View Full Version : Orkide acemileri ve heveslilerin soru(n)ları
Sayfalar :
[
1]
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
Bazı üyelerin orkideler başlığında anlama güçlükleri çektikleri* vede yeni başladıkları için de soru sormıya dahi çekinikleri gerçeği karşısında bu başlığı açmıya karar verdim.
* Özel ve yabancı terimlerin kullanımı pratikde bizlerin de çok profesyonel ve uzman yapmıyor hali ile... :)
Merhaba,bu baslik cok iyi olmus tesekkürler. Sorularimizi nasil soracagimizi bilmiyorduk,benim sorum bir seranin internetteki sitesinde ciceklerin köklerindeki kücük beyaz kurtlardan sabunlu suyla kutulabilecegimizi yaziyordu,daha önce bunlara karsi bir ilac kullaniyordum ama simdi bulamiyorum cicekcilerde satmiyorlar artik sabunlu suyu denesem orkidelerime zarar verirmi?Ne tavsiye edersiniz.
Orkidelerde sabunlu suyu tafsiye etmiyorum. Aşırı bazik bir çözelti. Saksı harcını bozar. Orkideler asidik ortam sever.
Tesekkür ederim cevabiniz icin.Dedigim gibi ilaci bulamiyorum ne yapabilirim harcinida iki kere degistirdim,ama tekrar cikiyorlar.
Kurtçuklar dediğiniz nasıl şeyler bunlar?
Belki basit bir böcek ilacı ile kurtulabilirsiniz DDVP gibi örneğin.
Merhaba bahsettigim cok kücük suladigim zaman suyun üzerinde ziplayan beyaz kurtcuklar büyüyünce siyah sinek oluyorlar.
LEYLAKALAV
22-11-2008, 09:41
Merhaba,
Foruma yeniyim, evde baktığım cymbidium larım var. Yaprak diplerinde çok koyu siyahlaşma başladı. Yaprak dibinden 3-4 parmak yukarıda noktalar halinde bitiyor. Internette aradım, biraz mosaic viruse beziyor ama o viruste yaprak dibinde simsiyah olmaktan bahsetmiyor.
yardım rica ediyorum, şimdiden teşekkürler...
Diplerden kararma varsa, veya rizomları kararıyor ise bitkiniz çürüyor demektir. kök boğazı göbek çürüten veya göçerten diye her nasıl adlandırılıyor ise onlardan biri sarmış demektir. Mantar ikacı tatbik edin derim ancak pekde ümitli değilim bu aşamada.
LEYLAKALAV
23-11-2008, 19:10
Rizomlarda çürüme vardı, onları çıkardım. Forumdan okudugum bilgi ile kestikten sonra kömür tozu serptim. Physan 20 li suda beklettim.
Birinde ümitliyim ancak diğerinin rizomları yumuşaktı ve kesmeye çalışırken çok pis kokulu bir sıvı aktı.ona da physan tedavisi yaptım. işin kötüsü ikisi de çiçek verecek...
Rizomların çürümesi mantar mıdır? yoksa virüs müdür? Kök boğazı virüs değil mi? Göbek çürüten phalenopsislerimde oldu, geçen yazdan beri tedavi ediyorum.
Teşekkürler, forumdan ve sizin yanıtlarınızdan yararlandım...
callypso
19-12-2008, 10:33
Tesekkür ederim cevabiniz icin.Dedigim gibi ilaci bulamiyorum ne yapabilirim harcinida iki kere degistirdim,ama tekrar cikiyorlar.
Merhaba, "Actellic" bitkilerinizin sorunlarına karşı bu ilacı kullanmanızı tavsiye ederim
Merhaba, "Actellic" bitkilerinizin sorunlarına karşı bu ilacı kullanmanızı tavsiye ederim
Sayın callypso,
neden bu ilacı tafsiye ediyorsunuz? Orkidelerde özelikle de evde bunu kullandınız mı?
Orkidelerdeki fitotoxititesi nedir? Hangi tür sorunlarda bunu kullanıcağız?
callypso
22-12-2008, 09:38
Hocam,bu ilacı Miami'de ikamet eden bir arkadaşım tavsiye etti,orkide türü bitkilerde rastlanan hertürlü bakteri ve hastalıklara karşı kullanılabiliyormuş,kendisi kullanıyor,çünkü onun bitkileri terasta yetişiyor,dolayısıyla ilaclamayı daha kolay yapabiliyor (ilacın keskin kokusu varmış)
kendi bitkilerim sağlıklı olduğu için -kullanmadım,ama ilacı bulabilirsem-satın alırım (güller için)
saygılarımla
Adalet Yağcı
22-12-2008, 12:05
Sayın praecox
Altı ay önce çiçeği dökülmüş bir orkide almıştım, mevcut çiçek sapını üçüncü boğumdan kestim, şu anda sap kısmı yeşil, çiçeğim bir buçuk yaprak verdi, henüz yeni tomurcuk oluşumu yok.
Eski sap oluşumunu keiki verir diye kesmeye kıyamıyorum, ne dersiniz keseyimmi?
Diğer orkidem takip ettiğime göre iki yaprak verdikten sonra çiçek oluşumuna başlıyor.
Eski sapı çiçek üzerinde bırakıp keiki için bekletmem sizce doğru olurmu?
Teşekkürler.
Başbahcivan
22-12-2008, 21:48
Sayın praecox
Altı ay önce çiçeği dökülmüş bir orkide almıştım, mevcut çiçek sapını üçüncü boğumdan kestim, şu anda sap kısmı yeşil, çiçeğim bir buçuk yaprak verdi, henüz yeni tomurcuk oluşumu yok.
Eski sap oluşumunu keiki verir diye kesmeye kıyamıyorum, ne dersiniz keseyimmi?
Diğer orkidem takip ettiğime göre iki yaprak verdikten sonra çiçek oluşumuna başlıyor.
Eski sapı çiçek üzerinde bırakıp keiki için bekletmem sizce doğru olurmu?
Teşekkürler.
Adalet Yağcı sayın arkadaşım altdan üç,üncü boğumdan kestiysen onu yaprağa yakın kes bitki az ışık alıyor ise iyi ışık alan yere koymalısın. Orkide saksısında normal toprak yoktur,sulama yaparken altına tabak koy 1, 2 saat suyunu aldıktan sonra, tabaktaki suyu boşalt,tabakta su bırakma yoksa kökler çürür,toprağı beyazlaşınca tekrar sula.Ayrıca çiçekli bitki besinleri ile destek vermelisin.
TEŞEKKÜR EDRİM
Adalet Yağcı
23-12-2008, 08:08
Sayın Basbahcivan, cevabınız için teşekkür ederim, benim çiçeğimin keiki verme ihtimali yokmu artık.
Çiçek sapını yaprağa yakın kesmek keiki oluşumunu(eğer varsa)sona erdirmezmi?
Şunu bilmek istiyorum, phallerdeki keiki oluşumu çiçek sapı üçüncü boğumdan kesildikten sonra ne zamana kadar beklenebilir.
Sayın Basbahcivan, cevabınız için teşekkür ederim, benim çiçeğimin keiki verme ihtimali yokmu artık.
Çiçek sapını yaprağa yakın kesmek keiki oluşumunu(eğer varsa)sona erdirmezmi?
Şunu bilmek istiyorum, phallerdeki keiki oluşumu çiçek sapı üçüncü boğumdan kesildikten sonra ne zamana kadar beklenebilir.
Var tabii olmaz mı?
Gübreleme ve sulama ile ilgili yazışmaları forumda tekrar bir gözden geçirin. Normal bitkiler için kullanılan gübreler çok ağır kaçabilir orkideler için özelikle de phal de NPK oranına çok dikkat etmelisiniz. kökler çok çabuk yanıp bitkinizi kaybedebilirsiniz. bunu fark etmeniz ise ortalama en azından 6 ay sürer.toprağın beyazlaşınca sulanması da bana tuhaf geldi.
Keiki oluşumu istiyor isenin bitkinizin yaprağa yakın değil bundan evvelde yazıldığı gibi çiçekli gözden hemen sonraki takribi anaç bitkiden 3 göz sonraki gözün üzerinden kesmeniz gerkli. Keiki için bitkinizi bir hafta kadar sıcak ve karanlık bir yerde tutun. Mümkün ise göz kapakçığını örten yaprağı kaldırıp köklendirme hormonu veya en iyisi keiki-boost denen ürünü tabik edin. Bu şekilde ve az evvelde yazdığım gibi sıcak ve bir hafta karanlık bir ortamda o gözden keiki oluşum ihtimali çok yüksektir. Bu bilgi tarafımca da sıkça yapılıp sonuç alınmış bir bilgidir.
Saygılarımla
Mehaba;
Benim sizlere bir sorum olacak.
Elimizde ki orkideler için saksı harcı olarak sadece sphagnum yosunu kullanabilirmiyiz?
Eğer bu elimizdeki orkide çeşitlerine göre değişiyorsa.Hangi çeşitler için, sadece sphagnum kullanılabilir?
Saygılarımla
Adalet Yağcı
26-12-2008, 08:19
Sayın Praecox, verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkürler.
Orkidelerime sizin diğer başlıkta tavsiye ettiğiniz NPK oranı orkidelere göre ayarlanmış Vilmorin marka bir gübreyi yinede seyrelterek kullanıyorum.
Çiçeksiz olan bitkimi nisbeten karanlık ve sıcak bir yere alacağım bu gün.
Gelişmeleri paylaşırım.
Merhaba
Çok yeni bitki yetiştirmeye başladım, tavsiyenize ihtiyaç duymaktayım. Cam kenarında duran çok güneş almayan ve haftada bir kez sulanan bir orkidemiz var. Kalorifere oldukça yakın yani sıcak bir ortamda diyebiliriz. Alınalı 2-3 ay oldu üzeri çiçekli. Yalnız kökleri biraz beyaz, biraz yeşil , biraz siyah. Hiç bilmediğim için mantarlaşma olabilirmi diye sormak istiyorum. Ayrıca gübreli su veriyoruz iki haftadır ve şimdi kökleri arasında dolanan bit gibi böcekler var. Yapraklarında birşey yok ama bayağı hızlı yürüyen bir içeri girip bir çıkan bitler bunlar. Sanıyorum ismi bittir tam da bilemiyorum. Nasıl başa çıkabilirim acaba? :(
Mehaba;
Benim sizlere bir sorum olacak.
Elimizde ki orkideler için saksı harcı olarak sadece sphagnum yosunu kullanabilirmiyiz?
Eğer bu elimizdeki orkide çeşitlerine göre değişiyorsa.Hangi çeşitler için, sadece sphagnum kullanılabilir?
SaygılarımlaGenelde sphagnum genç bitkiler genç orkidelerde kullanılabilir. Köklerin durum ve kalınlığına göre normal bir (kabuk ağırlıklı) saksı harcına geçmek uygun olur. Kökler kalınlaştıkça sphagnum uygun olmıyabilir. Sphagnum ağırlıklı veya saf sphagnuma dikili orkidlerin gübrelemesi de ona göre olmalı dengeli 10:10:10 NPK ile uygun bir EC (iletkenlikle) hep hydroponikmiş gibi gübreleme gerekebilir. Sulama suyu geneleme olarak ortalama 700 milli siemens olacak şekilde gübre eklenmeli.
Sulama suyu geneleme olarak ortalama 700 milli siemens olacak şekilde gübre eklenmeli.
Orkide acemileri sizce bunu nasıl ayarlayabilir hocam? :p Ben dahil.
Orkide acemileri sizce bunu nasıl ayarlayabilir hocam? :p Ben dahil.
Siz nasılsa orkide konusunda artık acemi sayılmazsınız. Siz pratikte nasıl ayarlıyorsanız on yazsaydınız daha uygun kaçardı.
Sonuçta 0,7 siemens ölçecek bir EC metre almak birkaç orkideyi heder etmekten çok daha ucuza gelebilir.
Sayın praecox ayrıntılı cevapınız için çok teşekkür ederim.
Benim orkidelerimi saf sphagnumda yetiştirmek istememin sebebi,yazın iki ay için orkidelerimin bakımını bir arkadaşıma bırakmıştım.Döndüğümde orkidelerin üç tanesi çok sulamadan dolayı tamamen çürümüştü,diğerlerini ise forumda sizin verdiğiniz bilgiler sayesinde kurtarmayı başardım.Aynı şeyin başıma tekrar gelmemesi için saf sphagnum fikri aklıma geldi.Forumda ki bilgiler doğrultusunda saf sphagnumun,orkidelerde çok sulamadan kaynaklanabilecek mantar oluşumunu durduracağını düşündüm.
Anladığım kadar ile orkidelermi sphagnum yüzdesi yüksek bir harçta büyütmek istiyorsam, bir ec metre şart.Aşağıda ki linkte bulduğum ec metre sizce uygunmudur?
http://cgi.ebay.com/EC-Meter-Water-Test-for-Orchid-Plant-Paph-Phal-Onc-Dend_W0QQitemZ220203594366QQihZ012QQcategoryZ25463 QQcmdZViewItemQQ_trksidZp1742.m153.l1262
Saygılarımla
Saf sphagnum mantar oluşumlarını bastırsa da sadece genç orkidelerde veya kökleri çürümüş veya çelikleme tek rizoidli catt. gözünü filizlendirme gibi diğer bir dizi yeni kök oluşumunu çürütmeden aktive etmek gibi sebeplerden kullanılır. olgun orkidelerin daha çok kabuk ağırlıklı gevşek havadar bir saksı harcında bakımı uygun olur. sphagnumda köklendirilen genç v.d. bitkileri en geç iki sene sonra böyle bir saksı harcına dikilirler.
linkdeki EC metre milliSiemens [mS]çinsinden ölçtüğü belirtilmiş bizim sulama veya gübreleme suyunu ölçeceğimiz değerler 100 ila 800 mikroSiemens [µS] yani o aletin ölçüm aralığı 0-1999 [mS] ise göstergenin 0,1 veya 0,8 göstermesi gerekir. bu tarz aletler iki uç değerlerde linear ölçüm özeliklerini kaybeder. dolayısı ile ihtiyacımız olan ölçüm aralığında doğruluk ve hassasiyet iyi değildir.
Tabii bu arada bu aletin tanıtımındaki verilerin doğru yazıldığını var sayıyorum belki yanlış yazılmıştır ve ölçüm birimi hakikatde mikroSiemens cinsindendir. Almadan önce bunu satıcıya sormanız uygun olur.
Toplam tuz miktarını bulmak için ölçtüğünüz değeri 0,625 faktörle çarparsanız takribi bir tuz miktarı elde edersiniz ki TDS (toplam çözünmüş katı madde) metreler de böyle bir faktörle çarpıp göstermekteler.
Saygılarımla
Sayın praecox,sizin verdiğiniz bilgiler doğrultusunda orkidelerimi çam kabuğu ağırlıklı bir harçda yetiştirmeye devam edeceğim.
Ec metrenin de mikroSiemens birimi ile ölçüm yapanını bulmaya çalışıcağım.
Vakit ayırıp yazdığınız cevaplar için teşekkür ederim.
Saygılarımla
Sanırım milliSiemens birimi yanlış yazılmış bu linkdekinin aynı ürün olduğunu zannediyorum ki bu durumda kullanımımıza uygun bir elt demektir.
http://www.orchid-depot.com/shop/shop_tdsmeter.htm
Size acemice bir sorum olacak.
Sizin verdiğiniz linkdeki cihaz TDS Meter bu cihazla, EC Meter aslında suda ki farklı birimleri ölçmesi gerekmezmi?Yani ikisinin görevlerinin farklı olması gerekmezmi?
Size acemice bir sorum olacak.
Sizin verdiğiniz linkdeki cihaz TDS Meter bu cihazla, EC Meter aslında suda ki farklı birimleri ölçmesi gerekmezmi?Yani ikisinin görevlerinin farklı olması gerekmezmi?
Konu hakkında pek bilgim yok, benim çabam yağmur suyu toplamak ya da bir kova suyu 2 gün bekletmekle sınırlı ama bazı bilgiler buldum. Umarım yardımcı olur.
http://www.tdsmeter.com/faqs/
Başlangıç noktaları farklı ama sonuçta tüm TDS metrelerin aslında EC metre olduğunu söylüyor. Buradaki bilgiye göre, sudaki toplam çözülmüş katı maddeyi bulma amaçlı TDS (total dissolved solid) ölçümünde en doğru sonuç, belli miktar suyun tamamen buharlaştırılıp kalan kısmın ağırlığının ölçülmesiyle alınıyor ancak bu çok zaman alan ve ortalama bir insan için çok zor bir yöntem. Bu yüzden ikinci en iyi yöntem olan iletkenliğin ölçümü genel olarak tercih ediliyor. Bunun temelinde farklı elementlerin farklı elektrik yüküne sahip olması yatıyor ve belli bir yanılma payı dahilinde sudaki TDS'in ölçülebilmesini sağlıyor. Bu da TDS ölçen her aleti aslında EC aleti ile aynı şey yapıyor. (sanırım sadece birimleri farklı, TDS olarak isimlenen ppm cinsinden, EC olan microSiemens/cm cinsinden). Sizin linkteki adam her ikisinden de satıyor. Diğer herşeyleri aynı zaten.
Şöyle anlatayım... EC metre aslında bir tür elektrik direnci ölçen bir alet TDS denenden farkı da hiç yok. sadece aradaki geneleştirilmiş kabaca veya takribi alınan 0,625 gibi bir faktör var.
Suyun içine değişik yüklü tuzlar (ionize) çözününce suyun direnci de o oranda değişir. Bu tabii direnci ölçen elektrodların yüzeyi ve uzaklığı ile alakalı. her ion Kation ve anion elbetteki aynı oranda direncin değişmesinde etki etmez ancak o yoğunluklarda çok yakın değerler ölçülür. aslında TDS derken kastedilen de kastedilen katı madeler genelde inorganik tuzlardır organik bileşenler de değişkenlik gösterseler de onlar ionize olmadığından (tuz haline getirilmiş organik asit ve aminler değilerse) bu ölçümlerde ciddi yanlış ölçüm ve interpretasonlara da neden olabilir.
Fazla bilimsel derinlere dalmadan kabaca şunu diyebiliriz EC metre ve TDS aynı alettir. aralarında sadece bir 0,650 gibi bir faktörle çarpım veya bölme var.
ppm part per million un kısaltması kabaca da bir litre sudaki mg tuz demek.
1 mikro siemens = 0,625 ppm demek.
olay bu.
ölçeceğiniz değerler de sadece bir tür referans değer yani size takribi veya yaklaşık bir oryentasyon verir.
yani suyun tuz açısından yükü hakkında yaklaşık bir yorum yapmanıza izin verir.
umarım anlatmayı becerebilmişimdir :)
Saygılarımla
Sayın Praecox ve sayın Ent, bilgilerinizi paylaşıp benim için karmaşık olan bu konuyu anlaşılır hale getirdiğiniz için çok teşekkür ederim.
Aslında benim sorunum fazla takıntılı olmamda,bir hobiye yeni başladığımda basamakları birer birer değil üçer beşer çıkmaya çalışıyorum.
Bu TDS meter bana pratikte ne kadar faydalı olur bilemiyorum.Ama bu takıntım yüzünden almazsam da ben rahat olamayacağım.Cihaz bana ulaştıkdan sonra da sanırım sorularım olacaktır:)
Saygılarımla
Sayın Praecox ve sayın Ent, bilgilerinizi paylaşıp benim için karmaşık olan bu konuyu anlaşılır hale getirdiğiniz için çok teşekkür ederim.
Aslında benim sorunum fazla takıntılı olmamda,bir hobiye yeni başladığımda basamakları birer birer değil üçer beşer çıkmaya çalışıyorum.
Bu TDS meter bana pratikte ne kadar faydalı olur bilemiyorum.Ama bu takıntım yüzünden almazsam da ben rahat olamayacağım.Cihaz bana ulaştıkdan sonra da sanırım sorularım olacaktır:)
Saygılarımla
Ben de sizinle beraber öğrenmiş oldum, ben teşekkür ederim. Ayrıca yaptığınız işi hobi de olsa ciddiye alıp layıkıyla yapmaya çalışmanız güzel birşey.
Ben 2 yıldır orkidelerle epey ilgilenmekle beraber hala doğru saksı harcı-doğru sulama-sıcaklık dengesini oturmayı öğrenen biriyim. :) Sizin de bildiğiniz gibi özellikle sulama konusu dikkat edilse bile aksama olması mümkün bir alan ve bunu öğrenmek işin püf noktasını oluşturuyor. Üstelik buradaki hatalar daha ne olduğunu anlamadan bitkinin ölümüne yol açabiliyor.
Belki RO cihazı olanlar için elde edilen suyun kalitesini anlamak amacıyla bu alet faydalı, hatta gerekli olabilir. Kendi adıma ise, yağmur suyu ya da en azından dinlendirilmiş çeşme suyu ile suladıktan sonra bu tip bir aletin sağlayacağı rötuşun en azından bu aşamada çok gerekli olacağını düşünmem açıkçası. Daha ileri aşamalara ait bir kaygı gibi geliyor bana. Yine de sizin diğer konulara önem vermenin yanısıra buna da baştan eğilmenize saygı duyarım. Hatta sizin basamakları hızlı çıkmanız, bakarsınız bizler için bir danışman orkideci daha kazanımı sağlar. ;)
Not: Şunu belirtmem gerekir ki her ne kadar ağaçlar.net'i bir bütün olarak beğensem de, özellikle orkide bölümünün sohbetin yanısıra asıl ağırlıklı olarak hem amatör hem de daha üst seviyede bilgi ve tecrübe paylaşımlarını içermesi ve orkide severler için ciddi kaynak oluşturması, burayı daha değerli kılıyor. Samimiyetle bunun oluşmasını sağlayan, başta kuşkusuz Sn. praecox olmak üzere tüm paylaşımcı arkadaşlara bir kez daha teşekkür etmek isterim.
Sevgiler, saygılar.
Öncelikle herkese merhaba, bir süredir forumu takip ediyorum ama aranıza yeni katıldım. Bu güzel bilgiler için teşekkür ederim.
Benim 3 haftadır bakmaya çalıştığım bir orkidem var. Okuduklarımı uygulamaya çalışıyorum fakat su verirken miktar olarak sanırım biraz fazla verdim.Saksının iç kısmında yeşil bir tabaka oluştu. Ne yapabilirm bana fikir verebilirseniz çok sevinirim.
Şimdiden teşekkürler
Sulamayı şu şekilde öneriyoruz: Haftada bir kez tüm saksıyı sabah erkenden bitkinin kök boğazına kadar suya batırıp içinden tüm kabarcıkların çıkmasını bekleyip, çıkartıyoruz. 5- 10 dk süzülmeye bırakıp yerine koyuyoruz. göbeğin içine su gelmemesine ve dolmasına da özen gösteriyoruz.Zarflı bir saksı tercih etmiyoruz. yani saksıyı bir porselen dekoratif bir diğer saksı içine koymuyoruz. bir dahaki sulama için saksı harcı iyice kurumasını bekliyoruz. Bunu iki şekilde anlıyabiliriz. İlkin saksı kaldırıldığında kendini çok hafiflemiş hissetirtmeli. diğeri de bu tür soğuk havalarda saksı çeperlerinde hala nemli su kondensasyon damlacıkları gözlemlememeli. şüpheli durumlarda sulama için bir gün daha beklenmesi iyi olur.
Sulama suyu orkide miktarınıza bağlı olarak 3 gün beklemiş şebeke suyu yağmur suyu kullanılabilir.
RO ve EC metre konularında Sayın Ent. e katılıyorum ancak bu da bir tür merak meselesi özelikle elektronik altlere, ölçümlere veya kimyasal merakı olan bakımcılar bu tarz aletlere de merak duyuyorlar bunu ben çok da rasyonel ve/veya arasyonel olarak değerlendirmiyorum bu da bana göre başka bir tür merak.
Sayın Praecox,
yani sizce sulama yönetimim yanlış olduğu için mi oluştu bu yeşil tabaka? Bundan sonra dediğiniz gibi devam edeceğim.
Bir de benim aklıma acaba yanlış yerde mi tutuyorum diye geliyor. Diğer odalar çok soğuk diye soba olan odaya aldım ben orkidemi.Yani bulunduğu ortam akşamları ve geceleri daha ılık oluyor. Bu da sebep olabilir mi?
Sayın Praecox,
yani sizce sulama yönetimim yanlış olduğu için mi oluştu bu yeşil tabaka? Bundan sonra dediğiniz gibi devam edeceğim.
Bir de benim aklıma acaba yanlış yerde mi tutuyorum diye geliyor. Diğer odalar çok soğuk diye soba olan odaya aldım ben orkidemi.Yani bulunduğu ortam akşamları ve geceleri daha ılık oluyor. Bu da sebep olabilir mi?
Yeşil tabakanın bir tür alg veya yosun olduğunu varsayıyorum. Bu da aşırı nemli kaldığına işarettir. Ayrıca ışığın da yeterli düzeyde, tatmin edici düzeyde olduğuna da işarettirse de nemli kalan saksı harcı öncelikle köklerde çürüme sorunları yaratacaktır.
Kökler havadar kalmalı ancak kuruduktan sonra ıslatılmalı. uzun süre nemli kalan kökler havasız kalacağından öncelikle bir dizi kök sorunları yaratacak patojen mantarların da üremesini teşfik edecektir. Bu durum sizin de söylediğiniz gibi serin havasız ortamlarda çok daha hızlı gelişecektir. Phal ler için serin demek 18 'C demek gündüz en az 22 tercihan kışın 24'C demek olur. gündüzleri 20-21'C ler de phal.ler için serin demektir.
RO ve EC metre konularında Sayın Ent. e katılıyorum ancak bu da bir tür merak meselesi özelikle elektronik altlere, ölçümlere veya kimyasal merakı olan bakımcılar bu tarz aletlere de merak duyuyorlar bunu ben çok da rasyonel ve/veya arasyonel olarak değerlendirmiyorum bu da bana göre başka bir tür merak.
Ben orkidelerimi sulamak için sadece içme suyu kullanıyorum.Ama TDS meter gelince bu suya bir miktar çeşme suyunu karıştırarak ekonomik olarak bir kazanç sağlarım;)
En azından ben böyle umuyorum
Saygılarımla
Sayın Praecox,
12 gündür orkidemi sulamıyorum ve serin odaya aldım fakat sanki orkidemin durumu daha da kötüye gidiyor. Serin odaya aldıktan sonra saksısında su damlacıkları oluştu. Çiçeklerinin etrafı gittikçe beyazlaşıyor ve delikler oluşmaya başladı. Daha önce eklediğim resimlerde görünüyor.
Bir yerde okumuştum. Toprağını çıkartıp fırında kurutmak iyi gelebilir diye.
Sizce ne yapmalıyım ? Orkidemi direk güneş almayan bir yere aldım ama malesef peki iyi görünmüyor.
Yardımlarınızı bekliyorum
Teşekkürler
Sayın Praecox,
12 gündür orkidemi sulamıyorum ve serin odaya aldım fakat sanki orkidemin durumu daha da kötüye gidiyor. Serin odaya aldıktan sonra saksısında su damlacıkları oluştu. Çiçeklerinin etrafı gittikçe beyazlaşıyor ve delikler oluşmaya başladı. Daha önce eklediğim resimlerde görünüyor.
Bir yerde okumuştum. Toprağını çıkartıp fırında kurutmak iyi gelebilir diye.
Sizce ne yapmalıyım ? Orkidemi direk güneş almayan bir yere aldım ama malesef peki iyi görünmüyor.
Neden serin odaya aldınız? Gündüzleri 21'C altına düşürmeyin.
ben mesajınızı yanlış anlamışım o yüzden almıştım :( tekrar soba olan odaya alacağım. Umarım faydası olur. Sulamayı da yarın yapmayı düşünüyorum. Sizce herhangi farklı bir müdehaleye gerek var mı?
Saksıdaki su damlacıkları hem saksı harcının hala nemli olduğunu hemde fazla serin kaldığına bir göstergedir. saksı harcı iyice kurumadan sulama yapmayın.
Merhaba,
Cymbidium cinsi orkidemin saksı harcında ufacık beyaz yaratıklar(hemen kayboldular neye benzediklerini göremedim) var.
Bunlardan nasıl kurtulurum?
Ne tür bir ilaç ve nasıl kullanabilirim?
Sayın Nur hanım,
saksı harcınız çok nemli kalıyor, demektir bu. Gerçi cym.lerde harcın tam kuruması gerekmiyebilir ancak altındaki drenaj yetersiz olabilir saksı harcınız havasız, sıkışmış olabilir. Bunlara ilerde yapacağınız saksı harcı değişimlerine dikkat etmenizi öncelikle söylemek istedim. cymb.lerde bundan dolayı kaya yünü kullanılıp 3 günde damlama sulama ile gübreli su ile sulamak sureti ile bir tür hydroponik bakımı yapılır.
Saksıyı ilaçlı suya batırmak sureti ile ilaçlarsanız o beyaz yaratıklardan kurtulursunuz. Zaten cymb.lerdeki kronikleşen kırmızı örümcek sorunlarını da düşünürsek ferplan mospilan gibi suda çözünen bir sistemik aktif madde ile ilaçlamanız akut durumlarda supracide veya DDVP gibi bir ilaç kullanmanız uygun olur.
Sayın Praecox,
Daha önce size durumunu anlattığım orkidemin 4 çiçeği birden solmaya başladı. Hepsi teker teker hafif buruşup solmaya yüz tuttu. Dediğiniz gibi kurumadan sulamıyorum . Asıl ilginç olan aynı zamanda yeni bir çiçek çıkacak sanırım ve hızla büyüyor o keiki (yanılmıyorsam). sizce bu normal bir çiçek değişimi mi yolsa mutsuz olduğu için mi soluyor çiçekler? Kökleri oldukça sağlıklı görünüyor.
Bir kez daha yardımlarınızı bekliyorum
O oluşumun resmini ekleseydiniz veya keiki veya çiçek oluşumu dediğiniz sürgün nerden çıkıyor.
Gerçi her iki durum da şartları beğendiğine işarettir. Çiçeklerin solması kadar doğal bir durum yok bu dünyada. Ancak çok erken solup döküldülerse bir sorun var demek sizin durumunuzda ise yeni bir sürgün şartların uygunluğuna işarettir.
Sayın praecox,
Orkidemin son fotoğraflarını ekliyorum. 2 çiçeği daha düştü. Fifrinizi bekliyorum.
Teşekkürler
o inflorens sapının yeni bir çiçek sapı oluşturduğu gözün 2 cm kadar üzerinden kesin.
Çok üzgünüm ama anlayamadım. Neyi kesicem ve kesip ne yapacağım? Kötü birşey mi var? kusura bakmayın.. :(
Merhaba arkadaşlar, ben de yeni yeni orkide bakıyorum, geçen yaz kızkardeşim Almanya'dan iki tane orkide getirmişti. İkisi de tomurcuklandı, biri çiçeklendi. Çok güzel renkleri var. Resmini ekliyorum, bakalım ikincisi ne renk açacak.
Çok üzgünüm ama anlayamadım. Neyi kesicem ve kesip ne yapacağım? Kötü birşey mi var? kusura bakmayın.. :(
Sayın starter,
üzülmenize gerek yok :) ben size resminizden bazı işaretlemelerle yeniden bir anlatmayı deniyeyim.
60293
sizin resminizi alıp gerekli bölgeyi cropladım. Resimdeki kırmızı çizgiden çiçek sapını keseceğiniz yeri belirtmeye çalıştım. Kırmızı büyük ok ise yeniden çiçeklenmek için çiçek sapının çıktığı gözü işaretlemeye çalıştım. işte o gözden takribi 2 cm üzerinden sapı kesmeniz gerekli.
Harikasınız teşekkür ederim. Size çok zahmet verdim biliyorum. Bir anda kesmek deyince korktum sadece, gözünün içine bakıyorum çünkü. Ama siz kes diyorsanız bir bildiğiniz vardır, tekrar uzar herhalde. Teşekkürler tekrar
Gerçekten de çok faydası oldu, çok hızlı uzamaya başladı yeni çiçek dalı.
Zeytinci
30-01-2009, 21:48
Sayın Praecox,
Phalaenopsis cinsi orkidelerimin saksı içindeki kök uçlarının kırmızılaştığını farkettim.
Sebebi ne olabilir?
Keyifleri çok güzel, nazar değmesin 2 aydır çiçekliler.
Sayın Praecox,
Phalaenopsis cinsi orkidelerimin saksı içindeki kök uçlarının kırmızılaştığını farkettim.
Sebebi ne olabilir?
Keyifleri çok güzel, nazar değmesin 2 aydır çiçekliler.
Kökleri mantar sarmış demektir. kökler çürüyor olabilir. saksı harcının iyice kurumasına müteakip sulama yapın, sıcak ve nemli ortamda tutun.
Zeytinci
31-01-2009, 16:51
Kökleri mantar sarmış demektir. kökler çürüyor olabilir. saksı harcının iyice kurumasına müteakip sulama yapın, sıcak ve nemli ortamda tutun.
Haftada bir ve saydam saksı içinde nem kalmadığından emin olduğumda suluyorum halbuki. Kök çürümesi görünmüyor.
Hepsi çiçekli bir kısmı tomurcuklu ve yapralkar sağlıklı. Gece 19 gündüz 22 derece ve endirek bol ışık alıyor.
Şimdilik ilaçlama yapmamı önerir misiniz?
Teşeekkürler.
Ben o kırmızılığı genelde pembe ve bordo açan phallerde gördüm, çürüme falan olmamıştı.
Bir arkadaşım 4 tane Phal ini almış sen çok okuyorsun bunlara bak dedi,bırakıp gitti.
Resimlerini eklediğim Phallerin 2tanesi keiki.(resimlerini sonraki mesajda)
Hepsinin saksı ve topraklarını kök temizlemesinden sonra değiştireceğim.
Keikilerin bir tanesinin yaprağında lekeler var bu lekeler nedir ve ne yapmam lazım onlara?
Benim görebildiğim bakımsızlıktan bu haldeler ama sizlerin yorumlarınızı ve önerilerini almadan müdahale etmek istemedim.
Teşekkür ederim.
keikinin de resimleri bunlar.
Merak ettiğim bir konuda tecrübesi olan arkadaşların fikirlerine ihtiyacım var.
Bazı yabancı sitelerde orkide harçları için mermer parçaları, ponza taşı ve pirinç kabuğu tavsiye ediliyor. İçimizde bu malzemeleri kullananlar varsa tecrübelerini paylaşabilirlermi?
Aşağıdaki linkde bu tür malzemelerin çok daha fazlasını görebilirsiniz.
http://www.repotme.com/orchid-mix/SelectABlend.html
Saygılar
Herkese merhaba,
Orkide çicekleri ile ilgilenen arkadaşlara bir sorum var. Yardımcı olurlarsa çok memnun olurum.
Arkadaşım tayland' a gitmişti. Dönüşte bir demet canlı orkide getirmiş ;
1. En uzun ne kadar yaşatabilirim?
2.Çelikten üretim yapılabilirmi?
Fotografları aşagıya ekledim teşekkürler...
Ziya Soner
16-02-2009, 20:14
Herkese merhaba,
Orkide çicekleri ile ilgilenen arkadaşlara bir sorum var. Yardımcı olurlarsa çok memnun olurum.
Arkadaşım tayland' a gitmişti. Dönüşte bir demet canlı orkide getirmiş ;
1. En uzun ne kadar yaşatabilirim?
2. Çelikten üretim yapılabilir mi?
Fotografları aşagıya ekledim teşekkürler...
Saygıdeğer orkide meraklısı, ARTIK YAZMIYACAĞIM lafımı, sizin yazınızdaki heyecanı görünce sizi cevaplamamanın hainlik olacağını düşünerek bilgim dahilinde elimden geldiğince cevaplıyorum.
1) resimlerde çiçekleri tüplerde gördüm, bu tüpler gidecekleri yere kadar, susuz kalmamalarını giderecek YOLLUK su ihtiyaçlarını karşılamak içindir.
Şayet hala tüpte duruyor iseler, tüplerinden çıkartın.dalların en uç yerlerinden bir jilet le çapraz 2-3 mm kısaltın (kesmeden önce jileti bir çakmakla birkaç saniye yakın) sonra vazoya alın.
Mümkün olduğunca evinizin en az ısınan yerinde yaşatın veya sizin görselliğini istediğiniz yerde bulundurun, yatarken evinizin en soğuk yerine koyun. Bu şekilde 2 günde bir jiletle kesme işlemini tekrarlayarak vazo ömrünü uzatabilirsiniz.
vazoya koyduğunuz suyu dipten 5 cm den fazla koymayın ve içtiğiniz suyu kullanın, soğuk olmasında yarar var.
2) çelikten v.s hiç bir şekilde üretim veya çoğaltma yapamazsınız
Saygılarımla
ZİYA SONER
Ziya bey, hoşgeldiniz.
mel-i, bu orkideler kokuyor mu? Görünümleri çok güzel.
Sayın Ziya Soner ilginize sonsuz teşekkürlerimi sunarım.
Benim için en güzel hediye bu orkideler. İlk önce plastik çicek olduklarını düşündüm ,fakat gerçek olduklarını anlayınca da nasıl yaşatırım telaşı sardı.
Tüplerdeki sularının ilaçlı olabileceğini düşünerek çıkartmamıştım.
Dediklerinizi aynen uygulayacağım. Artık yaşadıkları yere kadar seyredeceğiz.
Sayın güler , hiç kokmuyorlar. Ama müthiş güzeller.Keşke çelikten üretebilseydikte hepimiz faydalansaydık ne güzel olurdu.
Sevgili malina , başımızın tacı sitemizin harikası teşekkürler...
Sevgi ve saygılarımla
Merhaba,
Mayıs 2008 de bir Phalaenopsis alarak orkide bakmaya başladım. Forumları okuyarak ve deneme yanılma yöntemiyle bişeyler öğrenmeye çalıştım. Bugün 5 türde 9 saksı orkidem ve bir de keikim var :) Şu anda 4 phal ve 1 cambria çiçekte. Sadece tomurcuk dökülmesinin önüne geçemiyorum bu konuda bana öneriniz var mı?
house-of-wax
08-03-2009, 10:20
Çiçekler veya tomurcuklar genellikle yeterli ışık alamzsa ve ısı birden düşüp kalkıyorsa dökülüyor.
herkese merhaba.yıllardır orkide yetiştiyorum ama keikiyi ilk kez burada duydum.
orkidelerimi keikiye teşvik edecek yapabileceğim birşey var mı?
teşekkürler
house-of-wax
15-03-2009, 14:16
Bir hafta boyunca karanlık yüksek nem ve 25c de tutun. Bu öneri sn. praecox tarafından defalarca yazılmış...
Kahraman Koray
30-03-2009, 14:34
Herkese merhaba, uzun zamandır afrika menekşesi ile ilgilenirken, agaclar.net sayfalarından görerek orkidelere merak saldım ve dün bir phal. aldım. Ancak yazın uzun süre (1 ay) tatile çıkıyorum. 1 ay tatil için "home alone" olabilirler mi? Menekşelerimi her yıl tatilde evde bırakarak alttan uygun seviyede su kalacak şekilde planladığım bir düzenekle suluyorum. Bu ortama orkidemi de koysam 1 ay problem yaratır mı? Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
1 ay bitkiyi kendi oluruna bırakmak zor gibi. Özelikle yaz sıcağında orkidenin susuz kalması riski çok fazla.
Tatil için sulama seçenekleri varsa da 1 ay uzun bir zaman.
Saksıya suya batırılmış fitil sokmak altındaki suya ters çevrilmiş şişe koymak v.d. leri gibi bir dizi metod var sa da bir ay yeterli olabileceklerini zannetmem.
4.tekilkişi
11-04-2009, 15:03
Merhabalar, sevgili Praecox ve Ephosos'un bilgilendirmeleri dahilinde Phalaenopsis'imin Botyrise hastalığını geçirdiğini görüyorum. Hangi ilaçları kullanmam gerektiğini ve bu ilaçları nasıl uygulayacağımı öğrendim,sayenizde. Benim yine de sormak istediğim şu: Phal. im henüz üç gündür bende. Bu hastalık üç gün içinde oluşup gelişme gösterebilecek kadar hızlı mıdır? Yoksa çiçekçinin bana getirmiş olduğu Phal, zaten hasta mıymış???
Bursa'da yaşıyorum. Yurdun güneşten nasibini çokça alamayan bi odasında beraber kalıyoruz çiçeğimle. Tabi, gündüzleri derse giderken onu daha bol ışık olan diğer arkadaşların odalarına misafirliğe götürüyorum.
Evet maalesef bitkiniz çiçekçide ve hatta havasız kapalı tırda gelirken hastalanmış olmalı. Üç gün içinde hiçbir yeni başlıyan orkidlerdeki hastalıklı durumu teşhis edemez. Gelişemez zaten.
Botyris derken sanırım çiçek çanaklarındaki leke gibi nokalardan bahsediyorsunuz.
İlk evrede o nokta dokunun saydamlaşması ile oluşur,görülür olur. Sonrası kararıp ölür. O lezyon nekroz olur yani o bölge ölü doku olur.
Havadar sıcaklığa dikkat ederek ve ortam nemi kısmen kuru bakmıya devam ederseniz, yayılma göstermeyeceğinden ilaçlama da orkidedeki bu tarz bir botyris hastalığına gerekmez.
4.tekilkişi
13-04-2009, 21:02
Çiçekçiyle görüşüp bana hastalıklı bir orkide göndermiş olduklarını söyledim. Çiçek çanaklarındaki siyah noktacık şeklindeki lekelerden bahsettim. Bir tür mantar hastalığı olabileceğini söyledim. Bana çiçeklerini dökecek olduğunu o sebeple siyah lekecikler oluştuğunu söylediler. Öyle olsa bile neden beş çiçekten üçünde oluşmuş dedim? Birşey demediler. Yarın yeni bir çiçekle gelecekler ama acaba Botyrise sandığım lekeciklerin sebebi, phal.in çiçeklerini dökecek olması olabilir mi gerçekten?
Botyris geçirmeyen sağlıklı phal.lerin çiçekleri dökecekleri zaman önce büzüşür sora kurur ama sonuna kadar beyaz lekesiz kalır.
Renkli ise yine o rengi ve desnine yeni lekeler eklemeden yapar bunu :)
4.tekilkişi
13-04-2009, 21:10
Evet ben de tam olarak böyle düşünmüştüm :) Diğer çiçekler gibi önce zayıflaşıp büzüşür sanra da ölür diye... Teşekkürler.
Bu soruyu baska bolume de sordum ancak herhangi bir yanit alamadim. Herhalde uygun bolum degildi. Umarim buradan bir cevap alabilirim.
Benim iki adet hemen hemen ayni renkte orkidem var. Bir tanesi normal saksida, digeri ise buyuk bir cam vazonun icerisinde. Resimlerini aktariyorum.
Orkide1.Resim1 (http://users.elis.ugent.be/~aavci/ppp/orchid/IMG_5209.JPG)
Orkide1.Resim2 (http://users.elis.ugent.be/~aavci/ppp/orchid/IMG_5208.JPG)
Orkide1.Resim3 (http://users.elis.ugent.be/~aavci/ppp/orchid/IMG_5210.JPG)
Orkide1.Resim4 (http://users.elis.ugent.be/~aavci/ppp/orchid/IMG_5212.JPG)
Orkide1.Resim5 (http://users.elis.ugent.be/~aavci/ppp/orchid/IMG_5216.JPG)
Orkide1.Resim6 (http://users.elis.ugent.be/~aavci/ppp/orchid/IMG_5217.JPG)
Orkide1.Resim7 (http://users.elis.ugent.be/~aavci/ppp/orchid/IMG_5218.JPG)
Orkide1.Resim3 ve Orkide1.Resim4 ten de gorebileceginiz gibi bir sap kirilmis. Bana geldiginde oyleydi. Resim4 te kirmizi ile isaretledigim yerden yeni bir dal verme cabasi icerisinde oldugunu goruyorum ama yanilabilirimde cunku daha once hic orkide yetistirmedim. Bu konuda oneriniz varmidir. Bu sapi kirmizi ile isaretledigim yere kadar kessemmi diye dusunuyorum? Diger sorum ise, bu cicek boyle camin icerisinde geldi. Ben baktikca cicegi hapishanedeymis gibi hissediyorum. Sizce disari cikarsammi? Bu camin bir faydasi varmidir yoksa sadece susmudur? Birde kok durumlarina bakarsaniz onereceginiz bisey varmidir? Gidisati iyimidir?
Orkide2.Resim1 (http://users.elis.ugent.be/~aavci/ppp/orchid/IMG_5219.JPG)
Orkide2.Resim2 (http://users.elis.ugent.be/~aavci/ppp/orchid/IMG_5220.JPG)
Orkide2.Resim3 (http://users.elis.ugent.be/~aavci/ppp/orchid/IMG_5221.JPG)
Orkide2.Resim4 (http://users.elis.ugent.be/~aavci/ppp/orchid/IMG_5222.JPG)
Bu da ikinci orkidem. Bunun hakkinda da yorum isteyecegim mumkunse. Orkide2.Resim3 te isaretledigim dalin devami kuru vaziyette. Orkide2.Resim4'te daha yakindan gorebilirsiniz. Bu dali cicek verir hale nasil getirebilirim? Gelmez derseniz keseyim mi? Birde bu cicegin kok durumu icin neler soyleyebilirsiniz? Onerileriniz varmidir?
Biraz uzun oldu ama icimi dokmus oldum :rolleyes: Simdiden cevaplariniz icin cok tesekkur ederim.
dilekagaci
18-04-2009, 11:31
merhaba
yeni bir orkide hediye geldi, umarım bu sefer uzun süre yaşar, ben eskiden orkidelere ev ortamında haftada 1 sulardım
haftada 1 sulama yeterli midir? su olarak musluk suyu mu, içme suyu mu vermeliyim? teşekkürler. şimdi ikea dan alınan plastik saksısında duruyor. plastik saksısını ne zaman değiştirmeliyim
ayrıca yosun gibi birşeye dikilmiş toprak gibi durmuyor
teşekkürler
merhaba
yeni bir orkide hediye geldi, umarım bu sefer uzun süre yaşar, ben eskiden orkidelere ev ortamında haftada 1 sulardım
haftada 1 sulama yeterli midir? su olarak musluk suyu mu, içme suyu mu vermeliyim?
Orkide bakımı konusunda yeni olmanız diğer başlıkları ve mesajları baştan sona okumanıza engel teşkil etmemeli.
Bu konuda değişik cevaplar var.
... şimdi ikea dan alınan plastik saksısında duruyor. plastik saksısını ne zaman değiştirmeliyim
ayrıca yosun gibi birşeye dikilmiş toprak gibi durmuyor
Saksı harcı "toprağı" konuları da çok işlendi.
Sulama saksı harcı konularında konkret neyi anlamadığınızı sorsanız daha iyi olur kanısındayım.
dilekagaci
19-04-2009, 17:35
okudum forumu, türkiye'de orkide topragı satılmıyor biliyorum. ama bu orkide böyle ne kadar yaşayabilir plastik saksı içinde azıcık yosunumsu birşeyin içinde duruyor
birinci sorum bu: ne kadar sonra saksısını değiştireyim?
2.sorum: ekeceğim uygun toprak, torf, **** orkideler için en uygun bitki harcı nedir?
okudum forumu, türkiye'de orkide topragı satılmıyor biliyorum
Forumu okuduğunuza göre orkidenizin türüne göre(ki sizinki phalaenopsis) belirtilen malzemeleri belirtilen oranlarda hazırlama imkanınız yoksa Bauhaus,Koçtaş gibi yapı marketlerden ve büyük çiçek marketlerinden hazır orkide harcı temin edebilirsiniz.
..ama bu orkide böyle ne kadar yaşayabilir plastik saksı içinde azıcık yosunumsu birşeyin içinde duruyor.
İthal edildiği şekliyle saksısı ve harcı zaten bu bitki için uygun özellikte,yoksa zaten çiçek açmazdı değil mi:)Yalnız harç biraz eskimiş gibi duruyor,çiçekleri tamamen döküldükten sonra harcı yenileyerek aynı saksıya ekmenizi öneririm.
BARİKİNİL
03-05-2009, 23:06
merhabalar
sayın praecox
ben yeni orkide yetiştirmeye başladım. aşağıda fotoğraflarını eklediğim pembe olanı 1-2 aydır besliyorum. sarı olanı ise yeni aldım fakat alırken köklerinde ve toprakta mantara benzer bir şey görmeme rağmen çiçek çok hoşuma gittiğinden dolayı aldım.
genelde haftada bir suluyorum fakat bazen durumu göre bir kaç gün erken suladığım oluyor. ayda bi defa sıvı gübre (potas%6, fosfor%6, t.azot%4) veriyorum. direk güneş almayacakları bir yere koydum odanın içerisine giren ışıktan alıyor. pencereyide bir parmak açık tutuyorum. oda sıcaklığı yaklaşık gündüz 25 C-gece 19 C gibi şimdilik. altına su dolu tabak koyuyorum nem ihtiyacı için tabi saksısı ile su teması yok.
size sormak istediğim.
1. bu orkidelerin cinsi hakkında fikriniz var mı acaba. pembe olanın üzerinde "soort:boston,kleur:roze", sarı olanın üzerinde ise "soort:porto,kleur:geel" yazıyor.
2. pembe olanda bir ara salonda perdeler açık bıraktıktan sonra çiçekler üzerinde leke noktalar oluştu sonra doğu cephesi olan bi odaya taşıdım yeni lekeler gözlemlemedim ama oluşanlar geçmiyor. bu ne olabilir.
3.topraklarda ve köklerde beyaz bölgeler(özellikle yeni aldığım beyaz olanda) var.bu nedir hastalık mıdır,nasıl bakım yapılması gerekir.
4.orkidelerim sağlıklı mı acaba. yukarda bahsettiğim bakım içinde yanlış **** eksik olan var mı. yardımcı olursanız sevinirim.
teşekkür ederim.
Merhaba,
orkidelerimde fotoğrafta görülen lekeler oluşmaya başladı. önce 1 çiçekte görüldü, sonra diğerlerinde de görülmeye başladılar. nasıl tedavi edebilirim? şuan tüm orkidelerim ( çiçekliler ve çiçeksizler) bir arada duruyorlar. ayırmalı mıyım? bu hastalık sadece çiçeklere mi bulaşır? yardımlarınıza ihtiyacım var, teşekkürler
http://img9.imageshack.us/img9/4379/dsc09597.jpg
Merhaba,
orkidelerimde fotoğrafta görülen lekeler oluşmaya başladı. önce 1 çiçekte görüldü, sonra diğerlerinde de görülmeye başladılar. nasıl tedavi edebilirim? şuan tüm orkidelerim ( çiçekliler ve çiçeksizler) bir arada duruyorlar. ayırmalı mıyım? bu hastalık sadece çiçeklere mi bulaşır? yardımlarınıza ihtiyacım var, teşekkürler
Forumda Botyris griküf diye aratın. Bu konuda da çok şey yazıldı.
Çiçeklerin havasız ve nemli kalması ile doğrudan orantılı. Genelde başka yerlere bulaşmasa da havadar bir yerde olması ön şart.
Havadar ancak hava akımı değil...
Merhabalar. Dün çok değerli bir arkadaşımdan orkide geldi bana. Yaprakları çiçekleri çok güzel, sağlıklı ama kökleri çok kötü durumdaydı. Köklerin hepsi sarı sarı olmuş içleri boşalmış. Bir de yosun lif karışımı bir malzeme harcı içinde durmuş hep. Baya bir nemliydi o karışım da. Toprak harcına benzeyen o karışımı attım, köklerin hepsini budadım çünkü sağlam kök kalmamıştı. Ana bitkiye zarar vermesin diye hepsini temizledim. Tarçın tozu döktüm bolca kesilen yerlere, biraz bekletip daha sağlıklı bir harca aldım. Yapmam gereken önemli birşey var mı? Sulamaya ne zaman başlayabilirim. Bitkiye bir şey olmaz değil mi? Kaybetmek istemiyorum onu. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler. ;)
Selamlar aşağıdaki mesajı 09.05.09 tarihinde Phalaenopsis başlığına göndermiştim. Belki Yalnış yerde sordum sorumu bir cevap alamadım. Birde bu başlıkta paylaşmak istiyorum.
Yardımcı olursanız sevinirim...
Merhabalar arkadaşlar
Aşağıya fotoğraflarını eklediğim orkidemi geçen sene çiçekli iken almıştım. Çiçekleri uzun bir süre dalında kaldı. Daha sonra forumdan edindiğim bilgilere göre çiçekleri kuruyan tek dalını budadım. Orkidemde uzun süre herhangi bir gelişme olmadı. Sanırım havaların ısınmasıyla aşağıda fotoğrafta göreceğiniz bir yaprağını çıkardı. Şimdi ikinci bir yaprak daha çıkaracak.
Forumda okuduklarımdan sonra acaba köklerinde bir sorunmu var diye düşünüyorum. Üstteki köklerde beyazlaşmalar var ve sanki gövdeden ayrılacaklarmış gibi kurumalar var.(fotoğrafta işaretli alanda) Orkidem hiç yeni dal **** yeni bir kök çıkarmadı. Aldığımda saksının dışındaki yeşil olan köklerde artık kurudu ve çıkan yeni kök yok. Saksının içindeki kökler sağlıklı gibi gözüküyorlar.
Bitkimin sulamasını düzenli olarak yapıyorum genelde altındaki tabakta su kalmadığında suluyorum. herhangi bir gübre vermedim şimdiye kadar. Alttaki tabağa taşlar koydum köklerin suyla temasını engellemek için.
Ayrıca yeni çıkan yaprakta kızarmalar var. Orkidemi bir ara sabah güneşi alan cam önüne koymuştum kızarmaların güneşten olacağını düşünerek şimdi güneş görmeyen fakat aydınlık bir yere yerleştirdim.
Sizlere sorum köklerde çürüme gibi bir sorun varmı ve orkidemin çiçek açması için ne yapabilirim.
Çok uzun bir soru oldu galiba ama ortamdaki şartları olabildiğince aktarırsam yalnış bir uygulamam varsa eğer daha kolay görebilirsiniz.
Bu konudaki tecrübeli arkadaşlarımdan yorumlarını bekliyorum.
Teşekkürler, sevgiler...
78646
78647
78648
78649
78650
Sayın cybl,
Phalaenopsis'iniz bence gayet sağlıklı görünüyor. Yeni yapraktaki kızarıklıklar güneşten değil de pembe renkli çiçekleri olan phal'lerde görülen kızarıklık gibi. Çiçekleri ne renk açıyor? Dinlenme dönemlerinde bolca güneş alması çiçeklenmeyi sağlıyor. Direkt değil de mesela tül arkasından olabilir. Orkide hocaları ne der, bir de onları dinlemek lazım.
Teşekkürler Sevgili Cicada ilginiz için.
Orkidemin çiçekleri beyaz renk açıyordu.
Sevgili cybl,
Simdi gidip beyaz Phalaenopsis'ime baktım. Onun da yeni çıkan yaprağının göbeğe yakın kısmı ve kenarları kırmızı, belki de yeni yaprakları böyle veriyor. Ama endişeye mahal verecek bir durum gibi durmuyor.
Hımmm demekki bazı çiçeklerin ilk çıkan yapraklarında renk değişimleri olabiliyormuş. Geçen günde kamelyamın yeni yaprakları niye kahverengi çıkıyor hastamı diye telaşlanmıştım. Neyse yavaş yavaş öğrenicem sizlerin yardımlarıyla.
Tekrar çok teşekkürler Sevgili Cicada. :D
4.tekilkişi
25-05-2009, 23:06
Gecenin köründe farkettiğim şeye bakın! Ben çiçekleri geçmekte olan Phal.imin durumu için, çiçek sapını ne zaman ve neresinden keseyim, aman bi yanlış yapmayayım diye tekrardan okurken formu, kök çürümesi denilen illetle karşılaştım. Ne kadar mutlu gözüküyordu halbuki. Sadece çiçeklerinin vadesi doldu o kadar diyordum. Saksının içinde bir karaltı vardı evet, ama sanırım sphagnuma sarılı (yani o sarıldığı şeyin o olmasını isteyip oymuş gibi düşündüm), sulayınca da rengi biraz koyulaşıyor normaldir diye kendimce bi normallik uydurmuş gidiyorken... Bir de ne göreyim.. Hiç de sudan dolayı bir karaltı değil gibi :( Üstüne üstlük, foruma foto. koyayım, teşhis edilsin kök çürümesi mi değil mi kesinleşsin derken de başka bi dertle karşılaştım: Birkaç gündür üzerinde olduklarını farkettiğim küçük beyaz şeylerin yine benim sandığım gibi sirke sineği değil de baya baya pamukçuk biti olabileceği ihtimali. Onların da yine kendimce (bu kendim de ne oluyorsam!) nem dolayısıyla oluştuğunu çok da önemli olmadıklarını düşünmüştüm. Tabi bu düşündüklerim forumdan okuduklarım sonucunda yaptığım çıkarımlar. Yoksa fevkalade tecrübesizim. İşte, ışıklandırma yaparken gördüm ki, o beyaz küçük meretlerin anlatıldığı üzre uzantıları var :( Heralde ki pamukçuk biti öyle değil mi? Bit diye düşündükten sonra da başladım kaşınmaya!!!! üüüffff...
Köklerin yakın çekim fotoğrafı olsa sanırım daha iyi cevaplar bulabilirsiniz. Eklediğiniz fotoğraflara göre pek te sorun yok gibi.
4.tekilkişi
26-05-2009, 15:46
En görünür böyle çekebildim dizüstü bilgisayar kamerası ile. Saksı içindeki köklerin foto.sunu mu çekmeliyim?
4.tekilkişi
26-05-2009, 16:15
Daha yakından görünüm:
cello_001
26-05-2009, 17:13
Bu resimde işaretlediğim yerde kök boğazı çürümesi var gibi yinede deneyimli olan hocalarım daha iyi bilirler.
4.tekilkişi
26-05-2009, 17:28
Evet, yanlarındaki kökler de aynı şekilde kararmış halde. Hatta saksının içindeki yeşil ve canlı gibi görünse de köklerin üzerleri yer yer kararmış durumda.
cello_001
26-05-2009, 17:47
Saksı çok nemli gibi duryor neminin az olmasına dikkat edin. Vede mantar olmuş sanırım forumdaki mantar hastalıkları bölümünü okuyun yardımcı olacaktır.
4.tekilkişi
26-05-2009, 18:27
Kök çürümesinden onulmaz dertmiş gibi korktum. Eğer öyle değilse ve her neyse derhal gerekenleri yapacağım; da önce bi bilenden sormalı diye düşündüm Sayın Cello 001.
Sulamaya azami oranda dikkat ettim ama.........
cello_001
26-05-2009, 19:12
Aynı olay benim phal iminde başına gelmişti ordan biliyorum.
Saksı harcı sphagnum gibi duruyor. Hal böyle ise sulamaya dikkat etmelisiniz. Forumda daha evvel buna benzer durumlara cevaplar verilmiş. Geçmiş sayfaları okumanızda fayda var.
4.tekilkişi
26-05-2009, 23:42
Zaten çok sık sulamıyordum. Tabi sphagnumun kendi ağırlığının 20 katı kadar sus tutma özelliğini dün forumu tekrar okuduğumda öğrendim. Onu hesaba katınca, az sulamamın bile çok geldiğini anladım. Sulamaya dikkat etsem bu saatten sonra o karartılar düzelir mi? çürüme mi onlar? Mantar hastalıkları ile ilgili bölüme yeniden göz atıcam.
4.tekilkişi
27-05-2009, 00:51
Okudum :) Sanırım iyiden iyiye kuruması için birkaç gün beklemeli. Bu bekleme aşamasında da adı çokça zikredilen mantar ilaçları edinilmeli. Hadi bakalım.
( Foto.lara tekrar bakınca phal. in durumu o kadar da kötü değil diye düşünüp bir nebze rahatladım. Beni korkutan her gün gidip gelip gözünün içine içine baktığım orkidemin, bu sorununu yeni görmem. İşte, bilmeyince görülmüyor sanırım. Neye baktığını bilmeyince...)
Sakınılan göze çöp batarmış.:p Ben de ilk zamanlar böyle sakındım bitkilerimi yaklaşık 6 ya yakın phalim öldü. Şimdilerde ise hiç umursamıyorum. Bu sefer onlar benim gözüme girmek için yarış ediyorlar.:p Bazısı yaprak çıkarıyor bazısı çiçek dalı. Cattleyalar yeni rizom verme yarışında denrobiumlar da öyle. Bence arada kontrol edin gerekli bakımını titizlenmeden yapın yeterli.
rrumeysaa
28-05-2009, 18:13
sonunda saksısında durdukça canımı sıkan orkidemi saksıdan çıkardım ve ılık bir duş yaptırdım köklerine bundan sonra yapmam gerekenler köklerle uğraşmak biliyorum ama sizde bakın istedim köklerin durumu vahimmi normal mi birşeyler söyleyin istedim
resimlerde biraz kökler ıslak olduğundan çok canlı çıkmış ayrıca köklerde sarılıklar ve siyahlıklar var gördüğünüz üzere şimdi orkidem kuruyor ne yapmalıyım tam olarak kökleri kesip tarçınlayımmı hemen sonrada yerleştireyimmi saksıya ... ilginize ...
Sayın rrumeysaa,
köklerin durumu çok da iç açan bir görüntü değil. Vahim de değil, kurtarılabilir. Çiçek sapını kesin çiçek sapını destekleyen çubuğu çıkartın. Kökleri biraz budamak, kesmek gerekecek. Ancak orkide köklerinden çok fazla anlamıyorsanız fazlaca budamanız da doğru olmaz.
Öncelikle (madem kökler ıslak) eldivven takmanız gerek. Kökleri iki parmağınızla hafifçe sıkın yumuşak olan kökü sert gelen yere kadar kesmeniz gerekir. kurumuşlar içi boşalmışlar kendini belli eder. Tarçınlayın hatta bundan evvel de şimdi artık ismini malum sebeplerden telafuz edemiyeceğim bazı ziraii ilaçlarla ilaçlayın.
Bir gün açıkta kurumıya bırakın yeni saksı harcı ile yeni bir saksıya dikim yapın.
eski saksı kullanıcaksanız muhakak sulandırılmış çamaşırsuyu bulunan bir kovada bekletin.
Sirkeli su ile bolca yıkayıp su ile durulayın, saksıları.
Bu benim yaptığım bir yöntem yapmazsanız da olur ama yaparsanız işi garantiye almış olursunuz.
rrumeysaa
28-05-2009, 19:17
Bilgilerinizden ötürü teşekkür ederim, Ben çiçek sapını budamaya kıyamıyorum çünkü bir tane daha vardı onu budamıştım kesilen yere birşey sürmemiştim çünkü bilmiyordum ve zamanla o dal kurudu iyice şimdi korkuyorum yine kurursa çok üzülürüm :(
Köklerin budamasını yapabilirim sanırım sarı görünenleride budamalımıyım? Birde nerdeyse hiç yeni kök çıkarmamış ve geldi geleli 1 tane yaprak bile verip beni sevindirmedi benim bu nazlı kız aksine üzüp duruyor...
Merhabalar, hydro cultur'u orkidelerde kullanabilir miyiz? Bir zararı olur mu? Hoya türü bitkilerde bu ürünün kullanıldığını görüyorum. Sıkıştırılmış toprak ve kil'in birleşiminden minik minik toplar bunlar, suyu bir miktar içine alıyor sonra azar azar bitkiye veriyor. Köklendirme için de faydalı diyorlar. Bir bilginiz var mı acaba?
Hydrokültür Orkide yetiştirmek mümkün ise de diğer bitkilerden dikkat edilmesi gereken farklılıklar vardır.
Orkidelerin kökleri (bir kaç terrestrikleri hariç) havai yani havadar köklerdir zaman zaman kurumaları gerekir. Şimdiye kadar denenmiş en uygun tür Phal.lerdir. Ancak tamamıyla hydrokültür granüle dikimi yine de mümkün görünmemektedir.
Phal.ın sphagnumda köklenmiş saksısını çıkartıp büyükçe bir saksıya hydrokültür granülleri ile dikmek gerekir ki uzayan kökler bu sulu ortama asimile olsunlar.
Tabii EC sine de çok dikkat etmek gerekir.
cancan08
01-06-2009, 20:25
Merhaba..birkaç gündür sürekli forumları okuyorum ve benim bitkilerimle ilgili sorunlarıma çözüm bulmam gerektiğine kanaat getirdim artık,çok gecikmiş olarak..Yardımcı olabilirseniz çok sevineceğim..
-Orkidem bana geldikten sonra bir hafta içerisinde tüm çiçeklerini döktü..Ben de kaçıncı boğumdan olduğunu hatırlamıyorum çiçek sapını kestim...ancak sap şu an kurumuş vaziyette..Orkidemin tekrar çiçek açması için ne yapabilirim?
-Son iki sulamayı biraz fazla yapmış olduğumu farkettim,bu yüzden üstteki yaprak aşağıya doğru eğilmişti...bir süredir sulamıyorum ve yaprak dikleşmeye başladı ancak yine aynı sebepten midir bilemiyorum,bitkiyi saksısından çıkardığımda beyaz küf gibi birşeyler gördüm.Bu sorunu nasıl çözebilirim?
-Kökteki bu yumrular(kök4) iyi birşey mi kötü birşey mi?
_Vilmorin'in sardunya ve çiçek açan tüm bitkiler için olan besininden aldım,bunu orkideme de verebilir miyim?
_Orkidemin genel durumu nsıl görünüyor?
Değerlendirirseniz çok mutlu olurum..teşekkürler...
Sayın cancan08,
Burayı gördünüz mü? Okudunuz mu?
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=285386&postcount=101
cancan08
01-06-2009, 21:33
Şimdi baktım,teşekkür ederim...küf mantarıymış sanırım ve saksı harcının değişmesi gerekirmiş.Doğru mu?Harcı değiştirmeden havalandırıp temizlemek işe yarar mı? zarar vermekten korkarım..
Diğer sorularım için de yardımcı olabilecek misiniz?Lütfen..merakla bekliyorum...
merhabalar...
ben henüz yeni üyeyim ve hatta bu da foruma attığım ikinci mesaj doğrusu. (ilki, tanıtım mesajı idi;) )
öncelikle bu kadar detaylı bir site için teşekkürler. o kadar detaylı ki, bazen kayboluyorum :o .
size üç soru sormak istiyordum:
1. orkidemin cinsi phal. . sarı çiçekleri var. (siteyi de keşfetmeme vesile olan sorun) orkidemin yaprakları hafif sararıyor gibi. alalı 2 ay oldu. forumdan okuduğum kadarıyla gözüme ilişen başka bir problemi yok gibi. her ihtimale karşı, altına koyduğum su için olan sistemi değiştirip, köklerine değmediğine emin olduğum bir versiyona geçtim. üstteki kökler de görüntü olarak kuruyorlar. ama içleri sıkı, köklerden birinin ucundan kestim, gayet de canlı gözüküyor. çiçekde bir sorun var mı?
2. minyatür orkideler var anladığım kadarıyla. nerden temin edebilirim ve adını ne olarak araştıracağım?
3. dün cepa-bauhause da orkideler vardı ve tabii ki gene gözüm düştü onlara:D çiçekleri geçiyordu ama kök ve yaprakları gayet sağlıklı göründü gözüme. iki tanesinin boğumları arasından minik boynuzcuklar çıkmıştı. cehaletime verin ama gene de sorucam; onlar yeni bir çiçek dalının mı habercisi yoksa yavruluyor mu? ona göre yatırım amaçlı alabilirim:D (isteyenler için, fiyatları ya 14 ya da 15 ytl idi.)
şimdiden teşekkürler.
4.tekilkişi
02-06-2009, 18:40
Sayın Praecox,
Kök boğazı çürümesi ile ilgili olarak Previcur tatbikini söylemişsiniz. Mantar hastalıkları ile ilgili Mine Hanım evde yapılan bir tarif vermiş: beyaz alkollü tarçınlı (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=399158&postcount=4). Bu söylediğiniz ilaçla aynı nitelikte olur mu acaba?
Ya da yukarıda fotoğrafları ekli, o durumdaki çürüme için hangisinin daha hızlı/etkin iyileştirme sağlayacağını söyleyebilir misiniz?
Kusura bakmayın, forumda kök boğazı çürümesini örneklendirebilen başka fotoğrafa rastlayamadım. Bu sebeple de Phal.imdeki çürümenin safhasını bilemiyorum. Eğer ki Mine Hanım'ın tarifindeki evet sizin probleminize yetecektir derseniz onu uygulayacağım. Yok hayır daha ileri bir çürüme illaki Previcur edinmeniz gerekir derseniz de, edineceğim.
Bu ziraii ilaçlar konusu son zamanlarda biraz mualakta.
Ben kimysal eğitim temelli biri olarak ( zaman zaman alternatif çözümler denedi isem de) kimyasal balyozdan başka bir şeyin uzun vadede veya kalıcı hatta az zahmetli başka bi çözüm bulamadım. Gönül isterdi ki bu gibi savaşmalar tarçın sarmısak hatta tütn suyu veya bir dizi monokültürel mikrobial çözümlarla çözüma ulaşsın.
Churchilin de söylediği gibi demokrasi esasen en kötü yönetim şekli ancak zaman zaman tarihte denenmiş veya denenmekte olanların içinde yine de en iyisi....
ben bunu denedim bunu bilirim...
denemeye de devam ektmekteyim.. anca bendeki gibi bir popülasyonda veya yoğunluktzki bir orkide kültürümde artık dneyip de yanılma gibi bir lüksüm yok.
bir tek phalı alıp da herhngi bir yeni müstahsarı deneyip sonucunda olmaı deyip o müstahsarın üreticilerine prim veya göz ardı edilecek bir antri prim kaznadırmak gibi bir durumda değilim.
Sonuç sıcak havaların oluşturduğu kök boğazı çürklerinde previkur kışı n ev şartlarında soğuk serin nemli sayılacak ortamlarda oluşacak mantar şartlarında captan antracol benlate dithane gibi fungicidelrden başka bir silahım yok bildiğim....
yeni bir ispat gelmeyene dek bu demokratlar bana göre en iyi çözüm...
öncelikle bazı biolojik silahların bendeki gibi mono kültürde keanıtlaması şart...
orkidler çilek yetiştirmeye benzemez...
kaldı ki bu nebatlarda ruhsatlandırma da görülmüş bir şey değil...
süs bitkileri başka bir şey ticari değer taşıyan nebatlar başka bir şey orkidelerde zaralılar ile savaşmak ve hatta ruhsatlı ilaç beklemek çoook başka bir şey.
Saygılarımla
orkidelerde saf su kullanabilirsiniz bulamadığınız zamanlarda kireçsiz su da olabilir.
dilekagaci
03-07-2009, 21:49
merhaba,
benim sormak istedigim, aşadıga fotolarını ekledigim orkidenin (phal.) çiçeklenmesi sona ereli 2 aydan fazla olacak, sapı canlı, çiçekleri döküldügünden beri 2 tane minik tomurcuk duruyor ancak çok yavaş büyüyor gibi.
bu tomurcuklar canlı gibi mi, sapı kesmeli miyim, tomurcuklardan yeni çiçekler çıkabilr mi?
bir de tomurcukların oldugu yerde çok hafif beyaz pamuklanma var...
tavsiyelerinizi bekliyorum
teşekkürler
neslihanak
12-07-2009, 15:51
forumu uzun süredir okuyorum ama acemilik işte anlamıyorum anlamıyorum, bu nedenle de orkidemin dilinden anlayamıyorum!
öncelikle kısaca öyküsünü anlatayım
geçen yıl hediye olarak geldiğinde çiçekliydi. sonra uzun süre annem şeffaf saksısı hala geldiği gibi porselen saksının içinde ve yarıya kadar su dolu ortamda bakmasına rağmen yaprak verdi ve ölmedi.
ve sonra ben evime aldım...
hemen çiçekçiden torf alıp toprağını değiştirdim ve iki tane çiçek dalı verdi sonra bir hafta oğukta kalınca çiçekleri açmadan kurudular
o zamandan beri de ne yapsam tam toparlanamıyor orkide gübresi verdim, tekrar toprağını değiştirdim olmadı olmadı aylardır bir yaprak verirken diğeri kuruyor
net bir bilgi verebilmek için çiçeği toprağından çıkarıp fotoğrafını çektim umarım bir zarar vermemişimdir ama herşey onun iyiliği için :(((
toprağın içindeki kökler kuru gibi ama dışarıdakiler canlı fakat dışarıdakilerin üzerinde beyaz benekler var
lütfen yardım edin
yapabileceğim bir şey var mı?
deneyimlerinizi ve yardımlarınızı bekliyorum
Sayın neslihank,
Orkideniz kök çürüğü olmuş sanırsam torfdan ve ıslak tutmanız sonucu mantar sarmış ve kökler çürümüş.
Kabuk ve yosun karışımı bir harç kullanın. Kökboğazını mümkünse sphagnum'a sarın.
Ancak bitkinizde kök diye bir şey kalmamış "yok gibi" bir halde. Çiçek saplarını da derhal dibinden kesmenizi salık veririm.
Kurtarabileceğinizi sanmıyorsam da ümid etmek istiyorum.
neslihanak
12-07-2009, 16:14
sayın praecox
cevabınız için çok teşekkürler
orkidem o kadar uzun zamandır (aylardır) bu durumda ki o direniyor ben de elimden geleni yapmak istiyorum.
dediğiniz gibi çiçek saplarını kestim ve toprağını değiştirdim
hangi torfu kullandığım fotoğrafta ekte, epey bir aradıktan sonra eminönünden almıştım
önerebileceğiniz başka bir marka var mı ve nerede bulunur onu öğrenebilir miyim
ayrıca içme suyu ve gübre olarak da orkideler için olan vilmorin veriyorum
ayrıca kökboğazını ne ile saracağımı anlamadım ya da kısacası nerede bulabilirm diye sorayım
o vazgeçmeden ben de vazgeçmeyi düşünmüyorum
yardımlarınız için şimdiden teşekkürler
neslihanak
12-07-2009, 16:46
sayın praecox
bu arada boş durmadım hastalığın adı konunca insan ne arayacağını biliyor
forumda biraz gezindim ve sizin benzer soruna sahip birine orkidelerde kök çürümesi forumundaki önerilerinizi okudum
fakat hala bir kaç sorum var
öncelikle
kökleri kesecek miyim?
ve
torfumda sorun var ise doğru torfu nereden bulurum
kopshtar
12-07-2009, 21:13
Sn Neslihanak; öncelikle geçmiş olsun.
sizin halinizden herhalde en iyi ben anlarım :) Master acemi dönemimde aldığım phalimi yanlış sulama sonucu kaybetme aşamasına geldim. 1 tane bile kök kalmamıştı üzerinde yine de kuvözdeki bebek gibi hergün yaprak gübresi ile yapraktan beslemeye devam ettim. ilk önce captan ile ilaçlama yaptım. Yine captanlı ve önceki sayfalarda yer alan saksı harcına kökü de olmadığı için sopa ile sabitledim. sonra yavaş yavaş köklenmeye ve yeni yaprak vermeye başladı. inanın çok dayanıklı bir bitki, adeta savaşçı. Ancak sizinde biraz sabır gösterip phalinize zaman tanımanız gerekli. Benim dokuz canlı şimdi ikinci yaprağını vermekle meşgul :)
neslihanak
13-07-2009, 19:02
sayın kopshtar
şimdi ben gerçekten acemiyim o yüzden herhangi bir şey yapmaya korkuyorum o nedenle tekrar sorayım
1- o kökleri kesecek miyim yoksa sadece captanla ilaçlayacak mıyım?
2-bendeki harcın fotoğrafını göndermiştim onu kullanmaya devam edeyim mi yoksa önerdiğiniz harcı biryerlerden satın alabilir miyim?
ilginiz için teşekkür ederim
kopshtar
14-07-2009, 17:29
Sn Neslihanak Praecox hocam saksı harcı konusunda gerekeni yazmış zaten. Kökler konusunda ise ben içi boşalmış tüm kökleri kestim. Zaten içi boşalmayan kök yoktu :) 1 gün açıkta beklettikten sonra da ilaçlama yaptım ve saksı harcına diktim. hatta benim diktiğim saksı harcı koçtaştan aldığım phal. harcıydı. ancak ben bu tür harçları uygun bulmuyorum ve en kısa sürede değiştirmeyi düşünüyorum.
aylinyasan
14-07-2009, 18:01
İki tane orkide aldım ilk başta çok kolay bakımdan söz ediyordu aldığım yerlerde çok beğeniyorum ayrıcaa bunlardan başka almayıda planlıyorum. Lafın kısası ben gayet iyi baktığımı sanıyordum fakat teyzemlerin binasında terk edilmiş olarak bulduğum orkideyide almış bulundum bu orkide de saksısı dışında başka içi su dolu saksıya saklanmış durumda bulundu yaprakları gayet iri ve canlı duruyor fakat köklerinin büyük kısmında çürüme denicek duruma gelmiş orkidelerimin cinsi ihtiyaçları ve olası kötü durumlarıyla ilgili bilgi almak istiyorum.
beyazlı ve sarı cicekliorkidelerim şimdilik bana sorun arz etmiyrolar fakat durumlarııyla ilgili bilgi verirseniz diye onlarında fotograflarını ekledim asıl sorun çiçekleri olmayan orkidede durumu nedir ne yapmalıyım bu gün buldum ve hemen forumunuza üye olup durumuna müdahale etmek istedim.
yardımlarınız ve bilgilerinizle bu orkideler çokdaha iyi duruma gelecekler eminim ayrıca.
şu anki büyük sorunumuzu çözdükten sonrada orkideler nasıl çoğaltılır ve farklı türler elde edebilirmiyiz öğrenmek istiyorum.
neslihanak
15-07-2009, 18:39
sayın kopshtar
ilginiz için teşekkür ederim
ziya soner beyin ilgisi ve yardımları sayesinde orkideme ilk yardımı yaptık.
bakalım bundan sonra beklemekten başka yapılacak bir şey yok sanırım.ama yine de elimden geleni yapmış olmanın mutluluğu var içimde:)
neslihanak
15-07-2009, 18:54
sayın praecox
bu konuda uzman biri olarak sizin bu işin tamamen acemisi birine spagnuma sarın demek yerine daha yönlendirici olmanızın bundan sonra benzer sorunları yaşayabilecek acemilere kolaylık sağlaması anlamında çok daha yararlı olacağını düşünüyorum.
saygılarımla
Sayın neslihanak
Ben de orkide acemisiyim.
Bu sayfaya yazmaya cesaret edemeyecek, sadece okuyacak kadar acemiyim hem de.:)
Siz yazmış ve sorununuzu belirtmişsiniz, sayın praecox da size yardımcı olmaya çalışıp bir öneride bulunmuş.
Sphaguma sarın..
Bir zahmet Google a baksanız, aslında bu yosunun ne işe yaradığını öğrenebilirdiniz, ya da forumda arama yapsaydınız.
Siz araştırıp, başka bir yönde ilerlemiş ve sayın praecox a yine sormuşsunuz;
sizin düşünceleriniz benim için önemli o nedenle durumu size aktarmak istedim. siz ne dersiniz?
O size yeniden cevap vermiş.
Ben burada;
sayın praecox
bu konuda uzman biri olarak sizin bu işin tamamen acemisi birine spagnuma sarın demek yerine daha yönlendirici olmanızın bundan sonra benzer sorunları yaşayabilecek acemilere kolaylık sağlaması anlamında çok daha yararlı olacağını düşünüyorum.
saygılarımla
Hesap sorar veya yargılar gibi tuhaf şekilde yazmanızın nedenini anlamadım.
Daha nasıl bir yönlendirme bekliyordunuz ki?
Acaba bazen bu sitenin gönüllü paylaşımdan destek aldığını unutuyor muyuz?
Ben özellikle bu başlıkta sorduğumuz sorulara yanıt veren belirli isimleri ve onlar gibi forumda bilgisini paylaşmaya çabalayan insanları çok takdir ediyorum. Ancak onların paylaşımı armut piş ağzıma düş şekline dönüştürülmemeli.
Gayret çabalama, kendi başına da çözüm arayıp deneme-yanılma yeni başlanan bir yolda heyecan ve şevk sebepleri bence.
Yukarıda yazılanları okuyunca ben de konuya ekleme yapmadan duramadım. Heyecana kapılıp yorumları doğru değerlendirmeyerek veya acemiliğin neticesi panikle verildiğini düşündüğüm fevri bir cevaba karşılık yapılan paylamayı da uygun bulmuyorum açıkçası.
Eminim mesajın sahibi, sayın praecox'un cevabını belki yeniden okuyup değerlendirdiğinde yanlış anlaşmayı fark edebilir ya da son mesajını düzenlemeyi düşünebilir.
Benim arzum gönüller kırılmasın.
merhaba.. ben ankarada yaşıyorum. benim de Phalaenopsis türünde bir orkidem var. 28 kasım'da arkadaşım almıştı. çiçek taşıyan 2 dalı vardı. bir dalı ocakta, diğeri de şubatta kurudu **** çürüdü, tam olarak ne olduğunu bilmiyorum. hatta ilk dalının o kuruyan kısmından kestim, bir kısmı hala yeşil (birazdan fotoğrafta da görüceksiniz) şubattan beri ne bir dal çıktı, nede çiçek açtı. yaprakları hala yeşil..hatta 1-2 ay önce küçük bir yaprak açtı, o da gayet güzel büyüyor ama çiçek açmıyor:(( 4-5 günde bir suluyordum. orkidem şeffaf cam bir saksının içine konulmuş çakıl taşları üzerinde, şeffaf plastik bir saksı içinde geldi.. hep de orada tuttum ben onu..henüz toprağını değiştirmedim. 2 kere çiçekli bitkiler için çıkarılmış sıvı gübre ile su karışımı döktüm, onun bir faydası **** zararı oldu mu emin değilim. fotoğrafları yolluyorum ancak henüz fotoğraf makineme pil almadığım için cep telefonuyla çektim, çok kaliteli fotoğraflar değil.. sorunun ne olduğunu anlayamayıp, daha ayrıntılı ve kaliteli fotoğraf görmek isterseniz en yakın zamanda çeker yollarım;)) bir deee eğer bir hastalığı fln varsa -ki sanırım var:(- ben halledebilir miyim? halledemeyeceksem ankarada götürebileceğim, bana yardımcı olabilecek bir çiçekçi var mıdır?? hayatımda ilk kez çiçek bakıyorum.daha önce hiç saksı çiçeğim olmamıştı ve çiçek bakımıyla ilgili en ufak bir fikrim yok:S ilk çiçeğim de şansıma orkide oldu:D umarım çiçeğim ölmemiştir:S:S:S
bu, orkidenin ilk hali:
http://img229.imageshack.us/img229/9684/grnt0003.jpg
bu da bir dalın kurumuş hali
http://img229.imageshack.us/img229/8885/grnt208.jpg
bu, o kurumuş dalı kestikten sonraki hali.. bi kısmı kuru, bi kısmı hala yeşil:
http://img80.imageshack.us/img80/6608/aa000.jpg
fotolar nedense küçük gelmiş:S ben 3 tane daha foto yolluyorum umarım bunlar büyük gelir:D
4.tekilkişi
16-07-2009, 10:56
Alıntı: Meraklı'dan
[Yukarıda yazılanları okuyunca ben de konuya ekleme yapmadan duramadım. Heyecana kapılıp yorumları doğru değerlendirmeyerek veya acemiliğin neticesi panikle verildiğini düşündüğüm fevri bir cevaba karşılık yapılan paylamayı da uygun bulmuyorum açıkçası. ]
Paylama şeklinde değil de sanki, biraz daha yumuşakça(!) bir öneri olmuş diyelim. Zira dikkat edilirse, Sayın Praecox'un #130. mesajından çok sonra yazılmış. Üstelik yazı dilinin bizleri yanıltabileceğini hesaba katmalıyız. Mimik yok, ses tonu yok. Yanlış anlamalara mahal vermemeli. Fakat yine de,
Sphagnuma sarın demek, sarın demektir. Daha yönlendirici nasıl anlatılabilir ki. Üstelik bu sorunu ilk kez siz yaşamıyorsunuz, birileri buna benzer şeyler yaşadı. Ve yaşadıkları sorunları anlattılar. Sayın Praecox'dan gerekli bilgileri ve yönlendirmeleri aldılar.
"Phaleonopsis (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3512&highlight=phalaenopsis)" başlığını da biliyorsunuz değil mi Neslihanak? Orada daha çok şey daha önceden yazılmıştır. Fotoğraflarla, belki daha açıklayıcı bulacağınız yönlendirmelerle... Acemiliğin verdiği heves ve acelecilikle, ne yapacağını bilememek elbette bu tarz siniri heyecanı oluşturabilir. Fakat biraz daha anlayışlı olmalı -her iki taraf da- bize yardımcı olmaya çalışan kişileri buna mecburlarmış gibi görmemeliyiz. Akıl vermek de şöyle dursun! Sağ olsunlar ve varlıklarına minnettarız ki yıllardır kazandıkları bilgilerini bizlerle de paylaşıyorlar. İnternetle artık herşeye çok basit ulaşılabiliyor ama, göz ardı etmemek gerek ki, Bilgi kazanılması o kadar ucuz/kolay birşey değil.
Phaleonopsis cinsi orkidemin yaprakları sıcaktan pörsüdü ve biraz yumuşadı ne yapabilirim?
neslihanak
17-07-2009, 14:57
benim buradaki heyecanımı ve samimiyetimi görmek yerine cesaretini sadece "paylamak" için kullanan acemileri bir kenara bırakıyorum, anlatmak istediğim, sayın praecoxun bile ulaşamadığı şu ünlü spagnum yosunu yerine son mesajda belirttiği yönlendirmeyi daha önce yapabileceği idi. çünkü ben kendimi o arada "geredeye nasıl gitsem de bu yosunu bulsam" diye düşünürken buldum.
ayrıca bu saygıyı elden bırakmayan gayet samimi bir öneridir. yoksa yardımseverlik ve gönüllülük esasına dayanan bu forumda aksine kötü niyetli tüm davranışların kim tarafından yapılırsa yapılsın ortaya çıkması kaçınılmazdır diye düşünüyorum.
saygılarımla
neslihanak
17-07-2009, 15:16
sayın lale76
mesajınızın şu ana kadar cevaplanmamasından cesaret alarak (yoksa ben kendi orkideme bakmayı henüz yeni yeni öğreniyorum) size önerim orkide başlığı altındaki tüm forumlara bir göz gezdirmeniz. istediği sıcaklık değerleri gibi unsurları bilmek belki size yardımcı olabilir.
Praecox'un ulaşamadığı o meşhur Sphagnum yosunu diye bir şey yok. Gerek de yok kendi yetiştiriyor. Etobur bitki başlığını incelerseniz Çayır çimen Sphagnum tarlalalarını görebilirsiniz.
Yurt dışından da getirtebilirdiniz, burada birinden de bende yok olan arkadaşlar var mı şeklinde rica da bulunabilirdiniz. (Kim nerden bilsin kimde ne var.
Praecox'un yönlendiricliği sadece bilgi bazında idi, kimse elinizden tutp bak gel burda var demez. nerden bilsin ki.
Burada kökleri çürümüş bir phalın kökboğazına sphagnum yosunu sarmanın ana mantığı bir tek bu tür yosunun çürümeyi bastırır özeliği olması ve köklenmeyi teşfik edici özeliklerin başka hiç bir türde olmaması. (Sphagnum gibi hiçbir yosun asidik değildir saksı harcında da çürümeyi mantar üremesini bastırır substratın pH'ını dengede tutar.)
Elbetteki istediğiniz diğer yosunlarla deneme yapıp sonuçlarını bizimle paylaşabilirsiniz.
Praecox sadece en iyi ve en verimli yolu paylaşmış sizinle.
Zincir kesmek istiyorsanız demir testeresi de kullanabilirsiniz tırnak törpüsü de ancak bazen tırnak törpüsü bu tarz ölümcül hastalanmış köksüz bir phalde fazla zaman alır.
Acemi olmanız sizi okumaktan okuduğunuzu da anlamaktan alı koymamalı.
Boşu boşuna beni de kaçındığım bu seviyesiz polemiklerin içine çekiyorsunuz.
benim buradaki heyecanımı ve samimiyetimi görmek yerine cesaretini sadece "paylamak" için kullanan acemileri bir kenara bırakıyorum,
Bir paylamak lafıdır gidiyor, anlamadım niye?
Burası, herkesin bilgilerini, bitkilerini paylaştığı bir forum.
Kimsenin kimseyi paylamak haddi değil.
Forumun zabıtası değilim, çok cesur veya çok korkak da değilim.
Ancak, forumun değerli insanlarına ön yargılı yaklaşımlar olduğunda da haksızlığa tepki gösteriyorum, haddimi aşmadan.:)
Size sadece, soruların cevabınızı aldığınız halde neden, hesap sorar gibi yazdığınızı sordum, o kadar.
Ben bu sphagnumu nereden bulurum? diye sorsaydınız, emin olun o sorunuza da cevap alırdınız.
Gerede yolarına düşmeyi düşünmenize gerek kalmazdı.
Yine de size nacizane tavsiyem;
Sphagnumun neden size önerildiğini bir araştırıp, okuyun.
Ve aslında, phal.inize ne kadar faydası olabileceğini görün.:)
Tabii nerelerden bulabileceğinizi de.
merhaba benim evde orkidem var geçen sene çiçek verdi ama bu sene çiçek açtırma vitamini verdiğim halde açmadı ancak eğer resimleri ekleyebilirsem resimlerdede göreceğiniz gibi gövdeden 2 ayrı gövde daha verdi diyebilirim bunlar acaba yavrumu ayırsam mı
pandora.u
19-07-2009, 17:47
Merhaba.Neslihanak seni ben çok iyi anlıyorum.Bir orkidem vardı geçensene 5 kez saksı degiştirdim.Ama hep yanlış yapmışım.Sayın hocam Praecoxun yardımıyla orkidemi kurtardım.23 şubatta çiçek açtı 4 ay çiçekli kaldı.yosun demişsin,bende var ama olurmu bilmiyorum.Bolu dağlarından özellikle böyle günler için toplamıştım..orkidemin önceki ve sonraki halinin resimlerini ekliyeyim.tabii çiçek açmış halinin resmini onu her gün sevmekten çekmeyi akıl edinememişim.
bu yanlış yapmam sonucu hala direnmiş haliyle orkidem.digeri yüklenmedi tekrar deniyecegim:rolleyes:
Sayın Praecox,Bir zamandır yazılarınızı takip ediyor Orkide severi niye doğru adrese yönlendirmeyipte onlara anlamadıkları milyonlarca şey tavsiye ediyorsunuz bir türlü anlamıyorum.Üstelik kendinizde yosunu Ziya Soner den aldığınızı itiraf ediyor ama insanlara kulağınızı uzun yoldan tutun diyorsunuz.Denenmiş ve bu işin hocası olmuş kişinin adresini vermek size niye zor geliyor? Orkide severlere daha itinali yaklaşmanız gerekmezmi?Ben Ziya beyin avukatı değilim ama fi tarihinde kendisinin orkide çifliğine gittiğim zaman beni hem çok aydınlattı hemde misafirperverliği ile beni çok mutlu etti.Ziya beyin hem orkide toprağını hem yosununu hemde gübresini hala kullanıyorum.Orkidelerimde muhteşemler.Teşekkürler Ziya bey beni anladığım dilde yönlendirdiğiniz için.Saygılarımla.
Son günlerde bu yosun konusunda bana yapılan "saldırılar"a bir anlam veremiyorum. Ziya bey kendisi burda her türlü desteği vereceğini belirtiyor.
Hal böyle iken benim bilgim veya deneyimlerim sizi yanıltıyor diye saldırı sebebiniz nedir.
Sphagnum yerine saksı harcına diğer yosunları kullanabilirsiniz. sünger oasis v.d. bir dizi su tutcu maddeler de karıştırabilirsiniz, ancak;
Kök boğazı çürümüş kök kalmamış bir phal.ı köklendirmeye teşfik etmek çürümeyi bastırmak için en uygun yosun sphagnumdur.
En azından benim deneyimim bu bildiğim bu.
Ziya beyin deneyimleri başka olabilir ben sadece kendi bilgimi paylaşıyorum.
Bu bilgi paylaşımlarım bu forumu rahatsız eder olduğunu farkedeli benim de artık canım sıkıldı.
Yazı yazma bilgimi heba edercesine paylaşmak gibi bir zorunluluğum yok.
Bunu yazıyorum diye de siz saygıdeğer üyelerden de gönülüce yaptığım bu iş için AZAR İŞİTMEYE hiç niyetim yok.
Sayın Praecox,Bir zamandır yazılarınızı takip ediyor Orkide severi niye doğru adrese yönlendirmeyipte onlara anlamadıkları milyonlarca şey tavsiye ediyorsunuz bir türlü anlamıyorum.Üstelik kendinizde yosunu Ziya Soner den aldığınızı itiraf ediyor ama insanlara kulağınızı uzun yoldan tutun diyorsunuz.Denenmiş ve bu işin hocası olmuş kişinin adresini vermek size niye zor geliyor?
Ziya bey kendisi burda kendisi yazıyor benim adres vermem gerekiyor mu HALA!
Benim de bu yosunu kullandığımı ben yazdım biliyorsunuz hala neyin yönlendirmesini bekliyorsunuz.
Ziya bey kendisi burda yazıyor kapım herkese açık gelin görüşelim eh bu nazikhane daveti karşısında ben daha ne ekliyebilirim.
Latince terimler yazmam sorun bazı ince ayar bilgileri önemli püf noktalarını yazmam sorun, acemi olmanız okumamanızı haklı kılmaz okuduğunuzu en basit şeyleri bile anlamayıp devamlı sormanızı gerektirmez. Anlamadığınız noktalar veya terimler oldu da edeplice sorulunca cevap mı vermedim?
İthamlarınız beni üzüyor açıkçası hakketmediğimi düşündüğüm bu ithamlar beni kızdırıyor da.
Saygılarımla
Ziya Soner den aldığınızı itiraf ediyor ama insanlara kulağınızı uzun yoldan tutun diyorsunuz. Denenmiş ve bu işin hocası olmuş kişinin adresini vermek size niye zor geliyor?
Praecox, Ziya Soner'in satış elemanı değil...
Ayrıca bunları yazmış birinden, daha ne demesini bekliyorsunuz!
Bu konuda elbetteki benim deneyimlerim miktar ve türler bazında çok kısıtlı ve sadece sphagnum ile sınırlı. Ziya bey bu işi profesyonel bazda yaptığından yıllardır 10 binlerce saksı Orkideye bakmış biri olarak tabiidir ki deneyimleri çok daha geniş.
Sphagnum temini zor, Ziya Bey kendi de kullandığı İğnada yosunuyla uzun yıllar orkide bakmış biri olarak bu konuda benden çok daha deneyimli ve dediklerinin doğruluğunu teyidi haddime değil.
Zaten bende son bir yıldır bu yosunu ondan alıp kullanmaktayım.
Elbetteki, Ziya beyin teklifini kaçırmadan değerlendirmeniz gerektiğini de özelikle belirtmem gerekmiyor umarım :)
Sayın dilek ağacı,
pamuklanma dediğiniz olay büyük bir ihtimalle pamukçuktur unlu bit veya benszeri bir zararlı. ilaçlamanız gerek ister ev yapımı ister biolojik ister kimyasal. Ancak ev yapımı ilaç kullnımında bazik bir yöntem kullanmamıya dikkat edin.
Çiçek dalları bu güne dek bir gelişme göstermedi ise hala pek de bu sıcaklarda çiçeklenme beklemeyin artık, derim ben.
Çiçek dallarını dipten kesip dinlenmeye alın bitkinizi.
Bu benim şahsi tavsiyem.
Başka arkadaşlar ne önerir bilemem bekleyelim.
dilekagaci
22-07-2009, 11:26
teşekkürler praecox, bir de önceki tavsiyenize göre topragını değiştirdim, koklerini kestim ve tarçınlı su sürdüm mr.south orkide topragına yeniden diktim, yeni cam saksı aldım, nerdeyse aynı boy...
ancak mr.south topragı sanırım hindistancevizinin lifli içi, koçtaşta başka bulamadım orkide topragı bu kadar yapabildim
gecemingunesi
05-08-2009, 10:04
Ben de orkideye yeni aşık olanlardanım. Görür görmez vurulanlardanım. Acaba gerçek mi sahte mi diye yaprağına dokunup tutulanlardanım. Birkaç ay önce büyük bahçe marketlerden birinde alışveriş yaparken gördüm ve "bu benim olmalı" dedim ve eşim de bana hediye etti... Ama...
Aşkta acemilik işte... Bazen kendini yakarsın bazen karşındakini... Aşkımı kurtarmak için şimdi yardım arıyorum...
Aşkım işyerimdeydi... Tatile gitmiş, arkadaşıma "göz kulak ol" diye tembihlemiştim. Sağolsun o da çok sahiplenmiş olacak ki habire su dökmüş. Tatilden dönünce anladım ki aşkımda bir problem var. Beni bıraktığım gibi karşılamadı... Üzerinde çiçekler duruyor ama yeni hiç tomurcuğu yok... Ve bugün internetten araştırma yaparken buraya rastladım...
Rastlamaz olsaydım diyemiyorum okuduklarımı görünce "ben aşkıma ne yapmışım diye" başımı vuracak taş arıyorum...
Yanlış 1: Bahçe markette satılırken saydam bir saksısı vardı ve çirkin görünüyordu. Ben de su tahliye deliği olmayan başka bir porselen saksı daha alıp onun içine koymuştum... Saksı güzel görünsüün diye... (Ya sen ne yapacan saksının güzelliğiyle çiçek zaten dünya harikası bırak saksısı da çirkin olsun)
Yanlış 2: Arkadaşım suladıkça sulamış... Baktım porselen saksının içine su dolu... Tahliye deliği de yok... Kaç zamandır o şekilde suyun içinde boğuluyor aşkım bilmem...
Yanlış 3: Madem aşık oldun... O zaman ne demeye araştırma yapmazsın... Nerede tutulur, nasıl bakılır... Sadece "ha az su verecekmişim buna" demek yeter mi?
Şimdi aşkımla yeni bir başlangıç yapmak için bu sitedeyim. Lütfen bana yardım edin...
Üzerinde hiç tomurcuk yok... Üzerindeki çiçekler de zamanını doldurmuş olacak ki eski canlılıklarını ve parlaklıklarını kaybetmek üzereler... Bir tane yeni yaprak sürgü vermiş... Yaprakların sertliğinde değişiklik yok...
Kökleri ne zamandır suyun içinde yüzüyor bilmiyorum... Onu kaybeder miyim birden bire...
Ne yapabilirim... Nasıl canlandırabilirim... Nasıl tekrar çiçeklendirebilirim...
Sayın gecemingüneşi,
Anlaşılan çok büyük bir hasar yok.
Saksınızı porselen bir kaba koymanıza zarflı deriz. Bu sıcak yaz aylarında çok da kötü bir durum değil. Ancak sulamadan yarım saat sonra altında biriken suyu tahliye etmeniz ( dökmeniz iyi olur).
Şu etapda yapmanız gereken saksıyı zarfsız olarak kurumıya terketmek, takribi bir hafta 10 gün gibi. Sonra zarfa almadan önce bir güzel sulayıp süzmeye bırakın. Hatta saksı hep böyle zarflı bakılıcaksa sulamayı da bu şekilde yapın. Yani kabından çıkartın sulayın 5-10 dk süzülmewye bırakın sonra tekrar aynı yerine koyun. yerini ve ışık yönünü değiştirmemeye özen gösterin.
Resim ekleyebilirseniz de daha kesin bir şeyler yazmak mümkün olur.
Saygılarımla
Merhaba Bana hediye olarak gelen orkide,camekanlı ve direk güneşten muhafazalı bir ortamda yeni tomurcuklar verdi yeni çiçekler açtı fakat bir hafta önce tüm çiçeklerini döktü ve sapı sararmaya başladı ne yapmalıym. Teşekkürler.
Merhaba Bana hediye olarak gelen orkide,camekanlı ve direk güneşten muhafazalı bir ortamda yeni tomurcuklar verdi yeni çiçekler açtı fakat bir hafta önce tüm çiçeklerini döktü ve sapı sararmaya başladı ne yapmalıym. Teşekkürler.
Çiçek sapını steril bir aletle dipten kesin. Bitkinizi bir hafta kadar karanlık bir yerde bekletin.
karaefsun
17-08-2009, 13:51
sayın ismail
eğer çiçek sapını dipten keser ve karanlık bi yere koyarsa bi anlamı olmaz. sizin demek isteğiniz çiçek sapının üçüncü **** dördüncü boğumundan yarım santim kesip çok aydınlık olmayan bi yere konulup keiki vermesini sağlamak olsa gerek. saygılar
Evet, çiçek sapı eğer tamamen sararmış ise dipten kesilmeli. Ama yeşil ise üçüncü boğumun hemen üzerinden kesip aşı macunu **** mum damlatılarak kapatıldıktan sonra karanlık bir ortamda bir hafta kadar bekletilirse ve eğer şansı da varsa keiki alabilir. Doğrusu böyle olmalıydı.
Evet, çiçek sapı eğer tamamen sararmış ise dipten kesilmeli. Ama yeşil ise üçüncü boğumun hemen üzerinden kesip gözü kapatan yaprak iki kenarından jilet veya neşter bistüri gibi keskin bir şeyle kesilip cımbızla çıkartılarak gözün üzeri köklendirici phytohormonlar içeren bir aşı macunu ile sıvanarak kapatıldıktan sonra karanlık sıcak bir ortamda bir hafta kadar bekletilirse ve eğer şansı da varsa keiki alabilir.
Doğrusu böyle olmalıydı. :D
Merhaba ben bu foruma yeni uye oldum ve orkide bakimi konusunda da oldukca yeniyim. Orkidelerim kok verdi yeni kucuk kahverengi saksilara diktim. Anladigim kadariyla orkidelerin koklerinin gunes isigi alabilmesi ve ayni zamanda saglikli olup olmadiklarinin gozlenebilmesi icin hem ic hem dis saksilarinin seffaf olmasi gerekiyor. Dis saksi olarak cam vazolar bir cozum ancak ic saksi olacak cesitli boylarda plastik seffaf saksi nerede bulabilecegimi bilmiyorum, tavsiye edeceginiz yer veya guvenli bir site var mi acaba?
Simdiden tesekkurler.
karaefsun
18-08-2009, 13:01
sayın denizok
bu iç dış saksı konusunu ilk defa siz yazıyorsunuz. forumu okursanız böyle bir şeyin gerek olmadığını sadece saksının şeffaf olması ama onunda bi mecburiyet olmadığını görürsünüz. eğer seffaf saksı isterseniz evdeki imkanlarla çeşitli plastik ürünleride deneyebilirsiniz. sonuçta bunun için standart bi gereklilik yok saygılar.
neconeco
22-08-2009, 23:03
Selamlar. çok sevmeme rağmen yetiştirmeyi hiç düşünmedim, herhalde bakımı zor olduğundandır. çiçek aldığım seradan bir kare
neconeco
23-08-2009, 22:14
Selamlar. öncelikle hoş geldiniz. (Neslihanak) ne yani şimdi bende orkide yoksa sevgisiz birimiyim? onumu demek istiyorsunuz. Orkide aldıkta bakamadıkmı biraz fazla sulamışız sararmaya başladı bizde bir arkadaşa düğün hediyesi olarak verdik. ( tamamen bir şaka idi)..)))) Evet çok hoş bir çiçek vede uzun zamandır dikkatimi çeken bir olgu var bu çiçekte belkide soyadımı anımsatıyor, odandır hemen bu hafta alıyorum vede özenle baş köşeye koyuyorum. saygılarımla.
not. yorumlarım biraz şakacıdır umarım alınmadınız.
Merhaba, siteye yeni üye oldum. Sorunumun çözümünü mesajlar içinde aradım ama bulamadım. Benim orkidelerimin kökleri yukarı doğru uzuyor hatta aldı başını gidiyo da denebilir. Çiçek verecek bir dal gibi yukarı doğru uzuyor. Toprağın içine doğru yönlendiriyim dedim kırılıyor. Çiçek için dal da vermiyor. Bunun ne için ne yapabilirim? Yardımcı olabilecek var mı?
batukhan
28-08-2009, 13:46
Merhaba.
Resim olsaydı daha iyi yorum yapılabilirdi ancak,sanırım orkideniz bir phaleanopsis.Bu orkide diğer pek çok tropikal orkide gibi epifit bir orkidedir.Yani bildiğimiz pek çok bitki gibi torf/toprak katmanında değil;ağaçların üzerinde kökleri açıkta kalacak şekilde yaşar.Bu nedenle orkideniz yeni kök gelişim dönemine girdiğinde saksısının dışına doğru atıyordur köklerini.Çünkü bu tip orkidelerin kökleri de klorofil içerdiği için kökleri ile de fotosentez yapabilirler.Benim genel önerim orkidenizin saksı harcını ortalama 2 yılda bir değiştirmeniz ve dışarı çıkan kökelri rahat bırakmanız.Ancak kökleri ara ara spreyleme metodu ile nemlendirmek faydalı olacaktır.Çiçek açmaması ise gübreleme tipine,aldığı ışık miktarına,ortam nem ve sıcaklığına bağlı olabilir.Phaleanopsis bir cattleya ya da cymbidium gibi çok ışığa ihtiyaç duymaz ancak direkt güneş almamak koşuluyla aydınlık bir yerde tutulmalıdır.Azot ağırlıklı gübreleme yaparsanız da bitki çiçek açmak yerine yaprak üretimine gidecektir.Bazı orkide meraklıları phalenopsisleri 1-2 hafta süre ile soğuk ve karanlığa koyup çiçek açtırmaya zorluyorlar ancak ben hiç uygulamadım ondan bunu öneremiyorum.Burada pek çok tecrübeli arkadaş var eminim onların da ekleyecekleri deneyimleri vardır.
Saygılar
karaefsun
28-08-2009, 16:47
sayın gazwaz
phalinizin saksı içindeki kök durumuna bi bakın derim eğer o köklerde bi sakatlanmalar kök rengi veya kök sertliği gibi durumlar var ise çok ciddi hastalık olan gövde çürümesi olabilir. forumda buna benzer durumda olan phaller var ve hocamızın verdiği cevaplara çok kolay ulaşabilirsiniz. saygılar
stapelia
05-09-2009, 15:02
ben stapelia kaktus turunun 9 cesıtını 6 yıldır yetıstırmekteyım. kaktusler hakkında bılgılıyım, ama dun cıcekcı arkadasıma gıttım baktım cope birseyler atıyor ne diye sordum bana orkıde(Gaskeliana coerulea Blue yazıyor saksısında) olduğunu soyledı. ıkı senedır bakıyormus fakat iki dalda kırılmıs cıcek vermıyormuş artık dedı 3 yıldır cıceklenıyormustu. fakat dalları kırılınca 9 ay beklemıs dal atmamıs dıye cope atıyordu. aldım kokleri cok sağlıklı kaktusler ıcın kullandığım cıhazda sterilize ettım bakterilerden ve parazıtlerınden kurtuldu kökler cok saglıklı 5 tane yaprağı var ne kadar canlılar anlatamam, orkıdelerle .hıc ılgılenmedım daha once, ne yapabılırım tekrar çiçek dalı govdeden atması icin yardım edersenız sevınırım arkasım bu formu tavsıye ettı hemen uye oldum kaktusler kısmında artık bende varım herkese merhaba.......... :rolleyes:
stapelia
10-09-2009, 15:06
.....................küçük bir araştırma sonucunda bulduklarım..........
SULAMA
Evimdeki Su, Su Yumuşatıcısı Tarafından yumuşatılmıştır Bu Orkideye zarar verir mi?
Bu suyunuzun nasıl yumuşatıldığıyla ilgilidir. Eğer yumuşatma ion değişimi metoduyla yapıldıysa sorun yoktur, ama su sodyum klorür(tuz) kullanılarak yapıldıysa bunu orkideleriniz üzerinde kullanmanız doğru olmaz maalesef bir çok ev suyu sodyum kullanılarak yumuşatılmıştır. Sodyum ile yumuşatılmış sular bitkideki kalsiyum ve magnezyumu sodyuma dönüştürür. Sodyum bitki için toksin bir maddedir. Sodyumla yumuşatılmış su ile sulanan bitkiler 6-7 cm daha büyürler ve daha sonra büyümeleri durur. 6 aydan daha kısa bir zamanda sodyumla yumuşatılmış su orkidelerinizi öldürecektir. Eğer orkideleriniz üzerinde şişelenmiş su kullanırsanız suyun neyle yumuşatıldığını öğrenmek zorundasınızdır ve buna göre de önleminizi alırsınız.
ÇN: Buradan anlaşıldığı Üzere bu bitkiler yumuşak sudan hoşlanıyor. Eğer ki şişe suyu kullanıyorsunuz üzerine bakıp sodyum ile yumuşatılmamış olduğundan emin olun.
- - AŞIRI SULAMA - -
Çoğu insanlar bitkileri toprakta büyütmeye alışmıştır. Orkidelerse ağaç kabuğu ve diğer ortamlarda büyürler. Saksılardaki bu farklı ortamlardan dolayı orkide büyütmeye başlayanlar sulama metotlarında da çok önemli ayarlamalar yapmalıdırlar. Orkide sevdalıları yeni orkidelerini tipik olarak sularlar ve birde bakarlar ki orkideleri gene kuru kalmış ve sonra yine biraz daha sularlar bu olay en sonunda orkidenin gereğinden fazla sulanmasına ve boğulup ölmesine kadar devam eder. Orkide ortamı suyu çok çabuk emer ve daha sonra hemen kurur. Orkide ortamı oldukça gevşektir ve oksijen bitkinin köklerine çok rahat girip çıkabilir. Kökler doğru biçimde çalışmalıdır. Eğer saksı ortamı nemli tutulursa kökler kısa zamanda çürür ve bitki gerekli su ve havayı alamayacağı için solar ve ölür. Bu olurken bizim saf orkide sevdalımız hala bitkisini sulamaktadır. Çünkü bitki kuru görünüyordur.
Bakılması Gerekenler
Solma
Dolgun olması gereken yalancı soğanlar **** boğumlar büzülmüştür.
Cattleya ve Phalaenopsis gibi yaprakları olana bitkiler kıvrılırlar, yumuşarlar ve üzerlerinde kırışıklıklar oluşursa.
Miltonia ve Oncidium gibi yapraklar asla genişlemezler ve bir akerdeon gibi pileli görünürlerse.
Kararmış bölümler varsa özellikle bitkinin alt kısmındaysa.
Yaşlı yapraklar sarıya dönüyorsa ve dökülüyorsa. Sararıp dökülen yaşlı yapraklar varsa.
Onlar ekşi ekşi kokarsa.
Eğer mümkünse çok nazikçe evdeki saksısından alıp köklerini inceleyin. Eğer kökler siyah ve lapa gibiyse o zaman muhtemelen orkidenizi fazla suluyorsunuzdur.
Yapılması Gerekenler
Yukarıda saydıklarımızı gözlemlemeniz halinde anlayın ki ters gidin bir şeyler vardır. Ortam çürümeye başlamıştır ve bitkide köklerini kaybetmek üzeredir. O zaman hemen harekete geçmeli ve ivedi olarak bitkinin o çürüyen bütün köklerini kesip atmalısınız. Daha hızlı bir kuruma için daha kuru bir ortam kullanın. Artık o güzelim orkidenizin birkaç kökü kalmıştır. O yüzden bir sırıkla destekleyiniz. Eğer bitkinizin hemen hemen hiç yaşayan kökü kalmamışsa o zaman bu nadide orkideyi plastik bir torba içine koyunuz ve ucunu hafifçe gevşek bir şekilde kapatınız. Böylece bu güzelim orkideniz daha fazla nem kaybetmiyecektir. Daha sonra bu torbayı direk güneş ışığı olmayan bir yere koyunuz göreceksiniz ki o nadide orkidenizden yeni kökler çıkmaya başlayacaktır. AMAN SAKIN HA TORBAYA KOYDUĞUNUZ O NADİDE ORKİDEYİ GÜNEŞTE BIRAKMAYIN. Daha sonra göreceksiniz ki yeni kökler çıkmış. Yeni köklerin çıktığını gördüğünüz zaman torbadan orkidenizi çıkartın ve nem tepsisinin üzerine yerleştiriniz. Eğer o nadide bitkinizde siyah bir çürük varsa onu tekrar saksıya koymadan mantar öldürücü bir ilaçla tedavisini yapınız ve lütfen onu yeniden sulamaya başladığınızda önce yapmış olduğunuz hataları yenilemeyiniz ve çok dikkatli olunuz.
- - AZ SULAMA - -
Bir çok orkide sevdalısı çok sulama deyimini bilmezler o yüzden az sulama yolunu seçerler. Bu yüzden bitki buğulanır. Bitkiye sadece ufak bir miktar su vermiş olurlar ve bitki ortamı bütünüyle ıslatılmaz. **** o güzelim orkideyi adeta bir kaktüs gibi çok az sularlar. Maalesef onlar bilmezler ki bütün bitkiler yaşamak için yeterince su almak zorundadırlar. Hatta kaktüs bile yeterince sulanmalıdır ki yaşasın.
Peki az suladığımı nasıl anlayabilirim?
Enteresan nokta şudur ki az sulamanın bulguları çok sulamanınkiyle hemen hemen aynıdır. Sizin o nadide orkidenizin az veya fazla sulandığını belirlemek için bitkinizin geçmişte nasıl bir modelde sulanmış olduğunu bilmeniz gerekir. Buna rağmen o güzelim orkidenizi saksısından alıp köklerini incelerseniz problemi çözebilirsiniz. Eğer kökler sağlamsa sorun muhtemelen az sulamadır. Eğer kökler kararmış ve lapa gibiyse o zaman demek ki siz orkidenizi fazla suluyorsunuzdur.
Bitkileriniz boyun büker ama fazla sulanmış gibi köklerini kaybetmez.
Orkideler gelişirken daha ince yapraklı akordeon gibi pileli olur. Not: Hatta siz sulamayı artırsanız bile bu pilelenme düzleşmeyecektir, yeni yapraklar normal olacaktır.
Bitkiniz zayıftır ve yaprakları büzgün, aksak gibidir.
Ne yapmam lazım
Bitkinizin çok sulama değil az sulamadan muzdarip olduğundan emin olun.
Eğer bitkiniz saksısında sağlamsa sulamanızı arttırınz. Eğer haftada bir suluyorsanız bunu haftada 2’ye çıkartın.
Suladığınızda öyle suyu serpiştirmeyiniz yani adam akıllı sulayınız.
Buğulanma sulamanın hiçbir zaman yerini almaz.
Sularken ne sıcak nede soğuk su kullanın ılık su kullanınız.
Mutlaka sulamayı sabah yapınız. Böylece akşam olmadan bitkinizin yaprakları kuruyacak ve çürüme şansı azalacaktır.
Genel Sulama Kuralları
Her zaman ılık su kullanınız asla soğuk su kullanmayınız
Aşağıdaki hallerde daha sık sulayınız
Eğer saksının büyüklüğü 10 cm den azsa
Orkideniz killi bir saksıda yetişiyorsa (plastik olmayan saksı)
Orkideniz bir sepet içindeyse **** bir yere çıkarıldıysa
Nem oranı %40’ın altındaysa
Sıcaklık 27 derecenin üzerine çıktıysa ve orkideniz direk gün ışığına maruz kalıyorsa
Orkidenizin çevresindeki hava dolaşımı artmışsa
Orkidenizin yaprakları inceyse
Aşağıdaki koşullarda daha az sulayınız
Hava 3 gün veya daha fazla bulutlu olmuşsa
Eğer orkideniz direk gün ışığı almıyorsa
Gündüz sıcaklığı 16 derece veya daha azsa
Orkideniz 15 cm veya daha geniş bir saksının içindeyse
Plastik bir saksının içindeyse
Orkidenin etrafında çok az bir hava dolaşımı varsa
Nem oranı % 70 veya daha fazlaysa
Onun kalın yaprakları ve gelişimi varsa
stapelia
10-09-2009, 15:09
SAKSI DEĞİŞTİRME: Bitki sağlıklı görünüyorsa mümkün olduğu kadar saksı değiştirilmemelidir. (Ancak 2-3 yılda bir gerekir) Saksıdan çıkan birkaç kök önemli değildir. Değiştirme yapılacaksa çiçeksiz bir döneme denk getirilir. (Normal toprak kullanılmaz. Bulunabilirse orkide için hazırlanmış özel torf kullanılmalıdır.( ağaç kabuğu, yaprak çürüntüsü, yosun ve bitkisel kömürden hazırlanmış karışımlardır).
Uygun torf bulunamazsa bahçe ürünleri satan her yerde bulunabilen hindistan cevizi lifleri kullanılabilir. (Bakınız:HİNDİSTAN CEVİZİ TORFU)
Yeni saksı eskisinden sadece bir numara büyük olmalıdır.
HAVALANDIRMA:
Orkideler aşırı sıcak, kuru ve havasız ortamları hiç sevmez. Kış aylarında bile havadar mekan ister. Ancak hava cereyanından korumak şarttır. Pencere önleri bu yüzden pek ideal değildir. Bulunduğu ortam bitkiye direk rüzgar gelmeyecek şekilde her gün havalandırılır. Cam açılamadığı zaman vantilatör çalıştırılması da gerekli sirkülasyonu sağlayacaktır. Bitkiler ilkbahar sonlarında korkmadan dışarı çıkarılabilir. Orkideler bundan hoşlanır ve sağlıklı gelişir. Balkon veya bahçenin rüzgardan korunaklı, gölge bir yerinde havalar soğuyana kadar tutulabilir.Güneş yaprakları yakabileceğinden gölge şarttır. Gölge yoksa koyu renk bir tül veya şemsiye ile de korunabilir.
Orkideler çiçeksiz iken de dikkatle sulanıp bakılmalıdır. Orkidelerin çiçekleri geçtikten hemen sonra sapları 2-3 boğum üzerinden kesilir.
Orkidelerin çiçeklenme zamanı cinsine göre değişir. Aşağıda belirtilen zamanlar şartlara göre değişebilir.
Merhabalar,
Buradan aldığım bilgilerle özenle yaşatmaya çalıştığım orkidemin malesef ufak yeğenlerim çiçek açan dalını kırmışlar. Yaklaşık 1,5 aydır ben buna üzülürken şimdi orkidemin saksısında minik bir orkide daha belirdi. bi süredir bu şekilde biraz daha gelişmesini bekledim. Fakat ne yapmam gerektiğini bilemedim. Bilgisi olanlardan yardım bekliyorum:confused: 103536
merhaba,
resimdeki orkide yaklaşık 2 ay önce hediye geldi. geldiğinde şeffaf saksısı metal dekoratif bir saksıda, suyun içindeydi. forumdan okuduğum kadarıyla dekoratif saksıdan çıkardım, vilmorin desteği ile yaklaşık 10 günde bir saksıyı daldırma-çıkarma yöntemiyle içme suyuyla suladım. ilk geldiğinde çiçekleri tamamen açmıştı ve bugünlerde dökülmeye başladı. 2 aydır direkt güneş görmeyen fakat aydınlık pencere yakınında havadar bir yerde duruyor. asıl sorum ise fotoğraflarda görüleceği üzere alt yapraklardaki sarı-kahverengi büyük lekeler...ortasına bastırınca çok hafif bir yumuşaklık var ve üzerinde beyaz noktalar var? zaten çiçekçide çok iyi bakılmamış sanırım, saksının altı geldiğinden beri resimdeki gibiydi, o çiçekli ben acemi olduğum için dokunamadım...en ortadaki yeni yaprak geldiğinde yeni çıkıyordu ve bu yaklaşık 2 ayda büyüdü. sizce de hastalık belirtisi mi var? ne yapmalıyım?
bana göre açık ve net güneş yanığı.bu fotoğrafdakilerde bir saat öğle güneşinde kalmış olan mini orkideme ait.aynı şekilde kahverengi renk ve beyaz noktalar..
merhabalar,
orkidemin yaprakları yumusamaya basladı bu normalmidir yoksa bi sorunmu var ?
bir sorun var.orkidelerin yaprakları serttir.az mı suluyorsunuz?
aslında haklısınız, tam da o iki yaprak güneşe bakan yönde duruyor asıl yerinde.. peki sadece orkidemin yerini değiştirmem yeterli olur mu? yoksa o yaprakları kesmem gerekir mi? ve de saksı altında kalan kök uçları kurumuş gibi, onları da kesip saksı harcını değiştirmem gerekir mi? çok soru soruyorum, acemiliğime verin:)
yer değiştirmesi yeterli olur ancak yaprakları geri getirmez:(kesmenize şimdilik gerek yok.eğer lekeler büyüyecek olursa ve yaprak çürüyormuş hissine kapılırsanız dibinden koparın gitsin;). o kökleride bir makasla keserseniz iyi olur. içerdeki köklerde çürüme yok ise substrat değiştirmenize gerek yok.
menekşelerim
22-09-2009, 21:27
Arkadaşlar selam.orkide konusunda uzman arkadaşlardan yardım bekliyorum.Benimde 3tane orkidem var 1tanesinin o çiçek açan sapı kurudu yeni sap verirmi yapragı yeşil .bu orkidemi atmalımıyım diger 2 orkidemde baharda çiçekleri öldükten sonra tekrar saplarında her hengi bir degişiklik yok nasıl bir bakım yapmalıyım ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER orkidelerim kurtulacakmı
sapı kuruyan orkideyi neden atmak istiyorsunuz?:eek:bu gayet normaldir.orkideler çok yıllık bitkilerdir.6 ay veya daha kısa zamanda yeni bir sap çıkarır ve çiçek verir.kuruyan sapları kesin yeter..
hafta bir suluyorum tabagında kalan suyuda dokuyorum evin içinde bakıyodum belki havasız ve karanlık gelmiştir diye cam bolkona aldım yapraklarında bi degişikik olmadı ama tomurcuk verdi
çok sıcak olmuş olabilir..
evin içindede olmuyo balkondada olmuyo ölürse cok üzülürüm :(
üzerinden fısfıslıyor musunuz?bide köklerde çürüme belirtisi var mı?
hayır fısfıs yapmıyorum ama kökleri gayet iyi durumda uzerinde 4 yapragı var biri yeni cıkıyo üçü aşagoya dogru ama sertler biri yumusak
bana yardımcı olabilecek var mı acaba?
Merhabalar,
Buradan aldığım bilgilerle özenle yaşatmaya çalıştığım orkidemin malesef ufak yeğenlerim çiçek açan dalını kırmışlar. Yaklaşık 1,5 aydır ben buna üzülürken şimdi orkidemin saksısında minik bir orkide daha belirdi. bi süredir bu şekilde biraz daha gelişmesini bekledim. Fakat ne yapmam gerektiğini bilemedim. Bilgisi olanlardan yardım bekliyorum Eklenti 103536
bana göre açık ve net güneş yanığı.bu fotoğrafdakilerde bir saat öğle güneşinde kalmış olan mini orkideme ait.aynı şekilde kahverengi renk ve beyaz noktalar..
Siyah lezyonlar yumuşak ve sıkınca sulu cılk bir halde mi?
Hal öyle ise bu bir bakteryel hastalıktır.
Arkadaşlar!
Lütfen Türkçe yazım kurallarına özen gösterelim. Bu başlığın rayından çıkmak üzere olduğunu farkettim.
Büyük harfle mesaja başlamak noktalamalara dikkat etmek bu kadar mı zor?
Benim orkidemde, lekelerin ortası veya çevresi hasar görmüş bir yaprağın yumuşaklığını hissettiriyor. Bahsettiğiniz gibi sulu-cılk bir durum söz konusu değil açıkçası, diğer yeşil ve diri kısımlara göre daha yumuşak sadece.
Sayın myrina,
sizinki güneş yanığı. Bu çok belirgin ve aşina. yuvarlak kuru sarı bir lezyon etrafı kuru siyah ve yine dışında açık sarı bir hare güneş yanığına delalettir.
Ben sayın hallil33'ün mesajını alıntılayarak sorduğumdan onun bitkisini kastetmiştim.
Teşekkür ederim sayın praecox ilginiz için.Cılklık yok.Bulutlu bir günde dışarı koymuştum,yağmur yağarsa onuda yıkasın,sevinsin diye ama bulutlar beni kandırdı.O arada da uyuyup kalmışım.Bir saat öğle güneşi yaprakları bu hale getirdi.:(Fotoğrafda çürüyormuş gibi görünüyor ama aslında öyle değil.Fotoğraf çektiğim alet biraz kötü..
Merhabalar dün orkidemin yapraklarının yumusamaya basladıgından bahsetmiştim. Fotograflarını cektim yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Çok keyifsiz görünüyor.Köklerde iyi görünüyor diyorsunuz.Bana kalırsa susuzluk.daha sık sulayın ve arada bir fısfıslayın derim...
yaklaşık 2 sene önce benim de bir orkidem olmuştu, 1 ay sonra çiçekleri kurudu ve arkadaşım dalını kesti yeni sürgünler versin die??
Yaprakları çok kötü oldu, bir gün eve geldiğimde çöpün içinde orkidemi gördüm, annem kuruyor die çöpe atmış. Hemen çıkardım çöpten ve ben bakmaya başladım...
Sanırım sevgiden, bu sene çiçek açtı tekrar:) Ama yeni çıkan dalı 1 karışı geçmedi, uzamadı.
Merak ettiğim şey orkidenin dalının uzaması için ne yapabilirim, yardımcı olmanız dileğiyle...
Sayın myrina,
sizinki güneş yanığı. Bu çok belirgin ve aşina. yuvarlak kuru sarı bir lezyon etrafı kuru siyah ve yine dışında açık sarı bir hare güneş yanığına delalettir.
Ben sayın hallil33'ün mesajını alıntılayarak sorduğumdan onun bitkisini kastetmiştim.
Sayın praecox,
Yanlış anlayarak araya girmişim, yine de cevap vermişsiniz , teşekkür ederim.
Ricamı tekrarlıyorum...
Merhabalar,
Buradan aldığım bilgilerle özenle yaşatmaya çalıştığım orkidemin malesef ufak yeğenlerim çiçek açan dalını kırmışlar. Yaklaşık 1,5 aydır ben buna üzülürken şimdi orkidemin saksısında minik bir orkide daha belirdi. bi süredir bu şekilde biraz daha gelişmesini bekledim. Fakat ne yapmam gerektiğini bilemedim. Bilgisi olanlardan yardım bekliyorum:confused: 103536
Sayın starter fotoğrafda pek birşey anlaşılmıyor malesef:(.Bence bırakın kendi istediği gibi büyüsün. Eğer çok sıkışcak olurlarsa ve yavru orkidenin yeteri kadar kökü olursa ayırırsınız.;)
Malesef bugün onu kurtarayım derken bir katliam gerçekleştirm :( kök olmadan diktim ama tabi yaşama umudu çok az :((
Merhaba, Benim nerdeyse on aylık bir orkidem var , bu zamana kadar gayet sağlıklıydı ama kısa bi süreliğine arkadaşıma emanet etmiştim sanırım çok sulamış , ve çiçek veren gövdesi kurumuş, yaprakları gayet sağlıklı görünüyor ,acaba tekrar çiçeklenecek bir dal oluşur mu ?
Sayin sabz orkideler yerinin degistirilmesini sevmezler.Belkide bu neden olmustur.
Yerini değiştirmedim ben olmadığım için arkadaşım evimde bakmıştı !
neconeco
29-09-2009, 23:01
Selamlar.Bu yazılanları okuduktan sonra bir ,cesaret dedim orkide aldım.Umarım bozmadan uzun müddet tutabilirim.)))) Bundan önce ki pert olmuştu da.)))
hikmetmete
08-10-2009, 14:00
:) Orkidelerime bugün kavuştum, ne zamandır istiyordum. Acemi bir orkide sahibi olarak sayfadaki bilgiler süper. Paylaşımda bulunan herkese çok çok teşekkürler.
Sayın Halil33 verdiginiz bilgiler için çok teşekkur ederim, orkidem gercekten susuz kalmış :)) şu an durumu gayet iyi yapraklarıda artık öyle küskün durmuyorlar :))
hikmetmete
22-10-2009, 12:06
Acemi Biri olarak forumu incelemeye aldım, Hem Çalışıp hemde fordan bilgi almaya çalışan biri olarak iyice kafam karıştı. Bende birşeyler bulup ekleyeyim iyice çorba olsun demiyorum tabi ama biz acemiler için faydalı olacağına inandığım bilgileri sunuyorum. Başarabildiysem ne mutlu bana. ;)
Saksı Orkidenin bakımı nasıl olmalı?
Öncelikle, güzel ve uzun ömürlü çiçekler için orkidelerin gece ve gündüz arasında ortalama 6 ile 8 derece bir ısı farkına ihtiyaçları vardır. Cinsine göre biraz değişmekle beraber, gündüz:20-25, gece:16-17 derece idealdir. Bu ilk süreci tamamladıktan sonra ışık, sulama, nem ve havalandırma konularında aşağıdaki talimatlara uyduğunuz sürece uzun soluklu Orkidenizin keyfine varabilirsiniz.
IŞIK: Birçok çiçek gibi Orkide içinde direkt güneş almayan, bol ışıklı, aydınlık bir yer gerekmektedir. Sabah veya akşam güneş alan bir pencerenin yakını idealdir. Pencerede bulunan perde ışığı yeteri kadar filtre edecektir. Kış aylarında yapay ışık kullanılabilir. Florosan lambanın ışığı yeterli olacaktır. Yapay ışık kullanmayı düşünüyorsanız direkt bitkiye değil de, başka bir yerden bitkinin üzerine yansıyabilecek şekilde yerleştirmek gerekir. Bitkinin günde 12-14 saat ışık alması çiçek yapımını hızlandırır.
Yapraklar ışık açısından iyi bir göstergedir. Koyu yeşil, yumuşak yapraklar bitkinin az ışık aldığını, cinsine göre sarımsı-yeşil veya kızarmış yapraklar ışığın fazla geldiğini gösterir. Yeterli ışık alan orkidenin yaprakları açık, canlı bir yeşil olur.
Orkideler yandan değil, tepeden gelen ışıktan daha çok hoşlanırlar.
SULAMA: Musluk suyu kireç ve klor taşıdığı için sprey veya sulama suyu olarak kesinlikle uygun değildir. Yağmur suyu veya şişe suyu kullanılmalı, su oda sıcaklığında olmalıdır. Saf su gerekli mineralleri taşımadığı için kullanılmaz. Çoğu cinslerde iki sulama arasında üst toprağın hafif kuruması beklenir. Toprağın tamamen kurumasına izin verilmemelidir. Toprak ıslak değil, nemli olmalıdır. Yaprak ve çiçek ıslatılmadan sulanır. Saksı tabağında su biriktirilmemelidir. Sulama daima sabahları yapılmalıdır. Akşam sulamalarında bitki kurumaya fırsat bulamaz ve hastalanır.
NEM: Yüksek nem oranı şarttır. Bir sprey yardımı ile yapraklarına her sabah ılık su püskürtülmelidir.
Orkideler aşırı sıcak, kuru ve havasız ortamları sevmez.
Kış aylarında bile havadar mekan ister. Ancak hava cereyanından korumak şarttır. Bulunduğu ortamda bitkiye direk rüzgar gelmeyecek şekilde her gün havalandırılmalıdır.
Cam açılamadığı zaman vantilatör çalıştırılması da gerekli sirkülâsyonu sağlayacaktır. Bitkiler ilkbahar sonlarında korkmadan dışarı çıkarılabilir. Orkideler bundan hoşlanır ve sağlıklı gelişir.
Balkon veya bahçenin rüzgardan korunaklı, gölge bir yerinde havalar soğuyana kadar tutulabilir. Güneş yaprakları yakabileceğinden gölge şarttır. Gölge yoksa koyu renk bir tül veya şemsiye ile de korunabilir.
Orkideler çiçeksiz iken de dikkatle sulanıp bakılmalıdır. Orkidelerin çiçekleri geçtikten hemen sonra sapları 2-3 boğum üzerinden kesilir ve sulama talimatına uyularak bakımına devam edilmelidir. :cool:
fulyaduru
25-10-2009, 23:47
Merhabalar...Çanakkale de büyük şehirlerdeki gibi yapı marketler olmadığından ve çiçekçilerde çok pahalı olduğundan sadece resimlerine baktığım orkidemi görümcem hediye getirdi istanbul dan..
Çok ama çok sevindim..Ona gözüm gibi bakıyorum ellemeye dokunmaya kıyamıyorum..Ayrı bir merak heves var orkide türlerine karşı içimde..elimde olsa evi doldururum onlarla..Resimlerine bakıp türlerini öğrenmeye çalışıyorum.
Şimdilik orkideme sadece bakıyorum elleyemiyorum bile bişey olacak diye..Fakat birşey ilgimi çekti ve beni üzdü.Bana geldiğinde yani 1 hafta önce büyük bir tomucuğu vardı açtı.
Ancak küçücük 2 tomurcuk masanın üzerine düşmüş bugün gördüm..Çok telaşlandım.Ne yapmam gerektiğini okudum ışık yetersizliği yazıyordu ama yinede tecrübeli arkadaşlara danışmak istiyorum.
Yardımcı olursanınz sevinirim. Kaybetmek istemiyorum orkidemi. En kısa zamanda orkidenin yetişebilecek tüm türleerinden elde etmeye çalışacağım.
roseskin
26-10-2009, 12:24
Orkidemin dalında yavaş yavaş kuruma gözlemledim. acaba bu akşam suladığım için olabilir mi?
Sn. Preacox, yarım yamalak ingilizcemle:D yabancı bir sitede anlayabildiğim kadarıyla fazla yapraklanma ve çiçek açmamanın saksı içeriğindeki "fazla azot"un sebep olmasıymış?
Acaba bu bilginin doğruluk payı var mı?
Bu tarz bilgileri teyid etmek zor gibi. Orkidelerde çifte kör deneme yapmış araştırmalar bulmak gerekli.
Gerçi türüne hybridlenmeye bağlı olarak daha bol yapraklı olanlar da var ise de genelde çiçeklenmeyip yaprak vermesinin asıl sebepleri ışık yetersizliği gece gündüz ısı farkının yeterli olmamasıdır.
Azotu yüksek bir gübreleme sadece substratdaki mikro organizmalara yarıyacaktır.
Asıl sorun azotun birden kesilmesi sonucu kolapsa uğrayan sistemin mikr organizmaların ölümü sonucu protein v.d. leri gibi organik kütleden aniden ve çok yüksek oranda açığa çıkan azotun köklere yapacağı zarardır. pH dengesini bozulması da işin cabası...
merhabalar, benim phalaenopsis türü orkidemde küçük küçük beyaz böcekler var, hem de baya bi:S onların zararı var mıdır?? varsa onlardan nasıl kurtulabilirim???
Merhaba, bu siteyi yeni keşfettim ve buna çok sevindim. Evimde iki orkidem var. Bunlardan biri yeni öteki 6 ay önce gelen bir hediye. 3 hafta evde olmadığım için bir arkadaşa bırakmıştım. Geldiğimde orkidenin dalını son boğumun altından kesmişti. O dal kurumaya yüz tuttu. Doğrudan soruya geçiyorum:) Çünkü durum acil.
1- Yeni bir dal çıktı ve 4 boğum uzadı. Bu dalı hafif zorlayarak çiçeğe batırılmış tahta çubuğun üstündeki tutgaçları geçirerek bağladım. Dik uzaması için (Ağaç yaşken eğilirdiyerek). Doğru mu yaptım? Yoksa iyice uzayıp dalın sertleşmesini mi beklemem gerekiyordu.
2- İki dallı bir orkide elde etmek için özel bir muamele gerekiyor mu? Bu sözünü ettiğim tek dallı orkidem.
Yanıtlarınızı bekliyorum, teşekkürler
patipati
12-12-2009, 22:20
Merhaba,
1 hafta evvel bir Phalaenopsis aldım. Şimdilik onu memnun etmekle uğraşıyorum.
Fakat iş yerinde sahibi bakamadığı için ortada bir yere bırakılmış baya gariban duran bir Phalaenopsis 2 gün evvel gözüme çarptı.
Aslında çok ama çok acemiyim ama okuduklarımla birşeyler yapıp kurtarmaya çalışmaya karar verdim.
Uzun zamandır sulanmamıştı suladım ve suyunu süzdüm. Şeffaf saksı başka bir seramik saksı içindeydi seramikten çıkarttım.
Bir dalı tamamen kurumuştu en dipten kestim. 1 dalın üstü kurumaya başlamıştı 3. boğumdan kestim. yaprakları hafif yumuşamıştı, altta kalan 1 yaprakta hafif sararma var.
Kökleri iyi durumda görünüyor. substratı da bence kaliteli ve yeterli görünüyor(buradan okuduklarıma dayanarak diyorum yoksa henüz fazlasıyla acemiyim
Ama asıl sorun şu ki çalıştığım yer çok müsait değil. Hiç cam yok sadece merkezi klima var, sıcaklık gündüz 23 derece yanlış hatırlamıyorsam ama geceleri biraz serin oluyor ve inanılmaz kuru bir ortam(lens kullananların sorun yaşadığı, herkesde göz kuruluğuna sebep olan bir ortam).
Ben de phal.in ihtiyacı olan nemi sağlamak için sabahları temiz bir peçeteyi ılık su ile ıslatıp suyunu iyice süzüp yapraklarını siliyorum(dibine yaklaşmayacak şekilde) ve sık sık yanına kaynar su dolu bir kupa koyuyorum nem ve sıcaklık sağlaması için. ışık olarak bence iyi bir konumda; bol ışık alıyor(gerçi çoğunluğu yapay ışık ) ve direkt güneş gelmiyor. Sormak istediklerim şunlar;
Ilık suyla nemlendirilmiş peçete ile silmenin faydası olur mu?
Yanına kaynar su dolu kupa koymanın faydası olur mu? yoksa bunlar gereksiz çabalar mı?
Nem ihtiyacını karşılamak için başka neler yapabilirim?
Maalesef iş yerinden alıp eve getirme imkanım yok çünkü sahibi iş yerinde durmasını istiyor
Buradan ve bir siteden bulduğum bilgilerle bakmak istiyorum ama sizler de yardımcı olursanız eminim ki phal. çok memnun olur. Şimdiden çok teşekkürler
patipati
14-12-2009, 20:30
Bugün işe gittiğimde kötü bir manzarayla karşılaştım :( Kestiğim dal kurumuş.. Yapraklar yumuşamış, bir yaprak tamamen sararmış. Haftasonu vilmorin orkide besini aldım ama cuma su verdiğim için henüz kullanmadım.
Yardım edebilecek var mı????
Sayın patipati,
gübrelemeyi düşünmeden önce bitkinizin birkaç hafta, adaptasyonunu, ortama uyum sağlamasını bekleyin. Hafta sonunu müteakip gördüğünüz bu yaprak yumuşama dal kuruması gibi belirtiler, hafta sonunu iş yerinizde fazlaca serinde geçirdiğinden olabilir mi?
Hafta sonu ortam ısısı 16°C derece ve altı düşüyor ise Phallerde sorun yaşamanız doğaldır.
Sulamayı haftada bir kez ve özelikle pazartesi sabah yapın ve haftasonu soğuk ortamda saksı harcının kuru geçirmesini sağlayın.
Merhabalar, resmini yüklediğim orkideye bir seneyi aşkın süredir bakıyorum. Çiçekleri aylarca üstünde kaldıktan sonra döküldü, sonrasında iki yeni yaprak verdi. Yapraklar dik, yeşil ve sağlıklı, kökleri de yeşil ve sağlıklı. Benim merak ettiğim bu minik siyah noktalar nedir acaba? Bir tür mantar olabilir mi?
Burada yaprağın çıktığı gövde kısımda lekeler var.
118067
Bu da yeni çıkan yaprağın hemen altındaki lekeler.
118068
118071
Bundan başka sadece bir yaprağın altında çok minik toplu iğne başı kadar bir siyah nokta daha var.
Bu da genel hali...
118072
Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim...
Sayın İlkin,
mantari bir hastalık başgöstermiş gibi. Fungicide kullanımı gerekebilir. İlaç tavsiye edemiyorum ancak eski mesajları inceleyin.
patipati
16-12-2009, 21:42
Sayın Praecox, çok teşekkürler. Haftasonu ısı düşürülüyor ama 16 derecenin altına düşmüyordur sanırım 19 civarı. Dediğiniz gibi suyunu pazartesi sabahları vereceğim. Ama sanki gün geçtikçe kötüleşiyor gibi :( Umarım toparlayabilir
Sayın praecox ilginiz için çok teşekkür ederim. Umarım fazla yayılmadan bu mantar hastalığından kurtarırım orkidemi. Nasıl musallat oldu anlamadım hiç, sulamayı hazır su ile yapılıyorum, ne çürüme, ne de başka etkileyecek bir durum vardı. Hayırlısı bakalım. :)
Sayın İlkin,
öncelikle bu noktaları takibe alın. Büyüme ve çoğalma göstermemeli ancak pek de kaybolmazlar.
Asıl yazmak istediğim, bitkiniz bir büyük boy saksıya geçecek kadar büyümüş. :)
Saksıyı büyütüp yeni harca almanız uygun olur. Çiçeklenme göremedim ben. Bu bağlamda çok uygun bir zamandasınız. Saksıdan bitkiyi sökerken, saksıyı birkaç dakka suya gömün, saksının iç yan ve alt çeperlerine yapışan kökler yumuşasın, saksıdan daha kolay ayrılacaktır.
Bir kök budaması (temizlemesi) yapın. yeni harcına dikin.
Bunu yaparken de kökleri bundan önce adını telafuz etiğim gibi benomyl li suya daldırın bir kaç dakka bekletin. Çıkarıp bir gazete kağıdına serin kurusun bir gün de böyle kurumıya bekletebilirsiniz.
Sonra kuru temiz saksı harcına dikin.
Bir gün sonra sulama yapın.
Gübrelemeye bir ay sonra başlayın.
selamlar ilk önce teçrübelerinizi ve bilgilerinizi bizlerle paylaştığınız için teşekkürler, benim sorum orkidelerim çiçeklerini döktükten sonra sapını belli bir yerden kestim fakat uçlarınından başlıyarak sararmaya ve kurumaya başlıyor bunu önlemek için ne yapmam gerek acaba
saptaki kurumayı önlemenizin yolu yok, saptaki kuruma devam ederse dipten kesiniz.
peki yavru alabilmem için o sapın kurumaması gerekmiyormu, çevaplarınız için teşekkürler
ortamın sıcak olmasında orkideler için bi sakınca olurmu acaba
kerimgünay
31-12-2009, 16:01
Yapı marketten aldığım cinsini bile bilmediğim orkidem sanırım kötü yönde değişmeye başladı sanki. Çiçekleri attıktan sonra dalından 3 boğum kalacak şekilde kestim ama dal tepeden itibaren boğum boğum önce sararrdı sonra karardı gitti alt boğuma geçmeden yeniden kestim ancak tekrar devam etti sonunu bilmiyorum artık. Asıl derdim köklerinin bazısı iltihap toplamış gibi ve küf kokuyor. Yaprakları sağlam gibi ama içten çürümeye başlamış olabilir mi. Bunun için saksısını ve harcını kötü köklerini temizledikten sonra değiştirmelimiyim sizce. Birde bahçede bulunan karaçam diye bildiğim ağaçların kabuklarını topladım gerekli fırınlama işlemini yaparsam harc için kullanmayı düşünüyorun sakıncası varmı acaba. teşekkürler.:confused:
iyi günler orkidem cicek icin 2 tomurcuk verdi biraz büyüdüler ama ne yazikki döküldü ama sapi yeşil yanlisim ne acaba?
iyi günler orkidem cicek icin 2 tomurcuk verdi biraz büyüdüler ama ne yazikki döküldü ama sapi yeşil yanlisim ne acaba?
Merhaba,
Kısaca,sulama,bulunduğu ortam ısısı tomurcuk dökmesinin nedenidir daha detaylı bilgiler önceki mesajlarda mevcut biraz gerilere baksanız daha bilmediğimiz neler varmış diyeceksiniz eminim(ben öyle oldum)
Sayın kerimgünay,
Evet bitkiniz ciddi bir kök hastalığına yakalanmış, ancak atlatmış gibi görünüyor. Çürüyen kökleri sağlıklı köklerden siz de çok güzel ayırd etmiş, gözlemlemişsiniz. Kök temizliği ve saksı harcını değiştirmek uygun olur.
Karaçamdan ben son yıllarda vaz geçtim. Mümkünse Sarıçam v.d. devamlı saydığım türlerin kabuklarına dikin.
Karaçam da kullanabilirsiniz ancak bu kadar genç kabukları asla.
Yaşlı pinus sınıfı ağaçların kalın kabuklarını ufalayıp fırınlayın. Kabuk kalınlığının en az 1 cm ve üzerini kullanın.
Merhaba orkide severler. Sn. Praecox orkidemin resmini yüklüyorum. Geçen yıldan beri orkide bakıyorum. Geçen yıl çok güzel çiçek açmışlardı. Çiçek dalı bayağı uzundu ve açan çiçekler aylarca üstünde kaldılar. Çiçekler kuruyunca dalını kestim. Bu yıl sadece bir orkidem çiçek açtı. Diğerinde en ufak bir gelişme yok. Bu açan orkidemin alt tarafında sararma var. Acaba ne yapmam gerekiyor.?
Saksı harcı miadını doldurmuş. Bitki saksıdan taşmış. Saksıyı değiştirmeniz ve sharcını yenilemeniz gerekli. ancak şu anda çiçekte olduğundan riskli bir zaman.
Sararn yer yumuşak mı?
Mantari bir rahatsızlığı olabilir. Sulamaya azami özen gösterin. Önleyici bir mantar ilacı yapmanız uygun olur.
Verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim. Sararan yer yumuşak değil. Mantar ilacı önerebilir misiniz? Haftada bir toprağı biraz ıslanana kadar su veriyorum. Acaba yeterli midir?
Ziraai ilaçları öneremiyorum, ancak eski mesajlarımda bazıları geçmişte telafuz edilmişti.
Sulama konusunu da çok işledik hafta da bir sabahları saksı bolca sulanıp süzülmeye bırakılması bir yöntemdir. Azar azar ıslatmak harçı nemli tutmak kışın sorun oluyor.
zeynepseyma
16-01-2010, 19:11
Merhaba,
Üç hafta kadar önce aldığım orkidenin tomurcuğunun geçen hafta büzüşüp, sonra da düştüğünü farkettim.. Açılmış olan çiçeklerden birinin arkası da ilk geldiğinde kahverengi gibiydi ama ben onu çiçeğin ömrünün bitiyor olmasına yordum.. Dün ise, bütün çiçeklerin aynı şekilde kahverengileşmeye başladığını, tomurcukların da hepsinin büzüştüğünü gördüm..
Orkidenin yeşil yaprakları hafifçe daha sarı görünen bir tanesi dışında sert, dün kökünü incelemeye çalışırken de, yanlışlıkla toprağından çıkardım.. Köklerin çoğu yeşil değil de, beyaz renkliydi.. Bilmiyorum, normali nasıl olmalı? Aldığımdan beri bir kez hafifçe su verdim, daha sonra tekrar kuru göründüğünde kovaya daldırarak, su almasını ve sonra süzülmesini sağladım.. Bu sırada çok çok ufak beyaz nokta gibi canlıların sudan yukarı tırmandığını gördüm.. Ve sanırım büyük bir hata olarak, panikleyip, az bir bulaşık deterşanını suyuna damlattım.. Bu sırada tomurcuklar zaten büzüşmüş haldeydi.. Sizce orkidemin sorunu nedir? Forumu okudum ama benzer bir sorun göremedim, orkidede gördüğüm canlılar, bit gibi görünmedi gözüme, emin olamadım, çok ufaklar çünkü.. çok teşekkür ederim, kolay gelsin..
122132
122133
122134
122135
Bana göre bu bitkinin esas sorunu göbekten çiçek sapı verecek kadar dopinglenmiş olması. Kökler beyaz da olabilir ancak diri sert ve büzülmüş, emişlmiş gibi görünmemeli.
Basal göbek vermesi gerekiyor. Bunu yaparken de en iyi şartlarda basal bir yavru oluşturacak hatta iyisi mi iki yavru. Ve veya bir göbek oluşumu veya basal yavru.
Ben olsam derhal çiçeğini keser işi oluruna bırakırdım. Bu bitkinin acilen bir göbek oluşturması şart. Yaprakların tasfiri de iç acıdı değil doğrusu.
İyice sulayın her hafta...
sulama ile ilgili forumu inceleyin.
Üç haftada biraz sulamak başka bir şey beyaz toprak biti oluşumu ise başka bir konu.
Her sulamayı daldırma ile yapın sonra bir hafta kadar iyice kurumıya bırakın
zeynepseyma
17-01-2010, 00:25
Çok teşekkür ederim bu hızlı cevap için.. Şimdi sonuç olarak, çiçek sapını kökünden mi kesmeliyim? (ikisini birden?) Yoksa üçüncü boğumdan filan mı? Aşağıdaki resimde gövdenin hemen üzerindeki ikinci ve sonra da üçüncü kü.ük yaprak görünüyor.. Bunların ikisinin de altından mı kesmeli?
Ve de sizce bu canlılar toprak biti mi, ben ona göre bir ilaç kullanayım, devam ediyorsa? Tekrar teşekkürler...
122194
122195
Ben resimlerde bir tek çiçek sapı görüyorum. Diğeri üst gözden oluşmuş bir çatal.
Asıl sorun ana çiçek sapının çıktığı yer.
Dikkat ederseniz üzerindeki göz nod.larında yapraklar var.
zeynepseyma
18-01-2010, 11:30
Evet doğru, tek çiçek sapı var, ben acaba tomurcuklu olan durmalı, çiçekli olan kısmı mı kesilmeli diye, anlayamadığımdan öyle sordum... Meşgul ediyorum böyle, sanırım bir tüelü anlayamadım, kusura bakmayın ama, sonuçta, o yaprakların da altından, çiçek sapını gövdeye en yakın yerinden mi kesmeliyim? tekrar teşekkürler..
Kırmızı okun gösterdiği kırmızı çizgiden sapı kesmeniz iyi olur.
İstarseniz tamamen çiçeklerini döktükten sonra da kesebilirsiniz.
122320
Merhabalar arkadaşlar.Foruma dün çok beğendiğim beyaz orkideyi alarak katıldım.Fakat nasıl sulayacağımı bilmiyorum. Orkidem şeffaf saksısında. Saksıyı suya batırıp çıkararak mı, yoksa direk suyu saksının içine dökerek sulayacağım? Bazı yerlerde orkidenin kökleri sudan uzak tutulmalı denilmiş. Suya temas etmeden nasıl sulama yapılacak bir türlü anlamadım.
Sayın Praecox şu sulama işini anlatırsanız çok mutlu olurum. Teşekkür ederim.
Sorunuzun cevabı burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=92952&postcount=26).:)
Yine de, boş zamanlarınızda orkide başlığını okumanızı tavsiye ederiz.
Böylece, zaten sorulmuş ve cevaplanmış soruları bir daha sormamış olursunuz.:)
Teşekkür ederim. Fakat suya daldırma işi nasıl olacak? Ne kadar bekleteceğim suda? Kaç günde bir yapacağım bu işi? Çiçeğin susadığını nasıl anlayacağım?:)
Şaka mı yapıyorsunuz?
Mesajımda size orkide başlığını okumanızı önerdim, sorunuzun da cevabını buldum.:)
Herşeyi devletten beklemeyelim değil mi.:)
tüm forumu okudum fakat sulama olayını hala tam olarak anlayabilmiş değilim.yapraklarına yaprak gübresi sıkarak nemlendirmek orkide için iyimidir?iyi gelirse kaç günde bir sıkmalıyım?sayın praecox beni bilgilendirirseniz çok mutlu olurum...
Tüm forumu okudum, fakat sulama olayını hala tam olarak anlayabilmiş değilim. Yapraklarına yaprak gübresi sıkarak nemlendirmek orkide için iyimidir? İyi gelirse, kaç günde bir sıkmalıyım?
Sayın praecox beni bilgilendirirseniz çok mutlu olurum...
Sayın tarumok,
öncelikle bir öğretmen olarak mesajlarınızda yazım kurallarına uyarsanız biz de çok mutlu oluyoruz.
Orkidelerde yaprak gübrelemesi uygulamak kış aylarında büyük risk teşkil eder. Zaten Kışın Phal.ler hariç çoğu türün çok az gübreye ihtiyacı vardır, onu da kökden vermeniz uygun olur.
Sulama konusunda neyi tam anlıyamadığınızı anlamamakla beraber, şunu diyebilirim. Haftada bir saksıyı temiz az kireçli klorsuz su dolu bir kaba kök boğazına kadar su seviyesi yükselecek şekilde sokun. Takribi böyle 1-2 dk kadar bekletin. Sonra çıkartın 5-10 dk kadar süzülmesini bekleyin. Su süzülüdkten sonra yerine koyun.
Köklere su değmemesi kavramı köklerin uzun zaman suya temas eder şekilde durmaması anlamındadır. Kışın asla yapraklara su püskürtmeyin.
Merhabalar,
kesik bir dal orkide köklendirilebilir mi? Yani saksıda değil, tek dal bir orkide hediye aldım ve eğer onu köklendirip yaşatmanın herhangi bir yolu varsa öğrenmek istiyorum.
Çok teşekkür ediyorum şimdiden.
Sevgili merbe,
Ev ortamında, orkideyi daldan köklendirip üretmek biz hevesliler için imkansız gibi..
Boğumları ayrı ayrı keserek elde edip, sonra uygun besi ortamlarında doku kültürü yapıyorlar, tabi ki steriliteyi elden bırakmayarak başarılı oluyor bu ancak. Yazdıklarım da teknik donanım istiyor. Dilerseniz aşağıdaki linke göz atın..
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9020
Merhabalar,
kesik bir dal orkide köklendirilebilir mi? Yani saksıda değil, tek dal bir orkide hediye aldım ve eğer onu köklendirip yaşatmanın herhangi bir yolu varsa öğrenmek istiyorum.
Çok teşekkür ediyorum şimdiden.
Kesik bir dal orkide lafı bana bu orkidenin Cymbidium sp. si olacağını söylüyor.
Korkarım bu türde daldan herhangi bir üretme imkanı yok.
Ancak çiçek dalı bir Phal. türüne ait ise çiçeklenmemiş, kapalı gözleri torf da filizlendirmeyi deneyebilirsiniz. Böyle bir vaka ilgili başlıkta bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=97377&postcount=247)mesajda yazdığım gibi yabancı bir kaynaktan olurabilirliği açıklandı ise de yine de oran çok düşük.
merhaba
geçen sene çiçek açmışken aldığım orkidemi çiçegi ölünce 3. boğumdan kesmiştim ve şimdi tekrar filiz verdi fakat yaklaşık 3 haftadır filiz de hiç bir gelişme yok sulamaları da sitenizde önerdiğiniz gibi yapıorum içme suyu koyuyorum 15 günde bir orkide besini de veriyorum fakat kökleri saksıdan tasmış durumdaydı ve saksısını degiştirdim ama saksıda hava almadığını farkedince tekrar eski saksısına diktim(aynı gün içinde deiştirdim) şimdi napmam lazım filizin boyu 20-25 cm uzunluğunda ucunda tomurcuklar da var fakat 3 haftadır bir gelişme yok çiçek açması uzun mu sürüyor yoksa daha güneşli bir yere mi koyayım şu anda direkt güneş almayan camın önünde duruyor kökleri de sağlıklı gözüküyor ama saksınını deiştirirken farkettim tam bitkinin kökünün altındakiler yani tamamem toprağın içinde kalanlar sararmış diğer kökleri yeşil gayet sağlıklı.
şimdiden teşekkürler....
gazeteci28
17-02-2010, 20:20
Orkide resimlerini görünce şaşırdım. Karadeniz'de orkideyle ilgili araştırma yapan var mı? Yüksek rakımlı yerlerde mart, nisan mayıs aylarında çok sayıda orkideler hayvancıkların dolaşım sisteminde yer ediyor. İlgilenen arkadaşlara duyurulur.
İlgilenen arkadaşlara duyurulur.
Nasıl yani?
gazeteci28
18-02-2010, 00:36
Nasıl yani?
Orkideyi araştırırken resimlerini gören dağ köylü tanıdık, bu patlak çiçeği, bu bilmem ne çiçeği, vb. gibi isimlerle saymaya başladı. Bu çiçek falan ağacın yanında var, şu çiçek şu yerde var şeklinde konuşunca bunlar orkide ve kıymetli çiçeler diyerek açıklamada bulundum. Biz bunları karakıza yediriyoruz şeklinde konuştu. Yaşadığım bu olaydan ötürü sordum Karadeniz'de Orkideyle ilgili araştırma yapıldı mı diye. Yayla turizmi genellikle Haziran ayından sonra başlar ve bu tür çiçekler pek olmaz. Karadenizde orkidenin sevdiği iklim şartları mart, nisan mayıs ayları. O aylarda resimlerini çekmek için yaylalara çıkmayı planlıyorum. Karadenizde orkideyle ilgili daha önce çalışma yapmış arkadaşlar varsa paylaşırlarsa aydınlanmış oluruz.
1 yıldır baktığım orkidem artık ölüyor :( şehir değişikliği yaptık ve sanırım Çanakkale'yi hiç sevmedi. Yaprakları teker teker sararıyor. 2 hafta da bir suluyorum, saksının altına nem olması için köklerin ulaşamayacağı şekilde su koydum, aydınlık bir yerde tutuyorum ama nedense bana küstü acaba hala bir umut var mıdır?
sararıp düşen bir yaprağın altından yeni minik bir yaprak çıkıyor. Sanırım hala bir umut var.....
talanyali
05-03-2010, 12:35
Merhaba,
Foruma 2 hafta once aldigim orkidem sebebiyle bugun uye oldum..
Orkidemle ilgili bir sorun var ama henuz acemi oldugum icin ne oldugunu ve nasil cozmem gerektigini bilmiyorum. Internetten orkide bakimi ile ilgili bilgi edindim biraz. Direk gunes isigi almiyor, hafta 1 suluyorum (henuz seffaf kap alamadim ama koklerinin isik almasini sagladim) vs..
Orkidem ile ilgili sorunum su.. 2 hafta once aldigimizda uzerinde bircok tomurcuk vardi.. Hepsinin acmasini beklerken birer birer kurumaya ve dokulmeye basladilar. Geldiginde acik olan cicekleri hala acik. Onlarda kuruma yok. Ama nerdeyse tum tomurcuklar kurudu ve dokuldu. 1-2 gundur bakiyorum koklerinde de kurumalar var.
Ayrica koklerin diplerinde bazi beyaz pamuklanlamalar oldugunu farkettim..
Fazla su verilememesi gerektigini okumustum internetten ama bu sefer de cok mu az su verdim acaba? O yuzden mi kuruyorlar? Kokleri saksidan tasiyor, saksisi mi kucuk geldi acaba? Ne yapmaliyim yardim edin lutfen..
talanyali
05-03-2010, 12:37
Fotograflarin devami..
Merhaba belki bir milyonuncu kez sorulan soruları tekrar ediyor olacağım ama beni forumlara yönlendirmeden cevap verebilirseniz sevinirim.
Bugün heyecanla bir orkide aldım. Eve geldiğimden beri de internette araştırmalar yapıyorum. güzelliğine kapılıp aldığım orkidenin bir sorunu olduğunu anladım. Bütün yapraklarının üzerinde kahverengi lekeler var. Bu lekelerin etrafı siyah bir halka çevrili ve lekeler kuru. 2 yaprağının yarısıda sararmış. Sorunu nedir acaba? kurumuş olabilirmi?
Sn Talanyali,
Ben de yeni Orkide meraklilarindanim ama bana bitkiniz biraz sogukta kalmis gibi geldi. Koklerin uzerinde kufler var. Az suladim diyorsunuz ama seffaf kaptan yogunlasmis su buhari gorunuyor. Kokler saglam gibi, kokleri dagitmadan kabindan cikartip sicak bir odada kurumaya birakirsaniz iyi olur diye dusunuyorum. Gerci forumda ben kendi soruma cevap alamadim ama yeni aldigim phal.lerin koklerini, benzer kuflenmeler gordugum icin, 10 lt suya 20 gr Captan ve 6 gr Benomil karistirdigim solusyona batirdim, suzdurdum. Bir haftadir sorun gozukmuyor, bazi tomurcuklar evde acmaya basladilar.
Kafkas57
15-03-2010, 00:53
Aldığımız orkide için bu saksıyı tavsiye ettiler. Torf ilavesiyle diktik. Doğru mu yaptık?
Tavsiye edenlere selamlar:)
Kesinlikle torf orkidelerin yaşaması için uygun olan bir ortam değil, lütfen phalaenopsis paşlığını okuyun gerekli bilgiler mevcut, ancak geç olmadan bitkinizi uygun karışıma geçirmelisiniz...
Evet torfu hemen boşaltın. Hiç önerilmiyor!! Ve şeffaf; güneş ışığını köklere geçirebilecek bir saksıya aktarın.. Çiçeğiniz çok güzel, inşallah çok uzuuuunn zamanlar sizinle kalır. Güle güle büyütün..
Merhaba belki bir milyonuncu kez sorulan soruları tekrar ediyor olacağım ama beni forumlara yönlendirmeden cevap verebilirseniz sevinirim.
Bugün heyecanla bir orkide aldım. Eve geldiğimden beri de internette araştırmalar yapıyorum. güzelliğine kapılıp aldığım orkidenin bir sorunu olduğunu anladım. Bütün yapraklarının üzerinde kahverengi lekeler var. Bu lekelerin etrafı siyah bir halka çevrili ve lekeler kuru. 2 yaprağının yarısıda sararmış. Sorunu nedir acaba? kurumuş olabilirmi?
Orkidemin bir problemi var ama ben bir çare bulamıyorum. Tomurcuklarıda kurumaya başladı. Nasıl bir önlem alabilirim?
Sn. Sheydaa
Cicegi guzelligine kapilip aldiginiza gore kurumus olmasi zor bir ihtimal. Sonucta yapraklar olumsuz degil, bir gun zaten kuruyup olecekler. Uzerindeki lekeler gunes yanigi da olabilir, kuf, mantar hasari da olabilir, iki haftadir bu lekelerde buyume olmadiysa, yapraklar yumusayip sarkmadiysa umidinizi kesmeyin. Kokler ne durumda, diri, yesil/gumusi renkteler mi? Substrat cok nemli gibi mi, saksinin ic yuzeyinde cig damlalari olusmus mu? Seffaf saksida ise bunlari kontrol edebilirsiniz. Ciceginiz gunduzleri 21 derecenin altinda mi kaliyor, geceleri daha mi soguk oluyor? Oyle ise bitkinizi daha sicak bir ortama tasimakla ise baslayabilirsiniz. Kokleri dagitmadan saksidan cikartin ve fotograflayin. Benden daha tecrubeli ve bilgili kisiler eminim fotografa bakarak daha iyi onerilerde bulunabilirler.
Sn. Sheydaa
Cicegi guzelligine kapilip aldiginiza gore kurumus olmasi zor bir ihtimal. Sonucta yapraklar olumsuz degil, bir gun zaten kuruyup olecekler. Uzerindeki lekeler gunes yanigi da olabilir, kuf, mantar hasari da olabilir, iki haftadir bu lekelerde buyume olmadiysa, yapraklar yumusayip sarkmadiysa umidinizi kesmeyin. Kokler ne durumda, diri, yesil/gumusi renkteler mi? Substrat cok nemli gibi mi, saksinin ic yuzeyinde cig damlalari olusmus mu? Seffaf saksida ise bunlari kontrol edebilirsiniz. Ciceginiz gunduzleri 21 derecenin altinda mi kaliyor, geceleri daha mi soguk oluyor? Oyle ise bitkinizi daha sicak bir ortama tasimakla ise baslayabilirsiniz. Kokleri dagitmadan saksidan cikartin ve fotograflayin. Benden daha tecrubeli ve bilgili kisiler eminim fotografa bakarak daha iyi onerilerde bulunabilirler.
Öncelikle cevap verdğiniz için teşekkür ederim.
Yapraklardaki lekeler büyümedi,kahverengi kuru bir görüntüsü var lekelerin. Köklerde yeşil gri renklerinde, bazı kökleri ise kurumuş.Bir de saksının içinde minik gri renkte bit benzeri böcekler ve siyah uzun bir böcek gördüm, kurtulmak için ne önerirsiniz? Kuruyan tomurcuklar döküldü, diğerleri büyümeye ve açmaya devam ediyor.Kalan tomurcukların kurumaması için ne yapabilirim?
ps:yeni üye olduğum için resim yükleyemiyorum
Ek olarak geceleri odanın 21 derecenin altına düştüğünü sanmıyorum. Sadece odayı havalandırdığım zaman sıcaklık düşüyor, bu durum sebep olabilir mi? İki gün önce saksıda buharlaşma vardı, bende bir gün su vermedim geçti. Acaba yanlış mı yapıorum sulamayı. her sabah 2 veya 3 yemek kaşığı su veriyorum ve yapraklarını siliyorum.
Her sabah kasikla sulamayi nereden cikarttiniz???? Forumda tavsiye edilen sulama sekli mevsimine gore 1 hafta - 10 gunde bir saksiyi suya batirip kabarcik cikmayincaya kadar bir kac dakika suda bekletmektir. Hem bu sayede bocekleri havasiz birakarak yok edebilirsiniz. Derhal sulamayi kesin bence. 1 hafta sonra daldirma yontemiyle tekrar baslayin. Geceleri sicaklik 21'in bir miktar altina dusebilir. Cok cereyanda kalmadigi surece kisa sureli havalandrmalarin sorun yaratacagini sanmiyorum. Kendim orkidede kullanmadim ama bocekler cok fazla ise etken maddesi " diazinon " olan bir ilac kullanabilirsiniz.
bernaguller
21-03-2010, 10:38
Merhaba, bol çiçekli gayet sağlıklı bir orkidem vardı. Yaklaşık 2 ay sonunda çiçekleri döküldü ama yaprakları ve dalı yemyeşil. Bir müddet sonra dalında tomurcuklanma oldu ben yeniden çiçek verecek sanırken yaprak vermeye başladı. Şimdi dalının en tepesinde iki taraftan toplam 4 er tane yaprağı olan bir orkidem var. Bu aşamada yaprakların ayrılıp yeni orkideler mi yetiştirilmesi gerekiyor yoksa böyle bırakacak mıyım? Çiçekçiye sordum bana yerini sevmiştir diye pek de mantıklı gelmeyen bir cevap veri. Ne yapmalıyım?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.