PDA

View Full Version : Orkide acemileri ve heveslilerin soru(n)ları

Sayfalar : 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

loveflower
20-12-2011, 21:15
Orkidemde kök diye baktığım acaba çiçek dalı mı? Gözünün içine bakıyorum forumda sürekli okuyorum, okuduklarımı uygulamaya çalışıyorum. Umarım çiçek sapıdır.
260576

praecox
20-12-2011, 21:21
Kesinlikle... KÖK...

loveflower
20-12-2011, 21:27
:( :( Çok teşekkür ederim. Yukarı gitmeye başlayınca acaba mı dedim. Hoş hala yaprak çıkarmaya devam ediyor orkidem. Substratını hazırladım çoktan, bir boy büyük saksıya geçirmeyi düşünüyorum. Yaprak çıkarıken bu işlemi yapmam zarar vermez umarım sevgili praecox.

nrkrkmz
21-12-2011, 12:29
Sayın lodi,
Geçmiş olsun.
Kırılan çiçek sapı üstüne biraz tarçın ekin bekleyin. Çiçek sapında kalan gözlerden çiçeklenebilir. Eğer çiçeklenmezse kurur bu da sorun değil. Normal bakım yapmaya devan edin (sulama ve gübreleme) 3-4 ay sonra tekrar çiçek sapı oluşturup çiçeklenecektir.

ceyda48
22-12-2011, 12:15
arkadaşlar benm bir senedir bi orkidem var az önce farkettim ki saksısının içinde çok küçük kurtçuklar var ne yapmam gerekiyor. Yardımcı olursanız sevinirim..

mepst
26-12-2011, 01:25
merhaba benim bi sorum olacak yardım ederseniz sevinirim.
ben yaklaşık 20 gün önce bir phalanopsis aldım çiçek biraz odanın iç tarafın da biryere koydum malum kış güneş almıyordu, fakat çiçek en alttan 3 yaprağını sarartı (saksı supstratı içinden cikan yapraklar.) ve çürümeye başladı. açmadan tomurcuklar sarardı döküldü. kökleri çok sağlıklı görünüyor.
sulama yı haftada 1 yaptım oda ısısıda gece 16 gündüz 22 derece gibi oluyor.
fakat çiçeği şimdi cam kenarına aldım ve yanına nem için bir tepsi içine taş koyup su ile doldurdum. şimdi biraz toparladı gibi hissediyorum çümkü yeni gelişmekte olan tomurcukları (3adet) açmaya başladı.
bana ne yapmam gerektiği hakkınada bilgi verirsen sevinirim.
fakat yapraklar (3 üde) sararıp çürümeye döndü ne yapmam gerek
yardımlarınızı bekliyorum teşekkürler.

hilal83
27-12-2011, 19:08
benim bir bıçuk yıldır bakmaya çalıştığım iki tane orkidem var. bana geldiklerinde çiçekliydiler. bir kere yeni çiçek açtılar. elimden geldiğince bakmaya çalışıyorum ama bu ara bir tanesinde anlamadığım gelişmeler var. yeni çıkan yapragında kahve rengi küçük lekeler var. sanırım yeni surgun de veriyorlar. ne yapmam gerekiyor. saksını da değiştirmek istiyorum bana yardımcı olursanır çok sevinirim.

Ziya Soner
29-12-2011, 16:06
merhaba benim bi sorum olacak yardım ederseniz sevinirim.
ben yaklaşık 20 gün önce bir phalanopsis aldım çiçek biraz odanın iç tarafın da biryere koydum malum kış güneş almıyordu, fakat çiçek en alttan 3 yaprağını sarartı (saksı supstratı içinden cikan yapraklar.) ve çürümeye başladı. açmadan tomurcuklar sarardı döküldü. kökleri çok sağlıklı görünüyor.
sulama yı haftada 1 yaptım oda ısısıda gece 16 gündüz 22 derece gibi oluyor.
fakat çiçeği şimdi cam kenarına aldım ve yanına nem için bir tepsi içine taş koyup su ile doldurdum. şimdi biraz toparladı gibi hissediyorum çümkü yeni gelişmekte olan tomurcukları (3adet) açmaya başladı.
bana ne yapmam gerektiği hakkınada bilgi verirsen sevinirim.
fakat yapraklar (3 üde) sararıp çürümeye döndü ne yapmam gerek
yardımlarınızı bekliyorum teşekkürler.

Sayın mepst,
Verdiğiniz ısı değerleri kötü değil,
Kötü olan odanın iç tarafına koydum.malüm kış güneş almıyor.
Çok sulanmış olabilirmi?
Şartlar dolayısıyla kendisini kurutamamış olabilir.
Saksının altında delik varmı?olması lazım bu çok önemli.
Yanına tepsi içine taş ve su koydum.Önemli ama çok değil.
Resim olmadan veya görmeden bu kadar FAL bakabiliyoruz.
Sonuç;genel kanaatim,saksının altında delik yok.Sulama suyunu boşaltamadı ,çürüme başladı.
İstanbuldan arıyorsanız ve dediklerimden netice alamazsanız,getirin bakalım.
Saygılarımla

mepst
30-12-2011, 10:01
merhaba Ziya bey. yardımınız için teşekkürler.

saksının altında delikleri var. bende birkaç delik daha açtım.
sulamayı haftada 1 yaptım ( su dulu bur kaba koyarak 30dk beklettim ve güzelce süzüldü)
şuan çiçekleri var. köklerine baktığımda yeşil görünüyor fakat arada 2 -3 kök sasımsı-kahve rengi gibi duruyor.
birde yaprakları yumuşak ve sarkık duruyor. ben her sabah yapraklara su fısfısladığımdan olabilirmi (çok az).
ben resimlerini en kısa zamanda göndermeye çalışacağım
Teşekkürler.

B.Unver
30-12-2011, 20:34
merhaba Ziya bey. yardımınız için teşekkürler.

saksının altında delikleri var. bende birkaç delik daha açtım.
sulamayı haftada 1 yaptım ( su dulu bur kaba koyarak 30dk beklettim ve güzelce süzüldü
şuan çiçekleri var. köklerine baktığımda yeşil görünüyor fakat arada 2 -3 kök sasımsı-kahve rengi gibi duruyor.
birde yaprakları yumuşak ve sarkık duruyor. ben her sabah yapraklara su fısfısladığımdan olabilirmi (çok az).
ben resimlerini en kısa zamanda göndermeye çalışacağım
Teşekkürler.

Sayın Mepst;

Ziya hocama hitaben yazmışsınız ama dikkatimi birşey çekti.Su dolu kapta hem de kış mevsiminde 30 Dakika tuttuysanız en baş hatalardan birisi bence bu.(Eğer bu 30 saniye yerine yanlışlıkla 30 dakika yazmışsanız dikkate almayınız)Kışın daldırma usulü sulama dahi önerilmemektedir kaldı ki 30 dakika suda tutmak başlıbaşına zaten fazla sulama (over watering) demek.Bu işlemin aynı şekli ile devamında kök çüreyecektir.

Dört nokta önemli,

1-Sıcaklık:Min 15 C ki bu dönem 18 C altı önerilmemektedir.Üst sıcaklık 22-29C.

2-Işık:Bu mevsimde en sert güneş bile zararlı etki etmeyecektir.Çiçeğe etki eden dalga boyu 620-640 nm yani Güneşten alır.Ne kadar 1000-1500 fc gibi orkideler arasında düşük sayılabilecek ışıklanma istese de sağlıklı ve kaliteli çiçekler için güneş alması şarttır.Yanlızca dikkat etmeniz gereken yaza yakın ve yaz aylarında saat 11:00 ile 15:00 arasındaki dik güneş ışınlarından korumalısınız.

3-Sulama:Genelde yumuşak su kullanımı yani 100-200 ms değerindeki sular.Klordan arınmış ve kalsiyum oranı düşük ama sıfır olamayan su kullanımı.Sulama aralığı saksıdaki karışımın(bu mevsimde) çok ıslaktan hafif nemli olana kadar beklemek.Bu da yaklaşık ev ortamlarında 5-7 gün ortalam demek.

4-Nem: %50 nin altına düşmemesi ve %60 oranında keyifli olduğu

Bu yazdıklarım aslında Ziya Soner beyle de yaptığımız zevkli sohbetlerdeki öğretici ipuçlarının bazılarını da içermekte.

Saygılarımla;

mepst
31-12-2011, 09:45
öncelikle cevabınız için teşekürler.

ben orkideyi aldığım çiçekçi bana 30 dakika suda tut ondan sonra süzülmesi için bırak dedi.
ben de daha önce bu forumuda bilmiyordum foruma yeni katıldım çiçekçinin yanlış bilgisi ile sulamışım.

orkidem sağlığına kavuşması için şimdi ne yapmam gerekkir.

Ziya Soner
31-12-2011, 15:24
öncelikle cevabınız için teşekürler.

ben orkideyi aldığım çiçekçi bana 30 dakika suda tut ondan sonra süzülmesi için bırak dedi.
ben de daha önce bu forumuda bilmiyordum foruma yeni katıldım çiçekçinin yanlış bilgisi ile sulamışım.

orkidem sağlığına kavuşması için şimdi ne yapmam gerekkir.
Sayın mepst,
Sayın Ünver ile gelen mesajınızı beraber okuduk ve değerlendirdik.Sayın Ünver in yazdıklarının tamamı doğru.
Sizin bu sulama üslubunuz,bana geçen gün seyrettiğim KURTLAR VADİSİni hatırlattı.Bir sahnesinde ABDÜLLEY bir adamı konuşturmak için yaptığı işkencede,buna benzer bir su sahnesi sergilemekteydi.Adam dayanamadı ,sizin zavallı çiçeğiniz dayanmış.
Sonuç;Bu MEZALİMİ durdurun ve çiçeği kendine gelmesi için ona biraz süre verin (8-10)gün.Sonra tekrar konuşalım.

Saygılarımla

phalez
02-01-2012, 11:27
Merhaba Ziya Bey,

Ben yaklasik 8 gün önce seraniza gelmistim. Erken saatte gittigim icin görüsememistik. Orkidemin topragini yardimciniz beyefendiye degistirttim ve orkidem icin besin aldim. Yardimciniz bana 10 gün sulama yapmamami tavsiye etti. 2 gün sonra sulama yapacagim. Ancak 1-2 gündür yapraklarda yumusama ve sarkma var. Birkac gün önce yapraklara püskürtme yapmistim, kalorifer yaninda duruyorlar biraz nemlensinler diye. Acaba ondan mi oldu?
Bir de nem icin tepsiye tas koymak lazim imis. Nem kökler icin mi gerekli yapraklar icin mi?

Son olarak 2 gün sonraki sulamami besin ile yapmayi düsünüyorum. 1 cay bardagi versem yeterli midir?

Tesekkür ederim.

Ziya Soner
03-01-2012, 15:08
Merhaba Ziya Bey,

Ben yaklasik 8 gün önce seraniza gelmistim. Erken saatte gittigim icin görüsememistik. Orkidemin topragini yardimciniz beyefendiye degistirttim ve orkidem icin besin aldim. Yardimciniz bana 10 gün sulama yapmamami tavsiye etti. 2 gün sonra sulama yapacagim. Ancak 1-2 gündür yapraklarda yumusama ve sarkma var. Birkac gün önce yapraklara püskürtme yapmistim, kalorifer yaninda duruyorlar biraz nemlensinler diye. Acaba ondan mi oldu?
Bir de nem icin tepsiye tas koymak lazim imis. Nem kökler icin mi gerekli yapraklar icin mi?

Son olarak 2 gün sonraki sulamami besin ile yapmayi düsünüyorum. 1 cay bardagi versem yeterli midir?

Tesekkür ederim.

Sayın phalez

Makinemi bugün açtığım için mesajınızı yeni gördüm.Böyle durumlarda beni telefonlada arayabilirsiniz.
Susuz ve gıdasız kalmışlar.Hemen ,verdiğimiz fertilizer ile destekli sulayalım.
Anladığım kadarı ile bulundukları ortam sıcak,bunu hesap ederek,su dolu bir kova veya benzerine ,1 su bardağı fertilizer ilave edelim.
Bütün saksıyı,10-15 saniye batırıp çıkartalım.Soğuk olmayan bir yerde,altına tabak koyarak ,süzülmeye bırakalım.Daha sonra tabağa biriken suya,yarım fincan fertiziler ilave ederek ,yapraklarına fıs fıs yapalım.
Bu sulamayı sabah saatlerinde yapar isek ,kendini toparlaması ve içine çekebilmesi açısından daha iyi olur.
Çok kısa sürede kendini toparlayacaktır.
Netice ,iyi olmazsa beni haberdar edin.
Saygılarımla

phalez
03-01-2012, 16:26
Ziya Bey,

Mesajinizi okumadan önce normal su ile daldirma yaparak suladim bile. Ama besin vermedim. Bahsettiginiz islemi yarin yapsam olur mu? 1 hafta sonraki sulamayi mi bekleyeyim?

Saygilarimla

Ziya Soner
03-01-2012, 19:21
Ziya Bey,

Mesajinizi okumadan önce normal su ile daldirma yaparak suladim bile. Ama besin vermedim. Bahsettiginiz islemi yarin yapsam olur mu? 1 hafta sonraki sulamayi mi bekleyeyim?

Saygilarimla

Sayın phalez,
1 bardak fertilizer ı saksıya üstten gezdirerek dökelim.Yarım bardak fertilizeri de yapraklarına fıs fıs layalım.Bu işlemi sabah yaparsanız daha iyi olur.
Fertilizer ,hazırdır,su ilave etmeyin.Sadece iyice çalkalayın.

Saygılarımla

ali benan
04-01-2012, 13:18
selam arkadaşlar

yeni yılın iyi geçmesi dileklerimle başlıyorum.

elimde solmuş bir orkide bulunmaktadır. bunun toprağını nasıl yapabilirim. /karışım veya bulma imkanım varmı /

canlandırmak için nasıl bir yol izlemeliyim

teşekkürler

benan

Hatice Tarhan
04-01-2012, 17:21
Ali bey Koçtaş ta hazır orkide toprağı satılıyor.Kendiniz hazırlamak isterseniz de, orkide başlığında toprak karışımının tarifi mevcut.Saygılar...

mepst
07-01-2012, 09:20
sayın Ziya SONER

Ben sisin dediğiniz gibi son sulamamdan dün 10 gün oldu ve orkidemi suladım.
orkidem toparlandı şeklinden çok belli.
Teşekürler.

sularken su dolu kaba 2 -3 kere daldırmak (3-5 saniye tutarak) yetermidir?

saksının içinde buharlaşma varken sulama yapmam doğru olurmu? yoksa saksı tamamen kurumasımı gerekir (buğu yapmayana kadar).

yanlız bir sorun vargibi. alttaki büyük yapraklarından birinde tam ortasından aşağıya doğru çatlama olmuş neden olabilir acaba (resimde pek net çıkmıyor).

köklerin resimleri sağlıklı görünüyormu?

Teşekürler.

mepst
07-01-2012, 17:47
Merhaba Ziya Bey.

buda diğer yeni aldığım orkidem.
orkideyi aldığımda supstratı kup kuru idi 3 gün önce suladım süzülmesini bekledim. resimleri aşağıda,
aldığımda hiçbirşeyi yoktu gayet sağlıklı gözüküyordu. bu orkideminde yaprakları sarardı ve tomurcukları buruşmaya başladı. neden acaba yardımınızı bekliyorum.
Teşekürler.

jalapones
11-01-2012, 17:28
Merhaba orkidemin yapraklarında çizgi çizgi kahverengi lekeler oluştu. Fotografını ekleyemedim ama yarık seklinde ici de kahverengi. Fotograf göndermenin başka bir yolu varsa bilgi verirseniz sevinirim. Bulaşıcı mıdır bilemiyorum ama diğer orkidelerden ayırdım hemen. Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

Ziya Soner
14-01-2012, 15:28
Sayın mepst,
Sanıyorum saksınızın altında delik sorunu var(ya delik yok,**** tıkalı) buharlaşmanın bu sebepten olduğu kanaatini taşıyorum. Harç yaşlı ve yorgun gözüküyor.
Harcın ve saksıdaki yoğun yaprakların oluşu ,beslenmenin yetersiz ve sulamanın dengesiz olduğu kanaatini uyandırıyor.Öyle fazlaca köklü bir sorun yok.
Sulamanın daha önce söylediğim miktarda yapılması kış ayları için doğru ve yeterli.
Saksı üst yüzeyinde hafif rutubet hissettirmesi yeterli olacaktır.
Çatlama,büyük ihtimalle,uzun süren susuzluk sonrası yapılan sulamadan olabilir.
Çok problem değil ayrıca yeşil yaprakların renkleri oldukça iyi.
Beslenmesi ve sulaması takviyelenirse çiçeğiniz iyi duruma gelecektir.
Saygılarımla
NOT:Bana özeldende mesaj atmışsınız.
Gerek gördüğünüzde beni 5324844844 nolu telefonumdanda arayabilirsiniz,
MESAJ KUTUM ÇABUK DOLDUĞUNDAN,ÖZELDEN GELEN MESAJLARI BAZEN GÖREMİYORUM.FORUMDAN YAZARSANIZ DAHA ÇABUK SİZLERE ULAŞABİLİRİM
Teşekürler.[/QUOTE]

holofira
15-01-2012, 18:07
Sitenin ilgililerine merhaba demek istiyorum. Hemen hemen 2 ay önce bir orkideye sahip oldum, hediye edildi. Normalde çiçek bakmayı bilmiyorum, bu yüzden de orkidenin elimde heba olmasını istemiyorum. Aldığım günden beri o site senin bu site benim bakımını öğrenmeye çalışıyorum ama pek başarılı olduğum söylenemez ne yazık ki :( . Orkidemin resimlerini çektim ve sorularımı da eklemek istiyorum, yardımlarınızı rica ediyorum;bu orkidenin nesi var?
1.Saksının içinde ve üstünde beyaz noktacıklar ve kökünde küçük bir örümcek ağına benzer bir şeyler var. Bu mantar mıdır? Foto 1
2.Alt yapraklarından birinin yarısı sarımsı, biraz buruşuk ve yumuşak bir hal aldı. Neden? Foto 2
3.Köklerin bazıları lekeli ve uçları kuru gibi. Bunlar hasta mı, kesilmesi mi lazım? Yoksa saksıyı boşaltıp diğerlerine bakıp toptan mı temizlik yapmalıyım? Foto 3-4
4.Geldiğinde iki çiçeği vardı, 10 gün içinde döküldü. Sonra dalın ucundan galiba filiz çıkardı. Fakat şimdi filiz de dalın büyük kısmı da kurumuş gibi gözüküyor. Bu dalı kesmeli miyim? Foto 5
Bu orkideyi yetiştirmede muvaffak olursam okulda bir köşede unutulmuş ve perişan olmuş bir orkide gördüm ona da el atacağım inşallah;)
Bir de fotoğrafları buradan yükleyemiyorum, bunun başka yolu var mı?

holofira
15-01-2012, 18:28
Merhaba fotoğraflarımı yükledim, yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

malicetin
15-01-2012, 20:07
Merhaba fotoğraflarımı yükledim, yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Sayın Holoflora, orkideye merak sardığınız için öncelikle sizi tebrik ederim. Bu forumu bulduğunuz için de sizi kutlamak isterim.Forumu dikkatlice okursanız orkide yetiştirmenin tüm inceliklerini öğreneceksiniz. Bilgiler biraz dağınık olmakla birlikte iyi bir orkide yetiştiricisi olmak için oldukça yeterli.

Resimlere gelince; resimden her şeyi görmek olanağı olmadığı göz önüne alarak gördüğüm kadarı ile;
1.resimdeki beyazlıklar orkide substratından kaynaklanan bir durum söz konusu olduğunu düşünüyorum. Ben de Koçtaş'tan aldığım substratı kullandığım zaman aynı beyazlıklarla karşılaştım. Sulayınca ortaya çıkıyor, kuruyunca kayboluyordu. Aynı sorun mu bilmiyorum ama zararlı olacağını sanmıyorum. En iyisi substratını forumda çok yazılan çam kabuğu, şişe mantarı ve mangal kömüründen oluşan bir substratla değiştirin. Sorununuz çözülecektir.
2.resimde görülen yaprağın sararması doğal sayılabilir. Bırakın yaprak kendiliğinde sararıp düşsün. Eğer substrattaki sorundan kaynaklanıyorsa değiştirdiğinizde bu sorun da ortadan kalkacaktır.
3.resimde belirttiğiniz köklerdeki sorun da substratı değiştirdiğinizde zaten temizlik de yapacaksınız. O sorun da çözülür.
4 ve 5.resimlerdeki çiçek sapı kurumuş görünüyor. Orkidenizde bir sorun var ama çözümü de var. En iyisi çiçek sapını en dipten kesin. Orkideniz substratı değiştirildikten sonra yeniden kök ve yapraklar çıkaracaktır. Sonunda çiçeklenecektir. Ama sabırlı ve araştırmacı olacaksınız.

holofira
16-01-2012, 18:43
Teşekkür ederim bir substrat aldım bu akşam değiştiriyorum, bakalım sonuç ne olacak?

fulya_
18-01-2012, 11:31
orkidem ilk geldiğinde cok canlı ve cok güzeldi yaklasık 20 gün oldu daha alalı ve cicekleri solmaya basladı ve yapragının biri kurdu ve koptu fotogralarını yukledim yanlış birsey miyaptım acaba böyle olmasının sebebi nedir? yarrdımcı olursanız cok sevinirim ilk kez orkide bakıyorum

phalez
18-01-2012, 13:43
Sayın phalez,
1 bardak fertilizer ı saksıya üstten gezdirerek dökelim.Yarım bardak fertilizeri de yapraklarına fıs fıs layalım.Bu işlemi sabah yaparsanız daha iyi olur.
Fertilizer ,hazırdır,su ilave etmeyin.Sadece iyice çalkalayın.

Saygılarımla

Ziya Bey önerilerinizi uygulayali 2 hafta gecti. Bu hafta besinsiz sulama yaptim daldirma yöntemiyle. Ancak yapraklarin durumu daha da kötülesti. Yapraklar burusuk ve yumusak :( Kaloriferin yakininda olduklari icin böyle oldugunu düsünerek daha serin ama yine günes gören bir yere aldim.
Cicegim ölüyor mu? Lütfen yardimci olun.

Saygilarimla,

Ziya Soner
18-01-2012, 13:58
Sayın phalez,
Serin ve güneş gören bir yere almakla iyi yapmışsınız.Kış güneşinin bir zararı olmaz faydası olur.Çiçeğinizin öldüğünü sanmıyorum.Uzaktan kumandayla bu kadar yapabiliyoruz.
Biraz sabırlı olun,daha da kötüleşmeye giderse getirin ,bakalım yapmamız gereken birşey varsa yapalım.(İstanbuldan yazdığınızı düşünerek söylüyorum)

Saygılarımızla

phalez
18-01-2012, 14:02
Ziya Bey,
sizden aldigim suyla karistirilmis besini nasil kullanmaliyim. tekrar suyla karistirarak daldirma yöntemiyle mi? yoksa üstten vererek mi? ölcüleri de tam olarak söyleyebilirseniz cok sevinirim. yanlis birsey yapmaktan cok korkuyorum :(

Tesekkür ederim ilginiz icin.

Ziya Soner
18-01-2012, 14:22
Ziya Bey,
sizden aldigim suyla karistirilmis besini nasil kullanmaliyim. tekrar suyla karistirarak daldirma yöntemiyle mi? yoksa üstten vererek mi? ölcüleri de tam olarak söyleyebilirseniz cok sevinirim. yanlis birsey yapmaktan cok korkuyorum :(

Tesekkür ederim ilginiz icin.

Sayın phalez.
Lütfen mesajları iyi okuyun!
613 -614-615 no lu mesajlarda ,sorduğunuz sorunun cevabı var.Özelliklede 613 de size ,bu konuyla ilgili cevabımız var.
Saygılarımla

Ziya Soner
18-01-2012, 16:03
Sayın phalez,
Rahatsızlık vermeniz söz konusu değil,özellikle ORKİDE konusunda,elimizden birşey geliyorsa seve seve yaparız.Takdir ederseniz,611 no lu mesaj dan sonra yazdığımız 613
daha sonraki ve de şu anda yapmanız gereken durumu izah ediyor bu nedenle 613 ü dikkate alalım.
Ayrıca takdir edersenizki şu an da tam bir sera orkideyle,-3 ile mücadele ediyoruz.Isınmak için,yerime geldiğimde sizlere yardımcı olmaya çalışıyorum.Takdirlerinize..............
Saygılarımla

Ziya Soner
18-01-2012, 16:27
bana yardmcı olmayacakmı kimse daha kötü olmadan bir önlem almak istiyorum :(

Sayın Fulya hanım,
Çiçeğiniz,çiçeğin alındığı yerde vaselife diye tabirlediğimiz vazo ömrünün büyük kısmını tamamlamış.Sizde de 20 günü aşkın,göz zevkinize hizmet etmiş ve bitmiş.
Çiçeğiniz şimdi dinlensin,kendine gelsin tekrar çiçeğini verecektir.Paniklenmeyin,ayrıca saksının üzerindeki çiçekte 365 gün çiçekli kalamaz.Çiçeği vermiş dalları,maket bıçağı veya jiletle kesip alabilirsiniz.
Sabır.......

Ziya Soner
18-01-2012, 16:34
Saksınızına altına iyi bakın,delik varmı?mutlaka olmalı,delik varsada tıkalı olmamalı.2-3 Gündebir yarım bardak klorsuz içtiğiniz su ile dipten besleyebilirsiniz

ushendim
19-01-2012, 10:11
cicek dalı kurumuş orkidemin yaprak vermesi beni cok sevindirirken keiki vermemesi üzmüştü sizlerin değerli bilgileri sayesinde orkidemi karanlık bir yerde bir hafta bekleteceğim ve fotoğraflarını paylaşacağım tekrar teşekürler :)
saygı ve sevgiler

fulya_
20-01-2012, 10:09
Ziya Bey
bir sorum daha olacak tam olarak nereden kesmem gerekiyor bir yanlış yapmak istemiyorum resim üzerinde gösterme ihtimaliniz varmıdır?
Teşekkür ederim.

phalez
20-01-2012, 12:11
Ziya Bey,
sanirim cicegimin sorunu anlasildi. bugün sulama yaparken yaprak diplerindeki araliklara girip cikan, minik krem rengi bir böcek gördüm :( yapraklarin yumusamasinin sebebi bu olabilir mi? ne yapmaliyim?

Saygilarimla

handeninbalkonu
20-01-2012, 12:23
Merhaba,

Arkadaşımın orkidesi kökten keiki verdi. Keikinin şu anda oldukça büyük 3 adet yaprağı var ancak 1 tane bile kökü yok. Phal. ayrıca bir de çiçeklenme sürecine girdi şu anda. 2 dal çiçeği var ve çiçekler de açmak üzere. Arkadaşım keikiyi alabileceğimi söyledi ancak şu anda ayırmamam gerektiğini biliyorum. Köklenmesini sağlamak için ne yapabilirim acaba??

mepst
22-01-2012, 19:20
merhaba ZİYA bey.
çiçekteki orkidemin uykudaki gözlerinden birinde uyanma var gibi nedir acaba. resimler biraz kötü. yardımınızı bekliyorum.

TEŞEKÜRLER.

rozkurt
25-01-2012, 21:55
Eşime doğum günü hediyesi olarak orkide almıştım. 1-2 ay gibi bir süre sonbra çiçekleri soldu.

Daha sonra sapı kurudu. sapı kökünden kestim.

Sonra yapraklar gelişmeye başladı. bu aşamada kökler de oldukça büyüdü...

Daha büyük bir saksı ve orkide torfu aldım...

Sanırım yeni saksıya geçirirken bi hata yaptım ve köklerin tamamını torfa gömdüm. Daha sonra da fazla sulamadan olsa gerek kökler önemli ölçüde çürüdü. Yeni bir sap çıktı. tomurcuklanmalar var ama yaprakların tamamı yere çöktü. işin uzmanlarından bilgi talep ediyorum.

malicetin
26-01-2012, 16:25
Sayın Rozkurt, belli ki "orkide torfu" dediğiniz substratta hata yaptınız. Bir de fazla sulamanız eklenince kökler çürüdü. Orkidenizi yeni substrat hazırlayıp eski saksısına alın. Substrat, çam kabuğu, şişe mantarı, mangal kömürü gibi hemen çürümeyen ve su tutmayan materyallerden oluşsun. Daha sonra ışık alan sıcak bir yere koyun. Yanına da bir başka kapta su koyun ki neminden yararlansın. Saksıyı değiştirdikten sonra hemen sulamayın, bekleyin. Haftada bir daldırma usulü ile sulayın. Yeni kökler çıkaracak ve orkideniz kurtulacaktır.

mepst
27-01-2012, 16:28
merhabalar
benim 639 nolu mesajımdaki resimdeki çiçeğe benziyor gibi.
çiçekli orkidede uyuyangözlerden tekrar çiçek verirmi.

sabırsız0606
29-01-2012, 22:12
orkidem:) orkidem nazlı bütün tomurcuklarını açtı ve dalları uzamaya devam ediyor:) ancak üst köklerde kuruma var bende sık sık spreyle su püskürtüyorum ancak kurumaya engel olamadım.Saksı değişimi gerekiyor galiba ancak çiçekli dönemde olmazmış edindiğim bilgilere göre.şuan için bir şey yapmam gerekiyormu yoksa bu şekilde bakımına devam mı etmeliyim ;)

sabırsız0606
29-01-2012, 22:14
bunlarda köklerden bir görüntü. aldığımda 2 çiçekli ve tomurcuklu idi yaprağın biri kırılmıştı aldığımda zararı olur mu acaba

tarumok
01-02-2012, 21:12
sayın praecox,

Orkideler asidik ortam sevdikleri için sulama suyuna seyreltilmiş limon suyu eklesek,çiçeklenmeye ve bitki gelişimine faydası olur mu acaba?

mepst
02-02-2012, 16:33
!!! Yardım edin Lütfen! !!!
merhaba arkadaşlar.
bu soğu khavalarda orkideyi (phalanopsis) daldırma usulu sulamak doğrumu arkadaşlar sularsak bitkiye bir zararı olurmu.
ev ısısı 16-18 derece oluyor. sulamak zararverirmi. en son daldırma usulü suladığımın üzerinden 14 gün oldu.
ben 2-3 günde bir bol bol su fısfıslıyorum. doğrumudur.
bilgisi olan arkadaşlardan yardım istiyorum.

Ziya Soner
03-02-2012, 17:39
!!! Yardım edin Lütfen! !!!
merhaba arkadaşlar.
bu soğu khavalarda orkideyi (phalanopsis) daldırma usulu sulamak doğrumu arkadaşlar sularsak bitkiye bir zararı olurmu.
ev ısısı 16-18 derece oluyor. sulamak zararverirmi. en son daldırma usulü suladığımın üzerinden 14 gün oldu.
ben 2-3 günde bir bol bol su fısfıslıyorum. doğrumudur.
bilgisi olan arkadaşlardan yardım istiyorum.

Sayın mepst,
Sorunuz doğru.Havalar ısınana kadar daldırma yapmayı durdurun.Fısfıslamayı daha sıka alabilirsiniz(günde 1-2 defa gibi.sabah saatlerinde yapmayı tercih edin.Kendini kurutabilsin)
Saksı üstünden günaşırı 1 bardak kadar içtiğiniz(klorsuz)su ile takviyelebilirsiniz.
Saygılarımla

tarumok
03-02-2012, 18:28
Ziya Bey,
yukarıdaki sorum hakkında siz ne düşünüyorsunuz?

Ziya Soner
03-02-2012, 18:45
Ziya Bey,
yukarıdaki sorum hakkında siz ne düşünüyorsunuz?

Sayın Tarumok,
Hümicasit li karışımları kullandığımız ve netice aldığımızda oldu ancak limon suyu hakkında bilgim ve deneyimim yok.
Ben böyle bir denemeyi yakabilir korkusuyla yapmam.
Sizin çiçeğiniz bol,deneyin netice alırsanız bize de bildirin.
Saygılarımla

tarumok
03-02-2012, 19:26
Ziya bey,
sizin yapmadığınız bir şeyi ben hangi cürretle orkidelere uygulayabilirim.Ben sadece merakımdan soruyorum.Affınıza sığınarak,çiçeğiniz bol demekle neyi kastettiğinizi anlayamadım?

Ziya Soner
03-02-2012, 19:33
Bana göre,1 saksıdan fazla orkidesi olmak ,çiçeğiniz bol anlamına gelir.

praecox
03-02-2012, 19:34
sayın praecox,

Orkideler asidik ortam sevdikleri için sulama suyuna seyreltilmiş limon suyu eklesek,çiçeklenmeye ve bitki gelişimine faydası olur mu acaba?

Limon suyu pahalıya gelir, tercihan limon tuzu (citrik asit) eklmemek asidikliği artırsa da yıkanabilir bir durum. asıl gereken gübrenin ve substratın tepkimesi sonucu asidik ortamı sağlamak.

gübrenin asidikliğini tamponlamak pH ı ayarlı tutmak için phosphorik asit Potasyum di ve mono-phospat tamponlama sistemi kullanılabilir.

Substratın asidikliği demek ise de saksıdan suyu geçirince alttan çıkan suyun pH ı önemli.

saksı harcının çok asidikleştiği durumlarda genlede sende bir kireçleme de yapılmaktadır.

Tabii tüm bunlar denenmeli ancak citrik asit konusunda ziya beyle hemfikirim .
gereksiz bir deneme bir iki saskıda yapılabilir ancak bunu ilk akıl eden eminim bizler değiliz. sonuç alımamış olmalı ki pek bir bilgi yok bu konuda

tugba86
19-02-2012, 13:21
iyi günler.orkidemin çiçekleri dokuldu sapları gayet saglıklı gorünüyo kuruma yok yinede 3. bogumdan kesmelimiyim kuruma olmazsa bu sekilde durmasında sakınca varmı.

fzthalil
19-02-2012, 13:58
iyi günler.orkidemin çiçekleri dokuldu sapları gayet saglıklı gorünüyo kuruma yok yinede 3. bogumdan kesmelimiyim kuruma olmazsa bu sekilde durmasında sakınca varmı.

3. boğumdan kesin. artık sapın keiki vermesi dışında bir işlevi kalmadı. 3. boğumun 1 cm üstünden steril bir kesici aletle kesin ve üzerine 1-2 damla mum damlatın. tabi orkidenizin phalaenopsis türü olduğunu var sayıyorum..

tugba86
19-02-2012, 14:54
dalı kesmezsem daha cabuk çiçeklenir diye umut ettigim için kesmeyi düşünmüyordum ama tavsiyenizi dinleyip kesicem evet orkidem phalaenopsis türü.bu kadar hızlı cevap yazdıgınız için ayrıca çok teşekkür ederim...

tugba86
19-02-2012, 15:18
3. Boğumdan kesin. Artık sapın keiki vermesi dışında bir işlevi kalmadı. 3. Boğumun 1 cm üstünden steril bir kesici aletle kesin ve üzerine 1-2 damla mum damlatın. Tabi orkidenizin phalaenopsis türü olduğunu var sayıyorum..
sayın fzthalil bir sorum daha olucak size su anda çiçeksiz olan dal bır kısmdan sonra iki dala ayrılıp çicek veriyo eger 3.bogumdan kesersem tek dal kalıcak yinede bu sekildemi kesmeliyim...

fzthalil
19-02-2012, 21:29
sayın fzthalil bir sorum daha olucak size su anda çiçeksiz olan dal bır kısmdan sonra iki dala ayrılıp çicek veriyo eger 3.bogumdan kesersem tek dal kalıcak yinede bu sekildemi kesmeliyim...

Pek anlamadım ama:D şu anda çiçek yok ve tomurcuk da yok di mi? eğer yoksa kesin. kesim yapacaksanız da sapın tamamını kesin belli bir kısmı kesilir diye bir bilgi duymadım. yani 3. boğumdan itibaren. hocalarımız daha iyi bilirler ama ben duymadım. resim koyabilirseniz daha net bilgi verebiliriz.

nılgun_dogan
20-02-2012, 11:34
Çiçek dalındana kuvvet versin diye ana dalın fazlalığını kesiyorum ben.

fzthalil
20-02-2012, 15:02
Çiçek dalındana kuvvet versin diye ana dalın fazlalığını kesiyorum ben.

Sayın Nilgün Hanım,
tomurcuk varsa da kesiyor musunuz fazlalık olan yeri? benim demek istediğim açma ihtimali olmayan dallar içindi.

nılgun_dogan
20-02-2012, 16:04
Ana daldaki çiçekler dökülene kadar alt taraftaki gözden çiçek dalı uzattı üstte kalan daldaki çiçekler döküldü alt taraftaki yeni çiçek dalına kuvvet gitsin diye yeni çiçek gözünden 2 3 cm kadar yukarıdan kesiyorum anlayabildiysem ne mutlu bana Y şekli alıyor.

fzthalil
20-02-2012, 20:43
Ana daldaki çiçekler dökülene kadar alt taraftaki gözden çiçek dalı uzattı üstte kalan daldaki çiçekler döküldü alt taraftaki yeni çiçek dalına kuvvet gitsin diye yeni çiçek gözünden 2 3 cm kadar yukarıdan kesiyorum anlayabildiysem ne mutlu bana Y şekli alıyor.

:D anladım nilgün hanım. teşekkür ederim bilgi için. ben de bunu uygulacağım.

tugba86
21-02-2012, 18:16
Pek anlamadım ama:D şu anda çiçek yok ve tomurcuk da yok di mi? eğer yoksa kesin. kesim yapacaksanız da sapın tamamını kesin belli bir kısmı kesilir diye bir bilgi duymadım. yani 3. boğumdan itibaren. hocalarımız daha iyi bilirler ama ben duymadım. resim koyabilirseniz daha net bilgi verebiliriz.
evet biraz karışık anlatmısım:)dal suanda Y harfi görünümnde tomurcuk falanda kalmadı çiçekte yok.dediginizi anladım 3.bogumdan kesiyorum:)cok tesekkur ederim...

handeninbalkonu
23-02-2012, 15:55
Merhaba,

Arkadaşımın orkidesi kökten keiki verdi. Keikinin şu anda oldukça büyük 3 adet yaprağı var ancak 1 tane bile kökü yok. Phal. ayrıca bir de çiçeklenme sürecine girdi şu anda. 2 dal çiçeği var ve çiçekler de açmak üzere. Arkadaşım keikiyi alabileceğimi söyledi ancak şu anda ayırmamam gerektiğini biliyorum. Köklenmesini sağlamak için ne yapabilirim acaba??

Bir süredir sabırla bekliyorum ama kimsecikler cevap vermedi :( Noolur bana da cevap verir misiniz?? :o

praecox
23-02-2012, 16:41
Bir süredir sabırla bekliyorum ama kimsecikler cevap vermedi :( Noolur bana da cevap verir misiniz?? :o

Yandan köksüz keiki olayını tam anlıyamadım. Gerçi bir tahminim var ama...

Resim ekliyebilseydiniz iyi olurdu.

Anaçtan yan sürgün ise en iyi şartlarda altına sphagnum ile destekliyerek köklenmeyi hızlandırabilirsiniz.

Anaç kökle besleniyor ise vede anaçın durumu kötü ise bu yandan bir kaçış yolu gibi bitki kendini kurtarmaya çalışıyor da olabilir. bu anlamda bitkiyi göremk gerek.
çiçek açması phal.lerin sağlıklı olmalarına bir delil değildir.
phaller de sukkulent olduğundan kökleri çürüse de yapraklarından beslenerek son bir feyadla çiçeklenip tohum atmayı denerler. bu da 6-8 ay sürebilir. devamlı yazdığım gibi amatör biri kolayca anlıyamaz.

kaldı ki uzman ve/veya deneyimli arkadaşların bile resimden kesin bir şey söylemeleri de zor bir durum.

handeninbalkonu
24-02-2012, 10:49
Sayın parecox,

Cevabınız için çok çok teşekkür ederim. Siz cevap verirsiniz resim isterseniz de ben koymaz mıyım!!! Ekte resimler. Anaç fena durumda değil gibi görünüyor ama bu tamamen oldukça acemi olan benim fikrim. Yani yapraklar falan sağlıklı göründü sanki bana. Umarım resimler faydalı olur. Tekrar teşekkür ederim

270531

270532

270533

praecox
24-02-2012, 10:59
Yavrunun durumu iyi değil. Ananın da sorunları var. dış kökler hasta... :(

Lara_
24-02-2012, 15:04
Sayın praecox,
Phalaenopsis'de keiki oluşumu konulu başlıktan,18 nolu mesajımı okuyup bana bir değerlendirme yapabilirseniz çok sevinirim..
saygılarımla

byam80
28-02-2012, 10:57
merhabalar..
3 tane orkidem var.. birini yeni aldım (minyatür orkide).

fotoğraflarla anlatmak istediğim sorunları çözmeme yardımcı olursanız sevinirim..

1. orkidemin yaprakları sağlıklı görünüyor.. ancak uç kısmına doğru hasarlanmalar oluştu. ne yapabilirim?? nedeni nedir?? çiçek dalını da verdi ancak çiçek açamadı henüz..:(

2. orkidemin yaprakları kendini çok saldı.. çiçek dalı da karardı.. saksısını ve içeriğini değiştirdiğimde köklerde çürüme olduğunu gördüm.. sağlam 2 kökü kaldı.. yapabileceğim başka bir şey var mı??

minyatür orkideyi yeni aldım.. henüz sulamadım ancak en dipteki kökünde kararma olduğunu ve küf olduğunu gördüm.. ne yapmalıyım?? saksı değiştirmeli miyim?? bunun için çiçek dökülmesini beklemeli miyim??

yardımcı olabilirseniz çoookkkk sevineceğim..

teşekkürler...

byam80
29-02-2012, 12:28
Merhabalar..
dayanamayıp, 2. orkidemin köklerine tekrar baktım.. sadece tek bir kökü kalmış. yapraklarında da yumuşama ve yer yer sulanma olduğundan çürümüş kökleri ve yapraklarını kestim.. çiçek dalına gücünü vermemesi için onuda kestim.. tam bir budama yaptım sanırım.. umarım yanlış yapmamışımdır :(
forumdan okuduğum kadarıyla köke tarçın serptim.. elimde yosun olmadığından minyatür orkidemden aşırdığım az bir yosun ile sararak harcını değiştirdim.. umarım doğrudur yaptıklarım ve yanıt verir orkidem :(

bu konuda deneyimli arkadaşların yorumlarını bekliyorum..
teşekkürler...

praecox
29-02-2012, 12:54
Yapılabilecek en iyi şeyi yapmışsınız. Yosun ne yosunu bilemiyorum ancak sphagnum ise nemli sıcak tutarsanız yeni kök oluşumları daha hızlı olur başka bir yosun ise fazla nemli kalmamasına ancak sıcak ve havadar bir yerde bulundurmıya özen gösterin. Havadar demek soğuk hava cereyanı demek değildir bunu unutmayın.

byam80
29-02-2012, 14:06
cevabınız için teşekkürler..
yosunun ne yosunu olduğunu bende bilmiyorum.. zaten çok az sarabildim.. sonrasında da orkide toprağından koydum..
sulamayı çok yapmmam gerekiyor sanırım.. sadece toprağın üst kısmını fısfısladım..
bakalım, umarım toparlar...

Diğer orkidelerim için bir öneriniz var mı??

fzthalil
01-03-2012, 22:16
Sayın Praecox Hocam,
Bir yapımarketten sıvı besin aldım(marka yazayım mı?). kullanmadan önce baktım ve içinde pelte halinde yoğunlaşmalar vardı ve bir iki tane de sanki küf karası gibi topak yapılar vardı. daha önceki sıvı besinlerimde böyle birşey görmemiştim. acaba sizce bu normal midir? kullanayım mı bu besini?

praecox
02-03-2012, 11:00
Sayın Praecox Hocam,
Bir yapımarketten sıvı besin aldım(marka yazayım mı?). kullanmadan önce baktım ve içinde pelte halinde yoğunlaşmalar vardı ve bir iki tane de sanki küf karası gibi topak yapılar vardı. daha önceki sıvı besinlerimde böyle birşey görmemiştim. acaba sizce bu normal midir? kullanayım mı bu besini?

Markasını yazmanızda fayda var.
Tahminim sıvı besinde Ammonium azotu (veya üre) var ve üreme yapmış. kapağı açıldığından olabilir.
Alırken kapağın mühürlü olduğuna dikkat etiniz mi?

Pıhtılaşma dediğiniz şey mantarın ürediği mykozasıdır. küfler de sporlarını yaymak için oluşan "çiçekler"i ise üzerinde gördüğünüz küf lezyonlar.

Çökme olsa idi gübre stabil değildi anlamına gelir ki bu da sıvı gübrelerdeki sorunların başında gelir.

Pıhtılaşma üremeye işarettir. Kullanımını salık vermem.

fzthalil
02-03-2012, 12:36
Markasını yazmanızda fayda var.
Tahminim sıvı besinde Ammonium azotu (veya üre) var ve üreme yapmış. kapağı açıldığından olabilir.
Alırken kapağın mühürlü olduğuna dikkat etiniz mi?

Pıhtılaşma dediğiniz şey mantarın ürediği mykozasıdır. küfler de sporlarını yaymak için oluşan "çiçekler"i ise üzerinde gördüğünüz küf lezyonlar.

Çökme olsa idi gübre stabil değildi anlamına gelir ki bu da sıvı gübrelerdeki sorunların başında gelir.
Pıhtılaşma üremeye işarettir. Kullanımını salık vermem.

Markası Vilmorin hocam. Evet N oranı yüksek almıştım 6-4-5. Kapağı mühürlüydü. Anladım hocam kullanmayacam o zaman..

ezgi0411
02-03-2012, 20:48
Merhaba, forumunuzu ilk kez takip ediyorum, bu başlık altındaki yorumları okudum, ilk kez bir bitki yetiştiriyorum ve sanırım orkide sahibi olarak zor bir başlangıç yaptım:) orkidem aralık ayında çiçeklerini döktü, sapı kurumaya başlayınca ben de kestim( doğru bir şekilde kestiğimden de emin değilim) tarçın sürün yazmışlar onu da sürdüm ama kestiğim dal sararmaya başladı, kökü ve yaprakları bana göre iyi görünüyor ama ben nerede hata yaptığımı bilemiyorum:( bana yardım eder misiniz? Şimdiden teşekkür ederim..
http://img813.imageshack.us/img813/4249/fotoraf0554.jpg

nrkrkmz
02-03-2012, 23:38
Sayın ezgi0411,

Orkide belli istekleri olan bitkilerdir ve bakımları aslında zor değildir.

Forumda uzun uzun yazılanlar aynı soruların tekrar tekrar sorulması sonucu mesajlar çoğaldığı içindir..

Orkideniz oldukça sağlıklı görünüyor. Çiçek sapını nereden kestiğiniz ve sararması önemli değil.

Çiçeklenme zamanı geldiği zaman yeni dal verecek ve çiçeklenecektir.

Keyifle büyütün orkidenizi...

mepst
03-03-2012, 19:52
merhaba arkadaşlar.
aralık ayında aldığım çiçekli ve tomorcuklu orkidemin, daha çoğu çiçekleri dökülmedi ve uyuyan gözlerden birinde 1cm e yakın bir filize benzer bişey çıktı. büyük ihtimal oradan çiçek verecek gibime geliyor (keiki hiç görmedim).
orkidelerde (phalanopsis) bu normal birşeymidir.

ezgi0411
04-03-2012, 14:44
teşekkür ederim, içim rahatladı :)

nurayy
12-03-2012, 09:27
merhabalar bende acemi bir orkide sahibiyim..bu zamana kadar hiç çiçek bakmamıstım ama nisanlımın beni istemeye gelirken tercih etmesiyle bebeğimizle tanıstık :) ciceklerini döktüğünde dallarından kesmem gerektiğini bilmediğimden dalları kurudu çiçekçiğe götürdük o da en dibinden kesti.. 7 ay oldu hala dalı cıkmadı :( manevi değeri olduğundan ben onu çiceksizde seviyorum...saksının küçük gelmesi yüzünden saksını değiştirdim ve çürümüs kökleride kestim fakat doğrumu yaptım bilmiyorum fakat yapraklarında kızarıklıklar var bu neden oluyordur ????bide çiçek costuran diye bir besin kullanıyorum 2 haftada bir 2 fincan döküyorum. diger zamanlar haftada 1 , 2fincan su döküyorum..

ozoz
14-03-2012, 09:54
Herkese Merhaba,
Size işyerimde bulunana orkidemin resimlerini gönderiyorum, yaprakları pörsüdü ve köklerinde sararmalar var, acaba su mu vermeliyim yoksa başka bir sıkıntısı mı var bilmiyorum yardımcı olursanız çooook sevinirim.
Sevgiler,

ozoz
15-03-2012, 16:49
Yardım ederseniz çok sevinirim :(
Dün resimlerini yüklediğim orkidem sanırım ölüyor, köklerinde sararmalar ve yapraklarında solmalar var.. Nasıl kurtarabilirim?

Sevgiler,

burcu_onl
20-03-2012, 10:24
merhabalar,
orkidemin 3 dalı var bir dalının uçları sarardı diğer 2dalı yaprak ve kök gibi uçlar çıkardı. bunlar için neyapabilirim.yardımcı olursanız çok sevinirim.
teşekkürler

275017

fzthalil
20-03-2012, 15:01
merhabalar,
orkidemin 3 dalı var bir dalının uçları sarardı diğer 2dalı yaprak ve kök gibi uçlar çıkardı. bunlar için neyapabilirim.yardımcı olursanız çok sevinirim.
teşekkürler

275017

Burcu Hanım,
Keiki'niz olmuş hayırlı olsun. Phalaenopsis ve Keiki başlıklarını inceleyebilirsiniz, gerekli bilgileri bulacaksınız.

tugbaaa
21-03-2012, 14:31
arkadaşlar bana yaklaşık bir ay önce orkide hediye edildi. ama ben orkide bakımını bilmediğimden her gün yarım su bardağı klorsuz su ile suladım. direk güneş ışığına maruz bırakmadım. 2 hafta sonra küflenmeye başladı. sonra orkide soğuğu sever dediler peteği yanmayan odaya koydum ve sulamayı kestim 2 haftadır. çünkü toprağı nemli hala.bir sürü tomurcuğu vardı ilk geldiğinde ama hepsi döküldü. çiçekleri de kuruyup dökülmeye başladı. küfler hala duruyor diplerinde. güneş ışığı görmediği halde yaprakları da sarardı.bu arada saksısı da şeffaf değil. orkidem ölüyomuuuu ne yapmam lazım

tugbaaa
21-03-2012, 14:46
arkadaşlar küf dedim ama şöyle tarif ediyim saksı ağzındaki kökler iyice yumuşadı ve üzerinde beyaz pamukcuklar var sanki. çürüyo sanki orkidem

züboli
23-03-2012, 11:19
merhaba ilgili kişilerin yardımını hememn bekliyorum komşumun orkidesini yaşatmak için mücadele veriyorum.komşum çiçek açtıktan sonra solunca 3.bogumdan degilde köküne 10cmkala kesmiş.bana geldiginde kökleri yeşilligini kaybetmiş yerleri vardı ben onları temizleyip yıkadım saçak köklerini tekrar saksıya diktim tarçını duydum şimdi ama onu yapmadım.birde resimde göreceksiniz iki saçagı dışarıda bıraktım sizce dogrumu yanlışmı.bundan sonra nasıl bir yol izlemeliyim.şimdiden teşekkürler.

fzthalil
24-03-2012, 17:57
Sayın Züboli,
Sanki sağlam kökleri kesmişsiniz gibi geldi bana.. ama kalan kökler de iyi durumdalar. Saksı harcınız bana torf olarak fazla gibi geldi. phalaenopsis türü orkideler havadar ve nemi yüksek ortamları severler ve ortam sıcaklığı da 21-24 derece uygundur. eğer imkanınız varsa yeni saksı harcı ama orkideler için satılanları almanızı ve değiştirmenizi tavsiye ederim. çiçek sapının 3. boğumdan kesilmesi olayı ise o boğumlardan yeni çiçekler ya da keikiler çıkarabilmesi içindir. yani çok kötü bir durum değildir. ve hatta eğer çiçek kötü durumda ise, yeni çiçeklere ve keikilere gidecek besini ana çiçekte kalmasını sağlar. saçak dediklerinin orkidenin kökleridir ve onlar hava kökü değiller onları içeri alın. hava köklerini bitki kendisi çıkaracaktır.
Geçmiş olsun..

züboli
24-03-2012, 21:22
resimde gördüğünüz kökler temizlendikten sonraki hali.gübre kullanmama gerek varmıdır acaba?? birde ne zaman çiçek verebilir.*çok teşekkürederim yardımlarınız için

fzthalil
24-03-2012, 21:48
resimde gördüğünüz kökler temizlendikten sonraki hali.gübre kullanmama gerek varmıdır acaba?? birde ne zaman çiçek verebilir.*çok teşekkürederim yardımlarınız için

Ben ayırdığınız kökler için demiştim. yeni saksıya aldıktan sonra 3-4 hafta süreyle vermeyin derim. sıvı gübre kullanın ve çiçeklenme döneminde olmadığı için N(azotu) yüksek besin kullanın. çiçeklenmesi ekim civarı başlar ve iyi bir bakımla haziranda tekrar başlayabilir. phalaenopsis başlığını en baştan okumanızı tavsiye ederim gerekli bilgiler var.
Saygılarımla..

züboli
26-03-2012, 14:48
Sayın Züboli,
Sanki sağlam kökleri kesmişsiniz gibi geldi bana.. ama kalan kökler de iyi durumdalar. Saksı harcınız bana torf olarak fazla gibi geldi. phalaenopsis türü orkideler havadar ve nemi yüksek ortamları severler ve ortam sıcaklığı da 21-24 derece uygundur. eğer imkanınız varsa yeni saksı harcı ama orkideler için satılanları almanızı ve değiştirmenizi tavsiye ederim. çiçek sapının 3. boğumdan kesilmesi olayı ise o boğumlardan yeni çiçekler ya da keikiler çıkarabilmesi içindir. yani çok kötü bir durum değildir. ve hatta eğer çiçek kötü durumda ise, yeni çiçeklere ve keikilere gidecek besini ana çiçekte kalmasını sağlar. saçak dediklerinin orkidenin kökleridir ve onlar hava kökü değiller onları içeri alın. hava köklerini bitki kendisi çıkaracaktır.
Geçmiş olsun..

bu karışım yeni alındı ben bunu elesem olurmu birde dikerken karışımdan saksıya dökmedenmi çiçegi yerleştirmeliyim yoksa biraz karışımdan döküptemi dikmeliyim.umarım anlatabilmişimdir.suyunu nasıl sever onuda yazarmısınız kaç günde ne kadar vermeliyim.

nazok
26-03-2012, 19:17
ben de iki tane orkidem var ve şimdiye kadar edndiğim bilgileri uyguluyorum çok sağlıklılar sizinle de paylaşayım.
köklerine bakıyorum saksıları şeffaf olduğu için görünüyor zaten beyazlamadan su vermiyorum su miktarı yaklaşık yarım litre zaten çok geçirgen olduğu için akıp gidiyor.asla saksısı su içinde kalmamalı eğer üste uzamış kökler varsa onları ara sıra fıs fıs la ıslatmak gerekiyor.birde yapraklarını haftada iki kez ıslak ve temiz bezle siliyorum.bunun dışında aydınlık ve nemi seviyor evin havası çok kuruysa kalorifer peteklerine sık sık ıslak bez koyabilirsiniz.ben bunlara dikkat ediyorum ve orkidelerim çok sağlıklı tüm tomurcukları açtı budamak için çiçeklerin tamamının dökülmesini bekliyorum.

liquid moon
27-03-2012, 08:15
Bu da benim ufaklık :) Sonbahar'da ikea'dan almıştık, çiçeklerini döktü, o gün bugündür kendi halinde duruyor öyle. Haftada bir az miktarda içme suyu veriyorum. Kök temizliğiyle ilgili yazılanları okuyunca emin olamadım, acaba o dışarıya doğru çıkmış kuru kökleri kesmem mi gerekir?

tucetuce
27-03-2012, 21:33
merhaba arkadaşlar aranızda yeniyim:)
geçen hafta erkek arkadaşım bir orkide hediye etti.
geldiğinde yaprakları tomurcukları çiçeği gayet sağlıklı gözüküyordu fakat kökleri çok dışardaydı. bu benim ilk orkidem ve çiçek bakımı hakkında çok bilgiye sahip değilim. çiçeğimi az miktarda suladım. geçen akşam fark ettim ki kökleri dahadışarı çıkmış ve uçları kurumuş. kabının küçük geldiğini ve susuz olduğunu düşündüğümden kabını değiştirip biraz suladım. kökleri kesmelimiyim? ne sıklıkta suılamalıyım? saksının özellikleri ne olmalı? lütfen bana yardımcı olun onun ölmesini istemiyorum. bir yaprağında da kahverengi leke ve sararma olduğunu fark ettim. ölmemesi için elimden gelenş yaparım. şimdiden teşekkürler :)
[/URL] Uploaded with [URL="http://imageshack.us"]ImageShack.us (http://imageshack.us/photo/my-images/41/dsc02499xf.jpg/)

http://img718.imageshack.us/img718/161/dsc02500w.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/718/dsc02500w.jpg/)

acaba boş yeremi evham yapıyorum? ama tedbir tedbirdir dimi?:)

tucetuce
27-03-2012, 21:38
bunlarda diğer resimler

http://img718.imageshack.us/img718/161/dsc02500w.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/718/dsc02500w.jpg/)

http://img594.imageshack.us/img594/6029/dsc02516d.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/594/dsc02516d.jpg/)

http://img196.imageshack.us/img196/199/dsc02488xv.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/196/dsc02488xv.jpg/)

nrkrkmz
27-03-2012, 22:49
Kök temizliğiyle ilgili yazılanları okuyunca emin olamadım, acaba o dışarıya doğru çıkmış kuru kökleri kesmem mi gerekir?
Hayır kesmeyin.

erqanur
30-03-2012, 07:20
Bu sabah baktığımda yaprak kenarlarından doğru sararmalar başladığını gördüm. Oekidemi kurtarmak için neler yapmalıyım acaba.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler

Anzac
31-03-2012, 12:44
Üç senedir salonumda sorunsuz olarak yetiştirdiğim orkidemin dibine karıncalar resmen yuva kurmuş, istila etmişler. Derhal dışarıya aldım ancak ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Yardımlarınızı rica ederim. Şimdiden teşekkürler...

elif..
31-03-2012, 16:40
merhaba,
yaklaşık iki ay önce aldım bu orkideyi kökleri çürüktü bazılarını kestim ama hala çürükleri var.. önce 2-3 tane tomurcuk döktü şimdide alttaki çiçekleri soluyor.. çiçek açması da oldukça yavaşladı zaten gördüğünüz üzre çok az çiçeği var toprağını da değiştirdim ama bir sonuç alabilmiş değilim..

fzthalil
01-04-2012, 00:52
bu karışım yeni alındı ben bunu elesem olurmu birde dikerken karışımdan saksıya dökmedenmi çiçegi yerleştirmeliyim yoksa biraz karışımdan döküptemi dikmeliyim.umarım anlatabilmişimdir.suyunu nasıl sever onuda yazarmısınız kaç günde ne kadar vermeliyim.

Biraz geç yazabildim kusura bakmayın, gerçi işlemi yapmışsınızdır ama yine de yazayım..
madem öyle elemeyin, herhalde yeter gibi. bir miktar dip kısmına dökün tabi sonra kökleri yerleştirir doldurursunuz. sulamayı ise haftada bir daldırma yöntemi ile yapın ve mümkünse sabah saatlerinde ve güneş alabilsin.
Saygılar..

aslihan.koc
02-04-2012, 00:20
merhabalar benim ilk defa bir orkidem oldu. orkideler hakkında hiçbir bilgim olmadığı içinde her çiçek almamdaki gibi beraberinde bir saksı alıp normal toprakla orkidemi yeni saksısına yerleştirdim. netten orkide yetiştirmeyi incelerken orkideler için özel toprak olduğunu öğrendim. hemen topraktan çıkarıp mevcut içindeki ağaç kobuklarıyla bıraktım şuan üzeri boş kaldı yeni saksı büyük olduğu için sabah ilk işim orkide toprağı almak olacak ancak çok endişeliyim orkidem sağlığına kavuşurmu? bu arada topraktan arındırmak için kökünü suya tuttum. bana lütfen cevap yaarmısınız büyük vicdan azabındayım işkence ettim resmen...

fzthalil
02-04-2012, 08:58
merhabalar benim ilk defa bir orkidem oldu. orkideler hakkında hiçbir bilgim olmadığı içinde her çiçek almamdaki gibi beraberinde bir saksı alıp normal toprakla orkidemi yeni saksısına yerleştirdim. netten orkide yetiştirmeyi incelerken orkideler için özel toprak olduğunu öğrendim. hemen topraktan çıkarıp mevcut içindeki ağaç kobuklarıyla bıraktım şuan üzeri boş kaldı yeni saksı büyük olduğu için sabah ilk işim orkide toprağı almak olacak ancak çok endişeliyim orkidem sağlığına kavuşurmu? bu arada topraktan arındırmak için kökünü suya tuttum. bana lütfen cevap yaarmısınız büyük vicdan azabındayım işkence ettim resmen...

Sn Aslıhan,
hoş geldiniz öncelikle. sadece torfa dikmeniz iyi olmamış ama anlayıp çıkarmanız iyi olmuş. muhtemelen kendi saksısı onun için uygundu çünkü orkideler saksılarını kökleriyle iyice doldurmak isterler ki rahat büyüyebilsin ve rahat çiçek açabilsin. siz büyük saksıya alarak köklere enerji vermesine sebep olacaksınız ve bu yüzden bitki yapraklara ve çiçeklere az enerji harcayacak. orkidenizin öyle sağlığına kavuşacak mı denecek kadar büyük bir problemi yok. orkidelere özel substratına ve mümünse eski saksısına dikin ve normal sulamasına devam edin.
Saygılar..

aslihan.koc
03-04-2012, 19:27
ilginiz için çok teşekkür ederim hemen eski saksısına dikeceğim beni çok rahatlattınız:-)
sayfanızda başarılar diler iyi çalışmalar dilerim.

fzthalil
03-04-2012, 23:18
ilginiz için çok teşekkür ederim hemen eski saksısına dikeceğim beni çok rahatlattınız:-)
sayfanızda başarılar diler iyi çalışmalar dilerim.

Teşekkür ederim:) Bu arada eğer saksınızda delik yoksa olmali ona çok dikkat edin...

fulya_
04-04-2012, 11:16
279645
orkidem çiçeklerini dökdükten sonra kurumaya ve sağlığını kaybetmeye başlaı orkidemin bir dalı kurudu ve bende kuruyan dalı kestim zarar verir diye yapraklaarı solmaya başladı buruştu ve suan topragında yosunlaşma başladı ne yapabilirim
teşekkürler.

fzthalil
04-04-2012, 16:05
Sayın Fulya,
çiçeklerini dökmesi ile çiçek sapının bir müddet sonra kuruması doğal.. ama yapraklarının buruşması bir problem olduğunu gösterir. saksıda su drenajı olabiliyor mu kontrol edin. yosunlaşma da fazla suda kaldığını gösterebilir. haftada bir kere daldırma yöntemi ile sulamanızı tavsiye ederim.. köklerini kontrol edin çürüme var mı yok mu bir bakın. eğer çürüme varsa kök temizliği gerekecektir...
Saygılar..

züboli
05-04-2012, 13:29
Biraz geç yazabildim kusura bakmayın, gerçi işlemi yapmışsınızdır ama yine de yazayım..
madem öyle elemeyin, herhalde yeter gibi. bir miktar dip kısmına dökün tabi sonra kökleri yerleştirir doldurursunuz. sulamayı ise haftada bir daldırma yöntemi ile yapın ve mümkünse sabah saatlerinde ve güneş alabilsin.
Saygılar..

ben o karışımı ilk önce fırında kurytdum nemliydi çünkü.sonra eledimçok az.sonra orkideköklerini yıkadım.kömür tozu ve tarçın döktüm .saksının dibin mangal kömürü döktüm birazda karışımdansonra orkideyi yerleştiripkalan karışımla dikimi sonlandırdım.umarım dogrudur.

Emin97
06-04-2012, 11:04
Öncelikle merhabalar, ben orkideleri çok severim. şimdiye kadar dört tanesine baktım. ilki uzun bir süre yaşadı ikincisi kısa yaşadı çünkü annem çok su verdi üçüncüsünün neden öldüğünü anlamadım ama en sonda bir tane kaldı o da birinci aldığımdı ve hiç kökü olmamasına rağmen keiki verdi. yaklaşık 5 ay keiki annenin dalında kaldı ama en sonda anne ölünce ayırmak zorunda kaldım ve durumunun nasıl olduğunu anlamış değilim. kökleri yok ama çıkıyor ayrı küçük bir saksıya aldım ve kökleri ışık görsün diye tam doldurmadım saksıyı. ne yapmalıyım köklerinin uzaması için? isterseniz fotoğrafları gönderebilirim ama siteye yeni olduğum için nerden göndereceğimi bilmiyorum lütfen yardım edin orkidemin güzelce büyümesini istiyorum teşşekkürler

Orchid Lover
06-04-2012, 17:00
Merhaba araniza yeni katildim ve orkide bolumunu vakit buldukca okumaya calışıyorum. Pazar günü Bauhaus'tan aldığım orkidemin tomurcugunun altında beyaz ufak kireç gibi bir leke gördüm. Okuduğum kadarıyla bunun bir haşere olabileceğinden şüpheleniyorum. Ama büyüteçim yok yakından bakamadım. Telefondan yazdığım için de resim ekleyebiliyor muyum emin değilim. Ne yapmam gerekiyor?

Orchid Lover
06-04-2012, 17:02
Resim ekleyebildim

Orchid Lover
06-04-2012, 17:50
Diger Miltonia da da yapraklarinda sorun var ne yapabilirim? Bir heves aldim 2 gun oldu hemen boyle oldu cok uzuldum

B.Unver
06-04-2012, 19:44
Miltoniopsis bende de var.Yaklaşık 4 aydır bakıyorum.

Direk güneş alan yere mi koydunuz?Bir de dipteki kasede birikmiş su yok değil mi?Fotoğraftan seçemedim.

2 günde yaprakları eğer sağlıklıyken bu hale gelmiş ise aklıma gelen direk güneş görmüş olabileceği.Miltonia yaprakları direk güneşe(özellikle sıcaklığı arttırıcı 11-15 saatleri arasındaki güneşe) oldukça hassas.Bir de nem önemli.

Yani hem direk güneş sıcaklığı+ az nem ise sorun ondan olabilir.

Orchid Lover
07-04-2012, 10:17
Cevabiniz icin cok tesekkurler, alttaki tabakta su yok, fakat saat 1 de aldim arabaya koydum ve eve gittigimde saat 3 tu. Yani 2 saat arabada guneste kaldi. Zaten eve getirdigimde cicekleri yumusacik olmustu. Yapabilecegim birsey biliyor musunuz? İngilizce klavye icin uzgunum telefondan yaziyorum.

B.Unver
07-04-2012, 22:09
Öncelikle o yaprak için üzülmeyin.O yaprak sararıp düşse de sıkıntı olmaz.

Ancak bundan sonra yapacağınız;

-Miltonia nızı bol ışık alan bir yere koymak ama özellikle dik güneş ışınlarından korumak.Özellikle bu durumdayken..Örneğin Kuzey veya Kuzey Doğu cephe cam önü.

-Alttaki tabağı büyütün:Yaprakların alanını çevreleyecek kadar büyük bir tabak içine su ve çakıltaşları koymanız.Burda dikkat etmeniz gereken saksının altı çakıl taşlarının üstüne basacak ama suya değmeyecek.Burda nem orkidenizin çevresinde yoğunlaşır.

-Sabahları ve çok sıcaklarda sabah akşam yaprakları su fıs fıslamak.

-Sıcak günlere geldik.Küçük saksı olduğu için ve miltonia larda bulb olsa da yaprakların hasaslığından en aşağı hafta da bir sulama.Daha sıcaklarda 5 güne kadar indirin.

-Sulayacağınız su:Kesinlikle terkoz su(klor içeren) kullanmamanız.Erikli su tavsiye ederim :)Bana da tavsiye etmişlerdi iyi sudur orkideler için.

-Elbette 15 günde bir de orkide sıvı gübresi kullanın.

Bunlara dikkat ederseniz.O yaprak düşse de yeni yapraklar çıkacaktır.

Sağlıklı orkideler ve bol çiçekler dilerim :)

Not:Bir de şu konuyu da ekleyeyim.Hava akımı sağlayın ama bu kesinlikle cereyan veya soğuk hava akımı değil içeridek havanın sirkülasyonunu sağlayın.Yani vantilatör.Ama direk üstüne değil ve ortamı çok kurutacak kadar değil.

Kısacası küçük konular ama bütünü bir dengeyi sağlıyor :)

Orchid Lover
08-04-2012, 10:11
Cok tesekkur ederim verdiginiz bilgiler cok aciklayici olmus. Bunlari hemen uygulayacagim fakat son bir sorum var. Tek bir yaprak degil bircok yaprakta ayni sorun var. Ve cicekleri de soldu. Yaprak ve cicekleri oylece birakip dusmelerini mi bekleyeyim yoksa kesmek gerekir mi?

B.Unver
08-04-2012, 10:21
Çiçekleri yapraklara zarar vermeden yakın yerden ve dipten kesin.Bakıma devam :)

züboli
08-04-2012, 15:26
ben de aynı şeyi yapardım:)

ben yeni bir orkide aldım ama çok küçük resimlerinde göreceksiniz ufak bi saksıda duruyor ve sanırım sadece yosunla kaplanmış.şimdi benim ne yapmam lazım öyle kalsınmı yoksa farklı bir saksıyamı geçireyim.yardımcı olurmusunuz.

fzthalil
08-04-2012, 19:19
ben yeni bir orkide aldım ama çok küçük resimlerinde göreceksiniz ufak bi saksıda duruyor ve sanırım sadece yosunla kaplanmış.şimdi benim ne yapmam lazım öyle kalsınmı yoksa farklı bir saksıyamı geçireyim.yardımcı olurmusunuz.

muhtemelen yosun sphagnum yosunudur ve bu yosun kökler için ve köklenme için iyidir. fakat resimde tam seçemedim yosunlaşmalar(saksı kenarında yeşil) mı var? saksısı onun için ideal gibi gözüküyor zira kökler öyle taşma falan yapmamış.. yosunlaşma varsa bu fazla suda kaldığını gösterir. saksıyı değiştirmeden eğer yosunlar varsa yosunları temizleyip ve saksıyı bir kaç saat çok seyreltilmiş(1/100) çamaşır suyunda bekletip daha sonra iyice durulayıp tekrar aynı saksıya dikim yapabilirsiniz. hatta sphagnum'u da yeni alacağınız özel orkide substratına tahmini olarak söylüyorum 1/10 oranında karıştırıp kullanabilirsiniz.
Saygılar..

züboli
09-04-2012, 11:40
muhtemelen yosun sphagnum yosunudur ve bu yosun kökler için ve köklenme için iyidir. fakat resimde tam seçemedim yosunlaşmalar(saksı kenarında yeşil) mı var? saksısı onun için ideal gibi gözüküyor zira kökler öyle taşma falan yapmamış.. yosunlaşma varsa bu fazla suda kaldığını gösterir. saksıyı değiştirmeden eğer yosunlar varsa yosunları temizleyip ve saksıyı bir kaç saat çok seyreltilmiş(1/100) çamaşır suyunda bekletip daha sonra iyice durulayıp tekrar aynı saksıya dikim yapabilirsiniz. hatta sphagnum'u da yeni alacağınız özel orkide substratına tahmini olarak söylüyorum 1/10 oranında karıştırıp kullanabilirsiniz.
Saygılar..

ben migrostan aldım bu orkideyi hatta keikiyi sanırım çünkü çok küçük.saksısı küçük çay bardagı kadar o yüzden karışım hazırlasamda o saksıya sıgmaz.kökleri saglıklı sulamasını nasıl yapayım.daldırma yöntemiylemi.şimdi ne yapmalıyım.yardımlarınız için teşekkürler.

fzthalil
09-04-2012, 14:54
ben migrostan aldım bu orkideyi hatta keikiyi sanırım çünkü çok küçük.saksısı küçük çay bardagı kadar o yüzden karışım hazırlasamda o saksıya sıgmaz.kökleri saglıklı sulamasını nasıl yapayım.daldırma yöntemiylemi.şimdi ne yapmalıyım.yardımlarınız için teşekkürler.

Sayın Züboli,
sanırım aldığınız orkide, o tür yerlerde minyatür orkide diye geçen minyatür pahalaenopsis türü:) onun büyümesi zaten çok fazla değil o yüzden çok da fazla büyük saksıya dikmeyin derim. yani keiki değil o:) sulaması normal phal'ler gibi. haftada bir daldırma yöntemini kullanabilirsiniz. saksı harcına gelince o saksıya uygun az miktarda, kabuk büyüklükleri daha küçük olan karışım kullanabilirsiniz..

Orchid Lover
09-04-2012, 18:14
Orkidemin cicek dalinda cok kucuk recine tarzi damlalar var silmistim yine olustu. Eczaneden saf alkol aldim bunu nasil kullanacagimi anlatabilir misiniz? Sanirim yuzde 30 su ekleyecegim sonra daldirma yontemiyle mi sulayacagim ve dallara puskurtme yapmali miyim? Bir yerde orkideyi ilik suyla yikamam gerektigini okudum ama ciceklerinin dokulmesinden korkuyorum.

fzthalil
09-04-2012, 19:24
Orkidemin cicek dalinda cok kucuk recine tarzi damlalar var silmistim yine olustu. Eczaneden saf alkol aldim bunu nasil kullanacagimi anlatabilir misiniz? Sanirim yuzde 30 su ekleyecegim sonra daldirma yontemiyle mi sulayacagim ve dallara puskurtme yapmali miyim? Bir yerde orkideyi ilik suyla yikamam gerektigini okudum ama ciceklerinin dokulmesinden korkuyorum.

Sayın Orchid Lover,
Sakın! bu soruyu ben de daha önce Praecox hocamıza sormuştum o da orkidenin normalden fazla terlemesi demişti ve sadece kuru bir bezle silmemi söylemişti... saf alkol uygulamasını hocalarımız mı söyledi bilmiyorum ama ben ilk defa duydum. bu uygulama bana çok riskli geldi. bunu hocalarımıza ismen sormanızı tavsiye ederim...

Orchid Lover
09-04-2012, 20:00
Sayin fzthalil, cevabiniz icin tesekkurler. Bu uygulamayi bu forumda okumustum ama henuz yapmadim. Bilen bir hocamiz yorum yaparsa ona gore hareket edecegim.

Orchid Lover
11-04-2012, 17:04
Bahsettigim kucuk damlaciklar cogaliyor lutfen bilen biri yardim etsin ne yapmaliyim?

zeynepkavi
28-04-2012, 22:55
Sayın Orchid Lover,

aynı sorun benim orkidelerimde de mevcut, kiminin dallarında kimisinin de yapraklarında şeffaf recine benzeri damlacıklar oluşuyor, bu forumda ve baska kaynaklarda okuyarak kazandıgım bilgileri asagıdaki gibi özetleyebilirim, uzmanlardan biri beni dogrulayabilirse sevinirim.

- bu mevsimlerde gece ve gündüz sıcaklık farkı fazla oldugunda bu damlacıkar cicekli ve ciceksiz dallarda sıklıkla oluşuyor. dalda oldugu sürece sorun teşkil etmiyor.
- Ancak recine mantar oluşumu icin ortam hazırlıyor o yüzden ara sıra nemli bir mendille temizlemekte fayda var.
- bu recine damlacıkları yaprakların alt ve üst yüzlerinde yogunlukla görldügünde ise kabuklu bit ya da bir mantar hastalıgından süphlelenilebilir.

Ben yapraklardaki recineleri 30%sulandırılmış ve parmagımın ucuyla bebe şampuanı koydugum alkole batırdıgım mendil ile sildim. Sonrasında ise suyla ıslattıgım bir bezle üzerinden gectim. Elim degmişken kurumuş köklerini de temizleyip bol tarcınlayıp yeni substrata diktim. henüz birkac gü oldu ama simdilik sorun cözülmüş gibi görünüyor.

umarım size de yardımı olur.

blacksword
30-04-2012, 23:00
Merhaba arakadaşlar benim orkidem şaşırdı sanırım aynı tomurcuktan hem tomurcuk hemde yaprak çıkartıyor (Resimdeki tomurcuk şu anda açmış durumda). Sizce ne yapmalıyım, olduğu gibi bırakmalaımıyım, dalımı keseyim, çiçekleri kesip keikiyimi bırakmalıyım. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

nazok
30-04-2012, 23:19
merhaba benim orkidem tam çiçeklerini döktü budama zamanı geldi derken yeni bir dal uzattı acaba yinede budasam mı yoksa yeni daldaki tomurcukların açmasını mı beklesem.Yardımcı olan olursa çok sevinirim.

fulya_
02-05-2012, 09:44
merhabalar orkidemin saksı ve topragını değistirmek istiyorum uygun bir zaman mı bunu yapmak için ve besin aldım nasıl kullanmalıyım?
teşekkür ederim.

züboli
03-05-2012, 12:22
ben de aynı şeyi yapardım:)

çok teşekkür ediyorum size yardımlarınız için orkidem yaprak çıkartmaya başladı.sizde bir şey yapmama gerek var mı şuan sadece daldırma yöntemiyle haftada bir suluyorum.

fzthalil
03-05-2012, 16:46
çok teşekkür ediyorum size yardımlarınız için orkidem yaprak çıkartmaya başladı.sizde bir şey yapmama gerek var mı şuan sadece daldırma yöntemiyle haftada bir suluyorum.

Rica ederim.. çok sevindim yaprak çıkartmaya başladığına:) ayda ya da onbeş günde bir de ''N''(azot) oranı yüksek sıvı besin verin. Vilmorin marka sıvı besin iyidir.. bir de fısfıs yapmayı unutmayın sabah akşam..

raya 1326
06-05-2012, 11:14
merhaba siteye yeni üye oldum.2 tane çok sevdiğim orkidem var ve durumları kötüleşince internette ne yapabilirim diye ararken buldum bu siteyi.yaklaşık2 aydır bakıyorum bu güzel canlılara..bbu hafta çiçeklerini dökmeye başladılar.ve kökleri çürüyor .ne yapabilirim bilmiyorum .direk ışık almıyorlar.haftada 1 kez suluyorum .

beka
07-05-2012, 06:49
Sayın raya, haftada bir sulamanız yeterli, suladıktan sonra dibinde su kalmamasına dikkat edin. Saksının içi toprak,( normal toprak değil, orkide toprağıdır sanırırım) aşırı sıkışık olmasın. Saksısı şeffaf olacak, bol ışık alacak, sabahları hafıf bir güneş onu okşayın geçerse, ayda bir orkide gübresi veririrseniz, birde hafıf bir esinti alırsa çok keyifli oluyorlar.

Benim ilk aldım orkidenin yanlış bakım sonucu tüm kökleri çürümüştü. Elimle hafıf sıkarak yaptığım kontrolde hepsi koptu. Ben de kökleri temizledikten sonra kök kısmını ılık suyla yıkayıp kuruladım ve her tarafına bol bol toz tarçın serptikten sonra yeni orkide toprağına ektim. Şu an ortasından yeni yaprak verdi. Oysa benim hiç umudum yoktu! :D Arada bir yaprak ve toprağının üst kısmına su fısfısı yapın. Göbek kısmına su gelirse kağıt havlu ile suyu alın bence bu bakımda memnun kalacaktır.

fulya_
07-05-2012, 10:31
toprakta pamukçuklanma oluyor bunun sebebi nedir nasıl engelleyebilirim?

beka
08-05-2012, 20:40
toprakta pamukçuklanma oluyor bunun sebebi nedir nasıl engelleyebilirim?

İsterseniz sitemizde orkide diye arama yapıp, içeriklerini inceleyin.

Ben orkidelerimi içme suyu ile suluyorum. Sorunun cevabını bulamazsanız toprağını yenileyin( orkide toprağıyla)

fulya_
09-05-2012, 11:06
bende içme suyuyla haftada 1kez suluyorum sanırım neden böyle olduğunu çözdüm camın önünde duruyordu orkidem ve gece buharlasma oluyor saksısı buhar oluyor sanırım bu yüzden pamukçuklar olusuyor orkidem 2 tane yeni yaprak çıkarıyor fakat eski yaprakları sararmaya başladı onların bir zararı olurmu

fulya_
09-05-2012, 11:29
293044
293045
293046

bahsettiğim yapraklar ve orkidemin genel durumu bilgilendirirseniz çok mutlu olurum
Teşekkürler.

beka
09-05-2012, 19:36
293044
293045
293046

bahsettiğim yapraklar ve orkidemin genel durumu bilgilendirirseniz çok mutlu olurum
Teşekkürler.

Renk ve görüntü olarak sağlıklı görünüyor ama yine de diğer orkide bölümlerine bir göz gezdirin.

Orkidenin toprağı normal toprak mı, yoksa orkide toprağı mı?

vuraldesign
10-05-2012, 13:44
Sevgili orkide severler.Benim orkidemin bir sorunu var sanırım.Saksısında özellikle saksı harcında sarı sarı minik minik şeyler var.Bunlar nedir yardımcı olur musunuz?

züboli
13-05-2012, 15:56
Rica ederim.. çok sevindim yaprak çıkartmaya başladığına:) ayda ya da onbeş günde bir de ''N''(azot) oranı yüksek sıvı besin verin. Vilmorin marka sıvı besin iyidir.. bir de fısfıs yapmayı unutmayın sabah akşam..

fzthalil bey fısfıs derken yapraklarınamı yoksa her tarafınamı

fzthalil
14-05-2012, 19:49
fzthalil bey fısfıs derken yapraklarınamı yoksa her tarafınamı

çiçekler ve tomurcuklar(varsa) hariç heryerine yapabilirsiniz..

raya 1326
16-05-2012, 13:28
Beka tekrar merhaba.

genel bakımı okudum ve kötü kökleri kestim ve tarçın döktüm... bazı maillerde kömür tozu yazıyordu ama onu bulamadım başka ne yapmam lazım

aygün
16-05-2012, 19:05
İçi adeta jele dönüşmüş orkidemin köklerini tamamen budayıp yıkadıktan sonra bir miktar limon kolonyası eklediğim suda biraz beklettikten sonra iyice ıslattığım mangal kömürlerinin içine daldırıp, yaprakları dışarıda kalır şekilde iyice bağlayıp beklemeye koyulmuştum. Arada açıp havalandırarak tabi.

15- 20 gün sonra sonuç: Oluşumlarını daha önce fark ettiğim kökler bir parça daha uzamış üstelik ortasından yeni bir yaprak çıkarmıış.:))

Tecrübeyle sabit:)

beka
17-05-2012, 14:45
Beka tekrar merhaba.

genel bakımı okudum ve kötü kökleri kestim ve tarçın döktüm... bazı maillerde kömür tozu yazıyordu ama onu bulamadım başka ne yapmam lazım

Sayın raya, size denediğim bir yöntemi anlattım. Kömür tozunu denemediğim için sonucunu görmedim:) Yaptıgım diğer işlemler önceki mesajımda yazılı. Benim yeni yaprağım birbuçuk santimi geçti:))

sseda_91
17-05-2012, 22:12
http://www.agaclar.net/forum/attachments/orkide/203233-orkide.jpg[/IMG] orkidemin çiçekler soldu tek tek dökülüyor neden oldu acaba yardımcı olurmusunuz:(

fesleğen
18-05-2012, 10:36
Merhaba arkadaşlar,
Benim de orkidemle ilgili sıkıntılarım var.Eşimin hediyesi oluşunun yanında çok sevdiğim de bir çiçek.Ama ben ona bakamadım:( geldiğinde çok güzeldi.3 tane sapın üzeri çiçekle doluydu.Teker teker dökülüyor çiçekleri.Hatta sapın birinde çiçek kalmamıştı ve sap çürümeye başlamıştı,eşim de sapı çürüyen yerinden kesmiş.Diğer 2 sapta hala çiçek var ama dökülüyorlar.Sapın birinde yeni tomurcuklar vardı, onlarda döküldü.Yaprakları buruştu gibi :( Pencerenin önünde duruyor,ikindi güneşi görüyor.Haftada 1 kere buz veriyoruz.Arada pencereyi açıp havalandırıyorum.Bitki besini de verdim ama hala orkidem mutsuz :(( Ne yapmam gerekiyor lütfen yardım edin:((

karanlık
19-05-2012, 00:10
Tüm Ağaçlarnet ailesi üyelerine selamlar,
Annemin orkide sevgisi ve bir türlü yetiştirmeyi başaramaması üzerine ağaçlarnet ile tanıştım. Bu aneneme aldığım beşinci orkide normalde baktığı çiçeklerin tamamında başarılı olmasına rağmen, orkidelerde başarılı olamadı. Ama her gördüğü orkideye içi giderek baktığı için kıyamayıp, sürekli yenisini alıyoruz. Bu defa ben de dayanamayıp kendim için iki tane orkide aldım. Anladım ki insan orkidelere çok hızlı bağlanıyor. 2 haftadır bizim evdeler ve ben her gün onları izliyorum. Çeşitli internet sitelerine bakıyorum. Başarabilirsem fotoğrafta yükleyeceğim. Umarım başarılı olabilirim. Hepinize bilgiler için teşekkürler.

kartal124
19-05-2012, 13:47
Arkadaşlar, Orkidem Kasım ayında çiçek sapları çıkardı, hala çiçekli, son hali böyle.
297663
297664
297665
297666

Ama ana bitki gövdesi ve saksı dışı kökler bir hayli uzadı.Saksı içi ve dışı kökler gayet sağlıklı.Genelde hiç bir sorun yok.Ama genel görüntü çirkin bir hal aldı.Bu bitkiye yapılacak bir şeyler var mı?Örneğin saksı içinde kalan alt tarafı kesip üstteki köklerle mi devam etsem, yani kısaltsam mı ana bitkiyi?Kesilecekse nereden kesmeli?Yoksa bırakayım böylemi kalsın?Ne dersiniz?
Selamlarımla.

vivacious
20-05-2012, 00:03
Merhaba;

Orkidem ile ilgili 2 sorum var. Yardımcı olursanız sevinirim.
1- Gördüğünüz üzere çiçeklerini döktü. Budamalı mıyım? ne zaman? nasıl? Kesilen dallar işe yarar mı?
2- Bu çiçeği çoğaltmak mümkün mü?

Teşekkürler

beka
22-05-2012, 22:57
Merhaba arkadaşlar,
Benim de orkidemle ilgili sıkıntılarım var.Eşimin hediyesi oluşunun yanında çok sevdiğim de bir çiçek.Ama ben ona bakamadım:( geldiğinde çok güzeldi.3 tane sapın üzeri çiçekle doluydu.Teker teker dökülüyor çiçekleri.Hatta sapın birinde çiçek kalmamıştı ve sap çürümeye başlamıştı,eşim de sapı çürüyen yerinden kesmiş.Diğer 2 sapta hala çiçek var ama dökülüyorlar.Sapın birinde yeni tomurcuklar vardı, onlarda döküldü.Yaprakları buruştu gibi :( Pencerenin önünde duruyor,ikindi güneşi görüyor.Haftada 1 kere buz veriyoruz.Arada pencereyi açıp havalandırıyorum.Bitki besini de verdim ama hala orkidem mutsuz :(( Ne yapmam gerekiyor lütfen yardım edin:((

Sayın Fesleğen orkideye neden buz verdiğinizi anlayamadım. Su mu demek istediniz? Orkide sıcak, nemli ve aydınlık, hafıf esintili ortamları çok seviyor. Haftada bir su vermek iyi fakat eğer toprağı( orkide toprağı) kurursa mutlaka tekrar sulayın. Yapraklarına su püskürtün.

beka
22-05-2012, 23:01
Merhaba arkadaşlar,

Ayrıca güneşi (hafıf yalayın geçen sabah güneşi hariç) sevdiğini sanmıyorum.

masmia
24-05-2012, 18:30
Merhaba arkadaşlar,
Benim orkidelerimde de saksının içinde görünen kök kısımlarında küf benzeri beyaz pamukçuklar oluştu. Sizce ne yapmalıyım?

http://s011.radikal.ru/i316/1202/60/0994035bc175.jpg

http://i011.radikal.ru/1202/1f/180b7bb56234.jpg

Bir de toprak değişimi yapmayı düşünüyorum. Daha büyük ebatlı şeffaf plastik saksılardan nerede bulabiliriz?
Teşekkürler.

fulya_
28-05-2012, 14:39
301626

301627

orkidem çiçek mi açacak yoksa bu bir keiki mi anlayamadım?

esra_al
28-05-2012, 16:31
keiki o. yeni bir orkide olck zamanla:rolleyes:

nrkrkmz
29-05-2012, 15:45
Sayın vivacious,

Orkidem ile ilgili 2 sorum var. Yardımcı olursanız sevinirim.

1- Gördüğünüz üzere çiçeklerini döktü. Budamalı mıyım? ne zaman? nasıl? Kesilen dallar işe yarar mı?

Kesilen dallar bir işe yaramaz. Çiçeklerini dökmüş olan sapı isterseniz dibinden (benim tercihim dibinden kesmek zira yanındaki çiçek sapında keiki var) ya da mavi kalemle işaretlediğim yerden kesebilirsiniz.

2- Bu çiçeği çoğaltmak mümkün mü?
Kırmızı ile işaretlediğim yerden sanırım keiki (yavru)veriyor yavru büyüyüp 5cm kadar köklenince başka saksıya dikerek büyütebilirsiniz.

raya 1326
30-05-2012, 16:40
merhbaba Beka;

bu zaman zarfında orkidelerin torfunu 2 kere değiştirdim. yumuşak kökleri makasla kestim fakat hala yumuşak kökler var . köke yakınyerler yumuşak fakat ızantısı sert olduğu için kesmedim. 2 orkidem var bir tanesininde sanırım çiçekleri kurtardım. diğerindekiler tamamen döküldü.ve onun yaprakları yumuşadı. köklere tarçın döktüm ama kurutmadan dökmüştüm zarar verir mi. şimdi ne yapmam lazım.

mepst
31-05-2012, 16:01
phal orkidemi aldığımdan beri (kasım 2011) üzerinden tomurcuknıp sürekli açması normalmidir.

fesleğen
04-06-2012, 13:18
Sayın Fesleğen orkideye neden buz verdiğinizi anlayamadım. Su mu demek istediniz? Orkide sıcak, nemli ve aydınlık, hafıf esintili ortamları çok seviyor. Haftada bir su vermek iyi fakat eğer toprağı( orkide toprağı) kurursa mutlaka tekrar sulayın. Yapraklarına su püskürtün.

Sayın beka,
cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim.Satan kişi buz verilmesi gerektiğini söylemiş eşime, o yüzden buz veriyorduk.
Sıcak,nem,aydınlık,hafif esinti.Bunları nasıl sağlayacağımı bilmiyorum.Evim direk güneş alan bir yerde değil.Sabahları biraz 2 oda güneş alıyor,öğleden sonra diğer 2 oda güneş alıyor.Orkidemi ikindi güneşi alan odamın camının hemen önüne sehpanın üzerine koydum.Yanlış mı yapmışım??Pencerenin önünden alıp pencerenin 2 3 metre uzağına koysam olur mu?? Pencereyi açıp havalandırmanın dışıda hafif esintiyi nasıl sağlayabilirim?
Bir de köklerinde küçük beyaz sinekler oluşmuş ne yapmalıyım?? Orkidemi kaybetmek istemiyorum :(

fesleğen
04-06-2012, 13:47
http://www.agaclar.net/forum/attachments/orkide/203233-orkide.jpg[/IMG] orkidemin çiçekler soldu tek tek dökülüyor neden oldu acaba yardımcı olurmusunuz:(

Aynı benim orkidem gibi olmuş :(İnşallah orkidelerimizi yaşatabiliriz :(

eda8580
05-06-2012, 19:00
ne olur yardımcı olun bana. canım çok sıkkın orkidemin yaprakları büzüştü fakat kökte çürüme yok. güneş yanığından şüpheleniyorum. ne yapmam gerekiyor? fotoğraflar çok büyük çıktığı için link verebiliyorum sadece http://b1206.hizliresim.com/y/5/7hxm2.jpg

SAGEN
06-06-2012, 18:20
ne olur yardımcı olun bana. canım çok sıkkın orkidemin yaprakları büzüştü fakat kökte çürüme yok. güneş yanığından şüpheleniyorum. ne yapmam gerekiyor? fotoğraflar çok büyük çıktığı için link verebiliyorum sadece http://b1206.hizliresim.com/y/5/7hxm2.jpg

Sayın EDA 8580;
Öncelikle orkidenizin bakımı ile ilgili bilgileri verirseniz forumdaki arkadaşlar daha iyi yardımcı olabilir diye düşünüyorum (Bulunduğu yer, sıcaklık, güneşi doğrudan mı filitreli mi alıyor, sulama vs.). Kökte çürüme olmadığını yazmışsınız. Bundan nasıl emin oldunuz? Şu an orkidenizde çiçek açmışdal varmı?
Eminim bir yerlerde bakım konusunda yanlış yaptığınız bir şeyler var.

eda8580
06-06-2012, 22:04
bol ışık alan ama direk güneş ışığı gelmeyen pencere önünde tutuyordum orkidemi. sadece 1 saatliğine balkona çıkardım biraz esinti alsın diye üzerine de gölge olsun diye örtü kapattım içeriye aldığımda yapraklarının 1 saat içinde büzüştüğünü gördüm. susuzluktan olamaz çünkü daldırma yöntemiyle sabah suladım.köklerde çürük olmadığı belli. şeffaf saksıdan hergün kökleri takip ediyorum.şu an üzerinde 2 tane açmış çiçek ve 1 tane tomurcuk var.5 tane yapraktan 2 tanesi sorunlu sadece.2 güne bir nem alması için musluğu açılmış banyoda 1 saat bekletiyorum. orkide besini 2 haftada bir verip sabahları ince sis halinde olacak şekilde ılık 24 saat bekletilmiş su sıkıyorum daha ne yapabilirim bilemiyorum:(

ephesos
06-06-2012, 22:15
bol ışık alan ama direk güneş ışığı gelmeyen pencere önünde tutuyordum orkidemi. sadece 1 saatliğine balkona çıkardım biraz esinti alsın diye üzerine de gölge olsun diye örtü kapattım içeriye aldığımda yapraklarının 1 saat içinde büzüştüğünü gördüm. susuzluktan olamaz çünkü daldırma yöntemiyle sabah suladım.köklerde çürük olmadığı belli. şeffaf saksıdan hergün kökleri takip ediyorum.şu an üzerinde 2 tane açmış çiçek ve 1 tane tomurcuk var.5 tane yapraktan 2 tanesi sorunlu sadece.2 güne bir nem alması için musluğu açılmış banyoda 1 saat bekletiyorum. orkide besini 2 haftada bir verip sabahları ince sis halinde olacak şekilde ılık 24 saat bekletilmiş su sıkıyorum daha ne yapabilirim bilemiyorum:(

Bitkiler hayata ilkbasladiklari yerde yasar, orada uremeye calisir, orada da ölürler. Bitkilerinizi evcil hayvanlariniz gibi gezintiye cikaramazsiniz. Orkideniz sicak ve rüzgardan çok fazla su kaybetmis. Herzamanki yerinde tutun ve herzamanki bakima devam edin. Toparlayacaktir zamanla kendini.

SAGEN
07-06-2012, 09:33

Sayın EDA 8580;
Öncelikle "üzerine de gölge olsun diye örtü kapattım" derken nasıl örttünüz direk orkidenin üstünümü? (Orkideniz havasız kalmış olabilir)
Benim size tavsiyem, orkidenizi balkona güneş vurmadığı anlarda çıkartmanızdır (Örneğin ben akşam 17.30 gibi evde oluyorum ve hemen orkidelerimi balkona çıkarıp gece 24.00' da yatana kadar balkonda kalıyor Saat 20.00 'ye kadarda aralıklarla nemli kalması için su püskürtüyorum). Zira güneş yapraklarını kavurup zarar verebilmektedir. Eğer balkon hiç güneşsiz kalmıyor ise akşam güneş batmaya yakın balkona çıkarıp gece yatarken içeri alabilirsiniz. Ya da balkonu, güneşe siper olacak şekilde bir tül veya örtü gibi bir şeyle gölgelemeniz ve sık sık gün içerisinde pulverize biçimde su püskürtmeniz çözüm olabilir. Kendini toparlayacaktır merak etmeyin. Unutmayın orkideler tahminlerinizden çok daha dayanıklıdır. Yeterki siz ona sırtınızı dönmeyin. Umarım yardımcı olabilmişimdir. SAYGILAR.

SAGEN
07-06-2012, 09:50
Bitkiler hayata ilkbasladiklari yerde yasar, orada uremeye calisir, orada da ölürler. Bitkilerinizi evcil hayvanlariniz gibi gezintiye cikaramazsiniz. Orkideniz sicak ve rüzgardan çok fazla su kaybetmis. Herzamanki yerinde tutun ve herzamanki bakima devam edin. Toparlayacaktir zamanla kendini.

Sayın EPHESOS;
Öncelikle merhaba ismim Yalçın. "Bitkiler hayata ilkbasladiklari yerde yasar, orada uremeye calisir, orada da ölürler" sözünüze katılmıyorum. Evlerde baktığımız orkidelerimiz hayata ilk evlerimizde başlamaz ve orada yaşamlarını sürdürmedikleri gibi ilk orada da üremezler. Zira bu cümlenize nacizane katılmıyorum.
Bir ikincisi de evet bitkiler evcil hayvan değildir ama canlıdır bunu unutmayın lütfen. Örneğin sizi her gün bir odaya kapatsak ve ömrünüzün sonuna kadar o şartlarfda o ortamda ne yapardınız? Kaldıki orkideler rüzgarı ve açık havadar yerleri sever (Cereyanda kalmamak koşulu ile). Bu yüzden bir sakınca yoktur kontrollü olunduüu sürece . Aksine fayda sağlar ve gelişime katkısı olur. Diğer yazdıklarınıza bende aynen katılıyorum.
Bu arada sevgili dostum muhalefet olmak ya da tartışmak için yazmadım. sadece nacizane fikirlerimi ve tecrübelerimi belirttim yanlış anlama lütfen. SAYGILARIMLA.

SAGEN
07-06-2012, 10:13
Merhaba arkadaşlar,

Sayın FESLEĞEN;
Öncelikle haftada 1 kere buz meselesini anlayamadım. Buz ne için vermektesiniz? Sevgi ve iyi bir bakımla tekrar çiçeklenir orasını merak etmeyin ;).
Sırayla gidelim; öncelikle çürümeye başlayan dalı alttan üçüncü gözden keserek (yalnız dalı kesmek için kullandığımız bıçak, maket bıçağı veya jiletin siteril olmasına çok dikkat ediyoruz. Kaldıki aynı kesiciyi farklı çiçeklerde bile kullanırken mutlaka siteril etmek gerekiyor) kesmiş olduğumuz yere kömür tozu veya tarçın sürüyoruz (malum mikrop kapmasın). Güneş ışığının tül perde arkasından filitreli olarak gelmesini sağlayınız aksi halde yapraklara zarar verir.
Son olarak en önemlisi baştada belirttiğim gibi BUZ ne alaka. Bu uygulamaya hemen son vermeniz orkidenizin sağlığı için çok önemli. Zira buzla sulama yapılmaz orkideniz şoka girer.
Sulamanızı oda ısısında damacana su diye tabir ettiğimiz sularla ya da musluk suyunu en az 2 gün dinlendirerek yapmanız (Bu benim tercihim asla değildir ama). Orkidenizi boğaz kısmına kadar suya batırıp 5 dakika kadar beklettikten sonra tabağında su kalmayacak şekilde süzdükten sonra yerine alarak yapmanız doğru olur. Bu arada yaprak diplerinde su kalmamasına kalırsada peçete ile suları almanızı tavsiye ederim. SAYGILARIMLA.

fesleğen
07-06-2012, 15:41
Sayın FESLEĞEN;
Öncelikle haftada 1 kere buz meselesini anlayamadım. Buz ne için vermektesiniz? Sevgi ve iyi bir bakımla tekrar çiçeklenir orasını merak etmeyin ;).
Sırayla gidelim; öncelikle çürümeye başlayan dalı alttan üçüncü gözden keserek (yalnız dalı kesmek için kullandığımız bıçak, maket bıçağı veya jiletin siteril olmasına çok dikkat ediyoruz. Kaldıki aynı kesiciyi farklı çiçeklerde bile kullanırken mutlaka siteril etmek gerekiyor) kesmiş olduğumuz yere kömür tozu veya tarçın sürüyoruz (malum mikrop kapmasın). Güneş ışığının tül perde arkasından filitreli olarak gelmesini sağlayınız aksi halde yapraklara zarar verir.
Son olarak en önemlisi baştada belirttiğim gibi BUZ ne alaka. Bu uygulamaya hemen son vermeniz orkidenizin sağlığı için çok önemli. Zira buzla sulama yapılmaz orkideniz şoka girer.
Sulamanızı oda ısısında damacana su diye tabir ettiğimiz sularla ya da musluk suyunu en az 2 gün dinlendirerek yapmanız (Bu benim tercihim asla değildir ama). Orkidenizi boğaz kısmına kadar suya batırıp 5 dakika kadar beklettikten sonra tabağında su kalmayacak şekilde süzdükten sonra yerine alarak yapmanız doğru olur. Bu arada yaprak diplerinde su kalmamasına kalırsada peçete ile suları almanızı tavsiye ederim. SAYGILARIMLA.

Sayın SAGEN,
Orkidemi eşim hediye olarak almıştı bana ve aldığı yerde buz koyun demişler ben de anlamadım ne alakaysa sorgulamadım da, artık çiçekçi diye güvendim mi ne :o Derhal durduruyorum bu uygulamayı ;) zaten güneş direk gelmiyor,perde var arada.İçme suyunu dondurup veriyorduk musluk suyu vermedik hiç.Boğaz kısmına kadar suya batırıp 5 dk bekletin demişsinizya şeffaf kabından çıkarıp mı daldıracağım suya?-Buna cesaret edebileceğimi sanmıyorum ama- Yoksa saksıyı suyla doldurup mu bekleteceğim?Bazı arkadaşlar yapraklarına su püskürtün demişler o püskürttüğüm su zarar vermez mi?Şimdilik bu kadar sorularım :D Sonra gene ağrıtırım başınızı :p
Cevabınız için çok teşekkür ederim ;)
Saygılarımla...

SAGEN
07-06-2012, 18:39
Sayın FESLEĞEN;
Öncelikle bu buz mevzusunu artık unutalım ve kapatalım (Bu arada forum konularına da ilaveten biraz göz atarsanız çok faydası olur). Perde derken güneşliği kapamayın ışık alsın tül perdeyi çekip fazla güneşi filitre etmeniz yeterli.
"İçme suyunu dondurup veriyorduk":dilli: Allah aşkına bu ne demek. Sadece içme suyu oda oda sıcaklığında olacak.
Analadığım kadarıyla orkideniz kendi şeffaf saksısı haricinde başka bir saksı içerisinde duruyor. Hemen çıkartın ve şeffaf saksıyla durmasını sağlayın. Zira orkidenin kökleri ışık ister. o şeffaf saksıyla beraber örneğin bir yoğurt kabının içine oturtarak şeffaf saksının üst hizasına kadar içme suyuyla doldurup 5 dakika kadar bekleyip iyice süzün ve yerine kaldırın. Saksı tabağında su kalmasın aksi takdirde kökler çürüme yapar.
Buna cesaret edin çünkü orkide bu şekilde sulanır. Bana güvenin hiç bir şey olmaz.
Yapraklara su püskürtün doğrudur. Orkidelere nem sağlaması açısından çok faydalıdır. Ama dikkat kök boğazlarında su kalmasın fazla suyu peçete yardımı ile alın. Vitamin takviyesi gibi konulara girmiyorum bildiğinizi var sayarak.;)
Başımı ağrımaz yardımcı olabiliyorsam ne mutlu.:p

fesleğen
08-06-2012, 07:31
Sayın FESLEĞEN;
Öncelikle bu buz mevzusunu artık unutalım ve kapatalım (Bu arada forum konularına da ilaveten biraz göz atarsanız çok faydası olur). Perde derken güneşliği kapamayın ışık alsın tül perdeyi çekip fazla güneşi filitre etmeniz yeterli.
"İçme suyunu dondurup veriyorduk":dilli: Allah aşkına bu ne demek. Sadece içme suyu oda oda sıcaklığında olacak.
Analadığım kadarıyla orkideniz kendi şeffaf saksısı haricinde başka bir saksı içerisinde duruyor. Hemen çıkartın ve şeffaf saksıyla durmasını sağlayın. Zira orkidenin kökleri ışık ister. o şeffaf saksıyla beraber örneğin bir yoğurt kabının içine oturtarak şeffaf saksının üst hizasına kadar içme suyuyla doldurup 5 dakika kadar bekleyip iyice süzün ve yerine kaldırın. Saksı tabağında su kalmasın aksi takdirde kökler çürüme yapar.
Buna cesaret edin çünkü orkide bu şekilde sulanır. Bana güvenin hiç bir şey olmaz.
Yapraklara su püskürtün doğrudur. Orkidelere nem sağlaması açısından çok faydalıdır. Ama dikkat kök boğazlarında su kalmasın fazla suyu peçete yardımı ile alın. Vitamin takviyesi gibi konulara girmiyorum bildiğinizi var sayarak.;)
Başımı ağrımaz yardımcı olabiliyorsam ne mutlu.:p

Evet yaa lütfen unutalım artık bu buz olayını.Benle alakası yok, saf satıcının safsatası :o hemen ölsün orkideler, de yeniden gelip alsınlar diye düşündü heralde zaaar :rolleyes: Orkidem şeffaf saksıda. Ben iyice saksıdan çıkartıp başka geniş su kabının içinde bekletmem gerektiğini anladım.Diğer türlüsünü yaparım. İçim rahatladı valla penceremin önünde filtrelenmiş güneş ışığı alıyor, tül perdenin arkasından.Çiçek açmak üzere,akşama açmış olur :p yaprakları kötü ama bakalım dediklerinizi uygulayınca inşallah değişir. Bir de saksıda küçük beyaz sinekler vardı şimdi bakıyorum gözükmüyorlar ama içim rahat değil, bunun için ne yapmalıyım??? Cevaplarınız için çok teşekkür ederim :rolleyes:
Saygılarımla...

SAGEN
08-06-2012, 08:00
Evet yaa lütfen unutalım artık bu buz olayını.Benle alakası yok, saf satıcının safsatası :o hemen ölsün orkideler, de yeniden gelip alsınlar diye düşündü heralde zaaar :rolleyes: Orkidem şeffaf saksıda. Ben iyice saksıdan çıkartıp başka geniş su kabının içinde bekletmem gerektiğini anladım.Diğer türlüsünü yaparım. İçim rahatladı valla penceremin önünde filtrelenmiş güneş ışığı alıyor, tül perdenin arkasından.Çiçek açmak üzere,akşama açmış olur :p yaprakları kötü ama bakalım dediklerinizi uygulayınca inşallah değişir. Bir de saksıda küçük beyaz sinekler vardı şimdi bakıyorum gözükmüyorlar ama içim rahat değil, bunun için ne yapmalıyım??? Cevaplarınız için çok teşekkür ederim :rolleyes:
Saygılarımla...

Sayın FESLEĞEN;
Merak etmeyin zamanla kendini toplayacaktır. Sinek konusuna gelince resim eklerseniz daha verimli yardımcı olmaya çalışırım. :(
Ayrıca "Orkidelerde zararlılarla savaş (Bitler, kırmızı örümcek, pamukcuk vb.)" başlıklı konuyada göz atmanızı tavsiye ederim.

hava hanım
08-06-2012, 11:21
*** herkese. Benim orkidem tomurcuk vermeye yakın zamanda çiçeklikten düştü. (çocuklar saolsun) Düştükten sonrada küstü :) Soluyor sanırım, çiçek de vermiyor. Yaprakları yumuşacık oldu. Tavsiyelerinize ihtiyacım var.

wellseda
08-06-2012, 18:46
[QUOTE=SAGEN;981480]

Merhabalar
Orkideyle ilk tanışmam yeni evliyim evime iki tane orkide aldım biri beyaz biri mor uzun gövdesi üzerinde bol çiçeklere sahipler ikisinide sizin tariflerinizdeki gibi güneş alan ancak direk üzerlerine güneşin deymiyeceği şekilde yerleştirdim,ancak orkide bakımıyla alakalı tek yaptğım şu ana kadar bir haftadır öğleden sonra sulama yöntemi şuan şeffaf saksılarda duruyorlar ama ben siyah bir vazo şeklinde uzun saksılara koydum dekoratif olarak içinde duruyorlar bu bir hatamı onu sormak istiyorum en başta? birde mor olan orkidemin yeşil yapraklarının altında bir gövdesinin daha oldugunu farkettım ancak bu kesilmiş ve ucu kurumuş bunun için acil olarak bir şey yapmak gerekir mi yoksa o daldan ümidimi kesmelimiyim ? bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim ....
Bu vitaminler takviyeler nedir o konuda da bilgilendirirmisiniz şimdiden Teşekkür ederim....

eda8580
08-06-2012, 19:00
merhaba orkideler göbek kısmından yaprak verir mi yoksa yaprak vermeye en attan mı başlar?

SAGEN
09-06-2012, 11:19
merhaba orkideler göbek kısmından yaprak verir mi yoksa yaprak vermeye en attan mı başlar?

Sayın EDA8580;
Evet orkideler olumlu şartlar oluşturulduğunda ve yerini sevdiğinde göbek kısmından yaprak sürerler.
Ayrıca çiçek açtığı daldan da yaprak sürebilir buna KEİKİ denir.

SAGEN
09-06-2012, 12:08
[QUOTE=SAGEN;981480]

Merhabalar
Orkideyle ilk tanışmam yeni evliyim evime iki tane orkide aldım biri beyaz biri mor uzun gövdesi üzerinde bol çiçeklere sahipler ikisinide sizin tariflerinizdeki gibi güneş alan ancak direk üzerlerine güneşin deymiyeceği şekilde yerleştirdim,ancak orkide bakımıyla alakalı tek yaptğım şu ana kadar bir haftadır öğleden sonra sulama yöntemi şuan şeffaf saksılarda duruyorlar ama ben siyah bir vazo şeklinde uzun saksılara koydum dekoratif olarak içinde duruyorlar bu bir hatamı onu sormak istiyorum en başta? birde mor olan orkidemin yeşil yapraklarının altında bir gövdesinin daha oldugunu farkettım ancak bu kesilmiş ve ucu kurumuş bunun için acil olarak bir şey yapmak gerekir mi yoksa o daldan ümidimi kesmelimiyim ? bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim ....
Bu vitaminler takviyeler nedir o konuda da bilgilendirirmisiniz şimdiden Teşekkür ederim....

Sayın WELLSEDA;
Öncelikle bir ömürboyu mutlulukar diler tebrik ederim. Öncelikle orkidenizi öğleden sonra sulamak yerine sabah saatlerinde sulamanızı öneririm. Zira öğleden sonra akşama kadar kurumaya vakti kalır. Aksi takdirde kök çürümesi gibi sorunlar yaşayabilirsiniz.
Evet orkidelerinizi şeffaf saksılarında muhafaza etmenizi şiddetle öneririm (Zira karanlık ve güneş almamaları gerekseydi doğada toprak altında olurlardı. En azından ben öyle düşünüyorum ve de hiç bir eksi yanını görmedim).
En dipten kesilmiş anladığım kadarıyla bahsettiğiniz dal. Sanırım eski kurumuş bir dal ve şu an için yapmanız gereken bir şey yok (resim eklerseniz daha net konuşulabilir).
Orkide toprağının orkideleri beslemek üzere hiç bir etkisi ve faydası yoktur. Sadece kökleri nemli tutmak gibi bir görevi vardır. Buyüzden orkidelleri kışın ayda 1 yazında 2 haftada bir orkideler için satılan sıvı besinlerle sulama suyuna katmak sureti ile besleyebilirsiniz (Yalnız fazlası orkideler için zararlıdır, üzerindeki talimatlardan daha fazla seyrelterek vermenizi öneririm). Ayrıca yapraklarınada bu sudan pulvarize olarak verebilirsiniz.
En önemlisi "ORKİDELERİN GENEL BAKIM BİLGİLERİ" başlığını en kısa sürede okumanızı tavsiye ederim çok faydasını görürsünüz. SAYGILARIMLA.

M.Çelik
09-06-2012, 12:18
Merhabalar...
Yaklaşık 1.5 senedir elimde olan Orkidem ile ilgili birşey sormak istiyorum.

Orkidem ikinci dalını vermekte. Sizce saksısını değiştirmeli miyim?
bu arada ana dalında çiçekler açıyor şu anda.

http://img802.imageshack.us/img802/8506/grnt0588.jpg
http://img849.imageshack.us/img849/8374/grnt0589.jpg
http://img233.imageshack.us/img233/4430/grnt0590.jpg

SAGEN
09-06-2012, 21:28
Sayın M.ÇELİK;

Size tavsiyem "ORKİDEDE SAKSI DEĞİŞİMİ" adlı başlığı okumanızı şiddetle öneririm. Ondan sonra karar verebilirsinizsaksı değiştirmeye.
Benim fikrimi sorarsanız yeni tomurcuklanmaya başlamış olduğu için ben pek tavsiye etmiyorum. SAYGILARIMLA.

hava hanım
10-06-2012, 20:14
Benim orkidem tomurcuk vermeye yakın çocuklar düşürdü. Düştükten sonra da solmaya başladı. Yaprakları yumuşadı. Çiçek açmıyo. Varsa tavsiyeleriniz bekliyorum.

SAGEN
11-06-2012, 10:22
Benim orkidem tomurcuk vermeye yakın çocuklar düşürdü. Düştükten sonra da solmaya başladı. Yaprakları yumuşadı. Çiçek açmıyo. Varsa tavsiyeleriniz bekliyorum.

Sayın HAVA HANIM;

Çok emin olmamakla beraber sadece yazdılklarınıza istinaden; Orkidenizin dalı hasarlanmış veya kırılmış olabilir. Yapraklarının yumuşamasıda ayrıca kök boğazının da (gövde) hasarlanmış olabileceği fikrini aklıma getiriyor.
Resim görmeden konuşmak ne kadar doğru olur onuda bilemiyorum.
Benim tavsiyem ben olsam dalı iyice inceledikten sonra dalda kırık varsa uygun yerden kesip kesme çiçek olarak bir müdet saklardım. (bu konuda benim bir uygulamam vardı, PHALAENOPSİS isimli başlıkta 05.06.2012 tarih ve 2325 sayılı mesajda yazdığım ve resim koyduğum uygulamama bakabilirsiniz).
Eğer gövdede sorun varsa çok büyük bir şey değilse kendisini zamanla toparlayacağı kanaatindeyim. SAYGILARIMLA.

sevincc
11-06-2012, 10:51
Benim orkidem gecen yil cicek verdi fakat bu yil yeni yaprak verdi cicek yok saksiyi degistirdim seffaf ama olmuyor neden acaba ?

SAGEN
14-06-2012, 07:45
Sayın Lodi,
Saksı harcını çiçeklerlenme bittikten sonra değiştirmenizi, hasarlanmış yaprağını da kendi atana kadar beklemenizi öneririm.

Sayın NRKRKMZ;

Bu konuda yazdıklarınıza aynen katılıyorum. Sadece birşeyi paylaşmak isterim ilave olarak.
Ben bu güne kadar 4 sefer orkidelerim çiçekli iken saksı harcı değiştirdim (ya da değiştirmek zorunda kaldım). Hepside yeni çiçek açmış ve bol çiçekli idi. Bu konuda biraz tereddütlerim var açıkçası, yani sorun oluyormu, olmuyormu?
Bence tecrübeyle sabit olarak, çiçekli dal ve dolayısıyla çiçekler ve kök fazla hırpalanmadan değişim olabilir kanısına vardım. Ama yinede belirtmek isterim bende gerekmedikçe çiçekli iken saksı harcı değiştirilmesi taraftarı değilim.
Sizinde fikirlerinizi almak isterim bu konuda.

SAYGILARIMLA.

lodi
15-06-2012, 10:57
Sayın nrkrkmz
Çok teşekkür ederim dediklerinizi uygulayacağım..;)
Sayın Sagen
Belki değiştirilebilinir ama ben yazlığa giderken bile kara kara düşünüyorum yolda araba sallanmasından çiçekleri düşermi diye.Çok narinler çünkü ;)

SAGEN
15-06-2012, 11:21
Sayın nrkrkmz
Çok teşekkür ederim dediklerinizi uygulayacağım..;)
Sayın Sagen
Belki değiştirilebilinir ama ben yazlığa giderken bile kara kara düşünüyorum yolda araba sallanmasından çiçekleri düşermi diye.Çok narinler çünkü ;)

Sayın LODİ;

Dediğim gibi, Sayın NRKRKMZ' ın dediklerine aynen katılıyorum.
Hani büyüklerimiz derler ya; "DEDİĞİMİ YAP YAPTIĞIMI YAPMA". :D

SAYGILARIMLA.

fesleğen
22-06-2012, 10:03
Bu fotoğrafları koymaya cesaretim yoktu ama mecburum onu geri istiyorum nolur yardım edin ve beni kınamayın :( :( :(

fesleğen
22-06-2012, 10:04
:( :( :(

kartal124
22-06-2012, 12:10
Saksıdan çıkartın, çürük kökleri kesin,çiçek saplarını kesin, çürük yaprak varsa kesin, temizleyin, kalan kısmı yeniden temiz bir orkide toprağına dikin, saksısı şeffaf olsun, doğrudan güneş almayan ama bol ışıklı bir yere koyun, mümkünse çay demleme ya da yemek yapma sırasında çıkan su buharından faydalansın diye mutfak taraflarında bir yer olsun, haftada 1 sulu bir tasa daldırın 4-5 dakika bekletip çıkartın.15-20 günde birde özel orkide besinli suyla sulayın.Umarım işe yarar.

didegazell
26-06-2012, 23:06
merhaba..*** Phalaenopsis cinsi oldugunu dusundugum bır orkıdem var.6 ay once almıstık.hersey cok guzel gıderken yaprakları teker teker sararıp curumege basladı ..son 15 gun ıcınde tuhaflastı cıcek..besın aldım.saksı kucuk gelıo dıye saksı ve toprak aldım fakat toprak bana geldıgı zamnkınden daha farklı topragın ustu sureklı kru oluor..cıcekcıge goturdum cokta anladıgını dusunmuyorum.hergun sulayın dedı.cıcegımın olmesını ıstemıorum ne yapmam gerekıyor..bır tane yapragı kldı oda gıdıcı..cok guzel cıcek verıyordu :(((

fesleğen
27-06-2012, 07:58
merhaba..*** Phalaenopsis cinsi oldugunu dusundugum bır orkıdem var.6 ay once almıstık.hersey cok guzel gıderken yaprakları teker teker sararıp curumege basladı ..son 15 gun ıcınde tuhaflastı cıcek..besın aldım.saksı kucuk gelıo dıye saksı ve toprak aldım fakat toprak bana geldıgı zamnkınden daha farklı topragın ustu sureklı kru oluor..cıcekcıge goturdum cokta anladıgını dusunmuyorum.hergun sulayın dedı.cıcegımın olmesını ıstemıorum ne yapmam gerekıyor..bır tane yapragı kldı oda gıdıcı..cok guzel cıcek verıyordu :(((

Sayın didegazell,
O çiçekçilerin bir şeyden anladıkları yok onların lafına bakmayın.Bana da buz koyun demişlerdi, ben de burda buz koyuyorum dediğimde baya bi rezil olmuştum :o Benim de orkidem vardı ve yaşıyordu ama ben bilgilenene kadar baya geç oldu :( Bir an önce hatta şimdi hemen kalkın yerinizden resmini çekin ve forumda paylaşın.Kökünü,yaprağını,sapını,çiçeğini oldukça yakından fotoğraflayın lütfen. Saygıdeğer orkide uzmanları eminim size yardımcı olacaklardır. Benimle aynı kaderi paylaşmanızı istemem. Can çekişiyor benim orkidem :(
SAYGILARIMLA...

didegazell
27-06-2012, 09:25
Sayın didegazell,
O çiçekçilerin bir şeyden anladıkları yok onların lafına bakmayın.Bana da buz koyun demişlerdi, ben de burda buz koyuyorum dediğimde baya bi rezil olmuştum :o Benim de orkidem vardı ve yaşıyordu ama ben bilgilenene kadar baya geç oldu :( Bir an önce hatta şimdi hemen kalkın yerinizden resmini çekin ve forumda paylaşın.Kökünü,yaprağını,sapını,çiçeğini oldukça yakından fotoğraflayın lütfen. Saygıdeğer orkide uzmanları eminim size yardımcı olacaklardır. Benimle aynı kaderi paylaşmanızı istemem. Can çekişiyor benim orkidem :(
SAYGILARIMLA...

ılgınız ıcın cok tesekkur ederım..resım koyma konusunda nerden bılgı alabılırım .forumda varmı baslık **** bana yardımcı olabılırmısınız..

didegazell
27-06-2012, 12:05
312649 bu 1 ay önceki halii

312650
bunlarda şimdiki:(
312651

312652

312653

didegazell
27-06-2012, 12:07
312657

didegazell
27-06-2012, 12:09
312658

didegazell
27-06-2012, 12:12
şimdi resim ekleme konusunda acemi olduğum için karışık oldu biraz..bos saksı küçük diye değiştirdiğim saksı..11*10 ölçülerinde yenisi ise malum saklama kabı..

bu torfu netten almıştım ama saksıya koyduğum günden beri üstü sürekli kuru..saksıyı değiştirmeden önce baslamıstı orkidemin yaprakları sararmaya.zaten toplamda 4 yaprak vardı.bugune kadar hiç besin kullanmamıstım ..yenı basladım kullanmaya..umarım sızın sayenızde orkıdem normale doner.burdakı cıcekcıler cıcekcımı yoksa marulmu satıolar bellı dııl ya.adama seffaf saksı soruosun one dıo ..orkıde torfu dıosun normal topraga dıkıver dıo :(

fesleğen
27-06-2012, 12:25
şimdi resim ekleme konusunda acemi olduğum için karışık oldu biraz..bos saksı küçük diye değiştirdiğim saksı..11*10 ölçülerinde yenisi ise malum saklama kabı..

bu torfu netten almıştım ama saksıya koyduğum günden beri üstü sürekli kuru..saksıyı değiştirmeden önce baslamıstı orkidemin yaprakları sararmaya.zaten toplamda 4 yaprak vardı.bugune kadar hiç besin kullanmamıstım ..yenı basladım kullanmaya..umarım sızın sayenızde orkıdem normale doner.burdakı cıcekcıler cıcekcımı yoksa marulmu satıolar bellı dııl ya.adama seffaf saksı soruosun one dıo ..orkıde torfu dıosun normal topraga dıkıver dıo :(

Sayın didegazell,
O tarz çiçekçilere bakmayın onlar malesef sadece tüccarlık yapıyorlar. Ben de orkide toprağı ile besini aradım 2 gün önce toprağı buldum ama besini bulamadım.Sizin orkidenizin durumu benimkinden daha iyi.Sayın SAGEN ve Sayın praecox bu konuda fazlasıyla bilgililer.Onlarla iletişime geçin hemen derim ben.Sitede daha bir çok bilgili kişi var.Ben bir kaç tavsiyede bulunmak istiyorum ama siz en iyisi onlara sorun.Kökler çürümeye başlamış sanırım. :(

fesleğen
27-06-2012, 12:31
Sayın didegazell,
Benim orkidenin fotoğrafları bu sayfanın biraz yukarılarında onlara bi bakın eğer benzerlik varsa ; Sayın SAGEN bana özelden şu tavsiyelerde bulunmuştu.

Acil önlem olarak altta sıraladıklarımı derhal uygulayın. Gerisi artık takdir.
1) Hemen vakit kaybetmeden çiçek saplarını siteril bir bıçakla dipten kesip kestiğiniz yere toz tarçın uygulayın.
2) Hemen saksıdan çıkarıp çürük kökleri yine siteril birşeyle tamamen temizleyip bolca tarçın uygulayın.
3) Eski subratı atıp saksıyı steril hale getip orkidenizi tekrar yeni yerine dikin.
4) Orkidenizi mutfağa direk güneş almayan bir yere koyun (Mutfakta olmasının nedeni bol buharlı ve nem oranı yüksek olması).
5) 3 gün su vermeyin. Ama her gün yapraklarına orkide besiniyle hazırlanmış pulverize uygulayın (Yaprak kökleri ıslak kalmasın). Üç gün sonunda saksıyı az birşey sulayın hafif nemli kalacak şekilde (Daldırma yaparak değil).

Bunları aciliyetle uygulayın. Sararan yaprağı alın. Umarım kurtulur. Yukarıda yazdıklarımı eksiksiz uygulayın. Eğer herşey yolunda ve orkideniz hayata tutunursa 10 güne kadar yeni kökleri sürmeye başlar.
Bu arada sarararn yapraklarıda kendi atsın
demişti.Ben dediklerini yaptım ve bakalım bekliyorum :(

didegazell
27-06-2012, 13:05
Sayın didegazell,
Benim orkidenin fotoğrafları bu sayfanın biraz yukarılarında onlara bi bakın eğer benzerlik varsa ; Sayın SAGEN bana özelden şu tavsiyelerde bulunmuştu.

Acil önlem olarak altta sıraladıklarımı derhal uygulayın. Gerisi artık takdir.
1) Hemen vakit kaybetmeden çiçek saplarını siteril bir bıçakla dipten kesip kestiğiniz yere toz tarçın uygulayın.
2) Hemen saksıdan çıkarıp çürük kökleri yine siteril birşeyle tamamen temizleyip bolca tarçın uygulayın.
3) Eski subratı atıp saksıyı steril hale getip orkidenizi tekrar yeni yerine dikin.
4) Orkidenizi mutfağa direk güneş almayan bir yere koyun (Mutfakta olmasının nedeni bol buharlı ve nem oranı yüksek olması).
5) 3 gün su vermeyin. Ama her gün yapraklarına orkide besiniyle hazırlanmış pulverize uygulayın (Yaprak kökleri ıslak kalmasın). Üç gün sonunda saksıyı az birşey sulayın hafif nemli kalacak şekilde (Daldırma yaparak değil).

Bunları aciliyetle uygulayın. Sararan yaprağı alın. Umarım kurtulur. Yukarıda yazdıklarımı eksiksiz uygulayın. Eğer herşey yolunda ve orkideniz hayata tutunursa 10 güne kadar yeni kökleri sürmeye başlar.
Bu arada sarararn yapraklarıda kendi atsın
demişti.Ben dediklerini yaptım ve bakalım bekliyorum :(

tesekkur ederım hemen yapıcam dedılerınızı ..sımdı *** amerıkan mutfak bır evım var..oldukca esıntılı bı ortam..ruzgarın kotu etkısı olmaz dımı..bırde eskı saksısınımı kullanım..bu fazlamı buyuk acaba..of yaa kafam karıstı ıyıceee:o

didegazell
27-06-2012, 13:08
sayın fesleğen .. ya oncelerı sızın orkıde gıbı oldu yaprakları ama son ıkı yaprak sankı curuyo gıbı burusma falan yok dırek suyun ıcınde klmıs gıbı curumeye basladı..ama genel anlamda sorunumuz aynı galıba.bırde bu topragı kullnmadan once yıkamam gerekıomu acaba ..

fesleğen
27-06-2012, 13:21
sayın fesleğen .. ya oncelerı sızın orkıde gıbı oldu yaprakları ama son ıkı yaprak sankı curuyo gıbı burusma falan yok dırek suyun ıcınde klmıs gıbı curumeye basladı..ama genel anlamda sorunumuz aynı galıba.bırde bu topragı kullnmadan once yıkamam gerekıomu acaba ..

Sayın didegazell,
öncesinde de dediğim gibi, yanlış bir şey yapmanıza sebep olmak istemem.O önerileri bana sayın SAGEN yapmıştı. Yeni toprak bulamadınız mı?Benimkinin yarısı arttı isterseniz kargoya vereyim işiniz görülsün.Yenisini de alıp gönderebilirim.
SAGEN'in tavsiyesi bu gene bana; 'eski toprağı (orkide toprağını) 150C ısıtılmış fırında 5 dakika yakmadan bekletin'. demişti.
Eski saksıyı da güzelce yıkayın çamaşır suyu ile falan.Durulayın ve kurulayın.Dediğim gibi eğer isterseniz orkide toprağı alıp sizin için kargoya verebilirim,özelden adresinizi verirsiniz.

didegazell
27-06-2012, 13:28
Sayın didegazell,
öncesinde de dediğim gibi, yanlış bir şey yapmanıza sebep olmak istemem.O önerileri bana sayın SAGEN yapmıştı. Yeni toprak bulamadınız mı?Benimkinin yarısı arttı isterseniz kargoya vereyim işiniz görülsün.Yenisini de alıp gönderebilirim.
SAGEN'in tavsiyesi bu gene bana; 'eski toprağı (orkide toprağını) 150C ısıtılmış fırında 5 dakika yakmadan bekletin'. demişti.
Eski saksıyı da güzelce yıkayın çamaşır suyu ile falan.Durulayın ve kurulayın.Dediğim gibi eğer isterseniz orkide toprağı alıp sizin için kargoya verebilirim,özelden adresinizi verirsiniz.

cok tesekkur ederım.ben bu topragı yenı aldım netten zor bela buldum.ama orkıdenın bana geldıgınde ıcındekı topraktan farklı sankı.onda sungerler ve buyuk kabuklar vardı bunda ıse fazlasıyla lıf var.ıcıme sınmedı ..ayrıca daha bır hafta olmadı ben saksı ve topragı degıstırelı..acaba aldıgım topraktamı kotu dıye dusunuyorum..bıde saksı bulamayınca saklama kabını kndım deldım ona dıktım ..ama bunları yapmadan oncede sorun baslamıstı zaten ..o yuzdn nerde yanllıs yaptım acaba dıye dusunuyorum cunku gercektn cok ıyı durumdaydı.sureklı cıcek verıodu gelısıodu nolduysa bı anda oldu ..camı acmaga basladım sıcak dıye ondanmı oldu bılmıorum ..danısıcak kımsede yok maaleseff

fesleğen
27-06-2012, 13:38
cok tesekkur ederım.ben bu topragı yenı aldım netten zor bela buldum.ama orkıdenın bana geldıgınde ıcındekı topraktan farklı sankı.onda sungerler ve buyuk kabuklar vardı bunda ıse fazlasıyla lıf var.ıcıme sınmedı ..ayrıca daha bır hafta olmadı ben saksı ve topragı degıstırelı..acaba aldıgım topraktamı kotu dıye dusunuyorum..bıde saksı bulamayınca saklama kabını kndım deldım ona dıktım ..ama bunları yapmadan oncede sorun baslamıstı zaten ..o yuzdn nerde yanllıs yaptım acaba dıye dusunuyorum cunku gercektn cok ıyı durumdaydı.sureklı cıcek verıodu gelısıodu nolduysa bı anda oldu ..camı acmaga basladım sıcak dıye ondanmı oldu bılmıorum ..danısıcak kımsede yok maaleseff

Camı açmanızla alakalı olduğunu sanmıyorum siteden edindiğim bilgilere göre ama çiçekliyken saksı değiştirmeseydiniz keşke :( Banada sizin toprak bi tuhaf geldi ama bilemiyorum.Benim eskisiyle yeni aldığım toprak aynıydı.Toprağını değiştirirken köklerindeki çürümeyi farketmediniz mi? Ya ben de yanlış yönlendirmek istemiyorum ama sanırım çıkarıp köklerini dezenfekte edilmiş bir maket bıçağı ile kesip temizleyip tarçınlayıp yeni bir toprağa dikmenlisiniz.Saklama kabının da sorun teşkil edeceğini sanmıyorum.

SAGEN
27-06-2012, 13:43
tesekkur ederım hemen yapıcam dedılerınızı ..sımdı *** amerıkan mutfak bır evım var..oldukca esıntılı bı ortam..ruzgarın kotu etkısı olmaz dımı..bırde eskı saksısınımı kullanım..bu fazlamı buyuk acaba..of yaa kafam karıstı ıyıceee:o

Sayın DİDEGAZELL;

Yazdıklarınızı ve Sayın FESLEĞEN ile yazışmalarınızı takip ettim. Öncelikle resim eklemenizi öneririm (Bir kaç mesaj önce size yazmıştım ama sanırım ya görmediniz ya da cevap vermediniz).
Neyse resim olursa ilgili arkadaşlar daha net ve çabuk cevap verebilirler. Bu aradaforumda da hzla araştırma yapın derim. Eğerki sonununuz sayın FESLEĞEN ile aynı ise ona yazdığım ve onunda size yazdığı uygulamayı deneyin (Ama sorun aynı ise).
Anacak yazdklarınızdan durumun Sayın FESLEĞEN'in durumundan daha kötü olduğu varsayımını çıkarttım. Umarım kurtulur.

SAYGILARIMLA.

fesleğen
27-06-2012, 13:55
Marka konusunda bir fikrim yok ama. Çam kabuğu yoğunlukta olması gerek diye biliyorum.

didegazell
27-06-2012, 14:07
Camı açmanızla alakalı olduğunu sanmıyorum siteden edindiğim bilgilere göre ama çiçekliyken saksı değiştirmeseydiniz keşke :( Banada sizin toprak bi tuhaf geldi ama bilemiyorum.Benim eskisiyle yeni aldığım toprak aynıydı.Toprağını değiştirirken köklerindeki çürümeyi farketmediniz mi? Ya ben de yanlış yönlendirmek istemiyorum ama sanırım çıkarıp köklerini dezenfekte edilmiş bir maket bıçağı ile kesip temizleyip tarçınlayıp yeni bir toprağa dikmenlisiniz.Saklama kabının da sorun teşkil edeceğini sanmıyorum.

cıceklerı zaten solmaya baslamıstı ..bn yapraklar falan sararmaya baslayınca degıstırısem ıyı olur dedım.cok bılıomus gıbı :)) bn o topraktakı ırı parcaları falan secsem lıflerden arındırıp ole kullansam daha ıyı olur demı.cok tuhaf bıde kuru suluorum ıkı dakka sora gene kupkuru oluo ustu altı ıslak bakıorum ..koklerın curudugunu farketmedım aksam formdakı sorunları okuyunca anladım bıraz daha.aldım kucagıma cıcekcı cıcekcı gezdım valla ama maaleseff ...bu arada zoelden msj attım sıze topragın markasını bı bakarmısınz..

didegazell
27-06-2012, 14:09
Sayın DİDEGAZELL;

Yazdıklarınızı ve Sayın FESLEĞEN ile yazışmalarınızı takip ettim. Öncelikle resim eklemenizi öneririm (Bir kaç mesaj önce size yazmıştım ama sanırım ya görmediniz ya da cevap vermediniz).
Neyse resim olursa ilgili arkadaşlar daha net ve çabuk cevap verebilirler. Bu aradaforumda da hzla araştırma yapın derim. Eğerki sonununuz sayın FESLEĞEN ile aynı ise ona yazdığım ve onunda size yazdığı uygulamayı deneyin (Ama sorun aynı ise).
Anacak yazdklarınızdan durumun Sayın FESLEĞEN'in durumundan daha kötü olduğu varsayımını çıkarttım. Umarım kurtulur.

SAYGILARIMLA.

:( dahamı kotu .olmek ıstıyorummm

resım koydum sız yazdıktan sonra sanırım gormedınız.rıca etsem bakarmısınız ...

fesleğen
27-06-2012, 14:37
cıceklerı zaten solmaya baslamıstı ..bn yapraklar falan sararmaya baslayınca degıstırısem ıyı olur dedım.cok bılıomus gıbı :)) bn o topraktakı ırı parcaları falan secsem lıflerden arındırıp ole kullansam daha ıyı olur demı.cok tuhaf bıde kuru suluorum ıkı dakka sora gene kupkuru oluo ustu altı ıslak bakıorum ..koklerın curudugunu farketmedım aksam formdakı sorunları okuyunca anladım bıraz daha.aldım kucagıma cıcekcı cıcekcı gezdım valla ama maaleseff ...bu arada zoelden msj attım sıze topragın markasını bı bakarmısınz..

Sayın didegazell,
özelden bir türlü mesaj atamadım nedense gitmedi.Markasına hiç bakmadım açtım direk :) Ben şu anda iş yerindeyim eve gidince bakayım dediğim gibi toprak konusunda samimiyim isterseniz gönderirim.
Zaten bir de şöyle bir şey var.Orkide toprağının fazlasıyla hava alması lazım.Su tutmaması normal bence.Köklerinin fazlasıyla hava alması lazım.Sulamayı da haftada 1 kez saksınızdan büyükçe bir kovanın içine su doldurup, saksınızı kovaya daldırarak 5-10 dakka bekletip, çıkarıp suyu iyice sarkana kadar bekleyerek yapmanız lazımdı forumdan öğrendiklerime göre.Siz nasıl yaptınız bilmiyorum ama.

didegazell
27-06-2012, 14:39
Sayın didegazell,
özelden bir türlü mesaj atamadım nedense gitmedi.Markasına hiç bakmadım açtım direk :) Ben şu anda iş yerindeyim eve gidince bakayım dediğim gibi toprak konusunda samimiyim isterseniz gönderirim.
Zaten bir de şöyle bir şey var.Orkide toprağının fazlasıyla hava alması lazım.Su tutmaması normal bence.Köklerinin fazlasıyla hava alması lazım.Sulamayı da haftada 1 kez saksınızdan büyükçe bir kovanın içine su doldurup, saksınızı kovaya daldırarak 5-10 dakka bekletip, çıkarıp suyu iyice sarkana kadar bekleyerek yapmanız lazımdı forumdan öğrendiklerime göre.Siz nasıl yaptınız bilmiyorum ama.

normal suladım haftada bır kez ama altında su bırıkmesıne ızın vermedım zaten seramık bır saksı daha vardı altında.kokler su gormuyordu..bırde sıdı baktım toprakta byaz mınıcık bocekler var:eek:ılk kez gordum onunda etkısı varmıdır onun cın ne almam lazım ...bu arada cok tesekkur ederım sıze .ck yardımcı oluyorsunuz..

fesleğen
27-06-2012, 14:52
normal suladım haftada bır kez ama altında su bırıkmesıne ızın vermedım zaten seramık bır saksı daha vardı altında.kokler su gormuyordu..bırde sıdı baktım toprakta byaz mınıcık bocekler var:eek:ılk kez gordum onunda etkısı varmıdır onun cın ne almam lazım ...bu arada cok tesekkur ederım sıze .ck yardımcı oluyorsunuz..

faydalı olabiliyorsam ne mutlu bana;) Bana yardım edildiğinde ben nasıl memnun oluyorsam ben de memnun etmek isterim :)
Sulasmaya gelince İşte o altta su damlaları kalmayacak,peçeteyle kurutmanız lazım.Bir de eğer yapraklarda su kalıyorsa onları da silmelisiniz.O beyaz sineklerden bende de vardı bir ara ama sonra kendiliğinden kayboldular.Bununla ilgili olarak http://www.agaclar.net/forum/orkide/3512.htm şu linke bir tıklayın derim ben...

Fatih
29-06-2012, 10:11
Şuana kadar hiçbir ciddi sorun yaşamadık orkidemle. İlk önce normal bir yaprak kaybı olarak karşılamıştım alt yaprağın sararmasını. Daha sonra üst yapraklarda sararmaya başlayınca işin uzmanına sorma vakti geldi. Yardımcı olursanız sevinirim. Köklerde herhangi bir sorun yok. Kökler gayet sağlıklı.

313408

313409

ephesos
05-07-2012, 13:56
Göbek çürümesi, sularken göbekte su kalmış olmalı. Yakında çöpe atarsınız belkide atmışsınızdır. Malesef geri dönüşü olmayan bir olay.

beka
09-07-2012, 00:29
merhbaba Beka;

bu zaman zarfında orkidelerin torfunu 2 kere değiştirdim. yumuşak kökleri makasla kestim fakat hala yumuşak kökler var . köke yakınyerler yumuşak fakat ızantısı sert olduğu için kesmedim. 2 orkidem var bir tanesininde sanırım çiçekleri kurtardım. diğerindekiler tamamen döküldü.ve onun yaprakları yumuşadı. köklere tarçın döktüm ama kurutmadan dökmüştüm zarar verir mi. şimdi ne yapmam lazım.

Sayın Raya siteye uzun zamandır girmediğim için mesajınızı yeni gördüm. Tarçın konusunda kurutmamanızın ters bir etkisi olacağını düşünmüyorum. Ne yapmanız gerektiği konusunda bundan önceki önerilerim dışında merak edip, sürekli köklerini görmek için torfunu karıştırmayın:))

Rana+miraç
12-07-2012, 20:41
Merhaba . Komşumun bana emanet ettiği orkidesinin çiçek saplarından biri kurumuş, kuruyan sapı kesmem gerekir mi?

elif..
15-07-2012, 19:30
merhabalar, bir kaç ay önce orkidemim dalı ve kökleri çürümüştü şimdi yeni yaprak ve kökler veriyor. dal da verdiğini düşünmekle birlikte emin değilim bir de sizlere sormak istedim:)
yukarıya doğru uzayan dal mı acaba??
cevaplarsanız sevinirim :)
http://e1207.hizliresim.com/z/h/9rmsw.jpg

tarumok
15-07-2012, 19:39
Elif Hanım,
uzayan çiçek dalı değil,köktür.

limoncu
15-07-2012, 20:41
İstanbul'da kaloriferin üzerinde yer alan pencere mermerinin üstüne yerleştirdiğim ve yaz kış orada duran çok nadir suladığım toprağını değiştirmediğim pembe orkidem yerini o kadar sevdi ki çiçek üzerine çiçek açıyor. o pencere tarafında ne falza güneş ne de fazla gölge var. orta. yakında resimlerini atacağım. saygılar.

nrkrkmz
15-07-2012, 21:20
Merhaba . Komşumun bana emanet ettiği orkidesinin çiçek saplarından biri kurumuş, kuruyan sapı kesmem gerekir mi?
Sayın Rana+Miraç
Kuruyan çiçek sapını gözün 1-1,5cm üstünden göze ters açıyla kesebilirsiniz.318458

barok
19-07-2012, 11:40
Beş ay önce beyaz bir phal satın aldım.Forumu inceledim bu konudaki yazışmaları okudum bilgiler doğrultusunda doğru baktığımı düşünürken çiçekler solmaya başladı yapraklarda sararma oluştu köklerine baktım çürükler oluşmuş birkaç gün klimayı fazla çalıştırdığım için olduğunu düşündüm kökleri temizledim oksijenli suyla yıkadım tarçın serptim yeni supstrata diktim.sorunlar devam edince eminönünden fungusit ilacı satın aldım.kökler çürümeye devam etmiş bu sefer yine temizleyip hazırladığım ilaçta birkaç dakika bekletip tarçınlayıp ektim.Çiçek sapı tamamen kurudu dipten kestim .kalan iki kökte kurumuş gövdesi sağlam fakat hiç kökü yok yosuna sarmam gerekiyor sanırım birde aydınlık serin biryeremi geçireyim umutsuz değilim ama endişeliyim yardımcı olursanız sevinirim .saygılar..

Farfara
22-07-2012, 12:54
Merhabalar,
Şubat ayında bana hediye edilen orkidem kısa bir süre sonra çiçeklerini tek tek döktü. Farkında olmadan çok sulamışım. Bu esnada birçok kökleri de çürüdü. Bende daha büyük bir saksıya yeni orkide toprağıyla birlikte gömdüm. Yine yanlış sulamayla birlikte bir yaprağı çürüdü. Ben de çürüyen yaprağı çekerek aldım. Bir süre sonra çürüyen köklerden dolayı iki dal olan orkidemin bir dalı yavaş yavaş kurumaya başladı. Resimde de gördüğünüz gibi dal kupkuru oldu. Diğer dalla aynı boydaydı. Kese kese bu hale geldi. Sanırım kesim işlemini yanlış yaptım. Şimdi bu kuruyan dalı tam toprağın başladığı noktadan mı kesmem gerekiyor? Ne şekilde kesmeliyim? Ayrıca orkidem geçenlerde bir yaprak verdi. Yalnız küçük yaprağın orta kısımlarında kahverengi benekler var. Bu benekler ne anlam ifade ediyor. Orkidemde bakteriyel bir hastalık m? Bir de orkidemin yaprakları resimde gördüğünüz gibi çok cansız tabiri caizse pörsümüş. Hangi aralıklarla ve ne şekilde sulama yapmam lazım. Orkidemi gördükçe üzülüyorum. Bir türlü bakamıyorum bu çiçeğe. Eşimin doğum günü hediyesi olduğu içinde kıyamıyorum da vermeye. Bakımı konusunda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

tarumok
22-07-2012, 15:10
Sayın Farfara,
orkidenizi kabından çıkarıp köklerini resimleyip bizlere gösterirmisiniz?

Farfara
23-07-2012, 10:50
Köklerin çoğu çürümüş durumda galiba. Çürüyen kısımları almak istedim ama elime gelmedi. Çok çekip te kopararak almak istemedim bitkiye zarar veririm diye. 1 tane sağlam köküm var. Sanırım bir tane de yeni kök vermiş.

pixie49
23-07-2012, 11:33
arkadaşlar merhaba,ben yeni üyeyim .Doğa aşkımdan burayı buldum;ama nereye yazacağımı bulamadım.benim derdim kargalar.çiçeklerime musallat oluyorlar.balkonda yetiştiriyorum.rüzgar gülü bulamadım hiç bir yerde, nerde bulurum yardım lütfen.

tarumok
23-07-2012, 11:44
sayın farfara,
malesef bitkinizin kökleri tamamen çürümüş.Fazla sulamışsınız.Öncelikle bitkinizin köklerini yıkayın.Sonra sağlam olan kök hariç,steril bir makasla çürüyen kökleri gövdeye yakın bir yerden kesin.Sonra toz tarçın serpin köklere ve o halde kurumaya bırakın.Kuruduktan sonra yeni bir orkide harcına dikim yapın.Aslında köklenmesi için yosuna sarmanız gerekli.Ama yosunu bulabilirmisiniz bilmiyorum.İnşallah yeniden kök verir bitkiniz.

saygılarımla

Farfara
23-07-2012, 13:16
sayın farfara,
malesef bitkinizin kökleri tamamen çürümüş.Fazla sulamışsınız.Öncelikle bitkinizin köklerini yıkayın.Sonra sağlam olan kök hariç,steril bir makasla çürüyen kökleri gövdeye yakın bir yerden kesin.Sonra toz tarçın serpin köklere ve o halde kurumaya bırakın.Kuruduktan sonra yeni bir orkide harcına dikim yapın.Aslında köklenmesi için yosuna sarmanız gerekli.Ama yosunu bulabilirmisiniz bilmiyorum.İnşallah yeniden kök verir bitkiniz.

saygılarımla

Peki sulamayı ne sekilde yapmam gerekiyor. Artik üstten bir parmak boğumu kadar toprak kuru oldugunda orkidemi suluyorum. Tabağında kalan suyuda bekletmeden dokuyorum. Doğru yapıp yapmadığımı bilmiyorum. Bu konuda da yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum.

Ahmet
23-07-2012, 14:30
Peki sulamayı ne sekilde yapmam gerekiyor. Artik üstten bir parmak boğumu kadar toprak kuru oldugunda orkidemi suluyorum. Tabağında kalan suyuda bekletmeden dokuyorum. Doğru yapıp yapmadığımı bilmiyorum. Bu konuda da yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum.

Sayın Farfara,
Biraz da nasıl biir toprak olduğundan bahsederseniz, sanırım daha süratli bir çözüme ulaştırılacaksınız diye düşünüyorum.
selamlar

Farfara
23-07-2012, 17:48
Sayın Farfara,
Biraz da nasıl biir toprak olduğundan bahsederseniz, sanırım daha süratli bir çözüme ulaştırılacaksınız diye düşünüyorum.
selamlar

Orkide toprağımın resmini ekledim. Klasik bir orkide toprağı. Ağaç kabukları falan. Birde orkidem yeni bir yaprak verdi. Verdiği bu yaprakta kahverengi benekler var. Bu bir hastalığa mı işaret? Eğer öyleyse ne yapmam gerekiyor? Bu arada yükleme hatası verdiği için kahverengi benekli yaprağın bulunduğu resmi gönderemiyorum. Önceki iletimdeki resimlere bakarak yaprakla ilgili sorunu da söyleyebilirseniz memnun olurum. (Önceki iletim yine bu sayfada)

malicetin
29-07-2012, 21:39
Arkadaşlar, Orkidem Kasım ayında çiçek sapları çıkardı, hala çiçekli, son hali böyle.
297663
297664
297665
297666

Ama ana bitki gövdesi ve saksı dışı kökler bir hayli uzadı.Saksı içi ve dışı kökler gayet sağlıklı.Genelde hiç bir sorun yok.Ama genel görüntü çirkin bir hal aldı.Bu bitkiye yapılacak bir şeyler var mı?Örneğin saksı içinde kalan alt tarafı kesip üstteki köklerle mi devam etsem, yani kısaltsam mı ana bitkiyi?Kesilecekse nereden kesmeli?Yoksa bırakayım böylemi kalsın?Ne dersiniz?
Selamlarımla.

Sayın Kartal 124, eğer hala orkidenize bir şey yapmadıysanız benim size tavsiyem saksıyı büyütmeniz. Özellikle derin ve şeffaf bir plastik saksı bulursanız, hem harcını değiştirin ve hem de dışardaki kökler de saksı içine girsin.

Bu arada yavru orkideyi hemen ayırırsanız yaşamaz. Kendi kendini besleyecek kökler oluşmalı. Daha sonra ayırmalısınız.

nilosi
30-07-2012, 10:34
merhabalar bende aranıza yeni katıldım bilgilerinizi paylaştığınız için şimdiden teşekkür ederim.
benim bir sorunum var uzun zamandır nasıl yetiştiririm diye araştırdıktan sonra yeni orkide sahibi oldum , eve getitrince porselen saksıdan çıkartıp şeffaf saksı içinde çok sulamamaya özen göstererek yetiştirmeye çalışıyorum fakat 1 hafta bile olmadan bütün çiçeklerini döktü, dallarından bir tanesi kurumaya yüz tuttu .
ne yapabilirim lütfen yardımcı olun şimdiden teşekkürler.

nilosi
31-07-2012, 13:51
lütfen bana cevap yazın ;
orkidem sıcaktan mı sararıp soluyor ben ne yapabirim onu yaşatmak için havadar yerde, çok sulamıyorum, saksısı şeffaf.bir yaprağı sasarıp düştü bütün çiçekleri zaten düştü dallarının bir taneside kurudu:(

praecox
31-07-2012, 14:03
lütfen bana cevap yazın ;
orkidem sıcaktan mı sararıp soluyor ben ne yapabirim onu yaşatmak için havadar yerde, çok sulamıyorum, saksısı şeffaf.bir yaprağı sasarıp düştü bütün çiçekleri zaten düştü dallarının bir taneside kurudu:(

"Sararıp soluyor" derken...?
Yapraklar da mı? yoksa sadece çiçek sapı mı kurudu?

İzmirde hava nasıl bilmiyorum da İstanbulda çok sıcak dolayısı ile de çiçeklerin kuruyup dökülmesi hatta kışın 3-6 ay arası olan çiçekli kalma süreleri 2-3 haftaya düşebiliyor.
Bu sıcaklarda orkide çiçekli olmaz çiçeklenme de göstermez kaldı ki 30°C ve üzeri sıcaklıklarda gelişimini de durdururlar.

Serin aydınlık ve havadar kuzey cephesi bir yeriniz varsa bitkiyi oraya alın

nilgünn
01-08-2012, 13:32
Merhabalar;
Foruma yeni üye oldum.Orkidemdeki soruna yardımcı olabileceğinizi umuyorum.Orkidem üzerindeki tüm çiçekleri döktü ve sap kısmı üst taraftan sararmaya başladı.Bu sararma beni tedirgin ediyor.Giderek kök kısmına kadar gelip çiçeği kurutmasından endişe ediyorum.Acaba şu an çiçeğim için ne yapmam uygun olur?

nilosi
03-08-2012, 09:10
yapraklarıda sararıyor şimdiden iki yaprağı düştü.
birde kuruyan dallarını 3. boğumun üstünden kestim doğru mu yaptım acaba.

Farfara
05-08-2012, 11:07
Merhabalar,

Orkidemde yeni bir çıkıntı gördüm. Bu çıkıntı acaba yeni bir dal olabilir mi?

SAGEN
06-08-2012, 07:44
Merhabalar,

Orkidemde yeni bir çıkıntı gördüm. Bu çıkıntı acaba yeni bir dal olabilir mi?

Sayın FARFARA;

Resim çok net olmamakla beraber kök olduğu kanısındayım.

Saygılarımla.

Farfara
06-08-2012, 08:25
Sayın FARFARA;

Resim çok net olmamakla beraber kök olduğu kanısındayım.

Saygılarımla.

İlginiz için teşekkür derim Sn SAGEN.

Çiçeğimin köklerinin büyük bir kısmı çürüdüğü için yeni bir kök te beni çok mutlu eder. Çiçeğim demekki ölmeyecek :))

realdreaman
10-08-2012, 16:40
arkadaşlar benimde orkidem ölüyormu?orkidemin biri yaprakları sarardı ve çürüyor napabilirim yardımcı olursanız sevinirim

renkahenk
10-08-2012, 22:34
Merhaba,
Yaklaşık birbuçuk yıldır orkide bakıyorum. 7 renk orkidem var 4 tanesi 2 kere çiçeklendi yeni dallar verdi..
3 Hafta önce yeni renk bir orkide aldım. ancak toprağını kontrol etmek hiç aklıma gelmediği için hatalı bakım yaptım. suyu saklayan süngerimsi bir toprak ile saksılanmış ve verdiğim su fazla geldiği için bir hafta içinde çürüyüp çiçeklerini döktü. durumu farkettiğimde toprağı hemen değiştirdim ama çürümenin önüne geçemedim. 3 adet dalı vardı ve 2'si çürüdü bugünde yaprakları elimde kaldı :(
köklerin üzerinde bir tane yaprağı kaldı ki onunda çürüdüğünü düşünüyorum.
öncesi ve sonrası olarak fotoğrafları ekliyorum. (ortadaki sarı renk olan çürüdü)
sizce orkidem köklerinden yeniden doğarmı? yoksa ondan umudu kesmelimiyim?
rengine bayılmıştım umarım yaşar ve beni üzmez..

Çiçeksever41
12-08-2012, 11:36
Meraba benim orkidemın ilk cıcegi geçınçe 3 bogumdan kesmıştm 2 cıcdgi verdi yeni dal çikarda eski dal uzerindn.cicekler gdçti smdi naşıl kesilmeli.

deepgreen35
12-08-2012, 23:03
merhabalar,ben yeni üye oldum.orkide bakımında çook acemiyim=(

orkidemin fotolarını koydum.NEZAMAN ve NASIL budamalıyım.

her yerde 3.boğumun 4 cm yukarsından yazıyo ama şuan budama vakti mi yoksa çiçeklerin tamamen kurumasını beklemeli miyim?

sararma gün geçtikçe aşağıya doğru inip beni tedirgin ediyor=((

yardımlarınızı bekliyorum.

SAGEN
13-08-2012, 10:18
merhabalar,ben yeni üye oldum.orkide bakımında çook acemiyim=(

orkidemin fotolarını koydum.NEZAMAN ve NASIL budamalıyım.

her yerde 3.boğumun 4 cm yukarsından yazıyo ama şuan budama vakti mi yoksa çiçeklerin tamamen kurumasını beklemeli miyim?

sararma gün geçtikçe aşağıya doğru inip beni tedirgin ediyor=((

yardımlarınızı bekliyorum.

Selam DEEPGREEN;

Orkidenizin çiçek dalını en dipten kesin ve kestiğiniz yere toz tarçın veya kömür tozu sürerek hastalanmasını engelleyiniz...

Saygılarımla.

nymphaea_
13-08-2012, 13:32
merhaba, kasım ayında bakmaya başladığım orkidem çok sağlıklıydı. 6 ay kadar çiçeklerini hiç solmadan açmaya devam etti. temmuz ayında 20 gün kadar sulayamadım. geldiimde yaprakları normaldi ancak köklerinkuruma fark ettim. suladıktan birkaç gün sonra yaprakları nın aşağıdan ikisi sarardı ve koptu. topragımdada beyazlama fark ettim. bende buradan takip ettiğim kadarı ile kökleri temizlemeye ve toprağı değişmeye karar verdi. çam kabuklarını kırarak kendim hazırladım ve temizlediğim çürük köklerden sonra yosuna sararak ve bolca tarçın serperek geri diktim. bu benim ikinci orkidem diğerinin kendi kaderine bırakmıştım ve öldü. bu kurtulsun istiyorum yaptıklarıımın fotoğrafını gönderiyorum sizce doğrumu yapmışım. kökleri acaba tam temizleyemedimmi. bu karartıları kazımımmı gerekiyordu. birde köklerde beyaz beyaz lekeler vardı. birde son fotoğrafta görünen kökün orası sararıyor gibi sizce kurtulurmu:( yorumlarını acilen bekliyorum. teşekkkürlerr.

emin.sasani
20-08-2012, 23:57
Bir sey sorabilir miyim acaba? Limon suyunun orkidelerin kokleri icin bir faydasi var mi? Sanki oyle bir sey okumustumda, cevaplan olursa sevinirim, simdiden tessekkurler :)

Kryon
21-08-2012, 01:00
Sn. Emin.sasani sorunuzun cevabı aşağıdadır... Sanırım limon suyu veya limontuzu canlı orkidelerden ziyade kesme orkidelerin vazoda daha uzun süre kalabilmesi için kullanılıyor. Yine de eğer yanlış biliyorsam tecrübeli üyelerin beni düzeltmesini rica ediyorum...

Sayın Tarumok,
Hümicasit li karışımları kullandığımız ve netice aldığımızda oldu ancak limon suyu hakkında bilgim ve deneyimim yok.
Ben böyle bir denemeyi yakabilir korkusuyla yapmam.
Sizin çiçeğiniz bol,deneyin netice alırsanız bize de bildirin.
Saygılarımla

Limon suyu pahalıya gelir, tercihan limon tuzu (citrik asit) eklmemek asidikliği artırsa da yıkanabilir bir durum. asıl gereken gübrenin ve substratın tepkimesi sonucu asidik ortamı sağlamak.

gübrenin asidikliğini tamponlamak pH ı ayarlı tutmak için phosphorik asit Potasyum di ve mono-phospat tamponlama sistemi kullanılabilir.

Substratın asidikliği demek ise de saksıdan suyu geçirince alttan çıkan suyun pH ı önemli.

saksı harcının çok asidikleştiği durumlarda genlede sende bir kireçleme de yapılmaktadır.

Tabii tüm bunlar denenmeli ancak citrik asit konusunda ziya beyle hemfikirim .
gereksiz bir deneme bir iki saskıda yapılabilir ancak bunu ilk akıl eden eminim bizler değiliz. sonuç alımamış olmalı ki pek bir bilgi yok bu konuda

emin.sasani
21-08-2012, 11:37
Verdiginiz bilgilerddn dolayi cok tessekkur ederim :) ben bir damla yesil limon (lime) doktum orkidemin bir koku uzerine bakalim ne olacak :)

Kryon
21-08-2012, 12:54
Verdiginiz bilgilerddn dolayi cok tessekkur ederim :) ben bir damla yesil limon (lime) doktum orkidemin bir koku uzerine bakalim ne olacak :)

Herhalukarda tek damla bile olsa bunu direkt kullanmak yanlış, muhakkak sulandırın.

emin.sasani
22-08-2012, 00:10
İşte ilk izlenimler, limon suyu döktüğüm yeri belirtmeye çalıştım. İşte tam orda iki beyaz nokta kökün içinden gözüküyor :mad:

praecox
22-08-2012, 09:24
İşte ilk izlenimler, limon suyu döktüğüm yeri belirtmeye çalıştım. İşte tam orda iki beyaz nokta kökün içinden gözüküyor :mad:

Yapmıya çalıştığınızı tam anlıyamadım.

Neden Lime?
Neden noktasal halde?

emin.sasani
22-08-2012, 10:19
Cunku ne olacagini gozlemlemek istiyorum O yuzden tum koke siksaydim fazla gelir diye sadece bir damla damlattim belirli bir yere, niye lime cunku limon bulamadim ve limon agacimdan daha olmamis limon(yesillerden) kullandim

praecox
22-08-2012, 10:43
Cunku ne olacagini gozlemlemek istiyorum O yuzden tum koke siksaydim fazla gelir diye sadece bir damla damlattim belirli bir yere, niye lime cunku limon bulamadim ve limon agacimdan daha olmamis limon(yesillerden) kullandim

Köke damlatmak mantıksız. Burda önemli olan substratın asidikleşmesi. sulama suyuna eklenip pH ı ölçülüp saksı harcının sulanması. Köklerin asidikşetirlmesi bir şey demek değil ki ....

emin.sasani
22-08-2012, 11:01
O zaman cahilce davrandim diyelim :) eger olumlu yonde bir sonuc alirsam dediginiz gibi yapicagim :) tessekkurler

emin.sasani
22-08-2012, 11:12
Merhabalar,
Ben bu orkideyi çöpün kenarında buldum vede bir sürü canlı kökü ayrıcada iki tane keikisi vardı. öylesine kurusun diye bırakmadım. Eve aldım ve saksını değiştirdim, suladım. Bir hafta gözlemledim ve iki sağlıksiz yaprağından teki düştü tekide düşecek gibi. Tahminimce doğrudan güneş alıp yanmış yaprakları. Bu iki keikiden biri çok büyüdü bir haftada diğer ise olduğu gibi kaldı.

SORULARIM ŞUNLAR;
Sizce ana orkidenin yaşama şansı var mı?
Keikiler büyücek mi sizce?

NOT: Çok fazla sağlıklı kök var,

Teşşekkürler şimdiden

SAGEN
22-08-2012, 15:40
Merhabalar,
Ben bu orkideyi çöpün kenarında buldum vede bir sürü canlı kökü ayrıcada iki tane keikisi vardı. öylesine kurusun diye bırakmadım. Eve aldım ve saksını değiştirdim, suladım. Bir hafta gözlemledim ve iki sağlıksiz yaprağından teki düştü tekide düşecek gibi. Tahminimce doğrudan güneş alıp yanmış yaprakları. Bu iki keikiden biri çok büyüdü bir haftada diğer ise olduğu gibi kaldı.

SORULARIM ŞUNLAR;
Sizce ana orkidenin yaşama şansı var mı?
Keikiler büyücek mi sizce?

NOT: Çok fazla sağlıklı kök var,

Teşşekkürler şimdiden

Sayın EMİN:SASANİ;

Resimlerden ve söylediklerinize göre kökler oldukça sağlıklı görünüyor. Siz yapraklara aldırmayın onlar muhtemelen düşecektir tamamen susuz ve güşte kalmaktan. Köklere göre güzel ve orkideye uygunbir bakımla (Sulama, ışık, besin v.s.) tekrar yaprak açacağı gibi size güzel çiçeklerde vereceği kanısındayım.
Öncelikle kök bakımı yaparak sağlıksız ve kurumuş kökleri uzaklaştırıp Kömür tozu uygulayın ve taekrar harca dikmenizi öneririm.

Saygılarımla.

emin.sasani
22-08-2012, 16:21
Tessekkurler ama komur tozundan korkuyorum koklere zarar verir diye onun yerine saksiya dikerken birazcik tarcin serptim orkide torfuna vede gidip yeni torf almayi dusunuyorum, endiseliyim ana orkide icin cunku gobege zarar gelmis olabilecegini saniyorum, umarim oyle degildir. Bilgiler icin tessekkurler :)

SAGEN
22-08-2012, 21:58
Tessekkurler ama komur tozundan korkuyorum koklere zarar verir diye onun yerine saksiya dikerken birazcik tarcin serptim orkide torfuna vede gidip yeni torf almayi dusunuyorum, endiseliyim ana orkide icin cunku gobege zarar gelmis olabilecegini saniyorum, umarim oyle degildir. Bilgiler icin tessekkurler :)

Sayın EMİN.SASANİ;

Ne yalan söyleyeyim bende hiç aktif karbon kömür tozu kullanmadım tarçın tozu kullanırım (Ancak bu aktif karbon kömür tozu kullanılmayacağı anlamına gelmiyor).
Tarçını torfa değil kök budaması yaptıktan sonra bolca kesilen köklere kök gövdesine uygulayın ki mikrop kapma olasılığı olmasın.
Torfu yenilemeniz steril bir biçimde doğru bir yaklaşım olur.
Umarım göbek kısmına zarar gelmemiştir. Zarar gelmişsede ne yapılabileceği hakkında şu an için bilgim malesef yok (hiç başıma gelmedi).
Umarım yardımcı olmuştur.

Saygılarımla.