PDA

View Full Version : Orkide acemileri ve heveslilerin soru(n)ları

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15

nevgül
11-04-2019, 12:40
Maşallah... Çok gösterişli, çok asil bir çiçek. Sizin bakımınızla da muhteşem çiçeklenmiş sayın Dumlupınar. Ellerinize sağlık. Normalde çiçeğin durduğu yer neresi, sulamayı nasıl yapıyorsunuz? Bilgi verebilir misiniz?

Dumlupınar
11-04-2019, 14:50
Maşallah... Çok gösterişli, çok asil bir çiçek. Sizin bakımınızla da muhteşem çiçeklenmiş sayın Dumlupınar. Ellerinize sağlık. Normalde çiçeğin durduğu yer neresi, sulamayı nasıl yapıyorsunuz? Bilgi verebilir misiniz?

Merhaba,orkide saksısı tül perde arkasından yaklaşık 4 saat güneş gören pencere içinde duruyor.

Geçen sene çiçekleri geçtikten sonra,bütün yazı koyu renk tülbentle güneşin yakıcı etkisini azalttığım balkonda geçirdiler.

Eylül ayı başında ticari üreticinin kullandığı 2 şeffaf renk saksıdan orkideleri özenle çıkardım.

Kullanılan saksılardan çok daha büyük olan,gördüğünüz saksının altına yaklaşık 50 adet kadar su tahliye delikleri açtım.

Çok temiz kumlu bahçe toprağı,steril torf,çam kabukları,iri taneli perlit,toz leonardit ve bolca solucan gübresi ilave ederek hazırladığım karışıma 2 kök orkideyi ektim.

Büyük ihtimalle sorunsuz gelişeceklerini ekimi yaptığım gün tahmin etmiştim.Ancak kocaman 35 tane çiçek açacaklarını düşünmemişim.

Bir kökte 1 çiçek sapında 10 adet çiçek ve süremeyen 3 yan sürgün oldu.Süremeyen yan sürgünler 1cm.boyda hala sağlıklı görünüyorlar.

Diğer kök ise,1 çiçek sapı ve 3 yan sürgünle beraber 25 adet çiçek açtı.

Sulamayı mevsimine göre yapıyorum.Bugünlerde haftada veya 10 günde bir,yaz aylarında daha sık sulama yapmak gerekiyor.

Sulama suyunun saksının tahiye deliklerinden mutlaka akıp gitmesini sağlıyorum.Saksı tabağında su bırakmıyorum.

Ayrıca orkidenin toprak üstündeki kalın kõklerine ve yapraklarına fıskiye yardımı ile arada bir su püskürtüyorum.Bu işlemi geçtiğimiz yıl yaz aylarında daha sık yaptım.

Orkidelerin filtre edilmiş güneşi,süzek ve gübre yönünden zengin toprak karışımlarını sevdiklerini gözlemledim.Selamlar...

MasifEv
28-04-2019, 10:03
Çiçeklenme için bitkinin 16-18°C sıcaklıkta 1-1,5 ay tutulması gerekiyor. Bu olmazsa çiçeklenme olmuyor.

Cevabınız için çok teşekkürler bilgilenmiş oldum.

kaloriferli bir evde bu sıcaklıgı nasıl tutturabilirim, evimin ortalama sıcaklıgı 22-25 derece, kapalı balkonum da yok malesef :(,
Türden türe bu sıcaklık derecesi değişiyor herhalde çünkü açanlar sürekli açarken açmayanlarda hiç hareket yok.
Bu durumda ne yapabilirim? Açmayanları kapalı balkonu olan birilerine vermek dışında aklıma çözüm gelmiyor.

MasifEv
28-04-2019, 10:05
Merhaba,orkide saksısı tül perde arkasından yaklaşık 4 saat güneş gören pencere içinde duruyor.

Geçen sene çiçekleri geçtikten sonra,bütün yazı koyu renk tülbentle güneşin yakıcı etkisini azalttığım balkonda geçirdiler.

Eylül ayı başında ticari üreticinin kullandığı 2 şeffaf renk saksıdan orkideleri özenle çıkardım.

Kullanılan saksılardan çok daha büyük olan,gördüğünüz saksının altına yaklaşık 50 adet kadar su tahliye delikleri açtım.

Çok temiz kumlu bahçe toprağı,steril torf,çam kabukları,iri taneli perlit,toz leonardit ve bolca solucan gübresi ilave ederek hazırladığım karışıma 2 kök orkideyi ektim.

Büyük ihtimalle sorunsuz gelişeceklerini ekimi yaptığım gün tahmin etmiştim.Ancak kocaman 35 tane çiçek açacaklarını düşünmemişim.

Bir kökte 1 çiçek sapında 10 adet çiçek ve süremeyen 3 yan sürgün oldu.Süremeyen yan sürgünler 1cm.boyda hala sağlıklı görünüyorlar.

Diğer kök ise,1 çiçek sapı ve 3 yan sürgünle beraber 25 adet çiçek açtı.

Sulamayı mevsimine göre yapıyorum.Bugünlerde haftada veya 10 günde bir,yaz aylarında daha sık sulama yapmak gerekiyor.

Sulama suyunun saksının tahiye deliklerinden mutlaka akıp gitmesini sağlıyorum.Saksı tabağında su bırakmıyorum.

Ayrıca orkidenin toprak üstündeki kalın kõklerine ve yapraklarına fıskiye yardımı ile arada bir su püskürtüyorum.Bu işlemi geçtiğimiz yıl yaz aylarında daha sık yaptım.

Orkidelerin filtre edilmiş güneşi,süzek ve gübre yönünden zengin toprak karışımlarını sevdiklerini gözlemledim.Selamlar...

Sizin orkideyi görünce benim 2-3 çiçek açmış olanlar gözümden düştü, gerçekten muhteşem bir sonuç almışsınız.

fdogru
06-05-2019, 11:00
Tomurcuklardan bana hatıra kalan...:(

geçen aylarda kaza sonucu tomurcuklarından kırılan orkidemi eve götürdüm, bir süredir saksıya sığmayan kökleriyle öylece duruyordu. Ve bana tekrar çiçekleneceğine dair belirtisini gösterdi.

Ayrıca marketten aldığım 3 orkidenin tüm kökleri bozulmuştu. orkideleri pet şişe içinde biraz nemli ortam yaratarak beklettim, bir hareket göremedim.
eskiden aldığım kuru sphagnum yosununu nemlendirerek, sıkı olmayacak şekilde, köküne sardım. saksı içine iri volkanik taş koydum. orkide toprağı olmadan onun üzerine koydum. taşları su altına tutuyorum ara sıra, nemlenip orkideye de nem sağlamaları için.
Bu aralar yeni kök çıkarmaya çalıştıklarını gördüm. umarım başarılı olurum.

bir hevesle marketten 2 orkide daha edindim.

fdogru
09-05-2019, 13:40
1. resimde: Kökleri kalmayan orkidemin köküne sphagnum sardım. yaprak çıkarma aşamasındaydı. yeni yaprak giderek büyüyor.

2. resimde: sphagnum yosunuyla nemli tuttuğum ikinci köksüz orkidemin yeni kök oluşumları görünmekte.

3. resimde: Kökleri saksıya sığmayan defalarca tomurcuklarından kırılan orkidem var. yaprak arasından çiçek dalı oluşumu başladı.

4. resimde: A101'den aldığım yeni orkidelerim.

Not: Saksılarım alttan ve etrafından ekstra delindi.

Not: Kalorifer peteği devrede değil.

Liliteyze
18-05-2019, 10:19
Merhaba 3 yıl önce A101 marketten çift dallı orkide almıştım Bu zamana kadar hiç çift dal çıkarmadı sadece tek dal çıkarıyor onuda uzun zaman aralıklarıyla çıkarıyor neden böyle oldu acaba çift dal çıkarması için ne yapmalıyım ?

webertt
20-05-2019, 11:48
Merhaba,
Ekte fotolarını gönderdiğim orkidemi internetten 4 dal olarak sipariş etmiştim.
2 dal 2 dal iki saksı olarak ayırdım. Farklı odalara koydum iki orkideyi. Orkideleri şubatta aldım diğer saksı da hala çiçekleri duruyor. Bu saksı şanssız çıktı. Masadan düştü ve dallar kırıldı. Uzun zamandır orkide başlıklarını ve videolarını takip ediyorum ama bir türlü doğru yolu bulamadım. Kırılan yerlere vazelin sürdüm, tarçın kullanmadım ama sorun sanırım onunla alakalı değil.

Haftada bir defa su veriyorum. Besin takviyesini de iki hafta da bir olacak şekilde yapıyorum. Şimdi bu orkidenin sorunu susuz kalmış olması mıdır? Yoksa fazla besin takviyesi yapmış olmam mıdır? Köklerini ışık görecek şekilde bıraktım ama ışık eksikliği olabilir mi?

Tavsiyeleriniz rica ediyorum.

Senabasar
20-05-2019, 13:12
Merhabalar orkidemi 2 ay önce aldım zamanla yaprakları sararmaya başladı ve şu an ölüyor galiba nasıl kurtarabiliriz

Doku_Kültürcü
20-05-2019, 14:22
Merhaba,
Ekte fotolarını gönderdiğim orkidemi internetten 4 dal olarak sipariş etmiştim.
2 dal 2 dal iki saksı olarak ayırdım. Farklı odalara koydum iki orkideyi. Orkideleri şubatta aldım diğer saksı da hala çiçekleri duruyor. Bu saksı şanssız çıktı. Masadan düştü ve dallar kırıldı. Uzun zamandır orkide başlıklarını ve videolarını takip ediyorum ama bir türlü doğru yolu bulamadım. Kırılan yerlere vazelin sürdüm, tarçın kullanmadım ama sorun sanırım onunla alakalı değil.

Haftada bir defa su veriyorum. Besin takviyesini de iki hafta da bir olacak şekilde yapıyorum. Şimdi bu orkidenin sorunu susuz kalmış olması mıdır? Yoksa fazla besin takviyesi yapmış olmam mıdır? Köklerini ışık görecek şekilde bıraktım ama ışık eksikliği olabilir mi?

Tavsiyeleriniz rica ediyorum.
Yapraklar ve köklerin durumları sulama ve gübrelemede hata yaptığınızı gösteriyor. Bitkiye ayda bir defa gübre verin. Yazın 2-3günde bir defa sulayın (kışın 5-7günde bir). Gübreleme yapmadan önce, saksı harcı içerisinden 3-4 litre su geçirerek bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırın. Hemen sonrasında hazırladığınız sıvı gübreyi saksıya verin.

Kolay gelsin.

Liliteyze
21-05-2019, 02:52
Merhaba 3 yıl önce A101 marketten çift dallı orkide almıştım Bu zamana kadar hiç çift dal çıkarmadı sadece tek dal çıkarıyor onuda uzun zaman aralıklarıyla çıkarıyor neden böyle oldu acaba çift dal çıkarması için ne yapmalıyım ?

Toprağına yani ağaç kabuklarına bolca perlit birazcıkta bahçe toprağı karıştırdım belki çift dal çıkarır diye 😔 leonarditi nerden bulucam arkadşlar ziraat bahçesine gittim orada yoktu ??

webertt
23-05-2019, 12:24
Yapraklar ve köklerin durumları sulama ve gübrelemede hata yaptığınızı gösteriyor. Bitkiye ayda bir defa gübre verin. Yazın 2-3günde bir defa sulayın (kışın 5-7günde bir). Gübreleme yapmadan önce, saksı harcı içerisinden 3-4 litre su geçirerek bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırın. Hemen sonrasında hazırladığınız sıvı gübreyi saksıya verin.

Kolay gelsin.

Toprak içeriğini biraz azalttım ve 1 haftalik sulama periyodunu 2 3 güne çektim. Şimdilik kökler yeşillenmeye başladı ama ölü gibi kuru kökler hala mevcut. Acaba bu kuru kökleri kesmek mi lazım yoksa zamanla kendine gelir mi? Internette sarımsaklı aspirinli su karışımını uygulayan youtube videosu gördüm dedigine göre köklerde gelişimi teşvik ediyormuş bunun bana yararı olur mu yoksa normal besin takviyesi yeterli midir? Birde hocam bir haftalik bayram tatilinde sulama periyodu yine 1 haftaya dönecek. Bu konuda tavsiyeniz olur mu? Teşekkür ederim.

Doku_Kültürcü
23-05-2019, 12:44
Toprak içeriğini biraz azalttım ve 1 haftalik sulama periyodunu 2 3 güne çektim. Şimdilik kökler yeşillenmeye başladı ama ölü gibi kuru kökler hala mevcut. Acaba bu kuru kökleri kesmek mi lazım yoksa zamanla kendine gelir mi? Internette sarımsaklı aspirinli su karışımını uygulayan youtube videosu gördüm dedigine göre köklerde gelişimi teşvik ediyormuş bunun bana yararı olur mu yoksa normal besin takviyesi yeterli midir? Birde hocam bir haftalik bayram tatilinde sulama periyodu yine 1 haftaya dönecek. Bu konuda tavsiyeniz olur mu? Teşekkür ederim.

Kuru kökleri en az bir yıl daha kesmeden bırakın. Pasif olarak su iletirler. Aspirin (salisilik asit, asetil salisilik asit) bitkilerde, hastalık veya zararlı saldırısı neticesinde sentezlenir. Bitkide stres kaynağıdır, normal durumlarda önerilmez. Aspirin, kök gelişimini teşvik etmez. Kök gelişimini indol asetik asit, indol butirik asit, naftalen asetik asit teşvik eder. Tatil için, bitkiyi gölge serin bir yerde tutun.

Acemiorkide
23-05-2019, 21:08
Merhabalar bu sayfada 3212.mesaj ile sorunumu anlatmış sizlerin derin bilgilerinden faydalanmıştım 💐
Hem durumlarını bildireyim hem yeni sorularımı sorayım izninizle
https://i.hizliresim.com/5NrN45.jpg (https://hizliresim.com/5NrN45)
https://i.hizliresim.com/P74758.jpg (https://hizliresim.com/P74758)

Acemiorkide
23-05-2019, 21:12
Sıfır kökten 2 kökümüz oldu ucu hasta olan yaprak vardı yeni bir yaprak çıkardı dikkatli bakarsanız 1 yaprak daha çıkmak üzere eski yaprakları sarardı ve düştü bu ana kadar herşey çok güzel ama artık hiç gelişme yok ve yumuşamaya başladı ne yapabilirim ekmek için henüz erken mi?Alanya da yaşıyorum ağaç kabuğu hariç bir karışım bulamadım.kil bilgesi ve zeolit önerirmisiniz?ya da iyi bir orkide karışımı internetten nerden alabilirim? Teşekkür ederim

Doku_Kültürcü
23-05-2019, 21:28
Sıfır kökten 2 kökümüz oldu ucu hasta olan yaprak vardı yeni bir yaprak çıkardı dikkatli bakarsanız 1 yaprak daha çıkmak üzere eski yaprakları sarardı ve düştü bu ana kadar herşey çok güzel ama artık hiç gelişme yok ve yumuşamaya başladı ne yapabilirim ekmek için henüz erken mi?Alanya da yaşıyorum ağaç kabuğu hariç bir karışım bulamadım.kil bilgesi ve zeolit önerirmisiniz?ya da iyi bir orkide karışımı internetten nerden alabilirim? Teşekkür ederim
Küçük çaplı kil bilyesi, çok iri perlit olabilir. Bitkiye her gün su verin. https://www.zengardentr.com sitesinde satılıyor.

Acemiorkide
23-05-2019, 21:52
Seradan çıkarıp ekmeli miyim yani artık?
Orkide karışımı alırsam haftada 1 sulamam yeterli değil mi?
Size ayrıca teşekkür ederim sayın doku kültürcü sayenizde kurtuluyor orkidem 💐💐

Doku_Kültürcü
24-05-2019, 12:47
Seradan çıkarıp ekmeli miyim yani artık?
Orkide karışımı alırsam haftada 1 sulamam yeterli değil mi?
Size ayrıca teşekkür ederim sayın doku kültürcü sayenizde kurtuluyor orkidem 💐💐

Kökleri çok kısa ve ufak, yeterli su sağlayamaz (orkide karışımı içerisine dikseniz bile bu böyle), bitki kurur. Her gün fısfısla sulayın. Üzerine, şeffaf plastik bir bardak kapatın. Bardağın dibinde kurşun kalem genişliğinde bir de delik açın.

Acemiorkide
24-05-2019, 15:11
Tamam teşekkür ederim

omerpolat007
06-06-2019, 02:45
Orkide yapraklarını döktü, döktükten sonra sapı sarardı sapını kestim, tekzen orkide toprağı alıp yeniden diktim. En alt iki yaprak sarardığını gördüm ne yapmam lazım. Birde sap tekrar ne zaman çıkarır. Teşekkür ediyorum:)

Doku_Kültürcü
06-06-2019, 10:31
Orkide yapraklarını döktü, döktükten sonra sapı sarardı sapını kestim, tekzen orkide toprağı alıp yeniden diktim. En alt iki yaprak sarardığını gördüm ne yapmam lazım. Birde sap tekrar ne zaman çıkarır. Teşekkür ediyorum:)

http://www.agaclar.net/forum/1563323-post3228.htm
http://www.agaclar.net/forum/1565033-post3245.htm

Buseea
21-06-2019, 19:24
Merhaba ben öğrenciyim. Orkide bakımı hakkında aşırı bilgi sahibi değilim.1-2 ay önce evime orkide aldım. Şu an dalının ucundan itibaren sararmaya başladı ve çiçeklerini döküyor. ve gecen hafta suladığımda tabagındaki suyu süzmeyi unutmusum. Ne yapabilirim orkidem icin yardımcı olur musunz? Ölmesini istemiyorum. 2 günde 6-7 çiçek döktü. Yardımcı olursanız cok sevinirim.

Doku_Kültürcü
21-06-2019, 21:51
Merhaba ben öğrenciyim. Orkide bakımı hakkında aşırı bilgi sahibi değilim.1-2 ay önce evime orkide aldım. Şu an dalının ucundan itibaren sararmaya başladı ve çiçeklerini döküyor. ve gecen hafta suladığımda tabagındaki suyu süzmeyi unutmusum. Ne yapabilirim orkidem icin yardımcı olur musunz? Ölmesini istemiyorum. 2 günde 6-7 çiçek döktü. Yardımcı olursanız cok sevinirim.

Phalaenopsis melezleri 2-4 ay çiçekli kalır. Sonrasında çiçeklerini dökerler. Normaldir. Bitkinin kökleri sağlıklı görünüyor, bir sorunu yok.

Buseea
23-06-2019, 18:38
Phalaenopsis melezleri 2-4 ay çiçekli kalır. Sonrasında çiçeklerini dökerler. Normaldir. Bitkinin kökleri sağlıklı görünüyor, bir sorunu yok.
Cevabınız icin tesekkür ederim. Budama yapmam gerekir mi sararan dalına? O sararma daha da ilerledi bu sürecte

Doku_Kültürcü
23-06-2019, 20:59
Cevabınız icin tesekkür ederim. Budama yapmam gerekir mi sararan dalına? O sararma daha da ilerledi bu sürecte
Size kalmış. Kesebilirsiniz. Bitki 16-19°C sıcaklıkta 1-1,5 ay tutulduğunda yeniden çiçek dalı verir.

Genç orkideci
12-07-2019, 09:04
Sararan dal kesilmeli

Dumlupınar
14-07-2019, 19:02
Orkidemiz yeni sezona hazırlanıyor.Açması sona eren çiçek saplarını kesmemin ardından,yaklaşık 1,5 ay sonra yeni yapraklar sürmeye başladı.

Bu arada yine oldukça sağlıkla ve keyifle gelişimini sürdürüyor.

Nitun
14-07-2019, 20:08
Selamlar,
Öncelikle orkide bakımı konusunda çok acemi olduğumu belirteyim. Ancak sağlıklı bir şekilde yetiştirebilmeyi de çok istiyorum. Bir arkadaşımın hediyesi olarak 2 kök orkidem var evimde . Yaklaşık 9 aydır bakıyorum. Hiç çiçek açmadı . Bir kaç kez yerini değiştirdim yine de açmadı . Bundan 3 ay kadar önce dalında bir filizlenme oldu . Önce çiçek açacak sandım . Daha sonra filiz büyüdükçe yeni bir kök ve yapraklar oluşmaya başladı . Forumdan da okuyup öğrendiğim kadarıyla bir bebek orkide olduğunu anladık . En az üç kök ve 5 cm. kök uzunluğu dendiği için bekledim . Ancak büyümesi devam etmedi. Hala tek kök ile bekletiyorum . Bir de yaz geldi bulunduğu odada klima çalıştırmaya başladık . Hemen fark etmedim ama bir hafta içinde ucundan sararma başladı . Şu an yerini değiştirdim ,tam keikinin olduğu yere kadar uçtan kurudu . Kalan kısmı oldukça sağlam görünüyor . Sararma ve kuruma da bebek orkidenin bulunduğu yerde durmuş görünüyor . Sorum şu :
Bebeği anneden ayırmalı mıyım ( tek kök ve 5 cm kadar)?
Kuruyan kısmı kesmeli miyim ?
Fotoğraf yüklemeye de çalıştım ama yapamadım . Cevap verecek olanlara şimdiden *** ederim.

Ametistt
17-07-2019, 18:05
696791 Merhaba bende yeni orkide tutkunlarindanim.acemi oldugum icin orkidemden bu cikan seyin ne oldugunu bilmiyorum keiki mi yoksa dalmi? kok degil eminim bilen arkadaslar ne oldugunu soyleyebilirmi?

Ametistt
17-07-2019, 20:40
Keikinin kök kismina spagnum yosunu sarin nemli kalinca yeni kokler cikarmayi tesvik edermis kokler ne kadar cok olursa yaşamasida daha garantili olur.

Ametistt
18-07-2019, 10:13
Pahalaenopsis melezi diyorsunuz ya melez oldugu nasil anlasiliyor orjinali nasil?

Doku_Kültürcü
18-07-2019, 18:18
696791 Merhaba bende yeni orkide tutkunlarindanim.acemi oldugum icin orkidemden bu cikan seyin ne oldugunu bilmiyorum keiki mi yoksa dalmi? kok degil eminim bilen arkadaslar ne oldugunu soyleyebilirmi?

Kök.

Doku_Kültürcü
18-07-2019, 18:27
Pahalaenopsis melezi diyorsunuz ya melez oldugu nasil anlasiliyor orjinali nasil?

Piyasada satılan orkidelerin tamamı melez. İki ya da daha fazla türün melezi. Çiçekleri melez gücü nedeniyle bu kadar güzel oluyor, neredeyse tam altın oranı yakalayan çeşitler var. Saksının üzerinde geliştirilen çeşidin adı yer alır (bu kolay yolu). Uzun, zahmetli, pahalı olan yol ise DNA analizi yaptırmak. Oldukça pahalıya mal olur, özellikle analiz için gereken tanık bitkilerin DNA'sına ihtiyacınız olur. Türkiye ye getirtmesi, tarım bakanlığı izniydi, gümrük işlemleriydi canınızdan bezdirir.

Ametistt
19-07-2019, 21:17
Piyasada satılan orkidelerin tamamı melez. İki ya da daha fazla türün melezi. Çiçekleri melez gücü nedeniyle bu kadar güzel oluyor, neredeyse tam altın oranı yakalayan çeşitler var. Saksının üzerinde geliştirilen çeşidin adı yer alır (bu kolay yolu). Uzun, zahmetli, pahalı olan yol ise DNA analizi yaptırmak. Oldukça pahalıya mal olur, özellikle analiz için gereken tanık bitkilerin DNA'sına ihtiyacınız olur. Türkiye ye getirtmesi, tarım bakanlığı izniydi, gümrük işlemleriydi canınızdan bezdirir.
Cok tesekkur ediyorum vakit ayirdiginiz icin

orkideaşkına
21-07-2019, 22:52
merhaba orkideme nazar deydirdim cok güzeldi sularken yere düşürdüm ve yeni acan guzel yapragı iki yerinden kırıldı ama kopmadı sag ve sol tarafından yırtıldı yaprak ne yapmalıyım ben tarçın sürdüm mikrop kapmasn diye lutfen yardmcı olur musunuz yaprağı kesmem gerekiyormu yoksa öylece bırakmalı mıyım?

Ametistt
21-07-2019, 22:53
Orkide tutkunlari size bir deneyimimi anlatayim. Direnc kazansin diye orkidelerimin suyuna bir tane 500 mllik aspirin kattim ve orkidelerimi daldirma usuluyle suladim.Bir baktim saksilarda kök gibi biseyler var yok bu kadar kök degildir kurtmu solucanmi acaba diyede telaslandim.Ama hep koktu eski koklerin heryerinden cikmislar hala saskinim kökü kalmayan bir orkidem var onada deneyecegim.

Doku_Kültürcü
22-07-2019, 10:48
merhaba orkideme nazar deydirdim cok güzeldi sularken yere düşürdüm ve yeni acan guzel yapragı iki yerinden kırıldı ama kopmadı sag ve sol tarafından yırtıldı yaprak ne yapmalıyım ben tarçın sürdüm mikrop kapmasn diye lutfen yardmcı olur musunuz yaprağı kesmem gerekiyormu yoksa öylece bırakmalı mıyım?
Tarçın, sinnamik aldehit içerir, mikroorganizmalar ve bitkiler için zehirlidir. Yapraklarını yıkayıp tarçını uzaklaştırın. Bitki kendisini toparlar.

Ametistt
22-07-2019, 11:49
Orkidenin kesilen dallarina tarcin suruyoruz zarari olurmu?

Ametistt
22-07-2019, 11:51
Tarçın, sinnamik aldehit içerir, mikroorganizmalar ve bitkiler için zehirlidir. Yapraklarını yıkayıp tarçını uzaklaştırın. Bitki kendisini toparlar.
Orkidenin kesilen dallarina tarcin suruyoruz zarari olurmu? Guvercin gubresi orkidelere iyi gelirmi? Gubre şerbeti olarak guvercin **** solucan gubresini orkidelere yapraktan fisfisla verebilirmiyiz?

Doku_Kültürcü
22-07-2019, 13:27
Orkidenin kesilen dallarina tarcin suruyoruz zarari olurmu? Guvercin gubresi orkidelere iyi gelirmi? Gubre şerbeti olarak guvercin **** solucan gubresini orkidelere yapraktan fisfisla verebilirmiyiz?
Sürmeyin. Bitki üzerine de zehirli etkiye sahip. Güvercin veya solucan gübresi çok sert olur, bitkiyi yakar.

orkideaşkına
22-07-2019, 22:13
tesekkürler yıkayayım madem daha önce kesilen dala sürülmesi gerektiğini okumuştum o yuzden sürdüm

Ametistt
23-07-2019, 12:08
Sn.Doku Kulturcu elimde boyle bir orkidem var cok saglikli masaallah iki tane tohumlama yapmistim birini biraktim digerini kestim guc kaybi olmasin diye .ben bu orkideden keiki almak istiyorum nasil yapabilirim?birde aldigimiz kabuklari mikrodalgada **** buhar banyosunda dezenfekte edebilirmiyiz?arada siradada sulama suyuna camasir suyu katsak koruyucu olurmu mantara kufe karsi ?

Doku_Kültürcü
23-07-2019, 14:15
Sn.Doku Kulturcu elimde boyle bir orkidem var cok saglikli masaallah iki tane tohumlama yapmistim birini biraktim digerini kestim guc kaybi olmasin diye .ben bu orkideden keiki almak istiyorum nasil yapabilirim? Orkide topragi icin kabuklari haslayin diyorsunuzya bu har banyosu **** mikro dalga firindada olurmu?arada sirada orkide suyuna camasir suyu katsak nasil olur korunma acisindan?

Buhar banyosu olmaz, yoğunluğu az olduğu için gerekli enerjiyi sağlamaz (düdüklü tencereye koyup pişirirseniz durum farklı, işin içine basınç giriyor ve sıcaklığı yükseltiyor). Mikro dalga da ise, fırın içerisinde ölü bölgeler denilen mikrodalga almayan bölümler var. Bundan korunmak için, harcı ıslatıp polipropilen bir torba içerisine yerleştirip mikrodalga fırında pişirebilirsiniz. Çamaşır suyu kökler için iyi değil, kullanmayın. Bir sene bekleyin. Tohum kapsülü oldukça büyük enerji çeker. Bu nedenle keiki almayı düşünmeyin (şimdilik). Bir sene sonra oluşan çiçek dalında keiki alabilirsiniz. Bunun için keiki macunu denilen sitokinin (benziladenin, kinetin....) içeren bir karışım kullanmanız gerekiyor. Bu macunu uyuyan gözler üzerine uygulayacaksınız. Bitkiyi de 25°C civarında sıcak bir yerde tutacaksınız (soğukta tutarsanız gözlerden çiçek dalı gelişir).

Kolay gelsin....

Ametistt
23-07-2019, 14:22
Cok tesekkur ederim.nereden bulabilirim macunu vazelin uygulayanlar var sizce faydasi olurmu?

Doku_Kültürcü
23-07-2019, 17:36
Cok tesekkur ederim.nereden bulabilirim macunu vazelin uygulayanlar var sizce faydasi olurmu?

Vazelinin bir faydası olmaz.

Keiki macununu Facebook üzerinden satıyorlar:

https://www.facebook.com/hormonpaste/

Doku_Kültürcü
27-07-2019, 14:46
Merhaba sn.Doku Kulturcu kusura bakmayin cok soruyorum ama baskada sorabilecegim egitimli biri yok herkes farkli biseyler soyluyor.birde boyle orkidemiz var.Surekli yaprak cikarmaya basladi biri buyumeden digeri cikiyor uclarindada kirec gibi olusumlar var nedir derdi? Arap sabununlu suyla yikadim duruladim ektim tekrar.Ayrica ilginizede cok tesekkur ederim.
Yaprağın büyüme döneminde gübreleme yapmamışsınız gibi görünüyor. Ayda bir defa gübreleyin. Gübre uygulamadan önce de saksı içerisinden 2-3 litre memba suyu geçirerek bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırın. Hemen sonrasında, hazırladığınız sıvı gübreyi saksıya verin.

Kolay gelsin...

Dumlupınar
28-07-2019, 11:53
Merhaba sn.Doku Kulturcu kusura bakmayin cok soruyorum ama baskada sorabilecegim egitimli biri yok herkes farkli biseyler soyluyor.birde boyle orkidemiz var.Surekli yaprak cikarmaya basladi biri buyumeden digeri cikiyor uclarindada kirec gibi olusumlar var nedir derdi? Arap sabununlu suyla yikadim duruladim ektim tekrar.Ayrica ilginizede cok tesekkur ederim.

Merhaba,artık yaprak çıkarma dönemine girdiler.Bu doğal bir süreç.
Herkes farklı bir şey söylüyor derken haklısınız.Başlık zaten orkide acemileri için açılmış.

Bende size kimyasal gübreleri kullanmayın derim.Solucan gübresi,torf,perlit,az miktarda temiz bahçe toprağı ve ağaç kabuklarından oluşan bir karışım hazırlayıp daha büyük bir saksıya orkidenizi ekin derim.

Saksınızın altına çok sayıda tahliye deliği açarak sulama suyunun hızla topraktan uzaklaşmasını sağlayabilirsiniz.

Kimyasal gübreler tuzdur.Zehirdir.Devamlı kullanımları köklere mutlaka zarar verir.Zaten bu yüzden her zaman toprağın belirli aralıklarla yıkanması konusunda görüş bildirilir.

Kullanmak gerektiği zamanda tavsiye edilen ölçünün yarısını bitkiye vermek daha garantili bir yol olur.

Orkideniz havadar bir alanda yaklaşık 3 saat kadar perdenin arkasından güneş alırsa çok daha sağlıklı olacak.

Bende orkidelerin acemileri arasında yer alıyorum.Yazdıklarım tamamen kendi deneyimlerimden elde ettiğim başarılı sonuçlara ait.Selamlar...

Ametistt
29-07-2019, 13:34
Merhaba,artık yaprak çıkarma dönemine girdiler.Bu doğal bir süreç.
Herkes farklı bir şey söylüyor derken haklısınız.Başlık zaten orkide acemileri için açılmış.

Bende size kimyasal gübreleri kullanmayın derim.Solucan gübresi,torf,perlit,az miktarda temiz bahçe toprağı ve ağaç kabuklarından oluşan bir karışım hazırlayıp daha büyük bir saksıya orkidenizi ekin derim.

Saksınızın altına çok sayıda tahliye deliği açarak sulama suyunun hızla topraktan uzaklaşmasını sağlayabilirsiniz.

Kimyasal gübreler tuzdur.Zehirdir.Devamlı kullanımları köklere mutlaka zarar verir.Zaten bu yüzden her zaman toprağın belirli aralıklarla yıkanması konusunda görüş bildirilir.

Kullanmak gerektiği zamanda tavsiye edilen ölçünün yarısını bitkiye vermek daha garantili bir yol olur.

Orkideniz havadar bir alanda yaklaşık 3 saat kadar perdenin arkasından güneş alırsa çok daha sağlıklı olacak.

Bende orkidelerin acemileri arasında yer alıyorum.Yazdıklarım tamamen kendi deneyimlerimden elde ettiğim başarılı sonuçlara ait.Selamlar...
Merhaba siz hem bahce topragi hemde torf birde solucan gubresi diyorsunuz tamam katikli bir malzemede orkideler icin uygunmu bilemedim:)ben agac kabugu mangal komuru ve perlit dusunuyorum simdilik eldeki malzemeler bunlar selamlar sizede.

Dumlupınar
29-07-2019, 19:41
Mangal kömürünü hiç duymadım.Tabii karar sizin.Tekrar selamlar...

Ametistt
29-07-2019, 20:11
Orkideler daldirma yontemiyle sulandigi icin torf **** toprak ince oldugundan kabuklarin arasindan akar gider diye dusunuyorum erozyona ugrar :)

Ametistt
29-07-2019, 22:47
Yanmış ağaç kabuklarını da kullanabilirsiniz. Zira sonuçta doğal yaşamlarında orkidelerin geliştiği ağaçlarda kömürleşmiş kabuklara da rastlanmıştır, ondan dolayı da saksı harçlarına bir miktar mangal kömür (aktif kömür de) eklemekteyiz.
Kömür her hali ile patogenleri bastırma özeliği taşırlar. Demis eski hocalardan biri

Dumlupınar
30-07-2019, 10:25
107-108-109.sayfalarda yetiştirdiğim orkidenin bütün çiçeklenme aşamalarını paylaştım.İsterseniz bir bakın derim.

webertt
31-07-2019, 17:34
Merhaba,
Köklerde oluşan küçük kırmızı noktacıklar mevcut.
Bunlar hastalık mıdır?
Suyun içinde daha belirgin hale geliyor, daha kırmızı duruyor.

Dumlupınar
31-07-2019, 19:15
Gelişimimiz hızlandı.Artık yeni sezonun 4.yaprağıda sürmeye başlamış.

şeymaaksoy
06-08-2019, 13:01
Merhabalar;

Orkidem yaklaşık 6 yaşında ancak 1,5 yıl önce Türkiye'ye/İstanbul'a taşındım. Daha önce soğuk bir memlekette yaşıyordum bu yüzden sanırım buraya ayak uyduramadı.

1 ay kadar önce tüm kökleri 2-3 gün içinde kuruyunca, su kültürü denilen şeyi yapmaya karar verdim. alttaki fotoğrafta sol en üstteki kök gibi bazı yerleri iyice incelmişti köklerin, çoğunu kestim.
697545

yaprakların yer yer sararma ve kuruması su kültüründen sonra oldu. Daha öncesinde buruş buruştular, şimdi yeşil yerler gergin. Ne oluyor anlamıyorum.

697546

bir de cevap vermediğini düşünüyordum ama ortadan sanırım yaprak çıkarıyor.

ölmesini hiç istemiyorum, manevi değeri çok büyük benim için. daha fazla ne yapabilirim? vakit ayırıp yardım edebilen olursa çok sevinirim.

Dumlupınar
06-08-2019, 14:18
Perdenin arkasından güneşlenmeyi çok seviyor.Birde sıcak havalarda nemlendirilmeyi...

Dumlupınar
06-08-2019, 14:27
Merhabalar;

Orkidem yaklaşık 6 yaşında ancak 1,5 yıl önce Türkiye'ye/İstanbul'a taşındım. Daha önce soğuk bir memlekette yaşıyordum bu yüzden sanırım buraya ayak uyduramadı.

1 ay kadar önce tüm kökleri 2-3 gün içinde kuruyunca, su kültürü denilen şeyi yapmaya karar verdim. alttaki fotoğrafta sol en üstteki kök gibi bazı yerleri iyice incelmişti köklerin, çoğunu kestim.
697545

yaprakların yer yer sararma ve kuruması su kültüründen sonra oldu. Daha öncesinde buruş buruştular, şimdi yeşil yerler gergin. Ne oluyor anlamıyorum.

697546

ölmesini hiç istemiyorum, manevi değeri çok büyük benim için. daha fazla ne yapabilirim? vakit ayırıp yardım edebilen olursa çok sevinirim.

Merhaba,orkideler için özel olarak satılan,kaliteli bir markanın toprak karışımına tekrar dikin derim.

Sıcak havalarda,hafif bir nemlendirme yapabilirsiniz.Tül perde arkasından güneş görmesini sağlayabilirsiniz.Yeni yaprak sürmesi gelişimine devam edeceğini gösteriyor.

Yapraklardaki problemin sebebi konusunda bir bilgim yok.Selamlar...

Ametistt
18-08-2019, 17:22
Vazelinin bir faydası olmaz.

Keiki macununu Facebook üzerinden satıyorlar:

https://www.facebook.com/hormonpaste/ merhaba dediginiz adresten keiki macununu aldim ve orkidemin dalina uyguladim bu gun 9.gun bu kadar kabardilar bakalim ne cikacak merakla ve sefkatle bekliyorum sonucunu

Ametistt
26-08-2019, 13:14
merhaba dediginiz adresten keiki macununu aldim ve orkidemin dalina uyguladim bu gun 9.gun bu kadar kabardilar bakalim ne cikacak merakla ve sefkatle bekliyorum sonucunu keiki beklerken dal cikiyor galiba neyse bunada sukur:p

Esos
28-08-2019, 10:43
Merhabalar yaklaşık 6 aydır güzel bir orkide sahibiyim. Bugün bakım yapmak için toprağından çıkardığımda yaprak ve kök koşunlarının bitişiğindeki bir delik farkettim. Ne tür bir hastalık olduğunu ya da nasıl geçebileceğini bilemiyorum. Bu konuda tavsiyelerinize ihtiyacım var. Kurtarılması mümkün müdür acaba?

Doku_Kültürcü
28-08-2019, 15:25
Merhabalar yaklaşık 6 aydır güzel bir orkide sahibiyim. Bugün bakım yapmak için toprağından çıkardığımda yaprak ve kök koşunlarının bitişiğindeki bir delik farkettim. Ne tür bir hastalık olduğunu ya da nasıl geçebileceğini bilemiyorum. Bu konuda tavsiyelerinize ihtiyacım var. Kurtarılması mümkün müdür acaba?
Kökü, merkezindeki uzun odun lifiyle birlikte koparmışsınız (bazen lif kopmaz açıkta kalır). Bu iz, kopan lifin izi.

Musa07
05-09-2019, 14:36
Merhabalar herkeze yeni katıldım aranıza. Bütün forumu bütün forumu okuyup kendimi geliştiriyorum. Sorum şu ki phal im çok sağlıklı iyi durumda bakımını öğrendim herşey güzel ancak dal sürgününün yenisi gelmiyor bir türlü 8 yapraklı bir orkide daha öncede çiçek açmış. Sosyal medyada orkide keiki macunu diye bişey gördüm 3gr ı 16 tl. Yorumları okudum geri döüşleri fotoğraf atmış alanlar ancak ne kdr doğru. O kadar iddalılar ki max 15 günde çıkıyomuş alanların bazısı 8 günde bazısı 10 günde sürgünler keiki ler gelmiş denesem mi acaba. Orkide gübresi kullanıyorum içeriği gayet iyi şekilde ama sürekli yeni yaprak geliyor dal yok yardımlarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkürler

Ametistt
05-09-2019, 15:58
Merhabalar herkeze yeni katıldım aranıza. Bütün forumu bütün forumu okuyup kendimi geliştiriyorum. Sorum şu ki phal im çok sağlıklı iyi durumda bakımını öğrendim herşey güzel ancak dal sürgününün yenisi gelmiyor bir türlü 8 yapraklı bir orkide daha öncede çiçek açmış. Sosyal medyada orkide keiki macunu diye bişey gördüm 3gr ı 16 tl. Yorumları okudum geri döüşleri fotoğraf atmış alanlar ancak ne kdr doğru. O kadar iddalılar ki max 15 günde çıkıyomuş alanların bazısı 8 günde bazısı 10 günde sürgünler keiki ler gelmiş denesem mi acaba. Orkide gübresi kullanıyorum içeriği gayet iyi şekilde ama sürekli yeni yaprak geliyor dal yok yardımlarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkürler
Merhaba keiki macunundan ben yeni aldim orkidemin dalina uyguladim bir hafta sonra gozler kabarmaya basladi ama cicek dali olarak ciktilar.ikinci orkideyede uyguladim oda kabarmis ama ne cikacak belli değil.1 gram almistim 13 tlye 12de kargo masrafi var 25 tl ye geliyor bir cok gozede yeter fazlasina gerek yok bence.Önceki mesajlara bakabilirsiniz.

Musa07
06-09-2019, 01:21
Bu şekilde gayet sağlıklı halinden memnun kütüğü filan kendim oydum içini yaktım sonra içini bi problem yok sağlık açısından sadece yeni dal vermesini istiyorum eski dalıda yosuna sardım 1 haftadır tık yok insallah macun işe yarar keiki veya çiçek için farketmez

Musa07
06-09-2019, 01:22
Kusura bakmayın foruma yazmayı foto koymayı yeni öğreniyorum idare edin beni bir süre

htc20
06-09-2019, 15:08
Merhabalar;

697545

697546

yapraklarınız güneşte fazla kalmış ve yanmış o sararmaların nedeni o

htc20
06-09-2019, 15:15
Keikinin kök kismina spagnum yosunu sarin nemli kalinca yeni kokler cikarmayi tesvik edermis kokler ne kadar cok olursa yaşamasida daha garantili olur.

yosunun rengi önemli mi? internette sarı yeşil mor pembe renkleri var çünkü...

Musa07
06-09-2019, 20:09
Renk önemli değil bildiğim kadarıyla amaç nemli tutması yani

Ametistt
07-09-2019, 20:57
yosunun rengi önemli mi? internette sarı yeşil mor pembe renkleri var çünkü...
O yosunlarin spagnum yosunu oldugunu sanmiyorum .

htc20
18-09-2019, 14:14
O yosunlarin spagnum yosunu oldugunu sanmiyorum .

demi bende şüphelendim zaten.

FANLGO
26-09-2019, 09:00
Arkadaşlar merhaba aslında bir başka konu altında yazmıştım kusura bakmayın orkidemin ölmesini istemiyorum o sebeple tekrardan buraya da yazıyorum. Orkidemde bir sorun olduğunu düşündüğüm için site arayışına giriştim bu site de güzel bilgiler olduğu için kayıt olup sormak istedim. 3 tane görsel ekledim ev taşınma durumu olduğu için 3 - 4 defa yeri değişti uzunca bir süre evde olmayacağım için de yanımda getirdim getirdikten sonra çiçeğin üstündeki beneklerin büyüdüğünü fark ettim haftada bir defa arıtıcıdan aldığım 1 su bardağı ile suluyordum umarım çok geç kalmamışımdır ne yapabilirim yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. Görsel de benekli ve sarı olan yaprakları döndürerek kırdım

Doku_Kültürcü
26-09-2019, 16:54
Arkadaşlar merhaba aslında bir başka konu altında yazmıştım kusura bakmayın orkidemin ölmesini istemiyorum o sebeple tekrardan buraya da yazıyorum. Orkidemde bir sorun olduğunu düşündüğüm için site arayışına giriştim bu site de güzel bilgiler olduğu için kayıt olup sormak istedim. 3 tane görsel ekledim ev taşınma durumu olduğu için 3 - 4 defa yeri değişti uzunca bir süre evde olmayacağım için de yanımda getirdim getirdikten sonra çiçeğin üstündeki beneklerin büyüdüğünü fark ettim haftada bir defa arıtıcıdan aldığım 1 su bardağı ile suluyordum umarım çok geç kalmamışımdır ne yapabilirim yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. Görsel de benekli ve sarı olan yaprakları döndürerek kırdım

Siyah ölü kısım, sulama yaparken soğuk su damlattığınız anlamına geliyor. Oda sıcaklığında su kullanın.

melek55
27-09-2019, 16:27
Merhaba orkidemin kökleri kalmadığı için yaklaşık bir aydır suyun içinde bekletiyorum,fakat bir aydir bir tane kök verdi o da çok küçük daha
Bende köyde ağaçlar da yosun bulup eve getirdim
Fakat nasıl uygulanır bilmiyorm
Bir yerde okudum yosunu çamaşır suyunda bekletmekmi gerekiyor?
Orkideyi toprağını dikip yosunu nasil koymam gerekiyor ?
Ne kadar zaman yosun üzerinde kalsin?
Hiç fikrim yok bilgilendiren olursa memnun kalırım :)

htc20
30-09-2019, 12:53

benim tahminim güneş yanığı olmuş,sanki direk fazla güneş almış.1 su bardağı suladıktan sonra kalan suyu süzüyor musunuz?

FANLGO
03-10-2019, 11:37
benim tahminim güneş yanığı olmuş,sanki direk fazla güneş almış.1 su bardağı suladıktan sonra kalan suyu süzüyor musunuz?

hayır öyle yapmam gerektiğini bilmiyordum, aslında bakmayı bildiğimi söyleyemem

BBD
08-10-2019, 22:57
Merhabalar, orkide bir yana evde yetistirilen tum ciceklerin acemisiyim. Orkide arkadaslarim bir kac ay once bana hediye etmesiyle gecti elime. Cok narin cok guzeldi ve uzun sure de cicekli kaldi. Tatile cikarken bir baskasina emanet ettim ve dondugumde koklerinde degisiklikler fark ettim. Bi hafta icinde de ekleyecegim resimdeki hale geldi. Orkidemin nesi var? Ne yapmam lazim? Simdiden cok tesekkurler:)

699526

699527

699528

699529

htc20
11-10-2019, 08:23
merhaba dediginiz adresten keiki macununu aldim ve orkidemin dalina uyguladim bu gun 9.gun bu kadar kabardilar bakalim ne cikacak merakla ve sefkatle bekliyorum sonucunu

Bu siteden alabildiniz mi acaba??Ben ulaşamadım çünkü...

htc20
11-10-2019, 08:27

Hangi siteden buldunuz acaba ben bir türlü bulamıyorum da...

Gülçin Tutuncu
23-10-2019, 11:09
Merhaba, orkidelerimin köklerini güçlendirmek istiyorum, Azot oranı yüksek bir bitki besini önerebilir misiniz?

Gülçin Tutuncu
23-10-2019, 11:14

Hangi gübreyi kullanıyorsunuz acaba?

Charlaux
28-10-2019, 12:29
Merhaba, orkidelerimin köklerini güçlendirmek istiyorum, Azot oranı yüksek bir bitki besini önerebilir misiniz?

Gubreden ziyade orkidenizde kok gelisimini istiyorsaniz ciceklenmemesini saglamak ve orkidenizin kosullarini gelistirmeniz en onemli nokta olacaktir. Kisacasi direkt gunes almayacak ancak aydinlik bir mekanda duracak. Gun icinde 10-15 dakika da olsa vasistas acilip ortamin havalanmasi saglanabilir.

American Orchid Society'de de belirtildigi gibi cicek acmasi ve orkidenin gelisimi gubresisiz de gerceklesbilir. Bitki besininde de arayacaginiz kriter genel olarak orkideler veya saksi bitkileri icin olmasi ve burada yazanin yarisi gucunde hazirlamaniz.

Orchids 101 (http://www.aos.org/orchids/orchid-care/orchids-101.aspx)

How do I feed my orchid? (http://www.aos.org/orchids/orchid-care/how-do-i-feed-my-orchid.aspx)

Dumlupınar
06-11-2019, 22:59
Orkidelerin direk güneş ışığı almaları,yapraklarında yanmalara sebep oluyor.
Ancak aydınlık bir alan yerine,filtre edilmiş güneş ışığına ihtiyaç duyduklarını belirtmek istedim.

Charlaux
07-11-2019, 15:09
Gubreden ziyade orkidenizde kok gelisimini istiyorsaniz ciceklenmemesini saglamak ve orkidenizin kosullarini gelistirmeniz en onemli nokta olacaktir. Kisacasi direkt gunes almayacak ancak aydinlik bir mekanda duracak. Gun icinde 10-15 dakika da olsa vasistas acilip ortamin havalanmasi saglanabilir.

American Orchid Society'de de belirtildigi gibi cicek acmasi ve orkidenin gelisimi gubresisiz de gerceklesbilir. Bitki besininde de arayacaginiz kriter genel olarak orkideler veya saksi bitkileri icin olmasi ve burada yazanin yarisi gucunde hazirlamaniz.

Orchids 101 (http://www.aos.org/orchids/orchid-care/orchids-101.aspx)

How do I feed my orchid? (http://www.aos.org/orchids/orchid-care/how-do-i-feed-my-orchid.aspx)

Merhaba sn.Dumlupinar,

Yorumunuz sayet yazdigimla alakaliysa zaten bunu belirtmistim. Aydinlik bir mekan orkidenin direkt gunes isigina maruz kalacagi anlamina gelmez.

Dumlupınar
11-11-2019, 11:55
Merhaba sn.Charlaux,

Tabii ki,aydınlık ortamın bitkinin direk güneş ışığına maruz kalması anlamına gelmediğini biliyorum.

Burada bir anlam karmaşası olmuş.Aydınlık ortam yerine,bitkinin ihtiyacının filtre edilmiş güneş ışığı olduğunu belirtmek istedim.

Orkideler için aydınlık bir alandan söz ederken,güneş görmeyen alanlarında aydınlık olabileceğini,böyle bir ortamın bitki için uygun olmayacağını anlatmaya çalıştım.Güneş ışınlarının tül,buzlu cam vs.ile filtre edilerek bitkiye ulaştırılması gerektiğini biliyorum.

Üye arkadaşlar güneş görmeyen aydınlık ortamlarda orkidelerini bırakmasınlar diyede yazmak istedim.

Direk güneş almayacak,ancak aydınlık ortam olacak demek yerine ;

Yukarıda söz ettiğim gibi güneşin tül arkasından filtre edilerek,orkidelere ulaşmasını sağlamak en anlaşılır ve en doğru yol olur.Selamlar...

Dumlupınar
12-11-2019, 09:49
Orkidemizin keyfi yerinde..
Çiçek saplarımızda artık görülüyor.Bir kökte 2 ayrı çiçek sapı...

Dumlupınar
17-11-2019, 13:54
Adım adım çiçeklenmeye doğru...

YGKarasu
24-11-2019, 18:09
Orkidenin üzerin de ki şu kalıntıları sorun olmuyor mu? Ben de ki orkideler de lekelenmeler oluyor. Limon suyu ile silmek zorunda kaliyorum

ezgi0411
11-12-2019, 09:11
Merhaba, fotoğrafta yapraklar arasından çıkan dal mı kök mü🙄

Dumlupınar
11-12-2019, 16:41
Merhaba, fotoğrafta yapraklar arasından çıkan dal mı kök mü🙄

Çiçek sapı...

eyemya
16-12-2019, 07:21
Merhaba orkide gübresinin kalanını diğer çiçeklere dökebilirmiyim zarar verirmi bilgi verirseniz çok sevinirim teşekkürler

Doku_Kültürcü
16-12-2019, 11:45
Merhaba orkide gübresinin kalanını diğer çiçeklere dökebilirmiyim zarar verirmi bilgi verirseniz çok sevinirim teşekkürler

Dökebilirsiniz. Diğer gübre çeşitlerine göre seyreltik bir çözelti olduğu için bir zarar vermez.

eyemya
17-12-2019, 20:31
Dökebilirsiniz. Diğer gübre çeşitlerine göre seyreltik bir çözelti olduğu için bir zarar vermez.

Teşekkür ederim

Dumlupınar
26-12-2019, 12:00
Orkidemiz gelişimine devam ediyor.4.çiçek sapıda yeni yeni sürmeye başlamış.

2 yıldır zengin toprak ve filtre edilmiş güneşi sevdiklerini gözlemledim.

Dumlupınar
26-12-2019, 12:18
Bu orkide çocuklarımızdan annelerine 22 Kasım'da,doğum günü hediyesi olarak geldi.

Artık bütün çiçeklerimizi açtık.Bir güzellik.Bir güzellik...

casperia
26-12-2019, 14:31
Orkidemiz gelişimine devam ediyor.4.çiçek sapıda yeni yeni sürmeye başlamış.

2 yıldır zengin toprak ve filtre edilmiş güneşi sevdiklerini gözlemledim.

sayın Dumlupınar .
Zengin toprak derken neyi kastettiniz ?
Bu arada çiçeklerinizin maşallahı var. nazar değmesin. iyi günler

Dumlupınar
26-12-2019, 15:21
sayın Dumlupınar .
Zengin toprak derken neyi kastettiniz ?
Bu arada çiçeklerinizin maşallahı var. nazar değmesin. iyi günler

Merhaba,109.sayfa 3252 nolu mesajda yetiştirdiğim orkide için kullandığım toprak karışımını ayrıntılı olarak paylaşmıştım.İsterseniz bir göz atın.

Ben orkideler için satılan özel topraklardan kullanmadım.Ancak kimseye sizde kullanmayın demiyorum.

Fuşya renkli olan orkide,hala ağaç kabukları ile dolu şeffaf ticari saksısında duruyor.Nisan ayında kısmetse yeni saksısındaki yeni toprak karışımında büyümeye devam edecek.Selamlar...

Kar. carpediem
05-01-2020, 12:45
Arkadaşlar merhaba ben de yeni üye oldum. Orkidemin hiç yaprağı kalmadı hepsi sarardı ve düştü kökünü biraz budamıştım çürüme olduğu için çok az da kökü var. Öğrencimin hediyesiydi çok üzüldüm acaba kurtarabilir miyiz ne önerebilirsiniz?

siflera12
06-01-2020, 05:47
Keiki İle Orkide Üretimi : https://youtu.be/QFczxiiPppY

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

siflera12
06-01-2020, 05:48
Arkadaşlar merhaba ben de yeni üye oldum. Orkidemin hiç yaprağı kalmadı hepsi sarardı ve düştü kökünü biraz budamıştım çürüme olduğu için çok az da kökü var. Öğrencimin hediyesiydi çok üzüldüm acaba kurtarabilir miyiz ne önerebilirsiniz?Resmini atabilirmisiniz çürüdüyse çok fazla sudan olabilir [emoji848] Nasıl bakım yaptığınızı kısaca anlatabilirseniz ona göre bir öneri de bulunabiliriz [emoji846]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Doku_Kültürcü
06-01-2020, 08:37
Arkadaşlar merhaba ben de yeni üye oldum. Orkidemin hiç yaprağı kalmadı hepsi sarardı ve düştü kökünü biraz budamıştım çürüme olduğu için çok az da kökü var. Öğrencimin hediyesiydi çok üzüldüm acaba kurtarabilir miyiz ne önerebilirsiniz?

Yaprak, bitkinin enerji kaynağıdır. Hiç yaprak kalmadıysa bitkiniz ölmüş anlamına gelir. :(

Yamiyumu
06-01-2020, 15:31
Merhaba,

Yaklasik 2 ay once hediye gelen bir orkidem var. Bir dali kuruyup ciceklerini dokmeye basladi. Annem o sirada saksisini degistirip daha buyuk bir saksiya alip cam balkona koymus. Daha sonra yapraginda yumusama basladi. Soguktan olabilecegini dusunup iceriye aldim. Suladiktan sonra seyahate gittim dondugumde orkidemin yapraklarinda siyah lekeler vardi ve oldukca kotu halde. Kurtarilabilir mi? 702347702346702345702344

Sent from my iPhone using Tapatalk

abbasali123
06-01-2020, 20:23
Selamun Aleyküm
Aranızda yeniyim. yaklaşık 1 ay oldu alalı yer değişikliğinden dolayı biraz sarsıldı
Boğumlarına sürekli 3 karışım el kremi sürüyorum yaklaşık 13 gündür deniyorum ve inanılmaz derecede etkisini gördüm boş boğum yok hepsi şişik
Tarçın biraz serptim sadece içimden geldi diye kullandım
Aklımı kurcalıyan orkide besini olarak evde hazırladığım
1. 1 Su bardağı katı gübre %46 Üre ( Suda eririr )
2. 1 Su bardağı katı gübre %46 dap gübresi ( %20 erir )
3. 1 Su bardağı Deniz yosunu sıvı gübre ( Kök gelişim )
4. 1 Su bardağı potasyum oksit k2p05 ( stres önleyici/ + gizli hormon etkili)
5. 1 Su bardağı potasyum tiyosülfat ( çalı için)
4litre çeşme suyunu elektrikli su ısıtıcısında kaynatıp soğuttum sonra 5-6 litrelik bidona koyup hepsini karıştırdım.
Daldırma usulüyle ilk denememi yaptım 1 bardak sıvı besinli suyu doldurup 5 litreye yakın suya katıp karıştırıp daldırma usulü yaptım 3. Gün orkide görseller eklidir.
Acaba ileride kötüleşirmi yoksa her sulamada aynı şekilde denemelimiyim?

Kusura bakmayın biraz karışık yazmış olabilirim.
Orkideden anlayanlar orkidem hakkında bilgi verirse sevinirim şimdiden teşekkürler

Doku_Kültürcü
07-01-2020, 12:25
Merhaba,

Yaklasik 2 ay once hediye gelen bir orkidem var. Bir dali kuruyup ciceklerini dokmeye basladi. Annem o sirada saksisini degistirip daha buyuk bir saksiya alip cam balkona koymus. Daha sonra yapraginda yumusama basladi. Soguktan olabilecegini dusunup iceriye aldim. Suladiktan sonra seyahate gittim dondugumde orkidemin yapraklarinda siyah lekeler vardi ve oldukca kotu halde. Kurtarilabilir mi?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Soğuk hasarı da var, bakteriyel çürüme de var. Saksının dibi delik değil sanırım. Saksı dibinde oldukça çok sayıda ve geniş delikler olması bitkinin köklerinin hava alması için gereklidir.
Steril bir bıçak alıp bozuk yaprakları kesin. Sanırım ortada tek küçük bir yaprak kalıyor sağlam olarak. Kestiğiniz kısımlara toz tarçın sürün (tarçın yapısındaki sinnamik aldehit hem bakterileri öldürür ama aynı zamanda bitkiler için de zararlıdır, abartıp bitkiyi tarçına boğmayın). Genel olarak, Phalaenopsis 5°C sıcaklıkta tutulursa yaprakları ciddi seviyede hasar görür. Phalaenopsis, tropik bir bitkidir ve soğukta asla bırakılmamalıdır. Bol şans...

Doku_Kültürcü
07-01-2020, 13:04
Selamun Aleyküm
Aranızda yeniyim. yaklaşık 1 ay oldu alalı yer değişikliğinden dolayı biraz sarsıldı
Boğumlarına sürekli 3 karışım el kremi sürüyorum yaklaşık 13 gündür deniyorum ve inanılmaz derecede etkisini gördüm boş boğum yok hepsi şişik
Tarçın biraz serptim sadece içimden geldi diye kullandım
Aklımı kurcalıyan orkide besini olarak evde hazırladığım
1. 1 Su bardağı katı gübre %46 Üre ( Suda eririr )
2. 1 Su bardağı katı gübre %46 dap gübresi ( %20 erir )
3. 1 Su bardağı Deniz yosunu sıvı gübre ( Kök gelişim )
4. 1 Su bardağı potasyum oksit k2p05 ( stres önleyici/ + gizli hormon etkili)
5. 1 Su bardağı potasyum tiyosülfat ( çalı için)
4litre çeşme suyunu elektrikli su ısıtıcısında kaynatıp soğuttum sonra 5-6 litrelik bidona koyup hepsini karıştırdım.
Daldırma usulüyle ilk denememi yaptım 1 bardak sıvı besinli suyu doldurup 5 litreye yakın suya katıp karıştırıp daldırma usulü yaptım 3. Gün orkide görseller eklidir.
Acaba ileride kötüleşirmi yoksa her sulamada aynı şekilde denemelimiyim?

Kusura bakmayın biraz karışık yazmış olabilirim.
Orkideden anlayanlar orkidem hakkında bilgi verirse sevinirim şimdiden teşekkürler

Üreyi gübre listesinden çıkartın. Bunun nedeni, üre molekülü yapısında karbon ve azot bulundurmasıdır. Küfler ve bakteriler buna bayılır, bitkiyi de beraberinde yerler. Yaptığınız stok çözelti çok yoğun olmuş. Bitkiden anlaşıldığı kadar, yeterince
seyreltilmiş durumda. Phalaenopsis için genel kural, daldırma yapacağınız çözelti içerisinde ortalama litrede yarım gram gübre olacak şekilde gübre vermeniz önerilir. Kışın 5-7 günde bir memba suyu ile sulayın (şişe üzerindeki analiz raporunu okuyun, Florür içeriyorsa kullanmayın). Ayda bir defa gübreleyin Her gübreleme öncesinde saksıyı bir kaç defa memba suyu içerisine daldırıp çıkartın ve geride kalmış olan gübre artıklarından kurtulun (biriken gübre kökleri öldürür). Hemen sonrasında hazırladığınız gübre çözeltisini saksıya uygulayın.
Uyguladığınız krem yapısında eğer sitokinin etkili kimyasal maddeler varsa (kinetin, benziladenin, 2-isopenteniladenin...) bu maddeler uyuyan gözlerin sürmesini yavru bitki (keiki) ya da çiçek oluşturmasını sağlar. Keiki macununun Facebook üzerinden satışı yapılıyor:
https://www.facebook.com/hormonpaste/

Uyguladığınız tarçın tozunudan kurtulun. Tarçın, sinnamik aldehit içerir ve hem mikroorganizmalar hende canlılar için zehir etkisi vardır.

Dumlupınar
17-01-2020, 10:54
Orkidemizin ilk çiçeği bu sabah açtı.Bu yıl çok daha güzel çiçeklenecek gibi görünüyor.

Busbus
19-01-2020, 08:46
İyi günler orkidemin yaprakları döküldü iyi bi ortam da bakıyorum sağlıklı mı sizce

nanemolla
20-01-2020, 11:39
Bu orkide çocuklarımızdan annelerine 22 Kasım'da,doğum günü hediyesi olarak geldi.

Artık bütün çiçeklerimizi açtık.Bir güzellik.Bir güzellik...

Harika görünüyor.güle güle büyütün.Bendekinin resmini atmak için çiçeklerin hepsinin açmasını bekliyorum şölen havasında olsun diye.

Grida
21-01-2020, 12:16
Merhaba orkidemi yeni aldım. Uzunca bir süre başka bir evdeydi. Eve geldiğinde köklerini temizlemiştim ama yaprakları yumuşamaya başladığından bu sabah köklerine baktım. Kökleri baya kötü olmuş. Yardımcı olabilirmisiniz izlemem gereken yolda.

Doku_Kültürcü
21-01-2020, 16:59
Merhaba orkidemi yeni aldım. Uzunca bir süre başka bir evdeydi. Eve geldiğinde köklerini temizlemiştim ama yaprakları yumuşamaya başladığından bu sabah köklerine baktım. Kökleri baya kötü olmuş. Yardımcı olabilirmisiniz izlemem gereken yolda.
Köklerde sorun yok. Bozuk yaprakları maket bıçağı ile kesip çıkartın. Oluşan yaraya tarçın tozu sürün. Tarçın kullanırken dikkatli olun, çünkü, tarçında bulunan sinnamik aldehit, hem bakteriler hem de bitkiler için zehirlidir.

Grida
21-01-2020, 18:05
Köklerde sorun yok. Bozuk yaprakları maket bıçağı ile kesip çıkartın. Oluşan yaraya tarçın tozu sürün. Tarçın kullanırken dikkatli olun, çünkü, tarçında bulunan sinnamik aldehit, hem bakteriler hem de bitkiler için zehirlidir.

Birazcık köklerini temizledim. Temizlediğim bölgelere azcık tarçın kullandım. Umarım zarar vermemişimdir. Yaprakları yarın halletmeye çalışayım. Teşekkür ederim cevabınız için

Senniss
05-02-2020, 10:24
orkidemin yaprakları bu şekilde sapsarı olup kopuyor ve orkidemin dallarından birisi bu şekilde kahverengi olup kurudu.ne yapmam gerekiyor.ölmesini istemiyorum.

Doku_Kültürcü
05-02-2020, 20:42
orkidemin yaprakları bu şekilde sapsarı olup kopuyor ve orkidemin dallarından birisi bu şekilde kahverengi olup kurudu.ne yapmam gerekiyor.ölmesini istemiyorum.

Phalaenopsis genellikle 5-6 yaprak taşır. Yeni yaprak oluşturacağı zaman, en eski yapraklardaki mineral ve karbonhidratı ana gövdeye taşır ve yeni yaprak için kullanır. Aynı şey, dal dediğiniz çiçek oluşumları için de geçerli. Saksı harcınız oldukça eski gibi görünüyor. Harcı değiştirebilirsiniz. Yeni harcı aldığınızda bir tencere içerisine koyun, üzerini örtecek kadar su ilave edin ve 3-4 dakika kaynatın. Soğuduktan sonra bu harcı kullanın. Kışın 5-6 günde bir defa sulayın, ayda bir defa gübre verin. Gübreleme öncesinde saksıdan 3-4 litre florür içermeyen memba suyu geçirin (şişe üzerindeki analiz raporuna bakın). Bunu, saksı harcında gübre birikimi olmasını engellemek için yapıyoruz, bunu yapmazsak kökler biriken gübreden dolayı ölür. Yıkama işleminden hemen sonra hazırladığınız sıvı gübreyi saksıya verin.

Senniss
06-02-2020, 10:17
Yani bu sekilde normal degil mi?orkide harcı dediginiz orkide toprağı değil mi? Peki bunun mevsimi var mı yani ne zaman değiştirmem gerekiyor?

Senniss
06-02-2020, 10:18
Sulama ya da güneş yanığından kaynaklı degil dimi?

Doku_Kültürcü
06-02-2020, 12:41
Yani bu sekilde normal degil mi?orkide harcı dediginiz orkide toprağı değil mi? Peki bunun mevsimi var mı yani ne zaman değiştirmem gerekiyor?

Evet, orkide toprağı. Hemen değiştirebilirsiniz. Güneş yanığı değil. Sulama eksikliği olup olmadığını bilemiyorum. Yazın, 2-3 günde bir, kışın 5-6 günde bir sulayın.

Senniss
06-02-2020, 14:17
Kahverengileşen ortaki dalı 3.bogumdan keseyim mi yoksa kendiliginden düsmesini mi bekleyecegim? Cok tesekkurler

Doku_Kültürcü
06-02-2020, 14:49
Kahverengileşen ortaki dalı 3.bogumdan keseyim mi yoksa kendiliginden düsmesini mi bekleyecegim? Cok tesekkurler

Bekleyin.

Dumlupınar
06-02-2020, 20:54
Orkidemiz geçen yıl 35 tane çiçek açmıştı.
Bu yıl ilk açan 5 çiçekten sonra,50 tomurcuk daha çiçeklenmek için sıralarını bekliyor.

Ametistt
09-02-2020, 12:31
Orkidemiz geçen yıl 35 tane çiçek açmıştı.
Bu yıl ilk açan 5 çiçekten sonra,50 tomurcuk daha çiçeklenmek için sıralarını bekliyor.
Merhaba Orkide saksinizda kac kok orkide var ?

Dumlupınar
09-02-2020, 19:55
Merhaba Orkide saksinizda kac kok orkide var ?

Merhaba,2 kök orkide var.

mathahmetician
10-02-2020, 16:18
Sayın Doku_kültürcü.

Orkide konusunda bugüne kadar bizi fazlasıyla aydınlattınız. Hızlı cevaplarınız için herkes adına teşekkür ederim.

Size bundan yaklaşık 1.5-2 sene önce orkidemin keikilerini ayırmak için sorular sormuştum sayenizde sıkıntısız bir şekilde ayırıp yaşamlarını sürdürmelerini sağladım. Fakat şu an 4 adet orkidem olsa da hiç bir şekilde çiçek oluşumu sağlayamıyorum. Orkidelerimin 2 tanesi şu an küçük onlardan beklentim yok ama büyük olanlar 8-9 yapraklı hale geldi sağlıkları da gayet iyi. Yaklaşık 1 aydır da 15 derece ve altı odada tutmaya çalışıyorum. Ayda bir ise gübre veriyorum. Nerede yanlış yaptığımı bir türlü bulamadım. Ayrıntılı bilgi yazdığınız bir yer varsa oraya yönlendirirseniz veya bilgi verirseniz çok sevinirim.

Şimdiden teşekkürler.

Doku_Kültürcü
10-02-2020, 16:57
Sayın Doku_kültürcü.

Orkide konusunda bugüne kadar bizi fazlasıyla aydınlattınız. Hızlı cevaplarınız için herkes adına teşekkür ederim.

Size bundan yaklaşık 1.5-2 sene önce orkidemin keikilerini ayırmak için sorular sormuştum sayenizde sıkıntısız bir şekilde ayırıp yaşamlarını sürdürmelerini sağladım. Fakat şu an 4 adet orkidem olsa da hiç bir şekilde çiçek oluşumu sağlayamıyorum. Orkidelerimin 2 tanesi şu an küçük onlardan beklentim yok ama büyük olanlar 8-9 yapraklı hale geldi sağlıkları da gayet iyi. Yaklaşık 1 aydır da 15 derece ve altı odada tutmaya çalışıyorum. Ayda bir ise gübre veriyorum. Nerede yanlış yaptığımı bir türlü bulamadım. Ayrıntılı bilgi yazdığınız bir yer varsa oraya yönlendirirseniz veya bilgi verirseniz çok sevinirim.

Şimdiden teşekkürler.

15 derece tropik bitkilerin gelişimlerini durdurğu bir sıcaklık. 16-19 derece gibi olursa ve bir de fotosentez için yeterli ışık sağlarsanız bitki çiçeklenir. Saksının üzerine sıcak beyaz floresan lamba asın (18 watt).

mathahmetician
12-02-2020, 15:46
15 derece tropik bitkilerin gelişimlerini durdurğu bir sıcaklık. 16-19 derece gibi olursa ve bir de fotosentez için yeterli ışık sağlarsanız bitki çiçeklenir. Saksının üzerine sıcak beyaz floresan lamba asın (18 watt).

Teşekkür ederim deneyeceğim. Sonucu yine bilgilendirme yaparım :)

Ametistt
16-02-2020, 11:01
Orkidemin yeni cikan dali kirildi,kirilan dalin henuz olgunlasmamis gozlerine uzerindeki yapragini acip keiki hormonu surmustum ve sonuc bu :) Dali kirildi diye uzulmeye uzun sure beklemeye gerek yok

smyyygt
19-02-2020, 14:47
Merhaba forumda yeniyim orkideyi aldığımda dalı yeşildi ertesi gün sarardı ne yapmlıyım böyle kalsın mı budamalı mıyım birde dibinde bir dal daha var kısa o da sarı o büyür mü

smyyygt
19-02-2020, 14:48
Merhaba

yeniyim sitede acemiyim yardımcı olur musunuz aldığımda yeşildi dal ertesi gün sarardı böyle mi kalsın ne yapmalıyım

Doku_Kültürcü
19-02-2020, 18:17
yeniyim sitede acemiyim yardımcı olur musunuz aldığımda yeşildi dal ertesi gün sarardı böyle mi kalsın ne yapmalıyım

Bitki, yeni çiçek dalı oluşturacağı zaman bütün kaynaklarını kullanır. Buna eski dalda bulunan şeker ve mineral maddeler dahil, bu nedenle dal sararır. Dalı kesmeyin. Yeni oluşan çiçek dalını tutturabileceğiniz sağlam bir destek olarak kullanın.

smyyygt
20-02-2020, 07:30
Bitki, yeni çiçek dalı oluşturacağı zaman bütün kaynaklarını kullanır. Buna eski dalda bulunan şeker ve mineral maddeler dahil, bu nedenle dal sararır. Dalı kesmeyin. Yeni oluşan çiçek dalını tutturabileceğiniz sağlam bir destek olarak kullanın.

teşekkür ederimmm

aleaf
21-02-2020, 12:16
Merhaba. Ekte görsellerini paylaştığım orkidem için yardım istiyorum siz değerli orkide severlerden.
Görselde gödüğünüz çiçekli dal yaklaşık 3-4 hafta önce ilk çiçeğini açmıştı. Daldaki diğer tomurcuklar da sağlıklı bir şekilde 3-4 günde bir açmaya devam ediyor. Ama yaklaşık 4-5 gün önce ilk açan çiçekler kendini salmaya başladı. Sanırım 1 ayını tamamlamadan solacaklar :( bu çiçekli dalın üstteki ilk gözünde henüz açmaya başlamamış 6-7 tomurcuklu bir dalı daha var. Tomurcuklar şu an sağlıklı görünüyor ama solmaya yüz tutan çiçekleri görünce tomurcuklarımın geleceği hakkında endişelenmeye başladım. Haftada bir daldırma ile suluyorum. Ayda 1-2 de sıvı besin veriyorum. Toprağında da 2-3 kökü olan bir yavrusu var henüz bunu da ayırmadım. Ayrıca yeşil yaprakları da oldukça büyük ve ağırlaştı gövdesi o nedenle yan yatmış durumda. Neler önerirsiniz gidişat için :(
Çiçeklilik süresini uzatabilmek ve tomurcuklarımı korumak için tüm önerilerinize açığım :) yardımlarınızı bekliyorum. Şimdiden çoook teşekkürler

aleaf
21-02-2020, 12:20
Devam...

Dumlupınar
21-02-2020, 12:57
Merhaba,kullandığınız orkide toprağı çok kuru görünüyor.Bence hemen bolca sulamanız gerekiyor.Selamlar...

Dumlupınar
21-02-2020, 22:37
Orkidemizin keyfi yerinde...

Elymus repens
24-02-2020, 18:33
Merhabalar, bir süredir arıyorum ama tam olarak ne ile karşı karşıya olduğumu anlayamadım, yardımcı olursanız çok sevinirim.
Orkidemi yeni aldım, sıradan bir marketten, cinsini bilmiyorum ama normal orkide çiçeklerinin yarısı büyüklükte çiçekleri ve tek sapta 3 dal uzantıları var. Orkideyi aldığımda kökleri yok denecek kadar azdı, üzerinde 3 çiçek vardı ama dallarında tomurcuklar vardı ve tomurcuklar dökülmedi. İrileşmeye devam ediyorlar, sanırım açacaklar. Toprağı siyaha döndüğü için çiçek dökmesini beklemeden çam kabukları ile toprağını değiştirdim ve çürüyüp kurumuş köklerini biraz temizledim (fazla değil). Şimdi köklerini kesip yeniden köklendirmek istiyorum ama çiçeklerini dökmedi dediğim gibi. Ancak yaprakları susuzluk belirtisi gösteriyor. (Uçları dışa doğru kıvrıldı, bir tanesi ortadan kuruyup yarıldı ve neredeyse hepsi aldığımdan beri buruşuk.) Şimdi de sapın üçüncü boğumunun kenarından yeni bir sürgün veriyor. Sizce bu sağlıklı olduğu anlamına mı gelir? Sulama konusunda ne yapmalıyım? Kökleri çok sağlıksız belki de bu yüzden suyu çekemiyor ama daha fazla çürütmek istemediğim için fazla sulamıyorum. Üzgünüm uzun bir yazı oldu ama şimdiden teşekkürler.

Hayriye0607
01-03-2020, 11:13
Arkadaslar orkideni alalı 1 hafta oldu şuanda çiçekli saksısını değişmedim aldığım yerde sulama yaptıkları icin ben daha sulamadım
Bugün baktımki saksısında buharlaşma olmuş sorun olurmu bakımı hakkında bilgi alabilirmiyim daha yeniyim aranızda :(

Doku_Kültürcü
01-03-2020, 13:51
Arkadaslar orkideni alalı 1 hafta oldu şuanda çiçekli saksısını değişmedim aldığım yerde sulama yaptıkları icin ben daha sulamadım
Bugün baktımki saksısında buharlaşma olmuş sorun olurmu bakımı hakkında bilgi alabilirmiyim daha yeniyim aranızda :(

Yazın 2-4 günde bir, kışın 5-7 günde bir sulayın. Memba suyu kullanın. Suyun etiketindeki analiz raporuna bakın, florür içermesin (florür, genelde orkidelerin hepsi için zehirlidir). Ayda bir defa gübre verin. Her gübreleme öncesinde, saksıdan 3-4 litre su geçirerek bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırın (bunu yapmadığınız taktirde, biriken gübre nedeniyle kökler yanar). Bu yıkama işleminden hemen sonra hazırladığınız sıvı gübreyi saksıya verin.

Dumlupınar
02-03-2020, 14:06
Çiceklenmemiz tüm hızıyla devam ediyor.
Fotoğraflardan çok daha fazla güzel ve gösterişli görünüyorlar.

Dumlupınar
02-03-2020, 14:08
Devamı...

Dumlupınar
02-03-2020, 14:10
Devamı..

Sûz-i Dilârâ
02-03-2020, 21:29
Orkidemizin keyfi yerinde...

Maşallah, orkideye bak orkideye:D ağzım açık izledim fotoğrafları, Allah nazarlardan saklasın. Sayende beyaz orkideyi de sevmiş oldum. ;) Geçen yılki hali de bu yılki hali de tek kelime ile muhteşem.

Artık siteye eskisi gibi giremiyor girsem de yazamıyorum, günler yoğun geçiyor. Frezya sayfasında haber vermeseydin böyle bir güzelllikten haberim olmayacaktı. Bu arada sana da maşallah abicim, eline geçen çiçek çıldırıyor:D

Not: Toprak karışımını okudum hayata geçireceğim :))

Dumlupınar
02-03-2020, 22:42
Kardeşim,daha açacak çok tomurcuk var.Önümüzdeki haftalarda çiçeklenmeleri daha güzel olacak.

Bugün fotoğrafları 16.00 civarı çektim.Bu saatlerde güneş ışınları salona gelmediği için biraz çözünürlükte sorun olmuş.Çocuklar öyle söyledi.Önümüzdeki günlerde fotoğraflar güneşin ev içine direk geldiği saatlerde çekilecek.

Bu arada çok doğru söylüyorsun.Çocuklarla hayat her yaşta hep yoğun geçiyor.Selamlar...

Sûz-i Dilârâ
03-03-2020, 07:40
Orkideyi ağzım açık izlediğimden çözünürlüğe hiç dikkat etmedim:D

Senden aldığım ilk ders her saksıya tek saksınmış gibi davran :D
Bütün bitkilerine çok itinalı ve dikkatli bakıyorsun tertemiz, hastalıksız bitkiler bir de benimkileri beğeniyor
anneniz yanında böyle muhteşem bitkiler varken;)

Dumlupınar
03-03-2020, 15:37
Orkideyi ağzım açık izlediğimden çözünürlüğe hiç dikkat etmedim:D

Senden aldığım ilk ders her saksıya tek saksınmış gibi davran :D
Bütün bitkilerine çok itinalı ve dikkatli bakıyorsun tertemiz, hastalıksız bitkiler bir de benimkileri beğeniyor
anneniz yanında böyle muhteşem bitkiler varken;)

Sizinkiler beğenilmeyecek gibi değil.Her açıdan mükemmel hepsi.Düzen,bakım,çok sayıda farklı tür hepsi bir arada.Daha ne olsun.

evandevan5
13-03-2020, 14:37
Sizinkiler beğenilmeyecek gibi değil.Her açıdan mükemmel hepsi.Düzen,bakım,çok sayıda farklı tür hepsi bir arada.Daha ne olsun.

suyu fazla sevmeyen orkidelerin bakımı zor.

SimgeNaz
17-03-2020, 11:01
Merhaba bende bir ay önce Orkide aldım.
4 çiçekliydi ve hepsini (bu ikisi hariç) kurutarak döktü. Bir yaprağı buruştu ve yumuşak.
Nedenini bilen var mı?
https://media.discordapp.net/attachments/343492817760288768/689412598193586315/image0.jpg
https://media.discordapp.net/attachments/343492817760288768/689412598810148913/image1.jpg

Phal_Orkide
20-03-2020, 19:52
Benim orkidemin yaprakları düştü önceden kökleri çürüyordu kurtardım orkidem hediye geldi lütfen yardım canlı kökleri var yaprakları yok gövdesi çürüdü

Phal_Orkide
20-03-2020, 19:53
Fotoğraf ekleyemiyorum lütfen yardım edin yeni üyeyim

Doku_Kültürcü
21-03-2020, 16:22
Benim orkidemin yaprakları düştü önceden kökleri çürüyordu kurtardım orkidem hediye geldi lütfen yardım canlı kökleri var yaprakları yok gövdesi çürüdü
Yaprak yoksa bitkinin enerji kaynağı yok anlamına gelir. Bu durumdaki bitki ne yazık ki kurtarılamaz.:(:(:(:(

Phal_Orkide
21-03-2020, 21:25
Sn. Doku kültürcü Bitkimin kökleri yeşil gövdesi çürümüş ama kökleri sağlam lütfen kurtulsun nemli ortama koydum sera yaptım inşallah kurtulur lütfen yardım edin:(:(:(:(

Phal_Orkide
21-03-2020, 21:28
Fotoğraf nasıl eklerim

Seawitch
22-03-2020, 21:01
Merhabalar. Güney cephesindeki odamda orkide yetiştirmeye çalışıyorum, bir önceki orkidemi camın önüne koymuştum, çiçekleri döküldü,sarardı soldu tamamen, kurtaramadım, bu defa yeni orkidemi camın karşı tarafına koydum , ama yine önce çiçeklerini döktü sonra dal uçlarından sararmaya başladı. Haftada bir altındaki tabağı ıslatacak kadar suluyorum. Fotoğrafları aşağıdaki gibi ne yapmalıyım kurtarmak için lütfen yardımcı olabilir misiniz? Bu orkidemi de kaybetmek istemiyorum.

Doku_Kültürcü
22-03-2020, 21:47
Sn. Doku kültürcü Bitkimin kökleri yeşil gövdesi çürümüş ama kökleri sağlam lütfen kurtulsun nemli ortama koydum sera yaptım inşallah kurtulur lütfen yardım edin:(:(:(:(

Bitki Phalaenopsis schilleriana türü değilse kökten keiki oluşmuyor. Piyasada satılan orkideler melez çeşitler ve bitkinin taç kısmı denilen yaprakların çıktığı kısım çürümüşse bitki ölmüş kabul edilir, yapacak bir şey yok. :(

Doku_Kültürcü
22-03-2020, 21:59
Merhabalar. Güney cephesindeki odamda orkide yetiştirmeye çalışıyorum, bir önceki orkidemi camın önüne koymuştum, çiçekleri döküldü,sarardı soldu tamamen, kurtaramadım, bu defa yeni orkidemi camın karşı tarafına koydum , ama yine önce çiçeklerini döktü sonra dal uçlarından sararmaya başladı. Haftada bir altındaki tabağı ıslatacak kadar suluyorum. Fotoğrafları aşağıdaki gibi ne yapmalıyım kurtarmak için lütfen yardımcı olabilir misiniz? Bu orkidemi de kaybetmek istemiyorum.
Daha öncede yazdım, tekrar edeyim. Phalaenopsis melezleri, hangi türlerin melezi olduğuna bağlı olarak 2 ila 4 ay çiçekli kalır, sonra çiçeklerini döker. Bitkinin genetik yapısına bağlı olarak, kalan çiçek sapı kuruyabilir veya yeşil kalabilir. Yeşil kalırsa, buradan keiki ya da çiçek gelişebilir. Kışın 5-7 günde bir, yazın 2-3 günde bir sulayın. ayda bir gübreleyin. Her gübreleme öncesinde saksıdan 2-3 litre florür (şişe suyunun etiketindeki analiz raporuna bakın, Florür içeriyorsa kullanMAyın) içermeyen memba suyu geçirerek bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırın. Hemen sonrasında, hazıladığınız sıvı gübreyi saksıya verin. Bitkiyi doğrudan gelen güneş ışınından koruyun, yanmasın.

tropikalist
23-03-2020, 09:53
sn doku_kültürcü size yazdığım mesajı cevaplamadınız rica etsem cevaplar mısınız **** görmediyseniz hatırlatmış olayım

Seawitch
23-03-2020, 10:01
Daha öncede yazdım, tekrar edeyim. Phalaenopsis melezleri, hangi türlerin melezi olduğuna bağlı olarak 2 ila 4 ay çiçekli kalır, sonra çiçeklerini döker. Bitkinin genetik yapısına bağlı olarak, kalan çiçek sapı kuruyabilir veya yeşil kalabilir. Yeşil kalırsa, buradan keiki ya da çiçek gelişebilir. Kışın 5-7 günde bir, yazın 2-3 günde bir sulayın. ayda bir gübreleyin. Her gübreleme öncesinde saksıdan 2-3 litre florür (şişe suyunun etiketindeki analiz raporuna bakın, Florür içeriyorsa kullanMAyın) içermeyen memba suyu geçirerek bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırın. Hemen sonrasında, hazıladığınız sıvı gübreyi saksıya verin. Bitkiyi doğrudan gelen güneş ışınından koruyun, yanmasın.

Bilgilendirme için çok teşekkür ederim, orkidem daha yaklaşık 1 aydir bende, geldiği ilk haftalarda çiçekleri ve tomurcuklari da döküldü, o yüzden endiselendim, son bir haftadır da dal ucundan sararma başladı. Peki o sararan yeri budamam gerekiyor mu?

Doku_Kültürcü
23-03-2020, 16:12
Bilgilendirme için çok teşekkür ederim, orkidem daha yaklaşık 1 aydir bende, geldiği ilk haftalarda çiçekleri ve tomurcuklari da döküldü, o yüzden endiselendim, son bir haftadır da dal ucundan sararma başladı. Peki o sararan yeri budamam gerekiyor mu?

Dal tamamen sararmadan kesmeyin. Dal, azda olsa mineral madde ve karbonhidrat içeriyor. Bitki bunları ana gövdeye taşır ve kullanır.

Phal_Orkide
25-03-2020, 15:26
Merhaba

Phal_Orkide
25-03-2020, 15:31
Elimde 2 adet bitki besini var
1) orkideler için NPK 20-20-20
2)çiçekli bitkiler için 18-18-18
İkisini karıştırıp orkidelerde kullansam ne gibi sonuçlar ortaya çıkar
Orkideler için olan 1 litre suya 1,5 kapak
Çiçekli bitkiler için olan 1 litre suya 2 kapak
KAPAK BOYUTLARI AYNI
ikisini karıştırırsam ne olur?
Karıştırmalı mıyım?
Karıştırırsam ikisinden de Aynı orandan mı yoksa oranları azaltarak mı??

Doku_Kültürcü
25-03-2020, 15:52
Elimde 2 adet bitki besini var
1) orkideler için NPK 20-20-20
2)çiçekli bitkiler için 18-18-18
İkisini karıştırıp orkidelerde kullansam ne gibi sonuçlar ortaya çıkar
Orkideler için olan 1 litre suya 1,5 kapak
Çiçekli bitkiler için olan 1 litre suya 2 kapak
KAPAK BOYUTLARI AYNI
ikisini karıştırırsam ne olur?
Karıştırmalı mıyım?
Karıştırırsam ikisinden de Aynı orandan mı yoksa oranları azaltarak mı??

Phalaenopsis orkidesi için, bir litre su içerisinde 500mg'lık gübre içeren çözelti önerilir. Daha yoğun olan çözeltiler bitkinin köklerini yakar. Fazla fosfor, bitkinin gelişimini olumsuz yönde etkiler. O nedenle. 18-18-18 kullanın.

Phal_Orkide
26-03-2020, 13:36
Tekrardan merhaba, Eşim geçen yıl anneler gününde bana beyaz bir phal almıştı
Çiçekleri geçince 3. Boğumdan kestim. 3 ay önce tekrar çiçeklendi 3. Boğumdan yeni bir dal uzattı oradan açtı çiçekleri. Şimdi çiçekleri tekrar döküldü nereden budamalıyım fotoğraf koyamıyorum

Doku_Kültürcü
26-03-2020, 14:08
Tekrardan merhaba, Eşim geçen yıl anneler gününde bana beyaz bir phal almıştı
Çiçekleri geçince 3. Boğumdan kestim. 3 ay önce tekrar çiçeklendi 3. Boğumdan yeni bir dal uzattı oradan açtı çiçekleri. Şimdi çiçekleri tekrar döküldü nereden budamalıyım fotoğraf koyamıyorum

Kalan daldan yeni çiçek dalı çıktığında, daha az sayıda çiçek oluşur. Bu nedenle dalı tamamen kesmek daha iyidir. Koşullar sağlandığında bitki yeni dal oluşturur.

Phal_Orkide
26-03-2020, 15:29
Peki 2. Boğumdan kessem olur mu? Bide çiçek dalı yukarı doğru değil yaprakla aynı hizada ne yapmalıyım? Dipten kesersem yukarı doğru uzar mı dal? Dipten kesmeye kıyamıyorum neredeyse serçe parmağım kadar kalın dal
Teşekkürler şimdiden

Phal_Orkide
26-03-2020, 16:04
Dal yaprakla aynı hizada dediğim yukarı doğru değil de yana doğru

Dumlupınar
27-03-2020, 13:18
Orkidemizin açmayı bekleyen 3 tomurcuğu kaldı.
54 tomurcuk hiç kayıp vermeden çiçeklendi.
Formunu kaybedip geçen hala tek bir çiçek yok.

İstediği toprak yapısı,su ve güneş ihtiyacı ile biraz özen bir arada olursa yetiştirilmesi zor olmayan bir bitki...

Dumlupınar
27-03-2020, 14:08
Devamı...

Phal_Orkide
27-03-2020, 19:02
Sn. Dumlupınar tek bitkinde mi 54 çiçek?????? Ve benim sorumu yanıtlarsanız sevinirim

Dumlupınar
27-03-2020, 21:03
Sn. Dumlupınar tek bitkinde mi 54 çiçek?????? Ve benim sorumu yanıtlarsanız sevinirim

Saksıda 2 kök orkide bitkisi var.2 kökte 54 çiçek ve açmak üzere olan 3 tomurcuk daha var.

Phal_Orkide
27-03-2020, 21:22
Peki 2. Boğumdan kessem olur mu? Bide çiçek dalı yukarı doğru değil yaprakla aynı hizada ne yapmalıyım? Dipten kesersem yukarı doğru uzar mı dal? Dipten kesmeye kıyamıyorum neredeyse serçe parmağım kadar kalın dal
Teşekkürler şimdiden

Bu soruya cevabı olan yok mu?
Sn.dumlupınar bitkilerinize adeta ba-yıl-dım!!!
Benimkiler anca yaprak ve hava kökü çıkarsın başka işleri yok😊😂

Dumlupınar
28-03-2020, 13:06
Orkidemize devam...

Dumlupınar
28-03-2020, 13:14
Devamı...

Dumlupınar
28-03-2020, 13:20
Devamı...

Dumlupınar
28-03-2020, 13:38
Devamı...

Dumlupınar
28-03-2020, 13:49
Devamı...

Dumlupınar
28-03-2020, 17:13
Devamı...

nanemolla
28-03-2020, 18:54
Devamı...

Harikalar sn Dumlupınar.Benmi yanılıyorum bilmiyorum ama ne zaman migrosa ya da marketlere gelen orkideleri incelesem beyaz phal. orkidelerin genelinin köklerini çok güçlü görüyorum.benim tek beyazım var ve oda diğer orkidelerimin hepsinden belirgin bir şekilde gür maşallah.
Sizinkilerde sağlıklı ve ömürlük olsun inşallah.

nanemolla
28-03-2020, 19:08
704902

Bütün çiçekleri açsında öyle foto çekeyim diye hesaplarken ,daha küçük tomurcukları açabilmek için iki yan dal çiçeklerini döktü niyeyse.Keşke hepsi aynı anda açılsaydı görsel çok daha iyi olacaktı.Bu arada kendisi en uzun çiçek ömürlü orkidemdir.Maşallah dört ay boyunca kalır çiçekleri.

Dumlupınar
28-03-2020, 20:05
704902

Bütün çiçekleri açsında öyle foto çekeyim diye hesaplarken ,daha küçük tomurcukları açabilmek için iki yan dal çiçeklerini döktü niyeyse.Keşke hepsi aynı anda açılsaydı görsel çok daha iyi olacaktı.Bu arada kendisi en uzun çiçek ömürlü orkidemdir.Maşallah dört ay boyunca kalır çiçekleri.

Güneşin orkidenize tül veya buzlu camdan filtre edilerek ulaşmasını sağlayın.Birde böyle deneyin.Benim orkidenin 57 tomurcuğundan hiç dökülen olmadı.Selamlar...

Phal_Orkide
28-03-2020, 20:52
Beyaz orkidelerim diğer orkidelerden güçlü olduklarını ben de farkettim
Gerçekten böyle bir şey var mı?
Bende 8 phal var en gür olanı en köklü yapraklı olanı beyaz
Mesela beyaz orkidemin 12 yaprağı var pembe orkidemin 6
Beyaz orkide doğada bulunurken pembe mor vb renkler sonradan laboratuvar ortamında mı geliştirildi????

Phal_Orkide
28-03-2020, 20:56
Sn nanemolla ve sn dumlupınar bitkilerinizde nasıl bu kadar çok yaprak var benim sadece hediye gelen orkidemde (beyaz) bu kadar yaprak var

Phal_Orkide
29-03-2020, 17:52
Teşekkürler şimdiden

Buna cevap yok mu

Doku_Kültürcü
29-03-2020, 20:18
Beyaz orkidelerim diğer orkidelerden güçlü olduklarını ben de farkettim
Gerçekten böyle bir şey var mı?
Bende 8 phal var en gür olanı en köklü yapraklı olanı beyaz
Mesela beyaz orkidemin 12 yaprağı var pembe orkidemin 6
Beyaz orkide doğada bulunurken pembe mor vb renkler sonradan laboratuvar ortamında mı geliştirildi????
Pembe-beyaz-bordo... hepsi phalaenopsis türlerinin türler arası melezlenmeleri neticesinde elde edilmiş çeşitler. Pembe için Phalenopsis schilleriana, Phala enopsis equestris ya da Phaleanopsis aphrodit türünün pembe çeşitleri melezlemeye katılır. Beyazlarda ise Phalenopsis aphrodit ve Phalaenopsis amabilis ana melez gurubunu oluşturur. Kalın çiçek sapı Phal. amabilis melezlerinde baskındır.

Doku_Kültürcü
29-03-2020, 20:21
Buna cevap yok mu
Bırakın öyle büyüsün. Düzelteceğim diye çiçek dalını kırma riskiniz var. Saksının devrilmemesi için saksı üzerine karşı ağırlık koyabilirsiniz.

Phal_Orkide
31-03-2020, 11:10
Tekrardan merhaba orkidemin yaprakları yarılıyor neden olabilir fotoğrafl eklenmiyor

Phal_Orkide
31-03-2020, 11:11
Fotoğraf eklemeyi başardım

Phal_Orkide
31-03-2020, 11:12
Neden olabilir

Phal_Orkide
31-03-2020, 11:14
Devamı

Phal_Orkide
31-03-2020, 11:16
Ve çiçeğimin yaprakları damarlı diğerleri öyle değil

Phal_Orkide
31-03-2020, 11:18
Lütfen yardım

Doku_Kültürcü
31-03-2020, 15:31
Lütfen yardım

Sulama hatası. Bitkiyi düzenli olarak sulamamışsınız. Özellikle gelişme döneminde yaprak ihtiyacı olan suyu alamamış. Sonrasında verdiğiniz su ise geç gelen bir dengesiz bir gelişme başlatmış ve yarılma oluşmuş.

Phal_Orkide
31-03-2020, 16:51
Ne yapmalıyım nasıl sulamalıyım diğer bitkilerim böyle değil aynı suluyorum bu böyle

Phal_Orkide
31-03-2020, 17:32
Lütfen yardım edin diğer orkidemin de yaprağında damarar çıkmış yarılmasını istemiyorum öbür çiçeğimin yaprakları gibi ne yapmalıyım ki yarılmasın

Doku_Kültürcü
31-03-2020, 17:51
Lütfen yardım edin diğer orkidemin de yaprağında damarar çıkmış yarılmasını istemiyorum öbür çiçeğimin yaprakları gibi ne yapmalıyım ki yarılmasın
Yazın 2-3 günde bir, kışın 5-7 günde bir sulayın. Ayda bir defa azot-fosfor-potasyum-magnezyum-kalsiyum ve mikroelement içeren gübre ile gübreleyin. Gübre miktarı bir litre su içerisinde yarım gramı geçmesin. Her gübreleme öncesinde, saksı harcı içerisinden 2-3litre, florür içerMEyen memba suyu geçirin. Hemen sonrasında hazırladığınız gübre çözeltisini saksıya verin.

Phal_Orkide
31-03-2020, 18:03
İlk defa geçen hafta sıvı besin kullandım
2-3 yıldır bendeler yaz kuş farketmez 10 günde 1 suluyordum içme suyu ile kovaya daldırarak

nanemolla
31-03-2020, 18:07
Sn nanemolla ve sn dumlupınar bitkilerinizde nasıl bu kadar çok yaprak var benim sadece hediye gelen orkidemde (beyaz) bu kadar yaprak var

Sn Phal_Orkide mesajınızı yeni gördüm malesef.Benim diğer orkidelerimde bu beyaz da olduğu kadar yaprak yok ama onlarda beyaz kadar olmasada gayet iyiler maşallah yaprak açısından.Ben kendi namıma ayda bir vilmorin gübre veriyorum unutmadığım sürece.sulamaları bazen şebeke bazende yağmur suyuyla bolca yıkarcasına sularım saksıları.güneş, nem ,esinti vs bunlar biliniyor zaten.Bunlar size yardımcı olurmu bilemem belkide yapıyorsunuzdur,belkide zamana ihtiyaç var bilemiyorum.Ama sağlıklıysa çokda dert etmeye gerek yok diye düşünürüm ben olsam.;)

nanemolla
31-03-2020, 18:13
Buna cevap yok mu

Benimde bazen çiçek dallarım dik bir şekilde yükselmez.Bende tomurcuklanana kadar beklerim zaten o zamana kadar bayağı uzamış olur.Sonrasında çok yavaş bir şekilde dik olmaya zorlamadan kaldırır saksının içine sapladığım otkide cubuğuna tutturup bağlarım.

Phal_Orkide
31-03-2020, 18:19
teşekkürler sn nanemolla önceki mesajımı da yanıtlarsanız sevinirim yaprak yarılması hakkında olanı

nanemolla
31-03-2020, 20:07
teşekkürler sn nanemolla önceki mesajımı da yanıtlarsanız sevinirim yaprak yarılması hakkında olanı

Bu konuda pek yardımcı olamayacağım çünkü aslen ben de burdaki ustalar ve özellikle sn Doku_Kültürcünün engin bilgilerine başvurmaktayım bu gibi sorunlarda.Sağlıcakla kalın inşallah ;)

Phal_Orkide
01-04-2020, 19:50
Bir tane daha orkidemin yaprağında damarlar çıkmış yarılmaması için ne yapmalıyım

Phal_Orkide
01-04-2020, 21:54
Çiçek sapının ucundaki oluşum nedir

Phal_Orkide
01-04-2020, 21:56
Dal çiçekli

Phal_Orkide
01-04-2020, 21:58
Çiçek sapı. **** keiki mi
Yoksa ikisi de değil mi😭

Phal_Orkide
01-04-2020, 21:59
Devamı

Phal_Orkide
01-04-2020, 22:01
Devam

Phal_Orkide
01-04-2020, 22:03
İnşallah resimler gözüküyordur

Phal_Orkide
01-04-2020, 22:05
Yardım lütfen705130

Phal_Orkide
01-04-2020, 22:06
705131

Phal_Orkide
01-04-2020, 22:09
705132
Dalın tamamı

nanemolla
02-04-2020, 08:24
705131

Tomurcuklar yola çıkmış.çiçek dalı.

Phal_Orkide
02-04-2020, 11:06
Dal zaten çiçekliydi ve çiçeklerini döküyordu tekrar açması normal mi keiki olabilir mi **** hiçbirşey olabilir mi ona göre çiçekler dökülmeyi bitirince budayacaktım

nanemolla
02-04-2020, 12:03
Dal zaten çiçekliydi ve çiçeklerini döküyordu tekrar açması normal mi keiki olabilir mi **** hiçbirşey olabilir mi ona göre çiçekler dökülmeyi bitirince budayacaktım

Çiçek tomurcukları onlar.Zaten bir haftaya kadar belirginleşir anlarsınız.

Phal_Orkide
02-04-2020, 15:24
Çiçekleri dökülmeden tekrar açması normal Mi yoksa ters giden bir şey mi var :confused::confused::(

Ametistt
04-04-2020, 13:57
Çiçekleri dökülmeden tekrar açması normal Mi yoksa ters giden bir şey mi var :confused::confused::( merhaba orkidenin gucuyle alakali **** cinsiyle bilemiyorum ama iyi bakilinca uclardan yeniden tomurcuk veriyor.Bu orkidem 7 aydir cicekli bir yandan cicekleri dokulurken bir yandanda uclardan tomurcuk cikariyor :)

Phal_Orkide
05-04-2020, 15:52
Bu orkide hakkında bir soru soracağım

Phal_Orkide
05-04-2020, 15:55
Çiçekleri geçince budadım
Budadıktan sonra boğumların kabuğunu kaldırdım ama 1 aydır bu şekilde bi alt boğumdan budamalı mıyım (bi alt boğumun kabuğu duruyor

Phal_Orkide
05-04-2020, 15:57
Yardım ederseniz sevinirim fotoğraf koyuyorum

Phal_Orkide
05-04-2020, 16:02
Fotolar

Phal_Orkide
05-04-2020, 16:08
Devam

Phal_Orkide
05-04-2020, 16:09
Eğer bu çıkıntılar dal **** keiki olmayacaksa bi alt boğumdan budamalı mıyım

Ametistt
05-04-2020, 21:25
Eğer bu çıkıntılar dal **** keiki olmayacaksa bi alt boğumdan budamalı mıyım
Beklemelisiniz gozler buyumeye baslamis.

Phal_Orkide
05-04-2020, 22:15
Gözler hep öyleydi dalın devamında çiçek varken de gözler böyleydi sonra çiçekler geçince budadım ve gözlerin üstündeki tabakayı soydum ama 1 aydır gözler aynı duruyor

Phal_Orkide
06-04-2020, 22:35
Ne yapmalıyım budanmalı mı orkidem

berkann
07-04-2020, 03:14
orkide konusunda daha çok yeniyim bir kaç sorum olacaktı.Fotoğraflarından anlaşılabilirse çiçekleri kurudu ve tomurcuklarının çoğu kurudu.
Saksı değişimi yapmam gerekiyor diye düşünüyorum.Uygun bir saksıya geçirdikten sonra yapmam gereken ekstra bir işlem var mı acaba ?
Tomurcuklar da kurursa budama ile suda köklendirip çoğaltmam mümkün olur mu ?
Teşekkür ediyorum.

Phal_Orkide
07-04-2020, 09:53
Orkidenizi şeffaf orkide saksısına alın. Eğer çok fazla kökü yok ise su kültürü uygulayın. Yeni saksısına alırken çürük kökleri temizleyin ve besin vermeyi ihmal etmeyin

Rabia uzun
07-04-2020, 16:26
Merhabalar umarım görürsünüz orkidem iki dal ama bir dalının çiçekleri kurumaya başladı diğeri hala canlı bir dalı ölüyor mu anlamadım yardımcı olur musunuz

Rabia uzun
07-04-2020, 16:30
Orkidemin bir dalının çiçekleri kurumaya başladı ama diğeri hala sağlam duruyor sebebi ne olabilir orkidemin kuruyan dalından bir çiçek kırılmıştı bu yüzden mi ne yapmam gerekiyor

Phal_Orkide
07-04-2020, 18:39
Çiçeklerin süresi geçmiş gibi
Phalaenopsis orkideler 2-4 ay çiçekli kalırlar köklerin fotoğrafımı da eklerseniz daha net bilgi verebilirim

Phal_Orkide
07-04-2020, 19:02
Yaprakların,saksının ve köklerin detaylı fotoğraflarını yüklerseniz daha doğru tespitte bulunabilirim

orkideyaşatma
08-04-2020, 09:46
merhaba, orkidemin dalları kurudu; eskiden yeşil olan dalları şuan kahverengi, çiçekleri döküldü ama kökleri sağlam yeşil, yaprakları güzel, şeffaf saksıda hatta daha büyük bi saksıya alıcam toprağını sipariş verdim. bir de toprağın yanında bitki besini isteyeceğim. sizce bu şekilde yaşatabilir miyim? yapraklarının alt kısmında bir tomurcuk gördüm gibi yeni dal çıkartıyor olabilir mi? bir de toprağına tarçn eklenirse daha sağlıklı olurmuş bunu yapmamın bir zararı olur mu?

Phal_Orkide
08-04-2020, 11:31
Sayın orkideyaşatma
Yüksek ihtimal çiçeklerin zamanı dolmuş. Dallar kuruduysa dipten kesebilirsiniz
Gerekmedikçe büyük saksıya almanızı önermem ama toprağını değiştirebilirsiniz

Phal_Orkide
08-04-2020, 18:57
Sn orkideyaşatma
Fotoğraf eklerseniz daha doğru tespitte bulunabilirim

Doku_Kültürcü
08-04-2020, 21:17
merhaba, orkidemin dalları kurudu; eskiden yeşil olan dalları şuan kahverengi, çiçekleri döküldü ama kökleri sağlam yeşil, yaprakları güzel, şeffaf saksıda hatta daha büyük bi saksıya alıcam toprağını sipariş verdim. bir de toprağın yanında bitki besini isteyeceğim. sizce bu şekilde yaşatabilir miyim? yapraklarının alt kısmında bir tomurcuk gördüm gibi yeni dal çıkartıyor olabilir mi? bir de toprağına tarçn eklenirse daha sağlıklı olurmuş bunu yapmamın bir zararı olur mu?

Tarçın, sinnamik aldehit içerir ve küf ve bakteriler kadar bitkiler için de zehirlidir. Kullanmayın.

Phal_Orkide
11-04-2020, 09:27
Merhabalar elimde 4 adet sıvı bitki besini var
1-Npk 18-18-18
2-Npk 20-20-20
3-Npk 5-1-5
4-Npk 4-7-7

Hangisini kullanırsam ne gibi etkiler olur örneğin yaprak ve kök çıkarması için hangisini, çiçek açması için hangisini?
Bu tarzda cevap yazıp bilgilendirirseniz çok sevinirim
Şimdiden TEŞEKKÜRLER

Ametistt
12-04-2020, 17:41
Merhabalar elimde 4 adet sıvı bitki besini var
1-Npk 18-18-18
2-Npk 20-20-20
3-Npk 5-1-5
4-Npk 4-7-7

Hangisini kullanırsam ne gibi etkiler olur örneğin yaprak ve kök çıkarması için hangisini, çiçek açması için hangisini?
Bu tarzda cevap yazıp bilgilendirirseniz çok sevinirim
Şimdiden TEŞEKKÜRLER
Azot yapraklara, fosfor ciceklere,potasyum koklere faydali diye biliyorum

Phal_Orkide
30-04-2020, 09:12
Merhaba orkidem çok kötü oldu sanırm nesi var lütfen yardım edin neden böyle oldu yaprağı dik ve yukarı doğruydu aşağı doğru eğildi büküldü

Phal_Orkide
30-04-2020, 21:22
Anlayamadım

tropikalist
30-04-2020, 21:26
galiba başka bir yazılımda yazmış veya dilde bayada yazmış keşke anlayabilseydik

Emine09
02-05-2020, 12:20
Herkese merhabalar, orkidem ile ilgili bir sorunum var daha önce hiç görülmemiş bişey sanki . İki orkidem de yeni dal verdi yaprakları da sağlıklı fakat gördüğüm şey beni çok şaşırttı daldan çıkan tomurcuk olmadan tuhaf bir çiçek gibi bişey oldu. Oldukça minyatür yani tomurcuk olmadan patlıyor , böyle bir şey duyan **** gören yardımcı olabilecek olan var mi ?

Emine09
02-05-2020, 12:26
Bu da orkidemin fotoğrafı

Doku_Kültürcü
02-05-2020, 13:01

1. Mutasyon geçirmiş bir bitkiniz olabilir.
2. Bitkinin bulunduğu odanın sıcaklığı çok hızlı değişiyor olabilir.

Emine09
02-05-2020, 17:03
Mutfakta penceremin kenarında duruyor , mutasyon geçirmiş olması aklıma geldi ama çok ilginç geldi bana , ne yapabilirim peki

Doku_Kültürcü
02-05-2020, 18:12
Mutfakta penceremin kenarında duruyor , mutasyon geçirmiş olması aklıma geldi ama çok ilginç geldi bana , ne yapabilirim peki

Bir şey yapamazsınız. Bir daha orkide aldığınızda, çiçeklerinin açmış olmasına dikkat edin.

Emine09
03-05-2020, 12:26
Orkidemin 3. Yılı ilk aldığımda çiçekliydi ikinci yıl da açtı bu sene de dal çıkardı ve böyle oldu

Doku_Kültürcü
03-05-2020, 13:00
Orkidemin 3. Yılı ilk aldığımda çiçekliydi ikinci yıl da açtı bu sene de dal çıkardı ve böyle oldu
O zaman mutasyon değildir. Hızlı sıcaklık değişimine uğramıştır. Çiçeklerin tam gelişme durumunda bu türden bir sıcaklık değişimi olduğunda çiçek yaprakları yırtılmış görüntüsü oluşturuyor. Sizinkinde çok erken olmuş.

Ametistt
04-05-2020, 01:21
Merhaba benim orkidelerimin ikisindede birkac tane boyle ozurlu tomurcuk oldu.Sebebini bilmiyorum buyuyemiyor dokuluyor.cok cicek acan ve uzun sure cicekli kalan orkidelerimde boyle oldu.yorgunluktan oluyor diye dusunuyorum.

Merve karaca
05-05-2020, 01:09
İyi akşamlar ben bugün orkide aldım çiçekleri var ama altında toprak yerine sünger var hiç toprak ağaç kabuğu falan yok sizce çiçekleri dökülünce mı toprağını değiştirsem yoksa hemen mi

Doku_Kültürcü
05-05-2020, 01:15
İyi akşamlar ben bugün orkide aldım çiçekleri var ama altında toprak yerine sünger var hiç toprak ağaç kabuğu falan yok sizce çiçekleri dökülünce mı toprağını değiştirsem yoksa hemen mi

Çiçekleri solunca değiştirin. Toprak değişimi çiçekleri dökebiliyor.

Cennet3
06-05-2020, 14:27
👋 Merhaba
Beyaz çok sağlıklı orkidem vardı ama nolduysa çiçek dökmeye başladı sonra kök ile gövdenin birleştiği yerden yani yaprak bölümü komple düştü. 1 aydan fazla oldu bu olalı. Yaprağı atmaya kıyamadım ama solmadı sararmadı ve çok çok sağlıklı duruyor. Bunu köklendirmemin bi yolu var mı?
Foto yğkleyemedim hata verdi. Umarım anlatabilmişimdir🙄

Doku_Kültürcü
06-05-2020, 16:08
👋 Merhaba
Beyaz çok sağlıklı orkidem vardı ama nolduysa çiçek dökmeye başladı sonra kök ile gövdenin birleştiği yerden yani yaprak bölümü komple düştü. 1 aydan fazla oldu bu olalı. Yaprağı atmaya kıyamadım ama solmadı sararmadı ve çok çok sağlıklı duruyor. Bunu köklendirmemin bi yolu var mı?
Foto yğkleyemedim hata verdi. Umarım anlatabilmişimdir🙄

Maalesef, bitkiniz ölmüş. Phalaenopsis yaprağını, doku kültürü koşullarında bile köklendiremedim.

Phal_Orkide
07-05-2020, 13:53
Merhaba bana anneler gününde orkide hediye geldi ama çiçekleri buruştu soluyor gibi gelirken rüzgarda kalmış olabilir sebebi nedir acaba (rüzgarda kaldıysa yüksek ihtimal rüzgardandır) kalmadıysa neden olabilir ve dökülmeyi nasıl durdururum acaba ???

Doku_Kültürcü
07-05-2020, 14:58
Merhaba bana anneler gününde orkide hediye geldi ama çiçekleri buruştu soluyor gibi gelirken rüzgarda kalmış olabilir sebebi nedir acaba (rüzgarda kaldıysa yüksek ihtimal rüzgardandır) kalmadıysa neden olabilir ve dökülmeyi nasıl durdururum acaba ???
Daha öncede yazmıştım. Tekrar yazayım. Phalaenopsis orkideleri hangi türlerin melezi olduğuna bağlı olarak 2-4 ay çiçekli kalır, sonrasında çiçeklerini dökerler. Elinizden bir şey gelmez. Tekrar çiçeklenmesi için 16-19°C sıcaklıkta 1-1,5 ay tutulması gerekir. Bunu basitçe, kış aylarında ısıtmadığınız ve ışık alan bir odada bitkiyi tutarak gerçekleştirebilirsiniz .

nursene
08-05-2020, 10:19
Selamlar. fotoğraftaki keikiden büyüttüğüm orkidemi 1 ay önce cam saksıya transfer ettim. Ancak böyle yosunlaşma yaşadım.Cam saksıların çoğunda bu sorunu yaşıyorum sebebini bilen biri acaba beni aydınlatabilir mi?;)