PDA

View Full Version : Orkide acemileri ve heveslilerin soru(n)ları

Sayfalar : 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 15

sar-dunya
29-10-2013, 21:14
bitki, -çürüme veya devrilme nedeniyle- saksı harcının içinde gevşek duruyor olmasın? yeşil yapraklardan tuttuğunuzda saksıdan ayrılmamalı.

bitkiyi saksıdan çıkarıp tekrar dikmek sorunu giderebilir.

tranquila
29-10-2013, 21:50
Saksının içinde çok boşluk var gibi. Tutsam kolaylıkla çıkacak. Saksı değiştireyim o zaman. Teşekkürler Sardunya.

Seabert74
30-10-2013, 16:49
sevgili shenile,
saksının içindeki köklerin durumunu merak ettim ben. Üstteki köklerin bazıları kurumuş gibi. Haftasonu kızkardeşimin orkidesi benzer durumda idi, saksıyı kaldırdım kiş, saksının altındaki deliklerden taşan kökler delikleri tıkamış, üstelik saksının altında biriken su da bu kökleri çürütmüş..
Sadece bu resimlerle birşey söylemek zor, kökleri incelemeni öneririrm.

shenile
30-10-2013, 17:04
sn.seabert74 hizli cevap icin cok tesekkür ederim lakin köklerinde sorun yok,yeni kökler cikiyor aksine.
delikler acik suladigim zaman su kalmiyor icinde direk altan yine akıp gidiyor.
yazin herhalde az sulamaktan yapraklar burustu galiba o yüzden de gövde de sararma olmus ola bilirmi?
cünkü suan 2 daldan filiz vermis ve galiba 3. cü dal da yolda cikiyor gayet iyi gibi ölme riski var mi?
sevgilerimle

goncaa
30-10-2013, 18:32
Merhaba orkidemin çiçekleri döküldü 3 tane çiçeği kaldı onlarda dökülecek . Ne yapmam gerekiyo ilk orkidemin benim dallarını nasıl kesmeliyim çiçek dalları sararmış başladı aşağıya doğru iniyor. Lütfen yardımcı olun

Seabert74
31-10-2013, 07:29
sn.seabert74 hizli cevap icin cok tesekkür ederim lakin köklerinde sorun yok,yeni kökler cikiyor aksine.
delikler acik suladigim zaman su kalmiyor icinde direk altan yine akıp gidiyor.
yazin herhalde az sulamaktan yapraklar burustu galiba o yüzden de gövde de sararma olmus ola bilirmi?
cünkü suan 2 daldan filiz vermis ve galiba 3. cü dal da yolda cikiyor gayet iyi gibi ölme riski var mi?
sevgilerimle

Bu konuda uzman değilim ancak kökler iyi durumda ise, orkideniz yaşayacaktır diye düşünüyorum. Kökler saksıyı cok fazla doldurmuş ise, belki de saksı değişimi de gerekebilir. Tüm forumu okudum, genel olarak 2 yılda bir saksı harcını , duruma göre de boyutunu değiştirmeyi öneriyorlardı. Ben kendi orkidemin harcını değiştirdikten sonra daha bir ferahlayıp toparladıgını gördüm. Yaklaşık 10 aydır bende ama kökler o kadar sıkışıktı ki, değişim ona iyi geldi sanırım.
Siz de buna göre değerlendirin, belki de harc değişimi ile bir boy büyük saksıya geçme zamanı gelmiştir. Hem yeni dikim esnasında saksının gövde ve köklerini biraz daha içe gömerek saglam tutmayı başarabilirsiniz .
Dediğim gibi konunun uzmanı değilim ancak köklerin durumuna bakarak orkideyi değerlendirmek biraz daha emin olmayı saglıyor. Ben kendimce bu şekilde çözüm buldum.
umarım başarılı olursunuz

tranquila
31-10-2013, 20:15
bitki, -çürüme veya devrilme nedeniyle- saksı harcının içinde gevşek duruyor olmasın? yeşil yapraklardan tuttuğunuzda saksıdan ayrılmamalı.

bitkiyi saksıdan çıkarıp tekrar dikmek sorunu giderebilir.

Tam harcı değiştirmeye karar vermiştim ki, aklıma bir şey takıldı: Şu an bu orkidemin üzerinde keiki var. Harcını değiştirmem keiki için sorun yaratır mı acaba? Bir de, şu an içindeki harcı tamamen yenisi ile mi değiştirmem gerekir, yoksa boşlukları dolduracak kadar yeni orkide harcı katsam yeterli olur mu?

shenile
01-11-2013, 12:16
sn seabert74 cevabiniz icin tesekkür ederim.
o orkidem ocakta tam olarak 1 sene dir benimle olacak saksi harcini 5 ay falan oldu degistireli simdi uclarinda filizler var ve 3.cü sapi cikiyor köklerini ellemek istemiyorum cünkü o zaman o filizler küser gelisim göstermez diye korkuyorum.
iste tek merak ettigim acaba susuzluktan kaynakli olabilir mi ve ölme imkani var mi diye ?
sevgilerimle

serkan_istanbul
01-11-2013, 17:24
Orkideler aslında dayanıklı bitkiler üzerine fazla düştüğünüzde sanırım kaybediyoruz. Bende ilk başladığımda kaybettim fakat şimdi hepsi sağlıklı yakındada inşallah çiçek açarlar. sulamayı ben susadıkca yapıyorum bunu gözle anlarsınız ve ya susuz saksı sulanmış saksıya göre hfif olur o şekildede anlaya bilirsiniz. ordideler aslında phal orkideler zaten güneşe yönelerek büyürler zamanlada saksıyı devirebilirler dış kap kullanmakla devrilmeyi önlersiniz. saksı değişiminide sürekli yapmayın. çok sulamayın yeterince sulayın. arada yapraklarına su püskürtün bunuda sabah saatlerinde yapın. besinde sık vermiyorum ben . bol aydınlık direk güneş ışığıylada temas ettirmeyin. korkmayın rahat olun. normal bitkiler gibi düşünün onları üstlerine fazla gitmeyin sevgilerimle

shenile
02-11-2013, 08:26
merhaba serkan abi ben artik senin dedigin gibi üzerine düsmüyorum ve bu bi gercek.
senin dedigin gibi üstüne düstügün zaman cicek acmaz simdi üstüne düsmüyorum ve filiz vermis 3.. cü sapi da yollda diyer orkidemde filizlenme var,lakin merak ettigim o sararma nedir abi senin bi bilgin var mi acaba?
sevgilerimle

Charlaux
02-11-2013, 14:09
Merhaba arkadaslar,
http://www.agaclar.net/forum/1212724-post2748.htm - Bu linkte de bahsettigim gibi St.Andrews Iskocya'da yasiyorum;yer olarak Edinburgh'a arabayla 2 saat,trenle 1 saat gibi mesafede olan bir kasaba.Phal'imin 1 haftalik surecini resimleriyle buraya ekliyor ve yardimlarinizi bekliyorum.Sadece birinci resim ikinci gune ait olup digerleri bugunun resimleridir.Onu yasatmak ve buyutmek en buyuk hedefim.Yardimlariniz icin simdiden tesekkur ediyorum.

ebayusuff
03-11-2013, 17:57
Merhaba,

Üç adet evde üc adet ofiste olmak üzere 6 adet çifter dallı penelopsis türü orkidem var gardenyalar ve diğer çiçek türleri ile birlikte. Ofistekiler hiç güneş ışığı görmese de (oda konumu itibariyle bu mümkün değil, zira bina içine bakıyor) gün aydınlığı alıyorlar ve yaşamlarını sürdürüyorlar. Geçenlerde tamamının saksısını değiştirdim,saksı iç malzemelerini de. Gene şeffaf saksı kullandım ancak daha geniş. Ayrıca saksıda dört delik vardı alt kısmında. Ben altının tamamına minik minik delikler açtım adeta kalbur gibi oldu. Hava almaları gerektiğini düşündüğümden. Malum aldığımızda küçük saksıda oluyorlar ve hemen hemen sadece çam kabuğu bulunuyor. Ben önce minik minik pomza koydum. Sonra kuvars kumu daha sonra perlit. Daha sonra küçültülmüş şişe mantarı, hazır çam kabuğu, hindistan cevizi (bitki için hazır satılıyor) ve bu karışımın da içine az bir miktar kuvars kumu, pomza ve perlit. Hepsi çiçekli ve tomurcuklu idi. Değişimden sonra bir iki saksı da bazı bir kaç çiçek soldu. Diğerlerinde bir sorun görünmüyor. Sorularım şunlar:

1. Sizce bu solma artık çiçekler ömrünü tamamladığından mıdır? Zira alalı iki ay oluyor çiçekler açmıştı. Almazdan önce de ne kadar zamandır açıktılar bilmiyorum. Yoksa saksı değişimiyle alakalı olabilir mi? Ancak Diğer saksılarda bir sorun görünmüyor. (Saksıların baharda değiştirilmesi ve çiçekli iken değiştirilmemesi tavsiyesinden haberdarım).
2. İki orkide saksımda çiçeklerinde siyah siyah benekler var. Sanki minik minik sigara ile yakılmış gibi. Aldığımda böyle idiler ve hala devam ediyor. Bu bir hastalık mıdır? Tedavisi nedir?
3. Saksı değiştirirken yeni aldığım orkidelerden birinin kökünün neredeyse çürümüş olduğunu gördüm. Diğerleri etli etli idi. Onun kökü ise solmuştu geneli itibariyle. Herhangi bir şey yapmadım. Yapabileceğim bir şey var mı?

tranquila
04-11-2013, 00:00
Bugün indirimden çiçeksiz minyatür phalaenopsis aldım. Sıkı sıkıya sphagnum içindeydi, aldığım yerde saksıların durduğu kabın dibi biraz sulu suluydu ama yaprakları incelmiş, birkaç kökü de kararmıştı. Şimdilik bir şişe mantarının 2/3'ünü küçük küçük doğrayıp harcına kattım.

Uçtan kurumaya başlamış sapını şimdilik en üstteki tomurcuğun hemen üstünden kestim (sanırım o tomurcuk kuru, alttakilerde de çok bir şişkinlik göremedim).

Yosun düşündüğümden daha fazla su tutuyor, saksıyı şekildeki gibi küçük su şişesini kesip içine -susuz tabi :)- koyuyorum, şişe ağzını da saksının altta biriken suyla temas etmemesi için yükselti olarak kullandım.

İki sorum olacak:
1. Aynı saptan çiçek verebilir mi?
2. Eski yosunun kararmış yerlerini atarak yeniden kullandım. Elimde hindistancevizi lifi var, bu bitki için -eski yosununda durması yerine - daha sağlıklı olur mu?

Sn. Sar-dunya,

Bu minyatür orkidenizin son durumu nedir? Ben de 2 tane aldım. Aynen bu şekilde içinde sadece yosun var. Şimdilik kökleri canlı görünüyor ama uzun vadede aynı devam edeceğini sanmıyorum. Benimkiler şu an çiçekli. Saksıcıklarını değiştirip değiştirmemek konusunda kararsız kaldım. Deneyiminizi aktarabilir misiniz?

sar-dunya
04-11-2013, 07:05
Resimdeki o bitki sizlere ömür :dilli: Baya bir çürüğü vardı, ben de uygun bakımı yapamadım sanırım. Daha sonra dayanamadım bir tane de sağlıklı-çiçekli aldım, onun gidişi de çok iyi değil, bir başarı olursa paylaşırım. Evde mini phalaenopsis bakmayı ben de başaramadım. Benim bakım şartlarımda ağaç kabuğunda çok hızlı kuruyorlar, sphagnumda ise çok ıslak kalıyorlar. Vereceğim su miktarını da ayarlayamadım.

Sn. Sar-dunya,

Bu minyatür orkidenizin son durumu nedir? Ben de 2 tane aldım. Aynen bu şekilde içinde sadece yosun var. Şimdilik kökleri canlı görünüyor ama uzun vadede aynı devam edeceğini sanmıyorum. Benimkiler şu an çiçekli. Saksıcıklarını değiştirip değiştirmemek konusunda kararsız kaldım. Deneyiminizi aktarabilir misiniz?

tygnbs
09-11-2013, 15:09
merhaba ben yeni üye oldum bana 1 ay önce orkide hediye edildi, yanlış sulamadan mı bilmiyorum kökleri çürüdü çiçekleri soldu (herhangi zararlı canlı yok) bende köklerini temizledim toprağını havalandırdım içine de biraz kömür tozu katıp tekrar diktim bir süre yeni kök oluşumu oldu gibi ama yine kökler çok kötü halde ve yapraklar soldu :(

Yeni toprak alayım diye çıktım toprak ta bulamadım çiçekçiler bulamazsınız dedi. çiçekçi 4. boğumun üstünden kesti ve suda bekletin dedi 20 gün. bana mantıklı gelmedi çünkü kökler suda çok kalınca ölürmüş diye bilgi sahibi olmuştum. spagnum yosunundan da bahsetmişsiniz onuda sordum bilmiyorlar bile, kimse düzgün bilgi veremedi ne yapacağımı bilmiyorum orkidelerimi kurtarmak istiyorum yardımınıza ihtiyacım var. fotoğraflarını da gönderiyorum şimdiden teşekkürler...

452889

452890

452891

452892

452893

Charlaux
10-11-2013, 12:12
merhaba ben yeni üye oldum bana 1 ay önce orkide hediye edildi, yanlış sulamadan mı bilmiyorum kökleri çürüdü çiçekleri soldu (herhangi zararlı canlı yok) bende köklerini temizledim toprağını havalandırdım içine de biraz kömür tozu katıp tekrar diktim bir süre yeni kök oluşumu oldu gibi ama yine kökler çok kötü halde ve yapraklar soldu :(

Yeni toprak alayım diye çıktım toprak ta bulamadım çiçekçiler bulamazsınız dedi. çiçekçi 4. boğumun üstünden kesti ve suda bekletin dedi 20 gün. bana mantıklı gelmedi çünkü kökler suda çok kalınca ölürmüş diye bilgi sahibi olmuştum. spagnum yosunundan da bahsetmişsiniz onuda sordum bilmiyorlar bile, kimse düzgün bilgi veremedi ne yapacağımı bilmiyorum orkidelerimi kurtarmak istiyorum yardımınıza ihtiyacım var. fotoğraflarını da gönderiyorum şimdiden teşekkürler...

452889

452890

452891

452892

452893

Merhaba sn.tyngbs,
Daha yeni uye oldugunuz icin gormemis ve okumamis olabilirsiniz ama agac kabuklari,mangal komuru,cocopeat,gercek sise mantari ve belki biraz da toprak kullanarak yeni toprak olusumunu yapabiliriz,bence onun istedigi sey toprak.

ruspina
10-11-2013, 23:14

452889

452890

452891

452892

452893
Merhaba. Çiçekçinin dediğini boşverin (: Orkide toprağı TEKZEN de var. Kökleri çürütmüşsünüz ama çiçek sağlıklı duruyor. Daha beter durumdaki bir orkide şu an karşımda çiçek dallarını uzatıyor. (eşime nişanlıyken hediye etmiştim, o 1 ay izne çıkarken çiçeği su dolu kabın içine bırakmış, çiçek yaşıyordu ama kökler neredeyse tamamen çürümüştü) . Ordikenin köklerindeki çürükleri kuru bir kağıt havluyla kökleri ezmeden kurulayın. Sonra orkide toprağına dikin. Toprağınız ıslak, aşırı nemliyse saç kurutma makinesiyle kurutun. Bundan sonra orkidenizi haftada bir gün su dolu bir kaba 1 dakika bastırarak sulayın. Saksının altında iri delikler olsun ve su derhal tahliye edilebilsin. Orkideyi evinizin doğu penceresi varsa onun önüne koyun. Avatarınızda G.Antep te yaşadığınız yazılı, eğer öyleyse ve kışın kalorifer sürekli yanıyorsa orkidenin nem ihtiyacını karşılayın. Spreyle yaprakları arada sırada ıslatmak, belki ıslak bir bezle silmek, saksının içine alt kısmına taş dizerek orayı ıslak bırakmak gibi şeyler deneyebilirsiniz. Ama asla orkidenizi aşırı sulamayın, toprak sürekli ıslak kalırsa kökler çok çabuk çürüyor çünkü. Ve şunu da belirteyim, çok çok dayanıklı bitkiler bunlar, kolay kolay ölmüyorlar. Biraz kendi haline bırakmak en iyisi.

Deryya
11-11-2013, 19:47
İyi akşamlar arkadaşlar;
Konu başlığına ilk defa yazıyorum. Orkidelerimde yazdan beri hiçbir hareket olmayınca açıkçası pek ilgilenmedim sadece azıcık su vermekle yetindim. Bugün birinde dikkatli bakınca iki yaprak arasında 3 çıkıntı gördüm. Bunlar sizce kök mü yoksa çiçek dalı mı? Altındaki yaprağı kesmem gerekir mi? Şimdiden teşekkürler...

Deryya
11-11-2013, 19:50
resmi şimdi gönderebildim inşallah

Charlaux
11-11-2013, 23:32
resmi şimdi gönderebildim inşallah

Merhaba sn.Derrya,
Benim gozlemledigim kadariyla o koke benziyor ancak bu da iyi birsey,iyi bir kok olusumu olmazsa iyi bir bitkiye de sahip olmayiz zaten.Orkide & Etobur Sohbeti - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=H0ycp7wOFz4) A ilk 40 dakikasini izlerseniz aslinda bitkilerin cicek acmasi icin ne gerektigini,ne hatalar yapabildigimizi cok iyi anlatiyor.Phal'ler gunduz/gece isi farkini seven bitkiler ben de bunun icin vasistas pencereler isimi goruyor.Ayrica bitkinin oda da belli bir sure karanlik kalmasi da onemli.Yenisiniz ve daha bazi seyleri bilmiyor olusunuz cok dogal,ama sizi agaclar.net'in daimi uyesi olarak gormek istedigimden soyluyorum yardim ettiklerimiz bilgiyi onlerine altin tepside sunduklarimiz bilgileri aldiklari gibi de terkettiler;o yuzden size bu basliklari okumanizi Ingilizceniz varsa kargo dahil 15 liraya gelecek The Orchid Expert kitabini almanizi tavsiye ederim,cunku ogrenme esnasinda bu ise baglanma da olusuyor.

dinozor
12-11-2013, 11:53
Sayın Deryya, fotoğraftan anlaması biraz güç ama sanırım sayın Charlaux haklı:( Phal.ler yeni çiçek dalı çıkartırken genelde bir önceki dalın çıktığı yaprağın karşısındaki yaprağın üstünden yeni dal çıkartıyorlar. Öte yandan ister kök olsun ister çiçek, altta kalan sağlıklı yaprağı kesmeyin, zaten sınırlı sayıda yaprağı var:) ne kadar çok fotosentez o kadar çok tombik çiçek.

praecox
12-11-2013, 13:37
Sayın Deryya, fotoğraftan anlaması biraz güç ama sanırım sayın Charlaux haklı:( Phal.ler yeni çiçek dalı çıkartırken genelde bir önceki dalın çıktığı yaprağın karşısındaki yaprağın üstünden yeni dal çıkartıyorlar. Öte yandan ister kök olsun ister çiçek, altta kalan sağlıklı yaprağı kesmeyin, zaten sınırlı sayıda yaprağı var:) ne kadar çok fotosentez o kadar çok tombik çiçek.

Çok doğru... genelde karşılıklı dönüşümlü olarak çiçekleniyorlar ve de epi topu toplamda 3 - 6 yaprak taşıyorlar yaprakların ömrü genelinde bir seneyi geçebilse de yeni irice yapraklar açması bir önceki dönem yaprakların ve/veya köklerin sağlamlığı ile doğrudan orantılıdır dolayısı ile de çiçekler de bu sağlıklı yapraklara orantılı iri çiçekler açacaktır tezi bazen bir tezat teşkil eder. Zira bitkinin sağlığını tam kestiremiyen bir yetiştirici ölmekte olan bir phal.in son nefesini iri büyük çiçekler açmak için harcadığını da bilmesi gerekir.

Saygılarımla

Seabert74
12-11-2013, 16:26
Sayın praecox,
Mesajınızı görünce nasıl sevindim anlatamam. Sizin buralardan çekip gittiğinizi düşünüyordum (nedense). Sanırım mesajlarınızı göremediğimden olsa gerek..
Daha evvelki önerileriniz sayesinde kendi orkidelerime bakmaya çalışıyorum hatta bakımsız durumdaki 3 orkideyi alarak tedavisine bile başladım. Şimdilik ilk 2 tanesi bana alıştı gibi hatta bir tanesi yeni bir yaprak çıkararak beni sevindirdi. Ancak son alduıgım orkidenin neredeyse (1515 nolu mesaja cok benziyor durumu) hiç kökü yok. Temizlik - tarçınlama - streil ve uygun harç ile diktim. Umarım başarılı olurum.
Genel olarak her yıl çiçek açmasını bekleyebilir miyiz phal cinslerinden?? Çiçek sapı olanlarda 2014 yılında çiçek alır mıyım dersiniz??
Ayrıca kötü durumda olanların henüz çiçek sapı bile yokken , çiçek sapı oluşumu + çiçek vermesi ne kadar sürer ?? Yıllar boyu sürse de saglıklı büyümeleri bile mutluluk verici ama, çiçek görsem fena da olmaz hani :)
Düşüncelerinizi paylaşırsanız cok sevinirim, teşekkürler

Charlaux
12-11-2013, 19:33
Merhaba sn.preacox,
Oncelikle sizi burada tekrardan gormek ne kadar guzel;Orkide toplantilarindan da izledigim kadariyla bize en dogru yolu gosterebilecek birisinin olmasi cok anlamli ve ozel.Aslinda orkidelerle ilgilenmeye ve dolayisiyla basliga is isten gectikten sonra girdim ve St.Andrews gibi havasi farkli bir yerde de olunca kendi sorularimin yanitlarini bulamadim.1510'da gordugunuz phal'im 2 hafta once olmasi lazim seffaf olmayan saksiya dikildi;topragi da burada orkide topragi satildigini bilmedigimizden (sonra ogrendik ki bir yer var zaten) bol kabuklu bir toprak kullandik.Neyse saksi degisimini yaptik falan derken arastirmaya baslayinca ise yanlis giristigimi anladim ve 1 hafta sonra bizim buradaki orkide topragi da var olan nursery'e gittim ki derdimi anlatabileyim.Onlar da sagolsun bana yardimci olmaya calisiyorlardi,dediklerine gore havalar soguk oldugu icin ikinci bir degisimin uygun olmayacagi zaten saksida kabuksu yapilarin yer aldigini ve degismeye ihtiyaci olsaydi saksida bocalama belirtisi olacagini soylediler;tabi degistirenler onlar olacagi icin ben bir laf edemedim ama bitki normal halinde daha gecen gun kapali yumrusunu acti,damla besin veriyorum ve isi farkini pencere acarak yaratarak hem odanin havalanmasini sagliyorum hem de phal'in sevdigi ortami yaratmaya calisiyorum.Benim sorum sizce su an icin degistirmemeli miyim saksiyi yoksa direk seffaf saksiya mi almali ? Acikcasi bu durumda nasil bir yol izlemem gerektigini bilemiyorum,zaten bitkiye gereken ozeni gostermek disinda ekstra bir ilgi gostermemeye calisiyorum,ama dogru yolda miyim bundan da emin degilim acikcasi.
Sevgiler

Deryya
13-11-2013, 11:49
İlginize teşekkür ederim arkadaşlar; ben de çiçek dalı diye heyecanlanmıştım. Neyse yine de bir hareketin olduğunu görmek güzel. Gönderdiğiniz videoyu izledim. Ne güzel böyle etkinliklerin yapılması. Hemen hemen hergün ziyaret ediyorum artık siteyi. Ama sizler gibi çok bilgim olmadığı için sessiz kalıyorum.Genelde menekşe bölümü ve bahçe çiçekleriyle ilgileniyorum. Orkidemde bir gelişme olursa paylaşırım. İyi günler diliyorum.

praecox
13-11-2013, 12:24
Sayın praecox,
Mesajınızı görünce nasıl sevindim anlatamam. Sizin buralardan çekip gittiğinizi düşünüyordum (nedense). Sanırım mesajlarınızı göremediğimden olsa gerek..
Daha evvelki önerileriniz sayesinde kendi orkidelerime bakmaya çalışıyorum hatta bakımsız durumdaki 3 orkideyi alarak tedavisine bile başladım. Şimdilik ilk 2 tanesi bana alıştı gibi hatta bir tanesi yeni bir yaprak çıkararak beni sevindirdi. Ancak son alduıgım orkidenin neredeyse (1515 nolu mesaja cok benziyor durumu) hiç kökü yok. Temizlik - tarçınlama - streil ve uygun harç ile diktim. Umarım başarılı olurum.

Umarım olursunuz. kök boğazını sphagnuma sarsanız en uygunu olurdu.

Genel olarak her yıl çiçek açmasını bekleyebilir miyiz phal cinslerinden?? Çiçek sapı olanlarda 2014 yılında çiçek alır mıyım dersiniz??
Ayrıca kötü durumda olanların henüz çiçek sapı bile yokken , çiçek sapı oluşumu + çiçek vermesi ne kadar sürer ?? Yıllar boyu sürse de saglıklı büyümeleri bile mutluluk verici ama, çiçek görsem fena da olmaz hani :)
Düşüncelerinizi paylaşırsanız cok sevinirim, teşekkürler

Teoride ve pratikde her sene bu zamanlar sağlıklı pal.ler çiçeklenmeye başlarlar bir ay sürgün oluşumu ve müteakibi 3-6 ay çiçekli kalırlar. ısı durumuna dikkat etmek kaydı ile...

çiçek oluşumunu tetikliyen ana unsur gece gündüz ısı farkı ve kısalan günlerle gelen azalmış aydınlık kalma süreleridir.

saygılarımla

praecox
13-11-2013, 12:33
Merhaba sn.preacox,
Oncelikle sizi burada tekrardan gormek ne kadar guzel;Orkide toplantilarindan da izledigim kadariyla bize en dogru yolu gosterebilecek birisinin olmasi cok anlamli ve ozel.Aslinda orkidelerle ilgilenmeye ve dolayisiyla basliga is isten gectikten sonra girdim ve St.Andrews gibi havasi farkli bir yerde de olunca kendi sorularimin yanitlarini bulamadim.1510'da gordugunuz phal'im 2 hafta once olmasi lazim seffaf olmayan saksiya dikildi;topragi da burada orkide topragi satildigini bilmedigimizden (sonra ogrendik ki bir yer var zaten) bol kabuklu bir toprak kullandik.Neyse saksi degisimini yaptik falan derken arastirmaya baslayinca ise yanlis giristigimi anladim ve 1 hafta sonra bizim buradaki orkide topragi da var olan nursery'e gittim ki derdimi anlatabileyim.Onlar da sagolsun bana yardimci olmaya calisiyorlardi,dediklerine gore havalar soguk oldugu icin ikinci bir degisimin uygun olmayacagi zaten saksida kabuksu yapilarin yer aldigini ve degismeye ihtiyaci olsaydi saksida bocalama belirtisi olacagini soylediler;tabi degistirenler onlar olacagi icin ben bir laf edemedim ama bitki normal halinde daha gecen gun kapali yumrusunu acti,damla besin veriyorum ve isi farkini pencere acarak yaratarak hem odanin havalanmasini sagliyorum hem de phal'in sevdigi ortami yaratmaya calisiyorum.Benim sorum sizce su an icin degistirmemeli miyim saksiyi yoksa direk seffaf saksiya mi almali ? Acikcasi bu durumda nasil bir yol izlemem gerektigini bilemiyorum,zaten bitkiye gereken ozeni gostermek disinda ekstra bir ilgi gostermemeye calisiyorum,ama dogru yolda miyim bundan da emin degilim acikcasi.
Sevgiler

Görebildiğim kadarı ile orkideniz çiçekde. ancak yapraklar büzüşmeye başlamış ( resimlerden yanlış görmedi isem) Çiçeksiz olan ve/veya orkideyi kurtarmak adına saksı değişimine girişmek çiçeği kesip atmak ve orkidenin sağlığına kavuşturmak adına herzaman saksı harcı değişimi yapmak sorun olmaz, sonuçta bu bitkiler evde ve evde ısı yüksek bir yerde bakımına devam edebilir istediğimiz gibi nemli sıcak veya serin kuru sağlığına kavuşturacak (tabii uygun saksı harcı karışımı terkipleri ile) mümkündür ve olması gerekendir.

cümle yapımı bende beğenmedim bir paragraf olmuş.
umarım anlaşılırdır

sizden ricam övgü yazılarından maada sadece soruya geçmeniz :D
Kafam karışıyor yoksa :P

fesleğen
13-11-2013, 12:43
Merhaba Sayın praecox sizi görmek çok güzel. Sizi bulmuşken benim de size sormak istediğim sorular var. 5 tane phal. ve 2 tane de oncidiumum var yaklaşık 4 aydır beraberiz. Bana geldiklerinde çiçekli idiler ama şu an çiçekleri yok.Çiçek saplarını kesmedim phal.ların çünkü sararma falan gibi olumsuz bir şey yoktu.Bir tanesi 6 saplı ve şu an tomurcukları var, saksısı çatlak durumda,değiştireyim diyorum ama korkuyorum sorun çıkarsa diye, sizce değiştirmeli miyim? Diğer 1 tanesinin dalında ufacık bir çıkıntı belirdi,keiki değil sanırım çiçek sapı.Diğerlerinde herhangi bir gelişme yok.Çiçeklenmelerini ve keiki vermelerini çok istiyorum.Haftada 1 daldrma yöntemi ile besinle birlikte suluyorum.Besin olarak çiçekçiden aldığım orkide için özel besini kullanıyorum,sizce ne kullanmalıyım besin olarak? http://www.agaclar.net/forum/orkide/4520-3.htm#post1216284 bu adresde sordum ama cevap alamadım. Oncidiumlarımın çiçekleri döküldü,sapları sarardı 3. boğumun 1-2 cm üzerinden kestim ama dibine kadar sarardı, kurudu.Yapraklara zarar verir mi, o sapı ne yapmalıyım? phal.larımla aynı işlemleri uyguluyorum, doğru mu yapıyorum? Oncidiumlarımın saksıları şeffaf değil, öyle olması mı lazım?
Şimdiden teşekkürler...
Saygılarımla...

praecox
13-11-2013, 13:04
Merhaba Sayın praecox sizi görmek çok güzel. Sizi bulmuşken benim de size sormak istediğim sorular var. 5 tane phal. ve 2 tane de oncidiumum var yaklaşık 4 aydır beraberiz. Bana geldiklerinde çiçekli idiler ama şu an çiçekleri yok.Çiçek saplarını kesmedim phal.ların çünkü sararma falan gibi olumsuz bir şey yoktu.Bir tanesi 6 saplı ve şu an tomurcukları var, saksısı çatlak durumda,değiştireyim diyorum ama korkuyorum sorun çıkarsa diye, sizce değiştirmeli miyim? Diğer 1 tanesinin dalında ufacık bir çıkıntı belirdi,keiki değil sanırım çiçek sapı.Diğerlerinde herhangi bir gelişme yok.Çiçeklenmelerini ve keiki vermelerini çok istiyorum.Haftada 1 daldrma yöntemi ile besinle birlikte suluyorum.Besin olarak çiçekçiden aldığım orkide için özel besini kullanıyorum,sizce ne kullanmalıyım besin olarak? http://www.agaclar.net/forum/orkide/4520-3.htm#post1216284 bu adresde sordum ama cevap alamadım. Oncidiumlarımın çiçekleri döküldü,sapları sarardı 3. boğumun 1-2 cm üzerinden kestim ama dibine kadar sarardı, kurudu.Yapraklara zarar verir mi, o sapı ne yapmalıyım? phal.larımla aynı işlemleri uyguluyorum, doğru mu yapıyorum? Oncidiumlarımın saksıları şeffaf değil, öyle olması mı lazım?
Şimdiden teşekkürler...
Saygılarımla...

Köklerde sorun varsa saksı değişimi şartdır. ya çiçek ya ana bitki seçim bu durumda bu! köklerde sorun yoksa da çiçekli ise ilkbaharı bekleyin saksının çatlak olması çiçeği bağlamaz bize sadece estetik bir sorun yaratır onu da zarflamak sureti ile geçiştirebilirsiniz.

Keiki oluşumu için istatiksel bir durum ise sıcak ve karanlık bir yerde tutmaktır saksıyı. 15 gün kadar...
Oncidiumların çiçekleri dipten kesilir. Gübre için de vilmorin tavsiye ediyorum ancak burda yazlık kışlık iki tür gübre şişesini alırken dikkat edin.

fesleğen
13-11-2013, 14:05
Köklerde sorun varsa saksı değişimi şartdır. ya çiçek ya ana bitki seçim bu durumda bu! köklerde sorun yoksa da çiçekli ise ilkbaharı bekleyin saksının çatlak olması çiçeği bağlamaz bize sadece estetik bir sorun yaratır onu da zarflamak sureti ile geçiştirebilirsiniz.

Keiki oluşumu için istatiksel bir durum ise sıcak ve karanlık bir yerde tutmaktır saksıyı. 15 gün kadar...
Oncidiumların çiçekleri dipten kesilir. Gübre için de vilmorin tavsiye ediyorum ancak burda yazlık kışlık iki tür gübre şişesini alırken dikkat edin.

Anladım, teşekkürler. keiki oluşumunu anlamadım. keiki oluşumu için sıcak ve karanlık bir odada sürekli mi kalacak? Sürekli karanlığı nasıl sağlayacağız, her şekilde odaya ışık girer, yani benim evimde. Sanırım ben bunu yapmaya korkacağım :o

praecox
13-11-2013, 14:38
Karanlık derken bitki için karanlık bir ortam. cama 2-3 metre uzakta bir yer bitki için karanlık demektir. O karanlık phal.lerin süren gözünün keikiye dönüşüm olasılığını doğru orantılı olarak artırdığı gözlemlenmiştir.

Keiki oluşumunu tetikleyen hormon terkibi aşı macunu gibi bulamaçlar var gözü örten yaprağı keserek dikkatlice uzaklaştırır bu hormonlu kremi sürünce keiki oluşumu karanlıkta daha çok tetiklenir.

Bir de bu başlığı okuyun. (http://www.agaclar.net/forum/orkide/7634-3.htm)

Charlaux
13-11-2013, 20:43
Görebildiğim kadarı ile orkideniz çiçekde. ancak yapraklar büzüşmeye başlamış ( resimlerden yanlış görmedi isem) Çiçeksiz olan ve/veya orkideyi kurtarmak adına saksı değişimine girişmek çiçeği kesip atmak ve orkidenin sağlığına kavuşturmak adına herzaman saksı harcı değişimi yapmak sorun olmaz, sonuçta bu bitkiler evde ve evde ısı yüksek bir yerde bakımına devam edebilir istediğimiz gibi nemli sıcak veya serin kuru sağlığına kavuşturacak (tabii uygun saksı harcı karışımı terkipleri ile) mümkündür ve olması gerekendir.

cümle yapımı bende beğenmedim bir paragraf olmuş.
umarım anlaşılırdır

sizden ricam övgü yazılarından maada sadece soruya geçmeniz :D
Kafam karışıyor yoksa :P

Merhaba sn.preacox,
O zaman ben yeni resimleri ve sorularimi kisa kisa sorayim.

- Hazir orkide topragi kullanmamiz gerektigi siklikla belirtilmis,ancak burada da hazirdan baska care yok.Yine de toprak degistirilmeli mi ? Bana burada belirtilen havanin 1-2 derece oldugundan (oda da yurt odasi oldugu icin cok sicak degil) bahar aylarina kadar beklenilmesi oldu,ben de kararsiz kaldim.

- Yapraklarinin altinda kahverengi bir leke yapisi geldigi gunden beri vardi.http://www.agaclar.net/forum/1214032-post1510.htm Linkteki fotograflar 18 gun oncesine ait,simdi koyduklarimsa biraz oncenin fotograflari.

Elimde olan iki secenek var,ya saksisini Haziran ayinda Turkiye'ye getirirken orkideyi adamakillica degistirmek,ya da gidip hazir orkide topragi alip onu kullanacagim.Aslinda sorumun en basitlestirilmis hali basligi okuduysam da orkidemin dilinden anlayamiyorum :)

Sevgiler

praecox
14-11-2013, 09:34
Merhaba sn.preacox,
O zaman ben yeni resimleri ve sorularimi kisa kisa sorayim.

- Hazir orkide topragi kullanmamiz gerektigi siklikla belirtilmis,ancak burada da hazirdan baska care yok.Yine de toprak degistirilmeli mi ? Bana burada belirtilen havanin 1-2 derece oldugundan (oda da yurt odasi oldugu icin cok sicak degil) bahar aylarina kadar beklenilmesi oldu,ben de kararsiz kaldim.
1-2 derece sıcaklık demek sanırım bir yerde hata var? Şimdiki saksı harcınızın ne olduğu pek anlaşılmıyor yosunsa sorun yok böyle kalsın madem.
- Yapraklarinin altinda kahverengi bir leke yapisi geldigi gunden beri vardi.http://www.agaclar.net/forum/1214032-post1510.htm Linkteki fotograflar 18 gun oncesine ait,simdi koyduklarimsa biraz oncenin fotograflari.

Elimde olan iki secenek var,ya saksisini Haziran ayinda Turkiye'ye getirirken orkideyi adamakillica degistirmek,ya da gidip hazir orkide topragi alip onu kullanacagim.Aslinda sorumun en basitlestirilmis hali basligi okuduysam da orkidemin dilinden anlayamiyorum :)

Sevgiler

Emin olun ben bile bazen dillerinden anlıyamıyorum bu nebatların.Oluyor bazen canları istiyor kararıyor çoğu kez bazı latince isimlerle mantar viral hastalık etmenlerini yakıştırıp yapıştırsak da altı neden kahverengi üstünde neden siyah noktalar var soruları yanıtsız kalıyor. Kaldı ki bazen sebebini tam olarak bilmek de sonucu değiştirmiyor. Madem odanı serin - soğuk az sulıyarak kışı atlatmanız ilkbaharda bakarız yine orkidenize.

Post Scriptum.: Bundan sonra sizden ve diğer arkadaşlardan ricam eklediğiniz resimleri doğru yöne çevirilmiş olarak eklemenizdir.

fesleğen
14-11-2013, 09:50
Karanlık derken bitki için karanlık bir ortam. cama 2-3 metre uzakta bir yer bitki için karanlık demektir. O karanlık phal.lerin süren gözünün keikiye dönüşüm olasılığını doğru orantılı olarak artırdığı gözlemlenmiştir.

Keiki oluşumunu tetikleyen hormon terkibi aşı macunu gibi bulamaçlar var gözü örten yaprağı keserek dikkatlice uzaklaştırır bu hormonlu kremi sürünce keiki oluşumu karanlıkta daha çok tetiklenir.

Bir de bu başlığı okuyun. (http://www.agaclar.net/forum/orkide/7634-3.htm)

Teşekkürler sayın praecox, ben bu dediğiniz maddeleri bulabileceğimi hiç sanmıyorum,(eğer bunlar orkide için özelse) orkide toprağını besinini bile zor buldum, hatta sayın Ziya Soner Bey sağolsun toprak göndermişti.Küçük yerde yaşamanın dezavantajları :o
Verdiğiniz başlığı inceleyeceğim. Ve siz buralardayken müsadeniz olursa orkidelerimin fotoğraflarını çekip, sorun var mı yok mu göstermek istiyorum.Daha önce de dediğim gibi hepsi yan yana, birinde bir hastalık varsa dağılması hiç zor olmayacak.
Saygılarımla...

praecox
14-11-2013, 14:52
Teşekkürler sayın praecox, ben bu dediğiniz maddeleri bulabileceğimi hiç sanmıyorum,(eğer bunlar orkide için özelse) orkide toprağını besinini bile zor buldum, hatta sayın Ziya Soner Bey sağolsun toprak göndermişti.Küçük yerde yaşamanın dezavantajları :o
Verdiğiniz başlığı inceleyeceğim. Ve siz buralardayken müsadeniz olursa orkidelerimin fotoğraflarını çekip, sorun var mı yok mu göstermek istiyorum.Daha önce de dediğim gibi hepsi yan yana, birinde bir hastalık varsa dağılması hiç zor olmayacak.
Saygılarımla...

Elimdeki terkibi ve hormonları ludissia arkadaşımıza göndereceğim. en son ben de o terkipten kullanıyordum ve başarılı olmuştuk.

Maliyeti mukabilinde size de gönderebiliriz. 5 ml lik miktarlar yeter sanırım zira terkip ellenince açılınca kısa sürede tüketilmeli.

Charlaux
15-11-2013, 00:55
Emin olun ben bile bazen dillerinden anlıyamıyorum bu nebatların.Oluyor bazen canları istiyor kararıyor çoğu kez bazı latince isimlerle mantar viral hastalık etmenlerini yakıştırıp yapıştırsak da altı neden kahverengi üstünde neden siyah noktalar var soruları yanıtsız kalıyor. Kaldı ki bazen sebebini tam olarak bilmek de sonucu değiştirmiyor. Madem odanı serin - soğuk az sulıyarak kışı atlatmanız ilkbaharda bakarız yine orkidenize.

Post Scriptum.: Bundan sonra sizden ve diğer arkadaşlardan ricam eklediğiniz resimleri doğru yöne çevirilmiş olarak eklemenizdir.

Bu arada sorunun cevabi zaten eklenmis te ben de bilgilendirmek istedim 1-2 derecenin meselesini.St.Andrews/Iskocya'da oldugum icin disarida hava kis aylari icin -10 ile 6 arasinda,sabaha -3 -2 oglene 5 aksama da 3 derece civarinda oluyor,oda da yurt odasi oldugundan tek buyuk cam 19 C'ye ayarli bir oda,ama ne gunes isigi alir hava 4'te kararir;ben de bilgisiz saksi degistirmeyi bilmeyen bir kulun tekiyim;orkidemin saksisini da annem degistirmisti buraya geldiginde.Dolayisiyla saksi degisimini Haziran'a getirenceyi birakmak benim daha isime gelir bitkinin hayati tehlikede olmayacaksa :rolleyes:

Ziya Soner
15-11-2013, 16:07
Sayın Charlaux.,
Özelden attığınız mesaja geç cevap verdiğim için özürlerimin kabulünü rica ediyorum.
Sizin sorularınıza,sn Preacox en doğru yanıtları verdiği için,istediğiniz müdahaleyi hem gereksiz hemde haddim olarak görmediğim için yapmadım.
İsrarla fikrimi sorduğunuz için yanıtlıyorum:
Çiçeklerinizin sağlığı renk olarak güzel,saksı içerisini çözemedim.Eğer karışımda TORF var ise ,Torf (zenginlendirilmiş bahçe toprağı) ları tamamen silkeleyerek,Torf dan kurtarın.
Bulabilirseniz,orkide harcı ile tamamlayın.
Bulamaz iseniz,İstanbula gelen bir yakınınıza teslim edelim ,gönderelim.

Ancak; bulunduğunuz yurt şartlarında (ısı gece için çok,ışık dengesiz ve yetersiz) bu çiçeklerin durumu iyi,bundan daha fazlasına zorlamak kolay değil.

Haziranda gelirseniz ve o zamana kadarda çözüm bulamazsanız,değiştirir gerekeni yaparız.

Bu çiçeğede bu kadar kendinizi kaptırıp bana veya bize dönmeyin.

Saygılarımla

Charlaux
15-11-2013, 17:39
Sayın Charlaux.,
Özelden attığınız mesaja geç cevap verdiğim için özürlerimin kabulünü rica ediyorum.
Sizin sorularınıza,sn Preacox en doğru yanıtları verdiği için,istediğiniz müdahaleyi hem gereksiz hemde haddim olarak görmediğim için yapmadım.
İsrarla fikrimi sorduğunuz için yanıtlıyorum:
Çiçeklerinizin sağlığı renk olarak güzel,saksı içerisini çözemedim.Eğer karışımda TORF var ise ,Torf (zenginlendirilmiş bahçe toprağı) ları tamamen silkeleyerek,Torf dan kurtarın.
Bulabilirseniz,orkide harcı ile tamamlayın.
Bulamaz iseniz,İstanbula gelen bir yakınınıza teslim edelim ,gönderelim.

Ancak; bulunduğunuz yurt şartlarında (ısı gece için çok,ışık dengesiz ve yetersiz) bu çiçeklerin durumu iyi,bundan daha fazlasına zorlamak kolay değil.

Haziranda gelirseniz ve o zamana kadarda çözüm bulamazsanız,değiştirir gerekeni yaparız.

Bu çiçeğede bu kadar kendinizi kaptırıp bana veya bize dönmeyin.

Saygılarımla

Merhaba sn.Ziya Soner,
Galiba sordugum donemin zamanlamasiyla alakaliydi o sirada sorumun yanitini bulamamistim.Orkidenin topragi burada bahcivanlarin kendi hazirladiklari normal toprak,galiba icinde agac kabugu da olacak ki kocaman kocaman kahverengi kalin parcalar da cikmisti;bahsettigim gibi bir baska yerde hazir orkide topragi buldum ancak saglikli bulduklarini degistirmenin manasiz olacagini soylediler.Artik orkideyle tanistiktan sonra ne olursa olsun ugrasacagim galiba onlarla;hatalar yapicagim,ogrenecegim ve ogrenecegim ;) Hersey icin bir kez daha tesekkurler.

dinozor
15-11-2013, 18:33
Sayın Ziya Soner, sayın praecox ve yardımcı olabilecek tüm herkese merhaba. Ben orkide türlerinin gübre ve besin ihtiyaçlarıyla ilgili bilgi almak istiyordum. Standart olarak söylenen "ayda bir defa x litre suya y ml sıvı orkide besini takviyesi" birçok orkidemin neredeyse ölümüne sebep oluyordu. Birkaç yıldır bu oranı çok daha seyrelterek 4-5 ayda bir uyguluyorum ve bitkiler ancak kaldırabiliyor. Birkaç tane zamansız açan çiçeği görünce dün hepsine besin verdim ve bugün miltoniaların birkaç yaprağının 1 gecede limon sarısı olduğunu gördüm. Şimdiye kadar hep üzerlerinde tüm orkide çeşitleri için uygun olduğu yazan vilmorin, orkide coşturan gibi kolay bulunabilen besinlerden kulandım ama uygun olanın bunlar olduğunu düşünmüyorum:( nasıl bir besin kullanmamı veya kullanmamamı önerebilirsiniz? Şimdiden çok teşekkür ederim, saygılarımla...

orionb
19-11-2013, 21:21
Öncelikle mesajı eğer yanlış bir başlığa yazıyorsam şimdiden özür dilerim. Bu ilk mesajım :o

Çiçeğimi birkaç gün önce bir yapı marketten aldım. Alırken köklerine baktım yeşil ve yoğun miktarda, toprağını pek beğenmedim. Ama orkide toprağım var, değiştiririm nasıl olsa diye düşündüm. Sonra Orkide çiçekte olduğu için toprağını değiştiremeyeceğimi hatırladım.
Orkide'nin güzelliğine kapılıp yapraklarını incelemeyi unuttum. Eve gelince yapraklarına baktığımda hasta olduğunu gördüm.

Forumdaki yazılardan ve fotoğraflardan anladığım kadarıyla, bir mantar rahatsızlığı olabilir. Bugün sulama yaptım, sulama sırasında karıncaya benzeyen ve çok hızlı hareket eden 1-2 böcek gördüm toprağında. Ayrıca yapraklarında sanki örümcek ağı var bazı yerlerde. Ama örümcek varsa da görmedim. Ard arda çok sayıda fotoğraf yüklememek için, fotoğrafları 2'li şekilde birleştirdim.

Daha önce bu şekilde sorular sorulduğunu gördüm ama yine de ne yapmam gerektiğine, nasıl bir ilaç uygulamam gerektiğine karar veremiyorum. Orkide'mi kurtarayım derken, öldürmek istemiyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden herkese teşekkürler...

ayln
20-11-2013, 09:35
Merhaba, benimde iki adet orkidem var biri şuanda yeni dallar verirken aynı ortamda bulunan diğer orkidemin çiçekleri solmaya başladı ama aynı zamanda yeni bir yaprak ve yeni kökler veriyor. Çiçeklerinin solduğunu görünce üzüldüm. Sizce solmaya başlaması normalmi :( Kış geldigi için çok fazla suda vermiyorum harçlarının kurumaya yüz tuttuğunu görünce veriyorum.

fesleğen
20-11-2013, 09:49
Merhaba, benimde iki adet orkidem var biri şuanda yeni dallar verirken aynı ortamda bulunan diğer orkidemin çiçekleri solmaya başladı ama aynı zamanda yeni bir yaprak ve yeni kökler veriyor. Çiçeklerinin solduğunu görünce üzüldüm. Sizce solmaya başlaması normalmi :( Kış geldigi için çok fazla suda vermiyorum harçlarının kurumaya yüz tuttuğunu görünce veriyorum.

Fotoğraf eklerseniz daha iyi olur ama bence eğer köklerde ve yapraklarda sorun yoksa normal.

praecox
20-11-2013, 09:56
Öncelikle mesajı eğer yanlış bir başlığa yazıyorsam şimdiden özür dilerim. Bu ilk mesajım :o

Çiçeğimi birkaç gün önce bir yapı marketten aldım. Alırken köklerine baktım yeşil ve yoğun miktarda, toprağını pek beğenmedim. Ama orkide toprağım var, değiştiririm nasıl olsa diye düşündüm. Sonra Orkide çiçekte olduğu için toprağını değiştiremeyeceğimi hatırladım.
Orkide'nin güzelliğine kapılıp yapraklarını incelemeyi unuttum. Eve gelince yapraklarına baktığımda hasta olduğunu gördüm.

Forumdaki yazılardan ve fotoğraflardan anladığım kadarıyla, bir mantar rahatsızlığı olabilir. Bugün sulama yaptım, sulama sırasında karıncaya benzeyen ve çok hızlı hareket eden 1-2 böcek gördüm toprağında. Ayrıca yapraklarında sanki örümcek ağı var bazı yerlerde. Ama örümcek varsa da görmedim. Ard arda çok sayıda fotoğraf yüklememek için, fotoğrafları 2'li şekilde birleştirdim.

Daha önce bu şekilde sorular sorulduğunu gördüm ama yine de ne yapmam gerektiğine, nasıl bir ilaç uygulamam gerektiğine karar veremiyorum. Orkide'mi kurtarayım derken, öldürmek istemiyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden herkese teşekkürler...

Orkidenizin yapraklarındaki sorun sanırsam mekanik yaralanmalar. Fungal arazlardan bahsetmek şu an zor, belki ilerde mantari bir sorun oluşabilir oluşmamasını sağlamak elinizde. Çiçekteki leke botrytis dediğimiz gri küflenme lekesi köklerdeki beyaz çizgiler de normal. saksıda zıplıyan böcekler aşırı nemden kaynaklı olabilir çiçeğe şimdilik bir zararı olmamakla beraber fazla nemli tutlduğuna bir işaret.

haftada bir daldırma ile sulayın altında su bırakmayın havadar ancak soğuk hava cereyanından uzak tutun.

bakım şartları bu bağlamda düzelirse bitki de kendini toparlar (gerçi çok ciddi bir araz göremedim ben)

Unutmayın ki bu bitkibüyük ihtimalle bir tırın içinde 2000 km kathetmiş satılana kadar sizi beklemiş market çalışanları da ipek eldivenlerle tutmamış olmalılar :D

orionb
20-11-2013, 10:18
Sayın Praecox,

Cevabınızla içim rahatladı, çiçeğimin şimdilik bir rahatsızlığı olmamasına çok sevindim =) Ayrıca mesajıma hızlı geri dönüşünüz için de çok teşekkür ederim. Anlattığınız şekilde Orkideme bakmaya devam edeceğim. Sormak istediğim bir soru daha var.

2. sırada sağdaki fotoğrafta, sizinde görebileceğiniz gibi alttaki küçük yaprakta yanık gibi kopmuş bir alan var. Acaba bu yaprağı kesmeli miyim? Diğer yapraklara, köklere bir zararı olur mu alttaki sağlıksız yaprağın?

praecox
20-11-2013, 10:46
Sayın Praecox,

Cevabınızla içim rahatladı, çiçeğimin şimdilik bir rahatsızlığı olmamasına çok sevindim =) Ayrıca mesajıma hızlı geri dönüşünüz için de çok teşekkür ederim. Anlattığınız şekilde Orkideme bakmaya devam edeceğim. Sormak istediğim bir soru daha var.

2. sırada sağdaki fotoğrafta, sizinde görebileceğiniz gibi alttaki küçük yaprakta yanık gibi kopmuş bir alan var. Acaba bu yaprağı kesmeli miyim? Diğer yapraklara, köklere bir zararı olur mu alttaki sağlıksız yaprağın?

Aşırı nemden hafif bir çürüme yapmışa benziyor tarçın tozu ekin hiç ellemeyin fazkla da biraz kuru tutun orkidenizi.

praecox
20-11-2013, 11:57
Sayın Ziya Soner, sayın praecox ve yardımcı olabilecek tüm herkese merhaba. Ben orkide türlerinin gübre ve besin ihtiyaçlarıyla ilgili bilgi almak istiyordum. Standart olarak söylenen "ayda bir defa x litre suya y ml sıvı orkide besini takviyesi" birçok orkidemin neredeyse ölümüne sebep oluyordu. Birkaç yıldır bu oranı çok daha seyrelterek 4-5 ayda bir uyguluyorum ve bitkiler ancak kaldırabiliyor. Birkaç tane zamansız açan çiçeği görünce dün hepsine besin verdim ve bugün miltoniaların birkaç yaprağının 1 gecede limon sarısı olduğunu gördüm. Şimdiye kadar hep üzerlerinde tüm orkide çeşitleri için uygun olduğu yazan vilmorin, orkide coşturan gibi kolay bulunabilen besinlerden kulandım ama uygun olanın bunlar olduğunu düşünmüyorum:( nasıl bir besin kullanmamı veya kullanmamamı önerebilirsiniz? Şimdiden çok teşekkür ederim, saygılarımla...

Orkideleriniz nasıl bir ortamdalar? Sulama suyunuz nedir? bunları da belirtirmisiniz.

İlk kez terkibi gibi gübrelenmiş orkidelerin ölümüne sebebiyet verdiğini okudum.

Besin'in ölüme sebep olduğu yargısına nerden vardınız?

Bu konuda da bilgilendirirseniz konuyu açıklığa kavuşturalım.

Sonuçta ben veya biz de bu kullandığımız fertilaizerleri kullanmaktayız.

tranquila
20-11-2013, 14:06
İnternette orkideler ile ilgili araştırma yaparken, bazı web sitelerinde bulb satışı yapıldığını gördüm. Bu bulb lardan üretimin nasıl yapıldığını çok merak ediyorum. Benim gibi acemiler için zor ve teferruatlı bir süreçtir diye tahmin etmekle beraber ;) öğrenmek de isterim. Aydınlatabilir misiniz?

dinozor
20-11-2013, 14:52
Merhaba sayın praecox, ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim. Besinin ertesi gecesi çektiğim miltonia fotoğrafını umarım eklemeyi başarabilmişimdir. Bir günde dış yapraklarda aniden sararma meydana gelmekte... İnternetten araştırdığımda zayıf besin verilmeli diye bir şey okumuştum ama zayıf besin nereden bulabilirim bilmediğim için kendi elimdekileri daha fazla sulandırarak vermeye başladım, sıkıntı azaldı ama tediginliğim devam ediyor. Bakım koşullarıyla ilgili bilgi vermem gerekirse; pencere önünde perde arkasından tam gün güneş alıyorlar. Rüzgara veya aşırı hava değişikliğine maruz kalmıyorlar. Periyodik bir şekilde sulanmıyorlar, toprağın kurumasına yakın (yaklaşık 2 hafta gibi) sulanıp nadiren besin alıyorlar. Su olarak çeşme suyu kullanıyorum ancak klor ya da pas gibi sıkıntıları yok, sularken yapraklarını da yıkıyorum. Besin zamanı hariç bir sorun yok gibi görünüyor, çiçekli olmadıkları zamanlarda bile güzel yaprakları var ama ne zaman besin versem 4-5 miltonia yaprağını uğurluyoruz. Garip göründüğünü tahmin edebiliyorum ama miltonialar yaklaşık 4 yıllık ve belki 10 kere aynı şeyi yaşamışımdır. Öldürücü demem biraz aşırıya kaçmış olabilir, özür dilerim, ölümlerde benim payım besinden daha büyüktür. Ama besin mevzu bahis olunca diğer türler benim kullandığım besinden phal.ler kadar mutlu olmuyor diye düşündüm ve neler yapabilirim size danışmak istedim. Umarım zamanınızı çok almamışımdır, tekrar çok teşekkür ederim, saygılarimla.

esra_al
20-11-2013, 17:09
phal bellina cinsi bu orkidem yeni geldi. kökleri temizledim.
geriye hiç kök kalmadığını gördüm.iki tane yeni kök çıkarıyordu. spaghnuma sardım ama yeni çıkan köklerde kurudu nemli tutmama rağmen . kurtarmayı çok istiyorum.
:(

praecox
20-11-2013, 17:17
İnternette orkideler ile ilgili araştırma yaparken, bazı web sitelerinde bulb satışı yapıldığını gördüm. Bu bulb lardan üretimin nasıl yapıldığını çok merak ediyorum. Benim gibi acemiler için zor ve teferruatlı bir süreçtir diye tahmin etmekle beraber ;) öğrenmek de isterim. Aydınlatabilir misiniz?

Bulb aslında pseudo-bulp veya bulbophyllium gibi soğan yumru anlamında ancak (salepler hariç) pek de tam anlamıyla yumru olmıyan ancak onlar gibi davranan yavru veren oluşumlara deriz.
Bu bulplar fazlaca olgunlaşmış saksısı dolmuş orkidelerin diplerinden ayrılan yumrumsu oluşumlardır. kargolaması kolay olduğundan veya türüne az rastlandığından veya koleksyoncularca aranılan türlerin kolayca paketlenip gönderilmesi için tercih nedenlerindendir.

siz acemi iseniz cymbidum bulplarını kastetmiş olmalısınız bunun hakkında bilgi için ilgili başlığı okuyun.

praecox
20-11-2013, 17:26
Merhaba sayın praecox, ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim. Besinin ertesi gecesi çektiğim miltonia fotoğrafını umarım eklemeyi başarabilmişimdir. Bir günde dış yapraklarda aniden sararma meydana gelmekte... İnternetten araştırdığımda zayıf besin verilmeli diye bir şey okumuştum ama zayıf besin nereden bulabilirim bilmediğim için kendi elimdekileri daha fazla sulandırarak vermeye başladım, sıkıntı azaldı ama tediginliğim devam ediyor. Bakım koşullarıyla ilgili bilgi vermem gerekirse; pencere önünde perde arkasından tam gün güneş alıyorlar. Rüzgara veya aşırı hava değişikliğine maruz kalmıyorlar. Periyodik bir şekilde sulanmıyorlar, toprağın kurumasına yakın (yaklaşık 2 hafta gibi) sulanıp nadiren besin alıyorlar. Su olarak çeşme suyu kullanıyorum ancak klor ya da pas gibi sıkıntıları yok, sularken yapraklarını da yıkıyorum. Besin zamanı hariç bir sorun yok gibi görünüyor, çiçekli olmadıkları zamanlarda bile güzel yaprakları var ama ne zaman besin versem 4-5 miltonia yaprağını uğurluyoruz. Garip göründüğünü tahmin edebiliyorum ama miltonialar yaklaşık 4 yıllık ve belki 10 kere aynı şeyi yaşamışımdır. Öldürücü demem biraz aşırıya kaçmış olabilir, özür dilerim, ölümlerde benim payım besinden daha büyüktür. Ama besin mevzu bahis olunca diğer türler benim kullandığım besinden phal.ler kadar mutlu olmuyor diye düşündüm ve neler yapabilirim size danışmak istedim. Umarım zamanınızı çok almamışımdır, tekrar çok teşekkür ederim, saygılarimla.

Her orkidenin sulama suyunun belli bir tuzluluk oranında olması gerekir. siz bir de buna besin eriyiği eklerseniz bu sınır kolayca aşılmış olur.

tuza en tahamüllü olan terestrik orkidelerden cymbidiumda sınır 800 mikroSiemens dir.
şebeke suyu kışın zaten 400- 450 mikroSiemens iken yaz aylarında 700 - 800 aktığına da şahit oldum ( ÖZelikle susuz geçen yazlarda su sıkıntısı çekildiğinde belli oranlarda deniz suyu katıldığından olduğunu tahmin etmek pek de zor olmasa gerek.)

Eh tabii siz bir de buna besin eriyiği eklerseniz tuzluluk sınırını kolayca aşmışsınızdır demektir.

Yapılabilinecek hatalardan biri kuru saksı harcına doğrudan besin eriyiğini vermektir.
diğer sanırım sizin de yaptığınız hata zaten fazlaca tuzlu olan sulama suyuna besin tuz eriyik takviyesi ile sulamak ki bu da köklerin kitlenmesine neden olur. (aşırı tuzlanmadan)

Miltonia lar oldukça methameli nebatlar ev ortamı için en azından. onun için size tavsiyem yağmur suyu kullanın besin eriyi vereceğiniz zamanda da önce saksıyı ıslatın sonra besinli suyu verin.

praecox
20-11-2013, 17:29
phal bellina cinsi bu orkidem yeni geldi. kökleri temizledim.
geriye hiç kök kalmadığını gördüm.iki tane yeni kök çıkarıyordu. spaghnuma sardım ama yeni çıkan köklerde kurudu nemli tutmama rağmen . kurtarmayı çok istiyorum.
:(

Kurudular mı? çürüdüler mi?

Mantar ilacına batırın sphagnuma sarın tercihan mantar kabuğa veya uygun bir çam kabuğuna bağlayın hergün yağmurlayıp sıcak nemli aydınlık bir yere asın.

esra_al
20-11-2013, 17:36
sanırım kurudular. çünkü ilerleme olmadı sadece kök kurudu. kök boğazında sorun yok gibi. mantar ilacını gece tatbik etsem olur mu?

praecox
20-11-2013, 18:08
sanırım kurudular. çünkü ilerleme olmadı sadece kök kurudu. kök boğazında sorun yok gibi. mantar ilacını gece tatbik etsem olur mu?

Kuruma nasıl "sanırım" olur :D

kök buruşup sertleşip saman gibi olursa kurumuş demektir bu da su azlığı demek olur.

çürüme ise renk değişimi yumuşama cılklaşma sulanma şeklinde olur bu da mantar etmenleri veya bakteryel olabilir.

yoğun kıvamlı bir antifungal ilaç bulamacı yapıp kök boğazına kadar daldırıp 3-5 dk bekletin. Akşam gündüz farketmez. akşam yaparsanız sabah kadar ıslak gazete kağıdı üzerinde açıkta bekletin.
ertessi günü ıslatığınız sphagnum yosununa sarıp ağaç kabuğuna raptedin.
kadın çorabı veya paslanmaz tel kullanın. kabuğu dikine asın hergün sulayın sabahları sıcak ve nemli tutun. havadar olsun terraryum akvaryum gibi bir yere asarsanız da içine bilgisayar fanı gibi havayı hareketlendirecek bir düzenek yapın.

esra_al
20-11-2013, 18:30
o zaman kuruma. :p
bu arada bulamacı nasıl yapacağim? daha önce hiç mantar ilacı kullanmamıştım.
1 litre su ya 1 çay kaşığı ilaç koyacaktım? yanlış mı? :confused:

dinozor
20-11-2013, 21:11
Sayın praecox çok teşekkür ederim. Suyun tuzuyla besin birleşiminin zarar verebileceğini düşünmemiştim, böyle bir detaya da ulaşabildiğim kaynaklarda rastlamamıştım. İyiki sormuşum, tam da vaktinde yağmur başladı:)

tranquila
20-11-2013, 22:04
Bulb aslında pseudo-bulp veya bulbophyllium gibi soğan yumru anlamında ancak (salepler hariç) pek de tam anlamıyla yumru olmıyan ancak onlar gibi davranan yavru veren oluşumlara deriz.
Bu bulplar fazlaca olgunlaşmış saksısı dolmuş orkidelerin diplerinden ayrılan yumrumsu oluşumlardır. kargolaması kolay olduğundan veya türüne az rastlandığından veya koleksyoncularca aranılan türlerin kolayca paketlenip gönderilmesi için tercih nedenlerindendir.

siz acemi iseniz cymbidum bulplarını kastetmiş olmalısınız bunun hakkında bilgi için ilgili başlığı okuyun.

Hocam, ben acemiden azıcık halliceyim diyebilirim, ama level atlamak için internette bir hayli geziniyorum. Bir sayfadan bir sayfaya atlarken bir sürü güzel orkide türüne rastlıyorum. Büyülenmiş gibi beğene beğene geziniyorum. Beğendikçe merak depreşiyor ;)

Bu bahsettiğim bulb lar cymbidium un türü müdür bilmiyorum ama birkaç örnek vereyim: pleione maculata, pecteilis hawesiana, spathoglottis....

Denemeye değer mi dersiniz?

Deryya
21-11-2013, 20:26
Merhaba arkadaşlar 10 gün önce resmini paylaştığım orkidemde oluşan çıkıntılar bu hale geldi sanırım çiçeklenmeye gidiyoruz. Beni daha da heyecanlandıran diğer miniklerin de çiçek dalı olma olasılığı. 2 tane de arka tarafta var. Abartıyor muyum sizce?

tranquila
21-11-2013, 21:33
Doğru bir benzetme olur mu bilmiyorum ama ucu bebek eli gibi olan yeni çiçek dalı, diğerleri kök oluyor :)

tranquila
21-11-2013, 22:39
Orkidelerimin resmini paylaşmak istiyorum :) sağlık durumları ile ilgili yorumlarınızı iletirseniz çok memnun olurum.

praecox
22-11-2013, 14:00
Orkidelerimin resmini paylaşmak istiyorum :) sağlık durumları ile ilgili yorumlarınızı iletirseniz çok memnun olurum.

Bu yorumlar konusunda sammimi iseniz ve de bizden de sammimi yorumlar bekliyorsanız ( en azından kendi adıma) daha aydınlık ve ne olduğu seçilebilen net resimler görmemiz gerek.
Gündüz aydınlığında gerekiyorsa da az flaşla çekin resmi yeniden.

Samimiyetle yazıyorum ben resimden pek bir şey seçemiyorum.

:D

tranquila
22-11-2013, 15:17
Haklısınız hocam. Anlaşılmıyor pek. Kusura bakmayın.

Bu bitkiler arasında üzerinde cambria olduğu yazan mor çiçekli ile arkadaki cymbidium u yurtdışında bir yapı marketten aldım. Seyahatim süresince bir hafta kadar içine kondukları şeffaf poşetlerde, karanlık bir odada kaldılar maalesef ve 3-4 saat de uçak yolculuğu yaptılar. Geldikten sonra normal çiçek açmaya devam ettiler ama yapraklar sarardı biraz. Sorarken asıl amacım onların durumunu sormaktı. Yarın gündüz net bir resim çekip yükleyeceğim.

dinozor
22-11-2013, 20:24
Merhaba arkadaşlar 10 gün önce resmini paylaştığım orkidemde oluşan çıkıntılar bu hale geldi sanırım çiçeklenmeye gidiyoruz. Beni daha da heyecanlandıran diğer miniklerin de çiçek dalı olma olasılığı. 2 tane de arka tarafta var. Abartıyor muyum sizce?

Sayın Deryya gerçekten de çiçeklenecekmiş:) benim süper "bence kök" iddiam da nazar boncuğu olsun, güle güle büyütün:)

tranquila
23-11-2013, 18:15
Haklısınız hocam. Anlaşılmıyor pek. Kusura bakmayın.

Bu bitkiler arasında üzerinde cambria olduğu yazan mor çiçekli ile arkadaki cymbidium u yurtdışında bir yapı marketten aldım. Seyahatim süresince bir hafta kadar içine kondukları şeffaf poşetlerde, karanlık bir odada kaldılar maalesef ve 3-4 saat de uçak yolculuğu yaptılar. Geldikten sonra normal çiçek açmaya devam ettiler ama yapraklar sarardı biraz. Sorarken asıl amacım onların durumunu sormaktı. Yarın gündüz net bir resim çekip yükleyeceğim.

Önce Cambria nın resimlerini yüklüyorum.

tranquila
23-11-2013, 18:16
Cymbidium...

tranquila
23-11-2013, 18:17
Ve bu da tomurcuklarının bir kısmı kurumuş olan phal

fesleğen
26-11-2013, 10:00
Ben de orkidelerimin fotoğrafını çektim ama bir türlü fırsat bulup ekleyemedim. Benim de phal.larımdam bir tanesi çok güzel tomurcuklanmıştı ama bazı tomurcuklar büyüyemeden sarardı ve düşmek üzere çiçekten :( bunun sebebi ne olabilir acaba???

sar-dunya
26-11-2013, 10:27
Kuvvetli sıcaklık/serinlik veya ışık değişimi buna neden olabiliyor. Ortam değiştiren bitkilerde (tomurcuklu yeni alınan) bu durumla karşılaşmak çok mümkün, benim başıma iki defa geldi. Bir de, tomurcukları ıslatırsanız çürüyebilirler, phalaenopsis ile bunu yapması biraz zor.

Bunun dışında yabancı bir kaynakta (http://www.aos.org/Default.aspx?id=121) şu nedenler de sıralanmış:
* Fazla veya az sulama: Köklerin fazla sulamadan çürümesi veya bitkinin susuz kalması, tomurcuklardan su çekilmesine neden olabilir.
* Ortam nemi: Ortamın havası bitki için kuru gelmiş olabilir. (örn: kalorifer)
* Besin ve tarım ilaçları: Bitkinin tolere edebildiğinden fazla dozlar, tomurcukların dökülmesine neden olabilir.
* Atmosfer: Metan, etilen ve asetilen gazları çiçeklerin çabuk dökülmesine neden olabilir. Olgunlaşan meyveler (örn:elma ve muz) etilen gazı salarlar.
* Zararlılar: Bitki özsuyunu emen böcekler (örn: yeşil bitler) tomurcuklara ve çiçeklere zarar verebiliyor.
* Genetik nedenler: Bazı nadir durumlarda bitki mükemmel bakılsa da (bir mutasyon nedeniyle) tomurcuklarını dökebilir.

fesleğen
26-11-2013, 10:36
Sayın sar-dunya öncelikle bu hızlı cevabınız için teşekkürler.
Orkidelerimi yazın haftada 1 kışın-şu günlerde 1 hafta 10 gün arazında suluyorum. Ortamı nemlendirmesi için kavanozla yanlarına su koyuyorum. Besin olarak çiçekçiden aldığım (başka hiçbir yerde, marketlerde besin yok ) orkideler için özel bir besin kullanıyorum, sulama suyu ile beraber. Her gün mutlaka pencereyi açıp,evimin soğumasına aldırmadan havalandırıyorum. Çok şükür herhangi bir böcek, bit gözükmüyor çiçeklerimde, günde on kere kontrol ediyorum. Çiçeklerim oturma odamda olduğu için meyve falan da yok yanlarında.
Tüm bunlara rağmen tomurcuklarımın dökülmesini anlayamadım ben şimdi :(Acaba nerde yanlış yapıyorum :(

sar-dunya
26-11-2013, 11:00
Sayın sar-dunya öncelikle bu hızlı cevabınız için teşekkürler.
Orkidelerimi yazın haftada 1 kışın-şu günlerde 1 hafta 10 gün arazında suluyorum. Ortamı nemlendirmesi için kavanozla yanlarına su koyuyorum. Besin olarak çiçekçiden aldığım (başka hiçbir yerde, marketlerde besin yok ) orkideler için özel bir besin kullanıyorum, sulama suyu ile beraber. Her gün mutlaka pencereyi açıp,evimin soğumasına aldırmadan havalandırıyorum. Çok şükür herhangi bir böcek, bit gözükmüyor çiçeklerimde, günde on kere kontrol ediyorum. Çiçeklerim oturma odamda olduğu için meyve falan da yok yanlarında.
Tüm bunlara rağmen tomurcuklarımın dökülmesini anlayamadım ben şimdi :(Acaba nerde yanlış yapıyorum :(

Şuralarda hatanız olabilir:
* Bitkileriniz "evin soğumasına aldırmadan" havalandırırken hava akımında kalıp soğuk alıyor olabilirler.
* Kavanoz yeterli olmayabilir. Kavanoza, kavanozun dışına sarkan bir parça kağıt peçete daldırıp buharlaşmanın olduğu yüzey alanını arttırabilirsiniz. Öte yandan, özel bir bitki değilse sizi rahatsız etmeyecek düzeyde bir nemlilik/kuruluk yeterli olmalı?
* Sulama suyu+besin karışımınız tuzlu olabilir. (Yumuşak bir su kullanıyorsanız hazır sıvı karışımların etikette yazan dozunun dörtte biri gibi bir doz idealdir deniyor. Diğer taraftan -geçenlerde yanlışımı farkettim-, evdeki phalaenopsislere bir yıl boyunca etikette yazan kadarı verdim ölmediler ama fazla iri oldular. :P)

tranquila
26-11-2013, 11:18
Ne kadar doğrudur bilmiyorum ama, ben kettle da su kaynattığım zaman soğuyana kadar biraz kapağını açıp çiçeklerin olduğu odaya bırakıyorum :rolleyes:

shenile
26-11-2013, 12:33
merhaba arkadaslar orkideme birseyler oluyor anlam veremiyorum.
orkidemin resimde görüldügü gibi yapraklari sarariyor gövde kisminda hafif sararma var neden olabilir acaba?
orkidemin iki dalinda yeni yandan cicek sapi sürgünü verdi 3. üncü sap da cikiyor.
hocalarimizdan yardim bekliyorum insallah bir cevap ala bilirim sizlerden simdiden cok tsk ederim.
sevgilerimle

praecox
26-11-2013, 13:53
merhaba arkadaslar orkideme birseyler oluyor anlam veremiyorum.
orkidemin resimde görüldügü gibi yapraklari sarariyor gövde kisminda hafif sararma var neden olabilir acaba?
orkidemin iki dalinda yeni yandan cicek sapi sürgünü verdi 3. üncü sap da cikiyor.
hocalarimizdan yardim bekliyorum insallah bir cevap ala bilirim sizlerden simdiden cok tsk ederim.
sevgilerimle

Saksı içi kök yapısıgayet sağlıklı sararıp kurıyan yapraklar miadını doldurmuş gibi ancak bir ara fazla sıcak havalarda kuru veya susuz kalmış gibiler. kışa girerken dikkatli sulama yapın sansı harcınız görebildiğim kadarı ile sadece ağaç kabuğu içermekte bu da daha sık sulanması anlamına gelebilir.

shenile
26-11-2013, 14:29
sn praecox cevabiniz icin tsk ederim.
yazin o sicaklarda herhalde biraz sus kaldi diye yapraklar burustu lakin 2-3 yaprak birden simdi sararinca endiselendim.
saksi harcim dediginiz gibi sirf agac kabugu torf kullanmiyorum kökleri cürütüyor diye.
sevgilerimle.

ayln
26-11-2013, 15:18
Merhaba ben orkidelerime sıvı gübre yerine zaman zaman ılık maden suyu veriyorum ve çok yararlı oluyor. Yaprakları tomurcukları birden büyüyor. Sizce yinede gübre vermelimiyim gerek varmı buna ?

Charlaux
26-11-2013, 23:47
Merhaba sn.preacox,
Phalaenopsis orkidemin cicek ya da keiki bogumlari ciceginin kendi renginde olan pembelikle cevrelendi,ayni renkte yesil cevresi pembe olan bu olusumlar cicek buyumeye basliyorun mu habercisidir yoksa bir hastalik midir ?
Sevgiler

praecox
27-11-2013, 09:34
Merhaba ben orkidelerime sıvı gübre yerine zaman zaman ılık maden suyu veriyorum ve çok yararlı oluyor. Yaprakları tomurcukları birden büyüyor. Sizce yinede gübre vermelimiyim gerek varmı buna ?

Papaz hergün pilav yemez... :D

diye yazsam sanırım yeterli olur. Maden suyunuzda mineraller yeteli gibi görünse de NPK yetersiz kalabilir.

fesleğen
27-11-2013, 10:39
Papaz hergün pilav yemez... :D

diye yazsam sanırım yeterli olur. Maden suyunuzda mineraller yeteli gibi görünse de NPK yetersiz kalabilir.

Sn praecox, peki herhangi bir zararı dokunur mu bitkiye diye sorsam :o

praecox
27-11-2013, 10:49
Sn praecox, peki herhangi bir zararı dokunur mu bitkiye diye sorsam :o

Zaman zaman vermenizde bir mahsur görmüyorum. Devamlı veya sadece maden suyu ile sulamak saksı harcının ve köklerin tuzlanmasına neden olup sorunlar yaratabilir.

Arada yağmur suyu ile saksı harcını yıkamayı da ihmal etmeyin.

shenile
28-11-2013, 11:30
merhaba arkadaslar bugün diyer orkidemde tuhaf birsey fark ettim sizce bu normal midir yoksa bir hastaliga mi yakalanmis.?
gövde ve sap kisminda kuruma seklinde cizgiler var neyden kaynakli acaba ?

cevabiniz icin simdiden tsk ederim sevgilerimle.

galadriel_elf
28-11-2013, 13:50
Kuru kalmamasına ve çok sulamamaya dikkat ediyorum. Klimalı bir ortamda duruyor mecburen. Aydınlık fakat direk güneş görmeyen bir yerde. Pencereye 5m kadar uzaklıkta diyeyim. Florasan ışıklarıyla aydınlatılan bir ortamdayız. Gövde yaprak kökündeki sararmalar neden kaynaklanıyor olabilir. Yardım edin lütfen.Bu çiçeği yaşatmam lazım.

praecox
28-11-2013, 20:12
strdvrs

Giriş Tarihi: 11-06-2012

orkidelerim hakkında 2 soru
öncelikle merhaba.

evde bakmaya çalıştığım 2 adet orkidem var bunların ikisi de phalaenopsis cinsi. biri beyaz renkte diğeri ise pembe renkte.

beyaz olan orkidem bana geldiğince çiçekleri vardı çiçekler döküldü ben de çiçek sapını bitki gövdesine yakın bir yerden kestim. bu işlem nisan ayları civarında gerçekleşti. şu anda bitkide yeni bir çiçek sapı oluşumu var (çiçek sapı yaklaşık 10 cm). köklerin biraz çürümeye başladığını fark ediyorum. şu an iş yerimde olduğumdan fotoğraflarını size daha sonra gönderebilirim ancak. size sormak istediğim ilk soru: çiçek sapı vermeye başlayan beyaz orkidemin toprağını değiştirmem de bir sakınca olur mu?

Pembe renkli olan orkidem biraz cansızdı. fakat sonradan toparlandı. bu arada ben orkidelerimin ikisine de besin ya da gübre vermiyorum sadece musluk suyu veriyorum. sulama devirlerini de bitkilerin saksılarındaki buharı gözlemleyerek yapıyorum. ikinci sorum ise bununla alakalı olacak. forumlarda gezinirken gübreleme ile ilgili olarak şöyle bir bilgi buldum:

• Kök oluşum dönemi: NPK 9:14:9

• Yeni sürgün rizoid ve yaprak gelişimi dönemi: NPK 10:10:10

• Çiçeklenme zarı oluşumu ve gonca gelişiminden çiçeklenme dönemi: NPK 6:12:18

siz bu bilgi hakkında ne düşünüyorsunuz? ya da bana önerebileceğiniz başka bir gübre ya da besin var mı?

Özelime gelen mesajları bire bir yanıtlamıyorum. Onun için buraya yapıştırıp cevaplamıya çalışacağım.

Bulduğunuz bilgiler doğru ve hatta ince ayar bilgilerdir. 2 adet örkide için uğraşmıya değer bir bilgi değildir.

Öncelikle bu ince ayar bilgilerden önce genel bakımını becerebilmeyi deneyin. bu sırada dengeli bir NPK yeterli olur da artar bile.

Dİğer yukarıdaki sarrarma ve çizgisel oluşumları merak eden arkadaşlar sorum şu sararmalarla ilgili birkaç mesaj önce miadı dolmuşların sonbaharda özelikle sararıp kuruyacaklarını yazmıştım.
Çizgidir noktadır gibi oluşumları olan arkadaşım a da sorum şu sizin cildinizde hiç mi karamalar benler lekeler yok. sebeini biliyormusunuz ben de bilmiyorum olur mu olur. ciddi bir melanom olmadığı sürece nokta cizgi gibi şeyleri dert edip de olmadık yerde buzağı aramayın.

saygılarımla

shenile
28-11-2013, 20:21
sn. praecox kusura bakmayin insan bazen biirseye baglandigi zaman kaybetmemek istedigi icin bukadar telas ediyor.
lakin ben sandim ki kirmizi böceklerden dolayi olmus olabilir mi diye o yüzden sormustum kusura bakmayin yinede cevabiniz icin tesekkür ederim.sevgilerime

Charlaux
29-11-2013, 23:55
Merhaba sn.praecox,
En sonunda israr ettim ve aldim harci ana bolgesine dokunmayarak yeni seffaf saksiya tasidim.14 Aralik'ta gelince solugu direk Sn.Ziya beyin yaninda alacagim ama saksi degistirirken yaptigim hatalari gosterebilirseniz en azindan iki hafta stabil durumunu koruyacak hale getirebilirim.
Sevgiler

dinozor
02-12-2013, 11:46
Sayın preacox başta olmak üzere herkese merhaba;

Bir süre önce orkidemdeki kararmaları fark ettim ama önemsemedim. Bugün siteye şöyle bir bakayım derken karşıma "antraknoz" konusu çıktı. Görüntüsünü benzettiğim için çektiğim bir fotoğrafı ekledim. Bitkinin yeni gövdelerinde özellikle orta yapraklarda oluşmuş kararmalar var ancak eski kalın yapraklı gövdelerde hiçbir şey yok, köklerine ise bakmayı düşünemedim. Bunun antraknoz olup olmadığı ve neler yapabilecegim konularında yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum.

Saygılarımla

praecox
02-12-2013, 13:56
Sayın preacox başta olmak üzere herkese merhaba;

Bir süre önce orkidemdeki kararmaları fark ettim ama önemsemedim. Bugün siteye şöyle bir bakayım derken karşıma "antraknoz" konusu çıktı. Görüntüsünü benzettiğim için çektiğim bir fotoğrafı ekledim. Bitkinin yeni gövdelerinde özellikle orta yapraklarda oluşmuş kararmalar var ancak eski kalın yapraklı gövdelerde hiçbir şey yok, köklerine ise bakmayı düşünemedim. Bunun antraknoz olup olmadığı ve neler yapabilecegim konularında yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum.

Saygılarımla

ben resminizde degeneratif gelişmiş bir yaprak ve içinden karamış bir çiçek zarfı çıktığını görüyorum. Bu doğru mu?

Doğru gördü isem öncelikle bitki gelişimi sırasında sulamada sıkıntılar yaşamış ya yeterince sulanmamış veya yeterince su çekecek kök yapısını oluşturamamış.

Çiçek zarfı siyah ise antraknozdan çok çürüme de olabilir rizoid sap yapının üzerindeki zar da önemli. antraknoz başlığındaki gibi ise orda yazılı ilaçları tatbik etmeniz gerekir.

dinozor
03-12-2013, 14:35
Sayın preacox, çok teşekkür ederim. Susuzluk konusunda haklısınız, bir süre hiç yüzlerine bile bakamadım orkidelerin. Şimdi grubu tekrar toplamak çabasındayım. Öte yandan kötü bir şey de yaptım; hem bitki hava alsın hem de nemle beraber patojen bir şeyler üremesin diye bahsettiğiniz kararmış zarları soydum. Fotoğraf daha büyük olsa arka tarafta amatörce soyulmuş kısımları görebilirdiniz:( ortadaki kararmış kısımsa muhtemelen ikinci yaprak, çünkü bu seferkiler ikinci yaprakları da oluşturamadı (cattleya aurantiaca olduğunu sanıyorum bitkinin). Dün kararmış bütün parçaları uzaklaştırdım, iki yeni yavruda henüz sorun olmadığı için onlara dokunmadım. Görsel olarak sizin konu başlığına eklediğiniz fotoğrafla aynı idi, o sebeple endişelendim ancak susuzluk konusunda da haklısınız. Biraz rahatlamış oldum sayenizde, çok teşekkür ederim.

tranquila
03-12-2013, 15:23
Resimdeki 3 köklü minyatür phal im 1,5 ay önce gelmişti. Çiçeklerin bir kısmı solmaya başladı. Normalde daha uzun süre kalması gerekir, değil mi? Kökleri yaprakları çok iyi görünüyor. Solmanın nedeni ne olabilir?

dinozor
03-12-2013, 18:45
Resimdeki 3 köklü minyatür phal im 1,5 ay önce gelmişti. Çiçeklerin bir kısmı solmaya başladı. Normalde daha uzun süre kalması gerekir, değil mi? Kökleri yaprakları çok iyi görünüyor. Solmanın nedeni ne olabilir?

Sayın tranquila, bitkiniz 1,5 aydan çok daha önce çiçeklenmeye başlamıştır muhtemelen;)

sar-dunya
04-12-2013, 12:15
Belki arada kalmistir diye http://www.agaclar.net/forum/1224941-post1596.htm,tum arkadaslarin yorumu benim icin onemli dolayisiyla simdiden tum yardimlariniz icin tesekkurler.

Asıl dokunmanız ve ayıklamanız gereken bölge saksının o iç kısmı :) İç kısmı daha rutubetli olur ve bu nedenle sıkıntı potansiyeli daha yüksektir.

Bir süre daha geniş periyotlarla (daha çok kuruduktan sonra su vererek) sulayabilirsiniz. Kullandığınız karışım torf mu?

Diğer bir çözüm de çok su tutmayan bir karışım hazırlayıp daha sık sulayarak bitkiyi onun içinde saklamak. Beyaz ambalaj köpüğü veya şarap mantarı parçaları böyle bir amaç için kullanılabilir.

Yukarıdaki iki alternatif, geçici olarak işinize yarayabilecek şeyler.

Charlaux
04-12-2013, 17:33
Asıl dokunmanız ve ayıklamanız gereken bölge saksının o iç kısmı :) İç kısmı daha rutubetli olur ve bu nedenle sıkıntı potansiyeli daha yüksektir.

Bir süre daha geniş periyotlarla (daha çok kuruduktan sonra su vererek) sulayabilirsiniz. Kullandığınız karışım torf mu?

Diğer bir çözüm de çok su tutmayan bir karışım hazırlayıp daha sık sulayarak bitkiyi onun içinde saklamak. Beyaz ambalaj köpüğü veya şarap mantarı parçaları böyle bir amaç için kullanılabilir.

Yukarıdaki iki alternatif, geçici olarak işinize yarayabilecek şeyler.

Merhaba sn.sar-dunya,
Tum sorulara kisa kisa yanit vereyim.Annemle orkidenin saksisini degistirirken dalin baglanti kismi ve bir yapragi da altinda kalmis,dolayisiyla siyahlik bas gostermis ve o bolumu curuyup atmis.Biliyorum hikaye gibi anlatarak bu is olmaz ama 2 hafta falan normal olunca saglikli sandim,sonradan yavas yavas dalin kurudugunu cicekleri dusunce anladim ve en sonunda bir endiseyle burada da gorebileceginiz tahminim agac kabugu az biraz torf karisimli orkide topragini satin aldim (cunku sorunun kokte oldugunu saniyordum) 14 Aralik'ta donecegim ve solugu direk Ziya beyin yaninda alacagim ki bitki nefes alsin.Burada da tarcin bulamadigimdan kesemiyorum dali,gitmeden bir gun once aksaminda kesecegim ki bitki en az zarari gorsun.Dogrusu su anki genel durumunu da merak ediyor,anlamaya calisiyorum.
Sevgiler

ecznecla
04-12-2013, 18:58
arkadaşlar uzun suredır forumu sessızce takıb edıyorum ,ama şimdi yardımınıza ıhtıyacım var..benım orkıdelerım cok ıyı durumdalar sayenızde sorunsuzuz..yalnız bugun bir hastam orkidesini getirdi yardımcı olmamı istedi şimdi baktım,yapraklar yumusamıs,bir tanesi dıgerlerınden buyuk olmak kaydıyla 4tane keiki tomurcuklamış ama onlarda yumusamaya yuz tutmus..normal torfa dıkmış, söktüm ve gördümki bütün köklerin içi boş.. bir tane bile yesil kök yok..hava köküde yok ..ölü kökleri kestim gazlı bezi ıslatıp sardım..( eczanede ilk yardım..:) orkide hala yeşil ama hiç sararma yok bide ortasından yaprak vermış,bu yaprak dıgerlerınden daha canlı duruyo...sizce köklenır mi? ne yapmalıyım lütfen yardım edin..keikileri kurtarayım hıç degılse...:(

ecznecla
04-12-2013, 20:04
şimdi ana bitkinın kök ve gövdesini yosunla sardım ıslattım ve su sısesini kestim dibine az su koyup ustune yerlestırdım orkıdeyı... yalnız yosun spagnum mu bılmıyorum,eczanedeki patos sarmasıgımın ortasındakı boruya sarılı yosunu kullandım..sizce kök cıkarır mıki

fesleğen
04-12-2013, 21:48
Merhaba sn.sar-dunya,
Tum sorulara kisa kisa yanit vereyim.Annemle orkidenin saksisini degistirirken dalin baglanti kismi ve bir yapragi da altinda kalmis,dolayisiyla siyahlik bas gostermis ve o bolumu curuyup atmis.Biliyorum hikaye gibi anlatarak bu is olmaz ama 2 hafta falan normal olunca saglikli sandim,sonradan yavas yavas dalin kurudugunu cicekleri dusunce anladim ve en sonunda bir endiseyle burada da gorebileceginiz tahminim agac kabugu az biraz torf karisimli orkide topragini satin aldim (cunku sorunun kokte oldugunu saniyordum) 14 Aralik'ta donecegim ve solugu direk Ziya beyin yaninda alacagim ki bitki nefes alsin.Burada da tarcin bulamadigimdan kesemiyorum dali,gitmeden bir gun once aksaminda kesecegim ki bitki en az zarari gorsun.Dogrusu su anki genel durumunu da merak ediyor,anlamaya calisiyorum.
Sevgiler

Sn Charlaux, forumun bir yerlerinde kesilen dallara mum damlatılabileceği yazıyordu, belki işinize yarar.

yaseminseval
04-12-2013, 21:49
türünden tam olarak emin değilim ama sanırım cymbidium bir orkidem var. çiçek açmıyor. bakımı hakkında pek bir bilgim yok. sadece pek çok yenni yaprak açtı. ilk aldığımda çiçekleri vardı. şimdi ne yapmalıyım? sulaması nasıl olmalı?

dinozor
05-12-2013, 00:07
türünden tam olarak emin değilim ama sanırım cymbidium bir orkidem var. çiçek açmıyor. bakımı hakkında pek bir bilgim yok. sadece pek çok yenni yaprak açtı. ilk aldığımda çiçekleri vardı. şimdi ne yapmalıyım? sulaması nasıl olmalı?

Sayın yaseminseval, orkideler türlerine göre yılın belli dönemlerinde çiçeklenirler, her zaman çiçekli olmasını beklemeyiniz, bitkinin doğası bu şekilde. Öte yandan bir çok farklı türü barındırdıklarından hepsinin doğal yaşam koşulları ve dolayısıyla bakım beklentileri farklıdır. Fotoğraf yüklediğiniz taktirde türü belirlenebilir (hatta bunun için ayrı bir başlık var sanırım), siz de bu sayede forumdaki ilgili konu başlığından gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz. Saygılarımla

shenile
05-12-2013, 09:19
sn charlaux, sn feslegenin dedigi gibi kestiginiz dallarin ucuna mum damlatin ben bunu uyguluyorum ve gayet iyi sonuclar aliyorum hic bir zarari yoktur .
sevgilerimle

Charlaux
05-12-2013, 10:14
sn charlaux, sn feslegenin dedigi gibi kestiginiz dallarin ucuna mum damlatin ben bunu uyguluyorum ve gayet iyi sonuclar aliyorum hic bir zarari yoktur .
sevgilerimle

Merhaba sn.sheinle ve sn.feslegen,
Oncelikle cok tesekkur ederim hersey icin ama isin aci tarafi burada mum da satilmiyor ogrenci kasabasi oldugu ve oda politikalari mumu yasakladigi icin :( Bir tek cinammon sticksler var ancak onu da nasil orkide de kullanabilirim ben cozemedigimden almadim.
Sevgiler

fesleğen
06-12-2013, 10:06
Herkese merhaba,
Ben bişeyi merak ediyorum arkadaşlar. Bundan 5-6 ay önce iş yerinde bir arkadaşın hediye gelen orkidesini diğer arkadaş, bu saksı ne böyle hem de küçücük (şeffaf saksıya) diyerek kocaman normal bir saksıya almış orkideyi, ve de torf bile değil toprağı, normal toprak. Ben onu öyle görünce nefes alamadım resmen! tutamadım kendimi ve başladım anlatmaya bildiğim kadarıyla, bana hiç sorulmadığı halde...Şeffaf saksıya al onu, yoksa bile ben vereyim dedim, bu çiçek ölecek :( Ama tabi o kadar anlattığım halde hiç kale almamış.Bu gün o orkideyi başka bir arkadaşın odasında gördüm, atacaklarmış o almış. Beni şaşırtan şey, orkidenin yaprakları o kadar sağlıklı ki! ve de çiçek açmış! Saksının dibinde su, normal saksı, normal toprak! Nasıl oluyor da bu kadar uzun bir sürede öyle sağlıklı görünebiliyor??? Çünkü benim ilk orkidem benim bilgisizliğim yüzünden kısa sürede öldü. Biraz uzun anlattım ama, gerçekten çok merak ettim, nasıl sağlıklı kalabildiğini.
Saygılarımla...

fesleğen
06-12-2013, 13:18
Elimdeki terkibi ve hormonları ludissia arkadaşımıza göndereceğim. en son ben de o terkipten kullanıyordum ve başarılı olmuştuk.

Maliyeti mukabilinde size de gönderebiliriz. 5 ml lik miktarlar yeter sanırım zira terkip ellenince açılınca kısa sürede tüketilmeli.

Sayın praecox;
Orkidelerimden bir tanesi sanırım keiki verecek, şimdilik çok çok küçük, dediğiniz maddelerin fiyatı nedir almak istesem ve açılmadığı taktirde ne kadar süre ömrü var?

fesleğen
06-12-2013, 13:45
Şuralarda hatanız olabilir:
* Bitkileriniz "evin soğumasına aldırmadan" havalandırırken hava akımında kalıp soğuk alıyor olabilirler.
* Kavanoz yeterli olmayabilir. Kavanoza, kavanozun dışına sarkan bir parça kağıt peçete daldırıp buharlaşmanın olduğu yüzey alanını arttırabilirsiniz. Öte yandan, özel bir bitki değilse sizi rahatsız etmeyecek düzeyde bir nemlilik/kuruluk yeterli olmalı?
* Sulama suyu+besin karışımınız tuzlu olabilir. (Yumuşak bir su kullanıyorsanız hazır sıvı karışımların etikette yazan dozunun dörtte biri gibi bir doz idealdir deniyor. Diğer taraftan -geçenlerde yanlışımı farkettim-, evdeki phalaenopsislere bir yıl boyunca etikette yazan kadarı verdim ölmediler ama fazla iri oldular. :P)

Her türlü isteklerine cevap veriyorum sayın sar-dunya;
*Hava akımına maruz kalmıyorlar, mutlaka diğer odaların pencerelerini kapatıyorum onlar havalanırken,
*kireç ve tuz oranı çok düşük kendi içtiğimiz suyla suluyorum, su dinlenmiş ve oda sıcaklığında oluyor,
*pencerenin önündeler, direk güneş ışığına maruz kalmıyorlar,
ama çiçeklenen mor renkli orkidemin sadece 3 tane tomurcuğu sağlam kalabildi, diğerleri kurudu düştü :( ve renkleri o kadar acayip ki! ilk geldiğinde çok tatlı bir mordu ama şimdi açanlar gülkurusu gibi bi renk, tunuk neden anlamadım :(

dinozor
06-12-2013, 23:54
Herkese merhaba,
Ben bişeyi merak ediyorum arkadaşlar. Bundan 5-6 ay önce iş yerinde bir arkadaşın hediye gelen orkidesini diğer arkadaş, bu saksı ne böyle hem de küçücük (şeffaf saksıya) diyerek kocaman normal bir saksıya almış orkideyi, ve de torf bile değil toprağı, normal toprak. Ben onu öyle görünce nefes alamadım resmen! tutamadım kendimi ve başladım anlatmaya bildiğim kadarıyla, bana hiç sorulmadığı halde...Şeffaf saksıya al onu, yoksa bile ben vereyim dedim, bu çiçek ölecek :( Ama tabi o kadar anlattığım halde hiç kale almamış.Bu gün o orkideyi başka bir arkadaşın odasında gördüm, atacaklarmış o almış. Beni şaşırtan şey, orkidenin yaprakları o kadar sağlıklı ki! ve de çiçek açmış! Saksının dibinde su, normal saksı, normal toprak! Nasıl oluyor da bu kadar uzun bir sürede öyle sağlıklı görünebiliyor??? Çünkü benim ilk orkidem benim bilgisizliğim yüzünden kısa sürede öldü. Biraz uzun anlattım ama, gerçekten çok merak ettim, nasıl sağlıklı kalabildiğini.
Saygılarımla...

Merhaba sayın fesleğen, bahsettiğiniz şey mümkündür ancak bitkinin şansı da yaver gitmiştir.

Phalaenopsisler doğada ağaç yüzeyine kökleriyle tutunmuş halde bulunur, yani kökler açıktadır, yağmurun yanı sıra daimi olarak faydalandıkları şey havanın nemidir. Saksı içerisinde de buna yakın bir ortam sağlamak için diğer bitkilerde kullandığımız toprağı kullanmıyoruz. Torf ya da toprak daha küçük parçalardan oluştuğu için bitki kökünün ihtiyaç duyacağı hava boşluklarını oluşturamaz. Ancak bu bitkide kökler bir şekilde hava almayı başarmış olabilir. Uzun vadedeyse toprak nemi çok fazla tutacağından köklerde çürüme meydana gelme ihtimali var.

Şeffaf saksıysa zorunlu bir şey değil ancak önerilen bu. Phalaenopsisin kökleri de fotosentez yaptığından şeffaf saksı içerisinde ışığa doyuyor ve saksı dışına ışık bulma amaçlı daha az kök uzatıyor şeklinde çalışma sonuçları var (ki ben de şeffaf saksı tercih edenlerdenim, diğer kibar saksılarda kibarca çiçeklerini açıyor olabilir ama şeffaf saksı bitkiyi yeşil dev hulka dönüştürüyor).

Benim bildiklerim bu kadar, umarım yardımcı olmuştur. Saygılarımla

fesleğen
07-12-2013, 00:04
Merhaba sayın fesleğen, bahsettiğiniz şey mümkündür ancak bitkinin şansı da yaver gitmiştir.

Phalaenopsisler doğada ağaç yüzeyine kökleriyle tutunmuş halde bulunur, yani kökler açıktadır, yağmurun yanı sıra daimi olarak faydalandıkları şey havanın nemidir. Saksı içerisinde de buna yakın bir ortam sağlamak için diğer bitkilerde kullandığımız toprağı kullanmıyoruz. Torf ya da toprak daha küçük parçalardan oluştuğu için bitki kökünün ihtiyaç duyacağı hava boşluklarını oluşturamaz. Ancak bu bitkide kökler bir şekilde hava almayı başarmış olabilir. Uzun vadedeyse toprak nemi çok fazla tutacağından köklerde çürüme meydana gelme ihtimali var.

Şeffaf saksıysa zorunlu bir şey değil ancak önerilen bu. Phalaenopsisin kökleri de fotosentez yaptığından şeffaf saksı içerisinde ışığa doyuyor ve saksı dışına ışık bulma amaçlı daha az kök uzatıyor şeklinde çalışma sonuçları var (ki ben de şeffaf saksı tercih edenlerdenim, diğer kibar saksılarda kibarca çiçeklerini açıyor olabilir ama şeffaf saksı bitkiyi yeşil dev hulka dönüştürüyor).

Benim bildiklerim bu kadar, umarım yardımcı olmuştur. Saygılarımla

Teşekkürler sayın dinazor. Aslında benim takıldığım nokta, ben bu kadar üzerlerine düşerken, her istediklerini vermeye çalışırken ve bebeklerime itinayla davranmışken benimkilerin o bahsettiğim orkide kadar güzel çiçekleri olmaması :o ve acaba nerde yanlış yapıyorum düşüncesi... :o

fesleğen
08-12-2013, 02:01
459338

459339

459340

459341

459342

fesleğen
08-12-2013, 02:03
459343

459344

459345

459346

459347

fesleğen
08-12-2013, 02:04
459348

459349

459350

459351

459352

fesleğen
08-12-2013, 02:06
459353

459354

459355

459356

459357

fesleğen
08-12-2013, 02:07
459358

459359

459360

459361

fesleğen
08-12-2013, 02:17
Herkese merhaba;
Benim sormak istediklerim şunlar;
1-Bir sürü tomurcuğu olan mor renkli orkidemin tomurcukları sarardı ve döküldü sadece 4 tane kaldı ve bu orkide bana geldiğinde rengi çok güzel bir mordu ama şimdiki açanlar gülkurusu gibi tunuk bir renk acaba neden olabilir?
2-Çok net çekemesemde küçük oluşumların olduğu orkidedeki şeyler keiki mi?
3-Oncidiumların çoğalması nasıl oluyor?
3-Genel olarak orkidelerimin durumu nedir sizce?

Sanırım biraz fazla fotoğraf yükledim, kusuruma bakmayın, :o şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.

dinozor
08-12-2013, 15:47
Sayın fesleğen, size henüz yanıt gelmediği için hızlı bir şekilde kendi fikirlerimi söyleyeyim, umarım daha profesyonel yanıtlar gelir.

1) Renk değiştirip tomurcuklarını döken bitki yeni mi (yani çiçek sapı alındığı zamandan kalan çiçek sapı mı)?

2) #1623 ilk fotoğraf çiçek sapına benziyor ancak diğeri net olmadığından ben anlayamadım.

3) Oncidiumların çoğalması aynı fotoğraftaki gibi oluyor;) Eğer ayırmak istiyorsanız, saksıdan çıkartıp köklere yapışık olmayan toprak fazlasından kurtulun. Her psödobulbun kendi kök yapısı oluşmuştur, onları artık ayrı bitkiler gibi düşünebilirsiniz. Tek tek değil de yaklaşık üçerli gruplar halinde köklere zarar vermeden elinizle ayırabilirsiniz. Dilerseniz youtube videolarından görsel olarak faydalanabilirsiniz.

4) Orkideleriniz bence sağlıklı, kökler de yapraklar da iyi görünüyor.

İlk sorunuza soruyla karşılık vermiş oldum ama ben yeni bitki olduğu izlenimini edindim. Eğer öyleyse sıkıntı yok, ancak yeni değilse sayın preacox konuşur, ben susarım:)

fesleğen
08-12-2013, 16:19
Sayın fesleğen, size henüz yanıt gelmediği için hızlı bir şekilde kendi fikirlerimi söyleyeyim, umarım daha profesyonel yanıtlar gelir.

1) Renk değiştirip tomurcuklarını döken bitki yeni mi (yani çiçek sapı alındığı zamandan kalan çiçek sapı mı)?

2) #1623 ilk fotoğraf çiçek sapına benziyor ancak diğeri net olmadığından ben anlayamadım.

3) Oncidiumların çoğalması aynı fotoğraftaki gibi oluyor;) Eğer ayırmak istiyorsanız, saksıdan çıkartıp köklere yapışık olmayan toprak fazlasından kurtulun. Her psödobulbun kendi kök yapısı oluşmuştur, onları artık ayrı bitkiler gibi düşünebilirsiniz. Tek tek değil de yaklaşık üçerli gruplar halinde köklere zarar vermeden elinizle ayırabilirsiniz. Dilerseniz youtube videolarından görsel olarak faydalanabilirsiniz.

4) Orkideleriniz bence sağlıklı, kökler de yapraklar da iyi görünüyor.

İlk sorunuza soruyla karşılık vermiş oldum ama ben yeni bitki olduğu izlenimini edindim. Eğer öyleyse sıkıntı yok, ancak yeni değilse sayın preacox konuşur, ben susarım:)

Sayın dinazor cevabınız için çok teşekkür ederim öncelikle :)
1) Renk değiştirip tomutcuklarını döken orkidemin çiçek sapları eski, bana geldiğinde çiçekli idi, çiçeklerini döktü aynı sap üzerinde tekrar tomurcuk oluştu.5 phal.da sadece 1 tanesinin çiçekleri döktüldükten sonra sapı sarardı ve o yüzden kestim.O da yeni minik oluşumları olan phal.ım.
Diğerlerinde herhangi bir sararma olmadığı için kesmedim ama acaba kessem keiki oluşur mu diye düşünüyorum, kararsız kaldım sizce kesmeli miyim?

2)Oncidiumların çoğalması hangi fotoğraftki gibi oluyor diye sorabilir miyim? Sanırım anlamadım :)

serkan_istanbul
08-12-2013, 19:55
Neden ayırmayı düşünüyorsunuz oncidiumunuzu bence gerek yok. Kökleriyle oynadığınızda kaybetme riski artı geç çiçeklenme olur. Diğerleri içinde orkide bizim evlerimize geldiğinde üzerindeki çiçeklerin ne zamn açtıgını bilmdiğimizden çabuk döküldü zannederiz oysa kimbilir ne zamn açtı. çiçek saplarını ben artık kesmiyorum. şuanda hepsinde bir gelişme var yakında açarlar. çok sık besin vermiyorum ben ayda 1 bazan iki ayda bir orkide besini. Sulamasına dikkat ediyorum susadıkca suluyorum. öyle yok 15 yok bir hafta yok üç gün demeden suluyorum. Susuz olduğunu zaten orkideyi elinize ldıgınızda anlarsınız sulu olan ağırdır. Susuz olansa hafif. çiçek dökme sebebi yerlerini değiştirmekten olabilir. **** besin eksikliğinden olur, sulamanız yeterli olmaya bilir. Ne kadar üstüne düşerseniz o kadar orkide kaybedersiniz ben artık üstlerine düşmüyorum. Hepside sağlıklı asla daldrıma yöntemiyle sulamıyorum üstten sulayıp fazla suyunu alıyorum. Sevgiler.

dinozor
09-12-2013, 02:34
Sayın fesleğen,

Özür dilerim pek açık olamamış, oncidiumunuz zaten çoğalmış demek istemiştim:) Oncidiumlarda saksı değişim zamanı çoğu yerde bahar olarak geçse de türe göre değişebilmekteymiş. Bu nedenle daha deneyimli birinin konudaki fikrini almak daha iyi olacaktır. Sizinkisinde kökler de iyi geliştiyse bence daha büyük bir saksıya aktarılabilir ya da ikiye bölünebilir. Köklere zarar gelmediği müddetçe bitki daha iyi gelişecektir kanaatindeyim.

Öte yandan phal. yeni gelmiş olsaydı ortam değişikliği ve aldığınız yerdeki bakım koşulları etkilemiştir diyecektim. Ancak evdeki ikinci çiçeklenmesiyse bunun bir çok sebebi olabilir. Bitki uygunsuz koşullarda kendini korumak amacıyla çiçeğe enerji harcayacağına yaşamsal olarak önemli diğer kısımlarını kurtarmak için tomurcukları atabilir. İlk akla gelecek şeyler; yerdeğişikliği, sıcaklık değişimi, havadaki nem değişimi, fazla/az sulama, fazla soğuk su, soğuk ya da sıcak hava akımı vs. Öte yandan bazı yerlerde etilen ve metanın da (olgunlaşan meyve, tütsü, esans vb. kaynaklı) buna sebep olabileceği yazıyor.

Çiçek sapı sarardıysa tutmanın anlamı yok. Diğer saplarıysa ben çiçeklenme sonrası 3.boğumdan itibaren keserim hep. Sonuçta uç kısımların bitkiye hayrı yoksa, onları canlı tutmaya çalışacağına kendisi gelişsin diye düşünüyorum ki zaten çiçek sapı ve keiki oluşumu boğumlardan oluyor.

Çiçekte renk değişimi de çevresel faktörlerden kaynaklanabilir ancak phal.de bu kadar ciddi bir değişim benim aklıma bitkinin alındığında boyalı olabileceğini getiriyor. Bir de bakın bütün phal.leriniz çiçeklenme dönemine giriyor ancak bu phal. o dönemi bitiriyor. Bence bir süre daha sizin evinizin ortamına alışmaya ihtiyacı var. Stabil bir yerde uygun koşulları sağlayarak bir sonraki çiçeklenme dönemini bekleyin bakalım ne olacak? Bu arada ben de yeni bir şeyler öğrenirsem muhakkak paylaşırım.

Saygılarımla

fesleğen
09-12-2013, 14:05
Neden ayırmayı düşünüyorsunuz oncidiumunuzu bence gerek yok. Kökleriyle oynadığınızda kaybetme riski artı geç çiçeklenme olur. Diğerleri içinde orkide bizim evlerimize geldiğinde üzerindeki çiçeklerin ne zamn açtıgını bilmdiğimizden çabuk döküldü zannederiz oysa kimbilir ne zamn açtı. çiçek saplarını ben artık kesmiyorum. şuanda hepsinde bir gelişme var yakında açarlar. çok sık besin vermiyorum ben ayda 1 bazan iki ayda bir orkide besini. Sulamasına dikkat ediyorum susadıkca suluyorum. öyle yok 15 yok bir hafta yok üç gün demeden suluyorum. Susuz olduğunu zaten orkideyi elinize ldıgınızda anlarsınız sulu olan ağırdır. Susuz olansa hafif. çiçek dökme sebebi yerlerini değiştirmekten olabilir. **** besin eksikliğinden olur, sulamanız yeterli olmaya bilir. Ne kadar üstüne düşerseniz o kadar orkide kaybedersiniz ben artık üstlerine düşmüyorum. Hepside sağlıklı asla daldrıma yöntemiyle sulamıyorum üstten sulayıp fazla suyunu alıyorum. Sevgiler.

Sn serkan_istabul,
Oncidiumların da keikisi oluyormuki diye merak ettim, yoksa köklerini ayırmaya cesaret edemem, usta değilim :o Haklısınız evet bize gelmeden kaç ay önce açtılar bakalım...
Valla ben her hafta sonu sulama suyuna besin koyup suluyorum, zaten kaloriferin önündeler susamış oluyorlar 1 haftada. Suladıktan sonra onları sehpalara yerleştirmek kolay olmuyor, o ordan devrilmeye kalkıyor, o onu itiyor derken yerleştirirken aynı yerlerine koymaya çalışsam da az da olsa duruş açıları değişiyor, buna engel olmak da pek mümkün değil, çünkü 7 tane ve sehpalara sığmak zorundalar. :rolleyes:
Teşekküerler, saygılar...

fesleğen
09-12-2013, 14:16
Sayın fesleğen,

Özür dilerim pek açık olamamış, oncidiumunuz zaten çoğalmış demek istemiştim:) Oncidiumlarda saksı değişim zamanı çoğu yerde bahar olarak geçse de türe göre değişebilmekteymiş. Bu nedenle daha deneyimli birinin konudaki fikrini almak daha iyi olacaktır. Sizinkisinde kökler de iyi geliştiyse bence daha büyük bir saksıya aktarılabilir ya da ikiye bölünebilir. Köklere zarar gelmediği müddetçe bitki daha iyi gelişecektir kanaatindeyim.

Öte yandan phal. yeni gelmiş olsaydı ortam değişikliği ve aldığınız yerdeki bakım koşulları etkilemiştir diyecektim. Ancak evdeki ikinci çiçeklenmesiyse bunun bir çok sebebi olabilir. Bitki uygunsuz koşullarda kendini korumak amacıyla çiçeğe enerji harcayacağına yaşamsal olarak önemli diğer kısımlarını kurtarmak için tomurcukları atabilir. İlk akla gelecek şeyler; yerdeğişikliği, sıcaklık değişimi, havadaki nem değişimi, fazla/az sulama, fazla soğuk su, soğuk ya da sıcak hava akımı vs. Öte yandan bazı yerlerde etilen ve metanın da (olgunlaşan meyve, tütsü, esans vb. kaynaklı) buna sebep olabileceği yazıyor.

Çiçek sapı sarardıysa tutmanın anlamı yok. Diğer saplarıysa ben çiçeklenme sonrası 3.boğumdan itibaren keserim hep. Sonuçta uç kısımların bitkiye hayrı yoksa, onları canlı tutmaya çalışacağına kendisi gelişsin diye düşünüyorum ki zaten çiçek sapı ve keiki oluşumu boğumlardan oluyor.

Çiçekte renk değişimi de çevresel faktörlerden kaynaklanabilir ancak phal.de bu kadar ciddi bir değişim benim aklıma bitkinin alındığında boyalı olabileceğini getiriyor. Bir de bakın bütün phal.leriniz çiçeklenme dönemine giriyor ancak bu phal. o dönemi bitiriyor. Bence bir süre daha sizin evinizin ortamına alışmaya ihtiyacı var. Stabil bir yerde uygun koşulları sağlayarak bir sonraki çiçeklenme dönemini bekleyin bakalım ne olacak? Bu arada ben de yeni bir şeyler öğrenirsem muhakkak paylaşırım.

Saygılarımla

Estağfrullah sn dinazor ne özürü :) Oncidiumumun çoğalmış olmasına çok sevindim ama sanırım ben ayırmaya cesaret edemeyeceğim :o

Valla bildiğim kadarıyla uygun koşulları sğlamaya çalışıyorum, su içme
suyu, soğuk olmamasına dikkat ediyorum, her gün havalandırıyorum ( başka hiçbir pencereyi açmıyorum cereyan olmasın diye ), diplerini iyice kuruluyorum, besin veriyorum, her gün konuşuyorum onlarla ama hanımları memnun edemiyorum :p İnşallah dediğiniz gibi ortama alışırlar :o Değerli cevaplarınız için hepinize çok çok teşekkür ederim...
Sevgi ve saygılarımla...

Seabert74
10-12-2013, 12:03
Merhaba,

Ekli fotograftaki orkidemi 5 ay önce çiçeksiz oldugu için Bauhaus'dan uygun fiyata (10 TL) aldım. Üzerindeki 2 adet çiçek dalı ve tomurcuga benzer olusumlar vardı, 5 aydır hiçbir değişim olmadı. Kök temizliği, saksı değişimi vs ile sadece 1 adet yaprak çıkardı. Şimdi bu dallarda yeşil ve saglıklı göründüğü halde hiçbir kıpırtı olmadıgını düşünürsek, bu çiçek dallarını kesmeli miyim, yoksa bu şekilde kalsın mı??

Sanki tomurcuk olacakken donmuş ve bu şekilde kalmışlar gibi. Ne dersiniz??

shenile
10-12-2013, 15:46
sn Seabert74 orkidenizin üzerine bukadar cok düsmeyin ne kadar düserseniz okadar sıkılır ve kaybedersiniz bilginiz olsun.
dallara gelince kesmenize gerek yok orkidinize biraz zaman verin muakak gelisme olacaktir.
benim bir orkidemde de ayni sekilde kücük bir filizlenme olmustu sonra öyle kaldi 4-5 ay kadar simdi onlar büyüdü gelismeye devam ediyor, orkidenin keyfi ne zaman isterse o zaman gelismek ister :) fazla da orkidenizin üzerine düsmeyin bence perde arkasi günes alan bir yere koyun birakin kendi haline.
sevgilerimle

çağındamla
11-12-2013, 00:32
10 gün önce hediye gelen bi orkidem var.bakımına dikkat etmeye çalışıyorum ama geldiğinde tomurcukları çoktu ve dökülmeye başladılar..çiçeklerinde de kahverengi benekler var bi sorunu var mı yoksa normal mi yardımcı olur musunuz acemiyim ben gerçekten..:(

serkan_istanbul
11-12-2013, 10:10
Sn serkan_istabul,
Oncidiumların da keikisi oluyormuki diye merak ettim, yoksa köklerini ayırmaya cesaret edemem, usta değilim :o Haklısınız evet bize gelmeden kaç ay önce açtılar bakalım...
Valla ben her hafta sonu sulama suyuna besin koyup suluyorum, zaten kaloriferin önündeler susamış oluyorlar 1 haftada. Suladıktan sonra onları sehpalara yerleştirmek kolay olmuyor, o ordan devrilmeye kalkıyor, o onu itiyor derken yerleştirirken aynı yerlerine koymaya çalışsam da az da olsa duruş açıları değişiyor, buna engel olmak da pek mümkün değil, çünkü 7 tane ve sehpalara sığmak zorundalar. :rolleyes:
Teşekküerler, saygılar...
oncidiumlarda kökten ayrılma yöntemiyle çoğalta bilirsiniz. dışlarına kap kullanarak destek olabilirsiniz saksının devrilmemesi konusunda. kalorifer önünde duruyorlarsa ve çokta sıcaksa çiçekleri çabuk bozulur. ben hiç dokunmadım oncidiumuma gayet sağlıklı. ayırmayın bence neden aynı renkten evde bir kalabalık olsun ki. zamnla zaten ihtiyarlayan dallar kendiliğinden kuruyacaklar. biraz büyük bir saksıya alın. sevgiler.

serkan_istanbul
11-12-2013, 10:12
Merhaba,

Ekli fotograftaki orkidemi 5 ay önce çiçeksiz oldugu için Bauhaus'dan uygun fiyata (10 TL) aldım. Üzerindeki 2 adet çiçek dalı ve tomurcuga benzer olusumlar vardı, 5 aydır hiçbir değişim olmadı. Kök temizliği, saksı değişimi vs ile sadece 1 adet yaprak çıkardı. Şimdi bu dallarda yeşil ve saglıklı göründüğü halde hiçbir kıpırtı olmadıgını düşünürsek, bu çiçek dallarını kesmeli miyim, yoksa bu şekilde kalsın mı??

Sanki tomurcuk olacakken donmuş ve bu şekilde kalmışlar gibi. Ne dersiniz??

ben olsam kesmem. gayet sağlıklı. kes diyenlerde olabilir. 3. boğumdan. ben artık kesmiyorum kurursa dipten alıyorum. sağlıklıysa kalsın doğpada kim buduyor ki diyorum. kendi fikrimdir sakın yanlış anlaşılma olmasın . 36 orkidem var dallarını kesmiyorum yakındada inşallah şenlik var. sevgiler

tranquila
16-12-2013, 21:15
Bu durumdaki bir bitkiyi çöpe atmaktan başka yapılabilecek birşey var mı? :(

Charlaux
16-12-2013, 21:18
Bu durumdaki bir bitkiyi çöpe atmaktan başka yapılabilecek birşey var mı? :(

Merhaba sn.tranquila,
Su an canli kok var mi kestiremedim ama govdede ya da bir yerde yesil olduguna dair iz varsa suya koyup sansinizi deneyebilirsiniz;bu sayede koklendiren arkadaslar olmus.

Seabert74
17-12-2013, 14:07
sn tranquilla,
Köklendirmek için sitede spagnum yosunu kullanımından bahsediliyor. Ancak ben elde edemedim. Nereden/nasıl alınır yardımcı olanlar çıkarsa bence köklendirmede işinize yarayacaktır.

tranquila
17-12-2013, 14:20
Artık sphagnum aramıyorum. Çünkü çok aradım, pek çok başlığa da yazdım. Hiç ses seda çıkmadı. Artık kaderine teslim ediyorum orkidemi :(

sar-dunya
17-12-2013, 14:37
Mini phalaenopsislerin kök malzemesi sphagnum oluyor genelde. Diğer taraftan ebay ya da benzeri bir yerden ısmarlamak mümkün olabilir.

Diğer taraftan problemli bitkiyle ilgili iki nokta var:

1. Umudunuzu kırmak gibi olmasın ama problemli bitkinin cinsini bile anlayamadım ben :P Şöyle (http://www.gardenorchid.com/en/groei-bloei/) yerlerde satılan bahçe orkideleri var, ondan değilse işiniz zor görünüyor.
2. Sphagnum, kendi artı ve eksileriyle (çok su tutuyor ve kuruyunca tekrar ıslatması zor) gelen bir malzeme. Mucize beklemeyin.

tranquila
17-12-2013, 14:50
Çürük köklerden arındırınca kala kala bu kaldı maalesef. Benim de umudum yok bundan. Yaşarsa hediye gelmiş gibi hissedicem. Aslında eskiden beyaz phal'di kendisi.

Evdeki minilerden birini artık küçük taneli ağaç kabuğuna almayı düşünüyorum. Öyle yaparsam, onun dibindeki sphagnumu kullanırım.

serkan_istanbul
17-12-2013, 17:49
Orkideniz malesef artık geri dönemeyecek kanımca çoktan aramızdan ayrılmış. Sevgiyle kalınız.

haticetzn
18-12-2013, 05:38
Kök çürümesi olan orkidemde tek sağlam kök kalmıştı.yaprakları ağır geldi taşımıyor diye dibe yakın kesmiştim. Son 4 gündürde saksıya poşet geçirdim.Orkidem yeni yaprak çıkarmaya başlamış.Bu kurtuldu anlamına mı geliyor.Kök gelişimi hala yok ve yeni cıkan yaprak beni endişelendiriyor. Tek kökle kendini besleyebilir mi ki.

dinozor
18-12-2013, 12:37
Sayın haticetzn, yapraklarının tamamını mı kestiniz orkidenin? Ben anlayamadım da:)

haticetzn
18-12-2013, 20:16
iki yaprağı kalmıştı çok uzunlardı.kök de olmayınca harcın içinde durduramadım. bir de buruşmaya başlamıştı.ölecek zaten diye gövdeye yakın yerden bütün yaprakları kestim.

dinozor
18-12-2013, 23:24
Sayın haticetzn, tek kök iki yaprağı rahatlıkla besleyebilirmiş aslında ama olsun kalan sağları da kaybetmemek lazım. Yaprak vermesi iyi bir şey, o yaprakla besin ihtiyacını bir nebze karşılayabilir artık. Aslında bitkiyi fotosenteze teşvik etmek adına köklerinin de ışık alması için poşetten kurtulsanız daha iyi olabilir diye düşünüyorum. Üstelik nemden hoşlansa da o kadar ciddi bir mini sera ortamında bitkinin kökü aşırı neme maruz kalıp çürüyebilir, hava geçişi olmadığından mantar üreyebilir. Çürüme sebebini bilmediğimiz için fazla sulama kaynaklı olduğunu varsaydım, ne olur ne olmaz diye yeni saksı ve yeni toprak da kullanabilirsiniz ama sulama sebebiyleyse bitki hazır yeni durumuna ayak uydurmaya başlamışken biraz dinlensin derim. Umarım bitkiniz toparlanır, saygılarımla.

kokett
20-12-2013, 20:15
Arkadaşlar merhaba,

461309

Resimde gördüğünüz orkidemle ilgili birkaç sorum olacak. Orkidemiz yaklaşık 3- 3.5 yıllık. Anneme hediye almıştım. Bir taşınma atlattı kendileri. Bu arada bir çok kez yeni sap verdi çiçeklendi. Taşınma esnasında düştü yaprakları kırıldı. Saksısını ve saksı harcını hiç değiştirmedim. Haftada bir kovaya daldırıp sulamak dışında bakım yapmıyoruz..

1. şu resimde gösterdiğim gibi eski sapı 2 defa çiçek verdi. Daha sonra boğumun az yukarısından kestik 4 aydır falan öyle duruyor bir daha çiçek vermedi. O sapın kurumasını mı beklemeliyiz yoksa şimdi kesmeli miyim sizce?

2. Yeni çıkan sap yeterince uzamadı ama tomurcuklanıcak gibi. Ve sabitlemediğim zaman 180 derece yere yatık duruyor. Sizce daha uzar mı yoksa orkidem artık yeterince besin maddesi alamıyor mu topraktan ?

3. Toprağın dibinden çıkanlar sap mı olucak kök mü onu da çözemedik...

4. Son olarak da artık saksı harcını değiştirmeye karar verdik. Zengardenda şöyle bir set gördüm. Compo sana toprak gübre ve sırlı saksı. Şimdiye kadar hiç gübre kullanmadık ama artık kullanıcaz.

orkide toprağı, orkide gübresi,orkide saksısı | Zengarden Ev ve Bahçe (http://www.zengardentr.com/Orkide-seti-compo-sana-orkide-topragi-orkide-gubresi-sirli-orkide-saksisi,PR-3242.html)

Set aynen bu. bu setten ya da bu tip saksıdan alan var mı? Ben yeterince ışık alabileceğini düşünmüyorum ama çok şık duruyor. Yoksa şeffaf plastik saksılardan kullanmaya devam mı etmeli..

Şimdiden teşekkür ederim :o

dinozor
20-12-2013, 22:17
Sayın kokett merhaba,

1) Çok gözünüze batmıyorsa sapı kesmeyin, çiçek açma ihtimalinin yanı sıra keiki de oluşturabilir. Aynı durum başıma geldi, bir yılın sonunda ufak bir keiki oluştu.

2) Saplar uzarken çubukla sabitlenmezlerse yanlara eğiliyorlar, normal bir durum, endişelenmeyin, o çubuklar bunun için var:)

3) Fotoğrafta kuş ayağı gibi görünen 3 tane kök var.

4) Phal.ler için olmasa da bu saksıdan kullanıyorum ve memnunum, sizin için de uygun olur büyük ihtimalle. (Köklerin ışık alması şart değilmiş ama ben phal.lerde cam vazo kullanıyorum.)

schloxy
22-12-2013, 14:36
Merhaba arkadaşlar,

Forumu bir süredir takip ediyorum, değerli bilgileriniz için teşekkür ederim. 3-4 haftadır bakmaya çalıştığım Cymbidium cinsi bir orkidem var. Fakat bazı sorularıma yanıt bulamadım ve yanlış bir şey yaparak bu güzel bitkiyi öldürmekten çok korkuyorum. Haftada bir toprağındaki nem miktarını kontrol ederek daldırma yöntemiyle suluyorum. Perde arkasından güneş alan, çok sıcak olmayan bir konumda tutuyorum ve gördüğüm kadarıyla herhangi bir parazit kapma durumu da yok. Aşağıya orkidemin farklı dallarını çektiğim resimleri ekledim.

461536

İlk sorum yukarıdaki resimde çiçekleri solmak üzere olan bir dalın etrafını saran kahverengi yapraklar ile ilgili. Bu yaprakları ne yapmam gerekiyor? Sadece dış katmandaki yapraklar soldu, iç taraflara ilerleyip bütün bir dalı öldürmesinden korkuyorum.

461537

Bu ikinci resimde ise çiçekleri tamamen solup dökülen bir dal var. Bu dalın filizleri ve yaprakları da sanırım solmuş durumda ve aşağı doğru solma ilerliyor. Acaba bu dalı neresinden budamam gerekiyor?

461538

Bu son resimde ise daha 2 hafta önce açan ve çiçekleri ve gövdesi sağlam olan bir dal var. Fakat bunun da köklerinden itibaren dış yaprakları kahverengi oldu. Bir şeyleri yanlış mı yapıyorum, yoksa bu olması gereken bir durum mu? Bu solan dal ve yapraklarla ilgili nasıl bir yol izleyebilirim? En dış yaprak katmanını soymam mı gerekir?

Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

sheribirinci
23-12-2013, 00:36
resimde gordugunuz kadarıyla orkidem hakkinda yardımcı olurmusunuz ikinci dali kurudumu acaba?dalı kesmem mi gerekicek?

Seabert74
23-12-2013, 09:07
Merhaba sheribirinci,
Orkidenizin sararan dalını kesebilirsiniz. Kesilen yere tarçın sürme ya da mum damlatma uygulayın. Ancak gördüğüm kadarı ile orkidenizin hava kökleri pek iyi görünmüyor. Saksı içindeki kökler ne durumda, kontrol edin bence.

DENİZesra
23-12-2013, 13:02
İyi günler orkidemin kökü siyahlaşmış aslına bakarsanız bi hafta öncesine kadar yaprağı yeşildi ne olduysa bi haftada oldu köklerini her gün havalandırıp temizleyip tekrar saksısına yerleştiriyorum ama umutlu değilim. yaprağı da sarardı ve kuruyor. sizce ümidi kesmeli miyim?
ölmüş müdür :( ben orkidemi kaybetmek istemiyorum :'(

fesleğen
23-12-2013, 14:25
İyi günler orkidemin kökü siyahlaşmış aslına bakarsanız bi hafta öncesine kadar yaprağı yeşildi ne olduysa bi haftada oldu köklerini her gün havalandırıp temizleyip tekrar saksısına yerleştiriyorum ama umutlu değilim. yaprağı da sarardı ve kuruyor. sizce ümidi kesmeli miyim?
ölmüş müdür :( ben orkidemi kaybetmek istemiyorum :'(

Sn DENİZesra, fotoğraf eklerseniz daha çok yardımcı olunabilir, profesyoneller daha iyi bilirler mutlaka ama, ben fikrimi söyleyeyim. Her gün saksıdan çıkarıp tekrar yerine mi koyuyorsunuz??? :eek: Bence bu çok yanlış bişey, sürekli bitkiyi rahatsız etmek, birinin tam uyumak üzereyken sizi uyandırıp durması gibi. Bence, son bi kez çıkarın bitkinizi saksıdan çürüyen, kuruyan dalları temizleyin tarçınlayın, yeni bir saksı ve orkide harcına bitkinizi yerleştirin. Pencere önüne, perdeden sızan ışığın olduğu bir yere koyun. Sulamada ben daldırma yöntemini kullanıyorum benimkiler memnun ama başka önerilerde olacaktır. Ama dediğim gibi fotoğraf koyun önce, saygılar...

sheribirinci
23-12-2013, 20:26
Merhaba sheribirinci,
Orkidenizin sararan dalını kesebilirsiniz. Kesilen yere tarçın sürme ya da mum damlatma uygulayın. Ancak gördüğüm kadarı ile orkidenizin hava kökleri pek iyi görünmüyor. Saksı içindeki kökler ne durumda, kontrol edin bence.

peki hava kokleri icin ne yapabilirim?

Charlaux
24-12-2013, 00:16
Merhaba arkadaslar,
Sizce yarasa gubresini orkidelere verilebilir mi ? http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/11274-3.htm basliktan faydalarini okuyunca tropik turlerim icin zaten edinmistim,orkideler de acaba daldirma suyuna mi konmali ya da direk spreyle mi verilmeli ?
Sevgiler

Seabert74
24-12-2013, 07:30
peki hava kokleri icin ne yapabilirim?

Kendi izlenimlerime dayanarak söylüyorum; eğer cok sıcak bir ortamda ise orkideniz, (örneğin petek yakınında ) hava kökleri cabuk kuruyor. Bitkinin nem ihtiyacını karşılamak için sabahları hava köklerine fıs fıs yapıyorum ben. Saksı yanında minik bir bardak su da bulunduruyorum . Bu çok faydalı olmayabilir ama, zararı yok en azından diye düşünüyorum.

Seabert74
24-12-2013, 07:32
Merhaba arkadaslar,
Sizce yarasa gubresini orkidelere verilebilir mi ? http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/11274-3.htm basliktan faydalarini okuyunca tropik turlerim icin zaten edinmistim,orkideler de acaba daldirma suyuna mi konmali ya da direk spreyle mi verilmeli ?
Sevgiler

Ben yarasa gübresinin bahçe çiçekleri için kullanıldıgını görmüştüm ama orkide için cesaret edemezdim ..
Net bilgi edinirseniz ve kullanırsanız tecrübenizi paylaşın lütfen.
Burada vilmorin orkide besini öneriliyor. Ben Genta bulmuştum, onu kullanıyorum.

schloxy
25-12-2013, 17:47
Merhabalar,

Benim mesajıma cevap gelmeyince ben de internette başka sitelerde araştırmalarıma devam ettim ve şunları öğrendim. Belki aynı sıkıntılara sahip arkadaşlara ufak bir yardımım dokunur.

Birincisi Cymbidium orkidenin köklerinde bahsettiğim kahverengi yapraklar çiçek veren dalların hepsinde belirli bir süre sonra görülüyor, bunun hastalık ya da bakımdan kaynaklı bir sıkıntı olmadığı kanaatine vardım. Ben fazla panik olmuşum :)

İkinci olarak da orkidenin çiçeklerini kendiliğinden dökmesini bekledikten sonra, kuruyan dalın tamamını (yani çiçek veren dalın tamamını) makası sterilize ederek toprağın üzerinden maksimum 1-1.5 cm kalacak şekilde kesmek gerekiyor. Ayrıca sararan yapraklar ve yaprakların ucunda görülen kahverengillikler de budama esnasında kesilebilir, bu işlem orkideye hiç bir zarar vermeyecektir. Çiçeklenecek yeni bir dal yine topraktan boy veriyor. Ayrıca bu yeni büyüyen fidenin de galiba şekline göre çiçek verecek bir dal mı yoksa yaprak olarak büyüyecek bir dal mı olduğu anlaşılabiliyor.

Orkide konusunda çok bir fikrim olmadığı için verdiğim bilgiler sadece araştırmalarım sonucunda kendi yorumlarımı katarak oluşturduğum bilgilerdir. Ayrıca teknik kelimelerle de görüldüğü gibi pek aram yoktur :) Hatalar varsa uzman arkadaşlar düzeltecektir zaten.

Ben kuruyan dalımı bir güzel kestim, üzerine de bakteri kapmasın diye tarçın döktüm, bakalım nasıl bir sonuç elde edeceğim. Çiçeklerimin (hatalı bir şey yaparak öldürmezsem) mevsimsel değişimlerini de ilerleyen zamanlarda paylaşacağım.

Ziya Soner
27-12-2013, 17:51
Merhaba arkadaşlar,

Forumu bir süredir takip ediyorum, değerli bilgileriniz için teşekkür ederim. 3-4 haftadır bakmaya çalıştığım Cymbidium cinsi bir orkidem var. Fakat bazı sorularıma yanıt bulamadım ve yanlış bir şey yaparak bu güzel bitkiyi öldürmekten çok korkuyorum. Haftada bir toprağındaki nem miktarını kontrol ederek daldırma yöntemiyle suluyorum. Perde arkasından güneş alan, çok sıcak olmayan bir konumda tutuyorum ve gördüğüm kadarıyla herhangi bir parazit kapma durumu da yok. Aşağıya orkidemin farklı dallarını çektiğim resimleri ekledim.

461536

İlk sorum yukarıdaki resimde çiçekleri solmak üzere olan bir dalın etrafını saran kahverengi yapraklar ile ilgili. Bu yaprakları ne yapmam gerekiyor? Sadece dış katmandaki yapraklar soldu, iç taraflara ilerleyip bütün bir dalı öldürmesinden korkuyorum.

461537

Bu ikinci resimde ise çiçekleri tamamen solup dökülen bir dal var. Bu dalın filizleri ve yaprakları da sanırım solmuş durumda ve aşağı doğru solma ilerliyor. Acaba bu dalı neresinden budamam gerekiyor?

461538

Bu son resimde ise daha 2 hafta önce açan ve çiçekleri ve gövdesi sağlam olan bir dal var. Fakat bunun da köklerinden itibaren dış yaprakları kahverengi oldu. Bir şeyleri yanlış mı yapıyorum, yoksa bu olması gereken bir durum mu? Bu solan dal ve yapraklarla ilgili nasıl bir yol izleyebilirim? En dış yaprak katmanını soymam mı gerekir?

Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

Sayın Schloxy
Cymbidium ununuz durumu mükemmel,yaprak rengi ,dal durumu,çiçek durumu vs.
Saksıdaki deformasyon bitkinin çok güzel çalıştığını gösteriyor.Sanıyorum,bu sene mayıs,haziran gibi kökler ayrılmak ve saksı değiştirmeyi gerektirecek(minimum 2-3 saksı)
Ortamınız çok kuru ve sıcak değilse,kış aylarındaki haftada bir daldırma sulamanızı iki hafta da bir e çıkartın,sabah saatlerinde 9-10 gibi yapraklardan fıslama yapın(çiçeklere asgari gelirse iyi olur)

Solan çiçekleri jiletle çapraz keserek alabilirsiniz.Tüm çiçekler bitince ,dalı dipten 1-2 cm den ,jilet veya maket bıçağı ile kesip alabilirsiniz.

Kuruyan dal üzerindeki sararan sargıları dert etmeyin,çok kuruyunca kolayca çekerek alabilirsiniz.

Tam solmamış çiçekleri keserek,dekoratif olarak küçük vazo veya küçük bardaklara az su koyarak masanızda keyfle seyredebilirsiniz.

Saygılarımızla

schloxy
27-12-2013, 23:01
Sayın Schloxy
Cymbidium ununuz durumu mükemmel,yaprak rengi ,dal durumu,çiçek durumu vs.
Saksıdaki deformasyon bitkinin çok güzel çalıştığını gösteriyor.Sanıyorum,bu sene mayıs,haziran gibi kökler ayrılmak ve saksı değiştirmeyi gerektirecek(minimum 2-3 saksı)
Ortamınız çok kuru ve sıcak değilse,kış aylarındaki haftada bir daldırma sulamanızı iki hafta da bir e çıkartın,sabah saatlerinde 9-10 gibi yapraklardan fıslama yapın(çiçeklere asgari gelirse iyi olur)

Solan çiçekleri jiletle çapraz keserek alabilirsiniz.Tüm çiçekler bitince ,dalı dipten 1-2 cm den ,jilet veya maket bıçağı ile kesip alabilirsiniz.

Kuruyan dal üzerindeki sararan sargıları dert etmeyin,çok kuruyunca kolayca çekerek alabilirsiniz.

Tam solmamış çiçekleri keserek,dekoratif olarak küçük vazo veya küçük bardaklara az su koyarak masanızda keyfle seyredebilirsiniz.

Saygılarımızla

Sayın Ziya Soner,

Cevabınız için teşekkür ederim, bir bilen tarafından uyguladıklarımın doğru olduğunu duymak içimi çok rahatlattı. Daha önce hiç çiçek yetiştirmemiş biri olarak bu kadar narin ve nadide bir çiçeği kaybetmekten çok korktuğum için biraz fazla panik oldum galiba :) Gerçi kaktüslerim vardı ama onların bile çoğunu soldurmayı başardım, sadece bir tanesi ısrarla uzamaya devam ediyor. Tavsiyeleriniz doğrultusunda orkidemin bakımını sürdüreceğim. Gelişmeleri buradan aktarırım.

Saygılar

ufunkitos
28-12-2013, 13:15
Herkese merhaba,
Bana da yaklaşık 1 ay önce hediye gelen bir orkidem var. Ben bu orkideyi nasıl sulayacağımı bir türlü bulamadım. Yerinin iyi olduğunu düşünüyorum. Doğrudan ışık almayan bir köşede duruyor. Şu anda haftada bir yarım çay bardağı kadar içme suyundan köklere doğru veriyorum. Mutlaka yanlış bir şey yapıyorum ki orkidem şu an kötü durumda. Lütfen yardım eder misiniz? Ben bu orkideyi nasıl sulayayım ki ölmesin:(

shenile
28-12-2013, 13:47
sn ufunkitos orkideniz ve kökleri gayet iyi ve saglikli sadece disaridaki olan kökler biraz kurumaya baslamis onlara fis fis yapin saksi harci kurudukca sulama yapin yoksa kökler cürümeye baslar.
bide size bir tavsiyem forumu okuyun cünkü sürekli ayni sorular soruluyor eminim aradiginiz cevaplar önceden cevaplanmistir.

sevgilerimle

ufunkitos
28-12-2013, 15:36
sn ufunkitos orkideniz ve kökleri gayet iyi ve saglikli sadece disaridaki olan kökler biraz kurumaya baslamis onlara fis fis yapin saksi harci kurudukca sulama yapin yoksa kökler cürümeye baslar.
bide size bir tavsiyem forumu okuyun cünkü sürekli ayni sorular soruluyor eminim aradiginiz cevaplar önceden cevaplanmistir.

sevgilerimle
cevabınız için teşekkür ederim. forumun br kısmını okudum, herkes fotoğraf yükleyip yardım isteyince ben de yükledim. Elbette aynı sorular defalarca sorulunca hoş olmuyor. Tekrar teşekkürler..

shenile
28-12-2013, 16:40
rica ederim umarim beni yalnis anlamamisinizdir :) sizide anliyorum orkidenizi kaybetmek istemiyorsunuz emin olun ilk buraya üye oldugumda bende sizin gibiydim ama sunu söyleyim orkidenizin üzerine fazla düsmeyin.
birakin kendi haline perde arkasi günes alan bir yere koyun kisin fazla sulamayin yeterli olacaktir
sevgilerimle

or-ki-de
28-12-2013, 16:55
merhaba benim bir sorum olucaktı orkidelerim cok sağlıklı gözüküyor ve hepsı dal uzatıp cıceklenmege başladılar fakat bır orkıdemın cıceklerı tomurcuktayken sarardı nedenını bılen varsa burdan paylaşırsa sevınırım

Charlaux
28-12-2013, 21:55
merhaba benim bir sorum olucaktı orkidelerim cok sağlıklı gözüküyor ve hepsı dal uzatıp cıceklenmege başladılar fakat bır orkıdemın cıceklerı tomurcuktayken sarardı nedenını bılen varsa burdan paylaşırsa sevınırım

Merhaba sn.or-ki-de,
Koklerin,dallarinin,tomurcuklarinin fotografini koyabilir ve bakiminizla alakali bilgili verebilirsiniz daha etkili bir sekilde yardim alabilirsiniz.

fesleğen
28-12-2013, 23:49
1614 numaralı mesajımda bahsettiğim iş yerimdeki orkidenin fotoğrafları arkadaşlar.Bu şartlarda da bu kadar güzel olabiliyor mu yani ??? :o

462355

462356

462357

462358

462359

fesleğen
28-12-2013, 23:50
462360

462361

462362

tranquila
29-12-2013, 00:31
Resimdeki orkidem için ne yapacağım konusunda yardımınıza ihtiyacım var arkadaşlar. Gördüğünüz gibi bir sapında keiki, diğer sapında yeni çiçek dalı çıkardı. Bir yandan da yaprak açıyor. Yalnız kökleri epey kötü durumda. Saksıya baktığımda yeşil kök 1-2 tane ancak kaldığını görüyorum. Köklerde temizlik yaparsam keiki ve özellikle de çiçek dalı zarar görür mü diye endişeliyim. Bitkiler çiçekteyken saksı değiştirilmez denir ya. Ne yapmalıyım dersiniz?

sar-dunya
29-12-2013, 05:42
Bitkiyi yaşatmak istiyorsanız bence girişin. Durum dediğiniz gibi ise daha geç kalırsanız daha zor toparlayacaktır (veya toparlayamayacaktır). Kurtarırsanız daha sonra tekrar çiçek açacaktır :)

Diğer taraftan, köklerin çürüdüğüne eminsiniz di mi? Saksı harçlarının içindeki kömür tozu gibi maddeler canlı köklerin üzerine sıvanıp kötüymüş gibi görünmelerine neden olabiliyor.

tranquila
29-12-2013, 10:05
Kökler sarı ve ici boş :(

shenile
29-12-2013, 10:21
s. feslegen orkidenim topragi bildigimiz bahce topragi mi bana mi öyle geldi ?

tranquila
29-12-2013, 10:37
Kökler sarı ve ici boş :(

Köklerin resimlerini de ekliyorum.

or-ki-de
29-12-2013, 10:37
hafta da bir sulama yapıyorum bir an da oldu anlamadım ne yapmalıyım foto ekledim sararmalar oluyor tomurcuklar da :(

fesleğen
29-12-2013, 11:15
s. feslegen orkidenim topragi bildigimiz bahce topragi mi bana mi öyle geldi ?

Evet sn shenile bildiğimiz bahçe toprağı. Direk ve oldukça güneş alan bir yerde, buna rağmen yapraklarda güneş yanığı yok. Çiçeğin bulunduğu kattaki arkadaş gelip gidip suluyormuş, saksının dibinde sürekli su var.Toprak da dediğiniz gibi bahçe toprağı. Bu kadar olumsuz şartlarda çiçekleri çok güzel ve yaprakları da.Tabi köklerin durumu ne onu bilmiyoruz. Bu şartlarda bu kadar güzel olması enteresan bence... Ve ben sebebini oldukça merak ediyorum.
Saygılarımla...

Charlaux
29-12-2013, 13:10
Köklerin resimlerini de ekliyorum.

Merhaba sn.tranquila,
sn.Alacakaranlik'in da sattigi IBA hormonu bir cozum olabilir gibi geliyor bana.Benim phalaenopsis'imde de ciddi bir kok sorunu var;fotograflayamadim ancak biliyorsunuzdur belki (mini phal) Kurtarmak icin Ziya beye gittim gubreleme gerceklestirildi;sonra ben bir hafta bekledim minik bir siringayla govdenin tam altindan koklere bulasabilecek sekilde IBA'yi enjekte ettim.Umarim hepimizin orkideleri iyilesir ancak yabanci bir sitenin linkini de sizinle paylasiyorum;NOID Phal very unhealthy - Orchid Board - Most Complete Orchid Forum on the web ! (http://www.orchidboard.com/community/beginner-discussion/71923-noid-phal-very-unhealthy.html) . Daha ayrintili bir sekilde de cevirebilirim isterseniz ama yapilan;

1)Media (malzemeler) degistirilecek,bir bardaga konulacak ve altinda da islak havlu ya da spaghnum moss bulunacak (koklere degmeyecek bicimde,http://i1346.photobucket.com/albums/p693/billylidcreates/DSC_0003_zpscdd98fc1.jpg gibi)

2) Gunluk spreyleme yapilacak

3)Hava sicakligi 25-32 C arasinda degisecek (Fahrenheit degerleri 72 - 82)

4) Koklendirme hormonu kullanilacak (sn.preacox humik asit yerine IBA kullanabilecegini soylemisti,koklerin hizli gelismesi acisindan onemli oldugu bahsedilmis)

5)Kotu kokler temizlenecek ve hydrogen peroxide'le temizlenecek

American Orchid Society'nin videosu baz alinarak sagliksiz orkide saksi degisimi yapilabilir;Repotting an Unhealthy Orchid (http://www.aos.org/Default.aspx?id=104).

Sevgiler

Charlaux
29-12-2013, 13:12
hafta da bir sulama yapıyorum bir an da oldu anlamadım ne yapmalıyım foto ekledim sararmalar oluyor tomurcuklar da :(

Merhaba sn.or-ki-de,
Sizin orkidenizin de cicek rengi boyleyse sararmalari goreceksinizdir; http://www.agaclar.net/forum/1230152-post2791.htm cunku o renkleniyor onra aciliyor fakat farkli bir renkse orkidenizin kok yapisini incelemekte fayda olacaktir;cunku benim diger orkidemde tomurcuklar solunca bitkinin kurtulmak icin onlari attigi belirtilmisti.

shenile
29-12-2013, 13:17
sn. orkide ya fazla sulamaktan **** kuru kalmakdan dolayi tomurcuklar sararmis eger fazla suluyorsaniz dikkat edin köklerde bir sorun olmus olabilir.sevgilerimle

Charlaux
29-12-2013, 13:41
Evet sn shenile bildiğimiz bahçe toprağı. Direk ve oldukça güneş alan bir yerde, buna rağmen yapraklarda güneş yanığı yok. Çiçeğin bulunduğu kattaki arkadaş gelip gidip suluyormuş, saksının dibinde sürekli su var.Toprak da dediğiniz gibi bahçe toprağı. Bu kadar olumsuz şartlarda çiçekleri çok güzel ve yaprakları da.Tabi köklerin durumu ne onu bilmiyoruz. Bu şartlarda bu kadar güzel olması enteresan bence... Ve ben sebebini oldukça merak ediyorum.
Saygılarımla...

Merhaba sn.feslegen,
Bence bu tamamen bitkinin ne kadar dayanikli olup olmadigiyla alakali,iki tane mini phalim var ve hikayesini anlatayim dogru mu anlamisim yanlis mi anlamisim karar sizin :) Ilk mini phal'imi Turkiye IKEA'dan 1 sene once aldim,daldirma teknigiyle kokleri kuruyunca sulamaktan baska yaptigim bir uygulamasi da yoktu,saksisi da degismemisti 2 hafta icinde oldu.Iskocya'daki IKEA'dan aldigim mini phal neredeyse tamamen aynisiydi 2 ay toprak saksi icinde kaldi ama yasamaya devam etti,simdi saksisi degisti ve hala yasam savasi veriyor.Bana kalirsa bunun aciklamasi ikinci orkidemde o guc vardi ve basariyor,ilkiyse zaten celimsiz zayif halkaydi.Fakat siz yine de saksisini degistirin derim cunku benimkinin de kokleri zayiflamisti baya dikkat etmek gerek.
Sevgiler

fesleğen
29-12-2013, 14:21
Merhaba sn.feslegen,
Bence bu tamamen bitkinin ne kadar dayanikli olup olmadigiyla alakali,iki tane mini phalim var ve hikayesini anlatayim dogru mu anlamisim yanlis mi anlamisim karar sizin :) Ilk mini phal'imi Turkiye IKEA'dan 1 sene once aldim,daldirma teknigiyle kokleri kuruyunca sulamaktan baska yaptigim bir uygulamasi da yoktu,saksisi da degismemisti 2 hafta icinde oldu.Iskocya'daki IKEA'dan aldigim mini phal neredeyse tamamen aynisiydi 2 ay toprak saksi icinde kaldi ama yasamaya devam etti,simdi saksisi degisti ve hala yasam savasi veriyor.Bana kalirsa bunun aciklamasi ikinci orkidemde o guc vardi ve basariyor,ilkiyse zaten celimsiz zayif halkaydi.Fakat siz yine de saksisini degistirin derim cunku benimkinin de kokleri zayiflamisti baya dikkat etmek gerek.
Sevgiler
Sn Charlaux, bitki benim olsa yapacağım dediklerinizi ama iş yerinde bi arkadaşın çiçeği o yüzden fazla müdahale edemiyorum. Benim de ilk orkidem cahilliğim yüzünden 2 ay içinde öldü, gayette güzeldi bana geldiğinde. Haklısınız mutlaka bitkinin dayanıklılığıyla da alakalı ama gene de bu şartlarda bu halde olması beni şaşırtıyor.
Sizin orkidenizin hikayesini de takip ediyorum, inşallah orkideniz sağlıcakla kalır ;)
Sevgilerle

or-ki-de
29-12-2013, 14:59
hayır çiçek rengim beyaz (:(

Charlaux
29-12-2013, 15:32
hayır çiçek rengim beyaz (:(

Merhaba sn.or-ki-de,
Bana resimlerden koklerle alakali bir sorun olabilirmis gibi geldi;hava kokleri kurumus galiba ya da resimde oyle cikmis,koklerinin resmini detaylica koyabilir misiniz ?

Orkideeylül
29-12-2013, 17:12
Çiçeğim bu durumumda sadece uçları kötü yaprak ve sap kısımları sağlıklı gibi geldi bana hayatımda ilk defa çiçek yetiştiriyorum çok acemiyim şuan ne yapmam gerekli? Çiçeğim 2 aydır çiçekli durumdaydı gayet sağlıklı yeni tomurcuklar veriyordu 2 günde bu hale geldi
462425

Orkideeylül
29-12-2013, 17:14
Bu da yakından
462434

Charlaux
29-12-2013, 17:52
Bu da yakından
462434

Merhaba sn.Orkideeylul,
Dallarin kuruyan kisimlarini kesip tarcinlayin.Bana cicekler zamanlarini doldurmuslar gibi geldi ama asil onemli olan yapraklarin ve koklerin ne kadar saglikli oldugu,dolayisiyla onlarin resimlerini de yukleyebilirseniz daha net anlayabiliriz problemi.
Sevgiler

shenile
29-12-2013, 21:32
sn orkideeylül sarmis olan yerin biraz altin kesip mum damlatin üzerine.
ben hep mum damlatirim ve hic bir sikayetim yok aksine memnunum.
sevgilerimle

Orkideeylül
29-12-2013, 21:40
Cevaplarınız için çok teşekkürler bu da yaprak ve kök kısımları kesince yerine gelecek mi tekrar uzamaya çiçek vermeye ne zaman başlar acaba hem arçın hem mum mu damlatayım tam anlayamadım kusura bakmayın biraz daha ayrıntılı açıklayabilrmisiniz?
462589

fesleğen
29-12-2013, 22:51

Sn or-ki-de, aynı sorun bende de oldu. Sn shenila haklı bence de sulamayla alakalı. Çünkü ben de kış olduğu için,10-15 gün kadar sulamamıştım.Ve ondan sonra bir sürü tomurcuğum kuruyup düşmüştü. Ama şu an sorun yok şükür, kalan sağlar benim- 4 çiçek ;) Ama gene de diğer arkadaşların yorumlarını da dikkate alın.
Saygılarımla...

Seabert74
30-12-2013, 07:37
sn tranquila merhaba,
Orkidelerin ölmek üzereyken son bir atakla keiki veya çiçek dalı verdiklerini okudum burada. Sizinkinin kök durumu kötü ise sanırım bir seçim yapmak zorundasınız. Eğer şimdi müdahele etmezseniz, ileride anneyi kaybetme ihtimaliniz tüksek.
Bence çiçek dalını feda edin, keikinin köklenip köklenmediğini göremedim ama, ayırabiliyorsanız onu da ayırıp hemen kök temizliği ile anneyi sağlıgına kavusturmayı deneyin.
Ben olsam bunu yapardım.
Çiçek ve keiki hepimizin beklentisi ama, yetişmiş anneyi kaybetmek bence en zor olanı.. Umarım en az kayıpla atlatırsınız durumu, sevgiler

tranquila
30-12-2013, 08:28
Dün akşam kök temizliği yapayım diye orkideyi saksısından bir çıkardım ki, kök boğazı ciddi ölçüde kurumuş. Henüz dolgun ve canlı görünen bir kök kalmıştı. o da epey sararmıştı. Kökleri duşun altında yıkadım. Sonra camı açıp önüne koyup biraz havalandırdım. Sıvı fungisit karıştırdığım su ile spreyledim. Sonra kök boğazına sphagnum yosunu sarıp, iyice dezanfekte ettiğim bir saksıya, ağaç kabuklarından oluşan bir harca diktim. Umarım kurtulur.

Benim için son derece şaşırtıcı bir deneyim oldu. Bu durumdayken keiki vermesini anlayabiliyorum da, çiçek dalı ve yeni yaprak, köklerin durumunun daha iyi olacağını düşündürtmüştü. Tavsiyeleriniz için hepinize çok teşekkür ederim. Açmasaydım kısa süre sonra ölecekti. Şimdi hem anne, hem bebek için ümitliyim

shenile
30-12-2013, 10:04
sn orkideylül cicek dalini kestikten sonraa ya tarcin süre bilirsiniz **** mum damlata bilirsiniz ikisinden birini tercih ede bilirsiniz.ben tarcini denedim lakin kurumaya engel olmadi o yüzden mumu tercih ediyorum.
kestiginiz dal uzamaz lakin uyanik göz varsa ordan cicek dali **** sansiniz varsa keiki verecektir.
sevgilerimle

or-ki-de
30-12-2013, 10:56
Merhaba sn.or-ki-de,
Bana resimlerden koklerle alakali bir sorun olabilirmis gibi geldi;hava kokleri kurumus galiba ya da resimde oyle cikmis,koklerinin resmini detaylica koyabilir misiniz ?

Merhaba saksisini komple bosalttim cok sulamisim kuru orkide topragiyla degistirdin ciceklerim duzelirmi :-(

Charlaux
30-12-2013, 11:40
Merhaba saksisini komple bosalttim cok sulamisim kuru orkide topragiyla degistirdin ciceklerim duzelirmi :-(

Merhaba,
Belki ben yanlis gormusumdur biliyorum fakat siz arkadaslarin dedigi gibi sulama duzenini degistirir,bakimini sitede gosterildigi gibi yaparsaniz neden yasamasin.Tabi sararan cicek tomurcuklarini geri getirmenin bir yolu yok;merak etmeyin zamanla orkideniz yeni saglikli tomurcuklar verecektir uygun bakimi gerceklestirirseniz.
Sevgiler

or-ki-de
30-12-2013, 11:51
Cokkkk tessukurker yardimlariniz icin 10 gunde 1 suluyordum 15 20 gune cikartayim ben :-)

Charlaux
30-12-2013, 12:53
Cokkkk tessukurker yardimlariniz icin 10 gunde 1 suluyordum 15 20 gune cikartayim ben :-)

Sn.or-ki-de,
Orkideniz size zaten onu sulamaniz gerektigi hakkinda sinyaller verecektir;siz onun ihtiyaclarina uydugunuz takdirde bir sorun yasamazsiniz;anlayacaginiz sureyi uzatmak cozum degil icerigin ne kadar susuz kalip kalmadigina uygun sulamalisiniz.http://www.agaclar.net/forum/orkide/1577.htm basligi incelerseniz substratiniza,konumuna gore bir plan cizersiniz ve bunu uygularsiniz basariya ulasirsiniz.
Sevgiler

Seabert74
30-12-2013, 12:53
Sn or-ki-de merhaba,
10 günde bir sulama buz mevsim için ideal aslında. Ben haftada bir sulama yapıyorum ve gayet kuru oluyor saksı..
Acaba sulamayı nasıl yapıyorsunuz ??
Ben daldırma yöntemi ile suluyorum, saksı içeriği tamamen ıslandıktan sonra süzülmesini bekleyip yerine alıyorum. Yarım saat sonra saksı altında biriken suyu da tekrar boşaltıyorum.
Saksı altında su kalmasına izin vermiş olabilir misiniz acaba?? 15-20 güne çıkarmak köklerin kurumasına sebep olur diye düşünüyorum ben

Charlaux
30-12-2013, 13:02
Sn or-ki-de merhaba,
10 günde bir sulama buz mevsim için ideal aslında. Ben haftada bir sulama yapıyorum ve gayet kuru oluyor saksı..
Ben daldırma yöntemi ile suluyorum, saksı içeriği tamamen ıslandıktan sonra süzülmesini bekleyip yerine alıyorum. Yarım saat sonra saksı altında biriken suyu da tekrar boşaltıyorum.
Saksı altında su kalmasına izin vermiş olabilir misiniz acaba?? 15-20 güne çıkarmak köklerin kurumasına sebep olur diye düşünüyorum ben

Bu arada sn.Seabert74, daldirma teknigi konsuunda acemi oldugum icin soruyorum ben minicik bir kabarcik ciktiginda bile cekmistim orkidemi,herhalde 2 dakika anca tutmusumdur.Sizce 5gun gectigi icin yeniden daldirma uygulayim mi ve tahminen ne kadar bekletiyim dersiniz ? Karisim kizilcam oldugu icin ben bir dakika suresini cozemedim phal'imde.
Sevgiler

or-ki-de
30-12-2013, 13:48
Sn or-ki-de merhaba,

**** bende daldirma yontemiyle yapiyorum ve iyice suzdurp yerine aliyorum birden fazla orkidem var suan hepsi tomurcukta sadece biri bu hale geldi sanirim onu cok suladim ve suzdurmedim oyuzden oldu toprak degisimi yaptim hemen umarim duzelir gelin gibi olucakti beyaz orkidem 18 20 arasi tomurcuk var 3 4 tanesi sarRip kurudu ins diger tomurcuklRim acar :-(

sar-dunya
30-12-2013, 14:17
Sulama zamanlamasıyla ilgili olarak şuradaki (http://www.anthura.nl/uploads/downloads/anthurinfo/en/2013/Anthurinfo_UK_Nr 1_25-02-13_website.pdf#page=12) dokümanın 12. sayfasındaki resimler size bir fikir verebilir. Orta satırdaki durum, ideal sulama durumu. Saksı çok kuru değil (sol üst ile karşılaştırın), hala çok nemli de değil (sağ üst ve sağ alt ile karşılaştırın). Yazana göre sulamanın sonucu sol alttaki gibi olmalı; kökler tamamen ıslanmalı.

Anladığım kadarıyla çok az sulamanın kökün büyüyen ucunun kurumasına neden olması gibi bir durum var. Çok suyun zararını ise hepimiz biliyoruz ;)

Seabert74
30-12-2013, 16:59
Bu arada sn.Seabert74, daldirma teknigi konsuunda acemi oldugum icin soruyorum ben minicik bir kabarcik ciktiginda bile cekmistim orkidemi,herhalde 2 dakika anca tutmusumdur.Sizce 5gun gectigi icin yeniden daldirma uygulayim mi ve tahminen ne kadar bekletiyim dersiniz ? Karisim kizilcam oldugu icin ben bir dakika suresini cozemedim phal'imde.
Sevgiler

Merhaba sn Charlaux,
Açıkçası saksı harçları konusunda çok net birşey demem uygun olmaz; hangi harc kaç günde sulanır vs.. Ben kendi gözlemime göre 1 haftalık dönem şu mevsim için iyi. Zaten sulanması gerektiğini baktıgınızda anlıyor olmalısınız ; kökler grileşmiş ve saksısı hafiflemiş oluyor.
Sulandıgında ise kökler yeşeriyor ve saksısı agırlık kazanıyor. "Ne kadar bekletmeliyim" sorusuna şu şekilde cevap verebilirim ; köklerin tamamı ıslanana dek.:p
Sonrasında saksının sularından süzülmesini bekleyip yerine alıyorum. Sn Sardunya'nın belirttiği link de açıklayıcı bir görsel olmuş, sanırım herkesin kendi saksı içeriğine göre bir zamanlaması oluşacaktır;)

Charlaux
30-12-2013, 17:51
Merhaba sn Charlaux,
Açıkçası saksı harçları konusunda çok net birşey demem uygun olmaz; hangi harc kaç günde sulanır vs.. Ben kendi gözlemime göre 1 haftalık dönem şu mevsim için iyi. Zaten sulanması gerektiğini baktıgınızda anlıyor olmalısınız ; kökler grileşmiş ve saksısı hafiflemiş oluyor.
Sulandıgında ise kökler yeşeriyor ve saksısı agırlık kazanıyor. "Ne kadar bekletmeliyim" sorusuna şu şekilde cevap verebilirim ; köklerin tamamı ıslanana dek.:p
Sonrasında saksının sularından süzülmesini bekleyip yerine alıyorum. Sn Sardunya'nın belirttiği link de açıklayıcı bir görsel olmuş, sanırım herkesin kendi saksı içeriğine göre bir zamanlaması oluşacaktır;)

Merhaba sn.Seabert74,
Benim yaşadığım en büyük sıkıntı köklerinin orta alanda kalması;içerik sayesinde hava alıyor kökler ancak ben saksı dışından göremiyorum dolayısıyla hafiflik ağırlık meselesinden denemem gerekecek galiba.
Sevgiler

serkan_istanbul
30-12-2013, 18:54
öncelikle şunu anlamıyorum ben haftada bir sulamak **** buna benzer tabirleri. Arkadaşlar bitkilerimize susadıkça su vermeliyiz. özellikle orkidelerde dikkat etmeliyiz az sulamada çok sulamada bitkilere zarar verir. Sayın orkideeylül orkideniz sağlıklı isterseniz çiçek sapını kesmeye bilirsiniz. Kesecekseniz şayet 3. Boğumdan kese bilirsiniz mum sıcak oldugundan aman dikkat. Sayın orkide orkideniz çok sulanmış altındada sular var orkideler çok su sevmezlerki helede altlarında biriktirmeyin. Onlar doğal ortamlarda bu şekilde su altında kalmıyorlar. Ağaç üstündekiler yağmur yağdıkça sulanıyor ve ağaç üzerine o köklerle tutunuyor. En guzıel nasıl anlarsınız orkıdenızı kaldırın elınızle eger kuş gibi haif se su eğer ağırsada su ihtiyacı yoktur. Kökler yeşilse suludur şayet kökler tam yeşil deilsede susudur a.a ole saatlerce suda bekletmeyın helede kış günü.

serkan_istanbul
30-12-2013, 18:57
Resimdeki orkidem için ne yapacağım konusunda yardımınıza ihtiyacım var arkadaşlar. Gördüğünüz gibi bir sapında keiki, diğer sapında yeni çiçek dalı çıkardı. Bir yandan da yaprak açıyor. Yalnız kökleri epey kötü durumda. Saksıya baktığımda yeşil kök 1-2 tane ancak kaldığını görüyorum. Köklerde temizlik yaparsam keiki ve özellikle de çiçek dalı zarar görür mü diye endişeliyim. Bitkiler çiçekteyken saksı değiştirilmez denir ya. Ne yapmalıyım dersiniz?

orkidenize şuanda dokunmayın köklenmesini bekleyin yavrunun. artı orkidenizde kendiside saksımı değiştir diye bağırıyor onunda yapılması gerek ama çıçekler ve yavruyu ayırınca mutlaka yapın

Seabert74
31-12-2013, 07:15
Merhaba sn.Seabert74,
Benim yaşadığım en büyük sıkıntı köklerinin orta alanda kalması;içerik sayesinde hava alıyor kökler ancak ben saksı dışından göremiyorum dolayısıyla hafiflik ağırlık meselesinden denemem gerekecek galiba.
Sevgiler

Sizi anlıyorum, kökleri görmek biraz daha içimizi rahatlatıyor değil mi :)
Ben de saksı değişiminde yaşamıştım aynı durumu, baktım kökler görünmüyor, saksıyı yerine almadan hemen yeniden düzenledim..;)
Sizin göstergeniz agırlık kontrolü olacak gibi, sevgiler

tranquila
31-12-2013, 07:45
orkidenize şuanda dokunmayın köklenmesini bekleyin yavrunun. artı orkidenizde kendiside saksımı değiştir diye bağırıyor onunda yapılması gerek ama çıçekler ve yavruyu ayırınca mutlaka yapın

Saksı degisimini yaptım Serkan bey. Kökler cok kötüydü. Bakalım bundan sonrası ne olacak...

ESLEM-NUR
02-01-2014, 19:04
Merhaba,henüz yeni üyeyim.benim orkidemde son zamanlarda sinekler uçuşuyor acaba çokmu suladim diye topragini değiştirdim ve yeni çıkmakta olan dalında çürümek üzere olduğunu gördüm bu dalı kestim ve tarçın sürdüm.acaba neden böyle olduki birde yaptığım işlemler hatalımı?
2.sorum da diğer orkidem için.Yeni dal veriyordu aynı zamanda yaprakta ama birden ikisininde büyümesi durdu dal yarıda kaldı yaprakta küçücük çiçeklerim balkon kapısının önünde duruyordu soğuk vurmustur belki dedim başka yere yerleştirdim gelişmesinin durma sebebi nedir acaba?yaklaşık on yıldır orkide bakıyorum bu kışa kadar hiç bir sorunum olmamıştı yardımcı olabilirseniz sevinirim.

shenile
05-01-2014, 14:20
MERHABA arkadaslar ben cok kötü birsey yaptim ve yaptigima cok pisman oldum istemiyerek oldu :(
annemin aldigi orkidenin cicek saplari kurumustu yeni sap cikartiyordu demin ona biraz meyil vereyim dedim istedigim yöne dogru uzasin diye keske yapmaz olaydim.
kücük taze sap kirildi.
arkadaslar sizce yinede büyür mü cicek acar mi lütfen icimi rahatlatacak birseyler yazin cok üzgünüm yaaaa cok pisman oldum ama son pismanlik neye yarar. :(
gözlerim doldu yaaaa insallah yinede büyür cicek acar yaaaa o orkidem cok güzel yaaaa :( :( :( :(

Seabert74
06-01-2014, 07:14
Çok geçmiş olsun..
Bu çiçek saplarının bu kadar tazecik olduklarını ben de kötü bir tecrübe ile öğrenmiş oldum 2 hafta önce.. Benim de çift dal orkidemiz üzerinde 2 ayrı çiçek dalı oluştu, yaklaşık 10 cm kadar da uzamıştı.. Ben de suladıktan sonra yerine götürürken dalın duvara çarpmasıyla yeni çiçek saplarından birinin kırılması bir oldu.. Pişmanlığım tarif edilemez.
Sizi çok iyi anlıyorum şu an ama yapacak birşey yok.. Orkideniz şimdi olmasa bile yeni çiçek sapı oluşuracaktır..
Yaşlanarak değil, yaşayarak tecrübe kazanılıyor .. sevgiler

denizcem
06-01-2014, 08:46
MERHABA arkadaslar ben cok kötü birsey yaptim ve yaptigima cok pisman oldum istemiyerek oldu :(
annemin aldigi orkidenin cicek saplari kurumustu yeni sap cikartiyordu demin ona biraz meyil vereyim dedim istedigim yöne dogru uzasin diye keske yapmaz olaydim.
kücük taze sap kirildi.
arkadaslar sizce yinede büyür mü cicek acar mi lütfen icimi rahatlatacak birseyler yazin cok üzgünüm yaaaa cok pisman oldum ama son pismanlik neye yarar. :(
gözlerim doldu yaaaa insallah yinede büyür cicek acar yaaaa o orkidem cok güzel yaaaa :( :( :( :(

Shenile canım, maalesef büyümüyor aynısı benim de başıma geldi...Bende senin gibi yön vermek istedim ve kırılıverdi...Bir daha ki çiçek açma dönemine kadar yeni çiçek sapı çıkarmıyor canım, çok geçmiş olsun...

tranquila
06-01-2014, 08:57
Öncelikle geçmiş olsun sevgili shenile.

O zaman uzayan sap öylece kalsa mı acaba, ne yapsak? Benim de 20 cm falan oldu çiçek sapı, tam da sabitleyim derken shenile nin başına geleni okuyunca vazgeçtim.

shenile
06-01-2014, 09:20
cevaplariniz icin cok tsk ederim arkadaslar kirilan yere tarcin döktüm insallah yinede uzar diyoum :( buda bana ders oldu.
bir soru daha sormak istiyorum bu orkideler kac tane cicek sapi cikarta biliyorlar yasadiklari sürece.
benim bu orkidemde 2 sapida kurumustu yeni sapida malum kirdim sapsiz kaldi yine.
sevgilerimle

denizcem
06-01-2014, 10:03
cevaplariniz icin cok tsk ederim arkadaslar kirilan yere tarcin döktüm insallah yinede uzar diyoum :( buda bana ders oldu.
bir soru daha sormak istiyorum bu orkideler kac tane cicek sapi cikarta biliyorlar yasadiklari sürece.
benim bu orkidemde 2 sapida kurumustu yeni sapida malum kirdim sapsiz kaldi yine.
sevgilerimle

sevgili shenile, mayıs haziran gibi yeni çiçek sapı çıkarma dönemi yeniden çiçek sapı çıkaracaktır...Çiçek sapı çıkarma olarak bir limitleri olduğunu sanmıyorum eğer sağlıklı iseler her çiçeklenme dönemi diğer sapları kurusa bile yeniden sap çıkarırlar...

sar-dunya
06-01-2014, 10:03
Uygun ortamı sağladığınız ve öldürmediğiniz sürece çıkıyor işte. :D Aynı anda kaç sap çıkar diyorsanız, ev şartlarında üçü elde edebildim ama henüz çiçeklenmediler. Tahminen bitki yaşlanınca birşeyler değişiyordur ama bu forumda birkaç yıllık bitkilerinin "her zamanki gibi" açan çiçeklerini paylaşanlar var.

Yanlışım varsa biri düzeltsin, yaşlanan phalaenopsisler bir sapta daha çok dal yapabiliyormuş diye okumuştum. İki yıllık ve üç bitkilik engin(!) istatistiksel verimden hareketle diyorum, benimkilerde böyle bir eğilim var....ancak yaşlanma mıdır yoksa yaprak+kök kütlesinin büyüyüp daha çok çiçek yapısını destekleyebilecek hale gelmesinden midir bilmiyorum.

Yeni bir sap için kendinizi (bitkinin keyfine göre) 3-4 ayı bulabilecek bir beklemeye hazırlayın.

sevgilerimle

shenile
06-01-2014, 10:25
cevaplariniz icin tsk ederim.
:) bir sorum daha olacak bir orkidemin 2 cicek sapi var ikisinden de yan cicek saplari cikiyor ciceklerini yeni döküyor ve bir cicek sapindaki cicekler komple döküldü.
o cicek sapi nerdeyse kurumaya baslayacakti ki kestim mum damlattim.
bu sap kurumasi neyden kaynakli oluyor arkadaslar benim bütün orkidelerimde nerdeyse hep saplari kuruyor bide cicek sapindan yan cicek sapinin cikarmasi nedeniyle biraz endiselendim o sapin kurumaya baslamasindan dolayi.

sevgilerimle

pelin_oğuz
06-01-2014, 15:34
Arkadaşlar Merhaba,
Benim phal cinsi iki orkidem var yaklaşık bir yıldır benimleler. Şimdiye kadar pek bir sorunları olmadı sadece birinin sapında kuruma meydana geldi bende forumdan okuduklarım doğrultusunda sapı sararmış yerin biraz altından kesip tarçın sürdüm. Ancak şimdi iki orkidemde birden alt yapraklarında sararma meydana geldi ve bu kez ne yapacağıma karar veremedim. Sadece sararan yaprakları kessem yeterli olur mu yoksa sağlıklarını garantiye almak adına kökleri temizleyip saksı değişimi yapsam mı? Bu arada elimdeki harçtan da kuşkuluyum. İkea'dan almıştım orkide harcını, ağaç kabuklarından oluşan bir harç. Resimlerini ekliyorum yardımcı olursanız çok sevinirim.

463530

463531

Bu ilk iki resim pembe orkideme diğer iki resim de beyaz orkideme ait.

463532

463533

Gonci
06-01-2014, 20:00
Merhaba arkadaşlar,
Bir orkidemi kaybettikten sonra artık çiçekler hakkında bişeyler öğrenme zamanı geldi dedim internette aramalara başladım ve bu siteyi keşfettim gerçekten çok güzel bilgiler edindim sayenizde teşekkürler hepinize.
Geçen ay eşime gelen bir phalın köklerinde pamukçuklar oluşmaya başladı bu pamukçuklar neden olur? Çiçeğim için zararlımıdır? Ve buna nasıl engel olabilirim?
Resimleride ekliyorum şimdiden yardımlarınız için teşekkürler.

dinozor
07-01-2014, 09:33
Sayın pelin_oğuz, en alttaki eski yapraklar ömürlerini tamamladıkları için sararmış, normal bir şey, kesseniz yeterli olur.

Sayın Gonci, fotoğrafın sol tarafına doğru toprakta da aynı oluşumlar mevcut ve kimi yerlerde dallanarak ilerlemeye başlamışlar, yani sıcak ve nem dolayısıyla toprakta mantar üremiş gibi görünüyor. Eğer öyleyse sorun yaratacak bir şey değil, kökleri iyice yıkayıp bitkiyi yeni orkide toprağına aktarırsanız mekanik yolla kurtulmuş olursunuz.

Sayın shenile, eğer ki ömrünü tamamlamış çiçek saplarından bahsetmiyorsanız bir çok sebebi olabilir ama sanırım sıcak hava akımı başı çekenlerden biri. Bitki kalorifer, klima, fırın vb. yakınındaysa etkilenmiş olabilir.

Not: Sayın Gonci, sitede okumuşsunuzdur, kurtulamayacak kökleri kesip tarçın serperseniz daha iyi olabilir.

Fatma Çakır
07-01-2014, 16:37
aldığımızda tomurcukları benimle beraber alan arkadaşa göre çok güzel açtı ve Ekim'in 7'sinden Aralık ayının sonuna kadar çok güzel duruyordu. Sonra bir hafta içinde sırayla çiçekleri tamamen soldu ve biz de fotodaki yerinden budadık. Daha sonra alttan yeni yaprak ve yanlış bilmiyorsam keiki çıkartmaya başladı şimdi bir kaç ay içinde üstten de çiçek açar mı ? bu aşamada orkidemize ne yapmamız gerekiyor? Yardımcı olursanız seviniriz.

haticetzn
07-01-2014, 21:39
keiki derken orkidenizde keiki yok yeni oluşum çiçek sapı.bol çiçekli günler yakın...

Fatma Çakır
07-01-2014, 22:07
bunlar yeni çiçek sapı mı? ne kadar süre sonra çiçeklenirler bahara olur mu?

sar-dunya
08-01-2014, 07:32
İlk resimdeki kesinlikle evet. İkinci resimdekileri şimdilik bilemeyiz ama çıkış noktaları itibariyle büyük ihtimalle kök onlar. Bir hafta kadar sabredin, daha net göreceksiniz.

Herşey yolunda giderse 60-75 gün sonra ilk çiçeklerinizi görebilirsiniz.

drgozde
08-01-2014, 10:54
Merhaba,
4 aydır hiç bir faaliyetini görememiştim phal. cinsi orkidemin. Yerini değiştirdiğim için mi ya da dinlenme süresini tamamladığı için mi bilmiyorum sonunda ben de burdayım dedi ;) Sizce bu yeni oluşum sap mı? bu kadar küçükken belli olur mu bilmiyorum ama...

shenile
08-01-2014, 10:59
drgözde bu bir ciceksapi :) cicek geliyor :) gözünüz aydin.
benimkilerde de hic birsey görünmezken yerlerini degistirdim tabi bide dinleme süreci gecmisti o yüzden artik tomurcuklandilar.
demekki yerini suan sevmis.

Gonci
08-01-2014, 18:54
Sayın pelin_oğuz, en alttaki eski yapraklar ömürlerini tamamladıkları için sararmış, normal bir şey, kesseniz yeterli olur.

Sayın Gonci, fotoğrafın sol tarafına doğru toprakta da aynı oluşumlar mevcut ve kimi yerlerde dallanarak ilerlemeye başlamışlar, yani sıcak ve nem dolayısıyla toprakta mantar üremiş gibi görünüyor. Eğer öyleyse sorun yaratacak bir şey değil, kökleri iyice yıkayıp bitkiyi yeni orkide toprağına aktarırsanız mekanik yolla kurtulmuş olursunuz.

Sayın shenile, eğer ki ömrünü tamamlamış çiçek saplarından bahsetmiyorsanız bir çok sebebi olabilir ama sanırım sıcak hava akımı başı çekenlerden biri. Bitki kalorifer, klima, fırın vb. yakınındaysa etkilenmiş olabilir.

Not: Sayın Gonci, sitede okumuşsunuzdur, kurtulamayacak kökleri kesip tarçın serperseniz daha iyi olabilir.
Sayın dinazor saksı değiştirmemi tavsiye etmişiniz fakat orkidemin üzerinde şu an çiçekler var zararlı olmazmı toprak değişimi. Bunlardan başka türlü kurtulamazmıyız

serkan_istanbul
08-01-2014, 19:10
çiçek sapları tazeyken çabuk kırılırlar bence ellememekte fayda var. birde doğal yaşamlarında zaten onlar dikey deiller birler daha güzel olsun diye bağlıyoruz.iyice gelişmeden dokunmayın. çok sulamadan zaman zaman köklerde çürüme olabiliyor. ben şunu anladım ki üstüne düşmeyeceksin arada bir besin susadıkça su.

Fatma Çakır
08-01-2014, 19:11
Sayın sar-dunya ve Seabert74 yorumlarınız için çok teşekkür ederim. :) umarım hepsi saptır bu 60-75 gün süresince uygulamam gereken özel bakım ilaç vb. var mı? Ne sıklıkla sulayayım acaba?

Seabert74
09-01-2014, 08:24
Özel bir bakıma gerek yok, sadece yeni çiçek saplarının çok taze oldugunu unutmayın, çok narinler hemen kırılabiliyorlar.
Nasıl bakıyorsanız, o şekilde devam edin, sizin orkideniz gayet mutlu görünüyor :)

dinozor
09-01-2014, 13:38
Sayın dinazor saksı değiştirmemi tavsiye etmişiniz fakat orkidemin üzerinde şu an çiçekler var zararlı olmazmı toprak değişimi. Bunlardan başka türlü kurtulamazmıyız

Sayın Gonci,
Sayın serkan_istanbul yanıtlamış sorunuzu ama ben de ilgilenmemiş olmayayım. Çiçek dönemi geçene kadar bekleyebilirsiniz, bir sorun olacağını sanmam. Benimki aylarca bu şekilde yaşamıştı:)

fesleğen
09-01-2014, 14:57

Sn gonci,
Arkadaşların fikir ve bilgilerine saygım sonsuz öncelikle onu belirteyim. Bu sadece bence alınması gereken bir önlem. Allah korusun benim başıma gelse -ki geldi ilk orkidemi kaybettim- :( direk çiçeklerini keser saksı ve toprağını değiştiririm, riske atmazdım. Benimkinin kökleri de çürümüştü ve 1 tane sağlam kökü yokken bile çiçekleri vardı, yani çiçekleri sizi yanıltmasın.Önemli olan bitkinin kökleri ve yaprakları, zira köklerini tamamen kaybedince ortada çiçek falan da kalmayacak :o Felaket tellallığı yapmak istemem ama köklerin durumu kötü sanki :o
Saygılarımla...

glcn06
09-01-2014, 15:12
yaklaşık 6 aydır çiçekli olan orkidem bir anda çieçeklerini döktü ve çiçek sapı ucundan itibaren saramaya başladı. bende burda okuduğum gibi 3. boğumdan kesip kesilen yere tarçın sürdüm. sararma durdu ve iki tane yeni filiz oluştu. acemi olduğum için pek anlamadım ama sanırım biri çiçek açacak birisi ise yavru olacak galiba. birbirlerinden farklı şekilde gelişiyorlar izlediğim kadarı ile. yapmam ya da yapmamam gereken birşey varmı sizce. teşekkürler.

tranquila
09-01-2014, 15:47
Bana ikisi de çiçek sapı gibi geldi ama daha net bir resim mümkün olursa iyi olur.

shenile
09-01-2014, 15:49
sn glcn06, tranquila nin dedigi gibi ikiside cicek sapi gibi özüküyor

Gonci
09-01-2014, 17:10
Sayın dinazor, Sayın Fesleğen ilgilendiğiniz için teşekkürler.
Sanırım bu akşam sulamamdan kaynaklanan bir sorunmuş.

fesleğen
09-01-2014, 18:44
Sn Gonci, evet doğru akşam sulandığında mantar olma riski yüksek. Bir de bitkinizin tamamının fotoğraflarını eklerseniz daha iyi olur ama ben hala çiçek sapını kesip, köklerini iyice temizleyip tarçınlayıp saksı ve harcınızı tamamen değiştirmenizi öneriyorum. Çünkü zavallının kökleri zarar gördümü pek hayır etmiyor...
Gene de siz bileceksiniz.Saygılarımla...

Gonci
09-01-2014, 19:24
Sayın fesleğen ilginiz için çok teşekkürler çiçeğin tam resimini yarın eklerim köklerinde bir sorun yok çok şükür bu mantar dışında mantar içinde dün çiçekçiden bir karışım aldım kendi yapmış ilk kullanımda bütün hepsini eritti bakalım tekrar edecekmi. İnş etmez

fesleğen
10-01-2014, 09:28
Hımmm pardon o zaman sn Gonci, ben fotoğraflardan kökleri çürük gibi gördüm, o yüzden ısrarım :)

Gonci
10-01-2014, 10:34
Sayın fesleğen buyrun çiçeğimin tam boyut resimi maşallah deyin nazar değmesin :)

Gonci
10-01-2014, 12:58
Resimde çok belli olmuyo sadece bir yaprağı gözüküyo ama bunun hemen arkasında bir tane daha orkidem var onuda geçen ay işyerinde birinden aldım çok hırpalanmış yaprakları ölüyodu 2 dalı var ikisinde de keiki vardı keikileri ayırdım başka saksılara büyüyolar bu çiçeğinde toprağını değiştirdim ve şimdi dallarında yeni çiçek sapları çıkmaya başladı :)

fesleğen
10-01-2014, 13:08
Amin sn Gonci, hayırlısı. Hepsine de maşallah diyelim o zaman :) Benim orkidemin 1 tanesinin de 2 keikisi var daha minicikler büyüyorlar ama korkuyorum biraz ya yaşatamazsam diye. Siz nasıl bir yöntem izlediniz keikileriniz için? Bir yerde okumuştum, bitki keikiyi durumu kötü ise verirmiş, heralde soyunun devamı için diye ama bakıyorum bi sorunu da yok orkidemin, o zaman keyfi yerinde heralde diyorum :)

Gonci
10-01-2014, 13:27
Bende yine bu sitede okuduklarım sayesinde bilgi edindim en az 3 kökü olması lazım diyolardı bu keikilerde 4 er tane koca koca kökler vardı bende ayırdım ama çiçekçiden aldığım orkide toprağı hiç iyi değil hindistancevizi kabuklarından oluşuyo heryerdede aynı toprak var ağaç kabuğu bulmam lazım acilen.

haticetzn
11-01-2014, 15:49
kardeşimin orkidesi. sorun sadece kök çürümesi mi?464219

464220

464221

ve neler yapılabilir.şimdiden teşekkürler.

Gonci
11-01-2014, 19:13
Arkadaşlar tropikal süs bitkileri markalı orkide toprağı iyimidir almamı tavsiye edermisiniz?

Charlaux
12-01-2014, 01:06
Arkadaşlar tropikal süs bitkileri markalı orkide toprağı iyimidir almamı tavsiye edermisiniz?

Merhaba sn.Gonci,
Urunu tanimiyorum ancak genelde marka orkide topraginin sorunlu olabilecegini onceki mesajlarda gormus olabilirsiniz.Oncelikle urunun icerigini buraya koyabilirseniz (okunabiliyorsa resmi de olabilir) diger uyeler icerigine bakip size yardimci olabilirler.Kullanabileceginiz dogru urunlerin listesi budur;genel olarak bir karisim onerilir.

Odun kömürü; Mangal kömürü kırıntıları hafif ve su tutma kapasitleri olan bir materyaldir. Orkide köklerine serpilmek suretiyle anti bakteriyel olarak kullanılır. Ayrıca toksik maddeleri bağlama özelliği vardır.

Hindistan cevizi lifleri (Coco peat); Hindistan cevizi kabuklarından elde edilir. Kuru ağırlığının 8-9 katı su tutma kapasitesine sahiptir. Ağaç kabuklarından daha geç bozunan hava geçirgenliği yüksek organik bir malzeme. Kullanılmadan önce tuz içeriğinin giderildiğinden emin olunmalıdır.

Ezilmiş Şişe Mantarı; Çok hafif ve hava geçirgenliği yüksek bir malzemedir. Kolay bozunmaz. Epifitik orkideler için kullanılır.

Kompost; Organik atıkların kontrollü şartlarda bakterilerce ayrıştırılması sonucu oluşan malzeme. Bünyesinde bol miktarda humus bulundurur. Dengeli bir besleme sağladığından tercih edilir. Yalnızca karasal orkideler için kullanılır.

Pomza; Volkanik faliyetler sonucu oluşan bir tür camsı kaya. Hiç bozunmayan hava geçirgenliği yüksek su tutma kapasitesi iyi bir malzemedir.

Perlit; Hafif, bol gözenekli, iyi su tutan ve hiç bozunmayan bir malzeme. Orkide fideleri ve epifitik orkideler için kullanılır.

Ağaç Kabuğu; Yavaş ayrışan havadar bir malzemedir. Duruma göre çeşitli boyutlarda kullanılır.

Starfor Köpük; Saksı altlarında drenaj artırıcı olarak kullanılır. Bozunmaz çok hafiftir. Su ve besinleri tutmadığı için yalnız başına kullanılmaz.

Sphagnum yosunu (Sphagnum moss); Bataklıklarda yetişen bir tür yosundur. Tek başına kullanıldığı gibi karışım halinde de kullanılabilir. Hem havadar hemde çok iyi nem tutar. Nem seven orkideler bu malzeme içinde yetiştirilir. Ayrıca fideler için ve köklendirme işlemi için idealdir.

Osmunda yosunu; Osmunda eğrelti otunun kökünden meydana gelir. Yavaş bozunur. Bulması zor ve çok pahalıdır.
Kaynak : http://www.orkidebakimi.com/2011/10/orkide-topragi.html

melll
12-01-2014, 14:43
merhaba arkadaşlar.. ben forumunuza yeni katıldım orkidelerimle ilgili sorularım var.. minik bir orkidem var değişik bir hal aldı:) ne yapmam gerektiğini bilmiyorum.. yardımcı olursanız sevinirim..

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/34/aylt.jpg

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/713/bu4f.jpg

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/823/0rgz1.jpg

kandil13
12-01-2014, 14:45
Merhabalar benim iki orkidemin yaprakları yumuşadı ben de onların topraklarını ve saksılarını değiştirdim köklerini budayıp temizlemeye çalıştım ama yapraklar halen yumuşak kökler de yavaş yavaş kuruyor acaba yardımcı olur musunuz onları kaybetmek istemiyorum. Şimdiden teşekkürler

kandil13
12-01-2014, 14:55
Fotoğraf bir hafta öncenin şu an yapraklar daha da yumuşadı

dinozor
12-01-2014, 17:26
Sayın kandil13, yaprakların yumuşaması suyun buraya ulaşamamasından kaynaklanıyor, yani ya su yoktur ya da köklerde bir sorun vardır ve suyu iletemiyordur ki sizinkisi muhtemelen ikincisi. Gerekli temizliği yaptığınız için gerisi artık bitkinin kendisini toparlamasına kalmış. Öte yandan saksı altına bir şey koymayın, bu da kök çürümesine kapı açar. İkinci fotoğrafta sol tarafta görünen kalorifer ise sıcaklık bitkiye fazla gelirken çürümeyi de destekler, biraz daha uzak bir yere almanız iyi olabilir. Sulamayı da toprağın kurumasına yakın yaparsanız bunların dışında şimdilik yapacak başka bir şey yok sanırım. Umarım bitkileriniz kısa sürede toplanır.

Sayın melll, bitkiniz yavrulamış:) Sapta gördüğünüz oluşum yavru bitki, yani Hawaii'den dünyaya yayılan adıyla keiki. Bir süre hiçbir şey yapmanıza gerek yok, yavru bitkiniz köklerini yeterince geliştirince ana bitkiden ayırabilisiniz. Güle güle büyütün.

melll
12-01-2014, 17:59
ayıracaksınız derken nasıl yapacagız bıraz acarmısınız lutfen

dinozor
12-01-2014, 22:41
Sayın melll, kökler biraz daha geliştikten sonra çiçek sapını keikinin 2-3 cm altından kesip yavru bitkiyi yeni saksıya aktarabilirsiniz.

kandil13
13-01-2014, 20:45
Sayın dinozor çok teşekkür ederim yerlerini değiştirip saksı altına taş yerleştirdim inşallah kurtulurlar.

min_isis
14-01-2014, 14:47
selamlar

bir arkadaşımdan Thailand'dan gelirken bana orkide getirmesini rica ettim ama bana elinde 6-7 tane soğan ile döndü.. orkide soğanlı olabilir mi yoksa başka bir bitki mi acaba getirdiği.. eğer orkide ise nasıl bir karışım içine ve ne zmn ekmeliyim, ne yapacağımı bilemedim... hepsi de yavrular yazık, her ne iseler yetiştirmek isterim

dinozor
14-01-2014, 21:55
selamlar

bir arkadaşımdan Thailand'dan gelirken bana orkide getirmesini rica ettim ama bana elinde 6-7 tane soğan ile döndü.. orkide soğanlı olabilir mi yoksa başka bir bitki mi acaba getirdiği.. eğer orkide ise nasıl bir karışım içine ve ne zmn ekmeliyim, ne yapacağımı bilemedim... hepsi de yavrular yazık, her ne iseler yetiştirmek isterim

Sayın min_isis,

Bazı orkide türleri bu şekilde yumrulara sahip oluyor fakat görmeden orkide mi yoksa başka bir bitki mi bilebilmek mümkün değil.

Bu orkideler yerde, toprakta yaşadığından ben bendekileri genel kullanıma uygun toprakta yetiştiriyorum. Dış mekan bitkilerine nasıl bakıyorsam yine aynı şekilde bakıyorum. Bütün yıl dış mekanda tutuyorum, gövde kuruyunca yumruları paylaşmayacaksam hiç sökmüyorum, baharda yeniden filizleniyorlar. Filizlenene kadar herhangi bir dönemde dikilebilir diye düşünüyorum ki şu sıralar uygun olabilir. Bir tek besin fazlasından korktuğum için vereceğim zamanlarda orkide besini kullanıyorum, bunun dışında herhangi bir dış mekan bitkisinden ayırmıyorum.

Sizdekilerin ne olduğunu bilmediğimiz için belki farklı bir bakım gerekebilir, ne olduklarını öğrenebilirseniz daha detaylı yardım alabilirsiniz, aksi halde dikip beklemekten başka yapacak bir şey yok:) İleride fotoğraflarını da paylaşırsanız ne mutlu bize:)

Saygılarımla

esbil
15-01-2014, 19:38
****** aranıza yeni katıldım herkese selamlar öncelikle,orkidemin yaprakları iki üç gün önce büzüşmeye başladı bitki besini verdim ve susuz kaldığını düşünerek su verdim bugün baktığımda ise yapraklarının uçlarının karardığını gördüm neden olmuş olabilir ve ne yapmam lazım :( yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum..

denizcem
15-01-2014, 19:47
****** aranıza yeni katıldım herkese selamlar öncelikle,orkidemin yaprakları iki üç gün önce büzüşmeye başladı bitki besini verdim ve susuz kaldığını düşünerek su verdim bugün baktığımda ise yapraklarının uçlarının karardığını gördüm neden olmuş olabilir ve ne yapmam lazım :( yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum..

Sevgili esbil, orkidenizi siz kendi ellerinizle toprağa gömmüşsünüz ölsün diye!
Hemen onu o topraktan çıkarın ve bu forumdaki bilgilere bir göz atın! Acilen!

denizcem
15-01-2014, 19:50

Sevgili esbil, hatta sizden iki mesaj yukarıdaki mesaja da bir göz atın derim ben

esbil
15-01-2014, 19:53
yaa çiçekçi böyle yaptı bunu kurtarabilir miyim peki :((

esbil
15-01-2014, 19:56
Sevgili esbil, hatta sizden iki mesaj yukarıdaki mesaja da bir göz atın derim ben

teşekkür ederim hemen bakıyorum şimdi yarında ilk işim başka bir çiçekiye gidip saksısını değiştirmek olacak

shenile
15-01-2014, 20:04
sn esbil orkideniz icin en uygun saksi sefaf saksi ve orkide toragi dir sird agac kabugundan olmalidir.
sevgilerimle

denizcem
15-01-2014, 21:18
yaa çiçekçi böyle yaptı bunu kurtarabilir miyim peki :((

Gerçekten mi? Hemen saksıdaki topraktan çıkarıp yıkayın Topraksız durması daha az zarar verir bence

tranquila
16-01-2014, 09:55
Çok garip.. Müşterilerin elindeki çiçekler ölsün de yenisini alsınlar diye mi yapıyor diye düşünmeden edemedim.

sar-dunya
16-01-2014, 10:57
Çok garip.. Müşterilerin elindeki çiçekler ölsün de yenisini alsınlar diye mi yapıyor diye düşünmeden edemedim.

Sadece suçu çiçekçide aramamalı, bazen üreticinin de bu yönde tercihleri oluyor. Sadece sphagnuma dikilip satılan mini phalaenopsisleri yaşatabiliyor musunuz? :D (Ben kendi adıma başarılı olamadım.)

tranquila
16-01-2014, 11:17
Bende 4 tane minyatür phal var. 3-4 aydır duruyorlar. 2 tanesi çiçeklerini tamamen döktü. 2 tanesi de dökmeden yeni çiçek dalı çıkardı. Şimdilik mesut görünüyorlar ama inşallah böyle devam ederiz.

Gonci
16-01-2014, 12:00
Herkese merhaba,
Bir arkadaşım orkidesini bilmeyerek ısıtıcı fanın yanına koymuş ve yapraklar kahverengileşmiş kökleri gayet iyi be sağlıklı. Bu konuda ne yapılması gerek yardımcı olursanız sevinirim. Resimleride ekledim.

maya
16-01-2014, 13:20
Bunlar da benim orkide bebeklerim. Beyaz olanına 6-7 aydır geçici annelik yapıyorum ve sanırım birbirimizden gayet memnunuz. Öyle ki 3. çiçek sapını verdik ve 3. saptaki tomurcuklanma sağlıklı bir şekilde devam ediyor :D Diğeri ise beyaz olan ile başladığım macera sonrasında edindiğim kendi bebeğim :)

maya
16-01-2014, 13:24
fotoğrafların devamı