agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Kompost > Sıcak Kompost
(https)

Beğeni Düzeni771Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-03-2009, 21:40   #331
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 14-04-2008
Galeri: 6
Sayın epsody, 3 defadır Berduray'ı azarlıyorsunuz, diğer yöntemlerin özellikle sn. meyvelitpe'nin yönteminin ortodoksluğundan dem vuruyorsunuz. Site yönetiminden rica edelim, Kompost yapımında en devrimci yöntem kullanan üye seçsinler sizi, ben benim miniklerin kırmızı kurdelelerinden bir tane göndereyim size, bundan böyle mesaj yazarken kırmızı kurdeleniz görünsün. Bir üslup sorununuz olduğunu dşünüyorum. Bir kaç yöntemi bir arada tartışıp kendimize en uygun yöntemi bulmaya çalışıyoruz. Bilginiz olsun diye söyleyeyim bugün epeyce nette araştırdım, toprağa kuyu açarak yapılan vermikompost sistemlerin sözü bile edilmiyor yabancı kaynaklarda. Bu en iptidai yöntemlerden biri.

Yazışmalarınızda daha dikkatli bir dil kullanırsanız, yeni bir konuyu hep birlikte daha iyi öğreniriz diye düşünüyorum. Saygılar

seleste Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2009, 22:45   #332
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Biz iyi, hızlı, kaliteli kompost yapım tekniklerini ve deneyimlerimizi yazışarak konuyu zenginleştirmeye devam edelim. Vermicompost tekniğini de atlamayalım. #300 numaralı mesajda verdiğim linkte vermikompost tekniği adım adım resimlerle gösterilmiş. Zaman bulabilirsem bir ara buraya koyacağım resimleri. Bu arada, vermicompost normal bahçe solucanları ile değil, kırmızı gübre solucanları ile oluyor. Balığa gittiğim zamanlardan biliyorum. Hayvan besleyenlerin gübre yığınlarının kenarlarında olur. Kırmızı renkli, çok canlı ve hareketli solucanlardır bunlar.

Kompost yapım teknikleri, kompostun ne işe yaradığı bu başlığın ilk mesajında, ta 2006 yılında Mine hanım tarafından çok güzel anlatılmış. Benzer tartışmalar ve güzel uygulamalar yine üyeler tarafından takip eden zaman zarfında paylaşılmış. Bu başlıkta şimdiden sonra yapabileceklerimiz olsa olsa bu güne kadar paylaşılanlara, şayet varsa ilavelerimiz olabilir. Nitekim, Mine hanım'ın anlattıklarına tek ilavem, malzemenin katlar halinde değil de harmanlanarak kompost kabına konması gerektiği olabilir.

Bir köşede bitki artıklarının biriktirilmesi suretiyle kompost yapılması da bir tekniktir. Kendi adıma 20 yıl boyunca da yaptım. Bu teknik de, uygun ortam sebebiyle çokça solucanların işe karıştığı bir metoddur. Tek yapmanız gereken, kuytu, ama biraz da olsa güneş alan, hafif çukur bir yere her türlü bahçe ve sebze atığının biriktirilmesidir. Altta kalan malzeme ortalama bir yıllık bir zaman içinde kaliteli kompost olur. Ancak bu yöntemi, miktarın azlığı sürenin uzunluğu sebebiyle bir kompost üretimi saymak zor.

Herkese huzurlu, bol kompostlu ve az polemikli günler dilerim

abk beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2009, 09:09   #333
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-02-2008
Hepinize günaydınlar diyerek satırlarıma kendi son yorumumdan sonra yorum koyan bütün arkadaşlara kompost konusunun gelişerek bu noktalara gelmesi beni çok mutlu etti. Hepinize teşekkürlerimi sunarım,bazı durumların polemikler uluşturarak aramızda soğuk akımların oluşmasına rağmen konunun buralara gelerek solucanlarla kompost aşamasında tartışılır olması bu polemiklerin bende yarattığı havanın müspet sonuçlarından dolayı sizlerin istekleri doğrultusuda " solucanlar la kompost başlığında'da " yorumlarınızı sürdürmenizi istiyeceğim.

Arkadaşlar polemiklere konu olan yöntemlerimin uzun yıllar sonuçlarıdır tartışmaya açık tarafları olduğunu kabul etmişimdir ama bunları sizinle paylaşmam konuyu sadece kısır döngüye sokardı. Ama genede idda ediyorumki bahçe işleriyle uğraşırken organik atıkların bertarafının pratik yöntem olarak çukur içinde sağlamak açısından çevremde o yıllarda bütün komşuların bu atıklarını yakarak bertarafını sağlamaları takdir edersinizki benim yaptıklarım en iyisidir diyebilirim.

Arkadaşlar sizleri uygulamalarım konusunda polemiğe götüren her halde uygulamalarımın ne amaç güttüğü tezinin açıklanamamasıdır,1000mt2 alandan toplanan ot ve bahçe atıklarının bertarafı sağlıyacak pratik yaklaşım ancak böyle sağlanabilirdi hersene uygulanan bu olayı oyun gibi hobi anlayışıyla çözemezdim.

Diyorsunuzki nette çukur yönteminin verimin düşüklüğünden dolayı bahsedilmiyordu,benim için hedef atıkların bertarafını sağlarkende toprağın kaybettiği organik maddeyi geri vermekti, iyi yöntem değildi belki ama çukurun dibindeki atıkların minerilizasyon işlemine mikro organizmalardan başka solucanlarda katılıyordu verim çok güzeldi.

Ben bu yaptıklarımın doğruluğunun sorgulamasınıda nete yaparken şu sonuçlara vardım işlemimim çukur içinde olduğundan yığının hava sirkülasyonun olmadığı kompost işleminin geçikeceği yanında bu işlemin soğuk kompost yöntemi olarak fermantasyon işlemıyle büyük ısıların uluşmıyacağı mikro organizmaların yıkımına sebeb olayların gelişmiyeceği,hızlı fermantasyonla gaz uluşumuna engel ulunacağı kompost değerlerinin korunacağı şeklindeki bilgiler. Beni tatmin ediyordu oluşumunda acelem olamazdı çünkü ben geliboluda iki bahar arasında bulunuyordum.

Arkadaşlar zihninizde açıklığa kavuşmamış yönler varsa kendi adıma eliştiriyi kabul ediyorum benim yöntemlerim, bilgi ve fikirlerimi körü körüne kabul edenin bu konuya katkısına inamadığımı bilmenizi isterim.

Yazımın uzun olarak konuya katkısı olmayabilir, konuya yeni katılan arkadaşları bilgilendirmek daha sonra istenmiyen polemiklerin oluşunu önlemek içindi, hepinize tekrar teşekkür ederek satırlarıma son vermeden önce sağlık esenlik mutluklar dilerim iyilikler sizlerle olsun saygılar.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2009, 13:45   #334
Ağaç Dostu

Bugün sabit kompost kabına yüklenen biçimiyle ilk kompost denememi yaptım. Standard bir plastik kap kullandım. İlk mesajlarda anlatıldığı biçimiyle sıra ile ve eşit oranda yeşil ve kahverengi malzeme ekledim. Kahverengi malzememin yarısı kesilmiş gazete kağıtları. Yeş,l malzemem 2 gün önce kestiğim ve havalandırdığım çimler. Yalnız dün gece yağmurdan ıslanmış. Evsel artık olarak yarımşar kilo kadar parçalanmış muz ve elma artığı var. Gübre ve toprak ilavesi de yaptım. Forumda bahsedilenlerin dışında, yarım litre kadar ılık su ile toz maya kabarttım, gazeteleri bu sıvıda ıslattım. Gübre katmanının üstüne koydum. En son dallar ile kapattım.
Name:  kompost1.JPG
Views: 7523
Size:  51.0 KB
Name:  kompost 2.JPG
Views: 7686
Size:  69.0 KB

Kaynaklarda, bu sistemin verimli olması için en az 1 metreküp kap hacmi olması gerektiği, aksi takdirde yanmanın başlamayacağı belirtiliyor. Göreceğiniz üzere benim kullandığım kap 1 metreküp hacminde değil. Yukardaki mesajlardan birinde balkonda aynı kapla yapılan ve başarılı olan bir deneme görmüştüm. Bu nedenle deniyorum. Sonuçları paylaşacağım.

abk beğendi.
Eski 15-03-2009, 14:23   #335
Ağaç Dostu

Solucanlarla yapılan kompostlama işleminde kullanılan solucanlar sn.meyvelitepe'nin de belirttiği gibi rastgele toprakaltı solucanlar değil. Balıkçılıkta kullanılan kırmızı solucanlar. Nette, a) Eisenia foetida The Red Wiggler; b) Lumbricus rebellus The Red Worm olarak 2 tür belirtiliyor. Toprakaltında değil organik maddelerde, yıllık gübrelerde özellikle at gübresinde bulunuyorlarmış.

Name:  Eisenia foetida.jpg
Views: 5457
Size:  10.8 KB

Name:  lumbricus  rubellus.jpg
Views: 5633
Size:  4.0 KB

abk beğendi.
Eski 15-03-2009, 14:32   #336
Ağaç Dostu

Lonicera's Avatar

Giriş Tarihi: 20-03-2008
Hadi kolay gelsin Sn seleste. Gelişmeleri merakla bekliyorum. Sizin için en büyük avantaj, havaların düzelmeye başladığı zamanda bu işe başlamanız. Sıkça karıştırmayı ihmal etmezseniz, koku probleminiz de pek olmayacaktır.

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2009, 14:59   #337
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Sn.Seleste, kabın altında da delik var mı? Yoksa bir kaç delik açarsanız iyi olur. Kolay gelsin.

Eski 17-03-2009, 16:56   #338
Ağaç Dostu

fikreteren's Avatar

Giriş Tarihi: 24-02-2007
bende bu işe 2-3 sene evvel başladım.bahçemde küçük bir yer oluşturdum.oraya sebze meyve artıkları yaprak,dal,biçilmiş çim,çay,çürüyen yün fanila elime ne geçerse biriktiyorum.Ve heryıl 1-2 çuval gübre elde ediyorum.yalnız konunu başında karbon olarak gazete kağıdı yazılmış.ben başka bir yerde gazete kağıdının konmaması gerektiğini okumuştum.hatta kimileri(samsun da tekel sıgara fab.yazlıklara yakın olduğu için) çuval çuval tütün alarak bahçelere seriyorlar.bunların yanlış olduğuna inanıyorum.insana faydası olmayan bir şey bitkiye hiç faydalı olmaz diye düşünüyorum. benim bu gübre elde edişim komşularımada örnek teşkil ettiği içinde çok memnunum.komşularımda artık atıklarını çöplere atmıyorlar.

fikreteren Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2009, 17:17   #339
Ağaçsever

yeşil yaprak's Avatar

Giriş Tarihi: 30-05-2008
Sn. fikreteren,
Tütünü, solucanları kaçırsın diye toprağa katıyorlar (ya da öldürsün diye).

yeşil yaprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2009, 17:27   #340
Ağaç Dostu

Lonicera's Avatar

"Dumanı içilerek tüketilen tütün; içerdiği nikotin ve yanma sırasında oluşan gazların nefes yoluyla içe çekilmesi nedeniyle insan sağlığına zarar vermektedir. Tütün yaprağının bileşiminde nikotin dışında insan sağlığına zararlı madde bulunmamaktadır. Kaldı ki nikotin bitkiler için zararlı olmayıp yaprak tütün toprağa karıştırıldığında toprakta diğer organik bileşikler gibi parçalanarak yapısında bulunan N elementi ile toprak verimliliğine katkıda bulunur." Yapılan bir araştırmada "Ege Bölgesi Tütün İşletmelerindeki Tütün Atığı ve Tütün Tozunun Makro ve Mikro Element İçerikleri ile tarımda Kullanım Olanakları incelenmiş; Tütün atık-larının genelde Türk tütünleri ile aynı bileşimi gösterdiği, yeşil ve hayvansal organik gübrelerin makro ve mikro element içeriklerine genelde çok yakın olduğu bulun-muştur''

Arkadaşlar, tütün bitkisi için aşağıdaki kaynağa bir göz atın isterseniz. Kompost için oldukça uygun gibi görünüyor;

KAYNAK:http://www.tutuneksper.org.tr/yayin/...77/kompost.htm

Eski 17-03-2009, 18:19   #341
Ağaç Dostu

Tütün atıklarının değerlendirilmesi

Hepinize iyi akşamlar dileklerimle kompost konusun geliştilmesi için konuya katkısı olacak yeni arkadaşlara önce hoş geldiniz diyerek katılımlarından dolayı kutlar teşekkürlerimi sunarım.
Arkadaşlar tütün atıklarının komposta ilavesinin olumsuz bir tarafı olamaz, bunlarda diğer organik atıklar gibi işlem görürler katılmasında sakınca açısından insana solunum yoluyla zarar teşkil edersede,Kompost işleminde mikro-organizmaların faaliyeti ile mineralize olmasıyla bitkiler için yarayışlı oluşumlara dönüşürler.

Zararlı olabilirliğini idda eden arkadaşların bu tezlerinin doğruluğunu, oluşturulan bu kompostun organik tarım konusu içinde tartışılabilir kanaatindeyim.Saygılar

Eski 19-03-2009, 13:00   #342
Ağaç Dostu

Kompost ve yapım araçları resimleri

Muhtelif yapımlar için kaplar

Eklenen Resimler

Eski 19-03-2009, 16:38   #343
Ağaç Dostu

resimler

Kompost ve yapım araçları resimleri

Eklenen Resimler

Eski 19-03-2009, 23:27   #344
Ağaç Dostu

efe-can's Avatar

Giriş Tarihi: 21-11-2008
Kompost' la Tanışmak;
1998 yılında bir yazlık aldım. Gözüm toprakta ya, baktım bahçe toprağı hiç işlenmemiş ve taşlı. Önce belleyip temizledim. Bir gün site görevlisinin çimleri biçtiğini gördüm. Biçilen çimleri ne yaptığını sordum. "Şurada bir çukur var, oraya atıyorum" dedi. Gittim baktım yılların birikimi bir hazine var orada. Hepsini taşıdım bahçeme. Sonra görevliye; " çimleri atmamasını söyledim" bahçenin bir kenarına kompost köşesi yaptım. Komşularım işin farkına varınca; biçilen çimler kıymete bindi. Böylece atık çimler çöp olmaktan kurtuldu. Sonra ben yazlıktan kurtuldum.

Şimdi bahçemin bir köşesinde, kestiğim tüm ot çöp/taze tavuk gübresi ne varsa onları çürütüyorum. Geçen yıl; komşum ormana atacağı 5 traktör römorku kabak/domates vs kökenlerini çürüttüm ve toprağa karıştırdım.

Bulunduğum köyde genelde kurutup yakıyorlar.

efe-can Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2009, 00:31   #345
Ağaç Dostu

efe-can aramıza hoş geldin.

Sayın Efe-can Kompost konusuna aramıza hoşgeldin.Tabii senin gibi toprak dostununda bu kunuda yazacak çok şeyleri olmalı.
Bahçende atıkların oluşuyor bunları değerlendirmek için bilgi paylaşımına ihtiyacın olcak bahçendeki ağaçlarına çok faydalı gelecektir yapacağın kompost, konuya yakınlığından dolayı bu işin özünü kavramkta zorlanmıyacaksın işlerinde başarılar diler hayırlı geceler içinde olasın.saygılar

Eski 21-03-2009, 07:56   #346
Ağaç Dostu

Lonicera's Avatar

Alıntı:
Bu arada, toplamış olduğum solucanların bir kısmı, kompost dolu kovanın üstüne çıkıp mefta olmuş. Acaba diyorum, amonyak veya üre oluşumu çok mu fazla oldu kompost'ta? Gerçi tamamı ölse, böyle bir sonuç çıkartmak mümkün olabilirdi. Belki toprağı belleme sırasında vücutları bir şekilde hasar gören solucanlardır diye düşünmek istiyorum.
Bu sabah solucan kovasını kontrol ettiğimde, tüm solucanların ölmüş olduğunu gördüm. Ayrıca çok nahoş bir koku oluşmuş doğal olarak. Kompost içindeki bir şey bunlara dokundu diye düşünüyorum. Umarım solucanların ölümüne sebep olan her ne ise, bitkilerde de aynı sonucu vermez.

Yarın ilk işim yeniden bahçeden solucan toplamak olacak, yılmak yok.

Eski 21-03-2009, 09:42   #347
Ağaç Dostu

Günaydın sayın lonicera arkadaşım senin soruna burada cevap veremiyeceğim sende biliyorsun ki konu dışı yorum yazmanın kurallara aykırı olduğunu.

Solucanlarla kompost konusu içinde soruna cevap olacak yorumlar var,göz atmanı tavsiye ederim saygılar.

Eski 21-03-2009, 12:00   #348
Ağaç Dostu

berduray's Avatar

Giriş Tarihi: 15-04-2007
Galeri: 72
[QUOTE=Lonicera;383837]Bu sabah solucan kovasını kontrol ettiğimde, tüm solucanların ölmüş olduğunu gördüm:

Kül koymuş muydunuz? Koymayın anında öldürüyor solucanı...

Ben de kompost kabımı havalandırmak amacıyla karıştırdım biraz ama ben de göremedim, nereye kaçtılar bilmem.

O kötü koku ben de de vardı, rüzgar kompost kabının üzerindeki muşambayı uçurmuş, yağmura teslim olmuş, kompost malzemeleri fazlaca ıslaktı, çamurlaşmıştı neredeyse...

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-03-2009, 14:46   #349
Ağaç Dostu

Lonicera's Avatar

Sn epsody, solucanlarla kompost yapımı içerisindeki mesaj ve bilgileri sürekli kontrol ediyorum zaten. Ancak birebir örtüşen bir bulguya rastlamadım. Zaten doğal ortamda da toprak içinde solucanların sevmediği birşeyler mutlaka vardır. Fakat çareyi kaçmakta bulup kendilerini kurtarabiliyorlar. Benim kaptan bir yerlere kaçma olasılıkları olmadığı için bir şekilde toksik bir madde yüzünden mefta olduklarını düşünüyorum. Aradığım şey ise bu maddenin bitki için de sorun teşkil edip etmeyeceği. Tabi bunu ancak analiz ile ortaya çıkarmak mümkün sanırım.

Sn berduray, odun külü bazı sitelerde önerilmesine rağmen , bu fikir bana pek sıcak gelmediği için koymamıştım. Benim kompost kabımın iskelet hariç tüm yanları kalın sineklik teli olduğu için havalandırma sorunum hiç yok. Sadece arada bir alt üst edip, topak halinde olan malzemeleri ufalıyorum ve nemini kontrol ediyorum. Yapmış olduğum tahta kasanın üstünde kalın sera naylonu var, bunların üstüne de ağırlık olarak tuğla koyuyorum. Size önerim biraz kuru kahverengi malzeme ile yeniden paçal yapmanız veya iyi bir hava kıstırdığınızda tüm malzemeleri serip çamurlaşmayı bertaraf etmeniz.

Eski 21-03-2009, 14:52   #350
Ağaç Dostu

berduray's Avatar

Bir parça nem nasılsa gerek diye ellemedim, kompost yapım sitelerine bakınca mutlaka hortumla sulama yapılıyor zaten, ne dersiniz?

Eski 21-03-2009, 14:56   #351
Ağaç Dostu

Lonicera's Avatar

Çamurlaşma üstten dip tarafa kadar çok yoğunsa bir şekilde kurutmak gerekiyor. Fazla nem havalanmayı önleyeceği için yanmaya engel oluyor. Bahsettiğiniz çamurlaşma sadece dip kısımda ise, bunda sorun olmayacaktır sanırım. Ben kompostumu ters düz ederken dip kısım herzaman daha fazla nemli oluyor doğal olarak.

Eski 21-03-2009, 16:16   #352
Ağaç Dostu

linocera ya solucanlar hakkında açıklama

Sn, lonicera solucanların bulunduğu kabın malzemeleri fermantasyon aşamasını geçmiş olması gerekiyor içinde nem normalden fazla cıvık vaziyette normal komposta göre bira fazla bir miktar toprak olacak toprağın açıklamasını yapayım solucanlarımız toprak solucanı olduğu için çürüntüleri sindirim esnasında toprağı yardımcı katalizör gibi kullanıyorlar daha açıkçası tavuk torakta eşelenirken ufak çakıl taşları yutarak taşlığında sindirim işinde nasıl kullanıyorsa solucanlarda toprağın içindeki minik taşları kulanarak çürüntüleri ufalamakta kulanıyor.

Yeni çektiğim solucanla kompost resimlerini de açıklamaya yardımcı olarak ekliyorum. Saygılar

Eklenen Resimler

Eski 21-03-2009, 16:49   #353
Ağaç Dostu

Lonicera's Avatar

Sn epsody, bilgi ve resimler için teşekkürler. Hazırlamış olduğum kompost daha 4-5 aylık. Belki dediğiniz gibi fermantasyonu tamamlanmamış olabilir. O zaman solucan gübresi elde etmek için kullanmış olduğum kaptan, eklediğim kompostu çıkarıp bir de o şekilde deneyeceğim. Bazı net kaynaklarında solucan yetiştirmek için hazırlanmış düzenekler vardı. Onlardan birini hazırlayıp yeniden başlayacağım.

Eski 21-03-2009, 18:10   #354
Ağaç Dostu

Azimli arkadaşım

Sayın lonicera açıklamalarından fermantosyon olayı tamamlandığını söyleyebilirim, senin solucanlara dokunan başka bir şeyler oluyor sana göderdiğim komostta seninkiyle aynı zaman uzunluğunda benim resmini yolladığım kompost burada istanbuldaki evimin bahçeside bir duvar dibinde açıkta duruyor önce ağaçlardan dökülen yaprakları bir köşede biriktiriyorum, mufaktan çıkan atıkları yaprakların altında fermantasyon işlemini tamamladıktan sonra kompost oluşumuna katıyorum.

Kompost içi daima cıvık çamur kıvamında İçindeki solucanlar ekim ayında başladığımda ince ve sıska idiler şimdi hem adetleri arttı hemde boyları kendilerini uzattıkları zaman 10 cm olanları var,senin anlıyacağın hem ürüyorlarlar hemde gübreyi çoğaltıyorlar.

Havalar güneş giderse olgunlaşan bölümlerinin elemelerine başlıyacağım ozaman da solucan kompostunun fotoğrflarınıda gönderebileceğim.

Senin kompostun nemi az arkadaşım sen işi öbür kompostta sadık bir yol güdüyorsun cıvık olursa hava sirkilasyonun duracağını düşünerek kompostun nemini azalattığından solucanların susuzluktan ölüyorlar.

Antalyalı solucan gübre üreticisi nazmi acar açıklamalarında solucan havuzunun üstünü gölgelik yaparak havuzun kurumamasını sağladığını belirtiyor sen olayın bu tarafını gözden kaçırıyorsun anlaşılan sizin solucanlar bu yüzden mefta oluyorlar.

Siz önce solucanlarınıza bakarak onları yaşatmanın ötesinde onları sağlıklı bir yapıya kavuşturup üremelerini sağladıktan sonra gübre oluşturma aşamasına geçmelisiniz. başarılar diliyorum zaten bende bu işi yapacak azmin sende olduğunu bu aşamada görüyorum.

Eski 21-03-2009, 19:13   #355
Ağaç Dostu

Lonicera's Avatar

Sn epsody, benim yapmış olduğum komposttaki nemden bir sıkıntım olduğunu sanmıyorum. Neden diyecek olursanız, avucuma alıp iyice sıktığım zaman bir iki damla su çıkıyor. Daha da ıslak olması artık cıvıması demek. Ayrıca kabın üstünü naylon ile kapattığım için nem kaybı en az düzeyde. Şunu da belirtmek isterim, sanırım birbirimizi tam olarak anlayamıyoruz. Benim solucanlarla çalışmam küçük bir kova içerisinde. Yukarıdaki mesajlarımda bunu defalarca tekrarlamıştım. Kompost kabımdan aldığım 1 litrelik malzemeyi kova içine atıp, ardından solucanları içine bırakmıştım. Ölen solucanlar bu kova içerisindekiler. Yoksa kendi kompost kabımda solucan yok. Kova ise açık alanda, yağmur suyu ile yıkanıyor. Tabi sudan boğulmasınlar diye en az 20 küçük delik var altında. Ve bu kova yarısından fazla miktarda dolu. İçinde kompost, toprak ve meyve artıkları mevcut.

Öyle ya da böyle, yarın toplayacağım solucanlarla farklı bir düzenek kesin kuracağım. Hem bu sefer sabit ısı sağlamak koşuluyla. Yine ölürlerse başka bir yöntem deneyeceğim.

Alıntı:
Siz önce solucanlarınıza bakarak onları yaşatmanın ötesinde onları sağlıklı bir yapıya kavuşturup üremelerini sağladıktan sonra gübre oluşturma aşamasına geçmelisiniz.
Bir de şu paragrafı tam olarak anlayamadığımı ifade etmek isterim. Solucanları yaşatamadan onların üremelerini nasıl sağlayacağım merak ediyorum. Umarım cevabınız benim kendi koşullarım için geçerli olur. Sizin yöntemlerinizi zaten biliyorum.

Düzenleyen Lonicera : 25-08-2009 saat 16:33 Neden: (.....) yazım hatası düzeltme
Eski 21-03-2009, 21:01   #356
Ağaç Dostu

Solucan gübresi üretmenin kiriterleri

Sn Lonicera başından beri ayrı bir kova içine hazırladığın kompost malzemesine ilave ettiğin solucanların ölümünün farkında olarak ölümlerinin kova içindeki malzemenin fermantasyon olayına bağlanamıyacağını yaşama koşullarının iyileştirmesinin çok nemli olmasının örnekle nazmi acarın solucan çukurunun neminin hava şartlarından etkilenerek kayba uğramadan stabil olarak gölgelikle sağladından bahsetmiştim ama şimdi sen kovanın üstünü naylonla kapadığını açıklayınca olay biraz aydınlanıyor.

Kompost karıştırılmadığında havasız kalan kompostta kokuşmanın sebebi mikro organizmaların ölümüyle meydana gelen olayın aynısı oluştuğundan solucanların havasız kalmalarından ölümleri gerçekleşmiş, sen nem kaybını düşünürken solucanların solunumlarını riske atmışsın.

Sonra kova içindeki malzemeyi kendiniz alt üst etme düşüncesiyle solucanlar hırpalanmış olabilirller.
Solucanlarını yakından gözlemeni ve sağlıklarınla yakından ilgilenerek yaşamlarının hareket ritimleri değerlendirmek ( solucanı topladığın kaptan kompost yapacağın kaba bıraktığındaki haketiyle komposun içine yani alt katmanlara inmesi lazımken üstlerde kalarak pasiflik göstermesi) sağlıksız yapıda olmaları göstergesi.
Solucanları yaşatamadan onların (kıpır kıpır olma hallerini sağlamadan)cab canlı olmadan onlar çoğalmıyacak üremiyecek sende kaç tane solucanlanla bir kova kompostu solucanlara yedirip gübre yapacağını sorgulamıştm.

Eski 21-03-2009, 21:26   #357
Ağaç Dostu

berduray's Avatar

[QUOTE=Lonicera;383998] Benim kompost kabımın iskelet hariç tüm yanları kalın sineklik teli olduğu için havalandırma sorunum hiç yok.

Böyle bir ortamda solucanların solunum yetmezliğinden öleceğini sanmam.

Eski 21-03-2009, 22:19   #358
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Uygulamalı Vermicompost - 1

Name:  vermicompost_1.jpg
Views: 5274
Size:  32.4 KB
Kapak, alt tepsi ve havalandırma delikleriyle vermikompost kabı.

Name:  vermicompost_2.jpg
Views: 5581
Size:  34.0 KB
kompost yatağını hazırlamak üzere gazete kağıtları ince şeritler haline getiriliyor.

Name:  vermicompost_3.jpg
Views: 5187
Size:  33.2 KB
Kompost kabına yerleştiriliyor.

Name:  vermicompost_4.jpg
Views: 5142
Size:  33.5 KB
Kompost kabına kuru yapraklar ilave ediliyor ve karışım kabartılıyor.

Name:  vermicompost_5.jpg
Views: 5477
Size:  40.3 KB
Sonra, birer avuç toprak ve kum ekleniyor.

Ayazkızı ve Angel Aki beğendi.
Eski 21-03-2009, 22:22   #359
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Uygulamalı Vermicompost - 2

Name:  vermicompost_6.jpg
Views: 5112
Size:  35.9 KB
Karışım sulanıyor.

Name:  vermicompost_7.jpg
Views: 8033
Size:  42.4 KB
500 adet kırmızı gübre solucanı malzemenin üzerine konur. Solucanlar dibe inerler.

Name:  vermicompost_8.jpg
Views: 7004
Size:  36.2 KB
Sebze ve meyveler, filtre kahve atıkları, çay poşetleri, yumurta kabukları komposta eklenebilir malzemelerdir.

Name:  vermicompost_9.jpg
Views: 5669
Size:  34.6 KB
Kaptaki yatak malzemesinin Bir köşesini açarak malzemeyi kaba koyun.

Name:  vermicompost_10.jpg
Views: 4978
Size:  40.1 KB
Her hafta başka köşeden malzeme ilavesi yapabilmek için el çatalını işaret olarak kullanabilirsiniz.

Ayazkızı ve Angel Aki beğendi.
Eski 21-03-2009, 22:25   #360
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Uygulamalı Vermicompost - 3

Name:  vermicompost_11.jpg
Views: 5076
Size:  41.5 KB
3-4 ay içinde kompostun tamamlanması beklenir.

Name:  vermicompost_12.jpg
Views: 5110
Size:  44.2 KB
Kompost hasatı için, yığınlar halinde ışığa çıkarın. Solucanlar yığınların merkezine gideceklerdir.

Name:  vermicompost_13.jpg
Views: 5127
Size:  46.9 KB
Solucanları olmuş komposttan ayırın ve yeni bir kompost yatağına koyun.
--------------------
Kaynak

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025