Sn epsody, benim yapmış olduğum komposttaki nemden bir sıkıntım olduğunu sanmıyorum. Neden diyecek olursanız, avucuma alıp iyice sıktığım zaman bir iki damla su çıkıyor. Daha da ıslak olması artık cıvıması demek. Ayrıca kabın üstünü naylon ile kapattığım için nem kaybı en az düzeyde. Şunu da belirtmek isterim, sanırım birbirimizi tam olarak anlayamıyoruz. Benim solucanlarla çalışmam küçük bir kova içerisinde. Yukarıdaki mesajlarımda bunu defalarca tekrarlamıştım. Kompost kabımdan aldığım 1 litrelik malzemeyi kova içine atıp, ardından solucanları içine bırakmıştım. Ölen solucanlar bu kova içerisindekiler. Yoksa kendi kompost kabımda solucan yok. Kova ise açık alanda, yağmur suyu ile yıkanıyor. Tabi sudan boğulmasınlar diye en az 20 küçük delik var altında. Ve bu kova yarısından fazla miktarda dolu. İçinde kompost, toprak ve meyve artıkları mevcut.
Öyle ya da böyle, yarın toplayacağım solucanlarla farklı bir düzenek kesin kuracağım. Hem bu sefer sabit ısı sağlamak koşuluyla. Yine ölürlerse başka bir yöntem deneyeceğim.
Alıntı:
Siz önce solucanlarınıza bakarak onları yaşatmanın ötesinde onları sağlıklı bir yapıya kavuşturup üremelerini sağladıktan sonra gübre oluşturma aşamasına geçmelisiniz.
|
Bir de şu paragrafı tam olarak anlayamadığımı ifade etmek isterim. Solucanları yaşatamadan onların üremelerini nasıl sağlayacağım merak ediyorum. Umarım cevabınız benim kendi koşullarım için geçerli olur. Sizin yöntemlerinizi zaten biliyorum.