View Full Version : Orkide acemileri ve heveslilerin soru(n)ları
Sayfalar :
1
2
3
[
4]
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
emin.sasani
24-08-2012, 14:16
çok yardımce oldu teşşekkürler, kısa zamanda torfu yenileyeceğim :)
Sn. Sagen kullanılan kömür normal kömür değil, aktif karbon kömür olursa işlem daha başarılı oluyor, hatta ben hem akvaryum hem bitkiler için kullandığım suyu, içinde aktif karbon da bulunan üçlü filtreden geçiriyorum, hem kireçden kurtuluyorum hem bazı zararlı patojenlerden(hepsinden kurtulmak filtre ile mümkün değil), tavsiye ederim...
blaze ash
24-08-2012, 19:24
Aldığımdan beri sphagnum yosununda dikili olan orkidemin kökleri çürüyor sanırım. Toprağını değiştirdim. Orkide toprağı ile. Kök çürümesini durdurabilir miyim? yeni kök çıkarması için ne yapabilirim.
NOT: Üstten 3 yaprak çiçekleri geçtikten sonra çıktı.
327126
327127
327128
327129
Sn. Sagen kullanılan kömür normal kömür değil, aktif karbon kömür olursa işlem daha başarılı oluyor, hatta ben hem akvaryum hem bitkiler için kullandığım suyu, içinde aktif karbon da bulunan üçlü filtreden geçiriyorum, hem kireçden kurtuluyorum hem bazı zararlı patojenlerden(hepsinden kurtulmak filtre ile mümkün değil), tavsiye ederim...
Sayın KRYON;
Kömür konusuna katılıyorum. Belirtmeyi unutmuşum bilgiyi tamamladığınız için teşekkür ederim.
Yazımda gerekli düzeltmeyi yapmış bulunuyorum tekrar teşekkür ederim.
Saygılarımla.
Sn. SAGEN, ben teşekkür ederim.
Bu arada köklerde ve yapraklarda oluşan mantar ve bakteriyel hastalıklara karşı potasyum permanganat kullanımı konusunda ne düşünüyorsunuz?
Biz genellikle akvaryumlara yeni bitki eklerken olası mantar ve bakteriyel hastalıklara karşı, aynı zamanda karantina tanklarına eklenecek iri cins balıkların dezenfekte edilmesi için kullanıp olumlu sonuçlar alıyoruz. Organik tarımda da kullanılabileceği konusunda fikir yürüttük bu gün, daha sonra yaptığım araştrımada gerçekten de kullanıldığını saptadım. Forum içerisinde bir kaç başlıkda da potasyum permanganat sözü geçmiş.
Bu konuyu araştırma sebebim ise gül yapraklarında oluşan leke ve pas hastalığıydı. Ufak bir deneme yaptım ve takibe aldım. Eğer olumlu bir sonuç alırsam uygulama yöntemini paylaşmayı düşünüyorum, sizlerinde görüşlerini merak ediyorum, muhakkak ki bu mevzuyu ilk düşünen ben değilimdir...
Saygılar
Sn. SAGEN, ben teşekkür ederim.
Bu arada köklerde ve yapraklarda oluşan mantar ve bakteriyel hastalıklara karşı potasyum permanganat kullanımı konusunda ne düşünüyorsunuz?
Biz genellikle akvaryumlara yeni bitki eklerken olası mantar ve bakteriyel hastalıklara karşı, aynı zamanda karantina tanklarına eklenecek iri cins balıkların dezenfekte edilmesi için kullanıp olumlu sonuçlar alıyoruz. Organik tarımda da kullanılabileceği konusunda fikir yürüttük bu gün, daha sonra yaptığım araştrımada gerçekten de kullanıldığını saptadım. Forum içerisinde bir kaç başlıkda da potasyum permanganat sözü geçmiş.
Bu konuyu araştırma sebebim ise gül yapraklarında oluşan leke ve pas hastalığıydı. Ufak bir deneme yaptım ve takibe aldım. Eğer olumlu bir sonuç alırsam uygulama yöntemini paylaşmayı düşünüyorum, sizlerinde görüşlerini merak ediyorum, muhakkak ki bu mevzuyu ilk düşünen ben değilimdir...
Saygılar
Sanırım sphagnum yosunu bu gibi durumlarda kesinbir çözüm değil. Kalium permanganatın derişik çözeltisine hydrogen peroxit de ekleyin. ve bize aydan selam verin.
El salayın en azından? :D
roket yakıtı en iyi çözüm. bakımını beceremeniğiniz bu phasl kökleri için.
En uygunu iğnada yosunu olmalı. bir de onunla deneyin.
Sanırım sphagnum yosunu bu gibi durumlarda kesinbir çözüm değil. Kalium permanganatın derişik çözeltisine hydrogen peroxit de ekleyin. ve bize aydan selam verin.
El salayın en azından? :D
roket yakıtı en iyi çözüm. bakımını beceremeniğiniz bu phasl kökleri için.
En uygunu iğnada yosunu olmalı. bir de onunla deneyin.
Sn. Peracox, mesajı yazarken epey eğlenmişe benziyorsunuz yalnız mesajımda phal ve phal kökleri ile alakalı veya kalsiyum permanganat ile alakalı bir ibare göremedim. Açıkça gül karaleke ve pas hastalığı diye belirtmeme rağmen bakımını beceremediğim phal kökü sonucuna nereden vardınız ?
Meslek hanemde Veteriner Hekim yazmasından ve bir araştırmaya dayanarak daha önce "Potasyum Permanganat veya Permasol"ü bitkilerde tecrübe edip etmediğinizi sorduğumdan dolayı sizi ciddiyete davet ediyorum. Zira biz çeşitli sebeplerle bu maddeyi sıkça kullanıyoruz. Aynı şekilde organik tarımda bakteriyel ve fungal hastalıklara karşı kullanıldığı zaten sır değil...
Kısaca, başka bir başlığı incelerken sizin meslek bilginize rastlamıştım,kalite kontrol laboratuvarında çalışmaktan ötürü kimya hakkında bilgi sahibi olduğunuz kesin, soruyu burada sormamın sebebi de sizin bilginize olan saygımdan ötürü ancak, yazdığınız cevapları göndermeden önce bir zahmet önce karşınızdakini bir tartın ki, bizde size herhalde yanlış okuyup potasyum permanganat ile karıştırdığınız kalsiyum permanganat tavsiyenize karşılık nitrogliserin ve shaker tavsiye etmeyelim... Bu sizi belki aya göndermez ama patlamanın etkisi ile yerin dibine sokacağı kesin...
Saygılarımla
Sn. Peracox, mesajı yazarken epey eğlenmişe benziyorsunuz yalnız mesajımda phal ve phal kökleri ile alakalı veya kalsiyum permanganat ile alakalı bir ibare göremedim. Açıkça gül karaleke ve pas hastalığı diye belirtmeme rağmen bakımını beceremediğim phal kökü sonucuna nereden vardınız ?
Meslek hanemde Veteriner Hekim yazmasından ve bir araştırmaya dayanarak daha önce "Potasyum Permanganat veya Permasol"ü bitkilerde tecrübe edip etmediğinizi sorduğumdan dolayı sizi ciddiyete davet ediyorum. Zira biz çeşitli sebeplerle bu maddeyi sıkça kullanıyoruz. Aynı şekilde organik tarımda bakteriyel ve fungal hastalıklara karşı kullanıldığı zaten sır değil...
Kısaca, başka bir başlığı incelerken sizin meslek bilginize rastlamıştım,kalite kontrol laboratuvarında çalışmaktan ötürü kimya hakkında bilgi sahibi olduğunuz kesin, soruyu burada sormamın sebebi de sizin bilginize olan saygımdan ötürü ancak, yazdığınız cevapları göndermeden önce bir zahmet önce karşınızdakini bir tartın ki, bizde size herhalde yanlış okuyup potasyum permanganat ile karıştırdığınız kalsiyum permanganat tavsiyenize karşılık nitrogliserin ve shaker tavsiye etmeyelim... Bu sizi belki aya göndermez ama patlamanın etkisi ile yerin dibine sokacağı kesin...
Saygılarımla
Evet kimya bilgim iyidir almanyada okuduğumdan olsa gerek Kalium konusunda ısrarcıyım Calcium yazmadım bi zahmet siz de doğro okuyun
biraz da farmakoloji bilgim var.
Kaliumpermanganatı balıklarda ne yoğunlukta ne dozda ne sürede kullanılacağını siz daha iyi bilmelisiniz.
Ancak ssalataları yıkıyabilirsiniz saksı harçlarını saksı dezenfektasyonunda da kullanabilirsiniz. kalium permanganat (türkçesi potasum permanganat) yani bildiğimiz mor renkli KMnO4 bitkilerde phytotoxin etki gösterir.
Bundan önce de bir başka mecraada formalin yani formaldehyt (formaldehit) de kullanılamıyacağı nı belirtmiştim. diğer canlılarda da..
Ben sadece nükte yapmak istemiştim siz ise şahsımla alay yönüne gidiyorsunuz.
bir zahmet önce karşınızdakini bir tartın ki, bizde size herhalde yanlış okuyup potasyum permanganat ile karıştırdığınız kalsiyum permanganat tavsiyenize karşılık nitrogliserin ve shaker tavsiye etmeyelim... Bu sizi belki aya göndermez ama patlamanın etkisi ile yerin dibine sokacağı kesin...
Aldığımdan beri sphagnum yosununda dikili olan orkidemin kökleri çürüyor sanırım. Toprağını değiştirdim. Orkide toprağı ile. Kök çürümesini durdurabilir miyim? yeni kök çıkarması için ne yapabilirim.
NOT: Üstten 3 yaprak çiçekleri geçtikten sonra çıktı.
O yaprağınızdaki lezyonu temiz bir makasla kesin tarçın veya kömür tozu sürün. kökler nispeten iyi yeni gelişimler uzamalar oluşmalı. Bu sıcak aylarda 3-4 günde sulıyabileceğiniz gibi siz daha da sık sulıyabilirsiniz, ancak arada saksı harcının tam kurumasını bekleyin. kök uçları gelişim gösterince de normal sulama yapabilirsiniz. Gübrelemeye de bu noktadan sora başlayın.
Sn. Preacox roket yakıtı olarak kalsiyum permanganatta kullanılır, yazdığınız mesajlarda bir çok eksik veya hatalı harf söz konusu olduğundan -olabilir insanlık halidir bunu hakaret olarak kabul etmeyin- aklıma ilk gelen kalsiyum permanganat oldu...
Nükte yerinde ve dozunda yapıldığında güzeldir lakin saygı bekliyorsanız karşılığında saygı göstermeyi öğrenmelisiniz... Sorduğum sorunun haricinde alakasız bir cevap vermeniz ve bunu son derece ilginç bir biçimde yapmanız karşısında başka bir cevap verilemezdi...
Potasyum permanganatın kullanılamayacağını söylüyorsunuz yani, bu durumda diğer kaynaklar bu konuda hatalı, ne demişler tecrübe herşeyden üstündür...
Bu arada sizin yurtdışında okumanızın konu ile alakasını anlayamadım kusura bakmayın.
Saygılarımla
Bu arada sizin yurtdışında okumanızın konu ile alakasını anlayamadım kusura bakmayın.
Saygılarımla
Yazmışsınız.
Bundan ükelalık yaptığıma çalıştığım anlamı çıkabiliyor. ANlamadınız ise yazayım.
Amacım hava atmak değil sadece terminuslarda alman ekolüne uygun yazmayı tercihimi anlatmaktır. potasyum sodyum değil kalium natrium v.s. eski üyeler bilir çok daha karışık yazıyordum. hâla bitki isimlerinde taxonoma uyarak latince yazmayı tercih ederim.
Nasıl ki burda inch feet kullanmıyor isek bana göre kaliuma potasyum natriuma sodyum yazmak da bir o kadar abes.
ancak bu benim değil ülkemin sorunu yarısı ingilizce bir o kadarı fransızcada gelen terimler karmaşaya neden oluyor.
Sülfirik asit gibi
H2SO4 var bir de H2SO3 ben tercihan almanca isimlerini kullanıyorum. sebebini açıklamak için bunu yazdım
epi topu bu
birine üstünlük taslamak değil.
saygılarımla
Bundan ükelalık yaptığıma çalıştığım anlamı çıkabiliyor. ANlamadınız ise yazayım.
Amacım hava atmak değil sadece terminuslarda alman ekolüne uygun yazmayı tercihimi anlatmaktır. potasyum sodyum değil kalium natrium v.s. eski üyeler bilir çok daha karışık yazıyordum. hâla bitki isimlerinde taxonoma uyarak latince yazmayı tercih ederim.
Nasıl ki burda inch feet kullanmıyor isek bana göre kaliuma potasyum natriuma sodyum yazmak da bir o kadar abes.
ancak bu benim değil ülkemin sorunu yarısı ingilizce bir o kadarı fransızcada gelen terimler karmaşaya neden oluyor.
Sülfirik asit gibi
H2SO4 var bir de H2SO3 ben tercihan almanca isimlerini kullanıyorum. sebebini açıklamak için bunu yazdım
epi topu bu
birine üstünlük taslamak değil.
saygılarımla
Sn. Preacox, Bende sizin üstünlük tasladığınızı iddia etmedim zaten, aksi olsa idi bir evvelki mesajımda sizin aldığınız eğitimden kaynaklı olarak bitkiler konusunda benden daha deneyimli olduğunuzu "kalite kontrol laboratuvarında çalışmaktan ötürü kimya hakkında bilgi sahibi olduğunuz kesin, soruyu burada sormamın sebebi de sizin bilginize olan saygımdan ötürü " yazarak belirtmezdim, herhalde sizde bunu yanlış anladınız.
Doğrudur, alınan eğitimin diline göre kullanılan terimlerin dili de değişiyor veya öğreniyor ama aklımızda en çok kullanılanı tutmayı tercih ediyoruz, tıp dili stabildir ancak kimya dili maalesef, çok doğru bir saptama, bizde hasta sahiplerimize tıp dili ile anlatım yaptığımızda işler karşıyor bu yüzden size hak veriyorum.
Ayrıca Sn. Malina, herhalde anlaşılmayan bir durum söz konusu. Evet belki ben bu maddeyi başka bir hastalığın tedavisi için deneyimlemeye başladım ancak soru bu başlıkta sorulduğuna göre demek ki sorunun muhattabı bu başlığın sahibi olan Sn. Preacox. Kendisinin büyük ihtimalle beslediği tek bitki phal değildir...
Takdir edersiniz ki özellikle bu forumda yeni üye olmuş kişiler her ne kadar, yazım dillerine, kullanıdıkları Türkçe'ye dikkat ediyor olsalarda bazı üyeler tarafından hiçe sayılabiliyorlar. Buradan yola çıkarak bir önceki mesajıma verdiği cevaptan ve deneyiminden dolayı bu soruyu Sn. Preacox'a sormamın sakıncası nedir anlayamadım. Konu hakkında deneyimi vardır veya yoktur, kullanımı tasvip eder veya etmez önemli olan bu. Bu soruyu kendisine özelden yöneltip fikrini alsam ve diğer üyeleri bu bilgiden mahrum bırakmam daha mı doğru olurdu acaba?
Kimin ne olduğunu internet ortamında asla bilemezsiniz, bu yüzden üyeleri rencide etmeye çalışmak yerine kazanmaya bakın lütfen. "Saygı" çerçevesi içerisinde yapılan munazaraların fikirleri geliştirmekten başka bir amacı olamaz.
Bir çok buluş, bambaşka bir şeyin araştırması yapılırken kazara keşfedilmiştir bunu unutmayın...
Sn. Preacox, Saygılarımla...
Merhaba
üye olmadan önce cok yazı okudum orkidelerle ilgili ama resim atmadan sorunuma çözüm bulamıcam galiba :( şimdi resimde atamıyorum yeni üye olduğum için en iyisi yazarak çare arayayım dedim. :(
Benim 2 tane orkidem var biri 40-50cm , diğeri 1 mt boyunda phalaenopsis sanırım ikiside hediye oldugu için tam bilmiyorum netteki resimlerden bakarak öyle olduğuna karar verdim. kısa olanın durumu gayet iyi çok şükür ama uzun olan evdekilerin fazla sulaması sonucu canım orkidenin kökleri mahvolmuş çürümüş içi boş olmus resmen.bi bakayım ne durumda dedim bi boşalttım içler acısı bi halde yemyeşil olan köklerden eser yok.tutyorum cekiyorum içinden tel gibi bişey çıkıyor. sağlam kökleride var sanırım ama öyle yemyeşlil değil. 2 tane yaprağı var ve 2 tanede dalı var. şu an ağac kabuklarıyla dolu harcında bekletiyorum ama ne yapıcam kökleri için bilmiyorum. Sphagnum yosunu sarmam gerektiğini düşünüyorum burada okuduklarımdan dolayı ama yinede bilmiyorum. fotoğraf ekleyene kadar ne yapabilirim durumu daha da kötü olmadan.
ay_cell_06
29-08-2012, 15:39
orkideme napmam lazım dalları kurudu
emin.sasani
29-08-2012, 17:11
Merhaba
üye olmadan önce cok yazı okudum orkidelerle ilgili ama resim atmadan sorunuma çözüm bulamıcam galiba :( şimdi resimde atamıyorum yeni üye olduğum için en iyisi yazarak çare arayayım dedim. :(
Benim 2 tane orkidem var biri 40-50cm , diğeri 1 mt boyunda phalaenopsis sanırım ikiside hediye oldugu için tam bilmiyorum netteki resimlerden bakarak öyle olduğuna karar verdim. kısa olanın durumu gayet iyi çok şükür ama uzun olan evdekilerin fazla sulaması sonucu canım orkidenin kökleri mahvolmuş çürümüş içi boş olmus resmen.bi bakayım ne durumda dedim bi boşalttım içler acısı bi halde yemyeşil olan köklerden eser yok.tutyorum cekiyorum içinden tel gibi bişey çıkıyor. sağlam kökleride var sanırım ama öyle yemyeşlil değil. 2 tane yaprağı var ve 2 tanede dalı var. şu an ağac kabuklarıyla dolu harcında bekletiyorum ama ne yapıcam kökleri için bilmiyorum. Sphagnum yosunu sarmam gerektiğini düşünüyorum burada okuduklarımdan dolayı ama yinede bilmiyorum. fotoğraf ekleyene kadar ne yapabilirim durumu daha da kötü olmadan.
Ben sizin yerinizde olsam çürümüş kökleri kesip atarım ve sonrada orkideyi yeni bir orkide toprağıyla ekerim çünkü çok su verdiyseniz böceklenme de olabilir o yüzden en iyisi yeni ve kuru toprak. Ayrıca da iki hafta boyunca su vermezdim kendini toparlayana kadar. Orkide toprağını koçtaşta bulabilirsiniz :)
emin.sasani
29-08-2012, 17:13
orkideme napmam lazım dalları kurudu
Sağlıklı görünüyor. bence bir şey yapmanıza gerek yok dal kuruması normal bir şey. Ancak en aşağıdan kesebilirsiniz iki dalıda. Merak etmeyin orkideniz sağlıklı yeni dallar verecektir ;)
Ben sizin yerinizde olsam çürümüş kökleri kesip atarım ve sonrada orkideyi yeni bir orkide toprağıyla ekerim çünkü çok su verdiyseniz böceklenme de olabilir o yüzden en iyisi yeni ve kuru toprak. Ayrıca da iki hafta boyunca su vermezdim kendini toparlayana kadar. Orkide toprağını koçtaşta bulabilirsiniz :)
teşekkür ederim :) inşaAllah en kısa zamanda koçtaşa yolum düşer **** bi yerden almam lazım mutlaka. böcek gördüm bi tane yapragının dip kısmında :(
Resimleri yukleyebilmisimdir insaAllah
ay_cell_06
29-08-2012, 21:43
Sağlıklı görünüyor. bence bir şey yapmanıza gerek yok dal kuruması normal bir şey. Ancak en aşağıdan kesebilirsiniz iki dalıda. Merak etmeyin orkideniz sağlıklı yeni dallar verecektir ;)
teşekkür ederim bende kurumuş dalları koparmayı düşünmüştüm :) peki yeni dalları nerden sürer hiç bir bilgim yok saçma oldu ama soru merak sadece ?
emin.sasani
29-08-2012, 23:52
teşekkür ederim bende kurumuş dalları koparmayı düşünmüştüm :) peki yeni dalları nerden sürer hiç bir bilgim yok saçma oldu ama soru merak sadece ?
Cicek acma zamani gelince yapraklarinin arasindan cicek saplari cikaracaktir ve o saplar kurumadan kesmenizi de hic tavsiye etmem :) , suan kuruduklari icin en dipeten kesebilirsiniz
Benim orkidemin durumu dediğim gibi kötümü? resimleri attım . köklerininde resmini cekicektim ama cesaret edemedm bidaha cıkarmaya saksısından.
Dayanamadim o tel tel olan kokleri kesmek icin topragini bosalttim ve kestim curuk kokleri. Sonrada saksiya tekrar yerlestirdim. Herhalde bundan sonra su vermeden beklemem gerekiyor
emin.sasani
30-08-2012, 12:21
Hayir durum o kadar kotu degil ana keske kuru ve yeni bir topraga ekseydiniz, kessinlikle en az 2 haftaya kadar su vermeyiniz.
Hayir durum o kadar kotu degil ana keske kuru ve yeni bir topraga ekseydiniz, kessinlikle en az 2 haftaya kadar su vermeyiniz.
sevindim :) ilk gördüğümde çok korktum ama burda hiç kökü olmayanların bile yaşatılabildigini görünce içime umut dogdu. kuru toprak almaya fırsatım olursa inşaAllah alıcam . teşekkürler :D
emin.sasani
30-08-2012, 12:52
Rica ederim umut var orkideniz icin ancak dedigim gibi iki hafta boyunca sulamayin sonrasinda da az bir miktar suyla sulayin ve mutlaka yeni orkide topragi alip degistirin :) diger orkidenizin durumu iyi mi onunda bir resmini eklerseniz en azindan bir sorun varsa erkenden bilmek daha iyi olur :)
:) tamam sulamıcam. toprağıda bugün alırsam ne ala :) diğerinin resmini atmaya çalışayım ama telefondan atıyorum resmi hata veriyo bazen ama ekleyene kadar denerim. Erken teşhis hayat kurtarır haklısınız
http://b1208.hizliresim.com/10/y/cfy7k.jpg
Merhabalar, phal orkidemin yaprağında son bir haftada böyle bir kuruma/çürüme gerçekleşti ne olduğuna dair bir fikrim yok nasıl düzelebileceğini bilen biri varsa yardımedebir mi lütfen?
Başka bir sorum daha var. Diğer orkidem yeni yaprak ve kök veriyordu ama uzun zamandır gelişimi durdu kökleri hala yetersiz seviyede gelişimini nasıl hızlandırabilirim?
Şimdiden teşekkürler.
:)
Merhabalar, phal orkidemin yaprağında son bir haftada böyle bir kuruma/çürüme gerçekleşti ne olduğuna dair bir fikrim yok nasıl düzelebileceğini bilen biri varsa yardımedebir mi lütfen?
Başka bir sorum daha var. Diğer orkidem yeni yaprak ve kök veriyordu ama uzun zamandır gelişimi durdu kökleri hala yetersiz seviyede gelişimini nasıl hızlandırabilirim?
Şimdiden teşekkürler.
:)
resmi şimdi hiç göremiyorum da az önce gördüğüm kadarı ile tipik bir güneş yanığına benziyor. lezyon kuru sorun yok. ancak gelişiminde soru varsa köklere bakmak gerekir. saksı harcı çürümüş üreme yapmış vs.
orkidemin yaprağında yuvarlak bi oyuk gibi bişey oluşmuş ama delik değil ortası şeffaf ince hafif kahve bi tabaka. anlamadım yanıkmı bişeymi yedi :(
Sn. praecox yaprağın kendiliğinden çürümesini mi beklemeliyim?
yaklaşık 4 ay önce koçtaş'tan aldığım 3 phali 3 ay önce döllendirdim. 2 phalin cicekleri çok hızlı şişmeye başladı ve döllenmemiş çiçeklerini döktü yeni yapraklar açarken cok sağlıklı bir görünüm kazandı. 3. phalin çiçek kanalındaki şişme ise digerlerine nazaran çok daha yavaş gelişti ve döllenmemiş çiçeklerini dökmedi. 3 hafta önce bu phalde anormal bir durum gözlemledim. yapraklari gitgide eğiliyor ve kökleri koyulaşmaya başlıyordu. hemen torfunu tahliye edip kahverengileşen köklerini kestim. kesilen kökleri tarçınlayıp 20 saat kadar açıkta bıraktan sonra torfunu tazeledim ve phali kökleri bol ışık alacak şekilde konumlandırdım. düzelme bir yana son 1 haftada gittikçe kötüleşti kökte çürüme başladı. çiçekleri her geçen gün soluyor yaprakları büzülüyor. bir müdahale yapilmasa en fazla 1 hafta sonra tamamen ölebilir. sizce tohumlanan kanalları ve çiçekleri kesmelimiyim? phalimi tekrar nasıl sağlıklı görünüme kavuşturabilirim? çok çaresiz kaldım. fotoğrafları yükleyemiyorum umarım açıklama yeterli olmuştur. teşekkürler
bugün phalin çiçeklerini ve tohumlanan kanallarını kestim. torfu tekrar tahliye edip karton üzerine yayarak güneşe bıraktım. phalin neredeyse tüm kök saçakları çürüyüp koyulaşmıştı dokundukça dökülüyordu. çürümüş tüm kök kabuklarını çıkartıp bir kaşık çamaşır suyu ve 1 lt kadar suya daldırıp bol temiz su ile yıkadım. kök saçaklarını pamukla hafifçe sarmaladım çürümüş hiçbirşey bırakmadım. phal dibinde tomurcuk halinde yeni kök oluşumları vardı. phali tekrar saksıya alıp güneşe bıraktığım torfu ilave ettim. en az 3 hafta ışıksız ve esintisiz ortamda kalacak. bu süre içerisinde sulama yapmayıp sadece ara sıra spreyleyerek nemlendirme yapacagım. 3-4 hafta sonunda phalde kayda deger kök filizlenmesi gerçekleşirse tekrar bol esintili, aydınlık, nemli ortama alarak normal bakım uygulayacağım. umarım phalim tekrar hayat bulur :(
köklerinin bi kısmı çürüyen orkidemin iki dalından biri kurumaya başladı :( kökündenmi keseyim yoksa boğumundanmı? bide birazcık su vereyim mi? kökleri kendini toplasın die bikaç gündür su vermedim
emin.sasani
03-09-2012, 19:03
Hayir bence azda olsa su vermeyin kokler kendilerini toparlamali yoksa daha kotu olur, dala gelince dikkatlice bakarsiniz dal ya bir kisma kadar tam kurumasada yumusamistir ve kurayacak gibirdir eger oyleyse bogumdan degilse tum dal yumusadiysa ve kurayacak gibiyse dalin kokunden kesip tarcin surebilirsiniz. Umarim anlatabilmisimdir :))
3 kere okudum :) yani diyorsunuz ki dalı en kuru yerinin boğumundan kesin. Eğer tamamı kurumuşsa kökünden kesicem. Tamamen kurumadı da nasıl kıyıcam ben şimdi parmağım kalınlığında dal ya :(
işyerindeyim tarçın bulamadım mum da yok :( öyle açıkta kaldı kestiğim yer
emin.sasani
04-09-2012, 14:34
En kisa zamanda o zmn tarcin bulmaya calisin kurursada o kadar onemli degil
merhaba aranıza yeni katıldım, uzun zamandır takip ediyorum,orkidemin çiçeği bitince sizlerin söylediği gibi 3.boğumun biraz üzerinden kestim,fakat çiçek sapı kurudu .neyapmam gerektiğini bilmiyorum.yardımlarınızı bekliyorum.
Eminim ki kazara bulunanların sayısı, bilinçli çalışmaların sayısından azdır.
Soracağınız soruyu engellemiyoruz, yine sorun, yine sorduğunuz kişi cevap versin. Bunu doğru başlıkta yapmanızı istememin sakıncası ne?
İlgisiz bir başlık altında yer alan bilgiler, özel mesajlaşma ile edinilen bilgilere yakın oranda amacına ulaşmıyor. Birkaç kişi arasında kalıyor...
Burada esas problem sizin tavrınız, herhalde bunu idrak edemiyorsunuz, sizin hiç bir biçimde üyelerle eğlenmek veya azarlamak gibi bir hakkınız olamaz.
Bir soru soruldu,deneyimin varsa cevap verirsin tavsiye etmiyorum dersin, veya deneyimin yoktur daha önce denemedim dersin konu kapanır biter, böylece konu dışına çıkılmaz.Ama burada yapılan sorulan soruya kısa ve öz yanıt vermek yerine gayet lakayıt bir biçimde cevaplamak. Sizde yapılan yanlışlığın üzerine gidiyorsunuz.
Eski üye olmak, yönetici olmak vs bunların hiç biri önemli değil, önemli olan insanlara karşı gösterdiğiniz tavır ki bir kaç konuda daha denk geldim bir çok kişiye aynı biçimde davranmışsınız siz ve Sn Praecox, ve bu tavrınızın son derece çirkin olduğunu belirtirim. Burası bir internet platformu, sizin arka bahçeniz değil eğer ki bu şekilde bir siteyi yayın hayatına geçirdiyseniz amacınız insanları rencide etmek, azarlamaya çalışmak yerine bilgi paylaşımı olmalı. En başta siz insanların eline bayrağı verirseniz bu başlıklarda daha çok tartışma olur. Ciddiyet, en önemlisi bu...
Ayrıca "Eminim ki kazara bulunanların sayısı, bilinçli çalışmaların sayısından azdır. " demişsiniz, izin verirseniz bu konuyu ben sizden daha iyi bileyim olur mu...
Şu dalga geçtiğiniz konu hakkında epey araştırma yaptım, yerli ve yabancı kaynaklardan ulaştığım bilgi güvenli bir biçimde kullanılabildiği oldu, benim tecrübemde gayet olumlu... Erinmezde ufacık bir araştırma yaparsanız zaten sizde görürsünüz peşin hükümlü olup ben bilirim tavrından kurtulmak yeterli. Çok bilen çok yanılır... İnsanları düşünmeye zorlamanın en kolay yolu soru sormaktır, sorgulamak öğrenmek demektir.Tabii ki bazıları için...
Bu konuya son mesajımdır zira yukarıda yazdığım gibi Sn Praecox'un ve sizin konuyu bambaşka bir yere getirmenizden rahatsız oldum, biraz rahatlayın, hayat son derece keyifli, bu şekilde yazılan iki mesajı kendinize dert edinip sürekli didişme haline girerseniz gül bahçesini derbeder edersiniz, boş yere kendinize stress edinmeyin.Anlıyorum bu kadar büyük bir forumu yönetmek kolay iş değil, üyelere karşı belli bir standardda davranmak durumundasınız ama negatif olaylar, konuşmalar düşünceler sizin hayatınızdan götürür.
Sevgiler
ezgi_ela
11-09-2012, 12:35
merhaba bu çiçeğimin 3 tane çiçek sapı vardı. 2-3 hafta önce saplardaki tüm çiçekler döküldü. 2 sap aynı anda kurumaya başladı. ben de makası sterilize edip sapları kökten kestim. daha sonra ana yapraklar büzüşmeye ve kendini bırakmaya başladı. yaprakların sertliği ve dolgunluğu gitti. resmen yumuşadı yapraklar. ne önerirsiniz bu çiçeği kurtarmam için?
merhaba bu çiçeğimin 3 tane çiçek sapı vardı. 2-3 hafta önce saplardaki tüm çiçekler döküldü. 2 sap aynı anda kurumaya başladı. ben de makası sterilize edip sapları kökten kestim. daha sonra ana yapraklar büzüşmeye ve kendini bırakmaya başladı. yaprakların sertliği ve dolgunluğu gitti. resmen yumuşadı yapraklar. ne önerirsiniz bu çiçeği kurtarmam için?
Sayın EZGİ_ELA;
Resimden tam belli olmamakla beraber üzerinde başka çiçek sapı varsa dipten kesin. Özellikle sulama gibi bakım konularında yanlışlar olduğu izlenimine kapıldım.
Orkidenizi saksısından çıkartıp çürük kök varmı kontrol edin. Eğer varsa (ben var olduğunu düşünüyorum resimde gözükmemesine rağmen) kök budaması yaparak uygun bakım şartlarını sağlamanızı öneririm.
Şu an için ilk etepta resimden anlamaya çalıştıklarım ve gözlemlerimdir. Kökleri göserir bir biçimde fotoğraf eklerseniz iyi olur.
Saygılarımla.
yok mu hiç yardımcı olabilecek :(
iyi günler ezgi ela bende gecen ay böyle bi sorunla karşılaştım orkide bana hediye olarak gelmişti ama çok kötü bir hali vardı.Bana kalırsa yapılabilecek en güzel şeyi yaptım orkideyi söktüm altında hiç kökü yoktü sadece toprağının dışında tek bir tane kalmıştı musluktan akan suyun altında güzelce yıkadıktan sonra yeni orkide toprağına diktim bolca suladım ve saksısını şeffef naylonla kapattım 10 gün sonra hava vermeye basladım ve şuanda halinden çok memnun yeni yaprağını çoktan verdi bile bence sizde deneyin en kısa zamanda toparlanacaktır.
deepgreen35
13-09-2012, 18:06
orkidemde garip bişeyler çıkıyor iyi mi kötü mü bilmedim yardımcı olur msnuz?? fotoğraflar pek net diil ama 2 tane kurumuş sapın yanlarında bir tanesi de yaprakların arasında çıktı.nedir bunlar??
orkidemde garip bişeyler çıkıyor iyi mi kötü mü bilmedim yardımcı olur msnuz?? fotoğraflar pek net diil ama 2 tane kurumuş sapın yanlarında bir tanesi de yaprakların arasında çıktı.nedir bunlar??
sankı yenı cıkan koklere benzıyorlar bence endıselenmene gerek yok.
ben nerde yanlış yaptım,okuduğum gibi orkidemin çiçeği bitince 3. boğumun biraz üzerinden steril makasla kestim ve hemen tarçın döktüm fakat çiçek sapı kurudu,şimdi sapı kökünden kesmem yazıyor fakat ben korkuyorum yine birşeyler ters gider diye,çiçeğimin yaprakları gayet sağlıklı görünüyor. lütfen yardımlarınızı bekliyorum
Batuhan Yılmaz
15-09-2012, 16:35
Merhaba ben geçen gün ikitane minicik yaprak gördüm orkide yaprağı 10 cm filan uzunluğunda 3 cm genişliğinde bir yaprak dibinde minik bir genişlik var yumrusu yok bir kaçta kuru kökü var suda uzun bekletilmiş bende onu orkide toprağına dikip suladım sizce tutarmı şu yeşil kökler grimsi kahverengiye dönmüş yaoraklar haila yem yeşil kurtarmak için ne yapmalıyım ve bu minicik çiçekler nezaman kocaman yapraklara sahip olabilir birde bakımı nasıl yapılır ben biraz yapraklarınıda ıslattım ve içme suyu döküyorum muhabbet kuşu pisliği versem yararı olurmu ?
merhaba, ben yeni üyeyim. siteyi ne zamandır takip ediyorum. umarım herkes mutlu olur. orkide ile ilgili yazılanları okudum. benimde beyaz renkli phalaenopsis orkidem var. mart ayında ankara'dan marketten aldım. hava soğuk olduğundan kendi poşeti ile birlikte bir poşete daha koydum ve otobüs yolculuğu yaptık. eve geldikten sonra ısı olarak alışsın diye odamda çok aydınlık olmayan bir şekilde yerde bıraktım. 1 hafta sonra 8 çiçekli 4 ü tomurcuk olan çiçekler döküldü. zamanla forumda yazılanları okudukça salona daha aydınlık bir yere getirdim. en sonunda sehpa üzerinde perde arkasında aydınlık bir yere koydum. saksıyı aldığımdan beri değişmedim. şeffaf ve altında çakıl taşları var. ama daldırma yöntemi ile hazır suyla suladıktan sonra altındaki suyu dökmüyorum. bu zamana kadar 1-2 kök sarardı. kopardım. 2 yaprak çıkardı. sayısız köke sahip oldu. çiçek sapınıda bıraktım kesmedim. şimdi 2 adet kök olabilir sanırım uç çıkardı. bunların rengi yeşil-kırmızı uca doğru sarımsı renktedir. çiçekçilere sordum ama bilgili değiller. bunlar:
-kök mü dür? çiçek sapı mı dır? nasıl anlıycam.
-çiçek sapını 3. boğumdan kesmelimiydim-ki kıyamadım.
-yaprak ve kök çıkardığına göre ayrıca yapraklar dinç ve yeşil olduğuna göre sağlıklı mı dır?- son olarak resim yüklemeyi bilmediğim için fotoğraf ekleyemedim.
yardımcı olursanız çok mutlu olucam.
nılgun_dogan
20-09-2012, 01:03
Sayın zerre dal kurumuşsa ve kuruma çiçeğe doğru gidecek diye düşünüyorsanız kessenizde kesmesenizde zaten gider onun içinde kuru dalı bırakmanızın anlamı yok o dal işlemini bitirmiştir köküne yakın yerden kesin gene tarçınlayın ben olsam öyle yapardım.
nilgün hanım öncelikle çok teşekkür ederim ,diğer orkidem şuan çiçekte ve çiçeği dökülünce ,çiçek sapının tekrar kuruyacağından korkuyorum ,sizce ben nerede yanlış yapıyorum.
nilgün hanım öncelikle çok teşekkür ederim ,diğer orkidem şuan çiçekte ve çiçeği dökülünce ,çiçek sapının tekrar kuruyacağından korkuyorum ,sizce ben nerede yanlış yapıyorum.
Sayın ZERRE;
Sayın Nılgun Dogan hanım efendinin dediğine ek olarak ufak bir değişiklik eklemek isterim. Zira kuruma yeni başlamışsa ilk etepta alttan üçüncü boğumun 2 ve ya 3 cm üzerinden keserek kestiğiniz yere tarçın tozu veya aktif kömür tozu uygulayın.
Çürüme buna rağmen aşağı doğru inmeye devam ederse o zaman dibe yakın yerden kesip tarçın veya kömür uygulaması yapmanızı öneririm.
Zira kuruma köke kadar gitmezse alttaki sağlıklı kısımdan yeni sürgün dallar verme ihtimali vardır. Nacizane küçük bir ek bilgi...
Bu arada çiçek sapının kurumasından korkmayın, Kuruması bir yerde iyidir orkideniz dinlenmiş olur ve bunun akabinde gelecek sefer daha sağlıklı ve güzel çiçeklerle sizi sevindirecektir buna inanın.
Her ikinizede Saygılarımla...
3 ay önce orkide çiçeği aldım çiçekleri şu anda döküldü sapı öylece duruyor ancak bir yaprağının ortasından yeni bir filiz çıkıyor acaba kökmü yoksa çiçek sapımı bilmiyorum orkide ustalarına soruyorum acaba çiçek sapımı işte resimleri;
http://e1209.hizliresim.com/11/r/db74z.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://b1209.hizliresim.com/11/r/db75b.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
sayın praecox 3 ay önce aldığım orkidem yeni döktü çiçeklerini diğerini zaten geçen yıl çiçeksiz almıştım haziran ayından itibaren balkonda duruyorlar denize bakıyorlar güneş hiç almıyorlar ancak bol rüzgarlanıyorlar çiçeğini döken orkidemin ucunda tomurcuk var ne yapmalıyım kesmelimiyim yoksa beklemelimiyim diğeri ise yaklaşık 1yıldır çiçeksiz resimlerinden durumları hakkında sizden bilgi istiyorum;çiçeğini yeni döken orkidem işte
http://f1209.hizliresim.com/11/s/dbuhp.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://f1209.hizliresim.com/11/s/dbuj9.jpg (http://bit.ly/c25MCx)üsteki resimde kaçıncı boğumdan keseyim
http://f1209.hizliresim.com/11/s/dbujb.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://f1209.hizliresim.com/11/s/dbujr.jpg (http://bit.ly/c25MCx)ortasından yeni yaprak çıkarıyor
buda geçen yıl aldığım diğer orkidem 2 tane yeni yaprak verdi bu yaz;
http://f1209.hizliresim.com/11/s/dbujt.jpg (http://bit.ly/c25MCx) acaba ne zaman çiçek açar
sayın praecox 3 ay önce aldığım orkidem yeni döktü çiçeklerini diğerini zaten geçen yıl çiçeksiz almıştım haziran ayından itibaren balkonda duruyorlar denize bakıyorlar güneş hiç almıyorlar ancak bol rüzgarlanıyorlar çiçeğini döken orkidemin ucunda tomurcuk var ne yapmalıyım kesmelimiyim yoksa beklemelimiyim diğeri ise yaklaşık 1yıldır çiçeksiz resimlerinden durumları hakkında sizden bilgi istiyorum;çiçeğini yeni döken orkidem işte/11/s/dbujr.jpg[/img][/url]ortasından yeni yaprak çıkarıyor
buda geçen yıl aldığım diğer orkidem 2 tane yeni yaprak verdi bu yaz;
acaba ne zaman çiçek açar
Çiçek sapı tekrar sürmesi için müsait e benziyor. Ucundaki filizden bir şey beklemeyin. en iyisi sapın çiçeklenmemiş ilk gözün üzerinden kesmeniz.
Diğerlerinde sorun yok. Gece gündüz ısı farklılıkların normal olarak artacağı bugünlerde çiçek sapları süreceğini göreceksiniz.
hızlı cavap verdiğiniz için teşekkürler bir şey daha soracağım balkondan bu gün içeriye aldım orkideleri acaba biraz daha dursalarmıytdı balkonda gece sıcaklığı 15 dereceye inmiyor burada siz ne zaman almamı tavsiye edersiniz birde kestiğim sapın ucuna mum suyumu damlatayım ne dersiniz teşekürler
selam . ben orkidelerimi eve götürmeye karar verdim işyerinde şu an.
balkona iç tarafta kalan cam kenarına koymayı düşünüyorum oraya güneş vurmuyor. gece de içeri alırım diyorum olurmu sizce?
korktuğu basıma geldi işte:( güneş vurmuyo diye orkideyi koydugum yerde 1 günde yaprakları yumuşamıs :( sararmamış ama baya yumuşamış ve kırışmış güzelim yapraklar ..
ne yapıcam ben şimdi ? hemen su verdim ama bakalım ne olucak :(
DilekGuven
02-10-2012, 08:19
Merhaba,
orkide bakımı ile ilgili okuduğum yabancı bir sitede, özellikle kök temizliğinden sonra azalan köklerin gelişimini uyarmak ve yeni kök gelişimini desteklemek için kullanılabilecek iki vitaminden bahsediliyordu: Superthrive ve Dynagrow KLN. Aranızda bunlardan hiç kullanan var mı? gerçekten etkili oluyor mu? Türkiye'de nereden bulabiliriz ya da Türk versiyonları var mı? Bilgi verebilirseniz sevinirim.
Elçindrk
02-10-2012, 16:31
Merhabalar. Mart ayında bir orkide hediye aldım. İlk başlarda bir sıkıntı yoktu iyi bakabildiğimi düşünmüştüm. Ancak çiçekleri dökülmeye başladıktan sonra panik yaşadım. ne yapmam gerektiğini bilmiyordum aramalarım sonunda forumda yazılanlara ulaştım ve ne yapmam gerektiğini öğrenmeye başladım. İlk zamanlar orkidemde hiç bir gelişme yoktu hatta yaprakları yumuşamaya başlamıştı. Sonra yerini ve sulama şeklini değiştirdim. Önceden suya batırarak suluyordum şimdi suyu yaprakların dibine dökerek tüm suyun boşalmasını bekliyorum ve dibinde su kalmamasına dikkat ediyorum. Son zamanda 3 tane yaprak çıkardı bir de ne sanırım yeni kökler çıkartıyor. resimlerini eklemeye çalıştım çiçek sapı olmasını istiyorum ama sanırım bunlar yeni kökler. Orkidemin genel durumu hakkında yardımcı olabilir misiniz? sağlıklı mı sizce, çiçek sapı çıkacağına dair belirtile var mı;) teşekkürler
DilekGuven
03-10-2012, 15:44
Elçin Hanım,
yeni yaprak ve köklerine bakılacak olursa orkideniz gayet mutlu görünüyor. inşallah en kısa zamanda çiçeklerini de görürsünüz. Bildiğim kadarıyla çiçeklenme için bol ışık ve gece gündüz arası sıcaklık farkı gerekiyor. eğer kapalı bir balkonunuz varsa onun öğle saatlerinde direk güneş almayan, aydınlık bir yerine koyarsanız, çiçek oluşabilir diye düşünüyorum.
Elçindrk
03-10-2012, 16:02
Elçin Hanım,
yeni yaprak ve köklerine bakılacak olursa orkideniz gayet mutlu görünüyor. inşallah en kısa zamanda çiçeklerini de görürsünüz. Bildiğim kadarıyla çiçeklenme için bol ışık ve gece gündüz arası sıcaklık farkı gerekiyor. eğer kapalı bir balkonunuz varsa onun öğle saatlerinde direk güneş almayan, aydınlık bir yerine koyarsanız, çiçek oluşabilir diye düşünüyorum.
İlginize teşekkürler Dilek hanım,
Maalesef kapalı balkonum yok ama aydınlık bir yere taşıdım orkidemi...Umarım çiçeklenir ve sizlerle paylaşabilirim yeni resimleri...
emin.sasani
04-10-2012, 18:29
İlginize teşekkürler Dilek hanım,
Maalesef kapalı balkonum yok ama aydınlık bir yere taşıdım orkidemi...Umarım çiçeklenir ve sizlerle paylaşabilirim yeni resimleri...
Orkideniz dediginize gore 7 ay once cicek actiysa en son, durumu iyi olduguna gore de yakinda cicek acacaktir ayrica sunu da belirtmeliyim ki yeni kokler cok saglikli fazla sulamayarak onlari canli tutabilirsiniz ayrica cicek acsin diye kesinlikle dogrudan gunes almasin bence oldugu yerde mutlu kendi haline birakin ozel bir sey yapmayin. Cicek acmasi icin zorlamak mantikli degil bence :))
tuba eroğlu
04-10-2012, 23:30
iyi günler..annemin hediye aldığı orkidemi mahvettim.hiç yaprağı kalmadı.kökleri de çıkış kısmı sarı uç kısımlara doğru hafif yeşil.durum nedir?kurtarabilir miyiz?yardımlarınızı bekliyorum.teşekkürler.:)
DilekGuven
05-10-2012, 10:10
Hiç yapraksız ve kökleri sarı bir orkide için yapılacak fazla birşey kalmamış olabilir. isterseniz fotoğraf ekleyin, benzer deneyimleri olan arkadaşlar varsa yardımcı olacaktır.
vivacious
06-10-2012, 11:42
Arkadaşlar merhaba;
1 yıl önce çiçekli şekilde aldığım orkidem ile ilgili aşağıdaki sorularım var. Yardımcı olursanız sevinirim.
1- Çiçek sapı üzerinde 2 farklı yerde yapraklanma var. Her ikisi de keiki midir? Öyle iseler ne yapmalıyım? Nasıl köklendirmeliyim?
2- Çiçeğini döken diğer sap, kurudu. Bu durum normal midir?
3- Yaklaşık 6 aydır çiçeksiz. Yeni çiçek ne zaman açar? Çiçek açması için yeni çiçek sapı mı çıkacak?
Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
emin.sasani
08-10-2012, 06:48
Merhabalar. Mart ayında bir orkide hediye aldım. İlk başlarda bir sıkıntı yoktu iyi bakabildiğimi düşünmüştüm. Ancak çiçekleri dökülmeye başladıktan sonra panik yaşadım. ne yapmam gerektiğini bilmiyordum aramalarım sonunda forumda yazılanlara ulaştım ve ne yapmam gerektiğini öğrenmeye başladım. İlk zamanlar orkidemde hiç bir gelişme yoktu hatta yaprakları yumuşamaya başlamıştı. Sonra yerini ve sulama şeklini değiştirdim. Önceden suya batırarak suluyordum şimdi suyu yaprakların dibine dökerek tüm suyun boşalmasını bekliyorum ve dibinde su kalmamasına dikkat ediyorum. Son zamanda 3 tane yaprak çıkardı bir de ne sanırım yeni kökler çıkartıyor. resimlerini eklemeye çalıştım çiçek sapı olmasını istiyorum ama sanırım bunlar yeni kökler. Orkidemin genel durumu hakkında yardımcı olabilir misiniz? sağlıklı mı sizce, çiçek sapı çıkacağına dair belirtile var mı;) teşekkürler
Aaaa resimleri incelerken farkettim ki ikinci resimde orkidenizin cicek sapi cikarmakta oldugu cok belli. Tebrikler orkideniz cicek aciyorrr!!!!
Merhaba acaba bu keiki boost lar nerde satılıyor? Veya Türkçe ismi var mı?
DilekGuven
11-10-2012, 07:51
Ben araştırdım biraz bu konuyu, Türkiye'de satan bir yer bulamadım. yurt dışında ebay'den alınabiliyor (ben hiç almadım, gümrük vb.de sorun çıkar mı bilmem).
hatta bir reçete bile buldum kendi keiki boost'umuzu yapabilmemiz için ama içindeki kimyasallar perakende satılmadığı için ulaşamadım. daha çok kozmetik ürünlerinde kullanılan kimyasallarmış. aramızda kimyager arkadaşlar varsa duyurulur:)
bir de bu keiki oluşumunu tetikleyen hormonların bir çoğunun hindistan cevizi suyunda bulunduğunu öğrendim, ama tabi daha düşük dozlarda. buradan bir çözüm üretilebilir mi bilmiyorum.
bir de söğüt ağacı kabuklarını kaynatıp 1 gece beklettikten sonra bu suyu sürmekten bahsedenler var. burada da yine aynı hormonlardan mevcutmuş.
forumlardan okuduğum kadarıyla keiki boost, keiki pro vb gibi hazır formüller alınsa bile bu ürünler keiki oluşumunu %100 garantilemiyor. o noddan keiki çıkabildiği gibi, yeni bir çiçek dalı oluşumu olması da mümkün. ama genellikle ya çiçek ya keiki birşeyi tetikliyor, bitkinin hangi ruh halinde olduğuna bağlı.
reçete de aşağıdaki gibi:
Madde Miktar (gr)
Vaseline 40
cetyl/stearyl alcohol 9
paraffin oil 5
Tween 40 yani Polyoxyethylenesorbitan monopalmitate 2
BAP (benzyl adenine) 0,5
DilekGuven
11-10-2012, 08:11
Ben bu hindistan cevizi olayını deneyeceğim galiba.
gerçi biraz şaibeli:
1. bitkilerin kimi fazlarında geliştirici etkisi varken kimilerinde de tam tersine gelişimi durdurabiliyormuş, yani doğru noktada kullanmak lazım.
2. şekerli bitkisel birşey olduğu için böcek çekme, mantar oluşumuna sebebiyet verme ihtimali de var, o yüzden kimileri bunu sıvı gübreye karıştırarak bitki besini anlamında kullanıyor olsa da ben sadece nodlar üzerinde deneyeceğim.
3. gördüğüm kadarıyla içeriğinde potasyumu yüksek, dolayısıyla çiçeklenme de sağlayabilir.
Teşekkürler DilekGuven :) bende 3 tane orkide var birini tam ölmüşken kendine getirdim sadece bir yaprak ve bir iki kökü vardı düşünün ... En son Mayıs'ta çiçeklenmeleri bitti fakat ben bu keiki olayına kafamı taktım bir çiçeğimi denemek amaçlı çiçeklenmeleri bitince tam çiçek dibinden kesip tarçın sürdüm ucuna ve karanlık ama esintisi bi yerde tuttum böyle okumuştum bi yerde keiki vermesi için ama 2 ay hiç bir gelişim olmayınca vaz geçtim . Keiki alan arkadaşlar tam gölgede mi tutuyorlar acaba orkidelerini merak ettim. Mesela ben banyoya koymayı düşünüyorum şu an hem yüksek nem var hem de tam gölge nasıl bir sonuç alırım bilemiyorum .
Arkadaşlar merhaba;
1 yıl önce çiçekli şekilde aldığım orkidem ile ilgili aşağıdaki sorularım var. Yardımcı olursanız sevinirim.
1- Çiçek sapı üzerinde 2 farklı yerde yapraklanma var. Her ikisi de keiki midir? Öyle iseler ne yapmalıyım? Nasıl köklendirmeliyim?
2- Çiçeğini döken diğer sap, kurudu. Bu durum normal midir?
3- Yaklaşık 6 aydır çiçeksiz. Yeni çiçek ne zaman açar? Çiçek açması için yeni çiçek sapı mı çıkacak?
Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
Siz bu orkidelerini nasıl bir ortamda tutuyorsunuz yani ışık açısından ve o kırmızı saksının içinde sürekli duruyor mu?
fzthalil
11-10-2012, 14:26
Ben bu hindistan cevizi olayını deneyeceğim galiba.
gerçi biraz şaibeli:
1. bitkilerin kimi fazlarında geliştirici etkisi varken kimilerinde de tam tersine gelişimi durdurabiliyormuş, yani doğru noktada kullanmak lazım.
2. şekerli bitkisel birşey olduğu için böcek çekme, mantar oluşumuna sebebiyet verme ihtimali de var, o yüzden kimileri bunu sıvı gübreye karıştırarak bitki besini anlamında kullanıyor olsa da ben sadece nodlar üzerinde deneyeceğim.
3. gördüğüm kadarıyla içeriğinde potasyumu yüksek, dolayısıyla çiçeklenme de sağlayabilir.
Dilek Hanım,
denemeler çok önemli, denemelerle bulunuyor zaten icatlar:) şu hindistan cevizi olayını ben 3-4 ay önce denemiştim, bilmiyorum belki deneme zamanım da yanlıştı ama ortamı stabil tutamadım... ortam kontamine oldu... bunun için çok steril bir ortam ve materyaller kullanmanız gerekiyor. Garo hocam bunun için mikrodalga fırını önermişti ama bende olmadığı için yapamamıştım. size tavsiyem deney ortamınızı çok steril tutmaya çalışın. zira mantarlar hemen basıveriyor, bunun için fungusit kullanın diyecem ama bu da nod'ları olumsuz yönde etkileyebilir.. bu yüzden deney ortamınızı havalandırmak için minik pervaneler kullanabilirsiniz...
başarılar:)
DilekGuven
11-10-2012, 16:39
teşekkür ederim, bu önemli bir bilgi. bir de kesilmiş dal üzerinde keiki oluşturmak üzerine bir uygulama var. kesilmiş dalları nod nod birkaç damla antifungal eklediğiniz hindistancevizi suyuna yatırıyormuşsunuz. 3 hafta içerisinde çıkıntılar oluşmaya başlıyormuş, 6 haftada yapraklar seçilebilir hale geliyormuş. kök oluşumu içinse hc suyundan çıkartmak gerekiyormuş. ne kadar başarılı olur bilemem, ama en azından mantar olursa da kesilmiş saplarda kapalı ortamda olur, güzel bitkilerimizden uzakta, böyle bir çalışma da denenebilir.
fzthalil
11-10-2012, 23:45
ben de belirtilmiş ebatlarda kestiğim phal dallarından denemiştim zaten:) ama biraz farklı bir uygulamaydı.. Garo hocamın alıntı yaptığı bir yazıdan esinlenmiştim ama maalesef başarılı olamadı.. umarım siz başarılı olursunuz. tabi bizimle paylaşırsanız sevinirim:)
vivacious
12-10-2012, 22:16
Siz bu orkidelerini nasıl bir ortamda tutuyorsunuz yani ışık açısından ve o kırmızı saksının içinde sürekli duruyor mu?
Merhaba sayın musicim;
Durduğu yer güneşe direk temas etmeyen ancak çok aydınlık bir oda.
Saksıyı yaklaşık 2 ay önce almıştım. 1 hafta önce farkettim ki su içinde kalmış ve kökler çürüyor. Hemen kırmızı saksıdan çıkardım. Ancak orkidemi kurtarabilir miyim bilemiyorum?
demircool
13-10-2012, 23:51
Orkidemin çiçek dalındaki bu oluşma nedir acaba?
http://imageshack.us/scaled/landing/27/dscn4887p.jpg
DilekGuven
15-10-2012, 10:19
merhaba,
o henüz bir oluşum halindeymiş gibi gelmedi bana. benim orkidelerimin bazılarında bu üst kapak kurumuş, zar gibi, bazılarında da sizinki gibi kabarık yeşil halde bulunuyor. bu parçayı çok dikkatlice kaldırıp bakarsanız altında uyuyan bir göz olduğunu görebilirsiniz. bu gözün ileride bir çiçek dalına veya bir keikiye dönme ihtimali var. ya da bu şekilde hiç uyanmadan da kalabilir.
DilekGuven
15-10-2012, 10:33
338947
Bakın bu kabuğu kaldırmadan önceki hali.
338948
bu da kabuğun altında uyumakta olan göz.
Not: bu işlemi ben kesilmiş dal üzerinde yaptım, çiçek halde olan bitki üzerindeki dalda denemedim, kurumaya ya da hastalığa yol açabilir.
Merhaba sayın musicim;
Durduğu yer güneşe direk temas etmeyen ancak çok aydınlık bir oda.
Saksıyı yaklaşık 2 ay önce almıştım. 1 hafta önce farkettim ki su içinde kalmış ve kökler çürüyor. Hemen kırmızı saksıdan çıkardım. Ancak orkidemi kurtarabilir miyim bilemiyorum?
Birşey olacağını düşünmüyorum. Direkt kırmızı saksının içinde mi yoksa ayrıca şeffaf saksı içinde ve kırmızı saksının içine oturtulmuş mu?
vivacious
15-10-2012, 21:32
Birşey olacağını düşünmüyorum. Direkt kırmızı saksının içinde mi yoksa ayrıca şeffaf saksı içinde ve kırmızı saksının içine oturtulmuş mu?
Kırmızı saksı dekoratif amaçlı. Aslında şeffaf bir saksıda.
Şeffaf saksı kırmızı saksıya oturtulmuş durumda.
Şeffaf saksının fotograflarını çekersem belki köklerin durumu hakkında yorum yapabilirsiniz.
demircool
16-10-2012, 13:33
Keiki yapmasını istiyorum ben inşallah yapar çok merak ediyorum :)
DilekGuven
16-10-2012, 14:53
ben, benim kesilmiş dalları göz göz ayırıp gözlerin üzerindeki kapakçıkları resimdeki gibi açarak hindistan cevizi suyuna attım, bekliyorum. 3-5 hafta içerisinde birşey çıkıp çıkmayacağı az çok belli oluyormuş. ben çok ümitli değilim çünkü:
1. sonradan farkettim, sapları çok kısa kesmişim.
2. hc suyuna ilaç da ilave etmedim.
bir hafta bozulmadan dayanırlarsa haftaya değiştirirken bir damla previcur koysam nasıl olur acaba, yardımı olur mu?
umuyorum bozulmazlar.
Keiki peşindeki arkadaşlar, her phelenaopsis eninde sonunda keiki verir. Olgunlaşınca ya çiçek sapından ya da ana gövdenin yanından bir ya da birkaç tane illaki verecektir.
DilekGuven
17-10-2012, 07:52
Keiki peşindeki arkadaşlar, her phelenaopsis eninde sonunda keiki verir. Olgunlaşınca ya çiçek sapından ya da ana gövdenin yanından bir ya da birkaç tane illaki verecektir.
benim en eski phal.im 5 yaşında, ilk sene hariç her sene yılda iki kere çiçek verdi bana, ama hiç keiki olmadı :) şu anda 14 tane phal.im var. hayatımda fotoğraflar dışında bir kere keiki gördüm, o da şirkette bir iş arkadaşıma hediye gelen, ama bakamadığı için yaprakları dökülmüş, fazla sulanmaktan kökleri çürümüş, ölmek üzere olan phal.in üzerinde çıkmıştı. O bitki ölmek üzere, gel yavruyu kurtaralım dediğimde ise, yaw ne ölmesi, baksana her yerinden yapraklar fışkırıyor şeklinde bir cevap alıp susmak zorunda kalmıştım.
bitkiyi keiki vermesi için ona ölüm korkusu yaşatmak istemiyorum tabi, o nedenle böyle cytokininler auxinler filan kafayı bozdum :o. bir de hazır çıkmasını beklemektense, üremesine katkıda bulunmak hoş bir duygu, ustalar acemiliğimi mazur görsün:)
vivacious
17-10-2012, 20:07
[QUOTE=DilekGuven;1033226]hayatımda fotoğraflar dışında bir kere keiki gördüm, o da şirkette bir iş arkadaşıma hediye gelen, ama bakamadığı için yaprakları dökülmüş, fazla sulanmaktan kökleri çürümüş, ölmek üzere olan phal.in üzerinde çıkmıştı. O bitki ölmek üzere, gel yavruyu kurtaralım dediğimde ise, yaw ne ölmesi, baksana her yerinden yapraklar fışkırıyor şeklinde bir cevap alıp susmak zorunda kalmıştım.
Dilek Hanım merhaba;
Kökleri fazla sulanmaktan çürüyen orkideyi nasıl kurtaracaktınız?
Şu anda aynı problemi ben yaşıyorum. Belki öneriniz ile orkidemi kurtarabilirim.
DilekGuven
18-10-2012, 10:28
Dilek Hanım merhaba;
Kökleri fazla sulanmaktan çürüyen orkideyi nasıl kurtaracaktınız?
Şu anda aynı problemi ben yaşıyorum. Belki öneriniz ile orkidemi kurtarabilirim.
Merhaba,
ben şahsen pratikte böyle bir uygulama yapmadım hiç, ancak forumun çeşitli yerlerinde şu adımların takip edilmesi öneriliyor:
1. orkidenin saksıdan çıkartılarak köklerinin incelenmesi
2. içleri boş, yumuşamış, çürümüş köklerin kesilmesi
3. köklerin kesik yerlerine tarçın ve/veya kömür tozu tatbik edilmesi
4. orkidenin YENİ harca dikilmesi
5. bu işlemler yapılırken eldiven, steril makas vb kullanılarak hijyene dikkat edilmesi.
6. tarçın/kömür tozu uygulamasından önce mantar oluşmaması için kökler ilaçlı suyla yıkanabilir.
7. bir hafta kadar sulama yapılmaması gerekiyor, yaprakları ara ara fıskiye ile nemlendirebilirsiniz.
8. bir hafta sonra normal bakım koşullarında devam edilebilir.
sevgiler.
Öncelikle iyi günler...Yeni üye oldum ve orkidem de bazı sorunlar fotoğraflarda da gördüğünüz gibi benekler:(..Sözlüm getirdi tanışma hediyesi olarak benim için önemli o yüzden formu tam okuyamadan sizden yardım istiyorum çünkü bu aralar yoğunum.İlk orkidem, suya daldırıp çıkararak suluyorum haftada bir saksısı plastik güneş geçirmiyor..Saksının güneş gecirmesi gerekir mi?Bir de bu beneklenmeler neden?Şimdiden cok sağolun..
DilekGuven
18-10-2012, 16:58
merhaba, Aynı lekelerden ben de, ama sadece beyaz orkidemin üzerinde, muzdariptim. herhangi bir bulaşma gözlemedim. çeşitli forumları araştırdığımda birçok cevap geliyor. büyük çoğunluğu fazla nem-havasızlık, ya da spreylerken çiçeklere su damlatma kaynaklı olabileceğini söylüyor(botyris). bir kısmı gözle görülmeyen mite'lar ya da böcek ısırığı olabileceği yönünde. bazıları da doğal döngü üzerine çiçeklerin yaşlanması olarak yorumlamış. ancak öyle acil aksiyon gerektirip çok endişelenmenize neden olacak bir durum yok gibi görünüyor. iyisi mi özellikle forumlarımızdaki bakım sayfalarını okuyun, nasıl sulayacağınız, havalandırmanın nasıl olması gerektiği, spreyleme yapılıyorsa nasıl ne zaman olacağı ile ilgili bilgi edinin. bazı yerlerde bulaşmaması için problem görülen çiçekleri ayırıp atarak imha etmek de önerilmiş.
phaller kökleri ile de fotosentez yaptıklarından şeffaf saksı öneriliyor, ancak şeffaf olmayan saksılarda çok sağlıklı çiçekler yetiştiren ustalarımız da mevcut. kökleri görebilmek ve bir problem olduğunda erkenden müdahale edebilmek açısından da şeffaf saksı öneriliyor.
sevgiler.
****...
yaklaşık 1.5 senedir çiçek açmaya cybidium orkidem bir yandan kök çıkarırken bir yandan yaprakları ve kökleri kurumaya başladı bunun için ne yapmam lazım?
bir de Phalaenopsis orkidemin yaprakları kurumaya başladı bunun için ne yapmam lazım?
tuba eroğlu
19-10-2012, 22:27
Hiç yapraksız ve kökleri sarı bir orkide için yapılacak fazla birşey kalmamış olabilir. isterseniz fotoğraf ekleyin, benzer deneyimleri olan arkadaşlar varsa yardımcı olacaktır.
Fotoğraflarını yükledim.Durum nedir?Yardımcı olursanız sevinirim.
Fotoğraflarını yükledim.Durum nedir?Yardımcı olursanız sevinirim.
Ümitsiz vakaa...
fzthalil
23-10-2012, 21:35
Ümitsiz vakaa...
Hocam forumda bir başlıkta phal'lerde gövdeye yakın alınan birkaç kökten yaprak oluşumunun sağlandığını okumuştum. bu vakada da aynı şey olabilir mi? http://www.agaclar.net/forum/979342-post3.htm
çiçeklerim çok kötüye gidiyo yardım edebilir misiniz?
serkan_istanbul
31-10-2012, 18:15
Orkidemi direk güneş ışığına asla maruz bırakmıyorum geçen sene bir tanesini kaybettim. Asla suyunu iyice bititrip kurumadan sulamıyorum. bol aydınlık ayda bir bauhaustan aldığım besin takviyesi. saksılarının dışınıda asla başkabir objeyle kapamıyorum. Daha önce kaybettiğim orkidemi başka bir objeye koymuştum şeffaf saksısıyla. Daha görsel oluyo diye keşke koymasaydım. şimdiki orkidem aslında iki orkidem biri çiçekte diğeri 2 adet keiki verdi yani 4 olacağız yakında. arada yapraklarına su püskürtüyorum. Benim yaptıklarım bunlar ve gayet sağlıklılar asla başka bir kapın içine koymam, sulamasınıda asla iyice ihtiyacı olmadan yapmam bir daha. sevgiler herkese
Merhaba yaklaşık 2 hafta önce orkidemin yaprakları sararmaya başladı, yapraklarda yumuşama falan yok.
342756
Diğer orkidemede aynı şartlar altında bakıyorum onda herhangi bir olumsuz bir şey yok gibi aksine çiçek sapı çıkarmaya başladı.
342760
Orkidelerim cam kenarında duruyor, direk güneş ışığı alıyor. Yapraklarındaki sararma bu yüzden olmuş olabilir mi? Yoksa aşırı sulamadan mı kaynaklanıyor?
Yardımlarınızı bekliyorum, şimdiden teşekkürler
Sayın sonerf bildiğim kadarrıyla direk güneş ışığı değilde aydınlık bir yerde olması gerekiyor orkidelerin.
DilekGuven
02-11-2012, 14:15
Soner bey, yaprakların renginden orkidenizin aldığı ışığın az-yeterli-fazla olduğunu anlayabilirsiniz. sizin durumunuzda orkidenize bu ışık fazla geliyor. onu biraz daha geriye çekmezseniz yakın zamanda güneş yanığı olabilir. çok koyu yeşil yapraklar da ışığın az geldiğine dalalettir. sevgiler.
DilekGuven
02-11-2012, 14:30
Sevgili Aralık, cymbidiumlarla ilgili yardımcı olamayacağım, phallerle ilgili de önce ustalarımız cevap versin diye bekledim ancak size ben olsaydım ne yapardım söyleyeyim, harcınızın durumu iyi görünmüyor, harcı değiştirir, yeni harca dikerdim. harçtan çıkardıktan sonra detaylı bir kök temizliği yapardım, çok net görememekle birlikte mantar varmış gibi algıladım, her ihtimale karşı ilaçlardım ve temiz bir harca dikerdim. belki cymbidiumlara da bulaşmış, ondan sıkıntı yaşıyor olabilirler, her ihtimale karşı onları da ilaçlamayı tercih ederdim.
sevgiler.
Tavsiyeniz üzerine orkidelerimi pencereden biraz uzaklaştırdım.İnşallah yapraklar eski haline döner. Yardım için teşekkür ederim.
DilekGuven
05-11-2012, 13:50
teşekkür ederim, bu önemli bir bilgi. bir de kesilmiş dal üzerinde keiki oluşturmak üzerine bir uygulama var. kesilmiş dalları nod nod birkaç damla antifungal eklediğiniz hindistancevizi suyuna yatırıyormuşsunuz. 3 hafta içerisinde çıkıntılar oluşmaya başlıyormuş, 6 haftada yapraklar seçilebilir hale geliyormuş. kök oluşumu içinse hc suyundan çıkartmak gerekiyormuş. ne kadar başarılı olur bilemem, ama en azından mantar olursa da kesilmiş saplarda kapalı ortamda olur, güzel bitkilerimizden uzakta, böyle bir çalışma da denenebilir.
benim keiki adaylarım turşu oldu bu arada :( ; sanıyorum 10 günlük bayram tatili esnasında suyunu değiştirememiş olmamın da etkisi vardır ama yine de denemeye değer bir çalışma gibi gelmedi bana. acaba birazcık limon tuzu da mı koysaydım:o
kostebeksantos
08-11-2012, 00:32
merhaba benim bir sorum olacak orkidem devamlı ve sağlıklı yapraklar çıkarıyor fakat çiçek sapı olmasına rağmen tüm çüçekler döküldükten sonra hiç çiçek açmadı sebebi ne olabilir cevaplarınız için teşekkür ederim.
DilekGuven
08-11-2012, 08:08
merhaba sevgili köstebek,
sağlıklı bir orkidenin çiçek açması için gerekli en temel 2 şey, her ikisi de orkidenin cinsine göre değişmek üzere yeterli ışık ve gece gündüz arası belirli bir sıcaklık farkıdır. forumlarda orkidenizin cinsine göre bu ihtiyaçların ne olduğu ile ilgili bilgi bulabilirsiniz. mesela:
http://www.agaclar.net/forum/orkide/9851.htm#post273024
ama diğer sayfaları da incelemenizi öneririm.
sevgiler.
Foruma yeni üye oldum ve orkidemle ilgili 1-2 sorum olucak. Phalaenopsis cinsi orkidem var. orkidem önce açık olan çiçeklerim soldu sonra tomurcuklarım kurudu ve en sonunda sapı kurdu :( yaz boyunca bakım yaptım saksını değiştirdim kurumuş kökler ayıkladım. şimdi tekrar 1-2kuru kök var gibi ama sorun olmaz herhalde. 2tane yaprak çıkardı bir tanesi tamamen büyüdü diğeri hala büyümeye devam ediyor. Yağmurlama yoluyla suluyorum. size ne zamana kadar yeni sap çıkartır? :) kaloriferin yanında durması sakıncalı olur mu? şimdiden teşekkürler..
DilekGuven
12-11-2012, 11:06
Foruma yeni üye oldum ve orkidemle ilgili 1-2 sorum olucak. Phalaenopsis cinsi orkidem var. orkidem önce açık olan çiçeklerim soldu sonra tomurcuklarım kurudu ve en sonunda sapı kurdu :( yaz boyunca bakım yaptım saksını değiştirdim kurumuş kökler ayıkladım. şimdi tekrar 1-2kuru kök var gibi ama sorun olmaz herhalde. 2tane yaprak çıkardı bir tanesi tamamen büyüdü diğeri hala büyümeye devam ediyor. Yağmurlama yoluyla suluyorum. size ne zamana kadar yeni sap çıkartır? :) kaloriferin yanında durması sakıncalı olur mu? şimdiden teşekkürler..
merhaba, bir önceki arkadaşa önerdiğim sayfayı size de önereceğim. orkidenizin köklerinde ya da harcında belirli bir sorun yoksa (kök çürüğü, harcın çok eskiyip iyice ufalanmış olması, torf vs gibi yanlış harç vb) değiştirmemelisiniz. phaller saksıları içerisinde köklerinin sıkı durmasından hoşlanır ve tüm saksıyı sıkıca kaplayacak kök yapısını yeniden oluşturana kadar da çiçek vermeleri zordur.
http://www.agaclar.net/forum/273024-post13.htm
güzel orkidem
12-11-2012, 13:42
mrhaba arkadaslar. ben yeni üyeyim bi orkideye sahip oldm ve bi çiçek bakmakla ilgili hiçbir bilgim yok genel olarak sayfaya göz gezdrdm ama hepsini okumaya vaktim olmadı.bi orkidem var 2 ay oldu bana geleli o zamnlar 2 dalı vardı ve çiçekliydi ikiside .Bir dalındaki çiçekleri soldu ve döküldü.dalıda saramaya basladı ve ben bikaçgün bekledikten sonra dalı kestm 3.bogumdan ve tarçın sürdm .Tabi bunları bilgi edindiğim bi yerden dolayı yaptm .böyle yaptm ama doğrumu bılmıyrm.Orkideme birseyler yapmaktan cok korkuyorm cok sağlıklı olsn istiyorum bunun içinde bilgilerinize ihtiyacım var.bide köklerde çürüme gibi birseyler vardı ezık incelmi sekılde onlarıda aldım.Sankı az kaldı kökleri fotosunu paylaşabilirsem koyucam beni bu konularda aydınlatırsanız sevinirim...
herkese merhaba...ben uzun süredir sessiz bi şekilde siteyii takip ediyorum..hepinizin sayesinde o kadar çok şey öğrendimki:)fakat şu anda hem çok heyecanlıyım hemde çok üzgünüm...ben önceden orkide de neymiş deyip geçenlerden biriydim..hatta hiçbir çiçeğe karşı ilgim bile olmamıştı taakii geçen yıl kardeşim bana bir orkide hediye edinceye kadar:)malesef o kadar ilgi göstermeme rağmen küçük hanımı yaşatmayı başaramadım ve çok üzüldüm:(sanırım birazda hırs yaptım ve kendime yeni bir orkide edindim..ilk aldığımda üzerinde iki adet çiçek çubuğu üç adette yaprak vardı..çiçek çubukları o kadar ince ve narindiki en uç kısımlardada iki minik beyaz çiçek ...neyse ayların sessizliği şimdi son bulmuş gibi oldu ama beyaz prensesimle aramız çok iyi kendileri üçüncü çiçek çubuğunu vermekte ve 9 yaprağa sahip olmakta şu sıralar:)elime bu gün başka bi orkide geçti bakamıyorum ben dedi bi arkadaş ve bana verdi ama ne göreyim bildiğiniz bahçe toğrağına dikilmiş kökleri sıkışmış ama oldukça sağlam görünen bi kelebek :) şimdi biliorumki o topraktan kökleri çıkartıp orkideye uygun saksı ve karışıma geçmesi gerek ama nasıl yapacağımı bilmiyorum:(( bana yardım edermisiniz?
sevgili sagen saksı değişimi ve toprak konusunda bi sıkıntım yok...kendimde o cesareti buluyorum faketbeni endişelendiren şey normal bi saksıda ve bahçe toprağında aylarca yaşamış orkideyi ağaç kabukları ve şeffaf kaba almak onda yaratacağı kötü etki:(( ayrıca ilginiz için çok teşekkür ederim..SAYGILARIMLA..
Phalaenopsis olması gerekiyor ..üzerinde çiçeği yoktu aldığım arkadaş çok bilgili ve ilgili olmadığı için pek bilgi veremedi..fakat yaprak şekli ve dalları ona benziyor
sevgili sagen saksı değişimi ve toprak konusunda bi sıkıntım yok...kendimde o cesareti buluyorum faketbeni endişelendiren şey normal bi saksıda ve bahçe toprağında aylarca yaşamış orkideyi ağaç kabukları ve şeffaf kaba almak onda yaratacağı kötü etki:(( ayrıca ilginiz için çok teşekkür ederim..SAYGILARIMLA..
Sayın AMAZON;
Orkidenizin cinsine göre zaten doğal ortamında epifit olarak yaşamını idame ettiren bir çiçektir. Bu yüzdendir ki hemen orkidenizi topraktan çıkarıp köklerini yıkayın. Akabinde siteril bir keskin aletle kök temizliği yapmalı ve yeni saksınsına uygun torfa köklere kömür tozu uyguladıktan sonra dikerek uygun sulama ve bakıma azami özen göstermelisiniz. Orkidenizi ağaç kabukaları ve şeffaf kaba almak onda şok yaratmaz bilakis özgür olur kökleri ışık, hava ve özlediği nem'e kavuşur. Zira zaten onu toprağa dikerek en büyük şoku yaşatmışlar orkidenize.
Muhtemelen bu süre zarfında kökleri büyük oranda çürüme eyilimine girmiştir diye düşünmekteyim. Umarım çok geç olmamıştır.
Sayın AMAZON;
Orkidenizin cinsine göre zaten doğal ortamında epifit olarak yaşamını idame ettiren bir çiçektir. Bu yüzdendir ki hemen orkidenizi topraktan çıkarıp köklerini yıkayın. Akabinde siteril bir keskin aletle kök temizliği yapmalı ve yeni saksınsına uygun torfa köklere kömür tozu uyguladıktan sonra dikerek uygun sulama ve bakıma azami özen göstermelisiniz. Orkidenizi ağaç kabukaları ve şeffaf kaba almak onda şok yaratmaz bilakis özgür olur kökleri ışık, hava ve özlediği nem'e kavuşur. Zira zaten onu toprağa dikerek en büyük şoku yaşatmışlar orkidenize.
Muhtemelen bu süre zarfında kökleri büyük oranda çürüme eyilimine girmiştir diye düşünmekteyim. Umarım çok geç olmamıştır.
sevgili sagen
inanın köklerde hiçbir çürüme yok o kadar sağlam o kadar sağlıklı görünüyorlarki inanamazsınız:)sadece yeşil değilde kökler kalın ve beyazlar...torfa değilde menekşe toğrağı denilen bizim memeleketimizde köylü pazarında satılan kestane toprağına dikilmiş...fotoğraf eklemeye çalıştım ama sanırım çok beceriksizim bu konuda:(
sevgili sagen
inanın köklerde hiçbir çürüme yok o kadar sağlam o kadar sağlıklı görünüyorlarki inanamazsınız:)sadece yeşil değilde kökler kalın ve beyazlar...torfa değilde menekşe toğrağı denilen bizim memeleketimizde köylü pazarında satılan kestane toprağına dikilmiş...fotoğraf eklemeye çalıştım ama sanırım çok beceriksizim bu konuda:(
Sayın AMAZON;
Kökler konusunda şu an olmasada gelecek dönemde hasar oluşacağı fikrindeyim. Ancak bahsettiğiniz kestane toprağı ve yapısı hakkında bilgim olmadığı için bir şey söyleyemeyeceğim bu konuda. Fotoğraf eklerseniz iyi olur; hem kökleri gösterir hem genel görünüş olarak.
SAYGILARIMLA.
346043
346044
346045
346046
görünen siyahlıklar kesinlikle çürüme değildir sadece toprak kalıntıları..
emin.sasani
14-11-2012, 16:42
346043
346044
346045
346046
Ben bu tur orkidelere cok rastladim. Sakin o sari kokleri kesip atmayin onlar havasiz kaldiklari icin sararmis yoksa cok sagliklilar. Size onerim o orkideyi orkide topragini ekip yaklasik 3-4 hafta sulamamaktir. Elinize cok guzel bir orkide gecmis :) (eger o sari kokler yumusaksa bir diyecegim olmaz ama ben dusundugum kadariyla o kokler sari ama sert olmali tipki bir sahlikli yesil kokun sari hali gibi, kontrol edin eger sertse sakin kesmeyin onlar onarilabilir kokler)
sevgili emin.sasani
evet tahminleriniz doğru kökler çok sağlıklı ayıklama yapmaya bile gerek duymadım fakat üzülerek yazıyorumki bulunduğum şehirde orkide toprağı alabileceğim hiçbir yer yok bende naaaptımmm gittim çam ağacı kabukları kozalak kabukları ve yosun karışımı yaptım kendimce(kabukları önce yıkadım sonra fırınladım ******) şeffaf saksıya bi sürü delik yaptım veee orkidemi diktim bu karışıma...ama en büyük hatam sulamak oldu sanırım:(iş işte geçti artıık:(( şansıma ve orkidenin şansına deyip iyi dileklerimi dilemekten başka yapacak birşeyim kalmadı sanırım..işte dikilmiş hal
346164
346165
Ben bu tur orkidelere cok rastladim. Sakin o sari kokleri kesip atmayin onlar havasiz kaldiklari icin sararmis yoksa cok sagliklilar. Size onerim o orkideyi orkide topragini ekip yaklasik 3-4 hafta sulamamaktir. Elinize cok guzel bir orkide gecmis :) (eger o sari kokler yumusaksa bir diyecegim olmaz ama ben dusundugum kadariyla o kokler sari ama sert olmali tipki bir sahlikli yesil kokun sari hali gibi, kontrol edin eger sertse sakin kesmeyin onlar onarilabilir kokler)
Sayın EMİN:SASANİ;
Sayın AMAZON için yazdıklarınızı okudum. Ve şunu eklemek isterim, profilinizden yaş durumunuza bakarak ve yazdıklarınızı okuyarak vardığım sonuç bilgisizce bir yazı yazarak yanlış yönlendirme yapmaktasınız. O köklerin sağlıklı olduğunu olduğunu neye ve hangi tecrübeye dayanarak yazıyorsunuz?
Kaldı ki o köklerin onarılabilir olması hemen hemen imkansızdır.
Lütfen tam ve doğru bilmeden sadece kulaktan dolma bilgilerle yazmayınız.
SAYGILARIMLA.
346043
346044
346045
346046
Sayın AMAZON;
Resimleri şimdi görme fırsatım oldu. Ve daha öncede ifade etmiştim ve bugün size yazdığım mesajımda "Kökler konusunda şu an olmasada gelecek dönemde hasar oluşacağı fikrindeyim." diye belirtmiştim. Evet yazdığımdan erken başlamış kökteki hasarlar. Şimdi...
Sol alttan üçüncü yaprak ucunda kararma başlamış (mantar belirtisi olabilir).
Sağ birinci yaprakta sararma başlamış.
Yine sağ üçüncü yaprak ucunda kararma (mantar belirtisi olabilir).
Ve en önemlisi köklerde Sayın EMİN:SASANİ'nin dediği gibi sağlıklı değil son derece kötü durumdalar ve yanlış bilgi vermekteler. Sararmalar orkide köklerinizin çürümeye başladığını ve bunun sonucunda orkidenizi kaybedeceğinizin belirtisidir (en kısa sürede önlem almazsanız).Orkideniz BAKTERİYEL KÖK ÇÜRÜKLÜĞÜ hastalığından muzdarip.
Altta yazdığımı dikkatle okuyun lütfen...
Bakteriyel kök çürüklüğü; Kötü drenaj, aşırı sulama, tuz birikmesi veya fazla gübreleme gibi durumlar da kökün zarar görmesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Kök açıkça görülecek şekil de beyaz, hastalığın ileri aşamasın da siyah veya kahverengi çürümüş bir halde bulunur. Hastalık kök hastalığı olmasına karşın yapraklar da bazı belirtiler verebilir. Yapraklar ve yalancı soğanlar sarı, ince, bükümlü ve yeni gelişen yapraklar giderek küçülen formdadır. Tedaviye önce steril keskin bir alet yardımıyla zarar görmüş tüm bitki parçaları kesip çıkarılarak başlanır. Saksı harcı köklerden tamamen tamizlenir. Yeni saksı ve yeni saksı harcına dikilir. Sulama sıklığı azaltılarak bir süre su kısıntılı verilir.
Gerisi size kalmış. Bu bağlamda istediğinizi yapabilirsiniz artık.
Bu arada orkidenizin yeni dal sürmesi de sağlıklı olduğunun belirtisi değil. Zira orkideler amiyane bir tabirle olumsuz şartlarda öleceklerini düşündükleri zaman yeni dal sürerek keiki verme eğilimine gidebilirler, muhtemelen ondandır. Ve bu dört dal zaten yorgun orkidenizi fazlasıyla yıpratıyordur.
SAYGILARIMLA.
emin.sasani
14-11-2012, 22:00
sevgili emin.sasani
evet tahminleriniz doğru kökler çok sağlıklı ayıklama yapmaya bile gerek duymadım fakat üzülerek yazıyorumki bulunduğum şehirde orkide toprağı alabileceğim hiçbir yer yok bende naaaptımmm gittim çam ağacı kabukları kozalak kabukları ve yosun karışımı yaptım kendimce(kabukları önce yıkadım sonra fırınladım ******) şeffaf saksıya bi sürü delik yaptım veee orkidemi diktim bu karışıma...ama en büyük hatam sulamak oldu sanırım:(iş işte geçti artıık:(( şansıma ve orkidenin şansına deyip iyi dileklerimi dilemekten başka yapacak birşeyim kalmadı sanırım..işte dikilmiş hal
346164
346165
İyi yapmissiniz :) umarim bir sorun olusmaz ben de olsam ayni seyi yapardim (ki eskiden yaptim ve gayet olumlu bir sonuc aldim) yanliz pek sulamanizi onermem bir sure icin.
emin.sasani
14-11-2012, 22:07
Sayın EMİN:SASANİ;
Sayın AMAZON için yazdıklarınızı okudum. Ve şunu eklemek isterim, profilinizden yaş durumunuza bakarak ve yazdıklarınızı okuyarak vardığım sonuç bilgisizce bir yazı yazarak yanlış yönlendirme yapmaktasınız. O köklerin sağlıklı olduğunu olduğunu neye ve hangi tecrübeye dayanarak yazıyorsunuz?
Kaldı ki o köklerin onarılabilir olması hemen hemen imkansızdır.
Lütfen tam ve doğru bilmeden sadece kulaktan dolma bilgilerle yazmayınız.
SAYGILARIMLA.
Evet yasim kucuk ama cevremdeki herkes orkideler hakkinda benden yardim ister ayrica sizin kadar bilgili degilim ama yazdiklarimin tamami gozlermlerimdendir baskasindan duymadim veya daha once yapmadigim bir sey degil. Sayin Amazon'nun basina gelen aynen bana gelmisti ve yazdiklarimin aynisini uyguladim hicbir koku kesmedim cunku yumusak ve curumus degillerdi ve bir sure sonra orkidemin o "hastalikli" kokleri yeserdi. Sonuc olarak o yazdiklarimi nerden cikardigimi umarim anlamissinizdir. Size ve bilgilerinize saygisizlik etmek asla istemedim. Ben kendi dusuncemi yazdim yanlis da olabilir dogruda o orkideye baglidir. Saygilar
Evet yasim kucuk ama cevremdeki herkes orkideler hakkinda benden yardim ister ayrica sizin kadar bilgili degilim ama baskasindan duymadim veya daha once yapmadigim bir sey degil. Sayin Amazon'nun basina gelen aynen bana gelmisti ve yazdiklarimin aynisini uyguladim hicbir koku kesmedim cunku yumusak ve curumus degillerdi ve bir sure sonra orkidemin o "hastalikli" kokleri yeserdi. Sonuc olarak o yazdiklarimi nerden cikardigimi umarim anlamissinizdir. Size ve bilgilerinize saygisizlik etmek asla istemedim. Ben kendi dusuncemi yazdim yanlis da olabilir dogruda o orkideye baglidir. Saygilar
Sevgili EMİN.SASANİ;
Öncelikle günaydın. Yazınızda biraz tepki sezinliyorum. Ancak amacım sizi yermek değil bilakis, bazen doğru bildiğimiz şeylerinde yanlış olabileceğini belirtmekti. Tıpkı sizin de dediğiniz gibi "yazdiklarimin tamami gozlermlerimdendir". Bu kısım yanlış olan yerdir, sadece gözlem doğruyu vermez sevgili dostum. Tecrübe, bilgi ve birikim tamamlayıcı unsurlardır.
Ayrıca çevrendeki herkesin senden yardım istemesi güzel bir şey, ama söylediklerinin tamamen ya da her zaman doğru olduğunu göstermez. Sebep sonuç ilişkisi tamamen.
Bu arada yazdıklarınızıda saygısızlık olarak almadığımıda belirtmek isterim.
"Ben kendi dusuncemi yazdim yanlis da olabilir dogruda o orkideye baglidir." cümlesi zaten açıklamayı yapıyor ve hala yanlış yolda ilerlediğinizi düşünüyorum. Aslı olan düşünceler değil bakım hakkındaki bilgi ve tecrübelerimiz.
Sağlıcakla kalın SAYGILARIMLA.
güzel orkidem
15-11-2012, 10:49
arkadaslar orkidemın köklerinde ezilme ve cürüme olmustu bende onları temizledim.Ama temizleyincede az kökler kalıyo sankı bu az kök orkidenin sağlığı için nasıl bi durumdur.az köklerle nasıl yasayabilir cok köklü mü olmalı.Bide benim orkidemin 2 dalı var biri çiçeğini döktü ve dalı sararmaya basladı ondan sonra ben de biraz bekledm ve sonunda 3. boğumdan kestm fotodakı gibi tarçın sürdüm .Ama kestiğim yer zamnla dahada sarardı ve fotoda görülen yere kadar indi bu durum normalmi ters giden birşey mi var cevap verirseniz çok sevinirim.
nılgun_dogan
15-11-2012, 11:17
Sayın güzel orkidem kökleri sağlıklı gözüküyor tekrar canlaması için yeterli kökler çiçek saplarını diptende kesebilirsiniz sararmasında sorun olmaz dibe yakın kesin tarçınlayın tekrar.
MERHABA HERKESE bizim evimizde 2 tane orkidemiz var birisi beyaz birsi de pembe renkte çiçek açıyordu. fakat ikisi de anormalleşti yaprakları vs gayet sağlıklı ama çiçek açmıyorlar uzun zamandır.
1.Beyaz çiçek açanı en alttan 3. boğumdan kesmiştim çiçeklerini döktüğünde sonra o dallar uzadı ve kestiğim yerin biraz altından bir sürü yeni yaprak verdi yeşil renkte bu şimdi yeniden nasıl çiçek açacak?
2. pembe renkte çiçek açan biraz daha küçük ve o çiçeklerini döktükten sonra dalı tamamen kurudu yani dalı toprağın tam olduğu yerden tamamen kurudu ve koptu yani çiçek açacak dalı yok. Ama yaprakları sağlıklı tekrar nasıl dalı çıkar ve çiçek oluşur?
MERHABA HERKESE bizim evimizde 2 tane orkidemiz var birisi beyaz birsi de pembe renkte çiçek açıyordu. fakat ikisi de anormalleşti yaprakları vs gayet sağlıklı ama çiçek açmıyorlar uzun zamandır.
1.Beyaz çiçek açanı en alttan 3. boğumdan kesmiştim çiçeklerini döktüğünde sonra o dallar uzadı ve kestiğim yerin biraz altından bir sürü yeni yaprak verdi yeşil renkte bu şimdi yeniden nasıl çiçek açacak?
2. pembe renkte çiçek açan biraz daha küçük ve o çiçeklerini döktükten sonra dalı tamamen kurudu yani dalı toprağın tam olduğu yerden tamamen kurudu ve koptu yani çiçek açacak dalı yok. Ama yaprakları sağlıklı tekrar nasıl dalı çıkar ve çiçek oluşur?
Sayın VALERYA;
Resim eklerseniz daha net yardımcı olmaya çalışılır.
1) "kestiğim yerin biraz altından bir sürü yeni yaprak verdi" derken keiki veya normal yaprakmı kastettiğiniz anlayamadım. Uygun bakıma devam edin zamanı geldiğinde yeni çiçek dalı sürecektir orkideniz.
2) Uygun bakımla zamanı geldiğinde oda çiçek dalı sürerek çiçekler verecektir merak etmeyin.
SAYGILARIMLA.
Sayın VALERYA;
Resim eklerseniz daha net yardımcı olmaya çalışılır.
1) "kestiğim yerin biraz altından bir sürü yeni yaprak verdi" derken keiki veya normal yaprakmı kastettiğiniz anlayamadım. Uygun bakıma devam edin zamanı geldiğinde yeni çiçek dalı sürecektir orkideniz.
2) Uygun bakımla zamanı geldiğinde oda çiçek dalı sürerek çiçekler verecektir merak etmeyin.
SAYGILARIMLA.
ben keiki nedir bilmiyorum. 1. çiçeğimin normal çiçek açan 2 tane dalı vardı uzun oluyo ya böyle dal :D o dallardaki çiçekler döküldü, 2 ay kadar öncede en alttan 3. boğumu ben bıçakla kestim su aktı bi sürü :( sonra içi boş gibiydi sonra o kestiğim yerin altından normalde gene bi sap çıkar çiçek tomurcukları oluşurdu çiçek açardı, bu sefer oradan dal gibi bi sap değil normal saksının olduğu yerlerdeki gibi yapraklar oluştu anlatabildim inşallah malesef şuan resim çekemem işteyim çiçekler evde :D bu dallardan gene çiçek ne zaman çıkar çıkar mı onu merak etmiştim.
2. çiçeğin de çiçek açacak dalı yok sadece yapraklardan oluşuyor yani tekrar ne zaman dalı ordan yukarı doğru çıkıp çiçek açar onu merak etmiştim ama uygun bakımla gene çıkar dediniz sanırım
keiki nedir bilmiyorum :(
ben keiki nedir bilmiyorum. 1. çiçeğimin normal çiçek açan 2 tane dalı vardı uzun oluyo ya böyle dal :D o dallardaki çiçekler döküldü, 2 ay kadar öncede en alttan 3. boğumu ben bıçakla kestim su aktı bi sürü :( sonra içi boş gibiydi sonra o kestiğim yerin altından normalde gene bi sap çıkar çiçek tomurcukları oluşurdu çiçek açardı, bu sefer oradan dal gibi bi sap değil normal saksının olduğu yerlerdeki gibi yapraklar oluştu anlatabildim inşallah malesef şuan resim çekemem işteyim çiçekler evde :D bu dallardan gene çiçek ne zaman çıkar çıkar mı onu merak etmiştim.
2. çiçeğin de çiçek açacak dalı yok sadece yapraklardan oluşuyor yani tekrar ne zaman dalı ordan yukarı doğru çıkıp çiçek açar onu merak etmiştim ama uygun bakımla gene çıkar dediniz sanırım
keiki nedir bilmiyorum :(
Sayın VALERYA;
En kısa sürede resim ekleyin daha kesin cevaplara ulaşırız. Sorularınızı görmesemde cevaplamaya çalıştım. :D
Keiki oluşumu büyüme hormonlarının anne orkidenin çiçek sapında birikmesiyle genellikle çiçek sapının uç kısmında oluşan bebek orkidelerdir.
Sanırım açıklayabilmişimdir.
SAYGILARIMLA.
1. çiçek aynen bu hale dönüştü yani bu
2 dalda böyle yapraklar oluştu fakat şu beyaz uzun şeyler henüz oluşmadı.
2. çiçeğimde aynen böyle saksınının içinde sadece yapraktan ibaret kaldı
1. çiçek aynen bu hale dönüştü yani bu 2 dalda böyle yapraklar oluştu fakat şu beyaz uzun şeyler henüz oluşmadı.
Sayın VALERYA;
Tamda az önce izah ettiğim KEİKİ (bebek orkide) diye adlandırdığımız oluşumlar bunlar. Çok şanslısınız. Bir çok insanın bilinçli olarak sahip olamya çalıştığı şeyi, siz bilmeden elde etmişsiniz. Hemda kaç adet.
Aynı resim üzerinde kırmızı ok ile işaretlediklerim KEİKİ'dir. Yeşil ok ile işaretlediklerim de Keikilere ait köklerdir.
Bu dönemden sonra artık keikilerinizin kökleri yeterli gelişimi ve uzamayı sağladığında (takriben 5 cm kadar), artık anne bitkiden keikilerinizi dikkatlice ayırıp anneyi bu yorgunluktan kurtarma zamanıda gelmiş demektir.
2. çiçeğimde aynen böyle saksınının içinde sadece yapraktan ibaret kaldı
Yapraklar kendini biraz salmış duruma görünüyor. Subratınız çok fazla ıslak kalmış olabilir. Kökleri bir kontrol etmenizde fayda var. Köklerde çürüme başlamış olabilir. Harcınızı ve kökleri kontrol edip kök budaması yaparak tekrar dikin ve uygun koşullarda sulama yapın.
SAYGILARIMLA.
ahahaha vay anasını benim bebek orkidelerim olmuş demekki bunları nasıl ayırıcam anneden yemin ederim orkideler hakkında sıfır bilgim var öyle yaşayıp gitseler ne olur ki bidaha çiçekleri açacak mı ne zaman açar çiçekleri sizce ? çok teşekkür ederim yanıtlarınız için
ahahaha vay anasını benim bebek orkidelerim olmuş demekki bunları nasıl ayırıcam anneden yemin ederim orkideler hakkında sıfır bilgim var öyle yaşayıp gitseler ne olur ki bidaha çiçekleri açacak mı ne zaman açar çiçekleri sizce ? çok teşekkür ederim yanıtlarınız için
Gözünüz aydın hemde nur topu gibi. Bebek orkidelerinizin çiçek açması 1-2 seneyi bulabilir. Sıfır bilginizi forumu okuyarak geliştirin zira bu şekilde her zamn cevap verilmez. Önce araştırın forumda sonra analmadığınız konuda yardım isteyin forumdan.:p
O şekilde yaşamaları anne orkideyi yorgu düşürür ve bir süre sonra sonuç hüsran olabilir. Mutlaka köklerde yeterli gelişme ve uzama oluştuğunda ayrılması gerek. Ana orkidenizde zamanı geldiğinde tekrar çiçeklenir merak etmeyin.
SAYGILARIMLA.
DilekGuven
20-11-2012, 14:19
1. çiçek aynen bu hale dönüştü yani bu 2 dalda böyle yapraklar oluştu fakat şu beyaz uzun şeyler henüz oluşmadı. 2. çiçeği de bulucam bekleyin.. :)
sayın Valerya, kendi çiçeklerinizin fotoğraflarını koymamış, internetten bulduğunuz benzer fotoğraflar koymuşsunuz anladığım kadarıyla. şu beyaz uzun şeyler henüz oluşmadı dediğinizde ise kökleri kastediyorsunuz, dolayısı ile kökleri oluşmamış bir keikinin (bebeğin) henüz ayrılmaması lazım.
sevgili Valerya, bebek orkideleriniz köklenmeye başladığında, yani gönderdiğiniz resimdeki uzantıların minikleri oluşmaya başladığında, minimum 3 kök, 5 cm kadar uzadığında, bebeklerinizi ayırıp büyük orkidenizin dibinde gördüğünüz gibi bir orkide toprağına dikebilirsiniz.
kuruyan saplar için endişelenmeyin, sayın Sagen'in dediği gibi uygun bakımla yenisi çıkar. eğer orkidelerinize uygun bir şekilde bakmak, onları çiçeklendirmek, sahip olduğunuz keikilerden yeni orkide bitkilerine sahip olmak için yeterli zaman ve hevesiniz var ise bu forumda yayınlanmış mesajları en başlardan itibaren okumak suretiyle gayet geniş bilgi birikimine sahip olabilirsiniz. orkide bakımı aslında çok kolay olmakla birlikte, diğer çiçeklerden çok farklı olduklarından bilgi sahibi olmayanlar için oldukça sıkıntılı olabilir.
sayın Valerya, kendi çiçeklerinizin fotoğraflarını koymamış, internetten bulduğunuz benzer fotoğraflar koymuşsunuz anladığım kadarıyla. şu beyaz uzun şeyler henüz oluşmadı dediğinizde ise kökleri kastediyorsunuz, dolayısı ile kökleri oluşmamış bir keikinin (bebeğin) henüz ayrılmaması lazım.
sevgili Valerya, bebek orkideleriniz köklenmeye başladığında, yani gönderdiğiniz resimdeki uzantıların minikleri oluşmaya başladığında, minimum 3 kök, 5 cm kadar uzadığında, bebeklerinizi ayırıp büyük orkidenizin dibinde gördüğünüz gibi bir orkide toprağına dikebilirsiniz.
kuruyan saplar için endişelenmeyin, sayın Sagen'in dediği gibi uygun bakımla yenisi çıkar. eğer orkidelerinize uygun bir şekilde bakmak, onları çiçeklendirmek, sahip olduğunuz keikilerden yeni orkide bitkilerine sahip olmak için yeterli zaman ve hevesiniz var ise bu forumda yayınlanmış mesajları en başlardan itibaren okumak suretiyle gayet geniş bilgi birikimine sahip olabilirsiniz. orkide bakımı aslında çok kolay olmakla birlikte, diğer çiçeklerden çok farklı olduklarından bilgi sahibi olmayanlar için oldukça sıkıntılı olabilir.
Sayın DİLEKGUVEN;
Yazdıklarınıza aynen katılıyorum. Bu arada sayenizde yaptığım bir yanlışlığıda yazılarımda düzelttim (iş yoğunluğundan yanlış yazmışım). Ben köklendiklerini var sayarak keikiler için ayrılması gerektiğini yazmıştım. Ama geri dönüp tekrar okuduğumda yanlış anladığımı farkettim ve kendi yazılarımdaki keikilerin hemen ayrılması gerek kısımlarını gerekli şekilde değiştirdim.
SAYGILARIMLA.
emin.sasani
20-11-2012, 21:28
Herkese merhablar :)
Aşağıdaki orkideyi ben üç ay önce aldım ve şu ana kadar sağlıklı iki yaprak çıkarmaktan başka hiçbir şey yapmadı. Hele hiç yeni kök salmadı. Aldığımdan beri önünde ve arkasında garip şeyler var. Onları ilk yeni kök sandım ama üç aydır büyümüyorlar. Orkidenin genel durumu iyi. Yaprakları sert. Kökleri çok çok fazla diyemem, yeteri kadar.
Sorucağımsa şu:
BU ÖN VE ARKA TARAFINDAKİ(FOTOĞRAFLARDA ÇEKMEYE ÇALIŞTIM) ŞEYLER NE ACABA?
Bu arada orkide iki yeni yaprak verirken bir tane de düşürdü.
Şimdiden Teşşekkürler.
Herkese merhablar :)
Aşağıdaki orkideyi ben üç ay önce aldım ve şu ana kadar sağlıklı iki yaprak çıkarmaktan başka hiçbir şey yapmadı. Hele hiç yeni kök salmadı. Aldığımdan beri önünde ve arkasında garip şeyler var. Onları ilk yeni kök sandım ama üç aydır büyümüyorlar. Orkidenin genel durumu iyi. Yaprakları sert. Kökleri çok çok fazla diyemem, yeteri kadar.
Sorucağımsa şu:
BU ÖN VE ARKA TARAFINDAKİ(FOTOĞRAFLARDA ÇEKMEYE ÇALIŞTIM) ŞEYLER NE ACABA?
Bu arada orkide iki yeni yaprak verirken bir tane de düşürdü.
Şimdiden Teşşekkürler.
Sayın EMİN.SASANİ;
Bir ve ikinci resimde yukarı doğru uzanmış olarak görünenler daha önceki kuumuş çiçek dalıdır. Diğerleride orkidenizin kökleridir. Orkideniz genel manada sağlıklı görünüyor. Yeni kök oluşumlarıda zaman içerisinde çıkartır, sen uygun şartlarda bakımlarını yapmaya devam et. Zaman içerisinde eskimiş yaprağınıda dökmesi normal (Yaprakları sen koparma kendisi düşsün).
SAYGILARIMLA.
emin.sasani
21-11-2012, 16:56
Sevgili Sagen, Cevabiniz icin tessekkur ederim ama sanarim sorumu anlatamadim. Sorum ilk ve ikinci resumde cicegin govdesindeki siyahliklar. Onlarin ne oldugunu soruyorum ve demistim ki yaklasik uc aydir boyle yani o siyahliklar hep oyle kalmis. Korktugum sey onlarin bir hastalik olmasi onun icin soruyorum ki onlem alabileyim :) umarim anlatabilmisimdir yinede anlatamadiysam fotograflardaki kisimlari isaretliyeyim isterseniz? Tessekkurler.
emin.sasani
21-11-2012, 18:47
Anlamadığım ve bir süredir gelişim göstermeyen kısımları işaretledim
Sevgili Sagen, Cevabiniz icin tessekkur ederim ama sanarim sorumu anlatamadim. Sorum ilk ve ikinci resumde cicegin govdesindeki siyahliklar. Onlarin ne oldugunu soruyorum ve demistim ki yaklasik uc aydir boyle yani o siyahliklar hep oyle kalmis. Korktugum sey onlarin bir hastalik olmasi onun icin soruyorum ki onlem alabileyim :) umarim anlatabilmisimdir yinede anlatamadiysam fotograflardaki kisimlari isaretliyeyim isterseniz? Tessekkurler.
Sayın EMİN.SASANİ;
Sanırım ben yanlış anladım. Tam emin olmamakla beraber antraktoz (karakale) hastalığına benzettim. Viral bir durumda söz konusu olabilit mi bilemiyorum. Hastalık konusunda daha bilgili arkadaşlar sanırım daha kessin konuşurlar. Alttaki linki bir incele lütfen.
http://www.agaclar.net/forum/orkide/12716.htm
Saygılarımla.
http://f1209.hizliresim.com/11/s/dbujt.jpg[/img] (http://bit.ly/c25MCx) acaba ne zaman çiçek açar
2 ay oldu hocam ama hala bir belirti yok çiçek sapı çıkarmadı hala işte bugünkü hali
http://g1211.hizliresim.com/13/r/g5wzy.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://g1211.hizliresim.com/13/r/g5wzl.jpg (http://bit.ly/c25MCx)[/QUOTE]
almanyalı
23-11-2012, 10:43
Selam arkadaslar bende orkide yetistiriyorum galeriye yukleyecegim benimkilerin bakimi cok kolay en yaşli orkidem 15 yillik kayinvalidemin yadigari gozum gibi bakiyorum bu yil bir ilk oldu temmuz ayinda ciceklendi ve hala cicekte cok sevincliyim burasi fazla gunes almadigi icin butun gun camin onunde ben kayinvalidemin evine gelin geldim sonra o turkiyeye dondu ciceleride bana kaldi:D iki orkide vardi ozaman bana sakin yerini degistirme kurur ben hic degistirmedim dedi bende biraktim oyle kaldi 15 yildir milim oynamadi yerinden gecen yaz ilk defa saksi degistirdim her hafta 2 yemek kasigi ilik su veriyorum dibinde katiyen su birakmiyorum saksilari yuksek saksi kokler yere kesinlikle degmiyor komsum iki tane getidi artik bakamayacakmis onlarla birlikte 5 orkidem oldu
:eek:siz neden suya daldiriyorsunuz komsumda oyle yapmis burusmus yapraklari benhic yapmadim duzeldiler fazla sudan nefret ediyorlar haftada bir islak bezle yapraklarini siliyorum cicegi gecen dallari da hic kesmedim benim yasli orkidem dibinden surgun vermiyor ayni daldan 5 kere acti bide bu nk nedir sevgiler
almanyalı
23-11-2012, 10:49
sevgili emin.sasani
346164
346165
Selam orkideler koklerinin gunes gormesinden hoslanmaz uzun dis saksiya koymalisiniz benim tecrubem bu tokragi nemi tutamiyor cabucak kuruyor sevgiler
Orkide'm, çiçek sapı mı çıkarıyor emin olamadım? :confused:
348622
almanyalı
24-11-2012, 21:53
Orkide'm, çiçek sapı mı çıkarıyor emin olamadım? :confused:
348622
selam sudenur orkideniz çiçek sapı çıkarıyor dikkatli olun dokunmayın kırılabilir bol çiçekli olur inşallah sevgilerimle :cool:
Merhaba, İlk orkidemiz son mu olacak?? :(
Orkidemizin nesi var? 2 günlüğüne şehir dışına çıktık. Geldiğimizde böyle bulduk. Yapraklarını saldı, bıraktı kendini.
Cevaplarsanız sevinirim.
http://e1211.hizliresim.com/13/v/gbq9x.jpg
http://e1211.hizliresim.com/13/v/gbqct.jpg
fzthalil
27-11-2012, 18:57
Selam orkideler koklerinin gunes gormesinden hoslanmaz uzun dis saksiya koymalisiniz benim tecrubem bu tokragi nemi tutamiyor cabucak kuruyor sevgiler
Sayın Almanyalı;
sizi takip ediyorum son zamanlarda, yanlış sayılabilecek bilgiler veriyorsunuz ve çok genel konuşuyorsunuz! ''orkideler'' derken hangi tür orkidelerden bahsediyorsunuz buna bir açıklık getirin ve öyle konuşun lütfen... hem epifitk orkidelerin hava kökleri ''zaten açıktadır ve ışık görür'' nasıl olur da köklerinin ışık görmesinden hoşlanmaz diyebiliyorsunuz! ünlem işaretlerim dikkat çekmek içindir yanlış anlamayın. büyük ihtimalle sizde phalaenopsis türü orkide var ve tecrübeleriniz bu tür yönünde. lütfen kendi tecrübelerinizden bahsederken kendi tecrübeleriniz haricindeki bilgilere yanlış demeyin!!!
Saygılarımla.
almanyalı
28-11-2012, 09:12
Sayın Almanyalı;
sizi takip ediyorum son zamanlarda, yanlış sayılabilecek bilgiler veriyorsunuz ve çok genel konuşuyorsunuz! ''orkideler'' derken hangi tür orkidelerden bahsediyorsunuz buna bir açıklık getirin ve öyle konuşun lütfen... hem epifitk orkidelerin hava kökleri ''zaten açıktadır ve ışık görür'' nasıl olur da köklerinin ışık görmesinden hoşlanmaz diyebiliyorsunuz! ünlem işaretlerim dikkat çekmek içindir yanlış anlamayın. büyük ihtimalle sizde phalaenopsis türü orkide var ve tecrübeleriniz bu tür yönünde. lütfen kendi tecrübelerinizden bahsederken kendi tecrübeleriniz haricindeki bilgilere yanlış demeyin!!!
Saygılarımla.
Selam yazınızı şimdi gördüm hatta yazılarınızı.Öncelikle ben Phalaenopsis türü ile ilgileniyorum bakımı ile iilgili birçok kitap okudum 5 yıllık tecrübem var.Şu anda elimde 15 yıllık bir orkide de var.Ben sadece kendi görüşlerimi söylemiyorum kendime örnek aldığım 25 yıldır Phalaenopsis türü orkidelerle ilgilenen bir arkadaşımda var onun elinde de 20 yıllık bir orkide var.Bana elimde kaç orkide olduğunu sormuşsunuz benim elimde şu anda 5 tane var.Arkadaşımınsa 65.Kova yöntemini oda denemiş zamanında fakat burası soğuk bir yer olduğu için kökler sararıp çürüyor ve açan çiçekler uzun ömürlü olmuyor.Kova sulama tekniği Türkiye sıcak bir ülke olduğu için size faydalı gelmiş olabilir ama soğuk ve fazla güneş görmeyen iklimlerde zararlı olur.Soğuk iklimlerde az az sulanması gerekir.Normal iklimlerde 18 ila 20 derece arası hafdada bir kere toprağı kuru ise sulanmalı değilmi? Bunca hazır orkide toprağı varken yeni başlayan arkadaşların evlerinde toprak hazıralmaları bence yanlış ölçü fazla olursa orkide kaybı ile sonuçlanabilir.Ben kimseye kendi kendi tecrübelerimi vermiyorum.Kitaplardan tecrübesi olan arkadaşlardan da aldığım bilgileri paylaştım.Rahatsız olmanıza gerek yok tavsiye verirken iklimleri dikkate alırsanız sevinirim
fzthalil
28-11-2012, 10:56
Selam yazınızı şimdi gördüm hatta yazılarınızı.Öncelikle ben Phalaenopsis türü ile ilgileniyorum bakımı ile iilgili birçok kitap okudum 5 yıllık tecrübem var.Şu anda elimde 15 yıllık bir orkide de var.Ben sadece kendi görüşlerimi söylemiyorum kendime örnek aldığım 25 yıldır Phalaenopsis türü orkidelerle ilgilenen bir arkadaşımda var onun elinde de 20 yıllık bir orkide var.Bana elimde kaç orkide olduğunu sormuşsunuz benim elimde şu anda 5 tane var.Arkadaşımınsa 65.Kova yöntemini oda denemiş zamanında fakat burası soğuk bir yer olduğu için kökler sararıp çürüyor ve açan çiçekler uzun ömürlü olmuyor.Kova sulama tekniği Türkiye sıcak bir ülke olduğu için size faydalı gelmiş olabilir ama soğuk ve fazla güneş görmeyen iklimlerde zararlı olur.Soğuk iklimlerde az az sulanması gerekir.Normal iklimlerde 18 ila 20 derece arası hafdada bir kere toprağı kuru ise sulanmalı değilmi? Bunca hazır orkide toprağı varken yeni başlayan arkadaşların evlerinde toprak hazıralmaları bence yanlış ölçü fazla olursa orkide kaybı ile sonuçlanabilir.Ben kimseye kendi kendi tecrübelerimi vermiyorum.Kitaplardan tecrübesi olan arkadaşlardan da aldığım bilgileri paylaştım.Rahatsız olmanıza gerek yok tavsiye verirken iklimleri dikkate alırsanız sevinirim
Sayın Almanyalı,
siz ne iklim bildirmişsiniz ne ne zaman bildirmişsiniz ne mekan... ben zaten bunu da söyledim size. önceki yazılarınızda dikkat edin direkt diğer uygulamalar için yanlış diyorsunuz. bakın kendiniz de kabul ettiniz ki Türkiye için daldırma yöntemi faydalı olabilir diyorsunuz ki zaten bu forumdaki üyelerin çoğu Türkiye'de... herkes kendi tecrübesini edinebilir burada da paylaşabilir ama ''çok yanlış ya da yanlış'' demek olmaz! evet rahatsız oldum ama rahatsızlığım sizin tecrübelerinizi paylaşmanız değil bilakis sevinirim yeni bilgi diye fakat ''yanlış'' demeniz beni rahatsız etti... lütfen şahsi algılamayın ben sağlıklı bilgiler burada olsun istiyorum. benim de hatalarım vardı ve inanın burada düzelttim. bence phalaenopsis başlığını baştan aşağı vaktiniz oldukça bir okuyun:)
Saygılarımla...
Orkidelerimin ekili olduğu orkide toprağında torf oranı yüksekti orkidelerimin köklerinin çürümesinden endişe ediyordum.Sonunda bugün orkidelerimi söktüm.
Bu birinci orkidem;
349998
349999
350000
bu da diğer orkidem,
350001
350002
Sizce durumları nasıllar?
Orkidelerimi yarın ekmeyi düşünüyorum o zamana kadar dışarıda beklemelerinde bir sakınca olur mu? Kökleri tarçınlamak haricinde yapabileceğim birşey var mıdır?Bir de orkide torfuna çam kabuğu eklemek istiyorum, eklememe gerek var mı? Kabuk eklemem gerekiyorsa bu kabukları topladıktan sonra fırınlamalı mıyım?
Aynı torfa ekili bir orkidem daha var ancak o şu an sap çıkardığı için sökmedim. Çiçekleri açıp geçtikten sonra sökmeyi düşünüyorum. Sizce onuda sökmeli miyim?
Görüşlerini bekliyorum teşekkürler
DilekGuven
29-11-2012, 16:20
Orkidelerimin ekili olduğu orkide toprağında torf oranı yüksekti orkidelerimin köklerinin çürümesinden endişe ediyordum.Sonunda bugün orkidelerimi söktüm.
Bu birinci orkidem;
349998
349999
350000
bu da diğer orkidem,
350001
350002
Sizce durumları nasıllar?
Orkidelerimi yarın ekmeyi düşünüyorum o zamana kadar dışarıda beklemelerinde bir sakınca olur mu? Kökleri tarçınlamak haricinde yapabileceğim birşey var mıdır?Bir de orkide torfuna çam kabuğu eklemek istiyorum, eklememe gerek var mı? Kabuk eklemem gerekiyorsa bu kabukları topladıktan sonra fırınlamalı mıyım?
Aynı torfa ekili bir orkidem daha var ancak o şu an sap çıkardığı için sökmedim. Çiçekleri açıp geçtikten sonra sökmeyi düşünüyorum. Sizce onuda sökmeli miyim?
Görüşlerini bekliyorum teşekkürler
merhaba,
sağlıklı görünüyorlar diyemeyiz, ama kaybetmiş de değilsiniz. yeniden dikmeden önce mantar ilacı ile ilaçlamanızı öneririm. sadece tarçın yeterli olmayabilir. orkide torfu dediğiniz nedir? yapı marketlerden aldığınız hazır bir karışım mı? eğer öyleyse, üzerinde yazan içeriğine bakıp, sitede önerilen oranlarla karşılaştırıp ona göre kabuk ekleyip eklememeye karar verebilirsiniz. yok eğer torftan kastınız bildiğimiz torf ve hatta eski substratı ise, bunu kullanmayın derim. ustalarımız tarafından önerilen toplama karışımlar kadar iyi olmasa da, artık yapı marketlerden orkidelerin memnun bir şekilde yaşayabileceği orkide substratları edinebilmek mümkün. bu akşam köklerinin açıkta kalmasında bir sakınca olduğunu sanmıyorum, hatta dilerseniz ilaçlamayı yapın, ondan sonra yeni substrata dikersiniz. kısa bir alışma döneminden sonra bitkiniz mutlu bir şekilde gelişmeye devam edecektir umuyorum.
merhaba,
sağlıklı görünüyorlar diyemeyiz, ama kaybetmiş de değilsiniz. yeniden dikmeden önce mantar ilacı ile ilaçlamanızı öneririm. sadece tarçın yeterli olmayabilir. orkide torfu dediğiniz nedir? yapı marketlerden aldığınız hazır bir karışım mı? eğer öyleyse, üzerinde yazan içeriğine bakıp, sitede önerilen oranlarla karşılaştırıp ona göre kabuk ekleyip eklememeye karar verebilirsiniz. yok eğer torftan kastınız bildiğimiz torf ve hatta eski substratı ise, bunu kullanmayın derim. ustalarımız tarafından önerilen toplama karışımlar kadar iyi olmasa da, artık yapı marketlerden orkidelerin memnun bir şekilde yaşayabileceği orkide substratları edinebilmek mümkün. bu akşam köklerinin açıkta kalmasında bir sakınca olduğunu sanmıyorum, hatta dilerseniz ilaçlamayı yapın, ondan sonra yeni substrata dikersiniz. kısa bir alışma döneminden sonra bitkiniz mutlu bir şekilde gelişmeye devam edecektir umuyorum.
Kullandığım orkide toprağını yapı marketten almıştım. Orkideler için özel olduğu yazıyor üzerinde lakin sitede tarif edilenden farklı gibi geldi bana o yüzden kabuk eklemek istiyordum. Bulunduğum yerde mantar ilacı bulamayacağımı düşünüyorum. Orkidelerimin durumunun çok kötü olmadığı öğrendiğime sevindim. Alakanız için teşekkürler
merhabalar, geçen gün bana bir orkide hediye edildi. yalnız üzerine süs boncuk falan takmışlar yetmediği gibi bir de bunlar birdiğimiz kıskaçlı saç tokasıyla takmışlar. çiçeklerinin bol olduğu ağır dalı eğilmiş ve ezilmişti. hemen dalı düzelttim ve iple bağladım iki gündür soluyor gibi görünmüyor ama düzeldiğini de söyleyemem acaba dalımı kurtara bilmek için yapabileceğim herhangi bir şey var mı?
Selam,
Bende bu yaz çiçeksiz bir orkide aldım. Orkideyi çok sevmeme rağmen yetiştiremeyeceğim korkusuna şimdiye kadar orkide almamıştım. Bu yaz baumax tan çiçeksiz olduğu içinde uygun bir fiyata bu orkidemi aldım. Önce çiçeksiz olarak orkidenin bakımını öğreneyim dedim.:D. Zira çiçeklerin ölümü beni çok üzuyor. Aldığımdan beri 2 yaprak verdi. Yaklaşık 1-2 aydır yaprak uçlarında şekerlenmeler var.
Geçen ay derin sulama yaptım. Orkide besini aldım ama henüz uygulamadım. Bugün uygulayacağım. Orkidemin aldığım gibi son 2 yaprakları bende çıkmış halini ekliyorum.
Sorunumuzun ne olduğunu bilgi verirseniz çok sevinirim. Birde ne zaman çiçeklenir?
Şimdiden teşekkürler.353238
353240
Şekerlenme derken nasıl bir şey açıklarmısınız.
353276SAGEN;1065353]Şekerlenme derken nasıl bir şey açıklarmısınız.[/QUOTE]
Yaprakların kenar kısımlarına şerbet sürülmüş gibi. Elimi sürdüğümde elim şerbetleniyor. Yaprakların alt kısımlarında var. Birde gövdesinde resmini tekrar çekeyim.
Yapraklarda görülen beyazlar şekerli gibi elime sürülüyor.
353276SAGEN;1065353]Şekerlenme derken nasıl bir şey açıklarmısınız.
Yaprakların kenar kısımlarına şerbet sürülmüş gibi. Elimi sürdüğümde elim şerbetleniyor. Yaprakların alt kısımlarında var. Birde gövdesinde resmini tekrar çekeyim.
Yapraklarda görülen beyazlar şekerli gibi elime sürülüyor.[/QUOTE]
Şerbet dediğiniz oluşum bir çeşit reçinede diyebiliriz. Şu an için bir lezyon veya herhangi kötü bir duruma resimlerde gördüğüm kadarı ile ben rastlamadım. O oluşumlar için bir şey şu an için yapmanız gerekmez kanaatindeyim. Bu arada yapraklarda da kararma görülmekte ve fungal bir durum söz konusu sanırım. Ancak daha tecrübeli dostlar daha açıklayıcı bilgi verebilirler.
SAYGILARIMLA.
meltemli
14-12-2012, 20:23
Merhabalar,
Ben de acemi bir orkide meraklısıyım. Henüz 3haftalık mor çiçekli bir orkidem var mümkün olduğunca iyi bakmaya çalışıyorum. Ama son 3gündür 7-8tane tomurcuğu döküldü. Ebat olarak en büyümüş olan tomurcukları kaldı sadece, sebebi ne olabilir?:( Hepsi dökülecek diye çok endişe ediyorum yardımcı olabilirmisiniz?
DilekGuven
16-12-2012, 22:09
Merhabalar,
Ben de acemi bir orkide meraklısıyım. Henüz 3haftalık mor çiçekli bir orkidem var mümkün olduğunca iyi bakmaya çalışıyorum. Ama son 3gündür 7-8tane tomurcuğu döküldü. Ebat olarak en büyümüş olan tomurcukları kaldı sadece, sebebi ne olabilir?:( Hepsi dökülecek diye çok endişe ediyorum yardımcı olabilirmisiniz?
merhaba,
orkidenizin tomurcuklarını açmadan dökmesi bir şekilde strese girmiş olduğuna işarettir. bu stresin kaynağı çok sulama- az sulama- cereyanda bırakma vb gibi elinizde olan nedenler de olabilir, satın alınıp gelirken yaşadığı yer değişikliği ya da yolda aldığı herhangi bir hasar gibi elinizde olmayan nedenler de olabilir. isterseniz phalaenopsis, ve orkide bakımı sayfalarına göz gezdirip kendi uyguladığınız bakım yöntemlerine göre sebebin ne olabileceğine dair fikir alabilirsiniz çünkü orkidenizi 3 haftadır tanıyan ve nasıl bakıldığını en iyi bilen sizsiniz. buradan yeterli bilgiye ulaşamazsanız da birkaç farklı açıdan fotoğraf eklerseniz daha fazla yardımcı olmaya çalışırız.
sevgiler.
melekmelek
17-12-2012, 11:06
merhabalar,,, orkidelerime çok iyi bakıyorum, 4 tane orkidem var, hepsini tomurcuklu almıştım diğerleri hala çiçekli ilk aldığım orkidenin iki tane çiçek sapı vardı uzun süre çiçekli kaldılar ve doğal olarak çiçeklerini döktüler, tüm çiçekleri dökülünce netten okuduğum blgiler doğrultusunda alttan 3. boğumun az üstünden kestim ve tarçın sürdüm, yaklaşık 1 ay olacak aynı şekilde kalıyor hala diri ve yeşil sadece uç kısımları hafif kurur gibi oldu. Ben bu kesme işini doğru mu yaptım? ama bugün yaprağın altında bir çıkıntı görüm sizce o kök müdür yoksa sap mı çıkıyor? Bir de aldığım zamandan beri tek bir yaprağının ucunda hafif bir kuruluk var ama aldığımda da vardı ve hiç ilerlemedi, diğer yapraklarında da en ufak bir şey yok, çok sağlıklılar. Bu kuruluk sorun yaratmaz umarım çünkü o şekilde kalıyor hiç ilerlemiyor. Benim orkidem ne zaman çiçeklenecek, resmini attım, o kesilen dallardan mı sürer yoksa o dallar kurur mu,, o çıkan şey kök mü dal mı? cvplarınız için çok teşekkür ederim. ;)
merhabalar,,, orkidelerime çok iyi bakıyorum, 4 tane orkidem var, hepsini tomurcuklu almıştım diğerleri hala çiçekli ilk aldığım orkidenin iki tane çiçek sapı vardı uzun süre çiçekli kaldılar ve doğal olarak çiçeklerini döktüler, tüm çiçekleri dökülünce netten okuduğum blgiler doğrultusunda alttan 3. boğumun az üstünden kestim ve tarçın sürdüm, yaklaşık 1 ay olacak aynı şekilde kalıyor hala diri ve yeşil sadece uç kısımları hafif kurur gibi oldu. Ben bu kesme işini doğru mu yaptım? ama bugün yaprağın altında bir çıkıntı görüm sizce o kök müdür yoksa sap mı çıkıyor? Bir de aldığım zamandan beri tek bir yaprağının ucunda hafif bir kuruluk var ama aldığımda da vardı ve hiç ilerlemedi, diğer yapraklarında da en ufak bir şey yok, çok sağlıklılar. Bu kuruluk sorun yaratmaz umarım çünkü o şekilde kalıyor hiç ilerlemiyor. Benim orkidem ne zaman çiçeklenecek, resmini attım, o kesilen dallardan mı sürer yoksa o dallar kurur mu,, o çıkan şey kök mü dal mı? cvplarınız için çok teşekkür ederim. ;)
Sayın MELEKMELEK;
Öncelikle merhaba. Çiçekleriniz döküldükten sonraki uygulamanız doğru. Uç kısımlarının hafif kuruması gayet doğal. Eğer kuruma aşağılara doğru giderse en son yapacağınız şey dalı dipten kesip toz tarçın ya da aktif kömür tozu uygulamak olmalıdır.
Yaprak altındaki oluşumu tam olarak anlayamadım biraz beklersek sizde bizde cevabı alabiliriz.;).
Yaprağınızda bulunan kuruluğu inceledim korkulacak bir lezyon söz konusu değil. Sanırım yaprak bir yerlere çarpmak sureti ile hasarlanmış, ama sadece o kadar önemli değil ve ilerleme yapmaz.
Orkideniz dinlenme dönemini geçirdikten sonra tekrar çiçeklenecektir. Kestiğiniz dallardaki nod'lar canlı ise oralardanda sürebilir yeni dalda sürebilir. Bu tamamen bakım, şartlar ve en önemlisi bitkinize kalmış birşey.
Orkidenizi uygun şartlarda bakmaya devam edin...
SAYGILARIMLA.
meltemli
17-12-2012, 20:23
merhaba,
orkidenizin tomurcuklarını açmadan dökmesi bir şekilde strese girmiş olduğuna işarettir. bu stresin kaynağı çok sulama- az sulama- cereyanda bırakma vb gibi elinizde olan nedenler de olabilir, satın alınıp gelirken yaşadığı yer değişikliği ya da yolda aldığı herhangi bir hasar gibi elinizde olmayan nedenler de olabilir. isterseniz phalaenopsis, ve orkide bakımı sayfalarına göz gezdirip kendi uyguladığınız bakım yöntemlerine göre sebebin ne olabileceğine dair fikir alabilirsiniz çünkü orkidenizi 3 haftadır tanıyan ve nasıl bakıldığını en iyi bilen sizsiniz. buradan yeterli bilgiye ulaşamazsanız da birkaç farklı açıdan fotoğraf eklerseniz daha fazla yardımcı olmaya çalışırız.
sevgiler.
Yardımınız için çok teşekkür ederim. Orkidelerin genel bakımı sayfasını inceledim. Bu siteyi bulmadan önce bikaç siteden okuduğum farklı farklı bilgilerle kafam karışmıştı ve optimum sıcaklık 20derece yazıyor diye evin en serin odasına koyup biraz üşütmüşüm sanırım orkidemi. Orkide bakımı sayfasından öğrendiğim kadarıyla 23-24 derecedeki odalar ideal, şimdi kaloriferli odamda cam kenarına (perdenin arkasına) yerleştirdim. Sulamayı doğru yapmışım ve saksının altına da nem için su dolu (temas etmeyen) bir tabak koyuyorum. Sanırım tabak hep dursada sorun olmayacak ve yeni tomurcuklar açacak? Şimdiden çok teşekkürler.. :)
Degerli Profesional Orkide ureticileri yurt disindan kargo ile 1 aylik bir yolculukla orkide getirmek istiyorum sizce başarı orani nedir ?
tohum halinde de almakda zaman kaybi bitkiyi 1 yil bakmak gerekir
Charlaux
23-12-2012, 18:53
Degerli Profesional Orkide ureticileri yurt disindan kargo ile 1 aylik bir yolculukla orkide getirmek istiyorum sizce başarı orani nedir ?
tohum halinde de almakda zaman kaybi bitkiyi 1 yil bakmak gerekir
Merhaba,
Niye Express servisle getirmeyi dusunmuyorsunuz orkidenizi ? Gumrukte cikabilecek sorunlari arastirdiniz mi (Baku'de oturdugunuz icin soruyorum).Tahminimce cicekleri duser biraz durumu kotu halde elinize gecer ama satilan orkideler elimize elle tutulur bir sekilde ulasabiliyorsa (ki bildigim kadariyla bonsailer ornegin cok kotu sartlarda yollaniliyor kargoyla,cin'de hemen seri uretim dallandirma sonra hop dunya) size de en hizli kargoyu secip ona en iyi sekilde bakmak kalir.
sakurasan
25-12-2012, 14:03
Merhabalar ben yeni üye oldum:)
size acilen bir şey sormam lazım yaklaşık bir yıldır baktığım bir orkidem var çiçek açmak üzere sürgün verdi ve ben buna sevinirken bugün farkettim ki bir kaç kökünde tüycük gibi bir şey var saksı içinden görünüyor küçük bir noktada başlamış hastalandığını sanıyorum şu anda kökleri çok sağlıklı tamamı yeşil üstlerde kalanlarda hafif kurumalar var o kadar, yaprakları da çok sağlıklı görünüyor sanırım hastalık çok yeni konular içinde böyle bir hastalık var mıydı bilmiyorum en aktif cevap alabileceğim yer burası sabahtan beri telaşla bir sürü makale okudum ancak rastlayamadım çiçeğime ne olmuş olabilir:( fotoğraflarını yüklerim görmek isterseniz yardımcı olabilirseniz çok sevinirim oturduğum yerde doğru düzgün bir çiçekçi bile yok soracak kimsem yok yani:(
Bir de yapraklarında reçine var hastalıktan ya da yanlış bakımdan mı yoksa normal mi?
blaze ash
25-12-2012, 21:16
Arkadaşlar kayınvalidemin orkidelerinden birisi keiki verdi. Keikinin şu anda iki yaprağı var ve çakmak boyutunda. Köklenmesini beklerken çiçek dalı çıkardı. Kökü olmadığı için ayıramadık. Beklesek kök çıkarır mı? Bu şekilde büyürse çiçek dalını ve çiçekleri yaşatabilir mi?
DilekGuven
26-12-2012, 16:50
Arkadaşlar kayınvalidemin orkidelerinden birisi keiki verdi. Keikinin şu anda iki yaprağı var ve çakmak boyutunda. Köklenmesini beklerken çiçek dalı çıkardı. Kökü olmadığı için ayıramadık. Beklesek kök çıkarır mı? Bu şekilde büyürse çiçek dalını ve çiçekleri yaşatabilir mi?
iyi bakıldığı takdirde bitki üzerinde açan keikilerin sağlıklı geliştiklerini duydum ancak uzun vadede ana bitkiye zarar verecektir. çiçeklere güç harcarken kök çıkarabileceğini sanmam, yapılacak doğru hareket çiçeği kesip köklenmesini teşvik etmek (keikinin dibine sphagnum yosunu sarmak işe yarıyormuş mesela) olacaktır ancak yine de enteresan bir görüntü, ben olsam, ne olacak diye merak eder çiçeğe dokunmazdım herhalde:)
aşağıda çiçek açan bir keiki var, hiç de fena görünmüyor bence:)
357387
DilekGuven
26-12-2012, 16:57
Annemin orkidesi çiçeklerini döktü ve bir daha da açmadı.
(bauhauslarda satılanlardan almıştık)
Evi sıcak ve nemsiz olduğu için ağzı dar, içi genişçe bir cam vazoya yerleştirdik saksısını, daha nemli bir ortam oluşsun diye.
Bitkinin yaprakları gayet sağlıklı duruyor ve biz suladıkça yaprak açmaya devam ediyor. Fakat hiç çiçeklenmiyor.
Ne yapabiliriz acaba?
ne zaman satın almıştınız, en son ne zaman çiçeklendi, ne zaman çiçeklerini döktü , bunlar önemli bilgiler. zira satış öncesi bitkilere çiçeklenmesi için çeşitli hormon vs verildiğinden bitkiler yorgun düşüp yaklaşık 1 sene boyunca çiçek vermeyebiliyor. bütün orkidelerin iki çiçeklenme arası biraz dinlenmeye ihtiyacı var zaten, yeni alınanlarda belirttiğim nedenle bu süre biraz daha uzun. yaprak veriyorsa bu iyi birşey, benim orkidelerim genellikle 2-3 yaprak birkaç kökten sonra çiçek dalı verir. şu anda çiçek açan orkidelerimde yaptığım gözleme dayanarak da yaprak sayısının en az 6 olduğunu görüyorum. daha az yaprağı olanlar açmadı.
dinlenmesi için yeterli sürenin geçtiğine, yeteri kadar yaprağı ve kökü olduğuna ve yine de çiçeklenmediğine inanıyorsanız, gördüğü ışık az olabilir. direk güneş almamak kaydıyla daha aydınlık bir yere koyun.
almanyalı
26-12-2012, 17:04
merhaba,
benimkilerden biri iki yapraklı ve hiç çiçeksiz kalmıyor...
benim de tespit ettiğim çiçeği geçince dibten kesilmemesi,benim Phall orkidelerimden biri aynı dal üstünden defalarca çiçek açıp bir boğum alttan tekrar açıyor.
başka bir tespitim yer değişikliğinden de etkileniyor..ve fazla suya gelemiyorlar.
iş arkadaşım yurt dışına geziye giderken masasındaki orkideyi bana emanet etti fakat orkide giderrek soluyor. su da verdim, güneş alan bir yere de koydum fakat hala kötü durumda. yardım eder misiniz ne yapmalıyım?:o
DilekGuven
27-12-2012, 12:03
iş arkadaşım yurt dışına geziye giderken masasındaki orkideyi bana emanet etti fakat orkide giderrek soluyor. su da verdim, güneş alan bir yere de koydum fakat hala kötü durumda. yardım eder misiniz ne yapmalıyım?:o
aslında belki de yapılacak en doğru şey hiç birşey yapmamak olabilir. orkidesi arkadaşınızın masasında uzun zamandan beri duruyor muydu? yer değişikliği hoşuna gitmemiş olabilir. arkadaşınız gitmeden evel çiçeği suladıysa 1 hafta hatta 15 gün kadar sulanmadan durabilir orkide. fazla sulama zarar verebilir. köklerin ıslak kalmamasına dikkat edin, alıştığı yere geri götürün. arkadaşınız 15 günden fazla kalacaksa, ara ara elinizle tartıp saksı iyice hafiflediğinde su verin, musluk suyu değil içme suyu olsun. su dibinde kalmasın, bütün suyun süzülüp gittiğine emin olun. fazla üstüne düşmeyin, iyi olacaktır. problem artarsa bir fotoğrafını da ekleyerek tekrar yazın...
Hülya AKTEN
28-12-2012, 08:07
Arkadaşlar merhaba,
Yeni katıldım ve büyük bir sorunum var. Orkidemin 2 dalı var. Dallarından biri kurudu ve yapraklarından 2 tanesi de sarararak döküldü. Kurumuş dalı kestim ancak sizinde sağlıklı yorum yapabilmeniz için size fotoğrafını eklemek istiyorum.
Annemden aldığımda yazdı ve balkonumdaydı. Havanın serinlemesi ile çiçeklerini döktüğü için salona aldım. Bu sırada tek yaprağında beyaz mantara benzer bir şey vardı ama bir daha olmadı. Fotoğrafta da gözüktüğü gibi zamanla mantar olmasa da yaprakları en üsttekilerden başlayarak yumuşadı ve sarardı. Susuz bırakmamaya çalışıyorum.
Köklerine baktığımda ilk fotoğrafta da görüldüğü gibi sarılar da yeşiller de var. Sarı olanları temizlemeli miyim?
Fikir ve önerilerinizi bekliyorum.
Sevgiler.
http://a1212.hizliresim.com/14/w/hck0u.jpg
http://a1212.hizliresim.com/14/w/hck10.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://a1212.hizliresim.com/14/w/hck13.jpg
http://a1212.hizliresim.com/14/w/hck17.jpg
http://a1212.hizliresim.com/14/w/hck1c.jpg
http://f1212.hizliresim.com/14/w/hck1s.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://g1212.hizliresim.com/14/w/hckrk.jpg
serkan_istanbul
28-12-2012, 10:04
konuyu baştan okumanızı tavsiye edebilirim. susuz kalmış olabilir. birde köklerde sorun var sanırım.
bir ay önce gelen orkidemin çiçekleri bu bir ay içinde yavaş yavaş döküldü bir iki çiçeği kaldı. yaprakları ve kökleri yemyeşil, yaprakları oldukça diri ve kıvrımlı çok sağlıklı görünüyorlar ancak alttan karşılıklı iki yaprağı zaten yumuşaktı şimdi de çiçeğe yakın kısmından srarmaya başladı acaba istemeden bir şey mi yaptım? bu orkide saksılarından almıştım beyaz plastik olanlardan o yüzden olmuş olabilir mi acaba? gerçi saksıyı da yine çiçekçimden aldım ben de bunları kullanıyorum demişti.
Batuhan Yılmaz
28-12-2012, 18:53
Bu anlattıklarımda bir gelişme oldu köklenip yandan sürgün verdiler nasıl bakılır bu bitkiye su deyince çürüme oluyor ? yardım edin.
alttan karşılıklı iki yaprağı sararmış orkidemin resimleri, bir ay içerisinde üzeride ki 9, 10 çiçeğini döktü ve alt yaprakları sararmaya başladı. sararan yaprakların altında yeni yapraklar var. acaba bir yerde yalnız yapıyorum da güzel kızım ölüyor mu?
http://b1212.hizliresim.com/14/w/hd57t.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://img211.imageshack.us/img211/7999/snapshot201212282.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/211/snapshot201212282.jpg/)
http://img88.imageshack.us/img88/7610/snapshot2012122835.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/88/snapshot2012122835.jpg/)
http://img4.imageshack.us/img4/935/snapshot2012122837.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/4/snapshot2012122837.jpg/)
http://img72.imageshack.us/img72/8913/snapshot2012122836.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/72/snapshot2012122836.jpg/)
http://img268.imageshack.us/img268/8386/snapshot2012122841.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/268/snapshot2012122841.jpg/)
http://img21.imageshack.us/img21/7508/snapshot2012122842.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/21/snapshot2012122842.jpg/)
Yeni aldığım 6 adet orkidelerim için kendim evde toprak hazırlamak istiyorum ,malzemeler için neler bulup karıştırmalıyım?kızarmış kestane kabuğu karıştırsam zararı olurmu?
Hülya AKTEN
31-12-2012, 08:33
konuyu baştan okumanızı tavsiye edebilirim. susuz kalmış olabilir. birde köklerde sorun var sanırım.
Serkan Bey,
fotoğraf ekleyerek fikirlerinizi almak istedim. Şu anda sağlıklı gözüken dalın üzerinde uzun süredir ne açan ne dökülen tomurcuklar var. Göbek beni de korkutuyor. Kökleri çektiğim fotoğrafa bakarsanız aralarında sararmış olanlar var. Onları ayıklamalı mıyım?:confused:
serkan_istanbul
31-12-2012, 10:49
Şu anda sağlıklı gözüken dalın üzerinde uzun süredir ne açan ne dökülen tomurcuklar var. Göbek beni de korkutuyor. Kökleri çektiğim fotoğrafa bakarsanız aralarında sararmış olanlar var. Onları ayıklamalı mıyım?:confused:
Kuruyan dalı dipten kesip alın. köklerde çürüme varsa ki ben bir orkidemi dikkatlice saksısından çıkartıp çürüyen ve kuruyan köklerini temizledim tarçınladım. tekrar yeni bir toprakla ekim yaptım. Aldığım toprak yapı marketlerde satılanlardan. ancak o toprak çok torfluydu bende biraz eledim içindeki büyük parçaları kullandım. tekrar aynı saksısını güzelce yıkayıp ektim. sulamadım hemen çünkü toprak nemliydi. şuanda gayet sağlıklı . bir kaç gün sonra sulama yaptım. bol aydınlık bir yerde duruyor şuanda. çiçekleri geçen sağlıklı dallıda 3. boğumun üstünden kestim ve oksijenli suyla temizledim. benim yaptıklarım bunlar daha fazla bilgisi olan arkadaşlar da yardımcı olabilir. sevgiler.
emin.sasani
01-01-2013, 11:56
Merhabalar,
Geçen gün bir arkadaşım orkidesine bakamadığı için bana verdi. Orkideyi açıp baktığımda aslında gözüken orkidenin keiki olduğunu, ana orkidenin tamamen öldüğünü ve ölü köklerin böceklendiğini farkettim. Fakat bir sorun varki keiki şimdiye kadar sadece bir kez kök salmış. Çiçek açmış ama kök bakımından çok kötü. Büyüklüğüyle karşılaştırırsak köklerin çok az olduğunu farkedriz. Keikiyi ana orkideden ayırmak zorunda kaldım, zaten ana orkidenin de bir tane bile sağlıklı kökü yok. Yavru orkidenin kökü az olduğu içinde saksıda durmuyor. Yarısına kadar da saksıya sokmak istemiyorum. Küçük saksıya denedim durmadı da. Napmam gerekiyor? Siz daha önce böyle bir şey gördünüz mü?
Resimleri yükledim.
Not: Yavru orkidenin köklerine hiç zarar gelmemiştir, hep böyle azdı. Ayrıca yeni yaprak açıyor ve gövdesinde de kök olduğunu düşündüğüm pek belirgin olmayan bir çıkıntı var. Saksıyı torf doldurup bitkiyi üstüne koydum.
emin.sasani
01-01-2013, 12:21
Fotoğrafların devamı...
Hülya AKTEN
01-01-2013, 14:32
Kuruyan dalı dipten kesip alın. köklerde çürüme varsa ki ben bir orkidemi dikkatlice saksısından çıkartıp çürüyen ve kuruyan köklerini temizledim tarçınladım. tekrar yeni bir toprakla ekim yaptım. Aldığım toprak yapı marketlerde satılanlardan. ancak o toprak çok torfluydu bende biraz eledim içindeki büyük parçaları kullandım. tekrar aynı saksısını güzelce yıkayıp ektim. sulamadım hemen çünkü toprak nemliydi. şuanda gayet sağlıklı . bir kaç gün sonra sulama yaptım. bol aydınlık bir yerde duruyor şuanda. çiçekleri geçen sağlıklı dallıda 3. boğumun üstünden kestim ve oksijenli suyla temizledim. benim yaptıklarım bunlar daha fazla bilgisi olan arkadaşlar da yardımcı olabilir. sevgiler.
Yanıtınız için teşekkürler. Yanıt veren tek kişi olduğunuz için size danışıyorum.
Şimdi orkidemi anlattığınız işlemşleri yapmak için toprağından çıkardım ama galiba orkidemi çoktan kaybetmişim bile...
Hala tomurcuklu ve sağlam duran bir dalı ve 2 yaprağı var ama geri kalan kısımlar ölmüş gibi duruyor. Yine de bir umut var mı diye fotoğrafını gönderiyorum.
Başka arkadaşlarda fikirlerini paylaşırlarsa sevinirim.
İyi günler.
http://b1301.hizliresim.com/15/1/hjug9.jpg
http://f1301.hizliresim.com/15/1/hjugt.jpg
http://f1301.hizliresim.com/15/1/hjuh0.jpg
Bu da ölü kökleri kestikten sonraki hali... Bazı kökler sarı renk olmasına rağmen oldukça sertler. Onları kesmedim. Şimdi tarçınlayıp tekrar dikeceğim.
http://b1301.hizliresim.com/15/1/hjvm9.jpg
http://b1301.hizliresim.com/15/1/hjvpq.jpg
serkan_istanbul
02-01-2013, 18:29
Bence umut var kurumuş kökleri temizlediyseniz ortası kuru bile olsa yandan sürgün verebilir. Yaprakları gayet sağlıklı görünüyor. üzerine su sıkmayın sakın. çok sık sulamada yapmayın. Yapraklarını nemli yumuşak bir bezle arada silin. Bence düzelir. Diğer YANDAN benden daha bilgili arkadaşlarda yorum yaparlarsa sevinirim. Sevgiyle kalın. Siz elinizden geleni yaptıysanız gerisi bitkiye kaldı hayata sıkı sıkı tutunur inşaallah.
nılgun_dogan
02-01-2013, 22:13
Sayın ttk bu konu hakkında yapılacak standart şeyler var onlarda geçmiş sayfalarımızda yazılı saksınızı boşaltın kökleri temiz bir keskiyle temizleyin tarçınlayın uygun bir harca geçirin çiçekler geçince 3. boğumdan sapı kesin tarçınlayın sararan yaprakları kendiliğinden düşmesinde yarar var çiçeğinizin süslerinden arındırın şeffaf saksı olsun güneş gören ama aydınlık olan yerde olsun yakmayın çiçeği bu kadar.
Yeni aldığım 6 adet orkidelerim için kendim evde toprak hazırlamak istiyorum ,malzemeler için neler bulup karıştırmalıyım?kızarmış kestane kabuğu karıştırsam zararı olurmu?
Sayın DÜNYAM1;
http://www.agaclar.net/forum/orkide/3517.htm vermiş olduğum linki inceleyin lütfen.
SAYGILARIMLA.
eylül ayında aldığım orkidemin 3 yaşında olduğunu söylediler saksısı dar geliyordu ,bende çiçeklerini dökünce saksısını değiştirdim ,şeffaf saklama kabına diktim,oda teşekkür etmek için çiçek sapını kesmemi beklemeden ,çiçek sapının ucundan yeni tomurcuklar çıkardı,ama tomurcuklar biraz büyüyünce kurumaya başladı ve sevincim biranda hüzne dönüştü .lütfen banada yardımcı olurmusunuz,daha iyi anlaşılması için resim yükleyeceğim
Sayın ttk bu konu hakkında yapılacak standart şeyler var onlarda geçmiş sayfalarımızda yazılı saksınızı boşaltın kökleri temiz bir keskiyle temizleyin tarçınlayın uygun bir harca geçirin çiçekler geçince 3. boğumdan sapı kesin tarçınlayın sararan yaprakları kendiliğinden düşmesinde yarar var çiçeğinizin süslerinden arındırın şeffaf saksı olsun güneş gören ama aydınlık olan yerde olsun yakmayın çiçeği bu kadar.
aydınlıkta değil, zaten odam hiç doğrudan gün ışığı almıyor. ben karanlıkta kaldığını düşünüyordum. saksısını da orkide saksısı diye çiçekçimden aldım nemli kalmasını sağlıyormuş, o da bu saksılarda tutuyor orkidelerini. içerinde şefaf saksısı var arada da bir miktar boşluk var. ışık alıyordur sanırım. kök temizliğini ve toprak değişimini yapıcam. teşekkür ediyorum yorumlar için.
almanyalı
07-01-2013, 00:12
Merhaba,
S.n zerre, orkidenizin yaprakları neden ıslak?
saksısında su kalmış olabilir, benim 5 tane var hiç tomurcuk düşürmediler,
sanırım sizin orkideniz yerini sevmemiş.
mümkünse aydınlık bir yere alın bana fazla sulanmış gibi geldi.
mümkünse tam resmini ekleyin daha net bilgi alırsınız.
yukarıda yazdıklarım benim tecrübem, uzman değilim,
onlar daha iyi bilir.
çiçeğim çiçeklerini döktü, sapları yavaş yavaş kurumaya başladı. burada güneşsiz kaldığını düşünmüştüm. pencere kenarına aldım. o pencere hiç direk gün ışığı almıyor. sulamayı haftada bir yapıyorum, daldırıp 20dk suyun içinde bırakıyorum. beyaz saksısından çıkarttım şimdi saydam saksısıyla duruyor yaprakları sararmaya devam ediyor ne yazık ki, fakat yeni yaprakları da geliyor. sağlıklı olup olmadığını nerede yanlış yaptığımı bilemiyorum yardımcı olur musunuz?
[/URL
[URL="http://imageshack.us/photo/my-images/836/snapshot201301104.jpg/"]http://img836.imageshack.us/img836/7507/snapshot201301104.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/197/snapshot201301101.jpg/)
http://img607.imageshack.us/img607/6039/snapshot201301106.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/607/snapshot201301106.jpg/)
http://img338.imageshack.us/img338/6475/snapshot201301109.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/338/snapshot201301109.jpg/)
nılgun_dogan
10-01-2013, 21:20
20 dakika çok hele bu mevsimde daldırp çıkarın yeter
20 dakika çok hele bu mevsimde daldırp çıkarın yeter
ben kıbrısta yaşıyorum burası sıcak, gündüz 15-20 derece. yine de öyle yapayım mı? bir de sizin gözünüze sağlıklı göründü mü?
nılgun_dogan
10-01-2013, 21:57
Kökleri gayet sağlıklı gözüküyor.
almanyalı
11-01-2013, 01:16
Bana kalırsa toprağını değiştirin sevgili ttk,
çürüyen kök varmı kontrol edin hem,
o toprak pek iyi görünmüyor.
sevgilerimle
Bu mevsimde orkideyi hiç suda bekletmeden çıkarın, güneş ışığı alan aydınlık ve havadar bi cam önünde olursa daha iyi olur.Orkide kökleride ışık almalı şeffaf saksı en idealidir
blaze ash
12-01-2013, 22:27
Menekşemin toprağında resimdeki böceklerden var. Menekşelerşm sağlıklı duruyor. Yeni yaprakları çıkıyor.
Resimde anlaşılmıyor pek ama boyutları çok küçük. Çay şekerinin taneleri kadar, belki daha küçük. Renkleri sütlü kahverengi.
Bunlar zararlı mıdır? Yaprak bitine benzettim ama emin değilim.
361224
361225
361226
361227
alialiali75
13-01-2013, 16:16
Merhabalar orkide severler.Hediye olarak gelen orkidem de sorunlar var lütfen acil yardımcı olabilirmisiniz????
1-Dallarda kuruma ve sararma
2-Yapraklarda dökülme
serkan_istanbul
13-01-2013, 16:36
Susuz kalmış olabilir mi ? Dallara gelince zaten onları temiz bir aletle kesmeniz gerekli. 3. Boğumun üstünden.
alialiali75
13-01-2013, 16:53
Sulama konusunda kış aylarında 10 günde bir sulanması deniliyor.Bu nedenle 10 günde bir suluyorum.Ama kaloriferli evdeyim ve kapalı balkonum yok.Bu nedenle fazla cam kenarına koyamıyorum.
Acaba saksı toprağını mı değiştirmeliyim ? **** saksı toprağı hangi tarihlerde değişiyor.Budama ne zamanlarda yapılıyor??
Sulama konusunda kış aylarında 10 günde bir sulanması deniliyor.Bu nedenle 10 günde bir suluyorum.Ama kaloriferli evdeyim ve kapalı balkonum yok.Bu nedenle fazla cam kenarına koyamıyorum.
Acaba saksı toprağını mı değiştirmeliyim ? **** saksı toprağı hangi tarihlerde değişiyor.Budama ne zamanlarda yapılıyor??
Forumu, özelikle de Phalaeneopsis başlığını iyice bir okuyun, saksı, toprak değişimi yapmadan önce...
Bunlar da benim orkidelerim...
Orkidemin dalındaki sürgünler çiçekmi olacak acaba resimlere bakıp bilgi verir misiniz rica etsem:confused:
362028
362029
362030
iyi günler sitenize yeni üye oldum kullanmayı da yeni yeni öğreniyorum.Bir ay kadar önce bol tomurcuklu bir orkide aldım seffaf saksısında 15 günde bir üstten suluyorum tomurcuklarının çoğunu döktü aldıktan sonra sadece 3 tomurcuk açtı dünde 2 yaprağının sarardığını farkettim o yapraklardan biride bakarken elimde kaldı kökler dışardan yesil ve gayet sağlıklı gibi duruyor orkideme ne oluyor merak ediyorum (resim nasıl ekleyebilirim)
iyi günler sitenize yeni üye oldum kullanmayı da yeni yeni öğreniyorum.Bir ay kadar önce bol tomurcuklu bir orkide aldım seffaf saksısında 15 günde bir üstten suluyorum tomurcuklarının çoğunu döktü aldıktan sonra sadece 3 tomurcuk açtı dünde 2 yaprağının sarardığını farkettim o yapraklardan biride bakarken elimde kaldı kökler dışardan yesil ve gayet sağlıklı gibi duruyor orkideme ne oluyor merak ediyorum (resim nasıl ekleyebilirim)
Sayın GİİZEMMLİİ;
http://www.agaclar.net/forum/orkide/1577.htm ve http://www.agaclar.net/forum/forum-kullanma-kilavuzu-bazi-sorularinizin-cevaplarini-burada-bulabilirsiniz/6256.htm başlıklarına bakınız.
Öncelikle resim eklerseniz daha net cevap verebiliriz. Orkideniz büyük ihtimalle fazla sulamadan dolayı kök çürümesi yaşıyor olabilir. Orkidenizin subratını çok fazla ıslak muhtemelen. En kısa sürede subratınızı değiştirip. orkidenizde kök budaması gerekli ise yapmanız gerekmektedir. ve bir süre iyice kuruması için dinlenmeye bırakınız.
SAYGILARIMLA.
Sayın SAGEN, öncelikle ilgilendiğiniz için teşekkürler.İnanın nerdeyse iki aydır bu yazıları okuyorum ama yinede bilen bir kişiye danışma ihtiyacı hissediyor insan.Orkidenin bulunduğu odayı hergün yarım saat kadar havalandırıyorum orkidem üşümüş olabilir mi?.Bunlarda orkidemin resimleri ne kadar basarılı oldum bilemiyorum:confused:
Sayın SAGEN, öncelikle ilgilendiğiniz için teşekkürler.İnanın nerdeyse iki aydır bu yazıları okuyorum ama yinede bilen bir kişiye danışma ihtiyacı hissediyor insan.Orkidenin bulunduğu odayı hergün yarım saat kadar havalandırıyorum orkidem üşümüş olabilir mi?.Bunlarda orkidemin resimleri ne kadar basarılı oldum bilemiyorum:confused:
Orkideniz genel olarak sağlıklı görünüyor. Biraz sanki yosunlanma var gibi saksısında. Saksı anladığım kadarı ile çok fazla ıslak kalıyor gibi geldi bana. Bakımda ne gibi yöntemler uyguladığınızı da yazarmısınız (ışık, konum, nem v.s)
saygılarımla.
bunlarıda şimdi çektim yaprağın hemen dibindeki kökler sarı renkte bu köklerin uç kısımları yeşil toprak harcının tamamı ağaç kabuğu bu harca dokunduğumda elimi ıslatmıyor saksının dışından bakınca kökler gayet sağlıklı gözüküyorlardı canım çok sıkıldı bu duruma :(bakımda 15 gunde 1 suluyordum orkide besını aldım ayda 1 kullanıyorum ışık alan bir odada nem için özel bir sey yapmıyorum tek eksiğinin nem olduğunu düşünüyordum
iyi akşamlar saksı içindeki dısardan görünmeyen köklerin sarımsı renkte olması normal mi lütfen yardımcı olur musunuz teşekkürler ..
yagmur90
21-01-2013, 11:35
15 gün önce falan hediye olarak bir orkide aldım, fakat bana günlük sulamam gerektiği söylenmişti. Şuan hafta da bir sulanması gerektiğini öğreniyorum meğerse kendi ellerimle öldürmüşüm :( şuan bazı yaprakları büzüştü ve dışarda olan bazı kökleri kurudu. Taş şeklinde bir saksıda bakıyodum yani plastik saksısı onun içindeydi ve tül perdenin arkasına koyarak direk günel ışığı almasını engelliyorum. Fakat şimdi ne yapmam gerekiyor kendisine gelmesi için ne olur yarıdm edin :( fotoğraflarını da koydum:(:(
Sevgili yağmur benim edindiğim tecrübeye göre orkideler susuz kalınca ve özellikle havasız ortamda tomurcuklarını döküyor. cam kenarı ve havadar ortam tam orkidelere göre evini sık sık havalandır.
İstanbul nemli bir şehir fazla sularsan kökleri çürür ve orkideyi öldürürsün. 10 günde bir sula ve altlığında su bırakma çiçeğinide cam önüne al. ben bu şekilde bakıyorum ve orkidelerim çok sağlıklı...Darısı seninkinin başına.
isilbaskan
25-01-2013, 11:22
Merhaba, hediye gelen 3 adet güzelim orkidelerimi kuruttum. Resimleri aşağıda, acaba orkidelerimi kurtarabilme imkanım var mı? Bir tanesinin kökününde yeşillik hala duruyor. Yardımlarınızı bekliyorum.
merhaba, benimde bir phalaenopsis orkidem var. epeydir siteye gelip yazmadım, üyeyim ama sürekli yazılanları da okuyorum. bir sorunum var. lütfen yardımcı olunuz. orkidemin çiçekleri ve tomurcukları düşünce ben 3. boğumdan birkaç mm. yukardan kesip kesilen kısıma tarçın döktüm. sulamam aynı devam etti. hazır su ile 2 günde bir suladım. yaprakları yeşil, köklerde yeşil ve su ile ıslattım. sağlıklı görünümü var. ama çiçek sapım sarı oldu kurudu. bu şekilde bakmaya devam ediyorum. dipten kesmeli miyim? yoksa böyle kalmalı mı? karanlık bir yere alıp sulamayı da kesip yavru vermeye mi zorlamalıyım. orkide perde ile örtülü, cama yakın ve güneş alan ama kaloriferli bir yerde. kaybetmekten müteessir olucam. yardım istiyorum ve bekliyorum.
Merhabalar, ben de bayağı acemice bir hata yapmışım.Elimizdeki 2 adet phal orkidemizi aldıktan bir süre sonra çiçekleri dökülünce 3 lt lik saydam saksılara orkide toprağı ile aldık. Niye aldık diye sorarsanız, daha önce hiç bilgimiz yoktu ve plastik saksılar gözümüze çok basit göründü. İçindeki kabukların özü de gitmiştir diye düşünüp aldık büyük saksılara.
Ve alır almaz yeni saksılarını beğendiler sanırım patır patır çiçek açtılar. Biz de yine çiçeklerini fırsat bilip gittik 5lt lik yeni saksılarına aldık. Ve yine çiçek açtılar. Ama şimdi forumu biraz okuduktan sonra kökleri için çok endişeleniyorum açıp bakmaya korkuyorum.
Ne yapmalıyım ve ne büyüklükte bir saksıya transfer etmeliyim sizce?
merhaba, orkidemin resimlerini yükledim. çiçek sapını kesmeli miyim? yardımcı olurmusunuz.
Arkadaşlar merhaba,
Hepimize rengarenk,güzelliklerle dolu bir hafta dileğiyle yardımlarınızı rica edeceğim. 4 adet şeffaf saksıda dördü birarada orkidem var, hepsi ilk aldığımda süper güzel çiçekleri vardı. Ne yazıkki o çiçekler solup kuruduktan sonra bir daha 4 kök de çiçek açmadı. Saksım,şeffaf, kökler güneş ışığı alıyor,dirk güneş görmüyor bolca aydınlık,ısı da ona göre. yapraklar diri ve asıl renkerinde. Sürekli yaprak veriyor.1,5 senedir tek başlarına kendi saksılarındaydılar,sadece yeşillik olunca 4ünü biraraya aldım,yine açmıyorlar. Ne yapabilirim? Ne orkide gübresi,ne özenli bakım,hiçbirşey fayda etmiyor. Aynı orkidelerden yakınlarıma da hediye götürmüştüm,hepsi defalarca açmışlar. Yardım arkadaşlar... Sağolun... :(
yagmur90
30-01-2013, 10:28
Sevgili yağmur benim edindiğim tecrübeye göre orkideler susuz kalınca ve özellikle havasız ortamda tomurcuklarını döküyor. cam kenarı ve havadar ortam tam orkidelere göre evini sık sık havalandır.
İstanbul nemli bir şehir fazla sularsan kökleri çürür ve orkideyi öldürürsün. 10 günde bir sula ve altlığında su bırakma çiçeğinide cam önüne al. ben bu şekilde bakıyorum ve orkidelerim çok sağlıklı...Darısı seninkinin başına.
çookk teşekkür ediyorumm :) şimdi de yapraklarının altında morluklar oluşmaya başladı su ve ışık sorunundan kaynaklı olduğunu düşünüyorum ne diyorsunuz?
lastdeja
30-01-2013, 10:56
Merhaba,
çiçek sapında oluşan damlacıklar ne anlama geliyor? araştırmalarımda bu damlacıkların tatlı olduğu ve çiçeğin sağlıklı büyüdüğünün göstergesi olduğuna dair bilgiler okudum. Ancak yeni çıkan çiçek sapının sanki büyümesi durdu ve uç kısım inceldi, büzülüp sararmaya başlayacak gibi(fotoğrafları 2-3 gün önce çektim ancak yükleyebildim.dün kontrol ettiğimde az önce tarif ettiğim gibi idi çiçek sapı). çiçek sapını kaybedebilirim. bir de fazla sulamadan olabilir diye okudum. ama sulamayı genelde haftalık ve hep aynı zamanlarda yaptım senelerdir böyle bir sorun olamamıştı. bu konuda tecrübesi olan var mı acaba? ne yapmak gerekir?
yardımcı olursanız sevinirim.aynı sorum bu konuda(2511 no.lu mesajda) ve çiçeğimin resimleri de var : http://www.agaclar.net/forum/orkide/3512-84.htm
Teşekkürler
KAMELYAM
30-01-2013, 15:51
Ben hem bu stede yeniyim hem orkide yetiştirmekte. bir tanıdığım bana orkide verdı fakat orkideler dısarda sogukta kalmış bırınde yapraklar ıyıce kurudu ve köklerde öyle dıyerınde yesıl yapraklar var. fakat ıkısınınde üzerinde kucuk gözler var. kurtarabılırmıyım nasıl kurtarabılırım. bırde saksının içinde yosun oluşmuş bıtkıye zarr verırmı ve kucuk kahverengi bit gibi böcekler var nasıl müdahale etmeliyim yardımlarınızı bekliyorum.
KAMELYAM
30-01-2013, 16:08
Var tabii olmaz mı?
Gübreleme ve sulama ile ilgili yazışmaları forumda tekrar bir gözden geçirin. Normal bitkiler için kullanılan gübreler çok ağır kaçabilir orkideler için özelikle de phal de NPK oranına çok dikkat etmelisiniz. kökler çok çabuk yanıp bitkinizi kaybedebilirsiniz. bunu fark etmeniz ise ortalama en azından 6 ay sürer.toprağın beyazlaşınca sulanması da bana tuhaf geldi.
Keiki oluşumu istiyor isenin bitkinizin yaprağa yakın değil bundan evvelde yazıldığı gibi çiçekli gözden hemen sonraki takribi anaç bitkiden 3 göz sonraki gözün üzerinden kesmeniz gerkli. Keiki için bitkinizi bir hafta kadar sıcak ve karanlık bir yerde tutun. Mümkün ise göz kapakçığını örten yaprağı kaldırıp köklendirme hormonu veya en iyisi keiki-boost denen ürünü tabik edin. Bu şekilde ve az evvelde yazdığım gibi sıcak ve bir hafta karanlık bir ortamda o gözden keiki oluşum ihtimali çok yüksektir. Bu bilgi tarafımca da sıkça yapılıp sonuç alınmış bir bilgidir.
Saygılarımla
ya ben anlamadım keiki ne demek yeni orkide yetiştirmeye başladım bu terimleri anlayamıyorum. bende ıkı adet orkide var dışarda kalmıs galiba donmuşlar kurtarabılırmıyım acaba bırının yaprakları kurudu dıyerı yesıl hala ama ıkısındede dıbınde küçük gözler var kurtarabılırmıyım. birde kölerinde saksının içinde yosunlar oluşmuş bıtkıye zarr verırmı. son bırsey daha sormak istiyorum kahverengı kucuk bıt gıbı böcekler var onlar ıcın ne yapmalıyım. yardım edersenız cok sevınırım
redlion999
31-01-2013, 02:26
Arkadaşlar bizim orkidenin de sorunu fotoğraflarda görüldüğü gibi.. Orkide toprağı alıp çürümüş-kurumuş kökleri kesmek yeterli mi yoksa başka bir işlem yapmama gerek varmı?
meric_0101
31-01-2013, 13:17
arkadaşlar anneme doğum günü hediyesi aldığım orkidemle başım dertte. Öncelikle bu sitedeki cevaplayan forumu kuran arkadaşlara saygılarımı ve teşekkürlerimi iletirim çok başarılı bir forum. Benim sorunuma dönersek.
çiçeğimin genel hali :)
http://e1301.hizliresim.com/15/z/jlds1.jpg
aşağıda resimlerini koyduğum orkide yaklaşık 3 aydır bizimle, doğu güneşi alıyo ve sulama kısmında ne yapacağımı bilemiyorum ve ben ilk defa bir orkide bakıyorum.
1) kökleri böyle olmaya başladı acaba çürüyormu ölüyormu ?
http://e1301.hizliresim.com/15/z/jldt8.jpg
http://e1301.hizliresim.com/15/z/jldu8.jpg
2) çiçek dalında bazı çıkıntılar var bunların çoğu çiçeklere yakın ama bir tanesi dalında. ne uzuyor ne kuruyor öylece kaldı acaba bi şeyler ters mi gidiyo neden çiçeğe dönmedi. Lütfen orkidemin sorununu yazabilirmisiniz? Ne yapmam lazım?
http://e1301.hizliresim.com/15/z/jldux.jpg
http://e1301.hizliresim.com/15/z/jldvn.jpg
3) Bazı araştırmalarımda 2-3 günde bir yapraklarına spreyli su sıkın diyordu nem için bende yapıyordum ama şu 1 haftadır kestim çünkü çiçekte çillenmeler başladı ve toprağının hiç kurumadığı farkettim. Galiba toprağı iyi değil. Hazır satılan orkide toprağı almıştım hindistan cevizli lifli karışımlı olandan. Çiçeği var diye toprağınıda değiştiremiyorum altı resimlerde gördüğünüz gibi hep nemli görünüyor. Nasıl sulamam lazım haftada bir mi yoksa 10 günde bir mi?
Lütfen sorularıma cevaplayabilirse ustalarım çok mutlu olcam çok acemiyim ve çok üzülüyorum...
lastdeja
01-02-2013, 13:37
meric_0101
ben usta değilim ama 3-4 senedir orkide bakan biri olarak bildiklerimi aktarayım...çiçeğiniz gayet sağlıklı görünüyor. kökler kurur yenisi çıkar..kendi haline bırakın.havadan bolca kök yapıyor bu orkideler. haftada 1 ve ya 10 günde bir nem durumuna göre sulamanız yeterli. ben genelde saksı ile birlikte su içine oturtup en az 15 dk. olmak üzere bekletip çıkartıyorum ve suyunu akıtıyorum saksıda su kalmıyor. sprey ile su sıkmayın. dediğiniz gibi leke yapar. özellikle yaprak diplerine su bulaşmamasına ve buralarda su kalmamasına çok dikkat edin çünkü bitkiyi çürütebilir. o çıkıntılar çiçek oluşumu yerleri. en alttaki resimde görünen keiki olabilir. ustalar bu aralar foruma pek uğramıyor galiba. benim soruma da hala yanıt alamadım.
meric_0101
04-02-2013, 23:37
ben usta değilim ama 3-4 senedir orkide bakan biri olarak bildiklerimi aktarayım...çiçeğiniz gayet sağlıklı görünüyor. kökler kurur yenisi çıkar..kendi haline bırakın.havadan bolca kök yapıyor bu orkideler. haftada 1 ve ya 10 günde bir nem durumuna göre sulamanız yeterli. ben genelde saksı ile birlikte su içine oturtup en az 15 dk. olmak üzere bekletip çıkartıyorum ve suyunu akıtıyorum saksıda su kalmıyor. sprey ile su sıkmayın. dediğiniz gibi leke yapar. özellikle yaprak diplerine su bulaşmamasına ve buralarda su kalmamasına çok dikkat edin çünkü bitkiyi çürütebilir. o çıkıntılar çiçek oluşumu yerleri. en alttaki resimde görünen keiki olabilir. ustalar bu aralar foruma pek uğramıyor galiba. benim soruma da hala yanıt alamadım.
Söyledikleriniz gerçekten benim için değerliydi. Bana göre sizde ustasınız. Ben çok acemiyim bu konuda. Cevap yazıp sorunuma çözüm bulduğunuz için gerçekten teşekkür ederim size. Ben biraz geç cevap verdim dediklerinizi uyguluyorum artık spreyle su sıkmıyorum orkidenin tekrardan canlandığını gördüm ben öldürüyormuştum demekki :) o çıkıntında hala bîr gelişme yok ama orkide ölmesin yeter :)) çok teşekkür ederim tekrardan içimi rahatlatınız. Umarım biri sizinde sorununuza çözüm bulur çok narîn çiçeklermiş ben bunu yeni anlıyorum :)
Sayin cink,
Çiçek sapınız kurumuş dibinden kesebilirsiniz. Bir süre dinlendikten sonra yeni çiçek sapı verecektir. Isı, nem, besin ve ışık istediğini karşılamaya devam edin.
Benim şöyle bir sorunum var orkidem filtrelenmiş ışık alan bir yerde ve yaklaşık 20 derece sıcaklıkta sürekli yeni yapraklar çıkarıyor ve üzerinde yaklaşık üç aydır dallar var fakat dallar çok yavaş büyüyor ve hala çiçek açmadı nedeni ne olabilir
herhangi bir besin kullanıyor musunuz? belki besinsiz kalmıştır.ayrıca yaprak çıkardığından çiçek sapını uzatmada zorlanabilir. benim de öyle olmuştu sap en sonunda açmadan kurudu .çünkü besin verememiştim.:(
ama şimdi yeni dal çıkarıyor.:p
http://www.agaclar.net/forum/attachments/orkide/348622d1353790098-pb240130-600-x-450-.jpg 24 Kasım'da çiçek sapı uzatmaya başlayan orkidem, şimdi bu halde.
367800
Yağmur suyuna Genta Orkide besini karıştırarak suladım ve yapraklarına fısfıs uyguladım. Her sulamada mı vereceğim yoksa hafta da bir kez mi besinli suyu? Veya daha az, emin olamadım, yardımcı olursunuz sevinirim.. teşekkür ederim..
fzthalil
08-02-2013, 23:33
Yaprakları olmayanları direkt atın bi anlamı yok.. yapraklı kalanı ise yumuşak içi boşalmış olanları kesin kalan kökleri ve gövdenin kök ile olan yerini sphagnum yosununa sarın ve kök çıkmasını bekleyin. sphagnum'u da çok ıslak ve çok kuru bırakmayın, nemli olsun sadece.. kök temizleme işleminden sonra da bir mantar ilacı uygulayın.. inşallah kurtulur. yaprakları da günlük fısfıslayın..
Evimde düğünümde gelen bir orkide var türünü bilmiyorum beyaz çiçek açıyordu. Şimdi ise çiçekler döküldü aşağıdan ikinci boğumdan kestim üzerini de hava almasın diye falım sakızla kapattım.
Dün gördüm ki altta 2 yaprağı vardı zamanında kırılmış herhalde çürümüş az bir tutarı vardı bakarken o da koptu yapraklar elimde kaldı. Sorunum şu acaba sadece çiçek sapı kalmış yapraksız bir orkide tekrar alttan yaprak açar mı acaba?
Konunun doğru yeri burası sanırım
Orkidemin gövdesinde çıkmaya çalışan nedir acaba?
370120
Orkide Hastası
19-02-2013, 16:09
meraba... orkidemin sadece bir iki kökü kaldı malesef ve o kalanlarda da beyazlıklar var nasıl anlatsam küflenmiş gibi aynı onları nasıl yok edebilirim (yurtdışına yeni gittiğim için dil sıkıntısından ilaç alamayacağım, doğal yöntemlerle bu küflerden kurtulmam mümkün olur mu) Birde ne güzel yeni kökler oluşturuyor diye sevinirken merakıma dayanamayıp başka kökte varmı diye boşaltığımda birde ne göreyim o yeni çıkan köklerde çürümüş... Halbu ki harcı değiştireli 2 kez 10 gün arayla sulayabildim ne çabuk çürüdü kökler :( Nerde yanlış yapıyorum acaba sizce
Dgündoğdu
19-02-2013, 22:51
Merhaba orkidemle ilgili sorum var yardımcı olabilirseniz sevinirim. Orkidemin toplam 6 yaprağı vardı, yeni bir dal çıkmaya başlamıştı ancak dalın ucunu yanlışlıkla kırdım bunun üzerine yeni dal kurumaya başladı tamamen kuruyunca dipten kestim. Daha sonra peşpeşe yaprakları dökülmeye başladı, son 3 yaprağı kendiliğinden koparak düştü. Şu an hiç yaprağı yok, toprağını değiştim, haftada 1 çok az su veriyorum. Yaprakları döküldükten sonra içerde kalan kökte beyazlaşmalar oldu küf gibi. Ne yapmam lazım? Orkidem yeniden açar mı?
Dgündoğdu
19-02-2013, 23:54
Saldının durumu bu
Dgündoğdu
19-02-2013, 23:56
Saksının durumu bu (2)
senayyazici
22-02-2013, 21:44
Merhaba arkadaşlar orkidem 6 ay önce Dalından yavru verdi çok güzel büyüyordu kök bile yapmıştı. Taki çok bilmiş bir misafir evime gelene kadar hiç bana sormadan çat diye kopardı çok üzgünüm. Kökünüde kopardı suya koy 1 2 hafta sonra diker sin dedi.şaşkınlıktan neyapacaüımı bilemedim. Çiçekçilere sordum keşke koparmasaydınız dediler . Ölür atın dediler ama kıyamadım tam 5 aydır suda hiç bir gelişme yok. Sizlerden yardım bekliyorum
sakın suda bekletmeyin. yosun bulup (tercihen sphagnum) , bu yosunu nemlendirip bir saksıya koyun. orkidenizide bu saksıya yerleştirin. kök boğazını yosuna sarın ama kök boğazının hava almasına dikkat edin. bi de yapraklarına da sabahları su fıslayın. gerisi beklemek. şanlıysanız kök verecektir.
(bi de bence bunları yapmadan bi mantar ilacı tatbik edin)
senayyazici
23-02-2013, 10:50
sakın suda bekletmeyin. yosun bulup (tercihen sphagnum) , bu yosunu nemlendirip bir saksıya koyun. orkidenizide bu saksıya yerleştirin. kök boğazını yosuna sarın ama kök boğazının hava almasına dikkat edin. bi de yapraklarına da sabahları su fıslayın. gerisi beklemek. şanlıysanız kök verecektir.
(bi de bence bunları yapmadan bi mantar ilacı tatbik edin)
Cevabınız için çok teşekkürler bu yosunu Türkiye'de bulabilirmiyim. Arkadaşların yazılarından anladığım kadarıyla yurt dışından alıyorlar
serkan_istanbul
23-02-2013, 11:35
merhaba arkadaşlar orkidem 6 ay önce dalından yavru verdi çok güzel büyüyordu kök bile yapmıştı. Taki çok bilmiş bir misafir evime gelene kadar hiç bana sormadan çat diye kopardı çok üzgünüm. Kökünüde kopardı suya koy 1 2 hafta sonra diker sin dedi.şaşkınlıktan neyapacaüımı bilemedim. çiçekçilere sordum keşke koparmasaydınız dediler . ölür atın dediler ama kıyamadım tam 5 aydır suda hiç bir gelişme yok. Sizlerden yardım bekliyorum
neden karışılır bilip bilmeden dimi hadi kopardın neden köklerinide koparıyosun bir de suya koy demiş. Aslında çoktan çürürdü şanslısınız. Yosun bulamazsanız en azından bir orkide toprağına ekim yapın fıs fıslayın arada inşallah köklenir .sevgiler
senayyazici
23-02-2013, 21:58
Serkan bey tavsiyeniz üzerine birde toprakta deneyeceğim
Arkadaşlar evi değiştirdim.Ev ortamı 27 derecelerde. Orkidemin yapraklarında hafif yumuşama ve sarkmalar oldu gibi.6-7 günde bir yapraklara hafif sprey, 15 günde bir sulama yapıyorum. Acaba yapraklar için ne yapmalıyım?Bitki sağlıklı mı onu da anlamadım?
06içimdekitürkü
25-02-2013, 00:15
Merhaba arkadaşlar orkidem 6 ay önce Dalından yavru verdi çok güzel büyüyordu kök bile yapmıştı. Taki çok bilmiş bir misafir evime gelene kadar hiç bana sormadan çat diye kopardı çok üzgünüm. Kökünüde kopardı suya koy 1 2 hafta sonra diker sin dedi.şaşkınlıktan neyapacaüımı bilemedim. Çiçekçilere sordum keşke koparmasaydınız dediler . Ölür atın dediler ama kıyamadım tam 5 aydır suda hiç bir gelişme yok. Sizlerden yardım bekliyorum
sanki menekşe çoğaltıyolar hayret bişey :eek:
herhangi bir besin kullanıyor musunuz? belki besinsiz kalmıştır.ayrıca yaprak çıkardığından çiçek sapını uzatmada zorlanabilir. benim de öyle olmuştu sap en sonunda açmadan kurudu .çünkü besin verememiştim.:(
ama şimdi yeni dal çıkarıyor.:p
Peki nasıl bir besin kullanmalıyım
manasiyok
25-02-2013, 15:50
merhaba arkadaşlar orkideler bu aylarda mı çiçeklerini dökerler. Orkidem yapraklarını dökmeye başladı da:(
Peki nasıl bir besin kullanmalıyım
ben çiçekçoşturan ve vilmorin kullanıyorum. gayet memnunum size de tavsiye ederim. sulama suyuna her defasında az miktarda ekliyorum. baska bir besin kullanacaksanız N (azot) miktarı az olan kullanın ki çiçeğe gitsin.
(orkideler için yazanı kullanacaksınız.)
serkan_istanbul
25-02-2013, 17:42
orkidelere o kadar çok besinde vermek doğru deil aslında kanımca ben çok sık vermiyorum. kanaatkar bitkidir orkideler. sevgiler bu benim görüşüm.
serkan_istanbul
25-02-2013, 17:45
orkidenin resimlerini koymanızda ve biraz daha bilgi vermenizde ve ya burda yazanları baştan okumanızda fayda var. orkidelerin çiçekleri üzerlerinde 3 ile altı ay kadar kalıyor. phalenopsislerin diğer çeşitlerin daha kısa olabiliyor. satıcıdan alınan orkideler önceden açtıklarından alındıktan sonra çiçekleri bazan dökebilirler. yer değişimi ve uygun olmayan bakım şartlarıda çiçeklerin dökülmesine sebep olabilir. ben aslında o kadarda tecrübeli deilim bu konuda. kendi çapımda bir çok deneme yanılma yöntemlerinide kullanarak bakıyorum orkidelerime.
manasiyok
26-02-2013, 12:20
cevabiniz icin tesekkur ederim bilgisayarim arizali oldugu icin kucuk ekrandan bakiyorum foruma ben orkidelerin cicek dokme mevsimi oldugunu dusunmustum. en kisa zamanda fotografini cekip koyacagim kokleri saglikli gorunuyor ama bilemedigim bir hastalik da olabir.
arkadaslar ben bu foruma yeni katildim bir kac sorum olacakti insallah yardimci olursunuz bana
3 ay önce birtane orkide phalenopsis aldim gayet iyi durumdaydi son 4-5 gündür anlamadigim birsey oldu orkide kökünde (sapinda) bir kararma gördüm o kararma orkide yapragina kadar uzanmisdi hafifcene ve yaprak sararmaya baslamisdi ben virüse yakalanmisdir diye o yapragi beklemeden hemen kopardim küfe kokuyordu simdi sapinda hafif sararma hala duruyor orkidemi kaybetmek istemiyorum lütfen bana yardimci olun simdiden gelen cevaplar icin tsk ederim ....
3 resim ekledim insallah onlara bakip bana bir cvp vere bilirsiiniz kökler iyi durumda saksinin icindeki görünen böcek degil nemdir ...
Ziya Soner
08-03-2013, 14:06
Sayın SHENİLE
Özelden de mesaj atmışsınız,Resimler çok net değil,görebildiğim kadar fazla sorun yok.
Sulama fazla gelmiş gibi gözüküyor.Kök te koku var diyorsanız,fazla sulama sonucu,mantar veya çürüme olabilir.Bu kadar çok düşmeyin üstüne,kendini toparlar.Yaprak renkleri kötü gözükmüyor.
Saygılarımla
Ziya Soner
08-03-2013, 14:13
Serkan bey tavsiyeniz üzerine birde toprakta deneyeceğim
Sayın yazıcı,
Birde toprakta deneyeceğim diyorsunuz.Serkan bey in kastettiği ,yazısında da yazdığı gibi ,orkide topragını (ORKİDE HARCI) yanlış anlayıp normal toprakta denemeyin.Hepsini öldürürsünüz.
Saygılarımla
Merhabalar daha yeni orkide bakmaya başladım yaklaşık olarak 5 ay oldu Fakat yeni yeni bilgiler öğrenmeme rağmen orkidemin durumunu merak etmekteyim kökleri açısından kuşkum var. yeterli miktarda nem olduğunu düşünüyorum fakat acaba aşırıya mı kaçıyorum emin olamadım Aşağıda resimlerini gösterdim.
Yardımcı olursanız çok sevinirim
beyaz olan damlacıklar mum aldığım yer bana bogumdan iki üç cm kestiktek sonra mumla kapatmamı istedi bende öyle yaptım temizlemedim dolğal nasılsa diye bir sorun oluştururmu?
Bu kök bölümlerinin havada kaldıgından mı solmakta tam olarak anlayamadım Yardımınız için şimdiden çok teşekkürler
http://c1303.hizliresim.com/17/6/ksqwf.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://a1303.hizliresim.com/17/6/ksr00.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://a1303.hizliresim.com/17/6/ksr1u.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.