanında bir orkidem daha var hep yanyanalar iç-içe bu lekeler çıkınca biraz daha ayrı koydum. O kadar interneti aradım taradım böyle lekeleri olan orkide bulamadım.

Lekeler cok muntazam guneste yapar ancak direk gunes almiyor diyorsunuz. Bekleyip lekeler buyuyorlar mi gorecegiz bakim sulama ve gubreleme islerine devam edin

hayrish
07-03-2015, 02:18
Lekeler cok muntazam guneste yapar ancak direk gunes almiyor diyorsunuz. Bekleyip lekeler buyuyorlar mi gorecegiz bakim sulama ve gubreleme islerine devam edin

lekeler oluşunca camdan içeriye aldım ama tabii 2 yıllık orkidelerim 2 yıldır camda duruyorlardı güneş olsa daha önce özellikle yaz aylarında da olmalıydı. bir de fazla sulamadan olabilir diyorum camdan soguk geliyor ve baya soğuk bir kış gecirdik birde fazla su yapmış olabilir. diğer orkidemle dipdibe olmasalar virüs mantar diyeceğim ya da böcek ama bulaşmaması mucize olur. 2. kez çicek açtılar bir kez yaprak çıkardılar ikişer tane birkez saksı değiştirdim. cok sağlıklı görünüyorlar inşallah lekeler geçer. bekleyip göreceğiz ilginize teşekkürler.

shenile
08-03-2015, 14:24
ben internette baktimda bu büyük ihtimalle ya mantari yadda virüs olabilir

Phalaenopsis virus? (http://www.rv-orchidworks.com/orchidtalk/orchid-ailments-compost-pile/14951-phalaenopsis-virus.html)

buda phal fungus ----mantari bir hastalik

http://www.flickr.com/photos/24115011@N03/2842310014/in/photostream/

bende tam anlamadim ama umarim yardimci olma amaciyla resimleri koydum
bu linkte yabanci sitede ayni lekeler olan bir orkide var lakin tedavisi nedir bilemiyorum.
siz yinede sn praecox hocamiza sorun o size muakak yardimci olur kesin bir cvp vere billir. saygilarimla

orkidenizi ayri bir yere koyun diyer orkidelerden uzak tutun .

shenile
12-03-2015, 13:49
arkadaslar birsey sorcam gecen tekzenden orkide besini aldim lakin ilk defa böyle birseyle karsilastim icindeki sivi kahve rengi gibi birsey ve cok tuhaf itici bir kokusu var bu normal mi ? bundan önceki aldiklarim böyle degildi ilk defa böyle birseyle karsilastim
Toplam azot: %3
fosfor: %6
Potasyum: %6
Fe: % 0.1
Mn: % 0.05
Zn: %0.03
Cu % 0.05
Hülmik / fülvik asit :%5

icindekiler bunlar bilgi veren olursa sevinirim kas yapayim derken göz cikartmayalim :D
ciceklerime besin vereyim derken ciceklerimden olmayim :D

mühendis57
12-03-2015, 19:15
arkadaslar birsey sorcam gecen tekzenden orkide besini aldim lakin ilk defa böyle birseyle karsilastim icindeki sivi kahve rengi gibi birsey ve cok tuhaf itici bir kokusu var bu normal mi ? bundan önceki aldiklarim böyle degildi ilk defa böyle birseyle karsilastim
Toplam azot: %3
fosfor: %6
Potasyum: %6
Fe: % 0.1
Mn: % 0.05
Zn: %0.03
Cu % 0.05
Hülmik / fülvik asit :%5

icindekiler bunlar bilgi veren olursa sevinirim kas yapayim derken göz cikartmayalim :D
ciceklerime besin vereyim derken ciceklerimden olmayim :D
Merhaba icerisinde humik asit oldugundan kahverengi renkte pis koku da ondandir.humik asit bitkilerde kök gelisimini tesvik eder.seyrelterek kullanin.

shenile
12-03-2015, 19:59
Peki bu iyi birsey mi kotu mu :) yani demem o ki orkideler icin iyi bir besin mi?

efekan57
12-03-2015, 20:27
Arkadaşlar iyi akşamlar orkidenin köklerinde kuruma hissettim ve çıkarıp baktım bu halde sizce ne yapmalıyım

mühendis57
13-03-2015, 12:02
Arkadaşlar iyi akşamlar orkidenin köklerinde kuruma hissettim ve çıkarıp baktım bu halde sizce ne yapmalıyım
Saksı harcınızı değiştirin çok nem tutuyor gibi görünüyor.Kökleri suyla temizleyip yeni harca dikin yapraklardan gübrelemeye devam edin aydınlık bir yere saksıyı koyun kendiini toparlamasını bekleyin...

mühendis57
13-03-2015, 12:03
Peki bu iyi birsey mi kotu mu :) yani demem o ki orkideler icin iyi bir besin mi?

Kullanabilirsiniz besin olarak iyi görünüyor azotu düşük fosfor ve potasyumu yüksek güzel bir gübre...

Aysegul.aysegul
15-03-2015, 15:45
arkadaşlar merhaba acemi orkide yetiştirici olarak aranıza katıldım :) orkidem hediye geldi türü ne bilmiyorum 1 2ay oldu ama orkidemde yolunda gitmeyen birşeyler var neden bilmiyoum annem fazla sulamış ben o yüzden herhalde diye düşünüyorum ama yorumlarınızı bekliyorum yine de :) fotoğraf eklemek istiyorum ama yükleyemedim :( orkidemin çiçeklerinde kahverengi küf gibi benekler var. bide içe doğru kapandılar 2 tanesi açmış biçimde. toplam 8 çiçek vardı bir tanesi çok kötüydü o yüzden kesmek zorunda kaldım 7çiçek var ve bir tane de yeni çıkacak sanırım. çürümesini istemiyorum. yorumlarınız için şimdiden teşekkürler :)540996

540997

540998

540999

541000
541001

541002

541003

541004

541004

541005

541006

mühendis57
16-03-2015, 10:11
arkadaşlar merhaba acemi orkide yetiştirici olarak aranıza katıldım :) orkidem hediye geldi türü ne bilmiyorum 1 2ay oldu ama orkidemde yolunda gitmeyen birşeyler var neden bilmiyoum annem fazla sulamış ben o yüzden herhalde diye düşünüyorum ama yorumlarınızı bekliyorum yine de :) fotoğraf eklemek istiyorum ama yükleyemedim :( orkidemin çiçeklerinde kahverengi küf gibi benekler var. bide içe doğru kapandılar 2 tanesi açmış biçimde. toplam 8 çiçek vardı bir tanesi çok kötüydü o yüzden kesmek zorunda kaldım 7çiçek var ve bir tane de yeni çıkacak sanırım. çürümesini istemiyorum. yorumlarınız için şimdiden teşekkürler :)540996

540997

540998

540999

541000
541001

541002

541003

541004

541004

541005

541006

Merhaba ayşegül hanım
Orkidenizin çiçekleri artık ömrünü tamamlamış gibi görünüyor.Orkidenin bulunduğu ortam sıcak ise çiçekleri çabucak kötü olabiliyor.Soğuk ortamlarda çiçekler birkaç ay açık kalabiliyor.Çiçekler solup sararmaya başlayınca ve dökülmeler olunca çiçek sapı kurumadıkça kesim yapmayın.orkidenizin saksı kısmının resmini çekerseniz kökleri hakkında da birşeyler söyleyebiliriz.Orkideniz çiçek dökümünden sonra dinlenmeye geçecek bir süre hiç faaliyet olmayacak birkaç ay sonra yeni yaprak çıkartacaktır...

shenile
16-03-2015, 12:11
birsey sorcam ben cati katinda kaliyorum ve balkonun üstü komple acikti bizde pergüleyle kapatik üstünü ve simdi pimapen yaaptircaz komple acaba o zaman orkidelerimi balkona koysam soga dayanirlar mi ?

mühendis57
16-03-2015, 13:01
birsey sorcam ben cati katinda kaliyorum ve balkonun üstü komple acikti bizde pergüleyle kapatik üstünü ve simdi pimapen yaaptircaz komple acaba o zaman orkidelerimi balkona koysam soga dayanirlar mi ?

kışın 12-13 derecenin altına düşmezse sıcaklık sıkıntı olmaz ama 10 derecelerin altı sıkıntılı olur.İyi izoleliyse sıcaklık düşmezse orkidelerinizi koyabilirsiniz.

semaozgur
18-03-2015, 23:08
Merhaba arkadaşlar. Orkidemin köklerinde kuruma başladı. Koklerinin icleri boşalmaya başladı sanki gibi dokunduğumda hissedebiliyorum. Sebebi ne olabilir?

mühendis57
19-03-2015, 07:34
Merhaba arkadaşlar. Orkidemin köklerinde kuruma başladı. Koklerinin icleri boşalmaya başladı sanki gibi dokunduğumda hissedebiliyorum. Sebebi ne olabilir?

Aşırı sulama yapmışsanız çürüme ve kurumalar olabilir.Ayrıca sulama zamanını geçirdiğinizde de kökler canlılığını yitirebilirler.Resim ekleme imkanınız varsa resmini çekin inceleyelim.

Hobareey
31-03-2015, 13:55
Merhaba. Sanırım sorunuma yanlış yerlerde cevap aramışım. phal'im kötü durumda bir bakabilir misiniz. http://www.agaclar.net/forum/1366253-post3077.htm

sardünya
31-03-2015, 15:48
merhabalar.orkidenin saksısının şeffaf olması gerekiyor mu. yani köklerinin ışık alması şart mı.(ben böyle biliyorum). yardım ederseniz sevinirim:p

meyran
01-04-2015, 09:52
Merhabalar, il defa orkide sahibi oldum ama şuan kötü durumda ölecek diye korkuyorum. çiçekçiden almıştık üç tane çiçekli dalı vardı çok güzel 2-3 ay çiçekli kaldı yavaş yavaş döküldü çiçekler fakat 1 aydan sonra çiçeklerde pamukçuk denen böcekten oldu sürekli temizledim falan ama çiçekler tamamen bitene kadar devam etti. şuan çiçekler bitti ve bende budamasını yaptım (fotoğraftaki gibi) fakat zamanla alt yapraklar sararmaya pütür pütür olmaya başladı şuan en alttaki iki yaprak fotoğraftakinden çok çok daha fazla sarı sapsarı yani ve hemen üstteki yapraklarda biraz cansızlaştı ama hala yeşil... birde yeşil yapraklardan biri orta çizgi hattında sarı bölgeler oluşmaya başladı fotodaki gibi... çiçeğim ölüyor mu ne yapmam lazım cevap bekliyorum şimdiden teşekkür ediyorum

meyran
01-04-2015, 09:55
bir fotoğraf daha kalmıştı onuda ekledim ama bunları bir hafta önce çekmiştim yükleyememiştim şuan alttakiler sapsarı yani... köklerdede bazı yerleri çürümüş gibi görünüyor o üstteki iki yaprakta aşağı doğru eğildi hala canlılar ama

mühendis57
01-04-2015, 15:35
bir fotoğraf daha kalmıştı onuda ekledim ama bunları bir hafta önce çekmiştim yükleyememiştim şuan alttakiler sapsarı yani... köklerdede bazı yerleri çürümüş gibi görünüyor o üstteki iki yaprakta aşağı doğru eğildi hala canlılar ama

merhaba köklerde bozulma yok ise (aşırı çürüme gibi) renkleri yeşil tonlarda ise fazla telaşlanmayın rutin sulama gübrelemeye devam edin.Köklerde sıkıntı yoksa zaman içerisinde alt yapraklar sararıp düşebiliyor.Fakat köklerde çürümeler varsa orkidenizin çürüyen köklerini temizlemeniz gerek. orkidenizin kökleri hafif gri duruyor sulama zamanı gelmiş gibi,fakat ışıktanda öyle görünüyor olabilir.
Orkidenizi cam kenarına aydınlık fakat direk güneş almayan,akşamları hafif esinti alabileceği bir yere koyun.

mühendis57
01-04-2015, 15:39
merhabalar.orkidenin saksısının şeffaf olması gerekiyor mu. yani köklerinin ışık alması şart mı.(ben böyle biliyorum). yardım ederseniz sevinirim:p

Merhaba orkidenizin kökleri de fotosentez yaptığından dolayı şeffaf saksı tercih edilir.Fakat bulunduğu ortam itibariyle aydınlık bir yerde duruyorsa seramik saksı da kullanabilirsiniz.
Ben orkidelerimde şeffaf kullanıyorum.Köklerde bir sıkıntı olduğunda daha erken fark edebiliyorsunuz.Ve orkidenizin sulama zamanının gelip gelmediğini köklere bakarak anlayabiliyosunuz...

ElifGull
04-04-2015, 18:16
merhaba yaklaşık 3 ay önce bu orkide hediye gelmişti ve çok güzel mor çiçekleri vardı. hepsi döküldü ve şuanda resimdeki gibi, bu konuda acemi olduğum için bir anda nasıl böyle oldu anlayamdım. Eski haline döndürebilir miyim dersiniz? Sizce sorun nedir?

sardünya
04-04-2015, 19:25
Çok teşekür ederim munendis57 aydınlattığınız için..:p

mühendis57
06-04-2015, 15:22
Çok teşekür ederim munendis57 aydınlattığınız için..:p

Rica ederim sardünya :)

airboss
07-04-2015, 08:29
Merhaba orkidemin çiçek açan dalı sarardı ve yeşil yapraklarından iki tanesi sarardı döküldü peki bu sararan çiçek dalını budamalımıyim

kasimcadisi
10-04-2015, 15:39
merhaba arkadaşlar.benim orkidemde de beyaz küçük böcekler var.kökleri çürüyen diğer orkidemden kalan toprağını kullandım.sanırım ondan böceklendi :)

hatice p.
13-04-2015, 10:07
Orkidemin tomurcukları açmadan buruşup sararıyor, iki orkidemde bu şekilde oldu ve tomurcukları açmadı.

mühendis57
13-04-2015, 10:39
Orkidemin tomurcukları açmadan buruşup sararıyor, iki orkidemde bu şekilde oldu ve tomurcukları açmadı.

merhaba Yer değişikliği yaptıysanız,saksı harcında yeterli nem olmadığında,orkidenin kök ve genel sağlığı iyi olmadığında,yeteri derecede besin takviyesi yapılmadığında ve bulunduğu ortamda sıcak- soğuk dengesi iyi olmadığında döküm yapabiliyor.
orkidenizin resmini çekebilirseniz daha iyi yardımcı olabiliriz.

mühendis57
13-04-2015, 10:48
Merhaba orkidemin çiçek açan dalı sarardı ve yeşil yapraklarından iki tanesi sarardı döküldü peki bu sararan çiçek dalını budamalımıyim

Merhaba, Çiçek sapının sararması normal kabul edilebilir.Hatta bir yaprağında fakat, köklerde sıkıntılar oluşmuş ise acilen orkidenizi gözden geçirmeniz gerek.Çiçek sapı dibe kadar kurumuşsa dipten kesersiniz.Eğer tamamen kurumadıysa kuru yerin altından kesin.

mühendis57
13-04-2015, 10:50
merhaba arkadaşlar.benim orkidemde de beyaz küçük böcekler var.kökleri çürüyen diğer orkidemden kalan toprağını kullandım.sanırım ondan böceklendi :)

Merhaba, resim yüklerseniz daha iyi yardımcı olabiliriz.Küçük böcekler zararsız da olabilir.Görmek gerek...

ymzumruttas
13-04-2015, 13:53
Merhaba arkadaşlar orkidem için lutfen bana yardım edin ne yapmam gerekiyor bilemiyorum :( evlilik yıldonumumuzde almıstı eşim geçen sene mayıs 6 7 ay çiçekli durdu sonra döktü. mayıs geldi ve bu haldeyiz :(

feyzagüvenyksl
13-04-2015, 14:14
Merhabalar sayfanın yeni üyesiyim bugün katıldım sayfaya :-) Orkidemi aldığım iki ay oldu ve sonunda çiçeklerini döktü,bende iki sapı da üçüncü boğumdan 2-3 cm yukarıdan , ama bi süre sonra köklerinde çürüme oluştu, sanırım yanlış sulama yaptım :-( , çürük kökleri kestim toprağını yıkadım biraz rüzgarlı bi yerde toprağı havalandırıp ıslaklığını biraz azalttım yeni toprağım olmadığı için...tekrar çiçeğimi aynı saksı ve toprağa diktim ama bi süre sonra gözlemledim ki tekrar çürüyen kökler olmuş onları da temizledim ve burda okuduğum gibi kestiğim yerlere bol miktarda tarçın döktüm köküne...yapraklarım sağlıklı gibi duruyor ama yaprağımda böyle bi ayrıklık oldu ...elimde başka toprağım yok, aynı toprağa dikeceğim mecburen, ama bu sefer saksıyı güzelce dezenfekte ettim...şuan da çiçeğim fotoğraflardaki gibi güneş ve hafif rüzgarlı bi yerde bekliyor...burdan gelecek cevaba göre hareket edeceğim lütfen yardımcı olur musunuz..

ymzumruttas
13-04-2015, 14:15
bir türlü fotoğraf yükleyemiyorum

ymzumruttas
13-04-2015, 14:23
evet sonunda yükleyebildim kusura bakmayı lütfen inşallah hemen cevap gelir :)

mühendis57
13-04-2015, 15:45
evet sonunda yükleyebildim kusura bakmayı lütfen inşallah hemen cevap gelir :)

Kök Kısmını net gösteren bir fotoğraf eklermisiniz.

ymzumruttas
13-04-2015, 16:28
tamam ekliyorum çok anlamadığım için 4 açıdan çektim
aydınlatırsanız sevinirim umarım ölmez umut var mııı

geçen seneden beri hiçbir besin ya da herhangi bir budama işlemi vs
yapmadım arada sararan solan kuruyan yapraklarından kopardım :/

ymzumruttas
13-04-2015, 16:29
yeni sudan geçirmiştim o yüzden ıslak

ymzumruttas
13-04-2015, 16:38
birde şöyle sorum olacak bu çıkan daldan çiçek mi çıkacak ?
iyi görünüyor mu?

feyzagüvenyksl
13-04-2015, 18:07
Mühendis57 yardımcı olabilir misiniz acaba ???
Orkidemin durumunu yukarıya yazdım ve orkide kök çürümeleri konulu kısmada yazdım ve orkidemin fotoğrafını belirten durumları paylaştım....
Sizden yardım bekliyorum, şimdiden teşekkürler :)

Seabert74
14-04-2015, 07:28
sayın feyzagüvenyksl,
kök temizliği sonrası köklere tarçın serpin ve yeni bir saksı harcına dikin. Yeni saksı harcı bulamıyorsanız eger, eski harcı 10 dk fırınlamanız öneriliyor (ben yapmadım). Bu şekilde topragı dezenfekte etmiş oluyorsunuz.
Çok fazla kök yok ise, aşırı sulamadan kaçının. Orkidenizin hayatta kalması için 1 kök bile yeterli. Ancak bu kökü kaybetmemek için özen göstermeniz gerek. Kök çokluguna da bakarak sulama yapın. Güneş gören, havadar ve nemli ortamı sever orkideler. (Örnek mutfak). Bu sebeple altına genelde Sn ymzumruttas'ın orkidesindeki gibi su ve taşlar konularak nem saglamaya çalışılır.
Burada dikkat edilmesi gereken, saksı altının suya değmemesi.
Bu durumda kök suya temas edebilir ve çürüme başlar.
Ne kadar sıklıkla sulayacagım ??
Saksısı kökle dolu orkidemi bu mevsimde haftada 1 kez suluyorum. Bulundugu ortam, bitkinin büyüklüğü bunu etkiler ancak tavsiyem ; kökler yeşilden griye döndügünde, saksı hafifler ve orkideniz susadıgını belli eder size..
Bitkinizi anlamaya çalışın ve aşırı sulamadan kaçının..
Bir de esinti / havalandırma şart. Duragan havayı orkideler sevmez. Açın camı, essin rüzgar... Yapraklarına su fısfıslayın hatta.. Ama cereyanda bırakmayın :)
Sulama suyuna orkide sıvı besini ekleyebilirsiniz. Piyasada birçok markanın var, Üzerinde yazanın yarısı kadar ekliyorum ben, fazla koymanıza da gerek yok. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Seabert74
14-04-2015, 07:34
Sn ymzumruttas,
Orkideniz henüz iyi. Ancak bu kadar cok sulamaya devam ederseniz kayıplar yolda..
Köklerin bazıları boşalmış bile.. Çürüyen çiçek saplarını kesin, tarçın sürün.. Kuru bir karışıma dikim yapın. Ve aşırı sulamadan kaçının..
Çiçek sapınız umarım strese girmez.. Çiçek beklerken ve çiçekli iken saksı değişimi genelde önerilmez..
Ama önceliğimiz her zaman çiçeği değil, bitkiyi kurtarmak.. :)
Üst tarafta feyzagüvenyksl'e yazdıklarımı da okuyun lütfen.. Saksı altındaki suyun taşların üzerine çıkmasına izin vermeyin. Yani saksınız ve saksı harcının su ile temas etmesin.. Su olsun ama sadece nem vermek için. Saksının su ile temasını kesin.
Kök çürümenizi ben buna bağlıyorum.
Çiçek dalınız size çiçeği ile teşekkür edecektir eminim, sevgiler

mühendis57
14-04-2015, 10:27
Merhabalar sayfanın yeni üyesiyim bugün katıldım sayfaya :-) Orkidemi aldığım iki ay oldu ve sonunda çiçeklerini döktü,bende iki sapı da üçüncü boğumdan 2-3 cm yukarıdan , ama bi süre sonra köklerinde çürüme oluştu, sanırım yanlış sulama yaptım :-( , çürük kökleri kestim toprağını yıkadım biraz rüzgarlı bi yerde toprağı havalandırıp ıslaklığını biraz azalttım yeni toprağım olmadığı için...tekrar çiçeğimi aynı saksı ve toprağa diktim ama bi süre sonra gözlemledim ki tekrar çürüyen kökler olmuş onları da temizledim ve burda okuduğum gibi kestiğim yerlere bol miktarda tarçın döktüm köküne...yapraklarım sağlıklı gibi duruyor ama yaprağımda böyle bi ayrıklık oldu ...elimde başka toprağım yok, aynı toprağa dikeceğim mecburen, ama bu sefer saksıyı güzelce dezenfekte ettim...şuan da çiçeğim fotoğraflardaki gibi güneş ve hafif rüzgarlı bi yerde bekliyor...burdan gelecek cevaba göre hareket edeceğim lütfen yardımcı olur musunuz..

Merhaba öncelikle bir yanlışı düzeltelim.Bol miktarda tarçın olmaz.Bol miktarda tarçın olumsuz bir etki yapıyor kesik kısmı tarçın dolu bir kaba bandırın .Sadece kesik kısım tarçın olsun saksı harcınızda tarçın olmasın.
2. olarak çürüyen kökleri sağlam kısıma kadar keseceksiniz.tarçınlamadan önce bütün kökleri klorsuz bir suyla temizleyin.temizleme işleminden sonra tarçın sürünüz.
3. olarak orkidenizi asla direk güneş ışığına maruz bırakmayın ve rüzgara da tabikide.
Aynı toprağı kullanacaksanız eski bir fırın tepsisine ya da altına aliminyum folyo sererek tepsiye koyun 200 derecede 5-10 dk kontrollü şekilde fırınlayın.(yanmayacak şekilde)
4. olarak akşamları yapraklara su serpin hafif esinti almasını sağlayın
5. olarak saksı harcınız kurudukça su serperek nemini muhafaza edin.Hatta saksı altına çakıl koyun saksınızı çakılların üzerine koyun. Ve çok az su koyarak nem sağlayın.
6 yapraklara ve sulama suyuna ayda 2 kez gübre karıştırın gübreleme yapın
Sayın Seabert74 ün yazdıklarını uygulayın
Kolay gelsin...

mühendis57
14-04-2015, 10:34
birde şöyle sorum olacak bu çıkan daldan çiçek mi çıkacak ?
iyi görünüyor mu?

Sayın ymzumruttas Çiçek tomurcukları çıkacak.

feyzagüvenyksl
14-04-2015, 11:13
Seabert74 ve mühendis57 yardımlarınız için teşekkür ederim :-) umarım orkidem eski sağlığına döner...

ymzumruttas
14-04-2015, 11:20
Sn ymzumruttas,
Orkideniz henüz iyi. Ancak bu kadar cok sulamaya devam ederseniz kayıplar yolda..
Köklerin bazıları boşalmış bile.. Çürüyen çiçek saplarını kesin, tarçın sürün.. Kuru bir karışıma dikim yapın. Ve aşırı sulamadan kaçının..
Çiçek sapınız umarım strese girmez.. Çiçek beklerken ve çiçekli iken saksı değişimi genelde önerilmez..
Ama önceliğimiz her zaman çiçeği değil, bitkiyi kurtarmak.. :)
Üst tarafta feyzagüvenyksl'e yazdıklarımı da okuyun lütfen.. Saksı altındaki suyun taşların üzerine çıkmasına izin vermeyin. Yani saksınız ve saksı harcının su ile temas etmesin.. Su olsun ama sadece nem vermek için. Saksının su ile temasını kesin.
Kök çürümenizi ben buna bağlıyorum.
Çiçek dalınız size çiçeği ile teşekkür edecektir eminim, sevgiler

Seabert74 ve Mühendis57 çok çok teşekkürler..

Aslında çok sulamıyorum sulamayı çoğu zaman unutuyorum. dün foruma koyduktan sonra sudan geçirmiştim. dediğiniz gibi çiçek saplarını kesip hava ile temasını kesmek için sanırım tarçın sürüyoruz.
Kuru bir karışıma dikim yapın derken anlayamadım tam olarak kestiğim saplarımı ekeceğim ?

Sineps
14-04-2015, 12:30
Merhaba herkese. Tam iki ay önce bi yapı marketten aldığım minicik çiçekli orkidem baya ağır hasta. Bu sabah son iki yaprağı da soldu ve düştü. Sağlıklı kökleri var ama ne yapacağımı bilemiyorum. Lütfen bilgili arkadaşlar ölmeden acil cevap verirse çok mutlu olurum :( Teşekkürler şimdiden...

mühendis57
14-04-2015, 19:30
Seabert74 ve Mühendis57 çok çok teşekkürler..

Aslında çok sulamıyorum sulamayı çoğu zaman unutuyorum. dün foruma koyduktan sonra sudan geçirmiştim. dediğiniz gibi çiçek saplarını kesip hava ile temasını kesmek için sanırım tarçın sürüyoruz.
Kuru bir karışıma dikim yapın derken anlayamadım tam olarak kestiğim saplarımı ekeceğim ?

Çürümeye baslayan kokler oldugundan onlari temizleyip kesik yuzeyleri tarcinlayacaksiniz ve kuru harca dikeceksiniz o kastediliyor.ayrica kedtiginiz cicek saplarina mum damlatarak havayla temasini kesebilirsiniz.boylece nem kaybini önlersiniz...

mühendis57
14-04-2015, 19:35
Merhaba herkese. Tam iki ay önce bi yapı marketten aldığım minicik çiçekli orkidem baya ağır hasta. Bu sabah son iki yaprağı da soldu ve düştü. Sağlıklı kökleri var ama ne yapacağımı bilemiyorum. Lütfen bilgili arkadaşlar ölmeden acil cevap verirse çok mutlu olurum :( Teşekkürler şimdiden...

Merhaba govde canliligini kaybetmemisse bir umut var.eger govde kurumus ise malesef yapacaginiz fazla birsey yok

Sineps
14-04-2015, 20:22
Merhaba govde canliligini kaybetmemisse bir umut var.eger govde kurumus ise malesef yapacaginiz fazla birsey yok Cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Gövde siyah ama sert inşallah kurtulma şansı vardır. İçim karardı sizin cevabınıza:(:(

ymzumruttas
14-04-2015, 23:07
Çok teşekkürler ama sanırım ben yanlış anladım yanlış yaptım koklerden çürüyenleri temizledim, 2 uzun çiçek sapım vardı ya biri tamamen sararmıs kurumus onu yeşil yerine kadar kestim ve tarçın sürdüm mum damlatmadım sanırım yanlış yaptım 😞 çuruyen kokleri temizleyip tarcın serpmedim 😞

mühendis57
15-04-2015, 07:28
Cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Gövde siyah ama sert inşallah kurtulma şansı vardır. İçim karardı sizin cevabınıza:(:(

Merhaba İçinizi karartmak istemezdim :(
Gövde ve köklerde kuruma belirtileri yok ise ara sıra gövde ve saksı harcına su püskürtün.saksı harcınız kurudukça sulama yapın.İnşallah yeni yaprak veya bir yavru bitki oluşturur.

.Yakamoz.
16-04-2015, 19:12
Merhabalar herkese.Ben sitenizi birkaç aydır takip ediyorum.Öncelikle insanlara böylesine yardımcı olan bir siteyle karşılaştığım için çok memnunum.Böyle bir sitenin açılmasına vesile olan herkese teşekkür ediyorum.Bende sekiz ay önce hediye gelen orkidemi yaşatabilme umuduyla sitenize üye oldum.Umuyorum ki yardımlarınız sayesinde orkidemi yaşatabilirim. orkidem geldiğinde çok canlıydı fakat çiçekleri çok kısa sürede döküldü.çiçeğimin köklerinin hepsinin çürümüş ve saksı harcının çok kötü durumda olduğunu fark ettim.Mecburen köklerin hepsini kesmek zorunda kaldım .Çiçek sapını da uygun olan yerinden kestim.Birkaç aydır yapraktan nemlendirme sayesinde köksüz yaşıyor.İki tane keiki verdi.Orkidemin zaten kökleri yok ve yeni kök vermiyor, keikinin onu daha çok yoracağını düşünüyorum.Keikileri köklendirmek için elimden geleni yapıyorum.fakat kök vermediler. orkidenin yaprakları pörsümeye başladı.Sanırım ölecek artık.Artık ne yapacağımı bilmez durumdayım.Belki sizler yardımcı olabilirsiniz umuduyla yazıyorum.Şimdiden herkese teşekkür ediyorum.Bunlarda orkidemin fotoğrafları. .547030 547031 547029 547032

jasmincix
17-04-2015, 10:42
Merhaba bu zavallıcık kurtarılabilir mi acaba? :( yeşil kökleri var gibi ama gövdesinin durumu çok kötü.. acil yardımınızı bekliyorum, şimdiden çok teşekkürler..

ElifGull
21-04-2015, 17:02
merhaba, benim sorularımı neden kimse yanıtlamıyor?

orkide2014
21-04-2015, 18:01
sorunuz neydi

ElifGull
22-04-2015, 18:56
merhaba yaklaşık 3 ay önce bu orkide hediye gelmişti ve çok güzel mor çiçekleri vardı. hepsi döküldü ve şuanda resimdeki gibi, bu konuda acemi olduğum için bir anda nasıl böyle oldu anlayamdım. Eski haline döndürebilir miyim dersiniz? Sizce sorun nedir?Fotografları eklemiştim ancak aynısını sistem tekrardan yüklememe izin vermedi. 73. sayfada 2 tane fotoğrafı bulunuyor. Yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum!

Limonik
23-04-2015, 07:55
Merhaba bu zavallıcık kurtarılabilir mi acaba? :( yeşil kökleri var gibi ama gövdesinin durumu çok kötü.. acil yardımınızı bekliyorum, şimdiden çok teşekkürler..

Gövdesi kurumamış olsa bir umut olabilirdi ama Gövde gördüğüm kadarıyla tamamen kurumuş. Üzgünüm.

mühendis57
24-04-2015, 15:33
merhaba yaklaşık 3 ay önce bu orkide hediye gelmişti ve çok güzel mor çiçekleri vardı. hepsi döküldü ve şuanda resimdeki gibi, bu konuda acemi olduğum için bir anda nasıl böyle oldu anlayamdım. Eski haline döndürebilir miyim dersiniz? Sizce sorun nedir?Fotografları eklemiştim ancak aynısını sistem tekrardan yüklememe izin vermedi. 73. sayfada 2 tane fotoğrafı bulunuyor. Yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum!

sayın ElifGull orkidenizin kök bölgesini ve genelini fotoğraflayabilirseniz daha iyi yardımcı olabiliriz. Orkideniz nerede duruyor direk güneş alıyor mu? ne sıklıkla nasıl sulama yapıyorsunuz? Gübre verdiniz mi ? yani daha soracak çok soru var :)

ElifGull
25-04-2015, 08:48
Merhaba muhendis 57, cevapladığınız için çok teşekkür ederim. Orkidem camın önünde perdenin arkasında duruyor. Haftada 1 sulama yapıyorum. Daha önce hiç gübre vermedim. Ancak bir yaprağı daha sararmaya başladı.

ElifGull
25-04-2015, 08:53
fotoğrafları da gönderiyorum :)

mühendis57
27-04-2015, 12:23
fotoğrafları da gönderiyorum :)

Merhaba
öncelikle orkidenizin durumu çok ta kötü değil, sadece yaprakta sararma olmuş kök bölgesinin foroğrafı olmadığından köklerin durumunu bilemiyorum ancak yapraklara bakılırsa orkideniz iyi bir bakım ve gübreleme ile eski sağlıklı günlerine kavuşabilir.
Sizin 1. olarak yapmanız gereken köklerin durumlarını incelemek daha sonra çürüyen kökleri temizleyip dezenfekte edeceksiniz.eğer köklerde bozulma yoksa sadece seramik saksıdan çıkartın kökler de ışık alabilsin.
Akşamları yapraklara su püskürtün.Hafif esintiler almasını sağlayın,sulama işlemine muntazam devam edin,iki sulamada bir gübreleme yapın,arada sırada yapraklarına hafif gübreli su da püskürtebilirsiniz. sulama yaparken orkide harcının ve köklerin tamamen ıslanmasına ve köklerin koyu yeşil rengi almasını sağlayın. şimdilik bu kadar yine sorunuz olursa cevaplarım.
Kolay gelsin...

numunelik
03-05-2015, 14:45
merhabalar :) komik nickli ben geldim yine :) yavru büyüdü kökleri cıkmaya başladı. bunu ne zaman ayırmam gerekiyor. yardımcı olabilir mısınız :)

http://i.hizliresim.com/EYprMB.jpg

eneskrky
03-05-2015, 18:18
Sayın numunelik:
öncelikle bitkiniz garip bir işi başarmış :D tebrikler..
ben derimki sphagnum yosunu kuru olanları satılıyor bulabilriseniz ondan bir miktar alın kök kısmına sarın etrasına tül benzeri bi parçayla bağlayın bi hafta dursun böle ,hem köklenme hızlanır hemde kökler kurumaz kök sayısı artınca ve dışarı taşınca steril bir jilet ve bıcakla ana bitkiden ayırıp başka saksıya alabilirsiniz. :D
yani ben olsam öle yapardım :D
saygılarımla..

numunelik
03-05-2015, 19:45
ana bitkinin mi köklerini sarıcam. yoksa yavrunun mu . yosunu nerde bulabilirim. bide orkide besini veryorum suya karıstırıp haftada bir. yavruyu kestikten sonra mı çiçek acar. 1 yıldır bu şekilde çiçeksiz.

eneskrky
03-05-2015, 20:06
hayır yavru bitkiye sarıcaksınız tabikide. yosunu satışını yapan yerler var ama kuru olsun satın aldığınız malzeme , besin vere bilirsiniz ama şuan gerek yok yavruyu kestikten sonra verirseniz besin daha faydalı olacaktır. şuan bitkiniz gücünün çoğunu yavruya harcıyo çiçek açmada zorlana bilir yavruyu aldıktan sonra takviyelerinizle açacaktır inşallah :)

numunelik
03-05-2015, 20:34
inşallahh :) yavrunun kökler cok narin dokununca kopcak gibi geliyor. yosun sarınca bir şey olmaz dimi :) çok sordum kusura bakmayın :) cevaplarınız için teşekkürler :)

eneskrky
03-05-2015, 20:57
yokyok sorun olmaz yosunu köklerinin aralarına yerleştirin nemlendirin ve etrafına bi bezle bağlayın :) önemli değil

eneskrky
03-05-2015, 20:58
http://www.agaclar.net/forum/attachments/orkide-turleri/59080d1232123733-imgp1272.jpg
burdaki resimdeki gibi bir şekil oluşturun :D

numunelik
03-05-2015, 21:00
resim iyi oldu gercekten :) yoksa koskocaman bi yosuna sarmayı dusunuyordum ahahah :) yardımlarınız için çook teşekkürler :) iyi akşamlar :)

feyzagüvenyksl
04-05-2015, 14:53
Merhabalar :)
Daha önce orkidemin durumunu burda paylaşmıştım, önerilerini dikkate alarak çürük kökleri temizledim temiz bir harca diktim ama kökler kısa ve küçük olduğu için toprağın altında kaldı kökler güneşi göremiyor, görebilecek gibi dikmeye çalıştım ama yapraklar ve saplar ağır geliyor yıkılıyor, bir ay önce kadar , ama 3-4 kök kaldı temizleyince...çiçek sapını kestiğim yerler birazcık kurudu bu durum normal midir ?
Bir de yapraklarda buruşma oldu fotoğraflarda görüldüğü üzere...on günde bir sulama suyuna bitki besini katıyorum ama yapraklarda bi değişim olmadı...bir de her gün yapraklarına su fıslatıyorum camı açarak hafif esinti oluşturuyorum oda da, bulunduğu yerde sabah güneşini alıyor gündüz saat 10 a kadar falan...
Benim sorum şu bütün bunları yapmama rağmen orkidemin yapraklarında bi değişim olmadı :(

nova35
05-05-2015, 08:44
Merhaba orkide hic yetiştirmedim. Yurtdısından gelen orkidem 6 ay öncesine kadar gayet güzeldi sonra uzun cicek sopası çürüdü kestim. Şimdi yana yatıyor cicek olduğu gibi. Elleyemiyorumda kırılır diye. Yapraklar cok canlı duruyor. Gecen hafta dibinde yeşil yeni çıkan bişeyler gördüm. Çiçeğimin durumu ile ilgili yapmam gereken birsey varsa söylermisiniz teşekkürler..

furnur
05-05-2015, 11:25
Merhabalar herkese,

orkidem için çareler ararken bu siteyle ve sizlerle tanıştım. hemen hemen orkide için yazılmış bütün yazıları okudum sayılır. yanlız benim kafama takılan bir soru var. yardımlarınızı bekliyorum. şöyle ki keikimi kuru yosun ile bağladıktan sonra ne kadar zaman sonrasında kök vermeye başlayabilir. Resimlerdende göreceğiniz gibi benim anne çok güç kaybetmiş biran önce toparlanması için bu keikiyi buradan ayrımam gerekiyor gibi. ne yapabilirim. ayrıca ikinci dal için ne önerirsiniz. onuda kesip anneyi biraz dinlendirsem diyorum. şimdiden çok teşekkürler.

Zekemre
07-05-2015, 19:46
İyi günler öncelikle internette orkide hastalıkları ile ilgili bilgiler ararken sitesinizi gördüm ve hemen üye olmak istedim....benim orkide min hastalığı yaprakları üzerinde reçine benzeri bireylerin oluşmuş olmasi ve yapraklarında sararma ve buzulmesi...ne yapmam gerekiyor yardimci olabilir misiniz

Zekemre
07-05-2015, 20:02
Iyı gunler internette orkidemin hastalıgıyla ilgili arastırma yaparken sıteye uye oldum.orkidenin yaprakları uzerınde recıne benzeri bırseyler olustu ve yapraklarında buzulme olustu.bu konuda yardımlarınız bekliyorum

Zekemre
07-05-2015, 20:05
Orkidemin yaprakları uzerindeki recine benzeri seyler

mesut_yanik
15-05-2015, 13:50
Merhablar yeni üye oldum kusura bakmayın yeri yanlışsa ve arkadaşın açtığı konuya yazdığım için. Resimdeki gibi pembe cymbidium aldım eşime. Şu anda vazoya duruyor. Bunu saksıya almalı mıyız ya da ne zaman alalım. Bu konuda bilgili olmadığımız için cesaret de edemiyoruz =(

http://markacicek.com/image.php?thumb=pembe-orkide.jpg&w=380

casperia
15-05-2015, 15:02
bu resimdeki gibi pembe cymbidium'un kökleri mevcut mu ?

mesut_yanik
15-05-2015, 16:12
resimdekinin aynısı geldi hiçbir farkı yok. Ne yapabiliriz bundan sonrası için

ceyda-tuna
16-05-2015, 16:45
Selam çiçekseverler,uzun zamandır takipteyim ama yazmaya yeni başladım. Orkideleri çok seviyorum ama bu aralar sorun yaşıyoruz sanırım. Orkidelerim yaklasik bir ay önce üçüncü boğumun üzerinden dal çıkarıp çiçek açtı ama hem dal uzamadi hemde iki üç çiçek açıp sonra döktü. Sağlıklı gorunuyorlar ama çiçekler kısa ömürlü oldu.Nerde hata yaptım acaba ,yardim lütfen. Teşekkürler, resimlerde yolluyorum:confused:

makyel
20-05-2015, 13:07
Merhaba, bir arkadaşımda ölmek üzere olan2 orkideyi alarak onları yeniden canlandırdım. Hatta çiçek sapları kurumuşken hafta sonu minik bir çiçek sapı vermiş biri, diğeri de 3 yerden tahminimce kök çıkaracak. Yaşatabilmek için bir çok köklerini kesmek zorunda kalmıştım. Fakat bugün kökünde minik beyaz böcekler gördüm. Uzun zamandır forumu takip ederek söylenenlere uymaya çalışıyordum. Böcekleri görünce çok üzüldüm. Yorumların bazılarında zararlı olmayabilir ilâçlamayın yazıyor kimisinde alkollü su dökün deniyor. Ne yapacağımıbilemedigim için danışmak istedim. Yardımcı olursanız sevinirim. Fotoğraf da ekliyorum. Şimdiden teşekkürler.
553971

ayseguldgn
20-05-2015, 20:15
merhaba.benım orkıdemın cıceklerı aylar once dokuldu.bı tomurcuk var ustunde ama ne buyuyo ne dokuluyo. ne yapmalıyım?

küp
21-05-2015, 21:16
Merhaba uzun zamandir orkide bakiyorum acak daha once yapraklarinda hic boyle halkalar olmamisti yerini degistirdigim icin alt yapraginda sararma var. Bu halkalarda ondan kaynaklaniyor olabilir mi?

Makikosan
23-05-2015, 09:03
Merhabalar.. orkidemle ilgili büyük bi sorunum var. yaklaşık bi yıl önce marketten almıştım o zaman durumu gayet iyi idi. 4-5 ay sonra şehir değiştirdim ve ondan sonra kökleri çürümeye başladı. acemi olduğum için kök çürümesi olduğunu o zaman fark etmedim. taa ki birkaç ay öncesine kadar. yaprakları da buruşmaya başlayınca bir terslik olduğunu anladım. yeni toprak ve saksı aldım. eski saksısından çıkartıp tüm ölü kökleri temizledim. sonra ne göreyim hiç kök kalmamış. ama yine de yeni toprak ve saksıya diktim onu. ümidim vardı hala. belki yeni kök çıkartır diye ama 1 ay oldu yapraktaki buruşmalar gitmedi. ben de az önce söktüm saksıdan kontrol etmek için ama yeni kök oluşumu göremedim öylece duruyor. yaprakları da hala buruşuk ama sararma falan olmadı yeşil halde. orkidemi nası kurtarabilirim lütfen yardımcı olun. (buarada aldığım toprağı da hiç beğenmedim öncekisi kabuklar halindeydi yeni aldığım uzun lifler kumsu tortular olan daha sıkı kurudugu zaman saksıda kalıp gibi duran bi toprak bu yüzden bana toprak da tavsiye edebilirseniz çok sevinirim) teşekkürler şimdiden. cevaplarınızı heyecanla ve merakla bekliyorum. umarım orkidemi kurtarabilirim...

Selçuk Boz
25-05-2015, 21:54
Merhabalar.. orkidemle ilgili büyük bi sorunum var. yaklaşık bi yıl önce marketten almıştım o zaman durumu gayet iyi idi. 4-5 ay sonra şehir değiştirdim ve ondan sonra kökleri çürümeye başladı. acemi olduğum için kök çürümesi olduğunu o zaman fark etmedim. taa ki birkaç ay öncesine kadar. yaprakları da buruşmaya başlayınca bir terslik olduğunu anladım. yeni toprak ve saksı aldım. eski saksısından çıkartıp tüm ölü kökleri temizledim. sonra ne göreyim hiç kök kalmamış. ama yine de yeni toprak ve saksıya diktim onu. ümidim vardı hala. belki yeni kök çıkartır diye ama 1 ay oldu yapraktaki buruşmalar gitmedi. ben de az önce söktüm saksıdan kontrol etmek için ama yeni kök oluşumu göremedim öylece duruyor. yaprakları da hala buruşuk ama sararma falan olmadı yeşil halde. orkidemi nası kurtarabilirim lütfen yardımcı olun. (buarada aldığım toprağı da hiç beğenmedim öncekisi kabuklar halindeydi yeni aldığım uzun lifler kumsu tortular olan daha sıkı kurudugu zaman saksıda kalıp gibi duran bi toprak bu yüzden bana toprak da tavsiye edebilirseniz çok sevinirim) teşekkürler şimdiden. cevaplarınızı heyecanla ve merakla bekliyorum. umarım orkidemi kurtarabilirim...

Forumun orkidelerle ilgili bölümlerini ayrıntılarıyla okuyun. Sorularınızın tüm cevaplarını ve bitkinizi kurtarma çarlerini bulacaksınız.

esnes
27-05-2015, 09:00
***.orkidemin toprağında küf gibi kokan beyazlıklar oldu ve orkidem alttan yukarı doğru sararmaya başladı.Bende yeni bir saksı ve bauhaus dan orkide toprağı alıp,köklerini yıkadım kuruyan kökleri kestim ve saksısını değiştirdim.Üstünde çiçekleride vardı ancak çiçekler solmaya başladıgövdesinin alt tarafı sarı üst tarafı yeşil gittikçe sararırmı ne yapmam gerek karar veremedim.kökleri yeşil görünüyor.ne olur bir cevap verin .ölüyormu ne yapayım.fotoğrafı nasıl ekleyeceğimi bulamadım

pinkdreams
29-05-2015, 09:05
Merhabalar. Ben Filiz. Isparta'dan. Arkadaşlar bir sorunum var forumu tesadüfen buldum inceledim ama emin olamadığım bir nokta oldu daha sağlıklı bir cevap alabileceğimi düşündüğüm için yazıyorum, sizlerden yardım bekliyorum. İlgilenen herkese teşekkür ederim.

Hediye olarak bir orkide geldi geçtiğimiz ay. Direkt güneş almayan, hava alacak nemli bir yerde tutuyorum orkidemi. Buna rağmen dallarında sararma başladı kısa bir süre sonra. Sararmanın olduğu dalı bir boğum altından steril bir budama makasıyla budadım sararma devam ettikçe dalları 2-3 kez daha budadım. Sonra yapraklarında da sararma oldu. Kökleri saksı dışına taşıyor diye orkide toprağı aldım Tekzen'den. Yeni şeffaf saksısına koymak istediğimde rengi krem gibi yumuşak kökler olduğunu gördüm temizledim ama orkidemin toparlandığını gözlemleyemiyorum :( Bugünde orkidem var olan son 2 yeşil yaprağınıda düşürdü. Birkaç resim çektim sizler için. Orkidemin cinsi Phalaneopsis bu arada. Çiçeğimi kurtarmak istiyorum. Yardımcı olabilecek herkese teşekkür ederim.

mühendis57
29-05-2015, 15:26
Merhabalar. Ben Filiz. Isparta'dan. Arkadaşlar bir sorunum var forumu tesadüfen buldum inceledim ama emin olamadığım bir nokta oldu daha sağlıklı bir cevap alabileceğimi düşündüğüm için yazıyorum, sizlerden yardım bekliyorum. İlgilenen herkese teşekkür ederim.

Hediye olarak bir orkide geldi geçtiğimiz ay. Direkt güneş almayan, hava alacak nemli bir yerde tutuyorum orkidemi. Buna rağmen dallarında sararma başladı kısa bir süre sonra. Sararmanın olduğu dalı bir boğum altından steril bir budama makasıyla budadım sararma devam ettikçe dalları 2-3 kez daha budadım. Sonra yapraklarında da sararma oldu. Kökleri saksı dışına taşıyor diye orkide toprağı aldım Tekzen'den. Yeni şeffaf saksısına koymak istediğimde rengi krem gibi yumuşak kökler olduğunu gördüm temizledim ama orkidemin toparlandığını gözlemleyemiyorum :( Bugünde orkidem var olan son 2 yeşil yaprağınıda düşürdü. Birkaç resim çektim sizler için. Orkidemin cinsi Phalaneopsis bu arada. Çiçeğimi kurtarmak istiyorum. Yardımcı olabilecek herkese teşekkür ederim.

merhaba filiz hanım orkidenizin kökleri yeşil hala sağlam gövdesi var ise sizi şaşırtıp yeni yaprak çıkartabilir fakat gövdesi tamamen çürümüş ise yapacak birşey yok.Resimlerden gövdenin durumu pek net anlaşılamıyor.eğer gövde sağlam ise saksınızın üzerini streç film ile gündüzleri kapatın gece havalandırın ve su püskürtün. Birkaç saat havalandıktan sonra streçi tekrar kapatacaksınız bu işlem 1 ay kadar sürer. Eğer nemi kontrollü şekilde sağlarsanız orkideniz bu emeğinizin karşılığını verecektir...

pinkdreams
29-05-2015, 19:48
merhaba filiz hanım orkidenizin kökleri yeşil hala sağlam gövdesi var ise sizi şaşırtıp yeni yaprak çıkartabilir fakat gövdesi tamamen çürümüş ise yapacak birşey yok.Resimlerden gövdenin durumu pek net anlaşılamıyor.eğer gövde sağlam ise saksınızın üzerini streç film ile gündüzleri kapatın gece havalandırın ve su püskürtün. Birkaç saat havalandıktan sonra streçi tekrar kapatacaksınız bu işlem 1 ay kadar sürer. Eğer nemi kontrollü şekilde sağlarsanız orkideniz bu emeğinizin karşılığını verecektir...

Teşekkür ederim cevabınız için. Çok tedirginim bir anda orkidemin böyle olması korkuttu beni. Kurtarmak için ne lazımsa her şeyi yaparım. Evet bir kısım kökleri halen yeşil. Kök kısmında ise herhangi bir yeşillik yok gibi. Kökte çürük yok yalnız kurumuş görünüyor :( 2. ve 3. resimde görüldüğü gibi köklerin hali. :( Kalan son yaprağın altında sadece küçük bir yeşillik var en azından dışarıdan gördüğüm kadarıyla bu böyle. Resimlerden de anlaşılıyordur en son kalan yaprakta sararıyor :(
Dediğinizi yapacağım mutlaka. İnşallah kurtarabilirim bu güzelliği. Benim için çok kıymetli.

terliksi
01-06-2015, 07:36
Çiçeklerini döktükten sonra Orkidemi Kökten üç boğum sayarak üçüncü boğumun biraz üstünden budadım. Ama sapları sararmaya başladı.Ne yapmam gerekiyor?

mühendis57
01-06-2015, 08:30
Çiçeklerini döktükten sonra Orkidemi Kökten üç boğum sayarak üçüncü boğumun biraz üstünden budadım. Ama sapları sararmaya başladı.Ne yapmam gerekiyor?

Merhaba çiçek sapının kuruması sizi korkutmasın. Dip kısma kadar kuruyabilir.Kuruduktan sonra keskin bir budama makası ile dipten kesersiniz.Sulama düzenine ve gübrelemeye devam edin.Çiçeklenme sonrası dinlenme dönemine giriyorlar artık.