View Full Version : Orkide acemileri ve heveslilerin soru(n)ları
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
[
13]
14
15
Doku_Kültürcü
04-01-2018, 16:11
https://hizliresim.com/4a2R0G
Merhabalar orkidem de böyle bir sorun var ne yapmam gerektiğini hiç bilmiyorum fungal bi hastalıkmış gibi geld bana ancak emin olamadım. Yardımlarınızı bekliyorum çok teşekkür ederim şimdiden :)
https://i.hizliresim.com/4a2R0G.jpg (https://hizliresim.com/4a2R0G)
Sistemik bir fungisid kullanın mesela tebuconazol aktif maddeli bir fungisid.
Manyetikçilek
04-01-2018, 19:00
Teşekkür ederim :)
mhmthncrkrn
05-01-2018, 10:14
Çiçek Coşturan 2500 Orkide İçin Özel Bitki Besini Fiyatı (http://www.hepsiburada.com/cicek-costuran-2500-orkide-icin-ozel-bitki-besini-p-HRHSRST00240)
Güliz 35
26-01-2018, 22:23
Merhaba bu sitede nasıl paylaşım yapılıyor henüz bilmiyorum ama benimde bir sorum olacak orkide konusu da henüz bir bilgim yok eşim dogumgunu hediyesi olarak orkide almış ama sanırım ben tecrübesiz olduğum için durumu kötüye gidiyor ne yapmalıyım bilmiyorum sobalı evde yaşıyorum ve evim fazla güneş almıyor çok mutsuz görünüyor ne yapmalıyım çiçek dalını kesmelimiyim köklerde çürüme oldu saksisinda az delik vardı daha fazla hava alsın diye curumesini engellemek adına cogalttim çok fazlada su vermiyorum 10 günde 1 çay bardağı su vermiyorum ne yapmalıyım bilmiyorum
Hediye gelen orkidemin gözüne baka baka 2 oluşum kaydedebildim.
Tahminim ilk resimdeki çiçek sapı, ikinci resimdeki de kök; doğru mudur?
Doku_Kültürcü
29-01-2018, 08:44
Hediye gelen orkidemin gözüne baka baka 2 oluşum kaydedebildim.
Tahminim ilk resimdeki çiçek sapı, ikinci resimdeki de kök; doğru mudur?
Kesin bir şey söylemek için yarım santim kadar büyümesi gerekir.
darkboomhoney
31-01-2018, 09:57
Merhaba, ofiste benden önceki arkadaş orkide bıraktı ancak bakımına dair hiçbir bilgim yok.
Durumu kötü gibi gözüküyor. Yardımcı olursanız çok sevinirim, kurusun solsun istemem.
https://resmim.net/f/s5m30k.jpg
https://resmim.net/f/mKpatk.jpg
https://resmim.net/f/ledomq.jpg
Doku_Kültürcü
31-01-2018, 14:46
Merhaba, ofiste benden önceki arkadaş orkide bıraktı ancak bakımına dair hiçbir bilgim yok.
Durumu kötü gibi gözüküyor. Yardımcı olursanız çok sevinirim, kurusun solsun istemem.
https://resmim.net/f/s5m30k.jpg
https://resmim.net/f/mKpatk.jpg
https://resmim.net/f/ledomq.jpg
Daha önce de yazmıştım, kısaca tekrar edeyim. Kışın haftada bir, yazın sıcaklığa göre 1 ila 3 günde bir sulayın. Sulama yaparken Florür içermeyen memba suyu kullanın (suyun etiketine bakın). Orkideler florürden zarar görür. Ayda bir defa gübreleyin. Gübre vermeden önce saksıdan 1-2 litre su geçirin (bu bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırmak içindir). Hemen akabinde gübre sıvısını uygulayın. 2 yılda bir saksı harcını değiştirin. Yeni harcı kullanmadan önce bir tencereye koyup haşlayın. Soğuduktan sonra kullanın. Bu, yeni haçta bulunması muhtemel zararlı yumrtalarını öldürmek için yapılır. Kolay gelsin.
Orkidem 2 daldı dalın 1 tanesi sarardı bana dalın dibinden kesmemi söylediler kestim 1 ay sonra yapraklarda sardı dökülmeye başladı bitki besinini her suladığımda koydum.Bugün baktım kalan dalda sararmış bir yaprağı kopuyor orkidem ölüyormu napmalıyım?
Doku_Kültürcü
03-02-2018, 15:37
Orkidem 2 daldı dalın 1 tanesi sarardı bana dalın dibinden kesmemi söylediler kestim 1 ay sonra yapraklarda sardı dökülmeye başladı bitki besinini her suladığımda koydum.Bugün baktım kalan dalda sararmış bir yaprağı kopuyor orkidem ölüyormu napmalıyım?
Bitki besini denilen şey azot, potasyum, fosfor tuzlarından üretilir. Her sulamada bitki besini koymuşsanız bitkiyi strese sokmuşsunuz (yakmışsınız) demektir.
5 litrelik bir kova alın. İçerisine memba suyu doldurun. Suyun etiketini okuyun, içerisinde florür olmasın (orkideler için zehirdir). Orkideyi bu suyun içerisine 5 dakika bırakın. Sonra 8-10 defa daldırıp çıkartarak saksı harcında birikmiş olan gübre artıklarını uzaklaştırın. 1-2 hafta bitkiyi normal şekilde sulayın (gübresiz). Sonraki haftaya, yine kovaya su doldurun saksıyı su içerisine 5 dakika daldırıp çıkartın, hemen akabinde hazırladığınız gübre çözeltisini saksıya uygulayın. Kışın 5-6 günde bir, yazın 1-3 günde bir sulayın (memba suyu ile ), ayda bir gübre verin. Her gübreleme öncesinde saksı harcını yukarıda anlattığım gibi yıkayın, ardından gübre verin. Kolay gelsin.
Burcuqqq
04-02-2018, 12:15
Merhaba orkidelere bayılan ama daha yeni yeni yetiştirmeye alışan bir orkide bağımlısıyım 2 sene önce ölmekte olan ve bana 2 tane yavru orkide bağışlayan güzeller güzeli orkidemi hayata döndürmeyi başardım, yavrularını da aynı zamanda yetiştirmeye devam ediyorum😊Yavrular ve anneleri 1 sene üstüne şuanda gövde sürgünü verdi ve mutluluğumu anlatamam. Ama maalesef bir sorunum var yakın zamanda bir orkide hediye aldım sağlıklı bir orkideydi ve tomurcukları vardı. Hatta sonunda evimde orkide çiçekleri olacak diye çok sevinmiştim ki orkide tomurcukları daha açmadan tomurcuklarını dökmeye başladı ve ben panik halindeyim 😢Ne yapmam gerekiyor bilmiyorum tüm herşeyi denediğimi düşünüyorum kökleri sağlam gözüküyor sanırım yerini yadırgadı. Tüm orkidelerim kapalı balkonumda güneş alan aydınlık bir bölümde fotoğraflarda da paylaşacağım.Rica etsem lütfen bu konuyla ilgili deneyimi olanlar benimle deneyimlerini paylaşabilirler mi ? nolur bana acil yardım edin çok çaresizim size abartıyormuşum gibi gözüküyor olabilir ama benim için bu orkideleri açtırmak ve düzgün yetiştirmek çok önemli biraz fazla duygusal bağ kurdum sanırım😪 Bu tomurcukları nasıl kurtarabilirim ve çiçek açmalarını nasıl sağlayabilirim?çok teşekkür ederim🙏✨🍀
Burcuqqq
04-02-2018, 12:19
şuanda paylaşacağım orkidelerim de daha önceden ölmekte olan anne orkide yavruları ve bir diğer orkidem. Onlar içinde verebileceğiniz tavsiyeler varsa çok sevinirim teşekkür ederim şimdiden;)
Burcuqqq
04-02-2018, 12:21
şuanda paylaşacağım orkidelerim de daha önceden ölmekte olan anne orkide yavruları ve bir diğer orkidem. Onlar içinde verebileceğiniz tavsiyeler varsa çok sevinirim teşekkür ederim şimdiden
Burcuqqq
04-02-2018, 12:23
şuanda paylaşacağım orkidelerim de daha önceden ölmekte olan anne orkide yavruları ve bir diğer orkidem. Onlar içinde verebileceğiniz tavsiyeler varsa çok sevinirim teşekkür ederim şimdiden 🙏✨🍀
Doku_Kültürcü
04-02-2018, 12:54
Merhaba orkidelere bayılan ama daha yeni yeni yetiştirmeye alışan bir orkide bağımlısıyım 2 sene önce ölmekte olan ve bana 2 tane yavru orkide bağışlayan güzeller güzeli orkidemi hayata döndürmeyi başardım, yavrularını da aynı zamanda yetiştirmeye devam ediyorum😊Yavrular ve anneleri 1 sene üstüne şuanda gövde sürgünü verdi ve mutluluğumu anlatamam. Ama maalesef bir sorunum var yakın zamanda bir orkide hediye aldım sağlıklı bir orkideydi ve tomurcukları vardı. Hatta sonunda evimde orkide çiçekleri olacak diye çok sevinmiştim ki orkide tomurcukları daha açmadan tomurcuklarını dökmeye başladı ve ben panik halindeyim 😢Ne yapmam gerekiyor bilmiyorum tüm herşeyi denediğimi düşünüyorum kökleri sağlam gözüküyor sanırım yerini yadırgadı. Tüm orkidelerim kapalı balkonumda güneş alan aydınlık bir bölümde fotoğraflarda da paylaşacağım.Rica etsem lütfen bu konuyla ilgili deneyimi olanlar benimle deneyimlerini paylaşabilirler mi ? nolur bana acil yardım edin çok çaresizim size abartıyormuşum gibi gözüküyor olabilir ama benim için bu orkideleri açtırmak ve düzgün yetiştirmek çok önemli biraz fazla duygusal bağ kurdum sanırım😪 Bu tomurcukları nasıl kurtarabilirim ve çiçek açmalarını nasıl sağlayabilirim?çok teşekkür ederim🙏✨🍀
Phalaenopsis melezleri çiçeklenme döneminde sıcaklık değişimine duyarlıdır. Tomurcuklu dönemde, eğer, çiçeklendirme uyartısı olan 16-20°C'nin üzerine çıkılırsa çiçek dökümü meydana gelir. Bitkiniz pencere önünde. Kış ayındayız ama yakıcı olmayan güneşi doğrudan alması bitki bünyesinde sıcaklığı yükseltecektir. Dolayısı ile çiçekler dökülür. Pencereye beyaz bir perde yerleştirin, bitkiler doğrudan güneşe maruz kalmasın.
Burcuqqq
04-02-2018, 13:47
Cok tesekkur ederim cevap verdiginiz icin😇Perdem mevcut normalde perdeyi cekiyorum. Sizce yerini degistirmelimiyim yani perdeyi sonuna kadar cekmem kurtarirmi orkidemin tomurcuklarini? Ya da yeniden simdi acarlar mi?
Burcuqqq
04-02-2018, 13:53
Cok tesekkur ederim cevap verdiginiz icinPerdem mevcut normalde perdeyi cekiyorum. Sizce yerini degistirmelimiyim yani perdeyi sonuna kadar cekmem kurtarirmi orkidemin tomurcuklarini? Ya da yeniden simdi acarlar mi?
Adalet Yağcı
04-02-2018, 15:30
Merhaba bu sitede nasıl paylaşım yapılıyor henüz bilmiyorum ama benimde bir sorum olacak orkide konusu da henüz bir bilgim yok eşim dogumgunu hediyesi olarak orkide almış ama sanırım ben tecrübesiz olduğum için durumu kötüye gidiyor ne yapmalıyım bilmiyorum sobalı evde yaşıyorum ve evim fazla güneş almıyor çok mutsuz görünüyor ne yapmalıyım çiçek dalını kesmelimiyim köklerde çürüme oldu saksisinda az delik vardı daha fazla hava alsın diye curumesini engellemek adına cogalttim çok fazlada su vermiyorum 10 günde 1 çay bardağı su vermiyorum ne yapmalıyım bilmiyorum
Hoş geldiniz Güliz 35;
Orkidelere özellikle Phalenopsis türleri hiç de korkulacak bitkiler değildir.
Tek dezavantajınız ışık gibi görünüyor, bunun yanında köklerdeki çürüme yanlış sulamadan kaynaklanmış ola bilir.
Bitkinizi suladıktan sonra tabağında biriken suyu boşaltmalısınız.
Biraz geç gördüm sorunuzu, hâlâ müdahale etmemişseniz önce sağlıklı bir Orkide harcı edinin.
Bitkinin saksı harcını boşaltıp saksıyı dezenfekte ederek hazırlayın,(bunun için ben bildiğimiz domestos kullanıyorum, daha sonra da organik bir bulaşık deterjanı ile yıkayıp çok iyi duruluyorum).
Steril bir makasla bitkinin çürümüş köklerini dikkatlice kesin.
Sağlam kökleri arap sabunlu suyla dikkatlice yıkayıp durulayın.
Yeni harcı saksının üçtebirine kadar doldurun.
Kökleri kırmamaya dikkat ederek saksının içine yerleştirin.
Boşlukları sıkıştırmadan bitki harcı ile doldurun.
İşlem bittikten sonra 1-2 gün gölge bir yerde dinlendirin.
2 gün sonra bitkinizi içme suyu ile(oda sıcaklığında)5 dk. suya daldırın.
Sonra olabilecek en aydınlık yere konuşlandırın, tercihen pencere önüne.
Doğrudan güneş almamasına dikkat edin.
Gelişmelerden bizi haberdar edin.. :)
Adalet Yağcı
04-02-2018, 15:55
Bu tomurcukları nasıl kurtarabilirim ve çiçek açmalarını nasıl sağlayabilirim?çok teşekkür ederim🙏✨🍀
Sevgili Burcuqqq;
Size "Kurtarabilirsin" demek isterdim, ama maalesef, yer değişikliğinden strese giren bitki ilk tepki olarak tomurcuklarını döker, muhtemelen tüm tomurcuklar sararıp dökülecekler, sonra çiçek sapı da sararacak.
Bana göre, bu sevimsiz sondan kaçınmak, bitki eve geldikten sonra en iyi ışık alan(güneş değil)ve en serin yerde konuşlandırmak.
Sık sık yer değişimini Orkideler hiç sevmez, buna da dikkat edin.
Bitkinin sağlıklı olduğunu söylüyorsunuz, üzülmeyin, benim başıma da defalarca geldi, sonra kendisini toparlayıp güzel çiçekleriyle sizi mutlu edeceklerdir.
Burcuqqq
04-02-2018, 16:50
Sevgili Burcuqqq;
Size "Kurtarabilirsin" demek isterdim, ama maalesef, yer değişikliğinden strese giren bitki ilk tepki olarak tomurcuklarını döker, muhtemelen tüm tomurcuklar sararıp dökülecekler, sonra çiçek sapı da sararacak.
Bana göre, bu sevimsiz sondan kaçınmak, bitki eve geldikten sonra en iyi ışık alan(güneş değil)ve en serin yerde konuşlandırmak.
Sık sık yer değişimini Orkideler hiç sevmez, buna da dikkat edin.
Bitkinin sağlıklı olduğunu söylüyorsunuz, üzülmeyin, benim başıma da defalarca geldi, sonra kendisini toparlayıp güzel çiçekleriyle sizi mutlu edeceklerdir.
Merhaba soylediklerinizin olmasindan inanin cok korkuyorum ama olaylar dediginiz gibi sonuclanacak gibi maalesefİlgi alakaniz icin cok tesekkur ederim evin en aydinliklik ve korumali alanina ve diger orkidelerimin yanina koymustum yeni gelen bu orkidemiUmarim en yakin zamanda stresten arinir peki sararma gerceklesirse sizce hemen akabinde onumuzdeki bahar tekrar surgun verme olasiligi var mi? Yoksa bi dahaki bahari mi beklerim
Adalet Yağcı
04-02-2018, 17:24
Sevgili Burcuqqq,
Bitkilerin de bizler gibi dinlenmeye ihtiyaçları var, yine de bu uzun bir süre sayılmaz, birkaç ay sonra yeniden dal verip çiçeklenebilir.
Orkidelerin çiçeklenmesi ortam ısısı ile de yakından alakalı, 16-20 derecelerde çiçeklenmeye daha müsait oluyorlar.
Seneyi beklemeniz gerekmez yani. :)
Burcuqqq
04-02-2018, 20:40
Sevgili Burcuqqq,
Bitkilerin de bizler gibi dinlenmeye ihtiyaçları var, yine de bu uzun bir süre sayılmaz, birkaç ay sonra yeniden dal verip çiçeklenebilir.
Orkidelerin çiçeklenmesi ortam ısısı ile de yakından alakalı, 16-20 derecelerde çiçeklenmeye daha müsait oluyorlar.
Seneyi beklemeniz gerekmez yani. :)
İnsallah hemen kendine gelir o vakitCok tesekkurler bilgilendirme icin elimden geleni yapacagim✨
Biraz daha büyüdü. Acaba çiçek sapı mıdır? :S
Doku_Kültürcü
05-02-2018, 15:07
Biraz daha büyüdü. Acaba çiçek sapı mıdır? :S
Çiçek açıyor.
Çiçek açıyor.
İnşallah açtığı günkü resimleri de paylaşmak kısmet olur. Çok mutluyum şu an :)
Elif çiçek
09-02-2018, 23:01
Bu orkidemin kökleri çok az kaldı ve sağlıksız şimdi dalında yeni bir sürgün var fakat yaprakları da çok cansız çıkardım suya koydum sizce ne yapılabilir orkidem tekrar canlanır mı
Merhabalar orkidelerim bu halde ne yapmalıyım
665994
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=665995&stc=1&d=1518251333
Adalet Yağcı
13-02-2018, 17:26
Bu orkidemin kökleri çok az kaldı ve sağlıksız şimdi dalında yeni bir sürgün var fakat yaprakları da çok cansız çıkardım suya koydum sizce ne yapılabilir orkidem tekrar canlanır mı
Sevgili Elif çiçek, bu durumda ben olsam şunları yapardım;
1- Önce bitkinin yeni dal sürgününe bakmadan toprak seviyesinden 3 cm. yukarıdan steril bir makasla dalı keserdim.
2- Tüm saksıyı boşaltır, çürümüş kökleri(steril makasla)keserdim.
3- Kökler üzerinde biriken bitki besininden arındırmak için kökleri çeşmenin altında yıkardım.
4- 1 L. suya 1 y. kaşığı oksijen karıştırıp kökleri bunun içinde 5 dk. tutardım(Karışımı yarım ölçü de hazırlayabilirsiniz).
5- Sterilize edilmiş bir kavanoz, kola şişesi vb. içme suyu doldurup bitkiyi onun içine kökleri suya değmeyecek şekilde yerleştirip, direkt güneş görmeyen ama çok aydınlık bir pencere önüne konuşlandırıp köklerin çıkmasını beklerdim.
Geçen yıl bir türlü kök vermeyen keikilerim için uyguladım aynı yöntemi.
Burada suya değen kısım daldır kök değil.
Görünen kökler iki ay sonra çıktılar.
666220
666221
Adalet Yağcı
13-02-2018, 17:37
Merhabalar orkidelerim bu halde ne yapmalıyım
665994
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=665995&stc=1&d=1518251333
Orkidenizin çiçekleri geçmiş, doğal bir süreç bu Aysakt.
Şimdi isterseniz 3. boğumun üzerinden isterseniz toprak seviyesinin 3 cm. üzerinden çiçek dallarını kesersiniz. Ben bitkimin yorulmaması için hep toprak seviyesine yakın keserim, keiki veya dal versin istiyorsanız 3. boğumun üzerinden steril bir makasla kesin.
Elif çiçek
19-02-2018, 13:03
Merhaba yeni bir orkide aldım daha çok küçük ilk çiçekleri açmış. Baya bekledi fakat sulanmaya ihtiyacı vardı sulamadan önce içinde başta sünger sandığım şu yosunlardan vardı onları çıkardım kendi toprağına koydum sizce yanlış mı yaptım bunlar kalmalı mıydı içinde
Elif çiçek
19-02-2018, 13:04
adalet yağcı. O çiçeğimi kaybettim sadece tek sağlam kökü kalmış bi parçası var elimde sanırım geri döndüremicem.
Merhabalar, orkidemin çiçek sapı uzamaya devam ediyor. Besin de vermek istiyorum. Fakat hangi marka sıvı besini kullanmalıyım karar veremiyorum. Önerilerinizi bekliyorum.
Çiçek sapı büyümesi aşamasında sıvı besin kullanımı doğru olur mu?
Ayda 1 maden suyu karışımlı su ile sulama yapıyorum.
Elif çiçek
19-02-2018, 20:32
Tüm besinlerin içeriği aynı ben çok fazla araştırdım. Hepsinin içinde aynı maddeler var orkidelere koyulan oran 4% benim sadece orkidem yok çok fazla çiçeğim var onun için tüm çiçekler yazan besini aldım onun da içeriği aynı oranları biraz farklı 7% orkideme de onu kullanıyorum sadece 1 litre yerine 1.5 litre suya koyuyorum
Doku_Kültürcü
19-02-2018, 23:49
Merhabalar, orkidemin çiçek sapı uzamaya devam ediyor. Besin de vermek istiyorum. Fakat hangi marka sıvı besini kullanmalıyım karar veremiyorum. Önerilerinizi bekliyorum.
Çiçek sapı büyümesi aşamasında sıvı besin kullanımı doğru olur mu?
Ayda 1 maden suyu karışımlı su ile sulama yapıyorum.
Genellikle maden sularında sodyum ağırlıklı mineral maddeler bulunur. Bitkiler sodyumdan hiç hoşlanmazlar. Maden suyu vermekten vazgeçin.
Genellikle maden sularında sodyum ağırlıklı mineral maddeler bulunur. Bitkiler sodyumdan hiç hoşlanmazlar. Maden suyu vermekten vazgeçin.
Peki teşekkür ederim.
Yeni birkaç sorum var.
İş yerimde başka bir orkidenin suda çürütüldüğünü görerek müdahale ettim.
Saksı harcını boşaltıp kuruttum. Ana orkidenin yaprakları tamamen dökülmüş. Üzücü mü sevindirici mi bilmiyorum ama üzerinde bir de keiki var. Kökleri yaklaşık 8-10 cm uzunluğunda
Keiki kökleri ve ana bitki kökleri halen canlı duruyor fakat hiç yaprağı yok.
Yapmam gerekenler şu şekilde mi olmalı?
-Yeni orkide toprağı alacağım. Tozundan arındırıp, Kaynar suda dezenfekte edeceğim. Kurutacağım.
-Kurumuş kökleri temizleyip, yaralanmış kısımlara aktif karbon süreceğim.
-Ana bitki ve keikiyi ayrı delikli saksılara dikeceğim.
-Sulamayı ne zaman yapacağım??
Doku_Kültürcü
20-02-2018, 08:11
Yeni birkaç sorum var.
İş yerimde başka bir orkidenin suda çürütüldüğünü görerek müdahale ettim.
Saksı harcını boşaltıp kuruttum. Ana orkidenin yaprakları tamamen dökülmüş. Üzücü mü sevindirici mi bilmiyorum ama üzerinde bir de keiki var. Kökleri yaklaşık 8-10 cm uzunluğunda
Keiki kökleri ve ana bitki kökleri halen canlı duruyor fakat hiç yaprağı yok.
Yapmam gerekenler şu şekilde mi olmalı?
-Yeni orkide toprağı alacağım. Tozundan arındırıp, Kaynar suda dezenfekte edeceğim. Kurutacağım.
-Kurumuş kökleri temizleyip, yaralanmış kısımlara aktif karbon süreceğim.
-Ana bitki ve keikiyi ayrı delikli saksılara dikeceğim.
-Sulamayı ne zaman yapacağım??
Kaynar suda dezenfekte edin, soğutun, kurutmadan kullanın. Kış aylarında 4-7 günde bir, yaz aylarında 1-2 günde bir sulama yapın. Ayda bir gübreleyin. Her gübreleme öncesinde saksı içerisinden 2-3 litre florürsüz (orkideler florürden hiç hoşlanmaz, şişe etiketine bakın) memba suyu geçirerek bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırın. Hemen akabinde hazırlamış olduğunuz gübre çözeltisini saksıya verin.
Kaynar suda dezenfekte edin, soğutun, kurutmadan kullanın. Kış aylarında 4-7 günde bir, yaz aylarında 1-2 günde bir sulama yapın. Ayda bir gübreleyin. Her gübreleme öncesinde saksı içerisinden 2-3 litre florürsüz (orkideler florürden hiç hoşlanmaz, şişe etiketine bakın) memba suyu geçirerek bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırın. Hemen akabinde hazırlamış olduğunuz gübre çözeltisini saksıya verin.
İnşallah kurtarabilirim.
Yusuf yusuf
20-02-2018, 18:37
merhaba benim orkidemin tomurcukları sarardı bir sorun var mıdır acaba
Doku_Kültürcü
20-02-2018, 19:56
merhaba benim orkidemin tomurcukları sarardı bir sorun var mıdır acaba
Sıcaklığı yükseltmişsiniz gibi görünüyor.
Simayazra
21-02-2018, 07:31
Merhaba, sarı orkidem 10 ay önce geldi. Havalar ısınınca bütün çiçekleri ve bazı yaprakları sararip döküldü. Daha sonra iki adet yaprak verdi. Fakat çiçek açmıyor. Sanki kurumaya basladi gibi. Yardımcı olurmusunuz.
merhaba geçenlerde de bi orkidem icin yazmıştım cevap alamamıştım. onun saksısını değiştirdim ve durumu şimdilik iyi bunun durumu daha kötü umarım cevaplayan olur. orkidemin köklerine devamlı bakıyorum hep köklerine güvendiğim orkide iki dal verdi üstüne yeni yaprakta çıkardı durumunu iyi sanıyordum ancak bugün baktığımda yaprak büzüşmüş yumuşamış çiçeklerde açmadan soluyor kokleri çok gibi ne yapmam gerek 1 yıldır bende şimdiden teşekkür ederim.
Adalet Yağcı
04-03-2018, 20:24
merhaba geçenlerde de bi orkidem icin yazmıştım cevap alamamıştım. onun saksısını değiştirdim ve durumu şimdilik iyi bunun durumu daha kötü umarım cevaplayan olur. orkidemin köklerine devamlı bakıyorum hep köklerine güvendiğim orkide iki dal verdi üstüne yeni yaprakta çıkardı durumunu iyi sanıyordum ancak bugün baktığımda yaprak büzüşmüş yumuşamış çiçeklerde açmadan soluyor kokleri çok gibi ne yapmam gerek 1 yıldır bende şimdiden teşekkür ederim.
Yeni mi suladınız bilmiyorum, kökler ve saksının içi fazla nemli gibi.
Fazla sulama yaparsanız tomurcuklar dökülüyor, ayrıca, sık sık yer değiştirmekten, fazla ısıya maruz kalmaktan da tomurcuk döküyor.
Hafif esintili iyi ışık alan bir ortama alıp kökler grileşinceye kadar sulama yapmayın, mümkün olduğunca serin bir yerde tutmaya çalışın.
Charlaux
05-03-2018, 05:24
Sayin Adalet Yagci'nin dediklerine ek olarak çiçek dallarını kesin.Cunku orkidenizin durumu maalesef pek iyi görünmüyor.Dolayisiyla tavsiyem yasamasını istiyorsanız bu olur.
1 yıllık orkidem. Çiçeklerini döktükten sonra dalı kurumaya başlamıştı kestim. Sonra yazın yaprak açtı. Ancak sonra yaprakları soldu. Toprağını değiştirip vitamin kullanmaya başladım. Hiçbir gelişme yok. Yine kurumaya devam ediyor. Ne yapabilirim?
Etrafına sphagnum yosunu sarsam sizce kurtarılabilir mi?
Doku_Kültürcü
09-03-2018, 11:17
Etrafına sphagnum yosunu sarsam sizce kurtarılabilir mi?
Hiç yaprağı kalmamış, büyüme konisi ölmüş, kurtarmanız imkansız gibi.
Hiç yaprağı kalmamış, büyüme konisi ölmüş, kurtarmanız imkansız gibi.
Evet, bana da imkansız gibi göründü ama yine de sphagnum ile şansımı deneyeceğim.
merhabalar.
biri 2 diğeri 1 yıllık hiç toprak değişimi yapılmamıştı. pazartesi günü toprak değişimi kök bakımı yaptım. toprağını sirkeli su ile yıkayıp kuruttum. temizleme işlemlerinde steril makas kullanıp köklerine oksijenli su sıkıp tarçın serptikten sonra saksıya yerleştirdim. dün bu manzarayla karşılaştım. yeniden değiştirdim. bugün yine küçük küçük beyazlıklar var. Mantar hastalığı mıdır? toprağı ilk değiştirdiğim esnada böyle bir şeyle karşılaşmamıştım. Yardımcı olur musunuz? ne yapmam gerekiyor?
Adalet Yağcı
09-03-2018, 19:36
Evet, mantar gibi görünüyor..
Köklere gövdeye saksı harcına Fungusit uygulamanız gerekir.
Ya da yeni bir saksı harcı kullanın, sayın Doku Kültürcüsü'nün hep önerdiği gibi harcınızı önce kaynatıp soğutun, kurutmadan kullanın.
Saksıyı da iyice dezenfekte edin.
Kökler grileşinceye kadar sulama yapmayın.
Adalet Yağcı
09-03-2018, 19:43
Evet, bana da imkansız gibi göründü ama yine de sphagnum ile şansımı deneyeceğim.
Denemedim ama deneyenler başardıklarını söylüyorlar.
Şeffaf bir poşete koyup ağzını bağlamışlar, poşete birkaç yerden delik açmışlar, dış alanda yarı gölge bir yere koymuşlar.
Bitki, 2-5 ay arası minik yapraklar çıkartmaya başlamış.
Ben sadece fotoğraflarını gördüm.
Charlaux
09-03-2018, 21:43
Deneyin elbette ama çok umut bağlamayın. Cunku spaghnum yosunu ve orkide harcı disinda teorik olarak bakarsanız pek bir farklılık yoktur. Spaghnum yosunun saglayacagi tek avantaj nemdir ki kökler bana hafif kuru/olu gorundu.Bu noktada çok faydası olacagini sanmıyorum.
Tugba2421
10-03-2018, 18:14
Merhaba ben hem yeni uyeyim hemde orkidelerle yeni tanıştım orkidemin kokleri curudu ve yapraklari tek tek dökülüyor ilk kez orkide aldım ama sanırım beceremiyicem. Koklerimi bı güzel budadim iki yeni kök verdi orkidem ancak şuan ikinci yapragini dokucek diğer düşen yaprakta bu yaprak gibi sararmisti ne yapmaliyim yardimci olun lütfen. Orkideme besinde veriyorum bu arada kök gelişimi sağlasın diye
nureylul78
12-03-2018, 06:41
Merhaba, oridelerimin yapraklarında parlak sıvı görüntüleri var elimi değdirdiğimde yapışkan olduğunu farkettim, ayrıca yeşil yapraklarında ve çiçek yapraklarında kahverengi kabarcıklar var. Elimle sıyırdığımda kolaylıkla çıkıyorlar. Bu kabarcıklar bir anda oluşup çoğaldılar. Yardımcı olabilir misini?
Doku_Kültürcü
12-03-2018, 13:12
Merhaba, oridelerimin yapraklarında parlak sıvı görüntüleri var elimi değdirdiğimde yapışkan olduğunu farkettim, ayrıca yeşil yapraklarında ve çiçek yapraklarında kahverengi kabarcıklar var. Elimle sıyırdığımda kolaylıkla çıkıyorlar. Bu kabarcıklar bir anda oluşup çoğaldılar. Yardımcı olabilir misini?
Kabuklu bit. Bir litre suya 30gram arap sbunu ilave edin. İyice karıştırın. Köklerine gelmeyecek şekilde bitkinin her tarafına püskürtün.
nureylul78
12-03-2018, 23:17
Kabuklu bit. Bir litre suya 30gram arap sbunu ilave edin. İyice karıştırın. Köklerine gelmeyecek şekilde bitkinin her tarafına püskürtün.
Çok teşekkür ederim ..
Deneyin elbette ama çok umut bağlamayın. Cunku spaghnum yosunu ve orkide harcı disinda teorik olarak bakarsanız pek bir farklılık yoktur. Spaghnum yosunun saglayacagi tek avantaj nemdir ki kökler bana hafif kuru/olu gorundu.Bu noktada çok faydası olacagini sanmıyorum.
Tabi ki çok umut bağlamadım. ama canlansa iyi olurdu. :)
Denemedim ama deneyenler başardıklarını söylüyorlar.
Şeffaf bir poşete koyup ağzını bağlamışlar, poşete birkaç yerden delik açmışlar, dış alanda yarı gölge bir yere koymuşlar.
Bitki, 2-5 ay arası minik yapraklar çıkartmaya başlamış.
Ben sadece fotoğraflarını gördüm.
onu da denerim. Sonuçta bana göre ölmüş kaybedecek bir şeyim yok diye düşündüğüm bir çiçek şu anda.
Buna rağmen, kök uçlarında minik yeşermeler görünmekte. Ölmek istemiyorum der gibi.
Benim kendi orkidem ise 1. resimdeki gibi. Sapı uzamaya devam ediyor. Henüz tomurcuklanmadı.
matematisynolog
16-03-2018, 21:26
herkese merhaba, orkidemin fotoğraflarını aşağıya ekliyorum.. yardımcı olabilir misiniz ? haftada 1 daldırma yöntemi ile suluyorum, şu aşamada ne yapmam gerek?
http://www.imgim.com/20180316_225005.jpg
http://www.imgim.com/20180316_225011.jpg
http://www.imgim.com/20180316_225015.jpg
http://www.imgim.com/20180316_225020.jpg
http://www.imgim.com/20180316_225027.jpg
http://www.imgim.com/20180316_225408.jpg
http://www.imgim.com/20180316_225418.jpg
Doku_Kültürcü
17-03-2018, 07:40
herkese merhaba, orkidemin fotoğraflarını aşağıya ekliyorum.. yardımcı olabilir misiniz ? haftada 1 daldırma yöntemi ile suluyorum, şu aşamada ne yapmam gerek.
Bitki susuz kalmış. Yapraklardaki bozulmanın nedeni bu. Yeni yaprak çıkartıncaya kadar yapraklar böyle kalır, yeni yapraklar düzgün çıkar. Yazın, sıcaklığa bağlı olarak 1-3günde bir defa, kışın 4-5 günde bir defa sulayın.
matematisynolog
17-03-2018, 11:08
Bitki susuz kalmış. Yapraklardaki bozulmanın nedeni bu. Yeni yaprak çıkartıncaya kadar yapraklar böyle kalır, yeni yapraklar düzgün çıkar. Yazın, sıcaklığa bağlı olarak 1-3günde bir defa, kışın 4-5 günde bir defa sulayın.
Yapraklari eski haline donmeyecek yani :( dilerim cabuk toparlayabilirim..
secil.summer
22-03-2018, 21:55
merhaba orkidemin uzerinde tomurcuklu ve cicekli dali dun kirildi. sadece cicekleri kaldi uzerinde bu durumda ne yapmaliyim ölmesini hic istemiyorum:(
Doku_Kültürcü
23-03-2018, 11:23
Çiçekli dalı bir vazoya koyup tadını çıkartın. Bitki, hangi türlerin melezi olduğuna göre değişmekle birlikte, hemen yeni bir dal verebilir veya üzerinden bir kış mevsimi (16-19°C'de 1-1,5 ay) geçmesini bekleyebilir yeni dal vermek için.
secil.summer
23-03-2018, 19:43
tesekkur ederim yardiminiz icin phalaenopsis orkidemin türü. peki kirilan dal kurumasin diye bir seyle kapatmami onerir misiniz:)
Doku_Kültürcü
23-03-2018, 20:22
tesekkur ederim yardiminiz icin phalaenopsis orkidemin türü. peki kirilan dal kurumasin diye bir seyle kapatmami onerir misiniz:)
Önermem. Dalın kuruması veya kurumaması bitkiye bağlı bir konu. Yara noktasını kapatsanız bile bitki dalda bulunan besin maddelerine ihtiyaç duyuyorsa daldan bu maddeleri çeker ve kurutur.
Merhabalar, orkidelerime sulama sıcaklık vs bakımından gerekli bakımı yapıp zamanında budamama rağmen solmaya devam ediyor. Ne yapmalıyım?
https://i.hizliresim.com/kOQdLq.jpg
https://i.hizliresim.com/6JBWnl.jpg
Mahmut Tebir
27-03-2018, 17:32
Merhabalar, orkidelerime sulama sıcaklık vs bakımından gerekli bakımı yapıp zamanında budamama rağmen solmaya devam ediyor. Ne yapmalıyım?
Kaloriferin üstüne koymuşsunuz galiba. Kalorifer çalışıyorsa büyük sorun. Çiçekler kaloriferden hoşlanmazlar.
Çiçek fazla sulanmışsa ve ya toprağı çok kuruysa böyle şeyler yapar.
Çiçek yeni alınmışsa. Hemen toprağını usulüne uygun şekilde değiştirmelisiniz.
Saksısından çıkartıp köklerindeki süngerleri atmanız lazım. Ölü kökleri temizlemeniz lazım. Şeffaf bir saksıya köklerinin ışık alacak şekilde yerleştirmeniz lazım. Kökleri ışık almazsa bitki boğulur ölür. Asla iki saksıya koymayın. Bitkinizi boğmayın. Direk güneş ışığından kaçının. Ama karanlık bir yere de koymayın. Tül arkasından gelen güneş ışığı idealdir.
Kaloriferin üstüne koymuşsunuz galiba. Kalorifer çalışıyorsa büyük sorun. Çiçekler kaloriferden hoşlanmazlar.
Çiçek fazla sulanmışsa ve ya toprağı çok kuruysa böyle şeyler yapar.
Çiçek yeni alınmışsa. Hemen toprağını usulüne uygun şekilde değiştirmelisiniz.
Saksısından çıkartıp köklerindeki süngerleri atmanız lazım. Ölü kökleri temizlemeniz lazım. Şeffaf bir saksıya köklerinin ışık alacak şekilde yerleştirmeniz lazım. Kökleri ışık almazsa bitki boğulur ölür. Asla iki saksıya koymayın. Bitkinizi boğmayın. Direk güneş ışığından kaçının. Ama karanlık bir yere de koymayın. Tül arkasından gelen güneş ışığı idealdir.
Kalorifer çalışmıyor. Çok teşekkür ederim peki bu dediklerinizi yaparsam düzelir mi yoksa yeni dal vermesini mi bekleyeceğiz :( yeni değiller ayrıca aldığımızda hiç değişmedik ama..
Mahmut Tebir
27-03-2018, 21:36
Yeni dal cikmasini bekleyeceksin. Zaten kurumus o dallar. Alttan 3 bogumdan sonrasindan itibaren kesin.
minuur_8989
02-04-2018, 12:57
merhaba 1 aylık orkidemin yaprakları bu şekilde pörsümeye başladı çok sulamaktanmı yoksa susuzluktan mı anlayamadım :( içi nemli göründükçe su vermemeye çalıstım ama anlayamadığım bir şey var :(
Busecelebi
03-04-2018, 10:04
Iyi günler
3 dallı 2 adet orkide mevcut. Geldiklerinde tüm dalları cicekliydi ve 4 ay içinde 4 dal çiçeklerini döktü alttan 3 boğum sayarak budama gerçekleştirdim.2 dal da hala çiçekler mevcut ama sanıyorum çok sağlıklı değiller. 1 orkidemin 1 dalı sararmaya başladı. Sararan dal için uygulamam gereken metod nedir?
Teşekkürler
Mahmut Tebir
03-04-2018, 12:09
Orkidelerinizi sakın su toplansın diye ayrı bir kabın içine koymayın. Bunun yerine altına bir altlık koyun. Elinizden geliyor ise de saksısına orta yerinden delikler delin. Bu sayede orkideniz hava alır ferahlar. Birazda hafif rüzgar esintisi olması lazım bulunduğu yerde.
Orkideler gerçek doğa koşullarında kökleri açık ağaca yapışık şekilde yaşarlar bunu unutmayın. Orkideleri saksıya tamamen hapsetmeyin. Kökler serbest kalınca bakın orkidelerin bakımı diğerlerinden daha kolaydır.
https://i.pinimg.com/originals/6c/1b/43/6c1b4311a8e49e07ea9bb1fdfc2d0099.jpg
https://reflectos.files.wordpress.com/2011/12/usa2009-035.jpg
https://previews.123rf.com/images/tang90246/tang902461307/tang90246130700129/20745954-wild-orchid-on-the-tree-branch.jpg
http://www.aos.org/AOS/media/Content-Images/Other/orchids-in-tree.jpg
Kader6126
08-04-2018, 14:10
Merhaba, Ben yeni üyeyim.Arkadaşımın atmak üzere olduğu bi orkideyi aldım onu yaşatmak istiyorum ama durumu çok iç açıcı değil. Yapraklarının ve bi kökünün bi kısmını kuş yemiş sizce ne yapmalıyım orkideyi yaşatmak için?
Doku_Kültürcü
08-04-2018, 19:51
Merhaba, Ben yeni üyeyim.Arkadaşımın atmak üzere olduğu bi orkideyi aldım onu yaşatmak istiyorum ama durumu çok iç açıcı değil. Yapraklarının ve bi kökünün bi kısmını kuş yemiş sizce ne yapmalıyım orkideyi yaşatmak için?
Yumuşamış (ölü kökler) kökleri kesip çıkartın. "orkide Toprağı" adında satılan karışımdan alın. Bu karışımı bir tencereye koyup kaynatın. Bu işlem, harç içerisinde bulunması muhtemel zararlı yumurtalarını öldürmek için yapılır. Soğuduktan sonra orkideyi bu harç içerisine dikin. Saksının dibinde ve yan taraflarında yeterince delik bulunması gerekir. (en az kurşun kalem genişliğinde). Bitkiyi saksıya diktikten sonra gübreleme yapın. Piyasada orkide gübresi adında satılan sıvı gübreden, şişesi üzerindeki tarife uygun olarak sulandırıp saksıya uygulayın. Yaz aylarında 1-2 günde bir defa, kış aylarında 5-7 günde bir defa olmak üzere florür içermeyen memba suyu ile sulayın (şişe etiketindeki analiz raporuna bakın). Ayda bir defa gübreleme yapın. Gübreleme yapmadan önce saksıdan 1-2litre kadar su geçirerek bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırın (aksi durumda gübre birikmesi nedeniyle kökler ölür).
Kolay gelsin...
cicekleracsin
09-04-2018, 07:52
merhaba arkadaşlar. benim orkidem 4 dallıydı. 3 dalı hala çiçekli. 1 dalı çiçekleri döküldü bende 3. bogumdan kestim fakat kesilen dal sarardı. toprağa kadar indi sarılık. köke iner mi? ne yapmalıyım?
cicekleracsin
09-04-2018, 15:15
merhaba arkadaşlar. benim orkidem 4 dallıydı. 3 dalı hala çiçekli. 1 dalı çiçekleri döküldü bende 3. bogumdan kestim fakat kesilen dal sarardı. toprağa kadar indi sarılık. köke iner mi? ne yapmalıyım?
cevap yok mu:(
Doku_Kültürcü
10-04-2018, 07:42
cevap yok mu:(
İnmez.
Herkese merhaba ben de yeni üyeyim.orkideleri çok seviyorum 5 saksı orkide var elimden geldiğince bakmaya çalışıyorum 1.5 yaşında bir kızım var sehpasına tırmanmaya çalıştığı için güneş ve çok fazla ışık görmeyen bir odadaydılar çiçekliğini ve yerlerini yeni değiştirdim doğu yönde perdenin arkasından güneş alan mutfak camının gerisinde duruyorlar hepsi yaprak çıkarmaya başladılar ama eylül ayından beri dal çıkarmıyorlar eski dalları da çok ince ve iki üç çiçek açmıştı zaten harçlarının değişim zamanı geldi sanırım ve çiçeklenmesi için gübre kullanmam gerekiyor siteden okuduğum kadarıyla ciceklenmeleri için yardımcı olursanız sevinirim
Doku_Kültürcü
15-04-2018, 12:28
Herkese merhaba ben de yeni üyeyim.orkideleri çok seviyorum 5 saksı orkide var elimden geldiğince bakmaya çalışıyorum 1.5 yaşında bir kızım var sehpasına tırmanmaya çalıştığı için güneş ve çok fazla ışık görmeyen bir odadaydılar çiçekliğini ve yerlerini yeni değiştirdim doğu yönde perdenin arkasından güneş alan mutfak camının gerisinde duruyorlar hepsi yaprak çıkarmaya başladılar ama eylül ayından beri dal çıkarmıyorlar eski dalları da çok ince ve iki üç çiçek açmıştı zaten harçlarının değişim zamanı geldi sanırım ve çiçeklenmesi için gübre kullanmam gerekiyor siteden okuduğum kadarıyla ciceklenmeleri için yardımcı olursanız sevinirim
Phalaenopsis orkidelerinin çiçeklenmesi için 1-1,5ay süre ile 16-18°C sıcaklıkta bulundurulmaları gerekiyor. Bu koşul sağlanmadığı taktirde çiçek açmazlar, tabii bir de bitkinin kondisyonunun ne durumda olduğu da önemli, yeterince ışık alıp karbonhidrat sentezlememişse yine çiçek açmazlar. Bitkiyi, doğrudan güneş almayan bir yerde turun. Kış aylarında da 15°C'nin altına düşmeyen bir odada bulundurun. 15°C'nin altına düşmesi durumunda (süreye bağlı olarak bitkide üşüme zararı görülebilir).
Kolay gelsin...
İlginize çok teşekkür ederim fotoğraf yüklemek istedim ama sanırım boyutundan dolayı yüklenmedi en kısa zamanda fotoğraf yükleyeceğim ozaman daha iyi bilgi verebilirsiniz sanırım. yer değişikliği yapmıştım fakat şimdide stor perdeyi fazla kaldırmışız bazı yaprakları güneş yanığı olmuş onada çok üzüldüm kuzey doğu ya bakan bir camın önüne koysam sadece sabah güneş doğunca biraz güneş alıyor sonrasında ışık sürekli ne dersiniz sık sık yer değişikliğinin de iyi olmadığını okudum ama ne yapabilirim sizce bana akıl verin :confused:
Doku_Kültürcü
16-04-2018, 13:39
İlginize çok teşekkür ederim fotoğraf yüklemek istedim ama sanırım boyutundan dolayı yüklenmedi en kısa zamanda fotoğraf yükleyeceğim ozaman daha iyi bilgi verebilirsiniz sanırım. yer değişikliği yapmıştım fakat şimdide stor perdeyi fazla kaldırmışız bazı yaprakları güneş yanığı olmuş onada çok üzüldüm kuzey doğu ya bakan bir camın önüne koysam sadece sabah güneş doğunca biraz güneş alıyor sonrasında ışık sürekli ne dersiniz sık sık yer değişikliğinin de iyi olmadığını okudum ama ne yapabilirim sizce bana akıl verin :confused:
Pencere önüne koymayın. Yaz geliyor, güneş daha da yakıcı olacaktır. Doğrudan güneş görmeyecek bir yere yerleştirin. Pencereye beyaz kağıt yapıştırsanız bile olur.
Sevgili Doku_Kültürcü orkidelerin topraklarını değiştirmek istiyorum hazır satılan orkide topraklarından önerebileceğiniz bir marka varmı çiçekli olan orkidenin de toprağını degistirmelimiyim yoksa çiçekleri dökülünce mi değiştireyim
Doku_Kültürcü
07-05-2018, 14:32
Sevgili Doku_Kültürcü orkidelerin topraklarını değiştirmek istiyorum hazır satılan orkide topraklarından önerebileceğiniz bir marka varmı çiçekli olan orkidenin de toprağını degistirmelimiyim yoksa çiçekleri dökülünce mi değiştireyim
Saksı harcını, çiçekler geçtikten sonra değiştirin. Bir marka öneremeyeceğim. Yeni saksı harcını kullanmadan önce bir tencereye koyun, üzerini örtecek kadar su ilave edin ve haşlayın. Soğuduktan sonra kullanın. Bu işlem, harçla gelmesi muhtemel böcek ve salyangoz yumurtalarını yok etmek için uygulanır.
merhabalar. evde beslediğimbiri tek diğeri çift dallı 2 orkidem var. fakat sanıyoru ki doğru bakamıyorum :( 2 orkidem de aynı şekilde önce yapraklarını döktü sonra da dalında kuruma oldu. Bende uçlarından kestim. şimdi yaprakları sararmaya başladı. geçen hafta saksılarından çıkartıp köklerini temizledim yeşil renklerdeydi çürüme sararma pek yoktu köklerinde. ortalarındaki süngerimsi yapıyı çıkartarak temizledim. sulamasını hafta da bir şeffaf saksılarını su dolu kaba oturtarak yapıyorum yanlış mı uyguluyorum acaba ? aşağıya 2 orkidenin de resimlerini ekliyorum. yardımcı olursanız sevirim.
673317
673318
673319
673320
673323
Doku_Kültürcü
10-05-2018, 14:37
merhabalar. evde beslediğimbiri tek diğeri çift dallı 2 orkidem var. fakat sanıyoru ki doğru bakamıyorum :( 2 orkidem de aynı şekilde önce yapraklarını döktü sonra da dalında kuruma oldu. Bende uçlarından kestim. şimdi yaprakları sararmaya başladı. geçen hafta saksılarından çıkartıp köklerini temizledim yeşil renklerdeydi çürüme sararma pek yoktu köklerinde. ortalarındaki süngerimsi yapıyı çıkartarak temizledim. sulamasını hafta da bir şeffaf saksılarını su dolu kaba oturtarak yapıyorum yanlış mı uyguluyorum acaba ? aşağıya 2 orkidenin de resimlerini ekliyorum. yardımcı olursanız sevirim.
673317
673318
673319
673320
673323
Bozuk yaprağı kesip çıkartın. Bitkiyi oksijenli su ile yıkayın.
Charlaux
10-05-2018, 23:15
673317
673318
673319
673320
673323
Orkideniz butun vakit orada kaliyorsa bir sikinti var demektir. Bu birinci ve onemli noktalardan birisi.Cunku orkidelerin kokleri isik gormeli.Resmi bu sekilde koydugunuz icin ben nolur nolmaz diye sormak istedim.
Bir diger onemli konu da orkidenizi suya degil neme bogmalisiniz. Ben en pratik cozumu buhar makinelerinde buluyorum. Ancak iki saksi altligi (bir buyuk bir kucuk),cakil tasiyla da bunu halledebilirsiniz.Genis olan saksinin ortassina ters bir bicimde kucuk saksiligi yerlestiriyorsunuz boylece arada bir yukseklik farki olusacak.Sonra kucuk boy cakil taslariyla alt saksiligi dolduruyorsunuz.Uzerine tasmayacak kadar suyla dolduruyorsunuz. Biraz daha ilkel ama is gorur bir yontem. Duzenli sulamasini hava mevsim normallerindeyse 10,sicaklamaya basladiysa 7 gunde bir yaparsiniz. Buhar makinesi tam tikir calistigi surece zaten susuzluktan olmesi gibi bir durum soz konusu olamaz.
begümhan
14-05-2018, 12:51
15 gün önce bol tomurcuklu beyaz bir orkide aldım. 5 günde bir daldırma yöntemiyle suluyorum. Bazı tomurcuklar çiçek açtı ama bazıları sararıp büzüldüler. Sanıyorum ki açmayacaklar. Kurtarma şansım var mı o tomurcukları
Bozuk yaprağı kesip çıkartın. Bitkiyi oksijenli su ile yıkayın.
merhaba yaprakları birer birer düşmeye başladı zaten. oksijenli suyun ne gibi b ir faydası oluyor bilgilendirir misiniz ?
Orkideniz butun vakit orada kaliyorsa bir sikinti var demektir. Bu birinci ve onemli noktalardan birisi.Cunku orkidelerin kokleri isik gormeli.Resmi bu sekilde koydugunuz icin ben nolur nolmaz diye sormak istedim.
Bir diger onemli konu da orkidenizi suya degil neme bogmalisiniz. Ben en pratik cozumu buhar makinelerinde buluyorum. Ancak iki saksi altligi (bir buyuk bir kucuk),cakil tasiyla da bunu halledebilirsiniz.Genis olan saksinin ortassina ters bir bicimde kucuk saksiligi yerlestiriyorsunuz boylece arada bir yukseklik farki olusacak.Sonra kucuk boy cakil taslariyla alt saksiligi dolduruyorsunuz.Uzerine tasmayacak kadar suyla dolduruyorsunuz. Biraz daha ilkel ama is gorur bir yontem. Duzenli sulamasini hava mevsim normallerindeyse 10,sicaklamaya basladiysa 7 gunde bir yaparsiniz. Buhar makinesi tam tikir calistigi surece zaten susuzluktan olmesi gibi bir durum soz konusu olamaz.
ilk zamanlar yeri sabitti ve saksı içinde tutuyordum. bir hafta kadar önce hem yerini değiştirdim hem de saksıdan çıkarttım kökleri hava alsın diye. ama kuruyan dal iyice kahverengini aldı yaprakları bir bir düşüyor. nasıl tekrar canlı halini alır bilemiyorum :(
Charlaux
18-05-2018, 01:57
ilk zamanlar yeri sabitti ve saksı içinde tutuyordum. bir hafta kadar önce hem yerini değiştirdim hem de saksıdan çıkarttım kökleri hava alsın diye. ama kuruyan dal iyice kahverengini aldı yaprakları bir bir düşüyor. nasıl tekrar canlı halini alır bilemiyorum :(
O zaman uzulerek soyluyorum orkideniz miladini dolduruyor (yuzde 99,hep diyorum yasarsa ne mutluz) Butun yapraklar sarariyorsa tahminimce yaptiginiz degisim fazla hizli ve ani geldi. Buyuk olasilikla saksinin icinde kalmasi zaten surec oncesinde onu hirpalamistir.
Oksijenli suyun verilmesinde birkac sebep var.Hem bir dezenfektan gorevi tasimasi hem de adindan da anlasilacagi uzere koklere daha fazla oksijen saglamasi. Asagi yukari 2 litreye bir yemek kasigi yeterli oluyor.Rutin olarak sulamanizda kullanmak istiyorsaniz ya da temizleme amaciyla kullanmak istiyorsaniz bu orandan fazlaca sasmamanizda fayda var.
acakmak79
18-05-2018, 09:20
acakmak79
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 26-04-2018
Merhaba sevgili çiçek dostları,
Eşim anneler günü için Migrosta satılan orkidelerden almış. Pazartesi günü gidip orkide toprağı alıp toprak ekledim, daldırma yöntemiyle suladım, alt tabakta su kalmaya kadar süzdüm.
Sabah güneşinin yalayıp geçtiği camları açık; kapalı balkonda duruyor( ben de orada oturuyorum, oda gibi düşünün).
Orkidem bana geldiğinde 5 yapraklı iki dallıydı, ama yaprakların ortası sarıydı. Bir yaprak ilk geldiği gün koptu, ikincisi demin elimde kaldı. Dallar sağlıklı duruyor, üzerleri çiçekli. Ama yaprak dibi sapsarı.
Fotoğraf koymak istiyorum ama bir türlü beceremiyorum.
Anlattıklarımdan bana yardımcı olabilir misiniz lütfeennn...
https://drive.google.com/file/d/1CLO1HsERnRbrjgMe_SKH2jW0NPt9-8yp/view?usp=drivesdk
acakmak79
18-05-2018, 09:20
Fotoğrafın açılıp açılmadığını bilemiyorum.
acakmak79
18-05-2018, 09:37
Çiçekleri de sanki mutsuz gibi, lütfen yardım eder misiniz, ne yapmam lazım???
https://drive.google.com/file/d/1j5Rg5k4qAj4kQuWlTtTl8Fi7HZpBRsTm/view?usp=drivesdk
Doku_Kültürcü
18-05-2018, 10:19
Çiçekleri de sanki mutsuz gibi, lütfen yardım eder misiniz, ne yapmam lazım???
https://drive.google.com/file/d/1j5Rg5k4qAj4kQuWlTtTl8Fi7HZpBRsTm/view?usp=drivesdk
Bitkinin gelişim noktası (taç tabir edilir) ölmüş gibi gözüküyor. Yapılabilecek bir şey yok.:(
acakmak79
18-05-2018, 17:03
[QUOTE=Doku_Kültürcü;1540727]Bitkinin gelişim noktası (taç tabir edilir) ölmüş gibi gözüküyor. Yapılabilecek bir şey yok.:([/QUO
Sayın doku kültürcü, fotoğraf açılıyor mu?
acakmak79
18-05-2018, 17:03
https://resmim.net/f/tiwh6E.jpg
acakmak79
18-05-2018, 17:25
Ne yapsam kurtulmaz mı?
Doku_Kültürcü
19-05-2018, 10:03
Ne yapsam kurtulmaz mı?
Sizin adınıza üzgünüm. Kurtulma olasılığı yok.:(
acakmak79
19-05-2018, 17:23
Sizin adınıza üzgünüm. Kurtulma olasılığı yok.:(
Yazık... Teşekkür ederim ilginize.
Doku_Kültürcü
19-05-2018, 18:44
https://resmim.net/f/tiwh6E.jpg
Saksı fotoğrafının sağ alt kısmındaki kabuk tarçın kabuğu. Tarçın, sinnamik aldehit içerir ve küfler için olduğu kadar bitkiler için de zehirlidir. Tarçın, sanıldığı gibi masum bir madde değil. Kullanırken çok dikkatli olmak gerekiyor. Bitki için yapılabilecek bir şey yok, tarçını uzaklaştırmak için oldukça geç kalmışsınız.
Çiçeklerimin harçlarını değiştirdim geçen hafta pazar günü çam kabuklariydi aldığım harç 5 dk kaynattım soğudu kurumadan değiştirdim ama bugün toprakların ara ara saksının içinde küflendigini farkettim ne yapmak lazım sizce
acakmak79
20-05-2018, 09:03
Saksı fotoğrafının sağ alt kısmındaki kabuk tarçın kabuğu. Tarçın, sinnamik aldehit içerir ve küfler için olduğu kadar bitkiler için de zehirlidir. Tarçın, sanıldığı gibi masum bir madde değil. Kullanırken çok dikkatli olmak gerekiyor. Bitki için yapılabilecek bir şey yok, tarçını uzaklaştırmak için oldukça geç kalmışsınız.
Bu orkide bana anneler gününde geldi yani geçen pazar, ama geldiğinde de yaprak ortası sarıydı. İlk orkidem olduğu için bilemedim o sararmanın bitkinin can noktasında olduğunu. Tarçını da çarşamba koydum. Annemin orkidesi sağlam ama ona da tarçın koymuştum, yazdıklarınızı okuyunca derhal aldım tarçını. Tamamen bilgisizlikten yapılmış bir hata...
Charlaux
27-05-2018, 00:39
sn.Doku Kulturcu'nun mesajina ek olarak bu durumda ne yapmaliyiz diye dusunenler icin kucuk bir bilgilendirme yazmak istedim. Tarcin yerine oksijenli su (3 litreye 1 yemek kasigi) kullanilabilir. Bu hem dezenfektan gorevi gorecek hem de orkidenize tarcin gibi hasar vermeyecektir. Bir bocek ya da canli gorurseniz ilk basta karisimi degistirmeyi ve oksijenli su karisimi hazirlayip bitkiyi burada bekletebilirsiniz. Sorun ilerlemeye devam ediyorsa ya da zaten farkettiginizde orkideyi bitler pireler sardiysa sus bitkileri icin olan gerekli ilaclari kullanabilirsiniz. Ornegin bitkinizde unlu bit varsa unlu bite yonelik bir ilac, orumcek varsa buna yonelik bir ilac kullanmalisiniz. Ancak orkidelere sus bitkisi icin olan ilaclar kullanilabilir.Zaten bildigim kadariyla orkide icin spesifik insektisit fungusit ilaclar yok.Ama akliniza takilirsa elbettte buradan sorabilirsiniz bir zarari varsa degerlendirebiliriz.Ancak boyle bir ilac kullanilacaksa ilacin kurallarina mutlak suretle uyulmali;emin degilseniz daha hafif bir dozajda hazirlamalisiniz. Daha dogal tarifler icin (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm) basliga goz atilabilir ve buradaki kurallara gore uygulanabilir. Tarcin cok denemek isteyenler icin orchidboard forumlarinda cinnammon diye aratmak bir secenek olabilir. Ancak her durumda bitkinin kucuk bir kisminda deneme yapmak (ortasindan) uzak onemli.
Su post yine okunmali : http://www.agaclar.net/forum/22857-post9.htm
Son olarak orkide olumleri olabilir.Ben yeri geliyor hala dikkatsizligim yuzumden orkidenin olumune sebep oluyorum (ya da bir hastalik bulasiyor ve hicbir caresi yok).Bu forumda artik hatri sayilir bir mesaj birikimi oldu.Bu hem koleksiyonunu gelistirmek icin elde olan yerel ve uluslarasi secenekleri (Asya,Avrupa,Kuzey Amerika) hem de orkide bakimi videolarini iceriyor.Bu noktadan sonra orkide bilgisini gelistirmek icin okumasini ve opsiyonlarini degerlendirmesini tavsiye edebilirim. Ve bence cok spesifik bir sorunuz olmadigi muddetce (yani su ilaci mi kullansam, butun basliklari okudum da bunu goremedim gibi) tum sorularinizin cevabi sitemizde mevcut. Fakat bir gercek var o da orkideler hakkinda ogrenmeye calismassaniz bitkinizin elbet bir gun olecegi. Cunku iyi bir bakim olmazsa orkideniz hastaliga acik olur iyi bir orkide bakimi da agaclar.net i hatim etmekten geliyor. Bu raddeden sonra merakiniz artmiyorsa belki orkideler sizin icin degildir.Boyle guzel ve ozel bitkilere cicek endeksli yaklasmamak lazim (yine orkideler gibi guzel cicek acan baska ve narin olmayan bitkiler var cunku).
ohohohoy
08-06-2018, 07:48
Sayın hocalarım bir senedir baktığımız orkidemiz son günlerde çiçek dolu sapından sararmaya başladı. fotografta da görüyorsunuz ne yapmalıyım. neden olur forumu yeni yeni araştırmaya başladım daha kötü olmadan yardımlarınızı bekliyorum. teşekkürler
Doku_Kültürcü
08-06-2018, 16:17
Sayın hocalarım bir senedir baktığımız orkidemiz son günlerde çiçek dolu sapından sararmaya başladı. fotografta da görüyorsunuz ne yapmalıyım. neden olur forumu yeni yeni araştırmaya başladım daha kötü olmadan yardımlarınızı bekliyorum. teşekkürler
Phalaenopsis orkideleri en verimsiz fotosentez türü olan kaktüsgiller fotosentez sistemine sahiptir. Sonuç olarak daha az enerji üretirler. Bitki üzerinde keiki (yavru bitki) görülüyor. Keiki'de ana bitkiden enerji ve besin (kalsiyum, magnezyum, potasyum....) çeker. Dolayısıyla ana bitki durumu kurtarabilmek için çiçek dalında bulunan glikozdan tutunda diğer besin elementlerine kadar alabileceği ne varsa geri çeker, dalı kurutur. Bitkinin genetik yapısınında bunda etkili olduğunu belirtmekte fayda var, genetik durum izin vermiyorsa, bitki üzerinde keiki olmasa bile dalı atar.
ohohohoy
09-06-2018, 16:17
Phalaenopsis orkideleri en verimsiz fotosentez türü olan kaktüsgiller fotosentez sistemine sahiptir. Sonuç olarak daha az enerji üretirler. Bitki üzerinde keiki (yavru bitki) görülüyor. Keiki'de ana bitkiden enerji ve besin (kalsiyum, magnezyum, potasyum....) çeker. Dolayısıyla ana bitki durumu kurtarabilmek için çiçek dalında bulunan glikozdan tutunda diğer besin elementlerine kadar alabileceği ne varsa geri çeker, dalı kurutur. Bitkinin genetik yapısınında bunda etkili olduğunu belirtmekte fayda var, genetik durum izin vermiyorsa, bitki üzerinde keiki olmasa bile dalı atar.
hocam öncelikle ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim. keikiyi anneden ayırmakta geciktik şuan keikinin bol çiçekli bir dalı var. vitminlerle besliyordum herşey normal gidiyordu birden böyle oldu. toprağında pamukçuklar farkettim baya mantara benziyor. fotoları koyuyorum. forumdaki bilgilerden yola çıkarak toprağı değiştirmeyi ve kökleri mantar ilacıyla temizlemeyi düşünüyorum. önerilerinizi bekliyorum. tekrar teşekkürler
Doku_Kültürcü
09-06-2018, 17:13
hocam öncelikle ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim. keikiyi anneden ayırmakta geciktik şuan keikinin bol çiçekli bir dalı var. vitminlerle besliyordum herşey normal gidiyordu birden böyle oldu. toprağında pamukçuklar farkettim baya mantara benziyor. fotoları koyuyorum. forumdaki bilgilerden yola çıkarak toprağı değiştirmeyi ve kökleri mantar ilacıyla temizlemeyi düşünüyorum. önerilerinizi bekliyorum. tekrar teşekkürler
Saksı harcını değiştirin. Sistemik bir mantar ilacı kullanın.
Herkese merhaba, kökleri kalmamış bu orkidemi bir süredir su kültürü ile köklendirmeye çalışıyorum. Kök yerine yaprak üstüne üstlük birde çiçek dalı veriyor sanırım. Ben nerede yanlış yapıyorum. Ya da hala bir umut var mı :(
Doku_Kültürcü
13-06-2018, 13:59
Herkese merhaba, kökleri kalmamış bu orkidemi bir süredir su kültürü ile köklendirmeye çalışıyorum. Kök yerine yaprak üstüne üstlük birde çiçek dalı veriyor sanırım. Ben nerede yanlış yapıyorum. Ya da hala bir umut var mı :(
Bitkinin orta kısmı (taç kısmı diye bilinir) çürümeye başlamış. Bitkiniz ölüyor. Ama, yine de şansınızı deneyebilirsiniz.
Selim orhan
29-06-2018, 12:26
Merhaba yardımınıza ihtiyacım var. Orkidemin köklerinin bir kısmı yeşil bir kısmı sarı ve kahverengi ayrıca yaprakları soluyor. Çiçekçiden aldığım saksı süs saksısıydı onu çıkardım iç saksısı şşeffaftı. Üzerinde taşlar ve ağaç kabukları var. Haftada bir suluyorum ve 2 haftada bir besin veriyorum. Sorun ne acaba? Şimdiden teşekkürler...
Doku_Kültürcü
29-06-2018, 17:00
Merhaba yardımınıza ihtiyacım var. Orkidemin köklerinin bir kısmı yeşil bir kısmı sarı ve kahverengi ayrıca yaprakları soluyor. Çiçekçiden aldığım saksı süs saksısıydı onu çıkardım iç saksısı şşeffaftı. Üzerinde taşlar ve ağaç kabukları var. Haftada bir suluyorum ve 2 haftada bir besin veriyorum. Sorun ne acaba? Şimdiden teşekkürler...
Bitkiyi saksısından çıkartın. Ölü kökleri kesin. Harcı bir süzgeç içerisine döküp musluk altında 15-20 dakika yıkayın. Saksının altına ve yanlarına yeterli sayıda delik açın (delik çapı 1 santimetre). Bitkiyi saksıya dikin. Yazın 2-3 günde bir kışın haftada bir memba suyu ile sulayın. Su etiketine bakın florür içermesin. Ayda bir defa gübreleme yapın. Gübreleme öncesinde saksıdan 1-2 litre memba suyu geçirip bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırın. Hemen akabinde sıvı gübreyi saksıya verin. Kolay gelsin.
Selim orhan
19-07-2018, 11:34
Çok teşekkkür ederim sayın Doku Kültürcü sayenizde orkidem kurtuldu
Batuhan Yılmaz
19-07-2018, 23:26
Merhabalar, sizlere 3 adet sorum var
1- Çiçek sepetinden yeni aldığım orkidenin üzerinde beyaz taşlar vardı onları kaldırdım dekor olarak güzel duruyor ama bayağı tozlulardı çamaşır suyuyla güzelce dezenfekte etsem üstlerinde durmalarının bir sakıncası var mı ?
2- Bu orkidenin toprağı biraz kara ve yosunlanmış bugün dikkatli inceledim mikroskobik boyutta krem rengi iğrenç böcekler dolanıyor ve 1 köküs ararmış ve diğer yeşil köklerde ağaç kökü gibi mantarımsı beyaz uzantılar çıkarmış ama çiçekler ve yapraklar aşırı sağlıklı gözüküyor haftada 1 suya daldırıp süzdürerek suluyorum ve 2-3 günde bir uzaktan sisleme su fışkırtıyorum tüm yapraklarına ve hava sirkülasyonu olan hep aydınlık ve direkt güneş ışığı olmayan yerde tutuyorum. Sizce toprağını değiştirmeli miyim ?
3- Bugün elime ölmek üzere olan bir orkide geçti yeşil yaprağı hiç kalmamış ama bir sürü kök var ve sanırım orkide aşırı yaşlı kök sapı 15 cm di ve 8 adet kesilmiş çiçek sapı kalıntıları vardı ve kök sapının en dibi kararmıştı ben de tüm kötü şeyleri temizleyip kök sapının siyah olduğu yeri kestim sonra deterjanlı su ile iyice köpürterek yıkayıp duruladım daha sonra sirkeli suyla iyice yıkayıp yaprak sapının ucunda ki kırılmış ve yumuşamış yeşil ucu iyice kurulayıp yaralı yerlerine toz tarçın sürdüm ve yıkama aşamalarında kökleri bayağı şişti umarım doğru uygulamalarda bulunmuşumdur sizce yaprakalrın hızlıca büyümesi için ekstradan ne yapmalıyım yarın yeni topraklarına geçireceğim şimdi sadece kökler nemli peçeteye sarılılar ne yazık ki tüm tavsiyelerinizi bekliyorum çok teşekkür ederim.
Doku_Kültürcü
20-07-2018, 20:37
Merhabalar, sizlere 3 adet sorum var
1- Çiçek sepetinden yeni aldığım orkidenin üzerinde beyaz taşlar vardı onları kaldırdım dekor olarak güzel duruyor ama bayağı tozlulardı çamaşır suyuyla güzelce dezenfekte etsem üstlerinde durmalarının bir sakıncası var mı ?
2- Bu orkidenin toprağı biraz kara ve yosunlanmış bugün dikkatli inceledim mikroskobik boyutta krem rengi iğrenç böcekler dolanıyor ve 1 köküs ararmış ve diğer yeşil köklerde ağaç kökü gibi mantarımsı beyaz uzantılar çıkarmış ama çiçekler ve yapraklar aşırı sağlıklı gözüküyor haftada 1 suya daldırıp süzdürerek suluyorum ve 2-3 günde bir uzaktan sisleme su fışkırtıyorum tüm yapraklarına ve hava sirkülasyonu olan hep aydınlık ve direkt güneş ışığı olmayan yerde tutuyorum. Sizce toprağını değiştirmeli miyim ?
3- Bugün elime ölmek üzere olan bir orkide geçti yeşil yaprağı hiç kalmamış ama bir sürü kök var ve sanırım orkide aşırı yaşlı kök sapı 15 cm di ve 8 adet kesilmiş çiçek sapı kalıntıları vardı ve kök sapının en dibi kararmıştı ben de tüm kötü şeyleri temizleyip kök sapının siyah olduğu yeri kestim sonra deterjanlı su ile iyice köpürterek yıkayıp duruladım daha sonra sirkeli suyla iyice yıkayıp yaprak sapının ucunda ki kırılmış ve yumuşamış yeşil ucu iyice kurulayıp yaralı yerlerine toz tarçın sürdüm ve yıkama aşamalarında kökleri bayağı şişti umarım doğru uygulamalarda bulunmuşumdur sizce yaprakalrın hızlıca büyümesi için ekstradan ne yapmalıyım yarın yeni topraklarına geçireceğim şimdi sadece kökler nemli peçeteye sarılılar ne yazık ki tüm tavsiyelerinizi bekliyorum çok teşekkür ederim.
1. Taşlar saksıya kütle kazandırıyor ve saksının devrilmesini önlüyor. Ama, bitkiniz dengeliyse taşlar olmadan dengesini koruyorsa, taşları kaldırın. Phalaenopsis köklerinde de klorofil bulunur ve buradan da fotosentez yaparlar, enerji sağlarlar. Bu sebepten dolayı aşları kaldırın.
2. Saksı harcı zaman içerisinde bozulur ve küf gelişimine neden olur. Bu küflerle beslenen böcekler saksıda gelişmeye başlar. Saksı harcını değiştirin. Harcı, kullanmadan önce haşlayın, bu harçta bulunması muhtemel böcek ve salyangoz yumurtalarını yok eder. Harç soğuduktan sonra kullanın. Tarçın tozunu asla kullanmayın. Tarçındaki sinnamik aldehid orkideler için de oldukça zararlı bir maddedir.
3. Yaprakları kalmamış bir orkidenin hayatta kalması imkansız gibi bir durum. Phalaenopsis schilleriana botanik türünde kökten yeni bitki gelişimi olabiliyor (şahsen görmedim ama resimlerini görmüştüm) ama melez çeşitlerde hiç rastlamadım.
Batuhan Yılmaz
20-07-2018, 23:14
Sayın Hocam mükemmel cevabınız için size minnettarım bugün ne yazık ki biraz sinir krizi geçirdim ve bir daha asla çiçek sepetinden bir şey almam tamamen kapitalist para cukkalayıcı bir firma kısaca hırsızlar. Orkide harcının göbeğine talaş koymuşlar talaş nedir ? Her yer bit gibi iğrenç böceklerle kaplıydı ve orkide harcı bayattı kap kara kararmıştı bende böceklerden kurtulmak için orkide köklerini iyice harçtan ayıklayıp kendisine hamam sefası yaptırdım ılık bir suyla ve o yaratıklar yüzünden öğürmemek için kendim zor tuttum daha sonra yeniden dolandırıldığımı fark ettim aldığım Açelya marka orkide toprağı çam ağacının düz epiderm tabakasıydı yani en uyduruk olan orkide toprağını almışım ve onlarda da bitleri gördüm ama kabukların içi turuncuydu ve tazeydi akıl sağlığımı yitirmek üzereyken bütün toprağın üstüne bir yemek kaşığı elma sirkesi ve 1 çay kaşığı deterjan döküp kaynar suyla haşladım daha sonra iyice arındırdıktan sonra 10 kez durulayıp suların iyice süzülmesini bekledim ve bir hasta bir sağlıklı orkidemi yeni saksı ve harçlarına geçirdim ve orkide besini verdim umarım ikisini de kaybetmem yanlış bir şey yapmamışımdır umarım mesajınızı yeni gördüm ne yazık ki sabah saatlerinde bu çılgın dezenfekte çalışmasını yaptım :)
Doku_Kültürcü
21-07-2018, 10:01
Sayın Hocam mükemmel cevabınız için size minnettarım bugün ne yazık ki biraz sinir krizi geçirdim ve bir daha asla çiçek sepetinden bir şey almam tamamen kapitalist para cukkalayıcı bir firma kısaca hırsızlar. Orkide harcının göbeğine talaş koymuşlar talaş nedir ? Her yer bit gibi iğrenç böceklerle kaplıydı ve orkide harcı bayattı kap kara kararmıştı bende böceklerden kurtulmak için orkide köklerini iyice harçtan ayıklayıp kendisine hamam sefası yaptırdım ılık bir suyla ve o yaratıklar yüzünden öğürmemek için kendim zor tuttum daha sonra yeniden dolandırıldığımı fark ettim aldığım Açelya marka orkide toprağı çam ağacının düz epiderm tabakasıydı yani en uyduruk olan orkide toprağını almışım ve onlarda da bitleri gördüm ama kabukların içi turuncuydu ve tazeydi akıl sağlığımı yitirmek üzereyken bütün toprağın üstüne bir yemek kaşığı elma sirkesi ve 1 çay kaşığı deterjan döküp kaynar suyla haşladım daha sonra iyice arındırdıktan sonra 10 kez durulayıp suların iyice süzülmesini bekledim ve bir hasta bir sağlıklı orkidemi yeni saksı ve harçlarına geçirdim ve orkide besini verdim umarım ikisini de kaybetmem yanlış bir şey yapmamışımdır umarım mesajınızı yeni gördüm ne yazık ki sabah saatlerinde bu çılgın dezenfekte çalışmasını yaptım :)
İllaki ağaç kabuğu kullanmanıza gerek yok. İri daneli perlit veya vermikulitde (veya her ikisinin karışımı) aynı işi görür. Üstelik, 800°C gibi bir sıcaklıkta genleştirildikleri için sterildir. Zen Garden'de satılıyor: https://www.zengardentr.com/arama/vermikulit
https://www.zengardentr.com/arama/perlit
Merhabalar
Fotoğraftaki orkidemin son durumu hakkında yardımcı olabilirseniz sevinirim. Çiçekli kısımları döküldü ve sararan dalları da kestim, sonrasında ortasındaki ufak yaprak çıktı ve aşağıda sanırım kök veriyor. Bu iyiye gidiyor demek mi oluyor :) Şimdiden teşekkürler
İlkay.simaa
27-07-2018, 08:17
Abimden hediye geldi ama şimdi çiçekleri de soldu yaprakları da lütfen yardım edin
Hüsniye Yıldız
02-08-2018, 11:48
Merhabalar, ben daha önce orkide yetiştirmedim hiç. Kızımın hediyesi olan phalaenopsis orkidem çiçeklerini döktükten sonra sapın dibinden 3. boğumun bir-iki cm üstünden kestim ancak sap yine dibine doğru sararmaya devam etti. Bir sonraki boğumun bir-iki cm üstünden kestim ama yine sararmaya devam etti ve dibine kadar indi sararma. En sonunda sapı tamamen dibinden kestim, bir yıla yakın canlı kaldı ama sapı tekrar uzamadı en sonunda da yaprakları da dahil tamamen kurudu.
Daha sonra yine phalaenopsis orkide aldım, aynı olayı bu orkidede de yaşadım.
Şu an elimde 3. phalaenopsis orkidem var ve maalesef yine budamadan sonra dibe kadar sararmış bir sap var, yapraklar ve kökler hala canlı. Bu sefer sapı dibine kadar kesmedim. Lütfen yardımcı olun, ne yapmalıyım? Orkide yetiştirmek istiyorum.
Fotoğraf yükledim aslında ama çıkmadı, beceremedim galiba.
Doku_Kültürcü
02-08-2018, 14:21
Merhabalar, ben daha önce orkide yetiştirmedim hiç. Kızımın hediyesi olan phalaenopsis orkidem çiçeklerini döktükten sonra sapın dibinden 3. boğumun bir-iki cm üstünden kestim ancak sap yine dibine doğru sararmaya devam etti. Bir sonraki boğumun bir-iki cm üstünden kestim ama yine sararmaya devam etti ve dibine kadar indi sararma. En sonunda sapı tamamen dibinden kestim, bir yıla yakın canlı kaldı ama sapı tekrar uzamadı en sonunda da yaprakları da dahil tamamen kurudu.
Daha sonra yine phalaenopsis orkide aldım, aynı olayı bu orkidede de yaşadım.
Şu an elimde 3. phalaenopsis orkidem var ve maalesef yine budamadan sonra dibe kadar sararmış bir sap var, yapraklar ve kökler hala canlı. Bu sefer sapı dibine kadar kesmedim. Lütfen yardımcı olun, ne yapmalıyım? Orkide yetiştirmek istiyorum.
Fotoğraf yükledim aslında ama çıkmadı, beceremedim galiba.
Orkide bakımında yapılan hatalar:
1. Musluk suyu ile sulamak. Musluk suyunda haddinden fazla çözünmüş madde bulunur ve bunlar saksı harcında birikip bitkiyi öldürür. Musluk suyu yerine florür içermeyen memba suyu kullanmanız gerekiyor (şişe üzerindeki analiz raporuna bakın).
2. Ayda bir defa gübreleme yapılması gerekiyor. Gübreleme yapmadan önce, bir önceki gübreleme işleminden harçta kalan gübre kalıntılarını uzaklaştırmanız gerekli. Bunun için saksı harcı içerisinden 2-3 litre memba suyu geçirin, bunun hemen akabinde hazırladığınız gübre çözeltisini saksıya verin.
3. Saksı harcının çürümeye başlamış olması da bitkiyi öldürebilecek küflerin harç içerisinde gelişmeye başlamasına neden olur. Saksı harcını değiştirin. Piyasada orkide toprağı olarak satılan harçtan alın. Kullanmadan önce bir tencereye koyup haşlayın. Bu harçta bulunabilecek salyangoz ve böcek yumurtalarını yok edecektir.
Erdem 01
04-08-2018, 10:57
Orkide yetiştiriciliği anlatılıyor.
http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/bahcecilik/moduller/orkide_yetistiriciligi.pdf
Merhabalar herkese,
1 ay önce çiçeksepeti'nden hediye orkide geldi. (nereden geldiğini orayla alakalı bir problem olabileceği ihtimaline karşı yazdım reklam olarak anlaşılmasın lütfen) 2 hafta çiçekleri çok güzeldi, bir sabah bazı çiçek yaprakları büzüşmüş bir şekilde bulduk. önce sıcak ve nemden olacağını düşündük. (Antalya'da yaşıyorum). Sonra yerini değiştirdik. diğer yapraklarda büzüşünce yapraklarının süresinin dolduğunu düşündük. ama bir haftadır yeşil yaprakları sararıp dökülüyor. 2 yaprak düştü hatta. ne yapmamız lazım kurtarmak için? resimler açtığım bir konu da oraya cevap gelmeyince buraya yazayım dedim
http://www.agaclar.net/forum/orkide-bakimi-uretimi/42379.htm (http://www.agaclar.net/forum/orkide-bakimi-uretimi/42379.htm)
http://www.agaclar.net/forum/orkide-bakimi-uretimi/42379.htm
resimdeki o sarı yaprak da düştü
Doku_Kültürcü
08-08-2018, 13:18
Bitkinin kökleri sağlıklı görünüyor. Bitkiye hiç gübre verilmemiş gibi bir izlenim edindim. Şöyle ki, Phalaenopsis, yeni yaprak kök oluşturacağı zaman, eğer yeterince besin maddesi alamazsa, yapraklarından bir kaç tanesini feda eder ve bu yapraklarda bulunan şeker ve mineral maddeleri ana gövdeye aktarır, buradan da kullanır. Bitkiye ayda bir defa gübre verin. Her gübreleme öncesinde bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırmak için 1-2 litre suyu saksıdan geçirin. Hemen sonrasında hazırladığınız sıvı gübre karışımını saksıya verin. Kolay gelsin.
Bitkinin kökleri sağlıklı görünüyor. Bitkiye hiç gübre verilmemiş gibi bir izlenim edindim. Şöyle ki, Phalaenopsis, yeni yaprak kök oluşturacağı zaman, eğer yeterince besin maddesi alamazsa, yapraklarından bir kaç tanesini feda eder ve bu yapraklarda bulunan şeker ve mineral maddeleri ana gövdeye aktarır, buradan da kullanır. Bitkiye ayda bir defa gübre verin. Her gübreleme öncesinde bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırmak için 1-2 litre suyu saksıdan geçirin. Hemen sonrasında hazırladığınız sıvı gübre karışımını saksıya verin. Kolay gelsin.
evet bitki besini almaya fırsat bulamadım, peki düzelir mi bitki besini ile?
bir de su verirkenki gibi mi besini vereceğiz, yani büyük kabın içine su doldurup bir de besini koyup bekletmek şeklinde?
Ayrıca önerdiğiniz bir besin var mı yoksa herhangi biri iş görür mü?
bir de toprak-saksı değiştirmeye gerek var mı?
saplardan biride sararmış durumda onun bu konuyla ilgisi var mı?
çok teşekkür ederim
Doku_Kültürcü
08-08-2018, 19:19
evet bitki besini almaya fırsat bulamadım, peki düzelir mi bitki besini ile?
bir de su verirkenki gibi mi besini vereceğiz, yani büyük kabın içine su doldurup bir de besini koyup bekletmek şeklinde?
Ayrıca önerdiğiniz bir besin var mı yoksa herhangi biri iş görür mü?
bir de toprak-saksı değiştirmeye gerek var mı?
saplardan biride sararmış durumda onun bu konuyla ilgisi var mı?
çok teşekkür ederim
Yazdığım uygulama adımlarını uygulayın.
1. Saksı harcı içerisinde 1-2 litre memba suyu geçirin.
2. Hemen sonrasında, hazırladığınız sıvı gübreyi saksıya verin. Kap çerisinde bekletmeyin.
Orkide besini diye satılan sıvı gübrelerden kullanın. Toprak değişimi 2 yılda yapılabilir. Harcın çürüme durumuna bağlı. Yaprak için geçerli olan her şey çiçek sapları için de geçerli. Bitki, buradaki mineral maddeleri bünyesine alır ve kullanır.
Yazdığım uygulama adımlarını uygulayın.
1. Saksı harcı içerisinde 1-2 litre memba suyu geçirin.
2. Hemen sonrasında, hazırladığınız sıvı gübreyi saksıya verin. Kap çerisinde bekletmeyin.
Orkide besini diye satılan sıvı gübrelerden kullanın. Toprak değişimi 2 yılda yapılabilir. Harcın çürüme durumuna bağlı. Yaprak için geçerli olan her şey çiçek sapları için de geçerli. Bitki, buradaki mineral maddeleri bünyesine alır ve kullanır.
çok teşekkür ediyorum, biraz fazla soru soruyorum cahilliğime verin lütfen, bitki besini konusunda okuduğum kadarıyla bir litre suya bir kapak şeklinde ölçüsü var peki bu bir litreden ne kadar vermeliyiz? ayrıca bazı kökler yeşil olmasına rağmen bugün farkettiğim bazı kökler sararmış, sarı ve eşil kökler bir arada bu normal midir? yoksa hepsinin yeşil olması mı lazım?
Doku_Kültürcü
09-08-2018, 11:05
çok teşekkür ediyorum, biraz fazla soru soruyorum cahilliğime verin lütfen, bitki besini konusunda okuduğum kadarıyla bir litre suya bir kapak şeklinde ölçüsü var peki bu bir litreden ne kadar vermeliyiz? ayrıca bazı kökler yeşil olmasına rağmen bugün farkettiğim bazı kökler sararmış, sarı ve eşil kökler bir arada bu normal midir? yoksa hepsinin yeşil olması mı lazım?
Sararmış olanlar canlılıklarını kaybediyor, dokunmayın. Saksı harcının sıvı tutma yeteneği çok fazla değil. İsterseniz bir litrenin tamamını saksıya dökün. Fazlası, saksının deliklerinden akacaktır.
Büşra kale
13-08-2018, 09:06
Orkidemi üçüncü boğumdan kestim ama orası kurudu tekrar mı kesmeliyim yoksa ne yapmalıyım diğer sapı tamamen sarardı (onuda üçüncü boğumdan kesmiştim).
Merhaba, orkidemin çiçekleri döküldü ve sapı kızarmaya başladı. 3.boğumdan kesmem gerektiğini biliyorum ama sararma 2.boğumdan başlıyor. Tamamen mi kurayacak, ne yapmam gerekir?
Sararmış olanlar canlılıklarını kaybediyor, dokunmayın. Saksı harcının sıvı tutma yeteneği çok fazla değil. İsterseniz bir litrenin tamamını saksıya dökün. Fazlası, saksının deliklerinden akacaktır.
merhaba,
gübreyi verdim fakat kalan yapraklar da düştü sararmadan, daha yeşillerdi. yaprağın kökle birleştiği bölgenin yarısı kararmıştı.
Ayrıca gübreyi verirken saksının içinde böcekler olduğunu gördüm.
Kökler hala yeşil ilk resimdeki gibi
Tekrar yaprak-çiçek açar mı?
Doku_Kültürcü
14-08-2018, 11:50
merhaba,
gübreyi verdim fakat kalan yapraklar da düştü sararmadan, daha yeşillerdi. yaprağın kökle birleştiği bölgenin yarısı kararmıştı.
Ayrıca gübreyi verirken saksının içinde böcekler olduğunu gördüm.
Kökler hala yeşil ilk resimdeki gibi
Tekrar yaprak-çiçek açar mı?
Hiç yaprağı kalmamışsa bitkiniz ölmüş anlamına gelir.
https://i.hizliresim.com/7DZz4v.jpg (https://hizliresim.com/7DZz4v)
https://i.hizliresim.com/PDz9gQ.jpg (https://hizliresim.com/PDz9gQ)
https://i.hizliresim.com/g6RaB2.jpg (https://hizliresim.com/g6RaB2)
İki farklı orkidem var. Birisi fotoğrafta görüldüğü gibi sarardı. Dalı baştan başlayıp köküne kadar sararacak diye korkuyorum. Sararma bir hayli hızlandı çünkü. Diğeri ise 9 aydır benimle birlikte. Ama son bir aydır yaprakları çok yumuşadı. Alt yapraklarında da fotoğraftaki gibi renklenmeler var. Yaprakların sertleşmesi için ne yapmalıyım? Sararmaya başlayan için ne yapmalıyım?
Doku_Kültürcü
27-08-2018, 15:13
https://i.hizliresim.com/7DZz4v.jpg (https://hizliresim.com/7DZz4v)
https://i.hizliresim.com/PDz9gQ.jpg (https://hizliresim.com/PDz9gQ)
https://i.hizliresim.com/g6RaB2.jpg (https://hizliresim.com/g6RaB2)
İki farklı orkidem var. Birisi fotoğrafta görüldüğü gibi sarardı. Dalı baştan başlayıp köküne kadar sararacak diye korkuyorum. Sararma bir hayli hızlandı çünkü. Diğeri ise 9 aydır benimle birlikte. Ama son bir aydır yaprakları çok yumuşadı. Alt yapraklarında da fotoğraftaki gibi renklenmeler var. Yaprakların sertleşmesi için ne yapmalıyım? Sararmaya başlayan için ne yapmalıyım?
Daha önce de yazdım tekrar edeyim. Çiçekler solduktan sonra, bitkinin genetik kökenine bağlı olarak üç durum söz konusu olur:
1. Daldaki uyur gözlerden, soğuklama ihtiyacı karşılandığında (16-18°C'de 1-1,5 ay) yeni çiçek gelişir.
2. Soğuklanma ihtiyacı karşılanmadığında daldaki uyur gözlerden yeni bitki gelişir. Her iki durumun da olduğu "karışık" (hem bitki hem de çiçek gelişimi) gelişim de olabilir.
3. Dal tamamen sararır ve kurur. Endişelenecek bir durum yok. Kışın soğuklanma ihtiyacı karşılandığında tekrar dal verip çiçek açar.
Bitkinizin yapraklarında buruşma gözüküyor. Susuz bırakmışsınız. Yazın 2-3 günde bir, kışın haftada bir memba suyu ile sulayın. Ayda bir defa gübre verin. Her gübreleme öncesinde, bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırmak için saksıdan 2-3 litre memba suyu geçirin. Suyun analiz raporuna bakın, florür içeriyorsa kullanmayın. Florür orkideler tarafından hiç hoş karşılanmaz. Harç yıkandıktan hemen sonra hazırladığınız sıvı gübreyi saksıya verin. Buruşan yapraklar eski diriliğini kazanmaz, ama fotosentez yaptıkları için bitkiye enerji sağlarlar, bu nedenle asla koparılmamaları gerekir. sararmaya başlayan yaprak için hiç bir şey yapmayın. Bünyesindeki şeker ve mineral maddeler bitki tarafından alındıktan sonra kendiliğinden düşer.
Merhaba arkadaşlar orkidemin yaprakları bu şekilde kökleri temizledim süngeri çıkardım ama hala düzelmedi. Yardımcı olabilir misiniz?
Merhabalar.Ben yaklasik 3 ay önce çiçekçiden Phal aldım. Çiçek döktükten sonra budama yaptım. Bu da yaklaşık 3 hafta öncesine tekabül ediyor.Çiçekçi bana haftada 1, 24 saat suda bekletilmesini söylemişti. Ben de dediği gibi yaptım. Ama internette araştırdığımda bu tür bir uygulamaya rastlamadım. Ve çiçeğimde ters giden birşeyler var .Çiçek yetistirmedim daha önce de bu yüzden endişeliyim .Benim sorularım :
1.Köklerdeki bu renk değişiminin nedeni fazla sulamadan mı kaynaklanıyor? Ne yapmam gerekir?
2.Budama işleminden sonra tekrar ne zaman çiçek açar?
3.Yaprakların altında kalan köklerde kopma oluyor, fotoğrafta da var hatta. Birinin üzerinde hafif beyazlık var.Bunun için endişelenmeli miyim?Kök temizliği gerekir mi?
4.Bazı kişiler orkide alındıktan sonra toprak değişimi yapıp, köklerin arasındaki sünger yapının çıkarılmasından bahsetmiş. Bunu yapmam gerekir mi?
Doku_Kültürcü
15-09-2018, 01:26
Merhabalar.Ben yaklasik 3 ay önce çiçekçiden Phal aldım. Çiçek döktükten sonra budama yaptım. Bu da yaklaşık 3 hafta öncesine tekabül ediyor.Çiçekçi bana haftada 1, 24 saat suda bekletilmesini söylemişti. Ben de dediği gibi yaptım. Ama internette araştırdığımda bu tür bir uygulamaya rastlamadım. Ve çiçeğimde ters giden birşeyler var .Çiçek yetistirmedim daha önce de bu yüzden endişeliyim .Benim sorularım :
1.Köklerdeki bu renk değişiminin nedeni fazla sulamadan mı kaynaklanıyor? Ne yapmam gerekir?
2.Budama işleminden sonra tekrar ne zaman çiçek açar?
3.Yaprakların altında kalan köklerde kopma oluyor, fotoğrafta da var hatta. Birinin üzerinde hafif beyazlık var.Bunun için endişelenmeli miyim?Kök temizliği gerekir mi?
4.Bazı kişiler orkide alındıktan sonra toprak değişimi yapıp, köklerin arasındaki sünger yapının çıkarılmasından bahsetmiş. Bunu yapmam gerekir mi?
Köklerdeki bu renk değişiminin nedeni, iki gübreleme işlemi arasında toprak harcında biriken gübre artıklarının birikimi neticesinde köklerin yanması olarak özetlenebilir. Her gübreleme öncesinde saksı harcı içerisinden 3-4 litre memba suyu geçirdikten sonra hazırladığınız gübre çözeltisini saksıya verin. Memba suyunun analiz raporuna bakın, florür içermesin.
Kökler çok gevrektir zorlamaya gelmez, kırılır. Tekrar çiçeklenme için, bitkinin 16-18°C sıcaklıkta 1-1,5 ay tutulması gerekiyor. Kış aylarında bu koşulu sağlayabilirsiniz.
Köklerdeki bu renk değişiminin nedeni, iki gübreleme işlemi arasında toprak harcında biriken gübre artıklarının birikimi neticesinde köklerin yanması olarak özetlenebilir. Her gübreleme öncesinde saksı harcı içerisinden 3-4 litre memba suyu geçirdikten sonra hazırladığınız gübre çözeltisini saksıya verin. Memba suyunun analiz raporuna bakın, florür içermesin.
Kökler çok gevrektir zorlamaya gelmez, kırılır. Tekrar çiçeklenme için, bitkinin 16-18°C sıcaklıkta 1-1,5 ay tutulması gerekiyor. Kış aylarında bu koşulu sağlayabilirsiniz.
Teşekkür ederim .
sevgili doku kültürcü
heryerde okuduğum gübreleme şekli aşağı yukarı aynı benim anlayamadığım gübre dediğimiz bitki besini üzerindeki ölçü kadar yeterince suya döküpçiçeklerin hepsini aynı suya daldır çıkar şeklindemi sulayacağız yoksa nasıl yapmamız lazım ayrıntılı anlatırmıınız 1 ay sonraki besine kadar 3 4 kere sudan geçiriyor suluyoruz normlde ozaman besin kalıntıları gitmiş olmuyormu? ölmek üzere olan ve siteden okuduklarıml kurtardığım 7 saksı orkidem şimdi hepsi yaprak ve kök gelişimde sanırım besine ihtiyaçları var besin konusunda ayrıntılı bilgilendirirseniz çok sevinirim sevgiler...
Doku_Kültürcü
17-09-2018, 01:47
sevgili doku kültürcü
heryerde okuduğum gübreleme şekli aşağı yukarı aynı benim anlayamadığım gübre dediğimiz bitki besini üzerindeki ölçü kadar yeterince suya döküpçiçeklerin hepsini aynı suya daldır çıkar şeklindemi sulayacağız yoksa nasıl yapmamız lazım ayrıntılı anlatırmıınız 1 ay sonraki besine kadar 3 4 kere sudan geçiriyor suluyoruz normlde ozaman besin kalıntıları gitmiş olmuyormu? ölmek üzere olan ve siteden okuduklarıml kurtardığım 7 saksı orkidem şimdi hepsi yaprak ve kök gelişimde sanırım besine ihtiyaçları var besin konusunda ayrıntılı bilgilendirirseniz çok sevinirim sevgiler...
Gübrelemeyi, hazırladığınız çözeltiyi bir 100-150ml hacimli bir kap vasıtasıyla saksıya dökerek yapın. Gübreleme öncesinde saksı harcı içerisinden su geçirin. Ayda 3-4defa sudan geçmesi yetmiyor (özellikle daldırma şeklinde gübreleme yapmışsanız çok fazla gübre artığı kalır).
makmuh36
18-09-2018, 10:45
Merhabalar. Aşağıda resimlerini paylaştığım orkidem 10 ay önce çiçekli hediye geldi ve yaklaşık 40 gün sonra çiçekleri döküldü. Sonrasında bir daha hiç çiçek sapı vermedi ama devamlı gövdesinden kırmızı çizgiyle işeretlediğim yeni kökler çıkartıyor. Bazı arkadaşlarım gövdedeki o kökleri kesmemi sonrasında çiçek açacağını belirtti. Sizlerin bu konudaki önerisi ne olur.
Teşekkürler.
http://i.hizliresim.com/ODpQDA.jpg
http://i.hizliresim.com/zM7dM4.jpg
Doku_Kültürcü
18-09-2018, 14:49
Merhabalar. Aşağıda resimlerini paylaştığım orkidem 10 ay önce çiçekli hediye geldi ve yaklaşık 40 gün sonra çiçekleri döküldü. Sonrasında bir daha hiç çiçek sapı vermedi ama devamlı gövdesinden kırmızı çizgiyle işeretlediğim yeni kökler çıkartıyor. Bazı arkadaşlarım gövdedeki o kökleri kesmemi sonrasında çiçek açacağını belirtti. Sizlerin bu konudaki önerisi ne olur.
Teşekkürler.
http://i.hizliresim.com/ODpQDA.jpg
http://i.hizliresim.com/zM7dM4.jpg
Daha önce de yazmıştım, tekrar edeyim, Phalaenopsis orkidesinin çiçeklenmesi için 16-18°C sıcaklıkta 1-1,5 ay tutulması gerekiyor ki çiçeklenme meydana gelsin. Phalaenopsis orkidesi, bu sıcaklık düşüşü gerçekleşmezse, çiçeklenmez.
Kökleri kesmeyin. Bu köklere saf su veya florür içermeyen (şişe üzerindeki analiz raporuna bakın) memba suyu püskürtün.
makmuh36
18-09-2018, 17:00
doku kültürü cavabınız için teşekkür ederim.
orkideyi canlı tutmak gerçekten çok zor. Annemiz bu işte uzman. Sizde iyi bakamıyorsanız destek almak iyi fikir (https://www.iyifikir.gen.tr/) olacaktır.
Merhaba. Yaklaşık 4 gün önce hediye gelen orkidemin çiçeklerinde solmalar oluştu, çok endişeliyim. Solan çiçekte oluşan beyaz tozcuklar mantar olabilir mi? Sizce ne yapmalıyım? Yapraklarda da hafif sararmalar, çatlamalar dikkatimi çekiyor bu konuda ne yapabilirim? Yardımcı olabilirseniz çok teşekkür ederim
Doku_Kültürcü
24-09-2018, 13:30
Merhaba. Yaklaşık 4 gün önce hediye gelen orkidemin çiçeklerinde solmalar oluştu, çok endişeliyim. Solan çiçekte oluşan beyaz tozcuklar mantar olabilir mi? Sizce ne yapmalıyım? Yapraklarda da hafif sararmalar, çatlamalar dikkatimi çekiyor bu konuda ne yapabilirim? Yardımcı olabilirseniz çok teşekkür ederim
Hızlı sıcaklık değişimi çiçekleri dökebilir. Phalaenopsis orkideleri köklerinde klorofil bulundururlar ve kökleriyle de fotosentez yaparlar. Bundan dolayı çieğin yerleştirildiği 2. saksıyı uzaklaştırın. Bu, köklerin hava almasını sağlayacaktır.
Merhabalar benim bir orkidem var Dort Dali olan fakat dallarundan bir I sararmaya ballads ne yapmam gerek acaba
Orkidem 2 yildir çiçek açmiyor. Guzel ısık aliyor yapraklari kokleri saglimli. 2 tane cicek sapi vardi cicek acmadigi icin kokten budama yaptim. Bir hafta oldu. Bu cikanlar beni umutlandirdi acaba cicek sapimi yoksa kokmu?
Merhaba, elime ölmek üzere olduğunu düşündüğüm bir orkide geçti. Hayatta tutmaya çalışıyorum. Önce çürüyen kökleri temizledim ancak çoğunlukla tel şeklinde kaldılar. Ardından 5 gün suda beklettim, akşamları sudan çıkarıp 4-5 saat esinti almalarını sağladım. Şimdi kendi harcına yerleştirdim. Besin vermeyi düşünüyorum. Şu an için yapabileceğim başka neler varsa tavsiyelerinizi bekliyorum.
Merhabalar benim orkidelerimden birinin kökleri oldukca kötü görünüyordu çürümüş ve beyaz beyaz ağsı yapılar oluşmuştu . Ben de steril bisturi ile oralardan kesmiştim. Ve şimdi yine o ağsı beyaz yapılar uclarda olusmus .Mantar mı acaba bu ne yapmalıyım? Bir de ayni cicegim yandan bir sey çıkardı bu nedir
Doku_Kültürcü
04-11-2018, 15:12
Merhabalar benim orkidelerimden birinin kökleri oldukca kötü görünüyordu çürümüş ve beyaz beyaz ağsı yapılar oluşmuştu . Ben de steril bisturi ile oralardan kesmiştim. Ve şimdi yine o ağsı beyaz yapılar uclarda olusmus .Mantar mı acaba bu ne yapmalıyım? Bir de ayni cicegim yandan bir sey çıkardı bu nedir
Küf, mantar. Sistemik bir fungisit ile ilaçlayın (mesela Prochloraz aktif maddeli). İnternetten veya tarım ilacı satan yerlerden alabilirsiniz. Dal üzerindeki oluşum yeni çiçek dalı veya keiki olabilir.
Küf, mantar. Sistemik bir fungisit ile ilaçlayın (mesela Prochloraz aktif maddeli). İnternetten veya tarım ilacı satan yerlerden alabilirsiniz. Dal üzerindeki oluşum yeni çiçek dalı veya keiki olabilir.
Teşekkür ederim
Başak Kayapınar
13-11-2018, 12:54
Merhaba hâlâ buralarda birileri var mı ilgilenecek yardım rdecek bilmiyorum şansımı denemek istedim.2 hafta önce doğum günü hediyesi olarak aldim orkidelerimi şuan alttaki çiçekler solmaya başladı 2 tomurcuk vardı onlar açtı ama sanki erken dökülüyorlar gibi geldi bana üstündeki beyaz taşları henüz çektim ve evim kuzey cephesinde soğuk ve güneş görmüyor ne yapmam lazim yardim edebilirseniz çok mutlu olurum
Doku_Kültürcü
13-11-2018, 14:15
Merhaba hâlâ buralarda birileri var mı ilgilenecek yardım rdecek bilmiyorum şansımı denemek istedim.2 hafta önce doğum günü hediyesi olarak aldim orkidelerimi şuan alttaki çiçekler solmaya başladı 2 tomurcuk vardı onlar açtı ama sanki erken dökülüyorlar gibi geldi bana üstündeki beyaz taşları henüz çektim ve evim kuzey cephesinde soğuk ve güneş görmüyor ne yapmam lazim yardim edebilirseniz çok mutlu olurum
Bitki sağlıklı görünüyor. Phalaenopsis melezlerinin çiçekleri 2-3 ay dayanırlar.
Dış saksıdan çıkartın. Phalaenopsis epifit (ağaç üzerinde gelişen) bir bitki türü olduğu için köklerinde de klorofil taşırlar ve kökleriyle de fotosentez yaparlar. Saksı harcını değiştirmek düşünülebilir. Yeni harcı kullanmadan önce kaynar su içerisinde 5-10 dakika tutmanız, beraberinde gelmesi muhtemel böcek ve salyangoz yumurtalarını öldürecektir. Bitkiye ayda bir defa gübre verin. Her gübreleme öncesinde saksıdan 2-3 litre memba suyu geçirerek bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırın (köklerin yanmasını önlemek için yapılır). Sonra hazırladığınız gübre çözeltisini saksıya uygulayın. Yazın 2-3 günde bir kışın 5 günde bir memba suyu ile sulayın. Suyun şişe üzerindeki analiz raporuna bakın, florür içeriyorsa kullanmayın, orkideler florürden hiç hoşlanmaz. Kolay gelsin.
Başak Kayapınar
13-11-2018, 18:15
Bitki sağlıklı görünüyor. Phalaenopsis melezlerinin çiçekleri 2-3 ay dayanırlar.
Dış saksıdan çıkartın. Phalaenopsis epifit (ağaç üzerinde gelişen) bir bitki türü olduğu için köklerinde de klorofil taşırlar ve kökleriyle de fotosentez yaparlar. Saksı harcını değiştirmek düşünülebilir. Yeni harcı kullanmadan önce kaynar su içerisinde 5-10 dakika tutmanız, beraberinde gelmesi muhtemel böcek ve salyangoz yumurtalarını öldürecektir. Bitkiye ayda bir defa gübre verin. Her gübreleme öncesinde saksıdan 2-3 litre memba suyu geçirerek bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırın (köklerin yanmasını önlemek için yapılır). Sonra hazırladığınız gübre çözeltisini saksıya uygulayın. Yazın 2-3 günde bir kışın 5 günde bir memba suyu ile sulayın. Suyun şişe üzerindeki analiz raporuna bakın, florür içeriyorsa kullanmayın, orkideler florürden hiç hoşlanmaz. Kolay gelsin.
çok teşekürler hepsini yapacağım fakat bu soğuğun ve evin güneş almamasi sorun yaratir mi
Doku_Kültürcü
14-11-2018, 10:04
çok teşekürler hepsini yapacağım fakat bu soğuğun ve evin güneş almamasi sorun yaratir mi
15°C'nin altında bütün tropik bitkiler gelişmelerini durdurur. Bunun dışında güneş görmemesi sorun oluşturmaz (ışık alması gerekiyor ama doğrudan gelen güneş ışığından hiç hoşlanmaz).
Merhabalar,
Geçen sene bu zamanlar çiçek dalı çıkaran orkidemi paylaşmıştım. Fakat ne yazık ki, tomurcuklanan bölgeden kaza sonucu kırıldı.
Neyse ki bu yıl yine aynı zamanlarda çiçek dalı çıkardı ve uzamaya devam ediyor. İnşallah bu sefer çiçekli halini paylaşabilirim.
karyadamla
13-12-2018, 14:35
maşallah bol çiçekli olsun
Merhabalar daha önce birkaç kez orkidemle ilgili soru sormuştum. Yardımcı olanlara teşekkür ediyorum.Şimdi 2 tane dalım çıktı:) Bunları sabitlemek gerekiyor sanırım ama kırılmalarından korkuyorum. Bunun bi zamanı var mıdır?
Merhaba, geçen baharda aldığım orkidemde böyle bir şey çıktı çiçek dalı mıdır merak ediyorum bilgilendirebilirseniz sevinirm:)
Doku_Kültürcü
17-12-2018, 10:42
Merhaba, geçen baharda aldığım orkidemde böyle bir şey çıktı çiçek dalı mıdır merak ediyorum bilgilendirebilirseniz sevinirm:)
Çiçek dalı.
birol baser
17-12-2018, 11:03
Pomza taşı ve vermikülit , cocopeat orkide harcı olurmu çam kubuğundaydı çürümüş artık bulamadım fikirlerinizi alabilirmiyim
Doku_Kültürcü
17-12-2018, 14:26
Pomza taşı ve vermikülit , cocopeat orkide harcı olurmu çam kubuğundaydı çürümüş artık bulamadım fikirlerinizi alabilirmiyim
İri boy (4-5mm) pomza taşı ve vermikülit bulabilirseniz olur
birol baser
17-12-2018, 15:14
İkiside var elimde cocopeat koymayayım o zaman bilgi için teşekkürler
Uzun bir aradan sonra merhaba öncelikle. Minik orkide aldım yaklaşık 1 senedir benimleler. Resimdeki orkidelerden biri keiki çıkarıyor diğeride çiçek açacak.
1.sorum keikiyi ne zaman çıkarmalıyım daldan ve çıkardıktan sonra nereye ekicem direk orkide torfuna mı? Çünkü daha öncede keiki verdi ama öldü ektigim yerde.
2.sorum çiçekler tomurcuk halde ama görüldüğü gibi sanki buruşuyorlar 1 haftadan fazladır boyleler açmayacak gibiler sebebi ne olabilir?
Doku_Kültürcü
27-12-2018, 13:28
Uzun bir aradan sonra merhaba öncelikle. Minik orkide aldım yaklaşık 1 senedir benimleler. Resimdeki orkidelerden biri keiki çıkarıyor diğeride çiçek açacak.
1.sorum keikiyi ne zaman çıkarmalıyım daldan ve çıkardıktan sonra nereye ekicem direk orkide torfuna mı? Çünkü daha öncede keiki verdi ama öldü ektigim yerde.
2.sorum çiçekler tomurcuk halde ama görüldüğü gibi sanki buruşuyorlar 1 haftadan fazladır boyleler açmayacak gibiler sebebi ne olabilir?
Sebep, büyük olasılıkla Keiki. Keiki, çiçeklerin ihtiyacı olan enerjinin büyük bir kısmını çeker.
Sebep, büyük olasılıkla Keiki. Keiki, çiçeklerin ihtiyacı olan enerjinin büyük bir kısmını çeker.
Tesekkur ederim cevapladiginiz icin yalnız keiki olan orkideyle tomurcuklu orkide ayni degil ikiside farkli.
Doku_Kültürcü
28-12-2018, 00:11
Tesekkur ederim cevapladiginiz icin yalnız keiki olan orkideyle tomurcuklu orkide ayni degil ikiside farkli.
Hızlı sıcaklık değişimi çiçekleri dökebilir.
Busraulutürk
30-12-2018, 14:45
Merhaba öncelikle orkidelerim mahvoldu bakamadım çok seviyorum ama anlamıyorum bakımından birisi yeni geldi kurdeleli olan beyaz saksıda 1 ayda dalları kurudu çiçekleri gelir gelmez 1 haftada döküldü östelik o sapa sağlam yaptakşarınkopmuş nasıl oldu anlamıyorum diğeri ise geçen sene geldi hediye ve aynı şekilde yaptaklar ortadan bölündü kurudu yumurta kabukları koydum dibine ben tam umudumu kesmişken çiçek dalı açtı tomurcuklandı kendi halinde ama en çok beyaz saksıdaki orkideme üzülüyorum çok önemli birinden hediyeydi ve bir ayda mahvoldu lütfen bakımı yeri ve tedavisi için ne yapmam gerekiyor yardım eder misiniz
Şimdiden çok teşekkür ediyorum...
https://i.hizliresim.com/nQLQD0.jpg (https://hizliresim.com/nQLQD0)
https://i.hizliresim.com/al2lbQ.jpg (https://hizliresim.com/al2lbQ)
https://i.hizliresim.com/8aDa77.jpg (https://hizliresim.com/8aDa77)
https://i.hizliresim.com/DY4Y0v.jpg (https://hizliresim.com/DY4Y0v)
https://i.hizliresim.com/oXrXRb.jpg (https://hizliresim.com/oXrXRb)
https://i.hizliresim.com/2686VA.jpg (https://hizliresim.com/2686VA)
Bildiğim kadarıyla çok sulandığı zaman dallar gövdeden ayrılabiliyor. Benim orkidelerimjnde yaprakları bazen çatlıyor özellikle uzun süredir duranlar sanırım vadeleri doluyor yenilerine yer açıyorlar...
Busraulutürk
01-01-2019, 11:27
Bildiğim kadarıyla çok sulandığı zaman dallar gövdeden ayrılabiliyor. Benim orkidelerimjnde yaprakları bazen çatlıyor özellikle uzun süredir duranlar sanırım vadeleri doluyor yenilerine yer açıyorlar...
Peki sizce ne yapmam lazım şuan hiç yaptağı kalmadı kökde yapraklar belki canlanır diye ters şekilde suda bekliyor ve kurumuş dallarını napcamı da bilemiyorum
Busraulutürk
01-01-2019, 13:11
Merhaba öncelikle orkidelerim mahvoldu bakamadım çok seviyorum ama anlamıyorum bakımından birisi yeni geldi kurdeleli olan beyaz saksıda 1 ayda dalları kurudu çiçekleri gelir gelmez 1 haftada döküldü östelik o sapa sağlam yaptakşarınkopmuş nasıl oldu anlamıyorum diğeri ise geçen sene geldi hediye ve aynı şekilde yaptaklar ortadan bölündü kurudu yumurta kabukları koydum dibine ben tam umudumu kesmişken çiçek dalı açtı tomurcuklandı kendi halinde ama en çok beyaz saksıdaki orkideme üzülüyorum çok önemli birinden hediyeydi ve bir ayda mahvoldu lütfen bakımı yeri ve tedavisi için ne yapmam gerekiyor yardım eder misiniz
Şimdiden çok teşekkür ediyorum...
https://i.hizliresim.com/al2lbQ.jpg (https://hizliresim.com/al2lbQ)
https://i.hizliresim.com/8aDa77.jpg (https://hizliresim.com/8aDa77)
https://i.hizliresim.com/DY4Y0v.jpg (https://hizliresim.com/DY4Y0v)
https://i.hizliresim.com/oXrXRb.jpg (https://hizliresim.com/oXrXRb)
https://i.hizliresim.com/2686VA.jpg (https://hizliresim.com/2686VA)
Size yazdıktan sonra tamamen bu hale geldi ne yapacağımı bilemiyorum
https://i.hizliresim.com/7aMlVN.jpg (https://hizliresim.com/7aMlVN)
https://i.hizliresim.com/9a2n9N.jpg (https://hizliresim.com/9a2n9N)
Üzerine ne doktunuz bilemedim. Bildigim kadarini paylasayim sizinle. Öncelikle kurumus odun gibi olan dalları kesin. Daha sonra kumunu degisin. Degisirkende kurumus kotu koklerinide kesin. Elle koparmayin kopmuyor zaten. En onemlisi sularken kumlu ciceklere su doker gibi sulamayin. Su kalinca curuyebilir kokler. Suzmesi lazim. Bunjn icinde su dolu bir kaba 2 3 kez daldirip cikarin. Ama saksiniz delikli olsun ki suyu suzsun. Yapragi kopan orkideyide sakin atmayin oldu diye benim tamamen kuruyan saptan bile yaprak cikarmisti orkidem. Birde cok oynamayin orkideyle ummadik anlarda cicek aciyorlar beklemedik zamanlarda birden serpiliyorlar kendi haline birakin. Kolay gelsin
Busraulutürk
03-01-2019, 13:13
Orkidemin son hali sizce umut var mı😒😒
Sol tarafda görünen yaprak başka bir çiçeğimin resimde oda çıkmış yanında
https://i.hizliresim.com/8aZdBr.jpg (https://hizliresim.com/8aZdBr)
https://i.hizliresim.com/7agN9v.jpg (https://hizliresim.com/7agN9v)
https://i.hizliresim.com/P1kr8Q.jpg (https://hizliresim.com/P1kr8Q)
Doku_Kültürcü
03-01-2019, 14:16
Orkidemin son hali sizce umut var mı😒😒
Sol tarafda görünen yaprak başka bir çiçeğimin resimde oda çıkmış yanında
https://i.hizliresim.com/8aZdBr.jpg (https://hizliresim.com/8aZdBr)
https://i.hizliresim.com/7agN9v.jpg (https://hizliresim.com/7agN9v)
https://i.hizliresim.com/P1kr8Q.jpg (https://hizliresim.com/P1kr8Q)
Phalaenopsis schilleriana, Phalaenopsis stuartiana gibi botanik phalaenopsis türleri köklerinden keiki geliştirebiliyor. Bitkiniz bu türlerin melezlerinden biriyse olabilir. Bekleyin, ama çok da umutlanmayın.
Persepol
20-01-2019, 20:31
Orkidemin sorunu nedir acaba? Uzun süredir kökleri bu şekilde, 1 hafta önce saksısını değiştirdim ancak iyileşmedi, toprağın altında kalan köklerde bir sıkıntı yok. https://i.hizliresim.com/P1r45v.jpg (https://hizliresim.com/P1r45v)[/IMG]https://i.hizliresim.com/grWzkL.jpg (https://hizliresim.com/grWzkL)https://i.hizliresim.com/qdW143.jpg (https://hizliresim.com/qdW143)https://i.hizliresim.com/QL7ERA.jpg (https://hizliresim.com/QL7ERA)https://i.hizliresim.com/XMX7Bo.jpg (https://hizliresim.com/XMX7Bo)
Mahmut Tebir
20-01-2019, 23:56
Orkidemin sorunu nedir acaba? Uzun süredir kökleri bu şekilde, 1 hafta önce saksısını değiştirdim ancak iyileşmedi, toprağın altında kalan köklerde bir sıkıntı yok.
Galiba orkidenizi koyduğunuz kapta sıkıntı var. Çünkü cam bir kaba benziyor. Bitkinin köklerinin hava alması lazım sürekli. Ve kullandığınız kap bunu engelliyor. Suyunu da çok vermişsiniz. Çok ıslak toprağı. O yüzden kararmış. Çürümeye yönelmiş artık bitki.
Kabını değiştirin ve yeni toprak koyun. Ölü kökleri temizleyip tekrar dikin. Bir yerde okumuştum toprağına az miktarda odun kömürü karıştığın yazıyordu. Ben öyle yaptım şu anda bir sorunu yok. 3. çiçek sapını verdi.
Özellikle kabı çok önemli her tarafı delikli şeffaf kapları tercih edin.
Resimdeki gibi bir kap olabilir. Ya da siz alıp delebilirsiniz.
686303
Orkidenin kökleri hava almak ister. Piyasadaki kaplar hep süs amaçlı kaplardır. Bitkinin isteklerini karşılamayan kaplardır.
Persepol
21-01-2019, 07:48
Galiba orkidenizi koyduğunuz kapta sıkıntı var. Çünkü cam bir kaba benziyor. Bitkinin köklerinin hava alması lazım sürekli. Ve kullandığınız kap bunu engelliyor. Suyunu da çok vermişsiniz. Çok ıslak toprağı. O yüzden kararmış. Çürümeye yönelmiş artık bitki.
Kabını değiştirin ve yeni toprak koyun. Ölü kökleri temizleyip tekrar dikin. Bir yerde okumuştum toprağına az miktarda odun kömürü karıştığın yazıyordu. Ben öyle yaptım şu anda bir sorunu yok. 3. çiçek sapını verdi.
Özellikle kabı çok önemli her tarafı delikli şeffaf kapları tercih edin.
Resimdeki gibi bir kap olabilir. Ya da siz alıp delebilirsiniz.
686303
Orkidenin kökleri hava almak ister. Piyasadaki kaplar hep süs amaçlı kaplardır. Bitkinin isteklerini karşılamayan kaplardır.
Saksınını 1 hafta önce değiştirdim, toğrağıda yeni. Suyu çok verdiğimi de düşünmüyorum. Ölü kökleri zaten 1 hafta önce kesmiştim
Mahmut Tebir
21-01-2019, 11:17
Saksınını 1 hafta önce değiştirdim, toğrağıda yeni. Suyu çok verdiğimi de düşünmüyorum. Ölü kökleri zaten 1 hafta önce kesmiştim
Ben size kullandığınız kabın yanlış olduğunu söylüyorum. Yeni olması bir şeyi değiştirmez. Bitki köklerinin hava alması lazım. Bunun için de delikli saksı kullanmanız lazım.
İster kullanın ister kullanmayın sizin keyfiniz bilir.
Sulamayı çok olmadığını yazmışsınız ama görünüş öyle değil. Üst taraf kuru olabilir ama bitkinin kök iç kısımları çok ıslak. Ağaç kabukları suyu sünger gibi çeker ama siz bunu kurumuş diye algılarsınız yanlış yaparsınız. Devam su da kökü çürütür.
İyi günler dilerim.
Dediklerimi yapmak size kalmış yine kafanıza göre takılabilirsiniz. Bu size kalmış. Orkidenizi düşünüyorsanız o başka.
Persepol
21-01-2019, 14:57
Bu attığınız saksı, orkideyi ilk aldığımızda gelen büyüklükte sanırım. Ben orkidenin kökleri saksıya sığmadığı için büyük saksıya almıştım. Sizin attığınızın büyük boyunu nerden bulabilirim?
Mahmut Tebir
21-01-2019, 17:06
Bu attığınız saksı, orkideyi ilk aldığımızda gelen büyüklükte sanırım. Ben orkidenin kökleri saksıya sığmadığı için büyük saksıya almıştım. Sizin attığınızın büyük boyunu nerden bulabilirim?
Ben onu örnek olsun diye koydum. Siz kendi orkidenizin boyuna göre şeffaf bir kap bulup onu çeşitli yerlerinden delebilirsiniz. Ben kendi orkidemde de öyle yaptım. Ben mutfakta kullanılan şeffaf oval kaşık çatal bıçak konulan bir kap buldum. Altını ve yan taraflarına güzelce delikler deldim. Orkideyi de bu kabın içine koydum. Şimdilik mutlu şekilde yaşayıp gidiyor.
Merhaba orkidemin kökleri fotoğraftaki hali aldı ve yaprakları sarardı. Hastalığı nedir ve nasıl tedavi edebilirim? Bilgilendirebilirseniz sevinirim :)
Doku_Kültürcü
22-01-2019, 10:49
Merhaba orkidemin kökleri fotoğraftaki hali aldı ve yaprakları sarardı. Hastalığı nedir ve nasıl tedavi edebilirim? Bilgilendirebilirseniz sevinirim :)
Saksı harcını değiştirin. Yeni harcı bir tencereye koyup kaynatın, soğuduktan sonra kullanın. Bitkinize, yazın 2-3 günde bir, kışın 7 günde bir su verin. Sularken memba suyu kullanın. Etiketine bakın, Florür içermesin (florür orkideleri öldürür). Ayda bir defa gübre verin. Her gübreleme öncesi, saksı harcından 1-2 litre su geçirerek gübre artıklarını uzaklaştırın. Hemen sonrasında hazırladığınız sıvı gübre çözeltisini saksıya verin. Kolay gelsin....
pitikareli
23-01-2019, 09:31
İşyerime hediye gelmişti bir tane orkide, çiçekleri solunca dalı kurumaya başladı ben de kuruyan kısımdan kestim ama dipten değil. Taşırken de bir yaprağı kırıldı, yeni bir yaprak çıkardı onu başardık. Şimdi herkesin orkidesi çiçekli benimki neden açmıyor acaba, besin de verdim ama. Bir de üst yaprakların arasından kahverengi bir şey çıkıyor çiçek sapı olabilir mi onu nasıl ayırt edebilirim?
Mahmut Tebir
23-01-2019, 11:12
İşyerime hediye gelmişti bir tane orkide, çiçekleri solunca dalı kurumaya başladı ben de kuruyan kısımdan kestim ama dipten değil. Taşırken de bir yaprağı kırıldı, yeni bir yaprak çıkardı onu başardık. Şimdi herkesin orkidesi çiçekli benimki neden açmıyor acaba, besin de verdim ama. Bir de üst yaprakların arasından kahverengi bir şey çıkıyor çiçek sapı olabilir mi onu nasıl ayırt edebilirim?
yaprakların arasından çıkan çoğunlukla çiçek sapıdır. Eğer yaprak kenarından çıkıyorsa köktür.
686374
pitikareli
23-01-2019, 11:35
yaprakların arasından çıkan çoğunlukla çiçek sapıdır. Eğer yaprak kenarından çıkıyorsa köktür.
686374
Teşekkür ederim, sanırım çiçek sapı o zaman ama rengi sizin fotoğraftakinden daha koyu görünüyor, eski kestiğim çiçek sapına da benziyormuş rengi onu fark ettim.
Mahmut Tebir
23-01-2019, 12:46
İlk başta yeşil olur zaten, sonradan koyulaşır rengi.
Hüsrana uğradığım 2. senem.
Çiçeğim tomurcuklanmış, açmasına 1-2 hafta kalmışken, tekrar bir dikkatsiz tarafından düşürülmüş ve tomurcuklarının olduğu daldan kırılmış.
Ümidimi kestim. Demek ki çiçeğini görmek bana nasip olmayacak.
Tomurcuklardan bana hatıra kalan...:(
pitikareli
29-01-2019, 08:32
Yazık olmuş tomurcuklara...
Doku_Kültürcü
29-01-2019, 14:47
Bitkiyi seramik bir saksıya dikin. Ağır olduğu için devrilmesi zordur.
Merhaba, Bu ilk mesajım ve Orkide Bakımı ve Üretimi sayfasına da yazdım ama neresi daha doğru emin olamadım. O yüzden buraya da yazmak istedim.
Evimde penceremin önünde beslediğim bir orkidem var. Yaklaşık 1-2 ay önce dal verdi ve çiçek açmak üzere. Fakat bir süredir toprağında küçük sinekler uçuşuyor. Özel orkide toprağı kullanıyorum ağaç kabuğu vb içeren. Bu sineklerden kurtulmak için ne yapmam gerekiyor? Dal verdiği ve çiçek açmak üzere olduğu için çürümüş kök var mı vb diye söküp bakmak istemedim. Fakat şeffaf saksıdan görünen köklerde bir çürüme görünmüyor. Sinekler çiçeğe zarar veriyor mu bilmiyorum ama evin içine yayılmaya başladığı için rahatsız edici oluyorlar. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
(Saksımın altı delikli, su birikmesi olmuyor.)
Doku_Kültürcü
06-02-2019, 15:50
Merhaba, Bu ilk mesajım ve Orkide Bakımı ve Üretimi sayfasına da yazdım ama neresi daha doğru emin olamadım. O yüzden buraya da yazmak istedim.
Evimde penceremin önünde beslediğim bir orkidem var. Yaklaşık 1-2 ay önce dal verdi ve çiçek açmak üzere. Fakat bir süredir toprağında küçük sinekler uçuşuyor. Özel orkide toprağı kullanıyorum ağaç kabuğu vb içeren. Bu sineklerden kurtulmak için ne yapmam gerekiyor? Dal verdiği ve çiçek açmak üzere olduğu için çürümüş kök var mı vb diye söküp bakmak istemedim. Fakat şeffaf saksıdan görünen köklerde bir çürüme görünmüyor. Sinekler çiçeğe zarar veriyor mu bilmiyorum ama evin içine yayılmaya başladığı için rahatsız edici oluyorlar. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
(Saksımın altı delikli, su birikmesi olmuyor.)
Saksı harcı zaman içinde çürür, küf geliştirir. Bu küfleri yemek için sinekler gelir. Sineklerden kurtulmak için harcı değiştirin. yeni aldığınız harcı kullanmadan önce bir tencereye koyup, üzerini örtecek şekilde su doldurup kaynatın. Bu, harçta bulunması muhtemel böcek ve salyangoz yumurtalarını yok etmek için yapılır. Harç soğuduktan sonra kullanın.
Saksı harcı zaman içinde çürür, küf geliştirir. Bu küfleri yemek için sinekler gelir. Sineklerden kurtulmak için harcı değiştirin. yeni aldığınız harcı kullanmadan önce bir tencereye koyup, üzerini örtecek şekilde su doldurup kaynatın. Bu, harçta bulunması muhtemel böcek ve salyangoz yumurtalarını yok etmek için yapılır. Harç soğuduktan sonra kullanın.
Çok teşekkür ederim yardımınız ve öneriniz için. En kısa zamanda yeni bir harç alıp dediğinizi deneyeceğim. Peki şuan dal ve çiçek gelişimi olduğu sırada bu toprak/harç değişimini yapmam gelişimi etkiler mi? Harç için de daha önce kullandığım gibi ağaç kabuğu içeren orkide toprağı olarak satılan karışım yeterli midir?
Doku_Kültürcü
06-02-2019, 19:32
Çok teşekkür ederim yardımınız ve öneriniz için. En kısa zamanda yeni bir harç alıp dediğinizi deneyeceğim. Peki şuan dal ve çiçek gelişimi olduğu sırada bu toprak/harç değişimini yapmam gelişimi etkiler mi? Harç için de daha önce kullandığım gibi ağaç kabuğu içeren orkide toprağı olarak satılan karışım yeterli midir?
Çiçek dökümüne neden olabilir. Çiçekler geçince yapın. Ağaç kabuğu yeterlidir.
nazifeakar
09-02-2019, 13:23
Herkese merhaba. Hem forumda hem de orkide bakımında yeniyim, bir sorunum var gibi. Öğretmenler gününde hediye gelen orkidelerim çiçeklerini döktükten sonra ben budanacağını bilemedim ve budamadım. Şimdi ise uç kısımları kurudu fakat yeni başka boğumlardan yeni çiçekler verecek. Asıl sorunum da yapraklarının ortadan ikiye ayrılması. Bana yardımcı olursanız çok mutlu olurum
Elif çiçek
10-02-2019, 20:05
Merhabalar. Bir hafta önce yeni bir orkide aldım. Dallarında yaprağında **** toprağında hiç bir sıkıntı yok gür ve sağlıklı kökleri var fakat 3 dalın 2 sinde en üstte ki tomurcuklar sararmaya başlamış neden olur çaresi var mıdır diğer tomurcuklar da solar mı. Cevaplarınız benim için çok önemli şimdiden çok teşekkür ederim
Elif çiçek
10-02-2019, 20:12
Herkese merhaba. Hem forumda hem de orkide bakımında yeniyim, bir sorunum var gibi. Öğretmenler gününde hediye gelen orkidelerim çiçeklerini döktükten sonra ben budanacağını bilemedim ve budamadım. Şimdi ise uç kısımları kurudu fakat yeni başka boğumlardan yeni çiçekler verecek. Asıl sorunum da yapraklarının ortadan ikiye ayrılması. Bana yardımcı olursanız çok mutlu olurum merhabalar çok bilgili değilim ama 3 sene önce bu gibi bir soruyu bende sormuştum acemi dönemlerim de. Yapraklar etli ve sert ise hafif çatlaklar çok sorun teşkil etmiyor. Sararmalar için ise orkidenizin sarardığı dalını yeşil olan kısma kadar kesin ve üzerine mum damlatın, hava alıp ya da bakteri oluşturmaması için tarçın dökenler de var fakat ben tecrübe ettim çok sağlıklı olmadı o dalım komple kurumuştu. Dediğim gibi diğer hocalarımız kadar tecrübeli değilim burdan öğrendiklerimi söyledim. Burası sayesinde hiç bir orkidemi çok uzun zamandır kurutmuyorum çiçeklenmesinde sorun yaşamıyorum
Orkidese
17-02-2019, 07:35
Merhabalar. Yaklaşık bir hafta önce bir orkide aldım bu benim ilk deneyimim. Aydınlık bir pencere kenarına koydum ve yumurta kaynattığım su ile suladım. Ama orkidemin yeni tomurcuk vereceği yerler kuruyor gibi ne olduğunu tam anlayamadım. Yardımcı olursanız sevinirim
Orkidese
17-02-2019, 07:54
Bu şekilde kuruyor gibi
Doku_Kültürcü
17-02-2019, 16:46
Bu şekilde kuruyor gibi
Hızlı sıcaklık değişimi çiçek tomurcuklarını dökebilir (şiddete bağlı olarak döküm az veya çok olabilir). Phalaenopsis orkidesine, florür içermeyen (etiketteki analiz raporuna bakın) memba suyu verin. Ayda bir defa sıvı gübre verin (orkide gübresi adıyla satılır). Gübreleme öncesinde, saksıdan 1-2litre memba suyu geçirerek bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırın. Hemen akabinde hazırladığınız gübre çözeltisini saksıya verin. Kolay gelsin.....
Dumlupınar
20-02-2019, 10:37
Canım kızım,eşinin hediyesi olan orkideyi evlenip giderken bana bıraktı.
Kesinlikle küçük saksı bitkisi değil.Zor bir bitkide değil.Biraz özen istiyor.Solucan gübresini ve güneşi çok seviyor...
Dumlupınar
20-02-2019, 10:38
Devamı...
Dumlupınar
20-02-2019, 10:44
Devamı...
atelante
27-02-2019, 12:46
Merhaba, bir yıldır baktığım dendrobiumum bir sürü dal vermesine rağmen iki tane çiçek açtı. Ayrıca yaprakların altında, dip kısmında siyah sert ne olduğunu anlamadığım şeyler var. Bunların ne olduğunu ve nasıl mücadele edeceğimi söyleyebilir misiniz?
https://imagizer.imageshack.com/v2/600x400q90/924/rxqwof.jpg (https://imageshack.com/i/porxqwofj)
Merhaba, foruma yeni üye oldum. Orkidemle ilgili beni çok endişelendiren bir durum var, yabancı internet siteleri dahil aradım taradım ancak benzer bir durum bulamadım. Bir yaprağı gövdesinden itibaren sanki üstüne bir şey dökülmüş gibi koyu yeşil bir leke halini aldı. Sonrasında 2 gün içerisinde de bu koyu yeşil alan hızla ilerledi. Çok sık sulamıyorum, ve bulunduğu yerde de bir değişiklik olmadı. Mantar gibi bir enfeksiyonsa neden nereden kaptı anlamadım. Ama, mantar mı yoksa normal bir şey mi onu da anlamış değilim. Kökleri ve yaprakları çok sağlıklı duruyor bu durum haricinde. Resmi paylaşmayı deneyeceğim. Lütfen anlayan bir kişi dönüş yapabilirse çok minnettar olurum.
Doku_Kültürcü
05-03-2019, 10:30
https://imagizer.imageshack.com/v2/600x400q90/924/rxqwof.jpg (https://imageshack.com/i/porxqwofj)
Merhaba, foruma yeni üye oldum. Orkidemle ilgili beni çok endişelendiren bir durum var, yabancı internet siteleri dahil aradım taradım ancak benzer bir durum bulamadım. Bir yaprağı gövdesinden itibaren sanki üstüne bir şey dökülmüş gibi koyu yeşil bir leke halini aldı. Sonrasında 2 gün içerisinde de bu koyu yeşil alan hızla ilerledi. Çok sık sulamıyorum, ve bulunduğu yerde de bir değişiklik olmadı. Mantar gibi bir enfeksiyonsa neden nereden kaptı anlamadım. Ama, mantar mı yoksa normal bir şey mi onu da anlamış değilim. Kökleri ve yaprakları çok sağlıklı duruyor bu durum haricinde. Resmi paylaşmayı deneyeceğim. Lütfen anlayan bir kişi dönüş yapabilirse çok minnettar olurum.
Erwinia caratovora (bakteri türü) enfeksiyonuna benziyor. Sefotaksim sodyum antibiyotiği kullanabilirsiniz (Nasıl temin edersiniz bilmiyorum, hekim ya da veteriner hekim reçetesiyle satılır). 500ml'lik bir flakon (suda çözünebilir enjeksiyonluk toz) alın. Bunu yarım litrelik saf su içinde çözün ve bitkinin her tarafına püskürtün. Sefotaksim, bitkiler tarafından oldukça iyi tolere edilir. Kolay gelsin....
Erwinia caratovora (bakteri türü) enfeksiyonuna benziyor. Sefotaksim sodyum antibiyotiği kullanabilirsiniz (Nasıl temin edersiniz bilmiyorum, hekim ya da veteriner hekim reçetesiyle satılır). 500ml'lik bir flakon (suda çözünebilir enjeksiyonluk toz) alın. Bunu yarım litrelik saf su içinde çözün ve bitkinin her tarafına püskürtün. Sefotaksim, bitkiler tarafından oldukça iyi tolere edilir. Kolay gelsin....
Merhaba çok teşekkür ederim hızlı dönüşünüz için. 500ml'lik bir flakon alacağım değil mi, Sefotaksim sodyum antibiyotiği dediğiniz aynı şey oluyor. Tek bir ilaç yani. Peki enfekte yaprağı kesmeli miyim?
Doku_Kültürcü
05-03-2019, 13:03
Merhaba çok teşekkür ederim hızlı dönüşünüz için. 500ml'lik bir flakon alacağım değil mi, Sefotaksim sodyum antibiyotiği dediğiniz aynı şey oluyor. Tek bir ilaç yani. Peki enfekte yaprağı kesmeli miyim?
Yanlış yazmışım 500ml değil, 500 miligram (mg) olacaktı.
https://www.trdoktor.com/sefotak-500-mg-1-flakon-zentiva
Kusura bakmayın.
Merhabalar, 2 hafta önce eve getirdiğim orkidem hakkında çok şey öğrendim bu güzel siteyi okuyarak, emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.
Bu sefer benim de bir sorum olacak;
Orkidemi aldığımda en uçlarda bulunan tomurcuklardan 3-4 tanesi açtı ancak dalın en başlarında bulunan çiçekler yavaş yavaş solmaya başladı. Bir yandan çiçek açarken bir yandan dökmesi normal bir durum mudur?
Aynı zamanda kimi çiçeklerin arkasında lekeler var bunlar enfeksiyon mu yoksa doğal bir kuruma süreci mi onu anlayamadım.
Son olarak eklediğim resimde de gözüktüğü gibi turuncu ok sanırım eski çiçek dalı fakat neden bu kadar dipten kesilmiş anlayamadım, mavi oklar ile işaretlediğim hava kökleri de sanki kurumuş gibi geliyor bana.
Geri dönüşümsüz bir sürece yol açmadan müdahele etmek istediğim için yazıyorum, çok teşekkürler şimdiden :)
Doku_Kültürcü
09-03-2019, 19:51
Merhabalar, 2 hafta önce eve getirdiğim orkidem hakkında çok şey öğrendim bu güzel siteyi okuyarak, emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.
Bu sefer benim de bir sorum olacak;
Orkidemi aldığımda en uçlarda bulunan tomurcuklardan 3-4 tanesi açtı ancak dalın en başlarında bulunan çiçekler yavaş yavaş solmaya başladı. Bir yandan çiçek açarken bir yandan dökmesi normal bir durum mudur?
Aynı zamanda kimi çiçeklerin arkasında lekeler var bunlar enfeksiyon mu yoksa doğal bir kuruma süreci mi onu anlayamadım.
Son olarak eklediğim resimde de gözüktüğü gibi turuncu ok sanırım eski çiçek dalı fakat neden bu kadar dipten kesilmiş anlayamadım, mavi oklar ile işaretlediğim hava kökleri de sanki kurumuş gibi geliyor bana.
Geri dönüşümsüz bir sürece yol açmadan müdahele etmek istediğim için yazıyorum, çok teşekkürler şimdiden :)
Melez Phalaenopsis bitkileri, hangi türlerin melezi olduğuna bağlı olarak 2-4 ay çiçekli kalırlar. Sonra çiçekler solar. Kalan dalı tamamen kesebilirsiniz veya 3-4 göz üzerinden budaya bilirsiniz. Tamamen kesilmesinin amacı, sıfırdan gelişen çiçek dalının daha fazla çiçek tomurcuğu oluşturmasıdır. Kökleri de budamışlar (sanırım ambalaja sığdırmak için). Çiçeklerdeki lekelenme Botritis zararına benziyor. Çiçeklere su püskürmeyin, bitkiyi hava akımının bulunduğu bir yere yerleştirin. Bu lekelenmenin olduğu çiçekler için yapılabilecek bir şey yok. Öneriye uyarsanız diğer çiçekler uzun süre açık kalır. Kolay gelsin...
Dumlupınar
15-03-2019, 09:41
Orkidemizin yaklaşık 3 hafta sonraki gelişimi...
Acemiorkide
17-03-2019, 17:40
Merhaba yeni üyeyim hatalarım için özür dilerim uyarın düzelteyim
Fotoğraflarla anlatmaya çalışayım sorunumu
https://i.imgyukle.com/2019/03/17/Zy0yS.jpg (https://imgyukle.com/i/Zy0yS)
https://i.imgyukle.com/2019/03/17/Zyf4G.jpg (https://imgyukle.com/i/Zyf4G)
https://i.imgyukle.com/2019/03/17/Zy9Gf.jpg (https://imgyukle.com/i/Zy9Gf)
https://i.imgyukle.com/2019/03/17/Zy6II.jpg (https://imgyukle.com/i/Zy6II)
Acemiorkide
17-03-2019, 19:06
Sanırım yapamadım :(
siflera12
17-03-2019, 19:11
Merhaba yeni üyeyim hatalarım için özür dilerim uyarın düzelteyim
Fotoğraflarla anlatmaya çalışayım sorunumu
https://i.imgyukle.com/2019/03/17/Zy0yS.jpg (https://imgyukle.com/i/Zy0yS)
https://i.imgyukle.com/2019/03/17/Zyf4G.jpg (https://imgyukle.com/i/Zyf4G)
https://i.imgyukle.com/2019/03/17/Zy9Gf.jpg (https://imgyukle.com/i/Zy9Gf)
https://i.imgyukle.com/2019/03/17/Zy6II.jpg (https://imgyukle.com/i/Zy6II)Fotoğraflar gözüküyor [emoji1] orkideyi köklendirmek istiyorsunuz sanırım [emoji848]
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Acemiorkide
17-03-2019, 19:16
Teşekkür ederim :)Evet kurtarmak istiyorum manevi değeri çok benim için emanet olarak verdiğim kişi kökleri sararmış diye normal toprağa ekmiş sonuç bu ne yapabilirim umut varmı?
Acemiorkide
17-03-2019, 19:17
Toprak aldım bugün yosun bulamadım ama tesadüfen bu yosunu buldum olur mu olmaz mı öyle bekliyorum çaresiz
siflera12
17-03-2019, 19:19
Teşekkür ederim :)Evet kurtarmak istiyorum manevi değeri çok benim için emanet olarak verdiğim kişi kökleri sararmış diye normal toprağa ekmiş sonuç bu ne yapabilirim umut varmı?Normal toprakta olmaz , yosunla kök bölgesini kaplatın ve nem sağlayın köklenme olursada orkide toprağına dikin genede daha iyi bilen arkadaşlar size daha iyi yardımcı olacaktır [emoji4]
Acemiorkide
17-03-2019, 19:23
Tamam teşekkür ederim ilginize
Nasıl yapacağıma dair diğer arkadaşlardan da yardım bekliyorum
siflera12
17-03-2019, 19:27
Tamam teşekkür ederim ilginize
Nasıl yapacağıma dair diğer arkadaşlardan da yardım bekliyorumRica ederim bilen biri mutlaka yardım edecektir inşAllah [emoji846]
Acemiorkide
17-03-2019, 21:17
Kimse yardım etmeyecek mi?:(
siflera12
18-03-2019, 04:29
Kimse yardım etmeyecek mi?:(https://youtu.be/jMg0bYB8HmU
http://www.agaclar.net/forum/orkide-hastaliklari/12721.htm
Bu linktekileri bir inceleyin size yardımcı olur inşAllah [emoji4]
Doku_Kültürcü
18-03-2019, 12:37
Kimse yardım etmeyecek mi?:(
Sıvı orkide gübresi alın. Etiketinde önerilen miktarda seyreltin. Bitkinin her tarafına gelecek şekilde fısfıslayın. Bir kenarda püskürttüğünüz gübrenin suyunun buharlaşmasını bekleyin. Daha sonra, şeffaf plastik bir torba alın (deliksiz olması gerekiyor), bitkiyi bu torbaya yerleştirin. Gece saatlerinde (karanlık ortam) torbayı kendi nefesinizle şişirip ağzını bağlayın. Phalaenopsis orkideleri CAM (crassalucean acid metabolism) tipi fotosentez yaparlar. Gece saatlerinde stoma denilen gözenekleri açılır ve karbon dioksidi bünyelerine alıp malik asit şeklinde hücre boşluklarında depolarlar, gündüz ışık varlığında ise stoma gözenekleri kapanır ve hücre boşluklarında depolanmış malik asitten şeker sentezlerler. Zaman zaman torba içerisine su püskürtüp su dengesinin korunmasını sağlayın. Şanslıysanız bitkiniz yeni kökler oluşturur.
Kolay gelsin....
Acemiorkide
18-03-2019, 13:19
Teşekkür ederim siflera12 :)
Teşekkür ederim doku kültürcü peki hep poşette mi dursun? Yanlış anlamayın forumu okumamış değilim ama benim durumuma benzer bulamadım. Okuduklarımda ya1-2 kök var ya da gövde kısmı yeşil. Hiç kesmeden yapacağım değil mi bu işlemi?
Doku_Kültürcü
18-03-2019, 16:22
Teşekkür ederim siflera12 :)
Teşekkür ederim doku kültürcü peki hep poşette mi dursun? Yanlış anlamayın forumu okumamış değilim ama benim durumuma benzer bulamadım. Okuduklarımda ya1-2 kök var ya da gövde kısmı yeşil. Hiç kesmeden yapacağım değil mi bu işlemi?
Evet.
Acemiorkide
18-03-2019, 17:28
Teşekkür ederim
R.uğurlu
18-03-2019, 20:50
Orkidemizin yaklaşık 3 hafta sonraki gelişimi...
Merhaba Sayın Dumlupınar. Nazar değmesin orkideniz çok güzel olmuş.
Elimde diğer çiçek ve bitkilerimin toprak değişiminde kullanmak için aldığım granül solucan gübresi var. Granülü suda bekleterek elde edilen kompost çayını orkidelerimde kullanabilir miyim diye düşünürken paylaşımınızı gördüm.
Solucan gübresini ne kadar arayla ve ne miktarda kullanıyorsunuz paylaşabilir misiniz.
mathahmetician
20-03-2019, 09:33
Merhaba arkadaşlar.
Haftasonu orkidemin yapraklarının yumuşamasıyla farkettim ki sulama hatalarımdan dolayı orkidemin kökü kurumaya yüz tutmuş :( Acilen saksısını ve orkide toprağını değiştirerek önlem almaya çalıştım. Fakat orkidemin fotoğraflarda da görebileceğiniz iki tane keikisi var. Birisinin kökleri büyüyüp ayrılabilecek seviyede fakat diğeri hala küçük sayılır. Sizce ikisini de ana gövdeden ayırıp yeni bir saksıya dikmeli miyim? Ayırmam gerekirse ayırma işini anlatabilir misiniz? Ayırdıktan sonra çiçek sapını kesmem gerekir mi?
Bir de orkidemin kökünü kuvvetlendirmek için ne tavsiye edersiniz?
Şimdiden teşekkürler.
Kolaylıklar diliyorum.
Doku_Kültürcü
20-03-2019, 15:33
Merhaba arkadaşlar.
Haftasonu orkidemin yapraklarının yumuşamasıyla farkettim ki sulama hatalarımdan dolayı orkidemin kökü kurumaya yüz tutmuş :( Acilen saksısını ve orkide toprağını değiştirerek önlem almaya çalıştım. Fakat orkidemin fotoğraflarda da görebileceğiniz iki tane keikisi var. Birisinin kökleri büyüyüp ayrılabilecek seviyede fakat diğeri hala küçük sayılır. Sizce ikisini de ana gövdeden ayırıp yeni bir saksıya dikmeli miyim? Ayırmam gerekirse ayırma işini anlatabilir misiniz? Ayırdıktan sonra çiçek sapını kesmem gerekir mi?
Bir de orkidemin kökünü kuvvetlendirmek için ne tavsiye edersiniz?
Şimdiden teşekkürler.
Kolaylıklar diliyorum.
Orkide saksı harcı satın alın. KoçTaş gibi marketlerde satılıyor. Kullanmadan önce bir tencereye koyup üzerini örtecek şekilde su doldurduktan sonra kaynatın. Soğuduktan sonra kullanın. Bu işlem, harçta bulunması muhtemel zararlı yumurtalarını öldürür. Sonra, dibinde bolca delik olan bir saksının yarısına kadar bu harçla doldurun. Kesip ayırdığınız keikileri (daldan bir parçada taşısın, dalı tamamen uzaklaştırmayın.) saksıya yerleştirin ve üzerine de boş olan kısmı dolduracak kadar harç ilave edin. Ayda bir gübreleyin, yazın 2-3 günde bir kışın haftada bir defa memba suyu ile sulayın. Her gübreleme öncesinde saksı harcı içerisinden 1-2 litre memba suyu geçirip gübre birikimini önleyin (gübre birikimi, bitkinin köklerinin yanmasının en önemli nedenidir) Ana bitkideki dalı tamamen çıkartın.
Kolay gelsin.
mathahmetician
21-03-2019, 06:59
Orkide saksı harcı satın alın. KoçTaş gibi marketlerde satılıyor. Kullanmadan önce bir tencereye koyup üzerini örtecek şekilde su doldurduktan sonra kaynatın. Soğuduktan sonra kullanın. Bu işlem, harçta bulunması muhtemel zararlı yumurtalarını öldürür. Sonra, dibinde bolca delik olan bir saksının yarısına kadar bu harçla doldurun. Kesip ayırdığınız keikileri (daldan bir parçada taşısın, dalı tamamen uzaklaştırmayın.) saksıya yerleştirin ve üzerine de boş olan kısmı dolduracak kadar harç ilave edin. Ayda bir gübreleyin, yazın 2-3 günde bir kışın haftada bir defa memba suyu ile sulayın. Her gübreleme öncesinde saksı harcı içerisinden 1-2 litre memba suyu geçirip gübre birikimini önleyin (gübre birikimi, bitkinin köklerinin yanmasının en önemli nedenidir) Ana bitkideki dalı tamamen çıkartın.
Kolay gelsin.
Sayın Doku_Kültürcü verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Kökleri çok fazla gelişmemiş olan küçük keikimi ayırmamda herhangi bir sakınca yok değil mi? Onu da anlattığınız şekilde ayırayım mı sizce?
Bende orkide bakmaya yeni başlayanlardanım ilk orkidem olduğu için sağlıklı bir orkidenin kökleri tam olarak nasıl olur bilmiyorum malesef. Orkide hakkında araştırma yaptığım kadarıyla orkideme bakım yapmaya çalıştım kuruyan ve çürüyen köklerini dezenfekte edilmiş makas yardımıyla kestim. Toprağını sirkeli suda bekletip ytıkadım ve kuruması için serdim. Yapraklarını pamuk yardımıyla limonlu suyla sildim fakat yanlış yaptığım bir durum var sanırım sirkeyle ıslattığım pamukla orkidemin köklerini silip sonrasında yıkadım. Köklerinin ne durumda olduğunu bilemiyorum. Bu nedenle sizinle paylaşmak istedim. Sizce nasıl bir yol izlemem gerekir ? Şimdiden teşekkür ediyorum
:confused:Bende orkide bakmaya yeni başlayanlardanım ilk orkidem olduğu için sağlıklı bir orkidenin kökleri tam olarak nasıl olur bilmiyorum malesef. Orkide hakkında araştırma yaptığım kadarıyla orkideme bakım yapmaya çalıştım kuruyan ve çürüyen köklerini dezenfekte edilmiş makas yardımıyla kestim. Toprağını sirkeli suda bekletip ytıkadım ve kuruması için serdim. Yapraklarını pamuk yardımıyla limonlu suyla sildim fakat yanlış yaptığım bir durum var sanırım sirkeyle ıslattığım pamukla orkidemin köklerini silip sonrasında yıkadım. Köklerinin ne durumda olduğunu bilemiyorum. Bu nedenle sizinle paylaşmak istedim. Sizce nasıl bir yol izlemem gerekir ? Şimdiden teşekkür ediyorum
Sevdedilara
21-03-2019, 19:20
9 gün öncesinde arkadaşım bana orkide hediye aldı. Fakat kısa zamanda yapraklarında yumuşama meydana geldi çiçeklerinde ise sararma ve yumuşayıp büzülme var ne yapmalıyımmm😔
Doku_Kültürcü
21-03-2019, 19:25
Bende orkide bakmaya yeni başlayanlardanım ilk orkidem olduğu için sağlıklı bir orkidenin kökleri tam olarak nasıl olur bilmiyorum malesef. Orkide hakkında araştırma yaptığım kadarıyla orkideme bakım yapmaya çalıştım kuruyan ve çürüyen köklerini dezenfekte edilmiş makas yardımıyla kestim. Toprağını sirkeli suda bekletip ytıkadım ve kuruması için serdim. Yapraklarını pamuk yardımıyla limonlu suyla sildim fakat yanlış yaptığım bir durum var sanırım sirkeyle ıslattığım pamukla orkidemin köklerini silip sonrasında yıkadım. Köklerinin ne durumda olduğunu bilemiyorum. Bu nedenle sizinle paylaşmak istedim. Sizce nasıl bir yol izlemem gerekir ? Şimdiden teşekkür ediyorum
Sirke ve limon asidi, küf gelişimini teşvik eder. Orkideyi, ılık su ile yıkayın. Saksı harcı çürür. Her 2 yılda bir harcı değiştirmek gerekir. Saksı harcını değiştirin. Aldığınız yeni harcı bir tencereye koyup kaynatın. Soğuduktan sonra kullanın.
Teşekkür ediyorum verdiğiniz bilgi için umarım orkidemi sağlıklı hale getirebilirim 😇
Merhabalar; Orkidem normalde her sene Şubat- mart ayı gibi çiçek verirdi, hiç şaşmazdı. Ama bu sene sürekli kök veriyor . Yaprakları da çok az kaldı; ve siyah siyah olmustu yeni yaprakta veriyordu ama yeni çıkana kadar birindeki hep siyahlaşıyordu. Şimdi siyah yaprakları uzaklaştırmak isterken bütün yaprak olan kısmı kopardım yalnıslıkla ve çok üzüldüm; kurtara bilir miyim ben bu orkideyi?
Doku_Kültürcü
24-03-2019, 14:28
Merhabalar; Orkidem normalde her sene Şubat- mart ayı gibi çiçek verirdi, hiç şaşmazdı. Ama bu sene sürekli kök veriyor . Yaprakları da çok az kaldı; ve siyah siyah olmustu yeni yaprakta veriyordu ama yeni çıkana kadar birindeki hep siyahlaşıyordu. Şimdi siyah yaprakları uzaklaştırmak isterken bütün yaprak olan kısmı kopardım yalnıslıkla ve çok üzüldüm; kurtara bilir miyim ben bu orkideyi?
Pek umut verici durmuyor, ama şansınızı deneyin. Bitkiyi saksısından çıkartın. İri perlit dolu bir saksıya yerleştirin. Zengarden'de satılıyor: https://www.zengardentr.com/urun/perlit-cimlendirme-ve-fideleme-icin-tarimsal-perlit
Sıvı orkide gübresi verin. Saksıyı, ışık alan bir yere yerleştirin. Diğer bitkilerin aksine, Phalaenopsis orkideleri ağaç üzerinde gelişen türde bitkilerdir ve köklerinde klorofil taşırlar ve fotosentez yaparlar. Bitkinin yeni yaprak oluşturması için enerji gerekir. Şansınız var ama çok fazla değil.
Pek umut verici durmuyor, ama şansınızı deneyin. Bitkiyi saksısından çıkartın. İri perlit dolu bir saksıya yerleştirin. Zengarden'de satılıyor: https://www.zengardentr.com/urun/perlit-cimlendirme-ve-fideleme-icin-tarimsal-perlit
Sıvı orkide gübresi verin. Saksıyı, ışık alan bir yere yerleştirin. Diğer bitkilerin aksine, Phalaenopsis orkideleri ağaç üzerinde gelişen türde bitkilerdir ve köklerinde klorofil taşırlar ve fotosentez yaparlar. Bitkinin yeni yaprak oluşturması için enerji gerekir. Şansınız var ama çok fazla değil.
Teşekkür ederim ; şansımı deneyeceğim, peki saksının şeffaf olmasına gerek var mı ?
Doku_Kültürcü
24-03-2019, 19:06
Teşekkür ederim ; şansımı deneyeceğim, peki saksının şeffaf olmasına gerek var mı ?
Gerek yok, ışık geçirsin yeterli.
Gerek yok, ışık geçirsin yeterli.
Tamamdır teşekkürler tekrardan.
Herkese iyi günler dilerim.
Orkidem çiçeklerinin ağırlığına fazla dayanamamış. Dalı zedelenmiş. Dalı eski haline döndürebilir miyim? Nasıl bir yol izlemem gerekli?
brkaslnn
30-03-2019, 00:37
Merhabalar çiçekleri olan mavi bir orkide edinmiştim iki adet dalı var ancak kökleri aynı.
Orkide dallarından birinin üzerinde bir adet tomurcuk oluşmuş ama 3-4 gün sonra tüm yaprakları döküldü. Dökülen yapraklarda ne bir kararma ne de sararma var.
Tomurcuk da şu anda biraz cansız gibi geldi bana emin değilim ama. Bu durum normal midir yoksa her hangi bir tedavi uygulamam gerekiyor mu ?
https://i.hizliresim.com/26VE6q.jpg
https://i.hizliresim.com/Ba5yag.jpg
https://i.hizliresim.com/ZXPOXa.jpg
https://i.hizliresim.com/oXR6Xm.jpg
Dumlupınar
30-03-2019, 02:04
Orkidemiz ilk çiçeğini açalı yaklaşık 2 ay oldu.Çiçeklerinin hiç birinde en ufak bir bozulma yok.Açacak 3 tomurcuğumuz daha var.
Dumlupınar
30-03-2019, 02:05
Devamı...
evde baktığım 6 orkide var, 1 tanesi 4 yıldır sürekli açıyor
2 tanesi bu yıl çiçekli olarak geldi , şimdi yeniden çiçek açıyorlar,
fakat 3 tanesinde 2 yıldır hareket yok bunları bakmak istemeyen bir komşumdan almıştım,
daha önceden 2-3 sürgün vermişler o sürgünlerin dipleri kurumuş olarak duruyor, fakat sürgün vermiyorlar.
Saksıları küçüktü , kökler kurumuştu bunları geçen yıl düzelttim şimdi bolca sağlıklı kök vermiş durumdalar ama ne yaptıysam sürgün vermelerini sağlayamadım.
Hiç gübreleme yapmıyorum sayfada gübreleme önerilmiş, yaprakları sağlıklı sürekli kök çıkartan orkidelerin sürgün vermeme sebebi gübre eksikliği olabilir mi?
Doku_Kültürcü
05-04-2019, 11:37
evde baktığım 6 orkide var, 1 tanesi 4 yıldır sürekli açıyor
2 tanesi bu yıl çiçekli olarak geldi , şimdi yeniden çiçek açıyorlar,
fakat 3 tanesinde 2 yıldır hareket yok bunları bakmak istemeyen bir komşumdan almıştım,
daha önceden 2-3 sürgün vermişler o sürgünlerin dipleri kurumuş olarak duruyor, fakat sürgün vermiyorlar.
Saksıları küçüktü , kökler kurumuştu bunları geçen yıl düzelttim şimdi bolca sağlıklı kök vermiş durumdalar ama ne yaptıysam sürgün vermelerini sağlayamadım.
Hiç gübreleme yapmıyorum sayfada gübreleme önerilmiş, yaprakları sağlıklı sürekli kök çıkartan orkidelerin sürgün vermeme sebebi gübre eksikliği olabilir mi?
Çiçeklenme için bitkinin 16-18°C sıcaklıkta 1-1,5 ay tutulması gerekiyor. Bu olmazsa çiçeklenme olmuyor.
Mavi orkide beyaz orkideye boya verilerek yapıldığı için ömrünün kısa olması, sağlıksız olması doğal bence.
Dumlupınar
11-04-2019, 09:06
Orkidemizin tüm çiçekleri açtı.
Bu kadar muhteşem bir çiçeklenme olmasına ben dahil,gören herkes şaşırıyor.
Dumlupınar
11-04-2019, 09:07
Devamı...
Dumlupınar
11-04-2019, 09:08
Devamı....
Dumlupınar
11-04-2019, 09:09
Devamı
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.