View Full Version : Orkide acemileri ve heveslilerin soru(n)ları
Sayfalar :
1
2
3
4
[
5]
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
Benim de orkidem 1-1 buçuk ay kadar önce dalı sararıp çiçeklerini dökmeye başladı. Çiçeklerini dökmeye başladığında çoğu yerde okuduğum bilgi 3. boğumun biraz üstünden kesmekti. Ben sadece sararan yeri kestim ve tarçın sürdüm kesilen yere. İyiki de öyle yapmışım çünkü 3. boğumun üzerindeki çiçeklerin döküldüğü yerlerden sürgünler verdiğini gördüm bugün ve çok mutlu oldum. Sanırım bir de yaprakların arasından bir çiçek sapı daha geliyor. 3. boğumdan kesseydim o sürgünleri alamıcaktım. Bu da benim güzelim. Çocuğum gibi seviyorum bütün çiçeklerimi. 377526
senayyazici
12-03-2013, 13:36
Sayın yazıcı,
Birde toprakta deneyeceğim diyorsunuz.Serkan bey in kastettiği ,yazısında da yazdığı gibi ,orkide topragını (ORKİDE HARCI) yanlış anlayıp normal toprakta denemeyin.Hepsini öldürürsünüz.
Saygılarımla
Sayın Ziya bey mesajınızı yeni fark etttim. Serkan bey in tavsiyesi üzerine yavru orkideyi mevcut olan orkidelerin kenarına yerleştirmiştim. Ama maalesef 6 aydır suda , nemli sargı bezinde en sonda orkide harcında yaşama tutunmaya çalışan köksüz keikim hayata veda ediyor çok üzgünüm. Başka yapabileceğim bir şey varmı bilmiyorum :( Fotoğrafını ekledim yetişkin orkidenin yanında
serkan_istanbul
12-03-2013, 22:14
Orkideler için satılan harçlardan bulamadınızmı. YOsun olabilir di fakat yosunu bulmak zor. Yapacak başka bir şey bence yok gibi. Bence ama ben mevcut orkidenin kenarına diye bir şey yazmadım bir yanlışınız var bence. Sevgiler.
serkan_istanbul
12-03-2013, 22:17
neden karışılır bilip bilmeden dimi hadi kopardın neden köklerinide koparıyosun bir de suya koy demiş. Aslında çoktan çürürdü şanslısınız. Yosun bulamazsanız en azından bir orkide toprağına ekim yapın fıs fıslayın arada inşallah köklenir .sevgiler
Bakın aynen bunu yazmışım. Orkide toprağı diye satılıyor ama gerçekte ağaç kabukları falan oluyor içinde normal çiçek toprağı deil. Koç taştan aldım ben. arkadaşımız alacakaranlık ondada var. ORKİDE HARCI BEN ALDIM EMNUNUM SEVGİYLE KALIN
senayyazici
12-03-2013, 23:22
Orkideler için satılan harçlardan bulamadınızmı. YOsun olabilir di fakat yosunu bulmak zor. Yapacak başka bir şey bence yok gibi. Bence ama ben mevcut orkidenin kenarına diye bir şey yazmadım bir yanlışınız var bence. Sevgiler.
Sayın serkan_istanbul siz orkidenin kenarına demediniz biliyorum. Ben elimde mevcut olan başka bir orkide nin yanına yerleştirdim. Çünkü mevcut orkidem orkide harcında saksıda ağaç kabukları var içinde. Başka orkide harçımda olmadığından evde oraya koydum. Yosun bulamadım. Sizin kast ettiğiniz orkide harçı zaten bu değilmi? Yoksa benmi yanlış anlıyorum :(
yagmur90
13-03-2013, 19:08
2 ay önce bi hediye olarak orkide geldi, bi süre geçtikten sonra çiçekleri döküldü ama mevsimsel olabilir dediler. Zaman geçti haftada bir kez suda bekletme şeklinde su verdim, pencereye yakın byerde tülün arkasnda duruyor ama alt yapraklarından biri soldu fotoğraflarını da paylaştım ve bitanesi koptu. toprağında da beyaz küf gibi bişeyler oluştu. Yapraklarda önceden daha canlıydı şimdi şekillerinde de bozulma oluştu. Bu neyden dolayı olur acaba ? kurtarmak için ne yapmam gerekir nolur yardımmm :( bide toprağını değiştirmem gerekir mi acaba
elkadifri
13-03-2013, 21:39
merhaba bende yeni bir üyeyim orkideleri çok seviyorum ama baya bi orkideyi öldürdüm ne yazık ki şimdi yeniden cesaretimi toplayıp yeni iki orkide aldım yanlız orkidelerimin saksılarında aşırı bir nemlenme oluyor bu iyi mi kötü mü bilemedim cevaplandırırsanız sevinirim
2 ay önce bi hediye olarak orkide geldi, bi süre geçtikten sonra çiçekleri döküldü ama mevsimsel olabilir dediler. Zaman geçti haftada bir kez suda bekletme şeklinde su verdim, pencereye yakın byerde tülün arkasnda duruyor ama alt yapraklarından biri soldu fotoğraflarını da paylaştım ve bitanesi koptu. toprağında da beyaz küf gibi bişeyler oluştu. Yapraklarda önceden daha canlıydı şimdi şekillerinde de bozulma oluştu. Bu neyden dolayı olur acaba ? kurtarmak için ne yapmam gerekir nolur yardımmm :( bide toprağını değiştirmem gerekir mi acaba
*** yagmur hanim beyaz püf var dediniz biraz daha acik anlata bilir misiniz veya yakindan fotograf cekip ekleme imkaniniz var mi .....
kökleri ne durumda sefaf sakinin icinden nasil gözüküyor köklerindede sorun olma ihtimali ola bilir olmaya bilir de bazen yeni yaprak cikarken eski yaprak sararip kopar bu normaldir eger köklerinde sorun yoksa BANA göre normal gözüküyor bence topragini degisitirin ve degisitiriken köklerine bakin bu benim görüsüm ben olsam böyle yapardim benimde bir yapragim sarardi yukardi bir fotograf ekledim o yapragi koparip attim ardindan topragini degistirdim simdi iyi gibi bakalim neler olacak yine de tecrübeli hocalarimizdan bir fikir ala bilirsiniz......mesela fzthalil veya praecox veya ziyaa_soner beylerden yardim ala bilirsiniz bana göre onlar bilgili tecrübeli bu konularda ben sadece fikrimi söyledim saygiilarimla
dbalkanli
17-03-2013, 09:48
Merhabalar, yeni bir orkide aldim. Cicekci orkide agaci bu dedi normallerinden cok daha uzun dallara sahip ve malesef nasil bakacagimi bilmiyorum. su aylarda pek gunes olmadigindan oturu cam kenarinda isik alan bir yerde duruyor ancak yaninda kalerufer var. 5 gunde bir icme suyunun icinde 5dk bekletip suzerek suluyorum. gunde yarim saat cam acip hava almalarini sagliyorum usumesinler diye kapatiyorum daha sonra.
yeni tohumlarin acmasiyla beraber dallardan birinde toplam 4 cicek soldu ve o dal biraz daha asagi bakiyor digerlerine gore.
cok meraktayim umarim yardimci olursunuz arkadaslar.
fotografi da burda. tesekkur ederim.
dbalkanli
17-03-2013, 09:52
Arkadaslar merhana orkidemin yanina yaklasinca sanirim kotu bir koku var gibi ancak cok emin olamadim, bir yaprak sararmis ve dusmustu ancak digerleri yemyesil ve saglam, simdi de toplam 4 cicek soldu ayni dalda ama yeni acanlar da var. bu ne demek?
daha onceden fotograflari yollamistim yeni uyeyim bakarsaniz cok sevinirim.
zencefil cicegi
17-03-2013, 12:07
Sayin dbalkanli
Fotograflarda saglikli görünüyor fakat koku oldugunu söylüyorsunuz saksinin icersindeki köklerde asiri sulamadan dolayi cürüme olmus olabilir
ilk orkide aldigim zaman benimde basima gelmisti koku ve kücük sinekler cikmaya baslamisti
distan cok cicekli ve saglikli görünüyordu ama kökleri saksidan cikardigim an su dolu köklerle karsilastim.
Hemen cürük kökleri budayip yeni bir topraga gecirdim ve 3 yildir hala o orkidemle birlikteyim.
size bu resimdeki isaretli olan yerlerin böyle hafif kurumasi normal midir bugun orkidemin üzerine biraz su fisfislarken yaprak kenarlarinda hafif kuruma farkettim sizce normal midir
fzthalil
21-03-2013, 12:16
shenile
normal bence.. benim phal'lerde neler var bir görseniz:) ilerleme olmadığı sürece dert etmeyin..
cok tsk ederim fzthalil bey acaba bir hastalik mi var diye sordum ilerlemeden bir önlem alirim diye sormusdum ama demek ki normal mis cok tsk ederim saglicakla kalin hayirli günler
zencefil cicegi
21-03-2013, 19:09
Sevgili shenile
orkiden gayet saglikli görünüyor icin rahat olsun :D
Sulamayi abartmadiginiz sürece bakimi en kolay bitki bana göre orkideler.
Merhaba, Karadeniz Ereğli de yaşayan bir üyenizim.Phalaenopsis olduğunu tahmin ettiğim çiçeğimin sorunu konusunda yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Çiçeğim doğu yönünde, direkt cam kenarı, 2 yıl önce aldım ve geçen yıl saksısını orkide toprağı ile büyütüm. Haftada bir orkide besinli su ile suluyorum. Sorun ise çiçeklerinin bazıları solgun, bunun yanısıra yapraklarında hafif kırışıklıklar oluşmuş.Çiçekleri açalı yaklaşık 1-1,5 ay kadar oldu. Yani solmak için biraz erken diye düşünüyorum.
İlginize şimdiden teşekkür ederim.
zencefil cicegi
25-03-2013, 19:25
Merhaba, Karadeniz Ereğli de yaşayan bir üyenizim.Phalaenopsis olduğunu tahmin ettiğim çiçeğimin sorunu konusunda yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Çiçeğim doğu yönünde, direkt cam kenarı, 2 yıl önce aldım ve geçen yıl saksısını orkide toprağı ile büyütüm. Haftada bir orkide besinli su ile suluyorum. Sorun ise çiçeklerinin bazıları solgun, bunun yanısıra yapraklarında hafif kırışıklıklar oluşmuş.Çiçekleri açalı yaklaşık 1-1,5 ay kadar oldu. Yani solmak için biraz erken diye düşünüyorum.
Sayin Sonic
orkideniz cok saglikli görünüyor kökler olsun yapraklar olsun bir sorun yok gibi
ciceklerin dökülmesi ani isi degisikliginden ve yer degisikliginden olabilir.
Merhaba,
Bir kaç hafta önce işyerinde başka birine ait kurumaya yüz tutmuş bir orkideyi evlatlık aldım. Kökleri dışarı çıkmıştı. Toprağının kaç yıllık olduğunu bilmiyorum yaklaşık bir iki yıllık olabilir ama aynı toprağı havalandırıp tekrar ektim. Dışarı çıkan köklerini kestim ve düzenli hava güneş ve su vermeye başladım. Çiçek dalı kupkuru olmuştu dibinden kestim. Orkide gübresi ile gübreledim. Altından minik bir çıkıntısı var. Acaba çiçek dalı mı? Toprağını yenilemem gerekir mi? Sizce çiçek vermesi için ne yapabilirim?:rolleyes:
Ziya Soner
27-03-2013, 18:50
Selam,
Saksınız ve yapraklar gayet sağlıklı,
Çiçeklerinizi camdan gelen direk ışık üzmüş,arada tül ve endirekt ışıkta daha iyi netice alırsınız.
Saygılarımla
elkadifri
27-03-2013, 23:46
Selam,
Saksınız ve yapraklar gayet sağlıklı,
Çiçeklerinizi camdan gelen direk ışık üzmüş,arada tül ve endirekt ışıkta daha iyi netice alırsınız.
Saygılarımla:(merhaba ziya bey heryere yazıyorum ama cevap alamıyorum orkidemin kökü siyahlaşmaya başlamıştı bende çürüyen kökleri kesip yaprak kökünede tarçın döküp toprağını değiştirdim ama toprak şu tekzende satılan hindistan cevizi kabuğu ve lifinden oluşuyor kapalı poşetlerden aldım iyimi yaptım yoksa kötümü bilmiyorum birde hiç yaşatamadım şu orkideleri yardım ederseniz sevinirim orkideleri çok seviyorum teşekkürler:(
sevgili sdyvs
fotograf görmeden net birsey diyemeyiz lakin eski topragi havanlandirip geri koymaniz nekadar dogru orasini bilemem cünkü kac senelik bir harc oldugunu bilmiyorsunuz bence yeni bir orkide topragi alip ona ekseniz daha iyi olur 10 günde bir daldirma yöntemiyle sulayin ****** suyun icine sivi gübre vermeyi de unutmayin :) direk günes almayan bir yere koyarsaniz eminim daha güzel gelisir ve eger alttan bir cikinti varsa yaaa köktür **** cicek sapi olma ihtimali vardir resim görmeden net birsey diyemeyiz
sdyvs kusura bakmayin görmemisdim lakin o cikintinin ne oldugunu tam cözmüs degilim cicek sapi olabilir diye düsünüyorum lakin kökte olabilir hava kökü onun icin biraz daha büyümesini bekleyip sürpriz yapmasini bekleyeceksiniz dedigim gibi topragini degisitirseniz sizin icin daha iyi olur ben olsam böyle yapardim sahsen hocalarimiz daha iyi bilirler tabi kide
denizcem
29-03-2013, 12:40
sevgili sdyvs
fotograf görmeden net birsey diyemeyiz lakin eski topragi havanlandirip geri koymaniz nekadar dogru orasini bilemem cünkü kac senelik bir harc oldugunu bilmiyorsunuz bence yeni bir orkide topragi alip ona ekseniz daha iyi olur 10 günde bir daldirma yöntemiyle sulayin ****** suyun icine sivi gübre vermeyi de unutmayin :) direk günes almayan bir yere koyarsaniz eminim daha güzel gelisir ve eger alttan bir cikinti varsa yaaa köktür **** cicek sapi olma ihtimali vardir resim görmeden net birsey diyemeyiz
Arkadaşlar, orkidenizin toprağı çok önemli kesinlikle çoğunluğu çam ağaçı kabuğu olmalı... köklerinin hava alması gerekli yoksa çürüyorlar... Orkidenin bakımı diğer evde baktığımız çiçeklere benzemiyor...Diğer çiçeklerde saksı değişimi daha sık yapılıyor ama orkidede saksı büyütmeden çok uzun seneler yaşayabilir... diğer çiçekler de kök toprak altında ama orkidede kökler dışarıda ve çok sağlıklı olabiliyorlar...Orkidenizin köklerini illa toprağın içine gömecem diye uğraşmayın...Büyük marketlerden aldığınız orkide toprağı yazan her toprağı kullanmayın...İçeriğini kontrol edin...torf az olsun...çoğunluğu ağaç kabuğu ve cocopet olsun buna dikkat edin...
Tecrübeyle sabit...
Bu sabah koçtaş tan aldığım orkide toprağına diktiğim orkidemi, çiçekli olmasına rağmen burda okuduklarıma uymuyor diye bir kontrol edeyim dedim... Caanım köklerin %70 nin içleri boşalmış çürümüşler... Onları temizledim ... köklerine tarçın döktüm... Toprağın ağaç kabuklu olan kısımlarını seçerek tekrar diktim... Umarım doğru yapmışım dır...
Acemi arkadaşlarla paylaşmak istedim...
naturelee13
29-03-2013, 13:38
Saf sphagnum mantar oluşumlarını bastırsa da sadece genç orkidelerde veya kökleri çürümüş veya çelikleme tek rizoidli catt. gözünü filizlendirme gibi diğer bir dizi yeni kök oluşumunu çürütmeden aktive etmek gibi sebeplerden kullanılır. olgun orkidelerin daha çok kabuk ağırlıklı gevşek havadar bir saksı harcında bakımı uygun olur. sphagnumda köklendirilen genç v.d. bitkileri en geç iki sene sonra böyle bir saksı harcına dikilirler.
linkdeki EC metre milliSiemens [mS]çinsinden ölçtüğü belirtilmiş bizim sulama veya gübreleme suyunu ölçeceğimiz değerler 100 ila 800 mikroSiemens [µS] yani o aletin ölçüm aralığı 0-1999 [mS] ise göstergenin 0,1 veya 0,8 göstermesi gerekir. bu tarz aletler iki uç değerlerde linear ölçüm özeliklerini kaybeder. dolayısı ile ihtiyacımız olan ölçüm aralığında doğruluk ve hassasiyet iyi değildir.
Tabii bu arada bu aletin tanıtımındaki verilerin doğru yazıldığını var sayıyorum belki yanlış yazılmıştır ve ölçüm birimi hakikatde mikroSiemens cinsindendir. Almadan önce bunu satıcıya sormanız uygun olur.
Toplam tuz miktarını bulmak için ölçtüğünüz değeri 0,625 faktörle çarparsanız takribi bir tuz miktarı elde edersiniz ki TDS (toplam çözünmüş katı madde) metreler de böyle bir faktörle çarpıp göstermekteler.
Saygılarımla
Merhaba sayin praecox,
Ben orkideler konusunda basin basindayim ve gercekten acemiyim.
Bize yardimlariniz icin oncelikle cok tesekkurler. Yalniz bu baslik ecmiler icin diyince daha basit bir dille, terimlerden mumkun oldugunca uzak **** onlarin aciklanacagini dusunmustum. Ama alintiyi yaptigim arkadasla konusmalariniz bana baya ileri duzey geldi. Bizimde anlayabilmemiz icin daha basit verebilirmisiniz tavsiyelerinizi.
Kusura bakmayin. Nasil yapilacagini gormedigimiz iicn okuyarak bile tatbik etmek benim icin yeteri kadar zor. Forumlarda da okudugumu anlamayinca bitkilerimi olduruyorum :((
PembeOrkide
29-03-2013, 21:44
Maalesef gecen gün orkidemi çubuğa sabitlemek isterken yeni 4tane çiçek açmış dalını kırdım ve çok üzüldüm, dalın kırılanyerine zencefil sürdüm, dal yeni çıkmıştı yaklaşık 1-2 aydır da çiçekliydi, aynı daldan tekrar çiçek çıkarmı tekrar çiçeklenmesi ne kadar zaman olur, bir fikriolan var mı. Bu arada kırılan dalı ertesi gün özel bir yöntemle kurutmaya tabi tuttum, pazar aksamı neticesi belli olacak eğer çiçeğimi ölümsüzleştirebilirsem sizlerle paylaşacağım...
naturelee13
01-04-2013, 15:25
Var tabii olmaz mı?
Gübreleme ve sulama ile ilgili yazışmaları forumda tekrar bir gözden geçirin. Normal bitkiler için kullanılan gübreler çok ağır kaçabilir orkideler için özelikle de phal de NPK oranına çok dikkat etmelisiniz. kökler çok çabuk yanıp bitkinizi kaybedebilirsiniz. bunu fark etmeniz ise ortalama en azından 6 ay sürer.toprağın beyazlaşınca sulanması da bana tuhaf geldi.
Keiki oluşumu istiyor isenin bitkinizin yaprağa yakın değil bundan evvelde yazıldığı gibi çiçekli gözden hemen sonraki takribi anaç bitkiden 3 göz sonraki gözün üzerinden kesmeniz gerkli. Keiki için bitkinizi bir hafta kadar sıcak ve karanlık bir yerde tutun. Mümkün ise göz kapakçığını örten yaprağı kaldırıp köklendirme hormonu veya en iyisi keiki-boost denen ürünü tabik edin. Bu şekilde ve az evvelde yazdığım gibi sıcak ve bir hafta karanlık bir ortamda o gözden keiki oluşum ihtimali çok yüksektir. Bu bilgi tarafımca da sıkça yapılıp sonuç alınmış bir bilgidir.
Saygılarımla
Merhaba,
Benim de ciceklerini dokmus bir orkidem var. Yeni bir dal olusumu var ama daha cok kucuk ve pek hizli buyumuyor. Yeniden ciceklenmesi icin veya keiki olusumu icin farkli kesimler mi yapmak lazim. Orkidemin son halinin fotosunu ekliyorum.384343 Yorumlarinizi bekliyorum. Bir kac basliga yardim icin sorularimi yazdim ama tecrubeli hocalarimdan cevap alamadim. Yanlis birsey yapmamak icin beklemekteyim. Fotoda isaretleyerek gosterebilirseniz cok sevinirim.
Ve fazla sulamadan olduguna emin oldugum beyaz beyaz kucuk bitki biti deniyor sanirim onlardan bolca var substratinda. Bu bocekleri bertaraf etmek icin ne yapmaliyim?
Simdiden tesekkurler
naturelee13
01-04-2013, 17:22
Sayın Nur hanım,
saksı harcınız çok nemli kalıyor, demektir bu. Gerçi cym.lerde harcın tam kuruması gerekmiyebilir ancak altındaki drenaj yetersiz olabilir saksı harcınız havasız, sıkışmış olabilir. Bunlara ilerde yapacağınız saksı harcı değişimlerine dikkat etmenizi öncelikle söylemek istedim. cymb.lerde bundan dolayı kaya yünü kullanılıp 3 günde damlama sulama ile gübreli su ile sulamak sureti ile bir tür hydroponik bakımı yapılır.
Saksıyı ilaçlı suya batırmak sureti ile ilaçlarsanız o beyaz yaratıklardan kurtulursunuz. Zaten cymb.lerdeki kronikleşen kırmızı örümcek sorunlarını da düşünürsek ferplan mospilan gibi suda çözünen bir sistemik aktif madde ile ilaçlamanız akut durumlarda supracide veya DDVP gibi bir ilaç kullanmanız uygun olur.
Cymbidiumlari her sulamada gubreli su ile sulamak dogru mudur? Phal.lerde bunu tavsiye etmiyordunuz diye hatirliyorum. Bende 2 cinsten de var ve 2sine de ayni sivi besini kullaniyorum. Benim de Phal.imde bu boceklerden var. DDVP yi Phal icin de kullanabilir miyiz ve uzerinde yazan kullanim sekline gore mi yapmaliyiz **** siz nasil tavsiye ediyorsunuz?
Tesekkurler
naturelee13
02-04-2013, 15:58
Sanssiz bir zamanda foruma uye oldum galiba. Hocalarimizdan cevap alamiyorum.
Sagolun bir kac arkadas yazmislar fakat ben kafamdaki sorulara cevap bulamadim. Sunu da belirtmek isterim forumu okudum, okuyorum ama okudukca asil insanin aklina sorular takiliyor. Bilmeden birsey de soramiyorsunuz degil mi. Cok faydali bilgiler ogrendim ama daha yolun basinda olarak yardima ihtiyacim var. Phal., Cymbidium ve orkide acemileri basliklarinda sorularim var ama henuz harekete gecip uygulama yapabilecegim bir cevap alamadim.
Biz acemiler ve yeniler icin beklemek o kadar zor ki. Hele orkidelerimiz gun gectikce kotu hale gelirken :(
denizcem
02-04-2013, 16:15
Sevgili naturelee13, iyi tespit...Hocalar sanırım meşguller **** tekrar tekrar aynı sorunlara cevap vermekten sıkılmış olabilirler...benim de sorularım hala cevapsız...Ama bizler için çok değerli bilgileri siteye zaten koymuşlar...Bizlere düşen bunlardan bizim için gerekli olanları doğru tespit edip uygulamak... (Aslında bizim sadece cesaret verilmeye ihtiyacımız var ...Yoksa ben kendi adıma siteyi kaçıncıya hatim ediyorum)Sanırım sizde aynısınızdır...Ben bekledim bekledim cevap gelmeyince siteden okuduklarıma dayanarak tedavilerini yaptım... İnşallah doğru şeyler yapmışımdır... Sizede bunu öneririm...
Site üyesi egülnur hanımın bu gün siteye yazdığı mesajda içime su serpti... O kadar güzel ki orkideleri imrenmiştim... Kaybettiklerimin yerine yenisini alıyorum diye yazmış... Bu bana teselli oldu ... Kaybedersek yenisini alırız bizde...
Sevgilerimle...
naturelee13
03-04-2013, 09:27
merhaba denizcem,
haklisiniz. Bende dun aksam forumda okuduklarima gore orkide sapimi kestim. Kokleri hic kalmayanlari bir torbaya alip bagladim ama hic emin degilim yaptiklarimdan. Bakalim sonuc ne olacak? Olurse tabiiki yenisi alabiliriz ama bu forumun amaci zaten deneyimleriyle daha once bitkilerini kaybedenler ogrenip daha fazlasini kaybetmemek degil mi? Aslinda biraz rahat da olmak lazim. Annem mesela ne forum okudu, ne de bir arastirma yaptigi var. Sivi besin falan vermiyor. Ama sansi adana da gunesi bol evde ve o ev hanimi oldugu icin havalandirmasini falan yapabiliyor. Ayni zamanda amerikan mutfakli evimiz. Yemek pistikce o buharda bayram ediyor Orkide. Benim oyle imkanlarim yok :(( Yoksa annemin tek yaptigi haftada 1 sulamak o kadar :)) Neyse bakalim heyeceanla beklemek zor olsa da sabirli olmaliyim...
önemli olan cicek sapini steril bir makas la kesmek ben kestim korka korka kestim ilk önce makasi camasir suyuyla yikadim sonra sapini kestim ve kestigim ucun üzerine mum damlatim bakalim ne olacak ve gayet memnunum ortadan iki yaprak yeni cikiyor ve altan bir patlama var cicek sapi mi kök mü bilmiyorum :)
naturelee13
03-04-2013, 10:40
yeni aldigim makasi cakmakla isitarak steril hale getirmeye calistim. Kestigim yerin uzerine tarcin doktum. Daha sonra karanlik odaya aldm. 1 hafta orda tutacagim. Belki yavru verir diye. Sulama yaptiktan sonraki gun aldim karanlik odaya ve ayri bir kapta su koydum, nemli olmasi icin. Sonuc ne olacak bilmiyorum. Diger orkidelerimin de kokunu temizlemeye calistim dicem ama zaten kokleri yoktu. Yine de onlarinda koklerini tarcinlayip fisfisla nemlendirdigim buzdolabi posetlerine sadece koku icinde olacak sekilde gevsekce bagladim. onlari da 1 hafta oyle deneyecegim. Cymbidiumun cicek sapi kurumustu. Kuruyan yerin bittigi yerden kestim, yine ustune tarcin doktum. (cicek sapini dipten veya 3. bogumdan kesmedim) Aksam fotolarini eklerim. Umarim cevap alabilirim ve umarim basarili olurum. Herkese tekrar tesekkurler ve bol sanslar...
naturelee13 kimisi cicek sapin üzerine tarcin sürer kimisi mum damlatir kimi aktif kömür sürer bunlar sorun degil önemli olan kendinizin yaptiginiz deneyi ben okudum korka korka mum damlattim ve simdi gayet memnunum ve karanlik odaya da almadim camin onunde :) bakalim ne olacak bunlarda benim ilk orkidem ama yazismalarima göre aldigim bilgileere göre orkidelerin üzerine fazla düsmeyin ne kadar düserseniz onlar kendisini naza ceker ve fazla üzerlerine düsmeyide sevmezler mis mesela benim 2 tane orkidem var ilk orkidem beyaz di onun üzerine cok düserdim sonra annem bana pembe bir orkide almis onda orümcek aglari falan vardi onun üzerine cok düsmeye basladi beyazi resmen unuttum desem yeri var ve gel gör ki beni utandirmadi beyaz orkidem yeni yaprak cikartip alttaki gövdede minik bir cikinti var bakalim kök mü cicek sapi mi bence sizde orkidelerinizin üzerine fazla düsmeyin 10 günde bir sulayin besinle birlikte tabi sicaklar artarsa su ihtiyaci da artiyor fis fislayin yapraklari perde arkasindan alacak sekilde günes alsin yeterli fazla üzerlerine düskün olmayin :S bende ikinci orkidemin üzerinde cok düsüyorum suan orümcek agşari vardi diye bakalim ne olacak insallah orkideleriniz bol cicek verir size
naturelee13
03-04-2013, 11:39
naturelee13 kimisi cicek sapin üzerine tarcin sürer kimisi mum damlatir kimi aktif kömür sürer bunlar sorun degil önemli olan kendinizin yaptiginiz deneyi ben okudum korka korka mum damlattim ve simdi gayet memnunum ve karanlik odaya da almadim camin onunde :) bakalim ne olacak bunlarda benim ilk orkidem ama yazismalarima göre aldigim bilgileere göre orkidelerin üzerine fazla düsmeyin ne kadar düserseniz onlar kendisini naza ceker ve fazla üzerlerine düsmeyide sevmezler mis mesela benim 2 tane orkidem var ilk orkidem beyaz di onun üzerine cok düserdim sonra annem bana pembe bir orkide almis onda orümcek aglari falan vardi onun üzerine cok düsmeye basladi beyazi resmen unuttum desem yeri var ve gel gör ki beni utandirmadi beyaz orkidem yeni yaprak cikartip alttaki gövdede minik bir cikinti var bakalim kök mü cicek sapi mi bence sizde orkidelerinizin üzerine fazla düsmeyin 10 günde bir sulayin besinle birlikte tabi sicaklar artarsa su ihtiyaci da artiyor fis fislayin yapraklari perde arkasindan alacak sekilde günes alsin yeterli fazla üzerlerine düskün olmayin :S bende ikinci orkidemin üzerinde cok düsüyorum suan orümcek agşari vardi diye bakalim ne olacak insallah orkideleriniz bol cicek verir size
merhaba ben de ustune dusme konusuna tamamen katiliyorum. Aynen ben cok dusuyorum ustune. Hatta rahat durmuyorum surekli yapragina cicegine dokunuyorum. Koklerine. Biliyorum hoslanmiyor bundan sonra mumkun mertebe yapmamaya calisiyorum. Hergun gelip gidip bakmicam ins :D
denizcem
03-04-2013, 11:42
Sevgili shenile; fısfıslamayı günde kaç kere yapmak gerek acaba?...
:) bende öyleyim 2 orkidem örümcek aglarini temizledim ama hala var mi diye bakiyorum ****** bu yalnis orkideler cokk hasas dir pek ellemeyi sevmezler bence uzaktan bakin ellemeyin dokunmayin :) insan gercekten duramiyor sürekli bakmak istiyor ama eger ki uzun ömürlü bakmak istiyorsak buna mecburuz bu arada sizin orkide phalaenopsis mavi idi degil mi rengi
denizcem ben kafama estikce yapiyorum hafta da bir uygun disarida kalmis hava köklerine fis fis yapmayi unutmayin ama dikkat etmelisiniz gövde icine su gitmesin eger su gövde icine giderse peceteyle emesine bakin su kalirsa gövde icinde orkide gövdesi cürüme yapa bilir ben bunlari biliyorum ve böyle yapiyorum benimde 1-2 aydir orkidem var ama masallah iyi gidiyoruz hocalarimiz basini biraz agirttim ama deydi :)
naturelee13
03-04-2013, 11:51
Evet shenile mavi ama dogal degil. mavi yapmak icin asi mi yapiyorlar, murekkep tarzi birsey mi enjekte ediyorlar bilmiyorum. Ama 2-3 cicekten sonra kendi rengine yani beyaza doner demislerdi. Bende eskiden nergislerin suyuna murekkep damlatirdik, Orkideme o tarz damardan versem rengi degisir mi acaba? :P
Evet shenile mavi ama dogal degil. mavi yapmak icin asi mi yapiyorlar, murekkep tarzi birsey mi enjekte ediyorlar bilmiyorum. Ama 2-3 cicekten sonra kendi rengine yani beyaza doner demislerdi. Bende eskiden nergislerin suyuna murekkep damlatirdik, Orkideme o tarz damardan versem rengi degisir mi acaba? :P
vallah onu bilemiyecem o kadarini onu hocalarimiza sormaniz gerek ben sadece kendim ne yapiyorsam nasil bir deneyim yaptiysam orkidemle onu paylasiyorum ne az ne cok :) orkideler diger ciceklere benzemez yalniz bunu biliyorum :)
denizcem
03-04-2013, 12:01
denizcem ben kafama estikce yapiyorum hafta da bir uygun disarida kalmis hava köklerine fis fis yapmayi unutmayin ama dikkat etmelisiniz gövde icine su gitmesin eger su gövde icine giderse peceteyle emesine bakin su kalirsa gövde icinde orkide gövdesi cürüme yapa bilir ben bunlari biliyorum ve böyle yapiyorum benimde 1-2 aydir orkidem var ama masallah iyi gidiyoruz hocalarimiz basini biraz agirttim ama deydi :)
Haftada bir mi?:))) ben günde iki üç kez yapıyorum:))) ama peçeteyle yaprak aralarının suyunu alıyorum... allahtan bunu doğru yapmışım...
Ayy yok ya daha yanlarına uğramayacağım...Onların bakımı haftada bir ancak sulama falan... o zaman yanlarına gideceğim bundan sonra...
denizcem hanim hic fark etmez kendi deneyimlerinzden memnunsaniz degistirmeyin herkes istedigi gibi farkli yapa biliyor ben hafta bir yapiyorum ve memnunum :) 1.5 aylik orkide bakimindan insallah daha uzun ömürle benimle olurlar :)
serkan_istanbul
03-04-2013, 12:20
Orkideler konusunda bende acemi sayılırım ama bende 32 adet orkide var. phaller çoğunlukta. aralarında hediye gelenler de var. benim aldıklarım var. atılacak olanlarıda evlatlık aldım. öyle 10 günde bir sulanacak, yok efendim yapraklarına 2 günde bir fıs fıslancak gibi şeylere pek riayet etmiyorum. en azından artık etmiyorum. Suya ihtiyaçları olduğunu tutup kaldırdığımda anlaya biliyorum hafif oluyor. bir kaç tanesininde toprağını değiştirdim gayet sağlıklılar. bazılarının uçlarını kestim çiçekleri biten dalların. Bazılarınıda kesmedim. Kesmediğim orkidem şuanda uçlarını büyütüyor ve çiçek oluşumu var. Sıvı besin veriyorum fakat o kadar sık deil. suya daldırma yöntemini uygulamıyorum. Göz kararı su veriyorum tabaklarında su bırakmıyorum. Bulundukları ortam havadar salon. bol aydınlık fakat asla direk güneşte deiller. phaller şeffaf saksılarında diğerleri deiller. Tekrar çiçeklenmesi için bir süre dinlenmeye geçiyorlar. Hazır satılan bazı orkide topraklarında torf çok olabiliyor bu yüzden dikatli olun. Aldıysanızda biraz elinizle eleyin. Bir de şuna inanıyorum ben bir şeyin üstüne fazla titrememeyide öğrendim. Şu anda herşey yolunda . Bütün orkide severlere sevgilerimle.
cok dogru serkan bey :) sizden de cok sey ögrene biliriz sonucda 32 orkide az degil :) hepsine nasil baka biliyorsunuz benim iki tane var ve 2 tane daha almayi düsünüyorum lila rengi ile sari bakalim nasil olacak orkideler cok pahali ucuza da ancak bauhaus dan koctas dan bula biliriz lakin onlar da bana 1 saatlikte uzakta onlar icin de oraya gidemeyiz insan bir tane orkide aldigi zaman tutku haline gelio 1 tane daha 1 tane daha diye diye bir bakmisiniz cogaliyor gercekten tutku haline geliıo :)
masal_naz
03-04-2013, 15:52
merhaba arkadaşlar okadar baktım cevabı bulamadım sorulduysa kusura bakmayın orkiden 1 yıldır aynı şekilde kaldı ne öldü ne çiçek açtı gecen sene dallarından yaprak verdi köklenme yapmadı oyle kaldı ne yapayım bılemedım
naturelee13
03-04-2013, 15:57
merhaba arkadaşlar okadar baktım cevabı bulamadım sorulduysa kusura bakmayın orkiden 1 yıldır aynı şekilde kaldı ne öldü ne çiçek açtı gecen sene dallarından yaprak verdi köklenme yapmadı oyle kaldı ne yapayım bılemedım
Merhaba,
bende yeniyim ama okudugum kadariyla sunu soyleyeyim. Uygun
sulama (haftada-10 gunde 1) dinlendirilmis cesme suyu veya yagmur suyu
isi (phal. ler icin min 18 derece bu bile serin demektir. 25-32 derece seviyorlarmis)
isik (bol aydinlik olmali ama direkt gunes isigi almamali)
15 gunde- ayda 1 sivi besin takviyesi.
Bu bilgilerin ayrintilandirilmis hali http://www.agaclar.net/forum/orkide/3512.htm burda olmali.
Kolay gelsin...
masal_naz
03-04-2013, 16:05
çiçeğim b u
masal_naz
03-04-2013, 16:07
Merhaba,
bende yeniyim ama okudugum kadariyla sunu soyleyeyim. Uygun
sulama (haftada-10 gunde 1) dinlendirilmis cesme suyu veya yagmur suyu
isi (phal. ler icin min 18 derece bu bile serin demektir. 25-32 derece seviyorlarmis)
isik (bol aydinlik olmali ama direkt gunes isigi almamali)
15 gunde- ayda 1 sivi besin takviyesi.
Bu bilgilerin ayrintilandirilmis hali http://www.agaclar.net/forum/orkide/3512.htm burda olmali.
Kolay gelsin...
teşekkür ederim bunları yapıyorum ama dallarda çıkan yapraklar 1 senedir aynen duruyo nebuyudu ne kok verdı kafam karıstı
http://www.agaclar.net/forum/orkide/7634.htm bu linkte istediginiz bilgi var sphagnuma yosunu sarasaniz büyük ihtimalle kök vere bilir bi bakin siz yinede
serkan_istanbul
03-04-2013, 17:59
Maşallah diyelim bir çok kişi yavrulasın diye uğraşıyor sizinki keiki yani yavrulamış. Kök oluşumu mutlaka olacaktır. Güle güle büyütün. Birdi şimdi 3 orkideniz olacak sevgiler.
merhaba sayin hocalarim ve arkadaslar sizlere bir sorum olacak benim orkidem de 3 tane cikinti var acaba bunlar kökmü yoksa cicek sapi mi bana bilgi verirseniz sevinirim cevaplar icin simdiden tsk ederim saygilarimla
denizcem
09-04-2013, 15:45
merhaba sayin hocalarim ve arkadaslar sizlere bir sorum olacak benim orkidem de 3 tane cikinti var acaba bunlar kökmü yoksa cicek sapi mi bana bilgi verirseniz sevinirim cevaplar icin simdiden tsk ederim saygilarimla
Sevgili shenile, çok güzel köklerin çıkıyor...Çiçek sapı iki yaprak arasından çıkıyor... Yani benimkiler öyle çıkmıştı....
denizcem
09-04-2013, 15:47
teşekkür ederim bunları yapıyorum ama dallarda çıkan yapraklar 1 senedir aynen duruyo nebuyudu ne kok verdı kafam karıstı
Sevgili masal_naz, keikinin köklenmesini beklemen gerekiyor...Orkiden keikiyi beslemek için şu sıralar çiçek açmayacaktır...
denizcem cok tsk ederim :) orkidemin 3 sapi varmis lakin satin aldigim yer 1 sapi kökten kesmis kurumus kök cikmasi iyi saglikli demek ::) sizin orkideleriniz nasil resimlerini ekleye bilir misiniz güzellikleri görelim :)
denizcem
09-04-2013, 16:22
denizcem cok tsk ederim :) orkidemin 3 sapi varmis lakin satin aldigim yer 1 sapi kökten kesmis kurumus kök cikmasi iyi saglikli demek ::) sizin orkideleriniz nasil resimlerini ekleye bilir misiniz güzellikleri görelim :)
Sevgili shenile, benim şu anda iki tane çiçekte iki tane tomurcukta bir tane de pazar günü migrostan çiçekleri geçmiş bir orkideyi aldım toplam 5 tane sağlıklı orkidem var...bir tanede yavruyu ayırmıştım... Hatta çiçek bile açmıştı... onu koçtaştan aldığım torfa dikmiştim... O yüzden kökleri çürümüş... Şu anda yosunda duruyor...Rehabiliteye aldım onu...Senin isteğin üzerine kalktım resimlerini çektim yüklüyorum sevgilerimle...Haa 4 tanede mutfak camında annemle kardeşimin orkideleri var... Benimkiler açıyomuş onlarınkiler açmıyomuş diye benim mutfak camıma getirdiler... Onlarda gayet iyi gidiyorlar...
sayin denizcem masallah diyeyim ilk önce gayet saglikli gözüküyorlar bu en üsteki orkidenin biri farkli bir tür herhalde yandan tirtirli gözüküyor kenarlar lakin hoslar nazar deymez insallah :) bu orkideler belirli birseyden sonra insanda hastalik yapiyorlar :) 1 tane alirsin doymazsin birtane daha birtane daha diye ye cogaltmak istersin bütün renklerden sahip olmak istersin ben 1 tane aldim annem de 2 tane getirdi bana toplam 3 tane var bende biri dendrobium 2 tane dde phalaenopsis var ama gercekten hoslar masallah bu arada gercekten tsk ederim vaktinizi ayirip fotograf cektiginiz icin ellerinize saglik :)
denizcem
09-04-2013, 16:48
sayin denizcem masallah diyeyim ilk önce gayet saglikli gözüküyorlar bu en üsteki orkidenin biri farkli bir tür herhalde yandan tirtirli gözüküyor kenarlar lakin hoslar nazar deymez insallah :) bu orkideler belirli birseyden sonra insanda hastalik yapiyorlar :) 1 tane alirsin doymazsin birtane daha birtane daha diye ye cogaltmak istersin bütün renklerden sahip olmak istersin ben 1 tane aldim annem de 2 tane getirdi bana toplam 3 tane var bende biri dendrobium 2 tane dde phalaenopsis var ama gercekten hoslar masallah bu arada gercekten tsk ederim vaktinizi ayirip fotograf cektiginiz icin ellerinize saglik :)
Sevgili shenile yakından çektim... Evet bu orkidem diğerlerinden farklı ...hem de çilli...
arkadaslar birsey daha soracam bu yaprak sarkmasi neden kaynaklaniyor benimkiler yukariya dogruyda simdi birtane yapragi asaya eyiyor kendini neden kaynaklaniyor cevaplar icin simdiden tsk ederim
elkadifri
11-04-2013, 08:22
syn ziya bey bende toprak ve yosun istiyorum sizden orkidem çiçekli ama kök çürümesi var çok kökü kalmadı yeni çıkıntılar var ama karardı bir ilerleme yok koçtaştan yeni toprak diye aldım ama hindistan cevizi kabuğu ve lifinden oluşutor pek bir işe yaramıyor galiba ilgilenirseniz sevinirim
Yeni aldığım dendrobium'un alt dallarda ki bozulma sebebi ne olabilir ? Ne yapmalıyım ?
Teşekkürler...
http://www.agaclar.net/forum/1136932-post166.htm
antiaging
12-04-2013, 10:15
Arkadaşlar selam kış ayında 2 adet orkide aldım ve saksılarını küçük bulduğum için 1-2 boy daha büyük şeffaf bir saksıya aldım bir tanesi yapraklarını dökdü ama şu anda gayet sağlıklı gözüküyor sıvı besin uygulamasına başlıyacam fakat hiç çiçeklenme yapmadılar orkidelerde çiçeklenme için belli aylarmı var yoksa menekşeler gibi her dönem açabiliyorlar mı?
PembeOrkide
14-04-2013, 20:23
Maalesef gecen gün orkidemi çubuğa sabitlemek isterken yeni 4tane çiçek açmış dalını kırdım ve çok üzüldüm, dalın kırılanyerine zencefil sürdüm, dal yeni çıkmıştı yaklaşık 1-2 aydır da çiçekliydi, aynı daldan tekrar çiçek çıkarmı tekrar çiçeklenmesi ne kadar zaman olur, bir fikriolan var mı. Bu arada kırılan dalı ertesi gün özel bir yöntemle kurutmaya tabi tuttum, pazar aksamı neticesi belli olacak eğer çiçeğimi ölümsüzleştirebilirsem sizlerle paylaşacağım...
Orkidemin kopan çiçekli dalını kurutmayı başaramadım maalesef, şomdi orkidemi yeniden çiçeklendirmeye çalışıyorum, gece dışarı alıp suyunu minimuma indirerek yeniden çiçeklenmesini sağlayabilirmiyim...
Merhaba arkadaşlar,
Yaklaşık 3 yıldır bende Orkide çiçeğimi çok severek yetiştirmekteyim.
Orkideler hakkında hemen herbilgiye bu site aracılığı ile eriştim. Resimlerdeki
beyaz renkli orkidem 3 yıldır benimle. ilk yılında üzerinde 7 adet çiçeği varken satınalmıştım. Çiçeklenmesi geçince acemilikten tüm köklerini kurutmuştum. Bu siteyi bu sorundan sonra keşfetmiştim. İyi bir bakım sonrası hala yaşamına devam etmekte fakat çiçek sayısı azalmakta, ilk sene 7 olan çiçek sayısı ikinci yıl beşe düştü, bu senede üçe düştü. Bu konuda forumda herhangi bir bilgi bulamadım. Resimlerde gördüğünüz üzere tomurcukların ikisi çiçek oldu diğeride bugün yarın olacak inşallah. Pembe renkli Orkidemide daha yeni satın aldım. İnşallah onunlada uzun senelere geçiririm :)
391859
391860
391861
391862
grasshopper
18-04-2013, 13:27
orkidem 2 dallı olsun istiyorum bunun için herhangi bir işlem yapmam gerekiyor mu **** zamanını mı bekleyeceğim
iyi günler keşke bu siteyi daha önce kesfedebilmiş olsaydım :( benim oakidemin hem çicekleri hem yaprakları soldu acaba artık bu konu için yapabileceğim birşey kaldımı yeniden onu hayata dondürebilirmiyim..:(
min_isis
25-04-2013, 11:04
Selamlar.
Gecen sene hediye edilmiş iki orkidemin de köklerini tamamen curuttukten sonra tanıştığım bu güzel dunyanın yardımı ile iki orkidemin de kurtuldu hele biri ikinci yaprağını veriyor ve kökleri de çıktı. Ne yazık ki o doneme ait fotoları yok. İkinci orkidemin de yeni yaprak veriyor ama foto da görülüyordum umarım bir yaprak halen sağlıklı olduğu halde sekli kayık durumda. Sizce o yaprağı teni gelenler için kesmeli miyim yoksa zaten teni yaprak düzgün gelişecek mıdır
min_isis
25-04-2013, 11:11
Bu da kurtulmuş olan bebeğim :)). Çok teşekkürler paylaşımlarınız için
Selamlar.
Gecen sene hediye edilmiş iki orkidemin de köklerini tamamen curuttukten sonra tanıştığım bu güzel dunyanın yardımı ile iki orkidemin de kurtuldu hele biri ikinci yaprağını veriyor ve kökleri de çıktı. Ne yazık ki o doneme ait fotoları yok. İkinci orkidemin de yeni yaprak veriyor ama foto da görülüyordum umarım bir yaprak halen sağlıklı olduğu halde sekli kayık durumda. Sizce o yaprağı teni gelenler için kesmeli miyim yoksa zaten teni yaprak düzgün gelişecek mıdır
Kesmeyin!
yaprağı düzgün bir şekilde kalması için arzu ederseniz destekleyin. Yaprak oluşumunda beslenme suçekme gibi köklerde sorun olmuş olmalı ve yaprak gelişimi düzgün olamamıştır. Ancak kesmeniz için bir gerekçe değil.
Estatik sebeplerden kesmek isteseniz de bunu steril şartlarda yapın.
Yeni yaprak gelişimi kök ve sulama durumuna göre sorunsuz gelişebilir ve hatta bu gelişiminde bu yaprağın sdeteğine de ihtiyaç duyuyordur.
Bence kesmeyin.
duygucan
27-04-2013, 20:06
Merhabalar
Fotograflarda görülen bu iki zavallıyı işyerinden getirdim. İkisi de bir cam kenarına atılmış ve günlerdir sulanmamış. Buna rağmen ikisinde de tomurcuklar var. Köklerinin çoğuu çürümüş ve kurumuş ama hava kökleri var. Şimdi bunları nasıl sağlıklı hale getirebilirim? Bir yerde yeni yerine alışana kadar sulanmaması gerektiğini okudum ama bunlar zaten günlerdir susuz kalmışlar. Tomurcuklu oldukları için topraklarını da hemen değiştirmemem gerekiyor sanırım? Fotoğraflarda görüleceği üzere kökler kurumuş gitmiş durumda. Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
sar-dunya
28-04-2013, 06:56
Merhaba,
Geçen Ağustos ayından beri resimlerdeki orkidenin sahibiyim. Haftada bir (daha büyük su dolu bir saksıya daldırarak) suladım ve gübreledim. Şubat sonu iki daldaki çiçekleri de bitti. Dalları kökten kesmeyi düşünüyordum ama birisinden filizlenme görünce filizin üstünden kestim. Diğer dalda pek bir hareket olmadı.
http://j1304.hizliresim.com/18/w/mjksf.jpg
http://j1304.hizliresim.com/18/w/mjksm.jpg
http://j1304.hizliresim.com/18/w/mjkt8.jpg
Diğer taraftan, ikinci defadır kökleri uzuyor. Saksının içi hafif yosunlandı.
Altı ay sonra da hayatta olabilmesi için nasıl bir yol izlemeliyim? İlaçlama ya da saksı değiştirme yoluna gitmeli miyim?
Selamlar, 1287 nolu mesajıma cevap verebilecek kimse var mı?
bence orkide besini vermelisin. benim orkidelerimde aynı durumdaydı. besinden sonra tomurcuklanma başladı
bence orkide besini vermelisin. benim orkidelerimde aynı durumdaydı. besinden sonra tomurcuklanma başladı
Orkide besini zaten kullanıyorum, Orkideler için satılan gübrelerin üzerinde yazan dozun yarısını uyguluyorum. Bir sulamada gübre uyguladıysam sonraki sulamada köklerin tuzdan ve atıklardan arınması için gübre uygulamıyorum. Sulamada reverse osmoz su kullanıyorum.
Merhaba,
bir senedir orkidem var. Ama başlarda bilemedim çiçekleri döküldükten sonra 3. boğumdan kesmem gerekliymiş ben o çiçek açan dalı kuruttum :(. Sonradan en dibinden kestim. Şimdi orkidem çok sağlıklı yeni yapraklarda çıkarıyor ama çiçek vereceği bir dal yok :(. Sizce orkidemin bir daha çiçek açma umudu varmı? veya ne yapabilirim?
denizcem
02-05-2013, 12:32
Merhaba,
bir senedir orkidem var. Ama başlarda bilemedim çiçekleri döküldükten sonra 3. boğumdan kesmem gerekliymiş ben o çiçek açan dalı kuruttum :(. Sonradan en dibinden kestim. Şimdi orkidem çok sağlıklı yeni yapraklarda çıkarıyor ama çiçek vereceği bir dal yok :(. Sizce orkidemin bir daha çiçek açma umudu varmı? veya ne yapabilirim?
Sağlıklıysa yeni çiçek dalı verecektir merak etmeyin...
denizcem
02-05-2013, 12:35
sar-dunya
orkideniz gayet sağlıklı görünüyor ... şimdiye kadar ne yaptıysanız aynısına devam edin...
sar-dunya
02-05-2013, 14:07
orkideniz gayet sağlıklı görünüyor ... şimdiye kadar ne yaptıysanız aynısına devam edin...
Teşekkürler :D Bu arada, yosunların olduğu (ve daha geç kuruyan) yerlere 1x1mm'lik üç delik açtım. Bir farkı olur mu bilmiyorum ama saksı daha homojen kurur umarım.
Sağlıklıysa yeni çiçek dalı verecektir merak etmeyin...
teşekkürler. Yeni dal çıkarmasını bekliyeyim ve gübreliyeyim o zaman :)
denizcem
03-05-2013, 10:31
Merhabalar
Fotograflarda görülen bu iki zavallıyı işyerinden getirdim. İkisi de bir cam kenarına atılmış ve günlerdir sulanmamış. Buna rağmen ikisinde de tomurcuklar var. Köklerinin çoğuu çürümüş ve kurumuş ama hava kökleri var. Şimdi bunları nasıl sağlıklı hale getirebilirim? Bir yerde yeni yerine alışana kadar sulanmaması gerektiğini okudum ama bunlar zaten günlerdir susuz kalmışlar. Tomurcuklu oldukları için topraklarını da hemen değiştirmemem gerekiyor sanırım? Fotoğraflarda görüleceği üzere kökler kurumuş gitmiş durumda. Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Sevgili duygucan, daha bilgili birileri cevap verir diye ben vermek istemedim...Ama bu orkideler bende olsa tomurcuklu da olsa saksısından çıkarıp köklerinin temizliğini yapar tekrar yeni toprağa dikerdim... (ben kendi çiçekli orkidemin bile saksısını değiştirdim gelişiminde kötü bir sonuçla karşılaşmadım Hatta daha bir güzelleştiler...) Orkidelerinizin hava kökleri çok güzel durumda görünüyor ... Saksıdakileri de kontrol edip yeni toprağa dikin derim...Orkidelerin tek düşmanı çok sulamak... Bunu da hafta da bir yaptınız mı bol çiçekli günler sizi bekliyecektir...Yazın hafta da bir de orkide besini verin... sevgilerimle...
YesimKeskin
03-05-2013, 16:18
Merhabalar,
-ben de yeniden tekrarlamak istedim mesajımı, yanıt alırım umuduyla :)-
Birkaç gün evvel bir minyatür orkide aldım. alırken seramik saksısının içinde yarıya kadar su vardı, çiçekçi de sürekli suyun içinde bırakmamı, ayda bir de gübreleme yapmamı önerdi.
Fakat ben büyük boy orkidelerimi köklerinin çürümesinden çekindiğim için suları bittikçe sulamayı tercih ediyordum. Forumlarda da minyatürler için "suyun içinde tutmak" ve "bittikçe sulamak" gibi çelişkili ifadelerle karşılaştım.
Minyatür orkidenin sulama ve gübrelenmesiyle ilgili siz ne önerirsiniz?
Çok teşekkürler,
yesim
duygucan
04-05-2013, 00:11
denizcem, yanıtınız için teşekkür ederim. Aslında yapraklar biraz canlansın, öyle topragını değiştiririm diye düşünmüştüm. Peki yeni saksıya ekerken bu dışarıdaki kökleri de saksının içine alacak mıyım? Yoksa bunlar dışarıda mı kalmalı?
serkan_istanbul
04-05-2013, 11:07
Kökleri saksı içine alın çiçekleri geçtikten sonra orkide harcına ekin bitkiyi. Yosunda sürekli ben bırakmıyorum denemelerim sonucunda yosun suyu tutuyor bir süre sonra çürütebiliyor. Saksısınıda o kadar ufak tutmyın biraz daha büyük olsun. Sürekli deil gerektiği kadar sulama yapın. Ve şefaf bir saksı kullanmanızda fayda var. Gübreye gelincede öyle çok üstüne düşmeyin. Her ay gübre vermek bence o kadarda önemli deil ben çok sık gübre vermiyorum orkidelerim sayfamda mevcut isterseniz ordan baka bilirsiniz. Sevgiler
richopasha
05-05-2013, 12:22
Merhabalar,
Eşimle beraber iki ay önce bir orkide aldık. Gerçekten o orkidenin güzelliğine dayanamayıp gecen hafta bir orkide daha alarak amatör bir yetiştirici olma yolundan ilerliyoruz.:) Ancak bu çiçeklerde çok acemiyiz, forumu okuyarak birşeyler öğrenmeye çalışıyoruz. Yine de yanlış bir şeyler yapmamak için sizinle resimlerini paylaşmak istiyorum. Acil yapılması gereken bir şeyler var mı onları sizlerle paylaşmak istiyorum. Şimdiden teşekkürler.
2 ay önce aldığım mor orkide;
richopasha
05-05-2013, 12:25
Mor orkide 2:
richopasha
05-05-2013, 12:29
Yeşil Orkide:
richopasha
05-05-2013, 12:33
Yeşil Orkide Devam:
orkidecik
06-05-2013, 13:56
selamlar, bankada işyerimdeyim. az önce mutfaga gittiğimde tezgah üzerinde bir orkide buldum. perişan halde gibi... resmini şu an veremiyorum; ancak akşam vereceğim.
yeşil yapraklarının üstü bordo olmuş. diminde 4 yavrusu var. tam kökten dört bir yana çıkmış. en dış yağrağı kupkuru olmuş. ortadaki (en iç) yaprakları etli ve sağlıklı.
köklerin durumunu bilmiyorum. bir sap gövdesi var, kupkuru.
bu kadar tarifleyebildim. azıcık su verdim. şimdi masamda bana bakıyor. akşam 20:00 gibi evde olacağım.
eve vardığımda sırası ile yapmam gereken işlemler nelerdir? (orkideler için tam takım herşeyim mevcut evde torf, saksıları vs.) bana yardımınız olabilir mi? en azından eve gitmeden önce burdan yardımlarınızı alırsam eve gider uygularım.
400695
400696
400697
orkidecik
06-05-2013, 19:19
resimler aşağıda. az önce geldim. saksısından çıkardım. hiç yeşil kökü yok. aslında yeşil olan kökler kurumuş ve sadece damarlar kalmış. sanırım onlar insanlardaki sinir uçları gibi bir şey olsa gerek. onlara hiç zarar vermeden kabuklarını temizledim. inanır mısınız o yeşil olması gereken kökler öylesine çürümüş ki sünger parçaları gibi elime geldiler. temizlenmiş resimlerini de çektim. boş orkide saksıma, yeni torf hazırlayıp diktim. torftaki malzemeler haliyle kuru tabi. saksısından daha büyük bir kaba su koydum, daldırdım. dipten emsin diye bıraktım. suyuna da genta vitamin karıştırdım. şu an saksısı havada duruyor suyun içinde. torf emince çökecek sanırım. yaptıklarım bunlar. bir de resimde dikkat ederseniz, dibinde minik tomurcuklar var. onlar yaprak mı, yavru mu? bir de sapına dikkat eder misiniz (orkidenin gövdesi yani, uzun sapı) kahverengi ve sanırım içi boş. can bulana kadar üstten dibe doğru keseyim mi?
saygılarımla desteklerinizi, bilgilerinizi pc başında beklemekteyim. inşallah kurtarırız birlikte.
not: orkidemin cinsi ne başlığında diğer orkidelerimi görebilirsiniz, son sayfadan bir önceki sayfada.
http://n1305.hizliresim.com/19/6/mttlb.jpg
http://j1305.hizliresim.com/19/6/mttnb.jpg
http://j1305.hizliresim.com/19/6/mttnz.jpg
http://j1305.hizliresim.com/19/6/mttpj.jpg
http://j1305.hizliresim.com/19/6/mttq2.jpg
http://j1305.hizliresim.com/19/6/mttqv.jpg
http://j1305.hizliresim.com/19/6/mttrm.jpg
http://j1305.hizliresim.com/19/6/mttsk.jpg
bence bu durumda hocalarimizdan yardim alin cünkü ben gercekten bu durumda ne yapilmasi gerektigini bilemiyorum insallah hersey yolunda gider size kolay gelsin sevgilerimle.
Sayın Orkidecik,
Öncelikle bir anti fungal ( fungucide diye aratabilirsiniz) ilac edininiz. Gemi yoneticisi gibi bir ismi var buradan yazmamıyorum, forumu okursanız bulursunuz. Bitkinin kök boğazı kısmında altta sararmış yaprağın tarafından tekrar resmini çekerseniz sevinirim. Bitkiniz kurtarılmayacak gibi görünmüyor. Ancak daha detaylı resim lazım.
orkidecik
07-05-2013, 11:57
sağolun mandalinleerik
orkn, dün diktiğim için onu; resimlesem de altını göremeyiz.
syg.
sn orkidecik ilk yaptiginiz hata orkideyi torfa ekmeniz.
orkidelerin özel agac kabuktan hazirlanmis harci var ona dikmeniz gerekiyor.
torf suyu hep emer emer ve kök cürümesine yol acar ve hava alamaz orkide.
orkideler suyu pek sevmezler ama aydinlik ve havayi severler.
size tavsiyem orkidenizi fazla sulamayin ic harci kurumadan sulama yapmayin ve perde arkasi günes alan bir yere koyun ve en önemlisi torf topragini orkide harciyla degistirin.
en önemlisi cürümüs köklerin orasi ne olacagini gercekten bilemiyorum onlara hocalarimiz karar versinler okadar bilgim yok sevgilerimle
orkidecik
07-05-2013, 12:50
sanırım ben yanlış anlattım. benim torfum orkide torfu (lifler, mantar parçaları, çam kabukları, straforlar vs.) yani evde normal toptağım ya da çiçek torfum yok. sadece orkide torfum var. ayrıca dün dikerken önce nemli yosununa da sardım saçaklanmış damar köklerini. sonra bahsettiğim torfun ortasına yerleştirdim.
resimde gördükleriniz yaprak mı, yağru mu?
bir de orkidenin ince uzun bedeni kupkuru, can bulana kadar (yukarıdan aşağı doğru) keseyim mi?
syg.
Sayın Orkidecik,
Resimlerde görülen yeşil uzantılar yeni oluşmaya başlayan kökler. Orkidenin ince uzun bedeni dediğiniz sanırım çiçek dalı son resimde ayrıca çektiğiniz.
Daha önce böyle bir durumla karşılaşmadım ama bitki benim olsaydı kök kararmasının bittiği yerden gövdeyi steril bir bıçak ile keserdim (çiçek sapının çıktığı yerin az üstü olarak görebildim). Sonra bir fungucide ile orkideyi ilaçlardım. Eğer ilaç bulamıyorsam kestiğim yere tarçın dökerdim. Orkideyi 20 dakika kadar ıslattığım cocopeat'e dikerdim (sizin lifli dediğiniz malzeme sanırım). Saksıyı şeffaf bir poşete koyup ağzını kapatıp aydınlık bir yere koyardım. Günde iki saat poşetin ağzını açarak hem havalandırır hem de köklerin gelişmesini kontrol ederdim.
Benim önerilerim bunlar, isterseniz üstadların yorumlarını da bekleyin. Umarım orkideniz en kısa zamanda iyileşir, saygılarımla.
serkan_istanbul
08-05-2013, 00:29
çok sulanmaktan kökler kaybedilmiş. Tarçın ve kömür tozu kullana bilirsiniz mangallardakinden, ben olsam steril bir bıçakla keserdim. Orkide toprağına dikerdim arada fıs fıs bence kurtulur bu şekilde benim ki kurtuldu ben çiçek açıyor şimdi yinede siz bilirsiniz. Sevgiler
merhaba arkadaslar sizden yardim istiyorum.
orkidemi annem eminönünden bir cicekciden almisdi.
cicekci bir cicek sapini kesmis geldiginde cicek sapi diri idi simdi ise sararmaya basladi.
cicek sapi ölüyor mu ne olacak ne yapmam lazim?
cevaplariniz icin simdiden tsk ederim
merhaba arkadaslar sizden yardim istiyorum.
orkidemi annem eminönünden bir cicekciden almisdi.
cicekci bir cicek sapini kesmis geldiginde cicek sapi diri idi simdi ise sararmaya basladi.
cicek sapi ölüyor mu ne olacak ne yapmam lazim?
cevaplariniz icin simdiden tsk ederim
Cicek sapınız kurumaya başlamış, dibe yakın kısımdan kesebilirsiniz.
ayyyyy üzüldüm vallah yaaaa.
neyden kaynakli olabilir onun kurumasi? steril mi kesilmemis acaba?
ben diyer orkidemi kesdim allahima binlerce sükür kurumadi ve suanda herhalde yanlardan filiz mi vercek keiki mi tam belli degil :)
ama bu dali biraz kirimiz olan üstünden kestim tarcin sürdüm insallah kurtara bilirim :( o dali kaybetmek istemiyorummm :( cevabiniz icin tsk ederim sn orkn.
Üzülmeyin bitkiniz baska bir yerden yeni bir cicek sapı çıkartır.
bitkim herhalde cok yasli baya büyük kökleri de baya kalin di gecenlerded zaten biraz kök cürümesi olmusdu kurtardim.
üzerindeki son kalan tomurcuklar aciyor suan. insallah öyle olur dediginiz gibi birazdan bir foto daha ekleyecem onada bakip ne oldugunu söylerseniz sevinirim saygilarimla.
buda diger orkidem onda yanda cikinti var acaba cicek mi veriyor yoksa keiki olabilir mi
serkan_istanbul
08-05-2013, 15:37
Bu çiçek sapıda olabilir. şimdiden bir şey söylemek imkansız. Diğer orkide deki çiçek sapınıda dert etmeyin yenisi çıkıcaktır. .
401674 bu güzelliği bugün aldım ancak nasıl sulamam gerektiği konusunda kafam karıştı kimi haftada 1 yarım çay bardağı ver diyor kimi de 2 günde bir suya daldır çıkar diyor sizde nasıl sulanmalı...
sar-dunya
09-05-2013, 15:11
Haftada bir sabah erken
daldır, 30 dakika suda beklet, çıkar (ve suyun süzülmesini bekle)
çalışan bir yöntem.
Yaprakların gövdeden çıktığı yerleri ıslatmadan yapmakta da fayda var.
Bu arada, benimkiler sadece ağaç kabuğunda yaşıyorlar (birininki biraz farklıydı, harcını torfsuz ağaç kabuğuyla değiştirdim). Bu nedenle daldırma sistemiyle çok su tutmuyor.
sn neyran ben daldirma seklinle orkidemi az kalsin kaybediyordum kökleri cürümeye basladi lakin kurtardim iyi durumda suan.
size tavsiyem üsten sulama yapmaniz cünkü orkideler suyu pek sevmezler icindeki harc ve nem kurudukca yarim su bardagi kadar veya 1 su bardagi kadar su verin bence ben artik öyle yapiyorum.
sevgilerimle
değerleri yorumlarınız için çok teşekkür ederim.okuduğum kadarıyla farklı yöntemler var ,herkes değişik bir şey uyguluyor.henüz sulamadım.yarın sabah üstten sulama yöntemiyle yarım su bardağı su vererek başlayacağım fazla suyunu da dökeceğim.şimdilik bu şekilde denemeye karar verdim..
Arkadaşlar foruma yeni katıldım evimde bulunan 2 orkidemde ilk aldığımda çiçekleri 3ay gitti sonra döküldüler ve artık çıkmıyorlar 6ay oldu ikisininde fotoğraflarını gönderiyorum yardımcı olursanız sevinirim forumdaki konuların hepsini okudum neredeyse verilen talımatları yaptım ama hala bir değişiklik yok çiçeklerimde,yaprakları çok yeşil ve sağlam 2.boğumdan kestim ve üzerine sakız yapıştırdım ,kestikten bir süre sonra saplar sarardı yavaş yavaş şimdide kurudular neredeyse ama hala yeni bir sap cıkmadı ikiside yaprak verdi yeni,durum nedir sizde
1.orkidenin detaylı fotoğrafı
2.orkidenin detaylı fotoğrafı yardımcı olursanız çok sevirinirm
Merhabalar
Bitkileriniz sağlıklı görünüyorlar. Sadece gelişmiş, büyümüş ve saksı dışına taşımış kendini bitki. Kökler havada kalmış, yapılması gereken yeni belki biraz daha büyükçe bir saksıya yeni harçla dikmek olacaktır. Kökler kuru kalmış ise de su ile buluştuğunda kendine gelecek türden bir hasar gözlemledim.
saksı değişiminden önce bitkilerinizi kök boğazına kadar saksıyı suya batırın 20 -30 dk kadar kalsın. hem kökler suyu çekip kendine gelecektir hem de saksıdan sökmeniz kolay olacaktır. Tercihan klorsuz ılık su kullanın.
Saygılar.
duygucan
13-05-2013, 17:21
Sayin praecox,
cevabiniz icin cok tesekkür ederim. Yeni saksi harci aldim, dediginiz gibi yapacagim. Bir tanesinin cicekleri acmak üzere, belki bugün acmistir bile. Eve gidip bakmak icin sabirsizlaniyorum :)
doğa ismet
15-05-2013, 23:14
Merhaba. 3 gün önce çöpte bir orkide buldum. Muhtemelen o günün sabahı atılmıştır, atılma sebebine dair hiç bir fikrim yok. Phalaenopsis olduğunu düşünüyorum. Köküne baktığımda ufak çapta hemen hemen dışarıdan görünen tüm köklerde çürüme vardı. Kökün saksının içinde kalan kısımlarına dair pek bir fikrim yok ama daha kötü durumda olduklarını düşünüyorum, çıkarıp bakmak için pek zamanım olmadı. Çöpte ölmesinden iyidir diye aldım fakat hiç orkideler ile ilgili bir tecrübem yok. Tipik bir erkek öğrenci yurdundayım tahmin edebileceğiniz üzere biraz basık bir ortam. Olabildiğince havalandırıyorum. Yapakları iyi durumda görünüyor. kökleri sıktığımda sertler fakat kararmışlar.
[/URL]http://r1305.hizliresim.com/19/j/n3jnq.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
[URL="http://bit.ly/c25MCx"] (http://bit.ly/c25MCx)
Bitkinin durumu bu şekilde. Neler yapmalıyım(sulama, vitamin, besin, saksı ile ilgili şeyler vs.)?
meric_0101
17-05-2013, 10:39
Arkadaşlar sizlerin sayesinde orkide bakıyorum. Annem bu orkide 1 ay sonra ölür dedi ama 7 aydır bizimle. sağolun teşekkür ederim cevap veren vermeyen bütün üyelere... Bakmak konusunda bir kaç sorularım vardı onları hallettim sizlerle.
Bu orkidede bir sorun var mı yok mu anlayamadım. Onun için süper kuzeye bakan doğu güneşi alan seveceği yere getirdim. Gerçekten de çok sevdi yeni yaprak açıyo, çiçek sapından dallar çıktı ve yeniden çiçeklenme yapıcak ama yapraklar büzüştü, çiçek sapı kahverengi oldu bilmiyorum sorunu nedir. 10 gün de bir suluyorum. başka hiç bir şey yapmıyorum. Bana yardımcı olabilecek biri var mı?
http://img254.imageshack.us/img254/2199/fotorafs.jpg
deepgreen35
17-05-2013, 12:31
merhaba arkadaşlar.bunlar da benim orkidemin resimleri.geçen yıldan beri bakıyorum.bu yıl yeniden çiçeklenmeye başladı ama bir sorunum var.
geçen yıl bana geldiğinde saksının içindeki çubuğun boyundaydı.(çiçeğe destek için konulan çubuk) ama bu yıl daha kısa gibi 3.resimdeki gibi şuan. daha uzar mı yoksa bir yerlerde bi yanlışlık mı yaptım bu kadar mı kalır?
bir sorum daha var. yeni çıkan kökler dışarda kaldı.saksı değişikliğine ihtiyacı var mı?
sar-dunya
19-05-2013, 15:15
Bugün indirimden çiçeksiz minyatür phalaenopsis aldım. Sıkı sıkıya sphagnum içindeydi, aldığım yerde saksıların durduğu kabın dibi biraz sulu suluydu ama yaprakları incelmiş, birkaç kökü de kararmıştı. Şimdilik bir şişe mantarının 2/3'ünü küçük küçük doğrayıp harcına kattım.
Uçtan kurumaya başlamış sapını şimdilik en üstteki tomurcuğun hemen üstünden kestim (sanırım o tomurcuk kuru, alttakilerde de çok bir şişkinlik göremedim).
http://o1305.hizliresim.com/19/m/n798h.jpg
Yosun düşündüğümden daha fazla su tutuyor, saksıyı şekildeki gibi küçük su şişesini kesip içine -susuz tabi :)- koyuyorum, şişe ağzını da saksının altta biriken suyla temas etmemesi için yükselti olarak kullandım.
İki sorum olacak:
1. Aynı saptan çiçek verebilir mi?
2. Eski yosunun kararmış yerlerini atarak yeniden kullandım. Elimde hindistancevizi lifi var, bu bitki için -eski yosununda durması yerine - daha sağlıklı olur mu?
güzel orkidem
21-05-2013, 19:16
407924
407925
orkidemn sapından çiçek dalı çıktı ama çıkan dalla çiçek sapı arası mesafelı .(alttan cıktı biraz çiçekleniyo uçlardan :)). çiçek sapını kesmelimiyim? dala yaklaştrmak için acaba .
sar-dunya
21-05-2013, 21:16
Alternatif olarak, -ilk çiçeklerinin çıktığı zaman, dal çok sertleşmeden- dalı uygun bir yöne eğmeyi de düşünebilirsiniz?
Merhaba,
Ekim 2012'de çiçeklerini döken orkidemiz o gün bugündür herhangi bir tepki göstermedi.
Ne yaprak verdi ne çiçek.
Acaba kesimimi yanlış yaptık?
Şimdi bir yaprak sararmaya başladı. Fotolarda da görüleceği üzere diplerde beyazlıklar var. Sanki mantarlaşma söz konusu. Bundan kurtulmanın yolu nedir?
Ne zormuş orkide bilmeyene? Töbe bi daha.
http://i351.photobucket.com/albums/q455/me_teen07/DSC_5792.jpg (http://s351.photobucket.com/user/me_teen07/media/DSC_5792.jpg.html)
http://i351.photobucket.com/albums/q455/me_teen07/DSC_5789.jpg (http://s351.photobucket.com/user/me_teen07/media/DSC_5789.jpg.html)[/IMG]
[/URL]
(http://s351.photobucket.com/user/me_teen07/media/DSC_5791.jpg.html)
[URL="http://s351.photobucket.com/user/me_teen07/media/DSC_5788.jpg.html"]
sn meetin. cicek sapınız kurumus onu dipten kesin bence ve saksi harcini degistirin.
fazla sulamadan yaprak sararmasi olmus olabilir lakin köklerini bi gözden gecirmekte fayda var cünkü gördügüm kadariyla kurumus kökler var onlari temizlersiniz steril bir makas la.
cicek sapi icin merak etmeyin muakak yeni bir cicek sapi verecektir sivi besin kulanin arada br perde arkasi günes alan bir yere koyun düzelir.
sevgilerimle
Merhaba Arkadaşlar
Yaklaşık bir buçuk ay önce orkidelerimin yerlerini değiştirmem gerekti, daha önceden güney cephede cam kenarında duruyorlardı. Şimdi kuzey cepheye geçtiler. Sulamadan kaynaklandı sanırım orkidelerimin yaprakları büzüştü ve yumuşadı. Kendine gelir diye iki haftadır doğru düzgün su vermiyorum ancak hala bir düzelme yok orkidelerimde. En son saksı harcınını değiştirdim, çürüyen kökleri temizledim. Yapabileceğim başka bir şey var mıdır? Orkidelerimde başka bir hastalık mı var yoksa ? Orkidelerimin resimlerinin ekliyorum. Yardımcı olursanız sevirim.
Bu birinci orkidem yeni kök ve yaprak çıkartıyor ama yeni çıkan yaprakta sağlıksız duruyor.
408571
408572
Bu da diğer orkidem yeni kökleri ve yaprağı çıkkıyor ama yaprakları bir türlü düzelmedi. Keikinin yapraklarında sorun yok o sağlıklı gibi.
408570
408569
408568
blaze ash
23-05-2013, 17:06
Sayın sonerf;
Benim de aynı durumda olan, köklerinin tümünün içi boşalmıştı. Ümidimi keserek tüm kökleri kopardım ama kuruyan köklerin içlerinde ip gibi bir kısım kalır; onları koparmadım. Bol bol tarçın doküp diktim. Ve nasıl olsa ölecek diyerek ilgilenmedim ama tamamen kuruyunca suladım. Su andaki durumu resimdeki gibi. Unutmadan diğer orkidelerimi gübreli su ile sularken bunu da suladım. Şu an gayet iyi durumda. Kuzey cephede sabah çok çok az güneş alıyor
Sent from my iPad using Tapatalk HD
blaze ash
23-05-2013, 17:13
Çok çiçekli iken aldığım ancak elim bir kaza sonucu düşmesi ile dalı kırılan orkidem yeni dal çıkarıyor. Eskisinde aylardır bir gelişme yok, onu kesmeli miyim? Diğerine güç vermesi açısından. Eski ve son halleri:
serkan_istanbul
24-05-2013, 23:38
merhaba arkadaşlar
yaklaşık bir buçuk ay önce orkidelerimin yerlerini değiştirmem gerekti, daha önceden güney cephede cam kenarında duruyorlardı. şimdi kuzey cepheye geçtiler. Sulamadan kaynaklandı sanırım orkidelerimin yaprakları büzüştü ve yumuşadı. Kendine gelir diye iki haftadır doğru düzgün su vermiyorum ancak hala bir düzelme yok orkidelerimde. En son saksı harcınını değiştirdim, çürüyen kökleri temizledim. Yapabileceğim başka bir şey var mıdır? Orkidelerimde başka bir hastalık mı var yoksa ? Orkidelerimin resimlerinin ekliyorum. Yardımcı olursanız sevirim.
Bu birinci orkidem yeni kök ve yaprak çıkartıyor ama yeni çıkan yaprakta sağlıksız duruyor.
408571
408572
bu da diğer orkidem yeni kökleri ve yaprağı çıkkıyor ama yaprakları bir türlü düzelmedi. Keikinin yapraklarında sorun yok o sağlıklı gibi.
408570
408569
408568
keikiniz köklenmiş onu bence artık başka bir saksıya alın. Yapraklar güneşten etkilenmiş olabilir. Sulamasını dikkatliyapın kuru gübü geldi bana düzenli fısfıs yapın yapraklarına.
serkan_istanbul
24-05-2013, 23:40
Çok çiçekli iken aldığım ancak elim bir kaza sonucu düşmesi ile dalı kırılan orkidem yeni dal çıkarıyor. Eskisinde aylardır bir gelişme yok, onu kesmeli miyim? Diğerine güç vermesi açısından. Eski ve son halleri:
ben eski dalları kuruma yoksa artık kesmiyorum. bir kaç deneme yaptım kesmedim tekrar aynı saptan çiçeklendi.
Gülbahçe
25-05-2013, 00:49
Eşim geçen yaz ofislerinde atılmak üzere olan bir orkideyi atılmaktan kurtarıp eve getirmiş. Aylarca ölmek üzere olan orkideyi düzeltmek için uğraştık, gözünün içine baktık. 7-8 ay geçtikten sonra tamamen kendine geldi ve bir sürü tomurcuk çıkardı. Ama yaramaz muhabbet kuşum nasıl olduysa onu ele geçirdi ve tomurcuklarını kopardı :( ve orkide daha sonra küstü sanırım, öldü gitti.. o kadar üzüldük ki, onca emek vermişken tam kendini topladı dediğimizde yazık oldu yani.
Bugün baumax'tan yeni bir orkide aldım. Bu da ölsün istemiyorum. Umarım bu sefer bakmayı becerebilirim.
Orkidemi direk camın önüne koyabileceğim bir yer yok ama pencerenin yarım metre kadar yan tarafında duran sehpanın üstüne koydum. Ordan aldığı güneş yeterli olur mu acaba?
Sulamayı nasıl yapacağımla ilgili de bir sürü bilgi okudum ama hala korkuyorum fazla sular çürütürsem ya da az sular kurutursam diye korkuyorum :(çok güzel bir çiçek ama ne kadar hassas yahu :(
Son bir şey orkide satılırken dışında şeffaf bir poşet oluyor ya onu çıkarmasak bitkiye çok zararı olur mu? Yine kuşum zarar versin istemediğim için, onun sayesinde korunur diye düşünmekteyim.
sar-dunya
25-05-2013, 16:59
Sayın gülbahçe,
Okuduklarım ve gördüklerim kadarıyla söyleyeyim, poşet hava hareketini güçleştirdiği için poşetin içi uzun süre nemli kalabilir, bu da size kara lekeler ve çürükler sonrasında ölü bir bitki olarak dönebilir.
Sulama konusunda çeşitli yöntemler var, haftada bir kovaya daldırmak benim orkidelerin biri hariç diğerleri için çalışan bir yöntem, ancak bu yöntemin kötü olduğunu söyleyenleri de göreceksiniz ufak bir forum aramasıyla. Sulama işi uygulamanıza ve orkidenizin saksı harcına bağlı birşey.
Gülbahçe
26-05-2013, 00:34
Anladım, tahmin etmiştim zaten. Teşekkür ederim yine de cevabınız için. Mecbur çıkarıcaz ve yaramaz kuşumuzdan korumak için elimizden geleni yapicaz artık .) İnşallah bu sefer basaririz.
meric_0101
27-05-2013, 11:12
Arkadaşlar sizlerin sayesinde orkide bakıyorum. Annem bu orkide 1 ay sonra ölür dedi ama 7 aydır bizimle. sağolun teşekkür ederim cevap veren vermeyen bütün üyelere... Bakmak konusunda bir kaç sorularım vardı onları hallettim sizlerle.
Bu orkidede bir sorun var mı yok mu anlayamadım. Onun için süper kuzeye bakan doğu güneşi alan seveceği yere getirdim. Gerçekten de çok sevdi yeni yaprak açıyo, çiçek sapından dallar çıktı ve yeniden çiçeklenme yapıcak ama yapraklar büzüştü, çiçek sapı kahverengi oldu bilmiyorum sorunu nedir. 10 gün de bir suluyorum. başka hiç bir şey yapmıyorum. Bana yardımcı olabilecek biri var mı?
http://img254.imageshack.us/img254/2199/fotorafs.jpg
Lütfen benim sorunumda çare bulun çok mu sulamıştık yapraklarda kahverengi lekeler de var çiçeğin üstü süper sağlıklı ama aşağı yaprak kısmı ölmüş gibi buruştu yeni yaprak haricinde 3 yaprakta büzüştü ve küçükse olsa kırmızı kahve rengi olmuş
nezakent
06-06-2013, 19:22
selamlar, orkidenin ciceklerinde fotograftaki gibi beneklenmeler var ne yapmaliyim
fesleğen
07-06-2013, 07:30
Lütfen benim sorunumda çare bulun çok mu sulamıştık yapraklarda kahverengi lekeler de var çiçeğin üstü süper sağlıklı ama aşağı yaprak kısmı ölmüş gibi buruştu yeni yaprak haricinde 3 yaprakta büzüştü ve küçükse olsa kırmızı kahve rengi olmuş
Öncelikle şunu söyleyeyim, çok çok çok daha bilgili sayın kurucular ve arkadaşlar var sizin sorularınıza net cevaplar verecek ama ben bilgim dahilinde size yardımcı olmaya çalışacağım.Benim de aynen bu şekilde bir orkidem öldü malesef,ama üzülmeyin sizinki benimkinden kat kat iyi. :)Öncelikle köklerini soracağım ben size eğer foto eklerseniz daha iyi olur.Eğer köklerde sorun varsa çiçek sapını kesmeniz gerekebilir.Köklerinde çürüme görürseniz,toprağını değiştirin,hatta saksıyı.Çürüme olan yerleri(köklerdeki)steril bir maket bıçağı ile kesin,bol tarçın dökün.Yeni harca ve saksıya tekrardan dikin.Biraz daha bol ışık alan bir yere koyun,mesela doğu cephesine bir pencere önüne sehpa koyun,ışık perdeden süzsün yani direk güneşle temas etmesin.Çünkü direk ışık yaprakları yakar. Yanına 1 kavanoz su koyun,nemi sağlaması için.Her gün pencereyi açın ve havalandırın orkideyi.Sulama konusunda farklı söylemler var ama ben haftada 1 gün büyükçe bir kovanın içine içme suyu koyup orkidemi içinde 10 15 dk bekletiyorum,sonra suyu tezgahta süzüyor iyice,peçeteyle tabanını yapraklarını kurulayıp yerine koyuyorum.Sulama yapılırken dikkat edilmesi gereken şey bitki gövdesinin suyla temas etmemesini sağlamaktır. Eğer temas ettiyse yaprak aralarındaki suyu peçeteyle alın. Gece sulamaları yüksek nem yoğunluğu nedeniyle mantar üreme riskini artırdığından sabahları sulamayı tercih edin.sulama suyu ılık olsun,tuzlu su olmasın. Bana kalırsa sizin sorun köklerde.saksınız şeffaf değil mi?
Nautilus Cycad
10-06-2013, 09:46
Anladım, tahmin etmiştim zaten. Teşekkür ederim yine de cevabınız için. Mecbur çıkarıcaz ve yaramaz kuşumuzdan korumak için elimizden geleni yapicaz artık .) İnşallah bu sefer basaririz.
Sn Gülbahçe orkide çok güzel ve bir o kadar da özel bir bitki. Bu güzelliğide nadide oluşu da doğasından geliyor. Bakımı da bir o kadar zor. Orkide Normal bir bitki değil epifitik bir bitki. Yani toprak ile işi olmayan havadan ve nemden beslenen asalak bir bitki.
Form yöneticileri ile geçen hafta konuştum. Yakında yeni bölüme taşınacak bu konu. Bende bilgilerimi yeni bölümde paylaşacağım. Ancak o zamana kadar kısa bir bilgi gerekir ise bu bitkiye günde en az 3 defa fıs fıs ile su sıkmanız gerekiyor. Ayrıca etrafındaki poşet şuan için dursun. Suyun dinlenmiş ve kireçsiz olması şart.
kelebek48
13-06-2013, 12:03
merhaba günlerdir forumun çeşitli yerlerini okuyup yanlış bildiğim ya da bilmediğim şeyleri sizlerden öğrendim aralık ayından itibaren 1 adet olan orkidemi sizleri okuyarak 2 ye çıkardım ve galiba artık ben de orkide bağımlısı oldum. okuduklarımdan sonra sağlıklı olduğunu sandığım orkidemin köklerini kontrol ettim ve birkaç siyahlaşan kök fark ettim bir kısmını kestim bulunduğum yerde orkide harcı olmadığından tekrar aynı harca diktim
yaklaşık 1 ay önce yeni bir yaprak çıkardı ve çok hızla büyüttü ama en altta olan 2 küçük yaprağın biri sararıp biraz önce elimde kaldı diğeri çok yumuşak geri kalan bütün yapraklar gayet diri ama günlerdir gözünün içine baktığım orkideme bugün yine baktığımda harcın içinde pire benzeri zıplayan beyaz böcekler fark ettim harcı hemen yok ettim şimdi sizlerden öğrenmek istediğim
1- yeni harç buldurdum ancak önümüzdeki hafta pazartesi salı gibi elime geçecek bu sürede orkideyi nasıl muhafaza edebilirim?
2- bu böcekler nedir? nereden gelmiştir? nasıl temizleyebilirim?
3- gövde de kararma var bu göbek çürümesi midir?
4- kökleri sizce sağlıklı mı? eğer değilse ne yapmam gerekiyor? :(
fotoğraf eklemeye çalışacağım
417161
417162
417163
417164
417165
kelebek48
13-06-2013, 12:05
bir kaç fotoğraf daha
5. ve 6. fotoğrafta böcekler görünüyor
417166
417167
417168
417169
fesleğen
13-06-2013, 12:39
bir kaç fotoğraf daha
417166
417167
417168
417169
Sayın kelebek48 çok üzüldüm orkideniz,baya da sağlıklıymış,keşke 2. kere aynı harca koymasaydınız:o konuya daha hakim olan arkadaşlar inşallah en kısa sürede size cevap verirler.Eğer isterseniz ben hemen bugün iş çıkışı size harcı alıp kargoya verebilirim.(1 günde gelir heralde) ben de bulamamıştım geçen sene ama saygıdeğer Ziya Soner bey benden hiçbir maddi talepte bulunmadan göndermişti.Orkide öyle birşey ki dediğiniz gibi bağımlılık yapıyor.Ve insan zorda olan orkidelere ve sahiplerine yardımcı olmak istiyor.Özelden adresinizi mesaj atarsanız bugün 5ten sonra yollarım.
Saygılarımla...
sar-dunya
13-06-2013, 12:54
bir kaç fotoğraf daha
fotoğraflardan birinde -yanlış görmediysem- unlu bit var. Şöyle (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/10740.htm)bir çare önerilmiş. Yanlış gördüysem de aynı yerde çözümü olabilir.;)
Diğer taraftan, orkidenizin kökleri iyi görünüyor. Harcı çıkarıp tekrar saksıya koysanız ve iki-üç günde bir kökleri ıslatacak şekilde sulasanız idare eder bence.
kelebek48
13-06-2013, 14:27
sayın fesleğen ve sar-dunya öncelikle bu kadar hızlı cevaplarınız için çok ama çok teşekkür ederim
çiçekçiyle görüştüm getirtmiş birazdan alacağım harcı
ama harca ekmeden önce yapmam gereken bir şey var mı?
köklerden görebildiğiniz sağlıksız kesilmesi gereken var mı?
dezenfekte etmem gerekir mi?
gerekliyse ne ile yapabilirim?
göbekteki kararma normal mi?
bu böcekler bitkide görünmüyor harçla beraber yok olmuştur umarım ama varsa diye yapmam gereken kullanmam gereken kolay temin edilecek bir ilaç ya da evde hazırlanacak bir uygulama var mıdır?
bu arada unlu bit denen böceğe benzemiyor daha çok pireden biraz daha iri ama beyaz (kedi ve köpeklerde çok gördüğümden bilirim) zıplayan bir böcek fotoğraflarda yuvarlak içinde görünenler dışında kalan beyazlıklar böcek değil
417188
417189
fesleğen
13-06-2013, 14:53
sayın fesleğen ve sar-dunya öncelikle bu kadar hızlı cevaplarınız için çok ama çok teşekkür ederim
çiçekçiyle görüştüm getirtmiş birazdan alacağım harcı
ama harca ekmeden önce yapmam gereken bir şey var mı?
köklerden görebildiğiniz sağlıksız kesilmesi gereken var mı?
dezenfekte etmem gerekir mi?
gerekliyse ne ile yapabilirim?
göbekteki kararma normal mi?
bu böcekler bitkide görünmüyor harçla beraber yok olmuştur umarım ama varsa diye yapmam gereken kullanmam gereken kolay temin edilecek bir ilaç ya da evde hazırlanacak bir uygulama var mıdır?
bu arada unlu bit denen böceğe benzemiyor daha çok pireden biraz daha iri ama beyaz (kedi ve köpeklerde çok gördüğümden bilirim) zıplayan bir böcek fotoğraflarda yuvarlak içinde görünenler dışında kalan beyazlıklar böcek değil
417188
417189
Sayın kelebek48 rica ederim,inşallah kurtulur orkideciğimiz:)
http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm şu linke bir bakın,beyaz sineğe de benziyor sanki biraz.Küpeli çiçeğin de de bolca olurya hani.Ben de bi ara orkidemin saksısının içinde aynı böyle beyazlıklar gördüm,canım çok sıkılmıştı ama sonra kayboldu.
Orkidenizin köklerinde çürüme varmı bitanesinin içine bi bakın bakalım,kökün birini hafif kazıyarak .Eğer yeşilse sorun yok.Eğer değilse sağlıksız olanları temizleyip,kesmeniz lazım sonra da kestiğiniz yerlere tarçın sürün.
Kesinlikle teorik değil ama ben olsam önce heryerini yaprağını kökünü bi güzel yıkardım,sonra yapraklarını iyice kurulardım.Dediğim gibi köklerine bakardım sorun yoksa güzelce saksıma oturtur yeni harcını da ekler yerine koyardım sonra.Ve eğer eski saksıyı kullanacaksam çamaşır suyu ile güzelce yıkardım şeffaf saksımı.
sar-dunya
13-06-2013, 18:20
Kökleri iyi gibi. Kararmayı gördüm ama bilgilerim çerçevesinde şudur diyemeyeceğim. fesleğen'in de yazdığı gibi kökler kurumuşsa veya yaş ama içi boşalmışsa kesebilirsiniz. Saksı harcını boşaltırken de farketmişsinizdir belki, kökler kuruyken daha gevrek, ıslakken biraz daha esnek oluyor. İşlem öncesinde bitkiyi iyice yıkamanız kökleri kırmamanızı da sağlayacak.
Saksının dışında kalan kökler kuruyken mat, ıslanınca daha canlı bir yeşil olmalı. Işık görmeyen ve içte kalan kökler daha beyaz olabilir.
Bu arada, nasıl bir harç aldınız? Eğer sadece ağaç kabuğu ise önce bir su yıkayıp tozundan ve küçük parçalarından arındırabilirsiniz.
serkan_istanbul
14-06-2013, 11:38
bendede vardı aynı sorun ben aynı harcı kullandım. böcekleri öldürmek için bir tepsiye aldığım harcı 100 derece fırınladım 10 dakka kadar bekledim. bir daha olmadı. yeni aldığınız harçta torf varsa onu ayırın ağaç kabularını iri taneleri kullanın dikişm yaparken yeni harçtanda şüpeleniyorsanız onuda fırınlayın. yüksek ısıda böcekler ölüyür yumurtaları varsa onlar da yok oluyor. sevgiler
kelebek48
14-06-2013, 15:37
çiçekçinin bana bulduğu harç maalesef ölmüş bir orkidenin harcı ve onun da içinde minik benimkilerden farklı böcekler vardı ona ekmeye cesaret edemem tekrar pazartesi ya da salı gelecek olan harcı beklemekteyim ya da en kötü fırınlarım ben de.
su fısfısladım sabah köklerine ve kurumaya yüz tutan köklerin birkaç tanesinde minicik yeşil noktalar oluştuğunu fark ettim yeni köklerimiz oluyor galiba =)
göbekteki siyahlaşma için bir fikri olan yok galiba sizin orkidelerinizde de var mı kök çıkan yerler kararmış genelde normal bir durum mu?
merhaba arkadaslar sizlerden yardim istiyorum bu orkideme birseyler oluyor anlamadim ne oldugunu.
bundan 1 ay önce kesilmis bir dali vardi o kurudu simdi kalan tek dal da kurumaya basladi nedeni ney acaba orkide mi kaybediyormuyum yoksa?
ortadan yeni yaprak cikartiyor anlamadim neyle kaynakli oldugunu yardimlarinizi fikirlerinizi bekliyorum cevaplar icin simdiden tesekkür ederim sevgilerimle
orkidenizin çiçeğini dökmesi normaldir, endişelenmeyin.
bence o dalı hemen 3. boğumun üstünden kesin steril bir aletle ve kestiğiniz yere tarçın dökmeyi unutmayın;)
Merhabalar bir sorum olacak :
Öncelikle orkidemden bahsedeyim :
Orkidem ışık alabilen bir yerde duruyor ve saksı olarak toprağı (ağaç kovukları falan olan orkide toprağı) saydam bir saksı içerisinde duruyor ve bu saksı ise yeşil geçirgen şeffaf bir saksı içinde duruyor..yani iki saksıda..
ben orkidemi nasıl sulamalıyım? ben hafta 1 **** 2 kez duruma göre dıştaki yeşil saksısına su dolduruyorum yarısından fazlasına kadar.. daha sonra 3-4 saat sonra boşaltıryrum geri.. doğru mu sizce?
koçtaşta bana bir arkadaş şunu önerdi. o içteki şeffaf saksıda orkide toprağının altına 2-3 cm yüksekliğinde taş doldurmamı ve üzerine tporak ve orkideyi yerleştirmemi istedi.. sonra bu taşların seviyesinde sürekli su bulunacak şekilde sürekli su vermem gerektiğini söyledi.. bu nem ile suyunu alır dedi.. bu ne kadar doğru sizce?
saygılarımla
Orkide severler merhaba,
Orkidem evimizdeki 2.yılını doldurdu. Bir ay önce dalları çiçeklendiğinde çok sevindik ve onun bakımında doğru yolda olduğumuzu düşündük. Fakat yaprağı sarardı, şefaf saksısından baktığımda köklerinin çürümüş olduğunu görebiliyorum. Kararmış ve büzüşmüşler sanki yumuşamışlar. Dışarıda kalan birkaç kök yeşil ve sağlıklı görünüyor.
Forumda orkidelerle ilgili tüm yazılanları sabahlara kadar okudum. Orkidemin köklerini temizlemem ve ardından tarçınlamam gerektiğini, substratını yenilenem gerektiğini, sulama ve bakım gerekliliklerini öğrendim. Öğrendim de ben bunları geç öğrendiğim için canım orkidemin başına işler geldi. Onu kurtarmak istiyorum bir an önce. Lütfen bu konuda tecrübesizliğimden kaynaklanan veya gözden kaçırdığım bir eksik bilgi varsa düzeltin.
Sorum şu; bu işlemleri dallarında çiçek varken mi yapacağım mecburen? Çünkü okuduklarımda çiçeklerini döktüğü ilk fırsatta yapılması gerektiği yazıyordu. Benimkiyse hala sağlıklı görünen çiçeklere sahip. ( Şimdilik)
Bir de ucu beyaz iki küçük dalcık var. Onlar uzar mı acaba sonradan merak ediyorum.
Bu hususlarda orkide tecrübelisi uzmanlarınızın vereceği cevapları beklemekteyim.
Şimdiden teşekkürler.
fesleğen
25-06-2013, 07:32
Orkide severler merhaba,
Orkidem evimizdeki 2.yılını doldurdu. Bir ay önce dalları çiçeklendiğinde çok sevindik ve onun bakımında doğru yolda olduğumuzu düşündük. Fakat yaprağı sarardı, şefaf saksısından baktığımda köklerinin çürümüş olduğunu görebiliyorum. Kararmış ve büzüşmüşler sanki yumuşamışlar. Dışarıda kalan birkaç kök yeşil ve sağlıklı görünüyor.
Forumda orkidelerle ilgili tüm yazılanları sabahlara kadar okudum. Orkidemin köklerini temizlemem ve ardından tarçınlamam gerektiğini, substratını yenilenem gerektiğini, sulama ve bakım gerekliliklerini öğrendim. Öğrendim de ben bunları geç öğrendiğim için canım orkidemin başına işler geldi. Onu kurtarmak istiyorum bir an önce. Lütfen bu konuda tecrübesizliğimden kaynaklanan veya gözden kaçırdığım bir eksik bilgi varsa düzeltin.
Sorum şu; bu işlemleri dallarında çiçek varken mi yapacağım mecburen? Çünkü okuduklarımda çiçeklerini döktüğü ilk fırsatta yapılması gerektiği yazıyordu. Benimkiyse hala sağlıklı görünen çiçeklere sahip. ( Şimdilik)
Bir de ucu beyaz iki küçük dalcık var. Onlar uzar mı acaba sonradan merak ediyorum.
Bu hususlarda orkide tecrübelisi uzmanlarınızın vereceği cevapları beklemekteyim.
Şimdiden teşekkürler.
Merhaba;
Uzman değilim ama siteden edindiğim bilgilere göre eğer köklerde ciddi problem varsa üzülerek söylüyorum ama çiçekli dalı kesmeniz gerekiyor:( Çünkü gücünü yapraklarına ve özellikle köklerine yönlendirmesi gerek. Diğer taraftan kökleri güzelce temizleyin gerekli işlemleri yapın ve orkide toprağınızı değiştirin.Aynı kabı kullanacaksanız eğer kabınızı da çamaşır uyu ile yıkayın. Bence yapılması gereken bu. Şu anda en önemli olan organları kökleri.Daha başka çözüm önerisi olan arkadaş çıkar inşallah da çiçeklerinizi kesmek zorunda kalmazsınız diyeceğim ama bence yapılması gereken bu :(
Nazik cevabınız için teşekkür ederim. Gerekiyorsa çiçekli dalı keserim yeter ki orkidem kurtulsun. Lakin neresinden kesmeliyim çiçekli dalı?
fesleğen
25-06-2013, 14:15
Nazik cevabınız için teşekkür ederim. Gerekiyorsa çiçekli dalı keserim yeter ki orkidem kurtulsun. Lakin neresinden kesmeliyim çiçekli dalı?
Rica ederim ne demek,inşallah faydalı olabilirim. ;) Orkideler 3. boğumun biraz üstünden(2-3 cm) kesilir ama sizin 2 tane daha sapınız var sanırım.O saplarda daha önce çiçekli idi de siz mi kestiniz yoksa yeni mi çıktı?
Size önerim köklerinin durumunu gösterir bir fotoğraf yükleyin,bir de yaprakları yakından çekip yükleyin.
çiğdem11
26-06-2013, 15:34
Merhabalar orkidemin yaprakları ortadaki çizgiden ikiye ayrıldı ne yapabilirim?
sar-dunya
26-06-2013, 20:43
Birleştirmek için yapabilecek pek birşey yok :)
Bir yandan da korkulacak birşey yok, eğer başka bir derdi yoksa büyümesine devam ediyordur.
çiğdem11
27-06-2013, 13:09
:) Aslında başka bir sorunu yok fakat ayrılan yerler kuruyor
sar-dunya
27-06-2013, 15:58
Ayrılma sonucunda yeni oluşan kenarda kuruma olacaktır fakat bunu ince bir çerçeve gibi. bunu bir yara oluşması ve yaranın kabuk tutması gibi düşünün. Ayrılan bölgenin tamamen kuruması varsa başka bir problemi olabilir.
Merhaba, birkaç ay önce evimize çiçeklerle dolu iki gövdeli son derece sağlıklı görünen bir orkide geldi. Son iki haftada saplardan biri tamamen kurudu, kestim. Dipte daha önce görmediğim minicik, büzülmüş sarı bir yaprak olduğunu fark ettim. Ayrıca yaprakların geneli de geldiği zamankine göre çok daha sağlıksız görünüyorlar, küçüldüler büzüldüler sanki. Yapraklardan bir tanesinin kenarlarında da incecik şerit halinde bir kuruma görüyorum. Köklere gelecek olursak, yukarıda yeni gelen taze kökler ve bir yandan da çürüyormuş gibi görünenler var. Saksının içindeki kökler ise yeşil ve diri görünüyor. Tüm bu değişimler orkidenin iyiye gitmediğini düşündürdü bana, fotoğraflarını paylaşıyorum. İlk fırsatta harcını değiştireceğim ama bunun haricinde ne yapmalıyım?
İkinci bir orkidem daha var ve bunun derdi ayrı. Yaklaşık bir yıldır bende, seyrek çiçek veriyor ama gözle görülür hiçbir kötü dururumu olmadığı, büyümeye devam ettiği için en azından amatör gözlerime gayet sağlıklı görünüyor. Dolayısıyla bir süredir var olan bazı şeyleri göz ardı etmiştim. Yüzeye yakın köklerdeki çürüme her zaman vardı, öncelikle bunun bir sağlıksızlık belirtisi olup olmadığını sorayım. Asıl gariplik çiçeğin tüm köklerini sarmış görünen minik beyaz şeyler, ki aylardır oradalar. Bugüne kadar hiçbir şey yapma gereği görmemiştim çünkü çiçekte hiçbir sorun yok gibi görünüyor ama artık harcı değiştirme zamanı geldi ve bu beyaz şeylerden kurtulmak istiyorum. Böcek yumurtası olduğunu tahmin ediyorum ama bunca zamandır saksının içinde kıpırdayan hiçbir şey, tek bir böcek bile görmedim. Bu beyaz şeylerin ne olduğunu bilen var mı acaba? Sanıyorum ilaçlama yapmam gerekecek ama nasıl?
Sevgili mik merhaba, uzmanlar elbette doğrusunu bilir lakin benim tahminim bu beyaz şeylerin bir tür mantar olduğu.
Rica ederim ne demek,inşallah faydalı olabilirim. ;) Orkideler 3. boğumun biraz üstünden(2-3 cm) kesilir ama sizin 2 tane daha sapınız var sanırım.O saplarda daha önce çiçekli idi de siz mi kestiniz yoksa yeni mi çıktı?
Size önerim köklerinin durumunu gösterir bir fotoğraf yükleyin,bir de yaprakları yakından çekip yükleyin.
Sevgili fesleğen, Sizin yanıtınızı görmek doğrusu beni yine çok mutlu etti. Çiçek sapını söylediğiniz yerden keseceğim. Geçen gün sahile giderken çamların olduğu parktan geçiyorduk. Sırf bu amaçla yanımda taşıdığım minik çakı ile çam kabukları çıkardı eşim sağolsun. Fıstık çamı kabuğu :)) Onları bir güzel yıkadım, kuruttum. Şu an havalanıyorlar, bir de mikrodalgaya koyacağım son aşama olarak. Diğer malzemelerim hazır. Bu arada orkidemi dinlenmeye aldım, hiç sulamıyorum, gece kalkıp yapraklarına sisleme su veriyorum. Biraz daha canlandı sanki. İlk fırsatta da harcını değiştireceğim ***.
Çiçeğimin sağda 2 sapı daha var evet. Birine ne olduğu hakkında fikrim yok ilk geldiği yıl öyleydi. İkincisi ise önceki dökülen çiçeğin sapı. Bu çiçek sapını ise bu yıl yeni çıkardı, diğerlerindeyse hareket yok. İki, üç açmış çiçek saplı orkidelere o kadar özeniyorum ki. Umarım bizim küçük de toparlar da o günlerini de görürüz.
Resimlerini çekip yükleyeceğim bu işlemleri yaparken ***.
Sağkıcakla kalınız.
Sevgili fesleğen, Sizin yanıtınızı görmek doğrusu beni yine çok mutlu etti. Çiçek sapını söylediğiniz yerden keseceğim. Geçen gün sahile giderken çamların olduğu parktan geçiyorduk. Sırf bu amaçla yanımda taşıdığım minik çakı ile çam kabukları çıkardı eşim sağolsun. Fıstık çamı kabuğu :)) Onları bir güzel yıkadım, kuruttum. Şu an havalanıyorlar, bir de mikrodalgaya koyacağım son aşama olarak. Diğer malzemelerim hazır. Bu arada orkidemi dinlenmeye aldım, hiç sulamıyorum, gece kalkıp yapraklarına sisleme su veriyorum. Biraz daha canlandı sanki. İlk fırsatta da harcını değiştireceğim ***.
Çiçeğimin sağda 2 sapı daha var evet. Birine ne olduğu hakkında fikrim yok ilk geldiği yıl öyleydi. İkincisi ise önceki dökülen çiçeğin sapı. Bu çiçek sapını ise bu yıl yeni çıkardı, diğerlerindeyse hareket yok. İki, üç açmış çiçek saplı orkidelere o kadar özeniyorum ki. Umarım bizim küçük de toparlar da o günlerini de görürüz.
Sağkıcakla kalınız.
Sayın Sevalem
orkideler sanılanın aksine oldukça güçlü bitkiler. Resimlerde bitkinizin kök resimlerini göremedim. ancak anlattıklarınızdan anladığım kadarıyla köklerle ilgili şüphrleriniz var. Bence bütün malzemelerinizi hazırladıktan sonra saksı değişimi yapın. Çürümüş içi boş kökleri kesin ve kestiğiniz yerlere tarçın ve ya kömür tozu sürün. Saksısını ( eski ve ya yeni) dezenfekte ettikten sonra bitkinizi dikin. Bitkinin durumu iyi gözüküyor, şimdilik çiçekleri kesmeyebilirsiniz.
Ancak bitkinize neden gece spreyleme yaptığınızı anlayamadım. Gece serinliğinde yaprak ile gövde aralarında kalan su mikroorganizmaların üremesine uygun bir ortam oluşturabileceğinden göbek çürümesine neden olabilir. Spreylemeyi sabah yapıp yaprak diplerinde su kalmamasına dikkat edin.
Bitkinizi sulamayı kesmişsiniz. Normal sulamanıza devam edin. Susuz kalması bitkinin köklerini kurutabilir, yaprak büzüşmelerine, çiçeklerin dökülmesine sebep olabilir. Ben phalaenopsis orkidelerimin sulamasında köklerin rengine bakıyorum. Kökler yeşilden beyaza dönünce 5 dakika kadar suya daldırıp çıkartıyorum.
fesleğen
01-07-2013, 13:10
Sağkıcakla kalınız.
Merhaba sayın Sevalem,Yanlış hatırlamıyorsam köklerini fotoğraflamanızı önermiştim size ve sorunun köklerde olduğunu düşündüğümü de. Harcı kendiniz yapmanız da güzel ama bence fazla geç kalmadan hazır bir harç alıp kökleri temizleyin,tarçınayın saksınızı çamaşır suyu ile dezenfekte edin ve hemen değiştirin.Sayın Orkn çiçekleri kesmemenizi önermiş ama bana kalırsa o zavallıcık köklerine gücünü yollasın çiçeklere değil. Sulama konusunda sayın Orkn'a katılıyorum,bu su püskürtme olayını da hiç anlamış değilim zaten neresine ne şekilde uygulanır :o Çünkü orkide hani bazı insanlar üzerine bi su dökülse acayip rahatsız olur ya değişmek ister üzerini onun gibi işte, bu o insanın suyu sevmediği anlamına gelmez.Orkide de öyle sulanacak ama ıslak kalmayacak.Ama nemden de mahrum olmayacak.Hava girecek eve ama cereyan olmayacak.Güneş girecek eve ama direk güneş orkide hanıma dokunmayacak;)
Lütfen bir an önce bu ortamları sağlayın kendisine, kökler çok önemli harcı da öyle.Şunu da söylemek istiyorum ben çok iyi biliyorum havalarında değilim kesinlikle! Bir müsibet bin nasihatten iyidir atasözüne istinaden benim başıma bir orkide ölümünün gelmiş olmasıdır bütün mesele. Ve benim başıma gelenin başkalrının başına da gelmesini istemememdir...Zavallıyı cahilliğimden ötürü çürüttüm:( ve 2. ye gözüm gibi bakmak için de araştırma yaptım biraz.
dedeoglb
01-07-2013, 15:55
Merhaba;
Ev arkadasim bir kenara attigi orkideye ben sahip cikmak istedim. Resimde de goreceginiz gibi cicegi yok. Bir dali kokten kurumus. Diger dalini da ben mecburen 2. kisimdan budadim. Yapraklarin bazilari yumusak ve bazilari catlamis ortadan veya kenarlardan catlamis durumda. Koklerde curume vardi curuklerin hepsini steril bir sekilde kestim. Topragini hazir stilan karisimlardan alarak yeniledim. Sulamasini ve esinti almasini tavsiye edilen sekilde yapmaya calisiyorum. Herhangi bir boceklenme ve mantar yok. Merak ettigim sorular;
Orkideler yeni dal cikarirlar mi? Cikarirlarsa bunun icin yapmam gereken ekstra seyler var mi?
Guzel gorunmeyen catlamis ama yesil olan yapraklari kopartmam dogru olur mu?
Tesekkurler.
dedeoglb
01-07-2013, 17:02
Merhaba;
Orkidemin diger resimleri, durumu hakkinda bilgi verebilirseniz memnun olurum. ;)
Djnonstop
02-07-2013, 12:04
Merhaba ben forumunuzda yeniyim.bana yakalaşık 2 ay kadar önce hediye orkide geldi.ancak 2 hafta önce çiçekleri solmaya başladı ve arkasından solan çiçeklerin dalları kurumaya başladı. ilk geldiğinde 2 tane dalı vardı ve her dalında 3 çiçek dalı vardı. şimdi 2 kaldılar.bununla birlikte yüzeydeki köklerde gövdeye yakın yerlerde kararmalar başladı ve üstünde geçen dün küçük şeffaf böcekler gördüm.orkide bakımından hep öldürürüm diye korkmuştum.bunu kaybetmek istemiyorum.bana yardımcı olabilirmisiniz. birde sulama ile ilgili birçok şey sölüyorlar ne yapmam gerekiyor lütfen yardım edin.teşekkürler.
fesleğen
03-07-2013, 16:03
Merhaba;
Ev arkadasim bir kenara attigi orkideye ben sahip cikmak istedim. Resimde de goreceginiz gibi cicegi yok. Bir dali kokten kurumus. Diger dalini da ben mecburen 2. kisimdan budadim. Yapraklarin bazilari yumusak ve bazilari catlamis ortadan veya kenarlardan catlamis durumda. Koklerde curume vardi curuklerin hepsini steril bir sekilde kestim. Topragini hazir stilan karisimlardan alarak yeniledim. Sulamasini ve esinti almasini tavsiye edilen sekilde yapmaya calisiyorum. Herhangi bir boceklenme ve mantar yok. Merak ettigim sorular;
Orkideler yeni dal cikarirlar mi? Cikarirlarsa bunun icin yapmam gereken ekstra seyler var mi?
Guzel gorunmeyen catlamis ama yesil olan yapraklari kopartmam dogru olur mu?
Tesekkurler.
Merhabalar, orkidenizin köklerindeki çürüme saksdan kaynaklanmış olmalı gördüğüm kadarıyla şeffaf saksının haricinde bir saksıya daha koymuşsunuz onu lütfen ordan çıkartın.Sulama ve esinti almasını zaten tavsiye edilen şekilde yaptığınızı söylemişsiniz.Böcek vs olmaması güzel. Orkideler yeni dal çıkarırlar evet ama buna kendi keyfi karar veriyor :rolleyes:. Yapraklarına da dokunmayın bence, atacaksa onu kendi atsın. Orkide besini alın sulama suyuna besin koyun.
mervegkc
04-07-2013, 08:01
merhaba aranıza yeni katıldım orkideler tutkum oldu diyebilirim 4 tane orkidem var ve onlara bakmak bana huzur veriyor tabi dışardan bakmışım hep dün akşam bunu anladım dün ben mutfaktayken kızım yürüteçle gidip orkidemin bir tanesini yaprağından tutup çekmiş içerisindeki tüm torf dökülmüş bir baktım orkidemde sadece 1 tane sağlam kök kalmış diğerleri çürümüş (muhtemelen fazla sulamadan ben orkideyi kendi bulunduğu saksıda tutup dışına farklı bir saksı koyup o dıştaki saksıda sürekli su bulundurarak suluyorum afrika menekşesi gibi) köklerini dipten kestim sadece sağlam 1 tane kök kaldı o da ufacık kestiğim yerleri tarçına buladım yeniden torfa diktim orkidem 3 dallı ve çiçekleri üzerinde minik birde dah veriyordu ama kök çürüklüğü olmuş işte ne yapabilirim yapmam gereken nedir ne olur yardımcı olun bana
fesleğen
04-07-2013, 09:16
merhaba aranıza yeni katıldım orkideler tutkum oldu diyebilirim 4 tane orkidem var ve onlara bakmak bana huzur veriyor tabi dışardan bakmışım hep dün akşam bunu anladım dün ben mutfaktayken kızım yürüteçle gidip orkidemin bir tanesini yaprağından tutup çekmiş içerisindeki tüm torf dökülmüş bir baktım orkidemde sadece 1 tane sağlam kök kalmış diğerleri çürümüş (muhtemelen fazla sulamadan ben orkideyi kendi bulunduğu saksıda tutup dışına farklı bir saksı koyup o dıştaki saksıda sürekli su bulundurarak suluyorum afrika menekşesi gibi) köklerini dipten kestim sadece sağlam 1 tane kök kaldı o da ufacık kestiğim yerleri tarçına buladım yeniden torfa diktim orkidem 3 dallı ve çiçekleri üzerinde minik birde dah veriyordu ama kök çürüklüğü olmuş işte ne yapabilirim yapmam gereken nedir ne olur yardımcı olun bana
Merhaba sayın mervegkc, 4 orkideniz olduğunu söylemişsiniz 4üde torfta mı:( diğerleri de çürüdü büyük ihtimalle. Önce onları o torftan kurtarıp orkide toprağına alın şeffaf saksı olmalı saksınızda. Köklerindeki çürümeyi steril bir kesiciyle temizleyin tarçınlayın. Hemen şimdi kalkın bi bakın köklerine bence acillll, sonrası için bilgi verin mümkünse durumlarını fotoğraflayın.
fesleğen
04-07-2013, 09:28
Merhaba ben forumunuzda yeniyim.bana yakalaşık 2 ay kadar önce hediye orkide geldi.ancak 2 hafta önce çiçekleri solmaya başladı ve arkasından solan çiçeklerin dalları kurumaya başladı. ilk geldiğinde 2 tane dalı vardı ve her dalında 3 çiçek dalı vardı. şimdi 2 kaldılar.bununla birlikte yüzeydeki köklerde gövdeye yakın yerlerde kararmalar başladı ve üstünde geçen dün küçük şeffaf böcekler gördüm.orkide bakımından hep öldürürüm diye korkmuştum.bunu kaybetmek istemiyorum.bana yardımcı olabilirmisiniz. birde sulama ile ilgili birçok şey sölüyorlar ne yapmam gerekiyor lütfen yardım edin.teşekkürler.
Merhaba sayın Djnonstop, Öncelikle size tavsiyem bitkinizin her yerini fotoğraflayıp bizimle paylaşın. Eğer böcekler varsa orkidenizin toprağını değiştirin, toprak dediğim orkide toprağı torf falan değil. Şeffaf saksınızı çamaşır suyu ile dezenfekte edin.Bitkiyi İlaçlama konusunda yanlış yönlendirmek istemem o yüzden önceki sayfaları bi inceleyin. Saksınızı dezenfekte ettikten sonra orkidenizi yeni toprağına alın eğer tabi köklerde bir sorun yoksa... Sulama konusuna gelince ben daldırma yönteminden gayet memnunum orkidem de memnun:rolleyes: Orkidenizin saksısını rahatça içine alıp sulayabileceğiniz kova bulun, içme suyuna orkide besini koyun ve orkidenizi kovadaki suya daldırın,10-15 bekletin sonra suyunu süzebileceği bir yere alın,suyu iyice süzsün.Sonrapeçeteyle tabanında kalan suyu ve yapraklara denk gelen suyu alın kurulayın iyice sonra yerine alın.Ben böyle yapıyorum.Bitkinizi de mutlaka fotoğraflayıp paylaşın,kolay gelsin
Sayın Sevalem
orkideler sanılanın aksine oldukça güçlü bitkiler. Resimlerde bitkinizin kök resimlerini göremedim. ancak anlattıklarınızdan anladığım kadarıyla köklerle ilgili şüphrleriniz var. Bence bütün malzemelerinizi hazırladıktan sonra saksı değişimi yapın. Çürümüş içi boş kökleri kesin ve kestiğiniz yerlere tarçın ve ya kömür tozu sürün. Saksısını ( eski ve ya yeni) dezenfekte ettikten sonra bitkinizi dikin. Bitkinin durumu iyi gözüküyor, şimdilik çiçekleri kesmeyebilirsiniz.
Ancak bitkinize neden gece spreyleme yaptığınızı anlayamadım. Gece serinliğinde yaprak ile gövde aralarında kalan su mikroorganizmaların üremesine uygun bir ortam oluşturabileceğinden göbek çürümesine neden olabilir. Spreylemeyi sabah yapıp yaprak diplerinde su kalmamasına dikkat edin.
Bitkinizi sulamayı kesmişsiniz. Normal sulamanıza devam edin. Susuz kalması bitkinin köklerini kurutabilir, yaprak büzüşmelerine, çiçeklerin dökülmesine sebep olabilir. Ben phalaenopsis orkidelerimin sulamasında köklerin rengine bakıyorum. Kökler yeşilden beyaza dönünce 5 dakika kadar suya daldırıp çıkartıyorum.
Sayın orkn merhaba,
Orkidemin harcını değiştirme işini eşime devrederek yazlığa geldim ve duyduğuma göre iyi durumdaymış. Burada internet yoktu bu sebeple uzunca bir süredir bağlanamadım, yeni yapıldı netimde. Bu sebeple size bilgi vermekte bu kadar geciktim. Gece fısfıslamanın orkidelere iyi geleceğini şuradan okumuştum. Phalaenopsis orkidesi yetiştirmek ve bakımı | Orkideler (http://orkide.azbitki.com/phalaenopsis). Bunu yaparken sisleme şeklinde kısa bir süre yapıyor ve üzerinde damlacık kalmasına izin vermiyorum. Zaten bu uygulamayı yapmaya başlayalı da yeni olmuştu. İlginz ve tavsiyeleriniz için çok teşekkür eder, devamını her daim beklerim.
Saygılar,
Merhaba sayın Sevalem,Yanlış hatırlamıyorsam köklerini fotoğraflamanızı önermiştim size ve sorunun köklerde olduğunu düşündüğümü de. Harcı kendiniz yapmanız da güzel ama bence fazla geç kalmadan hazır bir harç alıp kökleri temizleyin,tarçınayın saksınızı çamaşır suyu ile dezenfekte edin ve hemen değiştirin.Sayın Orkn çiçekleri kesmemenizi önermiş ama bana kalırsa o zavallıcık köklerine gücünü yollasın çiçeklere değil. Sulama konusunda sayın Orkn'a katılıyorum,bu su püskürtme olayını da hiç anlamış değilim zaten neresine ne şekilde uygulanır :o Çünkü orkide hani bazı insanlar üzerine bi su dökülse acayip rahatsız olur ya değişmek ister üzerini onun gibi işte, bu o insanın suyu sevmediği anlamına gelmez.Orkide de öyle sulanacak ama ıslak kalmayacak.Ama nemden de mahrum olmayacak.Hava girecek eve ama cereyan olmayacak.Güneş girecek eve ama direk güneş orkide hanıma dokunmayacak;)
Lütfen bir an önce bu ortamları sağlayın kendisine, kökler çok önemli harcı da öyle.Şunu da söylemek istiyorum ben çok iyi biliyorum havalarında değilim kesinlikle! Bir müsibet bin nasihatten iyidir atasözüne istinaden benim başıma bir orkide ölümünün gelmiş olmasıdır bütün mesele. Ve benim başıma gelenin başkalrının başına da gelmesini istemememdir...Zavallıyı cahilliğimden ötürü çürüttüm:( ve 2. ye gözüm gibi bakmak için de araştırma yaptım biraz.
Sayın fesleğen tekrar merhaba,
Yazlığa geçtim internet yoktu yeni bağlandı bu sebeple geç yazdım siz de kusuruma bakmayınız. Belirttiğiniz resimleri çektim ama yükleyemedim bir türlü yolculuk telaşından. Zaten eşim devraldı orkidemin bakımını, ona iyice anlattım, başa çıkabileceğini düşünüyorum :) Yukarıdaki mesajda fısfıslamamın sebep ve kaynağını bildirdim. Bir inceleyin isterseniz, orada da çok detaylı bilgi vardı.
Ben de bu orkidemi çok seviyor be çürütmek istemiyorum, yardımlarınız ve önerileriniz sayesinde çok şey öğrendim ve toparlayacak umuyorum. Tekrar teşekkür ediyorum, bir ara eve geçersem resimlemek istiyorum son halini.
mervegkc
06-07-2013, 21:15
daha önce bahsettiğim kök çürüklüğü olan orkidem şu an sadece 1 kökü var o da resimdeki yosunlayıp diktiğim için yeniden çıkartmak istemedim birde minik dalı var (3 dallı pembe olan orkide
mervegkc
06-07-2013, 21:19
bunlarda diğer orkidelerim pembe benekli olan ve sarı olanı bugün aldım çiçeklenmesi bittikten sonra asıl saksılarına dikeceğim altlarındaki saksılara şimdilik bu şekilde koydum saksıların giderleri olduğu için çok beğendim
mervegkc
06-07-2013, 21:22
bunlarda devamı
merhaba
Elimde yaklasık 3 ay önce gelen bir beyaz orkide var, geldiginde üzerinde bulunan tüm cicekleini 2 haftada döktü ,odaya alışacağını düsünerek bekledim fakat çicek beklerken benekli bir yaprak çıkardı, acaba hastamı?
424283
Geldigi günden beri yaprakların ucu çok koyu mor ve biride ortadan ikiye ayrımıştı.
424284
yeni çıkan benekli yaprak
424291
saksı altındaki çürük gibi görünen kökler
424293
424292
bazı yapraklarının üzerinde bir kemirgen tarafından yenilmiş izlenimi veren izler var. yardımcı olabileceklerin görüş ve önerilierini bekliyorum.
teşekkürler.
fesleğen
08-07-2013, 13:35
merhaba
Elimde yaklasık 3 ay önce gelen bir beyaz orkide var, geldiginde üzerinde bulunan tüm cicekleini 2 haftada döktü ,odaya alışacağını düsünerek bekledim fakat çicek beklerken benekli bir yaprak çıkardı, acaba hastamı?
424283
Geldigi günden beri yaprakların ucu çok koyu mor ve biride ortadan ikiye ayrımıştı.
424284
yeni çıkan benekli yaprak
424291
saksı altındaki çürük gibi görünen kökler
424293
424292
bazı yapraklarının üzerinde bir kemirgen tarafından yenilmiş izlenimi veren izler var. yardımcı olabileceklerin görüş ve önerilierini bekliyorum.
teşekkürler.
Sayın frezee şu linkleri inceleyin bence,saygılar...
Orkide Bakımı: Orkide Hastaliklari (http://www.orkidebakimi.com/2011/10/orkide-hastaliklari.html)
http://www.agaclar.net/forum/orkide/10338-36.htm
http://www.agaclar.net/forum/orkide/10338-35.htm#post1048331
http://www.agaclar.net/forum/orkide/3537.htm
Herkese merhaba 10 gün önce ofisime bir orkide hediye geldi üzerinde PHALAENOPSİS yazıyor. Şöyle tarif edeyim şefaf bir saksının içinde 5 tane büyük yeşil yaprak 2 tane de küçük yaprağı var, 2 tane dalı var üzerindeki çiçekler sarı üzerleri mor benekli. Geldiğinin 3. günü normal oda sıcaklığındaki şişe sularından bir miktar koydum ve altından döküldü. 7 gündür sulamıyorum. Yalnız 3 tane çiçeği solmak üzere diğer çiçekleri sağlıklı gözüküyor. 4-5 tane de tomurcuğu var ama o tomurcukların etrafı sarı bir kılııfla kaplı sanki donmuş gibiler. Benim odam malesef büyük bir oda 2 pencere var ama güneş ışığı fazla gelmiyor. florasan lambalarla aydınlanıyor. Cumartesi pazar işte olmadığım için hafif loş bir ortamda kalıyor çiçeğim. Masanın üzerinde kendisi. Çiçek kayıpları sizce neden olur? Ve çiçeğimin bakımında bu şartlarda nelere dikkat etmeliyim mesela sulaması bu şartlarda nasıl olmalı vitamin almalımıyım saksısı ne zaman değişmeli? Bi de üzerine su püskürtsem tam olarak neresine püskürtücem kaç günde bir :) yaşadığım şehir kastamonu bu arada. Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler..
sar-dunya
12-07-2013, 12:21
Çiçekleri eğer sarımsı renkli ise kılıfların ve tomurcukların sarımsı -ve şişkin, etli- olması normal. Ancak tomurcuklar kuru ve sarımsıysa, o tomurcuklar açmayacak demektir.
Çiçek kayıpları, su azlığından olabildiği gibi bu durumu bitkinin ortam değişikliğine tepkisi olarak da yorumlayabilirsiniz. Düzenli sulanan ve beslenen bir bitki çiçeklerini uzun zaman koruyabiliyor.
Yedi gündür sulamadıysanız, bugün ya da hafta başı sulayabilirsiniz. Sulama için daha önce yazılmış notlara bir bakın isterseniz, değişik yöntemler var fakat spreyleme konusunda negatif görüşün yoğun olduğunu söyleyeyim.
bence çiçeklerini kaybetmesinin nedeni hava akımında kaldı ben hava akımından etkileneceğini bilmiyodum 3 gün öyle kaldı ondan da olabilir. Bir de evde 2 tane orkidem var bir tanesinin keikisi var 1 senedir öyle duruyor çiçek de açmıyor ama kökler oluşmadı 4-5 yaprak var keikide ama kök yok ben onu annesinden nasıl ayırıcam ve direk torfa diksem olur mu sizce? lütfen bu konuda da bilgi verirmisiniz. net anlayamadım ben bunu :S
mervegkc
15-07-2013, 17:50
galiba kurtulamayacak :( kurtarmak için ne yapabilirim yardım edin lütfen
geçtiğimiz hafta hediye gelen orkidemin ctesi günü büyük yapraklarının kırılmasına sebep oldum ve ne yazık ki çiçek dalı da sararmaya başladı.
orkideyi şeffaf saksısında açıkta tutuyorum, geceleri balkona çıkarıp hava almasını sağlıyorum, gündüz güneşi doğrudan almayan aydınlık yerde bekletiyorum.. besi maddesi alıp doğrudan kırılan yaprağın oraya da ekledim ama sanırım yeniden yaprak olmayacak..
yabancı bir forum sitesinde tarçın konulmasından bahsediyordu.. bunu deneyen ya da başka bir önerisi olan var mı?
sar-dunya
17-07-2013, 12:06
Tahminen orkideniz bir phalaenopsis (http://www.agaclar.net/forum/orkide/3512.htm). Kırılan yaprağın bulunduğu noktadan yeni bir yaprak çıkmaz ya da yaprak kendisini yenilemez. Yapraklar en tepe noktadan çıkar. Benim deneyimim yılda 2-3 yaprak yapması şeklinde. Ancak büyüyen ucu kırdıysanız daha uzman bir cevaba ihtiyacınız olacak :D
Tarçının mantarlara karşı etkisi olduğunu ben de okudum çeşitli yerlerde (burada da bu yönte şeyler var), buna ek olarak yara bölgesinin daha hızlı kurumasını (ve bitkinin kendini koruyabilmesini?) sağlıyor. Bu bağlamda "kırılan yaprağın oraya" (tahminim sıvı) besin maddesi sürmek çok iyi bir fikir gibi gelmiyor.
geçtiğimiz hafta hediye gelen orkidemin ctesi günü büyük yapraklarının kırılmasına sebep oldum ve ne yazık ki çiçek dalı da sararmaya başladı.
orkideyi şeffaf saksısında açıkta tutuyorum, geceleri balkona çıkarıp hava almasını sağlıyorum, gündüz güneşi doğrudan almayan aydınlık yerde bekletiyorum.. besi maddesi alıp doğrudan kırılan yaprağın oraya da ekledim ama sanırım yeniden yaprak olmayacak..
yabancı bir forum sitesinde tarçın konulmasından bahsediyordu.. bunu deneyen ya da başka bir önerisi olan var mı?
Ziya Soner
17-07-2013, 14:34
galiba kurtulamayacak :( kurtarmak için ne yapabilirim yardım edin lütfen
Sayın mervegkc,.
Orkidenizin durumu oldukça zor,bu kadar üzülüp kendinizi kaptırıp bana dönmeyin.Çok istiyor,rahatlamak istiyorsanız adres ve iletişim bilgilerinizi bildirin,ORKİDEHARÇ ı ve besini gönderelim.Şansımızı deneyelim.Ancak ciddi bir sabır ister.Baştan belirteyim.
Saygılarımla
Sayın frezee şu linkleri inceleyin bence,saygılar...
Orkide Bakımı: Orkide Hastaliklari (http://www.orkidebakimi.com/2011/10/orkide-hastaliklari.html)
http://www.agaclar.net/forum/orkide/10338-36.htm
http://www.agaclar.net/forum/orkide/10338-35.htm#post1048331
http://www.agaclar.net/forum/orkide/3537.htm
tekrar merhaba
Edindiğim bilgiler doğrultusunda orkidemi ilaçladım, çürük köklerini kesip tarcınladım, ama elimde sadece kesip kesmemeye karar veremedigim yaprağın üstünden çıkmış çokta sağlıklı görünmeyen 2 kök e sahip bir bitki kaldı.
427633
bu kökleride kesmelimiyim ?
427634
427636
Diğer bir kararsızlığımsa toprak karısımı, bu durumdaki bir bitki için sadece agaç kabuğu ve kömür mü kullanmalıyım yoksa torf da eklemelimiyim.
Merhaba arkadaşlar geçen hafta ben de bir orkide aldım. Sonradan farkettim ki saksı toprağında ufak siyah böcekler geziniyor. Bunları nasıl yok edebilirim bilen var mı?
ddogan06
23-07-2013, 09:34
Orkidem bana kış ayında geldi. İki tane sapı ve çiçekleri vardı. Erzurum soğuğunda yolda üşüdüğü için çiçekleri geldiğinin ertesi günü büzüştü ve döküldü. Yerini sevdirebilmek için elimden geleni yaptım. Aylar sonra beni mutlu etmeye çalışıyor sanırım verdiğim emekten sonra. Forumda çok işe yaradı. Sizlerle de paylaşmak istedim. Birde resimde işaretlediğim yerler sap mı yoksa kök mü? Her tarafında çıkmaya başladı. Bu kadarı sadece sapları olamaz diye düşünüyorum :) Yardımcı olursanız sevinirim. Tekrar çiçekleneceği zamanı sabırsızlıkla bekliyorum.
http://img486.yukle.tc/images/41961.jpg (http://bit.ly/V0BZqe)
http://img486.yukle.tc/images/43122.jpg (http://bit.ly/V0BZqe)
http://img486.yukle.tc/images/88063.jpg (http://bit.ly/V0BZqe)
kelebek48
23-07-2013, 14:31
Merhaba 13 haziran tarihli mesajımdan sonra gelişmeleri aktarmak ve sizlerden tekrar bilgi almak için yazıyorum yeni gelen orkide harcı sırf hindistan cevizi kabuğu olduğundan eski orkide harcıyla karıştırıp fırınlayıp yeni steril harca diktim her gün heyecanla takipteydim gövdeden bir kök verdi ve dışarıdan görünen kök uçlarındaki yeşil çıkıntılar beni kökler hala canlı diye bir hayli umutlandırdı içeride de bir gelişme var mı diye dayanamayıp çıkarttım vardı fakat sulamaya çok dikkat etmeme ve havanın çok sıcak (marmariste yaşıyorum 40 - 50 derece arasında seyreden bir mevsim) olmasına bir hafta dolmadan sulamamama rağmen iç tarafların baya nemli olduğunu ve bir kökün çürüdüğünü farkettim onu kestim ve tarçın serptim içi boş kökleri de temizledim şimdi sizce;
1- Bu kök ucundaki yeni oluşan tahminimce kökler ve yeni çıkmakta olan yaprak iyiye işaret midir?
2- Daha önce de sorduğum göbek kısmındaki siyahlık hastalık belirtisi midir?
3- Sulamayı dışarıdan tamamen kuruyunca yapmama rağmen hatta yeni çıkan taze kökler bile matlaştığında ama iç taraf ıslak kalıyormuş bunu önlemek için acaba harcı mı değiştirmem gerekiyor?
4- Uçlarından yeşil çıkıntılar veren ama kendileri sarı olan kökler sağlıklı mı sayılıyor?
428840
428841
428842
428843
428844
sar-dunya
23-07-2013, 16:07
1- Bu kök ucundaki yeni oluşan tahminimce kökler ve yeni çıkmakta olan yaprak iyiye işaret midir?
2- Daha önce de sorduğum göbek kısmındaki siyahlık hastalık belirtisi midir?
3- Sulamayı dışarıdan tamamen kuruyunca yapmama rağmen hatta yeni çıkan taze kökler bile matlaştığında ama iç taraf ıslak kalıyormuş bunu önlemek için acaba harcı mı değiştirmem gerekiyor?
4- Uçlarından yeşil çıkıntılar veren ama kendileri sarı olan kökler sağlıklı mı sayılıyor?
Bildiğim kadarıyla yazayım:
1- Tabi ki ;) Resimlerden çok belli değil ama yapraklar ince değil etli gibi. Sağlıklı görünüyor.
3- Saksının iç tarafına daha az harç veya daha az su tutan parçalar yerleştirmek de alternatif bir çözüm olabilir.
4- Köklerin, aldıkları ışık miktarına göre renklenmesi normal, sarı derken sararmış yaprak sarısı değil herhalde? Işık almayan köklerin beyaz olması normal.
kelebek48
23-07-2013, 16:45
çok mutlu oldum çünkü aşkla aldığım diğer orkidelerim de yeni yaprak çıkarıyor onlarda da sorun var hatta bugün biri yok denecek kadar az kökle kaldı yosun bulmaya çalışıyorum onun için ama bu benim ilk göz ağrım olduğundan açıkçası bunun için daha çok çırpınıp duruyorum.
sarıdan kastım fotoğraflarda görünüyor kahve gibi sarı gibi kuru görünümlü olan (ıslandığında yeşil oluyorlar) kökler ile (bol miktarda döktüğüm tarçına bağlıyorum aslında)
ıslandığında yeşile dönmeyen açık sarı beyaz gibi olan kökler var ama içerisindeki kılçık gibi olan kısım çok canlı olmasa da yeşil
dün ağaç kabuğu aldım onun içine mangal kömürü koyacağım perlit de verdiler çok az koymalı mıyım sizce?
Sayın ddogan,
Phalinizdeki oluşumların hepside kök. Gördüğüm kadarı ile su an içlerinde çiçek sapı yok. Ama vakti gelince olacaktır. Halinden memnun gibi görünüyor.
Orkidem bana kış ayında geldi. İki tane sapı ve çiçekleri vardı. Erzurum soğuğunda yolda üşüdüğü için çiçekleri geldiğinin ertesi günü büzüştü ve döküldü. Yerini sevdirebilmek için elimden geleni yaptım. Aylar sonra beni mutlu etmeye çalışıyor sanırım verdiğim emekten sonra. Forumda çok işe yaradı. Sizlerle de paylaşmak istedim. Birde resimde işaretlediğim yerler sap mı yoksa kök mü? Her tarafında çıkmaya başladı. Bu kadarı sadece sapları olamaz diye düşünüyorum :) Yardımcı olursanız sevinirim. Tekrar çiçekleneceği zamanı sabırsızlıkla bekliyorum.
mervegkc
23-07-2013, 21:32
http://img486.yukle.tc/images/41961.jpg (http://bit.ly/V0BZqe)
http://img486.yukle.tc/images/43122.jpg (http://bit.ly/V0BZqe)
http://img486.yukle.tc/images/88063.jpg (http://bit.ly/V0BZqe)
umarım en kısa zamanda yeniden çiçeklenir ama onlar kök :)
ddogan06
25-07-2013, 10:38
Teşşekkür ederim kök ve çiçek sapı olup olmadığını forumda araştırmıştım ama benzer oluşumlara çiçek sapı denildiğini görmüştüm. Merak edip her sayfaya tek tek tekrar baktım farkı anlayabilmek için. Sağolsunlar forumda 1-2 resim görüp farkı anlyabildim :)
Djnonstop
25-07-2013, 16:31
Merhaba sayın Djnonstop, Öncelikle size tavsiyem bitkinizin her yerini fotoğraflayıp bizimle paylaşın. Eğer böcekler varsa orkidenizin toprağını değiştirin, toprak dediğim orkide toprağı torf falan değil. Şeffaf saksınızı çamaşır suyu ile dezenfekte edin.Bitkiyi İlaçlama konusunda yanlış yönlendirmek istemem o yüzden önceki sayfaları bi inceleyin. Saksınızı dezenfekte ettikten sonra orkidenizi yeni toprağına alın eğer tabi köklerde bir sorun yoksa... Sulama konusuna gelince ben daldırma yönteminden gayet memnunum orkidem de memnun:rolleyes: Orkidenizin saksısını rahatça içine alıp sulayabileceğiniz kova bulun, içme suyuna orkide besini koyun ve orkidenizi kovadaki suya daldırın,10-15 bekletin sonra suyunu süzebileceği bir yere alın,suyu iyice süzsün.Sonrapeçeteyle tabanında kalan suyu ve yapraklara denk gelen suyu alın kurulayın iyice sonra yerine alın.Ben böyle yapıyorum.Bitkinizi de mutlaka fotoğraflayıp paylaşın,kolay gelsin
öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. herhangi bir müdahale yapmadan çiçeğim böceklerden kurtuldu.ancak dalları kurumaya devam ediyor.son halinin resimlerini koyuyorum.bir dalını daha önceki yazılarda okuduğum gibi 3. boğum üzerinden kestim. diğer dalında ise 2 çiçek ve 1 filiz var.ancak filizin olduğu taraf kurumaya devam ediyor.kökleri sağlıklı gözüküyor.toprağını değiştirmeye açıkcası korkuyorum.birde besin demişsiniz. nekadar aralıklarla bu besini vermem gerekiyor. yardımlrınız için teşekkürler.
Djnonstop
25-07-2013, 16:32
birde köklerde göreceğiniz kararmalar olamaya başladı.saksı içerisindekilerde gözükmüyor ancak üstte kalanlarda var.çiçeğimi kaybetmek istemiyorum.sizde sağlıklımı yoksa bir sorun mu var?
Merhaba,
Yaklaşık 1,5 ay önce eşimin hediyesi olan Phalaenopsis tür olup olmadığı konusunda arada kaldığım orkidem ölüyor.Türününde anlaşılabilmesi için ilk geldiği günkü fotoğrafınıda ekledim.
Diğer fotoğraflar şuanki halini gösteriyor.Gövde ikinci boğumdan sonra sarıya dönük durumda.Çiçekler tamamen döküldü ve çiçek veren dalları kurudu.Dibindeki yapraklar ve gövdenin alt yarısı yeşil.
Ben orkidem sularken 4 5 gün sonra farkettim ki dibinde su kalmış.Sanırım bu yüzden kurudu.Ben dibinde su kaldığını farkedince suyu döktüm 10 gün kadar su vermedim.Şuan haftada bir daldırma yöntemi ile suluyorum.
Orkidemi kurtabailir miyiz ?:(
mervegkc
31-07-2013, 10:22
orkideniz phal dalı 3. boğumun 1cm üzerinden kesin ve tarçın dökün dalları kuruyor ve dinlenme süresi geçtikten sonra yeniden dal veriyor kökleri çok kötü gözükmüyor tabi ben çok uzman değilim ustaların vereceği cevaplar daha önemli
orkideniz phal dalı 3. boğumun 1cm üzerinden kesin ve tarçın dökün dalları kuruyor ve dinlenme süresi geçtikten sonra yeniden dal veriyor kökleri çok kötü gözükmüyor tabi ben çok uzman değilim ustaların vereceği cevaplar daha önemli
3 boğum derken dalı değil gövdesini değil mi ?cunku dallar denildiğinde aklıma en üstte yer alan kurumuş yerler geliyor .:o
Arkadaşımız sizin de dediğiniz gibi kurumuş olduğunu söylediğiniz dalların bulunduğu ana çiçek dalından bahsediyor yani gövdeden çıkıp yükselen çiçek dalı. Alttan yukarı doğru 3. boğumun 1 cm üzerinden temiz bir makasla kesiniz. Eğer o kısım da kuru ise daha aşağılara doğru son yeşil olarak kalan boğum üzerinden kesiniz.
3 boğum derken dalı değil gövdesini değil mi ?cunku dallar denildiğinde aklıma en üstte yer alan kurumuş yerler geliyor .:o
sn. styks ben dali kestikten sonra mum damlatiyorum.
tarcin döktüm denedim ve ama bir faydasini görmedim aksine dalim kurudu gitti mum cok ise yariyor mikrop kapmasini engelliyor.bence sararin alt kismindan kesin ve mum damlatin .
Dediğiniz gibi işlem sağladım.
3. bogumun hemen üstünde sarı kısmında altından kestim.Ancak boğumun hemen altında kurumuş bir dal vardı o dalıda gövdeyle bağlantı yerinden kestim.Acaba o dalında altından mı kesseydim gövdesini.?Umarım yaşar orkidem :(
Birde bu orkide yeniden uzayacak mı yoksa yanlarından dal mı verecek?
mervegkc
02-08-2013, 22:27
Dediğiniz gibi işlem sağladım.
3. bogumun hemen üstünde sarı kısmında altından kestim.Ancak boğumun hemen altında kurumuş bir dal vardı o dalıda gövdeyle bağlantı yerinden kestim.Acaba o dalında altından mı kesseydim gövdesini.?Umarım yaşar orkidem :(
Birde bu orkide yeniden uzayacak mı yoksa yanlarından dal mı verecek?
yeşil kısımdan kesmeniz gerekir kuru dal kalmamalı
orkidem kuruyor yadım edebılır mısınız
Marisol Guzman
07-08-2013, 23:55
Merhabalar :)
Yeni yeni bitkilerle ilgilenmeye başladım ve bir orkidem var. Taç yaprakları gayet sağlıklı ancak yeşil yapraklarının tabiri caizse boynu çok bükülüyor. Bu normal mi, sizce dik duracak şekilde bağlamam doğru olur mu yoksa bir şey kullanmalı mıyım?
violet19
15-08-2013, 21:06
Arkadaşlar benim de bir sorum olacak,cevaplarsanız çok sevinirim.Yaklaşık 4 ay önce hediye gelen orkidemin 3 gün sonra bir yaprağı sarardı ve düştü,1 ay sonra falan çiçekleri döküldü ve dalların biri kurumadan tekrar çiçeklendi.Şu an 3 tane yaprağı var ancak başka yaprak çıkarmadı.Çiçekleri olduğu için sağlıklı olduğunu düşünüyorum ama yaprak çıkarmaması sorun mudur sizce...
Ayrıca ablamın ölmüş bu diye atacağı orkidesi de siteden öğrendiklerime göre yeniden canlandı,yaprak bile verdi,benim orkidem gücünü çiçeklere verdiği için yaprak çıkarmıyor olabilir mi?
Bu arada geldiği günden beri yaprakların üst orta kısmı tuhaf,çürük gibi...Foto yüklemeye uğraşıyorum yapamadım,(menekşelerde de yapamamıştım :)Bu da yaprak çıkmamasında neden olabilir mi?
merhaba,
Orkide hakkında bilgi edinmeye çalısırken böyle bir yer oldugunu gördüm ve çokda begendim açıkcası. EE ****** benımde sorularım olacak çünkü çiçek dilinden anlamıyorum. Orkidenin yapraklarının altında yapıskan damlacıklar var uzun süredir mevcut bunlar için ne yapılabilir. Bİrde yaprakları ortadan yarıldı gibi ikiye bölünde bu neyden kaynaklıdır ve tedavisi için nasıl bir süreç izlenmeli ve ****** artık çiçek açmıyor =( yardımlarınızı beklıyorum şimdiden tesekkur
Sevgili fesleğen merhaba, tavsiyeniz üzerine çiçek sapını kesmiştik. Orkidemi eşime emanet edip gitmiştim, bir de döndüm ki ne göreyim, orkidem yavrulamış!
:) O kadar mutlu oldum ki. Yeni yapraklar da çıkarıyor, iyi ki de sözünüzü dinlemişim. Orkidem kurtulmakla kalmadı bir de keiki verdi. Çoook sağolun.
yunus2321
18-08-2013, 11:33
Arkadaşlar bende yeni bir orkide almış olaraktan orkide severler arasına katılmaya çalışacağım. Umarım başarılı olurum.
Şimdi sorunlarıma gelecek olursak.
Git gide sanki kökler kötüleşmeye gidiyor diye birde buradan okuduklarıma dayanaraktan saksıyı döküp köklerini inceledim ve çürümeye başlıyorlar gibi siz orkide besleyen tecrübeli arkadaşlara danışayım dedim.
Bir de alt yaprakları canlılığı yavaş yavaş gidiyor ve sanki yavaş yavaş ciltteki kırışıklıklar gibi olmuş ve de sanki yumuşuyor gibi **** bana öyle geldi.
Sanırım ben yokken annem biraz fazla su vermiş.
Birde sanırım tabakta su kalıncaya kadar bende su verdim ve 1-2 saat kalsın sonra alırım dedim ve sonra aklıma geldiğinde yani 1 gün sonra tabağa baktığımda suyun hepsini çekmişti.
Bu arada Diyarbakır da ikamet ediyorum bu yüzden buralar tahmininiz üzere çok sıcak ve insanlar bile kuruyor. :p Zati başka çiçeklerimin de yaprakları hep kavruldu. :(
Orkideyi yeni açılan praktiker den çiçekleri dökülmüş şekilde aldım. Malum buralarda fazla orkide satan yerler bulamıyorsunuz. 2 çiçek sapı vardı bende onları belki keiki olur diye 3. boğumun 2-3 cm yukarısından kestim.
Resimlere bakarak ne yapmam gerektiğini anlatırsanız çok sevinirim.
Şimdi ne yapmam lazım acil lütfen bilgilerinizi esirgemeyin.
serkan_istanbul
18-08-2013, 23:38
öncelikle keske kökleri ne dokunmasaydınız o kadarda kötü deil durumu. yapraklarını şimdi yumusata bılır. sıcaklardan e bırde koklerıyle oynadınız. su püskürtün sık sık. sulamayı susadıkca yapın ben adldırma yapmıyorum normal suluyrum altında su buırakmıyorum
fesleğen
19-08-2013, 08:11
Sevgili fesleğen merhaba, tavsiyeniz üzerine çiçek sapını kesmiştik. Orkidemi eşime emanet edip gitmiştim, bir de döndüm ki ne göreyim, orkidem yavrulamış!
:) O kadar mutlu oldum ki. Yeni yapraklar da çıkarıyor, iyi ki de sözünüzü dinlemişim. Orkidem kurtulmakla kalmadı bir de keiki verdi. Çoook sağolun.
Sayın Sevalem valla çok çok çok sevindim,gözünüz aydın güle güle büyütün artık ;) Benim orkidede tık yok,ööööylece duruyor ne keiki ne çiçek. Yeni 5 tane daha aldım çiçekli hepside çok güzeller ;) Belki diyorum onları kıskanır da harekete geçer :D
Orkidem çok fena durumda ilk kez bakıyorum daha doğrusu bakmaya çalışıyorum Şubat ayında nişanlım hediye etmişti Mart ayının sonuna kadar çiçekleri durdu sonrada dökülmeye başladı. Daha sonra çiçek sapları kurumaya başladı ve sanıyorum ki hatalı bir şeklide kestim. Bir daha yeşerme olmadı. Yaprakları vardı ama şuan onlarda kuruyup döküldüler. Bunun sebebi de Güneş'te kalması oldu. Kökünde hala yeşillik var kurtarıla bilir mi?
yunus2321
19-08-2013, 21:48
öncelikle keske kökleri ne dokunmasaydınız o kadarda kötü deil durumu. yapraklarını şimdi yumusata bılır. sıcaklardan e bırde koklerıyle oynadınız. su püskürtün sık sık. sulamayı susadıkca yapın ben adldırma yapmıyorum normal suluyrum altında su buırakmıyorum
Teşekkür ederim cevabınız için
Neyse dokunduk artık neyse sık sık fıs fıslarız artık.
Merhaba. Yaklaşık 10 ay önce eşim orkide hediye etti. Hastalığımdan dolayı bi müddet ayrı kaldık. Ama sağolsun eşim ve halam çok iyi bakmışlar. Saksısı küçük geliyor diye değiştirmişler. Çok da güzel yapraklar vermiş. Yalnız çiçek dalı kuruyunca dipten kestim bende. Yeni evimde yerini çok sevdi hatta yeni sevimli yapraklar ve çiçek dalı vermeye başladı. Güzel kızımın sorunu şu ; yaprakların alt kısmında çiğ taneleri gibi yapışkan sıvı var. Ve ufak ufak böcekler. Dün gece forumda okuduklarıma dayanarak saksısından çıkardım. Kökleride gayet iyi görünüyor. Ama çiçek vermeden derdimize çare istiyoruz. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederiz.
hkn1907hkn
26-08-2013, 11:32
Merhaba ,
Orkide bakımı ile bende bir kaç bilgi eklemek istedim umarım faydalı olur ;
Orkide Bakımı Püf Noktaları
ISI:
Orkideler yaklaşık 1-1.5 ay arasında çiçekli kalır. Serin ve direk güneş almayan yerler idealdir. Böylece çiçekleri daha uzun kalması sağlanabilir. Güzel ve uzun ömürlü çiçekler için orkidelerin gece ve gündüz arasında 6-8 derece bir ısı farkına ihtiyaçları vardır. Cinsine göre biraz değişmekle beraber, gündüz:20-25, gece:16-17 derece idealdir.
IŞIK:
Direkt güneş almayan bol ışıklı, aydınlık ve serin bir yer gereklidir.(Kapalı balkonlar gibi) Sabah veya akşam güneş alan bir pencerenin yakını idealdir. Penceredeki bir tül perde ışığı yeteri kadar filtre edecektir.
Yapraklar ışık açısından iyi bir göstergedir. Koyu yeşil, yumuşak yapraklar bitkinin az ışık aldığını, cinsine göre sarımsı-yeşil veya kızarmış yapraklar ışığın fazla geldiğini gösterir. Yeterli ışık alan orkidenin yaprakları açık , canlı bir yeşil olur.
Orkideler yandan değil, tepeden gelen ışıktan daha çok hoşlanırlar.
SULAMA:
Oda sıcaklığındaki suyla sulanmalıdır. Haftada 1-2 kez az su vererek sulanabilir. Haftada 1 kez, su dolu bir kapta biraz bekletilip su çekmesi sağlanabilir ve ardından yerine konabilir, fakat saksının altında su bırakmamaya dikkat edin çünkü kökleri sürekli suyun içerisinde kalmaktan hoşlanmazlar. Amaç, kökleri ıslak değil, nemli tutmaktır.
Yapraklarının temiz tutulması ve silinmesi yeterlidir.Bir püskürtücü ile yapraklarına her sabah ılık su püskürtülmelidir. Sulama ve püskürtme daima sabahları yapılmalıdır . Akşam sulamalarında bitki kurumaya fırsat bulamaz ve hastalanır.
NEM:
Orkide yüksek nem oranından hoşlanır. Bir püskürtücü ile yapraklarına her sabah ılık su püskürtülmeli, çiçekler ıslanmamalıdır.
BESİN:
Orkideler için hazırlanmış bir sıvı gübre ile yaz aylarında 2, kışın 4 haftada bir kullanılabilir.
SAKSI DEĞİŞTİRME:
Bitki sağlıklı görünüyorsa mümkün olduğu kadar saksı değiştirilmemelidir. Saksıdan çıkan birkaç kök önemli değildir. Değiştirme yapılacaksa çiçeksiz bir döneme denk getirilir. (Normal toprak kullanılmaz. Bulunabilirse orkide için hazırlanmış özel torf kullanılmalıdır.
HAVALANDIRMA:
Orkideler aşırı sıcak, kuru ve havasız ortamları hiç sevmez. Kış aylarında bile havadar mekan ister. Ancak hava cereyanından korumak şarttır. Pencere önleri bu yüzden pek ideal değildir. Bulunduğu ortam bitkiye direk rüzgar gelmeyecek şekilde her gün havalandırılır. Bitkiler ilkbahar sonlarında korkmadan dışarı çıkarılabilir. Orkideler bundan hoşlanır ve sağlıklı gelişir. Balkon veya bahçenin rüzgardan korunaklı, gölge bir yerinde havalar soğuyana kadar tutulabilir. Güneş yaprakları yakabileceğinden gölge şarttır.
Esmanurerdal
01-09-2013, 14:09
Gecen kıs aldigim orkide yeni bir dal cikardi eski dali dik durmasi icin bir destege tokalanmis durumdaydi fakat yeni cikan dali bu sekilde tokalayamiyorum kirilacak diye korkuyorum ne yapabilirim?
Gecen kıs aldigim orkide yeni bir dal cikardi eski dali dik durmasi icin bir destege tokalanmis durumdaydi fakat yeni cikan dali bu sekilde tokalayamiyorum kirilacak diye korkuyorum ne yapabilirim?
Merhaba,
ağaç yaş iken eğilir demişler ya, Orkideniz çiçek dalını verdiğinde istediğiniz şekli verebilirdiniz.Şu an çiçekler açmak üzere.Ama dalın desteğe de ihtiyacı var.Çiçekler açtıkça dalın üzerindeki ağırlık ta artıyor.Şu an yapabileceğiniz en iyi şey dalı dibinden bir çubukla desteklemek.Uçtan destek yaparsanız dal kırılabilir.Kolay gelsin.
Tekrardan merhaba...
Orkidemin sıkıntısına yardım beklerken gitgide kötüleştiğini farkettim. Hemen saksıyı sirkeyle yıkayıp toprağını değiştirdim. Poşetin üstünde orkide torfu yazıyordu. Aynı marka sıvı orkide gübresiyle de suladım. Yine bi kaç tane böcek gördüm. Sirkeli su fısfısladım. Şimdilik iyi görünüyor ama hala reçine gibi sıvı vermeye devam ediyor.
hkn1907hkn
04-09-2013, 17:57
Arkadaşlar Merhaba bende bugün çiçek satışını çok uygun fiyata yapan bir internet sitesinden sion marka
( araştırdım en kaliteli marka olduğunu öğrendim ) orkide aldım hatta fiyatını söylememde bir sakınca olacağını düşünmüyorum KDV dahil 64,90 TL. İnanılmaz büyük ve bol kandilleri var isteyen olursa özelden yazabilir neresi olduğunu söyleyebilirim ilk başta inanmadım sipariş vermeden önce Müşteri Hizmetlerini aradım nasıl böyle ucuza satış yapıyorsunuz diye sordum '' yurt dışından kendimiz getiriyoruz ve seralarımızda kesme çiçeklerimizi kendimiz yetiştiriyoruz bu sebep ile müşterilerimize kaliteli ürünleri çok ucuza fırsat fiyatlarında verebiliyoruz '' diye cevap verdiler tereddüt ederek siparişimi oluşturdum ve geldiğinde çok beğendim içim rahatladı Anneme aldığım orkideyi bugün akşam vereceğim bakalım salonda çiçek köşesi bulunan annem nereye koyacak orkidesini Bu arada ASIL KONU Bakım ile ilgili bir şey soracağım vitamin olarak ya da bitki besini olarak ne kullanmalıyım uzun ömürlü ve sağlıklı olması için ???
Djnonstop
06-09-2013, 08:22
orkidemin yaprakları renk değiştirmeye başladı.en alt yaprak sarardı. bi üst yapraktada kuruma başladı.köklerin üstünde kararmalar var.
kelebek48
06-09-2013, 14:18
Merhaba,
Yaklaşık 2 ay önce aldığım orkidenin kökleri çok fazla (asla şikayetçi değilim diğerleri de kıskanıp doldurup taşırsınlar saksılarını istiyorum) ve saksıda sanki yeni gelişebilecek bir köke yer yok gibi görünüyor öyle ki fotoğraflarda anlaşılmasa da köklerin ittirdiği yamukluklar bile var saksıda. Saksıyı büyütmem gerekli mi yoksa kalsın bu şekilde bir problem olmaz mı dersiniz? Açıkçası büyük saksı çok harç işime gelmiyor ıslak kalıp kök çürüğünden muzdarip hala toparlanmaya çalışan 3 orkidem olduğunu düşündükçe.
Yapraklar diri ve etli ama en son çıkan iki yaprağın rengi eski yapraklarına nazaran çok daha açık yeşil bu güneş eksikliği ya da fazlalığını mı göstermekte?
Ayrıca saksının üst tarafında görülen köklerin bir bölümü kahverengileşti çok sıcak havalara maruz kaldı sıcaktan oluşan yanık mı yoksa başka bir problem mi var?
Aydın bilgi ve tecrübeleriniz için şimdiden çok teşekkür eder bol çiçekli bol köklü günler dilerim ;)
439140
439141
439142
439143
439144
güzel orkidem
07-09-2013, 15:17
merhaba arkadaşlar orkidemin çiçekleri sapın ucundan değilde yan tarafından çıkmıştı.şimdi sapın uç kısmı sararmaya başladı.Sararmış yeri çiçekli dala ulaşmadan kesmelimiyim sizce? Bu durumda ne yapılmalı yardımcı olursanız sevinirim
439363
439364
albayrakesin
16-09-2013, 14:25
merabalar, farklı türlerde 2 orkidem var, büyük olan ağacımsı orkidemi ilk edindiğim zaman üzerinde çok güzel çiçekleri vardı, küçücük bir saksıdaydı büyüttüm, sonrasında yeni sürgün vermeye devam etti fakat 1 yıldır hiç çiçeği olmadı.
ikinci orkidemse çiçeklerini yeni döktü ve sapları sararmaya başladı, budama döneminin geldiğini düşünüyorum, ne zaman ve nasıl yapmalıyım? ilgi ve yardımlarınız için teşekkür ederim.
Merhaba sitede yeniyim ve cok sevdiğim orkidelerimin durumunu merak ediyorum. fotograflarini ekledigim orkidelerin biri subat digeri mayis ayinda gelmisti.ikibucuk uc ay kadar cicekli kaldiktan sonra cicek acmadi ve dallari sirayla kurudu.dallari kestim.daha sonra sanırım yanlis sulamadan kokleri çürüdü.topragini yeni orkide topragi ile degistirerek çürükleri kestim ve tarcinladim.normalde isiktan biraz uzak duruyordu.tabaklarina sulu cakil tasi koyarak camin onun ve ip perdemin arkasina koydum.ama yapraklari cansizlasti gibi geldi.ama biride yavru yaprak verdi.diger cok yaprakli ve dalli olan phal ise annemde bi kenarda duruyordu.köklerini yesil gorunce onuda diger orkidelerimin yanina getirdim.sizce ne durumdalar.baska birsey yapmam gerekirmi?
http://l1309.hizliresim.com/1f/k/sspgw.jpg
bu arada bazılarında görünen beyazlıklar bocek değil mum :) dallar kurumasın diye kesip mumlamıstım ama işe yaramadı kurumaya devam etti bende kestim.o sırada mumlar döküldü biraz ,geriside ufalanan sphagnum yosunları.
Seabert74
17-09-2013, 12:48
merhaba,
bu konuda cok uzman değilim ancak bana cok fazla sulamışsınız gibi geldi.. Alttaki taşlar üzerinde iken köklerin sürekli suda kalması sakıncalı. Orkide için çok su değil "nem" önemli..
Bir süre kuru tutmayı denerdim ben olsam. Kuru kalmaya dayansalar da , ıslak kalmaya hiç dirençleri yok orkidelerin.. Aşırı sulamaktan kaçının derim
merhaba seabert74 ,öncelikle teşekkür ederim.ama o su konusunu acıklamayı unutmusum.nem ihtiyacından dolayı dibince su bulunan cakıl taşlarının üstüne oturtma tekniğini ya burada **** orkidebakımı sitesinde okumustum.Yani saksılarım suyun içinde oturmuyor.Nem hissi yaratmak adına ıslak cakıl taslarının üstünde ,kökler suya degmeyecek sekilde duruyor.haftada bir daldırma tekıniği ile suluyorum.yeni gelen yavru yaprak gidişatın iyi olacagına dair bir ümit olabilirmi acaba?
sar-dunya
17-09-2013, 13:28
üst resimlerdeki cymbidium'unuzun yapraklarının üstündeki toz gibi görünen şeyler ile
alt resimdeki phalaenopsis'inizin yapraklarındaki geniş beyaz alanlar problem olabilir mi?
buradan net görünmüyor ama üstteki bitkide parazit (kırmızı örümcek?), alttaki bitkide de fazla güneş veya beslenme problemi olabilir.
fesleğen
23-09-2013, 15:51
merabalar, farklı türlerde 2 orkidem var, büyük olan ağacımsı orkidemi ilk edindiğim zaman üzerinde çok güzel çiçekleri vardı, küçücük bir saksıdaydı büyüttüm, sonrasında yeni sürgün vermeye devam etti fakat 1 yıldır hiç çiçeği olmadı.
ikinci orkidemse çiçeklerini yeni döktü ve sapları sararmaya başladı, budama döneminin geldiğini düşünüyorum, ne zaman ve nasıl yapmalıyım? ilgi ve yardımlarınız için teşekkür ederim.
Merhaba sayın albayrakesin,
çok üzülerek 2. orkidenizin durumunun oldukça kötü olduğunu söyleyeceğim.:( Bana göre kökleri çürüyor, can çekişiyor orkideniz,saksısından çıkarıp köklerine bakmanızı acilen tavsiye ediyorum.
hkn1907hkn
23-09-2013, 18:08
Merhaba orkidelerimin resimlerini ilk geldiğinde bizim atölye çekmiştim paylaşmak istedim ilk siparişimden sonra çok memnun kaldım ve ikinci siparişi verdim gerçekten çok hoş yukarıda da belirttiğim gibi uygun fiyata bu ürünleri görünce şaşırmamak elde değil ( fuşya renkli orkideyi özellikle ben kandilleri fazla açmamış olarak istedim bu şekilde daha uzun süre çiçekli kalacak ) nereden aldığımı öğrenmek isteyen olursa Sayın Fesleğen 'e bilgi verdiğim gibi diğer bitki dostlarına da yardımcı olurum.
http://t1309.hizliresim.com/1f/r/sypd3.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://j1309.hizliresim.com/1f/r/sypdy.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
PembeOrkide
24-09-2013, 15:14
Tam 3 dalı olan bir sürü çiçek açmış olan orkidem bir kaç ay önce yeni yaprak da verdi ama diğer yaprakları dökülmeye başladı, en sonunda bugün yeni açtığı yaprak da dahil hepsi döküldü ve dallarından ikisi sararmaya başladı. Haftada bir daldırma yöntemi ile suluyorum, dibinde hiç su bırakmıyorum ve aydıklık bir yerde duruyor evde, bu saatten sonra orkidemi kurtatabilirmiyim, saksının içinden kökleri yeşil ve sağlıklı gibi duruyor. Eğer bu orkidem ölürse çok üzülürüm, acil yardım bekliyorum!..
fesleğen
24-09-2013, 15:45
Tam 3 dalı olan bir sürü çiçek açmış olan orkidem bir kaç ay önce yeni yaprak da verdi ama diğer yaprakları dökülmeye başladı, en sonunda bugün yeni açtığı yaprak da dahil hepsi döküldü ve dallarından ikisi sararmaya başladı. Haftada bir daldırma yöntemi ile suluyorum, dibinde hiç su bırakmıyorum ve aydıklık bir yerde duruyor evde, bu saatten sonra orkidemi kurtatabilirmiyim, saksının içinden kökleri yeşil ve sağlıklı gibi duruyor. Eğer bu orkidem ölürse çok üzülürüm, acil yardım bekliyorum!..
valla orkidenize çok üzüldüm, keşke bu durumda ne yapılır bilseydim de size yardım etseydim :( çok üzüldüm inşallah kurtulur ama zor sanki :( inşallah bilenler en kısa sürede yardımcı olur. yanlış yönlendirmek istemem ama bana kalırsa sararan dalları usulüne uygun kesin, toprağını değiştirin, kökler üstten çürümeye başlamış onları temizleyin, tarçınlayın yeni toprağa temizlenmiş saksıya koyun tekrar, ama dediğim gibi yanlış yönlendirmek istemem:o
PembeOrkide
25-09-2013, 21:12
Dinlenmiş çeşme suyu veriyorum acaba su klorlu ya da sert gelmiş olabilir mi, toprağın üstünde beyaz kum gibi bir tortu oluyordu. Suyu çok mu ya da az mı gelmiş olabilir ona göre sulama sıklığımı değiştireyim...
Seabert74
26-09-2013, 08:12
Pembe orkide, orkidenize cok üzüldüm. Uzman değilim ama merakımdan tüm orkide hastalıklarını okudum burada. Daha evvel burada paylaşılan fotografları görünce sitede bazı kişilerin parmaklarında sihir olduguna inandım :)
Şaka bir yana birçok hastalık iyileşmiş, ama sizinkinin durumunu bilemem. Sanki bu sayfaların eski üstadları şimdilerde buradan uzak kalmış gibiler. Çok bilgisizce her okudugumun ardından akşam eve gidip orkidelerimi inceler olmuştum. Hatta hastalık hastası olmak üzere iken orkidelerimin gayet saglıklı oldugunu farkedip duruldum..
Size tavsiyem tüm orkide sorunlarını okuyun; evet uzun ama, cok yararlı inanın. Kısa sürede bir yardım gelebilirse bu arada, şansınız olur.
Sulama konusunda topragın üzerindeki beyazlık kireç olabilir. İçme suyu öneririm. Ayrıca benim kendimce geliştirdiğim bir yöntem var;
1 haftayı geçse dahi, eger kökler yeşil ise sulama yapmıyorum. Saksı içindeki köklerin kurudugunu görünce suluyorum. Şimdiye kadar problem yaşamadım. Bu arada orkideniz ne kadardır sizinle ??
Acil şifalar dilerim
Ekte göndermiş olduğum resimde orkidem var üzerinde 2 tane keiki var iki farklı sap'ta.. sizce ayırma vakti gelmiş mi ayrı saksıya?
PembeOrkide
27-09-2013, 15:14
Pembe orkide, orkidenize cok üzüldüm. Uzman değilim ama merakımdan tüm orkide hastalıklarını okudum burada. Daha evvel burada paylaşılan fotografları görünce sitede bazı kişilerin parmaklarında sihir olduguna inandım :)
Şaka bir yana birçok hastalık iyileşmiş, ama sizinkinin durumunu bilemem. Sanki bu sayfaların eski üstadları şimdilerde buradan uzak kalmış gibiler. Çok bilgisizce her okudugumun ardından akşam eve gidip orkidelerimi inceler olmuştum. Hatta hastalık hastası olmak üzere iken orkidelerimin gayet saglıklı oldugunu farkedip duruldum..
Size tavsiyem tüm orkide sorunlarını okuyun; evet uzun ama, cok yararlı inanın. Kısa sürede bir yardım gelebilirse bu arada, şansınız olur.
Sulama konusunda topragın üzerindeki beyazlık kireç olabilir. İçme suyu öneririm. Ayrıca benim kendimce geliştirdiğim bir yöntem var;
1 haftayı geçse dahi, eger kökler yeşil ise sulama yapmıyorum. Saksı içindeki köklerin kurudugunu görünce suluyorum. Şimdiye kadar problem yaşamadım. Bu arada orkideniz ne kadardır sizinle ??
Acil şifalar dilerim
Bende sürekli bu forumdaki konuları okuyorum ama şimdiye kadar yapraklarının hepsini dökmüş bir orkide ile ilgili bir soruna rastlayamadım. Yapraklar çürümüş gibiydi o yüzden fazla sulamamaya dikkat ediyorum, 2 dalı sarardı sanırım ölecekler ama bir dal hala direniyor. Altına su dolu bir çanak koydum ve saksının suya değmemesi için taşlar yerleştirdim. Nemli bir ortam yaratmak için. Ama toprağını değiştirmeyi göze alamıyorum, daha önce başka bir orkidem için denemiş ama başarılı olamamıştım.
Seabert74
27-09-2013, 15:32
Sn Pembe Orkide
bu örneklere bakarak bence önce kökleri inceleyin. Gerekirse temizleyin ve nemlendirmek için bile olsa altındaki suyu kaldırın. Ben saksının yanında bir bardak su bulunduruyorum, bu da kendimce bir metod :)
Temiz ve dogru bir saksı harcı ile umarım orkideniz kurtulur
http://www.agaclar.net/forum/orkide/12721-7.htm
naturelee13
28-09-2013, 21:21
Merhaba arkadaslar,
Ben forumu bastan sona okudum. Bu da yetmedi Phalaenopsis forumunu da okudum. Cybidium'u da. Bunlara gore onerilen degisik metodlari denedim. Orkidelerim (3 tane var) gayet saglikli durumdalar ama 1'i 10 aydir cicek vermedi. Ben de cok uzulup bugun artik dayanamadigim durum icin forumu tekrar okurken Ziya Soner Bey'den bizzat yardim almaya karar verdim. Internetten ciftligini bulup yanina gittim.
Ziya Bey beni gayet sicak karsiladi. Ve annesi hasta olmasina ragmen uzun sure yakindan ilgilendi. Sorularima cevap verdi. Kizimin toprak harcini degistirdik. Serasini gezdik. Buna gore ozet halinde size orkide bakimini soyle maddelemek istiyorum:
1-) Orkidenin (bu arada Phal. cinsi icin konusuyorum) seffaf saksilara gerek yok. Onemli olan alti delik olup fazla suyu suzebilecek bir saksi olmasi.
2-) Saksi boyu satin aldiginiz boyutta kalmak zorunda degil. Saksi boyunu buyutebilirsiniz. Hatta bu koklerin gelismesini saglar, bu da bitkiyi gelistirir.
3-) Orkidenin konumu direkt gunes almayan ama aydinlik olan bir pencere onu kalorifere yakin olmasi (tul perde arkasinda kalmasi, kisin gunes olmadigi icin acik olabilir tul). Kaloriferin ustune islak havlu koyup ortamin nemli olmasini saglayin.
4-) Sulamayi kisin 15 gunde 1 yazin 10 gunde 1 daldirma yontemiyle 3-4 dk bekleterek yapabilirsiniz. **** gun asiri 1-1,5 cay bardagi icme suyu ustten sulayabilirsiniz. Cesme altindan yapraklariyla yikayabilirsiniz yalniz gobek ortasinda su kalmamasina dikkat edin yoksa curume bas gosterir. Pecete ile kurulayin.
5-) Gubreleme icinse 15 gunde 1 sulamayi yaparken yapmaniz yeterli. Fakat burda dikkat etmeniz gereken Azot, Fosfat oranlari. Azotu fazla olan besinler yaprak buyutur baska ise yaramiyor. Buyuk yapi marketlerden almayin derim. Ziya Bey bana verdiginin yaprak gubresi oldugunu soyledi. Ama marketlerden alinan gubreler seyreltirilerek kullanim sartlarinda belirtilene gore 1/4 oraninda sulama suyuna koyabilirsiniz.
6-) Bitki harci icin bu forumda cesitli oranlarla karisim yazilmis: Fistik cami, strafor, komur tozu, vs karisimi. Yine buyuk yapi marketlerindeki orkide topraklarindan kacinin derim.
7-) Bitki cicek doktukten sonra eger ana dalindan yeni filizler vermemisse alltan 3. bogumun 2 cm ustunden tek seferde (bag budama makaslari eziyor, maket bicagi tercih edebilirsiniz) caprazlamasina kesin.
8-) Benim gibi ustune cok dusup herseyine takilip, kafayi bozmayin. :) Sakinan goze cop batiyor. Ve bolca sabir gosterin.
Yukarida elimden geldigince ozetlemeye calistim. Benim onerim Istanbulda olanlar icin cekinmeden Ziya Bey'in ciftligine ugrayip ordan bizzat yardim almalari. Zira onun deneyiminde tek bir cicekci yok. Yapi marketleri ise pazarlamaya yonelik. Ziya Bey'e tekrar tesekkur ediyorum. Boyle nadide deneyimli insanlarin deneyimlerini paylasmada istekli olmasi, soru ve sorunlarinizda sizinle icten ilgilenilmesi herseyin ticarete donusturuldugu bu dunayada insana umut veriyor.
Tesekkurler. Herkese kolayliklar ve bol cicekli saglikli, huzurlu gunler, yillar diliyorum sevdiklerinizle. Guzel seylerin kiymetini bilelim. Birbirimize saygili, hosgurulu olalim. ;)
fesleğen
30-09-2013, 12:38
Merhaba arkadaslar,
Ben forumu bastan sona okudum. Bu da yetmedi Phalaenopsis forumunu da okudum. Cybidium'u da. Bunlara gore onerilen degisik metodlari denedim. Orkidelerim (3 tane var) gayet saglikli durumdalar ama 1'i 10 aydir cicek vermedi. Ben de cok uzulup bugun artik dayanamadigim durum icin forumu tekrar okurken Ziya Soner Bey'den bizzat yardim almaya karar verdim. Internetten ciftligini bulup yanina gittim.
Ziya Bey beni gayet sicak karsiladi. Ve annesi hasta olmasina ragmen uzun sure yakindan ilgilendi. Sorularima cevap verdi. Kizimin toprak harcini degistirdik. Serasini gezdik. Buna gore ozet halinde size orkide bakimini soyle maddelemek istiyorum:
1-) Orkidenin (bu arada Phal. cinsi icin konusuyorum) seffaf saksilara gerek yok. Onemli olan alti delik olup fazla suyu suzebilecek bir saksi olmasi.
2-) Saksi boyu satin aldiginiz boyutta kalmak zorunda degil. Saksi boyunu buyutebilirsiniz. Hatta bu koklerin gelismesini saglar, bu da bitkiyi gelistirir.
3-) Orkidenin konumu direkt gunes almayan ama aydinlik olan bir pencere onu kalorifere yakin olmasi (tul perde arkasinda kalmasi, kisin gunes olmadigi icin acik olabilir tul). Kaloriferin ustune islak havlu koyup ortamin nemli olmasini saglayin.
4-) Sulamayi kisin 15 gunde 1 yazin 10 gunde 1 daldirma yontemiyle 3-4 dk bekleterek yapabilirsiniz. **** gun asiri 1-1,5 cay bardagi icme suyu ustten sulayabilirsiniz. Cesme altindan yapraklariyla yikayabilirsiniz yalniz gobek ortasinda su kalmamasina dikkat edin yoksa curume bas gosterir. Pecete ile kurulayin.
5-) Gubreleme icinse 15 gunde 1 sulamayi yaparken yapmaniz yeterli. Fakat burda dikkat etmeniz gereken Azot, Fosfat oranlari. Azotu fazla olan besinler yaprak buyutur baska ise yaramiyor. Buyuk yapi marketlerden almayin derim.
6-) Bitki harci icin bu forumda cesitli oranlarla karisim yazilmis: Fistik cami, strafor, komur tozu, vs karisimi. Yine buyuk yapi marketlerindeki orkide topraklarindan kacinin derim.
7-) Bitki cicek doktukten sonra eger ana dalindan yeni filizler vermemisse alltan 3. bogumun 2 cm ustunden tek seferde (bag budama makaslari eziyor, maket bicagi tercih edebilirsiniz) caprazlamasina kesin.
8-) Benim gibi ustune cok dusup herseyine takilip, kafayi bozmayin. :) Sakinan goze cop batiyor. Ve bolca sabir gosterin.
Yukarida elimden geldigince ozetlemeye calistim. Benim onerim Istanbulda olanlar icin cekinmeden Ziya Bey'in ciftligine ugrayip ordan bizzat yardim almalari. Zira onun deneyiminde tek bir cicekci yok. Yapi marketleri ise pazarlamaya yonelik. Ziya Bey'e tekrar tesekkur ediyorum. Boyle nadide deneyimli insanlarin deneyimlerini paylasmada istekli olmasi, soru ve sorunlarinizda sizinle icten ilgilenilmesi herseyin ticarete donusturuldugu bu dunayada insana umut veriyor.
Tesekkurler. Herkese kolayliklar ve bol cicekli saglikli, huzurlu gunler, yillar diliyorum sevdiklerinizle. Guzel seylerin kiymetini bilelim. Birbirimize saygili, hosgurulu olalim. ;)
Bu güzel bilgileri bizimle paylaştığınız için çok çok teşekkür ederim. Ziya Bey gerçekten maddi kaygıları olmayan ender rastlanan bir insan, ben de orkide toprağı ile besini satın almak istemiştim. Kendisi bana hiçbir para talebinde bulunmadan orkide toprağı gönderdi.Besini de kargoya sıvı olduğu için almamışlar olsa onu da gönderecekti. Buradan kendisine tekrar teşekkürlerimi sunuyorum...
Ve sizden rica etsem başka neler söyledi, unuttuğunuz bilgiler varsa onları da paylaşır mısınız? :rolleyes:
Saygılarımla...
naturelee13
01-10-2013, 08:16
Merhaba mss2013,
Oncelikle cok sanslisiniz. Aramizda keiki almak icin ugrasan cok arkadasimiz var :) Gorebildigim kadariyla 1 keikinizin kokleri cikmis. Bunu ayirabilirsiniz. Digerini de ayirip buzdolabi posetine yapraklari disarda kalacak sekilde cok sikmadan baglayip direkt gunes almayan ama sicak ve nemli bir yerde koklerinin cikmasini saglayabilirsiniz. (ben posetin icine biraz su fisfisliyordum) Garantici olmak isterseniz kendi kendine koklerinin cikmasini da bekleyebilirsiniz. Siz de oyle olacagini sanmiyorum ama benim keikim ana bitkinin dibinden cikmisti o yuzden anneden besleniyordu 4-5 aya ragmen kendi kokleri olmadi :)
Umarim faydali olmustur zira ben de hala acemiyim. Sagolsun Ziya bey beni cesaretlendirdi. O yuzden nacizane fikirlerimi soyleyebiliyorum. En guzel yolu ise deneyip gormek. Ve zamanla insan hersey de oldugu gibi orkide bakarken de kendine ozgu bir yontem gelistiriyor. Keikelerinizin gelisiminden bizi haberdar edin lutfen.
naturelee13
01-10-2013, 11:55
Bu güzel bilgileri bizimle paylaştığınız için çok çok teşekkür ederim. Ziya Bey gerçekten maddi kaygıları olmayan ender rastlanan bir insan, ben de orkide toprağı ile besini satın almak istemiştim. Kendisi bana hiçbir para talebinde bulunmadan orkide toprağı gönderdi.Besini de kargoya sıvı olduğu için almamışlar olsa onu da gönderecekti. Buradan kendisine tekrar teşekkürlerimi sunuyorum...
Ve sizden rica etsem başka neler söyledi, unuttuğunuz bilgiler varsa onları da paylaşır mısınız? :rolleyes:
Saygılarımla...
Ekleyebileceklerim 7. maddenin devami olarak yeni bir filiz vermisse (yan dal buyutuyorsa) ciktigi yerdeki ana dali 2 cm kadar ustunden kesmeniz. Boylece yeni filizlenen dal daha cabuk buyur. Tabii ana dalda cicekler yoksa
ek madde olarak yerinin mumkun oldugunca degistirilmemesi gerekiyor. Gece ile gunduz sicaklik farki da 6-7 derecelerde olmali. Bunun haricinde havadar bir ortam olmali ama bitki direkt hava akimina maruz kalmamali.
fesleğen
01-10-2013, 12:53
Merhaba sayın naturelee13,
Bende 5 phal. 2 tane de oncidium var. Oncidium çiçkleri döküldü ve çiçek sapı sararmaya başladı aynı phal. lardaki gibi kestim ama sararma devam ediyor,dibe varınca ne olacak bilmiyorum, çürüme yaparmı, napmalıyım sizce? Bir de phal.larımın hepsi çiçeklerini döktü, 1 tanesi neredeyse 1 yıl oluyor hala ne keiki verdi ne çiçek açıyor, çiçek dalları da gayet sağlıklı ben de kesmedim tekrar çiçek açtığını söyleyen üyelerin yazdıklarını okumuştum. Çiçek açtırmak için;
Fakat burda dikkat etmeniz gereken Azot, Fosfat oranlari. Azotu fazla olan besinler yaprak buyutur baska ise yaramiyor. Buyuk yapi marketlerden almayin derim.
demiş ya sayın Ziya Bey, peki nerden alacağız besini? Ben çiçekçilerde satılan hazır orkide besini kullanıyorum.
naturelee13
01-10-2013, 13:28
Merhaba sayın naturelee13,
Bende 5 phal. 2 tane de oncidium var. Oncidium çiçkleri döküldü ve çiçek sapı sararmaya başladı aynı phal. lardaki gibi kestim ama sararma devam ediyor,dibe varınca ne olacak bilmiyorum, çürüme yaparmı, napmalıyım sizce? Bir de phal.larımın hepsi çiçeklerini döktü, 1 tanesi neredeyse 1 yıl oluyor hala ne keiki verdi ne çiçek açıyor, çiçek dalları da gayet sağlıklı ben de kesmedim tekrar çiçek açtığını söyleyen üyelerin yazdıklarını okumuştum. Çiçek açtırmak için;
Fakat burda dikkat etmeniz gereken Azot, Fosfat oranlari. Azotu fazla olan besinler yaprak buyutur baska ise yaramiyor. Buyuk yapi marketlerden almayin derim.
demiş ya sayın Ziya Bey, peki nerden alacağız besini? Ben çiçekçilerde satılan hazır orkide besini kullanıyorum.
Merhaba feslegen,
Oncelikle oncidium ile ilgili hic bilgi sahibi degilim. Phal. turunde de acemiyim belirtmistim. Ben degerli bir hocadan bilgileri paylastim. benim de phal. im nerdeyse 1 yildir ciceklerini dokmesine ragmen ciceklenmiyordu. Bende buyuk marketlerde satilan bilmedigim icin herhangi bir orkide besini aldim. Fakat dedigim gibi azot orani cok oldugu icin bitki sadece yapraga verdi baksaniz cok saglikli yeni yapraklar cikip duruyor. Dallarda yesil yesil. Ama ne filiz verdi ne tomurcuk acti. Hatta filizcik gibi bir dali buyusun diye ana dalin ustunden kesmistim 1 milim bile buyumedi. ve sivi besini duzenli vermiyordum. Bir veriyorum bazen aylarca vermiyorum bu da ters etki yapiyormus. herneyse burda da 2 sene de bir saksi harcini degistirin diyordu saksi topragi besini yeterli gelmiyor diye (soyle dusunmek lazim) bana gelene kadar 1 sene beklemis olsa, sizde de 1 senedir duruyor. Ve diger sartlari guzelse (isi, isik, havalandirma, sulama, vs) saksi harcini degistirme vakti gelmistir.
Bu sebeple ben de artik dayanamadim Ziya beyi ziyaret ettim, cunku yine o yapi marketlerdeki ve cicekcilerdeki orkide topraklarina guuvenmiyorum, cok kotu. Eger istanbuldaysaniz ciftligini ziyaret edin derim. Yoksa kargo da yaptirabilirsiniz. Ziya beyin harci harika. 4 yil degistirmesen de yeter dedi. Ve ben onun hazirladigi besinden aldim. Sivi kargolanmiyor o yuzden N:P:K orani 10:10:10 olan bir besin almalisiniz. Ve Ziya bey benim orkidemin alttan 3. bogumu 2 cm kadar gecince caprazlamasina kesti. Ezmeden, tek seferde keskin ve streil birseyle olmasi onemli. Benim de daha 1 hafta oldu. Bakalim gelisimi nasil olacak. Sabirsizlaniyorum tabii 1 sene bekleyince ama baska care yok. Umarim en kisa surede cicek alirim, siz de, hepimiz...
naturelee13
01-10-2013, 13:30
Sunu da eklemeden yapamayacagim. Ziya beyin ciftligi orkide severlerin hobi bahcesi gibi. Ve Ziya bey dunya rekorlari kirmis bir insan. Netten kolayca bulabilirsiniz. Serasindaki orkideler aralik ocak gibi ciceklenecekler. Gorulmeye deger.
Saygilar,
Merhaba mss2013,
Oncelikle cok sanslisiniz. Aramizda keiki almak icin ugrasan cok arkadasimiz var :) Gorebildigim kadariyla 1 keikinizin kokleri cikmis. Bunu ayirabilirsiniz. Digerini de ayirip buzdolabi posetine yapraklari disarda kalacak sekilde cok sikmadan baglayip direkt gunes almayan ama sicak ve nemli bir yerde koklerinin cikmasini saglayabilirsiniz. (ben posetin icine biraz su fisfisliyordum) Garantici olmak isterseniz kendi kendine koklerinin cikmasini da bekleyebilirsiniz. Siz de oyle olacagini sanmiyorum ama benim keikim ana bitkinin dibinden cikmisti o yuzden anneden besleniyordu 4-5 aya ragmen kendi kokleri olmadi :)
Umarim faydali olmustur zira ben de hala acemiyim. Sagolsun Ziya bey beni cesaretlendirdi. O yuzden nacizane fikirlerimi soyleyebiliyorum. En guzel yolu ise deneyip gormek. Ve zamanla insan hersey de oldugu gibi orkide bakarken de kendine ozgu bir yontem gelistiriyor. Keikelerinizin gelisiminden bizi haberdar edin lutfen.
Merhabalar;
Öncelikle nazik cevabınız için teşekkür ederim..
Evet iki sapta 2 keikim var birinde kök yok biraz daha ufak sonradan çıktı. sanırım orkide ancak besleyebiliyor,bu hafta sonu veya pazartesi gibi ayırmayı düşünüyorum (ufak bir saksıya değil mi?)
Diğerinin ise bu ayrılmadan sonra güçleneceğini düşünüyorum açıkcası kendi haline bırakayım diyorum köklenmesi için :)
Bu arada bu ayrılacak olan keikinin kökleri yeteri seviyeye gelmiş değil mi birde bu açıdan gözükmeyen 2 ufak kök ve bir çıktıntı kök daha var?
birde orkide belki 6-7 yaprak var onlarıda beslemekte zorlanıyor sanırım :) alalı 1 seneyi geçti gibi çiçekleri solduktan sonra daha hiç açmadı sadece bu 2 keikiyi verdi..
birde ufak keikinin sapında alttaki boğumdan bir diş daha çıkıyor bakalım oda keiki mi yoksa çiçek sapımı sizlerle paylaşırım çok heyecanlandım :)
;)
naturelee13
02-10-2013, 06:56
Dr. Ubeyt,
Sizi anlayabiliyorum. Bana da ilk okudugumda oyle geliyordu.
O yuzden bende iletim de bu kafa karisikligini netlestirecek sekilde
Özetle net bilgiler verdim cok değerli hocamızın ağızından. İlkinden
Birsey anlamadıysanız tekrar okumanızı tavsiye ederim zira burda ayni seyleri
Yazacağım. Foruma bastan goz gezdiriniz. Fotograflarda nerden keseceğinizi gösteren
Mesajlar var. Sadece ek olarak keskin ve steril bir maket bicagiyla çaprazlama
Keserseniz ezmeden ustune hicbir sey dökmeye damlatmaya gerek yok
Ziya bey benimkini kesti ve hala yesil yesil duruyor. Ama eminim ben kesseydim
O dal kururdu. Cunku daha once oyle oldu. İsin sırrı tekniğini bilmek de. Bu da hemen
1 günde olmuyor. O deneyimi kazanana kadar cok orkide feda etmek gerekiyor.
Ama sunu söyleyebilirim denemekten çekinmeyin. Okuduklarınızı oyle mı boyle mı
Diye fazlaca düşünmek yerine uygulayın olmazsa yanlışlardan ders çıkartırsınız.
Son olarak kendi yaptigim hatayı ekleyeyim: ben budama makası bağ makası
Ne deniyorsa artik ondan almıştım ve dalı onunla kesmiştim. O tarz aletler
Keserken eziyor bitkiye zarar veriyor. Maket bıçağı kullanın.
naturelee13
02-10-2013, 07:08
Dr. Ubeyt,
Yapraklara su puskurtme olayı soyle. Yazın malum havalar cok sıcak.
Siz yazın serin bir lokasyonda degilseniz. Bitkinin yapraklarına su fisfisliyoruz.
Bu serinlemesini sagliyor. Hem içerde baktığımız İcin dogal ortamında aldigi
Yağmurlardan uzak kalıyor. Yagmur yağdığında yağmura çıkaranlar oldugunu
Biliyorum ancak ben hava kirliliği sebebiyle tercih etmiyorum. O yuzden yazın çeşmede yapraklariyla yikayabilirsiniz. Hosuna gider. Islak kalmaması (islanmasi degil) gereken kısım
En distaki yaprakların ortası gobek dediğimiz kısım. Burda biriken suyu kurularsanız
Bir sorun kalmaz. Daha dikkatli ve sindire sindire okumanızı tavsiye ederim.
Naturelee13;
Merhabalar,
Bir önceki yanıtıma sizden dönüş bekledim baya fakat cevap gelmeyince bende yavru keiki yi ayırdım.. şimdi sapta 1 tane keiki kaldı..
bir sorum olacak sizin fikrinizi (diğer arkadaşlarında tabi ki) merak ediyorum:
Benim anne orkidem (phal.) toprağı hazır satılan orkide topraklarındandı fakat torf da içeriyordu. geçen bu yavru keiki için toprak bakarken torfsuz orkide toprağı buldum aldım, tamamen ağaç kabuğu daha ferah ve havadar görünüyor.
anne orkidenin toprağını biraz eşeledim üstteki (toprağın altında kalan) köklerde kuruma çürüme var, acaba toprağını bu torfsuz toprak ile değiştirsem mi değiştirmesemi bilemedim..
mevsim sonhabar sıkıntı olur mu acaba.(bu torflu orkide toprağınıda 8-10ay falan oldu değiştireli)
Teşekkürler
naturelee13
08-10-2013, 10:18
Merhaba mss2013,
Eger ciceklerini dokmusse topragini agac kabugu olanla degistirmenizi tavsiye ederim. Tabiiki daha iyi. Gerci ben orkidemin ici bos curumus koklerini gordukce dayanamadim cicekliyken de degistirdim ama riske degmez diyorum cok kotu degilse durumu ciceklerini dokmesini bekleyin bence...
Merhaba mss2013,
Eger ciceklerini dokmusse topragini agac kabugu olanla degistirmenizi tavsiye ederim. Tabiiki daha iyi. Gerci ben orkidemin ici bos curumus koklerini gordukce dayanamadim cicekliyken de degistirdim ama riske degmez diyorum cok kotu degilse durumu ciceklerini dokmesini bekleyin bence...
Merhabalar,
Bugün bende sizin gibi düşünerek toprağı değiştirdim..
Çiçeğim 1.5 senedir bende ilk çiçeklerini döktükten sonra çiçek açmadı. 2 keiki verdi bir tanede oluşum var şuan..
bugün toprağı değiştirdim, orkide toprağı diye aldığım toprak (bir yapı marketinden orkide toprağı olarak satılıyordu) baya torflu idi zaten torfunda su tutma özelliği toprak normal derecede nemli idi.. yani kuru halde değildi..
köklerine baktığımda özellikle bazı köklerin toprağın dışına çıkan üst kısımları kuru gibi görünürken devamında toprağın altındaki kısımları yeşilimsi canlı duruyordu..
bir çoğu ise yeşil değildi grimsi beyazımsı idi.. 1-2 yeni kök oluşumu gövdeden yeni çıkıyor.. kökteki bir iki belkide üç kk sağlam sağlıklı gibi geldi..
ekte resimlerinide gönderiyorum üstteki yapraklardan ikisi sararıyor..
çiçek sizce kurtulacak mı yoksa durumu kötü mü? ne dersiniz?
NOT : bugün tamamen ağaç kabuğu olan orkide toprağı aldım aynı yapı marketinden ve onunla değiştirdim suda vermedim...
(Ayrıca keikimin büyümüş olanınıda ayırdım ana bitkiden)
yorumunuzu bekliyorum inşallah durumu kötü değidlir :/
Merhaba Orkidemin dalları kurumaya başladı ne yapabilirim kurtarmak için?
http://t1310.hizliresim.com/1g/h/tlv07.jpg
fatmairmak
21-10-2013, 12:37
Merhaba,
Orkidelerimin yapraklarında sarı lekeler oluşuyor ve kahverengiye dönüşüyor. Hasta olan yaprakta gitgide ilerliyor ve yaprağın tümünü kaplıyor.
Ben ilerlemesin diye hasta yağrağı kesmiştim. Fakat diğer orkidelerimde de aynı hastalık başladı. Hepsine bulaşmasından endişeliyim.
Sizce bu hastalık nedir? Nasıl önleyebilirim? Nasıl orkidelerimi iyileştirebilirim?
Mantar olabilir mi?
tranquila
21-10-2013, 22:33
Merhaba. Benim orkidem birkaç ay önce çiçeklerini döktü. Bu mevsim budamam için uygun mu? Ve neresinden budayacagimi bilemedim. Çünkü ana gövde tek dal ama çiçekler üçe ayrılmış ayrı dallardaydi. Sanırım foruma ilk mesajım olduğu için resim koyamiyorum
tranquila
23-10-2013, 00:19
Resim de ekliyorum
Merhaba. Benim orkidem birkaç ay önce çiçeklerini döktü. Bu mevsim budamam için uygun mu? Ve neresinden budayacagimi bilemedim. Çünkü ana gövde tek dal ama çiçekler üçe ayrılmış ayrı dallardaydi. Sanırım foruma ilk mesajım olduğu için resim koyamiyorum
Seabert74
23-10-2013, 07:41
Çiçek dalı sararmadıgı sürece kesmenize gerek yok.
Forumda arama yaparsanız kesim konusunda detaylı açıklama var.
3.gözün 1 cm üzerinden kesim yapılıyor. Ayrıca buna ait bir çizim de görmüştüm,
vakit buldugunuzda okumanızı tavsiye derim,
sevgiler
tranquila
27-10-2013, 20:56
Seabert74, tavsiyenize uyarak sararmadığı için kesmedim.
Çok mutluyum :) İyi ki budamamışım orkidemi. Dallarda tomurcuklar belirdi :)
Teşekkür ederim.
merhaba arkadaslar size bir sorum olacak orkidemin gövdesi hafif sararmaya baslamis acaba neyden kaynakli ?
orkidemin 2 dali var ikisinden de filiz vermis ve galiba suanda 3. cü dali da cikiyor acaba o yüzden ola bilir mi? yoksa susuz kalmis diye yapraklari burusuk yazdan beri, acaba gövdeyide etkilemis olabilir mi ? orkidem ölecek mi?
tranquila
29-10-2013, 21:06
Arkadaşlar, resimdeki orkidem çift dallı. Çiçeklerini döktükten sonra budadım. Şu an sağlığı yerinde gibi ama tek yöne eğik büyüyor. Dik durması için bir destek vs uygulayabilir miyim? Ne yapmalıyım?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.