![]() |
|
|
![]() |
#2 |
Lidya
Giriş Tarihi: 23-01-2008
Şehir: hatay
Mesajlar: 60
|
Bir tarif de benden: Bir bağ Hindiba İsteğe göre limon suyu Biraz zeytinyağı Toz biber Hindiba ayıklanıp kumunu dökene kadar yıkanır. Yıkarken bolca suda bekletmek en iyi yöntemdir. Son suda bir avuç tuz atılır biraz daha bekletilir (bu salyangoz vb böceklerin ölmesini sağlar) . Daha sonra suda haşlanır (fazla haşlayıp öldürmemek gerekir). Biraz diri kalırsa tadı daha lezzetli olur. Haşlanmış Hindiba derince bir kaba alınır üzerine limon, toz biber, tuz ve zeytinyağı (isteğe göre sarımsak) ilave edilir. Bir güzel karıştırılır. Soğuk yenmesi makbuldür. Tadına doyum olmaz... ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Lidya
Giriş Tarihi: 23-01-2008
Şehir: hatay
Mesajlar: 60
|
Bir tarif daha: HUMUS 500 gr nohut Tahin Sarımsak Limon suyu Tuz Kimyon Pul biber Süslemek için Maydonoz, turşu, siyah zeytin Nohutlar bir gece önceden ıslatılır. Haşlanır. Daha sonra bir robot yardımıyla güzelce ezilir. Süzgeçten geçilir ki ağıza diri nohut gelmemeli. Üzerine isteğe göre tahin, limon, sarımsak ve tuz eklenir karıştırılır. Servis tabağına açılır. İnce açmak en iyisidir. Üzeri isteğe göre kimyon, pul biber, turşu, siyah zetin hatta ince dilimlenmiş domates ile süslenir. Veee meşhur mezemiz artık hazırdır. Afiyet olsun.. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 233
|
Hiç mangalda pişirilmiş,üzerine zeytin yağı ve bol limon sıkarak hazırlanmış soğan yedinizmi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
Mevsımı degıl ama bır cm ye yakın dılımledıgınız ( hatta esım esprıyle karısık mutlaka 7 mm olmalı derdı...nur ıcınde yat canım ) yesıl domates dılımlerını de mangalda denemenızı ısrarla onerırım . Esım bunu kesfettıkten sonra mangalda kırmızı domatesı aramaz oldum . |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Rakılı peynir ezmesi
375 gr beyaz peynir 3 çorba kaşığı sızma zeytinyağ 1 çorba kaşığı rakı Beyaz peynir kalıbını 30 dk. üzerini örtecek kadar soğuk suda bekletin. Suyunu süzüp kurulayın. Bir çatal yardımıyla ya da mutfak robotunda ufaladıktan sonra içine yavaş yavaş zeytinyağını ilave edin. Pütürsüz bir karışım elde ettiğinizde rakı ve taze çekilmiş karabiber ekleyin ve yeniden karıştırın. İki saat dolapta bekletip üzerine bir parça zeytinyağı gezdirerek servis edin. * üç malzemeli beş yıldızlı yemekler adlı kitaptan... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Lidya
Giriş Tarihi: 23-01-2008
Şehir: hatay
Mesajlar: 60
|
Sevgili AÇELYA bir gün yolun Hatay'a düşerse mutlaka Kuzeytepe Beldesi'ne uğra. Orada da mutlaka pişmiş soğan salatası iste. Soğanı pişirip üzerine zeytinyağı, nar ekşisi, biraz kimyon ilave edip servis ederler. Emin ol çok güzeldir çok çok. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-05-2008
Şehir: New York
Mesajlar: 32
|
yugoslavyadan bir tarif, burada uluslarasi marketlerde kavanoz icinde satiliyor: patlican ve tatli kirmizi uzun biberleri atesde bbq yapin. Kabuklarini soyun, biberin cekirdeklerini cikarin. zeytinyagi, tuz, aci kirmizi biber ekleyip mikserde pure yapin. kanepelerin veya minik tuzlu biskuitlerin uzerine surun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Yorkerjenny, Yugoslavyadan bir tarif, diye bahsettiğin sos un orijinal ismi Lütenitsa dır. ben her sene yaparım ve çok severek tüketiriz. Bizim de anne tarfımız Yugoslav göçmenidir. Lezzet Tabağı isimli bloğumda da resimli tarifi vardır. Lütenitsa Malzemeler: 2kg. olgun domates 2 kg. salçalık biber 2 kg. patlıcan 1 kg. havuç (rendelenip yağda sote edilmiş) 1 su bard. sıvıyağ, tuz , kekik, şeker Yapılışı: Öncelikle tüm sebzeleri yıkayalım.Ben sebzeleri doğramadan yıkamayı tercih ediyorum.Domatesleri sıcak suda biraz tutup kabuklarını soyalım ve küçük küçük doğrayalım.Bir kenarda suyunu süzdürelim ve başka yerde harcamak üzere saklayalım, zira çok sulu olunca bir hayli suyunu çekmesi için kaynatmanız gerekecek.Süzülen domatesleri büyükçe bir tencere ile ateşe oturtalım ve kaynamasını bekleyelim.Diğer malzemelerin hazırlanmasına geçelim.Biber ve patlıcanların ıslaklığını kurulayıp ocakta közleyip kabuklarını soyalım ve küçük küçük doğrayalım.Kaynayan domatese havuç da dahil ilave edip birlikte kaynatalım.Bir su bardağı zeytinyağı ilave edelim, tuz atalım.Tencereyi dibine tutmaması için de sık sık karıştıralım.Sos kıvamını bulunca ocaktan alıp kekik ve şeker ekleyelim ve sıcak olarak sterilize ettiğimiz kavanozlara doldurup ters çevirelim.Bir müddet buz dolabında tutup havalar soğuyunca da serin bir yere kaldıralım.Ben bu sene evde küçük kavanoz kalmadığı için yine konserve kavanoz kapklı olan tek bir büyük kavanoza yaptım. Dilerseniz yerken pul biber ilave edebilirsiniz. Ben damak zevkine göre böylesini tercih ediyorum. Düzenleyen şükran ünal : 27-11-2008 saat 20:42 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili İmgelem, kabak salatasını birde yoğrtla karıştırmadan önce bir parça sadece tuzunu atarak tereyağında soteleyin ve mutlaka taze çekilmiş karabiberle tatlandırmayı deneyin derim. Soğuduğunda yoğurt ilave ediniz. Sevgiler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
Bu başlığı yeni farkettim ve bir tarif de benden olsun istedim. Közde kırmızı biber (şimdi tam mevsimi!) Buralarda salçalık biber olarak bilinen etli dolgunca kırmızı biberleri közlüyorsunuz, sonra kabuklarını soyup çekirdek ve saplarını ayıklıyorsunuz. Ardından kalınca doğrayıp, limon zeytinyağı ve sarmısakla tatlandırıp, maydonozla süsleyip afiyetle yiyorsunuz. Bu tarifi arzu ederseniz közlenmiş soğan ve nar ekşisi ekleyerek de yapabilirsiniz. Kırmızı biberden hazırlanan mezelerin görüntüsüne doyum olmuyor, lezzeti ise tarif edilecek gibi değil. Bir de yoğurtlu tarifini vereyim. Biberleri bu kez iki parmak kalınlığında doğrayıp yağda kızartıyorsunuz. Yağını süzdürdükten sonra sarmısaklı süzme yoğurtla karıştırıyorsunuz. Maydanozla da süslenince enfes bir renk kombinasyonu ve tad oluşuyor. Afiyetler olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaçsever
|
Kabak Mücver; Geniş bir kab içinde kabukları soyulan kabaklar ve bir adet kuru soğan rendelenir, Bir miktar beyaz peynir, bir kaşık un, dereotu, karabiber, tuz ve malzemenin miktarına göre 2,3 adet yumurta kırılıp karıştırılır. Elde edilen harç yemek kaşığı ile kızgın sıvı yağ içine parçalar halinde dökülerek kızartılır. Sıcak olarak tüketilir. Afiyet olsun. Not: Kabak dolması yemeği yapıldığında kabakların içleri oyulur ve içi genellikle atılır. Satın alının kağağın yarısının çöpe gitmesini engellemek içinde çok güzel bir alternatif. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
|
Yer elması güzelce soyulup yıkanır. Suda beklerken, yoğurt, sarımsak, iri dövülmüş ceviz ve biraz da tuz güzelce karıştırılır. Yer elmaları hızla bu karışımın içine rendelenir. Servis tabağına alındıktan sonra üstüne isteğe bağlı olarak maydanoz ya da dere otu doğranak süslenir. Biraz da sızma zeytin yağı eklenir. Afiyetler olsun efendim. Ben bu mezeyi sıklıkla yaparım ama yiyen hiç kimse yer elmasından olduğunu anlayamamıştır fakat lezzetine hayran olmayan bir kişi dahi görmedim. Denemenizi öneririm. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili thomasina, ben yer elmasını genelde meyve olarak tüketirim ve çok severim. İlk fırsatta tarifini deneyeceğim. İçinde sarımsak var ya , o bile yeter ![]() Benden de bir pancar tarifi: İstediğiniz kadar pancarı soyup, rendelenecek yumuşaklığa gelene kadar haşlayın. Pancarlar soğurken, zeytinyağında kuru soğan ve sarımsağı pişirin. (Miktar olarak zeytinyağlı yemek yapma ölçülerinizi kullanın). Aklınız varsa eldiven takarak pancarları rendeleyin ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
|
Ah DefneD. ben de nasıl severim kütür kütür yemeyi, inanılmaz lezzetliler. Ama işte böyle sunulunca da servise o sözüm ona biçimsiz, bana göre kendine çok özgü şeklinden dolayı ön yargıyı yerle bir ediyor. Utandırıyor. Ben en çok bunu seviyorum. Şekilci olmamayı... Bu arada patatesi haşlıyorum ben. Hafif sarımsaklı yoğurtla beraber iyice eziyorum, püre gibi oluyor. Hafif tuz , bazen bir çimdik muskat ekliyorum. Servis tabağına alınca, kenarlarına bolca ince kıyılmış dere otu serpiyorum. Çok az zeytinyağını pul biberle karıştırıp üstünde dolaştırıyorum. Enfes... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
|
thomasina, haftasonu markette alışveriş yaparken yer elması görünce almak için üzerine atlamam ile fiyatını görünce geri çekilmem bir oldu. Kilosu 14 liraydı ![]() ![]() Yukarıdaki patatesli tarifte, patates yerine haşlanmış ya da mikrodalga fırında pişirilmiş karnıbahar kullanınca da (püre haline getirmeden tabi ki ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili DefneD. Yer elması bizim buralarda çarşıda hep var ama dediğiniz gibi çok pahalıya satıyorlar. Ben de biraz gözden düşüp de marketlerin kenar köşesine gelmesini bekliyorum. O zaman çok fazlaca alıyorum zira buzdolabimda haftalarca kalıyorlar, dayanıklılar. Bu arada hem aklın yolu birmiş diyeceğim hem de kalpler birmiş.Yazdıktan sonra keşke karnabaharı da ekleseydim dedim kendi kendime. Bilmez miyim tadını? Doyulmuyor. Sevgiyle ve yine çiçeklerinizle kalın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
yalancı çerkez tavuğu (gerçeğinden özür dilerim ![]() 2 kalçalı tavuk butu yarım bayat ekmek içi 5 çorba kaşığı süzülmüş yoğurt 3 çorba kaşığı mayonez yarım su bardağı iri çekilmiş ceviz tuz, pulbiber,3 diş sarımsak Tavuğu iyice haşlayın kemiğinden ayrılsın sonra didikleyin , rondoda ekmekleri, cevizi ,pul biberi ve sarımsağı çekin didiklediğiniz etlerle harmanlayın tuzunu koyun şimdi tavuğun suyundan ekmekler ıslanacak kadar karışıma kaşıkla tavuk suyu ilave edin burada dikkat edin çok su ilave edilmeyecek ekmekler ıslanana kadar 3 kaşık yoğurt ile 2 kaşık mayonezi karışıma ilave edin servis kasesine alın kalan 2 kaşık yoğurtla 1 kaşık mayonezi karıştırıp üzerine yayın ve pul biber serpin arzu edilirse pul biber zeytin yağında kızdırılıp üzerine dökülebilir. Son derece kolay ve lezzetli afiyet olsun ![]() Düzenleyen Hhatice : 17-12-2009 saat 13:43 Neden: hatalı yazım |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 545
|
fava: 1/2 kg kuru iç bakla 1 adet iri baş kuru soğan 1 çay bardağı zeytinyağı 1 çay kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı tepeleme toz şeker 1 adet limon 1/2 demet dereotu( süslemek için) tarif: kuru baklaları ayıklayın. iyice yıkayın. bir tencerede üzerlerine çıkana kadar su ekleyin (baklaların yumuşaması için bir gece soğuk suda bırakın) daha sonra baklaları su ile yumuşayıncaya kadar haşlarken bu arada bir baş kuru soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağında soğanları sararıncaya kadar soteleyip kaynamakta olan orta ısıdaki baklaların içine tuz dökün ve şekeri ilave edip dibi tutmasın diye arada bir karıştırarak koyulaşınca (muhallebi kıvamında olacak, baklalar erimiş olacak) bu arada su az gelirse azar azar kıvam tutturmak için sıcak su ilave edin. daha sonra pişen favayı süzgeçten geçirip kenarlı meze tabaklarına alın. üstlerini kaşık yardımı ile düzleştirin. kıvamı aynı muhallebi gibi. dışarıda ılınınca daha sonra buzdolabında üç saat dondurun. servis yaparken üzerlerine biraz zeytinyağı ve limon suyu gezdirip bıçakla ufak karelere bölün üzerlerini ince kıyılmış dereotu ile süsleyin. soğuk servis yapın. Düzenleyen yigit666 : 03-02-2011 saat 20:37 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
|
35-40 cm çapında ve 7-8 cm yüksekliğinde bir tencereyi alıyorsunuz. 3-4 adet soğan yuvarlak halkalar halinde (yarım cm. kalınlık) kesilip tencerenin dibine yayılıyor. Onun üzerine yine domatesler halka şeklinde kesilip bir kat döşeniyor. Bahçenizde maydonoz ve nane varsa bir kat da maydonoz nane konuluyor. 2-3 adet acı biber doğranıyor. Ben genelde levrek balığı ile yapıyorum. Ya da köstereç ile. Siz balığı kendiniz tercih edin. Yine yaklaşık 3 cm. kalınlığında dilimlenmiş levrekler bu karışımın üzerine dizilir. 5-6 diş sarımsak da ilave edin. Daha sonra 3 kaşık domates salçası sulandırılıp karışımın üzerine dökülür. Ve bir su bardağı kırmızı şarap eklenir. ( Chateauc Latife-1787 christie's London) olması şart değil. Ayrıca bir çay bardağı sıvı yağ. Harlı ateş üzerine oturtulur. Kaynamaya başlayınca ateş mümkün olduğunca kısılıp yavaş yavaş pişirilir. Afiyet olsun. Haziran ayından sonra sık sık yaparım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-11-2008
Şehir: Marmaris
Mesajlar: 659
|
Cumhur abi, Hazirana şurda ne kaldıki. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
|
Közlenmiş kırmızı biber mezesi
Bu akşam yemekte canım rakı istedi. Oturdum kendime bir-iki meze yaptım. “Türk’ün aklı sonradan gelir” derler ya, mezeler bitmek üzereyken son anda aklıma közlenmiş kırmızı biberden yaptığım mezenin tarifini forumda paylaşmak geldi. Bu yüzden bulaşığı üzerinde bir resim çektim. Hoşgörün... Efendim, her defasında ufak tefek değişiklikler uyguladığım bu mezenin yapılışı çok kolay... ![]() Malzeme: Bir kaşık salça, 4-5 adet acı biber turşusu (isteğe bağlı) v İki orta boy domates (konserve domates de olur) 2 adet iri közlenmiş kırmızı biber... 1 çorba kaşığı sirke, 1 tatlı kaşığı nar ekşisi ya da limon, Kırmızı pul biber, karabiber... Yapılışı Biberleri közledikten sonra bir kağıda sarıp, poşetin içine koyup ılıyıncaya kadar bekletirseniz kabuklarının soyulması çok kolay oluyor. Sonra sapını, çekirdeklerini çıkarıp içindeki beyaz damarları alıyoruz. Jülyen doğruyoruz. Yani uzun ve ince... Hoş kare şeklinde de olur, dikdörtgen şeklinde de... Domateslerin kabuğunu soyup çekirdek yataklarını boşaltıyoruz... Onları da küçük küpler halinde doğruyoruz. Acı biber turşularının çekirdeklerini çıkarıp ince ince kıyıyoruz... Tavaya ayçiçeği yağı koyuyoruz. Bir kaşık salçayı kokusu çıkıncaya kadar kavuruyoruz, sonra közlenmiş biberleri atıyoruz. Dibi yapışmaya yüz tutuncaya kadar çeviriyoruz. Sonra domatesleri ve acı biberleri ekliyoruz. Suyunu salıncaya kadar karıştırmayı sürdürüyoruz. Suyu salınınca sirkeyi, nar ekşisini (limonu) koyuyoruz... Kırmızı pul biber ekiyoruz. Suyunu çekince ocaktan alırken üzerine karabiber serpiyoruz... Asıl olarak meze bu. Bunun üzerine peynir rendelenebilir, ceviz eklenebilir ya da sadece bir-iki diş dövülmüş sarımsak karıştırılabilir... Afiyet olsun... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili A.H.Ali dün gece fazla kaçırmışım ![]() ![]() Meze kültürü bize çok yakın. Seviyorum yapmayı... Bu mezeyi deneyin, bir kadehde bizim için kaldırın... Yarasın... ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Ömrünüze bereket |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|