View Full Version : Orkide acemileri ve heveslilerin soru(n)ları
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
7
[
8]
9
10
11
12
13
14
15
Yagmur143
31-07-2014, 16:11
Merhaba,
Orkidemin bazı çiçeklerinde resimde görüldüğü gibi lekeler var. Lekeler aldığımda açık olan çiçeklerde. Diğerlerinde yok. Benim sorum, bu bir hastalık mı? Diğer çiçeklere de geçer mi? Bu çiçekleri koparmalı mıyım? Yardımcı olursanız sevinirim.
Sayın YAGMUR143, küçük nokta şeklindeki lekeler botrytis olabilir. Zaten pek yaygın durmuyor, yeni açan çiçeklerde de yoksa mantar ilacına gerek kalmayabilir. Nem ve sıcaklık üremeyi arttıracağından, lekeli çiçekleri kopartıp biraz havadar bir yere alırsanız sizi yormadan toparlanabilir.
Charlaux
31-07-2014, 21:11
Sayın YAGMUR143, küçük nokta şeklindeki lekeler botrytis olabilir. Zaten pek yaygın durmuyor, yeni açan çiçeklerde de yoksa mantar ilacına gerek kalmayabilir. Nem ve sıcaklık üremeyi arttıracağından, lekeli çiçekleri kopartıp biraz havadar bir yere alırsanız sizi yormadan toparlanabilir.
Merhaba sn.dinozor,
Orkidelerde mantar ve bocek ilaci olarak hangi urunleri kullanabiliriz ? Onerebileceginiz etkili bir urun var midir ? Kendi orkidemde de bu ikisinden birisinin oldugundan supheleniyorum.Su an icin sadece aspirinli su tedavisini gerceklestirdim ve hepsinin asagi yukari bir-iki haftalik surec icinde gerceklesmesi beni uzdu ancak yabana atabilecegim bir tur degil dolayisiyla siz ustalarin yardimlarini bekliyorum.
Sevgiler
Yagmur143
01-08-2014, 15:41
Sayın dinozor, cevabınız için çok teşekkür ederim. Sanırım sıcaktan oldu. Lekeler sadece üç çiçekte var. Onları koparıp daha havadar bir yere alacağım.
Merhaba sn.dinozor,
Orkidelerde mantar ve bocek ilaci olarak hangi urunleri kullanabiliriz ? Onerebileceginiz etkili bir urun var midir ? Kendi orkidemde de bu ikisinden birisinin oldugundan supheleniyorum.Su an icin sadece aspirinli su tedavisini gerceklestirdim ve hepsinin asagi yukari bir-iki haftalik surec icinde gerceklesmesi beni uzdu ancak yabana atabilecegim bir tur degil dolayisiyla siz ustalarin yardimlarini bekliyorum.
Sevgiler
Sayın Charlaux, size bir türlü cevap yazamadım:) Orkidelerde de diğer bitkilerde kullanılan zirai ilaçlar kullanılabiliyor, soruna bağlı olarak bir ürün seçebilirsiniz. Sizin orkidenizdeki sıkıntıyı anlayamadım ama özel mesajla mail adresinizi atarsanız size belki işinize yarayabilecek bir liste gönderebilirim (sitede de daha sonraki zamanlarda paylaşabiliriz fakat öncelikle bir elden geçirmek lazım, bu nedenle hemen paylaşamadım, bütün üyelerden özür dilerim). Ben orkidelerde ya sorun yaşamıyorum ya da bir anda öbür tarafa uğurluyorum. Bu nedenle artık koruyucu olması için bordo bulamacı kullanıyorum, işe yarıyor mu bilemiyorum ama kayıp da yok:) En önemlisi erken müdahale edip sorunlu bölgeyi uzaklaştırmak aslında, ben bunu yapmaya gayret ediyorum. Phalaenopsis ise çok dayanıklı fakat bir kere bir şey bulaşırsa ayırabileceğiniz bir pseudobulb vb. olmadığından kurtarılması en zor olan cinslerden biri bana göre.
kök boğazının tam resmini gönderin. yapraklarda fazla güneşten lekelenmeler var sanırım. yaprakları ince geldi? sanırım arı türlerden biri **** primary hibrid? hiç kök var mı? acaba tetraspis falan mı? benim de 3 tane özel tür phalim var:) onlara benziyor yaprakları.
Charlaux
03-08-2014, 11:43
kök boğazının tam resmini gönderin. yapraklarda fazla güneşten lekelenmeler var sanırım. yaprakları ince geldi? sanırım arı türlerden biri **** primary hibrid? hiç kök var mı? acaba tetraspis falan mı? benim de 3 tane özel tür phalim var:) onlara benziyor yaprakları.
Merhaba sn.dinozor ve sn.esra_al,
Oncellikle cok cok tesekkur ederim;biraz dikkatle yasayacak gibi duruyor fakat sizlerin yardimiyla :))
Dogru bildiniz,kendisi bir phalaenopsis Tzu Chiang Tetralitz (mitcholotzii x tetraspis) aslinda hala saglikli eski sahibinden kalaniyla hayata tutunmaya calisan bir seker o.Once Ingiltere'nin kuzeyinden Iskocya'ya yol aldi ardindan Iskocya'nin sogugundan geldi Istanbul sicagina.
Yapraklarda biraz kivriklik disinda degisen pek bir sey olmadi aslinda;sadece sariya donuk yaprak biraz tokezledi ama durum ustteki resimdeki kadar kotu degil onu belirtmem lazim yani o kadar soluk bir yesil degil hicbir zaman :D Benim su anlik tek yaptigim oksijenli su karisimli pamukla yapraklarini temizliyorum sonrasinda bir baska pamuk ve mendil yardimiyla silerek kendi haline birakiyorum,arada biraz sut surerek yapraklarin guzel gozukmesine de onem gosteriyorum.
Govdede uzun zamandir cok kucuk bir alani kaplayan siyah nokta var ancak orayi nasil alacagim neyle alacagim cozemedim.Altinda da yeni kok olusumu oldugundan orayi temizleyip tarcinlamam alttaki koke zarar verebilir hatta koku curutebilirmis diye okumustum orkidem icin arastirmami yaparken.
Kokler deseniz kap icinde yesil kokler mevcut hala ancak kokler kahverengili yesilli ilerliyor ben oyle anladim cunku ara kisim kahverengi sonra devami yine yesil ve bir tane gelisen koku var su anda yani anlayamadigim bir durum :))
Ve sn.dinozor'un da dedigi gibi bazi orkidelerle aram hic iyi degil,ozellikle NOID olarak bilinen (Big Leaf Orchid forum • View topic - Phalaenopsis Identification (http://www.phalaenopsis.net/phpBB/viewtopic.php?f=12&t=15842) linktede fotografi mevcut )
Sogo Lisa
Sogo Pride
I-Hsin Sunflower
Brother Lawrence
Brother Passat
Taida Lawrence
bunlardan birisi oldugunu tahmin ettigimiz sarisinim guzelim beni sasirtmaya hep devam etti nasil bu kadar saglikli kalir nasil hep buyur anlamiyorum ama hasta olan bir orkide her zaman daha ogretici size daha deneyim katan bir olay.
Not: Arkadaşlar maalesef boyut küçültme sitem çalışmadığından ve tek fotoğraf yüklenebildiğinden bu fotoğrafları şimdilik link olarak yüklüyorum.En kısa zamanda meseleyi çözüp veritabanına katacağım.
http://i.hizliresim.com/Ld3D20.jpg
http://i.hizliresim.com/72vDol.jpg
http://i.hizliresim.com/6YnNk9.jpg
http://i.hizliresim.com/WWYDEP.jpg
Sevgiler
Benzer bir phalaenopsis bende de vardı ama "özel bir tür" olarak satıldığından ne olduğunu hiç öğrenemedim:) Minyon ve hatırladığım kadarıyla çiçekleri MxT ile oldukça benzerdi, eve geldikten kısa süre sonra kaybettim. Alttan bir sürü keiki vermişti aldığımda, acaba ilgisi var mı diye düşünüyorum... Bu yıl yine kimliksiz, minyon bir ufaklık daha aldım ve yine ilginç bir şey yaşıyoruz: terminal çiçek sapı:) Çiçeklerini açınca paylaşacağım, ölmeden önceki son çiçekleriymiş:( Benim içinse ilk çiçekleri olacaktı. Sebebini çok merak ediyorum, yetiştirenlere söyleyeceklerim var!
Sayın Charlaux, küçük siyah nokta uzun süredir orada ise ve yayılmıyorsa mekanik bir hasar olabilir. Bitkide yeni yara oluşturarak bir şeyler bulaşması riskini arttırabilirsiniz ki mevsim itibariyle ekmek bile kısa sürede mavi-yeşil bir ormana dönüşebiliyor. Siz yine fotoğrafını koyun, belki daha ciddi bir şeydir, görmeden yönlendirme olmasın.
Charlaux
03-08-2014, 14:23
Benzer bir phalaenopsis bende de vardı ama "özel bir tür" olarak satıldığından ne olduğunu hiç öğrenemedim:) Minyon ve hatırladığım kadarıyla çiçekleri MxT ile oldukça benzerdi, eve geldikten kısa süre sonra kaybettim. Alttan bir sürü keiki vermişti aldığımda, acaba ilgisi var mı diye düşünüyorum... Bu yıl yine kimliksiz, minyon bir ufaklık daha aldım ve yine ilginç bir şey yaşıyoruz: terminal çiçek sapı:) Çiçeklerini açınca paylaşacağım, ölmeden önceki son çiçekleriymiş:( Benim içinse ilk çiçekleri olacaktı. Sebebini çok merak ediyorum, yetiştirenlere söyleyeceklerim var!
Sayın Charlaux, küçük siyah nokta uzun süredir orada ise ve yayılmıyorsa mekanik bir hasar olabilir. Bitkide yeni yara oluşturarak bir şeyler bulaşması riskini arttırabilirsiniz ki mevsim itibariyle ekmek bile kısa sürede mavi-yeşil bir ormana dönüşebiliyor. Siz yine fotoğrafını koyun, belki daha ciddi bir şeydir, görmeden yönlendirme olmasın.
Aslinda bir ture ozel demek ne kadar dogru bilemiyorum ama sanirim secereli demek en mantiklisi. Nasil ki bir golden retriever'in genetigine islenmis ozellikleri oluyorsa orkide turlerinde de bu durum mevcut. Aileleri belli secereli bir urun aldigimizda turun anne/babasinin karakterlerine gore yorum yapabilecegimizden buyuk bir avantaj sagliyor bakimi konusunda.Yukarida da ornegi bulunan NOID (No identification = tanimlanamayan) orkidelerderinde bir ailesi var ki bu kadar cesit cesit renkliyor tabii ailelerini ne kadar karistirtiklarini bilemedigimizden supriz yumurta gibi karakterleri oluyor ve NOID orkidelerinin cins turlerle caprazlanmasindan olan orkidelerin kaydi kabul edilmiyor.Bu tur orkideleri ebay gibi sitelerden biraz arastirmayla bulmak oldukca kolay,bazi nurseryler (bitki bakimevi) satislarini arttirmak amaciyla buraya kayit oluyorlar.Tzu Chiang Tetralitz'im 4 sene Britanya havasindan sonra mis gibi Turkiye'nin havasini icine cekince bir sok yasadi herhalde :D
En kisa zamanda fotografini cekip yine bu mesaja ekleyecegim.Tesekkur ederim tekrardan ;)
tetraspis ben de de var c1 olanından . şu an tomurcukta :) benimkinin de yaprakları sarıya dönük. fazla güneşten oldu :) şu an mantar sorunu göremedim ama dediğim gibi kök boğazının ve köklerin resmi lazım :) ben captan kullanıyorum ilaç olarak .
Charlaux
03-08-2014, 16:21
tetraspis ben de de var c1 olanından . şu an tomurcukta :) benimkinin de yaprakları sarıya dönük. fazla güneşten oldu :) şu an mantar sorunu göremedim ama dediğim gibi kök boğazının ve köklerin resmi lazım :) ben captan kullanıyorum ilaç olarak .
Merhaba sn.esra_al,
Köklerinin durumu hızlı resim linkindeki gibi yani yeşilli kahverengili bağlantı noktaları mevcut,kök boğazının fotoğrafı aşağıda mevcut.Fotoğrafları tek mesaj kabul etmediği için bu yolu tercih ettim kusura bakmayın.
Sizin tetraspis oldukça hoşmuş,benimkisi mitcholotzii x tetraspis hybridi bir sarışın :)) Dilerseniz keikler çıkarsa takas edebiliriz
o kahverengilikler üstte açıkta kalan kısmı ise kökler kuruduğu için oluyor. bence mantar sorunu yok.
keiki verirse neden olmasın? takas edebiliriz :) bide bende Jennifer Palermo var :) o da tomurcuklu şu an :) hangisi veririse artık :)
Senior_Duke
13-08-2014, 09:03
Bizde son durum bu şekilde. Sap verme belirtisi yok henüz.
Charlaux
13-08-2014, 13:15
Hepinize tekrardan merhaba,
Bahsettiğim hastalıklı phalaenopsis'te siyah çember çok olmasada biraz genişledi ancak yeni bir yaprak daha çıkardı ve yaprakları daha sağlıklı.Maalesef siyah olan noktayla yeşil yeni kök aynı yerden çıktığından ne yapacağıma dair hiçbir fikrim yok.Yardımınız için şimdiden teşekkür ederim.
Sn.Senior_Duke,Benim bildiğim phalaenopsislerin daha soğuk zamanlarda çiçeklenmesi dolayısıyla bu mevsim için çiçeklenmemesi normal olabilir.
Sevgiler
Merhabalar, ekte resimlerini gönderdiğim orkidelerim sanıyorum ölmek üzereler. Forumda okuduğuma göre köklerini çıkartarak fotoğraflarını çektim ve ekliyorum. Ancak saksıya geri koymakta da yardımlarınıza ihtiyacım var. Çünkü bana göre saksının üzerinde kaldılar tam yerleşmediler. Benim orkidem iki kök. Bir kökte olan yapraklardan biri sarardı. aynı kökteki başka bir yaprağın üzerinde ise iki adet delik oluştu. Diğer kökteki yapraklar daha sağlıklı ama yine de köklerinden emin değilim. Ben haftada bir içme suyu ile sulamaya özen gösteriyorum ancak ölmelerinden korkuyorum. İki adet dal sapsarı oldu bile :( Yardım edebilirseniz çok mutlu olurum.
513271
513272
513273
513274
513275
sar-dunya
14-08-2014, 08:58
Dallarının kuruması normal. Kuruyan dalları dipten kesin. Herşey yolunda giderse yenisi çıkar.
Köklerde bir miktar çürüme olsa da bitkiler oldukça sağlıklı. Belki daha az su tutan bir saksı harcı kullanabilirsiniz. İyi bir bakımla tekrar çiçek açar ve köklenirler. Anladığım kadarıyla bir saksıda iki orkideniz var. Mümkünse ayırmanızı tavsiye ederim, bakımı daha sürdürülebilir olur.
Birçok durumda kökleri görmek sorun teşhisini sağlıyor, ancak sorun olduğundan eminseniz çıkarıp bakın. Bitkiniz saksısına istediği gibi yerleşmek için bir çaba sarfediyor -güzel çiçekler saksısıyla barışık bitkilerden çıkar- ve saksı değişimi bu yerleşme işlemine tekrardan başlaması demek. Bitki sulama suyunu renklendiriyorsa, saksıda bir koku varsa kökleri görmekte fayda var.
Çıktığı saksıya tekrar giremeyen orkide hepimizin sorunu :D kökler ıslakken yerleştirmeyi deneyin, daha az kırılgan oluyorlar. Saksı harcını geri doldurmayı düşünüyorsanız bir elinizle bitkiyi tutup diğer elinizle saksıyı sallayarak (titreştirerek) parçaların oturmasını sağlayabilirsiniz.
Yapraktaki sıkıntılar gördüğüm kadarıyla parazit kaynaklı değil sanırım. En uçtakini tam bilemedim ama tam orta eksenden yarılma normal birşey.
Merhabalar, ekte resimlerini gönderdiğim orkidelerim sanıyorum ölmek üzereler. Forumda okuduğuma göre köklerini çıkartarak fotoğraflarını çektim ve ekliyorum. Ancak saksıya geri koymakta da yardımlarınıza ihtiyacım var. Çünkü bana göre saksının üzerinde kaldılar tam yerleşmediler. Benim orkidem iki kök. Bir kökte olan yapraklardan biri sarardı. aynı kökteki başka bir yaprağın üzerinde ise iki adet delik oluştu. Diğer kökteki yapraklar daha sağlıklı ama yine de köklerinden emin değilim. Ben haftada bir içme suyu ile sulamaya özen gösteriyorum ancak ölmelerinden korkuyorum. İki adet dal sapsarı oldu bile :( Yardım edebilirseniz çok mutlu olurum.
Sn. Sardunya çok teşekkür ederim. İçime su serptiniz :) Günlerdir orkidelerim ölecek diye kahrımdan ben öleceğim :) Bu akşam bir çiçekçiye götürüp saksılarını ayıracağım dallarını da dediğiniz gibi dipten keseceğim. Sanırım saksıları porselen olduğu için hayatlarından memnun değiller. Forumda okuduğum gibi plastik bir saksıya geçmeleri daha faydalı olacaktır diye düşünüyorum. Yardımlarınız için çok teşekkürler.
sar-dunya
14-08-2014, 11:03
Plastik veya porselen olmasından önemlisi drenajının iyi olması. Porselen ve delikli bir saksı da olabilir, eğer böyle birşey bulursanız.
Sn. Sardunya çok teşekkür ederim. İçime su serptiniz :) Günlerdir orkidelerim ölecek diye kahrımdan ben öleceğim :) Bu akşam bir çiçekçiye götürüp saksılarını ayıracağım dallarını da dediğiniz gibi dipten keseceğim. Sanırım saksıları porselen olduğu için hayatlarından memnun değiller. Forumda okuduğum gibi plastik bir saksıya geçmeleri daha faydalı olacaktır diye düşünüyorum. Yardımlarınız için çok teşekkürler.
merhaba arkadaşlar bir web sitesinde orkide tohumu satılıyor, Acaba gerçekmidir? Orkide tohumla çoğalıyor mu? Ayrıca tohumdan başlarsak ne kadar sürede çiçek açar? şimdiden teşekkür ederim...
Charlaux
18-08-2014, 08:36
merhaba arkadaşlar bir web sitesinde orkide tohumu satılıyor, Acaba gerçekmidir? Orkide tohumla çoğalıyor mu? Ayrıca tohumdan başlarsak ne kadar sürede çiçek açar? şimdiden teşekkür ederim...
Merhaba sn.keopstr,
Büyük ihtimalle satılan tohum Orkide Ağacı olarak bilinen türlerin tohumlarıdır.Normalde orkidelerde tohumla ürerler ancak toprağa koy çimlenir bir tür olmadığından ve çok fazla malzeme almanız gerekeceğinden tavsiye etmem.
Sevgiler
sümeyraak
19-08-2014, 20:28
Orkidem kuruyor nasıl kurtarabilirim??
http://i61.tinypic.com/hrkc21.jpg
http://i59.tinypic.com/70vt42.jpg
http://i57.tinypic.com/ie1qa1.jpg
Merhaba,
Bu siteyi uzun zamandır takip ediyordum , sonunda üye olmaya karar verdim:)
Kimya Müh mezunuyum. Evimizde uzun zamandır baktığımız orkidemiz var, ilk aldığımızda ki çiçekleri döküldükten sonra bu yaz tekrar çiçeklendi. En az 20 tane çiçeği vardı. Tüm bu zaman boyunca ne saksısını değiştirdik, ne kök bakımı yaptık. Orkide coşturan ve orkide toprağı diye satılanlardan alarak yeni saksıya geçtim. Saksı olarak su şişesi kullandım. Eski saksısındaki kökler bir yumak olmuştu. Ayıramadım, çok kuruyan kökleri budadım. Aldığım orkide toprağnda sadece ağaç kabuğu vardı. Ekte yer alan fotoğraflarda göreceğiniz gibi dışar uzanan kökleri de kapattım. Perdesini hep kapalı tuttuğum pencerenin tam altına koydum ve pencere sürekli açık, eşini alıyor. Her akşam orkide coşturan besinli su fışkıran üstten. Birkaç kere yapraklara da fısfıs yaptım. Buraya kadar yaptığım uygulamada bir hatam varmıdır? Orkide köklerini çürümesini istemiyorum. Yeni kökler çıkarıyor ve mevcut kökleri de uzuyor. Ama yeni dal daha çıkarmadı. Bitki 3 aydır dinlenmede.
Hepinize iyi günler dilerim.
Saygılarımla
Merhaba benim hediye gelen ve ozenle baktigim orkidem var. 5 aydir bakiyorum . banabgelikten sonra da cicek verdi saglikliydi. Fakat 3 hafta kadar ben bakamadim arkadasimda 3 4 gune bir 2 3 bardak su vermis. Cicegim pulastik saksida plastik saksida dekoratif porselen saksi icindeydi. Geri geldigimde cicekleri dokmeye baslamisti. Hepsi dokuldu. Sitede yazdigi gibi budamasini yaptim. Fakat yapraklarida alttakilerden baslayarak ince yumusadi daha sonrada sararmaya basladi. Simdi de ust yapraklar yumusai yuzeydeki koklerde curumustu kestim onlari. Porselen saksidan da cikardimbkoku yapmis zaten. Alttaki koklerde curumeye baslamis. Ve minik bocek gordum bi tane. Ust yapraklara su serpiyorum.serin kalsin diye. Su vermiyorum 3 gundur. 1 hafta oncede vermemistim 2 gundur bi kac yapragi burusmus gibi olmustu. Sonra tekrar su vermistim. Simdi ne yapayim su veryim mi. Ve nasil iyilesir . cok degerlu cicegim olmesin. Yardumci olur musunuz ? Tesekkur ederim simdiden.
orkide2014
24-08-2014, 11:07
orkidemin kökünde çok ufak siyah böcek tesbit ettim bu zarar verir mi
tulaydolu
26-08-2014, 15:37
Orkidem hakkında bilgi sormak istiyorum.
Ben orkidelerin kesildiğinden haberim yoktu. Tesadüfen yazılarınızı okudum. Mayıs ayında çiçekleri dökülmüştü orkidemin. Şu an da kesme yapabilirmiyim. Selamlar,Kolaylıklar.
Uzun zamandır orkide büyütüyorum. çiçekler döküldükten sonra saplarının kesilmesi taraftarı değilim çünkü kısa bir süre sonra yan sürgün veriyor tekrar çiçekleniyor veya keiki olabiliyor.Eğer sapı keserseniz bitki uzun zaman çiçeksiz kalır çiçek sapını kendi haline bırakın kendi kendine kurursa kesin kurumazsa da bırakın öylece kalsın...
Asyamehmet
28-08-2014, 01:38
Merhaba,
3 senedir beyaz orkidem var ustunde 2 senedir bir keiki duruyor ama hala köklenmedi arada yine yeni cicek sapi veriyor ama keiki'm köklenmiyor bir türlü. Bu konuda bana yardimci olabilirmisiniz?
1 sene önce esim bana 3 dalli orkide hediye olarak aldi. 2 ay önce 1 ay tatile gittim esim orkidelerime bakti, geldigimde 3 dalli orkidemin bir dali kuflenip kurumustu havasizliktan sanirim, diger iki dallarin uzerlerinde 3 tane keiki olusmus hatta bir keikide cicek sapi cikmisti. Kuflenip kuruyan dali dipten kestim ve kendi haline biraktim orkidemi. Simdi diger iki dallarida kurudu ve govdesindeki butun yapraklar kuruyup döküldü ama dallarin uzelerinde 3 tane yesil keiki'm var onlari nasil kurtarabilirim diplerine iki gündür tulbent bagladim islak tutmaya calisiyorum sürekli ama dallar kuruduktan sonra bu yöntem ise yarar mi? Lütfen bana yardimci olun cok sevdigim bir orikidemdi kendisini kurtaramadim ama yavrularini kurtarmak istiyorum!!?
Merhaba yeni aldığım orkidelerimden bir tanesinin yaprakları hızla sararıyor resimleri eklemeye çalışacağım nasıl kurtarabilirim? Ne yapmam lazım? :(
Asyamehmet
29-08-2014, 01:53
Bu resimler 3 senelik orkidemin. Yapraklarin ikisinde küf vardi bende (dogru yaptimmi bilmiyorum ama) küf olan yerleri kestim.
Asyamehmet
29-08-2014, 01:56
Bunlarda dallari kurumus keikilerim. Yapraklari susuzluk belirtileri gostermeye basladi :(:(
Bundan yaklaşık 8 ay kadar önce işyerine hediye gelen orkide birkaçgün sonra yapraklarını dökmeye ve sarartmaya başladı. Kala kala tek yaprak kaldı. Ben de tüm toprağını boşalttım. İçine 5/1 oranında çan çürüntüsü koyup yeni bir toprak harcı hazırladım. Sonra çürüyen tüm saçakları makasla kestim. Allahtan sağlam bir kök vardı. Kökü iyice yıkadım. Kök üzerine bolca tarçın serptim ve bismillah deyip yeni toprağına aldım orkideyi ve beklemeye başladım. Sık sık su verdim. Kış aylarını uyuyarak geçirdi zannederken o tek yaprağının çürümemesi bana umut veriyordu. Nitekim aylar sonra yaklaşık 6-7 ay sonra ölmüşmü acaba diye toprağını tekrar boşalttığım sırada bir yaprağın kökünden saksının içine doğru uzadığını gördüm:) Cılız açık yeşil bir yapraktı. Yaprak yüzeye dönecek şekilde toprağa kökü gömdüm. Bir ay sonra baktım 2. ve 3. yaprak çıkmaya başladı. Ben bu işi başardım dedim:)Sonrada güneşe aldım çünkü yapraklar henüz çok cılız ve yüzeyi bulmakta zorlanıyorlar. Her gün sabah akşam sprey yaptım. Arada bir kaktüs gübresi verdim:)Tabağında çok fazla su bırakmamaya gayret ettim. Bakalım, inşallah çiçeklerini de görürüm...
do_major
01-09-2014, 12:14
Merhaba ben bu siteye yeni üye oldum.
henüz neyi nerden bulabileceğimi bilmiyorum ama bugün orkidemi suyun içinde beklettikten sonra çıkarınca suda bir parazit gördüm.
tırtıla benziyordu 1,5 cm kadardı ne yapmam gerekiyor.
do_major
01-09-2014, 12:15
resmini ekledim
kelebek çalısı
01-09-2014, 16:16
resmini ekledim
White worm olarak bilinen zararı olmadığını gözlemlediğim canlı olabilir. Gereksiz sulamadan kaçının.
borulcesalatasi
02-09-2014, 09:19
Merhaba
Ben orkidem ile ilgili internette bilgi ararken siteye üye oldum ve bir soru sormak istiyorum. Fotoğraftaki orkidem bir süredir üst taraftan kök çıkarmış halde bu hale geldi. Bu sene çiçek de açmadı. Yapmam gereken bir şey var mı acaba yardımcı olabilir misiniz?
Bunlarda dallari kurumus keikilerim. Yapraklari susuzluk belirtileri gostermeye basladi :(:(
Dalları ve kökleri kurumuş orkideyi kuru kök ve gövdeden ayırarak ( ayırdığınız kısma bildiğiniz toz tarçını sürün ) hemen orkide toprağına dikmenizi öneririm...
Merhaba.. 8 gün önce orkide sahibi oldum. Bakımını sizin sitenizden takip ediyorum yalnız yerinimi sevmedi bilemiyorum ama yapraklarında lekeler oluşmaya başladı fazla gün ışığına maruz bırakmıyorum haftada 2 kez suladım ve seramik olan saksını çıkarıp bu şekilde muhafaza ediyorum ama yapraklarındaki lekeler çoğalmaya başladı birde yeşil yaprağın ucu sararmaya mı başladı tam anlayamadım yardımcı olursanız sevinirim :)
Seabert74
08-09-2014, 08:14
Hem günışıgından uzak tutup hem de haftada 2 kez sulamak fazla gelmiş olabilir.. Günışıgı alan havadar bir yere koyun orkidenizi..
Ankara bu mevsimde yakıcı güneşli değildir sanırım, pencereye yakın biryerde olsun, köklerin durumunu takip edin, yeşil ise sulama ihtiyacı yoktur.. Kökler grileşmeye başladıgında , saksı hafifler, sulama zamanı gelmiş demektir.. Zamanla anlayacaksınız zaten.. sevgiler
burdaki pembe bezlerle sarılan yerleri ne için sardınız yazabilir misiniz
Charlaux
09-09-2014, 07:19
burdaki pembe bezlerle sarılan yerleri ne için sardınız yazabilir misiniz
Sn.obahar,
Burada yapılmaya çalışılan kök sistemi olmayan orkidenin ve keikinin nemli kalmasıyla köklenilmesi hedeflenilmiş. Hedeflenilmiş diyorum çünkü okuduğum yazılarda bu işlem Spaghnum yosunuyla yapılır ve yosunun özelliği olduğundan kullanılır.Tahminimce böyle bir durumda orkidenin sonu çürümekle biter.
Diyorsanız ki yok mu bunun alternatifi ? Tam olarak aynı verimlilikte olmayacağını düşündüğüm nemi arttırmak için pratik bir çözüm var;altlık alınır altlığa küçük küçük taşlar konulur ve ıslak tutulur.Köksüz **** kökü güçsüz olan bitkilerde en kritik mesele kök oluşana kadar özen göstermek ve iyi takipte; faydalı mıdır bilmem ama kökü kötü durumda olan orkidemin yapraklarına pamukla hidrojen peroksit yedirdim ve sonuç oldukça iyiydi,mantari ilerleme durmuş,yapraklar sağlıklılaşmış ve yeni bir kök çıkarmıştı.Sonrasında kök büyüyüne kadar özel bir bakım gerekecek ...
Tabii bu sorunların ana kaynağıda orkideyi alırken ön araştırma yapmayıp durumu kötüleşdiğinde bakımı hakkında araştırmamız.Oysa alırken durması gereken karışım,sulama,ışık,hastalık sorun esnasında gerekecek malzemeleri biliyor olursak (spaghnum yosunu ebayden sıkıştırılmış halde kullanım için alınabilecek pahalı olmauan bir malzeme) kolay kolay ne sıkıntı olur,olursa da zaten pratik bir çözümü olur.
Sevgiler
mühendis57
09-09-2014, 10:12
ozlem06
Merhaba orkidenizi haftada 2 kez sulamak bana fazla gibi geldi bir de güneş görmeyen bir yerde ise aşırı nemden çürümeler başlayabilir.Cam kenarına yakın bir sehba orkidenize daha uygun bir yer olacaktır. Benim tavsiyem haftada 1 kez sulamanız ve havai köklere sprey şeklinde su sepmeniz ve Özellikle geceleri hafif esintiye maruz bırakmanız...
mühendis57
09-09-2014, 10:24
[QUOTE=borulcesalatasi;1316948]
Merhaba orkideniz keiki oluşturmuş.Yavru orkideniz yeterince köklenmiş gibi görünüyor sapa bağlandığı kısımdan keserek yavru bitkinizi dikebilirsiniz.Çiçeklenme konusunda da şunları yapabilirsiniz
1-orkidenizi aydınlık ancak direk güneş görmeyen bir yere koyun
2-Düzenli sulama ve gübreleme yapın
3-Geceleri pencerenizi açarak orkidenizi hafif esintilere maruz bırakın...
mühendis57
09-09-2014, 10:32
[QUOTE=ozlem06;1317904]
Özlem hanım yazmayı unuttum bazı kökler kurumuş görünüyor keskin bir makas ile canlı yere kadar kökleri kısaltın ve uclarını tarçına bandırın.Sulama konusuna dikkat edin aşırı kireçli ve klorlu su kullanmayın,köklerin rengi yeşil ise sulamak gerekmez yeşil-griye dönüşmüş ise ve saksının içindeki ağaç kabukları kurumuş ise sulayın. yapraklar tozlanmış ise silin ya da yıkayın.
arkadaşlar orkideleri nasıl çoğaltabiliriz. kısaca bu köklendirme işini anlatabilir misiniz?
mühendis57
09-09-2014, 12:14
arkadaşlar orkideleri nasıl çoğaltabiliriz. kısaca bu köklendirme işini anlatabilir misiniz?
phalaenopsis orkideler 2 şekilde üretilebilir
1- doku kültürü ile labaratuar şartlarında
2- Keiki yani çiçek sapında yavru bitki oluşturduğunda kesip başka saksıya alarak
Özlem hanım yazmayı unuttum bazı kökler kurumuş görünüyor keskin bir makas ile canlı yere kadar kökleri kısaltın ve uclarını tarçına bandırın.Sulama konusuna dikkat edin aşırı kireçli ve klorlu su kullanmayın,köklerin rengi yeşil ise sulamak gerekmez yeşil-griye dönüşmüş ise ve saksının içindeki ağaç kabukları kurumuş ise sulayın. yapraklar tozlanmış ise silin ya da yıkayın.
Hangi kısım kurumuş yanlış bir yerinden kesmek istemiyorum daha 10 gün oldu geleli çünkü sulama için ben temiz su koyuyorum kökleri şuan yeşil görünüyor ama kesme konusunda emin olamadım
mühendis57
09-09-2014, 14:11
[QUOTE=mühendis57;1318331]
Hangi kısım kurumuş yanlış bir yerinden kesmek istemiyorum daha 10 gün oldu geleli çünkü sulama için ben temiz su koyuyorum kökleri şuan yeşil görünüyor ama kesme konusunda emin olamadım
Resimde laptopun köşesine doğru uzamış sararan köklerden bahsediyorum eğer kökleri yeşil kısım çıkana dek kısaltmışsanız tekrar köklerle uğraşmayın kendini toparlamasına müsade edin...
Charlaux
09-09-2014, 19:53
Merhaba sn.obahar,
Konu hakkında ayrıntılı bilgi Orkide bolumunde mevcut. Ancak okumadan belirtmek isterim ki bu uretim isine gerek keiki gerek tohumdan heves edecekseniz once secereli turlerin bakimiyla ilgilenmeli ve sonra bu konuyla ugrasmaniz olacaktir. Cunku IKEA,Bauhaus,Koctas gibi yerlerde satilan orkidelerin varyetesini bilemiyoruz ve ogrenmemizde imkansiza yakin.Peki bunun ne onemi var diye soracak olursaniz secereli varyetelerde kendine has ozelliklerde bulunur ve siz bunlari bilemeyeceksiniz.Bu turleride ebay'in Britanya sitesinde kolayca bulabilirsiniz,yetistirmesi ayri bir zevk.
Merhaba orkidemin kuruyan dallarını geçen hafta kesip tarçınladım köklerinde de kuruluklar vardı onlarıda tarçınladım toprağı gözüme az geldiği için üstüne orkide toprağı ekleyip mineralli suyla besledim bir hafta içinde çiçeğim bu şekilde soldu yaprağı düştü neden böyle oldu anlamadım fazlada sulamadım normalmidir böyle olması?
mühendis57
17-09-2014, 09:30
[QUOTE=ozlem06;1319607]
Özlem hanım resimlerde göründüğü kadarıyla orkide harcınız çok ıslak gibi, sanırım torfla karışık çam kabuğu kullanılmış torf fazla su tuttuğu için aşırı nemli kalmış orkidelerinizde torflu harç kullanmamanızı tavsiye ederim.Sulama yapmayın kökleri kontrol edin hafif renk değişikliği olduğunda ya da saksı harcınız kuruduğunda eski camsil kutusunu iyice temizleyip dinlenmiş klorsuz su doldurup üstten hafifçe su septirin saçaklarına...
Ancak şu an bir süre sulamayın harç çok ıslak
[QUOTE=ozlem06;1319607]
Özlem hanım resimlerde göründüğü kadarıyla orkide harcınız çok ıslak gibi, sanırım torfla karışık çam kabuğu kullanılmış torf fazla su tuttuğu için aşırı nemli kalmış orkidelerinizde torflu harç kullanmamanızı tavsiye ederim.Sulama yapmayın kökleri kontrol edin hafif renk değişikliği olduğunda ya da saksı harcınız kuruduğunda eski camsil kutusunu iyice temizleyip dinlenmiş klorsuz su doldurup üstten hafifçe su septirin saçaklarına...
Ancak şu an bir süre sulamayın harç çok ıslak
Merhaba teşekkür ederim yorumlarınız için çiçeği sulamıştım o gün o yüzden toprak nemli görünmüş olabilir. Eski harcının üstüne orkide toprağı eklemiştim yanlış mı yaptım acaba bundan sonra toprağına dikkat ederim ama tekrar toprak değiştireyim mi yoksa bu toprakla mı devam edeyim bilemedim. Su olarak da damacana su kullanıyorum birde toprak ekleyince tekrar sulama ihtiyacı hissettim orkide canlandırıcı su ekledim. Canlandırıcı suyu ne kadar kullanayım ayda bir yeterlimidir umarım ölmez ya solması toprak değişiminden mi acaba?
mühendis57
18-09-2014, 11:58
[QUOTE=mühendis57;1319745]
Merhaba teşekkür ederim yorumlarınız için çiçeği sulamıştım o gün o yüzden toprak nemli görünmüş olabilir. Eski harcının üstüne orkide toprağı eklemiştim yanlış mı yaptım acaba bundan sonra toprağına dikkat ederim ama tekrar toprak değiştireyim mi yoksa bu toprakla mı devam edeyim bilemedim. Su olarak da damacana su kullanıyorum birde toprak ekleyince tekrar sulama ihtiyacı hissettim orkide canlandırıcı su ekledim. Canlandırıcı suyu ne kadar kullanayım ayda bir yeterlimidir umarım ölmez ya solması toprak değişiminden mi acaba?
Merhaba Solmasının birden fazla sebebi olabilir
1-köklerde kesim yaptınız dolayısıyla yeni yaralar açıldı su kaybı oldu
2-saksı harcını değiştirdiniz tomurcuklanma ve çiçeklenme dönemi orkideler için hassas bir dönemdir yerini değiştirseniz bile dökümler olabilir
Tekrar saksı harcını değiştirmeyin sadece aşırı sulama yapıp saksı içerisinde kök bölgesinde gereğinden fazla nemli bir ortam olmamasına dikkat edin.
Bir de bu canlandırıcı su olayına takıldım canlandırıcı sudan kastettiğiniz ne acaba?
Gübreli su ise yapraklara püskürterek düşük konsantrelerde verebilirsiniz.Bitkinizin kendisini toplamasına müsade edin,Kendi haline bırakın. Saksı hafiflediğinde ve diğer susuzluk belirtileri oluştuğunda sulama yapmaya özen gösterin yeter...
Merhabalar. Benim sorum olacak. Orkidemin kokleri hep fosalmis yani bosalmis. Kokleeini makasla kestim hep. 1 tane uzun kok ve kisa kok var. Onlarda pek iyi ne yapmaliyim cok mutsuzum
mühendis57
19-09-2014, 07:22
Merhabalar. Benim sorum olacak. Orkidemin kokleri hep fosalmis yani bosalmis. Kokleeini makasla kestim hep. 1 tane uzun kok ve kisa kok var. Onlarda pek iyi ne yapmaliyim cok mutsuzum
Merhaba içleri foslaşmış sadece iplik gibi bir yapısı kalmış kökleri sağlam yeşil yere kadar kesip çıkartın tarçınlayın.şeffaf bir saksıya orkide harcı alarak **** eski harcınızı 5-10 dk 180 derece fırında tepsi içinde yanmayacak kadar kavurup dezenfekte ederek tekrar kullanabilirsiniz.Ancak bu saksı harcı içerisinde torf ihtiva edenlerden olmasın. Sadece ağaç kağuğu olanlardan olacak.İlk yaprağın çıktığı yerin altına kadar harç ile doldurun kuru harcı sulayın ancak gövdeye su değdirmemeye çalışın,aşırı sulama yapmayın gece hafif rüzgar alabilecek pencere arkası bir sehbaya koyun.Bitkiniz sulama düzenine uyar iseniz kendisini toparlayacaktır...
Merhaba içleri foslaşmış sadece iplik gibi bir yapısı kalmış kökleri sağlam yeşil yere kadar kesip çıkartın tarçınlayın.şeffaf bir saksıya orkide harcı alarak **** eski harcınızı 5-10 dk 180 derece fırında tepsi içinde yanmayacak kadar kavurup dezenfekte ederek tekrar kullanabilirsiniz.Ancak bu saksı harcı içerisinde torf ihtiva edenlerden olmasın. Sadece ağaç kağuğu olanlardan olacak.İlk yaprağın çıktığı yerin altına kadar harç ile doldurun kuru harcı sulayın ancak gövdeye su değdirmemeye çalışın,aşırı sulama yapmayın gece hafif rüzgar alabilecek pencere arkası bir sehbaya koyun.Bitkiniz sulama düzenine uyar iseniz kendisini toparlayacaktır...
Kimse cevap vermedigi icin soyle yaptim. Topragini vitaminli suda beklettim. Koke tarcin serpip diktim tekrar. Bi de yapragini oksijenli su ile sildim. Tekrar sokup firinlayim mi.
mühendis57
19-09-2014, 13:56
Kimse cevap vermedigi icin soyle yaptim. Topragini vitaminli suda beklettim. Koke tarcin serpip diktim tekrar. Bi de yapragini oksijenli su ile sildim. Tekrar sokup firinlayim mi.
Yok tekrar saksı harcı ile uğraşmayın öylece kalsın sulama düzenine dikkat edin,aşırı sulamayın, yapraklarda buruşma var ise gündüzleri üzerine şeffaf bir şey kapatıp gece açın, geceleri camsil ile yapraklarına su serpin,geeceleri hafif rüzgar esintisi almasını sağlayın.
Aysel Yavuz
20-09-2014, 09:29
Orkidemle ilgili yardım istiyorum. Resimde çok net çıkmamış olabilir. Yaklaşık 2 ay önce eşim almıştı. Ama son 1 haftadır önce çiçekleri döküldü sonra dalları kurumaya başladı. Köklerini ve yapraklarını kontrol ettim bir sorun yoktu. Yeni bir orkide saksısı ve toprağı alıp değiştirsem bu zamanda sorun olur mu? haftada 1 suluyorum. Birde güneş alan yerde mi durmalı ? şimdiden teşekkürler
Seffaf bisi ne mesela.
mühendis57
21-09-2014, 14:41
Seffaf bisi ne mesela.
Seffaf saklama kapları olabilir ya da hergün yapmaktan üşenmezseniz strece sarın gece açın 1 hafta süreyle...
Seffaf saklama kapları olabilir ya da hergün yapmaktan üşenmezseniz strece sarın gece açın 1 hafta süreyle...
Cok canim sıkıldı burusuyor yapraklari yavas yavas. Bi de strec filme sarayim bakayim. Sadece yapraklarimi sarayim. Yoksa tum bitkiyi mi dali da var. Cok soruyorum kusura bakmayin. Baska carem yok. Biz siz cevap veriyosunuz.
mühendis57
21-09-2014, 22:11
Cok canim sıkıldı burusuyor yapraklari yavas yavas. Bi de strec filme sarayim bakayim. Sadece yapraklarimi sarayim. Yoksa tum bitkiyi mi dali da var. Cok soruyorum kusura bakmayin. Baska carem yok. Biz siz cevap veriyosunuz.
Sorun değil elimden geldiğince yardımcı olurum..
Bütün bitkiyi sarın 2-3 tane ahşap vb çubuk dikin saksının etrafina, sera gibi streçle gündüzleri sarıp geceleri acin 1 hafta boyunca. Geceleri pencereyi açıp hafif serinlik almasinı sağlayın..
hatice p.
26-09-2014, 11:57
bu resim benim orkidemin resmi değil fakat, benim orkidemde aynı bu kökteki siyahlık gibi siyahlık var kök dibinde, önemlimidir? bişeyler yapmak lazımmıdır?
teşekkürler.(kırmızı daire içine aldığım)
sar-dunya
26-09-2014, 13:10
Bence problemi sadece o noktada aramayın. İki yaprağı hariç diğerlerinde ciddi sararma var. Bulunduğu ortam ya da saksının içi sıkıntılı olabilir.
mühendis57
26-09-2014, 13:30
bu resim benim orkidemin resmi değil fakat, benim orkidemde aynı bu kökteki siyahlık gibi siyahlık var kök dibinde, önemlimidir? bişeyler yapmak lazımmıdır?
teşekkürler.(kırmızı daire içine aldığım)
merhaba kökler resimdeki gibi ise aşırı sulamadan kaynaklı olarak köklerde çürümler oluşmuş ve saksı harcınızın değişim zamanı gelmiş olabilir orkidenizi saksıdan çıkartıp kontrol edin.Eğer saksı harcınız dağılıyorsa çürümeye başlamış ise,orkidenizin çürüyen zarar görmüş köklerini kesip kesilen yeri tarçınladıktan sonra yeni saksı harcına dikim yapın kolay gelsin...
hatice p.
26-09-2014, 14:20
o fotoyu ben misal olarak aldım,benim orkidemin sadece bir kökünün dibinde siyahlaşma var, kırmızı çizginin içine aldığım sorun gibi yani, başka sorunu yok, o siyahlık önemlimidir?
mühendis57
26-09-2014, 15:41
o fotoyu ben misal olarak aldım,benim orkidemin sadece bir kökünün dibinde siyahlaşma var, kırmızı çizginin içine aldığım sorun gibi yani, başka sorunu yok, o siyahlık önemlimidir?
Kökün genelinde sıkıntı yok ise, bitkinizin genel görünümünde de herhangi bir olumsuzluk yok ise fazla kafanıza takmayın...
orkideacemisi
27-09-2014, 16:20
merhabalar ben foruma yeni katıldım iki haftadır netten yorumları okuyarak dertlerime çare bulmaya çalıştım ama baktım ki ne yaptıysam olmuyor bende üye olmaya karar verdim.iki adet orkidem var pal. cinsi bir tanesi geçen seneden beri benimle çiçeklerini döktükten sonra üç-dört hafta önce bir adet yeni yaprak çıkarttı şuan hala yaprağı çok küçük.ben bu sevinçle toprağını değiştirmek istedim kökleri iyiydi müdahale etmeden ikeadan aldığım harca(harç mı torf mu bilmiyorum)eski saksısını temizleyerek geri diktim ve suladım.toprağı o kadar kabuksu ki su tutmuyor çokta sulamak istemiyorum.eski harcı daha küçük taneliydi çünkü.her neyse iki yaprağı sarardı hemde daha küçücüklerdi:Sşimdi üçüncü yaprakta da sararma başlamış...tamda dinlenme süresi sona erdi çiçek gelecek derken çok pişmanım toprağını değiştirdiğime.yardımlarınızı bekliyorum saygılarımla..
ozlemshk
27-09-2014, 16:22
Merhaba.4ay once aldigim orkidenin cicekleri dokuldukten sonra 3.bogumun ustunden kesmistim.sonra kestigim yerin hemen altindan tekrar surgun verdi cicek acti.simdi tekrar cicekleri dokuldu.tekrar kesmem gerekiyormu? Bir arkadasim keske hic kesmeseydin zaten cicek ixin suegun veriridi kendisi diyor.bir de seffaf saksisinda kenarlarda hep nem oluyor.nem tamamen kurumadan sulama yapmamalimiyim?
mühendis57
27-09-2014, 18:03
Merhaba.4ay once aldigim orkidenin cicekleri dokuldukten sonra 3.bogumun ustunden kesmistim.sonra kestigim yerin hemen altindan tekrar surgun verdi cicek acti.simdi tekrar cicekleri dokuldu.tekrar kesmem gerekiyormu? Bir arkadasim keske hic kesmeseydin zaten cicek ixin suegun veriridi kendisi diyor.bir de seffaf saksisinda kenarlarda hep nem oluyor.nem tamamen kurumadan sulama yapmamalimiyim?
Merhaba çiçek sapını 3.göz uzerinden kesmiş ve hemen alt tomurcuğun sürmesini sağlamişsınız.Eğer çiçek sapı bir bütün olarak dağlıklı görünüyorsa ve oluşan tomurcuklar da sağlıklıysa bir süre daha bekleyin.Tomurcuklanma bitince çatallaşmış çiçek sapi ana sap kadar kalinsa 2-3. Gozden onuda kesin eğer ana daldan inceyse ana dalı bir alt boğumdan kesin.sap sararmaya baslamis ise tamamen sararinca çiçek sapını dipten kesersiniz.
Sulama sonrasında saksınızın tabağında su bırakmayın , su damlacıkları kuruyunca ve kökler yeşilden griye dönüştüğünde sulama yaparsınız...
Tilki Mete
27-09-2014, 18:10
merhabalar ben foruma yeni katıldım iki haftadır netten yorumları okuyarak dertlerime çare bulmaya çalıştım ama baktım ki ne yaptıysam olmuyor bende üye olmaya karar verdim.iki adet orkidem var pal. cinsi bir tanesi geçen seneden beri benimle çiçeklerini döktükten sonra üç-dört hafta önce bir adet yeni yaprak çıkarttı şuan hala yaprağı çok küçük.ben bu sevinçle toprağını değiştirmek istedim kökleri iyiydi müdahale etmeden ikeadan aldığım harca(harç mı torf mu bilmiyorum)eski saksısını temizleyerek geri diktim ve suladım.toprağı o kadar kabuksu ki su tutmuyor çokta sulamak istemiyorum.eski harcı daha küçük taneliydi çünkü.her neyse iki yaprağı sarardı hemde daha küçücüklerdi:Sşimdi üçüncü yaprakta da sararma başlamış...tamda dinlenme süresi sona erdi çiçek gelecek derken çok pişmanım toprağını değiştirdiğime.yardımlarınızı bekliyorum saygılarımla..
Öncelikle orkidenin toprağı normal toprak değildir ağaç kabuklarından ve bağzı organik maddelerden oluşur , orkidenin toprağının çok su tutması iyi değildir çünkü fazla su orkidenin köklerini çürütür ve ölmesine sebeb olur orkidenizi haftada bir sulayarak ve camın kenarında güneş ve esinti almasını sağlarsanız sıkıntı kalmayacaktır diye düşünüyorum tabi daha bilgili birisi iyi bir cevap verecektir .
mühendis57
27-09-2014, 18:12
Keşke Saksı harcını daha erken dönemde değiştirseydiniz.Bazı dönemlerde bitkiler çok hassas olabiliyor.Saksı harçlarını tomurcuklanma sonrasında uyku döneminde değiştirin, aktif dönemde bitkinizin yerini bile değiştirmeyin.
Bitkinizin köklerinde problem yoksa sabırla bekleyin.
Tilki Mete
27-09-2014, 18:13
519105
kötü durumda aldığım orkide de bu arala bir kaç sıkıntım var ne yapmalıyım ?
Charlaux
27-09-2014, 19:40
Merhaba sn.orkideacemisi ve ozlemshk,
Oncelikle belirtmek isterim ki forumu dikkatlice okursaniz ara sayfalarda degil ilk sayfalardan itibaren sorularinizin cevabini bulabilirsiniz.
Birincisi yukarida da denildigi gibiorkidelerde zaten toprak degil agac kabuklari, tas,spaghnum yosunu gibi urunler kullanilir. Sorulmasi gereken ilk soru orkide harci aldiginiza emin misiniz? Sorunun harcta olmadigindan eminseniz sulamanizda bir sikinti olabilir: az ya da cok suluyor olabilirsiniz bunun icinde kurdan daldirarak harci kontrol edebilirsiniz.
Sn.ozlemshk, Saksi icindeki kokler gumus renginde olmadan,harctaki nem gitmeden sulama yapmayiniz. Phalaenopsis'te bazi varyeteler ayni ciceksapindan birkac kez cicek acabilirken bazilari da acabiliyor; dolayisiyla bitkinizin genetigiyle alakali.
Saygilar
Ludisa Excellence
28-09-2014, 00:05
Tilki Mete bir kaç sıkıntısı olduğu doğru fakat şu an için uğraşmanız gereken benim gördüğüm yapraklardaki miseller Athelia..
Bir çeşit mantar, harcı atın ve değiştirin saksıyı dezenfekte edin.
Biraz kitaplarımı kurcaladım kontakt etkili fungusitlerle mucadele ediliyor. Buradan doğrudan ilaç ismi söylemek pek doğru olmuyor evde kullanımı uygun olmadığından.
İlaçlama imkanınız var ise yukarıda yazdığım hastalık adı ile aratın.
Onun dışında bir litre suya 1 ml çamaşır suyu karıştırıp yapraklara özellikle misellerin olduğu yere sıkabilirsiniz fakat köklere gelmesin ve - ve ya bir miktar toz kükürt ile muamele edin.
Yapraklardaki delikler sümüklü böcek(snail) zararı, saksı harcını kontrol edin, harcı değiştirirken kökleri tazyikli su ile yıkayın, diğer bitkilerden uzakta tutun.
Kolay gelsin saygılar.
Tilki Mete
28-09-2014, 00:31
Teşekkür ederim diyer orkidemle yan yana duruyor sizce onada geçer mi ?
Ludisa Excellence
28-09-2014, 00:45
Diğerleride phal ise Evet kesinlikle, derhal uzaklaştırın, karantinaya alın, aynı çamaşır sulu karışımı(1 litreye suya 1mililitre cc ) da diğer bitkilere önlem olarak uygulayın. 20-30 dk sonra yaprakları ıslak bir bezle durulayın.
Orkidemin kokleri bosalmisti iyice temizledim. Tarcinladim tekrar diktim topraga. Ama daha da kotulesti sanki. Yapragin biri iyice burustu. Kalan iki kokten biride curumeye baslamis gibi. Ne yapmaliyim bilmiyorum. Cok canim sikkin.
Selamlar;
Üstadların görüşlerine ihtiyacım var, ilgilenen olursa çok mutlu olurum.
- Bu phal. dün hediye olarak geldi, bir can olarak da mana olarak da değeri çok büyük. Bu çiçeğin köklerindeki buruşukluğu gördükçe çok sağlıklı olmadığını düşünmeye başladım ama mümkün olduğunca sağlıklı yetiştirmeye çalışacağım, daha kaktüs bakımında acemi iken böyle nazenin bir çiçeğe ancak desteğinizle sahip çıkabilirim,
- 2 tane çiçek dalı var, yeşil yaprakları sert, saksı harcı çok kuru, ortama ısıya alışmadan sulama yapmaktan çekindim,
- Çiçekli olduğundan köklerde problem varsa bile saksı veya harç değişimi yapamayacağımı tahmin ediyorum
- Ortam sıcaklığı ve ışık konusunda ayarlama yaptım. Nemli ortamı, saksıyı zarflama tabir edilen yöntem ile değil, saksı altına çakıl taşları ve taşların ancak yarı seviyesine kadar su eklediğim kısa kenarlıklı bir tabakla nemlendirme alanı hazırlayarak sağlamaya çalıştım.
- Ekteki fotoğraflardan anlaşılabildiği kadarı ile
- Kök sağlık durumu,
-Göbek kısmın durumu,
-Harç ile ilgili görüşlerinizi bekliyorum.
-Kırmızı işaretler arasında kalan bölümleri yorumlarsanız ayrıca mutlu olurum (2. fotoğraftaki yosunlaşma, 3. fotoğraftaki ölü kökteki siyah noktalar, 4. fotoğraftaki sürgün(?) uçlarındaki karalık )
Saygılar
Charlaux
07-10-2014, 20:16
Selamlar;
Üstadların görüşlerine ihtiyacım var, ilgilenen olursa çok mutlu olurum.
- Bu phal. dün hediye olarak geldi, bir can olarak da mana olarak da değeri çok büyük. Bu çiçeğin köklerindeki buruşukluğu gördükçe çok sağlıklı olmadığını düşünmeye başladım ama mümkün olduğunca sağlıklı yetiştirmeye çalışacağım, daha kaktüs bakımında acemi iken böyle nazenin bir çiçeğe ancak desteğinizle sahip çıkabilirim,
- 2 tane çiçek dalı var, yeşil yaprakları sert, saksı harcı çok kuru, ortama ısıya alışmadan sulama yapmaktan çekindim,
- Çiçekli olduğundan köklerde problem varsa bile saksı veya harç değişimi yapamayacağımı tahmin ediyorum
- Ortam sıcaklığı ve ışık konusunda ayarlama yaptım. Nemli ortamı, saksıyı zarflama tabir edilen yöntem ile değil, saksı altına çakıl taşları ve taşların ancak yarı seviyesine kadar su eklediğim kısa kenarlıklı bir tabakla nemlendirme alanı hazırlayarak sağlamaya çalıştım.
- Ekteki fotoğraflardan anlaşılabildiği kadarı ile
- Kök sağlık durumu,
-Göbek kısmın durumu,
-Harç ile ilgili görüşlerinizi bekliyorum.
-Kırmızı işaretler arasında kalan bölümleri yorumlarsanız ayrıca mutlu olurum (2. fotoğraftaki yosunlaşma, 3. fotoğraftaki ölü kökteki siyah noktalar, 4. fotoğraftaki sürgün(?) uçlarındaki karalık )
Saygılar
Merhaba sn.suara,
Kullandigim surece yuzumu gulduren uc urun daha dogrusu artik benim deyisimle olu diriltenlerle orkidenizde sikinti kalmaz. Tabii Ikea orkidesi oldugunu varsayarak ciceklerin dusmesinden sonra harc degisimide dusunulebilir.
Simdi bahsedecegim uc urunu kolayca bulabilirsiniz. Bunlar,hydrogen peroxide (oksijenli su),sut ve tarcin.Once bir pamuga sut dokun ve yapraklari guzel bir temizleyin,ustundeki tortulari alir parlatir. Sonrasinda oksijenli suyu yapraklara ve govdee pamukla yedirin,10 dakika sonra ustunu temiz pamukla silin.Govde kismina ve karisimina biraz tarcin serpin.
Cicekler buyuk ihtimalle dokulme sureci icerisindedir diye tahmin ediyorum.Cicekler dokuldukten sonra kok temizligine girisin,yeni bir harc almayi dusunmuyorsaniz tarcinli suyla (ilik suyun icine tarcin atin kalsin bir sure ) harci temizleyin. Benim gozume saglikli gozuktu ancak buyumesine odaklansin istiyorsaniz cicek sapini alttan kesip sirf kok sistemine ve gelismeye odaklanmasini saglayabilirsiniz. Ben oksijenli su temizligini saglikli orkidelerimde haftada bir,sagliksiz olanlarda gunde bir yapmayi tercih ediyorum ki ozellikle kritik bitkilerde kritik sonuclar sagliyor (fotografini phalaenopsis basliginda bugun yarin paylasilirim) oksijenli su,benim mucize ilacim.https://www.youtube.com/watch?v=DL0NKFF6Bj8 linkteki temizligin sizin icin faydasi olacagini dusunuyorum,dort dortluk supheye yer birakmayan bir temizlik :))
http://www.agaclar.net/forum/toprak-gubre-gida-malzeme-basili-yayin-tarla-bag-bahce-arazi-vb-satis/10042.htm harci ve gubreyi alabilirsiniz orkidenizin sagligindan supheleniyorsaniz.Sahsen ben Ikea'dan aldigim bir orkidem vardi (sari) saglikli oldugundan harc degisimine gerek duymadim,cok sagliksiz bir harc olmadigi surece (cicekciden geldiyse suslu saksilarda ekstra dikkat edin )
Alakanıza çok teşekkür ederim Sn. Charlaux, hemen dediğiniz şekilde bakıma alıyorum, sulama rutinime başlamak için beklememi önerir misiniz?
Tilki Mete
07-10-2014, 21:01
519105
kötü durumda aldığım orkide de bu arala bir kaç sıkıntım var ne yapmalıyım ?
Önerileri yaptım anacak gittikçe yayılmaya başladı yaprakların hepsini kesmeyi düşünüyorum başka önerisi olan varmı ?
Charlaux
07-10-2014, 23:13
Alakanıza çok teşekkür ederim Sn. Charlaux, hemen dediğiniz şekilde bakıma alıyorum, sulama rutinime başlamak için beklememi önerir misiniz?
Sulama rutinini bitkinin kok rengi,saksinin agirligi ve harcin islak **** kuru olup olmamasi belirliyor.Ancak sut ve oksijenli su karisimini dilediginiz zaman uygulayabilirsiniz yapraklara :)
Charlaux
07-10-2014, 23:35
Önerileri yaptım anacak gittikçe yayılmaya başladı yaprakların hepsini kesmeyi düşünüyorum başka önerisi olan varmı ?
Sn.Tilki Mete,
Bende boyle bir kaynak buldum ama Phal with leaf holes (http://www.rv-orchidworks.com/orchidtalk/orchid-ailments-compost-pile/8022-phalaenopsis-leaf-holes.html)
Benim tavsiyem simdilik sut ---> oksijenli su ---> tarcin
Sn.Ludisa Excellence'in dedigi gibi fungusit kaynakliysa zaten oksijenli su ve tarcin ilk minimal mudahale olacaktir.Salyangozsa agaclar.net ten alinan onerileri dinlemekte fayda var.
- Bir kabın içine bira dökün ve bu kabı toprak hizasına gelecek şekilde toprağa yerleştirin. Salyangoz ve sümüklüböcekler bira kokusunu çok sevdikleri için o kokuya gelecek ve bira kabının içinde toplanacaklar.
-Bir ölçü çok çok acı biber,
Bir ölçü pelin (artemisia) yaprağı,
6 ölçü su
Biber ve pelini parçalayıcıdan birlikte geçirin ve suya koyun,
Bir taşım kaynatın, soğumaya ve çökelmeye bırakın, süzün.
Yaprak bitlerine ve beyaz sineğe çok etkilidir,
sümüklü böcek ve salyangozlar için kaçırıcıdır.
-Kükürt birçok mantari hastalıkta kullanıldığı gibi kırmızı örümcekte de çok etkilidir.Çevre dostu, organik tarımda ruhsatlı bir üründür.
Ayrica bigleaforchids ve orchidboard forumlarinda da paylasmanizi tavsiye ederim.Anladigim kadariyla yapraklarin hepsi etkilenmis gibi gozukuyor,kok sistemini etkilemedigi surece bence beklemek daha faydali. Bana cope atin dedikleri orkidemin simdiki halini gorseniz :p
Tilki Mete
08-10-2014, 00:09
Merak ettim şimdi :) havalar ılık olduğu için içeri almıyorum balkonda sabahlıyor yapraklar iyice kendini burkmaya başladı acaba ilaçmı alsam bildiğiniz ilaç var mı ? Neyee oksujeni sütü deniyim birde nasip diyorum inşallah düzelirde o güzel çiçeklerini görürüm
Charlaux
08-10-2014, 01:41
Merak ettim şimdi :) :) ����☺☺☺��☺���� havalar ılık olduğu için içeri almıyorum balkonda sabahlıyor yapraklar iyice kendini burkmaya başladı acaba ilaçmı alsam bildiğiniz ilaç var mı ? Neyee oksujeni sütü deniyim birde nasip diyorum inşallah düzelirde o güzel çiçeklerini görürüm
Sn.Tilki Mete,
Kismet olursa yarin Phalenopsis basligindan paylasacagim,daha halledilmesi gereken cok isi var ama 3 gunde olan degisimler bir mucize benim icin ;) Once sutle temizleyin sonra oksijenli su 10 dakika sonra kurulama,cok basit bir sistem aslinda.
Physan diye bir ilac onermisler ancak Turkiye'de ne ilaclar vardir bir bilgim yok.Bana fungusit olarak bordo bulamaci onermislerdi ancak onu delikli bir durumdayken kullanilabilir olur mu bilemiyorum.
Orkidemi ışığı en uygun yere yerleştirdim ama çok yakınında 2buçuk metrelik yuccam var, orkide için sorun oluşturur mu acaba? ( Benjamin ile ilgili uyarı yazıları okudum forumda o sebepten soruyorum)
Saygılar
Ccastiel
11-10-2014, 12:13
Merhaba derdime derman olmanız için geldim. Yeni üye oldum. Çiçeğimi bilirkişilere göstermek istiyorum. Ne doğru ne yanlış yapıyorum anlayamıyorum artık o kadar çok şey okudum ki orkideler hakkında.
Öncelikle orkidem İzmit'te yaşıyorum nemli bir bölgedeyiz ve orkidem bana 13 Eylül 2014 te geldi. Üzerinde çokça çiçek vardı. Yapı market çiçeği değil fakat ne kadar süredir Çiçekli olduğu konusunda bilgim yok.
Alındığı yer değil farklı bir çiçekçi ile bakımı hakkında görüştüğümde orkide saksısında sürekli su bulunması gerektiğini söylemişti. Hatta kendi çiçeklerini gösterdi gerçekten Saksı yarıya kadar su içindeydi. Bir süre böyle kaldı fakat ben araştırmaya devam ettiğimde 8 günde bir sulanmasının daha uygun oluğunu okudum. Sulama tekniğini değiştirdim.
Şimdi çiçeğim çiçeklerini döküyor. Çiçekleri solmaya başladı. Alt yapraklarından birinde yarılma var. Aydınlık bir ortamda direkt Güneş ışığına maruz kalmıyor.
Orkideme nasıl davranmalıyım. Tecrübelerinize çok ihtiyacım var. Teşekkür ederim.
Charlaux
11-10-2014, 13:02
Merhaba derdime derman olmanız için geldim. Yeni üye oldum. Çiçeğimi bilirkişilere göstermek istiyorum. Ne doğru ne yanlış yapıyorum anlayamıyorum artık o kadar çok şey okudum ki orkideler hakkında.
Öncelikle orkidem İzmit'te yaşıyorum nemli bir bölgedeyiz ve orkidem bana 13 Eylül 2014 te geldi. Üzerinde çokça çiçek vardı. Yapı market çiçeği değil fakat ne kadar süredir Çiçekli olduğu konusunda bilgim yok.
Alındığı yer değil farklı bir çiçekçi ile bakımı hakkında görüştüğümde orkide saksısında sürekli su bulunması gerektiğini söylemişti. Hatta kendi çiçeklerini gösterdi gerçekten Saksı yarıya kadar su içindeydi. Bir süre böyle kaldı fakat ben araştırmaya devam ettiğimde 8 günde bir sulanmasının daha uygun oluğunu okudum. Sulama tekniğini değiştirdim.
Şimdi çiçeğim çiçeklerini döküyor. Çiçekleri solmaya başladı. Alt yapraklarından birinde yarılma var. Aydınlık bir ortamda direkt Güneş ışığına maruz kalmıyor.
Orkideme nasıl davranmalıyım. Tecrübelerinize çok ihtiyacım var. Teşekkür ederim.
Merhaba sn.Ccastiel,
Dokulen cicege yapilabilecek bir sey yok zaten uzulecek bir durumu da yok cunku sulamayi duzgun bir bakima oturttugunuz surece donem donem orkideniz ciceklenecektir.
Oncelikle altindaki suyu kaldirin,bu bitkinizin koklerin curumesine neden olacaktir.Onun yerine yine buyuk bir saksiya su doldurup (iki tatli kasigi oksijenli su) daldirma yontemiyle sulayabilirsiniz.Sulama donemi de tahta bir kurdani harcin (daha buyukcene olanlar) icine daldirdiginizda islaksa sulamayacaksiniz degilse sulayacaksiniz.Onun disinda gerisi kendiliginden gelecektir.
Ccastiel
11-10-2014, 13:06
fotoğrafları da bu şekilde.
Ccastiel
11-10-2014, 13:19
Merhaba sn.Ccastiel,
Dokulen cicege yapilabilecek bir sey yok zaten uzulecek bir durumu da yok cunku sulamayi duzgun bir bakima oturttugunuz surece donem donem orkideniz ciceklenecektir.
Oncelikle altindaki suyu kaldirin,bu bitkinizin koklerin curumesine neden olacaktir.Onun yerine yine buyuk bir saksiya su doldurup (iki tatli kasigi oksijenli su) daldirma yontemiyle sulayabilirsiniz.Sulama donemi de tahta bir kurdani harcin (daha buyukcene olanlar) icine daldirdiginizda islaksa sulamayacaksiniz degilse sulayacaksiniz.Onun disinda gerisi kendiliginden gelecektir.
7-8 günde bir daldırma usulü ile sulamaya başladım şimdiye kadar iki defa sulamış oldum. Çiçeklerin dökülmesi mevsimsel olarak normal diyorsunuz. O halde özellikle nelere dikkat etmeliyim bir de bunu sorayım siz forum üyelerine.
Teşekküler.
Merhaba ağustos ayında orkide sahibi oldum. Hediye geldi çiçek ama bakımı özensizce yapılmış gibi geldi. Yaprakları çok çabuk dökülmeye ve dalları sararmaya başlayınca bende budama işlemi gerçekleştirdim. Çürüyen köklerini kestim tarçınladım. Daha önce toprağı az geldiği için orkide toprağı alıp üstüne ilave etmiştim. Aldığım toprak resimdeki taşlar gibi değil. Birde orkide canlandırıcı almıştım onuda 15 günde bir suyla karıştırarak ilave ediyorum yapraklarını haftada bir ıslak bezle siliyorum havanlandırıyorum saksının altında su bırakmıyorum ama ters giden birşey var orkimde yaprağı sararmaya başladı mineralli canlandırıcı vermeme rağmen yaprakları düştü epeydir böyle düşük yaprakları güneşede direk koymuyorum çok su da vermiyorum ama neden böyle oldu anlamadım. Ölecek diye korkuyorum :(
mühendis57
13-10-2014, 08:27
Merhaba ağustos ayında orkide sahibi oldum. Hediye geldi çiçek ama bakımı özensizce yapılmış gibi geldi. Yaprakları çok çabuk dökülmeye ve dalları sararmaya başlayınca bende budama işlemi gerçekleştirdim. Çürüyen köklerini kestim tarçınladım. Daha önce toprağı az geldiği için orkide toprağı alıp üstüne ilave etmiştim. Aldığım toprak resimdeki taşlar gibi değil. Birde orkide canlandırıcı almıştım onuda 15 günde bir suyla karıştırarak ilave ediyorum yapraklarını haftada bir ıslak bezle siliyorum havanlandırıyorum saksının altında su bırakmıyorum ama ters giden birşey var orkimde yaprağı sararmaya başladı mineralli canlandırıcı vermeme rağmen yaprakları düştü epeydir böyle düşük yaprakları güneşede direk koymuyorum çok su da vermiyorum ama neden böyle oldu anlamadım. Ölecek diye korkuyorum :(
özlem hanım orkide köklerindeki çürümeler devam ediyo görünüyor tekrar kontrol etmenizde fayda var.Kontrolünü yapıp çürüyenleri tekrar temizleyin, köklerini yıkayın.Saksının çevresine 3 tane çubuk dikerek streç film ile orkidenizin yapraklarına zarar vermeden streç film ile sarın. Sera ortamı gibi olmalı birkaç hafta böyle dursun,ara sıra açıp havalandırırsınız
Merhabalar. Orkideme 10 gunluk bi bakim yaptim.once curumus kokleri temizledim ve koku iyice yikadim. 3 tane ince ve kucuk kok kaldi. bir hafta seffaf bi posette hava almayacak sekilde koydum. 2 gune bir bi saat havalandirdim. 7 gun boyle devam ettim. 8. gun acikta biraktim. 9. gun3 saat serin suda beklettim. 10. Gun cicekciden aldigim topraga tekrar diktim. 3 gundur sulama yapmiyorum. Sadece yapragina su fisfislayip acik pencere kenarina koyuyorum. Yapraklari tozlaninca bi yerde okumustum once sutle siliyorum 5 dakika bekleyip oksijenli suyla siliyorum tekrar. Benim sorum sulamayi ne zaman yapmam gerekiyor okudugum yerde sulama hakkinda bilgi yoktu. Kok kalmadi nerdeyse yeni kok cikartma hakkinda bilgisi olan arkadaslar yardimci olabilirse sevinirim. Yapraginin biri sararmaya basladi 3 tane canli yesil yaprak var. Sararmis yapragi kesmelimiyim yoksa kendi duser mi. Orkidemin sapini budama yapmistim 3. bogum olayi ile. O da yesil bi sikinti yok sanirim. Hatta 3. gozede bi siskinlik var umarim ordan tekrar kok verir. Beni bilgilendirin lutfen. Simdiden tesekkurler.
mühendis57
14-10-2014, 17:31
Merhabalar. Orkideme 10 gunluk bi bakim yaptim.once curumus kokleri temizledim ve koku iyice yikadim. 3 tane ince ve kucuk kok kaldi. bir hafta seffaf bi posette hava almayacak sekilde koydum. 2 gune bir bi saat havalandirdim. 7 gun boyle devam ettim. 8. gun acikta biraktim. 9. gun3 saat serin suda beklettim. 10. Gun cicekciden aldigim topraga tekrar diktim. 3 gundur sulama yapmiyorum. Sadece yapragina su fisfislayip acik pencere kenarina koyuyorum. Yapraklari tozlaninca bi yerde okumustum once sutle siliyorum 5 dakika bekleyip oksijenli suyla siliyorum tekrar. Benim sorum sulamayi ne zaman yapmam gerekiyor okudugum yerde sulama hakkinda bilgi yoktu. Kok kalmadi nerdeyse yeni kok cikartma hakkinda bilgisi olan arkadaslar yardimci olabilirse sevinirim. Yapraginin biri sararmaya basladi 3 tane canli yesil yaprak var. Sararmis yapragi kesmelimiyim yoksa kendi duser mi. Orkidemin sapini budama yapmistim 3. bogum olayi ile. O da yesil bi sikinti yok sanirim. Hatta 3. gozede bi siskinlik var umarim ordan tekrar kok verir. Beni bilgilendirin lutfen. Simdiden tesekkurler.
Şenay hanım yaprağı kesmeyin kendisi duser.yaprak ve saksı harcina arada su püskürtün, hatta orkide gübrelerinden alıp püskürteceğiniz su içine az miktarda koyun.kolay gelsin...
Hususu orkide icin satilan besin aldim ondan mi.yoksa orkide icin gubre satiliyor mu.
mühendis57
14-10-2014, 20:32
Hususu orkide icin satilan besin aldim ondan mi.yoksa orkide icin gubre satiliyor mu.
Aldığınızı kullanın yanlız üzerinde yazan dan daha az dozda kullanın yapraklari yakmasin
Cok tesekkurler bilgileriniz icin. Koku nasil merak ediyorum baksam bisi olurmu
mühendis57
17-10-2014, 19:49
Cok tesekkurler bilgileriniz icin. Koku nasil merak ediyorum baksam bisi olurmu
Yeni çıkan Yapraklarda buruşma yoksa yeni kök olusturacaktir.yeni köklerin oluşması 30-45 günü bulur.
Yeni çıkan Yapraklarda buruşma yoksa yeni kök olusturacaktir.yeni köklerin oluşması 30-45 günü bulur.
Valla yeni yaprak cikmadi hic. 4 yapragi vardi en buyuk yani distaki yaprak sarardi. Diger 3 u saglam. Sizin dediginiz gibi fisfislayip pencere onune koyuyorum. Merak ettigim bi konu daha var kisin nerde duracak orkidem sobali odaya mi alayim yoksa sobasiz odaya mi.
mühendis57
19-10-2014, 09:15
Valla yeni yaprak cikmadi hic. 4 yapragi vardi en buyuk yani distaki yaprak sarardi. Diger 3 u saglam. Sizin dediginiz gibi fisfislayip pencere onune koyuyorum. Merak ettigim bi konu daha var kisin nerde duracak orkidem sobali odaya mi alayim yoksa sobasiz odaya mi.
Önce kök çıksın gerisini sonra düşünürüz :) kışın sıcaklık eğer 15 derecenin altına düşmüyorsa orkideniz aydınlık olan her ortamda durabilir.
nur.erdoann
19-10-2014, 13:36
Merhaba benim de bir orkidem var. Tatile giderken altına biraz geniş bi tabak koyup içini suyla doldurdum. Zaten haftada iki kere suluyordum ve yeterli geliyordu. 6tane de çiçeği vardı. Eşim tatilden erken döndü eve. Ondan sulamasını istedim o da sulayıp balkona koymuş (14:00-19:00 arası güneş alan bi balkon, hava17-25 derece arasında değişiyordu gece gündüz farkı olarak) eve geldiğimde tüm çiçeklerini aynı anda dökmüştü ve bugün dibinde birsürü minicik kıl gibi beyaz böcekler gördüm ne yapmam lazım
mühendis57
19-10-2014, 15:17
Merhaba benim de bir orkidem var. Tatile giderken altına biraz geniş bi tabak koyup içini suyla doldurdum. Zaten haftada iki kere suluyordum ve yeterli geliyordu. 6tane de çiçeği vardı. Eşim tatilden erken döndü eve. Ondan sulamasını istedim o da sulayıp balkona koymuş (14:00-19:00 arası güneş alan bi balkon, hava17-25 derece arasında değişiyordu gece gündüz farkı olarak) eve geldiğimde tüm çiçeklerini aynı anda dökmüştü ve bugün dibinde birsürü minicik kıl gibi beyaz böcekler gördüm ne yapmam lazım ��
Çiçekli dönemde yer değişikliğine hassaslar dökülmesi normal.köklerinde çürümeler yoksa çok fazla birşey yapmanıza gerek yok.kök bölgesindeki böceklerden kurtulmak için derin kaba su koyup daldirma usulüyle sulayin...
nur.erdoann
20-10-2014, 14:13
Çürüme olduğunu düşünmüyorum gayet yeşiller ama beyaz ince benekler var. Aynı şeylerden gövdesinde de var sapında yani. Fotoğraf yükleme işini becerebilsem yapacağım ama :/
Antar Satya
21-10-2014, 12:15
Merhabalar,
Evimde 2 tane Phalaenopsis var. Çiçek konusunda tecrübesizim aslında. Okuyup bilgilenmeye çalışıyorum... Ama yine de en iyi sonuç veren şey orkidelerimle konuşup, hislerime göre hareket etmek oluyor :) iyi durumdalar, yaprakları diri, kökleri yeşil, çiçek saplarını budamıştım, şimdi yeni saplar bekliyoruz...
Benim sorum annemin evindeki aynı cins orkide için. Benimkileri çok sevdiğim için anneme de aldım bir tane. Çok kısa süre içinde yaprakları daralmaya ve içe doğru kıvrılmaya başladı. Çiçek zamanı geçti zaten. Yapraklar yeşil olmalarına rağmen şu anda neredeyse kılıç çiçeği gibi dapdar hale geldi ve içe doğru kıvrıldı. Hani kağıdı kıvırıp rulo yaparız ya, onun gibi... Annem önce çok su verdi sandım ama şimdi de az veriyor. Acaba hangisi ? Yapraklar susuz mu kaldı?
Aslına bakarsanız, benim teorime göre annem çok da sevmedi orkidesini...Daha doğrusu bakamayacağına dair ön yargısı vardı... Küstü mü acaba bizim Phalaenopsis?
Charlaux
21-10-2014, 17:33
Merhabalar,
Evimde 2 tane Phalaenopsis var. Çiçek konusunda tecrübesizim aslında. Okuyup bilgilenmeye çalışıyorum... Ama yine de en iyi sonuç veren şey orkidelerimle konuşup, hislerime göre hareket etmek oluyor :) iyi durumdalar, yaprakları diri, kökleri yeşil, çiçek saplarını budamıştım, şimdi yeni saplar bekliyoruz...
Benim sorum annemin evindeki aynı cins orkide için. Benimkileri çok sevdiğim için anneme de aldım bir tane. Çok kısa süre içinde yaprakları daralmaya ve içe doğru kıvrılmaya başladı. Çiçek zamanı geçti zaten. Yapraklar yeşil olmalarına rağmen şu anda neredeyse kılıç çiçeği gibi dapdar hale geldi ve içe doğru kıvrıldı. Hani kağıdı kıvırıp rulo yaparız ya, onun gibi... Annem önce çok su verdi sandım ama şimdi de az veriyor. Acaba hangisi ? Yapraklar susuz mu kaldı?
Aslına bakarsanız, benim teorime göre annem çok da sevmedi orkidesini...Daha doğrusu bakamayacağına dair ön yargısı vardı... Küstü mü acaba bizim Phalaenopsis?
Benim bulunacagim tahmin su olurdu ancak koklerin durumunu bilmeden konusmak zor.
Buyuk ihtimalle anneniz ilk once cok su verdiginden koklerde curumeye basladi ve yapraga su gitmemeye basladi.Yapraklarin burusmasi her anlamda dusundurucu ve tum yapraklar rulo gibiyse orkidenizin yasama sansinin cok yuksek olmadigini belirtmek isterim. Ancak fotografini yuklemeniz buradaki insanlarin incelemesi acisindan daha faydali olacaktir.
Uygun sulama kosullari hakkindaysa sitede onlarca yazi var,bu sulama rutinine sadik kalindigi surece sorunu baska yerlerde aramalisiniz tabii bir fazla bir az da yanlis bir sistem.
Ccastiel
22-10-2014, 10:47
Herkese merhaba. Orkidemin dallarında sararmalar başladı. Bu durum neye işaret ve ben ne yapmalıyım? Bilgilendirirseniz sevirim.
mühendis57
22-10-2014, 12:51
Herkese merhaba. Orkidemin dallarında sararmalar başladı. Bu durum neye işaret ve ben ne yapmalıyım? Bilgilendirirseniz sevirim.
merhaba öncelikle köklerini kontrol edin eğer çürüme filan yok ise çiçeklenme dönemi sonrasında sararması normal...
merhaba arkadaşlar orkidem yaklaşık bir yıldır var çiçeği döküldüğünde yorulmasın boşuna enerji harcamasın diye budadım mart ayında budadım ve hala ne dalda uzama ne de bi çiçek tohumu var lütfen yardımcı olun benim için çok önemli onu kaybetmek istemiyorum
sar-dunya
22-10-2014, 14:51
Bence sabırla beklemeye devam edin :D Hazır olunca çiçek verecektir.
Ancak şöyle birşey de dikkatimi çekti, en yeniden bir önceki yaprağı eskilerden oldukça kısa gibi görünüyor, yani geçen süre zarfında çok gelişememiş gibi görüyorum. Forumda bakım ile ilgili yazılanları inceleyip kendi bakım yönteminizle karşılaştırdınız mı?
merhaba arkadaşlar orkidem yaklaşık bir yıldır var çiçeği döküldüğünde yorulmasın boşuna enerji harcamasın diye budadım mart ayında budadım ve hala ne dalda uzama ne de bi çiçek tohumu var lütfen yardımcı olun benim için çok önemli onu kaybetmek istemiyorum
Bence sabırla beklemeye devam edin :D Hazır olunca çiçek verecektir.
Ancak şöyle birşey de dikkatimi çekti, en yeniden bir önceki yaprağı eskilerden oldukça kısa gibi görünüyor, yani geçen süre zarfında çok gelişememiş gibi görüyorum. Forumda bakım ile ilgili yazılanları inceleyip kendi bakım yönteminizle karşılaştırdınız mı?
forumda sabun suyu falan bakımları vardı ancak ben yağmur suyu biriktirip onunla suladım ve yağmur suyu olmadığı zamanda çeşme suyu değilde hazır içme suyundan haftada bir suladım ancak ilk geldiğinde olan eski yaprak uçlarında açılma siyahımsı lekeler var acaba bu kötü bişey mi
mühendis57
23-10-2014, 07:49
forumda sabun suyu falan bakımları vardı ancak ben yağmur suyu biriktirip onunla suladım ve yağmur suyu olmadığı zamanda çeşme suyu değilde hazır içme suyundan haftada bir suladım ancak ilk geldiğinde olan eski yaprak uçlarında açılma siyahımsı lekeler var acaba bu kötü bişey mi
merhaba eski yapraklarda zamanla lekeler oluşması normal, çünki herşeyin bir ömrü var yaprak belli bir büyüklüğe geldikten sonra yaşlanacak elbette.Eğer bitkinizin genelinde lekeler var ise o zaman bir hastalıktan söz edilebilir.Yağmur suyu ile sulamanız elbette iyi ancak yağmur suyunda kalsiyum ve diğer mineraller yok. Sulamada musluk suyu da kullanabilirsiniz ancak içerisinde klor olduğundan birkaç gün klorun uçmasını beklemeniz gerek.sulama suyuna gübre ilavesi yaparak sulama yapın.Böylelikle Bitkinizi güçlendirmiş olacaksınız.Yaprakları ıslak bez ile tozlandıkça silin,özellikle geceleri camı açarak ya da aralayarak hafif bir esinti almasını sağlayın.
Bunları yaptıktan sonra sabırla bekleyeceksiniz,yeni çiçek sapı göründüğünde emeklerinizin boşa gitmediğini anlayacaksınız.
Kolay gelsin...
Ccastiel
24-10-2014, 19:19
Merhaba yine ben. Forumda okumaya çalıştım fakat bulamadım. Orkidemin en alt buyuk Yaprağı tam ortasından yarılıyor. Ucunda da sararma kuruma var. Bu Normal mıdır ? Neden olur ? Ne demektir? Teşekkür ederiiiiim.
erenayşegül
25-10-2014, 07:09
merhaba benim orkidem sürekli kök çıkarıyor fakat yaklaşık bir yıldır sadece yaprakları var yeni bir dal vermiyor. yeni bir dal vermesi için neler yapmam gerekli acaba ??
sar-dunya
25-10-2014, 12:12
Sayın Ccastiel,
Yaprakların yarılması arada bir olabilen birşey, zamanında şöyle (http://www.agaclar.net/forum/1280403-post72.htm) birşey de yazmışım. Çok dert etmeyin.
Uçlardaki sararma, beslenme problemi gibi karışık nedenlerden de olabileceği gibi mekanik nedenlerden de olabiliyor (sürtünme-ezilme).
Sayın erenayşegül,
Sürekli kök çıkarması bitkinin büyüdüğünün bir işareti. Öte yandan, bitkinin dal çıkarması oldukça uzun sürebiliyor, bunu uzun süre açık kalan çiçekleriyle kapatacaklardır. Şöyle bir örnek vereyim: 2-3 yıllık kısa bir deneyimim var, yılda sadece bir dal alabiliyorum (bitkiye bağlı olarak 5-6 ay çiçekli kalıyor). Yazları ev daha serin (gece 20 derecenin az altı) olsa ve serin güneş alsalar belki daha iyi olacak.
Antar Satya
26-10-2014, 15:11
Benim sorum annemin evindeki aynı cins orkide (phalaenopsis) için. Benimkileri çok sevdiğim için anneme de aldım bir tane. Çok kısa süre içinde yaprakları daralmaya ve içe doğru kıvrılmaya başladı. Çiçek zamanı geçti zaten. Yapraklar yeşil olmalarına rağmen şu anda neredeyse kılıç çiçeği gibi dapdar hale geldi ve içe doğru kıvrıldı. Hani kağıdı kıvırıp rulo yaparız ya, onun gibi... Annem önce çok su verdi sandım ama şimdi de az veriyor. Acaba hangisi ? Yapraklar susuz mu kaldı?
Merhabalar,
Orkidenin resimlerini çektim, fikir verebilirseniz çok sevinirim. Yapraklar yeşil oldukları için, çok ümitsiz değilim. İnşallah sadece sulama sorunudur...
Teşekkürler.
orkide16
26-10-2014, 18:38
orkidem ilk kökünü çıkardı 2 buçuk ay oldu çiçeklenmedi ne yapmam gerekiyo 2 tane yaprak çıkardı vitaminde uyguluyorum açmadı
Merhabalar. Orkidem kestigim yerdeki 3. u bogumdan bi filiz verdi simdi de en alttaki bogumda bi siskinlik var burda kok mu olusacak yoksa dal mi. Bi de bu normal mi her bogumdan filiz vermesi.
sar-dunya
02-11-2014, 06:23
Şişkinliklerin neye dönüşeceğini anlamanın tek yolu beklemek. Birşey çıkmayabilir de:dilli:
Çiçek sapındaki dallanma miktarı, bitkiye bağlı olduğu gibi -kendi bitkilerimde gözlediğim ve okuduğum kadarıyla- bitkinin yaşına veya ortamına alışmışlığına da bağlı. Yıllar ilerledikçe daha çok dallanma bekleyebilirsiniz.
Merhabalar. Orkidem kestigim yerdeki 3. u bogumdan bi filiz verdi simdi de en alttaki bogumda bi siskinlik var burda kok mu olusacak yoksa dal mi. Bi de bu normal mi her bogumdan filiz vermesi.
Filiz verdi onda bi sorun yokta bugun baktim butun kokleri ölmus fosalmis yani. Gene napcam ben ya o kadar ugrastim
Charlaux
02-11-2014, 16:04
Filiz verdi onda bi sorun yokta bugun baktim butun kokleri ölmus fosalmis yani. Gene napcam ben ya o kadar ugrastim
Sn.senay88,
Hepimizin zaman zaman problem yasadigi bir orkidesi olmustur **** olabilir ki su an benimde var. Ne kadar ugrastiysamda sorunun ana kaynagina inemedigimden su an koksuz ve durumu pek ic acici degil.Ancak biliyorum ki orkidelerde esas ugras degil bitkiye istedigini verebilmektedir.Buradan demeye calistigim orkidelerinize bakiminizda buyuk ihtimalle sulamanizda **** harcta bir sikinti var ve cozulememis.Bu sayfalarda ve orkide bolumunde sulama ve harc degisterme hakkinda bilgileri bulabilirsiniz.
Sn.senay88,
Hepimizin zaman zaman problem yasadigi bir orkidesi olmustur **** olabilir ki su an benimde var. Ne kadar ugrastiysamda sorunun ana kaynagina inemedigimden su an koksuz ve durumu pek ic acici degil.Ancak biliyorum ki orkidelerde esas ugras degil bitkiye istedigini verebilmektedir.Buradan demeye calistigim orkidelerinize bakiminizda buyuk ihtimalle sulamanizda **** harcta bir sikinti var ve cozulememis.Bu sayfalarda ve orkide bolumunde sulama ve harc degisterme hakkinda bilgileri bulabilirsiniz.
Simdi soyle aanlatay size. Benim orkidenin 3 tane koku kalmisti saglam. Burdaki arkadasin tavsiyesi ile bakima aldim. Bakima alinca yeni topraga diktim.daha sonra hic sulamadim. Sadece kokune ve yapragina su fisfislayip esintili bi pencereye koydum geceleri. Sonra eski yerine aliyodum yaklasik bi aydir boyle yapiyorum hergun. Derken 3.u bogumdan filuz gibi bisi verdi. Daha sonrada 1. ci bogumda siskinlik var sanirim ordanda filiz verecek. Bugun tasindim yeni eve bakayim dedim kok vermis mi diye ama olan koklerde bosalmis. Kotu durumda olsa o filizleri vermezdi sanirim ama koku bosalmis halde vermis filizleri cunku bisi kalmamis kok namina ip gibi bisi var baska bisi yok nerde yanlisim anlamadim. Resimde ekleyemiyorum. Anlatin resim eklemeyi esiteye gostereyim.
Sayın senay88,
Fotoğraf yüklemek için:
http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm
Öte yandan gördüğünüz çıkıntılar çiçek de olabilir, keiki (yavru) de olabilir ki ikisi de bitkinin sağlıkĺı olduğunun garantisi değil:( Hatta keiki oluşumu için bitkinin son demlerinde olmasının işareti deniyor. Olayın başını bilmediğim için aklınızı karıştırmayayım fakat kökler tamamen gittiyse işiniz biraz zor:(
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=525042&d=1415022129
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=525042&d=1415022129
http://www.agaclar.net/forum/attachments/orkide-hastaliklari/525041d1415022129-img_20141027_102246.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/orkide-hastaliklari/525041d1415022129-img_20141027_102246.jpg
Orkidem boyle muhendis57 kok namina bir sey yok. Yaklasik 3 haftadir koksuz kalmis sanirim. İkinci resimde kirmizi supurgeden tarafta 3. Bogumda cikmis bi filiz var. Durumu ne sizce.
mühendis57
03-11-2014, 15:09
Orkidem boyle muhendis57 kok namina bir sey yok. Yaklasik 3 haftadir koksuz kalmis sanirim. İkinci resimde kirmizi supurgeden tarafta 3. Bogumda cikmis bi filiz var. Durumu ne sizce.
1-Orkidenizin kökleri olmamasına rağmen yaprakları iyi.sadece alt yaprak sararmış,sararan yaprağı kopartırsınız zaten kendisi düşer zamanla.
2-Çiçek sapındaki boğumdan ne çıktığı belli olmuyor az daha bekleyin eğer keiki oluşturmuşsa yavru orkideniz olacak, şayet çıkan sürgün çiçek dalı ise çiçek sapını dipten kesin orkideniz bütün gücünü kök oluşturmaya harcasın
3-Size daha önce yazdıklarımı uygulamış görünüyosunuz.Yapraktan gübrelemeye devam edin.Saksı harcı kurudukça nemlendirin.
4-Yapraklara su püskürtürken yaprak diplerine gelen suyu uzaklaştırın.çürümelere sebep olmasın
5-sabırla bekleyin :) kolay gelsin
Arkadaşlar,orkidemin çiçekleri dökülünce,tarife uygun olarak kesmiştim,ve yeni çiçek filizleri çıkartırken,düşürdüm ve çiçek filizleri kırıldı.Bu durum beni çok üzdü,ben de o çiçek dalını dibinden kestim.sonra kökleri çürüdü,yine uygun olarak çürüyen kökleri temizledim.1 tane sağlam kökü kalmıştı..6 aydır kökler verdi,yaprak çıkarttı,fakat yeni bir çiçek dalı henüz oluşmadı...ben her yeni kök çıkartmaya başladığında çiçek dalı diye seviniyorum ama,her seferinde çıkan çiçek kökü...2 yeni yaprak ve bir sürü kök çıkarttı ve çokta sağlıklı şu an.yeni çiçek dalı ne kadar zamanda çıkartır.şimdiden teşekkür ederim.
Tilki Mete
04-11-2014, 06:56
Merhaba
önce bir ata sözüyle başlıyım ; Herşeyin başı sabır :p:D biraz sabredinlensinn siz bütün koşulları yapın bir gün çiçek aaçar gerekli koşullara örnek vereyim ısı , işık , nem , hava . ama bir yöntem etkili oluyor anladığıma göre 6 aydır çiçeksiz orkidenizi bir kaç akşam gece hafif soğuk esintiler alsın havanın çok soğuk olmagı ılık zamanlardada su fıslatarak işlemi hızlandıra bilirsiniz güzel çiçekleriniz olması dileğiyle... :D
1-Orkidenizin kökleri olmamasına rağmen yaprakları iyi.sadece alt yaprak sararmış,sararan yaprağı kopartırsınız zaten kendisi düşer zamanla.
2-Çiçek sapındaki boğumdan ne çıktığı belli olmuyor az daha bekleyin eğer keiki oluşturmuşsa yavru orkideniz olacak, şayet çıkan sürgün çiçek dalı ise çiçek sapını dipten kesin orkideniz bütün gücünü kök oluşturmaya harcasın
3-Size daha önce yazdıklarımı uygulamış görünüyosunuz.Yapraktan gübrelemeye devam edin.Saksı harcı kurudukça nemlendirin.
4-Yapraklara su püskürtürken yaprak diplerine gelen suyu uzaklaştırın.çürümelere sebep olmasın
5-sabırla bekleyin :) kolay gelsin
Nerde yanlis yaptigimi buldum. Ben sabah aksam yapraklarinaa su. Fisfisliyordum. Koklerinede sabah aksam su fisfisladim ondan gitti kokleri bence.
Arkadaşlar,orkidemin çiçekleri dökülünce,tarife uygun olarak kesmiştim,ve yeni çiçek filizleri çıkartırken,düşürdüm ve çiçek filizleri kırıldı.Bu durum beni çok üzdü,ben de o çiçek dalını dibinden kestim.sonra kökleri çürüdü,yine uygun olarak çürüyen kökleri temizledim.1 tane sağlam kökü kalmıştı..6 aydır kökler verdi,yaprak çıkarttı,fakat yeni bir çiçek dalı henüz oluşmadı...ben her yeni kök çıkartmaya başladığında çiçek dalı diye seviniyorum ama,her seferinde çıkan çiçek kökü...2 yeni yaprak ve bir sürü kök çıkarttı ve çokta sağlıklı şu an.yeni çiçek dalı ne kadar zamanda çıkartır.şimdiden teşekkür ederim.
Yeni koklerinolusumunu nasil sagladiniz. Benim orkidemde hic kok kalmadi da. Bakim surecini bana anlatirmisiniz.
Antar Satya
04-11-2014, 13:49
Rica etsem, benim de orkideme göz atar mısınız? bir önceki sayfada resimlerini koymuştum... Sorun yaprakların kıvrılması.
mühendis57
04-11-2014, 15:14
Rica etsem, benim de orkideme göz atar mısınız? bir önceki sayfada resimlerini koymuştum... Sorun yaprakların kıvrılması.
merhaba yaprakları detaylı incelemeden neden kıvrıldığını bilemeyiz ancak tahmin edebiliriz.yapısal bişey olabilir.Virüs kökenli olabilir.Sıcaklık ya da ışık kaynaklı olabilir.
Yaprakları inceleyin üzerlerinde kabuklu bit gibi zararlılar var mı? var ise ıslak bez ile yaprakları silin temizleyin.Aslında gayet sağlıklı gibi görünüyor orkidenizin eğer genel durumunda bir sıkıntı yok ise yaprak kıvrılmasını çok fazla kafanıza takmayın.aşırı sıcak ya da aşırı aydınlık direk güneş gören ortamda ise yerini değiştirin.
Bende 9 orkide var hepsi de phalaenopsis beyaz olanın aşırı geniş yaprakları var sarı renk olanın da öyle ancak bir tanesi diğerine göre dar yapraklı,yani yapısal da olabiliyor
Tilki Mete
05-11-2014, 10:24
Sn senay 88 kök çürümesi bölümünü okuyarak ögrene bilirsiniz ama gerekli koşulları hazırlayın gerisi zaman zaman zaman
Sevgili orkide sevenler geçen yıl harçlıklarımdan biriktirip 80 lira orkideye 20 lirada sıvı besine verip babamdan yediğim fırçada bedavası olup yaşatamadığım orkidemin açısını hala yaşarken yeni
bir orkide alma telaşındayım. Sizlerden ricam bu işin acemisi olduğum için hangi tür orkide ile bu işe başlıyayım. Tekrar aynı üzüntüyü yaşamak istemiyorum. Saygılar.
Seabert74
07-11-2014, 09:28
Sevgili orkide sevenler geçen yıl harçlıklarımdan biriktirip 80 lira orkideye 20 lirada sıvı besine verip babamdan yediğim fırçada bedavası olup yaşatamadığım orkidemin açısını hala yaşarken yeni
bir orkide alma telaşındayım. Sizlerden ricam bu işin acemisi olduğum için hangi tür orkide ile bu işe başlıyayım. Tekrar aynı üzüntüyü yaşamak istemiyorum. Saygılar.
Sn Mert 59,
Başlangıç için bakımı en kolay ve ekonomik türler phal'dir. Yapı marketlerde 20-30 TL civarında rahatlıkla bulabilirsiniz. Bauhause bu konuda çok geniş..
Sulamaya dikkat ederseniz, yaşatırsınız.. Şubat ayında çiçek dalını görme şansınız yüksek.. :)
Sayın Seabert74 sorumu yanıtladığınız için teşekkür ederim. Birde böyle deniyeyim , inşallah başarıcağım. saygılar.::
Antar Satya
08-11-2014, 21:37
çok teşekkürler mühendis57. Umarım yapısaldır. Gözüm hep üstünde :) bakalım, inşallah daha iyiye gider. yeni çiçek sapı çıkarmasını bekliyorum heyecanla.
Meehaba. Ben mi acele ediyorum bitkimi oluyor anlamadim. Daha kotu durumdaolanlarin kurtuldugunu bildigim icin soruyorum hep.
Yapragin biri daha sarariyor. Ve cicek dalida ustten kurumaya basladi.
mühendis57
10-11-2014, 07:36
çok teşekkürler mühendis57. Umarım yapısaldır. Gözüm hep üstünde :) bakalım, inşallah daha iyiye gider. yeni çiçek sapı çıkarmasını bekliyorum heyecanla.
Merhaba yeni çiçek sapı çıkartması için bitkinin hafif üşümesi gerekli (18-20 derece gibi sıcaklık) ve bu esnada geceleri hafif esinti almalı ve çiçek sapı görünene kadar bitki besini vermeye devam edin.
sabırla bekleyin kolay gelsin...
mühendis57
10-11-2014, 07:48
Meehaba. Ben mi acele ediyorum bitkimi oluyor anlamadim. Daha kotu durumdaolanlarin kurtuldugunu bildigim icin soruyorum hep.
Şenay hanım çiçek sapını 1.boğumun üzerinden keskin bir bıçakla kesin ve kestiğiniz sapı bardağa su koyup içine koyun.Bardağı güneş almayan ancak aydınlık cam önüne koyun,suyu haftada bir değiştirin içerisine 2 haftada bir bir ya da 2 damla bitki besini damlatın.Böylelikle tomurcuklardan belki yavru oluşturur.
Ana bitkiniz için öncelikle dış kabı çıkarın (sarı renkli) ışık gelsin.Daha önce yazdıklarıma tekrar devam edin geceleri esinti almasını sağlayın eviniz geceleri 15-20 derece ise esinti için cam açmanıza gerek yok yapraktan gübrelemeye devam edin.
Çiçek sapını keserek bitkinizin enerjisini çiçek sapına harcamasına engel olduk şimdi sabırla kök yapmasını bekleyeceksiniz.Birkaç ay sürer bu süreç sabırlı olun. Bunları yapmanıza rağmen bitkiniz kurur ise yapacak bişey yok siz elinizden geleni yaptınız.
Kolay gelsin...
Şenay hanım çiçek sapını 1.boğumun üzerinden keskin bir bıçakla kesin ve kestiğiniz sapı bardağa su koyup içine koyun.Bardağı güneş almayan ancak aydınlık cam önüne koyun,suyu haftada bir değiştirin içerisine 2 haftada bir bir ya da 2 damla bitki besini damlatın.Böylelikle tomurcuklardan belki yavru oluşturur.
Ana bitkiniz için öncelikle dış kabı çıkarın (sarı renkli) ışık gelsin.Daha önce yazdıklarıma tekrar devam edin geceleri esinti almasını sağlayın eviniz geceleri 15-20 derece ise esinti için cam açmanıza gerek yok yapraktan gübrelemeye devam edin.
Çiçek sapını keserek bitkinizin enerjisini çiçek sapına harcamasına engel olduk şimdi sabırla kök yapmasını bekleyeceksiniz.Birkaç ay sürer bu süreç sabırlı olun. Bunları yapmanıza rağmen bitkiniz kurur ise yapacak bişey yok siz elinizden geleni yaptınız.
Kolay gelsin...
Cok sagolun.
Kestigim yere mum mu eriteyim tarcin mi dokeyim
sar-dunya
10-11-2014, 09:28
Tarçın iyidir. Eğer bitkiyi birkaç gün sulamayacaksanız (kesilen bölge çevresi nemli değil kuru kalacak ise) birşey dökmenize de gerek olmayabilir. Tarçını sadece kestiğiniz yere sürün, bitkiye tarçın banyosu aldırmayın.
Mum biraz beceri ve uygun pozisyon isteyebiliyor, evde mum dökerken yaprağını yaktığım bir bitki var mesela :dilli:
mühendis57
10-11-2014, 13:23
şenay hanım su kaybını önlemek için odun kömürünü toz haline getirin kestiğiniz çiçek sapına dökün.Keserken makas değil de keskin bir bıçak kullanın bıçağı sıcak su ile ya da alkol, ispirto veya kolonyağı ile dezenfekte edin.
:p:pSn Mert 59,
Başlangıç için bakımı en kolay ve ekonomik türler phal'dir. Yapı marketlerde 20-30 TL civarında rahatlıkla bulabilirsiniz. Bauhause bu konuda çok geniş..
Sulamaya dikkat ederseniz, yaşatırsınız.. Şubat ayında çiçek dalını görme şansınız yüksek.. :)
Sayın Seabert74 tavsiyeniz üzere phalaenopsis orkideme kavuştum . Tamda sizin verdiğniz fiyattan migrosta 20 lira benden mutlusu yok. Îlgilenlere duyurulur . Yardımınız için teşekkürler. Saygılar.
Sevgili orkide severler yeni almış olduğum phalaenopsis orkidemin su tahliye deliklerinden köklerin saksı dışına taştıgını gördüm acaba saksıyı birboy büyütmelimiyim. Bu mevsim uygunmudur. Saygılar.
mühendis57
12-11-2014, 12:34
Sevgili orkide severler yeni almış olduğum phalaenopsis orkidemin su tahliye deliklerinden köklerin saksı dışına taştıgını gördüm acaba saksıyı birboy büyütmelimiyim. Bu mevsim uygunmudur. Saygılar.
Çiçeklerini dökmesini bekleyin çiçeksiz olduğu durgun dönemde değiştirirsiniz.
Altta çıkan köklerin zarar görmemesi için saksı altına küçük çakıl vb şeyler koyabilirsiniz.Böylelikle hem nemli bir ortam oluşur hem de su birikmesinden dolayı kökler zarar görmemiş olur
orkidem hediye geldiğinde kökleri çok kötü idi. çürüyen kökleri temizleyip tarçın serpip tekrar diktim. kuzeye bakan mutfak camının önünde duruyor sanırım yerini çok sevdi. yeni çiçek sapları çıkarıyor ve eski sapının ucundan da yeni bir çiçek sapı uzamaya başladı.:D
Sayın Mühendis57 yardımınız için teşekkür ederim. Önerinizi dikkate alacağım,ilk orkidemi acemiliğimden kaybetmiştim . Bu site benim gibi acemilere çok yardımcı oluyor,iyiki varsınız. Hoşçakalın.
mühendis57
13-11-2014, 08:34
Sayın Mühendis57 yardımınız için teşekkür ederim. Önerinizi dikkate alacağım,ilk orkidemi acemiliğimden kaybetmiştim . Bu site benim gibi acemilere çok yardımcı oluyor,iyiki varsınız. Hoşçakalın.
Rica ederim.
Elimden geldiğince,dilimizin döndüğünce yardımcı olmaya çalışırım sorun değil.Kolay gelsin...
orkideacemisi
17-11-2014, 22:19
merhaba öncelikle.3 adet orkidem var pal. cinsi.birini şubat ayında çiçekliyken almiştim çiçeklerini haziran gibi döktükten sonra ben acemice çiçek sapını dipten kestim:Sşimdi ise ikinci yaprağını çıkarıyor ancak çiçek dalı henüz görünürde yok gözünün içine bakıyorum açsın diye...bir diğer ve aslında en büyük sorunumda diğer pal.da üzerinde çiçekli 3 ay önce almıştım zaten geldiğinde köklerine baktığımda geriye hiç kök kalmamıştı şimdi ise yaprakları sarktı buruştu ama çiçeği var diye kıyamamıştım çiçek sapını kesmeye.bugün artık zor bi karar verdim ve çiçeğimi kaybetmemek için sapı kestim tarçınladım.şimdi ne yapmam lazım çiçeğimi kaybetmek istemiyorum yardım edin lütfennn:S
orkideacemisi
17-11-2014, 22:22
şuan topraktan çıkardım yıkadım ve kurumaya bıraktım öyle bekliyor.kuru toprağamı dikmeliyim sulamalımıyım ve aydınlık mı karanlık bi yerde mi dinlenmeli??
orkideacemisi
17-11-2014, 22:51
fotoları inşallah yükleyebilmişimdir.
Charlaux
17-11-2014, 23:47
fotoları inşallah yükleyebilmişimdir.
Sn.orkideacemisi,
Burada yapabileceginiz oneriler mevcuttur http://www.agaclar.net/forum/orkide-hastaliklari/12721.htm hangisini sececeginiz tamamen size ve ne kadar ugras vermek istediginize kalmis.
3 aydir koksuz dediginizden yola cikiyorum,tur bakimindan degerli bir tur degilse (bundan kastim yapi marketleri phalaenopsisleri oluyor) **** manevi bir degeri yoksa cok uzulmemeniz en iyisi.
Orkidenizi cope atin diye kimseye diyecek degilim ancak keske 3 ay once sorsaymissiniz sorunuzu.
orkideacemisi
18-11-2014, 09:12
çok haklısınız charlaus.çok pişmanım bende hep keşke diyorum ama zamanı geri alamıyorum.sizlerin değerli bilgileriyle daha fazla geç kalmak istemedim.inşallah çok geç kalmamışımdır.
Tilki Mete
18-11-2014, 09:59
Yinede denemeye değer deneyin ve bütün koşulları en iyi şekilde yerine getirin kurtulur işallah ama 3 ay önce sorsaydınız kurtarma şansınız artardı
orkideacemisi
18-11-2014, 10:05
evet gerçekten sonsuz haklısınız. ben hatamı anladım geç olsada. şimdi tekrar tarçınlayıp saksısına diktim karanlık serin bi yere koydum 1-2 hafta su vermeyeceğim inşallah doğru yoldayımdır:((
Charlaux
18-11-2014, 12:41
evet gerçekten sonsuz haklısınız. ben hatamı anladım geç olsada. şimdi tekrar tarçınlayıp saksısına diktim karanlık serin bi yere koydum 1-2 hafta su vermeyeceğim inşallah doğru yoldayımdır:((
Büyük ihtimalle sıkıntı karışımdan veya sulamadan kaynaklı olabilir.Öncelikle yapmanız gereken canlı olmayan kökleri kesmek (göründüğü kadarıyla canlı kök yok gibi duruyor) sonrasında linkini verdiğim başlıktaki gibi bir karışıma dikmek (birkaç farklı çeşit var en uygununu seçmek) gidip eczaneden oksijenli su alıp yaprakları iki günde bir oksijenli suya batırılmış pamukla silip 10-15 dakika bekleyip sonra kurutmak ve odada hava akımını sağlamak olmalı.Sphagnum yosunu bulursanız boğumu onunla sarmanın bir faydası olabilir.Bunun dışında yapabileceğiniz başka bir seçenek yok ve yaşayacağına dair söylenebilecek kesin bir sözde yok dolayısıyla siz elinizden geleni yapın ve phalaenopsis yetiştirmek istiyorsanız kaynak araştırıp okumanızı tavsiye ederim.
ben orkide acemisi olarak.
tecrübeli arkadaşlardan yardımcı olmalarını rica edeceğim.
daha önce ilk orkidemi çürütüp atmıştım.
bu orkideme itinayla bakmaya çalışıyorum.
önceden çiçek açıp geçmiş olan sapını kestim hava alıp kurumasın diye uç kısmını sardım.
kök kısmında şimdi yeni oluşumlar gördüm umarım çiçek sapıdır.
Merhaba Sayın Efeege, soldaki çiçek sapı, sağdaki ise kök :)
Merhaba Sayın Efeege, soldaki çiçek sapı, sağdaki ise kök :)
bende çiçek olduğunu umarak tahmin etmeye çalışmıştım.
ama emin olmak istedim.
cevaplamanız için çok teşekkür ederim.
Aysel Yavuz
19-11-2014, 08:04
İşte benim orkidem. Benim için çok değerli olan çiçeklerimden biri. Çiçek sapları kuruduktan sonra tamamen kesip tarçına bulamıştım. Sürekli yeni kökler vermesine rağmen hala yeni çiçek sapı çıkarmadı.:(
mühendis57
19-11-2014, 13:11
İşte benim orkidem. Benim için çok değerli olan çiçeklerimden biri. Çiçek sapları kuruduktan sonra tamamen kesip tarçına bulamıştım. Sürekli yeni kökler vermesine rağmen hala yeni çiçek sapı çıkarmadı.:(
Aysel hanım 2 sulamada bir orkide gübresini suya karıştırarak sulayın.Geceleri 15-20 derece sıcaklıklarda tutmaya çalışın.Orkidenizi tuttuğunuz ortam geceleri sıcak ise camı hafif açıp esinti almasını sağlayın, eğer geceleri sıcaklık 20 nin altına düşüyor ise pencerenizi açmazsınız.birkaç aya yeni çiçek sapları çıkacaktır.Orkidenizin kökleri gayet sağlıklı sabırla bekleyin kolay gelsin..
Aysel Yavuz
19-11-2014, 13:26
Sayın Mühendis57. Cevabınız için çok teşekkürler. Çiçekseverler biraz sabırsız oluyor maalesef:) Orkidemin durduğu odanın sıcaklığı 20 derecenin de üzerinde. Kaloriferli odada duruyor. Gece 1-2 saat camı açmam yeterli olur mu acaba ?
mühendis57
19-11-2014, 13:35
Sayın Mühendis57. Cevabınız için çok teşekkürler. Çiçekseverler biraz sabırsız oluyor maalesef:) Orkidemin durduğu odanın sıcaklığı 20 derecenin de üzerinde. Kaloriferli odada duruyor. Gece 1-2 saat camı açmam yeterli olur mu acaba ?
Hangi ildesiniz bilmiyorum eğer Dışarısının sıcaklığı 15 derecenin altına düşmüyor ise sabaha kadar açık tutun.Eğer 15 derecenin altına düşüyor ise akşam hava kararınca açar gece uyumadan önce kapatırsınız pencereyi.çiçek sapı çıkarması için 20 derecenin üzerinde sıcaklıklar uygun değil.Ayrıca açan çiçekleriniz de kısa süreli kalacak 2-3 ay hatta 4 ay üzerinde kalabilir aşırı sıcak olmaz ise,bir de kaloriferli evlerde havadaki nem oranı düşüyor orkidenizi mutfak camının yakınlarına koysanız daha iyi olur.
Aysel Yavuz
19-11-2014, 13:53
Tekirdağ'da yaşıyorum ben. Şuan hava ılık. Çok soğuk yok ama düştüğü de oluyor. Mümkün olduğunca peteklerde suyum var. Havayı nemli tutmaya çalışıyorum. Ama ne kadar faydası olur bilmem. Dediklerinizi uygulamaya çalışacağım imkanlarım elverdikçe. Çok teşekkürler..
Kolay gelsin...
Acaba sorun toprak harcinda mi 5 tl ye almistim topragini ama once dikili olan cam kabuklarina hic benzemiyordu aldigim kabuk. Saticiya guvenip almistim ve direk kabuga bi islem yapmadan diktim orkidem bu yuzden oluyor olabilir mi. Resim yukledim bakabilirsiniz.
Acaba sorun toprak harcinda mi 5 tl ye almistim topragini ama once dikili olan cam kabuklarina hic benzemiyordu aldigim kabuk. Saticiya guvenip almistim ve direk kabuga bi islem yapmadan diktim orkidem bu yuzden oluyor olabilir mi. Resim yukledim bakabilirsiniz. kabuk bu ama onceki toprakla bi alaka kuramadim farklilar.
mühendis57
20-11-2014, 10:54
kabuk bu ama onceki toprakla bi alaka kuramadim farklilar.
Dezenfekte edilmemiş ise çürüme yapar ancak sizin bitkideki sorun yeni aldığınız harçtan olmayabilir.bakımları yapıp bekleyin değişiklik var mı gözlemleyin
BLATT2007
20-11-2014, 15:25
merhaba ;
beyaz orkidem suan çiçekli ama oyle bir kök yapmıskı saksı %50 yesil kök olmus saksı tabanından bile cıkmıs durumda ne yapmalıyım. tesekkurler.
BLATT2007
20-11-2014, 15:26
merhaba;
anneme hediye ettigim orkidem gunes yanıgı olmus galiba , us köklerinde siyahlık var ne yapmalıyım. tesekkurler
mühendis57
21-11-2014, 12:37
merhaba ;
beyaz orkidem suan çiçekli ama oyle bir kök yapmıskı saksı %50 yesil kök olmus saksı tabanından bile cıkmıs durumda ne yapmalıyım. tesekkurler.
merhaba herkez iyi bir kök oluşturması için elinden geleni yapıyorken sizin orkidenizin çok iyi bir köklenme yaptığından bahsetmişsiniz bu çok iyi,saksı altından çıkan köklerin zarar görmemesi için saksı altına çakıl vb şeyler koyabilirsiniz.
Köklerin kararmasından bahsetmişsiniz zamanla kararmalar oluyor benimkiler de de var ancak canlı oldukları sürece sıkıntı yok.Yaprakları güneş yakmaması için direk güneş gören yere koymayın kolay gelsin
Acaba sorun toprak harcinda mi 5 tl ye almistim topragini ama once dikili olan cam kabuklarina hic benzemiyordu aldigim kabuk. Saticiya guvenip almistim ve direk kabuga bi islem yapmadan diktim orkidem bu yuzden oluyor olabilir mi. Resim yukledim bakabilirsiniz.
Sayın şenay hanım yeni alınan orkide toprağını kullanmadan önce üzerine kaynar su döküp şişmelerini sağlamak gerektiğini duymuştum böylelikle saksıdaki orkideye dökülen suyu köklerin daha iyi içmesi sağlanmış olur.Sitede ki büyüklerimiz bu konuyu daha iyi bilirler , yardım eden mutlaka olur.
Tilki Mete
21-11-2014, 22:24
bazı 5 tl lik orkide toprakların dada küf bakteri mantar vb bulunuyor sterilize etmeden kullanmak pekte iyi olamayabilir ama bazı 5 tl likler var onlarda Çoğu toprağı geride bırakıyor alırken paketin kapalılığı dayanaklığına dikkat etmek olası hastalıklardan koruya bilir birde dışarıdan aldığınız orkide toprağının torf oranına bakmak lazım aldığım orkide topragı kabuktan çok torf olduğunu hatırlıyorum ve compo sana dan aldığım orkide toprağında bile torf oranı yüksek cıktı yani bazı şeylere dikkat etmek mantar ve kök çürümesini engelleye bilirsiniz...
BLATT2007
22-11-2014, 08:27
merhaba herkez iyi bir kök oluşturması için elinden geleni yapıyorken sizin orkidenizin çok iyi bir köklenme yaptığından bahsetmişsiniz bu çok iyi,saksı altından çıkan köklerin zarar görmemesi için saksı altına çakıl vb şeyler koyabilirsiniz.
Köklerin kararmasından bahsetmişsiniz zamanla kararmalar oluyor benimkiler de de var ancak canlı oldukları sürece sıkıntı yok.Yaprakları güneş yakmaması için direk güneş gören yere koymayın kolay gelsin
Merhaba, cevabınız icin tesekkur ederim fotograf gonderememistim, beyaz orkidenin fotograflarını cektim sanki beyaz biseyler var sakısı icinde , birde fotograflara bakarak neler yapılmalı yorumlayabilir misiniz? Mesgul ediyorum ama ,tesekkur ederim.
Tekirdağ'da yaşıyorum ben. Şuan hava ılık. Çok soğuk yok ama düştüğü de oluyor. Mümkün olduğunca peteklerde suyum var. Havayı nemli tutmaya çalışıyorum. Ama ne kadar faydası olur bilmem. Dediklerinizi uygulamaya çalışacağım imkanlarım elverdikçe. Çok teşekkürler..
Sevgili Aysel abla bende Tekirdağdayım orkidem için en uygun yerin mutfak oldugunu anladım yemeğin buharı vede sık havalandırıldığından güzel bir gelişme gösteriyor birde bolca sabır. Saygılar.
Cevabiniz icin tesekkurler. Yeni bi orkide aldim cicek sapi filan kurumus iki yapragida saglamdi ama eve gelince baktim yapraklar kurumus yerden kopmus. Ama kokleri canli daha. Bi arkadasimda hic yaprak filan kalmamisti ama simdi masallah 3 yaprak verdi sifirdan. O yizden atmadim cok uygun fiyata aldim kurumus diye. Acaba bu da yapraklanir mi
Tilki Mete
22-11-2014, 22:09
Gövde duruyorsa camın önüne koyun mümkünse sokak lambası alan yere bu sayede fotosentez yapmasını sağlarsınız gövde kurumaz ise eğer yapraklanır diye düşünüyorum tabi daha bilgili arkadaşların dediği daha önemli..
Tüm toprak altı köklerini çürütmüş phal. türü bir orkidem var. Saksı değişimi ardından tüm köklerini bir anda çürüttü. Sadece 1 adet kısa bir hava kökü sayesinde hayatta kaldı ve yaşamaya devam ediyor. O zamandan bu yana ne kök ne de yaprak vermedi. Ve bitkide ciddi bir susuzluk var, yapraklar ve hatta dallar ciddi olarak susuzluktan büzüşmüş durumda.
Üstüne üstlük, bitkinin ayrıca 2 adet keikisi var. Ancak keikilerde kök olmadığı için, ana bitkinin susuzluğuna ayrıca etkide bulunuyorlar diye düşünüyorum.
Bu sıkıntılı durumun üstesinden gelmek için ana bitkinin tek kökü olan kısa hava köküne her fırsatta su püskürtüyorum. Kök kurudukça ıslatıyorum. Ayrıca dallarına ve yapraklarına da sıkıyorum. Yaprak diplerinde su birikmemesine dikkat ediyorum. Ancak yapraklardaki ve dallardaki pörsümüş durum geçmiyor, bitki kendine gelemiyor. Keikileri ayırsam belki bitki kendine gelecek, ama keikiler de köklenmedikleri için bu riski göze alamam.
Köklendirme için Spag. yosununu bulabileceğimi sanmıyorum. Bir ara pamuklu sargı beziyle deneme yaptım, ama bez çok çabuk kuruduğu için o tam tersi etki yapmasın diye vaz geçtim.
Durum böyle. Elinize böyle bir orkide geçseydi nasıl bir yöntem uygulardınız?
Aysel Yavuz
28-11-2014, 07:35
Sevgili Aysel abla bende Tekirdağdayım orkidem için en uygun yerin mutfak oldugunu anladım yemeğin buharı vede sık havalandırıldığından güzel bir gelişme gösteriyor birde bolca sabır. Saygılar.
Sevgili mert59, yazını yeni gördüm kusura bakma. Benimki de mutfakta duruyordu değiştirdim yerini. Şimdi tekrar mutfağa taşıyayım bari :) Teşekkürler
Sayın Clia, ana bitkiyi kurtarabilmek için keikileri feda etmek zorundaymışsınız gibi bir kanı uyandırdı yazınız. Nitekim keikiler dışında benzer durumda olan bir orkidem var ve yaklaşık 6 aydır kurtarma çalışmalarım devam ediyor. Çiçek saplarını budayıp, sadece yaprakları kalacak şekilde bıraktım ve dinlenmeye aldım. Yeni yaprak ve kökler çıkarttı. Ama bitki hala mücadele ediyor. Üstelik o haliyle bir de çiçek sapı çıkartmaya çalışıyor. Böyle bir durumda ana bitkinin dinlenmesini ve güçlenmesini sağlamak daha iyi olacaktır diye okudum buradaki ustalardan. Bir tercih yapmak zorundasınız sanki.
Sayın Clia, ana bitkiyi kurtarabilmek için keikileri feda etmek zorundaymışsınız gibi bir kanı uyandırdı yazınız. Nitekim keikiler dışında benzer durumda olan bir orkidem var ve yaklaşık 6 aydır kurtarma çalışmalarım devam ediyor. Çiçek saplarını budayıp, sadece yaprakları kalacak şekilde bıraktım ve dinlenmeye aldım. Yeni yaprak ve kökler çıkarttı. Ama bitki hala mücadele ediyor. Üstelik o haliyle bir de çiçek sapı çıkartmaya çalışıyor. Böyle bir durumda ana bitkinin dinlenmesini ve güçlenmesini sağlamak daha iyi olacaktır diye okudum buradaki ustalardan. Bir tercih yapmak zorundasınız sanki.
İlginiz için teşekkür ederim.
Aslında bitkiye ve keikilere bir şans vermek adına aklımda bir yöntem var, sizin ve arkadaşların fikrini almak isterim:
Bitkinin (ve keikilerinin) susuz kalmamasını sağlayan sadece 1 hava kökü var demiştim. Bu kökün ucuna pamuklu ip bağlasam, bu ipin diğer ucunu da saksının dışından aşağı sallayıp, içi su dolu bir çay tabağının içine daldırsam. Böylece pamuklu ip, çay tabağından suyu yavaş yavaş yukarı çekip bağlı olduğu kökü sürekli ıslak tutsa... Ve bunu başka kökler çıkıncaya kadar devam ettirsem... Bu yöntemin bitkiye bir zararı olur mu?
Bir de, yapraktan sulama konusundaki tecrübeleriniz ne yönde? Phal. türü orkideler yapraklardan iyi emilim yapabiliyor mu? Buna, yani yapraklara su püskürtme işlemine devam etmem elimdeki bitki için bir sıkıntı oluşturur mu?
erenayşegül
28-11-2014, 13:32
merhaba benim orkidem yeni dal veriyordu fakat 10 gün kadar önce yanlışlıkla elim çarpması sonucu dal kırılıdı,çok ince bir yerden tutuyo ben iyice birbirine yapıştırıp kaynamasını bekledim fakat artık ne uzuyor nede kuruyor,bu durumda ne yapmalıyım böylece beklemelimiyim yoksa tamamen koparıp aynı yerden uzamasını denemeliyim ???
hatice p.
28-11-2014, 13:33
Tüm toprak altı köklerini çürütmüş phal. türü bir orkidem var. Saksı değişimi ardından tüm köklerini bir anda çürüttü. Sadece 1 adet kısa bir hava kökü sayesinde hayatta kaldı ve yaşamaya devam ediyor. O zamandan bu yana ne kök ne de yaprak vermedi. Ve bitkide ciddi bir susuzluk var, yapraklar ve hatta dallar ciddi olarak susuzluktan büzüşmüş durumda.
Üstüne üstlük, bitkinin ayrıca 2 adet keikisi var. Ancak keikilerde kök olmadığı için, ana bitkinin susuzluğuna ayrıca etkide bulunuyorlar diye düşünüyorum.
Bu sıkıntılı durumun üstesinden gelmek için ana bitkinin tek kökü olan kısa hava köküne her fırsatta su püskürtüyorum. Kök kurudukça ıslatıyorum. Ayrıca dallarına ve yapraklarına da sıkıyorum. Yaprak diplerinde su birikmemesine dikkat ediyorum. Ancak yapraklardaki ve dallardaki pörsümüş durum geçmiyor, bitki kendine gelemiyor. Keikileri ayırsam belki bitki kendine gelecek, ama keikiler de köklenmedikleri için bu riski göze alamam.
Köklendirme için Spag. yosununu bulabileceğimi sanmıyorum. Bir ara pamuklu sargı beziyle deneme yaptım, ama bez çok çabuk kuruduğu için o tam tersi etki yapmasın diye vaz geçtim.
Durum böyle. Elinize böyle bir orkide geçseydi nasıl bir yöntem uygulardınız?
ne hikmetse, bende ne zaman saksı ve barkını değiştirmeye kalksam var olan köklerde gidiyor.
... sargı beziyle birkaç kat sarıp 5-6 kat **** daha fazla, 5 lt pet su şişesinden oluşturulmuş fanusun içinde, nemini kaybetmemesi için muhafaza edilinebilir, ara arada havalandırılır, belki...
Sevgili orkide severler sulamayla ilgili yeni bir bilgi edindim, uygulamadan önce sizlere danışmak istedim.Sade maden suyu açtıktan sonra köpürmesi geçince ayda bir sulama yapılıyormuş, acaba doğrumdur.?Yardımcısı olurmusunuz.? Saygılar.
sar-dunya
29-11-2014, 19:08
Sevgili orkide severler sulamayla ilgili yeni bir bilgi edindim, uygulamadan önce sizlere danışmak istedim.Sade maden suyu açtıktan sonra köpürmesi geçince ayda bir sulama yapılıyormuş, acaba doğrumdur.?Yardımcısı olurmusunuz.? Saygılar.
ben kendim böyle birşey uygulamıyorum.
faydasından çok problemini görebileceğiniz bir pratik, zira maden suları normal sulama suyundan daha tuzlu; burada tuz derken içindeki mineral içeriğini kastediyorum. mineral içeriği zengin olsa da insan tüketimine uygun bir maden suyu bitkilerin en çok ihtiyaç duyduğu mineraller (nitrat, amonyak, fosfat ve potasyum) yönünden fakirdir.
evinizdeki diğer bitkilerle karşılaştırdığınızda, orkidelerin çoğu saksıda tuzlanmaya daha hassas. saksıda barındırabileceğiniz tuzların maden suyu yerine gübreden gelmesini tercih edebilirsiniz.
bu konuda daha önce daha uzman kişilerin de yorumları (http://www.agaclar.net/forum/1223869-post1333.htm) olmuş, onları da değerlendirebilirsiniz.
Sayın Sar-dunya demekki bir bilene danışmakta fayda varmış,teşekkür ederim.Bana bu bilgiyi verende çiçekçidir, iyiki denememişim. Saygılarımla.
Charlaux
29-11-2014, 23:41
Sn.mert59,
Orkidelerinize besin takviyesi yaptığınız sürece sn.sar-dunya'nında belirttiği gibi bir sıkıntı yaşamazsınız ancak dozunda olması gerekir.
Sevgiler
Merhaba.orkidemin bitanesinin sapinin ucu sarardi :( yapraklatida sararmaya basladi.bide hepsinin koklerinin bazilari kuru gibi :( budamam gerekiuomu ? Butun ciceklerini doktu.
Tilki Mete
03-12-2014, 21:41
o beyaz saksının içinden çıkartın kökler güneş görsün sonrada dalı 3. boğumun üstünden kesin kömür tozu dökün hatta çiçeksiz bir dönem galiba toprak değişimini yapın şeffaf bir saksıya ekin kökleri temizleyin makas ( yardıyla steril ) kestiğiniiz kısımlara kömür tozu dökün ama başka bir sorun daha var gibi onuda ben bilmiyorum daha uzman arkadaşlardan cevap gelecektir ...
Merhaba arkadaslar bi uyemizin dedigi gibi cicek sapini kestim ve suya koydum.( cicek sapinda yavru orkidem vardi . Budama yaptigim halde kurumaya basladi ust taraftan. Bizde yavruyu kurtarmak icin cicek dalini kestim ve suya koydum.) Sorum su oncekinden daha fazla kurumaya basladi yavruya gelmesine az kaldi bunun bi zarari olur mu. Ne yapmam lazim.
Merhaba arkadaslar bi uyemizin dedigi gibi cicek sapini kestim ve suya koydum.( cicek sapinda yavru orkidem vardi . Budama yaptigim halde kurumaya basladi ust taraftan. Bizde yavruyu kurtarmak icin cicek dalini kestim ve suya koydum.) Sorum su oncekinden daha fazla kurumaya basladi yavruya gelmesine az kaldi bunun bi zarari olur mu. Ne yapmam lazim.
Resim yukleyemedim bi sorun var galiba. 2 tane kucuk kucuk yapragi oldu. En buyuk yapragi 1 cm var. Toplu ignenin basi buyuklugunde kok cikti daha yeni
dilek3587
05-12-2014, 22:40
Merhaba arkadaşlar', orkidem nerdeyse 6 aydır sadece yaprak veriyor. Çiçek dalı vermiyor. Rica etsem bakabilir misiniz?
Tilki Mete
06-12-2014, 00:03
Merhaba arkadaşlar', orkidem nerdeyse 6 aydır sadece yaprak veriyor. Çiçek dalı vermiyor. Rica etsem bakabilir misiniz?
Bu nasıl bir yaprak düzenidir :) evdeki konumu nedir ( yani soğuk bir ortammı güneş alıyormu vb )
? Kaç aydır çiçeksiz ? Eğer dinlenme süreci bittiyse biraz üşüsün yani geceleri biraz havalandırın sonra evde kalorifer yanmayan bir oda varsa orda dursun birde kendi gözlemlediğim bir durum var eğerki odanın birinde işik yanıyor ise ve oda biraz soğuk ise çok çabuk oluyor benim evde bir oda var sokak lambasının işığı direk vuruyor oraya aldım yaklaşık 3 haftadır orda şu anda 15 cm dalı var ve eski daldanda 5 cm filiz çıkardı kendi bilgilerimle sizlere cevap vermeye calışıyorum sizlere yararım dokunuyordur inşALLAH yanlış bilğilerim var ise profosyonel arkadaşlar beni uyarsın iyi akşamlar...
dilek3587
06-12-2014, 11:50
Bu nasıl bir yaprak düzenidir :) evdeki konumu nedir ( yani soğuk bir ortammı güneş alıyormu vb )
? Kaç aydır çiçeksiz ? Eğer dinlenme süreci bittiyse biraz üşüsün yani geceleri biraz havalandırın sonra evde kalorifer yanmayan bir oda varsa orda dursun birde kendi gözlemlediğim bir durum var eğerki odanın birinde işik yanıyor ise ve oda biraz soğuk ise çok çabuk oluyor benim evde bir oda var sokak lambasının işığı direk vuruyor oraya aldım yaklaşık 3 haftadır orda şu anda 15 cm dalı var ve eski daldanda 5 cm filiz çıkardı kendi bilgilerimle sizlere cevap vermeye calışıyorum sizlere yararım dokunuyordur inşALLAH yanlış bilğilerim var ise profosyonel arkadaşlar beni uyarsın iyi akşamlar...
Güneş alan bir pencerenin önünde perde arkasında duruyor. Oda sıcaklığı 14/20 derece arası. 10 günde bir suluyorum. Bende anlamadım gitti.
Tilki Mete
06-12-2014, 15:20
Biraz üşütün geceleri soğuk esintiler alsın çiçek açıcaktır kolay gelsin..
Sorumu cevaplayacak yokmu cok acil
Charlaux
08-12-2014, 12:33
Sn.senay88,
Çiçek sapını en aşağıdan kestiyseniz yani orkideyle bağlantısını kopardıysanız ve keiki gelişmiş değilse üzülerek söylüyorum keiki yaşamayacaktır.(kökü yoksa) Yaprak çıkardı dediğiniz keiki/orkide ise iki açıdanda olumlu düşünülebilir.
Çiçeklenmeden sonra çiçek sapının kurumaya geçmesi doğal bir durumdur.Anlatımınızda daha açık olur ve fotoğrafını yüklerseniz doğru cevabı alabilme şansınız yükselir.
Sn.senay88,
Çiçek sapını en aşağıdan kestiyseniz yani orkideyle bağlantısını kopardıysanız ve keiki gelişmiş değilse üzülerek söylüyorum keiki yaşamayacaktır.(kökü yoksa) Yaprak çıkardı dediğiniz keiki/orkide ise iki açıdanda olumlu düşünülebilir.
Çiçeklenmeden sonra çiçek sapının kurumaya geçmesi doğal bir durumdur.Anlatımınızda daha açık olur ve fotoğrafını yüklerseniz doğru cevabı alabilme şansınız yükselir.
Resimleri boyle daha tomurcuktu sapini kokten ayirdigimda suyun icinde bu hale geldi. Sap kuruyor diye kesip suya koymustuk ama sararmis baya.
Tilki Mete
08-12-2014, 18:26
Ama bu çok küçük anneden yani orkideden ayrı yaşaması mümlün değil ama suyun içinde kalsın arada besin verin ama ölçüye dikkat edin uzmanların göre iba mı nba mı köklendirme hormonu ondan katabilirmisin bilmiyorum onu daha bilgili kişiler söylerler
Charlaux
08-12-2014, 18:57
Çiçeklenmeden sonra çiçek sapının belli bir oranda kuruması doğaldır çoğu alt türde;bazı türlerde çiçek sapı hiç kurumayabiliyor.
Orkidelerde maalesef köklendirme hormonun faydasının çok görülmediğini okuyorum yabancı kaynaklarda.Kökü olmayan koca orkidelerde bile yaşamama olasılığı her zaman var. Keiki'nin tüm gücü anneye bağlı olmak olduğundan yaşama şansının çok düşük olduğunu düşünüyorum.Dilerim keikiniz gelişir büyür ancak çok umutlanmayın derim.
Ludisa Excellence
08-12-2014, 22:32
Araya girmek istemem fakat burada yazılanları bir tek ben anlayamıyorum sanırım lakin anlayamayan başkaları da var ise sorun var demektir.
Şimdi sırası ile,
dilek3587 14 - 20 °C phal ler için kritik değer(min) in altında. Hal böyle olunca bitkinin gelişim anomalileri göstermesi ve hatta ölmesi doğal, anormal bir şey yok yani. Ancak birde bu bitkinin birde köklerini kontrol etmenizi salık veririm.
Bitkinin(phal) çiçeklenmeye başlaması için geceleri 18°C de gündüzleri 20-23 °C iki hafta (yani gün içinde 5 °C fark ile) 2 hafta tutmak yeterlidir. Bu bağlamda yıl içinde herhangi bir zamanda defalarca çiçeklenebiileceğinden sanıldığı gibi (ki nereden çıktı ve kim uydurdu bilmiyorum) phalaenopsis lerde bir dinlenme peridoyu yoktur. Ancak yıl içinde bir kaç kere çiçek almak yerine senede bir defa bitkiyi soğuklatıp bol miktarda çiçek almak vardır. Çiçeksiz olduğu dönemlerde bitki dinlenmede diyemezsiniz. Dinlenme periyotunun bir çok aşaması, biyokimyası vs. (ki en azımdan ben hala orkidelerdeki dinlenme periyotunu tam anlamış değilim) vardır.
Hal böyle olunca yıl içinde devamlı olarak gübrelenebilir, sulanabilir. Hatta çiçeklenme döneminde gübre ve ışık ihtiyaçları biraz daha artar.
senay88
Suya katılan besini(?) ve ölçüsünü, nba yı ve çiçek sapı kurumayan çoğu alt tüleri ve bazı türleri merak etmedim değil açıkçası. Anlayamıyorum diyorum ya :)
Bir bardak suyun içinde bir phal sapı, sapın gözünden çıkmış yaprak benzeri bir yapı görebiliyorum, bu bile başarı şansınızı zorlamayın derim
(Malezya, Pahang ormanlarından sapı kurumayan Phalaenopsis appendiculata da olsa) ancak yinede siz vereceğin link i inceleyiniz, gelişmeleride bizlerle paylaşın lütfen.
Saygılarımla.
http://www.orchideenvermehrung.at/cgi-local/framebreaker/reload.pl?english/nodes/in%20soil/
Charlaux
08-12-2014, 23:12
Araya girmek istemem fakat burada yazılanları bir tek ben anlayamıyorum sanırım lakin anlayamayan başkaları da var ise sorun var demektir.
Şimdi sırası ile,
dilek3587 14 - 20 °C phal ler için kritik değer(min) in altında. Hal böyle olunca bitkinin gelişim anomalileri göstermesi ve hatta ölmesi doğal, anormal bir şey yok yani. Ancak birde bu bitkinin birde köklerini kontrol etmenizi salık veririm.
Bitkinin(phal) çiçeklenmeye başlaması için geceleri 18°C de gündüzleri 20-23 °C iki hafta (yani gün içinde 5 °C fark ile) 2 hafta tutmak yeterlidir. Bu bağlamda yıl içinde herhangi bir zamanda defalarca çiçeklenebiileceğinden sanıldığı gibi (ki nereden çıktı ve kim uydurdu bilmiyorum) phalaenopsis lerde bir dinlenme peridoyu yoktur. Ancak yıl içinde bir kaç kere çiçek almak yerine senede bir defa bitkiyi soğuklatıp bol miktarda çiçek almak vardır. Çiçeksiz olduğu dönemlerde bitki dinlenmede diyemezsiniz. Dinlenme periyotunun bir çok aşaması, biyokimyası vs. (ki en azımdan ben hala orkidelerdeki dinlenme periyotunu tam anlamış değilim) vardır.
Hal böyle olunca yıl içinde devamlı olarak gübrelenebilir, sulanabilir. Hatta çiçeklenme döneminde gübre ve ışık ihtiyaçları biraz daha artar.
senay88
Suya katılan besini(?) ve ölçüsünü, nba yı ve çiçek sapı kurumayan çoğu alt tüleri ve bazı türleri merak etmedim değil açıkçası. Anlayamıyorum diyorum ya :)
Bir bardak suyun içinde bir phal sapı, sapın gözünden çıkmış yaprak benzeri bir yapı görebiliyorum, bu bile başarı şansınızı zorlamayın derim
(Malezya, Pahang ormanlarından sapı kurumayan Phalaenopsis appendiculata da olsa) ancak yinede siz vereceğin link i inceleyiniz, gelişmeleride bizlerle paylaşın lütfen.
Saygılarımla.
Lotte & Thomas Orchids (http://www.orchideenvermehrung.at/cgi-local/framebreaker/reload.pl?english/nodes/in%20soil/)
Sn.Ludisa Excellence,
Aslında çeşitli phal çiçek saplarında kuruma gerçekleşmeyebiliyor (Tzu Chiang Tetralitz) ancak benim bildiğim bu durum sadece orkideye bağlı olduğu durumlarda geçerli.Öyle değilse bile keiki küçük olduğundan zaten yaşam şansının oldukça düşük olduğunu tahmin ediyorum.
Bu arada gübreleme,sulama önemli konular ancak St.Augustine Society'nin hastalık rehberini inceleyecek olursak sıcaklıkların değiştiği dönemde gübre,su oranlarının değiştiğinide hatırlatmak gerekir diye düşünüyorum.
Saygılar
selam arkadaşlar orkidem hakkında bir kaç bilgiye ihtiyacım var :)
http://i.hizliresim.com/31194r.jpg
bu çıkan nedir toprakdan cıkıyor ?
http://i.hizliresim.com/k11jmv.jpg
çıkan keiki ne zaman kopartmam lazım ?
http://i.hizliresim.com/ZAALmz.jpg
bu neyin nesidir böyle :)
cevaplarsanız sevinirim arkadaşlar :)
selam arkadaşlar orkidem hakkında bir kaç bilgiye ihtiyacım var :)
http://i.hizliresim.com/31194r.jpg
bu çıkan nedir toprakdan cıkıyor ?
http://i.hizliresim.com/k11jmv.jpg
çıkan keiki ne zaman kopartmam lazım ?
http://i.hizliresim.com/ZAALmz.jpg
bu neyin nesidir böyle :)
cevaplarsanız sevinirim arkadaşlar :)
Üstteki iki resimdekiler kök, alttaki resimdeki çiçek dalıdır.
Bir de keiki yeterince büyümüş gibi, bence artık kendi başının çaresine bakabilir;)
Şimdi sırası ile,
senay88
Saygılarımla.
Lotte & Thomas Orchids (http://www.orchideenvermehrung.at/cgi-local/framebreaker/reload.pl?english/nodes/in%20soil/)
Ne demek istedini pek anlamadim sayfanin. Ceviride de duzgun cikmiyor bana anlatirsaniz sevinirim nasil yapildigini tesekkurler
çiçek dalı keikin içinde cıkmış bu kadar ufakken çiçek açarmı ki ? birde anneden ayırınca yaşar mı .s
Charlaux
10-12-2014, 12:38
Merhabalar,
Şahsım adına konuşuyorum forumda cevapları bulunan soruları,fotoğrafları yüklenilmeyen deskriptif soruları forum kirliliği nedeniyle cevaplamayacağım.
Yeni üye olanlara tavsiyem SIK SORULAN SORULAR / FORUM KULLANMA KILAVUZU - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/) nu incelemeleri çünkü kendi sorunuzun cevabını benzer fotoğraflı sorulardan ve arama butonunu düzgün kullanarak elde edinebilirsiniz.Bunun dışında teknik sıkıntılarınıza yardımda bulunacak arkadaşlara kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Sevgiler
erenayşegül
10-12-2014, 20:06
keiki nedir lütfen anlatabilirmisiniz...sorularda aradım ama bulamadım : (
sar-dunya
10-12-2014, 21:59
Keiki, bir tomurcuktan çıkan köklü-yapraklı tam bir bitkiye verilen addır. Hawaii dilinde yavru demekmiş. Bildiğim kadarıyla phalaenopsis veya dendrobium (nobile) bitkileri keiki yapabiliyor.
Bitkinin belli koşullar altında kalmasıyla veya hormon verilmesiyle elde edilebiliyor.
keiki nedir lütfen anlatabilirmisiniz...sorularda aradım ama bulamadım : (
şenay88 ben çok bilgili değilim ama tahminim keikinin o şekilde yaşaması zor ancak ben orkidelerimde öyle şeyler gördüm ki umutsuz olmamak lazım bence sphagnum yosunu ile (bazı orkidelerin harcının içinde oluyor onlardan alıp kullanabilirsiniz bulunması zor galiba) kök oluşacak yeri sarın üstünden bağlayın ve fısfısla besinli suyla her gün sulayın kök oluşturabilirse kendini kurtarır bardaktan da çıkarmayın derim oradan da su ve besin alsın inşallah kendini kurtarır. umutsuz olmayın...
orkideacemisi
12-12-2014, 21:27
merhabalar.koyu pembe renkteki orkidemi bir hafta önce aldım.düne kadar bir problem yoktu ancak dün farkettim ki iki tomurcuğu kuruyor.en üstteki daha açmamış olanlar:(yardımınıza ihtiyacım var kurumayı önlemek için ne yapmalıyım?bir sorum daha olacak salonum güneye bakıyor hergün havalandırıyorum ama cama yakın koymak tehlikeli olur mu hava ile direk kalması üşümesine neden olur mu?bazı yazılarda çiçek dalı vermesi için üşümesi gerektiğini duymuştum iki yıllık bi orkidem var yaprak çıkartıyor kök çıkartıyor ama çiçek dalı henüz iki yıldır vermedi:(
Selam arkadaşlar bugün yavru orkideleri ayırıp yeni yerlerine diktim bir tanesinde çiçek sapı çıkmıştı bunu kesmem gerekiyor mu yoksa öyle kalsın mı ? birde ana orkidelerde sanırım kök çürümesi oluşmuş saksı değişimi yapsam bu mevsimde sorun yaşar mıyım ? cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim
http://i.hizliresim.com/Vgl4QV.jpg
http://i.hizliresim.com/Q4AvGv.jpg
http://i.hizliresim.com/pmgXVJ.jpg
http://i.hizliresim.com/jv5XR9.jpg
http://i.hizliresim.com/LYaZXa.jpg
kucuksurat
15-12-2014, 20:16
Arkadaşlar merhaba, öncelikle umuyorum ki bu forum şu an da 2009 yılındaki kadar faaldir. 2-3 gündür boş bulduğum her vakti forumda orkide hakkında bilgi edinmek için kullanıyorum. Phal'ımın benden daha tecrübeli birinin yardımına ihtiyacı var. Bu sitede bir konu altına daha yazdım fakat gören olmadı sanırım, şansımı bir de burada denemek istedim.
4 ay önce çok değer verdiğim birinden bana hediye edildi bu güzel çiçek ve hayatta aldığım en büyük sorumluluklardan biri ona bakmak. Evime geldikten iki hafta sonra çiçekleri döküldü fakat adaptasyon sürecidir diye normal karşılamıştım şu anda fotolardaki halde. Bu yüzden tahmin edersiniz ki çok yardıma muhtaç hissediyorum.
Öncelikle forumunuzdan, bitkinin sararan sapını 3. boğumdan kesmem gerektiğini öğrendim. Beyaz lekeler olmadığı için orkidemin mantarı olmadığını düşünüyorum. Bir de sulama sıklığını ve nasıl sulamam gerektiğini de öğrendim.
Soracaklarım ise, steril jiletle orkidemi 3. boğumdan kestikten sonra ucuna kömür tozu mu sürmeliyim tarçın mı?
Kökleri sağlıklı mı, kurumuş kökleri kesmeli miyim ya da nasıl olursa kesmem gerek bu konuda hiçbir fikrim yok.
Sararan yaprağı kopartsam bir sorun olur mu?
Ve de saksı değişimi yapmak istiyorum daha büyük bir saksıda yeni ağaç kabuklarıyla. Bunu kısaca anlatabilir misiniz?
Sorduğum soruların aynı ya da benzer cevaplarını gördüm fakat hala aklımı kurcalıyorlar, şahsi yardıma ihtiyacım var şimdiden çok çok teşekkür ederim cevabınızı 4 gözle bekliyorum.
fotoları linkte görebilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/1340691-post3006.htm
Sayın april13, orkidenizin toprağını acilen değiştirin:( Mevsimin falan hiç bir önemi yok, phalaenopsis dur durak bilmeden gelişir fakat köklerin yanı sıra yapraklar da çürümeye başlamış, kurtaramayabilirsiniz bile:( Toprak hem çok ıslak hem de ağırlıklı olarak torftan oluşmuş gibi, daha gözenekli bir harç ile değiştirin ve çürüyen kısımlardan muhakkak kurtulun. Çok geçmiş olsun, umarım yavru orkideniz güzelce gelişip annesini sollar...
Sayın kucuksurat, çiçek sapını kestikten sonra ister kömür sürün, isterseniz tarçın sürün, isterseniz mum damlatın, isterseniz benim gibi üşenip hiçbirini yapmayın:) Kestiğiniz kısım hastalık kapmadan kendi halinde kuruyabildiği müddetçe sorun olmaz fakat sizinki uçtan itibaren sararmaya başladığı için aşağıya kadar devam edebilir ve o sap tamamen gidebilir, yine de bence hiç dert etmeyin, bir süre sonra yenisi gelir;)
Sararan yaprak ömrünü tamamlamış, temiz bir makasla dipten kesebilirsiniz.
Köklerde ise kurumuş veya yumuşamış (sulanmış, jöle gibi olmuş) veya sadece tel gibi kalmış kökleri kesebilirsiniz ama sert köklere dokunmayın (yeşil olmasalar bile). Yine kestikten sonra dilediğiniz bir şeyler uygulayabilir veya uygulamayabilirsiniz. Bir tek kökleri temizlerken boru gibi giden bir kökün ortasından değil de eklem gibi olan kısımlardan kesmeye dikkat ederseniz bitkiyi korumuş olursunuz.
Saksı değişiminin de hiç bir esprisi yok aslında. Bitkiyi saksıdan çıkartın, kendiliğinden dökülen saksı harcı dökülsün fakat köklerin tutundukları (eğer sağlamlarsa) olduğu gibi kalsın. Sonra yeni harç eşliğinde, köklere zarar vermeden yeni saksıya aktarın. Siz ne kadar rahat davranırsanız, işler o kadar yolunda gider;)
kucuksurat
16-12-2014, 08:38
Çok teşekkür ederim tek Başıma altından kalkabileceğim bir şey değildi çok mutlu ettiniz beni. Şimdi ilk işim dediklerinizi denemek olacak :)
gulnursahin
16-12-2014, 08:50
sevgili orkide sevenler,ben amatör bir orkide meraklısıyım.benim cattleya orkidemde bugün bir sorun farkettim ve oldukça üzüldüm.yeni yaprak kılıflarının çevresi maalesef yapışkan:( yarın sabah fotoğrafını çekip daha detaylı bir şekilde sizlerle paylaşmayı isterim.cattleya 1 aydır benimle birlikte ve çiçeklenme bitmiş ve bu çiçeklerde üzerinde kurumuş olarak elime ulaştı.aslında genel görünümü sağlıklı yapraklar dik ve olması gereken renkte,umarım yayılmadan kurtarabilirim. yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
sar-dunya
16-12-2014, 10:06
Merhaba,
Kurumuş çiçekleri ve (varsa) çiçek zarflarını kesmişsinizdir umarım.
Yeni sürgünde (yaprak henüz kendini göstermemişken) veya tomurcukların çevresinde şeffaf yapışkan damlacıklar var ise bu normal bir durum, gözlemlediğim kadarıyla.
sevgili orkide sevenler,ben amatör bir orkide meraklısıyım.benim cattleya orkidemde bugün bir sorun farkettim ve oldukça üzüldüm.yeni yaprak kılıflarının çevresi maalesef yapışkan:( yarın sabah fotoğrafını çekip daha detaylı bir şekilde sizlerle paylaşmayı isterim.cattleya 1 aydır benimle birlikte ve çiçeklenme bitmiş ve bu çiçeklerde üzerinde kurumuş olarak elime ulaştı.aslında genel görünümü sağlıklı yapraklar dik ve olması gereken renkte,umarım yayılmadan kurtarabilirim. yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
Çok teşekkür ederim Sn. dinozor umarim yasatabilirim :(
Tilki Mete
16-12-2014, 18:51
Sn april kökteki çürüme çok çiddi durumda orkidede normal torf **** torf oranı çok yüksek olan topraklar kullanılmaz orkide toprağı toprak değil harctır bu harcta çam kabuğu organik maddeler ve çok yüksek olmamak ile birlikte torff elinizi çok çabuk tutun çürüyen yerlere kestikten sonra kömür tozu dökün ... zaten sn dinozor anlatmış aslında ben niye girdim bu konuya bilemedim :) :) :D
bugün değişimi yaptım ve bütün köklerin cürüdüğünü gördüm :( ama ilginç olan şudur yapraklar hala iri üzerlerinde lekeler var ama gayet diriler :S hiç kök kalmadı sadece iki adet onlarda yeni cıkanlar 1 cm uzunluğunda olan kökler umarım yaşar :( bu orkide bana kuzenimden kaldı kendisi ülke dışında yaşadığında bana bıraktı ve kabından cıkarmamamı söyledi sadece haftada 1 sula demişti ve şekil ortada :( resimlerini çekmeyi unuttum üzüntüden...
bugün değişimi yaptım ve bütün köklerin cürüdüğünü gördüm :( ama ilginç olan şudur yapraklar hala iri üzerlerinde lekeler var ama gayet diriler :S hiç kök kalmadı sadece iki adet onlarda yeni cıkanlar 1 cm uzunluğunda olan kökler umarım yaşar :( bu orkide bana kuzenimden kaldı kendisi ülke dışında yaşadığında bana bıraktı ve kabından cıkarmamamı söyledi sadece haftada 1 sula demişti ve şekil ortada :( resimlerini çekmeyi unuttum üzüntüden...
Köksüz phalleri kurtarmak için biraz uğraşmak gerekiyor, linkteki videoyu izleyin size yapmanız gerekeni anlatıyor.
Yalnız bu is için sphagnum gerekiyor.
Sphagnum bulamazsanız (ben olsaydım böyle bir şey denerdim) son çare sphagnumun sağlayacağı nemliliği yaratacak baska bir şeyler kullanmak. Gazete kağıdı pamuk gibi bir şeyleri alta koyup güzelce ıslatarak nemi sağlamak ve kök vermesi için bekleyip dua etmek :)
How to save Orchids with no roots. - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=Ga7pNc234Q0)
bilgiler için teşekkürler musk ama pamuğu nereye koyucağımı tam anlamadım :) saksının dibinemi yoksa phallın kök kısmınamı koyucam tam olarak açıklarsanız cok memnun olurum :)
bilgiler için teşekkürler musk ama pamuğu nereye koyucağımı tam anlamadım :) saksının dibinemi yoksa phallın kök kısmınamı koyucam tam olarak açıklarsanız cok memnun olurum :)
Sayın April13,
Öncelikle pamuk veya gazete kağıdı örneğini denemiş değilim. Sadece sphagnum bulma imkanı olmayan için sphagnum gibi suyu yoğun sekilde emecek ve kapalı ortamda nem yaratabileceğini düşünerek aklıma gelen bir fikir olarak yazdım.
Sphagnum yosunu bulabilirseniz (ebay de çeşitleri var ben ordan bi paket aldım uzun zamandır kullanıyorum) çok daha iyi olacak ve başka bir çok bitkide de faydasını göreceksiniz.
Videoda gösterilen ise, kapalı bir kabın altına göründüğü kadar miktarda yosun ıslatılıp sıkılarak nemli bir şekilde koyuluyor. Köksüz bitki bir çiçek çubuğuna iple bağlanıyor amaç köksüz bitkinin yosuna direct dokunmaması ve yosundan sağlanan nem ile kök vermesini sağlamak. Ayrıca da kabın da altına bir baska kap içine sanırım içinde çakıl tipi birseyler var ve onlarda su içinde. Tüm bi düzenek de komple bir naylon içine konuyor ve çok nemli bir ortamda bitkinin yaprakları zarar görmeden buruşup kurumadan köklenmesi sağlanıyor.
Teşekkür ederim ilginiz ve alakaniza :) ben sanirim biraz sansliyim dun tamamen kestigim kökleri bugün az önce kontrol ettim ve yeni minik kökler olusmaya baslamis bile bu kadar hızlı olucagini hic düşünmemiştim :)
Teşekkür ederim ilginiz ve alakaniza :) ben sanirim biraz sansliyim dun tamamen kestigim kökleri bugün az önce kontrol ettim ve yeni minik kökler olusmaya baslamis bile bu kadar hızlı olucagini hic düşünmemiştim :)
Kökler oyle dünden bugüne pek çıkmaz, minik de olmaz. Yeni bir kök gövdeden veya yaprak arkalarından füze başı gibi çıkar ve kalın olurlar.
Sizin minik kökler dediğiniz kurumuş ve kesilmiş köklerin içinde bulunan çok ince odunumsu ve sert dallar olmasın? zira onları hiç bir işlevi yoktur.
Hayir bildigimiz minik beyaz kökcükler :) sizin bahsettiklerinizi komple budadim belki onceden vardi budayinca meydana ciktilar dun uzuntuyle hemen topragina koymustum :)
Selamlar phal.imin yapraklarında farklılık gözlemledim. Ciddi bir soruna dönüşme ihtimali var mıdır?
arkadaşlar marketlerden aldığımız pahallerin bazılarının çiçekleri büyük bazılarının ise küçük bunun sebebi vitamin vermrkten falanı acaba yoksa büyük çiçekli küçük çiçekli diye iki cinsimi var
Sayın ocak merhaba, phal.lerde çiçek boyu ve sayısı vitamin, mineral takviyesinden bağımsız olarak türe göre değişiyor. Yine ek olarak sahip oldukları çiçek sapı sayısının da türleriyle ilgisi yok (kimi çiçekçilerin iddia ettiklerinin aksine:))
Sayın suara, en alttaki fotoğrafta yaprak hasar aldığından leke oluşmuş gibi ama diğer fotoğraflarda bitkinin durumu iyi görünmüyor. Başka yerde sıkıntı yoksa ilk fotoğraftaki lekeli kısmı keserseniz yeterli olur muhtemelen. Ortadaki fotoğraftaki yaprak yaşlı bir yaprak diye düşündüm ama değilse o da bir sorun olabilir. Siz yine bir kökleri ve yaprak diplerini kontrol edin, esas sorun genelde buralarda oluyor. Çok önemli mi değil mi bilemiyorum ama bana bir sıkıntı var gibi geldi.
Sayın suara, en alttaki fotoğrafta yaprak hasar aldığından leke oluşmuş gibi ama diğer fotoğraflarda bitkinin durumu iyi görünmüyor. Başka yerde sıkıntı yoksa ilk fotoğraftaki lekeli kısmı keserseniz yeterli olur muhtemelen. Ortadaki fotoğraftaki yaprak yaşlı bir yaprak diye düşündüm ama değilse o da bir sorun olabilir. Siz yine bir kökleri ve yaprak diplerini kontrol edin, esas sorun genelde buralarda oluyor. Çok önemli mi değil mi bilemiyorum ama bana bir sıkıntı var gibi geldi.
Yavaş yavaş sorun kendini göstermeye başladı. Yapraklarda oluşan ufak şeffaflıklar artık yapışkan bir sıvı atmaya başladı dışarı. Anladığım tedavisi zor bir hastalığı var çiçeğimin. Bu hastalığın adını hatırlayamıyorum ama teşhisi koydum gibi. Tabi hastalıklar kısmını baştan okumam gerekiyor. Alakanıza çok teşekkür ederim Sn. dinozor.
Merhabalar.. :)
Bu orkideyi geçen 2013'ün haziran ayında almıştım.. 10 gün kadar sonra çiçeklerini döktü, çiçek dalı kurudu ve 1 sene hiç çiçek açmadı ta ki bu aya kadar :D 1 senedir farkettim ki hiç toprağının içini kontrol etmemşim.. Köklerini biraz temizleyip tekrar dikince Tam 9 tane yeni kök tomurcuğu, (resimde hepsi gözükmüyor) 1 keiki ve 1 tane çiçek dalı oldu, bazen arada inanamayarak tekrar tekrar kontrol ediyorum.
Sorum şu; acaba bu aşamada ve bu mevsimde orkide besini vermeli miyim?
Ya da baharda mı besine devam etmeliyim?
Tilki Mete
26-12-2014, 22:18
Orkideniz sanki üst üste konmuş birkaç orkide gibi maşallah yan tarafta kök kısmında keiki ( yeni yavru orkide ) var . Kökler biraz daha uzadıktan sonra ayırabilirsiniz . Onun dışında susuzluk çekiyor gibi yeni çıkan çiçek sapını düzeltmeye çalışın ama dikkat edin kırılmasın besin konusu ise çiçeklenme dönemi olduğu için devam edin ben devam ediyorum şu anda keyifleri baya bir iyi kolaay gelsin
Sayın Sılay, phalaenopsis için baharı beklemenize hiç gerek yok. Zaten kök ve çiçek oluşturuyor, bir sürü maddeye gereksinimi olacaktır. İçiniz rahat etmezse biraz daha seyrelterek kullanabilirsiniz besini.
Evet orkidem ağaç olmaya doğru gidiyor sanki değil mi :) Geldiğinden beri bir yaprağı gelişince öbürünü çıkardı hiç durmadan. Aslında saksının içindeki kökler nemli ama üsttekiler hep öyle susuz gözüküyorlar, sanırım kaloriferli evde toprağın içinde olmayan köklere bir türlü su sağlayamıyorum, su püskürtmeyi de denememe rağmen :)
Evvvet keiki'mi de farketmiştim onun da büyümesini bekliyorum ayırmak için.. Bu forumda o kadar çok dolaştım ki :)
Yanıtlarınız için çok teşekkürler.. :D
Tilki Mete
27-12-2014, 10:33
Yeni çıkan kökleri pamukla sarsanız nemi bir nebze tutar. Tabi dinazor daha iyi bir cevap verecektir..
Charlaux
27-12-2014, 21:04
Sn.Silay ve burada soru soran diger arkadaslar,
Kaloriferli ev elbette sikintili bir ortam ancak biz bu ortami olabildigince orkideler icin faydali hale getirebiliriz. Oncelikle ilk yapmaniz gereken,
1.Evinizin en nemli,isik alan aydinlik havadar yeri secmeniz
2.Substrati kaliteli bir malzeme kullanmaniz, kaliteli gubre ve gerekli malzemeleri temin etmeniz
3.Uygun sulama ve bakim kosullarini degerlendirmeniz (sitemizde daldirma,puskurtme gibi pek cok secenek ve nemi olcme metodu mevcut) uygulamaya gecirmeniz
4.Yaptiginiz her isi sistematik/periyodik yapmaniz (yani yer degisimindeki isi,nem gibi artislari kontrollu olarak arttirmaniz,degisimde orkidenizin saglikli oldugu zamani secmeniz gibi)
olmalidir ki genel olarak saglikli bir orkideye sahip olabilelim; bunun disinda olusabilecek hastaliklarda uygulayabilecegimiz tek yontem elimizden geldigince mucadele etmek ve hatalarimizdan ders cikarabilmek.Bazi hastaliklar, virusler en deneyimli orkidecileri bile caresiz birakabilmekte ancak esas olan orkidelerin sitemizde oldugu gibi kok curumelerinden, bakimsizliktan olmemeleri. Orkide besini icin,sn.dinozorunda dedigi gibi orkide besinini her zaman kullanabilirsiniz ancak besin tercihi yaparken yine kaliteli bir urun secmenizde ve degerlerini kontrol etmenizde fayda var.Orchid Fertilizer diye arastirma yaptiginizda orkidenizin ihtiyacta oldugu uc elementi goreceksiniz: nitrojen (N), fosfor (P) ve potasyum(K). American Orchid Society'nin onerdigi doz 20-20-20 olmakla beraber haftalik sulamizda urunleri seyrelterek kullanmanin ayda bir tam doz vermekten daha faydali oldugu belirtilmekte. Son olarak koklerin yanmamasi icin orkidenin tam olarak kuru olmamasina ozen gosterilmesi gerektigi anlatilmis.Havanin soguk oldugu zamanlarda orkideye verilen besini azaltmakta fayda var ancak bundan daha onemlisi yazilan bilgiden cok sizin orkidenizi okuyabilmeniz, istedigini anlayabilmenizdir. Cunku ortam hic isi kaybina ugramayabilir, orkideniz ozellikle bir besin ihtiyacinda olabilir **** olmayabilir. Ingilizceniz varsa konu hakkinda daha detayli bir arastirma yaparak ve kendi orkidenizden edindiginiz verileri ortaya koyarak kendi orkidenize ozel bir bakim semasi olusturabilirsiniz.
Ilgilenenler icin kaynak: https://www.aos.org/Default.aspx?id=78
hatice p.
29-12-2014, 15:18
Ben şu şekilde orkidemden yeni kökler çıkartmayı başarabildim, spagnumsuz tabi:)
orkidemin köküne (eski kökleri dışarda bırakacak şekilde), kök boğazına birkaç kat sargı bezi sardım, sargı bezi ıslak olacak, çokta şıp şıp olmayacak tabi:)
sonra kabukların içine yerleştirdim, sonra saksıyı buzdolabı poşetine koydum ve saksı içinde kalacak şekilde poşetin uçlarını topladım, amaç içindeki nemi koruma, günde birkaç saat havalandırdım (sabahları 2-3 saat poşetsiz kaldı saksı..
2-3 günde bir sargı bezini ıslattım, şöyle ıslattım, daha kolay olması işin enjektöre 7-8 ml su çekip, sargı bezine su üstten enjekte ediyordum, tabi bezde çekiyordu, 20 gün- 1 ay arası yeni kökler çıkmaya başladı :) tabi bu süre zarfındada bir-2 kez saksıyı, harcı komple suya tuttum:)
Merhabalar ! ;)
Çok kısa süre önce birkaç sorum olmuştu, şimdi yine yardımınıza ihtiyacım var, gelecek cevaplar için şimdiden çok teşekkür ederim.
Orkidemin yapraklarının bu şekilde hafiften sarktığını ve biraz sertliklerini kaybettiklerini farkettim. En üstteki 3 tanesi haricinde hepsi böyle kırışıklı ve bir yaprağı sararmaya başladı. Haftada 1 suluyorum aslında köklerini gri gördükçe. Köklerinin çoğunu kaybetti geçen aylarda ama.
Orkidenin üzerinde geçenlerde de yazdığım gibi 1 keiki, 1 çiçek dalı ve şuan saydığım kadarıyla 12 yeni kök başlangıcı var (keikinin kökleriyle beraber 17)
acaba sizce bu buruşma üzerinde bu kadar çok şey varken gücü yapraklara yetmediği için midir yoksa sulamayla ilgili bir sıkıntı da olabilir mi?
Sağlıklı bitkiler :)
Merhabalar ! ;)
Çok kısa süre önce birkaç sorum olmuştu, şimdi yine yardımınıza ihtiyacım var, gelecek cevaplar için şimdiden çok teşekkür ederim.
Orkidemin yapraklarının bu şekilde hafiften sarktığını ve biraz sertliklerini kaybettiklerini farkettim. En üstteki 3 tanesi haricinde hepsi böyle kırışıklı ve bir yaprağı sararmaya başladı. Haftada 1 suluyorum aslında köklerini gri gördükçe. Köklerinin çoğunu kaybetti geçen aylarda ama.
Orkidenin üzerinde geçenlerde de yazdığım gibi 1 keiki, 1 çiçek dalı ve şuan saydığım kadarıyla 12 yeni kök başlangıcı var (keikinin kökleriyle beraber 17)
acaba sizce bu buruşma üzerinde bu kadar çok şey varken gücü yapraklara yetmediği için midir yoksa sulamayla ilgili bir sıkıntı da olabilir mi?
Sağlıklı bitkiler :)
Büyük ihtimalle daha onceden ya susuz kalmış ya da köklerin büyük kısmını aşırı sulamadan kabettiğinden yine susuzluk ve beslenememeden dolayı yapraklar buruşmuş. Buruşan yapraklar daha sonra kök çıkarsa bile eski haline pek dönmüyor maalesef. O şekilde süreçlerini tamamlıyorlar. Yeni kökler çıkıyor ve yaprak gelişimi de oluyorsa durumu kötü değil demektir.
Onları eski haline getiricem diye boşuna suya boğmayın daha kötü olur. Yeni çıkanlarda buruşma yoksa sorun yok.
*** Arkadaşlar;
Eşim için orkide almıştım. İlk başlar da her şey çok güzeldi. 2-3 tane çiçeği vardı. Sonra eşim saksıyı büyütmeye karar verdi ve büyüttü. Ekstra olarak da toprak aldı. Toprak dediğime bakmayın bana göre ağaç kabuğu gibi bir şey. Sonra çiçekleri kurudu ve saksının dibinde duruyor. Kırmızı ile işaretlediğim yaprak çiçekler döküldükten sonra büyüdü. Sizce çiçek açmamasının nedeni nedir? Geldiğinden beri hep aynı yerdi.
Merhaba arkadaşlar orkidelerimin son hallerini sizlere sunmak istiyorum yorumlarınızı bekliyorum :)
bunlar anne orkideler durumları pek iç açıcı değil :(
http://i.hizliresim.com/89ME4r.jpg
http://i.hizliresim.com/D8PkL6.jpg
Devam
bunlarda yavruları :) altdakinde keiki ayırırkende çiçek dalı vardı koparıcaktım iyi ki koparmamışım :)
http://i.hizliresim.com/2YrY22.jpg
http://i.hizliresim.com/PY0Yqd.jpg
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.