PDA

View Full Version : Orkide acemileri ve heveslilerin soru(n)ları

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15

Thegzm
21-09-2016, 08:15
Merhaba, resimlerini paylaştığım orkidemin dalları uzadı ve çoğalıyor.
Bu konuda ne yapmam gerekli? Saksı değişikliği vs gibi şeyler gerekir mi?

Bilgilendirirseniz çok sevinirim, Öncesinde çiçekleri vardı uzun süre dayandı, döküldü tekrar açtı yaklaşık 2 senedir benimle fakat dalları konusunda ne yapacağımı bilemedim :) Teşekkürler

Doku_Kültürcü
21-09-2016, 21:09
Merhaba, resimlerini paylaştığım orkidemin dalları uzadı ve çoğalıyor.
Bu konuda ne yapmam gerekli? Saksı değişikliği vs gibi şeyler gerekir mi?

Bilgilendirirseniz çok sevinirim, Öncesinde çiçekleri vardı uzun süre dayandı, döküldü tekrar açtı yaklaşık 2 senedir benimle fakat dalları konusunda ne yapacağımı bilemedim :) Teşekkürler

Bunlar dal değil kök. Bitkiyi daha büyük bir saksıya alırsanız iyi olur. Bitkiyi daha büyük bir saksıya geçirirken ilave edeceğiniz saksı harcını, haşlayıp soğuduktan sonra kullanın. Bu, harçta bulunması muhtemel kabuklu bit, salyangoz, pamuklu bit gibi zararlıların yumurtalarını öldürür, bitkiye temiz bir harç sağlar.

Aysh3
28-09-2016, 19:30
Merhabalar orkidemin iki dalı sarardı ne yapmam gerekiyo dipten kesmelimiyim.? Yaprakları ise sağlıklı görünüyor.

Aysh3
28-09-2016, 19:38
http://i.hizliresim.com/5YENQj.jpg (http://hizliresim.com/5YENQj)

Charlaux
29-09-2016, 20:47
Merhabalar orkidemin iki dalı sarardı ne yapmam gerekiyo dipten kesmelimiyim.? Yaprakları ise sağlıklı görünüyor.

Orkidenin dallarının kuruyabiliyor olması belirtildiği üzere pek çok türde gerçeklen bir durumdur.

Arkadaşlar lütfen soru sormadan önce başlığa bir göz atın; göz atamıyorsanız bile arama butonuna orkide dal ağaçlar net yazsanız size sayfaları gösterecektir zaten.

Aylinekz
03-10-2016, 07:59
Orkidemin sapı kurudu kökleri sağlıklı görünüyor fakat budama faydalı olacak mı yanlış mı yaptım bilemiyorum lütfen yardım 🙏

Baha-r
04-10-2016, 12:00
öncelikle herkese merhaba benim için manevi yönden çok değer taşıyan bir orkidem var ancak türünü bilmiyorum. 5 aydır gözüm gibi bakmaya çalışıyorum ancak.bir arkadaşım bana orkide saksısının küçük geldiğini ve değiştirmem gerektiğini söyledi. bende şeffaf bir saksıya çiçekçiden torf alarak değiştirdim. değiştirirken köklerde budama yaptım .fakat zamanla ertrafında minik sinekler farkettim. uzun zamandır çözüm arıyorum .köklerinin çürüdüğünden şüphelendim köklerine baktığımda siyahlaşan ve kabuklaşmaya başlayan kısımlar ayrıca sararmış köklerde gördüm. aldığım saksının büyük olduğunu ve fazla torf koyduğumu düşünerek daha küçük bir saksıya geçtim .bu seferde köklerin daha çabuk kuruduğunu gözlemledim. ne yapacağımı bilmiyorum bana yardımcı olursanız çok sevinirim . orkide konusunda birçok yazı okudum şans eseri sizin forumunuzdaki yazıları okudum ve ilgili, yardımcı olduğunuzu görünce bende sanşımı denmek istedim .bu forumu açtığınız için ayrıca teşekkür ederim ..

Doku_Kültürcü
04-10-2016, 17:27
öncelikle herkese merhaba benim için manevi yönden çok değer taşıyan bir orkidem var ancak türünü bilmiyorum. 5 aydır gözüm gibi bakmaya çalışıyorum ancak.bir arkadaşım bana orkide saksısının küçük geldiğini ve değiştirmem gerektiğini söyledi. bende şeffaf bir saksıya çiçekçiden torf alarak değiştirdim. değiştirirken köklerde budama yaptım .fakat zamanla ertrafında minik sinekler farkettim. uzun zamandır çözüm arıyorum .köklerinin çürüdüğünden şüphelendim köklerine baktığımda siyahlaşan ve kabuklaşmaya başlayan kısımlar ayrıca sararmış köklerde gördüm. aldığım saksının büyük olduğunu ve fazla torf koyduğumu düşünerek daha küçük bir saksıya geçtim .bu seferde köklerin daha çabuk kuruduğunu gözlemledim. ne yapacağımı bilmiyorum bana yardımcı olursanız çok sevinirim . orkide konusunda birçok yazı okudum şans eseri sizin forumunuzdaki yazıları okudum ve ilgili, yardımcı olduğunuzu görünce bende sanşımı denmek istedim .bu forumu açtığınız için ayrıca teşekkür ederim ..

Piyasada orkide toprağı diye satılan ağaç kabuklarından oluşmuş bir saksı harcı var. Bu harçtan kullanın. Kullanmadan önce bu harcı bir tencereye dökün ve haşlayın. Bu, harçta bulunması muhtemel zararlı yumurtalarını öldürür. Soğuduktan sonra, dibinde yeterince havalanma deliği bulunan bir saksıya bitkiyi dikin. Kışın, 4-5 günde bir, yazın 1-2 günde bir sulayın. Ayda bir defa gübre uygulayın. Gübrelemeden önce, saksıdan 2-3 litre memba suyu geçirin. Bu, bir önceki gübrelemeden kalan gübre artıkları uzaklaştıracaktır. Hemen sonrasında hazırladığınız sıvı gübreyi saksıya uygulayın. Kolay gelsin.

Baha-r
05-10-2016, 10:00
Teşekkür ederim doku kültürcü :) dediklerinizi aynen uyguladım harcın üzerinde uçan sineklerde yok artık. Saksının kolay drene olması için ekstra büyük delikler açtım . Umarım artık bi sorunla karşılaşmam . Köklerdeki sararmış kökleri de kestim iyi yaptım mı acaba . Bide ben arada yapraklarına su püskürtüyorum onu ne sıklıkla yapmalıyım . Tekrar teşekkür ederim iyi çalışmalar

Doku_Kültürcü
05-10-2016, 10:25
Teşekkür ederim doku kültürcü :) dediklerinizi aynen uyguladım harcın üzerinde uçan sineklerde yok artık. Saksının kolay drene olması için ekstra büyük delikler açtım . Umarım artık bi sorunla karşılaşmam . Köklerdeki sararmış kökleri de kestim iyi yaptım mı acaba . Bide ben arada yapraklarına su püskürtüyorum onu ne sıklıkla yapmalıyım . Tekrar teşekkür ederim iyi çalışmalar

Havalar soğudu. Bu mevsimde yapraklara su püskürtmeyin, yaprağın mezofil hücrelerinde ölüme neden olabilir. Bu durumda yaprak yüzeyinde çökme oluşur. Bitkinin hava kökleri varsa, onlara ılık su püskürtebilirsiniz.

Baha-r
05-10-2016, 16:35
Tekrar teşekkür ederim sayın doku kültürcü iyi çalışmalar

semamehmet
05-10-2016, 17:32
merhaba orkideye 1 yıldır bakıyoruz kök kısmında tutunmuş halde ince kök gibi şeyler var sebebini anlayamadım. bilgisi olan biri varsa yardımcı olabliir mi. bir de çiçek sapı kurudu diğeri çıkmaya başladı kuruyan sapı kesmeli miyim? şimdiden teşekkür ederim.

Charlaux
05-10-2016, 18:13
merhaba orkideye 1 yıldır bakıyoruz kök kısmında tutunmuş halde ince kök gibi şeyler var sebebini anlayamadım. bilgisi olan biri varsa yardımcı olabliir mi. bir de çiçek sapı kurudu diğeri çıkmaya başladı kuruyan sapı kesmeli miyim? şimdiden teşekkür ederim.

Merhaba sn.semamehmet,

Uzun zamandır ağaçlar.net in kalıplaşmamış sorusunu görmek çok sevindirici :D Sizi bir sene boyunca orkidenizi sağlıklı tutma konusunda tebrik ederim ayrıca Ağaçlar net e özel bir hoşgeldiniz dilemek istedim; bu sitedeki zorlardan birini başarmışsınız. Size tavsiyem cesaretinizi toplayın ve yurtdışından bir orkide ekleyin koleksiyonunuza. Noid da işi kaptıysanız özel tür orkidelerden kesinlikle daha çok zevk alacaksınız. 150 lira civarında sertifikalı gümrükte takılmayacak bir orkide edinebilirsiniz aklınızda bulunsun. Bunu hobinizin ilerlemesi niyetiyle söylüyorum.

Sorunuza gelince, tahminimce köklerin bir kısmı kurumuş olmalı dolayısıyla ince bir ip haline gelmişlerdir. Bu endişelenecek bir durum değil ancak sulama yöntemlerinizi nem testiyle yapmanızda fayda var (harca kürdan batırın ıslaksa suya ihtiyacı yoktur). Orkide yapraklarında sararma olursa bu pek iyiye işaret olmaz ancak en azından şimdiye kadar iyi idare etmişler. Olası bir sıkıntının Kahramanmaraş'taki nem seviyesi olduğunu düşünüyorum tabii ikliminizi en iyi siz bilirsiniz. Şayet Kahramanmaraş nemden yoksa yine 100 tl civarında bir oda nemlendiricisi alabilirsiniz. Özellikle koleksiyonu genişletmeye karar verirseniz (bu ister NOID ister türü belli olan orkide olsun) oldukça yararını görürsünüz. Kuruyan çiçek saplarını kesmekte her zaman kesmekte fayda var çünkü orkidenize hastalık getirebilir. Sizi tekrar tebrik ederim. Keşke her orkidenin sorunu bunlar olsa :)) Orkidenizde en az benim kadar sizi tebrik ediyordur inanın :p

Adalet Yağcı
06-10-2016, 21:19
Sarah Gold'um bir aydır çok keyifsizdi, alttan iki yaprağı köke yakın kısmından yumuşayıp düştü.
Daha sonra ortadaki yaprak yumuşadı, görünüşe göre hiç bir hastalık belirtisi yok, havalandırma, sulamada problem yok.
Sonunda dayanamadım saksıyı boşalttım.
Birçok kök kurumuş, canlılığını yitirmiş, hepsini steril bir makasla kesip uzaklaştırdım.

Daha sonra yarım litre suya bir tatlı kaşığı oksijen koyup sağlam kalan üç kökü güzelce yıkadım.
Alt kısmına taş, üstüne su koyduğum derince bir kaba bitkiyi yerleştirdim.
Şimdi aydınlık ve havadar cam önünde, bugün 4. gün.
Alttaki iki yaprak sanki biraz toparladı ama ortadaki yaprak hâlâ cansız gibi.
Renginde ve dokusunda bir şey yok.
Başka ne yapabilirim?

629412

629413

629414

629415

Charlaux
06-10-2016, 22:59
Sarah Gold'um bir aydır çok keyifsizdi, alttan iki yaprağı köke yakın kısmından yumuşayıp düştü.
Daha sonra ortadaki yaprak yumuşadı, görünüşe göre hiç bir hastalık belirtisi yok, havalandırma, sulamada problem yok.
Sonunda dayanamadım saksıyı boşalttım.
Birçok kök kurumuş, canlılığını yitirmiş, hepsini steril bir makasla kesip uzaklaştırdım.

Daha sonra yarım litre suya bir tatlı kaşığı oksijen koyup sağlam kalan üç kökü güzelce yıkadım.
Alt kısmına taş, üstüne su koyduğum derince bir kaba bitkiyi yerleştirdim.
Şimdi aydınlık ve havadar cam önünde, bugün 4. gün.
Alttaki iki yaprak sanki biraz toparladı ama ortadaki yaprak hâlâ cansız gibi.
Renginde ve dokusunda bir şey yok.
Başka ne yapabilirim?

629412

629413

629414

629415

Sn.Adalet Yağcı,

Phalaenopsis Sara Gold üzerinde maalesef çok durulmuş bir bitki değil. Bu çıkarımı equistris in phalaenopsis database i ve phalaenopsis üzerine bigleaforchids üzerinden yapabiliyorum. Normalde orkidenin türüne bakar ona göre karakteristik analizi yaparız fakat bu orkideyi yapı marketinden aldıysanız şu açıdan şanslısınız. Yapı marketlerinde satılan her orkide tanımsız yani Noid orkidelerdir; görseli bir türü anımsatıyor olsa bile küçük detaylar onun karmaşık (ve tanıyamadığımız) geçmişini ele varır (kendi sayfamdaki ikinci phalaenopsis fotoğrafında görebileceğiniz üzere). Bu da demek oluyor ki orkidenizin kendine mahsus sevdikleri yok (en azından spesifik diyelim ;) ) Şayet satılan mekanda Sara Gold adıyla aldıysanız ve bu ad gerçek adıysa ( genelde Noid orkideler isim tamlamalı adlarlada satılabiliyor fakat bu ismin bir türle ilişkisi yok) o zaman Sara Gold ne istere bakacağız.

Sn. Ziya Soner'in orkide karışımı en sevdiğim karışımlardandır. Kendisi karışımına yanlış hatırlamıyorsam ağaç kabuğu,drenaj için küçük taşlar, sünger parçaları ve paket koruma için kullanılan bilyeleri kullanıyordu. Sadece taş kullanımını genellikle görmediğim ve bilmediğimden olası etkilerini bilmiyorum fakat genele uymakta her zaman fayda var. Ayrıca bir diğer genel yanlış kanı orkideyi büyük saksıya koymaktır. Orkideyi büyük saksıya koymak beraberinde sulama sıkıntısı da getirdiğinden profesyoneller dahi bu işe girişmeyi sevmez. Tavsiyem 0.5 lt ya da 1 litrelik pet şişelerden saksı hazırlamanız. Orkideniz daha mutlu olacaktır. Şu an kullandığınız taş karışımını saksı dışında daha büyük bir saksı tabağına koyup her gün sularsanız orkidenize nem sağlayacaktır.

En orta yani taç kısmındaki yaprakta sıkıntı var gibi duruyor. Bu işi biraz ciddi kılıyor. Çünkü orkidenin ortası yani taç kısmı orkideyi ölümsüz kılan kısmıdır; yeni yaprak oradan çıkar bitkinin gövdesidir diyebiliriz. Dolayısıyla orta kısım çürümeye başlıyorsa maalesef orkide ölüm yolunda demek oluyor genelde. Benim yaşadığım acı deneyimler böyle. Neden diye soracak olursanız o gövde köklerden yapraklara suyu taşıyor,yeni yaprak çıkartıyor kısacası ana arter orası gibi. Sn.dinozor bu konudaki en büyük şahidimdir ve bir orkideme de çok iyi bakmış bir isimdir bazen ne kadar iyi baksakta orkideler ölebiliyor. Orkideler biraz nazlıdır, bilinmezdir doğaları bu. Şu an için yapabilecekleriniz odanın nemini kontrol etmek, bitkiyi havadar tutmak ve beklemek. Bundan sonrası orkidenize pozitf enerji yollamak ve en iyisini dilemek.

Küçük bir not : Işık sebebiyle ya da farklı günlerden ötürü sanırım ilk fotoğrafta gövde daha yeşil sonrasında daha sararmış. İkinci fotoğrafta gövdeden çıkan yaprak yeniyse olumlu diyebiliriz gelişmeler. Ancak eski değilse sarılık oranı yüksektir. Kendi deneyimimde iyi bir yaprak bakımından sonra yaprakları canlı tuttum herşey bitti sandım ama bir anda çöküşe geçti. Sebebi yapraklara su vermek geçici bir çözüm olabiliyor ancak.

Bana bunları diyenlere inanın çok kırılırdım çünkü kurtaracağım derdim hep ama onları şimdi daha iyi anlıyorum. Kesin ölecek hala asla demem ancak bu sonuca hazır olun. Umarım kızmazsınız ama kendinizi hazırlamanız en iyisi.

Sevgiler

Adalet Yağcı
07-10-2016, 11:37
Sevgili Charlaux, ders kitabı okur gibi okudum yazdıklarınızı :)

Öncelikle Sarah Gold'umla bu kadar derinden ilgilendiğiniz için çok teşekkürler ediyorum.
Sarah'ı çok arayıp zor bulmuştum, 'Noid' değil, özel bir tür, çok sevdiğim için de yedeklemiştim,(böyle bir huyum var, Mini Marc 'Holm'ü de yedekledim :))
Özel türleri Marketlerde Koçtaş'ta vb. yerlerde bulmak hemen hemen imkansız.
Büyük kısmı ithal edilmiş bitkiler, dolayısı ile fiyatları da normal orkidelerin fiyatlarından çok daha fazla.

Fotoğraflar aynı gün çekildi, ışığın yansıması sarı bir görüntüye sebep olmuş, tüm yapraklar yeşil.
Bir de çiçek sapımızda keikimiz var.

Gördüğünüz saksıya benzer durum geçici bir çözüm, acil bakım, yoğun bakım artık ne derseniz.
Saksıyı boşalttığımda köklerin tüm işlevlerini kaybettiğini gördüm, bu yüzden susuz kalmış ola bilir düşüncesi ile gövde suya değmemek kaydı ile, rahatça havalanabileceği, köklerin su alabileceği, bir konum hazırlamaya çalıştım.

Bu daha önce başkaları tarafından denenmiş tavsiye edilmiş bir yöntem.
Ölecekse de tüm imkanları deneyeyim içimde kalmasın :)

Tanıştırayım efendim, 'Sarah Gold'..

629482

Charlaux
07-10-2016, 15:49
Sevgili Charlaux, ders kitabı okur gibi okudum yazdıklarınızı :)

Öncelikle Sarah Gold'umla bu kadar derinden ilgilendiğiniz için çok teşekkürler ediyorum.
Sarah'ı çok arayıp zor bulmuştum, 'Noid' değil, özel bir tür, çok sevdiğim için de yedeklemiştim,(böyle bir huyum var, Mini Marc 'Holm'ü de yedekledim :))
Özel türleri Marketlerde Koçtaş'ta vb. yerlerde bulmak hemen hemen imkansız.
Büyük kısmı ithal edilmiş bitkiler, dolayısı ile fiyatları da normal orkidelerin fiyatlarından çok daha fazla.

Fotoğraflar aynı gün çekildi, ışığın yansıması sarı bir görüntüye sebep olmuş, tüm yapraklar yeşil.
Bir de çiçek sapımızda keikimiz var.

Gördüğünüz saksıya benzer durum geçici bir çözüm, acil bakım, yoğun bakım artık ne derseniz.
Saksıyı boşalttığımda köklerin tüm işlevlerini kaybettiğini gördüm, bu yüzden susuz kalmış ola bilir düşüncesi ile gövde suya değmemek kaydı ile, rahatça havalanabileceği, köklerin su alabileceği, bir konum hazırlamaya çalıştım.

Bu daha önce başkaları tarafından denenmiş tavsiye edilmiş bir yöntem.
Ölecekse de tüm imkanları deneyeyim içimde kalmasın :)

Tanıştırayım efendim, 'Sarah Gold'..

629482

Ne demek. Gerçekten bir yardımım dokunsun ve olabildiğince doğru bir şekilde ilerleyelim istedim. Bu başlıktada görebileceğiniz gibi (Big Leaf Orchid forum • View topic - Phal. Sweet Memory (http://phalaenopsis.net/phpBB/viewtopic.php?f=7&t=9679&view=next)) orkidenizde Sarah Lee tarafının etkisi daha yüksek. Taipei Gold da benim olasılardan :D Dolayısıyla ilk görevim Sarah Lee nin özelliğini bulmak olacak. Narin mi değil soğuk mu sıcak sever mi soruları işi biraz daha cevaplayacaktır.

Sanırım susuz kaldığı için bu yöntemi kullanıyorsunuz. Geçici bir çözüm olduğu ve dikkatli olduğunuz sürece bir sıkıntı olacağını sanmıyorum tabii çok kullanmamanızda bence fayda var. Sn. Mine Pakkaner'in oksijenli su karışımındaki gibi aşağı yukarı 1 yemek kaşığı oksijenli su köklerin daha iyi su taşımasını sağlayacaktır.

Bu arada orkidelerin ölümü konusunda kesinlikle size katılan taraftayım. Her zaman elimizden geleni yapmak en iyisidir.

Sizin gibi üyeler sayesinde orkide bilinci artacaktır. Kesinlikle çok güzel bir tür. Yedekleme yaptığınız durumlarda su vermeyi daldırmayla yapıyorsanız her orkidenin özel bir leğeni olmalı ya ds leğenleri her kullanımdan sonra temizlemesiniz (yani her orkide sulandıktan sonra). Çünkü öbür türlü tüm orkidelerde aynı hastalığı geçirme durumu olabiliyor maalesef.

Adalet Yağcı
07-10-2016, 16:37
Yedekleme yaptığınız durumlarda su vermeyi daldırmayla yapıyorsanız her orkidenin özel bir leğeni olmalı ya ds leğenleri her kullanımdan sonra temizlemesiniz (yani her orkide sulandıktan sonra). Çünkü öbür türlü tüm orkidelerde aynı hastalığı geçirme durumu olabiliyor maalesef.

Sevgili Charlaux, şimdilik 33 orkide var, bir o kadar da keikilerimiz büyüyor, şimdi benim yaşımı da biliyorsunuz, bu dediğinizi haftada bir uygulamam ne kadar mümkün sizce :p

Ben burada tavsiye edilen bir yol deniyorum, hepsini lavabonun etrafına diziyorum, arıtma çeşmesinden akan suyun altına tek tek tutuyorum, yaprak göbeklerine su kaçırmamaya çalışarak tabii.

Bu yöntemle bitkinin harcında biriken besin kalıntıları da temizlenmiş oluyor.
2-3 dk. bu şekilde yıkadıktan sonra kenara alıyorum süzülmesi için.
Daha sonra hazırladığım besinli su ile tekrardan sulama yapıyorum, süzüldükten sonra yerlerine alıyorum.

Charlaux
07-10-2016, 16:43
Sevgili Charlaux, şimdilik 33 orkide var, bir o kadar da keikilerimiz büyüyor, şimdi benim yaşımı da biliyorsunuz, bu dediğinizi haftada bir uygulamam ne kadar mümkün sizce :p

Ben burada tavsiye edilen bir yol deniyorum, hepsini lavabonun etrafına diziyorum, arıtma çeşmesinden akan suyun altına tek tek tutuyorum, yaprak göbeklerine su kaçırmamaya çalışarak tabii.

Bu yöntemle bitkinin harcında biriken besin kalıntıları da temizlenmiş oluyor.
2-3 dk. bu şekilde yıkadıktan sonra kenara alıyorum süzülmesi için.
Daha sonra hazırladığım besinli su ile tekrardan sulama yapıyorum, süzüldükten sonra yerlerine alıyorum.

Sn. Adalet Yağcı,
Elbette bunun zorluğunu biliyorum ancak bir yanlış anlaşılmaya yol açmak istemem. Orkideleri sulamada iki yol vardır;daldırma ve lavaboda sulama. Siz bugüne kadar daldırma yöntemiyle suladıysanız sulamamanızı tavsiye edecektim çünkü 33 kere leğen temizlemek demek oluyor bu. Bu benim yaşımdaki birinin bile yapamayacağım birşey.

Sadece küçük bir detay, besinli suyu Sara Gold da kökler güçlenene kadar kullanmayınız çünkü o besinli suyun faydasından çok zararı olacaktır. Bunun yerine bir litre suya küçük aspirin katarak sistemini güçlendirebilirsiniz.

Adalet Yağcı
07-10-2016, 20:42
Sadece küçük bir detay, besinli suyu Sara Gold da kökler güçlenene kadar kullanmayınız çünkü o besinli suyun faydasından çok zararı olacaktır. Bunun yerine bir litre suya küçük aspirin katarak sistemini güçlendirebilirsiniz.

Bakın bu detay çok iyi oldu, hiç aklıma gelmemişti.
Birkaç sene önce iki Clematisimi Aspirinle kurtarmıştım.
Çok teşekkürler sevgili Charlaux, hemen uygulamaya gidiyorum ;)

Adalet Yağcı
09-10-2016, 14:26
Orkide bakımının püf noktaları:

§ Asla güneşte bırakmayın. Eğrelti otları gibi süzülmüş, perdelenmiş ışık isterler. Güneşte kalan orkide ölür.

§ Musluktan doldurduğunuz suyu vermeyin. Bir gece önce suyu bir kaba koyup klorun geçmesini bekleyin cok kirecli degilse icme suyu ya da yağmur suyu kullanın.

§ Sulama sonrası saksı dibinde su bırakmayın, dökün degmeyecek kadar kalabilir nem saglar...

§ Çiçeklerin açması bitince orkideler beş ay dinlenmek ister. Bu dönemde sulamalar arasında birkaç gün kuru bırakın. (İlgi göstermeyin!)

§ Orkideler gübre sevmez. Ya özel kendi sıvı gübresini bulup alın ya da potasyumlu gül gübresini yarım dozaj azaltarak verin önce sulayin sonra gübreleyin kökler yanmasin...

§ Gübre çiçekliyken verilmez, dinlenirken ayda bir verilebilir cicek dalini görene kadar...

§ Orkideler yapışık toprak sevmez. Saksı değiştirirken perlit taş, kömür parçası, odun kabukları, kumla toprağı zenginleştirin ki toprakta hava dolaşsın.

§ Şıklık olsun, zengin dursun diye saksı değiştirmeyin. Aldığınız minicik saksısı iki sene yeter. Sonra azıcık büyüğünü alıp dikin sıkısık kalmak isterki cicek acmaya tesvik olsun...

§ Orkidelerin bulunduğu mekanı bitkinin sağlığı için havalandırın esinti saglayin ama cereyan ve klimadan kacinin etkilenebilirler...

§ Orkideler hiçbir zaman beklendiği gibi kokmaz ama bazi cambria türleri sabah saatlerinde inanilmaz koku salar...

Orkide bitkisinin yetiştirilmesi, bakımı ve sulanması:

§ *Yılın belirli gününde sararmış yapraklar kendi düser çürümüş hastalikli yaprakları makas yardımıyla budanmalıdır.

§ *Doğrudan güneş ışığı istemeyen bu bitki diğer ışıklardan da yararlanabilir seralarda günlerce ışık altinda cicek actirmak icin bekletiyorlar...

§ *Kış ya da yaz ayı fark etmeksizin oda sıcaklığına sahip bir yerde bakılmalıdır gece derece farki biraz düsürülerek ciceklenmeye tesvik edilebilir...

§ *Hava akımlarından kolay etkilenen orkide bitkisini bu etkiden korumak için önlemler alınmalıdır tomurcuklar varken ani ısi farkindan kacinin...

§ *Her bitki gibi zamanla topraktaki vitamin ve mineralleri tüketen bitkiye yılda en az bir ya da iki kere vitamin ve mineral desteği sağlanmalıdır cubuk besinler verilebilir ama sartta degildir...

§ *Saksı değişimi genellikle sıcak ayların başlangıcı olan mayısta yapılmalıdır ama hastalik ve kök cürümesi varsa acil müdahale gereklidir...

§ *Orkide bulunduğu yerde başka cisimlere temasta bulunmamalıdır. Bulunursa orkidede lekelenmeler olabir...

§ *Orkide bitkisini yetiştirmede en önemli kural kış aylarında oda sıcaklığının 15 °C nin altında olmaması gerektiğidir phalaenopsisler soguktan cabuk etkilenirler...

§ *Orkidelerin sevmediği basık mekanlarda bitkinin bulunmamasına dikkat edilmelidir ciceklerini döker yapraklar canliligini kaybeder...

Sulamada dikkat edilmesi gereken hususlar;

§ -Bitkiye kış aylarında musluktan aldığımız soğuk çeşme suyunu vermemeliyiz. Verdiğimiz su oda sıcaklığında olmalıdır.

§ -Kış aylarında bitki aşırı soğuktan korunarak çok az sulanmalıdır.

§ -Yaz aylarında ise bitkinin suya olan ihtiyacı artacağından bitkiye verilen suyun arttırılması gerekmektedir.

§ -Su toprağın her kısmına ulaştırılmalıdır...

§ -Bitkiyi sularken kullanılan kap her sulamada aynı ölçüde, sulamalar aynı günde ve aynı miktarlarda sularla yapılmalıdır burda dikkat edilmesi gereken hastalikli orkideleriniz varsa daldirma yöntemini denemeyin diger orkidelerinize gecmesi kacinilmaz olur...

Orkide Bitkisinin Çoğaltılması:

§ * Orkidenin çoğaltılması bitkinin köklerinden ayırma yöntemiyle olabilir cymbidium,cattleya,cambria türleri ayirma yöntemiyle cogaltilabilir burda dikkat edilmesi gereken 1 anac bulp olmak sartiyla 3 4 bulp seklinde ayirmak en dogrusudur...

§ *Bu yeni bitkileri alıp başka saksılara dikerek yeni orkideler oluşturabiliriz.

§ *Phalaenopsis cofaltilmasi tohum tozlasma veya keiki yöntemidir tohumdan cogaltma zahmetli ve zordur steril ve labaratuar ortami gereklidir ama keiki yönteminde saglikli sekilde kolaylikla cogaltabilirsiniz...

Not: facebook'ta bir bitki grubundan alıntıdır.

habibeg
11-10-2016, 11:07
merhabalar
2 gün önce orkidem hediye geldi. dün gece üzerinde kırmızı örümcek ve yassı, oval yeşil kahverengi küçük böceklere rastladım. yaprakları ve çiçeklerinin sağlıklı olduğunu düşünüyorum. sadece, forumdan edindiğim bilgilere göre köklerinde 'karakale'yi gözlemledim. böcekleri farkettiğim an kolonyayı seyrelterek yapraklarını ve erişebildiğim dipleri bu solüsyonla temizledim. henüz evime alışamadığı için torfunu çıkarıp değiştirmek istemiyorum. ne yapabilirim? ve görebilidğiniz başka bir sorun var mı?

https://s12.postimg.org/50a60dzex/14642253_1598542440448775_1610097673494023618_n.jp g (https://postimg.org/image/50a60dzex/)
https://s14.postimg.org/o8m44nvgt/14601115_1598542517115434_4785307247454428575_n.jp g (https://postimg.org/image/o8m44nvgt/)[/
https://s17.postimg.org/n3u2rbvq3/14523246_1598542473782105_7614008049625201221_n.jp g (https://postimg.org/image/n3u2rbvq3/)
https://s13.postimg.org/nutj7q08j/14523136_1598542493782103_9043539441421022565_n.jp g (https://postimg.org/image/nutj7q08j/)

Charlaux
11-10-2016, 13:05
merhabalar
2 gün önce orkidem hediye geldi. dün gece üzerinde kırmızı örümcek ve yassı, oval yeşil kahverengi küçük böceklere rastladım. yaprakları ve çiçeklerinin sağlıklı olduğunu düşünüyorum. sadece, forumdan edindiğim bilgilere göre köklerinde 'karakale'yi gözlemledim. böcekleri farkettiğim an kolonyayı seyrelterek yapraklarını ve erişebildiğim dipleri bu solüsyonla temizledim. henüz evime alışamadığı için torfunu çıkarıp değiştirmek istemiyorum. ne yapabilirim? ve görebilidğiniz başka bir sorun var mı?

https://s12.postimg.org/50a60dzex/14642253_1598542440448775_1610097673494023618_n.jp g (https://postimg.org/image/50a60dzex/)
https://s14.postimg.org/o8m44nvgt/14601115_1598542517115434_4785307247454428575_n.jp g (https://postimg.org/image/o8m44nvgt/)[/
https://s17.postimg.org/n3u2rbvq3/14523246_1598542473782105_7614008049625201221_n.jp g (https://postimg.org/image/n3u2rbvq3/)
https://s13.postimg.org/nutj7q08j/14523136_1598542493782103_9043539441421022565_n.jp g (https://postimg.org/image/nutj7q08j/)

Fotoğraflardan anlaşılmıyor ancak bunun kırmızı örümcek ve haşere kaynaklı olduğundan eminseniz orkidenizi oksijenlu su karışımında bekletin, orkide karışımını değiştirin ve bir pamuk yardımıyla oksijenli su karışımıyla yaprakları temizleyin.

habibeg
11-10-2016, 15:11
Tesekkurler cevap verdiginiz icin.
Dipteki siyahligi ve tomyrcuktaki lekeleri birdaha yukluyorum. Peki orkidemin harcini hemen degistirirsem uyum saglayabilir mi?

Charlaux
11-10-2016, 16:03
Tesekkurler cevap verdiginiz icin.
Dipteki siyahligi ve tomyrcuktaki lekeleri birdaha yukluyorum. Peki orkidemin harcini hemen degistirirsem uyum saglayabilir mi?

Dediğim gibi orkidenizi güzelce oksijenli su karışımıyla (seyreltilmiş) temizleyiniz. Sararan yaprağa tarçın koyun (gövdeye gelmesin çünkü yapraktaki mikropları öldürürken dokuya da hasar verecek) bir süre kalsın ve temizleyin. Orkide karışımının amacı köklerin ağaca tutunmuş doğal ortamlarını sağlayabilmek içindir. Yani uzun lafın kısası istediğiniz kadar karışımı değiştirin sesini çıkarmazlar çünkü o karışımdan aldığı birşey yok;bakımı kolaylaşsın nem tutulsun diye tercih edilen bir yöntemdir sadece. (doğadaki orkideler ağaç dallarına sarılıp yaşarlar)

funda bal
12-10-2016, 13:07
merhabalar
2016 anneler gününde aldığım mini orkidem ve 1 ay önce satın aldığım orkideler hakkında yardım edebilirmisiniz?

ilk olarak mini orkidem:
aldığımda çiçekliydi, çiçeklerini döktü bende bu şekilde budadım malesef iyi mi yaptım bilmiyorum fakat henüz bir gelişme olmadı ve damarlarında kahve rengi bozulmalar meydana geliyor:
https://i.eyimg.com/Xfcvhwvr.jpg
https://i.eyimg.com/ZMhuLRQl.jpg

2. orkidem:
uçlarında çiçek açacak gibi geldi bana doğru mu?
https://i.eyimg.com/7VIMOGhX.jpg
https://i.eyimg.com/WbdAOUD2.jpg

3. orkidem:
bununda böyle filizleri felan var yeni gelecek olan. budamak veya başka bişey yapmak gerekir mi? yine uçlarında tomurcuklar var.
https://i.eyimg.com/1VrWQ8gf.jpg
https://i.eyimg.com/CauqL3re.jpg
https://i.eyimg.com/vx0M020J.jpg

yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

funda bal
12-10-2016, 13:09
resimler çok büyük yüklenmiş kusura bakmayın

funda bal
12-10-2016, 15:34
kimse yardımcı olmayacak mı?

Busranur
12-10-2016, 17:16
Merhaba . Orkidemin bulunan mor çıkıntı nedir ? 1 yildir dalı büyümedi o morluk bir dal mıdır ? Yandaki yeşillik kök müdür ?? ;)

Charlaux
12-10-2016, 18:30
kimse yardımcı olmayacak mı?

Sn. Funda Bal,

Ben diğer arkadaşların neden cevap vermediği hakkında bir yorum yapalmam ancak ben neden cevap vermiyorum ve vermeyeceğimin yanıtına gelecek olursak.

Daha sayfanın yukarısında Orkide Bakım Bilgileri verilmişken çok spesifik olmadığı sürece soru sorarsanız insanlar yanıtlamaz. Çünkü hepimiz yoğun insanlarız; ben enerjimi tembellikten ziyade gerçekten araştırıp etmiş yardım arayanlara vermeyi tercih ediyorum.

Bu konuda ve diğer konularda sizin orkidelerin karbon kopyası halinde orkşdelere verilmiş cevaplar var. Okumanızı yaptıktan sonra zaten kimsenin yanıtlamasına gerek kalmayacaktır.

kurtoglu69
14-10-2016, 22:58
merhabalar 5 aydır kendimce orkide bakmaya çalışıyorum. yaklaşık son bir haftadır yaprağının bir tanesinde hafif bir renk solması ortaya cıktı beyazımsı gitgide de buyumeye başladı. Yanlış konumlandırmadan mı yoksa su vermede mi bir yanlışlık var anlayamadım yardımcı olursanız sevinirim.Çiçeğime bir şey olsun istemem :)

ecan
16-10-2016, 12:36
Merhaba, orkide bakımında yeniyim. Yaprakları yumuşadı ve aşağıya eğildi, yaprakların üzerinde beyaz minik lekeler var. Yardımcı olur musunuz?

Doku_Kültürcü
16-10-2016, 14:38
merhabalar 5 aydır kendimce orkide bakmaya çalışıyorum. yaklaşık son bir haftadır yaprağının bir tanesinde hafif bir renk solması ortaya cıktı beyazımsı gitgide de buyumeye başladı. Yanlış konumlandırmadan mı yoksa su vermede mi bir yanlışlık var anlayamadım yardımcı olursanız sevinirim.Çiçeğime bir şey olsun istemem :)

Güneş yanığına benziyor, ama emin değilim.

Doku_Kültürcü
16-10-2016, 14:49
Merhaba, orkide bakımında yeniyim. Yaprakları yumuşadı ve aşağıya eğildi, yaprakların üzerinde beyaz minik lekeler var. Yardımcı olur musunuz?

Kökleri yakmışsınız. Canlı bir kök var gibi görünüyor. Kökler yanmış olsa da su taşıyabiliyorlar, yani kesmeyin. Saksı harcını değiştirin. Yeni aldığınız harcı tencereye koyup haşlayın, soğuduktan sonra kullanın. Ayda bir gübreleme yapın. Her gübreleme öncesinde, saksı harcı üzerinden 1-2litre su geçirerek harçta kalan gübre artıklarını uzaklaştırın (bunu yapmazsanız biriken gübre kökleri öldürür). Hemen sonrasında hazırladığınız gübre çözeltisini saksıya uygulayın. Yazın 2-3 günde bir, kışın 4-7 günde bir sulayın. Sulama suyunuz memba suyu olsun, analiz raporuna bakın, içeriğinde florür bulunmasın.

ecan
16-10-2016, 16:07
Kökleri yakmışsınız. Canlı bir kök var gibi görünüyor. Kökler yanmış olsa da su taşıyabiliyorlar, yani kesmeyin. Saksı harcını değiştirin. Yeni aldığınız harcı tencereye koyup haşlayın, soğuduktan sonra kullanın. Ayda bir gübreleme yapın. Her gübreleme öncesinde, saksı harcı üzerinden 1-2litre su geçirerek harçta kalan gübre artıklarını uzaklaştırın (bunu yapmazsanız biriken gübre kökleri öldürür). Hemen sonrasında hazırladığınız gübre çözeltisini saksıya uygulayın. Yazın 2-3 günde bir, kışın 4-7 günde bir sulayın. Sulama suyunuz memba suyu olsun, analiz raporuna bakın, içeriğinde florür bulunmasın.

Kökler neden yanar?

Doku_Kültürcü
16-10-2016, 21:59
Kökler neden yanar?

Saksı harcını yıkamadığınız için biriken gübre kökleri yakar. Gübreleme yapmadan önce, saksıya 1-2 litre memba suyu dökerek bir önceki gübrelemeden kalan gübre artıklarını uzaklaştırmanız gerekiyor. Bu işlemden sonra, hazırladığınız sıvı gübreyi saksıya uygulayın.

habibeg
18-10-2016, 22:48
Dediğim gibi orkidenizi güzelce oksijenli su karışımıyla (seyreltilmiş) temizleyiniz. Sararan yaprağa tarçın koyun (gövdeye gelmesin çünkü yapraktaki mikropları öldürürken dokuya da hasar verecek) bir süre kalsın ve temizleyin. Orkide karışımının amacı köklerin ağaca tutunmuş doğal ortamlarını sağlayabilmek içindir. Yani uzun lafın kısası istediğiniz kadar karışımı değiştirin sesini çıkarmazlar çünkü o karışımdan aldığı birşey yok;bakımı kolaylaşsın nem tutulsun diye tercih edilen bir yöntemdir sadece. (doğadaki orkideler ağaç dallarına sarılıp yaşarlar)

Yardımlarınız için çok teşekkür ediyorum.

Rainf
28-10-2016, 17:28
orkidemim üzerinde delikler oluştu fotoğraf ekleyebilirsem ekliceğim ağ yapmış ve orkideden inmiş hafif sarı böcek benzeri şeyler vardı galiba orkideyi yiyiyorlar ve delikler olusuyo üstünde gezen göremiyorum lütfen yardımcı olun sulamasino hafta da 1 kez daldirma yoluyla yapıyorum ilgini için şimdiden çok sağolun

Doku_Kültürcü
28-10-2016, 17:35
orkidemim üzerinde delikler oluştu fotoğraf ekleyebilirsem ekliceğim ağ yapmış ve orkideden inmiş hafif sarı böcek benzeri şeyler vardı galiba orkideyi yiyiyorlar ve delikler olusuyo üstünde gezen göremiyorum lütfen yardımcı olun sulamasino hafta da 1 kez daldirma yoluyla yapıyorum ilgini için şimdiden çok sağolun

Su bazlı bir sinek ilacı ile ilaçlayın.

modelasitane
29-10-2016, 11:13
[QUOTE=praecox;288896]Bazı üyelerin orkideler başlığında anlama güçlükleri çektikleri* vede yeni başladıkları için de soru sormıya dahi çekinikleri gerçeği karşısında bu başlığı açmıya karar verdim.

* Özel ve yabancı terimlerin kullanımı pratikde bizlerin de çok profesyonel ve uzman yapmıyor hali ile... :)

merhaba benim orkidemin saksının içinde bit gibi küçük canlılar var bu nedir bilen varmı köklerinde yapraklarında dibindeki orkide toprağı dediğimiz saksı içindeki ağaç kabukları üzerinde var bu na ne yapmak lazım tecrübeli arkadaşlardan bilgi rica ediyorum teşekkürler.

modelasitane
29-10-2016, 11:29
merhaba benim orkidemin saksının içinde bit gibi küçük canlılar var bu nedir bilen varmı köklerinde yapraklarında dibindeki orkide toprağı dediğimiz saksı içindeki ağaç kabukları üzerinde var sürekli dolaşıp duruyorlar bu na ne yapmak lazım tecrübeli arkadaşlardan bilgi rica ediyorum teşekkürler.

Feyzanur
31-10-2016, 19:31
Arkadaşlar benimde ağustos ayında hediye gelen bir orkidem var çiçekleri döküldü ve kurumaya başladı sanırım yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler

Doku_Kültürcü
31-10-2016, 19:55
Arkadaşlar benimde ağustos ayında hediye gelen bir orkidem var çiçekleri döküldü ve kurumaya başladı sanırım yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler

Saksı harcını değiştirin. yeni aldığınız harcı haşlayıp soğutun sonrasında kullanın. Ayda bir gübreleme yapın. Yazın 2-3, günde bir, kışın 4-5 günde bir sulama yapın. Suyun kalitesi önemli. Memba suyu kullanın. Etiketini inceleyin içeriğinde florür (F) varsa kullanmayın (orkideler florür bileşiklerinden hiç hoşlanmaz). Çiçek dallarının, çiçekler döküldükten sonra kurumaları normaldir. Her gübreleme öncesinde saksıdan 1-1,5 litre su geçirerek bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırın. Hemen sonrasında hazırladığınız sıvı gübre çözeltisini saksıya uygulayın.

Feyzanur
31-10-2016, 20:07
Ben daha çok yeniyim birşey anlamadım malesef bide fotoğraf yollayamiyorum neden

sultanzbk
07-11-2016, 14:01
orkıden kökten curudu fakat yaprakları yesıl ne yapmalıyım ?

Busranur
08-11-2016, 15:16
Orkidemdeki oluşumlar yeni bir dal mıdır ? Yoksa sadece kök müdür ?? Yardımcı olabilir misiniz . 1 yıldır dalı yok :( inşallah yeni bir daldır ;)

Doku_Kültürcü
09-11-2016, 13:41
Orkidemdeki oluşumlar yeni bir dal mıdır ? Yoksa sadece kök müdür ?? Yardımcı olabilir misiniz . 1 yıldır dalı yok :( inşallah yeni bir daldır ;)

Bunlar kesinlikle kök. Çiçeklenmesi için, bitkiyi 16-18°C sıcaklıkta 1-1,5 ay kadar tutmanız gerekiyor.

sengul1
11-11-2016, 06:39
Merhaba. Orkide konusunda acemiyim. Budama yaptım ve kestiğim dalı da suya koydum tutarsa diye. yeni dal verdiğini gördüm ama kök gibi bir oluşumu yok. suda mı bekletmeliyim yoksa toprağa diksem mi? ve resimdeki sağda yeni dal mı acaba?
632758

Adalet Yağcı
11-11-2016, 14:24
Merhaba sengul1, Orkideler dalından yaprağından vb. köklenmezler, keiki(yavru)ile çoğalırlar ya da tohum ile yetiştirebilirsiniz.
Tohum ile yetiştirmek biraz deneyim ister, orkideniz yavru verirse çoğaltabilirsiniz ancak.

Sağdaki oluşum yeni dal.

sengul1
11-11-2016, 15:25
Merhaba sengul1, Orkideler dalından yaprağından vb. köklenmezler, keiki(yavru)ile çoğalırlar ya da tohum ile yetiştirebilirsiniz.
Tohum ile yetiştirmek biraz deneyim ister, orkideniz yavru verirse çoğaltabilirsiniz ancak.

Sağdaki oluşum yeni dal.
Teşekkürler. Suda filizlenen bu daldan birşey çıkmayacak öyleyse.
632800

Nur09
11-11-2016, 21:21
Merhaba,
forumda ve orkide bakımında yeniyim. Yaklaşık 1 aydır baktığım orkidemin çiçekleri kurumaya başladı. Zamanla mutlaka kuruyacak gerçi :)
Sormak istediğim konu bu kuruyan çiçekleri kesmem gerekip gerekmediğidir!?
Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

musk
11-11-2016, 21:55
Merhaba,
forumda ve orkide bakımında yeniyim. Yaklaşık 1 aydır baktığım orkidemin çiçekleri kurumaya başladı. Zamanla mutlaka kuruyacak gerçi :)
Sormak istediğim konu bu kuruyan çiçekleri kesmem gerekip gerekmediğidir!?
Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Kesmeye gerek yok. Kendisi atar zaten.

Cansuuu
12-11-2016, 11:38
Merhabalar, geçen Ocak ayından beri baktığım ve gayet de sağlıklı görünen minyatür orkidelerim bi anda yaprak dökmeye başladılar. Yaprakların altında delikler ve bakır rengi noktacıklar var. Zirai ürün satan bi dükkana gösterdim böcek olabileceğini söyledi ve "Declare 25 ec" adlı bir ilaç verdi 50 ml lik suya 2 damla karıştırıp yapraklara spreyle uyguladım. Ancak ertesi gün bitkinin saksısının içinde siyah çok çok küçük bir canlının dolaştığını farkettim. Acaba ilacı yanlış uygulamış veya yanlış bir ilaç kullanmış olabilir miyim? Üç orkidem de aynı durumda son yapraklarını da döküp ölmelerinden çok endişeleniyorum �� yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.. Teşekkürler.http://i.hizliresim.com/byOL7j.jpg (http://hizliresim.com/byOL7j)
Hatta biri yavru da veriyordu ancak yavrunun yaprakları da döküldü
http://i.hizliresim.com/5YAG6d.jpg (http://hizliresim.com/5YAG6d)

Aguneer
12-11-2016, 13:34
Merhaba,yaklaşık 1 hafta önce orkide hediye geldi fakat iki tane çiçeği soldu..sizce ne yapmam gerek.. balkonda duruyor direk güneş almıyor.. topragımada bakıp kurudu zaman su veriyorum.. ölmesini isteöiyprum nasıl kurtarabilirğm :((

Aguneer
12-11-2016, 13:37
http://i.hizliresim.com/88Gzod.jpg (http://hizliresim.com/88Gzod)

Charlaux
12-11-2016, 15:26
Merhabalar, geçen Ocak ayından beri baktığım ve gayet de sağlıklı görünen minyatür orkidelerim bi anda yaprak dökmeye başladılar. Yaprakların altında delikler ve bakır rengi noktacıklar var. Zirai ürün satan bi dükkana gösterdim böcek olabileceğini söyledi ve "Declare 25 ec" adlı bir ilaç verdi 50 ml lik suya 2 damla karıştırıp yapraklara spreyle uyguladım. Ancak ertesi gün bitkinin saksısının içinde siyah çok çok küçük bir canlının dolaştığını farkettim. Acaba ilacı yanlış uygulamış veya yanlış bir ilaç kullanmış olabilir miyim? Üç orkidem de aynı durumda son yapraklarını da döküp ölmelerinden çok endişeleniyorum �� yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.. Teşekkürler.http://i.hizliresim.com/byOL7j.jpg (http://hizliresim.com/byOL7j)
Hatta biri yavru da veriyordu ancak yavrunun yaprakları da döküldü
http://i.hizliresim.com/5YAG6d.jpg (http://hizliresim.com/5YAG6d)

Fotograflarda gorulebilecegi uzere spaghnum yosunu kullanilmis.Spaghnum yosunu buyuk olasilikla bitkide bu denli curumeye yol acmistir. Orkide harci karisimlarindan alip saksi degisiminib yapmanizi tavsiye ederim.

Cansuuu
12-11-2016, 16:12
Fotograflarda gorulebilecegi uzere spaghnum yosunu kullanilmis.Spaghnum yosunu buyuk olasilikla bitkide bu denli curumeye yol acmistir. Orkide harci karisimlarindan alip saksi degisiminib yapmanizi tavsiye ederim.

Merhabaa ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim. Böceklenme gibi bir durum yok diyorsanız ilaçlama yapmayacağım. Ama Bi problem var ki çok minik bir orkide olduğu için değişim için normal ağaç kabuğu da kullanamam sanırım

Charlaux
12-11-2016, 16:45
Merhabaa ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim. Böceklenme gibi bir durum yok diyorsanız ilaçlama yapmayacağım. Ama Bi problem var ki çok minik bir orkide olduğu için değişim için normal ağaç kabuğu da kullanamam sanırım

Ne demek :) Spaghnumdan tamamen ayirin ve orkidenizi 1 tatli kasigi oksijenli su katilmis legende koklerini dinlendirin. Agac kabugu kullanmanizda hicbir sakinca yok aksine asil sakinca spaghnum kullaniminda. Hava alan aydinlik bir mekanda sulamalarini gerceklestirirsiniz (2 lt suya 1 tane aspirin hapi katilacak)

Cansuuu
12-11-2016, 17:10
Ne demek :) Spaghnumdan tamamen ayirin ve orkidenizi 1 tatli kasigi oksijenli su katilmis legende koklerini dinlendirin. Agac kabugu kullanmanizda hicbir sakinca yok aksine asil sakinca spaghnum kullaniminda. Hava alan aydinlik bir mekanda sulamalarini gerceklestirirsiniz (2 lt suya 1 tane aspirin hapi katilacak)

Uzun süredir çözüm arıyordum, gerçekten çok sağolun hemen uygulayacağım :)

ozgebyq
12-11-2016, 18:03
Merhaba,

Orkidemi tam bir yıl önce aldım,bu konuda acemiyim herhangi bir vitamin vs hiç kullanmadım. geçen sonbaharda aldığımda üstünde çiçekleri vardı onları döktü sonra ilk baharda 3-4 çiçek açtı. 15 gün önce resimde gördüğünüz yeni bir dal vermesi ile 3-4 gün içerisinde diğer dallarda acil bir sararma meydana geldi bu konuda endişeliyim. eskiden iş yerimde idi şimdi evde petekler yanıyor sıcaklığa bağlı olabilir mi? ne yapmalıyım yardımlarınızı bekliyorum.

Adalet Yağcı
12-11-2016, 18:51
Teşekkürler. Suda filizlenen bu daldan birşey çıkmayacak öyleyse.
632800

Suda köklendiremezsiniz, ama keiki ya da çiçek için harekete geçmiş sanki, ilginç.
Bekleyin bakalım, sonucu ben de merak ettim.

Adalet Yağcı
12-11-2016, 19:00
Merhaba,

Orkidemi tam bir yıl önce aldım,bu konuda acemiyim herhangi bir vitamin vs hiç kullanmadım. geçen sonbaharda aldığımda üstünde çiçekleri vardı onları döktü sonra ilk baharda 3-4 çiçek açtı. 15 gün önce resimde gördüğünüz yeni bir dal vermesi ile 3-4 gün içerisinde diğer dallarda acil bir sararma meydana geldi bu konuda endişeliyim. eskiden iş yerimde idi şimdi evde petekler yanıyor sıcaklığa bağlı olabilir mi? ne yapmalıyım yardımlarınızı bekliyorum.

Orkideniz normal gelişiminde, eski daldan yeni dal çıkarmış.
Yeniden dal çıkarmasaydı dipten ilk boğumun üzerinden temiz bir makasla sapı kesin derdim.
Yeni çıkan dalı bırakıp eski dalların sararan kısımlarını kesin, kestiğiniz yerdeki yaraya tarçın sürün.
Yeni daldan çıkan çiçekler de döküldüğünde o dalı dediğim gibi ilk boğumun üzerinden kesin.

Charlaux
12-11-2016, 19:24
Uzun süredir çözüm arıyordum, gerçekten çok sağolun hemen uygulayacağım :)

Bu arada durumu fotograf boyutu sebebiyle farketmemisim. Oksijenli suyla duzenli yaprak temizligi yapmanizda fayda var. Tum yapraklara bulastiysa biraz sikintili bir is onceden belirteyim.

Cansuuu
12-11-2016, 19:56
Bu arada durumu fotograf boyutu sebebiyle farketmemisim. Oksijenli suyla duzenli yaprak temizligi yapmanizda fayda var. Tum yapraklara bulastiysa biraz sikintili bir is onceden belirteyim.

4 yaprağından 2 si düştü bile umarım kurtarabilirim aynı durumda 2 tane daha orkidem var. Böcek ilacı kullanmalı mıyım? Elimde declare adında bir ilaç var normalde meyve ağaçlarında kullanılıyor imiş o yüzden tereddütteyim

Charlaux
12-11-2016, 20:11
4 yaprağından 2 si düştü bile umarım kurtarabilirim aynı durumda 2 tane daha orkidem var. Böcek ilacı kullanmalı mıyım? Elimde declare adında bir ilaç var normalde meyve ağaçlarında kullanılıyor imiş o yüzden tereddütteyim

Ben bocek ilaci kullanmazdim bunun cesitli sebepleri var tabii. Yurtdisinda kullanimi belirtilen ve bilinen ilaclar Turkiye'de yok en basit ornegi diyebiliriz. Ikincisi hydrogen peroxide (oksijenli su) ve aspirin bence her halukarda guvenilir urunlerdir. Tabii minyatur orkide oldugu icin ve boyle bir durumda yasamasina pek sans vermedigimden (4 te 2 si dustu diyorsunuz.maalesef fotograf boyutlari bitkiyi tam gosteremeyince yaniltici olabiliyor) ve NOID yani isimsiz piyasa orkideleri oldugu icin elbette bir deneme olarak kullanabilirsiniz.

Cansuuu
12-11-2016, 20:52
Ben bocek ilaci kullanmazdim bunun cesitli sebepleri var tabii. Yurtdisinda kullanimi belirtilen ve bilinen ilaclar Turkiye'de yok en basit ornegi diyebiliriz. Ikincisi hydrogen peroxide (oksijenli su) ve aspirin bence her halukarda guvenilir urunlerdir. Tabii minyatur orkide oldugu icin ve boyle bir durumda yasamasina pek sans vermedigimden (4 te 2 si dustu diyorsunuz.maalesef fotograf boyutlari bitkiyi tam gosteremeyince yaniltici olabiliyor) ve NOID yani isimsiz piyasa orkideleri oldugu icin elbette bir deneme olarak kullanabilirsiniz.

Teşekkürler yanıt için, evet dediğiniz gibi aspirin oksijenli su deneyeceğim o zaman. Bitkinin saksı içindeki kökleri yemyeşil sağlıklı o yüzden halen umudum var

esrausluer
13-11-2016, 09:24
MERHABA ARKADAŞLAR 3 TANE ORKİDEM VAR BU KONUDA BAYA ACEMİYİM SANIRIM DÜZGÜN BAKAMIYORUM YARDIMCI OLURMUSUNUZ .. YAKLAŞIK 3 AY ÖNCE ORKİDELERİMİ ALDIM ÇOK GÜZEL ÇİÇEKLERİ VARDI ONLARI CAM ŞEFFAF SAYILAN SAKSILARA AKTARDIM ORKİDE TOPRAĞI EKLEDİM TOPRAĞINI KURU GÖRDÜKÇE HER SABAH SREY BAŞLIKLA FISFISLADIM NEMLENECEK KADAR... TABİ ZAMANLA DÖKMEYE BAŞLADI. ACABA YERİNİ Mİ SEVMEDİ ? TARÇINDAN BAHSETTİĞİNİZİ GÖRDÜM EK OLARAK CANLANDIRICI NE YAPABİLİRİM ? SULAMAM HATALIMI ACABA ?
(NOT: ORKİDE CANLANDIRICI SIVI ALDIM SULARKEN 1 LİTRELİK SUYA Bİ KAPAK DÖKTÜM HER SULAMAM ONUNLADIR )

ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER

http://i.hizliresim.com/Y41AA2.jpg
http://i.hizliresim.com/88GJJn.jpg
http://i.hizliresim.com/D3Laao.jpg
http://i.hizliresim.com/2jMbb2.jpg
http://i.hizliresim.com/ZYr00V.jpg

Doku_Kültürcü
13-11-2016, 15:28
MERHABA ARKADAŞLAR 3 TANE ORKİDEM VAR BU KONUDA BAYA ACEMİYİM SANIRIM DÜZGÜN BAKAMIYORUM YARDIMCI OLURMUSUNUZ .. YAKLAŞIK 3 AY ÖNCE ORKİDELERİMİ ALDIM ÇOK GÜZEL ÇİÇEKLERİ VARDI ONLARI CAM ŞEFFAF SAYILAN SAKSILARA AKTARDIM ORKİDE TOPRAĞI EKLEDİM TOPRAĞINI KURU GÖRDÜKÇE HER SABAH SREY BAŞLIKLA FISFISLADIM NEMLENECEK KADAR... TABİ ZAMANLA DÖKMEYE BAŞLADI. ACABA YERİNİ Mİ SEVMEDİ ? TARÇINDAN BAHSETTİĞİNİZİ GÖRDÜM EK OLARAK CANLANDIRICI NE YAPABİLİRİM ? SULAMAM HATALIMI ACABA ?
(NOT: ORKİDE CANLANDIRICI SIVI ALDIM SULARKEN 1 LİTRELİK SUYA Bİ KAPAK DÖKTÜM HER SULAMAM ONUNLADIR )

ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER

http://i.hizliresim.com/Y41AA2.jpg
http://i.hizliresim.com/88GJJn.jpg
http://i.hizliresim.com/D3Laao.jpg
http://i.hizliresim.com/2jMbb2.jpg
http://i.hizliresim.com/ZYr00V.jpg

Şefaf saksının dibinde yeterli sayıda ve büyüklükte delik olmalı. Orkide kökleri havadar bir ortamı sever. Eğer saksının altında yeterli delik yoksa, bu delikleri gaz ocağında kızdırdığınız büyük boy bir çiviyle siz açmalısınız. Kışın 5-7 günde bir, yazın 1-2 günde bir saf su (bulamazsanız florür içermeyen memba suyu [etiketini okuyun]) ile sulamanız gerekiyor. Ayda bir defa gübre uygulamanız önerilir. Gübre uygulamadan önce, bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırmak için saksıya 1-2 litre memba suyu dökün. Bu işlemden sonra hazırladığınız sıvı gübreyi saksıya verin. Kolay gelsin....

Matturk
26-11-2016, 19:18
İyi akşamlar arkadaşlar, orkidem sürgü verdi, tabi farklı bir yönde gelişimini sürdürürken ben onu o gördüğünüz çubuğa takarken zedeledim �� ne yapmalıyım sorun olur mu o zedelenme ?http://i.hizliresim.com/9gRa0o.jpg (http://hizliresim.com/9gRa0o)

ilkorkidem
27-11-2016, 19:28
Merhaba :rolleyes:
Kısa bir özet geçerek sizlere sormak istediğim bir kaç şey var; bu orkide bana bu sene mayıs ayında hediye edildi. Bana geldiğinde çiçeklerinin 2 tanesi hariç hepsi açıktı. İlerleyen zamanlarda diğer 2 çiçekte açtı ve bir süre sonra da çiçekleri solup döküldü. Çiçeklerin dökülmesinden sonra dalı 3. boğumdan kestim. Resimde gördüğünüz 2 numaralı dal benim kestiğim, 1 numaralı dal da bana geldiğinde kesik olan dal. Yeni dal vermesi için orkide besini almaya karar verdim fakat bulamadığım için "Yaprak" markasının bitki besini-bitki serumunu aldım ve ayda bir kere kullanma talimatına uygun bir şekilde kullandım, kullanmaya da devam ediyorum. Fakat aklıma takılanlar şunlar;
1. Orkidemin toprağını değiştirip değiştirmeme kararını neye göre vereceğim? Ne zaman değiştirmem doğru olur?
2. Resimdeki 1 ve 2 numaralı kuru dalları dibinden kesmem gerekir mi?
3. Mor çember içine aldığım köklerin uçları çok kötü olduğu için kesmiştim, bu şekilde kök kesmem orkideye zarar verir mi büyümesi ve gelişmesi açısından?
4. Yeni dal vermesi için yapabileceğim herhangi bir şey var mı yoksa böyle suyunu yemini verip beklemekten başka yapacağım bir şey yok mu?

Vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkürler, genel olarak yorumlarınızı ve tavsiyelerinizi bekliyorum ;)

HVS123
28-11-2016, 13:36
merhaba,

İki tane orkidem var yaklaşık 2 ay önce hediye geldi ancak köklerde çürüme başladı bir tanesi iplik iplik oldu kökleri, diğeri onun kadar olmadı ama oda çürümeye başlıyor neler yapmalıyım konuyla ilgili yardmcı olursanz cok sevinirim

Doku_Kültürcü
28-11-2016, 13:56
Burada değindiğiniz sorun hakkında pek çok soru soruldu ve yanıt alındı. Forumdaki bu yanıtları okuyun.

Galt
28-11-2016, 17:03
Merhabalar
Yaklaşık birbuçuk iki ay önce aldığım orkidemin hediye geldiği gibi hiç dokunmadan yani toprağın üstü taşlarla kaplı ve şeffaf saksının dışında ekstra bir saksının içinde bakıyorum.çok fazla çiçek vardı üstünde hepsi döküldü dal olarak duruyo sadece yeşil yapraklı kısmı hala canlı duruyo fakat kökleri kurudu ve dalın ucundan tomurcuk vermişti şimdi o da sararmaya başlamış çok fazla su vermedim bundan dolayı kurumuş olabilir mi ne yapmalıyım yardımcı olabilirseniz sevinirim teşekkürler

Charlaux
28-11-2016, 18:54
Merhabalar
Yaklaşık birbuçuk iki ay önce aldığım orkidemin hediye geldiği gibi hiç dokunmadan yani toprağın üstü taşlarla kaplı ve şeffaf saksının dışında ekstra bir saksının içinde bakıyorum.çok fazla çiçek vardı üstünde hepsi döküldü dal olarak duruyo sadece yeşil yapraklı kısmı hala canlı duruyo fakat kökleri kurudu ve dalın ucundan tomurcuk vermişti şimdi o da sararmaya başlamış çok fazla su vermedim bundan dolayı kurumuş olabilir mi ne yapmalıyım yardımcı olabilirseniz sevinirim teşekkürler

Orkidelerin bakımında çığır açılacak yeni bir alternatif yok maalesef. Bu başlıkta ohalaenopsis nelerden bahsedildiyse hepsi sizin phalaenopsis'iniz içinde geçerli.

Arkadaşlar gerçekten yazmayayım diyorum ama yukarıda sn. Doku Kültürcü'de uyarmış. Lütfen Orkide bölümünün kullanımını suistimal etmeyin ve her başlığın ilk ge son sayfalarını okuyun.

smart_sweet
29-11-2016, 15:06
Arkadaşlar orkide bakımına yeni başladım. Çiçeğim üç aydır bende. Bu forumda ve başka sitelerde orkide bakımıyla ilgili bir çok şey öğrendim ve uyguladım. Ancak çiçeğim sağlıklı görünmüyor. İlk aldığım haftalar acemilikten dalları ve çiçeklerini kuruttum. Ancak sonra araştırıp öğrendim herşeyi. Resimleri yüklüyorum. Bir yaprağım sararmaya başladı, yapraklar aşağı doğru ve gövdesi garipleşti. Nerede hata yapıyorum sizce teşekkürler..

nerime84
30-11-2016, 08:33
Merhabalar. Bende orkide ve çiçek sevdalısı olarak aranızdayım. Ancak benimde yardımlarınıza ihtiyacım var. Geçen kış hediye gelen bir orkidem var. Uzun süre oda sıcaklığında çiçeklerini koruduktan sonra döktü. Bende forumlardan takip ettiğim kadarıyla çiçek veren dallarını üçüncü boğumdan kestim. Ancak kuruma devam edip iki dalıda kurutunca dalları gövdeden tamamen kesmek zorunda kaldım. ANCAK O ZAMANDAN SONRA NEREDEYSE BEŞ AY GEÇMESİNE RAĞMEN ORKİDEM DE HALA BİR ÇİÇEKLENME **** YENİ ÇİÇEK VEREN DALLAR GÖRÜNÜRDE YOK. Orkidem hafif kış güneşi gören odada peteğin yanında duruyor. haftada bir kez suluyorum saksı değişimini de yaptım. Ancak saksısı orkidem için biraz büyük geldi gibi. Acaba sebep bu olabilir mi? Gönderdiğim fotoğraflar ile bana yardımcı olursanız çok sevinirim önerilerinizi bekliyorum arkadaşlar. Şimdiden teşekkürler.

MaynaVira
04-12-2016, 02:32
Sayın smart_sweet;

Yarı acemi bir orkide sever olarak; acizane, size birkaç tavsiye verebilir, tecrübelerimi paylaşabilirim.
Konuyla ilgili benden daha çok bilgiyi haiz olanlar, yanlışım var ise düzeltecektir elbette. ;)

1- Zaten çiçek ve dalları kurutmuşsunuz. Şu halde toprak değiştirmekle başlayabilirsiniz:
-> Orkide harcı alın. (Genellikle çam kabukları, pomza, zeolit, karbon vs. içerir)
-> Oksijenli su alın (hidrojen peroksit).
Elbette olmasa da olur, ancak ilerleyen zamanlarda kullanım için el altında bulunmasında fayda var.
-> Kullanacağınız orkide harcını, kaynamış su dolu kaba doldurup, bir süre beklettikten sonra süzün.
Eğer benim gibi pimpirikli iseniz, suya H2O2 eklemeyi unutmayın.
-> Steril bir makas bulundurun (örneğin oksijenli su solüsyonu içeren bir bardak içerisinde).
-> Orkidenizi saksısından çıkarın. Yapraklarını temiz bir bezle silin.
-> Köklerini ılık suda yıkayın. Eski toprak ile teması tamamen kesin.
-> Orkideyi, zarar görmeyeceği bir şekilde, beklemek üzere kenara alın.
-> Şeffaf (ışık geçirir) orkide saksınızı, güzelce yıkayın.
-> Saksıyı 1 birim çamaşır suyu, 9 birim su içeren çözeltiye daldırın. 30 saniye bekletin. Bu işlemi yaparken koruyucu eldiven ve mümkünse koruyucu gözlük takmayı ihmal etmeyin. Ayrıca çamaşır suyunun üstünüze sıçrayacağını göz önünde bulundurarak, gerekli kıyafet değişimini en başından yapın. ;)
-> Saksıyı güzelce durulayın, temiz bir kağıt havlu, bez vs. ile kurulayın.
-> Saksının dibindeki drenaj delikleri yeterli büyüklükte değil ise, bu delikleri genişletin.
-> Saksının kenarlarında yeni delikler açın. Delikler mümkün olduğunca çok sayıda olsun. Delikler, saksının mukavemetini bozmayacak şekilde konumlandırılmalı. (Ben bu işi yaparken çivi kullanmayı tercih ediyorum. Çivinin arkasına kalın ve yanmaz bir bez parçası bağlıyor, bez yardımıyla çiviyi elim yanmadan tutuyor, delik açmadan önce de çiviyi ocakta ısıtıyorum. Elbette ki başka delik açma yöntemleri de vardır ancak ev ortamında elimdeki imkanlar bunu mümkün kılıyor. Ayrıca deliklerin daha büyük olması durumunda, kökler dışarı çıkma eğilimi gösterebiliyor).
-> Delik açma işleminden sonra, çamaşır suyu uygulamasını tekrar yapıyorum ben. Yapılmasa da olur. ;)
-> Saksının dibine, sterilize edilmiş çakıl taşı vs. gibi drenaj elemanlarını koyun.
-> Orkidemize dönelim: Çürüyen veya kuruyan kökleri makasla, hiç acımadan budayın.
-> Orkideyi daha önceden (evet farkındayım, bazen kronolojiyi bozuyorum) hazırlamış olduğunuz H2O2/su çözeltisine, köklerini ve gövdesinin (ilk yaprağın başladığı yere kadar olan) ufak bir kısmını dezenfekte etmek umuduyla daldırın.
İşlem sırasında elinizle köklere sevgi gösterin. Böylece hem bitkiniz mutlu, hem de elleriniz dezenfekte olacak.
-> Bitkimizi yenilenmiş saksısına alın. Bir elinizle durmasını istediğiniz konumu ayarlarken, ötekiyle -soğumuş ve nispeten/mümkünse kurumuş- harcı doldurun.
-> Saksıyı suya daldırarak, can suyu ihtiyacını karşılayın.
Su, oda sıcaklığında olmalı ve -çeşmeden alındı ise- bir iki gün dinlendirilmeli.
Ben bazen hümik asit veya eser miktarda sitrik asit içeren su kullanıyorum.

2- Orkideyi normalde olduğundan daha serin ve daha gölge bir yere alın.
İki gün sonra, aldığınız yere ya da alışmasını istediğiniz yeni yerine götürün.
Zaten yeterince strese girdi, bir defada çilesini çeksin ve kurtulsun. -_-
-> Bitkiyi kalorifer vb. ısı kaynaklarından uzak tutun.

3- Sabır ile olacakları gözlemleyin.

Not: Orkidelerime gübre vermediğim için, kendim yapmadığım bir şeyi önermek istemedim.
Bence -yukarıdakileri uyguladıktan sonra- en azından iki ay kadar siz de vermeyin.

Sayın nerime84;

Size tavsiyem, yukarıda bahsettiğim prosedürü uygulamanız yönündedir.
Daha küçük bir saksı kullanmayı tercih etmeniz iyi olur.
Orkidenizin kökleri bana pek sağlıklı gibi gelmedi. Harcını yenilemek, bitkinize ferah bir nefes aldırabilir.

Öte yandan, kendinizi sulama konusunda "haftada bir" şeklinde şartlandırmayın.
Mümkün olduğunca bitkinin o anki ihtiyacını gözetmeye çalışın.
Sularken de daldırma yöntemini kullanın.

Orkidenizi, ısı kaynağından en az 40 cm uzakta olacak şekilde konumlandırın.
Tamamen kurumamış dalları budamayı kesinlikle önermiyorum.

Yapraklar ve gövde sağlıklı görünüyor.
Eminim orkideniz önümüzdeki aylarda yeni dal veya dallar çıkaracak ve çiçekler açarak sizi mutlu edecektir. ;)

Sayın Galt;

Orkidenizin yaprakları ve gövdesi sağlam görünüyor.
Kökler kuru, daldırma yöntemi ile sulama yapmayı ihmal etmeyin.
Köklerin fotosentez için ışığa ihtiyacı var. Işık geçirmeyen saksıyı devre dışı bırakın.
Şeffaf saksıdan, alttaki köklerde çürük veya sıkışma vb. olup olmadığını gözlemleyin.
Çiçeklerin -ve yer yer bir yaprağın kuruyup- zaman içinde dökülmesi doğal bir süreç, endişe etmeyin.

Sayın HVS123;

Çürüme, fazla ve hatalı sulama şeklinin sonucudur genellikle. Sulamayı azaltın.
Orkide bakımı ile ilgili temel bilgiler edinmeye özen gösterin. ;)

Sayın ilkorkidem;

Peşin not: Aşağıda yazılanlar yalnızca kişisel görüşlerimdir.
1- Orkide harcını senede bir defa değiştirmek önerilir.
Yerinizde olsam harcın yanında, saksıyı da bir büyük boyu ile en kısa zamanda değiştirirdim.
2- Kurumuş dalı, dibinden itibaren 3-4 cm bırakacak şekilde kesmenizde hiçbir sakınca yok.
3- Eğer kökler çok çok abartılı kötü durumda değilse, bir sonraki saksı değişimine kadar budanmaması daha sağlıklı olur.
4- Yeni dal vermesi için yapabileceğiniz en iyi şey sabretmek. ;)

Sayın Matturk;
Aynı sorunu yaşasam, muhtemelen o bölgeye toz tarçın püskürtür(...)

Ekleme: (...)Her ne kadar tarçın kolay bulunabiliyor olsa da bitkinin sağlıklı kısımlarına değdirmemekte fayda var.

Bugün (08.12.2016) yabancı bir kaynakta, tesadüfen denk geldiğim bir bilgiyi paylaşayım:
"Orkide yaralanmalarında ölçüsü 2 birim bakır sülfat, 3 birim sönmüş kireç ve 26 birim su olan bordo bulamacı kullanın.
Eğer bulamacı -sis formunda değil de- macun kıvamında kullanmak istiyorsanız, ölçüdeki su miktarını azaltın."

Ekleme 2: Bugün (24.12.2016) ise David Lafarge'ın orkidelerle ilgili "Phalaenopsis - A Complete Guide" isimli kıtabında,
yaralı bölgenin toz tarçın ile kaplanması gerektiğine dair bir cümleye rastladım.

Herhalde "seçim sizin" demek en doğrusu oluyor bu aşamada. ;)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Şimdilik (04.12.2016) aklıma gelenler bu kadar. Gerekirse ilerleyen zamanlarda mesajda güncellemeler yaparım.

Charlaux
04-12-2016, 08:04
Sn.maynavira,

Çok güzel faydalı bir anlatım şekli olmuş;herkesin yazınızdan faydalanacağına eminim.
Dediklerinize ek olarak her ne kadar tarçın kolay bulunabiliyor olsa da bitkinin sağlıklı kısımlarına değdirmemekte fayda var.

nerime84
06-12-2016, 11:50
Sevgili Maynavira bu faydalı açıklamalarınız ve önerileriniz için çok teşekkür ediyorum. Köklerdeki sağlıksızlığın bende farkındayım. Toprağını döküp köklerin durumuna bir kez daha bakmam gerekli sanırım. Yeni dallar ve çiçekler bana merhaba dediğinde buradan sizinle tekrardan paylaşımda bulunacağım. Sağlıkla kalın...

MaynaVira
06-12-2016, 16:54
Nerime Hanım;

Güzel dilek ve sözleriniz için teşekkür ederim.

Toprağını döküp köklerin durumuna bir kez daha bakmam gerekli sanırım.

Daha önce söylediğim -daha doğrusu refere/sevk ettiğim- gibi, toprağı ve saksıyı yenilemenizi; saksıda uygun delikler açmanızı öneriyorum.
Eğer yakın zamanda temin etmek zor geliyor ise, yerinizde olsam en azından harcı önce yıkayıp, sonra da kaynatır, süzmeden önce de H2O2 eklerdim.
Bitkinin köklerini de aynı şekilde oksijenli su çözeltisinde bir süre bekletirdim.
Tabii saksıyı dezenfekte etmeyi de unutmamalı. ;)

Daha önce değinmeyi unuttuğum bir diğer konu da sıcaklık.
Yani orkidenizin bulunduğu ortamdaki gün boyu sıcaklık ortalama, alt/üst sınır değer ve bunların zaman içerisinde değişimleri...
Bendeki orkide için örnek verecek olursam, odaya dair bilgiler (farazi);

Gün içi en düşük sıcaklık: 16C
Gün içi en yüksek sıcaklık/yaz: 28C
Gün içi en yüksek sıcaklık/kış: 21C

Sonuç: Adeta yemiyor, içmiyor; tüm enerjisiyle çiçekler açıyor.

nerime84
07-12-2016, 09:28
Sevgili MaynaVira öneriniz üzere ve orkideme daha fazla kıyamam sonucu hiç üşenmeyip köklerin durumuna bakmak için saksısını boşalttığım da pek de hoş bir manzara ile ne yazık ki karşılaşmadım.

Köklerin durumu tamda bu resimlerde göründüğü şekildeydi.

Kökler oldukça sağlıksız uçlarından çürümüş ıslak ve sararmış bir şekildeydi. Sadece bir kaç yeşil kök ile yaşam savaşı veriyordu orkidem ne yazık ki. Toprağı ise tamamen oturmuş, sıkışmış ve saksının dibi ıpıslak su içinde ancak üstü ise kupkuruydu.

Sanırım köklerin bu kadar kötü görünmesine de bu durum yol açtı. Köklerin üst kısımları kuru yerleri resimdeki gibi kurumuş kararmış koyu bir renge dönmüştü. Uçları ise sararmış ve çürümeye yüz tutmuş cansızdı.

Öncelikle toprağı iyice bir harmanlayıp havalandırdım. Daha sonra elime aldığım bir makas ile sararmış kökleri kestim. Aslında neredeyse köklerin hepsi sararmış biçimdeydi ancak bu sararmış köklerin uç kısımlarında az da olsa taze yeni çıkmış yeşil kökleri de gördüğüm için onlara pek dokunmak istemedim. Daha sonra orkidemi tekrardan bu toprağın içine hava alacak şekilde toprağı çok sıkıştırmadan diktim.

Orkidemi eski küçük saksısından bu gördüğünüz büyük saksıya geçirmeden önce kökler yine çok sağlıklı olmamasına rağmen bu büyük saksıda bu sağlıksızlığın dahada fazlalaştığını gördüm.
Sebep yine saksı olabilir mi?

Oda sıcaklığım sizin söylediğiniz değerler aralığında. O konuya dikkat ediyorum.

Acaba sararmış kökleri uçlarında yeşil kökler olmasına rağmen tamamen budayıp bir kaç sağlıklı yeşil kökü bırakıp yenilerini mi beklemeliyim?

Umarım orkidemi daha kötü günler beklemiyordur.

Orkide torfunu yıkama ve gübreleme ilaçlama yönteminizi ilk kez duydum. Bunun içinde size çok teşekkür ediyorum en kısa zamanda bu tavsiyenizi de yerine getireceğim. İlginiz içinde tekrar tekrar teşekkür ediyorum. Umarım orkidemi yaşatabiliriz. Görüşmek üzere... (şu an için resimleri ne yazık ki yükleyemedim ama en kısa sürede yüklemeye çalışacağım)

nerime84
07-12-2016, 14:38
Resimlerim bunlar. Umarım rehber olur...

MaynaVira
07-12-2016, 20:41
Nerime Hanım;

köklerin durumuna bakmak için saksısını boşalttığım da pek de hoş bir manzara ile ne yazık ki karşılaşmadım.

İtiraf etmeliyim ki, orkidenizin kökleri tahmin ettiğimden çok daha iyi görünüyor. :rolleyes:

Geçmişte orkideleri hassas bitkiler olarak düşünürdüm. Zamanla anladım ki, bizim onlara sağladığımız ortam koşullarına rağmen oldukça dayanıklılar. Zira hepimizin malumu olduğu üzere doğada, doğal yaşam alanlarında, bitkinin kökleri devamlı hava alacak ve ışık görerek fotosentez yapacak şekilde; yaprakları ise, bitkinin üzerine gelen yağmur vb. suyu biriktirmeyip, kolaylıkla tahliye edecek biçimde konumlanıyor.

Orkidelerde -benim gözlemlediğim kadarıyla- yüz yüze gelinen hastalıklar, büyük oranda mantar (fungi alemi) kaynaklı ortaya çıkıyor. Mantarlar görece yavaş bir gelişim gösterdiklerinden, farkındalık kazanmamız biraz zaman alıyor. Bakteriyel hastalıklar çok kısa zamanda, daha büyük alanlarda yayılım gösteriyor: Dolayısıyla iş işten geçmiş olabiliyor. Viral hastalıklar ise evlerden ırak olsun. -_- Bu yüzeysel bilgilerden sonra ufak bir derleme yapacak olursak;

Sorun: Oda şartlarında yeterli düzeyde hava sirkülasyonunun sağlanmaması;
Sonuç: Özellikle mantarların gelişmesi ve sporlarının yayılması için uygun bir ortam

Sorun: Satın aldığımız yahut hediye gelen orkide saksılarımızdaki yetersiz drenaj ve bu soruna uzun süre herhangi bir müdahalede bulunulmaması;
Uygunsuz su ile uygunsuz şekilde sulama;
Köklerin sıkışma, saksı yapısı vb. kaynaklı ışık görememesi, hava alamaması;
Sonuç: Çeşitli hastalıklara bağlı kök çürükleri

Sorun: Sağlıksız kökler;
Sonuç: Mutsuz orkideler :(

Elbette bu liste uzayıp gider.
Şimdi sözü fazla uzatıp dolandırmadan esas konuya, orkidenize dönecek olursak :p;

Öncelikle toprağı iyice bir harmanlayıp havalandırdım. Daha sonra elime aldığım bir makas ile sararmış kökleri kestim.

Sanırım daha önce belirtmedim, burada kendimi biraz suçlu gibi hissettim.
Orkide köklerini budarken dikkat etmemiz gerekenler;
-> Makası her kullanıştan önce sterilize etmek; örneğin bir litre suya 1,5 tatlı kaşığı çamaşır suyu koyup, bu karışımı bir bardağa doldurmak ve makası her bir kökü kesmeden önce bu suya batırıp çıkarmak;
-> Çürümüş kökleri, çürük kısmın en az 1 cm gerisinden, yani kökün sağlıklı kısmından kesmek

köklerin uç kısımlarında az da olsa taze yeni çıkmış yeşil kökleri de gördüğüm için onlara pek dokunmak istemedim

Bu konuda isabetli davranmışsınız. Zaten sağlıklı kökler dahi, ucunda taze kısımlar çıkararak uzayıp gider.

Daha sonra orkidemi tekrardan bu toprağın içine hava alacak şekilde toprağı çok sıkıştırmadan diktim.

Umarım orkide harcınızı sterilize etmişsinizdir. Bu konuda bazı öneriler;
-> Harcımızı su içerisine atıp kısa bir süre kaynatmak, suyun bir kısmını -kullanılacak H2O2 miktarında tasarruf etme amacıyla- süzüp/döküp, kalan su ile %25'lik H2O2 çözeltisi oluşturmak veya;
-> Ölçüsü 1 litre suya 1,5 yemek kaşığı çamaşır suyu olmak üzere, harcımızı hazırladığımız solüsyonda bekletmek; sonra süzüp, daha önce kullandığımız kadar suda tekrar bekleterek, tabiri caizse durulamak veya;
-> Bir litre izopropil alkol içerisine yarım yemek kaşığı tarçın koyup, 12-24 saat beklettikten sonra (buna gerek yok bence ;))...

Orkidemi eski küçük saksısından bu gördüğünüz büyük saksıya geçirmeden önce kökler yine çok sağlıklı olmamasına rağmen bu büyük saksıda bu sağlıksızlığın dahada fazlalaştığını gördüm.
Sebep yine saksı olabilir mi?

Kökler, bitkiniz küçük saksıdayken saksı yüzeyine -ister istemez- yakın olacağından, ışık alacak ve fotosentez yapacaktır. Saksı boyu büyüdükçe, köklerin ışık alma ihtimali düşecektir. Bu mantıkla yola çıkarsak, sorunuzun cevabına "evet" diyebiliriz -ki siz de zaten problemi kıyas yollu tespit etmişsiniz.

Orkide torfunu yıkama ve gübreleme ilaçlama yönteminizi ilk kez duydum. Bunun içinde size çok teşekkür ediyorum en kısa zamanda bu tavsiyenizi de yerine getireceğim.

Aslında niyetim, orkide saksı ve toprak değişimi esnasında, bitki köklerine ve dolayısıyla toprağa bulaşmış mikropların mümkün olduğunca bertaraf edilmesi gerekliliğini vurgulamaktı (sanırım burada da anlatım eksikliği bakımından birazcık suçluyum). Köklerdeki çürük kısımları kesip de; saksımızı, -eski veya yeni olmak üzere- orkide harcımızı, kökleri ve hatta orkidemizin koyulacağı alanın belirli bir çevresini dezenfekte etmez isek, önceden kendini belli eden hastalıkların nüks etmesi maalesef şaşırtıcı olmayacaktır.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Size ve orkidenize sağlıklı günler diliyorum. ;)

nerime84
09-12-2016, 07:31
Sevgili MaynaVira,

Öncelikle göstermiş olduğunuz özen ve ilgi için teşekkür etmek istiyorum. Bana o kadar yardımcı oldunuz ki. Bir çiçek aşığı olarak ilgimi çeken konularda kendime danışabileceğim yardımcı bir ortak bulmak ne güzel.

Tavsiyelerinizi her okuyuşumdan sonra mümkün mertebe yerine getirmeye çalışıyorum.

Daha önceki yazımda da bahsetmiş olduğum gibi saksı konusunda şüphelerim olduğu için orkidemin bir önceki küçük saksısını (ilk satın alınmış saksı) tekrardan bulup çıkardım. Ve orkidem için daha iyi olacağını düşündüğüm için geçen akşam tekrardan o saksıya geçirdim. Ancak tabi ki dezenfekte işini atladım.

Geç kalmış olmam umarım bu dezenfekte konusunda. Onun için bu akşam iş çıkışı eve gittiğimde saksı ve toprağa dezenfekte uygulayacağım. Ama her iki günde bir çiçek de saksı değişimi kök temizliği yaptığım için bu ona zarar verir mi bu konuda da emin değilim.

Kendinizi suçlu hissetmenize hiç gerek yok. Verdiğiniz bunca tavsiye ve her mesajımı özenle cevaplamanız bile teşekküre değer inanın.

Orkidemin saksı ve toprağını dezenfekte ettikten sonra küçük saksısına tekrardan geçirip sulama suyuna da dikkat etmeyi deneyeceğim bu sefer. Umarım başarılı olur ve orkidemi tekrardan çiçeklendirebilirim.

Size çok teşekkür ediyorum iduyarlılığınız ve bilgileriniz için.

Görüşmek üzere....

günebakan
12-12-2016, 09:08
Bu orkidelerimin nesi var acaba?

635323

635324

hazan..
15-12-2016, 13:31
Merhaba, orkidem çiçek açtığı 3 dalının ucundan da yeni orkideler verdi. Köklendiler, hatta bir tanesi çiçek da açacak yakın zamanda. Bu yeni orkideleri ayırıp yeni bir saksıya dikebilir miyim? Nasıl ayırmalıyım? Hiçbir fikrim yok yardımcı olabilir misiniz? Zarar vermek istemiyorum yerini bu kadar sevmişken :) Çok teşekkürler,

635489

635490

Doku_Kültürcü
16-12-2016, 11:34
Merhaba, orkidem çiçek açtığı 3 dalının ucundan da yeni orkideler verdi. Köklendiler, hatta bir tanesi çiçek da açacak yakın zamanda. Bu yeni orkideleri ayırıp yeni bir saksıya dikebilir miyim? Nasıl ayırmalıyım? Hiçbir fikrim yok yardımcı olabilir misiniz? Zarar vermek istemiyorum yerini bu kadar sevmişken :) Çok teşekkürler,

635489

635490

https://www.youtube.com/watch?v=Ps2PzjzJrfQ

hazan..
16-12-2016, 13:02
https://www.youtube.com/watch?v=Ps2PzjzJrfQ

Çok teşekkürler, ingilizcem pek yeterli olmadığı için önemli notlar var mı anlayamadım ama birkaç cm alttan kesip orkide toprağına yerleştirip sulamalıyım sanırım :) Benimki de çiçek açacak, etkiler mi çiçek açmasını bu ana gövdeden ayırma işlemi acaba? Çiçek açmadan ayırmak istiyorum..

Doku_Kültürcü
17-12-2016, 14:13
Çok teşekkürler, ingilizcem pek yeterli olmadığı için önemli notlar var mı anlayamadım ama birkaç cm alttan kesip orkide toprağına yerleştirip sulamalıyım sanırım :) Benimki de çiçek açacak, etkiler mi çiçek açmasını bu ana gövdeden ayırma işlemi acaba? Çiçek açmadan ayırmak istiyorum..
Etkiler. Çiçek dalı bitkiden enerji çeker. Bitki çiçekleri besleyecek enerji imkanlarından yoksun ise çiçekleri açmadan dökebilir. Çiçek dalını kesip çıkarmanız daha doğru olur.

Adalet Yağcı
18-12-2016, 11:26
Merhabalar

Merhaba Galt,

Orkideler üretilip yetiştirildikleri sera ortamından ev ortamına geldiklerinde ne kadar dikkat edersek edelim strese giriyorve çiçeklerini tomurcuklarını erken döküyorlar.
Bir yıl sonra sizin evinize yerine yurduna alışıp tekrar çiçeklendiğinde aynı sorunu yaşamazsınız.

Bitkinin üzerindeki taşları temizleyin, onlar bitki harcının hava almasını önler.
Genel olarak sağlıklı görünüyor, meraklanmayın.

Ozge.
17-01-2017, 12:05
Merhaba
Geçen yıl yurt dışından aldığım orkidelerim çiçek açmadı. Yolda çok hırpalandıkları için olduğunu düşündüm ama öncekilerde açmadı. Şuanda durumları iyi gözüküyor hepside yeni kökler çıkardılar.onlara besin vermek istiyorum fakat geçen yıllarda annem orkide sıvı besini verdiğinde orkidelerinin köklerinin çürüyüp öldüklerini söyledi. Hangi marka besini önerirsiniz veya tavsiyeniz var mı?teşekkürler ;)

basak burcak
19-01-2017, 14:58
merhaba orkidemin birinin toprağında küf mü mantar mı ne olduğunu anlamadığım bir sorun var. sizce bu nedir ve ne yapmam gerekir? yaprakları ve kökleri gayet keyifli, tabi iç taraflar nasıldır bakmadım.

basak burcak
19-01-2017, 15:01
fotoğraf ekliyorum ama çıkmıyor

Doku_Kültürcü
20-01-2017, 10:00
merhaba orkidemin birinin toprağında küf mü mantar mı ne olduğunu anlamadığım bir sorun var. sizce bu nedir ve ne yapmam gerekir? yaprakları ve kökleri gayet keyifli, tabi iç taraflar nasıldır bakmadım.

Saksı harcını değiştirin. Yeni harcı kullanmadan önce, bir tencereye koyup kaynatın. Bu harçta bulunması muhtemel pamuklu bit, kabuklu bit ve salyangoz yumurtalarını öldürecektir. Soğuduktan sonra da harç değişimini gerçekleştirin.

bsenturk
22-01-2017, 09:46
Herkese merhaba grubunuzda çok yeniyim benim sorum fotoğrafı eklediğim orkideyi arkadaşım bakamadığı için aldım ve ven ilgileniyorum ilk önce saksını değiştirdim ve formunuzdan okuduğum bilgiler ile suluyorum ve bakımını yapmaya çalışıyorum bu orkide için bana tavsiyelerinizi merakla bekliyorum ilginiz için şimdiden teşşekür ederim.

Son sulamamda harcın içinde küçük bitlerden gördüm daldırarak sulama yaptım şimdi takipteyim bunun içinde tavsiye bekliyorum çok ***

basak burcak
23-01-2017, 11:01
Saksı harcını değiştirin. Yeni harcı kullanmadan önce, bir tencereye koyup kaynatın. Bu harçta bulunması muhtemel pamuklu bit, kabuklu bit ve salyangoz yumurtalarını öldürecektir. Soğuduktan sonra da harç değişimini gerçekleştirin.

şu anda çiçekli değiştirmem de sakınca olurmu sizce. çiçeği yaprakları çok sağlıklı görünüyor

Doku_Kültürcü
23-01-2017, 14:13
şu anda çiçekli değiştirmem de sakınca olurmu sizce. çiçeği yaprakları çok sağlıklı görünüyor

Yabancı forumlarda, saksı harcı değiştirmenin çiçekleri döktüğüne ilişkin bir tartışma okumuştum. Çiçeklerin geçmesini bekleyin.

basak burcak
25-01-2017, 21:51
Yabancı forumlarda, saksı harcı değiştirmenin çiçekleri döktüğüne ilişkin bir tartışma okumuştum. Çiçeklerin geçmesini bekleyin.
çiçeklerin geçmesini beklemeden değiştirmeye karar verdim ama kökleride küflüydü ekleye bilirsem foto eklemeye çalışıcam bu durumda ne yapmam gerekir

basak burcak
25-01-2017, 21:59
637717

basak burcak
25-01-2017, 22:03
637718
637719

basak burcak
25-01-2017, 22:05
kurtarılma ihtimali varmıdır? kökleri kesmelimiyim? şimdilik açıkta bekletiyorum ne yapacağımı bilemedim.

Doku_Kültürcü
25-01-2017, 23:24
kurtarılma ihtimali varmıdır? kökleri kesmelimiyim? şimdilik açıkta bekletiyorum ne yapacağımı bilemedim.

Kökleri kesmeyin. Saksının dibine büyük delikler açın. Saksı harcı ilave edin. (Saksı harcını haşlayıp soğuduktan sonra kullanın).

basak burcak
26-01-2017, 11:02
Kökleri kesmeyin. Saksının dibine büyük delikler açın. Saksı harcı ilave edin. (Saksı harcını haşlayıp soğuduktan sonra kullanın).
saksı harcımı kaynattım saksıyıda çamaşır suyuyla yıkayacağım ama küflü kökler aklımı karıştırdı yıkamak veya herhangi bir ilaç kullanmalımıyım. ilginize teşekkürler.

fledglingp
10-02-2017, 11:30
Herkese merhaba ben de, bana hediye gelen orkide ile anlaşmaya çalışan bir acemiyim soruların çoğu sahibi gibi. Öğrendiğim bakım kurallarına oldukça dikkat etmeye çalıştığımı zannediyorum ama daha öncesinde zaten bir yaprağım gayet sağlıksız görünüyordu ama bugün bakarken, diğer yaprakların da sağlıksızlaşmaya başladığını farkettim. Bana geldiğinde deli gibi sulamışlardı, kökleri felaket haldeydi, o yüzden üstünde çiçekleri çok durmadı. Çiçekleri dökülünce 3 boğum sayarak budamıştım. Şimdi yeni çiçeğe yelteniyor sanırım ama yapraklar sağlıklı görünmüyor. Sorunun tam olarak neden kaynakladığını tecrübesizliğimden anlayamadığımdan sizlere danışmak istiyorum. Bu orkide ne istiyor? :) (Sabah güneşini alan bir pencerenin hemen kenarında değil ama biraz önündeki sehpada duruyor, ama Ankara bu mevsimde pek de güneşli değil malum :)) Bir sıra fazla suladığımı farkederek -iki** hafta evde olmayıp döndüğümde çiçeği daha sağlıklı bulunca anladım :)) - sulamayı azalttım. Öncesinde daldırma yöntemiyle kuruduğunu zannettiğimde suluyordum ama bunu yapmayı bıraktım. Başka da neden olabileceğini anlayamadım. Kökleri iyi duruyor gibi bence ama yaprakların bu halde olması beni endişelendirdi.

Doku_Kültürcü
10-02-2017, 13:06
Gübre verin. Gübrelemeden önce saksıdan 1-2 litre kadar içme suyu geçirin. Hemen akabinde hazırladığınız gübre çözeltisini saksıya dökün.

fledglingp
10-02-2017, 13:24
Gübre verin. Gübrelemeden önce saksıdan 1-2 litre kadar içme suyu geçirin. Hemen akabinde hazırladığınız gübre çözeltisini saksıya dökün.

İlginiz için çok teşekkürler. Bilmediğim için, gübre derken, sıvı besin takviyesi var elimde Genta'nın, bundan bahsediyorsunuz değil mi? Bunu alıp ilk verdiğimde galiba dozajında bir yanlışlık yaptım sanırım, çünkü bazı kökler, böyle yanmış gibi oldu gibime gelmişti. Dolayısıyla bir daha korkup vermeye devam etmedim. Üstündeki tarife göre sulandırdıktan sonra sulama suyuna da mı acaba belirli bir dozda katmalıyım? Yoksa 1-2 litre sudan geçirdikten sonra onu üzerindeki tarife göre sulandırdıktan sonra direkt mi dökmeliyim?Biraz karmaşık sordum galiba ama...

Denizp
10-02-2017, 15:36
Merhabalar, yeni bir mini orkide aldım ama saksısı fotoğraftaki gibi aşırı yosunlaşmış. Ve yosun tabakasının altında ağaç kabukları değil de talaş var. Kökleri yıkamam gerekir mi yosundan kurtarmak için? Talaşları değiştirmem gerekir mi? Ayrıca şu anki kabı bebek yumruğu kadar. Biraz daha büyütmem gerekir mi, plastik bir bardak mesela? Teşekkürler
http://i.hizliresim.com/9gnX25.jpg (http://hizliresim.com/9gnX25)

Doku_Kültürcü
10-02-2017, 18:58
Merhabalar, yeni bir mini orkide aldım ama saksısı fotoğraftaki gibi aşırı yosunlaşmış. Ve yosun tabakasının altında ağaç kabukları değil de talaş var. Kökleri yıkamam gerekir mi yosundan kurtarmak için? Talaşları değiştirmem gerekir mi? Ayrıca şu anki kabı bebek yumruğu kadar. Biraz daha büyütmem gerekir mi, plastik bir bardak mesela? Teşekkürler
http://i.hizliresim.com/9gnX25.jpg (http://hizliresim.com/9gnX25)

Genelde ağaç yosununa sardırılmış olarak satılır. Değiştirmeyin.

Doku_Kültürcü
10-02-2017, 19:12
İlginiz için çok teşekkürler. Bilmediğim için, gübre derken, sıvı besin takviyesi var elimde Genta'nın, bundan bahsediyorsunuz değil mi? Bunu alıp ilk verdiğimde galiba dozajında bir yanlışlık yaptım sanırım, çünkü bazı kökler, böyle yanmış gibi oldu gibime gelmişti. Dolayısıyla bir daha korkup vermeye devam etmedim. Üstündeki tarife göre sulandırdıktan sonra sulama suyuna da mı acaba belirli bir dozda katmalıyım? Yoksa 1-2 litre sudan geçirdikten sonra onu üzerindeki tarife göre sulandırdıktan sonra direkt mi dökmeliyim?Biraz karmaşık sordum galiba ama...

Gübreleme ve sulama programı şöyle olabilir:
1. Gübrelemek için, bir önceki gübrelemenden kalan gübre artıklarını saksı harcından uzaklaştırmanız gerekiyor. Aksi taktirde biriken gübre bitkinizi öldürür. Bunun için, saksıyı ister daldırarak ister 1-2 litre memba suyu geçirerek saksı harcını temizliyorsunuz. Su konusunda önemli bir durum söz konusu, kullandığınız memba suyunun analiz raporuna bakın (etiketinde yer alır). Florür varsa kullanmayın. Florür içermeyen başka bir menba suyu kullanın.
2. Orkideler için hazırlanmış sıvı gübreden tarifine göre hazırlıyorsunuz ve saksı harcını yukarıda anlattığım şekilde temizledikten sonra saksıya uyguluyorsunuz. Gübrelemeyi ayda bir defa yapıyorsunuz.
3.Bir aylık süre doluncaya kadar, yazın 1-2 günde bir, kışın 5-6 günde bir memba suyu ile suluyorsunuz. Sulama sularına gübre ilave etmeyin. Birikme nedeniyle bitkinizi öldürür. Kolay gelsin.....

Wuhu
16-02-2017, 11:38
Merhaba 2 gün önce hediye gelen orkidemin tomurcuklarri kurumaya başlamış. Sadece 1 çiçek açık şu an ne yapabilirim
Resim ekleyemedim.1. Çiçek açık 2.ve 3. Çiçek tomurcuğun dalıyla beraber sararıyor

Wuhu
16-02-2017, 11:49
/storage/emulated/0/DCIM/100ANDRO/DSC_1256.JPG

Wuhu
16-02-2017, 12:24
638931
İnşallah olmuştur orkidem bu hiç sulamadım ama yaprak ve kökleri gayet sağlıklı

Doku_Kültürcü
16-02-2017, 22:01
638931
İnşallah olmuştur orkidem bu hiç sulamadım ama yaprak ve kökleri gayet sağlıklı
Sulayın. Kışın, 5-7 günde bir, yazın 1-3 günde bir sulayın. Ayda bir defa gübreleme yapın. Gübreleme yapmadan önce, saksı üzerinden 1-2 litre memba suyu geçirerek bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırın. Hemen sonrasında hazırladığınız sıvı gübreyi saksıya uygulayın. Piyasada "Orkide Besini" adıyla satılan sıvı gübrelerden kullanın, üzerinde yazan tarifeye uyun.
Kolay gelsin.

Matturk
18-02-2017, 19:57
http://i.hizliresim.com/z3vbEg.jpg (http://hizliresim.com/z3vbEg) Tomurcuktaydı orkidem 3 haftadıe açmıyor neden acaba arkadaşlar 😕

Doku_Kültürcü
18-02-2017, 20:44
Sabredin açarlar.

zeyno82
19-02-2017, 21:22
Bugün marketten çöpe atılan bir orkideyi aldım ama kökler çürümüş yapraklar büzülmüş kurtarma şansımız olabilir mi ? Resim yüklemeyi başaramadım ,ama denemeye devam ediyorum

zeyno82
20-02-2017, 14:58
http://goo.gl/photos/RczQezghkRkvBRxC6
https://goo.gl/photos/uPLafpH2RNEk6WsA7

zeyno82
20-02-2017, 15:00
https://goo.gl/photos/uPLafpH2RNEk6WsA7
https://goo.gl/photos/SYa2FmawL3g58qHz5

zeyno82
20-02-2017, 15:00
Fotoğrafları göndermeye çalıştım umarım başarılı olmuşumdur.

GZDE1
25-02-2017, 07:36
Merhaba ben bu sitede yeniyim size bir sorum olacak. Orkidem kışın hediye geldi geldiğinde 2 tane tomurcuğu vardı 6 tane de çiçeği tomurcuklar 2 gün sonra döküldü. Sulamayı kovaya daldırma yöntemiyle yapıyorum.toprağı kurudukça. Birde bir forumda bayan bir bilgi paylaşmış plastik saksılar orkideyi havasız bırakır saksının kenarlarına 3 cm Lik delikler açın diye bende bunu uyguladım. Saksım 4 defa flan devrildi sonra toprakları geri yerine koydum elimle toplayıp. Benim bakımım bu şekilde fakat en üstteki tomurcuklarının döküldüğü yerdeki dalı çiçekli kısıma kadar kurudu köklerinde yeşil kökler var hala. Ne yapmam gerekiyor. ACİL YARDIMCI OLURMUSUNUZ??

Doku_Kültürcü
25-02-2017, 11:57
Merhaba ben bu sitede yeniyim size bir sorum olacak. Orkidem kışın hediye geldi geldiğinde 2 tane tomurcuğu vardı 6 tane de çiçeği tomurcuklar 2 gün sonra döküldü. Sulamayı kovaya daldırma yöntemiyle yapıyorum.toprağı kurudukça. Birde bir forumda bayan bir bilgi paylaşmış plastik saksılar orkideyi havasız bırakır saksının kenarlarına 3 cm Lik delikler açın diye bende bunu uyguladım. Saksım 4 defa flan devrildi sonra toprakları geri yerine koydum elimle toplayıp. Benim bakımım bu şekilde fakat en üstteki tomurcuklarının döküldüğü yerdeki dalı çiçekli kısıma kadar kurudu köklerinde yeşil kökler var hala. Ne yapmam gerekiyor. ACİL YARDIMCI OLURMUSUNUZ??

Phalaenopsis orkidesi çiçeklenme döneminde ani sıcaklık değişimine karşı duyarlıdır. Çiçekleri dökebilir, veya çiçeklerde şekil bozukluğu oluşabilir. Bitki, (hangi türlerin melezi olduğuna göre değişir) 2 ila 4 ay çiçekli kalır. Sonra çiçeklerini döker. Kalan dalı tamamen çıkartabilirsiniz veya dördüncü gözün üzerinden kesebilirsiniz. Bir sonraki yıl (eğer kışın 16-18°C sıcaklıkta 1-1,5 ay tutabilirseniz) tekrar çiçek açar. Bunun dışında, ayda bir defa gübre verin. Her gübreleme öncesinde saksı harcında 1-2 litre kadar memba suyu geçirin. Hemen akabinde, hazırladığınız gübre sıvısını saksıya uygulayın. Havalar ısınıyor. Güneşten koruyun, yanmasın.
Kolay gelsin...

Sirinem
28-02-2017, 12:39
Herkese merhaba.😊 Bu bana hediye gelen bir orkidem. Bir yaprağında mor bir leke var.Bir yaprağıda sarı. Sarı olan atacak sanırım eski Yaprak. Yalnız mor leke olan çok canlı bir yaprak gövde resminide ekledim.Mor leke bir hastalık belirtisi değildir inşallah. Köklerinde durumuna bakarak değerlendirseniz sevinirim. Hepimize güzel bir gün olsun

Doku_Kültürcü
28-02-2017, 16:51
Herkese merhaba.😊 Bu bana hediye gelen bir orkidem. Bir yaprağında mor bir leke var.Bir yaprağıda sarı. Sarı olan atacak sanırım eski Yaprak. Yalnız mor leke olan çok canlı bir yaprak gövde resminide ekledim.Mor leke bir hastalık belirtisi değildir inşallah. Köklerinde durumuna bakarak değerlendirseniz sevinirim. Hepimize güzel bir gün olsun

Sulayın. Memba suyu kullanın. Şişe üzerindeki analiz raporuna bakın, florür (F) varsa kullanmayın. Florür içermeyen başka bir memba suyu kullanın. Saksıdan 1-2litre kadar su geçirin. Yazın 2-3 günde bir, kışın 6-7 günde bir sulayın. Ayda bir defa gübreleyin (piyasada orkide besini diye satılan gübre çözeltilerinden kullanın). Gübre vermeden önce saksıdan 1-2 litre su geçirin. Bu, bir önceki gübrelemeden kalan gübre artıklarını uzaklaştıracaktır. Bu sayede bitkinin kökleri zarar görmeyecektir.

Kolay gelsin....

Sirinem
28-02-2017, 21:48
Sulayın. Memba suyu kullanın. Şişe üzerindeki analiz raporuna bakın, florür (F) varsa kullanmayın. Florür içermeyen başka bir memba suyu kullanın. Saksıdan 1-2litre kadar su geçirin. Yazın 2-3 günde bir, kışın 6-7 günde bir sulayın. Ayda bir defa gübreleyin (piyasada orkide besini diye satılan gübre çözeltilerinden kullanın). Gübre vermeden önce saksıdan 1-2 litre su geçirin. Bu, bir önceki gübrelemeden kalan gübre artıklarını uzaklaştıracaktır. Bu sayede bitkinin kökleri zarar görmeyecektir.

Kolay gelsin.... yanıtınız için çok teşekkür ederim. Dikkate alacağım. Sanırım o mor leke pek önemli değil.

Sutcuoglu
01-03-2017, 09:51
Orkidemde bi gariplik var çok guzel açıktı çiçeklerini döktü başladı kurumaya ne yapman gerekiyor yardimci olurmusunuz😣😣😣

Doku_Kültürcü
01-03-2017, 12:47
Orkidemde bi gariplik var çok guzel açıktı çiçeklerini döktü başladı kurumaya ne yapman gerekiyor yardimci olurmusunuz😣😣😣

Bitkinin kök ve yaprakları sağlıklıysa normal bir durum. Phalaenopsis orkideleri 2-4 ay çiçekli kalır sonra çiçeklerini dökerler.

Sirinem
02-03-2017, 07:44
Merhaba ne yaptımsa yeni gelen orkideye yardım edemiyorum 😑 Alttan başlayarak tek tek yapraklaring döküyor. Şuan çiçekli.Çiçek tomurcuklarıda kurumaya başladı. Kökleri iyi görünüyor. Herhangi bir böcek görmedim. Perde arkasından ışık alan bir yerde .ne yapacağımı bilemiyorum. Birde çiçeklerin düştüğü yerlerde çiçek yuvalarında sabahları su damlaları görüyorum. Ama yapışkan değil normal su. Fikri bilgisi olan bana yardım edebilir mi?odada ayrıca soğuk buhar makinesi çalıştırıyorum.

Doku_Kültürcü
02-03-2017, 16:18
Merhaba ne yaptımsa yeni gelen orkideye yardım edemiyorum 😑 Alttan başlayarak tek tek yapraklaring döküyor. Şuan çiçekli.Çiçek tomurcuklarıda kurumaya başladı. Kökleri iyi görünüyor. Herhangi bir böcek görmedim. Perde arkasından ışık alan bir yerde .ne yapacağımı bilemiyorum. Birde çiçeklerin düştüğü yerlerde çiçek yuvalarında sabahları su damlaları görüyorum. Ama yapışkan değil normal su. Fikri bilgisi olan bana yardım edebilir mi?odada ayrıca soğuk buhar makinesi çalıştırıyorum.

Resimde, saksı harcı çürümüş gibi gözüküyor. Harcı değiştirin. Yeni harcı kullanmadan önce bir tencereye koyup haşlayın. Soğuduktan sonra kullanın. Saksı değişimi sırasında çürümüş, içi boşalmış kökleride makasla kesip uzaklaştırın. Harcı değiştirdikten sonra, memba suyu ile sulayıp ardından gübreleme yapın.
Kolay gelsin.

Sirinem
02-03-2017, 21:10
Resimde, saksı harcı çürümüş gibi gözüküyor. Harcı değiştirin. Yeni harcı kullanmadan önce bir tencereye koyup haşlayın. Soğuduktan sonra kullanın. Saksı değişimi sırasında çürümüş, içi boşalmış kökleride makasla kesip uzaklaştırın. Harcı değiştirdikten sonra, memba suyu ile sulayıp ardından gübreleme yapın.
Kolay gelsin.

Saksı harcı bu durumda kökler sağlam gibi görünüyor. Ama yeni geldi acaba uyum sağlanamadığı için sarariyor olabilir mi 😑

Charlaux
02-03-2017, 21:58
Saksı harcı bu durumda kökler sağlam gibi görünüyor. Ama yeni geldi acaba uyum sağlanamadığı için sarariyor olabilir mi 😑

Sn.sirinem,

Yukaridaki orkideyle ayni mi bilemiyorum ve acikcasi sn.Doku Kulturcu kaday detayli goremiyorum.

Fakat yapi marketinden alinan orkide harclari genelde zaten dusuk kalitedir. Sn.Maynavira olsun sn.casperia olsun hazirladiklari orkide harclarini inceleyip kendi harcinizi olusturabilirsiniz.

Bir ikinci gordugum sikinti sanirim orkidenizin ciceklerini harcin uzerinden almiyorsunuz.Bu cicekler curuyunce humus olmaz bizzat curume olur (iyi birsey degil)

Sulamada Mine Pakkaner'in onerdigi oksijenli su karisimini oneririm (aratirsaniz bulacaksiniz)

Anafiel
03-03-2017, 19:45
herkese merhaba.
bu yaz orkide aldım çicekcim 10 günde bir sulamam gerektiğini söyledi onun dışında hiç bir şey yapmana gerek yok evin bir köşesinde dursun dedi.
eylül*ekim gibi çiçeklerini döktü ve dalı kurumaya başladı internette budamam gerektiği yazıyordu, budadım fakat budadığım yerden yine kurumaya başladı. bu aylarda budamak çiçek için zararlı olurmuş bu nedenle bıraktım ve sulamayı haftada bire çıkardım. fakat plastik saksısını kaldırdığımda porselen saksısında küçük bir şeylerin hareket ettiğini fark ettim.
hata mı ettim bilmiyorum ama saksısından çıkartıp köklerine baktım. çoğu kurumuştu sararmıştı hatta beyaza yakındı, bir kısmı da kahveringi gibi görünüyordu ve içleri boşalmıştı. çürümüş gibilerdi bende onları temizledim. toprağı iyice nemlendirip tekrar diktim ve bolca suladım. ama tedirginim yaprağında değişik şeyler de görünce köklerdedir diye düşündüm sorunu.
eğer yardımcı olursanız çok sevinirim.

http://i.hizliresim.com/yEPWPy.jpg

http://i.hizliresim.com/Np5X45.jpg

Charlaux
03-03-2017, 20:59
Sn.anafiel,
Çiçek konusu oldukça bahsedilen bir konu oldu fakat şöyle diyeyim gayet olağan olması gereken birşey. Köklerin beyaz olması susuz olduğunda olacak birşey yine de bu da olağan. Kahverengi kökler olağan diyemem ama herkesin orkidesinde az biraz olur.

Fakat yaptığınız en büyük hata ağaç çiçek terimlerini orkideye yüklemeniz. Örnek verelim; kaktüs budama diye birşey var mı? Yok;orkideler içinde yok çünkü o bahsettiğiniz dallardski kuruma olacak dal kuruyacak vakti gelince tekrardan dal çıkacak çünkü yaratılışları böyle. Böyle tutum izlemeyen phalaenopsis türleri var ancak NOIDlerde olması çok çok düşük bir ihtimsl olduğundan kimsenin bu ihtimal aklına bile gelmesin. Olurda dalınızda kahverengilik olmazsa milyonluk piyango size vurmuştur ama nasıl ki çoğumuza piyangoda amorti çıkıyor böyle düşünmeliyiz.

Sirinem
03-03-2017, 21:20
Sn.sirinem,

Yukaridaki orkideyle ayni mi bilemiyorum ve acikcasi sn.Doku Kulturcu kaday detayli goremiyorum.

Fakat yapi marketinden alinan orkide harclari genelde zaten dusuk kalitedir. Sn.Maynavira olsun sn.casperia olsun hazirladiklari orkide harclarini inceleyip kendi harcinizi olusturabilirsiniz.

Bir ikinci gordugum sikinti sanirim orkidenizin ciceklerini harcin uzerinden almiyorsunuz.Bu cicekler curuyunce humus olmaz bizzat curume olur (iyi birsey degil)

Sulamada Mine Pakkaner'in onerdigi oksijenli su karisimini oneririm (aratirsaniz bulacaksiniz)
Önerilerinize uydum .saksı harcını değiştirdim. İnşallah toparlanır orkidem .Bilgiler için teşekkür ederim

Charlaux
03-03-2017, 22:03
Önerilerinize uydum .saksı harcını değiştirdim. İnşallah toparlanır orkidem .Bilgiler için teşekkür ederim

Ne demek. Forumdaki önerileri okuyup kendi bütçenize uygun bir şekilde sağlığı sağlayabilirsiniz (ev tipi nemlendirici ve bitki ışığı). Tabii şu an paket harç kullandıysanız orkidenize pek bir fayda sağlamamışsınızdır çünkü çok dengeli ve uzun süreli olduğunu düşünmüyorum. Spaghnum yosunu nemlendiriciyle kullanırsanız bir tık daha çalışılması kolay ama yine spaghnum dışındaki ürünleri kullanmanızı tavsiye ederim.

Yahu 10 liralık orkide için 100 liralik fatura çıkarttınız diyorsunuz biliyorum; o zaman haydi sizi Ebay sitesine alalım ve faturanıza bir 100 lira daha ekleyelim. taylandlı satıcılar fiyatlara sertifikalarıda ekliyor dolayısıyla 2 hafta içinde kavuşmuş olursunuz. Kimseye alın almam demek ne haddime ancak hobi olarak orkideleri düşünüyorsanız koleksiyon geliştirmek kimseye zarar vermez aksine çok daha zevkli kılıyor bence çiçek kalitesinde.

Sirinem
04-03-2017, 17:47
Ne demek. Forumdaki önerileri okuyup kendi bütçenize uygun bir şekilde sağlığı sağlayabilirsiniz (ev tipi nemlendirici ve bitki ışığı). Tabii şu an paket harç kullandıysanız orkidenize pek bir fayda sağlamamışsınızdır çünkü çok dengeli ve uzun süreli olduğunu düşünmüyorum. Spaghnum yosunu nemlendiriciyle kullanırsanız bir tık daha çalışılması kolay ama yine spaghnum dışındaki ürünleri kullanmanızı tavsiye ederim.

Yahu 10 liralık orkide için 100 liralik fatura çıkarttınız diyorsunuz biliyorum; o zaman haydi sizi Ebay sitesine alalım ve faturanıza bir 100 lira daha ekleyelim. taylandlı satıcılar fiyatlara sertifikalarıda ekliyor dolayısıyla 2 hafta içinde kavuşmuş olursunuz. Kimseye alın almam demek ne haddime ancak hobi olarak orkideleri düşünüyorsanız koleksiyon geliştirmek kimseye zarar vermez aksine çok daha zevkli kılıyor bence çiçek kalitesinde.
Ben yeni yeni orkideler merak saldım. Yaklaşık 20 gündür bu forumu talan ettim. Dillerini daha iyi anlayabilmek için.öyle zarifler ki insan bakmaya doyamıyor. Farklı türleri araştırırken buldum kendimi. Şuan 6 çiçeğim var.Çiçekçilerden aldım toprağı ama şöyle yaptım kendimde bazı kabuklar ekledim içine.Marketlerdekileri genelde kimse önermemiş o yüzden seracılar daha makul geldi.inşallah güzel gelir çiçeklerime. Bir de toz bir vitamin verdiler suya karıştırılan onuda kullanıyorum. Her çiçekçi başka birşey söylüyor ve bir öncekinin söylediklerini beğenmiyor 😂😂 Tıpkı saç kesimine gittiğimiz kuaförler gibiler.Bu işin içine girince anladım tabi.
Evde kullandığımız buhar makinesini ev ortamını nemlendirmek için kızım doğduğunda almıştım. şimdi çiçekler için kullanıyorum.çiçeklerimden özellikle birisi sanırım yerini ve ev içindeki ortamı çok sevdi çünkü 2 çiçekli dalı varken alttan bir dal daha patlatmış. Görünce nasıl sevindiğimı tahmin edersiniz 😍Yalnız şuan çözmeye çalıştığım bir konu daha var .çiçeklerinden birinde kökte küf gibi birşey gördüm. Okuduklarimdan hareketle ortamın havalanması gerektiği yazıyor bende sık sık hava almalarını sağlıyorum. Neden olduğunu henüz çözemedim. Çok az bir kısımda. Ayrıca saksıları küçük delikler açtım köklerin hava alması için. Son olarak yapmam gereken şey oksijenli su.Hava köklerinden bazıları sönmüş buna engel olmak için ne yapabilirim. Ne kadar çok yazmışım. Çiçeklerden sohbet edebilecek birilerinin olması çok güzel .Bahsettiğiniz siteleride inceleyeceğim.Tekrar teşekkür ederim .

Charlaux
04-03-2017, 22:24
Ben yeni yeni orkideler merak saldım. Yaklaşık 20 gündür bu forumu talan ettim. Dillerini daha iyi anlayabilmek için.öyle zarifler ki insan bakmaya doyamıyor. Farklı türleri araştırırken buldum kendimi. Şuan 6 çiçeğim var.Çiçekçilerden aldım toprağı ama şöyle yaptım kendimde bazı kabuklar ekledim içine.Marketlerdekileri genelde kimse önermemiş o yüzden seracılar daha makul geldi.inşallah güzel gelir çiçeklerime. Bir de toz bir vitamin verdiler suya karıştırılan onuda kullanıyorum. Her çiçekçi başka birşey söylüyor ve bir öncekinin söylediklerini beğenmiyor 😂😂 Tıpkı saç kesimine gittiğimiz kuaförler gibiler.Bu işin içine girince anladım tabi.
Evde kullandığımız buhar makinesini ev ortamını nemlendirmek için kızım doğduğunda almıştım. şimdi çiçekler için kullanıyorum.çiçeklerimden özellikle birisi sanırım yerini ve ev içindeki ortamı çok sevdi çünkü 2 çiçekli dalı varken alttan bir dal daha patlatmış. Görünce nasıl sevindiğimı tahmin edersiniz 😍Yalnız şuan çözmeye çalıştığım bir konu daha var .çiçeklerinden birinde kökte küf gibi birşey gördüm. Okuduklarimdan hareketle ortamın havalanması gerektiği yazıyor bende sık sık hava almalarını sağlıyorum. Neden olduğunu henüz çözemedim. Çok az bir kısımda. Ayrıca saksıları küçük delikler açtım köklerin hava alması için. Son olarak yapmam gereken şey oksijenli su.Hava köklerinden bazıları sönmüş buna engel olmak için ne yapabilirim. Ne kadar çok yazmışım. Çiçeklerden sohbet edebilecek birilerinin olması çok güzel .Bahsettiğiniz siteleride inceleyeceğim.Tekrar teşekkür ederim .

Sn.sirinem,

Saniyorum icerigi yeni olan sorular soruldukca uyelerde cevaplamaktan bikmazlar. Onu gectim bilgiler uzerinden sorular beni sevindiriyor cunku biraz okunmasi ogrenilmesi orkide ve bitkiler icin onemli bir konu.

Turkiye'deki cicekciler icin konusmak gerekirse (sn.Ziya Soner Bey gibi nadir isimleri isin disinda tutarak) marketten cok ayri bir performans beklemeyin. Cunku orada 100-150 liraya satilan orkideleri ben size 20-30 liraya yaparim;sizde yaparsiniz. Gidin yapi marketine alin 10-20 liraya bir orkide;kurdele takin ustune boncuk yerlestirin cicekcilerin yaptigi bu. Sn. Ziya Soner'in yetistirdigi orkideler, Ebay ve bigleaforchids'in flasklari gercek orkideye alternatiftir. Ebaydeki Tayland bazli saticilar ve bigleaforchids urunleri sertifikali bir sekilde yolluyorlar (yani tarim bakanliginin aradigi sertifikayla)

Ilgilisi icin Flasks : Big Leaf Orchids, Fragrant and Novelty Phalaenopsis (http://www.bigleaforchids.com/store/index.php?main_page=index&cPath=25). Flaskler tabii paylasmadan alinamazlar cunku 200 dolar bir fiyat icinde 30 tane orkide. 3 arkadas toplanacak bir adrese gelecek ve alinacak.

Kokte kuf gorduyseniz o bitkinizi ayri bir mekana almanizi tavsiye ederim,ama fotografini cekip yorumlamakta fayda var. Bitki kotuye gidiyorsa fungicide sart olabilir fakat ilk tavsiyem oksijenli su karisimini kullanmaniz olacak (eczanelerde cok ucuza bulabileceginiz bir urun). Ben kendi basligimda hastalikla alakali bir link paylasmistim incelemenizi tavsiye ederim. Bir bitkimi fungal hastaliktan kaybettigim icin biliyorum bakim fungal hastaliklarda pek kolay bir care olmuyor. Iyi bir bakimda bile fungal hastalik gorebiliyorsunuz cunku bakim belli bir noktaya kadar hastaliklardan korur (iyi bir bakim her zaman icin en iyisidir) Tabii herkes icin tekrar ediyorum fotografsiz bir tani konulanamaz,her kotuleyen bitki hasta olmayabilir sizin nasil baktiginizda onemli bir konu.

Sirinem
05-03-2017, 13:40
Sn.sirinem,

Saniyorum icerigi yeni olan sorular soruldukca uyelerde cevaplamaktan bikmazlar. Onu gectim bilgiler uzerinden sorular beni sevindiriyor cunku biraz okunmasi ogrenilmesi orkide ve bitkiler icin onemli bir konu.

Turkiye'deki cicekciler icin konusmak gerekirse (sn.Ziya Soner Bey gibi nadir isimleri isin disinda tutarak) marketten cok ayri bir performans beklemeyin. Cunku orada 100-150 liraya satilan orkideleri ben size 20-30 liraya yaparim;sizde yaparsiniz. Gidin yapi marketine alin 10-20 liraya bir orkide;kurdele takin ustune boncuk yerlestirin cicekcilerin yaptigi bu. Sn. Ziya Soner'in yetistirdigi orkideler, Ebay ve bigleaforchids'in flasklari gercek orkideye alternatiftir. Ebaydeki Tayland bazli saticilar ve bigleaforchids urunleri sertifikali bir sekilde yolluyorlar (yani tarim bakanliginin aradigi sertifikayla)

Ilgilisi icin Flasks : Big Leaf Orchids, Fragrant and Novelty Phalaenopsis (http://www.bigleaforchids.com/store/index.php?main_page=index&cPath=25). Flaskler tabii paylasmadan alinamazlar cunku 200 dolar bir fiyat icinde 30 tane orkide. 3 arkadas toplanacak bir adrese gelecek ve alinacak.

Kokte kuf gorduyseniz o bitkinizi ayri bir mekana almanizi tavsiye ederim,ama fotografini cekip yorumlamakta fayda var. Bitki kotuye gidiyorsa fungicide sart olabilir fakat ilk tavsiyem oksijenli su karisimini kullanmaniz olacak (eczanelerde cok ucuza bulabileceginiz bir urun). Ben kendi basligimda hastalikla alakali bir link paylasmistim incelemenizi tavsiye ederim. Bir bitkimi fungal hastaliktan kaybettigim icin biliyorum bakim fungal hastaliklarda pek kolay bir care olmuyor. Iyi bir bakimda bile fungal hastalik gorebiliyorsunuz cunku bakim belli bir noktaya kadar hastaliklardan korur (iyi bir bakim her zaman icin en iyisidir) Tabii herkes icin tekrar ediyorum fotografsiz bir tani konulanamaz,her kotuleyen bitki hasta olmayabilir sizin nasil baktiginizda onemli bir konu.
Fotoğrafini ekliyorum.Şu an bu şekilde çiçekli. Ve çiçek dallarının altından süren dallarda var.Yarın ilk iş oksijenli su alacağım. Odada çalışan soğuk buhar makinesi buna sebep olabilir mi? Bu çiçek yeni geldiği için harcı henüz değiştirmedim. Birde çiçekli olduğundan. Çiçekleri döker dökmez ilk iş harcı kontrol edeceğim.Bulunduğu yerde 2 saat perde arkasindan güneş alıyor.odayı sık sık pencereyi acarak havalandırıyorum.sulama yapalı 4 gün oldu.Arada sabahları üst kojlere ve yapraklara sis seklinde sulama yapiyorum.Ama mutlaka havalandırabileceğim zamanlarda yapıorum .Mutlu pazarlar 😊

Sirinem
05-03-2017, 15:36
Sn.sirinem,

Şuan sükutu hayale uğradım 😑 Bu orkide bana geleli 8.9 gün oldu .yalnızca bir kere sulama fırsatım oldu .Zannediyorum bana gelmeden evvel kökleri ile alakalı bir sorun vardı. Dışından iyi gibi görünüyordu. O pamuklu küfler canımı sıkınca açıp bakmak istedim.çiçeklere rağmen 😑 Neredeyse hiç sağlıklı kök kalmamış. Ortasına yani tam.gövdesine bu forografta eklediğim sıkıştırılmış toprak gibi birseyi eklemişler. Fikir yürütüyorum. Galiba o çok şu tutarak köklerin dipten çürümeye başlamasına sebep olmuş. Çünkü kalanlar ondan uzakta olan kök gelişimleri. Ee şimdi ben nasıl bir yol izlemeliyim.çürüyen kökleri steril bir makasla temizledim .üzerine tarçın dökerek yeni hazırladığım harca diktim. Ama görüldüğü gibi kök neredeyse yok .inşallah bu çiçeğim bana veda etmez .Böyle hevesle başlamışken büyük bir sorunla karşılaşmak çok canımı sıktı 😑 .kök gelişimi desteklemek için yapabileceğim bir şey varmı? Diğer iki orkidenin topraklarını değiştirmedim. Çiçekli oldukları için. Köklerinde gözle görünen bir sorun yok .acaba onlarında ortasında bunlara benzer bir yapı varmıdır diye düşünmüyor değilim.

Charlaux
05-03-2017, 18:22
Şuan sükutu hayale uğradım 😑 Bu orkide bana geleli 8.9 gün oldu .yalnızca bir kere sulama fırsatım oldu .Zannediyorum bana gelmeden evvel kökleri ile alakalı bir sorun vardı. Dışından iyi gibi görünüyordu. O pamuklu küfler canımı sıkınca açıp bakmak istedim.çiçeklere rağmen 😑 Neredeyse hiç sağlıklı kök kalmamış. Ortasına yani tam.gövdesine bu forografta eklediğim sıkıştırılmış toprak gibi birseyi eklemişler. Fikir yürütüyorum. Galiba o çok şu tutarak köklerin dipten çürümeye başlamasına sebep olmuş. Çünkü kalanlar ondan uzakta olan kök gelişimleri. Ee şimdi ben nasıl bir yol izlemeliyim.çürüyen kökleri steril bir makasla temizledim .üzerine tarçın dökerek yeni hazırladığım harca diktim. Ama görüldüğü gibi kök neredeyse yok .inşallah bu çiçeğim bana veda etmez .Böyle hevesle başlamışken büyük bir sorunla karşılaşmak çok canımı sıktı 😑 .kök gelişimi desteklemek için yapabileceğim bir şey varmı? Diğer iki orkidenin topraklarını değiştirmedim. Çiçekli oldukları için. Köklerinde gözle görünen bir sorun yok .acaba onlarında ortasında bunlara benzer bir yapı varmıdır diye düşünmüyor değilim.

sn.sirinem,

Burada gorulen en buyuk sikinti kullanilan harcta ki umuyorum yeni bir harc degildir;curumus agac kabugu karisimindan uzak bir karisim gibi duruyor. Su boncuklari sn.casperia tarafindan bana onerilmisti ve bence sizin durumunuzda kullanilabilir. Bursa'da da bulabileceginiz birseydir diye dusunuyorum. Spaghnum yosununun benzeri nemli ortami yaratmada fayda olabilir.

Orkidenizi sadece kok kismi batacak sekilde oksijenli su karisiminda (suyla sn.Mine Pakkaner'in verdigi oranla seyrelterek) bekletin bir iki saat sonra yeni bir karisima alin. En azindan yesil bir kok var bu iyiye isaret.Ayrica nemlendirici makineler iyi temizlendigi surece kullanilabilir. Onemli olan temizligi.

Sirinem
05-03-2017, 18:48
sn.sirinem,

Burada gorulen en buyuk sikinti kullanilan harcta ki umuyorum yeni bir harc degildir;curumus agac kabugu karisimindan uzak bir karisim gibi duruyor. Su boncuklari sn.casperia tarafindan bana onerilmisti ve bence sizin durumunuzda kullanilabilir. Bursa'da da bulabileceginiz birseydir diye dusunuyorum. Spaghnum yosununun benzeri nemli ortami yaratmada fayda olabilir.

Orkidenizi sadece kok kismi batacak sekilde oksijenli su karisiminda (suyla sn.Mine Pakkaner'in verdigi oranla seyrelterek) bekletin bir iki saat sonra yeni bir karisima alin. En azindan yesil bir kok var bu iyiye isaret.Ayrica nemlendirici makineler iyi temizlendigi surece kullanilabilir. Onemli olan temizligi.

Daha küçük bir Pet şişeye delikler açarak kökü dezenfekte ederek oraya aldım. Yeni bir harca diktim. Ortadaki köke sarılı olan şey sanırım köklendirmek için en başta orkideleri ektikleri karışım. Ama sıkışıklıktan süngerimsi bir yapıya dönmüş.Ve sanırım çürümüş öyle görünüyor �� Su boncukları dediğiniz şey perlit mi?Eğer öyleyse elimde biraz var .şimdi kök sorunları kısmını okurken bir beyefendinin Üst yüzeye vermikulit koyarak bir ay içinde 4 kök oluşumunu sağladığını okudum. Diğer orkidelerimi çiçekli olmalarına rağmen kontrol edip bu yapı var mı diye bakmalı miyım ?Nem makinesini temizliyorum. Bir sorun teşkil etmeyecek o halde .Elimde ölmesine izin vermeyeceğım insallah toparlanacak.Yardım için teşekkür ederim.

Charlaux
05-03-2017, 20:41
Daha küçük bir Pet şişeye delikler açarak kökü dezenfekte ederek oraya aldım. Yeni bir harca diktim. Ortadaki köke sarılı olan şey sanırım köklendirmek için en başta orkideleri ektikleri karışım. Ama sıkışıklıktan süngerimsi bir yapıya dönmüş.Ve sanırım çürümüş öyle görünüyor �� Su boncukları dediğiniz şey perlit mi?Eğer öyleyse elimde biraz var .şimdi kök sorunları kısmını okurken bir beyefendinin Üst yüzeye vermikulit koyarak bir ay içinde 4 kök oluşumunu sağladığını okudum. Diğer orkidelerimi çiçekli olmalarına rağmen kontrol edip bu yapı var mı diye bakmalı miyım ?Nem makinesini temizliyorum. Bir sorun teşkil etmeyecek o halde .Elimde ölmesine izin vermeyeceğım insallah toparlanacak.Yardım için teşekkür ederim.

Nem makinesinin zarardan cok faydasi vardir. Ortadakinden kastiniz nedir bilmiyorum ama elinizde tuttugunuzu kastettim. Su boncuklari suyla temas edince sisen bilyelerden;ciceklerde vs kullanilmaktadir.

Bu arada cicek dallarini kesmek zorundasiniz cunku orkideler oleceklerini dusunurlerse ya da soyle diyelim stres icindeyse ureme icin ciceklerini son koz olarak kullanirlar ve buna odaklanirlar ancak sizin istediginiz orkidenizin koke ve yeni yapraga odaklanmasi.

bgapa
07-03-2017, 07:55
1 ay olmadı alalı orkidemi yaprakları eskisi gibi sert değil
kendini aşağıya doğru bıraktı
lütfen yardım edin benim için çok değerli

fazla su vermediğimden mi olmuş olabilir
bu cins suyu çok mu seviyor ?

hala çiçeği var yaprakları yukarı bakıyordu şimdi aşağıya doğru iniyor ve yumuşak yaprağın altında sararmada var ??

Doku_Kültürcü
07-03-2017, 12:21
Sulayın.

bgapa
07-03-2017, 15:13
az suladığım için mi yaprakları aşağıya doğru yüzülmeye başladı

2 günde bir daldırıp sulamam daha mı iyi olur ?

Doku_Kültürcü
07-03-2017, 15:55

Havalar o kadar ısınmadı henüz. Yaz aylarında 2 günde bir sulamanız iyi olur. Şimdilik 3-5 günde bir sulayın.

Charlaux
08-03-2017, 00:59

Sn. Doku Kulturcu bence fazla bile demis 7-10 gun arasi idealdir. Orkideleri az sulamak degil cok sulamak oldurur (buradan az sulamak daha iyidir sonucunu cikartmayin ama ;) )

bgapa
08-03-2017, 07:43
Aldığımda çok ağırdı orkidem kökleride çok yeşildi
bende çürütmekten korktum fısfısladım bolca
baktım yaprakları sararmaya durdu ve aşağıya doğru düştü yapraklar
üzülüyorum bu haline ilk orkidem

tavsiyeleriniz için teşekkür ederim

cii_them
13-03-2017, 06:51
Merhaba. Orkidem cicek acmak uzere ama saksida nokta buyuklugunde bocekler var. Topragini degistirmek gerekiyormus ama cicekli oldugu icin cesaret edemiyorum. Bocekler icin bi tavsiyeniz var mi?

şahin fatma
24-04-2017, 15:34
ben yini üye oldum sizlere danışmak istediğim bir sorunum var orkide cicegimin hem buruşuk hemde kökü hiç kalmadı sürekli yaprakları da çürüyüp dökülüyor koklesmesi için ne yapmam gerekir teşekkür ederim saygılar

Doku_Kültürcü
25-04-2017, 11:16
ben yini üye oldum sizlere danışmak istediğim bir sorunum var orkide cicegimin hem buruşuk hemde kökü hiç kalmadı sürekli yaprakları da çürüyüp dökülüyor koklesmesi için ne yapmam gerekir teşekkür ederim saygılar
Bitkinin su kaybını önleyin. Bunun için Büyükçe şeffaf plastik torba alın. Saksısı ile birlikte bu torbanın içine yerleştirin. Geceleyin, nefesinizle bu torbayı şişirin. Phalaenopsis orkidesi geceleyin gözeneklerini açıp aldığı karbondioksidi malik aside çevirir ve hücreleri içerisinde saklar. Gündüz, ışık varlığında bu malik asitten glikoz sentezler. Plastik torbayı her gece şişirin. Bitki, gündüz saatlerinde ışık alan bir yerde dursun. Zaman zaman üzerine su püskürtün.

Kolay gelsin....

eyesofsea
28-04-2017, 13:07
645960645959
Merhabar martta hediye gelen orkidem tüm çiçeklerini açtı ama yaprakları pörsmeyw başladı köklerini açtım sünger varmış köklerde çürümler olmuş sıyırdım tarçınlı suda bekletim tekrar ektim 1:ay olacak alt yaprak altından patlak vermiş sanırım hava kökü sizce yapraklar tekrar ne zamn toparlar ? Çok üzülüyorum böyle görüncr şuan balkonda gecelwri içeri alıyoruö göneş görmüyor besin veremedim çünki burada bulamadım netten sipariş vereceğim.Bana marka önerirseniz memnun olurum teşekkürler.

Doku_Kültürcü
29-04-2017, 21:52
645960645959
Merhabar martta hediye gelen orkidem tüm çiçeklerini açtı ama yaprakları pörsmeyw başladı köklerini açtım sünger varmış köklerde çürümler olmuş sıyırdım tarçınlı suda bekletim tekrar ektim 1:ay olacak alt yaprak altından patlak vermiş sanırım hava kökü sizce yapraklar tekrar ne zamn toparlar ? Çok üzülüyorum böyle görüncr şuan balkonda gecelwri içeri alıyoruö göneş görmüyor besin veremedim çünki burada bulamadım netten sipariş vereceğim.Bana marka önerirseniz memnun olurum teşekkürler.

Yaprakların pörsümüşse düzelmezler, ama düzenli gübreleme ve sulama ile yeni yapraklar oluşturmaya yardımcı olurlar (yani, kesip uzaklaştırmaya kalkmayın). Vilmorin markasının yapı marketlerde sattığı orkideler için hazır sıvı gübresi var. Gübreleme yapmadan önce saksı harcından 1-2 litre içme suyu geçirin (suyun etiketindeki analiz raporuna bakın, florür içeriyorsa kullanmayın, florür orkideler için zehir etkisi yapar). Bu saksı harcında bulunan bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştıracaktır. Sonra, saksıya hazırlamış olduğunuz sıvı gübreden verin. Yazın, 2-3 günde bir, kışın 5-7 günde bir sulayın.

AslıAtes
11-05-2017, 07:03
Orkidem bir yıldır çiçek açmıyor. Yardım eder misiniz?

i.sunaz
11-05-2017, 08:28
merhaba orkidemin sapını acemiliğimden dibinden budamışım. Yaprakları canlı ve yeni kök de veriyor.Sizce yeniden çiçek açma ihtimali var mı? teşekkürler...

Doku_Kültürcü
11-05-2017, 17:42
merhaba orkidemin sapını acemiliğimden dibinden budamışım. Yaprakları canlı ve yeni kök de veriyor.Sizce yeniden çiçek açma ihtimali var mı? teşekkürler...

Phalaenopsis orkideleri 16-19°C sıcaklıkta 1-1,5 ay tutulduğunda tekrar çiçek açarlar. Sonbahar-kış aylarını beklemeniz gerekiyor.

i.sunaz
12-05-2017, 08:33
Phalaenopsis orkideleri 16-19°C sıcaklıkta 1-1,5 ay tutulduğunda tekrar çiçek açarlar. Sonbahar-kış aylarını beklemeniz gerekiyor.

1 yılı geçti hiç hareket olmadı.1 yaprak verdi bir de kökleri arttı.teşekkürler...

Charlaux
12-05-2017, 14:49
1 yılı geçti hiç hareket olmadı.1 yaprak verdi bir de kökleri arttı.teşekkürler...

Orkidelerin çiçek açması için orkidenin büyümesinin aralanması ve strese girmesi gerekir.Yaprak ve kök vermesi orkidenizin şu an büyümeye odaklandığını gösteriyor ki bu da iyi birşey. Zaten kendini hazır hissettiğinde tekrar çiçek elbet verecektir. İyi bakıma devam!

Nilay.cvc
13-05-2017, 15:44
Merhaba, yuvarlak içine aldığım yer bir çürüme mi bir çiçek başlangıcımı yardımcı olabilir misiniz? Eğer kötü bir şeylerin başlangıcıysa erken müdahale etmek istiyorum.

Doku_Kültürcü
14-05-2017, 20:48
Merhaba, yuvarlak içine aldığım yer bir çürüme mi bir çiçek başlangıcımı yardımcı olabilir misiniz? Eğer kötü bir şeylerin başlangıcıysa erken müdahale etmek istiyorum.

Kök çıkışı gibi görünüyor.

Nilay.cvc
14-05-2017, 20:59
Kök çıkışı gibi görünüyor.

Teşekkür ederim.

nazlıorkide
20-05-2017, 08:40
Merhaba,
iki hafta önce bir zincir marketten almış olduğum iki dallı phal.in eve geldiğimde 3.dalının kesilmiş olduğunu farketim. Bu kesik düzgün bir kesik olmadığı için gövdeye daha yakın bi noktadan steril ve keskin bir jilet ile keserek tarçınlım. Ancak fotoğrafta da görmüş olduğunuz üzere kesilen dalda kararma başladı ve sanki gövdeye doğru ilerliyor. Forumda hastalıklar bölümünü okuduğum kadarıyla mantar olduğunu düşünüyorum. Sizce de burada mantar oluşumu mu var? Mantar ilacı edinene kadar alabileceğim herhangi bir acil önlem var mıdır? Örneğin o noktayı hipoklorit vb ile temizlemek gibi?
Umarım gövdeye sarıp orkidemi kaybetmem, orkidemin şu an çiçekte ve toplam 14 çiçeği var.
Cevap veren vermeyen herkese teşekkür ederim.
Bol çiçekli ve sağlıklı günler diliyorum.

Doku_Kültürcü
20-05-2017, 10:44
Merhaba,
iki hafta önce bir zincir marketten almış olduğum iki dallı phal.in eve geldiğimde 3.dalının kesilmiş olduğunu farketim. Bu kesik düzgün bir kesik olmadığı için gövdeye daha yakın bi noktadan steril ve keskin bir jilet ile keserek tarçınlım. Ancak fotoğrafta da görmüş olduğunuz üzere kesilen dalda kararma başladı ve sanki gövdeye doğru ilerliyor. Forumda hastalıklar bölümünü okuduğum kadarıyla mantar olduğunu düşünüyorum. Sizce de burada mantar oluşumu mu var? Mantar ilacı edinene kadar alabileceğim herhangi bir acil önlem var mıdır? Örneğin o noktayı hipoklorit vb ile temizlemek gibi?
Umarım gövdeye sarıp orkidemi kaybetmem, orkidemin şu an çiçekte ve toplam 14 çiçeği var.
Cevap veren vermeyen herkese teşekkür ederim.
Bol çiçekli ve sağlıklı günler diliyorum.

Bir sorun yok. Dal kesilince genelde böyle kurur, bitkiye bir etkisi olmaz. Tarçını da uzaklaştırın. Tarçındaki sinnamik aldehit, bitkilere oldukça zararlı bir maddedir.

nazlıorkide
20-05-2017, 11:30
Bir sorun yok. Dal kesilince genelde böyle kurur, bitkiye bir etkisi olmaz. Tarçını da uzaklaştırın. Tarçındaki sinnamik aldehit, bitkilere oldukça zararlı bir maddedir.
Hızlı cevabınız için teşekkür ederim Sayın doku kültürcü. Yoksa ben bu panikle bitkiye zarar verecek başka uygulamalar yapabilirdim.
Tarçını hemen uzaklaştırıyorum.
Sağlıklı ve bol çiçekli günlerimiz olsun.

Liliteyze
31-05-2017, 02:47
Arkadaslar merhabalar 2 adet orkidem var koklerinin karardigini fark ettim curuyormu yoksa cok uzuldum bu duruma bi ara petekleri yakmistik acaba sicaktan mi boyle oldular ne yapmam gerekiyor yardimci olursaniz cok sevinirim

Doku_Kültürcü
31-05-2017, 12:07
Arkadaslar merhabalar 2 adet orkidem var koklerinin karardigini fark ettim curuyormu yoksa cok uzuldum bu duruma bi ara petekleri yakmistik acaba sicaktan mi boyle oldular ne yapmam gerekiyor yardimci olursaniz cok sevinirim
Eğer musluk suyu kullanıyorsanız veya, gübreleme yapmadan önce saksı harcından 2-3 litre, (florür içermeyen, [şişe üzerindeki analiz raporuna bakın]) memba suyu geçirmeden gübreleme yapmışsanız köklerde gübre yoğunluğu nedeniyle bu tür yanmalar olur. Yine de, köklerin bir bölümü sağlıklı görünüyor.

Liliteyze
31-05-2017, 22:51
Eğer musluk suyu kullanıyorsanız veya, gübreleme yapmadan önce saksı harcından 2-3 litre, (florür içermeyen, [şişe üzerindeki analiz raporuna bakın]) memba suyu geçirmeden gübreleme yapmışsanız köklerde gübre yoğunluğu nedeniyle bu tür yanmalar olur. Yine de, köklerin bir bölümü sağlıklı görünüyor.

Hic gubre yapmadim icme suyuyla suluyorum kaynak suyu kullaniyoruz hep biz insallah bisey olmaz cok üzülüyorum

Charlaux
01-06-2017, 08:13
Hic gubre yapmadim icme suyuyla suluyorum kaynak suyu kullaniyoruz hep biz insallah bisey olmaz cok üzülüyorum

Sn. Mine Pakkaner'in oksijenli su karışımını kullanıp (yani aşağı yukarı 1 litreye neredeyse kapağının yarısı kadar bir oran) hem bitkinin oksijen alımını sağlyın hem düşük doz bir dezenfektan olsun.

Sulama sürenizi geciktirin. Çok sulamadan kaynaklı kökleri boğabiliyor olabilirsiniz. Basınçlı su püskürtücüye oksijenli su karışımını doldurup sulamaya devam.

Karışımın içine bakın ve böcek vs görüyor musunuz buna bakın. Normalde bu durum bitkinin geneline de vuracağından ısırılmış yaprak, yapraklarda noktalar gibi detaylara bakın. Pimpirikli bir bakma değil gerçekten bu bir zararlı belirtisi olabilir mi diye bakın. Böcek vs yoksa güzel bir karışım hazırlayana kadar (yani marketten aldığınız karışım) kendinize bir süre tanıyın ancak orkidenizin durumunu takip etmeye devam edin. Vakti gelince (havalarda çok ısınmadan dolayısıyla rehavete düşmeyin) değiştirmeyi yapın ki bu hem çürüme ne kadar ilerlemiş bunu gösterir hem de substrattaki olası sıkıntıları azaltır.

Cansuuu
02-06-2017, 22:31
Merhabalar; köklerine dikkat etmeden bir orkide aldım ve daha sonrasında köklerde küf mantarı oldugunu farkettım daha doğrusu forumdan ıncelediğim kadarıyla kuf mantarı oldugu kanısına vardım. Yine forumdan eski bölümleri araştırdıgım kadarıyla captan uyguladım 1.5 litre suya yarım cay kaşığı oranında katarak 5 dakika kökleri bu suda beklettim ve substradını değiştirdim, köklerin hiçbiri çürük değildi budama yapmadım, saksıya yeni delikler açtım. Ancak aradan 1 hafta geçti ve halen bazı köklerde tüylü yapılar var, bolca kökü olmasına ve coğu sağlıklı olmasına rağmen 6 yaprağından 4 tanesi dehidre olmuş gibi diriliğini yitirdi ve sarktı. Acaba ne yapmam lazım? ilacı yanlış uygulamış olabilir miyim? veya tekrar ilaç uygulamam gerekir mi?

Cansuuu
02-06-2017, 22:37
https://i.hizliresim.com/okQ73R.jpg (https://hizliresim.com/okQ73R) bu şekilde beyaz tüyle kaplanmış kadifemsi bazı kökler vardı bu ilk hali, kökleri saksıdan çıkardığımda çiçek sapını tutturmak için kullanılan çubuğun üstünde de aynı şekide beyaz küflü bi bölgeyle karşılaştım. ilaçlamadan sonra sanki kökler büzüşmüş gibi

Liliteyze
02-06-2017, 23:27
Sn. Mine Pakkaner'in oksijenli su karışımını kullanıp (yani aşağı yukarı 1 litreye neredeyse kapağının yarısı kadar bir oran) hem bitkinin oksijen alımını sağlyın hem düşük doz bir dezenfektan olsun.

Sulama sürenizi geciktirin. Çok sulamadan kaynaklı kökleri boğabiliyor olabilirsiniz. Basınçlı su püskürtücüye oksijenli su karışımını doldurup sulamaya devam.

Karışımın içine bakın ve böcek vs görüyor musunuz buna bakın. Normalde bu durum bitkinin geneline de vuracağından ısırılmış yaprak, yapraklarda noktalar gibi detaylara bakın. Pimpirikli bir bakma değil gerçekten bu bir zararlı belirtisi olabilir mi diye bakın. Böcek vs yoksa güzel bir karışım hazırlayana kadar (yani marketten aldığınız karışım) kendinize bir süre tanıyın ancak orkidenizin durumunu takip etmeye devam edin. Vakti gelince (havalarda çok ısınmadan dolayısıyla rehavete düşmeyin) değiştirmeyi yapın ki bu hem çürüme ne kadar ilerlemiş bunu gösterir hem de substrattaki olası sıkıntıları azaltır.

Marketten aldiginiz karisim derken topragindan mi bahsediyorsunuz degistirmem mi gerekiyor? Birde oksijenli su karisimiyla sadece 1 defa mi sulamam gerekiyor ne sıklıkta yapmaliyim?

Charlaux
03-06-2017, 08:15
Marketten aldiginiz karisim derken topragindan mi bahsediyorsunuz degistirmem mi gerekiyor? Birde oksijenli su karisimiyla sadece 1 defa mi sulamam gerekiyor ne sıklıkta yapmaliyim?

Evet. Ancak orkidelerde toprak kullanımı olmadığı için karışım kelimesini kullanmak daha uygun. Sizde aynı hataya düştüyseniz hemen değiştirmeniz yerinde olur. Karışımın güzelce hazırlanması önemli bir konu.

Oksijenli su karışımınızı her sulamanızda kullanabilirsiniz. Eczaneden alacağınız oksijenli suyun kapağını 2 litrelik basınçlı su püskürtücüye koyup sulamanızı gerçekleştirebilirsiniz.

Cansuuu
03-06-2017, 11:14
https://i.hizliresim.com/okQ73R.jpg (https://hizliresim.com/okQ73R) bu şekilde beyaz tüyle kaplanmış kadifemsi bazı kökler vardı bu ilk hali, kökleri saksıdan çıkardığımda çiçek sapını tutturmak için kullanılan çubuğun üstünde de aynı şekide beyaz küflü bi bölgeyle karşılaştım. ilaçlamadan sonra sanki kökler büzüşmüş gibi

Iyi günler, yardımcı olabilecek biri var mı acaba; ilaç uygulanması gerektiği birçok yerde yazıyor ancak oranı ve kaç defaya mahsus kullanılacağı yazmıyor.

Doku_Kültürcü
03-06-2017, 11:34
Iyi günler, yardımcı olabilecek biri var mı acaba; ilaç uygulanması gerektiği birçok yerde yazıyor ancak oranı ve kaç defaya mahsus kullanılacağı yazmıyor.

Size ilaç adı veya aktif madde adı vermek isterdim. Ama, Tarım Bakanlığı neredeyse her sene ruhsatlandırılmış ilaçlarda değişiklik yapıyor, bu nedenle de bu sektörde çalışmadığım için bir bilgim yok. Size yalnızca "SİSTEMİK" etkili bir tarım ilacı kullanmanızı önerebiliyorum. Sistemik etkili demek, tarım ilacının bitkiye girdiği noktadan yayılarak diğer kısımlar üzerine de etki etmesi anlamına gelir. 10 gün arayla uygulayın.

Büvema
03-06-2017, 11:58
Merhaba herkese. Benimde 6 7 aydır orkidelerim var. Hediye gelen orkideyle başladı bende yanına arkadaş aldım ve şuan 5 adet orkidem var. Sorum şu bana ilk hediye gelen orkide tam olarak 1 sene oldu çiçekliydi döküldü zamanla ve bir daha açmadı. Dalını kestim 3. Boğumdan hala beklemedeyim sadece yeni yaprak verdi. Kumunu ve ölmüş köklerini değiştim yapraklar canlı ama sap yok.
2.Resimde görülen gövdedeki çıkmaya çalışan yumru sap mıdır acaba?
Diğer resimde de yine 1. Resimde 3 adet çıkıntı var bunlar kök mü yoksa sap mı?
Son sorum da şu 2 tane orkidenin toprağında bittende minik beyaz yuruyen böcekler farkettim. Bunlar nedir ve ne yapabilirim?

Doku_Kültürcü
03-06-2017, 14:14
Merhaba herkese. Benimde 6 7 aydır orkidelerim var. Hediye gelen orkideyle başladı bende yanına arkadaş aldım ve şuan 5 adet orkidem var. Sorum şu bana ilk hediye gelen orkide tam olarak 1 sene oldu çiçekliydi döküldü zamanla ve bir daha açmadı. Dalını kestim 3. Boğumdan hala beklemedeyim sadece yeni yaprak verdi. Kumunu ve ölmüş köklerini değiştim yapraklar canlı ama sap yok.
2.Resimde görülen gövdedeki çıkmaya çalışan yumru sap mıdır acaba?
Diğer resimde de yine 1. Resimde 3 adet çıkıntı var bunlar kök mü yoksa sap mı?
Son sorum da şu 2 tane orkidenin toprağında bittende minik beyaz yuruyen böcekler farkettim. Bunlar nedir ve ne yapabilirim?

Sayın Büvema,
Phalaenopsis orkidelerinin çiçeklenebilmesi için, kesintisiz olarak 16-19°C sıcaklıkta 1-1,5 ay tutulması gerekiyor. Kışın bu imkana sahip olabilirsiniz.

Büvema
03-06-2017, 16:40
Sayın Büvema,
Phalaenopsis orkidelerinin çiçeklenebilmesi için, kesintisiz olarak 16-19°C sıcaklıkta 1-1,5 ay tutulması gerekiyor. Kışın bu imkana sahip olabilirsiniz.

1 kış geçirdik ama hala değişim yok. Diğer resimdeki çıkıntılar kök mü peki. Bu arada teşekkür ederim bilgi için ;)

Doku_Kültürcü
03-06-2017, 17:01
1 kış geçirdik ama hala değişim yok. Diğer resimdeki çıkıntılar kök mü peki. Bu arada teşekkür ederim bilgi için ;)
Çıkıntılar kök.

Büvema
05-06-2017, 09:53
Tekrar merhaba. Dün farkettiğim birşey daha var. Orkidemin birinde yaprağının alt kısmında yapışkansı bir sıvı çıkıyor. Temizledim tekrar çıkıyor benek gibi. Sebebi nedir bileniniz var mı acaba ? Bu arada pek ilgilenen yok bana mı denk geldi acaba? Üzücü...

Liliteyze
14-06-2017, 21:11
Daha yeni cicek actilar 1 hafta falan oldu ama alttaki kapanmaya baslamis en son o acmisti halbuki. Onun önünde duran tomurcukta ayni durumda. sanki susuz kalmis gibi ama haftada 1 suya daldiriyorum daha 2 gun oldu sulayali. Cok seviniyodum cicek acti diye neden boyle oldu simdi

Liliteyze
18-06-2017, 16:27
Ciceklerim soldular hemen uzun sure kalmasi gerekiyordu yapraklara dallara su püskürtsemmi :(

ksantip
03-07-2017, 19:25
merhaba yapraklarda buruşukluk ve dökülme var yardımcı olurmusunuz lütfen

Charlaux
03-07-2017, 22:11
merhaba yapraklarda buruşukluk ve dökülme var yardımcı olurmusunuz lütfen

Bitkiniz hem fazla susuz kalmis hem de fazla isiga maruz kalmis

(Kaynak : https://www.justaddiceorchids.com/orchid-care-blog/orchid-photos/why-are-my-orchid-leaves-changing-colors)

Levor
15-07-2017, 15:13
Merhabalar. Aşağıda resmini vermiş olduğum orkide doğal ortamında. Sorum şu;
Bu bitkiyi saksıya alsam zarar görür mü?
Zarar gormeden almanın bir yöntemi varmıdır.
Doğadan bu orkideleri koparmanın suç olduğunu biliyorum.
Alıp evde yetiştirmekte aynı suç kapsamına girer mi?

Doku_Kültürcü
16-07-2017, 11:14
Merhabalar. Aşağıda resmini vermiş olduğum orkide doğal ortamında. Sorum şu;
Bu bitkiyi saksıya alsam zarar görür mü?
Zarar gormeden almanın bir yöntemi varmıdır.
Doğadan bu orkideleri koparmanın suç olduğunu biliyorum.
Alıp evde yetiştirmekte aynı suç kapsamına girer mi?

Metal bir şaşula (küçük kürek) ile bitkinin 10-15 cm uzağından, şaşulayı toprağa saplayıp kanırtarak çıkartabilirsiniz. Kolay çıkartmak için toprağın birkaç yerine yine saplama yaparak toprağın tutunma yüzeyini azaltmanız yararlı olabilir.

Bence suç kapsamına girer.

Bunlar Dactylorhiza türüne ait bireyler. Yan yana çiçek açmış olmalarından dolayı aynı bitkinin tohumlarından çoğalmışlar çıkarımını yapmak pek yanlış olmaz. Dactylorhiza türünü yumrusu ile koruyabilirsiniz ama çoğaltmanız pek mümkün değil. Saksıya aldığınızda, bitki tamamen kuruduktan sonra, yumrusunu saksıdan çıkartın ve kurumayacak derecede nemli bir ortamda saklayın (mesela nemli perlit içerisine gömün).

Eğer, tozlaştırma yapıp tohum elde etmeyi düşünüyorsanız, alacağınız bitkiler bir birine bu kadar yakın olmasın. Hatta iki bitki arasında birkaç kilometre mesafe olursa tozlaştırma yaptığınızda elde edeceğiniz tohumlarda, büyük olasılıkla embriyo bulunur ve gerekli koşulları bulduğunda çimlenme niteliği taşır. Kardeş bitkileri tozlaştırdığınızda ise çok büyük olasılıkla oluşan tohumlarda embriyo (tohuma mikroskop altında bakmak gerekir) bulunmaz ve çimlenmezler. Elde ettiğiniz tohumları steril ortamda çimlendirebilirsiniz. İngilzceniz varsa: About Orchids (http://www.lidaforsgarden.com/orchids/engelsk.htm)
Veya, sonbaharda bitkiyi söktüğünüz alana saçabilirsiniz.

Levor
16-07-2017, 16:38
Verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim. Siteyi inceleyip bir deneme yapmayı düşünuyorum.

mert1903
04-08-2017, 00:54
son ciceği düşsün öyle budama yapayım derken diğer dalı tamamen kurudu ve dipten kesmek zorunda kaldım tekrar dal verirmi ve ne kadar bir süre alır vermesi

http://https://scontent-otp1-1.xx.fbcdn.net/v/t34.0-12/20370473_10213664922078616_1125555620_n.jpg?oh=770 e6240eb5b0fbcbb42c571321e9085&oe=59860887

Doku_Kültürcü
04-08-2017, 13:05
son ciceği düşsün öyle budama yapayım derken diğer dalı tamamen kurudu ve dipten kesmek zorunda kaldım tekrar dal verirmi ve ne kadar bir süre alır vermesi

http://https://scontent-otp1-1.xx.fbcdn.net/v/t34.0-12/20370473_10213664922078616_1125555620_n.jpg?oh=770 e6240eb5b0fbcbb42c571321e9085&oe=59860887
Tekrar çiçek dalı vermesi için bitkinin 16-19°C sıcaklıkta 1-1,5 ay kadar tutulması gerekiyor. Sizin durumunuzda, eğer bitkiyi sıcak bir mekanda tutmazsanız, aralık - ocak ayı gibi tekrar çiçeklenir.

zeynepkavi
04-08-2017, 15:11
Tekrar merhaba. Dün farkettiğim birşey daha var. Orkidemin birinde yaprağının alt kısmında yapışkansı bir sıvı çıkıyor. Temizledim tekrar çıkıyor benek gibi. Sebebi nedir bileniniz var mı acaba ? Bu arada pek ilgilenen yok bana mı denk geldi acaba? Üzücü...
Merhaba Sn Büvema,
Aynı durumu ben de yaşamıştım ( bakınız; Orkide (Phalaenopsis) yapraklarındaki sorunlar konusu no 22) , o dönemki arastırmalarım sonucu bunun bir hastalık değil bitkinin su dengesi ile ilgili bir problem oldugunu, köklerin,yapraklarından buharlastırabileceginden fazla su cekmesi sonucu bazi hücrelerin patlaması oldugunu bulmuştum.
Akan suyun altında yapışkan noktacıkları yıkamıştım ve zamanla gecmisti. yaz aylarında ve istanbul şartlarında hava zaten cok nemli oldugundan ben bir susuzluk alameti görmedigim sürece orkidelerimi sulamıyorum sadece 3-4 haftadan bir duşta yıkayıp iyice süzüp yerine koyuyorum, 5 yıldır da bu sorun ile yeniden karşılasmadım. Benim tecrubeme göre bitkiye zarar veren bir durum degil ama yapraklar o şekilde delik delik kalıyor, iyileşmiyor.

Charlaux
04-08-2017, 20:58

Sap vermesinden cok bitkinizin sagligina odaklanmalisiniz ki bitki uygun oldugu zaman sap versin. En azindan kendim hic bitkiye nasil cicek sapi actiracagimla ugrasmadim. Cunku zaten gelisiminden sonra kendini cicek acmaya zorluyor.

sirra
15-08-2017, 10:31
Merhaba. Orkide konusunda fazlasıyla acemiyim. 1 yıldır baktığım bi orkidem var gayet sağlıklı gözüküyor şu an evin en güneşli yerinde haftada bir suluyorum ayda bir besin veriyorum. Ilk çiçeklerini döktükten sonra 3. boğumun üzerinden budamıştım. Yeni kökler, yapraklar çıkarıyor durmadan, ama hiç tomurcuk yok. Ne yapmalıyım? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Doku_Kültürcü
15-08-2017, 11:19
Merhaba. Orkide konusunda fazlasıyla acemiyim. 1 yıldır baktığım bi orkidem var gayet sağlıklı gözüküyor şu an evin en güneşli yerinde haftada bir suluyorum ayda bir besin veriyorum. Ilk çiçeklerini döktükten sonra 3. boğumun üzerinden budamıştım. Yeni kökler, yapraklar çıkarıyor durmadan, ama hiç tomurcuk yok. Ne yapmalıyım? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Melez Phalaenopsis orkideleri 1-1,5 ay 16-18°C sıcaklıkta tutulmazlarsa çiçek açmazlar. Sonbahar-kış mevsiminde bitkiyi üşüme zararı olmayacak derecede (15°C altı) bir mekanda tutarsanız tekrar çiçeklenir.

Adalet Yağcı
16-08-2017, 16:29

Yukarıdaki mesajlara bir göz atın sirra, çiçeklenme için gerekenleri sayın Doku_Kültürcü birkaç defa yazmış.

bluedarkness
23-08-2017, 15:29
Merhaba. Son 4 aydır beyaz renkte çiçekleri olan orkidemin çilekleri soldu ve sap kısmı 2 gün içerisinde kurudu. Orkidem cam saksıda ve sadece ağaç kabukları içerisinde. Saksının en alt kısmında çakıl taşları var fazla su biriksin diye. Suyu sürekli kontrol ediyorum kök seviyesine çıkmasın diye. Ayrıca yapraklarına su püskürtüyorum. Şu anda yeni yaprak çıkartıyor. Yaprakları çok canlı. En alt kısımdaki iki adet eski sararmış yaprağı kestim. Kökleri gayet canlı duruyor.

Ama başta söylediğim gibi çiçekleri soldu ve sap kısmı kurudu. Bunun için yapabileceğim bir şey var mıdır?

Teşekkür ederim.

Charlaux
24-08-2017, 14:21
Merhaba. Son 4 aydır beyaz renkte çiçekleri olan orkidemin çilekleri soldu ve sap kısmı 2 gün içerisinde kurudu. Orkidem cam saksıda ve sadece ağaç kabukları içerisinde. Saksının en alt kısmında çakıl taşları var fazla su biriksin diye. Suyu sürekli kontrol ediyorum kök seviyesine çıkmasın diye. Ayrıca yapraklarına su püskürtüyorum. Şu anda yeni yaprak çıkartıyor. Yaprakları çok canlı. En alt kısımdaki iki adet eski sararmış yaprağı kestim. Kökleri gayet canlı duruyor.

Ama başta söylediğim gibi çiçekleri soldu ve sap kısmı kurudu. Bunun için yapabileceğim bir şey var mıdır?

Teşekkür ederim.

Bizimde defalarca söylediğimiz üzere çiçekler ve sap solacak. Ancak çiçek sapı belli başlı türlerde canlı kalır ki bu geni market orkidelerinde bulma ihtimaliniz düşünmenize değmeyecek kadar az. Bunun sebepleriyse eskiden hem market orkideleri şu anda tek tipleşiyor eskiye göre (tahminimce bu hep aynı/benzer genetik ürünler oluyor) ve bu da haliyle çeşitliği azaltır. Aynı şekilde hangi genlerin manifesto edip etmeyeceğini bilemiyoruz. Bezelye örneğini hatırlatayım. Orkidelerde bu bezelyelerin sayısı çok fazla. Anlayacağınız rengarenk bezelyeler var ve hangisi ne taşıyor bilemezsiniz. Çünkü orkidelerde bizim gibi genetik test yapalım sonucunu bulalım yok ( ki bizde bile tam olarak olmuyor bu).

Dolayısıyla çiçek konusunu şöyle düşünün. Bir bitki düşünün meyve veriyor. Bitki canlı ancak meyve verdikten sonra çıkan dal ölüyor. Bu süreç hep bu şekilde devam ediyor. Yani uzun lafı kısası ve betimlemem anlamsız geldiyse orkidenin yaprakları ve kökler solmadığı sürece sıkıntı yok, çiçeğin ve sapının solması gayet doğal.

GebzeSinop
26-08-2017, 05:35
Arkadaşlar orkidelerimin kökleri tamamen çürümüştü bende hepsini kestim geriye sadece bu kaldı sanırım fazla kestim yaprakları çok canlıydı ama inceden inceden yumuşamaya başlamış. Ne yapmalıyım umudu kesmeli miyim sizce? Diğer orkideminde sürekli mutfakta kaldığı için yaprakları yağlı yağlı siliyorum siliyorum olmuyor hep yapışkanlık var köklerinin yarısı çürüdü bende yuka ağacima tutturdum ise yarar mi yoksa sacmalamismiyim

Charlaux
27-08-2017, 04:14
Arkadaşlar orkidelerimin kökleri tamamen çürümüştü bende hepsini kestim geriye sadece bu kaldı sanırım fazla kestim yaprakları çok canlıydı ama inceden inceden yumuşamaya başlamış. Ne yapmalıyım umudu kesmeli miyim sizce? Diğer orkideminde sürekli mutfakta kaldığı için yaprakları yağlı yağlı siliyorum siliyorum olmuyor hep yapışkanlık var köklerinin yarısı çürüdü bende yuka ağacima tutturdum ise yarar mi yoksa sacmalamismiyim

Orkideler özellikle phalaenopsisler istekleri karşılandığı sürece mutlu olan bitkilerdir keza bu sebepten ötürü adını en sık duyduğumuz orkidedir.

Orkide ne ister? Havadar bir ortam, kaliteli bir orkide karışımı ve genelde 7-10 gün arasınds değişen bir sulama süresi. Aynı şekilde çok ışıktan hoşlanmazlar ve direk güneşe maruz kalırlarsa burada da çok karşılaştığımız güneş yanıklarına maruz kalırlar.

Sizin orkidenizin hiksyesine gelince aspiratörlern bile kolayca başa çıkamadğı mutfak kalıntılarınn neden orkidenizin üzerinde belirdiği sorusunun cevabı belli. Mutfak aynı zamanda böceklerin en cafcafllı olduğu,nemin havasızlığın genelee tavsn yaptığı ortamlardır.Kısacası en ideal ortam değildir savını genel bir mutfak için yapabiliriz.

Kökü tamamen giden bir orkidenin kurtulma şansını soracak olursanız normal bir orkide gibi bakılırsa düşük, mutfakta ise sıfır diyebiliriz. Aksi olsaydı hepimizin evinde yuca ya da benzeri bir ağaç olmalıydı.

Şimdi kızacaksınız charlaux ne kadar kötü davrandı bana diye. Ancak sizde mantıksal düşünerek aslında sorunuzun cevabını bulabilmesiniz. Ama en kısa en özet şu olacaktır. Orkideleri yapı marketlerinde satılan süs bitkileri olarak kabul etmek yerine zenginliğini inceler ve bilgimizi geliştirmeye yorarsak eminim daha güzel sonuçlar olacaktır. Çünkü öbür türlü tam da yapı market satıcılarının istediği gibi dördüncü ve daha nice yirmi liralık orkidenizi almak için yolda olursunuz.

bluedarkness
29-08-2017, 17:21
Bizimde defalarca söylediğimiz üzere çiçekler ve sap solacak. Ancak çiçek sapı belli başlı türlerde canlı kalır ki bu geni market orkidelerinde bulma ihtimaliniz düşünmenize değmeyecek kadar az. Bunun sebepleriyse eskiden hem market orkideleri şu anda tek tipleşiyor eskiye göre (tahminimce bu hep aynı/benzer genetik ürünler oluyor) ve bu da haliyle çeşitliği azaltır. Aynı şekilde hangi genlerin manifesto edip etmeyeceğini bilemiyoruz. Bezelye örneğini hatırlatayım. Orkidelerde bu bezelyelerin sayısı çok fazla. Anlayacağınız rengarenk bezelyeler var ve hangisi ne taşıyor bilemezsiniz. Çünkü orkidelerde bizim gibi genetik test yapalım sonucunu bulalım yok ( ki bizde bile tam olarak olmuyor bu).

Dolayısıyla çiçek konusunu şöyle düşünün. Bir bitki düşünün meyve veriyor. Bitki canlı ancak meyve verdikten sonra çıkan dal ölüyor. Bu süreç hep bu şekilde devam ediyor. Yani uzun lafı kısası ve betimlemem anlamsız geldiyse orkidenin yaprakları ve kökler solmadığı sürece sıkıntı yok, çiçeğin ve sapının solması gayet doğal.
Teşekkür ederim bilgilendirmeniz için. Biraz daha forumda zaman gecirmem gerekecek. Kuruyan cicekli dali kesmeme gerek var midir peki?

yalper
29-08-2017, 21:28
Şimdi kızacaksınız charlaux ne kadar kötü davrandı bana diye. Ancak sizde mantıksal düşünerek aslında sorunuzun cevabını bulabilmesiniz. Ama en kısa en özet şu olacaktır. Orkideleri yapı marketlerinde satılan süs bitkileri olarak kabul etmek yerine zenginliğini inceler ve bilgimizi geliştirmeye yorarsak eminim daha güzel sonuçlar olacaktır. Çünkü öbür türlü tam da yapı market satıcılarının istediği gibi dördüncü ve daha nice yirmi liralık orkidenizi almak için yolda olursunuz.
Sayın şarlö tamam market orkidelerini sevmiyorsun, özel türlere merakın var anlıyorum da :) bauhaus tan aldığım orkidelerden acemilikten çürüttüğüm bir oncidium hariç hepsi hayattalar, hele nelly isler 3 ayda bir artan sayıda çiçek yapıyor :) bu kadar gömmeyelim yapı market orkidelerini

flapy
29-08-2017, 22:19
Orkide saksısındaki ufak böcekler için, orkide toprağına chrysamed fıs fıs yaparak kullansam bir problem olur mu acaba? Arapasabunu denedim ama işe yaramadı.

Charlaux
30-08-2017, 01:47
Orkide saksısındaki ufak böcekler için, orkide toprağına chrysamed fıs fıs yaparak kullansam bir problem olur mu acaba? Arapasabunu denedim ama işe yaramadı.

Kullanim alani bitki olmadigina gore kullanamazsiniz. Hasereler ve genel olarak zararlilar icin altin kural sus bitkilerinde kullanimina uygun olmalidir. Tabii siz gene ziraideki insanlara sorup alacaginiz ilac hakkinda bir fikir edinin. Yabanci kaynaklarda verilen cozumlerin bir kismi etken maddeleri icerebilir. Yine bu sekilde etken maddeyi aramayi bir cozum olarak gorebilirsiniz.

flapy
30-08-2017, 10:03
Kullanim alani bitki olmadigina gore kullanamazsiniz. Hasereler ve genel olarak zararlilar icin altin kural sus bitkilerinde kullanimina uygun olmalidir. Tabii siz gene ziraideki insanlara sorup alacaginiz ilac hakkinda bir fikir edinin. Yabanci kaynaklarda verilen cozumlerin bir kismi etken maddeleri icerebilir. Yine bu sekilde etken maddeyi aramayi bir cozum olarak gorebilirsiniz.

Vermiş olduğunuz bilgi için teşekkür ederim.

Mina gül
15-09-2017, 15:39
Benim orkidem iki dal .. ikiside keiki veriyor. Bir tanesinin daha kokleri cikmadan dal sararmaya başladı. Bu durumda ne yapmam gerekiyor keiki yi kurtarabilirmiyim

Doku_Kültürcü
15-09-2017, 21:27
Benim orkidem iki dal .. ikiside keiki veriyor. Bir tanesinin daha kokleri cikmadan dal sararmaya başladı. Bu durumda ne yapmam gerekiyor keiki yi kurtarabilirmiyim
Sararmaya başlayan dalı kesin. Bir bardak içerisine yerleştirin ve içerisine orkide besini denilen gübreden bir miktar su ile ilave edin. Bekleyeceksiniz, yapraklar yeterince büyükse kök oluşturma şansı var.

Rosalia
16-09-2017, 12:38
Merhaba, bana hediye orkide geldi fakat bakımından anlamıyorum. İlk geldiğinde çiçekli idi daha sonra soldu ve 3 yaprağından 2 tanesi hastalandı sarardi ama tamamen sarı değil bölgesel ve kahverengiye döndü o kısım seffaflasti bende korktuğum için yaprakları kestim. Daha sonra sapı sararmaya başladı ve şuan sapın tamamı sarı başka dal yok ne yapacağımı bilmiyorum. Yaprakların ikisi kesilmiş ve diğer yaprak duruyor. Ne yapmalıyım ?

Kubrasaglam
18-09-2017, 10:51
Merhabalar orkidemin sürekli yaprak çıkartıyor ve yaprakların boyu baya uzun oluyor genelde gördüklerim o kadar uzun yapraklar değil neden acaba böyle ? dal çıkartması için ne yapabilirim köklerden bazıları koyu renkli çürümüş gibi de durmuyor ama yine de korkuyorum sulamayı alttan yapıyorum

Doku_Kültürcü
18-09-2017, 19:32
merhabalar orkidemin sürekli yaprak çıkartıyor ve yaprakların boyu baya uzun oluyor genelde gördüklerim o kadar uzun yapraklar değil neden acaba böyle ? Dal çıkartması için ne yapabilirim köklerden bazıları koyu renkli çürümüş gibi de durmuyor ama yine de korkuyorum sulamayı alttan yapıyorum

Bu sayfanın başında yazmıştım. Tekrara yazayım;
Melez Phalaenopsis orkideleri 1-1,5 ay 16-18°C sıcaklıkta tutulmazlarsa çiçek açmazlar. Sonbahar-kış mevsiminde bitkiyi üşüme zararı olmayacak derecede (15°C altı) bir mekanda tutarsanız tekrar çiçeklenir.

Charlaux
19-09-2017, 01:19
Sn.Doku Kulturcu'nun yorumuna ek olarak. Cam bardakta oldugunu tahmin ettigim orkide de sulama ekstra ozenli yapilmalidir cunku su altta birikir ve curumeye neden olabilir. Tavsiyem drenaji bol olan plastik bir saksiya gecis yapilmasidir.

Kubrasaglam
19-09-2017, 08:59
Sn.Doku Kulturcu'nun yorumuna ek olarak. Cam bardakta oldugunu tahmin ettigim orkide de sulama ekstra ozenli yapilmalidir cunku su altta birikir ve curumeye neden olabilir. Tavsiyem drenaji bol olan plastik bir saksiya gecis yapilmasidir.
Cam değil ama sert bi plastik bi de altta delikleri Yok kendim süzüyorum fazla suyu bu yıl içerisinde 2 kez saksı değişimi yaptım bi zararı olur mu ? Bir de çürüyen kötü olan kökleri kesmiştim ama bi tarafın kökleri hep kısa kaldı ve o tarafa doğru devrilmek istiyor bu kök kesme işini yapmak doğru mu ? Son olarak bi yerde okumuştum geceler serin yerde tutmak gerekir diyordu benim bulunduğum oda serin geceleri odama getirip gündüzleri mutfakta tutmaya devam edeyim mi mutfak sıcak ve güneş alıyor yani bakanlar böyle yer değişimi yapıyor mu yA da sürekli yer değiştirmekte doğru olur mu ? İlk orkidem ve İnanın başlıktaki gibi hem hevesli hem acemiyim bir sene olacak gözümden sakınıyorum ☺️

Rosalia
20-09-2017, 02:00
Merhaba, bana hediye orkide geldi fakat bakımından anlamıyorum. İlk geldiğinde çiçekli idi daha sonra soldu ve 3 yaprağından 2 tanesi hastalandı sarardi ama tamamen sarı değil bölgesel ve kahverengiye döndü o kısım seffaflasti bende korktuğum için yaprakları kestim. Daha sonra sapı sararmaya başladı ve şuan sapın tamamı sarı başka dal yok ne yapacağımı bilmiyorum. Yaprakların ikisi kesilmiş ve diğer yaprak duruyor. Ne yapmalıyım ?

Cevap alamadım, ilginize teşekkürler :)

Charlaux
20-09-2017, 03:54
Cam değil ama sert bi plastik bi de altta delikleri Yok kendim süzüyorum fazla suyu bu yıl içerisinde 2 kez saksı değişimi yaptım bi zararı olur mu ? Bir de çürüyen kötü olan kökleri kesmiştim ama bi tarafın kökleri hep kısa kaldı ve o tarafa doğru devrilmek istiyor bu kök kesme işini yapmak doğru mu ? Son olarak bi yerde okumuştum geceler serin yerde tutmak gerekir diyordu benim bulunduğum oda serin geceleri odama getirip gündüzleri mutfakta tutmaya devam edeyim mi mutfak sıcak ve güneş alıyor yani bakanlar böyle yer değişimi yapıyor mu yA da sürekli yer değiştirmekte doğru olur mu ? İlk orkidem ve İnanın başlıktaki gibi hem hevesli hem acemiyim bir sene olacak gözümden sakınıyorum ☺

Soyle soyleyeyim kisisel bir tercih olarak degistirirdim. Tabii bu fikrimi benimsemeden once sn.Doku Kulturcu'nunde yorumunu beklemekte fayda var. Kokler ip gibi oldugu zaman ya da soyle diyeyim tamamen simsiyah oldugu zaman evet kesilmeliler cunku obur turlu curumeye yol acar. Ancak azicik kahverengilik var ya da zebra deseni gibiyse bu koklerin calisma ihtimalinden dolayi kesilmesi tercih edilmez. Orkidenize uygun bir yer belirlemeniz elbette orkidenin sagligi icin daha iyi olacaktir. Bol camli aydinlik bir alan tercih edilebilir ancak direk gunes isigini almamali.

Sn.Rosalia, Fotograf yuklemediginiz surece boyle bir durum icin yorum yapamayiz.Cunku bolgesel kahverengilesmeler gunes lekesi de olabilir. Kisacasi secenek oldukca bol. Duzgun bir sekilde birkac sekilde fotografini cekerseniz elbette insanlar sizinle ilgilenir. Ancak orkide bakimi uzerine anlasilmayacak pek birsey kalmadi cunku sitemizde zaten sayfa basi anlatildi bu konu. Okuyup uygulayacaksiniz.

Doku_Kültürcü
20-09-2017, 20:16
Soyle soyleyeyim kisisel bir tercih olarak degistirirdim. Tabii bu fikrimi benimsemeden once sn.Doku Kulturcu'nunde yorumunu beklemekte fayda var. Kokler ip gibi oldugu zaman ya da soyle diyeyim tamamen simsiyah oldugu zaman evet kesilmeliler cunku obur turlu curumeye yol acar. Ancak azicik kahverengilik var ya da zebra deseni gibiyse bu koklerin calisma ihtimalinden dolayi kesilmesi tercih edilmez. Orkidenize uygun bir yer belirlemeniz elbette orkidenin sagligi icin daha iyi olacaktir. Bol camli aydinlik bir alan tercih edilebilir ancak direk gunes isigini almamali.

Sn.Rosalia, Fotograf yuklemediginiz surece boyle bir durum icin yorum yapamayiz.Cunku bolgesel kahverengilesmeler gunes lekesi de olabilir. Kisacasi secenek oldukca bol. Duzgun bir sekilde birkac sekilde fotografini cekerseniz elbette insanlar sizinle ilgilenir. Ancak orkide bakimi uzerine anlasilmayacak pek birsey kalmadi cunku sitemizde zaten sayfa basi anlatildi bu konu. Okuyup uygulayacaksiniz.

Phalaenopsis saksıları mutlaka delikli olmalı. Bu, saksı harcının havadar olmasına neden olur ve Phalaenopsis orkideleri diğer ağaç üzerinde yetişen (epifit) orkideler gibi köklerinde klorofil taşırlar ve karbondioksit ve ışık sayesinde fotosentez yaparlar. Delikler bu karbondioksidi sağlar. Köklerin kahverengileşmesi, güneş yanıklığından daha çok, gübre birikimi nedeniyle harçta oluşan ozmotik basınç neticesinde köklerin ölmesi durumudur. Bitkilerinizi saf su ile sulayın. Bunu uygulamak ters osmos su arıtma sisteminiz yoksa, pratik olmayabilir. Bu durumda, florür içeriği sıfır olan memba suyu kullanılabilir. her gübreleme öncesinde saksı harcından 2-3litre memba suyu geçirerek harçta birikmiş olan gübre kalıntılarını uzaklaştırmak iyi bir uygulama olur. Bunun sonrasında hazırladığınız sıvı gübre karışımını saksıya vermelisiniz.

seraphattatoglu
21-09-2017, 16:07
Bebeğim için gelen iki orkidem var durumları bunlar neler yapmalıyım

Seda_1
26-09-2017, 19:54
Arkadaşlar iki uc ay önce nisanlim bana orkide hediye etti önce yapraklar gitti sonra da sapı kurudu bende ilk defa orkide bakıyorum ne yapacam bilmiyorum şu an bu durumda bana yardım edin ne olurr

Doku_Kültürcü
26-09-2017, 20:12
Arkadaşlar iki uc ay önce nisanlim bana orkide hediye etti önce yapraklar gitti sonra da sapı kurudu bende ilk defa orkide bakıyorum ne yapacam bilmiyorum şu an bu durumda bana yardım edin ne olurr

Daha önce benzeri sorular sorulmuştu, okuyun, sorularınızın cevapları daha önce anlatılmıştı.

yumnu
28-09-2017, 08:31
Merhaba, benim 4 farklı cambriam var. Torfa sarmışlardı, topraklarını temziledim elimde olan orkide toprağına koydum, yakında yeni karışım hazırlayacağım çocuklara. 3 tanesi iyi durumda yeni yapraklar vermeye başladılar, vermeyenden de ümitliyim ama beni endişelendiren bir durum oldu. Bu yaprak vermeyen arkadaştan bir tane kök ayrılmıştı ben de ayrı kaba koymuştum. Kaba delikler açtım heryerinden hava alıyor. Bugün doğal ortamı biraz abarttığını gördüm, mantar çıkmış. Ne yapmalıyım?

turuncu8
28-09-2017, 11:39
Merhabalar orkide konusunda acemiyim. İlk orkidem bir kaç haftadır bende. Bakımıyla ilgili araştırmalar yaptım. Fakat orkidemin durumu iyiye gitmiyor. Dalları kurumaya başlamıştı budadım. Daha sonra iki yaprağı sararıp döküldü. Şimdi ise bir yaprağı daha sarardı. Diğer yaprakları da gövdeden kırılır gibi oldu. Nerdeyse onlarda kopacak. Son hali bu şekilde. Ne yapmalıyım. Teşekkürler.

gonencgonenc
28-09-2017, 13:18
Merhaba herkese. 4 ay once bana orkide hediye edildi, ancak uzun sure sehir disinda oldugum icin bakimiyla ilgilenemedim, is arkadaslarim ilgilendiler. Ben dondugumde orkidenin yapraginin toprakla birlestigi yerlere dogru orumcek aglari vardi temizledim. Orkidenin saksisinda cok su birikmis anladigim kadariyla cok yanlis sulanmis, zaten ben de pek dogru ilgilenememistim. Fotolarda gorebileceginiz gibi govdeyle yapraklarin birlesim yerlerinde beyazliklar var ve yapraklar da ayrilmaya ve lekelenmeye baslamis. Dallarindaki tum cicekler de dokulmus. Daha once hic orkide bakmadim, aslinda daha once hic cicek bakmadim. Orkide bakimiyla ilgili birkac video izledim ama eger bir hastaligi varsa yanlis bir sey yapmak istemiyorum. Orkidemi nasil kurtaracagim ve yasatacagim hakkinda bana yol gosterebilirseniz gercekten cok sevinirim. Tesekkur ederim.

Doku_Kültürcü
28-09-2017, 21:49
Merhabalar orkide konusunda acemiyim. İlk orkidem bir kaç haftadır bende. Bakımıyla ilgili araştırmalar yaptım. Fakat orkidemin durumu iyiye gitmiyor. Dalları kurumaya başlamıştı budadım. Daha sonra iki yaprağı sararıp döküldü. Şimdi ise bir yaprağı daha sarardı. Diğer yaprakları da gövdeden kırılır gibi oldu. Nerdeyse onlarda kopacak. Son hali bu şekilde. Ne yapmalıyım. Teşekkürler.

Saksı harcını değiştirin. Aldığınız yeni harcı, bir tencereye koyup haşlayın, soğuduktan sonra kullanın. Ayda bir defa gübreleyin. Gübre vermeden önce, saksıda bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırmak için 2-3 litre memba suyu geçirin. Hemen sonrasında hazırladığınız sıvı gübre karışımını saksıya verin. Yazın 2-3 günde bir, kışın haftada bir memba suyu ile sulayın. Suyun analiz raporuna bakın. Raporda florür varsa kullanmayın.

Doku_Kültürcü
28-09-2017, 22:00
Merhaba herkese. 4 ay once bana orkide hediye edildi, ancak uzun sure sehir disinda oldugum icin bakimiyla ilgilenemedim, is arkadaslarim ilgilendiler. Ben dondugumde orkidenin yapraginin toprakla birlestigi yerlere dogru orumcek aglari vardi temizledim. Orkidenin saksisinda cok su birikmis anladigim kadariyla cok yanlis sulanmis, zaten ben de pek dogru ilgilenememistim. Fotolarda gorebileceginiz gibi govdeyle yapraklarin birlesim yerlerinde beyazliklar var ve yapraklar da ayrilmaya ve lekelenmeye baslamis. Dallarindaki tum cicekler de dokulmus. Daha once hic orkide bakmadim, aslinda daha once hic cicek bakmadim. Orkide bakimiyla ilgili birkac video izledim ama eger bir hastaligi varsa yanlis bir sey yapmak istemiyorum. Orkidemi nasil kurtaracagim ve yasatacagim hakkinda bana yol gosterebilirseniz gercekten cok sevinirim. Tesekkur ederim.

Bitki sağlıklı görünüyor. Yapraktaki lekelenmeler, fizik açıdan hasarlandığının belirtisi (saksıyı düşürmüşsünüz, yaprağı çizilmiş vs. vs.). Çiçeklerin belirli bir ömrü var. 2-4 ay arası çiçekli kalırlar. Bu süre hangi Phalaenopsis türlerinin melezi olduğu ile ilgili bir durumdur. Bunun sonrasında çiçek dalı kuruyabilir, keiki (yavru bitki) oluşturabilir veya bir sonraki sezonda çiçeklenmek üzere dinlenme durumunda kalabilir. Formda daha önce bilgiler verilmişti, tekrar etmek istemiyorum Formda yazılanları iyice okuyun.

turuncu8
29-09-2017, 07:10
Saksı harcını değiştirin. Aldığınız yeni harcı, bir tencereye koyup haşlayın, soğuduktan sonra kullanın. Ayda bir defa gübreleyin. Gübre vermeden önce, saksıda bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırmak için 2-3 litre memba suyu geçirin. Hemen sonrasında hazırladığınız sıvı gübre karışımını saksıya verin. Yazın 2-3 günde bir, kışın haftada bir memba suyu ile sulayın. Suyun analiz raporuna bakın. Raporda florür varsa kullanmayın.

Bahsettiğim gibi diğer yaprakları da kırılıp gövdeden koptu. Hiç yaprak kalmadı kökleri yeşil renkte acaba kurtarabilir miyim?

Doku_Kültürcü
29-09-2017, 16:13
Bahsettiğim gibi diğer yaprakları da kırılıp gövdeden koptu. Hiç yaprak kalmadı kökleri yeşil renkte acaba kurtarabilir miyim?

Yaprak kalmadıysa çok zor hatta imkansız.

Charlaux
30-09-2017, 04:53
Arkadaslar bu arada ne olur rica ediyorum artik sirf bu basligi print etseniz ya da uc dort sayfa geriye gitseniz sorularinizin yanitlarinizi goreceksiniz.Cok kafaniza takilan, hic cozemediginiz,cevabini bulamadiginiz sorulari da fotografla sorun ki insanlar yardimci olsun.

Yasemin42.
01-10-2017, 11:42
Orkidemin cicekleri vardi ck guzl bi arkadasm dollenecegini soyleyerek kurdanla dolledi ve butun cicekleri dokuldu.ucuncu bogumdan budadm kurudu makasla kestigim yerlr.kokunu actm curumeler vr yapraklari da sarardi...ne yapmaliyim esim beni istemeye geldiginde almisti😞

Doku_Kültürcü
01-10-2017, 14:55
Orkidemin cicekleri vardi ck guzl bi arkadasm dollenecegini soyleyerek kurdanla dolledi ve butun cicekleri dokuldu.ucuncu bogumdan budadm kurudu makasla kestigim yerlr.kokunu actm curumeler vr yapraklari da sarardi...ne yapmaliyim esim beni istemeye geldiginde almisti😞

Bazı melez Phalaenopsis orkideleri triploid kromozom sayısına sahiptir ve tozlaşma yaptığınızda tohum oluşturmazlar. Tozlaşma kimyasal bir sinyali tetikler ve çiçeği soldurur. Çiçek dalının kuruması olağan bir durumdur. Bazı Phalaenopsis çeşitleri çiçek dalını kurutur, bazı çeşitler kurutmaz, bu daldan sıcaklık durumuna göre yavru bitki veya çiçek gelişebilir. Saksı harcını değiştirin (Bütün yapraklar sarardıysa yapacak bir şey yok). Saksıyı, bir gazete kağıdı üzerine dökün. Çürümüş kökleri makasla kesip çıkartın. Yeni saksı harcı içerisine dikin. Yeni harcı kullanmadan önce bir tencere içerisine yerleştirip haşlayın. Bu, harç içerisinde bulunması muhtemel salyangoz ve böcek yumurtalarını öldürecektir. Soğuduktan sonra harcı kullanın.

Yasemin42.
01-10-2017, 19:21
Harcdan kastiniz orkide topragimi

Doku_Kültürcü
01-10-2017, 19:53
Harcdan kastiniz orkide topragimi

Evet.

sraaksoy
02-10-2017, 09:49
burda yeniyim yazdıklarınızı baya okudum.benim orkidem iş yerindeydi eve götürdükten sonra çiçekleri soldu ve döküldü sonra 2 dalıda kuruyordu birini ortasından kesip kurtardım sanırım.ama ikinicisi tamamen kurudu.o ne olacak başka bi yerinden tekrar dal çıkarmı.?( yaprakları sağlam)

diğer orkidemde sorun yok ama dal gibi bişey dışarı fışkırmış onu ne yapmalıyım ucu mor kökü yeşil ortası sararmış bir şey:(

Doku_Kültürcü
02-10-2017, 13:52
burda yeniyim yazdıklarınızı baya okudum.benim orkidem iş yerindeydi eve götürdükten sonra çiçekleri soldu ve döküldü sonra 2 dalıda kuruyordu birini ortasından kesip kurtardım sanırım.ama ikinicisi tamamen kurudu.o ne olacak başka bi yerinden tekrar dal çıkarmı.?( yaprakları sağlam)

diğer orkidemde sorun yok ama dal gibi bişey dışarı fışkırmış onu ne yapmalıyım ucu mor kökü yeşil ortası sararmış bir şey:(

Daha önce de yazdım, tekrar edeyim; Satın aldığımız orkidelerin pek çoğu türler arası melez çeşitler. Bu nedenle, bazı orkideler çiçek saplarını kurutur, bazıları kurutmaz ve bu çiçek saplarından sıcaklık durumuna göre çiçek ya da yavru orkide oluştururlar. Endişelenecek bir durum yok. Kışın, 16-19°C sıcaklıkta 1-1,5 ay tuttuğunuzda bitki tekrar çiçeklenir.
Dal gibi gelişen şey hava kökü. Zaman zaman üzerine saf su (veya florür içermeyen memba suyu) püskürtün.

sraaksoy
02-10-2017, 14:23
Daha önce de yazdım, tekrar edeyim; Satın aldığımız orkidelerin pek çoğu türler arası melez çeşitler. Bu nedenle, bazı orkideler çiçek saplarını kurutur, bazıları kurutmaz ve bu çiçek saplarından sıcaklık durumuna göre çiçek ya da yavru orkide oluştururlar. Endişelenecek bir durum yok. Kışın, 16-19°C sıcaklıkta 1-1,5 ay tuttuğunuzda bitki tekrar çiçeklenir.
Dal gibi gelişen şey hava kökü. Zaman zaman üzerine saf su (veya florür içermeyen memba suyu) püskürtün.

Çok teşekkür ederim eve gidince resimlide yüklerim.çünkü ölsün istemiyorum:rolleyes:

Charlaux
02-10-2017, 22:39
Orkide toprağı yerine harç kelimesi kullanımı hem daha doğru hem de yerindedir çünkü orkide toprağı onun toprakta yetiştiği manasına da gelebilir ki orkideler asalak yani dala vs yapışarak hayatını sürdürürler. Kullanılan harçta ağaç kabuğu strafor gibi çeşitli karışımlardır.

Charlaux
10-10-2017, 01:24
Sayın şarlö tamam market orkidelerini sevmiyorsun, özel türlere merakın var anlıyorum da :) bauhaus tan aldığım orkidelerden acemilikten çürüttüğüm bir oncidium hariç hepsi hayattalar, hele nelly isler 3 ayda bir artan sayıda çiçek yapıyor :) bu kadar gömmeyelim yapı market orkidelerini

sn.yalper Forumda o kadar cok mesaj var ki arada kaynamis ancak simdi cevaplayabiliyorum.

Ozel turlere merakim var demissiniz, orkidede ozel turden kasit ne bilmiyorum ama Avrupa'da ve Amerika'da kendi fiyat bazlarinda baktiginizda 10-20 dolar arasina bulabildiginiz orkidelere ne kadar ozel demek mantikli bilemiyorum. Bonsai gruplarinda oldukca gorulen tur ayrimlari ne kadar ozelse orkidelerde o kadar ozeldir.

Bir ikincisi yapi marketi orkidelerini gommuyorum ki zaten kendi basligimda elimde ne kadar market orkidesi oldugunu gorursunuz. Ancak bu baslikta insanlar yapi marketinden alinan orkidelerden cok sey bekliyor orasi kesin. Ya da soyle soyleyeyim neden bizden bir seyler bekliyorlar sebebi belli.

Cunku yapi marketinden ya da orkide dukkanlarindan genetik bakimdan ozenle uretilmemis orkidelere 20-100 lira arasinda siz esiniz dostunuz fiyat veriyor. Siz istiyorsunuz ki orkideniz mis gibi koksun,12 ay cicekleri yerinde dursun, sulamayayim ilgi gostermeyeyim ama orkidem muthis olsun hep keiki fiskirtsin. Insanlar bunu bekliyor cunku orkide Turkiye'de oldurulup oldurulup yenisi alinan kutlama bitkisi oldu ondan. Kaldi ki sus bitkisi zihniyetinde olan insanlar orkideyi gommus oluyor.

Isin komigi hele Nelly Isler dediginiz orkide de ozel bir tur ancak yapi marketinden almadiniz saniyorum. Almis olsaniz bile burada da defalarca soyledim ciceginin rengi tipi ayni diye orkideniz o tur olmuyor. Orkidelerin atalarinda bile kac tane violacea cikiyor bilseniz :) Ya da bir tane orkide turu var; 10 tane orkideden ayirt edemezsiniz.

Ben aldigim her turle kendimi gelistirdim, yeni bilgiler ogrendim ve farkli tatlar tattim. Ilk orkide aldigimda orkide de topraga girer sanip diye oyle oldurmustum orkidemi. Ne zaman ki orkidenin ozel bir tur oldugunu anladim butcemi ona gore degerlendirmeye basladim. Ki ozel bir is yapmadigimin altini cizercesine hep ornek verdim. Almanya Amerika uzak ornekleri verirken dibimizdeki ornek sn.Ziya Soner'in orkidelerini verdim. Fotograflarini paylastigim insanlarin yaptiklari, Ziya Soner'in yaptiklari orkidenin ozelligini guzelligini anlatan detaylar zaten.

Yapi marketi orkideleri egitmek ogretmek icin iyidir ancak genelde sablon orkide tipleri piyasaya sunulur. Soyle sorayim size siz sunu diyor musunuz ' Benim x markasindan aldigim sut sizin aldiginiz x markasi sutunden ayni' demiyorsunuz. Cunku ikisi de ayni urundur. Ha omur boyu tek marka sut icerim derseniz tercih sizin. Ama en az Istanbul nufusu kadar benzeri olan orkideye de ozel dememi bekliyorsaniz kusura bakmayin diyemem. Bonsai bolumunde de market bonsaisi el bonsaisi diye ayrilir. Market bonsaisi de sevilir ama en mukemmel ozel oldugu iddia edilmez.

Ayrica sarlo espirisi yerine adimi klavyede yazmaniz daha kolay olur sanirim. Tabii kimsenin sucu yok bir baslikta herkes ayni soruyu defalarca sorunca yazdiklarimi okumakta anlamakta zor oluyor.

Srpp
10-10-2017, 23:39
Merhaba arkadaşlar forumu yeni keşfettim yaklaşık bir ay önce çiçek sepetinden bu orkide geldi hangi çiçekçiye götürdüysem kurur korkusu ile yardımcı olmak istemedi henüz saksısını bile değiştirmedim neler yapabilirim kurumaması için çok mu geç kaldım :(https://i.hizliresim.com/vJ53Qv.jpg (https://hizliresim.com/vJ53Qv)

Charlaux
11-10-2017, 03:11
Merhaba arkadaşlar forumu yeni keşfettim yaklaşık bir ay önce çiçek sepetinden bu orkide geldi hangi çiçekçiye götürdüysem kurur korkusu ile yardımcı olmak istemedi henüz saksısını bile değiştirmedim neler yapabilirim kurumaması için çok mu geç kaldım :(https://i.hizliresim.com/vJ53Qv.jpg (https://hizliresim.com/vJ53Qv)

Olu kokleri yani ip gibi olmus kokleri kesip seffaf bir saksiya orkide harciyla hizlica dikiniz. 1,5-2 litre suya 1 yemek kasigi oksijenli su koyup duzgunce suyunu verin, aydinlik ama direk gunes almayan bir yere koyun. Ayrica kurumamasini istiyorsaniz cicek saplarini steril bir makasla kesmenizi tavsiye ederim (cunku cicek orkidede stres yaratir)

Srpp
11-10-2017, 05:56
Olu kokleri yani ip gibi olmus kokleri kesip seffaf bir saksiya orkide harciyla hizlica dikiniz. 1,5-2 litre suya 1 yemek kasigi oksijenli su koyup duzgunce suyunu verin, aydinlik ama direk gunes almayan bir yere koyun. Ayrica kurumamasini istiyorsaniz cicek saplarini steril bir makasla kesmenizi tavsiye ederim (cunku cicek orkidede stres yaratir)
Çok teşekkür ederim peki çiçek dalları kestikten sonra bişey kullanmam gerekiyor mu birkaç yerde tarçın sürülmesi gerektiğini okudum

Charlaux
11-10-2017, 08:42
Çok teşekkür ederim peki çiçek dalları kestikten sonra bişey kullanmam gerekiyor mu birkaç yerde tarçın sürülmesi gerektiğini okudum

Sadece o bölgeye tarçın sürebilirsiniz yalnız oldukça az ve sadece o bölgeye olmalı. Yok keskin atış yapamam diyorsanız sterilize bir makasla keserseniz sıkıntı olmayacaktır. Bu işlemleri yaptıktan sonra güzelce sulayın ve bir haftalığına unutmaya çalışın. bir hafta sonra fotoğrafı üzerinden daha detaylı yorum yaparız.

ysm0655
12-11-2017, 15:58
Sayın Praecox; Forumda yeniyim,
Orkidemin çiçekleri ve dalı kurudu, Yapraklarının birinde hastalık görüldü ortası et gibi kabarmış leke var. Ayrıca diplerinden çıkan Uçlar var yaprak mı? çiçek dalı mı? anlayamadım. Yardımcı olabilir misiniz?

Doku_Kültürcü
12-11-2017, 19:39
Sayın Praecox; Forumda yeniyim,
Orkidemin çiçekleri ve dalı kurudu, Yapraklarının birinde hastalık görüldü ortası et gibi kabarmış leke var. Ayrıca diplerinden çıkan Uçlar var yaprak mı? çiçek dalı mı? anlayamadım. Yardımcı olabilir misiniz?

Ne yazık ki Parecox'ı 2014 yılında kaybettik.:(

ozo
13-11-2017, 14:41
Merhaba arkadaşlar,
Bişey sormak istiyorum, resimde gördüğünüz orkidemin kökleri saksıdan taşmış durumda, bunları daha büyük bir saksı alıp içine mi hapsetmeliyim, ne yapmalıyım. Kıvırdığımda çıt diye hemen kırılıyorda çok hassaslar.
Yardımcı olursanız sevinirim
Çok teşekkür ederim
https://i.hizliresim.com/NO2MoO.jpg

Esra7
19-11-2017, 07:44
Arkadaşlar merhaba, daha önce unlu bit gördüğüm ve hemen alkolle temizlediğim orkidemin üzerinde şimdi de değişik bir böceğe rastladım. Ne olduğunu çıkaramadım. Çok küçük bir böcek. Bilen var mı?

İremakdemir
05-12-2017, 14:41
Orkide kökleri hızlı çoğalsın diye spagnum yosunu önermiştiniz. Kurusunu da kullanabilir miyiz?

Gozde26
14-12-2017, 11:36
Arkadaşlar merhaba 1 ay önce falan bimden orkide aldim. Torfu fazla orkide toprağı azdi. Çiçekli olmasına rağmen burada okuduklarima güvenerek toprağını değiştirdim fakat yapraklari çürümeye başladı kökleri iyi durumda değil ve çiçekleri dökülüyor tomurcuklar açmadan dökülüyor. Sanki torfta daha iyiydi ben mi hata yaptım yardımcı olabilir misiniz ölsün istemiyorum. Başka orkidelerimde var hepsi iyi aynı zamanda suluyorum aynı yerde bu böyle kötüye gidiyor yeni suladım ondan ıslak biraz içi fotoğrafları eklemeye çalışacağım teşekkür ederim şimdiden.

agac02
22-12-2017, 13:19
İyi günler arkadaşlar,
Henüz iki ay önce hediye gelen orkidemin fotoğraflarını ekliyorum. Forumun konuyla alakalı birçok yerini gözden geçirdim. Yine de siz değerli orkide severlerin görüşlerini almak istiyorum. Orkideyi resimlerde görüleceği üzere cam kenarında tutarak batı yönünde ışık almasını sağlıyorum. Ortalama 6-7 günde bir yaklaşık 1 çay bardağı su ile suluyorum ve saksı deliklerinden akan suyu tahliye ediyorum. Bunun yanında haftanın 1 kaç günü fısfıs yardımı ile çiçekleri ve yaprakları nemlendiriyorum. Anladığım kadarıyla yaprakları iyi durumda. Ancak iki dalın birinde yaklaşık 2 aydır açmış olan çiçekleri büzüşerek dökülmeye yüz tuttu. Köklerde de renk değişimleri başladı.
Bu bilgiler ışığında sizce orkidem sağlıklı mı? Çiçek dökülmesi bu aşamada normal karşılanmalı mı yoksa bir hastalık belirtisi mi? Sizce köklerin ve çiçeklerin durumunu bütün olarak göz önüne alırsak genel durumu nasıl görünüyor?

Not: Saksının içindeki su damlacıklarının sebebi sulamadan hemen sonra fotoğraf çekmemden kaynaklanıyor. Normalde bu kadar nemli durmuyor. Şimdiden teşekkürler. :rolleyes:

Doku_Kültürcü
22-12-2017, 16:33
İyi günler arkadaşlar,
Henüz iki ay önce hediye gelen orkidemin fotoğraflarını ekliyorum. Forumun konuyla alakalı birçok yerini gözden geçirdim. Yine de siz değerli orkide severlerin görüşlerini almak istiyorum. Orkideyi resimlerde görüleceği üzere cam kenarında tutarak batı yönünde ışık almasını sağlıyorum. Ortalama 6-7 günde bir yaklaşık 1 çay bardağı su ile suluyorum ve saksı deliklerinden akan suyu tahliye ediyorum. Bunun yanında haftanın 1 kaç günü fısfıs yardımı ile çiçekleri ve yaprakları nemlendiriyorum. Anladığım kadarıyla yaprakları iyi durumda. Ancak iki dalın birinde yaklaşık 2 aydır açmış olan çiçekleri büzüşerek dökülmeye yüz tuttu. Köklerde de renk değişimleri başladı.
Bu bilgiler ışığında sizce orkidem sağlıklı mı? Çiçek dökülmesi bu aşamada normal karşılanmalı mı yoksa bir hastalık belirtisi mi? Sizce köklerin ve çiçeklerin durumunu bütün olarak göz önüne alırsak genel durumu nasıl görünüyor?

Not: Saksının içindeki su damlacıklarının sebebi sulamadan hemen sonra fotoğraf çekmemden kaynaklanıyor. Normalde bu kadar nemli durmuyor. Şimdiden teşekkürler. :rolleyes:

Phalaenopsis melezleri hangi türlerin melezi olduğuna bağlı olarak 2-4 ay çiçekli kalır. Sonrasında çiçekleri dökerler. Normal bir durum gibi gözüküyor.

agac02
22-12-2017, 19:01
Sayın Doku_Kültürcü cevabınız için teşekkürler. Peki resimlerde görüldüğü kadarıyla yorumlarsanız herhangi bir anormal durum görünüyor mu köklerinde ?

Doku_Kültürcü
22-12-2017, 20:02
Sayın Doku_Kültürcü cevabınız için teşekkürler. Peki resimlerde görüldüğü kadarıyla yorumlarsanız herhangi bir anormal durum görünüyor mu köklerinde ?
Kökler fena gözükmüyor, ancak saksı harcının üstünde kalan kısımlarda, gübre çözeltisi verirken oluşmuş yanık bölümler var (beyaz lekeli kökler). Bunun oluşmasını önlemek için, gübre vermeden önce saksıya 1-2 litre memba suyu verip saksıda bir önceki gübrelemeden kalan gübre artıklarını uzaklaştırmanız gerekiyor. Su doldurduğunuz derin bir kap içerisine saksıyı 3-4 kez batırıp çıkartmanız en iyi uygulama olacaktır. Bundan sonra hazırladığınız gübre çözeltisini saksıya verin.

agac02
25-12-2017, 15:01
Sayın Doku_Kültürcü cevabınız için teşekkürler.

beyzant
02-01-2018, 11:20
Merhaba,
Gecen hafta gelen orkidemin tomurcuklarindan uc tanesi dokuldu. Uzerinde 5 adet daha tomurcuk var. Ve zaten acmis durumda gelen kisimlar var. Bu tomurcuklarin neden dokuldugunu anlayamadim.
Orkide ofisimde duruyor. Ofis 7.30 17.00 arasi sicak,isinmis oluyor. Ancak ofis saatlerimiz disinda ve haftasonlari oldukca serin ve soguk oluyor. Gunes dogrudan almiyor ancak oda her zaman aydinlik oluyor,gun isigi aliyor. Bunlar disinda seramik kabi disinda icinde seffaf delikli bir kapta duruyor. Geldiginde bu seramin kabin dibinde su vardi. Cuma gunu o suyu doktum. Parmagimi ustten soktugumda hala topragi islak olmasada nemli gibi yani parmagimi hafif bir islaklik geliyor.
1.sorum tomurcuklar beden dusuyor olabilir?
2.ofisteki bu sicaklik-sogukluk durumu orkidem icin zararli mi? Eve gotursem daha mi iyi olur?
3.osifte en kolay ne sekilde bir sulama yapilabilir? Ustten su dokup suzulen suyu doksem olur mu?
Yardimlariniz icin simdiden cok tesekkur eder, iyi seneler dilerim:)

Beşiktaş
02-01-2018, 11:36
Sn. Beyzant;

Bence ofisinizde durabilir ama kanımca sıcaklık farkı biraz etkilemiş olabilir.
Evde müsait yeriniz varsa ve ışık alıyorsa götürmenizde bir sakınca yok bence.
Ayrıca sulamayı o beyaz kap içerisinde yaklaşık 30dk civarı suda bekletin ve sonra süzün.
Kökler yeşilliğini kaybetmeye başlayınca tekrar aynı şekilde sulayabilirsiniz.

cerenaytmz
03-01-2018, 16:27
Arkadaşlar sizce ümitlenmeli miyim 1 yıldır çiçek vermiyor

Manyetikçilek
03-01-2018, 21:37
https://hizliresim.com/4a2R0G

Merhabalar orkidem de böyle bir sorun var ne yapmam gerektiğini hiç bilmiyorum fungal bi hastalıkmış gibi geld bana ancak emin olamadım. Yardımlarınızı bekliyorum çok teşekkür ederim şimdiden :)

https://i.hizliresim.com/4a2R0G.jpg (https://hizliresim.com/4a2R0G)