PDA

View Full Version : Orkide acemileri ve heveslilerin soru(n)ları

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15

Doku_Kültürcü
22-03-2016, 14:48
Orkidemin yapraklarında fiziksel hasarmış gibi görünen, ama fiziksel bir sebepden kaynaklanma ihtimali vermediğim bereler oluştu. Acaba birşeyi yanlış mı yapıyorum?

Son fotoda da belli olmuyor ama yeni sürgünleri sürekli kuruyor. En ucu odunsulaşmış. ne yapmalıyım?
601378

601379

601380

601381

Sayın Putko,
Bitkiniz çiçeklenmiş (1-4 ay arası çiçekli kalır) ve çiçeklerini dökmüş gibi duruyor. Bu durumda dalın kuruması normaldir. Yaralanmalar fiziksel görünüyor. Saksı harcı içerisinde küçük salyangozlar bulunabilir. Sulama yaptıktan sonra saksıyı gözlemleyin. Eğer salyangoz varsa ortaya çıkacaktır. Toplayıp atın.

putko
22-03-2016, 15:21
Sayın Putko,
Bitkiniz çiçeklenmiş (1-4 ay arası çiçekli kalır) ve çiçeklerini dökmüş gibi duruyor. Bu durumda dalın kuruması normaldir. Yaralanmalar fiziksel görünüyor. Saksı harcı içerisinde küçük salyangozlar bulunabilir. Sulama yaptıktan sonra saksıyı gözlemleyin. Eğer salyangoz varsa ortaya çıkacaktır. Toplayıp atın.

Merhaba Sn. Doku_Kültürcü, Öncelikle sorularımı cevapladığınız için teşekkür ederim.
Evet dediğiniz gibi çiçekleri yeni döküldü. Toprağı değiştireli bir ay olmadı sanırım. Öncesinde böyle bir salyangoz sorunu yoktu. Bu bir ay içinde olmuşmu diye kontrol ederim. Gübrelemeler arasında toprağı yıkamam gerektiğini önceki mesajlarınızdan birinden öğrendim. haftada bir suladığım için uygulama şansım olmadı. Sanırım bunun negatif etkisi olmuştur.

ustasli
23-03-2016, 12:39
Merhaba arkadaşlar,

Bir süredir forumu takip ediyorum.yardımseverliğiniz ve paylaşımcılığınız inanılmaz. Sizden ricam benim orkideme de bakabilir misiniz? Yaklaşık 3 haftadır bende ve biraz hasta görünüyor. Haftada bir kez ılık su ile suluyorum. Suyu tam olarak tüm saksıya yedirmeye çalışıyorum. Ama alttan bi yaprağı soldu ve üstteki kökleri taş gibi sert. Sizce ölüyor mu? Şimdiden teşekkür ederim.

Not: bir turlu foto ekleyemedim

erythrai
23-03-2016, 12:43
merhaba,
1,5 ay önce aldığım orkidemin çiçekleri artık kuruyup dökülmeye başladı. sanırım bu normal bir durum. ancak yapraklarında renk değişimleri var, bu bir sorun mudur yoksa normal bir durum mu? yardımcı olursanız sevinirim.

Doku_Kültürcü
23-03-2016, 16:04
Yapraklardaki dalgalı-yeşil oluşumun nedeni, bitkinin Phalaenopsis philippinensis, Phalaenopsis schilleriana melezi olmasından kaynaklanır. Bitki sağlıklı görünüyor. Ama, saksıyı sıkıştırdığınız cam kavanoz havalanmayı engelliyor olabilir. Bir kap içerisine yerleştirecekseniz daha geniş bir kap kullanın.

Doku_Kültürcü
23-03-2016, 16:11
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=600968&stc=1&d=1458422457
Sayın Şerife Yıldız,
Yaprakların ölü kısımlarına dokunmayın. Bitkileri doğrudan güneş almayacakları bir yere yerleştirin. Zaman içerisinde yeni yaprak verecektir. Toprak harcını, her gübreleme öncesinde bol su geçirerek yıkayın, bu bir önceki gübrelemeden kalan artıkları gübre artıklarını giderecektir. Sonra gübreleme yapın. Kolay gelsin.

erythrai
23-03-2016, 16:41
Çok teşekkür ederim cevabınız için. Fanus içindeydi bugün bu cam kavanoza koymuştum. Hemen çıkarıyorum.

ustasli
24-03-2016, 14:52
Orkidem ölüyor mu? Lütfen yardım :((

ustasli
24-03-2016, 14:55
Bu da başka bi foto

Doku_Kültürcü
24-03-2016, 17:48
Phalaenopsis çiçekleri 1-4 ay arasında çiçekli kalırlar. Bu süre hangi Phalaenopsis türünün melezi olduğu ile ilgilidir. Sonra çiçekleri dökülür. Sararan yaprak, bitkideki en küçük yaprak. Bitki yeni yaprak oluşturacağı zaman en eski yapraklardaki mineral madde ve şekeri çekip alır, yaprağı atar. Yani telaşlanacak bir durum yok gibi görünüyor.

ustasli
24-03-2016, 21:05
Çook çok çok teşekkür ederim doku kültürcü arkadaşım. Rahat bi uyku uyuyabilcem :))

orkidee.
25-03-2016, 21:06
Merhaba benim orkidem solmaya başladı yeni bakmaya başladımcçok seviyorum dikkat ediyorum ama aşağıdan yukarıya doğru çiçekler tek tek düşmeye başladı ve ben ne yapcagimi bilmiyorum bilgi verirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkürler

Gökçee
26-03-2016, 23:10
4 aydır besledigim orkidem çok saglıklıydı.aptallık edip taki yerini degiştirene kadar.çiçekleri bir bir sararıp düşmeye basladı.kökler saglam yaprakLr saglam.acaba mevsimimi geldi?yer degiştirme bahanemi oldu lütfen bilenler yazsın

Doku_Kültürcü
27-03-2016, 00:04
Phalaenopsis orkideleri oldukça uzun sayılabilecek bir çiçeklenme süresine sahiptir. Hangi Phalaenopsis türünün melezi olduğuna bağlı olarak bu süre 1-4 ay arasında değişir. Bu sürenin sonunda çiçekler dökülür. Bu normaldir.

sar-dunya
27-03-2016, 05:59
Phalaenopsis orkideleri oldukça uzun sayılabilecek bir çiçeklenme süresine sahiptir. Hangi Phalaenopsis türünün melezi olduğuna bağlı olarak bu süre 1-4 ay arasında değişir. Bu sürenin sonunda çiçekler dökülür. Bu normaldir.

Bunlara ek olarak ortamdaki çeşitli gazlar (örn: etilen), sulama rejimindeki düzensizlikler, hava akımları da erken çiçek dökülmesine neden olabilir. Bir aydan daha kısa süre duran çiçeklerde birşeyler ters gidiyordur ancak sayın Doku_Kültürcü'nün dediği gibi 1-4 ay arası pek normaldir, daha uzun süreler de olur ancak şartlarınızın ve bitkinizin çok iyi olması gerekiyor.

Öte yandan -erişilmesi güç veya dekoratifliği az istisna bitkileri saymaz isek- phalaenopsis, yapma çiçeklerden sonra çiçekleri en uzun süre açık kalan süs bitkisi (popülerliği biterse yapma çiçekle olan bu ortak paydaları nedeni ile bitecek). Eşyanın tabiatı gereği çiçek solan birşey :D

Busranur
27-03-2016, 17:41
Orkidemin dalı kurudu uzun zamandır da(10 ay falan ) dalı büyümedi. Ne yapmam lazım ?

Busranur
27-03-2016, 17:43
Ayrıca orkidemin yaprağı ortadan ikiye bölünmüş gibi yarıklar var sorun nedir anlayamadım.

Busranur
27-03-2016, 19:23
Orkidemin dalı kurudu ve 10 aydır da yeni bir dal çıkmadı . Benim ilk orkidemdi orkideler hakkında araştırma yaptım ama anlayamadım . Birde yaprakları ortadan ikiye yarılmış kesik gibi . Sorunu nedir ?

Doku_Kültürcü
27-03-2016, 20:28
Orkidemin dalı kurudu uzun zamandır da(10 ay falan ) dalı büyümedi. Ne yapmam lazım ?

Eğer dal kurumamışsa, Phalaenopsis orkidesini 17-19°C sıcaklıkta 1-1,5 ay tutulduğunda yeniden çiçek açar.

jorca
28-03-2016, 14:59
İyi günler orkidemi 26 Aralık 2015 günü satın aldım. Daha önce bir saksı orkidem kuruduğu için daha özen göstermek istiyorum. Sitenizi görünce çok sevindim. Orkidemi satın aldığım da üzerinde 20 tane civarında çiçek ve 4 tane dalı vardı. Bu dallardan 1 tanesi hiç açmadı tomurcuk ta yoktu diğerlerinden 1 dalda 2 çiçek kaldı diğer çiçekler geçen hafta soldu ve düştüler. Dün forumu 3 saatten fazla inceledim ve konuları bayağı öğrendim. Ama yine de kusura bakmazsanız bazı sorularım var. Çiçeksiz dalları 3 veya 4 ncü boğumun biraz üzerinden hemen mi kesmem gerekiyor yoksa bekleyeyim mi? Çiçek açmayan dalda çok ince örümcek ağları gördüm. Bu dalda büyümeden solmuş çok küçük tomurcuklar var. Ayrıca dala benzeyen bir çıkıntı var öylece 3 aydan beri duruyor. Fotoğraları nasıl ekleyeceğimi anlayamadım. Çok teşekkürler.

Doku_Kültürcü
28-03-2016, 23:14
Phalaenopsis tomurcuk dönemindeyken sıcaklık değişimlerine duyarlıdır, tomurcuk dökümü yapar.

Busranur
29-03-2016, 11:58
Eğer dal kurumamışsa, Phalaenopsis orkidesini 17-19°C sıcaklıkta 1-1,5 ay tutulduğunda yeniden çiçek açar.

Kurudu ne yapmam lazım

Doku_Kültürcü
29-03-2016, 15:39
Dalı kesin. Bitki, seneye yeni çiçek dalı verir. Gübrelemesini ve sulamasını ihmal etmeyin. Her gübreleme öncesi, saksı harcını, üzerinden 1-2 litre içme suyu geçirerek bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırın. Kışında bitkiyi 1-,1,5 ay 17-19°C sıcaklıkta 1-1,5 ay tuttuğunuzda tekrara çiçeklenir.

Kolay gelsin.

Busranur
29-03-2016, 19:47
Dalı kesin. Bitki, seneye yeni çiçek dalı verir. Gübrelemesini ve sulamasını ihmal etmeyin. Her gübreleme öncesi, saksı harcını, üzerinden 1-2 litre içme suyu geçirerek bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırın. Kışında bitkiyi 1-,1,5 ay 17-19°C sıcaklıkta 1-1,5 ay tuttuğunuzda tekrara çiçeklenir.

Kolay gelsin.
Sagolun. İnşallah seneye orkidem çiçek açar.

ncl
30-03-2016, 09:26
merhaba syn Praecoxve syn ent. orkidemin sapı sararmaya başladı ne yapmalıyım:(

Busranur
30-03-2016, 09:40
Orkidemin yapraklarında ortadan ikiye kesilmiş gibi yarıklar var. Ne yapmam lazım bilmiyorum .

Doku_Kültürcü
30-03-2016, 12:16
merhaba syn Praecoxve syn ent. orkidemin sapı sararmaya başladı ne yapmalıyım:(

Dal tamamen kuruyunca kesip atın. Bitki seneye tekrar çiçek dalı verip çiçek açacaktır. Gübrelemeyi ve sulamayı ihmal etmeyin. Her gübreleme öncesi, toprak harcı üzerinden 1-2 litre memba suyu geçirerek, bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırın ve sonra gübre verin. Bitkinin tekrar çiçeklenmesi için 17-19°C sıcaklıkta 1-1,5 ay kadar tutulması gerekiyor.

Kolay gelsin....

Doku_Kültürcü
30-03-2016, 12:20
Orkidemin yapraklarında ortadan ikiye kesilmiş gibi yarıklar var. Ne yapmam lazım bilmiyorum .

Bu yarıklar tekrar kaynamaz. Yaprağın işlevini de engellemezler. Yaprağın belirli bir ömrü vardır. O zaman dolana kadar fotosentez yapıp bitkiye besin sağlamaya devam eder. Bu nedenle yaprakları kesmeyi düşünmeyin.

Busranur
31-03-2016, 16:19
Orkide gübresi normal gübreyle aynı mı ? Normal gübre versem sorun olur mu ?

mühendis57
31-03-2016, 20:43
Orkide gübresi normal gübreyle aynı mı ? Normal gübre versem sorun olur mu ?

Merhaba,
Normal gübrelerin npk yani azot fosfor potasyum içerikleri yüksektir çok az kullanmanız gerekir orkide besinleri genelde %4 civarı besin elementi içerirler bu yüzden normal gübre kullanırken dikkatli olmak gerekir.

numunelik
04-04-2016, 13:07
merhabalar. Orkidem 3 ay çiçekli durdu sonra dökülmeye başladı. Bu arada annem çiçeğimi düşürdü dalı kırıldı çürümeye başladı.fotoları atıyorum. aşağı doğru sararmaya başlayınca 3. boğumdan kestim. kestiğim yere hava almasın diye mum damlattım. mumu kaldırayım mı , yanlış mı yapmısım :S http://i.hizliresim.com/JA8VBj.jpg http://i.hizliresim.com/OA8rl3.jpg

Doku_Kültürcü
04-04-2016, 15:01
Mum damlatmasanız da olurdu. Mumu sökmeyin, bırakın öyle kalsın.

aeylulsun
05-04-2016, 15:24
Merhabalar orkide 3 gözden budanıyor ancak ben geçen sene çiçeklerini dökdükden sonra budadım bu sene sürgün verdi çiçek açtı şimdi tekrar nasıl budayacağımı çıkaramadım ana gövde zaten budandı yeni çiçekli kısmı mı 3. gözden kesmeliyim

mühendis57
05-04-2016, 20:48
Merhabalar orkide 3 gözden budanıyor ancak ben geçen sene çiçeklerini dökdükden sonra budadım bu sene sürgün verdi çiçek açtı şimdi tekrar nasıl budayacağımı çıkaramadım ana gövde zaten budandı yeni çiçekli kısmı mı 3. gözden kesmeliyim

Budamaniza gerek yok eğer çiçek sapı sararıp kurumaya başlarsa dipten keserseniz.eğer çiçek sapında kuruma yoksa bir sonraki ciceklenme sezonunda aynı dal yine tomurcuk oluşturur.
Bol çiçekli günler...

masal_naz
05-04-2016, 23:01
Yeni bir eve taşınacağım, evde iki tane orkide terk edilmiş, yaprakları büzüşmüş biraz sağlam kökü var cok sususz kalmış, çürüyen kökleri temizleyip yeni orkide toprağına eksem kurtulur mu sizce? Yapraklar buruşmuş baya

mühendis57
06-04-2016, 07:48
Yeni bir eve taşınacağım, evde iki tane orkide terk edilmiş, yaprakları büzüşmüş biraz sağlam kökü var cok sususz kalmış, çürüyen kökleri temizleyip yeni orkide toprağına eksem kurtulur mu sizce? Yapraklar buruşmuş baya

Merhaba,
Sağlam yaprağı kalmışsa kurtulabilir.Aşırı susuzluktan buruşup sararmaya dönmüşse çok fazla yapacak birşey yok.Resim eklerseniz daha net konuşulabilir.

masal_naz
06-04-2016, 09:10
Bı bir tanesi

masal_naz
06-04-2016, 09:11
Bu ikincisi

masal_naz
06-04-2016, 09:12
Üçüncüsü

mühendis57
06-04-2016, 12:29
Üçüncüsü

Merhaba,
3. resimdeki hariç diğerleri için fazla umutlanmayın.Su dolu bir kovanın içine kök kısmını daldırın 5 dk kadar dursun. sonra saksı harcına tekrar dikin.

ozgulkaraoglu67
06-04-2016, 14:09
orkidemin yaprakları sararmaya başladı ne yapmalıyım acaba:)

mühendis57
06-04-2016, 15:28
orkidemin yaprakları sararmaya başladı ne yapmalıyım acaba:)

Merhaba,
Orkideniz sanırım mutfakta ve aşırı nemli bir ortamda, yapraklara su filan püskürtüyorsanız fazla sıklıkla püskürtmeyin.çürümeye başlayan yaprağın çürümüş bölgesini steril ve keskin bir bıçak vb. ile sağlam kısıma kadar kesin orkidenizin özellikle akşamları hafif esintiler almasını sağlayın aşırı nemi havalandırarak uzaklaştırın.Kökleri kontrol edin herhangi bir çürüme var ise onları da temizleyip tekrar dikim yapın. Kolay gelsin...

tyfnalsan
06-04-2016, 18:34
merhaba benim yaklaşık 8 ay önce bir tanıdığım bana kendi ürettiği keikilerden bir tane saksıda vermişti çok ilgilenemediğimden ve bilmediğimden bugüne kadar birşey yapmamıştım hiç büyümediğini gördüğümde konuya el atmam gerektiğini düşündü ve saksısı ile toprağını değiştirdim keikide ilk günkü gibi üç tane kök vardı hiç büyümemişti 8 ay içerisinde son bir haftadır düzenli bakıyorum kökler ucundan toplu iğle başı kadar büyüme gördüm gelişimleri ve köklenmesi hakkında bir bilgiye çok ulaşamadım ve çiçek sapıda yok orkide besini alsam faydası olurmu siz ne önerirsiniz doğu cephedeki penceremde duruyor ve cam sürekli açık istenilen ortama uygun her gün spreyle suluyorum önerilerinizi almak istiyorum.
iyi günler.

ozgulkaraoglu67
06-04-2016, 18:58
peki nerede tutmalıyım cam kenarında duruyor.aldığımda zaten yapraklarında ufak izler vardı ve sonradan sararmaya başladı

mühendis57
07-04-2016, 07:51
peki nerede tutmalıyım cam kenarında duruyor.aldığımda zaten yapraklarında ufak izler vardı ve sonradan sararmaya başladı

Direk güneş görmemesi gerekir. Pencereden biraz uzaklaştırın.ortamı sık sık havalandırın

mühendis57
07-04-2016, 07:54
merhaba benim yaklaşık 8 ay önce bir tanıdığım bana kendi ürettiği keikilerden bir tane saksıda vermişti çok ilgilenemediğimden ve bilmediğimden bugüne kadar birşey yapmamıştım hiç büyümediğini gördüğümde konuya el atmam gerektiğini düşündü ve saksısı ile toprağını değiştirdim keikide ilk günkü gibi üç tane kök vardı hiç büyümemişti 8 ay içerisinde son bir haftadır düzenli bakıyorum kökler ucundan toplu iğle başı kadar büyüme gördüm gelişimleri ve köklenmesi hakkında bir bilgiye çok ulaşamadım ve çiçek sapıda yok orkide besini alsam faydası olurmu siz ne önerirsiniz doğu cephedeki penceremde duruyor ve cam sürekli açık istenilen ortama uygun her gün spreyle suluyorum önerilerinizi almak istiyorum.
iyi günler.

ayda bir kez aşırıya kaçmadan gübre uygulayın.Rutin işlemlere devam edin keikinin büyüyüp çiçek dalı çıkartması vs. epey uzun bir süreç bir iki yılı bulabilir.

tyfnalsan
07-04-2016, 17:05
Gübre olarak ne önerirsiniz acaba

Farukk
09-04-2016, 14:12
Merhabalar, orkidelerim bu halde sizce nasıl bir bakım uygulamalıyım, yardımcı olursanız çok sevinirim?

MaynaVira
09-04-2016, 17:21
Merhabalar, öncelikle acemi olduğumu belirtmemde fayda var.
Orkidemin toprağını bir hafta kadar önce, hazır bir harç ile değiştirdim.
Yaptığım işlem sırasında eski toprağın simsiyah olduğunu, hafiften
kokmaya başladığını ve köklerin gelişmesini engellediğini gözlemledim.
Çürümüş ve kurumuş kökleri steril bir makas ile kestim.
Orkidenin gövdesi ile geriye kalan -tek tük ve kısaca kalmış zavallı- köklerini
çeşme suyu altında birkaç dakika boyunca yıkadım.
Saksı olarak da ortasından kestiğim 5 litrelik bir pet şişesi kullanmayı tercih ettim.
(Alt ve yan kısımlarından, toplamda yaklaşık 25-30 adet delik açtım.)
Orkide, toprağı değişmeden önce -benim ölçümle- sağlıklı görünüyordu.
Bol ve gür çiçekli; koyu yeşil renkte, yumuşak yapraklı idi.
Yapraklar neredeyse üst üste yapışık durumdaydı ve halinden memnun görünüyordu.
Ancak bugün itibarıyla daha net farkediyorum ki, toprak değişiminden sonra
yapraklar hatırı sayılır bir şekilde yukarıya doğru şahlandı.
Üst ve alt yapraklar arasındaki mesafe epey açıldı.
Yaprak uçlarında sararma, hatta neredeyse beyazlaşma; içbükey şeklinde kıvrılma;
ortasında ise yarılma belirtileri baş göstermeye başladı.
Üstelik eski haline göre daha kuru, cansız ve mat görünüyorlar.
Sizce sorun nedir sevgili orkide severler?
Tişikkir idirim.

FUNDA07
11-04-2016, 11:08
orkidem kuruyor. sanırım herşeyi yanlış yapıyorum. önce çiçekleri döküldü sonra üstü kurumaya başladı. şimdide kökleri kuruyor. internette bu bitkinin nemi çok sevdiği kuru kalmaması gerektiği yazıyordu.birşeyleri yanlış yapıyorum lütfen yardım edinn:(

gulsahyucel
11-04-2016, 14:34
Merhaba;
Orkide sevdalısıyım ama ayni zamanda bir orkide seri katiliyim de sanırım 😥
Üç orkidem var; neyse ki biri aylaaaarr sonra doğru zamanda budamayı başarmışım ki yeni bir dal vermeye başladı. Ancak diğer ikisinin çiçek dallarını köke kadar kurutmayı başardığım için sadece yapraktan ibaretler 😥
Ne yaptıysam olmadı. Yaprakları çok sağlıklı, kökleri de en az şimdi yeni dal veren kadar iyi durumda denebilir. Tekrar çiçek vermelerini öyle istiyorum ki...
Ne yapmalıyım? Beklemekten başka seçenek var mıdır?
Birinin fotoğrafını eklemeyi başardım.

Doku_Kültürcü
11-04-2016, 17:19
orkidem kuruyor. sanırım herşeyi yanlış yapıyorum. önce çiçekleri döküldü sonra üstü kurumaya başladı. şimdide kökleri kuruyor. internette bu bitkinin nemi çok sevdiği kuru kalmaması gerektiği yazıyordu.birşeyleri yanlış yapıyorum lütfen yardım edinn:(

Çiçekler1-4 ay arası (hangi Phalaenopsis türünün melezi olduğuna göre değişir) çiçekli kalır, sonra çiçeklerini dökerler. Çiçek dalıda kuruyabilir. Ama, haklısınız, çiçeğiniz susuz kalmış gibi görünüyor. Yaprakları derimsi bir duruma gelmiş. Kökleri sağlıklı duruyor. Sulamaya ve gübrelemeye dikkat edin. Ayda bir gübre verin. Gübre vermeden önce, bir evvelki gübrelemeden arta kalan saksıdaki gübreyi uzaklaştırın. Bunun için büyükçe bir yoğurt kabı alın. İçerisine içme suyu, daha da iyisi saf su koyun. Bitkinizi bu su içerisine 4-5 defa daldırıp çıkartın. Hemen sonrasında gübre sıvısını bitkinize verin. Yeni yaprak ve kök oluşturacaktır. Sulamayı 7-10günde bir yazın 2-3 günde bir yapın.

Doku_Kültürcü
11-04-2016, 17:27
Merhabalar, öncelikle acemi olduğumu belirtmemde fayda var.
Orkidemin toprağını bir hafta kadar önce, hazır bir harç ile değiştirdim.
Yaptığım işlem sırasında eski toprağın simsiyah olduğunu, hafiften
kokmaya başladığını ve köklerin gelişmesini engellediğini gözlemledim.
Çürümüş ve kurumuş kökleri steril bir makas ile kestim.
Orkidenin gövdesi ile geriye kalan -tek tük ve kısaca kalmış zavallı- köklerini
çeşme suyu altında birkaç dakika boyunca yıkadım.
Saksı olarak da ortasından kestiğim 5 litrelik bir pet şişesi kullanmayı tercih ettim.
(Alt ve yan kısımlarından, toplamda yaklaşık 25-30 adet delik açtım.)
Orkide, toprağı değişmeden önce -benim ölçümle- sağlıklı görünüyordu.
Bol ve gür çiçekli; koyu yeşil renkte, yumuşak yapraklı idi.
Yapraklar neredeyse üst üste yapışık durumdaydı ve halinden memnun görünüyordu.
Ancak bugün itibarıyla daha net farkediyorum ki, toprak değişiminden sonra
yapraklar hatırı sayılır bir şekilde yukarıya doğru şahlandı.
Üst ve alt yapraklar arasındaki mesafe epey açıldı.
Yaprak uçlarında sararma, hatta neredeyse beyazlaşma; içbükey şeklinde kıvrılma;
ortasında ise yarılma belirtileri baş göstermeye başladı.
Üstelik eski haline göre daha kuru, cansız ve mat görünüyorlar.
Sizce sorun nedir sevgili orkide severler?
Tişikkir idirim.

Sayın MaynaVira,
Orkidenizi diktiğiniz damacanaya açtığınız delikler yeterince büyük olmayabilir. Köklerin havadar bir ortamda gelişmesi gerekli. Sulama ve gübrelemeye dikkat edin. Gübreleme öncesinde bitki saksısı içerisinden bolca su geçirip bir önceki gübrelemeden arta kalan artıkları uzaklaştırın hemen sonrasında gübre sıvısı uygulayın. yazın 2-3 günde bir sulayın. Kışın 5-7günde bir.

Doku_Kültürcü
11-04-2016, 17:34
Merhabalar, orkidelerim bu halde sizce nasıl bir bakım uygulamalıyım, yardımcı olursanız çok sevinirim?

Sayın Farukk,
Birinci orkideniz keiki vermiş. Köklenmesini bekleyin. Köklendikten sonra ana bitkiden ayırıp kendi saksısına dikin. Şu andaki durumda sulama ve gübrelemeye dikkat edin. yazın 2-3günde bir, kışın 5-7günde bir sulayın. Ayda bir gübreleme yapın. Gübre uygulamadan önce saksı harcı üzerinden bolca su geçirerek (menba suyu, ya da saf su) bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırın. Hemen akabinde gübreli sıvı verin.

MaynaVira
12-04-2016, 19:30
Yorumlarınız için teşekkür ederim sayın Doku Kültürcü.

Doğrusu bitkinin bundan önceki saksısı, ışık geçirmeyen ve yalnızca
alt kısmında birkaç delik bulunan bir yoğurt kovasıydı.
Bu nedenle, uyarlanmış yeni saksının bir dezavantaj oluşturduğunu düşünmüyorum.

Bir diğer husus ise, bahsettiğiniz üzere gübreleme:
Gübre kullanmıyorum. Belki bu noktada hatalıyımdır.
Lakin, şimdiye kadar da orkideye hiç gübre verilmedi.
Ben de pek alıştırmak istemiyorum.

Şu halde, sanırım biraz daha zaman verip, gözlemlemek gerekiyor.

fdogru
13-04-2016, 11:22
Geçen senelerde aldığım iki orkideyi kaybettim. fakat birisi, tamamen yok olmuşken, 2 tane kök çıkardı. kökler yaklaşık 1 - 1,5 cm uzunluğunda. 3. kök de çıkmaya başlamış nokta kadar.
ayrıca 2 de yeni yaprak çıkardı, üzerinde kalan büyük tek yaprak yaşlandığı için solmaya başladı.
kaybetmekten korktuğum için hiç saksısını değiştirmedim. haftada bir sulamaya devam ediyorum.

ekstra bir şey yapabilir miyim? elimin altında sphagnum yosunu da yok, köklenmeyi hızlandırmak adına.

forumu da okuyorum ama yine de sormadan edemedim. sizce ne yapmalıyım?

Nurnsvn
13-04-2016, 17:51
kökleri sanırım susuzluktan kurumuş içleri resmen boşalmış yaprakları saekmaya başladı ölen kökleri kestim yeşik kökler var kökleri az değik en az 10 tane var şuan bazılarıda sarıya dönmüş sorun nedir acaba acil cevap? gayette sağlıklı görünüyo ve 2-3 tanw yab dal çıkartıyo ölmesib lütfen

Doku_Kültürcü
13-04-2016, 18:49
kökleri sanırım susuzluktan kurumuş içleri resmen boşalmış yaprakları saekmaya başladı ölen kökleri kestim yeşik kökler var kökleri az değik en az 10 tane var şuan bazılarıda sarıya dönmüş sorun nedir acaba acil cevap? gayette sağlıklı görünüyo ve 2-3 tanw yab dal çıkartıyo ölmesib lütfen

Saksı harcını değiştirin. Düzenli sulama ve gübreleme yapın. Kışın 5-7 günde bir, yazın 2-3 günde bir sulayın. Yazın hava köklerine her gün içme suyu, ya da saf su püskürtün. Ayda bir gübreleme yapın. Her gübreleme öncesinde saksı harcından bol su geçirerek bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırın.

irena__seda
15-04-2016, 15:26
Merhaba öncelikle değerli bilgileriniz ve paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim.Benim şöyle bir sorum olacaktı. Geçmiş senelerde alınmış yaklaşık 6 adet orkidemiz var ve bu güne kadar hiçbir sorun yaşamadık. Fakar geçen sene bir **** iki tanesinde hafif reçinelenme durumu olmuştu ama biz normal bir süreç zannederek önemsememiştik ama bu sene hepsinden resmen damla damla reçinelenme olunca araştırmalarım sonucunda sitenizi buldum ve böceklenmenin reçinelenmeyi arttırdığını öğrendim.Bugün çiçeklere daha dikkatli bakınca resmen şok oldum.Sanırım resimde görünenler reçineye yapışmış böceklere benziyorlar.Şimdi ne yapmalıyım.Şimdiden yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

mühendis57
15-04-2016, 15:43
Merhaba öncelikle değerli bilgileriniz ve paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim.Benim şöyle bir sorum olacaktı. Geçmiş senelerde alınmış yaklaşık 6 adet orkidemiz var ve bu güne kadar hiçbir sorun yaşamadık. Fakar geçen sene bir **** iki tanesinde hafif reçinelenme durumu olmuştu ama biz normal bir süreç zannederek önemsememiştik ama bu sene hepsinden resmen damla damla reçinelenme olunca araştırmalarım sonucunda sitenizi buldum ve böceklenmenin reçinelenmeyi arttırdığını öğrendim.Bugün çiçeklere daha dikkatli bakınca resmen şok oldum.Sanırım resimde görünenler reçineye yapışmış böceklere benziyorlar.Şimdi ne yapmalıyım.Şimdiden yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

Merhaba,
orkidelerinize kabuklu bit sarmış yaprak üzerlerinde kahverengi nokta gibi görünenler emgi yaparak yaprak ve bitkinizi zayıf düşürür.Yapraklarda, çiçek sapında ve çiçeklerde de görünüyorlar. Kontrol edip mekanik mücadele yaparak gördüklerinizi ezerek öldürün.Arap sabunlu su hazırlayıp yapraklara püskürtün.Birkaç gün sonra bol suyla yaprakları yıkayın.

irena__seda
15-04-2016, 16:59
Merhaba,
orkidelerinize kabuklu bit sarmış yaprak üzerlerinde kahverengi nokta gibi görünenler emgi yaparak yaprak ve bitkinizi zayıf düşürür.Yapraklarda, çiçek sapında ve çiçeklerde de görünüyorlar. Kontrol edip mekanik mücadele yaparak gördüklerinizi ezerek öldürün.Arap sabunlu su hazırlayıp yapraklara püskürtün.Birkaç gün sonra bol suyla yaprakları yıkayın.

çok teşekkür ederim inşallah becerip kurtarabilirim çiçeklerimi...

ali84
17-04-2016, 20:10
merhaba 6 aydır beyaz bir orkidem var. fakat hiç yeni yaprak vermedi. simdi var olan yapraklarıda kurumaya başladı. kokleride kurumaya başlamış. ne yapmam lazım

Farukk
18-04-2016, 23:17
Sayın Farukk,
Birinci orkideniz keiki vermiş. Köklenmesini bekleyin. Köklendikten sonra ana bitkiden ayırıp kendi saksısına dikin. Şu andaki durumda sulama ve gübrelemeye dikkat edin. yazın 2-3günde bir, kışın 5-7günde bir sulayın. Ayda bir gübreleme yapın. Gübre uygulamadan önce saksı harcı üzerinden bolca su geçirerek (menba suyu, ya da saf su) bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırın. Hemen akabinde gübreli sıvı verin.

Cook tesekkurler toprak değişimi yapmam gelişimini olumlu etkiler mi sizce

Doku_Kültürcü
19-04-2016, 12:40
merhaba 6 aydır beyaz bir orkidem var. fakat hiç yeni yaprak vermedi. simdi var olan yapraklarıda kurumaya başladı. kokleride kurumaya başlamış. ne yapmam lazım
Bitkiniz susuz ve gübresiz kalmış gibi görünüyor. Ayda bir gübre sıvısı verin. Haftada bir sulayın. Yazın 2-3 günde bir sulayın. Her gübreleme öncesinde saksı harcına bol su dökerek bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırın. Hemen sonrasına gübre sıvısını saksıya verin. Bitkiniz toparlanacaktır.

Doku_Kültürcü
19-04-2016, 12:42
Cook tesekkurler toprak değişimi yapmam gelişimini olumlu etkiler mi sizce

Etkileyeceğini pek sanmıyorum.

Ayseorkide
21-04-2016, 17:28
Arkadaşlar orkidem 3 tane yeni kök çıkardı ancak ūçūde 4-5 cm olduktan sonra būyūmeyi bıraktı hiç uzamıyorlar şimdi bi tane daha kök çıkarıyor ve aynı zamanda da yaprak çıkarıyor. Köklerin gelişimi neden durmuş olabilir ilk sorum bu olacak ikincisi ise kuruyan çiçek dalını keseli 3 aydan fazla oldu yeni dal çıkarmadı uygun ortamınıda sağlıyorum ama kök ve yaprak haricinde dal belirtisi yok ne yapmalıyım cevaplarsaniz çok sevinirim

Sdzgr
22-04-2016, 07:53
Orkidem kötüleşmeye başladı.resim gönderebilirsem yardım isteyeceğim sizden.ama genel olarak bahsedeyim.bir hafta önce orkidenin saksısını çiçekçi den aldığım orkide toprağıyla değiştirdim.toprağı önceden ıslatmadım.değişimden sonra bir kere,bir hafta sonra bir kere daha suladım.şimdi alt yapraklar açık yeşil ve yumuşak.üstlerinde veya bebekler var ve yarılmaya,yeni çıkanların da uçları kopmaya başladı.sebebi nedir acaba?ne yapmam gerekir?bir de nasıl resim gönderebilirim

EAkpınar
22-04-2016, 14:39
Orkidemin tam ortası kurudu. Acaba buradan bir daha yaprak çıkarır mı derken, yaprağın altından yeni bir yavru verdi. Şimdi bu yavru epeyce bir büyüyüne kadar böylece bırakmalı mıyım :confused: Yoksa büyük yaprakları kesip onun büyüyeceği alanı açmalı mıyım :confused: Gerçi nasıl yapılacağı konusunda da herhangi bir fikrim yok :(

Doku_Kültürcü
22-04-2016, 17:53
Orkidemin tam ortası kurudu. Acaba buradan bir daha yaprak çıkarır mı derken, yaprağın altından yeni bir yavru verdi. Şimdi bu yavru epeyce bir büyüyüne kadar böylece bırakmalı mıyım :confused: Yoksa büyük yaprakları kesip onun büyüyeceği alanı açmalı mıyım :confused: Gerçi nasıl yapılacağı konusunda da herhangi bir fikrim yok :(

Yapraklara dokunmayın. Fotosentez yaparlar ve bitkinin daha hızlı büyümesini sağlarlar.

nursahce
24-04-2016, 13:10
ne durumda napmam gerek hiç bilmiyorum etrafımdada bilen yok.. kök temizlemesi falan hiç bilmiyorum. noolur bi yol gösterin belki artık yapcak bişey yok geç kaldım belkide bişeyler yapılır bilmiyorum umarım vardır.. ölmesini hiç istemiyorum. bilmiyosan niye aldın diyebilirsiniz ama hediye geldi :( fotoğrafları atıyım daha iyi görürsünüz :(

nursahce
24-04-2016, 13:21
Fotoğraflarr ne durumda napmam gerek hiç bilmiyorum etrafımdada bilen yok.. kök temizlemesi falan hiç bilmiyorum. noolur bi yol gösterin belki artık yapcak bişey yok geç kaldım belkide bişeyler yapılır bilmiyorum umarım vardır.. ölmesini hiç istemiyorum. bilmiyosan niye aldın diyebilirsiniz ama hediye geldi :( fotoğrafları atıyım daha iyi görürsünüz :(

nursahce
24-04-2016, 13:24
bunlarda Fotoğraflarr

nursahce
24-04-2016, 13:25
işte durum bubunlarda

Doku_Kültürcü
24-04-2016, 13:46
işte durum bu

Kökler (en azından bir kısmı) sağlam görünüyor. Yapraktaki pörsüme, susuz bırakılmış izlenimi veriyor. Sararan yaprağa dokunmayın, besin içeriği ana bitkiye aktarılınca kurur, o zaman atarsınız. Sulamaya dikkat edin. Kışın haftada bir, yazın 2-3 günde bir sulayın. Ayda bir gübreleme yapın. Her gübreleme öncesinde saksı harcını musluk altına tutarak bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırın. Hemen sonrasında gübre sıvısını saksıya verin. Kolay gelsin.

nursahce
24-04-2016, 17:52
Gübrele demek isterken topragini degistirmek mi ? Bide daha bi tane cicegi durdugu icin bu 3. Bogumdan kesin gibi seyler duymustum onuda yapmadim cicegin dokulmesini bekliyodum. Simdi topragini degistiriyimmi yoksa bekliyim mi? Ve curuyen kokleri kesmem gerekiyor mu

Doku_Kültürcü
24-04-2016, 18:46
Toprak değiştirme 2-3 yılda bir yapılır. Gübre'den kasıt Migros, Koçtaş gibi marketlerde satılan orkideler için formüle edilmiş gübre çözeltisi ile gübreleyin demek istedim. . boğumun üzerinden kesme işlemi doğrudur. Ve ya dalı tamamen kesip çıkartabilirsiniz, Seneye tekrar dal verir. Çiçek açtırmak için bitkiyi, 1-1,5 ay süre ile 16-18 °C sıcaklıkta tutmanız gerekir ki bitki çiçeklenebilsin. Aksi durumda bitkiniz çiçek açmaz. Eğer saksısını değiştirecekseniz. Orkide toprağı diye satılan ağaç kabuklarını bir tencereye doldurup, içerisine su ilave edip kaynatmanız gerekiyor. Bunu yaptığımızda, ağaç kabuklarıyla gelmesi muhtemel unlu bit, kabuklu bit ve salyangoz yumurtalarını yok etmiş oluyorsunuz. Soğuduktan sonra saksıya dikim yapmanız gerekli, saksıda bol miktarda geniş delikler olması bitki köklerinin hava ihtiyacını karşılayacaktır.

büşraaaa
27-04-2016, 06:32
acil yardım....acil yardım...
orkıdemin bu sekilde kalmasında bir sıkıntı var mıdır?
cam bir kapta bu sekilde dikilmiştir altında hava delıgı yoktur.ayrı bır saksıya alıp dıkmelı mıyım?.....:(

Doku_Kültürcü
27-04-2016, 13:10
acil yardım....acil yardım...
orkıdemin bu sekilde kalmasında bir sıkıntı var mıdır?
cam bir kapta bu sekilde dikilmiştir altında hava delıgı yoktur.ayrı bır saksıya alıp dıkmelı mıyım?.....:(
Orkide kökleri klorofil içerdikleri için fotosentez yaparlar ve bu nedenle de havadar bir ortama ihtiyaç duyarlar. Saksısında havalanmayı temin edecek sayıda geniş delikler bulunması gerekir. Hemen vakit geçirmeden cam kaptan çıkartın ve bol miktarda delik içeren saksıya dikin.

smuaysta
28-04-2016, 12:46
benimde orkidem sadece yaprak veriyor çiçek açmıyor yardımcı olursanız sevinirim

nursahce
28-04-2016, 13:00
Toprak değiştirme 2-3 yılda bir yapılır. Gübre'den kasıt Migros, Koçtaş gibi marketlerde satılan orkideler için formüle edilmiş gübre çözeltisi ile gübreleyin demek istedim. . boğumun üzerinden kesme işlemi doğrudur. Ve ya dalı tamamen kesip çıkartabilirsiniz, Seneye tekrar dal verir. Çiçek açtırmak için bitkiyi, 1-1,5 ay süre ile 16-18 °C sıcaklıkta tutmanız gerekir ki bitki çiçeklenebilsin. Aksi durumda bitkiniz çiçek açmaz. Eğer saksısını değiştirecekseniz. Orkide toprağı diye satılan ağaç kabuklarını bir tencereye doldurup, içerisine su ilave edip kaynatmanız gerekiyor. Bunu yaptığımızda, ağaç kabuklarıyla gelmesi muhtemel unlu bit, kabuklu bit ve salyangoz yumurtalarını yok etmiş oluyorsunuz. Soğuduktan sonra saksıya dikim yapmanız gerekli, saksıda bol miktarda geniş delikler olması bitki köklerinin hava ihtiyacını karşılayacaktır.
peki hübreleme yapmalıyım o zaman anladığım kadarıyla peki çürümüş kökler böylece kalsın mı onlara bişey yapmam gerekir mi ? ve gübrelemeyi şuan yapmalı mıyım yoksa son çiçekte düşsün sonra boğumdan kesip ondan sonra mı yapmam gerekiyo. kusura bakmayın hiç bi bilgim olmadığı için soruyorum yanlış bişey yaparsam diye :(

Doku_Kültürcü
28-04-2016, 16:06
peki hübreleme yapmalıyım o zaman anladığım kadarıyla peki çürümüş kökler böylece kalsın mı onlara bişey yapmam gerekir mi ? ve gübrelemeyi şuan yapmalı mıyım yoksa son çiçekte düşsün sonra boğumdan kesip ondan sonra mı yapmam gerekiyo. kusura bakmayın hiç bi bilgim olmadığı için soruyorum yanlış bişey yaparsam diye :(

Çürümüş kökleri kesin ve çıkartın. Gübreleme için çiçeklerin düşmesini beklemenize gerek yok.

Doku_Kültürcü
28-04-2016, 16:10
benimde orkidem sadece yaprak veriyor çiçek açmıyor yardımcı olursanız sevinirim

Phalaenopsis orkidesinin çiçeklenmesi için 16-19ºC sıcaklıkta 1-1,5 ay tutulması gerekiyor ki çiçeklenme tetiklensin. Bitkinizin bu ihtiyacını sonbahar-kış mevsiminde karşılayabilirsiniz.

nursahce
29-04-2016, 15:25
Çürümüş kökleri kesin ve çıkartın. Gübreleme için çiçeklerin düşmesini beklemenize gerek yok.

Cok tesekkur ederim bilgilendirdiginiz icin . son birsey sorayim kokleri kesmek icin cikarttigimda tekrar ayni topragina mi dikmeliyim geri

Doku_Kültürcü
29-04-2016, 16:43
Pek önerilmez ama, kullanmak zorundaysanız saksı harcını bir tencereye koyup haşlayın. Soğuduktan sonra kullanın.

nursahce
29-04-2016, 21:06
Pek önerilmez ama, kullanmak zorundaysanız saksı harcını bir tencereye koyup haşlayın. Soğuduktan sonra kullanın.
Cok tesekkurler cok sagolun

jorca
30-04-2016, 12:06
İyi günler daha önce size yazmıştım, orkidemde 4 dal vardı bu dalların birisi hiç açmadı (Aralık'ta aldığım için soğuk bir gündü eve gelene kadar etkilendi herhalde) diğer dallardaki çiçeklerin çoğu geçen ay döküldü. Çiçekleri dökülen 2 dalı 4 ncü boğumun 2 cm kadar üzerinden kestim. Dallardan birisinde yaklaşık 3,5 cm uzunluğunda yeni dal çıktı diğer dalda herhangi bir gelişme yok. Ancak hiç çiçek açmayan dalı kesmemiştim (2 nci fotoğraf) o daldaki 5'inci boğumdan da 1 cm boyunda yeni dal çıkmaya başladı. Dallarda herhangi bir sararma yok üstteki kısmı kesmem gerekir mi? Ayrıca Çiçeği olan dalda da 1 çiçek kaldı o da düşmek üzere. Dıştaki beyaz kabın altına çakıl taşları koydum fazla sular taşların içinde. Başka bir şey yapmama gerek var mı? Sorularımı yanıtlarsanız memnun olurum. Teşekkürler. (Daha önce gönderdiğim fotoğralara alıntıla yapmak istedim ancak olmadı. Konuyu tekrar düzelttim ve fotoğraf ekledim.) Herkese orkideli ve çiçekli güzel günler diliyorum!

Doku_Kültürcü
30-04-2016, 12:22
Fotograf ?

Ayseorkide
04-05-2016, 19:28
Benim orkidemin yaprakları neden aşağı doğru sarkıyor tūrūmū değişik acaba

Doku_Kültürcü
05-05-2016, 00:11
Benim orkidemin yaprakları neden aşağı doğru sarkıyor tūrūmū değişik acaba

Püskürtücü kullanarak daha sık sulayın.

Doku_Kültürcü
05-05-2016, 00:18
İyi günler daha önce size yazmıştım, orkidemde 4 dal vardı bu dalların birisi hiç açmadı (Aralık'ta aldığım için soğuk bir gündü eve gelene kadar etkilendi herhalde) diğer dallardaki çiçeklerin çoğu geçen ay döküldü. Çiçekleri dökülen 2 dalı 4 ncü boğumun 2 cm kadar üzerinden kestim. Dallardan birisinde yaklaşık 3,5 cm uzunluğunda yeni dal çıktı diğer dalda herhangi bir gelişme yok. Ancak hiç çiçek açmayan dalı kesmemiştim (2 nci fotoğraf) o daldaki 5'inci boğumdan da 1 cm boyunda yeni dal çıkmaya başladı. Dallarda herhangi bir sararma yok üstteki kısmı kesmem gerekir mi? Ayrıca Çiçeği olan dalda da 1 çiçek kaldı o da düşmek üzere. Dıştaki beyaz kabın altına çakıl taşları koydum fazla sular taşların içinde. Başka bir şey yapmama gerek var mı? Sorularımı yanıtlarsanız memnun olurum. Teşekkürler. (Daha önce gönderdiğim fotoğralara alıntıla yapmak istedim ancak olmadı. Konuyu tekrar düzelttim ve fotoğraf ekledim.) Herkese orkideli ve çiçekli güzel günler diliyorum!

Yeni çiçek dalı vermiş. Sıcaklık değişimlerinden koruyun, doğrudan güneş gelmesin. Hiç bir şeyi kesmeyin. Bu sürgünlerden çiçek de gelişebilir keiki denilen yeni küçük bitki de oluşturabilir, yeterli soğuklanma ihtiyacının karşılanmış olmasına bağlı. 16-18°C sıcaklıkta 1-1,5 ay kadar tutulmuşsa çiçek gelişir. Sıcaklık 21°C nin üzerinde tutulmuşsa yeni bitki gelişir.

jorca
05-05-2016, 09:45
Çok teşekkür ederim iyi çalışmalar.

Adalet Yağcı
05-05-2016, 19:33
İki gün önce ölmek üzere olan bir orkidemi küçük bir operasyon yapıp yoğun bakıma aldım :)
Orkidem 12 senedir benimle, aldığımda en az üç yaşındaydı, demek ki aşağı yukarı 15 yaşında.

6-7 sene önce dip yandan bir keiki verdi, ben de kıyıp ayıramadım ama, gittikçe güçten düştü, yaprakları gevşedi, birkaç ay önce 10 cm. bir çiçek sapı çıkardı üzerinde küçük 4 çiçek.

Bitkiyi saksıdan çıkarıp ana gövdeye baktığımda ana gövdenin kurumuş olduğunu gördüm, yeşil aksamı görünceye kadar temiz bir bağ makasıyla kesip kurumuş çürümüş hava köklerini de bitkiden uzaklaştırdım.
Tüm harcını ve saksısını değiştirdim.
Bugün itibariyle durumları çok iyi, gelecekte bu operasyona nasıl cevap verecekler bilmiyorum ;)

Fotoğraf çekme telaşından saksıları temizlemeyi unutmuşum :)

610018

610019

610020

610021

610022

Adalet Yağcı
06-05-2016, 20:57
https://www.youtube.com/watch?v=bTr9SKWRLdo

Farukk
06-05-2016, 22:43
Lütfen yardımcı olun orkidemde böyle bir oluşum var bu nedir nasıl oluştuğunu anlamadım ne yapmaliyim

Adalet Yağcı
07-05-2016, 07:49
Lütfen yardımcı olun orkidemde böyle bir oluşum var bu nedir nasıl oluştuğunu anlamadım ne yapmaliyim

Fotoğraf yeterince net değil, mantara benziyor, fazla sulanmaktan, ışıksız kalmaktan ya da harcın içindeki yabancı bir tohumdan kaynaklı ola bilir, diye düşündüm.
Net bir fotoğraf eklerseniz bu konudaki uzman arkadaşlarımızdan daha doğru bilgiler alabilirsiniz.

Farukk
07-05-2016, 13:49
Fotoğraf yeterince net değil, mantara benziyor, fazla sulanmaktan, ışıksız kalmaktan ya da harcın içindeki yabancı bir tohumdan kaynaklı ola bilir, diye düşündüm.
Net bir fotoğraf eklerseniz bu konudaki uzman arkadaşlarımızdan daha doğru bilgiler alabilirsiniz.

Çok tesekkurler vakit ayırdığınız için daha net bir resim yukledim Orkide bir seneden fazla benimle daha önce böyle birşey hiç olmamıştı şimdi ne yapmam lazım sizce şimdiden tesekkurler

Doku_Kültürcü
07-05-2016, 16:57
Çok tesekkurler vakit ayırdığınız için daha net bir resim yukledim Orkide bir seneden fazla benimle daha önce böyle birşey hiç olmamıştı şimdi ne yapmam lazım sizce şimdiden tesekkurler

Şapkalı mantar gibi izlenim uyandırıyor. Saksı harcını değiştirin veya kaynar suda haşlayın tekrar kullanın. Bitki köklerine ise sistemik bir fungisit (mesela karbendazim içeren) püskürtülebilir.

Farukk
07-05-2016, 21:10
Çok tesekkurler cevapladiginiz için. Peki bu yapraklardaki beyazliklar da mantardan mi kaynaklanıyor bunları da başka bi orkidemde farkettim ama birbirine çok yakın oldukları için bulaşmış olabilir mi

Zehraylmz
09-05-2016, 16:34
Merhaba benim orkidemin durumu nasıl acaba?budadım çiçekleri dökülünce ama yanlış yerden mi budadım acaba hiçbir gelişme yok ama kötüde olmadı.şimdi yeni yaprak çıkarıyor bu neye işaret acaba?fotoğrafta eklemeye çalışacağım

Zehraylmz
09-05-2016, 16:38
Asıl yüklemek istediğim resmi yükleyemiyorum:(

mühendis57
09-05-2016, 20:33
Merhaba benim orkidemin durumu nasıl acaba?budadım çiçekleri dökülünce ama yanlış yerden mi budadım acaba hiçbir gelişme yok ama kötüde olmadı.şimdi yeni yaprak çıkarıyor bu neye işaret acaba?fotoğrafta eklemeye çalışacağım

Merhaba orkidenizin cicek sapı kurumadikca budamayin yeniden ayni dal uzerinde cicek tomurcuklari olusturabilir.yeni yaprak cikartmasi sorun olmadigini gosterir ancak yine de koklerini kontrol edin curume vs varmi diye
Kolay gelsin

Zehraylmz
09-05-2016, 21:01
Çoook teşekkür ederim bu kadar hızlı cevap verdiğiniz ve beni bilgilendirdiğiniz için��

mühendis57
10-05-2016, 11:49
Çoook teşekkür ederim bu kadar hızlı cevap verdiğiniz ve beni bilgilendirdiğiniz için��

Rica ederim bol çiçekli günler dilerim :)

Farukk
10-05-2016, 19:34
Benim mesajıma da keşke o kadar hızlı cevap verilseydi

mühendis57
11-05-2016, 18:11
Benim mesajıma da keşke o kadar hızlı cevap verilseydi

Sizin yazdiklariniza sayin doku kulturcu arkadasimiz cvp vermis.Her yazilana da cvp verilecek diye bir sey de yok
Biraz sitemden sonra siizin sorunuza gecersek,
Son gonderdiginiz resim net degil yaprak ustlerinde su damlasi kalmis ve orkideniz de gunes goren bir yerdeyse bundan dolayi olmus olabilir.
Ya da mantari bir hastaliktir
Tedbir olarak diger orkidelerden uzaklastirin
Hastalikli bolgeyi steril bir kesici aletle kesip uzaklastirin
Yapraklar kok ve govdeyi dikkatle inceleyip baska sorunlar olup olmadigina bakin.

gardeniasev
13-05-2016, 12:24
Merhaba. Yaklaşık 1 ay önce orkide aldım. Yaprak sayısı fazla olanı almak istedim . Çiçeklerine pek dikkat etmedim. Aldığımda da çiçeklerin üzerinde bu lekeler vardı. Bunları nasıl geçirebilirim yardımcı olabilir misiniz?
Haftada bir suluyorum yüzdürerek . Konum olarak da gece gündüz açık pencerenin önünde. Gece esintisi olan bir pencere. Saksısı delikli vs. dikkat ediyorum da fakat bunun pek ölümcül olacağını düşünmediğim için umursamamıştım fakat yardımcı olursanız sevinirim.

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160513/3b80987dbe4c51ba37ce3f8cf4f67238.jpg

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160513/cef7974787b4c1b534d64d2bb9239670.jpg

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160513/31cf5dae890272446235b166bec8882e.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

mühendis57
13-05-2016, 12:32
Merhaba. Yaklaşık 1 ay önce orkide aldım. Yaprak sayısı fazla olanı almak istedim . Çiçeklerine pek dikkat etmedim. Aldığımda da çiçeklerin üzerinde bu lekeler vardı. Bunları nasıl geçirebilirim yardımcı olabilir misiniz?
Haftada bir suluyorum yüzdürerek . Konum olarak da gece gündüz açık pencerenin önünde. Gece esintisi olan bir pencere. Saksısı delikli vs. dikkat ediyorum da fakat bunun pek ölümcül olacağını düşünmediğim için umursamamıştım fakat yardımcı olursanız sevinirim.

orkidenizin genel olarak sağlığı iyiyse lekeleri kafanıza takmayın.Mantari bir hastalık da olabilir orkidenizin çeşit özelliği de olabilir.
Orkideniz için uygun şartları sağlamışsınız zaten zirai ilaç vs kullanmanızı gerektiren durum yok.

gardeniasev
13-05-2016, 12:33
orkidenizin genel olarak sağlığı iyiyse lekeleri kafanıza takmayın.Mantari bir hastalık da olabilir orkidenizin çeşit özelliği de olabilir.

Orkideniz için uygun şartları sağlamışsınız zaten zirai ilaç vs kullanmanızı gerektiren durum yok.

Teşekkür ederim cevabınız için . Çiçeği geçtiği için böyle oluyor olabilir mi ? Çünkü son çıkan çiçekler gayet sağlıklı görünüyor lekeler yok onlarda.

Doku_Kültürcü
13-05-2016, 12:45

Botrytis (kurşuni küf)'e benziyor. Bitki çeçeklenme aşamasında hava nemi çok yüksek bir ortamda tutulduğunda oluşur. Nem düzeyini düşürsenizde çiçeklerin üzerinde kalır. Seneye, çiçeklenme döneminde, bitkiyi, havası daha az nemli, hava değişimi olan bir alanda tutarsanız bir sorun oluşturmaz.

gardeniasev
13-05-2016, 12:46
Botrytis (kurşuni küf)'e benziyor. Bitki çeçeklenme aşamasında hava nemi çok yüksek bir ortamda tutulduğunda oluşur. Nem düzeyini düşürsenizde çiçeklerin üzerinde kalır. Seneye, çiçeklenme döneminde, bitkiyi, havası daha az nemli, hava değişimi olan bir alanda tutarsanız bir sorun oluşturmaz.

Çok teşekkür ederim. Dikkatli olmak gerekiyor gerçekten çok narin bitkiler...

Farukk
15-05-2016, 11:38
Acaba bu bir sap mi yoksa kimlerden biri mi? Cevaplar için şimdiden tesekkurler.

Adalet Yağcı
15-05-2016, 12:01
Sayın Farukk, Phall'iniz havai kök veriyor, çiçek sapı değil.

Farukk
15-05-2016, 12:12
Sayın Farukk, Phall'iniz havai kök veriyor, çiçek sapı değil.

Çok tesekkurler Sayın Adalet Yağcı. Uzun zamandır sap oluşumunu bekliyorum. Ne yapmam gerekiyor sizce?

Adalet Yağcı
15-05-2016, 12:12
Orkide yetiştirmek büyük keyiftir, birçok bitki ile kıyaslandığında bakımı da hiç zor değil..
Üsttekiler normal boydaki Phaller, alttakiler Midi boy.

612158

Farukk
15-05-2016, 12:16
Orkide yetiştirmek büyük keyiftir, birçok bitki ile kıyaslandığında bakımı da hiç zor değil..
Üsttekiler normal boydaki Phaller, alttakiler Midi boy.

612158

Orkidelerimin çok harika görünüyor Sayın Adalet Yağcı. Keşke ben de o sizin kadar becerebilsem bu işi.

yesiminaa
15-05-2016, 19:23
İyi günler. Ben de orkide bakımı konusunda çok bilgili değilim yaklaşık 5-6 aylık orkidem var. Fotoğrafını paylaşacağım. Bir iki aydır bir yaprağı kesilmiş gibi birşey oldu ve altlardan bir yaprağı sararıp yumuşak bi hal aldı koparmadım doğru mu yapıyorum bilmiyorum.

İkinci sorunum sulamayı daldırarak yapıyorum haftada birkez ama bazen unutuyorum on günde bir yağtığım oluyor. En son 9-10gün sulamadım kökleri iyice sarardı. Çiçeğimin kabı da kendine göre büyüktü yeni bir kap alana kadar geçici olarak cocacola plastik şişesine tekrar diktim bunda da hatalı mıyım bilmiyorum :)

Aynı orkide harcıyla tekrar diktim ve kökleri hiç kesmedim, bu işlemi dün yaptım suladım bugğn fotoğraftaki gibi kökleri canlandı yeşillendi birazcık dışardan görüyorum:) bu şekilde toparlanır mı acaba? Başka ne yapmam veya yapmamam gerek

Bir de ilk ay üçüncü boğumun az üstünden budadım ama 5 aydır hiç orda bi hareketlenme yok diye az aşasından dün yine kestim acaba ben napıyorum ? :)

[![image](http://i.hizliresim.com/pP4v8J.jpg)](http://hizliresim.com/pP4v8J)
http://i.hizliresim.com/o7Qn77.jpg (http://hizliresim.com/o7Qn77)
img

http://i.hizliresim.com/3o82qO.jpg (http://hizliresim.com/3o82qO)

http://i.hizliresim.com/3o82qO.jpg (http://hizliresim.com/3o82qO)

Adalet Yağcı
15-05-2016, 20:07
yesiminaa..
İyi günler. Ben de orkide bakımı konusunda çok bilgili değilim yaklaşık 5-6 aylık orkidem var. Fotoğrafını paylaşacağım. Bir iki aydır bir yaprağı kesilmiş gibi birşey oldu ve altlardan bir yaprağı sararıp yumuşak bi hal aldı koparmadım doğru mu yapıyorum bilmiyorum.

İkinci sorunum sulamayı daldırarak yapıyorum haftada birkez ama bazen unutuyorum on günde bir yağtığım oluyor. En son 9-10gün sulamadım kökleri iyice sarardı. Çiçeğimin kabı da kendine göre büyüktü yeni bir kap alana kadar geçici olarak cocacola plastik şişesine tekrar diktim bunda da hatalı mıyım bilmiyorum

Aynı orkide harcıyla tekrar diktim ve kökleri hiç kesmedim, bu işlemi dün yaptım suladım bugğn fotoğraftaki gibi kökleri canlandı yeşillendi birazcık dışardan görüyorum bu şekilde toparlanır mı acaba? Başka ne yapmam veya yapmamam gerek

Bir de ilk ay üçüncü boğumun az üstünden budadım ama 5 aydır hiç orda bi hareketlenme yok diye az aşasından dün yine kestim acaba ben napıyorum ?

Valla ben ne yaptığınızı anlayamadım :(

Öncelikle fotoğraflarınızı bu forumdan yükleyin, mesajınızı okumak mümkün olmadığı için kopyalamak zorunda kaldım, çok geniş yer kaplıyor.
Fotoğraflar net olmadığı için bir şey anlaşılmıyor.
Mesajınızı formata uygun şekilde yeniden düzenlerseniz mutlaka yardım alırsınız.
Sevgiler.

Adalet Yağcı
15-05-2016, 20:10
Çok tesekkurler Sayın Adalet Yağcı. Uzun zamandır sap oluşumunu bekliyorum. Ne yapmam gerekiyor sizce?

Tavsiye edilen, orkidenizi bir ay boyunca 18-20 derecelerde tutmanız, bu sürecin sonunda çiçekleneceği söyleniyor.
Ben denemedim.

Cherryboom
16-05-2016, 12:42
Merhabalar,yaklaşık bir hafta önce bu orkide bize geldi,başlarda benekler açık renkliydi ama son iki gündür gittikçe koyulaşmaya başladı.Yaprakları,kökü sağlıklı ama tüm çiçeklerini bu benekler sarmış durumda.Bol gün ışığı alan yerde duruyor,başka orkidelerim de mevcut,onlarda hiç bir sorun yok fakat ilk defa böyle bir şey görüyorum.Bir hastalığı olduğunu düşünüyorum.Ne yapmalıyım orkidemin iyileşmesi için?

Doku_Kültürcü
16-05-2016, 15:01
Merhabalar,yaklaşık bir hafta önce bu orkide bize geldi,başlarda benekler açık renkliydi ama son iki gündür gittikçe koyulaşmaya başladı.Yaprakları,kökü sağlıklı ama tüm çiçeklerini bu benekler sarmış durumda.Bol gün ışığı alan yerde duruyor,başka orkidelerim de mevcut,onlarda hiç bir sorun yok fakat ilk defa böyle bir şey görüyorum.Bir hastalığı olduğunu düşünüyorum.Ne yapmalıyım orkidemin iyileşmesi için?
Bitkide Botrytis mantarı var. Tomurcuklanma döneminde hava nemi çok yüksek bir yerde tutulmuş. Bitkiyi havadar bir yerde tutun. Çiçekler için yapacak bir şey yok, lekeleri yok edemezsiniz. Ama, seneye hastalıksız açarlar.

Cherryboom
16-05-2016, 17:32
Cevap için teşekkür ederim.Peki çiçekleri steril bir makasla kessek olur mu yeni tomurcuklara yayılmaması adına?

Doku_Kültürcü
16-05-2016, 21:20
Cevap için teşekkür ederim.Peki çiçekleri steril bir makasla kessek olur mu yeni tomurcuklara yayılmaması adına?

Aslında pek bir faydası olmaz. Bu küfün sporları çoktan saçılmıştır. Sporların çimlenmesini önlemek için havadar bir yerde tutmanızı öneririm. Çiçek satışa gönderileceği zaman, mekanik zararlanmadan korumak için plastik bir filmle sarılır ve bu plastik örtü hava hareketini engeller, yoğun nem artışına neden olur. Bu ortamda küf sporları rahatça çimlenir.
Yeni tomurcukların oluşması için önümüzdeki sonbahar-kış aylarına (sıcaklığın 16-19°C civarına düşüp çiçeklenmeyi tetiklediği zaman) kadar çok uzun bir zaman var.

Cherryboom
16-05-2016, 22:38
Teşekkür ederimmm.

Ktb
23-05-2016, 00:46
Merhabalar, Iki hafta once orkide hediye geldi beyaz cok seviyorum . Cok özen gosterdim yerini sevsin uzun süre kalıcı olsun diye arastirdim alttan su vermek daha dogru dediler doldurdum bi kaba suyu saksiyla içine koydum gayet güzel büyüyüp tomurcuklar açıyordu. Alirken saksinini değiştirmiş ve orkide topragi dedikleri tahta gibi olan şeylerden koydurmuslar . Gelişimi güzel gidiyor diye sevinirken birde baktim çiçekler buzutmus cok üzüldüm . Biraz daha su gerekir diye düşünüp üstten su verdim yani orkide topragi dedikleri tahta gibi olan şeylerin vitamini toprağa geçsin diye. Bir kaç saat sonra baktim ama çiçekler hala aynı şimdi yerini değiştirdim sabah tekrar kontrol edecegim.
Lütfen bana bilgi verin çiçeğimin kurumasını hic istemiyorum.
Tesekkurler
Sevgiler

Charlaux
23-05-2016, 01:02
Merhabalar, Iki hafta once orkide hediye geldi beyaz cok seviyorum . Cok özen gosterdim yerini sevsin uzun süre kalıcı olsun diye arastirdim alttan su vermek daha dogru dediler doldurdum bi kaba suyu saksiyla içine koydum gayet güzel büyüyüp tomurcuklar açıyordu. Alirken saksinini değiştirmiş ve orkide topragi dedikleri tahta gibi olan şeylerden koydurmuslar . Gelişimi güzel gidiyor diye sevinirken birde baktim çiçekler buzutmus cok üzüldüm . Biraz daha su gerekir diye düşünüp üstten su verdim yani orkide topragi dedikleri tahta gibi olan şeylerin vitamini toprağa geçsin diye. Bir kaç saat sonra baktim ama çiçekler hala aynı şimdi yerini değiştirdim sabah tekrar kontrol edecegim.
Tesekkurler
Sevgiler

Merhaba,
Orkidelerin cicekleri donem donem solarlar.Bir sure sonra tekrardan yeni cicekler cikacaktir.Ancak orkidenizi lutfen ustten sulamayiniz ve alttan sulamaya devam ediniz.

Sevgiler

Doku_Kültürcü
23-05-2016, 12:48
Tesekkurler
Sevgiler

Saksıyı, suyun içerisinde çok fazla bekletmeyin. 15-20 dakika yeterli. Aksi durumda köklerin boğulma riski var.

Ktb
23-05-2016, 14:18
Çok teşekkür ediyorum. Peki bu durumda solan çiçekleri benim mi almam gerekiyor kendisu dökülür mü acaba. Birde kökünün resmini de gindermistim iki tane kok cikiyo gibi onlarda acar demi

Charlaux
23-05-2016, 14:44
Çok teşekkür ediyorum. Peki bu durumda solan çiçekleri benim mi almam gerekiyor kendisu dökülür mü acaba. Birde kökünün resmini de gindermistim iki tane kok cikiyo gibi onlarda acar demi

Merhaba,
Su an icin birsey yapmaniza gerek yok. Curuk kok yoksa koklerin rengi gri oldugunda su dolu legene daldiracaksiniz, yesil oldugunda bakip keyfine doyacaksiniz ;) Bitki gelisim gosteriyorsa kaliteli bir orkide gubresinide (market gubresi degil sn.Ziya Soner'in gubresi gibi guzel bir gubreyse) arada verebilirsiniz. Ancak orkide gubresi kesin gerekiyor diye bir durum soz konusu degildir.

Cikan seyler kokse onlar acmayacaktir. Bir sure sonra phalaenopsis'iniz tekrardan dal verip cicek acacaklardir.Ancak zaten phalaenopsislerin buyuk bir kismi her zaman cicekli kalmiyorlar.Dolayisiyla orkidenizin ciceksiz goruntusune alismak durumundasiniz :D

Trktgc
23-05-2016, 15:37
Merhabalar hediye olaraj orkide geldi evime 1 bucuk ay önce. Çiçekleri çoktu orkide hakkinda bilgim de yoktu cicekler dökülünce ilgilenmeye basladim toprak alip saksi degistirdim saksi icinde terleme meydana geldi biraz. Ne yapmam gerekiyor

Charlaux
23-05-2016, 15:41
Merhabalar hediye olaraj orkide geldi evime 1 bucuk ay önce. Çiçekleri çoktu orkide hakkinda bilgim de yoktu cicekler dökülünce ilgilenmeye basladim toprak alip saksi degistirdim saksi icinde terleme meydana geldi biraz. Ne yapmam gerekiyor

Orkidenizin soguk olmayan havadar bir ortamda olduguna emin olun.Sulamanizi bir onceki mesajda da belirttigim gibi kokler suya ihtiyac duydugunda yapiniz.

Adalet Yağcı
23-05-2016, 18:57

Toprak derken..?
Bahçe toprağı veya torf mu kullandınız?

Trktgc
23-05-2016, 21:22
Toprak derken..?
Bahçe toprağı veya torf mu kullandınız?

Orkide toprağı aldım normal bahce topragi degil

Trktgc
23-05-2016, 21:50
Bunlar da orkidemin fotoğrafları

Adalet Yağcı
23-05-2016, 22:00
Bence sorun yok gibi, saksı içindeki terleme normal.
Bitkiniz size geldiğinde uzun zamandır çiçekliydi belki de, yani çiçek ömrünü tamamlamış ola bilir.
Önemli olan bitkinizin sağlıklı olması.

Trktgc
23-05-2016, 22:56
Bence sorun yok gibi, saksı içindeki terleme normal.
Bitkiniz size geldiğinde uzun zamandır çiçekliydi belki de, yani çiçek ömrünü tamamlamış ola bilir.
Önemli olan bitkinizin sağlıklı olması.

Teşekkür ederim cevabiniz için :) insallah sagliklidir. Haftada 1 kez daldirma yontemiyle suluyorum orkideyi. Maden suyunu duydum bir yerde nasil beslemeliyim ne yapmaliyim su an orkideye

Charlaux
23-05-2016, 23:03
Teşekkür ederim cevabiniz için :) insallah sagliklidir. Haftada 1 kez daldirma yontemiyle suluyorum orkideyi. Maden suyunu duydum bir yerde nasil beslemeliyim ne yapmaliyim su an orkideye

Şu an için yapmanız gereken sadece orkidenizin keyfini çıkarmak;su isteyince suyunu vermek. Orkideler narin bitkiler değildir;siz onu kendi halinde bırakırsanız o size yakında çiçeklerini zaten gösterecektir. Olurda orkidenizin durumu kötüye giderse köklerinin fotoğrafını çekerseniz burada arkadaşlarla yorumlarınız. Ancak sn.Adalet Yağcı'nında dediği gibi orkidenizde gözle görülür bir sıkıntı yok.

Trktgc
23-05-2016, 23:14
Cok teşekkürler :)

Cherryboom
24-05-2016, 14:23
Merhabalar,uzun zamandır bizimle olan orkidemin çiçek diplerinde jel gibi,su damlası belirmeye başladı.Nedeni ne olabilir acaba?

mühendis57
24-05-2016, 18:58
Merhabalar,uzun zamandır bizimle olan orkidemin çiçek diplerinde jel gibi,su damlası belirmeye başladı.Nedeni ne olabilir acaba?
Merhaba bitkinizin yaprak ve çiçeklerinde bit varmı kontrol edin eğer virus ya da mantari bir hastalık vs yoksa kabuklu bitler den dolayı damlacık olusabilir.

Cherryboom
24-05-2016, 19:08
Cevabınız üzerine kontrol ettim,ciceklerinde hic bir sorun yok çok diri ve güzeller,yalnız el attaki yapraklardan bir tanesi yumusamaya başladı,orta kısmından yeni bir yaprak çıkmaya başladı.yukarida da önceki sorum mecvut,bundan 10 gün önce mantar hastalığı olan bir orkide gelmişti bize,ben kesinlikle yan yana getirmedim bu orkidemle onu fakat ayni kapalı balkondalar.hava yoluyla mantar hastalığı bulasma ihtimali olabilir mi?Butun çiçeklerim ayni yerde duruyor.

mühendis57
24-05-2016, 19:40
Cevabınız üzerine kontrol ettim,ciceklerinde hic bir sorun yok çok diri ve güzeller,yalnız el attaki yapraklardan bir tanesi yumusamaya başladı,orta kısmından yeni bir yaprak çıkmaya başladı.yukarida da önceki sorum mecvut,bundan 10 gün önce mantar hastalığı olan bir orkide gelmişti bize,ben kesinlikle yan yana getirmedim bu orkidemle onu fakat ayni kapalı balkondalar.hava yoluyla mantar hastalığı bulasma ihtimali olabilir mi?Butun çiçeklerim ayni yerde duruyor.

Mantari hastalıklar hava yoluyla geçer.fakat gözle gorulur herhangi bir sıkıntı yoksa endiselenmeyin fizyolojik bir şey de olabilir damlacıklar. Yeni yaprak çıktığında en alttaki eski yaprağın sararıp solmasi normal bir durum.aksamlari pencerenizi açarak birkac saat orkidelerinizi havalandirin.

Charlaux
25-05-2016, 10:44

Sn.muhendis57'in dediklerine ek olarak,

Fizyolojik olarak aciklamasi yabanci dilde Orchid Honey (Turkcesi Orkide Bali) dedigimiz yapiskan ve tatli bir sivi.Pollinator yani dollendiricileri cekmek icin orkidelerin uyguladigi bir taktik. Hatta orkidenizin saglikli oldugunun bir gostergesi olarak kabul ediliyor. Ancak gazli bezle temizlenmesinin onemli oldugu soyleniliyor cunku bocekler ve diger yaratiklarin oldukca sevebilecegi bir sivi ;)

Kaynak: Newbie: Clear Sticky Droplets on Phal Spikes (http://www.rv-orchidworks.com/orchidtalk/new-growers-ask-senior-members/25010-newbie-clear-sticky-droplets-phalaenopsis-spikes.html)

Cherryboom
25-05-2016, 14:23
Çok teşekkür ederim.Saygılarrr.

beyaz-orkide
27-05-2016, 12:46
merhaba , benim iki adet ofisimde baktığım orkide var . yaklaşık 1 aydır şu an çiçekleri üzerinde ve çiçeklenmeye devam ediyor .beyaz olanın yapraklı biraz daha durumdayken mor olanın yaprakları tamamen yumuşadı ve aşağı doğru düştü baya araştırdım susuzluk olduğuna karar verdim şimdi 3 güne bir su veriyorum hemen düzelme gözlemleyebilir miyim yoksa uzun sürede mi düzelir ?
***evde de 3 tane yoğun bakıma aldığım orkidelerim var arkadaşım bakamamış bende bu konuda biraz bilgi edinince bir deneyeyim diye aldım.onlar içinde yaptıklarım şunlar saksılarından çıkardım ölü kökleri kestim güzelce tarçınladım geri diktim ve 2-3 gün su vermedim sonra daldırma ile suladım ve bol sabah ışığı alıp kuruyacakları yere koydum şu an düzelme gözlemleyebiliyorum şöyleki yaprak vermişler ve yumuşama azalmış....
köklerin durumunu merak ediyorum açıp baksam olur mu ?

Adalet Yağcı
27-05-2016, 13:02
Sevgili beyaz-orkide, foruma hoş geldiniz..

Mesajınızdan anladığım kadar, orkideniz susuz kalmış, daldırma sulaması yaparak doğru davranmışsınız.
Akşamları ve sabahları, yaprak göbeklerinde su birikmeyecek şekilde fısfısla yapraklarını nemlendirin.
Kendine gelmesi kaybettiği neme bağlı olarak biraz zaman alabilir, bir hafta ile bir ay arası diyelim.
Bitkinizde madem ki olumlu gelişmeler gözlemliyorsunuz o halde köklerini merak etmeyin :)

Ayrıca forumun bu (http://www.agaclar.net/forum/agaclar-netten-duyurular/11.htm) sayfasını ve burayı (http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm) ziyaret eder misiniz lütfen..

mühendis57
27-05-2016, 13:10
merhaba , benim iki adet ofisimde baktığım orkide var . yaklaşık 1 aydır şu an çiçekleri üzerinde ve çiçeklenmeye devam ediyor .beyaz olanın yapraklı biraz daha durumdayken mor olanın yaprakları tamamen yumuşadı ve aşağı doğru düştü baya araştırdım susuzluk olduğuna karar verdim şimdi 3 güne bir su veriyorum hemen düzelme gözlemleyebilir miyim yoksa uzun sürede mi düzelir ?
***evde de 3 tane yoğun bakıma aldığım orkidelerim var arkadaşım bakamamış bende bu konuda biraz bilgi edinince bir deneyeyim diye aldım.onlar içinde yaptıklarım şunlar saksılarından çıkardım ölü kökleri kestim güzelce tarçınladım geri diktim ve 2-3 gün su vermedim sonra daldırma ile suladım ve bol sabah ışığı alıp kuruyacakları yere koydum şu an düzelme gözlemleyebiliyorum şöyleki yaprak vermişler ve yumuşama azalmış....
köklerin durumunu merak ediyorum açıp baksam olur mu ?
Merhaba,
Yeni yaprak çıkartıyorsa durum iyiye gidiyor demektir.Orkideniz yeni kökler oluşturmaya başlamış ya da mevcut köklerini uzatıyordur köklerine bakmak için tekrar harcını dağıtmayın.Saksı olarak şeffaf saksı kullanın kökleri böylece gözlemleyebilirsiniz.Kökler de fotosentez yaptığından ışık görmesi için şeffaf saksı kullanmanız daha iyi olacaktır. Kolay gelsin.

beyaz-orkide
27-05-2016, 13:22
Sevgili beyaz-orkide, foruma hoş geldiniz..

Mesajınızdan anladığım kadar, orkideniz susuz kalmış, daldırma sulaması yaparak doğru davranmışsınız.
Akşamları ve sabahları, yaprak göbeklerinde su birikmeyecek şekilde fısfısla yapraklarını nemlendirin.
Kendine gelmesi kaybettiği neme bağlı olarak biraz zaman alabilir, bir hafta ile bir ay arası diyelim.
Bitkinizde madem ki olumlu gelişmeler gözlemliyorsunuz o halde köklerini merak etmeyin :)

Ayrıca forumun bu (http://www.agaclar.net/forum/agaclar-netten-duyurular/11.htm) sayfasını ve burayı (http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm) ziyaret eder misiniz lütfen..

hızlı cevabınız için çok teşekkür ediyorum ve hoşbuldum.köklerini merak etme sebebim şu orkideler son enerjilerini kaybedene kadar yenilenme içinde olularmış acaba son enerjisini mi harcıyor yoksa minik köklerimiz oluştumu :)
birinden çok umutluyum yapraklar dikleşti kalktı ama diğer ikisi perişandı kökleri cılk yosun gibi olmuştu...onlarında orta yapraklarında minik yeni yaprak oluşumları var ve yaprak altına baktığımda göz göz yeşil patlamalar görüyorum sanırım ilk yardım başarılı....
şu an çiçekli orkidelerim için nem takviyesi yapacağım fıs fısın içine yarım ölçekle tam su karışımı hazırlamış olduğum orkide besini var yapraklara su işlemini bununla mı yapayım yoksa normal içme suyu ile mi yapayım?

tavsiye ettiğiniz sayfaları inceleyeceğim teşekkürler yardımınız için
ayrıca fotoğraf atıp genel durum değerlendirmesi rica edeceğim :)

beyaz-orkide
27-05-2016, 13:25
Merhaba,
Yeni yaprak çıkartıyorsa durum iyiye gidiyor demektir.Orkideniz yeni kökler oluşturmaya başlamış ya da mevcut köklerini uzatıyordur köklerine bakmak için tekrar harcını dağıtmayın.Saksı olarak şeffaf saksı kullanın kökleri böylece gözlemleyebilirsiniz.Kökler de fotosentez yaptığından ışık görmesi için şeffaf saksı kullanmanız daha iyi olacaktır. Kolay gelsin.
merhaba , evet kendi şeffaf saksısında başka saksı içindeydi ben çıkarttım direk onunla bıraktım kökleri göremiyorum çünkü oluşmuşlarsa bile daha çok küçüklerdir çünkü 1-2 kök sağlamdı ....
yosunla sarma işini araştırmanın ikinci safhasında öğrendim onu bilseydim o daha iyi olacakmış ama şu an umutluyum minik minik parlak yapraklarımız var çünkü üçünde de...

Charlaux
27-05-2016, 14:00
hızlı cevabınız için çok teşekkür ediyorum ve hoşbuldum.köklerini merak etme sebebim şu orkideler son enerjilerini kaybedene kadar yenilenme içinde olularmış acaba son enerjisini mi harcıyor yoksa minik köklerimiz oluştumu :)
birinden çok umutluyum yapraklar dikleşti kalktı ama diğer ikisi perişandı kökleri cılk yosun gibi olmuştu...onlarında orta yapraklarında minik yeni yaprak oluşumları var ve yaprak altına baktığımda göz göz yeşil patlamalar görüyorum sanırım ilk yardım başarılı....
şu an çiçekli orkidelerim için nem takviyesi yapacağım fıs fısın içine yarım ölçekle tam su karışımı hazırlamış olduğum orkide besini var yapraklara su işlemini bununla mı yapayım yoksa normal içme suyu ile mi yapayım?

tavsiye ettiğiniz sayfaları inceleyeceğim teşekkürler yardımınız için
ayrıca fotoğraf atıp genel durum değerlendirmesi rica edeceğim :)

Merhaba,

Orkide besini su an durumu kritik olan orkidelerinizin icin agir gelebilir.Sulamayi haftada bir yapmalisiniz.Evinizin gunes alan havadar bir mekaninda bulunmali;hatta aksam saatlerinde caminizi biraz acip odanin havalanmasini izin verin. Orkideler aksam saatlerinde hem hava degisikliginden hoslanirlar hem de ev havalanacagindan oturu curuk gibi olaylari daha cabuk engellemis oluruz.

Hazirlayacaginiz fisfisin icine bir cay kasigi kadar eczaneden edinebilecegiz oksijenli su karisimini kullanabilirsiniz.

Bu iki yontemle hem orkidemizi dezenfekte edecegiz,bitkiye daha fazla oksijen tasitacagiz hem ortami havalandirarak hastalik oranini en dusuk seviyeye indirecegiz hem isik alimini arttirarak buyumeyi arttiracagiz.

Yosun orkide isine yeni basladiysaniz hatta yeni degilseniz bile cok tercih edilecek bir urun degil;kendi icinde de zorluklari var cunku. Bir mucize degil anlayacaginiz ;)

Kolay gelsin

Sevgiler

beyaz-orkide
27-05-2016, 14:10
merhaba ,
durumu kritik olanlar için değil sağlıklı ama yapraklarında form bozukluğu olan iki orkidem için sormuştum çiçeklenmeye devam ediyorlar sanırım biraz nemsiz bıraktım...karışımıda zaten şu şekilde hazırladım 1 lt su yarım kapak besin (normalde tam kapak olmalıydı)...
yapraklarına fıs fıs yaparsam daha çabuk toparlanacağı yönünde bir kaç şey okumuştum ama şu an sağlıklı olanları da devirmeyeyim...
evdekilerle yarın tam ilgilenebileceğim sulama kurutma ve tam gözlemleme...
yerleri çok havadar teras a giriş çıkış kapısının hemen yanı ve sürekli havadardır evimiz yaz kış sürekli havalandırırız ben evden sabah 7 de çıkarım tüm kapıları açar çıkarım...
bu yüzden şu an yoğun bakımda olan 3 orkideme haftada bir sulama yetersiz olabilir çünkü sabah süzülen güneş ışığını 2 saat kadar alıyor suladığımda 10 dk içinde kurumuş oluyor yaprakları....o yüzden birde gece yapraklara su püskürtüyorum orta göbeği peçeteyle kapatarak veya sonradan silerek...

Charlaux
27-05-2016, 14:43
merhaba ,
durumu kritik olanlar için değil sağlıklı ama yapraklarında form bozukluğu olan iki orkidem için sormuştum çiçeklenmeye devam ediyorlar sanırım biraz nemsiz bıraktım...karışımıda zaten şu şekilde hazırladım 1 lt su yarım kapak besin (normalde tam kapak olmalıydı)...
yapraklarına fıs fıs yaparsam daha çabuk toparlanacağı yönünde bir kaç şey okumuştum ama şu an sağlıklı olanları da devirmeyeyim...
evdekilerle yarın tam ilgilenebileceğim sulama kurutma ve tam gözlemleme...
yerleri çok havadar teras a giriş çıkış kapısının hemen yanı ve sürekli havadardır evimiz yaz kış sürekli havalandırırız ben evden sabah 7 de çıkarım tüm kapıları açar çıkarım...
bu yüzden şu an yoğun bakımda olan 3 orkideme haftada bir sulama yetersiz olabilir çünkü sabah süzülen güneş ışığını 2 saat kadar alıyor suladığımda 10 dk içinde kurumuş oluyor yaprakları....o yüzden birde gece yapraklara su püskürtüyorum orta göbeği peçeteyle kapatarak veya sonradan silerek...

Merhaba,

Orkide sulamasinda koklerin durumuna bakarak hareket etmelisiniz.Kokler griyse susuz,kokler yesilse suludur.

Sevgiler

mincmen
27-05-2016, 17:59
Orkidem devamlı kök mü dal mı anlayamadığım şekilde ürüyor. Resmi yükledim bunlardan herhangi biri dal olabilir mi acaba? Tekrar Çiçek açması için gözüne bakıyorum

mühendis57
27-05-2016, 19:52
Orkidem devamlı kök mü dal mı anlayamadığım şekilde ürüyor. Resmi yükledim bunlardan herhangi biri dal olabilir mi acaba? Tekrar Çiçek açması için gözüne bakıyorum

Merhaba,
Öncelikle saksı harciniz çok nemli eğer yeni sulamadiysaniz bu nem çok fazla. Mantari hastalıklar gelişir çürümeye neden olur.
Sorunuzun cevabına gelirsek,
- cikanlar kök ve gayet sagliklilar bu sizin için çok iyi :)
- orkidenizin yeniden çiçek dalı çıkartması için dinlenme döneminden çıkması gerek. Orkidenizi daha serin bir yerde tutmaya özen gösterin. Aydınlık ve nispeten daha serin olmalı evinizin kuzey cephesindeki cam önü gibi bir yer uygun olur. Akşamları yapraklarına su püskürtün.fakat yaprak diplerinde su birikmemesine dikkat edin.gece 2-3 saat hafif esinti almasını sağlayın, her 3 sulamada bir orkide besini verin.
Umarım yardımcı olabilmişimdir :)
kolay gelsin....

mincmen
28-05-2016, 09:42
Öncelikle cevabınıza çok teşekkürler. 2 senedir Çiçek dalı çıkarmıyor bu orkidem ve sizin de dediğiniz gibi yaprak ve kök anlamında ise çok sağlıklı. Orkide kuzeydoğu yönünde sadece sabah güneş alan bir pencere önünde. Bahsettiğiniz ilacın belli bir adı var mı? Her gün su püskürtüyorum haftada 1 veya 10 gün de bir suluyorum. Fotoğrafta da yeni sulanmış durumda. Dal ve kök farkını Nasıl anlayacağız. Herhangi bir görseliniz var mı forumlarda aradım bulamadım

Adalet Yağcı
28-05-2016, 11:01
Öncelikle cevabınıza çok teşekkürler. 2 senedir Çiçek dalı çıkarmıyor bu orkidem ve sizin de dediğiniz gibi yaprak ve kök anlamında ise çok sağlıklı. Orkide kuzeydoğu yönünde sadece sabah güneş alan bir pencere önünde. Bahsettiğiniz ilacın belli bir adı var mı? Her gün su püskürtüyorum haftada 1 veya 10 gün de bir suluyorum. Fotoğrafta da yeni sulanmış durumda. Dal ve kök farkını Nasıl anlayacağız. Herhangi bir görseliniz var mı forumlarda aradım bulamadım

Sevgili mincmen, forumda yeterince araştırma yapmamışsınız demek ki :)

Aslında ilgilendiğimiz başlığı şöyle hızlıca bir tarasak belki de sorumuzun cevabını hemen bulacağız.
Cevabımızı ararken faydalı birçok bilgiye de rastlayacağız.

Sizin için araştırıp bu başlıkta buldum, kök ve çiçek sapı (http://www.agaclar.net/forum/924056-post579.htm) arasındaki fark budur.

mühendis57
28-05-2016, 12:40

Ben ilaç demedim :)
Gubreyi soruyorsunuz sanırım :) büyük yapı marketlerde filan satılan orkide besinleri var ben genta marka almıştım ama markaya takilmayin orkide resmi oluyor üzerlerinde her 2-3 sulamada kullanırsınız

beyaz-orkide
29-05-2016, 10:10
merhabalar ,yoğun bakıma aldığım 3 orkide saksımdaki gelişme beni çok mutlu etti dışarıdan baktığımda yaprak açtığını gözlemleyebiliyordum ama merak edip dün saksı harçlarını biraz kurcaladım ve köklerinin çok güzel bir şekilde geliştiğini gözlemledim...
yerlerini çok sevdiler sanırım kuzeydoğu sabah güneşi yönündeler 7-9 arası dolgun bir güneş ışığı alıyorlar bende 2-3 gün yapraklarını ve toprağın üst kısmını fıs fıs ile suluyorum 5 dk içinde kuruyor zaten...
çabuk iyileşme gözlemledim umarım bundan sonrada güzel gelişme gösterirler şu an 3 nünde çiçek dalı yok bakalım bu sene çiçekli görebilecek miyim ...
kurtardığım 3 orkide ile saksı sayım 6 ya çıktı :)
2 si ofisimde onlar sağlıklı ama yapraklarında biraz problem vardı nemsiz bıraktım sanırım bu hafta onlara da nem takviyesi yapacağım bu hafta yaptıklarım işe yaramazsa sizin tecrübelerinize başvuracağım....

Nulavon
29-05-2016, 12:23
Merhaba. Annem orkidesini ilk aldığı zaman porselen saksıda bekletmiş ve dallarından kökler çıkmış. Şuan orkide Çiçek açmış durumda. Eğer bir şekilde o kökleri ayırıp başka bir saksıya diksem ikisi de sağlıklı bir şekilde kalır mı. Bunu Nasıl ve ne zaman yapabilirim yardımcı olabilir misiniz acaba? Teşekkürler

Doku_Kültürcü
29-05-2016, 15:28
Merhaba. Annem orkidesini ilk aldığı zaman porselen saksıda bekletmiş ve dallarından kökler çıkmış. Şuan orkide Çiçek açmış durumda. Eğer bir şekilde o kökleri ayırıp başka bir saksıya diksem ikisi de sağlıklı bir şekilde kalır mı. Bunu Nasıl ve ne zaman yapabilirim yardımcı olabilir misiniz acaba? Teşekkürler

Sanırım bitkiniz "Keiki" denilen yavru orkide geliştirmiş. Gelişen yavru orkideyi bağlı olduğu daldan kesip çıkartın. Üzerinde kestiğiniz daldan parça kalması bir sorun oluşturmaz. Boşuna kalan parçayı uzaklaştıracağım diye bitkiyi hırpalamayın. Ayırdığınız bitkiyi, bol delikli (delik çapı yaklaşık 1cm olacak) bir saksıya dikin. Dikim harcı olarak yapı marketlerde satılan orkide toprağı diye nitelendirilen ağaç kabuklarından kullanabilirsiniz. Ağaç kabuklarını kullanmadan önce, üzerine bolca kaynar su dökerek beraberlerinde taşınma olasılığı olan unlu bit, kabuklu bit ve salyangoz yumurtalarını öldürmüş olacaksınız. Kabuklar soğuduktan sonra kullanıma hazırdır.
Kolay gelsin...

Nulavon
29-05-2016, 19:41
Sanırım bitkiniz "Keiki" denilen yavru orkide geliştirmiş. Gelişen yavru orkideyi bağlı olduğu daldan kesip çıkartın. Üzerinde kestiğiniz daldan parça kalması bir sorun oluşturmaz. Boşuna kalan parçayı uzaklaştıracağım diye bitkiyi hırpalamayın. Ayırdığınız bitkiyi, bol delikli (delik çapı yaklaşık 1cm olacak) bir saksıya dikin. Dikim harcı olarak yapı marketlerde satılan orkide toprağı diye nitelendirilen ağaç kabuklarından kullanabilirsiniz. Ağaç kabuklarını kullanmadan önce, üzerine bolca kaynar su dökerek beraberlerinde taşınma olasılığı olan unlu bit, kabuklu bit ve salyangoz yumurtalarını öldürmüş olacaksınız. Kabuklar soğuduktan sonra kullanıma hazırdır.
Kolay gelsin...
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim bana epey bir yardımı dokunacak. Orkide şuan çiçek açmış durumda olduğundan şuan mı yapsam emin olamıyorum sizce özel bir zamanı var mı yoksa istediğim Zaman yapabilir miyim ?

Doku_Kültürcü
29-05-2016, 23:21
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim bana epey bir yardımı dokunacak. Orkide şuan çiçek açmış durumda olduğundan şuan mı yapsam emin olamıyorum sizce özel bir zamanı var mı yoksa istediğim Zaman yapabilir miyim ?

Size kalmış. Çiçeklenmenin geçmesini de bekleyebilirsiniz. Ama, keiki köklerine içme suyu (daha iyisi saf su) püskürtmeyi ihmal etmeyin.

Zoppala
31-05-2016, 08:30
Merhabalar.
Beyaz orkidemin ciceklerinde minik yesil lekelenmeler var. sitede aradim fakat kahverengi lekelenmeden bahsedilmis. Yesil renkte goremedim. Orkidemin kokleri ve yapraklari saglikli gozukuyor. Fakat cicekleri yesil beneklendi. Hastalik midir. Yoksa normal mi. Yardimci olurmusunuz. Haftada 1 gun sabahlari daldirma seklinde suluyorum suzuyorum gunes alan biyerde duruyor.perde arkasinda. Sizden yardim bekliyorum.

mühendis57
31-05-2016, 20:53
Merhabalar.
Beyaz orkidemin ciceklerinde minik yesil lekelenmeler var. sitede aradim fakat kahverengi lekelenmeden bahsedilmis. Yesil renkte goremedim. Orkidemin kokleri ve yapraklari saglikli gozukuyor. Fakat cicekleri yesil beneklendi. Hastalik midir. Yoksa normal mi. Yardimci olurmusunuz. Haftada 1 gun sabahlari daldirma seklinde suluyorum suzuyorum gunes alan biyerde duruyor.perde arkasinda. Sizden yardim bekliyorum.

Merhaba,
Orkidenizin kök gövde ve yaprakları sağlıklı ise korkacak bir durum yok.ciceklerdeki lekeler muhtemelen mantari bir hastalık, su an yapacağınız fazla birşey yok. bir sonraki ciceklenme doneminde orkidenizi aşırı neme maruz birakmazsaniz yeni tomurcuklarda bu lekeler olmayacak.Asiri nem mantari hastalıklara zemin hazırlar. Akşamları orkidenizin birkaç saat hafif esinti almasını sağlayın. kolay gelsin...

Zoppala
01-06-2016, 08:19
mühendis57 bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim. akşamları havalandıracağım.

Adalet Yağcı
02-06-2016, 10:32
Uzun süredir Vilmorin Orkide besini kullanıyordum, ürünü alalı 5-6 seneyi geçtiği için yenisini almayı düşünürken Alman malı olan 10-52-10 granül besin geçti elime.
Bu besin için tavsiye edilen miktar; 5 L. suya 1 silme çay kaşığı oranı olmalıymış.
Kullananlardan olumlu geri dönüşler okuyorum ancak benim içim sizlere sormadan rahatlamayacak.
Bu ürün Orkidelerde olumsuz bir etki yaratabilir mi?
Diğer bütün çiçekli bitkilerde kullanılabilir mi?

Kısa bir süre önce Garden Koala serasında satılan 16-5-30 sıvı besin aldım, yukarıdaki ürünün neredeyse tam tersi oranlar.

Elimde yine Alman malı granül 20-20-20 besin var, bu da 5 L. suya 1 silme çay kaşığı oranında tavsiye ediliyor.

İyice kafam karıştı, daha önce Orkide besinlerinin dengeli olması gerektiği ile ilgili bilgileri bu başlıkta okumuştum.

Bu konuda yetkin bilgisi olan arkadaşlardan bilgi rica ediyorum.
Bu besinlerden hangisini kullanmak daha isabetli olur?

İsmail Kuzucu
05-06-2016, 09:42
Saksılı olarak gecen sene yıldız cıceklerınde denemıstım. 10-52-10 harıcınde ıcınde bor cınko gıbı urunlerde vardı. 10-52-10 TE olarak ısımllendırıyor.

Fosfor fazla oldugu ıcın alımı kolay olsun dıye cınko desteklemesı yapmak gerekıyormus.

Oran olarak sebzelerdekı oranın yarısı kullanmamı soyledır. Cıceklenme 3 hafta daha erken olustu ve daha cok arttı.

Olumsuz bır yanını gormedım, 2 haftada 1 uygulama yapıyordum.

Adalet Yağcı
05-06-2016, 23:00
Saksılı olarak gecen sene yıldız cıceklerınde denemıstım. 10-52-10 harıcınde ıcınde bor cınko gıbı urunlerde vardı. 10-52-10 TE olarak ısımllendırıyor.

Fosfor fazla oldugu ıcın alımı kolay olsun dıye cınko desteklemesı yapmak gerekıyormus.

Oran olarak sebzelerdekı oranın yarısı kullanmamı soyledır. Cıceklenme 3 hafta daha erken olustu ve daha cok arttı.

Olumsuz bır yanını gormedım, 2 haftada 1 uygulama yapıyordum.

Çok teşekkürler sayın İsmail Kuzucu.

Benim endişem, güçlü fosfordan dolayı bitkinin dinlenme fırsatı bulamadan sürekli açması durumunda yorulup hastalanması, hatta ölmesi idi.
Özellikle Phallerde kullananlardan çok olumlu yorumlar okudum ama gübre konusu şakaya gelmez dikkatli olmak gerekir.

Ayshe3
06-06-2016, 08:31
Merhaba.. Phaleanopsis cinsi orkidemin çiçekleri solmaya başladı oda da çok havasız kaldığını düşünyorum ne yapmam gerekiyo yardımcı olursanız sevinirim :confused::rolleyes:

mühendis57
06-06-2016, 09:52
Merhaba.. Phaleanopsis cinsi orkidemin çiçekleri solmaya başladı oda da çok havasız kaldığını düşünyorum ne yapmam gerekiyo yardımcı olursanız sevinirim :confused::rolleyes:

Merhaba,
Bitkinizin bulunduğu ortam çok sicaksa,havasizsa ya da aşırı hava akımına magruz kalıyorsa çiçekleri solar.koklerde sıkıntı yoksa endiselenecek bir durum da yok demektir.

Ayshe3
06-06-2016, 10:17
Köklerde sorun yok..peki solan çiçeklerini alayımmı yoksa kendiliğinden mi düşecek..dalından kesmeme gerek varmı diğerlerininde solmasından korkuyorum.

mühendis57
06-06-2016, 10:23
Köklerde sorun yok..peki solan çiçeklerini alayımmı yoksa kendiliğinden mi düşecek..dalından kesmeme gerek varmı diğerlerininde solmasından korkuyorum.

Kendiliğinden düşer kesmenize gerek yok.

Secretgardenn
07-06-2016, 15:06
Merhaba,
Kuzenimin orkidesini kurtarmaya çalışıyorum. Dalları kurumus sekildeydi bana geldiğinde. Dallarını kesmeli miyim? Bir de sodanin iyi geldiğini duymuştum. Doğru mudur? Son olarak kendi orkide min hiç bir sorunu çok şükür �� ben alt saksısının susuz kalmamasına dikkat ediyorum ama okuduğum kadariyla çok su vermek çiçeklerin düşmesine sebep olurmuş. Kafam karıştı :(

Secretgardenn
07-06-2016, 15:09
Merhaba,
Kuzenimin orkidesini kurtarmaya çalışıyorum. Dalları kurumus sekildeydi bana geldiğinde. Dallarını kesmeli miyim? Bir de sodanin iyi geldiğini duymuştum. Doğru mudur? Son olarak kendi orkide min hiç bir sorunu çok şükür :) ben alt saksısının susuz kalmamasına dikkat ediyorum ama okuduğum kadariyla çok su vermek çiçeklerin düşmesine sebep olurmuş. Kafam karıştı :(

Kuzenimin orkidesi bu.

mühendis57
07-06-2016, 17:46
Kuzenimin orkidesi bu.
Merhaba,
Kuruyan çiçek sapını dipten kesin.Sodanin etkisi konusunda fikrim yok belki içerdiği mineraller bakimindan fayda saglayabilir.Saksi atında su birikmesi kök çürümesi ile sonuçlanır.Çakıl taşları ile dolu bir tepsi içersine saksiyi koyarsaniz orkidelerin istediği nemli ortamı sağlamış olursunuz

Doku_Kültürcü
08-06-2016, 08:31
Merhaba,
Kuzenimin orkidesini kurtarmaya çalışıyorum. Dalları kurumus sekildeydi bana geldiğinde. Dallarını kesmeli miyim? Bir de sodanin iyi geldiğini duymuştum. Doğru mudur? Son olarak kendi orkide min hiç bir sorunu çok şükür �� ben alt saksısının susuz kalmamasına dikkat ediyorum ama okuduğum kadariyla çok su vermek çiçeklerin düşmesine sebep olurmuş. Kafam karıştı :(

Maden suyunda genellikle ağırlık olarak sodyum baskındır. Sodyum orkideler için önerilmez.

Secretgardenn
08-06-2016, 17:58
Merhaba,
Kuruyan çiçek sapını dipten kesin.Sodanin etkisi konusunda fikrim yok belki içerdiği mineraller bakimindan fayda saglayabilir.Saksi atında su birikmesi kök çürümesi ile sonuçlanır.Çakıl taşları ile dolu bir tepsi içersine saksiyi koyarsaniz orkidelerin istediği nemli ortamı sağlamış olursunuz

Kuzenimin orkidesini dediginiz gibi yaptım. Kuruyan çiçek dallarını kestim. Saksinin altına çakıl taşı bulamadim ama büyük taşlardan koyup taşlarını geçmeyecek şekilde su koydum. Çok teşekkür ederim :)

Secretgardenn
08-06-2016, 17:59
Maden suyunda genellikle ağırlık olarak sodyum baskındır. Sodyum orkideler için önerilmez.

Anladım. Her bilgiye guvenemeyecegimi biliyordum maalesef yanilmamisim. Teşekkür ederim.

Charlaux
10-06-2016, 12:07
Merhaba arkadaşlar,

Kahvemizde de paylaştığım gibi çok tramvatik bir yolculuktan geldi yavru orkidem. Zaten kökleri oldukça azdı hoplaya zıplaya geldikten sonra bir kısmı kurudu yapraklar büzüştü.

Kökler havalansın diye dışarıda tutuyorum çünkü gece sıcaklığı İstanbul'da çok düşük gözükmüyor. Nemlenmesi içinde su dolu bir kase koydum havada kalsın diye de orkide yukarıda.

Maalesef ağaç kabuklarıda yolda ezildiği için sağlıklı bir karışım değil. Ben hiç Türkiye'den almadığım için burada nerede sarılır bilmiyorum. Güvendiğiniz bir marka ismi var mıdır ?

Adalet Yağcı
10-06-2016, 14:12
Sevgili Charlaux, orkidenin fazla sorunu yok gibi görünüyor fotoğrafta.
Ben genelde Koçtaş'tan alıyorum saksı harcını, son olarak Garden Koala'dan küçük bir paket aldım, kendileri de aynı ürünü kullanıyorlarmış.
İçindeki harca baktım çürük küf vs. görünmüyor, istersen sana yollayabilirim.

617267

Charlaux
10-06-2016, 14:34
Sevgili Charlaux, orkidenin fazla sorunu yok gibi görünüyor fotoğrafta.
Ben genelde Koçtaş'tan alıyorum saksı harcını, son olarak Garden Koala'dan küçük bir paket aldım, kendileri de aynı ürünü kullanıyorlarmış.
İçindeki harca baktım çürük küf vs. görünmüyor, istersen sana yollayabilirim.

617267

Merhaba sn. Adalet Yağcı,

Bir saksılık yollayabilirseniz çok makbule geçer gerçekten. Yolda gelirken ağaç kabuğu ezilmiş kum gibi olmuş.

leydirain
13-06-2016, 17:00
merhaba,
YAz geldi sıcaklar malum klima çalıştırıyoruz odanın sıcaklığı 25 derecede falan sabitliyoruz ancak içerideki hava kuruyor yalnızca akşamları olmak üzere.
Orkideye zararı var mı?

Doku_Kültürcü
13-06-2016, 19:36
merhaba,
YAz geldi sıcaklar malum klima çalıştırıyoruz odanın sıcaklığı 25 derecede falan sabitliyoruz ancak içerideki hava kuruyor yalnızca akşamları olmak üzere.
Orkideye zararı var mı?

Bitkinizin kök kısmına su püskürtün.

zühal
14-06-2016, 08:09
Sayin fzthalil, cevabiniz icin tesekkurler. Bu uygulamayi bu forumda okumustum ama henuz yapmadim. Bilen bir hocamiz yorum yaparsa ona gore hareket edecegim.

size sorunuzla ilgili bulduğum bilginin kısa yolunu yollayacağım.ayrıca söyleyeyeim sağlıklı orkide de olurmuş bahsettiğininz olay.nemli bir pamukla silmeniz iyi gelecektir.okuyacağını kısımda da bu bilgiler yer alıyor. Bozulan Orkide Tedavisi | Orkideler (http://orkide.azbitki.com/bozulan-orkide-tedavisi)

zühal
14-06-2016, 08:15
Sayin fzthalil, cevabiniz icin tesekkurler. Bu uygulamayi bu forumda okumustum ama henuz yapmadim. Bilen bir hocamiz yorum yaparsa ona gore hareket edecegim.

size sorunuzla ilgili bulduğum bilginin kısa yolunu yollayacağım.ayrıca bahsettiğiniz olay sağlıklı orkide de olurmuş .nemli bir pamukla silmeniz iyi gelecektir.linkte (5- sıvı damlalar çıkarma) kısmında da bu bilgiler ayrıntılı yer alıyor. :p Bozulan Orkide Tedavisi | Orkideler (http://orkide.azbitki.com/bozulan-orkide-tedavisi)

leydirain
14-06-2016, 10:08
MERHABA
mayıs ayında 4 saksı orkide aldım daha çiçekleri açmamıştı çok güzel çiçek açtılar 1 ay oldu alalı 2 tanesini çiçeklerini tamamen döktü. nerdeyse 3 hafta çiçekli durdu diğer 2 tanesi hala çiçekli
sapları üstten sararmaya başlıyordu bende dün 3. boğumun üstünden biraz kestim.
Neden 1 ay dayandı acaba bi fikir veya öneriniz varmı: ((
bu arada kökler yeşil yapraklar da sert ve havaya bakıyor onlarda sorun yok

Doku_Kültürcü
14-06-2016, 13:34
MERHABA
mayıs ayında 4 saksı orkide aldım daha çiçekleri açmamıştı çok güzel çiçek açtılar 1 ay oldu alalı 2 tanesini çiçeklerini tamamen döktü. nerdeyse 3 hafta çiçekli durdu diğer 2 tanesi hala çiçekli
sapları üstten sararmaya başlıyordu bende dün 3. boğumun üstünden biraz kestim.
Neden 1 ay dayandı acaba bi fikir veya öneriniz varmı: ((
bu arada kökler yeşil yapraklar da sert ve havaya bakıyor onlarda sorun yok

Phalaenopsis melezleri (hangi türün melezleri olduğuna göre değişiklik gösterir) 1-4ay arasında çiçekli kalırlar. Sonra çiçeklerini dökerler.

xoom
14-06-2016, 21:01
Merhabalar orkide topragimda yeni olusumlar var. Bunlar bitkiye zarar vermeden bunlardan kurtulmalimiyim? Bitkiden sonra evde odada 24 saat duruyorlar cikardiklari gazlar sağlık acisindan sorun oluşturur mu? Topraktaki yeni olusumdan bahsediyorum.

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160614/5122a3c84f18714283d42e484b0d4c08.jpg

Sevdalı
14-06-2016, 22:57
Yeni oluşum derken toprakta yosunlaşma görülmekte.
Sulamaları gece yapmayın.Saksınız direk güneş ışığına maruz kalmasın!
Çok büyük bir tehlike oluşturacağını düşünmüyorum.
Çiçeklenme yoksa köklerdeki ve saksı dibindeki yosunlaşmayı temizleyip tekrar kullanabilirsiniz..

xoom
15-06-2016, 11:43
Yeni oluşum derken toprakta yosunlaşma görülmekte.
Sulamaları gece yapmayın.Saksınız direk güneş ışığına maruz kalmasın!
Çok büyük bir tehlike oluşturacağını düşünmüyorum.
Çiçeklenme yoksa köklerdeki ve saksı dibindeki yosunlaşmayı temizleyip tekrar kullanabilirsiniz..

Yanıt için teşekkürler. Sulamaları sabah öğlen saatlerinde yapıyorum tül arkasından sabahları 2 saat kadar güneş görmekte. Sap çıkardı tomurcuklanmaya başladı. O zaman toprağını temizliyim.. Resimde görünen beyaz şeyde mantar.. şapkalı mantar.

Sent from my iPad using Tapatalk

Ktb
16-06-2016, 02:55
Merhalar
En son sizlerden almış olduğum bilgilerle içim rahatlamis ve sabirla beklerken yapraklarimizda dokulmeye basladi hemde yemyeşil yapraklar.
Esim almış oldugu yerde uzerinde açmış cicek ve tomurcuk varken saksisini degistirmisler geldikten bir süre sonra daha da çiçekleri kaldı üzerinde. Fakat cicekler tek tek soldu ve döküldü geçen hafta yemyeşil bi yapragin düşmüş olduğunu gördüm sabah şimdi de bi yaprak daha düştü diğeri de düşmeye hazir sanki :-( O kadar üzülüyorum ki lütfen bana yardim edin.
Üç bogumdan sonra budayacagim fakat su an olur mu yaprak cikmasini mi bekleyeceğim
Üstten mi sulanacak alttan mi
Sürekli su da beklese bişey olmaz diye ogrendim benimki sürekli su da bekledi sürekli bekleyecek mi yoksa belirli sureri var mi
Ben ne yapacağım
Simdiden teşekkür ediyor yardımlarınızı rica ediyorum....

Ktb
16-06-2016, 03:10
Merhabalar
Orkidem

Doku_Kültürcü
16-06-2016, 12:07
Merhalar
En son sizlerden almış olduğum bilgilerle içim rahatlamis ve sabirla beklerken yapraklarimizda dokulmeye basladi hemde yemyeşil yapraklar.
Esim almış oldugu yerde uzerinde açmış cicek ve tomurcuk varken saksisini degistirmisler geldikten bir süre sonra daha da çiçekleri kaldı üzerinde. Fakat cicekler tek tek soldu ve döküldü geçen hafta yemyeşil bi yapragin düşmüş olduğunu gördüm sabah şimdi de bi yaprak daha düştü diğeri de düşmeye hazir sanki :-( O kadar üzülüyorum ki lütfen bana yardim edin.
Üç bogumdan sonra budayacagim fakat su an olur mu yaprak cikmasini mi bekleyeceğim
Üstten mi sulanacak alttan mi
Sürekli su da beklese bişey olmaz diye ogrendim benimki sürekli su da bekledi sürekli bekleyecek mi yoksa belirli sureri var mi
Ben ne yapacağım
Simdiden teşekkür ediyor yardımlarınızı rica ediyorum....

Sürekli suda bekletilmez, kökleri öldürürsünüz. Sulama yaparken, memba suyu (ya da saf su en iyisi) alınır, boş bir yoğurt kabına doldurulur. Bitki, saksısıyla bu su içerisine 1-2 dakika daldırılır. Çıkartılıp fazla suyun süzülmesi beklenir. Sulama, yazın 3-4 günde bir, kışın haftada bir yapılır. Ayda bir kere de gübreleme yapılır. Her gübreleme işleminden önce, yukarıda anlattığım gibi saksı sulanır, bir önceki gübrelemeden kalan artıklar uzaklaştırılır. Hemen sonrasında sıvı gübre uygulanır.

Ktb
16-06-2016, 18:03
Cevabınız için çok teşekkür ediyorum.peki tekrar acar mı çiçeğim yani bu görüntüden sonra tekrar yasar mı dediginiz gibi sulama yapmaya basliyorum hemen. Tekrar düzelir inşallah budama yapacagim arrik cicek kalmadı tekrar cicek acar mi
Cok tesekkur ederim
Saygı ve sevgilerimle

Cherryboom
16-06-2016, 19:30
Merhabalar,fotografta görüldüğü üzere orkidem birşey çıkartıyor,kök mü tam olarak anlayamadım yaprakların üzerine cıktı o şey.Rica etsem biri bana ne olduğunu söyleyebilir mi? Bir de 2 haftalık bir tatile çıkacağım bu sürede orkidemin solmamasi için ne yapmam gerekiyor?sulatabilecegim kimse yok.

mühendis57
17-06-2016, 09:42
Merhabalar,fotografta görüldüğü üzere orkidem birşey çıkartıyor,kök mü tam olarak anlayamadım yaprakların üzerine cıktı o şey.Rica etsem biri bana ne olduğunu söyleyebilir mi? Bir de 2 haftalık bir tatile çıkacağım bu sürede orkidemin solmamasi için ne yapmam gerekiyor?sulatabilecegim kimse yok.

Merhaba,
Orkidenizin yeni kök çıkartıyor maalesef çiçek sapı değil :)
Tatile çıkmadan önce sulama işlerini yapın saksı altına içerisinde çakıl taşları olan bir tepsi koyun içini su doldurun.cakil taşı bulamazsanız saksinin deliklerini kapatmayacak şekilde bir şeyin üzerine de koyabilirsiniz.yeter ki kökler direkt su içinde kalmasın.orkidenizi evinizin daha serin ve havadar bir yerine yerleştirin.kolay gelsin....

Elifadem
17-06-2016, 11:19
Merabalar ben yeni üyeyim bu yüzden sorumu yanlış yere yazıyorsam kusura bakmayın :) sorum şu ki geçtiğimiz ağustos beyaz çiçekli orkide hediye edildi çiçekleri yaklaşık 20 gün durdu daha sonra çiçeklerini döktü daha sonra budamam gerektiğini okudum ama budamadım daha sonra tekrar çiçek açtı şu an çok güzel görünüyor ve sürekli çiçek tomurcukları çıkarıyor dışardan gayet sağlıklı görünüyor ama benim bi korkum var ki o da şu köklerinde sararmış içi boşalmış kökleri temizlemiştim bi kaç kere hatta biraz önce tekrar temizledim ama köklerinin baya azaldığını farkettim bu da beni korkutuyor bi sorun olabilir mi yardımcı olursanız çok sevinirim

mühendis57
17-06-2016, 13:00
Merabalar ben yeni üyeyim bu yüzden sorumu yanlış yere yazıyorsam kusura bakmayın :) sorum şu ki geçtiğimiz ağustos beyaz çiçekli orkide hediye edildi çiçekleri yaklaşık 20 gün durdu daha sonra çiçeklerini döktü daha sonra budamam gerektiğini okudum ama budamadım daha sonra tekrar çiçek açtı şu an çok güzel görünüyor ve sürekli çiçek tomurcukları çıkarıyor dışardan gayet sağlıklı görünüyor ama benim bi korkum var ki o da şu köklerinde sararmış içi boşalmış kökleri temizlemiştim bi kaç kere hatta biraz önce tekrar temizledim ama köklerinin baya azaldığını farkettim bu da beni korkutuyor bi sorun olabilir mi yardımcı olursanız çok sevinirim

Merhaba,
tomurcuklanma döneminde kökleri temizlemeyin, tomurcukları dökebilir.Kök temizliği ve saksı değişimlerini dinlenme dönemleri olan çiçeksiz dönemde yapmalısınız. Orkideler sanılanın aksine çok dirençli bitkilerdir.bakımları ve gübrelemeleri düzenli yapıldığında sürekli yeni kökler oluştururlar.Aşırı nemli ve havasız ortamda kök çürümeleri olur bu yüzden sulama düzenine dikkat edin her 2-3 haftada bir orkide gübresi ile gübreleme yapın.akşamları yapraklara su püskürtün pencereyi açıp birkaç saat havalanmasını sağlayın.Kolay gelsin...

Matturk
18-06-2016, 09:04
İyi günler Benim orkidemin köklerinde tüycüklenme başlamış nedeni ne olabilir ne yapmalıyım bir de yapraklarından biri sararıp düştü

xoom
18-06-2016, 09:32
İyi günler Benim orkidemin köklerinde tüycüklenme başlamış nedeni ne olabilir ne yapmalıyım bir de yapraklarından biri sararıp düştü
Çok sulamayin. Sulama aralığıni daha fazla acin. Saksi dibinde su birakmayin.

mühendis57
18-06-2016, 17:35

Merhaba,
Köklerde tüycüklenme dediginiz yosunlaşma olmali.asiri nemden oluşuyor sulama düzenine dikkat edin bu yosunlar saksi içinde aşırı derecede olmadıkça zararı olmaz.eger köklerde çürüme vb. Bir durum yoksa yeni yaprak çıkmaya başladığında alttaki yaprak sararıp düşer. Yani özetle simdilik korkulacak bir durum yok :)

Matturk
19-06-2016, 09:44
açıkcası korkmaya başladım :(

Nazlıarda
20-06-2016, 10:52
Lütfen yardım edın orkıde aldım 3 4 tane cıcek verdı sonra cıcekler aynı anda döküldü orkide dalının yarısı sarardı yapraklarda sorun yok ne yapmalıyım

Doku_Kültürcü
21-06-2016, 09:54
Lütfen yardım edın orkıde aldım 3 4 tane cıcek verdı sonra cıcekler aynı anda döküldü orkide dalının yarısı sarardı yapraklarda sorun yok ne yapmalıyım

İki seçeneğiniz var:
1. Dalı, 3.göz üzerinden kesin.
ya da
2. Dalı tamamen kesip çıkartın. Seneye, bitki soğuklama ihtiyacını karşıladıktan sonra (17-19°C'de 1 - 1,5 ay durması gerekir) yeni çiçek dalı verir.

Matturk
21-06-2016, 12:26
açıkcası korkmaya başladım :(

Sizce hasta orkidem

Doku_Kültürcü
21-06-2016, 19:38
Sizce hasta orkidem

Bitkiniz sağlıklı gözüküyor. Bir yaprağını kaybetmesi küf **** bakteri enfeksiyonu olduğu anlamına gelmez. Bitki, yeni yaprak oluşturacağı zaman, eğer besin maddesi sıkıntısı çekiyorsa, bir yaprağını feda eder, o yapraktaki taşınabilen bütün besin maddelerini alır, yeni yaprak oluşturmada kullanır. Yazın sıcak günlerde ayda bir gübreleme yapın,2-3 günde bir de sulayın. Gübreleme yapmadan önce, saksı harcına 1-2 litre civarında içme suyu dökün. Bu Bir önceki gübrelemeden arta kalan gübre artıklarını uzaklaştırmak için yapılır. Hemen sonrasında su içerisine karıştırdığınız gübre çözeltisini saksıya verin.

cokeskiyim
22-06-2016, 01:11
Merhabalar sadece orkide konusunda değil her türlü salon bitkisinde çok acemiyim annem salon bitkisi konusunsa ne kadar tecrübeliyse bende bir okadar acemiyim ama annecim orkidenin nasıl bakılacağını bilmediği için yardımcı olamadı.Sağolsun eşim anneler günü hediyesi almış ilk aldığında çok güzeldi beyaz çiçekleri vardı fakat zamanla çiçekler ölmeye başladı ama ben anlamadım değil çiçeğinin döküleceğini biliyordum ama kesim yapmam gerektiğini bilmiyordum çiçekler döküldü sapı kahverengimsi gibi oldu yaprakları sarardı bende internetten okudum ve sapı kesitim kestim ama çok kestim köküne kadar ne yapsam bilemedim yardımcı olursanız çok sevinirim fotoğraf yüklenmiyor nasıl göstericem bilemedim

Doku_Kültürcü
22-06-2016, 13:27
Merhabalar sadece orkide konusunda değil her türlü salon bitkisinde çok acemiyim annem salon bitkisi konusunsa ne kadar tecrübeliyse bende bir okadar acemiyim ama annecim orkidenin nasıl bakılacağını bilmediği için yardımcı olamadı.Sağolsun eşim anneler günü hediyesi almış ilk aldığında çok güzeldi beyaz çiçekleri vardı fakat zamanla çiçekler ölmeye başladı ama ben anlamadım değil çiçeğinin döküleceğini biliyordum ama kesim yapmam gerektiğini bilmiyordum çiçekler döküldü sapı kahverengimsi gibi oldu yaprakları sarardı bende internetten okudum ve sapı kesitim kestim ama çok kestim köküne kadar ne yapsam bilemedim yardımcı olursanız çok sevinirim fotoğraf yüklenmiyor nasıl göstericem bilemedim

Dalı tamamen kesip atsanız bile, seneye orkidenin soğuklanma ihtiyacı karşılandığında (17-19°C sıcaklıkta 1-1,5 ay tutulması gerekiyor) tekrar çiçek dalı verir.

hira
23-06-2016, 21:18
İki gün evvel elime canından bezmiş bir orkide geçti. Yaprakları kaynar suya batırılıp çıkarmışcasına yumuşak, tomurcukları yarı açılmış halde ve biraz daha dikkatli baktığımda aslında saksının içinde sadece 2 kökü olduğunu anladığım bir orkide. Yapmam gerekenin ne oldugunu bilmeden, öyle gelişigüzel bir biçimde tüm saksı harcını gazeteye döktüm. Elimde orkide topragı olmadıgı için, tekrar aynı saksı ve topragına güzelce diktim. Yumuş yumuş olan 3 yapragını ve tomurcuk sapını komple kestim attım. Azıcık su verdim ve cam kenarına kondurdum. Bundan sonra ne olur bilemiyorum. Bu aşamada yapmam ve ya yapmamam gereken ne var? Nelere dikkat etmeliyim?

Deryalp
25-06-2016, 17:37
Orkidemin dalı kurudu bende kestim ama hala kuruyor ne yapmam gerekiyor.bide sulaması nasil yapılması gerekiyor ilk defa çiçek bakiyorum nisanimin hediyesi birşey olsun istemiyorum. Saksısı küçük mü değiştirmek gerekiyor mu. Bide gübre vitamin ne yapabilirim. Bilgi verirseniz çok mutlu olurum.fotograf yüklüyemiyorum

Deryalp
25-06-2016, 17:42
Kurumuş dalı tamamen dibinden nasıl kesebilirim

didemcenk
26-06-2016, 15:26
Merhabalar,
Orkidelerin acemisiyim. İki ay önce bir marketten aldım, çok sağlıklılardı ancak gecen hafta İzmirin aşırı sıcaklarına maruz kaldılar (40derece ve üzeri). Annem bu sırada sulamayı unutmuş, döndüğümde mor olan tamamen kurumuştu, hemen daldırma ile iyice nemlendirdim ve süzdürdüm, neyse ki şu an klima var. Mor olanın yaprakları beyazınki kadar koyu renk ve sert değil. Sitenizde okuyup anladığım kadarı ile kuruyan dalı (kuruma aşağıya doğru ilerlediği için) kökünden kesip atmam lazım. Aslında aynı şeyi bugün çok sağlıklı görünen beyazda da görünce endişelenmeye başladım. Bu bir hastalık mı yoksa sıcak mı çarptı yoksa zamanı mı bitti. Gübre yapmam gerekir mi?
Normalde balkon kapısının önünde direk güneş almayan ve esintili bir yerdeler ancak aşırı sıcaklardan 1 haftadır çok kapı açamıyoruz. Malesef sadece 1resim yükleyebildim, diğerleri yüklenmiyorlar.
Şimdiden yarımlarınız için çok teşekkür ederim.

didemcenk
26-06-2016, 15:35
Kurumaya başlayan beyazım

didemcenk
26-06-2016, 15:37
Kesilmiş mor .
Kusura bakmayın lütfen başka türlü yükleyemiyorum resimleri.

Doku_Kültürcü
27-06-2016, 14:16
Kesilmiş mor .
Kusura bakmayın lütfen başka türlü yükleyemiyorum resimleri.

Bitkileriniz sağlıklı görünüyor. Phalaenopsis çiçekleri hangi türün melezi olduğuna bağlı olarak 1-4ay çiçekli kalırlar, sonra bu çiçekler dökülür. Havalar sıcak ve sürekli olarak klima çalıştırmıyorsanız sadece sulama yapın. Yapraklara da su püskürtün (saf su veya içme suyu). Gübrelemeye sonbaharda başlayın.

didemcenk
28-06-2016, 14:50
Bitkileriniz sağlıklı görünüyor. Phalaenopsis çiçekleri hangi türün melezi olduğuna bağlı olarak 1-4ay çiçekli kalırlar, sonra bu çiçekler dökülür. Havalar sıcak ve sürekli olarak klima çalıştırmıyorsanız sadece sulama yapın. Yapraklara da su püskürtün (saf su veya içme suyu). Gübrelemeye sonbaharda başlayın.

çok teşekkür ederim, içime su serptiniz.

holyhero
08-07-2016, 13:30
Merhabalar iyi günler.
Orkidelerim kök çürümesinden dolayı çiçek saplarını ve bütün köklerini gövdenin altından kestim ve tarçın sürüp yeni orkide toprağına ektim. İzmir'de oturuyorum malum yaz ve çok sıcak kuzey cepheye bol ışık alan (doğrudan güneş ışığı almıyor) cam kenarına koydum ilk 2 gün sulamadım şuan haftada bir sefer fısfıs yaparak suluyorum ancak 3-4 adet yaprak büzüşüp sararıp döküldü. Son durumun fotoğrafını ekliyorum. Ne yapmam lazım nasıl sulamam lazım besin vermeli miyim kısacası bu orkideleri nasıl kurtarabilirim? Yardımınızı bekliyorum. Teşekkürler.

Doku_Kültürcü
08-07-2016, 14:09
Merhabalar iyi günler.
Orkidelerim kök çürümesinden dolayı çiçek saplarını ve bütün köklerini gövdenin altından kestim ve tarçın sürüp yeni orkide toprağına ektim. İzmir'de oturuyorum malum yaz ve çok sıcak kuzey cepheye bol ışık alan (doğrudan güneş ışığı almıyor) cam kenarına koydum ilk 2 gün sulamadım şuan haftada bir sefer fısfıs yaparak suluyorum ancak 3-4 adet yaprak büzüşüp sararıp döküldü. Son durumun fotoğrafını ekliyorum. Ne yapmam lazım nasıl sulamam lazım besin vermeli miyim kısacası bu orkideleri nasıl kurtarabilirim? Yardımınızı bekliyorum. Teşekkürler.

Bitkiyi bolca sulayıp, büyükçe bir plastik torba içerisine yerleştirin. Geceleri torbayı kendi nefesinizle şişirin (Phalaenopsisler geceleyin hava alma gözeneklerini açıp karbondioksiti depolar ve gündüz saatlerinde de bu depoladıklarıyla fotosentez yapıp şeker sentezler), torbanın ağzını düğümleyerek kapatın. Bitkiniz yeni kök oluşturuncaya kadar böyle devam edin. Bitkinizi doğrudan güneş ışığı alamayan aydınlık bir yere yerleştirin. Kolay gelsin.

holyhero
08-07-2016, 14:23
Bitkiyi bolca sulayıp, büyükçe bir plastik torba içerisine yerleştirin. Geceleri torbayı kendi nefesinizle şişirin (Phalaenopsisler geceleyin hava alma gözeneklerini açıp karbondioksiti depolar ve gündüz saatlerinde de bu depoladıklarıyla fotosentez yapıp şeker sentezler), torbanın ağzını düğümleyerek kapatın. Bitkiniz yeni kök oluşturuncaya kadar böyle devam edin. Bitkinizi doğrudan güneş ışığı alamayan aydınlık bir yere yerleştirin. Kolay gelsin.

Saksısıyla birlikte mi poşetlemem gerekiyor ara sıra sulama yapmam gerekecek mi biraz daha detay verirseniz çok sevinirim. İlginiz ve yardımınız için çok teşekkür ederim.

Doku_Kültürcü
08-07-2016, 16:44
Saksısıyla birlikte mi poşetlemem gerekiyor ara sıra sulama yapmam gerekecek mi biraz daha detay verirseniz çok sevinirim. İlginiz ve yardımınız için çok teşekkür ederim.
Evet, saksıyla poşetleyin. Sulama yapmanız gerekmiyor, torbanın ağzı kapalı, su kaybı yok. Her günün gecesinde torbanın havasını boşaltıp nefesinizle tekrar şişirin ve torbanın ağzını tekrar düğümleyin.

holyhero
08-07-2016, 17:23
Evet, saksıyla poşetleyin. Sulama yapmanız gerekmiyor, torbanın ağzı kapalı, su kaybı yok. Her günün gecesinde torbanın havasını boşaltıp nefesinizle tekrar şişirin ve torbanın ağzını tekrar düğümleyin.

Çok teşekkür ederim bu işlemi yaparken gövdenin altında hızlı hareket eden kurt ve bite benzer canlılar gördüm gövde de hafif kararma vardı güzelce yıkadım ve temizledim sanırım toprağı tekrar değiştirmem gerekecek. Şimdilik saksıya koymadan poşette bekletiyorum. Böcekler umarım orkidelerimden uzaklaşır. Yarın ilk iş yeni orkide toprağı alıp ponza ile karıştırmayı düşünüyorum. Son durum hakkında öneriniz var mı ? Köklenene kadar saksıya koyulmasa sorun olur mu ? İyi akşamlar

Doku_Kültürcü
08-07-2016, 18:24
Çok teşekkür ederim bu işlemi yaparken gövdenin altında hızlı hareket eden kurt ve bite benzer canlılar gördüm gövde de hafif kararma vardı güzelce yıkadım ve temizledim sanırım toprağı tekrar değiştirmem gerekecek. Şimdilik saksıya koymadan poşette bekletiyorum. Böcekler umarım orkidelerimden uzaklaşır. Yarın ilk iş yeni orkide toprağı alıp ponza ile karıştırmayı düşünüyorum. Son durum hakkında öneriniz var mı ? Köklenene kadar saksıya koyulmasa sorun olur mu ? İyi akşamlar

Bir sorun oluşturmaz. Ama, bu durumda zaman zaman bitkiye su püskürtün (10-15 günde bir).

artvin08
19-07-2016, 12:32
Merhaba çift dal orkidemin birinci dalındaki çiçekler dökülünce sizin gösterdiğiniz gibi budadım. Diğer dalında ise üzerinde çiçekler varken kurumaya başladı. Ne yapmam gerekiyor yardımcı olabilir misiniz ?

Doku_Kültürcü
19-07-2016, 15:08
Merhaba çift dal orkidemin birinci dalındaki çiçekler dökülünce sizin gösterdiğiniz gibi budadım. Diğer dalında ise üzerinde çiçekler varken kurumaya başladı. Ne yapmam gerekiyor yardımcı olabilir misiniz ?
Çiçekler solunca/dökülünce en aşağıdan itibaren 3 boğum sayın, dalı 3. boğumun 2-3mm üzerinden kesin. Kalan boğumlardan gelecek sene soğuklama ihtiyacı karşılandığında yeni çiçek sürgünü oluşur.

toolss
24-07-2016, 09:19
Arkadaslar orkidemin çiçekleri kapanır gibi olmuş sebebi ne olabilir.

Doku_Kültürcü
24-07-2016, 16:10
Arkadaslar orkidemin çiçekleri kapanır gibi olmuş sebebi ne olabilir.

Melez Phalaenopsis orkideleri, hangi türlerin melezi olduğuna bağlı olarak 1-4 ay çiçekli kalırlar. Sonra çiçekler dökülür. Sizin orkideniz de çiçeklenme döneminin sonuna gelmiş gibi görünüyor. Seneye tekrar açarlar, merak etmeyin.

toolss
24-07-2016, 21:26
Melez Phalaenopsis orkideleri, hangi türlerin melezi olduğuna bağlı olarak 1-4 ay çiçekli kalırlar. Sonra çiçekler dökülür. Sizin orkideniz de çiçeklenme döneminin sonuna gelmiş gibi görünüyor. Seneye tekrar açarlar, merak etmeyin.

yaklaşık 2 ay önce şoktan almıştım aldığımda 1 tane tomurcuk yeni açmıştı dün orkide besini ve toprağı sipariş ettim toprağı değiştirdikten sonra sabah çiçeklerin kapanır gibi olduğunu gördüm. sizin dediğiniz gibi çiçekleri dökülecek galiba. ama hepsi böyle değil 2 3 tanesi böyle diğerleri sağlam.

artvin08
27-07-2016, 08:41
Çiçekler solunca/dökülünce en aşağıdan itibaren 3 boğum sayın, dalı 3. boğumun 2-3mm üzerinden kesin. Kalan boğumlardan gelecek sene soğuklama ihtiyacı karşılandığında yeni çiçek sürgünü oluşur.

Merhaba peki toprağını ve küçük şeffaf saksısını değiştirmem gerekiyor mu ?

Doku_Kültürcü
27-07-2016, 12:15
Merhaba peki toprağını ve küçük şeffaf saksısını değiştirmem gerekiyor mu ?

Saksı harcı 2yılda bir değiştirilir. Genel bir kural değil ama, bu süre içerisinde saksı harcı çürümeye ve bitki için zararlı olabilecek küf gelişimine ortam sağlamaya başlar.

Adalet Yağcı
10-08-2016, 13:36
Her şey yolunda giderken bu midi'nin derdi ne acaba..?
Hava sıcaklığı çok fazla, bir yemek kaşığı kadar da olsa 3-4 güne bir üstten su veriyorum.
Dolaylı olarak bol ışık alan bir yerdeler, arkadaşlarının keyfi yerinde.
Her akşam arıtılmış su ile dikkatlice fısfıs yapıyorum.
Üç günde yapraklar bu hale geldi, yumuşama yok ortadaki 1,5 yaprak sağlam.
İnşallah bulaşıcı bir şey değildir, yoksa hemen karantinaya mı alayım :(

624599

Doku_Kültürcü
10-08-2016, 15:33
Her şey yolunda giderken bu midi'nin derdi ne acaba..?
Hava sıcaklığı çok fazla, bir yemek kaşığı kadar da olsa 3-4 güne bir üstten su veriyorum.
Dolaylı olarak bol ışık alan bir yerdeler, arkadaşlarının keyfi yerinde.
Her akşam arıtılmış su ile dikkatlice fısfıs yapıyorum.
Üç günde yapraklar bu hale geldi, yumuşama yok ortadaki 1,5 yaprak sağlam.
İnşallah bulaşıcı bir şey değildir, yoksa hemen karantinaya mı alayım :(

624599

Virüs belirtisine:( benziyor, ama emin değilim. Bitkiyi ayırın. Ege üniversitesi ziraat fakültesinden Prof.Dr. Mustafa Gümüş'e e-posta gönderip fikrini alabilirsiniz, kendisi bitki hastalıkları bölümünde öğretim üyesidir: mustafa.gumus@ege.edu.tr Eğer Mustafa Hoca'da virus derse bitkiyi imha edin. Kullandığınız budama makası gibi malzemeleri düdüklü tencerede 1-1,5 saat pişirin. Diğer bitkilerinizi de dikkatle gözleyin.

Adalet Yağcı
10-08-2016, 19:10
Çok teşekkürler sayın Doku Kültürcü, bitkiyi hemen ayırıyorum, diğerlerine bulaşmaz inşallah.

Emir_han
12-08-2016, 21:04
Merhaba öncelikle orkide yetiştirme konusunda acemiyim. Bunu söyleyeyim. Hemen hemen 1 ay önce aldığım örkidemin yaprakları rengi güzel olmasına rağmen yumuşaktır. Düzenli suçlamayla geçer sandım. Ama şuanda bir yaprak sarardı ve diğer yaprakta da siyah lekeler var oda sararacak gibi gözüküyor. Ne yapmalıyım? Not: çok acemiyim mümkünse detaylı anlatır mısınız

Doku_Kültürcü
12-08-2016, 22:01
Merhaba öncelikle orkide yetiştirme konusunda acemiyim. Bunu söyleyeyim. Hemen hemen 1 ay önce aldığım örkidemin yaprakları rengi güzel olmasına rağmen yumuşaktır. Düzenli suçlamayla geçer sandım. Ama şuanda bir yaprak sarardı ve diğer yaprakta da siyah lekeler var oda sararacak gibi gözüküyor. Ne yapmalıyım? Not: çok acemiyim mümkünse detaylı anlatır mısınız

Saksı harcını değiştirin. Yeni aldığınız harcı kaynar suda haşlayıp soğuduktan sonra kullanın. Bozulmuş kökleri kesip çıkartın. Fazla sulamayın. 3-4 günde bir (yaz için), kışın 7-8 günde bir sulayın.Ayda bir gübreleme yapın. Gübre vermeden önce saksıya 1-2 litre su dökerek bir önceki gübrelemeden kalan artıkları yok edin, hemen sonrasında sıvı gübre uygulayın.

Emir_han
12-08-2016, 22:27
Çok teşekkür ederim

orkide-filizi
18-08-2016, 16:50
Rhynchostylis Gigantea red edindim. Fakat kargo ile gönderimi sırasında sıcak havalardan ve kargonun gecikmesinden dolayı biraz yıpranmış. Kurtarmak için ne yapmalıyım. Henüz çok küçük olduğu için baya uğraşmam gerekecek. Bilgisi olan varsa lütffen yardım etsin

http://hizliresimyukle.com/images/2016/08/18/IMG_0734.md.jpg (http://hizliresimyukle.com/image/M4cZ)
http://hizliresimyukle.com/images/2016/08/18/IMG_0735.md.jpg (http://hizliresimyukle.com/image/M4cl)
http://hizliresimyukle.com/images/2016/08/18/IMG_0736.md.jpg (http://hizliresimyukle.com/image/M4cm)
http://hizliresimyukle.com/images/2016/08/18/IMG_0737.md.jpg (http://hizliresimyukle.com/image/M4cw)

Doku_Kültürcü
19-08-2016, 13:07
Rhynchostylis Gigantea red edindim. Fakat kargo ile gönderimi sırasında sıcak havalardan ve kargonun gecikmesinden dolayı biraz yıpranmış. Kurtarmak için ne yapmalıyım. Henüz çok küçük olduğu için baya uğraşmam gerekecek. Bilgisi olan varsa lütffen yardım etsin

http://hizliresimyukle.com/images/2016/08/18/IMG_0734.md.jpg (http://hizliresimyukle.com/image/M4cZ)
http://hizliresimyukle.com/images/2016/08/18/IMG_0735.md.jpg (http://hizliresimyukle.com/image/M4cl)
http://hizliresimyukle.com/images/2016/08/18/IMG_0736.md.jpg (http://hizliresimyukle.com/image/M4cm)
http://hizliresimyukle.com/images/2016/08/18/IMG_0737.md.jpg (http://hizliresimyukle.com/image/M4cw)

Sayın Orkide-filizi, bitkiniz gerçekten çok kötü olmuş. Yurt dışından bitki getirtmeyi düşündüğünüzde, havanın daha serin olduğu eylül-ekim veya mart-mayıs aylarını tercih etmelisiniz. Geçen mayıs ayında Tayland'dan, Kumpol Panyawechmanit isimli satıcıdan Ascocentrum miniatum tohumları sipariş ettim. Bir ay sürede geldi. 1000-1500 tohumdan bir tanesi bile çimlenmedi. Halbuki daha önceki zamanlarda yine aynı satıcıdan aldığım tohumların çok büyük bir kısmı çimlenmişti. Kayıt ettiğim geliş sürelerini karşılaştırdım. Çimlenen tohumlar 15 günde ulaşmışlar. Çimlenmeyen ise, 30 gündür yolda ve haziran sıcaklarına yakalanmış. Bitkiyi nasıl kurtarabilirim sorusuna gelince, Rhynocostylis, kaktüsgiller familyasına özgü olan CAM kısaltmasıyla belirtilen bir fotosentez türünü yapar. Bu fotosentezde, bitki, karanlıkta gözeneklerini açar, havadaki karbondioksidi, içerisine alır ve vakuol denilen hücre içi organlarında malik asit formunda depolar. Gündüz saatlerinde ise bu depolanan malik asitten ışık yardımıyla şeker sentezler. Bitkiyi, geceleyin uyuduğunuz odada bulundurmanız bitkinin karbondioksit alması bakımından iyi bir uygulama olur. Tabii, bir de gündüz saatlerinde de ışık alan bir yere yerleştirmelisiniz, ama bu yer doğrudan güneş alan bir yer olmasın. Yazın, her gün bitkiye ve kök bölgesine saf su püskürtün (saf su bulamazsanız memba suyu da olur ancak, suyun şişe üzerindeki analiz raporuna bakın, raporda florür (F) varsa bu suyu kullanmayın. Bunun dışında ayda bir gübreleme yapın. Her gübreleme öncesinde saksıya 2-3 bardak su dökerek bir önceki gübrelemeden kalan gübre artıklarını uzaklaştırın, hemen sonrasında hazırladığınız sıvı gübreyi saksıya verin.

Nevan
25-08-2016, 15:43
Herkese merhaba,

Orkidemin sağlığı konusunda danışmak istiyorum.

Orkidem için çok endişeliyim. Şöyle ki önce yaprakları kurumaya başladı ve sırayla hepsini döktü, bunun normal olduğunu söylediler zamanla yeniden açacaktır vb. gibi yorumlarda bulundular bende o yüzden normal karşıladım.

Ama şu an durum hiç iç açıcı değil, giderek kurumaya devam ediyor. Öncelerinde saksı içerisinde beyaz mantarlar gördüm araştırmalarım sonucu eğer mantarlar kök üzerinde değilse ciddi bir sıkıntı oluşturmayacağını ama temizlenmesi gerektiği yazıyordu. Bunun üzerine mantarlarını temizledim ve kök budama işlemini gerçekleştirdim. Bunun işe yarayacağını umuyordum fakat buda işe yaramadı. Git gide kurumaya devam ediyor.

Son durumu fotoğraflardaki gibi, bu konu hakkında tecrübelerinizden yararlanmak istiyorum.

https://s4.postimg.org/7lhwepxjh/DSC_0062.jpg

https://s4.postimg.org/xibkrc171/DSC_0064.jpg

https://s4.postimg.org/v29rdhj4d/DSC_0065.jpg

https://s4.postimg.org/l68odudcd/DSC_0066.jpg

https://s4.postimg.org/712vc14b1/DSC_0067.jpg

https://s4.postimg.org/tealyu58t/DSC_0069.jpg

Doku_Kültürcü
25-08-2016, 18:18
Herkese merhaba,

Orkidemin sağlığı konusunda danışmak istiyorum.

Orkidem için çok endişeliyim. Şöyle ki önce yaprakları kurumaya başladı ve sırayla hepsini döktü, bunun normal olduğunu söylediler zamanla yeniden açacaktır vb. gibi yorumlarda bulundular bende o yüzden normal karşıladım.

Ama şu an durum hiç iç açıcı değil, giderek kurumaya devam ediyor. Öncelerinde saksı içerisinde beyaz mantarlar gördüm araştırmalarım sonucu eğer mantarlar kök üzerinde değilse ciddi bir sıkıntı oluşturmayacağını ama temizlenmesi gerektiği yazıyordu. Bunun üzerine mantarlarını temizledim ve kök budama işlemini gerçekleştirdim. Bunun işe yarayacağını umuyordum fakat buda işe yaramadı. Git gide kurumaya devam ediyor.

Son durumu fotoğraflardaki gibi, bu konu hakkında tecrübelerinizden yararlanmak istiyorum.

https://s4.postimg.org/7lhwepxjh/DSC_0062.jpg

https://s4.postimg.org/xibkrc171/DSC_0064.jpg

https://s4.postimg.org/v29rdhj4d/DSC_0065.jpg

https://s4.postimg.org/l68odudcd/DSC_0066.jpg

https://s4.postimg.org/712vc14b1/DSC_0067.jpg

https://s4.postimg.org/tealyu58t/DSC_0069.jpg

Saksı harcını değiştirin. Satın aldığınız yeni harcı sıcak su ile haşlayın. Bu, harçta bulunması muhtemel kabuklu bit, pamuklu bit, unlu bit ve salyangoz yumurtalarını yok edecektir. Harç, soğuduktan sonra değişimi yapın. Bitkiyi saksıya diktikten sonra bolca su verin (menba suyu olursa ve suyun florür içeriği sıfır olursa çok iyi olur, şişe üzerindeki analiz raporuna bakın)), hemen sonrasında hazırladığınız sıvı gübreyi saksıya uygulayın. Gübrelemeyi ayda bir defa yapın. Her gübreleme öncesinde saksıdan 1-2 litre kadar su geçirerek bir önceki gübrelemeden kalan gübre artıklarını uzaklaştırın. (Eğer bu yapılmazsa, harçta birikecek olan gübre kökleri yakar). Hemen akabinde gübreyi saksıya uygulayın. Yazın 2-3 günde bir sulayın, kışın ise haftada bir defa.

Nevan
25-08-2016, 23:08
Saksı harcını değiştirin. Satın aldığınız yeni harcı sıcak su ile haşlayın. Bu, harçta bulunması muhtemel kabuklu bit, pamuklu bit, unlu bit ve salyangoz yumurtalarını yok edecektir. Harç, soğuduktan sonra değişimi yapın. Bitkiyi saksıya diktikten sonra bolca su verin (menba suyu olursa ve suyun florür içeriği sıfır olursa çok iyi olur, şişe üzerindeki analiz raporuna bakın)), hemen sonrasında hazırladığınız sıvı gübreyi saksıya uygulayın. Gübrelemeyi ayda bir defa yapın. Her gübreleme öncesinde saksıdan 1-2 litre kadar su geçirerek bir önceki gübrelemeden kalan gübre artıklarını uzaklaştırın. (Eğer bu yapılmazsa, harçta birikecek olan gübre kökleri yakar). Hemen akabinde gübreyi saksıya uygulayın. Yazın 2-3 günde bir sulayın, kışın ise haftada bir defa.

Merhaba, hızlı cevabınız için teşekkür ederim. Anladığım ve yapacaklarım doğru mu teyit etmek istedim, çünkü birazcık kafam karıştı.

Şimdi yeni harç alacağım ve bunu haşlayacağım üzerindeki parazitleri öldürmek için, eski harcı atıp saksıyı temizleyeceğim. Yeni haşlanmış harç soğuduktan sonra bunu saksıya uygulayıp bitkiyi yeniden konumlandıracağım bunun üzerinde.

Ayrıca özel sıvı gübre alıp bahsettiğiniz şekilde uygulamasını yapacağım.

Hazırladığınız demişsiniz ama sanırım bunu satın almam gerekiyor değil mi? Yoksa ben bir adımı yanlış mı anladım?

Teknik detayları çok bilmiyorum amatör olduğum için anlayışla karşılayın lütfen sorularımı. :) Teşekkür ederim.

Busranur
26-08-2016, 11:18
Orkidemin yaprağına ne olmuş olabilir ? Sorun nedir yardim edebilir misiniz ?? Yaprakları çatlamaya yarılmaya başladı şimdide derisi soyuluyo gibi bişey olmaya başladı. Zaten 1 yıldır dalda cıkarmadı :(

Doku_Kültürcü
26-08-2016, 13:34
Orkidemin yaprağına ne olmuş olabilir ? Sorun nedir yardim edebilir misiniz ?? Yaprakları çatlamaya yarılmaya başladı şimdide derisi soyuluyo gibi bişey olmaya başladı. Zaten 1 yıldır dalda cıkarmadı :(

Yaprağın mumsu tabakası soyulmuş. Evde kedi varsa, kedidir kedi diyeceğim.;) Çiçek açmaması ise, kışın bitkiyi 15-19°C sıcaklıkta tutarsanız bitki çiçeklenecektir. Phalaenopsis orkidesini çiçeklendirmek için başka bir yol yok.

Busranur
28-08-2016, 16:21
Yaprağın mumsu tabakası soyulmuş. Evde kedi varsa, kedidir kedi diyeceğim.;) Çiçek açmaması ise, kışın bitkiyi 15-19°C sıcaklıkta tutarsanız bitki çiçeklenecektir. Phalaenopsis orkidesini çiçeklendirmek için başka bir yol yok.

Evde kedi yok ve yapraklar gittikçe kötüleşiyor.:(

Busranur
28-08-2016, 16:23
Orkidemin yaprağı eriyo ve sirke gibi kokuyo. Sebebi nedir lütfen yardımcı olun :(

Doku_Kültürcü
28-08-2016, 17:45
Orkidemin yaprağı eriyo ve sirke gibi kokuyo. Sebebi nedir lütfen yardımcı olun :(

Bakteri enfeksiyonu. Yaprağın hastalıklı kısmını kesmişsiniz ama yine de kurtulamamışsınız gibi görünüyor. Yağ lekesi gibi görünen kısmın 2-3mm ilerisinden kesmeniz gerekirdi. Bitki, sıcak ve nemli bir ortamda tutulunca, az miktarda bulunan bakteriler çoğalır ve bitkiyi yerler. Daha serin yerde tutun ve daha az nem almasını sağlayın.

m_rv_
04-09-2016, 20:22
Bana da yaklaşık 2 ay önce orkide hediye geldi. O zaman ilgilenemedim şimdide ne yapacağımı bilmiyorum. Çiçeklerini döktü kısa bir süre de. Şimdide köylerde çürüme var galiba ama nasıl değişir temizlenir nasıl iyileşir bilmiyorum. Buralarda okuyorum ama cesaret edemedim. Yardımcı olabilir misiniz

cageb
08-09-2016, 18:04
sorunu anlayamadım yapraklar bir hafta içerisinde sararmaya başladi. yardımcı olursanız sevinirim.
http://i.hizliresim.com/PQrvL9.jpg (http://hizliresim.com/PQrvL9)
http://i.hizliresim.com/gXWj33.jpg (http://hizliresim.com/gXWj33)
http://i.hizliresim.com/ZYE2bG.jpg (http://hizliresim.com/ZYE2bG)

Doku_Kültürcü
09-09-2016, 13:52
sorunu anlayamadım yapraklar bir hafta içerisinde sararmaya başladi. yardımcı olursanız sevinirim.
http://i.hizliresim.com/PQrvL9.jpg (http://hizliresim.com/PQrvL9)
http://i.hizliresim.com/gXWj33.jpg (http://hizliresim.com/gXWj33)
http://i.hizliresim.com/ZYE2bG.jpg (http://hizliresim.com/ZYE2bG)

Taç çürümesi gibi görünüyor. Yeni yaprağın çıkış yeri olan orta kısım, sulama yaparken ıslatılırsa ve kurulanmazsa burada gelişen mikroorganizmalar bitkiyi çürütür. Pek umut yok gibi ama tarçın tozu deneyebilirsiniz.

emcmuratçelik
15-09-2016, 09:31
Merhaba bir süredir orkidelerim sararmaya başladı ve kökleri filan kuruyor kabını bile parçaladı ne yapmam gerek??
Birde budayıp çoğaltma şansım varmıdır ?
http://i.hizliresim.com/kEO4Wy.jpg

elcinoksum
19-09-2016, 10:35
Merhaba, yakjlaşık iki yıldır orkide besliyorum. İlk yılında çiçeği çok güzeldi ancak sonra normal üsreçte döküldü ve sonra açmamaya başladı. Birisinin tavsiyesi ile dalının üstünden çapraz olarak kestim sanırım hata yaptım bu sefer hiç çıkmamaya başladı. Bu arada hep sulamaya devam ettim yerini de sevmişti dalının ortasından tekrar yaprak çıkmaya başladı , bu seferde alttaki yapraklar sararıp dökülmeye başladı. Dalının ortasından çıkan yaprakların yanından da tekrar dallar çıkmaya başladı. Ama hala tomurcuk vermedi. Kökleri de iyice kurudu. Acaba yukarıdan çıkan yapraklarından tekrar toprağa mı almalıyım? Bu şekilde kalınca çok üzülüyorum tekrar canlansın istiyorum.

Doku_Kültürcü
19-09-2016, 12:16
Merhaba, yakjlaşık iki yıldır orkide besliyorum. İlk yılında çiçeği çok güzeldi ancak sonra normal üsreçte döküldü ve sonra açmamaya başladı. Birisinin tavsiyesi ile dalının üstünden çapraz olarak kestim sanırım hata yaptım bu sefer hiç çıkmamaya başladı. Bu arada hep sulamaya devam ettim yerini de sevmişti dalının ortasından tekrar yaprak çıkmaya başladı , bu seferde alttaki yapraklar sararıp dökülmeye başladı. Dalının ortasından çıkan yaprakların yanından da tekrar dallar çıkmaya başladı. Ama hala tomurcuk vermedi. Kökleri de iyice kurudu. Acaba yukarıdan çıkan yapraklarından tekrar toprağa mı almalıyım? Bu şekilde kalınca çok üzülüyorum tekrar canlansın istiyorum.

Phalaenopsis orkidesinin çiçeklenmesi için 16-18°C sıcaklıkta 1-1,5 ay kalması gerekir. Bu soğuklama isteği karşılanınca bitki yeni dal oluşturur ve eski dal üzerindeki uyur gözlerden de tekrar çiçek verir. Saksı harcının 2 yılda bir değiştirilmesi iyi olur (çürür ve küf gelişimine elverişli hale gelir). Saksı harcını değiştirin, yeni aldığınız saksı harcını haşlayıp soğuduktan sonra kullanın. Bu, harçta bulunması muhtemel zararlı yumurtalarını öldürür. Kolay gelsin.