fava:
1/2 kg kuru iç bakla
1 adet iri baş kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı tepeleme toz şeker
1 adet limon
1/2 demet dereotu( süslemek için)
tarif: kuru baklaları ayıklayın. iyice yıkayın. bir tencerede üzerlerine çıkana kadar su ekleyin (baklaların yumuşaması için bir gece soğuk suda bırakın) daha sonra baklaları su ile yumuşayıncaya kadar haşlarken bu arada bir baş kuru soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağında soğanları sararıncaya kadar soteleyip kaynamakta olan orta ısıdaki baklaların içine tuz dökün ve şekeri ilave edip dibi tutmasın diye arada bir karıştırarak koyulaşınca (muhallebi kıvamında olacak, baklalar erimiş olacak) bu arada su az gelirse azar azar kıvam tutturmak için sıcak su ilave edin. daha sonra pişen favayı süzgeçten geçirip kenarlı meze tabaklarına alın. üstlerini kaşık yardımı ile düzleştirin. kıvamı aynı muhallebi gibi. dışarıda ılınınca daha sonra buzdolabında üç saat dondurun. servis yaparken üzerlerine biraz zeytinyağı ve limon suyu gezdirip bıçakla ufak karelere bölün üzerlerini ince kıyılmış dereotu ile süsleyin. soğuk servis yapın.
Düzenleyen yigit666 : 03-02-2011 saat 20:37
|