View Single Post
Eski 15-03-2009, 09:09   #333
epsody
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-02-2008
Hepinize günaydınlar diyerek satırlarıma kendi son yorumumdan sonra yorum koyan bütün arkadaşlara kompost konusunun gelişerek bu noktalara gelmesi beni çok mutlu etti. Hepinize teşekkürlerimi sunarım,bazı durumların polemikler uluşturarak aramızda soğuk akımların oluşmasına rağmen konunun buralara gelerek solucanlarla kompost aşamasında tartışılır olması bu polemiklerin bende yarattığı havanın müspet sonuçlarından dolayı sizlerin istekleri doğrultusuda " solucanlar la kompost başlığında'da " yorumlarınızı sürdürmenizi istiyeceğim.

Arkadaşlar polemiklere konu olan yöntemlerimin uzun yıllar sonuçlarıdır tartışmaya açık tarafları olduğunu kabul etmişimdir ama bunları sizinle paylaşmam konuyu sadece kısır döngüye sokardı. Ama genede idda ediyorumki bahçe işleriyle uğraşırken organik atıkların bertarafının pratik yöntem olarak çukur içinde sağlamak açısından çevremde o yıllarda bütün komşuların bu atıklarını yakarak bertarafını sağlamaları takdir edersinizki benim yaptıklarım en iyisidir diyebilirim.

Arkadaşlar sizleri uygulamalarım konusunda polemiğe götüren her halde uygulamalarımın ne amaç güttüğü tezinin açıklanamamasıdır,1000mt2 alandan toplanan ot ve bahçe atıklarının bertarafı sağlıyacak pratik yaklaşım ancak böyle sağlanabilirdi hersene uygulanan bu olayı oyun gibi hobi anlayışıyla çözemezdim.

Diyorsunuzki nette çukur yönteminin verimin düşüklüğünden dolayı bahsedilmiyordu,benim için hedef atıkların bertarafını sağlarkende toprağın kaybettiği organik maddeyi geri vermekti, iyi yöntem değildi belki ama çukurun dibindeki atıkların minerilizasyon işlemine mikro organizmalardan başka solucanlarda katılıyordu verim çok güzeldi.

Ben bu yaptıklarımın doğruluğunun sorgulamasınıda nete yaparken şu sonuçlara vardım işlemimim çukur içinde olduğundan yığının hava sirkülasyonun olmadığı kompost işleminin geçikeceği yanında bu işlemin soğuk kompost yöntemi olarak fermantasyon işlemıyle büyük ısıların uluşmıyacağı mikro organizmaların yıkımına sebeb olayların gelişmiyeceği,hızlı fermantasyonla gaz uluşumuna engel ulunacağı kompost değerlerinin korunacağı şeklindeki bilgiler. Beni tatmin ediyordu oluşumunda acelem olamazdı çünkü ben geliboluda iki bahar arasında bulunuyordum.

Arkadaşlar zihninizde açıklığa kavuşmamış yönler varsa kendi adıma eliştiriyi kabul ediyorum benim yöntemlerim, bilgi ve fikirlerimi körü körüne kabul edenin bu konuya katkısına inamadığımı bilmenizi isterim.

Yazımın uzun olarak konuya katkısı olmayabilir, konuya yeni katılan arkadaşları bilgilendirmek daha sonra istenmiyen polemiklerin oluşunu önlemek içindi, hepinize tekrar teşekkür ederek satırlarıma son vermeden önce sağlık esenlik mutluklar dilerim iyilikler sizlerle olsun saygılar.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön