View Full Version : Orkide acemileri ve heveslilerin soru(n)ları
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
[
7]
8
9
10
11
12
13
14
15
ela baral
17-01-2014, 14:27
Merhaba...
Siteye yeni üye oldum ki dün aldığım orkide (Phalaenopsis) plastik şeffaf saksı içerisinde gayet sevimli duruyor.Çok narin bir görüntüsü var doğru bakım yapmak adına engin bilgilerinize ihtiyacım var.Sulama kısmı için bana plastik saksısı ile beraber seramik saksıya koymam ve seramik saksıyı su ile doldurmam söylendi.Doğru bilgileri paylaşırsanız sevinir saygılarımı sunarım...
Charlaux
17-01-2014, 17:40
Merhaba...
Siteye yeni üye oldum ki dün aldığım orkide (Phalaenopsis) plastik şeffaf saksı içerisinde gayet sevimli duruyor.Çok narin bir görüntüsü var doğru bakım yapmak adına engin bilgilerinize ihtiyacım var.Sulama kısmı için bana plastik saksısı ile beraber seramik saksıya koymam ve seramik saksıyı su ile doldurmam söylendi.Doğru bilgileri paylaşırsanız sevinir saygılarımı sunarım...
Merhaba sn.ela baral,
Oncelikle agaclar.net'e hosgeldiniz.Orkdienin genel bakim bilgileri basligini incelerseniz oradan sulama hakkindaki bilgileri bulabilirsiniz.
Sn.praecox'tan alıntıdır
orkide sulamak da biraz deneyim işidir. bardak kaşık ml veya litre cinsinden bir değer vermek sanırım hiç bir bitki için normal değildir.Ben alta linki koydum ancak genel olarak basliklara goz attiginizda orkideler hakkindaki cogu sorunun cevabini bulabileceginizi goreceksiniz.
orkide saksı harcı özeliklede çam kabukları v.b. şeyler içeriyor ise üsten bir bardak su dahi verseniz yeterli sulama yapılmamış olacaktır, zira bu su kuru substratın üzerinden akıp saksıdan süzülecektir.
en iyi yöntem, özelikle de kış aylarında bitkinin yaprak ve yaprak aralarına su gelmiyecek şekilde bir kova dolusu suya daldırıp tüm kabarcıkların çıkmasını beklemek olacaktır.
sonrası saksıyı sudan çıkartıp fazla suyun süzülmesini bekleyin ve eski yerine koyun.
Ludisa Excellence
17-01-2014, 22:28
...
orkide saksı harcı özeliklede çam kabukları v.b. şeyler içeriyor ise üsten bir bardak su dahi verseniz yeterli sulama yapılmamış olacaktır, zira bu su kuru substratın üzerinden akıp saksıdan süzülecektir.
en iyi yöntem, özelikle de kış aylarında bitkinin yaprak ve yaprak aralarına su gelmiyecek şekilde bir kova dolusu suya daldırıp tüm kabarcıkların çıkmasını beklemek olacaktır.
sonrası saksıyı sudan çıkartıp fazla suyun süzülmesini bekleyin ve eski yerine koyun.
Çevremde en azından birden farklı tür/cins/varyete/renk/çeşit (vs. ne derseniz artık) orkide yetiştiren insanlardan gelen en sık soru;
özellikle sadece phal. lerde kök çürüklüğü konusu iken, yazılan güncel makaleleri taradığımda bir çok orkide türünün kök sisteminde yaşayan yararlı bir çok çok küçük mantarların ( ki bunlara mycorrhiza diyoruz) birbirleri ile rekabete girip diğer bir farklı türü, öldürebileceği konusu.
Yani siz bir kovada özellikle Cattleya larınızla ( ki cattleya kimi makalade zorunlu mycorrhizal olmadığı yazsa da) birlikte phal. lerinizi sular iseniz phal lin kök sizteminde ki mycorrhiza lar kısa süre sonra Cattleya nın mycorrhiza lan sistemi etkisinde kalıp ölecektir, az bir ihtimal cattleya nın da bu savaştan yenik düşmesi.
Özellikle fazla çeşit de orkide bakıp bir tek phal. leri öldürenlere siz bunları nasıl suluyorsunuz diye sorduğum da <<kovayı doldurup, daldırıp çıkarıyoruz, internetten öyle okuduk>> cevabı beni bu sorunu anlama da tatmin eder nitelikte.
Ha şimdi biri de çıkar aynı saksıda hem catt. hem phal resmi koyarsa şaşmam doğrusu:) Bunlar sadece yapılan akademik çalışmalardan, benim paylaşmak istediğim kadarı.
Bu tarz bir sulamada bence asıl sorun yararlı mantarların rekabetinden ziyade zararlı mikroorganizmaların hasta bitkiden sağlıklı bitkiye bulaşması (ki buna da konteminasyon diyoruz). Bu tarz bir sulama da en azından hasta bitkileri en sona saklamak ve aynı suyu tekrar tekrar kullanmamak konteminasyon riskini düşürecektir.
Tüm bunlarla birlikte bir kaç buz kalıbının dahi (neden buz kalıbı onu ben de bilmiyorum, belki de bu reklamı yapan firma kendi adı ile çağrışım yapmak istedi) haftada da bir, bir saksı pahal le yetebileceği söylenirken, genel düşünce (en azından benim okuduklarım kadarı ile) üst ten yeteri kadar sulama şeklindedir ki bu şekilde üsten yeteri kadar sulamayı harcı akan su altında 15 20 sn kadar yıkamak olarak tanımlaya bilirim. Bu yöntemin yararı kesinlikle çok fazla, fakat şu geçirdiğimiz yağmursuz kurak günleri göz önüne alırsak elbetteki pratik değil!
saygılar.
Fatma Çakır
18-01-2014, 10:53
Arkadaşlar orkideme geçen hafta su vermiştim bir hafta sadece üstten fısfısladım yapraklara getirmeden, bugün bolca su vermek için elime aldığımda kökler böyle beyaz beyazdı, acaba bu hastalık mı yoksa kurumaya mı başlıyormuş ?
Bir de ikinci resimde dikkat ederseniz çiçek sapım yaprağın altında kaldı yan gelişiyor, kırılır diye elleyemedim ne yapmalıyım?
sn fatma cakir orkideniz gayet saglikli hatta kökler sefaf saksinin icinde gelisim gösteriyor.
köklerin o sekil beyaz gibi rengi olmasi bana göre bir sorun degil cünkü benim orkidelerimde aynisi oluyor su verdiginiz de dikkat edin yesil oluyor susuzluktandir o.
DİKKAT: cicek sapini bana göre hic ellemeyin ben gecenlerde bir hata yaptim cicek sapini meyil vermek icin elledim ve kirdim o yüzden dikkat edin taze cicek saplari cok kirilganlar.
sevgilerimle
Charlaux
18-01-2014, 15:18
Çevremde en azından birden farklı tür/cins/varyete/renk/çeşit (vs. ne derseniz artık) orkide yetiştiren insanlardan gelen en sık soru;
özellikle sadece phal. lerde kök çürüklüğü konusu iken, yazılan güncel makaleleri taradığımda bir çok orkide türünün kök sisteminde yaşayan yararlı bir çok çok küçük mantarların ( ki bunlara mycorrhiza diyoruz) birbirleri ile rekabete girip diğer bir farklı türü, öldürebileceği konusu.
Yani siz bir kovada özellikle Cattleya larınızla ( ki cattleya kimi makalade zorunlu mycorrhizal olmadığı yazsa da) birlikte phal. lerinizi sular iseniz phal lin kök sizteminde ki mycorrhiza lar kısa süre sonra Cattleya nın mycorrhiza lan sistemi etkisinde kalıp ölecektir, az bir ihtimal cattleya nın da bu savaştan yenik düşmesi.
Özellikle fazla çeşit de orkide bakıp bir tek phal. leri öldürenlere siz bunları nasıl suluyorsunuz diye sorduğum da <<kovayı doldurup, daldırıp çıkarıyoruz, internetten öyle okuduk>> cevabı beni bu sorunu anlama da tatmin eder nitelikte.
Ha şimdi biri de çıkar aynı saksıda hem catt. hem phal resmi koyarsa şaşmam doğrusu:) Bunlar sadece yapılan akademik çalışmalardan, benim paylaşmak istediğim kadarı.
Bu tarz bir sulamada bence asıl sorun yararlı mantarların rekabetinden ziyade zararlı mikroorganizmaların hasta bitkiden sağlıklı bitkiye bulaşması (ki buna da konteminasyon diyoruz). Bu tarz bir sulama da en azından hasta bitkileri en sona saklamak ve aynı suyu tekrar tekrar kullanmamak konteminasyon riskini düşürecektir.
Tüm bunlarla birlikte bir kaç buz kalıbının dahi (neden buz kalıbı onu ben de bilmiyorum, belki de bu reklamı yapan firma kendi adı ile çağrışım yapmak istedi) haftada da bir, bir saksı pahal le yetebileceği söylenirken, genel düşünce (en azından benim okuduklarım kadarı ile) üst ten yeteri kadar sulama şeklindedir ki bu şekilde üsten yeteri kadar sulamayı harcı akan su altında 15 20 sn kadar yıkamak olarak tanımlaya bilirim. Bu yöntemin yararı kesinlikle çok fazla, fakat şu geçirdiğimiz yağmursuz kurak günleri göz önüne alırsak elbetteki pratik değil!
saygılar.
Merhaba sn.Ludisa Excellence,
Öncelikle teşekkür ederim,sayenizde yeni bir bilgi öğrenmii olduğum.Benim merak ettiğimse şudur;üstten sulayınca kökler de su alır mı,ayrıca kökleri çürümeye yüz tutmuş orkidemizde de bunu uygulayabilir miyiz ? Son olarak ağaç kabuklarını kaynatmanın nem kapasitesini arttırdığıno okudum,sizce uygulanmalı mı ?
Sevgiler
Ludisa Excellence
18-01-2014, 17:26
Merhaba sn. Charlaux,
Sonuçta orkide acemileri adlı bir başlıkta, konuya yeni yeni ilgi duyan yetiştiricilerin heveslerini kırmamak adına konuyu çokta dallandırmamak istesem de; sanırım bu konuda şu ayırımı da yapmak gerekli ki oda; yetitirdiğiniz orkidenin ağaç üzerinde asalak olmadan (epiphytal) ve ya toprakta karasal olarak (terrestiral) ya da bazı cym türleri gibi yarı terrestiral olduğunu göz önünde aldığımız da, köklerin su ve tuz isteğidir ki, bu istekleri karşılamak için her çeşit için farklı harç karışımları, gübreleme ve en önelisi farklı sulama rejimleri uygulanır.
Bahsettiğimiz sulama konusunda küçük bir örnek verecek olursam, örneğin epiphytal olan phal leri iki sulama arasında bir saksı harcının tamamen kuruması tavsiye edilse de bu aynı uygulamayı phaph. lara yapmak zamanla kök sisteminde geri dönülmez ciddi sorunlara yol açar. Yani phaph. ların harçlarını hafif nemli tutmakta fayda varken phal lerde de (her ne kadar şimdiye kadar suyun içinde çiçeklenmiş renk renk phal ler görmüş olsam da) bu durum tam tersi. Bunu tam olarak nasıl açıklamak gerekli bilmiyorum phal türleri köklerinin kuru kalmasını ister deyip atamazsınız lakin marketten aldığınız phal zaten tür değil. :)
Sorularınız hakkında ki düşüncelerimi söylemeden evvel bu konudaki son yorumum saksı harcı, gübreleme, ışık ve özellikle sulama her hobicinin kendi becerisi ve tecrübesi dahilindedir, daldırmak ta, üsten sulamak ta, sisleme yapmakta, suyun içinde çiçeklendirmek te her kişinin kendi tecrübesi ve tavsiyesidir.
üstten sulayınca kökler de su alır mı,ayrıca kökleri çürümeye yüz tutmuş orkidemizde de bunu uygulayabilir miyiz ?
Bunun kararını siz, bitkiyi diktiğiniz saksı harcına göre vermelisiniz. Oldu ki bitki hiç sulanmadı ( örneğin komşuya emanet ettiniz ve oda sulamamış atıyorum 15 gün temmuz ayı) o zaman yapılacak tek şey bir kova suya bitkiyi 3-5 saat yatırmak olur ya da bir gece boyunca. Ama genel olarak yeterli mi dir, bence evet. Kökleri çürümeye yüz tutmuş bitki de ise ( gerkli bakımı yaptıktan sonra, ve kök boğazını nemli tutacak, yosun, sphag., gazlı bez vb. şeylerle şeylerle sardıktan sonra diyeceğim ama buradaki paradoks nemli tutmak! çürümeyi bastırmak için öncesinde bir süre kuruda kalması gerekir) yine bence yeterlidir.
Son olarak ağaç kabuklarını kaynatmanın nem kapasitesini arttırdığın okudum,sizce uygulanmalı mı ?
Kabuktaki parazitleri ve özellikle reçineyi atmak için mantıklı ama çok fazla bir orkidem yok ve harcadığım suyu dert etmiyorsam saksı harcını çabuk kuruyan su tutmayan malzemelerden seçerdim, kullandığım malzemelerin su tutmasını istemezdim ve bunun için kaynatmazdım :) Ama yinede phaph. lar da vs. denemek olabilir ki buradaki bence en büyük sıkıntı kaynatılıp ıslanan kabuğun hızlı bir şekil de mikroorganizma lar tarafından ayrışması ki buda pek istenmeyen bir durum, bu ayrışma neticesinde ki ürünlerin bir kısmını bitki kullansa da ( ki bitkiden bitkiye değişir) uzun ve ya kısa vade de kökler için sorun olur kaldı ki üsten saksı harcını 15 20 sn yıkayarak sulamanın asıl sebeplerinden biri, bu mikroorganizmaların açığa çıkardığı bu azotlu tuzların bir kısmını uzaklaştırıp özellikle pH yı dengelemektir.
Saygılarımla.
phal: Phalaenopsis
phaph: Phaphipedalum
Arkadaşlar orkidenin köklerinden salep tozu elde ediliyormuş diye duymuştum acaba be derece doğrudur anlayamadım da nasıl oluyor bilen var mı bilen arkadaşlar cevap verirler mi çok teşekkür ederim.
Merhabalar,
yaklaşık 2 yıldır baktığım ama bir türlü çiçek açtıramayıp 4 tane yavru aldığım orkidemin bir iki yaptağında buruşuk güçsüz bir hal oluştu. bu nedendir ne yapmamı tavsiye edersiniz?
antiaging
23-01-2014, 10:33
Arkadaşlar bendede uzun zamandır baktığım orkidelerim var en son çiçekleri döküldükten sonra 3. boğumdan çiçek dallarını kestim sonrasında kestiğim dallarından kenarlarından gene çiçek açtılar ama yeni çiçek dalları ve çiçekleri çok çelimsiz oldular sizde çiçek açan dalları komple kessem ve yeni dal vermelerini sağlasam nasıl olur yardımlarınız için şimdiden teşekkürler
ufunkitos
26-01-2014, 14:55
Merhaba,
Yaklaşık 2 aydır bende olan orkideciği kaybetmemek için hala bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Orkidemin dışta kalan köklerine bir şeyler oldu. Çok anlamadığım için spreyle sulamaya başladım. kurudugunu tahmin ediyorum. sizce doğru mu yapıyorum.
bir de bugün orkidemin bir çiçeği koptu. çiçeğin güçsüzleştiğini hissettim nedense, üzüldüm.
sar-dunya
26-01-2014, 16:27
Dışta kalan kökler, kendilerine kuru gelen bir ortama geldikleri için kuruyorlar sanırım. Diğer taraftan içteki kökleri gayet sağlıklı görünüyorlar.
Üstte belirttiğim ortam değişikliği kuruma nedeni olabilir. Kuruma derken çiçeğin değil ikinci resimdeki tomurcuğun kurumasından bahsediyorum.
Merhaba,
Yaklaşık 2 aydır bende olan orkideciği kaybetmemek için hala bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Orkidemin dışta kalan köklerine bir şeyler oldu. Çok anlamadığım için spreyle sulamaya başladım. kurudugunu tahmin ediyorum. sizce doğru mu yapıyorum.
bir de bugün orkidemin bir çiçeği koptu. çiçeğin güçsüzleştiğini hissettim nedense, üzüldüm.
1 ay önce orkidemle ilgili kafama takılanları şu mesajda sormuştum :
http://www.agaclar.net/forum/1231494-post1652.htm
SOn halini paylaşmak istedim sizlerle ;)
467313
Merhaba,
Yaklaşık 1 hafta önce orkidemi düşürdüm hemde bayağı yükek bir yerden :( şükür ki kırılmadı sadece 1 yaprağı kırıldı ve toprağı döküldü bende dikkatsizce alıp geri koydum sonrasında tomurcukları sararıp dökülmeye başladı (bir kaç yeni açmış çiçeği ve tomurcuğu vardı) çiçeklerde şimdilik bir sorun yok gibi ama bir yaprağının tam dip kısmında beyazlıklar oluşmuş ve yaprak sararmış hafif bazı köklerindede sararma var. ne yapmalıyım mantar olabilir mi? yeni toprak alıp değiştirmeyi o yaprağı kesip sararmış kökleride temizlemeyi düşünüyorum lütfenn yardımcı olun :( :(
çiçek mühendisi
31-01-2014, 23:55
Merhabalar,
Öncelikle ilk orkide yetiştirme deneyimim olduğu için bilgisizliğimin kusuruna bakmayın. Bundan üç ay önce phal. türünde bir orkide hediye aldım. orkide geldikten 2-3 hafta sonra çiçeklerini döktü ve çiçek sapı kurumaya başladı. Ben de sapını 2. boğumun üst kısmından kestim. Bundan sonra orkidem yeni bir yaprak çıkarmaya başladı ve şu an yaprağı 6-7 cm uzunluğunda. köklerinin üst kısmında geldiğinden beri, içi boşalmış kökler var. onun dışında görünür hiç yeni kök çıkarmadı. Yakınlarımın orkidelerinde çok daha canlı kökler görüyorum. Orkidemin bakımını nasıl yapmalıyım? Bugüne kadar sadece su verdim. Orkidenin yaprakları geldiği günden beri aşağı sarkmış durumda. Yukarı doğru değil yani. Bir çubuk yardımıyla yukarı doru bağlamalı mıyım. Yardımcı olursanız sevinirim.
çiçek mühendisi
01-02-2014, 19:34
Bunlar da orkidemin fotoğrafları. Yardımcı olursanız çok sevinirim
saksının içinde torf var gibi. yeni bir substrata ekin.
çok fazla sulanmış gibi. köklere bakın bi de içleri boşalmışsa kesip tarçınlayın. kararmalar varsa köklerde fungisit ile ilaçlayın.
kuruduktan sonra yeni bir harca ekin.
çiçek mühendisi
02-02-2014, 21:38
saksının içinde torf var gibi. yeni bir substrata ekin.
çok fazla sulanmış gibi. köklere bakın bi de içleri boşalmışsa kesip tarçınlayın. kararmalar varsa köklerde fungisit ile ilaçlayın.
kuruduktan sonra yeni bir harca ekin.
Çok teşekkür ederim. Haklısınız saksıda benim gözlemlediğime göre kabuklar çok az ve sanırım torf olan kısım çabuk kurumuyor. 7-8 günde bir suluyorum oysa ki. Ayrıca içi boşalmış kökler de var kararan kökler de. Detaylı bir şekilde nasıl saksı değiştireceğimi anlatabilir misiniz? Bir de internette satılan hazır orkide toprakları uygun mudur dikim için?
Çok teşekkür ederim. Haklısınız saksıda benim gözlemlediğime göre kabuklar çok az ve sanırım torf olan kısım çabuk kurumuyor. 7-8 günde bir suluyorum oysa ki. Ayrıca içi boşalmış kökler de var kararan kökler de. Detaylı bir şekilde nasıl saksı değiştireceğimi anlatabilir misiniz? Bir de internette satılan hazır orkide toprakları uygun mudur dikim için?
içeriğine bakın. (torf olmasın). kökleri fungisitle ilaçlayın.(2 litre suya 1/2 çay kaşığı ilaç).
ilacın içinde 5 -10 dk bekletin. kuruduktan sonra aynı boy saksıya yeni torfa ekin.
merhaba arkadaşlar orkidem geleli bir hafta oluyor ancak bir tomurcuk kurudu döküldü bugün bir çiçeği daha döküldü sulamaya gelince 2 kere sulama yaptım birinde altındaki tabaktan suladım diğerinde bir bardak su döktüm dikkatlice tabağnı güzelce kuruladım dibinde su bırakmadım neden böyle oluyor anlamıyorm resim eklicm ekliyemiyorum mailime onay e pstası gelmedi
Bir orkiden var nerdeyse 1 sene olcak cok guzeldi hediye geldiginde ama simdi 3 yapragi kaldi bu siteden takip ettigim kadariyla kokunden topragini temizledim yosunlanmis kokleri temizlerdim hatta kazidim ser kokunden 3 yaprak yesim ama 2 haftadir halsiz gibi duruyor solmasini istemiyorum ne buyudu ne olduu basinda dua bile okudum manevi degeri buyuk benim icin ne yapabilirm yardim edin ne olur
Merhaba,
Yaklaşık 1 hafta önce orkidemi düşürdüm hemde bayağı yükek bir yerden :( şükür ki kırılmadı sadece 1 yaprağı kırıldı ve toprağı döküldü bende dikkatsizce alıp geri koydum sonrasında tomurcukları sararıp dökülmeye başladı (bir kaç yeni açmış çiçeği ve tomurcuğu vardı) çiçeklerde şimdilik bir sorun yok gibi ama bir yaprağının tam dip kısmında beyazlıklar oluşmuş ve yaprak sararmış hafif bazı köklerindede sararma var. ne yapmalıyım mantar olabilir mi? yeni toprak alıp değiştirmeyi o yaprağı kesip sararmış kökleride temizlemeyi düşünüyorum lütfenn yardımcı olun :( :(
Sayın ayln,
Tomurcuk ve çiçeklerin dökülmesinin pek çok sebebi olabilir. Yeterince ışık almayan kökler sarımsı renge sahip oluyor fakat hala canlı ve işlev gösteren kökler oluyorlar, başka bir şey yoksa bu kökleri ellemeyin. Sararmış yaprak en alttaysa ömrünü tamamlamış olabilir, üstlerdeyse başka bir sorun olabilir. Ancak yaprağın dip kısmındaki beyazlıkların ne olduğunu öğrenmek için bir fotoğraf ekleyebilirseniz iyi olur.
Saygılarımla
horanlı.66
07-02-2014, 17:19
bi kaç tane Foto paylaşmış olsaydiniz yardımci olabilirdik, ama görmeden bi kaç yorum yapayim, öncelikle kuruyan çürüyen kökler varsa onları uygun şekilde temizleyin, çürüme varsa o kısımlarıda temizleyin, eğer sağlam kök varsa onlar kalsın, bol ışık alan, direk güneş ışığı değil ama, yere toprağınıda değiştirirerek bırakın, ama uygun sıcaklık olmasına dikkat edin, eğer yapraklarda kötü ise bıçak yardımi ile en kötü olanı çıkartın, daha sonrada bol bol DUA , edin inşallah iyi olacaktir, yalnız torf kullanmayin, çiçekçilerde orkide toprağı var ondan alın , bileğiniz çiçekçiye tavsiyem bi danışın , yüz yüze net daha iyi bilgi alırsınız...
Kotu ve neredeyse sumuksu kokleri kazidim hatta bicaga camasur ile dezenfekte ettim.laki suan sanki oturtmusum gibi dusecekmis gibi duruyo resim ekleyemedim hata veriyor surekli.3 yapragi kaldi ama yapraklar cok gucsuz duruyorlar boyunlarini bukmusler gibi.direk gunes isiginda suan.hemen degistiriuorum yerini.bide 4-5 gunde bir az su dokuyorum altinda su kalmamasina dikkat ediyorum.kimse yardim etmeyecek sandim horanli.cok tesekkur ederim ilk firsaatta resim ekleyecegim
horanlı.66
07-02-2014, 17:47
rica ederim, direkt güneş ışığından kaynakli olabilir, çünkü kökler çok zarar görmüş, güneş ışığının yaptığı terlemeyi karşılayacak su çekemeyebilir kök kısmı, eğer hiç kök kalmadıysa en alttaki yaprağı feda edin, yoksa hepsini kaybedebilirsiniz, dört beş günde bir sulama değilde yapraklara fısfıs şeklinde her gün su verin, kökler yoksa eğer sürekli hafif nemli kalacak şekilde, sulu değil dikkat, su verin, yeni kökler çıkacaktir
Arkadaşlar, çiçekleri üzerinde olan orkidenin toprağını değiştirmekte sakınca var mıdır? bugün bauhaustan orkide saksısı ve toprağı aldım. Saksı şeffaf, mika, altı delik ve tabaklı. Toprak da compo sana marka.
Daha önce vilmorin orkide besini almıştım o sayede canlandı çiçeklendi. Toprağı 3 yıllık, mart gibi değiştirecektim Ama çiçekli olduğu için endişe ediyorum. Hatta kendileri şurada :
http://www.agaclar.net/forum/1245450-post1802.htm
sar-dunya
09-02-2014, 06:08
Görünür ya da hissedilir bir hastalık belirtisi yok ise bence çiçeksiz zamanını bekleyin. Çünkü toprak değişimi sırasında ister istemez birşeyler kırılıyor, köklerin maruz kaldığı şartlar birden değişiyor. Çiçekleri kaybetmeniz olası.
Sulayınca belirginleşen koku veya (daldır-çıkar yöntemiyle suladığınızda) sulama suyunun idrar gibi renkli olma durumu varsa değişimi düşünebilirsiniz.
Seabert74
10-02-2014, 07:25
Kotu ve neredeyse sumuksu kokleri kazidim hatta bicaga camasur ile dezenfekte ettim.laki suan sanki oturtmusum gibi dusecekmis gibi duruyo resim ekleyemedim hata veriyor surekli.3 yapragi kaldi ama yapraklar cok gucsuz duruyorlar boyunlarini bukmusler gibi.direk gunes isiginda suan.hemen degistiriuorum yerini.bide 4-5 gunde bir az su dokuyorum altinda su kalmamasina dikkat ediyorum.kimse yardim etmeyecek sandim horanli.cok tesekkur ederim ilk firsaatta resim ekleyecegim
Resimleri boyutu yüksek oldugu için yükleyemiyor olabilirsiniz. Küçültmeyi deneyim. Ayrıca sulama konusunda bence "biraz su dökmek" yerine, iyice kurumasını bekledikten sonra "daldırma" yöntemi ile sulamaya geçin. "Biraz su dökerek sulamak" klasik salon çiçekleri için uygundur ama orkide için köklerin bazılarının sulanıp bazılarının kurumasına sebep olur.
Resim yükleyene dek problem konusunda net birşey söylemek mümkün değil, sevgiler
Herkese merhaba ben yenimüye oldüm sırf orkidem icin.orkidrm birkac ay once bana hefiye geldi geldiginde cicekleri vardi daha sonra soldu ve dokuldu sonra bir cicekciye sordum oda dallari budamam gerektigini soylefi ve bende kestim.haftada bir kere orkide vitaminiyle sulama yapiyorum.sıkıntım size sormak istediğim orkidemin birkac gun once yapraklari sararmaya başladı dünde baktigimda kökleri ve dallarida saratmaya baslamıs cok endise ediyorum sizce neden olmuş olabilir yardimci olursaniz cok sevinirim.
sıvı gübreyi ne kadar koyuyorsunuz? miktarı fazla olabilir. kökleri yanmış gibi
Fatma Çakır
10-02-2014, 18:47
İyi akşamlar arkadaşlar daha önce minik bir çiçek sapı varken burada paylaşmıştım şimdi o gelişiyor. İki minik uç vardı onlar kök mü hala anlamadım yeni bir tane daha çıkıyor ve eski dalda hafif bir uç daha çıkmaya başlıyor gibi sizce bunlar nedir? Ayrıca niye beyazlıyor, kireçli su vermiyorum hazır su kullanıyorum haftada bir ve dallara değdirmemeye çalışıyorum ama niye beyazladı o sürgünler anlamadım?
sar-dunya
10-02-2014, 19:08
İyi akşamlar arkadaşlar daha önce minik bir çiçek sapı varken burada paylaşmıştım şimdi o gelişiyor. İki minik uç vardı onlar kök mü hala anlamadım yeni bir tane daha çıkıyor ve eski dalda hafif bir uç daha çıkmaya başlıyor gibi sizce bunlar nedir? Ayrıca niye beyazlıyor, kireçli su vermiyorum hazır su kullanıyorum haftada bir ve dallara değdirmemeye çalışıyorum ama niye beyazladı o sürgünler anlamadım?
Merhaba,
Gördüğüm kadarıyla bunlar kök. Beyazlama çok normal, kökün etrafında ölü hücrelerden oluşmuş bir kabuk o, insan derisinde olduğu gibi. Yeterince suyla temas ettiğinde suyu emerek şeffaflaştığını göreceksiniz. Yanılmıyorsam bu yapı kökün su ve besin alımında önem taşıyor.
Kireç tortusu kendini başka şekilde gösterir.
Daha ayrıntılı bilgi: Velamen - Wikipedia, the free encyclopedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Velamen)
sıvı gübreyi ne kadar koyuyorsunuz? miktarı fazla olabilir. kökleri yanmış gibi
Şişnin arkasında bir litreye bir kapak yazıyor ben haftada bir kere bir su bardaği kadar bu gübreyle suluyorum yani haxirlafigim suyu birkac seferde bitiriyorum. Birde benim evim küçük bebegim olduğundan dolayı cok sıcak orkidemde malesef peteklere cok yakın bu nedenle olmuş olabilirmi acaba
Seabert74
11-02-2014, 07:15
Sn Sade,
Bu beyazlıklar sıvı gübre kalıntısı.. Gübreli sulamayı azaltın. Yani her hafta gübre vermenize gerek yok. Yıllarca orkidesine su dışında hiçbirşey vermeyen arkadaslarım var, inanın çiçekleri yarışacak güzellikte..
Gübreleme tanımından daha da seyrelterek kullanın ve bir süre sadece su verin. Ayrıca da ara sıra hava almasına dikkat edin.
Ben yeni gelen sürgünlerin çiçek sapı oldugunu düşündüm, kısmet :)
hatice p.
20-02-2014, 08:46
Forma yeni yeni adapte olabildim;)
Dün yolum üzeri olan bir çiçekçiye, yosun almak için uğradım birde ne göreyim içerde birkaç tane orkide var 100 tl olan orkidelerinde çiçekleri hiçte iç açıcı değillerdi, çiçekleri pörsümüştü, ama adam hala fiyatında ısrar ediyordu...
Birden aklıma çiçekleri geçen orkideleri ne yaptıklarını sordum, onlarda attıklarını söyledi ve köşeden bir tane atmak üzere olan mavi bir orkide çıkardı saksısıyla,
Bende, orkidelerde mavi renk olmadığını söyledim boya zannımca dedim, adamda doğruladı, baktıki biraz bilgim var (aman ne bilgi), ısrarla orkideyi bana verdi zaten atacaktım dedi, bende malzemem olmadığını söyledim, aslında almayı istiyordum ama gerçekten malzemem yaktu, adam ısrarla verince aldım, yarım saat yürüyüşle eve kadar geçen zamanda hep ''ne yapabilirim'' diye düşündüm ve şöyle yaptım,
-evde saksısından çıkardım(çok sulanmıştı çok ıslaktı kökleri),bi güzel köklerini temizledim, yumuşamış iki çiçek sapını kökünden kestim, tarçın sürdüm
-köklerini tarçınladım
-havlu peçeteye köklerinin suyunu emdirdikten sonra tarçınladım, bu arada köklerde mavi boya vardı!!!
-eşimin''bu ne çiçek çılgınlığı'' dememesi için onu saklamam gerekti, iş yerine götürüp orada bakımını yapacaktım, öylede yaptım
-yaprakları gazete kağıdına sarmaya uygundu, sardım ve çantama bıraktım,
-toprak nerden bulabilirim diye düşüncelere daldım ''netten istesem haftasonu gelir, ben haftasonuna kadar ne yapabilirim falan filan, (en kötü ihtimal)
-netten Ankara menşeili bir adres buldum, akşam 20'de telf. açtım cevap veren oldu toprak istedim, (kabuk ve ponza taşı varmış!!!)
-işe geldim geçiçi olarak hazır çiçek toprağına orkideyi diktim, saksıyı zaten akşam çamaşır suyu ile temizlemiştim, iyi birde fısfıs buldum:)
-işte böyleee, deneyim için iyi süreçler...
Orkide çok dayanıklı bir bitki ondan korkmuyorum, en azından lobelya tohumu gibi değil ;)
Seabert74
20-02-2014, 10:07
Sevgili Cihannuma...
Bence çiçek topragında tutmayın orkidenizi.. Hiçbirşey bulamasanız da, yapı marketlerde orkide karışımı var. Torf içermeyen hazır bir karışım alabilirsiniz. Agaç kabugu vs içeren bir karışım olmalı..
Ama torf veya bahçe topragında tutmayın bitkinizi..
sevgiler
Merhabalar,
Arkadaşlar bana yardımcı olabilir misiniz lütfen??
Ofisime yaklaşık 2 yıl önce hediye aldığım çiçekli bakımlı bir orkidem var. Baya araştırma yaptım ve merakta saldım orkide bakımına.. Ama bir türlü çiçek açtıramayıp 4 tane yavru aldım. son iki yavrum üzerinde duruyor.. Ama asıl beni huzursuz eden orkidemin 2-3 yaprağında buruşuk güçsüz bir hal oluştu. yaklaşık 2-3 aydır.. kendini saldı bu 2-3 yaprak.. bu nedendir ne yapmamı tavsiye edersiniz?
Seabert74
21-02-2014, 08:55
Sn mss2013,
O yavrulara keiki deniyor ki aslında birçok orkide severin çogaltmak için istediği şey başınıza gelmiş. Keikileri yaklaşık 3-4 kök çıkardıktan sonra ayırıp yeni saksıya dikebilirsiniz.
Ancak bazı orkideler ölmek üzere iken de son bir nefesle çiçek ya da keiki yapma durumuna girebiliyor.
Sizin orkidenizin kök durumunu incelemenizi ve buraya bir fotograf eklemenizi öneririm. Yardımcı olacak çok deneyimli arkadaşlarımız var,
sevgiler
arkadaşlar bugün orkide toprağı için gittiğim çiçekçide çiçeklerini dökmüş bi orkide gördüm buarada muşta yaşıyoruz çiçekci dışardan bi yerden getidi halini görseydiniz acırdınız soğuktan donmuş ve günlerce su verilmemiş belkide ay olmuştur 5lira verdim aldım sorum şu eve getirdikten sonra yaprakları buzdan çözüldü ama pörsümüş yumuşacık bi halde saksının içinde kurumuş kökler var sağlamlardanda var acaba bu orkide yaşarmı lütfen cvp verirseniz çok sevinirim bu arada fotoğraf nereden ekleniyor bilmiyorum göstermeyide çok isterdim
Merhabalar,
Orkidemin yaprağı fotoğraflardaki gibi sararmaya ve kurumaya başladı:( neden olabilir ?? Yardımcı olunn lütfen. Çiçeklerinde de açmayan tomurcuk vardı kocaman öylece kaldı ne zamandır ne soluyor ne açılıyor anlayamadım neden olduğunu :(
Sn mss2013,
O yavrulara keiki deniyor ki aslında birçok orkide severin çogaltmak için istediği şey başınıza gelmiş. Keikileri yaklaşık 3-4 kök çıkardıktan sonra ayırıp yeni saksıya dikebilirsiniz.
Ancak bazı orkideler ölmek üzere iken de son bir nefesle çiçek ya da keiki yapma durumuna girebiliyor.
Sizin orkidenizin kök durumunu incelemenizi ve buraya bir fotograf eklemenizi öneririm. Yardımcı olacak çok deneyimli arkadaşlarımız var,
sevgiler
Merhabalar,
Öncelikle nazik cevabınız için teşekkür ederim..
Evet keiki oluşumu biliyorum.. ve bahsettiğiniz gibi ölümüne yakın keiki verilir deniliyor onuda duymuştum işte ondan korkuyorum ölmesinden..
ben size önce bir normal fotoğrafını paylaşayım isterseniz pazartesi şirkete gidince.. daha sonra gerekirse köklerini açarız.. köklerini açtığımızda sıkıntı olmaz mı acaba?
arkadaşlar bugün orkide toprağı için gittiğim çiçekçide çiçeklerini dökmüş bi orkide gördüm buarada muşta yaşıyoruz çiçekci dışardan bi yerden getidi halini görseydiniz acırdınız soğuktan donmuş ve günlerce su verilmemiş belkide ay olmuştur 5lira verdim aldım sorum şu eve getirdikten sonra yaprakları buzdan çözüldü ama pörsümüş yumuşacık bi halde saksının içinde kurumuş kökler var sağlamlardanda var acaba bu orkide yaşarmı lütfen cvp verirseniz çok sevinirim bu arada fotoğraf nereden ekleniyor bilmiyorum göstermeyide çok isterdim soruyu tekrar yazıyorum lütfen bi fikri olan varmı
orkidelere evde hazırladığımız enzimden verebilirmiyiz
Bu orkide hakkında bilginiz varsa yardımcı olursanız sevinirim ne yapmam gerektiğini bilmiyorum..
sar-dunya
24-02-2014, 22:20
Bu orkide hakkında bilginiz varsa yardımcı olursanız sevinirim ne yapmam gerektiğini bilmiyorum..
Görünen o ki steril ortamda büyüyen bir bitki bu. Kapağı açtınız mı?
Eğer açtıysanız sphagnum yosunu gibi bir ortama aktarmalısınız, zira küflenme potansiyeli yüksek bir jelin içinde yaşıyor olmalı...ancak bitkinin büyüklüğünden görebileceğiniz kadarıyla başarı şansınız çok yüksek olmayacak.
Açmadıysanız direkt güneş almayan ama aydınlık bir yerde bir süre daha bakın. Bu aşamada su ve gübre gerekmeyecek.
merhaba, bol çiçekli yeşil günler, orkidem sağlıklı görünüyor acaba sağlıklı mı? fakat açamadı. ne yapmam gerek.
hatice p.
26-02-2014, 07:59
Orkide toprağımın yarın gelmesini umuyorum...;)
Bana öyle bir orkide harcı geldiki sormayın, telefonla içeriğini öğrenmiştim ama görmeden olmuyormuş, belkide iyi gelir orkidelere bilmiyorum karışım şöyle, ufak ufak ince ince ağaç kabuğununda kabuğu sanırım, içinde miniminnacık ponza aşı parçaları var, bende içine mangal kömürüde kattım birazcık...
Elekte eleyerek iri tanelerini katmaya çalıştım, sorunum şu, sulayınca su bu karışımı kaldırıyor, su dolu kabın içinde harcı zor tuttum valla, suya daldırdığım kapta o kadar geniş değildi,
Orkidelerimi makus talihleriyle başbaşa bırakıyorum...
Seabert74
26-02-2014, 08:17
sn cihannuma...
Elinizdeki karışım inanın ki torf ya da topraktan çok daha uygun bir karışım, merak etmeyin.
Orkideniz çok büyük değillse, daldırma esnasında saksının içi hemen ıslanacagı için saksı harcı yerinden oynayabilir.
Suya daldırırken kök ve harcın dagılıp yerinden oynamaması için kökü baş parmaklarınızla tutabilirsiniz. Ardından 10 dk sonra saksı altında biriken suyu da dökerseniz, sulama işi tamamlanmış demektir,
Sevgiler
Nuni_wien
26-02-2014, 09:18
Merhabalar,
uzunca bıir süredir orkidelerimle sorun yaşıyorum. Forumu sık sık okudum, yabancı blog ve vıdeolardan faydalanmaya çalıştım ancak yeterli olamıyorum çiçeklerim için. 2013 haziranında 5 tane phal. aldım ikea'dan. Her şey gayet iyiydi ta ki ben 5 ay sonra Türkiye'ye gidene kadar. Iki ay bitkilerim bakımsız kaldı ancak döndüğümde hala yeşillerdi. Buarada orkide gübresi de almiştim ve tatil öncesinde birkaç defa talimatlara uygun şekilde kullanmıştım. Dönüşte de bakımsız kaldıklarını düşünerek biraz sıkça uyguladım sanırım. Çiçeklerim yeni çiçek açmaya başlamışlardı ve çok ilginç bir şekilde beşi de hızla kurudular. Ben de okuduklarım doğrultusunda kökten budadım. Bir tanesi giderek kötüleşiyordu. Koklerinin hepsini kesmek zorunda kaldim. Bir cam kavanoza yerleştirdim ve deiçerisine kök kısmına değmeyecek şekilde su koydum ve temiz bir şeffaf çöp poşetiyle sardım. Ancak bu daha da kötü sonuç verdi. Yapraklar iyice yumuşadı ben de eski kabına geri yerleştirdim köksüz bir şekilde. Yaklaşık bir haftadır da diğer dört orkidenin yapraklarının kenarlarından yenmiş gibi tırtıklı bir görüntü var. Forumda daha önce buna yeni yaprak oluştuğu için böyle olabileceği ve önemsenmemesi gerektiği şeklinde cevap verilmiş. Ben de önemsemedim ancak şimdi yapraklarda beyaz noktalar-önünde ve arkasında- çukurluklar ve geniş yarılmalar var. Ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Eğer herhangi bir hastalık oluştuysa her şeyi yapmaya hazırım kurtarmak için.
Sayın Nuni_wien, fotoğraf olmadan bir şey söylemek zor, eğer ekleyebilirseniz daha doğru yanıtlar alabilirsiniz. Öncelikle bitkiler 2 ay susuz kalmış, normale dönmelerini beklemeden gübre verdiğiniz için de bitkiler yanmış olabilir. Uzun süreli susuzluk sonrası sadece topraktaki değil, bitkideki su miktarı da azalmış olduğundan ister istemez aldığı gübre konsantrasyonu artmış, bitkiye fazla gelmiş olabilir. Yine aynı şekilde susuzluk sonrası hücreler bir anda su alıp şiştiklerinden yapraklarda yarılmalara sebep olmuş olabilir. Köklerde çürüme yoksa budamanız kötü olmuş, yetişkin bitkinin gelişmiş köklere ihtiyacı vardır. Yapraklardaki kenarları yenmiş tırtıklı görüntü hakkında hiç bir fikrim yok. Phalaenopsislerde belli bir yaprak sayısı yok, yeni yaprak oluşurken eskilerde bir değişiklik olmuyor bu nedenle. Vakti gelen alt yapraklar sararmaya başlıyor ve kuruyor.
Çözüm olarak bir şeyler önerilebilir ancak şu aşamada işiniz biraz zor. Suyun üzerinde tutarak köklenmeyi sağlayabildiklerini söyleyenler var (siz de bahsetmişsiniz), ne derece faydası olur bilmiyorum ama kök kısmını sphagnum (turba yosunu) ile sarabilirsiniz veya belki bu gibi durlarda iba kullanılabiliyordur, araştırmak lazım. Köksüz phalaenopsis köklendirmekle ilgili bir tecrübe yaşamadığımı da belirtirim, umarım işe yarayabilecek çözüm önerileri alırsınız.
Seabert74
26-02-2014, 12:50
Merhabalar,
Haftasonu kıkardeşim orkidesini verdi bana; " Al bunu iyileştir " diye ...
"Ben temizlik&tarcınlama işini yaptım" dedi..
Baktım ; sıfır kök !!
Spagnum bulamadım, bu arada 1 gün spreylediğim buzdolabı poşetini köküne sardım, o şekilde durdu.. Dün de hazır orkide harcına diktim..
Bugün aklıma geldi;
Oluşan keikileri ayırmadan evvel sargı bezine sarıp köklendirmeyi hızlandıranları duymuştum.
Akşama bu kökü sargı bezine sarıp yeniden eksem diyorum, ne dersiniz??
Dediğim gibi kök yok, umarım oluşmasına yardımcı olurum
hatice p.
26-02-2014, 14:06
Sargı bezi havadardır vede sık sık nemlendirilirse bence mantıken olabilir, bu aşamada deneyde yapılabilir:)
Sargı bezine (nemli) sarıp, yine kök kısmını anı zamanda poşete koyup sıcak bir yere bırakmak....
hatice p.
26-02-2014, 14:11
Hatta hazır yağmurlar yağıyorken, yağmur suyu biriktir ve nemlendirmesini o sudan yap:)
Bugün orkidelerim yağmur gördü:)
Normal yaşamlarına uygun olarak yağmur suyu şart, biriktirebilirsem yağmur suyu biriktirmeyi düşünüyorum...
Nuni_wien
26-02-2014, 15:50
Tekrar merhaba,
öncelikle ilgilenip cevap verdiginiz icin tesekkur ederim. Resmi ekliyorum; umarim anlasilabilir boyuttadir.
Sayın Nuni_wien, durum o kadar da kötü değil gibi:) Yarıklar sorun yaratmaz, bazen kökler bile yaprakları yarabiliyor. Çukurluk ve tırtıklar da mekanik hasar gibi duruyor, belki birileri yaprakların tadına bakmış olabilir siz yokken. Hepsi köksüz değil anladığım kadarıyla. Beyazlıkları tam göremedim ama sadece leke gibi duruyor bu boydaki fotoğrafta, yine de bir unlu bit kontrolü yapın isterseniz. Ben toparlanacaklarını düşünüyorum, fakat son fotoğraftaki gidici olabilir. Kolay gelsin:)
Nuni_wien
26-02-2014, 16:44
Tesekkur ederim cevabiniz icin. Tirtiklar çok yeniler; birkac gun icerisinde oluştu. Ben önce en belirgin olanını fark ettim ve yapraklara kazara kendimin zarar vermiş olabıleceğini düşündüm. Ancak daha sonra dıger yaprakların da aynı şekilde kenarlardan küçük küçük zarar gördüğünü anladım. Beyazlıklar maalesefki resimde leke gibi görünmüş ama dokulu bir yapıdalar. Ellediğimde şişkince hissediyorum.
En son resimdeki orkidenin kökleri çürümüştü ve ağır bir koku da vardı. Bu sebeple bütün köklerini budamam zorunda kaldım ancak kavanoza koymadan önce daha iyi durumdaydı. İnşallah kurtarabilirim.
phallerim tomurcuklandı ancak açmadan büzüşüp dökülüyorlar, :( daha önce böyle bir durum olmamıştı. sebebini bilen var mı acaba?
sayın dinazor pahallerin sulama suyuna evde hazırladığımız enzimden 1 -2 damla damlata bilirmiyiz
Sayın ocak, inanın bu konuda benim hiç bir bilgim ya da tecrübem yok. Çok merak etmeme rağmen şimdiye kadar hiç enzim hazırlamadım.
Merhabalar....
Yavru orkidemi annesinden ayıralı 2 ayı geçti... ama hala bu durumda sizce yanlış bir şeyler mi yapıyorum ya da durumu iyimi sizce?
http://i.hizliresim.com/xJ9MXQ.jpg (http://hizliresim.com/xJ9MXQ)
http://i.hizliresim.com/KndaAV.jpg (http://hizliresim.com/KndaAV)
http://i.hizliresim.com/wvGlg4.jpg (http://hizliresim.com/wvGlg4)
sar-dunya
06-03-2014, 05:24
Merhabalar....
Yavru orkidemi annesinden ayıralı 2 ayı geçti... ama hala bu durumda sizce yanlış bir şeyler mi yapıyorum ya da durumu iyimi sizce?
Fotoğrafta durumları kötü görünmüyor, yapraklar da diri sanırım. Biraz zamana ihtiyacı var, çiçek açabilmesi için annesi kadar büyümesi gerekli.
Tahmin ettiğim kadarıyla su şişesinden kesip yaptığınız saksının altı bol delikli, alttan da hava alabilmesi için bir yükselti yapmışsınız. Güzel bir çalışma olmuş.
Fatma Çakır
06-03-2014, 22:18
bunlar yeni çiçek sapı mı? ne kadar süre sonra çiçeklenirler bahara olur mu?
Eveet işte aylar sonra sorumun güzel cevabı kendini göstermeye başladı dün açtı bu tomurcuğu , canım orkidem çok güzel dimi çok... :)))
Fotoğrafta durumları kötü görünmüyor, yapraklar da diri sanırım. Biraz zamana ihtiyacı var, çiçek açabilmesi için annesi kadar büyümesi gerekli.
Tahmin ettiğim kadarıyla su şişesinden kesip yaptığınız saksının altı bol delikli, alttan da hava alabilmesi için bir yükselti yapmışsınız. Güzel bir çalışma olmuş.
Merhabalar,
Öncelikle nazik cevabınız ve incelemeniz için çok teşekkür ederim..
evet aynen sizinde söylediğiniz gibi su şişesinden saksı yaptım büyüyene kadar yeterli boyutta diye düşündüm sizcede doğru mu yapmışım? Aklıma gelen acaba küçük mü geliyor diyorum ama hiç kabın çeperine dayanmış bir kök göremedim daha.. "yalnız çok yavaş büyüyor..."
yine belirttiğiniz gibi yapraklar dipdiri özellikle altına bol delik açıp hem bol hava alabilmesi hemde yükselti seviyesi altındaki doldurduğum su ile nem aldıktan sonra böyle diri oldular.. ilk diktiğimde kendini bırakmıştı..
sar-dunya
07-03-2014, 07:19
Büyük ihtimalle su şişesinden büyük bir saksı kullansaydınız çok su tutacaktı. Eğer küçük gelmeye başlarsa değiştirirsiniz. Bitki saksının içinde hareketsiz, di mi? Saksı harcı veya ek birşeylerle (phal için bu biraz zor) sabitlemenin faydası oluyor.
Phalaenopsis için dinlenme dönemi yoktur dense de ev şartlarında aynı yerde sabit duran bitkilerden benim gördüğüm kadarıyla kök/yaprak gelişimi dönemsel, duruyor duruyor sonra devam ediyor.
Bitkinin dayanabildiği maksimum güneşli bir yere alın diyecektim ama resimlerden tam anlayamadım. Eğer yapraklar canlı (taze) yeşil ise ve ve yaprak kenarlarında kırmızımsı renklenme var ise daha ışıklı bir yeri denemeyin.
Merhabalar,
Öncelikle nazik cevabınız ve incelemeniz için çok teşekkür ederim..
evet aynen sizinde söylediğiniz gibi su şişesinden saksı yaptım büyüyene kadar yeterli boyutta diye düşündüm sizcede doğru mu yapmışım? Aklıma gelen acaba küçük mü geliyor diyorum ama hiç kabın çeperine dayanmış bir kök göremedim daha.. "yalnız çok yavaş büyüyor..."
yine belirttiğiniz gibi yapraklar dipdiri özellikle altına bol delik açıp hem bol hava alabilmesi hemde yükselti seviyesi altındaki doldurduğum su ile nem aldıktan sonra böyle diri oldular.. ilk diktiğimde kendini bırakmıştı..
Hodurice
07-03-2014, 12:35
Merhabalar, evimizde diğer çiçeklerle birlikte 4 adet orkidemiz bulunmakta...3'ü dış görünüş olarak sağlıklı, birisi çiçekte ancak bir tanesinin kökleri pek hoş görünmüyor ve bir yana doğru eğilmiş gibi....Nasıllar sizce?
474306
474307
474308
merhaba,
Benim orkidemin saksısındaki odun parçalarında beyaz zıplayan çok ayaklı gözle zor seçilen böceklerden çokça var. Bunlardan ev yapımı ilaç kullanarak nasıl kurtulurum. Siteyi okudum birkaç kişi bu soruyu sormuş ancak cevap yok...
sn fatitoo o kücük beyaz ziplayan böcekler nemden sudan olusan böcekler bendede vardi ben harci degistiriyorum **** harci firin tepsisine yayıp 200 derece de 10-15 dk bi isitiyorum ki o böcekler ölsün.
tekrar o harci kulaniyorum bir sorun görmedim bu zamana kadar tabi baska tavsiyelerde olabilir bu benim görüsüm ve böyle yaptigim bi yöntem.
saygilarimla
Büyük ihtimalle su şişesinden büyük bir saksı kullansaydınız çok su tutacaktı. Eğer küçük gelmeye başlarsa değiştirirsiniz. Bitki saksının içinde hareketsiz, di mi? Saksı harcı veya ek birşeylerle (phal için bu biraz zor) sabitlemenin faydası oluyor.
Phalaenopsis için dinlenme dönemi yoktur dense de ev şartlarında aynı yerde sabit duran bitkilerden benim gördüğüm kadarıyla kök/yaprak gelişimi dönemsel, duruyor duruyor sonra devam ediyor.
Bitkinin dayanabildiği maksimum güneşli bir yere alın diyecektim ama resimlerden tam anlayamadım. Eğer yapraklar canlı (taze) yeşil ise ve ve yaprak kenarlarında kırmızımsı renklenme var ise daha ışıklı bir yeri denemeyin.
Merhabalar,
Ben arada sırada bir kaç ağaç kabuğunu alarak alt kısımlardaki kökleri ve toprağın nemini incelemek için açıp bakyorum ve alt tabakt da su bulundurduğum için iç kısımdaki ağaç kabukları ıslak ve nemli duruyorlar.. böyle olması gerek sanırım değil mi özellikle bu yaşlarında?
bitki saksının içinde hareketsiz yalnız sallanıyor elimizi değdiğimizde çok çok sıkı değil o halde ben sabitleyeyim?
evet yapraklar koyu yeşil gibi ve kenarlarında ve altlarında kırmızımsı renkler var. sanırım bu büyüdüğü anlamına geliyor?
ben o halde bugün ya da yarın orta büyüklükte bir saksı alıp yarı %20 torf %80 ağaç kabuğu şeklinde karışım yaparak orkidemin saksısını yenileyeyim mi?
yoksa daha kalsınmı bu halde..
sar-dunya
08-03-2014, 17:40
Nemli durması normal ancak sürekli ıslak (böyle üstü sulu sulu) durması iyi birşey değil. Daha önce şöyle (http://www.agaclar.net/forum/1237208-post1707.htm) birşey bulup yazmıştım, büyük ve küçük saksılarda iyi çalışan bir kural.
Eğer bitkiyi hiç kımıldatmıyorsanız problem olmayabilir ama sularken incelerken mutlaka sarsılıyordur, bu durumlarda hareket etmeyeceği kadar sabitleyebilirsiniz.
Gördüğüm kadarıyla bol ışık alan bitkilerde yapraklar biraz daha açık renkli ve yaprak kenarlarında kırmızı noktacıklı oluyor. Bu arada, renklenme cinsiyle de ilgili olabilir (her bitki farklı tona kızarıyor).
Doğrudan gözlemleme şansı olan siz saksı değiştirme konusunda daha sağlıklı karar verebilirsiniz ama naçizane görüşüm kök büyümesi yoksa saksı boyunun büyümesi ek bir fayda sağlamayacaktır. Bence biraz daha bekleyebilirsiniz.
Bu arada, yakın zamandan kendi benzer deneyimimi anlatayım: Aralık sonunda sphagnumda büyütülmüş bir mini phalaenopsis almıştım (önceki ikisi sizlere ömür). Az bir miktar kökünü kaybetti, mangal kömürü parçaları ve hazır orkide toprağı karışımına diktim. Benim saksım da plastik bardaktan.
Oldukça iyi güneş alıyor, kurudukça iyi su ile sulanıyor. Büyümeye devam etmeye karar vermesi tam iki ay aldı, daha bu hafta yeşil kök uçları görebildim. Herşey iyi giderse öldürmeden açtırabildiğim ilk mini phalaenopsis olacak.
Merhabalar,
Ben arada sırada bir kaç ağaç kabuğunu alarak alt kısımlardaki kökleri ve toprağın nemini incelemek için açıp bakyorum ve alt tabakt da su bulundurduğum için iç kısımdaki ağaç kabukları ıslak ve nemli duruyorlar.. böyle olması gerek sanırım değil mi özellikle bu yaşlarında?
bitki saksının içinde hareketsiz yalnız sallanıyor elimizi değdiğimizde çok çok sıkı değil o halde ben sabitleyeyim?
evet yapraklar koyu yeşil gibi ve kenarlarında ve altlarında kırmızımsı renkler var. sanırım bu büyüdüğü anlamına geliyor?
ben o halde bugün ya da yarın orta büyüklükte bir saksı alıp yarı %20 torf %80 ağaç kabuğu şeklinde karışım yaparak orkidemin saksısını yenileyeyim mi?
yoksa daha kalsınmı bu halde..
Nemli durması normal ancak sürekli ıslak (böyle üstü sulu sulu) durması iyi birşey değil. Daha önce şöyle (http://www.agaclar.net/forum/1237208-post1707.htm) birşey bulup yazmıştım, büyük ve küçük saksılarda iyi çalışan bir kural.
Eğer bitkiyi hiç kımıldatmıyorsanız problem olmayabilir ama sularken incelerken mutlaka sarsılıyordur, bu durumlarda hareket etmeyeceği kadar sabitleyebilirsiniz.
Gördüğüm kadarıyla bol ışık alan bitkilerde yapraklar biraz daha açık renkli ve yaprak kenarlarında kırmızı noktacıklı oluyor. Bu arada, renklenme cinsiyle de ilgili olabilir (her bitki farklı tona kızarıyor).
Doğrudan gözlemleme şansı olan siz saksı değiştirme konusunda daha sağlıklı karar verebilirsiniz ama naçizane görüşüm kök büyümesi yoksa saksı boyunun büyümesi ek bir fayda sağlamayacaktır. Bence biraz daha bekleyebilirsiniz.
Bu arada, yakın zamandan kendi benzer deneyimimi anlatayım: Aralık sonunda sphagnumda büyütülmüş bir mini phalaenopsis almıştım (önceki ikisi sizlere ömür). Az bir miktar kökünü kaybetti, mangal kömürü parçaları ve hazır orkide toprağı karışımına diktim. Benim saksım da plastik bardaktan.
Oldukça iyi güneş alıyor, kurudukça iyi su ile sulanıyor. Büyümeye devam etmeye karar vermesi tam iki ay aldı, daha bu hafta yeşil kök uçları görebildim. Herşey iyi giderse öldürmeden açtırabildiğim ilk mini phalaenopsis olacak.
Merhabalar Sar-Dunya;
ustu sulu sulu değil hatta üstteki kabuklar kuru oluyor fakat içlerini açtıkça nemli veyaıslakımsı nemli durduğunu gözlemliyorum su damlamıyor ******...
sizin önceki cevabınızı okuyunca bitkinin üzerine torflu toprak (bitkiler için olan hazır torflu topraklardan) ekledim ve birazda bastırarak (köklerini içten kırmamaya dikkat ederek) sıkıştırdım biraz daha üste torflu toprak ekledim.. hem bekli nem tutmayada yardımcı olur diye düşündüm... zaten su verdikçe ince taneli topraklar akıp gidiyor.. Bunun bir kötü yanı olur mu geri almalımıyım toprakları?
o halde biraz daha kalsın bu saksıda.. çünkü daha saksı çeperlerine **** bitkinin üstünden herhangi bir kök oluşumu dahi olmadı..
benimde aynı sizin hikayenizdeki gibi bu orkidem.. Annesinden ayırdığım ilk orkidem.. benimkinden sonra tam 3 tane daha yavru verdi ve isteyenler oldu ayırdıkça onlara veridm..
Sar-Dunya;
Paylaşmış olduğunuz dokümana baktım. çok güzel gerçekten.. çok açıklayıcı..
peki benim Phal.'ımın kökleri daha çeperlerine yaslanmayacak kadar ufak demekki yani göremiyorum köklerini... kökleri takip edebilmek için sizce plastik bardağa ya da cam su bardağına dikeyim mi sizce?
Merhabalar Sar-Dunya;
ustu sulu sulu değil hatta üstteki kabuklar kuru oluyor fakat içlerini açtıkça nemli veyaıslakımsı nemli durduğunu gözlemliyorum su damlamıyor ******...
sizin önceki cevabınızı okuyunca bitkinin üzerine torflu toprak (bitkiler için olan hazır torflu topraklardan) ekledim ve birazda bastırarak (köklerini içten kırmamaya dikkat ederek) sıkıştırdım biraz daha üste torflu toprak ekledim.. hem bekli nem tutmayada yardımcı olur diye düşündüm... zaten su verdikçe ince taneli topraklar akıp gidiyor.. Bunun bir kötü yanı olur mu geri almalımıyım toprakları?
o halde biraz daha kalsın bu saksıda.. çünkü daha saksı çeperlerine **** bitkinin üstünden herhangi bir kök oluşumu dahi olmadı..
benimde aynı sizin hikayenizdeki gibi bu orkidem.. Annesinden ayırdığım ilk orkidem.. benimkinden sonra tam 3 tane daha yavru verdi ve isteyenler oldu ayırdıkça onlara veridm..
toprağı hemen alın. olan kökleride hava alamadığından çürütürsünüz.
kesinlikle torf kullanmayın.
Merhabalar esra_al;
yazınızı okuduktan sonra zaten içimde ukdesi kalarak yaptığım bu işi temizlemek için hemen saksıyı boşalttım içini iyice temizledim çeperini temizledim güneşi düzgün alabilsin diye... altına ve yan tarafta en alt kısıma havalandırma delikleri açtım.. ağaç kabuklarını yıkladım ve tekrar diktim.. inşallah birşey olmaz.. köklerinin halinide göstermek istiyorum yorumlarınızı bekliyorum.. inşallah durum vahim değildir.. bana pek vahim gelmedi çiçek ve kökler canlı gibi ama sadece kararmış gibi duran köklere tam anlam veremedim.. topraktan mı yoksa neden bilemedim..
http://i.hizliresim.com/wL5n2z.jpg
beyaz kökler yeni çıkan taze kökler sanırım değil mi?
sar-dunya
09-03-2014, 15:40
Güneş görmeyen kökler beyaz kalıyor. Diğer taraftan köklerin büyüyen uçları var sanırım ama kök gövdeleri kahverengi olmuş (büyük olasılıkla durumları iyi değil). Kahverengi yerleri tarçınlayıp daha sonra üstü daha az su tutacak şekilde bir saksıya dikin.
Cam değil de plastik su bardağına dikebilirsiniz. Dibine bol delik açın, tabandan 1/3 bardak yüksekliği seviyesinde de birkaç delik açabilirsiniz. Cam ile bu işi yapmanız biraz zor.
beyaz kökler yeni çıkan taze kökler sanırım değil mi?
Güneş görmeyen kökler beyaz kalıyor. Diğer taraftan köklerin büyüyen uçları var sanırım ama kök gövdeleri kahverengi olmuş (büyük olasılıkla durumları iyi değil). Kahverengi yerleri tarçınlayıp daha sonra üstü daha az su tutacak şekilde bir saksıya dikin.
Cam değil de plastik su bardağına dikebilirsiniz. Dibine bol delik açın, tabandan 1/3 bardak yüksekliği seviyesinde de birkaç delik açabilirsiniz. Cam ile bu işi yapmanız biraz zor.
merhabalar,
yalnız hiçbir kök güneş görmüyor zaten kabukların içeisinden hiç gözükmüyorlar..
sanki kökler koyu yeşil gibi ama torftun toprağından emmiş de kahveleşmiş gibi geldi bana..
ben aynı saksıyı yıkadım, tüm ağaç kabuklarınıda yıkadım ve toprağını ve suyunu süzdüm... daha sonra ise sadece bu ağaç kabuklarıyla tekrar gömdüm aynı şişeye..
altına iki sıra halinde kalın delikler deldim.. yanlarınada delmiştim.. fotoğrafnı çekip koyayım..
İşte fotoğrafları..
altınada bir malzeme serdim böylece alttanda hava alabilsin diye..
[/URL]http://i.hizliresim.com/e73yZL.jpg (http://hizliresim.com/e73yZL)
[URL="http://hizliresim.com/KgM9R0"] (http://hizliresim.com/KPJOzd)
kahverengi kökler biraz sıktığınızda sulu sulu mu? bitkinin sağlam kökleri var. bence ümitsiz değil. bir gün açıkta bırakın kurusun. fazla ıslak ve havasız kalmış. olmazsa fungisit ile muhamele edin derim... fotoğrafını koyun kuruduktan sonra bide koku var mı?
bide daha küçük bi kap kullanın oldukça küçük olsun.
hatice p.
11-03-2014, 15:20
Hocam tlf'da bahsettiğim üzere phal cinsi orkidemin yeni toprak değişiminden sonraki durumu!
Yaprağının buruşması üzerine köklerini açtığımda bütün köklerinin boşaldığını gördüm ve köklerini kesmek zorunda kaldım.
hatice p.
11-03-2014, 15:31
içinde ağaç kabuğu ve ponza taşı varmış, mahvetti çiçeğimi, diğer orkidemide buna dikmiştim onuda acilen değiştirmem gerekiyor malesef.
kahverengi kökler biraz sıktığınızda sulu sulu mu? bitkinin sağlam kökleri var. bence ümitsiz değil. bir gün açıkta bırakın kurusun. fazla ıslak ve havasız kalmış. olmazsa fungisit ile muhamele edin derim... fotoğrafını koyun kuruduktan sonra bide koku var mı?
yine resimde gösterdiğim kaba ek delikler açarak tekrar dikmiştim. kap zaten bence gayet ufak gibi... kökler sertti sulu gibi yumuşak değildi.. sanırım pek sıkıntı yok gibi anladığım kadarıyla... inşallah güzel olur herşey... kokuda yoktu bu arada
orkide bakımında uzman olmasamda evimin bir penceresini çok sevdikleri için çok uğraşmama gerek kalmadan beni çiçekleriyle sevindiriyorlardı, geçen gün fazla sulama nedeniyle hızla ölmekte (sulayan ben değilim) olan orkidemin toprağını değiştirdim ve o da kalan iki yaprağına bir yaprak ekledi, yani mücadelesi devam ediyor şu an ama oldukça umutluyum, size sorum şu, elime daha doğrusu çöpe atılacak bir sulama kurbanı orkide daha geçti, acaba yapraksız kalan bir orkide uygun şartlar sağlanırsa yaprak çıkartırmı? Buna şahit olan var mı? ya da bana artık kesin ölmüş mü diyeceksiniz?
ecznecla
18-03-2014, 11:29
orkidem sürekli yaprak çıkarıyo busene,açmaya hiç niyeti yok çok besledıgım ıcın olabılırmı sizce? çok sağlıklı kökleri yaprakları falan ama çiçek sapı çıkarmadı bu yıl habire yeni yaprak :confused:nedense?
merhaba, orkidemin saksısı şeffaf, ancak sanırım biraz büyük, ve saksı değişimi yaklaşık 20 gün önce yapılmış. içindeki kökleri göremiyorum ben de dışarıda görebilmem için düzenledim tekrar. ne yapmam gerek, küçük saksı mı almalıyım? iyi akşamlar :)
bence çiçekli iken değiştirmeseydiniz keşke.
Ne yapmalıyım peki? Bir sorun olur mu? :(
Bence artık değiştirmişsiniz dokunmayın, çok sulamayın ve yeni saksıya uyum sağlamasını bekleyin. Benim 2 orkidem var 2011 yılında hediye gelmişti. Birini çiçekli iken değiştirdim. yaprakları sarardı. Tomurcukları düştü. Çok zaman sonra toparlandı. Yine de bu konuda uzman arkadaşları dinleyelim. Sonuçta bu çiçeğe gönül vermiş arkadaşlar var aramızda.
nihayet açtı. ilk tomurcuk oluşmaya başlamasından çiçek açmasına kadar yaklaşık 70 gün geçti.
Ne yapmalıyım peki? Bir sorun olur mu? :(
Ben de çiçekliyken değiştirdim. Marketlerde satılan şeffaf saksılardan almıştım sizinki gibi. Saksı çok büyük geldi. Kökleri hiç gözükmüyor ama zamanla büyür herhalde. Değiştirdim saksıyı tam yerine koyacakken elimden düştü çiçekleri kırıldı gitti.
1 ay kadar oldu bitkide bir değişiklik yok. Sararma kuruma gibi bir şey olmadı. Yalnız içi çok nemli kalıyor saksının. Uzun süre kurumuyor. Çok büyük olduğundan mı yeni koyduğum harçtan mı delikler mi küçük ben anlamadım.
Bence bu saatten sonra fazla kurcalamamak en iyisi. Ben bıraktım :)
Bir arkadaşım çiçeklenmesini tamamlamış sapı kesip ucunu beyaz bir kağıtla kaplayıp bantlıyor. Aynı saptan çiçeklenmenin ve sürgünlerin devam edeceğini söylüyor bu şekilde. Deneyimleyen var mı böyle bir şeyi?
Oridemin yapraklarında sararma ve çürüme var ..Ne yapma gerekli
Bir arkadaşım çiçeklenmesini tamamlamış sapı kesip ucunu beyaz bir kağıtla kaplayıp bantlıyor. Aynı saptan çiçeklenmenin ve sürgünlerin devam edeceğini söylüyor bu şekilde. Deneyimleyen var mı böyle bir şeyi?
sayın kokett benim yukarda eklediğim orkidemde aynı saptan çiçek açtı. çiçekler dökülünce sap sararmaya başlamıştı. bende burada okuduğum gibi sapı 3. boğumdan kestim. ketiğim yeri tarçınla kapattım. çok kısa süre sonra aynı saptan 2 ayrı sürgün oluştu. ve fotoğraftaki gibi çiçek açtı.
sayın kokett benim yukarda eklediğim orkidemde aynı saptan çiçek açtı. çiçekler dökülünce sap sararmaya başlamıştı. bende burada okuduğum gibi sapı 3. boğumdan kestim. ketiğim yeri tarçınla kapattım. çok kısa süre sonra aynı saptan 2 ayrı sürgün oluştu. ve fotoğraftaki gibi çiçek açtı.
Evet ben de dediğiniz gibi yapıyorum. Bu yöntemi ilk defa duyduğum için deneyen var mı merak ettim :)
Selamlar.,
Bir şans verin,öldü diye terk etmeyin.Sabrınıza ve sevginize cevap verecektir.
Saygılarımla
işte bu! dedim hocam mesajınızı okuduğumda bende atmamıştım zaten sadece suyunu süzdürdüm toprağını değiştiremeyeceğim kadar zarar görmüş sanırım, ama bende bir şansı hakettiğini düşünmüştüm, umarım bu enerjiyle o da bize cevap verir, ve resmini paylaşırım :)
güzel orkidem
22-03-2014, 10:23
477559 477560 arkadaslar orkidemın kökleri bu sekildde hiç kök yok neredeyse yapraklarıda yumusadı bıraz . bundan sonra çürürmü acaba yoksa iyi de olma durumu varmı
haticetzn
23-03-2014, 11:16
benim ki de aynı durumdaydı.kök yapmaya başladı.forumu dikkatle okuyun.bi de cok sabır gerekiyor. burda bi örnek var.
http://www.agaclar.net/forum/orkide/12721-4.htm
laylolla
25-03-2014, 14:55
orkidemi bi türlü canlandıramıyorum.açıkçası çok bilgim de yok kulaktan dolma şeyler biliyorum.köklerinde çürümeler gördüm yumuşadılar ve tel gibi uzantılar çıktı.ne yapacağimi bilemiyorum yardımcı olun lütfen
bahar.aydin
26-03-2014, 11:26
öncelikle böyle bir başlığı açıp benim gibi acemi orkide severlere yardımcı olan herkese çok teşekkür ederim. benim sorunum 1 ay önce hediye gelen orkidemin saksıdan dışa sarkan köklerinde kuruma ve kırılmalar olması. birde saksı içindeki bazı kök uç kısımlarında pembe tomurcuk gibi birşeylerin olması. acaba kökleri o pembe yerlerden büyüyormu karar veremedim. birde kuruyan köklerle ilgili yardımcı olabilecek varsa çok sevinirim. şimdiden teşekkürler
merhaba orkidem yaklaşık 3 ay önce geldi çiçekleri dökülünce ben onu budadım üzerinde kurumuş kökler vardı onlarıda kestim şimdi yapraklarında kararma var siyah siyah lekeler sizce nesi var orkidemin
denizcem
26-03-2014, 14:10
merhaba orkidem yaklaşık 3 ay önce geldi çiçekleri dökülünce ben onu budadım üzerinde kurumuş kökler vardı onlarıda kestim şimdi yapraklarında kararma var siyah siyah lekeler sizce nesi var orkidemin
Orkideniz çok sağlıklı güle güle büyütün, Pembe kökleri ilk defa görüyorum belki buna başka arkadaşlar cevap verebilir ama kötü birşey olduğunu da sanmıyorum Kuruyan kökleri de steril bir bıçakla kesebilirsiniz sorun olmaz
sevgiyle
bahar.aydin
26-03-2014, 15:30
Orkideniz çok sağlıklı güle güle büyütün, Pembe kökleri ilk defa görüyorum belki buna başka arkadaşlar cevap verebilir ama kötü birşey olduğunu da sanmıyorum Kuruyan kökleri de steril bir bıçakla kesebilirsiniz sorun olmaz
sevgiyle
sevgili denizcem ilgilendiğin için çok teşekkür ederim. ilk geldiğinde o pembe şeyler yoktu daha 2 gündür var. bende telaşlandim acaba bir sorun mu var diye. ama şimdi biraz rahatladim :)
dilek3587
28-03-2014, 10:26
İyi günler.
Ben de yeni orkide sahiplerindenim. orkidemin kökleri çürüdü ve sapı kurudu. ben de sitede yazanlara istinaden kökleri temizledim sapı kestim. köklere tarçın serptim. topragını değiştirirken tarçınları yıkayacak mıyım? bir de koklerın bazsı sarı bazısı beyaz üstü pembe. bu kökler sert hala. bu kökler çürümüş mü? kesmem gerekir mi? şimdiden teşekkürler.
479059
sar-dunya
28-03-2014, 10:32
Işık gören kökler yeşil renk alır. Işık görmeyen köklerin beyaz olması normal.
Diğer taraftan, bazı sağlıklı bitkilerde o dediğiniz pembemsi renkten olabilir, özellikle bitkinin çiçekleri koyu renkteyse pek olası.
dilek3587
28-03-2014, 10:44
Işık gören kökler yeşil renk alır. Işık görmeyen köklerin beyaz olması normal.
Diğer taraftan, bazı sağlıklı bitkilerde o dediğiniz pembemsi renkten olabilir, özellikle bitkinin çiçekleri koyu renkteyse pek olası.
pEKİ SARI OLANLARI KESMEM LAZIM MI?
Seabert74
28-03-2014, 12:13
İyi günler.
Ben de yeni orkide sahiplerindenim. orkidemin kökleri çürüdü ve sapı kurudu. ben de sitede yazanlara istinaden kökleri temizledim sapı kestim. köklere tarçın serptim. topragını değiştirirken tarçınları yıkayacak mıyım? bir de koklerın bazsı sarı bazısı beyaz üstü pembe. bu kökler sert hala. bu kökler çürümüş mü? kesmem gerekir mi? şimdiden teşekkürler.
479059
Orkidenizin kökleri çürümüşe benzemiyor.. Çiçek sapının kuruması normal, köklere daha fazla müdaheleye gerek yok, yeniden saksılama yaparken kökleri ezmeden, saksının iç çevresinde olmasına, yani köklerin dışarıdan görünmesine olanak saglarsanız gözlemlemek için iyi olur. Sayın Sar-dunya'nın söylediği gibi, açık renk kökler iç kasımda kalmalarından sebep.. Sevgiler
İyi günler.
479059
Tarçını yıkamayın. Toprağa ektiğinizde kesik yerleri bakterilerden korumak için sürüyoruz onu.. :)
horozibigi
28-03-2014, 16:34
Orkideme neler oldu?:( Sayfaları elimden geldiğince gezdim okudum. Orkidem hastamı oldu tam teşhis koyamadım. Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler.
Orkide ikili olarak geldi birinin yaprakları önce delindi sonra hayata küstü döküldü sapı yarıya kurudu diğeri ise aynı yolda gidiyor. Köklerde kuruma olmuş gibi fazla sudan mı neden anlayamadım. Çok ilgilenemedim yanlış yaptığım şeylerde olmuş ama şuan ne durumda ne yapmam gerek karar veremedim.
laylolla
02-04-2014, 16:46
merhaba .forumdan okuduğum bilgilerle orkidemie biraz bakım yaptım.ama hala dogru yaptığım konusunda şüphelerım var .kökleri yumuşamıştı kestım .zarar görüp kırılan yaopraklarını da kestım gerıye kalan iki **** üç kökü olan,çok da sağlıklı olmayan yaprakları kaldı.resim de koydum ama kimse yorum yapmadı .işten çıkıp her gün biri yazmışmıdır diye bakıyorum ama yok.bana kim yardım edecek .
Merhaba,
Forum sayesinde teorik olarak orkideme nasıl bakmam gerektiği konusunda bir sürü bilgi edindim. Lakin bu bilgileri edinmem biraz geç oldu.
Ocak ayında doğumgünümde işyerinden orkide hediye ettiler. İşyerinde odamda pencere olmadığı için eve getirdim. Dışarıda biraz üşütmüş olabilirim. Eve gelince bir farkettim ki içinde minik minik böcekler var. Hiçbir bilgim olmadığı için telaşla orkideyi dikkatle saksısından çıkarıp ılık suyun altında temizledim; bir de baktım ki bir sürü kök çürümüş ve harca yapışmış. Tek tek çürüyen kökleri kestim, harç malzemesini tek tek yıkadım ve tekrar saksıya yerleştirdim. Çiçekleri 3 hafta sonra sarardı ve döküldü; hatta ana sapı da sarardı; ben de budadım. Yanlışlıkla 3. boğumdan değil de 2. boğumdan budadığım için kendime çok kızdım.
Ancak umudu kesmedim ve haftada bir değişik sulama yöntemleri ile bakıma devam ettim. İki hafta önce minik bir yaprak verdi. Ne kadar sevindiğimi anlatamam.;) Neredeyse her gün kontrol edip konuşuyorum orkidemle:)
Ekte resmini ekliyorum. Sizce orkidem sağlıklı mı?:confused:
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/t31.0-8/q77/s720x720/1912244_10152270107053926_519885524_o.jpg
Merhaba horozibigi,
İlk orkideme bakıyorum ve acemiyim ama yaptığım araştırmalarda bu resimleri daha önce gördüğüm Çiçek yanıklığı (Botrytis)'na benzettim. Çiçek yanığı yaygın bir mantar hastalığıymış ve her türlü mantar sorunu gibi bu da genellikle yüksek nem de veya çiçek üzerinde su damlacıkları kaldığında, yani su sebepli bir hastalıkmış. Tedaviye bitki çevresinin hava akımını artırarak ve nem seviyesi düşürülerek başlanması tavsiye ediliyor. Daha detaylı bilgiyi deneyimli forumdaşlardan ben de bekliyorum.
İyi akşamlar.
Merhaba laylolla,
Ben de sizin durumunuzun benzerini yaşadım. Acemilikte yoldaşız gibi, ben şahsen kökleri temizleyip tekrar kabına yerleştirdim, haftada bir ve tercihen aynı gün sabah saatlerinde farklı sulama teknikleri deneyin, incelemeye devam edin suya ve sulama türüne nasıl tepki veriyor... doğrudan güneş ışığına maruz bırakmayın, pencere kenarında ise perdenin arkasında olması daha iyi. ayrıca pencere kenarı bazen fazla soğuk olabiliyor, bu çiçekler ise 18 ila 23 derece arasını seviyor... böceklenmeye de dikkat edin...
İyi akşamlar.
Bereniko
02-04-2014, 20:15
Merhabalar,
Uzunca bir süre üye olmadan takip ettikten sonra bugün yardımlarınıza başvurmayı istedim. Forumu baya okudum. Edindiğim bilgiyle tamamen kurumuş dalları steril bir şekilde kestim. Orkidem bende 1,5 yıldır var. İlk geldiğinde çok güzeldi sonra çok çanuk bir şekilde çöküşe geçti ve ben de nasıl bakılır bilmediğim için kendine gelemedi. En son 1 ay önce yerini değişip cam kenarına koydum ve yeni yaprak çıkarmaya başladı. Dibinden de küçücük bir oluşum var umarım daldır ve beni mutlu eder. Tahminim köklerinde temizlik yapmam gerektiği ama cidden bozarım zarar veririm diye çok korkuyorum. Bana bu konuda yardımcı olabilir misiniz?? Durumu nedir, daha iyi olması için bu durumdaki orkideye ne yapabilirim? Ve o dibindeki sizce de dal başlangıcı mı? Şimdiden çoook teşekkür ederim.
http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/21/jbrk.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/822/ka0b.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/18/af37.jpg
Seabert74
03-04-2014, 08:16
merhaba .forumdan okuduğum bilgilerle orkidemie biraz bakım yaptım.ama hala dogru yaptığım konusunda şüphelerım var .kökleri yumuşamıştı kestım .zarar görüp kırılan yaopraklarını da kestım gerıye kalan iki **** üç kökü olan,çok da sağlıklı olmayan yaprakları kaldı.resim de koydum ama kimse yorum yapmadı .işten çıkıp her gün biri yazmışmıdır diye bakıyorum ama yok.bana kim yardım edecek .
Sayın laylolla,
Keşke yaprakları kesmeseydiniz... Zaten yaprak kötü ise, ömrünü tamamladıgında düşüyor. Eğer mantari bir hastalık yoksa yaprak kesilmesi uygun değil..
Onun dışında saksının üzerinden görünen kadarı ile orkidenizin durumunu söylemek biraz zor. Saksı içeriğindeki köklerin durumu önemli. Saksının dışından içerideki köklerin yeşil oldugunu görebiliyor musunuz??
eger hiç kök görünmüyor ya da kökler kahverengileşmiş ise saksıdan çıkarıp bir kök durumuna bakın. Hatta o halini fotograflayın burada yardımcı olacak cok arkadaşımız var.
Önemli olan saksının içindeki köklerin saglıklı olması. Bir de saksı tamamen kurumadan sulamayın, orkideyi çürütmek, kurutmaktan daha kolay, sevgiler
Merhaba Seabert74,
Sayın laylolla,
Saksının dışından içerideki köklerin yeşil oldugunu görebiliyor musunuz??
eger hiç kök görünmüyor ya da kökler kahverengileşmiş ise saksıdan çıkarıp bir kök durumuna bakın.
demişsiniz. Benim orkidemin maalesef saksı içinde hiç kökü yok şu anda :( olanlar sadece yüzeyde görünenler... saksı içinde kökün olmamasına rağmen yaprak vermesi acaba nasıl değerlendirilmeli? ocak ayından bu güne kadar üstte görünen kökler yavaş yavaş yaklaşık 2 cm civarında harcın içine doğru uzadı ancak davamı gelir mi? Bu aşamada ne yapmamı önerirsiniz?
laylolla
03-04-2014, 16:03
ben de aslında yapraklarını kesmemeyi düşünmüştüm ama muzur bi oğlum var bi kaç kere çiçeğimi düşürdü ve yaprağı kırıldı .o yuzden kestım yapraklarını kökü de çok iyi durumda değil ama yine de resmini çektim.köklerine de tarçın serptim(siteden okudum faydası olur diye).bakıp umut vermeniz dileğimle...
bir resimde yuvarlak içine aldığım kısımda sanki kök olusturacakmıs gibi .eger öyleyse onu kaybetmemek için ne yapabilirim.şimdiden çooook teşekkür ederim sağolun.480459
Seabert74
03-04-2014, 16:32
Orkideniz son bir gayretle o yapragı çıkarmaya calışıyor gibi görünüyor. Kökleriniz çok iyi durumda olmasa da, iyi bir bakımla düzelebilir bence. Şimdi saksınıza yeniden dikin, eger saksı harcınız eski veya hastalıklı ise değiştirin. Eger değiştirme imkanınız yoksa fırında 5 dk fırınlayın (ben denemedim ama burada yazanlar var).. İç harcınız kuruduktan sonra yeniden dikin ve çok sulamamaya dikkat ederek bakımına devam edin. Kurtulacagını düşünerek sevginizi ihmal etmeyin,
sevgiler
horozibigi
03-04-2014, 18:35
Merhaba horozibigi,
İlk orkideme bakıyorum ve acemiyim ama yaptığım araştırmalardçiçeği buimleri daha önce gördüğüm Çiçek yanıklığı (Botrytis)'na benzettim. Çiçek yanığı yaygın bir mantar hastalığıymış ve her türlü mantar sorunu gibi bu da genellikle yüksek nem de veya çiçek üzerinde su damlacıkları kaldığında, yani su sebepli bir hastalıkmış. Tedaviye bitki çevresinin hava akımını artırarak ve nem seviyesi düşürülerek başlanması tavsiye ediliyor. Daha detaylı bilgiyi deneyimli forumdaşlardan ben de bekliyorum.
İyi akşamlar.
Yardımınız için teşekkürler bende zamaninda yapragina su sıkılmasından olusan lekeler diye düşünüyordum. çiçeği budamaya karar verdim susuz bıraktım. Bugün fark ettiğim bi şey oldu bir yaprağın altindaki görüntü mantar mi neden anlamadim elleyince pürüzlu bi yüzey.
resim yüklemekle çok uğraştım ancak olmadı :/ ancak bu şekilde oldu kusuruma bakmayın.
http://i.hizliresim.com/8n090V.jpg
Seabert74
04-04-2014, 07:32
Sayın horozibigi,
Orkidenizin yapragına su sıkarken güneş aldıgı öğle saatleri değil, sabah saatlerini tercih edin. Ayrıca perdelenmemiş güneş de yapraklarda yanma yapar. Üzerine bir de su damlası mercek görevi göstererek bu yanıkları tetikler. Sulama ve güneşe dikkat edin, sevgiler
Merhaba, kırmızı örümcek- beyaz böcek- yaprak sararması için ne yapabilirim Yaprakların altında ağsı yapı yok.
http://i.hizliresim.com/xA4N5L.jpg
http://i.hizliresim.com/x9MALN.jpg
sar-dunya
04-04-2014, 13:44
Merhaba,
agaclar.net'deki şu başlıkları inceleyebilirsiniz:
http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/21863.htm
http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/28224.htm
http://www.agaclar.net/forum/orkide/3536.htm
Merhaba, kırmızı örümcek- beyaz böcek- yaprak sararması için ne yapabilirim Yaprakların altında ağsı yapı yok.
http://i.hizliresim.com/xA4N5L.jpg
http://i.hizliresim.com/x9MALN.jpg
selenium
04-04-2014, 17:00
Herkese merhabalar,
Uzun süredir bilgi almak için bu siteyi ziyaret ediyorum. Bugün ilk kez kendi kendime neden üye olmuyorum dedim. Çoğu çiçek türünü sevmekle birlikte en gözde çiçeğim olan orkideyi bir türlü kendi evimde yetiştiremiyorum. Bu konuda sizin desteğinize ihtiyacım var. Geçen sene aldığım 2 orkidem şu an kötü durumdalar. Biri phalaenopsis, diğerinin türünü bilmiyorum. İlk aldığımdaki çiçekli hallerini ve şu anki durumlarını fotoğraflarda görebilirsiniz. Phal beyaz pembe çiçekli olan 4ay önce taşınma esnasında yere düşerek kırıldı ve yapraksız kaldı. Yaşatabilir miyim sizce? Diğer orkidemi daha sağlıklı hale nasıl getirebilirim? Türü hakkında bilgisi olan var mı?
selenium
04-04-2014, 17:05
Bu kırılan phalaenopsisim :(
selenium
04-04-2014, 17:06
Sanırım suyu da fazla gelmiş.Ne yepacağımı şaşırdığım için..
selenium
04-04-2014, 17:10
Türünü bilmediğim ve daha iyi durumda olan diğer orkidem..
Öncelikle arkadaşlar hepinize merhaba diyorum evime yeni aldığım orkide çiçeğimi aldığımda çok güzeldi fakat yaklaşık 10 gün geçince aşağıdaki resimdeki hale döndü çiçekleri solmaya başladı kökünün bazılarında beyaz beyaz noktalar var ve üzerinde gezen hareket eden minik çok küçük canlılar var kısaca yolunda gitmeyen bir şeyler var siz benim ne yapmamı tavsiye edersiniz. Lütfen bir yardım edin de kurtaralım canlıları :)
orkide2014
06-04-2014, 14:11
orkidem bu halde canlanma şansı var mı:(lütfen acil yardım
Sayın murat71, köklerin üzerindeki beyaz noktalar normal oluşumlar, endişe etmeyin:) Hareket eden minik canlılar ise muhtemelen ağaç kabuklarına gelmişlerdir. Kökleri ve saksıyı yıkadıktan sonra yeni orkide toprağına dikerseniz böceklerden kurtulabilirsiniz. Canlınızla uzun yıllar mutlu mesut yaşamanızı dilerim:)
Sayın orkide2014, orkidenizin canlanması maalesef mümkün değil.
Sayın selenium, kusura bakmayın mesajları hoplaya zıplaya okumuşum:) Aslında orkide konusunda gerçekten çok bilgili ve çok da tecrübeli isimler var, yanıtları onlardan alabilmenizi daha çok isterim ama herkes her zaman buralara bakamadığı için arada bildiğim bir şey varsa yardımcı olmaya çalışıyorum sadece.
Sizin iki orkideniz de phalaenopsis ki sarı olanı değişik çiçekli, çok güzel bir bitkiymiş:) Yapraksız olanın durumu pek parlak gelmedi bana, çünkü sizin de düşündüğünüz üzere suyu fazla gelmiş, kökler iyi görünmüyor. Yine de bir kök temizliği yapıp şansınızı deneyebilirsiniz. Yumuşayıp sulanmış kökleri uzaklaştırıp, beyaz veya yeşil olan sert yapılı kökleri bırakıp tekrar dikebilirsiniz. Kestiğiniz yerlere mantarlara karşı tarçın serpebileceğiniz yazıyor ama ne derece etkili oluyor bilemiyorum. Gerek forumda gerek başka internet sayfalarında sphagnum da çok adı geçen bir şey ama hem bulmak zor olacaktır hem de daha çok su tuttuğundan sulama işi daha da zor olabilir bence. Diğer orkidenizde ise sıkıntı yok gibi, var mı? Hatta geçen yıl değil, yıllar önce almışsınız gibi çok sayıda yaprağı da var:) Saksı içinde kalan kökleri diri görünüyorsa rahat edebilirsiniz, ben fotoğrafta köklerini seçemedim.
selenium
08-04-2014, 16:14
Öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Orkidemin dal çıkarmasını sabırsızlıkla bekliyorum. Köklerinin durumu çok iyi değil bu yüzden bundan sonra nasıl hareket etmem gerektiğini merak ediyorum.:confused:
Sayın selenium,
Köklerde sıkıntı göremedim ben, gayet canlı duruyorlar:) Fotoğraflar bitkinin yeni sulanmış haline ait sanırım fakat toprak her zaman bu ıslaklıkta kalıyorsa o zaman kökler çürüyebilir ki sizin böyle yaptığınızı sanmıyorum, bir yılı devirmişsiniz. Bir tek, bana göre orkideniz biraz büyümüş:) Ben olsam daha büyük bir saksıya geçirirdim ki biraz ferahlasın kökleri. Bunun dışında istedikleri ve istemedikleri konusunda forumda yazılmış olanların üzerine eklenebilecek bir şey aklıma gelmiyor. Köklerin hava alabileceği bir ortam, aşırıya kaçmayan sulama ve yeterli ışık dışında pek bir beklentileri yok:) Bir de çiçekler geçtikten sonra çiçek sapını dipten kesmezseniz aynı sap üzerinden tekrar çiçeklenecektir (sap kurumadığı taktirde). En kısa zamanda tekrar çiçeklerini görmenizi dilerim.
selenium
08-04-2014, 19:16
Sayın dinozor,
İlginiz için çok teşekkürler. Yazdıklarınızla içimi rahatlattınız. İki dalı olan çok güzel bir orkideydi ve maalesef dalları kendiliğinden kurudu. Umarım en kısa zamanda tekrar dal verir; ben de sizinle buradan paylaşırım. Zannettiğim kadar kötü durumda olmadığına çok sevindim çünkü değişik ve çok güzel çiçekleri var. Saksı değişimine gelince ben hala cesaret edemiyorum bozarım diye.
Merhaba,
Phal. türünde bir orkidem var, bana geldiğinde iki tane çiçek dalı vardı ve büyük olan çiçekli, küçüğü çiçeksizdi. Büyük olanı çiçeklerini dökünce buradan okuduklarım doğrultusunda budadık. İki dal da yeşil şu anda ama küçük olanda bir oluşum başladı. Önce tomurcuk sandım ama şu andaki halinden emin değilim. Bir de dalda resimde de görebileceğiniz beyazlıklar var. Eğer bu bir sürgünse, sürgünün üst kısmından budamayı düşünüyorum.
Bu oluşumun ne olduğu ve budama yapıp yapmamam gerektiği konusunda yardımcı olabilir misiniz?
denizcem
10-04-2014, 15:38
Merhaba,
Phal. türünde bir orkidem var, bana geldiğinde iki tane çiçek dalı vardı ve büyük olan çiçekli, küçüğü çiçeksizdi. Büyük olanı çiçeklerini dökünce buradan okuduklarım doğrultusunda budadık. İki dal da yeşil şu anda ama küçük olanda bir oluşum başladı. Önce tomurcuk sandım ama şu andaki halinden emin değilim. Bir de dalda resimde de görebileceğiniz beyazlıklar var. Eğer bu bir sürgünse, sürgünün üst kısmından budamayı düşünüyorum.
Bu oluşumun ne olduğu ve budama yapıp yapmamam gerektiği konusunda yardımcı olabilir misiniz?
Sevgili iBayram, bu yeni bir çiçek sapı yeni çiçekleriniz olacak demektir Beyaz oluşum dediklerinizi net göremediğim için yorum yapmıyorum sap oluşumunun 3 cm üstünden kesebilirsiniz bence
Sevgili iBayram, bu yeni bir çiçek sapı yeni çiçekleriniz olacak demektir Beyaz oluşum dediklerinizi net göremediğim için yorum yapmıyorum sap oluşumunun 3 cm üstünden kesebilirsiniz bence
Cevabınız için çok teşekkür ederim.
Beyazlık olarak bahsettiğim, sap oluşumunun üzerinde çizgi şeklinde görülebilir. Ama budama yaptığımda gidecek demektir.
tranquila
10-04-2014, 22:55
Bu güzel çiçekler, daha açtıkları gün beyaz yapraklarının üzerinde su damlası gibi bir şey oluşuyor ve maalesef hemen ertesi günü çiçeği kaybediyorum. Bunun sebebi nedir? Ne yapmam gerekir?
Benim orkidemde de bunun gibi tomurcuklar var yeni çiçek sapı olabilir
Bu güzel çiçekler, daha açtıkları gün beyaz yapraklarının üzerinde su damlası gibi bir şey oluşuyor ve maalesef hemen ertesi günü çiçeği kaybediyorum. Bunun sebebi nedir? Ne yapmam gerekir?
Bitlenmeden doğan bir sıvı olabileceği gibi sağlıklı olduğunu gösteren bir sıvı da olabilir. Bunu anlamak için iyice inceleyin. Orkidenizde bit olup olmadığına bakın. Eğer bit varsa mutlaka ilaçlayın. Bunun için Bauhaus'ta satılan ürünler var. Sağlıktan dolayı yapışkan damlalar çıkıyorsa damlayı ıslak bezle iyice silin. Silmezseniz, mantarların üreyebileceği bir ortam oluşur. Damlaların kendiliğinden buharlaşması için orkidenizin bulunduğu yerin havadar olması gerekiyor.
orkide35
12-04-2014, 21:18
Merhabalar, ben de orkideler konusunda çok acemiyim henüz. Eşim 2 ay önce hediye olarak almıştı. 2 aydır hiç bir sıkıntı yoktu. Çiçekleri, yaprakları çok canlıydı. Haftada bir kere suluyorum ve pencereye 2 metre uzaklıkta, doğrudan güneş ışığı almıyor. İki hafta önce spreyle su sıkmaya başlamıştım. O yüzden mi oldu bilmiyorum ama önce bir daldaki çiçekleri soldu sonra da o dal dibten sararmaya ve hatta kararmaya başladı. Diğer çiçek dalı sağlam, yapraklar sağlam hatta yeni küçük bir yaprak çıktı. Fotoğraflarınıda paylaşacağım. Sizce neden böyle olmutur? Ve ne yapmalıyım ?
orkide_sever
14-04-2014, 17:57
merhabalar. sahipsiz kalmış bir orkideyi sahiplenmemle birlikte bu siteyi keşfettim. uzun uzun okudum yazılanları ama resim koyup sizlerden fikir almak istedim. sizce toprağını değiştirmelimiyim. değiştirmem gerekirse nereden temin edebilirim. çünkü kendim yapma gibi birşeyi beceremem. koçtaştan alsam olur mu mesela. kökleri sizce iyi durumda mı? o daldan çıkan filiz çiçek açacak demek mi. sevinmeli miyim. orkidemin yaprakları aşağı sarkıyor. bu normal mi. bir çok fotoğrafta yapraklar yukarı doğru iken benimkinde neden böyle.
merhabalar. sahipsiz kalmış bir orkideyi sahiplenmemle birlikte bu siteyi keşfettim. uzun uzun okudum yazılanları ama resim koyup sizlerden fikir almak istedim. sizce toprağını değiştirmelimiyim. değiştirmem gerekirse nereden temin edebilirim. çünkü kendim yapma gibi birşeyi beceremem. koçtaştan alsam olur mu mesela. kökleri sizce iyi durumda mı? o daldan çıkan filiz çiçek açacak demek mi. sevinmeli miyim. orkidemin yaprakları aşağı sarkıyor. bu normal mi. bir çok fotoğrafta yapraklar yukarı doğru iken benimkinde neden böyle.
Sn orkide sever kökleriniz canlı görünüyor ama yine de toprağı değiştirmenizde fayda var. Bauhaus'tan alabilirsiniz. Alacağınız toprakta bol çam ağacı kabukları olmalı ayrıca içine ufalanmış ponza taşı veya strafor da denilen köpük maddesinden koyabilirsiniz. Straforu nalburlardan temin edebilirsiniz. Daldaki oluşum ise yeni bir çiçek dalı akşamları üzerine az bir miktar içme suyu püskürtün. Yapraklarda bence bir sorun yok. Devamlı aydınlığa bakan yönü değiştirildiği için bu şekli almış olabilir. Saygılarla...
orkide_sever
14-04-2014, 23:02
Sn orkide sever kökleriniz canlı görünüyor ama yine de toprağı değiştirmenizde fayda var. Bauhaus'tan alabilirsiniz. Alacağınız toprakta bol çam ağacı kabukları olmalı ayrıca içine ufalanmış ponza taşı veya strafor da denilen köpük maddesinden koyabilirsiniz. Straforu nalburlardan temin edebilirsiniz. Daldaki oluşum ise yeni bir çiçek dalı akşamları üzerine az bir miktar içme suyu püskürtün. Yapraklarda bence bir sorun yok. Devamlı aydınlığa bakan yönü değiştirildiği için bu şekli almış olabilir. Saygılarla...
çok çok teşekkür ederim cevap verdiğiniz için. en kısa zamanda toprağını değiştireceğim.
serkan_istanbul
15-04-2014, 14:12
Toprağını değiştirdiğinizde çiçek dalı durgunlaşabilir ben olsam dokunmazdım. üzerine biraz toprak doldurun bence. Birde vitamin desteği yapılması gerekenler bunlar birde iyice susamadan sulamayın. Su püskürtme işini çok sık yapmayın. Ortasında su birikmesin. Bol aydınlık bir yer ideldir.
orkide_sever
15-04-2014, 14:50
Toprağını değiştirdiğinizde çiçek dalı durgunlaşabilir ben olsam dokunmazdım. üzerine biraz toprak doldurun bence. Birde vitamin desteği yapılması gerekenler bunlar birde iyice susamadan sulamayın. Su püskürtme işini çok sık yapmayın. Ortasında su birikmesin. Bol aydınlık bir yer ideldir.
cevabınız için teşekkür ederim. şimdilik üzerine toprak ekleyeyim o zaman. cuma günü edindim zaten orkideyi ve sadece bir kere suladım. hemen altına çıktı zaten çok çok az su koymama rağmen. o suyu da hemen boşalttım tabağından. yapraklarına hiç su püskürtmedim henüz. ilk defa orkide bakmaya çalıştığım için tereddütler içerisinde davranıyorum. inşallah yerini sever de birşey gelmez başına.
serkan_istanbul
15-04-2014, 16:00
Hiç korkmanıza gerek yok üstüne çok düşmeyin üstüne düştükçe kurutuyoruz. arada sırada püskürte bilirsiniz ama çeşme suyu yapraklarda leke yapıyor kaynamış soğumuş su olsun bence. sulamayıda zaten köklerden anlarsınız susayınca kökler grimsi olur suluyken yeşil görünür çok su çürütür. birde hafif olur saksı susuzken, bol aydınlık olsun yeter.
MERHABA yenı uye oldum.benım bır orkıdem var.kasım ayında geldı çıceklerı dokuldu.budamam gerekırmı.ıkıtane sapı var yanlara doğruda bır suru dalları var bu aylarda budanırmı teşekkürler...
erenayşegül
20-04-2014, 12:25
orkidemin durumu bu 1 yıldır hiç çiçek açmadı ve saksının dibinden fotoğraftaki gibi kök çıktı ne yapmam lazım lütfen yardım edin
serkan_istanbul
21-04-2014, 09:04
ben artık çiçek dallarını budamıyorum. artı kökleri sağlıklıysa dışarıya çıkmasında sorun yok
Seabert74
21-04-2014, 11:04
Evet serkan_istanbul'a katılıyorum. Orkidenin alttan çıkan kökleri gayet sağlıklı görünüyor. Sadece tabakta su kalırsa alttaki kökün çürümesine sebep oluyor. Bir de bu kökler çogalınca saksı değişiminde başınıza bela oluyor zira saksıdan çıkartırken çok zorlanıyor ve köklerin kırılmasına sebep oluyorsunuz :)
Kökler çok rahatsız ise bir boy büyük saksıya geçmesini saglayabilirsiniz. Hem harcınız da eski ise, yenilemiş olursunuz.. Sevgiler
***. Ben yeni üyeyim. Orkideleri çok seviyorum ancak ilk kez yetiştireceği. Mor benekli orkidem var. Daldırma usulü ile sulamam gerektiğini siteden öğrendim. Ancak ölecekler diye çok korkuyorum. Salonda masamın üzerinde duruyor yani cama yaklaşık 2 metre uzaklıkta. Daha yakına mı almalıyım. çam fanusa yerleştirsem zarar görür mü
nisanyagmurru
21-04-2014, 17:21
geçen haziran orkide hediye gelmişti açıkcası pek ilgim yoktur çiçeklere kafama göre bi bakım uyguladım :) ve şans eseri öğrendim meğer benim orkidem ölüyomuş . 2 yane sapı var ve ikisinde de keiki dediğiniz yapraklardan var orkideye bile düzgün bakamazken yavrularına hiç bakamam diye düşünüyorum onları kessem bişey olur mu ve bana biraz bakım için tavsiye verebilir misiniz
Sayın Nisanyagmurru, orkidenizdeki keikiler tüm orkide yetiştiricilerinin birgün sahip olmayı dilediği bebekler. Lütfen kesmeyin onları ve bırakın yaşasınlar. Siz anneye iyi baktığınız sürece onlar kendilerine bakarlar. Anneyi nasıl kurtarabileceğiniz konusunda ise burada bolca bilgi var. En kötü ihtimalle resimlerini koyarsınız ve bilgili arkadaşlarımız size seve seve yardımcı olurlar.
3 haftalik orkidemin saksinda beyazliklar olustu.
artmaya devam ediyor.
bol cicekli iken teker teker cicekler dokulmeye basladi.
kaybetmemek icin ne yapmaliyim?
birkac yerde ilac aradim ama bulamadim.
besiktasa yakin nereden temin edebilirim?
https://dl.dropboxusercontent.com/u/13766166/orkide/001.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/13766166/orkide/002.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/13766166/orkide/003.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/13766166/orkide/004.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/13766166/orkide/005.jpg
hemen toprağını değiştirin :) eğer devam ederse mantar ilacı ile ilaçlayın. Eminönü de bulabilirsiniz. :)
Topragini degistirdim.simdi iyilesmesini bekliyoruz..
Tesekkurler:)
***. Ben yeni üyeyim. Orkideleri çok seviyorum ancak ilk kez yetiştireceği. Mor benekli orkidem var. Daldırma usulü ile sulamam gerektiğini siteden öğrendim. Ancak ölecekler diye çok korkuyorum. Salonda masamın üzerinde duruyor yani cama yaklaşık 2 metre uzaklıkta. Daha yakına mı almalıyım. çam fanusa yerleştirsem zarar görür mü
Merhabalar, orkidenizin altında su bırakmayın yeter. Eğer alt tabakta su kalıyorsa minik çakıl taşları koyarak saksının altını sudak uzak tutun. Hem böylece alttaki su buharlaşarak nem sağlar. Bir de direk güneş almasın.
2 haftadır orkidemi akşamları kapalı balkona koyup üstüne su fıslıyordum. En dibinden yeni bir yaprak verdi. Sonra yaprakların arasında bir yırtık oluştu ve içinden yeni bir uç verdi. Bilenler yorumlayabilir mi? Bu oluşum yeni bir çiçek sapı mı? Bir de uç kısımda minik bir göz vardı. O da uzamaya başladı. Herhalde çiçek oluşuyor... Orkidemi yaşatabildiğim için çok seviniyorum.:p
Orkidemin son kalan çiçeklerini budadım ve açık uçlarına mum damlattım. İlk resim orkidemin şimdiki halidir. Alttaki resmi, ocak 2014'te hediye geldiğinde çekmiştim. Şu an üstünde bir sürü tomurcuğu var. Dibinde minicik bir yaprağı çıktı. Çiçekleri budadıktan sonra tomurcukların büyümesi hızlandı. Bu arada haftada bir orkideler için olan sıvı gübreden de (GENTA) veriyorum. Çiçekleri ne zaman açacak merak ediyorum. Bakteri ve mantarlar için de (CHRYSAMED G-05 Bitkisel Haşere İlacı) ilaçlama yaptım.
sar-dunya
28-04-2014, 21:11
Merhaba,
Yazdığınız çeşitli hususlar için kısa kısa yorumlarım olacak.
Bahsettiğiniz ilaç mantar ve bakterilere etkili değil diye biliyorum, böceklere karşı uzaklaştırıcı etkisi var, bildiğim kadarıyla.
Bitkiniz dibinden bir keiki vermiş. Diğer taraftan da yeni bir kök büyüyor sanırım.
Diğer taraftan, yüzeydeki köklere birşeyler olmuş (çiçekli halinin resmiyle karşılaştırın). Bir süre fısfıs yapmazsanız iyi olabilir.
Orkidemin son kalan çiçeklerini budadım ve açık uçlarına mum damlattım. İlk resim orkidemin şimdiki halidir. Alttaki resmi, ocak 2014'te hediye geldiğinde çekmiştim. Şu an üstünde bir sürü tomurcuğu var. Dibinde minicik bir yaprağı çıktı. Çiçekleri budadıktan sonra tomurcukların büyümesi hızlandı. Bu arada haftada bir orkideler için olan sıvı gübreden de (GENTA) veriyorum. Çiçekleri ne zaman açacak merak ediyorum. Bakteri ve mantarlar için de (CHRYSAMED G-05 Bitkisel Haşere İlacı) ilaçlama yaptım.
Öncelikle arkadaşlar hepinize merhaba diyorum evime yeni aldığım orkide çiçeğimi aldığımda çok güzeldi fakat yaklaşık 10 gün geçince aşağıdaki resimdeki hale döndü çiçekleri solmaya başladı kökünün bazılarında beyaz beyaz noktalar var ve üzerinde gezen hareket eden minik çok küçük canlılar var kısaca yolunda gitmeyen bir şeyler var siz benim ne yapmamı tavsiye edersiniz. Lütfen bir yardım edin de kurtaralım canlıları :)
Sayın murat71,
Benim bir orkidem de benzer durumdaydı. Saksıdan çıkardım; çürümüş olan kökleri kestim; karışımı yıkayıp fırınladım; torf ekleyerek yeniden saksıya yerleştirdim. Böceklerden kurtulmanın yolu karışımı yenilemekten geçiyor. Bu yolla kökleri de kontrol etmiş olursunuz. Eminim orkideniz biraz bakımla güzelleşecektir.
Merhaba,
Yazdığınız çeşitli hususlar için kısa kısa yorumlarım olacak.
Bahsettiğiniz ilaç mantar ve bakterilere etkili değil diye biliyorum, böceklere karşı uzaklaştırıcı etkisi var, bildiğim kadarıyla.
Bitkiniz dibinden bir keiki vermiş. Diğer taraftan da yeni bir kök büyüyor sanırım.
Diğer taraftan, yüzeydeki köklere birşeyler olmuş (çiçekli halinin resmiyle karşılaştırın). Bir süre fısfıs yapmazsanız iyi olabilir.
Sn. Sar-dünya cevabınıza teşekkür ediyorum. Bu forumdaki üyelerin iletişimleri çok hızlı oluyor. Umarım bir keikim olur, çok isterim. İlerleyen haftalarda da yeni resimler ekleyeceğim. Hoşçakalın...
adalızade
30-04-2014, 00:38
Merhaba..bu siteye yeni üyeyim orkide konusunda yeni sayilirim.1 sene önce nisanlimin hediye ettigi orkidemi yetistiriyorum.orkidem maşallah cok gelisti geldiginde tek daldi suan toplam 3 dal..benim sorum orkidemin yeşil yapraklari geldigindeki haliyle duruyo 1 senedir gelismiyor lakin cicek acma konusunda masllahi war ben hiç budama yapmadim ve dalllardan da tekrar dal acmaya kisacasi dallanip budaklandi ama cicekleri kuculdu :(peki yesil yapraklari neden gelismiyor yemyesil duruyor fakat gelismiyor
adalızade
30-04-2014, 01:25
1 senedir işte bu yeşil yapraklar neyi bekliyor bilmiyorum iyi mi kötü bir gelişme mi var bitki besini mi vermeliyim..yurtta karıncalar istila ettiği için çiçekçi saksısını degıstirmişti gecen sene.saksı olduğu da söylenemez tas :D son foto yazın ki hali..sizce yeşil yapraklar s0ağlıklı mı?
Sayın Adalızade, her ne kadar kökler pek seçilemiyor ise de yapraklar gayet sağlıklı görünüyor. Üstelik tomurcuklarınız da var. Yakında size eskisi gibi göz zevki yaşatacaktır :)
1 senedir işte bu yeşil yapraklar neyi bekliyor bilmiyorum iyi mi kötü bir gelişme mi var bitki besini mi vermeliyim..yurtta karıncalar istila ettiği için çiçekçi saksısını degıstirmişti gecen sene.saksı olduğu da söylenemez tas :D son foto yazın ki hali..sizce yeşil yapraklar s0ağlıklı mı?
Genta marka sıvı orkide besini kullanabilirsiniz. Ben kullanıyorum ve memnunum. Koçtaş tan almıştım.
Merhaba..bu siteye yeni üyeyim orkide konusunda yeni sayilirim.1 sene önce nisanlimin hediye ettigi orkidemi yetistiriyorum.orkidem maşallah cok gelisti geldiginde tek daldi suan toplam 3 dal..benim sorum orkidemin yeşil yapraklari geldigindeki haliyle duruyo 1 senedir gelismiyor lakin cicek acma konusunda masllahi war ben hiç budama yapmadim ve dalllardan da tekrar dal acmaya kisacasi dallanip budaklandi ama cicekleri kuculdu :(peki yesil yapraklari neden gelismiyor yemyesil duruyor fakat gelismiyor
Bir resmi olsa daha detaylı cevaplayabiliriz. Bence bol çiçek açtığı için yaprakları durmuş olabilir. Yapraklarında sararma veya farklı renk değişimleri yoksa bir sorun yoktur.
adalızade
30-04-2014, 18:42
Teşekkur ederim aysural ve maya..ben hiç sivi besini kullanmadim ama alicam en yakin zamanda. cok fazla suyu sevmedikleri icin de nemsiz gordugumde su veriyorum o da yarim çay bardaği..pencerenin onunden almak zorunda kaldim çunku dallar gelisemiyor cama temas ettigi icin..başka önerileriniz varsa memnuniyetle uygularim :) hepinize teşekkürler
adalızade
30-04-2014, 18:45
Sayın aysural resim koydum gözükmüyor mu ? Kuzenimin orkidesi yaprak gelisimine de devam ediyor benimki ise cicek tomurcuk ta sikinti yok ama yapraklarda sifir gelisme.saksisini mi degistirsem
Merhaba,
Phalaenopsis orkidem var. Bir kac ay once cicekleri dokuldu ve yeni yaprak cikardi. Durumunu iyi saniyordum ama hala neden acmadi derken koklerdeki kurumayi fark ettim buna regmen yapraklari saglikli gorunuyor. Haftada bir suluyordum. Kokleri temizledim (umarim bu yanlis bir sey degildir) ama nasil koklendirmem gerektigini bilmiyorum nerdeyse hic koku kalmamış nasil yasadi bu zamana kadar bunu da bilmiyorum. Yardimci olursaniz sevinirim.
Orkidem in kökleri çürümüştü, yaklaşık 1 ay önce forumdan okuduklarımı uygulamaya çalıştım. Yeni birsürü kök oluştu fakat yapraklar kötü durumda. Son durum bu.ne yapmalıyım?
Sayın aysural resim koydum gözükmüyor mu ? Kuzenimin orkidesi yaprak gelisimine de devam ediyor benimki ise cicek tomurcuk ta sikinti yok ama yapraklarda sifir gelisme.saksisini mi degistirsem
Sn.adalızade, resimleri göremedim. Çiçekleri varken toprak değiştirirseniz çiçekler dökülebilir. Çiçekler tamamen döküldükten sonra değiştirebilirsiniz. Kuzeniniz orkidesinin çiçeklenmesini istiyorsa haftada bir sıvı gübre verebilir. Akşamları da 18 derecede rüzgarsız bir yerde , üstüne içme suyu fıslatmalıdır. Bu şekilde tekrar çiçek sürgünleri oluşturabilir. Saygılarımla...
Orkidem in kökleri çürümüştü, yaklaşık 1 ay önce forumdan okuduklarımı uygulamaya çalıştım. Yeni birsürü kök oluştu fakat yapraklar kötü durumda. Son durum bu.ne yapmalıyım?
Sn.ya6mur, forumdan öğrendiklerinizi uygulamaya devam edin. Orkideniz yaşama dönmüş çok güzel. Saksısına yosun ekleyebilirsiniz. Bunu ben denemedim ama keikilerin köklerinin oluşması için bu yöntemin kullanıldığını forumda okumuştum. Keiki adı altında bilgi bulabilirsiniz. Saygılarımla...
Merhaba,
Phalaenopsis orkidem var. Bir kac ay once cicekleri dokuldu ve yeni yaprak cikardi. Durumunu iyi saniyordum ama hala neden acmadi derken koklerdeki kurumayi fark ettim buna regmen yapraklari saglikli gorunuyor. Haftada bir suluyordum. Kokleri temizledim (umarim bu yanlis bir sey degildir) ama nasil koklendirmem gerektigini bilmiyorum nerdeyse hic koku kalmamış nasil yasadi bu zamana kadar bunu da bilmiyorum. Yardimci olursaniz sevinirim.
Sn.suide, resim ekleyebilirseniz yapılacak yorumlar daha isabetli olacaktır. Forumda bu durumlarla ilgili yani kök çürümesiyle ilgili bilgileri uygularsanız sağlıklı köklendirme yapabilirsiniz. Kökleri temizlemeniz çok iyi olmuş. Sulamayı daldırarak yapınız ve dibinde hiç su bırakmayınız. Kuru kalması Orkidenizi kendine getirecektir. Haftada bir sıvı gübre kullanınız. Saygılarımla...
sn aysural keiki neresinde ? ben kök zannediyordum hepsini..
sn aysural keiki neresinde ? ben kök zannediyordum hepsini..
Keiki demek istemedim. Keikiye uygulanan köklendirme işlemlerini uygulayın demek istedim.
ufunkitos
02-05-2014, 15:41
6 aydır baktigim orkidemde bu aralar degisiklikler meydana gelmeye basladi, yeni dallar uzamaya basladi ama en uzun sap kisminda ucta sararma meydana geldi, gecen hafta biraz keseyim dedim, tekrar sararmaya basladi, ne yapmam gerekir?
not:haftada bir suya daldirarak sulama islemini yappiyorum.
adalızade
02-05-2014, 18:58
Sn ufunkitos orkidede daha bilgililer var bu sayfa da ancak nacizane gorusum Belki kestiginiz kisimdan mikrop kapmis olabilir bunun icin kesilen kisma mum ya da tarcinla tampon yapabilirsiniz ve de kesim islemini steril bir makas **** bicakla yapmalisiniz
sar-dunya
02-05-2014, 19:06
Sap ömrünün sonuna gelmiş, büyük olasılıkla dalların çıktığı noktaya yakın bir yere kadar sararacak. Dalların çıktığı noktanın 2-3 cm üstünden kesebilirsiniz.
6 aydır baktigim orkidemde bu aralar degisiklikler meydana gelmeye basladi, yeni dallar uzamaya basladi ama en uzun sap kisminda ucta sararma meydana geldi, gecen hafta biraz keseyim dedim, tekrar sararmaya basladi, ne yapmam gerekir?
not:haftada bir suya daldirarak sulama islemini yappiyorum.
bu benim ilk orkidem, hediye geldi kendim bakamazsam diye cesaret edip almamıştım.
geldiğinde çiçeklerin bazıları açmış bazıları tomurcuk halindeydi, tomurcukların hepsi açtı sadece bir tomurcuk kurudu. kuruyan tomurcuğun olduğu kısmı kesmelimiyim birde 4. resimdeki çiçeksiz kısmı budamalımıyım, ne yapmam lazım yardımcı olurmusunuz bana ;)
serkan_istanbul
03-05-2014, 06:46
Orkideniz gayet sağlıklı hiç dokunmayın. Ben çiçekleri geçsede artık dallarına dokunmuyorum. Kuruma olursa dipten alıyorum dalı. Sevgiler
ufunkitos
03-05-2014, 08:44
Sap ömrünün sonuna gelmiş, büyük olasılıkla dalların çıktığı noktaya yakın bir yere kadar sararacak. Dalların çıktığı noktanın 2-3 cm üstünden kesebilirsiniz.
verdiginiz bilgiler icin cok tesekkur ederim. dediginizi hemen yaptim ve mum erittim o kisma.
bouquet86
04-05-2014, 14:11
merhabalar, bana 4 ay önce dogum hediyesi olarak orkide geldi. Fakat ilk başta ben seffaf saksının dışındaki seramik saksıda muhafaza ettim ki bakımını bilmiyordum. O esnada çiçekleri dokuldu. Sonra çıkardım hep şefaf kendi saksısında kaldı ve bi yerden okumuustum dalından 3 bogum kalacak şekilde kesin diye bende kestim ama şimdi uclarından kurumaya başladı. yaprakları da eğilmeye :( hatta bazı yaprakları dokuldu. Ne yapabilirim hiç kökleri de açıp bakmadım şimdiye kadar lütfen yardım :(((
489358
Sürekli dışarda tuttuğum orkidemin yapraklarındaki sarı noktalar hastalık belirtisi midir?
Sent from my iPhone using Tapatalk
yakamoz83
09-05-2014, 17:38
Merhaba
Bir yerde orkidenin yeniden ciceklenmesini saglamak icin ciceklerini doktukten sonra dalini budamak gerektigini okumustum. Ancak ben tereddutteyim. Yardimci olursaniz sevinirim.
Tesekkurler.
bilenlere sormak istiyorum. iş yerimizde bir orkide var. buradan öğrendiklerimle bişeyler yapmaya çalıştım. birden fazla kişi farklı zamanlarda suluyordular öncelikle onlara" siz sulamayın ben bakarım çiçeğe" dedim. neyse çürüyen yumuşak kökleri kestim. köklere tarçın serptim. saksıyı yıkadım. yeni kaktüs toprağım var. toprağa ekip bekleyeceğim. yanlış yaptığım bişey varsa lütfen söyleyin. ayrıca sormak istediğim soru, orkide yapraklarının altında yapışkan dokulu minik çiy/su taneleri var. bu bir hastalık mıdır? yoksa fazla sulamadan kaynaklanan bişey midir? yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Seabert74
13-05-2014, 13:32
Farklı bir problemi yoksa bu damlacıklar saglık göstergesidir çoğu zaman :)
Farklı bir problemi yoksa bu damlacıklar saglık göstergesidir çoğu zaman :)
bunu duyduğuma çok sevindim. İnşallah öyledir. Hastalık olarak bişey göremedim kök çürümesinden başka ama bilemiyorum işte. Orkidenin sorumluluğunu üstlenip umarım yanlış bi şey yapmamışımdır.
Bir de çiçek sapı çıkartıp çiçek de açarsa değmeyin keyfime. :D
lotusdream
14-05-2014, 10:00
Merhaba;
Bilirkisilerden yardim isteyecegim bu konuda.Cattleya Baby flasklerimin yani bebek orkidelerimin yapraklari son 3 gundur bu sekilde kararmalar yapiyor.dibe dogru sanki curukmuscesine bir goruntu.her zamankinden farkli birsey yapmadim.hatta onlari evden seraya tasidim istedikleri sicak ve hafif nemli ortama soktum ama 3-5 saksidaki goruntu beni tedirgin etti.fikri olan varsa minnettar olurum zira onlari cok uzaktan getirdim ve 3 aydir gozum gibi bakarak buyutmeye calisiyorum.
sar-dunya
14-05-2014, 11:10
Her zamanki gibi "fotoğraf olmadan kesin birşey söyleyemeyeceğim ama..." diye başlayayım:
Flask derken fideler hala steril kapta mı yoksa çıkarıp bir ekim yaptınız mı?
Dışarıda olduklarını varsayarak yazıyorum, bitkiler enfekte olmuş olabilir. Çıplak elle yaprağına gövdesine ellemiş olmanız veya bir yerden su sıçraması bile bu enfeksiyonun nedeni olabilir. Diğer taraftan, fideden büyütmede sıfır kayıp imkansız gibi.. kendinizi çok üzmeyin.
Enfeksiyondan şüpheleniyorsanız en kısa zamanda kötü görünenleri diğerlerinden ayırın.
Fidelerinizin büyüklüğüne çok bağlı ama benim tavsiyem biraz büyüyene kadar kökler haricinde suya değdirmeden fidelerinize bakmanız, hatta kökün gövdeden çıktığı nokta da doğrudan suyla temas etmesin diyeceğim. Bu yöntem en hızlı çiçek alabileceğiniz yöntem değil ama benim durumumda çalışıyor :dilli:
Merhaba;
Bilirkisilerden yardim isteyecegim bu konuda.Cattleya Baby flasklerimin yani bebek orkidelerimin yapraklari son 3 gundur bu sekilde kararmalar yapiyor.dibe dogru sanki curukmuscesine bir goruntu.her zamankinden farkli birsey yapmadim.hatta onlari evden seraya tasidim istedikleri sicak ve hafif nemli ortama soktum ama 3-5 saksidaki goruntu beni tedirgin etti.fikri olan varsa minnettar olurum zira onlari cok uzaktan getirdim ve 3 aydir gozum gibi bakarak buyutmeye calisiyorum.
son resim orkidemin ilk hali.bir buçuk ay önce hediye geldi başlarda iyi gidiyordu.zamanla çiçekleri döküldü ve son bir kaç haftadır dalı kurumaya başladı bende iyice kuruyan dalı buradan da gördüğüm kadarıyla budadım ve tarçın serptim. fakat hala kurumaya devam ediyor ve yapraklar yumuşamaya başladı.ölmeden bunu canlandıracak tecrübeli birilerinden yardım bekliyorum tüm bunlara acil çözüm bulacak.
casperia
15-05-2014, 22:07
Arkadaşlar ben keiki oluşması için gövdesine preperat sürdüm.
Ama çiçek sapı oluştu. Keiki olmadı. Niye acaba. Keiki için ne yapabilirim .
hayalimm
16-05-2014, 09:08
merhabalar.. Ben foruma yeni üye oldum ve mümkünse keikilerim için yardım rica ediyorumm.. Resimlerini eklediğim orkidemin sararmaması için ne yapabilirim acaba.. keikinin tam yanına kadar sararmaya devam ediyor orkidem.. Ne yapmam gerekir acaba :(
Merhabalar.. Forumunuza yeni katıldım, sabırla cevapladığınız sorular için çok teşekkürler.
Tahminen geçtiğimiz temmuz ayında bir yapı marketten orkide aldım ve o zamandan beri orkideme bakıyorum. Aldıktan 1 ay sonra çiçek sapı kurudu ve ben de dibinden kestim, Denizli'de okuyorum buranın havası biraz kuru galiba, nem için yapraklarına su püskürtsem de altına su-çakıltaşı koymadığım için nemi yeterli gelmemiş olabilir, sorunum ise kuruyan çiçek sapından beri bugüne kadar hiç çiçek sapı çıkarmamış olması. Yaprakları da kökleri de çok sağlıklı o zamandan beri 4 yaprak çıkardı ardarda. Geçenlerde seraya gittim ve sera sahibi karanlık bir dolapta 15 gün sulamadan bekletirsem çiçek açabileceğini söyledi. Sizce sonuç alabilir miyim? :)
Duygu I.
20-05-2014, 01:58
Benim orkidem iki yil sadece yesil yaprak halinde durduktan sonra bu bahar ilk defa acti. Sanirim daha once yasadigim ev biraz soguk ve karanlikti. Daha ilik ve daha gunesli bir eve cikinca orkidecik mutlu oldu, cicek acti.
Uzulmeyin, sabirsizlanmayin yapraklari kokleri saglikliysa ayni sekilde bakmaya devam edin.
Not:
Bu mesaji alintilama yapmayi unutup yazmisim, kime yazdigimi aradim ama bulamadim. Kusura bakmayin.
Duygu I.
20-05-2014, 02:09
bilenlere sormak istiyorum. iş yerimizde bir orkide var. buradan öğrendiklerimle bişeyler yapmaya çalıştım. birden fazla kişi farklı zamanlarda suluyordular öncelikle onlara" siz sulamayın ben bakarım çiçeğe" dedim. neyse çürüyen yumuşak kökleri kestim. köklere tarçın serptim. saksıyı yıkadım. yeni kaktüs toprağım var. toprağa ekip bekleyeceğim. yanlış yaptığım bişey varsa lütfen söyleyin. ayrıca sormak istediğim soru, orkide yapraklarının altında yapışkan dokulu minik çiy/su taneleri var. bu bir hastalık mıdır? yoksa fazla sulamadan kaynaklanan bişey midir? yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Merhaba,
Kaktus topragi ile neyi kastediyorsunuz bilmiyorum, ama ev orkideleri genel olarak agac kabuklarindan olusan bol havali bir toprak icinde ve seffaf saksida yasamayi seviyor. Besinlerini yapraklarindan ve koklerinden hava ve isik olarak almayi seviyorlarmis.
Benim orkidelerim icin saksinin hemen karsisindan baktigimda kokleri, ve ayrica kokler ve kabuklar arasindaki bosluklari gorebiliyorum diyebilirim.
Merhaba, yaklaşık 2 hafta önce türünü bilmediğim bir orkide aldım. Sağlıksız görünüyordu, fakat üzerinde yaklaşık 7-8 tane tomurcuk vardı. Çeşitli sitelerden bilgi aldığım kadarıyla haftada iki kez sulanması tavsiye ediliyordu. ve ben aldıktan bir hafta sonra suladım. Fakat iki tane yaprağı birer gün arayla sarardı ve yumuşadı. bunun sebebi ne olabilir. bir tanıdık da ayda bir su verilmesini tavsiye etti. Şu anda resim yükleme şansım yok, en kısa zamanda resmini de ekleyeceğim. Çok teşekkür ederim.
Merhaba, yaklaşık 2 hafta önce türünü bilmediğim bir orkide aldım. Sağlıksız görünüyordu, fakat üzerinde yaklaşık 7-8 tane tomurcuk vardı. Çeşitli sitelerden bilgi aldığım kadarıyla haftada iki kez sulanması tavsiye ediliyordu. ve ben aldıktan bir hafta sonra suladım. Fakat iki tane yaprağı birer gün arayla sarardı ve yumuşadı. bunun sebebi ne olabilir. bir tanıdık da ayda bir su verilmesini tavsiye etti. Şu anda resim yükleme şansım yok, en kısa zamanda resmini de ekleyeceğim. Çok teşekkür ederim.
Sayın 16500,
Haftada iki kere sulamak gerekseydi ben tek bir orkide yaşatamazdım:) Hatta çok sulanmaya gelmedikleri için orkideleri yaşatabiliyorum desem yerinde olur:) Her ülkenin, her şehrin ve her evin koşulları farklı olduğundan her öneri bizlere uygun olamayabiliyor. Benim tecrübe ettiğim, toprağı kurumaya yakınken bitkiyi sulamak gerektiği (Mesela bizim ev koşullarında çoğu saksı için iki hafta uygun bir süre oluyor).
Öte yandan bitki zaten çok sağlıklı görünmüyordu demişsiniz, önceden de bir miktar zorlanmış belli ki. Yaprak sararması çok ciddi bir şey olmayabilir, köklerini bir kontrol ederseniz biraz fikir verebilir. Cinsine göre yeşil veya beyaz renkli, sert kökleri varsa çok iyi. Yumuşamış, sulanmış kökler varsa o zaman suyun çok geldiğini anlayabilirsiniz. Sonrasında da duruma göre uygun bir şekilde müdahale edilebilir:)
Sayın dinozor. (Size dinozor derken zorlandım :)) çok teşekkür ederim cevabınız için. ama sanırım ben orkidemi kaybetmek üzereyim. Saksısına baktığımda tek tük yeşil kök görünüyor. tomurcuk da var. saksıyı değiştireyim mi sizce? Orkideye çok özeniyordum. ilk deneyimim kötü sonlanacak galiba. :(
iş yerinde bir arkadaşın orkidesi. her gittiğimde orkideyi daha kötü görüyordum. çok suluyorsun o yüzden böyle oluyor dememe rağmen orkide suyun içinde duruyordu. en son dayanamayıp orkideye el koydum. kökleri tamamen çürümüş. tüm çürüyen kökleri, dalları ve yaprakları kesip yeniden diktim. herkesede tembih ettim bende habersiz sulamayın diye.Ben evdeki orkidelerimin toprağını fazla kurutmadan suluyorum. haftada birkez sulama benim orkidelerime iyi geliyor.
Sayın dinozor. (Size dinozor derken zorlandım :)) çok teşekkür ederim cevabınız için. ama sanırım ben orkidemi kaybetmek üzereyim. Saksısına baktığımda tek tük yeşil kök görünüyor. tomurcuk da var. saksıyı değiştireyim mi sizce? Orkideye çok özeniyordum. ilk deneyimim kötü sonlanacak galiba. :(
Sayın 16500,
Aslında kökleri de gösteren bir fotoğraf ekleyebilirseniz çok iyi olur, belki durum o kadar vahim değildir. Ekleyemiyorsanız ve durumun çok kötü olduğuna kanaat getirdiyseniz, yeni orkide harcı alıp kötü durumdaki kökleri kesip yeniden dikebilirsiniz. Cinsini bilmediğimiz için kökleri hakkında bir şey demek zor ama genel olarak içi dolu ve sert kökler iyi durumdadır. Kesik yerlere mantara karşı tarçın serpebileceğiniz yazıyor ama kesin etkisini bilemiyorum, işe yarıyor mu emin değilim ama ben de denedim, zararını görmedim. Ben kök temizliği yapınca bitkiyi yıkayıp, birkaç saat öylece bırakıyorum, üzerinde kalan su buharlaşınca dikiyorum tekrar.
Hiç canınızı sıkmayın, bazen alıp eve getirdiğiniz bitki bir anda gidebiliyor. Bence denemeyi bırakmayın, biraz dilinden anlamaya başladığınızda aslında çok dayanıklı ve kolay bitkiler olduklarını göreceksiniz.
Hiç kökü kalmayan orkidem için nasıl bir öneri sunabilirsiniz. Bu orkidem için bir çözüm olabilir mi acaba? Teşekkür ederim. :(
merhaba arkadaslar bir sorum olacak benim bir orkidem yeni cicek sapi cikarmisti, lakin o sap bir sivi üretmeye basladi kendisinden vesivinin oldugu yer incelmeye baslamisti ve simdi sap kurudu bu neyden kaynakli olabilir? yeni kökler ve yaprak cikartiyor ama sap o kendi ürettigi sivi yüzünden kurudu yardimci olursaniz sevinirim. saygilarimla
o sıvı sağlık belirtisi olabilirken aphidlerin salgısı da olabilir. bi kontrol edin . özellikle yeni sürgün ve filizlerde olurlar. :mad:
Merhaba,
Önceleri çok sağlıklı olan orkidelerim yaklaşık 3-4 aydır dalları önce yapışkanlaştı daha sonra kahverengi küçük kabuklu şeyler sardı. Bir kaç kere yıkamama rağmen tekrar oluşuyor. Ne yapmam gerekiyor. Teşekkürler
o sıvı sağlık belirtisi olabilirken aphidlerin salgısı da olabilir. bi kontrol edin . özellikle yeni sürgün ve filizlerde olurlar. :mad:
sn esra_al cvp icin tesekkür ederim lakin birsey sorcam aphidlerin salgisi deken tam olarak neyi kast ediyorsunuz biraz daha detayli bir bilgi verebilir misiniz saygilarimla
Daha net resimlerini de gönderiyorum. Bu orkidem için bir çözüm olabilir mi acaba? Teşekkür ederim. :(
Sayın 16500,
Keşke yolunu bilseydim ama maalesef sadece duyduğumu aktarabileceğim, o da sphangum yosunu bulup kök kısmına sarmak:( Bunun haricinde benim de bildiğim bir şey yok:(
Ben de mart ayından beri köksüz bir vandayla cebelleşiyorum ama artık son nefesini veriyor. Biraz da benim deneme yanılmalarım yüzünden oldu diye üzülüyorum. Önce canlısını bulamadığımdan kuru sphangum denedim ama maalesef kök yerine küflenme yaptı. Sonra elimde miadı çoktan dolmuş ve uygunsuz saklanmış olan köklendirme hormonu vardı, denedim ama işe yaramadı. En son olarak orkide toprağına dikmeyi denedim, nasılsa kökü yok nemli kalır diye ama en kötüsü o oldu, hızla çürümeye başladı. Yani maalesef ben de bilemiyorum hiç kök yoksa ne yapmak gerektiğini:(
Arkadaşlar ben keiki oluşması için gövdesine preperat sürdüm.
Ama çiçek sapı oluştu. Keiki olmadı. Niye acaba. Keiki için ne yapabilirim .
Sayın casperia,
Kullandığınız preparat "keiki paste" diye satılan ürün olsa gerek. Wikipedia'dan okuduğuma göre büyümeyi tetikleyen bir sitokinin olduğundan eğer sap üzerindeki nodül çiçeklenmek üzere çoktan farklılaşmışsa çiçek sapı oluşturuyor, eğer farklılaşma henüz gerçekleşmediyse vejetatif büyümeyi teşvik edebiliyor ve keiki oluşturabiliyormuş. Öte yandan uygulama sonrası preparatın büyümeyi hangi yönde teşvik edeceği belirsiz olduğundan yine de çiçek sapı oluşabiliyormuş.
Yani benim anladığım çiçeklenme dönemi yaklaşmadan çiçek sapı oluşturmayacağını düşündüğünüz boğuma uygulamanız ve gerisini de bitkinin kararına bırakmanız gerektiği. Öte yandan ben şöyle düşündüm: Sağlıklı ve halinden memnun bitki çiçek açıyor, sağlıksız veya keyifsiz olan bitki keiki oluşturuyorsa uygulama sonrası biraz gölgede bırakmak işe yarayabilir belki. Yine de siz benim düşündüğüm kısmı atlayıp kararı bitkiye bıraksanız daha iyi olabilir:) Umarım bir dahaki sefere keiki oluşur, kolay gelsin.
sn esra_al cvp icin tesekkür ederim lakin birsey sorcam aphidlerin salgisi deken tam olarak neyi kast ediyorsunuz biraz daha detayli bir bilgi verebilir misiniz saygilarimla
yani o böceklerin dışkısı ;) çok hareketli değillerdir. iyice bakarsanız görürsünüz :)
Sayın 16500,
Keşke yolunu bilseydim ama maalesef sadece duyduğumu aktarabileceğim, o da sphangum yosunu bulup kök kısmına sarmak:( Bunun haricinde benim de bildiğim bir şey yok:(
Ben de mart ayından beri köksüz bir vandayla cebelleşiyorum ama artık son nefesini veriyor. Biraz da benim deneme yanılmalarım yüzünden oldu diye üzülüyorum. Önce canlısını bulamadığımdan kuru sphangum denedim ama maalesef kök yerine küflenme yaptı. Sonra elimde miadı çoktan dolmuş ve uygunsuz saklanmış olan köklendirme hormonu vardı, denedim ama işe yaramadı. En son olarak orkide toprağına dikmeyi denedim, nasılsa kökü yok nemli kalır diye ama en kötüsü o oldu, hızla çürümeye başladı. Yani maalesef ben de bilemiyorum hiç kök yoksa ne yapmak gerektiğini:(
bu arada köksüz phalleri köklendirmek için ben bi kavonozun altına sphagnum koyup onu devamlı nemli tutuyorum. üstünede şeffaf delikli saksıyı koyup içine bitkiyi yerleştirip, kapağını kapatıyorum günde bir saat açıyorum. ( isterseniz saksıya sphagnum koyup bitkiyi yerleştirebilirsiniz ama yosunla yapraklar temas etmesin yosun çok sıkı olmasın ) ama önce mantar ilacı ;)
böylece küflenmez.
şimdi bir keiki kök verdi bile. sphagnuma ektim :D kavonozdan çıkardım.
Merhaba,
Bir kaç gündür bulduğum her boşlukta orkide bakımı ile ilgili görüş ve önerilerinizi okuyorum değerli paylaşımlarınız için teşekkür ederim.
Ektefotografları bulunan orkidemin kökleri ve yaprakları oldukça saglıklı görünürken birden yaprakları yumuşamaya başladı ve üzerindeki çiçekler 2 gün gibi kısa sürede düşmeye başladı.
Yapraklar oldukça yumuşadı ancak kökleri sağlıklı görünüyor, orkidemi kurtarmak için yardımlarınızı rica ederim.
bu arada köksüz phalleri köklendirmek için ben bi kavonozun altına sphagnum koyup onu devamlı nemli tutuyorum. üstünede şeffaf delikli saksıyı koyup içine bitkiyi yerleştirip, kapağını kapatıyorum günde bir saat açıyorum. ( isterseniz saksıya sphagnum koyup bitkiyi yerleştirebilirsiniz ama yosunla yapraklar temas etmesin yosun çok sıkı olmasın ) ama önce mantar ilacı ;)
böylece küflenmez.
şimdi bir keiki kök verdi bile. sphagnuma ektim :D kavonozdan çıkardım.
O yosunu nerden bulabilirim acaba. :rolleyes:
ıyı günler.bende yenı uyeyım..sıtenız cok güzel.kasım ayında bana hediye gelen orkıdem var.ıkı tane dalı var bu dallardanda başka başka dalları var.cıceklerı dokuldu.dalları budamalımıyım?uzun bır aradan sonra yenı yaprak çıkardı ve ardından.bır çıçek dalı bırde kok.cok mutluyum.dalların bıtanesıde.kurumaya bsaladı ne yapmalıyım .yardımcı olurmusunuz.tesekkurler..
ufunkitos
01-06-2014, 13:50
Merhaba arkadaslar, ben daha onceden orkidemle ilgili bir cok sorunumu yazdim buraya ve sagolsun herkes elinden geldigince cevap yazdi. simdi orkidemle ilgili bir sorunum var, yeni tomurcular acti
en buyuk tomurcuk mor renkli olan, cicek acacak diye beklerken daldan kopmus :((acaba nerede yanlis yaptim? haftada bir daldirma yontemi ile suluyorum
bir kaç hafta önce sorumluluğunu üstlendiğim orkideyi saksısından çıkarıp çürümüş köklerini temizleyip üzerlerine tarçın serpip bir gün beklettim ve ikinci gün temiz orkide toprağına ektim. fakat bişeyleri yanlış yapmış olmalıyım ki, yapraklar resimdeki gibi buruşmaya başladı. ve bugün köklerde beyaz çoook minik örümcek gibi hızlı hareket eden böcekler gördüm.
ne yapmalıyım?
bir kaç hafta önce sorumluluğunu üstlendiğim orkideyi saksısından çıkarıp çürümüş köklerini temizleyip üzerlerine tarçın serpip bir gün beklettim ve ikinci gün temiz orkide toprağına ektim. fakat bişeyleri yanlış yapmış olmalıyım ki, yapraklar resimdeki gibi buruşmaya başladı. ve bugün köklerde beyaz çoook minik örümcek gibi hızlı hareket eden böcekler gördüm.
ne yapmalıyım?
Merhaba fdogru, benim orkidemde de bir yaprak yumuşamıştı. Susuz kaldığını düşündüm. Önceden haftada 1 suya daldırıyordum. Ancak havalar ısındı. Şimdi haftada 2 defa suya daldırıp süzüyorum. Yaprak canlandı. Ama eskisi gibi de olmadı. İlk resimde sağ alttaki 2 yaprak ve ikinci resimde yine sağ alttaki 1 yaprak.
Benimkinde de beyaz minicik böcekler vardı. Bauhaustan suyla seyreltilen haşereler için bir ilaç aldım. Etkili oldu. İsterseniz siz de bu yöntemleri deneyebilirsiniz.
Senior_Duke
12-06-2014, 14:15
Hediye gelen orkidem beyaz renk. Maalesef ilk başta pek ilgilenemediğim için saplarındaki 20 ye yakın çiçeği döküp sapları sarı renge döndü. Bende dipten budama yapıp sapların ucunu bildiğimiz mum ile kapattım (mikrop kapmasın diye)
Sapları keser kesmez 15 gün içinde ortadan yaprak patlattı. Toplam yaprak sayısı 9 oldu şuan. Gübre henüz almadım sanırrım 3/20 eşit ağırlık MPK/ME kullansak uygundur.
Tekrardan çiçeklenmesi için (cinsi pek tanımadığımdan soruyorum) yeni sapları nereden verecek yani diğer saplar kuru çünkü onlardan sürgü vermesi sanırım imkansız.
Resimler:
Not: bir sonraki sayfada kök ve saplarının yakın resmi mevcut
Senior_Duke
12-06-2014, 14:17
Ayrıca üstteki resme ek olarak aşağıdaki resimde budadığım bölümün yakın çekimini görmeniz için:
Senior_Duke
12-06-2014, 14:57
Kökleri şuan resimdeki gibi.
iyi günler şubat ayında tomurcuklanan orkidem,yaklaşık 30 tane çiçeğini bir iki gün içinde döktü. dal da ucundan kurumaya başladı ne yapmam gerektiği konusunda yardımcı olabilir misiniz?
Sayın Senior_Duke,
Çiçek sapı kuruduğu için yapılabilecek en iyi şeyi yapmışsınız. Bitkiniz phalaenopsis, son derece sağlıklı ve güzel gelişmiş. Yeni çiçek saplarını yaprak diplerinden uzatacak. Phalaenopsis son derece zahmetsizdir, pek fazla da takviye istemez. Herhangi bir orkide besini işinizi görür fakat üzerinde yazan suladırma miktarından daha fazla sulandırıyorum ben. Esasen ağaç üzerinde yaşadıkları için ağır takviyeler pek iyi gelmiyor bu tip bitkilere.
Güle güle büyütün:)
Sayın tds,
Orkidenizdeki çiçek sapı eski bir sap, ilk defa çiçeklenmemiş. Artık ömrünü tamamlamış ve kuruyor. Dipten temiz bir bıçakla veya makasla kesebilirsiniz (isterseniz kesik yere mum damlatabilirsiniz). Eğer yapraklarda veya köklerde bir sıkıntı gözlemlemiyorsanız bir dahaki çiçeklenme döneminde yeni çiçek sapı oluşturacaktır:)
bestekuruc
01-07-2014, 15:02
Merhabalar,
Orkidelerimle ilgili benim de bir kaç sorum olacak, iki adet orkidem var biri 2 yıl önce gelmişti ve ben çiçekleri döküldükten sonra budamam gerektiğini bilmediğim için çiçek veren sapı kurudu. O gün bugün, olabildiğince iyi bakmaya çalışıyorum ancak yaprakları canlı olmasına rağmen çiçek açacak gövdeyi bir türlü vermiyor. Diğer orkidem ise henüz 3 ay önce geldi ve çiçeklerini 2 hafta önce döktüler, bu sefer alttan saymak kaydıyla, 3. boğumun biraz üzerinden budadım. Budarken gövdesi yeşildi ancak yeni filizlenme olmadığı gibi kahverengine dönmeye başladı, gövdeyi kaybetmek istemiyorum ne yapmalıyım? gerekirse akşam resimlerini paylaşabilirim. Yardım ederseniz çok sevinirim... teşekkürler
bayan orkide
02-07-2014, 10:57
Sayın bestekuruc,orkidenizin sapı kuruduysa sapı dipten kesin derim.Üzülmenize gerek yok.Orkidelerin köklerini sık sık kontrol etmeyi unutmayın sakın..!Önemliolan kökleri ve yapraklarıdır.Orkideleriniz güneş almayan aydınlık bir ortamda ise sulamasını bilhassa bu sıcaklarda iyi suyla haftada bir bol sulayın.Akşam serin saatlerde havadar bir ortamda kalmasına dikkat edin lütfen ve yaprakların üzerlerine orkideler nemi sevdikleri için su püskürtün haftada bir **** iki kez yapabilirsiniz.*** kapalı balkonumda 30 adet orkidem var onlara aşığım resmen :)Neyse size söylediklerimi kendimde uyguladım ve faydasını gördüm.Sizden ricam biraz sabırlı olun doğru bakım uyguladıktan sonra karşılığını alacağınıza eminim size bol çiçekli günler dilerim :)
bestekuruc
02-07-2014, 11:39
Sayın bestekuruc,orkidenizin sapı kuruduysa sapı dipten kesin derim.Üzülmenize gerek yok.Orkidelerin köklerini sık sık kontrol etmeyi unutmayın sakın..!Önemliolan kökleri ve yapraklarıdır.Orkideleriniz güneş almayan aydınlık bir ortamda ise sulamasını bilhassa bu sıcaklarda iyi suyla haftada bir bol sulayın.Akşam serin saatlerde havadar bir ortamda kalmasına dikkat edin lütfen ve yaprakların üzerlerine orkideler nemi sevdikleri için su püskürtün haftada bir **** iki kez yapabilirsiniz.*** kapalı balkonumda 30 adet orkidem var onlara aşığım resmen :)Neyse size söylediklerimi kendimde uyguladım ve faydasını gördüm.Sizden ricam biraz sabırlı olun doğru bakım uyguladıktan sonra karşılığını alacağınıza eminim size bol çiçekli günler dilerim :)
Dönüşünüz için teşekkür ederim. Aslında benim de kapalı bir balkonum var cok sıcak oluyor, ancak aydınlık ve direkt güneş ışığı almıyor, bir de orada bakımlarına devam edeyim, akşamları daha serin bir yere çekerim. Orkidelerimin resmini de paylaşıyorum, umarım kapalı balkonumda daha mutlu olurlar.
Peki besin gibi sıvılar kullanmak işe yarar mı?
bayan orkide
02-07-2014, 15:34
Sayın bestekuruc,ne güzel kapalı balkonunuzun olması iyi,orkideler için mükemmel bir ortam hiç değiştirmeyin yerlerini hep orada kalsınlar.Balkonun penceresini hep açık tutun bende öyle yapıyorum.Sadece kışın pencereyi ara sıra çok az açarak hava almalarını sağlıyorum.Size bir tavsiyem olacak,orkide'ler çiçekli iken pek gübreye ihtiyaç duymazlar.Çiçeklerini dökdükten sonra 1 kaç ay dinlenmeye geçer. Sulamasını iki haftada bir ve yapraklarına su fısfıslayarakta yapabilirsiniz. sonra iki haftada bir sulayacağınız suyuna vilmorin adlı en iyi orkide besini vermenizi öneririm.Sıcak aylarda balkonunuzda akşam serin saatlerde yapraklarına su fısfıslayın orkidenizi çiçek vermeye teşvik etmiş olacaksınız ben çok denedim işe yaradı.Birde ayda bir yapraklarına muz kabuğu sürün,yapraklarını hem besliyor hemde parlak hoş bir görünüm sağlıyor lütfen uygulamanızı tavsiye ederim..!Unutmadan orkide'leriniz mükemmel görünüyor inşallah kısa zaman sonra çiçeklerini görmeniz dileğiyle :)
bestekuruc
03-07-2014, 07:55
Sayın bestekuruc,ne güzel kapalı balkonunuzun olması iyi,orkideler için mükemmel bir ortam hiç değiştirmeyin yerlerini hep orada kalsınlar.Balkonun penceresini hep açık tutun bende öyle yapıyorum.Sadece kışın pencereyi ara sıra çok az açarak hava almalarını sağlıyorum.Size bir tavsiyem olacak,orkide'ler çiçekli iken pek gübreye ihtiyaç duymazlar.Çiçeklerini dökdükten sonra 1 kaç ay dinlenmeye geçer. Sulamasını iki haftada bir ve yapraklarına su fısfıslayarakta yapabilirsiniz. sonra iki haftada bir sulayacağınız suyuna vilmorin adlı en iyi orkide besini vermenizi öneririm.Sıcak aylarda balkonunuzda akşam serin saatlerde yapraklarına su fısfıslayın orkidenizi çiçek vermeye teşvik etmiş olacaksınız ben çok denedim işe yaradı.Birde ayda bir yapraklarına muz kabuğu sürün,yapraklarını hem besliyor hemde parlak hoş bir görünüm sağlıyor lütfen uygulamanızı tavsiye ederim..!Unutmadan orkide'leriniz mükemmel görünüyor inşallah kısa zaman sonra çiçeklerini görmeniz dileğiyle :)
Bayan orkide, ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim, tavsiyelerinizi uygulamaya başladım bile, inşallah kısa sürede sonuç alacağım
Senior_Duke
10-07-2014, 18:39
Teşekkür ederim @dinozor :)
Son hali bu şekilde. Bende bu cinsi biraz daha fazla suda bekletmenin olumlu olduğunu gözlemledim. Şu sıralar gün aşarı yapraklarını pamuklu suyla nemlendiriyorum. Yaprak sayısı 10 oldu. Oldukça geniş büyüdükleri için başları aşağı doğru düştü. Bende bu gün sap çubuklarını saksıya tekrar yerleştirip yaprakları dik konuma getirdim. Son halinin resmi aşağıda. Son çıkan yaprak gelişimini tamamladığı anda gübre vermeye başlayacağım.
smbolgili
16-07-2014, 21:20
merhabalar arkadaşlar son bir saattir burada yazılan yorumları okuyorum ve sizden yardım istiyorum. Bir ay önce arkadaşım bana bu orkideyi hediye etti ama beş tane olan çiçekleri bir ay içinde döküldü ben de alttan üçüncü boğumdan kestim. Sorun şu ki bu çiçek hakkında hiçbir şey bilmiyorum burada yazılanları okuyunca en azından haftada bir sulanması gerektiğini ve direk güneş istemediğini anladım. Arada bir perde arkasından güneşe koyuyordum. Sulamasını da musluğun altına tutup altlığına süzüleni döküyorum ama yapraklarındaki sararmayı incelmeyi görünce bir şeylerin yanlış olduğunu anladım ama ne? İlk defa yetiştirmeye çalışıyorum ve hakkında hiçbir şey bilmiyorum yardımınızı diliyorum :( resimleri ekliyorum(bugün gündüz suladım)
Charlaux
16-07-2014, 21:40
merhabalar arkadaşlar son bir saattir burada yazılan yorumları okuyorum ve sizden yardım istiyorum. Bir ay önce arkadaşım bana bu orkideyi hediye etti ama beş tane olan çiçekleri bir ay içinde döküldü ben de alttan üçüncü boğumdan kestim. Sorun şu ki bu çiçek hakkında hiçbir şey bilmiyorum burada yazılanları okuyunca en azından haftada bir sulanması gerektiğini ve direk güneş istemediğini anladım. Arada bir perde arkasından güneşe koyuyordum. Sulamasını da musluğun altına tutup altlığına süzüleni döküyorum ama yapraklarındaki sararmayı incelmeyi görünce bir şeylerin yanlış olduğunu anladım ama ne? İlk defa yetiştirmeye çalışıyorum ve hakkında hiçbir şey bilmiyorum yardımınızı diliyorum :( resimleri ekliyorum(bugün gündüz suladım)
Merhaba sn.smbolgili,
Tahmin ediyorum ki orkidenizde gunes yanigi olusmus (bknz.http://www.rv-orchidworks.com/orchidtalk/attachments/general-orchid-culture/2202d1124322441-****-think-sunburnt-leaf-img_3889.jpg ) Ayrica bu sitedeki arkadasta onemli bir bilgi vermis 'Nemli ortam saglamakla asiri sulama arasindaki cizgiyi bilmelisiniz'
Yabanci kaynakli bir baska siteden cevirdigim bilgileri aktariyim ( link : Orchid Sunburn (http://www.repotme.com/orchid-care/Orchid-Sunburn.html))
- Isik degisimlerini bir anda degil belli bir sure icinde gerceklestirin
- Yazin ilk gunlerinde bu degisimi yapmayin cunku sok gecirebilir
-Nadirde olsa camla temas eden yapraklarda gunesyanigi olusabilir
- Bitkinizin isik alimi icin yeri iyi ayarlayin;ne camin yanina koyun ne de isiktan uzak tutun.
Yapraktaki o alanlar maalesef iyilesmeyecek ama yapraklari tam olarak kaybetmis sayilmazsiniz;olusumlar daha kotuye dogru giderse bir ihtimal yaprak kayiplari yasayabilirsiniz.
Gecmis olsun
smbolgili
16-07-2014, 22:01
çok teşekkür ederim. Peki toprağını değiştirmeli miyim?Daha önce hiç bakmamanın vermiş olduğu cehalet ve paniği içerisindeyim :( bu daldırma sulama yönteminde saksının ağzına kadar mı daldırmalıyım öyle anladım çünkü? Her gün gördükçe içim parçalanıyor. Güneşten uzak tutarsam belki kendini bulur :( ilerleyen zamanlarda yine resim paylaşırım takip edeceğim bir süre çiçeği.. Çok teşekkürler
Charlaux
16-07-2014, 22:57
çok teşekkür ederim. Peki toprağını değiştirmeli miyim?Daha önce hiç bakmamanın vermiş olduğu cehalet ve paniği içerisindeyim :( bu daldırma sulama yönteminde saksının ağzına kadar mı daldırmalıyım öyle anladım çünkü? Her gün gördükçe içim parçalanıyor. Güneşten uzak tutarsam belki kendini bulur :( ilerleyen zamanlarda yine resim paylaşırım takip edeceğim bir süre çiçeği.. Çok teşekkürler
Bence su an icin toprak degisimine gerek yok; tabii benden deneyimli arkadaslarin onerilerini dikkate almakta fayda var.Sulama konusuna gelecek olursak ne zaman sulanmasi gerektigi konusu bence daha onemli ( orkide sulama diye aratirsaniz sulama hakkinda genel bilgileri bulabilirsiniz ) American Orchid Society'nin onerisi sabah saatlerinde sulama.Ayrica sitede bahsedilen yontem su;
1 dakika boyunca musluk altinda tutulacak ( yapraklarla temas etmemesine ozen gosterek)
Suyun tamamen suzulmesine izin verilecek (yaklasik 15 dakika)
Peki zamanlama konusunu nasil cozecegiz ? Yine kendi sitelerinde bir onerileri var,kalem onerisi diye geciyor kalemi karisima daldirdiginizda islaksa karisimin nemli oldugunu anlamis oluyoruz.
Burada anlattigim bilgilere ek olarak onemli baslikli agaclar.net konularini okursaniz orkidenizi tanimak konusunda sorun yasamazsiniz ;)
Asagidaki sayfalardan yazilari anadilinde okuyabilirsiniz.
https://www.aos.org/Default.aspx?id=218
https://www.aos.org/Default.aspx?id=77
Ludisa Excellence
17-07-2014, 00:27
...İlk defa yetiştirmeye çalışıyorum ve hakkında hiçbir şey bilmiyorum yardımınızı diliyorum...
Diyen birini American Orchid Society (AOS) e yönlendirmekte niye?
(Siz çok iyi İngilizce bilebilirsiniz hatta muhatabınız sevgili smbolgili de çok iyi İngilizce bilebilir de burası forum olduğundan sonraki okurlarımızın kafasını karıştırmak, canlarını sıkıp konudan uzaklaştırmamak adına.. diye bir cümle ile konuyu uzatmadan :) kaldı ki zaten gerekli tercümeleri de yapmışsınız.)
Fakat AOS deki makaleleri hatmetmiş biri olarak inanın agaclar.net deki makaleler yeterli hatta yeterlinin üstünde (başlangıç seviyesi için)..
Sonuç olarak sn.Charlaux
...Burada anlattigim bilgilere ek olarak onemli baslikli agaclar.net konularini okursaniz... değilde agaclar.net e ek olarak AOS e bakarsanız desek en azından yeni başlayan arkadaşlar adına ya da emeklemeden koşmamak adına. Bilmem haksızmıyım.
Phal, sulama, saksı değiştirme, gübreleme, ışık, nem, vs. hatta bir yerlerde güneş yanıklığı da olacaktı..
www.agaclar.net/forum/orkide/3512.htm
Saygılarımla.
Charlaux
17-07-2014, 00:54
Diyen birini American Orchid Society (AOS) e yönlendirmekte niye?
(Siz çok iyi İngilizce bilebilirsiniz hatta muhatabınız sevgili smbolgili de çok iyi İngilizce bilebilir de burası forum olduğundan sonraki okurlarımızın kafasını karıştırmak, canlarını sıkıp konudan uzaklaştırmamak adına.. diye bir cümle ile konuyu uzatmadan :) kaldı ki zaten gerekli tercümeleri de yapmışsınız.)
Fakat AOS deki makaleleri hatmetmiş biri olarak inanın agaclar.net deki makaleler yeterli hatta yeterlinin üstünde (başlangıç seviyesi için)..
Sonuç olarak sn.Charlaux
. değilde agaclar.net e ek olarak AOS e bakarsanız desek en azından yeni başlayan arkadaşlar adına ya da emeklemeden koşmamak adına. Bilmem haksızmıyım.
Phal, sulama, saksı değiştirme, gübreleme, ışık, nem, vs. hatta bir yerlerde güneş yanıklığı da olacaktı..
www.agaclar.net/forum/orkide/3512.htm
Saygılarımla.
sn.Ludisa Exellence,
Linkleri vermemdeki tek sebep bilgilerin kendi deneyimlerime ait olmamasi ve diger uyelerinde tercumemden suphe duyarlarsa kolayca bulup bakabilmelerini saglamak.Kendi deneyimlerime ait bir bilgi vermiyorsam bu bilginin guvenilir bir kaynaktan olduguna emin olabilmeliyim ki bunu paylasabileyim,emin degilsem de bunu belirtmeliyim ki en azindan okuyanlar buna karar versin.Kaldi ki linki yanina (bknz) olarak kopyalamanin okuyucuyu konudan uzaklastiracak kadar uzun oldugunu dusunmuyorum; ilgileniyorsaniz linki kopyalarsiniz ilgilenmiyorsaniz yeterli geldiyse yazilanlar okur gecersiniz.Bir soruyu yanitlarken kisisel disina cikip daha genel yazabilmeliyiz ki 69 sayfalik basligin kullanicilara bir faydasi olabilsin.Verdigim bilgi her ne kadar AOS'e ait olsa da tum seviyeden orkideseverlerin anlayabilecegi seviyede.
Agaclar.net forumu genis bir veritabanina sahip ama AOS'ten ya da agaclar.net'ten bilgi paylasimi arasinda bir fark goremiyorum.Sonuc olarak ek olarak agaclar.net'e bakin dememdeki sebep AOS'tan alintiladigim bilginin anlik, agaclar.net'in uzun vadeli bir cozum sunacak oldugunu dusundugumden o sekilde demeyi tercih ettim.
Saygilar
Merhaba arkadaşlar... Resimde gördüğünüz orkideyi yeni aldım. Köklerin durumuna bakmak için saksısından çıkardığımda gövdede siyahlık oluşmuş sizin de gördüğünüz gibi. Bu gövde çürüğü müdür? Sizce ne yapmam gerekiyor? Gövdenin buradan aşağısını kesmeli miyim? Kesesersem nerdeyse kök kalmayacak. Kesmezsem bitkiyi kaybeder miyim? Tekrar dikim, sulama ve bekletme için acil olarak yardımınıza ihtiyacım var. Hatalanmışsa kurtaralım bu güzelliği.
kelebek çalısı
18-07-2014, 14:59
sn.Ludisa Exellence,
Linkleri vermemdeki tek sebep bilgilerin kendi deneyimlerime ait olmamasi ve diger uyelerinde tercumemden suphe duyarlarsa kolayca bulup bakabilmelerini saglamak.Kendi deneyimlerime ait bir bilgi vermiyorsam bu bilginin guvenilir bir kaynaktan olduguna emin olabilmeliyim ki bunu paylasabileyim,emin degilsem de bunu belirtmeliyim ki en azindan okuyanlar buna karar versin.Kaldi ki linki yanina (bknz) olarak kopyalamanin okuyucuyu konudan uzaklastiracak kadar uzun oldugunu dusunmuyorum; ilgileniyorsaniz linki kopyalarsiniz ilgilenmiyorsaniz yeterli geldiyse yazilanlar okur gecersiniz.Bir soruyu yanitlarken kisisel disina cikip daha genel yazabilmeliyiz ki 69 sayfalik basligin kullanicilara bir faydasi olabilsin.Verdigim bilgi her ne kadar AOS'e ait olsa da tum seviyeden orkideseverlerin anlayabilecegi seviyede.
Agaclar.net forumu genis bir veritabanina sahip ama AOS'ten ya da agaclar.net'ten bilgi paylasimi arasinda bir fark goremiyorum.Sonuc olarak ek olarak agaclar.net'e bakin dememdeki sebep AOS'tan alintiladigim bilginin anlik, agaclar.net'in uzun vadeli bir cozum sunacak oldugunu dusundugumden o sekilde demeyi tercih ettim.
Saygilar
AOS sitesine ben de girerek, faydalanıyorum. Daha farklı sitelerden de faydalanıyorum. Belirttiğiniz gibi ilgilenmek isteyen için çok yararı olabilir. Link verme işleminin kimseye zararı olmaz, faydası olur.
bayan orkide
19-07-2014, 11:25
Sayın tulypa,orkidenizin göbeğinde kararma yok ise korkmayın.Burdan gördüğüm kadarıyla kökleri iyi durumda.Benim kapalı bir balkonumda 30 adet orkidem var onları çok seviyorum,sevdikçe daha çok açıyorlar :)Neyse sizden ricam orkidenizi temiz harca dikip,güneş almayan,ışığı bol ve havadar bir ortamda bakmanız.Çiçeklerini önceden açtığı için dökme zamanı gelmiş olabilir.Aklınızda olsun tekrar üzülmeyin diye söylüyorum :)Orkidelerin çiçekleri dökülmeye yakın renkleri solar ve büzüşür unutmayın sakın..!Şimdi orkidenize yazın haftada bir iyi suyla bol sulayın,kışında iki haftada bir sulayın.Orkideler gelişme döneminde gübreye ihtiyaç duyarlar.Vilmorin adlı orkide gübresi vermenizi öneririm..!Çiçekli iken vermeyin.Ayda bir yapraklarına muz kabuğu sürün,hem besler hemde hoş bir görünüm verir.Sıcaklarda haftada bir iyi suyla yapraklarına su fısfıslayın orkideler nemi sever.Size şimdiden bol çiçekli günler dilerim.
SAYGILAR :)
Merhaba değerli arkadaşlar. Fotoğrafını eklediğim orkidem önce çiçeklerini döktü. Daha sonra da yukarıdan aşağıya doğru sararmaya başladı. Çiçekçiye sorunca sararan yerin bir alt boğumunda kes dedi. Uyguladım fakat bir işe yaramadı. 1 tanesi köküne kadar kurudu. Diğerinin durumuda pek iç açıcı değil. Toprağını değiştirdim. Orkide coşturucusu aldım. Fakat hiçbiri işe yaramadı. Yapabileceğim birşeyler var mı ? Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Sayın Orkhon, çiçek sapı önemli değil fakat yapraklara su gitmiyor gibi görünüyor. Köklerde sorun olabilir, çürümüş veya orkide coşturan sebebiyle yanmış olabilir. Köklerin fotoğrafını da ekleyebilir misiniz?
bayan orkide
26-07-2014, 11:02
Sayın orkhon,orkidenizin birde göbek kısmının fotorafını eklerseniz iyi olur.Benim tahminim göbeğinde çürüme başlamış olabilir.Orkidenizin dipten yaprak sararmasından anladım.Umarım yanılıyorumdur, eğer öyleyse yapılacak bir şey malesef yok üzgünüm :(
Charlaux
26-07-2014, 13:33
Sayın orkhon,orkidenizin birde göbek kısmının fotorafını eklerseniz iyi olur.Benim tahminim göbeğinde çürüme başlamış olabilir.Orkidenizin dipten yaprak sararmasından anladım.Umarım yanılıyorumdur, eğer öyleyse yapılacak bir şey malesef yok üzgünüm :(
Sn.bayan orkide,
Yabancı kaynaklarda crown rot olarak geçen göbek çüremesinin başarılı tedavisiyle ilgili birkaç hikaye okuyabilirsiniz.Genel tedavi yöntemlerine gelince;
-hydrogen peroxicide'le iki üç günde bir göbeğin temizlenmesi
- çürüyen yeri uygunca kesip keiki paste uygulamak
Elbette bu tarz çürümelerle savaşmak kolay değil ancak tedavi imkanları varken direk umutsuz vaka olarak görmeniz terminal kanser hastasına yapılabilecek bir şey yok gidin kendinizi öldürün demek gibi.
Sevgiler
bayan orkide
26-07-2014, 23:43
Sayın charlaux,hangi yabancı kaynaklar efendim?Adres verirseniz bizde öğreniriz.Rahmetli praecox hocamda,bahsederdi göbek çürümelrinde pek tedavi olmadığını.Benimde evimde orkidelerimden biri göbek çürümesinden öldü malesef :( Bu bahsettiğiniz tedavi yöntemlerini siz denedinizmi efendim?Ben kendi gözümle görmedikçe,denemedikçe tedavinin işe yaradığına inanmam efendim.Orkidenin göbeği çürürken,yaprakları tek tek sararıp dökülüyor.Ortasında sadece çürümüş bir göbek kalıyor bir dahada yeni yaprak çıkarmıyor.Lütfen verdiğiniz bilginin kaynağını verinki bizde faydalanalım..!
Saygılar..
Charlaux
27-07-2014, 03:29
Sayın charlaux,hangi yabancı kaynaklar efendim?Adres verirseniz bizde öğreniriz.Rahmetli praecox hocamda,bahsederdi göbek çürümelrinde pek tedavi olmadığını.Benimde evimde orkidelerimden biri göbek çürümesinden öldü malesef :( Bu bahsettiğiniz tedavi yöntemlerini siz denedinizmi efendim?Ben kendi gözümle görmedikçe,denemedikçe tedavinin işe yaradığına inanmam efendim.Orkidenin göbeği çürürken,yaprakları tek tek sararıp dökülüyor.Ortasında sadece çürümüş bir göbek kalıyor bir dahada yeni yaprak çıkarmıyor.Lütfen verdiğiniz bilginin kaynağını verinki bizde faydalanalım..!
Saygılar..
Merhaba sn.bayan orkide,
Kusura bakmayın linkleri eklemeyi unutmuşum.Hydrogen peroxicide'li solüsyonu Orchid Care : Diseases – Crown Rot*|*Orchid Care (http://www.orchidcarelady.com/orchid-care-diseases-crown-rot/) siteden gördüm.Rv-orchidworks ve Orchidboard gibi yabancı sitelerde kurtarmalara dair güzel çözümler ele alınılmış;google'dan orchid crown rot treatment diye aratıldığında başlıkları çıkıyor genel olarak hepsi incelenmeye değer ancak esas olarak söylenen hydrogen peroxicide ve sera tedavisi. Aynısını youtube'a yazdığınızda uygulamaya dair püf noktalarını yakalayabilirsiniz. Rahmetli sn.praecox'un böyle demesindeki sebep büyük bir uğraş ve ihtimallerin düşük olması olabilir. Yukarıda bahsetiğim kaynaklardan özellikle rv-orchidworks phalaenopsis maceramda ağaçlar.net'ten sonra uğradığım ilk yerde yazılar moderatör denetimden sonra gözüktüğünden güzel ve güvenilir bir veritabanına sahip olduğunu düşünüyorum;bunun dışında kaynak olarak kullanmadığım ancak phalaenopsisler hakkında büyük bir hazineye sahip bigleaforchids'in forumunu tavsiye ederim hem profesyonelliği hem ağaçlar.net e yakın arkadaşcanlılığı açısından.
Sevgiler
Merhabalar daha önce de yazmıştım resimleri ile birlikte. Çiçek sapım kurumaya başladı ve bende dibinden kesmek zorunda kaldım. Şimdi kapali balkonda direk güneş almayan bol nemli bir yerde. Ölecek artik dediğim günden beri neredeyse on tane yaprak veren hem aşağıdan hem yukardan üstelik hiçbir besin takviyesi vermedim mart ayindan beri sadece sevgimi veriyorum. Fakat nasil çiçek sapı verecek bilmiyorum bundan sonrası için yardıma ihtiyacım var. Ayrıca ne kadar doğru bilemem ama yumurta kaynattigim suyu soğuyunca sulama suyuyla birlikte döküyorum.sulamayi da o istedikce yapıyorum alanya nin hava şartlarını da bilerek bana yardımcı olur musunuz ?
Charlaux
30-07-2014, 20:34
Merhabalar daha önce de yazmıştım resimleri ile birlikte. Çiçek sapım kurumaya başladı ve bende dibinden kesmek zorunda kaldım. Şimdi kapali balkonda direk güneş almayan bol nemli bir yerde. Ölecek artik dediğim günden beri neredeyse on tane yaprak veren hem aşağıdan hem yukardan üstelik hiçbir besin takviyesi vermedim mart ayindan beri sadece sevgimi veriyorum. Fakat nasil çiçek sapı verecek bilmiyorum bundan sonrası için yardıma ihtiyacım var. Ayrıca ne kadar doğru bilemem ama yumurta kaynattigim suyu soğuyunca sulama suyuyla birlikte döküyorum.sulamayi da o istedikce yapıyorum alanya nin hava şartlarını da bilerek bana yardımcı olur musunuz ?
Merhaba sn.bhk,
Elinizde bulundurduğunuz ve çoğumuzun bulundurduğu türler NOID Phalaenopsis olduğu için net bir bilgi vermek ve bulabilmek zor.Örneğin phalaenopsis tzu chiang tetralitz x mitcholotzi olan orkidemin çiçek sapı kurumayıp açmadığında yukarıda bahsettiğim bigleaforchids sitesinden anne ve baba türlerin kolay kolay çiçek sapı kurutmayan türler olduğunu öğrendim.Bu bilgiyi vermemdeki sebep orkidelerde de size daha uygun bir tür bulabileceğiniz.
Ancak genel olarak neden orkidem çiçek vermiyor sorusunun cevapları American Orchid Society (AOS)'te mevcut.(bknz.https://www.aos.org/Default.aspx?id=84)
Orkidenizin yeterli ışık almaması örnek verilmiş ve bunun yaprak rengine bakılarak anlaşılabileceği açıklanmış.( koyudan ziyade açık yeşil )orchidworks'te okuduğum bir yazı gece gündüz ısısı farkının öneminden bahsediliyordu.Son olarak bigleaforchids'te okuduğum orkidenin büyüme döneminde olabileceğiyle alakalı (bknz.Big Leaf Orchid forum • View topic - Understanding My Phalaenopsis (http://www.phalaenopsis.net/phpBB/viewtopic.php?f=3&t=16483))
Umarım yukarıdaki kaynaklar sorunuza yanıt bulmanıza katkı sağlamıştır.Herkesin bayramı kutlu olsun :)
Sevgiler
Cevabınız için teşekkürler Charlaux. Yapraklarin rengi gayet canli ve açık renk geldiğinde sararmış olan köklerin yerine bile saksının heryerinden yeni kökler çıkıyor. Üstünden iki haftada bir yeni yaprak oluşuyor diyebilirim sanirim bu durumda büyüme evresinde diyerek ümitle bekleyeceğim .
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.