View Full Version : Orkide acemileri ve heveslilerin soru(n)ları
Sayfalar :
1
[
2]
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
Belli yerini sevmiş :) O saptan çıkan yapraklar kaiki denen yavru orkideleriniz. Kaikilerin, çiçek sapıyla birleşen yerlerini sphagnum moos la sarıp, sphagnumuda sürekli nemli tutarsanız kaikileriniz zamanla köklenecektir, sizinde bunları saptan ayırıp yeni saksılarına almanız yetecektir.
Sizden ricam phelenaopsis başlığını boş zamanlarınızda okumanızdır, hiçbir yerdebulamayacağınız bilgileri bulup orkidelerinize profesyonelce müdehale edebileceksinizdir.
merhabalar, bir ay önce seramik bir saksı içinde çiçek açmış bir orkide hediye aldım..haftada 1 kez 1 çay bardağı olmak üzere oda sıcaklığında bekletilmiş su ile suladım fakat gecen gün saksının etrafındaki süs için kullanılan tülleri açtığım zaman toprağının ıslak olduğunu ve üstteki köklerinin bazılarının yumusadığını farkettim ama alttaki kökler yeşil duruyolar.yaprakları yeşil ve diri olmasına rağmen yavaş yavaş önceden açan çiçeklerini dökmeye başladı.bende en azından toprağı hafif nemli hale gelene kadar sulamamaya karar verdim.acaba bu bitkiye bir zarar verir mi bu durumda ne yapabilirim bana yardımcı olabilirseniz sevinirim..
PATİNİN ANNESİ
01-04-2010, 10:29
Sayın Praecox,
Ben uzun zamandan beri vanilya orkidesi aramaktayım. Bu konu ile ilgili forumdaki konuşmaları okudum. Tam ona uygun bir balkonum var. Ayrıca yemekle de ilgileniyorum ve vanilya ekstresi üretmek istiyorum. Bana nereden edinebileceğim konusunda yardımcı olabilirseniz çok memnun olacağım.
Teşekkürler...
Vanillia extresi üretmek demlemelik çay üretmek gibi ise de zor bir işlem. Nasıl ki çay yapraklarının fermantasyonu süresi inclikleri kurutması gibi teknikleri varsa Vanillia da da konu buna benzer hata zor.
En büyük sorun çiçeklendirmek ki bu 5 sene sürebilir.
Tüm bu negatif konular yine de sizi etkilemesin. :)
Denemekte fayda var.
Öncelikle vanillia çok kolay gelişen bir orkide 30 cm lik çeliklerden kolayca tutar. Sorunsuz gelişir en tatminkâr türdür. Tabii istediği şartlar sağlamak koşulu ile.
Ben yurtdışından çelik olarak getirtmiştim, siz de bu günki bu internet ortamından bu orkidenin çeliklerini kolayca bulabileceğiniz kanısındayım.
Sulama işlemini kovaya sokarak yapmak , biz acemiler için tehlikeli olduğu kanısındayım. Hangi orkidemizin hastalıklı olduğunu anlayamadığımız için bütün bitkilerimize hastalık bulaştırma riski oluşmaktadır.
Üstten sulama da su miktarı konusuna bir açıklık getirmek gerekiyor. Açıkcası ben "bolca" miktarının ne olduğunu bilmiyorum. Saksının kendi hacmi veya yarısı miktarı su gibi ölçüler verilse biz acemilerin bitkileri fazla **** az sulamaktan kurtulur.
Ayrı sorun gübreleme işleminde de var.Tarife göre seyrelttiğimiz gübreyi ne ölçekte vermemiz gerekiyor?
Saygılarımla
PINARCHİCO
22-04-2010, 12:45
Merhabalar, resimdeki orkideden yeniden çiçek almak için napmalıyım?
sonradan forumlardan anladığım kadarıyla, çiçek aslında yavru vermiş... bu konuda ki tuaf sorularımı bilgisizliğime verin lütfen, orkideler konusunda ( hatta çiçekler konusunda) çok tecrübesizim... bu orkide bir sene evvel arkadaşıma hediye gelmiş ama belli bir süre sonra çiçekleri dökülüp, tepeden yeni yapraklar çıkartmış...arkadaşım da çiçeksiz kalınca bana verdi çiçeklendirmeyi deniyiyeyim diye... forumlarda anladığım kadarıyla bu tepedeki yapraklara keiki deniliyormuş.. ancak neresinden kesip, nasıl yeniden dikiceğim konusunda yeteri kadar aydınlanamadım...yardımlarınızı bekliyorum...bir de saksısının içini görebildiğim kadarıyla kimi kökleri çürürü gibi olmuş, canlı yeşil durmuyor, geçenlerde sularken suyuna biraz çiçek besini ekledim, doğru mu acaba? şimdiden teşekküler...
Sulama işlemini kovaya sokarak yapmak , biz acemiler için tehlikeli olduğu kanısındayım. Hangi orkidemizin hastalıklı olduğunu anlayamadığımız için bütün bitkilerimize hastalık bulaştırma riski oluşmaktadır.
Üstten sulama da su miktarı konusuna bir açıklık getirmek gerekiyor. Açıkcası ben "bolca" miktarının ne olduğunu bilmiyorum. Saksının kendi hacmi veya yarısı miktarı su gibi ölçüler verilse biz acemilerin bitkileri fazla **** az sulamaktan kurtulur.
Ayrı sorun gübreleme işleminde de var.Tarife göre seyrelttiğimiz gübreyi ne ölçekte vermemiz gerekiyor?
Saygılarımla
Kendi sorumu kendim cevaplayayım.
İnternette biryerlerde der ki ;Üstten sulama suyu saksı hacminin 1/4'ü kadar olmalı.(Haftada bir)
Gübre miktarı ile ilgili bir bilgi yok.
Saygılarımla:)
MErhaba,
Çok sayıda orkidem var..
Bu siteyi keşfetmemle bu konuda çok şey öğrendiğimi söylemeliyim...
Geçenlerde yanlışlıkla bir saksıyı düşürdüm ve orkidenin köklerinde resimde eklediğim gibi kök çürümesi olduğunu gördüm...Ama çok güzel çiçekli bir haldeydi ve yapraklarıda çok sağlıklı idi ve toprağınıda değiştirmiştim sizin tarifinize uygun olarak..Bütün bunlar düzgün ve orkide çok sağlıklı göründüğü için açıkçası köklerinde bakmamıştım...
Hemen çiçeklerini kestim, kökleri temizledim ve tarçınladım..Ve yeni bir karışıma diktim..
Başka neyapabilirim?
Yardımcı olursanız sevinirim...
Teşekkürler...
Çiçek sapını dipteki gözün az üstünden kesin. Saksı harcını normallerine oranla daha ıslak tutun. Havalar ve mevsim müsait yeni kökler oluşacaktır.
Güneş almasın yine diğer normal Phal.lere oranla daha gölge bir yere koyun. Havadar olsun.
Teşekkür ederim..Daha gölge bir yere alacağım...
Birde;
Orkidelerimden mesela bundan kaiki elde etmek için şimdi o kestiğim sapları spganum la sarsam olur mu acaba?
Yoksa çok kel alaka bişey mi söyledim ? :))
Yoksa çok kel alaka bişey mi söyledim ? )
Yok pek de alakasız değil ancak çok düşük bir oran. Yine de denemeğe değer elbett. Gözleri kapatan yaprakçığı steril aletlerle kesip uzaklaştırın, köklendirme hormonu tatbik edin.
Bir de şu aşağıdaki mesajımı da bir inceleyin.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=97377&postcount=247
köklendirme hormonu **** keikiboost denen ürünleri nasıl edinebilirim acaba?
kazablanka
17-05-2010, 11:44
Tüm site hakkında okunmadık gram bilgi kalmadı...Orkide konusunda
Saksı harcımı harırlamak için 1 haftadır dağ tepe uğraşıyorum...
Malgal kömür ,Mermer tozu ve Çam kabuğu....
Yayladan çam kabukları için çok yeterli düzeyde kabuk buldum...
Fırınladım, mangal kömürünü daha önce eklemiştim..sadece mermer ve çamlar kaldı...
Bu işlemlerin tamamını yapmak içinse..
Ayın su grubu olan yengece geçmesini bekliyorum..
Böylece köklerdeki su doğal ozmos istenen düzeyden daha güçlü olur;)
Mermer tozunu nerde okudunuz? Hangi Orkideye ne oranda karıştıracaksınız?
Bir şeyleri mi atladım yoksa ben mi karıştırdım?
kazablanka
18-05-2010, 00:38
Daha koymadım...yapacağım vaktim olmadı..
%10 MERMER tozu
%80 çam kabuğu...
%10 malgal kömürü ...forumdan buldum... reçete vermişler..
Daha koymadım...yapacağım vaktim olmadı..
%10 MERMER tozu
%80 çam kabuğu...
%10 malgal kömürü ...forumdan buldum... reçete vermişler..
Hangi forumda? Bizim burda mı? Ben mi yazmışım bu reçeteyi?
Hangi tür için verilmiş bu reçete?
Bana göre bu terkip yanlış veya eksik. Mermer tozu demek kireç demek Ca ve Mg demek... ancak bu yüzde oranı tehlikeli olabilir.
Link verirseniz düzeltme yapayım. En azından bu forumda yazılmış/yazmış isem.
kazablanka
18-05-2010, 12:09
Özür dilerim sizin eklediğinizi söylemedim ..
Orkide konusunda araştırma yaptığı düzenli tek site bu...
Bu forumun içinde okudum...
türünü bilemiyorum...
Bulduğumda ekleyeceğim ...
ismail seyrek
19-05-2010, 02:03
Merhabalar
Hindistan cevizine diktiğim (deneme olarak) orkide, kabuktaki deliklerden köklerini
salmasını beklerken hızlı bir şekilde çiçek açtı. Şimdi, kök salması için ne yapmak
lazım beklemekten başka.
kazablanka
19-05-2010, 15:45
Çok güzel olmuş...
Büyüklerinden seçtinizi sanırım birde şeyi soracaktım..
Nasıl bir harç kullandınız?
Bitkiniz çok güzel...
Kuruttunuz mu yoksa...başka bir işlem mi uyguladınız ..
İçi taze olan olur mu nasıl yaptınız tarif edermisiniz?
merhaba,
resimlerini yolladığım orkide için saksı ve harç değişimi gerekli mi?
baya bi kök oldu saksı,bir boy büyük saksı mı gerekir acaba?
teşekkürler
tekrar merhaba,
başka bir orkideninde yaprakları resmide görüldüğü gibi beyaz beyaz kabardı, güneş yanığı mı yoksa mantar gibi bişey mi anlayamadım,
sizin görüşünüz nedir?
teşekkürler
Orkidemin tüm çiçekleri döküldü yeniden çiçeklenmesi için ne yapmam gerekiyor
haftada 1 içme suyu koyup 2 saat sonra boşaltıyorum...Dalları kesmem gerekiyor mu?
ismail seyrek
28-05-2010, 01:45
Çok güzel olmuş...
Büyüklerinden seçtinizi sanırım birde şeyi soracaktım..
Nasıl bir harç kullandınız?
Bitkiniz çok güzel...
Kuruttunuz mu yoksa...başka bir işlem mi uyguladınız ..
İçi taze olan olur mu nasıl yaptınız tarif edermisiniz?
Orkideyi kendi saksısından çıkarıp, yine kendi toprağıyla(normal orkide toprağı)
önceden matkapla delikler açtığım h.cevizi kabuğuna diktim. Kabuğun taze veya kuru olması farketmez. Kuru veya eskimiş olmasının zamanla besin işlevi görmesine yarayabilir.
Bundan beş adet hazırladım ikisi canlı üçü kurudu. Gerekli özeni ve nem ihtiyacını ayarlamamaktan oldu. Ceviz boyutu çok büyük değil normal boyda ama ne kadar büyük olursa toprak miktarı açısından daha iyi olabilir.
semaerdem
31-05-2010, 02:31
Lütfen yardım edin :( kurtulma ihtimali varmı?
Görüldüğü kadarı ile... Durum vahim. :( Göbek kötü durumda.
Çok fena hırpalanmış. Ümid edin ki kökboğazından yeni bir filiz versin.
semaerdem
31-05-2010, 13:27
:( Evet şimdi tekrar baktım sanki kök uçlarıda kuruyo gibi geldi gözüme.Başına gelmeyen kalmadı sakınan göze çöp batarmış misali.Artık yapçak tek şey beklemek gibi görünüyo malisef.Konuyla pek alakalı değil ama daha öncede sorup cevap alamamıştım başka bi başlık altında,orkideyi ilk aldığımda çiçekliydi,daha sonra çiçekleri solduğunda 2 3 boğum altıdan kesmiştim 2 dalıda,2 tane dalı vardı ve 2si de sararıp kurudu.Bende daha sonra kökünden kesmiştim.Benim sormak istediğim bu dalları kestiğimizde ucuna bişey sürmemiz gerekiyomu kurumaması için öyle bişey duymuştum sanki ama tam anlayamadım.Belki tekrar bi orkide alırım ve en azından ona bilinçli bakarım burdan öğrendiğim bilgilerle.Şimdiden teşekkürler sizden öğrendiklerim için,iyi günler...
aysozbek
09-06-2010, 20:46
Herkese iyi akşamlar. Yaklaşık iki ay önce aldığım orkidenin bakımını öğrenmek isterken agaclar.net' i buldum ve o günden bu yana da okuyorum.
Okuduklarımdan ve fotoğraflardan anladığım kadarıyla benim orkidemde botyrs denilen mantar hastalığı olmuş. Ben de hemen forumdan öğrendiğim kadarıyla, ölü kökleri kestim, tarçın döktüm ve köklerle birlikte tüm bitkiye suda çözünen captan ilacını uyguladım. Son olarak da captan içeren su ile tüm saksıyı suladım.
Fakat bunları yapmadan önce normalde haftada bir suladığım orkidemi kök çürümesinden korktuğum için bir haftadan fazla susuz bıraktım. Şimdide orkidemin yaprakları tavşan kulağı şeklinde aşağı sarktı.Size sormak istediğim şeyler şunlar:
1- Orkidemin bu şekilde susuz kalması onu çok kötü etkiler mi?
2- Aşağı sarkan yapraklar düzelir mi? Düzelmesi için yapabileceğim bir şey var mı?
3- Orkidem şu anda çok fazla ışık almadığı bir ortamda. Daha ışıklı bir ortama almam orkidem için iyi mi olur, kötü mü?
Cevap verecek olanlara şimdiden çok teşekkür ederim.
sosyalci
24-06-2010, 09:45
Selamlar,
arkadaşlar dün bir adet 2 li orkide aldım ve hemen foruma baktım. Bakım bilgileriyle ilgili, ancak kafam çok karıştı.
Orkidem Phalaenopsis cinsiymiş aldığım yerde dışta renkli su dolu bir saksının içinde, bir de şeffaf saksıda idi, ve saksı tamamen su dolu idi.
Çiçekçi bu suyun içinde yaşayacak dedi, saksınn içi ağaç kabuğu dolu ve bazı yerlerde de yeşil yosunlar oluşmuş. Orkidemde 2 dalda 5 tane çiçek ve iki tane de tomurcuk var, alt kısmında bolca yaprak var ve altta kalan 2 hafif sararmış. Yaprak dışında diğer yapraklar çok sağlıklı görünüyor.
Köklerden biri saksının altından dışarıya taşmış, 2 tane kökte saksının üstünde saksı kenarına değdiği yerden zedelenmiş ve uç kısımları kuruyup düşmüş.
Burda yazılanlardan anladığım kadarıyla orkide fazla sulayınca çürüyor, peki o zaman bu benim aldığım ( çiçekçi aylardır suyun içinde dedi, aldığım yerde 2-3 tane daha az çiçekli ve çiçeksiz tomurcuklu orkideler vardı) nasıl oluyorda bu aylardır dış saksının içi su dolu halde çürümeden çiçek açabiliyor?
İçime kurt düştü, saksının iç kısmına baktım köklerde hafif renk değişimi vardı parlak yeşil değildi ama saksıdan çıkarmaya korktum çünkü saksıdan çiçeği çıkarsam mümkünü yok bir daha yerleştiremem.
Ağaç kabukları arasına şimdi benim ne yapmam gerekiyor?
Çiçekçi "-dış saksıya su doldur su içinde yüzsün" dedi, birde son olarak başka bir çiçekçide aynı renk tek çiçek sapında açmış 6 çiçekli bir orkide vardı o sadece şeffaf saksıda idi ve yaprak çürüntüsü harcındaydı fiyatları aynı olunca ben 2 dallı olanı seçtim hangisi daha iyi olur acaba?
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim, inanın çok acemiyim bu konuda çiçeği eşim için almıştım bakamazsam çok üzülürüm.
Merhaba..birkaç gündür sürekli forumları okuyorum ve benim bitkilerimle ilgili sorunlarıma çözüm bulmam gerektiğine kanaat getirdim artık,çok gecikmiş olarak..Yardımcı olabilirseniz çok sevineceğim..
-Orkidem bana geldikten sonra bir hafta içerisinde tüm çiçeklerini döktü..Ben de kaçıncı boğumdan olduğunu hatırlamıyorum çiçek sapını kestim...ancak sap şu an kurumuş vaziyette..Orkidemin tekrar çiçek açması için ne yapabilirim?
_Vilmorin'in sardunya ve çiçek açan tüm bitkiler için olan besininden aldım,bunu orkideme de verebilir miyim?
_Orkidemin genel durumu nsıl görünüyor?
Değerlendirirseniz çok mutlu olurum..teşekkürler...
merhaba,
belki geç bir yanıt olacak ama yeni gördüm, cevabını bildiğimi düşündüğüm bir sorunuza yanıt vereyim:
yerine alışamadığı için tüm çiçeklerini dökmüş olabilir.
Vilmorin'in "çiçek açan bitkiler ve sardunyalar" için olan gübresini orkidenize vermeyin. bunun yerine, yine Vilmorin'in "Orkideler için bitki besini" var. ben geçen yıl tüm kış kullandım ve uzun süreli çiçeklenme sağladı. ayda 1 kere seyrelterek veriyorsunuz. ama öncelikle köklerdeki mantarı gidermenizi öneririm.
merhabalar sosyalci,
çiçekçinin sözleri biraz abartı, aylardır su içinde olsa çoktan çürürdü.
bitki bolluğundan her birini her gün sulayamayacakları için böyle bir yöntemleri var, bu forumda da yazıldı: su içinde yaşamak değil ama sulama yöntemleri bu şekilde..
orkide saksısını bitki göbeğine gelmeyecek kadar, su dolu bir kaba daldırıyorsunuz ve kabarcıkların çıkmasını bekliyorsunuz. sonra çıkartıp tabağa akıtmasını bekliyorsunuz. tabaktaki suyu döküyorsunuz.
sıcağa ve neme göre bu 5 ya da 6 günde bir tekrarlanır, haftanın bir gününü sulama günü olarak belirleyin ve sabah erken saatte sulayın. akşam-gece sulama yapmayın.
saksının içi ağaç kabuğu var demişsiniz bu normal:) yosunlar aşırı sulamadan oluşmuş olabilir. başka saksı harçlarından da bahsedildi bu forumda, ama benimki de böyle, öyleyse bunu büyütmeye çalışacaksınız:)
orkide havalandırılan -cereyanda kalmak değil-, aydınlık, çok soğuk olmayan odaları sever. kuzey odaları, salonları buna uygundur, eğer eviniz güneye bakıyorsa, yine de aydınlık bir köşede tutun. direkt güneş ışığına iyi tepki vermez, indirekt ışığı sever.
dış saksı dediğiniz şeyi anlayamadım ama orkidenin şeffaf saksısında aydınlık görmesi gerekir. taşan köklerle bile fotosentez yapar. dekoratif amaçlı olarak kullanılan porselen dış saksılara orkideler oturtulmamalıdır. sürekli su içinde de yüzmemelidir.
merhaba rodoslu,
forumda daha önceki yazışmalarda, saksının değil harcın değiştirilerek tazelenebileceği, hatta bir orkidenin ömrü boyunca aynı ebat saksıda yaşayabileceği yazılmıştı. bitkiyi çıkararak abartıya kaçmadan belki kök budaması yapabilir ve taze harca dikebilirsiniz. içi boşalmış kökler bellidir, onları içi dolu yerine gelinceye kadar kesin. diğerlerini bırakın. taze harçla sizi yeniden idare edecektir.
merhaba pınarchico,
evet orkideniz yavru vermiş. ben de o keikiler nasıl kesilip köklendiriliyor anlamadım ama fotoğrafta gözüme bir şey takıldı: saksısı bir dış saksı içinde mi duruyor? saksı rengi mat. şeffaf saksıda kökleri aydınlık görmelidir diye biliyorum. bir de alttaki yapraklar çok ölgün gözüktüler bana, nasıl sulama yapıyorsunuz?
merhaba ben geçen hafta beyaz üç dallı Phalaenopsis bi orkide aldım. çiçekci ucuza vermişti çünkü dallarında bikaç tane çiçek kalmıştı. sonradan farkettim çiçeklerinde siyah ufacık noktalar var ve köklerinde de beyaz beyaz noktacıklar oluşmuş. köklerinin kurumuş kısımlarını kesmiştim. ne olmuş olabilir bana yardımcı olur musunuz lütfen?
köklerindeki beyaz lekeler sürekli artıyor. lütfen bana yarımcı olabilecek kimse yok mu? aramadıgım cicekci kalmadı herkes mantar veya küftür diyor ama öyle birşey degil. canlı böcek vs de degil. insanlardaki benler gibi beyaz lekeler..
merhaba 3 yıl önce aldığım sevgili orkidem çok güzel yapraklar çıkartıyor , kökleri gayet sağlıklı ama çiçek açmıyor.Gübre verdim su veridim yok. ilk zamanlar çok ilgilendim artık bende onunla ilgilenmiyorum, yinede gayet sağlıklı. Orkideyi bilmeyenler bu ne biçim şey böyle atgitsin demeye bile başladı( havaya giden kökler pek hoş görünmüyor). buradaki resimlere imrenerek bakmakla yetiniyorum.
Orkidemle barış imzalamak istiyorum ****** çiçek açması şartıyla. nasıl çiçek açacak bu çiçek. önerilerinizi bekliyorum, saygılar.
orcun yaman
10-08-2010, 08:51
Merhaba,
Sn. M-elike, havai kökler substrattan kaynaklı olabilir. saksı harcı olarak ne kullanıyorsunuz ve en son ne zaman değiştirdiniz ?
gübre olarak ne kullanıyorsunuz ? azot, phospor oranı yüksek bir gübre kullandıysanız bu da yapraklanmayı tetiklemiş olabilir.
çiçek sapı var mı ? biraz daha detay bilgi verip resim ekleyebilirseniz daha net cevaplar alabilirsiniz.
merhaba,
kendi harcını hiç değiştirmedim, içinde çam kabukları ve az miktarda yosun var. oysa ki ben onum için geceleri alanyada parklarda dolaşıp çam kabukları toplamıştım. gübre olarak sadece ç.çoş.ın orkide gübresiyle ayda bir suluyorum.son zamanlarda su bile vermiyorum(kuraklığa oldukça dayanıklı :)) şu anda fotograf yükleme şansım yok çiçek sivasta. çiçek sapını ilk çiçekleri solunca buradaki bilgilere göre kesmiştim ama sapta kuruyup gitti. acaba evin sıcak ve nemsiz oluşundan olabilirmi? sivasta 8 ay kaloriferler yanıyor. ( sürekli 23 derece civarı)
orcun yaman
12-08-2010, 08:32
3 yıl sizdeyse, sizden önce de 1 yıl saysak en az 4 yıldır saksı değişimi yapılmamış demektir. Hemen saksı değişimi yapın(eski substratı kullanmayın). Köklerde çürüme varsa bu da havai kökü tetikler. köklerin durumunu da görmüş olursunuz.
Nem için de saksının altına daha önce forumda yazıldığı gibi bir düzenek hazırlayın.
Ev sıcak,nemsiz ve üzerine siz de su vermiyorsunuz ... bu durumda nasıl çiçek açmasını bekliyorsunuz ?
Teşekkür ederim orcun, insallah gidince değiştiricem. yine çiçek açmazsa artık açtıracak birini buluruz herhalde.
orcun yaman
13-08-2010, 08:50
Rica ederim, saksı değişimi ve gerekli nemi sağlarsanız orkideniz size cevap verecektir, merak etmeyin.
Saksı değişimi, gerekiyorsa kök budama, substrat kullanımı vs. için
Sn. praecox'un açtığı phalaeonopsis isimli başlığı mutlaka dikkatlice okuyun.
İhtiyacınız olacak her bilgiye ordan ulaşabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3512
kolay gelsin.
Merhaba geçen sene almış olduğu orkidme forumu okuyarak bakımını yapıyordum ve yaz kış hep çiçekli kaldı. taki geçen hafta son çiçek düşene kadarr. çiçek sapı sararmaya başlayınca kestim. ama sararma devam etti. ve köke kadar ulaştı. ne yapmalıyım. ayrıca orkidem gövdesinde birde keğiki verdi onu ne zaman ayıracağım. teşekkürler.
Sayın fksolak,
bu sıcaklarda çiçeğini dökmesi sapının kuruması çok doğal. biraz dinlendikten sonra sonbaharda tekrar açacaktır.
Keikinizi ayırma konusu ise kendi kökleri var mı? boyu ne kadar oldu?
gibi soruların cevabı müteakibinde sağlıklı bir şey söylenebilir. ancak köklenmiş ise şimdiden ayırmanız iyi olur. zira yazdığım gibi bir kaç ay sora çiçeklenirse ayırmanız uygun olmaz.
169352
169353
169354
169355
169356
arkadaşlar, forumu baya bi okudum ama kaçırdığım bölümler yoksa orkidemin hastalığına çare bulamadım. 3 hafta kadar önce aldım, o zaman gayet çiçekliydi, ama şimdi çiçeklerini dökmekle kalmadı dalları kurumaya yaprakları sararmaya başladı. resimlerini ekte görebilirsiniz. haftada 2 suluyorum suyu alttaki tabağına çıkacak kadar, neden kaynaklanıyor olabilir bu sorun? naapmalıyım???
arkadaşlar, forumu baya bi okudum ama kaçırdığım bölümler yoksa orkidemin hastalığına çare bulamadım. 3 hafta kadar önce aldım, o zaman gayet çiçekliydi, ama şimdi çiçeklerini dökmekle kalmadı dalları kurumaya yaprakları sararmaya başladı. resimlerini ekte görebilirsiniz. haftada 2 suluyorum suyu alttaki tabağına çıkacak kadar, neden kaynaklanıyor olabilir bu sorun? naapmalıyım???
Sayın nödön,
Öncelikle mesajlarınızı düzgün yazmayı denemenizi rica ederim. Bu tarz birinci mesajdan "Acil...ne yapmalıyım?" gibilerden sorulara cevap verme adetim olmamakla beraber bu konu biraz önemli olduğundan, ve diğer arkadaşların da faydalanması açısından cevap yazıyorum.
Geçen bir iki hafta çok sıcak geçti. Aynı sorunlar benim başımda da var ve bir kaç arkadaşda bana özelden sorduğundan bu sorunun çoğu kimsenin yaşadığını biliyorum.
Öncelikle çiçek sapının, yazın özelikle de bu sıcaklarda, dibine kadar kuruması çok doğal. Yaz aylarında Phal.lerinizi dinlendirmek amaçlı dibinden kesmeniz, çiçek açtırtmak, keiki vermeğe zorlamamak, ana bitkinin sağlığı açısından en uygunu olur.
Bu sıcaklarda Phal.ler daha sık sulanmalı. Sadece sabah saatlerinde güneş almadığı zamanda su püskürtülebilir. (sadece 30°C ve üzeri ısılarda)
Bu tarz aradaki bir yaprağın aniden sararması fenomenine ( bu kadar sık vakaa) ben de bu yaz şahit oldum. Zira ben de sulamalarda aksatmalar yaptım. daha sık sulamam gerekliydi.
Özelikle bir mantari arazdan şüphelenmiyorum ancak bende de fazla ileri giden örnekler oldu sıcaklarda en çok çökerten le karşılaşırız ben de bunun çökerten türü (Rhizochtonia) türü bir mantarın üremesine bağlamak istiyor isem de tam teşhis koyamadım.
Olabilir diye düşündüğümden Previcur ağırlıklı bir ilaçlama yaptım.
Sulama, fısfıslama zamanlarına fazlaca önem gösterin. geçen haftalar hatırlarsanız sıcaklık fazlaydı ve nem oranı da bir o kadar yüksek % 70 ler cıvarıydı. havasız bir yerde bu tür mantarın üremesi işten bile değil. havalandırma da hava cerayanı gibi yapılmamalı. Havadar ancak rüzgar altında bırakmayın phal.lerinizi.
30°C altında fısfıslamanızı sağlık vermem. sulama sıklığınızı 24°C de normal aralıklarında yani haftada bir yapınız.
Geçen haftalardaki hava şartları Phal.ler için de kabul edilemez değerlerde idi.
sayın praecox,
mesajımı düzgün yapmayan şeyin ne olduğunu anlayamamakla beraber ilgilendiğiniz ve gayet detaylı bir cevap yazdığınız için teşekkür ederim...
Merhaba;
Geçen ay sözlendim ve sözlüm bana söz hediyesi olarak orkide getirdi :) Böylece ben de güzel bir orkide sahibi oldum. Fakat sanırım havanın fazla sıcak olmasından dolayı orkidem çiçeklerini döktü ve çiçek sapları sarardı. Ben de forumdan edindiğim bilgiler ışığında sonuna kadar sararan sapları kestim. Fakat bugünlerde durumun içinden çıkamadığım için sizlerin deneyimlerinize dayalı fikirlerinize ihtiyaç duyduğuma inanıyorum.
Forum kirliliği yapmamak adına forumunuzdaki konuların çoğunu okudum fakat benimkine benzer bir durum dikkatimi çekmediği için ayrıca yazmak istedim. Yaprakların diplerinde hafif sararma söz konusu gördüğüm kadarı ile. Ayrıca yeşil bir kök yukarı doğru uzamakta Bana bu konularda neler yapmam gerektiği hakkında yardımcı olursanız sevinirim.
http://img844.imageshack.us/img844/3513/dscn6588.jpg
Oh nihayet Vanilya çubuğu (Vanilla planifolia ) kısmına bir mesaj yazan oldu, günlerden beri!
Teşekkürler sevgili acemifüsun,
Forumun orkide bölümü çok suskun ve durgun...
Diğer bölümler o kadar canlı ve hareketli ki onları takip etmek beni mutlu ediyor fakat bir orkide meraklısı olarak burada ki durgunluk için üzülüyorum...Günler geçiyor tek bir mesaj bile yazılmadan...
Çok fazla sayıda orkide yetiştiren olduğunu biliyorum, arkadaşlar neden birşeyler paylaşmıyorsunuz? Diğer bölümlerde,bitkilerde ki en ufak gelişmeler resimlerle anlatılıyor, paylaşılıyor...sürekli bir paylaşım ve yardımlaşma, akıl danışma var.
Lütfen, "saçma olur", "komik olur" **** "gereksiz kaçar", "çok profesyonelce değil", "literatürü bilmiyorum yanlış olur" gibi düşünmeyelim, çekinmeyelim ve herşeyi paylaşalım...Burası bir paylaşım merkezi, herkes tabi ki ziraatçi, botanikçi, profesyonel değil, tek ortak noktamız bitkilere olan sevgimiz.
Orkide bölümü de canlandıralım..Diğer bölümlerde ki paylaşım, yardımlaşma bizde de artarak devam etsin...
Sevgiler..
EpiWeb Substrate adında bir ortamdan tüm orkide sitelerinde bahsediliyor .
174273
Bu konuda bilgisi bulunan kimse var mı acaba .
Teknik bilgiler
· Malzeme açıklaması - Polyetylentereftalat (PET)
· Su tutma kapasitesi - kendi ağırlığının % 76
· Tuzluluk / iletkenlik - 0,01
· PH değeri - Nötr 7,0
· Renk - Gri- siyah
· Ağırlık - 97 g / L
· UV-dirençli
174271
Orkide yetiştirmek için mükemmel bir substrat olduğundan bahsediliyor .
174272
Türkçe bir satır bulamadım bu konuda .
Bilgisi olan lütfen beni aydınlatsın .
Hydrosuccess
08-10-2010, 23:24
Plastikten üretilen inert bir medya.Moss ve epifit yetiştirmek için uygun görünüyor.Hafif olduğu için bitkiye yeterli destek sağlamaz.CEC sıfır olmalı yani bitkiye su ve kök havalanmasını sağlar mineral desteğinde tarafsız kalır.Daha çok vertikal kullanımda yararlı olabilir.(Plant wall-Mur vegetale) Hoyalarda kullanımını da gördüm.Açıkçası plant wall oluşturmak için teorik olarak düşündüğüm materyale uygunluk gösteriyor.Üretim yeri İsveç.
Teşekkürler ,
bu günlerde Bulbophyllum longissimum adında bir orkide aldım .
Sonradan öğrendim ki zor bir türmüş .
Bakımı konusunda bilgi verecek kimseler varsa yardıma ihtiyacım var .
174763
Resimde büyük göründüğüne bakmayın 8-9 cm . dir :p
gülcanbek
12-10-2010, 12:55
merhaba arkadaşlar.çiçekleri döküldükten sonra orkide çubuğunu nerden kesmeliyim?çiçekçilere soruyorum biri 3 boğum alttan biri en alttan biride sadece çiçeklerin altından kesmemizi söyledi...kesmesek ne olur? bilen arkadaşların yardımını bekliyorum kafam çok karıştı....teşekkürler.
Asya_lotus
12-10-2010, 18:23
merhaba arkadaşlar.çiçekleri döküldükten sonra orkide çubuğunu nerden kesmeliyim?çiçekçilere soruyorum biri 3 boğum alttan biri en alttan biride sadece çiçeklerin altından kesmemizi söyledi...kesmesek ne olur? bilen arkadaşların yardımını bekliyorum kafam çok karıştı....teşekkürler.
Gülcanbek, Sizi anladıgıma kadar orkide phalaenopsis türü, ben onlari en alttan kesiyom. Aslında fotografı ekleseydınız, ne durumunda çiçek filizi, daha net cevabını olurdu. Bu mevsimde genelde çiçek filizi devam büyümeye şansı da olabilir. :p
Asya_lotus
14-10-2010, 14:46
Birinci fotoğrafta ben geçen yıl çiçek filizi kesti değilse, ne olabilir göstermiştim. Bir başak de büyüyen bebeğin ikinci yıl olması nedeniyle, ben üzüldüm, ve yanındaki çiçek filizler kesemedim. Çiçeklеnme zamanı bittikten sonra çiçek filizi kesmeniz lazım (foto2), böylece güç kazanması ve bir sonraki çiçeklenme hazırlanmak bitki yardımcı olacaktır.
Sn. Swetlana paylaşımınız için bende teşekkür ederim.
Bir ara bu çiçek sapından keiki elde etme olayına fazlaca takmıştım.Fakat başarılı olamadım :).Ne yaptıysam olmadı, galiba ışık olayını iyi ayarlayamadım...
Fakat o kadar istedim ki keikiyi :), geçenlerde beyaz orkidem kökünden bir yavru verdi :), şimdi de bir hibrit olmasına rağmen (zemini beyaz üzeri koyu bordo benekli, üstünde Harlequin King yazıyordu) ikinci orkidem kökünden yavru verdi..
Bunu yapmak için özel bir çaba harcamadım, nerdeyse 3 yıldır aynı yerde duruyorlar, bol güneşli bir cam önü..
Fakat bu yavrular kendi kökünden çıktığı için ayırmak konusunda (kendi köklerini iyice geliştiğinde) yardımlarınızı alacağım...:)
Orkideleri çooook seviyorum.
Mutlu günler..
Asya_lotus
15-10-2010, 00:18
Fakat o kadar istedim ki keikiyi :), geçenlerde beyaz orkidem kökünden bir yavru verdi :), şimdi de bir hibrit olmasına rağmen (zemini beyaz üzeri koyu bordo benekli, üstünde Harlequin King yazıyordu) ikinci orkidem kökünden yavru verdi..
Bunu yapmak için özel bir çaba harcamadım, nerdeyse 3 yıldır aynı yerde duruyorlar, bol güneşli bir cam önü..
Fakat bu yavrular kendi kökünden çıktığı için ayırmak konusunda (kendi köklerini iyice geliştiğinde) yardımlarınızı alacağım...:)
Sevgili rodoslu, Sizin dikkatine almak istiyorum - keyki da fazla güç annesinden alıyolar,eğer bitki büyüme ve sağlıklı gelişip istiyorsanız, bitkiler üzerinde bırakmak tavsiye etmem. Bunu sadece denemek için bıraktım. Aynı iki özdeş bitki gerekir mı? Bence - geregi yok. Hem üzülüyom da bu arkadaşıma - 8 sene beraberiz. Yavru bitkilerden ayrılma zamanı kökleri 5 santimetre geldiğinde olabilir.
gülcanbek
15-10-2010, 12:20
[QUOTE=Swetlana;704276]Gülcanbek, Sizi anladıgıma kadar orkide phalaenopsis türü, ben onlari en alttan kesiyom. Aslında fotografı ekleseydınız, ne durumunda çiçek filizi, daha net cevabını olurdu. Bu mevsimde genelde çiçek filizi devam büyümeye şansı da olabilir. :p[/fotoğraf yüklemeye çalıştım ama yükleme hatası veriyor..bende kesmeyeyim o zaman biraz bekleyeyim:)teşekkürler..
Asya_lotus
15-10-2010, 19:56
Gülcanbek, sadece onu aydınlık yerinde bırakın, güneş günde en az 2 saat görsün.
merhabalar. öncelikle forumda yeni olduğumu söyleme gereği hissediyorum.çünkü birazdan size yönelteceğim sorular fazlasıyla amatör biri tarafından sorulacak cinsten:) mümkün olduğu kadar yazılanları okudum. ama özellikle fotoğraf ekleyerek bilgi almak istedim. forum kirliliğine neden oluyorsam kusuruma bakmayın. dün bir arkadaşımdan orkide aldım. orkideler hakkında hiçbir bilgi birikimim yok ama aşağıda resimleri bulunan orkide bana biraz garip geldi. yani çok fazla kök vermiş gibi dışarıya. ayrıca denge sorunu var. yaprakları kocaman ve bir bölgeye doğru yığılmışlar. bunlar normal mi? orkide toprağı da özel bir toprakmış nerden bulacağım hakkında hiçbir bilgim yok. ilgilenen arkadaşlara şimdiden teşekkürler. bu konudaki cehaletimi mazur görün lütfen.
175694
175695
175696
Pat(i)ilker
18-10-2010, 17:13
Bende dayanamadım bir orkide aldım sonunda ;) Biraz küçük burda gördüklerimin yanında ucuzdu fiyatı iyice kontrol ettim bir haslatık olduğunu sanmıyorum. Ama sormak istediğim sorular var.Forumu gezdim birçok şey öğrendim. Şuan uygun bir yerde umarım üzerindeki tomurcuklar acar 2 tanede çicek dalı veriyor. Sulamada kararsız kaldım ne zaman sulandığını bilmiyorum toprak kuru geldi biraz ama saksıda biraz su yoğuşması gördüm bekleyim dedim. Sormak istediğim şey orkidenin çicekleri geçtiği zaman açılmamış gözün üstünden kesecem ve yeni çicek dalı verecek peki bu dal bittikten sonra ne yapmalıyım en dipten mi keseceğim bu sefer buna bir yanıt bulamadım henüz?:rolleyes: Sizce durumu nasıl:rolleyes: ?
Ciceklerin altinda kalan acmamis gozun uzerinden kesince tekrar cicek verecek verme garantisi yok. Keiki de olusabilir, cicek sapi sararip kuruyabilir de. Kurumazsa bir ay kadar gozlemleyin, yeni bir olusum yoksa sapi dipten kesin.
Asya_lotus
18-10-2010, 21:59
dün bir arkadaşımdan orkide aldım. orkideler hakkında hiçbir bilgi birikimim yok ama aşağıda resimleri bulunan orkide bana biraz garip geldi. yani çok fazla kök vermiş gibi dışarıya. ayrıca denge sorunu var. yaprakları kocaman ve bir bölgeye doğru yığılmışlar. bunlar normal mi? orkide toprağı da özel bir toprakmış nerden bulacağım hakkında hiçbir bilgim yok. ilgilenen arkadaşlara şimdiden teşekkürler. bu konudaki cehaletimi mazur görün lütfen.
Lepiska, Sizi orkide türü - phalaenopsis. Yapraklar ve kökler çok saglam görünüyo, amo galiba çok zamanı ışıktan uzak kaldı, yaprakları rengi biraz açık. Çiçek filizi dipten kesin, bitki biraz kendini toparlasın, ve aydınlık - pencereye yakın bir yerde yerleştirin. Substratı artık baharda degiştirebilirsiniz, hazır phalaenopsis orkide substrati marketlerde satılık mevcuttur. Denge kaybolmak için saksı altına bir seramik kabı koyabilirsiniz. Kışın 7-10 dünde bir defa tatlı su verin.
mercan29
23-10-2010, 01:05
selamlar arkasimdan aldigim bir orkidem var cok suladigi icin ölmek üzereydi bende cürüyen köklerini temizledim iki tane kök kaldi yaninda yavru bir orkide var saglikli görünüyor ama cok yavas genisliyor köklerine bir bakim yapmalimiyim yoksa saksida kalip köklenmesinimi beklemeliyim tesekkürler.
orkidemin saksısını değiştirirken kararsız kaldım. şu beyaz kökleri almalı mıyım? onları alırsam geriye pek bir şey kalmıyor gibi.
176770
176771
Asya_lotus
24-10-2010, 14:25
orkidemin saksısını değiştirirken kararsız kaldım. şu beyaz kökleri almalı mıyım? onları alırsam geriye pek bir şey kalmıyor gibi.
176770
176771
Kökler hepisi saglam görünüyo, bir şey kesmeyiniz.
gülcanbek
25-10-2010, 20:04
bugün orkidelerimde bir gelişme varmı diye incelerken orkidemin birtanesinin saksısında bite benzer küçük böcekler farkettim ve kökleri sarıya dönmüştü:(ne yapılabilir bu duruma?fotoğraf eklemeye çalıştım ama yükleme hatası diyor:(
gülcanbek
27-10-2010, 16:08
toprağını değiştirsem iyileşir mi:(lütfen beni aydınlatın onun ölmesini istemiyorum:(
Asya_lotus
27-10-2010, 17:16
toprağını değiştirsem iyileşir mi:(lütfen beni aydınlatın onun ölmesini istemiyorum:(
Tatarcıklar ortaya çıkması sık sulama sonucu olabilir. Sulama 7-10 günde bir defaya azaltın. Şu anda da çok az miktar Detan saksı yanında püskürtün, ve en az 10 gün orkidenizi sulamayın, substrat kurusun.
gülcanbek
27-10-2010, 17:52
Tatarcıklar ortaya çıkması sık sulama sonucu olabilir. Sulama 7-10 günde bir defaya azaltın. Şu anda da çok az miktar Detan saksı yanında püskürtün, ve en az 10 gün orkidenizi sulamayın, substrat kurusun.
ben 10 günden fazla ara vererek suluyorum genelde.detan dediğiniz nedir şu sinek ilaçlarından mı?
Asya_lotus
27-10-2010, 18:31
ben 10 günden fazla ara vererek suluyorum genelde.detan dediğiniz nedir şu sinek ilaçlarından mı?
Evet, sinek ilacı :D. Çok az püskürtün saksı yanında. Böcekler fazla nemden oluyolar genelde.
gülcanbek
28-10-2010, 16:17
[QUOTE=Swetlana;709722]Evet, sinek ilacı :D. Çok az püskürtün saksı yanında. Böcekler fazla nemden oluyolar genelde.[
BEN TOPRAĞINI(BEN TOPRAK DİYORUM ARTIK TORF **** HERNEYSE)TAMAMEN KÖKLERDEN AYIRIP KÖKLERİN HAVA ALMASINI KURUMASINI SAĞLADIM.TEKRAR TORFLAYIP SAKSIYA KOYACAĞIM.KÖKLERİ GERÇEKTEN ÇOK NEMLİYDİ:(BİRDE DİKKAT EDİYORUM 7-10GÜNDE SULAMAYA AMA:(İNŞALLAH ÖLMEZ ÇİÇEĞİM:( TEŞEKKÜRLER....
Asya_lotus
28-10-2010, 21:14
BEN TOPRAĞINI(BEN TOPRAK DİYORUM ARTIK TORF **** HERNEYSE)TAMAMEN KÖKLERDEN AYIRIP KÖKLERİN HAVA ALMASINI KURUMASINI SAĞLADIM.TEKRAR TORFLAYIP SAKSIYA KOYACAĞIM.KÖKLERİ GERÇEKTEN ÇOK NEMLİYDİ:(BİRDE DİKKAT EDİYORUM 7-10GÜNDE SULAMAYA AMA:(İNŞALLAH ÖLMEZ ÇİÇEĞİM:( TEŞEKKÜRLER....[/QUOTE]
Gülcanbek, Siz ne torfu kullandınız ki? Orkideler için özel substrat marketlerde satılıyo (koko peat, veya çam kabuklar), normal torf zannetmıyom - iyi gelir. Şimdi hava zaten serinledi - 2 haftada bir da sulamaya yeterli olur. Amo er normal torfu kullandınız - onu degiştirmeniz lazım.
Sevgili swetlana ve Ankaralı orkideseverler,
Bu torf olayına bende dahil olayım :))
3 yıldır nemli, ılıman bir iklime sahip olan bir yerde ikamet ediyordum, şu an Ankara'ya dönüş yaptık tabii orkidelerimizde :))
İklim farkını gelir gelmez kendi cildimde hissettiğim gibi orkidelerin de hissedeceğinden eminim. Çokça güneş almayan-aydınnlık bir yere hepsini yerleştirdim. Tabi Ankara'nın havası soğuk, geldiğimde hepsini suladım, içlerinden bir tanesinin substratı küflendi. Orkideyi substrattan ayırdım ve substratı kuruması için ayrı bir yere aldım fakat kurumak şöyle dursun ertesi sabah tamamen küf olmuştu. Tabi ki o substratı imha ettim..
Büyük bir yapı marketten yeni bir substrat aldım, orkideyi ona diktim ama substrat hiç hoşuma gitmedi. Ben sadece ağaç kabuğu karışımına dikiyordum orkideleri. Burada tek ağaç kabuğu bulamadım, karışık substratlar var, çok küçük parçalı bazı kısımları adeta toprak gibi substratlar..
Bu substratın orkideye gereken havayı sağlamayacağı kanaatindeyim. Zaten soğuk olan Ankara havasında substratın kurumaması ile mantar hastalıklarından da endişeliyim.
Bu konuda ki görüşlerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Sevgiler.
orkideme ne oluyor?
orkidemin çiçekleri döküldü, yeni yapraklar vermeye başladı. büyüyen yeni yapraklarımdan en son çıkanı sararmaya başladı. hatta şuanda ellediğimde okadar çok yumuşamışki sanki erimiş gibi.
susuzmu kaldı diye düşünüp suladım sonra da fazla gelmiştir diye düşünüp toprağını boşaltıp kökleri temizledim. bir kaç kök yumuşamış.herhangi bi böcek falan yok. toprak kuruduktan sonra yerleştirmeyi düşünüyorum.yanlış mı yapıyorum.
ne yapmam lazım? daha önceki orkidemin de bu duruma gelmişti yaprakları eriyip saksıya yapışmıştı :(
bu dünkü hali bugün daha kötü durumda
bu resimlerdeki de son hali
yaprağı kesmelimiyim?
sheydaa hanım ben çok tecrübeli değilim bu konuda evimde 8 aydır baktığım bir orkidem var. Ama sizin yerinizde olsam o yaprağı keserdim. Saksısından çıkartıp köklerine bakardım. Özellikle yumuşamış ve çürümüş olan kökleri temizleyip yeni bir harca dikerdim. Söyleyebileceklerim bunlar doğruluğu ve yanlışlığını bilmiyorum. İsterseniz bir deneyin. Umarım kurtulur.
çok teşekkür ederim a1919
ben de kestim zaten o yaprağı.kökleride temizledim ama gene aynı harca diktim
02 44 mahir
05-11-2010, 12:26
meraba arkadaşlar benim beyaz orkidemin yapraklarının kenarları beyazlaştı rengi attı neyi var
Merhaba,
forumu olabildiğince okumaya çalıştım ama benim sorunumun cevabını göremedim. Benim orkidemin yaz başında 2 sapı vardı ama zamanla ikiside kurudu. Yaprakları sağlıklı görünüyor, hatta sapların kurumasından sonra bile yeni yaprak çıkarttı.
sapların kurumasının sebebi ne olabilir? ve bu durumda ne yapabilirim, yeni sap yetiştirmek mümkün müdür?
yardımcı olabilirseniz sevinirim
şimdiden teşekkürler
Sayın 0244mahir, çok güneşli bir yerde duruyorsa güneş yanığı geldi aklıma?
dr.ubeyt
12-11-2010, 21:18
benimde hediye gelen bir orkidem var..geldiğinde üzeri çiçekliydi , daha sonra çiçekler döküldü...çiçekler döküldükten sonra kesilebilirmiş ama cahilliğime verin iki konu okumama karşın halen ne ile kesileceğini,kesildikten sonra kesilen bölgeye herhangi bir işlem yapılıp yapılmayacağını anlamış değilim :))..birde bilgiler birbirine o kadar tezat ki...kimi yerde yapraklara su püskürtün yazılmış, kimi yerde yaprakların ıslanmaması gerektiği...mümkünse olabildiğince az latince kelime kullanıp, en net bilgiler verebilecek arkadaşlar arıyorum.
Ben de orkideler konusunda acemi sayilirim. Ama genelde bitkilerle aram iyidir. Bir yillik deneyimime gore:
1- Cicek dokuldukten sonra sap kurumamissa kesmeseniz de bitkiye zarar vermis olmazsiniz. Illa ki kesmek istiyorsaniz temiz bir bag makasi, kargaburun isinizi gorur. Temizlik icin camasir suyu kullanabilirsiniz. Gecen yildan biraktikigim bazi saplarin uzerinde yeni filizlenmeler var. Cicek veya keiki ( yavru bitki ) olabilir. Belki kesmis olsaydim yeni cicek saplari cikabilirdi.
2-Orkideler nemi sever. Ancak dogru ortam yaratmalisiniz. Soguk bir ortamda su puskurturseniz uzun sure nemli kalan ortamda kuflerin bakterilerin uremesine davetiye cikarirsiniz. Cok sicak, kapali bir ortamda da aynisi olabilir. Yazin ve su anda 20 derecenin uzerindeki sicakliklarda su puskurtuyorum. Bitkiler hallerinden memnunlar. Yaprak gobeginde su birikmemesine dikkat edin.
3- Orkideler kendilerini yazilanlardan tezat kosullara da adapte edebiliyorlar. Phah. turleri icin koklerin isik gormesi gerektigi, su icinde kalmamasi gerektigi soylenir. Ancak topraga gomulu, vicik vicik su icinde halinden memnun olanlarini da gordum. Siz yine de genel kaideye uyun. Zamanla bitkilerinizle iliskileriniz ilerlediginde , sabriniz da varsa, onlarin neye ihtiyac duyduklarini, neden hoslanmadiklarini tahmin edebileceksiniz.
4- Hayatinda elini topraga degdirmemis, tohum cimlendirme, celikten bitki uretme, sulama, isik, nem vs. konularda pratigi olmayan kisilerin pahali bitkilerin gosterisine aldanip, sonra da ilgisizlikten veya bilgisizlikten dolayi onlari oldurmelerini dogru bulmuyorum.
olubitkabuu
02-12-2010, 13:50
Kökleri mantar sarmış demektir. kökler çürüyor olabilir. saksı harcının iyice kurumasına müteakip sulama yapın, sıcak ve nemli ortamda tutun.
İlla mantardır denemez. Eğer köklerde çok dallanma(bilemedim doğru tabir mi) görülüyorsa ve uçlarda kırmızılık görülüyorsa phal. stres altında olabilir. Durum devam ederse de kök gelişimi engellenebilir. Bu stres pestisid içeren su kullanılması ya da büyük sıcaklık değişimlerinde görülebilir. (üretimde kullanılan soğuk sera bölümlerinden çıkartılınca özellikle.)
Tabi elime alıp incelemeden bu doğrudur diyemem.
Hem iletiniz uzun zaman önceydi hem de haddim değil ama fikir alışverişinde bulunmak istedim yine de. Umarım okursunuz da yanılıyorsam beni düzeltirsiniz.;)
ozgurkenan
15-12-2010, 18:19
Değerli dostlar,
Orkidemin üstteki dalın ucundaki çiçekler zaman içinde döküldü. Bunu üç boğum bırakarak üstünden budadım. Bu arada alttaki dalın ucunda bir tomurcuk farkettim. Resmini ekte yolluyorum. Bu oluşum bir çiçek habercisi mi yoksa yeni yaprak mı oluşuyor.
Genel orkide bakım bilgilerini okudum. Uygulamaya çalışıyorum. Bu tomurcuk oluşması nedeniyle ek bir önlem almam gerekir mi ?
Cevaplarsanız mutlu olurum.
Tümünüze selâmlar...
Asya_lotus
15-12-2010, 19:42
Pencere yakın bir yere bitki yerleştirin, ve hafta bir kere sulama unutmayın. Çiçeklenme sırasında gübrelenmeye ihtiyaci yok. Bitki güzel görünüyo. Bitkiler için en önemli - ışık, unu unutmayin.
ozgorkenan;
O bir çiçek tomurcuğu.. İnşallah açmış halini de görürüz...
ozgurkenan
15-12-2010, 22:50
Cevaplarınız için teşekkür ederim. Orkidemin çiçek açacak olması beni sevindirdi.
Zaten bitkimin gerçek yeri burası değil. Fotoğrafını çekmek için oraya koymuştum.
Çiçek açtığı zaman da daha uygun bir yerde resimleyebilmeyi umuyorum.
Sağlıkla kalın... :)
Merhaba sayın Rodoslu,
Ben de Ankarada'yım bir kaç orkideyi kuruttuktan sonra şu an elimde kalan iki orkideyle gayet mutlu ve mesut yaşıyorum.Bir tanesi ölmek üzereyken kurtardım,şu an çiçek tomurcukları var üstünde.Evet,burada çiçek yetiştirmek çok zor-çünkü hava çok kuru- ben bir nem ölçer aldım ve evde her kalorifere 3er suluk astım-ancak kuruluğu kırabiliyorum-ayrıca orkidelerin altında nem tabağı var.Eviniz kaloriferliyse 20 derece civarında-soğuk problem teşkil etmez-ışık en doğru yeri bulana kadar orkideler evde gezdi-en sonunda güneybatı cepheli bir odayı sevdi-kış şartlarında çok çok az güneş alıyor-ama aydınlık bir yerde-yazın camdan biraz uzaklaştırmalı-direk yaz güneşi bozabilir.Baktınız çiçek o ortamda mutlu değil- o yerde ısrarcı olmayın-ışık az ya da fazla olabilir-sprey bana riskli geliyor-küf yapabiliyor- en iyisi ortam nemini arttırmak-suluklarla-geniş tabakların içine su koyarak-evde çamaşırları kurutarak vs:))Bir de çok yapılan yanlış-ki ben de yaptım- fazla sulama- bir başka sitede de okumuştum- fazla sulayacağınıza bırakın kuru kalsın-bazen ben de üşeniyorum ama toprağa parmakla yoklayıp ona göre su vermeli - ya da yapabiliyorsanız bir rutine bağlayın...Yapı marketten hazır orkide toprağı temin ettim - markasını da yazarım -dediğim gibi şimdilik bi problem yok...
Herkese güzel bol çiçekli günler dilerim!
İlginize teşekkürler sayın SAHIRE;
Ben evde uygun ortam bulamadım ışık sorunu nedeni ile...Evdekileri iş yerine götürdüm..Bana göre hasta ve kötü durumda olanları da sağolsun Swetlana'ya gönderdim. Bahara kadar o bakacak...
Şu an elimdekiler gayet iyi, hemen hemen hepsi çiçek sapı verdi, merakla bekliyorum açmalarını...
Yeşil Çay
19-12-2010, 16:18
Sevgili orkide severler,
Biz de akşam bir marketten orkide aldık.Yılbaşı sebebiyle sanırım ,fiyatlar çok uygundu.Bütün gece forumda yazılanları okudum.Yanlış bir şeyler yapmamak adına.Sabah ilk işimiz orkidemizi sulamak oldu.Neyse ki gece yağmur yağmıştı ve bir kovada yağmur suyu birikmişti.Evin en çok güneş alan kısımını ona ayırdık.Odayı havalandırdık.Şimdilik yapacaklarımız sanırım bundan ibaret.İlk fırsatta gübresini temin etmeye çalışacağız.Çiçekli iken gübre verilmiyor diye yazılmıştı.Umarım yerini sever,bizde doğru şeyler uygularız.Şu an çok sağlıklı görünüyor.
OrkidemB
23-12-2010, 13:43
Merhaba arkadaslar,
Orkide konusunda cok acemiyim, ve orkideme soguk musluk suyu vermistim burda ogrendimki yanlis yapmisim.
Orkidemin son halini fotograflarda gorebilrsiniz.
orkidemde bi sorun var gibi geldi.. Yapragin biri sararmaya basladi cicekleri kurudu. Ve koklerinde bi sorun var gibi. Bana yardim edermisiniz ne yapmam lazim?
-orkide-
26-12-2010, 21:15
ben aranızda en acemi sayılabilirim orkide hakkında bir sorum var bütün çiçekçilere sordum ama herkes farklı ve gerçekten saçma cvp verdiler benm orkidemin yaklasık 3 ay önce çiçekleri döküldü şimdi kesilmesi gerekiyo sanırım **** kesilmeli mi kesilmeliyse nereden ?
Cicekleri dokuldugu halde sararmamissa, kalinca bir dal ise ve diri duruyorsa dokulen son cicegin altindan kesin. Ayni daldan tekrar surgun verir. Ciliz bir dalsa dibe yakin kesin.
fire_eyes
05-01-2011, 10:31
Ağlayacağım az kaldı..
Merhaba ben yeni üyenizim.
Yılbaşı günü harika br hediye aldım.Değişik bir saksı ve içinde çoook cici bir orkide.üzerinde nasıl sulanacagına dair bir kartcık var fekat benim sulama dışında da sorularım olacaktı.
Saksısını değiştirmem gerektigini düşünüyorum.kök sürgünleri dışarıya sarkık duruyor. torf galiba bu toprak formu.ne yapmalıyım? sıradan bir saksı kullanabilirmiyim? yoksa böyle üzerinde suyun boşalmasını sağlayan çiziklerinin olması şart mı?
hakkında hiç bir bilgi sahibi olmadıgım bir bitki evde öööyle gelin gibi duruyo :) yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim...
sercan1969
05-01-2011, 10:44
Şeffaf saksı kullanın.Sulama suyunuzun sıcaklığı herzaman oda sıcaklığında olsun sık ve gereksiz sulama çürümeye neden olur.Direkt güneş görmeyen aydınlık bir yer olsun.
Not: sulama suyu olarak kireçsiz hazır suları tercih etmeniz gerekiyor.
Saksı değişimi için çok çok erken, gerek yok böyle birşeye...Harç vs. önemli konular yok yere kaybetmeyin bitkinizi. KHele de bu mevsimde! Kökler sarksın ya da dışarı çıksın hiç bir sorun olmaz...En az 1 sene değiştirmeyin derim
Yine de siz bilirsiniz tabi...
fire_eyes
05-01-2011, 17:55
Sercan1969 ve rodoslu :)
çoook teşekkür ederim cevaplarınız için.. .
Heyecanlı bir durum aslında bu. çiçek konusunda çok hevesli olmamıza ragmen bizim evimizde çiçek yaşamıyor :(.
Elimizden gelen tüm çabaya ragmen başaramıyoruz yaşatmayı.
Bir önceki hediyemiz soğanlı bir çiçekti.Soldu gitti yazık. toprağını döküp karıştırdık,soğansız çıktı ondan kaybetmişiz...
duygusal bir bağ kurmadan orkideye nasıl bakılır öğrenmek istedim... Geçmiş msgları da okuyayım bugün.
Teşekkür ederim yeniden..
Goncagül
06-01-2011, 22:43
Benim 5 tane orkidem var. Kök gelişimi için toz hümik asit aldım. Kullanımı ve sonuçları ile ilgili tecrübesi olan arkadaşlar yardımcı olurlarsa sevinirim.
Bir de başka besin olarak neler kullanabiliriz?
bettyycim
06-01-2011, 23:03
Benim 5 tane orkidem var. Kök gelişimi için toz hümik asit aldım. Kullanımı ve sonuçları ile ilgili tecrübesi olan arkadaşlar yardımcı olurlarsa sevinirim.
Bir de başka besin olarak neler kullanabiliriz?
Ben çok bilmişlik yapmayayım ama, forumda takip ettiğim kadarıyla Hümik Asit orkideye zararlı, Orkide için Özel Sıvı Besin kullanmanızı tavsiye ederim.
Terestriklerde humic aside uygun olabilir de...
ephiphitlerde çok dikkat etmelisiniz.
Goncagül
13-01-2011, 14:53
Terestriklerde humic aside uygun olabilir de...
ephiphitlerde çok dikkat etmelisiniz.
Hocam kusura bakmayın türünü yazmamışım. Sizin belirttiğiniz türleri bir acemi olarak anlayamadım. Phalaenopsis türünden 5 adet orkidem var.
Bir tanesi yere düştü ve hırpalandı kökleri. Bu yüzden yeni kök oluşturmasına yardımcı olsun diye hümik asit kullanacaktım hala kullanmadım beklemedeyim. Sizce neler yapmam gerekir?
Benim 5 adet Phalaenopsis cinsi orkidem var.Yaprakları ve kökleri oldukça sağlıklı gözüküyor.Bir kaç ay önce çiçekler döküldükten sonra dallarını 3.-4.boğumlardan budadım.Şu anda budadığım dallar dışında kökten yeni dallar geldi.
Bazı saksılarda 4 tane dalım var.Bu dallar kendi üzerinde de bir den fazla dal verdi ve hepsinde çok ufak tomurcuklar çıktı.Bu ana kadar herşey güzel gittiğini düşünürken tomurcuklar açamadan kuruyup sarardılar.
Bir yıldan fazla süredir orkide bakıyorum hiç sorun yaşamamıştım.Bir saksıda bu kadar fazla dal olması zararlı mı? Çalışma odamda bazen ısınmak için klimayı çalıştırıyorum bu ortamı kurutuyor olabilir mi?
Çiçekler plastik şeffaf saksılarda yapraklarının ağırlığından devriliyorlardı. Bu yüzden cam saksı aldım ve çiçekleri eski plastik saksılarından çıkarmadan bu saksıların içerisine koydum.Acaba bu durum köklerin hava akımını mı engelliyor?
Akşamla gündüz oda sıcaklığı arasında 10-12 derece farkediyor gündüz oda sıcaklığı20-24 derece iken geceleri 13-15 dereceye düşüyor. Bunlar sebep olabilir mi?Ve ya siz ne önerirsiniz?Kökler dışarı doğru büyüyor saksı değiştirme zamanı mı geldi ne yapmalıyım? Saygılar sunarım.
Benim orkidelerim de de ayn sorun oldu. Bu sene çok dal çıkardılar ve çok tomurcuk verdiler fakat tomurcukların çoğu sayın sheriff2in resimlerinde ki gibi açmadan kurudu..
Ben bu durumu orkidenin; bütün bu tomurcukları büyütüp açtırmaya yeterli besini olmamasına bağlasam da konuyu iyi bilenler bir açıklama getirirse memnun olacağım...
Teşekkürler
Tomurcuklarımın hepsi kurumadan lütfen yardımlarınızı bekliyorum
Harcınız çok kuru gibi, sulamayı nasıl ve ne sürede yapıyorsunuz?
Bir kaç gün önce üzerine biraz kabuk ilave etmiştim o yüzden kuru duruyor.Dibi ıslak.Sulamayı 5-7 günde bir yapıyorum.
Oridenizin aldığı ışık yetersiz olabilir, sulama suyuna muhakkak orkideler için hazırlanılmış sıvı besin takviyelerinden kullanın.
Bu arada ısı farkları çok fazla 18 derecenin altına düşen sıcaklıklarda tomurcukların dökülmesi çok normal.
Asya_lotus
28-01-2011, 22:52
Sayın Praecox
Benim 5 adet Phalaenopsis cinsi orkidem var.Yaprakları ve kökleri oldukça sağlıklı gözüküyor.Bir kaç ay önce çiçekler döküldükten sonra dallarını 3.-4.boğumlardan budadım.Şu anda budadığım dallar dışında kökten yeni dallar geldi.
Bazı saksılarda 4 tane dalım var.Bu dallar kendi üzerinde de bir den fazla dal verdi ve hepsinde çok ufak tomurcuklar çıktı.Bu ana kadar herşey güzel gittiğini düşünürken tomurcuklar açamadan kuruyup sarardılar.
Bir yıldan fazla süredir orkide bakıyorum hiç sorun yaşamamıştım.Bir saksıda bu kadar fazla dal olması zararlı mı? Çalışma odamda bazen ısınmak için klimayı çalıştırıyorum bu ortamı kurutuyor olabilir mi?
Çiçekler plastik şeffaf saksılarda yapraklarının ağırlığından devriliyorlardı. Bu yüzden cam saksı aldım ve çiçekleri eski plastik saksılarından çıkarmadan bu saksıların içerisine koydum.Acaba bu durum köklerin hava akımını mı engelliyor?
Akşamla gündüz oda sıcaklığı arasında 10-12 derece farkediyor gündüz oda sıcaklığı20-24 derece iken geceleri 13-15 dereceye düşüyor. Bunlar sebep olabilir mi?Ve ya siz ne önerirsiniz?Kökler dışarı doğru büyüyor ne yapmalıyım? Saygılar sunarım.
Sulama için ne tür su kullanıyosunuz? Soğuk mevsimde bitkileri ılık su ile sulama tavsiye edilir. Sulama arasında iki veya üç gün kurutma bekleyin. Klima hava akışını zarar da edebilir, sıcak hava Sprey aşağı edin, bitkiler üzerinde doğrudan düşmesin. Fotoğraflarınızı görüntülerken, bana öyle geliyor ki, aşırı sulamadan olabilir. Kökleri pot dışında büyüyo - bu orkideler için normaldir.
Sulamada yaklaşık 140 metreden çıkan artezyen suyu kullanıyorum.
Kökler iyi durumda görünüyor ama yapraklarda çok hafif yumuşama belirtileri var
Ziya Soner
10-02-2011, 17:02
Kökler iyi durumda görünüyor ama yapraklarda çok hafif yumuşama belirtileri var
Sayın sheriff,Sayın Rodoslu;
424 no lu mesajınızdaki resimlere göre yorumlarım ve sorularınıza cevaplarım:
1)Dal sayısının fazlalığı (zayıf küçük dalları kesebilirsiniz) ,saksıların küçüklüğü,harcın yorgunluğu ve özelliğini azaltması neticesi,veriyorsanız da aldıkları besinin yetersiz kalması
2)Klima tabiidirki ortamı kurutuyor.Klimadan vaz geçemiyorsanız,arada bir odaya,buhar çıkaran hale gelmiş (geniş bir tepsi,çaydanlık vs) sıcak su koyabilirsiniz.
3)Aldığınız cam saksıların altında giderleri yani delikleri varmı? varsa da su akıyormu? tıkalımı açıkmı bakmanız gerekiyor.Sulama sonrası alt tabağa süzülen suyu dökmeyin , buhar sonucu artacak rutubet daha da iyi olacaktır.
4) Verdiğiniz ısı dereceleri ideale yakın
5)Genelde sağlıkları iyi gözükse de sıkı bir orkide harcınla değişmesinde yarar var.Ancak unutmayınki ,harç değişince haftaya herşey düzelecek diye beklemeyin.Takdir edersinizki ,bu değişimin getireceği kısada olsa bir stress süreci vardır.Harç için adresinizi bildirin göndereyim.
6)Fertilizer(sıvı gübre) da NPK(azot,fosfor,potasyum)değerleri 10-10-10 u şu ara kullanmanızda yarar var.
Bundan da göndermek isterdim ancak kargo şirketleri hiçbir şekilde almıyorlar.
İstanbula yolunuz düşerse veya yolu düşen bir yakınınız olur ise kendilerine verebilirim veya ulaştırabilirim.(FERTİLİZER KONUSUNDA YAZDIKLARIM DİĞER ORKİDE SEVENLER İÇİNDE GEÇERLİDİR)
SAYIN RODOSLU,SAYIN ASYALOTUS,
BU mesajda yazdıklarımın sizlerede yararı olacağı kanaatindeyim.
EN DERİN SAYGILARIMLA
Teşekkür ederim Ziya Soner
1-Çiçeklerimin ince olan dallarını kestim.Kalın dalları ve üzerinde daha iri tomurcuklu olanları bıraktım.
2-Saksıları,büyük şeffaf leğene köklerine su gelmeyecek şekilde koydum ve çiçekleri klimasız bir ortama,sürekli 19-23 derece olan evime taşıdım.
3-2-3 haftada bir vilmorin sıvı besin takviyesi yapıyorum.
4-Üzerinde tomurcuk olduğundan dolayı saksı değişimini biraz erteledim.Elimde kendi topladığım forumlarda söylendiği şekilde sterilize edilmiş fıstık çamı ve kızılçam kabukları var.%60 kabuk,%10 kömür,%10 torf,%10strafor şeklinde karıştırmayı düşünüyordum.Bu işten vazgeçin riskli,benim harcım daha uygun diyorsanız seve seve kabul ederim.
5-Sıkı bir orkide harcınla değişmesinde fayda var derken,sıkı deyimini ne anlamda söylediniz.İyi-kaliteli anlamında mı?Yoksa sıkıştırılmış-sıkışık anlamında mı?
Tavsiyeleriniz için tekrar teşekkür eder,saygılarımı sunarım
Asya_lotus
11-02-2011, 11:53
Sayın sheriff,Sayın Rodoslu;
424 no lu mesajınızdaki resimlere göre yorumlarım ve sorularınıza cevaplarım:
1)Dal sayısının fazlalığı (zayıf küçük dalları kesebilirsiniz) ,saksıların küçüklüğü,harcın yorgunluğu ve özelliğini azaltması neticesi,veriyorsanız da aldıkları besinin yetersiz kalması
2)Klima tabiidirki ortamı kurutuyor.Klimadan vaz geçemiyorsanız,arada bir odaya,buhar çıkaran hale gelmiş (geniş bir tepsi,çaydanlık vs) sıcak su koyabilirsiniz.
3)Aldığınız cam saksıların altında giderleri yani delikleri varmı? varsa da su akıyormu? tıkalımı açıkmı bakmanız gerekiyor.Sulama sonrası alt tabağa süzülen suyu dökmeyin , buhar sonucu artacak rutubet daha da iyi olacaktır.
4) Verdiğiniz ısı dereceleri ideale yakın
5)Genelde sağlıkları iyi gözükse de sıkı bir orkide harcınla değişmesinde yarar var.Ancak unutmayınki ,harç değişince haftaya herşey düzelecek diye beklemeyin.Takdir edersinizki ,bu değişimin getireceği kısada olsa bir stress süreci vardır.Harç için adresinizi bildirin göndereyim.
6)Fertilizer(sıvı gübre) da NPK(azot,fosfor,potasyum)değerleri 10-10-10 u şu ara kullanmanızda yarar var.
Bundan da göndermek isterdim ancak kargo şirketleri hiçbir şekilde almıyorlar.
İstanbula yolunuz düşerse veya yolu düşen bir yakınınız olur ise kendilerine verebilirim veya ulaştırabilirim.(FERTİLİZER KONUSUNDA YAZDIKLARIM DİĞER ORKİDE SEVENLER İÇİNDE GEÇERLİDİR)
SAYIN RODOSLU,SAYIN ASYALOTUS,
BU mesajda yazdıklarımın sizlerede yararı olacağı kanaatindeyim.
EN DERİN SAYGILARIMLA
Sn. Ziya Soner. İlginiz için teşekkür ederim. Benim orkideler klima ile ısıtılan bir odada büyüyor. 5 metre - çiçekler ile bir çıkıntıya kadar klima arasındaki mesafe. Kışın klimalı ısınıyo oda, yaz - klima ile soğutulur. Bu gibi durumlarda, benim orkide on yıl boyunca yaşıyolar. Aşırı sulama nedeniyle - bu bir sorun olduğunu düşünüyorum. Başka bir önemli ayrıntı - klima çalışırken, kapıyı sürekli açık tutmak.
jalapones
14-02-2011, 22:42
Öncelikle herkese merhaba,
Sitenin yeni üyelerindenim.
Yaklaşık 1 - 1,5 ay önce aldığım orkidelerimin yapraklarının çıktığı bölgede kararma ve üzerinde de beyazlıklar oldu. Yavaş yavaş dallara doğru yayıldı, iki dalını kestim ancak şimdi üçüncü dala da yayılıyor. Orkidemin sorunu nedir bilemiyorum. Yaprakları da yumuşak ve biraz buruşuk. Resimlerini de gönderiyorum, yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Ayrıca ikinci bir orkide daha aldım, yanına koydum. Hastalığının bu orkideye de bulaşma ihtimali olabilir mi? Korumak için ne kadar mesafeli tutmalıyım?
Teşekkürler.
Orkidenizin hastalığı bulaşıcı değil. Orkideniz göbek çürümesi yaşamış, büyük ihtimalle sularken göbek kısmında su bırakmışsınız. Kurtarmanız için birşeyler söylememe gerek yok diye düşünüyorum çünkü zor bir ihtimal. Tek söyleyeceğim orkidelerinizi sularken yukardan boca ederek değil su dolu bir kovanın içine saksıyı daldırarak yapmanız, yaprak aralarına su girer ise muhakkak o suyu bir kağıt havlu kullanarak tamamen temizlemeniz olacak. Genede siz o sapıda kesin kesinlikle o kuruyan yeri ıslatmayın bakımına devam edin eğer bitki başarır ise yan kısımlarından yeni bir göbek verecektir.
jalapones
16-02-2011, 00:05
Cevabınız için çok teşekkür ederim. Dediğiniz gibi yukarıdan suladım, gerçi çiçeğin üzerinden değil de köklerine doğru sulamaya dikkat ettim ama yine de suyun gelmemesi zor bir ihtimal. Bu benim ilk orkidem olduğu için daha acemiyim. Gövdenin üst kısmını değil siyahlaşan sapı keseceğim sadece değil mi?
merbahalar ben çok yeni orkide bakmaya başladım eşimin hediye olarak aldığı orkidemde ilk aldığım gün soğuk musluk suyuyla suladım nasıl sulanacağını bilmediğimden şimdi çiçeğimin tomurcukları teker teker dökülüyor dökülmeyi durdura bilmenin bir yolu varmıdır?
birde köklerinde bozulma var sanırım resimlerini koyuyorum bu konusa uzman olan arkadaşlardan cevap bekliyorum
Bu bitkinin görünen hiçbir sorunu yok, phelenaopsis başlığını okuyun.
Saksı fazla ıslak, az ışık alıyor olmalı.
Bu bitkinin görünen hiçbir sorunu yok, phelenaopsis başlığını okuyun.
Saksı fazla ıslak, az ışık alıyor olmalı.
cevap için çok teşekkür ederim.açmayan tomurcuklar dökülmeye başlayınca çok telaşlandım daha fazla ışık alan bir yere koymayı deneyeceğim çok sağolun.
Hiç bir sorun olmadan, yeri ve suyu normal olsa da çiçekçiden alındıktan sonra eve getirilen orkidelerde bu durum olabiliyor. Şok gibi tabiri caizse. Tomurcuklarını döküyor, üzerindeki çiçekler hemen soluyor. Bu normal bence. Endişelenmeyin.
Önemli olan bundan sonra uygun bir ışık ve sulama kurallarına uymak. Bir dahaki sezona yeniden çiçek verecektir.
Belli bir süre bakımını yaptıktan sonra evinizde, çiçek sapı çıkarıp tomurcuklanması ve nihayetinde çiçek vermesi tarif edilmez bir mutluluk veriyor bakan kişiye :)
Hiç bir sorun olmadan, yeri ve suyu normal olsa da çiçekçiden alındıktan sonra eve getirilen orkidelerde bu durum olabiliyor. Şok gibi tabiri caizse. Tomurcuklarını döküyor, üzerindeki çiçekler hemen soluyor. Bu normal bence. Endişelenmeyin.
Önemli olan bundan sonra uygun bir ışık ve sulama kurallarına uymak. Bir dahaki sezona yeniden çiçek verecektir.
Belli bir süre bakımını yaptıktan sonra evinizde, çiçek sapı çıkarıp tomurcuklanması ve nihayetinde çiçek vermesi tarif edilmez bir mutluluk veriyor bakan kişiye :)
sanırım benim orkidemin sorunda şok olması çürüryüp gider diye çok korktum.Ayrıca bu siteyi dün buldum araştırırken soruma bu kadar çabuk cevap verdiğiniz ve beni rahatlattığınız için çok teşekkürler.
cemre_77
18-02-2011, 12:50
Merhaba,
Benimde aynı resimdeki renkten birde beyaz orkidem var. Gecen yıl Beyaz olanın 2 dalındaki çiçek kuruyunca burdan ögrendigim şekilde budadım, tek dalı kurudu, digerinden tekrar tomurcuk cıktı şimdi. kuruyan dalın yanından cıkarmı, dipden mi keseyim ? Diğer dalıda bu sene kurursa cok üzülürüm.
Dal tamamen kuruduysa yanından çıkmaz. Bu durumda dipten kesebilirsiniz. Diğer dal da kurursa üzülmeyin. Tekrar çiçek sapı çıkarıyorlar.
Köklerinin yapraklarına yakın kısımları kuruyan, arkadan da yapraklarından ikisi sararıp düşen orkidemin köklerini budamak zorunda kaldım. Şimdi aynı saksıya yerleştirdim ve köklenir umuduyla bekliyorum.
Bitki yeniden köklenir mi yoksa ne yapabilirim?
Teşekkürler...
nehir1912
10-03-2011, 20:56
2yıldır orkıde yetiştiriorum son 1 haftadır yeşil yaprakları tek tek kopmaya dalları sararmaya başladı ne yapmam gerekiyor yardımcı olun bana lütfen :(
yeşil sever
11-03-2011, 12:34
Merhaba arkadaşlar ben bir orkide hayranıyım.İki tane biri beyaz diğeri bordo orkidem var.Bordo orkidem üç yıllık ve yerini çok sevdi ,maşaallah deyin üzeri çiçek dolu.Beyazı yeni aldım.Çiçeklerinide döktü ama yaprak çıkardı.Ben bakım için bitki besini kullanıyorum.Bildiğim kadarıyla çıkan köklerin kesilmemesi gerekiyor.Nasıl üretildiğini bilen varmı arkadaşlar.Yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler
Pat(i)ilker
20-03-2011, 13:43
arkadaşlar orkidemin çiçekleri geçtikten sonra açılmamış gözden kestim. 1 ay olacak orda bir gelişme yok gibi küçük bir uç çıktı ama hiç bir gelişme yok, aynı zamanda yaprakta veriyordu şuan yaprağın büyümesi de durdu ne yapmam lazım o dalı kesim mi tamamen
Bu başlığı iyice bir inceleyin, muhakkak sorununuzla ilgili soru ve cevaplara raslayacaksınızdır. Eğer bulamadım ya da yeterince yardımcı olmuyor derseniz orkidenizin resimleriyle birlikte öğrenmek istediğinizi tekrar yazınız.
Daha sağlıklı cevaplar almak isterseniz muhakkak resim ekleyiniz.
Pat(i)ilker
21-03-2011, 16:18
Gezinmiştim dalı kesin yaprak versin gibi yazılar okumuştum ama eminolmak istemiştim teşekkürler
Merhabalar orkidem bütün çiçkelerini döktü dalları kesme konusunda sizden yardım almak istedim.resimlerini yüklüyorum keseceğim yerleri gösterebilirseniz sevinirim.dalların ucunda küçük tomurcuklar ama uzun bir zamandırda gelişme göstermiyorlar.birde kesmezsem bir sorun olur mu?orkidemi aldığım çiçekçi kesmememi söylemişti.
arkadaşlar dün 1.5 metre yüksekliğindeki camların içinde aynı boyutta dev orkideler gördüm,yalnız topraksız sadece su ile yetiştiriyorlardı ,inanılmaz güzellikte çiçekleri var,bu orkide cinsi hakkında bilginiz var mı ?
Burdalar: http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3520
arkadaslar 3 ay önce bir orkidem oldu. bakmayı beceremedim sanırım. bol cicekli ve tomurcukluydu hepsi zamanla döküldü sulama az galiba diye 2-3 gunde bir sulamaya basladım simdi de cürüme oldu galiba. bana yardımcı olun lütfen:( simdi cicegi saksıdan cıkardım kökleri yesil ve sertti topragı yavasca sirkeledim icteki kökler beyaz bu hepsinde böyle midir yoksa hepsi cürümüs mü. sertler yumusak degıller ama beyaz resim yüklemeye calısacagım bırazdan. sararan yaprakları koparmıstım.bir iki tane daha daha var öyle ama sert ldugu ıcın ellemiyrum. bir de gecen gün iceriyi havalandırdım bayagı acık kaldı camlar ondan mı oldu bilmiyorum ama en üstteki 2 yaprak yumusamıs birden nasıl oldu anlamadım
bunlar resimler tek sapta uzun zamandır cicek yoktu onu bugün kestim
3 saplıydı sapının teki kurumustu farkedemedim köküne bakmak aklıma gelmemisti kurudugu icin koparmıstım onu simdi iki kök var ilk resimde saglıklıydı yaprak sararmasını gectim cünkü alttaki yapraklar diye önemsememistim ama simdi üst yaprak yumusamıs neden olabilir.bir de simdi bu sapı kestim ucuna bir sey sürülmesi mi gerekiyor
işte bu yapraklar yumusak üstteki ikili daha yeni oldu bir anda... kökler duruyor acıkta hava alsın diye bıraktım öyle sizin dediklerinize göre bir şeyler yapıcam yumusayanları makasla kestim uclarda felan yumusama vardı bir de üstlerde
kökler bu halde yumusak degil sert ama beyaz.dısardan bakınca yeşil yeşil gözüküyordu icteki kökler beyazlasmıs resimde pek net cıkmadı ama böyle:(
Asya_lotus
29-03-2011, 17:49
kökler bu halde yumusak degil sert ama beyaz.dısardan bakınca yeşil yeşil gözüküyordu icteki kökler beyazlasmıs resimde pek net cıkmadı ama böyle:(
Beyaz rengi - kökleri kendi doğal rengi, kökleri çok saglam görünüyo. Aşirı sulama nedeniyle, yapraklar turgor kaybettiler, sulama azaltın - 7-10 günde bir defa. Pencere kenarında bitki tutun.
Beyaz rengi - kökleri kendi doğal rengi, kökleri çok saglam görünüyo. Aşirı sulama nedeniyle, yapraklar turgor kaybettiler, sulama azaltın - 7-10 günde bir defa. Pencere kenarında bitki tutun.
Sayın dostum, turgor ne?
Cümleler tercüme programından geçmiş gibi, devrik ve anlatım bozukluğu dolu.
Biraz daha dikkateder misiniz sayın dostum.
Teşekkürler.
Asya_lotus
30-03-2011, 21:33
Sayın dostum, turgor ne?
Cümleler tercüme programından geçmiş gibi, devrik ve anlatım bozukluğu dolu.
Biraz daha dikkateder misiniz sayın dostum.
Teşekkürler.
http://en.wikipedia.org/wiki/Turgor_pressure
TURGOR: Deplazmolize uğramış bir bitki hücresinde koful sürekli su alır ve stoplazmayı hücre çeperine doğru iter, selilozdan oluşan hücre çeperi, hücre zarı çeperine dayanır bu olaya bitki hücresinin turgor durumuna geçmesi denir.
Kısaca hücresin aşırı su yüklenmesidir, devam eden budurum hücrenin patlamasına neden olur, bu durumada hemoliz denir.
Plazmolyz: Hayvansal hücrelerden farklı olan bitki hücrelerindeki zar üzerinde destek olarak hücre duvarı vardır. Bitki hücresi kendinden yoğun bir ortama uğradığında ozmoz kurallarına göre su kaybettikçe çeperden ayrılarak ortaya doğru çekilir ve büzüşür. Bu olaya plazmolyz ya da stoplazma bozulması denir.
Deplazmolyz: Plazmolize uğramış bir hücre deposu su alarak eski haline dönmeye başlar, bu olaya deplazmolyz denir.
gülbahcesi
01-04-2011, 12:43
Arkadaşlar siteye yeni üye oldum,benim orkidemin topraktan çok kökleri var kasım ayından bu yana çiçekli, saksısını değiştiremiyorum,saksım şeffaf plastik,ben cam saksıya almak istiyorum.Saksı değiştirmek için çiçeklerinin dökülmesinimi beklemelimiyim.Farkındaysanız kökleri artık toprak üstünde.
ssoliver
09-04-2011, 09:25
Benim orkidemde de bazı sorunların kaynağının az kök olduğunu düşünmeye başladım, kök çıkarması için nasıl bir yol izlememiz gerekiyor...
merhaba
benimde orkidemle ilgili bir sorunum var. orkideye yeni merak sardım. sulama, gübreleme, saksı değişimi gibi bakımlarını okuyup öğrenmeye çalışıodum ki hastalığını da öğrenmem gerektiğini bitkim bana hatırlattı. iki gün öncesine kadar yoktu (benim dikkatimi çekicek kadar çok değildi). köklerdeki siyah noktalar sanırım mantar :S bunun için ne yapmam gerekiyor acaba
tek kökünde kuruma vardı sadece ama yeni aldığım için yanlış bir şey yapmak istememiştim.
ve yumurtalar var galiba (sol üst köşede) onun ne olduğuna bakmak için çıkartırken içinde böcek olduğunu fark ettim
merhaba... ilk defa orkide bakıyorum ve benim orkidemde çiçek yerine yaprak açtı alt yaprakları duruyor ama dallardada yapraklar açtı anladığım kadarıyla ayırmam gerekicek ama nasıl yapıcam bunu bana yardımcı olucak arkadaşlar için istenirse resmini yayınlaya bilirm yardımcı olursanız sevinirim. teşekkürler
Ziya Soner
11-04-2011, 18:31
merhaba... ilk defa orkide bakıyorum ve benim orkidemde çiçek yerine yaprak açtı alt yaprakları duruyor ama dallardada yapraklar açtı anladığım kadarıyla ayırmam gerekicek ama nasıl yapıcam bunu bana yardımcı olucak arkadaşlar için istenirse resmini yayınlaya bilirm yardımcı olursanız sevinirim. teşekkürler
Selam.,
Orkidelerde saksı değişimi bölümünü okumanızda yarar var,kesinlikle torf kullanmayın ,çiçekçilere gidip bunun saksısını değiştirin demeyin,İstanbuldan yazıyorsunuz.
Ya getirin saksınızı değiştirelim,ya da adresinizi bildirin ORKİDE HARCI yollıyalım.
Saygılarımla
Merhabalar bey yeni üyeyim :) Burayı sırf hediye gelen ama çok sevdiğim orkdieme daha iyi bakabilmek adına üye oldum.
3 ay önce hediye edilen ve yaprakları yaklaşık 2-3 hafta önce dökülen orkidemin kesilmesi gerektiğini öğrendim ama cesaret edip kesemiyorum nerden keseceğimide tam olarak bilemiyorum.
Bir de kestikten sonra kurumaması için ne yapmalıyım?
teşekkürler
kokten itibaren 3 bogum gectikten saonra 3-5 cm yukarisindan diye okumustum ama yinede bu isi uzmanlara birakmak en iyisi,cunku bende yeniyim orkide bakimi konusunda.Yalniz bisey sorucam saksinin sefaf olmasi gerekiyor diye bile biliyorum ben.koklerinde isik alabilmesi icin.orkideler sonucta agac uzerinde kokleri acikta olacak sekilde yetistikleri icin.Birde o saksinin altinda yeterince delik var mi ki.bende bana 1 ay once gelen orkidemde saksidan dolayi sorun yasadim ayni bu sekilde geldi ama icersine sefaf saksida vardi.porselen saksidan cikarinca orkidemin koklerinin su icinde yuzdigunu gordum.burdan arastirincada bol delikli sefaf bi saksida yetistirmemiz gerektigini ogrendim bu cinsleri.
Açıkçası ilgin için çok teşekkürler nilyan.
Geldiğinde bu saksıda idi bende değiştirmedim. Önceleri çok su vermişim yaprağının biri sararıp düştü. Sonra bir arkadaşım ki o da orkide yetiştiriyor o bana buzlukta donmuş buzlardan küp küp olanlardan yaklaşık 6-7 tane saksıya koy yavaş yavaş erisin dedi. Ve her pazar yap bunu dedi. Şu an için iyi gidiyor ama yorumlardan okuduğum kadarıyla soğuk su koymayın diyorlar. Ve ben mutfakta tutuyorum ki orda daha fazla nem olduğu için orada iyi olacağı söyleniyor.
Şimdi forum yöneticileri sizlere sesleniyorum saksıyı değiştirmelimiyim nasıl sulamalıyım ve kestikten sonra kesilen yere bir şey sürmelimiyim?
Lütfen en kısa zamanda cevap verirseniz çok ama çok sevinirim.
3 ay önce 1 orkide aldım.haftada 1 kere suluyodum çiçekleri soldu ve döküldü.sapı ucundan kurumaya başladı.az suladığımı düşünerek sulamayı artırdım. burda okuduğu bir yazıda aşırı sulamadan köklerinin çürüyeceğini görünce bende kabından çıkartıp köklerine baktım.kökleri tamamen ıslak ve sulu yapışkan bir şekildeydi. onları kestım içinden su çıktı.saksının ıcınde bulunan toprağn çok su çektiğini gördüm ve sıktım tamamen su çıktı.2 yapragı kaldı ve onlarda diplerinden sararmaya başladı.napmam gerekiyor.kurumasını istemiyorum.
çözbeniarapsaçı
19-04-2011, 00:43
Kök çürümesi olan orkidemin çiçek saplarını kestim sayın praecox un bu linkte http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=97377&postcount=247 tarif ettiği Phalaneopsis çelikleme metodunu denedim hiç olmasa çöpe gideceğine belki tutarda yavru orkidelerim olur. resimleri ekliyeceğim.
orkidem ölüyor..
aşırı sulamdan köklerini çürüttüm geç olsada farkına vardım.ıslak ve çürümüş köklerini kestim yaprakları döküldü ve kalanlarda diplerinden sararmaya başladı. yaprak dipleri çok hassas dokunsam düşücek gibi napmam lazım yardımcı olun lütfen :(
hoya carnosa
22-04-2011, 10:36
Merhabalar,
Orkide bakımı ile ilgili internetten ulaştığım son derece kafa karıştırıcı bilgiler sonucu orkideme nasıl bakmam gerektiğine bir türlü karar veremedim. Kimisi orkidenin sıcağı sevdiğini söylerken kimisi tam tersi serin yerde olması gerektiğini kimisi çok su istediğini kimisi çok çok az sulanması gerektiğini anlatıyordu ilgili yazıların. Her neyse ben de zarar vermemek adına dibini kuru gördükçe çok az miktarda içme suyu kullanarak suladım. Ancak çiçeğim tüm yeşil yapraklarını döktü. Çiçekleri de çok kötü durumda görünüyor. Orkidemin (phalaenopsis) hayata dönme şansı var mıdır?? Lütfen yardımcı olun. Ama bu işi lütfen gerçekten bilenler kafa karıştırmayan şekilde cevap verirse çok sevinirim. Teşekkür ederim şimdiden.
hoya carnosa
24-04-2011, 21:10
merhaba, orkidemin fotoğraflarını aşağıya ekliyourm. umarım kurtulma şansı vardır.
çözbeniarapsaçı
24-04-2011, 22:20
merhaba, orkidemin fotoğraflarını aşağıya ekliyourm. umarım kurtulma şansı vardır.
sn. hoya carnosa o bitki çoktan ölmüş.
Sayın hoya carnosa;
Sağlam kökü var mı acaba?
Bu görüntüye bakılırsa bence de ölmüş gibi :(
CirkinAdam
30-04-2011, 20:12
Dostlar merhaba,
aranıza yeni katıldım.
3-4 aylık bir orkidem var ve çok güzel büyüyor ama orkideler 2 sap ve okadar uzadıki yanlarındaki plastik eğiliyor saksı düşüyor bunu nasıl düzeltebilirim ki saksısında normal büyüsün?
Çiçekçi saksıyı değişiriz ama çiçekleri solar dedi. saksıyı değişmeden nasıl yapabilirim?
Beyaz orkide ve çiçek sapı sürekli uzuyor uzadıkça plastik sapı eğiyor buda saksının dengede durmasını zorlaştırıyor.
Asya_lotus
30-04-2011, 22:29
Beyaz orkide ve çiçek sapı sürekli uzuyor uzadıkça plastik sapı eğiyor buda saksının dengede durmasını zorlaştırıyor.
Bir seramik saksı içine onu yerleştirin :rolleyes:
207585
Merhaba,
Foruma yeni üye oldum. Birkaç gün önce hediye gelen orkideyle bende kendimi bu forumda buldum, dünden beri ilgiyle okuyorum. Bende orkidemin birkaç fotografını göndererek sorularıma yanıt ve çiçek hakkındaki yorumlarınızı almak istedim.
1)Çiçegim plastik şeffaf bir saksının içinde ve oda görüldüğü gibi renkli bir dekor saksının içinde. Bu dekor saksının içine tam oturmuyor. Direnaj için altında 2-3cm lik bir boşluk var. Bu saksıdan çıkarıp köklerinde ışık ve daha fasla hava almasını sağlamalımıyım?
2) Resimde görüldüğü gibi köklerin hepsi yeşil değil. Bazıları giri bir hal almış durumda. Endişelenmemi gerektirecek bir durum var mı? Varsa ne yapmam gerekli?
3) Sulama için haftada bir köklerin olduğu saksıyı suya daldırıp süzdürmeyi tavsiye edende var, kısa aralıklarla az az su vermeyi tavsiye edende. Sulama konusunda ne yapıcağımı şaşırdım.
4) Orkidemin cinsi Phalaenopsis, değil mi?
İlgilenirseniz sevinirim.
çözbeniarapsaçı
02-05-2011, 20:00
mhmt21 orkiden hayırlı olsun bildiğim kadarıyla orkide köklerinin daha çok hava ve ışık alması olumlu yönde ama şeffaf olmayan saksıda kullananlar var, kökleri çok sağlıklı görünüyor çürüme yok, haftada bir sulayın daldırıp 1 dk bekleyin süzülmesini sağlayın sonra yerine koyun altında hiç su kalmamalı. şebeke suyu orkideleri öldürüyor tavsiyem suyu kaynatıp soğut kirecin dibe çökmesini sağla öyle kullan.
Merhaba,
Hediye gelen orkidem yanlış bakım ve sulamamdan dolayı çiçekleri döküldü bende 3. boğumdan sapını kestim fakat bütün sap kurudu. Yaprakları hala yeşil. Tekrar bir sap oluşurmu? Yoksa çiçeğim ölmek üzeremi?
İlginize şimdiden teşekkürederim.
Bütün sap kuruduysa dibinden kesebilirsiniz. Tekrar çiçek sapı oluşturur ama büyük ihtimalle seneye. Bu biraz da sizin bakımınıza bağlı. Çok fazla sulamayın ve aydınlık biryerde dursun.
A1919 ilginize teşekkürederim. Bir çiçekçide yeşil yapraklarının uçlarının sivri olacak şekilde kesildiğini gördüm. Benim çiçeğimin yapraklarıda oldukça geniş uçlarının kesilmesi gibi bir durum varmı? Birde çiçeklere ilaç kullanmam gerekiyormuş bunun için önerdiğiniz bir ilaç varmı yoksa herhangi orkide besleyici ilaç kullana bilirmiyim?
Sayın ssimya yaprakların kesildiğini hiçbir yerde duymadım ve okumadım. Bence yapraklara dokunmayın hiç. Besin olarak vilmorin marka orkide besini kullanıyorum. Bence oldukça iyi.
bertunum
21-05-2011, 19:47
merhaba, ben orkideme biraz yanlış bakım yaptım. az daha ölüyordu zavallı çiçek; şöyle anlatayım:
öncelikle orkidemin tarihi: ben 3 senedir ablamın evinde kalıyorum. 3 yıldır da o orkide bizde mevcut, saksısına, toprağına hiçbir şeyine dokunmadım, yalnız su verdim, dal yaprak falan kestim az biraz. Yani, 2 yıldır ben bakmaya çabalıyorum. Ben ablamın evine geçmeden tahmini bir yılı daha var.
ocak ayında, İzmir'e gitmiştim, çiçeklerim İstanbul'da kaldı. 3 hafta hiç su verilmedi, orkide canlandı. 2 tane dalı vardı üzerileri tomurcuklu. susamışlardır diye su verdim, bakım yaparken de dallarından birini yanlışlıkla kırdım.
velhasıl kelam, diğer dalındaki tomurcuklar da su verdikçe kurumaya başladı. suyu azalttım. biraz öyle seyretti, o sırada havalar iyice soğudu tomurcuklar uzun süre açmadan kaldı öyle. şimdi yeni yeni açıyor, 3 tane çiçek açtı, diğer tomurcuklar da sırada bekliyor.
ama, asıl dert ettiğim bir nokta var; bu sitede gördüğüm orkidelerin yaprakları bebek cildi gibi capcanlı, ancak bendeki orkidemin yaprakları bir saat boyunca eldivensiz bulaşık yıkamış parmaklara benziyorlar. onları nasıl düzeltebilirim?
http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/226926_10150598157605024_761030023_18465514_685231 6_n.jpg
http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/230901_10150598157890024_761030023_18465516_553872 _n.jpg
bertunum
24-05-2011, 10:39
üstteki orkideyi daha büyük bir saksıya almak gerekir mi?
Köklerinin yapraklarına yakın kısımları kuruyan, arkadan da yapraklarından ikisi sararıp düşen orkidemin köklerini budamak zorunda kaldım. Şimdi aynı saksıya yerleştirdim ve köklenir umuduyla bekliyorum.
Bitki yeniden köklenir mi yoksa ne yapabilirim?
Teşekkürler...
Vallahi de başardım:)
Sadece hiç bir şey olmamış gibi davrandım.
Yine haftada bir suda bekletip süzdüm. Yerini değiştirmedim.
Aslında o da benim gibi davrandı. Ne yapraklarına bir şey oldu ne de rengine.
Sanki "hadi affettim, ama bir daha olmasın" der gibi...:D
Bugün bir de ne göreyim; dibinden minik bir KÖK ÇIKARMIŞ :eek:
İşte buna çok sevindim.
Zaten orkideler çok fazla özen istemeyen bitkiler, bazen fazla özenden ölüyorlar :).Demek ki durumu toparladı, bir kaç kök daha çıkarsın resmini de görmek isteriz.
bertunum
30-05-2011, 13:01
peki, ben orkidemi daha büyük bir saksıya almalı mıyım?
Evet bence almalısınız. Kökleri çoğalmış, sanırım plastik saksısının içindeki substrat da çok azalmıştır.
bertunum
30-05-2011, 18:30
okuldaki ölü çam ağacının kabuklarından toplamıştım. onları substrat olarak kullanabilir miyim?
Subsrat için gerekenleri forumda bulabilirsiniz. Nasıl hazırlanacağı ve dezenfekte edileceği forumda daha çok yazıldı.
İyi çalışmalar.
ebrar nisa
28-07-2011, 17:46
bugün çiçekci atmak üzere olduğu çiçeği bana verdi.birtek çiçeği vardı onuda kesti.şimdiden sonra çiçek açarmı bilmiyorum.camın iç tarafına fazla güneş görmeyen bir yere koydum.bakımı hakkında tavsiyeler bekliyorum.
bugün çiçekci atmak üzere olduğu çiçeği bana verdi.birtek çiçeği vardı onuda kesti.şimdiden sonra çiçek açarmı bilmiyorum.camın iç tarafına fazla güneş görmeyen bir yere koydum.bakımı hakkında tavsiyeler bekliyorum.
Çürümüş kök varsa kök temizliği yapıp steril olan yeni harca dikmelisiniz. Klorsuz su ile sulamalı ve düzenli gübrelemelisiniz. Zaman zaman da mantara karşı ilaçlamalısınız. Düzenli bakım uygularsanız çiçek açar. Bendekiler açıyor..
ebrar nisa
27-08-2011, 14:08
Teşekkürler. Ancak orkideler için yeni harç bulmak kolay olmuyormuş diye duydum..
cigdemcik
02-09-2011, 14:50
Selamlar,
Aşağıda resimlerini koymuş olduğum orkidemin yardıma ihtiyacı var ancak ne yapmam gerekiyor bana yardımcı olur musunuz?
Herşey gayet güzeldi, taa ki rüzgarın azizliğine uğrayıp masadan yere düşene kadar... Hep uçuşan perdenin suçu... :mad:
Bir tane sapı sarardı, ve artık sıkı sıkıya toprağa bağlı değil, gevşek bir şekilde duruyor, yana doğru eğiliyor.. :(.
Ayrıca üstteki yaprakların kenarlarından çıkan yeşil kökler de neyin nesi? o kökleri başka bir saksıya mı dikmeliyim acaba bir türlü karar veremedim...:confused:
Teşekkürler ve sevgiler,
Çiğdem:rolleyes:
http://i1081.photobucket.com/albums/j348/cigdemmm/IMG_0692.jpg
http://i1081.photobucket.com/albums/j348/cigdemmm/IMG_0690.jpg
http://i1081.photobucket.com/albums/j348/cigdemmm/IMG_0689.jpg
burcinella
04-09-2011, 18:11
Arkadaşlar ayın 19.da hediye gelen orkidelerimle başım biraz dertte... Acemiliğimden dolayı. Hediye aldığım günden beri nette araştırıp okuduğum kadarıyla bakmaya çalıştım ama bir yerlerde hata yaptım belli ve sizden yardımcı olmanızı rica ediyorum....
Öncelikle orkidelerimi geldikten bir hafta sonra suladım çiçekçi sulamış olabilir diye... Sulama işlemini 1 litre suya bir ölçek orkide besini kattım ve toprağını yıkama şeklinde gerçekleştirdim. Suyunun tamamen süzülmesine dikkat ettim. Yapraklarını da kuruladım. Sonraki iki günse sulamadan kalmış suyla yapraklarını silip kuruladım bu ilk başta işe yaramış göründü. Çiçeklerim yeniden canlandı yapraklarıda sertleşti ancak iki gün sonra yapraklarımda sararma olmaya başladı. iki gün öncede göbeğindeki yaprak düştü ve küf gibi birşey var. Göbekten çürüme yaptığını düşünüyorum, çökme dediğiniz hastalığa yakalanmış olabilirmi? Birde çiçeklerimin olduğu yerden her iki daldan da yeni bir oluşum var ne olduğunu anlamadm eğer keikiyse ana bitkiyi yorduğu içinmi yapraklarım düşüyor? forumda okuduğum bilgilere rağmen emin olmak istedim yardımcı olursanız sevinirim...
243894
243895
243896
243897
243898
burcinella
04-09-2011, 18:20
Bunlarda devamı...
243899
243900
243901
Birde saksının içindeki köklerim yeşil ama fotoda biraz sarı çıkmışlar belirteyim... Umarım durumu vahim değildir :S
karaçiçek
06-09-2011, 10:45
benim orkidem gayet sağlıklıydı.1 ay evde yok tum ve görümcem baktı. ama geldiğimde saksısının altındaki tabakta su birikmişti.hemen döktüm ama bir çok çiçek açmıştı.daha sonra çiçekler tek ttek sararıp döküldü.ve daha sonra toprağıda iyi değildi değiştirmek istedim çiçekçide toprağın geç geliceğini söyle bende PH sı 5.5 ve 6.5 arası bitoprak aldım bu toprak iyi gelir mi ve balkon camının önüne koydum gayet serin ve aydınlık bi yerbgüneşide doğrudan almıyo perdeden yansıyan ışık alıyo . sizce orkidem aski sağlığına kavu şup çiçek açarmı
malicetin
06-09-2011, 16:57
Sayın Çiğdemcik, sizin orkideniz 2 adet keiki yani yavru orkide çıkarmış. Çok acil bunları ayrı ayrı saksılara alın. Ama sustratını iyi hazırlamanız gerekiyor. Şöyle yapın: Çevrenizde fıstık çamı mutlaka vardır. -Yoksa Koçtaşta orkide toprağı bulunabilir. Bundan yararlanın- Bunların kabuklarını toplayın, -kabukların içerisinde saklanan börtü böcek için fırında 200 derecede 10 dakika kadar ısıtın. Dikkat edin yangın çıkmasın- içine %20 kadar şişe mantarı, %10 kadar mangal kömürü koyun. şeffaf ve plastik bir saksı da bulun öncelikle, saksının içerisine önce dalından ayırdığınız yavru orkideyi uygun biçimde yerleştirin. Sonra da hazırladığınız substratı saksıyı sallayarak doldurun. Bunu daldırma şeklide sulayın ve aydınlık bir yere, mümkünse annesinin yanına koyun ve bekleyin. Her hafta gene daldırma yöntemi ile sulayın. Bir kaç ay sonra yeni kökler ve yapraklar çıkarmaya başlayacak, yaklaşık 1 yıl sonra çiçek verecektir.
malicetin
06-09-2011, 19:46
Sayın Burcinella, sulamayı "yıkama şeklinde gerçekleştirdim" ne demek anlamadım. Orkidenizin kökleri sağlam görünüyor. Kök çürümesi olduğu yolunda bir bulgu da görünmüyor. Orkideniz güneş altında kalmış olabilir mi? En akla yakın olan neden sanırım bu. Eğer yapraklar güneş yanığı ise çiçek sapını en dibinden kesin. Haftada bir gün daldırma yöntemi ile sulamaya devam edin. Ne yazık ki bu yapraklardan size hayır yok. Ama gene de kesmeyin. Kendiliğinden düşmesini bekleyin. Kökler sağlam olduğu için orkide yeni yaprak çıkaracaktır. En az 2 yaprak çıkardıktan sonra çiçek bekleyebilirsiniz. Şayet kök çürümesi varsa kurtulması zor görünüyor.
malicetin
06-09-2011, 19:54
Sayın Karaçiçek, saksıya bildiğimiz toprak mı koydunuz? Orkidenin yetiştiği toprak -ki ona substrat diyoruz, biz orkide harcı diyelim- ağaç kabuklarından özellikle fıstık çamı kabuğu gibi materyallerden oluşuyor. Ben normal toprak içinde yetişmiş orkide de gördüm ama toprağın ıslak kalması durumunda hemen kök çürümesi oluşur. Ayrıca orkide havadar ortamı sever. Bence eğer normal toprak kullandı iseniz değiştirin, daha iyi çiçek alırsınız.
malicetin
06-09-2011, 20:06
Sayın Burcinella, sulamayı "yıkama şeklinde gerçekleştirdim" ne demek anlamadım. Orkidenizin kökleri sağlam görünüyor. Kök çürümesi olduğu yolunda bir bulgu da görünmüyor. Orkideniz güneş altında kalmış olabilir mi? En akla yakın olan neden sanırım bu. Eğer yapraklar güneş yanığı ise çiçek sapını en dibinden kesin. Haftada bir gün daldırma yöntemi ile sulamaya devam edin. Ne yazık ki bu yapraklardan size hayır yok. Ama gene de kesmeyin. Kendiliğinden düşmesini bekleyin. Kökler sağlam olduğu için orkide yeni yaprak çıkaracaktır. En az 2 yaprak çıkardıktan sonra çiçek bekleyebilirsiniz. Şayet kök çürümesi varsa kurtulması zor görünüyor.
burcinella
07-09-2011, 01:22
Öncelikle malicetin cvp verdiğiniz için teşekkürler... Kaç gündür kimse cvp vermeyince bende orkidelerimin köklerindende şüphe duydum ve saksısından çıkardım. İçerde kalan kökler sarı ve çürümüştü. Elimde ilaç bulunmadığı için çiçeklerimi su dolu kaba oksijenli su katıp onun içinde güzelce yıkadım kötü olan yapraklarıda kestim. yaprakların aralarındaki küfleri kulak pamuğuyla temizledim falan :) Sonra kurulayıp tarçın döktüm bir gün kurumalarını bekledim. Bugünde onları temizleyip kurumuş kökleri kestim sonrada kömür tozu sürdüm ve şimdilik köklerde yapraklarda gayet memnun. Sonra koçtaşa gidip orkide toprağı aldım ve bu toprağın içine başka yerlerde de okumuştum fındık kabuğu karıştırdım. Fındık kabuklarını fırında dediğiniz gibi yaptım ama toprağı yapmadım umarım gene sorun olmaz çünkü yazınızı görmemiştim :(Neyse bu akşam onları güzelce temizleyip saksısına geri diktim. Şu anda gayet memnun gibiler yarın sulayacağım ***. Yaprak araları,altında ve göbekteki küfler iki gündür yok tarçın gerçekten iyi geldi umarım bir aksilik çıkmaz.
burcinella
07-09-2011, 01:31
Bu arada yıkama şeklinde dediğim bir kaç yerde okumuştum en az bir litre suyla (içme suyu) orkidenizin yapraklarına gelmeyecek şekilde toprağına döküyorsunuz o su zaten saksı delik olduğundan hepsi tasa akıyor ve iyice süzdürüyorsunuz artık toprak ne kadar çektiyse o kalıyor :) Ama bu uygulamaya uygun saksı harcım yoktu heraldeki bende çürüme oldu sanırsam :( koçtaştan aldığım bu karışımda da fazla ağaç kabuğu yoktu şimdilik beni idare etmesini umuyorum en çabuk bulabildiğim bu oldu...
malicetin
07-09-2011, 19:45
Sayın Burcinella, sulamayı daldırma dediğimiz yöntemle yapıyoruz. Önce orkide saksısından biraz büyükçe bir kap buluyoruz. Kabın içerisine klorlu olmayan su koyuyoruz. Sonra orkidemizi yapraklarına kadar bu kabın içerisine daldırıyoruz ve su kabarcıkları bitinceye kadar bekliyoruz. Bu genellikle 30 - 60 saniye kadar sürüyor. Siz tek çiçek olduğu için daha fazla bekletebilirsiniz. Daha sonra süzdürüp yerine koyuyoruz. Bunu haftada bir gün ve sabah saatlerinde yapıyoruz. Sulamadan sonra çiçeği havadar bir yere koyarsanız uygun olur. 15 günde bir de vilmorin orkide gübresi koyduğumuz suya daldırıyoruz. Güneş direkt çiçeğin yapraklarına uzun süre gelirse yapraklar yanar. Ama orkideler ışığı çok severler. Sabah ya da ikindi güneşi gören aydınlık bir yer idealdir. Devam ederseniz orkide bakımının çok kolay ve zevkli olduğunu göreceksiniz. Ve daha çok orkide edineceksiniz.
karaçiçek
08-09-2011, 11:01
bir şey daha sorcam bütün çiçekler döküldüğü için çiçekler aynı yerdenmi açar yoksa.bir yerden kesmemi gerekir.eğer kesiceksem nerden kesebilirim teşekkür ederim..bu arada çiçekler dökülmeden önce sarardığı için saplarını makasla kesmiştim öyle okumuştum
Arkadaşlar ayın 19.da hediye gelen orkidelerimle başım biraz dertte... Acemiliğimden dolayı. Hediye aldığım günden beri nette araştırıp okuduğum kadarıyla bakmaya çalıştım ama bir yerlerde hata yaptım belli ve sizden yardımcı olmanızı rica ediyorum....
Öncelikle orkidelerimi geldikten bir hafta sonra suladım çiçekçi sulamış olabilir diye... Sulama işlemini 1 litre suya bir ölçek orkide besini kattım ve toprağını yıkama şeklinde gerçekleştirdim. Suyunun tamamen süzülmesine dikkat ettim. Yapraklarını da kuruladım. Sonraki iki günse sulamadan kalmış suyla yapraklarını silip kuruladım bu ilk başta işe yaramış göründü. Çiçeklerim yeniden canlandı yapraklarıda sertleşti ancak iki gün sonra yapraklarımda sararma olmaya başladı. iki gün öncede göbeğindeki yaprak düştü ve küf gibi birşey var. Göbekten çürüme yaptığını düşünüyorum, çökme dediğiniz hastalığa yakalanmış olabilirmi? Birde çiçeklerimin olduğu yerden her iki daldan da yeni bir oluşum var ne olduğunu anlamadm eğer keikiyse ana bitkiyi yorduğu içinmi yapraklarım düşüyor? forumda okuduğum bilgilere rağmen emin olmak istedim yardımcı olursanız sevinirim...
243894
243895
243896
243897
243898
67 ve 71 nolu fotoğraflardan anladığım kadarı acilen mantar ilaçlaması yapmalısınız. Çiçeğinizin göbek kısmı çürümüş gibi gözüküyor. Şayet çürüme oldu ise kurtarmanız hayli zor.
burcinella
08-09-2011, 19:54
Sayın eylems mantar ilacı kullanmadım yukarda yazdığım bir kaç yöntemle dezenfekte etmeye çalıştım. sonrada yeni saksı harcına diktim kaç gündür gayet iyiler hergün kontrol ediyorum eğer tekrar birşey görürsem dediğinizi yapıcam o gün koçtaşta ilaç bulamadım. Eminönüne giderim bir dahakine orda bulurum heralde.
burcinella
08-09-2011, 20:04
Sayın malicetin dediğiniz yöntemi yaptım. Çiçeklerimi koyduğum yer içeride kalıyor güneş görsünler diye koyduğum yerde tam olarak güneş almıyor zaten onu da saat üçten sonra koyuyorum riske girmemk için :) Şimdilik iyi gözüküyorlar ama yaprakları tam olarak sert değil hala kendine gelemedi.
herkul565
11-09-2011, 00:09
selam benim orkidemi nasıl sulaya bilirim bide ne sıklıkla nasıl sulamalıyım orkide besiniyle devamlı sulasam çiçeğime bir zarar olurmu cevaplarınızı bekliyorum saygılarımla...
herkul565
11-09-2011, 00:55
Orkidemin Resimleri Yorumlarınızı Bekliyorum Nasıl Bakım Yapablirim: http://img839.imageshack.us/img839/4610/11092011051.jpg
http://img685.imageshack.us/img685/6704/11092011053.jpg
http://img854.imageshack.us/img854/5313/11092011054.jpg
http://img200.imageshack.us/img200/1574/11092011056.jpg
Orkidemin Resimleri Yorumlarınızı Bekliyorum Nasıl Bakım Yapablirim: http://img839.imageshack.us/img839/4610/11092011051.jpg
http://img685.imageshack.us/img685/6704/11092011053.jpg
http://img854.imageshack.us/img854/5313/11092011054.jpg
http://img200.imageshack.us/img200/1574/11092011056.jpg
Diğer konu başlığında sorunuz cevaplandı. Sulama sıklığı haftada bir.
malicetin
14-09-2011, 22:03
Sayın Herkul565,orkideniz çok sağlıklı görünüyor. Ama gördüğüm kadarı ile substrat çok kötü. Bu nedenle sulamada çok dikkatli olmalısınız. Sulamayı mutlaka haftada bir daldırma yöntemi ile ve mümkünse sabah saatlerinde yapacaksınız. Hatta suladığınız gün havaların güzel olduğu bu mevsimde güneşten korunmak kaydıyla dışarda 1 - 2 saat havalandırırsanız çok iyi olur. Her 15 günde bir de vilmorin gübreli suya daldırın. Ama gübreli suya daldırmadan önce sustratı ıslatın. Herkesin ayrı bir yöntemi var ama bana sorarsanız çiçek saplarını en dipten kesin. Açmaya hazır olduğunda yeniden çıkaracaktır. Mümkün olduğunca bol ışık almasına özen gösterin. Ekim ayında yeniçiçek sapı çıkaracaktır. Gelecek sene aralık ayına kadar çiçekler devam eder. Çiçekler bitince de sustratını mutlaka değiştirin.
burcinella
16-09-2011, 02:03
Arkadaşlar benim orkidem gene aynı şekilde ki gibi hastalandı iki günde bitti diyebilirim. İki haftadır saksı harcını değiştirdiğimden beri gayet iyiydi. ama dünden beri gene çok kötü fazla suda vermiyorum sayın malicetinin dediği gibi daldırma yöntemini yaptm sanırım eylems sen mantar ilacı yap dediğinde yapmalıydım onun iyi gözükmesine aldandım :( Şimdi son halinin fotolarını koycam gene köklerde küf var ve sararma önce göbekten başladı sonra yaprak uçlarına doğru oldu yaprakların içinde su gibi şeyler olmaya başladı fotoda görüceğiniz kahverengi gibi olan şey.... Fotolara bakıp yatdımcı olursanız sevinirim yarın direk mantar ilacı almaya gidicem bu saatten sonra dönüşü olurmu bilmiyorm :( Birde acaba orkidem cama çok uzak olduğu içinmi böyle oluyor fikir verirseniz sevinirim :( Fotolar.....
245937 245938 245939
burcinella
16-09-2011, 02:11
Ayrıca arkadaşlar lilyumlarım mesela camın önünde duruyor bakımı orkideyle benzerlik gösteriyor şükürler olsunki lilyumlarım çok sağlıklı yanlış oranda su veriyor olsam aynı şekilde onlarıda öldürmezmiydm ya :( hata bende mi yoksa çiçekçiden gelirkenmi hastaydı bilemiyorm of.. çünkü çiçekçiden geldikten kısa bir süre sonra böyle olmaya başlamıştı...
Arkadaşlar benim orkidem gene aynı şekilde ki gibi hastalandı iki günde bitti diyebilirim. İki haftadır saksı harcını değiştirdiğimden beri gayet iyiydi. ama dünden beri gene çok kötü fazla suda vermiyorum sayın malicetinin dediği gibi daldırma yöntemini yaptm sanırım eylems sen mantar ilacı yap dediğinde yapmalıydım onun iyi gözükmesine aldandım :( Şimdi son halinin fotolarını koycam gene köklerde küf var ve sararma önce göbekten başladı sonra yaprak uçlarına doğru oldu yaprakların içinde su gibi şeyler olmaya başladı fotoda görüceğiniz kahverengi gibi olan şey.... Fotolara bakıp yatdımcı olursanız sevinirim yarın direk mantar ilacı almaya gidicem bu saatten sonra dönüşü olurmu bilmiyorm :( Birde acaba orkidem cama çok uzak olduğu içinmi böyle oluyor fikir verirseniz sevinirim :( Fotolar.....
245937 245938 245939
Phaliniz ışığa çok uzak bunda haklısınız. Fotoğraflara ilk bakığımda göbekte mantar olduğunu söylemiştim. Dinlemeliydiniz. :( phalinizin ana gövdesini kontrol edin yumuşama ve çürüme gibi bi olşum varsa eğer zor. Ama çürüme çok az varsa acil mantar ilacı yapmalı kömür tozu ve tarçına bulamalısınız. Ben bu şekilde garo (praecox) hocanın tavsiyeleri ile bir phalimi kurtardım. Phaliniz hasta olsun **** olmasın düzenli 2-3 ayda bir mantar ilacı yapın.
burcinella
16-09-2011, 12:38
Teşekkür ederim Sayın eylems hemen dediğinizi yapıcam eminönündeki çiçekçilerde bulurum değil mi gitmeye hazırlanıyorumda :) **** alabileceğim başka bir yer varsa oraya gideyim bir de hangi ilacı tavsiye edersiniz ben captan ve benomly okudum forumda.
Teşekkür ederim Sayın eylems hemen dediğinizi yapıcam eminönündeki çiçekçilerde bulurum değil mi gitmeye hazırlanıyorumda :) **** alabileceğim başka bir yer varsa oraya gideyim bir de hangi ilacı tavsiye edersiniz ben captan ve benomly okudum forumda.
Bauhause artık reçetesiz satış yapmıyor en uygun yer eminönü ya da ilçe ziraat merkezlerinden reçete alıp bauseden almak. Bahsini ettiğiniz ilaçlar uygundur.( yani en etkili olanlarıdır.)
Phaliniz ışığa çok uzak bunda haklısınız. Fotoğraflara ilk bakığımda göbekte mantar olduğunu söylemiştim. Dinlemeliydiniz. :( phalinizin ana gövdesini kontrol edin yumuşama ve çürüme gibi bi olşum varsa eğer zor. Ama çürüme çok az varsa acil mantar ilacı yapmalı kömür tozu ve tarçına bulamalısınız. Ben bu şekilde garo (praecox) hocanın tavsiyeleri ile bir phalimi kurtardım. Phaliniz hasta olsun **** olmasın düzenli 2-3 ayda bir mantar ilacı yapın.
Sevgili Eylems,
hasta olmasa da mantar ilaci uygulamak saglikli cicege zarar vermez degil mi?
benim orkidelerim bir kac cins bir aradalar ve denedigimde hepsine zarar gelmesinden korktum acikcasi...:(
Kök kısmına uygulayın. Hastalanmasına imkan vermemiş olursunuz.
burcinella
17-09-2011, 01:19
Öncelikle cevap verdiğiniz için teşekkür ederim sayın eylems. Bugün bir çiçekçiyle kavga etmem sonunda (çiçeğime kaldır at sen onu dedi de) sinirlenip eminönündeki çiçekçilere gittim. Ve eminönünden captan marka ilaç aldım. Satıcının kullanım önerisi 1,5 lt suya yarım çay kaşığı koy dedi bu ölçü uygun mu ayrıca çiçeği saksısından çıkarıptamı uygulamam daha iyi olur yoksa toprağınıda mı ilaçlamalıyım bunu bilmiyorum. :S Birde Orkideler için hazırlanmış bir toprak gördüm koçtaştan aldığımdan çok farklı sırf ağaç kabuklarından oluşuyordu. Onu da dayanamayıp aldım gayette ucuz bir şey :) 6 liraya aldım fotosunu da eklerim belki benim gibi arayan üyelere fikir olur. :) Ayrıca yosun sordum ama orkide için kullanılan yosun türünü bulamadım kökünü ona sararım daha iyi olur diye düşünmüştüm. Forumda çoğu kişi o tedaviyi de önermişte yosunu nasıl bulacağımı keşfedemedim daha o kadarına gerek var mı ben mi abartıyorum acaba...
Öncelikle cevap verdiğiniz için teşekkür ederim sayın eylems. Bugün bir çiçekçiyle kavga etmem sonunda (çiçeğime kaldır at sen onu dedi de) sinirlenip eminönündeki çiçekçilere gittim. Ve eminönünden captan marka ilaç aldım. Satıcının kullanım önerisi 1,5 lt suya yarım çay kaşığı koy dedi bu ölçü uygun mu ayrıca çiçeği saksısından çıkarıptamı uygulamam daha iyi olur yoksa toprağınıda mı ilaçlamalıyım bunu bilmiyorum. :S Birde Orkideler için hazırlanmış bir toprak gördüm koçtaştan aldığımdan çok farklı sırf ağaç kabuklarından oluşuyordu. Onu da dayanamayıp aldım gayette ucuz bir şey :) 6 liraya aldım fotosunu da eklerim belki benim gibi arayan üyelere fikir olur. :) Ayrıca yosun sordum ama orkide için kullanılan yosun türünü bulamadım kökünü ona sararım daha iyi olur diye düşünmüştüm. Forumda çoğu kişi o tedaviyi de önermişte yosunu nasıl bulacağımı keşfedemedim daha o kadarına gerek var mı ben mi abartıyorum acaba...
Abartmıyorsunuz. :) orkide bir hastalık. Yosunu ebaydan alabilirsiniz. aldığınız saksı harcı uygundur yosun bulursanız dahada iyi olur. İlaçlamayı ise kovaya hazırlayacağınız ilaçlı karışıma orkidenizi saksısı ile daldırıp 3-5 dk bekletin bence kafidir. saksı dışında kalan göbek kısmına da ilacın gelmesini sağlayın.
Sevgili Eylems,
hasta olmasa da mantar ilaci uygulamak saglikli cicege zarar vermez degil mi?
benim orkidelerim bir kac cins bir aradalar ve denedigimde hepsine zarar gelmesinden korktum acikcasi...:(
Ben ilaçlıyorum( abartmadan tabi) bişey olmuyor. Yinede siz bilirsiniz. Çiek hastalandı diyelim çiçeği solana kadar ya orkidenizi kaybetme durumuna gelirseniz nolacak.
Begonyam
18-09-2011, 00:49
Merhaba arkadaşlar, ben de yeni yeni orkide bakıyorum, geçen yaz kızkardeşim Almanya'dan iki tane orkide getirmişti. İkisi de tomurcuklandı, biri çiçeklendi. Çok güzel renkleri var. Resmini ekliyorum, bakalım ikincisi ne renk açacak.
Selamlar bende almanyada yasiyorum ve orkide meraklisiyim bu yil bende turkiyeye giderken orkide hediye goturmek istiyorum annem icin . Fakat Gumrukte bir Problem olurmu Acaba kardesiniz dediginize Gore Size 2 orkide getimis Gumrukte ve Havaalaninda bir sorun yasamismiydi Acaba yardimci olursaniz sevinirim simdiden tesekkurler
Begonyam
18-09-2011, 00:53
Kök çürümesi olan orkidemin çiçek saplarını kestim sayın praecox un bu linkte http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=97377&postcount=247 tarif ettiği Phalaneopsis çelikleme metodunu denedim hiç olmasa çöpe gideceğine belki tutarda yavru orkidelerim olur. resimleri ekliyeceğim.
Selamlar bu sekilde orkide celikleriniz tuttumu Acaba?
Selamlar bende almanyada yasiyorum ve orkide meraklisiyim bu yil bende turkiyeye giderken orkide hediye goturmek istiyorum annem icin . Fakat Gumrukte bir Problem olurmu Acaba kardesiniz dediginize Gore Size 2 orkide getimis Gumrukte ve Havaalaninda bir sorun yasamismiydi Acaba yardimci olursaniz sevinirim simdiden tesekkurler
Merhaba
Getirmek istediğiniz çiçekler ,gümrükte sorun olmuyor.:)
Ben de getirmiştim yanımda gelirken.
Dikkat etmeniz gereken bir şey söyleyim :)Benim orkidelerimin çiçeklerini uçağa alınmayı beklerken. başka bir yocu bayan koparıp almıştı.:mad:
Sanki kır çiçeği toplarmış gibi.Kopardığı anda farkettim ama .Orkidemin dalı elinde. Hemen farketmesem.diğer ikisini de koparacak.
Çare? yok...
Selamlar
merhaba arkadaşlar benim orkidemde de bir sorun var geçende harcını değiştirdiğimde başladı sorunlar harcın ağaç kabukları yetersiz geldi mangal kömürüde fazla gelince birkaç hafta sonra kontrol ettiğimde nerdeyse hiç kökü kalmamıştı yeni harç aldım internetten kuruyan kökleri temizledim ve diktim yeni harcıda hindistan cevizi parçalı bişi markası çiçek çoşturan orkide toprağı fakan yaprakları yumuşamaya başladı şimdide ve 2 tane yaprağını kaybettim yapraklar kökten sararıyor ne yapmalıyım lütfen yardım edin bana ölecek mi orkidem acaba kurtarabilir miyim?
merhaba arkadaşlar benim orkidemde de bir sorun var geçende harcını değiştirdiğimde başladı sorunlar harcın ağaç kabukları yetersiz geldi mangal kömürüde fazla gelince birkaç hafta sonra kontrol ettiğimde nerdeyse hiç kökü kalmamıştı yeni harç aldım internetten kuruyan kökleri temizledim ve diktim yeni harcıda hindistan cevizi parçalı bişi markası çiçek çoşturan orkide toprağı fakan yaprakları yumuşamaya başladı şimdide ve 2 tane yaprağını kaybettim yapraklar kökten sararıyor ne yapmalıyım lütfen yardım edin bana ölecek mi orkidem acaba kurtarabilir miyim?
Fotoğraflardan ve hindistan cevizi parçalarından yola çıkarak phalinizin aşırı suya maruz kaldığı kanatindeyim daha az su tutan karışım deneyin. Çiçek coşturan gübresinin oranı fazla gelip bitkiyi yakmışta olabilir. Phalinizin köklerini temizleyip kesik yerlere tarçın sürün ve daha az su tutacak karışıma dikip bir süre gübre vermeyin.Şuan için söyleyebileceklerim bu kadar.
Bol ışıklı bir yerde dursun sayın inci478.
Orkideler çok arsız bitkiler, bazen çok fazla şey yapınca da ters tepebiliyor. Aslında istedikleri ışık,7-10 günde bir sulama o kadar.
Ben bu hastalığa yakalndığım ilk zamanlarda :), forumu okuyup okuyup sürekli mantar ilaçları, köklendirme hormonları, çeşitli harçlar, yosunlar, gübereler neler neler deniyordum... :)))
Ve birçoğunun sonucu da hüsran oldu 2-3 orkidemi kaybettim.
Son iki yıldır hiçbir şey yapmıyorum. Sadece iyi ışık ve vakitli sulama..Ne gübre, ne yosun, ne mantar ilacı...Çok sağlıklılar ve sürekli çiçekteler.
Orkidenizin hala sağlam kökleri var. Cocopeat harcı ideal bir harçtır. Tarçın ya da kömür tozu döküp cocopeat'e aldıktan sonra 10 gün hiç su vermeyin derim ben. Tabi yine de siz bilirsiniz.
Bol ışıklı bir yerde dursun sayın inci478.
Orkideler çok arsız bitkiler, bazen çok fazla şey yapınca da ters tepebiliyor. Aslında istedikleri ışık,7-10 günde bir sulama o kadar.
Ben bu hastalığa yakalndığım ilk zamanlarda :), forumu okuyup okuyup sürekli mantar ilaçları, köklendirme hormonları, çeşitli harçlar, yosunlar, gübereler neler neler deniyordum... :)))
Ve birçoğunun sonucu da hüsran oldu 2-3 orkidemi kaybettim.
Son iki yıldır hiçbir şey yapmıyorum. Sadece iyi ışık ve vakitli sulama..Ne gübre, ne yosun, ne mantar ilacı...Çok sağlıklılar ve sürekli çiçekteler.
Orkidenizin hala sağlam kökleri var. Cocopeat harcı ideal bir harçtır. Tarçın ya da kömür tozu döküp cocopeat'e aldıktan sonra 10 gün hiç su vermeyin derim ben. Tabi yine de siz bilirsiniz.
çok teşekkür ederim sayın rodoslu ben sulamıştım harcını değiştirince bilmiyordum sulanmaması gerektiği 10 gün sonra sularım artık iyice kurumasını bekleyeyim
Fotoğraflardan ve hindistan cevizi parçalarından yola çıkarak phalinizin aşırı suya maruz kaldığı kanatindeyim daha az su tutan karışım deneyin. Çiçek coşturan gübresinin oranı fazla gelip bitkiyi yakmışta olabilir. Phalinizin köklerini temizleyip kesik yerlere tarçın sürün ve daha az su tutacak karışıma dikip bir süre gübre vermeyin.Şuan için söyleyebileceklerim bu kadar.
evet sanırım söylediğiniz gibi fazla ıslak kaldı orkidem harcı değiştirince sulamıştım ben orkidemi meğer sulamadan beklemeliymişim bu kadar çabuk cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim sağolun.
malicetin
19-09-2011, 14:27
Sayın inci478, sayın Rodoslu haklı. Bu yöntemle orkidenizi kurtarabilirsiniz. Ancak en az 2 sene uğraşmanız gerekir. Bu sürede orkide yetiştirmekten bıkarsınız, moraliniz bozulur. Bana sorarsanız zevkinize uygun bir orkide daha satın alın, bu deneyimlerinizle daha iyi bakar ve çiçeklendirirsiniz. Bundan büyük zevk alırsınız. Bunu da kurtarmaya devam edebilirsiniz doğal olarak... Benden size -eski deyimle- naçizane bir tavsiye..
karaçiçek
20-09-2011, 10:44
slmmm arkadaşlar benim orkidemin çiçekleri dökülmüştüü daha önce yazmıştım ve toprağını değğiiştirdim ama tprağı subrast değil hımus katkılı ve PH sı 5.5 ve 6.5 olan bitoprak. ve bekledim hiç çiçek açmadı araştırdığıma göre dalları kesmek gerekiyomuşşş ve kestim şimdi haftada bie suluyorum güneş alan aydınlık bi yerde havadarda.ve baktım 2 tane dibinden kök çıkarı yo sanırım bir 3 daha çıkarıcak ve yapraklarının ortasından bir küçük daha yaprak çıkarıyo.sağlığı iyi görünüyo yani ama dalını kestiğim için yani ileride tekrar çiçek açarmı sizcee onu merak ediyorum
karaçiçek
20-09-2011, 10:50
*** arkadaşlar benim orkidemin çiçekleri dökülmüştü daha öncede yazmıştım.ve bekledim çiçek açmadı araştırdığıma göre dalını kesmek gerekiyomuş ve bende dalını kestim öncedende toprağını değiştirmiştim ama toprağı subrast değil PH sı 5.5 ve 6.5 humus katkılı bir toprak.ve şimdi dibinden 2 tane kök çıkarmış.sanırım 1 tane daha çıkacak .ve yapraklarının arasın dan bir yaprak daha çıkıyo sağlığı iyi görünüyo yani. ama şunu merak ediyorum dalını kestiğim için ilerde tekrar çiçek açarmı onu merak ediyorum ....
nılgun_dogan
20-09-2011, 11:40
karaçiçek orkidenizin türünü ne arkadaşlar daha iyi yanıt verir. Sağlığı iyiyse ****** çiçek verir.
malicetin
21-09-2011, 20:30
Sayın Karaçiçek, çiçek döküldükten sonra dalını kesmeniz iyi olmuş. Bakımı iyi yapıldığında yeni dal ya da dallar çıkaracaktır, merak etmeyin. Ancak orkide humus katkılı bir topraktan ne derece hoşlanır çok şüpheliyim. Benim tavsiyem vakit geçirmeden çam kabuğu, şişe mantarı, mangal kömürü karşımı bir substrat hazırlayıp şeffaf bir saksıya alın. Haftada bir daldırma şeklinde sulayın, 15 günde bir de vilmorin orkide gübresi konulmuş su ile ve daldırma usulü ile sulayın. Orkidenin önce kökleri sürgün verip çoğalacak, en az 2 yaprak çıkaracak ve sonrasında çiçeklenecektir.
karaçiçek
24-09-2011, 12:24
teşekkür ederim malicetin.çok yardımınız dokundu orkidem zaten şefaf saksıda ancak daldırma yöntemiyle sulama nedir tam olarak bilmiyorum haftada bir su veiyorum orkideme ve yapraklarına su püskürtüyorum.ve eee yağmurlarda yağıncaaa epey su doldurdum orkidem için bundan sonra yağmur suyuyla sulamayı düşünüyorum.dediğim gibi orkidem 2 tane kök çıkarttı ve yaprak da çıkarmış durmda bu tprağını sevdiği anlamına gelmez mi teşekkür ederimm...
malicetin
24-09-2011, 17:41
Orkideler çok nazlı bitki değildir. Pek anlayamadığım humus katkılı bir toprakta da yaşamını sürdürebilir belki ama bu bitki ana vatanında ağaçların gövdeleri ile dalları arasında biriken kabuk parçaları arasında yetişiyor. Bunu göz ardı etmemek gerekiyor.Öte yandan toprak çok su tutar. Orkidelerin kökleri suyu sevmezler ve sulamayı ayarlayamazsanız ki imkansız gibi bir şey, kök çürümesinden ölür. Ancak süreç çok çabuk olmaz, 6 ay ya da bir yıl bile sürebilir. . Ben derim ki orkidenizin toprağını değiştirin. Çiçeğe durursa bitki daha çok zorlanır. Sulamaya gelince, eğer toprağını değiştirmeyecekseniz üzerinden su dökmek suretiyle sulayabilirsiniz. Ama değiştirirseniz mutlaka daldırma yöntemi ile sulamanız gerekir. Saksının altında sakın su bulundurmayın.
Sidartha
27-09-2011, 16:47
İyi günler.
Diğer başlıklara baktım ancak sorunuma cevap bulamadım.
2010 yılı kışında, çiçekli olarak aldığımız orkidemiz yaza doğru önce çiçekleri döktü sonra çiçek sapı köke doğru sararmaya başladı. Danıştığımız bir çiçekçi üçüncü boğumdan kesmemizi önerdi, kestik ancak sap kurumuya devam etti.
Tedbir olarak; saksını değiştirdik, toprağını değiştirdik. Fakat çiçek hala güçsüz. Bugüne dek de bir daha çiçek açmadı (yaklaşık 1,5 yıl.).
Resimde de görüldüğü üzere yeniden bir sap veriyor ancak bir kaç ayda 2-3 santim ancak büyüdü. Ayrıca yapraklarda solma ve cansızlık var.
Ne yapabiliriz acaba?
nılgun_dogan
28-09-2011, 12:22
sayın Sidartha orkidenizin toprağı orkide toprağı değil galiba normal toprak orkide için ağackabuklarıyla oluşan toprak tavsiye ediliyor ziya beyden temin ettmiştim çokta faydasını gördüm bende burdaki tecrübeli arkadaşların sayesinde öğrendim sayfaları okursanız kendiniz sorunu anlarsınız yardımcıda olur arkadaşlar
Sayın Sidartha;
Orkide hakkındaki bütün bilgileri (sizin sorduklarınızda dahil) bu forumda bulabilirsiniz.
Öncelikle foruma biraz daha zaman harcayıp orkide hakkındaki "temel bilgileri" okumanızı tavsiye ederim. Bitkinin yapısı,subsrat, saksı, yetişme ortamı gibi..
Bu bilgiler başlıklarda sayısız defa yazıldı..
dental1905
09-10-2011, 13:02
Merhaba,
Ben orkidemin toprağının değiştirilmeye ihtiyacı olup olmadığını merak ediyorum. Şu an çiçeklerini dökmüş durumda ancak 5 ay, belki de daha fazla süre çiçeklerini korudu. Şu an ise üzerinde yaprak var. Acaba orkidemi ordan bölebilir miyim? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Hediye olduğu için benim için çok önemli :)
ImageShack® - Online Photo and Video Hosting (http://imageshack.us/photo/my-images/207/img8543n.jpg/)
ImageShack® - Online Photo and Video Hosting (http://imageshack.us/photo/my-images/255/img8547b.jpg/)
blacksword
09-10-2011, 13:53
Bence orkidenin saksısının dışındaki diğer saksıyı çıkart ve köklerinin ışık almasını sağla. Yavru bitkiyi ayırmak içinde birazcık beklemeni öneririm en azından ayırdığında kendini besleyebilecek kadar köklerinin çıkmasını bekle.
dental1905
09-10-2011, 14:02
Çok teşekkür ederim, yavruyu nasıl ayırmam gerektiğini bilmiyorum ama sitede bu konuyla ilgili ayrıntılar vardır eminim. Köklerin ışık almasını sağlayacağım, peki sizce daha büyük bir saksıya alınması gerekli mi? Tekrar teşekkürler.
malicetin
14-10-2011, 16:27
Sayın Blacksword, orkideniz şimdilik sağlıklı görünüyor, ama sanırım normal toprağa dikilmiş. Yanılmış da olabilirim. Kökler dışarıya doğru yönelmiş. Bu durum köklerin saksısında rahat olmadığının göstergesidir. Bazı hava kökleri normaldir ama sizinki biraz fazla... Bana sorarsanız; madem ki çiçeğini yeni döktü hemen orkide substratı (fıstık çamı kabuğu, şişe mantarı ve kömürden oluşan) hazırlayıp şeffaf bir saksıya toprağını değiştirin. Benim gözlemim bakımı sıkıntılı olan orkideler yavru çıkarıyor. Sanırım kendilerinin öleceğini düşünüp nesillerinin devamı için yavru veriyorlar. Yavrunun kök kısımlarını nemlendirin. Mümkünse köklendirme hormonu sürebilirsiniz. Ben hiç denemedim, deneyen arkadaşlar var mı bilmiyorum. O yavru orda kaldıkça orkide bütün gücünü yavruya verecek, çiçeklenmeyecektir. Yavruyu kendine yetecek kadar köklendirip ayırmak gerekir.
Orkidemin dışarıdaki köklerinin ucu kırmızımsı, bunun bir problem belirtisi olduğunu okumuştum ama forumda bulamıyorum. Bilen varsa yardımcı olabilir mi?
malicetin
16-10-2011, 14:48
Sayın Ezo yanlış okumuşsunuz, koyu renk çiçekli orkidelerin köklerinin ucu doğal olarak kırmızı olur. Üstelik sağlık işaretidir.
Çok teşekkürler sayın malicetin. Hergün kontrol ediyordum kötü giden başka bir şey var mı diye..:)
Orkidemin kuruyan çiçek sapını agustos gib kestim. yeni çiçek sapı nasıl çıkarır ne zaman çıkarır bilemiyorum ama yaprak çıkartmaktan asla vazgeçmiyor. Neden bu kadar çok yaprağı oldu anlamadım:confused:
251547
malicetin
17-10-2011, 21:12
Sayın Çetik, "ne kadar kök, o kadar yaprak; ne kadar yaprak o kadar çiçek. "Orkideniz çok sağlıklı. Özellikle sabah saat 10,00 a hatta 11.00e kadar güneş gören bir yeriniz varsa oraya koyun. Yoksa da hava sıcaklığının 18 derecenin altına düşmeyen günlerde güneşe çıkarın. Gece sıcaklığı ile gündüz sıcaklığı arasındaki farkı da 6 derece olarak sağlayabilirseniz o yapraklardan birinin hemen üzerinden gövdeden bir çiçek sapı çıkaracaktır. Eski çiçek sapını ağustosta kestiğinize göre acele etmeyin. Bu ay içerisinde mutlaka çiçek sapı çıkaracaktır.
çiçekliev
19-10-2011, 14:03
Merhaba, benim phal. türünde orkidem var.Bu ve orkide ile ilgili birkaç başlığı baştan sona okudum,yine de emin olamadım sorum konusunda. Orkide çiçeklerini döktükten sonra sapta bir gelişme olur mu diye bekledim. 1 ay kadar sonra alttan 3. boğumun üzerinden kestim makasla;ancak herhangi bir macun uygulamadım kesilen yere. 3 aydan fazla bir zaman geçti. Bu sürede orkidem gayet sağlıklı iki yaprak çıkardı. Sormak istediğim şu: Çiçek sapını bırakmış olmakla hata mı ettim? Şimdi sapı kesmeli miyim? Çünkü okuduklarıma göre şimdiye yeni bir sap vermeliymiş.
malicetin
20-10-2011, 22:14
Sayın Çiçekliev, çiçekler dökülünce çiçek sapını en dipten kesmiş olsaydınız daha iyi olabilirdi. Ama artık kesmeyin. Çünkü bu günlerde bıraktığınız eski çiçek sapından yeni bir sürgün vermesi gerekir. Keserseniz dipten yeni bir çiçek sapı çıkarması uzun süre alabilir. Ancak orkideler gün ortasının direkt güneş ışığını istemezler. Çünkü güneş direkt vurduğu zaman yaprakları yakar. Ama orkideler ışığı çok severler. Her gün 2 saat kadar sabah veya akşam güneşi görürlerse, diğer zamanlarda da bol ışıklı bir yerde olurlarsa bol ve kaliteli çiçek açarlar. Bir de orkide gübresi vermeniz gerekir.
merhaba arkadaşlar ağaç kabuğu olmadan direkt yer fıstığı kabuğu,fındık kabuğu ve cocopeat ile karıştırsam ne olur bana gayet mantıklı gibi geldi oranlarda 1/3,1/3,1/3 şeklinde ayarlasam
orkidemin fotografını daha birkaç gün önce buraya koyup neden bu kadar çok yaprak çıkardıgını sormuştum sizlere ve sağolsun malicetin herşeyin normal oldugunu söylemişti.:D
şimdide yeni fotograflar ekliyorum ve orkidemin oluşturdugu bu şeylerin kök mü çiçek sapı mı olduğunu merak ediyorum.:confused:kökse eger ordan çıkması (gövdeden) normal bişey mi ?? teşekkür ederim şimdiden..
252567
252568
Ziya Soner
25-10-2011, 19:55
merhaba arkadaşlar ağaç kabuğu olmadan direkt yer fıstığı kabuğu,fındık kabuğu ve cocopeat ile karıştırsam ne olur bana gayet mantıklı gibi geldi oranlarda 1/3,1/3,1/3 şeklinde ayarlasam
Sayın aukesen,
Ben ,bu macera ve deneyimlerin hepsini 30 yıl önce yaptım ve ciddi bedeller ödeyerek ,bugünlere geldim.
Yapılan toplantılarda ,yazılı sözlü forumlarda başımdan geçenleri hep anlatmaya çalıştım.Merakınıza ve heyecanınıza büyük saygı duyuyorum .
Benimle telefon veya yüzyüze konuşarak sorulan soruların hepsine dürüstçe cevaplar verdim.
Forumlarda yazılan sorulara vakit yaratmaya çalışarak cevap vermeye çalışıyorum.
Kısaca özetle;bir misyon üstlendim ve bedelini ödediğim bedelleri sizler birkez daha ödemeyin diye düşünüp, orkide meraklılarına beklentisiz yardımcı olmaya çalışıyorum.
Özet;amerikayı yeniden keşfetme konusunda ısrarınız devam etmez ise beni arayın,veya yazın ORKİDE HARCINI zı gönderelim.
Saygılarımla
Ziya Soner
25-10-2011, 20:03
Sayın çetik,
Orkideniz gayet sağlıklı ve çiçek saplarını çıkartmış durumda,forumları iyi takip ederseniz 2-3 gün önce bu resmin çok benzerine verdiğim cevabı görüp mutlu olurdunuz.Çiçek bulunduğu şartlardan ve sizden mutlu,elleşmeyin ve sabırlı olun.
Orkidedeki başarının en büyük sırrı sabırdır.
kartal124
29-11-2011, 21:46
Arkadaşlar merhaba,
Orkidemde son günlerde değişik gelişmeler oluyor.
Fotoğraflardada görüldüğü gibi aşağıya doğru olan uzantıların yanında iki yandan yukarıya doğru iki parça daha çıkmaya başladı, birde iki yaprağın arasından da bir şey çıkıyor.
Acaba iki yanda yukarı doğru çıkan parçalar nedir?
İki yaprak arasından çıkan şley nedir?
Aşağıya doğru inen boru şeklindeki çıkıntılar nedir?
Sorularım acemice olabilir.Kusura bakmayın ama bu orkide ölüyordu, biraz uğraşınca bu gelişmeler olmaya başladı.
Sağlık durumu sizce nasıl gözüküyor?
Saygılarımla...
Asya_lotus
29-11-2011, 22:09
Arkadaşlar merhaba,
Orkidemde son günlerde değişik gelişmeler oluyor.
Fotoğraflardada görüldüğü gibi aşağıya doğru olan uzantıların yanında iki yandan yukarıya doğru iki parça daha çıkmaya başladı, birde iki yaprağın arasından da bir şey çıkıyor.
Acaba iki yanda yukarı doğru çıkan parçalar nedir?
İki yaprak arasından çıkan şley nedir?
Aşağıya doğru inen boru şeklindeki çıkıntılar nedir?
Sorularım acemice olabilir.Kusura bakmayın ama bu orkide ölüyordu, biraz uğraşınca bu gelişmeler olmaya başladı.
Sağlık durumu sizce nasıl gözüküyor?
Saygılarımla...
Tebrikler! Okla gösterilen - çiçek filizi :p
257519
Tebrikler! Okla gösterilen - çiçek filizler!
kartal124
29-11-2011, 22:29
Teşekkürler sayın Asya Lotus
Acaba iki yaprağın arasından çıkmaya çalışan ve hatta hızla çıkan şey nedir?
Selamlarımla..
Asya_lotus
29-11-2011, 22:30
Teşekkürler sayın Asya Lotus
Acaba iki yaprağın arasından çıkmaya çalışan ve hatta hızla çıkan şey nedir?
Selamlarımla..
iki yaprak arasında cıkan - kök :D
malicetin
01-12-2011, 19:18
sayın kartal124, yanlış görmüyorsam 3.bir çiçek sürgünü daha geliyor. Yani ancak ideal şartlar sağlayan seralar dışında ev ortamında 3 çiçek saplı bir orkide yetiştiriyorsunuz. Bu ya çok iyi bakmanızdan olabilir ya da çiçeğin cinsi çok iyidir. Tebrikler... Ne yaptıysanız forumda lütfen paylaşın...Özellikle sulama, ışık ve beslenme konusunda...
kartal124
01-12-2011, 20:11
Sayın malicetin
Açıkçası orkidemin cinsini bilmiyorum.Muhtemelen çiçeklenirse cinsini öğreneceğim.
Fakat bu orkide ölmek üzereyken bana geldi.Yapraklar pörsümüştü.
Bu orkideyi çok çeşitli yerlere koydum, bir ara daha da kötüleşti büyük yapraklarından biri tamamen sarardı, bende kökünden kestim yaprağı,
Sonuç olarak deneme yanılma yolu ile orkide yavaş yavaş kendini topladı.
Ama en ciddi gelişmeyi orkideyi günde 3-4 saat doğrudan güneş ışığı alan, gündüz oda sıcaklığında olan ancak geceleyin dışarının soğugunu bir nebzede olsa orkideye yansıtan oda penceresinin önüne koyunca aldım.Şu anda pencere mermerinde ve kapalı olan güneşliklerle cam arasında duruyor.Her gün güneşliği açıp kontrol ediyorum. Yani aslında yarı içerde yarı dışarda gibi bir durum oldu.
3 günde bir dinlendirdiğim musluk suyu ile suluyorum.10 günde bir de orkide besini konulmuş su ile suluyorum.Sularken orkideyi alıp lavaboya koyuyorum.Dinlenmiş suyu saksının her yerine bolca döküyorum.Zaten su delik olan saksının altından akıp gidiyor.3-4 dakika lavaboda bıraktıktan sonra süzülme bitince tekrar yerine koyuyorum.
Saksı şeffaf bol gün ışığı alıyor kökler.
Bakım şeklim bu arkadaşlar.Bakalım ne kadar başarılı olacağız.
Saygılarımla...
Merhabalar..benim 2 senedir bir orkidem var..Daha önce orkidem hiç olmamıştı ve bakımı hakkında pek bilgim yoktu internetten araştırdığım kadarı ile suyunu ışığını ayarladım..Benim merak ettiğim bu saksıdan dışarı doğru çıkan yeşil kökler neden dışarı doğru çıkıyor ve onların öyle dışarda kalmasının orkideye bir zararı var mı:confused:Cevaplarsanız çok mutlu olurum:cool:
Sayın lodi,
köklerin çıkış şekli önemli. substratdan kaçarcasına dikine mi çıkıyor? yoksa saksı kenarından izleyip dışarı çıkıyor. Hoş tüm bu düşünceler gereksiz.
İki sene diyorsunuz sanırım substratı değiştirmeniz gerek.
sayın praecox
Yaprakların diplerinden de çıkan var toprağın içinden de...bu arada substrat nedir:confused:
Substrat nedir diye sormanızdan forumu yeterince okumadığınız, incelemediğinizi anlıyorum.
Substrat = saksı harcı, bitkinin kökleri ile dikildiği (ki orkidelerde toprak humus v.s. bildik anlamda içermediğinden saksı toprağı kelimesi hiç uygun değil) ortam, karışım. Ki bu karışım bir dizi komponentlerden oluşabileceği gibi sadece aüaç kabukları da olabilmekde.
Dışarı çıkan köklerde bir sorun yok, ancak saksı harcı miadını doldurmuş gibi görnüyor. gördüğüm kadarı ile çiçeklenmiş. çiçek durumuna göre en müsait zamanda substratı yani saksı harcıı değiştirin.
Merhabalar,
Tekrar ben aylar sonra çiçeklenmeye başlayan çiçeğimin başını yanlışlıkla sabitlemeye çalışırken kopardım :(..öyle bırakayım mı yoksa boğumundan keseyim mi bilemedim.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.