Konu: Mezeler
View Single Post
Eski 16-01-2011, 23:42   #83
hassoman
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 19-04-2007
Közlenmiş kırmızı biber mezesi

Bu akşam yemekte canım rakı istedi.
Oturdum kendime bir-iki meze yaptım. “Türk’ün aklı sonradan gelir” derler ya, mezeler bitmek üzereyken son anda aklıma közlenmiş kırmızı biberden yaptığım mezenin tarifini forumda paylaşmak geldi. Bu yüzden bulaşığı üzerinde bir resim çektim. Hoşgörün...

Efendim, her defasında ufak tefek değişiklikler uyguladığım bu mezenin yapılışı çok kolay...

Name:  kirmizi biber mezesi.jpg
Views: 2613
Size:  13.5 KB

Malzeme:
Bir kaşık salça,
4-5 adet acı biber turşusu (isteğe bağlı) v
İki orta boy domates (konserve domates de olur)
2 adet iri közlenmiş kırmızı biber...
1 çorba kaşığı sirke,
1 tatlı kaşığı nar ekşisi ya da limon,
Kırmızı pul biber, karabiber...

Yapılışı

Biberleri közledikten sonra bir kağıda sarıp, poşetin içine koyup ılıyıncaya kadar bekletirseniz kabuklarının soyulması çok kolay oluyor. Sonra sapını, çekirdeklerini çıkarıp içindeki beyaz damarları alıyoruz. Jülyen doğruyoruz. Yani uzun ve ince... Hoş kare şeklinde de olur, dikdörtgen şeklinde de...

Domateslerin kabuğunu soyup çekirdek yataklarını boşaltıyoruz... Onları da küçük küpler halinde doğruyoruz.
Acı biber turşularının çekirdeklerini çıkarıp ince ince kıyıyoruz...

Tavaya ayçiçeği yağı koyuyoruz. Bir kaşık salçayı kokusu çıkıncaya kadar kavuruyoruz, sonra közlenmiş biberleri atıyoruz. Dibi yapışmaya yüz tutuncaya kadar çeviriyoruz. Sonra domatesleri ve acı biberleri ekliyoruz. Suyunu salıncaya kadar karıştırmayı sürdürüyoruz. Suyu salınınca sirkeyi, nar ekşisini (limonu) koyuyoruz... Kırmızı pul biber ekiyoruz. Suyunu çekince ocaktan alırken üzerine karabiber serpiyoruz...

Asıl olarak meze bu. Bunun üzerine peynir rendelenebilir, ceviz eklenebilir ya da sadece bir-iki diş dövülmüş sarımsak karıştırılabilir...
Afiyet olsun...

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön